info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

24 juni 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 24 juni 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

CPO-project Molenplein feestelijk geopend

Het CPO-project Molenplein wordt geopend. Simon van Nieuwaal en Marinus Vreeswijk keken toe hoe oud-wethouder Philip van den Berg de deur van het slot draaide. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Je zou het zo niet zeggen als je langs de Molenweg rijdt in Middelharnis, ter hoogte van de Fordgarage, en daar in het voorbijrijden een rijtje nieuwgebouwde woningen ziet staan, dat daar zo'n prachtig nieuw woonwijkje achter verscholen ligt: Het Molenplein. In totaal 28 woningen, starterswoningen, in een gebied dat autovrij is gehouden, fraai aangelegd en waarvan het geheel, met een variatie aan gevelkleuren, een uiterst aantrekkelijke woonomgeving is geworden. Wat dat betreft een bijzonder project. Maar ook de wijze waarop het geheel tot stand kwam is bijzonder te noemen. Het is een CPO-project, waarbij de (toen nog) toekomstige bewoners gezamenlijk een particulier ondernemerschap vormden en in eigen beheer opdrachtgever waren van het hele bouwproject. Na enkele jaren hier hard aan gewerkt te hebben, kon vorige week donderdagmiddag de officiële opening worden 'gevierd'. Daaraan werd invulling gegeven met een openingshandeling én een buurtbarbecue, aangeboden door Rabobank Goeree-Overflakkee en Woongoed GO.

Door Hans Villerius

"We hebben er heel veel tijd in gestoken, maar dan ook een prachtig project gerealiseerd!", zei een opgetogen Marinus Vreeswijk donderdagmiddag namens de bewoners. "We zijn nu geen kopers meer, maar bewoners!".

Geestelijke vader

Het idee om in eigen beheer opdrachtgever te zijn voor het bouwen van de woningen, kwam zo'n zeven jaar geleden van Jan Verhage van Rabobank Goeree-Overflakkee. Daarom typeerde Marinus hém als "geestelijke vader, die heel veel voor ons heeft betekend".
Daarop was het Verhage zelf die kort aangaf dat in 2007 – "in een tijd waarin starters op de woningmarkt wel huizen wilden kopen, maar voor wie de torenhoge prijzen niet op te brengen waren" – de Rabobank het idee lanceerde om, samen met andere sociale partners, voor starters het toch mogelijk te maken om huizen te kopen. "Met verscheidene partners hebben we veelvuldig rond de tafel gezeten", vertelde Verhage. "Er werd steeds veel nagedacht, maar er werd ook dikwijls van tafel vandaan gelopen. Pas in 2010 is het tot daden gekomen. De toenmalige gemeente Middelharnis heeft het voortvarend aangepakt een plek aan te wijzen waar een dergelijk woningbouwproject tot stand kon komen, op het voormalige gemeentelijke opslagterrein aan de Molenweg. Daarna schoof ook Woongoed GO graag aan tafel om de plannen te helpen realiseren".

Lees verder op pagina 6

Raadsvergadering donderdagavond

GOEREE-OVERFLAKKEE – Donderdag 26 juni vindt de voortzetting plaats van de raadsvergadering van 19 juni. Op de agenda in de oordeelvormende fase o.a. de Visie Bibliotheekvoorziening 2014-2018 en de startnotitie Afvalbeleidsplan 2015-2020. Verder de Beleidsnota Sport 2014-2018 en de nota Volksgezondheid 2014-2018. Ook komt de al twee keer doorgeschoven VKGO-motie Pilot brede scholen in kleine kernen aan de orde. Er zijn geen punten in de beeldvormende- en besluitvormende fase. Het raadsverslag staat in onze abonnee-editie van vrijdag 27 juni.

Feestelijk jubileum Bosseschool

MIDDELHARNIS – Ter ere van het 135-jarig jubileum van de Bosseschool werd er afgelopen vrijdag een Fancy Fair gehouden op het schoolplein. Ruim 100 kinderen en hun ouders waren erbij. Er werd geknutseld, er kon van alles gekocht worden, er waren leuke spelletjes voor jong en oud en er konden ook nog eens prachtige prijzen gewonnen worden. Het geld dat met de Fair is opgehaald, wordt ingezet voor de feestdag op 10 juli. En er gaat een deel naar de Voedselbank. (Tekst en foto: Sam Fish)

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 27 september 2014 is het weer Burendag. Inwoners en buurtorganisaties in de gemeente Goeree-Overflakkee kunnen met een goed initiatief voor Burendag een bijdrage tot € 500,- ontvangen van het Oranje Fonds. Het Oranje Fonds helpt op deze manier buurtbewoners in Nederland met elkaar in contact te brengen.

inwoners vieren ook dit jaar weer Burendag op Goeree-Overflakkee. Op burendag komen buren gezellig samen om met elkaar iets goeds te doen voor de buurt. Het Oranje Fonds stelt voor elke goede Burendagactiviteit een bedrag tot € 500,- beschikbaar, mits de activiteit plaatsvindt op 26, 27 of 28 september. Buren kunnen tot uiterlijk 1 september een aanvraag indienen bij het Oranje Fonds via www.burendag.nl. Op deze website is naast uitgebreide informatie ook het aanvraagformulier te downloaden.
De medewerker Kern- en buurtgericht werken van de gemeente Goeree-Overflakkee, Lilian Kreemer, kan inwoners ondersteunen bij het bedenken van initiatieven of helpen bij de uitwerking ervan. Zij is voor meer informatie of advies bereikbaar via e-mail; l.kreemer@goeree-overflakkee.nl of via telefoonnummer 14 0187.

2 / 18

Agenda

Dinsdag 24 juni

OUDDORP – Concert van het Jong Kamermuziek Ensemble in De Overkant om 19.30 uur. Entree € 10,00 voor volwassenen en € 5,00 voor jongeren onder de 25 jaar. Kaarten verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee.

Donderdag 26 juni

GOEDEREEDE - Torenmuseum open voor bezoek, Kerkpad 9. Toren kan ook beklommen worden. Openingstijden: 13.30 tot 16.30 uur.
OUDDORP - Excursie naar 'De Kleistee' en bezichting in 'De Overkant' vanuit de Theetuin, Dijkstelweg 33. Toegang gratis, tijd: 10.30 tot 17.30 uur.
OUDDORP - Bridgen in het Oude Nieuwland vanaf 19.30 uur, Oude Nieuwlandseweg 11.

Vrijdag 27 juni

GOEDEREEDE - Torenmuseum open voor bezoek, Kerkpad 9. Toren kan ook beklommen worden. Openingstijden: 13.30 tot 16.30 uur.
OUDDORP - Excursie naar 'De Kleistee' en bezichting in 'De Overkant' vanuit de Theetuin, Dijkstelweg 33. Toegang gratis, tijd: 10.30 tot 17.30 uur.
OUDE-TONGE – ANBO Oostflakkee Barbecue aan de Magdalenadijk 9 om 17.00 uur. Entree is € 15,00. Aanmelden bij Ada, tel. 0187 641515.

Zaterdag 28 juni

GOEDEREEDE - Torenmuseum open voor bezoek, Kerkpad 9. Toren kan ook beklommen worden. Openingstijden: 13.30 tot 16.30 uur.
GOEDEREEDE - Open atelier Hans Dolieslager, Pieterstraat 22. Expositie landschappen van Goeree-Overflakkee. Openingstijden: 10.30 tot 17.30 uur, ook op afspraak.
MIDDELHARNIS - Streekmarkt voor ambachtelijke en streekproducten van Goeree-Overflakkee van 10.00 tot 16.00 uur in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7
NIEUWE-TONGE - Grote Rommelmarkt rondom Hervormd Centrum Elim van 9.00 tot 14.30 uur.
OUDDORP - Excursie naar 'De Kleistee' en bezichting in 'De Overkant' vanuit de Theetuin, Dijkstelweg 33. Toegang gratis, tijd: 10.30 tot 17.30 uur.
OUDDORP - Open werkplaats/galerie 'Parels van Goeree', Westduinweg 11.
OUDDORP - Bingo op camping De Magneet, Klarebeekweg 11 van 20.00 tot 23.00 uur.

Maandag 30 juni

GOEDEREEDE - Nordic walken onder begeleiding vanaf Hondsweg 13. Deelname, inclusief koffie of thee, € 6,50. Aanmelden is verplicht: 0187 498555 of info@therapie-goeree.nl.

Vrijdag 4 juli

OUDDORP – 24 uur voetballen voor KWF Kankerbestrijding, met op zaterdag 5 juli een markt. Meer informatie op www.vvwbf.nl.

