info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

31 mei 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 31 mei 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Nieuw onderkomen 't Lôôsje

DIRKSLAND – Al zo'n tien jaar is in Dirksland kringloopwinkel 't Lôôsje gevestigd. Een plek waar gebruikte spullen, die hun vorige eigenaars niet meer nodig hadden, voor een vriendelijk prijsje opnieuw over de toonbank gaan en verkocht worden voor het goede doel. Na tot nu toe huisvesting gehad te hebben in ruimten die derden steeds ter beschikking stelden, heeft 't Lôôsje nu een eigen onderkomen, aan Spuikolk 6 in Dirksland. Afgelopen zaterdagmorgen werd het in informele kring in gebruik genomen.

Tekst en foto's: Hans Villerius

't Lôôsje is een kringloopwinkel van de Gereformeerde Gemeente te Dirksland. Tot voor kort ressorterend onder de kerkenraad, maar nu opererend als zelfstandige stichting, dus BTW plichtig, én ze heeft de ANBI status aangevraagd zodat giften die aan haar worden gedaan fiscaal aftrekbaar zijn via de aangifte Inkomstenbelasting.

Wisselende locaties

't Lôôsje werd gestart vanuit de Activiteitencommissie van Dirkslands Gereformeerde Gemeente. Dit om extra gelden binnen te krijgen voor de aflossing van het kerkgebouw dat destijds aan de Mozartsingel nieuw werd gebouwd.
Na eerst een aantal jaren een gastvrij onderkomen te hebben gehad in een loods – vandaar, op z'n Flakkees gezeid, de naam 't Lôôsje – moest naar een andere plek worden uitgezien toen de bestaande locatie niet langer beschikbaar bleef. Blij was men dat in een schuur aan het Korteweegje intrek kon worden genomen, zodat de verkoop toch door kon gaan. Alleen, vanwege de beperkte ruimte aldaar konden grote spullen als meubels hier niet staan. En dat betekende een flinke daling van de omzet. Toen nóg een flinke ruimte beschikbaar werd gesteld, kon de meubelverkoop weer worden opgepakt en steeg ook de omzet weer. Maar ook die extra ruimte kwam weer te vervallen, doordat de eigenaar er een huurder voor vond.

>> Lees verder op pagina 3

Modelvliegers ontmoeten bijzondere auto's

MIDDELHARNIS - Zaterdag 28 mei 2016 was er een bijzondere ontmoeting tussen twee levendige hobbyclubs op Goeree-Overflakkee. Bij modelvliegclub SDGO aan de Middelweg te Middelharnis kwam autoclub Carwei op bezoek voor een gezamenlijke gezellige middag. De vliegclub had daarvoor alles uit de kast getrokken om het verpozen zo aangenaam mogelijk te maken: hapjes, drankjes en veel gastvrijheid. Daarbovenop kwamen de mooie demonstraties die gegeven werden door de leden. Het prachtige weer werkte natuurlijk ook mee. De ontvangst was in het nieuwe clubgebouw, dat na de verwoestende brand van vorig jaar weer helemaal is opgebouwd. De club heeft een flink aantal actieve leden, die zeer regelmatig op het veld tussen Middelharnis en Nieuwe-Tonge aanwezig zijn. U kunt altijd gratis en vrijblijvend een bezoek brengen. Autoclub Carwei heeft zo'n 80 leden verspreid over Goeree-Overflakkee en de omringende eilanden. Maandelijks zijn er activiteiten, zoals rondritten, praatavonden, barbecues, etc. Iedereen met een bijzondere auto kan lid worden. Dat hoeft dus niet speciaal een klassieker te zijn. Het mag ook een klassieker in spe zijn. Kijk op de websites van de verenigingen voor meer informatie: www.modelvliegclubsdgo.nl en www.autoclubcarwei.nl.

Haringhappen aan het Haringvliet

STELLENDAM - Donderdag 16 juni 2016 houdt Kiwanis Goeree-Overflakkee haar jaarlijkse haringevent aan het Haringvliet bij restaurant Zoet of Zout in Stellendam. Geheel ondernemend Goeree-Overflakkee wordt hiervoor uitgenodigd. Tijdens het event zal het eerste Flakkeese haringvaatje worden geveild. De opbrengst is voor het goede doel: 'Kinderen in beweging. NU op Goeree-Overflakkee'. De hoofdsponsor is AXXIAuto. Voor meer informatie en aanmelden, kijk op www.haringevent.nl en volgen kan via Facebook en Twitter @KiwanisGO.

Gidsen gezocht voor EN-fietstocht

SOMMELSDIJK – Zoals bekend zijn de 'vaste' gidsen van eerdere Eilanden-Nieuwsfietstochten gestopt met hun werk. Voor de organisatie van eventuele volgende fietstochten zijn we op zoek naar gidsen die de tochten willen uitzetten en begeleiden. Belangstellenden kunnen zich melden bij Marius Kot: mariuskot@eilandennieuws.nl of 0187-471020.

2 / 24

Agenda

Dinsdag 31 mei

MIDDELHARNIS – Flakkeese AvondFiets3Daagse voor het goede doel. Start en finish iedere avond om 19.00 uur. Start bij Garage Knöps. Deelname € 5,-. Kinderen tot 12 jaar gratis. Eén avond meefietsen is mogelijk.

Woensdag 1 juni

MIDDELHARNIS – Flakkeese AvondFiets3Daagse voor het goede doel. Start en finish iedere avond om 19.00 uur. Start bij Garage Knöps. Deelname € 5,-. Kinderen tot 12 jaar gratis. Eén avond meefietsen is mogelijk.
MIDDELHARNIS – Alzheimercafé in het wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27. Het thema is: 'De diagnose stellen'. Inloop 19.00 uur, aanvang 19.30 uur.

Donderdag 2 juni

MIDDELHARNIS – Flakkeese AvondFiets3Daagse voor het goede doel. Start en finish iedere avond om 19.00 uur. Start bij Garage Knöps. Deelname € 5,-. Kinderen tot 12 jaar gratis. Eén avond meefietsen is mogelijk.
MIDDELHARNIS – Reünie voor oud-studenten en oud-docenten van het Albeda College, vanaf 19.30 uur, Koningin Julianaweg 55.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl

Vrijdag 3 juni

MIDDELHARNIS – Voorspeelavond van leerlingen van de muziekschool. Vanaf 19.30 uur in de Rabobankzaal van het Diekhuus. Gratis toegang.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 4 juni

DEN BOMMEL – Zendingsavond, vanaf 19.00 uur in de Gereformeerde Kerk.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
HERKINGEN – Zendingsmarkt, van 10.00 tot 13.00 uur bij de Ger. Gem. Het adres is Onderlangs 6.
OUDDORP – Doldwaze Kinderdag, van 10.00 tot 16.00 uur in het centrum.
OUDE-TONGE – Praiseavond met Within Reach in de Evangelie Gemeente Flakkee, Emmastraat 24a. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur. Gratis entree.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.

Dinsdag 7 juni

OUDDORP – E-bike cursus in de Dorpstienden van 10.00 tot 15.00 uur. Aanmelden bij St. ZIJN: 641344, of m.vanderwelle@zijngo.nl.

Woensdag 8 juni

MIDDELHARNIS - De Jonge Spartaan 1 - Oud Feyenoord. Aanvang 19:30 uur.
SOMMELSDIJK – Nationale Buitenspeeldag, van 14.00 tot 15.30 uur bij Wijkcentrum De Zwaluw. Gratis activiteiten voor kinderen van 4-12 jaar.

Donderdag 9 juni

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl

Vrijdag 10 juni

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl

Zaterdag 11 juni

LANGSTRAAT – Rommelmarkt, van 10.00 tot 15.00 uur bij De Keet, Beatrixstraat 22.
MIDDELHARNIS – Fietstocht ouderenvereniging over de westkant van het eiland, de route start om 10.00 uur bij Tieleman Keukens. Het is ook mogelijk om aan te sluiten op de kaai van Dirksland, of bij De Paddenstoel in Stellendam. Meer info en aanmelden via info@o-g-o.nl of 0187-484559.
MIDDELHARNIS – Kledingverkoop, van 9.30 tot 16.00 uur in de schuur aan de Oostelijke Achterweg.
MIDDELHARNIS – Zomerfeest op het terrein van Hernesseroord, van 10.00 tot 16.00 uur.
OOLTGENSPLAAT - Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Concert Chr. Urker Visserskoor 'Crescendo'. Hervormde Kerk aan de Weststraat. Aanvang 19.00 uur. Kaartverkoop: zie verkooppunten op www.hervormdouddorp.nl.
HERKINGEN - Zomerfair op de Aspergeboerderij aan de Peuterdijk 59.
SOMMELSDIJK – Concert Sempre Crescendo met gastoptreden, inloop vanaf 19.30, aanvang 20.00 uur. De toegang is € 5,- per persoon.

Maandag 13 juni

ACHTHUIZEN – Start Avond4daagse, inschrijven vanaf 18.00 uur bij 't Buurthuus, start om 18.30 uur. Er zijn drie afstanden: 2,5, 5 en 10 kilometer. Deelname kost € 3,50.

't Lôôsje is ook een ontmoetingsplek

Vervolg van de voorpagina

Meer en meer werd zo de noodzaak ondervonden een eigen royale opslag- en verkoopruimte te hebben, waarvan de continuïteit niet meer afhankelijk zou zijn van wat derden tijdelijk aanbieden. Toen op bedrijventerrein Spuikolk voor een mooie prijs een voormalige bedrijfsloods aangekocht kon worden, werd daartoe besloten. Binnen de gevormde stichting werd de aankoopsom bijeengebracht, van verschillende leden van de kerkelijke gemeente werden giften ontvangen en met grote medewerking van vrijwilligers én anderen – zoals ondernemers die soms bijna tegen kostprijs materialen en diensten aanboden – kon het verouderde pand dusdanig worden opgeknapt dat het een nieuw leven kreeg: 't Lôôsje.

Opgeknapt

Daarnaast kon, door meteen een deel van het bijbehorende terrein te verkopen aan een ernaast gevestigde ondernemer, uit de verkoopopbrengst het asbest dak geheel worden vernieuwd. Verder werd sanitair en stromend water aangelegd, nieuw glas aangebracht en in de voorgevel een grote roldeur. Er is een afzonderlijke afdeling gemaakt, verwarmd, waar dames- en kinderkleding wordt verkocht. Ook werd een aparte ruimte gecreëerd waar ingeleverde spullen worden ontvangen, nagezien en geprijsd. In de grote verkoopruimte staat al het overige uitgestald, van kop en schotels tot lampen, van huishoudelijke apparaten tot pannen en vazen, van boeken en gereedschap tot meubels en bedbodems. Alles onder één dak.

Openstelling

Er worden niet alleen spullen verkócht, maar tijdens openingstijden kunnen ook spullen worden ingeleverd – kleding natuurlijk schoon en vlekvrij – terwijl de hele week, dus ook buiten openingstijden, oud ijzer en frituurvet kan worden achtergelaten. De openingstijden zijn wekelijks op donderdag en vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en ook iedere eerste en derde zaterdag van de maand van 9.00 tot 12.00 uur. Eventueel, als er meer vrijwilligers komen, kunnen de openingstijden worden verruimd. Daarnaast is er een team vrijwilligers dat, indien gewenst, huisraad ophaalt als woningen moeten worden leeggemaakt. En dit jaar zal, bij wijze van proef, de jaarmarkt van de Gereformeerde Gemeente van Dirksland ook híer worden gehouden, op 2 juli a.s.
Alle overige informatie over 't Lôôsje is te vinden op haar eigen website: www.loosje.nl.

