info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

24 februari 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 24 februari 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Positieve ontvangst presentatie Inspiratiecentrum Grevelingen

De bouw van het Inspiratiecentrum is in volle gang. Foto: Martijn de Bonte

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het was donderdagavond tijdens de informatieve vergadering van de gemeenteraad een podium voor B. Kranendonk, toekomstig exploitant, om zijn Inspiratiecentrum Grevelingen (architectuur Paul de Ruiter bna) op de Brouwersdam in Ouddorp voor de politici nog eens stevig op de kaart te zetten. In de maand april staat de opening gepland. Gevolgd door festiviteiten voor eilandbewoners en andere belangstellenden in mei. En voor een kleine groep happy-few (60 personen) ook nog een skybox op de toren van het gebouw bij de passage van de Tour de France in juli. Kranendonk liet er geen twijfel over bestaan. Het wordt een succesvolle exploitatie met een verwachtingspatroon van 80.000 bezoekers per jaar.

Door Jaap Ruizeveld

Een gloedvol betoog dat de raadsleden positief tot zich namen. Wel met enkele kritische kanttekeningen. Welk risico loopt de gemeente als de exploitatie niet slaagt en het gebouw leeg komt te staan? Immers, de bezoekers betalen straks geen entreegeld en alleen met verkoop van pr- artikelen en horeca-inkomsten lijkt dat financieel niet zo gemakkelijk, wilden Keuker (PvdA) en De Rover (CU) weten. Stopt er een lijnbus bij het centrum?, vroeg Vreugde (VKGO). Het antwoord was bevestigend. Wellicht komt er ook nog een stop op de RTM-tramlijn. Kranendonk hanteerde de succesformule.

Torenticket

Helemaal gratis is het overigens ook weer niet. Wel het kenniscentrum en de faciliteiten op de begane grond. Voor het beklimmen van de toren om te kunnen genieten van een fantastisch uitzicht over de weidse omgeving zal een ticket gekocht moeten worden. Voeg daar bij de inkomsten uit verkoop van streek- en andere producten en inkomsten uit te bieden voorzieningen voor het houden van samenkomsten, studiesessies en het organiseren van diverse evenementen. Dit laatste onderdeel in samenwerking met de ondernemers in het platform Brouwersdam. Een foodfestival en items als Fresh Fridays.

Lees verder op pagina 7

330 deelnemers zesde editie snertwandeling

MELISSANT - Zaterdag 14 februari was de zesde snertwandeling. Driehonderddertig wandelaars namen deel aan de wandeling. Dat is een nieuw record. De organisatie had met bijzondere interesse de weersverwachtingen gevolgd.

Vorig jaar werd het aantal deelnemers beïnvloed door de storm die op de dag van de Snertwandeling door Melissant en omstreken waaide. Gelukkig waren de omstandigheden dit jaar anders: vrijwel geen wind, een aangename temperatuur en slechts af en toe werden de deelnemers geplaagd door een kleine regenbui. Aan het eind van de wandeling werden de deelnemers onthaald met draaiorgelmuziek, was er voor iedere deelnemer een kop snert en een mooie sticker als aandenken aan de wandeling.

Voedselbank

Gelijktijdig met het wandelevenement werd aan de finishlijn in de Melishof ook een actie voor de Voedselbank gehouden. Alle lootjes van de enveloppentent zijn verkocht en de organisatie van de Snertwandeling heeft besloten om de totale opbrengst hiervan, ruim € 200, te besteden aan de Voedselbank.

Medewerking

De organisatie bedankt de enthousiaste wandelaars, de vrijwilligers en de sponsors zoals Unitosports, Coop Van den Houten, Van Nimwegen reclame en Poppies die hebben meegewerkt aan de uitvoering van dit evenement.

Verkiezingsdebat LTO

OUDE-TONGE – Omdat de verkiezingen van de Provinciale Staten en het Waterschap weer voor de deur staan organiseren de afdeling van de LTO Noord een verkiezingsdebat. Voor het debat zijn van de deelnemende partijen de lijsttrekker of een lokale kandidaat uitgenodigd. Er zal debat worden gevoerd over een aantal actuele zaken. De avond is voor een ieder toegankelijk. Deze verkiezingsavond zal plaats vinden op maandag 2 maart in De Grutterswei in Oude-Tonge. Aanvang 20.00 uur.

Snoekbaarsstropers gepakt

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens een controle op zondag 22 februari heeft een boswachter twee snoekbaarsstropers betrapt. Er is procesverbaal opgemaakt en de snoekbaarzen zijn in beslag genomen. De vissen zijn naar de zeehondenopvang in Stellendam gebracht.

Brand bij verdeelstation

MIDDELHARNIS - Even na middernacht ontstond er in de nacht van zaterdag op zondag brand bij het nieuwe verdeelstation van Stedin onderaan de Oudelandsedijk. De brandweer had het vuur al snel onder controle.

Nieuwe website

GOEREE-OVERFLAKKEE - De website www.trotsopflakkee.nl staat vol met positieve berichtgeving over toffe inwoners, projecten en activiteiten van en op het eiland. Oftewel: onderwerpen waar inwoners trots op zijn! De site kent categorieën als 'toffe maensen', 'Flakkee heit talent' en 'geweun TOF'.

2 / 20

Agenda

Dinsdag 24 februari

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Mandela tekenen, o.l.v. Ans Muis. www.deboeigo.nl.

Dinsdag 26 februari

MELISSANT – Breicafé in de Melishof. Welkom van 13.00 tot 16.00 uur, entree € 1,25. Info: 0187 602822.

Dinsdag 7 maart

MIDDELHARNIS – Eilandelijke GZB zendingsmiddag/avond. Sprekers fam. Van Heijningen en fam. Visscher. Inloop 15.00 uur, start 15.30 uur (duurt tot 19.00 uur). Toegang en broodmaaltijd gratis. Kinderoppas aanwezig. Collecte voor de GZB.

Dinsdag 10 maart

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Lezing door Cor Schenkenberg over het onderwerp '(de gevolgen van) kanker in relatie tot werk'. www.deboeigo.nl.
MIDDELHARNIS - Cursusavond Geestelijke Vorming. Spreker ds. R. Kok. Thema: 'Onder Gods leiding'. Aanvang 19.45 uur. Verenigingsgebouw De Hoeksteen aan de Ring. Kosten € 4,-.

Zaterdag 21 maart

MIDDELHARNIS – Integrale uitvoering Matthäus Passion van J.S. Bach, in samenwerking met Orion Barok Orkest door Christelijk Kamerkoor Fiori Musicali, o.l.v. Sietse van Wijgerden.

Dinsdag 24 maart

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Deze middag: Creatieve activiteit onder leiding van Dineke van Katwijk. www.deboeigo.nl.

Zaterdag 28 maart

MAASSLUIS – Grote Kerk, Kerkplein 2. Aanvang 19.00 uur. De Matthaüs Passion uitgevoerd door Vocaal Ensemble Magnificat uit Middelharnis. Kaartverkoop via www.cantodilode.nl.

Dinsdag 14 april

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Lezing door Tessa Fase over wat huidtherapie kan betekenen na de behandeling van kanker. Deze lezing start om 14.15 uur. Als het weer het toelaat wil men met degenen die dit leuk vinden vooraf een wandeling maken. www.deboeigo.nl.

Zaterdag 18 april

OUDDORP – Oasefair ten bate van diaconaal gastenhuis de Oase. Kwekerij Klepper, Oudelandseweg 27.

Zaterdag 25 april

MIDDELHARNIS – Hervormde Kerk Middelharnis. Aanvang 20.00 uur. Uitvoering van het Dixit Dominus van G. Händel en de Missa in F. van G. Platti door het Oratoriumkoor Zuid-West Nederland m.m.v. diverse solisten. Onder leiding van Bas van Houte.

Dinsdag 28 april

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Deze middag: Ontspanningsoefeningen met o.a. klankschalen, o.l.v. Franc Jansen. www.deboeigo.nl.

Dinsdag 12 mei

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Deze middag: High Tea aangeboden en verzorgd door Erica Groenendijk van De Snoeperij in Dirksland i.v.m. haar 5-jarig bestaan. www.deboeigo.nl.

Dinsdag 26 mei

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Deze middag: Lezing door (colon- en wondverpleegkundigen) Jacomien Tanis en Marieke Poldermans over diverse zaken die te maken hebben met (darm-)kanker. www.deboeigo.nl.

PassiefBouwen Award gaat naar Middelharnis:
Woongoed GO geeft landelijk de toon aan voor bouwen in de toekomst

Ter gelegenheid van het winnen van de PassiefBouwen Award werd vorige week bij Woongoed GO een feesttaart aangesneden. Dit in aanwezigheid van (v.l.n.r.) Peter Gestel van aannemer Kroon & De Koning, Simon van Nieuwaal van Woongoed GO, adviseur Jaap Dijkgraaf van Ingenieursbureau DWA en architect Matthijs Klooster van Schaap en Sturm Architecten.

MIDDELHARNIS – Een prestatie van formaat is het die Woongoed GO landelijk heeft neergezet. De woningcorporatie behoorde al tot de vijf genomineerden voor de PassiefBouwen Award 2014, die op 12 februari jl. uitgereikt zou worden tijdens de Week van de Bouw in de Utrechtse Jaarbeurs. Maar toen de uitslag bekend werd gemaakt bleek Woongoed zelfs winnaar te zijn, in de categorie Woningen. Dit met zes woningen die vorig jaar in opdracht van Woongoed werden gerealiseerd in het CPO bouwproject Molenplein te Middelharnis. De Middelharnisse corporatie heeft hiermee een landelijk toonaangevend voorbeeld gegeven van Passief Bouwen, ter navolging in de branche. Een trotse Simon van Nieuwaal mocht, als directeur-bestuurder van Woongoed GO, de PassiefBouwen Award in ontvangst nemen uit handen van juryvoorzitter Chris Zijdeveld.

