info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

10 oktober 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 10 oktober 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Vier ziekenhuizen, één gezamenlijk elektronisch patiëntendossier

De Dirkslandse start van het gloednieuwe elektronische patiëntendossier: een druk op de knop door de drie HiX-ambassadeurs in Dirksland én dr. Paul van der Velden als trotse zorgbestuurder.

DIRKSLAND – Bij vier ziekenhuizen in de regio was het afgelopen vrijdag feest. Na meer dan anderhalf jaar voorbereiding namen ze met z'n vieren om twaalf uur 's middags één gezamenlijk elektronisch patiëntendossier in gebruik. De vier ziekenhuizen, onderdeel vormend van de Coöperatie Zorg op Zuid, zijn Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland, het Spijkenisse Medisch Centrum te Spijkenisse en het Ikazia Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Ze zijn de eersten in Nederland die dit voor elkaar hebben en schrijven daarmee geschiedenis. Want met het nieuwe systeem staan de gegevens van bijna drie miljoen patiënten geregistreerd in één uniform elektronisch patiëntendossier. "De vier ziekenhuizen werken al langere tijd samen in de regio en dat gaat heel goed", gaf dr. Paul van der Velden, lid van de Raad van Bestuur van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis vrijdag aan, nadat ook in Dirksland met een druk op de knop het systeem in werking was gezet.

Van levensbelang

"In Nederland is het de eerste keer dat vier zelfstandige ziekenhuizen zijn overgestapt naar één centraal elektronisch patiëntendossier. Het komt steeds vaker voor dat patiënten voor complexe aandoeningen worden behandeld in meer dan één ziekenhuis binnen de Coöperatie Zorg op Zuid. Met één elektronisch patiëntendossier is nu alle belangrijke informatie direct voor alle betrokken specialisten en verpleegkundigen beschikbaar, uiteraard als de patiënt toestemming heeft verleend om diens gegevens in het systeem op te nemen. Goede overdracht en communicatie van deze gegevens zijn letterlijk van levensbelang. Met dit systeem raakt tijdens het behandeltraject geen enkele info meer tussen wal en schip. Het nieuwe systeem, HiX van leverancier ChipSoft, draagt dan ook belangrijk bij aan een betere kwaliteit van zorg en aan een grotere patiëntveiligheid. Daarnaast hoeven patiënten niet elke keer dezelfde vragen te beantwoorden over persoonsgegevens, medicatie of allergieën. Ook onderzoeken zoals bloedonderzoek of echo's, hoeven nu vaak maar in één ziekenhuis uitgevoerd te worden. Dit zorgt ervoor dat de behandeling sneller verloopt en nazorg vaak weer in het 'eigen' ziekenhuis kan plaatsvinden. Bovendien biedt het systeem in de toekomst ook mogelijkheden voor samenwerking met huisartsen, apotheken en laboratoria."

Klaar voor de toekomst

Het invoeren van het HiX- systeem is een omvangrijk project geweest. Ruim anderhalf jaar is er door meer dan 400 bevlogen medewerkers uit de vier ziekenhuizen hard gewerkt om de technische infrastructuur neer te zetten en het systeem in te richten. Een enorme klus want het systeem telt momenteel bijna 30 miljoen afspraken met patiënten, 113 miljoen laboratoriumafspraken, 1,2 miljoen pathologie onderzoeken, circa 2,5 miljoen opnames en ruim 8 miljoen radiologie verslagen. Daarnaast zijn er circa 200 koppelingen gerealiseerd met diverse deelsystemen. Rond de 150 ChipSoft consultants hebben de implementatie van het systeem mede vormgegeven. Om goed te kunnen werken met het nieuwe systeem hebben de medewerkers van de vier ziekenhuizen een intensieve opleiding gevolgd. Peter Langenbach, voorzitter raad van bestuur Maasstad Ziekenhuis en voorzitter van de regionale stuurgroep: "Ik ben trots dat de in totaal ruim 7.200 medewerkers van de vier zelfstandige ziekenhuizen, met een eigen identiteit en cultuur, zo intensief hebben samengewerkt dat we nu één gezamenlijk elektronisch patiëntendossier hebben. Een schitterend toekomstbestendig systeem!"
Daarnaast, zo vertrouwde dr. Van der Velden ons in de wandelgangen alvast toe, zal over niet al te lange tijd het Patiëntenportaal in werking gaan. "Een systeem waarbij de patiënt zelf inzage kan hebben in onderzoeksuitslagen. Ook dit past in een tijd van openheid."

2 / 22

Agenda

Woensdag 11 oktober

OUDE-TONGE - Bingomiddag De Zonnebloem in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Aanvang 14.00 uur. Meer info: 0187-642414.
MELISSANT - Verkoopdag van Vrouwenvereniging Tabitha in Verenigingsgebouw De Poort, Voorstraat 14, van 10.00 tot 15.00 uur.
SOMMELSDIJK – Kinderbingo Wijkvereniging De Zwaluw. Aanvang 14.00 uur.

Donderdag 12 oktober

DIRKSLAND - Breicafé Klein Parijs van 10.00 tot 12.00 uur aan Reginahof 1.

Vrijdag 13 oktober

DIRKSLAND – Verkoping van beenmode, kinderkleding, wol en houden van 19.00 tot 21.15 uur. Bij Aannemersbedrijf Verburg, Onwaardsedijk 2. t.b.v. De Schutse.

Zaterdag 14 oktober

HERKINGEN – Bijeenkomsten voor jongeren tussen 12 en 18 jaar: 'Jouw Zaterdagavond'. Aanvang 19.30 uur. Peuterdijk 59. Meer info op Facebook: JV de Landman.
HERKINGEN – Crea-Hobbymarkt van 10.00 tot 15.00 uur in Ons Huis.
MELISSANT - Schuurverkoping bij fam. Leijdens, Nolleweg 10, van 10.00 tot 14.00 uur.
STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.
STELLENDAM – Verkoop gebakken vis t.b.v. Stichting Stéphanos op het Oranjeplein van 9.00 tot 14.00 uur.
OUDDORP – Rommelmarkt in de loods van Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Appelflappenverkoop door hometeam Speranta van 8.00 tot 14.00 uur bij Jumbo Sperling.
OUDDORP – Concert Dutch Barok Vocal Consort en Dutch Baroque Ensemble, plus enkele solisten. Ter gelegenheid van 500 jaar Reformatie. Hervormde Kerk aan de Ring. Deur open: 18.45 uur. Aanvang: 19.30 uur.
NIEUWE-TONGE – Verkoping vanuit Wagenhuis Duivenwaardsedijk 18a. Van 9.00 tot 15.00 uur.
OOLTGENSPLAAT – Verkoping Vrouwenvereniging 'Martha'. Van 9.00 tot 14.00 uur in de zaal van de kerk aan de Van Weelstraat 1.

Maandag 16 oktober

MIDDELHARNIS – De Hoeksteen bij de Hervormde Kerk. Cursus Geestelijke Vorming. Aanvang: 19.45 uur. Spreker: ds. S.A. den Doolaard uit Krabbendijke.
MIDDELHARNIS – Inloopavond Moedige Moeders GO, JAC, Molenweg 28, van 19.30 tot 21.30 uur. Info: www.moedigemoedersgo.nl of www.ik-fullness.nl.

Dinsdag 17 oktober

DIRKSLAND - Koffieochtend 't Reginahof. Alle ruimte voor ontmoeting van 10.00 tot 12.00 uur. De ontmoetingsruimte is te vinden aan de Reginahof 1 (achter de apotheek) te Dirksland.
STELLENDAM - Naai/repair-atelier Caleido. Verstel-/herstelwerkzaamheden aan kleding. Tijdens inloop Caleido, Bosschieterstraat 6, van 10.00 tot 13.00 uur.
GOEDEREEDE – Interactieve show over het 'leven van toen en nu'. Vereniging Vrouwen Rondom Goeree. Aanvang 20.00 uur in verenigingsgebouw Oostdam.

Woensdag 18 oktober

OUDDORP – Rommelmarkt in de loods van Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDE-TONGE – Middag met foto's van Goeree-Overflakkee en mossels eten. Aanvang 14.00 uur. Informatie en aanmelden bij Nel Vervloed: 0187-642697.
STELLENDAM – Bloemstukje maken 55+ vanaf 14.30 uur in het Haegse Huus. Opgeven bij: mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653, of bij: mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel: 602411.

Barrelaars ploeteren door blubber en plassen € 10.000 bijeen voor het goede doel

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor Kiwanis Goeree-Overflakkee was het vorige week donderdag t/m zaterdag weer tijd voor haar jaarlijkse Barrelrun. Een evenement dat drie ingrediënten kent. Allereerst geld bijeenbrengen voor het goede doel, daarnaast drie dagen lang netwerken met elkaar, maar ook genieten van gezelligheid en gein.

Tekst en foto: Hans Villerius

Het was de vijfde editie van de Barrelrun die vorige week werd gehouden werd en die nu voor de tweede keer een offroad editie beleefde. De naam van het evenement zegt het al: deelnemers aan de run, iedereen kan zich ervoor opgeven, komen met oude auto's naar de start. Barrels. En de deelnemers – meest ondernemers, niet alleen van Goeree-Overflakkee, maar ook afkomstig uit andere delen van Zuid-Holland en uit Zeeland – worden voor het gemak 'barrelaars' genoemd. Zij gaan met hun wagens drie dagen op stap, om een programma af te werken dat de Barrelorganisatie voor ze heeft samengesteld.

Ware beproeving

Evenals vorig jaar was ook nu Fürstenau, in Duitsland, de bestemming van de Barrelrun. Daar ligt Fursten Forest, het grootste offroad/vrijetijdspark van Europa, een vierhonderd hectare groot voormalig militair oefenterrein van het Duitse leger. Liefhebbers van rijden in ruig terrein kunnen er hun hart ophalen en dat hebben de barrelaars hier zeker gedaan. Zeker dit jaar, omdat het er vanwege de blubber en – soms heel diepe – plassen bar en boos was. Natuurlijk vraagt zo'n uitdaging wel om auto's waarmee je uit de voeten kunt. Daarom verschenen ook dit jaar uitsluitend terreinwagens op het startpunt, het parkeerterrein bij restaurant Zoet of Zout te Stellendam. Na hier een stevig ontbijt genoten te hebben, gingen de barrelaars van start. In totaal veertien wagens met elk een tweekoppig team. En de barrels wachtten een ware beproeving vanwege de krachttoeren die van de motoren gevraagd zouden worden, zodat het ook ditmaal een heuse prestatie zou zijn om met de wagens weer heel op het eiland terug te komen. Twee uitvallers waren er. Die moesten op transport terug richting Nederland. Maar verder is alles vlekkeloos verlopen.

