info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

26 september 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 26 september 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Verkeersveiligheidsdag Ouddorp

OUDDORP - Wethouder Peter Feller van de gemeente Goeree-Overflakkee opende op vrijdagochtend 22 september 2017 de Verkeersveiligheidsdag bij De Dorpstienden in Ouddorp. Ruim 260 leerlingen van basisscholen uit Ouddorp, Stellendam en Goedereede namen deel aan allerlei activiteiten om bewust te worden van de gevaren die zij kunnen lopen in het verkeer. Wethouder Feller, verkeersveiligheidsambassadeur van Goeree-Overflakkee, benadrukte tijdens de opening het belang van zelf ervaren in het verkeer en vroeg aandacht voor het eigen verkeersgedrag. Op de deelnemende scholen ontvangen leerlingen van de gemeente een fietshelm om zo veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen. De leerlingen oefenden tijdens de Verkeersveiligheidsdag hun fietsvaardigheden op een parcours. Zij voerden opdrachten uit rondom het thema 'Alcohol en drugs in het verkeer' en het Nederlands Instituut Verkeersveiligheid gaf een demonstratie van de remweg van eenauto. De verkeerskennis werd getest tijdens een quiz en de leerlingen brachten een bezoek aan een vrachtwagen voor uitleg over de dode hoek. Alle leerlingen gingen naar huis met een nieuwe fietsbel. Kijk voor meer informatie over de campagne op de website www.maakeenpuntvannul.nl.

Grote belangstelling voor paardensportevenement

OUDDORP – Een grandioos uitgezet parcours, spectaculaire hindernissen waaronder de altijd intrigerende waterbak. Het waren zaterdag de uitdagingen voor de deelnemers aan de oefen- men marathon die onder grote belangstelling verreden werd op het terrein van PaardenSportCentrum (PSC) De Dijkgraaf van Edwin van de Graaf en Anne van Dijk aan de Hofdijksweg in Ouddorp. Jongeren met ouderen als begeleiders op de bok loodsten vakkundig en gedisciplineerd paarden langs en tussen de opgestelde hindernissen. Dit afhankelijk van de deelname in de verschillende disciplines zoals vaardigheid / wedstrijd. In de middaguren meldden zich de professionals.

Tekst: Jaap Ruizeveld; foto: Max Bisschops

Het waren deelnemers uit het gehele land en dat was aantrekkelijk voor het talrijke publiek dat – onder ideale weersomstandigheden - achter de afzettingen de prestaties kon volgen. Voor liefhebbers van de paardensport was deze Nazomermarkt, ook met veel kramen met allerlei attributen die aan de paardensport zijn verbonden, de plek waar je niet mocht ontbreken. Een feestelijk evenement waarvoor ook veel Duitse recreanten belangstelling toonden.
Activiteiten
PSC De Dijkgraaf beschikt over ruim 8 hectare accommodatie (grasland, binnenbakken, buitenfaciliteiten, stallingsruimten, horeca met terras) aan de Hofdijksweg in Ouddorp. Mennen staat onder leiding van Edwin van der Graaf. Hij is voormalig koetsier en instructeur Koninklijke Stallen. Mennen is een belangrijke pijler, maar het is één van de onderdelen van het bedrijf dat zich ook inzet op manege- en toeristische activiteiten. Partner Anne van Dijk verzorgt op professionele wijze de lessen 'onder het zadel'. Wij kunnen veel faciliteiten bieden. Men-lessen dressuur en springen privé en voor groepen. Het promoten van deze sport. Ruiteropleidingen met een certificaat. Verder o.a. de organisatie van bedrijfsuitjes en koetsritten. Er zijn mogelijkheden voor pension- en vakantiestalling voor paarden. Daarnaast beschikken wij over een paardensportwinkel en een gezellige kantine. Wij voelen ons hier uitstekend op deze Ouddorpse locatie, gaf Anne al eerder aan. Paardensportcentrum De Dijkgraaf heeft zich na de verhuizing uit het Westlandse Monster, krachtig ontwikkeld aan de Hofdijksweg op de Kop van Goeree.

2 / 26

Agenda

Woensdag 27 september

OUDDORP – Rommelmarkt in de Loods van Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Mossels eten 't Reginahof. Aanvang 18.00 uur. Kosten € 12,50. Opgeven via joke.vandijk@careyn.nl of 06-53861647. Of een briefje in de bus bij 't Reginahof.
MIDDELHARNIS – Presentatie Zendingswerk Reinout en Arenda van Heingen. Aanvang 19.45 uur in De Hoeksteen. Er zal een collecte gehouden worden.

Donderdag 28 september

SOMMELSDIJK – Realtime bidstond. De avond begint om 19:45 in de Hervormde Kerk. Verschillende dominees zullen onderwerpen behandelen, zoals Israël en christenvervolging.
DIRKSLAND - Breicafé Klein Parijs. Reginahof van 10.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS - Mantelzorgcafé in Het Diekhuus. Spreker wijkagent Adri Bijl. Aanvang 13.30 uur. Opgeven via m.walter@zijngo.nl

Vrijdag 29 september

OUDE-TONGE – Bingo A.S.V. Oostflakkee bij Stichting ZIJN, Bernhardstraat 25. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 30 september

STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.
OUDE-TONGE – Barbecue 55+ bij Infocentrum, Bernhardstraat 3. Aanmelden via Nel Vervloed 642697.
MIDDELHARNIS – Hervormde Kerk aan de Ring. Refomatieconcert 'Bach en Luther'. Door Kamerkoor Fiori Musicali. Aanvang 20.00 uur. Kaartverkoop aan de kerk. www.fiori-musicali.nl
MIDDELHARNIS – Verkoop nieuwe spullen in of bij het Diekhuus, t.b.v. HHG te Nieuwe-Tongen. Van 10.00 tot 16.00uur. Info: 06-27437835.
OUDDORP – Rommelmarkt in de Loods van Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.

Maandag 2 oktober

MELISSANT – Inleveren kleding voor najaars- en winterkledingbeurs De Bezige Bijen in ver.gebouw Melishof. Van 9.00 tot 11.00 uur, van 13.00 tot 15.00 uur en van 19.30 tot 21.00 uur. Meer info: 06-86820470.

Dinsdag 3 oktober

DIRKSLAND - Koffieochtend 't Reginahof. Alle ruimte voor ontmoeting van 10.00 tot 12.00 uur. De ontmoetingsruimte is te vinden aan de Reginahof 1 (achter de apotheek) te Dirksland.
MIDDELHARNIS – Bijbelstudie over Kolossenzenbrief door Jack Nugter. Aanvang 20.00 uur. Diekhuus, Beneden Zandpad.
MIDDELHARNIS – Presentatie Zendingswerk Reinout en Arenda van Heingen. Aanvang 19.45 uur in De Hoeksteen. Er zal een collecte gehouden worden.
NIEUWE-TONGE – Inwondersavond, georganiseerd door de Dorpsraad In Bloei. Plaats: Ons Dorpshuis, aanvang 19.30 uur.
STELLENDAM - Naai/repair-atelier Caleido. Verstel/herstelwerkzaamheden aan kleding. Tijdens Inloop Caleido Bosschieterstraat 6 van 10.00 tot 13.00 uur.

Pannenbier bij weeghuisje Ooltgensplaat

Eigenaren, leden van de dorpsraad, de aannemer, vertegenwoordigers van de gemeente en de provincie heffen het glas op het bereiken van het hoogste punt tijdens de restauratie van het weeghuisje. 

OOLTGENSPLAAT – Er was zelfs speciaal Weeghuisbier aangerukt in Ooltgensplaat. Dit om een belangrijke gebeurtenis tijdens de restauratie van het weeghuisje te markeren: het bereiken van het hoogste punt, de nok van het huisje. Zaterdag 23 september gingen aan de haven de glazen en flesjes pannenbier de lucht in om dit feit te vieren.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het ruim tachtig jaar oude weeghuisje, een Rijksmonument, stond al jaren te verkommeren. Een functie had het niet meer. De restauratie was een idee van de dorpsraad van Ooltgensplaat. Er is een aparte stichting opgericht om de plannen rond te krijgen en de benodigde subsidie aan te vragen. De provincie Zuid-Holland stelde een financiële bijdrage beschikbaar in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.
In de afgelopen weken is het weeghuisje onder handen genomen door aannemersbedrijf P. van den Boogert en Zn. uit Sommelsdijk. Het dak is vanbinnen gerenoveerd, de vorsten en de goten zijn vernieuwd en de houten uitbouw is vervangen. Hierna volgt nog de restauratie van de bascule – dat gebeurt op de jachtwerf in Ooltgensplaat – en het vernieuwen van een aantal kozijnen. Ook gaat de aannemer aan de slag met het voegwerk. Er komt een paneel met de geschiedenis van het pandje. Tot slot zullen de luiken de kleuren krijgen die ook worden gebruikt op de luiken van het op luttele meters gelegen raadhuis.

Aanwinst

Het is de bedoeling dat het weeghuisje in november klaar is. Dan volgt ook de feestelijke opening van dit 'Oogappeltje' van Ooltgensplaat. Het resultaat is dan een aanwinst voor het dorp, zoals voorzitter Bram den Exter van de dorpsraad zei. Niet alleen vanwege het dorpsschoon, maar ook omdat het weeghuisje met het bijbehorende terras aan het water straks een voorziening is om wat te drinken. Waarschijnlijk in de weekenden in de zomermaanden en tijdens evenementen. Er is een kans dat bezoekers er ook terecht kunnen voor het kopen en proeven van streekproducten.
Den Exter noemde ook andere plannen voor een kwaliteitsimpuls van het dorp. Zoals het opknappen van de omgeving van het weeghuisje, het plaatsen van een informatiezuil, het creëren van een belevingsplek op de kop van het havenkanaal en – later – het realiseren van een historische boothelling in het kanaal, het plaatsen van een lichtopstand en het creëren van vissteigers.
De plannen voor 2018 zijn ingediend bij de provincie Zuid-Holland. Binnenkort neemt het provinciebestuur een besluit. Dat geldt ook voor andere ingediende projecten in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

Boerderijfair voor SMA de Wereld Uit

OUDDORP - De familie en vrienden van de acht jarige Jasmijn hopen dit jaar alweer voor de 6de keer een boerderijfair te organiseren voor SMA de Wereld Uit! Het doel is ook dit jaar weer om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoeken naar de spierziekte SMA.

Door haar ziekte worden de spieren van Jasmijn steeds slapper en zit zij in een rolstoel. Er is nog geen geneesmiddel voor SMA, maar er wordt al wel onderzoek naar gedaan. Door nu geld in te zamelen kan er meer onderzoek worden gedaan en komt genezing steeds dichterbij.

Wie bakt de lekkerste taart?

Op de fair is van alles te doen en te koop , met als jaarlijks hoogtepunt weer de taartenbakwedstrijd. Iedereen kan meedoen aan deze wedstrijd. Deelnemers worden gevraagd om voor 9 uur hun taart te brengen, vervolgens worden deze taarten gekeurd door deskundige jury op smaak en uitstraling. De winnaar krijgt een leuke prijs en de taarten worden per punt verkocht waarvan de opbrengst ook geheel naar het goede doel gaat. Mail als u het leuk vind om mee te doen met taarten bakken naar jannekewestdijk@hetnet.nl.

Naast de taartenbakwedstrijd is er op de fair van alles te koop en te doen. Geniet van een kopje koffie of thee met een stukje taart of een Ouddorpse wafel. Koop verse groenten, gebakken vis, broodje hamburger, patat, fruit, jam, cake, koekjes, appeltaarten, kaar of planten. Verder zijn er veel leuke hebbedingetjes, foto kaarten, sieraden en rommelmarktspullen te koop. Bij het enveloppen trekken zijn weer honderden leuke prijzen/ cadeaubonnen te winnen, gesponsord door vele ondernemers van Ouddorp. Ook kun je je haar laten knippen/invlechten, of op de foto bij Desiree en nog veel meer leuke dingen. De kinderen kunnen ook nog een ritje maken met paard en wagen.

De Boerderijfair wordt zaterdag 7 oktober gehouden van 9.00 tot 15.30 uur in en rondom de schuur op de Steenweg 2 in Ouddorp, vlakbij het viaduct bij de haven. Bent u niet in de gelegenheid de fair te bezoeken en wilt u wel de actie steunen? Dan kunt u een donatie doen op https://sma.spieractie.nl/actie/jasmijn-tanis-6

Bidstond RealTime

SOMMELSDIJK - Donderdagavond 28 september wordt er door Stichting RealTime een bidstond georganiseerd. Sprekers uit verschillende kerken zullen een bijdrage leveren aan deze avond.

Iedereen is van harte welkom: jong en oud! Onderstaande ziet u de vier sprekers, zij verzorgen elk een onderdeel. Er worden korte meditaties gehouden. De meditaties en gebed worden afgesloten met samenzang. Iedereen hartelijk welkom in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk. Aanvang: 19:45 uur.
Ds. J.C. Breugem - Sommelsdijk (opening)
Ds. B.D. Bouman - Moreel verval
Ds. B.J. van Assen - Christenvervolging
Ds. G.R. Procee - Generatie op generatie
Ds. C. Gielen - Israël en de wederkomst
De avond begint om 19.45 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur.
Voor meer informatie www.realtimego.nl

Kerkdienst

MELISSANT - In de Hersteld Hervormde Gemeente van Melissant wordt woensdag 27 september een kerkdienst gehouden. Voorganger is ds. G.T. van Appeldoorn, aanvang 19.30 uur.

