info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

5 juni 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 5 juni 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Vissers demonstreren in Amsterdam

Vissers van Goeree-Overflakkee en uit andere vissersplaatsen reisden naar Amsterdam om te protesteren. Foto: EMK

STELLENDAM - "Willen we naar de Dam dan gaan we naar de Dam". Het is een gevleugelde uitspraak van een vakbondsleider alweer geruime tijd geleden. Zaterdag 2 juni was er een nieuwe invulling. Dit keer een demonstratie van vissers tegen de aanlandplicht, de steeds grotere gebieden met windmolens op zee en uiteraard het dreigende Europese verbod voor pulsvisserij. De actiegroep EMK (Stichting Eendracht Maakt Kracht) met hun voormannen Schot, Kraak en Vonk en o.a bestuurslid Jaap Tanis (GO 38 - 48) stond op de barricade. Of wel letterlijk voor het Bijenkorf-complex in de hoofdstad.

Lees verder op pagina 11.

58 km te hard

BROUWERSDAM - Vrijdag 1 juni controleerde de politie het verkeer op de Brouwersdam. Het rijbewijs van een man die 58 km te hard reed werd ingenomen. Verder werden er boetes uitgedeeld voor rijden onder invloed, bellen achter stuur, rijden zonder rijbewijs en het passeren van een doorgetrokken streep. De controle werd samen met de Duitse politie uitgevoerd. In verband met de Duitse feestdag Fronleichnam waren er afgelopen weekend veel Duitsers op het eiland.

2 / 32

Agenda

Woensdag 6 juni

OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. 20.30 uur in Aktivia aan de Kerk. Samen danken en bidden met andere christenen voor het dorp.

Donderdag 7 juni

OUDDORP – De Overkant Klassiek OK. Aanvang 20.00 uur. Reserveren via VVV 0187-681789. De Overkant Dijkstelweg 33. www.deoverkantouddorp.nl
OUDDORP - 't Rommelschuurtje, t.b.v. Hersteld Hervormde Gemeente Goedereede. In de kas aan de Dorpsweg 5 van 9.30 tot 12.30 uur.
MIDDELHARNIS - Alzheimer Café film 'Dementie heb je niet alleen'. Wijkcentrum Doetinchemsestraat. Aanvang 19.30 uur.
SOMMELSDIJK - Bingo O-G-O. Wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. Aanvang 13.00 uur.
SOMMELSDIJK - MS Lotgenotencontact. Aanvang 14.00 uur in Nieuw Rijsenburgh. Aanmelden en opgave m.vermeulen592@upcmail.nl

Vrijdag 8 juni

SOMMELSDIJK – Workshop autisme. Aanvang 13.00 uur in verenigingsgebouw Vita Nova aan de Van Aerssenstraat. Aanvang 13.00 uur. Aanmelden via www.autismecoachingsusiane.nl

Zaterdag 9 juni

OUDDORP - Zangavond m.m.v Musica Sororum o.l.v. Jan Teeuw op de panfluit Jolanda van Wege en Joyfull Voices o.l.v. Jan van Seters in de Dorpskerk van de Hervormde gemeente, Weststraat 2 te Ouddorp. Aanvang 19.30u. Toegang is gratis er zal gecollecteerd worden. Zie voor meer info: www.hervormdouddorp.nl
ACHTHUIZEN - Rommelmarkt van 10.00 tot 15.00 uur. Langstraat, verenigingsgebouw 'De Keet'
GOEDEREEDE – Vrijmarkt op de Martk van 10.00 tot 15.00 uur. Aanmelden via Remco Breen via info@oranjevereniginggoedereede.nl of 0683175017.
STELLENDAM – Verkoop van goede gebruikte spullen uit de container bij de Gereformeerde Kerk, van 10.00 tot 13.00 uur.
STELLENDAM – Spectrum Fair bij woonstede het Spectrum van 9.00 tot 14.00 uur. Opgeven voor kleedjesmarkt kan via Marielle Rabouw 06 51487906.
OOLTGENSPLAAT - Repair Café. Elke tweede zaterdag de maand van 10.00 tot 13.00 uur in 't Centrum.
LANGSTRAAT – Rommelmarkt t.b.v. verenigingsgebouw De Keet in en nabij De Keet, van 10.00 tot 15.00 uur.
MELISSANT - Kofferbakverkoop rond Melishof van 10.00 tot 16.00 uur. Voor een plekje te reserveren kunt u bellen: 06-47490307 of een mailtje sturen naar: eaza08jm@gmail.com
MIDDELHARNIS – Verkoop Tweedehandskleding in een schuur aan de Oostelijke Achterweg. Opbrengst t.b.v. Exoduskerk. De verkoop is van 9.00 tot 15.00 uur.

Dinsdag 12 juni

DIRKSLAND - Koffieochtend in 't Reginahof van 10.00 tot 12.00 uur.

Woensdag 13 juni

ACHTHUIZEN - Bingo 55+ in het Buurthuis aan de Kloosterstraat 10. Aanvang 13.30 uur.
GOEDEREEDE – Stilte- en bezinningswandeling in het waterwingebied aan de Hondsweg. Start 19.00 uur bij Theetuin De Halve Maan. Meer info via www.goedereedecounseling.nl
SOMMELSDIJK – Buitenspeeldag bij Wijkvereniging De Zwaluw aan de Sperwer. Aanvang 13.30 uur. Aanmelden via l.moerkerke@chello.nl.

Alle Stolpersteine glimmen weer

GOEREE-OVERFLAKKEE – Drie potjes Brasso, een forse stapel poetsdoeken en wat spierkracht. Dat hadden Jan Quak en Joke Kuipers nodig om alle 57 Stolpersteine op Goeree-Overflakkee er weer blinkend uit te laten zien. Ze zijn van plan om hun poetsactie twee tot drie keer per jaar te herhalen.

Door Kees van Rixoort

Rond de Kerstdagen zagen Jan en Joke de Stolpersteine op d'n Diek. Ze waren net vanuit het Westland naar Middelharnis verhuisd. In Schiedam hadden ze ook wel eens van die steentjes in het wegdek gezien die herinneren aan weggevoerde Joodse medeburgers. "Die waren net geplaatst. Ze glommen verschrikkelijk mooi en er waren rozen bij geplaatst. Mensen bogen voorover om ze te bekijken en de tekst te lezen."

Op d'n Diek lagen de Stolpersteine er minder florissant bij. Ze waren dof geworden en vielen amper nog op. "Als een putje van de riolering", zegt Jan. "Dat hoort niet, die steentjes horen te glimmen, zodat ze opvallen en mensen lezen wat erop staat. Wij besloten ervoor te gaan zorgen en wilden ze voor 4 mei allemaal gepoetst hebben."

Na een kleine zoektocht – bij onder andere de gemeente en het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) kwamen ze niet verder – ontvingen ze een lijst met alle Stolpersteine-locaties op Goeree-Overflakkee van initiatiefnemer Piet de Man. "Toen konden we aan de slag. Eerst gingen we er met de fiets op uit om te poetsen en later met de auto naar de adressen die wat verder weg waren."

De poetsactie bracht Jan en Joke in diverse dorpen op het eiland. Tot in Ouddorp, waar één steentje is geplaatst. "Tijdens het poetsen kom je heel dicht bij de mensen die weggevoerd zijn. Je hebt ook gesprekjes als je bezig bent. Vlak bij café De Kok in Sommelsdijk spraken we een oudere vrouw die ze nog had gekend, de Joodse mensen die daar ooit hadden gewoond."

Per Stolpersteine waren ze tien minuten tot een kwartier bezig. "Vroeger moesten we met Brasso de voordeurbel en de brievenbus poetsen, nu gebruikten we het voor de steentjes. Het was nog best zwaar werk, we hebben er spierpijn aan overgehouden." De verwachting is dat het poetsen sneller zal gaan als het niet bij één onderhoudsbeurt blijft. Jan en Joke willen daarom de eilandelijke Stolpersteine een paar keer per jaar onder handen nemen.

"Allemaal om de mensen die erlangs lopen te herinneren aan wat er gebeurd is", zeggen Jan en Joke, die zich ook hebben verdiept in de persoonlijke verhalen achter de 57 steentjes op Goeree-Overflakkee. "Je komt erachter dat er een kind van vier jaar is weggevoerd in de trein, maar ook een vrouw van 91. Afgevoerd en vernietigd. Afgrijselijk. Herinneringsstenen oppoetsen is dan wel het minste wat je kunt doen."

Pas liepen Jan en Joke weer over d'n Diek. Ze zagen dat de passanten weer oog hebben voor de Stolpersteine. Niet vreemd: ze glimmen je tegemoet…

Afscheidsreceptie trekt veel belangstelling

STELLENDAM - Een bijzonder grote opkomst genodigden en belangstellenden kenmerkte donderdagmiddag de afscheidsreceptie die het gemeentebestuur Goeree-Overflakkee had georganiseerd voor de wethouders Frans Tollenaar en Gerrit de Jong. Dit alles in Paviljoen Zoet of Zout aan het Haringvlietplein in Stellendam. Voor beide ex-bestuurders is dit nog niet een definitief eind van de contacten. Want, zo kondigde burgemeester Grootenboer aan, er is voor hen nog een cadeau in de maak en er volgt nog een intern feestje.

Door Jaap Ruizeveld

Toespraken, bloemen voor de dames en handen schudden. Het hele protocol werd in stijl afgewerkt door ceremoniemeester / secretaris Wim van Esch. Er was gelegenheid om ook schriftelijk een woordje voor Tollenaar en De Jong in de boeken te schrijven en aan een hapje en een drankje werd zorgvuldig aandacht besteed. Burgemeester Grootenboer sprak uiterst waarderende woorden, benadrukte de individuele kwaliteiten en eigenschappen van Frans en Gerrit, zowel in het college als op de beleidsvelden die zij invulden in de afgelopen vijf jaar."Wij waren goed op elkaar ingespeeld", stelde de eerste burger.

Respect

De verkiezingen brachten een nieuw politiek speelveld en het betekende het afscheid van de wethouders van SGP en ChristenUnie. Fractievoorzitters Kees van Dam en Bert Tuk dankten voor de inzet en samenwerking. Namens het provinciaal bestuur toonde programmadirecteur Hans Kleij zijn respect voor de daadkracht en inzet van Tollenaar in diverse (moeilijke) projecten waardoor het eiland zich steeds meer op diverse terreinen manifesteer. Cor Hameeteman richtte zich namens de adviesraad Sociaal Domein tot De Jong. Een bestuurder met een grote vakkennis. Een medaille als blijk van waardering werd opgespeld. Tenslotte dankten Frans en Gerrit op hun eigen wijze voor de belangstelling.

30 jaar Avond4daagse Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT - De Avond4daagse had vorige week een bijzondere aflevering wan thet evenement heeft al een geschiendenis van 30 jaar.

