info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

27 oktober 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 27 oktober 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Ouddorpse Jerseykaas wereldkampioen

De drie partijen die bij de productie van de eilandelijke kaas van internationaal topniveau betrokken zijn, te midden van de Jerseykoeien in ít Volgerland. Links en rechts resp. André en Peter Koudstaal van de Jerseyhoeve, tweede van links Piet den Hertog van De Mèkkerstee, achteraan Piet Breen en echtgenote van Breen Agrarisch Bedrijf.

OUDDORP – Dat Goeree-Overflakkee het op een aantal terreinen heel goed doet, of zelfs koploper is, wordt steeds breder bekend. Ook buiten 's lands grenzen. Ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid of onderscheidende streekeigen producten zijn hier voorbeelden van. Ook onlangs stond de internationale schijnwerper weer op het eiland, toen tijdens een van de grootste kaaswedstrijden ter wereld, de toonaangevende International Cheese Awards in Engeland, een kaas van Goeree-Overflakkee maar liefst vier awards won en wereldkampioen werd. Voor de betrokken producenten een enorme opsteker, en voor Goeree-Overflakkee weer een mooi stuk Eilandmarketing.

Tekst en foto: Hans Villerius

Het is de Bio Jersey kaas 'Dieken' van de Jerseyhoeve die zo excelleerde. Tijdens de grootse kaaskeuring in het Engelse Nantwich sleepte deze kaas de Gouden Award in de wacht, werd ze kampioen van alle biologische kazen, werd ze kampioen van alle inzendingen overzee, dus van buiten Engeland, en veroverde ze de tweede plaats – Reserve Supreme Champion – van álle 4615 inzendingen uit 32 landen wereldwijd.
Een topprestatie dus voor deze kaas. En daarmee ook voor de bij de productie betrokken partijen. Dat zijn de Ouddorpse veehouder Piet Breen, die de Jersey koeien verzorgt, zorgboerderij De Mèkkerstee, die de kaas produceert, en de Jerseyhoeve, die de kaas in de markt zet.

Onderscheidend

Agrariër Piet Breen dacht er al langere tijd over na om het roer om te zetten en onderscheidend werk te leveren. Dat heeft ertoe geleid dat hij vorig jaar is begonnen met het op biologische wijze houden van Jerseykoeien. Momenteel grazen de dieren nog op gronden van Natuurmonumenten – in de Scheelhoek en in 't Volgerland, en worden ze gemolken in Melissant – maar vanaf volgend jaar zullen de Jerseys bij Goedereede weiden. Daar gaat Piet van start met een nieuwe, gecertificeerde, biologische melkveehouderij. Zowel de verzorging van de koeien als het beheer van de gronden zullen hier dus op biologische wijze plaatsvinden. Juist deze maand is de bouw van een nieuwe diervriendelijke stal met melkinstallatie begonnen. Piet is op Goeree-Overflakkee de enige die Jerseykoeien houdt. Een koeiensoort die vriendelijk is met een hoog aaibaarheidsgehalte en die weinig eisen stelt. De 100% biologische Jerseymelk heeft zowel een hoog vet- als eiwitgehalte. De smaak van de melk is dan ook zeer romig.
Zorgboerderij De Mèkkerstee, o.a. bekend van de biologische geitenkaas die ze produceert, verwerkt ook de melk van de Jerseykoeien van Piet Breen tot kaas. Na 26 weken rijpen is de optimale smaak bereikt, waarvan het 200 koppen tellende jurypanel van de International Cheese Award in haar rapport schreef: 'Geweldige biologische Jerseykaas met een nootachtige ronde smaak.

Lees verder op pagina 6

Steentjes keilen op niveau

MIDDELHARNIS - De meeste mensen hebben weleens voor de lol steentjes laten stuiteren op het water. Voor sommige mensen is 'stoneskimming' een uiterst serieuze zaak. Dat bleek afgelopen zaterdag wel tijdens het EK Stoneskimming in de haven van Middelharnis. Uit allerlei landen kwamen fanatieke 'steentjesgooiers' naar Goeree-Overflakkee voor het Europees Kampioenschap. De winnaar is Coerd de Heer, die gooide in de thuiswedstrijd tachtig meter ver.

Door Martijn de Bonte

De spelregels van stoneskimming zijn overzichtelijk. Deelnemers zoeken drie stenen uit, die moeten voldoen aan de juiste afmetingen. Een worp is pas geldig als de steen twee keer op het water heeft gestuiterd. De stenen die worden gebruikt zijn niet zomaar stenen, het zijn platte kiezelstenen die met de hand worden geraapt op het Schotse eiland Easdale. Het 'walhalla' voor stoneskimmers, omdat het hele eiland bezaaid is met perfecte werpstenen.

Organisator Coerd de Heer gaf bij de start een korte instructie voor de deelnemers: "Je moet de steen weggooien alsof je een zweep laat klappen." Burgemeester Grootenboer opende het evenement en liet de eerste steen over het water stuiteren. Twaalf meter.

Dorpsraad Ooltgensplaat scoort goed

OOLTGENSPLAAT - De dorpsraad Ooltgensplaat heeft meegedongen naar de Dorpsvernieuwingsprijs 2015 van de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen (LVKK). Ooltgensplaat behoorde tot de beste acht. De eerste prijs is gegaan naar de dorpsraad van Hoonhorst in Overijssel. In het juryrapport wordt positief gesproken over de inzet van de Dorpsraad Ooltgensplaat. "Ooltgensplaat heeft een jonge dorpsraad, die echter niet meer in de kinderschoenen staat. De dorpsraad is in staat daadkrachtig te zijn en te zeggen waar het op staat. Pragmatiek overheerst; geen grote meeslepende rapporten, maar de schouders er onder. Het Meldpunt Eigen Kracht/Burgerkracht is een mooi voorbeeld van een initiatief waarbij bewoners voor elkaar klaarstaan en naar elkaar omzien. Anderen zien dit als voorbeeld voor hoe het zou moeten, niet voor niets is dit initiatief al met een prijs bekroond."

Verlos de zee

GOEDEREEDE - Doe mee, Verlos de zee Goeree-Overflakkee organiseert zaterdag 31oktober een vuilraap actie op het strand van de Kwade Hoek in Goedereede. Het is deze week de hoogste waterstand, dus waarschijnlijk ligt er veel vuil uit zee op het strand. Van 09.00 tot 12.00 uur, het startpunt is parkeerterrein Kwade Hoek, op de kruising van de Oostdijkseweg en 't Plaatje in Goedereede. Op de Facebookpagina Doe mee, Verlos de zee Goeree-Overflakkee staat meer informatie en kan er worden aangemeld. Aanmelden kan ook per mail: natuurschoon0187@gmail.com.

Kerkdienst verzet

MELISSANT - Donderdagavond (i.p.v. woensdagavond) 19.30 uur preekt ds. J. van Rijswijk uit Aalburg bij de Gereformeerde Gemeente.

2 / 18

Agenda

Woensdag 28 oktober

SOMMELSDIJK - Ladiesnight fashion & lifestyle in het nieuwe Prieel van De Staver. Met kraampjes, modeshows, enzovoorts. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Jeanne d'Arc Fashion en Bodacious in Middelharnis.

Donderdag 29 oktober

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
MIDDELHARNIS – Hervormingsavond in de Hervormde Kerk van Middelharnis. Aanvang half acht. Sprekers zijn ds. M.J. Middelkoop en ds. J.M.J. Kieviet uit Dordrecht. Het koor Jeduthun hoopt een muzikale bijdrage te leveren.

Vrijdag 30 oktober

DIRKSLAND – Oliebollenverkoop in het winkeltje van het ziekenhuis. De opbrengst is bestemd voor stichting Ambulance Wens.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 10.00 tot 16.30 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.

Zaterdag 31 oktober

GOEDEREEDE – Reformatieherdenking in de oude kerk van Goedereede. De dominees Ten Brinke, Van den Berg en Hoolwerf leiden de dienst. Start om 19.30 uur.
HERKINGEN – Verkoping met allerlei producten in het kerkgebouw van de Ger. Gemeente, Onderlangs 6 in Herkingen. Van 9.30 tot 13.00 uur.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 9.00 tot 12.00 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.

Dinsdag 3 november

DIRKSLAND – Lezing van Arne Schaddelee over arbeid, zorg en gezin. Start om 19.45 uur, inloop vanaf 19.30 uur, de locatie is de zaal van de Ger. Gem., Mozartsingel 2 te Dirksland.

Woensdag 4 november

GOEREE-OVERFLAKKEE – Peuterochtend voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar. Van 09.30 tot 11.00 uur in de bibliotheek van Ouddorp en Middelharnis. Gratis toegang, wel vooraf aanmelden bij de balie of op www.leerenbeleef.nl.

Donderdag 5 november

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Vrijdag 6 november

NIEUWE-TONGE – Avond met zang en muziek in Ons Dorpshuis, met Apollo en Madoline-orkest Estampida. Zaal open om 19.30 uur, aanvang 20.00 uur. Kaarten kosten € 5,- en zijn verkrijgbaar aan de zaal.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 10.00 tot 16.30 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.

Zaterdag 7 november

DIRKSLAND - Rommelmarkt/verkoping bij Zorgcentrum Geldershof, Poldersweegje 2 van 9:00-15:00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke eerste zaterdagmorgen van de maand) van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloopcentrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 9.00 tot 12.00 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.