Kerkdienst gaat niet door

DIRKSLAND - De eerder aangekondigde zendingsdienst in de Ger. Gemeente van Dirksland, die vanavond, dinsdag 26 september zou worden gehouden en waarin ds. J.M. de Heer zou voorgaan, gaat niet door.

Raad staat voor besluit Windlocatie Battenoord

GOEREE-OVERFLAKKEE – Donderdagavond 28 september is de volgende aflevering in de gemeenteraad over de windlocatie Battenoord. Op de agenda nu opgevoerd in de besluitvormende fase. Tientallen brieven op de lijst Ingekomen Stukken. Waaronder de brief van Gedeputeerde Weber.

Door Jaap Ruizeveld

Vragen om uitstel van besluitvorming, vragen om af te zien van de plaatsing. Zelfs met een klacht, namens grondeigenaren van Windplan Diederik, dat de verantwoordelijk portefeuillehouder in een gesprek in december 2014 in tegenstelling tot een huidige reactie, toen zou hebben gesuggereerd dat deze polder wellicht een alternatieve mogelijkheid zou zijn voor windturbineplaatsing. Dit staat overigens op gespannen voet met de inhoud van een collegebrief uit februari 2015.
Uitvoerig besteedde onze krant aandacht aan de ontwikkelingen. De inspraak in de afgelopen periode van talrijke burgers, dorpsraden en recent advocaat De Lange namens stichting Mallemolens. En met de aangekondigde motie ingediend door de ChristenUnie, namens de vier coalitiepartijen CU, SGP, CDA en VVD. Om Gedeputeerde Staten te verzoeken de begrenzing van de windlocatie Battenoord in de provinciale stukken aan te passen tot maximaal 6 te plaatsten turbines.

Woon-leefkwaliteit

Terecht dat er vele bijeenkomsten en vergaderingen aan dit onderwerp zijn gewijd. Het gaat immers om de leef- en woonkwaliteit van eilandbewoners, toegespitst op de kernen Oude- en Nieuwe Tonge met in hun vizier de ontwikkeling van het Krammer-windpark. Niemand staat te juichen bij het te nemen besluit, maar de knoop moet worden doorgehakt. Onzekerheid kan niet eindeloos vooruitgeschoven worden. Politieke verantwoordelijkheid staat centraal bij dit, stellig lastigste dossier, in deze raadsperiode.

Politiek

Battenoord is niet nodig. Is overbodig. Er zijn alternatieven en de windopgave kan toch worden bereikt, stelde advocaat De Lange namens stichting Mallemolens. Maar wordt dan de provinciale windopdracht van 225 MW in 2020 gehaald? .Daarover bestaan ernstige twijfels. Het zou zelfs nu nog een forse inspanning vergen Moet de gemeente ongerust zijn om de regie in dit dossier te verliezen?. Nee zegt weer de eerder genoemde advocaat. Er zouden geen geluidsmodellen zijn voor twee tegenover elkaar staande windparken en de meting van de effecten daaruit. Overname en inpassing door de Provincie zou nog nooit door de Raad van Staten zijn getoetst. Louter een politieke insteek?. Donderdagavond kan in de gemeenteraad het doek vallen.

Rookworst van Keurslager Floresteijn met goud bekroond

OUDDORP -De landelijke Keurslager rookworstkeuring vond dit jaar plaats op een stormachtige dag. Ideaal weer om de kwaliteit van de Keurslager rookworsten te bepalen. Een deskundige vakjury keurde de rookworst op diverse punten en concludeerde dat de ambachtelijke worst van Keurslager Floresteijn uit Ouddorp van hoge kwaliteit is. De rookworst van Keurslager Floresteijn werd met GOUD - het hoogst haalbare - bekroond.

Elk jaar weer steekt Keurslager Floresteijn veel tijd in het perfectioneren van de rookworst. Een vakman gaat nu eenmaal altijd voor het lekkerste product. " Het is altijd weer spannend als er een keuring is. Maar voor zo'n keuring is het dan niet dat je extra je best gaat doen, want de rookworst moet altijd perfect zijn. En mee doen met de keuring is ook om te leren!", vertelt Keurslager Floresteijn
" Om een mooie rookworst te krijgen beginnen we met vers vlees, goede kruiden, de juiste darmen en de passie om het te maken. Daarna worden ze met liefde gerookt en gekookt en smaakvol opgegeten. ", vertelt de enthousiaste ondernemer.

Proeven!

Om te vieren dat het rookworstseizoen weer is begonnen, krijgen klanten van 9 t/m 14 oktober de tweede rookworst gratis! Het seizoen is daarmee, wat de temperatuur dan ook mag zijn, officieel geopend verklaard door Keurslager Floresteijn

Jaarlijkse rookworstkeuring

De Vereniging van Keurslagers organiseert elk jaar de rookworstkeuring, waarbij een onafhankelijke vakjury de rookworsten blind beoordeelt op de juiste 'bite', kleur, samenstelling, geur en smaak. Naast een uitgebreid juryrapport ontvangen alle winnaars een certificaat.

Opbrengst Goede-doelen-snack voor Marijn Nap


OUDDORP – Over ruim een week staat Marijn Nap in Indonesië aan de start van een 60 km-wandeltocht. Met zijn tocht - de Muskathlon – loopt Marijn, samen met anderen, een tocht waarvan de opbrengst is bestemd voor kinderen in Indonesië die onder heel armoedige omstandigheden moeten leven. In de afgelopen jaren van voorbereiding heeft hij alles in het werk gesteld om zoveel mogelijk sponsorgeld binnen te krijgen. Toen Gabriëlle en Chris van Eterij de Ring in Ouddorp van het initiatief van Marijn hoorden werden ze enthousiast en ze wilden graag meewerken om een mooi bedrag bij elkaar te krijgen. Er zou een wrap mexicano met speciale saus worden verkocht. De opbrengst van elke verkochte wrap zou ter beschikking gesteld worden voor het doel van Marijn. Vorige week kon een dankbare Marijn een cheque van € 450,- in ontvangst nemen. Wie Marijn wil volgen of nog wil doneren kan dit doen via www.marijnnap.nl

Roman du Pree slaagt cum laude

OUDE-TONGE - Roman du Pree (22) uit Oude-Tonge, oud leerling van de RGO te Middelharnis, waar hij eerder cum laude zijn VWO diploma behaalde, heeft
zijn Master studie Economie aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam cum laude afgerond. Hij is afgestudeerd op de thesis "The relationship between CEO ownership and firm performance after the CEO resignation examined". Hij vervolgt zijn studie aan dezelfde universiteit voor het onderdeel Rechten van het mr. drs. programma.

Profit Makelaardij Van Heiningen: een kantoor met passie

Wilma en Peter van Heiningen.

MIDDELHARNIS - Al 25 jaar (waarvan 18 jaar op Goeree-Overflakkee) was Peter van Heiningen werkzaam in de makelaardij toen hij 10 jaar geleden, samen met zijn vrouw Wilma, een zelfstandig makelaarskantoor startte. Vanaf dat moment is Profit Makelaardij Van Heiningen een begrip op Goeree-Overflakkee.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Peter herinnert zich nog dat 2007 achteraf economisch niet zo'n geschikt moment was want algauw kwamen de crisisjaren. De crisis, die ook voor makelaars diepe sporen zou trekken. "Ondanks die moeilijke tijd zijn we goed door de crisis gekomen en zijn we nooit wat te kort gekomen. We zien hier Gods hand in", zo weten Peter en Wilma.
We leven nu in een tijd dat de woningmarkt weer behoorlijk is aangetrokken. Daar profiteren de makelaars weer van. Peter geeft aan dat het veel drukker is dan in de beginjaren van het bedrijf. Wel benadrukt hij dat je in de makelaardij niet slapend rijk wordt. Het is hard werken en met een negen tot vijf mentaliteit kom je er echt niet. "Maar dat is niet erg" aldus Peter. "Omdat we ons kantoor op de benedenverdieping van ons huis hebben zijn we vrijwel altijd bereikbaar voor mensen die buiten kantoortijd een vraag hebben. Menig keer gaat dan ook 's avond de telefoon en staan we de klant zoveel mogelijk ten dienste. Is dat lastig? "Nee hoor, dat is de extra service die we onze klanten willen bieden. Doordat we samen het werk doen weten we allebei waar het over gaat. De lijntjes zijn kort bij ons. Wij vullen elkaar aan, weten beiden wat er speelt en houden elkaar scherp".

Ervaring

Vanwege hun lange ervaring als makelaar op het eiland heeft Profit Makelaardij Van Heiningen een goede band opgebouwd met de klanten. Van sommige families heeft Peter al meerdere generaties als cliënt gehad. Je bouwt een relatie op en kent vaal elkaars wel en wee. Betrouwbaarheid is een begrip dat centraal staat bij Peter en Wilma en dat willen ze ook uitstralen naar hun klanten. Dit jaar werd al een record aantal panden verkocht. In de huidige huizenmarkt gaat de verkoop in veel gevallen snel. Doordat de vraag groot is naar vrijwel alle typen woningen en naar alle prijsklassen is er een markt voor elke woning. "We kunnen door de vele verkopen dan ook goed aanvulling op ons aanbod gebruiken".

Register

Peter van Heiningen is Register Makelaar Taxateur voor zowel wonen als bedrijven. Deze combinatie komt niet veel voor op het eiland maar hierdoor is hij wel breed georiënteerd. Om zijn kennis op peil te houden en in het register te mogen blijven moeten het hele jaar door cursussen worden gevolgd. De wet- en regelgeving verandert steeds en ook de markt is volop in beweging. Daar wil het kantoor graag op inspelen.
Over de toekomst van de huizenmarkt is Peter realistisch ."We zijn heel blij dat verkopers niet meer zo lang met hun woning zitten maar aan de andere kant moeten we ook oppassen dat de markt niet overspannen wordt. In de grote steden zie je soms al dat woning ver boven de vraagprijs worden verkocht. Hier op het eiland is gelukkig sprake van een gezonde markt en daar blijven we graag een actieve partij in die de belangen van haar klanten hoog houdt".
Uit het gesprek blijkt dat Peter en Wilma beiden een passie hebben voor het vak. In het besef dat ze ook in de toekomst van Gods zegen afhankelijk zijn willen ze met deze passie en met veel enthousiasme verkopers of kopers graag van dienst zijn. U kunt ook terecht voor een alle soorten woning- of bedrijfstaxaties. Het vertrouwde adres is Doetinchemsestraat 34 te Middelharnis. Meer info: www.profimakelaardij.nl

Ondernemers zetten circulair idee om naar actieplan

REGIO - Rabobank is dit jaar in Zuid Holland Zuid gestart met een Circulair Economy (CE) Challenge. Tien ondernemers gingen aan de slag met hun circulaire actieplannen. Op 12 september jl. ontwikkelden zij hun idee onder begeleiding van Rabobank, KPMG en MVO Nederland tot een actieplan.

Wim Nobel, directeur Bedrijven Rabobank Het Haringvliet: 'Dit jaar zetten we in op het versnellen van onze aanpak om ondernemers te helpen bij het omschakelen van een lineair naar een circulair business model. Want circulair ondernemen is een van de pijlers waarop de Nederlandse economie zal steunen in de nabije toekomst. We merken dat steeds meer ondernemers ons weten te vinden. En dat is goed!'
'Bij deze challenge zijn we als partner betrokken en zetten we ons netwerk en onze kennis in,' licht Maria van der Heijden, directeur MVO Nederland toe. 'Op 12 september, tijdens de CE Challenge workshop in de regio Zuid Holland Zuid verzorgden we niet alleen de inhoudelijke begeleiding, maar startten we ook met de gerichte inzet van onze matchmaking mogelijkheden. Daarbij benutten we ons platform Futureproof.Community. Dit platform biedt de mogelijkheid om vraag en aanbod van ondernemers te matchen zodat nieuwe circulaire oplossingen met elkaar uitgewerkt kunnen worden. We gaan de deelnemers van de CE Challenge Zuid Holland Zuid hierbij actief begeleiden.'
Uit reacties van de deelnemers blijkt dat de CE Challenge echt van meerwaarde is. Het stimuleert hen om werk te maken van circulair ondernemen, geeft hen toegang tot nieuwe circulaire netwerken en diverse bedrijven gaan een belangrijke voorbeeldfunctie in hun regio vervullen. Ook inspireren de challenges tot nieuwe samenwerkingsverbanden en circulaire oplossingen. Wim Nobel: 'Dat komt doordat deelnemers uit zeer uiteenlopende sectoren zoals transport, afvalverwerking maar ook bijvoorbeeld kantoorinrichting deelnemen. Tijdens de workshops kijkt ieder vanuit zijn eigen invalhoek en achtergrond naar de bedrijfsprocessen van de andere ondernemers. Dat blijkt heel leerzaam en verfrissend te zijn.'
De overstap naar een circulaire bedrijfsvoering is uitdagend en spannend. 'Ondernemers worden getriggerd om na te denken hoe het ook anders, slimmer, duurzamer kan' vertelt Wim. Het betekent ook verder kijken dan je neus lang is: wat kan een ander bijvoorbeeld met jouw afval en andersom? Denk aan restwarmte, het hergebruik van materialen of zelfs het inzetten van restmateriaal als grondstof. Ze moeten écht gaan omdenken. Een uitdaging dus!'