Openingshandeling

De openingshandeling werd zaterdagmorgen verricht door de 95-jarige Aren Bakker, die enkele jaren geleden zijn schuur bij zijn woning aan het Korteweegje aan 't Lôôsje beschikbaar stelde. Tot op hoge leeftijd heeft hij daar zelfstandig gewoond, maar inmiddels verblijft hij in Nieuw Rijsenburgh. Hier werd hij zaterdagochtend opgehaald om onder toeziend oog van vele oude bekenden de openingshandeling te verrichten, althans, daaraan mee te werken. Zittend in een rolstoel werd hij bij het toegangshek door een met papier dichtgemaakte toog geduwd en was hij de eerste formele bezoeker van 't Lôôsje.
Kort voor de openingshandeling buiten werd binnen, in besloten kring, door diaken Folco Melissant de officiële openstelling van 't Lôôsje gemarkeerd met schriftlezing en gebed. Hij benadrukte dat zonder Gods zegen niets zal gaan, "ook het renoveren en het runnen van 't Lôôsje niet", en sprak de wens uit dat die zegen ook op dit werk zal rusten. "We hopen dat velen deze plek zullen weten te vinden. Hetzij om spullen te kopen, hetzij als ontmoetingsplek waar je een bak koffie kunt drinken, of om bij de evangelisatiestand een goed gesprek te hebben."

Afsluiting Cursus Bijbelse Toerusting

MIDDELHARNIS - Zaterdag 21 mei 2016 was voor een groep cursisten van de Cursus Bijbelse Toerusting een bijzondere dag. Na een driejarige cursus op zaterdagmorgen van september tot en met de maand mei, waarin verschillende vakken zijn gevolgd, zoals Oud en Nieuw Testament, de ethische vragen van deze tijd, de kerkgeschiedenis en de dogmatiek, waarin de praktische theologie gericht was op het in de praktijk toepassen van al het geleerde en overdachte Woord van God, konden we in de Rehobothkerk afscheid nemen van dankbare cursisten, die na deze jarenlange inzet mochten getuigen dat hun kennis verdiept en verrijkt was geworden. Na de overhandiging van de getuigschriften mochten we met elkaar de Heere danken voor Zijn Woord en ook voor de toezegging van de hulp en leiding van de Heilige Geest, Die in al de waarheid leidt. Tijdens de cursus, maar ook in het persoonlijke leven van elke dag, want Zijn goedertierenheid is elke morgen nieuw. In september zouden we graag weer nieuwe cursisten begroeten, daartoe een ieder oproepen om zich bij ons aan te sluiten tot verdieping van het geestelijk leven of als voorbereiding vanwege de roeping tot het ambt. Bij nadere vragen kunt u zich wenden tot de cursusleider: ds. C. Gielen, tel: 0187701048, e-mail: dsgielen@solcon.nl

Themadienst: Vrede

OUDDORP - Op zondag 5 juni is er weer een themadienst in de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp. Het thema is deze keer: Vrede. In een wereld waarin van alles gebeurt, mag je op zoek zijn naar vrede in conflicten en oorlog. Maar voor je de wereld kunt veranderen, moet je misschien eerst wel jezelf veranderen. In deze dienst gaat het dan ook met name om de vraag hoe je zelf in vrede kunt leven en waar je vrede kunt ontdekken. En tussendoor gaat men op zoek naar de rol die de vredesduif in dit alles speelt!
De themadiensten bieden ruimte voor een creatieve invulling van de dienst om te prikkelen tot nadenken. Aanvang: 9.30 uur, voorganger: ds. Edwin de Jong.

Tulpen vanuit het perspectief van een kabouter

Tulpen uit Dirksland. Foto Anne-Marie Vermaat

DIRKSLAND – Prachtig, die tulpenvelden in het voorjaar. Maar als je er foto's van ziet zijn ze altijd in kleur en van bovenaf gemaakt. Dat kan anders, dacht Anne-Marie Vermaat. Zij maakte een heel andere tulpenfoto en sleepte daar twee jaar geleden een nominatie voor de Rabobank Cultuurprijs mee in de wacht.

Door Kees van Rixoort

"Ik vind ze prachtig, die tulpen op het eiland. Ik dacht: ik zet een groothoek op mijn camera en fotografeer vanaf een laag standpunt. Alsof een kabouter tussen de tulpen loopt. Verder heb ik de foto omgezet van kleur in zwart-wit." Dan krijg je inderdaad een heel andere foto.
Anne-Marie zag de oproep in de krant, meldde zich aan voor de Rabobank Cultuurprijs en mocht zich niet lang daarna genomineerde noemen. Dat haar concurrenten Joep Luyckx en Jaap Reedijk er uiteindelijk met de prijzen vandoor gingen – de eerste met de Rabobank Cultuurprijs, de tweede met de publieksprijs – vond ze helemaal niet erg. "Ik kijk erg tegen Joep en Jaap op. Dat ik erbij zat vond ik best bijzonder", zegt ze bescheiden.
Anne-Marie fotografeerde al toen ze klein was. Ze nam een camera mee naar school om onderweg foto's te maken. Dit met het idee dat je moet vastleggen, dat je iets mist als je je camera niet bij je hebt. Ze maakte, ook daarna nog, huis-tuin-en-keukenfoto's en vakantiekiekjes. Tot ze eind jaren negentig iets las over de Rarekiek. Ze meldde zich aan en leerde er van alles. "De Rarekiek heeft een beetje het imago van een elitair clubje, maar het zijn heel vriendelijke, behulpzame mensen. Er zitten beginners op en mensen die al heel lang fotograferen. Van alles. Dat inspireert enorm."
Anne-Marie is blij dat ze in het analoge tijdperk is opgegroeid. "Je had een rolletje met maximaal 36 opnames. Dus je keek eerst heel goed voordat je afdrukte. Daar heb ik nu nog profijt van. Wie dat niet heeft meegemaakt, schiet veel sneller."

Straatfotografie

Dat ze met een tulpenfoto werd genomineerd is bijzonder. Anne-Marie fotografeert het liefst mensen en dieren. "Landschappen zijn soms prachtig om te zien, maar het lukt me niet om daar iets moois van te maken. Straatfotografie doe ik wel graag. En kappers, daar heb ik wat mee. Kapsalons zijn vaak sociale plaatsen. Maar ik ga ook gerust een hele middag naar de hondenrennen. Of naar een fantasy-festival." Ze maakt ook veel opnames tijdens haar reizen naar verre landen als Japan en Georgië. "In weinig toeristische landen gaan mensen heel graag op de foto. Maar ik loop niet alleen maar te klikken als ik met vakantie ben. Hoewel, in mijn hoofd wel…"
Anne-Marie werkt vooral intuïtief, zegt ze. Natuurlijk, ze kent de techniek en ze kent de regels van de vlakverdeling en de gulden snede, maar intuïtie is haar belangrijkste troef. "Ik denk er niet zo bij na. Ik vind het ook prettig om snel te fotograferen. Uren op één vlakje turen, nee, daar heb ik het geduld niet voor. Als je op straat bent, moet je sowieso snel handelen."
Fotograferen is een liefhebberij. Soms maakt Anne-Marie een foto in opdracht, maar ze zou er niet van kunnen leven. Daarom heeft ze er een baan bij, als participatiemakelaar in Rotterdam-Zuid. Wel neemt haar bekendheid als fotograaf toe. De nominatie voor de Rabobank Cultuurprijs heeft daaraan bijgedragen, zegt ze. "Men ziet je werk. Dat is het belangrijkste. Mij hoeven ze niet te kennen. Ik zit liever achter de camera dan ervoor…"

Dit is deel 3 van een serie over genomineerden van de Rabobank Cultuurprijs 2014. De vorige interviews, met Eva van Batum en Renate van Opdorp, stonden in de krant van 18 en 24 mei.

Fietsen voor het goede doel!

MIDDELHARNIS - Tijdens de 7e AvondFiets3Daagse trappen de deelnemers geld bij elkaar voor het goede doel. Op 31 mei, 1 en 2 juni is er iedere avond een route van ongeveer 25 kilometer door een mooie omgeving uitgezet.

Start en finish is iedere avond om 19.00 uur en de laatste avond om 18.30 uur op het terrein van Garage Knöps, Langeweg 113 te Sommelsdijk. Deelname kost 5 euro per persoon, kinderen tot 12 jaar doen gratis mee en u kunt zich inschrijven bij de start. Natuurlijk is het ook mogelijk om 1, 2 of 3 avonden mee te fietsen. Deze fietstocht wordt mede mogelijk gemaakt door onze sponsoren: Albert Heijn Middelharnis, Lekkerland, Groothandel de Kreij, Agrimarkt en Van der Sluis Groente & Fruit.

De opbrengst is voor Johan van Dam uit Middelharnis, die voor de 1e keer als enige Flakkeeënaar deelneemt aan de Tour for Life. Dit is een 8-daagse fietstoertocht van 1350 kilometer met maar één doel: te strijden tegen levensbedreigende ziektes en ze ook behandelbaar te krijgen. Dus fiets mee en steun Johan van Dam op weg naar het goede doel!

Zomermarkt met grote rommelmarkt op zaterdag 4 juni

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 4 juni wordt weer een grote Zomermarkt gehouden op het plein van de Prins Maurits in Middelharnis. De al jaren succesvolle en bekende Zomermarkt bestaat ook dit jaar uit een groot verkoopplein, een veelzijdig cateringplein, een grote rommelmarkt en veel leuke activiteiten voor kinderen.

Op het ruime verkoopplein is een groot aanbod aan bakkerproducten, kaas, noten, groente, fruit, gezonde smoothies, boeken, tweedehands kleding, wenskaarten, creatieve materialen, snoep, woningaccessoires, brocante, bloemen en speelgoed.
Op het cateringplein begint het met koffie met gebak. Vanaf 11 uur is er gebakken vis, broodje gezond, smoothies, verse soep, patat, broodje kroket en ijs. En natuurlijk ontbreekt de haring niet.
Het rommelmarktplein is, door actieve inzameling, ook dit jaar bijzonder groot en biedt allerhande spullen. Voor de kinderen is er een springkussen, een grote stormbaan. Nieuw voor de kinderen is een prachtige antieke brandweerwagen, waarin ze een rondje mee kunnen rijden door het dorp en een foto kunnen maken.

De markt wordt georganiseerd door de activiteitencommissie van de Christelijke Gereformeerde Kerk van Middelharnis. De opbrengst van de markt gaat voor de helft naar 'Veldwerk Goeree-Overflakkee' De doelgroep van het veldwerk zijn de jongeren die in een sociaal isolement zijn geraakt door gebruik van verslavende middelen. De veldwerkers zoeken actief contact en rijden op de motor op het eiland. De bewogenheid van het lot van onze naasten is daarbij de centrale drijfveer, ongeacht geloof, geslacht, ras of levensovertuiging. Meer info hierover is te vinden op www.veldwerkgoereeoverflakkee.nl.
Tijdens de zomermarkt is de veldwerker met zijn motor aanwezig. De kinderen mogen met de motor van de veldwerker op de foto. De grote Zomermarkt wordt gehouden op het plein van de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits, Kon. Julianaweg 57 te Middelharnis en duurt van 9.30 tot 15.00 uur.

Jaarmarkt Melissant

MELISSANT – Zaterdag 4 juni wordt er weer de jaarmarkt op de Voorstraat gehouden.