Dinsdag 10 november

OUDDORP – Inloop De Boei. 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Koffie en thee staat klaar vanaf 10.00 uur. Er wordt een zelf meegebrachte lunch genuttigd. Het middagprogramma start om 13.30 uur. Onderwerp: Haakworkshop o.l.v. Breicafé 'Steekje Los'. Info via info@deboeigo.nl of 06-22111572. www.deboeigo.nl

Muzikale reis door vijf eeuwen

SOMMELSDIJK – Organist Paul Kieviet, blokfluitiste Elly Bakker en zangeres Marlotte van 't Hoff geven vrijdag 30 oktober een concert in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk. Het concert, dat gratis toegankelijk is, is een onderdeel van het jubileumprogramma van Sociëteit Rethorica, die in 2015 vijfhonderd jaar bestaat.

Door Kees van Rixoort

De muziek die op 30 oktober ten gehore wordt gebracht, sluit aan bij de rijke geschiedenis van Sociëteit Rethorica. Het concert is in feite een muzikale reis door de afgelopen vijf eeuwen. De Sommelsdijkse organist Paul Kieviet bespeelt het vermaarde Abraham Meere-orgel. Ook laat hij het klavecimbel klinken in de kerk. Elly Bakker speelt blokfluit en Marlotte van 't Hoff zingt. Op het programma staan uitvoeringen van Jacob Van Eyck (1590-1657), blokfluit, Pierre Attaingnant (?-1553), orgel, H. Purcell (1659-1695), zang en orgel, Anthoni van Noordt (1619-1675), orgel (variaties op Psalm 24), G.F. Händel (1685-1759), zang, blokfluit en klavecimbel, Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788), orgel, G. Giordani (1744-1789), zang en klavecimbel, Piet Post (1919-1979), orgel, en G. Sammartini (1693-1751), blokfluit en klavecimbel.

Tussen de muzikale uitvoeringen door is er ruimte voor enkele voordrachten door Pau Heerschap. Het gaat om de legende van Anna en Joachim, het verhaal over de kerkbrand van 1624, de romance Ballade Roosje (van achttiende-eeuwer Jacobus Bellamy) en Prinsjesdag in Sommelsdijk, een verhaal uit 1968. Mooi is dat de programmaonderdelen goed op elkaar aansluiten. Zo passen de psalmbewerkingen van Anthoni van Noort prachtig bij het verhaal over de Sommelsdijkse kerkbrand van 1624; het is de kerkmuziek van die tijd. Het orgelstuk van Carl Philipp Emanuel Bach (Adagio e mesto uit Sonate in D) is weer goed gekozen bij de droevige vertelling over Roosje.

De voordrachten van circa vijf minuten spelen zich af in de drie periodes waarin de geschiedenis van Rethorica uiteenvalt: rederijkerskamer, schutterij en sociëteit. Het concert als geheel staat in de traditie van de rederijkers, die het publiek en elkaar met onder meer toneel, dichtkunst en voordracht een aangename tijd gaven. De vijfhonderd jaar oude sociëteit verwacht een groot en gevarieerd publiek op de been te brengen op 30 oktober. Het concert begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

INGEZONDEN:

Rapport 'Toekomstmuziek' vindt draagvlak bij alle belanghebbenden

'Er is nog veel werk te verzetten voor nieuwe structuur muziekonderwijs' kopte deze krant vrijdag jl. in de abonnee-editie. Alle mensen uit het veld, basisscholen, muziekverenigingen, muziekscholen én docenten zijn het daar roerend over eens. Zij zijn vertegenwoordigd in de stuurgroep die werd opgericht nadat de Gemeenteraad op 29 januari 2015, in een unaniem aangenomen motie, de opdracht had gegeven om gezamenlijk een plan te maken voor een nieuwe vorm van muziekonderwijs op Goeree-Overflakkee. Deze vorm van muziekonderwijs moest voldoen aan de criteria kwaliteit, betaalbaarheid en diversiteit van het aanbod. Tevens moest de keuze van de gemeente voor lessen Algemene Muzikale Vorming op de basisscholen, een plaats krijgen in de nieuwe organisatie. Deze organisatie moest gebouwd zijn voor een langere periode en passen binnen het bestaande subsidiebudget. Bovendien moesten de plannen breed gedragen worden.

In het artikel van vrijdag jl. werd letterlijk de brief van het College van B&W aan de Gemeenteraad geciteerd. Maar de inhoud van deze brief staat haaks op de inhoud van het rapport 'Toekomstmuziek' van de stuurgroep en borduurt voort op het oude stramien van 'vóór de motie van 29 januari 2015.

Het plan 'Toekomstmuziek'

Door de gemeente werd een stuurgroep geformeerd en die stuurgroep stelde, na een reeks gesprekken met de - door de gemeente aangestelde - extern deskundige Jos van Bussel, een werkgroep samen die, onder voorzitterschap van de heer Van Bussel, daadwerkelijk aan de slag ging.

Alle verschillende belangen werden langs de meetlat gelegd, gewogen, ontleed en weer samengevoegd tot gezamenlijke belangen, want het bleek dat men elkaar hard nodig zou hebben om de status van 'muzikaal eiland' voor Goeree-Overflakkee in de toekomst te behouden. Vanuit dit positieve standpunt werd door de werkgroep in voortdurend overleg met basisscholen, muziekverenigingen, muziekscholen, docenten en de wethouder en beleidsadviseur, een plan gesmeed waarin iedereen zich kon vinden. Tijdens de laatste stuurgroepvergadering eind september werd dit plan dan ook unaniem goedgekeurd en aan de voorzitter, waarnemend burgemeester Lokker, aangeboden als het plan 'Toekomstmuziek'.

Een plan dat is gebaseerd op de realiteit van vraag en aanbod, op betaalbare lesgelden voor de leerlingen en fatsoenlijke beloningstarieven voor de docenten, van wie velen toch de zekerheid van een vaste baan met een CAO-gestuurd salaris door dit plan zien verdwijnen.

Een plan dat de mogelijkheid moet bieden om de kwaliteit van de lessen en de diversiteit van het aanbod te blijven controleren en waarborgen.

Een plan dat de basisscholen kan voorzien van maatwerk op het gebied van AMV-lessen, omdat deze lessen gegeven gaan worden door grotendeels dezelfde, vertrouwde en gekwalificeerde docenten, die nu de muzieklessen op Goeree-Overflakkee verzorgen en op basis van gekwalificeerde lespakketten, die in overleg met de basisscholen worden gekozen.

Onzekerheden

Natuurlijk staan er nog onzekerheden in dit plan.

Er moet een goede organisatiestructuur worden gekozen, waarin docenten, muziekscholen en -verenigingen zich kunnen vinden. Maar waar ook de Belastingdienst haar goedkeuring aan moet kunnen geven om problemen op fiscaal en arbeidsrechtelijk gebied te voorkomen.

Er moet gezocht worden naar goede locaties voor de lessen muziekonderwijs en daarbij moet rekening worden gehouden met de leeftijd van de leerlingen en, in het geval van de harmonie-, fanfare- en brassbandleerlingen, de betrokkenheid met de verenigingen. Daarover is ook al vergaand overleg gaande met wethouder Trouwborst, die verantwoordelijk is voor het gemeentelijk accommodatiebeleid.

De overgang van vaste (CAO) naar flexibele banen, betekent ontslag voor ca. 24 muziekdocenten. De op 1 juli jl. in werking getreden Wet Werk en Zekerheid verplicht dan tot de betaling van een transitievergoeding, die individueel berekend moet worden. Daarover is uitgebreid overleg met het UWV noodzakelijk.

De grootste onzekerheid is echter nog de vraag of de Gemeenteraad vindt dat het plan "Toekomstmuziek" beantwoordt aan de opdracht die zij in januari, door middel van de genoemde, unaniem aangenomen motie, heeft verstrekt.

Culturele Raad

De Culturele Raad heeft, op verzoek van de wethouder, ook het plan 'Toekomstmuziek' bestudeerd en heeft daarover een positief advies uitgebracht. De Culturele Raad noemt het een 'goed startdocument', onderschrijft dat er nog veel werk te verrichten is en adviseert de gemeente "zich in het vervolgproces terughoudend op (te) stellen en de betrokkenen (…) het vertrouwen (te) geven om het geheel passend te modelleren."

Raadsvergadering

Het plan 'Toekomstmuziek' is tijdens de presentatieavond voor de Gemeenteraad reeds uitgebreid door de heer Van Bussel toegelicht. In de Raadsvergadering van donderdag 29 oktober staat het onderwerp Herstructurering Muziekonderwijs op de agenda in de beeldvormende fase. Dan kan de Gemeenteraad gaan beoordelen of aan haar opdracht van 29 januari 2015 is voldaan en eventueel groen licht geven om door te gaan op de ingeslagen weg.

WERKGROEP,
opsteller van het rapport 'Toekomstmuziek'

Eerste avond 2MeetU geslaagd

MIDDELHARNIS - Op 19 oktober heeft de eerste 2meetU-avond plaatsgevonden. Volgens de organisatoren was het "een gezellige en succesvolle eerste avond. De sfeer was goed en de jongeren hadden het prima naar hun zin".

Er waren veel positieve reacties, zoals: leuk initiatief, eindelijk eens iets waar onze doelgroep naar toe kan gaan, leuke en gezellige locatie, ongedwongen sfeer.

Hieronder een kort interview met Sietske Grinwis, die er de eerste avond bij was.