Kamerkoor Fiori Musicali viert de Reformatie

MIDDELHARNIS - Kamerkoor Fiori Musicali bereidt zich enthousiast voor op het eerstvolgende concert, zaterdag 30 september in de Hervormde Kerk aan de Ring in Middelharnis. Samen met het Orion Barok Orkest en zangsolisten wordt een programma gemaakt met louter Bach-werken. Daarnaast zorgen korte prikkelende teksten (geen meditatie) van o.a. dhr G. Slootweg, docent geschiedenis aan de Prins Maurits Scholengemeenschap, en ds H. Breugem, predikant bij de Hervormde Gemeente te Sommelsdijk, voor extra inbreng.

De keuze van de stukken houdt dit keer verband met de Reformatie, die zich 500 jaar geleden voltrok.
Tijdens het leven van J.S. Bach (1685-1750) was het protestantisme al wijd verspreid.
Bach liet zich veelvuldig door Luther (1483-1546) inspireren, veel teksten zijn rechtstreeks van de hand van de hervormer. Bach en Luther zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Cantates en Lutherse Mis

Het koor koos een viertal werken waarin de Luther-Bach verbinding duidelijk is: de cantate "Aus tiefer Not schrei ich zu dir" BWV 38 betreft een berijmde tekst gebaseerd op psalm 130. Deze koraaltekst werd gezongen op de begrafenis van Luther, en Bach maakte met tekst en melodie een monumentale cantate.
Cantate "Gelobet seist du, Jesu Christ" BWV 91 is oorspronkelijk geschreven voor eerste kerstdag, en is veel feestelijker van karakter, met vrolijk krullende melodische lijnen in de koorstemmen, en met schallende koperblazers. De sopranen zingen de koraaltekst hier met lange tonen overheen, een prachtig effect.
De derde cantate is gebaseerd op de bekende tekst "Ein feste Burg ist unser Gott" , BWV 80. Een echte reformatiecantate, strijdlustig en vastberaden. Ook hier zijn tekst en melodie oorspronkelijk van de hand van Luther, die op zijn beurt psalm 46 als bron nam.
De Lutherse Mis BWV 233 werd later gecomponeerd, tussen 1737 en 1739. Bach was al twaalf jaar daarvoor gestopt met het schrijven van cantates. In de latere missen hergebruikt hij materiaal uit diverse cantates en voorziet hij die van nieuwe teksten. Een tijdrovende klus, zeker geen gemakzuchtige oplossing. Men vermoedt dat Bach op deze manier zijn composities voor de tand des tijds probeerde te behoeden.

De solisten

Fiori Musicali prijst zich gelukkig met de medewerking van de volgende solisten: Sopraan Kathelijn van Dongen heeft in 2010 haar master solozang afgerond. Tijdens haar masterstudie verbleef ze in Wenen. Ze is werkzaam aan de Fontys Hogeschoolschool voor de Kunsten in Tilburg.
Mezzosopraan Serena Pérez sloot onlangs haar bachelorstudie af met een 10 en cum laude aan het Conservatorium van Amsterdam. Ze vervolgt haar studie aan de Dutch National Opera Academy in Den Haag en Amsterdam.
Tenor Adrian Fernandes is geboren te Curaçao. Hij studeerde bij Roberta Alexander aan het Codarts te Rotterdam. Fernandes zingt bij diverse professionele koren, zoals o.a. het Laurens Collegium. Ook als solist is hij vaak te horen.
Bariton Tiemo Wang begon zijn muzikale carrière als violist. Hij werkte bij verschillende ensembles zoals Het Gelders Orkest en de orkesten van de omroep. Als zanger heeft hij zich gespecialiseerd in het barok en hedendaagse repertoire. Hij zingt regelmatig met barokgezelschappen in binnen en buitenland.

Feest

Fiori Musicali wordt begeleid door het professionele Orion Barok Orkest, het wordt ook nu weer een feest voor het publiek om koor, solisten en orkest samen te horen musiceren o.l.v. Sietse van Wijgerden.
Locatie:
Hervormde Kerk aan de Ring, Middelharnis
Kaartverkoop:
€ 15,- aan de kerk, op de avond van het concert. Kinderen t/m 12 jaar gratis!
Aanvang:
20:00 u, inloop 19:30 u
Plaatsen reserveren is niet nodig, kaartverkoop aan de kerk op de avond van het concert.

KORTINGSBON

SGP Goedereede bezoekt Prinsjesdag

GOEDEREEDE - Op dinsdag 19 september, Prinsjesdag, organiseerde de SGP-afdeling Goedereede een dagtocht naar Den Haag om leden en belangstellenden te betrekken bij (politieke) activiteiten van de afdeling. Vanaf een tribune was zicht op veel activiteiten die bij een dag als deze horen.

'Een bijzondere ervaring om op deze manier betrokken te zijn bij Prinsjesdag', zo was te horen onder de deelnemers, die de organisatie vroegen om ook in 2018 dit weer te organiseren. Nu de SGP te Goedereede is omgevormd tot een afdeling wil het bestuur, naast informatieavonden, ook andere activiteiten organiseren om de leden te betrekken bij de politiek. 'Hoewel de afdeling met ca. 300 leden één van de grotere afdelingen is, zijn nieuwe leden vanzelfsprekend van harte welkom', aldus voorzitter Huibert Slingerland. Aanmelden kan gemakkelijk via sgp.nl/lidworden.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Winter Fair

Zaterdag 18 november wordt in Achthuizen voor de eerste keer een Winter Fair gehouden. Met veel kramen en een ijsbaan voor de jeugd. Ieder jaar organiseren de inwoners van Achthuizen op tweede pinksterdag de zogenaamde Juundag. Deze dag wordt altijd druk bezocht en geeft veel gezelligheid. Eerder werd ook al de H'Oranje Camping's georganiseerd rondom het Nederlands voetbal elftal. Nu worden er voorbereidingen getroffen om een Winter Fair te hebben op 18 november a.s. Zo wordt onder meer voor de jeugd een ijsbaan aangelegd. Uiteraard zijn er eet- en drinkkramen en komen er kramen die aansluiten rondom de verjaardag van Sinterklaas, Kerstmis en natuurlijk De Winter! Optredens van het Sint Adolfskoor uit Den Bommel en de Goeree-Overflakkeese Katsie E en Marcel S staan op het programma. Er zijn nog een paar kramen beschikbaar voor het aanbieden van producten. Bent u hierin geïnteresseerd dan kunt u contact opnemen met mevrouw Corrie Winkels de Waal, telefoonnummer 06-12832995.

DIRKSLAND

Breicafé 'Klein Parijs'

Donderdag 28 september staan de deuren weer open van breicafé 'Klein Parijs'. Neem uw eigen brei- of haakwerkje mee en inspireer elkaar. Bent u nog niet geweest, kom dan eens langs om de gezellige sfeer te ervaren. Er zijn geen kosten aan verbonden. Het breicafé is van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1 te Dirksland.

Inloop stomadragers

Op donderdag 5 oktober organiseren de stomaverpleegkundigen van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en de Stomavereniging regio Zuid-Holland een inloopochtend voor stomadragers, hun partners en overige belangstellenden. In een ontspannen sfeer lotgenoten ontmoeten en van gedachten wisselen over het leven met een stoma. Er is volop ruimte om onderwerpen zoals bijvoorbeeld vakantie, werk, sport of voeding ter sprake te brengen. Medische vragen kunnen aan de stomaverpleegkundigen gesteld worden. Door zowel stomadragers als hun partners worden deze bijeenkomsten vaak als zinvol en positief ervaren. Ook uw partner is dus van harte welkom. Waar en wanneer: Donderdag 5 oktober 2017 van 10.00 – 12.00 uur. Verenigingsgebouw 'Onder de Wiek' Ring 57. De inloop is gratis en u hoeft zich vooraf niet aan te melden.

Tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs

Stichting kledingbeurs KLEINe P@RIJS houdt op vrijdag 6 oktober van 15:30 tot 17:30 uur en van 19:00 tot 21:00 uur een tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs in zorgcentrum Geldershof, Poldersweegje 2 in Dirksland. Entree is gratis. De helft van de verkoopopbrengst wordt geschonken aan beide basisscholen in Dirksland. De andere helft is voor diegene die kleding en/of speelgoed hebben ingeleverd. Lever uw nog mooie najaar- en winterkleding maat 50 t/m 176, jassen, schoenen, binnen- en buitenspeelgoed in op maandag 2 oktober van 08:15 tot 15:00 uur en dinsdag 3 oktober van 08:15 tot 11:30 uur op de locaties: CBS Prins Maurits, Begonia 1 en OBS de Inktvis, Hondsgalgweg 5 in Dirksland.
Of neem contact op via kledingbeursdirksland@gmail.com. Let op: maximaal 2 dozen/zakken met kleding inleveren. U kunt ervoor kiezen om de niet verkochte kleding/speelgoed terug te nemen of deze te schenken via de stichting aan lokale goede doelen zoals woon-zorgboerderij den Ovenkeet, kledingbank Goeree-Overflakkee, Borneo, crisisgezinnen in de nabije omgeving en babyartikelen voor minima.
Blijf op de hoogte via www.facebook.com/kledingbeursdirksland

Epilepsie en dan?

Ongeveer 180.000 mensen in Nederland hebben epilepsie. Epilepsie heeft direct invloed op je leven en de mensen om je heen. Daarom organiseert de Epilepsie Vereniging Nederland (EVN) in samenwerking met Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis op maandag 9 oktober 2017 in Verenigingsgebouw De Schakel te Dirksland een thema-avond over epilepsie, behandelmogelijkheden en mogelijke sociale gevolgen voor werk, rijbewijs, gezin en school. Tijdens de bijeenkomst is er genoeg ruimte voor het stellen van vragen. De bijeenkomst is voor mensen met epilepsie, partners, ouders van kinderen met epilepsie, familie en vrienden, mantelzorgers, maar ook voor professionals en andere belangstellenden. De zaal gaat open om 19.00 uur, aanvang 19.30 uur tot circa 21.30 uur. Sprekers: Dr. C.J. Versluis, neuroloog Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis Dhr. W. Westerweele, epilepsieconsulent. Vanwege organisatorische redenen vraagt men uiterlijk donderdag 5 oktober 2017 aan te melden voor deze informatiebijeenkomst. Aanmelden of opvragen van informatie kan bij EVN, Gewest Zuidwest via de telefoon of via een e-mail. Telefoon 06 13 86 16 40 (mevrouw Van der Meer) of 06 10 23 35 42 (de heer en mevrouw Bijl) E-mail: zuidwest@epilepsievereniging.nl

GOEDEREEDE/OUDDORP

Collecte Spierfonds

Vrijwilligers haalden € 902,70 in Goedereede en € 3.172,62 in Ouddorp op voor onderzoek naar spierziekten. De collecteweek voor het Prinses Beatrix Spierfonds was erg succesvol. Van 10 tot en met 16 september is er door vrijwilligers van het Prinses Beatrix Spierfonds gecollecteerd. Samen hebben zij een prachtige opbrengst van € 902,70 in Goedereede en € 3172,62 in Ouddorp opgehaald voor wetenschappelijk onder- zoek naar spierziekten. "De inzet van onze vrijwilligers is onmisbaar. De collectanten en donateurs maken mogelijk dat het fonds in het komende jaar meer onderzoek naar spier- ziekten kan financieren", aldus Joanna van Drongelen, hoofd collecte- & vrijwilligersorganisatie Prinses Beatrix Spierfonds.

MIDDELHARNIS

Verkoop nieuwe spullen

Op 30 september in het Diekhuus (bij mooi weer buiten op het plein) zullen er nieuwe spullen te koop worden aangeboden, waarvan de opbrengst ten goede zal komen van de HHG te Nieuwe Tonge. Er zijn o.a. wieg- en ledikantdekentjes, kunnen ook gebruikt worden in kinderwagen en/of maxi cosi, box-/ledikantopbergzakken, memoborden(textiel). Tevens zijn er gebruikte glazen, keukenspullen, kleding(anotherwoman, Just B, turnover, björnson)etc. De verkoop is van 10.00 tot 16.00 uur. Inlichtingen: 06-274 378 35.

Engelse les

De Engelse lessen gaan weer starten in de eerste week van oktober. Locatie: wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 te Middelharnis. Dinsdagmiddag van 13 tot 15 uur, data: 3, 10, 24, 31 oktober (17 vakantie) 7, 14, 21, 28 november. Woensdagochtend van 9.30 tot 11.30 uur, data: 4, 11, 25 oktober (18 vakantie) 1, 8, 15, 22, 29 november. 8 lessen voor € 75.00 contant te betalen op de eerste les, exclusief kopieën en koffie/thee. Voor aanmelding of informatie over niveau etc. estherkoetsier@hotmail.com of 06-21913954. Docent: Esther Kranendonk

Mantelzorgcafé ZIJN

Stichting ZIJN verzorgt de mantelzorgondersteuning op Goeree-Overflakkee. Voor mensen die intensief en langdurig voor een naaste zorgen organiseren wij bijeenkomsten. Voor deze middag is de wijkagent Adri Bijl uitgenodigd. Hij zal verhalen vertellen "Met een lach en een traan" over zijn ervaringen in het werkveld als wijkagent. De middag is in het Diekhuus, Benden Zandpad 7 Middelharnis. aanvang 13.30 uur en zal rond 15.30 uur zijn afgelopen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Graag opgeven indien u aanwezig wilt zijn, via de mail m.walter@zijngo.nl of telefonisch: 0187-641344.

