info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

29 december 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 29 december 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

PM-leerlingen geven praktische invulling aan Kerst

MIDDELHARNIS – Voor het derde achtereenvolgende jaar hebben leerlingen van de Prins Mauritsschool in Middelharnis hun kerstviering een dimensie extra gegeven. Ze hebben niet alleen stilgestaan bij de Boodschap van Kerst, vrijdagmorgen 19 december, maar ook de daad bij het Woord gevoegd. Oog en hart waren ook gericht op de medemens en daar werd op verschillende manieren uiting aan gegeven.

Door Hans Villerius

De laatste morgen vóór de kerstvakantie… Foto's: Hans Villerius (meer foto's op www.eilandennieuws.nl).
De laatste morgen vóór de kerstvakantie… Foto's: Hans Villerius (meer foto's op www.eilandennieuws.nl).

Zo zijn de leerlingen van Havo 1 op de laatste ochtend vóór de kerstvakantie op bezoek geweest in Nieuw Rijsenburgh te Sommelsdijk. Een deel van hen had op school kerstkaarten gemaakt en deze voorzien van een Bijbelse of anderszins warme of bemoedigende boodschap. Andere leerlingen bakten thuis lekkere cakes en weer anderen gingen – voorzien van koekjes, wafels en andere lekkernijen – naar het verzorgings- en verpleeghuis, om te proberen al dit lekkers te verkopen voor het goede doel: de bestrijding van ebola. En nog meer initiatieven waren er. Een groep jongens had op school houten kerststerretjes gefiguurzaagd, deze eventueel een kleurtje gegeven en van een tekst voorzien die over het Licht spreekt, dikwijls uit het Bijbelboek Jesaja. Ook déze jongens gingen vrijdagmorgen naar Nieuw Rijsenburgh om hun zelfgemaakte creaties cadeau te doen aan bewoners die ze er tegenkwamen. Maar er was nóg meer. Een flinke groep jongens en meiden had een zang- en muziekgroep gevormd en trad met bekende kerstliederen op in de centrale hal van Nieuw Rijsenburgh. Verscheidene bewoners kwamen natuurlijk luisteren en hebben ontzettend genoten van al dit moois.
Maar ook de leerlingen van Havo 2 hebben zich ontzettend ingezet om een praktische invulling te geven aan Kerst. Zij hebben pakketten samengesteld voor Voedselbank Goeree-Overflakkee. Vrijdagmorgen in de stromende regen zijn ze eropuit gegaan, de school uit, de wijk in en deurtje aan deurtje aangebeld of men misschien iets af wilde staan voor diegenen in de samenleving die het met heel wat minder moeten doen, ook met Kerst. Ook in supermarkten zijn deze leerlingen geweest om allerlei producten te bemachtigen en hun moeite is zeker niet voor niets geweest. Na een uur blauwbekken en nat worden, konden maar liefst 25 PM-tassen vol houdbare producten, verzorgingsproducten, enz., worden gevuld, die later op de dag door de Voedselbank werden opgehaald. Bovendien hadden andere Havo 2-leerlingen glazen potjes beschilderd, waarin een waxinelichtje gedaan kan worden, ook om bij de voedselpakketten te doen. En hetzelfde geldt voor de bonbons, die andere leerlingen uit Havo 2 vrijdagochtend zelf maakten, met zowel bruine als witte chocolade. Én voor de sierlijke doosjes die weer anderen op hetzelfde moment maakten en waarin later de bonbons gedaan konden worden.
Voor de leerlingen vormde deze morgen een mooie afsluiting van de schoolperiode voor de kerstvakantie, want erna mochten ze naar huis, om pas 5 januari weer terug te komen!

Westrak Mijlenloop

OUDE-TONGE – TV Het Westrak houdt op zaterdag 3 januari weer haar Mijlenloop. Vanaf 12.00 uur kunnen deelnemers zich inschrijven in het clubgebouw op Sportpark de Koepel, Suisendijk 8. Er kunnen drie afstanden worden gelopen: 10 mijl (€ 5,-) voor volwassenen, start 13.00 uur; 5 mijl (€ 5,-) voor volwassenen en kinderen, start 13.10 uur en 2 mijl voor de jeugd t/m 13 jaar (€ 3,-), start 13.20 uur. Zie ook www.hetwestrak.nl

Oude tijden herleven

SOMMELSDIJK - Zaterdag 20 december was de jaarlijkse wintermiddag in het Kerkstraatje. Tijdens het gezellige evenement kwam het leven van rond 1900 weer tot leven. Pau Heerschap hield een voordracht in dialect en er waren verschillende muzikanten actief. Al met al was het een gezellige boel in het mooie straatje en ook in het Streekmuseum was er genoeg te beleven. Foto: Huib Boogert

OUDE-TONGE - Dinsdag 29 december houdt fanfareorkest Vooruit een oliebollenverkoop in Oude-Tonge.

Vanaf 16.00 uur kunt u de verkopers aan de deur verwachten. Vooraf bestellen kan ook via fanfareorkestvooruit@gmail.com
Wilt u de verkopers niet afwachten, maar zeker zijn van overheerlijke oliebollen? Dan kunt u van 14.00 tot 19.00 uur terecht bij Beatrixstraat 9 in Oude Tonge. De oliebollen kosten €0,50 cent per stuk en worden gemaakt van een heerlijke oliebollenmix van Zeelandia. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud van de instrumenten en aanschaf van nieuwe bladmuziek. Nu de subsidies vanuit de overheid terug gebracht worden tot nul, heeft fanfareorkest Vooruit uw steun des te meer nodig. Het eerst volgende concert van fanfareorkest Vooruit is op zaterdag 7 februari, in samenwerking met brassband Concordia uit Ouddorp. Meer informatie over fanfareorkest Vooruit kunt u vinden op de website www.fanfareorkestvooruit.nl

Oplossingen puzzels

In onze Kersteditie stond een aantal puzzels. De oplossingen zijn als volgt:

Kruiswoordpuzzel: Coltrui
Woordzoeker: Handschoenen
Zweedse puzzel: Steenkoud

Afsluittijden

Deze week verschijnt op vrijdag 2 januari weer een reguliere abonneekrant.

Voor deze uitgave gelden de volgende sluitingstijden:
Afsluittijd advertenties dinsdag 30 december 12.00 uur.
Familieberichten kunnen tot woensdagmorgen 31 december 10.00 uur aangeleverd worden.

2 / 36

Agenda

Dinsdag 30 december

GOEDEREEDE Open toren van 19.00 tot 20.30 uur in de Goereese Toren, Kerkpad 9.

2015

Maandag 5 januari

MIDDELHARNIS – Schildercursus in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. Van 10.00 tot 12.00 uur. Aanmelden via: m.kieviet@zijngo.nl of 0187-483366.

Dinsdag 6 januari

OUDDORP - Nieuwjaarsreceptie Gemeente Goeree-Overflakkee. Dorpstienden, ontvangst is vanaf 18.30 uur.

Dinsdag 13 januari

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag Creatieve middag o.l.v. Ida Winter.

Maandag 19 januari
MIDDELHARNIS - Cursusavond Geestelijke Vorming. Spreker ds. C. van Duijn. Thema: 'De mens als beelddrager Gods'. Aanvang 19.45 uur. De Hoeksteen aan de Ring. Kosten € 4,-.

Dinsdag 27 januari

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Creatief met stof o.l.v. Wilma den Otter.

Zaterdag 7 februari

OUDDORP – Mannendag Goeree-Overflakkee. Spreker: Arie de Roever. Aanvang 9.30 uur. Opgave via www.mcgo.nl

Dinsdag 10 februari

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Flakkeese middag, m.m.v. Hans Timmer, Jannie Kieviet en Els Ghijsels.

Maandag 16 februari
MIDDELHARNIS - Cursusavond Geestelijke Vorming. Spreker ds. C.J. Droger. Thema: 'Groeien in de genade en kennis van Christus'. Aanvang 19.45 uur. De Hoeksteen aan de Ring. Kosten € 4,-.

Dinsdag 24 februari

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Mandela tekenen, o.l.v. Ans Muis.

Dinsdag 10 februari

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Lezing door Cor Schenkenberfg over het onderwerk '(de gevolgen van) kanker in relatie tot werk'.

Dinsdag 10 maart
MIDDELHARNIS - Cursusavond Geestelijke Vorming. Spreker ds. R. Kok. Thema: 'Onder Gods leiding'. Aanvang 19.45 uur. De Hoeksteen aan de Ring. Kosten € 4,-.

Zaterdag 21 maart

MIDDEELHARNIS – Integrale uitvoering Matthäus Passion van J.S. Bach, in samenwerking met Orion Barok Orkest door Christelijk Kamerkoor Fiori Musicali, o.l.v. Sietse van Wijgerden.

Dertien eilandjes verrijzen voor kustlijn in het Grevelingenmeer

Brouwerseiland 'in voorbereiding'.

GOEREE-OVERFLAKKEE - In deze laatste week van het jaar is bij een groot aantal geregistreerde belangstellenden het imposante, rijk geïllustreerde en informatieve magazine "Brouwerseiland" in de bus gevallen. Een vierde opvallende presentatie van auteur Richtje Zeelenberg (van Zeelenberg Ontwikkelingsmaatschappij) uit Ouddorp. Na Wonen tussen water en land; Een duurzame idylle, leisure als duurzaam concept en het boek Brouwerseiland, achtergronden en filosofie, presenteert de aan de TU Delft afgestudeerde architect nu in het informatie magazine de vervolgstap richting realisering van een innovatief project. In een gebied dat zich uitstrekt over ruim anderhalve kilometer, in het Grevelingenmeer, op grondgebied van de gemeente Schouwen-Duiveland. Aan/bij de Brouwersdam waar de provincies Zuid-Holland en Zeeland in elkaar overgaan.

Door Jaap Ruizeveld

De auteur neemt de lezer bij de hand en laat hem/haar meegroeien bij het ontstaan van Brouwerseiland. In het magazine wordt in woord en beeld alles uiteengezet. Het concept, de natuurlijke opbouw, de architectuur en de eenheid die deze aspecten samen vormen. Het een is onlosmakelijk verbonden met het ander. Zomer 2017 kan de eerste van in totaal drie fasen bouwontwikkeling worden opgeleverd. Zeelenberg Ontwikkelingsmaatschappij (directeur Matthijs Zeelenberg) en Boskalis Nederland, onderdeel van Koninklijke Boskalis Westminster bv, realiseren gezamenlijk 13 eilandjes met 150 woningen. De met elkaar verbonden eilanden in het Grevelingenmeer vormen de "Brouwersarchipel", waar Brouwerseiland uit bestaat. In het project kan, zo geeft Boskalis Nederland aan, zij bij uitstek al haar kennis en ervaring kwijt. De eilandjes worden medio 2016 vanuit het Grevelingenmeer gecreëerd. Daarbij wordt de natuur verbeterd en wordt met respect voor bestaande flora en fauna gebouwd. Er komen extra oevers die op natuurvriendelijke manier worden aangelegd.

