info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

7 oktober 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 7 oktober 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Jeugd Ondersteunings Team van start

Wethouder Gerrit de Jong en Vera Hersbach van MEE Zuid-Holland zetten hun handtekeningen. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – In De Dillenburg te Middelharnis werd vrijdagmorgen 3 oktober formeel de start gegeven aan het Jeugd Ondersteunings Team. Met ingang van 1 januari 2015 treedt de nieuwe Jeugdwet in werking. Dit betekent dat taken en verantwoordelijkheden op het gebied van Jeugdzorg aan de gemeente worden overgedragen. Dat heeft een grote impact. Hulpverlening aan jeugd en gezin is zo specifiek, complex en veelomvattend dat de aanpak van jeugdzorg, naast de inzet van de wijkteams, vanuit een krachtig en deskundig team zal worden uitgevoerd: het Jeugd Ondersteunings Team. Met het ondertekenen van een privacyreglement en een samenwerkingsovereenkomst tussen de gemeente Goeree-Overflakkee en diverse lokale partijen bij wie Jeugdhulp is ingekocht, werd vrijdag de start van het JOT een feit.

Door Hans Villerius

Tijdens de startbijeenkomst gaf wethouder Gerrit de Jong aan dat van het JOT "heel wat wordt verwacht". Maar ook dat de wethouder dit een "heel mooi moment" vond. "Want waar op 1 januari 2015 de nieuwe Jeugdwet ingaat, wordt net na 1 oktober, dus enkele maanden eerder al, het nieuwe Jeugd Ondersteunings Team gestart dat in de praktijk de Jeugdzorg ten uitvoer zal gaan brengen. Dit is mijn droom voor de toekomst, dat straks het jeugdzorgelijke niet al te zorgelijk meer is. We hebben hier vanmorgen een team van professionals bijeen om het heel goed te gaan doen. Hier, in dit gebouw, zit voor heel Goeree-Overflakkee hét centrum voor jeugd en gezin. Vele partners die het nieuwe plan voor Jeugdzorg omhelzen als het model voor Goeree-Overflakkee. Alles zit híer en de regie vindt hiervandaan plaats. De ambitie is om in de toekomst nog meer naar ons toe te halen, zodat er straks geen jongeren tussen wal en schip vallen. Ik hoop dat ook de scholen met hun zorgvragen voor leerlingen hier zullen aanhaken."
Na zoveel mooie woorden was het tijd om de overeenkomsten te ondertekenen. In de persoon van wethouder De Jong deed de gemeente Goeree-Overflakkee dit samen met de overige partijen die deelnemen in het JOT: MEE Zuid-Holland, Trivium Lindehof, Stek, Lucertis, Bureau Jeugdzorg, Flexus Jeugdplein en het basis- en voortgezet onderwijs.

Ouderen worden getrakteerd op smakelijk koffiebuffet

SOMMELSDIJK – Vrijdag 3 oktober jl. was het Nationale Ouderendag. Een dag waarop ouderen eens extra verwend worden. Natuurlijk kan dat op allerlei manieren. CuraMare wilde daar invulling aan geven door in Nieuw Rijsenburgh een koffiebuffet te organiseren. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor hun mantelzorgers die door het jaar heen talloze uren aandacht en zorg steken in degenen voor wie ze deze taak op zich hebben genomen.

Tekst en foto: Hans Villerius

Zo stond er vrijdagmorgen 3 oktober in het restaurant van Nieuw Rijsenburgh een perfect verzorgd buffet gereed, met lekkere puddingbroodjes, krentenbollen, e.d., koffie en koffielikeur, waaraan heel wat cliënten zich tegoed konden doen, daarbij begeleid door een groot aantal vrijwilligers, die hun best deden om de ouderen het zo goed mogelijk naar de zin te maken. Een heerlijk ochtendje vol lekkers en gezelligheid, dat door iedereen zeer werd gewaardeerd.
Het koffiebuffet wordt gefinancierd door het fonds CZ Verwenzorg. Het is 10 jaar geleden dat het CZ Fonds startte met de verwenzorgprijsvraag. Elk jaar geeft het fonds 40 verwenzorgdagen cadeau aan chronisch en ongeneeslijk zieken in de psychiatrie, ouderen- en gehandicaptenzorg in de zorgkantoorregio's Zuidoost-Brabant, Zuid-Limburg, Zeeland, West-Brabant en de Zuid-Hollandse eilanden. CuraMare stuurde een aanvraag in voor het koffiebuffet tijdens de Nationale Ouderendag en dat werd door het fonds CZ Verwenzorg gehonoreerd.

Woononderzoek Nederland

De gemeente wil graag weten hoe tevreden de inwoners zijn met hun woonsituatie, wat ze van hun buurt vinden en of ze verhuiswensen hebben. Om hierover informatie te verzamelen is er een onderzoek opgezet. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kiest willekeurig inwoners uit om mee te doen aan het onderzoek. Deze geselecteerde personen ontvangen een uitnodiging om via internet deel te nemen aan het onderzoek. Als u geen internet heeft kan het onderzoek telefonisch worden afgenomen, of komt er iemand op bezoek. De interviewer kan zich altijd legitimeren, vergeet hier niet naar te vragen. Meer informatie is te vinden op www.rijksoverheid.nl/woon of op www.woononderzoek.nl.

RealTime Jongerenavonden van start

Zaterdag 11 oktober hoopt Stichting RealTime weer van start te gaan met het nieuwe seizoen. Elke 2e zaterdag van de maand wordt er een avond belegd. Jongeren worden hartelijk uitgenodigd om 11 oktober aanwezig te zijn. Dhr. Kees van Vianen (directeur LCJ) weet als geen ander wat er onder de jongeren leeft. Hij zal een lezing houden over 'Jij moet wederom geboren worden! O ja? Hoe dan?'. De avond begint om 19.45 uur en zal rond 22.15 uur afgelopen zijn. Locatie: EduDelta (de Groen), Langeweg 107, Middelharnis.
www.realtimego.nl of Facebook: RealTime jongeren.

2 / 24

Agenda

Woensdag 8 oktober

OUDDORP - Expositie van Hanneke Keuning in 't Blaeuwe Huus/VVV-kantoor van 9.00 tot 17.00 uur, Bosweg 2.
OUDDORP – For Sail Herfst Boatshow van 10.00 tot 17.00 uur, steiger K in Marina Port Zelande. Toegang gratis. Meer informatie 0111-676131.
OUDDORP – Bezoek de expositieruimte het museum en de remise van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), G.C. Schellingerweg 2. Geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Donderdag 9 oktober

OUDDORP – For Sail Herfst Boatshow van 10.00 tot 17.00 uur, steiger K in Marina Port Zelande. Toegang gratis. Meer informatie 0111-676131.

Vrijdag 10 oktober

MIDDELHARNIS - Kerkgebouw Gereformeerde Gemeente. Evangelisatieavond. Spreker de heer Krijgsman. Aanvang 19.30 uur.

OUDDORP – For Sail Herfst Boatshow van 10.00 tot 17.00 uur, steiger K in Marina Port Zelande. Toegang gratis. Meer informatie 0111-676131.
STELLENDAM – Rondleiding visafslag en Stellendamse haven van 7.30 tot 10.00 uur. Vooraf reserveren is verplicht, kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

Zaterdag 11 oktober

GOEDEREEDE – Open atelier Hans Dolieslager van 10.30 tot 17.30 uur, Pieterstraat 22. Ook op afspraak geopend.
GOEDEREEDE – Torenmuseum open van 13.30 tot 16.30 uur, Kerkpad 9.
OUDDORP - Herfstmarkt bij fam. Tanis, Hazersweg 56. Van 9.00 tot 15.00 uur. Organisatie de Activiteitencommissies van de HHG Ouddorp.
OUDDORP - Expositie van Hanneke Keuning in 't Blaeuwe Huus/VVV-kantoor van 9.00 tot 16.00 uur, Bosweg 2.
OUDDORP – Expositie in Galarie-atelier ''t Ooilam' (J. Van Damme-Acryl&Aquarel), uitgang parkeerterrein Dorpstienden. Geopend van 11.00 tot 16.30 uur.
OUDDORP – For Sail Herfst Boatshow van 10.00 tot 17.00 uur, steiger K in Marina Port Zelande. Toegang gratis. Meer informatie 0111-676131.
OUDDORP – Bezoek de expositieruimte het museum en de remise van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), G.C. Schellingerweg 2. Geopend van 13.00 tot 16.00 uur.
OUDDORP – Geitenboerderij de Mekkerstee open van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur, Hofdijksweg 34. Om 15.30 uur worden de geiten gemolken (Leuk om te zien!).
OUDDORP – Herfstmarkt van 9.00 tot 16.00 aan Hazersweg 56.
OUDDORP – Excursie 'Vette vogeldag' van 13.30 tot 15.00 uur op park 'de Klepperstee', Vrijheidsweg 1. Meer info 0187-681511.
OUDDORP – NK Freestyle Windsurfen bij Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam, Ossenhoek 1. Meer informatie www.brouwersdam.nl.

Maandag 13 oktober

MIDDELHARNIS - Cursusavond Geestelijke Vorming. Spreker ds. J. Belder. Thema: 'Huwelijkspastoraat'. Aanvang 19.45 uur. De Hoeksteen aan de Ring. Kosten € 4,-.
OUDDORP – For Sail Herfst Boatshow van 10.00 tot 17.00 uur, steiger K in Marina Port Zelande. Toegang gratis. Meer informatie 0111-676131.

Dinsdag 14 oktober

OUDDORP – Geitenboerderij de Mekkerstee open van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur, Hofdijksweg 34. Om 15.30 uur worden de geiten gemolken (Leuk om te zien!).
OUDDORP - Weekmarkt in centrum (ring) van Ouddorp van 8.30 tot 14.00 uur.

Sjaloomzorg en kerk trekken samen op

De initiatiefnemers van het project: op de achterste rij Bram Kievit (links) en Barend Keijzer. Vooraan links: Lydia van de Kreeke en Simone Gogos.