Ketenzorg Dementie

Op dinsdagmiddag 3 oktober verzorgen de Casemanagers van de Ketenzorg Dementie een spreekuur in de Bibliotheek in Middelharnis. Dit spreekuur is in het vervolg iedere eerste dinsdag van de maand gepland van 14:00 tot 15:00 uur. Bij het Spreekuur van de Ketenzorg Dementie kunt u terecht met al uw vragen op het gebied van dementie/ziekte van Alzheimer. Heeft u in uw omgeving te maken met dementie, heeft u een vermoeden dat iemand in uw omgeving tekenen van dementie vertoont en heeft u vragen over hulpmiddelen die het leven van mensen met dementie eenvoudiger maken? Met deze, en andere vragen kunt u terecht bij het spreekuur. Het spreekuur Ketenzorg Dementie is onderdeel van de Geheugenbibliotheek; een collectie van boeken en hulpmiddelen die in de Bibliotheek in Middelharnis worden uitgeleend.

NIEUWE-TONGE

Inwonersavond

Dorpsraad Nieuwe-Tonge in Bloei! organiseert op 3 oktober de jaarlijkse inwonersavond. Op deze avond zullen diverse actuele thema's aan bod komen, zoals o.a.: Het Leefbaarheidsplan. Dit is de financiële dorpsagenda, waarvoor deze avond aanvragen ingediend kunnen worden; Kernwethouder Daan Markwat spreekt de kern toe; Voortgang dossier Windpark Battenoert - enkele raadsleden zullen daarbij aanwezig zijn en een toelichting geven; N 215 – Hoe zit het met de voortgang van de fietstunnel bij de Molendijk en de ontsluiting van Nieuwe-Tonge en de lancering nieuwe website van de dorpsraad. De avond wordt gehouden in Ons Dorpshuis en begint om 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.15 uur.

OOLTGENSPLAAT

Oud papier

Donderdagavond 28 september wordt weer het oud papier voor de zending opgehaald. Graag het papier goed gebundeld op de straat te zetten. Er wordt om 17.30 uur gestart met het ophalen.

OUDE TONGE

Rijbewijskeuring

Senioren, chauffeurs met C/D/E rijbewijs en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs door een arts moeten worden gekeurd,
kunnen d.d. 2 oktober en 6 november terecht bij Stichting Welzijnswerk Oostflakee, Bernardstraat 35. Schikt de datum u niet dan zijn er andere mogelijkheden in de regio. Voor senioren kost de keuring € 35,00 en voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E is het € 55,00. Voor informatie en een afspraak belt u tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: ?088 23 23 300.
Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl. Geadviseerd wordt om ten minste 4 maanden voor het verlopen van de geldigheid van het rijbewijs een afspraak te maken voor een keuring. Veel gemeenten verstrekken geen keuringsformulieren (Eigen Verklaring met Geneeskundig Verslag) meer en verwijzen naar het CBR. De Eigen Verklaring is echter ook verkrijgbaar bij Regelzorg en kost € 41,00.

Opheffingsuitverkoop

Op vrijdag 29 en zaterdag 30 september is er opheffingsuitverkoop bij Specialitaart. Kortingen kunnen oplopen tot wel 70%. Het is van 10:00-16:00 uur in de winkel aan de West-achterweg 1 in Oude-Tonge. (Voor de navigatie Nieuwstraat 2 aanhouden) Voor meer informatie: www.specialitaart.nl of info@specialitaart.nl

STELLENDAM

Collecte Spierfonds

De collecte voor het Prinses Beatrix Spierfonds 2017 heeft in Stellendam opgebracht 1.169,27 euro. Alle gevers en medewerkers hartelijk dank.

Inloopochtend 'De Gornet'

Dinsdag 10 oktober staan de deuren van Peuterspeelzaal 'De Gornet' wijd open voor alle belangstellenden, maar in het bijzonder voor de ouders van kinderen in de leeftijd vanaf 1,5 jaar. Peuterspeelzaal "De Gornet" is een neutrale peuterspeelzaal waar iedereen van harte welkom is. Door een kijkje bij ons te nemen krijgt u een indruk hoe zij te werk gaan. Deze ochtend zijn leidsters en leden van de Ouderraad aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Dit kan tussen 10.00 tot 11.30 uur.

Visbakactie DEV

Zaterdag 30 september zullen de geuren van diverse soorten vers gebakken vis, waaronder ook kibbeling, weer opstijgen uit de viskraam van het Christelijk mannenkoor "Door Eendracht Verbonden" uit Stellendam. Er zijn verschillende soorten vis te koop. De viskraam zal worden opgesteld op het Oranjeplein, bij de Plusmarkt van Tessemaker in Stellendam. Vanaf 08.00 uur zijn de eerste gebakken visjes en kibbeling te koop in de kraam buiten bij de Plusmarkt. De vis wordt gebakken door zeer ervaren visbakkers. Wees er snel bij voordat ze uitverkocht zijn. De opbrengst komt ten goede aan het koor, dat deze actie hard nodig heeft nu de gemeentelijke subsidie helemaal is weggevallen.

Workshop faalangst

GOEDEREEDE - Mireille Witte van Begeleidingspraktijk Top Talent geeft op woensdag 4 oktober van 10.00 tot 11.30 uur in het kader van de Week van de Opvoeding een workshop over faalangst. De workshop wordt gegeven in de Bibliotheek van Ouddorp, gevestigd in het Raad- en Polderhuis.

In deze workshop krijgen ouders praktische tips over hoe zij hun kind met faalangst het beste kunnen helpen. Tijdens deze workshop wordt ook besproken: wat faalangst is; welke soorten faalangst er zijn en wat de kenmerken en (mogelijke) oorzaken van faalangst kunnen zijn.

De kosten van de workshop bedragen € 10,00. Leden van de Bibliotheek ontvangen € 1,00 korting. Aanmelden kan via www.leerenbeleef.nl/Activiteiten?cursusid=1987 of aan de balie van de Bibliotheek.

Tweede plaats voor Scouting Goedereede

BRIELLE - Onlangs vonden de jaarlijkse roei-, zeil- en wrikwedstrijden, oftewel RZW, weer plaats.

Admiraliteit 14, het samenwerkingsorgaan van alle scoutinggroepen in de regio Maasdelta met een zeeverkennersgroep, organiseert dit evenement. Diverse scoutinggroepen van Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee, maar ook uit Vlaardingen streden een weekend lang om een podiumplaats, maar vooral om de groepsoverwinning.
Na als vorig jaar, stond er een vlet van Scouting Goedereede in de top 3 bij het onderdeel zeilen. De beste 3 vletten mogen door naar de landelijke scouting zeilwedstrijden, de LSZW. De zeeverkenners met vlet nummer 1631 waren trots op hun tweede plaats bij het zeilen en maken zich nu klaar voor de landelijke wedstrijd.
Naast alle wedstrijdonderdelen was er dit jaar een extra uitdaging: alles droog houden. Het weer zat niet mee, de regen viel met bakken uit de lucht en het terrein werd één moddermassa. Het slapen in tenten is dan al een avontuur op zich, vanuit de kaplaarzen zo de slaapzak in.
Dit drukte de pret niet en alle zeeverkenners hebben een top weekend gehad. Op naar de LSZW in Harderhaven!

Voor meer informatie over Scouting Goedereede kunt u kijken op de Facebookpagina van Scouting Goedereede en Waterscouting Scouting Goedereede. Op de pagina van Admiraliteit 14 staan ook foto's van de regionale activiteiten.

RTV Slogo is op zoek naar beeldmateriaal uit het verleden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Naar aanleiding van de goed bekeken documentaire ''Visserij in Beeld'' van Gert van Koppen uit 2005, is de lokale omroep van Goeree-Overflakkee op zoek naar meer documentaires en filmverslagen uit het verleden.

''Op deze documentaire zijn erg veel positieve reacties binnengekomen en we kregen veel vragen van kijkers of we nog meer oude documentaires konden uitzenden. Aangezien ons eigen archief nog relatief klein is - we zijn pas in 2014 gestart met RTV Slogo - beschikken we helaas niet over veel beeldmateriaal uit het verleden. Daar zijn we dus nu naar op zoek om aan de wens van de kijker te voldoen'' aldus hoofdredacteur Danny Rijkels.
Dus ben jij iemand die graag op evenementen filmt of documentaires maakt en heb je nog oud beeldmateriaal thuis liggen van gebeurtenissen/evenementen/onderwerpen op of over ons mooie eiland? Neem dan contact op met RTV Slogo via info@rtvslogo.nl en wie weet is jouw oude beeldmateriaal binnenkort de nieuwe kijkcijfer hit op Facebook en televisie.

Sportdag op het voetbalveld

OUDDORP - Afgelopen woensdag, 20 september, was het om 7.00 uur al een gezellige drukte op het terrein van Voetbalvereniging WFB Ouddorp. School met de Bijbel Koningin Beatrix organiseerde net als vorig jaar een sportdag. Na weken van regen was het een heerlijke dag waarop de kinderen zichtbaar genoten en zich van hun sportieve kant lieten zien. De winnaars van de sportdag sloten de morgen af met een potje voetbal tegen de meesters en juffen. Daarna gingen de kinderen moe maar voldaan naar huis, met een sportcertificaat.

Verleden, heden en toekomst van Haringvliet beleven op het water

Skûtsje 't Immetje in de haven van Hellevoetsluis. 

REGIO – Zeilen, een rondvaart maken, een dagje struinen op Tiengemeten, op excursie met de 'boswachter op zee', sloepvaren met de hele familie. Er is tijdens het Haringvlietweekend – van 29 september tot en met 1 oktober – van alles te doen op en rond het Haringvliet. Verleden, heden en toekomst van het Haringvliet staan centraal tijdens de rondvaarten die op zaterdag 30 september vanuit de havens van Middelharnis en Hellevoetsluis worden gemaakt.

Door Kees van Rixoort

Vanuit Middelharnis vertrekt om 9.00 uur De Oude Jacob, een voormalig vaartuig van Rijkswaterstaat. 't Immetje, een skûtsje uit 1907, vaart om 13.00 uur de haven van Hellevoetsluis uit. In beide gevallen vertelt een oud-medewerker van Rijkswaterstaat onderweg over het verleden van het Haringvliet, tot vóór de Deltawerken. Daarnaast komt het heden aan bod. Daarbij gaat er ook aandacht uit naar onder andere het kierbesluit – in de loop van 2018 gaan de Haringvlietsluizen op een kier en zal het westelijk deel van het water zouter worden – en de plastic soep.
Aan boord is een duiker, die het Haringvliet in duikt om opnamen te maken van het onderwaterleven. Terug op De Oude Jacob of 't Immetje krijgen de deelnemers van de rondvaart meer te horen en te zien over wat zich onder de waterspiegel afspeelt. Daar is bij veel mensen niet veel over bekend. Het gaat zowel om de opnames die ter plekke zijn gemaakt als om oudere beelden. Elk seizoen is immers weer anders, ook onder water. Bovendien verschillen dag en nacht nogal. 's Nachts kun je midden in een school baarzen terechtkomen, terwijl je overdag misschien alleen een grondeltje en wat planten ziet.
Momenteel zijn duikers op meerdere locaties in het Haringvliet bezig om de flora en fauna onder water te inventariseren. Deze opname geldt als een soort nulmeting om daarna, als de sluizen op een kier zijn gegaan, een beeld te krijgen van de veranderingen in het onderwaterleven. Dat zal ontegenzeggelijk gebeuren. Door de invloed van zout water verdwijnen soorten en verschijnen weer nieuwe planten en dieren.
Het project Haringvliet onderwater, dat de huidige en toekomstige inventarisatie coördineert, is een samenwerkingsverband van Stichting RAVON, stichting ANEMOON en de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Sportduikers die willen aanhaken kunnen zich aanmelden via de website van de NOB.

Boeiende verhalen

Terug naar de excursies van zaterdag 30 september. Volgens Manon Bijl-van Noorloos, coördinator van het duikproject, kunnen de deelnemers boeiende verhalen verwachten, zowel over de geschiedenis van het gebied als over het leven in het water en de veranderingen die daarin gaan plaatsvinden. "Je hoort het complete verhaal over het Haringvliet: hoe het was, hoe het is en hoe het misschien gaat worden. Dit alles op het water, waar je ook meer te zien en te horen krijgt over het leven onder water, waarvan je normaal gesproken nooit veel meer ziet dan het groenbruine oppervlak."
Wie mee wil varen op De Oude Jacob of 't Immetje kan zich aanmelden via de website www.haringvlietweekend.nl. Er zijn geen kosten aan verbonden. Let op: per schip kunnen maximaal acht passagiers mee het water op. Wie achter het net vist kan op 1 oktober in Het Wapen van Stellendam nog een presentatie van de waarnemingen onder water bijwonen. Aanvang 11.30 uur.