Tekst en foto: Hans Villerius

Tijdens een feestelijke gelegenheid op het kantoor van Woongoed GO, vorige week woensdag 18 februari, keken de betrokken bouwpartners terug op het prijswinnende project. Het CPO-project Molenplein – een initiatief van de voormalige gemeente Middelharnis, waarin 28 woningen voor jonge starters werden gebouwd – was voor hen sowieso een feest om aan te werken, en maatschappelijk van groot belang, waarbij de bouw van energiezuinige tot energieneutrale woningen geheel in paste. Voor Woongoed GO waren het de eerste passieve woningen die ze realiseerde. Een bouwproject dat geen sinecure was.

Passief bouwen

Een passief gebouw is vanaf de tekentafel al zo ontworpen, en wordt in praktijk ook zo gebouwd, dat het er in de zomer bijna vanzelf koel en in de winter bijna vanzelf warm blijft. Dit kan uitsluitend worden bereikt bij specifieke ontwerpeisen, in combinatie met de juiste constructies en technische systemen. Bijvoorbeeld ligging van het gebouw op het zuiden, met grote ramen aan de zuidkant en kleine aan de noordkant. Hoge isolatiewaarden van dak, muren, vloeren, deuren, kozijnen en glas. Als kiervrij, dus ook tochtvrij, wordt gebouwd. Als 'koude brug' vormende constructies worden voorkomen. Als er een efficiënt verwarmingssysteem wordt aangelegd in combinatie met gebruikmaking van duurzame energiebronnen. En als er een ventilatiesysteem wordt aangelegd met warmteterugwinning, zodat ondanks de isolatie er een goed 'ademend' gebouw is. Als aan genoemde eisen wordt voldaan, ontstaat er een situatie waarin het binnenklimaat van het bouwwerk zomer en winter, als het ware op passieve wijze – vandaar ook de term Passief Bouwen, op eenzelfde peil blijft, uiterst comfortabel aanvoelt en een gezonde leefomgeving vormt.
Een passief gebouwde woning is dus, samenvattend, thermisch comfortabel, heeft een zeer goede kwaliteit binnenlucht en heeft een zeer laag energiegebruik. De energiebesparing kan oplopen tot tachtig procent. Natuurlijk kan daarnaast dusdanig gebruik worden gemaakt van duurzame energie en energiebesparing, dat de woning zelfs energieneutraal wordt.

Samenwerking, vakmanschap en wil

Al vanaf het begin dat Woongoed GO participeerde in bouwproject CPO Molenplein had de corporatie als uitgangspunt dat de in opdracht van haar te bouwen woningen gerealiseerd moesten worden volgens het Passief Bouwen principe. Vanaf de tekentafel werd dit beginsel door alle betrokken bouwpartners uiterst consequent vastgehouden. Dat zijn Schaap en Sturm Architecten te Roosendaal, Ingenieursbureau DWA te Bodegraven als adviseur en bedenker van het energie/klimaatconcept, aannemingsbedrijf Kroon & De Koning te Zwijndrecht en Trecodome te Roosendaal als controleur.
Gebruikmaking van de juiste materialen, technieken en systemen heeft vanaf de voorbereiding tot en met de uitvoering van de bouw centraal gestaan. Nadat de bouw voltooid was werd gecontroleerd of daadwerkelijk aan alle normen en eisen voldaan werd. Ook werden de woningen van binnenuit onder druk gezet om vast te stellen dat er nergens sprake was van kiervorming. Zo heeft intensieve samenwerking, in combinatie met vakmanschap en duidelijke wil om zó te bouwen, ertoe geleid dat dit jaar voor zes van de tien energiezuinige tot energieneutrale woningen die Woongoed GO in het CPO Molenplein project liet bouwen de PassiefBouwen Award naar de eilandelijke woningcorporatie ging. Met daarbij de opmerking in het juryrapport: 'Het is uiterst verheugend dat de wereld van de woningcorporaties aangeeft dat de schandalen die steeds weer aandacht in de media krijgen niet representatief zijn voor deze sector. Er zijn nog steeds corporaties die hun verantwoordelijkheid voor heden en toekomst serieus nemen en hiervan goede vertegenwoordigers zijn.'

Voorlichten en evalueren

Voordat de bewoners hun nieuwe passieve woning betrokken, werden zij uitvoerig voorgelicht hoe een dergelijke woning moet worden bewoond. Dat is niet alleen nodig om te leren omgaan met de installaties, zodat het maximale resultaat wat betreft energieverbruik kan worden behaald, maar ook om een aangenaam klimaat in de woning mogelijk te maken. Nadat de woningen een aantal maanden waren bewoond, werden de bevindingen van de bewoners op een bijeenkomst met deskundigen nog geëvalueerd. De bewonerservaringen zijn positief en de energiekosten minimaal. In zo'n project snijdt het mes aan meerdere kanten. Afgezien van de maatschappelijke voordelen, is het een mooie manier om de woonlasten, zijnde huur en energiekosten, laag te houden.

Uitdaging van de toekomst

Wat die toekomst betreft zien Woongoed GO en de bouwpartners die in het bouwproject aan het Molenplein met haar hebben samengewerkt de uitdaging, de ambitie én mogelijkheden om met elkaar meer Passieve Bouwprojecten te gaan realiseren, om zowel eilandelijk als landelijk de toon aan te geven voor hoe er in de toekomst gebouwd moet worden.

In de categorie Overige Gebouwen ging de PassiefBouwen Award naar een nieuwbouw woonzorgcomplex in Vroomshoop met 22 passieve, uiterst energiezuinige zorgappartementen, gerealiseerd in opdracht van Mijande Wonen te Vroomshoop. Het is de eerste zorginstelling in ons land met een dergelijk energiezuinig gebouw.

Van klein kantoor naar een accountants- en adviesorganisatie!

Het team fiscalisten van Valeur.

STELLENDAM - "Wat ooit begon als een klein accountantskantoor - met mij als enige accountant - is nu uitgegroeid tot een moderne maatschap van accountants, fiscalisten en adviseurs. Wij zijn de afgelopen jaar verdubbeld in omzet. Onze klantenkring groeit zowel op het eiland als ook op Voorne-Putten. Door slim automatiseren geven wij snel inzicht in cijfers aan onze klanten. We noemen dat real-time accountancy. Niet meer sturen op output maar sturen op de input en de realisatie. Hierdoor zijn onze klanten dagelijks 'in control' en kunnen wij hen beter adviseren", aldus Martin van der Bok van Valeur Accountants.

In 2014 hebben Hans Klaasse en Leon de Bonte zich aangesloten bij Valeur Accountants, Fiscalisten & Juristen. Verder kwamen er twee accountants bij: Caroline van der Klooster en Marrijn Eerland. Ook Wanda van Leyden kwam de gelederen als fiscaal-jurist versterken. In korte tijd ontstond er een sterk team van deskundigen met een tiental assistenten. "Wij werden opeens een accountants- en adviesorganisatie van enige omvang. Dat gaf in de markt de nodige bekendheid. Valeur als de accountant en adviseur die het verschil maakt! Cijfers zijn nodig, maar het gaat - naar onze mening - om business coaching. Hoe kunnen wij een bijdrage leveren aan de prestatie van de klant?"

Martin van der Bok is bewust gaan samenwerken met Hans Klaasse en Leon de Bonte. "Ik zag kansen in de markt die je als klein kantoor niet altijd kan verzilveren. Binnen een maatschap van professionals gaat dat veel sneller. We hebben behoorlijke investeringen gedaan in IT, kwaliteit en personeel. Het resultaat mag er zijn. We willen er zijn voor kleine en grote klanten. Heel persoonlijk, betrokken en met een hoge mate van deskundigheid. Wij zijn meer dan accountants!"

Het team accountants van Valeur.

Martin van der Bok, Caroline van der Klooster en Marrijn van Eerland zijn als accountants (pro)actief bezig met cijfers. Leon de Bonte en Wanda van der Leyden doen de fiscale advisering. Hans Klaasse is als 'senior advisory partner' verantwoordelijk voor strategie en management advisering. "Nu de resultaten van mijn komst in september 2013 als 'senior' zijn vruchten lijkt af te werpen blik ik met tevredenheid terug. Wij hebben er hard voor gewerkt met elkaar. Ik zal me geleidelijk aan terug trekken. Ik werk nu nog een aantal dagen voor de klanten van Valeur. De organisatie staat en de 'jonge enthousiaste professionals' moeten het nu verder oppakken", aldus Hans Klaasse.

Inspiratiecentrum moet toeristenseizoen verlengen

Vervolg van voorpagina

De Open Dag van het Inspiratiecentrum wordt op de zelfde dag gehouden als die van het jubilerende Port Zélande.

Verlenging seizoen

Wij leggen een accent op het voor- en naseizoen, gaf Kranendonk aan. Toeristen en recreanten langer binden. Het seizoen verlengen. Daarnaast goede contacten en relaties creëren met instellingen en instanties in de directe omgeving van het Inspiratiecentrum: Port Zélande, Watersnoodmuseum Ouwerkerk, A Seal in Stellendam en met onderwijsinstellingen zoals de Hogeschool Zeeland en Rotterdam. Basisscholen op de eilanden Goeree-Overflakkee/Schouwen-Duiveland en mogelijk verder in de regio worden uitgenodigd om kennis op te doen over de geschiedenis van het gebied, de natuur en de cultuur.

Afstemmen

Voorlichting en educatie. Inspiratie en beleving. Dat biedt het Inspiratiecentrum, het landmark op de grens van twee provincies, zei Kranendonk. Met gesprekken aan de keukentafel, met filmbeelden, verhalen, het aquarium en regioproducten wordt in feite een lokale huiskamer gepresenteerd. Via een website wordt ook actueel ingespeeld op attracties en evenementen. Niet alleen in het eigen centrum maar ook in de directe omgeving. Dat geeft invulling aan het breed uitdragen van Hot Spot Brouwersdam. Raadslid Van der Meer (VVD) wilde weten of er nu een goede afstemming, communicatie is met de ondernemers op de Brouwersdam. Hij was destijds geen voorstander van de ontwikkeling van het Inspiratiecentrum omdat goede communicatie toen ontbrak. Kranendonk gaf aan dat die leemte inmiddels positief is ingevuld. Van Alphen( EVV) informeerde welke subsidie uit Europa was verstrekt. Dat is het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling in het kader van Op-Zuid. Andere subsidiebronnen zijn o.a. de stimuleringsregeling Voordelta en Agenda Vrije Tijd (Zuid-Holland) en het Grevelingenschap. Kranendonk noemde ook contacten met de Rabobank.

