info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

27 maart 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 27 maart 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Kennis delen in het Digi-café

Team Digi-café Middelharnis.

MIDDELHARNIS - In de bibliotheek in Middelharnis start het eerste Digi-café op het eiland. Vanaf volgende week vrijdag kunnen belangstellenden iedere vrijdagmorgen binnenstappen met vragen op digitaal gebied. Vrijwilligers staan van 10.00 tot 12.00 uur klaar om digitale problemen op te lossen.

Bij het Digi-café kan men bijvoorbeeld terecht voor vragen over het overzetten van foto's van een digitale camera naar een laptop, het downloaden van een formulier, of het maken van mappen op je computer. Maar ook mensen die graag een spelletje willen spelen op hun tablet, maar geen idee hebben hoe dat werkt. Of wilt u uitvinden hoe Skype werkt, of foto's per e-mail versturen? Voor al deze dingen kan met terecht in het Digi-café. Neem indien mogelijk uw eigen apparatuur mee. Het Digi-café is niet bedoeld voor reparaties, online bankieren of andere privacy-gevoelige zaken.

Het Digi-café werkt onder het concept: 'Samen weet je meer dan alleen'. Naast vrijwilligers en mensen met digitale vragen zijn ook andere belangstellenden van harte welkom. Door vragen en kennis met elkaar te delen wordt iedereen wijzer... Het Digi-café is een samenwerking tussen Stichting ZIJN en Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en wordt ondersteund door een enthousiast vrijwilligersteam. Belangstellenden om vrijwilliger te worden kunnen zich op vrijdagmorgen melden bij het Digi-café.

Is er genoeg ruimte voor bedrijven?

GOEREE-OVERFLAKKEE - De economie zit in de lift. Dat is goed nieuws voor bedrijven, veel ondernemers zien kansen om te groeien. Vorig jaar werd er bijna vijf hectare aan bedrijfsgronden verkocht op het eiland. De bedrijfsterreinen raken steeds voller. Wethouder Frans Tollenaar en directeur Patrick Kok van Bedrijvenpark Oostflakkee zijn bang dat er een tekort ontstaat en willen graag meer ruimte voor bedrijven. Kok: "De markt komt uit de crisis en wil zo snel mogelijk weer verder. Met alle ontwikkelingen die hier gaande zijn op het gebied van SmartWater, Paulina.nu en Energy Island is hier vooral behoefte aan kwalitatieve ruimte." Lees meer in Eilanden-Nieuws van aanstaande vrijdag.

2 / 40

Agenda

Zaterdag 24 maart

OUDDORP – Koor- en samenzangavond, aanvang 19.30 uur in de Eben Haëzerkerk. Gratis entree, collectie voor stichting Stéphanos.
STELLENDAM – Oliebollenverkoop t.b.v. het Roemeniëcomité vanaf 8.00 uur op het Oranjeplein.
SOMMELSDIJK – Paasbingo O-G-O in De Zwaluw aan de Sperwer. Aanvang 19.30 uur.
DIRKSLAND – Voorjaarsmarkt 't Reginahof van 10.00 tot 15.00 uur.
DIRKSLAND – Rommelmarkt Victoriahal aan de Philipshoofjesweg van 10.00 tot 14.30 uur.
GOEDEREEDE – Paaszangdienst in de in de Hersteld Hervormde Kerk aan de Doelweg. Aanvang 19.30 uur.
GOEDEREEDE – Voorjaarsverkoping vrouwenvereniging Tabitha bij de Hersteld Hervormde Kerk aan de Doelweg van 9.00 tot 15.00 uur.

Maandag 26 maart

ACHTHUIZEN – Sjoelmiddag in het Buurthuus. Aanvang 13.30 uur. Kosten 4 euro, incl. koffie en thee.

Dinsdag 27 maart

MIDDELHARNIS – Workshop 'doosje maken' en verkoop van hobbyartikelen bij Just a Note. Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27. Opgeven bij Amanda Albregts, e-mail info@justanote.nl of tel.nr. 0187-663714. Meer info: www.justanote.nl

Woensdag 28 maart

DEN BOMMEL - Breicafé in De Bommelstee, Schaapsweg 34. Tussen 19.30 en 22.00 uur. Meer info: 0187-611397.
MIDDELHARNIS – Workshop Zijtak, een Paasbloemschikevenement. Wilgenlaan 40. Reserveren en inschrijven via www.dichterbijmuziek.nl of 06-46316345.
OUDDORP – High tea bij 55+. Aanvang 14.00 uur in Dorpstienden. Opgeven bij Dorpstienden of Joke van Dam, 0187-682319.
OUDDORP – Open speelmorgen bij Christelijke peuterspeelzaal 'Prinses Amalia', van 9.30 tot 11.00 uur. Margrietweg 6 (ingang via de Wilhelminaweg). Meer info: 0187-680646 of 0187-687938.
OUDE-TONGE – Paasmiddag in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Opgeven bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3, tel. 642697.

Donderdag 29 maart

MIDDELHARNIS - Mantelzorgcafé. Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aanvang 13.30 uur.
MIDDELHARNIS – Workshop Zijtak, een Paasbloemschikevenement. Wilgenlaan 40. Reserveren en inschrijven via www.dichterbijmuziek.nl of 06 46316345.
GOEDEREEDE – Goeree Creatief tussen 19.00 en 22.00 uur in Partycentrum Oostdam. Opgeven kan tot 26 maart via oostdam@sr-go.nl of via 0187-492321.
MELISSANT – Paasstukjes maken in De Melishof. Aanvang 13.30 uur. Opgeven voor 25 maart via 0187-602411.

Zaterdag 31 maart

LANGSTRAAT – Samenzangavond in de kerk. Aanvang 19.00 uur.
HERKINGEN - Van 9.30 tot 12.00 uur is het Scharrelloodsje weer open. In verenigingsgebouw "De Fontein" is er deze morgen een verkoop van tweedehands boeken.
STELLENDAM – Verkoop van goede gebruikte spullen uit de container bij de Gereformeerde Kerk, van 10.00 tot 13.00 uur.
STELLENDAM – Paaszangavond in de Hersteld Hervormde Kerk. Aanvang 19.30 uur.
NIEUWE-TONGE - 'Zingend naar Pasen' Samenzangavond in de Hervormde Kerk. Aanvang 18.30 uur.

Dinsdag 3 april

MIDDELHARNIS – Bijbelstudie over Kolossenzenbrief door Jack Nugter. Aanvang 20.00 uur. Diekhuus, Beneden Zandpad.
MIDDELHARNIS – Spreekuur Ketenzorg Dementie in de bibliotheek van 14.00 tot 15.00 uur.

Breien voor het goede doel

MIDDELHARNIS – Het begon ruim zes jaar geleden met een gehaakte kerstbal. Een kleinigheid, wat de basis bleek te zijn voor het succesvolle breicafé 'Steekje Los' van initiatiefneemsters Gerdie Schellevis en Nicole van Kempen. Het zesjarig bestaan werd gevierd met een gezellig ontbijtje bij bakker Bienefelt. Daarnaast was het ook meteen het startschot van de actie breien voor de Stichting Knitted Knockers. Deze organisatie bestaat uit mensen die borstprotheses breien voor dames die een borstamputatie hebben ondergaan.

Door Mirjam Terhoeve

Gerdie gaf zes jaar geleden een workshop kerstballen breien in de bibliotheek en ontmoette daar Nicole. Ze kenden elkaar nog van vroeger. Beiden waren het erover eens om vaker met een groepje dames zomaar voor de gezelligheid te haken en te breien en ze ontstond het breicafé. Het werd meteen een succes. In het begin telde het café maar liefst 95 bezoekers. Na het ontstaan van breicafe's in andere dorpen liep het wat terug, maar nog steeds kan 'Steekje Los' iedere maand rekenen op zo'n 70 deelnemers. Het is dus een doorslaand succes gebleken. Vanwege het jubileum werd een gezellig ontbijt georganiseerd voor de trouwe bezoekers, bij Bakker Bienefelt, die ook een duit in het zakje deed.

Nieuw project

De verjaardag van het breicafé werd meteen aangegrepen om het startschot te geven aan het breien voor de Stichting Knitted Knockers. Knitted Knockers is een wereldwijd netwerk van vrouwen die borstprotheses breien en haken voor vrouwen met een hele of gedeeltelijke borstamputatie. In heel Nederland wordt dit al gedaan, maar in deze regio was nog een lege vlek. Zodoende werd het jarige breicafé benaderd om zich aan te sluiten. Een oproep waar men graag gehoor aan gaf.
"We gaan niet alleen breien", vertelt Gerdie, "maar we gaan ook fungeren als distributiepunt. Dames die zo'n gebreide prothese willen hebben, kunnen zich bij ons melden en de prothese bestellen. Het breien gebeurt kosteloos en naar het voorbeeld van de Amerikaanse oprichtster Barbara Demorest. Ook worden de protheses gratis verschaft. Uiteraard is het wel mogelijk om een vrijwillige bijdrage te schenken voor het gebruikte materiaal. De gebreide prothesen kunnen een oplossing bieden voor vrouwen die na een borstbesparende of -verwijderende operatie geen silicone prothesen willen of kunnen verdragen. Silicone prothesen zijn zwaar en warm, waardoor de tere huid gaat zweten en irriteren. Dat hebben de gebreide prothesen niet, want die zijn licht, zacht en gemaakt van katoen, waardoor ze vocht opnemen. Demorest startte een stichting om de patronen, instructievideo's en informatie te verspreiden en met succes: inmiddels zijn er honderden groepen vrouwen die gezamenlijk prothesen breien.

Anonieme gift

Om te kunnen starten met het project was een startkapitaal nodig om het speciale katoen aan te schaffen. "Gelukkig kregen we een anonieme gift", vertelt Gerdie blij, "zodat we dit meteen konden doen. Wolwinkel 'Het Zwarte Schaap' uit Dirksland, leverancier van dit katoen, was bovendien bereid om korting te geven. Dat is natuurlijk heel erg genereus. De breipakketten werden afgelopen dinsdag uitgedeeld en inmiddels hebben al 15 dames zich gemeld om mee te breien. We hopen natuurlijk dat dat er nog meer worden. Uiteraard is iedereen van harte welkom om te komen breien, voor het goede doel of gewoon voor de gezelligheid. Dat kan iedere eerste dinsdag van de maand in de foyer van het Diekhuus van 19.00 tot 22.00 uur.
Dames die de borstprotheses willen bestellen of proberen, kunnen zich melden en informatie vinden op onze website www.breicafesteekjelos.nl.

Constructieve start bij eerste verkenning coalitievorming

De besprekingen voor een nieuwe coalitie zijn van start gegaan. Foto: W.Heintjes

GOEREE-OVERFLAKKEE - Conform de mededeling aan het eind van de Uitslagenavond van de gemeenteraadsverkiezing, is de SGP, grootste partij, vrijdag begonnen met verkennende gesprekken rond een coalitievorming. Hiervoor werden de 7 overig gekozen fracties in de komende nieuwe gemeenteraad van Goeree-Overflakkee uitgenodigd. De foto toont één van de gesprekken waaraan deelnamen Kees van Dam, Hendrik Herweijer en Rien van der Boom (SGP) enerzijds en anderzijds de grote winnende partij Vitale Kernen GO met Johan de Vos, Willy Heintjes en Berend-Jan Bruggeman.

Door Jaap Ruizeveld

Van Dam en zijn teamleden voerden vrijdag de gehele dag eerste gesprekken met alle partijen. "De overleggen, verkenningen vonden plaats op een open en constructieve wijze" zei de SGP-fractieleider desgevraagd. De stembusuitslag was tot in het weekeind op veel locaties op het eiland, tot in de supermarkten, bij het winkelen en in horecagelegenheden, nog een gewild gespreksonderwerp. Wie hadden er nu de meeste voorkeurstemmen behaald? Een vraag die snel is te beantwoorden: 1. Kees van Dam (SGP) 3739 stemmen, 2. De Vos (VKGO) 3018 stemmen en 3. Tea Both (CDA) 1392 stemmen. Een andere vraag: Is de raad die donderdag - na installatie aantreedt - dan definitief? Nee, daar zijn op korte termijn alsnog mutaties mogelijk.

Opschuiven

Dat heeft dan te maken met de te vormen coalitie en daarna de verkiezing van wethouders. Bij SGP en CDA staat bijvoorbeeld een kandidaat voor een wethouderspost respectievelijk op de 14e en 35e plaats. Hier vindt bij een eventuele benoeming van deze kandidaat geen opschuiving plaats. Bij andere fracties kan het wel gevolgen hebben. In die gevallen schuift – in volgorde van de lijst – er alsnog een nieuw raadslid binnen. Voor alle vrouwen en mannen is het dus ook de komende weken nog spannend.

Derde plaats

Was het na SGP (21.1%) en Vitale Kernen (20.7%) ook spannend wie de derde partij werd?. Die begeerde plek was voor het CDA (13.5%). VVD met (10.9%) en PvdA (10.2%) ontliepen elkaar niet veel. GOS kwam niet verder dan 1.3% en Jezus Leeft haalde 0.4% van het stemmentotaal.

Informatiemiddagen Bijstand Werkt Samen

MIDDELHARNIS - Op 1 maart is de 'winkel' van Bijstand Werkt Samen geopend aan het Zandpad 70, dat is op D'n Diek. Veel mensen zullen het een beetje vreemd vinden: een 'winkel' voor Bijstandsgerechtigden? De organisatie legt uit: "Nee, wij zijn geen winkel, we zijn geen kantoor, maar we zijn een grote huiskamer. In de bijstand moet je ervaren, anders zul je nooit begrijpen hoe dat is. Toch willen wij de Flakkeese samenleving een beeld geven, ook al heeft u niets met de bijstand te maken. Het is immers een wereld waar je het liefst ver van weg blijft. Maar we zien vele passanten met een nieuwsgierig blik naar binnen kijken en waarschijnlijk met vraagtekens. Daarom organiseren wij iedere woensdag van 14.00 tot 15.00 uur een informatiemiddag. Dat is niet alleen voor mensen die in de bijstand zitten, maar voor iedereen die meer wil weten over dit onderwerp."