Deze activiteit vond plaats van 28 mei t/m 1 juni 2018. De traditie in Ooltgensplaat is dat er vijf avonden beschikbaar zijn om te wandelen. Daarom waren er voor deze week extra activiteiten georganiseerd. Zo werd er gestart na het afschieten van een confettikanon of een startpistool. De start op maandag was heel warm. Het kostte dan ook heel wat zweetdruppels voordat de kilometers waren afgelegd. Daar tegenover stond het barre weer op dinsdag. Het gevraagde ijsmeisje voor de dinsdag moest door deze weersomstandigheden helaas afgezegd worden. Voor de woensdag was er een springkussen. Zelfs na vele kilometers gewandeld te hebben, was er toch nog energie over om te springen. Op de donderdag was er de clown die van ballonnen allerlei figuren maakte. Die waren bij de jeugd erg in trek, zodat er een lange rij wachtende kinderen was. Zo zelfs dat sommigen later vertrokken dan gepland. De vrijdagavond zou een heel feestelijke moeten worden. De wandelaars zouden zich verzamelen in de Dorpsweg en dan het laatste gedeelte van wandeling achter de muziek aan naar de finish. Helaas gooide de regen roet in het eten, waardoor de muziek niet voor de wandelaars uit kon gaan. Zij hebben toen in de hal van de school gemusiceerd. Bij de finish wachtte natuurlijk de verdiende medaille. Ook kregen de deelnemers binnenkomst een muntje en een bonnetje. Bij inlevering hiervan kregen ze een ijsje en een zak met frites. Ook kregen alle wandelaars nog een bidon uitgereikt. Zo werd het ondanks de regen toch nog wel een beetje feestelijk.
"Wij willen ook langs deze weg alle sponsoren, maar ook alle vrijwilligers hartelijk bedanken voor hun medewerking. Zonder hen is er geen avond4daagse te organiseren", aldus de organisatie van de Avond4daagse.

J.H. Koppelaar overleden

SOMMELSDIJK - Afgelopen zaterdag is de heer J.H. (Henk) Koppelaar op 92-jarige leeftijd overleden in Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Hij was bijna veertig jaar lang, van 1961 tot 2000, directeur van Eilanden-Nieuws. In 1961 volgde Koppelaar zijn vader op, die ook Henk heette. Na zijn aftreden als directeur op 74-jarige leeftijd bleef hij nauw betrokken bij de uitgeverij als aandeelhouder. De heer Koppelaar was jarenlang actief in de gemeente Middelharnis, hij was zowel gemeenteraadslid als wethouder. Ook in het kerkelijk leven was hij actief. Op maatschappelijk vlak was hij mede-oprichter van de Erdee Holding, op die manier was hij nauw betrokken bij het Reformatorisch Dagblad. In 1988 ontving hij voor al zijn inzet op verschillende terreinen het Ridderschap in de Orde van Oranje Nassau. Hij zei destijds: "Mijn dank gaat uit naar God de Heere." Henk Koppelaar was weduwnaar van Maaike Koppelaar-Stam. De begrafenis zal vrijdagmorgen 8 juni plaatsvinden.

Jongerendienst Stellendam

STELLENDAM - Zondagavond 10 juni vanaf 18.30 uur is er een jongerendienst in de Gereformeerde Kerk van Stellendam.

"Soms vraag je je af: wie ben ik eigenlijk? Wat betekenen mijn ouders in mijn leven en wat wil ik zelf eigenlijk? Als ik anders over bepaalde dingen denk, kan dat dan? Dit is toch de tijd om mezelf en mijn denken te ontwikkelen, te ontdekken wat ik vind? En wat betekenen de kerk en God hierbij? Waar haal ik mijn identiteit uit?" Op deze vragen zal dominee Hugo Habekotté uit Maasdijk antwoorden gaan vinden. Hij maakt hierbij gebruik van Psalm 139. De praiseband The Bridge uit Oude-Tonge zal zorgen voor de muziek.

Pianconcert Eline de gast voor familie Folmer

SOMMELSDIJK - Zaterdag 23 juni wordt in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk een pianorecital gegeven door pianiste Eline de Gast, afkomstig uit Sommelsdijk. De aanvang is om 19:30 en de opbrengst van dit concert zal ten goede komen aan het werk van het zendingsechtpaar Willem en Joanne Folmer, die als artsenechtpaar zijn uitgezonden naar Congo, Afrika.

Eline de Gast zal tijdens deze avond op een concertvleugel diverse kanten van de pianomuziek ten gehore brengen. Voornamelijk romantische werken komen aan bod, waarbij muziek van Frédéric Chopin centraal zal staan. Zo staat de 'Fantasie-Impromptu' op het programma, wat één van zijn beroemdste werken is. In dit stuk komen melancholische melodieën samen met vurige virtuositeit. Daarnaast zal de bekende melodie uit de 'Pavane' van Ravel klinken, muziek om bij weg te dromen. Ook werk van Johann Sebastian Bach zal goed tot zijn recht komen in de akoestiek van de kerk. Er wordt dus een fascinerende muzikale reis gemaakt met toegankelijke klassieke muziek voor jong en oud!

Naast haar optredens in grote zalen geeft Eline met veel plezier pianorecitals in intiemere setting waarbij zij graag zelf toelichting geeft bij het te spelen programma. Ook bij het aankomende concert zal ze een persoonlijke toelichting geven. Aan het eind van dit concert zal er nog een muzikale verrassing zijn. Pianist Ruben Plazier zal Eline vergezellen achter de vleugel om muziek voor vier handen ten gehore te brengen. Dit muzikale spektakel wilt u niet missen!
Al eerder verleende Eline haar medewerking aan een muzikale avond ten bate van het werk van de familie Folmer, waarbij ze veel lof oogstte voor haar uitvoering van stukken van Ravel en Schumann/Liszt.
Ook op educatief gebied is Eline actief en wil zij door middel van het geven van pianolessen haar liefde voor muziek aan anderen doorgeven. Eline is als pianodocente verbonden aan het Muziekgebouw in Middelharnis. Meer informatie over Eline de Gast kunt u lezen op haar website: www.elinedegast.nl

Willem en Joanne Folmer zijn in 2014 uitgezonden door de GZB, een zendingsorganisatie binnen de Protestantse Kerk in Nederland. Willem en Joanne willen door hun werk in de medische hulpverlening een getuige zijn van Jezus Christus en Hem volgen door mensen te dienen. Zij hebben dit een aantal jaren mogen doen in een ziekenhuis in Nyankunde. Inmiddels wonen zij ruim een jaar met hun twee kinderen Lukas en Annelie in Itendey, waar ze met beperkte middelen werken in een ander ziekenhuis. Dankzij het werk van het echtpaar Folmer en de inzet van hun team worden levens gered! Veel operaties probeert Willem zelf te doen, omdat doorverwijzen naar een ander ziekenhuis te veel reistijd kost, zeker in de regentijd.

Er is veel geld nodig om dit ziekenhuis op te knappen en de noodzakelijke materialen en medicijnen aan te schaffen. De Hervormde Gemeente van Sommelsdijk, de kerk van Joanne's jeugd, ondersteunt Willem en Joanne, onder andere door het organiseren van muzikale activiteiten. De opbrengst van de kaartverkoop is na aftrek van kosten bestemd voor het wek van de familie Folmer in Congo. Meer informatie over hun missie kunt u vinden op de website van de GZB: https://www.gzb.nl/over-gzb/projecten-werkvelden/zendingswerker?id=120

Reserveren voor deze avond is mogelijk tot en met 18 juni en kan via email: pianorecital.tft@gmail.com of telefonisch via nummer 06 2124 7781. Tevens kunt u via dit telefoonnummer nadere informatie verkrijgen. De kosten bedragen €12,50 per persoon. Kinderen tot en met 14 jaar betalen €7,50. Het maximale bedrag voor een gezin is €40,00. De kerk gaat open om 19:00 uur en het concert zal ongeveer een uur duren.

Resultaten verkeersexamen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Er waren goede resultaten voor het verkeersexamen Middelharnis-Sommelsdijk-Stad aan 't Haringvliet dit jaar. Het schriftelijk examen werd, gelijktijdig met de andere basisscholen in Nederland, gehouden op donderdag 5 april 2018. Aan het schriftelijk examen deden 184 leerlingen mee en gelukkig zijn voor het schriftelijk examen alle leerlingen geslaagd.
Het beste gemiddelde resultaat per groep voor het schriftelijk examen werd gehaald door de 30 leerlingen van groep 7 van de School met de Bijbel in Sommelsdijk, met een gemiddelde score van slechts 2,9 fouten op de 25 vragen voor het theoretisch examen. Op dinsdag 29 mei 2018 werd op een warme, maar gelukkig droge dag, in Sommelsdijk en Middelharnis het praktisch verkeersexamen voor de groepen 7 van het basisonderwijs in Middelharnis, Sommelsdijk en Stad aan 't Haringvliet georganiseerd. Er deden 9 scholen met 10 klassen aan het praktisch verkeersexamen mee. In totaal deden er 180 leerlingen mee aan het praktisch verkeersexamen. Helaas zijn 3 leerlingen niet voor het praktisch examen geslaagd. De meeste fouten bij het praktisch examen werden gemaakt op de onderdelen achterom kijken, richting aangeven en de juiste plaats op de weg. Voorafgaand aan het praktisch examen werden de fietsen gekeurd. Hierbij bleek weer dat met name de mountainbikes onvoldoende reflectoren in de wielen hebben. Ook ontbrak een aantal bellen.

Bookchallenge Juni 2018

GOEREE-OVERLFAKKEE - Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta daagt lezers uit om deel te nemen aan de Bookchallenge 2018.

Het kan lastig zijn om te beginnen aan een boek met een, voor de lezer, onbekende schrijver of een niet alledaags genre of onderwerp. Vaak grijp je toch weer terug naar wat al bekend is. Daar brengt Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta verandering in met de Bookchallenge. De Bookchallenge voor juni is bekend: Lees deze maand een boek dat zich afspeelt in een ander land dan Nederland. Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta helpt graag mee en heeft op al haar locaties een selectie "landen" boeken voor je klaarstaan! Op de Facebookpagina "Bookchallenge 2018" van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta kan er gediscussieerd worden over de boeken en kunnen er nog nieuwe leesideeën worden opgedaan.
Meedoen aan de Bookchallenge is gratis en verplicht tot niets.

Lezers voor Geschiedenisleesgroep gezocht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Wie van geschiedenis houdt en van lezen en het daarbij ook nog leuk vindt om over de gelezen boeken te praten, kan terecht bij een leesgroep Geschiedenis. Verdeeld over het jaar lezen de deelnemers uit een divers aanbod aan geschiedkundige boeken, waaronder 'De stamhouder' van Alexander Munninghoff, 'Het raadsel Spinoza' van Irvin Yalom en 'De vergeten bankencrisis' van Lodewijk Petram.
Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta zorgt voor de te lezen boeken en voor ruimte in de Bibliotheek. Stichting Senia (www.senia.nl) verzorgt de bijbehorende Leeswijzers met discussievragen en achtergrondinformatie. Het nieuwe Leesgroepenseizoen gaat in september van start.
Wil je meer informatie of heb je interesse om je aan te sluiten bij een Leesgroep? Stuur een e-mail naar Lindsay Pelt via lpelt@bzhd.nl of neem contact op met de Bibliotheek bij jou in de buurt.

Vrijwilligers maken Visbankplein Herkingen een stuk fleuriger

HERKINGEN - Zaterdag zijn een aantal vrijwilligers druk in de weer geweest om de nieuw geplaatste plantenbakken op het Visbankplein in Herkingen te vullen met fleurige zomerplantjes. De plantenbakken zijn door de Dorpsraad Herkingen geplaatst in het kader van een groter plan om het Visbankplein, met het rijksmonument 'de Visbank' uit 1754, te verfraaien en te verlevendigen. De plantenbakken zorgen er ook voor dat een gedeelte van het plein autovrij blijft, waardoor het sowieso een wat prettigere uitstraling krijgt. De Dorpsraad wacht met smart op een akkoord van de gemeenteraad om de plannen die klaar liggen voor het plein tot uitvoering te kunnen brengen.

Seminar Genezing door Winny Focke

OUDE-TONGE - In Evangelie Gemeente Flakkee, Emmastraat 24a te Oude-Tonge, zal op zaterdag 9 juni een seminar gehouden worden met als thema: 'Genezing' door Winny Focke.