Richtje en Matthijs Zeelenberg bladeren door het magazine. Foto Wim van Vossen

Eerst landschap

Voorafgaand moeten uiteraard de vereiste procedures worden doorlopen. De provincies Zeeland en Zuid-Holland, GS Zeeland, de gemeente Schouwen-Duiveland, Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en o.a. het ROB zijn in een stuur- en werkgroep vertegenwoordigd om samen met genoemde ontwikkelaars het plan tot uitvoering te kunnen brengen. Verwacht wordt dat de bestemmingsplanprocedure in het eerste kwartaal van 2016 kan worden afgerond en dat Boskalis dan vrij snel daarna kan starten met de aanleg van de eilandjes. Eerst wordt het landschap met beplanting ontwikkeld. Daarna begint de woningbouw. Alles met inzet van duurzame materialen. De woningen krijgen grasdaken.

'Luxe van de eenvoud'

Wat destijds als werktitel 'Jachthaven van de toekomst' in de publiciteit kwam, is nu verder uitgebouwd en ontwikkeld tot Brouwerseiland. Daar aan de Brouwersdam, inmiddels één van de meest geliefde strandlocaties in de Zeeuwse Delta, ontstaan volgens Richtje en Matthijs Zeelenberg, idyllische eilanden die allen een (van weleer) Zeeuwse meisjesnaam krijgen : Van Avezoete tot Lude en Zimare. Eilandjes met natuurlijk duinlandschap. Met baaien en kleine haventjes. Brouwerseiland staat voor 'luxe van de eenvoud' stelt concept-director Richtje. "Het is ontsproten - of anders gezegd - het is een optelsom van impressies die wij op onze reizen in heel veel landen hebben opgedaan en die wij vervolgens hebben vertaald naar het huidige ontwerp. Het is ook een invulling op de huidige vraagkant van recreanten die aangeven graag in eigen land te willen vertoeven, maar dan met meer privacy en comfort."

Herstel biodiversiteit

"Een integraal concept op het gebied van brede duurzaamheid. Werkend vanuit de gedachte van de 3 P's: People (mensen), Planet (omgeving) en Prosperity (voorspoed). Met een grote diversiteit aan woonsferen. Niet in vakjes verdeeld maar opgenomen in de natuurlijke waterrijke mogelijkheden. De ontwerpen geven ruimte aan onbezorgde beleving. In het samenspel van natuur, duurzaam verblijven, werken en recreëren wordt veel aandacht besteed aan het herstel en ontwikkelen van de biodiversiteit in het water en op het land".

Next step in leisure

"Met Boskalis Nederland als partner werken wij intensief aan de opbouw van de eilanden, letterlijk en figuurlijk. Het is fantastisch om samen op te trekken met dé waterbouwspecialist in deze wereld. Wij hebben al die kennis in ons land in huis en het is geweldig dat onze 'wortels 'zelfs voor beide partijen in dit gebied liggen. Immers Boskalis was al betrokken bij de Deltawerken. Zij stonden aan de wieg van het gebied zoals het nu is. "En voor ons", vertellen Richtje en Matthijs Zeelenberg, "is dit natuurlijk thuis. Het gebied waar ons hart ligt. Wij hebben nationaal en internationaal veel ervaring op het terrein van leisure in de breedste zin van het woord. Het is dan ook een droom om de next step in leisure juist hier te zetten"

"De belangstelling voor Brouwerseiland is nu al groot. Aan die informatiebehoefte beantwoordt het magazine. Wanneer start de officiële verkoopstart? Na het definitieve 'groen licht', dat wij voorjaar 2016 verwachten. Maar nu al kan men inzicht krijgen in kavelmogelijkheden", zegt Matthijs Zeelenberg.

Meer informatie: www.brouwerseiland.info.

Museum in de toren

GOEDEREEDE - Traditiegetrouw zal dinsdag 30 december 's avonds het Museum in de toren te Goedereede weer voor bezoekers geopend zijn. Van 19.00 – 20.30 uur krijgt u de gelegenheid de toren gratis te beklimmen en wordt u door de Stichting Goereese Gemeenschap warme chocolademelk aangeboden. Jan Bezuijen zal het carillon bespelen. Vooral voor kinderen blijkt dit elk jaar weer een spannend uitje te zijn.

Oliebollen en appelbeignets te koop

NIEUWE-TONGE - Vers gebakken oliebollen en appelbeignets worden ook dit jaar weer gebakken volgens het vertrouwde recept. Ze kunnen besteld worden bij de familie H. van Strien tel. 651238 of bij familie R. Kom, tel 652128 of per mail r.kom@hetnet.nl tot en met maandag 30 december 14.00 uur. Op woensdag 31 december kunnen ze afgehaald worden in Herv. Verenigingsgebouw 'Elim' aan de Zuiddijk 19 te Nieuwe Tonge, van 9.00 tot 11.00 uur. Mogelijk ook losse verkoop van oliebollen (€ 0,70) en appelbeignets (€ 0,70) indien er nog over zijn. Deze actie gaat uit van de Hervormde gemeente van Nieuwe-Tonge en de opbrengst is voor het onderhoud van onze monumentale kerk.

Maarten Bezuijen
2 december 1951 - 20 december 2014

Oudjaar. Bij uitstek staat het symbool voor voorbijgang en vergankelijkheid. Dit kwam wel in bijzondere zin tot ons toen we in de achterliggende dagen het droeve bericht ontvingen van het overlijden van een van onze vrienden, die vele jarenlang de lezers van Eilanden-Nieuws - gedurende 23 jaar, soms wekelijks, en dat geheel belangeloos - voorzag van zijn paginagrote verhalen over scheepvaart, scheepsrampen, lotgevallen van sleepboten tijdens de oorlogsjaren, enz., verluchtigd met een grote verscheidenheid aan foto's. Maarten Bezuijen, gewoond hebbend te Schiedam, die z'n roots had in Ouddorp, maar die door heel Nederland bekend is en er talloze vrienden en kennissen had, is op 20 december jl. na een ernstige ziekte overleden. Begin deze maand mocht hij z'n 63e verjaardag nog beleven. Nu is hij niet meer. Afgelopen zaterdag werd zijn lichaam aan de schoot der aarde toebetrouwd.

Wie Maarten Bezuijen zegt, zegt scheepvaart. Van jongsaf had dit zijn hart al en dat zou nooit meer veranderen. Als roeier bij Koninklijke Roeiers Vereeniging Eendracht in de Rotterdamse havens is hij in de achterliggende decennia misschien wel Nederlands maritieme boegbeeld geweest, vanwege de grote passie en bevlogenheid voor dit werk en voor álles wat de scheepvaart raakt. Niet te evenaren was zijn inzet, om maar een voorbeeld te noemen, om de restauratie van de historische sleepboot 'Hudson' mogelijk te maken en gerealiseerd te krijgen. 'Maarten Hudson', zo noemde hij zichzelf in die tijd wel. Ook zijn woning was, zowel binnen als buiten, één toonbeeld van zijn grote scheepvaartliefde. Een overweldigende verzameling aan foto's, artikelen, albums, boeken, enz., die met schepen te maken hebben, vulden zijn werkkamer op de bovenverdieping. Ook zelf schreef hij er enkele boeken over. En natuurlijk gaf hij zijn woning een toepasselijke maritieme naam: 'Ten Anker'.

Persoonlijkheid

Maar het was vooral zijn persoonlijkheid die Maarten maakte tot wie hij was: een uniek en veelkleurig mens; hartelijk, temperamentvol en uitbundig, zeer spontaan, vriendelijk en welwillend, joviaal en goedlachs, rondborstig, oprecht en altijd het goede voor een ander bedoelend, terwijl zijn groot gevoel voor humor en de diepste levensernst bij hem pal naast elkaar lagen. Door de pure, onbevangen en vriendschappelijke wijze waarop hij in het leven anderen tegemoet trad, heeft hij - onbewust - vele, vele mensenharten voor zich ingewonnen. En wat kon hij er intens van genieten, bijvoorbeeld als hij anderen meenam voor een vaartocht met zijn eigen historische sleepbooot 'Elisabeth', zijn grote passie, die in 2011 tot Maartens grote trots werd uitgeroepen tot 'Sleepboot van het jaar'. Maar ook als hij een kerk binnenstapte en de kans kreeg er het orgel te bespelen en hij meteen uit de volheid van 't gemoed luidkeels de psalmen meezong die hij speelde, liefst met op 't orgel alle registers open.

Broeder

Het was via mijn werk bij de krant, in de beginmaanden dat ik bij Eilanden-Nieuws werkte, dat ik via de telefoon met Maarten in contact kwam. Meteen was er een gevoel van vriendschap, dat later verbondenheid werd. Toen tijdens één van de telefoongesprekken bleek - Maarten belde altijd meerdere malen als hij weer een bijdrage had ingestuurd, je wist 't van tevoren al... - dat we bij hetzelfde kerkgenootschap aangesloten waren en ik de opmerking maakte dat we dus zonder dat we 't wisten eigenlijk 'broeders' waren, zijn we niet alleen elkaar altijd zo blijven noemen, maar ging Maarten van lieverlee ook andere bekenden op deze mannier aanspreken. Zelfs toen de waterpolitie hem eens enterde omdat hij met zijn 'Elisabeth' voor een privétochtje door de Rotterdamse Eemhaven voer - waar alleen beroepsvaart mag komen, maar waar Maarten vanwege zijn bekendheid bij de havendienst toch privé mocht varen - sprak Maarten, enigszins onthutst, één van de dienders aan met 'Broeder'... Maarten en 'Broeder', ook dat hoorde bij elkaar. Evenals zowel rasecht Schiedams spreken als onvervalst Ouddorps.

Onvoorstelbare klap

Maar we wisten het al langer: Maarten is ongeneeslijk ziek. Al een aantal jaren geleden kwam de ziekte openbaar. En stapje voor stapje werd 't telkens duidelijker en wist hij 't ook: dit komt niet meer goed. Steeds opnieuw een klap voor Maarten om te verwerken als hij van de behandelend arts weer een slechte tijding moest incasseren. Totdat die finale klap kwam en hem meegedeeld moest worden dat er nu echt niets meer voor hem gedaan kon worden. Bestralingen, hormoonkuren, meerdere series chemokuren waren toen al gepasseerd. Maar de ziekte ging door. Langzaam, maar ook zeker.
Lange tijd heeft Maarten een periode van op en neer doorgemaakt. In velerlei opzicht. Wie van degenen die hem kenden denkt dan niet aan het zeer plotselinge overlijden van zijn eerste vrouw, Liesbeth? Waar we als omstanders al rekening hielden met Maartens naderende levenseinde, overleed zijn vrouw op het aller-onverwachts. Een onvoorstelbare klap die hem alle andere slagen onuitsprekelijk te boven ging. Korte tijd ervoor hadden Maarten en Liesbeth elkaar ook geestelijk leren verstaan en mocht Maarten juist de zondag voor Liesbeths overlijden voor het eerst de vrijmoedigheid vinden om aan het Heilig Avondmaal te gaan, samen met z'n vrouw. Wat werd er een bijzondere, geestelijke band ervaren. Enkele dagen later echter werd zij van zijn zijde weggenomen. Een voor Maarten bijna ondraaglijke periode volgde.

