info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

30 maart 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 30 maart 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Aandacht voor Achthuizen

ACHTHUIZEN – Jos de Jonge, Daniëlle de Waal en Michèle Groenewegen vormen gedrieën het bestuur van de nieuwe dorpsraad van Achthuizen. In november kwamen ze voor het eerst bij elkaar. In maart hadden ze het leefbaarheidsplan klaarliggen en onlangs vond ook al een bewonersavond plaats. Met recht een voortvarende start te noemen. Volgens het drietal is een dorpsraad van groot belang voor Achthuizen. "Als kleine gemeenschap moeten we waken niet het ondergeschoven kindje te worden van de gemeente Goeree-Overflakkee".

Door Mirjam Terhoeve

De drie bestuursleden zijn het er roerend over eens dat de belangen van hun kleine dorp goed behartigd moeten worden. "De hele gemeenschap staat daar ook achter", vertelt voorzitter Jos de Jonge. "Dat hebben we gemerkt tijdens de bewonersavond. Maar liefst 120 dorpsbewoners bezochten deze avond, die werd gehouden in het Buurthuus. Arend-Jan van der Vlugt, de kernwethouder voor Achthuizen, had nog nooit zo'n grote opkomst meegemaakt. Hij prees dan ook onze inzet en voortvarendheid. Tijdens deze avond hebben we ons leefbaarheidsplan gepresenteerd. Een overzicht met alle activiteiten in het dorp, waaraan een subsidie kan worden toegekend". Lees verder op pagina 12.

Kijkje bij de boer

Januz Veliq geeft informatie over tulpen op familiebedrijf Van Prooijen (Dirksland)

GOEREE-OVERFLAKKEE – De weer-alarmering van de ANWB (code geel). Windkracht 8 in het polderlandschap. Regenvlagen in de ochtenduren. Dat alles kon het evenement 'Kijk bij de boer' op Paasmaandag niet of nauwelijks verstoren. Enkele duizenden bezoekers, complete families, gezinnen en hun kids bezochten één of meerdere - van de elf - locaties die goed gespreid over het hele eiland werden aangeboden. Een kleurrijk festijn, dat niet meer van de agenda is weg te denken. Met vakmanschap en inpassingsvermogen konden de meeste buiten geplande activiteiten voor de kinderen nu in de schuren worden afgewerkt. Tot en met het rondjes rijden op pony's. Lees het verslag op pagina 15. (Foto: Wim van Vossen Fotografie)

Trommel stopt met raad

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de fractie van de VVD in de gemeenteraad ontstaat op korte termijn een vacature door het aangekondigde vertrek van Cornelis Trommel. Het raadslid, woonachtig in Ouddorp, heeft schriftelijk aan de raadsvoorzitter kenbaar gemaakt dat hij - na een zorgvuldige afweging - moet besluiten zijn functie als raadslid en de daarbij behorende functies te gaan neerleggen. Het verzoek aan de raadsvoorzitter is dit besluit te honoreren. De vele verantwoordelijkheden, functies en taken, naast het werk als raadslid, nopen hem tot deze stap. Trommel is o.a. werkgever van 125 medewerkers binnen zijn eigen bedrijf. De kiescommissie gaat nu een kandidaat raadplegen voor zijn opvolging. De mutaties bij de VVD-fractie kunnen mogelijk in de raadsvergadering van 21 april worden ingevuld. (Tekst: Jaap Ruizeveld)

Burgemeester Lokker

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met ingang van 1 april 2016 is de heer Lokker benoemd tot waarnemend burgemeester van de gemeente Albrandswaard. De heer Lokker is 67 jaar en lid van het CDA. Lokker was van december 2014 tot oktober 2015 waarnemend burgemeester op Goeree-Overflakkee.

Schoolkinderen op pad voor een schone buurt

NIEUWE-TONGE – In totaal twintig basisscholen op het eiland gaven vorige week invulling aan de Nationale Opschoondag van Stichting Nederland Schoon. Op maandag en op woensdag trokken de schoolkinderen in hun dorp eropuit om al het zwerfafval dat ze tegenkwamen op straat op te ruimen. Aan de opruimactie op de Oranje Nassauschool in Nieuwe-Tonge werd een beetje officieel tintje gegeven omdat hier wethouder Daan Markwat aanwezig was. "Om te kijken hoe schoon Nieuwe-Tonge is", zei hij vorige week woensdagochtend, toen alle schoolkinderen in een grote groep om hem heen zaten.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Het tegengaan van zwerfafval staat hoog op de agenda bij de gemeente Goeree-Overflakkee. Als onderdeel van het project 'Extra aanpak zwerfafval' doen veel basisscholen jaarlijks mee aan de Opschoondag van Stichting Nederland Schoon. Het doel van de stichting is een zichtbaar en merkbaar schoner Nederland; om met het bedrijfsleven, de overheid, scholen, vrijwilligers en de Nederlander op straat een bijdrage te leveren aan een schone, zwerfafvalvrije leefomgeving. Het duurt immers jaren voordat zwerfafval is vergaan.
De wethouder polste vorige week even of de kinderen weten hoe lang afval wel rond kan slingeren in het milieu. En ze wisten het maar al te goed. Kauwgom die je uit je mond op straat terecht laat komen, is pas na een jaar verdwenen. Voor een frisdrankblikje dat je zo maar ergens buiten dumpt duurt 't wel vijftig jaar voordat het is vergaan. Plastic verdwijnt zelfs helemaal nooit. En daarom: "Rommel gooien we niet zo maar op straat weg, of in de berm, of in de bosjes, maar in de prullenbak of in de blikvanger langs de weg. En als die er niet zijn, neem je 't gewoon mee naar huis en doe je 't daar in de prullenbak", zo waren de kinderen en de wethouder het met elkaar eens. Toch blijkt overal nog steeds veel zwerfafval terecht te komen. "En daarom houden we ook nu weer Opschoondag", sprak de wethouder, "om alle rommel op te ruimen die je op straat tegenkomt, maar die je er eigenlijk helemaal niet tegen wilt komen! Het moet toch ook niet nodig zijn dat je de rommel van een ander opruimt? Ik vind het heel goed om te zien dat ook jullie, kinderen en de school, werken aan bewustzijn van de zorg voor een schoon dorp en een schoon milieu. Dit moeten dit met elkáár doen. En door dit nu al aan te leren, doe je 't later ook zo!"
'Gevoed' met zoveel positiefs gingen de kinderen van de Oranje Nassauschool woensdagmorgen de straten van Nieuwe-Tonge door, gewapend met handschoenen, grijpers, vuilniszakken, en gekleed met veiligheidsvestjes waarop te lezen stond: 'Ik ben supporter van schoon'. Duidelijk te merken was dat twee dagen eerder o.b.s. De Pannebakker ook al het dorp in was gegaan voor een schoonmaakactie, want met zo goed als geen zwerfafval lag Nieuwe-Tonge er opmerkelijk schoon bij!

Verdwijnende boomgaard brengt nieuwe economische activiteiten

Marco Jongeneel en Cees van Duijn vakkundig aan de slag om de perenboomgaard 'om te leggen'. Marco's tweeling Kimberly en Quinty kwamen mee om op de foto te gaan. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Boomgaarden, ze werden als hét nieuwe gewas gezien toen er vlak na de watersnoodramp meerdere op het eiland werden aangelegd. Aan de agrarische sector bedoelden ze een economische impuls te geven, in die tijd van wederopbouw. Door de jaren heen bleek de fruitteelt echter weinig op te leveren en verschillende boomgaarden zijn dan ook weer gerooid. Dat lot treft nu ook de boomgaard aan de Oud Kraaijerdijk, tussen Sommelsdijk en het Dirkslandse sas. Maar in dit verdwijnen, de laatste 'oogst', bloeit haar economische functie nog één keer op.

Door Hans Villerius

De boomgaard aan de Oud Kraaijerdijk werd rond 1955 geplant. Oorspronkelijk was ze eens zo groot. Ze behoort nu toe aan landbouwer Marco Jongeneel die z'n boerderij, de Sophia-Hoeve, er pal naast heeft. De boomgaard werd verhuurd, maar nu recent de huur werd opgezegd en er geen opvolging is, werd het voor de bedrijfsvoering rendabeler om de 3,5 hectare grond anders te gaan benutten. Daarom besloot Marco de boomgaard, met in totaal zo'n 3500 perenbomen, te rooien.
Over hoe je nu het beste zo'n boomgaard leeg kunt halen raadpleegde Marco een van zijn kennissen, de Sommelsdijkse Cees van Duijn, die eerder een boomgaard rooide en dus al eerder met dit bijltje hakte. Ettelijke bomen hadden het veld al geruimd en waren, in stukken gezaagd, naar nieuwe eigenaren gegaan die er volgende winter hun haard mee hopen te branden. Maar bij Cees groeide het plan om de bomen niet zomaar in de kachel te laten verdwijnen, zonde van het hout, maar ze een nieuwe bestemming te geven. Zo worden mooie gezonde exemplaren van ruim 60 jaar oud elders aangeplant. Een deel gaat op een landgoed in de directe omgeving de grond in. Ook vertrekt er een trailer vol naar de Betuwe. Jongere bomen van ca. 20 jaar worden gerooid en in plantcontainers gezet voor de verkoop. Van omgezaagde bomen gaat het hout van de zwaarste onderstammen naar de houthandel en voor weer andere heeft Cees een bijzondere bestemming gevonden: een Nederlandse blokfluitenfabriek, zodat straks deze en gene zal musiceren op Sommelsdijks perenhout. Zo komen er nieuwe economische activiteiten voort uit het einde van deze boomgaard.
Wie eventueel ook interesse heeft in perenhout, hetzij als haardhout hetzij voor houtbewerking, of wie misschien graag een oude perenboom op eigen grond wil hebben, kan contact opnemen met Marco Jongeneel, tel. 06 21852373, of met Cees van Duijn, tel. 06 51336960.