Zaterdag 5 juli

NIEUWE-TONGE - Inlevermoment rommelmarktspullen tussen 10.00 en 11.30 uur in de loods bij de weegbrug achter Tankstation Nelisse.

Maandag 7 juli

MELISSANT – Workshop Flakkeese bolussen maken bij bakkerij Van Harberden, Julianaweg 30, van 19.00 tot 21.00 uur. Vooraf aanmelden is verplicht: tel. 0187 601619 of 0187 602525.

Streekmuseum twee fraaie schaalmodellen rijker

Beide begunstigers van het Streekmuseum werden dinsdag in de bloemetjes gezet. Links mevrouw Koster en suppoost Ria Broeders bij het model van Oude Raadhuis, rechts mevrouw Langbroek en voorzitter Rinus van Dam bij de vitrine met het schaalmodel van de 'Vrouwe Aplonia'. Foto's: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Streekmuseum Goeree-Overflakkee is twee museale voorwerpen rijker, twee schaalmodellen. Het ene is een beugsloepmodel, het andere een schaalmodel van het Oude Raadhuis van Middelharnis. Beide museumstukken werden vorige week dinsdagmiddag in het Streekmuseum overhandigd, aan het museumbestuur, namens welke voorzitter Rinus van Dam ze blij en dankbaar in ontvangst nam.

Door Hans Villerius

Het geschonken schip betreft een schaalmodel van de 'Vrouwe Aplonia', de eerste beugsloep die in 1817 voor de Middelharnisse vissersvloot werd gebouwd door scheepswerf Laurens Hoogendijk te Vlaardingen, in opdracht van rederij Kolff te Middelharnis. Het schip was 21,80 meter lang, 6,50 meter breed en had een diepgang van 3,50 meter. De eerste schipper was Maarten Langbroek en de Vrouwe Aplonia was de eerste vissloep die vanuit Middelharnis voer. Daarvoor bestond de vissersvloot uit de minder snelle en minder zeewaardige gaffelschepen, nog uitgerust met zijzwaarden. Blijkens het archief van notaris Lambertus Kolff van Oosterwijk werd de Vrouwe Aplonia op 30 augustus 1833 op een veiling verkocht, waarna het schip werd onttakeld en in onderdelen werd verkocht. Het schaalmodel van de Vrouwe Aplonia dat het Streekmuseum vorige week kreeg overhandigd, werd gemaakt door wijlen de heer Rens Langbroek. Hij was een nazaat van het bekende vissersgeslacht Langbroek uit Middelharnis en is vorig jaar november overleden. Acht jaar lang heeft hij aan het scheepsmodel gewerkt, na eerst alle onderdelen van het schip nauwgezet te hebben onderzocht. Minutieus heeft hij alles nagemaakt, in een schaal van 1:44. Ook maakte hij er een zeer fraaie vitrinekast omheen, met nog een bijboot, anker en drijfanker erbij. Zijn weduwe, mevrouw Langbroek uit Dirksland, was ervan overtuigd dat het geheel een uitstekende en veilige plek zou hebben in het Streekmuseum en droeg het dan ook graag aan het museum over.

Het schaalmodel van het Oude Raadhuis dat het Streekmuseum dinsdag kreeg overhandigd, werd in 1988 gemaakt door wijlen de heer Koster. Hij heeft er anderhalf jaar aan gewerkt en ook hij maakte alles exact na, tot en met een klingelend klokje in het torentje op het dak. Het was trouwens niet de eerste keer dat de heer Koster een model maakte van het Oude Raadhuis. Ook in 1948, toen nog als leerling-timmerman, werkte hij al aan een schaalmodel, samen met medeleerlingen. Dit in verband met het bezoek dat prinses Juliana en prins Bernhard – kort voor de inhuldiging van Juliana – aan het Oude Raadhuis bracht. Het model waaraan Koster toen werkte, was bedoeld als geschenk aan het toenmalige toekomstige Koninklijk paar. Naderhand kwam de heer Koster op het idee om nog eens een schaalmodel te bouwen, maar nu in z'n eentje. En, zoals gezegd, geheel compleet, met op de daklijst de drie beelden die liefde, voorzichtigheid en gerechtigheid symboliseren, het wapen van Middelharnis in het fronton, de walvisrib en halsketenen aan weerzijden van de hoofdingang, het hek voor de heul en de tralievensters van de vroegere gevangenis, de lantaarnpalen (brandend) aan weerszijden van de trappen, maar ook het gaffelscheepje als windveer, bovenop het torentje. De heer Koster is in februari 1998 overleden en ook diens weduwe, mevrouw Koster uit Sommelsdijk, vond het een goede zaak om het fraaie schaalmodel nu aan het Streekmuseum te schenken.

'Eerst kosten-batenanalyse, dan besluit over toekomst energie'

DEN HAAG - Het plan voor de toekomst van de Nederlandse energievoorziening, vastgelegd in het Nederlands Energieakkoord (NEA), zou aan de Staten Generaal moeten worden voorgelegd, inclusief een deugdelijke kosten-batenanalyse. Dat heeft een aantal hoogleraren, ingenieurs en andere wetenschappers in een brief aan de Kamerfracties duidelijk gemaakt. Onder de ondertekenaars bevinden zich ook enkele politici.

Door Kees van Rixoort

In de brief, gedateerd 9 juni 2014, stellen de ondertekenaars dat het een goede Nederlandse traditie is dat maatschappelijke organisaties belangrijke beleidszaken bespreken. "Dit kan zeer informatief zijn bij de oordeelsvorming. Maar het kan niet in de plaats komen van het democratische bestuur van dit land. De verantwoordelijkheid voor het beleid van de regering ligt bij de regering, waarbij de Staten-Generaal een controlerende verantwoordelijkheid heeft."
Volgens de briefschrijvers is dit des te meer nodig als het om hoge uitgaven gaat. Ze schrijven dat het NEA alles in de schaduw stelt wat er in het verleden aan projecten is uitgegeven. "Sterker nog, het is zelfs duurder dan alle grote voorgaande projecten." Zoals de JSF, de HSL, de Betuwelijn en de stormvloedkering in de Oosterschelde.
De kosten, gaan de ondertekenaars verder, zullen voor een groot deel op het bordje komen van de burger. "In onze democratische bestuursstructuur zijn beslissingen over dergelijke door de overheid opgelegde lasten voorbehouden aan de Staten-Generaal. Die dient een afweging te maken tussen kosten en baten van het door de regering voorgesteld beleid."

100 miljard euro

Uitvoering van het NEA gaat volgens de briefschrijvers misschien wel 100 miljard euro kosten, wat per gezin een jaarlijkse lastenverzwaring van ruwweg 1000 euro met zich mee zou brengen, met ernstige gevolgen voor de koopkracht en de economie. "Ondergetekenden vragen zich af in hoeverre u als Kamerleden in staat bent om te besluiten tot uitvoering van het energieakkoord zonder dat er een zorgvuldig opgebouwde kostenberekening aan u is overlegd, en zonder dat er een debat heeft plaatsgevonden of deze kosten voor de burger acceptabel zijn, dan wel zouden kunnen leiden tot een dermate grote daling van de koopkracht dat onze economie ernstige schade zou kunnen oplopen."
De ondertekenaars voorzien inkomstenderving van de overheid en distributeurs, onder meer vanwege opwekking van eigen energie en teruglevering aan het net, en grote investeringen in de infrastructuur. Ook zal de waarde van onroerend goed dalen door de plaatsing van windturbines, aldus de briefschrijvers. "Vooralsnog lijken de gemeentes voor deze schade op te draaien, wat indirect ook weer door de burgers opgebracht zal moeten worden."
Dus, Kamerleden, vraag de minister eerst om een integrale kostenberekening, luidt het pleidooi. "Pas wanneer deze kosten bekend zijn is een zinnig debat over het energieakkoord mogelijk."

Culturele Raad Goeree-Overflakkee nam afscheid van Laura Perrij

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Culturele Raad Goeree-Overflakkee nam onlangs afscheid van een van zijn leden. Laura Perrij maakte vanaf de oprichting deel uit van de Culturele Raad. In de discussies en besluitvorming was zij het, die altijd met name het belang van de eilandelijke jongeren onder de aandacht bracht.

