info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

8 augustus 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 8 augustus 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Oude tijden herleven tijdens oldtimerdag

GOEDEREEDE - Brommers, auto's, tractoren, stationaire motoren, kranen en vrachtwagens. In de polder van Goedereede was afgelopen zaterdag een bonte verzameling te bewonderen. De gemene deler was de hoge leeftijd, het waren allemaal oldtimers. Wie denkt dat alleen 'oude mannen' zich inzetten om de oldtimers in ere te houden, slaat de plank mis. Er is ook een flink aantal jongeren enthousiast bezig met het opknappen en onderhouden van de spullen die vroeger heel gewoon waren. Dat biedt de hoop dat de toekomstige generaties over pakweg veertig jaar nog steeds kunnen genieten van ronkende tractoren en andere machines.

Verkeer op het eiland loopt vast

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het leek ook op het eiland wel 'zwarte zaterdag' afgelopen weekend. Op vrijdag en zaterdag stonden er op de hoofdwegen op het eiland (N59 en N57) kilometerslange files. Zowel vanaf het Hellegatsplein richting Zeeland als vanaf Brielle richting Ouddorp en Zeeland liep het vast. Dat kwam niet alleen door de drukte richting de stranden en vakantiebestemmingen, maar ook door ongelukken en evenementen. Zo trok de elfde editie van het Zeeuwse wijnfeest in Dreischor op buureiland Schouwen-Duiveland zo'n vijfduizend bezoekers. Soms stond het verkeer enige tijd muurvast. Ook op de parellelwegen op de Brouwersdam, de N57 vanaf Port Zélande richting Schouwen-Duiveland, was er vaak geen doorkomen aan. De vakantiedrukte bereikt momenteel een piek, vrijwel alle campings zijn tot de laatste plaats gevuld en in Ouddorp leidde het tekort aan parkeerplaatsen in het centrum tot flinke irritaties bij automobilisten. (Jaap Ruizeveld)

2 / 32

Agenda

Donderdag 9 augustus

MIDDELHARNIS – Summerschool in de bibliotheek. Van 9.30 tot 11.30 uur: Schilder je selfie. Voor kinderen vanaf 7 jaar, deelname kost € 3,50.
OUDDORP – Orgelconcert van Jan Wisse uit Aagtekerke, aanvang 20.00 uur in de Dorpskerk aan de Weststraat. De entree bedraagt € 8,- voor bezoekers vanaf 16 jaar. www.janwissemusicus.nl.
OUDDORP - 't Rommelschuurtje, t.b.v. Hersteld Hervormde Gemeente Goedereede. In de kas aan de Dorpsweg 5, van 9.30 tot 12.30 uur.
STELLENDAM – Fietstocht voor 55+ van St. ZIJN, vertrek om 13.15 uur vanaf het Haagse Huus. Aanmelden via 0187-491653 of 0187-602411.

Vrijdag 10 augustus

OUDE-TONGE - Tabletcafé van 10.30 tot 11.30 uur in de bibliotheek. Gratis entree.

Zaterdag 11 augustus

GOEDEREEDE – Beiaardconcert vanaf de Goereese toren, van 14.30 tot 15.30 uur bespeelt Malgosia Fiebig het carillon.
GOEDEREEDE – Zomermarkt van de Hersteld Hervormde Gemeente. Van 9.00 tot 15.30 uur bij de Hondsweg 27a in de Oostdijk. Om 11.00 uur is er een veiling.
OUDDORP – Havendag bij de Ouddorpse jachthaven, van 11.00 tot 18.00 uur. Met kraampjes, demonstraties en optredens.
OUDDORP – Inloopconcert met orgelbespeling door een predikant. Vanaf 11.00 uur speelt dominee Schuurman uit Oldebroek. Locatie: Dorpskerk, Weststraat 2. Gratis toegang, er is wel een collecte.
SOMMELSDIJK – Bingo O-G-O in De Zwaluw, Sperwer 55. Aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur.
STELLENDAM – Palingrookwedstrijd op de Marina Jachthaven, Deltahaven 69. Van 8.00 tot 16.00 uur zijn er demonstraties en wordt er vis verkocht.

Maandag 13 augustus

OUDDORP – Fietspuzzeltocht, deelnemers kunnen tussen 18.30 en 19.00 uur starten bij de kerk van de Ger.Gemeente aan de Spaanseweg 13. Deelname kost € 2,50 per persoon en € 10,- per gezin.

Dinsdag 14 augustus

OUDDORP – Zomerbingo t.b.v. Brassband Concordia in Dorpstienden. Aanvang 20.00 uur. Zaal open 19.30 uur.

Woensdag 15 augustus

OUDDORP – Toeristendag met braderie in het centrum van 8.30 tot 18.00 uur.

Donderdag 16 augustus

MIDDELHARNIS – Summerschool in de bibliotheek. Workshop koekjesbakken voor kinderen vanaf 4 jaar, van 9.30 tot 11.30 uur. Deelname kost € 3,50. Aanmelden kan via www.leerenbeleef.nl/jeugd of in de bibliotheek.
OUDDORP - Fotopresentatie Natuur in de Delta, aanvang 20.00 uur in De Overkant. Kaarten kosten € 6,50 en zijn verkrijgbaar bij de VVV Ouddorp.

Vrijdag 17 augustus

SOMMELSDIJK – Holle Bolle Dag, markt met een historisch tintje in het centrum. Van 14.00 tot 23.00 uur.

Vechtsporters zetten zich in voor kinderen in Tanzania

In Rhotia Valley worden kinderen liefdevol opgevangen.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 7 september organiseert Joost van 't Veld een vechtsportclinic met wereldkampioen K-1 Ernesto Hoost in sporthal De Gooye in Dirksland. De opbrengst is volledig bestemd voor het project Rhotia Valley in het hart van Tanzania, waar hij graag meer over vertelt.

Goede doel

"In hartje Tanzania, nabij de Ngorongoro krater, heeft een Nederlands artsenechtpaar 11 jaar geleden een prachtig project opgezet voor kinderen in het algemeen, en de weeskinderen aldaar in het bijzonder. De uitgangspunten zijn: Liefdevolle opvang en opvoeding van weeskinderen in het dorp Rhotia. Educatie en een toekomst voor deze weeskinderen. Goed basisonderwijs en schoolvoeding voor alle dorpskinderen. Werkgelegenheid voor de lokale bevolking en een duurzaam en ecologisch verantwoord project. Zo is Rhotia Valley ontstaan, met als doel: het bijdragen aan de ontwikkeling van de bewoners en de (wees)kinderen van het dorp Rhotia op een dusdanige manier dat het hele dorp er bij betrokken is. Nu, 11 jaar later, is dit uitgegroeid tot een prachtig en hartverwarmend project, waar tientallen weeskinderen weer zicht hebben gekregen op een toekomst. Er is medische zorg, voldoende eten (grotendeels zelfvoorzienend), ze volgen onderwijs en leren diverse ambachten. Inmiddels hebben de eerste kinderen het weeshuis verlaten en hebben deze allemaal een vaste baan gevonden."

Joost van 't Veld (rechts) organiseert samen met zijn Sensei Jacques van Roosmalen een vechtsportclinic voor het goede doel.
Wereldkampioen Ernesto Hoos.

Joost is instructeur is bij Budokai Senshi, de vechtsport- en Budovereniging van Goeree-Overflakkee. In Tanzania zal hij de kinderen lesgeven in karate en zelfverdediging. Geraakt door het project en de grenzeloze passie, ontstond bij hem al heel snel het idee om daar iets meer mee te doen. Immers, Rhotia Valley draait voor een groot deel op donaties en giften. Daarom besloot hij om geld in te gaan zamelen voor het weeshuis. De actie bestaat uit een bijzondere clinic op 7 september, waarvan de opbrengsten geheel naar Rhotia Valley zouden gaan.

Clinic door wereldkampioen

Ernesto Hoost is een levende legende in de vechtsportwereld. Zo is hij, naast alle andere prestaties en behaalde prijzen in de sport, maar liefst viervoudig wereldkampioen K-1. Momenteel is Ernesto nog altijd actief in de sport en treedt hij nog regelmatig op in binnen- en buitenland. Toen hij hoorde van dit initiatief, was hij direct bereid om hier zijn medewerking aan te verlenen en een training te verzorgen voor vechtsportliefhebbers. Ook sporthal De Gooye in Dirksland aarzelde geen moment en bood direct aan dat er gratis een zaal gebruikt mag worden. Joost: "Een fantastisch gebaar, omdat deze kosten nu ook in de pot konden voor Rhotia Valley." De rest van de kosten wordt gedragen door Budokai Senshi, Studio SparQ en door Zout-Holland (bedrijf van Joost), zodat daadwerkelijk iedere binnengehaalde euro naar Tanzania kan gaan.

Toen het nieuws van de clinic en het achterliggende idee werd verspreid, ging het snel, vertelt de instructeur. "Niet alleen bevriende Dojo's stuurden inschrijvingen, maar ook andere vechtsporters die ervan hoorden, meldden zich aan. Van alle kanten zullen ze deze kant op komen; van Dokkum tot Arnhem, tot Breda en Halsteren, van Zoetermeer tot Oostvoorne en nog vele plekken er tussen. Ook zijn er de nodige sporters geweest die weliswaar die datum verhinderd zijn, maar die het initiatief een dermate warm hart toedragen dat zij wel geld overmaakten voor dit goede doel. Sport verbroedert, zo blijkt maar weer eens.Het belooft een bijzondere avond te worden."

De clinic is op vrijdag 7 september van 19.00-21.00 uur, er zijn bijna geen plekken meer om mee te doen aan de training zelf, maar toeschouwers zijn uiteraard welkom. De entree is 5 euro, uiteraard ook ten behoeve van het goede doel. Aan het einde van de avond wordt het bedrag bekendgemaakt dat is opgehaald voor Rhotia Valley. De cheque biedt Joost aan op 24 oktober in Tanzania aan de artsen Joris en Marise Koch, de drijvende krachten achter het project. Donaties kunnen worden overgemaakt naar rek.nr. NL97INGB0003465151 t.n.v. J.R. van 't Veld, o.v.v. 'Rhotia Valley'.

Huttendurp dit jaar Tentendurp

STELLENDAM - In verband met de droogte en het stookverbod, besloot de organisatie van het Huttendurp om dit jaar geen hutten te bouwen. Daarom werd het Huttendurp omgedoopt tot Tentendurp. Het succes was er niet minder om.

Tijdens het evenement op 20 en 21 juli hebben bijna 70 kinderen en 30 ouders genoten van de activiteiten op de Stellendamse privécamping. De creativiteit van kind en ouder werd aardig op de proef gesteld. Zo zijn er bankjes en tafels getimmerd, naambordjes geschilderd en tenten versierd. En de bezoekers konden in het kleine zwembad duiken om af te koelen, over de buikglijbaan glijden of zich uitleven tijdens een watergevecht op de stormbaan. 's Avonds kon er genoten worden van een verfrissende duik in Zwembad 't Zuiderdiep en van heerlijke marshmallows. Zaterdagmorgen was het tijd voor nog meer plezier, waarbij de brandweer van Stellendam ook weer van de partij was voor een gezellige schuimparty. Ook zonder hutten waren het twee mooie dagen voor jong en oud. Vereniging Oranjefeest Stellendam bedankt alle sponsoren, vrijwilligers en de deelnemers en hun ouders die het Tentendurp mogelijk gemaakt hebben.

Nieuwe look voor Wereld Winkel in Middelharnis

MIDDELHARNIS - De Wereld Winkel heeft een metamorfose ondergaan. De winkel is door de vrijwilligers opnieuw geschilderd in een frisse witte kleur, zodat de kleurrijke producten die men in de winkel kan kopen nog mooier tot hun recht komen. De verf is geschonken door Henk Stoutjesdijk van Schilderwerken SV uit Middelharnis. Met vereende krachten is er door de vrijwilligers efficiënt een taakverdeling gemaakt, zodat de winkel op tijd weer open kon. Verdeeld over twee keer twee dagen, is de winkel leeggemaakt, zijn muren en rekken geschilderd en zijn de schappen opnieuw ingedeeld. De winkel oogt nu een stuk ruimtelijker.

Omdat de Wereld Winkel graag ruimte wil maken voor nieuwe artikelen, zijn er momenteel veel producten in de aanbieding. Bovendien krijgen klanten die op vrijdag langskomen tijdens de Diekdagen 20 procent korting op een groot deel van het assortiment (m.u.v. saleproducten).

De Wereld Winkel verkoopt originele cadeaus en (h)eerlijke levensmiddelen uit andere culturen. Producten die zijn gemaakt met respect voor mens en milieu. Omdat de producenten - zoals zilversmeden, pottenbakkers en koffieboeren - er een rechtvaardige prijs voor krijgen, kunnen ze een menswaardig bestaan opbouwen. Winkelen bij de Wereld Winkel helpt deze mensen.

De Wereld Winkel verkoopt authentieke producten met een hedendaags tintje uit ontwikkelingslanden. De makers zijn bijvoorbeeld Mexicaanse koffieboeren, Balinese houtsnijders en Thaise keramisten, Indonesische batik ververs, Nepalese wevers. Sommigen hebben een eigen bedrijfje, anderen werken in kleine fabrieken. Allemaal mensen die, zoals iedereen, recht hebben op een woning, voedsel, scholing en medische zorg. Met het inkomen dat zij verdienen door de verkoop van hun producten, kunnen zij een beter leven opbouwen. Een leven zonder armoede en met voldoende kansen op ontwikkeling.

Scharrelvarkens zwemmen in Oosterschelde

OUWERKERK - Het is geen alledaags gezicht. Varkens die tussen de mensen door zwemmen op een warme zomerdag. Maar deze scharrelvarkens mochten toch echt een duik nemen in de Oosterschelde om af te koelen. De varkens zijn afkomstig van het bedrijf Het Zeeuwse Scharrelvarken in Nieuwerkerk, dat is de leverancier van Slagerij Van Zuidland in Dirksland.