MIDDELHARNIS - Afgelopen donderdag 19 februari kwam de ambulance op bezoek bij SBO 'de Wegwijzer' te Middelharnis. Dat was voor een 'ongeval'. Er was een kind van de glijbaan gevallen en zijn been was gebroken. Gelukkig was verpleegkundige Gerard Moerkerken met zijn vrouw Carla met de ambulance ter plaatse. Met hulp van de kinderen uit groep A/B werd hun klasgenoot geholpen en op een brancard getild. Natuurlijk wilden alle leerlingen de brancard wel even uitproberen. En natuurlijk moesten ze ook even achter het stuur zitten en de blauwe lampen aandoen. Er werden hartfilmpjes gemaakt, zuurstofgehalte werd gemeten en de juf werd ingepakt met verband, omdat haar hoofd gewond was. Ook de leerlingen van groep C waren van de partij. Zij kregen ook veel te horen en te zien. Een geweldig uur was het op het schoolplein van de Wegwijzer. Het was een mooi slot van het thema 'van top tot teen' en 'beroepen'. De kinderen hebben veel geleerd. De leerlingen van groep A/B en C willen de betrokkenen hartelijk bedanken voor de mogelijkheid dat de ambulance een bezoek aan onze school kwam brengen.

MIDDELHARNIS - Op zaterdagmorgen 14 maart kan er vrijblijvend kennismaken met de Cursus Theologische Vorming Gemeenteleden die gegeven wordt in verenigingsgebouw "De Hoeksteen" aan de Ring 13 te Middelharnis.
Doel van deze cursus is: Kennismaken met de Bijbel als historische bron van het geloof om van daaruit gevormd en toegerust te worden. Zij is bedoeld voor gemeenteleden en andere geïnteresseerden om te komen tot:

  • Verdieping van de kennis van de Bijbel en de daarop gegronde belijdenis.
  • Verwerking van persoonlijke geloofsvragen.
  • Kennis te dragen van de geschiedenis van kerk en zending.
  • Bezinning en doordenking van de vragen die in deze tijd op ons afkomen, op dogmatisch en ethisch gebied.
  • Toerusting voor het vervullen van allerlei taken in de gemeente.

Het is een driejarige cursus, die op zaterdagmorgen om de 14 dagen wordt gegeven, waarin de vakken, Oude Testament, Nieuwe Testament, Dogmatiek, Ethiek, Kerkgeschiedenis, Oecumenica en Praktische Theologie door verschillende docenten worden behandeld. Deze cursus is volgens de leiding "verrijkend en leerzaam. Een cursus die de blik verbreedt en de onderlinge banden versterkt".

De cursus is laagdrempelig. Een specifieke vooropleiding wordt niet gevraagd. Op de open dag kunt u de sfeer proeven en een morgen vrijblijvend kennis maken met de lessen door mee te doen met de huidige cursisten.

De docenten ds. T.W. van Bennekom, ds. P. van der Kraan, en ds. A.L. Molenaar, zullen u op 14 maart van harte welkom heten. Zij verwachten u om 9.30 uur. De koffie/thee staat klaar. Rond de klok van 12.30 uur worden de lessen beëindigd. Naast genoemde docenten zijn ook aan deze cursus verbonden ds. T.W.H. van der Heijden, ds. F. Hoek, ds. M.A. Post en J.Th. Pronk

De nieuwe cursus vangt begin september 2015 weer aan. Voor actuele informatie kunt u ook onze website: www.cursustvgmiddelharnis.nl raadplegen. Verder kunt u inlichtingen verkrijgen bij de cursusleider ds. T.W. van Bennekom te Goes, tel. 0113-851410 of via e-mail: info@cursustvgmiddelharnis.nl.

Rectificatie

In het artikel over de Stolpersteine in onze editie van afgelopen vrijdag is een fout geslopen. Vermeld werd dat voor het adres Zandpad 56 ook een gedenksteen werd gelegd voor Deborah Rood, maar dat is onjuist. Deborah werd niet weggevoerd maar lag in het ziekenhuis, wat haar redding is geweest. In 1995 overleed ze te Bussum in de leeftijd van 100 jaar, zo werd ons meegedeeld.

Activiteitenagenda 55+krant

27 maart verschijnt de Voorjaarseditie van de 55+krant. Deze krant, die door de Stichting Zijn in samenwerking met Eilanden-Nieuws wordt uitgegeven, verschijnt twee keer per jaar. In het voor- en najaar. Dit zijn 'bewaarexemplaren' waarin ook plaats is ingeruimd voor een activiteitenagenda voor de doelgroep (55+). Organisaties of verenigingen die activiteiten (t/m oktober 2015) organiseren, kunnen deze aanleveren via redactie@eilandennieuws.nl, onder vermelding van 'activiteitenagenda 55+krant'. De uiterste inzenddatum is 18 maart. Het gaat hierbij niet om persberichten, maar alleen om kort de activiteiten te noemen.

Actiedag Den Bommel

DEN BOMMEL - De eerste actiedag op 22 januari was een geslaagde dag. Er zijn veel eerste contacten gelegd.

Een aantal mensen met een "hulp-vraag" zijn gekoppeld aan vrijwilligers die zich hadden aangemeld. Op dinsdag 10 maart staat weer een nieuwe dag gepland om elkaar een dienst te gaan bewijzen. Inloop met koffie is vanaf 10 uur in 'Bij de Bron'. "Het voorjaar komt er weer aan. Zoekt u iemand die helpt met een grote schoonmaak? Zou u er graag een dagje op uit willen, maar heeft u geen vervoer of juist iemand die met u op pad wil gaan? Groeit in u tuin het onkruid harder dan de plantjes? Bel ons, zodat we u van dienst kunnen zijn", aldus de organisatoren. Meer info en opgeven kan via Jaap-Jan Ras 0615 423 934 / Ariëtte Hage 0187 - 494911

Kernactiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

Krentenbroodactie Watersnood

Onlangs werd een krentenbroodactie gehouden voor de stichting Stéphanos. De organisatie zegt verrast te zijn door de vele bestellingen in Stellendam en Ouddorp. Uit Goedereede waren er maar weinig bestellingen. Donderdag 26 februari kan men het bestelde krentenbrood afhalen. Voor Ouddorp bij fam. Melissant (Kelderweg 6, van 18.00 tot 20.30 uur), voor Goedereede in de Levensbronkerk (van 16.00 tot 17.00 uur) en voor Stellendam bij Claudia Grinwis (Kerkhoflaan 16, van 16.00 tot 17.30 uur).

CDA organiseert keukentafelgesprek

In het kader van de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 18 maart a.s. organiseert het CDA afdeling Goeree-Overflakkee op woensdagavond 4 maart a.s. een keukentafelgesprek met geïnteresseerden om te horen wat er bij hen leeft. Het CDA wil vooral graag met jongeren het gesprek aangaan. De inbreng van deze avond zal het CDA benutten na de verkiezingsperiode wanneer er door de gekozen politici concreet aan de slag gegaan wordt met relevante thema's. Het gesprek zal geleid worden door Paul Rijken, kandidaat namens het CDA voor de Provinciale Staten. De avond bestaat uit twee rondes van één uur en start om 19.00 uur. Ronde twee start om 20.00 uur. Mocht u aanwezig willen zijn bij één van deze twee gesprekken, dan kunt u zich aanmelden via een mail aan Jan Boeter: info@janboeter.nl.

ACHTHUIZEN

Breicafé 1R&1AR

Op maandagavond 2 maart is het Breicafé 1R&1AR (1 Recht en 1 Averecht) weer geopend in Achthuizen. Deze avond zal elke eerste maandagavond van de maand plaatsvinden in 't Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen. Vanaf 19.30 tot 22.00 uur is ieder welkom die gezamenlijk wil komen breien of haken. Onder het genot van een kopje koffie of thee gaat men elkaar helpen, ideeën uitwisselen en ervaringen delen voor zowel beginners als ervaren handwerk professionals. Iedereen graag eigen materiaal meenemen (wol/naalden, etc.), want dat is niet voorradig. De kosten voor deze avond zijn € 1,50 (koffie en thee inbegrepen). Voor informatie kunt bellen met Jannie Ringeling, tel. 06 20106468.

DIRKSLAND

Bingo in de Victoriahal

Donderdag 26 februari is er weer een bingo bij SVIK in de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Er worden tien ronden gespeeld, waaronder twee superronden.

Spullen gevraagd voor rommelmarkt

Voor de maandelijks te houden rommelmarkt ten behoeve van het derde wereldwerk van Sichting Verenigd In Kracht is men op zoek naar 'opruimspulletjes'. Wie iets op te ruimen heeft kan bellen naar 0187 601850.

Inloopparty De Schutse

Op dinsdag 3 maart organiseert werkgroep 'De Schutse' regio Goeree-Overflakkee een inloopparty ten bate van de gehandicaptenzorg. Standhouders zijn Jansen Beenmode (sokken, kniekousen, panty's), www.kleding-voor-kinderen.nl (kinderkleding), My Mode (dameskleding) en Twinkle Bijoux (lederwaren, shawls, sieraden). Tussen 13.30 en 16.30 uur is men van harte welkom in de werkplaats van aannemingsbedrijf Verburg, Onwaardsedijk 2.

HERKINGEN

Scharrelloodsje open

Op zaterdagmorgen 28 februari is het Scharrelloodsje weer geopend, van 9.30 tot 12.00 uur. Elke laatste zaterdagmorgen van de maand kan men er terecht voor allerhande tweedehands spulletjes: potten, pannen, servies, boeken, kinderspeelgoed, lampen, enz. De opbrengst van het Scharrelloodsje komt geheel ten goede aan de instandhouding van de Hervormde kerk in Herkingen.