Op de markt zijn weer aanwezig de kramen met heel veel rommelmarktspulletjes, goede en nieuwe spullen, manden raden, enz. Dit jaar zelfgemaakte advocaat en kruudplaetjes, notenkraam en zuidvruchten, kinderkleding, nieuw speelgoed, FM group met parfum en schoonmaakartikelen. Bakkerij Van Harberden is er met iets lekker. Van Schaik met de lekkerste kaas! Hobby-artikelen Marijke Tas, Anthonie Flikweert met fotokaarten, Adullam met de snoepjeskraam, Gmc Zeeland met leuke creatie's voor in huis, planten van de Nollestee, Flakkees servies, Tupperware, Herbalife, Van de Boogertcrocs, e.d. Bossen bloemen, Jersey-ijs van de ijshoeve te Stellendam met emmertjes en schepijs, koffie, thee of een glaasje fris met eigengemaakte taart.

Maar ook de gebakken vis en kibbeling zijn er weer of een patatje met frikandel voor tussen de middag, wat op het uitgebreide terras opgegeten kan worden terwijl de kinderen zich vermaken op het grote springkussen. Op de markt vindt u ook tweedehands boeken, hoeden, kleding, de vrouwenvereniging met een diverse aanbod van spulletjes.

Ook dit jaar is nieuw: envelop trekken voor volwassenen en een schiettent voor de oudere jeugd en volwassenen, hengelspel voor kinderen, maar ook een ritje op een pony of legertruck kunnen de kinderen maken en de meisjes kunnen hun haren laten invlechten. De markt op de Voorstraat begint om 9.30 uur en duurt tot 15.00 uur.

OUDDORP - De eerder aangekondigde kerkdienst van de Gereformeerde Gemeente van Ouddorp van dinsdag 31 mei is verzet naar donderdag 2 juni. Aanvang 19.30 uur. Voorganger ds. P. Mulder.

Voor het goede doel naar Oeganda

Deed Pieter Struik (m.) vorig jaar nog in z'n eentje mee aan een muskathlon, in Kenia, dit jaar deden zijn broer Corné en zijn neef Willem-Jan ook mee en participeren ze in de wijnverkoop, waarvan de opbrengst geheel naar het goede doel gaat. Op de foto één van hun laatste trainingsavonden voordat ze naar Oeganda vertrokken. Foto: Hans Villerius (Zie voor meer foto's en filmpjes: Facebook.com/muskathlon.)

DIRKSLAND - Het was niet de eerste keer dat hij meedeed aan een muskathlon maar wel de zwaarste, toen hij vorige week in Oeganda een afstand van niet minder dan 42,2 kilometer aflegde. Hardlopend, in een tropisch klimaat en daarbij een hoogteverschil van meer dan een kilometer overwinnend, voor het goede doel. Dat deed afgelopen donderdag Pieter Struik uit Dirksland, directeur van WebNL te Stellendam.

Door Hans Villerius

"Wat was het een mooie reis!", blikt Pieter terug. "Oeganda, de parel van Afrika, is echt een fantastisch mooi land. Meren, bergen en het eindeloze groen steken schitterend af tegen de rode aarde. De mensen zijn arm, maar tegelijk ongelofelijk vriendelijk en warm. De blijde dans en zang die je tegemoet komt bij elk bezoek, zal ik nooit vergeten. Het is een rijkdom waar het Westen schril bij afsteekt. Het is heftig om bij je sponsorkind op bezoek te gaan in een sloppenwijk. De stank van open riool, vuilnis door heel de wijk, huisjes van twee bij drie vierkante meter waarin zes mensen leven. De uitzichtloosheid en de armoede zijn verschrikkelijk. Misschien is nog wel het ergste dat armoede mensen doet geloven dat ze er niet mogen zijn. Ze zijn waardeloos. Ongewenst... Tegelijk zie je de hoop in een gezin als een kind een sponsor krijgt. Hij of zij vertegenwoordigt namelijk nieuw perspectief. Hoop voor de toekomst. Voor zichzelf, voor het gezin, voor de straat! Als Muskathlongroep hebben we mooie ontmoetingen en gesprekken gehad, met de locals en met elkaar. In totaal is er bijna 5 miljoen opgehaald voor kinderen in armoede. Het is een spreekwoordelijke druppel, maar we hebben ook gezien wat die 'druppels' uitwerken in levens van kinderen, gezinnen en gemeenschappen. En dat voelt goed!"

Persoonlijk

Pieter (33) is duidelijk begaan met het lot van kansarmen in sloppenwijken, met het onrecht waaronder zij lijden, slavernij en sekshandel, en zet zich daarom graag in voor verbetering van hun situatie. Niet alleen door geldelijke steun vanuit zijn bedrijf, dat voor dergelijke doelen een Foundation kent, maar ook door op persoonlijke titel er flink wat voor te doen, iets van zichzelf ervoor te geven. Door een zware fysieke inspanning te koppelen aan het goede doel.
Om daar invulling aan te geven, trad hij in contact met organisatie Compassion en verbond hij er zich aan om voor kansarmen in Oeganda mee te doen aan de muskathlon én aan de voorwaarde om daarbij minimaal tienduizend euro mee te brengen. "Ik heb een jaar uitgetrokken voor de voorbereiding", vertelt Pieter, "zowel om me fit genoeg te trainen om deze extreme inspanning - hopelijk - te kunnen volbrengen, als om zo veel geld bij elkaar te krijgen."

Wijn

Vanzelf rees voor Pieter wel de vraag op: hoe krijg ik tienduizend euro bij elkaar? Hij besloot wijn te gaan verkopen. Dat werd hem min of meer in de schoot geworpen toen hij de gelegenheid kreeg om voor weinig geld een grote partij kwaliteitswijnen aan te kopen. Voor zo weinig geld dat, als hij ze voor een eveneens zeer vriendelijke prijs aan de man zou brengen, er toch een mooie opbrengst uit te halen zou zijn, geheel bestemd voor het goede doel. Volledig in de lijn van zijn bedrijfsactiviteiten startte hij onder de naam Wijnloper.nl een online verkoopcampagne. Via deze website kon, en kan nog steeds, een uitgebreid assortiment aan goede rode- en witte wijnen, al of niet met bubbels, en rosé worden besteld. In totaal ruim zevenduizend flessen. De verkoop sloeg zo aan dat momenteel slechts nog een derde van de voorraad over is. En dat Pieter in plaats van tienduizend euro met zo'n zevenentwintigduizend euro naar Oeganda kon! Natuurlijk wil hij dat bedrag graag op dertig mille krijgen, dus het dubbele, vandaar dat de wijnverkoop gewoon doorgaat, ook nu de muskathlon erop zit en Pieter deze helemaal heeft uitgelopen. Wie wil helpen de dertigduizend rond te krijgen kan op wijnlopers.nl terecht om voor weinig geld een of meer doosjes kwaliteitswijn te bestellen. Proost!

Kennisochtend Smart Water.
'Samenwerken aan een vitaal en duurzaam Goeree­-Overflakkee'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 2 juni 2016 organiseert de FOGO in samenwerking met de gemeente, de provincie en Rabobank Het Haringvliet de Kennisochtend Smart Water. De bijeenkomst vindt plaats in het Rabobank regiokantoor in Middelharnis. Wij wilden weten wat Smart Water is en waarom is het zo belangrijk voor Goeree-Overflakkee? Daarom hebben wij Steef Visser uitgenodigd voor een gesprek.

Wie is Steef Visser?

Steef Visser is accountant, zelfstandig ondernemer in Middelharnis en voorzitter van de FOGO, de federatie van ondernemersverenigingen op Goeree-Overflakkee.

Wat is Smart Water?

Smart Water is een regionale economische strategie voor het eiland Goeree-Overflakkee. Lokale ondernemers, overheden en het maatschappelijk middenveld hebben tijdens de drie roadshows in 2015 en in verschillende vervolgbijeenkomsten hun input geleverd en gezamenlijk keuzes gemaakt in krachtige sectoren die als motor dienen voor de regionale economische ontwikkeling. Hieruit is Smart Water ontstaan. Op 2 juni worden de resultaten gepresenteerd. De Smart Water strategie zorgt voor meer banen en kansen voor bedrijven op Goeree-Overflakkee.

Zijn er andere regio's die ook een regionale economische strategie hebben?

Ja, er zijn vele internationale voorbeelden die zichzelf bewezen hebben, zoals Silicon Valley (technologie en ICT) en Orlando (toerisme). Maar ook in Nederland zijn er goede voorbeelden te noemen. Denk aan Eindhoven (Brainport), het Westland (tuinbouw), de Bollenstreek (bloemen) en Wageningen (Food Valley). Al deze regio's zijn vergelijkbaar met Goeree-Overflakkee's Smart Water.

Wat maakt Smart Water zo speciaal?

De bewoners en bedrijven van Goeree-Overflakkee zijn uniek en hebben een eigen kijk op de ontwikkeling van de regionale economie. Door hun ideeën mee te nemen in de keuzes is Smart Water een breed gedragen strategie. Door middel van drie centrale thema's, namelijk Water & Leven, Water & Energie en Water & Voedsel, worden de unieke eigenschappen van de regio in drie krachtige strategische thema's gevat, die het concurrentievermogen van de regio, de hoogwaardige werkgelegenheid en welvaartsontwikkeling voor de komende 30 jaar zullen stimuleren. Op 2 juni zullen de betrokken partijen met elkaar projecten en ideeën ontwikkelen die invulling geven aan deze ambities.

Wat zal de Smart Water strategie betekenen voor de bedrijven op het eiland?

De gevolgen zullen groot zijn. Smart Water biedt niet alleen voor het eiland, maar ook voor specifieke sectoren een leidraad voor het bepalen van een duidelijke toekomst. Aan de hand van Smart Water kan de toeristische sector bijvoorbeeld kansrijke ontwikkelingen in de regio beter inzichtelijk maken en hiervan profiteren. Op deze wijze is de toeristische en recreatieve sector beter in staat om Goeree-Overflakkee als vakantiebestemming onderscheidend in de markt te zetten. De Smart Water strategie werkt als een steen in de vijver: door het stuwende effect verbeteren alle bedrijven hun concurrentiepositie, ook de niet­-watergerelateerde.

Wat was de motivatie om Smart Water te maken?

Als voorbereiding op de aanstaande gemeentelijke herindeling van de toenmalige gemeenten, heeft de Rabobank in 2006 het rapport Kiezen of Delen opgesteld. Dit rapport beschrijft de kansen en uitdagingen voor de ontwikkeling van de regionale economie. In 2014 heeft de Rabobank op dit onderzoek voortgebouwd met het rapport 'Samenwerken aan een vitaal en duurzaam Goeree­-Overflakkee'. Hiermee is een belangrijke basis gelegd voor een gezamenlijke aanpak en een eiland-brede samenwerking. In 2012 heeft de provincie Zuid-Holland Goeree-Overflakkee als gevolg van de afnemende bewonersgroei aangemerkt als krimpregio. De ondernemers – verenigd in de FOGO –, maar ook de gemeente, hebben zich duidelijk tegen deze krimp-ontwikkeling uitgesproken. Het gevolg is dat Goeree-Overflakkee al snel te boek stond als anticipeerregio, wat inhoudt dat de demografische en economische ontwikkeling zich op een hellend vlak begeeft, maar deze ontwikkeling niet per se leidt tot krimp. Door keuzes te maken en gezamenlijk gericht in de economie te investeren, kan de krimp worden omgebogen tot groei.

Wanneer gaan we beginnen met Smart Water?