Cheque

De Barrelrun is één van de acties die de eilandelijke serviceclub organiseert voor hét doel waar ze zich voor inzet: het welzijn van het kind. Verdeeld over twee jaar doet de eilandelijke Kiwanis-afdeling momenteel haar best om alle 32 basisscholen op het eiland te voorzien van een speeltoestel op het schoolplein. Dit om de mogelijkheden voor sport en beweging voor kinderen te vergroten. Daarom was van de Barrelrun vorig jaar al een deel van de opbrengst hiervoor bestemd en dit jaar was dat opnieuw het geval, met ook nu weer € 5.000. Daarnaast was er nóg een goed doel aan Barreleditie 2017 verbonden: het Emyland schoolproject in Kenia. Ook dit mocht € 5.000 in ontvangst nemen, welk bedrag zaterdagmiddag na terugkomst van de barrelaars bij JD Repair in Stellendam in chequevorm werd overhandigd, waarna het evenement – financieel mogelijk gemaakt door diverse sponsoren – met een smakelijke barbecue werd afgesloten. (www.kiwanis.nl/goeree-overflakkee)

Kringloopwinkel Woord en Daad gaat open
Vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober Open Huis

Het pand aan de Zernikeweg 43 te Middelharnis.

MIDDELHARNIS - Na een maandenlange voorbereiding, gaat de winkel open voor het publiek. Vrijdag 13 en zaterdag 14 oktober is er een feestelijk tintje aan de opening. Aan de Zernikeweg 43, Industrieterrein Oostplaat, Middelharnis, is een prachtige winkel ontstaan van 500 vierkante meter, boordevol met kringloopartikelen voor leuke prijsjes. De openingstijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur.

De winkel wordt aangestuurd door een stuurgroep van zes personen en het personeel wordt gevormd door vele vrijwilligers die betrokken willen zijn bij de doelstelling van Woord en Daad: hulp bieden aan onze wereldwijde medemens, zodat zij een betere levensstandaard kunnen krijgen. Ook crisishulp wordt geboden vanuit de Stichting Woord en Daad. Als christelijke hulporganisatie met veel vrijwilligers, gaat er van iedere euro 93 cent naar het goede doel, dus de strijkstok blijft bijna leeg…

De kringloopwinkel Middelharnis heeft als project voor de komende tijd gekozen om een Macamadamia notenplantage te ondersteunen. Een Macadamiaplantage waar de hele gemeenschap vruchten van plukt. Als het aan Woord en Daad ligt, is dat realiteit in Mozambique. Naast een baan (en dus inkomen!) levert de plantage gezondheidszorg én, op termijn, onderwijs aan de gemeenschap. In Gurué, in het midden van Mozambique, ligt de Gurué Macadamia Farm (GMF). Op deze 1000 hectare tellende plantage werken op dit moment 135 lokale arbeiders. Maar de plantage wordt op de schop genomen en het aantal werknemers groeit de komende jaren naar 220. Met een stabiel inkomen zijn deze arbeiders in staat voor hun gezin te zorgen. En zo profiteren zeker 1.000 mensen (ruim 200 gezinnen) van dit project!

Kaartverkoop concert met Thijs van Leer gestart

DIRKSLAND - Op 2 december zal in Dirksland in Nederlands Hervormde Kerk het concert 'Met Hart en Ziel' plaatsvinden, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het realiseren van wensen die leven in de woongroepen voor demente bejaarden binnen de zorgcentra van Curamare. Het programma van dit concert bestaat uit klassieke muziek, samenzang en mannenzang.
Medewerking wordt verleend door Thijs van Leer op dwarsfluit, Wiljan de Geus op vleugel, Joline Sperling op harp en de bovenstemgroep Goeree Overflakkee onder leiding van Corné de Geus.
Kaarten kosten € 12,50 per persoon en zijn te koop bij Boek- en Muziekhandel Van der Boom te Sommelsdijk en via www.mannenzanggo.com.

Voordracht Tea Both als CDA-lijsttrekker

GOEREE-OVERFLAKKEE - Mevrouw Tea Both, huidig raadslid in de CDA-gemeenteraadsfractie, wordt door het bestuur CDA Goeree-Overflakkee voorgedragen als lijsttrekker voor deze partij bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. De algemene ledenvergadering wordt op 15 november gevraagd deze voordracht te bekrachtigen.

Kalebas versieren bij de 55+ club

OUDDORP - Woensdag 18 oktober kunt u om 14.00 uur een kalebas versieren bij de 55+ club in de Dorpstienden in Ouddorp.

De kalebas wordt onder deskundige begeleiding gevuld met bloemen zodat u met een mooi stukje naar huis gaat. Zelf graag een mesje en snoeischaar meenemen.
De prijs bedraagt € 10,00 inclusief een kopje koffie of thee. Graag van tevoren aanmelden i.v.m. de aanschaf van de materialen. Dit kan bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319
Voor woensdag 25 oktober heeft de club begrafenisondernemer Krijn Breen uitgenodigd.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN tel. 0187 483366 e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl

Kerkdienst Melissant vervalt

MELISSANT - De dienst van de Gereformeerde Gemeente van donderdagavond, met voorganger ds. G. Bredeweg, vindt geen doorgang.


De Rarekiek bij Bruna

Fotoclub De Rarekiek bestaat dit jaar 60 jaar en daarom wordt er in de komende geëxposeerd in de etalage van Bruna in Ouddorp.

Jessica introduceert oppasservice Madelief op het eiland

OUDE-TONGE - "Hier op Goeree-Overflakkee is het nieuw, het concept bestaat al zeven jaar en is bedacht door tweelingzussen. Die zijn begonnen in Delft, en toen bleek het zo'n succes dat ze het verder wilden uitrollen. Ze zochten nieuwe stadseigenaressen, waarvoor ik heb gesolliciteerd. En nu zit ik hier.'' Jessica van den Hoek (19) van oppasservice Madelief aan het woord.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Het idee van de oppasservice is simpel. Mensen kunnen via de site aangeven voor hoe laat ze waar een oppasser willen. Dan wordt er gekeken in de online agenda's van de oppassers welke er beschikbaar zijn. De ouders kunnen dan zelf kiezen welke oppasser ze aanspreekt en daarmee een afspraak maken. Achteraf kunnen ouders de oppassers ook beoordelen. ''Ook negatieve beoordelingen halen we er niet af, al zijn die gelukkig nog niet voorgekomen.''

Oppassers

"Ikzelf ben gestart in Utrecht, waar ik biomedische wetenschappen studeer en ik dit er als bijbaan naast doe. Ik ben nu hoofd van Goeree-Overflakkee en screen zodoende de oppassers. In die screening wordt met behulp van situatieschetsen gekeken naar hoe ze met bepaalde situaties omgaan. Bijvoorbeeld, je bent voor het eerst aan het oppassen bij een baby van vier maanden. Boven hoor je kreuntjes. Wat doe je? Veel mensen rennen meteen naar boven, maar dat is niet handig. Juist omdat de baby je niet kent, schrikt 'ie misschien en ben je nog verder van huis. Baby'tjes kreunen gewoon wel eens. Alleen als 'ie echt gaat huilen, dan moet je natuurlijk wel voorzichtig gaan kijken.''

"Daarnaast ontvangen de oppassers ook training, waarbij ze onder andere een speciaal kinder-EHBO diploma halen. Kort gezegd zijn we daarom een snelle, makkelijke en betrouwbare oppas. Mensen kunnen ons ook altijd bellen. In principe is het de bedoeling dat een oppasser 48 uur van tevoren wordt aangevraagd, maar ook binnen een kortere termijn kan er vaak nog wel wat geregeld worden.''

Wat trekt haar zo aan in het werken met kinderen? "Kinderen snappen de wereld nog niet. Toen ik gisteren aan het oppassen was, vroeg een kind: "Waar is jouw man?" Daarnaast zijn kinderen vrolijk en enthousiast, als ik kom is het altijd een feestje.'' Jessica was eerst normale oppasser bij oppas Madelief. "Toen werd ik door de tweelingzus op sollicitatiegesprek gevraagd en werd ik opgeleid tot stadseigenares: iemand die een bepaalde stad of gebied met de daarin werkzame oppassers beheert. Wij kregen precies uitgelegd hoe het systeem werkte, hoe we goed aan promotie konden doen, etc. Af en toe krijgen we ook een lezing.''

Zelfstandig keuzes maken

"Utrecht is nu echt mijn bedrijf geworden. Het aansturen hiervan vind ik ook erg leuk. Het zelfstandig keuzes maken en dan kijken hoe die uitpakken. Ik mag in principe zelf weten hoe ik mijn bedrijf run. Die zelfstandigheid vind ik ook wel tof. Af en toe hebben we wel een franchise meeting waar we onderling met elkaar kennis uitwisselen.''

"Op het eiland zijn we net gestart. In de volgende weken zijn de eerste screeningsrondes en sollicitatiegesprekken. Het is leuk om te zien dat waar het in Utrecht vooral via het internet loopt, het hier vooral via mond-tot-mondreclame gaat. De sfeer op het eiland is dan ook echt anders dan die in de stad. Tot nu toe heb ik hier enkel positieve reacties gehad.''

Het concept is ook uitgerold in Duitsland en Noorwegen. "Europa is nu het nieuwe doel.'' Het bedrijf wordt dan ook steeds groter en professioneler. "Voorlopig studeer ik nog in Utrecht, maar ik zou dit wel voor altijd willen doen. Ik ben dan ook al vanaf mijn veertiende oppasser. Maar aan de andere kant studeer ik ook niet voor niets. Over vijftien jaar wil ik misschien wel een bedrijf in de medische wereld. Maar als het even kan, blijf ik hier wel iets mee doen.''

Cursus: Muziek en Romantiek

SOMMELSDIJK- De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert diverse cursussen, lezingen en concertreizen. Dinsdagavond 17 oktober 2017 start de KCE een avondcursus over Muziek en Romantiek. De docent is Hans van der Wulp.

In deze cursus wordt vooral ingegaan op de muzikale kenmerken, maar ook op het ontstaan van de Romantiek, de ontwikkelingen en de invloed op latere componisten, ook hedendaagse. Centraal staan Beethoven en Schubert. Daarbij komt de vraag aan de orde waarom deze kunstenaars in hun tijd zo vernieuwend waren. Een en ander zal toegelicht worden aan de hand van prachtige muziekfragmenten.

De cultuurhistorische periode van de Romantiek beslaat vooral de eerste helft van de negentiende eeuw. In het dagelijks spraakgebruik staat romantiek voor verliefdheid, kaarslicht en gezelligheid, maar ten tijde van de Romantiek was de wereld helemaal niet zo gezellig. Europa stond min of meer in brand. Napoleon trok met zijn legers ten strijde, Engeland leed onder een handelsboycot, Nederland was een vazalstaat en later een provincie van Frankrijk. Tenslotte werd Napoleon verslagen en ontstonden nieuwe naties en nationaal bewustzijn. In de romantische kunst staat het gevoel, het onbevredigde verlangen en het wegdromen van de werkelijkheid centraal, mogelijk juist door de maatschappelijke en politieke spanningen van die tijd. En zeker is het merkwaardig dat juist in deze periode de muziek enorm tot bloei kon komen met componisten als Beethoven, Schubert, Chopin, Berlioz en Mendelssohn. Het wegdromen weerspiegelt zich in de prachtige meeslepende melodieën en de gevoelige harmonieën, vervaardigd door de ook in onze tijd nog zeer geliefde componisten.