STELLENDAM – De Hervormde gemeente van Stellendam en Sjaloomzorg zijn van mening dat er een ontmoetingsplek moet komen, waarin mensen zich welkom voelen. Een plaats waar er tijd en aandacht is voor elkaar, er tijd is voor ontmoeting, tijd om met elkaar dingen te ondernemen. Contacten leggen en verbindingen zoeken is hierbij hun motto. Het is gezien alle ontwikkelingen en veranderingen die ons in 2015 te wachten staan van groot belang dat we omzien naar elkaar. Er zal op alle soorten van zorg moeten worden bezuinigd. Men gaat inloopavonden organiseren voor iedereen die behoefte heeft aan 'ontmoeting en gezelligheid'. De eerste activiteit is op woensdag 15 oktober. Dan wordt er gezamenlijk tomatensoep gekookt.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Bram Kievit en Barend Keijzer van de diaconie van de Hervormde (PKN) kerk in Stellendam leggen uit dat men vanuit deze gemeente op zoek was naar een diaconaal project dicht bij huis. De kerk verwacht dat de band van de gemeenteleden met een project hierdoor sterk vergroot zal worden. "We hebben al diaconale projecten in het buitenland ondersteund, maar het blijkt toch dat de betrokkenheid van de gemeenteleden voornamelijk bestaat uit iets aan collectes te geven". Er werd gezocht naar een project dat 'dichtbij' opgestart kan worden en dat ook een positieve invloed heeft op de directie leefomgeving van de gemeenteleden.
Vanuit de kerkelijke gemeente kwam men afgelopen zomer in contact met de Stichting Sjaloomzorg. "We hebben nagedacht over de vraag of we iets voor elkaar konden betekenen", legt Bram Kievit uit. Sjaloomzorg blijkt enthousiast. Lydia van de Kreeke en Simone Gogos van deze zorgorganisatie geven aan heel blij te zijn met het initiatief. In de afgelopen maanden zijn de besprekingen voortgezet en uiteindelijk heeft men besloten om 'gewoon' te beginnen. Er werd gekozen om een ruimte te scheppen waar ontmoeting plaats kan vinden in een sfeer van gezelligheid. Dit alles om de eenzaamheid van veel mensen wat te verlichten. Kortom: omzien naar elkaar. Dit is volgens de mensen van Sjaloomzorg heel belangrijk nu we aan het begin staan van een tijd van forse bezuinigen in de zorg. Het is niet denkbeeldig dat mensen nu er – betaalde – zorg en aandacht weg zal vallen 'tussen wal en schip raken' en het overgrote deel van hun tijd in eenzaamheid zullen doorbrengen. Desgevraagd geven de initiatiefnemers aan dat de doelgroep waar ze hun activiteiten op richten heel breed is. "Iedereen die behoefte heeft aan gezelschap is van harte welkom".
De Hervormde Gemeente heeft ruimte beschikbaar gesteld in haar verenigingsgebouw De Rank. Ook zullen vrijwilligers van deze gemeente, maar ook van daarbuiten, actief zijn. Maar dit wil niet zeggen dat het kerkelijke bijeenkomsten zijn. Bram Kievit en Barend Keijzer benadrukken dat de kerk niet met een 'verborgen agenda' werkt om 'zieltjes te winnen'. Het initiatief is voor alle belangstellenden bestemd, of ze nu wel of niet kerkelijk zijn. Kortom; een sociaal/maatschappelijk project waar een ieder bij aan kan schuiven en aan kan deelnemen.
Men probeert zoveel mogelijk bekendheid aan het initiatief te geven. Huisartsen, maatschappelijke organisaties, ondernemers en andere kerkelijke gemeenten op het westelijk deel van het eiland worden benaderd en gewezen op de mogelijkheid in Stellendam. Ook worden flyers bij lokale middenstanders opgehangen, het komt in sommige winkels op het digitale reclamebord, enz.

Tomatensoep koken

Het is de bedoeling dat er laagdrempelige bijeenkomsten of activiteiten worden georganiseerd. Een vast plan is er nog niet, wel is er al een aantal activiteiten gepland voor het resterende gedeelte van 2014. Iedere maand zullen er meerdere activiteiten zijn. De eerste activiteit is vastgelegd op woensdag 15 oktober. Vanaf 18.30 uur kan men in De Rank, Bosschieterstraat 6 in Stellendam, terecht voor een workshop 'Tomatensoep koken'. De bezoekers van deze inloopavond - die gratis is - kunnen onder begeleiding een verse tomatensoep maken. De tomaten zijn gesponsord door tomatenteler Van Noord uit Oude-Tonge en de ingrediënten worden gratis geleverd door de plaatselijke PLUS Tessemaker. Na afloop kan de zelfgemaakte soep meegenomen worden.
Naast de workshops denken de organisatoren verder nog aan het inrichten van een moestuin, het organiseren van inloopavonden, activiteiten voor jongeren, financiële hulpverlening, enz. Het programma wat in de toekomst zal aangeboden worden zal mede met de deelnemers worden vastgesteld.

Vrijwilligers

De initiatiefnemers zijn nog op zoek naar vrijwilligers. Mensen die wat van hun tijd ten dienste van de naaste willen stellen kunnen dit aangeven via Sjaloomzorg: 0187-609400 of Lydia van de Kreeke: 06-23506507 of l.vandekreeke@sjaloomzorg.nl.

Gevonden vliegtuigonderdelen in Sommelsdijkse polder

SOMMELSDIJK - Bij onderzoek in het krantenarchief van het Eilanden-Nieuws kwam de stichting WO2GO een opmerkelijk politiebericht tegen uit 1989. In het bericht wordt melding gemaakt van het vinden van enkele vliegtuigonderdelen en een propeller. De vondsten zouden gedaan zijn tijdens drainagewerkzaamheden in één van de Sommelsdijkse polders. Destijds zou het militaire luchtvaartmuseum in Soesterberg over de vondsten zijn ingelicht.

Uiteraard was de interesse gewekt en is er een aantal pogingen ondernomen om meer over deze vondsten te weten te komen via het luchtvaartmuseum in Soesterberg, tegenwoordig het Nationaal Militair Museum. Helaas kwam er maar weinig respons en lijkt het er op dat er vanuit deze hoek niet echt veel medewerking verwacht mag worden. Het moge duidelijk zijn dat het hier om een aantal objecten gaat die een belangrijk onderdeel kunnen vormen van de geschiedenis van de luchtoorlog op en boven Goeree-Overflakkee en dat de stichting dit graag voor het nageslacht zou willen bewaren!
De stichting gaat er vanuit dat de gevonden onderdelen aan een Amerikaanse B-17 bommenwerper toebehoorden, genaamd Little Miss Mary Kay (vernoemd naar de dochter van de piloot: Mary Kay). In de Sommelsdijkse polders zijn zo ver bekend namelijk maar twee toestellen neergekomen en één daarvan, een Engelse jager waarover in het politiebericht wordt gesproken, maakte een geslaagde noodlanding. Daarbij mag dus verwacht worden dat de onderdelen en zeker niet een propeller onder het maaiveld zijn verdwenen. De Amerikaanse bommenwerper daarentegen werd echter letterlijk en figuurlijk uit de lucht geschoten, waarbij er sprake was van een redelijk groot gebied met wrakdelen die met een behoorlijke impact in de grond zijn geslagen. Bij dit drama kwamen alle tien de bemanningsleden om het leven, waarbij opgemerkt wordt dat een groot deel van hen nog maar enkele missies hoefden te volbrengen alvorens zij naar huis mochten… Ter nagedachtenis aan hen plaatste de stichting enkele jaren geleden een informatiepaneel aan de Frederik van Eedenstraat in Sommelsdijk.
De stichting WO2GO zou via deze weg graag in contact komen met mensen die meer weten over deze bijzondere vondsten. Waar zijn ze precies gevonden, maar nog belangrijker is de vraag: waar zijn de onderdelen gebleven?! U kunt hiervoor contact opnemen met Dennis Notenboom, e-mail d.notenboom@wo2go.nl, tel. 06 51859641. Indien u liever anoniem wilt blijven is het mogelijk om een brief te sturen naar het postadres van de stichting: Molenzicht 114, 3247 VA Dirksland.

Gemeente staat open voor kennisoverdracht NLGO

GOEREE-OVERFLAKKEE - Burgemeester en wethouders hebben informerend aan de raad (met gelijktijdige beantwoording van schriftelijke vragen van PvdA/C. Grinwis) gereageerd op de inhoud van een brief van Vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee. Daarin wordt een zestal onderwerpen genoemd waarbij - volgens NLGO - bij het gemeentelijk apparaat betrokkenheid met en voldoende kennis van natuur ontbreekt op het gebied van ecologie en wetgeving die ter bescherming hiervoor in het leven is geroepen. Raadslid Grinwis vraagt of het college zich herkent in de conclusies van NLGO en o.a welke aanbevelingen van deze vereniging relevant zijn om te worden overgenomen.

Door Jaap Ruizeveld

NLGO dringt er op aan dat er sneller en effectiever wordt opgetreden tegen overtredingen van de natuur- en landschapswet- en regelgeving. Wetgeving zonder adequate handhaving verwordt tot een loze wetgeving, zo stelt men. Het college geeft aan dat zij het voorstel van NLGO om haar expertise te delen door het geven van excursies en lezingen voor kennisvergroting van ambtelijke medewerkers zeer op prijs stelt. Ook het in overleg nader afstemmen wordt positief aangeduid. In het verleden zijn onderwerpen niet allemaal zo uitgevoerd dat zij de schoonheidsprijs verdienen, geeft het gemeentebestuur aan, maar zij wijst daarbij op de vernieuwde aanpak bij aantastingen in natuurgebieden.

Snel melden

Zij noemt ook de mogelijkheid voor het indienen van zienswijzen door burgers, verenigingen, e.d. bij bestemmingsplanwijzigingen. Handhaving van met name overtredingen van bestemmingsplanvoorschriften vindt in principe plaats door medewerkers VHV. Van de gemeente mag niet verwacht worden dat zij alle overtredingen in het duingebied, schurvelingen, zandenwallen- en natuurgebieden kan signaleren. gesignaleerd. Constateringen door NLGO kunnen snel aan de gemeente worden gemeld om daarna te worden opgepakt.

RegioOndernemers Woord & Daad organiseren Najaarsbijeenkomst

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op woensdag 15 oktober organiseren de RegioOndernemers Zuid-Hollandse Eilanden een najaarsbijeenkomst. Het programma bestaat uit een bedrijfsbezoek, netwerken en een update over het project van RegioOndernemers.

Aan het eind van deze middag staat bij Visser & Visser in Oud-Beijerland de koffie klaar. Daar brengt een medewerker van Woord en Daad de aanwezigen op de hoogte van het vakonderwijsproject in Nicaragua dat wordt gesteund door de RegioOndernemers. Daarna kan er worden genetwerkt onder het genot van een hapje en een drankje. Daarna vervolgt het programma bij Van Kooten Tuin & Buitenleven in Strijen, lid van de RegioOndernemers. Daar krijgen deelnemers een rondleiding en is er opnieuw gelegenheid voor ontmoeting.

RegioOndernemers

RegioOndernemers zijn ondernemers op de Zuid-Hollandse Eilanden die netwerken tegen armoede. Naast onderling netwerken bundelen de Zuid-Hollandse ondernemers krachten voor een vakonderwijsproject in Nicaragua. Dit gebeurt in samenwerking met Stichting Woord en Daad. De groep RegioOndernemers organiseert geregeld lokale, inspirerende en ontspannende (netwerk)activiteiten. Ondernemers uit de regio zijn van harte welkom!

Aanmelden

Vooraf aanmelden is verplicht. Dat kan per e-mail: abvanderveer@outlook.com.

MIDDELHARNIS - De jaarlijkse huis-aan-huis collecte voor Stichting Oost-Europa Werkgroep Middelharnis zal in Dirksland, Herkingen, Melissant, Ooltgensplaat, Den Bommel, Langstraat, Achthuizen en Oude-Tonge plaatsvinden in week 42 en 43, dat is van 13 t/m 25 oktober.

In die week zullen weer vele collectanten op pad gaan. Regelmatig hebt u in Eilanden-Nieuws verslagen van de hulpverlening, die de stichting aan arme Roemeense bevolkingsgroepen verleend, kunnen lezen. Al jaren is de stichting O-Europa daar met succes werkzaam. De stichting spreekt zijn grote waardering uit aan al die mensen van het eiland, die telkens weer goederen brengen naar haar loods in Middelharnis. In oktober zal het vierde transport van dit jaar naar onze projecten vertrekken en een vijfde transport staat reeds vast voor december.
Nog niet eerder heeft de stichting zo veel goederen uit Goeree-Overflakkee ontvangen en binnen één jaar naar Roemenië kunnen brengen. "U begrijpt dat zonder financiële steun en zonder regelmatige aanvoer van goederen we niet in staat zouden zijn de arme mensen aldaar te helpen. Daarom onze oproep: Stelt u a.u.b. de collectant die bij u langs komt niet teleur. Elke bijdrage, groot of klein, is zeer welkom", aldus de organisatie.