Hoe kwam je op het idee om naar 2MeetU te gaan?
Een vriendin had het op internet gezien en we waren best wel een beetje nieuwsgierig naar wat het was.

Wat vind je van het initiatief?
Ik vind het een super initiatief, omdat er in de omgeving weinig te doen is voor onze doelgroep.

Wat vond je van de eerste avond?

We werden hartelijk ontvangen in een sfeervolle omgeving. Het was erg gezellig, ook onderling! Ook was het erg leuk om later in één grote groep te zitten, zo leer je toch wat andere mensen kennen!

Ben je van plan om de volgende keer weer te gaan?
Ik ben zeker van plan om vaker te gaan en hopelijk komen er nog veel meer jongeren naar de hang-outs van 2MeetU!

Hoe belangrijk vind je het dat er een christelijke zaterdagavondbesteding is op Goeree-Overflakkee?
Ik vind het wel belangrijk, zo leer je meer mensen kennen met een zelfde achtergrond, maar ik vind wel dat mensen met een niet-christelijke achtergrond ook welkom zijn hier!

Wat vind je van de locatie?
Het is een mooie en geschikte locatie, omdat het centraal ligt voor Goeree-Overflakkee, maar ook goed bereikbaar is voor jeugd uit omringende regio's, zoals Zeeland, Voorne-Putten en richting Oud-Beijerland.

"Als organisatie zijn we uiteraard erg blij met de vele positieve reacties. We gaan dan ook zeker door met het initiatief en willen kijken of de 2MeetU-avonden elke week gehouden kunnen worden. In ieder geval zien we er naar uit om komende zaterdag weer veel jongeren te mogen ontmoeten op de tweede 2MeetU-avond in het Diekhuus", aldus de initiatiefnemers.

Zaterdagavond 31 oktober is de tweede avond van 2meetU. Iedereen vanaf 16 jaar is van harte welkom. De zaal is open vanaf 20.00 uur.

Kijk voor meer informatie op www.2MeetU.eu of op Facebook: 2MeetU.

Zaterdag Reformatieherdenking in Sionkerk

MIDDELHARNIS - Zaterdag 31 oktober zal er in de Sionkerk van de Gereformeerde Gemeente te Middelharnis (Landbouwweg 2) een Reformatieherdenking plaatsvinden, georganiseerd door de plaatselijke Christelijke Gereformeerde Kerk, Hersteld Hervormde Gemeente en Gereformeerde Gemeente.

De aanvang van de dienst is 19.30 uur. Het thema is: 'Sola fide – het geloof alleen'. Ds. K.J. Kaptein (predikant HHK) en ds. G.R. Procee (predikant CGK) hopen hierover een lezing te houden. Ds. S. Maljaars (predikant GG) verzorgt de opening en sluiting van de bijeenkomst. De opbrengst van de collecte is bestemd voor de stichting 'Vrienden van Heidelberg en Dordrecht' die zich bezighoudt met de verspreiding van reformatorische lectuur in het Duitse taalgebied. Iedereen - jong en oud - is van harte welkom. Na afloop is er gelegenheid om koffie te drinken en elkaar te ontmoeten in de hal van de kerk.

Start jeugdvereniging

MELISSANT - De Hersteld Hervormde Gemeente van Melissant begint een jeugdvereniging voor 16-plussers. Op 30 oktober om 20.00 uur start de jeugdvereniging voor jongeren van 16 t/m 23 jaar. Het doel is om samen het Woord van God te onderzoeken en onderwerpen uit het dagelijks leven te bespreken, die jongeren bezig kunnen houden. De avonden zijn afwisselend op zaterdag- en zondagavond. Voor de startavond op 30 oktober wordt geen financiële bijdrage gevraagd. Inloop vanaf 19.30 uur. De locatie is verenigingsgebouw 'De Poort', dat is achter de kerk in Melissant. Voor eventuele vragen kan er worden gebeld naar M. de Bakker: 0187-750843.

Landelijke Natuurwerkdag op De Kleistee

OUDDORP - Elke eerste zaterdag van november, dit jaar op 7 november, organiseert Landschapsbeheer Nederland de Natuurwerkdag. De grootste vrijwilligersactie in het groen. Op meer dan 450 locaties, verspreid door het hele land, kan jong en oud aan de slag in het landschap.

De activiteiten bestaan uit kleinschalige onderhoudswerkzaamheden, zoals zagen, snoeien, hooien, schoonmaken van paden en poelen, knotten van wilgen en verwijderen van riet. De Natuurwerkdag is dé dag om zelf aan de slag te gaan in uw eigen omgeving. Jong en oud krijgen de kans om een dag mee te werken in het landschap.

De Kleistee

Tijdens deze Natuurwerkdag ervaren mensen hoe simpel het is om op zaken te verbeteren in het eigen buitengebied. Bovendien doen de deelnemers al werkend allerlei kennis op over de plek, de geschiedenis, de flora en de fauna en de motieven van anderen om zich hiervoor in te zetten. Aan het einde van zo'n betekenisvolle dag is men ook nog eens trots op het geleverde resultaat.

Rond veel voormalige tuinderijen bij Ouddorp liggen zogenaamde hoagten. Deze vroegere afscheidingen zijn nu van groot belang voor bloemen en vlinders en van grote cultuurhistorische waarde. Het Zuid-Hollands Landschap probeert samen met de vereniging Natuur en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee (NLGO) de oprukkende begroeiing met bomen, struiken en bramen tegen te gaan.

Groene Motor

Vanaf 1 oktober is de NLGO gestart met een nieuwe werkgroep: 'De Groene Brigade'. Met subsidie van de Groene Motor is er een kar en materiaal aanschaft. De nieuwe werkgroep heeft de werkzaamheden van de Kleistee 'geadopteerd' en hoopt hiermee het terrein weer in de oorspronkelijke staat terug te brengen. Op de Natuurwerkdag kunt u de materiaalwagen bewonderen en zich ook aanmelden voor de groep. De werkzaamheden hiervan zijn steeds op twee maandagen in de maand.

Werkzaamheden

Samen met de werkgroep gaat u zaterdag 7 november met handgereedschap de bomen en struiken afzetten tot op de grond en het vrijkomende takhout verwerken. Zorg ervoor dat u stevige schoenen of laarzen aandoet. Daarnaast adviseren we u om oude kleding aan te trekken die vies mag worden. Komt u de bestaande vrijwilligersgroep van de NLGO helpen bij hun werkzaamheden? Wij zorgen voor koffie, thee, soep en een broodje. Voor de grote eter: neem zelf uw lunchpakket mee.

Tijdens de werkdag zullen de vrijwilligers ook nog een rondleiding krijgen over de Kleistee, over het ontstaan van het gebied met zijn bijzondere natuur- en cultuurwaarde.

Aanmelden voor de Natuurwerkdag moet op www.natuurwerkdag.nl Kies voor locatie Kleistee. Verdere inlichtingen op 0187-681105 of 0187-485566. De Kleistee is te bereiken via het pad naast Dijkstelweg 19 te Ouddorp.

STELLENDAM - Ruim 100 kinderen hebben woensdag 21 oktober een geweldige dag beleefd bij een speciale voetbalclinic in Stellendam. De dag werd gesponsord door Rabobank Het Haringvliet.

De organisatie 'Voetbalparty' was ingeschakeld om de dag tot een succes te maken. Niet alleen de leden van VV Stellendam van zeven tot en met 18 aar waren welkom, maar kinderen uit de hele regio hadden uitnodigingen gekregen. Ze kwamen zelfs uit Den Bommel en Goudswaard.

Het eerste veld van voetbalvereniging Stellendam was voor de gelegenheid omgetoverd tot een grote speelplaats waar kinderen in groepsverband allerlei verschillende activiteiten konden doen. Zo mochten ze proberen zo hard mogelijk de bal in de goal te schieten, waarbij de snelheid gemeten werd. Het hardste voetbalschot ooit was 211 kilometer per uur in 2006, maar de kinderen uit de hele regio haalden toch ook tot wel 77 kilometer per uur. ,,We mochten lekker peunen (red. de bal erg hard schieten) zonder dat de bal werd afgepakt", vertelt deelnemer Tim (9).

Kinderen mochten daarnaast proberen de voetbal door het gat van een grote opblaaspop te krijgen en ze schoten op kratten, opgehangen aan een doel. Spelenderwijs leerden de deelnemers zo hard en gericht schieten.

Ook was er een sprintspel, waarbij kinderen vragen moesten beantwoorden. ,,Slalommen tot twee paaltjes. Dan kreeg je een vraag en als je die goed beantwoordde, had je een punt", zo vertelt Tim. Snelheid en behendigheid leerden ze zo.

Op het grasveld was een grote opblaaspannakooi te vinden, waar tijdens een ochtend- en een middagsessie toernooitjes in werden gespeeld. Tussen de middag was er patat en een snack voor iedereen.

Nadat de kinderen zich in het zweet hadden gewerkt, mochten ze aan het einde van het programma op de tribune gaan zitten. Vrijwilligers kropen, bij het spel Bubble Soccer, in grote opblaasballen en speelden zo een potje voetbal tegen elkaar. De kinderen juichten de spelers enthousiast toe, vooral als er weer iemand viel en in zijn onhandige outfit moest proberen op te krabbelen.

Daarna was de prijsuitreiking en werden de medailles uitgereikt aan de winnaars van elke klasse, van de F-jes tot de B-tjes.

De voetbalvereniging bedankt de Rabobank Het Haringvliet, vrijwilligers en Voetbalparty voor deze geslaagde dag.