Leo Fijen in Emmaüskerk

MIDDELHARNIS - Bekend tv-presentator Leo Fijen spreekt 9 oktober in Emmaüskerk te Middelharnis. Het thema van de avond is: "Proeven van genade of: Hoe goed moet je zijn" Aanvang: 20.00 uur, de toegang is vrij.

Op 31 oktober 1517 werden Luthers 95 stellingen gepubliceerd als reactie tegen de aflaatverkoop. Luther was namelijk geconfronteerd met mensen die hun zonden kwamen biechten en daarna hun aflaten lieten zien, zodat hun biechtvader Luther hen geen boetedoening kon opleggen en slechts de vrijspraak kon geven. De boeteling deed goede werken zoals het geven van aalmoezen, vasten, het maken van bedevaarten, en soms ook al het betalen van vastgestelde bedragen. Met andere woorden: "de genade kon ook 'gekocht' worden". Iets wat protestanten zich moeilijk kunnen voorstellen. Een typische uitspraak van Luther: "Goede werken maken niet een goede man, maar een goede man doet goede werken". De reformator Luther heeft zich afgezet tegen de Roomse praktijken. Alleen via Gods woord kon er genade worden verkregen en niet via goede werken of aflaatpraktijken. Maar hoe zit het vandaag de dag met die goede werken? Hoe belangrijk zijn ze voor Protestanten en Rooms-Katholieken en/of zijn ze nog steeds belangrijk? Hoe goed moet je zijn als christen? Bekend tv-presentator, Leo Fijen, komt er over spreken op maandag 9 oktober a.s. om 20.00 uur in de Emmaüskerk, Julianaweg 64 te Middelharnis. De toegang is vrij! Leo Fijen, bekend van radio en tv, hoofd levensbeschouwing van KRO-NCRV, heeft zaterdag 24 juni 2017 in Utrecht een hoge pauselijke onderscheiding gekregen. Leo Fijen is benoemd tot Ridder in de Orde van Sint Gregorius de Grote. Dit is het hoogste ereteken dat de katholieke kerk toekent aan een leek. Leo Fijen ontving deze onderscheiding op 24 juni 2017 in de Utrechtse Catharijnekerk uit handen van bisschop Frans Wiertz.

Prinsjesdag op Prins Mauritsschool

DIRKSLAND - Ter gelegenheid van Prinsjesdag hebben de kinderen van De Prins Mauritsschool op de derde dinsdag van de maand september aansluitend op het speelkwartier om 10.30 uur het een en ander laten horen en zien: Op het plein arriveerde een ware gouden koets met het koninklijke paar: Julian Bolle en Heidi Struik. Op de bok zat koetsier Marnick Simons. Onder begeleiding van bijbehorende lakeien Samuël Blok, Florens Kardux, Nienke van den Berg, Joep den Baars en Jochem Ras liep onze "koning en koningin' over de rode loper naar de vlag om haar op een waardige manier te groeten. Juliët Driesse gaf als voorzitter van de Tweede Kamer op het 'leve de koning' het teken voor een driewerf hoera uit al de jonge monden. Joran de Boed als de Dirklandse minister Dijsselbloem kwam van de andere kant op zijn stalen ros aangereden met het welbekende koffertje in zijn hand. Hierop hoorden we de klanken van ons volkslied over het schoolplein geblazen uit de bügel door Stijn Mol. Waarop alle aanwezige kinderen, meesters en jufs dit prachtige lied met elkaar zongen. Al met al een prachtige inleiding op Prinsjesdag 2017.

UFA organiseerde trip naar Sicilië

STELLENDAM - Maandagochtend 18 september verzamelde zich in alle vroegte op Schiphol een groep van 50 mannen en twee vrouwen, allen werkzaam in of voor de visserij. Voor de 10e keer organiseerde UFA een trip naar het buitenland voor kennismaking met lokale visserij. Dit jaar was gekozen voor een bezoek aan het mooie Italiaanse eiland Sicilië. De visserij aldaar is naar Nederlandse maatstaven geen moderne visserij met innovatieve methodes, maar er viel genoeg te zien, te leren en te beleven.

De reis startte In Porticello waar de groothandelsmarkt bezocht werd. De groothandelaren hebben hun eigen kotters die hun vangsten naar de Mercato Ittico komen brengen. Hier verkoopt de groothandel de verse vangst rechtstreeks aan de tussen- en kleinhandel. Onder luide aanprijzingen en met de nodige Siciliaanse dramatiek werd die dinsdag om half 4 's nachts in rap tempo de verse vis, schelp- en schaaldieren verhandeld en afgevoerd richting horeca en detailhandel.

De pelagische visserij heeft zich vooral gevestigd in en rond Mazara del Vallo in het zuidwesten van het eiland en ook is daar verwerking en handel te vinden. Tijdens de lunch schoven de vertegenwoordigers van handelshuizen aan tafel aan om hun producten onder de aandacht te brengen.

De reis werd afgesloten met een bezoek aan de vissershaven in Trapani. Trapani is niet alleen de thuishaven van vele kotters maar ook een echte werkhaven met een keur aan werkplaatsjes waar de groep met veel gastvrijheid werd onthaald. Commissaris Francesco Messineo zal volgend jaar met een delegatie een tegenbezoek aan Nederland brengen voor een nadere kennismaking met de Nederlandse (puls)visserij.

Gastronomie zit de Sicilianen in het bloed. Hun eetcultuur staat garant voor overvloedige lunches en diners en zijn een mooie gelegenheid om volop te netwerken en met elkaar te genieten van naar Sicilaans recept bereide grote rode garnalen, langoustines, inktvis, zwaardvis, tonijn, dorade en zeebaars. Mooie Sicilaanse wijnen begeleidden de heerlijke gerechten. Italianen zijn met voorsprong de uitvinders van La dolce vita.

Een ander vast onderdeel van een UFA-reis is Visserij en Beleving. Een veel besproken combinatie die verrassend en educatief kan zijn! Michelangelo Balistreri heeft zijn passie voor ansjovis verbeeld in een museum vol prachtige oude foto's, visserijmaterieel en kunst.

Vol vuur vertelde hij tijdens het bezoek over de verwerking van ansjovis, maar greep de gelegenheid ook aan voor een metafoor. Door samenwerking kan een school ansjovis het gevaar van de haai het hoofd bieden, zoals de mens door samenwerking bedreigingen kan omzetten in kansen. Zijn presentatie sloot hij af met poëzie en een aantal Italiaanse canzones. Dat konden de Nederlandse niet over hun kant laten gaan en onder begeleiding van een spontaan opgericht kwartet werd de "Klok van Arnemuiden" geluid.
Volgend jaar zal UFA de 11e reis organiseren. De bestemming is nog niet bekend, wel dat het wederom in september zal plaatsvinden. (Door Yvet Lupgens)

Hoorzitting over jeugdhulp

GOEREE-OVERFLAKKEE - Sinds 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp. Een aantal taken is hierbij overgenomen van de provincies. Deze taken kwamen bovenop de taken die al bij de gemeenten lagen. De gemeenteraad van Goeree-Overflakkee wil graag meer zicht krijgen op de wijze waarop jeugdhulp op dit moment door de gemeente wordt geleverd en de wijze waarop dit in de toekomst mogelijk beter zou kunnen. Om een goed beeld te kunnen vormen, organiseert de gemeenteraad op donderdag 2 november 2017 een hoorzitting.

De gemeente Goeree-Overflakkee is, net als andere Nederlandse gemeenten, verantwoordelijk voor jeugdhulp. Voor 2015 had de gemeente taken in relatie tot het preventief lokaal jeugdbeleid, de jeugdgezondheidszorg en ondersteuning bij opvoedingsvragen. Sinds 2015 kwamen daar de taken van de provincie bij. Denk hierbij aan jeugdbescherming, jeugdreclassering, gesloten jeugdzorg, geestelijke gezondheidszorg en de zorg voor jeugd met een licht verstandelijke beperking.

Er is afgelopen jaren hard gewerkt om de jeugdhulp binnen de gemeente vorm te geven. Daarbij is al veel bereikt, maar ongetwijfeld zijn er ook verbeteringen denkbaar. Om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de huidige situatie en mogelijke verbeterpunten in de toekomst, organiseert de gemeenteraad een hoorzitting.

Hoorzitting

Inwoners en belanghebbenden die ervaringen hebben met de door of namens de gemeente geleverde jeugdzorg, of mensen met ideeën over wat er in de toekomst beter kan, zijn van harte uitgenodigd zich aan te melden als spreker tijdens de hoorzitting. De gemeenteraad is vooral geïnteresseerd in de hoofdlijnen. Het is niet de bedoeling om individuele gevallen te bespreken of klachten in te dienen. Uiteraard kunnen wel persoonlijke ervaringen worden gedeeld om de hoofdlijnen inzichtelijk te maken. Het is dan wel van belang de privacy van cliënten en medewerkers van zorgaanbieders te respecteren.

Per spreker is in principe maximaal vijf minuten spreektijd beschikbaar waarna de leden van de raad de mogelijkheid hebben om vragen te stellen. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen kan de voorzitter besluiten van deze spreektijd af te wijken.

De hoorzitting vindt plaats in de raadszaal van Bestuurscentrum Het Rondeel aan de Dwarsweg 40 in Middelharnis. De avond begint om 19.30 uur. De eindtijd is afhankelijk van het aantal sprekers dat zich aanmeldt. Het streven is om de avond niet langer te laten duren dan 22.30 uur. De hoorzitting is openbaar en wordt ook live uitgezonden via goeree-overflakkee.notubiz.nl/live.

Aanmelden en vragen

Inwoners en belanghebbenden die gebruik willen maken van de mogelijkheid om hun ervaringen en verbeterpunten mee te geven aan de gemeenteraad, kunnen zich tot uiterlijk 30 oktober 2017 aanmelden. Aanmelden kan bij de griffie van de gemeenteraad via griffie@goeree-overflakkee.nl of via het telefoonnummer 14 0187. Ook met eventuele vragen kan men hier terecht.

Concert Dutch Baroque Orchestra in Hervormde Dorpskerk in Ouddorp

OUDDORP – In het kader van de herdenking 500 jaar Reformatie wordt zaterdagavond 14 oktober, aanvang 19.30 uur, in de Hervormde Dorpskerk aan de Ring in Ouddorp een bijzonder concert gehouden verzorgd door het Dutch Baroque Orchestra onder leiding van organist en klavecinist Gerard de Wit. Gepresenteerd wordt de orgelmis Luthers Catechismus in woord en klank van Johan Sebastiaan Bach. De entree is 4,50 euro per persoon. De kerk is geopend vanaf 18.45 uur.

Door Jaap Ruizeveld

Het programma bestaat uit de volgende vertolkingen: Dies sind die heil'gen zehn Geboth (de Tien Geboden); Wir glauben allen einen Gott (de Geloofsdbelijdenis); Vater unser im Himmelreich (het Onze Vader); Christ unser Herr zum Jordan kam (de Doop); Aus tiefer Not schrei ich zu dir (Boete) en Jesus Christus unser Heiland (het Avondmaal).

Dirigent / oprichter

Dirigent Gerard de Wit is zowel de oprichter, als de artistiek leider van stichting Dutch Baroque. Hij studeerde koordirectie en zang aan de Hogeschool IDE te Gorinchem en het hoofdvak Orgel Bachelor bij Bas de Vroome en Master bij Ton Koopman. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij het hoofdvak Klavecimbel. De Bachelor- en Masterstudies werden cum laude afgesloten. Tijdens zijn studies deed hij onder andere onderzoek naar de incomplete Cantate BWV 188 van J.S. Bach. Uit deze cantate reconstrueerde hij de Sinfonia naar aanleiding van het complete klavecimbelconcert BWV 1052.

Eigen platenlabel

Gerard de Wit geeft concerten in binnen- en buitenland. Hij won diverse prijzen. Nog voor de afronding van zijn studies richtte hij een kamerkoor op met in het bijzonder aandacht voor het zeventiende en achttiende-eeuws repertoire. Sinds de oprichting van het barokorkest Dutch Baroque Orchestra in 2014, kreeg dit kamerkoor de naam Dutch Baroque Vocal Consort. De Wit publiceert regelmatig. Diverse orgel- en koorcomposities staan op zijn naam. Een aantal orgelcomposities is uitgegeven bij uitgeverij Den Hertog te Houten. Sinds vorig jaar is hij bezig met de samenstelling van een Psalmkoraalboek voor orgel. Als kerkorganist is Gerard de Wit verbonden aan de Hervormde gemeente te Zwijndrecht, wijk Oude Kerk. Zijn uiteenlopende muzikale activiteiten als solist, begeleider, continuo- speler, dirigent en componist zijn op Cd's vastgelegd. In 2015 richtte hij zijn eigen platenlabel Dutch Baroque Records op.