Vertrouwen

Uit diverse reacties blijkt dat in de loop der jaren vertrouwen in de stichting is ontstaan en dat wil de stichting, die geheel uit vrijwilligers bestaat, graag zo houden. De goederen die naar Roemenië worden gebracht, gaan naar een vast adres, zodat u er zeker van kan zijn, dat de spullen daadwerkelijk daar komen waar hulp gewenst is. Voor meer informatie zie www.oosteuropa-werkgroep.nl.
Wilt u liever een gift overmaken die u van uw belastingaangifte kan aftrekken? Dat kan via Iban/banknummer NL 97 RABO 03420 07 408 ten name van St. O-Europa te Middelharnis.
Voor het inleveren van goederen zoals kleding, schoeisel, huishoudelijke spullen, meubeltjes, fietsen, kinderwagens, enz., kunt u iedere eerste zaterdagmorgen van de maand van 9.30-11.30 uur terecht in de loods aan Industrieweg 17 te Middelharnis. Hebt u nog vragen, neemt u dan contact op met dhr. Baan (603051) of dhr. Hoogmoed (601519 ) of met de voorzitter dhr. van der Made (484228).

OUDDORP - Stichting Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee organiseert iedere 2e en 4e dinsdag van de maand een inloop met activiteit voor mensen die persoonlijk of in hun naaste familie te maken hebben (gehad) met kanker.
De volgende inloop staat gepland voor dinsdag 14 oktober. Vanaf 10.00 uur staan de koffie en thee klaar en rond 12.00 uur wordt de zelf meegebrachte lunch genuttigd. Vanaf 13.00 uur zal Hans Villerius een mooie fotoreportage tonen, met als titel 'Kom saem gezonge voor 't mooie Flakkee'. Daarnaast zal één van de gastvrouwen deze dag een kledingverkoop ten bate van De Boei organiseren. Men kan ook een dagdeel komen.
De inloopdag vindt plaats in 'De Overkant', Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Meer info via: info@deboeigo.nl of telefoonnummer 06-22111572. Zie ook www.deboeigo.nl of facebookpagina www.facebook.com/deboeigo.

'Hebbes!'

Heleen Buth-Villerius signeerde vorige week woensdagmiddag haar nieuwste kinderboek in 'De Snoeperij' te Dirksland. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Waar kun je, als schrijfster van onder andere kinderboeken en als oud-inwoonster van Dirksland, nu het best je nieuwste boek presenteren dan in één van de meest knusse panden van één van de meest karakteristieke straten van dit dorp en waar heel graag juist kinderen ook naar binnenkomen. Die gedachte zat er bij Erica Groenendijk, eigenaar van 'De Snoeperij' aan de Straatdijk achter, toen ze hoorde dat er rond de Kinderboekenweek weer een nieuw boek verscheen van de hand van Heleen Buth-Villerius. 'Wat zou 't leuk zijn als ze deze nieuwste pennenvrucht híer, in mijn winkeltje, zou presenteren!', vond Erica. En toen ze Heleen dit voorstel deed, vond díe dat ook!

Door Hans Villerius

Zodoende lag vorige week woensdagmiddag een hele voorraad van het boekje 'Hebbes!' uitgestald in De Snoeperij. En konden belangstellenden een exemplaar aanschaffen, compleet voorzien van een paraaf van de auteur. Echt heel druk is het niet geweest, maar gezellig was het alleszins.

Dierenvriend

'Hebbes!' gaat over allerlei bijzondere voorvalletjes die Daan, als zesjarige hoofdpersoon, meemaakt met dieren. Daan, een echte dierenvriend, probeert altijd het goede voor dieren te zoeken, zeker als er iets mis is met ze. Bijvoorbeeld een vogel die tegen het raam is gevlogen. Of een mug die in een spinnenweb terecht is gekomen. Of een spreeuw in de kerk. Of muizen in de kast… Graag wil Daan alle dieren helpen, maar dat gaat ook wel eens mis…

Andere Boodschap

Heleen probeert in het boekje kinderen niet alleen leuke verhaaltjes aan te reiken, maar als het te pas komt ook een ándere Boodschap door te geven. Uiteraard ook op kinderniveau. Bijvoorbeeld bij het verhaal over het schaap dat vast zat in een bramenstruik. De link naar de ram die met zijn hoornen in de verwarde struiken vastzat in de geschiedenis van Abraham toen hij zijn zoon Izak moest offeren, lag als het ware voor het oprapen. Een mooie gelegenheid om ook iets door te geven over hét Offer waarmee hét Lam Zich vrijwillig heeft overgegeven en daarvoor niet wegliep.

Zelf meegemaakt

'Hebbes!' omvat niet één verhaal, maar in het 77 pagina's tellende boekje staan meerdere verhalen, die Heleen allemaal ontleend heeft aan wat ze zelf aan dierentoestandjes heeft meegemaakt. Dingen die leuk genoeg waren en inspiratie voldoende gaven om ze later nog eens te gebruiken in een leuk kinderboekje. Voor jongens en meiden aan wie het kan worden voorgelezen als ze een jaar of vier zijn, en die het op de leeftijd van zes jaar zelf kunnen lezen. Ofwel AV3.
'Hebbes!' is het elfde kinderboek dat Heleen schreef, naast een roman voor volwassenen, een jubileumboek en een boek met Flakkeese verhalen. Allemaal uitgaven van Den Hertog en voorzien van leuke tot prachtige illustraties. Ditmaal verluchtigde Anita Engelen het boek. Daarnaast werkte Heleen mee aan een verhalenbundel.
Momenteel is ze al weer aan een nieuwe klus bezig. Opnieuw een kinderboek en ook weer over 'dierendingen' die ze zelf bij de hand heeft gehad.
Eerst 'Hebbes!' maar lezen. Voor € 7,90 ligt het in de winkel. Of bij u thuis.

Welkom tijdens de Internationale Dag van de Palliatieve Zorg

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Internationale Dag van de Palliatieve Zorg wordt dit jaar gehouden op zaterdag 11 oktober. Het thema van deze dag is: 'Van betekenis tot het einde'. Hiermee wil de organisatie bereiken dat mensen tijdig en vaker nadenken over het levenseinde en hun wensen daaromheen. En dat ze deze bespreken met hun naasten en/of zorgverleners.

Ook het Netwerk Palliatieve Zorg op Goeree-Overflakkee geeft invulling aan deze dag. In dit kader werd onlangs een fotowedstrijd uitgeschreven waarin foto's konden worden ingestuurd, gemaakt aan de hand van een gedicht. Dit is het gedicht waarmee Mirjam van Wijk in 2008 de landelijke gedichtenwedstrijd won, die toen eveneens in het kader van de Dag van de Palliatieve Zorg werd gehouden. Een jury - bestaande uit Hans Villerius, Rick Poppen en Marga Roosjen - heeft de ingezonden foto's inmiddels beoordeeld. Eén foto is uitgeroepen als winnende foto. Daarnaast zijn er nog elf uitgekozen waarmee een verjaardagskalender wordt samengesteld.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst op zaterdagmiddag 11 oktober worden de prijswinnaars bekendgemaakt. Dat gebeurt op een speciale locatie in Dirksland: in de historische schuur van Het Hof, aan de achterzijde van Stationsweg 14 te Dirksland. De ingang, een grindpad, is gelegen tegenover De Wurft Creatief. De bijeenkomst begint met een inloop vanaf 14.00 uur, waarna om 15.00 uur er een officieel moment zal zijn waarop de prijswinnaar worden bekendgemaakt en de prijsuitreiking plaatsvindt. De jury zal een toelichting geven op de door haar gemaakte keuze. Ook zal de heer K.W. van Kralingen, lid van de Raad van Bestuur van hospice 'Calando', het woord voeren. Daarnaast is er een expositie van álle voor de fotowedstrijd ingezonden foto's. Na het officiële gedeelte van de bijeenkomst is er volop gelegenheid om gezellig samen te zijn en na te praten, onder het genot van koffie, thee of fris en een heerlijke verrassing.
Iedereen is tijdens deze bijeenkomst welkom, zowel de inzenders van foto's en hun familie en bekenden als alle andere belangstellenden.

Advendo

OOLTGENSPLAAT - Op vrijdag 10 oktober 2014 heeft gemengde zangvereniging Advendo weer haar jaarlijkse concert. Advendo is een van de oudste, zo niet het oudste, gemengde koor van Goeree-Overflakkee en staat onder leiding van Olaf Neuhaus.

Tijdens het concert zal Advendo een gevarieerd programma presenteren met oude en nieuwe, bekende en minder bekende stukken, veelal in Nederlandse of Engelse taal. Het meeste repertoire is speciaal voor het koor gearrangeerd.
Zo wordt er, tijdens het concert, zelfs een eigen Advendo lied gezongen, waarin de betekenis van de naam Advendo uitgelegd wordt. Dit lied is speciaal voor het koor geschreven. Tijdens het concert wordt Advendo begeleid door drie ervaren muzikanten: Arjan Huizer (piano), Jan Jaap Weijnman (bas), Piet van Loon (slagwerk).
Daarnaast zal dit jaar Mannenkoor Ons Koor uit Sommelsdijk, onder leiding van Marjan Fey, gastkoor zijn op het concert. Sinds 1935 treden zij met veel succes op, hun repertoire is zeer breed: van geestelijke tot Nederlandstalige liederen uit de oude doos. Ze brengen tijdens het concert dan ook een verrassend scala aan liedjes ten gehore. Ook kunt u deze avond luisteren en genieten van enkele solisten van Muziekvereniging W.M. van der Harst uit Ooltgensplaat.
Het concert wordt gehouden op vrijdag 10 oktober in Verenigingsgebouw 't Centrum, Weesmolenstraat 12 in Ooltgensplaat. Entree € 5,- p.p. Aanvang concert 20.00 uur. Zaal open om 19.30 uur.

Ons Koor.

OUDE-TONGE - Op woensdag 1 oktober is symbolisch de eerste paal geslagen voor Deltastorage in Oude-Tonge. Daarmee is het startsein gegeven voor de nieuwbouw van het pand waarin particulieren en bedrijven opslag-, stalling- en kantoorruimtes kunnen huren. Het pand telt twee verdiepingen. Jan de Graaff heeft de officiële handeling verricht samen met Jeffrey. Na uitleg drukte Jeffrey op de knop en ging de paal van 18,5 meter de grond in.

Ford Iriks, Middelharnis

'Familie Iriks staat achter haar product!'

"In deze tijd is het niet alleen belangrijk om een kwalitatief hoogstand product af te leveren met Ford, maar ook de juiste service hier aan te geven…" Dat zegt Marcel Iriks. De klanten van Autobedrijf Iriks, een echt familiebedrijf, kunnen erover meepraten. De oorsprong van het bedrijf ligt in Noord-Brabant. Vijf jaar geleden sloeg Iriks de vleugels uit naar Goeree-Overflakkee. Kees Iriks, begon zijn autobedrijf in 1981. Het was gevestigd in een nissenhut in Steenbergen. In plaats van die hut kwam er na drie jaar al een echt bedrijfspand op het industrieterrein. Kees' zoon Marcel – hij was een jaar of drie – legde de eerste steen.

Vanaf het begin was Iriks Ford. De zaken gingen goed. Stapje voor stapje groeide het bedrijf. In 1998 was de tijd rijp om een nieuw pand in gebruik te nemen, op een zichtlocatie aan de rand van het nieuwe industrieterrein van Steenbergen. De gouden jaren braken aan: Iriks verkocht heel veel Fords, zowel jong-gebruikte als nieuwe.

In 2008 benaderde Ford Nederland Iriks om ook op Goeree-Overflakkee aan de slag te gaan. Ford-dealer Witvliet stopte ermee omdat er geen opvolging was. In drie maanden tijd was het voor elkaar: in januari 2009 was Iriks Goeree-Overflakkee een feit.

Investeren was nodig, dat was duidelijk. Het pand in het centrum van Middelharnis was namelijk nogal verouderd. Iriks ging een nieuw bedrijfspand bouwen aan de Zuidelijke Randweg, net als in Steenbergen op een zichtlocatie.

