info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

26 juli 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 26 juli 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

'Brandweer wordt teveel gezien als mannenwereld'

GOEREE-OVERFLAKKEE – De brandweerkorpsen op het eiland hebben moeite om aan nieuwe vrijwilligers te komen. Een oplossing zou kunnen zijn dat er meer dames brandweer worden. In Oude-Tonge is Kim van Kouteren al een paar jaar actief als brandweervrouw. In een interview vertelt ze over haar passie: "Wat voor anderen een sportvereniging is, is voor mij de brandweer." Recent waren er berichten in de media dat de test te zwaar zou zijn voor vrouwen. Daar is Kim het niet mee eens. "Het is pittig, maar beslist goed te doen."

Lees het verhaal op pagina 9.

Serie 'Zorg met hart en ziel'

Deze zomer draait verslaggever Jaap Ruizeveld een dagdeel mee in de vier zorginstellingen van CuraMare. Hij ontmoet er professionals en vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor hun cliënten. Vandaag in de eerste aflevering een verhaal over woongroep 44 in Ebbe en Vloed in Oude-Tonge. In de volgende afleveringen komen De Vliedberg, Geldershof en Nieuw Rijsenburgh aan bod. De serie is tot stand gekomen met instemming van het management van CuraMare. De zorginstelling die thuiszorg, ouderenzorg, ziekenhuiszorg en behandeldiensten biedt op Goeree-Overflakkee en Voorne Putten. In de vier zorgcentra, welzijn en dagbesteding, behandeldienst en thuiszorg werken 1481 personen, in totaal ruim 585 fte. CuraMare is één van de grootste werkgevers op Goeree-Overflakkee. Er zijn daarnaast maar liefst 680 vrijwilligers actief.

Opening Buutenplaets op 1 augustus

SLUISHAVEN - Dinsdag 1 augustus is de opening van Natuurspeeltuin Buutenplaets, een spiksplinternieuwe speelplaats bij de Galathese Haven. Alle belangstellenden zijn welkom om de opening mee te maken, het programma start om 9.30 uur. Na de opening even na 10.00 uur door de wethouder, mogen kinderen voor het eerst spelen in Buutenplaets. De natuurspeeltuin is iedere dag gratis toegankelijk, op woensdag, zaterdag en zondag is er toezicht aanwezig. Dinsdag wordt ook de nieuwe trailerhelling officieel geopend en er zijn verschillende sport- en spelactiviteiten waaraan bezoekers kunnen deelnemen. Buutenplaets is vrijwel geheel gerealiseerd door de inzet van vrijwilligers en sponsoring van bedrijven.

Negatief zwemadvies voor strandje

OOLTGENSPLAAT - Voor het strandje bij Ooltgensplaat geldt vanaf afgelopen maandag een negatief zwemadvies, omdat er blauwalg is waargenomen. De gemeente raadt zwemmers af het water in te gaan. Vermijd contact met het water en laat uw hond er niet in zwemmen. Er worden ter plekke waarschuwingsborden geplaatst. Blauwalg kan bij zwemmers huidirritatie of maag- en darmklachten veroorzaken.

Evenementenagenda

Donderdag 27 juli

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 11.00-16.30 uur.
GOEDEREEDE – Beiaard(stads)wandeling, start bij Hotel Gouden Leeuw. Reserveren tot de dag ervoor via VVV Goeree-Overflakkee of via de gids vanaf 9.50 uur. Aanvang 10.00 uur.
OUDDORP – 'Vierhandig' Concert met Abram Bezuijen en Jee Yong Park in de Hervormde Kerk, Weststraat 2. Aanvang 20.00 uur, entree € 8,- per persoon, gratis toegang voor kinderen (t/m 15 jaar).

Vrijdag 28 juli

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
GOEDEREEDE – Zomerconcert Carillon Goereese toren van 15.00 tot 16.00 uur door Martien van der Knijff.
OUDDORP – Zomeravondconcert in kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente aan de Dorpstienden. Medewerkenden: Jan Teeuw orgel, Hugo v.d. Meij vleugel en Jolanda v.d. Wege panfluit. Aanvang 20.00 uur.
OUDDORP – Beach Food Festival bij Strandpaviljoen Natural High aan de Brouwersdam 22. Met streetfood en live muziek.
SOMMELSDIJK – Bachconcert in Rehôbothkerk. Organist Paul Kieviet zal op de sterfdag van Bach verschillende liederen van hem laten horen. Toegang is € 5.-

Zaterdag 29 juli

ACHTHUIZEN – Tentoonstelling over huisvlijt in de Ouwe Stee, Schaapsweg 25 te Achthuizen. Van 10.30 tot 16.00 uur, entree € 2,50.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
MIDDELHARNIS – Van 9.00 tot 15.00 uur kledingschuur bij de Oostelijke Achterweg. Opbrengt is bestemd voor de Exodusgemeente.
OUDDORP - Inloopconcert in de Hervormde Kerk, Weststraat 2. Vanaf 11.00 uur bespeelt de heer De Bie uit Huizen het orgel.
STELLENDAM – Tuinverkoopactie aan Nieuweweg 2. De verkoop is van 9.00 tot 14.00 uur, t.b.v. het Roemeniëwerk van de Hersteld Hervormde Kerk te Stellendam.

Maandag 31 juli

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
OUDDORP – Fietspuzzeltocht. Start is om 18.30-19.00 uur bij de Gereformeerde Gemeente, de opbrengst is voor de zending.

Dinsdag 1 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
OUDDORP – Bingomarathon op Recreatiepark Toppershoedje, aan de Strandweg 2. Van 10.00 tot 22.00 uur. Deelname kost € 50,-, dat is voor 40 rondes en lunch en diner. Meer informatie bij C. Mazer, 06-136 56 271 of cmazer@casema.nl.

Woensdag 2 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.

Donderdag 3 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 11.00-16.30 uur.
GOEDEREEDE – Beiaard(stads)wandeling, start bij Hotel Gouden Leeuw. Reserveren tot de dag ervoor via VVV Goeree-Overflakkee of via de gids vanaf 9.50 uur. Aanvang 10.00 uur.

Vrijdag 4 augustus

MIDDELHARNIS – Autisoos. 19.00 tot 21.00 uur in de kantine van 'Goed voor Goed' (Kringloopcentrum). Adres: Simon Stevinweg 49.
GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.

Zaterdag 5 augustus

GOEDEREEDE – Oude Hervormde Kerk open van 14.00-16.30 uur.
GOEDEREEDE – Zomerconcert Carillon Goereese toren van 15.00 tot 16.00 uur door Jan Bezuijen.
OUDDORP - Inloopconcert in de Hervormde Kerk, Weststraat 2. Vanaf 11.00 uur bespeelt dominee Droger uit Vlaardingen het orgel.
STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.