Bijzondere finale activiteitenweek Oostdam

GOEDEREEDE - Aanstaande zaterdagmorgen is de finale van de activiteitenweek in 'dorpshuis' Oostdam. Wethouder Van der Vlugt onthult het wapen van Goedereede in Oostdam, dat is afkomstig van het voormalige gemeentehuis. De leden van de stadsraad presenteren zich en vertellen wat ze doen. Een bijzonder onderdeel zijn de ontmoetingen tussen oude en nieuwe Goereeërs. Er zijn interviews met mensen die al jarenlang in Goedereede wonen en nieuwe bewoners van de stad. Tijdens de activiteiten deze week kunnen de inwoners van Goedereede op de foto. Het doel is een collectie portretfoto's maken die een goed beeld geeft van de inwoners van de stad. Iedereen die nog niet op de foto is geweest, kan zaterdag op de kruk plaatsnemen. Het programma start om 10.30 uur en duurt tot het einde van de morgen. Belangstellenden zijn van harte welkom, de entree is gratis.

Repair Café Middelharnis

MIDDELHARNIS - Zaterdag 2 april is het Repair Café Middelharnis van 10.00 tot 13.00 uur geopend. Bezoekers kunnen hier met hun kapotte spullen terecht bij vrijwilligers, die proberen het dan weer aan de praat te krijgen. Spullen die niet meer gerepareerd kunnen worden kunnen worden ingeleverd bij de Milieustraat. Door middel van de landelijke actie WECYCLE kan er geld worden ingezameld voor het Repair Café. Meedoen kan door op de milieustraat in te checken op www.wecycle.nl/inleveren. Door middel van deelname aan de enquête kunnen er extra punten worden gescoord voor het Repair Café in Middelharnis.

Themadienst: Wonderful World

OUDDORP - Zondag 3 april is er een themadienst in de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3 te Ouddorp. Deze dienst begint om 9.30 uur. Het thema is deze maand: Wonderful World. De organisatie vertelt: "Je staat er niet altijd bij stil dat de natuur of de opeenvolging van de seizoenen niet vanzelfsprekend zijn. Het lijkt vanzelfsprekend dat de natuur doet wat ze doet, maar dat is het niet, het is een wonder! Bijna aan het eind van de winter, aan het begin van de lente is het tijd om te genieten van de schepping. Kunnen we God leren kennen in de schepping? Tijdens deze dienst beleven we de natuur door beeld en muziek als een Groot Wonder." Medewerking verlenen: Ad Aleman, Jan Baks, Ineke van Erkelens en Piet Westhoeve. Voorganger is ds. Edwin de Jong. Iedereen wordt uitgenodigd om de dienst bij te wonen.

Goedereninzameling voor Roemenië

STELLENDAM - Op vrijdag 1 april 2016 houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië. De inzameling is van 18.30-19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660). Dit is de laatste inlevermogelijkheid voor het komende transport. Het is de bedoeling om de vrachtwagen met bestemming Boekarest te laden op dinsdag 5 april. De transportgroep zal een week later volgen, deze groep gaat een gedeelte van de goederen zelf uitdelen in de dorpen.

Koffieochtend 't Reginahof

DIRKSLAND - Het Careyn Activiteiten Centrum organiseert een koffieochtend. Bezoekers kunnen onder het genot van een kopje koffie andere mensen ontmoeten. Naast een praatje maken of een spelletje doen wordt er in overleg eventueel iets creatiefs gedaan. Let op, deze keer is de koffieochtend niet, zoals gebruikelijk, op dinsdagochtend maar op maandag 4 april. Een ieder is harte welkom, van 10.00 tot 12.00 uur aan Reginahof 1 te Dirksland.

Beroep aangenomen

MELISSANT - Kandidaat G.T. van Appeldoorn, die beroepen was door de Hersteld Hervormde Gemeente van Melissant, heeft het beroep aangenomen. De gemeente was sinds 1 mei vorig jaar vacant.

MTeck bouwt elektrische baggerkranen – als enige in de wereld

Geen dieselmotor, geen hydrauliek. MTeck heeft een kraan ontwikkeld die honderd procent elektrisch is. Daarmee laat de onderneming in Stellendam zich van een zeer innovatieve kant zien. Er is in de wereld geen ander bedrijf dat een elektrische baggerkraan heeft gebouwd. MTeck deed het in opdracht van de bekende baggerfirma Paans Van Oord. Daarna kwam al gauw de opdracht voor de tweede elektrische kraan binnen. Vervolgorders kunnen niet uitblijven.

MTeck is in december 2011 opgericht. Martijn van Eck en André Huijer waren al een jaar of zeven collega's van elkaar, in dezelfde branche. Ze vulden elkaar goed aan. De eerste is heel goed thuis in de theorie en praktijk van de elektrische besturing van kranen, de tweede in de hydrauliek. Ze begonnen samen in een pandje in Oude-Tonge. Voor hun eerste klus gingen ze drieënhalve week naar een steengroeve in Suriname, waar een totale renovatie van het machinepark op het programma stond. "Een mooie klus, die financiële zekerheid gaf bij de start van MTeck", aldus Van Eck en Huijer.

"Daarna volgde een roadtrip van drie weken in Amerika. Voor een bedrijf dat we al kenden bezochten we diverse klanten om hun machines te onderhouden. Dat bedrijf is nu een dealer van ons kraanmerk. We hebben vertrouwen gekregen en dat betaalt zich dan op zo'n manier uit. Dat is heel wat waard voor ons bedrijf."

Voor een grote klus – de hydraulische en elektrische besturing van twee kraantrolleys – reisden ze naar Zuid-Afrika, Brazilië en Trinidad en Tobago. "Best spannend voor een klein bedrijfje als MTeck, maar we hebben ons toen wel op de kaart gezet. Daarna ging het hard. We kregen een complete revisieklus voor een baggerkraan."

Het pand in Oude-Tonge was daarvoor te klein. Gelukkig vond MTeck snel, in december 2013, een groter pand in Stellendam. Dat pand was bovendien beter gelegen, vlak bij de haven. "We hebben tachtig tot negentig procent van de kraantjes op binnenvaartschepen in onderhoud. Dat doen we aan boord of in onze loods." Stellendam is ook een goede locatie omdat daar de constructie-, straal- en spuitbedrijven zitten waarmee MTeck werkt. "Stellendam heeft alles", vinden Van Eck en Huijer.

MTeck breidde ook uit in personeelsomvang. De financiële en administratieve zaken vallen onder de verantwoordelijkheid van Tinelot Tjebbes, tevens compagnon van André en Martijn. Peter van der Lee, een oud-collega, houdt zich bezig met de engineering. "Vroeger gebeurde dat met een krijtje op de vloer, maar nu is alles onderbouwd. We rekenen alles door, maken een 3D-model en zorgen ervoor dat de Europese richtlijnen en NEN-EN normen worden nageleefd."

Nieuw merk

Het huzarenstukje van MTeck, tot nu toe, is de ontwikkeling van een eigen kraanontwerp. Vanaf nul: een nieuw merk, uit Stellendam. Volledig elektrisch. "Zo'n kraan was er niet. Van Oord wilde er een, maar kon hem nergens kopen. Toen zijn wij aan de slag gegaan en vorig jaar leverden we onze eerste eigen kraan. Er is veel interesse voor, ook vanuit Amerika." Maar daarnaast is MTeck zich blijven richten op service en onderhoud.

Het plezier straalt ervan af, als je bij het bedrijf in Stellendam over de vloer komt. Werken is hier een hobby. Daarnaast is MTeck zo ver gekomen door nooit concessies te doen aan de kwaliteit, de normen en de duurzaamheid, door innovatieve durf te tonen en door, zoals André Huijer zegt, Flakkees te ondernemen: doen wat je belooft en betrokkenheid tonen, ook als een klus is afgerond. "Alles is gebaseerd op vertrouwen", zegt Martijn van Eck.

In april verhuist MTeck, waar nu zes mensen werken, alweer naar een veel groter pand, iets verderop in Stellendam. Anticiperen op de toekomst is dat. "Hier hopen we het wat langer vol te houden dan twee jaar."