"Dat het concept Bijstand Werkt Samen werkt, hebben wij in deze paar weken al mogen ervaren. Het gaat om het verbinden van mensen in moeilijke omstandigheden, proberen de juiste weg te wijzen, te adviseren en gewoon met elkaar te praten. Zo kwam er een mevrouw die moet verhuizen naar een invalidewoning, haar partner is gehandicapt. Door allerlei omstandigheden zijn ze zowel financieel als qua gezondheid in de problemen gekomen. Een vrijwilliger meldt zich aan bij Bijstand Werkt Samen. Zij wil graag mensen helpen om zaken weer op de rit te krijgen. Een meneer meldt zich bij Bijstand Werkt Samen als klusjesman. Dan is 1+1 geen twee, maar heel veel. De mevrouw wordt geholpen door vele handjes met verhuizen, de klusjesman legt de laminaatvloer, met een statushouder als hulpje. De dames gaan proberen de papierwinkel weer op de rit te krijgen en de invalide partner van mevrouw kan eindelijk, na zeven maanden, weer in een bed slapen. Het is maar een klein voorbeeld hoe mensen (in de bijstand) elkaar kunnen helpen.

Iedereen is welkom bij Bijstand Werkt Samen. De koffie staat klaar. De openingstijden zijn van dinsdag t/m zaterdagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Het telefoonnummer is 0187-664995.

Musea op Tiengemeten gaan weer open

REGIO - Vrijdag 30 maart gaan de deuren van het Rien Poortvlietmuseum en het Landbouwmuseum na de winterstop weer open. Dagelijks, m.u.v. maandag, zijn op alle dagen de musea geopend van 10.30 – 16.30 uur.

Elk heel uur vertrekt de pont vanaf Nieuwendijk richting Tiengemeten. Bij het informatiepunt van Natuurmonumenten op de vaste wal kan men een museumdag-kaart kopen om beide musea bezoeken. De prijzen zijn: volwassenen € 10 en kinderen € 5, hierbij zijn de kosten van de pont inbegrepen.

Na het succesvolle expositiejaar met Landleven als thema wordt nu de "HUMOR VAN RIEN POORTVLIET" voor het voetlicht gebracht in het Rien Poortvlietmuseum. Via een aantal prachtige originele hondenportretten die in het boek "BRAAF" zijn te bewonderen, belanden bezoekers bij grappige situaties en komische prenten van alledaagse dingen uit dit boek. De boeken "Van de hak op de tak" en "Tussen Gaap en Slaap" bevatten eveneens een ruime hoeveelheid humoristische tekeningen waarvan een deel nu tentoongesteld wordt. Ook de vele rake teksten die Rien erbij schreef, werken op de lachspieren en zijn de moeite van het lezen meer dan waard.

Lang voordat zij aan de slag gingen met de kabouters, werkten Rien Poortvliet en Wil Huygen al samen. Dat resulteerde in de jaren zestig onder meer in de boeken "Jagersland"(1964), Alleen voor jagers (1967) en zijn opvolger "Met een kluitje in het riet" (1968). Ook hier komt Rien's veelzijdige talent tot uiting: naast tekenen en schilderen, boetseren van dieren en houtsnijwerk, was hij ook een prima cartoonist.

Kabouters

De kabouters wonen ook op de kabouterzolder van het Rien Poortvliet Museum. Langs de wanden van de zolder hangen de originele aquarellen uit de kabouterboeken. Op de zolder kunnen kinderen, maar ook volwassenen, naar hartelust spelen, knutselen, lezen, verkleden etc. De verhalen van de kabouters leiden naar het tuinpad buiten het Rien Poortvliet Museum. Het vormt de verbinding met het naastgelegen Landbouwmuseum. Langs het pad vertellen de kabouters veel over de omgeving en de oude gewassen bij het Landbouwmuseum. Op Tweede Paasdag en op de eerste zaterdag van de maanden mei t/m september zijn er speciale kinderactiviteiten en natuurlijk zijn daar Kabouter Spruiteprak en zijn vrouwtje bij.

Landbouwmuseum Tiengemeten

Het landbouwmuseum toont de landbouw-mechanisatie uit de vorige eeuw en laat een ieder genieten van het vroegere werken in de Hoeksche Waard en Tiengemeten. In 2018 is er een expo over granen en peulvruchten. Het Landbouwmuseum laat de ontwikkeling zien in de teelt van granen en peulvruchten. Van het oogsten van de granen met een zicht en pikhaak, zelfbinder, getrokken combine tot de combine. Links van het Landbouwmuseum, voor de Hélènehoeve, treft men proefvelden aan met vele graansoorten, suikerbieten, aardappelen en diverse groenten. Zeer leerzaam voor een ieder die interesse heeft in het voedsel van vandaag de dag. Tevens worden de zogenaamde Hoeksche Randen getoond, die in de Hoeksche Waard honderden kilometers akkerranden sieren en een duidelijk functie hebben in de biodiversiteit.

Van de ervan van Wim Boer, ooit een vrijwilliger van het Landbouwmuseum, zijn veel meccano-spullen ontvangen en daar is een zeer educatieve ruimte mee ingericht, waar kinderen (en ouderen) hun hart aan kunnen ophalen. Je kan er naar kijken en genieten én zelfs mee spelen.

Kledingcontainer Duinkerkerweg Ouddorp

OUDDORP - Jarenlang stond bij de familie Van Koppen, Duinkerkerweg 6a, de kledingcontainer, waar u uw bruikbare kleding in kon leveren en waarvan de opbrengst bestemd was voor het kindertehuis Pak-Tagari in Indonesië.

Na het overlijden van Chris van Koppen is hier een einde aan gekomen en kunt u op Duinkerkerweg 6a geen kleding meer inleveren. Er is echter wel een nieuwe mogelijkheid om uw bruikbare kleding in te leveren, want de kledingcontainer staat nu bij de fam. Tanis aan de Molenblok 24 te Ouddorp. Zij nemen dit stukje vrijwilligerswerk over. Inmiddels staat de container er al een paar weken en kunt u hier dus uw schone en bruikbare kleding, kinderkleding en onderkleding inleveren.
De opbrengst zal bestemd zijn voor stichting 'Stéphanos'. Deze stichting ondersteunt o.a. weeskinderen in Malawi en Zambia.

Aangifte van laster door Jan Zwerus

GOEREE-OVERFLAKKEE - Gisteren, maandag 26 maart, heeft Jan Zwerus (Groep Jan Zwerus) aangifte bij de politie gedaan van laster inzake de beschuldigingen van Hanna IJzerman-Jobse, betreft het aanbrengen van een hakenkruis op de verkiezingsposter van GOS.

IJzerman heeft middels diverse media laten weten dat de dader komt uit de Groep Jan Zwerus. "Wij keuren het bekladden van een verkiezingsposter met dergelijke symbolen ten zeerste af. Wat wij ook afkeuren is het beschuldigen van onze partij zonder aantoonbaar bewijs", aldus de Groep Jan Zwerus in een persbericht. "IJzerman zegt camerabeelden, gemaakt via de beveiligingscamera van een bedrijf, in bezit te hebben waarop de dader in actie te zien is. Tot op heden hebben wij hiervan geen enkel bewijs gezien".
Groep Jan Zwerus vindt dat door de beschuldigingen van IJzerman in de media, waaronder diverse (lokale) kranten en Facebook, de grenzen van de wet overschreden zijn. Het toepassen van hoor en wederhoor in deze kwestie zijn uitgebleven door de kranten en ook de politieke partijen, hetgeen zeer schandelijk is. Met uitzondering van Rien van der Boom (SGP) en Rob Maliepaard (lijst Maliepaard), heeft niemand navraag gedaan bij Groep Jan Zwerus betreft deze kwestie. Het is nu aan de recherche om een strafrechtelijk onderzoek te starten naar aanleiding van de aangifte.

Zendingsavond door ds. Van den Berg

MIDDELHARNIS - Op donderdag 29 maart zal er een zendingsavond worden gehouden in verenigingsgebouw 'De Open Hof' van de Chr. Ger. Kerk aan de Hoflaan te Middelharnis. Hiervoor is uitgenodigd ds. C. van den Berg te Ouddorp, die een presentatie zal verzorgen over zijn werk namens de GZB, met betrekking tot het opzetten van schoolprojecten voor weeskinderen in Zuid-Oost Azië en over het bezoeken van gevangenissen in Roemenië.
De avond begint om 19.30 uur. Ieder hartelijk welkom.

Inleveren van het breiwerk voor Roemenië bij de 55+ club.

OUDDORP - Woensdag 4 april kunt u om 14.00 uur de gebreide en gehaakte wanten, mutsen en sjaals inleveren bij de 55+ club in de Dorpstienden in Ouddorp.

Op 11 oktober is het breien en haken gestart bij de club. De kledingstukken zijn bedoeld voor kinderen in Roemenië. Jantina Breur-Mastenbroek leidt kinderclubs met kinderen tussen 4 en 12 jaar. Ze is uitgezonden via Stichting Kimon, Kinderhulp Mondiaal. De kinderen komen uit arme gezinnen en kunnen de warme accessoires goed gebruiken in dit koude klimaat. Claudia Flikweert komt de wantjes en mutsen in ontvangst nemen en iets vertellen over het werk van Jantina in Roemenië.
Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Joke van Dam, tel. 0187 682319.
Woensdag 11 april kunt u deelnemen aan het Chineesbuffet.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN, tel. 0187 483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

Apotheker zit 25 jaar in het vak

SOMMELSDIJK - Op 1 maart was het 25 jaar geleden dat Arie-Jan Jordens gevestigd apotheker werd in Middelharnis/Sommelsdijk. Nadat hij zijn studie farmacie afrondde aan de Universiteit Utrecht, begon hij zijn carrière op 15 februari 1993 als Tweede Apotheker. Precies twee weken daarna werd hij ingeschreven als gevestigd apotheker in apotheek Sint-Joris te Sommelsdijk in een maatschap met dhr. J. Slager van apotheek Menheerse te Middelharnis. Arie-Jan heeft in zijn samenwerking met de artsen geijverd voor het gezondheidscentrum in Sommelsdijk. Daartoe zijn op 10 december 2007 zijn beide apotheken samengevoegd onder de naam Mediq apotheek Haringvliet. Door de overname van de Mediq-apotheken door Brocacef heeft de apotheek inmiddels de naam BENU apotheek Haringvliet. Afgelopen woensdag, 21 maart, was er een receptie voor genodigden uit de lokale gezondheidswereld, waar uiteraard ook het hele team van de apotheek aanwezig was. Op de foto: Arie-Jan Jordens (rechts) met zijn vrouw Rianne, zijn kinderen Tamara en Nathalie en zijn vader.

Mevrouw Ras wordt 105 jaar

SOMMELSDIJK – In woonzorgcomplex Nieuw Rijsenburgh werd zaterdag 17 maart mevrouw Cor Ras 105 jaar. Ze werd geboren in een oude boerderij, precies gelegen tussen Den Bommel, Achthuizen en Ooltgensplaat, als zesde van de negen kinderen in het ouderlijk gezin. Ze is hier altijd blijven wonen en werken. Slechts één keer is ze verhuisd. Nee, toch twee keer. Tien jaar geleden ging ze naar verzorgingshuis De Goede Ree. Nadat dit afgebroken werd en opging in het nieuwe Nieuw Rijsenburgh verhuisde ze vanzelf mee. En hier, in haar appartement, bezocht afgelopen donderdagmiddag burgemeester Ada Grootenboer haar, om de oudste inwoner van Goeree-Overflakkee te feliciteren met haar 105e verjaardag.

Tekst en foto: Hans Villerius

Wie met mevrouw Ras in gesprek raakt, merkt al gauw een energieke bewoonster van Nieuw Rijsenburgh tegenover zich te hebben. Vriendelijk en spontaan, helder en nuchter, daadkrachtig en resoluut, anderen stimulerend, wetend wat er in de samenleving te koop is en een duidelijke visie daarop hebbend. Dat zijn de eerste indrukken die je bijblijven als je bij mevrouw Ras bent geweest. Het zegt ook iets over haar gezondheid. Fris en scherp van geest, eigenlijk altijd kerngezond geweest. Alleen liep ze in januari jl. een fikse longontsteking op, waarvoor ze in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Niettemin is ze daarvan weer een eind hersteld en zet ze alles op alles om de jas die ze daarbij uit heeft gedaan weer aan te krijgen. Elke morgen stapt ze om acht uur uit bed, wast en kleedt ze zichzelf en maakt ze haar eigen ontbijt klaar. Ze maakt ook dagelijks haar eigen bed op. En op af en toe een slaaptabletje na gebruikt ze geen enkel medicijn. Dat wil ze graag zo houden ook. Alleen haar gezichtsvermogen is niet zo best meer. Lezen en handwerken heeft ze altijd heel graag en veel gedaan. Ze heeft haar leven lang kleding genaaid en ook maakte ze verschillende schilderijtjes waarvan er nog enkele in haar appartement aan de muur hangen. Maar lezen lukt nu alleen nog met grootletterboeken en met een vergrootglas, handwerken gaat helemaal niet meer. Ook op tv het nieuws volgen, politiek geïnteresseerd als ze is, is er tot haar spijt niet meer bij. Maar klagen omdat dingen niet meer gaan doet ze nooit, maar resoluut zegt ze dan tegen zichzelf: 'Gaat 't niet meer? Klaar dan!' Graag had ze vorige week nog wel gaan stemmen. Maar op merkwaardige manier is ze onlangs haar identiteitspapieren kwijtgeraakt. Ze was nog maar net terug uit het ziekenhuis, vorige maand, toen iemand haar appartement binnenkwam en haar identiteitspapieren meenam. Ze zag niet goed wie dit was, maar haar papieren heeft ze nadien niet meer teruggekregen. Dus was gaan stemmen er ditmaal niet bij…

Sociaal contact

Zo veel mogelijk maakt mevrouw Ras iedere dag haar rondjes door het verzorgingshuis, om andere bewoners op te zoeken. "Er zijn er nogal wat", zegt ze, "die hele dagen alleen zitten en niets omhanden hebben. Dan vinden ze 't fijn als ze een bezoekje krijgen of even een praatje kunnen maken. Zelf moet ik er niet aan denken om niets te doen te hebben of op m'n kamer te blijven. Juist door zo veel mogelijk omhanden te hebben, zolang 't gaat, blijf je fris en het geeft voldoening!" Regelmatig stimuleert ze daarom medebewoners om ook wat ter hand te nemen. Goede sociale contacten onderhouden, ziet ze als belangrijke meerwaarde in het leven, ook voor wie in een verzorgingshuis woont.