80-jarige vereniging viert jubileum met springfestijn

NIEUWE-TONGE - Onlangs vierde gymnastiekvereniging S.S.S. uit Nieuwe-Tonge haar 80-jarig bestaan. Alle basisschoolleerlingen kregen de uitnodiging om het feestje mee te vieren. Woensdagmiddag was het een waar springfestijn in de gymzaal. De kinderen konden zich uitleven op de airtumblingbaan en het airlandingsvlak. Na afloop was er voor iedereen een pakje drinken met iets lekkers. Bij de damesgroepen was er deze week na de les een kopje koffie met een cupcake. De gymnastiekvereniging, waarvan de naam staat voor 'Sport staalt spieren', hoopt nog jarenlang door te gaan met haar activiteiten. Bij S.S.S. kan iedereen plezierig bewegen op zijn of haar eigen niveau. Belangstellenden kunnen twee lessen gratis meedoen met sporten. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/gymnastiekverenigingsss.

Ouddorpse Jerseykaas groot succes

Vervolg van voorpagina

De kaas heeft veel karakter en haar smaak is zeer interessant'. Met de productie van deze kaas zorgt dus ook De Mèkkerstee voor onderscheidende, exclusieve producten, die hier in meerderlei opzicht met zorg worden bereid.
Daarnaast is er de Jerseyhoeve, die haar naam aan deze koe heeft verbonden en die grondlegger is van het maken van de succesvolle Jerseykazen. Ze zorgt voor het 'vermarkten' van de Jerseykaas en dat deze ook internationaal verspreid zal worden. Zowel de Jerseyhoeve, als De Mèkkerstee als Piet Breen vinden het belangrijk om rondom het product het hele verhaal – dus van koe tot eindproduct – te vertellen, transparant te maken, en met z'n drieën hierin één keten te vormen.
Overigens viel de Jerseykaas 'Dieken' ook in 2013 al in de prijzen bij de Great Taste Awards in Engeland. Toen behaalde de kaas twee gouden sterren, eveneens vanwege haar bijzondere smaak.

MIDDELHARNIS - Moedige Moeders GO hebben Sanne Vink uitgenodigd om op donderdag 5 november uit te komen leggen wat ADHD en Autisme is.

Sanne Vink is GZ-psycholoog en directeur van Psychologisch Centrum VINK in Hendrik Ido Ambacht. Zij richt zich op de diagnostiek en behandeling van zowel kinderen, jeugdigen als (jong) volwassenen. Ook ouders met opvoedingsvragen kunnen bij haar terecht.
Op deze avond zal er aandacht besteed worden aan hoe het werkt met informatie-verwerking en tegen welke problemen je kunt aanlopen. Het belooft een interessante avond te worden. Niet alleen voor ouders die geïnteresseerd zijn in deze onderwerpen maar ook voor de professional.

Aan het eind van de avond is er volop ruimte om vragen te stellen aan Sanne.
De avond wordt gehouden in het Diekhuus en begint om om 19.30 uur er is dan gelegenheid voor een praatje en koffie. De aanvang is 20.00 uur.

Schuren en schaven aan het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee

André Kastelein tijdens het voordragen van een eerdere editie van het dictee. Foto: Archief Eilanden-Nieuws

MIDDELHARNIS - "Het mooiste moment vind ik het voorlezen van het complete dictee. Je hoort dan echt een verzuchting door de zaal gaan. " André Kastelein heeft de tekst van het Groot Dictee al klaar. De komende tijd gebruikt hij om nog wat te schaven en te schuren aan de tekst. Het onderwerp wil hij niet verklappen. Wat de schrijver van het dictee wel kwijt wil, is dat het dictee gaat over een actueel thema.

Door Martijn de Bonte

Vanaf het moment dat Kastelein wordt gevraagd om het dictee te schrijven, hangt het verzoek als een zwaard boven zijn hoofd. Tot het moment dat opeens het perfecte onderwerp boven komt drijven. Dan is de eerste stap gezet naar een goede tekst voor het dictee. De tweede stap is het verzamelen van mooie, nieuwe en lastige woorden, die passen bij het onderwerp. Deze woorden vindt hij in de fonkelnieuwe Dikke van Dale, het Groene Boekje en ook in '5000 venijnige dicteewoorden'.

Als de lijst met passende woorden is verzameld, breit hij alle woorden aan elkaar. Vervolgens start het schrappen, schaven en schuren. Als de tekst klaar is, leest Anneloes Hoff, oud- leerlinge van de Prins Maurits, het dictee na. "Zelf ben je toch een beetje bedrijfsblind." Kastelein, die lesgeeft op de Prins Maurits, hoopt dat er dit jaar een flink aantal docenten deelneemt aan het dictee. "Ik probeer zoveel mogelijk collega's over de streep te trekken." Hij benadrukt dat de uitslag discreet wordt behandeld.

Schrikbeeld: nul fouten

Het schrikbeeld van de bevlogen auteur van het dictee is, dat er meerdere deelnemers zijn met nul fouten. Die angst lijkt ongegrond: "Het is nog nooit gebeurd dat er iemand nul fouten behaalde." Het gemiddelde aantal fouten ligt meestal tussen de 20 en 30. Het bekendste dictee is Het Groot Dictee der Nederlandse Taal. Dat wordt in december live uitgezonden op televisie en voorgedragen door Philip Freriks. Kastelein schrijft ieder jaar mee. "Dan heb ik minimaal 15 á 20 fouten."

Vereerd is Kastelein met de deelnemers die van ver komen om deel te nemen aan het dictee. "Vorig jaar kwam ik al ruim van tevoren aan bij de school. Toen zat er al een Belgische deelnemer te wachten in zijn auto tot de schooldeuren open zouden gaan. Bij het zwakke licht van het leeslampje zat hij in een woordenboek te bladeren."

Lions vs. Rotary

Kastelein is lid van de Lions, een serviceclub die geld inzamelt voor goede doelen. Daarmee worden onder andere een vakantiewoning voor gehandicapten in Ouddorp en de Stolpersteine gefinancierd. Het dictee wordt georganiseerd door de Rotary, de andere serviceclub op het eiland. "Er is gezonde concurrentie. Ik schrijf het dictee met pijn in mijn hart voor de Rotary. We zeggen bij de Lions weleens: jammer dat ze bij de Rotary eerder op het idee voor een dictee zijn gekomen…"

Kastelein daagt iedereen uit om mee te doen. "Het gaat om het spel, niet om de knikkers. Ook al maak je veel fouten, je hoeft jezelf niet te schamen. Er is een hapje en een drankje, het wordt gewoon een leuke avond."

Kader: Op weg naar het Groot Dictee

Donderdag 19 november is het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee. Eilanden-Nieuws schrijft in de weken voorafgaand aan het evenement wekelijks over het dictee. In deze tweede aflevering een interview met de schrijver van het dictee. Volgende week tips en oefeningen voor het dictee. Kijk voor meer informatie op de pagina met activiteiten op www.rotary.nl/goereeoverflakkee.

FidesWonen verder met Coen Hagedoorn Bouwgroep

MIDDELHARNIS - Op 13 oktober heeft FidesWonen een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met Coen Hagedoorn Bouwgroep voor het uitvoeren van Niet-Planmatig Onderhoud (reparatieverzoeken) en mutaties. Coen Hagedoorn Bouwgroep verricht deze werkzaamheden vanuit hun vestiging in Middelharnis.

FidesWonen werd in september helaas geconfronteerd met het faillissement van Boeter Bouwbedrijf. Een hard gelag voor de ruim 30 medewerkers die in één klap hun baan verloren. Voor FidesWonen was het ook snel schakelen vanwege een samenwerkingsovereenkomst met Boeter voor het uitvoeren van reparatieverzoeken en mutaties in de dorpskernen Melissant, Sommelsdijk en Middelharnis. Coen Hagedoorn Bouwgroep heeft daar snel en kordaat op ingespeeld door een afdeling op Goeree-Overflakkee te starten en een 15-tal ex-medewerkers van Boeter een baan aan te bieden. Die proactieve houding heeft FidesWonen doen besluiten in gesprek te gaan met Coen Hagedoorn Bouwgroep om op korte termijn de continuïteit van het uitvoeren van reparatieverzoeken te waarborgen. Die gesprekken zijn in een goede en constructieve sfeer verlopen, waarna FidesWonen besloten heeft de samenwerkingsovereenkomst voort te zetten met Coen Hagedoorn Bouwgroep, ook al omdat zij een jarenlange ervaring meebrengen in het werken voor diverse corporaties.

Directeur-bestuurder Gert-Jan van der Valk van FidesWonen: "Voor FidesWonen is het belangrijk dat we onze huurders goed kunnen blijven bedienen als er een reparatie moet worden uitgevoerd, maar we vinden het ook van belang dat de werkgelegenheid op Goeree-Overflakkee voor een deel behouden blijft. Dat onze huurders de vertrouwde gezichten blijven zien, is daarbij zeker mooi meegenomen".

Directeur Bert Westland van Coen Hagedoorn Bouwgroep: "We zijn content dat we op Goeree-Overflakkee een afdeling kunnen beginnen, alhoewel de aanleiding natuurlijk niet zo leuk is. Kleinschaligheid en vakkundigheid vanuit een klantgericht concept is wat FidesWonen van ons vraagt en dat kunnen we met onze jarenlange ervaring uitstekend leveren. De voordelen van een grotere onderneming die vanuit kleine afdelingen werkt, is een bewezen concept. Dat willen we graag laten zien."