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Jubileumconcert c.b.s. Prins Maurits

Op 19 april is er een concert ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van de christelijke basisschool Prins Maurits. Dit concert wordt gegeven in de Hervormde Kerk te Dirksland, van 19.00-20.30 uur. Iedereen die op de Prins Mauritsschool heeft gezeten, wordt uitgenodigd om een muzikale bijdrage te leveren aan het concert! Aan dit concert heeft oud-leerling Martin Mans zijn medewerking toegezegd. Mocht er muzikale begeleiding nodig zijn bij de uitvoering van uw stuk/lied, dan kan dit worden geregeld. Er is vrije keuze voor wat betreft de muziekstukken, rekeninghoudend met de identiteit van de school. Er mogen ook meerdere muzikanten tegelijk aanmelden, de enige 'voorwaarde' is dat iedereen die aan het concert meewerkt op de Prins Mauritsschool heeft gezeten. Elke bijdrage wordt zeer op prijs gesteld, het gaat dus beslist niet om een bepaald niveau. Aanmelden? Geef uw naam, telefoonnummer, geboortedatum + instrument en zo mogelijk al de naam of titel van uw muziekstuk door via e-mail: concert2016@cbspm.nl of via tel. 0187-601000. Aanmelden kan t/m 4 april 2016. Daarna zal er contact worden opgenomen met de deelnemers over de nadere uitwerking.

Sponsorbingo

Aanstaande donderdag, 31 maart, is er een sponsorbingo in de Victoriahal. Met de opbrengst worden er projecten in Burkina Faso gesponsord. De bingo wordt gesteund door verschillende ondernemers in de regio. Er zijn tien rondes en een superronde. De bingo start om 19.30 uur, de deuren zijn open vanaf 19.00 uur.

Verkoping vrouwenverenigingen

Op zaterdag 9 april houden de vrouwenverenigingen Prisca en Acti Agimus uit Dirksland hun jaarlijkse verkoping. Er is deze dag weer van alles te koop zoals: plantenbakjes, artikelen van het zendingswinkeltje, beenmode, hoeden, brocante woondecoratie, speelgoed, kaarten, hobbyspullen, kaas, cake, snoep, groenten en fruit. Clementijn is aanwezig met dameskleding. U kunt koffie/thee/frisdrank met iets lekkers nuttigen in de gezellige koffiehoek. Ook aan de lunch is gedacht. Er zijn broodjes gezond, broodjes kroket/frikandel, soep en versgeperste sinaasappelsap. De verkoping duurt van 10.00-14.30 uur en wordt gehouden in de zalen van de kerk van de Gereformeerde Gemeente, Mozartsingel 2 te Dirksland. De opbrengst van deze dag is voor de zending.

Kerkdienst Vervolgde Kerk

De Hervormde Gemeente in Dirksland hoopt zondag 3 april een dienst te houden die in het teken staat van de Vervolgde Kerk. Een predikant van Open Doors gaat in de dienst voor en vertelt over landen waar christenen worden gediscrimineerd, bedreigd of zelfs gedood om hun geloof. Een bijbel in de kast hebben, openlijk over je geloof kunnen praten; het lijken heel vanzelfsprekende dingen. Maar in Noord-Korea kan alleen het bezit van een bijbel er al toe leiden dat je met je hele gezin in een concentratiekamp wordt opgesloten. In Iran en andere moslimlanden kunnen christenen vaak alleen maar in kleine groepen samenkomen, in het geheim. Tijdens de dienst wordt er verteld wat christenvervolging inhoudt en in welke landen christenen niet vrij hun geloof kunnen belijden. Aan de hand van de Bijbel en naar aanleiding van eigen ontmoetingen met vervolgde christenen geeft de predikant weer wat christenen in de 'vrije wereld' kunnen leren van de Vervolgde Kerk. De themadienst over de Vervolgde Kerk wordt gehouden in de Hervormde Kerk aan de Ring in Dirksland en begint om 10.00 uur. De toegang is vrij. Wel zal er tijdens de dienst een collecte voor Open Doors worden gehouden.

GOEDEREEDE

Inzameling oud papier Apollo

De Stichting Oud Papier Apollo te Goedereede haalt zaterdag weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook huishoudelijk karton kan worden aangeboden. De organisatie verzoekt om het oud papier voor 8.30 uur goed gebundeld buiten te zetten. Er kan ook oud papier worden ingeleverd bij de container aan het parkeerterrein het Hofje, dit graag tussen 8.00 en 17.00 uur.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Opbrengst Jantje Beton

De 43 collectanten van Scouting Goedereede uit Stellendam en de 5 collectanten van Karateschool Kiyozumi uit Sommelsdijk danken de inwoners van onderstaande plaatsen voor hun bijdrage. De volgende bedragen zijn ingezameld: Ouddorp: € 600,07, Goedereede en Havenhoofd: € 352,98, Stellendam: € 723,04, Melissant: € 369,14, Dirksland: € 405,07, Sommelsdijk: € 855,55, Middelharnis: € 479,83.

Inzameling goederen Roemenië

Over twee weken heeft de Stichting Oost-Europa Werkgroep weer een hulpgoederentransport gepland naar de projecten in Uioara en Gherla, Roemenië. Op deze twee plekken is de nood hoog onder de allerarmste plaatselijke bevolking. Hulpgoederen kan de organisatie dus goed gebruiken. Zaterdag 2 april 2015 kunnen voor dit transport nog kleding en andere goederen worden ingeleverd. Huishoudelijke artikelen, brillen, medicijnen en incontinentiemateriaal zijn ook welkom. Daarnaast is er grote behoefte aan nieuw of gebruikt breiwol. Met deze wol kunnen de vrijwilligers weer vooruit om warme kleding te breien voor Roemenië. De vrijwilligers staan zaterdag tussen 9.30 en 11.30 uur klaar in de loods aan Industrieweg 17 te Middelharnis. Vragen? Bel 0187 603051 of 486377, of mail naar: info@oosteuropa-werkgroep.nl.

MIDDELHARNIS

Concert@School

Vrijdag 1 april 2016 om 19.45 uur geven personeelsleden van de Prins Maurits een concert. De opbrengst van dit concert is bestemd voor Stichting HOP. Deze stichting wil een bijdrage leveren aan het geven van goed onderwijs aan kansarme kinderen in Papua (zie ook: www.helponderwijspapua.nl). Er zal worden opgetreden door een koor dat is samengesteld uit personeelsleden en door vele solisten (piano, orgel, dwarsfluit, viool, zang). Er zullen werken ten gehore worden gebracht van o.a.: W.A. Mozart, J. Haydn, A. Dvorak, F. Chopin, A. Corelli, J.S. Bach. Aanvang van het concert is 19.45 uur, in de aula van C.S.G. Prins Maurits, Kon. Julianaweg 57, 3241 XB Middelharnis. Reserveer alvast uw plaats via info@csgpm.nl.

Filmavond WO2GO

Op vrijdagavond 8 april organiseert WO2GO een filmavond. De documentaire 'de Akkers van Margraten', zal worden vertoond. De film gaat over het ontstaan van de enorme militaire begraafplaats in het Limburgse Margraten. Meer dan veertig ooggetuigen vertelden over de impact van deze gebeurtenis. De documentairefilm Akkers van Margraten is gebaseerd op hun verhalen. De avond start om 20.00 uur. Dan vertelt militair historicus Johan van Doorn over de bevrijding van Zuid-Limburg door de Amerikanen. Om 20.20 uur start de documentaire 'de Akkers van Margraten'. Na afloop van de film zal Dennis Notenboom van WO2GO wat vertellen over het adoptieprogramma en de graven die hij persoonlijk heeft geadopteerd op Margraten. De filmavond is op vrijdagavond 8 april in de zaal van de Technische school aan de Schoolstraat 9-a in Middelharnis. Inloop vanaf 19.30 uur. De entree is gratis, maar reserveren is verplicht, dat kan via info@wo2go.nl of 06-51859641. In verband met de rauwe oorlogsbeelden wordt er een leeftijdsgrens gehanteerd van minimaal 16 jaar.

Tabletcafé

Op zaterdagmiddag 2 april organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta van 13.30 tot 15.30 uur een Tabletcafé in bibliotheekvestiging Middelharnis. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen er ervaringen worden gedeeld en programmatips worden uitgewisseld. Op die manier leren bezoekers om meer uit de tablet te halen. TIP: neem uw tablet mee! Ook mensen die nog geen tablet hebben, maar wel geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden kunnen aanschuiven. De toegang is gratis.

NIEUWE-TONGE

Verkoping Adullam

Op zaterdagmorgen 2 april wordt in het kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente een verkoping gehouden voor Stichting Adullam, die zich inzet voor Gehandicaptenzorg. Er worden veel verschillende producten te koop aangeboden, zoals oliebollen, kruukplaatjes, cake, advocaat, kaarten, kaas, bloemen, fruit, ondergoed en boeken. Het Flakkeese Hoedenhuis uit Dirksland is aanwezig met mooie nieuwe en gebruikte hoeden. Voor de kinderen is er snoep, een grabbelton, sjoelen en speelgoed, en er is voor iedereen een koffiehoek om koffie met iets lekkers te gebruiken. Van harte welkom van 9.00 tot 12.00 uur in het kerkgebouw van de Hersteld Hervormde Gemeente, Westdijk 37 te Nieuwe-Tonge.