Alles zelf

Voordat de nu 105 jaar geworden mevrouw Ras naar het verzorgingshuis ging, deed ze thuis alles nog op de boerderij, waar ze geboren werd, opgroeide en altijd is blijven wonen, samen met haar zus Wil. Als boerendochter heeft ze nooit anders gedaan dan hard werken, en dat is er altijd in blijven zitten. Als kind liep ze elke dag drie kilometer heen en weer naar de lagere school. En thuis uit school was het 's avonds meteen weer aanpakken. Na haar lagere schooltijd is mevrouw Ras op de boerderij werkzaam geworden. Ze voorzagen er goeddeels in hun eigen levensbehoefte en dat betekende ontzettend veel werk aan de winkel, met het verbouwen van groenten en fruit, het oogsten en het verwerken en conserveren van de oogst, boter maken, kleding maken, enzovoort.
Persoonlijk leed is ze niet bespaard gebleven. Op jonge leeftijd ontvielen twee zussen en een broer het gezin. Moeder werd eveneens niet oud. En toen in 1955 ook vader overleed moest Cor zelf geld gaan verdienen. Ze was toen 42 en ging buitenshuis werken. Ze werd leidster van Gezinsverzorging Oostflakkee. Drie en twintig jaar lang coördineerde ze de hulp en de personele inzet voor gezinnen die hulp nodig hadden in alle dorpen op de oostelijke helft van het eiland. Zelf ging ze altijd bij elk van de gezinnen langs, in ieder dorp en óp de fiets, om te kijken of alles goed verliep of waar er eventueel wat bijgestuurd moest worden. "Ik versleet heel wat fietsbanden in een jaar", herinnert ze zich.
Later bleven zij en haar zus alleen over op de stee en deden ze er nog steeds alles zelf. Op 95-jarige leeftijd klom Cor nog in de bomen om het fruit eruit te halen. Ze verwerkte het fruit en verbouwde de groenten nog steeds voor eigen gebruik. Ze hield de bloementuin nog bij, maakte nog boter, en waar mogelijk stak ze naar anderen de helpende hand uit. Maar eigenlijk praat ze daar liever niet te veel over. "Da's toch lógisch dat je aanpakt? Daar hoef je 't toch niet over te hébben?"

Toch verhuisd

Toen in 2008 zus Wil op 100-jarige leeftijd haar heup brak en terug naar stee geen optie meer bleek, moest ze worden opgenomen in het verzorgingshuis. Voor Cor werd het toen allemaal teveel. En toen ook zij in het ziekenhuis belandde nam ze het besluit: ook ik ga naar De Goede Ree. Zo kwam het voor beiden toch nog tot een verhuizing in hun leven, maar kwamen de zussen daardoor ook weer onder hetzelfde dak. Wil overleed op 104-jarige leeftijd, Cor mocht zaterdag de gezegende leeftijd bereiken van 105 jaar. Terugkijkend zegt ze: "Als je zo oud geworden bent, kun je veel vertellen. In één mensenleven zowel een oorlog meemaken als een watersnoodramp, dat is heel wat". Mevrouw Ras is nooit getrouwd geweest, maar ze heeft wel veel neven en nichten waar ze altijd heel goed mee is geweest.

Tulpentelers en Eilandmarketing present tijdens zevende Tulpenwandeltocht

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Tulpenwandeltocht wordt dit jaar gehouden op zaterdag 14 april. De tocht bevat weer een aantal nieuwe onderdelen waarover de organisatie graag nadere uitleg geeft. Bij de organisatie van deze zevende editie van de tocht wordt nauw samengewerkt met Eilandmarketing, omdat de Tulpenwandeltocht een belangrijk product is bij de 'exposure' van het eiland.

Door: Adri van der Laan

Hans Meijer en André Groenendijk, twee van de eerste initiatiefnemers van de Tulpenwandeltocht, kijken bedenkelijk naar buiten. De vraag of er vanwege de ongewoon lage temperaturen er half april al tulpen in bloei zullen staan, komt de afgelopen tijd regelmatig in hun gedachten. Maar ze houden moed, "want een tulpenteler heeft ons verzekerd dat de vroege tulpen tijdens de tocht vast en zeker in bloei zullen staan". Dit is een groot verschil met vorig jaar, toen er aan een aantal telers is gevraagd om "even te wachten met het koppen" tot na de wandeltocht.
De Tulpenwandeltocht wordt steeds meer een begrip en velen uit heel Nederland en daarbuiten hebben ook dit jaar weer belangstelling voor de tocht getoond. Deze belangstelling geldt niet alleen voor het natuurschoon in de Flakkeese polders, maar vooral voor 'de tulp' waardoor het eiland steeds meer positief op de kaart wordt gezet. Desirée Megens, medewerker bij de EilandMarketing, is trots op het eiland. 'Het eiland heeft zoveel moois te bieden, denk aan de bijvoorbeeld aan de stranden, natuurgebieden en de eindeloze mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. De Tulpenwandeltocht combineert twee mooie dingen: wandelen en fietsen, met de bloeiende tulp op Goeree-Overflakkee. Deze combinatie wordt vastgelegd door Wim van Vossen, die bij één van de stempelposten – bij bloembollenkweker Mastenbroek – aanwezig is om een foto van de wandelaars te nemen. Deze foto kunnen deelnemers downloaden en op hun eigen Facebookpagina plaatsen. De leukste foto valt in de prijzen!

Toenemende belangstelling

De belangstelling voor het karakteristieke wandelevenement is in stijgende lijn, zo verduidelijken André en Hans. Zo liepen er vorige jaar 1091 wandelaars mee en daarnaast waren er 155 fietsers, rolstoelers en scootmobielers. "Het is dus één van de grootste wandelevenementen in de regio geworden en een goede oefening voor de Omloop die in augustus wordt gehouden".
Dit jaar zijn weer dezelfde afstanden als vorig jaar uitgezet. Zo zijn er de lange routes van 25 en 40 km en de kortere van 17,5 en 10 km. Voor de route van 25 km kunnen ook fietsers zich inschrijven, want volgens de organisatie is dit onderdeel ook vorig jaar goed bevallen. Of de rolstoelers meedoen is nog de vraag, want vorig jaar waren hiervoor weinig deelnemers. De scootmobielers zullen waarschijnlijk wel van de partij zijn. De organisatie PGGO heeft hiervoor al haar medewerking toegezegd.

Stempelposten

Dit jaar zal er nog meer aandacht worden besteed aan de stempelposten. De belangrijkste stempelpost, waar alle afstanden langskomen, is die op het terrein van Mastenbroek Bloembollen aan de Rijzenburgseweg bij Sommelsdijk. Naast de stand van Eilandmarketing is daar ook veel informatie te vinden over de tulp en de tulpenteelt in de stand van LTO/KAB/Plattelandsjongeren GO, verder is daar muziek, geproduceerd door het draaiorgel De Kleine Victoria. Een andere stempelpost is café De Tram in Nieuwe-Tonge, waar Harmonie Apollo voor de wandelaars zullen spelen. Molen D'Oranjeboom in Nieuwe-Tonge is geopend. Verder staat bij een aantal afstanden het terrein van de Modelvliegclub op het programma, waar mogelijk Boerenkapel optredens verzorgt. Manege Oostmoer en Jachthaven Atlantica in Stad aan 't Haringvliet zullen ook worden aangedaan. Inwoners van Stad zorgen voor pannenkoeken.

Goede doelen

Natuurlijk is ook dit jaar weer de opbrengst bestemd voor twee goede – lokale – doelen. Dat is de Stichting Best Buddies GO en Stichting De Klup GO, deze organisatie viert dit jaar haar 30-jarig jubileum en juist op de avond na de Tulpenwandeltocht wordt dit met een groot feest gevierd. De organisatie verzekert dat ook dit jaar weer de volledig opbrengst en het sponsorbedrag naar de goede doelen gaan.
André Groenendijk en Hans Meijer verzekeren dat met het evenement er een verbinding wordt gelegd tussen verschillende instanties, verenigingen en mensen "Kunst, cultuur, natuur en sportief bezig zijn smelten deze dag mooi samen".

In kader bij artikel

Tulpenwandeltocht

De tocht wordt zaterdag 14 april gelopen, hieronder volgt meer info:
Start en finish is vanaf het terrein van MSV & AV Flakkee aan de Oostplaatseweg 1 in Middelharnis.
De routes 25 en 40 km starten tussen 8.00 en 10.00 uur;
De 17,5 en 10 km starten tussen 9.00 en 12.00 uur;
De 25 km fietsen start tussen 13.00 en 14.00 uur.
De tijd waarop iedereen binnen moet zijn is 17.00 uur.

Deelnemers aan de 10 km-tocht worden per bus of taxibusjes vervoerd naar een tulpenrijk gebied tussen Sommelsdijk en Nieuwe-Tonge. Vandaaruit wordt gestart.
Het inschrijfgeld dat vóór de start moet worden voldaan is € 3,50. Kinderen doen gratis mee.

Meer info: www.avflakkee.nl of Facebook, zoeken op 'tulpenwandeltocht'.

Familie Mosselman uit Ooltgensplaat in EO-serie De Opvoeders

OOLTGENSPLAAT - De EO komt met een nieuw tv-programma over opvoeding. Carolien en Cornelis Mosselman uit Ooltgensplaat doen mee en geven een kijkje in hun gezin met drie kinderen, die ze thuis op de boerderij onderwijzen.

In het nieuwe EO-programma 'De Opvoeders' geven vijf gezinnen hun opvoedmethode prijs. Kleine camera's op diverse locaties in huis registreren hoe het er achter de voordeur aan toegaat. 'De Opvoeders' toont alledaagse taferelen, herkenbare conflicten en ontroerende momenten. "Opvoeden doe je samen. Door dilemma's en uitdagingen in de opvoeding te delen met andere ouders, helpen we elkaar verder", zegt EO-eindredacteur Herman Wegter. "We kunnen zoveel van elkaar leren, daar worden we allemaal betere opvoeders van".
Vanaf 9 april elke maandag om 22.10 uur op NPO 1.

Sponsortenues voor Heren Senioren 1

MELISSANT - Het kampioensteam van Golfclub Roxenisse, Heren Senioren 1, is gepromoveerd naar een hogere competitieklasse. Het team, dat bestaat uit v.l.n.r. Adrie Voogd (Ouddorp, handicap 6.3), Bas Drenth (captain, Sommelsdijk, handicap 6.7), Henk van den Ochtend (Oude-Tonge, handicap 8.3), Nico Strik (Ouddorp, handicap 9.6), Perry Lugthart (Stad aan 't Haringvliet, handicap 4.2) en vooraan Dean Alberga (Sommelsdijk, handicap 16.6), Lex Rapmund (Hellevoetsluis, handicap 4.5) en Cock van den Brugge (Dirksland, handicap 9.9), is door sponsors BeCare, DutchTarget en GS Birkhoff in mooie wedstrijdtenues gestoken! De heren treffen 30 maart a.s. hun eerste tegenstander, bij Golfclub Broekpolder in Vlaardingen. (Tekst en foto: Myra Lugthart)

Wijzigingen gemeentelijke dienstverlening rondom Goede Vrijdag en Pasen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Rondom Pasen zijn er in de periode van vrijdag 30 maart tot en met maandag 2 april 2018 enkele wijzigingen in de gemeentelijke dienstverlening.

Op Goede Vrijdag (vrijdag 30 maart) en Tweede Paasdag (maandag 2 april) zijn het gemeentehuis en het Streekarchief gesloten. Ook de GO-bus staat dan niet in Oude-Tonge en Dirksland. De milieustraat in Middelharnis is op vrijdag 30 maart en zaterdag 31 maart open volgens de normale openingstijden: vrijdag van 08.30 tot 11.45 uur en van 13.00 tot 16.45 uur, zaterdag van 09.00 tot 12.15 uur. De milieustraat in Goedereede is op vrijdag 30 maart open van 15.30 tot 16.30 uur en op zaterdag 31 maart van 09.30 tot 11.30 uur.

Gewijzigde afvalinzameling

Op Goede Vrijdag rijdt Van Gansewinkel de normale ophaalroute. De ophaalroute van Tweede Paasdag wordt al op zaterdag 31 maart gereden. De gemeente vraagt inwoners van Goedereede, Ouddorp en Stellendam om de bruine container op zaterdag vóór 07.30 uur aan de straat te zetten. Voor vragen over niet geleegde containers, kunt u contact opnemen met Renewi via e-mail goeree.overflakkee@renewi.eu of telefonisch via 0800 354 50 00.

Geboorte- en overlijdensaangifte

In de periode van vrijdag 30 maart tot en met maandag 2 april is het niet mogelijk om geboorte- en overlijdensaangiften te doen. Vanaf dinsdag 3 april bent u weer van harte welkom. Als u naar het gemeentehuis komt, maak dan vooraf een afspraak via de website www.goeree-overflakkee.nl of telefonisch via 14 0187.

Calamiteiten en spoedeisende jeugdhulpkwesties

Bij calamiteiten, waarvoor de buitendienst ingeschakeld moeten worden, kan men (buiten openingstijden van het gemeentehuis) bellen met de calamiteitentelefoon: (0187) 47 53 35. Bij spoedeisende jeugdhulpkwesties kan men (buiten openingstijden van het gemeentehuis) bellen met het crisisinterventieteam: 010 233 00 00.

Online dienstverlening

Veel informatie over producten en diensten van de gemeente is te vinden op de website. Inwoners kunnen ook een vraag stellen per e-mail: info@goeree-overflakkee.nl. Deze vraag wordt dan zo spoedig mogelijk beantwoord.

"De meeste geiten lammeren overdag"

Er moeten dit jaar ongeveer 190 geitendames aflammeren, dat betekent dat er straks 380 lammetjes door de stal dartelen. Handig is wel dat de meeste geiten zonder hulp kunnen bevallen en dat de meeste geiten overdag aflammeren. De lammetjes die worden geboren krijgen eerst twee keer biest gevoerd met een fles, daarna leren ze om te drinken aan de speen van de drinkautomaat. Het is dus een drukke tijd, waarin er veel uren in de stal worden doorgebracht.