Verplichte opname in kliniek voor 'molenvandalist'

GOEREE-OVERFLAKKEE - De man die vier windmolens bij Nieuwe-Tonge in maart zwaar beschadigde, wordt verplicht opgenomen in een kliniek. Het opleggen van een celstraf had volgens de rechtbank geen zin. Ook is beslist dat de 26-jarige man ruim 43.000 euro schadevergoeding moet betalen aan Delta Windpark. Directeur Monique Sweep van de coöperatie, die bij de zitting was, kreeg echter te horen dat het onwaarschijnlijk is dat de man dat bedrag kan opbrengen.

Door Persbureau Cerberus

In maart reed de verdachte vanuit zijn caravan in Bruinisse naar zijn geboortestreek, midden in de nacht en gewapend met een enorme mokerhamer. Met een kabel aan zijn auto trok hij de deuren van de windmolens los, waarna hij binnen de boel kort en klein sloeg. De windmolens konden enkele dagen niet draaien. Het verlies dat daardoor ontstond, is onderdeel van de schadeclaim. De rechtbank probeerde gisteren achter de motieven van de man te komen. In zijn gemompelde antwoorden ging het over zijn gestolen crossmotor en over een eerdere koperdiefstal uit de molens, waarna er beslag werd gelegd op spullen van de man. Zijn advocaat voegde toe: "Mijn cliënt is gefascineerd door windmolens. Hij bouwt modellen en hij was boos dat kleine windmolens op het eiland werden vervangen door veel grotere."

Ruit aan diggelen

De rechter zei dat iemand die zijn boosheid op deze manier uit, misschien opgenomen moet worden in een kliniek om aan zijn psyche te werken. "Dan zou iedereen opgenomen moeten worden, want iedereen wordt wel eens boos." Toen de rechter hem nogmaals wees op zijn extreme gedrag, zei hij: "Ja, ik had het misschien bij tien keer slaan met die hamer moeten laten." In hetzelfde etmaal sloeg de verdachte ook de ruiten aan diggelen bij Flakkeese Beveiligingsdienst in Sommelsdijk en bij een voormalige huisbaas van hem in Goedereede. Een maand later sloeg hij in Oude-Tonge in op een picknicktafel en een bank en vorige maand mishandelde hij zijn zus.

Psychiatrische hulp

Over de schade aan de windmolens zei de man schouderophalend: "Dat is toch hun probleem?" De rechter vroeg hij de man zou reageren als iemand bij hem thuis de boel kort en klein zou slaan. Zijn antwoord: "Waarom zou iemand dat doen?" In 2015 raakte de man al eens in een psychose, mede door alcohol- en drugsgebruik. Nu ging hij met tegenzin akkoord met psychiatrische hulp. "Laat mij maar zitten. Die psychiaters willen praten over dingen van dertig jaar terug en het heeft me niets geholpen." Uiteindelijk ging de man weinig overtuigend akkoord met verplichte opname in een kliniek. Formeel legde de rechtbank ook nog drie maanden celstraf op, maar die heeft de man al uitgezeten in voorlopige hechtenis. Gedurende die periode kwam er geen familie van hem op bezoek.

Onrust

Monique Sweep van Deltawind zei na de zitting dat ze eindelijk iets meer wist van de motieven van de man en dat het om een eenmansactie ging. "We weten natuurlijk dat er weerstand is tegen windmolens. Maar onze coöperatie telt ook 2200 particuliere beleggers en onder hen was veel onrust ontstaan door deze actie."

Vermiste poes na ruim een jaar weer terug

Irene Lommers, verrast en heel blij dat haar poes na ruim een jaar weer terecht is. Foto: Hans Villerius

GOEDEREEDE – Nee, als je al meer dan een jaar je poes kwijt bent, hoef je er niet meer op te rekenen dat die ooit weer een keer bij je over de vloer zal lopen. Maar tot grote verrassing en vreugde van Irene Lommers te Goedereede werd waar wat voor onmogelijk werd gehouden: na 1 jaar en vier maanden vermist te zijn geweest is poes Lady weer terug!

Door Hans Villerius

Ze kreeg Lady als kitten, in november 2014. "Een klein soort Perzisch dametje, met neusje, ontzettend speels en zachtaardig van karakter, een aanwinst in ons gezin", zegt Irene. "Maar half maart vorig jaar was ze van de ene op de andere dag verdwenen. Waarschijnlijk meegenomen. We misten haar enorm en deden er alles aan om haar weer te vinden. We hebben geflyerd, posters ophangen en Lady aangemeld bij Amivedi en bij andere dierenopvangcentra in de buurt van Goeree-Overflakkee. Maar alles vergeefs. Lady was weg en bleef weg. Langzaamaan legden we ons erbij neer dat ze nooit meer gevonden zou worden. Knagend was de onzekerheid over wat er nu precies met haar gebeurd was. Telkens schrokken we wanneer iemand vertelde dat er een dode kat was gevonden: zou het Lady zijn…? Maar onvoorstelbaar, nadat we ze een jaar en vier maanden kwijt waren, kregen we een telefoontje van Vitadier te Ouddorp. Daar halen we altijd ons kattenvoer en eigenares Diyenne Snijders had op de Facebookpagina van stichting Zwerfkattenopvang Rijnmond een berichtje gelezen over een gevonden katje. Het leek sprekend op Lady, had Diyenne gezien… En inderdaad, ik herkende haar meteen. Wat er toen door me heen ging is onbeschrijfelijk. Blijdschap, verdriet, boosheid, van alles door elkaar. Want wie heeft Lady meegenomen, zo behandeld en waarom? Zwaar ondervoed was ze. Gelukkig hebben mensen uit de straat waar ze aangetroffen werd, in Spijkenisse, zich over haar ontfermd, haar eten gegeven en de dierenopvang gebeld. Anders had ze het vast en zeker niet overleefd." Inmiddels is Lady al weer twee weken veilig thuis. "Haar herstel zal nog wel wat tijd kosten", geeft Irene aan, "ze loopt alsof ze een zware heupoperatie heeft ondergaan en ze is enorm schuw geworden. We hopen dat ze er weer helemaal bovenop gaat komen en we willen iedereen bedanken die zich over haar ontfermd heeft!"

