info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

24 november 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 24 november 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Huib Boogert wint Groot Dictee voor de derde keer

Van links naar rechts: André Kastelein, Lise Postma, Huib Boogert, Dagmar Pegels, Greet de Kooning en Hans van der Wulp. (Foto: Julian Villerius)

MIDDELHARNIS – Huib Boogert uit Goes heeft vorige week donderdag het Groot Dictee van Goeree-Overflakkee gewonnen. Het is niet de eerste keer dat hij de minste fouten had. Ook in 2008 en 2010 was hij de beste in Middelharnis. Boogert had vier fouten in een dictee van zeven zinnen en 268 woorden over de schilderijen van Maerten en Oopjen Saalmans. Met dit onderwerp gebruikte dicteesamensteller André Kastelein een actueel thema. De laatste tijd waren de doeken van Rembrandt – en het getouwtrek tussen Nederland en Frankrijk daarover – veelvuldig in het nieuws.

Aan Saalmans' selfies, zoals de titel van het dictee was, had Kastelein tal van moeilijke tot zeer moeilijke woorden gekoppeld, zoals clair-obscur, caravaggistisch, tache de beauté, ammenooitniet, totalbodyscan, trompe-l'oeils en Bacchusfeesten. Het aantal fouten was dan ook indrukwekkend: in totaal 3156 en gemiddeld 38 per deelnemer.

Er waren 82 dicteeschrijvers in de aula van de RGO, waar de organiserende Rotary Club Goeree-Overflakkee het Groot Dictee deze keer had gesitueerd. De deelnemers waren ingedeeld in vier categorieën: specialisten, algemene deelnemers, docenten en leerlingen. Opmerkelijk veel leerlingen van de RGO en de Prins Maurits schreven mee. Daarmee oogstten ze veel waardering en applaus van de overige aanwezigen.

De beste leerlingen waren Lise Postma (Prins Maurits) met 21 fouten en Luc Goode (RGO) met 22 fouten. De docent met de minste fouten was Dagmar Pegels van de RGO. Zij had er twaalf. In de categorie docenten, die dit jaar voor het eerst aanschoof, scoorden de leraren en leraressen van de RGO aanzienlijk beter dan die van de Prins Maurits: gemiddeld 18,8 fouten tegen gemiddeld 28 fouten voor de collega's aan de overkant. Huib Boogert kwam als beste specialist uit de bus en Hans van der Wulp maakte de minste fouten in de categorie algemeen: 17.

"Het was verrekte moeilijk", blikte André Kastelein terug. "Het is mijn streven dat er nooit iemand is die nul fouten haalt. Tot nu toe is dat altijd gelukt." Ook winnaar Boogert, voormalig verslaggever van onder meer Ons Eiland en De Telegraaf, kwalificeerde het dictee als een zware opgave. "Het was ontiegelijk moeilijk, een stuk moeilijker dan vorig jaar. Ik heb maar vier fouten, ik vind het wel knap, hoor."

Streekmuseum

De opbrengst van het achtste Groot Dictee van Goeree-Overflakkee, die donderdagavond nog niet bekend was, gaat naar het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Een goed doel dat volgens Greet de Kooning van de Rotary past bij de inhoud van het dictee: cultuurhistorie. "Het streekmuseum wil er een audiotour mee realiseren. Oral history moet het museum levendiger en aantrekkelijker maken. Heel goed, want het museum is iets van het eiland: onze geschiedenis."

Sint en zijn Pieten gearriveerd in Stellendam

STELLENDAM - Na een stormachtige tocht en met de hulp van de KNRM, die de boot op sleeptouw nam, is het Sinterklaas en zijn Pieten toch weer gelukt om in de haven van Stellendam te komen. Op de kade werden Sinterklaas en zijn Pieten opgewacht door reporter 'meneer Jan', wethouder Arend v.d. Vlugt en de vele kinderen met hun ouders, zich allemaal niets aantrekkend van het slechte weer. De Ondernemersvereniging, die de organisatie jaarlijks op zich neemt, was erg blij met de grote opkomst ondanks de slechte weersomstandigheden. Na een welkomstwoord van de wethouder, gingen Sinterklaas en zijn gevolg op een oude legerjeep, onder begeleiding van fanfareorkest De Hoop, vervolgens naar het Pietenhuis op de Voorstraat, waar de Brandweerpiet met de hulp van de kinderen nog een klein brandje moest blussen. Uiteindelijk moest de brandweer er toch nog aan te pas komen om het brandje te blussen. Nadat er door de kinderen liedjes zijn gezongen bij verzorgingstehuis Het Spectrum, was er nog een gezellige middag in 't Haegse Huus. Na afloop kregen de kinderen een zakje met chocolade Sintercenten en een tegoedbon voor een zak patat bij 't Wapen van Stellendam.

Auto rijdt woning binnen

SOMMELSDIJK - In de nacht van vrijdag op zaterdag is er een auto tegen een woning aan de Oost-Krakeelstraat gereden. De auto is letterlijk naar binnen gereden, in de muur van het huis is een groot gat ontstaan. Bij het incident raakte niemand gewond. De politie doet onderzoek naar de zaak.

Gestolen auto

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een camera die alle kentekens scant op de Brouwersdam gaf vorige week dinsdagmorgen een melding van een gestolen voertuig. De politie nam snel positie in langs de N57, ter hoogte van de Haringvlietdam. Toen de auto passeerde, zette de politie de achtervolging in. De 40-jarige bestuurder is aangehouden, de auto bleek gestolen bij een woninginbraak. De recherche doet verder onderzoek in de zaak.

Strooiwagens op pad

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de nacht van zondag op maandag heeft het Waterschap voor het eerst preventief gestrooid in de regio. De strooiwagens gaan de weg op als het risico bestaat dat de wegen bevriezen.

Snelheidscontrole

MIDDELHARNIS - De politie heeft afgelopen vrijdag de snelheid gecontroleerd op de Oudelandsedijk tussen Stad aan 't Haringvliet en Middelharnis. Tijdens de controle van 15.00 tot 18.00 uur waren er 27 mensen die de maximumsnelheid hebben overschreden. De hoogst gemeten snelheid is 110 kilometer per uur.

2 / 20

Agenda

Woensdag 25 november

SOMMELSDIJK – Sinterklaas is van 14.00 tot 16.00 uur in De Zwaluw, Sperwer 55 in Sommelsdijk. De entree is € 2,-, dat is inclusief drinken en wat lekkers.

Donderdag 26 november

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

Donderdag 3 december

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Vrijdag 27 november

HERKINGEN – Potermaaltijd bij Ons Dorpshuis. Onbeperkt poters, spek en garnituur eten. De kosten zijn € 15,-, deur open vanaf 18.00 uur. Opgeven voor 21 november via de mail: info@onshuisherkingen.nl of bij Yvonne Mol: 06-23187838.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 10.00 tot 16.30 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.
OOLTGENSPLAAT – OFB-kantine. Bingo v.v. OFB. Aanvang 20.00 uur.

Zaterdag 28 november

OUDDORP – Zangavond met dameskoor Shira, Dirkslands Mannenkoor en solist Wijnand den Hertog. Aanvang 19.30 uur in de Herst. Herv. Kerk, Diependorst 18a in Ouddorp.
OUDE-TONGE – Concert van het Oratorium Koor Zuid-West Nederland uit Middelharnis. Het concert start om 20.00 uur in de R.K. Kerk, Nieuwstraat 8 in Oude-Tonge. Kaarten kosten € 15,-, voor studenten € 7,50.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 9.00 tot 12.00 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.

Zaterdag 5 december

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke eerste zaterdagmorgen van de maand) van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloopcentrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 9.00 tot 12.00 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.

Dinsdag 8 december

OUDDORP – Inloop De Boei. 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Koffie en thee staat klaar vanaf 10.00 uur. Er wordt een zelf meegebrachte lunch genuttigd. Het middagprogramma start om 13.30 uur. Onderwerp: Activiteit in aanloop naar kerst: kerststukje maken. Info via info@deboeigo.nl of 06-22111572. www.deboeigo.nl

Donderdag 10 december

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

Maandag 14 december

MIDDELHARNIS – Adventsviering PCOB. Aansluitend buffet. Inloop van 15.30 uur in De Hoeksteen aan de Ring.

Donderdag 17 december

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 19 december

DIRKSLAND – Kerstzangavond met Meisjeskoor Hamaaloth, Kinderkoor Iuventa en het Dirkslands Mannenkoor. Aanvang 19.00 uur in de Ger. Gem. aan de Mozartsingel in Dirksland.

Cheque van de Omloop voor het Sophia Kinderziekenhuis

De overhandiging van de cheque. (V.l.n.r.) Willem-Jan Kom (voorzitter Omloop), Mandy Verburg (Vrienden van het Sophia), Arna de Wit (secretaris Omloop) en Elbert de Jong (St. Hart voor Sophia).

"Ontzettend bedankt, hiermee kunnen we iets ontzettend moois doen." Aldus Mandy Verburg van de stichting Vrienden van het Sophia. Tijdens de slotavond van de Omloop nam ze een cheque in ontvangst ter waarde van € 23.750,-. Het geld dat door deelnemers bij elkaar is gelopen tijdens de Omloop in augustus. Het bedrag is bestemd voor het Kinderthoraxcentrum in het Sophia Kinderziekenhuis.

Door Martijn de Bonte

De loper met startnummer 1, Abraham Maliepaard, haalt al jaren op rij enorme bedragen op voor het goede doel. Dit jaar heeft hij ruim € 15.000,- ingezameld door langs de deuren te gaan. En voor de start van de Omloop gaat hij met een collectebus langs het publiek. "Het is een virus," zegt hij er zelf over. "Een soort verslaving naar je medemens." Hij roept andere mensen op om je talenten te gebruiken: "Laat ze niet verloren gaan." Namens het Sophia Kinderziekenhuis krijgt Maliepaard een speldje opgeknoopt en een uitnodiging voor een rondleiding in het kinderziekenhuis.