De Kennisochtend op 2 juni wordt de officiële start van het Smart Water programma. Vanaf dat moment zijn ondernemers, de overheid en onderwijs aan zet om invulling te geven aan Smart Water. Het programma loopt tot 1 juni 2050 om te zorgen dat Goeree-Overflakkee de Smart Water hub van de wereld wordt.

Ga naar www.fo-go.nl voor meer informatie over Smart Water en uw aanmelding voor de Kennisochtend.

Orkestproject Muziekschool 'Goeree-Overflakkee'

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Muziekschool 'Goeree-Overflakkee' nodigt muzikanten uit om deel te nemen aan het orkestproject. Dit orkest gaat meewerken aan de afsluiting van het schooljaar en de samenstelling van dit ad hoc orkest is zo breed mogelijk.

"Iedereen die maar enigszins op zijn of haar instrument kan spelen is meer dan welkom. Gitaar, accordeon, blokfluit, viool, trompet, dwarsfluit, cello, bugel, cornet, klarinet, slagwerk, saxofoon; kortom: welk instrument u ook bespeelt, komt u vooral meespelen!" aldus de uitnodiging van de leiding van de Muziekschool.

In een vijftal repetities (inclusief generale repetitie) zal dit orkest zich voorbereiden op een optreden tijdens de grote jaaruitvoering van de Muziekschool G-O op zaterdag 2 juli 2016 aan het eind van de jaaruitvoering om ongeveer 18.30 uur in het Diekhuus te Middelharnis.
De repetities – eveneens in het Diekhuus – zijn steeds op zaterdagmorgen van 10.30 tot 12.00 uur en de data zijn 4 juni, 11 juni 18 juni en 25 juni; de generale is op 2 juli van 13.30 tot 14.30 uur.
De composities die ingestudeerd worden zijn de 'Rondo Alla Turca' van W.A. Mozart en de 'West Side Story' van L. Bernstein.
Als vanouds is de leiding in handen van musicus Piet Westhoeve, die op enthousiaste en gedreven wijze met u aan de slag zal gaan. U zult versteld staan over het resultaat!
Piet Westhoeve is pianodocent aan de Muziekschool en heeft in de loop der jaren ook veel ervaring opgedaan met het leiden van ensembles en orkesten.

Belangstellenden kunnen zich vanaf heden opgeven bij de administratie van de Muziekschool in het Diekhuus, Postbus 285, 3240 AG Middelharnis, met vermelding van naam, adres, telefoonnummer en instrument. U kunt zich ook aanmelden via telefoonnummer 482400 of via de mail info@muziekschoolgo.nl. Aan de deelname van dit project zijn geen kosten verbonden en voor alle duidelijkheid: ook niet-leerlingen van de Muziekschool zijn welkom.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Avondvierdaagse

Van maandag 13 juni tot en met donderdag 16 juni is de Avondvierdaagse van Achthuizen. Deelnemers kunnen kiezen uit drie afstanden: 2,5, 5 of 10 kilometer. Inschrijven kan op 13 juni vanaf 18.00 uur bij 't Buurthuus. Om 18.30 uur is de start voor alle afstanden. Het inschrijfgeld is € 3,50 per persoon. Deelnemen aan de wandeltochten is niet alleen gezond, maar het is ook gezellig om samen met dorpsgenoten op pad te gaan.

Achthuuzense spelen

Zaterdag 11 juni zijn de Achthuuzense spelen. Teams van 4 of 5 personen nemen het tegen elkaar op, met onder andere de Wild Horse, duorun en de grabbelton. Het beste team wint de prijs. De minimumleeftijd is 12 jaar, de kosten zijn € 2,50 per persoon. Opgeven kan tot 6 juni door een zelfgeschreven briefje in te leveren bij Nicole, Patronaatstraat 11 te Achthuizen.

Sprookjesbos

Voor kinderen vanaf 2 jaar is er op zaterdag 11 juni het Sprookjesbos. De reis door het bos begint op het veldje bij de Peuterspeelzaal en eindigt bij de keet. Groepjes van maximaal 6 personen kunnen zich hiervoor aanmelden. Opgeven kan tot 8 juni door een zelfgeschreven briefje in te leveren bij Nicole, Patronaatstraat 11 te Achthuizen. Vergeet niet om hierop een e-mailadres te vermelden. De kosten zijn € 3,- per persoon, ook voor begeleiders. Dat is inclusief drinken en wat lekkers.

GOEDEREEDE

Stilte en bezinning

Goedereede Counseling organiseert stilte- en bezinningswandelingen in het waterwingebied bij de Hondsweg in Goedereede. De start is op donderdagavond 9 en 16 juni om 19.00 uur nabij de Theetuin de Halve Maan. Tot rust komen in de natuur van duinen en strand, even een moment voor jezelf. Uit de hectiek van de dag, genieten van de prachtige schepping van God. Goedereede Counseling heeft 9 en 16 juni wandelingen uitgezet die in het teken van stilte en bezinning staan. Een uitdaging om stil te worden of te zijn en heel goed om te ervaren. De afstand is maximaal 4 kilometer. Aanmelden kan via e-mail: krientje@goedereedecounseling.nl of bij Willy Koppenol, telefoon 06-22331819. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met aanvullende informatie. De activiteit is gratis.

Oud papier

De Stichting Oud Papier 'Apollo' te Goedereede haalt zaterdag weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al uw huishoudelijk karton kan worden aangeboden. De organisatie verzoekt om het oud papier voor 8.30 uur goed gebundeld buiten te zetten. Oud papier kan ook naar de inzamelcontainer worden gebracht, dat kan van maandag tot en met zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. Met oud papier wordt bedoeld; papier en karton, dus geen (schuim)plastic, hout, en tempex.

GOEREE-OVERFLAKKEE

E-bike cursussen

Op dinsdag 7 juni is er E-bike cursus in Ouddorp, op donderdag 16 juni is de cursus in Oude-Tonge. Deelnemers krijgen deze dag praktische tips over het gebruik van de fiets, de fietsvaardigheid wordt geoefend en de kennis over de verkeersregels wordt opgefrist. In Ouddorp wordt de cursus gegeven in de Dorpstienden. In Oude-Tonge is de e-bike cursus in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De deelname is gratis. Steeds meer senioren kiezen voor de fiets met elektrische trapondersteuning. Begrijpelijk, want met deze fiets kunnen ouderen langer en plezierig blijven fietsen. Deze elektrische fiets is wel anders dan een gewone fiets, daarom wordt deze cursus georganiseerd. Voor mensen die niet in het bezit zijn van een elektrische fiets, worden e-bikes beschikbaar gesteld door Akershoek Fietsen in Ouddorp en Breeman Tweewielers in Oude-Tonge. De cursus begint om 10.00 uur en duurt tot 15.00 uur. Er is een gezamenlijke lunch. Voor deelname is het noodzakelijk om een WA-verzekering te hebben. Aanmelden kan bij Stichting ZIJN, telefoon (0187) 64 13 44 of e-mail m.vanderwelle@zijngo.nl.

HERKINGEN

Zendingsmarkt

Zaterdag 4 juni is er van 10.00 tot 13.00 uur een zendingsmarkt bij de kerk van de Ger. Gemeente, Onderlangs 6. Er is van alles te koop: brocante, kleinmeubelen, crea- en handwerkartikelen, leuke kraamkadootjes, eigengebakken lekkernijen, lappen stof, Beeren ondergoed, kaas, fruit, slaatjes, tweedehands- en nieuwe boeken, HomeProfit schoonmaakartikelen. Hoedenhuis Flakkee is aanwezig, er is een rommelkraam en er is een kraam waar heerlijke verse patat en snacks worden gebakken. Voor de kinderen zijn er spelen en workshops vliegers maken of cupcakes versieren.

LANGSTRAAT

Rommelmarkt

Op zaterdag 11 juni organiseert de belangenvereniging Langstraat van 10.00 tot 15.00 uur een rommelmarkt. De locatie is verenigingsgebouw 'De Keet' aan de Beatrixstraat 22 in Langstraat, één kilometer voorbij Achthuizen. De opbrengst van de markt is bestemd voor het onderhoud van het verenigingsgebouw. Er worden uiteraard veel rommelmarktspullen aangeboden, maar ook (kinder)kleding, er is enveloppen trekken, sjoelen en een grabbelton. Verder de boodschappenmand (raden naar het bedrag) en groenten, zoals radijs, sla, komkommer, enz. Parkeren kan achter 'De Keet', aan het eind van de Beatrixstraat.

MIDDELHARNIS

Kledingverkoop

Op zaterdag 11 juni is er weer een kledingverkoop. De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken, zodat de koper voor een leuke prijs hier zijn slag kan slaan. De schuur bevindt zich aan de Oostelijke Achterweg en is op een steenworp afstand van de Grote Kerk van Middelharnis in het verlengde van de Steneweg. De opbrengst van de verkoop komt geheel ten goede aan de Exoduskerk. De verkoop is van 9.30 tot 16.00 uur.

Rommelmarkt Marijkestraat

Op zaterdag 25 juni is er een rommelmarkt in de Prinses Marijkestraat. De markt is van 9.00 tot 15.00 uur. Belangstellenden kunnen zich aanmelden om spullen te verkopen op de markt. In 2006 ontstond bij een bewoonster van de Prinses Marijkestraat uit Middelharnis het idee om samen met haar buren een rommelmarkt te organiseren. Een rommelmarkt met als doel weer wat ruimte op zolder te creëren en tevens de buren beter te leren kennen. Ze had niet voorzien dat haar idee uit zou groeien tot een groot opgezette rommelmarkt. Thans is de rommelmarkt in Middelharnis een jaarlijks terugkerend evenement voor de gehele buurt, waarbij buren van diverse leeftijden en achtergronden prettig met elkaar omgaan en zich daar persoonlijk ook voor inzetten. Dit jaar wordt de rommelmarkt alweer voor de tiende keer georganiseerd. Neem voor meer informatie of deelname contact op met Wil Alberts, 0187-612680.

Inzameling goederen

Zaterdag 4 juni 2016 is de maandelijkse inzameling op van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk. De vrijwilligers staan van 9.30 tot 11.30 uur klaar om spullen in ontvangst te nemen, het adres is Industrieweg 17 te Middelharnis. De maandag na de inzameling zal er weer een vrachtauto worden volgeladen, die daarna vertrekt naar Roemenië. Daarom kan de organisatie alle goederen goed gebruiken om de auto vol te krijgen. Er is grote behoefte aan huishoudelijke artikelen, zoals kopjes, schotels, gebruiksvoorwerpen voor de keuken, enz. Speelgoed en schone knuffels zijn ook welkom, de kinderen kijken er naar uit! En ook oude brillen, medicijnen, en incontinentiemateriaal kunnen worden gebracht. Er is ook gevraagd om goed functionerende wasmachines en koelkasten. Er staat bij de ingang een collectebus voor een (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten. Vragen? Stuur een mail naar: info@oosteuropa-werkgroep.nl, of bel 603051 of 486377.