Zwaar

Totdat hij zijn tweede vrouw, Bea, leerde kennen - al kenden beide gezinnen elkaar al jarenlang en hebben ze in het verleden zelfs vrijwel naast elkaar gewoond. Hoewel ze hun eerste echtgenoten nooit zouden kunnen of willen vergeten, ervoeren ze met innerlijke overtuiging dat de HEERE hen beiden tot elkaar bracht, ondanks - of misschien juist vanwege - de lichamelijke toestand van Maarten. Bea wilde er voor Maarten zijn, bewust ook in de tijd waarvan ze wist dat die komen zou en waarin het zwaar en uiterst moeilijk zou worden. En die tijd brak aan. Al enkele maanden nadat ze in het huwelijk traden. En Bea stond pal naast Maarten, ze was er steeds en helemaal voor hem. Daarmee kon voorkomen worden dat Maarten - hoe vreselijk had hij dat gevonden - voor de nodige zorg het huis uit moest. In de afgelopen maanden tekende het naderende einde zich al duidelijker af. Een enkele keer per dag kwam hij nog uit bed in de achterliggende weken, tot dat dit de laatste dagen eigenlijk niet meer ging. Zeer verzwakt en geteisterd door de pijn maakte hij z'n laatste dagen door. Totdat op 20 december, in de nacht van vrijdag op zaterdag, het einde kwam. Maarten en Bea waren op die datum precies dertien maanden getrouwd.

Ten Anker

Enkele weken geleden bezocht ik Maarten voor 't laatst. Als vriend, maar ook om hem nogmaals te bedanken voor het zeer vele schrijfwerk dat hij in de vorm van talloze artikelen en artikelenseries zo belangeloos voor Eilanden-Nieuws deed. Van bedankjes echter wilde hij eigenlijk nooit weten. Met een olijk gezicht en 'n wat galmende stem reageerde hij steevast met: "Aaach Broeder..., het heeft de liefde van m'n hart...!"
We namen afscheid, enigszins toepasselijk in maritieme sfeer. "Maarten, Broeder, ik weet niet of we elkaar hier nog een keer zullen ontmoeten. Maar als je die laatste reis moet gaan maken, wens ik je van harte toe 's Vaders Zoon aan boord te mogen hebben. Want dán heb je 't veilig Land voor oog!"
Met een stil, onbevangen en kinderlijk eenvoudig geloof leerde Maarten z'n levensroer uit handen geven aan die hemelse Stuurman, van Wie hij 't alleen maar meer hebben kon, in Wie Maarten z'n levensanker buiten zichzelf leerde werpen en Die Maarten zeker niet beschaamd heeft doen uitkomen toen op 20 december zijn levensschip de eeuwigheidshaven binnenliep en waar hij in zijn meerdere Loodsman voor eeuwig 'Ten Anker' mocht gaan.

We wensen Bea, de kinderen, kleinkinderen en verdere familie heel veel sterkte, Gods nabijheid, toe in dit zware verlies. Een uniek mens is hen en ons ontvallen.

Tekst en foto: Hans Villerius

Ouderen op Goeree-Overflakkee in het zonnetje gezet

GOEREE-OVERFLAKKEE – Afgelopen vrijdag en zaterdag werden honderden ouderen in onze regio verrast met een traktatie bij de koffie. Dit was het resultaat van het initiatief Heel Goeree-Overflakkee Bakt, afgeleid van het populaire tv-programma Heel Holland Bakt. Voor elkaar zorgen en samenwerken zijn zaken waar zeker in deze tijd veel om te doen is. In het kader van deze zogenoemde participatiesamenleving, heeft Adviesgroep De Vogel daarom deze actie opgezet. De ingrediënten voor het bakken van de taart, allemaal streekproducten, konden gratis worden afgehaald op de kantoren van de adviseur. Dat Heel Goeree-Overflakkee Bakt iets losmaakte mag duidelijk zijn. Binnen korte tijd had de Facebook-pagina bijna 300 likes en er werd door veel mensen vol enthousiasme over gesproken. Het succes wordt onderstreept door het aantal ingeleverde appeltaarten. Er zijn ruim 120 taarten bezorgd bij 10 zorginstellingen op het eiland. De ouderen waren erg blij met de verassing, getuige de vele lachende gezichten. De initiatiefnemers van Heel Goeree-Overflakkee Bakt kunnen dan ook met een tevreden gevoel terugkijken op deze actie: "Het is erg mooi om te zien dat er zoveel mensen enthousiast aan de slag zijn gegaan voor de ouderen. Op Goeree-Overflakkee doen we het samen!" (Foto: Julian Villerius)

OUDDORP - Nieuwjaarsdag 2015 zal weer in het teken staan van de traditionele nieuwjaarsduiken. Strand 't Flaauwe Werk' is opnieuw het toneel waarop de helden onder ons zich gaan onderscheiden, door de strijd met de elementen aan te gaan. Het startschot wordt 14:00 uur gegeven door middel van een warming-up voor de deelnemers en aansluitend hierop het afschieten van het alom bekende 'wipperkanon'. Inschrijven voor deelname is verplicht en bedraagt € 2,50, welke ten goede komt aan de Ouddorpse Reddingsbridage en KNRM-station Ouddorp. Via de site,www.nieuwjaarsduikouddorp.nl, is een deelnameformulier te downloaden, deze kan thuis worden ingevuld en bij het betreden van het evenemententerrein worden ingeleverd, dit voorkomt wachttijden.

STELLENDAM – Vrijdag 2 januari houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam weer een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30 tot 19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (06-46091660).

Oud- en nieuw

De viering van de overgang van het oude naar het nieuwe jaar staat weer voor deur. Het is zeker dat jongeren er verschillend naar kijken. Zo ook onze columnisten op deze pagina. Ongetwijfeld wordt er deze dagen teruggekeken op het voorbije jaar. Misschien met tevredenheid maar het kan ook met ontevredenheid. Blij met de 'zegeningen', maar anderen minder blij: er waren verbroken of gebroken relaties of zeer tegenvallende studieresultaten. De overstap naar het nieuwe jaar zal verschillende gevierd worden. De redactie van deze jongerenpagina wenst jullie in ieder geval een veilige jaarwisseling toe en een gezegend 2015.

Vuurwerk is een traditie

Vuurwerk en ik zijn als water en vuur. Natuurlijk, vroeger had ik ook sterretjes. Dat kon me dan nog wel bekoren. Maar groter vuurwerk? Nee…, ik speel niet graag met vuur. Maar goed, ik kan wel begrijpen dat sommige mensen het vuur uit hun sloffen lopen om zoveel mogelijk vuurwerk in te slaan. Tenslotte is het siervuurwerk wel mooi, vind ik. Een pijl die omhoogschiet, en vervolgens uitspat in een regen aan kleuren. Dan sta ik wel degelijk in vuur en vlam, hoewel dat vuurwerk niet van mij is. Dat is wel het mooie van vuurwerk. Iedereen geniet (gewild of ongewild) mee. 't Is ook een traditie, en ik houd van tradities. Dus als iemand voor een vuurwerkverbod is, leg ik die meteen het vuur aan de schenen. Nee hoor, zo erg hecht ik ook weer niet aan vuurwerk, ik zou er mijn hand niet voor in het vuur willen steken. Want steeds meer mensen willen een vuurwerkverbod, óf ze willen dat er een algemene vuurwerkshow komt. Dan laten ze de professionals maar de kastanjes uit het vuur halen, want die mogen het dan afsteken. Van mij mogen ze het houden zoals het nu is, maar ja, ik ben dan ook conservatief. Maar goed, niemand weet welke ijzers ik nog in het vuur heb. Ik denk dat het wel de klap op de vuurpijl zijn als men mij (na deze column) nog met vuurwerk zag. Dat zou zich dan als een lopend vuurtje verspreiden.

Moment van terugkijken en vooruitzien

"Remember yesterday, dream about tomorrow but live today". Een quote die je tegenwoordig veel tegen komt. Denkend over de tijd van het jaar past het wel bij deze maand. Een jaar geleden droomde ik over datgene wat vandaag de dag geschiedenis is. Ik dacht aan alles wat zou komen en veranderen. Grote veranderingen zouden er optreden, veel is er gebeurd. Het zou allemaal bijzonder zijn. En nu? Nu is het allemaal zo. Het is zo snel gewend, het lijkt zo gewoon. Denkend aan datgene wat er komend jaar allemaal zal gaan veranderen, en de vele voorbereidingen die daar aan vooraf gaan, kan ik mij niet voorstellen dat het dan ook maar gewoon is zoals het is. Kijken met een roze bril noemen ze dat. Hoe dan ook, zo rond de klok van twaalf is altijd een moment van terugkijken en vooruitzien. Mensen zijn ons ontvallen, lege plaatsen zijn nog voelbaar. Daarentegen zijn er verwachtingen voor het nieuwe jaar. En ook al worden er dan zoveel plannen gemaakt, juist op dat tijdstip is het goed om er bij stil te staan dat er aan alles een einde komt. Ook zoveel jonge mensen die het afgelopen jaar omgekomen zijn. Schoolkinderen, vlucht MH-17, Ebola, Irak, Syrië. Ook dichtbij, ook op ons eiland. Sta er eens bij stil dat ook groene blaadjes kunnen vallen. Leer genieten van de kleine dingen, van een kleine bloem die bloeit. Een gezond en gezegend 2015 toegewenst!

@uytdehaage
Maak je niet druk over wat je eet tussen Kerst en Oud & Nieuw, maar over wat je eet tussen Oud & Nieuw en Kerst

@babyblognl
De mooiste zwangerschapsjurken voor Kerst en Oud&Nieuw

@_obn0xiouss
heb btw bijna de moneys bij elkaar hehe mss kan ik met oud en nieuw komen fso

@sophieousri

ik heb mijn haar 3 keer gewassen en het ruikt nog steeds naar oliebollen

@MichelAanen

Handig & Lekker! Bespaar uzelf heel veel werk, koop oliebollen van de kerk.