OOLTGENSPLAAT

Oud papier

Op donderdagavond 31 maart wordt in Ooltgensplaat oud papier opgehaald voor de zending. Er wordt verzocht om het papier gebundeld op de straat te zetten. De inzameling start om 17.30 uur.

OUDDORP

Rommelmarkt Van der Linde

Aanstaande zaterdag 2 april is er een rommelmarkt in de loods van Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3 (industrieterrein richting haven). De rommelmarkt duurt van 8.30-12.00 uur. De opbrengst is bestemd voor verschillende goede doelen. De organisatie is nog op zoek naar mensen die hulp willen bieden, het gaat om ongeveer twee uur per verkoping. Voor meer informatie of om zich aan te melden als vrijwilliger kunt u bellen naar 06-26032013.

Standhouders gezocht

Er worden standhouders gezocht voor de braderie op zaterdag 7 mei 2016 op het terrein van vv WFB uit Ouddorp. Deze braderie is 25 jaar lang een drukbezochte rommelmarkt geweest. De organisatie wil een nieuwe opzet gaan hanteren. De hele dag door zal er vertier zijn voor jong en oud door middel van een springkussens en muziek. Tevens zal er een voetbaltoernooi voor de jongste jeugd georganiseerd worden. De braderie duurt van 9.00 tot 16.00 uur, de entree is gratis. Een kraam huren kost 30 euro. Belangstellenden kunnen contact opnemen via: evenementen@vvwfb.nl.

SOMMELSDIJK

Volkstuin zoekt tuinier

Aan de Molenweg te Sommelsdijk heeft vereniging 'Klein Grondbezit Sommelsdijk' een complex 'volkstuinen', ook wel 'hoven' genoemd. Een aantal van deze tuinen zoekt nog een nieuwe gebruiker. De tuinen hebben een oppervlakte van 200 en 400 vierkante meter. Het tuinencomplex ligt in het landelijk gebied van Sommelsdijk. Tuinieren is genieten van zelfgeteelde groenten en fruit en is tevens een gezonde manier van bewegen. Voor meer informatie en verhuur kan contact worden opgenomen met secretaris Bram Grit, tel. 0187 483253, e-mail kleingrond.sd@chello.nl. Of kijk op www.kleingrondbezitsommelsdijk.nl.

Lezing over antisemitisme

Op uitnodiging van de SGP zal Opperrabijn Jacobs op aanstaande donderdag 31 maart spreken over antisemitisme. Een onderwerp dat goed past in het jaarthema van de SGP: 'Samenleven is een werkwoord'. De avond zal gehouden worden in de Rehobôthkerk, Olympiaweg 44 te Sommelsdijk. Aanvang 19.30 uur. Altijd al willen weten hoe de Joodse gemeenschap in Nederland leeft? Diverse vragen en uitingen zullen deze avond aan bod komen. Wanneer mensen spreken over antisemitisme komt onmiddellijk de herinnering naar boven aan de Holocaust en het naziregime dat verantwoordelijk was voor de moord op miljoenen Joden in Europa tussen 1933 en 1945. De avond wordt geopend door ds. K.J. Kaptein. Na de pauze is er gelegenheid om vragen te stellen aan Rabbijn Jacobs. Er zal een collecte worden gehouden voor een project van de stichting 'Vrienden van het Cheider'. www.sgpgo.nl/dirksland.

STELLENDAM

Uitstapje naar Intratuin voor 55+

Op donderdag 7 april organiseert de Stichting ZIJN afd. Stellendam een gezellig uitstapje naar Intratuin te Numansdorp. Het gezelschap vertrekt om 13.30 uur vanaf het Haagse Huus te Stellendam, het uitstapje duurt tot ongeveer 17.00 uur. Het vervoer gaat met eigen auto's. Mensen die bereid zijn te rijden kunnen dit doorgeven bij hun aanmelding. Er wordt een kleine bijdrage gevraagd als vergoeding voor de chauffeurs. Opgeven kan bij mevr. M. van Oostenbrugge, tel. 0187 491653, of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel. 602411. Ook belangstellenden van buiten Stellendam zijn van harte welkom.

Kinderen bezoeken kaasboerderij

GOEREE-OVERFLAKKEE - Woensdag 23 maart zijn de kinderen van de groep 3, 4 en 5 van de Prins Johan Frisoschool uit Herkingen op bezoek geweest bij Kaasboerderij Fam. J. van Schaik te Stellendam. Ze werden erg vriendelijk ontvangen door de boerin en haar zoon. De kinderen kregen een uitgebreide rondleiding door de stallen, de melkschuur en de boerderijwinkel. Ze ontdekten allerlei nieuwe dingen over de dieren op de boerderij. Bijvoorbeeld hoeveel een koe per dag eet, hoe oud een koe kan worden en hoeveel een koe weegt. De kinderen hebben geleerd wat er allemaal komt kijken bij het maken van kaas. Er is veel melk voor nodig en het is niet zomaar klaar. De kaas moet eerst een tijdje in een zoutbad en ook daarna liggen de kazen nog een aantal weken te rijpen voordat ze kunnen worden gegeten.

Lenteconcert in 'De Overkant'

OUDDORP - Concertpianiste Iryna Zhynkina en Mezzosopraan Annelies Driesse geven op donderdag 7 april 2016 een concert in 'De Overkant' te Ouddorp. Toen de wegen van beide musici elkaar kruisten, kwam het al snel tot een samenwerking, met als resultaat prachtige muziekuitvoeringen. Meesterwerken van o.a. Chopin, Grieg, Verdi, Bellini, Donizetti, Rachmaninov en Tschaikovsky zullen ten gehore worden gebracht.

Deze romantische muziek kenmerkt zich door grote expressiviteit, menselijke gevoelens, fantasie en passie voor de natuur. De romantische periode in de klassieke muziek ligt tussen 1815-1910, waarbij de componisten van die tijd nieuwe maatsoorten ontdekten en composities schreven die opvielen door tempowisselingen en variatie. Vocaal hield gelijke tred met het instrumentale. Bel Canto, vocale virtuositeit waarbij aria's met expressie van meerdere sentimenten werden gezongen.

Het concert is inclusief koffie of thee voor aanvang en een glas wijn na afloop. Kaarten kosten € 12,50 en zijn te reserveren via de VVV, telefoon 0187-681789. 'De Overkant' faciliteert dit concert in samenwerking met de musici. 'De Overkant': Dijkstelweg 33 Ouddorp. Donderdagavond 7 april, aanvang van het concert is om 20.00 uur. 'De Overkant' is open vanaf 19.30 uur.

Paasshow weer groot succes

MIDDELHARNIS – Tieleman Keukens, Knöps Groep en Tuincentrum Graka blikken uiterst tevreden terug op de Paasshow van de achterliggende dagen. "De 'grootste' keuken-, tuin- en autoshow van Zuidwest Nederland, in combinatie met een enerverende consumentenbeurs, heeft geresulteerd in een kleine 3.000 bezoekers", zo reageren de organiserende ondernemers.

Tekst en foto's: Hans Villerius

"Middelharnis stond dit weekeinde weer glansrijk in de schijnwerpers", vertellen Jan Tieleman van Tieleman Keukens, Herman de Blok van de Knöps Groep en Hein-Jan van der Kamp van Graka. "Ondanks de wisselende, en bij vlagen onstuimige, weersomstandigheden kan de show weer als uitermate geslaagd worden bestempeld."

Schot in de roos

Niet alleen de inwoners van Goeree-Overflakkee en haar omliggende eilanden wisten de weg naar Middelharnis te vinden, maar consumenten uit het gehele land – van Brunssum tot Harderwijk en van Zevenbergen tot Franeker toe – togen naar het 'centrum' van Goeree-Overflakkee. "Het gezamenlijke concept blijkt gewoon hét spreekwoordelijke schot in de roos. Een compleet dagje uit voor het hele gezin."
Op marketinggebied is de nieuwe opzet van het blad Beleef 't, met een oplage van niet minder dan 260.000 exemplaren, in samenwerking met eilandelijke partners, een welkome aanvulling om het eiland Goeree-Overflakkee nog verder te promoten. "We hebben onze show ook landelijk via televisie- en internetcampagnes kenbaar gemaakt", vult Tieleman aan.

Op de kaart

Ook de meer dan veertig standhouders op de consumentenbeurs zijn uiterste content over de organisatie en het verloop tijdens de showdagen. Naast auto's, keukens en tuinen was er een ruimschoots aanbod in o.a. nieuwbouwwoningen, sieraden, mode, zonwering, fietsen en elektronica. "Allen ondernemers met een lokale achtergrond, dus kwaliteit en zekerheid is gewaarborgd", zo zeggen de organisatoren. Daarnaast kregen ook de goede doelen Kika, Roparun en Stichting Bartiméus de nodige aandacht. "Goeree-Overflakkee is weer verder op de kaart gezet en dat is belangrijk!"

Dorpsraad Achthuizen voortvarend van start

Vervolg van de voorpagina.