Sing-In trekt veel belangstelling

OUDDORP - De eilandelijke evangelisatiecommissie organiseert ook deze zomer weer diverse Dabar-activiteiten vanaf of rond de camping De Witte aan de Klarebeekweg in Ouddorp, voorheen was dat op de Klepperstee. Deze eerste weken was de Hervormde Gemeente de zogenaamde adoptiegemeente. Dat wil zeggen dat zij waar mogelijk ondersteunt. Tussen de 30 en 40 kinderen nemen en namen dagelijks deel aan allerlei spelletjes, nuttige tijdsbesteding onder deskundige leiding en dat alles met de insteek de kinderen te betrekken rond het Woord van God. Mariëlle Rabouw was met een team vrijwilligers coördinator. Vrijdagavond was er een pannenkoeken-happening en zaterdag kwamen liefst honderd belangstellen en betrokkenen naar de Dabar-dienst die in het teken stond van een Sing-In. Dit vond plaats aan de Dijkstelweg op het terrein van De Bever in Ouddorp. Campingpastoor Martin de Beer hield een korte meditatie. (Jaap Ruizeveld)

Expositie kunstenaarsduo bij VVV Ouddorp

OUDDORP - Van 1 t/m 30 augustus 2018 exposeren Sija Vermaat en Theo Heydenrijk in het VVV-kantoor aan de Bosweg 2 in Ouddorp. Dit kunstenaarsduo maakt totaal verschillend werk, dat maakt de expositie extra boeiend. Naast schilderijen toont Sija mozaïek. Theo exposeert met zijn recente werk. Beiden zijn lid van Kunstkring Voorne. Meer informatie staat op: www.kunstenaarsduo.nl. De expositie is te bekijken tijdens de openingsuren van de VVV, maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Anne-Marie Vermaat exposeert samen met andere Masters

DIRKSLAND - Anne-Marie Vermaat is één van de zeven Nederlanders met de titel 'Master of FIAP'. Een prestigieuze en felbegeerde onderscheiding van de Fédération Internationale de l'Art Photographique. In Delft is er nu een expositie waar het werk van de Dirkslandse fotograaf en de zes andere Nederlandse Masters wordt getoond. De werken zijn te bekijken op vrijdag en zaterdag van 13.00 tot 17.00 uur in Galerie Huis Kinesis aan de Voorstraat 86 in Delft.

90-jarige sport vier keer per week: "Je moet bezig blijven''

HERKINGEN - Afgelopen zondag is ze negentig geworden, maar dat zou je niet aan haar zeggen. Ze gaat nog vief voor naar de kuikentafel van haar smaakvol ingerichte huis. "Had u koffie gewild?'' Zowel geestelijk als lichamelijk voelt mevrouw Van Laren zich nog verbazingwekkend fit. Zo gaat ze iedere week maandag, dinsdag en vrijdag naar de gym, terwijl ze op woensdag baantjes trekt in het zwembad.

Tekst en foto: Erwin Guijt

"Nu ben ik ook al vroeg begonnen met zwemmen. Dat moest ik leren van mijn moeder, die zelf doodsbenauwd was voor water. Als die nog maar met haar grote teen het water aanraakte vond ze dat al niks. Mijn vader kon wel zwemmen, die zat bij de marine. Regelmatig gingen mijn broer en ik in Scheveningen zwemmen, wij woonden toen namelijk nog in Den Haag. Het was een uur lopen naar het zwembad in de stad. Maar ja, het openbaar vervoer kostte geld. Zeker op de terugweg vergingen we van de honger, want we kregen geen boterham mee. 'Anders kun je 's middags niet eten', zei mijn moeder altijd. Zo ging dat toen, hè?''

Klimrek

Daarnaast zat Van Laren ook al vroeg op de gym. "Aan de ringen, op het klimrek, ik deed alles.'' Toen ze verhuisden naar Spijkenisse, deed ze daar regelmatig aan conditietraining. Dit bestond uit stukken fietsen en oefenen met halters van verschillende gewichten. Die trainingen werden afgewisseld met verschillende buik- en beenspieroefeningen.

In 1980 verhuisde het echtpaar Van Laren naar het eiland. Ook daar bleef ze sportief bezig. "In een gebouw hier een eindje verderop zat een gymlokaal. Maar toen degene die ons lesgaf een baby kreeg en vertrok, was het moeilijk om een vervanger te vinden. Dus toen hield dat op. Een paar weken later hoorde ik van een kennis in het dorp dat er een nieuwe sportclub van start was gegaan, namelijk Fit4Lady. Dat is inmiddels zo'n negen jaar geleden.''

Warmlopen

"We beginnen de oefensessie bij Fit4Lady meestal met drie minuten warmlopen, waarna we oefeningen op de negen toestellen doen. Dan doen we verschillende kracht- en spieroefeningen.'' Van Laren doet met zichtbaar plezier voor hoe de toestellen werken. "Kijk, dan moet je zo je armen naar buiten duwen.'' Ze lacht even. "Ik doe het zo verschríkkelijk graag.'' Op maandag, dinsdag en vrijdag is ze dan ook 's ochtends in de gym te vinden.

's Woensdags staat er wat anders op het programma, namelijk baantjes trekken. "Alleen doe ik dat niet zoveel meer. Nu trek ik een stuk of dertig baantjes van 25 meter, maar ik heb er vijftig gedaan. "Je wordt toch ouder'', verzucht ze. Hele einden lopen gaat dan ook helaas niet meer door heupproblemen. "Daar moet je rekening mee houden. Je kan het wel eisen van je lichaam, maar als je dan de hele boel overbelast en daarmee nog verder verknoeid…''

Stikgezellig

Niet veel mensen van haar leeftijd zullen nog zoveel (kunnen) doen. Wat is nu het geheim achter de vitaliteit van de 90-jarige sportieveling? "Weet u, ik denk dat je het in twee woorden kunt zeggen: bezig blijven. Je moet niet gaan zitten. Als je daarmee eenmaal mee begint, kom je niet meer overeind. Natuurlijk heb ik er ook niet altijd even veel zin in. Dan denk ik: ik ga maar niet. Of: ik kan vanmiddag toch ook nog? Maar dan zeg ik weer tegen mezelf: zit niet te zeuren, en dan ga ik weer.

Hoewel ze dus afgelopen zondag negentig is geworden, hoopt ze nog jaren mee te gaan. Daarnaast denkt ze ook nog niet aan het opgeven van haar sportieve activiteiten: "Ik zou daar graag nog lang aan meedoen. Op een gegeven moment leer je er steeds meer mensen kennen, waarmee je dan eens gezellig een praatje kan maken. "Stikgezellig joh, op de gym'', besluit ze.

Oplaadpalen voor fietsen zijn een aanwinst voor Goeree-Overflakkee

STELLENDAM – Dertien oplaadpalen met in totaal zesentwintig stopcontacten. Met deze omvang is het oplaadpunt voor elektrische fietsen in Stellendam uniek in Nederland. De palen staan er al een paar weken, op de plaats waar voorheen het busstation was, maar woensdag 1 augustus was de dag om deze nieuwe voorziening feestelijk in gebruik te nemen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Daarvoor waren vertegenwoordigers van alle betrokken partijen naar het oplaadpunt gekomen: de gemeente, de dorpsraad, leverancier Ecotap en ondernemer Breen van het belendende Wapen van Stellendam, die ook in de palen heeft geïnvesteerd.

Wethouder Daan Markwat sprak van een prachtige voorziening, die in relatief korte tijd is gerealiseerd in samenwerking met de dorpsraad van Stellendam en de bewoners van de Voorstraat. "Een schoolvoorbeeld van een succesvolle integrale aanpak", aldus de wethouder.

De voormalige busbaan is veranderd in een voetgangersgebied. Boven aan de dijk staat nu een hek, waardoor auto's er niet meer door kunnen. Dat gebeurde voor die tijd, ondanks het verbod, regelmatig. In de nieuwe situatie is het veel veiliger om als voetganger of fietser de weg over te steken en het gebied rond de oude Stellendamse haven te bezoeken.

Bewoners van de Voorstraat hebben geen last meer van geparkeerde fietsen voor de deur. Parkeren kan nu bij de oplaadpalen. Gratis opladen of bijladen is mogelijk terwijl je zelf iets drinkt of eet bij het Wapen van Stellendam en tegelijkertijd toezicht houdt op je fiets. Overigens is het ook mogelijk om telefoons op te laden of jezelf elektrisch te scheren. Je haar föhnen, of met een boormachine aan de slag gaan, kan niet.

Met de oplaadpalen krijgen berijders van elektrische fietsen extra service. Volgens wethouder Markwat is de voorziening ook een stimulans voor duurzaam vervoer. Het nieuwe punt is opgenomen in het fietsroutenetwerk, zodat ook recreanten en toeristen er veel aan hebben.

Peter Klink, voorzitter van de dorpsraad, zei tijdens de feestelijke ingebruikname zeer content te zijn met de voortvarende realisering. "Een compliment voor de snelheid waarmee dit voor elkaar is gebracht." Hij sprak van een aanwinst voor Stellendam en heel Goeree-Overflakkee.

Zomermarkt in Goedereede

GOEDEREEDE - Zaterdag 11 augustus is de jaarlijkse zomermarkt, die georganiseerd wordt door de Hersteld Hervormde Gemeente van Goedereede. De markt is van 9.00 tot 15.30 uur en wordt gehouden op het weiland nabij Hondsweg 27a in de Oostdijk (tussen Ouddorp en Goedereede).

De markt, die bestaat uit 50 kramen, is geheel in landelijke sfeer. Er worden veel eigengemaakte producten aangeboden en ook groenten en fruit, boerenkaas, vaste planten en mooie boeketten, handgemaakte houten artikelen, Jemako schoonmaakartikelen, grote rommelmarkt, tweedehands boeken, tweedehands kleding en hoeden, Beeren lingerie, heel veel handwerkartikelen, mooie fotokaarten, drop en snoep, enz. Naast vers gebakken vis kunnen bezoekers er terecht voor een oliebol of een ijsje, een broodje hamburger, een verse smoothie en koffie/thee met taart. Om 11.00 uur is er een veiling waarbij er mooie spullen worden aangeboden. Voor de kinderen is er een springkussen, sjoelbak en er kan een rondrit met paard en wagen worden gemaakt. Bezoekers kunnen gratis parkeren op loopafstand, mensen voor wie de afstand te ver is, kunnen gebruik maken van vervoer vanaf het parkeerterrein naar de markt.

Bord Omloop vermist

GOEREE-OVERFLAKKEE - De organisatie van de Omloop is op zoek naar het reclamebord, dat ter hoogte van het schapentunneltje langs de N59 stond. Het is sinds zondag 29 juli vermist. Mensen die meer weten, worden verzocht om contact op te nemen, dat kan via: secretariaat@omloop.com of 06-30600575.

Ingezonden: Oprichten Dorpsraad Sommelsdijk

Omdat ik vernomen heb dat het voor veel mensen lastig is om het geschreven Flakkees te begrijpen, ga ik hierbij verder in het Algemeen Beschaafd Nederlands (ABN). Regelmatig kan dat beschaafd weggelaten worden. Tot in de hoogste regionen. Je hebt er maar één nodig!

Het was weer buitengewoon gezellig vorige week op de markt van 'Sommerdiek'. Veel marktkooplui waren met vakantie en een heleboel mensen hiervandaan zijn 's zomers ook weg. Dus het was rustig op de markt. Hoewel, de kaasboer heeft zijn eigen uit de naad moeten werken. Hij heeft nog een keer een schoon schort aan moeten doen. Zo was hij aan het gooien met van die grote kazen. Hij heeft een machine 'uitgevonden' waarmee je stukken kaas vacuüm kunt trekken. Wat dat precies is, Joost mag het weten. Ik weet wel dat je de kaas dan langer goed kan houden, zeker tot hij weer 'vrom' is. Hij brengt dan weer verse kaas mee.

Dan nog wat leuks. Een jong vrouwtje uit Menheerse, haar moeder is een Sommerdiekse, kwam heel enthousiast bij mij vertellen dat haar vader en moeder ontzettend blij zijn dat er nu eindelijk eens iemand is die de kar trekt om te voorkomen dat de markt weggehaald wordt uit Sommelsdijk. In het verleden zijn er al meerdere pogingen gegaan om de markt te verhuizen. Voor mij geen groter compliment dan dat. (Terwijl ik dit schrijf zit er wat vocht achter mijn ogen. Ik ben ook maar een mens. Rijk gezegend, dat dan weer wel.) Zo'n compliment stimuleert de mens om op de ingeslagen weg voort te gaan. Ik hoop het waar te kunnen maken. Die weg voert langs de Sommelsdijkse Aardappelhandel Piet Lodder Czn. Zie de advertentie elders in deze krant.

Dat was verleden week. Nu volgende week… Nee, dat is dus vandaag, dat Eilanden-Nieuws maakt er eens een zooitje van met de verschijning op woensdag. 's Nachts droom ik ervan, zodat, als ik weer eens wakker word, in de verte een rommelend geluid hoor wegsterven. Zo rommelig in mijn hoofd word ik van dat 'Ellende-Nieuws'. Nou ja, ellende… Mij helpen ze graag!

Het laatste nieuws, dat is dus nieuws voor de mensen die niet op de markt geweest zijn, is dat ik het Sommelsdijkse volkslied bij mij heb of had. Mooi ingelijst met glas en al en het wapen van ons… Het wapen van Sommelsdijk is toch iets van ons allemaal.

Nadere berichten volgen in deze krant. Met dank voor plaatsing.