Door verhuizing naar buiten het eiland moest Laura afscheid nemen. Voorzitter van de Culturele Raad Greet de Kooning-Hommes sprak haar waardering uit voor de inzet en betrokkenheid van Laura Perrij en overhandigde haar een mooie bos bloemen als blijk van waardering daarvoor.
De Culturele Raad Goeree-Overflakkee is het onafhankelijke adviesorgaan van de gemeente Goeree-Overflakkee als het gaat om cultuurbeleving en cultuurbeleid. Mede door het afscheid van Laura Perrij is de Culturele Raad momenteel op zoek naar enkele leden. Nadere informatie is te verkrijgen bij de ambtelijk secretaris van de Culturele Raad, Hugo Verweij, tel.: 06 26502803, e-mail: hugo@cultuurfiguur.nl.

Zendingsmiddag Mbuma-zending

NIEUWE-TONGE - Zaterdag 28 juni zal er in de Hersteld Hervormde Kerk, Westdijk 37, te Nieuwe-Tonge een zendingsmiddag worden gehouden.

De middag is ten bate van de Mbuma-zending. De opening zal worden verricht door de plaatselijke predikant ds. H. de Greef. Verder hopen te spreken ds. A.A. Egas uit Nieuwkoop en ds. D. Zoet uit Ouddorp. De aanvang van deze middag is om 14.30 uur. Na de dienst is er gelegenheid voor ontmoeting en wordt er koffie of fris aangeboden. Verder zijn er zendingsartikelen te koop. Zie ook de advertentie elders in deze krant.

SOMMELSDIJK - De collecte van het Epilepsiefonds heeft in Sommelsdijk € 1.642,97 opgebracht. De opbrengst van de collecte is bestemd voor wetenschappelijk onderzoek, voorlichtingsactiviteiten, het organiseren van aangepaste vakanties voor mensen met epilepsie en individuele hulp.

Van 2 tot en met 7 juni gingen in heel Nederland ruim 30.000 vrijwilligers op pad om huis aan huis te collecteren voor het Epilepsiefonds. Geld voor de epilepsiebestrijding is hard nodig.
Hebt u de collectant gemist? Maak dan een bijdrage over op giro 222111 (IBAN: NL83 INGB 0000 2221 11) ten name van het Epilepsiefonds te Houten of sms EPILEPSIE naar 4333 (eenmalige gift van € 2,–).

Gezinsdienst op camping

SOMMELSDIJK - De evangelische Lachai-Roi gemeente houdt op zondag 29 juni een speciale gezinsdienst. De dienst zal in de open lucht plaats vinden, op camping Johanna Hoeve, Peuterdijk 50 te Herkingen, en begint om 11.00 uur.

5 / 18

ROTTERDAM - Netbeheerder Stedin en infrabedrijf Joulz bundelen de krachten om de dienstverlening slagvaardiger en efficiënter te maken én meer ruimte te creëren voor investeringen in toekomstbestendige energienetten. Hiervoor starten zij een gezamenlijk transformatietraject, waardoor er één organisatie ontstaat die onder de naam Stedin doorgaat als brede netbeheerder.

Uitvoerende en voorbereidende activiteiten op het gebied van storingsherstel, beheer en onderhoud zijn nu belegd bij Joulz en worden direct onderdeel van Stedin. ,,De noodzaak om efficiënter te werken is groot, mede doordat inkomsten uit transporttarieven de komende jaren teruglopen. Ook toont onderzoek aan dat er dubbel werk is ontstaan, omdat Stedin en Joulz als twee aparte organisaties in dezelfde ketens werken. Een brede netbeheerder levert structurele kostenbesparing op en leidt tot meer efficiënte dienstverlening voor onze klanten'', aldus Stedindirecteur Nancy Kabalt-Groot. Het transformatietraject van Stedin en Joulz wordt onder de naam ReVisie uitgevoerd en neemt één jaar in beslag. Het traject raakt 400 tot 500 arbeidsplaatsen. Joulzdirecteur Frans van de Noort: ,,We spannen ons tot het uiterste in om medewerkers te begeleiden naar ander werk binnen Eneco Groep. Daarnaast vervangen we externe medewerkers zoveel mogelijk door eigen mensen en bieden vervangend werk bijvoorbeeld voor de grootschalige aanbieding van de slimme meters. Ondanks deze maatregelen kunnen we gedwongen ontslagen niet uitsluiten.''

OUDDORP - Woensdag en zaterdag wordt er een grote boekenmarkt en rommelmarkt gehouden in de loods van Bouwbedrijf v.d. Linde Zuidweg 3 industrieterrein Ouddorp. Vele boeken huishoudelijke artikelen stoelen tafels kasten banken in diverse soorten koelkast hoogslaper lattenbodems enz.

Ook liggen de zelfgemaakte fotokaarten weer voor u klaar van 8.30 tot 12.00 uur.

HERKINGEN - Tijdens de afgelopen zaterdag gehouden Selectiewedstrijd te Rotterdam is de brandweer van Herkingen tweede geworden. Met het behalen van dit resultaat, mag de Herkingse blusgroep door naar de landelijke finale, die over enkele maanden zal worden gehouden.

Woongoed GO scoort als hoogste bij KHW-label

Oud-wethouder Philip van den Berg opent het CPO-project. Foto Hans Villerius

Vervolg van pagina 1

En namens deze was het directeur-bestuurder Simon van Nieuwaal die hier graag nader op inging. "Een CPO-project: Collectief Particulier Ondernemerschap", zo gaf Van Nieuwaal aan. "Starters goedkoop aan een koopwoning helpen door ze die zelf te laten bouwen, dat was de kern van het project. Door provinciale subsidie voor CPO-projecten kon dit ook hier worden gestart. Adviesbureau Urbannerdam heeft de gemeente geadviseerd bij het vormgeven van het beleid hierin en heeft samen met de gemeente belangstellende toekomstige bewoners geworven, een enthousiaste groep jongeren die zich verenigden in Kopersvereniging Molenplein. Toen de gemeente in juni 2011 Woongoed GO benaderde of wij mee wilden doen aan dit project, was dit niet aan dovemans oren gezegd. Mensen aan onderdak helpen, is onze corebusiness, ongeacht of dit kopen of huren betreft. Hier konden beide worden gecombineerd, mooier kan niet. Woongoed nam naast de directievoering en bouwbegeleiding ook de voorfinanciering van de bouw voor haar rekening en fungeerde als backup voor het geval niet alle woningen verkocht zouden worden. Ondanks de crisistijd bleef niet één woning onverkocht. Doordat de kopers zelf opdrachtgever waren voor de bouw, kon de kostprijs van deze woningen binnen de perken blijven. Nu, precies drie jaar later, staan ze er – 18 koopwoningen en 10 huurwoningen – en zijn ze inmiddels bijna een half jaar bewoond. Samenvattend is dit een project waarbij maatschappelijke partners gezamenlijk hebben gewerkt aan een maatschappelijk vraagstuk: starters op de woningmarkt aan een koop- of huurwoning helpen. Waarbij starters, verenigd in een particulier opdrachtgeverschap, hun eigen woning konden bouwen. En waarbij tien energiezuinige tot energieneutrale huurwoningen werden gebouwd. Zo'n bijzonder project smaakt naar meer. Projecten waarbij gedacht wordt vanuit het belang van bewoners, huurders, eigenaren en sociale verhuurders. Samen, met als uitgangspunt: ondernemen met de klant. Een activiteit die alom waardering verdient!", aldus Van Nieuwaal.

Energieneutraal

Bij de bouw kon meteen een ander ideaal van Woongoed worden gerealiseerd: energiezuinig tot energieneutraal bouwen. Blijkens de recent verschenen uitgave van Buiding News behoort Woongoed GO, samen met twee grote woningcorporaties, tot de drie best presterende corporaties in Nederland die voor energiemaatregelen subsidie ontvangt.
Dat ook de woningen aan het Molenplein te Middelharnis zo energiezuinig tot energieneutraal werden gebouwd, is vooral te danken aan de inspanningen van de medewerkers Kees van Dam en Martijn Buscop van Woongoed GO. Zij werden hiervoor, vlak voor de openingshandeling, zelfs in het zonnetje gezet door Stichting Passief Bouwen.nl, namens wie Chiel Boonstra de twee medewerkers een mooi certificaat overhandigde. "Deze woningen kun je niet béter voor elkaar krijgen", zo liet Boonstra weten. Het zijn de eerste energieneutrale dan wel energiepassieve huurwoningen die op Goeree-Overflakkee gebouwd werden.