"De reden dat wij zo snel onze begroting voor elkaar hadden, is dat we als dorpsraad worden bijgestaan door afgevaardigden van alle verenigingen en organisaties in ons dorp", vult penningmeester Michèle Groenewegen aan. "Wij hoeven dus niet alles alleen te doen. Op deze manier hebben we bovendien korte lijnen en dat werkt het best. Waar andere dorpen moeite hebben met het verdelen van de subsidiegelden, was dit bij ons geen probleem. Elke vereniging en organisatie liet weten wat de plannen zijn voor komend jaar en daar hebben we de beschikbare subsidiepot in overleg en naar ratio over verdeeld. Uiteraard hebben we ook een potje onvoorzien ingebouwd, want niemand kan immers in de toekomst kijken".

Spookdorp

"Samenwerken is sowieso een sleutelwoord in ons dorp", zegt secretaris Daniëlle de Waal. "In Achthuizen wordt heel veel georganiseerd voor jong en oud, waarbij altijd heel veel mensen betrokken zijn en hun medewerking verlenen. Ondanks dat het hier een kleine gemeenschap is, is de saamhorigheid enorm groot en is er een bloeiend verenigingsleven. Toch moeten we waken om geen spookdorp te worden. Veel voorzieningen zijn al verdwenen in de afgelopen jaren en recent sloot ook de bakker, en daarmee de laatste winkel, voorgoed de deuren. Wat is het volgende? De school, de peuterspeelzaal? Veel jongeren zijn al vertrokken en de vergrijzing neemt toe. Als dorpsraad zien wij een belangrijke taak weggelegd om wat we hebben te behouden en Achthuizen weer aantrekkelijk te maken om te wonen. Van groot belang daarbij is natuurlijk de komst van nieuwe woningen".

Seniorenappartementen

Om meer te weten over de plannen voor nieuwbouw, had de dorpsraad Gert-Jan van der Valk, de directeur van Fides Wonen, uitgenodigd. Deze woningcorporatie bezit een groot deel van de huurwoningen in Achthuizen. Tot spijt van de aanwezigen, vertelde Van der Valk voorlopig geen plannen in die richting te hebben. "De wachtlijsten zijn daarvoor te klein", legde hij uit. "Wat wel staat te gebeuren, is het afbreken van de oude seniorenwoningen in de Pastoor van Luenenstraat. Hiervoor in de plaats komen 15 nieuwe seniorenappartementen, die middels een overdekte hal met lift worden verbonden met de nieuwere seniorenwoningen aan de Klimopstraat. Daarnaast wil Fides een groot aantal woningen upgraden. Veel woningen hier hebben een heel laag energielabel, daar willen we binnen korte tijd energiebesparende maatregelen gaan treffen".

Volgens de drie bestuursleden van de dorpsraad is het dus heel belangrijk dat de belangen van Achthuizen goed behartigd worden. "Wij hebben er in ieder geval veel zin in en willen er voor gaan, samen met alle afgevaardigden. We zijn voornemens om vier of vijf keer per jaar bij elkaar te komen en met elkaar te overleggen wat er speelt en wat er extra aandacht nodig heeft. Iedereen heeft hierbij een eigen taak. En met alle steun die we hebben gekregen vanuit de bevolking, moet het zeker lukken. We hopen dan ook op een mooie toekomst voor ons dorp".

Open huis Vroonlande

DIRKSLAND - Op zaterdag 2 april is er een open huizen dag in Serviceflat Vroonlande, Staakweg 5 in Dirksland. Van 11.00 uur tot 15.00 uur zijn bezoekers welkom in de serviceflat. Tijdens de open dag kan er kennis worden gemaakt met de serviceflat. Vroonlande biedt alle zorg die nodig is om zo lang mogelijk zelfstandig en gerieflijk te wonen. Wekelijks zijn er activiteiten zoals koffiedrinken, borreluur, sjoelen, bingo, biljart en spelmiddagen.

Serviceflat Vroonlande is gelegen in een mooie en goed onderhouden parkachtige tuin met een grote vijver en terrassen. Voor de deur is een bushalte, en het ziekenhuis bevindt zich op loopafstand. In de buurt zijn prachtige natuurgebieden en de stranden/duinen van Ouddorp, maar ook het historische tweelingdorp Middelharnis/Sommelsdijk met veel winkels. De omgeving van Dirksland kenmerkt zich verder door rust en ruimte. Er zijn volop mogelijkheden om te fietsen en te wandelen op het agrarische Goeree-Overflakkee. Golfliefhebbers kunnen terecht op de nabijgelegen golfbaan. Vroonlande heeft 101 appartementen waarvan er momenteel enkele te huur en te koop zijn.
Serviceflat Vroonlande is niet alleen een woonvoorziening met service, maar vooral ook een woonvoorziening waar indien nodig gedurende 24 uur per dag alle zorg en verpleging geboden kan worden door 23 professionele zorgmedewerkers die in dienst zijn van Vroonlande. In de servicekosten zijn de volgende diensten en kosten inbegrepen: Gedurende 24 uur per dag zorggarantie, watergebruik, onderhoud, glazenwasser, afvoer huisvuil, onderhoud van de tuin en openbare ruimten. De bakker, kruidenier en wasserij komen aan huis en de bewoners kunnen naar wens gebruik maken van een (warme)maaltijdvoorziening, een kapsalon, de schoonheidsspecialiste en pedicure. In de ontvangsthal zijn gratis wifi-internetfaciliteiten. Voor meer informatie over serviceflat Vroonlande zie www.vroonlande.nl of bel 0187 602001.

Edudelta College levert Skills kampioenen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Nederlands Kampioenschap Skills Talents werd afgelopen donderdag 24 maart gehouden op Deltapark Neeltje Jans. Daar streden 303 laatstejaars vmbo uit heel Nederland in verschillende vakrichtingen voor de titel 'Nederlands Kampioen Skills Talents'. Naast individuele titels waren er ook gouden medailles te winnen voor het beste provincieteam van Nederland. Na een zeer spannende strijd ging uiteindelijk die felbegeerde titel naar het provincieteam 'Zuid-Holland Hawks'! In dit sterke provincieteam was het Edudelta College uit Middelharnis met maar liefst vier vakteams vertegenwoordigd. Allen gingen ze voor de titel en gooiden hun vakmanschap in de strijd, wat uiteindelijk de kampioenstitel opleverde.

In de vakrichting 'Tuinaanleg' kunnen Arné van der Baan, Sten Heijkoop en Maarten Groenendijk terugkijken op een geweldig kampioenschap. Zij pakten in de voorselecties al de Zuid-Hollandse titel en wonnen nu ook goud met hun team 'Zuid-Holland Hawks'. Het vakteam 'Bouwtechniek' moest flink de aan de bak. Johan Kroon, Stefan Mierop en Corstian Dijkgraaf lieten een sterk staaltje techniek zien, dat al eerder de Zuid-Hollandse titel opleverde. Zij mochten naar voren komen op het podium voor de individuele titels. Met een prachtige resultaat als reservekampioen 'Bouwtechniek' kregen ze naast hun zilveren medaille ook nog eens de gouden teamplak omgehangen voor hun bijdrage voor de 'Zuid-Holland Hawks'. Corné Tanis, Riley Bouma en Denis Breen waren niet te kloppen in de vakrichting 'Motorvoertuigen'. Met de hoogste plaats op het erepodium in de strijd om de individuele titel kregen zij de gouden plak omgehangen. Vervolgens pakten ook zij nog eens teamgoud met het de 'Zuid-Holland Hawks'. Wat een prachtig resultaat!

Het toetje van de dag

In de vakrichting 'Horeca' kwamen Daphne Wagemans, Juanita van Dam en Joelle Buth als beste uit de bus. Zij gingen volledig uit hun dak toen ze hoorden dat de individuele gouden plak voor hen was. Daarnaast kregen ook zij ook nog eens de gouden medaille omgehangen vanwege hun sterke deelname in het provincieteam 'Zuid-Holland Hawks'! Met twee gouden plakken om hun nek was voor hen het feest nog niet gedaan. Ze reageerden totaal verrast met tranen van geluk toen ze naar voren werden geroepen om zich als reservekampioen op te stellen op het erepodium van het overall kampioenschap. Dit levert hen een prachtige reis op om als team met hun docent mee te gaan op supportersreis naar Göteborg in Zweden. Zij reizen begin december af naar de Europese Kampioenschappen 'EuroSkills'. Daar gaan ze de mbo studenten van Edudelta College Goes aanmoedigen die deelnemen in de categorie 'Tuinaanleg'!

Edudelta College Middelharnis is trots op haar kampioenen! Deze successen van de leerlingen bewijzen dat talent op het Edudelta College wordt ontwikkeld en dat leerlingen een goed perspectief hebben op een baan in het bedrijfsleven. www.edudelta.nl

VBGO presenteert nieuwe website en nieuw logo tijdens jaarvergadering

Tijdens de jaarvergadering van de VBGO. Foto's: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Voor de Vereniging van Bedrijven Goeree-Overflakkee (VBGO) was het afgelopen donderdagavond weer tijd voor de jaarlijkse ledenvergadering. Die werd ditmaal gehouden in het Rabobankkantoor aan de Rottenburgseweg te Middelharnis. En wie in de regel niet van jaarvergaderingen houdt, om welke reden dan ook, zal zich hier afgelopen donderdagavond waarschijnlijk niet hebben verveeld. Althans, na het huishoudelijke gedeelte van de vergadering, hoewel dat vanwege het ongedwongen karakter ook voor jaarvergaderingschuwers prima bij te wonen was. Daarna echter gaf drs. Jos Burgers RM een lezing waarvan de uitspraken en stellingen nog flink nadreunden in de gesprekken tijdens het aansluitende culinaire deel van de vergadering.