Hoogachtend,

Piet Lodder
Enkele Ring 43, Sommelsdijk
0187-486852 (tot 21.00 uur)

Open-wedstrijddag schapendrijven in Melissant op zaterdag 18 augustus
Mens en dier in perfecte harmonie

Northernlake Shepherd Cor Noordermeer met bordercollie en schapen op het terrein in Melissant. Foto: Wim van Vossen Fotografie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het was op één van de laatste dagen met temperaturen die in de categorie hittegolf thuishoren, dat ik eind juli een zomerverhaal mocht maken op het terrein van NorthernLake Shepherds aan de Tweede Weg in Melissant. Ewoud Gebraad, die vooraan het weggetje zijn bijzondere woning heeft, loodst mij er feilloos heen. Op het terrein met schuur en weides heeft Cor Noordermeer (66) buiten al uitnodigend een tafeltje neergezet met alle ingrediënten voor een lekker kopje koffie. Dat praat gemakkelijk, is zijn motto. Hij heeft deze morgen vijf Bordercollies (honden) meegebracht. Eén ervan gaat straks mee voor een demo in de weide. Een Bordercollie is een middelgroot hondenras uit de groep herdershonden, die ingezet worden bij het schapen drijven.

Door Jaap Ruizeveld

Cor blijkt niet alleen een gastvrije, informatieve shepherd te zijn, hij is een aanstekelijke verteller die het schapen drijven met zichtbaar plezier promoot. Wonend in Herkingen (Landschapsbeheer Noordermeer) omschrijft hij het schapen drijven als een activiteit waar (honden)sport en natuur bij elkaar komen. Een bedrijf dat enkele jaren geleden is opgericht met het doel om het schapendrijven voor beginners technisch bereikbaar te maken. Ja, je moet investeren. Het is een groeiende ontwikkeling om het onder controle te krijgen. Dat lukt niet in één jaar. Neem er de tijd voor, dan groeit ook de liefde en betrokkenheid.

Jacqueline Gottschal met haar borders Kep en Tim.

Top van de club

In 'de club' NorthernLake Shepherds in Melissant mag Cor Noordermeer dan de senior leider zijn, hij deelt liever eerst de credits uit aan Jacqueline Gottschal, die de trainingen verzorgt en de contacten met directe klanten onderhoudt en aan zoon Niels, die het algemene gebeuren (het reilen en zeilen binnen de club) aanstuurt. Jacqueline is onze zeer belangrijke spil, stipt hij extra aan. Niels is mede-eigenaar van NorthernLake Shepherds. Naast deze insteek is hij in het dagelijks leven als monteur werkzaam bij ASH Carosserie in Middelharnis.

Geen plastic en blikjes

Voordat wij de weide in gaan, vertelt Cor dat zijn club graag alle informatie geeft aan belangstellenden over natuurlijke begrazing van kleine en grote percelen. Over de veiligheid van de schapen en/of over de gewenste afrastering van de percelen. Schapen kunnen op aanvraag en in aantal worden uitgezet. Dat gebeurt het meest op niet al te grote percelen, maar het kan ook langs dijken. De schapen worden gebracht en gehaald op de voor het project afgesproken tijd. Een schaap is overigens ook goed voor bemesting van de grond. Zelfs op gras in een paardenbak worden schapen ingezet. Wat zorgen baart, is het achteloos in de natuur weggooien van blikjes en plastic. Dat kan voor elk dier tot ernstige complicaties leiden. Wij controleren uit voorzorg altijd het terrein. Want dierenleed wil je toch niet. Of het nu een koe of een schaap is, laat dat gedrag achterwege. Schep geen zwerfafval.

Schouwspel

We lopen naar het toegangshek. De Bordercollie staat daar al te wachten. Geen schaap te zien, althans niet voor een leek. Maar de hond, eenmaal in de weide, rent naar een uiterste kant van het perceel, waar het groen de schapen aan het oog heeft onttrokken. Snelt de hond toe op de kudde, dan zetten de dieren het als groep op een lopen. De collie maakt grote ronden rond de kudde, die keurig op één plaats wordt gehouden. Met commando's geeft de schapendrijver aan wat hij van de hond verlangt. Het is indrukwekkend dit schouwspel te volgen. Je ziet dat de commando's werken. Overall: mens en dier (hond en schaap) vormen een eenheid. Dat is schapendrijven.

Genieten

Cor Noordermeer zegt: "Ik geniet van deze leuke dieren. De Drentse heideschapen, de Skuddeschapen. Vriendelijke dieren, die als drijfschaap goed functioneren. Elke dag controleren wij zorgvuldig de kudde. Want er kan altijd iets gebeuren. Bijvoorbeeld als het dier met de horens in het gaas vast zit. Ook is het nodig dat er voldoende drinkwater beschikbaar is in onze kuipen. Met de hitteperiode van de afgelopen maanden vergde dat extra inzet. Niet uit de sloot drinken dus. Wat 2 jaar geleden begon als een bedrijf met 6 schapen, is inmiddels uitgegroeid naar een kleine honderd dieren. Je begrijpt dat er ook veel aandacht is voor de gezondheid van onze dieren. Inenting (tegen q-koorts), administratieve activiteiten zoals het aanmelden van de oor-nummers bij de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). De registratie moet op orde zijn, want er zijn controles. Ja, er komt veel bij kijken". Heel ander werk doe ik nu dan destijds, toen ik bij Boskalis chauffeur was op zandtransporten", voegt Noordermeer er gelijk aan toe.

Demo's

Tenslotte wijst Cor op de naamsbekendheid van de Northernlake Shepherds. Zo hebben wij dit jaar een demo gegeven op de actiedag 'Kijk bij de boer'. Ook laten wij scholieren kennismaken met onze aanpak bij het schapen drijven. Dat doen we op 4 oktober weer op de School met de Bijbel in Sommelsdijk. Wij betrekken de kinderen er dan intensief bij. Wij hopen dat er een groeiende belangstelling komt voor de schapendrijverij. En voor hen die er graag mee willen beginnen, staat Jacqueline klaar om instructie te geven. Hoe om te gaan met hond en schaap. Boeiend toch? Je moet er wel de tijd voor nemen, maar die insteek is dat meer dan waard".

Open wedstrijddag

Wilt u eens kennis maken met het professionele schapendrijven, dan is er daarvoor een unieke gelegenheid op zaterdag 18 augustus op het terrein van NorthernLake Shepherds aan de Tweede Weg in Melissant. U bereikt het terrein via een smal weggetje. Rij door tot u aan de linkerzijde een schuur ziet. Extra aanduiding: komend vanaf de N215 uit de richting Dirksland, dan aan uw rechterhand direct na het passeren van de afslag naar Herkingen. De weide, met de hekken, ligt eigenlijk parallel aan de provinciale weg N215. Tussen globaal 8.00 en 16.00 uur worden er wedstrijden gehouden. "Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen", geeft Cor Noordermeer aan. "Zie het als een Open Dag, waar - in klassen - het schapendrijven wordt getoond. Een jury zal de geleverde prestaties beoordelen. Bezoekers krijgen uitleg van wat wel en niet is toegestaan, welke commando's en signalen er gegeven worden en uiteraard ziet men de resultaten van de inzet".

Column

Kindermonopolie

Het is zondag en we spelen monopolie met de kinderen. Niet de schier oneindige volwassen versie - dat zou een beetje kindermishandeling zijn, vindt u niet? Nee, we spelen het veel korter durende kindermonopolie. Met een wat kleiner bord, wat minder 'centjes', pionnetjes in de vorm van prinsessen en straten die regelrecht uit een niet nader te noemen ijzige prinsessenfilm komen. Natuurlijk blijft het monopolie, dus je kunt nog steeds failliet gaan, in de gevangenis belanden en vrij parkeren.

Het spel is de afgelopen maanden in rappe tijd uitgegroeid tot de favoriete bezigheid van onze oudste. Tenminste: als ze wint. Vandaar dat wij het spel doorgaans met kromme tenen spelen. Zo ook deze zondagmiddag. We zitten in de tuin, de zon schijnt en het optimisme heeft de overhand. Onze jongste werpt de dobbelsteen en haar prinses galoppeert over het bord om uit te komen op het favoriete straatje van de oudste. "Die wil ik kopen," kondigt de jongste aan. "Nee!" roept de oudste onthutst. "Die wil ik!" Tranen springen in haar ogen. "Misschien kun je straks het straatje ernaast kopen," opper ik voorzichtig, terwijl mijn man over haar rug strijkt in de hoop een paniekaanval te voorkomen. Ze verbijt haar tranen en knikt. "Jij bent," moedig ik aan. Ze gooit de dobbelsteen. Zes! Ze veegt haar tranen weg en begint haar prinses te verplaatsen. Mijn man kijkt me angstig aan. Ik heb het ook al gezien. En nu ziet zij het ook: met zes passen komt ze precies uit in de gevangenis. Ze smijt haar pion weg en stampt naar binnen. Haar kleine zusje volgt haar voorbeeld niet veel later, als ze tot de ontdekking komt dat het aantal stippen op de dobbelsteen altijd leidend is voor het aantal vakjes dat je op mag schuiven. Zoals ik al zei: dat kindermonopolie duurt echt niet zo lang.

Zware editie Bloemfontein Strandloop

Christiaan van Beusichem kwam als eerste over de finish bij de 10 kilometer.

OUDDORP - Afgelopen vrijdag was de 34e editie van de Bloemfontein Strandloop Ouddorp, een hardloopwedstrijd over het Ouddorpse strand en door het duingebied. Er namen 288 lopers deel aan het evenement. De warmte en het mulle zand maakten het pittig voor de deelnemers. De Flakkeese deelnemers gooide hoge ogen. Zo won Maikel Peeman met overmacht de 4,5 kilometer. En Laurey van den Berge was de snelste dame bij de 10 kilometer. De snelste man bij de 10 kilometer was Christiaan van Beusichem.

CuraMare Thuiszorg herkenbaar op weg in Peugeot 108

Overhandiging van de nieuwe Peugeots aan management en medewerkers van CuraMare Thuiszorg

REGIO - Dinsdagmiddag 30 juli kreeg CuraMare Thuiszorg twee nieuwe Peugeots 108 overhandigd bij Automotions in Sommelsdijk. Met deze overhandiging is het wagenpark voor CuraMare Thuiszorg uitgebreid van twee naar vier auto's. Ook vanuit bovenwoningen zijn de auto's herkenbaar, want op het dak staat ook belettering herkenbaar. Op de achterkant staat een wervingsbutton, want de thuiszorgorganisatie is hard op zoek naar nieuwe collega's.

Zomerorgelconcert door Jan Wisse

OUDDORP - Donderdag 9 augustus 2018 om 20.00 uur start er een orgelconcert op het Van Vulpen orgel in de Hervormde Dorpskerk van Ouddorp. De organist is Jan Wisse (1965) uit Aagtekerke. Hij zal een gevarieerd programma van klassieke werken ten gehore te brengen. In 1994 is Jan Wisse winnaar van het N.C.R.V Van der Horst/De Klerk concours geworden. In 1998 heeft hij de tweede prijs op het internationale orgelconcours Rijnstreek te Nijmegen gewonnen. In 2000 heeft hij op ditzelfde concours de publieksprijs gewonnen. Jan Wisse geeft regelmatig orgelconcerten en werkt regelmatig mee aan radio- en cd-opnames. Op Walcheren heeft hij een uitgebreide lespraktijk voor orgel en piano. Als organist is Jan Wisse verbonden aan de Gereformeerde Gemeente te Aagtekerke.

Veel eilanders bezoeken Zeeuws Wijnfeest

REGIO - Afgelopen weekend was de elfde editie van het Zeeuws wijnfeest bij de Kleine Schorre in Dreischor (Schouwen-Duiveland), waar tussen de 5000 en 6000 liefhebbers op af kwamen. Veel eilanders, Zeeuwen en toeristen, konden zaterdag kennismaken met tal van aspecten rond wijn, wijnbouw en wijnbereiding. Daarnaast kon iedereen genieten van typische Zeeuwse culinaire streekproducten. Burgemeester Gerard Rabelink (Schouwen) kroonde Dhani Scherp tot wijnkoningin. (Jaap Ruizeveld)

Op weg naar een gezonde delta (deel 2)

Foto: Wiel Arets

Op 5 september worden de Haringvlietsluizen op een kier gezet en wordt de natuurlijke verbinding tussen de zoute zee en het zoete Haringvliet gedeeltelijk hersteld. Natuurmonumenten laat in een serie artikelen zien wat dit voor de natuur betekent.

Door Monica Wesseling

Langzaam zakt zijn laars weg in de modder en wordt het steeds moeilijker het evenwicht te bewaren. Het slik zuigt en zuigt, de laars zakt en omvallen lijkt onvermijdelijk. De vogels rondom blijven onverstoorbaar eten, een mug valt aan en opeens is daar die grote grijns; de man heeft los weten te komen. De Korendijkse Slikken: slikkerig, glibberig en nat.

Foto: Gerard Roos
Foto: Jurren Koerts
De Korendijkse Slikken

Rondlopend over de Korendijkse Slikken lijkt het verhaal onzinnige borrelpraat. Struiken en ruigte bepalen het beeld. Gerwin Geertse, boswachter van Natuurmonumenten, weet wel beter. 'Nog dit jaar krijgt dit natuurgebied een enorme opknapbeurt. Kern is dat we het water weer terugbrengen in het gebied. Ook voor de Scheelhoek staat het nodige op het programma, maar daarover later meer.'

Van slik naar struweel

Na de afsluiting van het Haringvliet zijn de Korendijkse Slikken verdroogd, legt Geertse uit. Door het grotendeels wegvallen van het getij – van 1.50 meter toen naar 30 centimeter tijverschil nu – werden de slikken niet langer overspoeld en kwamen permanent droog te liggen. Ze verdroogden en verruigden.

Slikvlakten en water maakten plaats voor struweel en ruigtekruiden.

En inderdaad. Banjerend over de Korendijkse Slikken is – op twee grote kreken na – het water ver te zoeken. De plantengroei is bijna saai; guldenroede overheerst.