KWH-label

Maar ook Woongoed als geheel werd in de schijnwerpers gezet, door Kwaliteitscentrum Woningcorporaties Huursector (KWH), een coöperatieve vereniging opgericht door woningcorporaties, die zich richt op het verbeteren van de kwaliteit van de corporaties, vanuit het oogpunt van de huurder gezien. Door middel van jaarlijks te houden onderzoeken wordt de tevredenheid van bewoners over hun woningbouwvereniging tegen het licht gehouden. Corporaties die aan de gestelde criteria voldoen, ontvangen het KWH-label. Woongoed GO is al jaren in het bezit van dit label. Maar dit jaar blijkt Woongoed op het gebied van klanttevredenheid het beste te hebben gescoord van heel Nederland, in de categorie waarin ze valt (1800-4000 woningen). Over alle categorieën bezien eindigde ze landelijk als zevende. Overigens is de klanttevredenheid niet slechts een momentopname, maar een jaar lang werd ditmaal het onderzoek uitgevoerd. Voor de behaalde topscore werd Woongoed gefeliciteerd door Antionette van der Linden namens KWH en mocht Simon van Nieuwaal een beeldje in ontvangst nemen uit handen van Wil Nooteboom, namens Huurdersvereniging Woonbelang te Middelharnis. "Een bijzondere prestatie, daar in de achterliggende tijd in corporatieland de klantwaardering juist is afgenomen. Een prestatie ook waar de héle organisatie, dus álle medewerkers, bij betrokken zijn. Je moet er jaren aan werken om dit niveau te behalen", zo reageerde Van Nieuwaal voldaan.

Daarna was er het moment om het Molenplein officieel te openen. Oud-wethouder Philip van den Berg van de voormalige gemeente Middelharnis was gevraagd de openingshandeling te willen verrichten omdat hij destijds veel heeft gedaan voor de voorbereiding van de plannen. Met het van 't slot draaien van een neergezette deur op het Molenplein en na het lossen van enkele confettischoten was het plein officieel geopend en was het voor de bewoners tijd om zich tegoed te doen aan een gezamenlijke barbecue.
Voor het ontwerp van de woningen tekende Architectenbureau Sturm uit Roosendaal. Aannemer was Kroon en De Koning te Zwijndrecht.

Telefoonservice voor ondernemers

STELLENDAM - Onlangs is de telefoonservice van Secretariaat de Kortenaer opgericht voor bedrijven en ZZP'ers.

De onderneming biedt bedrijven in de regio telefonische bereikbaarheid op momenten dat zij zelf de telefoon niet kunnen opnemen. Vanuit het kantoor in Stellendam neemt Secretariaat de Kortenaer uw telefoongesprekken aan, schakelt ze door of stuurt een gespreksnotitie per e-mail.

Bereikbaarheid voor ondernemers is niet altijd van zelfsprekend, maar de klant rekent er wel op dat zij altijd terecht kan met vragen, klachten of nieuwe opdrachten. Met de telefoonservice van Secretariaat de Kortenaer bent u verzekerd van optimaal klantcontact en heeft u tevens een zakelijk professionele uitstraling naar buiten.
Vraag naar de gratis proefperiode voor een maximaal klantencontact.

Voor meer informatie 0187 724900, www.dekortenaer.nl

Sunstore Flakkee, Middelharnis

Bij familiebedrijf Sunstore Flakkee zijn de taken duidelijk verdeeld. Hans Kramer houdt zich bezig met meten, bestellen en monteren. Zijn vrouw Ria staat in de winkel, doet de boekhouding en plant de werkzaamheden in. Zo gaat het al bijna vijfentwintig jaar. Maar in die tijd is er wel veel veranderd in de wereld van de zonwering.

Hans was eerst timmerman en daarna vrachtwagenchauffeur. Toen hij met die laatste baan moest stoppen, vanwege zijn gezondheid, kwam hij bij een chemisch bedrijf in de Botlek terecht. Omdat hij in de continu werkte, was er veel vrije tijd. Tijd die Hans ging besteden aan het monteren van zonneschermen, zoals de eigenaar van de Jaloeziefabriek Flakkee hem had gevraagd tijdens een verjaarspartijtje. Daarna had hij zeven jaar lang een dubbele baan: 's nachts als operator en overdag schermen ophangen.
In 1989 kreeg Hans de vraag of hij de Jaloeziefabriek Flakkee wilde overnemen. Dat deed hij. Het bedrijf, dat ooit als een van de eerste zonweringsbedrijven op het eiland was begonnen aan de Achterweg in Middelharnis, was toen gevestigd aan de West Achterweg in Sommelsdijk. "Het was een echte fabriek. We maakten zelf horretjes, rolgordijnen en andere binnen-zonwering. Er waren twee medewerkers voor de montage, ook van buiten-zonwering."
De zaken gingen goed met Sunstore Flakkee, de naam die het bedrijf in 1995 kreeg. Zo goed dat het pand in Sommelsdijk op een gegeven moment te klein was. Toen het te koop kwam, koos Hans voor nieuwbouw op bedrijventerrein Oostplaat. Hij kocht een stuk grond en bouwde in 2002 zelf een pand van vijfhonderd vierkante meter, met een showroom en een werkplaats.
Daarna zette de groei alleen maar door, tot ver buiten Goeree-Overflakkee, vooral door mond-tot-mondreclame. Zelf horren en rolgordijnen fabriceren doet Sunstore Flakkee niet meer. In de werkplaats worden nu reparaties uitgevoerd en onder andere markiezen schoongemaakt en van nieuw doek voorzien. Naast binnen- en buitenzonwering verkoopt en monteert het bedrijf sinds vorig jaar ook zonnepanelen.
"Topmerken, goede en snelle service en nette montage", zegt Hans Kramer als hij de sterke punten van zijn zaak opsomt. "We hebben een naam opgebouwd. Het is een kwestie van vertrouwen." Dat de klant een overweldigende keuze heeft, speelt ook zeker mee. De tijd van één type zonnescherm met handbediening is echt voorbij. Tegenwoordig kun je bij Sunstore Flakkee zelfs terecht voor schermen die bij windkracht 10 nog blijven hangen, die je van grote afstand kunt bedienen met je telefoon, en die zelfs muziek kunnen produceren…

Tegelhandel Peeman, Sommelsdijk

Porcelanosa is de Rolls Royce onder de tegels. "Het mooiste product op aarde", zegt Marja Peeman van Tegelhandel Peeman. Porcelanosa is te zien in de showroom aan Herman de Manstraat 10 te Sommelsdijk. Maar let op, bij Tegelhandel Peeman is niet alleen het topsegment verkrijgbaar. Integendeel, het assortiment is enorm én er is voor elke beurs wat te vinden.

Tegelhandel Peeman bestaat reeds ruim 30 jaar. Het afgelopen jaar zijn er diverse acties geweest. Iedere klant ontvangt bij een bezoek aan de showroom een mooie attentie en ook diegene die op Facebook een 'Like' geven aan de pagina Tegelhandel Rien Peeman kan in hele mooie prijzen vallen.
In 1983 begon Rien Peeman zijn zaak op de locatie waar de showroom nog altijd te vinden is, zij het na de nodige moderniseringen en uitbreidingen. Peeman had in zijn werkzame jaren daarvoor al veel vakkennis opgedaan. Hij startte met een bescheiden assortiment aan wand- en vloertegels en niet te vergelijken met het aanbod dat Tegelhandel Peeman nu heeft. De tegels voor keukens, badkamers, toiletten en woonkamers komen uit alle delen van de wereld. Daarnaast levert het bedrijf vloerverwarming, natuursteen, lijm, voegsel en schoonmaakproducten.
In 1991 kwam Riens echtgenote Marja in de zaak. Door de werkervaring die ze opdeed bij de Rabobank én de kennis die ze zich eigen maakte via vrijwel continue scholing, groeide het bedrijf en veroverde het steeds meer markt. Zowel het assortiment als het klantenbestand nam in omvang toe. "We leveren in heel Zuid-Holland en Zeeland", zegt Marja Peeman. "Zowel aan particulieren als aan aannemers. Voor ons maakt het niet uit of we een paar vierkante meter leveren aan een particulier die zijn badkamer opknapt, of een geweldige hoeveelheid vierkante meters aan een aannemer. Iedereen krijgt dezelfde behandeling en we zorgen ervoor dat iedereen tevreden is, ook door gratis thuis te bezorgen."
In dertig jaar tijd is Tegelhandel Peeman uitgegroeid tot een begrip in de verre omgeving. "We hebben dat weten te bereiken door altijd keihard te werken, door het assortiment wekelijks up-to-date te maken, doordat we samen vijfenzestig jaar werkervaring en vakkennis hebben en door de liefde voor het vak."
Bij het familiebedrijf zijn Rien en Marja allebei actief in de showroom. Daarnaast houdt Rien zich vooral bezig met de uitvoering. Sinds vorig jaar werkt dochter Priscilla (17) vijf van de zes werkdagen mee. Grote kans dat haar zus Anne-Fleur (11) haar volgt. Voor Tegelhandel Peeman werkt voorts een flinke groep zzp'ers, stuk voor stuk betrouwbare vakmensen.

Kernactiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

Siriz collecte

Van maandag 30 juni tot en met zaterdag 5 juli wordt er gecollecteerd voor Siriz, een stichting die hulp biedt, voorlichting geeft en opvang verzorgt bij onbedoelde zwangerschap. Het thema van de collecte week is 'Hulp aan tienermoeders'. Met de opbrengst van de collecte kan Siriz meer tienermoeders hulp bieden.

DIRKSLAND

Marathonbingo

Op zaterdag 5 juli is er in de Victoriahal een marathonbingo. De bingo begint om 16.00 uur en er worden dertig ronden gespeeld, waaronder zes super ronden. U kunt ook elk uur instappen. Er is een gratis Chinees buffet. Als u mee wilt doen kunt u zich aanmelden door te bellen naar 0187 601850 of 0187 493186.

Jaarmarkt

Op zaterdag 28 juni is er een jaarmarkt rondom het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente. De markt begint om 9.30 en duurt tot ongeveer 15.00 uur. De avond ervoor is er om 19.00 uur een voorverkoop van tweedehandskleding. Ook is er tijdens de markt een verkoop van C1000 restanten, de opbrengst hiervan gaat naar de kerk.

MELISSANT

Scootmobieltocht

Op maandag 7 juli is er een scootmobieltocht door de Slikken en de polder rondom Melissant, georganiseerd door het PGGO in samenwerking met een natuurgids. De gids geeft uitleg bij alles wat u tegenkomt en onderweg is er nog een stop voor koffie en thee. Meedoen kost € 2,50. Ook de partners van scootmobielgebruikers mogen meedoen met de tocht, zij mogen de tocht fietsend afleggen. De starttijd is 14.00 uur bij Tennisvereniging Melissant, ongeveer twee uur later is het afgelopen. De afstand is ongeveer 20 kilometer. Aanmelden is verplicht en kan door een e-mail te sturen naar m.vermeulen592@upcmail.nl of door te bellen naar Wil Noteboom, tel. 06 19722560.

MIDDELHARNIS

Grote rommelmarkt

Op zaterdag 28 juni is er een grote rommelmarkt aan de Prinses Marijkestraat, georganiseerd door buurtbewoners. De rommelmarkt begint om 9.00 uur en duurt tot ongeveer 15.00 uur. Voor meer informatie of deelname kunt u contact opnemen met Wil Alberts, tel. 0187 612680.

Uitvoering Muziekschool GO

Op zaterdag 28 juni is er om 14.00 uur een uitvoering van bugel-, trompet-, keyboard- en slagwerkleerlingen van Muziekschool Goeree-Overflakkee in de Notenkraker aan de Juliana van Stolberglaan. De toegang is gratis. De nummers die gespeeld worden variëren van klassieke tot moderne Top-40 muziek.

Ranglijst sneldamavond

Na de sneldamavond van 18 juni bij damvereniging Denk en Zet is de ranglijst als volgt:

1 J. van den Ouden (15)
2 I. Mackloet (14)
3 A.van der Veer (13)
4 R.Jacobs (10)
5 A. Verolme (9)
6 J. van Hoorn (9)
7 H.H. Melaard (8)
8 L. Visser (5)
9 Joh. Wolfert (4)
10 G. Kamp (3)

NIEUWE-TONGE

Rommelmarkt Elim

Op zaterdag 28 juni is er de grote rommelmarkt 'Elim'. Deze begint om 9.00 uur en duurt tot ongeveer 14.30 uur. De markt is te vinden in en rondom Hervormd Centrum Elim, aan de Zuiddijk. Er is voor ieder wat wils.

OOLTGENSPLAAT

Opschonen

Op zaterdag 28 juni wil de Dorpsraad de entree van het dorp schoonmaken. Die ziet er namelijk behoorlijk verwaarloosd uit met veel onkruid en scheve verkeersborden. De Dorpsraad is nog op zoek naar extra mensen die samen met hen een paar uur de handen uit de mouwen willen steken. De raad start om 10.00 uur met schoonmaken, om 9.30 uur is het verzamelen bij gebouw 't Centrum met een kopje koffie. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar gerrie.jansen65@gmail.com of kijk even op www.dorpsraadooltgensplaat.nl.

OUDDORP

Stranddienst

Op zondag 29 juni is er de tiende stranddienst, georganiseerd door de Gereformeerde Kerk en de Doopsgezinde gemeente te Ouddorp, de Emmaüskerk te Middelharnis en de Exoduskerk te Sommelsdijk. De dienst wordt gehouden op het strandje bij restaurant De Dolle Beer. Het thema is 'Bruggen bouwen'. De dienst begint om 18.00 uur, na afloop is er koffie, thee en limonade. Gelieve zelf een stoel mee te nemen.

Dialectavond

Op donderdag 3 juli is er een dialectavond in Museum 'Ouddorps Raad- en Polderhuis'. Pau Heerschap, Flakkees dialectdeskundige, zal de avond inleiden en zal verhalen voordragen. De avond begint om 20.00 uur, om 19.30 uur is iedereen welkom voor een kopje thee of koffie. De entree bedraagt € 5,-. Kaartverkoop en reservering bij VVV Ouddorp aan Zee, tel. 0187 681789.

Joyfull Voices

Op zaterdag 28 geeft Damesensemble Joyfull Voices een concert ter gelegenheid van het orgelfonds van de Doopsgezinde Gemeente. Er is ook ruimte voor samenzang. Ds. De Jong zal de opening, meditatie en sluiting verzorgen. De avond begint om 19.30 uur. De toegang is gratis, wel is er een collecte aan de uitgang.

Ralph Rousseau

Op zaterdag 5 juli speelt musicus Ralph Rousseau een try-out voor zijn nieuwe album in De Overkant. Een kaartje voor de try-out kost € 15,- en is verkrijgbaar via het VVV-kantoor, tel. 0187 681789, e-mail info@vvv-ouddorpaanzee.nl. Bij de entreekosten is een kopje koffie of thee vooraf en een glas wijn na afloop inbegrepen. Voor meer informatie over Ralph Rousseau kunt u kijken op www.voixhumaines.com.

Samenzang

Op zaterdag 5 juli houdt de missionaire werkgroep van de Gereformeerde Kerk Ouddorp voor de zestiende keer de samenzang aan de voet van de vuurtoren. De meditatie wordt verzorgd door ds. W. van de Griend, de samenzang start om 19.00 uur. Bij slecht weer wordt het verplaatst naar m.f.g. Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de werkgroep, tel. 06 23107825.

24 uur voetballen

Van vrijdag 4 op zaterdag 5 juli wordt er bij voetbalvereniging WFB 24 uur gevoetbald om geld in te zamelen voor het KWF Kankerfonds. De voetbalmarathon begint op vrijdagavond om 19.00 uur en eindigt 24 uur later. Geld wordt verzameld door het inschrijfgeld (€ 100,- per team) en de omzet ter plaatse. Daarnaast zijn er spelletjes voor de kinderen, een open podium met diverse bandjes en een markt.

SOMMELSDIJK

Boeken-Bar

Op zaterdag 12 juli is de eerste boekenmarkt in Café de Deugniet, Oostdijk 2. Onder het genot van een lekker drankje kunt u gezellig neuzen tussen de boeken die te koop worden aangeboden voor mooie prijsjes. De markt duurt van 15.30 tot 20.00 uur. Als u zelf nog boeken wilt verkopen dan kunt u een e-mailtje sturen naar cafededeugniet@hotmail.com.

Verkoop tweedehands kleding

Op zaterdag 28 juni wordt er vanuit een schuur aan de Oosterlijke Achterweg tweedehands kleding verkocht. De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Exoduskerk (PKN). De verkoop duurt van 9.30 tot 16.00 uur.

Blokfluitconcert

Op zaterdag 28 juni geven de gevorderde blokfluitisten van Muziekschool Goeree-Overflakkee hun jaarlijkse concert. Het concert zal gegeven worden in de Exoduskerk aan de Dorpsweg. Het concert begint om 20.00 uur, aan het einde is er de mogelijkheid om te doneren, dit is tevens uw entreeprijs.

Zwemvierdaagse

Van maandag 7 tot en met donderdag 10 juli is er in De Staver een Zwemvierdaagse, georganiseerd door ZC de Schotejil. Iedereen mag meedoen, een A en B zwemdiploma is verplicht. Inschrijven kan op de startavond vanaf 18.00 uur. Leden doen mee voor € 3,50, niet-leden betalen € 7,-. De totale opbrengst gaat naar de ALS Stichting.