Door Hans Villerius

Maar eerst was er het huishoudelijke deel. Daarin werd het nieuwe logo van de VBGO gepresenteerd en de nieuwe website, die daags daarop om precies 12.00 uur de lucht in ging. Afscheid werd genomen van bestuurslid Jos van den Bos, voor wie Miggy Broer in de plaats kwam. Daarnaast waren er natuurlijk de gebruikelijke jaarverslagen. En ook, traditiegetrouw inmiddels, schetste bestuurslid Steef Visser de stand van zaken van de Federatie Ondernemersverenigingen Goeree-Overflakkee (FOGO), waarvan Visser voorzitter is.

FOGO

De FOGO bestaat inmiddels twee jaar. "Het is een periode van bouwen en zoeken geweest", gaf Visser aan. Hij noemde de gemeente Goeree-Overflakkee "de belangrijkste gesprekspartner" van de federatie. Als resultaat van het overleg tussen de FOGO en de gemeente is inmiddels de Detailhandsvisie Goeree-Overflakkee tot stand gekomen en door de gemeenteraad vastgesteld. Momenteel wordt, in nauw overleg met de provincie en in samenwerking met de Rabobank, gewerkt aan een Economische Strategie, waarbij een toekomstmodel is berekend waarin Goeree-Overflakkee niet (meer) als krimpregio wordt gezien, maar waarin juist sprake is van groei. "Een beweging die vanuit onze eilandelijke ondernemers is voortgekomen en dat is uniek!", gaf Visser aan.

Jos Burgers

Wellicht niet uniek maar zeker bijzonder om naar te luisteren is één van Nederlands meest gevraagde sprekers op het gebied van marketing en klantgerichtheid: spreker en auteur Jos Burgers. Zowel in zijn presentaties als in zijn boeken houdt Burgers zijn publiek een spiegel voor en laat hij mensen anders naar hun werk kijken. Complexe zaken benadert hij graag op no-nonsense wijze, waarmee hij onverwachtse oplossingen aanreikt, eyeopeners dus voor de dagelijkse praktijk. Zijn wervelende presentaties zijn to the point, doortrokken met praktijkvoorbeelden, van begin tot eind prikkelend en voorzien van een grote dosis humor. En zelf straalt Burgers een en al energie uit. Genoeg ingrediënten dus voor een meer dan boeiend luister-uur, dat hij tijdens de jaarvergadering van de VBGO dus ook op het eiland verzorgde.

Eilanders trekken er massaal op uit

Al dan niet voorzien van de geïllustreerde programmabrochure, trokken de eilanders er op uit. Het bleek ook een feest van ontmoeting en herkenning te zijn. Want zo kom je nog eens je buren en je dorpsgenoten op een andere plek tegen. Boeren, tuinders, zorgkwekerij De Nollestee en molenaars (molen De Zwaan te Ouddorp en De Eendracht te Dirksland) hadden het programma goed voorbereid. Van Achthuizen tot Ouddorp - overal op het eiland - was er activiteit. Met op enkele plaatsen ook extra faciliteiten, zoals o.a. vervoer met de huifkar, de Amerikaanse schoolbus en/of een pendel- en rondrit met de historische bus RTM38 Wasbeer op de Kop van Goeree (aangeboden door VVV Goeree-Overflakkee). Tenslotte was er de zoektocht naar het gouden ei in één van de aan te kopen rugzakken.

André, Marjo en Wilco op melkveebedrijf Van den Oudenrijn (Ooltgensplaat).

Door Jaap Ruizeveld

Informatie

Voor hen die iets meer wilden weten over de afdeling Plattelandsjongeren Euro-Delta afdeling Goeree-Overflakkee, waren er o.a. informatiepunten ingericht bij twee deelnemende bedrijven. Meer weten over de jagersvereniging? Het kon. Oranje kleurde op veel locaties de binnenruimten. De stand van Kika in Dirksland en ballonnen voor de kleinste bezoekertjes. Voeg daar een kleurplaat en een quiz aan toe en ook dit onderdeel kon niet meer stuk.

Het was een drukte van belang tijdens Kijk bij de Boer.

Grote variatie

Op zo'n dag wil je ook met zoveel mogelijk producten/gewassen kennismaken. De vergeten groenten, de cichorei (vroeger een belangrijke teelt op het eiland) of een nieuw fenomeen, de quinoa, wel het gewas van de toekomst genoemd. Een Chinese kool schoningslijn. Vergezichten over bieslookbakken. Wat komt er allemaal aan te pas bij het telen en verwerken van witlof? Een kijkje in een aardappel-bewaarschuur. Tussendoor een super lekker frietje eten of een andere consumptie gebruiken. Met verrassing constateren dat talrijke bedrijven duurzaam en energieneutraal functioneren. Hoe werkt een modern melkveebedrijf?. Een blik op de grote machines die worden ingezet bij de teelt van consumptieaardappelen, tarwe, suikerbieten, uien en winterwortelen. Een overweldigend gevarieerd programma-aanbod, inclusief de geopende twee molens, op deze Tweede Paasdag.

Topproduct bieslook

Op een viertal locaties staken wij ons licht op. Een keuze moet je maken, want het totale aanbod te bezoeken is te groot. Tuinderij Bevelander aan de Blokseweg in Achthuizen is een echt familiebedrijf dat sinds 2000 op het eiland is gevestigd. Het is een bedrijf dat oorspronkelijk in 1970 startte in Barendrecht met de verbouw van spruiten, bloemkool en spinazie. Nu worden er acht soorten kruiden en Chinese kool voor superconcern Albert Heijn geteeld. Met de schijnwerper op het topproduct Bieslook. Maar ook selderij, peterselie, knoflook, tijm, munt en koriander. Je vindt het er allemaal. Het bedrijf houdt de ontwikkelingen op de markt nauwgezet in de gaten. Staat open voor nieuwe ontwikkelingen. Heeft duurzaamheid in het vaandel. Zo is er LED verlichting en een luchtbehandelingsunit. De laatste jaren zijn er nieuwe machines aangeschaft en kon er een nieuwe loods aan de al bestaande capaciteit worden toegevoegd. En om het nuttige met het aangename te delen, konden bezoekers er maandag kleine kruidenplantjes kopen en genieten van heerlijke gerechten.

Kringloop

Familie Van den Oudenrijn had hun melkveebedrijf, aan de smalle Altekleinsedijk in Ooltgensplaat, maandag gastvrij voor de bezoekers geopend. En die kwamen er massaal op af. André, bestuurslid Kijk bij de boer, maakte even tijd vrij om zijn bedrijf te promoten. Zijn liefde voor de 300 op stal staande zwart bonte koeien is duidelijk. Een deel van het jongvee groeit overigens buiten het eiland op in de omgeving van het Utrechtse Schalkwijk. Samen met akkerbouwers in de omgeving is er voor het ruwvoer van de koeien een kringloop opgezet. De grond wordt duurzaam benut. Gras en mest van het bedrijf rouleert met akkerbouwgewassen zoals aardappelen, uien en bieten. Vorig jaar is er op het bedrijf een strostal bijgebouwd, waarin koeien rond het kalveren verblijven. Dit is een kwetsbare periode voor de koe, die met de nieuwe faciliteit nu stressvrij kan verlopen. Het familiebedrijf streeft naar een ideale leefomgeving voor dier en mens, waarbij duurzaamheid centraal staat.

Energieneutraal

Het was maandagmiddag dringen geblazen op het familiebedrijf Van Prooijen aan de Boomvliet in Dirksland. De bezoekers schuifelden door de schuren en de kassen om zich te verwonderen over de resultaten van de teelt van tulpen. Wel 200 verschillende soorten. Niet alleen gaat het dan om de 'gewone' tulpen, maar ook zijn er talrijke exclusieve tulpen. Het energieneutrale bedrijf (zonnepanelen en warmtepomp) toonde ook gekweekte hortensia's, geraniums en petunia's. Oorspronkelijk startte de familie Van Prooijen met de teelt van witlof, maar economisch bleek dat niet haalbaar en daarom werd overgestapt naar andere producten, zoals o.a. zwarte bessen, trosrozen en aardbeien. Ook worden aardappelen en uien uit de Dirkslandse polder te koop aangeboden en in een zelfbedieningswinkeltje gaan daarnaast de eitjes van de scharrelkippen over de toonbank. Terwijl kinderen in de schuur op een pony konden rijden en de hongerige magen werden gestild met een patatje, was er o.a. de directe verkoop van tulpen en witlof. Te vermelden is dat in de maanden mei tot november bij het familiebedrijf het accent ligt op de export-teelt van pompoenen en kalebassen.