Voorspeelavond

Op vrijdagavond 3 juni kan er worden genoten van leerlingen van de muziekschool, die spelen op viool, harp en blokfluit. De vioolleerlingen zullen volksliedjes ten gehore gaan brengen uit diverse landen. Het blokfluitensemble Cunando, dat louter uit volwassen leerlingen bestaat, brengt de schitterende Sinfonia in d klein van G. Donizetti tot klinken. Het harpensemble voert bezoekers mee naar Disney- en filmwereld. Zij spelen o.a. 'The lion sleeps tonight' en uit de animatiefilm 'The Snowman': 'Walking in the air'. Annelijn Arensman treedt voor u op met 'Evr'ybody wants to be a cat' uit de film 'The Aristocats' en Sara Posthuma speelt uit Pocahontas: 'Kleuren van de wind'. De talentvolle Joline Sperling speelt tot slot het mooie stuk 'The minstrel's adieu to his native land', geschreven door John Thomas. De avond is in de Rabobankzaal van het Diekhuus. De avond begint om 19.30 uur, de entree is gratis.

Alzheimercafé

Op woensdag 1 juni is er een Alzheimercafé in Middelharnis. Tijdens de bijeenkomsten op de eerste woensdag van de maand krijgen bezoekers informatie over aspecten rond dementie. Een deskundige houdt een inleidend verhaal en er is ruimte om vragen te stellen. Op 1 juni is het thema 'De diagnose stellen'. De gastspreker is mevrouw. dr. Vroegindeweij. Voordat de neuroloog een diagnose kan stellen zijn het brede onderzoek, uitleg van de klachten en het persoonlijk gesprek van belang. De bijeenkomst is in het wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. Aanvang: 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

Reünie Albeda College

Op donderdagavond 2 juni wordt er op het Albeda College Middelharnis een reünie gehouden voor oud-studenten en oud-docenten. De reden is het feit dat het Albeda College dit schooljaar 10 jaar actief is in Middelharnis. Ooit begonnen in Oude-Tonge met de opleiding SPW groeide het Albeda College in de huidige locatie 'De Sjem' uit tot een opleidingsinstituut voor Onderwijs-assistenten, Pedagogisch Medewerkers, Medewerkers Maatschappelijk Zorg en leerlingen Helpende Welzijn. Vele duizenden studenten hebben hier door de jaren heen hun weg gevonden naar een baan in het werken met mensen. Samen met (oud)docenten en oud-leerlingen viert het Albeda College dit op donderdag 2 juni vanaf 19.30 uur op onze locatie aan de Koningin Julianaweg 55 te Middelharnis. Het programma is nog geheim, maar het staat vast dat er veel herinneringen worden opgehaald.

NIEUWE-TONGE

Inleveren rommelmarktspullen

Op zaterdag 4 juni is er voor de laatste keer de mogelijkheid om spullen in te leveren voor de rommelmarkt van de H.H.K. te Nieuwe-Tonge op zaterdag 18 juni! Heeft u nog spullen die u kwijt wil? Lever ze dan in bij de schuur van fam. Van Kempen, Duivenwaardseweg 7, van 9.30-11.30 uur. De organisatie is er blij mee! Geen bedden, spiralen, crt-monitoren en wandmeubels alstublieft! Om spullen op te laten halen kan er contact worden opgenomen met Paul Knöps, tel.: 0187-745004 of 06-16777904.

OOLTGENSPLAAT

Burgeravond

Op maandag 16 juni is er een burgeravond in 't Centrum, inloop vanaf 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. Bezoekers worden op de hoogte gebracht van de werkzaamheden van de Vereniging Dorpsraad Ooltgensplaat. En iedere bewoner kan zich uitspreken over de onderwerpen die aan de orde worden gesteld. De nadruk ligt deze avond op drie thema's: uitstraling van het dorp, economische kansen, eigen kracht en burgerkracht. De gemeente is uitgenodigd om deel te nemen aan deze avond. Het is echter niet de intentie om tijdens deze avond gemeenteklachten te gaan behandelen.

OUDE-TONGE

Praiseavond

Zaterdagavond 4 juni zal de Praiseband 'Within Reach' uit Tholen een praiseavond verzorgen in de Evangelie Gemeente Flakkee, Emmastraat 24a te Oude-Tonge. Iedereen die mee wil zingen tot eer van God is van harte welkom op deze avond. 'Within Reach' wil graag het goede nieuws uitdragen via muziek en zang. De avond begint om 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis.

OUDDORP

Kaartverkoop Urker visserskoor

De verkoop van kaarten voor het concert van het Chr. Urker visserskoor Crescendo, dat 11 juni plaatsvindt in de Hervormde Kerk van Ouddorp, is begonnen. De kaarten zijn te koop bij: VVV Ouddorp, Bosweg 2 in Ouddorp, Kapsalon Andra, Molentienden 47 in Ouddorp, Boekhandel Van der Boom, Sommelsdijk en bij familie Struik, Ring 51 in Dirksland. In de voorverkoop kosten de kaarten € 8,00 voor volwassenen en € 5,00 voor kinderen tot 12 jaar. Tijdens de avond speelt Pieter Heykoop op het orgel. Het Christelijk Urker Visserskoor Crescendo staat onder leiding van Louwe Kramer. Er zal een meditatie gehouden worden door ds. C. van den Berg. Aanvang van deze avond is 19.00 uur, de deuren van de kerk gaan om 18.15 uur open. Er zal gecollecteerd worden voor SFCS Rotterdam (evangelisatiewerk onder zeelieden).

Doldwaze Kinderdag

Op zaterdag 4 juni organiseert een enthousiast team van de St. Promotie Kop van Goeree, een 'Doldwaze Kinderdag' in Ouddorp. Op deze gezellige dag spelen kinderen de hoofdrol. Tussen 10.00 en 16.00 uur is er voor hen van alles te doen. Tijdens de 'Doldwaze Kinderdag' kunnen kinderen zich uitleven op diverse springkussens en attracties. Er is een draaimolen en een complete dierenstraat. In de knuffelhoek zijn lieve konijntjes te vinden. Deze knuffelhoek wordt verzorgd door Kleindierenvereniging 'Nut en Genoegen'. Daarnaast zijn er verschillende vrolijke typetjes die ballonbeesten maken en kunnen de kinderen zich laten versieren met de mooiste glittertattoo's. Voor de volwassenen zijn er ook diverse kraampjes ingericht. Like www.facebook.com/kinderdag om volledig op de hoogte te blijven van wat er allemaal staat te gebeuren. Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door Jumbo Sperling en diverse andere sponsoren.

SOMMELSDIJK

Nationale Buitenspeeldag

Woensdagmiddag 8 juni is de Nationale Buitenspeeldag voor de jeugd van 4 t/m 12 jaar. Kinderen kunnen hieraan deelnemen bij Wijkcentrum De Zwaluw, de activiteiten zijn van 14.00 tot 15.30 uur. 'Bewegen is gezond' staat centraal deze middag. Er worden allerlei spelletjes buiten gedaan. Voetballen, touwtje springen, stoepkrijten, spijkerpoepen en nog veel meer. Tussendoor krijg je wat te drinken en een lekker stukje fruit. Deelname is gratis, dus neem al je vriendjes en vriendinnetjes mee. Hulp is altijd welkom!

Bingo O-G-O

Zaterdag 4 juni is er een bingo van de O-G-O, om 19.30 uur in het wijkgebouw van De Zwaluw. Het adres is Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open vanaf 19.00 uur, de koffie/thee is gratis. Er worden 11 rondes gespeeld, voor € 6,50 totaal. Daarnaast zijn er 9 gratis prijsjes en in de pauze is er twee keer een extra rondje voor € 1,00 per ronde. De toegang is gratis.

STELLENDAM

Molenloop

Op donderdag 16 juni is de 17e Molenloop, een hardloopwedstrijd van 5 of 10 km. De start is om 19.30 uur op de Molenkade in Stellendam. Inschrijven kan vanaf 18.00 uur in het Stellehuus, dat is links naast het zwembad.

Inzameling goederen

Op vrijdag 3 juni 2016 houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië. De inzameling is van 18.30-19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

Oud-leerlingen gezocht

GOEREE-OVERFLAKKEE - De werkgroep Eilandconferentie, uitgaande van Kindwijs Protestants Christelijke Scholengroep op Goeree-Overflakkee, is op zoek naar oud-leerlingen die een fijne herinnering hebben aan een leraar of lerares uit hun basisschooltijd.

Heeft u een bijzondere herinnering aan een meester of juf? Herinnert u zich die speciale persoon goed? Waarmee maakte hij of zij indruk op u? Deel het met de organisatie.
De werkgroep wil het heel graag weten. Die persoonlijke noot, dat compliment, die uitstraling, de aandacht. Tijdens de derde eilandconferentie die op 28 september 2016 gehouden zal worden zullen deze bijzondere herinneringen gedeeld worden met meer dan 250 onderwijsprofessionals die momenteel werkzaam zijn in het basisonderwijs.
"Waarom? Omdat de beste leraren les geven vanuit hun hart en niet vanuit een boek, ook in 2016!"

Geef uw reactie door, het liefst met een foto van toen en nu: eilandconferentie@gmail.com

Start jeugdrugby op Flakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Onlangs organiseerde de Eerste Flakkeese Rugby Club Eilanders voor het eerst een inloopdag voor de jeugd van 6 t/m 12 jaar. Zo'n 20 kinderen kwamen kennismaken met deze nog nieuwe sport voor Goeree-Overflakkee en genoten met volle teugen van de uitleg en oefeningen. Het ging er soms hard aan toe op de 'stootkussens' waar de senioren van de Eilanders moeite hadden met de enthousiaste jongens en meiden.
De coaches praten ondertussen ook de ouders bij over de toekomstplannen van de club en terwijl de kinderen na de training genoten van een glaasje fris en overheerlijke pannenkoeken, werd besloten dat het aantal aanmeldingen meteen zo groot was dat er komende week al met trainingen wordt begonnen. De trainingsdagen zijn dinsdag en vrijdag en van 18.30 tot 19.30 uur zijn alle kinderen welkom op het Concordiaveld aan de Prins Willem-Alexanderstraat in Middelharnis. Voor meer info, kijk op de Facebookpagina van Rugby op Flakkee of bel met 0643584939.

'Kussens om te zoenen' bij de Wereldwinkel

MIDDELHARNIS - ABC is een familiebedrijf in het noordoosten van India, gestart door vader als metaalbewerkers. De drie zonen zagen al snel de noodzaak voor een nieuwe milieu- en mensvriendelijke werkplaats. Om dit te bekostigen hielp Pallavi, de vrouw van de oudste broer, door borduurpatronen te verkopen. Pallavi ontwierp een kussenlijn met vrolijke dessins uit Noord-India. Dit werd een groot succes en binnen 5 jaar stond er een volledige werkplaats met 40 borduurmachines en ca. 80 werknemers.

Een Amerikaanse importeur plaatste in 2001 een grote order, waardoor ze naast metaal ook textielproducten gingen maken. Inmiddels hebben ze aparte werkplaatsen gebouwd, waar metaal en textiel wordt geproduceerd onder fairtrade omstandigheden. De meeste mensen werken er al vanaf het begin en hebben inmiddels een professioneel ambacht geleerd. Ze noemen zich zelf familymembers!

Borduren is in Noord-India een geliefd ambacht en de ambachtslieden werden aangetrokken uit de dorpen in de nabije omgeving. Nog steeds is het bedrijf groeiende. Werkomstandigheden zijn prima en lonen zijn gebaseerd op ambachtelijk werk en liggen daardoor ver boven het minimumloon.
Het zijn typische dier- en bloemmotieven die in Noord-India van oudsher werden gebruikt in schilderingen van de lemen hutten in de tijd dat elektriciteit nog nauwelijks verkrijgbaar was. Ze werken met diverse materialen in samenspraak met de kopers.
Ook maken zij eigen producties met westerse motieven, zoals onze babylijn en de Frida Kahlo kussens bijvoorbeeld.
De kussens zijn in De Wereldwinkel te vinden.