Gezellige eerste editie Goereese Portdagen

GOEDEREEDE – Tijdens de Goereese Portdagen was het stadje drie dagen lang ondergedompeld in de sfeer van 1918. Het jaar waarin vissers uit het stadje vaten met Port opvistte en mee naar huis namen. Vrijdagmiddag waren er oud-Hollandse kinderspelen op de markt. Er kon worden gesjoeld, gehoepeld en natuurlijk ook zaklopen. Op zaterdag waren er oude ambachten zoals netten boeten en vis roken. De eerste echte editie van de Goereese Portdagen ging gepaard met prachtig weer. De enige vraag die nog rest is: Volgend jaar weer?

Verslag tiende Eilanden-Nieuws fietstocht

Foto: Hans Villerius

Op woensdag 18 juni heeft de tweede Eilanden-Nieuws fietstocht plaatsgevonden van deze zomer. Gidsen Hans Bruggeman en Jaap van Nieuwenhuijzen doen verslag van de tocht.

"Zo'n 80 fietsers hadden zich aangemeld voor deelname aan de tocht. Start en finish lagen bij 'Het wapen van Stellendam'. Onze eerste stop was op zo'n 10 kilometer afstand van Stellendam. Het was een bijzondere stop bij 'Camping Elizabethhoeve'. Daar werd de doorgang belemmerd met een zeer speciale reden. De Eilanden-Nieuws fietstocht vormde deze dag een onderdeel van de opening van een nieuw fietspad door de Dirkslandse polder. Zoals gebruikelijk ging dit gepaard met enkele toespraken, zo sprak de heer Johan van Nieuwenhuijzen namens Waterschap Hollandse Delta, waarbij hij aangaf het nuttige met het aangename te kunnen verwezenlijken met de aanleg van dit fietspad. Het fietsen, recreëren en de waterberging voor de streek zijn van enorm belang. Namens de provincie werd het belang van dit soort zaken nog eens extra onderstreept. Namens de fietsers sprak Jaap van Nieuwenhuijzen, hij benadrukt als ambassadeur van het landschap het belang van dit soort initiatieven. De verdere plechtigheid vond plaats d.m.v. het doorknippen van een lint. De fietsers kregen als presentje een zadeldek van het waterschap en een appeltje voor de dorst.
Onze volgende stop was restaurant 't Anker in Dirksland waar we gastvrij werden onthaald. Na een kopje koffie met een stroopwafel werd de route vervolgd. Hierna hebben we de Joodse Begraafplaats bezocht. De heer Piet de Man heeft ons hier verteld over de geschiedenis van de Joodse Begraafplaatsen op Goeree Overflakkee en in het bijzonder die van Dirksland. Een mooi en indrukwekkend verhaal, en voor velen onbekend, zeker als het gaat om de ligging van het kerkhof. Wij als organisatie vinden het van onschatbare waarde dat we steeds een beroep kunnen doen op mensen uit de streek die hun kennis van de geschiedenis van ons eiland met ons willen delen, hiervoor nogmaals onze hartelijke dank. De tocht voerde ons verder door de polders naar het natuurgebied Scheelhoek. Daar vertelde Anne Marijke Elema, gids van het IVN, over de geschiedenis van het natuurgebied. Zij heeft dat al eerder, met veel plezier, voor ons gedaan en ook dit wordt zeer gewaardeerd. Na zo'n 30 kilometer te hebben gefietst waren we aan een drankje en een hapje toe, dit werd weer op een voortreffelijk manier geserveerd door de medewerkers van 'Het wapen van Stellendam'. De tweede lekke band in tien fietstochten mocht de pret niet drukken. Door het begeleidende team werd dit op onnavolgbare wijze opgelost, ook zij zijn een onmisbare schakel in het geheel, nogmaals allen hartelijk dank en wellicht tot de volgende ronde."

Groetjes,
Jaap en Hans

Foto: Chris-Jan Almekinders

Zie voor meer foto's www.eilandennieuws.nl.

Plaat van Scheelhoek

Het natuurgebied Scheelhoek bestaat uit een soort scheve (in dialect: schele) driehoek voor Stellendam. Het gebied is in de 19e eeuw ontstaan als twee zandplaten in de monding van het Haringvliet die droogvallen bij laag water. Dat vertelde Anne Marijke Elema van IVN Goeree-Overflakkee. Aan het begin van de twintigste eeuw komt de zandplaat steeds vaker droog te liggen doordat de stroming van het Haringvliet veranderd. Bij jagers ontstaat er steeds meer belangstelling voor het gebied, daarom wordt er riet en zegge geplant. Dat zorgt voor dekking voor de jagers. De Plaat wordt een broedgebied voor vogels en de vogelstand wordt in de jaren voor de Tweede Wereldoorlog steeds beter beschermd. Tijdens de oorlog schieten Duitse soldaten met hun mitrailleurs op de vogels om voedsel te bemachtigen. Na de Tweede Wereldoorlog groeit de vogelstand in het natuurgebied. Vandaag de dag wordt het gebied beheerd door Natuurmonumenten en is het afgesloten voor publiek. Er is wel een vogelkijkhut die uitzich biedt over de rietvelden. In het gebied leven onder andere visdiefjes, kluten en weidevogels.

De Joodse begraafplaatsen

Piet de Man heeft tijdens de fietstocht vertelt over de Joodse begraafplaatsen op Goeree-Overflakkee. De oudste van de drie Joodse begraafplaatsen op Goeree-Overflakkee ligt aan de Mariadijk in Goedereede. Daar liggen ongeveer twintig mensen begraven, maar er staan geen grafstenen meer. In het begin van de negentiende eeuw heeft de spekslager Abraham Philips Bouwmans het initiatief genomen voor een Joodse begraafplaats in Dirksland. Hier staan vandaag de dag nog tien grafstenen. In 1860 wordt aan de gemeenten op Goeree-Overflakkee om een bijdrage verzocht voor het aanleggen van een Joodse begraafplaats in Middelharnis voor geheel Goeree-Overflakkee. Dit omdat op de begraafplaats in Dirksland maar één plaats meer beschikbaar zou zijn (hetgeen overigens niet helemaal klopt). Er wonen dan 155 Joden op het eiland die uiteraard behoefte hebben aan een eigen begraafplaats. Die begraafplaats, aan de Hoflaan in Middelharnis, wordt in 1861 in gebruik genomen. Er staan daar nog 56 grafstenen en natuurlijk het monument voor de tijdens de oorlog omgekomen Joodse inwoners van het eiland. Op de website www.stenenarchief.nl kunnen de stenen van alle Joodse begraafplaatsen in Nederland worden bekeken.

Raad wil garanties en zekerheden bij windenergiebesluit
Wethouder gaat met koffer vol wensen naar Rijk en Provincie

OEREE-OVERFLAKKEE – Zoals uitvoerig is vermeld in onze abonnee-editie van vrijdag, kon de gemeenteraad op 19 juni het enerverende traject naar besluitvorming over de Partiële herziening Structuurvisie windenergie afronden. Van Alphen (EVV) was met stemverklaring tegen het collegevoorstel en ook tegen alle moties die bij het besluit door fracties aan het college werden voorgelegd. Ook VKGO en GOS waren tegen het voorstel en het amendement, maar onderschreven wel een aantal moties, die wij hier in grote lijnen publiceren.

Door Jaap Ruizeveld

Het spektakel in de vergadering leverde nog een verrassende opmerking op van portefeuillehouder Tollenaar die aangaf dat hij de inbreng van de groep 3MO, na aanvankelijk scepsis, uiteindelijk in uitingen, contacten en gesprekken als constructieve en positieve inbreng aanmerkte. De wethouder gaf aan de moties over te nemen met de wetenschap dat er met de hogere overheid (heden) nog stevige contacten moeten worden gelegd om de gevoelens van de raad in gang te doen vinden.

Moties

De SGP bracht drie moties ter tafel. In de eerste motie wordt het college gevraagd om van de provincie Zuid-Holland en van de rijksoverheid een schriftelijke reactie te krijgen voor het op zo kort mogelijke termijn integraal overnemen in de provinciale- en Rijksstructuurvisie van de door de gemeenteraad vast te stellen plaatsingsgebieden. Ook deze garantie dat gedurende de afschrijvingsperiode van de molens (20 jaar) geen nieuwe locaties voor windmolens op het eiland erbij zullen komen. Zeven van de acht fracties onderschreven deze motie. Dit gold ook voor de tweede SGP-motie, waarin het college wordt gevraagd om het tijdelijk karakter van windmolens in de plaatsingsgebieden te waarborgen en de rijksoverheid te verzoeken de wet- en regelgeving aan te passen zodat het tijdelijk bestemmen of verlenen van een tijdelijke vergunning (in beide gevallen voor 20 jaar) juridisch mogelijk is.