Bloemfontein Strandloop op 4 augustus

OUDDORP - AV Flakkee organiseert op vrijdag 4 augustus voor de 33ste keer de Bloemfontein Strandloop, een aanrader voor iedereen die van sport en natuur houdt. Dit unieke evenement staat bekend om de schitterende natuur op de Kop van Goeree, de mooie paden door natuurgebied de Kwade Hoek en uiteraard de stukken over het strand. De start en finish zijn bij Strandpaviljoen De Zeester, ter hoogte van Strand Noord (Oosterweg). Het programma begint om 18.30 uur met de jeugdloop over 500 m. voor kinderen t/m 9 jaar. Om 18.40 uur is het de beurt aan de jeugd van 10 t/m 15 jaar, zij lopen 1 km. Het inschrijfgeld voor beide jeugdlopen bedraagt € 2,50.

Om 19.30 uur klinkt het startschot voor de wedstrijd over 10 km. en de prestatieloop van 4,5 km. De Flakkeese lopers zullen zich weer mengen in de strijd. De laatste jaren wisten zij zich goed in de prijzen te lopen. David Bouman won de editie van 2015 en Laurey van den Berge won vorig jaar de dameswedstrijd. Voor alle deelnemers is een attentie. De prijsuitreiking is direct na afloop bij de strandtent. Het inschrijfgeld voor de 4,5 km. bedraagt € 6,00 en voor de 10 km. € 8,00. Voorinschrijving kan t/m 30 juli via www.avflakkee.nl. Wie dit doet krijgt € 2,00 korting (uitgezonderd de jeugdlopen). Na-inschrijven kan tot een half uur voor de start. Betalen vind plaats bij het afhalen van de startnummers in de strandtent. Meer informatie staat op www.avflakkee.nl.

FIEP-bus op het Diekhuusplein

MIDDELHARNIS - Op vrijdagmiddag 4 augustus van 12.00 tot 18.00 uur staat de FIEP-bus op het Diekhuusplein. Deze vrolijk gedecoreerde dubbeldekkerbus maakt het voor iedereen mogelijk de verjaardag van Fiep Westendorp te vieren. Fiep Westendorp is vooral bekend door de aansprekende kindertekeningen van o.a. Jip & Janneke, Otje, Pluk van de Petteflet en Pim & Pom. Samen met Annie M.G. Schmidt bracht zij veel kinderverhalen tot leven.

De FIEP-bus is een rijdend kunstwerk. Op de benedenverdieping van de bus kunnen de jongsten (2-8 jaar) in een doolhof op avontuur in de wereld van Fiep Westendorp. Ze vinden er allerlei spelletjes en bekende Fiep-karakters. Op de bovenverdieping kunnen maximaal 36 kinderen en begeleiders op de bankjes plaatsnemen om daar spelletjes te doen, te knutselen en nog veel meer. Op vrijdagmiddag 4 augustus kunnen kinderen en hun ouders/verzorgers op het Diekhuusplein genieten van het Fiep-programma. Natuurlijk kan de FIEP-bus uitgebreid bezocht worden. In de Rabobankzaal in het Diekhuus wordt doorlopend de film Pim & Pom vertoond. Op de bankjes voor de bus kan iedereen creatief aan de slag gaan. En natuurlijk is er de mogelijkheid om even uit te rusten en te luisteren naar een mooi verhaal.

Beeldend Kunstenaar Mirian Zimmerman geeft een schilderworkshop op het Diekhuusplein, waar kinderen gratis aan kunnen schuiven. Het bezoek en het programma van de FIEP-bus wordt mogelijk gemaakt door: Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Stichting ZIJN GO en Bruna Middelharnis, met financiële ondersteuning van de gemeente Goeree-Overflakkee. De toegang is gratis.

Ruim 1400 euro voor KiKa op één dag

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het team van KiKa-G-O heeft weer een goede zaterdag gehad. Er werd in totaal € 1418,00 ingezameld voor het goede doel. Op de zomermarkt in Goedereede werd in de KiKa-stand vijfhonderd euro opgehaald. KiKa bedankt Pajo Evenementen voor het beschikbaar stellen van de kraam. KiKa was ook aanwezig bij de eerste Stellendamse palingrookwedstrijd bij de Marina jachthaven te Stellendam. Het was een mooie en gezellige dag, met een prachtige opbrengst voor KiKa. De palingrookwedstrijd en de sponsoring van Maaskant Shipyards en Marina Stellendam leverde € 300 euro op. Havenmeester Daan v.d. Klooster bakte vis, de opbrengst hiervan was voor 100% bestemd voor KiKa. De gebakken vis viel in de smaak bij de bezoekers. Ook in de stand van KiKa werd geld ingezameld voor Kinderen Kankervrij. Alles bij elkaar werd er ruim negenhonderd euro opgehaald tijdens de palingrookwedstrijd. Kees Witte van KiKa vindt het: "Super de super. Ik wil de organisatoren Kees Grinwis, Daan v.d. Klooster en ook de sponsoren en alle andere betrokkenen bedanken namens KiKa en de kinderen. Want daar doen we het allemaal voor."

Brandweervrouw Kim hoopt op meer vrouwelijke collega's

Kim met haar collega's van de vrijwillige brandweer in Oude-Tonge.

OUDE-TONGE- De liefde bracht Kim van Kouteren-Broers drie jaar geleden naar Oude-Tonge, maar wel onder één voorwaarde: Dat ze lid kon worden van het plaatselijke brandweerkorps. Dat lukte en sindsdien is ze als enige vrouw actief in Oude-Tonge. Kim zou graag zien dat er wat meer dames zich willen aansluiten, net zoals ze dat gewend was in haar vorige woonplaats Nieuwegein. Ze hoopt dan ook dat de Flakkeese dames zich niet laten afschrikken door de berichten onlangs in de media, dat de test te zwaar zou zijn voor vrouwen. "Het is pittig, maar beslist goed te doen, dus kom er gezellig bij".

Door Mirjam Terhoeve

Op Goeree-Overflakkee is er slechts een handjevol dames lid van de eilandelijke brandweerkorpsen en daar mag best verandering in komen. De korpsen op Goeree-Overflakkee hebben steeds meer moeite om aan vrijwilligers te komen. Enerzijds, omdat veel vrijwilligers buiten het eiland hun werk hebben en zodoende niet altijd binnen de gestelde tijd op de kazerne kunnen zijn en anderzijds, omdat niet alle werkgevers zitten te springen om mensen die na een oproep geruime tijd de werkvloer verlaten om naar de brandweer te gaan. Een oplossing zou kunnen zijn, dat de korpsen uitbreiden met dames die in de buurt wonen en/of werken. En dat kan best, volgens Kim, die vindt dat de brandweer te veel wordt gezien als mannenwereld en dat terwijl het gewoon een heel gezellige club is.

Brandweerlieden in actie tijdens het bestrijden van de brand in het pand van IHG, op het industrieterrein van Oude-Tonge.