Link met het eiland

Een andere loper die veel geld heeft ingezameld is Theo Pollemans uit Oude-Tonge. Hij heeft meer dan vierduizend euro opgehaald voor het goede doel. De Lionsclub heeft met vijf estafetteteams deelgenomen aan de Omloop. Dat heeft zesduizend euro opgeleverd voor het goede doel. De link tussen het eiland en het Sophia Kinderziekenhuis is de stichting Hart voor Sophia. De stichting is onder andere opgezet door de ouders van de negenjarige Brian Hameeteman. Hij moet vaak naar het Sophia Kinderziekenhuis, omdat zijn hart en longen niet goed functioneren. De stichting organiseert onder andere een mosselavond en een oldtimertour om geld in te zamelen.

Willem-Jan Kom, de voorzitter van de Omloop, refereert aan een ingezonden brief die na de Omloop in Ons Eiland heeft gestaan. "Jammer dat er zo een reactie komt als je ziet hoe hard de vrijwilligers lopen voor de Omloop. Natuurlijk gaan er dingen fout, maar daar leren we van." Volgens Kom zijn er ook dit jaar veel reacties gekomen van lopers die enthousiast zijn over het evenement. Martin Jelier, die dit jaar als eerste loper in Middelharnis arriveerde, bedankt het bestuur en de vrijwilligers namens de lopers voor hun inzet.

Twee lange-afstandswandeltochten

Op 11 en 12 maart is de eerste editie van de Waterpoortloop. Een wandeltocht die start bij 't Fort in Ooltgensplaat, de route gaat door drie provincies: Zuid-Holland, Zeeland en Brabant. Willem-Jan Kom, de voorzitter van de Omloop, ziet het zeker niet als concurrentie. "Het is een andere periode in een ander gebied. Laten we elkaar versterken." Ton Korteweg van de Waterpoortloop legt uit dat er in Nederland maar tien lange-afstandswandelingen zijn, daarvan starten er volgend jaar twee op Goeree-Overflakkee.

Volgend jaar is de Omloop op 19 en 20 augustus, het weekend voordat de scholen weer beginnen. De voorzitter doet alvast een oproep om na te denken over activiteiten langs de route. "Het is voor de lopers en het publiek hartstikke leuk als er bijvoorbeeld een klederdrachtenshow wordt georganiseerd." Nieuw dit jaar was de tocht voor scootmobielen, het bestuur is van plan om hier volgend jaar een vervolg aan te geven.

In haar dankwoord zegt Verburg, van Vrienden van het Sophia: "Echt geweldig om te zien wat jullie met elkaar doen. De sfeer op de dag zelf is erg goed." De voorzitter biedt haar spontaan startnummer twee aan voor volgend jaar...

Winnaars kleurplatenwedstrijd

Voorafgaand aan de Omloop zijn er kleurplaten verspreid op de basisscholen. De winnaars zijn: Marinda Bechtum van de Groen van Prinstererschool in Middelharnis. Zij krijgt taart voor de hele klas. Finn van Broekhoven van CBS 't Kompas in Den Bommel mag met al zijn klasgenootjes kibbeling en frites eten bij Visspecialist Hameeteman. De derde winnaar is Esmay Rentes van de Prins Mauritsschool in Dirksland, zij mag met de hele klas gaan bowlen.

Leerlingen timmeren de goten voor nieuwe woningen in Nieuwe-Tonge

V.l.n.r.: John de Geus, Marcel Don, Bas Melaard, Jeroen Gobert en Dylan Blom.

MIDDELHARNIS/NIEUWE-TONGE – Dat is het mooie van werken in de bouw: je werkt aan iets concreets. Als je er later langsrijdt, kun je zeggen: "Kijk, daar heb ik mijn steentje aan bijgedragen". Soms letterlijk. Jeroen Gobert en Dylan Blom kunnen straks in Nieuwe-Tonge zeggen: "Kijk, die dakgoten, die hebben wij gemaakt".

Tekst en foto's Kees van Rixoort

Jeroen en Dylan zijn na het vmbo (basis) naar Bouwmensen gegaan. Vroeger stond Bouwmensen bekend als SSPB (Stichting Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw). "Wij zijn een bouwopleiding en leiden jong talent op tot metselaars en timmerlieden", zegt Bas Melaard, locatiemanager van Bouwmensen Zuid-West, regio Middelharnis. "Ze werken vier dagen in de week en komen één dag naar school. Het Albeda College verzorgt de theorielessen. Momenteel hebben we circa dertig leerlingen."

Prefab

Op school, de voormalige 'Tech' aan de Schoolstraat in Middelharnis, is een werkplaats, waar Jeroen en Dylan druk bezig zijn met het timmeren van prefab goten. Kant-en-klaar, alleen het zinkwerk hoeft er nog maar in. De goten – gootrekken eigenlijk – zijn bestemd voor de nieuwbouw in Nieuwe-Tonge. Op de bouwplaats worden ze gemonteerd.

In Nieuwe-Tonge bouwt Waal in totaal 41 nieuwe woningen. Dit in opdracht van Woongoed Goeree-Overflakkee. Het gaat om sociale huurwoningen in verschillende typen. Waal bouwt in drie fases. De eerste fase, die nu aan de gang is, bevat 18 woningen. De oplevering is naar verwachting in februari 2016.

Teamleider John de Geus en uitvoerder Marcel Don, beiden van Waal, zijn blij met de inzet van de twee Bouwmensen-leerlingen. Toen Bas Melaard het bouwbedrijf benaderde, waren ze direct geïnteresseerd. De Geus: "Wij werken regelmatig met leerlingen bouwplaats. Bij het bouwproject in Nieuwe-Tonge zijn het leerlingen die de gootrekken maken. Prachtig dat hun werkstukken echt worden gebruikt in de bouw. Wat mij betreft mogen ze de gootrekken ook komen monteren. Zo koppelen we jong talent aan de praktijk van de bouw. Wij hebben vakmanschap nodig. Daarom zijn opleidingen als deze zo belangrijk." Uitvoerder Don, die minimaal één keer per week contact heeft met Bouwmensen: "Het is belangrijk om te investeren in de toekomst."

Veelal produceert de werkplaats van Bouwmensen werkstukken – kozijnen en ander timmerwerk – die niet worden gebruikt. "Nu draaien we echt productie", zegt locatiemanager Melaard. "Met een tijdsplanning. Daar leren ze dan ook meteen mee om te gaan. In het verleden hebben we hier trouwens ook een travaille voor Dirksland gemaakt en een weeghuisje voor Stad aan 't Haringvliet."

Breed gedragen

Op de bouwplaats in Nieuwe-Tonge vordert het werk gestaag. Marcel Don: "Het wordt breed gedragen in het dorp. Veel mensen komen kijken en spreken ons aan. Ze komen ook gerust met koeken of snacks langs. Of een hele taart. Heel leuk. Natuurlijk vertellen we dan ook het verhaal van de goten…"

In de toekomst, als de 41 nieuwe woningen in Nieuwe-Tonge zijn opgeleverd en worden bewoond door huurders van Woongoed Goeree-Overflakkee, kan het zomaar gebeuren: Jeroen of Dylan rijdt erlangs en zegt: "Kijk, hier is mijn carrière ooit begonnen". Dat is het mooie van werken in de bouw: je kunt het resultaat van je werk laten zien.

Bedankt namens Woord en Daad

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 14 november hebben veel kinderen en verschillende ouders (vrijwilligers) zich ingezet voor de jaarlijkse oliebollenverkoop ten behoeve van Woord en Daad.

Het resultaat mag er zijn: er zijn, verdeeld over het hele eiland, zo'n 13.500 (2700 zakken) oliebollen verkocht. Het comité bedankt vooral de kinderen voor de enthousiaste hulp en dit geldt ook voor de chauffeurs die voor de begeleiding zorgden en voor hen die het vervoer hebben verzorgd van de inpakplaats naar de gemeentelijke distributiepunten. Ook zij die hiervoor gratis een vervoermiddel ter beschikking hebben gesteld, zijn we zeer erkentelijk. "Dank ook aan de jongelui van de Hervormde Jeugdvereniging in Middelharnis en andere vrijwilligers die zelfs een deel(tje) van hun nachtrust hebben opgeofferd om te helpen bij het inpakken. Daarnaast danken wij iedereen die oliebollen heeft gekocht en daarmee ook het doel waarvoor de opbrengst is bestemd: 'Vakonderwijs, doe het zelf', heeft gesteund. De netto opbrengst is ongeveer € 4.200,-. Een prachtig resultaat!
Met deze opbrengst zullen projecten die onder het jaarthema vallen worden gesteund, die voornamelijk gericht zijn op het verbeteren van de toegang tot het vakonderwijs en de daarin afgestudeerden te helpen zoeken naar een baan", aldus het eilandelijk comité.

Kerst- en nieuwjaarskaarten

Tenslotte vermelden wij nog, dat gestart is met de verkoop van kerst- en nieuwjaarskaarten. U kunt dan ook in de komende weken kinderen aan de deur verwachten, of ze zijn al geweest. Men kan setjes kaarten kopen voor de prijs van € 1,50. De opbrengst van de kaarten is voor hetzelfde doel bestemd als dat van de oliebollen.
Adressen voor aankoop van de kaarten zijn te verkrijgen via 0187-603051 of 0187-483834. De info kan men ook vinden op het site van het comité: www.woordendaadgo.nl. Daarop staan onder meer de adressen van de comitéleden vermeld.
Op die adressen kunt u ook de volgende zaken afgeven: gebruikte mobiele telefoons, kleine cartridges, gebruikte postzegels, oude/buitenlandse munten, spaarzegels, oude brillen en oude ansichtkaarten.

Informatieavond 'Omgaan met dementie'

DIRKSLAND - Maandag 30 november van 19.30 tot 21.30 uur wordt een avond georganiseerd met als thema 'Omgaan met dementie'. Deze avond is interessant voor kinderen van (jongere) personen met dementie en wordt gehouden in het Verenigingsgebouw De Schakel, Beatrixlaan 31 in Dirksland. De zaal is open vanaf 19.00 uur.

Wanneer u te horen krijgt dat uw vader, moeder of partner dementie heeft, dan kunnen er verschillende vragen naar boven komen zoals: wat is dementie? Hoe kan ik hiermee het beste omgaan? Bij wie of waar vind ik begeleiding en ondersteuning?

