info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

4 oktober 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 4 oktober 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Eilandelijke Maand van de Geschiedenis en vernieuwde Streekmuseum geopend

De wedstrijd tussen Gerrit de Jong en Piet Robijn die voorafging aan het lintje knippen.

SOMMELSDIJK – Vissers werken op de grens van land en water. Zij verleggen grenzen. Grenzen kun je ook overschrijden. Of trekken: tussen Holland en Zeeland bijvoorbeeld. Dat je met 'grenzen', het landelijke thema van de Maand van de Geschiedenis, veel kanten op kunt, bewijst het eilandelijke programma, dat is samengesteld door de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, historische vereniging De Motte, het Streekmuseum en het Streekarchief. De start van de themamaand was zaterdag 1 oktober, in en nabij het tijdelijk overdekte Kerkstraatje in Sommelsdijk.

Door Kees van Rixoort

De vier samenstellers hebben een boeiend en veelzijdig programma samengesteld voor de maand oktober. Kinderen kunnen in het Streekmuseum een speurtocht met opdrachten doen aan de hand van een paspoort. Ja, daarbij moeten ze ook op zoek naar hun grenzen: "Durf je levertraan te proeven?" Verder zijn er 2300 kleurplaten (Groeten uit…) uitgedeeld op de eilandelijke basisscholen. De resultaten zijn te zien in de vestigingen van de bibliotheek.
Op 6 oktober is er een lezing van Kees Stoutjesdijk en bakker Jan van Harberden over de Tweede Wereldoorlog. Zes dagen later, 12 oktober, komt Herman Pleij naar Middelharnis om op zijn geheel eigen wijze het thema 'grenzen' aan te snijden. Zijn lezing vindt plaats in Het Rondeel. "Ons hoogtepunt", aldus Arjen Diepenhorst van De Motte. Op 14 oktober zorgt WO2GO voor een filmvoorstelling: 'Memories in Mud'. De regisseur is aanwezig om zijn film toe te lichten en vragen te beantwoorden. Het Streekmuseum is op 26 oktober in de avond geopend. De afsluiting van de Maand van de Geschiedenis is een toneelstuk van Pau Heerschap en Wim van Ham over verwikkelingen rond de grens Holland-Zeeland.

>> Lees verder op pagina 18

Hennep in duinen

STELLENDAM - De politie trof zaterdag 1 oktober, na een tip van de boswachter, een hennepplantage in de duinen aan de Meester Snijderweg. In het verlengde van de asfaltdijk vonden agenten een open plaats tussen de begroeiing. Daar stonden ongeveer 70 planten. De planten zijn geruimd en vernietigd. De hennepvelden leveren ecologische schade op in natuurgebieden. De politie probeert de eigenaar van de kwekerijen op te sporen.

Website van het Jaar

OUDDORP - De website Scientias.nl is genomineerd voor 'Website van het Jaar', in de rubriek Nieuws en Informatie. De populaire wetenschappelijke website wordt gerund door het Ouddorpse stel Tim en Caroline Kraaijvanger. "We zijn erg blij met de nominatie, het voelt als een waardering voor ons werk." Op www.Scientias.nl staan artikelen over: Astronomie en ruimtevaart, geschiedenis, mens en gezondheid, natuur en klimaat en green tech. Caroline schrijft het merendeel van de artikelen, daarnaast werken er ook experts en freelancers voor de website. Tim is verantwoordelijk voor de technische kant van Scientias.nl. Er kan worden gestemd op de website www.websitevanhetjaar.nl.

2 / 20

Agenda

Donderdag 6 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
DIRKSLAND – Bingo SVIK in de Victoriahal Philipshoofjesweg 57a. Aanvang 19.30 uur.
DIRKSLAND – Bijeenkomst voor stomadragers, van 10.00 tot 12.00 uur in Onder de Wiek, Ring 57. Gratis toegang, aanmelden is niet nodig.

Vrijdag 7 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
MIDDELHARNIS – Sprokkelmarkt Emmaüskerk aan de Koningin Julianaweg van 18.30 tot 21.30 uur.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 8 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
HERKINGEN – Crea- en hobbymarkt, van 10.00 tot 15.00 uur in Ons Huis, Kaaidijk 26. Gratis toegang.
MIDDELHARNIS – Sprokkelmarkt Emmaüskerk aan de Koningin Julianaweg van 10.00 tot 15.30 uur. Een sprokkelmarkt in en rond de kerk aan de Koningin Julianaweg 64 te Middelharnis.
OUDE-TONGE – Hervormde Kerk Oude-Tonge, orgelconcert door de eigen organisten Rinus Verhage en Hans van Heemst, m.m.v. Ron Braber, trompet. Toegang gratis, wel collecte. Aanvang 19.30 uur.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.

Donderdag 13 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
SOMMELSDIJK – Lezing Cursus Geestelijke Vorming. Rehobôthkerk, Olympiaweg 44. Aanvang 19.45 uur. Spreker prof. dr. P.C. Hoek: 'Ben ik in Christus?'

Vrijdag 14 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 15 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6.

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl.
STELLENDAM – Verkoop van goede gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk, van 10.00 tot 12.00 uur.

Donderdag 20 oktober

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
DIRKSLAND – Bingo SVIK in de Victoriahal, Philipshoofjesweg 57a. Aanvang 19.30 uur.

FidesWonen neemt 'aan de Groene Zoom' officieel in gebruik

Wethouder Daan Markwat en bewoner Adri Biever onthullen de naam van de nieuwe flat. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Aan de Groene Zoom in Sommelsdijk werd vorige week woensdag de nieuw gebouwde flat officieel in gebruik genomen. Een feestelijk moment waarbij vanzelf de bewoners aanwezig waren. Eén van hen, Adri Biever, verrichtte samen met wethouder Daan Markwat de openingshandeling door de naam te onthullen die voor de nieuwe flat was bedacht: 'aan de Groene Zoom'. De bewoners hier kunnen nu dus voortaan zeggen, zonder vaag taalgebruik te hanteren: Wij wonen in aan de Groene Zoom aan de Groene Zoom…

Door Hans Villerius

Directeur-bestuurder Gert-Jan van der Valk van woningcorporatie FidesWonen, die de nieuwe flat heeft laten bouwen, gaf in zijn openingsspeech aan dat de achterliggende tijd voor de woningcorporaties een spannende tijd is geweest. Door overheidsmaatregelen als de huurdersheffing werd de financiële druk zo zwaar dat voorgenomen investeringen – het woningbezit vernieuwen, verduurzamen – naar achteren moesten worden geschoven. Toch gaat dat ervan komen, liet Van der Valk weten. "En niet zó maar. Door gebruik te maken van warmtepompen en door andere duurzame investeringen te doen, gaat gas de woningen uit. En er wordt een nieuwe schil om de woningen aangebracht."
Dat was alvast maar gezegd. Maar het ging eigenlijk over de nieuwe flat. En, weer 'ns wat anders dan te doen gebruikelijk, wat volgde was een interactieve speech waarbij de directeur-bestuurder vooral het woord liet aan architect, aannemer en bewoners over hoe zij, ieder vanuit hun hoedanigheid, de realisering van de nieuwbouw hebben ondervonden. "Voor Fides is dit een huis, voor onze bewoners is 't hun thuis", zo rondde Van der Valk af, om aansluitend het woord te geven aan wethouder Daan Markwat.
Die merkte op dat de locatie van de voormalige Groene Zoom flat al bijzonder werd toen er destijds sprake van was dat daar een flat met drie woonlagen zou komen. "Bijzonder voor het eiland. Maar het voorzag in een behoefte. In de loop der jaren veranderde de doelgroep. Ouderen trokken eruit omdat ze elders betere woonmogelijkheden kregen, en jongere leeftijden kwamen erin. Maar met de bouw van deze nieuwe flat herhaalt de geschiedenis zich. Opnieuw zijn senioren de doelgroep en voor hen voorziet ook nu de flat weer in een behoefte, alleen nu naar de eisen van vandaag de dag. Het is een vorm van bouwen naar behoefte, waarover gemeente en woningcorporaties met elkaar afspraken maken en op een uitstekende manier met elkaar samenwerken. Op die manier is hier een schitterend project gerealiseerd!" Namens de gemeente bracht de wethouder de felicitaties over aan FidesWonen en de bewoners wenste hij veel woonplezier in hun nieuwe appartementen.
Daarna was het tijd voor de officiële opening. Toen Biever en Markwat een massa blauwe en gele ballonnen wegknipten langs de muur bij de ingang van het complex werd daar de naam zichtbaar: 'aan de Groene Zoom'. Kan niet missen.

Zorgen om behoud cultureel erfgoed

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het bestuur van de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht heeft begin deze maand in een brief aan college en gemeenteraad haar ongerustheid uitgesproken over de zorg van de gemeente voor het culturele erfgoed. In een rapport van de Bond Heemschut in 2013 kwam de gemeente in een rangschikking op de plaats van de tien slechts presterende gemeenten in het land. Sindsdien zou hierin geen zichtbare verbetering zijn gekomen.

Door Jaap Ruizeveld

Het document van de stichting was opgenomen op de lijst van Ingekomen stukken bij de raadsvergadering. "Toen er nog vier gemeenten waren op het eiland, had de zorg in Goedereede en Middelharnis een redelijk niveau, terwijl dit in Dirksland en Oostflakkee zo goed als afwezig was. Bij de samenvoeging is gesteld dat de grote verschillen zouden worden rechtgetrokken, maar dat heeft tot nu toe geen resultaat gehad", aldus de stichting, die haar opmerking met cijfers onderbouwt. Een voorstel voor een parapluplan om de achterstand in bestemmingsplannen in Dirksland en Oostflakkee in te halen is afgewezen. Ook een verzoek van de stichting in 2015 om vijftien panden in het beschermde dorpsgezicht Middelharnis en Sommelsdijk als gemeentelijk monument aan te wijzen is niet gevolgd.

Overleg gevraagd

Door de huidige regelgeving kan geen bezwaar meer worden gemaakt tegen sloop. De regeling 'Ruimte voor ruimte' zorgt ook voor dreigend verlies van agrarisch cultureel erfgoed. Verder wordt het authentieke karakter van de dorpskernen aangetast doordat regelmatig panden door nieuwe worden vervangen en, volgens de stichting, dat zelfs in strijd met een verleende vergunning (Westelijke Achterweg 26 in Middelharnis). Zij heeft gevraagd om advies van de erfgoedinspectie en wil graag overleg met de betrokken wethouders.