Meditatie

Deze woorden zijn uitgesproken door de Heere Jezus. Door Hem, Die de raad en wil van Zijn Vader uitvoert. De uitvoering van de wil van Zijn Vader is aan Hem toevertrouwd. Hij kent de harten en proeft de nieren. Hij weet wat in het hart van de mens is. Dat wij Zijn woorden mogen horen is een wonder. Het is noodzakelijk ons leven daaraan te toetsen. Het leert ons hoe onze reis is op weg naar de dood en de eeuwigheid. Wie redt zijn ziel van het graf? Door het Woord worden wij aangesproken op onze levensreis. 'Immers wandelt de mens als in een beeld, immers woelen zij ijdellijk; men brengt bijeen, en men weet niet wie het naar zich nemen zal.' Dat sluit niemand uit, jong en oud, man of vrouw, wij hebben slechts een handbreed levenstijd.
De woorden door Jezus uitgesproken beginnen met een ingrijpend woord. 'Alsdan'. Het wijst naar een bepaalde tijd of een gebeurtenis in het leven. Dat kunt u lezen in hoofdstuk 24 vers 3. 'En als Hij op den Olijfberg gezeten was, gingen de discipelen tot Hem alleen, zeggende: Zeg ons, wanneer zullen deze dingen zijn? En welk zal het teken zijn van Uw toekomst en van de voleinding der wereld?'
Het is het antwoord op de vraag van de discipelen aan Jezus. Jezus is alleen op de Olijfberg. De discipelen zijn tot Hem gegaan. Jezus sprak de laatste tijd veel over de toekomst en de voleinding der wereld. Hoe zal de toekomst dan zijn en wat zijn de tekens die heenwijzen naar de voleinding der wereld? Het leert ons dat de discipelen onvoorwaardelijk geloven in de voleinding van de wereld.
Het is de geloofsverwachting van de levende Kerk. 'Maar wij verwachten, naar Zijn belofte, nieuwe hemelen en een nieuwe aarde, in dewelke gerechtigheid woont.' Dat hebben de discipelen van Jezus ook geloofd.
Wat zijn de tekenen van de voleinding van de wereld? Jezus heeft de tekenen aangewezen. Ze zijn bekend en openbaar. Het zal zijn als in de dagen van Noach en als in de dagen van Lot. Wat zijn dat voor dagen als de voleinding van de wereld komt? 'Want velen zullen komen onder Mijn Naam, zeggende: Ik ben de Christus; en zij zullen velen verleiden.' 'En gij zult horen van oorlogen en geruchten van oorlogen; ziet toe, wordt niet verschrikt; want al die dingen moeten geschieden, maar nog is het einde niet.' 'En omdat de ongerechtigheid vermenigvuldigd zal worden, zo zal de liefde van velen verkouden.' 'Want gelijk zij waren in de dagen voor den zondvloed, etende en drinkende, trouwende en ten huwelijk uitgevende, tot den dag toe in welken Noach in de ark ging.'
Zo zijn ze ook aan ons bekend. Geven wij er acht op? De mens leeft een leven zonder God. De brute Godsnegering, de vijandschap tegen Gods Woord en inzettingen toont de diepte van de val. Wij zien deze tekenen, in de maatschappij, in de kerk, in onze gezinnen. De tijd is nabij. Hoe het zijn zal in het wereldgebeuren weten wij. Hoe zal het zijn in de zichtbare gemeente op de aarde? 'Alsdan zal het Koninkrijk der hemelen zijn.'
Kijk niet alleen naar het wereldgebeuren. Let op de tekenen in de zichtbare kerk. Let niet alleen op de ijdele verwachting van de mens in deze wereld. Let ook op de verwachting van de mens die leeft onder de bediening van het Woord. Wat is de verwachting van het Koninkrijk der hemelen? Deze is dus zeer verschillend. Soms ziet het op de toekomst van de gemeente. Dus wanneer Christus zal komen op de wolken des hemels. Nu wijst Jezus op de openbaring van het Koninkrijk der hemelen op aarde. Dus de zichtbare kerk in haar openbaring. Gods Woord leert ons wie waarlijk vernieuwd en bekeerd zijn of die nog voor eigen rekening over de aarde gaan. 'Alsdan zal het Koninkrijk der hemelen zijn.'
Hoe is uw eigen leven en dat van uw gezin? Hoe is uw leven, jonge mensen? Het gewicht van de eeuwigheid moet wegen op ons hart. Als God een mens bekeert, wordt de dood en de eeuwigheid op het hart gebonden. Dan wordt de mens de rust opgezegd. Dan wordt ervaren dat wij hier geen blijvende stad hebben. Herkennen wij dit in ons eigen leven?
'Alsdan'. De wijze maagden en de dwaze maagden slapen als de komst van de bruidegom wordt gehoord. Toch zijn er nog die waken. Het zijn dienstknechten die het gerucht van Zijn komst horen en verstaan. Hun boodschap moge op oudejaarsavond worden gehoord. 'Zie, de bruidegom komt, gaat uit, hem tegemoet.' Zal er, als het geroep wordt gehoord, olie in onze lampen zijn?
Als een kleed zal 't al verouden;
Niets kan hier zijn stand behouden;
Wat uit stof is, neemt een end
Door den tijd, die alles schendt;
Maar Gij hebt, o Opperwezen,
Nooit verandering te vrezen.
Gij, Die d' eeuwen acht als uren,
Zult all' eeuwigheid verduren.

Woensdag 31 december, Oudjaar

OUDDORP

Herv. Gem. 19.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. D. Zoet - Geref. Kerk 19.30 uur ds. W. v.d. Griend - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst - Doopsgezinde Gem. 16.30 uur ds. E.M. de Jong, Duitstalige dienst – 19.30 uur ds. E.M. de Jong

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 19.00 ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM

Herv. Gem. 19.00 uur ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. B.D. Bouman - Geref. Kerk 18.00 uur ds. W.J. van de Griend

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. N. van der Want - Geref. Kerk 9.30 uur ds. D. Sikkema - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur

DIRKSLAND

Herv. Gem. 19.00 uur ds. T.T.J. Pleizier - Ger. Gem. 19.00 uur ds. P. Blok

HERKINGEN

Herv. Gem. 17.00 uur ds. P. van der Kraan - Hersteld Herv. Gem.19.00 uur ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 19.00 uur ds. J.C. Breugem - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. K.J. Kaptein - Exodusgemeente 19.00 uur ds. L.J. Lingen - Lachai-Roï Gem. 19.00 uur Dankstond in Kameraadhuis

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 19.00 uur ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 19.00 uur ds. L.J. Lingen - Ger. Gem. 19.00 uur ds. S. Maljaars - Chr. Geref. Kerk 19.00 uur C.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 18.30 uur ds. D.J. van Diggele uur - CGM De Rots, Diekhuus 19.00 uur Dienst.

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 19.00 uur Prop. A. van der Stoep - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. H. de Greef - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 19.00 uur Prop. M. van Dalen - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 19.00 uur ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 19.00 uur ds. P.A. Stam - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 19.00 uur ds. B. de Borst - Geref. Kerk 19.30 uur dhr. J. Anninga

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 19.00 uur ds. H.G. van der Ziel - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. M. Diepeveen - Geref. Kerk 19.00 uur dhr. K. Baas - Ger. Gem. 16.30 uur ds. S. Maljaars

LANGSTRAAT

Herv. Gem. 10.00 uur Ds. T.W. van Bennekom

Donderdag 1 januari, Nieuwjaar

OUDDORP

Herv. Gem. 9.30 ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 ds. D. Zoet - Geref. Kerk 10.00 uur ds. W. v.d. Griend - Ger. Gem. 10.00 uur ds. A.J. Gunst - Doopsgezinde Gem. 10.00 uur ds. E.A. van Hoof, viering H.A.

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM

Herv. Gem. 9.30 uur Ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. B.D. Bouman - 10.00 uur en 18.00 uur - Geref. Kerk 10.00 uur de heer N. van Splunter

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. N. van der Want - Geref. Kerk 9.30 uur - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst - Ger. Gem. in Ned. 10.00 uur leesdienst

DIRKSLAND

Herv. Gem. 10.00 uur ds. T.T.J. Pleizier - Ger. Gem. 10.00 uur ds. P. Blok

HERKINGEN

Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. van Vuuren - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 10.00 uur ds. J.C. Breugem - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. K.J. Kaptein - Lukaskapel 10.00 uur en 14.30 uur - Remonstrantse Gem. 10.00 uur

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 10.00 uur ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 10.00 uur ds. L.J. Lingen uur en 17.00 uur - Ger. Gem. 9.30 ds. S. Maljaars - Chr. Geref. Kerk 9.30 ds. G.R. Procee

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 10.00 uur Prop. K.H. Boogert - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. H. de Greef - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 9.30 uur ds. H. van Ginkel - Ger. Gem. 10.00 uur ds. A. Gunst

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 10.00 uur ds. H.J. Catsburg - Ger. Gem. zie Middelharnis.

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 10.00 uur ds. B. de Borst

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 9.30 uur ds. H.G. van der Ziel - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. C. Oorschot - Geref. Kerk 9.30 uur en 18.00 uur - Ger. Gem. 9.30 leesdienst

Vast en zeker

Vast en zeker, Calvijns Institutie uitgelegd, is geschreven door Evert Barten, uitgegeven bij Den Hertog, onder het ISBN nummer 9.7890.33.126.345 en te verkrijgen bij elke christelijke boekhandel voor het bedrag van € 19,90.

Eerder verscheen van deze auteur: 'Op leven en dood', Bostons 'Viervoudige staat' uitgelegd en 'Zicht op Jezus', Ambrosius 'Zien op Jezus' uitgelegd. Deze drie boeken zijn een aanwinst voor jongeren, maar ook ouderen kunnen er hun winst mee doen. Zo komen we op een hedendaagse manier in aanraking met de werken van Boston, Ambrosius en Calvijn, zonder dat aan de inhoud tekort is gedaan.
Ds. W. Pieters, predikant van de Hersteld Hervormde Kerk, schrijft het volgende over deze uitgave: 'Evert Barten heeft de hoofdinhoud van de Institutie op een heldere en aansprekende manier evenwichtig weergegeven. Vast en zeker is geschreven vanuit hetzelfde verlangen als de Institutie bijna vijfhonderd jaar geleden: dat je de Zaligmaker en Zijn zaligmakende genade (meer en meer) leert kennen.'
Evert Barten heeft gebruikgemaakt van de nieuwste Nederlandse uitgave van de Institutie, de vertaling van dr. C.A. de Niet. In de wetenschap dat niet alles behandeld kon worden, en dat keuzes maken soms bijzonder moeilijk is, is de schrijver er op een bijzondere wijze in geslaagd om dit standaardwerk zo samen te vatten, dat het ook voor onze jongeren begrijpelijk wordt. Waar hij dingen heeft overgeslagen, verwijst hij naar het origineel. Verschillende personen hebben meegewerkt om dit boek zo uit te geven, zoals het nu voor ons ligt. Zelfs jongeren hebben meegelezen om juist hun taalgebied te kennen. Mijns inziens is de schrijver erin geslaagd om het evenwicht te houden tussen eigentijds en populistisch taalgebruik, maar anderzijds hebben de meelezende jongeren gezorgd dat het niet een te afstandelijk taalgebruik is geworden. Ik raad ouders en jongeren aan om dit boek te lezen en zo de smaak te krijgen van de inhoud dat het ook uitnodigt om de Institutie zelf ter hand te nemen. Zo eindigt Evert Barten ook in zijn verantwoording: God alleen de lof! Van harte aanbevolen.
De auteur heeft de indeling van Calvijns Institutie gehandhaafd, maar steeds gewerkt met vraag en antwoord. Dat is bevorderlijk voor de leesbaarheid en duidelijkheid. Het eerste boek gaat over de kennis van God de Schepper. Het tweede boek over de kennis van God in Christus. Het derde boek over het deel krijgen aan Christus. Het vierde boek over de kerk en wat daarbij hoort.
Een kort citaat uit het boek zelf: "Weet elk mens dat God er is? Ronduit: ja! De Heere heeft elk mens de overtuiging gegeven dat Hij bestaat. Je ziet het bij volken die diep in het oerwoud leven en nog nooit een beschaafde mens hebben gezien. Ook daar zie je dat ze 'een god' dienen. Waarom? Omdat ze beseffen dat God er is. Daarom kan niemand straks zeggen dat hij of zij niet wist dat God er is.'