De kosten van de cursus bedragen slechts € 37,50. De cursus bestaat uit drie dinsdagavonden van 19.30 tot 21.30 uur. De cursusdata zijn: 17, 24 en 31 oktober. Locatie: Voorstraat 35 te Sommelsdijk.Bent u geïnteresseerd in deze cursus of wilt u op de hoogte blijven van de activiteiten van de KCE, zoals cursussen, lezingen en muziekavonden, kijkt u dan op onze website www.kcego.nl of mail naar infokcego@gmail.com.

Het verhaal van de schepping bij PCOB

MIDDELHARNIS – PCOB Goeree-Overflakkee komt weer bij elkaar met leden en toekomstige leden op maandag 16 oktober om 14.00 uur in De Hoeksteen te Middelharnis.

Natuurfotograaf Huib van Dam is uitgenodigd en hij zal prachtige foto's laten zien. Thema is 'Het verhaal van de Schepping'. Entree bedraagt € 2,- p.p. De bijeenkomsten van de PCOB staan in het teken van 'elkaar ontmoeten'.
Huib van Dam vertelt het verhaal van de Schepping aan de hand van de Scheppingsdagen. Van 'In den beginne' tot de 'rustdag' vertelt hij hoe wonderlijk en mooi de Schepping is.
In een perfecte balans is alles geschapen voor de mens, de dieren en de planten. Alles geschapen op het juiste moment en in de juiste volgorde. Zodanig dat de mens de aarde kan bevolken in samenwerking met hetgeen dat is geschapen, zoals het klimaat, de planten, de dieren, het uitspansel, enz.
Omdat de mens niet kan leven zonder wat eerder werd geschapen, is het onze taak zorg te dragen voor het milieu (lees: Schepping). De middag is bedoeld voor leden en iedereen die overweegt lid te worden.

Vakantie Bijbel Klub in Stellendam

STELLENDAM – Op 17, 18 en 19 oktober is er weer de Vakantie Bijbel Klub in Stellendam. Drie dagen lang is er van alles te beleven: knutselen, Bijbelverhalen luisteren, muziek maken, sketches, spelletjes en nog veel meer! De toegang is gratis.

Het dagprogramma is voor alle kinderen van groep 1 t/m 7 van de basisschool. Op dinsdag en woensdag word de VBK van 13.15 tot 16.00 uur gehouden in De Rank aan de Bosschieterstraat te Stellendam. Op donderdag wordt er om 11.45 uur begonnen met een gezellige pannenkoekenmaaltijd, eveneens in De Rank. Inschrijven kan vanaf 15 minuten voor de aanvangstijd.
Voor de tieners uit groep 8 en de eerste twee klassen van de middelbare school wordt er een avondprogramma gehouden op 18 en 19 oktober in het clubhuis De Schuur, Bosschieterstraat te Stellendam. Op dinsdag begint het programma om 19.00 uur. Op woensdag start het programma om 17.30 uur met het eten van frietjes. De avonden duren tot ongeveer 21.30 uur.

Slotmiddag

Op donderdagmiddag zijn alle ouders en andere belangstellenden welkom om van 16.00 tot 17.00 uur in De Rank te zien wat we allemaal gedaan hebben tijdens de VBK-dagen! Onder het genot van iets lekker kunt u de knutselwerkjes bekijken.
Voor meer informatie of een persoonlijke uitnodiging met knutselwerkje kunt u contact opnemen met Mariëtte Versluis (0187-493724).

Kaasboerderij De Westplaat kreeg eerste prijs voor kwark

SOMMELSDIJK – Onlangs vonden de Cum Laude Awards voor Zuivel en Zachte Kaas plaats. Kaasboerderij De Westplaat heeft haar producten laten keuren en heeft met de kwark de eerste prijs gewonnen.

De kwark viel onder de categorie Zachte Kaas. Dit betekent dat zij de lekkerste ambachtelijke kwark maken. "Wij hadden het hoogste aantal punten met de kwark en hebben hiervoor een gouden medaille ontvangen. Onze kwark wordt nog op de ouderwetse manier bereidt, van verse weidemelk met Omega 3 en 6 vetzuren, waardoor de kwark lekker van smaak is en nog gezond ook", aldus een trotse familie Van Schaik.
De Cum Laude Awards voor Zuivel en Zachte Kaas is een wedstrijd die wordt georganiseerd door de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders. Er werden meer dan 80 zuivelproducten gekeurd van 34 bedrijven. De zuivel en zachte kazen zijn voor deze wedstrijd bijeengebracht door kleinschalige bereiders, zonder of met eigen vee, en met of zonder verhitting van de melk en altijd speciaal vanwege de ambachtelijke bereidingswijze. Officiële keurmeesters van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders kenden gouden, zilveren en bronzen medailles toe.

Volle winst voor MX Ouddorp

OUDDORP - Zoals vele andere jaren, werd ook in 2017 het Open Zeeuws Kampioenschap (OZK) georganiseerd. Dit kampioenschap wordt verreden op alle 5 de circuits in Zeeland. Beide crossers uit team MX Ouddorp, Bart Klijn en Siemon Bezuijen, wisten dit kampioenschap te winnen.

De eerste wedstrijd zou op 2 september plaatsvinden in Vlissingen. Helaas ging deze niet door vanwege hevige regenval in de dagen hiervoor. De tweede wedstrijd vond plaats in Rilland op 9 september. Bart en Siemon behaalden hier de 2e en 1e plaats. Bart in de MX2/4takt klasse en Siemon in de MX2/2takt klasse. De daaropvolgende week werd de wedstrijd van Westdorpe opnieuw afgelast en weer door teveel regen. De vierde race vond plaats in Wemeldinge. Bart wist hier de 1e plaats te behalen en Siemon de 2e plaats. De finalewedstrijd was 30 september in Axel. Hier werd Bart 3e en Siemon 8e. Tevens werden hier de kampioenschapsprijzen uitgereikt. Zowel Bart als Siemon stonden hierbij op het hoogste podium.
Ook Johan, het broertje van Siemon, heeft meegereden in het OZK in de 50cc klasse. Deze klasse heeft alleen gereden in Wemeldingen en Axel. Johan werd in dit kampioenschap 2e.
Bart ontving in Axel ook de 'Erik Koote' wisseltrofee, die hij ontving door zijn prestaties van het afgelopen jaar. Hij mag hier een jaar op passen. Hij is er erg trots op om deze te mogen ontvangen, maar het geeft wel een dubbel gevoel.

ISO-certificaat voor GO-college

MIDDELHARNIS - Op woensdag 4 oktober jl. was het groot feest bij GO-college. De technische onderwijsaanbieder vierde zijn vijfjarige jubileum in het bijzijn van leerwerkbedrijven, financiële partners, voortgezet onderwijs en andere geïnteresseerden. Tijdens zijn jubileumavond, welke werd gevierd bij Rabobank 't Haringvliet in Middelharnis, kwamen verschillende sprekers, zoals o.a. gemeente Goeree-Overflakkee en Federatie Ondernemers Goeree-Overflakkee, aan het woord. Tot slot werd het belangrijke ISO-certificaat uitgereikt. Dit certificaat vertegenwoordigt de professionalisering van GO-college. "Het was een mooie avond en ik wil iedereen bedanken voor zijn of haar komst. Op naar de volgende 5 jaar", aldus De Jong.

Discussie over nominatie Windpark Krammer voor HIER klimaatpenning

De bouw van Windpark Krammer is in volle gang. Foto: Wim van Vossen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Windpark Krammer, dat momenteel in de steigers staat is genomineerd voor de Hier Klimaatpenning 2017. Het park bestaat uit 34 windturbines met totaal een vermogen van 102 megawatt. Stichting Mallemolens begrijpt niet dat het park is genomineerd voor de onderscheiding.

Door Martijn de Bonte

De jury schrijft het volgende: "Dit project is van groot belang omdat het laat zien dat we met windenergie op land een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan een duurzame elektriciteitsvoorziening. De ambitie is om in 2023 6.000 MW te realiseren. In de praktijk blijkt dit lastig omdat er op veel plekken weerstand is tegen windturbines, waardoor de realisatie stagneert. Het windpark zorgt voor bijna een verdubbeling van de bijdrage van lokale energie coo¨peraties en betekent daarmee een doorbraak van de rol die energiecoo¨peraties kunnen spelen.

Professionalisering

Het windpark Krammer is een goed voorbeeld van een groot park dat met maatschappelijk draakvlak tot stand is gekomen. De omgeving is betrokken bij de plannen voor dit windpark. Er is gekeken naar bedrijfseconomische gevolgen en gevolgen voor de directe leefomgeving van zowel flora en fauna als mensen." Verder vindt de jury het bijzonder dat de stroom voor 95% is verkocht aan vier grote bedrijven. "Omdat Windpark Krammer een burgerinitiatief is, levert de consument dus aan het bedrijfsleven. Ook dit illustreert de professionalisering van de aanpak van energiecoo¨peraties."

Afschuw en ergernis

De stichting Mallemolens schrijft in een reactie: "Duizenden inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge vragen zich af hoe dit kan gebeuren. De inwoners van deze dorpen aan de zuidkant van de gemeente Goeree-Overflakkee verzetten zich al meer dan een jaar tegen de plannen van Deltawind en partners tegen een verdere uitbreiding van de grootste windlocatie van zuidwest Nederland, richting Goeree-Overflakkee. Het in het juryrapport naar voren gebrachte maatschappelijk draagvlak ontbreekt ten ene male bij de bevolking van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge. De tekst in het juryrapport roept gevoelens van afschuw, ergernis en nog meer negatieve gevoelens op. Het geeft blijk dat elk besef ontbreekt wat de bevolking van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge wordt aangedaan door deze bijdrage aan de zogenaamde duurzame energieproductie."

'Woongenot verpest'

Ook raadslid Rob Maliepaard, van de fractie Maliepaard, is het stellig oneens met de nominatie. Hij schrijft in een e-mail aan de jury onder andere: "De natuur wordt op uitermate grove wijze geweld aangedaan. Een ieder, die iets anders beweert, is simpelweg een leugenaar." En: "Bewoners zowel als delen van de politiek zullen zich niet neerleggen bij de lopende zaken. De Krammer is helaas niet meer terug te draaien. Ik durf de stelling aan, dat voor duizenden inwoners van Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge voor tientallen jaren het woongenot is verpest, dat voor de dorpen de leefbaarheid naar de knoppen is en wordt geholpen, dat nieuwe inwoners/huizenkopers zich niet meer zullen melden. Vind u echt, dat 'het klimaat redden' belangrijker is dan het leven van duizenden mensen?"