Lianne Meesen opent Praktijk Welzijn Compleet

Lianne Meesen in haar praktijkruimte in Ouddorp. Foto: Hans Villerius

OUDDORP – In het Gezondheidscentrum, Wilhelminaweg 14 te Ouddorp, heeft Lianne Meesen haar natuurgeneeskundige Praktijk Welzijn Compleet geopend, na eerst zeventien jaar als doktersassistente te hebben gewerkt. Veel kwalen en klachten komen nogal eens terug, volgens Lianne omdat daar een onderliggende oorzaak achter zit die in de reguliere geneeskunde dikwijls niet gevonden wordt of waar alleen medicatie wordt gegeven voor symptoombestrijding. Dat vindt Lianne te kort. "Ik wil de oorzaken van kwalen aanpakken en me niet beperken tot klachten alleen."

Door Hans Villerius

"Mijn kennis vanuit de reguliere geneeskunde en mijn kennis vanuit de complementaire geneeskunde wil ik samen gebruiken om patiënten te kunnen helpen bij hun klachten of ondersteuning te geven bij chronische ziekte", legt Lianne uit. "In mijn praktijk help ik mensen die in de reguliere gezondheidszorg geen of onvoldoende resultaten behalen. Door middel van een holistische benadering kom je veelal beter tot de oorzaak van klachten. Belangrijk daarvoor is voldoende tijd voor de patiënt te nemen, met aandacht voor de vijf natuurgerichte principes: energie, prikkeloverdracht, drainage, voeding en psyche. Naar aanleiding van een uitgebreid intakegesprek, gecombineerd met een diagnosticerende scan, wordt een compleet beeld gevormd en kan aan de hand daarvan een behandelplan worden opgezet dat het best bij de patiënt past." In haar praktijk behandelt Lianne met Bioresonantietherapie, Natuurvoeding, Bach Bloesemtherapie, Aromatherapie en Shiatsu massage. "Mijn droom is om de reguliere geneeskunde en complementaire geneeskunde meer met elkaar te laten samenwerken", zo geeft ze aan. Zo nu en dan, op haar website aangekondigd, organiseert ze een 'Open Koffie'. Iedereen die interesse heeft kan dan binnenlopen, de praktijk bekijken en kennismaken met zowel Lianne als met haar therapieën. Zie voor meer info www.welzijncompleet.nl.

Schotejil zwemsters actief op NK estafette

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens het Nationaal Kampioenschap Estafette 2017 hebben de Schotejil meisjes en dames prima gepresteerd. De junioren meisjesploeg tot 11 jaar, bestaande uit Meyke van Nimwegen, Thalia Meijer, Eva v.d. Slik en Leyla Oversluizen, wisten een clubrecord te zwemmen op 4x50m schoolslag (3.02.79) en zwommen op de 4x50m vrij (2.19.86) naar een knappe 10e plaats. Op 4x50m wisselslag kwamen de juniorenmeisjes tot de 11e plaats in 2.41.55.

De open categorie voor dames en meisjes leverde op alle gezwommen nummers clubrecords op. In totaal kwamen maar liefst 11 zwemsters in actie verdeeld over resp. 4x100m wisselslag (4.38.07), 4x100m rugslag (4.56.59), 4x 100m schoolslag (5.25.88) en 4x100m vlinderslag (4.54.81). Ter afstuiting werd 10x100m vrij gezwommen in 10.43.73. De open meisjes/dames ploeg bestond uit Lotte Middelbos, Manon Middelbos, Bibi Middelbos, Lotte Tillema, Nienke Mierop, Phaedra Meijer, Odette Holster, Tamara de Ruiter, Lieske Zijlstra, Marjon van Kempen en tenslotte Elise Tanis, die als startzwemster op de 4x100m vlinderslag ook nog een persoonlijk clubrecord zwom op 100m vlinderslag in 1.02.75.

Lunchvoorstelling in het Diekhuus voor mantelzorgers

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 10 november 2017 is de Dag van de mantelzorg. In Nederland zijn er 3,7 miljoen mensen die voor een ander zorgen.

Liefst 750.000 mantelzorgers zorgen zelfs meer dan 8 uur per week voor iemand en doen dat langer dan 3 maanden. Vaak combineren ze dat met een betaalde baan. Omdat de zorg zich over het algemeen richt op bekenden, vinden deze mantelzorgers hun werk vaak vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Veel mantelzorgers doen hun werk in stilte. Daarom wordt de mantelzorger jaarlijks op 10 november in het zonnetje gezet tijdens de Dag van de Mantelzorg.

Ook op Goeree-Overflakkee worden mantelzorgers feestelijk bij elkaar gebracht.
Op vrijdag 10 november, kunt u als mantelzorger gratis naar de lunchvoorstelling
'Met de mantel der liefde'. Om 11.00 uur start in de Rabobankzaal een mooi theaterstuk over de 80-jarige Lowie en zijn zoon Kobe. Beide rollen worden vertolkt door Kurt Defrancq, die met dit stuk een aangrijpende en pakkende theatrale voorstelling over het thema mantelzorg neerzet. Hierna volgt een gezamenlijke lunch.

Een voorstelling in het bijzonder voor alle mantelzorgers! Wilt u bij dit theaterstuk aanwezig zijn meldt u zich dan aan vóór 16 oktober bij Stichting ZIJN. U kunt bellen met Stichting ZIJN: 0187-641344 of een mail sturen naar m.vanderwelle@zijngo.nl.
Voor deelname aan deze lunchvoorstelling moet u wel bij Stichting ZIJN als mantelzorger geregistreerd staan.
Nieuwe mantelzorgers kunnen zich in schrijven door te bellen met Stichting ZIJN.

Themadienst: 'Welkom in de Loofhut!'

OUDDORP – Op zondag 1 oktober vindt er in de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp weer een bijzondere themadienst plaats waar Kerkkoor Krimpen een bijdrage aan zal verlenen.

De voorganger in deze dienst is ds. K. van Wijngaarden en het thema van deze dienst is: 'Welkom in de loofhut!'. De eerste zondag van oktober staat in Nederland traditiegetrouw bekend als de Israëlzondag. "Christenen kunnen niet zonder Israël. Aan de hand van het aloude Loofhuttenfeest zal ds. van Wijngaarden ons duidelijk maken hoe belangrijk de beloften voor Israël zijn. Beloften waar de wereld niet omheen kan en waar de gemeente van Jezus Christus aan zal deelnemen. We worden meegenomen door God die ons uitnodigt feest te vieren. En dan niet calvinistisch door op een stoeltje te blijven zitten maar door met palmtakken te gaan zwaaien en een tent te gaan bouwen voor Hem. Om water te gaan halen en met vreugde hiervan te drinken. Want ooit zal God zelf zijn tent over Israël en Zijn gemeente uitspreiden en zal Jezus zelf hen levend water geven. De themadiensten bieden ruimte voor een creatieve invulling van de dienst om te prikkelen tot nadenken. Laat jezelf verrassen! Dit is in het bijzonder een dienst om andere mensen voor uit te nodigen", aldus de organisatie. Aanvang van de dienst: 9.30 uur.

Ook tachtig rozen voor Lijnie Wielaard

DIRKSLAND - Lijnie Wielaard-Boelaars werd op 19 september 1937 in Melissant als bakkersdochter geboren. Na haar schooltijd werkte ze als dienstmeid en later in het Ziekenhuis in Dirksland. Ze had dolgraag verpleegster geworden maar had daar de diploma,s niet voor. Jammer, want mensen verzorgen ligt haar uitstekend. Haar moeder kreeg op haar 80e verjaardag op 27 juni 1988 80 rode rozen van haar kinderen en kwam daarmee met foto in het Eilandennieuws. Nu is zij zelf ook 80 jaar geworden en heeft ze stilletjes gehoopt, net als haar moeder, ook 80 rode rozen te krijgen. En die wens werd door haar kinderen vervuld. Ze kan dankbaar terug kijken op die feestelijke dag. Ze heeft vorige week zaterdag haar verjaardag gevierd aan boord van het schip Merlina van rederij Fortuna te Spijkenisse met een moonlightcruise. Als klap op de vuurpijl kreeg ze een super verrassing aangeboden door haar kinderen. Zaterdag 23 september heeft ze een rondvlucht boven Flakkee gemaakt. Haar luchtdoop. Hopende dat ze nog lang op deze mooie dagen terug kan kijken is de wens van haar broer en schoonzus Joop en Gerrie Boelaars.

Gezonde Korte Ketens verbindt agri/food-ondernemers en zorg

REGIO - In de regio Hoekse Waard en Goeree Overflakkee begint in november het praktijkprogramma van stichting Diverzio: Gezonde Korte Ketens. Dit wordt uitgevoerd in samenwerking met de Rabobank Het Haringvliet. Het programma is gericht op agri/food-ondernemers, die hun verse streekproducten via korte ketens naar zorgorganisaties in de regio willen brengen. Daarmee leveren ze een bijdrage aan gezond, vers en duurzaam eten voor ouderen, patiënten en cliënten in de volle breedte van de zorg.

Met het programma Gezonde Korte Ketens worden telers en kwekers in contact gebracht met regionale afnemers en ontvangen zij een goede prijs voor hun eerlijke producten. De zorgorganisaties kunnen hun kwetsbare doelgroepen een gezondere en lekkerder maaltijd bieden, met herkenbare smaken uit eigen streek. Het is de derde regio op rij die met dit programma start. Rabobank Het Haringvliet draagt hier graag haar steentje aan bij. "Rabobank wil graag bijdragen aan een samenleving waarin iedereen beschikt over gezond, vers, duurzaam eten. Dat noemen wij Banking for Food. Samen met onze ledenraad hebben we gekeken hoe we dit concreet kunnen maken voor de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. De wens om met korte ketens aan de slag te gaan wordt hiermee ingevuld", aldus directievoorzitter Renata Brabander.

Leren een rendabele afzet tot stand brengen

Het programma Gezonde Korte Ketens bestaat uit vier Masterclasses, op 22 november 2017 en op 17 januari, 14 maart en 24 april 2018. Daarin leren ondernemers uit de agri- en foodbusiness (telers, boeren, verwerkers en distributiepartners) hoe ze een rendabele lokale of regionale afzet tot stand kunnen brengen. Theorie en praktijk komen samen in de bijeenkomsten. Zo worden motivatie en ervaringen gedeeld, en wordt bijvoorbeeld gewerkt aan praktische doelen en aan oplossingen voor mogelijke knelpunten. Er wordt toegewerkt naar een realistische businesscase. Daarbij wordt stil gestaan bij zaken als marketing, verkoop, verpakking en logistiek. In de afsluitende bijeenkomst krijgen de deelnemers gelegenheid hun plannen en producten voor te leggen aan inkopers van zorgorganisaties en -klanten.

Gratis deelname

Deelname aan dit teler made programma is helemaal gratis dankzij de bijdrage van Rabobank Het Haringvliet. Er is plek voor enkele tientallen agri/food-ondernemers. Van hen wordt verwacht dat ze actief en betrokken aan het programma deelnemen. Ze krijgen daarbij persoonlijke ondersteuning en begeleiding. "Korte ketens van telers naar zorgorganisaties zijn goed voor milieu, mens en onze regionale economie", onderstreept Koen Nouws Keij, directeur van Diverzio nog maar eens.

Gezonde Korte Ketens start op 22 november. Aanmelden: voor 1 november 2017 via info.hhv@rabobank.nl. De folder met meer informatie is te vinden op www.diverzio.nl

Het programma Gezonde Korte Ketens in de regio Hoekse Waard / Goeree Overflakkee wordt mede mogelijk gemaakt door stichting Diverzio en Rabobank Het Haringvliet.

Het gemengd ensemble van start

MIDDELHARNIS - Al meer dan twintig jaar speelt het enthousiaste ensemble van het Muziekgebouw elke week in het Diekhuus. Dit onder leiding van dirigent/arrangeur Wim Soeters.

Na ruim twintig jaar wordt het natuurlijk wel tijd voor een 'echte' naam van het ensemble. Daarom is het tijd voor een naamwedstrijd. Weet u een muzikale, enthousiaste en/of bijzondere naam voor het ensemble? Stuur deze dan voor 6 oktober op naar secretaris@muziekgebouwgo.nl. De naam van de winnaar wordt natuurlijk gekozen voor het ensemble, maar daarnaast krijgt de winnaar ook een gratis (proef)les op een instrument naar keuze bij het muziekgebouw!

Het gemengd ensemble speelt een gevarieerd programma van licht klassieke stukken en musicalnummers of arrangementen van pop- of volksmuziek. En zo breed als het repertoire is, zo breed is ook de bezetting: Dwarsfluit, blokfluit, hobo, gitaar, accordeon, viool, trombone, klarinet, bugel, piano.. voor elk instrument is plaats in dit bijzondere ensemble.
Het ensemble vormde ook de basis van het Projectorkest dat afgelopen seizoen na een viertal repetities arrangementen van The Lion King en Beethoven's Vijfde uitvoerde tijdens de jaarafsluiting van het Muziekgebouw.
Elke muzikant die zijn/haar instrument behoorlijk beheerst wordt uitgenodigd om mee te komen spelen op vrijdagavond van 19:15 tot 20:30 uur. Omdat het Muziekgebouw samenspel in welke vorm dan ook wil stimuleren is het meespelen zelfs gratis voor leerlingen van het Muziekgebouw en voor leden van muziekverenigingen. Niet-leerlingen/kinderen betalen 240 euro per jaar en voor volwassenen is dat 280 euro per jaar. Zie ook www.muziekgebouwgo.nl
Wie graag wil ontdekken of het gemengd ensemble iets voor hem/haar is, kan een aantal keren vrijblijvend meespelen. Vragen of aanmelden? Stuur een mailtje naar algemeen@muziekgebouwgo.nl of naar wb.soeters@planet.nl.
Dirigent en ensemble zullen nieuwe muzikanten enthousiast ontvangen!