Winny Focke heeft een specifieke bediening waar het gaat over genezing. De inleider voor deze ochtend heeft veel gedaan, meegemaakt op het gebied van genezingsbediening. Wonderen, tekenen, maar ook verdriet. Op een boeiende wijze zal hij vanuit het Woord ons meenemen in dit uitdagende onderwerp.
Onderwerpen die aan de orde komen zijn: Hoe verstaan we genezing, handoplegging en de Bijbel hierover? Is er genezing mogelijk in 2018? Hoe gaan we om de bediening van genezing in de gemeente? Wat als er geen genezing is?
De ochtend start om 10.00 uur - vanaf 09.30 uur is de deur open. Het seminar duurt tot ca. 12.30 uur en we sluiten af met een gezamenlijke lunch. De kosten zijn € 10,00 p.p., dit is inclusief de lunch. Deelname aan het seminar kan door aanmelding via het secretariaat: secretariaat@evangeliegemeenteflakkee.nl of tel.: 06-29061694.

Beeldentuin Achter de Westduinen is verrassend en vernieuwend ingericht

Arthur en Stasja Broek bij hun particuliere beeldentuin. Foto: Wim van Vossen Fotografie

OUDDORP – Arthur en Stasja Broek zijn er ook dit jaar weer in geslaagd om hun particuliere beeldentuin Achter de Westduinen aan de Dijkstelweg in Ouddorp verrassend en inspirerend vernieuwend in te richten. Vanaf april is er, met zorgvuldige afstemming met de kunstenaars, hard gewerkt om deze manifestatie vorm te geven. Een zomerexpositie met ruim honderd kunstwerken van een dertigtal landelijk- en internationaal befaamde kunstenaars. Maar ook met Ouddorpse inbreng van Wilma Bosland. Dat alles gepresenteerd in een decor dat zich fantastisch manifesteert in een wisselwerking van kunstwerken en de tuin. Bezoekers zullen zich onderdeel voelen van dit samenspel van kunst en natuur.

Door Jaap Ruizeveld

Een uitnodigende tuin waar men tot rust komt. Beschermd door de voor Ouddorp zo karakteristieke zandwallen, pal achter het natuurgebied De Westduinen. Genietend van de zeewind, het geluid van de vogels, de kikkers in de vijver en een muzikaal signaal dat komt van de steiger xyolofoon. Dit instrument is gemaakt door Nico Parlevliet die in zijn werk, met gebruik van zonne-energie en technisch vernuft een speels gebeuren aan de dag legt. Een wandelroute in de particuliere tuin van Arthur en Stasja loodst de bezoeker in 1 tot 1,5 uur van receptie tot aan het eind bij het restaurant met terras.

Internationaal

Sommige attractieve invullingen zijn gebleven, zoals het uitkijkpunt waar men, met dit keer op de voorgrond De lopende man (van Rein Dool), kan genieten van het duinlandschap en waar de Ouddorpse vuurtoren zich aan de horizon als een baken manifesteert. Toppers zijn een 30 meter lange - van dunnen latten gemaakte - wokkel (van Marc de Roover uit België) en de bronzen Fat Lady (van Bernard Sindall uit Engeland). Al lopend door het bos ervaart de bezoeker de creaties van Karl Ulrich Nuss uit Duitsland, de gekleurde kubussen van Nora Schöpfer uit Oostenrijk. Werken die ook te zien zijn in de Giardino van Daniël Spoerrie in Toscane. Sta stil bij de stenen en beelden van Dörte Berner ut Namibië.

Restaurant

Via een zijpad komt men in een besloten hofje onder de Meidoornbomen dat kleurrijk is ingericht door dames van het textielcollectief Windkracht 10. Men kan kennismaken met een viertal paviljoentjes waarin men de wondere wereld beleeft van Lizan Frijsen (textiel), Wilma Bosland (keramiek), Anjet van Linge (kleine steentjes) en Berend Peter Hogen Esch (hout). Tenslotte is het goed toeven onder de stalen (knipoog) partytenten van designcollectie Rotganzen. Daar wachten gastvrouwen van het lunchrestaurant bezoekers op voor een goed glas wijn of serveren gerechten van de menukaart. Vraag naar de mogelijkheden. Gastvrijheid en service staan met stip op 1. Een routekaart is voor de bezoeker beschikbaar.

Informatie                                                                                                                                

Beeldentuin Achter de Westduinen, Dijkstelweg 58 Ouddorp. Tel. 0651335327. www.achterdewestduinen.nl. Openingstijden: Vanaf deze week tot 16 september op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen 11.00-17.00 uur. Entree € 5,- per persoon. Eén euro hiervan wordt aan een goed doel besteed. Een Passe Partout kost € 10,- p.p (inclusief eerste entreekaartje) en biedt toegang gedurende het gehele seizoen. Wil men een rondleiding dan kan dat op zaterdag om 11.30 uur (extra kosten 2,50 euro p.p) Parkeren: Auto's kunnen in de directe omgeving gratis geparkeerd worden langs de brede berm van de Klarebeekweg. De fiets kan men meenemen op het terrein. Honden kunnen niet toegelaten worden.

Workshop bij De Boei

OUDDORP - Inloophuis De Boei organiseert een workshop onder begeleiding van Gerdie Schellevis: persoonlijke wenskaarten decoreren met de eigen vingerafdruk. Wanneer: op 12 juni vanaf 13.00 tot 15.30 uur, De Overkant, Dijkstelweg 33 te Ouddorp.

Samen creatief bezig zijn verbroedert. De gelegenheid om op een ongedwongen manier met elkaar te communiceren. Je verhaal te doen zonder dat er de nadruk op je ziek zijn of op je verdrietig zijn wordt gelegd, door bezig te zijn met de handen.
Iets te creëren en iemand daarna kunnen verblijden met een, in dit geval, zelfgemaakte kaart. Een kleine moeite en groot plezier, geeft vaak nog een extra dimensie.
Heb je dunne fineliners? Deze graag zelf meenemen.

Vanaf 10.00 uur kunt u al terecht in het inloophuis De Boei. De geur van vers gezette koffie komt u al tegemoet. Uiteraard is er ook thee. Indien het mooi weer is, kan men buiten zitten in de prachtige weidse tuin van De Overkant.

Als je hoort dat je kanker hebt, verandert je dagelijks leven en de toekomst voor jezelf, die van je gezin en naasten, vrienden, werk en hobby's. Alles wat vanzelfsprekend was wankelt. Er wordt anders naar je gekeken, of je nou wilt of niet. Meestal volgt er een periode van behandelingen, die als een orkaan over je heenkomen en is 'overleven' het motto. Daarna kan het zijn dat er een periode van grote onzekerheid volgt. Kan angst een rol spelen en vermoeidheid leiden tot onbegrip. Om al deze ervaringen en veranderingen een plaats te geven en de draad van het dagelijks leven weer op te pakken, kan soms alleen met wat extra steun.

Het inloophuis wil deze steun bieden door een ontmoetingsplaats te bieden, waar je zo even binnen kunt lopen. Even weg van huis is er gelegenheid voor een praatje, steun, warmte, rust en begeleiding. Vrijwilligers zijn er als gastvrouw en samen met hen en andere gasten (lotgenoten) kun je praten over, of luisteren naar de vragen, ervaringen, angsten en emoties die kanker met zich meebrengt. Alles met het doel kracht en energie te ervaren om op zoek te gaan naar een nieuw evenwicht in het leven. Daarnaast organiseert het inloophuis naar behoefte van de bezoeker verschillende activiteiten.

Geen vervoer of niet kunnen reizen met openbaar vervoer, neem contact op om gebruik te maken van de gratis chauffeursdienst. Mobiel: 06 22111572 of via de e-mail: info@deboeigo.nl.
Ook kunt u de Facebookpagina bezoeken: St. Inloophuis De Boei Goeree-Overflakkee.

Kleuters kamperen op vakantiepark 'Toppershoedje'

DIRKSLAND - In de gele en oranje groep van de Prins Mauritsschool in Dirksland wordt er over het thema: 'Op reis op Goeree-Overflakkee' gewerkt.

Dit keer mochten ze ook echt op reis! Dinsdag 29 mei waren ze welkom op vakantiepark 'Toppershoedje' in Ouddorp. Met tassen en tenten gingen ze op reis alsof ze écht op vakantie gingen.
Wat was het gezellig op het park! Ze werden hartelijk welkom geheten bij de receptie. Daar werd verteld hoe dat nu eigenlijk allemaal moet als je op vakantie gaat. Ze kregen een veldje aangewezen om de tentjes op te zetten en ze mochten springen op de grote airtrampoline. Toen was het nog niet klaar. Er kwamen een meneer en een mevrouw van het animatieteam, die met ons gingen schatgraven. Ze kregen er met het hele mooie weer dorst van. Tja, daar heb je het terras voor…
Ook daar werden de groepen gastvrij ontvangen en werden ze verwend met drinken en snoep! Maar ze wilden nog wel meer zien wat er te doen was op een camping. Ze hebben ontdekt dat er nog meer huisjes, tenten, campers en caravans stonden. Ook kan je er je eigen vaat afwassen en kan je douchen op een camping. Wat hebben ze veel gezien! En zo'n vakantiepark vlakbij het strand, dat nodigt wel heel erg uit! Ze hebben ontzettend veel geleerd en genoten van deze dag met zoveel vriendelijke mensen op het vakantiepark!

Zorgen om bedreigingen

Vervolg van voorpagina.

Door Jaap Ruizeveld

Een vijftiental kotters voornamelijk uit Urk, Texel, Katwijk en Stellendam (GO 20, 22 en 37) gaf in een vlootschouw vanaf en bij de sluizen in IJmuiden al een signaal af van hun protest tegen de dreigende maatregelen die, volgens woordvoerder Schot catastrofaal zullen zijn voor de vloot. Terwijl op de kade in Amsterdam, achter het Centraal Station, zich al vele vissers en familieleden verzamelden, presenteerde een aantal kotters zich daar op het IJ. Aan wal werd een petitie aangeboden aan het CDA-Europarlementariër Annie Schreijer. In een reactie stelde zij dat het eens is met de inzet van de betogers dat er een te groot aantal belemmeringen wordt aangebracht om het vissen op zee te kunnen blijven uitoefenen. Juist het feit dat de innovatieve milieuvriendelijke pulstechniek in Europa niet wordt gesteund is teleurstellend. Uiteindelijk trokken de "vissers voor een gezonde zee", massaal naar de Dam.

Onwerkbaar

De Europese aanlandplicht (Artikel 15 GVB-verordening) verplicht vissers alle gevangen babyvisjes aan boord te houden, dood de laten gaan, aan te landen en vervolgens te laten vernietigen. Terwijl deze ondermaatse vis nu nog voor een groot deel levend terug in zee gaat. Job Schot: "De maatregel is absurd en onwerkbaar. Invoering op 1 januari 2019 is catastrofaal voor de visstand en voor de kottervloot." Vissers waarderen de inzet van LNV en minister Carola Schouten om de aanlandplicht de komende drie jaar werkbaar te maken. Tegelijkertijd eisen zij dat de aanlandplicht wordt geschrapt in het herziene Gemeenschappelijk Visserij Beleid (GVB) van 2022. Met de actie in Amsterdam hebben de vissers hun eis kracht bijgezet.
Een andere bedreiging voor Noordzeevissers is de bouw van duizenden windmolens in ca. honderd windparken op zee. Nederland legt tot 2023 vijf megagrote parken aan. Vissers verliezen zo hun beste visgronden. "Met offshore vliegveldplannen en een 'batterij-eiland' in natuurgebied Doggersbank wordt de zee een industrieterrein", stelt Schot.