Vogels of vogels

'Vroeger, voor de sluiting van het Haringvliet (1970) miegelde het van de steltlopers. Tureluurs, kemphanen en kluten bijvoorbeeld. Nu onvoorstelbaar. Niet dat er geen vogels meer zijn, hoor. Hoor je die merel, tjiftjaf en roodborst? Leuke vogels die je in een park zou verwachten, maar niet in een gezond zoetwatergetijdengebied', brengt Gert Huijzers naar voren. Huijzers loopt al bijna 50 jaar rond in het natuurgebied en telt als vrijwilliger van Natuurmonumenten al jarenlang de vogels, vlinders en andere dieren.

Omdat deltanatuur in Europa steeds zeldzamer wordt, is het Droomfonds in het leven geroepen. Een plan om het hele Haringvliet weer een gezonde, echte delta te maken.

Natter

Op de Korendijkse Slikken gebeurt dat met drie ingrijpende maatregelen, legt de boswachter Geertse uit. Alle drie beogen vernatting. De oevers van de twee grote kreken worden met 50 centimeter verlaagd, waardoor ze weer onder invloed van het getij komen te staan. 'Binnen de kortste keren zul je hier weer allerlei steltlopers, vogels op hoge poten, zien foerageren. Die slikvlakten zitten natuurlijk vol vogelvoer', voorspelt Geertse. Ook lepelaars voelen zich thuis. Kenmerkende planten komen terug, waaronder de schitterende, knalgele spindotters, planten die op dotterbloemen lijken.

Daarnaast worden verlande kreken uitgegraven, zodat het water van het Haringvliet makkelijker kan binnen komen. Tegelijkertijd wordt met een nieuwe stuw terugstromen belemmerd. Het hele gebied wordt daardoor natter, precies zoals hoort bij een deltagebied. 'Daarbij houden we natuurlijk rekening met de historische bodemopbouw en vooral ook de bijzondere dieren en planten die er nu nog zijn, maar het steeds moeilijker hebben. Zoals de Noordse woelmuis en de zandhommel.

Tiengemeten

Op Tiengemeten is goed te zien hoe mooi de natuur wordt als je het water weer vrij spel geeft. Ook daar is een enorme kreek gemaakt en is de grond verlaagd. De vogelrijkdom is onvoorstelbaar. Het hele jaar door maken duizenden vogels 'van allerlei pluimage' gebruik van het eiland. Vissen paaien, kikkers kwaken en ook bijzondere (ongevaarlijke) wilde bijtjes vliegen rond.

Piepers

Ook de Scheelhoek krijgt een enorme natuurimpuls, zeg maar oppepper. Het natuurgebied pal naast de Haringvlietsluizen wordt uitgebreid met 80 hectares. De nieuwe natuur ligt tussen het natuurgebied en het Zuiderdiep. 'Hier stonden tot voor kort nog piepers, tarwe en andere akkerbouwgewassen. Dit jaar gaan we het omvormen tot een dynamisch getijdengebied. Steltlopers en biezen in plaats van aardappels en tractoren.'

De belangrijkste ingreep is het graven van twee enorme kreken, waardoor het water vanuit het Zuiderdiep, dat ook een tijverschil van 30 centimeter kent, het gebied binnen kan stromen. Tegelijkertijd wordt het maaiveld flink verlaagd. Geertse: 'Ook hier zullen dus slikvlakten vol vogels en bijzondere planten als klein vlooienkruid, slijkgroen en rode waterereprijs ontstaan. Voor veel mensen zijn die planten wellicht onbekend, maar heus; ze zijn mooi en heel zeldzaam. '

Droom

Door de uitbreiding met het landbouwgebied, althans het tot slikvlakten en kreken omgevormde gebied, wordt Scheelhoek een compleet zoetwatergetijden gebied; het huidige rietmoeras en de nieuwe natuur vullen elkaar mooi aan. Ondertussen is het avond geworden op de Korendijkse Slikken. In de verte gakt een groepje ganzen. Een scholekster vliegt voorbij. En wij dromen verder. Over een zout Zuiderdiep, over zeearend, zalm en steur. Over een gezond Haringvliet. Een droom die bewaarheid kan worden. Daar gelooft Natuurmonumenten in.

Op pad

Het Haringvliet opgeknapt betekent ook het hele Haringvliet beleven. Dat immers is het uitgangspunt van het Droomfonds. Natuur voor mensen, mensen voor natuur.

'Dus maken we langs het hele Haringvliet naast bijzondere vogelhutten en wandel- en fietsroutes óók uitkijkpunten en speelvoorzieningen', kondigt Paul Rutten, deelprojectleider Recreatie bij het Droomfonds aan.

'Het Vogelobservatorium is uniek. Vanuit een 'eivormig' gebouwd kunstwerk, een soort vogelkijkhut, heb je een panoramische blik over het Haringvliet. Bovendien is pal voor de hut een eilandje gemaakt. Vogels op enkele tientallen meters afstand.'

Het Haringvliet is groot, wijds en machtig. De luchten hoog en ver, vogels rondom en oneindige ruimte. Om die te ervaren, en het besef van land-waterovergangen te krijgen, moet je, zoals Rutten het uitdrukt, 'de hoogte in'. Oftewel; op een aantal plekken langs het Haringvliet worden uitkijkpunten geplaatst. Verhogingen die landschappelijk mooi passen en voor vogels noch mensen storend zijn.

Aan de kinderen wordt natuurlijk ook gedacht. Deltanatuur is waternatuur en dat zie je in de speelvoorzieningen terug. In Stellendam staat al de grote houten speelsteur; in Middelharnis een gloednieuwe natuurspeelplaats waar lekker gekliederd kan worden met water en klei. Plus een getijdentafel waar je met getijden kunt spelen.

Van juni tot september is er de Waterbus, die voor de verbinding tussen de steden Rotterdam en Dordrecht en de natuurgebieden bij Stellendam, Middelharnis en Tiengemeten, maar ook vestingstadje Hellevloetsluis zorgt.

Rutten: 'En dan is er ook nog een app in de maak om het Haringvliet virtueel vanuit de lucht te beleven en om vragen te stellen aan 'de boswachter'. Het Haringvliet ervaren, ervan genieten. Daar gaat het ook om.'

Natuur in de Delta door Jan Baks

OUDDORP - Donderdagavond 16 augustus zal fotograaf Jan Baks, door middel van een mooie fotopresentatie, beelden laten zien over de natuur in de Delta. Hij neemt bezoekers mee op een virtuele vaartocht via de Biesbosch naar het Haringvliet, richting de zee. Zoals de meeste mensen waarschijnlijk wel weten, gaan in september de Haringvlietsluizen op een kier. Welke veranderingen brengt dat teweeg in de omliggende natuurgebieden? En wat is er bekend over de plannen aan de noordrand van het Haringvliet, het zogeheten Droomfonds? Tijdens de presentatie komen onder andere ijsvogels, zwanen, zilverreigers, zeehonden en de planten in de duinen aan bod. Na de pauze is er een serie met muziek over de bloeiende duinen van Goeree. De presentatie begint om 20.00 uur. De Overkant is open vanaf 19.30 uur. Een kaartje kost € 6,50 en is inclusief een kopje koffie of thee voor aanvang. Kaartverkoop via VVV Ouddorp, telefoon: 0187-681789. www.janbaks.nl.

Op ontdekking door de Kwade Hoek

GOEDEREEDE - Ga deze maand op stap met een natuurgids van IVN Goeree-Overflakkee door de Kwade Hoek. Op woensdagavond in de maand augustus kunnen belangstellenden mee op excursie door dit bijzondere gebied, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten. Een ervaren IVN-gids vertelt u over de geschiedenis van het gebied en de prachtige natuur. Ook leuk en leerzaam voor kinderen. Op 8 en 22 augustus is het ook mogelijk om de wandeling onder leiding van een Duitse gids te lopen. Start- en eindpunt parkeerplaats Kwade Hoek aan de Oostdijkseweg te Goedereede. De wandeling begint om 19.00 uur en duurt ongeveer 2 uur. Kosten: € 1,50 voor kinderen tot en met 12 jaar en € 3,- voor volwassenen. Graag vooraf aanmelden bij VVV Goeree-Overflakkee, Bosweg 2 in Ouddorp, of 0187-681789.

Collecte voor de Stichting Oost-Europa

GOEREE-OVERFLAKKEE - De jaarlijkse huis-aan-huiscollecte voor de Stichting Oost-Europa is in week 32 in Middelharnis, week 33 in Sommelsdijk en week 34 in Oude-Tonge.

De opbrengst zal besteed worden aan hulp aan de allerarmsten in Roemenië, daar, waar de stichting reeds vele jaren hulp verleent. In deze krant staat ieder jaar een verslag van de werkzaamheden. De stichting spreekt haar dank uit aan allen die dit prachtige werk ondersteunen. Er is veel schrijnende armoede en allerhande nood in Roemenië. Door de hulp van de Stichting Oost-Europa Werkgroep konden er al veel mensen worden geholpen. Vorig jaar werd een zestal grote transporten naar Roemenië uitgevoerd, in 2018 zijn er al vier keer spullen naar Roemenië gebracht en het ziet er naar uit dat er nog meerdere transporten volgen dit jaar. De dankbaarheid van de bevolking is groot.

De hulp in Roemenië wordt verstrekt aan volwassenen en kinderen. Om de hulp mogelijk te maken, wordt er gecollecteerd. De organisatie: "Stel de collectanten niet teleur, zij lopen niet voor zichzelf, maar voor een goed doel. Mogen we ook dit jaar op uw steun rekenen? Wilt meer weten van ons werk, kijk dan eens op www.oosteuropa-werkgroep.nl."

Spullen inleveren

Iedere eerste zaterdagmorgen van de maand (behalve in augustus) kan men tussen 9.30-11.30 uur schone bruikbare spullen, zoals kleding, huishoudelijke goederen, dekens, klein meubilair, rollators, bruikbare fietsen, enzovoort naar de loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis brengen. Een gift overmaken, dit is fiscaal aftrekbaar, kan naar banknummer NL 97 RABO 03420 07 408, ten name van Stichting O-Europa Werkgroep te Middelharnis.

Neem voor meer informatie contact op met de voorzitter, dhr. J. v.d. Made te Middelharnis, telefoon: 484228.

Orgelconcert Martin Mans in Dirksland

DIRKSLAND - Op donderdag 23 augustus 2018 geeft de bekende organist Martin Mans een concert in de Hervormde Kerk in Dirksland. Het thema is: Martin Mans speelt jouw verzoek! De luisteraar wordt bij de inhoud betrokken en kan een verzoek indienen, waaruit Martin een keuze maakt. Eén onderdeel van het programma is aan de verzoeken gewijd. Verder speelt hij een improvisatie over het thema 'Trouw' en is er een meditatief moment. Er staan overigens ook klassieke werken op het programma, zoals 'Air' van Bach en de 'Toccata' Suite gotique van Boëllmann, waarbij hij het orgel zo gedetailleerd mogelijk laat horen.

Martin vierde onlangs zijn 40-jarig jubileum als kerkorganist en heeft daarvoor een cd uitgebracht die hij heeft opgenomen in Parijs: 'Concert d'Orgue à Paris'. Deze cd staat centraal tijdens de orgelconcerten in de zomer. Martin is een gepassioneerd musicus, die van ieder concert een hoogtepunt weet te maken. Hij heeft zijn muziek bovendien in vele uithoeken van de wereld gebracht. Het orgel is van oudsher een geliefd instrument, dat in deze tijd weer volop in de aandacht staat. De mogelijkheden zijn legio. "Je hebt een heel orkest tot je beschikking," zijn woorden die de organist vaak gebruikt.

Het concert start om 20.00 uur in de Hervormde Kerk, Ring 2, Dirksland. De toegang is € 10,-. Kaarten reserveren kan via www.martinmans.nl of 06-25391903. Er kunnen ook bij de ingang van de kerk kaarten worden gekocht.

Lezersactie!

Lezers van het Eilanden-Nieuws krijgen op vertoon van dit artikel aan de kassa een korting van € 2,50 en betalen € 7,50 in plaats van € 10,-. (max. 4 pers./bon) Voor online bestellingen geldt de actiecode: EIL238.

Werkverslaving en huisdierhysterie 77 prikkelende columns en een toegift

Vakantietijd is leestijd. Deze keer aandacht voor een vrolijk uitziend boek, dat makkelijk wegleest, maar tegelijkertijd een inhoudsvolle boodschap heeft. De korte verhalen en columns van de hand van schrijfster, spreekster en columniste Annemarie van Heijningen lijken op het eerste gezicht luchtig van aard, maar steeds weer weet Annemarie te verrassen met haar korte stukjes, die het leven in brede zin bij de kop nemen. Ze speelt met taal en geeft haar stukjes prikkelende titels mee, die uitnodigen tot verder lezen. Dieetclubjes en evolutietheorie, seven shades of grey, (g)refomeisje en fysioflarden tot zondagavondgedachten; er komt van alles langs.

De verhalen van Annemarie lezen zoals gezegd als een trein, maar tussen de regels door is te merken dat ze een scherpe observator is met een uitgesproken mening. Mild en scherp tegelijk slaat ze maatschappelijke ontwikkelingen gade, filosofeert ze over kerkelijk leven en eeuwigheid. Nergens ligt het er (te) dik bovenop, maar Annemarie schaamt zich niet om in de strubbelingen van het dagelijks leven te verwijzen naar Degene aan Wie ze zich toevertrouwt in leven en sterven.

Humor en herkenning

Humor is een ander belangrijk kenmerk van het werk van Annemarie. Ze kijkt met een zekere zelfspot naar haar eigen bestaan en weet genadeloos en tegelijkertijd liefdevol de vinger op menig zere plek te leggen. Haar gezin krijgt een plaats in de columns in dit boek, maar ook haar kerk, social media en personen die haar inspireren in het dagelijks leven. Glimlach mee om dagelijkse strubbelingen in de opvoeding, het intermenselijk verkeer en de onvolkomenheden van zeven grijze dagen, waarin ze refereert aan Paulus, die oproept om te blijven roemen en Habakuk, die hamert op het 'nochtans'.