Dames 1 VC Intermezzo kampioen 2e klasse

SOMMELSDIJK - Na een spannend volleybalseizoen met een sterke tweede helft, heeft het eerste damesteam van VC Intermezzo het kampioenschap behaald in de tweede klasse. Trainer/coach Marc van Biert en zijn dames spelen volgend jaar eerste klasse. Een mooie prestatie waar de dames trots op zijn. Iemand die ook trots is op zijn team is sponsor Sjaak Melissant van AxxiAuto. Samen met partner- en oud-dames 1-speelster Jacqueline Campfens deelden ze in de vreugde. Ze waren aanwezig bij de officiële overhandiging van het kampioenscertificaat van de NeVoBo door Onno Bal, bestuurslid technische commissie senioren van de vereniging. Vol goede moed wordt nu al getraind richting volgend seizoen. Op de foto Sjaak Melissant en Jacqueline Campfens van sponsor AxxiAuto met het kampioensteam VC Intermezzo 1.

30 dagen bidden voor de moslimwereld

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op 6 juni begint de tijd voor vasten en gebed van de moslims: de Ramadan. Een aantal christenen wil in deze tijd 'gericht gaan bidden voor moslims wereldwijd'.

Ook op het eiland heeft een aantal mensen het voornemen om 30 dagen te gaan bidden voor de moslimwereld. Ze hopen dat meer mensen zich bij hen aan zullen sluiten. "Veel christenen zullen er mee instemmen dat, wanneer we gericht gaan bidden voor mensen of bepaalde zaken, we er meer met ons hart bij betrokken zullen raken. Gebed en omgang met de Heere God verandert niet alleen situaties, maar ook onze eigen harten. Maakt ons zachter, liefdevoller naar onze medemensen en in dit geval naar de moslims", aldus de initiatiefnemers.

Er is een gebedsgids verschenen waarin richtlijnen staan voor deze maand van gebed. "Waarin een richtlijn om in deze speciale maandag voor de mensen te bidden dat de Heere God zich zal openbaren aan deze verlorenen, die op hun manier de Vrede en Rust denken te vinden".

Voor meer informatie kunnen geïnteresseerden terecht bij ruud@famrkuijer.nl of bellen met een van de volgende nummers: 06-250 48576 of 0187-642878. Na 1 juni kunt u contact zoeken met Anne Knops, adres: aeknops@kliksafe.nl of bellen naar zijn nummer 06-13396816.

Op verschillende plaatsen zijn er in deze maand gebedsbijeenkomsten. Hieronder volgen de data en de informatienummers. De tijden van de bijeenkomsten zijn: 20.30 - 21.15 uur, m.u.v. Ouddorp, zie hieronder.

7 juni Dirksland         Ring 2 Anneke- 06-14916713/Nel- 06-55193344
9 juni Oude Tonge Aktivia (Kerkring 18) Mirjam-06-49768894
14 juni Ouddorp         Gereformeerde Kerk, Dorpstienden 15 (19.30 – 20.30 uur)
16 juni Den Bommel Verenigingsgebouw De Bron, Voorstraat 25, Ariette- 06-51015649
21 Juni Middelharnis Vereningingsgebouw De Hoeksteen, Ring 13 Pieter-06-10416328
23 juni Sommelsdijk Rehobothkerk, Olympiaweg 44, Pieter Kieviet- 06-11051137
28 juni Middelharnis- Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt, Oost Voorgors 52. Contactpersoon Ton Sies-- tu.sies@gmail.com
30 juni Stellendam -- Hervormde Kerk, Bosschieterstraat 4. Contactpersoon 0187701008
5 juli Evangelie Gemeente Flakkee- Emmastraat 24a Oude-Tonge- Harry Scheermeijer, tel: 06-53928923

Opening Podotherapie Praktijk Mecheliena de Jong

MIDDELHARNIS - Mecheliena de Jong zal op 3 juni haar Podotherapie praktijk in het Medisch Centrum Langeweg openen.

Al ruim 13 jaar runt zij een Podotherapie praktijk in Barendrecht. Bij Podotherapie Praktijk M. de Jong kan men terecht als er problemen of pijnklachten worden ervaren bij het lopen. "Uw voeten worden tijdens het uitgebreide eerste onderzoek aan diverse testen onderworpen", aldus Mecheliena.

Mecheliena heeft een goed lopende praktijk in Barendrecht met twee werknemers; een podotherapeut en receptioniste. Het lijkt haar erg leuk nu ook op Goeree-Overflakkee een praktijk te starten. Sinds 2007 woont zij zelf in Melissant en nu haar twee kinderen groter worden en de gelegenheid zich voordeed, hoefde zij er niet lang over te denken. Hielspoor, een brandend gevoel onder de voorvoet, ingegroeide teennagels, kinderen met hielpijn zijn enkele klachten die zij regelmatig met succes behandelt.

Iedereen met voetklachten kan bij de podotherapeut terecht. Mecheliena laat u met behulp van een vragenlijst vertellen wat er precies aan de hand is. Vervolgens onderzoekt zij uw voet en observeert zij uw manier van lopen. Ook bekijkt zij met een podoscoop, een glasplaat en 3D-scanner waarop u gaat staan, welke druk u op uw voeten uitoefent.

Aan de hand van het onderzoek wordt bekeken welke therapie de oplossing kan bieden voor de voetklacht. Daarbij is de samenwerking met andere paramedici en met uw huisarts heel belangrijk. "Ik rapporteer aan de huisarts altijd de diagnose en het behandelplan", aldus Mecheliena.

Meer informatie en contact: Podotherapie Praktijk M. de Jong, Medisch Centrum Langeweg, Langeweg 54, 3241 KA Middelharnis, tel. 0187-842027. www.podotherapie-mdejong.nl

CD-opname Jong dameskoor Shira

GOEREE-OVERFLAKKEE – Jong dameskoor Shira gaat haar tweede CD opnemen.

Het koor is in januari 2013 van start gegaan onder de bezielende leiding van Peter Wildeman.
In korte tijd worden prachtige bewerkingen van psalmen en geestelijke liederen ingestudeerd en 2- en 3-stemmig uitgevoerd. Op 18 juni gaan de dames naar Wouw om hun tweede cd op te nemen. Ook zal Kinderkoor Kadosj en Jeugdkoor Hadar o.l.v. Berdien Dekker aan deze cd hun medewerking verlenen. Op de cd komen een 20-tal zeer gevarieerde nummers te staan. Beide koren zingen Nederlandstalige en Engelse liederen. Verdere medewerking wordt verleend door Martin Kolff en Joost van Belzen op vleugel, Hugo van der Meij orgel, Pascal van der Velde piccolo-trompet, trompet en bugel, Gemma van der Hart dwarsfluit, Pieter Flikweer bariton, Jan Willem Westdorp slagwerk en enkele solisten: Elise Hout, Cindy de Ronde en Janneke den Herder.
Deze unieke cd is voor het eerst verkrijgbaar tijdens de cd-presentatieconcerten: 17 september staat een concert gepland in de Hervormde Kerk te Middelharnis en 26 november in de Heilige Maria Magdalenakerk te Goes.

Fietsen met Zuid-Hollands Landschap

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voor zaterdag 11 juni organiseert het Zuid-Hollands Landschap een fietstocht op het zuidwestelijke deel van het eiland.

De fietstocht start in Ouddorp en gaat via de Punt van Goeree naar het historische Goedereede. Deelnemers ontvangen bij de start de route en een goody bag. Hotel Akershoek verwelkomt je met koffie, thee en appelgebak. Dan is het tijd om op de fiets te stappen. Op een aantal punten, bij de Schans, de Westduinen en Spreeuwenstein, vertellen gidsen je graag over de geschiedenis en natuur. Bij recreatiegebied De Punt kun je de Bunkerroute lopen en geven gidsen van Stichting WO2GO informatie over de bunkers. Rustpunten voor een versnapering zijn De Overkant, de Beeldentuin en biologische groente- en theetuin De Elzenhof. Diegene die nog energie heeft, kan de toren van Goedereede beklimmen. De beloning is een adembenemend uitzicht.
De start is tussen 10.00 en 11.30 uur bij de stand van Het Zuid-Hollands Landschap voor Hotel Akershoek in Ouddorp. De posten onderweg sluiten om 16.00 uur. Aanmelden kan op www.zhl.nl/fietstocht-goeree-overflakkee. Ook vind je daar uitgebreide informatie over de locaties en kosten. De fietstocht wordt mede mogelijk gemaakt door Natuur- en Recreatieschap Zuidwestelijke Delta en EilandMarketing Goeree-Overflakkee.

Zendingsavond

DEN BOMMEL - Op zaterdag 4 juni is er een zendingsavond en Sing-in de Gereformeerde Kerk van Den Bommel. Yessica en Demi geven een presentatie over het werk dat zij samen met Marieke hebben gedaan in Zuidoost-Azië. Ze vertellen hun eigen verhaal en delen de ervaringen die ze hebben opgedaan in het team van Marieke. De deur van de kerkzaal gaat open om 18.30 uur, dan is er koffie en thee. De presentatie is van 19.00 tot 20.00 uur. Na de pauze wordt er samen gezongen. Er zijn tafels aanwezig met informatie over het werk van Marieke en er worden spullen verkocht voor haar werk.
Oproep! Wie wil er iets lekkers bakken, leuks of creatiefs maken om op de tafels te verkopen tijdens de zendingsavond van 4 juni, in de Geref. Kerk? De gemaakte spullen kunnen worden gebracht naar leden van de thuisfrontcommissie: Jeroen Molthoff, Boven Oostdijk 37, Den Bommel, of Arco Lokker, Johan Frisolaan 13, Den Bommel. Om spullen thuis op te laten halen kan er worden gebeld naar Jeanet Ras. Telefoon: 611509 (bellen tussen 17.30 en 18.30 uur).

'Juffrouw Hagens' wil tachtigste verjaardag vieren met 'haar' kleuters

GOEDEREEDE/OOSTERBEEK – Het is dit jaar precies vijftig jaar geleden dat Nely Risseeuw - in Goedereede beter bekend als 'Juffrouw Hagens' – het stadje verliet om zich in Oosterbeek te vestigen. Binnenkort hoopt ze haar tachtigste verjaardag te vieren en ze heeft één wens: dit samen met 'haar' kleuters te doen.

Door Adri van der Laan

Hoewel ze relatief korte tijd in Goedereede kleuterjuf is geweest, zijn de banden altijd heel sterk geweest en gebleven. Nely Risseeuw heeft in haar Goereese periode veel vrienden gemaakt en die contacten heeft ze altijd goed onderhouden. Ook de wederwaardigheden van haar kleuters heeft ze altijd bijgehouden. Dikke plakboeken met veel krantenknipsels van vooral Eilanden-Nieuws zijn hier getuige van. Tijdens die contacten met vrienden bleek dat ze graag haar tachtigste verjaardag in Goedereede zou willen vieren. En dat natuurlijk in gezelschap van haar toenmalige kleuters.

Oud-leerling Corrie Bosland-Kleijn heeft met enkele vrienden een plan gemaakt om de wens van Nely te realiseren. Over de plaats van het feestje was men het vlug eens, want waar zou het feest beter kunnen worden gehouden dan in woonzorgcomplex Westvoorne aan het Hongaarseplein? Dit complex staat op de plaats waar de vroegere kleuterschool stond en op precies de locatie waar haar schoonouders hebben gewoond. "Het verjaardagsfeest moet eigenlijk meer een soort reünie worden", aldus Corrie. Daarom zijn niet alleen de toenmalige kleuters welkom, maar ook iedereen die Nely Hagens en oude bekenden wil ontmoeten, van harte welkom.