Poteravond ANBO Oostflakkee

Vrijdag 21 oktober is er een poteravond in de Grutterswei. Tijdens de avond wordt lekker eten gecombineerd met zwoele muziek. De zaal is open vanaf 17.00 uur, aanvang 17.30 uur. De kosten voor de avond zijn € 15,- p.p. voor niet- leden € 20,-. Opgeven kan bij Lenie op donderdag 13 oktober van 18.00 t/m 21.00 uur, tel. 642590, of per mail: anbo.oostflakkee@upcmail.nl.

Cheque voor Stichting Spieren voor Spieren

Melanie de Boet met het team van afdeling Cardiologie-Neurologie.

DIRKSLAND - Woensdag 28 september kreeg Melanie de Boet uit Oude-Tonge een cheque overhandigd voor Stichting Spieren voor Spieren. Deze cheque kreeg ze van het verpleegkundig team van afdeling Cardiologie-Neurologie van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

Tijdens de nationale sportweek organiseerde CuraMare de beweegweek. Tijdens de beweegweek werd onder andere een volleybaltoernooi voor medewerkers georganiseerd. Het team van afdeling Cardiologie-Neurologie heeft met het volleybaltoernooi mee gedaan. Hierdoor ontstond het idee hun spieren in te zetten voor kinderen met een spierziekte. Met de opbrengst van snoepverkoop op de verpleegafdeling en een collectebus tijdens het volleybaltoernooi, kon een bedrag van € 1200,00 geschonken worden aan de Stichting Spieren voor Spieren. Melanie de Boet is ambassadeur van deze stichting en heeft zelf ook een spierziekte. Zij nam de cheque in ontvangst.

Kinderen moeten onbezorgd kunnen rennen, spelen en sporten. Voor zo'n 20.000 kinderen in Nederland is dit niet vanzelfsprekend. Zij hebben een spierziekte en dat beperkt hen in alles wat ze willen en kunnen. Stichting Spieren voor Spieren vindt dat ieder kind met een spierziekte spierkracht en dus spierballen verdient. Daarom financieren ze onderzoek gericht op de beste behandeling en diagnostiek, realiseren ze kinder- en expertisecentra en ontwikkelen hulpmiddelen om elke dag leefbaarder te maken. Het mooiste wat ze doen is blijdschap geven: dit doen ze onder andere met de jaarlijkse Spieren voor Spieren dag.

Grote KiKa-bingo

SOMMELSDIJK – Zaterdag 8 oktober wordt in Recreatiecentrum De Staver een grote KiKa-bingo gehouden.

Kanker is doodsoorzaak nummer één onder kinderen in Nederland. Eén op de vier kinderen redt het niet. Ieder jaar zijn er 500 tot 550 kinderen die te maken krijgen met kanker en elk jaar zijn er 800 kinderen onder actieve behandeling voor kanker en maar 75 % overleeft deze ziekte.
Om dit percentage te verhogen is er nog veel geld nodig om onderzoek te doen naar de verschillende vormen van kinderkanker. Door het organiseren van een bingo wil Kika-G-O geld ophalen om een bijdrage te leveren om het overlevingspercentage te verhogen.

Er is een groot prijzenpakket: een midweek Landal Greenparks, een tv, boormachine, enz. De zaal is open om 19.00 uur en de bingo duurt tot 23.00 uur. De organisatie raadt aan om op tijd te komen, want: vol=vol.

Er worden op de avond twaalf rondes gespeeld. Een boekje met één kaartje kost € 10,-, een boekje met twee kaarten kost € 17,50 en voor een lang boekje met drie kaartjes betaal je € 25,-. Vluggertjes en de superronde kosten € 2,50 per kaart.

Vrijkaartjes voor Zeeuwse Gezinsbeurs

SOMMELSDIJK – De Zeeuwse Gezinsbeurs in Middelburg wordt gehouden op 6, 7 en 8 oktober. Voor deze beurs heeft Eilanden-Nieuws vijf vrijkaartjes te verdelen onder de lezers. Wie mee wil doen kan bellen naar 0187-471020. Onder de eerste twintig bellers worden deze kaartjes verloot.

'Samenwerking maakt G-O sterk en welvarend'

DIRKSLAND – Waar haal je je technische personeel vandaan? Voor Ton Plooy van tbp electronics valt dat op Goeree-Overflakkee nog niet mee. "Er is wel een vijver om in te vissen, maar er zit niets in. In Eindhoven, waar we in de buurt ook een vestiging hebben, is wel een goed gevulde vijver, maar daar zitten meer vissers…" Meer jongeren zouden voor een technische opleiding moeten kiezen. Om dat te bevorderen – en om de aansluiting van het onderwijs op het bedrijfsleven te verbeteren – is TechNet in het leven geroepen. De TechNet-kring Goeree-Overflakkee komt regelmatig bijeen om de gestelde doelen te bereiken. Woensdag 28 september kwam de kring bijeen in het ultramoderne bedrijfspand van tbp electronics in Dirksland.

Door Kees van Rixoort

De aanwezigen – afkomstig uit het onderwijs, het bedrijfsleven en de overheid – kregen een factory tour door het tbp-gebouw. Tijdens deze rondleiding was duidelijk te zien dat de automatisering een enorme vlucht heeft genomen. Er komen nog maar weinig mensenhanden te pas aan het fabriceren, controleren, opslaan en verzenden van de printplaten van tbp electronics.

Momenteel werken er bij het Dirkslandse bedrijf 125 mensen – op twee locaties – maar Plooy verwacht dat dit aantal zal dalen. Sterker nog, hij weet het wel zeker. "Ik verwacht minder personeel nodig te hebben in de toekomst. Dat heeft puur te maken met automatisering. Vroeger waren er 120 dames bezig met het maken van een tv. Nu komt er amper nog een mensenhand aan te pas. Wij gaan richting een 'donkere fabriek', waar geen mens komt en waar de producten met een drone worden opgehaald om bij de klant af te leveren. Dat is niet morgen het geval, maar de tijd gaat wel steeds sneller."

Dat wil echter niet zeggen dat er helemaal niemand meer nodig is. Plooy: "We hebben er minder nodig, maar de mensen díe we nodig hebben moeten beschikken over een hogere opleiding. Ik ben nog steeds op zoek naar mensen met twee handen die iets vreselijk moois kunnen maken."

Elektronica

Tja, maar wat moet je dan als visser aan een lege vijver? Of: hoe krijg je die vijver gevuld? Het antwoord van de man die tbp electronics veertig jaar geleden oprichtte is simpel: "Ervoor zorgen dat jonge mensen voor een technisch opleiding kiezen. En dan niet alleen in de IT, maar ook in de elektronica. Helaas heb je in Nederland nauwelijks nog elektronica-opleidingen. Vroeger had je mts en hts elektronica, maar die zijn weg. Maar er is wel een grote behoefte aan technische mensen. Ik zeg: zorg dat mensen gemotiveerd raken. Techniek moet een passie zijn."

De TechNet-bijeenkomst had behalve de rondleiding en de presentatie van Ton Plooy nog meer te bieden. Zo konden de aanwezigen – de opkomst was heel behoorlijk – kennis nemen van het project Smart Water, dat een strategie is om het eiland economische groei en welvaart te geven door innovatief aan de slag te gaan met water, en van publiek-private samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid die erop gericht is jonge mensen te stimuleren om voor een carrière in de techniek te kiezen. "De rol van de overheid is daarbij essentieel", zei Ajoeb Mohamed van Techniek Talent Nu. "Mijn boodschap is: zorg voor samenwerking. Als je samenwerkt maak je van Goeree-Overflakkee een sterke, welvarende regio. Dan maak je er echt iets moois van." Wethouder Tollenaar (met onder andere onderwijs en economie in zijn portefeuille) reageerde instemmend: "Verbinden is hard nodig. We zijn er volop mee bezig om dat in de regio op te pakken."

Na dit alles was het grand café van tbp electronics dé plaats om nog verder te praten. Over stages, bijvoorbeeld, of een bedrijfsbezoek. Of andere manieren om technische ondernemingen beter in contact te brengen met het onderwijs, de kweekvijver van talent en toekomstig personeel.

De volgende TechNet-bijeenkomst is gepland in maart 2017. Ook dan is de plaats van handeling het gebouw van een eilandelijke onderneming.

Ouddorper vangt bot met wens seniorenwoningen Oosterpark

DEN HAAG/OUDDORP – De Raad van State heeft woensdag alle bezwaren van een inwoner uit Ouddorp tegen de bouw van nieuwe woningen in het Oosterpark verworpen.

Met de uitspraak heeft de Raad voor ontwikkelaar Volker Wessels de weg vrijgemaakt voor de bouw van in totaal negen woningen aan de Parklaan. De Raad van State is het niets eens met bewoner W. de Jong dat negen woningen in strijd met het bestemmingsplan zijn. Weliswaar heeft de gemeente Goeree-Overflakkee onderzoek gedaan naar de bouw van acht woningen, maar die ene extra woning maakt niet zo'n groot verschil. In ieder geval niet genoeg om het bouwplan in de prullenmand te deponeren. Aanvankelijk was het de bedoeling om in het Oosterpark seniorenwoningen in de wat de duurdere sector te bouwen. Maar door de crisis op de huizenmarkt liep de vraag terug. Daarop vroeg ontwikkelaar Volker Wessels een vergunning voor een aantal kleinere rijwoningen aan. Dat zijn weliswaar geen seniorenwoningen, maar er bestaat wel meer behoefte aan. De Raad onderschrijft dat in de uitspraak. Het huidige bestemmingsplan schrijft bovendien geen seniorenwoningen voor, het voorgaande plan wel.

Verkeerde been

De Jong vindt dat hij een beetje op het verkeerde been is gezet door de gemeente. Immers, toen hij zijn woning aan de Elzenhof kocht ging hij ervan uit dat hij in wijk met gelijkgestemde senioren zou komen te wonen. Voor 2010 mochten alleen 55-plussers op Oosterwijk een woning kopen. Bovendien zou er een koppeling komen tussen Oosterpark en zorgcentrum De Vliedberg. Maar er was weinig belangstelling en in 2010 werd de leeftijdgrens naar 45 verlegd. Met het bouwplan voor de negen woningen is de leeftijdgrens helemaal los gelaten en mogen er ook gezinnen met jonge kinderen wonen.