CDA Goeree-Overflakkee zet mantelzorgers in het zonnetje

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op dinsdag 10 november is het de 'Dag van de Mantelzorg'. Rond deze dag wil het CDA Goeree-Overflakkee, net als de afgelopen drie jaar, de mantelzorgers op het eiland duidelijk maken dat hun belangeloze inzet van onschatbare waarde is voor onze samenleving.

Mantelzorgers zorgen langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, gehandicapte of een hulpbehoevend familielid, vriend of kennis. Een mantelzorger kiest er niet voor om te gaan zorgen. Het overkomt hem of haar, vanwege een emotionele band met degene die zorg nodig heeft. Zij beschouwen de zorg voor hun naaste als normaal, ook al lopen zij daardoor langdurig op hun tenen en gaan zij over hun eigen grenzen heen.

Kent u één of meerdere mantelzorgers die meer dan 8 uur per week en reeds langer dan 3 maanden zorgen voor hun naaste? Laat weten dat u het werk van deze mantelzorgers waardeert door hen op te geven bij het CDA Goeree-Overflakkee. Dit doet u door hun naam en adres te sturen naar CDAgoereeoverflakkee@gmail.com. Per persoon kunt u maximaal 3 mantelzorgers hiervoor aanmelden.

Het CDA Goeree-Overflakkee zal deze mantelzorgers op zaterdag 7 november een persoonlijk bezoekje brengen en een kleinigheidje aanbieden als blijk van waardering voor hun omzien naar elkaar. "Het CDA zal zich ook de komende jaren onverminderd blijven inzetten voor de ondersteuning van mantelzorgers", aldus de eilandelijke Christendemocraten.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Lezing over arbeid, gezin en zorg

Op dinsdag 3 november houdt vrouwenvereniging Acti Agimus haar jaarvergadering. Deze avond komt Arne Schaddelee van de RMU een lezing geven, het thema is: 'Arbeid, gezin en zorg'. De organisatie nodigt zowel mannen als vrouwen van harte uit om de avond bij te wonen. De bijeenkomst begint om 19.45 uur, inloop vanaf 19.30 uur. De locatie is de zaal van de kerk van de Ger. Gem, Mozartsingel 2 te Dirksland.

IJsseizoen van start

Afgelopen weekend is de wintertijd weer ingegaan.Dat betekent ook de start van het seizoen van IJsclub Dirksland. Vrijwilligers hebben hout gesnoeid en alles klaargemaakt voor een eventuele ijsperiode. Ook de penningmeester heeft de lidmaatschapskaarten verwerkt en mevrouw Nellie Melissant is weer druk bezig in het dorp om de contributie op te halen voor het komende seizoen. Stel haar niet teleur als zij langskomt, de contributie is ook dit jaar € 5,-. Terwijl de kosten voor de ijsclub zoals verzekeringen, stroom, water, enzoovoort, wel stijgen. Het bestuur rekent erop dat leden gewoon hun contributie betalen. Leden van de buitenronde kunnen binnenkort hun acceptgiro verwachten. Wat voor soort winter er komt is de vraag, maar de ijsclub heeft haar voorbereidingen alvast getroffen.

Oliebollenactie

De afdeling Chirurgie/Oncologie van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis organiseert een oliebollenactie voor de Stichting Ambulance Wens. Op 30 oktober kunnen er in het winkeltje van het ziekenhuis in de centrale hal en in de polikliniekhal oliebollen worden gekocht. Ambulance Wens vervult de laatste wens van terminale patiënten. Met ruim 200 ervaren en speciaal hiervoor opgeleide vrijwilligers worden allerlei wensen vervuld. Van een laatste bezoek aan het museum tot het vieren van een verjaardag met familie. De afdeling Chirurgie/Oncologie en Stichting Ambulance Wens werken regelmatig samen om laatste wensen van terminale patiënten uit te laten komen. Daarom willen zij graag wat terug doen voor de stichting. Door op 30 oktober oliebollen te kopen in het ziekenhuis, steunt u de stichting. Helpt u mee meer wensen uit te laten komen? De oliebollen zijn gesponsord en de verkoop van de oliebollen gebeurt in vrije tijd. De opbrengst van deze actie gaat geheel naar Stichting Ambulance Wens.

GOEDEREEDE

Reformatieherdenking op 31 oktober

De Hervormde Gemeenten binnen de PKN te Ouddorp, Stellendam, Melissant en Goedereede herdenken zaterdag 31 oktober de Reformatie in de oude kerk van Goedereede. Daarvoor gaf Maarten Luther op 31 oktober 1517 het startsein. Sindsdien is er veel gebeurd. De kerk werd protestants, oftewel protesteerde, wat betekent dat ze getuigde van het belang van Gods woord. Drie woorden werden daarvoor gebruikt: de schrift alleen, het geloof alleen en Gods genade alleen. Zaterdagavond 31 oktober begint de reformatiedienst om half 8. Dan klinken al zingend de woorden: 'Heugelijke tijding, bron van hartverblijding, Evangeliewoord'. De drie predikanten, Ten Brinke, Van den Berg en Hoolwerf, leiden achtereenvolgens de dienst. Hierbij houdt ds. Van den Berg de reformatielezing 'Gods keuze, mijn keuze, genade alleen'. Het Christelijk Mannenkoor 'Obadja' zal onder leiding van Jan Bezuijen enkele liederen ten gehore brengen. Het orgel zal worden bespeeld door Johan van Wijk. Na de dienst is er nog gelegenheid om een kopje koffie, thee of fris te drinken in verenigingsgebouw 'De Ark'. Iedereen is van harte welkom.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Peuterochtenden in de bibliotheek

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert peuterochtenden voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers. De eerstvolgende peuterochtenden vinden plaats op woensdag 4 november in de bibliotheekvestigingen in Middelharnis en Ouddorp en op woensdag 11 november in bibliotheekvestiging in Oude-Tonge van 09.30 uur tot 11.00 uur. Tijdens deze peuterochtenden staat voorleesplezier centraal. Tijdens de komende peuterochtenden wordt het prentenboek 'Snel naar huis, kleine muis' van Britta Teckentrup voorgelezen. De ochtend begint met het interactief voorlezen van het verhaal. Daarna wordt er over het verhaal nagepraat, wordt er gezongen en gedanst en is er tijd voor koffie, limonade en wat lekkers. Als afsluiting knutselen de deelnemers iets leuks naar aanleiding van dit spannende verhaal! Alle kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers zijn welkom! De toegang is gratis, maar wel graag van tevoren aanmelden: aan de balie van uw bibliotheekvestiging of via de website www.leerenbeleef.nl.

HERKINGEN

Verkoping

De zendingsvereniging organiseert op 31 oktober een verkoping bij de kerk van de Ger. Gemeente, Onderlangs 6 in Herkingen. Men kan er terecht voor (kraam)kadootjes, 2e hands- en nieuwe boeken, eigengebakken lekkernijen (zoals warme wafels), lappen stof, kaas, ondermode, hoeden van Crea-Veertje, envelop trekken voor de kinderen, enzovoort. Er is een patatkraam met verse patat en snacks. De verkoping is van 9.30 tot 13.00 uur.

MELISSANT

Mosselavond in de Melishof

Op 7 november 2015 is er van 18.00 tot 20.00 uur een mosselavond in de Melishof. Opgeven kan tot 31 oktober door een e-mail te sturen naar melishof2014@gmail.com, onder vermelding van mosselavond. Er kan ook een briefje, met daarop de naam en het aantal personen, in de brievenbus bij de Melishof worden gedaan. De avond gaat alleen door als er voldoende aanmeldingen zijn. De prijs is € 17,95 per persoon, dat is inclusief één drankje. Voor kinderen is er een kindermenu beschikbaar voor € 7,50, dat is inclusief één drankje.

MIDDELHARNIS

Repaircafé

Zaterdag 7 november 2015 is het Repaircafé in Middelharnis. Van 10.00 tot 13.00 uur kunnen bezoekers terecht om kapotte spullen te laten repareren. Het Repaircafé wordt gehouden in Kringloopwinkel Goed-voor-Goed, Simon Stevinweg 49 in Middelharnis.

Kofferbakverkoop

Zaterdag 14 november wordt er een 'kofferbakverkoop' gehouden op het terrein van Medisch Centrum (oude Rabobank), Langeweg 54 Middelharnis. De verkoop is van 10.00 tot 14.30 uur. Voor € 10,- kunt ú ook staan op deze verkoop. Aanmelden: elmatanis@solcon.nl

NIEUWE-TONGE

Concert Apollo

Zaterdag 14 november is het jaarlijkse concert van slagwerkensemble Apollo uit Nieuwe-Tonge. Naast het optreden van Slagwerkensemble Apollo en de opleidingsgroep Slagwerk o.l.v. Gert Zweerus, zal popkoor The Blue Stocking Singers als 'gastkoor' haar medewerking verlenen. The Blue Stocking Singers staat vanaf juni 2014 onder leiding van Els van de Wetering en heeft sindsdien gewerkt aan een nieuw repertoire. Ook heeft het begeleidende combo een (bijna) geheel nieuwe bezetting gekregen en bestaat uit piano, gitaar, basgitaar, dwarsfluit, cajon en percussie. Het thema van hun programma is: solisten. Verschillende solisten op drums, temple blocks, timbales en multi percussion zullen met of zonder begeleiding van het slagwerkensemble voor het voetlicht treden. Het slagwerkensemble speelt daarnaast muziek van Bob Marley en als klap op de vuurpijl de Sabeldans van Khachaturian. Het concert op 14 november is gratis te bezoeken, de locatie is Ons Dorpshuis, Korteweegje 14 in Nieuwe-Tonge. Aanvang concert 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Najaarsconcert Apollo

Op vrijdag 6 november verzorgt Apollo (koor), onder leiding van Marlous Smit Jr., een avond met zang en muziek in 'Ons Dorpshuis' te Nieuwe-Tonge. De zaal gaat om 19.30 uur open en het concert, met medewerking van Mandoline Orkest Estampida uit Sommelsdijk, begint om 20.00 uur. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de zaal en kosten € 5,- per stuk. Van het dromerige 'Dream a little dream of me', via het Songfestivalliedje 'Eres Tu' tot aan de 'Ode van Flakkee', het repertoire van Apollo mag er weer zijn! En ook Estampida brengt een aansprekend programma, met onder andere 'Flower Power' en 'Once upon a time in the West'.