Tijdens deze avond zullen mevrouw Vroegindeweij, neuroloog in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en mevrouw Tanis, casemanager dementie, ingaan op wat de betekenis is van dementie voor de persoon zelf en de omgeving. Mevrouw Tanis zal ook in gesprek gaan met twee personen met dementie, die zullen vertellen wat deze ziekte voor hen betekent en adviezen geven hoe de omgeving het beste hiermee kan omgaan. Dementie treft immers niet alleen degene die het heeft, maar ook degenen die hem of haar omringen.
Dementie komt niet alleen voor bij ouderen, ook jonge mensen kunnen hiermee geconfronteerd worden.
De bezoekers hebben volop de gelegenheid om vragen aan de deskundigen te stellen, folders en boeken te bekijken op de informatietafel van Alzheimer Nederland en ervaringen met anderen te delen.

Aanmelding

U kunt zich voor deze avond aanmelden door een e-mail te sturen naar info@ketenzorgdementie-go.nl of te bellen naar de casemanager dementie op
06 30 68 17 39. Ook voor meer informatie kunt u terecht bij bovengenoemd e-mailadres en telefoonnummer.

2MeetU

MDDELHARNIS - Zaterdag 28 november is er weer een avond van 2MeetU. Iedereen vanaf 16 jaar is van harte welkom in Het Diekhuus. De zaal is open vanaf 20.00 uur. De organisatie is blij met de vele positieve reacties. Er wordt dan ook zeker doorgegaan met het initiatief. Het streven is om de 2MeetU-avonden om de twee weken te houden. Kijk voor meer informatie op www.2MeetU.eu of op Facebook: 2MeetU.

Beroepen predikant gaat voor

MELISSANT - Woensdagavond 25 november hoopt de beroepen predikant ds. P. den Ouden voor te gaan in de Hersteld Hervormde Gemeente. De dienst begint om 19.00 uur.

Dubbel 40-jarig visserij-jubileum

STELLENDAM - Vrijdag 20 november vierden Gert van Koppen (58) en Kees Moerkerke (57) hun 40-jarig jubileum aan boord van de GO-23 van firma De Vogel.

Al 40 jaar varen beide vissersmannen aan boord van de GO-23 'Cornelis Jannetje'. Als jonge jongens zijn beide mannen aan boord gekomen bij schipper Kees de Vogel en ondertussen, 5 schippers verder, varen ze nu met kleinzoon Kees de Vogel als schipper.

Daarom was het vrijdag 20 november tijd voor een feestje ter ere van Gert en Kees. In restaurant 'De Zeemeeuw' kregen ze samen met collega's, familie en vrienden een heerlijk etentje van firma De Vogel aangeboden.

De grote hobby van Gert is filmen, dus kreeg hij een waardebon om een mooie nieuwe videocamera uit te zoeken. En Kees had altijd nog de wens om een reis naar Noorwegen te maken, dus kreeg Kees een waardebon om een mooie reis naar Noorwegen uit te zoeken.

Fanfareorkest Vooruit viert 90-jarig jubileum met concert

OUDE-TONGE - Op zaterdag 28 november viert fanfareorkest het 90-jarig bestaan met een jubileumconcert. Violiste Annette Jumelet verleent haar medewerking aan het concert. Hoewel bij de vereniging, net als bij andere muziekverenigingen op het eiland, het water financieel gesproken tot aan de lippen staat doordat de gemeente besloten heeft alle subsidie te schrappen, is er uiteraard besloten het jubileum niet ongemerkt voorbij te laten gaan. Onder leiding van de nieuwe dirigent Gert van de Weide zal het fanfareorkest Vooruit een bijzonder programma ten gehore brengen.

Het orkest wordt versterkt door een aantal oud-leden, die zich de afgelopen weken vanuit het hele land hebben gemeld om bij de (extra) repetities hun "partijtje mee te blazen". Niet alleen wordt het orkest hierdoor muzikaal versterkt, maar ook worden er oude banden aangehaald. In het programma zitten een aantal bijzondere onderdelen, die door Vooruit bewust zijn gekozen omdat dit hele jaar toch (nog) in het teken staat van 70 jaar vrijheid. Het hele mooie werk "The Story of Anne Frank" is hiervan een mooi voorbeeld, evenals het indrukwekkende "Theme from Schindler's List", vertolkt door Annette Jumelet op viool, waarbij zij door het orkest wordt begeleid.

Annette Jumelet uit Bruinisse wist op jonge leeftijd al zeker dat ze viool wilde spelen. Vanaf 1989 startte ze met vioolles op de Zeeuwse muziekschool, waar ze alle examens Cum Laude heeft behaald. Later volgde Annette nog privéles bij Arjan Kik in Dordrecht. Inmiddels geeft Annette zelf vioolles en heeft zij veel ervaring opgedaan in verschillende projectorkesten en solo-uitvoeringen . Regelmatig verleent ze haar medewerking aan kooruitvoeringen en musicals. Verder maakt Annette deel uit van het muzikale gezelschap Take Five waarmee ze onlangs een cd heeft opgenomen. In het dagelijks leven is Annette logopediste en heeft ze haar eigen praktijk in oa. Bruinisse.

Tijdens het concert zal op enig moment op gepaste wijze aandacht worden besteed aan het overlijden afgelopen jaar van Henk Braber sr. Henk is een van de grote stuwende krachten geweest achter de ontwikkeling en groei van het orkest in de afgelopen jaren. Het jubileumconcert van Vooruit aanstaande zaterdag vindt plaats in de Grutterswei, zaal A. De zaal is open vanaf 19.00 uur en het concert begin om 19.30 uur. De toegang bedraagt € 3,- per persoon. Donateurs hebben op vertoon van hun donatiekaartje gratis toegang.

Het is ook mogelijk om direct bij de entree donateur te worden, de kosten hiervan bedragen € 15,- per jaar. Door te doneren wordt de vereniging gesteund.

MIDDELHARNIS – Basisschool Groen van Prinsterer zet zich in voor kinderen in extreme armoede. Tijdens de wc-week van Compassion zamelden de leerlingen geld in door de verkoop van wc-rollen. De opbrengst gaat naar het fonds Medische Zorg van Compassion.

Tijdens de wc-week leerden de leerlingen van de Groen van Prinstererschool niet alleen dat hygiëne voor henzelf belangrijk is, maar zeker ook voor kinderen die opgroeien in extreme armoede. Een leerzame en vooral ook leuke week. Sebastiaan IJsselstein heeft de meeste wc-rollen verkocht, hij heeft de fel begeerde Gouden Pleeborstel als trofee in ontvangst genomen. In totaal is er € 1.914,- opgehaald met de verkoop van de wc-rollen. Meer informatie is te vinden op www.compassion.nl

Ook is er een flessenactie gehouden op school, de opbrengst hiervan, € 214,25, gaat naar ZOA. ZOA biedt hulp aan mensen die getroffen zijn door een natuurramp of gewapend conflict. Meer informatie is te vinden op www.ZOA.nl

Prijswinnares verloting Foto Hameeteman

OUDDORP – Mevrouw Vroegindeweij-Braber heeft de prijs gewonnen van de verloting op de Vision Beurs van Foto Hameeteman Euronics Digital. Op de foto krijgt de winnares de prijs overhandigd.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Verkoping Creaclub en gebakken vis

Vrijdag 27 november is er van 14.00 tot 21.00 uur de verkoping van de Creaclub met tevens vers gebakken vis. Men verkoopt leuke woonaccessoires, kerstartikelen, koek/cake, advocaat en verse smoothie. Er zijn raadspellen, spijker slaan, voor de kinderen een grabbelton en een kinderrad. Van 16.30 tot 19.00 uur wordt er verse erwtensoep/groentesoep met een luxe boterham geserveerd. Bezoekers zijn welkom in de gezellige koffiehoek voor een kopje koffie/thee of fris met een plakje cake. Er is een hoek met tweedehands spullen. De trekking van de verloting is om 20.00 uur. De Hervormde Kerk is ook open en te bezichtigen. Hier is een tentoonstelling van doopjurken en een knutselplaats voor de kinderen met als thema 'de doop', verzorgd door de evangelisatiecommissie. Voor vragen kunt u terecht bij Wilma: 642148.

DIRKSLAND

Sinterklaasmiddag in De Gooye

Ook dit jaar wordt er weer een Sinterklaasmiddag georganiseerd in de sporthal van Sportcomplex De Gooye in Dirksland. De middag is zeer geschikt voor kinderen in de leeftijd van ongeveer 3 t/m 10 jaar. De entreeprijs is € 4,00 per kind. De middag begint om 13.00 uur en duurt tot 15.00 uur. De sporthal zal worden omgetoverd tot een 'Zwarte Pieten Speeltuin'. Verschillende spring- en luchtkussens zullen de zaal weer vullen. Hierbij is rekening gehouden met de verschillende leeftijden van de kinderen die deze middag gaan bezoeken. Voor de allerkleinsten is er dit jaar een speciale hoek gereserveerd met springkussen en andere klautertoestellen. Meer info: 0187-601664 of administratie@degooye.nl

GOEDEREEDE

Jaarvergadering Oranjevereniging

Op donderdag 3 december houdt de Oranjevereniging van Goedereede haar jaarlijkse vergadering. De donateurs van de vereniging worden uitgenodigd om bij deze vergadering aanwezig te zijn. De vergadering wordt gehouden in verenigingsgebouw Oostdam en begint om 19.30 uur. Na afloop van de vergadering wordt er een bingo gehouden. Meer info op de Facebookpagina: www.facebook.com/oranjevereniging.goedereede of u kunt contact opnemen met de voorzitter, mevrouw Hoek: 0187-492708.