Dat stuit De Jong tegen de borst. Hij vreest veel meer overlast en verlies aan privacy. Verder denkt hij dat zijn woning minder waard zal worden. Volgens de Raad van State valt dat wel mee. De Raad verwacht geen onaanvaardbare verkeers- en parkeeroverlast. Ook meent de Raad dat niemand blijvende rechten aan een bestemmingsplan kan ontlenen. Immers, een gemeenteraad kan en mag een plan altijd volgens nieuwe inzichten wijzigen. Dat er in toekomst mogelijk alsnog meer behoefte aan seniorenwoningen ontstaat, maakt dat volgens 's lands hoogste bestuurscollege niet anders. (Persbureau Cerberus)

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Bingo SVIK

Stichting SVIK organiseert op donderdag 6 oktober een bingo in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. Er zijn mooie geldprijzen te winnen. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Youth Alpha cursus

Vanaf woensdag 5 oktober start in Dirksland de Youth Alpha cursus. Het is een cursus van elf avonden plus een weekend. De avond wordt altijd gestart met een maaltijd, met vervolgens een praatje over een thema en daarna wordt er in kleine groepjes over het thema doorgepraat. De Youth Alpha Cursus is voor jongeren van 16 jaar en ouder. Vanaf 18.30 uur staat de maaltijd klaar en de avond duurt tot uiterlijk 21.00 uur. Bij de behandeling van de onderwerpen staan de volgende vragen centraal: Is er meer? Wie is Jezus? Waarom zou je geloven? Daarnaast mogen alle vragen worden gesteld. Informatie en aanmelden kan via jeugdwerker@hervormddirksland.nl.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Scootmobieltour

Op dinsdag 11 oktober organiseert de PGGO de laatste scootmobieltour van het seizoen. Deze keer gaat de tour richting Ooltgensplaat. De start is om 13.30 uur op de carpoolplaats bij Hetty, bij de bushalte Schaapsweg. Onderweg is er natuurlijk weer koffie, thee met iets lekkers. Eigen bijdrage € 2.50. Zorg voor een goed opgeladen accu of neem oplader mee. Aanmelden bij Elly: 845077 of hboogaard@me.com of PGGOinfo@gmail.com.

MELISSANT

Vergadering voor decembermaand

Oranjevereniging, De Dorpsraad en Stichting Melishof beleggen een avond om over de decembermaand te praten. Deze is op 6 oktober om 19.30 uur in de Melishof. Alle inwoners uit Melissant zijn hierbij van harte uitgenodigd. Er zal die donderdagavond gesproken worden over de wintermarkt, de kerstboom, de wensen die daarin komen te hangen, een actie voor de kinderafdeling van ons ziekenhuis Van Weel-Bethesda in Dirksland.

Koffieochtend in de Melishof

Woensdag 12 oktober a.s. is er weer een koffieochtend in de Melishof. Onder het genot van een lekker bakje koffie, gaat u dia's zien. Annet van Leersum en haar man hebben een mooie vakantietocht gemaakt. Deze gaat over hun reis naar de Noordkaap. De aanvang is 10.00 uur en het eindigt rond 12.00 uur. De volgende woensdagochtenden zijn: 16 november en 19 december met een kerstlunch. De entree is € 1,25, dit is exclusief koffie of thee. Opgeven bij Dirk Spahr van der Hoek. Tel. 602411. Wie geen vervoer heeft, kan dit aangeven en u wordt kosteloos opgehaald. Een ieder van Melissant is welkom.

MIDDELHARNIS

Bingomiddag

De activiteitencommissie van het Ouderenwerk houdt op woensdagmiddag 19 oktober een bingo voor jong en oud in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Zij hopen er een leuke gezellige middag met u te hebben. Er zijn ook weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is van harte welkom op deze middag in het Wijkcentrum. Om 13.00 uur gaan de deuren open voor de bezoekers, de 1e ronde begint om 13.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De 9 ronden bingo kosten u € 4,50, inclusief de koffieronden. En wegens succes, ook weer een vluggertje met grote prijs voor € 1,-. Er loopt een verloting tussendoor met 6 loten voor € 2,50. Het wijkcentrum is rolstoeltoegankelijk. Wilt u meer informatie? Bel dan met 483366.

Jan Baks in de Emmauskerk

Jan Baks is een van de eilandelijke natuurfotografen. Al tijdens zijn werkzame leven als arts maakte hij prachtige opnames in binnen- en buitenland. "Indrukwekkend zijn al die foto's van een wereld die wij niet gemaakt hebben, maar ons is geschonken", aldus de organisatie van een presentatie van Baks. Hij zal voor de pauze laten zien hoe mooi Goeree-Overflakkee is en na de pauze trakteren op een presentatie over de schepping. De laatste toont prachtige beelden begeleid door muziek. Welkom op maandag 10 oktober 2016 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. Zie ook op www.emmauskerkmiddelharnis.nl.

Opbrengst collecte Spierfonds

Van 11 tot en met 17 september is er door vrijwilligers van het Prinses Beatrix Spierfonds gecollecteerd in Middelharnis/Sommelsdijk. Samen hebben zij een prachtige opbrengst van € 3.019,07 opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten. "De inzet van onze vrijwilligers is onmisbaar. De collectanten en donateurs maken mogelijk dat het fonds in het komende jaar meer onderzoek naar spierziekten kan financieren", aldus Joanna van Drongelen, hoofd collecte- en vrijwilligersorganisatie Prinses Beatrix Spierfonds. Hebt u de collectant gemist, maar wilt u toch nog een bijdrage overmaken? Dat kan via giro 969 of sms SPIER naar 4333 (eenmalig € 1,50).

OOLTGENSPLAAT

Verkoping vrouwenvereniging

Op zaterdag 8 oktober houdt de vrouwenvereniging van de Gereformeerde Gemeente een verkoping. Er is weer van alles te koop, zoals leuke creatieve dingen, handwerken, kinderbaretten, pindakransen voor de vogels, groente en fruit, vers gebrande noten, boeken en nog veel meer. En allerlei lekkers van de bakker, zoals appelflappen, puddingbroodjes, worstenbroodjes, bolussen, enz. Ook voor voordelige (kerst)kaarten kunt u bij hen terecht. Voor kinderen is er een workshop waar ze creatief bezig kunnen zijn. Natuurlijk is er ook een koffiehoek waar u koffie, thee of limonade kunt drinken met lekkere cake of kruidcake erbij. De verkoping is tussen 9.00 en 13.00 uur in de zaal van de kerk, van Weelstraat 1 te Ooltgensplaat.

Start projectkoor

"Heb je altijd al eens de sfeer willen proeven van zingen rond Kerst? Wil je voelen hoe het is om te zingen in de kerstnachtdienst? Wil je ook bijdragen aan een kerstzangavond voor ouderen? Wij nodigen je van harte uit om deel te nemen aan ons Projectkoor rond Kerst", aldus de organisatoren in hun uitnodiging. Zij willen met dit projectkoor mensen laten proeven hoe het is om voor een zaal met mensen te zingen met Kerst en de waardering die men er voor terug krijgt te ervaren. "Ben je ouder dan 14 jaar en wil je graag zingen, maar wil je niet vast bij een koor? Zing je bij een koor maar wil je (tijdelijk) eens wat anders proberen?" Belangstellenden zijn welkom vanaf zondag 9 oktober van 19.30-21.30 uur in de Gereformeerde Kerk (Zuid-Achterweg 17, Ooltgensplaat). Meer info via: Karin Mulders, 0187-847191 of via de email: jehosua@freeler.nl.

OUDDORP

Rommelmarkt

Zaterdag 8 oktober is er weer rommelmarkt aan de Marijkeweg 1 van 10.00 tot 13.00 uur.

Herfstmarkt

Op zaterdag 8 oktober hoopt de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente uit Ouddorp een gezellige markt te organiseren t.b.v. het aflossingsfonds van hun kerkgebouw. Deze markt vindt plaats bij de fam. Hoek, Oudelandseweg 4 in Ouddorp. Naast de bekende oliebollen en kibbeling zijn er vele andere artikelen te koop. Zo zijn er tweedehands boeken, gebakken vis, brocante, bloembollen, div. snoepsoorten en kruiden waarvan de gedeeltelijke opbrengst is voor 'Adullam', kinderkleding van 'Uniek voor kids'. Natuurlijk kunt u ook langskomen om gezellig koffie te drinken met iets lekkers erbij. Er zijn ook patat en snacks. De markt is van 9.00 tot 15.00 uur.

Opbrengst scoutsfair

De scoutsfair van zaterdag 24 september van scouting Jan Joosten uit Ouddorp heeft het mooie bedrag opgebracht van 1.700 euro. Alle sponsors, kopers en helpers die deze dag tot een groot succes gemaakt hebben dan ook heel hartelijk dank gezegd.

OUDE-TONGE

Jeugdmiddag Oude-Tonge

Op woensdag 12 oktober is er een herfstmiddag voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De jeugd is welkom van 13.30 tot 15.00 uur. Kosten € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen: 0187-642514 of Koop en Matty Klos: 0187-643622.

SOMMELSDIJK

Bingo O-G-O

Woensdag 12 oktober is er een bingo van de O-G-O om 13.30 uur in het wijkgebouw van De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open om 13.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden zeven rondes voor € 3.50. Daarnaast nog 9 gratis prijsjes en in de pauze 2x een extra ronde voor € 1.00 per ronde. Daarbij is er nog een verloting. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Herfststukjes maken

Vrijdag 21 oktober is er een workshop herfststukjes maken. In deze workshop gaan de deelnemers decoratief aan de slag met een herfststuk voor op tafel of voor in de vensterbank. Een schaal, pot of vaas zelf meenemen. Kosten: 10,- p.p. Aanvang 19.30 uur, 't Trefpunt, Oranjelaan 14. Maximaal aantal deelnemers: 15, dus vol = vol. Aanmelden kan via truusmoerkerken@hotmail.com.

STELLENDAM

Bingo VOS

Vereniging Oranjefeest Stellendam houdt vrijdag 7 oktober een bingo-avond als afsluiting van alle evenementen. Er worden tien rondes gespeeld, met als slot een superronde met vele mooie prijzen, die mogelijk zijn gemaakt door vele sponsoren. De bingo zal worden gehouden in het Haegse Huus. De zaal is open om 19.00 uur en de bingo begint om 19.30 uur. Voor meer informatie zie de website: www.Vos-web.nl of telefonisch: 0187-493292.

Visverkoop Mannenkoor DEV

Op zaterdag 8 oktober zal het mannenkoor Door Eendracht Verbonden uit Stellendam een visverkoop houden op het Oranjeplein bij Plusmarkt Tessemaker. De mannen bieden u dan versgebakken vis aan, zoals kibbeling, schar, schol en tong. U bent hartelijk welkom aan de kraam om u van een visje te voorzien.