Het teken van Jona

Ds. C. Vogelaar, predikant van de Netherlands Reformed Congregations te Grand Rapids (USA) heeft zeven preken gehouden tijdens zijn verblijf in de gemeente van Zwolle. Deze preken zijn geschikt voor persoonlijk gebruik maar ook voor de leesdiensten. De prijs is € 15,90 en het ISBN nummer: 9.789.462.780.774, 124 blz.

Ds. A. Schot schreef een voorwoord. Hij vermeldt dat het in eerste instantie niet de bedoeling was van ds. C. Vogelaar om deze preken op schrift te stellen, maar op verzoek is hij er toch toe overgegaan. Verschillende personen worden bedankt voor hun inzet om tot deze uitgave te komen.
In het leven van Jona komt duidelijk de trouw van de Heere naar voren. Eerst weigerde hij dienst, maar ook in het verdere van de geschiedenis was hij het nog steeds niet eens met God, toen Hij de stad Ninevé spaarde. Maar in het Nieuwe Testament lezen we dat de Heere Jezus Zelf Jona tot een teken stelt van een boos en overspelig geslacht. Maar wel in de context van: Meer dan Jona is hier. Christus waarschuwt en laat blijken dat Hij de Getrouwe is voor Zijn ontrouwe dienstknechten en ongehoorzame kinderen.
De preken hebben het volgende thema meegekregen: Jona, de profeet; Jona, de vluchteling; Een noodzakelijk offer; Jona in de buik van de vis; Jona verlost; Jona opnieuw door de Heere naar Ninevé gestuurd; Jona bij Ninevé.
De toepassing uit preek 7 wil ik u niet onthouden: "We gaan eindigen. Bent u misschien zo'n Jona? Bent u een vluchteling, een opstandeling, een mens die het met God maar niet eens kan worden? O, we kunnen zoveel van Jona in ons eigen hart vinden. Er moet maar eens een worm knagen. Het maar eens anders gaan in ons leven dan wij willen. Als de Heere naar recht met ons zou handelen, en met Jona, dan zouden we geen knecht of kind meer zijn. Maar Zijn Naam is HEERE. Hij heeft het gezegd: 'k Zal nooit herroepen 't geen Ik eenmaal heb gesproken; 't Geen uit Mijn lippen ging, blijft vast en onverbroken."

Ethiek

Dat is nodig

Steeds minder mensen binden zich aan bepaalde organisaties en steeds meer mensen zoeken naar wat bij hun leefstijl past.
Kerken doen er goed aan om daarop in te spelen zonder dat zij te kort doen aan hun prediking en boodschap. Het aantal lidmaten en kerkgangers neemt helaas sterk af. Vooral in de tweede (middag- of avond)dienst zijn er vaak minder aanwezigen, die de kerkdiensten bijwonen. En als je dan leest, dat in het zo sterk communistische Noord- Korea en in China het aantal gelovigen vrijwel elke dag toeneemt, zijn we wellicht wel eens bang dat God West Europa en ook Nederland verlaat.

Reden voor paniek?

Worden in Noord Brabant en in Limburg rooms-katholieke kerken steeds meer gesloten en moeten protestantse gemeenten worden samengevoegd, dan lijkt er alle reden toe om in paniek te raken door voorgangers en leden van de kerkenraden. Moeten zij mogelijk zich meer en meer richten op jongeren en ouderen buiten hun eigen doelgroepen? Die hebben steeds meer behoefte aan hun beleving en om eerlijk aangesproken te worden. Jongeren gaan soms niet meer naar kerkdiensten, omdat zij vinden dat die te veel op de ouderen zijn gericht. Ik las dat in Engeland de huidige kerkgangers boven de veertig jaren oud zijn. Jongeren ontbreken er totaal. En als er al mensen kiezen voor wat bij hen past, kunnen zij ook diensten vrijblijvend op internet horen, zonder dat zij de kerkdiensten zelf meemaken.

Soms gebeuren er wonderen

Kerken kunnen soms ook weer onverwacht en verrassend groeien. In onze tijd gebeurt dat nog wel eens in evangelische en in pinksterkerken. Bepaalde wetenschappers hangen niet meer aan de sterk traditionele these van de secularisatie of verwereldlijking. Wonderen kunnen plaats vinden als de boodschap van God betrouwbaar wordt uit- en doorgegeven. En het is ook goed dat de voorganger af en toe ook de kinderen en jongeren aanspreekt. Gods werk gaat door, tot nog toe ook in ons eigen land. En goed is het dat ouders ook met hun kinderen nog wel eens napraten, bij voorbeeld in de zin van 'hoe vond je de dienst en de preek van de dominee'?

Kerstster overleving

Hoe moet de kerstster vóór en na Kerstmis precies wor­den behandeld opdat ze volgende Kerst weer op tijd in bloei staat?

Antwoord: Krijgt een kerstster 's winters ons normale Nederlandse daglicht, dan blijft ze groeien zonder te bloeien. Ze stamt namelijk uit de tropische gebieden van Midden- en Zuid-Amerika en kan zich moeilijk aanpassen aan ons klimaat en de langere dagen. U mag deze Euphorbia pulchérima daarom niet de volle dag in het licht laten staan als u haar tegen Kerstmis in bloei wil trekken. De kamertem­peratuur mag dan niet beneden de 16 graden komen om slap worden te voorkomen. Tocht kan in die tijd zeer nadelig zijn. Begin de derde week van oktober met de korte dagbehandeling en zorg er voor, dat uw kerstster dan gedurende 6 tot 3 weken hoogstens tien uur per et­maal in het daglicht staat. Zet ze de andere uren in een donkere kamerkast, waar het niet koeler dan 15 graden is. Blijf lauw water geven, zodat de aarde juist niet uitdroogt. Na de bloeitijd kunt u haar terugsnijden. Spoel gelijk de wortels schoon en verplant haar in een iets grotere pot, gevuld met humusrijke potgrond tot hoogstens 1 cm onder de rand. Rust heeft ze dan niet nodig. Geef haar lauw water.

In de schil

Wij willen graag weten of de schil van een aardappel giftig is of niet. Van onze dochter hebben we een recept gekregen, waarbij de aardappels in de schil gekookt en gegeten zouden kunnen worden. Weet u raad, is dit aan te bevelen of niet?

Antwoord: Het beste van de aardappel zou net onder de schil zitten. Dit is niet waar. Bij fruit zit de meeste vitamine C net onder de schil, dus denkt men dat dit bij de aardappel ook het geval zal zijn. De vitamine C zit daar om het fruit te beschermen tegen de schadelijke invloed van zonlicht, dus om het rottingsproces te vertragen. Aardappelen groeien echter onder de grond, dus ze worden dus van nature beschermd tegen zonlicht. De schil van een aardappel bevat veel voedingsvezels, ijzer, calcium en vitamine B2. Soms hebben aardappelen groene plekken. Dit betekent dat de aardappelen de schadelijke stof solanine bevatten. Solanine is ongevoelig voor koken. Wat dat betreft maakt het dus geen verschil of u de aardappel zonder of met schil eet. Snijd de groene plekjes dus goed weg, trouwens ook wanneer de aardappels niet in de schil worden gegeten! Als u de aardappels in de schil wilt eten schrob ze dan allereerst héél goed schoon om eventuele restjes van chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen en kiemremmers c.q. anti-uitloopmiddelen te verwijderen. Dat kan bij uitstek met een schubhandschoen. Breng de aardappels bovendien langzaamaan in ijskoud water aan de kook. Aan te raden is om voor biologische oftewel organische aardappels te kiezen, dit in verband met pesticiden, herbiciden en fungiciden.

Spitsroeden

Wat wil de uitdrukking 'spitsroeden lopen' eigenlijk zeggen?

Antwoord: In vroeger tijden was dat een militaire lijfstraf. Een gevangen genomen krijgsman werd met ontblote rug tussen een dubbele haag soldaten door gejaagd en die sloegen hem met roeden of stokken. Zo werd geprobeerd inlichtingen uit het vijandelijke kamp te weten te komen. Een gegrepen spion moest spitsroeden lopen tot hij alles had opgebiecht wat hij wist. Ook werd deze methode wel als straf toegepast.

Weerbericht

Dit jaar geen klassieke kerstdepressie

De meeste mensen weten dat het te verwachten weer geschiedt aan de hand van weerkaarten.
Feit is dat deze computerkaarten steeds geavanceerder worden en ook fijnmaziger, zodat als het ware het weer op de vierkante meter beoordeeld kan worden.
Toch blijft de atmosfeer dermate grillig en daardoor nog altijd onvoorspelbaar. Geen enkele weerkaart is daardoor helemaal 'waterdicht'. We zagen het in de aanloop naar kerst met nadruk.
Wanneer de weerkaarten het dus soms toch nog grandioos laten afweten, valt vaak terug te grijpen naar de zogenaamde singulariteiten (kalendergebonden weersverschijnselen).

Bepaalde weertypen hebben een uitgesproken voorkeur zich juist voor te doen in bepaalde perioden van het jaar. Bekendste (beruchtste misschien wel) fenomeen is misschien nog wel de periode van de IJsheiligen (11-15 mei). Het is gebleken dat er juist in deze periode rond half mei doorgaans erg koude nachten optreden met flinke nachtvorst. Vaak gaat die vlieger op, maar soms blijven de nachtvorsten geheel uit. In 1998 was het zelfs tropisch warm in de IJsheiligentijd met 30 graden te Middelharnis.
Het meest uitgesproken voorbeeld is misschien wel de 'Kerstdepressie' (Weihnachtstauwetter genoemd in Duitsland).

Bijna altijd volgde er kerstdooi rond 24-25 december, nadat de voorgaande periode in december duurvorst opleverde. Dus ten aanzien van een verwachting voor de lange termijn, die bijvoorbeeld op een koude tiende december moet worden gegeven, kan men hiermee al een beetje rekening houden en dus voorzichtig aankondigen dat de kou over twee weken waarschijnlijk zal minderen.
Juist de voorbije kerstperiode van 2014 werd het kouder (koeler eigenlijk) rond 25-27 december, maar het voortraject was dan ook niet bepaald winters te noemen behalve de eerste decemberweek.
De vraag is thans of het (huidige) koudere weerbeeld op de Eilanden nog wordt geprolongeerd in de eerste week van louwmaand januari, of dat de zachte oceanische lucht ons dan alweer volop heeft bereikt of aan het bereiken is?