Zaterdag 'Dol Dwaze Kinderdag'

OUDDORP - Voor zaterdag 9 juni organiseert een enthousiast team van de Stichting Kop van Goeree-Overflakkee, een 'Dol Dwaze Kinderdag' in Ouddorp. Op deze gezellige dag spelen kinderen de hoofdrol. Tussen 10.00 en 16.00 uur is er voor hen van alles te doen.

Tijdens de 'Dol Dwaze Kinderdag' kunnen kinderen zich uitleven op diverse springkussens en attracties. Er is een draaimolen en een complete dierenstraat. In de knuffelhoek kun je weer de allerliefste konijntjes vinden. Deze knuffelhoek wordt verzorgd door Kleindierenvereniging 'Nut en Genoegen'. Daarnaast zijn er verschillende vrolijke typetjes die ballonbeesten maken en kunnen de kinderen zich laten versieren met de mooiste glitter tattoos.
Voor de volwassenen zijn er ook diverse kraampjes ingericht.

Like www.facebook.com/kinderdag om volledig op de hoogte te blijven van wat er allemaal staat te gebeuren.
Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door Jumbo Sperling, Dorpsraad Ouddorp en diverse andere sponsoren.

'De AA heeft mij gered'

MIDDELHARNIS – Elke woensdagavond komt een groepje mensen bij elkaar in Het Rondeel. Het zijn mensen die een punt hebben gezet achter hun alcoholgebruik en elkaar helpen niet terug te vallen. Wie het zijn? Gewone mannen en vrouwen, zoals u en ik. Ze zijn ook vastberaden en gemotiveerd. En ze zijn anoniem, want dit zijn de Anonieme Alcoholisten (AA) van Goeree-Overflakkee.

Door Kees van Rixoort

Op een woensdagavond in mei, mag ik aanschuiven. Drie kwartier, voordat de echte AA-gesprekken beginnen. Ik krijg te horen dat de AA-afdeling Goeree-Overflakkee nog maar korte tijd actief is. In november was de eerste bijeenkomst. Er is een vaste kern van vier bezoekers. Het groepje verwacht vanavond twee nieuwe gezichten aan tafel.

"Een eclatant succes is het nog niet", zegt een van de begeleiders, die de nieuwe afdeling vanuit de AA in Dordrecht hebben opgezet. "We horen ook wel dat mensen van Goeree-Overflakkee meedraaien in de AA-groep in Hellevoetsluis." Het is niet gemakkelijk om in een enigszins gesloten gemeenschap deelnemers te werven, ook al is er enige bekendheid via folders, huisartsen die naar de AA verwijzen, de website aagoereeoverflakkee.nl, vermelding in de gemeentegids en – bij de aanvang, eind vorig jaar – een artikel in de krant. "Het moet groeien. We zijn bezig als een roepende in de woestijn en we gaan door."

Vingerwijzing

Twee deelnemers willen hun verhaal wel vertellen, uiteraard anoniem. De eerste, die vanaf 1 november aan tafel zit: "Ik dronk te veel wijn om gevoelens te dempen en rustig in mijn hoofd te worden. Een aantal keren probeerde ik te stoppen. Dat lukte dan even, maar steeds ging het weer fout. Ik kon het ook goed verbergen."

"Toen viel de krant met het artikel over de AA op de mat. Ik zag dat als een vingerwijzing. Het was duidelijk dat het me niet op eigen kracht zou lukken om de wijn te laten staan, dus ik ging naar de eerste bijeenkomst in Het Rondeel en dat was ook mijn eerste dag zonder alcohol."

"Mijn indruk? Dat je hier erkenning en herkenning vindt. Dat er veel openheid is en dat je je verhaal goed kwijt kunt. Je wordt begrepen en ontmoet mensen die weten hoe moeilijk het is om van de alcohol af te blijven. Ik voelde dat dit een keerpunt was. Daarom ga ik zo veel mogelijk trouw naar de wekelijkse bijeenkomsten."

Gewapend

Tijdens de avonden spreken de aanwezige AA'ers met elkaar door hoe de afgelopen week is gegaan. Dat gebeurt doorgaans aan de hand van een van de twaalf stappen uit het AA-programma. De bezoekers horen elkaar aan, geven tips en stimuleren elkaar om door te gaan. Er is een duidelijke wisselwerking tijdens de gesprekken. Hulp van mensen die al vele jaren droog zijn, is vanzelfsprekend heel waardevol. "De AA heeft mij gered", zegt een van de aanwezigen, die onlangs vierde al 25 jaar zonder alcohol door het leven te gaan. "Je blijft verslaafd, maar je weet het te managen", zegt een ander. "Als je in de verleiding komt, door emoties bijvoorbeeld, ben je gewapend. Vroeger niet, toen was elke emotie welkom om te kunnen drinken."

"Wat het met me gedaan heeft?", vervolgt de wijndrinker van weleer. "Deze bijeenkomsten zetten je aan het denken over jezelf: wie ben ik zonder wijn, kan ik situaties aan zonder eerst een wijntje te nemen? Ik heb erg veel aan de AA. Nooit had ik gedacht dat ik van de wijn zou kunnen afblijven. Het was een doembeeld. Maar de AA bleek voor mij een stok achter de deur, een plaats waar je je veilig voelt en opvang vindt. Ik ben veel zekerder van mijn zaak."

Tot rust gekomen

"Drinken doe ik niet meer. Je moet naar nul, en dat is moeilijk. Je bent er constant mee bezig, je lichaam vraagt erom. Het bleef lange tijd lastig om wijn in huis te hebben, bijvoorbeeld voor een verjaardag. Maar inmiddels ben ik in staat het voor anderen in te schenken. Nee, daar heb ik geen probleem meer mee. Ik voel me goed. Ik ben gestopt in een periode dat het thuis heel hectisch was, maar nu is mijn leven tot rust gekomen."

Nog een verhaal van een gemotiveerde AA'er: "Ik was drie jaar schoon, tot het met Oud en Nieuw mis ging. Het kwam door de emoties. Ik ben opgenomen geweest in de kliniek in Rotterdam. Daarna mocht ik terug naar huis. Op 28 februari ben ik naar de AA-club gegaan. Ik wilde graag hulp tegen de verslaving. Hier is structuur en heb ik goede gesprekken met anderen. Ik was heel gesloten, uit schaamte, maar hier ben ik gaan praten."

"Het effect is dat ik niet meer drink. Ik ben rustig en opgelucht. Ik voel me vrij. Ik dacht vroeger dat ik alleen was met mijn probleem. Hier heb ik geleerd dat dat niet zo is. Daarom raad ik de AA aan bij andere drinkers."

Dan is voor mij de tijd aangebroken om te vertrekken. De koffie staat op tafel. Een van de deelnemers heeft een heerlijke cake meegebracht. Het gesprek kan beginnen…

De persoon op de foto komt niet voor in het artikel. Foto: Shutterstock

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Marathonbingo

Zaterdag 30 juni wordt weer de marathonbingo gehouden in de Victoriahal. Zoals altijd wordt er weer voor wat lekkers gezorgd. Dit is gratis als u alle ronden meespeelt, speelt u minder ronden mee betaalt u € 10,- voor het eten. De bingo begint om 16.00 uur en vanaf 15.00 uur gaan de deuren open. Opgeven kan via de volgende nummers: 0187493186 of 0187487170 of 0620213165.

GOEDEREEDE

Vrijmarkt

Aanstaande zaterdag 9 juni organiseert Oranjevereniging Goedereede weer een vrijmarkt op de Markt in Goedereede! Deze gezellige markt duurt van 10:00 uur 's ochtends tot 15:00 uur 's middags. Voor deelname geldt dat de verkoop van spullen enkel is toegestaan in de hiervoor aangegeven ruimtes van 3 bij 3 meter. Aan leden van de Oranjevereniging wordt een bijdrage gevraagd van €1,- en aan niet-leden een bijdrage van € 6,-. Wil je echt met groot materiaal komen? Dan kun je beter deelnemen aan de braderie die plaatsvindt op 22 juli. Deelnemen? Neem contact op met Remco Breen via info@oranjevereniginggoedereede.nl of 0683175017. Het is ook mogelijk om de inleverstrook uit het programmaboekje in te leveren op Bekaf 12, 3252 AC, Goedereede.

Stilte- en bezinningswandeling

Goedereede Counseling organiseert een stilte- en bezinningswandeling in het waterwingebied bij de Hondsweg in Goedereede. Start is woensdagavond 13 juni a.s. om 19.00 uur nabij de Theetuin de Halve Maan. "Heerlijk de rust in de natuur hier in de duinen en op het strand." Dit was een van de opmerkingen van de deelnemers van de wandelingen van vorig jaar. Even een moment voor jezelf. Uit de hectiek van de dag, genieten van de prachtige schepping van God. Goedereede Counseling heeft voor woensdagavond 13 juni een wandeling uitgezet die in het teken van stilte en bezinning staat. (Op 27 juni hoopt men een tweede stiltewandeling te houden). Volgens deelnemers een geweldige ervaring. De afstand is maximaal 3 kilometer. U kunt zich aanmelden via e-mail: krientje@goedereedecounseling.nl of bij Willy Koppenol telefoon 06 22331819. Na aanmelding ontvangt u een bevestiging met aanvullende informatie. Er zijn geen kosten aan deze activiteit verbonden. Meer info: www.goedereedecounseling.nl

MIDDELHARNIS

Verkoop tweedehands kleding

In het centrum van Middelharnis wordt zaterdag 9 juni vanuit een schuur aan de Oostelijke Achterweg tweedehands kleding verkocht ten behoeve van de Exoduskerk. De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken, zodat de koper voor een leuke prijs hier zijn slag kan slaan. Ook andere accessoires zoals sieraden, sjaals e.d. zijn aanwezig om een complete kledingset te kunnen kopen. De schuur bevindt zich aan de Oostelijke Achterweg en is op een steenworp afstand van de Grote Kerk van Middelharnis in het verlengde van de Steneweg. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan Exoduskerk PKN. De verkoop is van 9.00 tot 15.00 uur.

Bingomiddag

De activiteitencommissie van het Ouderenwerk van Stichting ZIJN houdt op woensdagmiddag 20 juni een bingo voor jong en oud in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat in Middelharnis. Zij hopen er een leuke gezellige middag met u te hebben. Er zijn ook weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is van harte welkom op deze middag in het Wijkcentrum. Om 13.00 uur gaan de deuren open voor de bezoekers, de 1e ronde begint om 13.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De negen ronden bingo kosten u € 4,50, inclusief de koffieronden. En wegens succes, ook weer een vluggertje met grote prijs voor €1,-. Er loopt een verloting tussendoor met 6 loten voor € 2,50. Wilt u meer informatie? Bel dan met 483366.

Cursus Spaans

Eurotaal start in september een groepscursus Spaans. Als u Spaans wilt leren spreken of verder wilt opbouwen, dan is dit het juiste moment om te reageren. Het spreekniveau wordt opgebouwd door veel te converseren. De cursus wordt gehouden in Het Diekhuus. Bel voor inschrijving of informatie met Laurens 't Hart - 0653 317 615 of stuur een mail via: info@eurotaal.com

OOLTGENSPLAAT

Ledenvergadering De Hoeksteen

De jaarlijkse ledenvergadering van CBS 'De Hoeksteen' zal worden gehouden op maandag 18 juni in CBS 'De Hoeksteen', Pieter Biggestraat 11. Aanvang van de ledenvergadering is om 19:30 uur. De zaal is open vanaf 19:15 uur.

OUDDORP

Rommelmarkt Van der Linde

Donderdag 6 juni is er weer rommelmarkt van de familie Van der Linde aan de Marijkeweg 1. Van 9.00 tot 13.00 uur.