Opbrengst Alzheimer collecte

De Alzheimer collecte in Goedereede heeft het mooie bedrag van € 860,72 opgeleverd. De trouwe collectanten worden weer enorm bedankt door de Alzheimer Stichting voor dit fantastische bedrag.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Opbrengst brandwondencollecte

Van 11 tot 18 oktober heeft de landelijke brandwondencollecte weer plaatsgevonden. Ook op Goeree-Overflakkee gingen vele collectanten en brandweerlieden langs de deur. Helaas niet in Nieuwe-Tonge en Melissant, omdat voor die dorpen geen coördinatoren gevonden werden. In Ouddorp werd er gelopen door collectanten met de brandweer en jeugdbrandweer en zij haalden € 2324,05 op. In Goedereede werd de collecte al voor de 25e keer door de brandweer georganiseerd en gelopen en zij haalden € 1070,- binnen. In Sommelsdijk liep de brandweer weer hun eigen wijk, de Westplaat, en haalde € 451,85 op. De rest van Sommelsdijk gaf € 1685. In Achthuizen/Langstraat werd voor € 435,05 gecollecteerd. In Dirksland voor € 1045,66. In Herkingen € 390,92. In Middelharnis € 1065,66. In Ooltgensplaat € 781,13. In Oude-Tonge € 315,81. In Stellendam werd € 1178,29 opgehaald m.m.v. de brandweer. En in Stad a/h Haringvliet € 497,29. In Den Bommel € 441,44. Een totaal van € 11683,17. Volgens de organisatoren is dit een mooi bedrag, maar helaas minder dan voorgaande jaren.

HERKINGEN

Scharrelloodsje

Zaterdagmorgen 28 november is het Scharrelloodsje in Herkingen weer open. Het Scharrelloodsje is een initiatief van enkele gemeenteleden uit de Hervormde Kerk te Herkingen. Elke laatste zaterdagmorgen van de maand is dit piepkleine schuurtje geopend. "En als u eens een kijkje komt nemen, zult u er versteld van staan wat we allemaal te koop hebben. Tweedehands boeken, lampen, allerlei huishoudelijke artikelen. Kortom: teveel om op te noemen. Kom zelf eens langs en drink gerust een kopje koffie met ons mee. U bent welkom vanaf half 10", aldus de organisatoren.

Winterfair

Vrijdag 4 december wordt er op de aspergeboerderij in Herkingen een winterfair georganiseerd. Er zijn diverse stands met woondecoratie, kinderkleding, fotokaarten, ambachtelijke tegeltjes, speelgoed, snoep, sieraden, tassen, borstkolf artikelen, tuinplanten, hardhouten woonaccessoires, gezichtsverzorgingsproducten, rabarberbubbels, baby cadeauartikelen, fotokaarten, tweedehands kleding, rommelkraam en streekproducten van de aspergeboerderij. Daarnaast is er gelegenheid om boerenfriet te kopen of een lekkere kom eigengemaakte soep. Ook is er een gezellige koffie/theehoek. Voor de kinderen zijn er springkussens, Oud Hollandse spelletjes en de mogelijkheid om een winterlampje te knutselen. De fair is overdekt en rolstoeltoegankelijk en wordt gehouden van 14.00-20.00 uur. De boerderij is te vinden op Peuterdijk 59.

Geslaagde Postduivententoonstelling

Onlangs heeft PV De Luchtbode weer haar jaarlijkse tentoonstelling gehouden. Er was veel belangstelling voor de duiven van duivenliefhebbers, maar ook van de plaatselijke bevolking. De winnaars waren in de vliegklasse: A. Molenaar & zn en in de showklasse J. Grinwis. De prijsnummers van de grote verloting zijn: 1901 1355 1694 1418 1812 1801 1190 1683 1607 1349 1097 1297. Prijzen afhalen bij C. Logmans, tel. 669762. De vereniging bedankt alle sponsors.

OOLTGENSPLAAT

Oud papier

Donderdagavond 26 november wordt het oud papier voor de zending weer opgehaald. Graag het papier goed gebundeld vanaf 17.30 uur gereedzetten.

Verkoping handwerkkring

Zaterdag 28 november is er een verkoping van de handwerkkring van de Hervormde Gemeente in Ooltgensplaat. Deze verkoping is van 9.00 tot 12.00 uur in Elthato, Zuid Achterweg 27. Er is een boekentafel, er zijn cadeautjes, groen- en homedecoratie. Verder is er de bakkerskraam met appelflappen, worstenbroodjes, bolussen, oliebollen enz. Er is advocaat, boerenkaas, soep, stoofperen en diverse bak- en cakemixen. En natuurlijk zijn er weer diverse verlotingen. U kunt gezellig een kopje koffie/thee komen drinken in de koffiehoek. De opbrengst is bestemd voor de Hervormde Kerk.

Bingo OFB

Vrijdag 27 november wordt er een bingo georganiseerd in de kantine van v.v. OFB. Deelnemers worden vanaf 19.30 uur welkom geheten met een gratis kopje koffie of thee. De aanvang van de bingo is 20.00 uur.

OUDDORP

Nachtactie jeugdclub 4-you

Op vrijdag 27 november organiseert jeugdclub 4-you net als vorig jaar weer een nachtelijke actie voor de SDOK (Stichting De Ondergrondse Kerk), het doel waar dit seizoen geld voor wordt ingezameld namens de verenigingen van HHG Ouddorp. De jeugd zal deze nacht opblijven en acties ondernemen om zoveel mogelijk geld op te halen voor dit goede doel. "Als we ons verdiepen in het werk van de SDOK, zien we hoe belangrijk dit werk is. Om geld in te zamelen voor deze organisatie, gaat onze jeugd een nacht door!" aldus de organisatie. U kunt ook uw bijdrage leveren aan deze actie door op vrijdagavond 27 november naar de Mekkerstee te komen. Van 20.00 tot 22.00 uur is hier van alles te doen voor jong en oud. Gezellig een kop koffie drinken met iets lekkers erbij, verse oliebollen en verschillende producten die verkocht worden. Voor de kinderen zullen er leuke spelletjes en activiteiten te doen zijn.

Vogeltoontentoonstelling De Putter

Vrijdag 27 en zaterdag 28 november houdt v.v. De Putter haar vogeltentoonstelling in MFG Dorpstienden. Er zullen ruim 400 vogels van verschillende soorten worden tentoongesteld. Er zal ook een rad van avontuur aanwezig zijn. De openingstijden zijn vrijdag van 19.00 tot 22.00 uur en zaterdag van 14.00 tot 20.30 uur. De toegang is gratis.

Dienst voor belangstellenden

Op zondagavond 29 november is er weer een dienst voor belangstellenden in de Gereformeerde Kerk van Ouddorp, Dorpstienden 15. Deze dienst begint om 18.30 uur en ds. Taco Koster uit Nieuw-Vennep zal hierin voorgaan. Het thema van de dienst is Amazing Grace. Het koor Laetare uit Burgh-Haamstede o.l.v. dhr. W. van den Berg zal een aantal liederen in deze dienst zingen.

OUDE-TONGE

Bingo ANBO

Op vrijdag 27 november wordt een grote bingo gehouden in het gebouw van Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat 35. Er worden negen rondes gespeeld voor € 7, - met gratis koffie en mooie prijzen. Zaal is open vanaf 19.00 uur. De bingo begint om 19.30 uur. Zowel leden als niet-leden zijn welkom.

Sint Nicolaasfeest ANBO

De ANBO Oostflakkee houdt woensdag 2 december haar Sint Nicolaasfeest. De middag begint met koffie en iets lekkers. Verder is er een optreden van Accordeonclub Risoluto uit Rockanje. Deze middag is gratis en wordt gehouden in De Gruttterswei. De aanvang is 14.00 uur. Zaal open om 13.30 uur.

Najaarsconcert Oratoriumkoor Zuid-West Nederland

Op zaterdag 28 november zal het Oratoriumkoor Zuid-West Nederland een uitvoering geven van het Requiem van Gabriël Fauré in de RK Kerk van Oude Tonge. Ook zullen er werken van Mendelssohn gezongen worden. Het Requiem behoort tot het meest uitgevoerde werk van Fauré (1845-1924) en bestaat uit 7 delen, waaronder de prachtige sopraan aria 'Pie Jesu' en het 'Libera me' met een bariton solopartij. Naast het Requiem zal ook het bekende Cantique de Jean Racine gezongen worden, een werk dat Fauré componeerde toen hij 19 jaar was. Verder zullen er ook werken van Mendelssohn uitgevoerd worden. Mendelssohn werd in 1809 in Hamburg geboren en is helaas maar 38 jaar oud geworden. Vooral in Engeland was hij een geliefd componist en dirigent. Van Mendelssohn zal het prachtige Psalm 42 uitgevoerd worden, het 'Veni Domine' ( 3-stemmig vrouwenkoor) en het 'O lux beata' geschreven voor 4-stemmig mannenkoor. Aan deze uitvoering wordt medewerking verleend door Annelies Prins, sopraan, Frits Karskens, bas/bariton en Arjan Leistra, organist. Algehele leiding is in handen van Bas van Houte. Het concert begint om 20.00 uur, de kerk is open vanaf 19.30 uur. Kaarten à € 15,- zijn verkrijgbaar bij de ingang of via www.ookzwn.nl. Telefonisch bestellen kan ook: 0187- 485424. Scholieren betalen € 7,50.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Postduivententoonstelling

Zaterdag 28 november vindt de jaarlijkse postduivententoonstelling plaats in het clubgebouw van PV De Rode Duif aan de Molendijk (inrit tegenover o.b.s. De Molenvliet). De duiven kunnen bezichtigd worden. U kunt de leeftijd van een zestal duiven raden. De winnaar ontvangt een vleesschotel. Daarnaast draait het Rad van Avontuur voor mooie prijzen. Ook vindt er bonnenverkoop plaats voor duiveneieren of jonge duiven van diverse gerenommeerde duivenliefhebbers. Voor meer informatie hierover, zie www.toppigeons.nl. De verkoop zal omstreeks kwart voor tien plaatsvinden. Een ieder is welkom vanaf 19.00 uur.

STELLENDAM

Spelmiddag bij Caleido

Op donderdag 26 november zal er bij Inloop Caleido een spelmiddag worden gehouden. Er zijn geen kosten aan verbonden. De Inloop is elke dinsdag en donderdag geopend van 10.00 tot 16.00 uur. U bent hartelijk welkom aan de Bosschieterstraat 6 (verenigingsgebouw De Rank). U kunt er terecht voor koffie/thee, een praatje, meehelpen in de keuken, buitenactiviteiten, creatieve activiteiten. Tevens kan er schone en nette kleding worden ingeleverd. De kleding wordt uitgezocht en vervolgens aan een goed doel gegeven.