Driekoningen (6 januari) maakt of breekt de brug (lees winter) is een bekend weergezegde.

Nogmaals, ook de hierboven genoemde (geijkte) voorbeelden zijn niet (ijs)heilig, maar in gevallen dat de weerkaarten onsamenhangende oplossingen voorschotelen, bieden ze soms wel enig houvast.

Mooie jaarwisseling en alvast een zonnig 2015 gewenst!

Wie Kent Goeree-Overflakkee? Quiz 2014.

Op 30 januari 2015 (19.30 uur, Diekhuus, Middelharnis) vindt de tweede editie plaats van de "Wie Kent Goeree-Overflakkee Quiz." Iedere week staat er alvast één voorbeeldvraag uit de eerste editie zodat u een idee krijgt hoe leuk meedoen aan deze quiz is. Meedoen kan door kaarten á € 12,50 per stuk te bestellen via wiekentgoereeoverflakkee@gmail.com.

De vraag van deze week. Wat en waar is dit?
A) Oude molen Melissant;
B) Molenstomp Ooltgensplaat;
C) Watergemaal Dirksland;
D) Kunstenaarswoning Herkingen.

WKGO is een initiatief van Lionsclub Goeree-Overflakkee. Voor informatie en deelname aan de quiz kijk op facebook "Wie kent Goeree-Overflakkee?" of bel 06 43127762.

Uit de oude doos

Middelharnis vanuit de lucht

In de Oudejaarskrant van 1969 stond bij de nieuwjaarswensen een luchtfoto van Middelharnis. We nemen graag die foto nog een keer mee, zodat de lezers nog een keer kunnen zien of er veel veranderd is in de afgelopen 45 jaar.

Het kruis in de wolken (50)

IK ZAL DE HEERE ZINGEN!

Met stelle tred spoedde Virginia terug naar Gunther, en nogmaals bleef zij staan, toen ze de gevangenisgebouwen was genaderd. Er werd gezongen. Uit die kerkers van de wanhoop rezen de psalmliederen op. Hoe was het mogelijk? Wisten deze Christenen reeds reeds, dat de verlossing naderde? Wisten ze, dat Farao-Maxentius met zijn ruiters in de Tiber als in een andere Schelfzee was verdronken?
„Ik zal de Heere zingen," zo zongen zij: „want Hij is hoog verheven! Het paard en zijn ruiter heeft Hij in de zee geworpen... De Heere is een Krijgsman; Heere is Zijn naam! „Hij heeft Farao's wagenen en zijn heir in de zee geworpen; en de keur van zijn hoofdlieden is verdronken in de Schelfzee! De afgronden hebben hen bedekt; zij zijn in de diepten gezonken als een steen."
„Gunthio!" fluisterde het meisje: „nu kom ik! Nog een ogenblik, en ik ben bij je!" Maar in zulke wereldhistorische ogenblikken is de wil van de eenling als een zwakke strohalm, die mee wordt gevoerd door de bruisende stroom. Een vloed van mensen sleurde haar mee, en de kreet: „De Imperator nadert!" vervulde de lucht.
En zij zag hem. Hij bereed een fier paard, dat ongeduldig op de gebitstang bijtend, een moedig gehinnik uitstootte. Het harnas had hij afgegespt, om de Romeinen te laten zien, dat hij geen verradelijk pijlschot vreesde. Hij kwam immers als hun vriend; als hun bevrijder; als hun Keizer. Zijn mannelijk schoon gelaat straalde, zoals het gelaat van de koningen straalt
in de ure van de zegepraal. Een purperen mantel, het teken van de Keizerlijke waardigheid, omgolfde zijn leden.
Het volk kuste de zomen van zijn mantel; zijn handen. Hij strekte de handen uit en riep: „Deze handen behoren aan u allen, en dit hart behoort ook aan u, o Romeinse volk!"
En op zijn borst schitterde het teken des Kruises... De stralen waren met de zonneschijn als met een schittering van roem vervuld, en een geest van verzoeningsgezindheid ging door het hart van het volk. Zo reed de Triumfator daar heen, met een voorhoede en achterhoede van Romeinse speerruiters; en naast hem de leeuwenkop van de grijze Crocus.

In een bijna niet meer te dragen spanning wachtte Gunther de terugkomst van Virginia af; en de onzekerheid martelde zijn ziel. Hij riep de stokbewaarder, maar slechts de echo van de sombere kerker gaf hem antwoord.
Hij rukte aan zijn ketenen. Dan luisterde hij, en hoorde slechts het bonsen van zijn eigen hart. Deze dag scheen hem lang als een eeuwigheid.
Nu hoorde hij gedruis en vreugdekreten en gejuich. Het gejuich werd al sterker, al geweldiger; de muren van de kerker sidderden er van.
Het gerammel van sleutels en het knarsen van een slot werd vernomen. Het was de stokbewaarder - eindelijk!
Maar hij was niet alleen. „Het uur van de vrijheid heeft geslagen, mijn Broeder!" Het was Pheidons stem. „De kerkers van de Christenen worden ontsloten," ging hij voort met juichende stem; het is het eerste bevel van Keizer Constantijn geweest; en honderden Christenen zijn reeds in vrijheid gesteld."
„Is de Keizer dan binnen de stad? Als triumfator? En waar is Maxentius?"
Maxentius is dood. Hij zonk weg in diepte als Farao in de Schelfzee!"
Gunther legde de handen aan zijn slapen.
„Het is te geweldig, mijn Broeder!" barstte hij uit; „mijn brein is te zwak, het te vatten."
„Daarom ligt er misschien nog wel een gelukkig mensenleven voor u, om het te vatten. Het blijde licht komt te plotseling in de duisternis van uw kerker."

Daar klonk een kreet door de kerker heen; „De Imperator nadert!"
„Welke deur?" riep een gebiedende stem.
„Deze, Majesteit - buk u, want de dorpel is laag!"
„'t Is voor een mens goed, te leren bukken," hernam die stem lachend: „Signora, hoe bent u te moede?"
Het was een gebiedende stem, maar nu klonk zij zonnig en warm. En Gunther herkende die stem.
„Het is het gelukkigste ogenblik van mijn leven," antwoordde de Signora.
En ook die stem herkende Gunther.
De Keizer stond voor hem. En naast de Keizer stond Virgine.
Overstelpt door zijn aandoeningen, wierp de Goth zich aan zijn voeten, maar de Keizer hief hem op.
„Daar is uw plaats niet, mijn getrouwe vriend!" zei de Keizer: „hier, aan mijn hart!"
En hij omhelsde Gunther als een broeder.
„Maak de ketenen los, stokbewaarder!" gebood hij.
Kletterend vielen ze neer.
„Signora!" zei de Imperator: „wilt u uw Keizer een gunst bewijzen? Mag ik op de voortreffelijkste aller verloofden voor een uur beslag leggen?"
Virgine droogde de tranen van de vreugde, die haar over de wangen biggelden.
„Als het niet langer is, mijn Keizer!" zei zij met een zachte glimlach.
Toen zag de Keizer Pheidon aan met een doordringende blik.
„U bent Pheidon uit Nicomedië - behoort u tot de Christengevangenen? Verzamel dan allen in de renbaan; verkwik hen daar met spijs en drank, want het zal voor hen een dag van de vreugde en van de verlossing zijn! Zeg aan de Keizerlijke ambtenaren, dat het geschiedt op mijn uitdrukkelijke last!

Voor u gelezen

De zon tegemoet

Else Grabe-Peters
2014, Uitgeverij de Banier
184 blz., prijs € 14,90
ISBN 9789023 616369

'Wees getrouw tot de dood, en Ik zal u geven de kroon des levens' (Openb. 2). Deze woorden vormden de leidraad voor het leven van de Duitse zendelinge Else Graber (1903-1936). Jarenlang lag haar getuigenis in de vorm van talloze brieven aan het thuisfront ergens achterin een kast. Haar kleinzoon, Martin Grabe, deed in dit opzicht een paar jaar geleden alsnog een verrassende ontdekking; hij vond in de nalatenschap van zijn grootvader het manuscript van een boek over het leven van zijn grootmoeder. Het werd in 1937 samengesteld door Martha Mahler, een jonge vrouw die verbonden was aan de door Else Graber opgerichte bond voor jeugdevangelisatie in Schleswig-Holstein.
Mahler stelde een biografie samen over Else, de zendelinge werkzaam in Ethopië; het land dat tot de Tweede Wereldoorlog bekend was onder de naam Abessinië. Helaas beschikte Mahler in 1937 niet over de gegevens van de laatste twee levensjaren van Else en vervolgens verhinderde geldgebrek en het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog de uitgave van het boek.
In haar brieven, beginnend bij de bruidsbrieven, komt Else heel dicht bij de lezer. Ze schrijft over haar bekering en de roeping tot het zendingswerk. De drukte die de voorbereidingstijd op het zendingswerk met zich meebrengt en het leven op de zendingspost komen in een later stadium aan bod in haar epistels. In haar brieven straalt Else een opvallende spontaniteit en levenslust uit.
Else groeit op in het vooroorlogse Duitsland in een warm en liefdevol gezin en na haar bekering ervaart ze een roeping om de zending in te gaan. Tot haar grote verrassing krijgt ze op 25-jarige leeftijd een brief met een huwelijksaanzoek van Herman Grabe. Ze kent hem nog vluchtig van vroeger en hij werkt inmiddels al een aantal jaren in Ethiopië als zendeling.
De bruidsbrieven die heen en weer reizen tussen Herman en Else zijn ontroerend om te lezen. Op 8 maart 1929 schrijft ze vanuit Duitsland aan Herman: "Als wij samen zijn, zullen wij het duidelijk maken dat wij aan onze God toebehoren en dat hij het recht heeft alles, ook ons leven, op te eisen, nietwaar? Ik denk dat we geen leven van uiterlijk geluk zullen leiden, want ik voorzie dat het arbeiders in de oogst zwaar zal zijn. Jij ook? Maar ook daarom ben ik blij, want mijn Heere Jezus is het waard."
Na een opleidingsperiode in het ziekenhuis van Oldenbrug breekt voor Else de tijd aan om haar bruidegom op te zoeken. Eerst gaat het per boot en later reist ze met een karavaan door de binnenlanden naar Addis Abeba en vandaaruit gaat het naar de zendingspost.
Ze maakt samen met haar man Hermann deel uit van het team van de Hermannburgse zending. Het team stond aan de wieg van een grote ontwikkeling in de Afrikaanse zending. Door middel van het werk van deze groep ontstond de EECMY in Ethiopië , de nog altijd groeiende Mekane-Yesus kerk telt tegenwoordig 3,5 miljoen leden.
Martin Grabe stelt in het voorwoord dat dit boek misschien nog het best te typeren is als een liefdesgeschiedenis omdat het hele leven van Else draaide om haar liefde tot God en de naaste.
Uit haar brieven blijkt dat Else een enorm enthousiaste en gedreven vrouw is met een humoristische inslag. Ze houdt niet van half werk en deze houding verwacht ze ook van de mensen om haar heen.