Meteen opgenomen in de groep

"In Nieuwegein waren we met liefst zes dames in het korps", vertelt ze. "Natuurlijk is dat wel een veel grotere plaats, maar toch. Drie jaar geleden kwam ik in Oude-Tonge wonen bij mijn huidige echtgenoot Patrick, maar wel onder voorwaarde, dat ik bij de brandweer kon blijven. Voor mij is de brandweer een deel van mijn leven. Wat voor anderen een sportvereniging is, is voor mij de brandweer. Ik was meteen welkom bij het korps van Oude-Tonge. Gelukkig had ik alle diploma's al en kon zo aansluiten. Ik ben meteen heel goed opgenomen door de groep. Ja, natuurlijk moesten ze even aankijken hoe ik het deed, dat is logisch. Het werk is echter overal hetzelfde en eigenlijk vond men het, volgens mij, wel verfrissend dat ik er bij kwam. Dat heeft niets met mijn 'vrouwzijn' te maken hoor, maar veel meer omdat ik van een ander korps uit een andere regio kwam".

Saamhorigheidsgevoel

Kim is sinds 2008 vrijwillige brandweervrouw. Ze doet dit naast haar werk bij het Korps Mariniers in Rotterdam. "Na mijn studie 'integrale veiligheidskunde' wilde ik iets doen wat op praktisch gebied aansloot bij mijn opleiding", legt ze uit. "In Nieuwegein was men destijds op zoek naar nieuwe vrijwilligers voor de brandweer. Ik ben een keer gaan kijken tijdens de oefenavond en nooit meer weggegaan. Ik vind het geweldig. Het is de combinatie van de spanning en de adrenaline met iets doen voor de medemens en de sociale contacten die je erdoor krijgt. Je vormt samen met je collega's een team, dat met hetzelfde doel op pad gaat. Dat geeft een enorm saamhorigheidsgevoel. Ook al bestaat je korps uit mensen van allerlei leeftijden, rangen en standen. Natuurlijk kom je nare dingen tegen, maar ik ben gelukkig iemand die dat goed kan verwerken. Ik ben een prater en kan het goed kwijt. Ik denk dat het voor de binnenvetters veel moeilijker is. Maar binnen het team is er altijd ruimte om met elkaar over ervaringen te praten. Desondanks geeft het werk ontzettend veel voldoening".

Verschillen

Het werk op Goeree-Overflakkee verschilt nogal wat van dat in Nieuwegein. "Hier is ten eerste al veel meer water", zegt Kim. "Dus ik moest meteen aan de slag met de opleiding 'oppervlakte redding'. Verder zijn de afstanden groter en er gebeuren veel meer heftige ongelukken. In Nieuwegein hadden we veel meer kleine brandjes of liftopsluitingen. Als hier de pieper gaat, is er meestal echt wel wat aan de hand. Ook hebben we op Flakkee de AED-meldingen, die we daar niet hadden en verder is het grote verschil, dat veel mensen hier elkaar kennen. Bij een brand of ongeluk is er altijd wel een collega die de slachtoffers kent of familie ervan. Dat is toch moeilijker dan dat je de mensen helemaal niet kent. Voordeel is dan weer wel, dat je achteraf nog eens hoort hoe het met het slachtoffer verder is gegaan. Ook de oudjaarsavonden verlopen hier wat anders. Hoewel het er ook op het eiland heftig aan toe kan gaan, is het behoorlijk rustig vergeleken met Nieuwegein. Of ik dat beangstigend vond? Nee, bang ben ik nooit geweest. Het enige wat ik deed, was mijn naamplaatje van mijn pak halen, zodat ze me later nooit zouden kunnen vinden, maar verder stonden en staan we als team voor elkaars veiligheid in. Dat geeft een goed gevoel".

Brandweertest vrouwen

De onlangs opgelaaide discussie over de zwaarte van de test voor vrouwen doet Kim niet zo veel. "Ja, die test is pittig, maar ik vind wel dat die voor mannen en vrouwen gelijk moet zijn. Je weet immers nooit van tevoren wie er bij een oproep aanwezig zijn, dus iedereen moet alles kunnen, ben ik van mening. Er wordt ook heel veel gedaan om de test te halen. Al ruim van tevoren kun je beginnen met oefenen en daarbij krijg je ook nog begeleiding indien dat nodig is. En mocht je het niet halen, dan wordt er alles aan gedaan om tijdens de herkansing alsnog te slagen. Kijk, iedereen heeft zijn sterke en zwakke punten, zowel mannen als vrouwen. Zelf heb ik de test altijd binnen de tijd gehaald en dat geldt voor alle mensen van ons korps. De meesten zelfs in de helft van de tijd. Nee, vrouwen moeten zich echt niet laten afschrikken door de berichten. Als je fysiek goed in elkaar zit en je hebt een goede conditie, dan is er geen enkel probleem".

Zwangerschapsverlof

Voorlopig is Kim even klaar bij de brandweer, want ze verwacht binnenkort haar eerste kindje. "Brandweer en zwangerschap gaan niet echt samen", lacht ze. "Je kunt geen zware voorwerpen tillen en je moet ook uitkijken met gevaarlijke stoffen. In het begin wilde ik natuurlijk niet gelijk zeggen dat ik zwanger was en verzon ik wel eens een smoesje om niet uit te rukken, maar op een gegeven moment houd het op en moet je toch echt stoppen. Neemt niet weg dat ik al die maanden geprobeerd heb om gewoon op de oefenavonden aanwezig te zijn. Als de kleine er is en ik weer ben opgeknapt, ga ik weer lekker van start. Al zal ik dan eerst wel wat moeten trainen. Tja, dat is dan inderdaad het grote verschil met de brandweermannen. Die hebben dat niet, hè?"

Oefenavonden
Vrouwen en mannen die belangstelling hebben voor de vrijwillige brandweer mogen vrijblijvend eens komen kijken tijdens de oefenavonden. In Oude-Tonge zijn deze iedere donderdagavond van 19.30 tot 21.30 uur in de kazerne aan de Tramweg 3 in Oude-Tonge. Ook bij de overige korpsen op Goeree-Overflakkee is men van harte welkom om zich aan te melden of eens te komen kijken.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Koersbal

In samenwerking met CuraMare wil de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee proberen een groepje mensen bij elkaar te krijgen die het leuk vinden om op de donderdagmorgen van 10.00 tot 12.00 uur in de zaal van zorgcentrum Geldershof in Dirksland mee te doen aan het spel Koersbal. Koersbal wordt gespeeld op een mat en 4 zwarte en 4 gele koersballen, een jack en een meetlint. De bedoeling van het spel is de koersbal (gele of zwarte bal) zo dicht mogelijk bij de jack (kleine witte bal) te rollen. De bowl is niet helemaal rond, waardoor deze bij het afremmen een curve (bocht) maakt. Er wordt in het algemeen door paren tegen elkaar gespeeld. Het ene paar speelt met de zwarte bowls, het andere paar met de gele bowls. Het is het leukst als deze paren door middel van loting worden samengesteld. Zo speel je iedere keer weer met iemand anders. De paren die aan het spelen zijn staan bij de mat. De overige paren zitten er omheen om zo het spel goed te kunnen volgen. Dit spel is bijzonder geschikt voor senioren die graag een gezellige ochtend actief bezig willen zijn. Mensen die meer willen weten of geïnteresseerd zijn, kunnen dit doorgeven aan Jan Verboom, telefoon: 0187-603089 of 06-4986 9966, of mailen naar info@o-g-o.nl. Bij voldoende belangstelling starten de activiteiten in september.