Kinderen bouwen loofhut in Stellendam

STELLENDAM – Op het plein bij de Stellendamse Hervormde Kerk werd vorige week een loofhut gebouwd. Woensdagmiddag werd de loofhut samen met de jeugd van de Hervormde Gemeente gebouwd en in gebruik genomen.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Joden vieren in deze week het Loofhuttenfeest. Tijdens dit feest wordt de woestijnreis van het Joodse volk herdacht. Tijdens die reis leefden ze in loofhutten. Met de bouw van deze hutten wordt in het bijzonder stilgestaan bij de woestijnreis van het Joodse volk.
Op het plein bij de Hervormde Kerk van Stellendam staat nu een loofhut. Een vreemde plaats, zo lijkt het. De Stellendamse predikant Davy Hoolwerf legt uit dat een loofhut bij een nieuwtestamentische kerk zeker wel past. Het jaarthema van de Hervormde PKN gemeente is Shema Israël – Hoor Israël. Ouderen en jongeren verdiepen zich in het Joodse leven en in de Joodse feestdagen. "We zijn onopgeefbaar met elkaar verbonden", verduidelijkt de predikant. Hij legt uit dat christenen van het Joodse volk veel kunnen leren en bij verschillende bijeenkomsten wordt er in dit jaar – tot aan Pasen 2018 – stilgestaan bij de weg die God gaat en is gegaan met het Joodse volk. Voorin de kerk staat de Menora, de zevenarmige kandelaar die door het jaar heen wordt 'aangekleed' met de verschillende onderwerpen die in gemeente zijn behandeld rondom het jaarthema.

Woensdag werden de kinderen betrokken bij de bouw van de loofhut. Samen met zijn vrouw vertelde ds. Hoolwerf voor de kinderen het verhaal van de loofhut. Nadat de hut was voltooid, konden de kinderen genieten van hapjes die ook te maken hadden met het volk Israël. Vrijdag konden de bezoekers van de seniorenmiddag plaatsnemen in de loofhut. De loofhut staat deze week nog op het kerkplein aan de Bosschieterstraat.

Onkruid is ook een deel van de schepping

"Het liefst zou ik alles doodspuiten." Of: "Ik kom wel even langs met RoundUp." Bewoners van ons eiland zitten vol frustratie over 'onkruid'. Vaak nuttige planten, die door onze voorouders werd gegeten of als thee of geneesmiddel werden gebruikt. Maar zo kijkt een groot deel van de bewoners niet meer naar onkruid. Dat bleek ook tijdens de laatste bewonersbijeenkomst in Nieuwe-Tonge. Schrijnend om mee te maken. Deze houding van 'Na mij de zondvloed.' Terwijl 'onkruid' een verzamelnaam is voor alle plantjes die we ongewenst vinden. Het woord 'vuulte', het Flakkeese woord voor onkruid, geeft de onkunde en de afkeer goed aan. Als rentmeester vinden de meeste bewoners dat groen alleen moet staan waar zij willen. Vergeten ze niet dat de hele schepping van de Heere komt? Ook de vuulte? Bekijk het eens anders. Door niet meer te spuiten met gif, vergiftigen we niet meer onze bodem en grondwater. En onze bodem, daar moeten we het toch van hebben. Dat is onze voedingsbodem. Ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Dus in plaats van trots te zijn op het feit dat de gemeente er alles aan doet om gif in onze bodem en grondwater te voorkomen. is een groot deel van onze bevolking nog steeds bereid om alles dood te spuiten. Is het zo moeilijk om een oplossing te bedenken? Zelf heb ik twee jaar geleden in enkele uurtjes de hele straat schoon gemaakt. Gewoon met een aardappelmesje. Gewoon met wortel en al eruit. Is er niets te organiseren met enkele bewoners, jongeren of schoolklas? Burendag? Lekker buiten bezig. Samen een klusje klaren. Je hoofd leeg maken.

Maria Evers
Lauwerijnstraat 19
3244 XK Nieuwe-Tonge

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Expositie Nathan de Visser

In de Pop-Up galerie van Marlies Verda in de Voorstraat 6 in Den Bommel vindt in oktober de derde expositie van dit jaar plaats. Van 3 tot 30 oktober is werk te zien van Nathan de Visser, virtueel reiziger. Het digitale universum wordt tot nieuw architectonisch landschap getransformeerd door De Visser. Hij maakt daarvoor gebruik van zowel grafische technieken en graffiti alsmede 'gewoon' tekenwerk. Dat levert een enorme spanning op. Ook de paradox 'urban' tegenover 'natuur' is iets waar de kunstenaar mee stoeit. Een realistisch roodborstje houdt zich staande in een abstracte omgeving; straaljagers die ontstaan uit roofvogels (en wellicht tot wapens worden), het één gaat naadloos over in het ander. Het is de wondere wereld van Nathan de Visser: www.nathandevisser.nl. Er zijn ongeveer 15 gemengde technieken te zien, 2D én 3D, die een goed beeld geven van deze veelzijdige kunstenaar. Marlies Verda biedt jonge kunstenaars de kans in haar galerie te exposeren. Daarvoor verandert haar eigen atelier drie keer per jaar in een expositieruimte. U kunt de galerie gewoon binnenlopen of een afspraak maken via marliesverda@live.nl, of 06-42332218.

DIRKSLAND

Breicafé Klein Parijs

Op donderdag 12 oktober is Breicafé Klein Parijs weer geopend. Graag eigen brei- of haakwerkjes meebrengen "en kom genieten van de gezelligheid en de creativiteit van mede-breisters en -haaksters", aldus de organisatie. Het breicafé is van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1 te Dirksland.

Kledingverkoop

Vrijdag 13 oktober is er een verkoping van beenmode, kinderkleding (www.kleinenklassiek.nl), wol en hoeden van 19.00-21.15 uur in de werkplaats en showroom van Aannemersbedrijf Verburg, Onwaardsedijk 2, t.b.v. 'De Schutse' – gehandicaptenzorg.

GOEDEREEDE

Interactieve show

Paul van Kuiken en Froukje Koelewijn treden voor de Vereniging Vrouwen Rondom Goeree op. Dit wordt een interactieve cabaretshow over het leven van toen en nu. De aanvang van de avond is 20.00 uur en wordt gehouden in verenigingsgebouw Oostdam op dinsdagavond 17 oktober.

HERKINGEN

Crea-Hobbymarkt

Op zaterdag 14 oktober vindt er in Ons Huis een crea-/hobbymarkt plaats. Aanvang: 10.00-15.00 uur. De toegang is gratis. Veel creatieve hobby's zijn vertegenwoordigd: bijvoorbeeld het maken van kaarten, sieraden, tassen, breien/haken, leuke cadeau' s en nog veel meer. U kunt hier ideetjes opdoen, leuke cadeaus kopen en materialen aanschaffen. Tevens zijn er diverse demonstraties. Verenigingsgebouw 'Ons Huis', Kaaidijk 26 te Herkingen Voor verdere info: tel. 06-23187838, of e-mail: info@onshuisherkingen.nl www.onshuisherkingen.nl.

MELISSANT

Verkoopdag vrouwenvereniging

Woensdag 11 oktober is er van 10.00 tot 15.00 uur een verkoopdag van Vrouwenvereniging Tabitha, dit alles in Verenigingsgebouw De Poort, Voorstraat 14.
Er worden allerlei producten aangeboden, zoals cadeau- en handwerkartikelen, zelfgebreide wollen sokken, handgemaakte kaarten, zelfgemaakte advocaat, kruudplaetjes, lekkernijen van Bakkerij Van Harberden, groente en fruit, boerenkaas van kaasboerderij Van Schaik, speelgoed, babykleding, bolchrysanten. Tevens is er een rommelmarkt waar u terecht kan voor mooie brocanterie. Er zijn ook tweedehands dameshoeden en kleding en boeken te koop. De koffie en thee staat klaar voor de bezoekers.

Schuurverkoping

Op zaterdag 14 oktober wordt er een schuurverkoping gehouden bij de fam. Leijdens, Nolleweg 10, van 10.00 tot 14.00 uur. U kunt hier terecht voor een volledige huisraad, tweedehands spullen, o.a. serviesgoed, ledikanten, tafeltjes, stoelen, lampen, vitrages, brocanterie, tweedehands hoeden en ook vele honderden boeken en vele lampen. De opbrengst is voor de kerk en goede doelen.

NIEUWE-TONGE

Verkoping

Op 14 oktober is er een verkoping vanuit Wagenhuis, Duivenwaardsedijk 18a. Er zijn o.a. nieuwe babydekentjes en memoborden. De opbrengst hiervan zal ten goede komen van de HHG Nieuwe-Tonge. Tevens verkoop van gebruikte spullen, o.a. glazen, keukenspullen, voorraad blikken, transport-/opbergkisten, wiedmachine, decoratieluiken, oud dakraam, zinken teilen, gebruikte kleding, kleding accessoires, o.a. ceintuurs, sjaals en nog veel meer. De verkoping is van 9.00 tot 15.00 uur.

OOLTGENSPLAAT

Verkoping vrouwenvereniging 'Martha'

Op zaterdag 14 oktober houdt de vrouwenvereniging een verkoping. Er is weer van alles te koop, zoals creatieve spulletjes, boeken, pindakransen, leuke raamcadeautjes, (kerst)kaarten, herfstplantenbakjes in kalebassen, groente en fruit, enz. Verder allerlei lekkers, zoals appelflappen, puddingbroodjes, bolussen, eierkoeken, worstenbroodjes, appeltaart, notenkoeken, heerlijke cake en nog meer! Ook worden er verse noten gebrand. D&M Fashion komt met een mooie collectie dameskleding en kindermaillots. Als u uitgekeken bent, kunt u koffie, thee of limonade drinken met zelfgebakken (kruid)cake erbij. En vanaf 12.00 uur is er verse soep en zijn er belegde broodjes te koop. De netto opbrengst is bestemd voor de nieuwe zendingspost in Cambodja. U bent van harte welkom tussen 9.00 en 14.00 uur in de zaal van de kerk, Van Weelstraat 1 te Ooltgensplaat.

OUDDORP

Dutch Baroque Vocal Consort

Zaterdag 14 oktober zal er in de Hervormde Gemeente van Ouddorp (Weststraat 2) een concert gehouden worden, dat in het teken van 500 jaar Reformatie staat. Luthers catechismus wordt in woord en klank uitgevoerd (componist J.S. Bach). Medewerking aan dit concert wordt verleend door het Dutch Baroque Vocal Consort en Dutch Baroque Ensemble o.l.v. dirigent Gerard de Wit. Ook zullen deze avond enkele solisten aanwezig zijn. Entree voor het concert is € 4,50, kaartverkoop aan de deur. Deur is open vanaf 18.45 uur. Aanvang van het concert is 19.30 uur. Er zal tevens een collecte gehouden worden voor de onkosten van deze avond. Allen hartelijk welkom!