Zorgkwekerij

Het ondersteunen van zinvol, nuttig en leuk werk. Dat alles in een vertrouwde omgeving en in een fijne, veilige sfeer. Het is het credo dat Cor en Jolanda Joppe met hun vaste staf al vele jaren uitstralen op de zorgkwekerij De Nollestee in Melissant. Samen met hun 12 tot 14 mensen met een lichte verstandelijke beperking, die in een eigen tempo zich verdienstelijk en gewaardeerd inzetten. De Nollestee beschikt over het keurmerk Zorgboerderij en is goedgekeurd door het Ministerie van NWS, de Arbeidsinspectie en Zorgverzekeraars Nederland. De zorgkwekerij staat aan de vooravond van nieuwe ontwikkelingen. Nog meer nieuwtjes. Ook mensen met WMO-indicatie mogen nu op De Nollestee werken. En er is, sinds vorig jaar, een nauw samenwerkingsband met en steun van het professionele bloemenkwekerij bedrijf Klepper aan de Oudelandseweg in Ouddorp. De een versterkt de ander in het proces rond bijvoorbeeld blauwe druifjes en campanula's. Maandag was het een komen en gaan bij De Nollestee. Enerzijds om wat plantjes te kopen, anderzijds om eens een kijkje in de accommodaties van deze zorgkwekerij te kunnen nemen. "Wij zijn best trots en tevreden," zegt Cor Joppe. Dat straalt hij zichtbaar uit.

Tanis Goeree opent showtuin met leuke actie

OUDDORP – Tanis Goeree opent op zaterdag 2 april de nieuwe showtuin bij Bouwmarkt Ouddorp. Tijdens de feestelijke opening is er voor het publiek een interessante kortingsactie. Ook is er voor iedereen wat te drinken en kunnen de kinderen zich uitleven op een springkussen.

De showtuin in Ouddorp bevat een breed assortiment tuinbestrating. Tanis Goeree is dealer van een aantal gerenommeerde merken, waaronder MBI, Red Sun en Excluton. In de persoon van Kees Tanis, die twee jaar geleden bij Tanis Goeree kwam werken, kan het winkelend publiek rekenen op een adviseur met veel kennis en ervaring op dit gebied. Het assortiment bevat veel betonproducten, maar ook bijvoorbeeld natuursteen en keramiek, in diverse prijsklassen.

Naast bestrating is er nog veel meer te koop voor de tuin. Denk aan verlichting, blokhutten, overkappingen, vijvers plus toebehoren en andere accessoires voor de tuin. "We hebben het grootste assortiment van de regio", zegt Martin Tanis, eigenaar van Tanis Goeree en Bouwmarkt Ouddorp. Het bedrijf kan ook beplanting leveren, want naast de Bouwmarkt vallen ook de afdelingen grond, straat – en sloopwerk én tuinaanleg en onderhoud onder Tanis Goeree.

De showtuin aan de Hofdijksweg 22 in Ouddorp is zes dagen in de week open: maandag - vrijdag van 7.30 tot 18.00 uur en zaterdag van 8.00 uur 16.30 uur. In Stellendam, aan de Scharrezeeweg 6, wordt de voorraad beheerd en is ook een showtuin. Deze is alleen op afspraak geopend.

Actie

Tijdens de feestelijke openingsdag, zaterdag 2 april, krijgt iedere klant een gratis emmer. Op alles wat in de emmer past – met uitzondering van elektrisch gereedschap – geeft Tanis Goeree 20 procent korting. Op is op.

Gratis muzieklessen voor kinderen

OUDE-TONGE - Fanfareorkest Vooruit biedt de komende periode gratis muzieklessen aan voor kinderen vanaf 8 jaar. Een unieke gelegenheid voor kinderen om actief kennis te maken met het bespelen van een instrument! Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het maken van muziek niet alleen een heel leuke en leerzame hobby is, maar ook een goede invloed heeft op de hersenen van een opgroeiend kind. Het bevordert de samenwerking van de hersenhelften, de cognitieve ontwikkeling en het sociale gedrag.

Is dit iets voor uw zoon of dochter? Meld uw kind dan aan voor de proeflessen. De lessen starten in april. Er is keus uit twee soorten lessen, namelijk blokfluit en koperinstrumenten, zoals een trompet of bugel. De blokfluitlessen vinden plaats op woensdagmiddag van 16.00-16.30 uur. De lessen voor koperinstrument zijn op donderdagavond van 19.00-19.30 uur. Tijdens de lessen leren de kinderen iets over verschillende instrumenten, over klank, ritmes en leren ze een aantal noten, wat leidt tot het spelen van een simpel liedje. Op zaterdag 28 mei is er een lenteconcert van fanfareorkest Vooruit, waarbij alle leerlingen de geleerde liedjes zullen spelen, begeleid door het orkest. Aanmelden kan via het volgende e-mailadres: secretaris@fanfareorkestvooruit.nl.

Groot Reformatiekoor van start

GOEREE-OVERFLAKKEE/MIDDELHARNIS - Het Groot Reformatiekoor is een gemengd koor, dat in 2016 en 2017 diverse composities ten gehore hoopt te brengen die gerelateerd zijn aan de Reformatie en aan Maarten Luther. Dit project wordt ondersteund door Refo500. In het repertoire zit een speciaal gecomponeerde Reformatie-Cantate, het Geneefse Psalter, Een vaste Burcht, enzovoort. Vanaf de leeftijd van 16 jaar is iedereen welkom op dit 'alle-leeftijdenkoor'.

Middelharnis is één van de locaties waar gestudeerd kan worden. Op dinsdagavond 19 april zal o.l.v. repetitor Cees het Jonk de eerste repetitie plaatsvinden in de Christelijk Gereformeerde Kerk, Hoflaan 41 te Middelharnis. Daarna volgen er nog 3 repetities (september en oktober). Op zaterdag 15 oktober is er een landelijke dag in de Sint-Joriskerk te Amersfoort. Tijdens deze dag wordt er met het Groot Reformatiekoor gestudeerd o.l.v. Peter Wildeman, Martin Zonnenberg en Joost van Belzen. 's Avonds zal er een officieel concert zijn in de Joriskerk, waarbij onder andere het eerste deel van de Reformatie-cantate zal worden uitgevoerd. Na dit eerste optreden volgen er nog twee optredens in eigen regio o.l.v. de eigen dirigent en organist/pianist. Optioneel is de tweedaagse koorreis naar Lutherstad Worms. In 2017 start het tweede seizoen van het Groot Reformatiekoor.

Aanmelden is nog steeds mogelijk. Geef u snel op via www.reformatiekoor.nl.

Uitreikingen bij EHBO Ouddorp

Thirza Akershoek met haar diploma.

OUDDORP - Onlangs werd de jaarlijkse ledenvergadering van de EHBO-vereniging te Ouddorp gehouden. Op deze avond vonden er drie bijzondere gebeurtenissen plaats. In de eerste plaats was er een jubilaris, die 25 jaar zijn diploma op zak mocht hebben. Het betrof hierbij de voorzitter, de heer P. Bolkenbaas.

Naast het geldig houden van het diploma, is Bolkenbaas ook al jaren voorzitter van de vereniging, alsmede voorzitter van de (formeel opgeheven) regionale afdeling van de EHBO-verenigingen op Goeree-Overflakkee. De zilveren speld werd aangebracht door erelid de heer C. Flikweert, die al meer dan 40 jaar les geeft op de vereniging. Daarna was het de beurt aan Thirza Akershoek, die net de avond ervoor met goed gevolg het examen had afgelegd voor de opleiding Jeugd B van de EHBO. Zij was daarmee de enige die zich na de basisschool had aangemeld voor de voornoemde cursus. En tenslotte kwam ook mevrouw Van der Linde met haar schoonzoon de vergadering nog met een bezoek vereren. Al jaren is zij bij verschillende goede doelen bekend, wanneer zij het geld van haar rommelmarkten hier aan schenkt. Binding had ze niet met de EHBO, maar ze had zomaar eens de vraag gesteld of de vereniging nog iets moest aanschaffen. Na overleg werd gekozen voor de aanschaf van een laptop met beamer. Deze kwam dan ten goede aan de nieuwe kaderinstructeur, mevrouw W. Aleman. Met een handdruk werd de overdracht bezegeld.

Banketbakkerij Van Helden in de prijzen

MIDDELHARNIS - Banketbakkerij Van Helden te Middelharnis heeft het Gilde Goud behaald voor hun technische bijdrage aan het Gilde van de betere banketbakkers. Eigenaren Peter en Selma van Helden kregen daarom maandag 14 maart de trofee 'Gilde Goud' uitgereikt door Neerlands grootste en meest exclusieve banketbakkersgilde Heerlijk & Heerlijk, waarbij zij al jaren aangesloten zijn. Het is een blijk van waardering namens collega-banketbakkers uit heel Nederland.

Waar succesrecepten vaak angstvallig worden beschermd als 'het geheim van de smid', geven de banketbakkers van Heerlijk & Heerlijk ze juist graag aan elkaar prijs. Hierdoor brengen de bakkers elkaar steeds weer op nieuwe ideeën en komen ze samen tot de allerlekkerste producten. De banketbakker met het beste en opvallendste product van het jaar wordt beloond met de oorkonde Gilde Goud. Peter van Helden maakt al jaren indruk met zijn befaamde gebaksrollen. Het perfect uitgevoerde gebaksstuk is bij Van Helden goed in balans qua cake en verse crèmevulling. De crèmevulling is opgerold in een luchtige cake en deze combinatie is echt verrukkelijk, aldus het gilde. Kortom, de ideale traktatie bij de koffie of als heerlijk tussendoortje.