Klanten hoefden niet langer naar parkeerruimte te zoeken. "Ze waren blij met deze verandering", zegt Marcel Iriks, die het familiebedrijf samen met zijn vader en broer runt. "De zakelijke klant stapt nu ook makkelijker binnen. We hebben trouwens een hele trouwe klantenkring. Dat heeft ook te maken met het merk Ford, dat de productlijn blijft uitbreiden en de modellen blijft vernieuwen, inclusief de bedrijfsauto's. Er staan diverse nieuwe modellen op stapel. Wist je trouwens dat de Fiesta de best verkochte auto in Europa is, in zijn klasse! Er is zó veel keuze… En vergeet niet dat Ford betrouwbaar is en prijstechnisch interessant."

Bij Iriks werken – verdeeld over twee vestigingen – achttien mensen. Naast Kees en Marcel zijn ook Joke, de moeder van Marcel, en Cees, zijn broer, actief in het bedrijf. Joke als boekhoudster en Cees als chef werkplaats.

Juwelier Keuvelaar, Middelharnis

Horloges en sieraden, daar draait het allemaal om bij juwelier Keuvelaar in Middelharnis. Exclusieve horlogemerken, briljanten, goud, edelstenen… De zaak aan het Zandpad heeft net een grote verbouwing achter de rug. De indeling is efficiënter gemaakt, de werkplaats is twee keer zo groot geworden, er is extra ruimte gecreëerd voor onder meer de webshop en het interieur is totaal vernieuwd. Mooi is ook dat de gevel uit 1905 weer terug is in het straatbeeld.

Het familiebedrijf bestaat tachtig jaar. In 1934 begon Jaap Keuvelaar in Den Bommel met de verkoop en reparatie van klokken en horloges. In de voorkamer van zijn huis aan de Beneden Oostdijk richtte hij een winkel in. Maar veel klanten op het oostelijk deel van Flakkee bezocht hij met de fiets. Toen Jaap Keuvelaar in 1940 trouwde, vestigden ze zich aan de Westdijk in Middelharnis. Ondanks de oorlog die al snel daarna uitbrak, draaide de winkel goed. Aan het assortiment werden sieraden, zilverwerk en bestekken toegevoegd.

In 1956 volgde een verhuizing naar het huidige pand aan het Zandpad: de voormalige sigarenfabriek van de familie Verrijp. Een enorme stap vooruit. "De winkel kreeg een heel mooi mahoniehouten interieur. Dat was revolutionair in die tijd", vertelt Els Keuvelaar, schoondochter van de stichter van het bedrijf. "Hij hield zich graag bezig met nieuwe ontwikkelingen. Dat zie je ook aan het toevoegen van de optiek. Mijn schoonvader was ook opticien, en goudsmid."

Zijn zoons Jan en Joop kwamen in de zaak. Jan ging op een gegeven moment verder met de optiek. Hij vestigde zich een paar panden verderop. Joop en zijn vrouw Els namen de juwelierszaak in 1975 over. Vier jaar later verbouwden ze de winkel ingrijpend. De zaak werd twee keer zo groot. Meer en meer ging Keuvelaar zich toeleggen op exclusieve horlogemerken en luxere sieraden. De klantenkring groeide tot ver buiten het eiland. "Joop werd diamantgradeur. Ook hij was altijd op zoek naar vernieuwing. Hij zette bijvoorbeeld zelf een juweliersorganisatie op. We gingen ieder jaar naar de horloge- en sieradenbeurs in Basel. Zo liepen we voorop."

In 1996 volgde een nieuwe verbouwing. Het resultaat was een hele luxe winkel, wederom revolutionair. Xander Keuvelaar, de zoon van Joop en Els, kwam in 2005 in de zaak, die hij in 2007 overnam. "Een echte ondernemer", zegt zijn moeder, "met liefde voor het vak en dezelfde vakkennis en gedrevenheid als de vorige generaties. En met hetzelfde oog voor vernieuwing. Kijk maar naar de webshop."

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Rommelmarkt SVIK

De werkgroep derde wereld van SVIK organiseert een rommelmarkt voor zaterdag 11 oktober in de Victoriahal. De markt begint om 10.00 uur en wordt om 15.00 uur afgesloten. Er zijn veertig standhouders. Toegang is gratis.

GOEDEREEDE

Wijnproeverij-avond

De Vereniging Vrouwen Rondom Goeree houdt op dinsdag 14 oktober a.s. een Wijnproeverij-avond. Zal het een rood of een wit wijntje zijn? Droog, half zoet of zoet? Met of zonder bubbels? Deze en meer vragen zal Martin de Berg van AH/Gall&Gall te Ouddorp beantwoorden tijdens de avond. Wijnen uit o.a. Australië, Chili en Frankrijk zullen besproken en uiteraard geproefd worden. Deze avond wordt gehouden in Partycentrum 'Oostdam' te Goedereede. Aanvang 20.00 uur. Niet-leden zijn ook van harte welkom. Zij betalen € 5,- p.p. entree. Meer informatie over deze avond of verdere avonden van de vereniging is te verkrijgen bij : 0187-493205 of 0187-494256.

HERKINGEN

Creabeurs

Op zaterdag 18 oktober is er in Ons Huis een creabeurs. De beurs begint om 10.00 uur en wordt om 15.00 uur afgesloten. De toegang is gratis. Vele creatieve hobby's zijn vertegenwoordigd, zoals het maken van kaarten, sieraden, tassen, breien/haken, tiffany, cadeaus. U kunt hier ideetjes opdoen, leuke cadeaus kopen en materialen aanschaffen. Tevens zijn er diverse demonstraties. Verenigingsgebouw Ons Huis is te vinden aan Kaaidijk 26. Meer info: Yvonne Mol, tel. 06-23187838, e-mail info@onshuisherkingen.nl, www.onshuisherkingen.nl

MELISSANT

Inzamelactie gebruikte hoeden

Wie gebruikte hoeden in de kast heeft liggen en graag kwijt wil, kan ze inlveren bij de fam. E.M. Leijdens, Nolleweg 10, 3248 LE Melissant. Of als u dit zelf niet kunt, dan even een telefoontje naar 0187-603998.

MIDDELHARNIS

Bingoavond voor jong en oud(er)

De bingocommissie van het Ouderenwerk houdt op zaterdag 11 oktober een Bingoavond voor jong en oud. Er zijn weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27. De eerste ronde begint om 19.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De 12 ronden Bingo kosten € 7,00, dit is inclusief twee koffieronden. Er zal ook een superronde gespeeld worden voor € 1,00. Het wijkcentrum is rolstoeltoegankelijk. Meer info: 0187-483366.

Evangelisatieavond

Vrijdagavond 10 oktober zal er in de zaal van het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Middelharnis een evangelisatieavond worden gehouden. De heer Krijgsman zal iets laten zien en vertellen over "Evangelisatie in Amsterdam". Hij is daar werkzaam in het Bijbelcentrum "Simon de Looier".

Verkoop tweedehands kleding

In het centrum van Middelharnis wordt woensdag 8 en zaterdag 18 oktober vanuit een schuur aan de Oostelijke Achterweg tweedehands kleding verkocht ten behoeve van de Exoduskerk PKN. De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken, zodat de koper voor een leuke prijs hier zijn slag kan slaan. De kledingschuur bevindt zich op een steenworp afstand van de Grote Kerk, in het verlengde van de Steneweg. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan Exoduskerk PKN. De openingstijden zijn van 9.00 tot 15.00 uur. Mocht u niet in de gelegenheid zijn de kledingbeurs te bezoeken, dan is er de mogelijkheid om tijdens de Ontmoetingsdagen/rommelmarkt van vrijdagavond 31 oktober en zaterdag 1 november uw slag te slaan in de Exoduskerk aan de Dorpsweg te Sommelsdijk.

Ds. J. Belder over 'huwelijkspastoraat'

Volgende week maandag 13 oktober is weer de cursusavond van de Cursus Geestelijke Vorming. De bijeenkomst wordt gehouden in De Hoeksteen aan de Ring te Middelharnis en begint om 19.45 uur. De kosten per avond bedragen € 4,- (inclusief koffie). Ds. J. Belder uit Dordrecht (PKN), zal spreken over het thema 'Huwelijkspastoraat'.

NIEUWE-TONGE

Bingo

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge verzorgt op 17 oktober een bingoavond. Deze wordt gehouden in Ons Dorpshuis. Iedereen is van harte welkom. De zaal is om 19.00 uur open en de bingo begint om 19.30 uur.

OOLTGENSPLAAT

Verkoping vrouwenvereniging

Op woensdag 8 oktober houdt de vrouwenvereniging van de Gereformeerde Gemeente haar jaarlijkse verkoping. Er is weer van alles te koop, zoals creatieve dingen, verse vis, zonnebloemen, noten, boeken, groenten en fruit, sieraden, slaatjes en rookworst, e.d., van slager Buth en allerlei lekkers van de bakker, o.a. een goedgevulde broodtas voor een aantrekkelijke prijs. Ook voor voordelige (kerst)kaarten kunt u er terecht. 's Avonds komt dhr. Mourits van de Sommelsdijkse markt met een mooie collectie (winter)stoffen. Natuurlijk is er de koffiehoek waar u koffie, thee of limonade kunt drinken met wat lekkers erbij. U bent van harte welkom tussen 14.00 en 17.00 uur en 19.00 en 21.00 uur in de zaal van de kerk, Van Weelstraat 1.

OUDDORP

Herfstmarkt

Op zaterdag 11 oktober organiseert de activiteitencommissie HHG Ouddorp t.b.v het fonds kerkbouw weer een gezellige herfstmarkt bij de fam. Tanis, Hazersweg 56. Van 09.00 tot 15.00 uur kunt u er terecht voor oliebollen, lekkerbekjes, kibbeling, aardappel twisters, frites, kaas, groente en fruit, hebbedingetjes, (foto)kaarten, snoep, advocaat, bloembollen, hoeden, tassen en sjaals, enz. De eigen gebakken appeltaart staat klaar.

Opbrengst collecte

In de collecteweek voor de verstandelijk gehandicapten van 22 tot en met 27 september is in Ouddorp € 1.334,08 opgehaald. Alle collectanten en gevers worden hartelijk dank gezegd.

Opbrengst Van der Linde Rommelmarkten

De opbrengst van de vele rommelmarkten die gehouden zijn in de loods van Bouwbedrijf Van der Linde aan Zuidweg 3 is € 10.096,61. De opbrengst van de rommelmarkten aan Marijkeweg 1 is € 2.849,03, een totaalbedrag dus van 12.945,64. De organisatoren zijn heel dankbaar met dit resultaat: "Hartelijk dank aan al die mensen die spullen gebracht en/of gekocht hebben, de plaatselijke kranten, VVV Ouddorp voor de publiciteit. Bovenal de HEERE die de kracht en de energie heeft gegeven zodat al deze rommelmarkten gehouden konden worden".

Rommelmarktspullen gevraagd

Voor de verkoping in De Vliedberg worden rommelmarktspullen gevraagd. Deze kunt u vanaf heden t/m zaterdag 18 oktober inleveren bij familie Van der Linde, aan Marijkeweg 1. Als het artikelen zijn die niet op een kraam geplaatst kunnen dan graag even bellen naar: 06-26032013. Veel vraag is er naar puzzels en christelijke boeken. De opbrengst komt geheel ten goede voor woonlocatie De Vliedberg. De spullen die overblijven zullen niet in de container verdwijnen maar volgend jaar te vinden zijn bij Van der Linde Rommelmarkten.