OUDE-TONGE

Mossels eten

De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge organiseert voor 18 oktober a.s. een gezellige middag waarin Job Padmos foto's van Goeree Overflakkee vertoont. Rond 17.00 uur gaat men gezamenlijk genieten van mossels. De kosten van deze middag zijn € 12,-. incl. koffie en 3 consumpties. Vooruitbetaling: € 2,50. Aanmelden voor 16 oktober bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3, envelop met naam en adres en vooruitbetaling in de bus gooien. Tel.nr. Nel Vervloed: 0187-642697.

'Slapen' bij A.S.V.

Op dinsdag 24 oktober is er weer een bijeenkomst van A.S.V. Vanaf 14.00 uur is men te gast bij Van Kempen Interieurs, Schoolstraat 28. Het thema van de middag is 'Slapen'. De toegang is gratis, wel graag aanmelden op dinsdag 17 oktober bij Herman, tel. 630098, vanaf 18.00 tot 21.00 uur, of per e-mail: h.zonneveld39@upcmail.nl.

SOMMELSDIJK

Kinderbingo

Woensdagmiddag 11 oktober is er een gezellige middag voor de kinderen van 4 t/m 12 jaar bij Wijkvereniging De Zwaluw in Sommelsdijk. De bingoballen gaan rollen en er worden drie rondjes gedraaid. Er zijn tal van leuke prijzen te winnen. De bingo begint om 14.00 uur en het laatste getal valt om 15.30 uur. De kosten voor deze middag zijn € 2,- inclusief limonade en een snoepje.

STELLENDAM

Gebakken vis

Voor Stichting Stéphanos wordt er op zaterdag 14 oktober vers gebakken vis verkocht op het Oranjeplein. De verkoop is van 9.00 tot 14.00 uur. Er zijn gebakken kibbeling, scharretjes en lekkerbekjes te koop. De opbrengst komt ten goede aan weeskinderen in Malawi en Zambia.

Bloemstukje maken 55+

Op donderdag 19 oktober organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN een leuke middag. Er gaat een bloemstukje gemaakt worden op een mooi glas. Alle materialen hiervoor zijn voor u aanwezig; u brengt alleen een scherp schaartje of mesje mee voor het snijden van de bloemen. De middag wordt gehouden in het Haegse Huus. De aanvang is 14.30 uur en de zaal is open vanaf 14.15 uur. Kosten: € 3,50. Incl. koffie/thee met iets lekkers. Opgeven bij: mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653, of bij: mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel: 602411. Graag voor 16 oktober. Belangstellenden van buiten Stellendam zijn ook van harte welkom.

Nieuwe actie van KiKa-G-O voor KiKa

Platte blikjes van cola, sinas, bier, redbull inleveren bij de KiKa-G-O 

GOEREE-OVERFLAKKEE - KiKa-GO heeft er een nieuwe actie bij om nog meer geld in te zamelen voor onderzoek naar kinderkanker. Kees Witte: "We hebben een afspraak met Klein Recycling uit Zwartewaal gemaakt over het inleveren van de lege blikjes."

KiKa-GO krijgt van Klein Recycling een mooie kiloprijs en dat gaat dan weer naar het onderzoek. Het is goed voor het milieu en KiKa krijgt er geld voor terug. Heb je een feestje? Hou een (vuilnis)zak/bak apart voor blikjes en voor de bierdopjes. Geniet je graag van een schonere wijk? Raap wat blikjes op.
Kees Witte: "We willen jullie wel vragen om de blikjes plat te trappen (zie foto) en de blikjes die van ijzer zijn gescheiden in te leveren apart van de aluminium blikjes." Hoe kun je het ijzer en aluminium onderscheiden? Blik (staal) is magnetisch en aluminium niet. Eenvoudig dus te bepalen door er een magneet tegenaan te houden. Inleveren van de platgetrapte blikjes kun je bij Kees Witte, Fazantstraat 3 in Sommelsdijk, of bij Leenard Rokven, Beatrixstraat 22 in Ouddorp.

't Ouddurpse Springfeessie

OUDDORP – In de herfstvakantie kunnen kinderen weer naar 't Ouddurpse Springfeessie in zalen- en sportcomplex Dorpstienden.

Op dinsdag 17 oktober, woensdag 18 oktober, donderdag 19 oktober en vrijdag 20 oktober van 10.00 tot 16.00 uur staat de Dorpstienden weer vol met springkussens, Oud-Hollandse spelletjes en een echte stormbaan! De entreeprijs (1-18 jaar): € 2,50 per kind per dag of
€ 7,50 per kind voor 4 dagen.

Roparunteams rennen voor Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE -Afgelopen Pinksterweekend namen Roparunteams 158 en 159 voor de 25e keer deel aan de Roparun, een bijzondere mijlpaal.

Het nieuwe Roparunjaar starten ze, letterlijk en figuurlijk, in een nieuw jasje. De twee teams worden de komende jaren ondersteund door Eilandmarketing Goeree-Overflakkee. De teamnaam verandert daarmee in Goeree-Overflakkee Runners. De teams zullen volledig in de huisstijl van 'Goeree-Overflakkee mijn eiland!' deelnemen aan de Roparun.
In Eilandmarketing Goeree-Overflakkee hebben de teams een partner gevonden die hen helpt om Goeree-Overflakkee sportief nog beter op de kaart te zetten. Inwoners van Goeree-Overflakkee leveren een topprestatie en samen met lokale bedrijven zorgen zij voor een mooie financiële bijdrage, die ten goede komt aan mensen met kanker. Goeree-Overflakkee is daarvoor een prima trainingslocatie, je kunt hier fantastisch mooi hardlopen en fietsen. Steeds meer bedrijven voelen zich verbonden met de Roparun en dragen bij aan het doel. In totaal hebben de teams al meer dan 1 miljoen euro bijeengebracht.
Als startsein voor deze samenwerking oefenden wethouder Van der Vlugt, portefeuillehouder Eilandmarketing en twee deelnemers alvast voor de wisselmomenten.
Op de foto ziet u wethouder Van der Vlugt met Wilma Bolleman en Judith van Groningen.

Geslaagde Boerderijfair voor onderzoek naar SMA

OUDDORP - Zaterdag was het, ondanks het regenachtige weer, weer een gezellige drukte in en rond de schuur aan de Steenweg in Ouddorp, waar een Boerderijfair werd gehouden.

De fair leverde het mooie bedrag op van € 11.249,07 en het bedrag loopt nog steeds op, omdat er veel mensen een donatie doen via de actiepagina https://sma.spieractie.nl/actie/jasmijn-tanis-6, omdat ze door het regenachtige weer niet geweest zijn op de fair.
Er waren weer mooie prijzen te winnen op de fair. De winnaar van de bladblazer is geworden Co Melissant, de winnaar van de boodschappenkar is Mineke Grinwis en de winnaar van de Quilt is Joke van Dam. Ook dit jaar zijn er weer vele mooie taarten gebakken voor de taartenbakwedstrijd. Zij werden deskundig beoordeeld door Hans Kastelein van Echte Bakker Akershoek, publieksjury Erwin Krose en Marthyn Mol en de kinderjury Jelle, Julian, Davina en Anne. De winnaars van de taartenbakwedstrijd zijn: 1e prijs: Mathilde de Jong, 2e prijs: Sandra Grinwis, 3e prijs: Lenie Tanis, originaliteitsprijs: Bianca Meijssen en bij de kinderen de 1e en 2e prijs: Gisette en Fleur en de 3e prijs: Anne en Davina.

De organisatie wil familie, vrienden, vrijwilligers en alle sponsoren die de fair mede mogelijk hebben gemaakt, hartelijk bedanken.


CRDL voor Nieuw Rijsenburgh

SOMMELSDIJK - Bij de start van de Beweegweek heeft woonzorglocatie Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk de CRDL (Cradle) in ontvangst genomen, het interactieve zorginstrument dat aanraking vertaalt naar geluid.

De CRDL maakt nieuw contact mogelijk voor mensen die moeite hebben met communicatie en sociale interactie - zoals mensen die lijden aan dementie. Met de CRDL kan Nieuw Rijsenburgh de bewoners en hun familie de komende maanden mooie en waardevolle contactmomenten bezorgen. Nieuw Rijsenburgh is de tweede locatie van CuraMare die de CRDL gaat inzetten voor haar bewoners. Eerder dit jaar mocht De Vliedberg in Ouddorp dit fraaie zorginstrument in gebruik nemen.

Belevingsgerichte zorg

"We zijn blij met de aanschaf van de CRDL omdat het goed aansluit bij belevingsgerichte zorg voor onze bewoners. De CRDL is een mooie manier om contact, plezier en beweging te stimuleren. Dit zijn vaak elementen die samen op gaan en dit sluit ook aan bij de visie van de werkgroep Meer Bewegen voor Ouderen. Beweging zit 'm juist ook in de kleine handelingen. Dat laat de CRDL ook zien: alleen al de hand uitstrekken om de hand van de ander vast te pakken leidt tot een geluid. Als er vervolgens op de hand van de ander getikt wordt, klinkt er weer een ander geluid. Naast dat het bewust maakt van de kleine handelingen, is het ook gewoon heel leuk om op deze manier contact met elkaar te hebben", aldus Linda Dekker, project- en beleidsadviseur welzijn en dagbesteding van CuraMare.

Waardevolle contactmomenten

"Wij wensen iedereen waardevolle contactmomenten en zijn zeer verheugd dat de CRDL hier een bijdrage aan kan leveren", aldus Ger Schuivens van CRDL. De CRDL is een relatief nieuw instrument dat op een mooie en wonderbaarlijke wijze helpt om contact te maken met een naaste of bewoner met dementie. Dit gebeurt als je elkaar en het instrument aanraakt. De CRDL brengt 25 verschillende geluiden ten gehore. Het zijn herkenbare geluiden (geluiden uit o.a. de natuur, de stad, het huishouden en van muziekinstrumenten) die veranderen als je elkaar op verschillende manieren aanraakt. De CRDL kan zowel 1-op-1 als in een groep worden gebruikt. Mensen kunnen de kring uitbreiden als schakels in een ketting.

In Nederland lijden 270.000 mensen aan dementie. Mensen die vanwege dementie niet goed meer kunnen communiceren raken het contact met hun naasten en de buitenwereld vaak kwijt. De CRDL biedt mensen een instrument om weer echt contact te maken. Dit is niet alleen fijn voor de verzorgers, maar juist ook voor de mantelzorgers en familieleden, die hierdoor weer zinvol en aangenaam contact kunnen maken met hun partner of familielid in de zorginstelling.

Goocheldag in Dirksland

DIRKSLAND - Wie goocheltrucs wil zien en leren, kan op vrijdag 20 oktober terecht in De Schakel te Dirksland. Daar houdt de dorpsraad een Goocheldag. Van 10.00 tot 12.00 en van 13.00 tot 16.00 uur zijn er negen of tien goochelaars van Goochelclub Rotterdam aanwezig om op te treden en workshops te geven. Leerlingen van de basisscholen zijn welkom, samen met hun ouders, opa's en oma's. Voor de meegekomen ouderen is er ook het nodige te zien. De toegang is gratis. Het is de derde keer dat de Goocheldag plaatsvindt in Dirksland. De eerste editie trok ongeveer veertig kinderen, de tweede circa negentig.