MIDDELHARNIS

Kledingschuur

Zaterdag 29 juli is in de kledingschuur van 9.00 tot 15.00 uur kans om een mooie outfit te kopen. Daarnaast zijn er diverse accessoires, zoals sieraden, sjaals, riemen, schoenen en hoeden. Dames-, heren- en kinderkleding is er in vele maten. Alle kleding is gesorteerd en gestreken. De kledingschuur bevindt zich aan de Oostelijke Achterweg en is op een steenworp afstand van de Grote Kerk van Middelharnis. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Exoduskerk PKN.

OUDDORP

Zomeravondconcert

Vrijdag 28 juli wordt in de Doopsgezinde Kerk, Dorpstienden 3, een zomeravondconcert gegeven door: Hugo v.d. Meij (vleugel), Jolanda v.d. Wege (panfluit) en Jan Teeuw (orgel). Aanvang 20.00 uur. De toegang is vrij, wel is er een collecte ter bestrijding van de onkosten.

Fietspuzzeltocht

Maandag 7 augustus wordt er vanuit de Hervormde Gemeente een fietspuzzeltocht gehouden. Starten is mogelijk tussen 18.30 en 19.00 uur en de tocht zal ongeveer 20 kilometer zijn. Deelname is 3 euro per persoon, startlocatie is de Dorpskerk, Weststraat 2.

Concert in Dorpskerk

Donderdagavond 27 juli, aanvang 20.00 uur, kan men in de Dorpskerk (Hervormd Ouddorp) genieten van een bijzonder concertprogramma dat wordt uitgevoerd door Abram Bezuijen en zijn collega Jee Young Park. Beide musici wonen in Noorwegen en verzorgen in veel landen concerten. Twee jaar geleden presenteerde Abram Bezuijen, in 1966 in Ouddorp geboren en getogen, voor de eerste keer een succesvol en imponerend concert op het Van Vulpenorgel in zijn geboorteplaats. Abram Bezuijen en Jee Youg Park zullen o.a. muziek ten gehore brengen voor vier handen en voeten en daarnaast vertolkt elk een solo repertoir. Werken van J.S. Bach (waaronder Ein feste Burg ist unser Gott) , Vierne, Pierné, Ad Wammes, A.J.Keijzer en W.A. Mozart (Fantasie i f moll) staan op het programma. Entree: 8 euro (kinderen tot en met 15 jaar gratis).

Fietspuzzeltocht

Maandagavond 31 juli is er een fietspuzzeltocht van de Gereformeerde Gemeente. Deelnemers kunnen starten tussen 18.30 en 19.00 uur bij het kerkgebouw aan de Spaanseweg 13 in Ouddorp. Onderweg is er koffie, thee en fris verkrijgbaar en na afloop is er een warme versnapering te koop. De opbrengst van deze fietspuzzeltocht is voor de zending.

STELLENDAM

Tuinverkoopactie

Zaterdag 29 juli van 9.00 tot 14.00 uur is er een tuinverkoopactie aan de Nieuweweg 2, die ten bate komt van het Roemeniëwerk van de Hersteld Hervormde Kerk te Stellendam. Er worden onder andere gebakken vis, groente, fruit, planten en boeken verkocht. Ook is er een klein terras waarop koffie en thee met wat lekkers gekocht kan worden.