Tabletcafé

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert met regelmaat een Tabletcafé. De eerstvolgende bijeenkomst in de Bibliotheek in Ouddorp vindt plaats op vrijdag 15 juni. Wil je meer uit je tablet halen? Wil je bijvoorbeeld weten hoe je e-books kunt lezen op jouw tablet? Bent je op zoek naar leuke apps, tips & trucs van andere tabletgebruikers? Kom langs in het tabletcafé! Je kunt jouw ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit jouw tablet halen. Het accent van het Tabletcafé ligt op leren van en delen met elkaar. Ook wanneer je (nog) geen tablet hebt, ben je van harte welkom een kijkje te nemen in het tabletcafé. Tip: neem uw tablet mee! Heb je een tip of vraag op het gebied van tablets en ben je niet in staat om naar een Tabletcafé te komen? Je kunt je vraag 24/7 online stellen via de Facebookgroep "Tabletcafé Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta". Het tabletcafé is van 15.00 tot 16.30 uur.

Zangavond

Op zaterdag 9 juni zal er in de Hervormde kerk (Weststraat 2) een zangavond worden gehouden. Medewerking voor deze avond wordt verleend door Musica Sororum o.l.v. Jan Teeuw en Joyfull Voices o.l.v. Jan van Seters. Jolanda van de Wege zal op de panfluit spelen en Jan Teeuw zal naast het dirigeren ook het orgel bespelen. De toegang is gratis, er zal gecollecteerd worden voor de onkosten. De avond begint om 19.30 uur.

Kleedjesmarkt

Op zaterdag 23 juni organiseert de activiteitencommissie van de Hervormde Gemeente Ouddorp van 9.30-15.30uur een kleedjesmarkt op het kerkplein van de kerk. Deze markt is voor jong en oud die hun tweedehands of nieuwe spullen willen verkopen. Een plaatsje kost 10 euro en kan gereserveerd worden via activiteitencommissie@hervormdouddorp.nl. Wilt u meer info ontvangen dan kan u ook naar bovenstaande mailadres mailen.

Praise

Zondagavond 10 juni om 18.30 uur wordt een praise gehouden in de Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden. Wie samen met het gospelkoor wil meezingen is welkom.

Buitenspeeldag

Woensdag 13 juni is het buitenspeeldag bij Wijkvereniging de Zwaluw in Sommelsdijk. Doe gratis mee met free running, stormbaan, stoep krijten, bellenblazen, boogschieten en nog veel meer. Deze middag is in samenwerking met Free Running Flakkee, Gymvereniging M-S, JOGG, Gemeente Goeree-Overflakkee. Vrijwilligers zijn altijd nodig. Heb je deze middag tijd meldt je aan bij Yvette. l.moerkerke@chello.nl Het begint om 13.30 en is om 15.30 afgelopen.

Secretaris gezocht

Wijkvereniging de Zwaluw is per direct op zoek naar een secretaris. De Zwaluw is een vereniging voor jong en oud. "Hoe jong of oud je ook bent maakt ons niet uit als je maar de volgende taken kan beheren. Aanvragen van subsidies, notuleren tijdens vergaderingen en er voor zorgen dat de vereniging wettelijk up to date blijft.Veel kan je vanuit huis werken. Het kost je enkele uren per maand", aldus de organisatie. Voor vragen mail gerust naar Ellen van den Berge. bergeruhl@gmail.com

Rollator- en hulpmiddelenspreekuur

Careyn erGO (praktijk voor ergotherapie) en fysio Holland biedt opnieuw een rollator spreekuur aan. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel valongevallen gebeuren tijdens het gebruik van een rollator. En vallen willen we graag voorkomen. Daarom wordt op 13 juni door de therapeuten van 10:30 – 11.30 uur een rollator- en hulpmiddelenspreekuur gehouden in de fysiotherapiepraktijk, Dorpsweg 35. U bent van harte welkom voor een gratis controle van de technische staat of een advies over de afstelling van uw loophulpmiddel. Misschien twijfelt u of een rollator wel iets voor u is of welke rollator u moet kiezen en waar u deze moet aanschaffen. Alle vragen worden deskundig beantwoord en problemen worden zo mogelijk direct verholpen. U kunt ook gratis een evenwichtstestje laten afnemen bij de fysiotherapeut. Dit maal houden we het spreekuur in samenwerking met de firma scootmobiel aan huis, die ook rollators/ hulpmiddelen kan leveren en waarvan rollators uitgeprobeerd kunnen worden. Bij vragen kunt u contact opnemen met: 06 10557185

OUDE-TONGE

Gebedssamenkomst

Op woensdag 6 juni zal er van 20.30 tot 21.15 uur de maandelijkse interkerkelijke gebedssamenkomst zijn in Aktivia. "We zingen met elkaar, lezen uit de bijbel, danken God en brengen onze noden bij Hem. Het is fijn om als christenen met elkaar te bidden tot
onze God", aldus de organisatie. De volgende keren staan gepland op 4 juli en 1 augustus.

STELLENDAM

Spectrum Fair

Op zaterdag 9 juni word de eerste Spectrum Fair georganiseerd bij woonstede het Spectrum van 9.00 tot 14.00 uur. De gehele opbrengst van deze fair is voor de activiteiten van onze bewoners. Er is van alles te doen zoals rommelmarkt, hamburgers bakken, groente en fruit te koop, boeken, brocante en ook is er voor de kinderen een kleedjesmarkt. Voor de kinderen die mee willen doen aan de kleedjes markt die kunnen zich opgeven bij Marielle Rabouw 06 51487906. De kosten zijn 5 euro per kleedje en de opbrengst is volledig voor je zelf.

Aspergewandeltocht vanuit Herkingen

HERKINGEN - Op zaterdag 9 juni wordt er vanaf de Aspergeboerderij in Herkingen een aspergewandeltocht georganiseerd.

De opbrengst van de tocht is bestemd voor Hospice Calando te Dirksland. Er worden twee routes uitgezet. Eén van vijf km en één van 15 km. De routes lopen langs het aspergeland, door de mooie polders en op de dijken. De organisatie zorgt voor lekkere hapjes onderweg en aan het eind van de tocht ontvangen de deelnemers een kleine lunch op de aspergeboerderij en een kleine attentie. Meelopen is op eigen risico.
De tijden zijn voor de route van 5 km: inloop 9.45 uur, start 10.00 uur en voor de route van 15 km: inloop 9.15 uur, start 9.30 uur.
De kosten zijn voor kinderen t/m 12 jaar € 2,50 en voor 13 jaar en ouder € 7,50.
Opgeven kan via: info@aspergeboerderij.com of telefonisch: 0187-603301, of stuur een berichtje via Facebook: Aspergeboerderij Van der Velde.
Adres: Peuterdijk 59, 3249 AW Herkingen.

Waterpret tijdens Menheerse Havendag

Fotoreportage: Wilko van Dam

MIDDELHARNIS - Het was ouderwets druk en gezellig tijdens de Menheerse Havendag. Het bruiste rondom de haven van Middelharnis. Bezoekers bekijken de historische schepen, slenteren over de drukke braderie en mensen zonder hoogtevrees kunnen zich de lucht in laten takelen door een indrukwekkend telescoopkraan. De terrassen zitten bomvol, op de kermis kom je ogen en oren te kort en in de haven glijden kinderen met een trapkano over het water. Het evenement werd, net als vroeger, afgesloten met vuurwerk. Na de perikelen in de aanloop naar de Havendag werd er in korte tijd een evenement op poten gezet dat in de smaak valt bij de bezoekers. De organisatie Hart van Goeree-Overflakkee schrijft op Facebook: "Het was super om veel mensen te zien genieten van de havendagen! Wij hebben het met veel plezier gedaan."

SBO De Wegwijzer sluit goede-doelen-actie af

MIDDELHARNIS - SBO De Wegwijzer te Middelharnis heeft haar jaarlijkse goede-doelen-actie weer afgerond. Dit keer was het een actie voor het eigen schoolplein.

De actie was wederom een groot succes. De kinderen waren super enthousiast. In drie weken tijd zijn er 1.792 lege statiegeld flessen opgehaald en tijdens de Koningsspelen werd er een sponsorloop georganiseerd. Totaal is er ruim € 2.500 opgehaald. En dat met ongeveer 75 leerlingen!
Groep C was de winnende groep. Zij hebben de meeste flessen opgehaald, namelijk 822! Zij verdienden een overheerlijke taart.
Julius, Sophie, Sam, Jelle, Tomas en Lucas waren de groepswinnaars. Zij haalden het meeste geld van hun eigen groep op. De winnaars kregen zwemkaartjes als prijs.
Aan het begin van het nieuwe schooljaar komt er een prachtige nieuwe duikelstang op het plein te staan.
De Wegwijzer wil alle kinderen en gevers heel hartelijk bedanken voor hun inzet en giften. Verder bedanken we ook de grote sponsoren Plus Slingerland, Lianne de Klepper, zwembad Zuiderdiep, zwembad De Staver en zwembad De Gooye. Mede met jullie hulp werd deze actie een groot succes. Het kan zijn dat u ook nog een gift wilt geven. U kunt deze storten op NL48 RABO 0308950690 t.n.v. SBO De Wegwijzer. Alvast heel hartelijk bedankt.

'Rondje Karre' met historische tractoren

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 9 juni wordt er weer een 'rondje karre' met historische tractoren georganiseerd.

Dit jaar is de start en finish van het rondje bij Camping de Elizabeth Hoeve van fam. Kardux, aan de Noorddijk 8a te Melissant. De rondrit start om 9.45 uur en de terugkomst van de tractoren wordt om ca. 14.30 uur verwacht. Onder begeleiding van verkeersregelaars vertrekt de stoet richting Stellendam, om vervolgens het water naar Voorne-Putten over te steken. Aldaar wordt geluncht en wordt de tocht vervolgd naar Melissant. Hier aangekomen kunnen alle geïnteresseerden en overig publiek de tractoren bewonderen.
Hier wordt voor hapjes en drankjes gezorgd. Ook wordt hier vis gebakken en verkocht. De vis wordt beschikbaar gesteld door de Stellendamse kotters GO-23 en SL- 42. De opbrengsten van deze dag gaan volledig naar 'Stichting Moedige Moeders Goeree-Overflakkee.'
Deelnemers kunnen zich nog opgeven op info@janboeter.nl.

Grote jaaruitvoering Muziekgebouw G-O

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 9 juni 2018, aanvang 15.30 uur, presenteren leerlingen van het Muziekgebouw 'Goeree-Overflakkee' zich tijdens de grote jaarlijkse einduitvoering, die plaatsvindt in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 te Middelharnis.

Verdeeld over 3 zalen van het Diekhuus zijn er non-stop optredens van 30 minuten op allerlei instrumenten en zang. Bijvoorbeeld alleen al in de Rabobankzaal zijn er zes optredens; het publiek kan dus naar hartenlust shoppen bij al deze concerten. Om ongeveer 18.15 uur wordt het geheel afgesloten met een prachtig optreden van het Muziekgebouw Projectorkest!
De toegang is gratis en iedereen is meer dan welkom!

Veel ensembles

Muziekonderwijs heeft – naast het geven van goede instrumentale en vocale lessen – ook een belangrijke taak op het gebied van het samenspel. Om zoveel mogelijk leerlingen te laten spelen op deze middag, treden vooral de ensembles voor het voetlicht. We noemen o.a. blokfluitensembles o.l.v. docent Elly Bakker, dwarsfluitensembles o.l.v. Lisette van den Broek, een strijkerensemble o.l.v. docente Heleen DeWitte en het gemengd ensemble o.l.v. Wim Soeters.