In januari 1959 startte de kleuterschool aan het Hongaarseplein. De school werd opgericht door een bestuur en functioneerde zelfstandig. Het houten gebouw had eerder als verenigingsgebouw gediend in Stellendam, waar het na de ramp was gebouwd. Toen het Haegse Huus was gerealiseerd, werd het gebouw overgebracht naar Goedereede, want hier was grote behoefte aan een kleuterschool. Goedereede was de enige kern op het eiland waar nog geen kleuterschool was. Na een jarenlange strijd was het zover dat ook Goedereede een eigen kleuterschool had. Menig inwoner van het stadje was trots op deze verworvenheid en wellicht werd ook daarom Juffrouw Hagens door velen op handen gedragen. Per 1 november 1958 werd Nely benoemd tot waarnemend hoofdleidster aan de school. Per 1 januari 1959 kon zij pas in dienst treden, omdat eerst de 'lagere school' nog even van het gebouw gebruik moest maken.

21 januari 1959 was de grote dag dat het gebouw officieel werd overgedragen aan de Vereniging Kleuteronderwijs Goedereede en in februari konden de eerste kleuters naar school. Ongeveer zeven jaar lang deelde juffrouw Hagens lief en leed met de kinderen (en soms ook met hun ouders) die de eerste stappen in het onderwijs zetten. Inmiddels was Nely getrouwd met Iek Risseeuw en vanwege zijn werk vertrokken zij in 1966 naar Oosterbeek.
De viering van haar tachtigste verjaardag zal vooral een ongedwongen karakter hebben. Iedereen is welkom om langs te komen. Er zullen op die middag ook wat foto's en andere zaken uit de kleuterschooltijd getoond worden. Wie ook iets heeft om te laten zien, kan dit natuurlijk meebrengen. Om praktische reden is er het verzoek om geen cadeaus mee te brengen. Wel wordt geprobeerd om 'de kip' die vroeger op de school stond nog op te zoeken. Deze kip was een soort spaarpot waar wekelijks een dubbeltje in werd gedaan om bijzondere aankopen voor de school te doen. Nu kan er eventueel een bijdrage in worden gedaan, waarvan later een cadeau voor juffrouw Hagens kan worden gekocht.

Bij dit verhaal staan enkele foto's uit het omvangrijke archief van Nely Risseeuw.

<In kader bij artikel>

Feest

Het feest wordt gehouden op zaterdag 2 juli in woonzorgcomplex Westvoorne. Tussen 15.00 en 18.00 uur is iedereen van harte welkom om langs te komen. Opgeven hoeft niet. Meer info is te verkrijgen bij Corrie Bosland: aad.bosland@online.nl of tel. 0187 683016

06-31236278

Hebreeuwse les voor beginners

De deelnemers aan de Hebreeuwse les. Links Petra van der Sluijs.

OUDE-TONGE – Sinds enkele jaren verzorgt Petra van der Sluijs voor een groepje geïnteresseerden een cursus Hebreeuws. Ze is deze lessen gestart uit pure liefhebberij en hobbyisme. Met klein aantal deelnemers komen ze op gezette tijden bij elkaar om zich te buigen over deze bijzonder taal.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Petra legt uit dat zij en haar mede-cursisten regelmatig geconfronteerd worden met de Hebreeuwse taal. Een deel van de deelnemers volgde een Bijbelcursus. Daarin kwamen natuurlijk regelmatig woorden aan de orde die in de grondtekst van het Oude Testament, het Hebreeuws, toch anders zijn vertaald in de Nederlandstalige Bijbels. Ook in kerkdiensten wordt regelmatig de grondtaal van de Bijbel genoemd. Het is volgens de deelnemers, afkomstig uit verschillende kerkelijke achtergronden, niet dat men predikanten of Bijbeluitleggers niet vertrouwt, maar studie van deze oude taal kan hun kennis wel verrijken en hun geloofsleven verdiepen.

Door studie van het Hebreeuws ontdekt men dat er veel symboliek in de letters en de teksten zitten. Een symboliek die in een Nederlandse Bijbelvertaling niet kan worden weergegeven. Ook de klanken en het ritme van de woorden en zinnen spreken een eigen taal die niet in het Nederlands is te evenaren. "Eigenlijk is elke letter van het Hebreeuwse alfabet op zich al een verhaal. Daarnaast hebben we ook het verlangen om 'de Schriftgeworden Stem van Israëls God' te lezen in de oorspronkelijke taal. Dit is onze diepste drijfveer".
De cursus is niet officieel. Petra bereidt de lessen voor en legt deze uit. "Aan de hand van een studieboek proberen we ons het Hebreeuws eigen te maken. We zijn begonnen met het alfabet en het schrijven van de letters, wat natuurlijk weer een aparte vaardigheid is".

Er zijn nog niet zoveel deelnemers aan de cursus. Daarom wil Petra voor meer belangstellenden de mogelijkheid bieden om kennis te maken met de Hebreeuwse taal.
Als er meer mensen bij komen, kan er misschien in het nieuwe seizoen met twee groepen worden gewerkt: beginnelingen en een groep die zich graag verder wil verdiepen in het Hebreeuws: het vergroten van de woordenschat en werken aan de grammatica. Samen met de deelnemers wordt een lesrooster opgesteld. Meestal is dit zo opgesteld dat men in de wintermaanden zo rond de twee á drie weken bij elkaar komt.

De deelnemers zijn enthousiast en het blijkt dat vooral het 'samen' Hebreeuws leren heel gezellig is. Het ontdekken van de bijzonderheden van deze 'oude' taal blijkt dan ook samenbindend te werken.
Er zijn geen kosten aan de cursus verbonden, wel dienen de cursisten het lesmateriaal te betalen, maar dit is maar een klein bedrag.
Wie belangstelling heeft voor deze cursus, kan een keer op een cursusavond binnenlopen en wat indrukken opdoen.

Meer info is te verkrijgen bij Petra van der Sluijs, dmpvdsluys@solcon.nl of bellen naar 06-11133983.

CuraMare en Mediq Apotheek Haringvliet verstevigen de samenwerking

Zittend v.l.n.r. de heer A.J.G. Jordens en de heer W.G.A. Driesse; staand vl.n.r. de heer A. Grootenboer hoofd inkoop CuraMare, de heer A. Meeder Manager ketenzorg en behandeling CuraMare Behandeling, de heer B. van den Aarsen Apotheker Mediq Apotheek Dirksland.

­­­­­­­­­­­­

SOMMELSDIJK - Woensdag 25 mei werd in Nieuw Rijsenburgh een farmaciecontract ondertekend door de heer A.J.G. Jordens, apotheker van Mediq Apotheek Haringvliet en de heer W.G.A. Driesse, lid Raad van Bestuur van CuraMare.

Met dit contract gaan de twee partijen een hechte samenwerking aan. Voor een periode van drie jaar levert Mediq Apotheek Haringvliet exclusief alle medicatie aan cliënten in de woonzorglocaties van CuraMare, met een indicatie voor langdurig verblijf. Hierbij zal Mediq Apotheek Haringvliet voor bepaalde zaken samenwerken met Mediq Apotheek Dirksland.

"Vanuit het verleden was het zo gegroeid dat er meerdere partijen medicijnen aan onze organisatie leverden. Dat brengt risico´s met zich mee, want de kans op fouten is dan gewoon groter. Door met 1 apotheek samen te werken, kunnen we de veiligheid rondom medicatie weer een stuk verbeteren en kunnen we ook nog eens efficiënter werken. Zowel voor onze cliënten als voor onze medewerkers is dit een stap vooruit, dus we zijn erg blij met deze overeenkomst", aldus Wim Driesse.

STELLENDAM - Ook dit voorjaar organiseert de Vereniging Oranjefeest Stellendam de Avondvierdaagse en wel van 31 mei tot en met 3 juni. Er kan gekozen worden voor de afstanden 2,5, 5 en 10 km. Iedere dag wordt een andere route gelopen. De ene dag is het de natuur, de andere dag misschien wel de diverse speeltuinen. Op de woensdag zal het jeugdorkest van De Hoop acte de préséance geven met een optreden onderweg, de laatste avond waar de laatste kilometers gezamenlijk gelopen worden gebeurt onder begeleiding van muziek.
Kosten: voor leden 3,50 euro en niet leden 5 euro.
Meer info via vos2008stellendam@gmail.com of de Facebookpagina Vereniging Oranjefeest Stellendam.

Circusartiest voor één dag

DEN BOMMEL - Op een zonovergoten dag streek afgelopen donderdag, 26 mei, Circus Tadaa neer in Den Bommel. OBS Ollie B. Bommel en CBS 't Kompas hadden de handen ineen geslagen en trakteerden de kinderen, mede dankzij een aantal sponsoren, op een geweldige dag vol amusement.

Op woensdagavond kregen de hulpouders en de leerkrachten een spoedcursus aangeboden, zodat ze de leerlingen perfect konden begeleiden. Gedurende de ochtend kregen de leerlingen de kans om met alle acts te oefenen. Zo werd er o.a. gejongleerd, gegoocheld maar ook koorddansen was 1 van de onderdelen. Op deze manier konden alle leerlingen een act kiezen die het beste bij hen paste.

Na een gezamenlijke lunch gingen de kinderen aan de slag met de act van hun keuze, werd er bijpassende kleding gekozen en mochten de kinderen langs de grime. Vanaf 14.00 uur werd het circus officieel geopend door de eigen circusdirecteur en konden ouders, opa's, oma's en andere belangstellenden genieten van een wervelende show. Beide scholen bedanken alle leerlingen voor hun prachtige voorstelling, de hulpouders voor hun inzet en natuurlijk al het publiek voor hun enthousiasme en aanwezigheid.

Diner Scouting bij Jumbo Sperling

STELLENDAM – De wilde vaart en loodsen van Scouting Goedereede hebben een diner georganiseerd om hun zomerkamp te kunnen bekostigen. We hebben heel de middag in de keuken gestaan om voor 34 gasten een viergangendiner te bereiden. Het diner was een groot succes! Uiteindelijk hebben we het mooie bedrag van 600 euro opgehaald, dankzij de gulle sponsoring van Jumbo Sperling Ouddorp. De scouts bedanken Jumbo Sperling hartelijk.

Tieleman Keukens winnaar 2016 in Keukenbranche

ROTTERDAM - Tieleman Keukens is door het Nationale Business Succes Award Instituut uitgeroepen tot winnaar 2016 in de Keukenbranche. Het heeft zich volgens de Nominatiecommissie ontwikkeld tot een toonaangevend bedrijf met een zeer sterke positionering. 'Tieleman Keukens weet zijn diepgaande vakkennis uitstekend te combineren met een innovatieve aanpak, waardoor het zeer hoog scoort op klanttevredenheid. Een bedrijf dat zijn gelijke niet kent in Nederland.'

Keukens met 'superkorting' kunnen een nachtmerrie zijn als deze van aanzienlijk mindere kwaliteit blijken te zijn of de montage niet behoorlijk wordt uitgevoerd. Tieleman Keukens kiest daarom – al 50 jaar – voor gerenommeerde leveranciers. Montage wordt uitgevoerd door zelfopgeleide vakmensen, en een eigen serviceafdeling houdt nog jaren na de verkoop de vinger aan de pols. Voor elke klant worden de keukengegevens dertig jaar bewaard. Mochten er klachten zijn, dan verwijst Tieleman niet direct door naar de fabrikant, maar zet het eerst zijn eigen servicedienst in. Tieleman Keukens is opgericht in 1976, maar vindt zijn oorsprong feitelijk al in 1962. Het familiebedrijf is gevestigd in Middelharnis en is wereldwijd actief.