Oostenrijkse sferen

Op zaterdag 14 maart is er in Ons Huis een Oostenrijkse middag/avond voor volwassenen. Aanvang 15.30 uur. Naast de koffie of thee met apfelstrudel met slagroom is er ook 'muzikale gezelligheid' m.m.v. De Grevelinger Musikanten. Aansluitend hieraan is er een maaltijd bestaande uit drie gangen. De prijs is € 15,- per persoon. Heeft u een dieet maar wilt u toch van de gezelligheid genieten, laat het dan de organisatie weten, dan wordt daar rekening mee gehouden. Opgeven kan bij kan bij Yvonne Mol, tel. 0187 669348 of 06 23187838, mail info@onshuisherkingen.nl (reserveren is noodzakelijk). Verdere info ook op www.onshuisherkingen.nl.

MIDDELHARNIS

Ds. T. Hop spreekt over oude muziek

Ds. T. Hop uit Hillegom zal op maandag 2 maart in de Emmaüskerk aan de Kon. Julianaweg te Middelharnis gezang laten horen uit de liturgie van de Oosters-orthodoxe en Byzantijnse kerk. Veel muziekfragmenten zal hij toelichten en ten gehore brengen. Eerder al, in 2013, was ds. Hop een avond te gast in de Emmaüskerk. Tijdens deze avond kunt u ook verzamel cd's kopen met deze prachtige muziek. De avond begint om 20.00 uur, de toegang is vrij.

Spullen voor Jaarmarkt

Zaterdag 28 februari is er weer gelegenheid om goede spullen voor de Jaarmarkt van de Hervormde gemeente Middelharnis in te leveren bij De Hoeksteen aan de Ring te Middelharnis. Van 10.00 tot 11.00 uur staan medewerkers voor u klaar om de spullen in ontvangst te nemen. Het gaat om spullen van goede kwaliteit die verkoopbaar zijn. Dit jaar zullen geen cassettes, video banden, kussens en kleden ingenomen worden.

Open avond bedrijvenkring

Donderdagavond 26 februari zijn ondernemers van de voormalige gemeente Oostflakkee van harte welkom op de open avond van de Bedrijvenkring. Er is alle gelegenheid om elkaar te ontmoeten en kennis te delen. Vanaf 20.00 is men welkom bij Paviljoen Sluishaven, Mariadijk 2. Meer info: roelof@adviseringplus.nl of bel 06 19010880.

Workshop 'onderhandelen'

Donderdag 26 februari aanstaande zal in het Paviljoen Sluishaven een Workshop 'onderhandelen' plaatsvinden. De workshop is gebaseerd op communicatietechnieken, afstemmen en tot een overeenkomst te komen. De workshop wordt gegeven door Harry J.P. Scheermeijer van MMC Capelle a/d IJssel. Na de workshop en een korte pauze gaat Roelof Veldhuizen van Advisering Plus verder op dit onderwerp. De workshop start om 14.00 uur in paviljoen Sluishaven, Mariadijk 2 in Ooltgensplaat. De kosten voor deze workshop bedragen € 40. Aanmelden via Harry@mmcenter.nl of via 06 19010880 of 06 53928923.

OUDDORP

Psalmzangavond met tegenstem

Na het succes van de eerste Psalmzangavond met tegenstem met mannen van Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland in de Eben-Haëzerkerk van Ouddorp in november vorig jaar wil men op zaterdag 25 april opnieuw een Psalmzangavond organiseren. Dit met een samengestelde tegenstemgroep uit de regio Goeree-Overflakkee. Er zullen vier oefenavonden gehouden worden om de bovenstem of tegenstem in te studeren. Deze avonden zijn op de dinsdagen 10 en 24 maart en 7 en 21 april in het schoolgebouw "Koningin Beatrix", Margrietweg 6 te Ouddorp, van 20.00 tot 22.00 uur met tussentijds een koffiepauze. Onder leiding van dirigent Dinant Struik en organist Willem den Boer zullen de psalmen ingestudeerd en uitgevoerd worden. Kosten zijn € 10,00 voor de vier avonden, inclusief bladmuziek en koffie. Op deze oefenavonden zijn mannen vanaf 16 jaar van harte welkom. De Psalmzangavond op 25 april is uiteraard voor iedereen toegankelijk. Ds. De Greef hoopt deze avond een korte meditatie te houden. De collecte is bestemd voor hospice Calando te Dirksland. Voor opgave, vragen of informatie kunt u contact opnemen met Wim Westhoeve, 0187 683904 of w.westhoeve@kliksafe.nl.

OUDE-TONGE

Bingo Zonnebloem

De Zonnebloem houdt op woensdag 4 maart een bingo in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De middag begint om 14.00 uur. De kosten zijn € 3,50 voor 4 rondes.

Bingo ANBO

Vrijdag 27 februari verzorgt de ANBO een grote bingo: 9 rondes voor € 6.50 + nog een extra ronde. Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur. De locatie is Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Opfrissen van 't Trefpunt

Op zaterdag 21 maart gaat men weer klussen in 't Trefpunt. De entree wordt opgeleukt met nieuwe gordijnen en raamdecoratie. Ook worden de voordeur en de kleine zaal geverfd. Met een sopje zal men ook de keuken en het toneel oppimpen. Locatie: Oranjelaan 14, Stad aan 't Haringvliet. Tijd: 10.00 tot 13.30 uur. Een aantal CDA leden van Goeree Overflakkee zullen de vrijwilligers van 't Trefpunt ondersteunen op deze dag. Echter..., mensen die handig zijn met hamer en schroeven, kwasten, schuurpapier en emmertje sop zijn eveneens van harte welkom. Voor lunch, koffie en thee wordt gezorgd. Aanmelden kan door even binnen te lopen bij 't Trefpunt of te mailen naar secretariaat.trefpunt@upcmail.nl.

Vrijwilligers gevraagd door Stichting ZIJN

'Doet u graag iets voor een ander? Wij zijn op zoek naar mensen die ons enthousiaste team van vrijwilligers willen versterken. Eén uurtje per veertien dagen kan al heel veel goeds doen', zo laat Stichting ZIJN weten. Stichting ZIJN is een welzijnsorganisatie die o.a. het welzijnsadvies voor kwetsbare mensen en mantelzorgers op Goeree Overflakkee verzorgt. Mantelzorgers hebben soms even tijd voor zichzelf nodig om nieuwe energie op te kunnen bouwen. Daarom is Stichting ZIJN regelmatig op zoek naar vrijwilligers die de mantelzorgers willen ondersteunen. U kunt er zich opgeven als vrijwilliger. Bij de match wordt altijd gekeken naar uw persoonlijke interesses en mogelijkheden. Op maat. Stichting ZIJN, Bernhardstraat 35, 3255 BB Oude Tonge, tel. 0187 641344, email: m.walter@zijngo.nl.

Regio Dirksland (adviseur welzijn Mariëtte Walter):

- Rijden met scootmobiel. Een vrijwilliger die wil fietsen samen met een dove man van middelbare leeftijd, voor de gezelligheid en evt. ergens koffie drinken.
- Vervoer. Voor een ouderen zoeken wij mensen die eens een ritje willen maken als het nodig is in Melissant, Dirksland.
- Begeleiding en vervoer. Begeleiding en vervoer naar het ziekenhuis met een man met lichamelijke beperkingen.

Regio Middelharnis (adviseur welzijn Carla Vermeulen):

- Boodschappen doen. Er wordt een vrijwilliger gezocht die samen met een licht dementerende dame een boodschapje wil doen, liefst met een auto. Het gaat om het uitje, haar routine. De boodschappen die ze nodig heeft worden bezorgd. Het is op dinsdagmiddag en ze woont in Sommelsdijk.
- Gezelschap. Voor een oude dame wordt een vrijwilliger gezocht die haar een keer meeneemt in de auto, zodat ze er even uit is. Bijvoorbeeld naar de kinderboerderij of de HEMA om en bakje te doen. Ze is gek op dieren maar komt nauwelijks meer haar huis uit.
- Hulp op de computer. Voor een mantelzorger, een oudere heer, wordt bij hem thuis een vrijwilliger gezocht die wat hulp bij het omgaan met de computer kan geven, zodat hij wat op kan zoeken op internet of een mail kan sturen.
- Vissen. Ter ontlasting van een mantelzorger wordt iemand gezocht die met haar man, die moeilijk loopt, een keer kan gaan vissen.
- Winkelen of rijden. Voor een (eigenwijze) dementerende dame van 82 jaar uit Sommelsdijk wordt op een vaste middag in de week een vrijwilliger gezocht om haar een beetje te activeren: rijden of winkelen.
- Vrijwilligers voor het Wijkcentrum. Voor het Wijkcentrum is men op zoek naar vrijwilligers voor de bingo's, de kaarttoernooien en gastheren en -vrouwen voor de activiteiten

Regio Oostflakkee (adviseur welzijn Mariëtte Walter):

- Maatje/ buddy. Voor een vrouw uit Oude-Tonge, die beperkt is door haar ziekte, wordt iemand gezocht (graag een vrouw van middelbare leeftijd) om samen met de scootmobiel te rijden of voor de gezelligheid en samen leuke dingen te doen.
- Praktische hulp in Ooltgensplaat bij een oudere dame: boodschapje doen, enz.

Regio Ouddorp/Goedereede (adviseur welzijn Mariëtte Walter):

- Wandelen met een oudere man in Ouddorp. Hij loopt met een rollator. Hij heeft begeleiding nodig om de weg te wijzen en voor gezelschap.
- Wandelen met een rolstoel. In Ouddorp af en toe met een (zwaarlijvige) vrouw in een rolstoel gaan wandelen, als het lekker weer is.
- Hond laten rennen op het strand. Begeleiden van een alleenstaande vrouw van middelbare leeftijd die slechtziend is. Zij wil haar hond laten rennen op het strand maar kan dit niet alleen. Hiervoor wordt iemand gezocht met begrip voor deze situatie, liefst een vrouw.
- Boodschappen doen. Voor ouderen die door omstandigheden zelf (even) niet hun boodschappen kunnen halen.