Nu het voorjaar officieel is begonnen, komt het moment waarop de geiten weer voor het eerst naar buiten mogen steeds dichterbij. Zeker op dagen dat het zonnetje lekker schijnt, gaan de geiten bij de buitendeur staan mekkeren om aan te geven dat ze zin hebben om de wijde wereld in te gaan. Bijzonder is dat het dak van de nieuwe stal helemaal is begroeid, de geiten kunnen dus eten op het dak van hun hun 'huis'. Als de geiten naar buiten gaan eten ze niet alleen gras, maar smullen ze ook van de rogge op het land. Rogge wordt ingezaaid als groenbemester en zorgt op een natuurlijke wijze voor verbetering van de grond.

Eerste bingo De Zonnebloem Goeree-Overflakkee groot succes

OUDE-TONGE - Op woensdag 21 maart was het zover, de eerste bingo georganiseerd door de nieuwe afdeling De Zonnebloem Goeree-Overflakkee. De bingo vond plaats in de SWO in Oude-Tonge en de vrijwilligers hadden er zin in.

De gasten ook, want de opkomst was hoog. Meer dan 40 mensen kwamen een kansje wagen en hoopten op een prijs bij één van de 5 rondjes die werden gespeeld. Bij binnenkomst werden de gasten verwelkomd met een lekker bakje koffie of thee en bijbehorende lekkernij.
Een goede bodem om de strijd voor het winnen van een prijs aan te gaan. En gewonnen werd er, er waren zelfs deelnemers die met meerdere prijzen naar huis gingen.
De prijzen waren prachtig, met zorg samengesteld door de vrijwilligers die Pasen als inspiratie hadden gebruikt. Onder andere waren er twee boodschappenmanden, een lekker snoeppakket, een paasontbijt en een paasmand te winnen.
Na afloop van de bingo was er de traditionele verloting, waarbij er ook een Zonnebloemklok gewonnen kon worden. Het was een geslaagde middag, waarbij de gezelligheid voorop stond.
De vijf vrijwilligers hadden deze middag hun handen vol om alles in goede banen te leiden, maar keken voldaan terug op een gezellige middag en blije gasten. De volgende bingo wordt naar verwachting in oktober georganiseerd.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Achthuizen organiseert voor alle 55- plussers van Achthuizen op woensdag 11 april een gezellige bingomiddag. De middag begint om 13.30 uur. De kosten zijn € 4,00 per persoon. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen.

MIDDELHARNIS

BoekStart-coach

Iedere dinsdagochtend van 8.30 tot 12.00 uur is de BoekStart-coach van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta aanwezig bij het Centrum voor Jeugd en Gezin en iedere woensdagmiddag is de BoekStart-coach van 13.30 tot 14.30 uur speciaal voor jou en je baby in de bibliotheek van Middelharnis. Daar geeft de BoekStart-coach informatie over de collectie babyboekjes, legt uit hoe je deze kunt lenen en geeft tips hoe je de boekjes kunt gebruiken samen met je baby. Loop op dinsdagmorgen eens binnen bij het CJG of op woensdagmiddag bij de bibliotheek van Middelharnis, je bent van harte welkom. Het CJG is te vinden aan de Juliana van Stolberglaan 19.

Spreekuur Ketenzorg Dementie

Op dinsdagmiddag 3 april verzorgen de Casemanagers van de Ketenzorg Dementie een spreekuur in de Bibliotheek in Middelharnis. Dit maandelijkse spreekuur vindt iedere eerste dinsdag van de maand plaats van 14.00 tot 15.00 uur. Bij het Spreekuur van de Ketenzorg Dementie kunt je terecht met al je vragen op het gebied van dementie/ziekte van Alzheimer. Heb je in je omgeving te maken met dementie? Heb je een vermoeden dat iemand in je omgeving tekenen van dementie vertoont? Of heb je vragen over hulpmiddelen die het leven van mensen met dementie eenvoudiger maken? Met deze en andere vragen kun je terecht bij het spreekuur. Het spreekuur Ketenzorg Dementie is onderdeel van de Geheugenbibliotheek; een collectie van boeken en hulpmiddelen die in de Bibliotheek in Middelharnis worden uitgeleend.

Inzamelen goederen Roemenië

Op zaterdag 7 april 2017 is er weer de maandelijkse inzameling van hulpgoederen ten behoeve van de Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk. De vrijwilligers staan die zaterdag klaar tussen 09.30 en 11.30 uur in de loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis. Vragen? Bel 603051 of 484228, of mail naar: info@oosteuropa-werkgroep.nl.

OOLTGENSPLAAT

Bingo

Woensdag 4 april wordt er weer bingo gehouden in verenigingsgebouw 't Centrum aan de Weesmolenstraat 12. De organisatie is in handen van de A.S.V. Oostflakkee. De zaal is open vanaf 13.30 uur. De aanvang is 14.00 uur.

Breicafé

Op donderdag 12 april a.s. is er Breicafe van 19.30-22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd: 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Open speelmorgen PSZ 'Prinses Amalia'

Voor woensdag 28 maart organiseert christelijke peuterspeelzaal 'Prinses Amalia' in Ouddorp weer een open speelmorgen. Peuters zijn samen met hun ouder(s)/begeleider(s) van harte welkom om de sfeer eens te proeven. De inloopmorgen is van 09.30 tot 11.00 uur. Voor u als ouder(s)/begeleider(s) staat de koffie en thee klaar, terwijl uw kind lekker binnen en/of buiten kan spelen. Heeft u op voorhand al vragen, bel gerust naar 0187-687983 of b.g.g. 0187-680646. We hopen u te mogen ontmoeten op Margrietweg 6 (ingang via de Wilhelminaweg).

Zeskamp

Net als vorige jaren wil de Oranjevereniging Ouddorp een spectaculaire zeskamp organiseren, maar dat kan niet zonder enthousiaste deelnemers. Wie tussen de 14 en 99 jaar is en een leuk vriendengroepje heeft, kan zich opgeven van lecajora@kpnmail.nl.

Kleedjesmarkt

Voor Koningsdag 2018 organiseert Oranjevereniging Ouddorp zijn traditionele Kleedjesmarkt in de ring van Ouddorp. Deze markt wordt georganiseerd voor jong en oud, die oude of nieuwe spullen willen verkopen. Als je zeker wilt zijn van een plaatsje, is het wel handig als je je opgeeft bij het de organisatie. Doe dit via mailadres lecajora@kpnmail.nl. Ook voor info kunt u mailen naar dit adres. Wie een muziekinstrument wil bespelen, mag dat natuurlijk ook.

OUDE-TONGE

Open schuur

Zaterdag 31 maart wordt er weer Open Schuur gehouden aan de Langeweg 41a. U kunt van 10.00 tot 15.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, te veel om op te noemen. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen, enz.

50 jaar plaatselijke commissie

Dit jaar bestaat de Plaatselijke Commissie Oude-Tonge 50 jaar. Dit wordt gevierd op woensdag 18 april. Een ieder wordt uitgenodigd voor deze gezellige middag van 14.00 tot 17.00 uur in het infocentrum, Bernhardstraat 27. Een kopje koffie met iets lekkers zal niet ontbreken, alsmede een glaasje met een lekker hapje. Tevens zullen voor u optreden 'De Vrolijke Noten'. De toegang is gratis. Bij deelname graag opgeven vóór 7 april bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3. Tel.: 642697.

Breicafé

Woensdagavond 11 april is het breicafé weer geopend. Het breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Het breicafé is geopend van 19.30 tot 21.30 uur. Het concept breicafé is heel eenvoudig. Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie of thee (kosten € 1,25). Aanmelden is niet nodig. Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met Stichting ZIJN: (0187) 483366 of e-mailen naar: m.kieviet@zijngo.nl.

SOMMELSDIJK

Workshop Autisme

Suzan van Autisme Coaching Susiane geeft op vrijdag 13 april D.V. om 13:00 en 19:00 uur een workshop over 'Uitleg over autisme'. Wat gaat er anders in het hoofd bij iemand met autisme? Wat maakt dat hij/zij op deze manier reageert? Wat is overprikkeling? Hierbij wordt gebruik gemaakt van de methodiek 'Geef me de 5 – Auti-communicatie'. De workshop wordt gegeven in verenigingsgebouw 'Vita Nova' te Sommelsdijk en bedraagt € 15,00. Aanmelden is vereist. Meer informatie kunt u vinden op www.autismecoachingsusiane.nl.

Concert Eric Vloeimans

11 mei is er een concert van de zeer bekende trompettist Eric Vloeimans met Olivers Cinema. Het concert wordt gehouden in Hofstede Lust en Last aan de Kokseweg. Aanvang: 20.00 uur. Kaarten: € 20,-. Uitsluitend te bestellen via ericvloeimans@lustenlast.nl.

STELLENDAM

Inleveravonden Buutenhavenmarkt

Maandag 16 en dinsdag 17 april a.s. van 18.30 tot 20.30 uur zijn er de jaarlijkse inleveravonden in de loodsen van de familie Brinkman aan de Buitenhaven (Mr. Snijderweg). Dus als u met de voorjaarsschoonmaak bezig bent, zet uw mooie tweedehands spulletjes apart en kom op de inleveravonden langs. Tijdens de Buutenhavenmarkt op zaterdag 21 april zijn er weer veel kramen die gevuld moeten worden. Men is op zoek naar tweedehands boeken, keukenspullen, curiosa, glaswerk, servies, gereedschap, lampen, speelgoed, elektra en natuurlijk ook kleding, hoedjes, sjaaltjes, baby- en kinderkleding, enz. Hele grote spullen en meubels kunnen niet aangenomen worden. De markt wordt georganiseerd door de Activiteitencommissie Hersteld Hervormde Gemeente Stellendam.

Binnenkort weer Concert@School

MIDDELHARNIS – Het derde Concert@School komt eraan! Een prachtig en uniek muzikaal evenement op CSG Prins Maurits (PM) te Middelharnis, met eigen medewerkers van de school als concertgevers. Bij de Prins Maurits werken veel mensen die op hoog tot zeer hoog niveau musiceren. En het was het initiatief van één van hen om met dat muzikale talent iets voor de samenleving te organiseren, in combinatie met het steunen van een goed doel. Beide keren dat het Concert@School gehouden werd was het een doorslaand succes dat vele bezoekers trok. De verwachting is dat dit tijdens de derde editie, op vrijdagavond 6 april a.s., niet anders zal zijn.

Door Hans Villerius

Het initiatief voor het Concert@School kwam van één van de medewerkers van de PM: Johan van Broekhoven. "We hebben hier zoveel collega's die op niveau musiceren", vertelt hij, "het leek me mooi wanneer we als school een muzikaal evenement zouden organiseren, een concert bijvoorbeeld, waarvan je kunt zeggen dat het samenbindend is, waarin kwaliteit wordt geleverd en waar een goed doel aan verbonden is." Het idee om zo'n evenement te organiseren werd op school warm ontvangen. Rector Adam van Heest van de PM: "Vanuit de Prins Maurits zoeken we heel bewust verbindingen te leggen met onze 'buitenwereld', de samenleving waar we middenin staan en waar we onderdeel van zijn. Als school 'neem' je veel van de samenleving, van de ouders, maar door een prachtig concert aan te bieden, met een opbrengst voor het goede doel, kunnen we ook wat teruggeven." Met een knipoog naar de naam Concert@Sea kreeg dit concert op de PM de naam Concert@School. Die naamvariant is overigens de enige 'link' naar eerstgenoemd concert, want op de PM betreft het een puur klassiek concert.

Uniek

De opzet van het Concert@School is op het eiland uniek. Vanuit een school die in de regio een centrale plek inneemt verzorgen collega's voor het publiek een hoogwaardig breed gericht klassiek concert, zowel instrumentaal als vocaal, zowel solistisch als in ensemblespel en met zowel geestelijke- als niet-geestelijke muziek. Tijdens het Concert@School wordt op diverse instrumenten gemusiceerd én er wordt vocale muziek ten gehore gebracht, zodat een veelzijdig geheel ontstaat. Op het programma staan werken van zowel 'oude schrijvers' als hedendaagse componisten. Op het programma prijken onder andere de namen van Bach, Van Beethoven, Charpentier, Chopin, Mendelssohn, Mozart, Purcell en Sweelinck. Als solisten treden op Johan van Broekhoven, Hans van Heemst, Jan van Luik, Hester van der Male en Margriet van Wingerden. Het vocale duo Marjo Heij en Petra Kievit laat ook weer van zich horen, met ook nu weer een ludieke song. Vermeldenswaard is ook het optreden van een samengesteld personeelskoor dat uit geoefende zangers bestaat en onder leiding staat van muziekdocent Marco van 't Hof. Aan het eind van het concert is er een centrale afsluiting, dat een ludiek geheel zal vormen en waarbij alle meewerkende musici maar ook het publiek bij betrokken zal worden. Het geheel bedoelt een ongedwongen karakter te hebben. En na afloop kan nog worden genoten van een hapje en een drankje.

Goed doel

Het goede doel, waarvoor tijdens de concertavond een collecte zal worden gehouden, is Établissement College Daniël in Frankrijk. Een collega-school van de PM, waarmee de Middelharnisse scholengemeenschap al ruim tien jaar een uitwisselingsprogramma onderhoudt, zowel met de vakgroep Frans als met het schoolkoor. Omdat College Daniël een christelijke school is ontvangt deze in Frankrijk geen geldelijke overheidssteun. Financieel rondkomen is dan ook een hele opgave en graag draagt de PM met Concert@School 2018 een steentje bij aan het christelijk onderwijs dat daar gegeven wordt.

Veel belangstelling

Het talrijke publiek dat vorige keren aanwezig was stond er perplex van met welk muzikaal talent diverse schoolcollega's van de PM begiftigd zijn en tot welke muzikale prestaties mensen in staat zijn die in het dagelijks leven 'slechts' hobbymatig met muziek bezig zijn, dus niet als professional, maar wel op professioneel niveau musiceren. De luisteraars van vorige keren zullen er ongetwijfeld ook nu weer zijn, maar natuurlijk is iedereen welkom. Er wordt weer veel belangstelling verwacht. De toegang is gratis, maar voor een goed verloop van de organisatie wordt het wel op prijs gesteld als luisteraars van tevoren even laten weten dat ze willen komen. Dat kan via de mail: info@csgpm.nl. Er is inloop vanaf 19.30 uur. Het concert begint om 20.00 uur.