Diabetes Fonds bedankt inwoners Middelharnis en Sommelsdijk

MIDDELHARNIS – De onlangs gehouden collecte voor het Diabetes Fonds in Middelharnis en Sommelsdijk heeft € 1.282,- opgebracht. De organisatoren bedanken in het bijzonder de leerlingen van S.G. Prins Maurits, afd. Praktijkleren-Economie, en alle collectanten die bij weer en wind de straat op gingen én alle gulle gevers in Middelharnis en Sommelsdijk. "Het is een prachtig resultaat geworden". Heeft u de collectant van het Diabetes Fonds gemist en wilt u het Diabetes Fonds alsnog steunen? Dan kunt u uw gift overmaken op giro 5766 t.n.v. het Diabetes Fonds in Amersfoort. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Diabetes Fonds, tel. 033-462 20 55 of kijk op www.diabetesfonds.nl.

Bouwen met respect voor de molenbiotoop

Van links naar rechts: Wim Bosdijk, Corstiaan Kleijwegt, molenaar Wim Ziekman, Kees de Vogel, Peter Krijger en Bert Tuk. Op de achtergrond molen Korenlust en de nieuwe woningen. Kleijwegt overhandigde de directie van Aannemingsbedrijf Van den Nieuwendijk een presentje als dank voor de cheque van 1.500 euro.

STELLENDAM – Bouwen in de nabijheid van een molen, daar zijn duidelijke regels voor. Een molen moet immers vrij kunnen draaien, niet gehinderd door bomen of bouwwerken. Met andere woorden: de wind moet vrije doortocht hebben naar de wieken. Bouwers, maar ook omwonenden die bomen in hun tuin laten groeien, moeten rekening houden met deze 'molenbiotoop'. De Molenstichting Goeree-Overflakkee, die daar alert op is, presenteerde woensdag 18 november een goed voorbeeld: de nieuwbouw van Aannemingsbedrijf Van den Nieuwendijk bij de molen in Stellendam.

Door Kees van Rixoort

Van den Nieuwendijk, een Stellendams bouwbedrijf met 45 werknemers, rondt de bouw van drie woningen naast de molen eind dit jaar af. Het drietal, waarvan er nog één te koop is, vormt de laatste fase van een groter bouwproject. In totaal gaat het om achttien woningen, zowel voor starters als voor gezinnen, verdeeld over drie bouwfases.

De woningen zijn ontworpen met respect voor de omgeving. Niet alleen door de klassieke bouwstijl met mansarde kap, maar ook door de molenbiotoop intact te houden. Voor Van den Nieuwendijk is dat laatste vanzelfsprekend. Directeur-eigenaar Kees de Vogel: "We hebben de molenbiotoop voor de volle honderd procent meegenomen in de plannen. Hier stond een schuur, een 'ijsfabriek' voor de handel in vis, die even hoog was als de nieuwe woningen. Het dichtst bij de molen zijn die lager dan de woning op de hoek die het verst van de molen staat."

Cheque

Van de Nieuwendijk onderstreepte de sympathie voor de historische molen met de overhandiging van een cheque van 1.500 euro aan de Molenstichting Goeree-Overflakkee. De Vogel en mede-directeur-eigenaar Peter Krijger gaven de cheque aan voorzitter Corstiaan Kleijwegt van de molenstichting. Ook de bestuursleden Bert Tuk en Wim Bosdijk waren aanwezig én molenaar Wim Ziekman.

De Molenstichting was zeer content. Niet alleen vanwege het royale gebaar van het bouwbedrijf, maar uiteraard ook voor het respecteren van de molenbiotoop. Voorzitter Kleijwegt: "Het is een geweldige opgave voor de Molenstichting om alle molens op Goeree-Overflakkee draaiend te houden. Het zijn oude objecten; de oudste molen, die van Sommelsdijk, is van 1703. We hebben een onderhoudsplan, op basis van een nulmeting, maar als je van zo'n molen een hele grote MRI-scan zou maken, dan kom je altijd verrassingen tegen, en dus onvoorziene uitgaven. Wij zijn daarom zeer gelukkig met de bijdrage van Van den Nieuwendijk. Het helpt de molens, die zo'n belangrijk onderdeel zijn van het landschap en de identiteit van Goeree-Overflakkee, draaiend te houden. Voor de Bommelaar, die nu stilstaat, is bijvoorbeeld een fors bedrag nodig. Er moeten nieuwe wieken op en de romp is ook niet in orde." De Molenstichting ontvangt ook subsidie van de gemeente, de provincie en het Rijk.

Binnen de Molenstichting houdt een commissie zich bezig met de molenbiotoop. Bert Tuk is er lid van. Hij benadrukt de welwillende houding van bouwbedrijf Van den Nieuwendijk om met respect voor de molenbiotoop te bouwen. "We maken ook wel eens anders mee."

Extra slijtage

Tuk legt uit waarom het zo belangrijk is dat de regels worden opgevolgd. "Vroeger waren er economische motieven. De molenaar maakte een product en was daarbij afhankelijk van de wind. Tegenwoordig hoor je wel het argument dat molens geen economische functie meer hebben, maar als de molenbiotoop verstoord is, kan de wind niet regelmatig waaien en krijgt de molen te maken met extra snelle slijtage. De molenbiotoop is dus belangrijk voor het behoud van de molen. Nog afgezien van het visuele aspect van een molen die ongehinderd kan draaien."

Zodra er bouwplannen in de directe omgeving (400 tot 450 meter) van een molen zijn, krijgt de Molenstichting die te zien. Hetzelfde geldt voor nieuwe bestemmingsplannen. Zo is de stichting in staat om tijdig aan de bel te trekken als de molenbiotoop onder druk komt te staan. Daarnaast gaat de Molenstichting in gesprek met omwonenden die hun bomen te hoog laten doorgroeien.

Natuuronderhoud in Ouddorp

OUDDORP - Zin om buiten aan de slag te gaan? Kom dan naar de Natuurwerkdag van de Natuur- en Landschapsvereniging Goeree-Overflakkee (NLGO). Op zaterdag 28 november worden er weer onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan natuurele­menten. Deze activi­teiten worden georga­niseerd door de werk­groep terrein­be­heer van de vereni­ging.

De activiteiten zijn deze keer in Ouddorp. De werkzaamheden zijn in het z.g. Bunker­bos aan de Hofdijkseweg, eigendom van Natuurmonumenten. De bedoeling is een gedeelte van de bestaande Elzenmeet percelen weer af te zetten, zodat ze weer uitlopen. Een cyclus van eens in de zeven jaar. Komende zaterdag pakken we de cyclus voor het onderhoud weer op. Op deze actiedag zijn er veel handen nodig. Een ieder die iets voor het behoud van de natuur­elementen wil doen of eens lekker buiten bezig wil zijn, kan as. zaterdag komen helpen. De organisatie zorgt voor handgereedschap en een motorzaag. We starten om 8.30 uur en proberen rond 13.00 uur weer te stoppen. Het Elzenmeetperceel is te bereiken via de provinciale weg rich­ting Ouddorp, afslag 'stranden' vervolgens en de eerste weg rechts. Dit is de Hofdijkseweg. Daarna de tweede weg links, de Klinkerweg, tot bij het fietspad, hier kan men parkeren.

Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen: 485566 of 681105, of kijk op www.nlgo.nl.

SOMMELSDIJK - De ANBO Midden- en West Flakkee organiseert op vrijdag 11 december een ouderenmiddag in De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De bijeenkomst start om 14.00 uur, inloop vanaf 13.30 uur. Op het programma staat een presentatie over Wonen en Zorg in Vroonlande, optredens van muziekgezelschap Die Mooie Molen en een toelichting op de verandering in het WMO taxivervoer door wethouder De Jong. De middag duurt tot ongeveer 17.00 uur. De toegangsprijs is € 5,- per persoon (te voldoen aan de zaal), dat is inclusief koffie/thee met cake en een hapje en drankje. De middag is de laatste activiteit die door de ANBO wordt gedaan. Graag vooraf aanmelden bij Riek Jordaan: 06-50285629.

Interview met Petra 't Hoen bij RTV Slogo

OUDDORP - In de uitzending van donderdag 26 november van Polivak op RTV SLOGO gaat verslaggever Jan van Gurp in gesprek met het raadslid Petra 't Hoen. Zij is lid van de fractie van de PvdA. Een breed scala aan onderwerpen zal met haar worden besproken. We noemen hier haar portefeuilles als raadslid, de behandeling van de begroting en het commentaar van haar fractie daarop. Waarom regelmatig indienen van moties? De positie van de dorpsraden in het sociaal domein en in relatie tot het participatiegebeuren. De vele vragen onder de bevolking die zij als fractie te verwerken krijgen. Het onderzoek van Berenschot en haar positie als oud-wethouder van Oostflakkee daarin. Zelf heeft de fractie een enquête gehouden over het vervoer van leerlingen naar de Hoekse Waard. In dit openhartige gesprek vertelt zij wat haar drive is om nog steeds met veel plezier politiek te bedrijven. Kortom, veel onderwerpen komen aan de orde en het is zeker de moeite waard om af te stemmen op deze zender. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via 'Programma gemist'.

Heeft u een politiek onderwerp dat u onder de aandacht wil brengen bij de inwoners van Goeree-Overflakkee? Of bent u politiek geïnteresseerd en wilt u meewerken aan het programma Polivak als bijvoorbeeld technicus of redactiemedewerker? Geef dit dan door via polivak@rtvslogo.nl.

Ontbijt bij SBO De Wegwijzer

MIDDELHARNIS - De eerste toch wat hongerige gezichten verschenen al vroeg bij de ramen. 'Oh, lekker, krentenbollen!' 'Wat is dat nu? Smeerkaas? Dat lust ik echt niet!' 'Melk in een glas… thuis doen we dat altijd in een beker'. Afgelopen woensdag genoten de kinderen van SBO De Wegwijzer uit Middelharnis van een heerlijk en gezond ontbijt. Het ontbijt – dat werd gesponsord door de Plus uit Middelharnis – maakt de leerlingen bewust van het nut van gezond ontbijten. Niet ieder kind ontbijt, bleek uit een korte rondvraag. En wat er wordt ontbeten is niet altijd even gezond…

Laatste keer RoadSense op het eiland

In deze fraaie auto mochten de leerlingen hun eerste meters afleggen.