OUDDORP

Martinuslezing

Donderdag 12 november om 20.00 uur geeft Leo Raph A. de Jong de jaarlijkse Martinuslezing in de kapel, Stationsstraat 37 in Ouddorp. De Jong is lid van de orde van de Predikheren, (dominicanen). Hij studeerde geschiedenis en is lector in de theologie, pastor in Schiedam en Rotterdam, publicist en docent van het leerhuis 'Spiritualiteit' van Het Steiger. Geboeid geraakt door de Rijnlandse Mystiek, wil Leo de Jong de moeilijke begrippen van spiritualiteit en mystiek en wat ermee bedoeld wordt, toegankelijk maken. Een ieder is hartelijk uitgenodigd voor deze lezing. Informatie: Familie Verkley, 0187-492968.

OUDE-TONGE

Concert Oratoriumkoor

Het Oratorium Koor Zuid West Nederland uit Middelharnis geeft op 28 november een concert uit in de R.K. Kerk in Oude-Tonge, het adres is Nieuwstraat 8. Op het programma staat het requiem van Gabriel Faure en werken van Felix Mendelssohn. Aanvang 20.00 uur, kaarten kosten € 15,00 per persoon, scholieren betalen € 7,50. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.ookzwn.nl of bel naar 0187-485424. Ook aan de kerk zijn kaarten te verkrijgen.

SOMMELSDIJK

Bingo in De Zwaluw

Op zaterdag 31 oktober is er om 19.30 uur een bingo in wijkgebouw 'De Zwaluw', Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open vanaf 19.00 uur, koffie/thee is gratis. Er zijn elf ronden, voor € 6,50. Verder zijn er negen gratis prijsjes. In de pauze zijn er twee extra ronden voor € 1,- per ronde.
Iedereen is van harte welkom. Er is ook bingo op zaterdag 21 november in 'De Zwaluw', de zaal gaat 19.30 uur open, start 20.00 uur.

Sinterklaas op bezoek

Woensdagmiddag 25 november komt de Sint en zijn Pieten de boel op stelten zetten bij wijkvereniging 'De Zwaluw' in Sommelsdijk. Er wordt onder andere een Pietenparcours gehouden. Kinderen die de Sint iets willen vertellen, of iets laten zien dat ze goed kunnen, zijn welkom. Wel graag vooraf een e-mail sturen naar wijkverenigingdezwaluw@gmail.com. De middag is van 14.00 tot 16.00 uur, de entree is € 2,-, dat is inclusief drinken en wat lekkers.

STELLENDAM

Intocht van Sinterklaas

Op zaterdag 21 november worden alle kinderen uitgenodigd om naar de oude haven te komen, want rond de klok van 13.00 uur zal Sinterklaas met z'n Pieten Stellendam weer bezoeken. De organisatie geeft een toelichting: "Het belooft weer een mooie intocht te worden. Sinterklaas is ook op zoek geweest naar een Huis voor z'n Pieten en heeft dit op Stellendam gevonden. We hebben horen zeggen dat hij op de Voorstraat een Pietenhuis gaat inrichten. Volgende week weten we meer. Na het succes van de voorgaande jaren, komen er ook dit jaar weer Pieten naar de knutselfabriek ('t Haegse Huus). Vrijdag 20 november van 14.00 tot 16.00 uur kunnen jullie daar alvast wat moois voor de intocht maken."

Woonbeurs bij Tieleman Keukens

MIDDELHARNIS - Al sinds jaar en dag staat de maand oktober in het teken van wonen. Na het succes van vorige jaren, organiseert Tieleman Keukens dit weekend alweer voor de zevende keer de Tieleman Woonbeurs, op vrijdag 30 en zaterdag 31 oktober. Dit betekent vele culinaire hoogstandjes, kookdemonstraties, wijnproeverijen, 29 stands over wonen & lifestyle, leuke acties en een bioscoop plus Playstations voor de kids.

Demonstraties en proeverijen

Op vrijdag 30 oktober vanaf 13.30 uur zal TV-kok Caspar Burgi (bekend van Koffietijd op RTL4 en chefkok van Atag) in de keukenshowroom te Middelharnis zijn kunsten vertonen op de nieuwste apparatuur. Op zaterdag 31 oktober (vanaf 10.00 uur) is het de beurt aan Miele chefkok Werner Hermsen om alle bezoekers te trakteren op heerlijke kookdemonstraties. Ook Bora, Quooker en Arte zullen de bezoekers laten zien, voelen, proeven, genieten en beleven. De wijnproeverijen worden op beide dagen verzorgd door wijnenwereld.nl.

Woon- en keukentrends

Bezoekers kunnen zich laten inspireren op het gebied van vloeren, hypotheken, verzekeringen, interieurideeën, behang, gordijnen, meubelen, (nieuwbouw)huizen en uiteraard keukens. Het totale woningaanbod op Goeree-Overflakkee wordt gepresenteerd onder andere door: huizenopflakkee.nl, Zoeteman Bouw, Truijers Vastgoed en 8 bijzondere projecten van Estate Invest. Er is ook voldoende te beleven op het gebied van gezondheid & lifestyle en er kan worden genoten bij lunchroom Werelds InSide. De kinderen kunnen zich prima vermaken en er is live muziek! Parkeren en entree is gratis.

Samenwerking met de gemeente

Uniek is de samenwerking met de gemeente Goeree-Overflakkee, welke via Eilandmarketing ook aanwezig is om iedereen te informeren inzake wonen, werken, leven, recreëren en genieten op het prachtige eiland. Ook hebben zij meegewerkt aan de eerste editie van de krant 'Beleef t', die met een oplage van 220.000 exemplaren is verspreid op en rond het eiland. Dit is nog maar het begin.

Kijk voor meer informatie en alle deelnemende bedrijven op www.tielemankeukens.nl

Weforsea presenteert crowdfunding voor de maritieme sector

Louwe Post aan het woord tijdens zijn presentatie van Weforsea.

STELLENDAM – In een tijd dat het voor veel ondernemers lastig of zelfs onmogelijk is om via de banken een lening te krijgen, biedt Weforsea een alternatief. Het bedrijf uit Urk presenteert zich als platform voor crowdfunding voor de maritieme sector.

Tekst en foto: Adri van der Laan

'Dichtbij de klant' en 'producten op maat'. Dit waren de 'thema's' die aan de orde kwamen tijdens een bijeenkomst bij John P. de Wit Assurantiën in Stellendam. Het Stellendamse verzekeringsbedrijf was de gastheer van twee financiële dienstverleners, Louwe Post van Weforsea en Jack Verkamman van Duisenburgh Vermogensregie. Voor een aantal geïnteresseerden spraken ze over hun producten.

Hans Juch, één van de directeuren van John P. de Wit Assurantiën, sprak een welkomstwoord tot de aanwezigen en de sprekers. In vogelvlucht legde hij de geschiedenis van het bedrijf uit, dat 45 jaar geleden is gestart vanuit 'een woonkamer' en uitgegroeid is tot een klantenbestand van ongeveer 7.000.

Crowdfunding

Urker Louwe Post van Weforsea vertelde over zijn organisatie. Dit liet hij voorafgaan door iets van zijn levensverhaal te laten horen. Al heel jong behoorde hij al tot de Urker vissers. Hij heeft de tijd meegemaakt dat 'bakken met geld' werden verdiend, als machinist op een kotter. Hierna werd hij kapitein op een draagvleugelboot en na enkele jaren kwam hij weer in de visserij terecht. Totdat hij een stapje terug moest doen. Hij richtte een administratiekantoor, gericht op de visserij en binnenvaart, op. Verder was hij korte tijd wethouder op Urk.

Met zijn bedrijf is hij nu actief op het gebied van crowdfunding. Een financieringsvorm waarmee particulieren of andere bedrijven een lening of hypotheek kunnen verlenen aan andere bedrijven. Weforsea speelt hierbij een bemiddelende rol.

Louwe Post legde uit, dat het vanwege strenge regelgeving steeds moeilijker wordt voor een bedrijf om een lening van een bank te krijgen. Om bedrijven toch financieel op weg te helpen is, volgens Post, crowdfunding een goed alternatief. Met Weforsea heeft hij een platform gecreëerd waar investeerders en kapitaalvragers elkaar kunnen ontmoeten. Het blijkt voor zowel particulieren als bedrijfsmatige investeerders een goede investering te zijn. Als er deelgenomen wordt in een lening met hypothecaire zekerheid, kan er een rendement ontvangen worden van ongeveer 6%. En bij een lening aan een startend bedrijf kan het een rendement zijn van ongeveer 8%. In deze tijd van zeer lage spaarrentes zijn dit natuurlijk interessante percentages voor investeerders.