Haile Selassie

Opvallend is het hoe liefdevol ze omgaat met iedereen die de Afrikaanse zendingspost bezoekt. Het maakt haar daarbij niet uit wie ze voor zich heeft. Else schenkt op de zendingspost thee voor keizer Haile Selassie, maar ze is even gastvrij en behulpzaam voor verweesde kinderen die een onderdak zoeken. Het zendingshuis vormt dan ook een thuis voor diverse weeskinderen.
Met oog voor detail tekent Else het leven op de zendingspost, je ruikt als het ware de bloemen in de tuin en je ziet de glimlach op de gezichten als er een brief of pakketje uit Europa arriveert.
Aan de brieven naar het thuisfront komt in 1932 abrupt een eind. Na de geboorte van haar tweede zoontje, Hans-Peter, wordt Else ernstig ziek. Ze repatrieert met haar gezin naar Duitsland, waar ze een aantal jaren kwakkelt met haar gezondheid. In 1936 overlijdt Else, tweeëndertig jaar oud. Na het vertrek van Else en Herman uit Ethiopië werden, vanwege de Italiaanse invasie in het land, alle nog aanwezige zendelingen het land uitgezet.
'De zon tegemoet' is eigenlijk van alles tegelijk. Een zendings- en liefdesverhaal, maar ook een fascinerend tijdsdocument. Het geeft naast een interessante inkijk in het dagelijks leven op een zendingspost in Afrika ook een goed tijdsbeeld van het vooroorlogse Duitsland. De brieven lezen makkelijk weg, maar hebben een inhoud die stemt tot nadenken.
Naast de brieven van Else bevat het boek een voorwoord van Martin Graber, een voorwoord van haar toenmalige uitgeefster, het verhaal van haar vader en een nawoord. De titel draagt de inhoud van het boek: Else was gezegend met een zonnige, optimistische inslag en ze was er stellig van overtuigd dat ze in haar leven op doorreis was naar haar uiteindelijke bestemming: de Zon der Gerechtigheid.
Martin Grabe is hoofdarts van de Psychotherapeutische Afdeling van de Kliniek Hohe Mark in Oberursel. Hij stelde uit de nalatenschap van zijn grootmoeder, Elisabeth Peters-Grabe, de brieven uit dit boek samen. De vertaling uit het Duits is van de hand van Jeanette Schimmel-Boonzaaijer. Dit boek is zeer de moeite waard!

Meer informatie: www.debanier.nl.

Stichting OZO blikt terug

Ference woont alleen, heeft geen pensioen... en daarom is hij blij en dankbaar met de hulp van St. OZO. Met Kerstfeest een extra groot pakket!

GOEREE-OVERFLAKKEE - Dankzij de hulp van vele donateurs kon Stichting OZO in 2014 haar humanitaire missie voortzetten in Oekraïne. Dit geldt zeker voor de continuïteit van de langdurende projecten, maar ook voor de individuele hulp aan heel veel ouderen en gezinnen in de thuissituatie door het verstrekken van voedsel, kleding, medicijnen, (medische) hulpmiddelen, Bijbels en evangelisatiemateriaal. Er is nog steeds ontstellend veel nood in Oekraïne door de aanhoudende crisis in meerdere opzichten. Het land is in een oorlogssituatie en door de dramatisch stijgende kosten, ook voor de projecten, neemt de algemene armoede alleen maar toe. We zijn daarom, naast dank aan de Heere, heel dankbaar voor ieders financiële- en materiële- en vrijwilligerssteun.

Drie keer gingen de OZO-medewerkers op werkbezoek, in januari, mei en oktober. Het eerste werkbezoek brachten het vliegtuig en een Oekraïense taxi ons op plaats van bestemming. Voor het tweede werkbezoek werd er een transport geregeld na veel overleg met de medewerkers in Oekraïne, want de regelgeving over de invoer van humanitaire goederen was en is nog steeds niet officieel gekaderd door de overheid. Maar het lukte om belangrijke materialen, zoals gesponsorde incontinentiematerialen en een decubitusmatras voor het verzorgingshuis, over de grens te krijgen en hier mogen we Gods hand in zien. Ook op het derde werkbezoek werden materialen meegenomen, onder andere voor de brandweer.

Door de vele giften is Stichting OZO in staat de projecten te continueren. In het verzorgingshuis worden achtentwintig ouderen optimaal verzorgd. Het boerderijproject is zelfverzorgend. Het polikliniekproject zal deze maand klaar zijn, alleen de buitenkant heeft nog een verfbeurt nodig. De twee gebouwen van de school in Járok zijn zover opgeknapt dat leraren en leerlingen nu een prima onderkomen hebben. Diverse brandweerkorpsen kunnen werken met gebruikt Hollands materiaal. Project Algemene Hulp voorziet in een behoefte voor tal van mensen in zeer moeilijke omstandigheden.

Nieuwe materialen voor het brandweer korps van Nagydobrony.
Hulp bieden aan een land dat geteisterd wordt door problemen.
Bijbelverspreiding in Oekraïne. Op de foto met de kerkenraad van van Tiszaásztelek (3e man van rechts is dominee Tamász).

Ook deden wij nooit tevergeefs een beroep op onze sponsors als het ging over allerlei aanverwante zaken die belangrijk zijn voor de projecten. Sponsoring van materialen voor de grote schoonmaak van de waterzuiveringsinstallatie in het verzorgingshuis, hulp voor een familie na een woningbrand en nieuwe diepvriezers voor het verzorgingshuis en de school in Járok. De brandweer werd geholpen met gesponsorde apparaten, zoals een aggregaat, een waterpomp, nachtverlichting en de aanleg van een waterlaadplaats en een nieuwe accu voor de brandweerauto.

Daarnaast veel medeleven vanuit Nederland: transportsponsoring, opbrengsten uit videopresentaties, huwelijksjubilea en nalatenschappen, acties van winkelbedrijven, Engelse kofferbakverkoop, kaarten maken en truien breien. Met dank aan alle gevers mocht Stichting OZO heel doelgericht en met bewogenheid voor de allerarmste medemens haar humanitaire arbeid verrichten.

Het bovenstaande geeft alle reden om onze God te danken. Hij heeft harten geneigd en ons de kracht gegeven om een beker water uit te reiken in Zijn Naam. Daarnaast danken wij alle donateurs voor het vertrouwen in Stichting OZO.

Graag roepen wij u op om in het komende jaar Stichting OZO opnieuw een 'warm hart' toe te dragen. Uw steun is en blijft hard nodig!
Namens alle medewerkers wensen wij u Gezegende Kerstdagen en een voorspoedig 2015.
Gedetailleerde informatie over de projecten van St. OZO kunt u vinden door onze website te bezoeken www.stichting-ozo.nl Altijd actueel!"

Column

Roerige tijden

Het zijn roerige tijden in huize Kraaijvanger. We kunnen onze kleine dreumes namelijk maar niet bijhouden. En dat bedoel ik dan niet alleen letterlijk (ongelofelijk hoe hard die kleine beentjes lopen kunnen), maar ook figuurlijk. Bijna elke dag leert ze iets nieuws. Sterker nog: als ze dit tempo zo vasthoudt, kan ze rond haar vijfde wel eens klaar zijn om op haarzelf te gaan.


Zo begon ze afgelopen week opeens mee te zingen met de openingstune van haar favoriete programma op tv. Stomverbaasd keken mijn man en ik elkaar aan. Waar kwam dat dan opeens vandaan? En inmiddels wisselen we die stomverbaasde blikken steeds vaker uit. Bijvoorbeeld wanneer ze er ineens in slaagt om een vormenpuzzel met indrukwekkend veel stukjes op z'n kop te houden en een ogenblik later heelhuids weer te presenteren, terwijl ze haar handjes in de lucht steekt en om haar eigen prestatie juichen moet. Of wanneer ze ineens alle voorwerpen in een prentenboek weet te benoemen. Of wanneer ze ijverig haar pop te drinken geeft uit haar eigen drinkbeker. En ja ook, wanneer ze opeens verzoekjes begint te krijgen. Als ze dorst heeft, roept ze 'Beker' en als ik mededeel dat we een boterham gaan eten, begint ze het woord 'Kaas' te scanderen. Dat onze dochter weet wat ze wil, vermoedden we al langer, maar nu weet ze ook hoe ze dat onder woorden moet brengen.


Stomverbaasd waren we ook toen we onze dreumes na een onbewaakt ogenblik opeens bovenop de keukentafel aantroffen. Via een stoel was ze er bovenop geklauterd. We zaten onze dreumes noodgedwongen eigenlijk altijd al op de hielen, maar sinds dat moment zijn we ons er nog meer van bewust dat we feitelijk ogen van voren en van achteren moeten hebben. En zelfs al houden we haar continu in de gaten, dan nog is ze ons soms te snel (en te slim) af. En dus zijn we nog dagelijks stomverbaasd. En een tikkie uitgeput.

Ingestuurd

De flamingo's zijn weer neergestreken in Battenoord! Ingestuurd door Petra de Munck.

Een nieuwe naam in eilandelijk onderwijsland: Kindwijs

Hans Nagtegaal, met als inzet het nieuwe logo van Kindwijs. Foto: Hans Villerius

GOEREE-OVERFLAKKEE – In totaal acht protestants-christelijke basisscholen op het eiland hebben zich in de achterliggende jaren bestuurlijk tot één organisatie gesmeed. Aanvankelijk onder de lange naam Vereniging voor Protestants Christelijk primair onderwijs op Gereformeerde Grondslag op Goeree-Overflakkee, later onder de korte naam Primago, daarna per 01-01-2013 als PCPO op GO, maar sinds 1 november jl. onder de nieuwe werknaam: Kindwijs, protestants-christelijke scholengroep. Bovendien veranderde de vereniging in een stichting. Sinds 1 januari van dit jaar staat de organisatie onder leiding van een nieuwe algemeen directeur: de heer J.S. (Hans) Nagtegaal.

Door Hans Villerius

Het begon al in 2005, toen de besturen van de School met de Bijbel te Sommelsdijk en de Groen van Prinstererschool te Middelharnis fuseerden tot één bestuur, dat verderging onder de naam Vereniging voor Protestants Christelijk primair onderwijs op Gereformeerde Grondslag te Middelharnis-Sommelsdijk. Later (2009) haakte ook De Regenboog te Melissant aan, in verband waarmee de bestuursnaam werd veranderd in Vereniging voor Protestants Christelijk primair onderwijs op Gereformeerde Grondslag op Goeree-Overflakkee. Het jaar daarop traden de Prins Johan Frisoschool te Herkingen en de Oranje Nassauschool te Nieuwe-Tonge toe, waarna in 2011 de bestuursnaam opnieuw een wijziging onderging en de vereniging Primago heette. In 2013 sloten de besturen van de Eben-Haëzerschool te Goedereede Havenhoofd, Het Kompas te Stellendam en de Prins Maurits te Dirksland zich eveneens aan en ontstond de Stichting PCPO op GO.