MIDDELHARNIS – Wat is eigenlijk jouw rol in het verkeer als passagier? Als vijftienjarige heb je nog geen rijbewijs, maar maak je wel deel uit van het verkeer. Wat kun jij dan doen om de verkeersveiligheid te vergroten? Deze zaken kwamen aan bod bij het verkeerseducatieprogramma RoadSense van Mercedes-Benz Nederland, dat vorige week weer op het eiland werd geboden. Het doel is dat jongeren van veertien tot zestien jaar zich beter bewust worden van allerlei gevaren in het verkeer.

Door Julian Villerius

Theoretisch

Mercedes-Benz organiseerde samen met de provincie en de gemeente dit project in het kader van verkeersveiligheid. Het project bestaat uit twee delen. In het gebouw van Webego startten leerlingen met een theoretisch gedeelte, met onder andere een groepsdiscussie over wat wel of niet prettig is in een auto en over emoties van passagiers die invloed kunnen hebben op de bestuurder. Daarnaast mochten leerlingen met een 'alcoholbril' op lopen. Door deze bril zie je de wereld om je heen net eender als wanneer je dronken bent en beweeg je je totaal gedesoriënteerd voort. Daarbij werd de vraag voorgelegd of je bij zo'n bestuurder in zou stappen of dat je zo'n persoon überhaupt laat rijden. Ook de dode hoek werd behandeld. Verder was er een weegschaal die laat zien hoeveel je lichaamsgewicht wordt verveelvoudigd als er een noodstop wordt gemaakt en welke gevolgen dit kan hebben. Vooral dat gedeelte sprak veel jongeren aan.

Zelf ervaren

Het tweede deel speelde zich af op het parkeerterrein van De Jonge Spartaan. Op een afgeschermd deel mochten de leerlingen zelf rijden in een Mercedes B automaat met dubbele bediening, met natuurlijk een rijinstructeur ernaast. Na de eerste rondjes gereden te hebben, werden schuimrubberen ballen op de hoedenplank gelegd. Tijdens de volgende werd een noodstop gemaakt en vlógen de ballen door de auto heen. Natuurlijk reden om het gesprek aan te gaan: "Wat gebeurde er nu? Stel dat er geen softballen lagen, maar hardere en zwaardere spullen...?"

Naast losliggende voorwerpen werd ook wat verteld over afleiding in het verkeer. Denk aan een mobieltje, gillende kinderen op de achterbank of harde muziek. Door de leerlingen een voor een te laten rijden, ervoeren ze zelf wat afleiding met een bestuurder doet.

Laatste keer

Op het eiland worden voor jongeren meer projecten georganiseerd op het gebied van verkeersveiligheid. Meriam van Balen van de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid (RPV) op Goeree-Overflakkee vertelt: "We hebben onder de vlag 'Totally Traffic' een aantal projecten, waaronder verkeersveiligheidsmarkt voor de brugklas, een theatervoorstelling voor tweedeklassers en een kruispuntdebat voor derdejaars scholieren. Nu hadden we RoadSense erbij voor vierde- en vijfdejaars leerlingen. Helaas hebben we begrepen dat dit project ophoudt: het wordt niet meer verder gesubsidieerd vanuit Mercedes. We vinden het wel een gemiste kans dat dit niet wordt voortgezet."

Zie ook het filmpje op www.eilandennieuws.nl, waarin Myra Pot van Mercedes-Benz Nederland en Meriam van Balen een en ander over het project vertellen.

"De O-G-O is er voor alle mensen op Goeree-Overflakkee"
Frisse start lokale ouderenvereniging

De oprichting van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee is een feit. De initiatiefnemers zetten hun handtekeningen bij de notaris.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De handtekeningen zijn gezet, de statuten zijn bij de notaris vastgelegd en de inschrijving bij de Kamer van Koophandel is gedaan. Per 17 november is de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee (O-G-O) een feit. Op 2 januari 2016 starten de eerste activiteiten met een bingo in de Sperwer in Sommelsdijk en een kaartmiddag in het Dienstencentrum in Middelharnis.

Bestuursleden Koos de Boed (voorzitter), Riek Jordaan (secretaris) en Jan Verboom (penningmeester) hebben de koppen bij elkaar gestoken. "De O-G-O is er voor alle mensen op Goeree-Overflakkee. Iedereen kan lid worden." De O-G-O organiseert onder andere de bekende, gezellige bingo's, kaartmiddagen, fietstochtjes, dagreisjes en themamiddagen.

Belangenbehartiging

Om ook de belangenbehartiging te kunnen doen en kortingen te verkrijgen bij zorgaanbieders, sluit de vereniging zich via de Nieuwe Bond voor Ouderen Nederland aan bij de Nederlandse Vereniging van Organisaties van Gepensioneerden.

Nieuwsbrief

Om de leden te informeren, wordt zesmaal per jaar een nieuwsbrief uitgebracht. Hierin wordt het programma voor de komende maanden vermeld en wordt aandacht geschonken aan leden die 80 en 85 jaar zijn geworden. Het bestuur dat bestaat uit vier personen, zou graag een vijfde persoon verwelkomen, die zich met administratieve en organisatorische zaken wil bezighouden.

De nieuwe vereniging wil een oplossing bieden voor de problemen, in de landelijk media breed uitgemeten, bij de ANBO. "Onze club is voor en door de ouderen op Goeree-Overflakkee. Zo komt ook het grootste deel van de contributie ten goede aan de lokale activiteiten." Het lidmaatschap is 25 euro per jaar en voor een partner 20 euro. Wordt u voor 1 december lid van de O-G-O, dan betaalt u voor heel 2016, 20 euro en 15 euro voor de partner. U kunt bellen met het secretariaat, mevrouw Jordaan, tel: 06-5028 5629 of mailen naar h.jordaan1948@hotmail.nl. U kunt er ook voor de kiezen de bon die bij dit artikel is afgedrukt in te vullen en op te sturen naar: Secretariaat O-G-O, Hobius de Krijgerlaan 36, 3245 XG Sommelsdijk.

Tweede editie Heel Goeree-Overflakkee bakt

Martin de Berg (Albert Heijn Ouddorp) en Daan Moerkerk (Adviesgroep De Vogel) met het gratis af te halen pakketje ingrediënten.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zorgen voor elkaar door gezamenlijk iets leuks te doen. Dat is de gedachte achter Heel Goeree-Overflakkee Bakt. Ouderen op Goeree-Overflakkee worden ook dit jaar weer verrast met een traktatie: een lekker stukje appeltaart. En dat doen wij door samen te werken. Het recept en de ingrediënten voor het bakken van een appeltaart worden gratis beschikbaar gesteld. Inwoners gaan vervolgens gezellig samen met vrienden en familie aan de slag en bakken een lekkere appeltaart. Na het inleveren van de taarten, worden deze uitgedeeld in verzorgingstehuizen op Goeree-Overflakkee.

Adviesgroep De Vogel lanceerde vorig jaar Heel Goeree-Overflakkee Bakt. Directeur Jan Peter Robijn vertelt: "Wij wilden met het thema 'zorgen voor elkaar' iets leuks doen voor de inwoners van Goeree-Overflakkee, met name voor onze ouderen. Daar is dit initiatief uit ontstaan. In de maanden november en december is er bij ons namelijk veel aandacht voor de zorg. Wij zijn dan druk bezig met het vergelijken van zorgverzekeringen. Door het enthousiasme waarmee mensen aan de slag zijn gegaan, werd de taartenbakactie een ongekend succes!"


Dankzij de hulp van ruim 100 eilandbewoners konden de ouderen op heel Goeree-Overflakkee worden verrast. Vanwege de vele positieve reacties zal het dan ook geen verrassing zijn dat Heel Goeree-Overflakkee Bakt dit jaar een vervolg krijgt. Albert Heijn Ouddorp wil graag helpen om de actie ook in 2015 een succes te laten worden. Daarom is de supermarkt dit jaar partner. Behalve de twee initiatiefnemers zijn er nog meer ondernemers uit Goeree-Overflakkee die graag een steentje bijdragen. Kranse Printwrx verzorgt het benodigde drukwerk en Verpak De Jong zorgt net als vorig jaar voor de gebaksdoos.

Inschrijven

Vindt u het leuk om de ouderen te verrassen? De ingrediënten voor het bakken van de appeltaart worden gratis ter beschikking gesteld. Inschrijven voor de actie kan van 23 november tot en met 5 december. Dit kan bij Adviesgroep De Vogel op kantoor, bij Albert Heijn Ouddorp of op www.devogel.nl. Het tasje met de ingrediënten kan gratis worden opgehaald bij Albert Heijn Ouddorp of op het kantoor van De Vogel in Middelharnis. Dit kan op 7, 8 en 9 december. Dit kan alleen als u zich heeft ingeschreven.

Social media

Maak kans op een leuke prijs, die inspireert om nog meer lekkere dingen te bakken! Deel de foto's van het bakken van de appeltaart op Instagram of Twitter met de hashtag #heelgobakt. De foto's kunnen ook worden geplaatst op de Facebookpagina (facebook.com/heelgobakt). De appeltaart kan op 17 of 18 december worden ingeleverd op één van de kantoren van De Vogel. Ga gezellig aan de slag met familie of vrienden en bak samen een appeltaart!