Toeristisch belang

Bij een derde SGP-motie ontbrak niet alleen de steun van Van Alphen (fractie VVE), maar ook die van Maliepaard (GOS). Hij kon zich niet vinden in de overweging dat de raad bij het invullen van de opdracht heeft bepaald dat in het kader van het toeristisch belang van de Kop van het eiland, daar geen windmolens mogen worden geplaatst. Ik heb dat besluit nergens kunnen vinden, gaf Maliepaard ter onderbouwing van zijn standpunt aan. In de motie wordt de rijksoverheid gevraagd een schriftelijke garantie te geven dat er geen windpark op zee, binnen de 12 mijlszone voor de kust van het eiland wordt gerealiseerd, gedurende de 20-jarige afschrijvingstermijn van de te plaatsen molens. Aanbevolen wordt voor afstemming contacten te leggen met aangrenzende gemeenten.

Flexibiliteit

Opnieuw zeven van de acht fracties steunden moties van CU en VVD. In de VVD-motie, waarin het college wordt gevraagd binnen één jaar een brede conferentie te organiseren over innovatieve duurzaamheid in energie. Nagegaan moet worden welke mogelijkheden er zijn voor toepassing van innovatieve technieken bij het opwekken van windenergie op land. De raad wil van deze ontwikkeling op de hoogte worden gehouden. Van de zijde van het ministerie van Economische Zaken wordt een flexibele vergunningverlening gevraagd. De ChristenUnie lanceerde een motie waarin uitgesproken werd dat de negatieve vereffening van de OZB-capaciteit onwenselijk is in het licht van overlast die bewoners ondervinden van het plaatsen van de windmolens. Het college is gevraagd om samen met andere gemeenten die behoren tot de grote plaatsingsgebieden zich bij het Rijk hard te maken voor het behoud van de volledige OZB-opbrengsten voor de gemeenten die de molens binnen hun grenzen krijgen.

Fasering gewenst

Tenslotte ook gelijke support voor moties van het CDA en de PvdA. In de motie van de PvdA wordt het college o.a. gevraagd bij de hogere overheden te onderzoeken of de gemeente gerechtigd is leges te innen. Het plaatsen van de molens brengt immers naast maatschappelijke en economische kosten ook opbrengsten voort in de vorm van leges, heffingen, belastingen en bijdragen aan het windfonds. verzoeken. Gevraagd wordt ook de opbrengsten uit wind op land te oormerken voor de sociaaleconomische ontwikkeling van het eiland, duurzaamheid en eilandmarketing. De opbrengsten specifiek te oormerken voor compensatie van de overlast in gebieden waar de molens komen te staan. De raad dient instemming te geven over besteding van deze gelden. Tenslotte de CDA-motie die aangeeft dat een fasering in de uitwerking van de windopgave gewenst is. Dit biedt de mogelijkheid om eventueel nieuwe (alternatieve) opwekkingstechnieken voor wind op land op geschiktheid te te kunnen beoordelen en mogelijk in te zetten.
Het college (portefeuillehouder Tollenaar) kan weer aan de slag. Of uit de MER-procedure nog wijzigingen voortkomen zal op termijn blijken.

Buurtdiensten, voor hulp in en om huis

De medewerkers van de vier Buurtzorgteams op Goeree-Overflakkee, met uitzondering van het team Middelharnis/Sommelsdijk, dat er niet bij kon zijn toen de foto werd gemaakt. Geheel rechts coördinator Saskia Drieënhuizen van Buurtdiensten regio Zuidwest Nederland. Foto: Hans Villerius

GOEREE-OVERFLAKKEE – De thuiszorgorganisatie Buurtzorg is ook op Goeree-Overflakkee inmiddels goed ingebed. Na een start door het team Middelharnis/Sommelsdijk, enkele jaren geleden, en na uitbreiding van het aantal teams verder op het eiland, dekt Buurtzorg intussen heel Goeree-Overflakkee. Met kleinschalige, zelfsturende teams, met korte lijnen naar en in goede samenwerking met andere zorgverleners, zoals huisartsen en fysiotherapie, doet Buurtzorg het heel goed in de wereld van thuiszorg. Verpleging en verzorging, dat waren de diensten waarvoor velen deze thuiszorgorganisatie al in de arm namen, maar sinds kort is daar een tak van sport bij gekomen: Buurtdiensten, voor hulp in en om huis.

Door Hans Villerius

Buurtdiensten is een onderdeel van Buurtzorg Nederland en is ontstaan vanuit de behoeften van cliënten. Naast verpleging of verzorging blijkt namelijk ook dikwijls behoefte te bestaan aan allerhande hulp daaromheen. Bijvoorbeeld hulp in de huishouding of boodschappen doen, e.d. Speciaal voor dit soort dingen is er het team Buurtdiensten, waarvan mensen gebruik kunnen maken die hiervoor een indicatie van de gemeente hebben gekregen. Buurtdiensten valt namelijk onder de Wmo en indicatieaanvragen hiervoor moeten bij de gemeente worden gedaan. Als cliënten bij hun aanvraag aangeven gebruik te willen maken van Buurtdiensten, komt de hulpvraag daar ook terecht, als de indicatie is verleend.
Buurtdiensten werkt volgens hetzelfde concept als Buurtzorg: met kleinschalige en zelfsturende teams, altijd in de buurt en met één persoonlijke begeleider, dus niet telkens een ander, die erop let of het met de cliënt goed gaat en die helpt deze zo goed mogelijk zelfstandig te laten blijven wonen. Natuurlijk werkt Buurtdiensten nauw samen met de Buurtzorg teams. Ze kennen elkaar en elkaars cliënten zodat, als er verandering in behoeften aan hulp gesignaleerd wordt, dit snel onderling besproken en daarop ingespeeld kan worden. Dit alles in overleg met de cliënt, met wie voortdurend creatief meegedacht wordt, ook in het zoeken naar oplossingen wanneer in de praktijk blijkt dat de bij de indicatie toegewezen tijd slechts beperkt is.

Contactgegevens

Momenteel telt het Buurtdiensten team twee medewerkers. Wie belangstelling heeft om ook bij Buurtdiensten te werken, kan contact opnemen. En natuurlijk kunnen ook nieuwe cliënten dat doen, als ze meer informatie willen. Het telefoonnummer is 06 23604486 en het e-mailadres s.drieenhuizen@buurtdiensten.nl.
De vier teams van Buurtzorg op Goeree-Overflakkee zijn, vierentwintig uur per dag en zeven dagen in de week, te bereiken via onderstaand telefoonnummers.
Team Ouddorp, Goedereede en Stellendam: 06 12349654.
Team Midden Flakkee (Middelharnis, Dirksland, Sommelsdijk, Herkingen en Melissant): 06 51239265.
Team Middelharnis/Sommelsdijk: 06 22877148.
Team Nieuwe-Tonge/Battenoord/Stad aan 't Haringvliet/Oude-Tonge/Achthuizen/Langstraat/Den Bommel/Zuidzijde/Ooltgensplaat: 06 83690042.

Leden VBGO op stap naar Utrecht voor gezellig samenzijn

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdag 19 juni en vrijdag 20 juni was de jaarlijkse ledenreis van de Vereniging Bedrijven Goeree-Overflakkee (VBGO). Een groep van zo'n veertig eilandelijke ondernemers is met een dubbeldekker van firma Mijnders afgereisd naar de Domstad. In Utrecht waren er verschillende activiteiten georganiseerd zoals Solexrijden, een rondvaart door de grachten en een rondleiding door de stad. Naast de activiteiten was er ruime gelegemheid om te netwerken tijdens de gezellige maaltijden.

Organist Paul Kieviet.

MIDDELHARNIS - Vrijdag 27 juni, 's avonds om 19.00 uur, zal er in de Hervormde Kerk te Middelharnis een bijzonder concert worden gegeven. Aan de drie klavieren van het prachtige Leeflang-orgel zullen jonge mensen plaatsnemen, in de leeftijd van 6 tot 22 jaar. Met hun docent, Paul Kieviet, hebben ze intensief geoefend voor dit concert.