Het pad langs de rotsen
Feuilleton nr. 36

"Zo! Dat is nog al wat!" antwoordde Lise verbaasd. Ze begreep meteen dat het dus geen gewone bedelvrouw was die na een maaltijd en een nachtverblijf weer weg zou trekken. "Wat is zij dan voor een vrouw Hans? Je doet zo gewichtig!"
"O! Lise, dat kun je nooit raden. Het is Gundel, mijn jongste zus. Maar ze is er naar aan toe, zo je zelf gezien hebt. Ik verval van de ene emotie in de andere en zal alles later wel geordend vertellen. Nu moet je me eerst helpen haar wat op te knappen voor het andere personeel in de keuken komt."
Buiten was het zacht gaan regenen. Hans hoorde het suizen in de gedeeltelijk al bladerloze bomen en hij huiverde onwillekeurig. Waar zou Gundel deze nacht met haar kindje hebben moeten blijven als ze niet bij hem aangeklopt had?
Met Lise maakte hij de wasgelegenheid in orde, waarna Gundel zich terugtrok. Van deze gelegenheid maakte Lise gebruik om het kleine wicht in haar armen te nemen.
"Wat een lief kind, Hans" zei ze vertederd. "Kijk eens." Wat onwennig kwam Hans naderbij. Zijn zorgen gingen op dat mo­ment naar alle dingen uit, naar Gundel en Gretchen en Martin en nu ook naar zijn kleine hulpeloze nichtje.
"Kun jij de stumpert wat te drinken geven?" vroeg hij aan Lise. Het meisje lachte. "Ik kom uit een gezin van zeven," zei ze. "Wat denk je!"
Met een gerust hart gaf Hans deze zorg aan Lise over, die zich uitstekend van haar taak kweet. Intussen kwam het andere werkvolk de keuken binnen stommelen. Ze keken allen verbaasd naar Lise, die met het kind op haar schoot bij de grote tafel zat. Hans was begonnen om de borden klaar te zetten voor het avondeten, maar allemaal wilde ze eerst weten wat er aan de hand was. En Lise vertelde wel. Ze keken wat verwonderd naar Hans, die met een rood hoofd nu bij het vuur stond en in de grote ketel roerde. Hij wilde het werk van Lise zoveel mogelijk overnemen, want hongerige magen kunnen niet lang wachten, wist hij.
Gundel had zich ondertussen gewassen en netjes gekamd. Ze hoorde ook het gesuis van de regen. Ze luisterde, en het was alsof er iets ongekends door haar heen stroomde, blijdschap en verdriet tezamen. Uit de grote keuken drongen de geluiden van het vragende en lachende werkvolk tot haar door. Straks zouden alle ogen op haar gericht zijn, wist ze. Onder alle omstandigheden bleef Gundel toch vrouw. Ze schaamde zich. Alles was hier zo anders... Ja, hoe, dat kon ze nog niet goed thuisbrengen. Ontdaan van alle franje en bedrog, in ieder geval heel anders dan in de kringen waar ze de laatste jaren had doorgebracht.
Het leek wel of er een veilige rustige kracht uitging van de zware balken, een beschermende kracht, die des te groter en heerlijker scheen naarmate de regen buiten harder neersuisde. Hier was het droog en warm. In de keuken was eten en haar broer... die verder voor haar zorgen zou.
Ze bleef maar afwachten tot Hans haar zou komen halen en Hans bleef dralen in de keuken omdat hij niet wist of ze al klaar was. Eindelijk hoorde Gundel zijn voetstappen klinken over de houten vloer. Gelukkig! Het bloed steeg haar naar het hoofd. Nu zou ze van top tot teen opgenomen worden, maar wat kon het haar meer deren! Het eerste wat ze bij het binnenkomen zou voelen was angst, maar waarvoor? Zij had niets meer te verliezen.
"Ben je klaar?" vroeg Hans zacht vóór de deur.
"Ja", antwoordde ze en meteen stapte ze uit het kamertje. Even bleef Hans verwonderd naar haar kijken, wat een verandering had ze ondergaan, alleen maar door het wassen en afborstelen van haar kleren. En dan natuurlijk ook omdat haar mooie zachte blonde haar nu netjes gekamd in twee lange vlechten over haar schouders hing.
"Dat ondeugende nest is een mooie jonge vrouw geworden", dacht hij in een flits. Maar Gundel merkte daar niets van. Die had al haar oude zelfvertrouwen verloren en al mocht ze dan doorstroomd zijn geweest van een heerlijk gevoel een veilig onderdak gevonden te hebben, daarmede was al het levensleed van de laatste tijd niet weggewist. Schuchter liep ze achter Hans aan en beefde een beetje toen ze in het licht van de keuken kwam. Bij haar binnenkomen verstomden de gesprekken. "Zo, dat was ze dus!"
De eerste die wat zei was Markesteijn. Hij stapte op Gundel toe en greep haar hand en schudde die zo lang en hartelijk als alleen een oud soldaat doen kan. Daarmede was het ijs meteen gebroken. De anderen dromden om haar heen, zodat Gundel er verlegen van werd. Deze ontvangst was zo geheel anders dan zij zich had voorgesteld. De laatste weken was ze niet meer dan een bedelvrouw geweest en nu werd ze hier zo hartelijk ontvangen alsof ze al jaren tot het grote huisgezin behoorde.
Daarna weerklonken voetstappen in de brede gang die van de keuken naar de huiskamer voerde en de binnendeur werd plotseling opengetrokken. De omtrekken van een man tekende zich af tegen het schemerdonker van de holle ruimte achter hem. Toen werd de deur gesloten en mijnheer Reinhardt stond in de keuken. Hij knipperde even met zijn ogen en nam in dat korte moment Gundel terdege op.
Ze begreep wie deze statige persoon was, dat leed geen twijfel of hij was de heer des huizes. Dat hij zo zou zijn had Gundel niet kunnen denken.
Zwijgend greep hij de hand van Gundel en drukte die stevig, terwijl hij haar ondertussen maar bleef aankijken. In haar verwarring wist Gundel niet wat ze zeggen moest, ze werd rood tot in haar hals en opende haar mond, maar haar lippen sloten zich weer.

Met raad en daad

Waarom Greenwich?

Kunt u mij ook zeggen door wie de nulmeridiaan is vastgesteld? Als het een Nederlander was geweest, had die meridiaan dan bijv. over Meppel kunnen lopen, of moest het speciaal Greenwich wezen? Werd er voordien ook al met meridianen gewerkt?

Alle plaatsen die onder zo'n zelfde cirkel liggen die over de polen gaat en de evenaar rechthoekig snijdt, hebben 12 uur op dezelfde tijd en bovendien een gelijke geografische lengte. Volgens een besluit van de Franse koning Lodewijk XIII uit 1630 werd de meridiaan over Ferro (in 't Spaans Hiérro), het westelijkste der Canarische eilanden, als eerste meridiaan aangewezen, zodat onze aarde ten behoeve van sterrenkundigen en zeevarenden in twee gelijke helften was verdeeld. Men kon dan in combinatie met noorder- en zuiderbreedte t.o.v. van de evenaar van die vaste lijn uitgaande een positie opgeven, naar links als westerlengte en naar rechts als oosterlengte. Maar met het oog op de noodzakelijke nauwkeuriger berekeningen, verlangden de wetenschappers een 'nullijn' die precies over een sterrenwacht liep. Zo kwamen die van Parijs, Londen en Washington in gebruik. Dat bracht meningsverschillen en misverstanden teweeg en uiteindelijk hield men voor de zeekaarten en later ook voor andere doeleinden over de gehele wereld de denkbeeldige cirkel over de sterrenwacht van Greenwich (bij Londen) als eerste meridiaan aan.

Houtworm in klok

Ik heb een antieke klok van ongeveer honderd jaar oud, die nu helemaal onder de houtworm zit. Weet u een goed middel om het te verhelpen?

De geraadpleegde antiquairs raden u het middel Rentokil aan, dat te koop is bij drogisten en speciaalzaken. Het is een zwaar vergif, maar het enige dat volgens de kenners echt helpt. Daarmee moet u de houten klokkast zo goed mogelijk insmeren. U moet ondertussen ook uw meubels, het houtwerk en vooral de balken in huis eens inspecteren, want houtworm is heus niet met een enkele klok tevreden. Is er veel op zaagsel lijkend houtstof onder uw meubelen en elders te vinden, dan kunt u er maar beter een bedrijf bellen dat zich met ongediertebestrijding bezighoudt.

Moerbeisoorten

We hebben een moerbeiboom. Kunt u me zeggen of die vruchten gezond zijn en welke vitaminen ze bevatten? Ik maak er veel sap van.

Er bestaan verscheidene moerbeisoorten: witte, rode en zwarte. De laatstgenoemde (Morus nigra) is het best geschikt voor de consumptie. Verse vruchten bevatten een flinke hoeveelheid vitamine C, maar als daarvan sap wordt gekookt, gaat het merendeel daarvan verloren. Moerbeien hebben, als ze diepzwart zijn, een heerlijke smaak en vormen zonder twijfel een waardevolle aanvulling van de nazomerse maaltijd.

Likdoorn of eksteroog?

Wat is een likdoorn en wat is een eksteroog? Kun je daar preventief tegen optreden?