Stichting in oprichting voor beheer en exploitatie van de zwembaden

GOEREE-OVERFLAKKEE – De vraag of er in de toekomst, mogelijk over 2 tot 3 jaar, toegewerkt wordt naar de realisering van één zwembad in plaats van drie op het eiland, al dan niet gecombineerd met sport- en recreatieve voorzieningen, is op dit moment (nog) niet aan de orde. Wel wordt in het kader van bedrijfseconomische en maatschappelijke belangen gekeken hoe binnen de gemeente sport- en recreatieve (stimulerings)mogelijkheden ingevuld kunnen worden. Met daarbij de wetenschap dat enerzijds de huidige baden De Staver Middelharnis en De Gooye Dirksland het eind van hun levensduur naderen en er anderzijds vrij recent fors is geïnvesteerd in het zwemcomplex 't Zuiderdiep Stellendam. Een financiële injectie die je niet zomaar wegpoetst. Voeg daar nog aan toe dat de gemeente de huidige exploitatieovereenkomsten met de Zalencomplexen (sport en recreatie) Grutterswei in Oude-Tonge en Dorpstienden in Ouddorp per 31 december 2016 stopzet.

Door Jaap Ruizeveld

Dat alles kwam afgelopen week breed op tafel. De presentatie van het onderwerp Samenvoeging Zwembaden mocht donderdagavond in de informatiebijeenkomst voor de gemeenteraad dan wel het sluitstuk van de agenda vormen, het was inhoudelijk juist flink nieuwswaardig. Met de opdracht van de raad om structureel een bezuinigingspost van 200.000 euro in te vullen voor de Zwembaden De Staver Middelharnis, De Gooye Dirksland en 't Zuiderdiep Stellendam zijn burgemeester en wethouders aan de slag gegaan.

Intentieovereenkomst

Er zijn talrijke gesprekken gevoerd met en tussen de betrokken partijen Stichting Olympia (De Staver), Stichting De Gooye en het gemeentelijk bad 't Zuiderdiep. Uitmondend in een intentieovereenkomst met de insteek om enerzijds de bezuinigingsopdracht in te vullen en anderzijds te bezien hoe beheer en exploitatie van de huidige voorzieningen toekomstbestendig het best ingevuld zouden kunnen worden. Vanuit dit startpunt is aan onafhankelijk bureau Synarchis gevraagd een onderzoek in te stellen naar vormen en mogelijkheden voor samenvoeging. In een conferentie is vervolgens aan de hand van een score door betrokken partijen als rechtsvorm geopteerd voor een stichtingsvorm als toekomstige beheervorm van de zwembaden.

Uitvoeringskwestie

Portefeuillehouder Trouwborst was donderdagavond in de openbare vergadering algemeen inleider. In alle vriendelijkheid gaf hij, op vragen van mevrouw 't Hoen (PvdA) en Heintjes (VKGO) wat de positie van de raad en de momenten van inbreng in het traject konden zijn, aan dat het hier een uitvoeringskwestie van b. en w. betreft. "Het is niettemin van belang om in deze informatiebijeenkomst gevoelens van de raad te vernemen waarmee het college rekening kan houden", stelde Trouwborst.

Lastig dossier

"Een lastig dossier, waarbij omvangrijke maatschappelijke belangen spelen en waardoor het al snel een politiek document wordt. Complex, omdat het gaat over beheer en exploitatie van accommodaties. Verschillen in collectieve arbeidsovereenkomsten. Dat betekent toewerken naar overeenstemming. Naar een sociaal statuut waar het Georganiseerd Overleg haar inbreng heeft en de Ondernemingsraad het adviesrecht. Het gaat over contracten. Betrokkenheid van veel partijen. Gepaard gaand met financiële stromen. Verdeeld over sectoren en groepen". De portefeuillehouder zette een reeks van accenten op een rij. "Met het in acht nemen van het coalitieakkoord en het bezuinigingsplan, de structurele bezuiniging van 200.000 euro op de zwembaden en ook kijkend naar bezuinigingen in Plan Mooi van 350.000 euro op accommodaties, is constructief, soms moeilijk, overleg gevoerd", aldus Trouwborst.

Mens volgt werk

Vanuit ambtelijke zijde werd gesteld dat naast de bezuinigingsopdracht ook verder gekeken is naar toekomstige ontwikkelingen. Daarbij signalerend cijfers uit het rapport van bureau Synarchis die aantonen dat er in vergelijking met landelijke gegevens op het eiland veel zwemwater is en ook de personele formatie aan de hoge kant zit. Opnieuw kijkend naar de toekomst zou één zwembad - met sportstimuleringsfaciliteiten - perspectief bieden voor een betere balans en een sterke kwaliteitsimpuls. De op te richten stichting zou dit item op termijn nader moeten uitwerken. Fusie met de huidige twee stichtingen betekent voor het gemeentelijk personeel bij 't Zuiderdiep dat zij naar een nieuwe situatie overgaan, volgens de insteek 'mens volgt werk'. Henri Vogel, voorzitter stichting Olympia en voorzitter van de stuurgroep Samenvoeging zwembaden, schetste de stand van zaken in het proces. Hij wees op de toekomstige bedrijfseconomische en maatschappelijke belangen en de betekenis die de stichting in oprichting (straks mogelijk stichting Sport en Recreatie Goeree-Overflakkee) breed kan bieden met inschakeling van diverse (lokale) organisaties. Ook op de positie die de toekomstige stichting straks in verhouding tot de gemeente (opdrachtgever – opdrachtnemer) kan innemen.

Raadsfracties

Het was een informerende bijeenkomst, maar natuurlijk waren er raadsvragen en al voorzichtige pogingen toch een debat aan te gaan. Keuker (PvdA) was blij met het verloop van het proces. Vroeg aandacht voor mogelijke inbreng van sportteam GO. Voor de toekomst zag hij persoonlijk 'de bui' al hangen voor zijn vaste zwemuurtjes in De Gooye. Tuk (CU) benadrukte het belang van de rechten van de gemeentelijke medewerkers bij hun overgang via het sociaal statuut naar een andere cao. Van der Meer (VVD) en P.C. Grinwis (SGP) wilden toelichting waarom de commerciële variant (nagenoeg gelijke score als stichtingsvorm) niet was uitgewerkt. Heintjes (VKGO) vroeg om een Zwembadvisie en constateerde dat het rapport van Synarchis - weliswaar één rapport - maar blijkbaar uit 3 versies bestond. Dat is voor het vertrouwen niet goed, aldus het raadslid. Wethouder Trouwborst bevestigde dat vanuit 't Zuiderdiep onjuistheden/onvolkomenheden in de eerste versies waren gesignaleerd. Die waren vervolgens aangepast. Grinwis (SGP) kreeg op zijn vragen over toekomstontwikkeling het antwoord van de portefeuillehouder dat de raad als budgethouder uiteraard aan zet is bij een eventuele locatiekeuze voor een nieuwe eilandelijke zwembadaccommodatie en/of bij een definitief besluit omtrent het behoud van bad/baden.

Een heet hangijzer

MIDDELHARNIS - "Moeilijke passages en thema's in de Bijbel worden vaak vermeden. Zeker op de preekstoel. Of ze worden daar wel eens ter sprake gebracht zonder de mogelijkheid van gesprek.

Wat er dan gebeurt is dit: de thema's worden veel besproken buiten de kerk om, met alle kronkels van dien. De commissie Vorming en Toerusting van de Emmaüskerk gaat daarom het moeilijke thema 'hel een eeuwig oordeel?' eens voor het voetlicht halen. Op een eerlijke manier willen we er een avond aan wagen. Wie durft?" aldus de commissie in haar uitnodiging. Een ieder is welkom op maandag 30 november om 20.00 uur in de Emmaüskerk, waar ds. Leen Jan Lingen een presentatie hierover zal geven. Meer info op www.emmauskerkmiddelharnis.nl bij vorming en toerusting.

STELLENDAM - Voor kinderen die zin hebben om muziek te gaan maken, is er een serie blokfluitlessen gestart. Het doel van de muzieklessen is om kinderen te laten ontdekken dat het leuk is om samen muziek te maken. De lessen zijn bedoeld voor kinderen van 6-10 jaar en vinden plaats op woensdagmiddag van 15.30 tot 16.00 uur in het Haegse Huus in Stellendam. De kosten bedragen € 12,50 per maand, inclusief lesmateriaal. Kinderen die het leuk lijkt om de lessen te volgen, kunnen een kijkje komen nemen op woensdagmiddag. Kinderen van 8 jaar en ouder kunnen ook gelijk kiezen voor een blaas- of slagwerkinstrument. Op woensdagavond van 18.30 tot 19.30 uur speelt het jeugdorkest. Ook hier zijn kinderen welkom om een kijkje te nemen. Voor meer informatie en/of aanmelden kan er een e-mail worden gestuurd naar info@fanfaredehoop.nl.

OUDDORP - Op zaterdag 28 november a.s. zal voor de vierde keer een Winterfair worden gehouden in het winkelcentrum van Ouddorp.

OUDDORP - Op zaterdag 28 november a.s. zal voor de vierde keer een Winterfair worden gehouden in het winkelcentrum van Ouddorp.

De Winterfair duurt tot 16.00 uur. Het belooft een leuke dag te worden met o.a. houtzagers, een ijsbaan (gesponsord door J.P. de Wit Assurantiën) en springkussens voor de kinderen, diverse demonstraties en nog veel meer. Wederom speelt het "Ouddûrps Snert Kampioenschap" een hoofdrol op deze dag. Alle amateur- /hobbykoks & huisvrouwen van Goeree-Overflakkee kunnen hier aan deelnemen! Door het publiek kan de hele dag worden geproefd en uiteindelijk worden 6 "finale soepen" beoordeeld door koks van Ouddorpse restaurants. Zij bepalen dan wie zich een jaar lang "Ouddûrps Snert Kampioen" mag noemen. 1e prijs: 1 jaar lang gratis naar Slagerij Floresteijn; Verder zijn er diverse O.V.O. bonnen en een goed gevulde soeppan te winnen.

Ga voor uw inschrijfformulier naar Slagerij Floresteijn, Raadhuisstraat 13 in Ouddorp en lever het voor vrijdag 27 november a.s. in (ook bij Slagerij Floresteijn)!

Zestigste Bachconcert in Middelharnis

MIDDELHARNIS - Op zaterdagavond 28 november (aanvang 20.00 uur) hoopt musicus Paul Kieviet een Bachconcert te geven. Johann Sebastian Bach (1685-1750) was zonder twijfel de grootste orgelcomponist van alle tijden. Zijn muziek is nog steeds een geweldige inspiratiebron. Ook dit keer staat het grote Leeflang-orgel in de Hervormde Kerk te Middelharnis centraal. Het orgel – met 43 stemmen het grootste in de regio – voorziet in een breed spectrum aan klankkleuren die bij Bach's orgelmuziek goed van pas komen. Het concert duurt ongeveer een uur, bij de uitgang is er een collecte.