Niet standaard - zo zou je de columns van Annemarie kort kunnen samenvatten. Eerlijk, confronterend en met humor en vaart geschreven. Door zich kwetsbaar op te stellen, weet Annemarie harten te raken en (h)erkenning op te roepen bij haar lezers.

Annemarie van Heijningen (1977) is getrouwd met Michel en moeder van drie kinderen. 'Ben je mooi gezegend mee' bevat een groot aantal columns die de afgelopen vijf jaar eerder in Visie, het omroepblad van de Evangelische Omroep, verschenen en bevat ook een paar toegiften, zoals 'Troongesprekken'- het hoofdstuk dat niet in 'Refomeisje' kwam.

Een boek om cadeau te geven of zelf te (her)lezen en over na te denken.

Eerder schreef Annemarie onder meer 'Getrouwd zijn is de hemel niet', 'Ik kan het niet loslaten' en 'Voor U wil ik de allerbeste dochter zijn'.

'Ben je mooi gezegend mee'
Annemarie van Heijningen-Steenbergen
2018, Ark Media
160 blz., € 12,99
9789033 878138

+ Mooi uitgevoerd in hardcover
+ Scherpe prijs
- Bundeling van merendeel eerder verschenen columns in weekblad Visie (E.O.)

Agrariër Arjen Bevelander: "Oost-Europeanen helpen om economie te laten groeien''

"In onze tuinderij worden bijzondere gewassen gekweekt, in de zin dat ze weinig in Nederland gekweekt worden. Voorbeelden hiervan zijn de Chinese kool en bieslook.'' Arjen Bevelander weet waar hij over praat. Het is iemand die goed nadenkt voordat hij iets zegt. En hij heeft ook best wat te zeggen over Oost-Europeanen op het eiland.

Zelf gebruikt Bevelander overigens liever de term gastarbeiders. "Je ziet sowieso tegenwoordig minder Polen in Nederland, maar meer Roemenen, Bulgaren en Syriërs. Die verrichten veelal seizoenswerk binnen de agrarische sector, omdat agrariërs in Nederland dan handen tekort komen. Daarnaast willen Nederlanders niet altijd even graag fysiek zware arbeid verrichten, terwijl gastarbeiders daar geen moeite mee hebben."

Oerwerkers

Bevelander kent nog wel meer verschillen tussen de Nederlandse arbeider en de gastarbeider. "Nederlanders hechten meer aan vakantie. Als je een gezin en kinderen hebt, begrijp ik dat je er natuurlijk lekker tussenuit wil, maar dat is voor de tuinderij net vaak in het hoogseizoen. Gastarbeiders willen het liefst zoveel mogelijk werken. Nu heeft vorig minister van Sociale Zaken Asscher (PvdA) de cao aangepast, waardoor ze niet meer dan 48 uur per week mogen werken. Dat levert twee problemen op. Voor de gastarbeiders wordt het minder interessant om hier te komen werken, want die willen zoveel mogelijk (60 à 70) uren maken per week. En voor ons als werkgevers betekent het dat we meer mensen in dienst moeten nemen, omdat ze minder uren mogen maken.

Een derde verschil tussen de allochtone en autochtone arbeidskrachten is volgens Bevelander dat Nederlandse werknemers veel meer hechten aan zekerheid. "Nederlanders willen graag vast werk, zodat ze weten waar ze aan toe zijn. Maar hier op de tuinderij loopt 's winters een man of 15, terwijl er in de zomer zo'n mannetje of 30 rondloopt. Je kunt die 15 man verschil 's winters niet voorzien van werk, en op die onzekerheid hebben Nederlanders het niet zo.''

Buffelaars

Daarnaast is er een behoorlijk cultuurverschil. In Nederland zijn de voorzieningen om te studeren knap beter dan in Oost-Europa. Hier wordt je bijna gepusht om te studeren, wat overigens ook niet altijd goed is. In het Oostblok wordt je meer gestimuleerd om te gaan werken en jezelf te onderhouden. Toch ziet Bevelander ook veranderingen. "We hebben nu 15 jaar Oost-Europese arbeiders in dienst. De gastarbeiders van nu zijn wat minder 'oerwerkers' dan die van de eerste jaren. Ze zijn nu wat menselijker, rustiger geworden. Al zijn het nog steeds behoorlijke buffelaars.

Zonder die buffelende gastarbeiders zou het bedrijf van Bevelander het niet redden. "Ongeveer 50% van de werknemers hier is gastarbeider. Dat wordt verder allemaal geregeld door een uitzendbureau. Je hebt grofweg twee mogelijkheden om Oost-Europese hulpkrachten in te schakelen: via een uitzendbureau of het zelf regelen. Bij dat laatste komt veel kijken, en dan moet je er echt iemand opzetten die dat allemaal uitzoekt. Door de jarenlange ervaring bij het uitzendbureau maken zij ook minder fouten, waardoor het voor ons aantrekkelijker is om het via een uitzendbureau te doen.''

Polenhotel

De tuinder merkt wel dat het steeds lastiger wordt om gastarbeiders te krijgen, omdat de situatie in het land van herkomst steeds beter gaat. "Aan de andere kant komt er in de agrarische sector steeds meer mechanisering: de arbeid wordt lichter en eenvoudiger. De volgende stap daarin is automatisering en robotisering, waardoor je steeds minder mensen nodig hebt. Mijmerend kijkt hij even uit het raam. "Maar voor we daar zijn…''

Er werken op het eiland veel gastarbeiders, toch wonen er weinig. Dit komt volgens Bevelander doordat de huisvesting van de gastarbeiders niet altijd even goed gefaciliteerd wordt. "Er wordt wel eens negatief over Oost-Europeanen gesproken, maar ze helpen wel mee aan de bouw van de economie. Als je ze hier op het eiland huisvest, gaan ze hier ook hun bestedingen doen. Al moet je natuurlijk wel goed kijken waar je ze herbergt, midden in een dorp een 'Polenhotel' plaatsen is niet zo praktisch. In Brabant mogen boeren loodsen bouwen en mensen daarin herbergen. Dan heeft een dorp er geen last van, en voor agrariërs én arbeiders is dat handig. Dus voor op het gebied van huisvesting zou ik pleiten voor een goede oplossing. Hij glimlacht even. "Ik heb best ideeën over hoe het kan, maar daar moeten we nog eens over praten met de gemeente.''

Poolse Agnes: "Erg naar mijn zin in Nederland''

"Ik ben naar Nederland gekomen voor een beter leven'', vertelt Agnes (41). "In mijn thuisland Polen was de economische situatie slecht, waardoor het zeker in de kleine dorpen heel moeilijk is om een leven op te bouwen.'' Gezeten in haar keurig aangelegde achtertuin vertelt zij - af en toe naar woorden zoekend - haar verhaal.

Rijbewijs

Eerst werkte ze in Duitsland, maar door een vriendin kwam ze uiteindelijk in Nederland werken. Haar eerste baantjes waren schoonmaken en serveren in een restaurant. Dit seizoenswerk was lastig, omdat ze de taal niet sprak. Na vier jaar in Nederland gewerkt te hebben begon ze de moed te verliezen en wilde ze opgeven. Ze zucht. "Het is ook zo'n moeilijke taal. Daarom dacht ik: ik ga hier even werken en dan ga ik voorgoed weer terug naar Polen.'' Gelukkig kwamen er toen net mensen op haar pad die haar hielpen. "Dat is geweldig, dat je voelt dat je iemand achter je hebt staan.''

Toen zij op een gegeven moment ergens op visite was, vertelde zij aan de gastheer dat het lastig was om aan een baan te komen voor haar, omdat zij geen auto of rijbewijs had. De gastheer vertelde toen over een familiebedrijf in Achthuizen waar ze iets met kruiden deden. "Daar ben ik koffie wezen drinken en de volgende dag ben ik daar aan de slag gegaan. Na drie jaar heb ik toen een vast contract gekregen'', glimt Agnes.

Rare taal

Naast werk wilde ze die 'rare taal' onder de knie krijgen. "Ik heb alle vrije uren die ik had TV gekeken om maar Nederlands te leren. Dan schreef ik de woorden die ik wilde uitzoeken op, en gebruikte die dan in gesprekken.'' Zo probeerde Agnes de taal te leren, hoewel er hier en daar nog wel wat handen en voeten gebruikt werden. Haar zoontje van dertien en haar Poolse man kunnen beter Nederlands dan zijzelf, vertelt ze. "Mijn man werkt in de steigerbouw, en omdat hij werkt en praat met Nederlanders gaat het bij hem sneller.''

Niet iedere Oost-Europeaan heeft interesse om de taal te leren, volgens Agnes. "Sommigen komen hier echt alleen om te werken in de hoogseizoenen en zijn verder niet geïnteresseerd om de taal te leren. Ze verwachten misschien soms iets teveel van de mensen hier, terwijl wij Polen ook ons best moeten doen om de taal te leren. Als ik iets nu niet kan zeggen in het Nederlands, vind ik dat heel vervelend.'' Ze zou dan ook iedere Oost-Europeaan op het eiland willen aanraden contact te zoeken met de mensen hier en zo snel mogelijk te taal te leren. "Ga op de koffie, bezoek een barbecue, waar mensen...'' ze zoekt even naar woorden "…samenkomen.''

Loftrompet

Net als Arjen ziet ook Agnes verschillen tussen Nederlanders en Oost-Europeanen. "Afgelopen jaren waren we op vakantie in Polen. Het is een prachtig land, met veel water en mooie natuur. Maar helaas gaat het met de economie niet zo goed. Dat maakt mensen somber. Hier in Nederland zegt iedereen, oude én jonge mensen, goedendag. In Polen is dat niet zo, omdat mensen daar nogal somber zijn door de zwakke economie. Iets anders wat Agnes opvalt is de Oost-Europeanen volgens haar altijd heel veel energie hebben. "Nederlanders doen soms wat meer op hun gemakje.''

Inmiddels woont Agnes acht jaar op het eiland, en heeft ze volgens eigen zeggen meer Nederlandse vrienden dan Poolse. "In de jaren dat ik hier woon, ben ik intussen al zeventien keer verhuisd'', lacht ze. Nu woont ze in Ooltgensplaat. "Is echt een mooi dorp, met aardige mensen. Goed ook voor kinderen.'' En ze werkt nog steeds bij Tuinderij Bevelander. Over Arjen kan ze alleen maar de loftrompet opsteken. "Hij maakt altijd een grapje en heeft respect voor iedereen, ongeacht afkomst. Een mens is echt een mens voor hem. Het is zonder twijfel het beste werk dat ik ooit gehad heb, ik word er echt blij van.''

Polendorp

Agens is het met Arjen eens dat het met de huisvesting nog niet heel goed geregeld is op het eiland. "Maar ik snap dat een heel Polendorp uit de grond stampen niet handig is. Dat zorgt voor scheve gezichten bij mensen die al maandenlang op een lijst staan voor een woning. En dat kost ook veel geld.'' Ze zucht even. "Op dit moment zou ik ook geen oplossing weten.''

Al met al heeft Agnes het erg naar haar zin in Nederland. "Ik wil hier graag leven en werken, liefst bij hetzelfde bedrijf. Dat ik gewoon netjes mijn rekeningen kan betalen, zonder problemen en ruzie. Zijn ik en mijn familie gezond, dan komt de rest wel goed.'' Positief denken is belangrijk, volgens de Poolse. Ze lacht. "Alles komt goed.''

Oost-Europeanen op Goeree-Overflakkee

Goeree-OVERFLAKKEE - Het is geen geheim dat er op het eiland arbeiders vanuit Oost-Europa actief zijn. Hierbij gaat het onder andere om Polen, Roemenen en Bulgaren. Zij zijn veelal actief in de agrarische sector. In dit tweeluik komen een Nederlandse werkgever en een Poolse werkneemster aan het woord. Wat zijn de verschillen tussen Nederlandse en Oost-Europese arbeiders? Doen Oost-Europeanen echt het werk wat Nederlanders niet willen? Deze en meer vragen komen aan bod.

Bij Tuinderij Bevelander werken allerlei verschillende nationaliteiten. Er wordt onder andere bieslook geteeld.

Door Erwin Guijt

257 Polen, Roemenen en Bulgaren op het eiland

Op 7 augustus stonden er 275 personen ingeschreven met een Poolse, Roemeense of Bulgaarse nationaliteit. Het merendeel van deze groep zijn volwassenen, slechts 48 van de ingeschreven personen zijn jonger dan 18 jaar. De gemeente heeft geen cijfers van het aantal Oost-Europeanen dat op het eiland werkzaam is. Het is ook niet bekend hoeveel mensen van deze groep hier tijdelijk verblijft en hoeveel zich permanent op het eiland hebben gevestigd. Het huidige beleid van de gemeente ten aanzien van huisvesting komt voort uit de geldende bestemmingsplannen. Momenteel is de gemeente bezig met het opstellen van beleid waarin onder andere de huisvesting van buitenlandse werknemers op Goeree-Overflakkee zal worden opgenomen.

Slippers laten spoor achter met 'Goeree-Overflakkee'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het assortiment van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' is uitgebreid met een aantal zomerse producten. Er zijn hippe slippers verkrijgbaar die de tekst Goeree-Overflakkee in het zand achterlaten. Daarnaast is er nu ook een hamamdoek en kleiner formaat vlag te koop. Het totale assortiment bestaat nu uit 16 producten.

De 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' producten zijn te koop bij meerdere fysieke verkooppunten op het eiland! Vanaf de lancering van de webshop in 2016 zijn de producten al te koop bij de VVV in het Blauwe Huus in Ouddorp. Sinds een jaar worden de producten ook aangeboden bij Landwinkel 't Zand in Den Bommel, De Mekkerstee in Ouddorp en Jouw Marktkraam in Middelharnis en Ouddorp. Eén ding staat in ieder geval vast, de samenwerking op het eiland staat. Daarnaast zijn de producten ook online verkrijgbaar via www.goeree-overflakkee.shop.