Inloop Caleido

Op woensdag 5 oktober van 19.00-21.00 uur bent u weer van harte welkom voor een gezellig avondje bingo. Er is voor iedereen prijs en er zijn geen kosten verbonden aan deze avond. De Inloop is geopend elke dinsdag van 10.00-13.00 uur en elke donderdag van 10.00-16.00 uur. Elke maand is er een avondactiviteit voor inwoners uit Stellendam en omgeving. Voor iedereen staat de koffie/thee gratis klaar. De Rank is te vinden aan de Bosschieterstraat 6 in Stellendam.

Goederen voor Roemenië

Vrijdag 7 oktober houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30-19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

Standhouders voor Kerstmarkt gezocht

SOMMELSDIJK – Op zaterdag 10 december wordt er een kerstmarkt gehouden in de zalen van wijkgroep De Sperwer.

De organisatie is op zoek naar standhouders met unieke, bijzondere en/of creatieve artikelen die bij kunnen dragen aan een sfeervolle kerstmarkt.
De huurprijzen van de tafels bedragen: 1 tafel van 1.20 bij 80 cm € 7,50; Een blok van 2 tafels met de afmetingen van 2.40 bij 80 cm € 12,50 en een blok van 3 tafels met de afmetingen van 3.60 bij 80 cm € 17,50. Voor plaatsing van een standaard of iets dergelijks naast de tafels wordt een vergoeding gevraagd van € 2,50.
Bij inschrijving dient er vooruit betaald te worden. Inlichtingen kan verkregen worden via: DenHoogenCaemer@gmail.com of telefonisch: mevr. Van der Veer: 0187-486872 of mevrouw Van der Waal: 0187-484578.
De organisatie is een samenwerkingsverband tussen wijkgroep de Zwaluw en de Bewonerscommissie van het appartementencomplex Den Hoogen Caemer.

Stichting RealTime start met jongerenavonden

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op zaterdag 8 oktober hoopt RealTime het nieuwe seizoen weer aan te vangen.

Jongerenwerker van het HJW Marcel Vroegop hoopt een lezing te houden over het thema 'Ben jij een smaakmaker?'. Marcel: "Zout hoort in het zoutvat! Zou dat echt zo zijn? Ik twijfel. Misschien hoort het er eventjes, maar niet al te lang hoor. Zout komt immers pas tot zijn bestemming als het uit het zoutvat komt. Een zoutvat voelt misschien wel veilig, maar het zout blijft doelloos en verliest zijn waarde. Over zout en echte smaakmaker-zijn, daar gaan we het 8 oktober met elkaar over hebben. Tot dan!"

Iedereen is weer welkom op dezelfde locatie als vorig jaar. Edudelta de Groen, Langeweg 107 Middelharnis/ Sommelsdijk. De avonden beginnen om 19.45 uur. Ben je nog nooit geweest? Kom gerust! www.realtimego.nl. Noteer ook alvast de andere avonden:

8 oktober: Marcel Vroegop 'Ben jij een smaakmaker?'; 12 november: Evangelist J. v. Dooijeweert (open avond. Jong en oud welkom!) 'Wandelen met God'; 10 december: Ds. G.R. Procee 'Gedoopt?!'; 14 januari Ds. J.Th. Pronk 'Mijn leven voor U'; 11 februari Ds J.W. van Estrik '(Ver)wachten?!'; 11 maart Kees van Vianen 'Belijden is doen!?'; 8 april Ds K. Hak 'Gods Vaderhart'; 13 mei Ds F. van Binsbergen 'Als het leven (soms) pijn doet'.

Plaatsingsgebied Battenoert

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op de lijst Mededelingen in de gemeenteraad was donderdagavond het antwoord van het college geplaatst op vragen van de Partij van de Arbeid over de wijziging van de plangrens van plaatsingsgebied Battenoert (winddossier).

Door Jaap Ruizeveld

Dit weer na een eerdere beantwoording op vragen over de wijze van het tot stand komen van dit plaatsingsgebied. Voeg daarbij het verzoek vanuit het presidium om het eerder aangeleverde schema over beslismomenten en bevoegdheden aan te vullen en ook een tijdspad aan te geven, bij elkaar reden genoeg voor de PvdA om de brief alsnog kort te laten agenderen voor drie aanvullende vragen.

In de college-brief wordt gesteld dat in het vaststellingsproces van de structuurvisie er een afweging is gemaakt door de raad tussen alle ingediende zienswijzen en aangenomen moties. Dit leidde tot aanpassingen van de plaatsingsgebieden. Geschrapt zijn bijvoorbeeld Den Bommel-zuid en toegevoegd Anna Wilhelminapolder en gewijzigd bijvoorbeeld Battenoert, Van Pallandtpolder en Noordrand. De structuurvisie moest een resultaat opleveren geeft het college nog eens aan. De provincie zou een te gering megawatt niet accepteren. Aan de oostzijde van plaatsingsgebied Battenoert wordt overigens voldaan aan de afstandsnorm van 900 meter tot woonkernen en recreatiegebieden, meldt het schrijven. Eijkenduijn vroeg of de aangegeven grenzen in het formele besluit worden gerespecteerd, of er na dit besluit toch nog aanpassingen waren geweest en zo ja zou dit dan tot een aanpassing, dus nieuw besluit moeten leiden. Wethouder Tollenaar was in één zin klaar met de beantwoording. Ja op vraag 1, nee op vraag 2 en ja op vraag 3.

Boerderijfair voor SMA levert € 13.286,46.

OUDDORP - Zaterdag 1 oktober was het dit jaar al weer voor de vijfde keer dat er een Boerderijfair gehouden werd voor SMA de Wereld Uit. Het was weer een gezellige drukte. Veel mensen wisten de weg naar de Boerderijfair weer te vinden. De fair bracht € 13.286,46 op.

Ook dit jaar was er weer een succesvolle taartenbakwedstrijd. Er zijn veel mooie en lekkere taarten ingeleverd voor de wedstrijd. De taarten werden professioneel gekeurd door Hans Kastelein van de Echte Bakker Akershoek, publieksjury Erwin Krose en Marthyn Mol en dit jaar hadden we voor het eerst een kinderjury: Nico Grinwis en Jelle Kastelein. Na de keuring zijn de taarten opgesneden en verkocht voor het goede doel. De prijswinnaars zijn: 1e prijs Nella Hoek, 2e prijs Nella Meijer, 3e prijs Lieneke Grootenboer en de originaliteitsprijs: Bianca Meijssen. Bij de kinderen wonnen: de 1e prijs Fleur en Gisette, 2e prijs Ravenna Raven en de 3e prijs Mathilde de Jong.
En van de overige verlotingen, de bladblazer die verloot werd is gewonnen door Peter Meijer. De naam van de beer was Joris en is gewonnen door Jaap Tanis en de gehaakte beer is gewonnen door Ruth van Mourik.
De organisatie wil familie, vrienden, vrijwilligers en alle sponsors die de fair mogelijk hebben gemaakt hartelijk bedanken.
Ook mag er dankbaar vermeld worden dat er in de 5 jaar dat de familie en vrienden van Jasmijn actie voeren, al ruim € 100.000 opgehaald is met al hun acties en donaties.
Wilt u ook nog hun actie steunen, dan kan dat door een donatie te doen op https://sma.spieractie.nl/actie/jasmijn-tanis-4.

Ad Gloriam Deï geeft concert in Burgh

BURGH – 'Dankt God in alles…' is het thema van de uitvoering van Christelijk vocaal- en instrumentaal ensemble 'Ad Gloriam Deï' op zaterdag 8 oktober 2016. In de Hervormde Kerk van Burgh aan de Burghse Ring.

Ad Gloriam Deï brengt werken van de volgende componisten ten gehore: H. Schütz, D. Buxtehude, G.B. Sammartini, M. Hauptmann, F. Mendelssohn, W.A. Mozart, Joh. Brahms en A. Vivaldi. Koorzang zal afgewisseld worden met instrumentale werken.

Aanvang van de uitvoering die, na de vele positieve reacties na de uitvoering in Stad aan 't Haringvliet in juni, een herhaling van die uitvoering is, zal zijn om 20.00 uur in bovengenoemde kerk. Als ensemble nodigen wij u van harte uit deze avond om de verkondiging van het Woord middels zang en instrument (nog eens) tot u te nemen. De kerk zal geopend zijn vanaf 19.30 uur.

Het koor begon eind 2008 als een kleine vriendengroep met Sander van den Houten als dirigent en begeleider, nu hoofdorganist te Kampen. Later maakte ze een doorstart o.l.v. de huidige dirigent, Jan Bezuijen.
Jan is te kenschetsen als een bevlogen musicus. Hij is organist en beiaardier te Goedereede en Stad aan 't Haringvliet en tegenwoordig ook organist van de dorpskerk in zijn geboortedorp Ouddorp.

Het koor repeteert twee à drie keer per maand en streeft ernaar het seizoen met een themaconcert af te sluiten. Graag zou men het koor nog versterken met bassen en tenoren. Dus bent u muzikaal, kunt u noten lezen en heeft u interesse? Neem dan contact op met Sarine Bakker, tel. 0167-573140 of met Cor Roon, tel. 06-22661064. Kom gerust eens een repetitie bijwonen om te kijken of het wat voor u is.

Prinsjesdagontbijt: Economische groei, dankzij of ondanks het kabinet?

Prinsjesdagontbijt 2016 op Goeree-Overflakkee. Linksboven en rechtsonder resp. de sprekers Harold van den Berge en Koos Moerland. Foto's: Hans Villerius

STELLENDAM – Zodra het Prinsjesdag is geweest kan ondernemend Nederland rekenen op een informeel én informatief ontbijt, aangeboden door Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs. Op verschillende locaties in het land worden relaties en klanten verwelkomd om zich onder het genot van een compleet verzorgd ontbijt te laten bijpraten over de belangrijkste regelingen die Prinsjesdag bracht. Het Prinsjesdagontbijt, op Goeree-Overflakkee werd het dit jaar afgelopen woensdag gehouden, in restaurant Zoet of Zout te Stellendam.

Door Hans Villerius

Al een aantal jaren organiseert Visser & Visser het Prinsjesdagontbijt, vlak nadat de Minister van Financiën de nieuwe landsbegroting presenteerde. Terwijl ondernemers uit de regio elkaar ontmoeten, onder het genot van een goed en smakelijk ontbijt, gaat mr. Harold van den Berge, partner en belastingadviseur bij Visser & Visser, voor zijn gasten in vogelvlucht langs de meest in het oog springende maatregels en wijzigingen in de financiële/fiscale regelgeving die uit de Miljoenennota en uit het nieuwe Belastingplan voortvloeien.
Daarnaast is er ook een gastspreker uit de regio. Dat was ditmaal drs. Koos Moerland, voorzitter van de Raad van Bestuur van CuraMare.