Workshop 'Aan de slag met de IVN-Natuurkoffer'

DIRKSLAND - Wil jij voor de bewoners van de zorgcentra van CuraMare een leuke, groene natuuractiviteit verzorgen? Dan is de workshop IVN Natuurkoffer wat voor jou! De workshop vindt plaats op maandagavond 9 april in de Geldershof te Dirksland. De avond start om 19.30 uur, inloop vanaf 19.15 uur.

De Natuurkoffer zit boordevol ideeën om met ouderen, die niet meer zo makkelijk de deur uit kunnen, de natuur te laten beleven. Als begeleider ga je met de koffer op groene visite bij de bewoners van één van de vier zorgcentra van CuraMare, om hun zintuigen te prikkelen. Denk aan de geur van dennennaalden, het zien van natuurbeelden, het voelen van een mooie schelp of een ruwe bolster van een kastanje. Hierdoor komen herinneringen naar boven die aanleiding zijn voor een gesprek.
Tijdens de workshop wordt ingegaan op datgene waarmee je te maken krijgt tijdens het geven van de natuurkofferactiviteit en gaan we zelf ook oefenen met het geven ervan. Aan de workshop zijn geen kosten verbonden. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Anne Marijke Elema, tel; 06-30780960. Aanmelden: www.ivn.nl/nk-curamare2018.

"Dus vind je het leuk om met ouderen te werken, houd je van de natuur en heb je wat tijd om geregeld met de Natuurkoffer op pad te gaan naar de bewoners van Ebbe & Vloed, Nieuw Rijsenburgh, Geldershof of De Vliedberg? Dan zoeken we jou!" aldus de mensen van IVN Zuid-Holland.

IVN Goeree-Overflakkee is een vereniging die door middel van natuur- en milieueducatie jong en oud van de natuur en onze leefomgeving wil laten genieten. Actieve natuurbeleving en zelf ervaren staat hierbij centraal. Met de IVN Natuurkoffer richten we ons in het bijzonder op ouderen die niet meer zo makkelijk naar buiten kunnen. Door de natuur mee naar binnen te nemen, geven we hen ook een mooie natuurervaring.

De workshop wordt mede mogelijk gemaakt door CuraMare en IVN Zuid-Holland.

Jeugdsolistenconcours nu definitief voorbij
'Afscheidscadeau' voor Melishof

Annet van Leersum overhandigt de cheque aan Désirée van Loon (rechts). Links: Teus van Dieren en Fred van Leersum.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Na ruim 50 voor het merendeel succesvolle jaren is nu definitief het doek gevallen voor het Jeugdsolistenconcours. Begin dit jaar besloot het bestuur niet meer verder te gaan met dit traditionele evenement.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Annet en Fred van Leersum en Teus van Dieren, drie van de zes bestuursleden van de Stichting Jeugdsolistenconcours, vertellen dat er niets anders op zat dan te stoppen met de organisatie en de stichting op te heffen. Het bestuur is tot dit besluit gekomen omdat de laatste jaren is gebleken dat het concours steeds minder draagvlak kreeg en daar zijn verschillende oorzaken voor aan te wijzen. Zo heeft het muziekonderwijs op Goeree-Overflakkee een herstructurering ondergaan. Hierdoor zijn de docenten aan de muziekscholen ZZP'ers geworden en hebben ze minder tijd gekregen om hun jeugdige leerlingen nog eens extra te stimuleren om deel te nemen aan het concours. "Daarnaast is het zo dat kinderen het tegenwoordig altijd druk hebben, tijd voor repetities en deelname aan het concours ontbreekt dan meestal", legt Annet van Leersum uit, die al meer dan veertig jaar aan het bestuur van de stichting is verbonden. De editie van het jeugdconcours in 2017 moest al worden afgelast omdat er te weinig deelnemers waren. Het gebrek aan deelnemers leidde ook tot kritiek op de indeling van de groepen tijdens het concours en de beoordeling van deelnemers op verschillende instrumenten. "Het waren mooie dagen en we hebben op alle manieren geprobeerd om het concours voort te zetten, maar dat is helaas niet gelukt".
Het bestuur waarin, naast de hiervoor genoemde mensen, ook Karin van Toor, Johan van Broekhoven en last but not least de grote stimulator van het evenement: Jan Wagner, zitting hebben, leggen uit dat het een moeilijk besluit is geweest om 'de stekker' uit het solistenconcours te halen, maar er zat niets anders op.
Al die jaren kreeg het Jeugdconcours ook steun van sponsoren. "Dankzij het feit dat we vele jaren mochten rekenen op een aantal trouwe sponsors, kon het concours steeds worden gehouden".

Melishof

Het Jeugdsolistenconcours was onlosmakelijk verbonden met verenigingsgebouw 'Melishof' in Melissant. Vanaf 1964 is men altijd heel gastvrij in dit verenigingsgebouw ontvangen en dat heeft het stichtingsbestuur erg gewaardeerd. Daarom heeft men besloten om van het geld dat de op te heffen stichting nog in kas heeft, een cadeau te geven aan Melishof. Al die jaren heeft de organisatie van het concours alle medewerking gekregen om het evenement in goede orde te laten verlopen. Daarom heeft het bestuur er over nagedacht om op passende wijze haar waardering richting Melishof te tonen.

Cheque

Vorige week woensdag was een deel van het concoursbestuur aanwezig om een cheque aan het bestuur van Melishof te overhandigen. Voor het bedrag van deze cheque zal Melishof een digitale piano aanschaffen. Désirée van Loon-Stolk, de voorzitter van de Stichting Melishof, nam de cheque in dankbaarheid in ontvangst. Zij legt uit dat de cheque voor de piano op een goed moment komt. "Kort geleden is het eerste deel van de renovatie van Melishof afgerond en in het najaar zal de grote zaal onder handen worden genomen". Een piano zal dan zeker in het vernieuwde Melishof goed van pas komen. Van het instrument, dat nog besteld moet worden, zal iedere vereniging gebruik kunnen maken. Dit kan zijn bij concerten, maar ook bij uitvoeringen van de toneelvereniging. Het instrument is dan eigenlijk een geschenk aan de Melissantse gemeenschap en zal zeker goed worden gebruikt, verzekert Désirée.
Hoewel het Jeugdsolistenconcours niet meer zal worden gehouden, blijft er toch een aandenken in Melishof aanwezig, dat ook nog een link heeft met de muzikale prestaties uit de voorbijgegane jaren.

Gezinsdienst en gemeenteavond

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Op zondag 8 april hoopt men in de Gereformeerde Ichtuskerk (Kerkstraat 2) een gezinsdienst te houden. Deze dienst wordt geleid door ds. J. van Westenbrugge uit Hoek van Holland. De dienst zal gaan over het 9e en 10e gebod. In kindertaal luidt dit: 'Negen: laat dat vals gepraat, waarmee je andere mensen schaadt; Tien: (vaar je eigen koers, wees dan vrij) wees niet jaloers (Uit: Tien woorden rap). 'De dienst begint om 10.00 uur en een ieder is dan welkom.
Maandag 16 april houdt de kerk een gemeenteavond. Het eerste deel van de avond (19.00-19.45 uur) zal over de gemeente gaan. Na de koffie is er gelegenheid voor een ieder om aan te schuiven en te luisteren naar de spreker van de Ketenzorg Dementie Goeree-Overflakkee. Een ieder is van harte welkom.

Quilt voor KiKa

HERKINGEN - Het is inmiddels een traditie geworden, Quilt voor KiKa. Bep Bazen is al jaren enthousiast met quilten bezig en heeft prachtige quilts gemaakt. Deze zijn eerder al te zien geweest in verschillende exposities in theetuin De Bongerd te Herkingen.

Met haar ervaring en enthousiasme heeft Bep haar cursisten geïnspireerd tot het maken van hun eerste eigen sampler. Er werd volgens de oude regels van 'de quilt' gewerkt, maar ook zoals Bep zelf werkt, met ruimte voor eigen inzichten en het toepassen van opkomende inspiraties.
Het resultaat: de verschillende quilts, die met elkaar zeker de moeite van het bekijken waard zijn. Naast de eigen samplers hebben de enthousiaste nieuwe quilters ook gewerkt aan een gezamenlijke quilt (zie foto). Deze quilt, inclusief 2 kussens en een mooie tas, zal aan het einde van de expositie worden verloot. Lootjes (a € 1,00) zijn te koop in de theetuin en bij KiKa ambassadeur Kees Witte. De opbrengst komt geheel ten goede aan KiKa (Stichting Kinderen Kankervrij).

Vanaf 10 april tot en met 5 mei 2018, tijdens openingstijden van de theetuin aan de Molendijk 65 te Herkingen, bent u van harte welkom de quilts te komen bekijken.

Al 25 jaar 'oud papiervrijwilliger'

Peter Aleman (links) en Leun Tanis zijn vorige week in het zonnetje gezet.

OUDDORP - Op dinsdagavond 20 maart zijn de heren Leun Tanis en Peter Aleman tijdens de bestuursvergadering van het bestuur van de School met de Bijbel Koningin Beatrix te Ouddorp in het zonnetje gezet. Beiden hebben zich sinds de start, begin 1993, ingezet bij het ophalen van oud papier ten bate van de school. Volgens de voorzitter, Nelis van der Bok, waren zij er de reden van dat er gebak bij de koffie was.

De voorzitter memoreerde aan het feit dat ze de gezondheid gekregen hadden om zo al 25 jaar lang een bijdrage voor onze school te leveren. Elke eerste zaterdag van de maand werden door een aantal vrijwilligers de routes door Ouddorp gereden om oud papier te verzamelen. Daarbij werd gebruik gemaakt van een aantal bedrijfswagens met aanhangwagens, die belangeloos door plaatselijke bedrijven werden beschikbaar gesteld. Leun gaf aan dat hij in al die jaren van de partij was en kon zich maar één keer herinneren dat hij, na zijn eigen route te hebben gereden, eerder om 11.00 uur gestopt was, terwijl hij anders nog bij andere routes zou bijspringen.

Sinds Leun in 2000/2001 bij een recyclingbedrijf is gaan werken, is er steeds meer ingezameld. Het schoolbestuur heeft toen al snel besloten om zelf een tweedehands vrachtauto met kraan aan te schaffen. Daar kon tenminste de zware geperste kartonbalen mee worden geladen en vervoerd. Van 2006 tot eind 2013 is er ook nog plastic ingezameld. Daar is mee gestopt vanwege het geringe rendement en de risico's op vervuiling met ander afval. In januari 2008 werd de mijlpaal van € 100.000 gepasseerd. 2012 was qua volume een topjaar met 761 ton aan oud papier, karton, plastic en folie. Het bedrijfskarton is een steeds belangrijkere rol gaan spelen. In het begin was Leun nog wekelijks met de vrachtwagen op pad, met Peter als bijrijder. De laatste jaren is het volume groter dan van het oud papier, met als consequentie dat er zelfs 2-3 keren per week moet worden uitgerukt.

De hoeveelheid oud papier is steeds wat minder geworden. Vanaf eind 2017 loopt dat via de blauwe container die de gemeente heeft ingevoerd. Het schoolbestuur is blij dat beide heren, zolang de gezondheid dat toelaat, zich nog willen blijven inzetten voor het ophalen van het bedrijfskarton. Als blijk van waardering overhandigt de voorzitter beide heren een waardebon en een boeket bloemen voor het thuisfront. Volgens Leun moeten we hierin ook niet de bedrijven vergeten waar hij namens de school het karton mag ophalen. Het bestuur wil daar zeker aandacht aan geven. Er is door deze inkomsten al veel extra in de school geïnvesteerd, o.a. in speeltoestellen, waar de kinderen profijt van hebben en recent nog in zonnepanelen, om zo een bijdrage te leveren aan een duurzame toekomst.

Na 125 jaar hoort Drogisterij Van Loon nog steeds bij de top van Nederland

OUDE-TONGE - "Eef Aleman-van Loon van Drogisterij Van Loon uit Oude-Tonge." De presentator wist de spanning goed op te bouwen op donderdag 22 maart. Maar uiteindelijk volgde het verlossende woord. Eef is zesde van Nederland in de verkiezing 'Beste zelfzorgadviseur 2018'.

Kennis en deskundig advies staan centraal bij de verkiezing tot 'Beste zelfzorgadviseur 2018'. Ruim 75% van alle zelfzorggeneesmiddelen (geneesmiddelen zonder recept) worden via een drogist verkregen. (Assistent)drogisten spannen zich continu in om hun vakkennis op peil te houden, zodat zij de consument van het beste advies kunnen voorzien. Meer dan 80% van de drogisterijen garanderen verantwoorde zelfzorgadvisering door deelname aan het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, zo ook Drogisterij Van Loon.

Beste zelfzorgadviseur 2018

Afgelopen najaar hebben alle deelnemers aan de verkiezing 'Beste zelfzorgadviseur 2018' een reek toetsen en casussen gemaakt, waarna de beste deelnemers geselecteerd werden. De deelnemers zijn vervolgens in de winkel bezocht door een mystery shopper, waarna de lijst van 27 genomineerden werd teruggebracht naar 6 deelnemers. Deze 6 zijn op woensdag 14 maart door een deskundige jury ondervraagd en getoetst.

Uitreiking

Op donderdag 22 maart 2018 volgde de feestelijke uitreiking van de titel 'Beste zelfzorgadviseur 2018'. In de prachtige ambiance van Landgoed Zonheuvel in Doorn werden de 6 finalekandidaten geroemd om hun deskundigheid, kennis en enthousiasme. Verschillende keren werden de finalisten de 'crème-de-la-crème' van 8000 drogisten in Nederland genoemd. Na een korte toespraak werd de uitslag bekend en blijkt Eef de 6e plaats van Nederland te hebben bemachtigd. Wat een klasse!

Drogisterij van Loon

Met 2 drogisten, Eef en Conny, bij de laatste 27 deelnemers van Nederland, is Drogisterij Van Loon met recht een vakkundig en hoogopgeleid bedrijf. Met ruim 125 jaar ervaring, afgelopen jaar beloond met het predicaat Hofleverancier, staat Drogisterij Van Loon altijd met het juiste advies klaar voor de klanten.

Nieuw op te richten projectmannenkoor op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - 'Flakkee is een eiland en 't water is breed…'zo luidt de beginregel van het Flakkeese volkslied. Vader en zoon Martin en Jos Mans zijn geboren en getogen op dit Zuid-Hollandse eiland en delen de liefde voor hun geboortegrond.