Kernactiviteiten

GOEDEREEDE

Beiaardconcert

Zaterdagmiddag van 14.30 tot 15.30 uur bespeelt de stadsbeiaardier van Utrecht en Nijmegen de Goereese beiaard. Malgosia Fiebig is geboren in Polen en studeerde in Gdansk. Ze werd daar de eerste na-oorlogse beiaardier van de St. Catherinakerk. In 2004 verhuisde ze naar Nederland, waar ze haar Bachelor of Music in Carillon Performance behaalde. Op het programma staan onder andere de concertsuite uit 'Beauty and the Beast', Die Schutzengelsonate en Andante uit Piano Concerto No. 21 KV 467.

Kop van Goeree zingt

Zaterdag 18 augustus is er een zomerzangavond in de Hervormde Kerk. De aanvang is 20.00 uur. Er is solozang, samenzang en er zijn muzikale intermezzo's. Het thema is: 'De kop van Goeree zingt tot ere van Zijn grote en nooit volprezen Naam.' Er worden Psalmen en liederen gezongen. De organisten zijn Henk Terbrugge en Jan Teeuw. Musica Sororum verzorgt de zang, gitaar, dwarsfluit en blokfluit.

MIDDELHARNIS

Word koekenbakker

Deze zomer organiseert de bibliotheek Summerschools voor kinderen die naar de basisschool gaan. Donderdag 16 augustus is er een workshop koekjesbakken voor kinderen vanaf 4 jaar. "Je neemt wat melk, je neemt wat bloem en oh ja, vergeet er geen zout bij te doen! Tijdens deze workshop leer je volgens oud geheim recept de heerlijkste koekjes te bakken. Oh, wat fijn om een koekenbakker te zijn!" Kinderen van 4 en 5 jaar moeten onder begeleiding staan van een volwassene. De workshop is van 9.30 tot 11.30 uur, de kosten zijn € 3,50 per persoon. Aanmelden kan via www.leerenbeleef.nl/jeugd of in de bibliotheek.

Vakantiebijbelfeest

De Hervormde Gemeente van Middelharnis en Sommelsdijk organiseert op 21 en 22 augustus een Vakantiebijbelfeest in en rond het Diekhuus te Middelharnis. Vanaf 9.30 uur zijn alle kinderen tussen 4 en 12 jaar welkom, om 10.00 uur start het programma. Zo tegen het einde van de vakantie kunnen kinderen hun hart ophalen met allerlei leuke knutsels en worden ze uitgedaagd met verschillende spelletjes. Tussendoor vertelt een juf een Bijbelverhaal. Het thema van het Vakantiebijbelfeest is dit jaar 'Zoek het uit' en uiteraard mogen allerlei liedjes die bij dit thema passen niet ontbreken. Tieners vanaf 12 jaar zijn welkom op dinsdagavond 21 augustus om 18.00 uur in het Diekhuus. Daar volgt na het eten eerst een serieus en daarna een gezellig gedeelte! Het Vakantiebijbelfeest wordt op woensdagavond muzikaal afgesloten op het Diekhuusplein. Iedereen is welkom om hierbij te zijn van 19.00 tot 20.00 uur. Het is prima mogelijk om één van de dagen naar het Vakantiebijbelfeest te komen. De toegang is gratis en voor eten en drinken wordt de hele dag gezorgd!

OUDDORP

Fietsen en puzzelen

De Zendingscommissie Gereformeerde Gemeente Ouddorp organiseert op maandag 13 augustus een mooie fietspuzzeltocht. Het startpunt is de kerk van de Gereformeerde Gemeente aan de Spaanseweg 13 in Ouddorp. Deelnemers kunnen daar starten tussen 18.30 en 19.00 uur, kosten € 2,50 per persoon en € 10,- per gezin. Onderweg krijgen de deelnemers een lekker bakje koffie of thee of een glas sap. Na de tocht is er een lekkere warme versnapering te koop voor de deelnemers met trek. De opbrengst van de fietspuzzeltocht is voor de zending. Kom gezellig een avondje fietsen en puzzelen in Ouddorp. Iedereen is welkom om deel te nemen.

Havendag

Zaterdag 11 augustus is de Havendag in en rondom de Ouddorpse jachthaven. Er zijn allerlei activiteiten voor jong en oud, zoals presentaties, optredens en er zijn diverse kramen. De Havendag is van 11.00 tot 18.00 uur.

STELLENDAM

Palingrookwedstrijd

De tweede palingrookwedstrijd op de Kop van Goeree is zaterdag 11 augustus in Stellendam op de Jachthaven Marina, Deltahaven 69. Een ieder is van harte welkom tussen 8.00 en 16.00 uur. Er is verkoop en er zijn demonstraties van o.a. makreel, zalm, tong, paling, forel, zeebaars en poon. KiKa is ook met een stand bij dit evenement aanwezig.

Kerkdiensten - Zondag 12 augustus

OUDDORP
Herv. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. A.C. Uitslag - Geref. Kerk 9.00 uur ds. W.J. van de Griend,10.30 uur ds. W.J. van de Griend en 18.30 uur ds. Den Hartogh - Ger. Gem. 9.30 en 18.30 uur leesdienst - Doopsgezinde Gem. 9.30 uur ds. K. van Wijngaarden, 11.15 uur Duitstalige dienst en 18.30 uur ds. K. van Wijngaarden - Vakantiekerkdienst RCN Toppershoedje, Strandweg 4, 10.00 uur dhr. R. Verkerk

GOEDEREEDE
Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. Vastenhoud en 18.30 uur ds. A. van der Stoep - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. R. van Kooten en 18.00 uur ds. J.W. van Estrik

STELLENDAM
Herv. Gem. 10.00 uur ds. M.D. van der Giessen en 17.00 uur ds. J. Reehorst - Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur kand. T.A. Bakker en 18.00 uur ds. R. van Kooten - Geref. Kerk 10.00 uur ds. P.A. Broere en 18.30 uur ds. W.J. van de Griend

MELISSANT
Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. G.T. van Appeldoorn en 18.00 uur ds. A.C. Uitslag - Geref. Kerk 9.30 uur ds. C. Versteeg - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur ds. A. van Voorden

DIRKSLAND
Herv. Gem. 10.00 uur prop. M. Hameete en 18.00 uur ds. J. het Lam - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. K. Boeder - Ziekenhuis 14.30 uur T.A.P. Streefkerk

HERKINGEN
Herv. Gem. 10.00 uur prop. H. Boele en 18.00 uur ds. H.J. Catsburg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. van Wijk en 18.00 uur ds. C. Oorschot - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 14.30 uur(!) ds. K. Boeder

SOMMELSDIJK
Herv. Gem. 10.00 uur ds. L.W. den Boer en 18.00 uur prop. H. Boele - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur en 17.00 uur ds. J. Westerink - Lukaskapel 10.00 uur ds. K. Groenendijk en 14.30 uur ds. J. de Jong - Exodusgemeente 10.00 uur ds. J. de Visser - Remonstrantse Gem. 10.00 uur (geen dienst) - Lachai-Roï Gem. 10.00 uur dhr. M. Domburg

MIDDELHARNIS
Herv. Gem. 10.00 uur ds. G.C. de Jong en 18.00 uur ds. J. Boom - Geref. Kerk 10.00 uur en 17.00 uur ds. Hoek - Ger. Gem. 9.30 uur en 18.00 uur stud. G.P. van Nieuw Amerongen - Chr. Geref. Kerk 9.30 en 18.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur ds. G. Zomer en 17.00 uur br. De Bruijne - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur dhr. J. den Ouden

NIEUWE-TONGE
Herv. Gem. 9.30 uur ds. A. Belder en 18.00 uur ds. J.C. de Groot - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. C. Oorschot en 18.00 uur ds. J.C. den Ouden - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 15.00 uur(!) stud. G.P. van Nieuw Amerongen

OUDE-TONGE
Herv. Gem. 10.00 uur prop. H.N. Visser en 18.00 uur ds. M. van de Ruitenbeek - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur mevr. C. Dupon - Messiaanse Gemeente, De Bron, zaterdag 13.00 uur dienst

STAD a/h HARINGVLIET
Herv. Gem. 10.00 uur ds. H.J. Catsburg en 18.00 uur ds. W.J. Gorissen - Geref. Kerk 10.00 uur ds. D. Smink

DEN BOMMEL
Herv. Gem. 10.00 uur niet bekend en 18.00 uur prof. dr. W. Balke - Geref. Kerk 10.00 uur ds. W. van Haften

OOLTGENSPLAAT
Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.J. Anker en 18.00 uur ds. R.A. Grisnigt - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur leesdienst en 15.30 uur ds. G.T. van Appeldoorn - Geref. Kerk 9.30 uur ds. J.C. van Westenbrugge en 18.00 uur dhr. P. Stam - Ger. Gem. 9.30 uur leesdienst en 14.30 uur(!) ds. P.D. den Haan

LANGSTRAAT
Herv. Gem. 10.00 uur ds. C.H. Bijl

Meditatie

Toewijding


'Toen riepen de kinderen Israëls tot de Heere, en de Heere verwekte hun een verlosser, Ehud...'
Richt. 3:15a

Ehud de richter. U kent z'n geschiedenis? Hoe hij er in z'n eentje in slaagt om Eglon, de koning van de Moabieten, te doden? En zo Israël te verlossen van vreemde overheersing? We zetten dat gebeuren in een lijst; zoals je een schilderij of een foto in een lijst zet. Zo komt het tot z'n recht; God de Heere spreekt er ons krachtig in aan. Om Hem te kennen en te dienen.
Goed, we bouwen de lijst er omheen. Het eerste 'onderdeel' van de lijst staat in vers 12: 'De kinderen Israëls voeren voort te doen dat kwaad was in de ogen des Heeren'. Wat deden ze? Ze vergaten de Heere en dienden de Baäls. Dat neemt de Heere hoog op. Dat Hem 'vergeten'. Wij zouden aan andere dingen denken als het om de zonde gaat. De Heere proeft het hart. 'Mij vergeten', zegt Hij. Daar klopt de slagader van de zonde. En Hij heeft Zijn volk, Zijn gemeente niet over voor de dood. Daarom grijpt Hij naar sterke middelen. Hij schakelt Eglon, de koning van de Moabieten, in. Om Israël op de knieën te krijgen. Dat is hier aan de orde. Jericho wordt ingenomen. En Israël moet hem dienen. Daar zit God achter. Om dat 'vergeten' te doorbreken. Achttien jaar duurt de onderdrukking. Dan roept Israël. Gebeden stijgen op. 'Heere, we hebben U verlaten, we zijn U vergeten'. 'U wel zo'n beetje gediend, maar U niet liefgehad met ons hele hart'. Dat gebeurt waar God bezig is.
Het tweede stuk van de lijst: Ehud, de richter. Het volk duwt hem in hun verzet niet naar voren. De Heere verwekt Hem. Om Israël te verlossen.
Het derde stuk. Wat is die Ehud voor een man? Ik hoor hem tegen Eglon zeggen: 'Ik heb een Woord van God aan u'. Het korte zwaard van Ehud steekt toe. Is die listige moord van de Heere? Nee, al gebruikt hij haar om Israël te verlossen.
Dan het vierde stuk van de lijst. Ehud die Israël oproept om hem te volgen want 'de Heere heeft uw vijanden in uw hand gegeven'. Hij geeft God de eer. De Heere heeft... Opvallend! Hij is niet de volksheld; wil dat ook niet zijn. Tegen onze natuur in! Wij willen toch graag bewonderd worden? Wat zit daar achter bij Ehud? Geloof. God de Heilige Geest. Waar knakt onze eigen grootheid dan waar God werkt? Waar geven wij God de eer? Waar Hij Zijn plaats krijgt! En zo wij de onze.
Goed, dat is de lijst waarin de geschiedenis van Ehud gevat is.
Ehud, die na een list tegenover Eglon staat. 'Ik heb Woord van God voor u, o koning'. Eglon staat op met zijn zware lichaam. Zijn ogen nieuwsgierig op Ehud gericht. Dan is er plotseling het zwaard. Linkshandig is Ehud; hij draagt het zwaard op de rechterheup. Daar is hij niet gefouilleerd. Ehud stoot. Eglon valt dodelijk gewond neer. Via het toilet ontkomt Ehud. Tegen de tijd dat de soldaten van Eglon zijn koele kamer binnendringen, schalt de bazuin al in het gebergte van Efraim. Ehud gaat voorop. Profetisch voor­zegt hij de overwinning. Vrede in Israël. Tachtig jaar.
En dan... Het verdrietige refrein van de richterentijd. Hoe sterk is de kracht van de zon­de. Hoe taai en vasthoudend is ook de liefde van God, opdat ze Hem dienen zullen! Zien we wat de Heere wil? Dat Israël zijn volk is. Hem toegewijd. Dat wij... Hem met toewijding dienen. Het gaat fout in de 'kleine' dingen. Daar begint het 'vergeten'. We volgen de (levens)stijl van de wereld. In de omgang met geld en goed, met drank, met de ander; in verkering, huwelijk. In onze carrièrejacht. En het grote? De kerkgang. Het noemen van de Naam bij de kruispunten van ons leven. Dat houden we vol. Daarin onderscheiden we ons. Maar de toewijding? Is die er? Was die er ooit? Het diepe verdriet om het 'vergeten'; de vreugde om de genade; de hartelijke verbinding met de Heere Christus? Zonder de hartelijke toewijding struikelen ook de 'grote' dingen binnenkort. Meer dan ooit worden we bedreigd door een christelijk geloof dat ons niet en nooit stoort in ons leven, omdat het nooit concreet wordt. Een geloof zon­der gloed en strijd en offer. Geen glanzende ogen, geen verdriet, geen intense vreugde. Dan schaft een volgende generatie ook de grote dingen af. Omdat ze zonder Hem niets wezenlijks denkt te missen.
Zou ons 'vergeten' Gods toorn ook niet wakker maken? Zou Hij ons ook de voet niet dwars zetten omdat Hij ons voor de dood niet over heeft? Opdat we belijden. Wat hebben we gedaan. Hoe lauw geleefd. Wat valt de zonde tegen; wat is hij een vijand die (over)heerst. Opdat we op Hem zien, Die ver boven Ehud uittorent. Jezus. Zijn Woord doodt, maar het maakt ook levend. Het verlost van de onderdrukker. En het brengt ons tot diepe toewijding. Om God in Zijn lieve Zoon door de strijd heen lief te hebben en te dienen. Zo stromen de 'kleine' en de grote dingen vol. Omdat ons hart volstroomt. Van de verrassing en de liefde.