De Nominatiecommissie van het Nationale Business Succes Award Instituut ziet in Tieleman Keukens een vooruitstrevende organisatie die naar verwachting in de toekomst nog veel successen gaat behalen. 'Innovatie is het sleutelwoord bij Tieleman, want men is continu bezig zijn product en diensten te verbeteren en optimaal af te stemmen op de wensen van de klant. Het bedrijf staat bekend als een betrouwbare partner die klanten met veel verstand van zaken kan adviseren en bedienen.'

De jury prijst met name de zeer grote mate van klantgerichtheid. Zelden zag zij een onderneming die zo op de cliënt is gericht. 'Alles in dit mooie bedrijf straalt warmte en hospitality uit', stelt Robert Zwaan, hoofd van de dagelijkse Nominatiecommissie. 'Tot in de allerkleinste details. Als bezoeker krijg je een echt kopje koffie, met aandacht gemaakt en geserveerd. Regelmatig wordt gevraagd of er nog een koffie of iets anders gewenst wordt. Zelfs de koekjes liggen op een mooie manier op een schaaltje. De offerte die een klant krijgt is volledig gepersonifieerd, met als titel "In de keuken van de familie komt alles samen". Een fraaie manier om klanten persoonlijk aan te spreken. Het kopen van een keuken moet een feest zijn, vindt men bij Tieleman. Niet voor niets heeft het de afgelopen jaren tal van awards voor beste keukenwinkel in ontvangst mogen nemen.'

'Opa Tieleman startte ooit in een klein schuurtje met een timmerwerkplaats, en inmiddels staat er een bedrijf met 50 medewerkers waar je met oprechte positieve verbazing naar kijkt. Al rondlopend door de showrooms val je van de ene verbazing in de andere. Zo is er een heuse minibioscoop voor de kinderen als vader en moeder een keuken uitzoeken, een gamehall, een restaurant waar de hipste steden van de wereld jaloers op zullen zijn… het houdt niet op!'

'Tieleman Keukens is een zeer hoogwaardig bedrijf dat een opmerkelijke positie heeft opgebouwd. Absoluut een specialist op het gebied van keukens', aldus de Nominatiecommissie. 'Gedrevenheid, passie, innovatievermogen, durf en visie, plus een sterke focus op de klant maken van deze organisatie een topper. De terechte branchewinnaar!'

Meer informatie: www.tielemankeukens.nl

MIDDELHARNIS - Afgelopen zaterdag 21 mei was Judoclub Middelharnis met 5 judoka's aanwezig bij stichting Randori in Klaaswaal voor een judotoernooi.

Een toernooi dat klein was opgezet, waardoor het heel gezellig was voor de ouders en heel vriendschappelijk voor de judoka's. Jerzy Tuns en Kevin Monster wisten beide op spectaculaire wijze de eerste plaats te halen. Job den Dikken en Kiran Kampen wisten na een paar zware partijen de derde plaats te behalen. Anouk Verhart heeft ook alles gegeven en werd vijfde. Judoclub Middelharnis kan weer terugkijken op een geslaagd toernooi.

Ouddorpse Avonddriedaagse weer groot succes

OUDDORP - Voor de 44e keer is op 24, 25 en 26 mei 2016 de Ouddorpse Avonddriedaagse gelopen. Met rond de 375 deelnemers was het een groot succes. De deelnemers hebben heel wat van het Ouddorpse en Goereese landschap gezien in die drie dagen. Elke avond werden de deelnemers getrakteerd op iets lekkers zoals kibbelingen van Visspecialist Hameeteman op de eerste dag, de tweede dag was er een mueslireep van de Echte Bakker Akershoek en op de derde dag werden ze door AH getrakteerd op een appel. Elke dag werden de deelnemers van water voorzien, getrakteerd door AH. Alle drie deze sponsors heel hartelijk dank voor de medewerking. Op de laatste avond waren er diverse mensen leuk verkleed en die hebben een mooie prijs ontvangen. Het thema dit jaar was 'Wandelen in de natuur'. De eerste prijs ging naar Anna Stroo als 'Wandelende boom'. De tweede prijs ging naar Kjell Driessen als 'Zonnebloem'. De derde prijs was voor Nikki Boomsma als 'Vlekkie'. De vierde prijs kreeg Mare van IJken als 'Safari Girl'. En de vijfde prijs ging naar de 'Groene Monsters'. Verder wil de organisatie alle overige sponsors bedanken die dit festijn mogelijk hebben gemaakt.

Ekoshop Sommelsdijk komt in actie tegen patenten op zaden

SOMMELSDIJK - Sinds maandag 9 mei is Ekoshop Sommelsdijk een filiaal van De Grootste Zaadbank van Nederland. Samen met de gehele biologische sector sluit de Biologische Speciaalzaak aan bij een landelijke campagne waarin aandacht gevraagd wordt voor het gevaar van patenten op natuurlijke eigenschappen van zaden.

Door een te ruime EU-patentwetgeving claimen internationale bedrijven steeds vaker patenten op natuurlijke eigenschappen van zaden, vruchten en planten. Inmiddels zijn er meer dan honderd patenten op natuurlijke eigenschappen van planten verleend en ook al meer dan duizend aangevraagd. En dat heeft grote gevolgen: een rem op veredeling van zaden, verdwijnen van diversiteit per soort, het aanbod van groenten in de winkel wordt minder en wat overblijft wordt duurder. De campagne www.degrootstezaadbank.nl roept het Nederlandse publiek op in actie te komen en daarmee onze zaden te redden voor de toekomst.

Gezamenlijk in actie

Ekoshop Sommelsdijk vraagt steun van de bevolking van Goeree Overflakkee voor deze actie. Klanten en belangstellenden worden gevraagd komende weken zaadjes van bijzondere groenten te zaaien in de grond van hun tuin of in bakken in huis te stoppen en daarmee filiaal te worden van De Grootste Zaadbank van Nederland. Met deze publieke actie wordt ingespeeld op de internationale conferentie met EU-ministers en experts over deze dreiging van patenten. Nederland zit deze conferentie in Brussel voor en wil de ruimte voor de interpretatie van de patentwetgeving voor de internationale bedrijven verkleinen. In het kader van deze actie is de staatssecretaris Martijn van Dam op bezoek geweest bij Mees Visser van Landzicht Biologisch om zich door hem te laten voorlichten. De Ekoshop verspreidt al meer dan 15 jaar groentepakketten van Landzicht. Een samenvatting kunt u lezen op www.groentenabonnement.nl. Ook heeft deze bijeenkomst het journaal van 9 mei jl. gehaald.

Via sociale media is de campagne te volgen via Twitter #degrootstezaadbank en Facebook.nl/bionext . De zeldzame zadensoorten Paprika Jubilandska, Tomaat Matina, Courgette Black Beauty, Mais Golden Bantam en Broccoli Groene Calabrese zijn tot en met einde juni te koop in de winkel. Ook kan via de actiesite een gift gegeven worden ter ondersteuning van de campagne. Ekoshop Sommelsdijk vindt u ook op www.degrootstezaadbank.bionext.nl/verkooppunten.

RGO-musical 'Lang en Gelukkig' op 9 & 10 juni

MIDDELHARNIS - Dit jaar zetten leerlingen van de RGO de spannende musical 'Lang en Gelukkig', geschreven door Don Duyns, op de planken! Het hele schooljaar hebben de leerlingen, onder professionele begeleiding, dans-, zang- en acteerles gehad. Ook hebben de leerlingen zelf de decors gebouwd, kostuums gemaakt en verzorgen ze de licht- en geluidstechniek. Op 9 en 10 juni is het zo ver, dan kan iedereen deze musical komen bekijken.

Stel je voor… Er was eens... In een land hier ver vandaan… Een lelijke stiefmoeder, Irma Zonderboezem, met haar twee vreselijke stiefdochters. Een koningin die besluit dat haar zoon Prins Roderick moet gaan trouwen en een groot koninklijk bal organiseert om voor hem een vrouw te vinden. Een Assepoester die niet mee mag naar het bal van haar stiefmoeder, maar hulp krijgt van een verwarde Goede Fee. Een Roodkapje, die ondanks de waarschuwingen van haar moeder, verliefd is geworden op de boze Wolf. Een Wolf, die speciaal voor Roodkapje vegetariër werd, maar niet op is komen dagen tijdens hun date op het bal.

In werkelijkheid zien we… Een Niemandsland, bezaaid met afval. Een bewoonde vuilnisbelt. De ongelukkige bewoners van deze vuilnisbelt proberen om toch schoonheid te vinden in de ellende die hun omringt. Want dát is de kracht van elk sprookje. En ze leefden nog Lang en Gelukkig. Een leuke en humoristische familievoorstelling over hoop, liefde, verlangen en het geloof in sprookjes.

Kaartverkoop

De musical wordt gespeeld in de aula van de RGO Middelharnis. Wil je graag deze leuke musical vol met humor en verrassingen zien? Koop dan snel een kaartje voor een van de volgende data:
- Donderdag 9 juni 13.30 uur:Donderdag 9 juni 19.30 uur; - Vrijdag 10 juni 13.30 uur (uitverkocht); Vrijdag 10 juni 19.30 uur.
Kaarten à 5 euro zijn te koop bij Keyzer Shoes & Trends in Middelharnis en bij de Bruna in Middelharnis. Kaarten kunnen ook besteld worden via de e-mail bij: t.maliepaard@rgomiddelharnis.nl.

INGEZONDEN:
Culturele dag en braderie tijdens het NK Wielrennen in Oude-Tonge afgelast

De Stichting Dorpsraad Oude-Tonge betreurt dat zij de culturele dag en braderie tijdens het NK Wielrennen op zaterdag 18 juni geen doorgang kan laten vinden. Reden in deze is dat er een verschil van inzicht is met de Stichting NK Wielrennen GO en de werkgroep nog geen idee heeft waar deze markt plaats kan vinden. Gezien de korte tijd die nog is te gaan, heeft men besloten zich terug te trekken uit de side-events. Er wordt op dit moment een onderzoek gedaan om de culturele dag/braderie medio september te organiseren.

Ben Musters
Voorzitter Stichting Dorpsraad Oude-Tonge
ben@dorpsraadoudetonge.nl
06-46635173

Cakebakker Van der Spoel bakt voor City Swim

MIDDELHARNIS - Op 11 september 2016 vindt de 5e editie van de Amsterdam City Swim plaats. Door dit zwemevenement in de Amsterdamse grachten te organiseren, streeft de Stichting Amsterdam City Swim ernaar zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte ALS. Zolang ALS nog niet 'van de kaart' is, heeft de Amsterdam City Swim als doel geld in te zamelen voor Stichting ALS Nederland en aandacht vragen voor deze ziekte.

Eerder dit jaar deden de meiden Marjon, Fenne, Daisy, Kim, Monique en Ramona, naar aanleiding van hun deelname aan de ACS, een oproep voor donaties en sponsoring.
De 'cakebakker' Van der Spoel is één van de sponsors en stelt cakes beschikbaar, welke de meiden tijdens Havendag in Middelharnis zullen gaan verkopen voor dit goede doel.
Meer info: mhcityswim@hotmail.com of het telefoonnummer 06 54 21 42 48 bellen.