Dat Goeree-Overflakkee hen blijft aanspreken, vertaalt zich in een nieuw op te richten mannenkoor, dat zij samen gaan dirigeren en begeleiden. De thuisbasis is Sommelsdijk, maar alle zangers uit de gehele zuidwesthoek zijn welkom.
Martin en Jos Mans bundelen de krachten en starten het Zuidwester Mannenkoor. Omdat voor zowel vader als zoon de wortels op dit eiland liggen, is dit voor hen een zeer bijzonder project. Na het project 'Tussen jou en mij' van Martin en Jos, is het nu tijd voor dat wat hen oorspronkelijk muzikaal echt bindt: de sonore mannenkoorklank, van fluisterend en verstild tot stormachtig sterk. In een viertal repetities zal door hard werken een repertoire tot stand komen dat de typische worsteling met en liefde voor het water zal verklanken. Zowel geestelijke liederen en negro-spirituals als klassieke en populairdere werken zullen onderdeel zijn van het programma. Zelfs lokale volksliederen worden niet geschuwd.
Van september tot december 2018 zijn vier repetities gepland in de Exoduskerk te Sommelsdijk (Middelharnis) en in januari en februari 2019 staat een drietal concerten in monumentale kerken in de zuidwestelijke regio op het programma.
De prijs voor deelname bedraagt € 60,- voor het hele project (vier repetities, drie concerten en een muziekboek).
Repetitiedata: zaterdag 15 september, zaterdag 6 oktober, zaterdag 10 november, zaterdag 1 december 2018. Aanvang 10.00 uur. Inloop vanaf 09.30 uur.
Concertdata: zaterdag 12 januari 2019 Hervormde Kerk Yerseke; vrijdag 25 januari 2019 Hervormde Kerk Oude-Tonge; vrijdag 1 februari 2019 Hervormde Kerk Haamstede.
Inschrijven is mogelijk via de website: www.martinmans.nl, of per e-mail naar: secretariaat@martinmans.nl, onder vermelding van uw naam, adres, woonplaats, telefoonnummer, e-mailadres en stemsoort.

Overige informatie

Van Rotterdam tot Terneuzen, van Vlissingen tot Hoek van Holland (en alle windstreken): alle zangers met en zonder zangervaring zijn van harte welkom. Het is mogelijk de eerste repetitie vrijblijvend bij te wonen. Ook is het mogelijk om bij de tweede repetitie nog aan te haken en in te schrijven. Een openlucht evenement bij de vuurtoren van Ouddorp, waar het mannenkoor optreedt, is in ontwikkeling.
Martin boogt op een jarenlange ervaring als mannenkoordirigent en weet als geen ander de klank te vormen tot één geheel en laat er daarbij enkele solisten uitspringen. Jos heeft inmiddels ervaring als dirigent van een gemengd koor en is daarnaast een uitmuntend solozanger en instrumentalist! Eerder oogstten ze succes met het programma 'Tussen jou en mij', dat de bijzondere en muzikale band tussen vader en zoon vertolkte. Voor velen gaf het een gevoel van herkenning.

200 leerlingen krijgen weerbaarheidslessen

MIDDELHARNIS - Afgelopen vrijdag verzorgde Hapkidovereniging Jinmu Kwan Nederland zelfweerbaarheidslessen op de RGO te Middelharnis. Gedurende de gehele dag gaf Jinmu Kwan Nederland aan de hand van hapkidotechnieken zelfweerbaarheidslessen aan in totaal ongeveer 200 leerlingen van verschillende Mavo-, Havo-, Atheneumklassen en de Internationale Schakelklas. Hoofdtrainer Jeroen Maliepaard werd bijgestaan door vier studenten: Barry Kieboom, Alice Troost, Wim Middelkoop en John van Es.

Na een lichte warming up en wat rek- en strekoefeningen, werden de enthousiaste leerlingen verdeeld in twee groepen. Aan de ene kant van de zaal waren de doffe dreunen hoorbaar van het afkloppen op de mat. Dit gebeurde tijdens het oefenen van valbreektechnieken. Zelfweerbaarheid is niet alleen verdedigen, maar ook zorgen voor bescherming van vitale delen tijdens een val. Aan de andere kant van de zaal was het een stuk stiller, daar lag de focus op het uitvoeren van de technieken. Centraal stond een klem, een elleboogklem, welke je in verschillende situaties kon toepassen. De bedoeling was te laten zien dat zelfs als je maar één techniek goed uit kunt voeren, je jezelf uit veel situaties kan redden. De Hapkidovereniging bedankt de docenten en de leerlingen voor de leuke en sportieve dag!

Mensen die meer willen weten over Jinmu Hapkido kunnen een kijkje komen nemen, of meedoen, tijdens een training bij TotalBody Health Centre te Stad aan 't Haringvliet. Er wordt getraind op woensdag en vrijdag van 18.30 tot 20.00 uur en op zaterdag van 09.30 tot 11.00 uur. Neem voor meer informatie contact op met Jeroen Maliepaard, 06-50204183.

Wandel (weer) mee met de Nationale Diabetes Challenge!

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. De gemiddelde zorgkosten voor iemand met diabetes bedroegen in 2013 ruim € 9.200 en dat terwijl er een effectief en gratis medicijn beschikbaar is: beweging. In sommige gevallen komen mensen met diabetes type 2 zelfs helemaal van hun medicijnen af, alleen door een gezondere leefstijl. Toch blijft in beweging komen voor veel mensen moeilijk. Wij gaan ze daarbij helpen.

Ook dit jaar doet Zorggroep Haringvliet mee aan de Nationale Diabetes Challenge (NDC).
Vorig jaar deden huisartsenpraktijk Westplaat (Sommelsdijk) en Kop van 't Eiland (Ouddorp) mee aan de Nationale Diabetes Challenge. Er is gebleken dat de wandelgroepen daadwerkelijk bijdragen aan een betere leefstijl van de wandelaars. Zowel lichamelijk als psychisch voelt men zich beter.
Vooralsnog vanuit één locatie op het eiland, is het mogelijk om aan te sluiten en mee te wandelen. Evenals vorig jaar doet Huisartsenpraktijk Westplaat uit Sommelsdijk mee met de NDC.

De NDC is een wandelevenement dat bedoeld is om de gezondheid en kwaliteit van leven van mensen met diabetes te verbeteren. Het doel is om vanaf april in 16-20 weken te trainen naar een afsluitende vierdaagse in september. Tijdens wekelijkse wandelingen wandelt een zorgverlener van de praktijk mee. Tijdens de afsluitende vierdaagse wordt 5, 10 of 15 km gewandeld. De vierde dag van die vierdaagse gaat de groep, met diegenen die dat willen, naar Amsterdam om daar de slotafstand te wandelen op het NDC Festival.

Huisartsenpraktijk Westplaat organiseert een informatiebijeenkomst over NDC op woensdag 4 april om 19.00 uur in de praktijk in Sommelsdijk, Antoon Coolenstraat 110.
De wekelijkse wandelingen zullen zijn op maandagavond. De eerste avond staat ingepland op maandag 16 april om 18.30 uur.
Iedereen die interesse heeft, is van harte welkom!
De Nationale Diabetes Challenge is een initiatief van de Bas van de Goor Foundation om zoveel mogelijk Nederlanders met diabetes in beweging te brengen.
Meer weten over bewegen met diabetes? Kijk op www.bvdgf.org.
Meedoen? Kijk op www.nationalediabeteschallenge.nl/wandelgroepwestplaat.
Indien u meer informatie wenst over de wandelgroep of aanwezig wilt zijn op de informatiebijeenkomst, dan kunt u contact opnemen met Huisartsenpraktijk Westplaat: Trix Joustra, Praktijkondersteuner, telefoonnummer 0187-482144 of via e-mail: tjoustra@ezorg.nl.

Automotions Knöps tilt kennis en kunde naar een nog hoger niveau!

Het receptieteam Automotions Knöps v.l.n.r.: Chris Blokland, Bert Leijdens, Wim Diepenhorst, Wilfred Breen, Wim Kievit, Jordy Nuijten, Yvonne Schipper, Monique Kempen en Dimmen Hameeteman.

MIDDELHARNIS - Service en klantgerichtheid staan bij Automotions hoog in het vaandel. Na de gezamenlijke huisvesting van de merken Opel, Peugeot (voormalig Kastanjelaan) en Volvo (voormalig Nieuwe-Tonge) in 2016, zet de regionale merkdealer een vervolgstap in de professionalisering van de dienstverlening.

"De nauwe samenwerking tussen de collega's leidt ertoe dat we merk-overkoepelend vakkennis met elkaar delen, welke de kwaliteit en service van onze werkzaamheden ten goede komt", vertelt vestigingsmanager Twan van der Made. De organisatie breidt haar servicelevel uit door de merk-gerelateerde recepties inpandig te centraliseren.
Sinds de samenvoeging aan de Langeweg te Sommelsdijk, zijn vertrouwde gezichten al jarenlang het vaste aanspreekpunt. "En daar verandert vanzelfsprekend niets in", legt Van der Made uit. "Door gecentraliseerd te werken, zijn we nog beter in staat om kennis en kunde met elkaar te delen en elkaar aan te vullen waar nodig." De receptie- en kantorenruimte van het merk Opel zijn dusdanig aangepast, dat de merken Peugeot en Volvo hierbinnen nu ook gehuisvest zijn. "Bovendien zitten we nu rechtstreeks geschakeld aan onze werkplaatsen en magazijnen. Een hele verbetering ten opzichte van de losse recepties verspreid binnen het hele pand. Het is het geheim van de korte lijnen", besluit Van der Made. De vernieuwde receptie is geopend tijdens de komende 51e editie van de bekende Paasshow.

Een complete service, onder één dak

Bij Automotions kunt u terecht voor een breed gamma aan services en diensten: (groot) onderhoud, check-up vloeistoffen, banden, remmen, airco, uitlaat, distributie, voorbereiding keuring, technische keuring... Kortom: voor vakkundig onderhoud ga je naar de merkdealer!

Nieuw Grill and More restaurant in dorpscentrum van Ouddorp

Nicolette in het sfeervolle grillrestaurant. Foto: Wim van Vossen Fotografie

OUDDORP - "Het was altijd onze droom om samen een restaurant te runnen. Vanaf eind vorig jaar hebben wij zorgvuldig - stap voor stap - toegewerkt naar het invullen en realiseren van die wens. Met de start van het Grill and More restaurant aan de Stationsweg 7 in Ouddorp, is dat gelukt". Dit zegt Nicolette Eggen (51), een gedreven en enthousiaste ondernemer die met haar partner Sjors, de chef-kok in de keuken en meester in grill, met deze vestiging terugkeerde naar de badplaats op de Kop van Goeree. Als je in Ouddorp, waar een belangrijk deel van je roots ligt, deze mogelijkheid krijgt, dan is de keuze snel en blij gemaakt. Immers ruim twintig jaar woonde Nicolette al met plezier in het kustdorp.

Door Jaap Ruizeveld

"Gastvrij, uitnodigend, gericht op de dorps- en eilandbewoners en uiteraard de recreatieve toeristen. Waar bezoekers zich thuis voelen en graag terugkomen en ook bedrijven, met management en medewerkers, hun plekje aan tafel weten te vinden. Waar persoonlijke aandacht voorop staat. Een laagdrempelig restaurant, waar een ongedwongen sfeer heerst. Met vriendelijke bediening. Een gezellige locatie, die als rustgevend zal worden ervaren. Met fraaie wandtableaus, waaronder een historische landkaart van Ouddorp".

Dat proef je

Nicolette Eggen straalt duidelijk uit dat zij met haar partner en medewerkers er alles aan zullen doen om dit grillrestaurant tot een succes uit te bouwen. De eigentijdse inrichting en indeling van de tafels op de begane grond en op een verhoogde setting versterken het sfeervolle karakter. Er is plaats voor liefst 78 bezoekers. De menukaart biedt diverse mogelijkheden. Spareribs, 5 soorten spiezen, steaks, gyros, zalm, gamba schotels en diverse combischotels en vegetarische gerechten. "Kwaliteit en versheid staan voorop. " Alles zelf bereid met pure en eerlijke ingrediënten en dat proef je", voegt Nicolette er direct aan toe. Grill and More betekent ook dat men bestellingen kan opgeven die men dan zelf kan ophalen bij de balie, direct bij de entree van het restaurant. Afspraken maken voor het bezorgen van wat grotere bestellingen is ook mogelijk.

Menukaart

"Een avondje gezellig uit eten gaan. Vleesgerechten of vegetarisch. Wij spelen in op de wens van onze gasten. Zie de menukaart als een leidraad", zegt Nicolette Eggen. "Wij hopen dat ons restaurant een ontmoetingsplaats wordt, een sociaal maatschappelijk trefpunt, waar een ieder zich welkom weet en voelt". Het restaurant is dagelijks geopend van 16.00-22.00 uur. Op vrijdag en zaterdag tot 23.00 uur. Info: www.grillandmore.nl, tel.: 0187 6633219, of kijk op Facebook.

Slagerij Van Zuidland uitgebreid en heringericht

DIRKSLAND - Vrijdag was het een drukte van belang bij Slagerij Van Zuidland aan de Boomvliet. Deze dag was ter gelegenheid van de heropening van de slagerij de loper voor de klanten uitgelegd. Velen konden het vergrote en vernieuwde interieur van de ambachtelijke slagerij bewonderen.

Door Adri van der Laan

Tussen alle felicitaties en complimenten door tonen slager Lau en Janneke van Zuidland met trots de grondig vernieuwde winkel. Uitbreiding van de verkoopruimte en slagerij was nodig omdat het aantal klanten nog steeds toeneemt, zowel in de winkel als in de verkoopwagen. Daardoor was er meer werkruimte nodig om de producten voor de winkel en verkoopwagen - die op verschillende markten in de regio staat - klaar te maken.
Er vallen verschillende dingen op in de vernieuwde winkel. Zo is het interieur volledig vernieuwd en is er een aparte 'vleeswarenhoek' gecreëerd. Een kast waar de onderdelen van rund, varkens, zuiglam aan het stuk te zien zijn (dry aged). Maar het meest in het oog springend is dat de bezoekers van de winkel ook de slagers nog beter aan het werk kunnen zien, want de slagerij en de verkoopruimte is één geheel geworden. "We hebben niets te verbergen", lacht Lau van Zuidland. "De klanten kunnen zien hoe we het vlees gereedmaken en de mensen van de verkoop kunnen op deze manier goed communiceren met de slagers die dichtbij aan het werk zijn. Volgens de slager geeft het contact met de klanten de medewerkers ook veel meer energie, want het is natuurlijk fijn werken als men al in de winkel waardering krijgt voor het kwaliteitsproduct dat men in de slagerij vervaardigt. "Ondanks dat we dankbaar zijn voor wat we nu gerealiseerd hebben, is dat mede te danken aan de trouwe klandizie en de grandioze inzet van ons gehele team en ons gezin".