Naast al dit samenspel zijn er natuurlijk ook prachtige solo-optredens op instrumenten als blokfluit, dwarsfluit, harp, viool, saxofoon, trompet, bugel, trombone en piano te beluisteren. Ook zijn er zang-optredens in de genres lichte en klassieke muziek. Een feestelijke afsluiting en hoogtepunt van het programma is het optreden van het grote projectorkest o.l.v. docent Wim Soeters. Dit orkest – waarin zo'n 50 muzikanten spelen – heeft een overweldigende 'sound' en zal u zeer verrassen.

Het Diekhuus is open vanaf 15.00 uur en u als talrijk publiek bent bijzonder welkom!

Cheque voor Kinderafdeling ziekenhuis van WKGO-quiz

De officiële overhandiging vindt plaats in de tuin van de Kinderafdeling. Eén van de patiëntjes mocht hierbij aanwezig zijn.

DIRKSLAND - In maart van dit jaar organiseerde de Lyons Club afdeling Goeree-Overflakkee de Wiekentgo-quiz. Dit evenement in De Staver werd een groot succes. Naast ontspanning was het doel om via sponsoring geld in te zamelen voor een goed doel. Deze week kon de cheque worden overhandigd aan de Kinderafdeling aan het ziekenhuis in Dirksland.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Rien-Jan Benschop en Arjo Spuij van de Lions Club kwamen vorige week naar de Kinderafdeling van het ziekenhuis om de cheque officieel te overhandigen. Ze leggen uit dat de Lionsclub regelmatig activiteiten organiseert waarbij de opbrengst naar een goed doel gaat. Bij de Wiekentgo-quiz is er voor gekozen dat de opbrengst van het evenement naar de Kinderafdeling van het Van Weel- Bethesda ziekenhuis zou gaan. De quiz werd deze keer voor het eerste gehouden in Het Prieel van De Staver en het bleek een groot succes te zijn. Volgens de vertegenwoordigers van de regionale Lions was de animo groot en de zaal meer dan gevuld. De Lions hebben bewust gekozen om een evenement te organiseren waarbij de drempel laag lag en waarbij teams van bedrijven en instellingen zich voor een relatief laag bedrag konden inschrijven. Daarnaast zorgden de Lions persoonlijk ervoor dat de deelnemers bediend werden. Dit natuurlijk in samenwerking met De Staver. Het bleek een succesvol evenement te zijn dat zeker over twee jaar herhaald zal worden.
Het geldbedrag dat aan de mensen van de Kinderafdeling kon worden overhandigd betrof € 6000,-. Een bedrag dat natuurlijk met grote dank werd ontvangen door bestuurder dr. Paul van der Velden van het ziekenhuis en het team van de Kinderafdeling. Hij vertelt dat zijn organisatie blij is met initiatieven als deze omdat dit de regionale binding met het ziekenhuis versterkt. Het bedrag zal worden gebruikt als bijdrage in de inrichting van de familiekamers van de kinderafdeling. Die gerealiseerd zullen worden na de verbouwing van het ziekenhuis die eind van dit jaar begint.
Kinderarts Marieke Bakx verzekert dat het heel belangrijk is dat bij de zorg voor kinderen de ouders nauw worden betrokken. Goed geoutilleerde familiekamers hebben hierbij een belangrijke functie.

Rotary-cheque levert Westplaat gezellig, gemeubileerd terras op

SOMMELSDIJK – Voor de woonvoorziening Westplaat van Sjaloom Zorg was het een feestelijke dat, zaterdag 2 juni. De open dag trok honderdvijftig bezoekers. En aan het eind van de middag kwam een delegatie van de Rotary Goeree-Overflakkee op bezoek om een cheque te overhandigen voor de aankleding van het balkon van de woonvoorziening.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De eilandelijke Rotary hield op 21 april de eerste Rotary GO Rally. Aan de rally deden 48 equipes mee. Onder een stralende hemel – het weer zat erg mee – reden de deelnemers een parcours over het hele eiland. Eerst naar het oosten, daarna, met een lunchstop in Het Bolbaken te Herkingen, naar het uiterste westen, waar de rally eindigde bij Strandclub Zee.

De eerste Rotary GO Rally was een groot succes. Ook voor de Westplaat. "Want als wij iets organiseren dan doen we dat altijd voor een goed doel", zei Bram Roos zaterdagmiddag voordat hij de cheque overhandigde. Op de cheque stond het mooie bedrag van 5.000 euro.

Genoeg om het balkon te voorzien van tafels en stoelen, een loungehoek, plantenbakken, een schutting (om de grote ruimte wat knusser te maken) en een kist om de kussens in op te bergen. Eerder dit jaar was er dankzij inspanningen van Stichting Vrienden van Sjaloom Zorg al een zonnescherm aangeschaft en opgehangen.

Nu het balkon dankzij de Rotary ook gemeubileerd is, is een droom van huismeester Cees Grinwis uitgekomen. Hij vertelde tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Westplaat dat het veel tijd en energie kostte om die droom – een gezellig balkon – te realiseren. Het leek er zelfs eventjes op dat de droom zou ontaarden in een nachtmerrie, maar uiteindelijk kwam dus alles goed. "We hebben het met elkaar geklaard. Dit is voor de bewoners. Geniet ervan en zorg goed voor de planten…"

Ingestuurd: Blij met Buurtzorg

Een maand of twee geleden werd ik ontslagen uit het Maasstad Ziekenhuis. Uitbehandeld en ik viel vanaf dat ogenblik in handen van de palliatieve zorg. Nog voordat ik het ziekenhuis had verlaten, kreeg ik de mededeling dat ik bij thuiskomst kon rekenen op de komst van een medewerkster van Buurtzorg Middelharnis. 't Drong amper tot me door: Buurtzorg…? Was dat een vereniging van vrijwilligers bij ons in de woonwijk die op verzoek de ramen kwam lappen, aardappels kwam schillen en meer van dat soort huishoudelijke karweitjes zou opknappen? Werkelijk; ik had geen idee.

De maandag erop, na thuiskomst uit het ziekenhuis, stond er een medewerkster van Buurtzorg voor de deur. Mijn vrouw en ik waren enigszins overrompeld. Er stond een vriendelijke, opgewekte medewerkster van Buurtzorg, die na binnenkomst keurig netjes ging uitleggen wat Hannie en ik in de komende tijd van Buurtzorg konden verwachten. Nee, geen huishoudelijke klusjes, gelukkig maar, want daar was Hannie zelf uitstekend toe in staat. Maar ik had zelf nog wat verzorging nodig nadat ik uit het Maasstad Ziekenhuis werd ontslagen. De radioloog had een interne drain in het lichaam geplaatst. De wond er omheen moet van tijd tot tijd worden schoongemaakt, evenals de drain. Buurtzorgmedewerksters zijn gediplomeerde verpleegkundigen, die niet onderdoen voor de collega's in het ziekenhuis. In een mum van tijd hadden Hannie en ik een prima band opgebouwd met Buurtzorg. In een situatie zoals de onze, kunnen emoties soms hoog oplopen. De wijze waarop de Buurtzorgverpleegkundigen, ik noem ze ook wel de 'blauwe pareltjes', met ons omgingen en geruststelden, verdient niets dan lof. Een voorbeeld is als de drain overliep, na een telefoontje naar Buurtzorg stonden ze binnen tien minuten aan mijn bed. Dat is sneller dan in het ziekenhuis.

De medewerkers van Buurtzorg staan 24 uur per dag, zeven dagen lang per week, voor mij klaar. Als er aanleiding toe is, nemen ze direct contact op met de huisarts en bij afwezigheid van de huisarts nemen ze in geval van nood direct contact op met het Maasstad Ziekenhuis. De huisarts wordt dan op een later en een daartoe geschikt moment uitvoerig ingelicht. Nogmaals, er is veel kritiek op de gezondheidszorg in Nederland, maar ik moet absoluut de loftrompet afsteken voor mijn huisarts en de mensen van Buurtzorg.

En dan te bedenken dat de gedachte ooit bij me opkwam dat de blauwe brigade er uitsluitend was om aardappels te schillen en ramen te lappen. Wat zijn Hannie en ik enorm gelukkig met een organisatie zoals Buurtzorg en niet te vergeten een bewogen huisarts, die zich samen met Buurtzorg als een team opstelt en ons in deze moeilijke fase van ons leven op een werkelijk fantastische wijze begeleidt. Een grote blauwe pluim op jullie hoed, dat is het minste wat jullie verdienen!

Arie Lagerwerf, Middelharnis

Noot van de redactie: De brief is ingekort in verband met de beschikbare ruimte.

Ingezonden:
Bomenkap

Herhaaldelijk wordt mij gevraagd: "Waarom heb je in het broedseizoen al die bomen laten kappen?" Antwoord: wij wonen nog wel aan de Groeneweg, maar het is niet meer ons eigendom. We hebben dan ook geen inspraak meer in hetgeen er is gebeurd. Zo ook niet in het kappen van bomen.
Volgens de gemeente zou er een schouw hebben plaatsgevonden, die aantoonde dat er geen nesten in de bomen aanwezig waren. Ik denk dat het diezelfde ambtenaar is die als eens eerder met een verkeerde bril op pad is geweest.
Ik betwijfel overigens of die schouw heeft plaatsgevonden en waar vandaan. Achter het bureau of op locatie? In welke periode? Januari of februari? Ik weet het niet. Ik weet wel dat er bomen zijn omgezaagd en in de bomen c.q. heggen, nesten van merels, spreeuwen, wilde- en tortelduiven, ekster en in de stam van de boom een nest van een specht. Verder kraaien en nestjes van kleine vogeltjes.
Ik heb informatie ingewonnen over het kappen van bomen in de broedtijd van vogels. De antwoorden waren unaniem: in de broedtijd geen bomen rooien! Van gevaar voor de omgeving was geen sprake. Er was dan ook niemand die begrip kon opbrengen voor wat hier is gebeurd. De faunawet voor wat vogels betreft is zowel door de opdrachtgevers als gemeente met de voeten getreden. Het kan toch niet zo zijn dat de verantwoordelijken ongestraft blijven? Hier is in ieder geval een taak weggelegd voor de verantwoordelijke wethouder.
Ik vertel u niets nieuws als ik u in herinnering breng hoe de aanleg van nieuwe wegen werd stilgelegd vanwege twee dassen (dieren). Poelen werden niet uitgediept vanwege twee brulkikkers en de sloop van een fabriekshal werd stilgelegd omdat er krekels en vleermuizen waren ontdekt. Hoe wrang is het dan dat er weer loofbomen met nesten zijn omgezaagd.
Ik hoop met deze ingezonden brief duidelijkheid te hebben verschaft.

Jan Nijsse
Nieuwe-Tonge

De Fietsenschuur sponsort familie Maliepaard

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Fietsenschuur sponsort de uitzending van Stefan en Gerriët Maliepaard. Zij bereiden zich voor op uitzending door MAF. Gedurende heel 2018 draagt u bij aan hun uitzending als u een fiets koopt bij de Fietsenschuur.

De Fietsenschuur wordt sinds 1997 gerund door Dinant Knulst. Wat als een hobby begon, is uitgegroeid tot een kleinschalig bedrijf. Knulst verkoopt nieuwe en gebruikte fietsen vanuit zijn Fietsenschuur aan de Van Gorcumstraat 13 in Sommelsdijk. Ook voor onderhoud en reparaties aan alle typen fietsen, behalve e-bikes, staat hij graag klaar. Goede service en een interessante prijs zijn de sterke punten van de Fietsenschuur.