Eilandbreed

- Sociaal contact. Voor de gezelligheid of om de mantelzorger te ondersteunen, een praatje maken, bakje koffie drinken.
- Computer ondersteuning. Om ouderen een handje op weg te helpen bij werken met de computer.
- Begeleiding vervoer voor kwetsbare mensen voor vervoer naar bijv. ziekenhuis, ziekenhuisbezoek en/of begeleiding in het ziekenhuis.
- Voor de gezelligheid. Voor diverse oudere mensen worden vrijwilligers gezocht die hen af en toe een bezoekje willen brengen, gewoon voor de gezelligheid.
- Administratieve ondersteuning bieden bij ouderen of mensen die er moeite mee hebben of door omstandigheden het (tijdelijk) niet kunnen.

GO-College legt brug tussen theorie en praktijk
Techniekopleidingen binnen handbereik

Directeur-bestuurder GO-College, Jan de Jong (rechts), in gesprek met Rein Osinga, voorzitter VVD-fractie in de gemeenteraad. Foto: Wim van Vossen Fotografie

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hij moest de stap maken naar een private mbo-techniek opleiding op het eiland wilde hij zijn grote passie en betrokkenheid niet verliezen: Jan de Jong (53), geboren in Ouddorp en wonend in Dirksland. Tientallen jaren was hij als docent bouwkunde verbonden aan "de Tech" in Middelharnis. Daarna bij een ROC in Rotterdam. De drive voor zijn ingrijpende besluit kwam voort uit onvrede. Uit frustratie met het regulier onderwijs. Het moest persoonlijker. In 2012 startte hij het GO-College mbo techniek. Nu gehuisvest aan Boezemweg 13s in de kern Oude-Tonge.

Door Jaap Ruizeveld

Jan de Jong zag tijdens zijn onderwijsloopbaan een groeiend tekort ontstaan aan technici. Zonder dat er een mogelijkheid was om op de 'eilanden' een technische mbo-opleiding te kunnen volgen. Hij oriënteerde zich bij bedrijven en vond in eerste instantie drie leerbedrijven, tbp Electronics bv in Dirksland, Aquality in Stellendam en Van Rennes Elektrotechniek, aan zijn zijde om GO-College, mbo opleiding techniek te kunnen starten. Onze krant besteedde aan dit feit destijds aandacht. Genoemde bedrijven vonden ook dat de basiskennis van leerlingen in het middelbaar beroepsonderwijs niet aansloot op de praktijk en constateerden dat in het bedrijfsleven de leerfase verdween.

Overbruggen

GO-College wil de kennis- en cultuurkloof tussen het beroepenveld en het middelbaar beroepsonderwijs in de sector techniek overbruggen. Anders gezegd, de opleiding legt de brug tussen theorie en praktijk. Daar staat GO-College voor, geeft De Jong aan. Het bieden van een opleiding waar de leerling centraal staat. Dus waar hij of zij beslist geen nummer is, zoals toch vaak bij ROC-vestigingen buiten het eilandengebied het geval is. Een vakopleiding gericht op jongeren op 'de eilanden'.
Jan de Jong is directeur-bestuurder van het GO-College. Het is een stichting met een Raad van Toezicht. GO- College staat voor (GO = er voor gaan, goed onderwijs, gericht opleiden en Goeree-Overflakkee). Op dit moment zijn er 11 leerlingen en 7 leerbedrijven.

Eilandmarketing

"Wij hebben op de eilanden (Goeree-Overflakkee/Hoekse Waard/Schouwen-Duiveland en Voorne-Putten) een fantastisch arsenaal aan technische bedrijven die unieke producten maken. Dat is echt onderbelicht. Een item dat bij eilandmarketing immers concreet kan worden ingezet", zegt De Jong. Hij scherpt daarom zijn aanpak en visie van het GO-College nog eens aan. "Juist om ervoor te zorgen dat ook in de toekomst bedrijven over gekwalificeerd en goed personeel kunnen beschikken met vaardigheden die direct aansluiten bij en afgestemd zijn op hetgeen onze bedrijven nodig hebben. Dan vul je de slogan in van "Kennis maak je met elkaar". Je krijgt toekomstgerichte medewerkers die beschikken over actuele kennis.

Invloed

Bedrijven hebben door nauwe samenwerking zelf invloed op het leerproces van hun medewerker, vervolgt de directeur. "Zij kunnen binnen de kaders van het kwalificatiedocument dit afstemmen op hun bedrijfsproces. En dat proces is leidend bij het onderwijsleerproces. Vanuit de vraagkant van het bedrijfsleven spelen wij in op het versterken en ondersteunen van innovatieve ontwikkelingen". De Jong straalt trots uit en is nauwelijks te stuiten in zijn toelichting. Belangrijk is ook dat leerlingen geen grote reisafstanden behoeven af te leggen om op het eiland de opleiding te kunnen volgen. Oude-Tonge heeft goede openbaar vervoersverbindingen. Techniekopleidingen binnen handbereik, noemt de directeur het. "Waar wij in het landelijk opleidingsveld last van hebben is dat er te veel veranderingen - en ook nog te snel - worden aangebracht. Terwijl je je moet richten op de doelgroep waarvoor je opleidt. Een match bereiken, dat is de winstfactor".

Ambassadeurs

"Onze leerbedrijven zijn onze ambassadeurs", zegt De Jong. Hij stelt zich, samen met meerdere eilandbedrijven die zich inmiddels als ondersteuner van GO-College hebben gemeld, kwetsbaar op. Voor signalen en/of kritiek staat hij open. "Alleen door tegenwind gaat de vlieger omhoog", geeft hij aan. Onder andere met het organiseren van een "Dag van de Techniek" wil GO-College samen met bedrijven laten zien hoe het opleidingsproces in de praktijk werkt. Leerlingen naar een hoger niveau brengen. Hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten.

Rein Osinga, VVD-fractieleider in de gemeenteraad, is een pleitbezorger voor de activiteiten van het GO-College mbo-techniek. Vanuit zijn jarenlange functies als voorzitter van bedrijven Agro Barendrecht en bij Edudelta aldaar, onderschrijft hij de opleiding op het eiland. Naast alle genoemde pluspunten voegt hij er nog één aan toe. "Als je bedrijfsgericht bent opgeleid is de kans groot dat je - met je arbeidsplaats - voor het eiland behouden blijft".

(Meer info: GO-college, Boezemweg 13s, Oude-Tonge, tel. 0187 750834, e-mail info@gocollege.nl.)

Renovatie grafstenen historische begraafplaats

OUDE-TONGE - Recent is de renovatie begonnen van de grafstenen op de historische begraafplaats aan de Emmastraat in Oude-Tonge. Steenhouwersbedrijf BamBam uit Leiden zal in opdracht van de Stichting tot Behoud Begraafplaats Emmastraat de gescheurde en verzakte stenen gaan repareren. Het renovatieproject is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Welzijnsfonds Oostflakkee.

Maak kans op een buitenlandse stedentrip bij uw Echte Bakker

OUDDORP - Bij Echte Bakker Akershoek maakt u de komende weken kans op een stedentrip of een originele gepersonaliseerde koffer bij aankoop van een GildeKorn brood. GildeKorn is een van hun succesproducten; een donker brood met een lekkere volle nootachtige smaak. GildeKorn is de trots van het Gilde dat volgens een geheim recept gemaakt wordt en daarom alleen verkrijgbaar is bij Echte Bakkers.

De actie is heel eenvoudig. Bij aankoop van een GildeKorn ontvangt u een kaartje met een actiecode. Deze code vult u in op de website www.opreismetgildekorn.nl. Uw deelname wordt geregistreerd en u maakt kans op één van de zes buitenlandse stedentrips of één van de 25 luxe gepersonaliseerde trolleykoffers. De winnaars worden bekend gemaakt in de week van 23 maart.
Dat is twee vliegen in een klap. Naast de kans op deze fantastische prijzen geniet u ook nog eens volop van een heerlijk kwaliteitsbrood van Akershoek, De Echte Bakker. U mag zo vaak meedoen als u wilt, dus wacht niet te lang en haal een lekker Gildekorn.

Veertiende Genealogische Dag Goeree-Overflakkee: spreekuur, workshop, lezing, hulp en ontmoeting

De studiezaal van het streekarchief.

MIDDELHARNIS – Iedereen die zich interesseert voor genealogie en regionale geschiedenis doet er goed aan de Genealogische Dag Goeree-Overflakkee in zijn agenda te zetten. De dag is op zaterdag 7 maart en de plaats van handeling is het Streekarchief Goeree-Overflakkee in Middelharnis.

Door Kees van Rixoort

Stichting Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee organiseert de Genealogische Dag samen met het streekarchief. Het is alweer de veertiende editie. De eerste was in 2002 in Dirksland, ter gelegenheid van tienjarig bestaan van het Genealogisch Centrum. Tijdens de dag staat het genealogisch onderzoek centraal. Het doel is het stimuleren daarvan én promotie van het Genealogisch Centrum en het streekarchief.
Wat is er allemaal te doen tijdens de veertiende Genealogische Dag Goeree-Overflakkee? Bezoekers – donateurs van het Genealogisch Centrum en andere stamboomvorsers – kunnen elkaar ontmoeten, gegevens uitwisselen en de collecties raadplegen van het streekarchief en het Genealogisch Centrum. Het gaat onder meer om doop-, trouw- en begraafboeken, de burgerlijke stand, familiedrukwerk (geboortekaartjes, trouwkaarten, rouwbrieven) en familieadvertenties uit de eilandelijke kranten. Medewerkers van het streekarchief en het Genealogisch Centrum zijn aanwezig om zo nodig tekst en uitleg te geven.
In de ochtend houden Eva Lassing van het Genealogisch Centrum en Jan Both van het streekarchief spreekuur. Dat is een nieuw onderdeel van de Genealogische Dag. Bezoekers die moeite hebben oude stukken – zoals koopakten, testamenten en boedelinventarissen – te lezen, krijgen hier hulp. Ze kunnen scans van deze stukken eventueel vooraf mailen naar info@genealogieflakkee.nl, zodat er alvast een blik op geworpen kan worden.