Ambachtelijk

Ondanks dat er veel is veranderd, is de service van de ambachtelijke slagerij onveranderd gebleven. Het varkens- en rundvlees wordt evenals het kippenvlees betrokken van gekwalificeerde bedrijven uit de regio.
Van Zuidland is blij dat er na deze verbouwing genoeg ruimte is gecreëerd voor zijn slagers. Juist nu het barbecueseizoen weer aanbreekt en de vraag naar complete vleespakketten toeneemt, zal deze extra ruimte vast en zeker goed benut gaan worden. Maar natuurlijk ook voor het samenstellen van buffetten waar het hele jaar vraag naar is, is de ruimte bijzonder geschikt. De slager hoopt nog vele jaren zo te mogen werken en straks samen met zoon Jaap, die de opleiding van slager volgt en de praktijk van de slagers aangereikt krijgt, aldus het slagersechtpaar.

De Bever Verhuur start recreatieseizoen

OUDDORP - Op zaterdag 7 april luidt het team van De Bever Verhuur de start van het recreatieseizoen 2018 in met een Open Dag met meditatie.

Vanaf 10.00 tot 17.00 uur is iedereen welkom om één van de bijzondere vervoersmiddelen van het bedrijf uit te proberen. "Van 13.30 tot 14.15 uur zal in een kort moment worden stilgestaan bij waarom wij op deze manier werken en wat wij hiermee uit willen dragen. Dit moment wordt gebruikt om je welkom te heten, te bidden, enkele liederen te zingen en enkele teksten voor te lezen. Ds. W.J. van de Griend verzorgt een korte overdenking en zal de zegen van God over ons werk vragen.
Graag laten we zien op welke bijzondere manier wij tijdens onze activiteiten mensen bewuster kunnen maken en vertrouwen geven in zichzelf", aldus de mensen van De Bever Verhuur.
Koffie, thee en fris is de gehele tijd beschikbaar. Rond 15.00 uur is er een kidsmoment, waarbij zij speciale aandacht krijgen en verschillende vervoersmiddelen uit kunnen proberen.
Deze dag is geheel gratis, wel is er de mogelijkheid om een donatie te doen voor het gebruik van de mindervalide-voertuigen. "Het is één van onze doelstellingen om ook voor mindervaliden betaalbaar materiaal beschikbaar te hebben, echter, deze vervoermiddelen zijn in aanschaf kostbaar. Om dit toch te realiseren, hebben wij deze dag een spaarvarken staan, waarin een bijdrage gedaan kan worden".

Column

Hoop voor gevangenen

Gevangenen hebben een stempel. Eénmaal een dief, altijd een dief. Dat stempel is over heel de wereld hetzelfde. En toch zetten we hen even naast elkaar: kerkmensen en gevangenen. Weet je, soms zijn gevangenen vrij, terwijl kerkmensen gevangen zitten. Wie het vatten kan, die vatte het. Wat is het mooi om mee te maken wanneer iemand uit zijn of haar eigen gevangenis vrijgemaakt wordt. Dat gebeurt in de kerk en het gebeurt in de gevangenis. Kerkmensen en gevangenen kunnen bevrijd worden. Hoe dan? Door te ontdekken dat Jezus voor onze zonden is gestorven aan het kruis.

Geloven is maar moeilijk, zeggen veel mensen. Maar dat is niet zo. Geloven gaat vanzelf, of het gaat helemaal niet. God werkt geloof in je hart. En dat gaat vanzelf op het moment dat je vastloopt met je eigen kunnen en kennen. Soms denk ik dat die kans in de gevangenis groter is dan in de kerk. Gevangenen verliezen hun naam, hun baan en soms ook hun gezin en vrienden. Soms dreigen de gevangenen alle hoop te verliezen. En dán komt daar ineens die boodschap van hoop. Dat raakt mensen diep. Ze worden veroordeeld door de mensen en zijn daarom verrast door de boodschap van Gods barmhartigheid. Ze worden geraakt door Zijn liefde en genade. Dat is niet alleen verrassend, maar ook ontwapenend.

Onze gehandicapte dochter Grace reist altijd mee naar Roemenië, trouw terzijde gestaan door haar zussen. Zij zingt haar mooiste lied voor de gevangenen. Haar stem maakt harten van de hardste bonken zacht. Het lied klinkt zo:

"Amazing grace, how sweet the sound,
that saved a wretch, like me;
I once was lost, but now I am found,
Was blind, but now I see."

Het is een boodschap om niet genoeg van te krijgen. Het lied brengt licht in de duisternis. Niet te geloven, dat de weeskinderen Samuël en Grace, die al ten dode opgeschreven waren, zo zijn gaan leven en nu God loven. Beschamend, bemoedigend en bewonderenswaardig. God gaat zijn ongekend mooie gang van Genade. In een donkere gevangeniscel breekt licht door. Dan zal er zeker ook nog wel hoop zijn in de kerk.

Ingestuurd

Voorjaar op het eiland

Het is officieel voorjaar. Bij de Hervormde Kerk van Sommelsdijk bloeien de narcissen tussen de de prachtige oude bomen. Er valt veel te genieten in deze tijd van het jaar. De foto is ingestuurd door Bep Ardon.

Vrijdag in de krant

Peter Visser schrijft tweede boek

Ruimte voor bedrijfsterreinen

Jubileumviering op Paaszondagmorgen
30 jaar Oecumenische Gottesdienst in Deutscher Sprache

Het uitdelen van narcissen als Paasbloemen.

OUDDORP – Paaszondagmorgen (1 april) wordt in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden in Ouddorp in een bijzondere eredienst aandacht geschonken aan het feit dat er dertig jaar voor Duitstalige toeristen en recreanten, alsmede voor bewoners van de badplaats, het eiland en bezoekers uit de regio en uit de rest van het land, een Ökumenische Gottesdienst wordt gevierd. Aanvankelijk, startend in 1988, gericht op de jaarlijkse bijzondere christelijke feestdagen. Zoals Pasen, Pinksteren en Kerst. Deze diensten hield de Doopsgezinde Kerk in de toenmalige 'schuilkerk' aan de Weststraat. Een kleine kerkzaal, waarin het inschikken was voor een al vrij snel groeiend aantal belangstellenden.

Door Jaap Ruizeveld

Vanaf 1992, toen het nieuwe kerkgebouw aan de Dorpstienden in gebruik kon worden genomen, werden ook daar de Duitstalige diensten op de christelijke hoogtijdagen voortgezet. Vanaf 1996 uitgebreid met deze diensten ook op de zondagen in de zomermaanden juli en augustus, op 24 december en rond de jaarwisseling (Jahresabschluss). De Duitstalige zomerdiensten worden gehouden direct in aansluiting op de ochtenddienst van de Doopsgezinde Gemeente.

Het informatiebord bij de entree van het kerkgebouw.
Annegret en Reiner Tesche.

Wens

"De vraag om deze diensten te houden, sloot ook aan bij onze wens om het Evangelie te kunnen delen met onze Duitse gasten in Ouddorp en op het eiland. Wij konden deze wens invullen. Kijkend over grenzen heen. Vanuit een kleine kerk open naar de grote wereld". Dit zegt Johannes Smink, die van juni 1987 tot 28 november 2010 als predikant verbonden was aan de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp. Thans wonend op Schouwen-Duiveland en als predikant emeritus nu verbonden aan de Lutherse gemeente Zierikzee/bijstand pastoraat.

Voorbereidingen

Een speciaal team, bestaande uit Tabea Lanzke, dr. Armgard Heine-Müller, Jolanda Tanis en Johannes Smink, heeft de afgelopen periode de bijzondere jubileum Ostersonntag Gottesdienst voorbereid. Daarbij zijn contacten gelegd met verschillende Duitse predikanten die als gast pastor in Ouddorp diensten leidden. De jubileumviering begint om 11.15 uur. Ook dan aansluitend aan de ochtenddienst van de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp, die geleid wordt door ds. Van Wijngaarden. Medewerking aan de Duitstalige dienst verleent het Gospelkoor. Er is muzikale begeleiding met hoorn en viool.

Oecumene

Dr. Armgard Heine-Müller (destijds jonge studente) was er vanaf de eerste oecumenische dienst bij. Zij stelt: "Het waren vaste ankerpunten in het jaar. Ik heb mij er doorlopend geestelijk thuis gevoeld. Elke keer zag je bekende gezichten, vertegenwoordigend diverse geloofsrichtingen. Aan de Ouddorpse kust was de Geest gewijd. Er ontstond een echte oecumene, die zich grensoverschrijdend uitstrekte over landen, levensopvattingen en bij ouderen en jongeren in generaties weerklank vond. Ik hoop Paaszondag veel begeleiders, medewerkers en vrienden van de Deutschen Gottesdiensten te mogen ontmoeten. Samen met andere bezoekers. Allen zijn onze gasten. Samen in een dienst om God te danken voor dit jubileum en voor al zijn zegeningen. Een dienst waar ieder zich welkom mag weten".

Paas-Pinksterbloemen

Johannes Smink wijst op het initiatief dat ontstond om Duitse gasten extra te attenderen op de bijeenkomsten in hun eigen taal. Vormgegeven door het uitdelen van Paas- en Pinksterbloemen met daarbij een uitnodigingskaartje. Dat gebeurde op de Dorpsring en bij supermarkten. Vervolgens kwamen er kleine flyers, die onder de ruitenwissers van auto's met een Duits kenteken werden gestopt. In winkels werden posters gehangen. Allemaal dankzij fantastische inzet van vrijwilligers. In Eilanden-Nieuws werden in het begin advertenties geplaatst. Er kwamen aankondigingen van de diensten in het wekelijkse Kerkdienstenoverzicht. Elly v.d. Zande, toenmalig scriba, verzorgde onder andere ook de informatie in het jaarlijkse VVV-magazine De Blaeuwe Stapper. De bekendheid groeide.

Contacten

Omdat Smink vele jaren kerkelijke gemeenten in Duitsland mocht dienen, was zijn contactenkring met collega 'Pfarrern' zeer groot. Dat stimuleerde hen ook om vakanties in Ouddorp door te brengen. Een uitnodiging om dan een eredienst in de eigen taal in de Doopsgezinde Kerk te leiden was een logische vervolgstap. Voor huisvesting was een zomerhuisje beschikbaar. Sommige Duitse predikanten, bijvoorbeeld Annegret en Reiner Tesche, kwamen meer dan elf jaar (33 kerkdiensten) naar Ouddorp. Na het afscheid van ds. Smink in Ouddorp in 2010, hebben ds. en mevrouw De Jong de Duitstalige diensten voortgezet en na hun vertrek vervolgens overgedragen aan Tabea en Reinhard Lanzke.

Impact

Welk een impact de Duitstalige contacten en oecumenische diensten in de loop der jaren kregen, blijkt uit een tweetal impressies die vooral de relaties tussen beide landen na de Tweede Wereldoorlog kenmerkte. Dr. Armgard Heine-Müller zegt daarover: "Bewondering voor de wijze waarop onder de Geest van God het mogelijk bleek om in erediensten aan Hem gewijd, in het kleine kustdorp Ouddorp 'moffen' niet langer te zien als betalende toeristen, maar hen op te nemen in één gemeenschap onder de overkoepelende vleugels van 'De Geest kent vele talen'.

Viering bevrijding

Ook Smink geeft een voorbeeld van invulling van de wens tot toenadering. Dat was uniek in 2005. Er vond toen in Ouddorp - op 8 mei - een feestelijke viering plaats van 60 jaar bevrijding in Nederland en in Duitsland. Een indrukwekkende en ontroerende bijeenkomst. Samen in de Naam van Jezus. Medewerking verleende het Stadskoor Goeree. Er was uitgebreide muzikale begeleiding met voorgangers van de Gereformeerde Kerk (ds. Kant), de RK-parochie (de heer Franken), Pfarrer Gericke (Luthers predikant in Düsseldorf), P.de Munck en namens de Doopsgezinde Gemeente ds. J. Smink. "Wij zien uit naar de viering op Paaszondagmorgen van deze jubileum Gottesdienst in Deutscher Sprache", geeft de predikant emeritus aan.

Kerkdiensten Stille Week en Pasen Emmaüskerk en Exoduskerk

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK - De Exoduskerk in Sommelsdijk en de Emmaüskerk in Middelharnis nodigen iedereen hartelijk uit voor de gezamenlijke vieringen in de Stille Week voor Pasen. Pasen is immers vanouds 'het' feest van de kerk.
De vieringen zullen plaatsvinden in de Emmaüskerk en de Exoduskerk.

Op woensdag 28 maart (Emmaüskerk) begint alles met een avondgebed om 19.00 uur. Deze 'vesper' duurt een half uur. Op donderdag 29 maart is er een viering van Schrift en Tafel om 19.30 uur in de Emmaüskerk. Op Goede Vrijdag, 30 maart, is er om 19.30 uur een dienst van lezingen, gebed, zang en stiltes in de Exoduskerk. Op zaterdag 31 maart is er een Paaswakedienst om 21.30 uur in de Exoduskerk, gekenmerkt door een lichtsymboliek en doopgedachtenis. Paasmorgen, 10.00 uur, is er de hoofddienst in de 'eigen' kerk. In het avondgebed gaat voor dhr. S. Zwijgers. In de andere vieringen gaan voor ds. Dick ter Horst, drs. Ineke Bakker en ds. Leendert Jan Lingen met lectoren. Ook is er op Witte Donderdag en Paasmorgen medewerking van Cantorijen. Kijk voor meer info op: www.exoduskerk.nl of www.emmauskerkmiddelharnis.nl.