Bijzonder aan dit concert is dat voor de eerste keer het koororgel in de kerk wordt gebruikt. Het staat nog maar enkele weken op z'n nieuwe plek: vrijdag 13 november werd het in gebruik genomen. Het orgel werd in 1982 gebouwd voor het (nu helaas gesloten) kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente te Stad aan 't Haringvliet door de orgelmakers Fama en Raadgever uit Utrecht. Orgelmaker Martin Butter (Slikkerveer) verzorgde de overplaatsing. Het is een bescheiden, maar uitermate fraai klinkend orgelpositief, dat in de akoestisch goede koorruimte uitstekend tot zijn recht komt. Ook visueel is het een waardevolle verrijking van het kerkgebouw van de Hervormde Gemeente.

De volgende stukken worden op het nieuwe koororgel gespeeld: Preludium en Fuga in C (BWV 846). Uit het Clavier-Büchlein für Anna Magdalena Bach (1725) een selectie: zeven korte werkjes, bedoeld voor het huiselijke musiceren in het grote gezin Bach. En Aria variata alla maniera italiana (BWV 989), een vroeg werk, terechtgekomen in het Andreas Bach-Buch (1709).

Op het hoofdorgel worden de volgende muziekstukken uitgevoerd. Twee adventskoralen uit de Leipziger Choräle. Trio in c (BWV 585). Pas in 1973 is ontdekt dat dit elegante tweedelige werk (adagio-allegro) een transcriptie voor orgel is die Bach maakte naar een triosonate van Johann Friedrich Fasch (1688-1758). Twee adventskoralen: Fantasia super "Valet will ich dir geben" (BWV 735) cum pedale obligato en "Valet will ich dir geben" (BWV 736) choralis in pedale. Pièce d'Orgue (BWV 572) - dit bijzondere werk laat zien hoe intensief Bach studie maakte van de Franse orgelmuziek van zijn tijd.

Organist Paul Kieviet

Paul Kieviet studeerde aan het Rotterdams Conservatorium de hoofdvakken Orgel (Docerend Musicus en Uitvoerend Musicus) bij Arie J. Keijzer en Bernard Winsemius, Kerkmuziek bij Barend Schuurman en Theorie der Muziek bij Jan Kleinbussink, Peter-Jan Wagemans en Ludwig Otten. Sinds 1984 is hij vaste bespeler van het Meere-orgel in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk, en daarnaast sinds 1990 van het Leeflang-orgel in de Hervormde Kerk te Middelharnis. Rond deze orgels bouwde hij een uitgebreide en bloeiende lespraktijk op. Als docent muziektheorie is hij verbonden aan de Muziekschool Goeree-Overflakkee. De rode draad door zijn werk wordt gevormd door de orgelkunst van Johann Sebastian Bach.

OUDE-TONGE - Sport- en gymnastiekvereniging OKK uit Oude-Tonge bezit sinds kort een nieuwe Pegasus! Dit is een toestel waarop de turn(st)ers veilig en volgens bondsvoorschriften hun sprongen kunnen maken. Met deze Pegasus kunnen ze ook vaker wedstrijden organiseren in De Grutterswei.

De vereniging heeft het afgelopen jaar met diverse acties, sponsoring en donaties geld ingezameld om dit toestel aan te kunnen schaffen. "Iedereen die hieraan heeft bijgedragen hartelijk bedankt!" aldus de vereniging.

OKK is een groeiende vereniging en daarom op zoek naar extra leiding en assistentie voor de turnlessen. Vergoeding en extra opleiding zijn uiteraard bespreekbaar. Heb je interesse om de vereniging te komen helpen, kom dan eens kijken bij de training of neem contact op via info@okk-sport.nl

Bij OKK zijn, naast gymnastiek en turnen, ook andere sporten mogelijk, zoals Zumba en een wandelgroep. En binnenkort begint men bij voldoende deelname met 'start to run'. Ook voor andere initiatieven op sportgebied staat men open. Meer informatie en contactgegevens zijn te vinden op www.okk-sport.nl

Dirksland 600 jaar

'Zaken doen? Liefst bij ondernemers in de eigen regio!'

Marcel Iriks (r.) overhandigt André Karsbergen de sleutels van z'n nieuwe Ford Connect, die achter hen staat. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Je moet gericht zijn op je eigen regio, niet alleen als het gaat om de klantenkring van je bedrijf, maar ook als je zelf investeringen doet. Dát is de boodschap die de Middelharnisse Ford dealer Marcel Iriks en André Karsbergen van CoffeeLine Karsbergen, eveneens te Middelharnis, geven.

Door Hans Villerius

Al eerder besloot de Fordgarage haar koffie bij CoffeeLine Karsbergen te betrekken, wat prima bevalt. En vrijdag 13 november was 't André Karsbergen die z'n nieuw bestelde bedrijfsbus, een Ford Connect, compleet beletterd en bestickerd, in ontvangst nam bij Ford Iriks. Beide ondernemers vinden het belangrijk om de focus op de eigen regio te richten en geven daar blijk van door bij elkaar zaken te doen. "Wij hebben een prachtige lijn bedrijfswagens", zegt Iriks, "en wij zorgen voor écht lekkere koffie in de bedrijven op het eiland", vult Karsbergen meteen aan. "Als we als eilandelijke ondernemers elkaar zo meer en meer weten te vinden", bedoelen ze maar, "zijn we daar met z'n allen goed mee!"

Hannah-Grethe van Zoest is turnkampioen

GOEREEE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 21 november was de tweede turncompetitie, waaraan de turnsters van Sparta/Olympia deelnamen. Deze wedstrijd werd de eilandkampioene van Rozenburg, Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee per categorie bekend gemaakt. Hannah-Grethe turnde opnieuw foutloos en won naast de gouden medaille ook de eilandbeker!

Nienke van Veen turnde constant en werd vierde, zij ontving een medaille. Emmalie Wu eindigde op plaats 8. Cailin Bakker turnde goed, maar had een val van balk, totaal onverwachts won ze goud. Haar trainingsmaatje Mara Doornhein had het gevoel dat ze haar oefeningen niet de baas kon zijn. Niets is minder waar, zij werd ook eerste. Naomi Groenendijk scoorde zes punten meer dan tijdens de vorige wedstrijd. Ze blonk vooral uit op vloer. Kyra Kot eindigde na een nette wedstrijd op plaats 10. Annika Kamstra scoorde het hoogste cijfer op brug en werd achtste.
Lisa van Barneveld liet deze wedstrijd zien dat ze getraind heeft op haar gymnastische sprongen, zij werd nu negende. Anne Sloekers won zilver in de jeugdcategorie. Juniorturnster Celine Melaard won zilver en Cindy v.d. Stel werd vierde, zij ontving ook een medaille. Yu Xia kon door een blessure maar twee toestellen turnen, dit heeft ze prima gedaan. Colinda Kievit ging bij sprong de mist in maar knokte zich terug en werd tweede. Kiki Sloekers heeft deze wedstrijd veel vooruitgang laten zien, deze jonge juniorturnster werd vierde tussen de senioren.

INGEZONDEN:
Dorpsraad Ouddorp geeft uitleg over Middelduinpad

OUDDORP - Het zal niemand in Ouddorp ontgaan zijn, dat er inmiddels druk wordt gewerkt aan het realiseren van 'Ouddorp-Bad'. De dorpsraad van Ouddorp is de laatste tijd door verschillende personen benaderd die bezorgd zijn doordat er geruchten gaan dat het Middelduinpad, strandpaviljoen Paal 10 en strandpaviljoen De Zeester gaat verdwijnen. Daarom heeft de dorpsraad besloten om hier nader onderzoek naar te doen, zodat iedereen weet waar men over spreekt.

De dorpsraad van Ouddorp heeft de plannen voor u kort samengevat, meer informatie hierover kunt u vinden op de website van Gemeente Goeree-Overflakkee en in diverse media.

Fietspad Middelduinen

Verschillende recreatie-organisaties hebben de wens geuit dat er meer mogelijkheden komen voor wandelaars in de Middelduinen. Het bekende fietspad is daarvoor niet toereikend, omdat hier veel fietsverkeer is en er soms ook met auto's of vrachtwagens wordt gereden t.b.v. de strandpaviljoens. Om de Middelduinen meer te ontsluiten en toegankelijker te maken voor wandelaars, zijn er daarom plannen gemaakt om het fietspad tussen Paal 10 en De Zeester naar beneden te verleggen. Naast de Vrijheidsweg gaat men een 'salamander-route' maken, om zodoende aansluiting te maken voor zoetwaterdieren, zodat die vanuit de Kwade Hoek naar het Volgerland kunnen trekken. Dit wordt een brede waterpartij, waarbij het ruiterpad aan de kant van de Vrijheidsweg wordt gemaakt en het nieuwe fietspad tussen de duinen en de 'salamander-route' komt te liggen.

Oosterweg-Vrijheidsweg

Op termijn zal de snelheid van de Vrijheidsweg verlaagd worden naar 50 kilometer per uur in verband met de veiligheid. Vanuit de Oude Nieuwlandseweg zal er een betere overgang worden gemaakt, die direct aan zal sluiten op het Oosterduinpad. Bovendien wordt hier een speeltuin gerealiseerd. Vanuit de Koolweg komt er ook een overgang die direct aan zal sluiten op het Middelduingebied.

De plannen rondom 'Ouddorp-Bad' kunt u als inwoner van Ouddorp zelf bestuderen op de website van Gemeente Goeree-Overflakkee. De dorpsraad roept dan ook iedereen op om deze plannen goed te bestuderen. Indien u vragen of opmerkingen heeft, aarzel dan niet om contact op te nemen. U kunt een bericht achterlaten op de Facebookpagina 'Dorpsraad Ouddorp' of een mail sturen naar info@dorpsraadouddorp.nl.