Herdenking 500 jaar Hervorming met Obadja en Rehobôthkoor.

OUDDORP - Het jaar 2017 is het vijfhonderdste jaar waarin Hervorming wordt herdacht. Dit willen de koren Christelijk mannenkoor Obadja en het Christelijke gemengd Rehobôthkoor herdenken met een concert.

De beide koren organiseren een concert waarin met koorzang, samenzang, gedicht, declamatie en intrumentale intermezzo's de eer van God tot uiting gebracht zal worden.
Obadja staat onder leiding van dirigent Jan Bezuijen, het Rehobôthkoor wordt gedirigeerd door Marinus van Slooten. Beiden enthousiaste en kundige dirigenten onder wiens leiding het fijn zingen is. De koren zullen afzonderlijk, maar ook gezamenlijk een aantal stukken ten gehore brengen.
De muzikale begeleiding van beide koren zal deze avond in handen zijn van Rik Melissant, de laatste tijd regelmatig in het nieuws door zijn verdienstelijk orgelspel, waarmee hij diverse concoursen op zijn naam weet te schrijven.
Muzikale intermezzo's zullen ook verzorgd worden door Joline Sperling op de harp en Martin van Moort op de dwarsfluit. Beiden zijn ook geen onbekenden op ons eiland vanwege hun prachtige, gevoelvolle vertolkingen van de muziek op hun instrumenten.
De aanvang van de avond zal om 19:30 uur zijn, de kerk van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden 3 in Ouddorp zal om 19:00 uur geopend zijn.
De toegang is gratis, er zal gecollecteerd worden ter bestrijding van de onkosten.

Jubileumconcert gospelkoor 'In Touch'

GOEREE-OVERFLAKKEE - 'In Touch' bestaat 30 jaar. Sinds de oprichting in 1987 zingt het koor al in twee eeuwen met veel enthousiasme over de liefde en de zorg van God voor de mensen en onze wereld.

Op maandag 31 augustus 1987 repeteerde het koor voor de eerste keer met 20 jongeren. Het is daarmee één van de eerste gospelkoren die op Goeree-Overflakkee werd opgericht. Een jaar later kreeg het koor haar naam 'In Touch': in contact met elkaar, in contact met God. En in de naam komt ook het hoofddoel van het koor naar voren: het in contact brengen van zo veel mogelijk mensen met de liefde van God door het zingen van gospelliederen.
Het concert staat onder leiding van Ad de Joode. Hij is al meer dan 20 jaar de inspirerende dirigent en het muzikale hart van het koor.

Op zaterdag 28 oktober wordt het jubileum gevierd met een prachtig concert in de Emmaüskerk in Middelharnis.
Er worden delen gezongen uit musicals die al eerder door het koor zijn vertolkt. In de delen van 'Redemption' wordt de grootheid van God bezongen en de kracht die van de liefde van Jezus uitgaat. In de stukken van 'Experiencing God' gaat het vooral om het antwoord van mensen op de uitgestrekte hand van God zoals in "Open the eyes of my Heart" en "Use me, send me..". In dit gedeelte wordt ook het prachtige, ontroerende nummer "My Abba's Child" gezongen, samen met een kinderkoor. Uit 'Jesus, the One and Only' worden nummers gezongen waarin de verwondering tot uiting komt: "Who is there like You" en "What wondrous Love is this".
Naast deze hoogtepunten uit eerder werk zijn er ook nummers te beluisteren die 'In Touch' nog niet eerder heeft uitgevoerd.

Mis het niet, dit prachtige concert, dat om 20.00 uur begint. De kerk is om 19.30 uur open. Met ingang van deze week zijn er kaarten verkrijgbaar in de voorverkoop bij Bruna Ouddorp, Bruna Middelharnis, boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk, Country at Home in Dirksland en bij de koorleden. De toegangsprijs voor volwassenen is € 10,- en voor kinderen €7,50. Meer informatie is te vinden op www.gospelkoor-intouch.nl

"Kom erbij!"-flyer tijdens week tegen de eenzaamheid op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens de landelijke Week tegen Eenzaamheid brengt Stichting ZIJN een speciale "Kom erbij!"-flyer onder de aandacht. Met deze flyeractie wil Stichting ZIJN aandacht vragen voor het grote probleem van eenzaamheid. Op de voorkant van de flyer staan signalen die kunnen helpen om eenzaamheid op te sporen.

In de flyer vindt u diverse uiteenlopende activiteiten die allen bij uitstek een gelegenheid bieden om nieuwe mensen te ontmoeten. Een aanbod van activiteiten die Stichting ZIJN in dorpskernen op Goeree Overflakkee aanbiedt staat op de achterkant.
Thema van de Week tegen Eenzaamheid 2017 is: "Kom erbij!". Want eenzaamheid aanpakken doe je samen. Door oog voor elkaar te hebben. Door nieuwe contacten te leggen en bestaande contacten te versterken. Bijvoorbeeld bij een potje biljarten of een gezamenlijke maaltijd in het wijkcentrum.

Eenzaamheid

Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan een miljoen Nederlanders zich eenzaam voelt. En al loopt de één meer risico op eenzaamheid dan de ander, iedereen kan op enig moment in zijn leven met eenzaamheid geconfronteerd worden. Maar eenzaamheid is ook een taboe-onderwerp.

Samen tegen eenzaamheid

Door aan te sluiten op de Week tegen Eenzaamheid wil Stichting ZIJN bijdragen aan het bespreekbaar maken van eenzaamheid. Als een van de vele organisaties die door het hele land Kom erbij-activiteiten organiseren waar mensen nieuwe sociale contacten op kunnen doen en bestaande contacten kunnen versterken.
Week tegen Eenzaamheid
De Week tegen Eenzaamheid is van 21 september t/m 1 oktober 2017 en wordt voor de achtste keer georganiseerd door Coalitie Erbij, hét nationale samenwerkingsverband rond eenzaamheid.

Positieve actie

Stichting ZIJN heeft het initiatief genomen om op Goeree-Overflakkee een flyer te verspreiden met daarop een signaleringskaart "eenzaamheid" en tevens hun rijkelijk aanbod van activiteiten te promoten. Stichting ZIJN zet zich op allerlei vlakken al jaren in voor de strijd tegen eenzaamheid.
"Kom erbij!" door naar één van onze activiteiten te komen. In alle dorpskernen worden activiteiten georganiseerd om je minder eenzaam te voelen. Door nieuwe contacten te leggen, contacten te onderhouden, uw persoonlijke capaciteiten aan te spreken, te ontwikkelen en ervaringen op te doen, of vrijwilligerswerk te gaan doen blijft u betrokken bij uw omgeving en wordt u gestimuleerd activiteiten te ondernemen en uw netwerk te ouderhouden. Kom erbij! door te kaarten, sjoelen, biljarten, bingo te spelen, handwerken, deelname aan het breicafé, kantklossen en aan te schuiven bij een gezamenlijke maaltijd of kom naar de Zen-meditatie. Tijdens deze activiteiten wordt met elkaar een kopje koffie of thee gedronken.
Ook is het mogelijk om op uw eigen tempo en binnen uw eigen mogelijkheden te bewegen. Door o.a. deel te nemen aan: gymmen, koersbal, dans, yoga en Zen. Uiteraard is de eerste les gratis!
Een aantal activiteiten wordt wekelijks, andere maandelijks en sommige jaarlijks georganiseerd.

Heeft u zin in vrijwilligerswerk? Schrijf u vrijblijvend in als vrijwilliger bij Stichting ZIJN, www.zijngo.nl, of kijk rond in de hulpvragen die openstaan. Ga hiervoor naar www.govoorelkaar.nl of meld u aan bij t Punt, het vrijwilligerssteunpunt van Stichting ZIJN. De consulente zoekt samen met u de vacature die bij u past. Ook kunt u er terecht voor uw andere vragen over vrijwilligerswerk.

Op www.samentegeneenzaamheid.nl vindt u alle informatie over de Week tegen Eenzaamheid 2017. Lees meer over eenzaamheid op www.eenzaam.nl
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een adviseur welzijn van Stichting ZIJN: Tanja Nieuwpoort of Annemarie Hogenbirk, Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27
3241AA Middelharnis, 0187-641344, www.zijngo.nl

"Wordt rijinstructeur, bij NXXT!"

(Advertorial)

Wat Jan Catsburg betreft, directeur van NXXT Rijscholen, melden zich de komende tijd veel belangstellenden bij hem aan om rijinstructeur te worden! "Eigenlijk is het een heel bijzondere situatie", maakt Jan meteen duidelijk. "In de acht jaar dat we bestaan zijn we in heel Nederland een begrip geworden. Onze rijschool heeft intussen een vrijwel landelijke dekking. En onze slogan 'Je rijbewijs haal je bij NXXT' is voor talloze jongeren zó'n vanzelfsprekendheid geworden dat we momenteel meer rijinstructeurs nodig hebben om aan de nog steeds groeiende vraag te kunnen beantwoorden. Natuurlijk willen we voor starters geen wachttijden, dus houden we nu een campagne om instructeurs te werven!"

Welke kandidaten zijn geschikt?

"In principe iedereen, jongere en oudere. Maar misschien is het goed om in dit verband toch speciaal even de laatste te benoemen. Verschillende ouderen komen in hun arbeidsproces op een punt dat ze eigenlijk best heel iets anders zouden willen. Anderen raken uit het arbeidsproces, hetzij door een burn-out, hetzij doordat ze wegbezuindigd worden. Voor hen ligt hier een gouden kans! Om een voorbeeld te noemen: wij hebben een rijinstructeur die eerst twintig jaar lang heftruckchauffeur is geweest. Daar was hij op gegeven moment echt op uitgekeken. Nu is hij rijinstructeur bij NXXT en zegt hij: 'Dit had ik twintig jaar eerder moeten doen!'. Bijkomend voordeel is dat voor jongeren een instructeur met al een paar grijzende haren net wat meer vertrouwen inboezemt. Het is dus zelfs een pluspunt. Rijinstructeur is juist voor ouderen een vak bij uitstek. Je ziet: bij ons is senioriteit beter dan negativiteit", lacht Jan.

Waarom zou je je als instructeur dan aansluiten bij NXXT in plaats van zelfstandig te gaan opereren?

"Wij hebben een unieke formule, die voor instructeurs alleen maar voordeel oplevert", legt Jan uit. "Iedere rijinstructeur die onder de vlag van NXXT rijdt, is en blijft gewoon zelfstandig ondernemer, eigen baas. Hij bepaalt dus zelf hoeveel omzet hij wil, wanneer hij wel of niet wil werken, of hoeveel uur per week, enz. Daar bemoeien wij ons dus niet mee. Wel kunnen we een instructeur coachen als wij denken dat hij er meer van kan maken. Maar wat wij feitelijk doen, is voor onze instructeurs alle rompslomp uit handen nemen. Zowel op administratief gebied, het nakomen van wettelijke verplichtingen, als klantenwerving en het vullen van de lesagenda. De instructeur kan zich daardoor geheel richten op zijn vak, zonder zich verder ergens druk over te hoeven maken. Ontzorgen noemen wij dat!"

Je zult wel aan bepaalde voorwaarden moeten voldoen?

"Je moet gewoon de juiste instelling en goede wil hebben, dan kom je bij ons heel ver. Daarnaast vinden we het heel belangrijk dat de lesauto's op en top in orde zijn, zodat er nooit lessen hoeven uit te vallen omdat de auto 't niet doet. Daarom hanteren wij als wagenparkformule dat we voor al onze instructeurs hun lesauto leasen. Daarvoor betaal je natuurlijk, naast het inkopen van onze diensten, maandelijks een bepaald bedrag. Verder willen we graag dat je als instructeur representatief bent en dat je onze manier van werken volgt, zoals het voeren van onze huisstijl. Maar dat leer je allemaal tijdens de opleiding."

En wat nu als ik rijinstructeur wil worden?

"Dan ben je bij ons ontzettend welkom! Want wij verzorgen heel de opleiding tot rijinstructeur. Voor nog geen 5000 euro heb je bij ons binnen vijf tot acht maanden, afhankelijk van je eigen mogelijkheden, de vereiste papieren op zak! Vijf jaar geleden zijn we namelijk gestart met de opleiding tot rijinstructeur, binnen onze rijopleiding FIRSTT. Voordeel is dat we op korte termijn en met korte lijnen een opleiding kunnen organiseren, waarbij je meteen de ins en outs van de NXXT-formule kent. Ook de verplichte stageplek, die je als aankomend instructeur moet zien te vinden maar waar je in de praktijk maar moeilijk aan kunt komen, hebben wij in no time geregeld!"

Rijinstructeur worden bij NXXT? Je opleiding haal je bij FIRSTT. Meld je aan via www.firstt.nl en start in januari al met een nieuwe toekomst!