Een kijkje bij de boer op Tweede Paasdag

Hoe kun je van koeienpoep gas maken? Hoe werkt een melkrobot? Wat komt er allemaal kijken bij het telen van aardappels, waar lekkere friet van wordt gemaakt? Het antwoord op al die vragen wordt gegeven tijdens Kijk bij de Boer, van 10.00 tot 16.00 uur op Tweede Paasdag. Vijf agrarische bedrijven, een manege en twee molens zetten de deuren open voor publiek. Het evenement is niet alleen interessant voor volwassenen, maar ook leuk voor kinderen. Die kunnen knuffelen met een kalfje, paardrijden, of op een trekker meedoen met de behendigheidsproef. Kijk voor meer informatie op www.kijkbijdeboer.nl.

Zangavond in Grote Kerk Strijen

DIRKSLAND - Op de avond voor Pasen - D.V. zaterdag 31 maart - wordt een zangavond gehouden in de Grote of St. Lambertuskerk in Strijen. Op deze avond hopen te zingen het Dirkslands Mannenkoor en het Delta Mannenensemble. Beide koren staan onder leiding van Dinant Struik, maar hebben hun eigen organist, respectievelijk Jan Hoek en Jan Rozendaal. De opening en een appelwoord zal gedaan worden door de heer D. Schilperoord, voorlichter van het Deputaatschap voor Israël.
Wilt u deze avond bezoeken, dan bent u van harte welkom. De toegang is gratis; er wordt wel een collecte gehouden voor het genoemde deputaatschap.

Stille Weekdiensten in de Doopsgezinde Gemeente

OUDDORP - Voorafgaand aan het feest van Pasen zijn er een aantal diensten in de Doopsgezinde Gemeente.

Op Witte Donderdag zal het Avondmaal gevierd worden, op Goede Vrijdag zal het gospelkoor een aantal liederen zingen en ook op Stille Zaterdag komen we samen. De diensten beginnen om 19.30 uur en de voorganger in alle diensten is ds. K. van Wijngaarden.

'De pijn voorbij', dat is het thema van de feestelijke Paasdienst die op zondag 1 april gevierd wordt in de Doopsgezinde Gemeente te Ouddorp. Het gospelkoor zal in deze dienst een aantal Paasliederen zingen. Deze dienst begint om 9.30 uur. 's Avonds is er ook een dienst, deze begint om 18.30 uur. In beide diensten gaat ds. K. van Wijngaarden voor. Op Tweede Paasdag, 2 april, is er een zangdienst waarin bekende Paasliederen gezongen worden onder leiding van br. M. Nap. Deze dienst begint om 10.00 uur.

Paasstukjes maken voor 55-plussers

MELISSANT - Op donderdag 29 maart is er in de Melishof een gezellige middag. Dan kunnen bezoekers paasstukjes maken. De aanvang is 13.30 uur en om 15.30 uur wordt de middag afgesloten. De kosten hiervan zijn € 3,- inclusief materiaal en koffie/thee met iets lekkers. Men dient hiervoor alleen zelf een bakje mee te brengen, eventueel wat groen (takjes) en een snoeischaartje. Opgeven voor deze middag bij: Dirk en Elly Spahr v.d. Hoek; tel: 602411.

Zingend naar Pasen

NIEUWE-TONGE - Op zaterdag 31 maart organiseert de Hervormde Gemeente van Nieuwe-Tonge een samenzangavond. De liederen zullen op deze 'Stille Zaterdag' in het teken van Pasen staan. De avond start om 19.00 uur, het programma bestaat uit bekende en geliefde liederen. Het orgel wordt bespeeld door Eric Wolfert, tevens organist in Nieuwe-Tonge. De samenzang wordt afgewisseld met enkele korte Schriftlezingen. De avond duurt ongeveer een uur, de toegang is gratis en jong en oud is van harte uitgenodigd om mee te zingen. Vanaf 18.30 zijn de kerkdeuren geopend.

Pasen in Eritrea

Ahferom Embaye. Foto: Lia Vervloet

Pasen, wat zegt het ons? Iets met een Paashaas, of Paaseieren zoeken? Gezelligheid hebben met elkaar? Paasshows bezoeken? Naar de kerk gaan? Allerlei antwoorden, ideeën en gedachten zullen op die vraag gegeven worden. Voor Ahferom Embaye (41) uit Eritrea, maar nu wonend in Sommelsdijk, heeft Pasen speciale inhoud en betekenis. We spraken er met hem over en zijn verhaal mocht kort opgetekend worden in Eilanden-Nieuws.

Door Hans Villerius

In 2013 is Ahferom als vluchteling uit Eritrea naar Nederland gekomen. Nu woont hij in Sommelsdijk. Nog zonder vrouw en kinderen, maar Ahferom hoopt dat die zo gauw mogelijk ook naar Nederland kunnen. In de tussentijd probeert hij alles op alles te zetten om hier een nieuw leven op te bouwen, de Nederlandse taal en cultuur zich eigen te maken en werk te vinden. Maar dat laatste gaat niet zo vlot dan hij zou willen. In Eritrea werkte hij in de zorg, al twintig jaar als verpleegkundige. In Nederland staat de zorgopleiding die Ahferom volgde echter op niveau 2 en daarom is het hem niet mogelijk ook hier als verpleegkundige aan het werk te gaan. Daarnaast ondervindt hij dat vanwege z'n uitspraak van de Nederlandse taal z'n kansen op de arbeidsmarkt hier niet groot zijn. Toch kan hij zich inmiddels uitstekend in het Nederlands verstaanbaar maken en wil hij heel graag aan de slag. Omdat werk vinden nog steeds niet lukt, heeft hij zich vrijwillig als vrijwilliger aangemeld, bij Nieuw Rijsenburgh, waar hij sinds december 2015 actief is. Dit even om eerst iets over Ahferom te vertellen.

Dan nu hijzelf aan het woord, ook over hoe híj Pasen beleeft. "In Eritrea behoorde ik tot de orthodoxe christenen. Ik heb een Bijbel in mijn moedertaal, maar in Nederland ga ik 's zondags naar de Emmaüskerk, hier in Middelharnis. De kerkdiensten kan ik er goed volgen. In Eritrea is het voorafgaand aan Pasen altijd 56 dagen lang vastentijd, 56 dagen lang. Op maandag, dinsdag en donderdag eet je dan tot twaalf uur 's middags, daarna niet meer. Op woensdag en vrijdag eet je pas na 13.00 uur en op zaterdag en zondag na 8.30 uur. Op het menu staan dan alleen groenten en brood, geen vlees en melk. Na 56 dagen is de vastentijd voorbij en breekt Pasen aan. Dat wordt op zaterdag gevierd en de maandag erop. Dan gedenken we dat Jezus uit de dood verrezen is. De kerkdienst duurt dan tot vier uur 's nachts. Daarna vieren we samen met familie feest, eten we weer gewoon en is er veel gezelligheid. De vastentijd is bedoeld ter navolging van Jezus, die veertig dagen lang door de duivel in de woestijn verzocht werd en al die tijd ook gevast heeft. Hij heeft dit voor óns gedaan en God heeft Zijn Zoon voor óns gegeven. Dát is zó belangrijk!"

Pasen vieren in Eritrea gebeurt dus heel anders dan in Nederland. Maar Ahferom past zich graag aan de wijze aan hoe in de Nederlandse kerken Pasen wordt gehouden. Want ook in dat opzicht wil hij helemaal Nederlander zijn.

Kerkdiensten Goede Vrijdag 30 maart

OUDDORP
Herv. Gem. 19.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.T. van Appeldoorn en 19.00 uur ds. D. Zoet - Geref. Kerk 19.30 uur ds. W.J. van de Griend - Ger. Gem. 19.00 uur ds. G. Pater - Doopsgezinde Gem. 19.30 uur ds. K. van Wijngaarden
GOEDEREEDE
Herv. Gem. 19.00 uur ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. J.W. van Estrik
STELLENDAM
Herv. Gem. 19.00 uur ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. B.D. Bouman - Geref. Kerk 19.30 uur gez. Dienst in Ouddorp
MELISSANT
Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. G.T. van Appeldoorn - Geref. Kerk 19.00 uur mevr. Roetman-Sijnstra - Ger. Gem. 19.00 uur ds. W. Silfhout - Ger. Gem. in Ned. 19.00 uur leesdienst
DIRKSLAND
Herv. Gem. 14.30, ds. D. Hoolwerf, bed. H.A. in Vroonlande, 14.45 uur, ds. D. Hoolwerf, bed. H.A. in Geldershof en 19.00 uur ds. K. Timmerman, bed. H.A. - Ger. Gem. 19.00 uur ds. K. Boeder
HERKINGEN
Herv. Gem. 19.00 uur ds. B.J. van Assen - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst
SOMMELSDIJK
Herv. Gem. 19.00 uur ds. J.C. Breugem - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. J. Joppe en 19.00 uur ds. A. Kos - Lukaskapel 10.00 uur ds. J. de Jong - Exodusgemeente 19.30 uur mevrouw. I. Bakker - Remonstrantse Gem. 19.00 uur ds. F. Klijnsma - Lachai-Roï Gem. 19.00 uur dhr. K. Tanis
MIDDELHARNIS
Herv. Gem. 10.00 uur en 18.00 uur - Geref. Kerk 19.30 uur gez. Dienst in Exoduskerk - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst - Chr. Geref. Kerk 19.00 uur ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 19.00 uur ds. C. van Zwol - CGM De Rots, Diekhuus 19.00 uur dhr. L. Hartong, Avondmaal
NIEUWE-TONGE
Herv. Gem. 19.00 uur ds. P. v.d. Kraan - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur dienst - Ger. Gem. DONDERDAG 29 MAART 19.00 uur ds. D.W. Tuinier
OUDE-TONGE
Herv. Gem. en 19.00 uur ds. M. Kreuk - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst - Evangelie Gemeente Flakkee 19.00 uur pastor H. Scheermeijer
STAD a/h HARINGVLIET
Herv. Gem. 19.00 uur ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 19.30 uur ds. E. Littel-van Dommele
DEN BOMMEL
Herv. Gem. 19.00 uur ds. B. de Borst - Geref. Kerk 19.00 uur ds. J.H. Becker
OOLTGENSPLAAT
Herv. Gem. 19.00 uur Prop. G.J. Anker - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur en 15.30 uur - Geref. Kerk en 18.00 uur, ds. B.J. Oldenhuis bed. H. Avondmaal - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst
LANGSTRAAT
Herv. Gem. 10.00 uur Prop. A. van Kralingen

Paasjubel Stellendam

STELLENDAM - Op Eerste Paasdag is er de jaarlijkse Paasjubel. Elke keer komen er een paar mensen meer om bij zonsopgang paasliederen te zingen. Een prachtige ervaring. "We komen om 7.00 uur, vroeg in de ochtend, bij elkaar op de Oude Haven van Stellendam. Een kwartier later zal de zon opgaan. Het is een oud-kerkelijke traditie om op Paasdag zo de opstanding te vieren!" aldus ds. Hoolwerf.

Paasshow Middelharnis: '10 jaar samen'

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK – De Paasdagen komen er weer aan en daarmee ook de jaarlijkse Paasshow die automotions Knöps en Tieleman Keukens organiseren. Dit jaar een extra feestelijke show, want het is alweer de 10e editie die gezamenlijk wordt georganiseerd. Door onder andere deze bundeling van krachten is het evenement uitgegroeid tot de grootste auto- en keukenshow, in combinatie met een sfeervolle consumentenbeurs (meer dan 35! exposanten) van Zuidwest Nederland. Dit tweede lustrum vieren beide organisaties in hun vernieuwde, gerestylde showrooms waar tal van primeurs en aanbiedingen aan de bezoekers zullen worden gepresenteerd.

De 51ste editie van de Paasshow kent naast de vaste – veelal lokale – ondernemers, dit jaar eveneens veel nieuwe exposanten. De showroom van Tieleman Keukens is het afgelopen jaar (zoals elk jaar) weer flink vernieuwd met de nieuwste keukenopstellingen in iedere prijsklasse. De showdagen bieden de unieke gelegenheid om de bezoekers te informeren over de laatste keukentrends en noviteiten. Zo zijn de nieuwe apparatenlijnen van onder andere Siemens, Atag en Bora doorgevoerd met de nieuwste technologieën in keukenapparatuur. Vanzelfsprekend valt er tijdens de Paasshow traditiegetrouw veel te genieten van smaakvolle, culinaire hoogstandjes. Laat u op de sfeervolle consumentenbeurs informeren én inspireren over al het moois op het gebied van wonen, lifestyle, beauty en wellness. Er is voor de kinderen volop vertier in de Kinderbioscoop, in het Playstation Centre en in de speelhoeken. Sta even stil bij de lokale goede doelen en geniet van de sfeervolle muzikale omlijsting in onze showroom. Werelds In-Side Lunchroom (met binnenterras) is vanzelfsprekend geopend tijdens de showdagen.

Tijdens de showdagen presenteert automotions Knöps het volledige gamma van de nieuwste Opel, Peugeot en Volvo-modellen. Zo zal vanzelfsprekend de gloednieuwe Volvo XC40 (Auto van het Jaar 2018) te bewonderen zijn; introduceert Opel de markante, nieuwe X-modellen en pakt Peugeot - als officieel dealer voor Goeree-Overflakkee – tijdens de showdagen uit met een aantal spectaculaire voorjaarsaanbiedingen. Gelijktijdig presenteert de merkdealer een veelzijdig aanbod van meer dan 100 kwaliteitsoccasions onder merkgarantie. Maar er is meer … tijdens een sfeervolle consumentenbeurs waar lokale ondernemers u graag informeren over hun organisatie, producten en diensten. De laatste trends op onder andere fiets-, zonwerings- en audio/tv-gebied zullen op spraakmakende wijze aan u worden gepresenteerd. Ook is er ruimte voor nieuwe items zoals informatie over gezondheid en sport, gadgets en krijgen enkele lokale goede doelen ruimschoots de aandacht. Ook tankstation 'De Ronde Boom' is deze editie op zijn Paasbest. Elke tankende bezoeker ontvangt tijdens de showdagen een vrolijke voorjaarsattentie.

Openingstijden

Paasshow Middelharnis bij Tieleman Keukens en Automotions Knöps. Dat is pas genieten en beleven. De openingstijden van de Paasshow zijn op zaterdag 31 maart van 10.00 - 18.00 uur en op maandag 2 april van 10.00 - 17.00 uur. De toegang tot de Paasshow is GRATIS, evenals parkeren, waarvoor voldoende gelegenheid is.