Stefan en Gerriët Maliepaard bereiden zich met hun kinderen Aron (4) en Matthias (1) voor op uitzending door MAF. MAF staat voor Mission Aviation Fellowship. Deze hulporganisatie vervoert wereldwijd hulpverleners, hulpgoederen en zendelingen met zo'n 130 vliegtuigen. Stefan is inmiddels vergevorderd met zijn opleiding tot vliegtuigtechnicus. Hij hoopt in 2019 in Oeganda te gaan werken op Kajjansi Airfield. Daar zorgt hij dan voor reparatie en onderhoud van de vliegtuigen van MAF.

De werkzaamheden van MAF worden betaald uit giften en sponsoring. Om de uitzending van de familie Maliepaard mogelijk te maken, is dan ook ieder jaar opnieuw geld nodig. Knulst vindt het heel mooi dat Stefan en Gerriët zich willen inzetten voor hulp aan de medemensen en de verbreiding van het Evangelie. Daarom draagt hij graag bij aan hun uitzending. Voor elke fiets die hij in 2018 verkoopt, betaalt hij een bedrag dat ten goede komt aan hun steunfonds.

Hebt u belangstelling voor een fiets van de Fietsenschuur? De Fietsenschuur werkt op afspraak. Neem contact op via 06 44 26 60 70 (maandag-zaterdag van 9.00-21.00 uur). Of kijk op www.fietsenschuur.net.
Wilt u de familie Maliepaard steunen? Of wilt u hen met uw bedrijf ook sponsoren? Kijk dan op www.maf.nl/maliepaard of mail met de thuisfrontcommissie: tfcmaliepaard@gmail.com om de mogelijkheden te bespreken.

Basisschool op bezoek in laboratorium

OOLTGENSPLAAT - De kinderen van groep 5 en 6 van basisschool De Regenboog uit Ooltgensplaat zijn op excursie geweest naar het laboratorium van TU Delft.

Op 29 mei werd groep 5 en 6 van basisschool De Regenboog ontvangen op de TU (Technische Universiteit) op de groep 'Opto-elektronische materialen' van Delft. Na een introductie, waarbij uitleg gegeven werd over moleculen en elektronen, mochten de kinderen een kijkje nemen in verschillende labs, waaronder een laserlaboratorium en de kinderen konden een bijzonder grote microscoop bewonderen.
Daarna mochten ze zelf aan de slag. Als ware onderzoekers, gekleed in labjassen, met bril en handschoenen, werden mini zonnepaneeltjes gemaakt met behulp van kleurstofrijke producten (bramen, rode kool, thee, enz.), die de kinderen meegenomen hadden. Een bijzonder precies klusje, maar het resultaat was dan ook verbazingwekkend. De mini paneeltjes waren gemiddeld goed voor een half volt aan energie.
Na de lunch mochten de kinderen deze technische dag afsluiten met een bezoek aan het Science museum van Delft. Hier konden ze de techniek naar hartenlust bekijken, uitproberen en beleven. Eén van de leerlingen vroeg of hij mocht blijven wonen in het museum. Al met al een leuke, maar zeker ook leerzame dag voor de leerlingen van basisschool De Regenboog.

Collecteren om insecten te redden

REGIO - Van maandag 11 juni tot en met zaterdag 16 juni gaan duizenden vrijwilligers van Natuurmonumenten collecteren. De collecte staat dit jaar in het teken van insecten. Het aantal insecten neemt dramatisch af. En dat is erg, want insecten zijn cruciaal in haast ieder ecosysteem. Natuurmonumenten roept heel Nederland op om de strijd aan te gaan voor de insecten. Ook Natuurmonumenten neemt extra maatregelen om de leefwereld van insecten verbeteren. Denk aan een grotere bloemenrijkdom in natuurgebieden, meer afwisseling in het landschap en insectvriendelijk maaibeheer. Wil jij helpen Nederland insectvriendelijker te maken, dan is het nu het moment om te geven.

'We hadden het niet zo in de gaten, misschien omdat we ze niet misten. Maar het gaat slecht met de bijen, de vlinders en bijna alle andere insecten. Hun aantal neemt in een moordend tempo af. We kunnen deze kleinste beestjes niet missen. Ze zijn cruciaal in haast ieder ecosysteem. Als bestuiver, voor een gezonde bodem, als opruimers en als voedsel voor onder andere vogels', licht Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten, toe. 'Er is dringend actie nodig om de leefwereld van insecten te herstellen. Met 1 euro helpt u al 1m2 natuur insectvriendelijker te maken. Alle kleine beetjes helpen de kleinste beestjes vooruit.'

10.000 insectenredders

In ruim 300 gemeenten gaan ongeveer 10.000 vrijwilligers van deur tot deur met een collectebus. Houd jij ook van de natuur in Nederland? Geef dan tijdens de collecteweek van Natuurmonumenten.

Over Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is een vereniging met ruim 700.000 leden en donateurs en 200.000 kinderen die lid zijn van OERRR. Zij hebben een gezamenlijk doel: opkomen voor natuur in Nederland. Daarom verwerft en beheert Natuurmonumenten natuurgebieden. De natuurgebieden zijn bijna allemaal toegankelijk voor publiek.

Zorg zonder dwang centraal in werkbezoek van CDA-Kamerlid

CDA-Kamerlid Lenny Geluk in gesprek met Kees Vlietland in een woongroep in De Vliedberg.

OUDDORP - "Goed te horen en te zien hoe op deze locatie de ouderenzorg is opgepakt en fijn om resultaten te vernemen die zijn bereikt in het nu 2 jaar lopende project Zorg zonder dwang in het kader van waardigheid en trots. Zoals dat ouderen weer een stem hebben gekregen. Dat er naar hen wordt geluisterd. Dat zij duidelijk keuzevrijheid hebben en dat zorgverleners en bewoners samen problemen oplossen en ombuigen in mogelijkheden. De nu al bereikte resultaten tonen aan dat men zich hier echt thuis voelt". Een samengevatte reactie van CDA-Tweede Kamerlid Lenny Geluk, die vrijdagmorgen een werkbezoek bracht aan het CuraMare-woonzorgcomplex De Vliedberg in Ouddorp.

Door Jaap Ruizeveld

Dit op uitnodiging van het CDA Goeree-Overflakkee. Tea Both, CDA-fractieleider in de gemeenteraad en manager CuraMare-woonzorglocatie Geldershof in Dirksland, had met instemming van manager Piet Metske de Ouddorpse Vliedberg uitgekozen voor deze presentatie. Zij was blij met het bezoek van het Kamerlid. Raadslid Lobke van Oorschot en penningmeester CDA-bestuur Piet Wolfert versterkten de CDA-inbreng. In het kort schetste Tea Both de omvattende activiteiten van CuraMare (Zorg met hart en ziel) op het eiland. Niet alleen in en met vier woonzorglocaties (Ebbe en Vloed in Oude-Tonge, De Vliedberg in Ouddorp, Geldershof in Dirksland en Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk). In de ketenzorg nemen ook het ziekenhuis Van Weel-Bethesda en de Thuiszorg prominente plaatsen in.

Programma

Voor het werkbezoek van het Kamerlid was door een klein team een uitgebalanceerd programma voorbereid en opgesteld. Ellen Hoogervorst, lid raad van bestuur CuraMare, was één van de deelnemers aan dit werkbezoek van Lenny Geluk. Met een korte beeldpresentatie (een inkijk) in het project Zorg zonder dwang, een vraag en antwoord uitwisselingsronde met praktijkinformatie door directe zorg-/hulpverleners, gevolgd door een rondleiding, verzorgd door verplegende Ineke Hoek en met bezoek aan één van de woongroepen. Belangrijk punt na een korte pauze was een uitleg bij de resultaten Village Deal rond ketenzorg dementie in het kader van de dementievriendelijke gemeente.

Thuisgevoel scheppen

Kamerlid Lenny Geluk heeft voor het CDA de portefeuille met beleidsvelden WMO, emancipatie en onder andere cultuur. Uit ervaring als mantelzorger kent zij de problemen die er zijn in de ouderenzorg en daarom kon zij in dit werkbezoek ook snel inspelen op de aangedragen items. Om zich kennis te vergaren, brengt zij bezoeken aan verzorgingshuizen om zelf te zien of hetgeen er verteld wordt op de werkvloer ook klopt. Zorgvuldig werden in het werkbezoek aan De Vliedberg accenten gelegd en toegelicht. Zoals over de identiteit van de CuraMare-vestigingen op het eiland en over de geestelijke verzorging. Het Kamerlid luistert en noteert gegevens. Stelt vragen.

Opbouw contacten

Zorg zonder dwang betekent het opbouwen van contacten met de bewoners. Een sfeer scheppen die doet voelen en denken aan het vroegere eigen huis van de bewoners. Het is nu hun thuis. Wij komen er op bezoek. Openstaan voor gevoelens, een luisterend oor bieden en zelfstandigheid zoveel als mogelijk is stimuleren. Tussendeuren laten verdwijnen. Openheid en vrijheid afstemmen op de mogelijkheden die de bewoner aan kan. Ruimte voor eigen keuzes. Gebleken is dat het onrustgevoel bij de bewoners door deze aanpak sterk is gedaald.

Robotpoes

Natuurlijk werd ook de grote werkdruk, de administratieve rompslomp, de tijdrovende registraties besproken. Ja, een knelpunt dat moet worden aangepakt. "Ik zie bakken met klachten", zegt het Kamerlid. Tijdens de rondleiding is er een bezoek aan één van de woongroepen waar de Zorg zonder dwang-aanpak functioneert. Daar toont Lenny Geluk haar directe betrokkenheid, zoals in een contact met bewoner Kees Vlietland. Samen delen zij een moment de aandacht voor een interactieve robotpoes. Dit terwijl een echte poes het tafereeltje van nabij bekijkt. Natuurlijk moet ook de eigen kamer bekeken worden. "Ik heb het prima naar mijn zin hier. Het is anders dan het vroegere eigen huis, maar het is goed zo," zegt Kees, die best met het Kamerlid op de foto wil. Lenny maakt weer aantekeningen. Het is leerzaam, werkbezoek. Ze toont zich blij met de gedreven liefdevolle inzet die er in dit woon-zorgcomplex wordt geboden.

Kringloopwinkel Woord en Daad in feeststemming

MIDDELHARNIS - Vrijdagavond 1 juni was er een gezellige avond met barbecue georganiseerd voor de vrijwilligers van de Kringloopwinkel van Woord en Daad.

Er hing aan deze avond een feestelijk tintje, want er werd bekend gemaakt dat sinds de opening vanaf 13 oktober 2017 tot 31 mei 2018 de grens van € 50.000,00 netto was overschreden, waar men natuurlijk heel trots op was. De bruto omzet was € 78.000,00.
Bij de start waren er wel verwachtingen, maar dat de winkel zich zo zou profileren, heeft niemand kunnen vermoeden. Dankzij de inzet van bijna 70 vrijwilligers die de vele goederen in goede stromen moeten leiden is men tot dit resultaat gekomen. Ook de inwoners van Goeree-Overflakkee die de winkel weten te vinden met hun overtollige spullen werken mee aan dit resultaat, want zonder spullen is er geen 'kringloop'. Gemiddeld heeft de winkel zo'n 300 bezoekers per week.
Door de forse doorstroming kunnen er tijdens de openingsuren nog steeds spullen worden gebracht bij de winkel, er is vooraal behoefte aan kleine meubelen, zoals tafels, kastjes e.d.