De overdenking stond eerder in Eilanden-Nieuws van 9 augustus 2002.

Ethiek

Wonderlijke zomer

We beleven een mooie en wonderlijke zomer. Elke dag is er weer volop zon, maar het wordt wel erg droog. Voor de boeren wordt er inmiddels gedacht over compensatie. De lange periode van droogte heeft gevolgen voor de oogst. Er valt over de droogte wel het een en ander te zeggen. Laat ik wat dingen noemen.

In de eerste plaats was er de inventieve fruitteler die zijn te kleine pruimen via Facebook aan de man wist te brengen. De supermarkten vonden de pruimen te klein en daardoor was het kennelijk moeilijk om de pruimen kwijt te raken. Multimedia vervult echter in onze wereld een belangrijke functie. Soms zijn er verkeerde zaken die via internet en sociale media worden verspreid. Maar in dit geval was het een mooi voorbeeld van hoe dingen ook goed gebruikt kunnen worden. Meer en meer zullen sociale media van invloed zijn op het gewone leven. Daar is op zichzelf niet zoveel mis mee, als we maar wel bedenken dat er ook belangrijke schaduwzijden aan dit kanaal kleven. Vele, vele jonge mensen hangen uren per dag achter hun smartphone en daar wordt een mens gemiddeld genomen niet beter van.

In de tweede plaats is de opbrengst voor een boer en tuinder afhankelijk van twee factoren. In de eerste plaats natuurlijk het product, maar in de tweede plaats ook de prijs van het product. Onlangs was ik ergens en sprak met iemand die landbouwer is. Op mijn vragen over de oogst kwam een opmerkelijk antwoord. Vorig jaar was er een hele goede oogst, maar de producten brachten niets op. Van arren moede hadden we alles maar weer onder geploegd. Dit jaar was het anders. Inderdaad door de droogte was het een stuk minder, maar de prijzen waren goed tot zeer goed. Dus per saldo was het droge weer niet echt slecht voor de portemonnee van de landbouwer. Zo kunnen dingen wel eens anders liggen dan we aanvankelijk denken. Overigens leven we in een van de beste landen van de wereld. Tekorten aan voedsel zullen zich hier niet snel voordoen. Hooguit moeten we wat meer betalen voor onze aardappelen, kolen, spruiten en kroppen sla. Daar is trouwens niets mis mee, want eigenlijk betalen we te weinig voor de eerste levensbehoeften. Daar zou iets aan moeten gedaan worden. Zodat we weer gaan beseffen dat melk en brood geschonken zaken zijn.

Tenslotte is er ook de klimaatsverandering. Door het droge weer zie je dat mensen daar over nadenken. Ook in de media worden verbanden gelegd. Nu is de klimaatsverandering een zaak met heel veel kanten. Klimaat verandert altijd, dat moeten we in de eerste plaats duidelijk zeggen. Bovendien is het maar de vraag wat de oorzaak is van de klimaatsverandering. Sommigen wijzen op de toename van de CO2 in de lucht. Die toename zou dan vooral het gevolg zijn van onze manier van leven. Dat onze manier van leven te overvloedig is, hoeft denk ik geen betoog. Maar bij klimaatsverandering en toename van CO 2 spelen heel veel factoren. Wie zich een beetje verdiept in de vragen die hier liggen, komt al snel tot het inzicht dat er wel erg gemakkelijk wordt verondersteld dat de klimaatsverandering het gevolg is van de menselijke activiteiten. Het kan best zijn dat er andere zaken een veel belangrijker rol spelen. Het is daarom nog maar zeer de vraag of we met het huidige beleid (bijvoorbeeld minder gas) wel op de goede weg zijn. Klimaat is nu eenmaal een veranderlijk iets. Misschien komt er volgend jaar wel weer, net als vorig jaar, veel regen. Kortom, de huidige droogte heeft mogelijk iets te maken met klimaatsverandering, maar het zijn veel meer elementen die een rol spelen.

Ds. W. Visscher

Toegaan tot de troon der genade

Het boek 'Toegaan tot de troon der genade, van Robert Traill' heeft als omslag een afbeelding van de tabernakel met een gedeelte van het voorhangsel. Zo worden Oude en Nieuwe Testament met elkaar verenigd.

De Hogepriester die eenmaal per jaar op de Grote Verzoendag het Heilige der Heilige mocht binnengaan, alleen met bloed. Zo mag de zondaar op een verse en levende weg toegaan tot de troon van Gods genade, omdat de Hogepriester van het nieuwe verbond, de Heere Jezus Christus, eenmaal het heiligdom is binnengegaan en een eeuwige verlossing heeft aangebracht. De zondaren mogen vrijmoedig toegaan tot de troon der genade om barmhartigheid te verkrijgen en genade te vinden om geholpen te worden te bekwamer tijd. Zo treffen we in dit boek dertien preken van Robert Traill met een duidelijke, praktikale verklaring en toepassing van deze rijke tekst uit Hebreeën 4: 16.

Dit lijvige boekwerk is opnieuw uit het Engels vertaald door N.A. Eikelenboom en is uitgegeven bij Den Hertog B.V. Houten. Het ISBN nr. is 9.789.033128.844 en de prijs van dit standaardwerk is € 23,90. Wel prijzig, maar de inhoud is het meer dan waard.

Robert Traill werd in mei 1642 geboren in Elie, Schotland. Hij ontving zijn opleiding in Edinburgh en wilde predikant worden. In Engeland en Schotland was het op het kerkelijk erf een moeilijke tijd. Anglicanen en Presbyterianen stonden tegenover elkaar. Presbyteriaanse predikanten werden gevangengenomen en soms vonden enkelen het leven op het schavot.

Kort na 1660 werd Roberts vader verbannen naar Nederland en in 1667 vluchtte Robert zelf naar ons land. Hij heeft enige tijd gestudeerd aan de universiteit van Utrecht. Dat was o.a. bij professor Matthias Nethenus, hij was zelfs zijn assistent. Het getuigenis dat Traill kreeg van Nethenus was bijzonder goed: hij noemde hem een 'vrome, verstandige, geleerde en ijverige jongeman. In de Engelse vluchtelingengemeente van Rotterdam ging Robert Traill regelmatig voor. Twee jaar later, in 1667 keerde hij terug naar Engeland. Verschillende presbyteriaanse gemeente heeft hij gediend. Maar het grootste gedeelte van zijn ambtelijke bediening bracht hij door in Londen als voorganger van een presbyteriaanse gemeente. Tot zijn overlijden in 1716 diende hij deze gemeente.

De dertien preken handelen over Hebreeën 4 vers 16: 'Laat ons dan met vrijmoedigheid toegaan tot de troon der genade opdat wij barmhartigheid mogen verkrijgen, en genade vinden om geholpen te worden ter bekwamer tijd.'

De eerste uitgave van de dertien preken dateert uit 1696. Het is nooit de bedoeling geweest om deze preken te publiceren, maar waren bestemd voor de kansel.

Traill gebruikte weinig aantekeningen, slechts een paar papiertjes en Schriftgedeelten die de hoofdpunten van de leer bevestigden. Hij hield niet van een geleerd betoog, maar duidelijk tot de gemeente gericht. Een paar gemeenteleden schreven zijn woorden op in kortschrift (steno). Bij de behandeling van de tekst geeft Traill stapsgewijs een verklaring en past de woorden eenvoudig en indringend toe. Hij stond uitvoerig stil bij de 'bekwame tijd' waarin de hulp van Gods genade in het bijzonder nodig is: hulp in tijden van verzoeking, verachtering in de genade, tijden van bijzondere genietingen, tijden van het dienen van God, en ook vooral in de tijd van het sterven. Deze prekenserie sluit af met woorden van vermaning en vertroosting.

Het titelblad geeft zowel de tekst weer in onze vertaling, maar daaronder ook naar de Engelse vertaling:

Laat ons daarom met vrijmoedigheid toegaan tot de troon der genade, opdat wij barmhartigheid mogen verkrijgen, en genade vinden om geholpen te worden in een tijd dat dit nodig is.

Hoe zijn de preken ingedeeld? Twee preken over de nodiging van zondaars tot de troon der genade, een aanmoedigingspreek, het wezen van vrijmoedigheid, waarom toegaan? twee preken over barmhartigheid verkrijgen, genade vinden, de hulp van Gods genade, hulp in verzoeking, hulp in tijden van verachtering en van bijzondere genieting, hulp in tijden van aanvechting en dien; hulp in stervenstijd en tenslotte vermaning en vertroosting.

Traill eindigt de laatste preek met de volgende vermaning:

Laat de lofprijzing de harten en monden vervullen, en stralen in het leven allen die in Zijn Naam geloven. Laat Zijn lof heel de bediening van het Evangelie in alle kerken vervullen tot op de dag van de verschijning der heerlijkheid van de grote God en onze Zaligmaker Jezus Christus (Titus 2:13)

Laat elke gelovige, ieder die de Heere Jezus Christus in oprechtheid liefheeft, op deze wensen zeggen (en eenieder bij wie dit zo is, zal dat doen): Amen. Zo zij het, zo zal het zijn.

Voor wie de moeite neemt om dit boek aandachtig te lezen, zal ervaren, dat de Heere Zelf die vrijmoedigheid schenkt. Om Christus wil.

Van harte aanbevolen.

Extra diensten

HERKINGEN - Ger. Gem., dinsdag 14 augustus, 19.30 uur ds. J. IJsselstein, zendingsdienst
OUDDORP - Hersteld Hervormd; woensdag 15 augustus, 19.30 uur ds. G. Kater
OUDDORP - Ger. Gem., donderdag 16 augustus, 19.30 uur ds. G.W.S. Mulder, zendingsdienst
OUDE-TONGE - Ger. Gem., dinsdag 14 augustus 19.30 uur ds. E. Bakker
MELISSANT - Ger. Gem., woensdag 15 augustus, 19.30 uur ds. C. van Ruitenburg
MIDDELHARNIS - Ger. Gem., woensdag 15 augustus, 19.30 uur ds. H. Hofman

Els Florijn – Het meisje dat verdween (35)

De wijde, vormeloze trui liet ik over mijn hoofd glijden. Mijn rok kreeg ik nog dicht, maar met moeite. Ik rukte aan de rits tot hij goed zat. De rok zat hoog in mijn middel. Hij zat al weken niet prettig meer.
'Lotte?' zei mama. 'Ben je klaar? Kom, Janna komt zo met het eten.'
Het moest maar zo.
Ik kwam achter het karton vandaan en ging zitten.
'Hee!' zei papa, 'Het is vandaag toch geen wasdag?'
Ik kon mijn gloeiende kleur niet verbergen. Ik boog me zo diep als ik kon over mijn bord en zei niets.
Papa zei ook niets meer. Toen ik voorzichtig een beetje opkeek, zag ik dat hij ook zijn gezicht over zijn bord gebogen had.
Mama keek naar mij. Het was een trieste, tedere blik, alsof ik een klein meisje was. Hoe graag had ik het anders voor je gewild, zeiden haar ogen, hoe graag had ik gezien dat je op straat kon lopen, net als ik, toen ik zo oud was, hoe graag wil ik dat we samen nieuwe kleren kunnen kopen die je wel passen. In haar ogen zag ik hoeveel ze van me hield. Ik wendde mijn blik af.
Toen Janna ons eten kwam brengen, voelde ik haar ogen over mij heen gaan. Maar ze zei niets, zette het brood neer, de ene helft in vetvrij papier gevouwen, de andere helft op de broodplank.
De volgende avond, voor ons ochtend, was er geen bezoek. Ik dwaalde door de kerk. Even alleen. Er brandde een klein lampje, verder was de kerk donker. We moesten zuinig zijn met elektriciteit. Ik vond het fijn dat de kerk zo donker was. Het gaf me het gevoel dat hij groter was dan hij eigenlijk was, dat ik meer ruimte had dan ik werkelijk had, dat er ruimte was achter het donker.
Ik hoorde voetstappen achter me. Duitsers? In een vlaag van angst keek ik om me heen om me te verstoppen, maar toen zag ik Janna. Ze liep naar me toe. In haar hand had ze een tas. Ze kwam dicht bij me staan, ik rook haar geur: sunlight zeep en nog een vleugje groene zeep, van de wasdag, samen met een geur van brood en boter en, heel vaag, als een herinnering, de geur van buitenlucht.
'Hier,' zei ze.
Ze duwde de tas in mijn hand, ik pakte hem vast en keek haar verbaasd aan.
'Als je nu naar jullie kamer gaat, kun je kijken wat erin zit,' zei ze. En toen, voor mijn gevoel geen verband houdend met het voorgaande: 'Het geeft niks.'
Ik zag papa en mama niet. Die waren allebei een eigen kant op gevlucht om van de stilte en aardeachtige geur van de oude kerk te genieten, een vals gevoel van vrijheid te ervaren.
Zoals ik ook deed.
Ik liep naar onze kamer en deed het licht aan. Zittend op mijn bed pakte ik de spullen uit de tas. Een jurk, blauw met grijze bloemetjes, met een wijde rok en een gesmokt bovenlijf. Hij was prachtig. Kousen in dezelfde blauwe kleur. Nieuw ondergoed. En een bustehouder.
Ik kende ze van mama. Maar nooit had ik eraan gedacht dat ik zelf zoiets zou moeten dragen. Niemand had mij verteld hoe je hem vast moest doen.
Ik deed de trui van Janna's zus uit en gooide hem bij mijn te kleine blouse. Mijn oude hemd trok ik uit. Er zat ook een schoon, nieuw hemd in. Dat trok ik aan. De koele stof voelde heerlijk tegen mijn huid. En die bh? Hoe deed ik dat? Mama zat altijd een beetje te prutsen onder haar kleren, met haar rug naar mij toe. Nu de kartonnen waren neergezet, kleedde ze zich aan achter de kartonnen muur.
De sluiting moest natuurlijk op de achterkant. Ik deed mijn armen erdoor en boog ze naar achter om de sluiting vast te maken. Dat viel niet mee.
Ik schoof een beetje om hem goed te doen. Hoe kon iemand dat lekker vinden zitten? Mijn hemd propte eronder op en rimpelde. Maar zo zou het toch wel moeten.
Het paste allemaal wel, maar het voelde vreemd. Ik trok het jurkje over mijn hoofd. Het paste perfect. Ik streek met mijn handen over de gladde stof. Hoe zou Janna hieraan gekomen zijn? Had ze dat speciaal voor mij gekocht?
Ik moest haar bedanken. Maar hoe? Ik had niets om haar terug te geven.
Papa had een klein spiegeltje, om zich te scheren. Het lag bij papa en mama's bed. Ik pakte het en bekeek eerst mijn gezicht, mijn sluike haren, toen, door het spiegeltje te kantelen, probeerde ik zo veel mogelijk van de jurk te zien. Ik zag de ronding van mijn borst, mijn smalle middel, de rok van de jurk die tot op mijn knieën kwam. Dit ben ik, dacht ik. Terwijl de dagen voorbijgingen ben ik veranderd.
De deur ging open. Ik gooide razendsnel het spiegeltje op bed, waar het blinkend en lichtweerkaatsend bleef liggen.
Papa en mama stonden in de kamer. Ik zag hun verbaasde gezichten, toen de snelle glimlach die over mama's gezicht trok. 'O, wat mooi, Lotte!' zei ze. 'Heb je dat van Janna gehad?'
'Ja,' zei ik. Ik wilde niet dat ze het mooi vonden. Wat had ik eraan, als het mooi stond en niemand zag het?
Ik liep naar mijn matras en griste de trui van Janna's zus erachter vandaan. Die kwam vormeloos tot over mijn heupen. Ik trok hem aan over de jurk. Het enige wat nog te zien was, was een smalle strook gebloemde stof.
Tegen Janna zei ik niets.