Inloopochtend Peuterspeelzaal De Gornet

Op vrijdag 10 oktober houdt Peuterspeelzaal "De Gornet", Dorpstienden 5 te Ouddorp een inloopochtend. Dit betekent dat de deuren wijd open staan voor alle belangstellenden, maar in het bijzonder voor de ouders van kinderen in de leeftijd vanaf 1,5 jaar. U kunt uw kindje al inschrijven vanaf de geboorte. Peuterspeelzaal "De Gornet" is een neutrale peuterspeelzaal waar iedereen van harte welkom is. Deze ochtend zijn leidsters en leden van de Ouderraad aanwezig om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. Men is van harte welkom van 9.00 tot 10.30 uur. Kunt u deze ochtend niet komen, neemt u dan contact op met één van de leidsters, tel. 06-86820467.

SOMMELSDIJK

Ziek-zijn, geloof en God

"Wat gaat er allemaal in je om als je ziek bent? Wie is God dan? En wat betekent geloof daarin? In zowel het Oude Testament als het Nieuwe Testament zijn zieken aan het woord. Is er ook een bepaalde kijk in de bijbel op de zieke mens? En: Wat mag die verwachten?" Deze en andere vragen komen aan de orde op maandag 13 oktober om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. Het is de eerste avond van een serie over ziek-zijn, gebrokenheid en vragen rondom het levenseinde. Belangstellenden zijn hartelijk welkom. Leiding: ds. Leen Jan Lingen. Kijk op www.emmauskerkmiddelharnis.nl bij vorming en toerusting.

Terugblik op reizen ANBO

Zaterdag 11 oktober wordt er voor alle deelnemers van dag en/of weekreizen van de ANBO M & W Flakkee dit jaar een gezellige avond gehouden met een PowerPoint presentatie op een groot scherm van genoemde reizen. Het hoogtepunt van deze avond is de presentatie van de weekreis voor 2015. Iedereen kan direct reserveren voor de reis van 2015. Iedereen kan zich voor deze avond opgeven, ook als u niet hebt deelgenomen aan deze reizen, door te bellen naar 06 20631663. Tevens is er deze avond live muziek aanwezig. De toegang is gratis. De avond wordt gehouden in Den Hoogen Caemer aan de Sperwer te Sommelsdijk. Aanvang 19.30 uur. Zaal open 19.00 uur.

STELLENDAM

Oud papier

Zaterdag 11 oktober wordt er namens het Hervormd Jeugdwerk Stellendam weer oud papier en karton opgehaald. Men begint om 9.00 uur op de Molenkade, Nieuweweg en de Schoolstraat. Het papier graag goed gebundeld en op tijd buiten zetten.

Creatieve middag 55+

Voor donderdagmiddag 16 oktober organiseert de activiteitencommissie van de stichting ZIJN afd. Stellendam een creatieve middag. Een metalen ring wordt omgeknoopt met plastic zakjes, zodat het een mooie krans gaat worden. De plaats is: Het Haegse Huus te Stellendam. De aanvang is 14.30 uur en de zaal is open om 14.15 uur. De kosten bedragen 4,50 euro, dit is inclusief materiaal en koffie. U kunt zich opgeven tot 13 oktober bij Mevr. M. v. Oostenbrugge, tel. 0187 491653, of bij Mevr. E.S. Spahr-van den Hoek, tel. 0187 602411.

Modeshow

Vrouwenvereniging De Stellevrouwen en Modehuis Zie Za Zo organiseren een modeshow op donderdag 9 oktober in 't Haegse Huus te Stellendam. De Aanvang is 19.30 uur. "Als u wilt weten wat u de komende winter of de aanstaande feestdagen kunt dragen, met kleine maatjes of een maatje meer, het is allemaal te zien in 't Haegse Huus," aldus de organisatie. Niet-leden betalen € 5,00 entree, dit is inclusief een kopje koffie met wat lekkers.

Overhandiging eerste exemplaar gemeentegids in braille

GOEREE-OVERFLAKKEE - Sjaan Koese-Westhoeve uit Ouddorp ontving uit handen van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman op woensdag 24 september de eerste exemplaren van de gemeentegids van Goeree-Overflakkee in braille, grootlettertype en daisy-cd.

Afgelopen zomer is de nieuwe gemeentegids van de gemeente Goeree-Overflakkee huis-aan-huis verspreid op Goeree-Overflakkee. De uitgever van de gids, Akse Media uit Den Helder, bood de mogelijkheid om de gids kosteloos in braille, grootlettertype en daisy-cd te leveren aan belangstellenden. De gemeente benutte deze kans, die bijdraagt aan de optimalisering van de dienstverlening.

Varianten

Sjaan Koese-Westhoeve is slechtziend en heeft belangstelling voor een aangepaste gemeentegids in grootlettertype. Op die manier kan zij de voor haar relevante informatie in de gids lezen. De andere exemplaren van de gids, braille en daisy-cd, kreeg zij symbolisch overhandigd.

Bestellen gids

Op de website www.goeree-overflakkee.smartmap.nl/toegankelijk vindt u meer informatie over de varianten van de gemeentegids voor slechtzienden. De gemeentegids is kosteloos te bestellen via de website van gemeente of telefonisch via 140187. Omdat wijzigingen van de informatie steeds digitaal worden bijgehouden, zijn deze gidsen altijd actueel. Dit is ook het geval bij de gewone digitale gemeentegids, die te vinden is via de website van de gemeente, www.goeree-overflakkee.nl.

Pameijer exposeert bij Bakkerij Bienefelt

MIDDELHARNIS - Er is een mooie, kleurrijke expositie van Pameijer te bezichtigen bij Bakkerij Bienefelt in Middelharnis! De schilderijen zijn gemaakt door klanten, vrijwilligers en medewerkers van Integrale dienstverlening Goeree-Overflakkee van Pameijer. De collectie bestaat uit schilderijen die gemaakt zijn met olieverf op canvas en schilderijen met acrylverf op canvas.

Pameijer gaat uit van de kracht en kwaliteiten van mensen zelf; empowerment. Het Activeringscentrum (AC) van Pameijer aan de Antoon Coolenstraat in Sommelsdijk biedt activiteiten en ontmoetingen die je handvaten kunnen bieden om je persoonlijk te ontwikkelen. De schilderbijeenkomsten en exposities zijn daar onderdeel van. Het centrum is in eerste instantie bedoeld voor burgers met een psychiatrische achtergrond en/of psychosociale problematiek. Sinds een aantal jaar heeft het centrum ook meer een buurtfunctie gekregen en zodoende is iedereen er van harte welkom.
"Nieuwsgierig geworden? Ga eens lekker een bakje doen of lunchen bij de bakkerij! De expositie hangt er nog tot eind oktober. Ook in het Activeringscentrum van Pameijer kunt u altijd even binnen lopen als de vlag buiten hangt!" aldus de mensen van Pameijer.
Meer informatie over Pameijer kunt u vinden op www.pameijer.nl.

Bakkerij Koese sponsort zaalvoetbalteam

Staand v.l.n.r.: Martin Verweij, Peter-Jan van Veen, Gert Verweij, Gerben de Jong, Gerrit de Jong Zittend v.l.n.r. Jan van den Boogert, René Hokke en sponsor bakker Gert Koese. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND - Gert Koese van de Ambachtelijke bakker Koese met vestigingen in Sommelsdijk en Oude-Tonge heeft weer bijgetekend als tenuesponsor van het gelijknamige zaalvoetbalteam. Het Team Koese speelt al jaren in de tweede klasse van de Rabobank zaalvoetbalcompetitie in Dirksland. De warme bakker, die al vanaf de oprichting van de competitie shirtsponsor is, reikte de nieuwe outfit uit en wenste het team een succesvolle competitie toe. De eerste wedstrijd werd verloren maar de teamspirit was ondanks de onvolledige samenstelling optimaal in de nieuwe tenu's. De spelers bedanken Gert Koese voor de sponsoring.

Vernieuwd Forum in gebruik genomen

STELLEDAM - Op startzondag, dit jaar op zondag 28 september, is het vernieuwde Forum in gebruik genomen van de Gereformeerde kerk in Stellendam. In de morgendienst was het thema: 'Vieren en Verbinden'. Het thema is tijdens de preek uitgelegd: "Dat je samen weer aan een nieuw seizoen kunt beginnen, is reden tot vieren: in verbondenheid met God en met elkaar."

De kinderen lieten die verbondenheid zien door een slinger te maken met daarop de tekst:'wij horen bij elkaar en bij de Here Jezus'. Die slinger werd ook gebruikt bij het in gebruik nemen van het vernieuwde Forum. In de afgelopen maanden is door velen hard gewerkt aan de verbouwing en het resultaat mag er zijn. De zaalruimte is fors groter geworden, alles is geverfd, er zijn nieuwe gordijnen en vloerbedekking en ook een vernieuwde hal en toiletten. De keuken en consistorie zijn geverfd en in de kerk is een nieuwe verwarmingsinstallatie aangebracht.
Bijna iedereen kwam na de morgendienst de nieuwe ruimte bewonderen en er was koffie met gebakjes met daarop de foto van het vernieuwde Forum. De hele zaal zat vol en het was een gezellige drukte. Velen lieten zich daarna de soep en de broodjes goed smaken en zo kijkt men in Stellendam terug op een bijzondere zondag.

Alzheimer Nederland zoekt organisator in Ouddorp

OUDDORP - Alzheimer Nederland is dringend opzoek naar een Ouddorper met talent voor organiseren! In Ouddorp is er een groep collectanten, maar helaas geen organisator die de bussen wil verdelen en innen. Alleen met een organisator is het mogelijk om in het dorp te collecteren. Alzheimer Nederland doet een oproep: Zonder vrijwilligers is de collecte niet mogelijk, helpt u mee?

Dag in dag uit worstelen honderdduizenden mensen in Nederland met de gevolgen van dementie. Als patiënt of als naaste. Door de vergrijzing neemt dit aantal de komende jaren snel toe waardoor 1 op de 5 mensen door de ziekte getroffen wordt. Alzheimer is daarmee hard op weg de grootste en meest kostbare ziekte te worden in Nederland. Alzheimer is een ontluisterende ziekte, waarbij de patiënt geheugen, identiteit en emoties verliest. Uiteindelijk vernietigt de ziekte het meest waardevolle dat een mens bezit: zichzelf. Wat begint met vergeetachtigheid leidt uiteindelijk tot totale ontreddering en tot de dood. Alzheimer is niet te stoppen. Nog niet. Meer onderzoek naar oorzaken en oplossingen is noodzakelijk om Alzheimer te kunnen overwinnen. Daarvoor is veel geld nodig. Met enkele uren per jaar kunt u helpen door zich in te zetten als collectant of coördinator in de collecteweek van 3 t/m 8 november 2014.

Aanmelden

Aanmelden als vrijwilliger kan bij Martine Riske, regiopromotor collecte. Tel. 06-57590349 of e-mail: m.riske@alzheimer-nederland.nl. Op www.alzheimer-nederland.nl staat meer informatie over het werk en de activiteiten van Alzheimer Nederland.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Technisch opleidingsinstituut GO-College wordt als snel geassocieerd met (elektro)techniek, engineering, systemen en 'GO: aan de slag'. Maar ook aan de zogenaamde 'zachte skills' wordt gewerkt tijdens een opleiding. Op woensdag 1 oktober zijn de leerlingen gestart met het aanvullende lesprogramma 'Aandacht'. In tien dagdelen wordt er gewerkt aan de sociale- en communicatieve vaardigheden, die de loopbaanontwikkeling van de leerlingen ten goede komen.