Risico's

In zijn betoog benadrukte Louwe Post dat "investeren altijd risico's met zich meebrengt", maar dat Weforsea niet 'zomaar' bemiddelt bij een aanvraag voor financieel krediet. De organisatie staat onder toezicht van De Nederlandsche Bank en de AFM. Hier komt bij, dat Weforsea van de kredietaanvragers een goed bedrijfsplan vraagt en daarbij ook kijkt of de ondernemer de capaciteiten heeft om een bedrijf naar behoren te leiden.

Weforsea werkt samen met Crowdpartners. De software en het banksysteem van dit bedrijf worden gebruikt voor het openen van een rekening en het inschrijven voor investeerders. Weforsea zorgt als intermediair dat investeerders en kredietvragers bij elkaar komen.

De investeringsprojecten en uitvoerige beschrijving van de projecten zijn te vinden op www.weforsea.nl en www.crowdpartners.nl

Vermogensadviseur

Jack Verkamman is beleggingsspecialist en vermogensadviseur. Hij is aangesloten bij Duisenburgh Vermogensregie. Met het 'uitzetten en begeleiden van vermogens' heeft hij al veel ervaring opgedaan. Hij legt uit, dat hij als vermogensadviseur er voor zorgt dat hij – samen met de klant – een financieel plan opstelt. Hij streeft er naar om zoveel mogelijk maatwerk te leveren, omdat voor hem "iedere klant uniek is". Dit kan hij leveren, omdat hij niet vanuit een grote organisatie werkt. Persoonlijk contact is voor Verkamman dan ook heel belangrijk.

Ook voor beleggers of spaarders blijkt het in deze tijd, van lage rentes en onzekere pensioenen, niet eenvoudig te zijn om op de juiste manier hun vermogen onder te brengen. Verkamman benadrukt dat hij altijd samen met de klant aan het werk gaat. Zo kunnen gemakkelijk de mogelijkheden en onmogelijkheden in kaart worden gebracht.

Meer informatie is te vinden op http://duisenburghvermogensregie.nl/verkamman/ Op deze site zijn ook de columns te vinden die Jack Verkamman maandelijks schrijft voor Eilanden-Nieuws en de Eendrachtbode in Tholen.

Lukaskoor zoekt mannenstemmen

SOMMELSDIJK - Het Lukaskoor is op zoek naar mannenstemmen. Bij voorkeur bassen, maar ook tenoren zijn hartelijk welkom. Er wordt iedere maandagavond van 19.00 tot 20.45 uur in de Lukaskapel van 'Nieuw Rijsenburgh' gerepeteerd. De leden komen uit verschillende plaatsen van het eiland. Het Lukaskoor wil zich dienstbaar opstellen en is er in de eerste plaats om te zingen voor de bewoners van 'Nieuw Rijsenburgh'. Er wordt medewerking gegeven aan Kerstvieringen, Paasvieringen en bijzondere gebeurtenissen of speciale diensten. Voor contact kunt u bellen naar Maps Hameeteman: 0187-482967.

Verkoop tweedehands kleding

MIDDELHARNIS - Een nieuwe look van het najaar? "Kom zaterdag 31 oktober naar de Oostelijke Achterweg, waar tweedehands kleding wordt verkocht ten behoeve van de Exoduskerk", aldus de uitnodiging van de organisatie.

De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken, zodat de koper voor een 'leuke prijs' hier zijn slag kan slaan. Het betreft dames-, heren- en kinderkleding. Daarnaast zijn er tal van schoenen en veel accessoires aanwezig om in het najaar met een nieuwe look voor de dag te komen.

De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Exoduskerk te Sommelsdijk. De openingstijden zijn van 9.00 tot 15.00 uur. Mocht u niet in de gelegenheid zijn deze zaterdagen een geheel nieuwe garderobe aan te schaffen, dan is het ook mogelijk tijdens de Ontmoetingsdagen (rommelmarkt) van de Exoduskerk, vrijdagavond 6 en zaterdag 7 november aan de Dorpsweg in Sommelsdijk.

Vernieuwde en uitgebreide showroom bij Ardi Keukens

Een blik op de entree van het vernieuwde Ardi Keukens en Sanitair, tijdens de feestelijke heropeningsbijeenkomst van 5 oktober jl.

SINT-ANNALAND – De showroom van Ardi Keukens en Sanitair in Sint Annaland heeft in de achterliggende maanden een ware metamorfose ondergaan en is rigoureus uitgebreid. Begin deze maand vond de heropening plaats en in samenhang daarmee worden momenteel nog aantrekkelijke acties gehouden, waarvoor ook op Goeree-Overflakkee folders werden verspreid.

Door Hans Villerius

Twintig jaar geleden werd de showroom in Sint Annaland geopend. Toen stonden er twintig keukenopstellingen op 200 vierkante meter, nu 37 op 850 vierkante meter, vertelt algemeen directeur Arjan van Dijke van de DB KeukenGroep, waar Ardi Keukens en Sanitair onderdeel van is. "Klanten zochten een keuken omdat ze moesten koken, een keuken die praktisch moest zijn en niet te duur. Anno 2015 echter zoeken klanten een interieur waarin ook gekookt kan worden", zo schetste hij het verschil met twintig jaar geleden. "In de aankoop van een keuken speelt nu emotie mee. Het moet mooi zijn, de klant kijkt naar lijnenspel, kleuren en materialen. Die factoren zijn belangrijker geworden dan het praktische aspect en de prijs. Daarom was het hoog tijd om de showroom naar de veranderde wensen en behoeften van de klant aan te passen en hebben we kosten noch moeite gespaard om dit te realiseren. Klanten, die uit de wijde regio komen, stappen nu een showroom binnen boordevol inspiratie, tientallen eigentijdse keukens in alle stijlen en prijsniveaus, sanitair, tegels en nog veel meer. De klant vindt hier nu echt beleving en ambiance!" Op de benedenverdieping zijn de keukenopstellingen te bewonderen, op de bovenverdieping badkamers en ander sanitair.
Naast Ardi Keukens en Sanitair heeft de DB KeukenGroep nog vijf vestigingen, verspreid door heel Nederland: in Goes, Haarlem, Kesteren, Nunspeet en in Rijssen. In totaal zijn er meer dan 150 medewerkers werkzaam. Zie voor meer informatie www.ardikeukens.nl.

Nog een winnares Bakery Wheels

Henri Akershoek, mede-eigenaar Echte Bakker Akershoek, feliciteert Astrid Buurveld uit Stellendam met haar gewonnen fiets.

OUDDORP - Vorige week maakten we al melding van een winnares van een Bakery Wheels bij Echte Bakker Akershoek. Maar er was nog een winnares: Astrid Buurveld. Tijdens de zomer van 2015 konden de klanten van Echte Bakker Akershoek stempels sparen. Met een volle spaarkaart maakten zij kans om een Bakery Wheels te winnen. Een unieke, stoere, blauwe fiets met een bakkersruitje op het frame. Uit alle ingeleverde volle spaarkaarten is een winnaar getrokken. De gelukkige winnares is Astrid Buurveld. Ze kreeg haar fiets overhandigd door Henri Akershoek, mede-eigenaar van Echte Bakker Akershoek. De bakkerij wenst Astrid vele veilige kilometers toe.

Elfde consumentenbeurs Vison toont gevarieerde nieuwe trends

Dimmen Hameeteman (links) en Bert Tuk (rechts) van het Vision-bestuur.

OUDDORP – Wie kennis wil nemen van de nieuwste producten op een heel breed terrein, kan een bezoek aan Vision niet overslaan. De consumentenbeurs voor Goeree-Overflakkee én de wijde omgeving wordt voor de elfde keer gehouden, dit jaar op vrijdag 6 en zaterdag 7 november. Plaats van handeling is De Dorpstienden in Ouddorp, de locatie waar alle edities van Vision zijn gehouden.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Trends laten zien aan de consumenten, en dat op velerlei gebied. Dat was het idee om elf jaar geleden met de consumentenbeurs te beginnen. In de nazit van een vergadering van de middenstandsvereniging in Ouddorp kwamen Dimmen Hameeteman en Flip Otte, beiden ondernemers in het dorp op de Kop van Goeree, tot de conclusie dat er een beurs moest komen.

De start in 2004 was voorzichtig. Er waren twaalf deelnemende ondernemers, die een paar zaaltjes in De Dorpstienden vulden met hun nieuwe producten. Maar de geringe omvang van deze eerste Vision schrikte de consument niet af. Integendeel, de eerste editie van de consumentenbeurs trok tussen de vijfhonderd en zeshonderd bezoekers. Ondanks het weer, dat bar en boos was. Dat er op de Vision een kajak werd verloot, zal mogelijk invloed hebben gehad op de bezoekersaantallen.

Veel animo

"Daarna is het groter en groter gegroeid", zegt Dimmen Hameeteman, die samen met Bert Tuk en Flip Otte het Vision-bestuur vormt. "Het derde jaar hebben we de sporthal van De Dorpstienden erbij moeten trekken om alle standhouders te kunnen bergen. Er was zó veel animo, niet alleen bij de ondernemers, maar ook bij de consumenten. Niet vreemd, er is gewoon behoefte aan een goede consumentenbeurs."