Een eksteroog is een reeds eeuwenoude bijnaam voor de kwaal die in het Middelnederlands 'lijcdoren' genoemd werd, in de zin van: gestorven vlees. Onze voorouders gingen zo'n vreemde plek 'eksteroog' noemen. In Duitsland heet het ook wel 'Hühnerauge' (kippenoog), in Frankrijk een 'oeil-de-perdrix' (patrijzenoog), en elders zijn er soortgelijke aanduidingen ontstaan. De wetenschappelijke naam is 'clavus'. Het is een verdikking van de huid door extra hoornvorming op een plaats waar steeds druk wordt uitgeoefend, en die aan de voeten voorkomt als een schoen niet goed past, of als er een misvorming ontstaat van een voetbotje, waardoor op die plek weer chronische druk heerst. Behandeling kan 't beste door een (gediplomeerde) pedicure plaatsvinden, tenzij er een uitstekende knobbel aan een botje wordt aangetroffen. Dit moet dan door een orthopedisch chirurg worden verwijderd. Ter voorkoming van likdoorns dient men goed passende schoenen te kiezen.

Uit de oude doos

Aai Boogerman heeft eindelijk weer tijd om te tekenen

Vorig jaar was het nog de houthandel die van Aai Boogerman alle tijd en aan­dacht opeiste, maar daar kon hij halverwege een punt achter zetten, Aai ging na gedane arbeid met pensioen. Kort tevoren had hij tussen de bedrijven door nog een prachtige tekening gemaakt voor de aktie 'kofjekokertje', die in de gehouden aktie zijn geld wel heeft opgebracht, maar voor Aai betekende het méér dan dat, het was een hernieuwde kennismaking met een oude liefde, het potloodtekenen. Jong geleerd werd oud gedaan...

Dit is een deel van het artikel dat eerder stond in Eilanden-Nieuws van 7 juli 1972.

Weerbericht

Hollands zomerweer viert hoogtij

Vorige week vertelde ik dat de periode van de hondsdagen is aangebroken en deze duurt tot 18 augustus. Deze karakteristieke zomerse fase wordt gekenmerkt door overwegend warm en enigszins zwoel juli-/augustusweer, waarbij de kans op enkele buien met onweer vaak groot is. Vroeger, toen men nog geen koeling had, was dit bij uitstek de periode in de zomer waarin levensmiddelen sneller bedorven dan in andere perioden van het jaar. Ook nu voldoen we weer volledig aan dit hondsdagenplaatje. In grote lijnen verandert er weinig aan het stromingspatroon de komende pakweg tien dagen. Het uitermate Hollandse zomerweerbeeld houdt aan en wordt nog steeds bepaald door sturende depressies nabij Schotland. Om deze lagedrukgebieden heen wordt voortdurend vochtige lucht meegenomen naar de Lage Landen.

Gematigde temperaturen horen daar natuurlijk bij, hoewel 20 graden niet bepaald koel te noemen is. Vooral rond donderdag is weer een opleving van de buien te verwachten na een iets betere woensdag. Enkele stevige buien blijven dus mogelijk, waarbij het soms even flink doorregent. Bovendien zijn vooral langs de zuidwestkust soms ook enkele waterhozen te zien bij de actiefste buien de komende dagen. Wellicht dat ook vakantiegangers deze fenomenen nog even opmerken? Ook tijdens het weekend houdt de wisselvalligheid nog wel aan op Flakkee. Koud wordt het niet, met dus veelal zo'n 20 graden overdag. Er is regelmatig zon en de aanlandige wind is matig, soms vrij krachtig.

Vooral na het weekend lijkt de depressie wat op te vullen en ook wat weerstand te krijgen van iets meer invloed van hoge druk boven het Europese vasteland. Die ontwikkeling is fragiel, moet gezegd worden, maar mocht deze daadwerkelijk gestalte krijgen, kan het warm(er) worden de komende week. In een iets meer zuidelijke stroming kan de temperatuur dan oplopen tot rond de zomerse 25 graden. Volledig fraai weer durf ik nog niet aan te geven evenwel, daar de atmosfeer gevoelig blijft voor een bui. Vooral het Europese vasteland belooft zeer warm te worden in de nieuwe week.

Te gast in woongroep bij Ebbe en Vloed
"Het is niet ons huis, maar het huis van onze cliënten"

Cynthia maakt voor Rien de avondmaaltijd klaar.

OUDE-TONGE – "Het is niet ons huis, maar het huis van onze cliënten. Wij moeten ons er voor inzetten dat zij zich hier thuis voelen". Locatiemanager zorgcentrum Ebbe en Vloed (CuraMare) in Oude-Tonge, Yvonne de Waal, vertolkt met deze uitspraak een gevoel dat in vijf woorden is samen te vatten: Zorg met hart en ziel. Betrokkenheid, liefde, persoonlijke aandacht, dienstbaarheid en hulpvaardigheid. Voeg daar openheid en hartelijkheid gelijk aan toe. Alles komt samen in uitingen die ik op een warme zomermiddag vorige week mocht ervaren. Als gast bij woongroep 44, waar de eerst verantwoordelijk verzorger Cynthia Stouten (25) met tomeloze energie en niet aflatende inzet 7 cliënten met dementie onder haar beschermende vleugels heeft.

Door Jaap Ruizeveld

"Het is belangrijk om contacten te leggen. Daar ligt ons hart. Weten waar je het voor doet. De wijze waarop de contacten tot stand komen kan voor elke cliënt anders zijn", vertelt de locatiemanager, die naast Ebbe en Vloed ook – samen met Gerda Pulleman – deze functie invult bij zorgcentrum Nieuw Rijsenburgh. Vanuit haar professionele opleiding weet Yvonne uit de praktijk hoe zorg aan het bed kan zijn. Zij weet wat er op de werkvloer speelt. Om die voeling met de fantastische groep medewerkers en vrijwilligers te behouden, noem het een up-to-date, draait zij 1 of 2 keer per jaar diensten mee. Veel van haar tijd besteedt zij aan beleidszaken, contacten met de inspectie, noem maar op. Vandaag is haar agenda gevuld met het voeren van sollicitatiegesprekken. Zij weet zich als eindverantwoordelijke gesteund door 2 teammanagers die medewerkers in hun functies aansturen.