(Persoonlijke) aandacht is erg belangrijk voor GO-College. Directeur-bestuurder Jan de Jong: "We willen ons als klein opleidingsinstituut graag onderscheiden van de grote, reguliere opleidingsinstituten. We besteden veel tijd aan onze leerlingen en ze krijgen veel persoonlijke aandacht en feedback. We besteden met het aanvullende lesprogramma ook nú al aandacht aan hun verdere loopbaan. Minstens net zo belangrijk als de opleiding zelf. We vertrouwen erop dat de leerlingen na het volgen van de opleiding vakbekwaam zijn, maar ze moeten bedrijven hier wel van weten te overtuigen door zichzelf ook in gesprekken goed te verkopen."

Waardevol

Ook tijdens de opleiding hebben leerlingen al profijt van de additionele lessen. "Een leerling die goed in zijn vel zit, levert een hoger leerrendement en is waardevoller voor zijn werkgever. Een goede werknemer creëert zijn eigen werk door kansen te zien en hier op in te springen, bijvoorbeeld door goed te communiceren met de klant. Die zal daarop meer tevreden zijn met het resultaat, waardoor de kans op een vervolgopdracht sterk toeneemt", aldus Jan de Jong.

Juncta Juvant

Het additionele programma wordt verzorgd door Machiel Kuijt, als erkend professional trainer verbonden aan 'Juncta Juvant training & coaching'. Het programma 'Aandacht' is onderdeel van een totaalprogramma dat bestaat uit nog vier modules: 'talentenontwikkeling', 'assertiviteit', 'communicatieve vaardigheden' en 'ondernemerschap'. De leerlingen zullen ook deze programma's volgen. In maart 2015 sluiten de leerlingen de modules af met een evaluatie en de uitreiking van een certificaat.
GO-College kan de training ook verzorgen voor personeel van (technische) bedrijven. Vraag geheel vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Wereld Alzheimer Dag in de Staver

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 26 september was het Wereld Alzheimer Dag, op Goeree-Overflakkee is dit gevierd in De Staver. In het Prieel waren 60 mensen aanwezig. Zowel voor mensen met de ziekte dementie als hun mantelzorgers was er een programma opgezet. 's Morgens na de koffie was er een bingo, daarna een warme maaltijd en 's middags een muzikaal optreden van De Jochies. Deze twee komedianten hielden met de vele oude en herkenbare liedjes de zaal in beweging. Om half vier keerden alle gasten met de rolstoelbus of eigen vervoer weer huiswaarts. De Alzheimer afdeling organiseerde deze geslaagde dag. Alle bezoekers kregen bij vertrek een pot jam en koeken mee naar huis.

Opening bouwproject markeert einde dorpsvernieuwing Sommelsdijk

Met een nieuwe bezem verrichtte oud-gemeenteambtenaar Cor Kom (l.) de officiële openingshandeling van het laatst gerealiseerde stukje dorpsvernieuwing Sommelsdijk. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Bij de ingebruikname van zegge en schrijve vijf huurwoningen sta je normaal gesproken niet stil. Alleen werd dit nu wel gedaan, vorige week woensdag 1 oktober. Het betreft het nieuwbouwproject op de hoek West Achterweg/West Krakeelstraat te Sommelsdijk, dat inderdaad vijf huurwoningen omvat. Het werd gerealiseerd door Woongoed GO. En daarvan legde directeur-bestuurder Simon van Nieuwaal bij de officiële ingebruikname uit waarom dit toch bijzondere aandacht krijgt. "Het was in allerlei opzichten een bijzonder project. En tevens het einde van de in 1995 opgestarte dorpsvernieuwing Sommelsdijk", zo gaf hij aan.

Door Hans Villerius

"Het heeft allemaal veel te lang geduurd", liet Van Nieuwaal meteen daarop volgen, "maar je kunt ook dát niet opnoemen, of het heeft zich in de totstandkoming van dit stukje dorpsvernieuwing voorgedaan". Het begin zag er in 1997 nog mooi uit, met een prijsvraag die werd uitgeschreven voor de invulling van vier inbreilocaties in Sommelsdijk, allemaal in het kader van de dorpsvernieuwing. De locatie hoek West Achterweg/West Krakeelstraat was er daar één van. Woongoed GO, toen nog woningbouwvereniging Middelharnis, deed aan de prijsvraag mee en won deze met een ontwerp dat Architectenbureau Born had gemaakt.

Problemen

"Daarna begonnen de problemen", vertelde Van Nieuwaal. "Een molenbiotoop. Er moest vastgoed worden verworven. Bodemverontreiniging. Toename van gemeentelijke regelgeving en wensen. Bezwaren die ingediend werden tegen het slopen van bestaande bebouwing. Parkeerproblemen die zouden ontstaan. Een transformatorhuis dat we wilden verplaatsen maar wat veel te duur bleek. Oplopende kosten en duurder wordende prijzen. Van het oorspronkelijke ontwerp voor veertien appartementen voor jongeren, is uiteindelijk niets overgebleven… En het is ook niet vreemd dat deze locatie er jarenlang desolaat bij heeft gelegen."

Knoop doorgehakt

"Op gegeven moment", vervolgde de directeur-bestuurder, "hebben we als Woongoed zelf een knoop doorgehakt en genoegen genomen met een project waarbij de vijf woningen gerealiseerd zijn die vanmiddag officieel in gebruik worden genomen. En dankzij het ontwerp van Marco Born en de bouwkundige kwaliteiten van aannemer Wielhouwer is er toch een prachtig plan gerealiseerd. Een plaatje, dat voortreffelijk past in de beeldkwaliteit van Sommelsdijk!"
Van Nieuwaal gaf aan dat huurwoningen in de gemeente Goeree-Overflakkee de komende jaren "nog keihard nodig blijven". "De wachtlijsten groeien en de grootste groep woningzoekenden – jongeren tussen de 18 en 30 jaar – wil dat er ook voor hen passende huisvesting komt tegen een betaalbare prijs."

Bezem

Omdat deze middag niet alleen een aantal woningen in gebruik werd genomen maar ook de dorpsvernieuwing van Sommelsdijk in z'n geheel werd afgerond, had Woongoed GO voor de officiële handeling iemand uitgenodigd die in zijn arbeidzame leven als ambtenaar bij de toenmalige gemeente Middelharnis ambtelijk leiding gaf aan de dorpsvernieuwing. Het was Cor Kom, die een bezem in handen gedrukt kreeg om daarmee op de inrit van de eigen parkeerterreinen van de nieuwe woningen een laag zand van de straat te vegen. Toen hij andermans straatje had schoongeveegd kwam vanonder het zand een herinneringstegel tevoorschijn met daarop zijn eigen naam en de datum van deze dag.

Vliegwiel

Aansluitend gaf Kom nog een uiteenzetting over de totstandkoming en het verloop van de realisering van de dorpsvernieuwing. Dertien jaar nadat hij als ambtenaar afscheid van de gemeente had genomen, wist hij nog een gedetailleerde uiteenzetting te geven. De kern van zijn verhaal was dat de destijds door de gemeente ontvangen subsidie van de provincie Zuid-Holland voor projectmatige aanpak "het vliegwiel was voor de totstandkoming van de dorpsvernieuwing". Ook prees Kom de overlegstructuur waarmee met de inwoners van Sommelsdijk was gecommuniceerd over de dorpsvernieuwingsplannen. Over het eindresultaat liet hij weten "dik tevreden" te zijn. Want: "behoud van het dorpsgezicht is belangrijk!"

Geslaagde verkoopdag Havenkwartier

Veel belangstelling tijdens de verkoopdag Havenkwartier. Foto: Hans Villerius

Bij de jachthaven van Middelharnis, in het hart van het historische centrum, zullen negen aantrekkelijke woningen worden gebouwd. Helemaal volgens het straatbeeld van toen. Maar vanbinnen natuurlijk van alle gemakken voorzien. Ofwel: bouwen met de sfeer van toen, maar met het wooncomfort van nu, volledig eigentijds. Op de toekomstige bouwlocatie, tussen de Brandsteeg en het Nieuwepad, stonden voorheen huizen, een pakhuis en schuren, maar inmiddels zijn deze – op één woning na – gesloopt. Maar ze worden opnieuw gebouwd. 'Gewoon nog een keer, maar dan beter!', zegt projectontwikkelaar Wonen op Flakkee. En de woning die er nog staat wordt geheel gerenoveerd. Voor het hele project, tien woningen dus, ging afgelopen zaterdag de verkoop van start.

Door Hans Villerius

Het bouwplan kreeg de naam Havenkwartier. Een passende naam voor de nieuwe wijk, vlakbij de jachthaven van Middelharnis. Bij de negen nieuwe woningen, naar ontwerp van architect Paulus de Jager, komt in grote lijnen het oude vertrouwde gevelbeeld weer terug, inclusief bijvoorbeeld een gepotdekselde aanbouw. Maar elke woning zal er anders uitzien en een andere indeling hebben. Het voormalige pakhuis staat er straks ook weer, maar dan als woning. En de historische beleving neemt nog eens toe door het terugplaatsen van onder meer muurankers en luiken van de gesloopte panden, uiteraard na een grondige opknapbeurt van deze materialen. Ook de stoepen en straatklinkers zullen de sfeer van vervlogen tijden ademen. Alle woningen beschikken over een tuin met berging en zowel starters al gezinnen kunnen er terecht.
Afgelopen zaterdag hield Wonen op Flakkee een verkoopdag. Aan de Geerweg, in de polder nabij Middelharnis. In een gezellige sfeer en aan de hand van mooie presentaties kregen bezoekers alles te horen en te zien over Havenkwartier. En natuurlijk konden ze hun belangstelling kenbaar maken voor het bouwproject, met vanafprijzen van € 169.500, vrij op naam, terwijl Wonen op Flakkee de woningen oplevert met een Woningborg-garantie van tien jaar.
De belangstelling tijdens de verkoopdag was groot. Al een uur voordat de dag van start ging waren er bezoekers. Tientallen belangstellingsformulieren werden er ingevuld, aan de hand waarvan de komende tijd Wonen op Flakkee en de geïnteresseerden met elkaar verder zullen bezien of het tot daadwerkelijke verkoop kan komen. Voor twee woningen lukte dit zaterdag meteen al. Als 70 procent van de woningen is verkocht, gaat de bouw van start.

Zaterdag volop actie bij De Mèkkerstee

Piet den Hertog verwacht zaterdag vele bezoekers op De Mèkkerstee. Foto: Hans Villerius

OUDDORP – Lammetjes in de herfst. Doe als een boer-Dag. Actiemarkt. Er is de komende tijd volop te beleven bij De Mèkkerstee. Aanstaande zaterdag al. Dan houdt de Ouddorpse geitenboerderij haar jaarlijkse Actiemarkt. Ditmaal in combinatie met de Doe als een boer-Dag die Albert Heijn landelijk organiseert en ook op De Mèkkerstee houdt. Vele bezoekers worden er verwacht. En een week later volgt nog een klein geboortegolfje van 25 geiten die, ondanks het jaargetij, moeten lammeren. Dus ditmaal ook tijdens de herfstvakantie lammetjes!

Door Hans Villerius

Voor het publiek is er dus veel te doen op De Mèkkerstee, de komende tijd. Allereerst de Actiedag, die traditiegetrouw garant staat voor een interessant en gezellig aanbod van allerhande 'waar' in tientallen kramen op het Mèkkersteeterrein. Normaal gesproken trekt deze dag al vele bezoekers. Maar nu ook Albert Heijn er haar Doe als een boer-Dag houdt, met tal van activiteiten die verband houden met wonen en werken op een boerderij en het zelf ervaren daarvan, worden nog veel meer belangstellenden verwacht. "Een hele dag ontspanning en gezelligheid", blikt Piet den Hertog van De Mèkkerstee alvast vooruit, "met voor kinderen een boerenzeskamp en twee springkussens, terwijl ook veel verse Flakkeese producten in de schijnwerpers zullen staan. Ook een aantal leveranciers van coöperatie Buutengeweun, die zich presenteert in de zojuist geopende Markthal in Rotterdam, is aanwezig." Daarnaast schenkt Albert Heijn de hele dag gratis koffie.