1943

Ze heeft weer in haar broek geplast, een klein beetje, maar toch. Ze is niet de enige, want overal om haar heen hangt een stank waar ze misselijk van wordt. Ze kan niet meer blijven staan, ze hangt tegen de benen van de man of tegen de benen van Tikva's moeder, soms half slapend, soms wakker.

Met raad en daad

Het ontstaan van postcodes

Al een tijdje vraag ik me af hoe PostNL het geografische gebied van een postcode destijds heeft bepaald. Kunt u me dit vertellen?

Ruim 45 jaar geleden ging de toenmalige PTT op zoek naar een systeem waarmee een code aan alle adressen in Ne­derland gekoppeld kon worden. Een dergelijke code was nodig om het automatisch sorteren mogelijk te maken. De meeste andere Europese landen hadden al lang een postcode­systeem. Je kunt leren van de ervaring van anderen, daarom werden de postcodes van de ver­schillende landen nauwgezet bekeken om het best mo­gelijke systeem eruit te halen. De postcode moest aan een aantal eisen voldoen: hij moest in ieder geval voldoende informatie bevat­ten om voor het sorteerproces van nut te zijn, maar hij mocht ook weer niet te lang worden. Uiteindelijk koos men voor het systeem van vier cijfers en twee letters. Niet alle letters kon men echter gebruiken, de O, l en U zouden verwarring met de 0, J of V kunnen opleveren. Ook combinaties als SA en SS, vanwege de associatie met de oorlog, ging men niet gebruiken. Vervolgens hebben enkele honderden mensen letterlijk alle straten in ons land bezocht om alle woningen op te nemen. Op basis van de verkregen gegevens kon men wijkindelingen maken en kon men de postcode per groep van tien tot twintig huizen bepalen. Na al dit vele werk kon de postcode op 16 februari 1977 ingevoerd worden.

Kruiden invriezen

Hoe kan ik de kruiden uit eigen tuin het beste bewaren, zodat ze lang goed blijven? Ik heb er maar af en toe iets van nodig.

Doe kleine hoeveelheden in de vakjes van enkele ijsblokvormen en vries ze in met wet water. De blokjes kunt in een grote diepvrieszak verpakken. Kleinbladige tuinkruiden kunt u 't beste eerst even met steel en al op een platte schaal of dienblad voorvriezen, waarna u de bevroren blaadjes in de vakjes legt en dan diepvriest op -22°C.

Gekmakende krekels

Al een paar jaar heb ik krekels in huis, ze zitten letterlijk overal. Onze buren hebben ook last van deze lawaaimakertjes. Hoe kan ik voorgoed van ze verlost worden?

De diertjes die u in uw huis aantreft, zijn de zgn. veldkrekels. Dat ze in de ene buurt meer voor komen dan in een andere, heeft te maken met de aanwezigheid van voor hen aantrekkelijk voedsel. Overdag verstoppen de krekels zich, maar 's nachts komen ze te voorschijn en snoepen ze van uw planten. De onwelkome sjirpende muzikanten kunt u vangen door 's avonds voor het slapen gaan een plant met veel groen in het vertrek te zetten waar ze zich bevinden. De krekels zullen gauw de plant opzoeken. Sta op voor het licht wordt en zet in het donker de plant buiten. Houd dan uw ramen dicht of zet horren in de openingen. Als de zon op is, kan de plant weer naar binnen, want dan zijn de krekels intussen terug naar hun soortgenoten.

Klinkers in huis

In onze eetkamer willen we op de vloer straatklinkers leggen. Deze klinkers willen we impregneren. Wat kunnen we daar het beste voor gebruiken?

Het beste middel dat u in dit geval kunt gebruiken is oxanolie. Deze olie wordt hoofdzakelijk gebruikt voor het impregneren van betonvloeren, maar is ook goed bruikbaar voor een klinkervloer. U dient enige lagen van deze olie aan te brengen, er ontstaat dan een slijtlaag die goed schoon te houden is.

Uit de oude doos

Veehouders Arensman zetten het mes in 16 hectare buitendijks natuurgebied

Volgende week woensdag wordt de niets ontziende frees gezet in een 16 hectare groot buitendijks natuurgebied tussen Stad aan 't Haringvliet en Den Bommel. Vader en zoon Aai (54) en Rinus (24) Arensman kunnen die doodszonde tegen de Natuurbeschermingswet straffeloos begaan, al zijn ze natuurkenners genoeg om te begrijpen dat ze veel stuk gaan maken. Voor hen geldt de harde eis dat er brood op de plank moet komen en dat kan niet anders dan voor hun stamboek-melkveebedrijf de 16 hectares optimaal te benutten. Ze hebben het recht aan hun kant, vorig jaar faalde de minister van CRM binnen de gestelde termijn te reageren op een vergunningaanvrage door de heren Arensman ten gevolgende waarvan de vergunning geacht moet worden te zijn verleend…!
De buitendijkse graslanden tussen Goeree en Den Bommel, en daarmee ook het gebied waarvan dhr. Arensman sinds jan. van dit jaar eigenaar is, zijn in 1971 definitief aangewezen als beschermd natuurmonument op grond van art. 7 van de Natuurbeschermingswet. Die maatregel kwam voor de fam. Arensman als een donderslag bij heldere hemel, want er waren, gebaseerd op de mogelijkheden die de 16 hectare hen boden, grote investeringen gedaan. Ras ging er dan ook een aangetekend verzoek naar de minister van CRM, waarin werd gevraagd "alle normaal te achten exploitatieverrichtingen aan het grasland te mogen doen, zoals het scheuren, inzaaien, bemesten, greppelen, enz.", nodig voor de economische bedrijfsvoering en het voortbestaan van het bedrijf. Er kwam echter geen antwoord van Zijne Excellentie en de advocaat van wiens bijstand de heren Arensman zich intussen verzekerd hadden, begreep daaruit dat door die nalatigheid de vergunning werd verondersteld verleend te zijn. Natuurbeschermers hadden tot 2 maanden na die datum nog bezwaren kunnen indienen, maar ook van die mogelijkheid werd - kennelijk door onwetendheid - geen gebruik gemaakt.


Dit is een klein deel van het artikel dat eerder in Eilanden-Nieuws van 27 juli 1937 stond.

Weerbericht

Eindelijk regen onderweg

Bijzonder nieuws deze week voor burgers, boeren en buitenlui want het gaat serieus regenen! Zelden zagen grote groepen mensen zo uit naar een verlossend regenmoment vanwege de huidige recorddroogte. De depressies gaan zich nadrukkelijker roeren de komende pakweg vijf dagen en leveren soms neerslag. De intense droogte zal hiermee een stukje worden verlicht, maar het enorme neerslagtekort blijft.

Tot vandaag is augustus 2018 maar liefst 5 volle graden te warm verlopen. Er is zicht op belangrijk koeler weer op korte termijn, dus zal het riante thermische overschot wat minder hoog worden. Stel dat deze maand normaal zou gaan verlopen qua temperatuur straks, zou het gemiddelde toch nog op zo'n 3 graden te hoog gaan uitkomen. Dan is de reeks indrukwekkend vanaf maart. Immers april en mei waren 3 graden boven normaal, juni zo'n 2, juli weer 3 en straks zou augustus dus ook 3 te hoog scoren.

Met afstand beleven we dus het warmste jaar ooit en de meest formidabele zomer van de laatste eeuw. Dinsdag was voorlopig de laatste tropische dag in het land en met royaal 37 graden werd op sommige stekken de achtentwintigste dag van de nog lopende hittegolf genoteerd (een absoluut record).

Woensdag overdag is het nog redelijk weer met een bijna zomerse temperatuur op 't pleit. Op donderdag en vrijdag komen de waterdragers, dus er zijn dan serieuze regenperikelen aan zet en is het al aanmerkelijk koeler in Zuidwest-Nederland. Op Flakkee kan flink wat water vallen dezer dagen. De dagen daarna blijft het licht wisselvallig met zeker prima dagdelen tussendoor, maar dus ook periodiek buien of een regenmoment. De middagtemperatuur komt steeds uit op een aangename 22-25 graden. Tijdens het weekend kunnen nieuwe storingen inclusief waterdragers ons land voornamelijk schampen. Vooral op zondag kan het een hele aardige dag worden. Met een stevige wind en zon wordt het 26 graden.

De wisselvallige augustustrend lijkt dus gezet en een omkeermoment naar wederom zeer warm en droog is eigenlijk nog niet te zien. Een leuk herstel is zeker nog mogelijk tijdens de tweede maandhelft en zelfs een hittegolf zou er nog eens kunnen inzitten. Dat kan in feite tot halverwege september. Maar eerst de regen!

Column

Niks aan de hand

Regelmatig krijg ik teleurgestelde reacties als een onderzoek geen problemen aan het licht gebracht heeft. 'Uw longfoto was helemaal goed,' wordt vaak niet met gejuich ontvangen, maar met een diepe zucht. Weer niks gevonden… En mijn opluchting over een goed resultaat, maakt mensen soms eerder bang dan gerustgesteld. 'Er moet toch iets aan de hand zijn?'

'Nou, liever niet', hoor ik mezelf vaak antwoorden op die vraag. Sukkel die ik ben. Daar zit hem dus een interessante paradox. Voor mij is het dan de uitdaging om duidelijk te maken dat een goed resultaat niet betekent dat ik denk dat er 'niks aan de hand' is. En daar zijn wij dokters niet altijd even goed in. Ik ook niet.

Er is namelijk nooit 'niks aan de hand'. Iedere klacht heeft een oorzaak. Niet iedere klacht heeft een levensbedreigende oorzaak en veel klachten verdwijnen vanzelf weer. Maar ze hebben wel allemaal wel degelijk een oorzaak. Mijn oude stage-meester zei altijd: 'Zodra een patiënt de deur van de spreekkamer binnenloopt, is er iets aan de hand,' en ze had gelijk. Zodra je als patiënt denkt dat de dokter vindt dat je voor niks komt, gaat er iets mis. Ik kan u namelijk garanderen: dat vindt de dokter niet. Hij kan met je van mening verschillen over de oorzaak van je klachten – dokters zijn eigenwijze drollen – maar hij weet best dat er een oorzaak is. Samen met jou wil hij die ook echt boven tafel krijgen. En alle opties zijn mogelijk.

Als ik mensen hoor zeggen dat hun dokter denkt dat er 'niks aan de hand' is, zie ik een communicatieprobleem. Wat de dokter bedoelde te zeggen was: 'Hetgeen er met u aan de hand is, is niet zus of zo. Misschien is het iets heel onschuldigs of misschien is het iets dat niet binnen mijn specialisme valt. Of misschien is het iets psychologisch…'

Dat laatste wordt door ons dokters ook heel vaak onterecht vertaald naar 'niks aan de hand'. Misschien vanwege het onterechte taboe op geestelijke problemen. Iets psychologisch is namelijk vaak heel heftig en vaak tast het de kwaliteit van het leven enorm aan. Als je heel erg bang bent voor kanker, kunnen er twee dingen aan de hand zijn. Of je hebt kanker, of je bent er iets te bang voor. En dat laatste is zeker geen pretje; dan is er iets aan de hand. En dat verdient aandacht, liefde en soms behandeling.

Ingestuurd

Koeien zoeken verkoeling

Niet alleen mensen zochten verkoeling op vorige week. Ook de koeien zochten het water op om af te koelen. Foto ingestuurd door Klaasje van den Nieuwendijk.

Overbodig verkeersbord

MIDDELHARNIS - Ondanks alle hitterecords staat dit bord nog steeds langs de weg naar Middelharnis. Maar ach, het wordt vanzelf weer een keer winter... Foto ingestuurd door Herman Maas.