Verbinden

Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland maakt onderdeel uit van CuraMare en over het ziekenhuis ging 't in Moerlands speech. Het Dirkslandse ziekenhuis ziet zich al jaren geplaatst voor de uitdaging om te midden van alle ontwikkeling en regelgeving in zorgland overeind te blijven. Diverse kleine ziekenhuizen in Nederland zijn in diezelfde strijd al ten onder gegaan. En als de bestuurders van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis zo'n vijftien jaar geleden van de vele bedreigingen geen kansen hadden gemaakt en niet proactief tewerk zouden zijn gegaan, zou Goeree-Overflakkee waarschijnlijk inmiddels ook geen ziekenhuis meer hebben gehad. Maar het is staande gebleven, hoewel het – zij het op wisselende fronten – nog altijd dezelfde strijd voert. De strategie die in het huidige tijdsgewricht essentieel is, is het maken van verbindingen, zo gaf Moerland aan. "
Een noodzakelijke voorwaarde" noemde hij het zelfs, om als ziekenhuis te kunnen blijven bestaan. "Daarom wordt nauwe samenwerking gezocht met vele partners en ondernemers in de regio en maken we intensief gebruik van onze netwerkorganisatie. Op het gebied van samenwerking ís het eiland heel actief. Gezamenlijk worden grootse dingen opgepakt en ontstaat er synergie. Op die manier is er onder andere weer groei ontstaan in plaats van krimp. En vanuit de beweging Paulina.nu willen we werken aan een gezonde en vitale regio, waarin we met elkaar en voor elkaar verantwoordelijkheid nemen voor excellente, betaalbare en voor iedereen toegankelijke en bereikbare gezondheidszorg en preventie. Dat is onze droom en dat proces ís aan de gang."

Miljoenennota

Aansluitend was het woord aan Harold van den Berge, die eerst inging op de Miljoenennota. "Die zou je kunnen zien als eindrapport Rutte II, of als slotbalans van acht jaar VVD/PvdA." De Miljoenennota 2017 behelst vier hoofdpunten, zo gaf hij aan: er is sprake van aanhoudend economisch herstel, de overheidsfinanciën zijn meer in balans, een sterke stijging van de uitgaven is afgeremd en de koopkracht is hersteld. "Een mooi rapport met goede cijfers", reageerde Van den Berge, "maar toch laat het lezen ervan een ontevreden gevoel achter." En hij legde uit waarom. "De ambities van kabinet Rutte II waren een eerlijke verdeling van lasten, het op orde brengen van de overheidsfinanciën en het duurzaam versterken van de economie. Het tweede is gelukt, of het eerste werkelijk is bereikt kun je je vraagtekens bij zetten, maar de vele malen dat in de Miljoenennota gesproken wordt dat de economie duurzaam is versterkt dankzij het kabinet, blijkt helemaal nergens uit. Vergelijken we de economische groei van Nederland met andere economieën in de Eurozone, dan is die van Nederland nauwelijks gegroeid", zo gaf hij aan. En hoogleraar economie en overheidsfinanciën Bas Jacobs citerend: 'Nederland heeft economisch slechts marginaal beter gepresteerd. En ten opzichte van andere landen substantieel minder'. "Het doet dan ook de vraag rijzen of de economische groei díe er is, bereikt is dankzij het kabinet of ondanks het kabinet…", zo besloot Van den Berge zijn 'algemene beschouwingen'.

Belastingplan

Met betrekking tot het belastingstelsel 2016 merkte de fiscalist op dat het huidige fiscale stelsel niet geloofwaardig meer is, scheef is gegroeid en dat fiscaal herstelbeleid dringend nodig is. "Maar de wetsvoorstellen die er voor 2017 liggen, maken het er niet beter op", zo waarschuwde hij alvast. "Ze zijn vooral heel veel, maar verder beleidsarm en niet verrassend."
In vogelvlucht liet hij de meest aansprekende fiscale wetsvoorstellen de revue passeren, zoals de Fiscale vereenvoudigingswet, de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer, wijzigingen in de Vennootschapsbelasting, in de Schenk- en Erfbelasting en in box 3 van de Inkomstenbelasting. Met een actielijst voor de onder zijn gehoor zittende ondernemers rondde Van den Berge zijn verhaal af, zodat ze op fiscaal gebied weten wat ze dit jaar in de gaten moeten houden.

Concert voor Pink Ribbon

Op zaterdag 15 oktober 2016 om 19:30 uur organiseert MusictoServe in de Hervormde kerk te Middelharnis een concert, waarvan de opbrengst bestemd is voor Pink Ribbon. Pink Ribbon maakt zich hard voor een beter en langer leven voor borstkankerpatiënten. Aan deze avond werken mee: Christelijk mannenkoor Soli deo Gloria uit Urk onder leiding van Jaap Kramer, The Lailly Voices en organist/pianist Mark Brandwijk.

Kaarten voor deze avond zijn verkrijgbaar bij boekhandel Van der Boom te Sommelsdijk, via musictoserve@outlook.com of telefonisch via 0187-480204.

Prijs kaarten:

Volwassene: voorverkoop € 10,- en bij de kerk € 12,-

Kind (tot en met 12 jaar): voorverkoop € 5,- en bij de kerk € 7,50

(Opening kerk 18:45 uur)

COAS viert officiële opening in Rabobankkantoor

Jan de Waard (r.) overhandigt, namens Coas en Rabobank Het Haringvliet, de cheque aan Johan Jansen ten bate van het instrumentenfonds van De Hoop. Links Evert de Blok en Janco Tanis. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Wie COAS Software Systems zegt, denkt mogelijk aan Stellendam. En da's niet ten onrechte. Bijna dertig jaar geleden begonnen daar de bedrijfsactiviteiten en nog steeds is daar een deel van de onderneming gevestigd. Maar sinds inmiddels ruim een jaar is het grootste deel van het bedrijf gehuisvest in het fraaie Rabobankkantoor op de hoek Rottenburgseweg/Langeweg te Middelharnis. "We 'wonen' hier dus al een poosje, maar officieel openen zou toch wel leuk zijn", sprak eigenaar Evert de Blok afgelopen vrijdagmiddag tot een talrijk publiek dat op uitnodiging naar het Rabokantoor was gekomen voor… inderdaad, de openingshandeling.

Door Hans Villerius

Tijdens zijn welkomstwoord blikte De Blok terug op de bestaansperiode van zijn bedrijf, vanaf de oprichting tot heden. De ontwikkelingen die zijn doorgemaakt op het gebied van groei, huisvesting en locaties passeerden de revue. Ook het starten van een nevenvestiging in India. En natuurlijk werd verteld over het uitgebreide dienstenpakket dat COAS levert. Dat is het maken van software voor zowel internationale multinationals als voor het midden- en kleinbedrijf. Maatwerk software voor de volle breedte van bedrijven, dus waarmee alle processen binnen bedrijven worden aangestuurd: productie, logistiek, kantoorautomatisering, planning, contactenbeheer, urenplanning, enz. "En in de bijna dertig jaar dat we dit doen, zijn eigenlijk nauwelijks klanten afgevallen, dus we hopen dat we 't goed doen", aldus De Blok. Sinds 2005 is hij zich meer op andere activiteiten gaan richten en heeft Janco Tanis de leiding over het bedrijf. Ook hij voerde het woord tijdens de openingsmiddag en benadrukte dat door "vanuit bescheidenheid te werken en goed je best te doen er ook wel eens werk voor anderen mag worden gedaan".
Toen een flink grotere huisvesting noodzakelijk werd en nieuwbouw al overwogen werd, kwam De Blok ter ore dat in het grote Rabobankkantoor in Middelharnis ruimte beschikbaar kwam. Voor COAS een interessante optie en in goed overleg met de Rabobank werd overeengekomen dat de hele bovenverdieping voortaan door COAS 'bewoond' zou worden. Dat werd halverwege vorig jaar een feit. De receptie en kantine zijn sindsdien in gezamenlijk gebruik. En naar verwachting zal volgend jaar ook de Stellendamse (hardware)tak van het bedrijf hiernaartoe verhuizen, zo gaf De Blok aan.

Cadeau

Ter gelegenheid van de opening van COAS in het bankkantoor gaven COAS én de Rabobank een mooi cadeau weg. Fanfare-orkest De Hoop te Stellendam bestaat dit jaar 120 jaar. Evert de Blok heeft daar in vroeger jaren gemusiceerd en nog altijd draagt hij het orkest een warm hart toe. Meer dan eens heeft hij vanuit z'n bedrijf De Hoop geholpen als daar investeringen moesten worden gedaan. En ook op de Rabobank mocht het Stellendamse orkest meermaals rekenen. Vrijdagmiddag was dat opnieuw het geval: COAS schonk De Hoop € 10.500 en de Rabobank € 3.500. Scheidend directievoorzitter Jan de Waard van Rabobank Het Haringvliet overhandigde namens de bank de cheque aan voorzitter Johan Jansen van De Hoop. Voor De Waard was het zijn laatste officiële handeling, daar deze dag zijn laatste werkdag was. Voor Jansen was het een merkbaar emotioneel moment toen hij de cheque dankbaar in ontvangst nam. Verder loopt momenteel een aanvraag voor een bijdrage uit het Prins Bernhard Cultuurfonds. Uiteindelijk hoopt de muziekvereniging twee grote instrumenten voor het fanfare-orkest aan te kunnen schaffen en maar liefst twintig nieuwe instrumenten – trompetten en bugels – voor de nieuwkomende jeugdige muzikantjes, die voor het orkest de toekomst vormen.

Kwaliteits Slagerij Buth bij de Top 10 van Nederland met Lekkerste Bal Gehakt

Slager Krijn Buth met de gehaktballen.

OOLTGENSPLAAT – Slager Krijn Buth uit Ooltgensplaat is trots dat 'zijn' bal gehakt na een grondige keuring in de Top Tien van Nederland staat. Maar nog groter zal het feest zijn als op 10 oktober zal blijken dat onze gehakt bal nummer één van Nederland is geworden?