Activiteitenbord WFB opgeknapt

OUDDORP - Meuleman Autoschade heeft het activiteitenbord, bij de ingang van het vv WFB terrein, opnieuw gespoten en opgeknapt en voorzien van gespoten tekstplaten. Op het bord staat tegen welke ploeg WFB 1 speelt, of welke andere activiteiten er bij WFB plaatsvinden. Voorzitter Joop van Hecke en eigenaar Bert Meuleman hebben het bord onthuld. WFB bedankt Meuleman Autoschade voor het sponsoren van het bord en bijhorende tekstplaten.

Leerlingen bakken pannenkoeken voor ouderen

STELLENDAM - Al enkele jaren is het bij CBS 'Het Kompas' in Stellendam de gewoonte dat de leerlingen van groep 7/8 op de Nationale Pannenkoekdag pannenkoeken bakken en deze bij de oudere mensen in woonstede 'Het Spectrum' brengen. Dit jaar echter werd het nóg mooier: de ouderen uit 'Het Spectrum' waren uitgenodigd om naar school te komen voor de pannenkoekenlunch. De leerlingen van groep 7/8 hadden alles tot in de puntjes verzorgd: de pannenkoeken werden gebakken, de hal werd ingericht als eetzaal en vervolgens werden alle mensen in 'Het Spectrum' opgehaald en naar school gebracht. Daar zorgden de jongens en meiden dat het hun gasten aan niets ontbrak. Ze zorgden dat de borden en bekers steeds bijgevuld werden en hielden ook het tafelgesprek gaande. Na afloop van de lunch werd iedereen weer netjes teruggebracht naar de eigen kamer. Het was een prachtige ochtend, zowel voor de ouderen als voor de leerlingen.

Fairtrade in de Wereldwinkel

MIDDELHARNIS - Wereldwinkels onderscheiden zich van andere winkels doordat zij fairtrade producten verkopen. Hoewel dat voor elke klant anders is, vertrouwen klanten van de Wereldwinkel er op dat 'het goed zit'. Dat vertrouwen verdienen de Wereldwinkels door de aandacht voor de waarborging van fairtrade criteria.

Wereldwinkels werken aan de bestrijding van armoede in ontwikkelingslanden. Wereldwinkels doen dat niet door het bieden van (nood)hulp, maar door handel. Dat doen Wereldwinkels omdat ze geloven dat handel de meest duurzame vorm van ontwikkeling is. Handel zorgt ervoor dat mensen in ontwikkelingslanden onafhankelijk worden van hulp, dat ze er zelf voor kunnen zorgen dat bijvoorbeeld hun kinderen naar school kunnen en er medische zorg beschikbaar is.

Dat kan alleen als handel ook voldoende inkomen oplevert. Er liggen veel kansen. De producten die wereldwijd worden verhandeld, komen vaak uit ontwikkelingslanden. De wereldmarkt is voor veel producenten uit ontwikkelingslanden echter niet zomaar te bereiken. Of de omstandigheden waaronder ze hun producten mogen leveren zijn slecht. Fairtrade zorgt ervoor dat producenten uit ontwikkelingslanden toegang hebben tot de wereldmarkt, op een manier dat ook zij van de handel profiteren. De Wereldwinkels zorgen voor de markttoegang in Nederland.

Hoe fair de producten in de Wereldwinkel ook worden verhandeld, ze moeten natuurlijk wel aansluiten bij de vraag en smaak van de klanten. Wereldwinkels besteden daarom veel aandacht aan de ontwikkeling van het assortiment en brengen elk jaar, samen met trendwatchers, de modekleuren en thema's in beeld. Daar gaan dan de ondernemers in Azië, Latijns-Amerika en Afrika mee aan de slag. Zo zijn er ook bij de Wereldwinkel Middelharnis prachtige producten te vinden die van ver komen, in stijl en volgens de laatste trends.

Een voorbeeld is het nieuwe porseleinen servies Royal uit Sri Lanka. In Sri Lanka worden van een handvol 'stof' de prachtigste kommen, borden en theepotten gemaakt. Omdat de Wereldwinkel naast het aardewerken servies uit Thailand en Vietnam ook graag porselein in ons assortiment willen hebben, is er gezocht naar een fairtrade leverancier. Die is gevonden in het zuidwesten van Sri Lanka. Een mooi bedrijf met een lange historie waar de medewerkers op de eerste plaats staan.

Porselein is heel sterk en harder dan aardewerk. Dat komt enerzijds door de grondstoffen, die fijner en witter zijn dan de grondstoffen die voor aardewerk gebruikt worden. Anderzijds speelt de temperatuur een rol, porselein wordt op hoge temperatuur gebakken (1330 ºC) en ook dat maakt het eindresultaat sterk. De producten gaan om deze redenen lang mee en zijn in die zin dus duurzaam. Door materialen en energie zo optimaal mogelijk in te zetten en de hoeveelheid afval zoveel mogelijk te reduceren, probeert het bedrijf het milieu zo min mogelijk te belasten. Alle werknemers van het bedrijf worden hierin getraind en aangemoedigd om hieraan bij te dragen. De producten die uiteindelijk toch worden afgekeurd komen terecht op scholen en in tempels. Zo goed als niets gaat echt verloren.

Meer dan de helft van de werknemers van het bedrijf is vrouw. De lonen zijn bijzonder goed. Tijdens een rondgang door het bedrijf vallen het vakmanschap en de goede werksfeer op. De mensen die hier werken hebben verschillende achtergronden. En dat komt heel goed uit! Tijdens de christelijke feestdagen houden de boeddhisten het bedrijf aan de gang en tijdens speciale boeddhistische dagen werken de christenen door.

Wereldwinkel Goeree Overflakkee
Zandpad 134
3241 GZ Middelharnis

Openingstijden:
Maandag 10.00 uur -12.00 uur
Dinsdag t/m zaterdag 10.00 uur – 17.00 uur
Vrijdag 10.00 uur – 21.00 uur

Politici bij RTV SLOGO

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van Polivak op donderdag 31 maart 2016 spreekt verslaggever Jan van Gurp met het raadslid Conny Pipping van de CU en met vice fractievoorzitter Van Gurp van de SGP. In het eerste uur wordt er met Conny Pipping gesproken over de ervaringen tot nu toe in de gemeentelijke politiek. Aan de orde komen onderwerpen over de Ventjager en Fort Prins Frederik in Ooltgensplaat. De illegale bewoning van recreatiewoningen, uiteraard ook Ouddorp-Duin en Bad krijgen aandacht, evenals de verkeersveiligheid op het eiland. De alternatieve vormen van windenergie en de opdracht van de overheid om te voldoen aan de opgave van die overheid. De verhoudingen in de gemeenteraad komen eveneens aan de orde. Daarnaast nog een aantal andere zaken. Deze week komt ook vice fractievoorzitter Van Gurp van de SGP aan het woord in de uitzending van Polivak. In een herhaling kunt u tussen 20.00 en 21.00 uur luisteren naar een interessant gesprek over windenergie en het aantal windmolens op Goeree-Overflakkee. Ook komt de ontsluiting en de verkeersveiligheid op de N59 aan bod en wordt er gesproken over de extra impulsen die het oostelijk deel van de gemeente nodig heeft. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via 'Programma gemist'.

Verrassende rondleidingen door het Streekmuseum

SOMMELSDIJK – Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee presenteert zich tegenwoordig met de leus 'Het Streekmuseum vertelt eilandverhalen!' Die leus kan ook heel letterlijk worden opgevat, want tijdens de rondleidingen, die vanaf april maandelijks gaan plaatsvinden, krijgen de bezoekers de verhalen op verrassende wijze te horen.

Het Streekmuseum is vanaf 19 maart geopend voor het publiek. Veel eerder dan in voorgaande jaren, toen de deuren vanaf 1 mei open gingen. Het museum bruist ook in 2016 van de activiteiten, waarvan de opening van de tentoonstelling Paaseiland op Goeree-Overflakkee op 19 maart een eerste bewijs is.

Een activiteit die de aandacht trekt, zijn de maandelijkse rondleidingen. De rondleidingen zelf zijn niet nieuw. Wel nieuw is de 'levende geschiedenis' die het museum eraan heeft toegevoegd. Te denken valt aan een klein toneelstukje waarin de kleding uit vervlogen tijden centraal staat, het besmeren van een snee brood met reuzel, het malen en zetten van koffie en het toedienen van levertraan voor het naar bed gaan. Proef en beleef…

De rondleidingen zijn op de volgende donderdagen: 14 april, 12 mei, 9 juni, 14 juli, 11 augustus, 8 september en 13 oktober. De aanvang is steeds 14.00 uur. De kosten bedragen 7,50 euro per persoon, inclusief koffie en wat lekkers. Kinderen betalen 5 euro. Opgeven kan via info@streekmuseum.nl of 06 52153169.