Vorig jaar trok de beurs circa 3.500 bezoekers, wat voor een evenement in dit relatief dunbevolkte gebied een zeer goed aantal genoemd mag worden. Steeds meer bewoners van Goeree-Overflakkee weten Vision te vinden, maar ook op Voorne-Putten is de belangstelling groeiende.

Het aantal standhouders is in de loop der jaren verdrievoudigd. Op editie 11 zijn er 35, nog afgezien van de ideële organisaties die op Vision vertegenwoordigd zijn: Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee (NLGO), Adullam en de EHBO. Alles bij elkaar is het weer een volle sporthal, op 6 en 7 november. Vier ondernemers van het eerste uur zijn op de elfde editie nog altijd present: Foto Hameeteman, Meuleman Installatiebedrijf, Country Floor en Woninginrichting Hameeteman.

Wat kan de consument verwachten als hij die dagen De Dorpstienden binnen stapt? "De nieuwste trends voor 2016", zegt Bert Tuk. "Daar zijn de deelnemende ondernemers steeds weer op uit: nieuwe producten laten zien. Het is een interessante beurs met een zeer gevarieerd aanbod. Leuk dat Visspecialist Hameeteman dit jaar ook van de partij is. Zo is de afdeling food ook breed vertegenwoordigd. Slagerij Floresteijn is er zelfs met skottelbraai."

Voedsel, maar ook van alles voor in en om het huis: vloeren, buitenzonwering, woninginrichting, tv's, witgoed, wijn – en ga zo maar door. Daarnaast presenteren diverse dienstverlenende organisaties zich op Vision. "Van het kraamcentrum tot de begrafenisondernemer", vat Dimmen Hameeteman samen.

Acties

Wat een bezoek aan Vision ook interessant maakt, is dat veel ondernemers aanwezig zijn met acties en aanbiedingen. Kinderen die met hun ouders meekomen, kunnen zich laten schminken of een ballon laten maken door de ballonnenclown. De deuren van de consumentenbeurs zijn op vrijdag geopend van 14.00 tot 21.30 uur en op zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur.

Hameeteman en Tuk verwachten veel van de elfde Vision. "De beurs is altijd succesvol geweest, vanaf het begin", zegt de eerste. "Vision heeft zijn bestaansrecht bewezen. De sfeer is altijd hartstikke goed." Bert Tuk: "De deelnemers staan elk jaar op een andere plaats. Dat houdt de beurs spannend en verrassend voor de consument. Er is zó veel te zien." Dus: kom naar De Dorpstienden op 6 en 7 november!

Morgenavond Streekmuseum open

SOMMELSDIJK - De hele dag hard werken en geen tijd om het Streekmuseum te bezoeken? Speciaal in de Maand van de Geschiedenis is woensdagavond 28 oktober het museum geopend voor publiek.

"Veel werkenden zijn niet in de gelegenheid de tentoonstelling van de BN-ers van Goeree-Overflakkee te bezoeken. Daarom hebben we besloten tot een avondopenstelling van het Streekmuseum", vertelt een bestuurslid. "Wij willen op die manier iedereen de kans geven de tentoonstelling te bezoeken die eind deze maand eindigt".

Het bezoekersaantal voor de maand oktober steeg aanzienlijk doordat het museum een expositie realiseerde met voorwerpen en verhalen van bekend geworden mensen van Goeree-Overflakkee.
Olympische medailles winnen, optreden in volle theaters, de beste boeken schrijven en de wereld verbeteren…Maak kennis met kampioenen en kunstenaars, dichters en dominees, schrijvers en sporters, dromers en doeners. Geboren op Goeree-Overflakkee volgden zij hun droom.

Maak kennis met o.a. Toine van Peperstraten, Richard Groenendijk, Ab Klink, Elco Brinkman, Willem Walraven, Koos Moerenhout, Cees Verolme, Rien en Leo Vroegindeweij en vele, vele meer.
Het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk opent woensdagavond 28 oktober van 19.00 - 21.00 uur zijn deuren. Het museum is vanaf 1 november gesloten.

Leden hebben gratis toegang. Voorts kunnen de diverse uitgegeven kortingscoupons worden ingewisseld voor een gereduceerd tarief.

SOMMELSDIJK - Het is alweer 10 jaar geleden dat een aantal personen het een gemis vond dat er in de regio geen sportvereniging was voor mensen met een beperking. Toen is de daad bij het woord gevoegd en is GO-Mobiel opgericht. Een sportvereniging voor mensen met een beperking, waar niets moet, maar alles mag. Het samen sporten staat centraal en niet het presteren op niveau.

De vereniging heeft al veel mooie momenten meegemaakt. Naast sporten worden er ook andere activiteiten georganiseerd. Op die manier leren de leden elkaar beter kennen. Dat is goed voor de teamgeest. Het sportseizoen start ieder jaar met bowlen en eindigt met een barbecue. Er is een trouwe groep leden die iedere week komt sporten. En er is een groep met vrijwilligers die de activiteiten mogelijk maken. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom, het sporten is iedere vrijdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. Het 10-jarig jubileum wordt gevierd op vrijdag 6 november, vanaf 20.00 uur. Alle oud-leden en sponsors worden uitgenodigd voor het feestje in De Staver. Het is ook mogelijk om die avond aanwezig te zijn bij het sporten, dat is vanaf 19.00 uur in zaal zes.

Lezing over schilder Isaac Israëls

SOMMELSDIJK - Stichting Kunst en Cultuur Educatie (KCE) Goeree-Overflakkee organiseert op maandagavond 2 november een lezing over de beroemde Hollandse schilder Isaac Israëls.

Isaac Israëls (1865-1934) wordt wel de Hollandse impressionist genoemd. Na zijn opleiding aan de Haagse Academie van Beeldende Kunsten en de tekenlessen van zijn vader, vertrekt hij in 1885 naar Amsterdam. Samen met de schilder G.H. Breitner en de letterkundige Frans Erens verkent hij de stad. Hij krijgt toestemming om op straat te schilderen. Zijn manier van schilderen verandert van het exact natekenen van modellen of soldaten naar de brede streken van het impressionisme. Na Amsterdam woont en werkt hij in Parijs, Londen, Zwitserland, Scheveningen en Den Haag. De reis naar Nederlands-Indië, die hij tussen 1921 en 1922 maakt, heeft een grote invloed op hem. Zijn palet verandert, het wordt helderder. Aan het eind van zijn leven schildert hij veel in Theater Scala in Den Haag.

De lezing wordt gegeven door expert Willemien de Vlieger. Willemien de Vlieger heeft recentelijk een boek geschreven over het leven en werk van Isaac Israëls en organiseerde de expositie "Isaac Israëls in Den Haag". Na deze interessante lezing zult u heel wat meer te weten zijn gekomen over deze kosmopolitische kunstschilder.

Op maandag 2 november van 19.30 tot 21.30 uur bent u van harte welkom in Remonstrantse Kerk, Voorstraat 35 te Sommelsdijk, waar de lezing wordt gegeven. De kosten bedragen € 5,- per persoon, inclusief consumptie.
Vanwege de verwachte opkomst, dient u zich van tevoren aan te melden bij het secretariaat: Ria Zoomers 06-41365591.

Wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de KCE, zoals cursussen, lezingen en muziekavonden, mail naar info@kcego.nl. Uiteraard kunt u ook een kijkje nemen op de website www.kcego.nl en ons liken op Facebook.

INGEZONDEN:
'Eiland van rust en ruimte'

'Heerlijk!' dacht ik, terugkerend van een bijeenkomst in het midden van het land. Na al het fileleed dat ik onderweg weer gezien en ondervonden had, was ik blij via de brug over het Haringvliet het eiland weer op te rijden.

Helaas is hiermee iets goed fout, aldus de directeur van Estate Invest in de krant van 16 oktober. We komen in een neerwaartse spiraal en de krimp slaat toe. Het eiland van rust en ruimte moet een vitaal eiland worden. Nu denk ik dat dat heel goed samengaat, al ben ik bang dat ik bij het woord vitaal iets heel anders voor ogen heb.

Dan zie ik verpauperde huizen en leegstaande winkelpanden veranderen in mooie woningen, waarvoor niet eerst weer het zoveelste stuk natuur of landbouwgrond hoeft te worden opgeofferd. Dan zie ik onooglijke dijkwoninkjes paleisjes worden.

Dan zie ik het enige dorp met een jachthaven aan de Grevelingen veranderen in een schattig pittoresk dorpje. Het afgrijselijke, leegstaande winkelpand aan de Kaaidijk bepaalt dan niet langer het gezicht van het centrum en de toegang tot de jachthaven. Bovendien is dan het voormalige gemeentehuis keurig gerestaureerd.

Je zult versteld staan hoe vitaal alles er uit gaat zien en hoe de bevolking vanzelf gaat groeien, zonder dat er allerlei grote woorden en slogans aan te pas hoeven te komen.

Bovendien is er dan ook nog ruimte te over om vluchtelingen op te vangen. Het is wat dat betreft oorverdovend stil bij de gemeente Goeree-Overflakkee.

SARI VAN DONGEN
adri.van.dongen@solcon.nl

MELISSANT - Onlangs heeft Imko Kitwerken nieuwe tassen overhandigd aan VV Melissant. Imko de Bruijn heeft de sporttassen gesponsord voor de pupillen van het team E2. De voetbalvereniging en de jeugdige voetballers bedanken het bedrijf voor de sponsoring.