Tekst en foto: Adri van der Laan

Met groot enthousiasme vertelt Krijn Buth over het slagersvak. Vooral als het gaat om het deelnemen aan wedstrijden met zijn producten, want regelmatig doet hij aan wedstrijden mee. Kort geleden scoorde hij goed met zijn spareribs ook bij de top 10 van Nederland! En onlangs stuurde hij zijn gehaktballen in voor de jaarlijkse strijd om de Lekkerste Bal Gehakt 2016. Bij de voorselectie bereikte de gehaktbal van Krijn Buth de laatste tien en werd hij samen met negen collega's genomineerd voor de prijs van de Lekkerste Bal Gehakt 2016.

Er breekt nu een spannende tijd aan voor het team van Kwaliteits Slagerij Buth want een mistery guest zal of heeft één dezer dagen de winkel aan de Pieter Biggestraat bezocht en vervolgens zal een deskundige jury bepalen hoe de Top Tien eruit zal zien. "Het wordt nu wel eens tijd voor een eerste plaats", aldus Krijn Buth. Hij legt uit dat hij sinds 2009 jaarlijks zijn gehaktballen instuurt en in 2010 2e van Nederland was de andere jaren verdiende hij hiermee een nominatie. Een teken dat hij met het vervaardigen van de gehaktballen op de goede weg zit.

Op de vraag wat het geheim is van een goede gehakbal verklapt Buth natuurlijk niet het recept, maar hij legt uit dat bij het vervaardigen van een gehaktbal veel komt kijken. Het belangrijkste is om de allerbeste grondstoffen te gebruiken. De kwaliteit van het gebruikte vlees is belangrijk maar ook een goede balans tussen de gebruikte kruiden. Verder is natuurlijk ook het bakproces heel belangrijk. Er zijn een aantal slagers die de gehaktballen instuurt via een pakketdienst. Maar slager Buth kiest ervoor om zijn product persoonlijk af te leveren, want "dan weet je dat het op de goede manier afgeleverd wordt".

Omdat Slager Buth regelmatig met zijn gehaktballen bij de beste tien van Nederland eindigde komen er veel klanten van buiten Ooltgensplaat speciaal voor zijn gehaktballen naar hem toe. "Sommige klanten die wat verder weg wonen sturen we de gehaktballen op". Op de goede manier verpakt en gekoeld werkt dit prima.

Tot maandag 10 oktober blijft het spannend voor het team van Slagerij Buth, want dan wordt bekend gemaakt welke slager de lekkerste gehaktbal van Nederland heeft gemaakt.

Slagerij Buth is een echt familiebedrijf. De opa van Krijn begon 112 jaar geleden op de Molendijk in Ooltgensplaat een slagerij. Later verhuisde de slagerij in 1968 naar de Pieter Biggestraat. Natuurlijk is er in die tijd veel veranderd. Het slachten van toen, tot het volledig verzorgen van Koude en Warme buffetten en barbecue partijen van nu, voor soms wel meer dan honderd personen. "Vooral dat laatste is een soort sport om het de mensen zo goed mogelijk naar de zin te maken". Samen met zijn team lukte de slager dat goed want ook de afgelopen zomer heeft hij weer vele partijen verzorgd in de regio en daarbuiten.

Straks vaart de MD10 aan kop van de Sail-vloot

Burgemeester Ada Grootenboer, met zuidwester, tovert de MD10 tevoorschijn. Foto: Kees van Rixoort

MIDDELHARNIS – Het was een langdurige precisieklus, waarvoor M.J. van Riel industrial movements alle lof kreeg, die in de loop van de vrijdagmiddag uitmondde in het plaatsen van de MD10 Johanna Hendrika op de restauratiehelling van de Menheerse werf. Daar gaf burgemeester Ada Grootenboer, omgeven door veel belangstellenden en onder een heerlijk septemberzonnetje, het officiële startsein voor de restauratie van dit unieke vissersschip. Zij deed dat, met een gele zuidwester op haar hoofd, door met een waterspuit 'MD10' tevoorschijn te toveren op de romp van het schip.

Door Kees van Rixoort

De MD10 Johanna Hendrika is een 120 jaar oude beugsloep. Het unieke is dat dit schip het enige nog overgebleven exemplaar is in zijn type. En dan te bedenken dat er voorheen wel twintig in de haven van Middelharnis konden liggen en ook vissers uit bijvoorbeeld Pernis, Zwartewaal, Vlaardingen en Maassluis er het ruime sop mee kozen.

Het vervoer van de MD10 was precisiewerk. Foto: Coerd de Heer

"Het is bijna 120 jaar geleden dat dit schip voor het eerst de haven van Middelharnis verliet", vertelde Laurent den Hollander van de Stichting Behoud Beugsloep MD10 tijdens de feestelijke bijeenkomst op de Menheerse werf. "Het was in februari 1897 dat schipper Leen Koster en zijn bemanning het havenkanaal uit voeren, op weg naar de visgronden in de buurt van de Shetland Eilanden en Noorwegen. Ja, het waren lange, zware reizen."

"Nu, 120 jaar later", vervolgde Den Hollander, "is de MD10 terug in Middelharnis na omzwervingen langs Scheveningen, België, Noorwegen en laatstelijk de haven van Boulogne. De Franse douane had de Johanna Hendrika opgebracht en geconfisqueerd met drugs aan boord. Na lang onderhandelen is het schip in 2006 naar de oude thuishaven Middelharnis gehaald." Den Hollander noemde de rol die zijn overleden broer Ludovic daarbij speelde.

Dankzij de Stichting Behoud Beugsloep MD10 en de Rabobank Goeree-Overflakkee bleef de nog volledig originele romp behouden. De conserveringsfase is achter de rug, dankzij steun van meerdere bedrijven, waaronder Adviesgroep De Vogel, fondsen (Stichting Maatschappelijke Belangen) en de provincie Zuid-Holland (Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee) en, in de woorden van Den Hollander, "de niet-aflatende energie van Coerd de Heer en Mariska van Gent van de Menheerse werf". Nu volgt de restauratie- of herstelfase, nadat het schip lange tijd bij de buitenhaven van Middelharnis te vinden was en vrijdag 30 september dus naar de werf aan de havenkom van Middelharnis werd getransporteerd.

Mooi dat dit erfgoed weer op de helling ligt. In het dorp waar ooit twintig beugsloepen met in totaal 260 bemanningsleden lagen, waar de visserij een grote betekenis had voor de gehele gemeenschap. Waar anno 2016 niets van over is, op de MD10 Johanna Hendrika na. Volgens Laurent den Hollander is de 94 ton zware en 28 meter lange beugsloep het oudste zeevarende monument van Nederland. Hij ziet het al voor zich: de MD10 vooraan in de varende stoet van Sail Amsterdam.

Groeiend Koop de Goede Hoop verhuisd

Gert-Jan van der Valk nodigt de bezoekers naar binnen.

MIDDELHARNIS – Met een kort 'officieel moment' werd Goede Doelen winkel Koop de Goede Hoop zaterdagochtend na een verhuizing geopend. Aan de voorzitter van de Raad van Toezicht van Follow Ministries Gert-Jan van der Valk was de eer om de openingshandeling te verrichten.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Goede Doelen winkel Koop de Goede Hoop is half september verhuisd naar een nieuwe, ruimere locatie: het voormalige ReCars pand aan de Hobbemastraat 1 in Middelharnis. Het was tijd voor meer ruimte voor de mooie collectie kleding en boeken. De afgelopen weken zijn veel enthousiaste vrijwilligers dan ook bezig geweest met de verhuizing en afgelopen zaterdag was het zover: de officiële heropening. Veel regelmatige bezoekers van de winkel en de vrijwilligers waren aanwezig toen Gert-Jan van der Valk de openingshandeling verrichtte.

Van der Valk vond het een hele eer om de openingshandeling te verrichten. Hij prees de bevlogenheid van de mensen van Koop de Goede Hoop. "Een mooie naam waar zoveel aan te verbinden valt". Hergebruik, duurzaamheid en rentmeesterschap zijn begrippen die hem na aan het hart liggen en Koop de Goede Hoop sluit daar prima bij aan. "Er moet een winkel gerund worden en er moet geld op de plank komen, in een samenleving waar veel afgedankt wordt en waar een andere doelgroep er weer veel plezier aan kan beleven en dat levert inkomsten op".

Verder wees Gert-Jan van der Valk er op dat we in een samenleving waar mensen eenzaamheid, angst en onzekerheid ervaren. "Een samenleving waar mensen op zoek zijn naar intermenselijke contacten". Voor een goed gesprek kan men dan ook bij Goede Hoop terecht.

Koop de Goede Hoop levert inkomsten uit de verkoop die bestemd is voor zendingsdoelen, zoals in het verleden voor Carina Saarloos, Muskatholon en nu Follow Ministries die momenteel in Maforga hulp verleent. Gert-Jan van der Valk is verbonden aan Follow Ministries en de komende drie maanden is deze organisatie het doel. "Als het uit het goede hart komt en liefde voor mensen geeft dit goede hoop voor de toekomst".

Wie goede doelenwinkel Koop de Goede Hoop wil bezoeken, of binnenlopen voor de gezelligheid en een bakje, kan doordeweeks op diverse dagen terecht: op woensdag van 10.00 tot 13.00 uur, vrijdag van 13.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Goede gebruikte dames- en kinderkleding, boeken en DVDs zijn altijd hartelijk welkom. Wie dus nog wat heeft liggen, wellicht zelf een keer wil meehelpen of gewoon meer informatie wil kan contact opnemen via koopdegoedehoop@gmail.com of de winkel op Facebook bezoeken.

Ensemble Prins Maurits naar Roemenië

Het PM ensemble hoopt van 11 tot 18 oktober naar Roemenië te gaan.

MIDDELHARNIS - In de week voor de herfstvakantie hoopt een groep van 14 leerlingen van de CSG Prins Maurits onder leiding van dirigent Marco van 't Hoff op tournee door een deel van Roemenië te gaan.