Stamboomonderzoek

Op het programma staat voorts een workshop over stamboomonderzoek via internet. Veelal zien beginnende genealogische onderzoekers door de bomen het bos niet meer op het wereldwijde web. Cor Hameeteman van het Genealogisch Centrum geeft tijdens de workshop aan hoe dat te voorkomen is en waar de genealogische gegevens te vinden zijn. Wie wil meedoen aan de workshop dient zich op te geven via info@genealogieflakkee.nl. Er is een beperkt aantal plaatsen. De workshop begint om 10.30 uur.
's Middags, om 13.30 uur, geeft Wim Visser uit Sommelsdijk een boeiende lezing over hoe de dorpen in het verleden werden bestuurd. Machthebbers als de baljuw, de schout en de schepenen komen daar onder andere bij aan de orde. Visser is econoom en historicus en gepromoveerd op de geschiedenis van de classis Brielle. Voor deze lezing hoeft men zich niet op te geven.
Tijdens de Genealogische Dag is er ook een informatiestand van het Zeeuws Genealogisch Centrum. De veertiende Genealogische Dag op 7 maart duurt van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis.

Donateurs

Donateurs ontvangen vier keer per jaar het tijdschrift van het Genealogisch Centrum: Het Feyne Kwartier. Zij hebben ook toegang tot het niet-openbare gedeelte van de website – www.genealogieflakkee.nl – om de digitale collectie rouwbrieven en de oude nummers van Het Feyne Kwartier te raadplegen.

Oproep familiedrukwerk

Men kan familiedrukwerk ter beschikking stellen aan het Genealogisch Centrum, of even uitlenen om er een kopie van te laten maken. Men kan daarvoor op werkdagen terecht bij het streekarchief in Middelharnis. Inleveren op de Genealogische Dag is uiteraard ook mogelijk.

Turnkampioenschappen Oostflakkee

OUDE-TONGE - OKK heeft op woensdag 18 februari de Oostflakkeese Turnkampioenschappen georganiseerd. Bijna 90 jonge turners en turnsters hebben hun kunnen laten zien op verschillende onderdelen.

De jongens en meiden kwamen van de turnvereniging DOS uit Ooltgensplaat, ONA uit Den Bommel en OKK uit Oude-Tonge. Onder andere de balk, de vloeroefening, de rekstok en de minitrampoline kwamen aan bod. Onder grote belangstelling van het toegestroomde publiek verliep de wedstrijd in gemoedelijke sfeer. De uitslag van de wedstrijd is als volgt.

Recreanten tot 6 jaar 1. Tylin Middelbos 2. Maite van Hooff 3. Fem Kats.

Recreanten jongens 1.Quinn Glad 2. Mees van Haastert 3.Semm Looyschelder.

Recreanten meisjes 1. Floor Dekkers 2. Floor Fabert Recreanten 6 jaar 1. Femke Lugtenburg 2. Shannon Arensman 3. Delilah Kievit.

Recreanten 7 jaar 1. Eline Lambert 2. Luna Legierse 3. Jeslijn Huibrechts.

Recreanten 8 jaar 1. Joni Nobels 2. Anna Dullemond 3. Aedin Kroos.

Recreanten 9 en 10 jaar 1. Binta Camara 2. Naomi Kievit 3. Mirte van Huizen.

Recreanten 11 en 12 jaar 1. Ilse Maliepaard 2. Mandy Pollemans 3. Tess Kuiper.

Selectie instap D3 1. Iris van Noord. Selectie instap D2 1. Puck Zwackhalen 2. Merel van Bekkum 3. Kim de Bonte.

Selectie instap D1 1. Lincy Duim. Selectie Pupil 1 D4 1. Sara Gloudemans.

Selectie pupil 1 D3 1. Bo van Ree 2. Marleen van Boven 3. Marit Okker.

Selectie pupil 2 D3 1. Annelijn Buth 2. Demi Terhoeve 3. Babette van der Wolf.

Selectie jeugd 1 D3 1. Lynn van de Tonnekreek 2. Evelien de Bonte 3.Isa van Rossum. Selectie keuze 1. Merel Warmerdam 2. Corinde Warmerdam 3. Amber van Ingen.

Alle complete uitslagen en foto's van de wedstrijd kunt u vinden op de website van OKK: www.ok-sport.nl.

Entrez krijgt make-over

MIDDELHARNIS - Lunchroom en cadeauwinkel Entrez van de Gemiva-SVG Groep aan de Eendrachtstraat in Middelharnis krijgt een make-over. Van 2 t/m 12 maart is Entrez daarom gesloten. Wethouder G. de Jong van Middelharnis verricht op donderdag 12 maart om 14.30 uur de officiële heropening. "Entrez bestaat inmiddels 20 jaar en we zijn toen aan een opknapbeurt", vertelt Rianne Terlouw, locatiemanager van Entrez. "In de afgelopen jaren hebben we ons bestaansrecht bewezen. We zijn niet alleen een lunchroom annex cadeauwinkel, maar tegelijkertijd een werkplek voor mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, die willen participeren in de samenleving. In Entrez kan dat heel goed. We hebben een werkwijze dat ook onze medewerkers heel zelfstandig kunnen werken en daardoor hun werkplek als een echte baan ervaren. Dat was ooit de opzet van Entrez en daarin zijn wij geslaagd. We merken dat we kunnen rekenen op een grote vaste klantenkring en in de zomer op veel toeristen. De folder over Entrez is daarom ook in het Engels en Duits vertaald. En natuurlijk in het Flakkees, want wij koesteren onze vaste lokale klanten. Zeker voor die vaste klanten is het belangrijk dat je de zaak af en toe een opfrisbeurt geeft. Ik wil niet alles verklappen, maar er komt een nieuwe boekenhoek, want de verkoop van gebruikte boeken loopt erg goed. Verder komen er nieuwe meubels en wordt alles geschilderd in eigentijdse kleuren".

Ontwikkeling projecten Ouddorp-Bad en deelgebieden staat in startblokken

Wethouder Frans Tollenaar en beleidsambtenaar economische zaken Erik Roeland bespreken document Ouddorp-Bad en deelgebieden.

GOEREE-OVERFLAKKEE - "De ontwikkeling van het project Ouddorp-Bad en de deelgebieden Duin en Oost staat voor de deur. Er is veel voorwerk verricht om te zorgen dat de uitvoering past in een kwaliteitsslag die geen afbreuk doet aan zowel de landschappelijke- als recreatieve functie van het gebied. Waarbij ecologie en economie in evenwicht worden benaderd en waarbij het totaal gebeuren een versterking betekent voor Ouddorp als toeristisch-recreatieve badplaats. Dus geen Scheveningen of Knokke. Maar een ontwikkeling van de beleving op eilandniveau. Met waarborgen voor de identiteit met rust en ruimte". Wethouder Frans Tollenaar zegt dat de gemeente en de betrokken marktpartijen, waaronder Natuurmonumenten, staan voor beeldkwaliteit. Het Raamplan is voor het gehele project richtinggevend.

Door Jaap Ruizeveld

"Zorgvuldige inbedding van de plannen in het totale gebied. Dat kost tijd in het voortraject en in zo'n periode kunnen bij marktpartijen organisatieveranderingen ontstaan. Dat vergt voortdurend goede afstemming. Veelvuldig overleg. Daarbij kunnen projecten in tijd naar elkaar toeschuiven. Voor de gemeente blijven de doelstellingen, geformuleerd in het Raamplan, de basis. Kwaliteitsverbetering is nodig. De concurrentie is groot. De toerist heeft andere wensen dan tien jaar geleden. Marktpartijen willen daar concreet op inspelen. Wij houden bij die ontwikkeling de regie. Willen geen slot op de deur zetten. Accommoderen en faciliteren vanuit de vastgelegde doelen. De belangen van onze inwoners en ondernemers daarbij goed in het oog houden."

Kansen

Tollenaar stelt: "Het eiland is open. Het is ontsloten. Dat biedt kansen. Met behoud van onze kernwaarden. Nieuwe inwoners die gericht kiezen voor ons eiland en de Kop van Goeree verwelkomen we graag. Samen met de toerist en recreant, noem hen de tijdelijke bewoner, kunnen zij een impuls geven aan onze economie waardoor het voorzieningenpakket wordt ondersteund. Het geeft een flow en die is nodig. Kijkend naar de plannen voor Ouddorp-Bad en de deelgebieden zeg ik dat als het daar economisch regent er ook de bekende druppels vallen op de rest van het eiland. De uitvoering van de projecten komt nu in een stroomversnelling. Al vanaf tweede helft van dit jaar en zeker in 2016 wordt dit concreet."

Belangen afwegen

"Ja, de huidige bezoeker, de toerist, vraagt nieuwe recreatieve dagvoorzieningen. Wij kunnen daarop inspelen door bijvoorbeeld het duinlandschap leefbaar en toegankelijk te maken. Open ruimten in samenhang ontwikkelen. Verplaatsingen realiseren. Elementen toevoegen die de toerist langer vasthoudt. Daardoor wordt het seizoen verlengd en krijgt de economie meer armslag. Ook, als het past, voorzieningen scheppen voor andere doelgroepen. Bijvoorbeeld in het beleven van kunst en cultuur. Maar niet eenzijdig, vult de wethouder aan. Steeds is er die belangenafweging. De gemeente besteedt daar, in overleg met instanties en ondernemingen, doorlopend aandacht aan."

Detailhandel

De wethouder wijst op de Notitie Ontwikkelingsmogelijkheden detailhandel en voorzieningen plan Ouddorp-Bad op de deelgebieden Duin en Oost. Bij de opstelling is de Ouddorpse Ondernemersvereniging nauw betrokken. Kijken naar het winkelarsenaal (het aanbod) in de dorpskern ten aanzien van die nieuwe ontwikkelingen. Zo is aangegeven dat detailhandel in deelgebied Oost beperkt dient te blijven tot hooguit twee kleinschalige voorzieningen. Als college hebben wij met deze notitie ingestemd," zegt Tollenaar.