De opbrengst is bestemd voor de aanleg van macadamiaplantages in Mozambique. Een macadamiaplantage is iets waar de hele gemeenschap vruchten van plukt. Als het aan Woord en Daad ligt, is dat realiteit in Mozambique. Naast een baan (en dus inkomen!) levert de plantage gezondheidszorg én, op termijn, onderwijs aan de gemeenschap. In Gurué, in het midden van Mozambique, ligt de Gurué Macadamia Farm (GMF). Op deze 1000 hectare tellende plantage werken op dit moment 135 lokale arbeiders. Maar de plantage wordt op de schop genomen en het aantal werknemers groeit de komende jaren naar 220. Met een stabiel inkomen zijn deze arbeiders in staat voor hun gezin te zorgen. En zo profiteren zeker 1.000 mensen (ruim 200 gezinnen) van dit project. Een stabiel gezinsinkomen betekent in Mozambique letterlijk het verschil tussen leven of dood. Meer dan de helft van de bevolking leeft in armoede, waardoor het land een van de armste en onderontwikkeldste landen ter wereld is. De gemiddelde levensverwachting is slechts 53 jaar.

In Gurué is grote behoefte aan goede gezondheidszorg, kwalitatief onderwijs én agrarisch vakonderwijs. In het gebied zijn al kleine initiatieven. Woord en Daad onderzoekt op dit moment de mogelijkheden om dit uit te breiden.

Gezondheidszorg

Momenteel wordt basale gezondheidszorg aangeboden in een aantal gezondheidsposten in de omgeving. GMF wil ook gezondheidszorg beschikbaar stellen voor werknemers en omwonenden. Hiervoor wordt samengewerkt met een team van Nederlandse artsen en de MAF.

Onderwijs

Kwalitatief onderwijs is van onschatbare waarde voor de toekomst van Gurué en omgeving. Samen met GMF onderzoekt Woord en Daad momenteel de mogelijkheden voor kwalitatief basis- én beroepsonderwijs voor kinderen en jongeren. Met een stabiel gezinsinkomen zijn gezinnen in staat om het schoolgeld te betalen. En goed geschoold personeel draagt weer bij aan de effectiviteit van bedrijven als GMF.

Zo maken macadamia's het verschil in Mozambique: er komt werkgelegenheid, onderwijs én gezondheidszorg voor een hele dorpsgemeenschap!

Jaap Lodder hangt volleybal aan de wilgen

Jaap Lodder ( in het blauwe shirt) temidden van zijn teamgenoten tijdens zijn afscheidsavond.

SOMMELSDIJK – Vorige maand nam Jaap Lodder afscheid van volleybalvereniging Intermezzo. Maar liefst 46 jaar was 'Mister Recrea', zoals hij door zijn clubgenoten wordt genoemd, lid van de vereniging. Jaap was niet alleen speler, maar ook trainer en bovendien de initiatiefnemer van het recreantenteam. Zijn inzet werd gewaardeerd met de benoeming tot erelid. Helaas laat de gezondheid van de 77-jarige Jaap het niet meer toe om actief te blijven binnen de sport, maar hij blijft zeker een trouw supporter van Intermezzo.

Door Mirjam Terhoeve

Jaap werd besmet met het volleybalvirus door zijn echtgenote Lenie, die volleybal speelde bij Intermezzo. Na jaren actief te zijn geweest op de voetbalvelden, onder meer in de hoogste amateurklasse voor de voetbalclub uit Spijkenisse, wilde hij het ook weleens proberen. "Ik had werkelijk waar, nog nooit in mijn toen 32-jarige leven, aan volleybal gedaan", vertelt Jaap, "maar ik vond het meteen heel erg leuk. De club speelde toen nog in de Olympiahal in Middelharnis. Een bloeiende vereniging, met veel leden en hoge klasseringen. In de beginjaren speelde ik competitiewedstrijden in een van de herenteams. Later ben ik ook de trainingslicenties gaan halen en werd ik trainer van de lagere damesteams en van het meisjes B-team. Met hen hebben we zelfs nog in de topklasse gespeeld".

Oprichting recreantenteam

"Eind 1982 ben ik gestart met een recreantenteam in de Molenwiek", gaat Jaap verder. "Dat werd door het toenmalige bestuur niet heel erg gewaardeerd. Men was bang, dat dit ten koste zou gaan van de reguliere teams. Er was echter een aantal leden, dat niet meer verplicht iedere zaterdag competitie wilde spelen, maar wel graag bleef volleyballen. Met als gevolg, dat deze mensen overstapten naar Sparta, die wel een recreantenteam had. Dat wilde ik voorkomen, vandaar mijn initiatief. Uiteindelijk zag het bestuur dit ook in en gaf het jaar daarop toch groen licht voor de recreantenafdeling. Inmiddels is dit niet meer weg te denken uit de vereniging. Het team telt zo'n 50 leden, die iedere dinsdagavond gezellig en ongedwongen een paar partijtjes spelen. Spelers van alle leeftijden, zowel mannen als vrouwen doen mee. Sommigen komen om het spelletje onder de knie te krijgen en zodoende door te stromen naar de competitie, anderen komen juist vanuit de competitie, omdat ze het wat rustiger aan willen doen. Het maakt niet uit of je goed of minder goed bent. Het recreantenteam is er puur voor de gezelligheid".

Gezondheid

Inmiddels is Intermezzo al lang niet meer actief in de Olympiahal, maar in de Staver. Nog steeds is het een bloeiende vereniging met ruim 200 leden. Naast negen jeugdteams, zijn er twee heren en twee damesteams. "En dan natuurlijk de recreanten", voegt Jaap er aan toe. "En daar kunnen altijd nog mensen bij. Dus ik roep iedereen op, die van een partijtje volleybal houdt, om eens vrijblijvend te komen kijken of mee te doen op dinsdagavond van half acht tot negen uur. Je wordt met open armen ontvangen. Voor Jaap zelf houdt het op. Al is het natuurlijk bewonderenswaardig, dat hij tot op hoge leeftijd nog voor het net stond. "Helaas, het ging niet meer", legt hij uit. "Ik kreeg last van hartritmestoornissen en merkte dat ik steeds sneller vermoeid raakte. Ik ben me daarom gaan focussen op andere takken van sport. Ik ga regelmatig naar de sportschool en ik ga er, samen met mijn vrouw, graag met de fiets op uit".

Afscheid

Op 18 april nam Jaap afscheid van het team. "Tot mijn grote verrassing wilden ze me niet met lege handen laten gaan en boden me een hotelbon, een plant en een enveloppe aan", zegt hij tot slot. "Dat was ontzettend leuk en ik ga er samen met Lenie zeer zeker van genieten. Ik kijk met heel veel plezier terug op al die jaren. Nicky Tuinenburg neemt het stokje van me over en ik heb er zeer veel vertrouwen in, dat hij dat prima zal doen. Uiteraard blijf ik nog steeds (ere)lid en ik zal nog regelmatig een kijkje gaan nemen bij de teams en aanwezig zijn bij de jaarvergaderingen. Ze zijn nog niet helemaal van me af".

Jeugdtriathlon Voor Kika

STELLENDAM - Op zaterdag 23 juni as. organiseert Sportteam GO in samenwerking met Zwemcomplex 't Zuiderdiep en Buitenplaats Onder de Molen een jeugdtriathlon voor basisschoolleerlingen van de groepen 3 t/m 8.

Het eerste onderdeel van de triathlon is een aantal baantjes zwemmen in 't Zuiderdiep, daarna wordt enkele rondjes gefietst over het park van Onder de Molen en als laatste lopen de meisjes en jongens nog een rondje om het parkeerterrein van het zwembad. De deelnemers worden ingedeeld in 3 categorieën; leerlingen van groep 3 en 4, groep 5 en 6 en als laatste groep 7 en 8. De snelste 3 deelnemers per categorie winnen een mooie prijs. Meer informatie en inschrijven kan via email: e.vaneekelen@goeree-overflakkee.nl met daarin je voornaam, achternaam, leeftijd, de naam van je school en je emailadres.
Iedereen die in het bezit is van een zwemdiploma mag meedoen, deelname is gratis. De inschrijving sluit op 9 juni as.
Aan de jeugdtriathlon is tevens een sponsoractie verbonden. De deelnemers aan de triathlon kunnen zich laten sponsoren voor GO 4 KIKA, voor elke leeftijdscategorie is een beker en een KIKA beer te winnen door het meisje of de jongen die het meeste sponsorgeld inzamelt. De sponsorformulieren zijn verkrijgbaar via het bovenstaande emailadres.

Cliënten Zuidwester spelen tegen DBGC

OUDE-TONGE - Afgelopen zaterdag was de elfde editie van het DBGC Zuidwestertoernooi. Tijdens het voetbaltoernooi nemen de cliënten van Zuidwester en andere mensen met een beperking het op tegen leden van de Oude-Tongse voetbalvereniging. Ondanks het wat sombere weer, genoten de deelnemers van het jaarlijkse sportieve evenement.

Column

De mondige patiënt

U wordt steeds mondiger als het gaat om uw gezondheid. Veel mensen denken dat wij dokters daar last van hebben. Dat we als een stelletje betweters proberen om u voortdurend tegen te spreken en onze kennis voor onomstotelijk en onveranderbaar beschouwen. Patiënten zouden lastige typetjes zijn die wij als ouders in het gareel moeten houden. Maar niets is minder waar. Eigenwijze patiënten zijn de beste patiënten die je kunt hebben. Ze nemen verantwoordelijkheid voor hun eigen gezondheid. Ik kan me als dokter juist heel goed vinden in mensen die hun gezondheid interessant en complex vinden en graag nadenken over strategieën en mogelijkheden. Dat zou ik ook doen. Aan het einde van het spreekuur bent u degene die met uw gezondheidsprobleem moet leven, dus wie ben ik om te zeggen dat u dat op mijn manier moet doen. Ik ga weer lekker naar huis met mijn niet-piepende longen en mijn gezonde lurven. Ik ben de advocaat van uw lichaam, maar u bent de gedaagde, de aanklager en de rechter bij elkaar.

Anderzijds heb ik er wel voor geleerd en u meestal niet, dus ik ben wat lastig te overtuigen van een andere mening dan de mijne. Bovendien ben ik verantwoordelijk voor mijn handelen. Dus als u vindt dat u morfine nodig heeft tegen de verkoudheid en ik schrijf het voor, dan gaat er iets mis. Over wat ik denk kunnen we echt met open vizier praten, maar over wat ik doe iets minder. Ik moet daar namelijk zelf achter kunnen staan. Anders ben ik een zachte heelmeester die zijn verantwoordelijkheden ontloopt en niets bijdraagt.

Uiteindelijk is het een kwestie van vertrouwen. Als u erop vertrouwt dat wij dokters geen ivoren-torenbewoners zijn en wij erop vertrouwen dat u mee wil denken bij het oplossen van uw klachten, komen we er wel. Zoals ik mezelf vaak tegen lekker eigenwijze patiënten hoor zeggen: goed zo, het gaat om úw lichaam, ik heb makkelijk praten. Ik doe mijn best om oplossingen te bedenken voor problemen; zorgt u ervoor dat u met me meedenkt. U hoeft niet voetstoots alles wat ik bedenk voor zoete koek te slikken en uw mening is meer dan welkom. En ik ben daarin zeker geen uitzondering. Maar ik kan, wil en mag geen dingen doen waarvan ik denk dat ze onverstandig zijn. Dus wees gerust eigenwijs en mondig, maar word niet boos als de dokter dat ook een klein beetje is.

Vrijdag in de krant

Plannen voor eerste drijvende zonnepark op Goeree-Overflakkee

Janneke Koningswoud neemt afscheid van Calando

Ingestuurd

Nieuw leven

Klaasje van den Nieuwendijk maakte deze foto van een kalfje in het land. De boterbloemen maken het plaatje compleet. Een vrolijke voorjaarsfoto.