Hoge onderscheidingen

En natuurlijk, wie dat nog nooit gedaan heeft, kan zaterdag uitgebreid kennismaken met de verrassende smaak van geitenkaas, in verscheidene varianten, die in eigen huis wordt gemaakt.
Daarvan hebben inmiddels twee soorten zeer hoge onderscheidingen behaald tijdens internationale kaaskeuringen. De Mèkkerstee zelf heeft er twee ingestuurd naar keuringen in Engeland. De 'Mèkkerstee Belegen' en de Jerseykaas, die De Mèkkerstee ook maakt, alleen niet van geitenmelk maar van melk van de Jersey koe. Met eerstgenoemde behaalde De Mèkkerstee 'Goud', dus de eerste plaats, en met de andere 'Zilver', de tweede plaats. Enkele citaten uit het juryrapport: 'Rijke goed gebalanceerde kaas met een geweldige textuur en een lange nasmaak!' en 'De kazen danken hun rijke smaak aan de lekkerste biologische geiten- en Jerseymelk die bijzonder romig is. De dieren krijgen de beste voeding en verzorging en dankzij een speciale kaasbereiding en bijzondere receptuur ontstaat de lekkerste biologische kaas.'
"De Jerseykaas doet het inmiddels zo goed dat Albert Heijn het in het assortiment heeft opgenomen", weet Piet. Daarnaast stuurden ook kaashandelaren kazen van De Mèkkerstee in naar kaaskeuringen en ook daar werd twee maal 'Goud' behaald. Voor de 'Mèkkerstee Fenegriek' tijdens een keuring eveneens in Engeland en voor de 'Floortje Fenegriek' op een kaaskeuring in Woerden.

Naast de geitenkazen, als uniek streekproduct, geniet De Mèkkerstee ook bekendheid vanwege het appelgebak, de pannenkoeken én het zelfgemaakte geitenijs, allemaal eveneens uit eigen keuken afkomstig. Genoeg te beleven, te doen én te proeven dus, a.s. zaterdag, op het terrein van de Ouddorpse geitenboerderij. Er is voldoende parkeergelegenheid, waarvoor ter plekke aanwijzingen worden gegeven.

Websites Nederland stopt, maar gaat ook door…

Het nieuwe logo, dat gepresenteerd werd op het strand aan de Brouwersdam. Foto: p.r.

STELLENDAM – "Na 10 jaar vinden we het wel genoeg... Niets blijft hetzelfde. Daarom stoppen we met Websites Nederland." Met dit nieuws trad dit bekende Stellendamse bedrijf vorige week naar buiten. Enkele weken geleden meldden we in deze krant al dat er zoiets aan zat te komen en dat we u wel nader zouden informeren als het zo ver was. En dat is het nu. Maar tegelijkertijd meldt het bedrijf: "Voor iedereen die denkt, wat is dit? Geen zorgen. We blijven open." Wat is er aan de hand? Heeft een virus toegeslagen? Of is een hacker actief geweest…? We polsten maar even bij directeur Pieter Struik zelf.

Door Hans Villerius

En die valt meteen met de deur in huis: "Nee, we blijven zeker doen waar we goed in zijn: online succes maken. Sterker nog, we varen al tien jaar een rechte strategische lijn. Lees onze welkomsttekst van tien jaar geleden er maar op na. 'Websites Nederland realiseert hoogwaardige internetoplossingen. Wij richten ons voornamelijk op de business to business markt. Onze kracht ligt in het meedenken vanuit uw organisatie, of zelfs vanuit de klanten van uw organisatie. Geheel in de lijn van uw overige communicatie zetten we digitale media in, om kostenbesparingen, verkoopimpulsen of naamsbekendheid te realiseren en/of te vergroten'. Tien jaar oud, maar knots-actueel", aldus Struik.

Nieuwe naam

"Websites Nederland is opgericht in 2004", vertelt hij verder, "met een heldere doelstelling: Websites Nederland zou het bureau worden dat professionele en succesvolle websites zou gaan maken. Beter dan alles wat er was. Veel beter! Voor klanten in heel Nederland. Een bedrijf met een no-nonsense instelling en een dito naam. En dus vertelde de naam 'Websites Nederland' in één klap ons hele verhaal. Tien jaar later kunnen we trots constateren dat we ons doel van toen hebben behaald: we máken vernieuwende, professionele en succesvolle websites. En dat dóen we voor klanten in heel Nederland, en inmiddels ver daarbuiten. Tijd dus voor nieuwe ambities. En voor een nieuwe naam."

Het hele web

Die behoefte is niet van gisteren, vervolgt Pieter Struik. "In de loop van de tijd hebben we de vragen van onze opdrachtgevers en onze producten en diensten zien veranderen. We maken allang niet meer alleen maar websites. We merkten zelfs dat het woord 'websites' in onze naam af en toe voor verwarring zorgt. Tien jaar geleden was een website een eindproduct. Tegenwoordig is het een onderdeel van een online strategie. Niet meer de website is het middel, maar het hele web! Wij verwachten dat 'alles' met 'alles' gaat communiceren. En dat web is ons speelveld. Wij zijn van mening dat de rigide omgeving van een website steeds meer zal wijken voor een flexibele en context-gestuurde weergave van data. Via sites, mobile devices, wearables, social media, 'internet of things' en via middelen en mogelijkheden waar we vandaag de dag nog geen weet van hebben. Vastomlijnde corporate websites in de huidige vorm zullen verdwijnen en opgaan in veel bredere online strategieën."

WebNL

"Wij willen voorop lopen in deze ontwikkelingen", legt Struik ten slotte uit, "en we willen onze opdrachtgevers kunnen adviseren en begeleiden in de processen die daarbij worden doorlopen. We willen maximaal online succes blijven behalen voor onze klanten. Als internetprofessionals bieden we de capaciteit om organisaties te begeleiden en te ondersteunen naar online succes. Bij die ambitie hoort een andere naam, vinden wij. Een korte en krachtige naam. Een naam die de complexheid van het web terugbrengt tot de eenvoud die wij onze klanten willen bieden. Een naam die laat zien waar we vandaan komen en een naam die klaar is voor de toekomst. Want wij zijn klaar voor ons volgende decennium. Wij zijn WebNL."
Het raadsel is opgelost. Het Stellendamse bedrijf gaat onverminderd door. Slechts de naam Websites Nederland heeft opgehouden te bestaan. Als WebNL gaan ze verder.

Ardi heeft primeur met nieuwe Neff-ovenserie

NUNSPEET – Het is feest bij Ardi Keukens en Sanitair. De Annalandse keuken- en sanitairzaak haalde een primeur binnen en mag als eerste keukenzaak in Nederland de nieuwe ovenserie van Neff introduceren. "Die ovenserie heeft iets bijzonders", vertelt bedrijfsleider Henry Boogaard enthousiast. "We zijn er trots op dat we als eerste keukenzaak in Nederland consumenten deze nieuwe lijn in onze showroom kunnen laten zien." Van 15 tot en met 25 oktober wordt de introductie gevierd met diverse speciale acties.

Ardi wordt al jaren gevonden door consumenten die op zoek zijn naar hoogwaardige keukens, badkamers en toiletten en daarbij van A tot Z ontzorgd willen worden. De Thoolse onderneming streeft er dan ook naar om haar consumenten steeds wat nieuws te kunnen bieden. Werd vorig jaar de lijn met betaalbare maatwerkkeukens geïntroduceerd, dit jaar heeft de onderneming de primeur met de nieuwe ovenlijn van Neff. Boogaard is er trots op: "We verkopen diverse kwaliteitsmerken, waaronder Neff. Dat wij als eerste de nieuwe producten mogen introduceren is natuurlijk geweldig!"

Ruimtelijk effect

De nieuwe ovenlijn heeft een aantal unieke kenmerken, vertelt Boogaard. "In de serie staan pure, heldere vormen centraal. Alle producten in de lijn vallen op door de hoogwaardige mix van zwart glas en roestvrij staal. Daardoor sluiten ze nog beter aan op andere Neff-apparaten en kunnen ze gemakkelijker worden gecombineerd."
Hij vervolgt enthousiast: "Neff introduceert bovendien de designoplossing SeamlessCombination. Daarbij zijn twee apparaten, zoals een oven en een magnetron, boven elkaar geplaatst. Zo lijkt het alsof je één groot apparaat hebt, terwijl de keukenapparaten tegelijkertijd minder ruimte lijken in te nemen. Ideaal voor als je een ruimtelijke keuken wilt!"
Ook onder de 'motorkap' zit het wel goed met de keukenapparaten, laat Boogaard weten. "De ovendeur is volledig inklapbaar. Daardoor zit hij nooit in de weg. En alle ovens hebben een fullcolour scherm met aanraakbediening: via een simpele menustructuur kun je razendsnel de lekkerste gerechten te bereiden!" Lachend: "Mannen hebben dus geen excuus meer om níet in de keuken te zijn."

Zelfreinigende oven

Als laatste functie noemt Boogaard 'Pyrolyse'. "Deze functie werd vorig jaar al geïntroduceerd en is nu weer terug te vinden. Pyrolyse reinigt de oven zelf, zodat je niet meer zelf hoeft te poetsen. Ideaal, want het gaat in elke keuken wel eens mis…"
De nieuwe apparatuurlijn is met veel andere noviteiten vanaf 15 oktober te zien in de showroom van Ardi Keukens en Sanitair, Ceciliaweg 4, Sint Annaland.

De Motte en Streekarchief organiseren Avond van de Geschiedenis

MIDDELHARNIS - Al sinds enige jaren is oktober de Maand van de Geschiedenis. Door het hele land worden dan historische activiteiten georganiseerd rondom een bepaald thema. Dit jaar is het thema 'Vriend en vijand'. In het kader hiervan organiseren historische vereniging De Motte en het Streekarchief op woensdag 15 oktober de Avond van de Geschiedenis.

In samenhang met het thema en vanwege het feit dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog uitbrak, staat deze oorlog centraal. De gehele avond zullen er in het Streekarchief allerlei activiteiten zijn. Zo is er een minimuseum over de Eerste Wereldoorlog en is er livemuziek van de Gebroeders Bin. Deze Zeeuwse band bracht afgelopen zomer het album 'Brieven' uit met liedjes over de Eerste Wereldoorlog.
Arjen Diepenhorst, leraar geschiedenis aan de RGO en bestuurslid van De Motte, is medeorganisator van het evenement. Hij zal deze avond een lezing verzorgen waarin hij uitgebreid ingaat op de Eerste Wereldoorlog. Diepenhorst: "Nederland was tijdens de oorlog neutraal, maar toch had ons land ermee te maken. Op deze avond zal blijken dat ook in ons streekarchief verrassende documenten te vinden zijn uit die tijd."
Iedereen, van jong tot oud, wordt van harte uitgenodigd op deze eerste Avond van de Geschiedenis op Goeree-Overflakkee. Het Streekarchief bevindt zich in bestuurscentrum Het Rondeel, Dwarsweg 40 te Middelharnis. De avond start om 19.30 uur.

Markthal officieel geopend

Op woensdag 1 oktober heeft Koningin Maxima de Markthal in Rotterdam geopend. Coöperatie Buutegeweun heeft er een verkooppunt opgezet, boordevol met verse producten van Goeree-Overflakkee. Alles onder het motto: 'Geweun goed, van Goeree-Overflakkee'. In het Eilanden-Nieuws van vrijdag 3 oktober was meer te lezen over de Markthal en Buutegeweun.