Het programma geeft een boeiende afwisseling te zien. U beluistert zowel speelse composities uit beginmethodes als een heel aantal pittige tot zeer moeilijke werken uit diverse stijlperioden. Het concert wordt besloten met het imponerende Preludium in a van Dietrich Buxtehude, en verder beluistert u werk van onder meer Bachleerling Johann Ludwig Krebs (de fraai-melodische Fantasia à gusto italiano en een sprankelende bewerking over "Was Gott tut, das ist wohlgetan"), Joseph G. Rheinberger (de beroemde romantische Cantilena) en Georg Böhm (koraalfantasie "Vater unser im Himmelreich", een prachtig voorbeeld van Noordduitse barokke koraalkunst).

Ook meer "hedendaagse" orgelmuziek (hoewel, al zo'n zeventig jaar geleden geschreven…) doet het heel goed op het orgel van Middelharnis: van de nestor van de twintigste-eeuwse kerkmuziek, Cor Kee, is Den 33sten Psalm, een monument van hollandse koraalkunst, en van Olivier Messiaen "Dieu parmi nous", het laatste deel uit de cyclus "La Nativité du Seigneur", één van de belangrijkste orgelwerken uit de vorige eeuw.
Natuurlijk mag Johann Sebastian Bach niet ontbreken: van hem hoort u enkele werken uit het voor zijn (tweede) vrouw geschreven "Notenbüchlein für Anna Magdalena Bach", Preludium en Fuga in G, variaties uit koraalpartita "Christ, der du bist der helle Tag" en "Allein Gott in der Höh' sei Ehr" uit de Leipziger Choräle.
Verscheidene deelnemers aan het concert zijn al actief als kerkorganist (of bevinden zich in de wachtkamer…); koraalmuziek is voor hen dan ook belangrijk bij de orgelstudie en daarom bevat het programma ook fraaie bewerkingen over psalmen en gezangen van Gijsbert Kok, Hermanus C. de Leeuw, Dick Sanderman, Cor Kee en Feike Asma.

Het leuke van dit concert is natuurlijk dat er zowel jonge mensen meedoen die pas begonnen zijn en voor de eerste of tweede keer meedoen als zij die na vele jaren al een heel stuk ervaring hebben opgebouwd. Op deze avond blijkt weer dat er op Flakkee door jongeren uitstekend orgel wordt gespeeld, en dat is een belofte voor de toekomst.

Het orgel van Middelharnis is tijdens dit concert het stralende middelpunt. Na de restauratie van vorig jaar is het een ideaal les- en studieorgel geworden. En een mogelijkheden dat het heeft…!
Voor de spelers is het overigens een vertrouwde plek: ze komen hier elke week op les!

U wordt bij deze hartelijk uitgenodigd om te komen luisteren.
Tijdens de pauze kunt u, als u dat wilt, een kijkje bij het orgel nemen.
Van deze avond wordt een cd-opname gemaakt. Een leuke herinnering om te bestellen…

Voor informatie: p.kieviet@kliksafe.nl

Omleidingsroutes tijdens Concert at Sea

BROUWERSDAM - Tijdens Concert at Sea is de N57 op de Brouwersdam afgesloten voor alle verkeer. De afsluitingen vinden plaats op vrijdag 27 juni van 19.00 uur tot uiterlijk zaterdagochtend 28 juni 4.00 uur en zaterdag 28 juni tussen 12.00 uur tot uiterlijk zondagochtend 29 juni 4.00 uur. Ga goed voorbereid op weg en houd rekening met langere reistijd.

Gele borden ter plaatse geven de omleidingsroutes aan. Deze routes lopen vanuit Rotterdam (Stellendam) richting Middelburg via de Grevelingendam over de N215, N59, N256 en N255. Vanuit Middelburg richting Rotterdam wordt het verkeer omgeleid via de N59 en N215. Ook de parallelweg aan de binnenzijde van de Brouwersdam is op genoemde tijdstippen afgesloten. Hier is alleen bestemmingsverkeer mogelijk. Doorgaand verkeer wordt geadviseerd te reizen via Roosendaal en Bergen op Zoom (A17/A4/A58). Houd rekening met een langere reistijd van ongeveer 45 minuten.

Vanwege de komst van de concertbezoekers verwacht Rijkswaterstaat dat het vrijdagmiddag reeds vroeg druk wordt op de wegen naar Zeeland. Vooral op de N-wegen richting Zeeland is er kans op vertraging. Rijkswaterstaat adviseert de weggebruikers eventueel haar vertrektijdstip aan te passen en deze dag de verkeersinformatie goed in de gaten te houden.

De overheid heeft zich bij de communicatie rond het muziekfestival verenigd in het gezamenlijke Twitteraccount @EvenementinZld. Gemeente Schouwen-Duiveland, Politie Zeeland-West-Brabant, Veiligheidsregio Zeeland, Rijkswaterstaat en Openbaar Ministerie hebben onderling afspraken gemaakt over de inzet van communicatiemiddelen bij de voorbereidingen, gedurende het festival en voor het geval zich een incident voordoet. Elke organisatie gebruikt haar eigen communicatiemiddelen, maar daarnaast @EvenementinZld. Rijkswaterstaat is ook te volgen op het eigen Twitteraccount @Rijkswaterstaat. Verder wordt de hashtag #cas2014 gebruikt bij alle tweets rond het festival.

Workshops Flakkeese bolussen bakken

MELISSANT - De workshops Flakkeese bolussen bakken zijn bedoeld voor zowel toeristen als voor de eilanders. De workshops worden georganiseerd door Bakkerij van Harberden uit Melissant, deelnemers leren bolussen bakken onder professionele begeleiding. Aan het eind van de avond gaan de deelnemers naar huis met 20 verse bolussen en een heleboel bakkersgeheimen. De workshop wordt georganiseerd op elke maandagavond in juli van 19.00 tot 21.00 uur, de data zijn: 7, 14, 21 of 28 juli. Deelname kost € 20,- per persoon. De locatie is de bakkerij aan de Julianaweg 30 te Melissant. Het is verplicht om vooraf te reserveren op telefoonnummer 0187-601619 of 0187-602525. Het aantal plaatsen is beperkt.

Uitslag dressuurwedstrijd

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Op zaterdag 21 juni was er bij Manege Oostmoer een dressuurwedstrijd voor pony's, proef F1. Dit zijn de uitslagen, voor het behalen van een promotiepunt dienen er 210 punten behaald te worden.

Evi van Nieuwenhuijzen, Magic, 239 punten; Lizzy Breeman, Magic, 238 punten; Anna van Helden, Spiky, 236 punten; Nasima Lindemann, Sterre, 233 punten; Lotte Mijs, Mickey Boy, 232 punten; Isa Sparreboom, Ricky, 227 punten; Aedin Kroos, Silly, 225 punten; Sara Natte, Spiky, 224 punten; Annemieke Bouwmeester, Katinka, 224 punten; Mirthe Mackloet, Tirza, 224 punten; Chaiyenne Stello, Magic, 223 punten; Femke Verwijmeren, Lady, 221 punten; Nienke Dirksen, Dopette, 221 punten; Desiré Vroegindeweij, Katinka, 220 punten; Rianne Smits, Sproet, 220 punten; Cheyenne van Dam, Dynamite, 219 punten; Emily van Rossum, Silly, 219 punten.

Erik Luijmes wint Grote Prijs GOEDvoorGoed

Het decor van de Grote Prijs was ditmaal St. Vincent, op de grens van Frankrijk en Spanje aan de voet van de Pyreneeën. Op deze marathonvlucht moeten de duiven een afstand van bijna 1000 km overbruggen. Vrijdagmiddag om 13.00 uur werden de postduiven gelost. Ze moesten op de weg naar huis tegen een stevige wind optornen, dus het werd een wedstrijd voor de hele sterke.

Ook Erik Luijmes had aan deze vlucht mee gedaan. Erik heeft slechts vijf meerjarige duiven en twee jonge in een mini-hokje van één vierkante meter, dus hij moet selectief zijn in zijn keuzes. Marathonduiven vliegen namelijk maar twee keer per jaar zo'n lange vlucht. Hij koos zijn beste duif uit om aan deze klassieker mee te doen. Ook wel een beetje tot zijn eigen verrassing won deze duif met voorsprong de eerste prijs.

Hiermee wint hij de Grote Prijs van Kringloopcentrum GOEDvoorGoed. Dit centrum biedt een dagbesteding aan mensen met een verstandelijke beperking. Ze bestaan nu ruim twee jaar en zijn gevestigd aan de Simon Stevinweg achter Esseling op het industrieterrein in Middelharnis en sinds kort ook op het nieuwe industrieterrein in Oude-Tonge. Joost van Welsenis is de drijvende kracht achter dit initiatief. De komende weken volgen er nog een aantal belangrijke Grote-Prijs vluchten.

18 / 18