Grote prijzen bij KiKa-bingo

SOMMELSDIJK - Kom naar de KiKa-bingo op zaterdag 30 september in de grote zaal van de Staver. Zaal open om 18.00 uur en de bingo duurt tot 23.00 uur. Het prijzenpakket is weer super. Door aanwezig te zijn bij de Kikabingo levert u een substantiële bijdrage aan het onderzoek tegen kinderkanker!

Kanker is doodsoorzaak nummer 1 onder kinderen in Nederland. Eén op de vier kinderen redt het niet. Ieder jaar zijn er 500 tot 550 kinderen die te maken krijgen met kanker en elk jaar zijn er 800 kinderen onder actieve behandeling voor kanker en maar 75% overleeft deze ziekte. Om dit percentage te verhogen is er nog veel geld nodig om onderzoek te doen naar de verschillende vormen van kinderkanker. Door het organiseren van een bingo wil KiKa-G-O geld ophalen om een bijdrage te leveren om het overlevingspercentage te verhogen.
"Wij hopen dat u ook mee wilt helpen om deze doelstelling te bereiken en massaal 30 september naar recreatiecentrum de Staver komt om mee te doen met de KiKa-bingo. En kom op tijd want vol is vol! Het prijzenpakket voor de Kika-bingo is super, wat denkt u van Midweek Landall Greenparks, weekend Jaccuzi in je tuin, varen met een ribboot voor 10 personen.
Daar naast hebben we elektrisch gereedschap, elektrisch huis en tuinapparatuur, restaurantbonnen, het is te veel om op te noemen en dat zijn nog maar een paar van de prijzen die te winnen zijn tijdens de eerstvolgende KiKa-bingo", aldus de KiKa-ambassadeur Kees Witte. De bingo vindt plaats op zaterdag 30 september in de grote zaal van de Staver in Sommelsdijk.
Er worden op de avond twaalf rondes gespeeld. Voor de tien ronden gewone bingo zijn de prijzen van de boekjes, 1e boekje is € 10,-, 2e boekjes kost € 17,50 en voor drie boekjes betaalt men € 25,-.Het prijzenfestivalkaartje en de superronde kosten € 2,50 per kaart.
"Alle prijzen worden gesponsord door verschillende bedrijven en daar ben ik alle bedrijven heel erg dankbaar voor! Ik hoop dat er heel veel mensen komen zodat we er met z'n allen weer een gezellige avond van kunnen maken", aldus Kees Witte.

Sprokkelmarkt Emmaüskerk Middelharnis

MIDDELHARNIS - De activiteitencommissie van de Emmaüskerk organiseert op vrijdagavond 6 oktober van 18.30 – 21.30 uur en zaterdag 7 oktober van 10.00 – 15.30 uur een sprokkelmarkt in en rond de kerk aan de Koningin Julianaweg 64 te Middelharnis.

Net als voorgaande jaren wordt er een grote snuffelmarkt opgezet, waarbij ook de kramen met electra en curiosa niet ontbreken. Natuurlijk kunnen boeken- en muziekliefhebbers lekker snuffelen tussen de uitgestalde boeken, CD's, DVD's etc.
Naast alle goede gebruikte spullen is er ook genoeg "nieuw" te kopen. De creakraam heeft dit jaar bijvoorbeeld zeer veel te bieden. Wat te denken van leuke originele cadeautjes. Ook diverse bloemstukjes worden, vers gemaakt, aan u aangeboden.

Onze smulkraam heeft weer overheerlijke zelfgemaakte jam in diverse smaken en ander lekkers. Ook de Flakkeese kruukplaetjes zullen ter plekke gebakken worden. Daarnaast is er groenten en vers gesneden kaas te koop. Buiten kunt u op vrijdag en zaterdag gebakken oliebollen kopen en op zaterdag wordt er heerlijke vis gebakken.
Voor de kinderen is er een ruim aanbod aan tweedehands speelgoed. Daarnaast kunnen ze een "strippenkaartje"aanschaffen waarmee ze diverse activiteiten kunnen ondernemen, zoals bv grabbelen, envelop trekken en nog veel meer.

Tijdens de markt zal regelmatig een verloting worden gehouden. Hiervoor liggen mooie prijzen klaar. Bovendien kunt u ook een verrassingsdoos kopen. Bijna elke doos is anders qua inhoud. U mag zelf uw doos uitkiezen en de inhoud wordt pas na het uitpakken onthuld.
Verder kunt u uzelf inschrijven en een aantal dingen "raden",o.a de prijs van een boodschappenpakket. Uiteraard voor de beste "rader"een mooie prijs.
Mocht u na alle indrukken dorst en/of honger hebben gekregen, dan kunt u ons gezellige smulterras bezoeken. Hier verkopen we o.a koffie/thee, frisdrank, lekkers en op zaterdag broodjes, soep en tosti's.

SRGO Grutterswei wil sportaanbod uitbreiden.

OUDE-TONGE - Vroeger stond de Grutterswei bol van de activiteiten. Er werd veel gesport, veel georganiseerd en bruiloften te over. Het verenigingsleven floreerde enz.

Maar die tijden van weleer zijn voorbij. Toch is de nieuwe leiding van de Grutterswei, en andere indooraccommodaties en zwembaden op Goeree-Overflakkee, enthousiast en ambitieus.
Gestaag zal daar in het winter seizoen 2017 en 2018 het activiteitenprogramma toenemen in samenwerking met de huidige gebruikers en potentiële nieuwe gebruikers. Voor nu is er te melden dat de schaakvereniging weer terugkeert naar de Grutterswei en er vanaf heden officieel volleybalwedstrijden georganiseerd mogen worden en dat ook zal plaatsvinden. Er zijn ideeën om het badminton, zaalvoetbal en turnen te gaan uitbreiden in samenwerking met de verenigingen. Daarnaast mag het interieur wel een eigentijdser karakter krijgen. Verder van groot belang is dat de koffie vanaf heden van topkwaliteit is. Dit geeft aan dat men de klantbeleving wil verbeteren, met kwaliteit te beginnen heerlijke koffie. De Grutterswei onderhoud regelmatig overleg met haar gebruikers. Heeft u ideeën meld u dan eens bij de medewerkers van de Grutterswei.

Verder wil ZV Olympia graag een zaalvoetbal team vanuit Oost Flakkee aan haar vereniging willen toevoegen.
Geïnteresseerden kunnen zich melden via grutterswei@SRGO.nl

Filmavond 'God bless Montgomery'

DIRKSLAND - Even dreigde het nieuwe filmseizoen van stichting WO2GO in het water te vallen, omdat de locatie waar de altijd goed bezochte filmavonden werden georganiseerd, niet meer gebruikt kon worden.

Gelukkig kwam er hulp van enkele trouwe bezoekers die de organisatie attent maakten op mogelijke andere locaties. De keuze is uiteindelijk gevallen op de recreatiezaal in Serviceflat de Vroonlande in Dirksland. Hier zal dan op vrijdag 29 september a.s. de eerste film van het nieuwe seizoen getoond worden die, hoe kan het ook anders in de maand september, in het teken zal staan van Operatie Market Garden.
September 1944 begint boven Nederland de grootste luchtlandingsoperatie aller tijden. Parachutisten krijgen opdracht de bruggen over de grote rivieren te veroveren, zodat het landleger vanuit het zuiden kan oprukken naar Duitsland. De Poolse Generaal-Majoor Sosabowski voorziet echter een ramp. Had de Britse legerleiding naar hem geluisterd, dan was de geschiedenis anders geweest. Echter men sloeg zijn waarschuwing in de wind onder druk van de haast die Market Garden kende.
De Polen landen ook nog eens aan de verkeerde kant van de Rijn. Een poging om de rivier de Rijn over te steken mislukt echter. Hun inzet zou nutteloos zijn geweest, beweren de Britten na afloop van de strijd. Ook zouden ze slecht hebben gevochten. De "Slag om Arnhem" wordt een bloedbad; de Britse legerleiding geeft de Polen daarvan ook nog eens de schuld. Generaal Sosabowski wordt oneervol uit het leger ontslagen. Ook Nederland deed volledig mee aan de vernedering van de Polen. Een schande die hen als een vloek blijft aankleven. Tot op de dag van vandaag, ondanks latere met name Nederlandse pogingen, dit te verzachten. Hoe moeten we er nu tegen aankijken als blijkt dat de Polen geen lafaards maar helden zijn?
Voorafgaand aan de film zal vaste gastspreker militair historicus Johan van Doorn uit Sommelsdijk dieper ingaan op de situatie rondom de Polen bij de Slag om Arnhem en dat de geschetste situatie in de film, niet geheel zwart-wit te noemen valt.
Let op, de filmavond wordt georganiseerd op een nieuwe locatie: in de recreatiezaal op de tweede verdieping van Serviceflat de Vroonlande, Staakweg 5, in Dirksland. Entree is GRATIS, maar reserveren is VERPLICHT en kan bij stichting WO2GO via info@wo2go.nl of telefonisch via Dennis Notenboom op 06-51 859 641. NB. De ruimte in deze zaal is beperkt, dus vroeg reserveren is aanbevolen! Bij grote belangstelling bestaat de mogelijkheid tot een extra voorstelling overdag.

Dorpsraden 'bezorgd en boos'

De betrokken dorpsraden op Oost Flakkee spreken hun bezorgdheid en boosheid uit over het verloop van de procedures voor het plaatsen van windturbines
op de oostkant van het eiland.
Boosheid en bezorgdheid richt zich op de feiten dat:
* de gemeente geen bezwaar heeft ingediend tegen de ontwikkeling van windpark Krammer:
* het windpark maar liefst 34 turbines van 185 meter tiphoogte telt, met verlichting (de eerste 3 molens zijn inmiddels zichtbaar);
* de gemeente heeft een quick scan laten uitvoeren over plaatsing turbines langs de zuidkant (!) van de N59;
* er een plan ligt om 2 turbines bij te plaatsen op Hellegatsplein door ontwikkelaar Querrent:
* de impact van 34 turbines op de woon- en leefomgeving voor de inwoners van alle omliggende dorpen en zeker voor Nieuwe en Oude Tonge
zal enorm zijn:
* waardedaling en onverkoopbaarheid van woningen zal sterk toenemen, een tegendraadse beweging nu de woningmarkt in
windturbine vrije gebieden zich juist positief ontwikkelt.
De dorpsraden realiseren zich dat het project gewoon gerealiseerd wordt, omdat het al is goedgekeurd door de provincie.
Zij constateren dat dit wel in flagrante tegenspraak is met hetgeen de gemeente ons altijd heeft voorgehouden over de beroemde "eigen regierol".

Gelijke monniken, gelijke kappen?

Wij vragen ons af hoe het mogelijk is, dat de concentratie van turbines voornamelijk plaatsvindt op het grondgebied van de voormalige gemeente Oostflakkee. Op de hele kop en het westelijk deel van het eiland komen geen windturbines.
De noordrand bij Stellendam moet nog ontwikkeld worden, maar daarover wordt door de gemeente ne al geroepen dat het (omwille van het waterbed-effect)
moeilijk gaat worden de plannen daar te realiseren......
Waarom worden de inwoners van het oostelijk deel van het eiland zichtbaar zwaarder belast?

Rol Deltawind

In de planvorming over uitbreiding Battenoert is door de gemeente opgenomen, dat het de minste plek is om uit te breiden: dit geeft te denken.
Spelen hier soms andere belangen een rol?
Duidelijk is inmiddels wel dat Deltawind volhardt om de turbines bij Battenoert te plaatsen.
Zij dreigt, dat als de gemeenteraad niet instemt met de plannen, dit via de provincie geregeld zal worden. Met het risico dat er dan zelfs 12 turbines geplaatst
gaan worden, in plaats van 6 zoals de aanvraag nu luidt.
De opstelling van Deltawind bij uitbreiding Battenoert is helder: zij adviseren tegenstanders de weg naar de rechter.
Deltawind: ooit gestart door idealisten onder het motto van én voor leden, veegt nu de 2200 handtekeningen van Nieuwe en Oude Tonge zo van tafel.
Is dit nog een democratisch proces te noemen?
De dorpsraden hebben de afgelopen jaren op vele fronten samengewerkt met de gemeente. Er is voor de plaatsing van windturbines door de
verantwoordelijke wethouder, de heer Tollenaar, op bewonersavonden om alternatieve plannen gevraagd.
Dat hebben dorpsraden zeer serieus opgepakt en bruikbare alternatieven aangedragen.
Nu aangeven dat het te laat is om de plannen aan te passen, schaadt het vertrouwen van de dorpsraden om een verbindende rol tussen bewoners
en gemeente te kunnen spelen.
De dorpsraden roepen de inwoners van de voormalige gemeente Oost Flakkee op hun bezwaren kenbaar te maken bij de gemeenteraadsleden.
Verschillende politieke partijen (CDA, CU, SGP en deels VVD) steunen nog steeds het plan over de uitbreiding Battenoert met 6 turbines.
De dorpsraden roepen u op uw stem te laten horen tegen deze onevenredige belasting door uitbreiding windturbines op ons eiland.
Dit onzalige plan zal en moet gekeerd worden.
Ook de dorpsraad Nieuwe Tonge in Bloei! onderschrijft dit bericht.

Ingezonden door de Dorpsraden van Oost Flakkee