21 / 24

Het team van 'Hairdreams', v.l.n.r.: Nellie, Rick en Natasja. Foto: Hans Villerius

GOEDEREEDE – In Goedereede is kapsalon 'De Spiegel' in de tien jaar dat ze bestaat een begrip geworden. Zowel vanwege de kwaliteit van het knip- en stylingwerk als vanwege de prestigieuze prijzen die eigenaar Natasja Zegers-van Heest al meerdere malen in de wacht sleepte. Tien jaar, een mooi moment om even bij stil te staan. En dat doet Natasja ook, samen met haar team, dat inmiddels drie 'man' sterk is. Maar ook een moment om afscheid te nemen van kapsalonnaam 'De Spiegel'…

Door Hans Villerius

In 2004 begon Natasja zelfstandig. Ze ontpopte zich als een gedreven kapster en hairstylist, die met passie voor haar vak graag de nieuwste ontwikkelingen op haar vakgebied volgt en daaraan zelfs trendsettend bijdraagt. Het meermaals winnen van een Coiffure Award is wat betreft dé bekroning die een kapper op zijn werk kan krijgen. En met díe drive is het dat ze ook haar klanten helpt. Aanvankelijk alleen, maar inmiddels met Nellie en Rick erbij, zodat de kapsalon nog meer mensen van dienst kan zijn. Hetzij voor een gewone knipbeurt, hetzij voor kleuring, permanent, haarverlenging of voor haarverdikking. "Vooruitstrevend en naar de laatste trends", zegt Natasja. "We blijven met de ontwikkelingen meegaan en moderniseren. Daar komen klanten ook speciaal voor, en voor een gedegen persoonlijk advies. Daar staan we bekend om. Maar wát we ook doen, het blijft altijd maatwerk, toegespitst op de individuele klant en wat bij hem of haar hoort, hetzij jong of oud." Natasja en haar team behandelen ook haarproblemen. Bijvoorbeeld door het inzetten van een soort kuur (treatment), een wasmassage, scrubbehandeling of oliebehandeling. "Bij al onze behandelingen zoeken we naar de juiste producten voor iedereen. Zoals van de bekende merken Balmain, Matrix Oil Wonder, e.d."

Nieuwe naam

Een uitgebreid dienstenassortiment aan kappers- en hairstylistenwerk is zo in tien jaar opgebouwd. Het is een droom die voor Natasja werkelijkheid werd. Maar ook voor klanten geldt dat ze hier hun haardromen kunnen realiseren. En dat allemaal is precies wat Natasja tot uitdrukking wilde brengen in de nieuwe naam die ze sinds 1 oktober jl. voor haar kapsalon heeft: 'Hairdreams'. Ook een nieuwe huisstijl, logo, etalagebelettering én een facebookpagina horen hier bij, zodat de look naar buiten bij het tienjarig bestaan meteen een hele andere wordt.

Voor klanten

Maar ook richting klanten wordt stilgestaan bij het jubileum. Op de facebookpagina (www.facebook.com/hairdreamsbynatasja) kunnen mensen meedoen met een actie. Door de pagina te liken wordt kans gemaakt op een shampoo en een conditioner van het merk Matrix Oil Wonder.
Daarnaast is er a.s. zaterdagmiddag van 15.30-17.00 uur een gezellig samenzijn in De Gouden Leeuw te Goereede, waar Natasja, Nellie en Rick graag hun vele klanten ontmoeten om met elkaar te genieten van een hapje en een drankje. "Dit om onze dankbaarheid uit te spreken richting onze klanten die zo trouw blijven komen, want dat is natuurlijk helemaal geen vanzelfsprekendheid."
"Maar goed", zegt Rick lachend, "nu we hier met z'n drieën zijn, hebben we ideeën genoeg om de volgende tien jaar mee aan te kunnen. Want over haar blíjf je toch dromen?" Inderdaad: Hairdreams by Natasja.

Taarten bakken voor Jasmijn

OUDDORP - De ouders van de vierjarige Jasmijn Tanis organiseren op zaterdag 18 oktober een Boerderijfair in Ouddorp. De familie en vrienden van Jasmijn willen met hun fair zo veel mogelijk geld ophalen voor onderzoek naar de spierziekte SMA. Hun dochter heeft sinds haar geboorte deze ziekte. De opbrengst van de fair zal daarom ten goede komen aan het Prinses Beatrix Spierfonds voor de actie 'SMA de Wereld uit!'.

Door haar ziekte worden de spieren van Jasmijn steeds slapper en zit zij in een rolstoel. Er is nog geen geneesmiddel voor SMA, maar er wordt al wel onderzoek naar gedaan. Door nu geld in te zamelen kan er meer onderzoek worden gedaan en komt genezing steeds dichterbij.

Wie bakt de lekkerste taart?

Op de fair is van alles te doen en te koop, met als de hoogtepunt een taartenbakwedstrijd. Iedereen kan meedoen aan deze wedstrijd. Deelnemers worden gevraagd om voor 9 uur hun taart te brengen, vervolgens worden deze door een deskundige jury gekeurd op smaak en uitstraling. De winnaar krijgt een leuke prijs en de taarten worden per punt verkocht waarvan de opbrengst ook naar het goede doel gaat. Mail even als u het leuk vindt om mee te doen met taarten bakken naar jannekewestdijk@hetnet.nl.

Boerderijfair

Naast de taartenbakwedstrijd is er op de fair van alles te koop en te doen. Geniet van een kopje koffie of thee met een stukje taart of een Ouddorpse wafel. Koop verse groenten, gebakken vis, broodje hamburger, patat, fruit, jam, cake, koekjes, appeltaarten, kaas of planten. Verder zijn er veel leuke hebbedingetjes, fotokaarten, sierraden en rommelmarktspullen te koop. Ook kun je je haar laten invlechten/knippen, op de foto bij Desirée (in boerderijsfeer) en nog veel meer leuke dingen. De kinderen kunnen ook nog een ritje maken met paard en wagen.
De Boerderijfair wordt zaterdag 18 oktober gehouden van 9.00 tot 15.30 uur in en rond de schuur aan Steenweg 2 te Ouddorp, vlakbij het viaduct bij de haven. Bent u niet in de gelegenheid de fair te bezoeken en wilt u wel de actie steunen? Stuur dan een SMS met het woord 'SMA' naar 4333 en doneer daarmee eenmalig € 2,-. Of doe uw donatie op http://www.spieractie.nl/acties/jasmijn-tanis/boerderijfair-2014.

Geen angst, maar steun

MIDDELHARNIS - "Onthutsend waren de beelden die we zagen van de situatie in Koerdistan. Duizenden en duizenden mensen met kinderen zaten of lagen opeen gestuwd in vluchtelingenkampen en nog hield de stroom van voortgejaagden niet op. Bij massa's tegelijk kwamen ze aan. Soms hadden twintig gezinnen in één huis hun intrek genomen. Voor velen was er geen plaats meer, ook geen eten en drinken. Ze sliepen op straat".

Dat alles vertelde Fazila Abdulatife tijdens een lezing in de Prins Mauritsscholengemeenschap. Haar zoon liet de afschuwelijke beelden zien. Ze was nog maar kort geleden terug uit Erbil, een van de steden waar al die mensen zijn samengepropt, met de vijand op 60 kilometer afstand. Moet je je voorstellen, mensen die huis en haard in de steek gelaten hebben, die hun kinderen geen eten kunnen geven omdat het er niet meer was. Fazila wil er weer zo gauw mogelijk heen. Haar beide zoons, die hier wonen, en ook aanwezig waren, betalen de reis. Ze wil er hoe dan ook heen om dekens, brood en water te kunnen kopen.
De IS wil een Islamitische staat over landsgrenzen heen. Vrijwilligers, veelal criminelen, uit allerlei (ook Westerse) landen scharen zich onder de gelederen van de radicalen, die zich van Al-Qaida hebben afgescheiden, en alleen maar genieten van bloed. Ze zijn erop uit angst te zaaien door mensen te onthoofden, te kruisigen, ogen uit te steken, vrouwen en kinderen levend te begraven. De IS heeft eigen wetten, wil geen kerken, geen sjiitische moskeeën, mannen en vrouwen moeten besneden worden, vrouwen mogen de straat niet op, mannen mogen geen enkele vorm van kunst beoefenen. Zij willen een Islamitische staat over heel de wereld. Zij willen vechten tegen Amerika, en alle landen die met Amerika sympathiseren.
En dan zijn er de vreselijke verhalen die zij hoorde van gezinnen die uiteen gerukt waren; van mensen die gevangen genomen, maar ontsnapt waren, van meisjes die geselecteerd, ontvoerd, verkocht werden en als seksslavin gebruikt worden, het maakt niet uit of ze van christelijke, yezidische of sjiitische afkomst zijn.
De Koerden hebben een geschiedenis van vervolging en ellende achter zich, ook nu weer hebben zij geen enkele steun te verwachten van de Irakese regering, die financieel noch militair in staat is hulp te bieden. Ze zijn uiteraard erg blij met het ingrijpen van Amerika en andere landen die bezig zijn zich bij Amerika aan te sluiten. Als het maar niet te laat is.
De IS is een regelrechte bedreiging, ook voor ons land. Dat militairen wordt aangeraden geen uniform te dragen, wijst op angst. En daarmee hebben de yihadisten het al voor de helft gewonnen.
Een leraar van de Prins Maurits kwam de aanwezigen vertellen dat de school het plan heeft een marathon van lessen te organiseren. In een nachtelijke bijeenkomst van 7 uur tot 7 uur wil de school via de leerlingen geld bijeen verzamelen. Fazila heeft de leerlingen van heel de school tijdens een lesuur mogen voorlichten. Met de actie wil men de 12- tot 18-jarigen tegelijk liefde voor de naaste bijbrengen.

Orgelconcours en Orgelconcert te Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Op zaterdag 11 oktober a.s. wordt het 19e orgelconcours voor amateurs gehouden. Dit tweejaarlijkse evenement speelt zich af rond het Frobenius-orgel in de Hervormde Kerk in Oude-Tonge.

Er zijn dit jaar achttien deelnemers, afkomstig van Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en van andere plaatsen in ons land, die na ijverige studie hun muzikale talenten zullen laten horen. De eerste speler begint om 9.30 uur en aan het eind van de middag, rond 16.45 uur, hoopt de jury bekend te maken welke drie deelnemers het hoogste aantal punten hebben behaald.
Belangstellenden voor dit concours zijn van harte welkom; de toegangsprijs is € 2,50 voor de hele dag. De winnaars van het concours mogen 's avonds met de twee juryleden, bestaande uit Margreeth Chr. de Jong en Theo Visser, het slotconcert geven. Dit concert begint om 20.00 uur. De toegangsprijs voor het slotconcert bedraagt € 5,00 (€ 3,50 voor studenten en 65+).
Na de prijsuitreiking aan de drie winnaars van het concours opent jurylid Margreeth Chr. de Jong het concert met "Sonate over psalm 84", een werk wat zij zelf gecomponeerd heeft. Vervolgens zullen de drie winnaars van het concours elk een orgelwerk ten gehore brengen. Tenslotte speelt jurylid Theo Visser zeven delen uit "Elf kleine Klavierstücke op. 15b" van Hugo Distler en daarna " Wachet auf, ruft uns die Stimme" van Siegfried Reda.
Dit concours en slotconcert worden financieel mogelijk gemaakt door de Vereniging van Orgelvrienden en het Paul van Hessen Fonds van de Lionsclub afdeling Goeree-Overflakkee.

Opbrengst Scoutsfair Jan Joosten

OUDDORP - De scoutsfair van 20 september bij scoutvereniging Jan Joosten heeft het mooie bedrag opgebracht van bijna € 1.900. Alle belangstellenden, sponsors en helpers worden door de scouts bedankt voor dit succes.