Een zestal gemeenten van de Hongaars Gereformeerde Kerk wordt bezocht. Er zijn veel banden tussen Flakkee en diverse gemeenten in Roemenië. Er zijn ook verschillende werkgroepen op ons eiland die goederen inzamelen en nauwe contacten onderhouden. Dit keer gaat de reis naar het Noordwesten van Roemenië. Onder andere de steden Satu Mare en Baia Mare worden bezocht. We zijn te gast in de Hongaars Gereformeerde gemeente van het dorp Tameseni. (Tamásváralja in het Hongaars).
Hiernaast is er ook gelegenheid om iets te leren van de Hongaarse cultuur. De Hongaarse minderheid in Roemenië houdt hun tradities zo veel mogelijk in stand. Ook wordt een Hongaars Gereformeerde Middelbare school bezocht in Satu Mare.
De leerlingen die meegaan hebben in hun vakantie hard gewerkt voor deze reis. Wij zijn in de gelegenheid om van Rotterdam Airport te vliegen naar Boedapest en dan verder te treinen naar Debrecen, waar wij worden opgehaald.
De mensen in Roemenië hebben het zoveel minder dan wij. Daarom willen de leerlingen voor de gastgemeente van Tameseni geld inzamelen zodat de kinderen van deze gemeente (onderwijs) materialen kunnen aanschaffen.
Ook willen we graag boodschappentassen vullen. Voor mensen die in die gemeente moeilijk de winter door kunnen komen.
Het ingezamelde geld wordt bij de plaatselijke middenstand in Roemenië besteed, zodat zij ook gesteund wordt.

Mocht u ook iets willen bijdragen voor deze actie: rekeningnummer NL39RABO0342031732 t.n.v. St. Mouringh te Middelharnis. (m.v.v. Roemenië)

Inzameling 1000 Nederlandstalige kinderbijbels

GOEREE-OVERFLAKKEE - Jacoline Bijkerk-Voogd woont en werkt samen met haar man en kinderen in Suriname. Voor de organisatie Maf Suriname.

Jacoline heeft een oproep gedaan om 1000 kinderbijbels, boekjes met bijbelgeschiedenissen of Bijbels in te zamelen. Die zijn bestemd voor de kinderen van een openbare basisschool, waar twee collega's van Jacoline in oktober hopen te beginnen.
Ze willen graag elk kind een kinderbijbel/Bijbel/boekje met bijbelgeschiedenis geven, om zo ook Het Woord te verspreiden onder de kinderen in Suriname.
Daarom een dringende oproep: kijk uw kast eens na, hoeveel kinderbijbels/Bijbels heeft u? Kunt en wilt u er één of meerdere afstaan voor deze kinderen in Suriname?
De kinderbijbels/Bijbels/boekjes met bijbelgeschiedenissen mogen nieuw zijn, maar ook tweedehands en van allerlei niveau.
U kunt de kinderbijbels inleveren tot en met 29 oktober op het volgende adres: Diependorst 17, 3253 VB in Ouddorp. Buiten staat een afsluitbare box, daar mogen ze in gedaan worden.
Het vervoer naar Suriname is gratis. Degene die de dozen wil vervoeren, ziet het op zijn beurt als zijn roeping op deze manier bij te dragen aan het Koninkrijk van God.
Zie voor meer info over de fam. Bijkerk: www.szos.nl.


Wie met het gezin wil meeleven, hierbij het postadres:

Fam. A.L. Bijkerk, p/a MAF Suriname
P.O. box 2031, PARAMARIBO, Suriname


De kosten zijn in Suriname fors gestegen, waardoor er nu een flink tekort is ontstaan om in het levensonderhoud van de fam. Bijkerk te voorzien. De Thuisfrontcommissie is daarom op zoek naar nieuwe sponsors. Wie financieel wil bijdragen, zie op de site de mogelijkheden: www.szos.nl.


Allen een hartelijke groet, C. Tanis-Grinwis

Slijterij The Old Smuggler komt met eigen Gin-merk

Flip Otte toont trots de fles met het eigen merk: Gin 54.

OUDDORP - Voor ondernemer Flip Otte voelt het aan als weer thuiskomen in zijn vertrouwde slijtersvak. Anders gezegd - na zestien jaar – pakt hij de draad weer op als eigenaar en vooral vaste beheerder van een slijterij. Destijds droeg hij in Nieuwe Tonge zijn slijterij (De Molen) over aan Hans Verkerk om zich vervolgens geruime tijd actief en intensief in de commerciële wereld van vooral houten vloeren te storten. Waarbij hij nauwe contacten onderhield met Dennebos Flooring bv. Nu heeft hij aan de Achterweg 22 in Ouddorp recent zijn nieuwe slijterij The Old Smuggler geopend.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Terug dus in het metier dat hem eigenlijk nooit los heeft gelaten. Afgelopen vrijdag was er - op de Open Dag - ruim gelegenheid om een kijkje te nemen in het pand dat in de afgelopen maanden door bouw, renovatie en inrichting een aantrekkelijke uitstraling heeft gekregen.

Naam

"Ik vind het een mooie naam The Old Smuggler. Uit reacties blijkt dat bezoekers/klanten er ook een leuk gevoel bij hebben. Doet iets denken aan een bonkige smokkelaarsvloer, dus het één combineert met het ander", vertelt Flip Otte. Gastvrij toont hij zijn slijterij waarin hij voor de bezoeker het vaste aanspreekpunt zal zijn. Aan de wanden zijn de flessen overzichtelijk opgesteld. Met heldere prijsaanduiding. Een zitje, een piano waarop gespeeld mag worden, een oude op gas aangesloten potkachel maar ook een open haard hebben een plekje gekregen in de slijterij. Alle ingrediënten zijn er voor een gezellige sociale ontmoetingsplaats, waarbij de maatschappelijke kant niet uit het oog wordt verloren. Met voor de (jeugdige) kopende klant uiteraard de strikt te hanteren leeftijdsgrens (18 jaar). Maar er is meer. Flip Otte toont een fles Gin 54. ''Eigen merk'', zegt hij trots. Ontwikkeld in afstemming met Distilleerderij Van Toor uit Vlaardingen (distillateur Leo Fontijne). Volgens de website een oud ongewoon ambachtelijk bedrijf dat zich een voorname plaats op de Nederlandse kaart heeft weten te bemachtigen. Met daarnaast internationale uitstraling bekroond met prijzen in Amerika en Engeland. Het cijfer 54?Dat is mijn geboortejaar vertelt de nieuwe dorpsslijter uit Ouddorp.

Kennis

Flip Otte hoopt met kennis, gerichte adviezen, service en vriendelijke benadering snel een vast en groeiend klantenbestand op te kunnen bouwen. In de tachtiger jaren had ik al de benodigde papieren geeft hij aan. Een vinoloog ben ik niet, maar heb wel kennis van de druiven, land en grond waar de druiven groeien en geoogst worden. De slijter verkoopt geen blikjes of kleine flesjes. Wel uitgebreid binnenlands - en buitenlands gedistilleerd, gin, whisky en rum. Je vindt er ook advocaat en zelfs nog inmaak brandewijn. De wijnafdeling is ruim gesorteerd. Producten uit Australië, Nieuw Zeeland, Griekenland, Italië en Frankrijk tot bijvoorbeeld Israël.

The Old Smuggler is gerealiseerd op de locatie aan de Achterweg waar vroeger metselbedrijf Boelaars was gevestigd. En, misschien extra aansprekend (zeker voor de Ouddorpers op de zaterdagavonden), naast het perceel waar jarenlang Koen Klepper met zijn slijterij en proeverij was gehuisvest. Flip Otte ziet het allemaal wel zitten. Zo heeft hij bijvoorbeeld al op vier vaste adressen zijn Gin54 kunnen introduceren. Openingstijden: dinsdag tot en met vrijdag van 09.30 - 12.00 en van 13.30 tot 18.00 uur. Extra op vrijdagavond tot 20.00 uur. Op zaterdag sluit de slijterij om 17.00 uur.

Duiven en motorcross brengen 2100 euro op voor KIKA

OUDDORP - Op 27 augustus heeft er in het samenspel Zuid-Hollandse Eilanden een postduivenvlucht plaatsgevonden voor de KIKA. Deze vlucht was georganiseerd door P.V. De Trekvogels in samenwerking met oud motorcrossteam MC De Zaffels uit Ouddorp. Ook wel bekend van de KIKA cross een paar jaar geleden.

Door de leden van de verschillende verenigingen van het samenspel ZHE werden 2174 duiven ingeschreven voor het goede doel van deze vlucht. De duiven werden gelost in Chimay (België), een vlucht van ongeveer 200 kilometer. Zaterdag 24 september was de prijsuitreiking in het clublokaal van postduivenvereniging De Trekvogels in Ouddorp. Hoofdsponsoren van het geweldige prijzenpakket voor dit evenement waren Jumbo Sperling uit Ouddorp en een aantal vissersschepen van de Goereese vloot. Ook was er tijdens de prijsuitreiking nog een verloting met prachtige prijzen beschikbaar gesteld door diverse lokale bedrijven. Na afloop kon het prachtige bedrag van 2100 euro worden overhandigd aan vertegenwoordiger Kees Witte van KIKA afd. Goeree-Overflakkee. De organisatie kijkt erg tevreden terug op dit evenement.

Budokai Senshi betrekt vast onderkomen

SOMMELSDIJK – Met een feestelijke open dag werd zaterdag het nieuwe onderkomen van Vechtsport- en Budovereniging Budokai Senshi geopend. Het pand is te vinden aan de Gerard Walschapstraat in Sommelsdijk.

Door: Adri van der Laan

Budokai Senshi sportte op verschillende locaties, met het betrekken van het nieuwe pand heeft de vereniging nu een eigen onderkomen. Voordat men het voormalige bedrijfspand kon betrekken moest het gebouw grondig worden aangepakt. De leden van de vereniging hebben in de afgelopen weken dan ook hun steentje hiertoe bijgedragen. Sensei Jacques van Roosmalen gaf in zijn openingstoespraak aan dat Budokai Senshi na acht jaar hard werken nu is uitgegroeid tot een volwaardige club met een eigen onderkomen. De afgelopen weken is er heel hard gewerkt om het pand geschikt te maken voor de beoefenaars van de vechtsporten. De afgelopen week heel veel bijgedragen, hij bedankte de vele 'handige mensen' en onderstreepte het belang van het vrijwilligers. Ook bedankte hij de verschillende sponsoren die tot het resultaat hebben meegewerkt.

Sensei Jacques van Roosmalen verwelkomt de bezoekers nadat hij de opening met het breken van een knuppel had verricht.

Tijdens de open dag waren er verschillende demonstraties en kon het publiek kennismaken met de ruimte die de sporters nu tot hun beschikking hebben. Wie meer info wil over de organisatie kan terecht op www.budokai-senshi.com.

"Het water als vriend, maar zeer zeker ook als vijand...

Vervolg van de voorpagina

Tijdens de Maand van de Geschiedenis is het Streekmuseum voor het eerst in een nieuw jasje te zien. Dankzij een donatie van de Rotary zijn diverse ruimtes in het museum voorzien van geluid. Een gesprek in het winkeltje over de geboorte van onze latere koningin Juliana (in 1909), bijvoorbeeld, of de smid die over het beslaan van paarden met 'izers' praat.