Mooi resultaat voor Sabine van Gelderen

GOEDEREEDE - Op zaterdag 30 september jl. werden in Ysselsteyn (L) de KNHS Kampioenschappen Eventing voor pony's verreden. Sabine van Gelderen uit Goedereede kwam daar aan de start met haar pony Casanova in de klasse L Cat. D/E. Het had in Limburg de dagen voor het kampioenschap veel geregend, waardoor de bodem van het terrein glad en zwaar was geworden voor de pony's. Meerdere combinaties gingen dan ook onderuit in de cross. Maar Sabine en Cas wisten na een mooie dressuurproef en een foutloos springparcours, gelukkig wel veilig aan de finish van de cross te komen. Zij reden de cross binnen de ideale tijd, met als mooi resultaat de zilveren medaille. Cas en Sabine reden ook mee voor het teamkampioenschap. Met hun team behaalden ze de derde plaats en kregen ze ook nog een bronzen medaille omgehangen. Gefeliciteerd, Sabine!

Nieuwjaarsreceptie

GOEREE-OVERFLAKKEE- Belangrijke gebeurtenissen en bijeenkomsten werpen hun schaduw al heel ver vooruit. Burgemeester en wethouders hebben besloten de gemeentelijke Nieuwjaarsreceptie voor inwoners, vertegenwoordigers van bedrijven, instellingen en organisaties dit keer te houden op dinsdagavond 9 januari 2018 in het Sport- en Zalencentrum Dorpstienden in Ouddorp.

Laatste keer oud papier op oude manier

OUDDORP - Iedere eerste zaterdagmorgen van de maand trekken vrijwilligers, met hulp van leerlingen van de School met de Bijbel Koningin Beatrix, door Ouddorp en omgeving voor het inzamelen van oud papier. Nu, na zo'n 25 jaar, is hier een einde aangekomen door de invoering van de blauwe container.

Het ophalen van het oud papier was al die jaren niet mogelijk geweest zonder de hulp van verschillende bedrijven, die geheel kosteloos voertuigen beschikbaar hebben gesteld, en ondernemers, die de vrijwilligers voorzagen van allerlei lekkers. Door de jaren heen waren er dames aanwezig die de oud papierophalers trouw voorzagen van koffie.
In 25 jaar tijd zijn zovele tonnen oud papier opgehaald, waarvan de opbrengst geheel ten goede kwam voor de school en al haar leerlingen. Zo zijn er onlangs 128 zonnepanelen aangeschaft, die in de herfstvakantie op het dak van de school zullen worden geplaatst.

Interkerkelijk koor Jehosua start Projectkoor voor Kerst

OOLTGENSPLAAT – "Heb je altijd al eens de sfeer willen proeven van zingen rond Kerst? Wil je voelen hoe het is om te zingen tijdens de kerstnachtdienst of bijdragen aan een kerstzangavond voor ouderen?" zo is de vraag van het bestuur van het koor Jehosua, dit is een interkerkelijk koor onder leiding van Sarita van Steeg. Zangeressen en zangers worden uitgenodigd om deel te nemen aan een projectkoor rond Kerst.
Een ieder die ouder is dan 14 jaar en graag mee wil zingen, maar niet vast bij een koor wil, is welkom. Dit geldt ook voor hen die al bij een koor zingen, maar (tijdelijk) eens wat anders willen proberen.
Gegadigden zijn welkom vanaf zondag 22 oktober van 19.30 tot 21.30 uur in de Gereformeerde Kerk (Zuid-Achterweg 17, Ooltgensplaat). Overige oefendata: 5-11, 19-11, 26-11, 3-12 en 17-12.
Voor meer informatie kun je contact opnemen met Karin Mulders, 0187-847191 of via de email: jehosua@freeler.nl.

Doppen sparen voor geleidehonden

OUDDORP - Anneke en Piet Grinwis uit Ouddorp sparen plastic doppen en deksels. Niet alleen voor het millieu, maar ook omdat ze hiermee een bijdrage kunnen leveren aan de het opleiden van geleidehonden.

Van elke kilo die wordt ingeleverd, krijgt men € 0,15. In 2016 is ruim 2.600 kg opgehaald. Het is nu september en er is al ruim 3000 kg opgehaald. Meesparen kan.
Gooi plastic doppen en deksels niet weg, maar spoel ze even schoon. Alle schone, harde plastic doppen en deksels kunnen ingeleverd worden. Denk bijvoorbeeld aan doppen van mineraalwater, frisdranken, melk en yoghurtpakken, fruitsappakken, sportdrankdoppen, pindakaaspotten, wasmiddel (zowel doppen van de fles als het doseerdopje), shampoo, deo en spuitflessen, slagroombussen, chocoladepastapotten, sausen, medicatie, ook plastic potten van bloemen, maar ook de deksel van boter e.d., als het maar rond hard plastic is.

Er kunnen inktcartridges en oude mobiele telefoons ingeleverd worden. De lege cartridges en oude mobiele telefoons leveren € 0,15 op. Anneke en Piet zijn per 1 januari 2017 ook ijzeren doppen gaan sparen, zoals babyvoedingdeksels, groentepotdeksels, bier- en frisdrankdoppen, drankflesdoppen en lipjes van blikjes. Dus alle ijzeren deksels leveren ook € 0,15 op. Een eenvoudige opleiding voor een hond kost € 5000,-.
Als u doppen of inktcartridges of ijzeren doppen gaat sparen, kunt u ze inleveren bij fam. P. Grinwis, Rustburg 17, 3253 VK Ouddorp, tel. 0187-681390 of e-mail: pietgrinwis@hetnet.nl. Graag de doppen en cartridges en ijzeren doppen in aparte zakken inleveren, niet alles in één zak. Er staan twee containers bij de voordeur.

Terug naar de tijd van Luther in Den Bommel

DEN BOMMEL - Zaterdag 30 september vond de jaarlijkse startdag voor het winterwerk plaats van de Hervormde Gemeente Den Bommel. Het thema dit jaar was 500 jaar Reformatie en de tijd van Luther.

Een leerzame middag voor jong en oud. De middag begon in gebouw 'Bij de Bron' met een kopje koffie en een stukje Lutherse suikertaart. Op dat moment kwam 'Maarten Luther ' binnen. Hij vertelde zijn levensverhaal. En natuurlijk werden de stellingen op de kerkdeur bevestigd. Alle belangrijke figuranten en vertellers waren gekleed in middeleeuwse kleding, wat het extra middeleeuws deed aanvoelen. Daarna werd de groep in drieën gesplitst en volgde er een wandeling door het dorp. Op het Bommelse strand wachtte 'Katharina van Bora' de groep op en vertelde haar verhaal. Hier was ook 'Maarten' nog aanwezig en leerde jong en oud hoe je vuur kunt maken met vuurstokjes. De tocht ging verder naar het Atrium van het seniorencomplex het Tuindorp. Hier werd de groep opgewacht door Gunthenberg. Zij speelden een spel waarbij ze het belang van het uitvinden van de boekdrukkunst benadrukten en de vertaling van de Bijbel vanuit het Latijn in gewone taal. Als laatste kwamen de groepen in het Bommelse bos. Ze werden hier opgewacht door Willem van Oranje, die zijn verhaal vertelde. Ook was hier een groep middeleeuwse boogschutters aanwezig, die jong en oud liet boogschieten.
Bij terugkomst in gebouw 'Bij de Bron' wachtte een middeleeuwse maaltijd met onder andere burgersoep, linzensoep, kip in kaneelsaus en heerlijke grote breekbroden, gebakken door de plaatselijke bakker. Een zeer geslaagde en leerzame middag, waar intens van genoten is. Tijdens de quizvragen die tijdens het eten gemaakt konden worden, bleek al snel hoeveel iedereen er van opgestoken had. In het bijzonder de kinderen!

Workshop Archeologie

SOMMELSDIJK - Oktober is traditiegetrouw de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het landelijke thema 'Geluk'. Daarom organiseert historische vereniging De Motte, in samenwerking met het Streekmuseum, de bibliotheek en het Streekarchief, een workshop Archeologie.

De workshop richt zich primair op kinderen tussen de 8 en 13 jaar. In overleg kunnen er andere doelgroepen worden bediend. Kinderen gaan met een metaaldetector op stap en gaan zoeken naar de overblijfselen uit de tijd van het thema.

Er zijn drie data met drie verschillende thema's. 14 oktober (thema Napoleon), 18 oktober (thema Tweede Wereldoorlog) en 28 oktober (thema Watersnood). Start en eindpunt is het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, Kerkstraat Sommelsdijk. Tijd: 12.30-16.00 uur.
Alles wat gevonden wordt, mag ook mee naar huis worden genomen!
De kosten zijn € 5,00. Ook is het mogelijk om alle drie de dagen deel te nemen. Kaartjes zijn te koop via www.leerenbeleef.nl of aan de balie bij de vestigingen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.

Herhalingsavonden EHBO

MIDDELHARNIS - De EHBO-vereniging Middelharnis/Sommelsdijk start op 12 oktober weer met de herhalingsavonden EHBO. Tijdens deze avonden worden verschillende competenties herhaald en geoefend volgens de laatste richtlijnen van het Oranje Kruis. Diverse onderdelen komen aan bod, waaronder hoe te handelen bij bewusteloosheid (stabiele zijligging), ernstige bloedingen, kinder-EHBO, reanimatie (!) met en zonder AED, enz. De cursus die wordt aangeboden voor vrijwilligers die hun EHBO-diploma van het Oranje Kruis geldig willen houden, bevat ongeveer 10 avonden en kost € 25,00. De avonden worden gehouden in het Dienstencentrum aan de Doetinchemseweg te Middelharnis. Aanvang 20.00 uur. U bent van harte welkom om ter kennismaking de eerste avond gratis bij te wonen. Voor meer informatie en aanmelding neemt u contact op met de secretaresse van de vereniging: Petra Beier (p-groen1@live.nl).

Dierenartspraktijk Ouddorp steekt zich in een ruimere jas

Het team dat zaterdag in de Ouddorpse praktijk op de foto ging. Foto: Hans Villerius

OUDDORP – Dierenartspraktijk Ouddorp is verhuisd. De derde praktijk die eigenaar dr. Casper Hoek enkele jaren geleden opende aan de Dorpsweg in Ouddorp is nu ingeruild voor de flink ruimere locatie Hoge Pad 28. Voorheen was hier Café De Vrijheid gevestigd. Na sluiting van het café zag dierenarts Casper Hoek in dit pand een prima plek om de Ouddorpse praktijk in een ruimer jasje te steken. Het pand onderging van binnen een heuse metamorfose en na een bijna drie maanden durende verbouwing kon medio september de praktijk er haar intrek in nemen.