Strandresort

Strandresort Ouddorp Duin, een ontwikkeling waarvoor overeenkomsten zijn getekend tussen Ridderstee Holiday en Ballast Nedam, het gebied van 35 hectare ten noorden van de Vrijheidsweg, staat aan de vooravond van invulling. Ballast Nedam gaat dit project in fasen uitvoeren. Vermoedelijk worden bouwfase 1 en 2 met rond 135 woningen gelijktijdig uitgevoerd. Met voorzieningen van amfitheater, informatiecentrum, fietsverhuur, short parking, enz. In een derde fase te voltooien met een kleine buurtsuper, zwemfaciliteit en hotel/appartementen. De bouw start nog dit jaar. De gemeente richt zich op het leefbaar maken van het duinlandschap. Offertes zijn hiervoor aangevraagd. Marktpartijen oriënteren zich op kleine woningbouwlocaties. Zoals nabij Duinzicht, vanaf de rotonde Vrijheidsweg richting Oude Nieuwlandseweg. Daarvoor is nog een bestemmingsplanprocedure nodig.

Lint doortrekken

Ook in een latere fase is - passend in het leefstijlonderzoek van de gemeente - ontwikkeling mogelijk bij het doortrekken van de lintbebouwing Koolweg tot de Vrijheidsweg. Er staat veel te gebeuren. De gemeente wil een goede communicatie bewerkstelligen. Informeren, toelichten. Daarvoor is er begin maart een speciale inloopbijeenkomst. Dat ook andere insteken moeten worden gerealiseerd is duidelijk. Denk aan het Verkeerscirculatieplan. De positie van de sub-doorgangsweg Vrijheidsweg als tot snelheidwerende voorzieningen zou worden besloten. Immers het is ook de route van een lijnbus en die is niet gebaat bij een snelheid lager dan 60 km. Een aandachtspunt dat vanuit de raad door het CDA nu al is aangedragen.

Inloopbijeenkomst

Het gemeentebestuur organiseert samen met de provincie Zuid-Holland en projectontwikkelaars donderdagavond 12 maart, van 19.30 tot 21.30 uur in Fletcher-hotel Duinzicht in Ouddorp, een inloopbijeenkomst om inwoners, ondernemers en belangstellenden te informeren over plannen binnen de gebiedsontwikkeling Ouddorp-Bad. Het is een inloopsessie. Dat betekent dat er geen plenaire toelichting wordt verstrekt maar dat er vanuit informatiestands van betrokken partijen vragen worden beantwoord en toelichting op de planontwikkeling wordt gegeven. Wethouder Frans Tollenaar, verantwoordelijk portefeuillehouder, is op deze bijeenkomst aanspreekbaar.

INGEZONDEN:
Verkiezingen voor Provinciale Staten en het Waterschap, wat heb ik daar nu aan?

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 18 maart a.s. worden de verkiezingen gehouden voor zowel Provinciale Staten als voor het Waterschap Hollandse Delta. Veel inwoners hechten daar niet zo'n groot belang aan, met als gevolg een traditioneel lage opkomst bij de verkiezingen.

Het gevolg daarvan is natuurlijk dat als u niet stemt maar een ander wel, er zeker een andere samenstelling van die beide organisaties ontstaat dan wanneer u wel van uw stemrecht gebruik zou maken. Sterker nog, als er een goede lokale/regionale kandidaat op de verschillende kieslijsten staat, doet u zichzelf tekort. Immers, wie kan uw belangen beter vertegenwoordigen dan een kandidaat uit uw eigen gemeente of regio.
Zowel voor Provinciale Staten als voor het Waterschap staan op de VVD lijst twee fantastische kandidaten die uw belangen als geen ander kunnen behartigen.
Mirjam Nelisse, inwoonster van Goeree-Overflakkee staat op plaats negen van de kandidatenlijst voor Provinciale Staten. Daarmee komt zij normaal gesproken zeker in aanmerking voor benoeming. Deze hoog opgeleide jonge vrouw, afkomstig uit de agrarische sector, maar in het dagelijks leven werkzaam bij TNO wil en kan uw belangen geweldig goed vertegenwoordigen. Zij kent de belangen van het platteland als geen ander en is met steun van het eiland Voorne-Putten en de Hoekse Waard op deze mooie plaats op de kandidatenlijst gekomen.
Zij verdient niet alleen uw steun, maar zorgt er ook voor dat zij terugbetaalt door onze eilandelijke belangen te gaan behartigen. Wetende dat zij ingenieur (ir.) is op het terrein van verkeer en vervoer, en het ontsluitingsvraagstuk zo ongeveer het belangrijkste thema is voor velen in onze regio, maakt dat elke stem op haar verbetering van de bereikbaarheid van onze regio daadwerkelijk dichterbij kan brengen!
Zo hebben we ook een prachtige kandidaat voor de Waterschapsverkiezingen in de persoon van Frank van Oorschot. Deze Flakkeese agrariër is naast zijn betrokkenheid in het eigen boerenbedrijf werkzaam bij LTO. Daar werkt hij hard aan de belangenbehartiging van vele agrariërs. Dat doet hij regionaal, maar ook nationaal. Daarnaast zit hij in internationale commissies van Europa. Drs. ir. Frank van Oorschot is opgeleid aan de landbouwuniversiteit en Open universiteit.
Hij weet de weg en spreekt de taal in Den Haag, maar ook in Brussel. Frank is lijsttrekker van de VVD bij deze Waterschapsverkiezingen en ook hij is de enige verkiesbare vertegenwoordiger binnen de VVD in de regio Voorne-Putten en de Hoekse Waard. Kortom, ook hij is als bewezen ervaren bestuurder, voor onze regio de man.
Natuurlijk weet u dat de Provincie, maar ook het Waterschap belangrijk zijn. Ik hoop echter dat u het ook belangrijk genoeg acht om te gaan stemmen. Met Mirjam en Frank heeft de VVD twee hele goede kandidaten die onze belangen uitstekend zullen gaan behartigen. Beiden komen vast en zeker op hun plaats terecht, maar hoe meer steun hoe beter!
Ik beveel beide kandidaten meer dan serieus in uw belangstelling aan.
Ik reken op u, u kunt op Mirjam en Frank rekenen!

Marnix Trouwborst
(Wethouder voor de VVD op Goeree-Overflakkee)

Neem zaterdag een kijkje bij de Flakkeeboxen

MIDDELHARNIS - Zaterdag 28 februari opent Flakkeebox haar deuren voor mensen die kennis willen maken met deze ontwikkeling aan de Oost Havendijk 46 te Middelharnis. Tussen 10.00 en 13.00 uur is een ieder welkom die geïnformeerd wil worden over de mogelijkheden die deze units bieden of die zomaar eens willen kijken.

Eigenaar van het eerste uur Gert Vinke zorgt voor een hapje en een drankje, zo kan hij aan het publiek ook het gemak van zijn nieuwe bedrijfshuisvesting laten zien. Andere gebruikers zijn heel divers, zoals een kitbedrijf, iemand die graag aan motors sleutels, iemand die een plek zoekt voor zijn oude auto, een oefenruimte voor een muzikant, opslag voor een boot, enzovoorts. Zo kan iedereen invullen waar deze unit voor wordt ingezet.

Belegging

Voor mensen die meer dan 1% rente willen op spaargeld is dit ook een prima mogelijkheid. Een netto rendement van 6% is goed mogelijk. De kleine boxen kunnen worden verhuurd voor € 100 per maand en de grote units voor € 250 per maand. De grote boxen zijn 9 meter diep, 3,5 meter breed en 3,5 meter hoog. Een vloeroppervlakte van 110m³. De kleinere boxen zijn 6 meter diep, 3 meter breed en 2,4 hoog. Een vloeroppervlakte van 43m³. Er zijn aansluitingen voor stroom en water. Prijzen zijn er vanaf € 12.950 vrij op naam (ex. btw) voor de garageboxen en € 29.500 voor de grote units. Individuele aanpassingen zijn ook mogelijk zoals loopdeuren, wanden eruit of extra wanden, krachtstroom, verlichting, toilet, beveiliging, enzovoorts. Informatie via Van Alphen Makelaardij, Middelharnis: www.vanalphenmakelaardij.nl.

18 / 20

Centrum van Middelharnis bruist op 2 mei van de activiteiten in het kader van Bevrijdingsfeest

MIDDELHARNIS - Ter gelegenheid van het 70-jarige jubileum van de vrijheid hebben de stichting WO2GO, Oranjevereniging OVMS, StEM en Poppodium Jailhouse de handen ineen geslagen en zullen zij een breed opgezet bevrijdingsfestival organiseren. Dit unieke evenement zal plaatsvinden op zaterdag 2 mei van 13.00 tot 23.00 uur in het centrum van Middelharnis, met als middelpunt het Diekhuusplein, dat deze dag tot Vrijheidsplein wordt omgevormd.

Het thema van de dag is 'Vier je Vrijheid'. Er zullen diverse artiesten optreden. Het gehele Beneden Zandpad, deze dag "Liberty Lane" genaamd, zal gevuld zijn met een ruime, veelzijdige braderie. Zo is er een authentieke streek- en ambachtsmarkt met diverse demonstraties, maar ook zal er een aparte hoek zijn ingericht voor militaria stands en stichtingen/verenigingen die raakvlak hebben met het thema vrijheid. Voor de kinderen zijn er de gehele dag activiteiten zoals springkussens en klimwand. Daarnaast kunnen ze geschminkt worden als een echte militair. Ook zal er een aantal militaire voertuigen zijn waarmee rondritten worden verzorgd.

Vliegtuigen

Maar niet alleen op de grond is materiaal te zien, ook in de lucht is er wat te zien. Er zullen diverse vliegtuigen, stammend uit de Tweede Wereldoorlog, een heuse fly-past uitvoeren in het verlengde van 'D'n Diek'. Het absolute hoogtepunt in de line-up is de Battle of Britain Memorial Flight Lancaster bommenwerper. Na de zo succesvolle herdenkingsvlucht over het eiland in 2014 zal deze gracieuze dame weer haar opwachting boven Middelharnis maken.

Naast dit al indrukwekkende programma is er nog meer. Zodra er meer bekend is zal dit via de lokale media, de speciaal ingerichte pagina www.wo2go.nl/BevrijdingsfestivalGO of op de Facebook pagina www.facebook.com/BevrijdingsfestivalGO bekend worden gemaakt.