Water

Daarnaast staat het Streekmuseum sinds zaterdag deels in het teken van 'Water, het DNA van Goeree-Overflakkee'. "Het gaat over hoe wij leren leven en overleven met water", lichtte bestuurslid Bertrand van den Boogert toe. "Het water als vriend, maar zeer zeker ook als vijand. Het is vanaf vandaag te zien als onderdeel van de vaste tentoonstelling. Het is interactief, inspelend op de behoeften van jong en oud."
Het Streekmuseum is uitgerust met meerdere touchscreens en een touchscreentafel. Beneden is een door Beeldkracht en Onwijs vervaardigde film te zien over de ontstaansgeschiedenis van Goeree-Overflakkee en over hoe wij leven met water. Boven, op de touchscreentafel, toont het museum een keur aan foto's, knipsels, filmpjes en kaarten over de watersnoodramp van 1953. 'Water, het DNA van Goeree-Overflakkee' was te realiseren dankzij financiële bijdragen vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee (provincie Zuid-Holland) en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Pompen

Voor ludieke openingen moet je bij het Streekmuseum zijn en zaterdag 1 oktober was dat niet anders. Twee lange rijen mensen – de genodigden – moesten zo snel mogelijk een emmer water doorgeven naar de kop van de rij, die werd gevormd door wethouder Gerrit de Jong en Piet Robijn, heemraad van het waterschap Hollandse Delta. Zij leegden de emmers in een bassin en sloegen vervolgens aan het pompen. Wie pompt het meeste water weg? De winnaar mocht het lintje voor de ingang van het museum doorknippen. De wethouder won, maar hij stond erop dat zijn opponent ook de schaar ter hand zou nemen. Zo knipten ze samen het vernieuwde Streekmuseum open, en de Maand van de Geschiedenis.

Met de truck ten huwelijk

MIDDELHARNIS – De laatste dag van september zal voor Leonard Vijfhuizen en Erika van den Bos voortaan een gedenkwaardige zijn. Afgelopen vrijdag 30 september traden ze in het huwelijk, in het Oude Raadhuis te Middelharnis, en hun aankomst daar mocht best gezien worden. Als vrachtwagenmonteur bij Bluekens Truck & Bus te Middelharnis heeft Leonard enkele weken geleden zijn vrachtwagenrijbewijs gehaald en het leek hem prachtig om in een Volvo truck zijn bruid op te halen en naar de huwelijksvoltrekking te rijden. Zijn baas reageerde enthousiast op die gedachte en stelde spontaan een mooie witte truck beschikbaar, inderdaad een Volvo, voor de trouwdag van Leonard en Erika. En natuurlijk, nu de bruidegom z'n rijbewijs C op zak heeft, kon hij zélf z'n bruid vervoeren. Ongetwijfeld het mooiste en kostbaarste vrachtje dat hij vervoeren kon en waarmee hij, luid toeterend, bij de burgerlijke stand arriveerde. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Senioren Bowlingclub '91 bestaat 25 jaar.

MIDDELHARNIS - Dit najaar is het alweer 25 jaar geleden dat op initiatief van een aantal bewoners uit het bij Recreatiecentrum De Staver gelegen appartementencomplex aan de Olympiaweg een senioren bowlingclub is opgericht.

Vanaf dat moment komen wekelijks op dinsdagmorgen een 20-tal gepensioneerde heren bijeen om deze mooie sport te beoefenen.
Dat het daarbij niet alleen om de sport gaat, maar vooral ook om de sociale contacten, blijkt wel uit het feit dat naast het wekelijkse bowlen regelmatig uitstapjes zijn gemaakt, samen met de partners.
Ondanks het feit dat door de jaren heen diverse leden de club zijn ontvallen is het toch mogelijk gebleken het ledental op peil te houden.
Half oktober wordt stilgestaan bij dit jubileum tijdens een gezellig samenzijn van leden en partners in Recreatiecentrum De Staver, dat al die jaren de bowlingclub gastvrij heeft ontvangen.

SGP avond 'Amerikaanse Verkiezingen'

'I have a dream'. Dat zijn de bekende woorden uit een net zo bekende toespraak van Dr. Martin Luther King. We zullen hem bijna allemaal wel kennen. Hij was iemand die stond voor eerlijkheid, werkte hard en ging vol voor de zaak waar hij in geloofde; namelijk gelijkheid voor alle Amerikanen. Bijna net zo bekend zijn wel de woorden van Barack Obama, hij sprak tijdens zijn kandidatuur en ook na zijn verkiezing in 2008; Yes, we can! Deze woorden werden uitgesproken door een man die vastberaden wist waar hij aan begon en die er volledig voor ging. Hij sprak woorden die ons raakten en waar de Amerikanen, maar ook de rest van de wereld in geloofde.

Hoe anders is dat tijdens deze Amerikaanse verkiezingen? Vele kandidaten passeerden de revue. En eigenlijk kon niemand mij overtuigen. Het leek wel alsof de beste van de slechtste overbleven. Dat gevoel overheerst steeds meer. Zeker nu duidelijk is welke kandidaten er zijn overgebleven is mijn vertrouwen sterk gedaald. Want zeg nu zelf, wie ziet het goed komen als Donald Trump de machtigste positie gaat bekleden die deze wereld kent?
Wat bij mij verbaasd, en ook erg opvalt, is dat tijdens deze verkiezingen de presidentskandidaten elkaar veelvuldig aanvallen en respectloos behandelen. Vorige week gingen Trump en Clinton voor het eerst met elkaar in debat. En er ging geen onderwerp voorbij of ze beschuldigden elkaar wel ergens van. Wat ik me dan afvraag; waar zijn de normen en waarden gebleven? De openheid? Maar vooral; waar is dan de grens?
Het is vooral zo jammer dat juist deze twee mensen een voorbeeld zouden moeten zijn voor de rest van de wereld. Twee mensen waar iedereen respect voor zou moeten hebben. Twee mensen die eerlijk en open zouden moeten zijn en die met respect naar elkaar toelopen, elkaar recht in de ogen kijken en welgemeend zouden moeten zeggen, of tenminste denken; Dat de beste voor Amerika mag winnen.
Het kan zijn dat ik mezelf enorm vergis, en dat één van deze twee kandidaten deze functie wel bekwaam kan vervullen. Één ding is wel duidelijk; Hillary Clinton of Donald Trump zal de president van de Verenigde Staten worden. En daarbij een wereldrol spelen, in het maken van grote beslissingen.Ik hoop echt dat de toekomstige president mijn vertrouwen weer volledig wint.
Eigenlijk wil ik me er nog meer in verdiepen. Een prachtige kans daarvoor is D.V. vrijdag 7 oktober aanstaande in Eben-Haëzer in Ouddorp om 19.30. Deze avond zal Riekelt Pasterkamp een interessante presentatie geven over de Amerikaanse Verkiezingen en hij kan veel meer vertellen over zowel Trump als Clinton en hun standpunten. Deze avond hoop ik zeker te bezoeken met als doel een beter beeld te vormen van de Amerikaanse verkiezingen.

Ard Dam

INGEZONDEN:
Noodzaak overname kinderboerderij Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Volgend jaar april is het 10 jaar geleden dat het echtpaar John en Sonja Kats en hun dochter Sylvia van der Veer het bestuur en beheer van de Stichting Kinderboerderij Oude-Tonge op zich namen. Samen wilden ze vervallen kinderboerderij nieuw leven inblazen en na twee jaar intensief verbouwen was het hun gelukt.

Een mooie plek waar jong en oud kon genieten van de dieren en de buitenlucht. Ook is er al een aantal jaren een leuk en educatief lesprogramma voor de onderbouw van basisscholen. Al die jaren hebben John en Sonja met veel plezier voor de dieren gezorgd. Elke dag van het jaar, zonder vakantie of vrije dagen. Maar lichamelijke problemen eisen hun tol en ze zien met lede ogen toe dat de werkzaamheden met de dag zwaarder worden en moeizamer gaan. De geest wil nog wel, maar het lijf kan niet meer. Het wordt tijd om het stokje over te dragen aan een nieuw, enthousiast team.

Ondanks de hevige pijn in been en rug, komt John nog elke dag met veel plezier zijn bed uit om naar de kinderboerderij te gaan. Hij merkt echter dat hij het werk niet meer zo goed kan doen dan hij zou willen. Alles gaat zwaar en moeizaam. Ook Sonja kan wegens COPD niet veel meer, maar doet wat ze kan.

Met pijn in het hart hebben John, Sonja en dochter Sylvia besloten dat het beter is om een nieuw team te zoeken die het bestuur en beheer van de kinderboerderij wil overnemen. Als er binnen nu en een aantal maanden niemand bereid is om deze uitdaging aan te gaan, dan zal de Stichting Kinderboerderij Oude-Tonge worden opgeheven. Dat zou echter heel spijtig zijn! De kinderboerderij draagt bij aan de vitaliteit van Oude-Tonge en biedt een plek voor jong en oud om zich even lekker te kunnen ontspannen.

Het nieuwe team moet bestaan uit één of twee beheerder(s) en een groep mensen die zich bezig houden met de bestuurlijke taken. De beheerder moet ervaring hebben met boerderijdieren, maar ook klushandig zijn. Hij verzorgt dagelijks de dieren, heeft inzicht en kan vooruit denken en plannen. Ook onderhoudt hij het terrein en de verblijven. De taak van het bestuur is zoals bij elk bestuur: contacten onderhouden, administratie en financiën op orde houden. Maar zeker ook het regelen en organiseren van diverse activiteiten en evenementen, zoals het lesprogramma voor basisscholen, een Kerstmarkt, collecte voor de NSGK, enz. Indien het mogelijk is, zouden John en Sonja zich graag op vrijwillige basis willen blijven inzetten voor de kinderboerderij.

John en Sonja doen hun uiterste best om het nog enige tijd vol te houden. Maar als John zodanig ziek wordt of niet meer op zijn benen kan staan, dan zijn ze genoodzaakt om meteen te stoppen en de dieren te verkopen. Het huidige bestuur hoopt dat er mensen zijn in Oude-Tonge of omgeving die zich geroepen voelen om deze uitdaging aan te gaan en ervoor willen zorgen dat iedereen nog vele jaren kan genieten op de kinderboerderij.

Indien u vindt dat de kinderboerderij moet blijven bestaan en daar echt iets aan wil en kan doen, dan kunt u contact opnemen met John Kats: (0633) 149 815.