Door Hans Villerius

De praktijk aan het Hoge Pad is niet alleen veel ruimer dan de locatie die werd verlaten, maar bood ook de mogelijkheid om naast de spreekkamer een aparte operatiekamer te realiseren. Dat werkt veel fijner en efficiënter, vertelt praktijkmanager Sascha van der Steen. Bovendien kon er nu ook een mooie hoeveelheid dieetvoeding en onderhoudsvoeding worden ondergebracht, zodat diereneigenaren dit er nu zo uit voorraad kunnen kopen.
"In onze dierenartspraktijken bieden wij een breed pakket van diergeneeskunde", zegt Sascha. "We maken echo's, röntgenfoto's, we hebben een laboratorium, we doen mestonderzoek, vaccineren op maat en doen titerbepaling bij de hond. We werken met meerdere dierenartsen, op drie locaties verdeeld over het eiland, die allemaal een eigen specialisme hebben. Daardoor hoeven diereneigenaren voor veel specialistische zorg niet meer van het eiland af en komen klanten vanuit de wijde regio naar het eiland toe, voor zowel kleine als grote dieren en voor zowel landbouwvee als voor hobbyvee", geeft Sascha aan.
De praktijk in Ouddorp is de gehele week geopend en daarnaast altijd voor spoed bereikbaar. De eigen dierenartsen van de praktijken verzorgen de spoeddiensten. En het is best met enige trots dat Sascha kan vertellen dat op de dierenartsvergelijkingssite Dierenartskiezen.nl de dierenartspraktijken Oude Tonge, De Wurft en Ouddorp met veel tarieven bovenaan staan waar het gaat om zowel de kwaliteit van de geleverde zorg als het gunstige tarief dat wordt gehanteerd.
Afgelopen zaterdag hield Dierenartspraktijk Ouddorp een Open Huis. Veel geïnteresseerden kwamen een kijkje nemen. Paardensportcentrum De Dijkgraaf verzorgde enkele huifkarrondritten door het dorp en in de praktijkruimte konden mensen met hun huisdieren zich professioneel laten fotograferen door Desirée van Halewijn, waarna ze hun foto's digitaal gratis in ontvangst mochten nemen. Na een geslaagde verbouwing en verhuizing nu dus ook een geslaagde open dag.

3000 finalisten Nationale Diabetes Challenge

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 30 september jl. sloten 3000 mensen de Nationale Diabetes Challenge 2017 af op Papendal. Samen met hun zorgverleners namen ze de afgelopen maanden het heft in eigen hand op weg naar een betere gezondheid. Niet met medicijnen, maar door wekelijks samen te wandelen. Effectiever dan een consult in de spreekkamer en het geeft zowel deelnemers als zorgverleners energie. Deze zaterdag trotseerden ze de regen voor hun finale. Een kleine 70 deelnemers uit Goeree-Overflakkee zijn met een bus naar Papendal afgereisd.


Op 161 locaties in Nederland, waaronder Sommelsdijk (huisartsenpraktijk Westplaat) en Ouddorp (Kop van 't Eiland), namen zorgverleners hun (diabetes)patiënten 20 weken lang mee voor een wekelijkse wandeling. Want wandelen is goed voor je insulinegevoeligheid, iets waar mensen met diabetes veel baat bij hebben. Bovendien geeft wandelen deelnemers meer sociale contacten, maakt het hen fitter, zelfverzekerder en vermindert de kans op depressie. Zorgprofessionals die meedoen aan het initiatief van de Bas van de Goor Foundation zijn het eens: "Je schrijft geen pillen voor, maar laat mensen zien wat ze eenvoudig zelf kunnen doen om hun gezondheid op een positieve manier te beïnvloeden. En je beweegt meteen zelf ook." Na 20 weken wandelen liepen 3000 deelnemers vandaag 5, 10, 15 of 20 km als afsluiting. De bedoeling is dat de mensen nu zelfstandig verder wandelen. Vorig jaar bleek ruim 90% dat ook te doen.

Wandelconsult

Huisartsen die met patiënten gaan wandelen, het is even wennen. Want de organisatie van wekelijkse wandelingen kost tijd. In een aantal gevallen ondersteunen buurtsportcoaches vanuit de gemeente. Toch zijn bijna alle deelnemende zorgprofessionals vandaag op Papendal. Bas van de Goor: "Huisartsen vertellen me dat ze de wandelingen als een soort groepsconsult zien. In dat ene uurtje wandelen spreken ze soms wel 15 mensen en horen ze zoveel meer dan in de spreekkamer. Je komt erachter waarom het mensen niet lukt om in hun eentje te gaan bewegen. En als ze dan na verloop van tijd zoveel vooruitgang boeken dat ze hun medicatie kunnen verlagen en zelfstandig doorwandelen, dan geeft dat zoveel voldoening! Sommige mensen zie je niet meer terug op de normale consulten. De verandering die je bij deelnemers ziet, dat geeft veel energie." André is deelnemer en vertelt: "Het feit dat de huisarts meeloopt motiveert enorm en werkt als een stok achter de deur. Dat had ik nodig. Sinds ik hiermee ben begonnen is er zoveel veranderd. Ik loop elke dag 10 km en ik ben een ander mens geworden."

De Bas van de Goor Foundation

Op 4 augustus 1996 wint Bas van de Goor met het Nederlands volleybalteam goud op de Olympische Spelen van Atlanta. Van de Goor wordt uitgeroepen tot beste aanvaller van het toernooi. Zeven jaar later krijgt hij de diagnose diabetes type 1. Hoewel hij allereerst vreest de topsport naast zich neer te moeten leggen, komt hij er via de Britse sportlegende Steve Redgrave achter dat de ziekte voor hem juist beter te managen is in combinatie met sport. Twee jaar speelt hij op topniveau door. In 2006 richt hij de Bas van de Goor Foundation op, om mensen met diabetes te laten zien dat sport en beweging prima samengaat met de ziekte en er zelfs een positief effect op heeft. Om zoveel mogelijk mensen hierover te informeren en te inspireren, organiseert de Bas van de Goor Foundation sportieve activiteiten voor mensen met diabetes.

Ereleden bij MSV & AV Flakkee

MIDDELHARNIS - Maandag 2 oktober werd de algemene ledenvergadering gehouden van MSV & AV Flakkee in de kantine van het sportcomplex.

Zoals gebruikelijk worden op deze vergadering ook leden van de vereniging die zich vrijwillig jarenlang hebben ingezet en nog steeds inzetten, bekroond met de titel lid van verdienste of erelid van de vereniging. Dit jaar werd als lid van verdienste benoemd; Henk Stoutjesdijk. Henk heeft binnen de vereniging diverse functies bekleed, waaronder leider van jeugdteams en tot op heden leider van ons 2e team.
Als erelid van de vereniging werden Jan van der Laan en Gert Verhage benoemd. Jan heeft in de loop der jaren diverse functies bekleed binnen de vereniging en houdt zich nog steeds bezig met de regeling omtrent het ophalen van het oud papier.
Gert is vanaf zeer jonge leeftijd al op diverse terreinen vrijwillig werkzaam geweest voor de vereniging. Enkele voorbeelden daarvan zijn onder andere de organisatie van diverse activiteiten, Superstars, familiedag, etc. Ook werd hij al snel (in 1991) door zijn schoonvader gevraagd om tijdelijk de functie van secretaris op zich te nemen. Die tijdelijke functie verricht hij nu nog steeds. Tevens heeft Gert de taak van ledenadministratie en de inning van de contributie op zich genomen. MSV & AV Flakkee is trots op genoemde mensen en hoopt dat ze nog lang aan de club verbonden blijven.
Bij het afwezig zijn van Jan en Henk zullen de bijbehorende versierselen op een later tijdstip worden uitgereikt. Op de foto Gert met speld op borst en naast zich een trotse echtgenote.

Feestavond met jubilarissen

DIRKSLAND - Afgelopen zaterdagavond was er in de thuisbasis van het gemengd koor Excelsior, De Schakel te Dirksland, weer een feestavond voor de leden. Bovendien waren er twee jubilarissen bij het koor, te weten de alten Ina Kats en Mimi van den Ouden. Beide dames waren 25 jaar lid van het koor. In aanwezigheid van hun familie werden ze toegesproken door de voorzitter van het koor, mevr. Dolieslager, en kregen ze namens de Regionale Zangersbond een mooie oorkonde en een fraai beeldje uitgereikt. Ook werden de dames in dichtvorm bedankt voor hun trouw aan de vereniging. Onder leiding van een deejay begon daarna een heel gezellige avond in de feestzaal. De jubilarissen bedankten het bestuur en de leden voor deze mooie avond die hun en hun familie werd aangeboden.

Harald den Boef erelid van HCGO

MIDDELHARNIS - Tijdens de ALV van HCGO op zaterdag 7 oktober werd Harald den Boef uitgeroepen tot erelid van onze hockeyvereniging.

Harald was zo ongeveer het laatste lid dat de deur dicht trok bij het oude HCGO. Sinds de heroprichting van onze club in 2012 is Harald in vele functies bij het nieuwe HCGO betrokken. Zo is Harald binnen onze club werkzaam op het gebied van technische zaken, was hij coach en trainer van diverse teams en de dragende kracht achter onze Arbitragecommissie. Harald is als speler ook zeer betrokken bij onze buren HC Hoeksche Waard, maar toch echt een HCGO clubman pur sang.

Onder luid applaus van de aanwezigen op de algemene ledenvergadering, werd de HCGO erelid-speld aan Harald overhandigd door voorzitter Erik ter Braak.

Winkel Berg & Berg Middelharnis compleet gerestyled

Bas van den Bos in de vernieuwde winkel. Foto: Wim van Vossen

MIDDELHARNIS - Vernieuwing is een sleutelwoord bij Berg & Berg (voorheen het Binnenhuis) in Middelharnis. De winkel aan het Gedempt Kanaal 105 is compleet gerestyled, zo zijn er nieuwe vloeren gelegd en worden er allerlei nieuwe producten gepresenteerd. Eigenaar Bas van den Bos vertelt enthousiast over de nieuwste trends en innovatieve producten.

Waveplooi gordijnen

Berg & Berg heeft een mooie collectie overgordijnen, inbetweens en kamerhoge vitrage. In de vernieuwde winkel kunnen klanten alle mogelijkheden bekijken. Een nieuwe trend is het waveplooi gordijn. Daarbij wordt er gebruik gemaakt van een uitgekiend ophangsysteem, waardoor het gordijn altijd mooi in de plooi hangt. Of het gordijn nu dicht zit of juist helemaal open, het hangt altijd keurig netjes. Bas van den Bos: "We zien dit seizoen een scala aan natuurtinten, daarnaast zijn mosgroen en blauw populair. We laten u graag kennismaken met de collecties van onder andere de topmerken Ploeg en Kendix. We geven graag advies en nemen ook het inmeten, confectioneren en ophangen van de gordijnen graag uit handen."