Vrijwilligers gevraagd

"Aangezien vele handen licht werk maken, zijn we tevens naarstig op zoek naar vrijwilligers! U kunt dan denken aan helpende handen met het opbouwen en versieren van de omgeving, maar ook het bakken van broodjes hamburger behoort tot de mogelijkheden. Of u nu een gedeelte of de hele dag beschikbaar bent, maakt niet uit, we komen graag in contact met u! Laten we met elkaar onze 70-jarige vrijheid vieren in harmonie, respect, oog hebbend voor elkaar en meld je aan via BevrijdingsfestivalGO@gmail.com en maak zo samen met de organisatoren deze dag tot een onvergetelijke feestdag!" aldus de organisatie.

Ook PvdA in de startblokken na aftrap Waterschapsverkiezingen

RIDDERKERK - Tijdens het officiële startsein van de waterschapsverkiezingen, dat dijkgraaf Jan Geluk en weerman Ed Aldus vorige week gaven door het onthullen van een groot drijvend stempotlood, waren ook de kandidaten van de PvdA aanwezig. Zij namen de gelegenheid te baat om alvast het waterschapshuis, waar de fractie na de verkiezingen graag weer verder aan de slag wil, te bekijken.

'Wij willen ons, net als in de afgelopen periode, sterk maken voor een voor iedereen duidelijk beleid waar het gaat om de besteding van ons belastinggeld. En voor een sociaal beleid, ook binnen een waterschap. Zo laag mogelijke tarieven, te bereiken door zuinigheid en een verstandig financieel beleid,' aldus lijsttrekker Dorien Kickert uit Ouddorp.
In de regio waar zij woont geldt bovendien dat veilige dijken en veilige wegen extra aandacht vragen. 'Op Goeree-Overflakkee is de watersnoodramp van 1953 nog lang niet vergeten. Veilige dijken staan voorop. Bovendien zijn de wegen vaak smal, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan.'

Buitendijks gebied

In Dordrecht en Rotterdam spelen weer andere zaken. 'Waterbeheer zal door de klimaatveranderingen steeds belangrijker worden. Water is niet alleen meer een onderwerp voor buitengebieden, maar ook voor steden kan wateroverlast grote gevolgen hebben. Regenwater moet snel kunnen worden afgevoerd. De historische binnenstad van Dordrecht, met zo'n 1000 rijks- en gemeentelijke monumenten, ligt grotendeels buitendijks. Hoog water is een bedreiging voor dat gebied. Je moet soms lastige keuzes maken, kies je voor hoge en brede dijken of voor ruimte voor de rivier. Hoeveel geld heb je over voor veiligheid en schoon water?' stelt Cok Sas, die als oud-wethouder van Dordrecht deze stad op zijn duimpje kent. Dirk Vegter, lijstduwer en eveneens wonend in Dordrecht, kan zich als gepensioneerd waterdeskundige geheel hierbij aansluiten.

Natuur en milieu

Johan Verbeek woont in Rotterdam IJsselmonde. Hij was twaalf jaar lid van de deelgemeenteraad van IJsselmonde. Johan is groot natuurliefhebber en enthousiast amateur-fotograaf en combineert deze hobby's graag. 'In het werkgebied van Hollandse Delta is veel industrie, die soms erg vervuilend kan zijn. Ik vind het dan ook erg belangrijk dat bedrijven volgens de wettelijke regels werken en dat daarop gehandhaafd wordt. Het milieu moet zo schoon mogelijk zijn en de aanwezige natuur niet aantasten. Bij de uitvoering van de taken dient het waterschap rekening te houden met de natuur. Natuur dient voor mens en dier te worden beschermd, waarbij in recreatiegebieden de regels en wetten worden gehandhaafd. Zo blijft er voor iedereen voldoende ruimte om te recreëren.'

Noodzaak

Hanneke Stengs is docente aardrijkskunde en woont in Spijkenisse. 'De samenleving verandert snel en naar mijn mening moet het waterschap mee veranderen. Flexibiliteit, innovatie, duurzaamheid en educatie zijn daarbij de sleutelwoorden. In de praktijk zal dat, bijvoorbeeld voor het eiland waar ik woon, betekenen dat er meer nuttige stoffen uit vuil water worden teruggewonnen. Recreatie wordt ontwikkeld in samenspel met natuur, landbouw en stedelijke gebieden. Educatie moet ervoor zorgen dat de inwoners bewust worden gemaakt van de werking en noodzaak van de waterschappen.'

De charme van Goeree-Overflakkee bij 'Geloof en een Hoop Liefde'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Presentatoren Herman Wegter, Mirjam Bouwman en Kefah Allush van de EO gaan op de kop van Goeree de hele week op zoek naar authentieke dorpsverhalen, karakteristieke stadsgezichten en de rol van het christelijk geloof bij de inwoners van Goeree-Overflakkee.

De plaatsen op de kop van Goeree zijn onlosmakelijk verbonden met de watersnoodramp. Herman ontmoet onder andere Jo Tanis. Zij was twee jaar toen zij de watersnoodramp meemaakte, verloor haar moeder, broer en drie zussen. Haar vader hield haar in haar armen en zo overleefde zij die helse nacht. Haar geloof bleek haar houvast. Wat voor impact deze nacht nog meer had op het leven van Jo vertelt zij Herman in deze uitzending.
Herman duikt de zeevisserij in met rasechte zeevisser Jan Tanis. Zijn vader en opa waren allebei zeevissers en Jan Tanis heeft het virus overgenomen en vindt het heerlijk om over te praten. Herman gaat mee de zee op en maakt het 'echte' vissersleven mee.
Mirjam ontmoet in Goedereede Marja en Kees den Eerzamen. Marja heeft botkanker en is niet meer te genezen. Het is een bijzondere dag, want Marja gaat met haar zoon en zwangere schoondochter mee die een echo laten maken van hun kindje.

Stellendamse garnaal

Kefah verdiept zich in de wereldberoemde Stellendamse garnaal. Zeg je Stellendam, dan zeg je garnaal. Hij ontmoet echte garnalenpelsters, en probeert zelf ook de kneepjes van het vak onder de knie te krijgen. Dan ontmoet Kefah garnalenvisser Jan Luime, die nog op traditionele manier op garnalen vist. Maar of hij deze tijd van het jaar iets zal vangen?

Rust

Op vrijdag ontmoet Herman cabaretier Richard Groenendijk. Voor Richard is het heerlijk wonen in Goedereede: "het is een prachtig dorpje, pittoresk. Het heerlijke vind ik toch de plek, de afzondering. Ik woon heerlijk dichtbij het strand. De rust is heerlijk. Ik kan altijd bij de buren aankloppen, al is het midden in de nacht". Hoewel het voor Richard niet altijd eenvoudig is geweest als buitenbeentje in een gesloten gemeenschap, woont hij er nog altijd graag en oordeelt hij niet over zijn eilandgenoten. "Eigenlijk vind ik 'het geloof' heel mooi. Ik zou het graag willen ervaren. Dat rotsvaste vertrouwen wat mensen hebben 'dat het goed komt' of 'dat er leven is na de dood'…. Wat moet dat een rust geven…!"

Uitzendingen

"In 'Geloof en een Hoop Liefde' willen we 'gewone' mensen aan het woord laten over hun geloof. Hoe geven ze hier handen en voeten aan? En hoe kunnen ze vanuit hun geloof hopen en liefhebben? Dáár gaat het om in Geloof en een Hoop Liefde," vertelt eindredacteur Anne Marie Holwerda. De afleveringen van 'Geloof en een Hoop Liefde' over de kop van Goeree zijn te zien van 2 t/m 6 maart a.s., om 17.10 uur bij NPO 2. Kijk voor meer informatie over de uitzendingen op: www.eo.nl/geloofeneenhoopliefde.

VKGO opent Zorgmeldpunt

MIDDELHARNIS - De veranderingen in de zorg sinds 1 januari 2015 heeft ook voor veel inwoners van Goeree-Overflakkee gevolgen. De politieke partij VKGO is benieuwd naar al die nieuwe ervaringen en heeft daarom een Zorgmeldpunt geopend. Alle inwoners met nieuwe zorgervaringen worden door de partij uitgenodigd te reageren via telefoon, brief, mail, online reactieformulier, of anderszins.

Sinds 1 januari is er heel veel veranderd in onze sociale omgeving. In de politiek noemen ze dit de transitie van onderdelen binnen het sociaal domein. De belangrijkste reden van de mega-operatie is dat er stevig moet worden bezuinigd op huishoudelijk hulp, mensen met een beperking die moeten gaan werken, mensen die gebruik maken van de jeugdzorg en gezinnen die te maken hebben met een stapeling van problemen. Voor heel veel mensen heeft dit verregaande gevolgen. Veel van de veranderingen moet de gemeente uitvoeren. De gemeente heeft hiermee echter geen ervaring, doet wel ontzettend zijn best maar toch zullen er dingen niet goed gaan.

VKGO wil graag van de inwoners weten hoe het allemaal verloopt en nodigt ze uit te reageren via een telefoontje (06 33179294), briefje (Gedempt Kanaal 77, 3241 DB Middelharnis), mailtje (fractie@vk-go.nl), online reactieformulier of anderszins.

Kleuters nemen kijkje bij de brandweer

GOEDEREEDE - De kinderen van de Eben-Haëzerschool hebben onlangs de nieuwe brandweerkazerne bezocht. De brandweerwagen stond al klaar om een rondje te rijden met de kinderen. Er waren allerlei situaties waarbij de kinderen hun vaardigheden moesten tonen. Allereerst moesten ze iemand redden die onder een auto lag. Gelukkig was het een pop maar het leek allemaal wel echt. Door een luchtkussen op te pompen ging de auto omhoog. Vervolgens moest er een plank onder het slachtoffer worden gelegd en konden de kinderen het slachtoffer optillen. Spannend allemaal. Ook moest er gericht geblust worden. Ook heel spannend was het redden van een knuffel uit de dakgoot. Klimmen op een echte brandweerladder en dan nog een knuffel uit de dakgoot redden. Aan het eind van de dag kregen de kinderen een echt brandweerdiploma.