Hans Nagtegaal, met als inzet het nieuwe logo van Kindwijs. Foto: Hans Villerius

Krachtenbundeling

Alle scholen zagen het nut en de noodzaak in van krachtenbundeling, om in de toekomst in staat te blijven aan verdergaande professionalisering te werken, te kunnen blijven voldoen aan toenemende kwaliteitseisen en een wijzigend bekostigingsstelsel. Maar ook om te werken aan continuïteit van het protestants-christelijk onderwijs op het eiland. Alle acht scholen kennen nu dus één bestuur, waarbij de voormalige 'eigen' schoolbesturen de rol vervullen van adviesraad. Deze adviesraden bewaken in belangrijke mate de identiteit van de school. De schooldirecteuren hebben hun plekje behouden, maar functioneren wel onder een bovenschoolse directeur.
Het bestuur staat open voor verdere samenwerking en bestuurlijke fusies. "Niet omdat uitbreiden een doel op zich is, maar juist vanuit het belang om Bijbels gefundeerd onderwijs ook voor de toekomst in stand te kunnen houden. Gezien alle ontwikkelingen die er op het onderwijs af zullen komen, is het bundelen van krachten essentieel." Het bestuur van de stichting is van mening dat het deze verdere samenwerking juist nu gestalte moet geven. "Wachten op het moment dat – om welke reden dan ook – ertoe gedwongen wordt, is niet verstandig."

Kindwijs

Vanaf 1 januari 2014 is de vereniging omgezet in een stichting, waarvoor een nieuwe naam bedacht moest worden. Die is sinds 1 november jl. bekend en luidt: Kindwijs. Deze naam wordt dus voortaan gehanteerd, compleet met een nieuw logo en een nieuwe huisstijl.
Er zijn vijf aspecten die geleid hebben tot de keuze voor de naam Kindwijs. Allereerst het Bijbelse uitgangspunt dat kinderen de levensweg wordt gewezen vanuit Spreuken 1 vers 5: 'Die wijs is, zal horen, en zal in leer toenemen; en die verstandig is, zal wijze raad bekomen'. Daarnaast staan de kinderen centraal binnen het protestants-christelijk onderwijs op de aangesloten scholen; over hen moet het gaan. Verder dat kinderen in hun eigen tempo hun eigenheid en hun eigen wijsheid ontwikkelen. Ook dat het doel van het onderwijs is om kinderen in alle opzichten wijsheid en kennis op te laten doen: niet alleen cognitief (kennis), maar ook in de omgang met hun medemensen. En ten slotte dat het gaat om kwaliteit, waar KW in het logo eveneens voor staat.

Bestuursstructuur

Bovendien vormt een stichting een andere rechtspersoon dan een vereniging. De volgende stap is het vormen van een nieuwe bestuursstructuur met een College van Bestuur en een Raad van Toezicht. De voorbereidingen hiertoe zijn inmiddels in gang gezet. In samenhang met genoemde ontwikkelingen is er per 1 januari 2014 ook een nieuwe bovenschoolse algemeen directeur benoemd: Hans Nagtegaal uit Burgh Haamstede. Die is voor de nieuwe bestuursvorm de beoogd voorzitter van de College van Bestuur, terwijl het huidige bestuur dan als Raad van Toezicht verder zal gaan. De voormalige algemeen directeur van Primago, dhr. T. Steenbeek, heeft binnen de nieuwe organisatie – die nu bijna twee jaar gevestigd is in bestuurscentrum Het Rondeel te Middelharnis – de functie van senior beleidsadviseur.

Van betekenis

"De organisatie zoals wij die hier kennen, is best bijzonder", vertelt Nagtegaal. "We hebben nu inderdaad acht scholen met één bestuur en met een belangrijke rol voor de vroegere besturen als adviesraad. Afspraak is dat iedere school zichzelf mag zijn. De couleur locale willen we zoveel mogelijk respecteren. Natuurlijk wordt er wel samenwerkt met de andere scholen binnen de stichting.
Alle acht scholen hebben hun eigen historie en cultuur en daar moet je niet onnodig aan tornen. Er is ook volop ruimte voor eigen inbreng. Veel goeds dat tot stand komt, komt dan ook 'van onderaf' en wordt niet 'van bovenaf' opgelegd."
"Een stichting met een algemeen directeur moet voor de organisatie natuurlijk wel van betekenis zijn", vervolgt Nagtegaal. "Dat krijgt hier vooral gestalte door het ontlasten van de directeuren op locatie, zodat die weer meer aan hun corebusiness toe kunnen komen: aan hun managementtaken, primair natuurlijk het leiding geven aan de school. Veel druk die was ontstaan door tal van bijkomende administratieve taken in de loop der jaren, wordt nu bovenschools uitgevoerd en dat werkt prima. Verder hebben we maandelijks overleg op de scholen, waarbij de nodige zaken worden doorgenomen, advies wordt gegeven of naar aanleiding waarvan zaken worden aangepakt."
Nagtegaal ziet het als belangrijke taak om te midden van de organisatie vooral verbindend, samenbindend en opbouwend bezig te zijn. "Goed kunnen luisteren, oor en oog hebben voor individuele uitgangspunten zie ik als grote kracht van een bestuurder. Daarnaast ben ik ervan overtuigd dat 'samen doen' resultaat oplevert. Niet primair omdat het financieel voordeel op moet leveren, maar allereerst met het hoge doel voor ogen dat we 't voor onze kinderen doen. Daarnaast deel je kennis door samen te werken en leer je meer over jezelf, het geeft inzicht in jezelf."

Directiewerk

Hans Nagtegaal (59) heeft vrijwel zijn hele arbeidzame leven managementfuncties in het onderwijs bekleed. Toen hij in 1976 van de Pedagogische Academie kwam, was er in het basisonderwijs geen werk. Na een start op een LHNO-school in Capelle aan den IJssel werd hij op 24-jarige leeftijd adjunct-directeur, vervulde in de jaren die erop volgden diverse directeursposten op basisscholen in de regio Rotterdam, stichtte tussentijds een nieuwe school en zegt achteraf: "Het directiewerk heb ik eigenlijk nooit meer losgelaten". Op een gegeven moment is hij zelfstandig gaan werken, zowel als interim-directeur als voor het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. "Toen kwam deze baan op Goeree-Overflakkee op mijn pad, een algemeen directeursfunctie voor acht scholen met perspectief voor de toekomst. Het leek me mooi. Ik ben nu 59 jaar en heb in dit werk veel kennis en ervaring opgedaan, die ik mee kan brengen en in kan zetten voor deze mooie organisatie en voor het protestants-christelijk onderwijs op Goeree-Overflakkee. Zelfs mijn voorgeslacht blijkt hier nog vandaan te komen en ik moet zeggen: het voelt heel goed om hier te mogen werken!"

19 / 36

21 / 36

22 / 36

24 / 36

26 / 36

28 / 36

30 / 36

33 / 36

34 / 36

Handelsonderneming Flakkee Wielerronde

OUDE-TONGE - De stichting GO Live organiseert op vrijdag 29 mei 2015 voor de derde maal de Handelsonderneming Flakkee Wielerronde Oude Tonge. Met het verplaatsen van zaterdag naar vrijdagavond, hoopt de stichting beter aan te sluiten op zowel de wensen van de deelnemers als de sponsoren.

Naast de Handelsonderneming Flakkee Wielerronde, wordt ook in 2015 wederom de Rabobank Dikke Banden Race en de All Terrain Bikes (ATB) competitie georganiseerd. De start van de Rabobank Dikke Banden Race is om 16.30 uur, direct na het uitgaan van de scholen. De starts van de diverse klassen van de wielerronde zijn om 18.45 en 19.50 uur. De ATB competitie start om 20.00 uur.

Tevens nieuw in 2015 is het parcours. Met een route over de Eisenhowerlaan, Ruychrockstraat, Oostdijk en Stationsweg bestaat het parcours van de wielerronde uit minder bochten.

Ook dit jaar verzorgt GO Live weer een podiumprogramma op het parkeerterrein van de Eisenhowerlaan (tegenover het gemeentehuis). Het programma aldaar wordt begin 2015 bekend gemaakt.

De stichting GO Live is trots te kunnen vertellen dat zowel Handelsonderneming Flakkee als de Rabobank zich voor het derde jaar committeren aan het evenement. Met deze terugkerende partners is GO Live verzekerd van een stabiele basis. Naar een sponsor voor de ATB competitie wordt nog gezocht.

Meer informatie over dit evenement is te vinden op: www.go-live.nu

INGEZONDEN:
Smile weer in zee

It's a beautifull day,
the sun is shining.
I feel good,
And no one 's gonna stop me now…

Wie kent dit nummer niet. De reclame van Zeehonden crèche Pieterburen. Die ogen van de zeehond die je op het filmpje aankijken zo recht in de camera, om bij weg te smelten…
Onlangs was het in Ouddorp een zelfde plaatje. De zeehond Smile werd vrijgelaten. Door de goede zorg van zeehondenopvang A Seal in Stellendam is Smile weer helemaal gezond. Vele kilo's is hij aangekomen en de wond aan zijn bek is genezen.
Rond de klok van twaalf uur werd Smile uit zijn vertrouwde bad in een mand gedaan. Daarna ging de reis naar het Noordzeestrand. Een lange stoet van belangstellenden van Kraamcentrum DAT reed achter de auto van de zeehonden opvang aan. Op het strand aangekomen werd Smile, ondertussen zat hij in een kist, neergezet op ongeveer vijftig meter van de zee. Alle belangstellenden stonden achter de rood witte linten te kijken. Nogmaals werd Kraamcentrum DAT bedankt voor het gedoneerde geldbedrag en de overige spullen. Daarom mochten de kinderen van de medewerkers van Kraamcentrum DAT op de kist zitten en de schuif omhoog doen. Daar ging Smile. Eerst even verbaasd om zich heen kijkend. Maar daarna was het in één rechte streep zo de zee in, op weg naar de vrijheid. Nog een paar keer zag je zijn kopje boven water komen, om daarna te verdwijnen in de golven.
Hierbij hebben we weer een goed doel afgesloten waar we als kraamcentrum ons voor hebben ingezet. Kraamcentrum DAT heeft nl. de zeehondenopvang A Seal op 27 oktober een cheque van vijfhonderd euro aangeboden om Smile te adopteren. Daarbij tassen vol ingezamelde handdoeken, schuursponsjes en flessen Dreft meegenomen. Opgehaald door onze medewerksters. Zelfs de gezinnen waar de kraamverzorgenden werkten gaven gul. Zo stiekem zullen we Smile best een beetje missen…

Kraamcentrum DAT

36 / 36