Binnenzonwering

Binnenzonwering is een belangrijke sfeermaker in huis. Ze kunnen het licht mooi filteren, of juist helemaal buiten sluiten. Er kan worden gekozen voor Shades, Duettes of vouwgordijnen, ieder product heeft zijn eigen charme. Bedieningsgemak is het sleutelwoord, zo kan er worden gekozen voor elektrisch bediende zonwering. Bas van den Bos: "In de winkel demonstreren we graag de mogelijkheden. Wat betreft de kleuren, voeren ook bij de binnenzonwering de natuurtinten de boventoon. Trendy zijn de shutters en houten jaloezieën." Berg & Berg is dealer van Luxaflex, Sunway en Jasno. "Daarnaast hebben we ons huismerk 'NL-Label', dat staat voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding."

Sfeermakers

Een karpet zorgt voor een warme uitstraling in huis. En het is natuurlijk lekker comfortabel, zeker in de wintermaanden. Bij Berg & Berg is er een mooie collectie handgeknoopte karpetten verkrijgbaar uit Nepal, India en Marokko. De kleuren van deze karpetten passen helemaal bij de woontrends van dit seizoen. Verschillende soorten vloerbedekking kunnen worden verwerkt tot een karpet, uiteraard precies op de gewenste maat. Er worden verschillende merken aangeboden, zoals Belakos, Desso en Bonaparte. Berg & Berg is hoofddealer van het exclusieve karpettenmerk Munck Carpets.

PVC in opmars

Vloeren van PVC zijn sterk, waterafstotend en isolerend. Het is dus een onderhoudsvriendelijke en praktische vloer. PVC is vandaag de dag nauwelijks meer te onderscheiden van natuurlijk hout of steen. Nieuw is dat PVC tegenwoordig ook in visgraatmotief kan worden gelegd. Neem een kijkje in de winkel voor de mogelijkheden. Berg & Berg verkoopt verschillende bekende merken en heeft ook een eigen merk, het betaalbare NL-Label. De stoffeerders van Berg & Berg zorgen ervoor dat het leggen van de vloer vakkundig gebeurt.

Contactgegevens

Berg & Berg Middelharnis is gevestigd aan het Gedempt Kanaal 105 in Middelharnis. De contactgegevens zijn 0187-482784, of middelharnis@bergenberg.nl.

Van Wijk zet vanuit verduurzaamd bedrijfspand vol in op energieneutrale toekomst

Het echtpaar Van Wijk kijkt toe hoe hun kinderen de (her)openingsact uitvoeren. Foto: Hans Villerius

GOEDEREEDE – Een feestelijke vrijdag en zaterdag was het bij Van Wijk Installaties en Constructies te Goedereede, nadat afgelopen vrijdagmiddag een verbouwd en verduurzaamd bedrijfspand opnieuw in gebruik werd genomen. Na de openingshandeling en de zaterdag erop was er een Open Huis dat zeer veel bezoekers trok.

Door Hans Villerius

"Wij zijn Van Wijk", zo sprak Martin van Wijk in het begin van zijn openingsspeech, om daarna uiteen te zetten wat dat Van Wijk-zijn inhoudt: "een modern installatie- en constructiebedrijf dat actief is in onder andere de installatiebranche, met als hoofddoel in de toekomst ieder gebouw, woning of bedrijfspand, energieneutraal te maken. Nul op de meter dus. Als bedrijf zijn we al vroeg de weg ingeslagen naar verduurzaming, wat zowel in de installatie- als de constructiebranche de standaard aan het worden en anno 2017 in onze samenleving niet meer weg te denken is. Wij van Van Wijk willen daar graag een steentje aan bijdragen."

Ontwikkeling

Vanuit de historie van het bedrijf, opgericht in 1900, schetste Martin van Wijk de doorgemaakte ontwikkeling. Van Goereese dorpssmid die veel werk verrichtte voor landbouw en visserij tot installatie- en constructiebedrijf dat vol inzet op duurzaamheid en duurzame energie. "Dit zal de komende jaren een zeer grote vlucht gaan nemen", voorspelde Martin. "We plaatsen liefst geen gasverslindende haarden of geisers meer, maar hoog rendement cv-ketels of een combinatie van cv-ketel met warmtepompen. In veel nieuwbouw- maar ook in bestaande woningen plaatsen we steeds meer duurzame energiesystemen, want mensen worden steeds bewuster hoe verantwoord om te gaan met energie. Gebruik van energie uit wind, lucht, aarde of zon heeft de toekomst."

Nakomelingen

Twee jaar geleden heeft Van Wijk een nieuwe constructiehal laten bouwen, als eerste stap op weg naar modernisering van het bedrijf, met uiteindelijk nul op de meter als doel. Vorig jaar werden ook het kantoor en de showroom vernieuwd en werd het gehele pand verder verduurzaamd, met onder andere tweehonderd zonnepanelen op het dak voor energieopwekking, drie warmtepompen voor koeling en verwarming, led-verlichting en een luchtbehandelingsinstallatie. "We hebben nu een gebouw dat klaar is voor de toekomst! We staan aan de vooravond van een grote energietransitie, van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen. Gas wordt verleden tijd, liever vandaag nog dan morgen. Wij van Van Wijk willen er graag aan bijdragen het nul op de meter effect in de regio verder uit te rollen, om ook voor onze nakomelingen een goede en gezonde toekomst te genereren!"

Na zoveel mooie woorden waren het de dochters van het echtpaar Van Wijk die dwars door het fotopapier dat in de opening van de hoofdingang gespannen was van binnen naar buiten sprongen en met confettikanonnetjes een bui van kleurige slierten over de genodigden lieten neerdalen. Met een toast op de feestelijke heropening én op een energieneutrale toekomst was daarna de heropening van Van Wijk een feit.

Feest bij Honden- en kattentrimsalon Zippo

DEN BOMMEL - Het is feest bij Honden- en kattentrimsalon Zippo. Op 1 oktober bestond de trimsalon tien jaar. Eigenlijk is het dubbel feest. De trimsalon begon 10 jaar geleden in Oude-Tonge, maar is sinds kort verhuisd naar Tilsedijk 18 Den Bommel (Zuidzijde). Vanwege het 10-jarig bestaan en de opening van de nieuwe winkel, is er de komende vier maanden een actie in de trimsalon. Elke klant die een afspraak maakt voor 31 januari voor een trimbeurt voor hond of kat, maakt kans op mooie prijzen. 1 februari trekken de vier kinderen van Jessica Penne allemaal een naam en deze mensen winnen een gratis knipbeurt voor hun hond of kat. Voor meer info kunt u terecht op de website www.hondentrimsalonzippo.nl. Ook kunt u alles in de winkel volgen op Facebook onder groepen Honden- en kattentrimsalon Zippo. Op de foto Jessica Penne en de hond Indy in de nieuwe winkel.

Herfstsferen bij het RTM-museum

OUDDORP - Tijdens de drukbezochte RTM-donateursdag in Ouddorp op zaterdag 30 september jl. werd het gerestaureerde rijtuig AB414 feestelijk in dienst gesteld. De RTM-vrijwilligers hebben er vijf jaar aan gewerkt en een prachtig resultaat neergezet.

Samen met zusterrijtuig AB417 en motorwagen 67 vormt het ensemble het 'Limburgse tramstel'. In 1946 kocht de toenmalige RTM tweedehands materieel van opgeheven trambedrijven om verloren en versleten materieel te vervangen. Van de Maas Buurtspoorweg te Gennep kwamen rijtuigen en motorwagens, die in een rap tempo werden hersteld. Vooral op de eilanden Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee waren de fraaie bruine (en brommende) trams niet weg te denken. Het is het RTM-museum gelukt deze trams weer te laten herleven. Wilt u het resultaat komen bekijken, dan is de herfstvakantie het uitgelezen moment.
Op woensdag 18 oktober a.s. viert de RTM de Herfstkinderdag. De trams rijden met stoom om 11.45, 13.30 en 15.30 uur, eventueel aangevuld met een rit met dieselmaterieel om 14.30 uur. Voor de kinderen zijn een minitrein, een rangeerspel, de Spoortocht, een groot springkussen en diverse spelletjes aanwezig. De tram van 13.30 uur is de boottram, die aansluit op de rondvaartboot ms Grevelingen, en u bent om 16.30 uur weer terug bij het museum. Een waar dagje uit op de Kop van Goeree. Op donderdag 19 oktober is het een normale rijdag met de drie stoomtramritten. Een week later, op 25 en 26 oktober, rijden de trams met dieseltractie. Het motormaterieel is het mooiste bewaarde materieel van deze soort in ons land en uniek in Europa.

Voor inlichtingen en route: www.rtm-ouddorp.nl.

Avondopenstelling Streekmuseum

SOMMELSDIJK - Heel de dag hard werken en geen tijd om het Streekmuseum te bezoeken? Speciaal tijdens de Maand van de Geschiedenis is donderdagavond 12 oktober het Streekmuseum geopend voor publiek.

"Veel werkenden zijn niet in de gelegenheid de Retro tentoonstelling te bezoeken. Daarom hebben we besloten tot een avondopenstelling van het Streekmuseum," vertelt een bestuurslid.
De bezoekers worden geheel in retro stijl ontvangen.

Museumcafé

"Met een kopje koffie, kruukplaetje en een stroopbrok erbij, maken we van het museumbezoek een uitje". Het museum heeft sinds kort een ruimte waar wat genuttigd kan worden. Geheel in retro stijl zal deze avond de koffie of limonade worden uitgeschonken.

Openingstijden

Het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk opent donderdagavond van 19.00-21.30 uur zijn deuren. De expositie duurt slechts tot 1 november. Daarna is het museum in de winter dicht. Bezoek op afspraak is altijd mogelijk. Ook gaan de kinderfeestjes door.

Cursisten van Elsa van der Wal exposeren in theetuin Herkingen

HERKINGEN - Tot en met 17 december 2018 exposeert Elsa van der Wal met haar cursisten in de theetuin aan de Molendijk 65 te Herkingen.
Elsa geeft haar cursisten alle vrijheid in keuzes van onderwerp, techniek en materiaal. Die vrijheid heeft tot gevolg dat datgene wat de cursisten creëren ook echt van henzelf is en zo ervaren wordt. De expositie laat zien dat daardoor hun werk heel divers is en dat het veel zegt over de makers, het plezier en de voldoening die ze er aan beleven. Tevens is het een manier om emoties te uiten, wat voelt als een grenzeloze vrijheid.
Er is nog ruimte voor nieuwe cursisten. Ben je geïnteresseerd, bel dan voor informatie 06-10826792 of 0187-840007. Ook kunt u dit nummer bellen als u één van de schilderijen wilt kopen.

De gemeenteraad van Goeree-Overflakkee voor de eerste keer bijeen.

Vrijdag in de krant

Verslag van de gemeenteraad