Yvonne en Cynthia bij mevrouw Houtsmuller.
Het nieuwe complex van Ebbe en Vloed. (Foto: CuraMare)

In cijfers

Ebbe en Vloed telt rond 110 cliënten. Het moderne complex omvat 45 appartementen met zorg, 13 particuliere huurappartementen, eventueel met thuiszorg, 7 groepswoningen voor 7 cliënten (49 plaatsen) en 11 zorghotelkamers. In totaal zijn er 250 personen betrokken bij de zorg / hulpverlening: 7 (eerst verantwoordelijk verzorgenden / 29 helpenden, 8 verpleegkundigen / 55 verzorgenden / 100 vrijwilligers en17 zorgondersteuners. Daarnaast 20 leerlingen en stagiaires, 10 huishoudelijk medewerkers en 4 welzijnswerkers.

Vertrouwen

Cynthia Stouten, geboren in Zierikzee op Schouwen, is in woongroep 44 het vertrouwensbaken voor de cliënten. In wisselende dagdiensten is zij, na een gedegen opleiding, 36 uur per week op haar post in Ebbe en Vloed als eerst verantwoordelijk verzorgende. Op bepaalde tijdstippen krijgt zij support van een collega. Bijvoorbeeld door de 'omloper' die deze avond eveneens met passie in vier woongroepen assisteert bij het naar bed brengen van een aantal cliënten. Een vrijwilliger meldt zich en vraagt of zij nog iets kan betekenen. Dit keer wordt dat een extra schoonmaakbeurt van de badkamer. Tijd om buiten even met collega's van een andere woongroep relaxt koffie te drinken blijft beperkt tot een paar minuten. Want ook dan ontsnapt niets aan Cynthia haar aandacht. Zij volgt de bewegingen van haar lopende cliënten. Deelt een liefdevolle knuffel uit. Slaat een arm om een cliënt die zichzelf niet kan verplaatsen. Het tekent een glimlach op het gezicht. Een blik van onderlinge verstandhouding en vertrouwen. Ontroerend om te zien. De verblijfsruimte is ingericht als een huiskamer uit de zestiger jaren. Met een staande lamp met kap en een nostalgische radio die op de achtergrond via een usb-stick doorlopend liedjes en schlagers uit vervlogen tijden presenteert. Herkenbaar, want er wordt af en toe mee geneuried. Aan de muur gedichten gemaakt door Cynthia. Teksten waarmee zij haar liefde voor haar werk in woorden heeft weergegeven. "U kijkt ons aan met verwarde ogen. En toch, we kunnen ze verstaan. Wat schuilt er achter die lege blik? Dat te mogen ontvangen, geeft ons zo'n kick."

Wij wonen hier

"Alles moet schoon zijn", zegt ze. " Dat was vroeger bij onze cliënten thuis toch ook zo? Ik mag hier werken, maar zij wonen hier. Daarom wordt aan al die aspecten zorg besteed". Als je zo een dagdeel mee mag lopen, zie je de kwetsbaarheid van de cliënten. Zij zijn zo afhankelijk. Met een eigen regie geeft Cynthia daar passende invulling aan. Haar activiteit, en ongetwijfeld zal dit in alle woongroepen zo zijn, is veelomvattend. Punctueel, oplettend wordt de medicatie verzorgd. Elke cliënt heeft een eigen box. Evenals alle laden en kasten, alleen door de eerst verantwoordelijk verzorgende te ontsluiten. Alles wordt nauwgezet administratief geregistreerd. Het is warm deze middag, dus een extra glaasje sap is welkom. Dan is het tijd om de avondmaaltijd voor te bereiden. Dit keer met een keuze uit asperges of spinazie. Het tafelmoment is gelijk een gezamenlijk rustpunt. Cynthia spreekt, passend in de christelijke sfeer van de zorginstelling, een gebed uit. "Het is lekker," klinkt het even later. Een extra eitje gaat er ook wel in.

Zwemgebeuren

"Het goede van je eigen leven delen met onze cliënten, dat is motiverend", zegt Cynthia. Zij leest voor uit de Bijbel voor het gezin, enthousiasmeert bij spelletjes of bij het bouwen met legoblokjes. Luistert belangstellend naar de vele, soms tientallen keren herhaalde, zelfde vragen en opmerkingen. Niets is te veel. Zet voor de zesde keer de vaatwasser aan en vertelt gelijktijdig over buitenactiviteiten. Topfavoriet is het zwemgebeuren bij de Zuid-Wester in Middelharnis. De klok aan de muur tikt de minuten weg. De middaguren zijn omgevlogen. Tijd om afscheid te nemen. "Tot ziens", zegt Rien, met wie ik over zijn voetbalperiode kon praten. DBGC hé, weet je dat. Maar Den Bommel was beter. En met Wim die in een platenboek 'zijn' Texelse schapen herkent. Ja, na deze middag geven deze kwetsbare mensen samen met Cynthia je al het gevoel dat je bij hen hoort. Dat vertrouwen neem je dankbaar mee naar huis.

*De genoemde en afgebeelde personen hebben ingestemd met publicatie in de krant.

Column

Kriebels van vriendenboekjes

Als kind kreeg ik er altijd al een beetje de kriebels van: vriendenboekjes of poëziealbums. Je kreeg toch maar even een kostbaar bezit van een ander in handen gedrukt dat je niet alleen moest koesteren, maar ook nog eens op creatieve wijze moest opleuken en het liefst een beetje snel, zodat het naar de volgende vriend(in) kon. Kortom: de druk was enorm en mijn opluchting was dan ook groot toen ik dat hele vriendenboekjes-stadium ontgroeid was.

Dat onze dochter op een dag met zo'n zelfde vriendenboekje thuis zou komen: dat zag ik niet aankomen. Ik was er namelijk van overtuigd dat de volgende generatie - u weet wel, die generatie die opgroeit met een iPad en een pen niet van een potlood kan onderscheiden - niet aan dergelijke papieren rompslomp zou doen. Maar niets is dus minder waar. En vorige week wierp mijn dochter haar eerste vriendenboekje in mijn schoot. Direct maakte zich enige onrust van mij meester. In gedachten zag ik onze jongste al enkele dierbare bladzijden uit het boekje scheuren of de oudste een glas limonade over de mooie kaft gooien. Koortsachtig legde ik het boekje boven op de kast en ging snel op zoek naar een foto van onze dochter die in het boekje geplakt kon worden. Want hoe eerder dit boekje weer veilig bij de rechtmatige eigenaar was, hoe beter. Mijn man zocht ondertussen druk naar een pen (want wie gebruikt die nu nog?).

Blijkbaar was zijn zoektocht succesvol, want een kwartiertje later hoorde ik hoe hij onze dochter aan een spervuur van vragen onderwierp. "Hoe heet je?" "Amélie." Hoe oud ben je?" "Vier." "Wat vind je leuk om te doen?" "Fietsen." En wat wil je worden? "Prinses." "Wie is jouw held?" Even keek ze hem niet begrijpend aan. Mijn man zocht naar een klinkende definitie. "Wie vind je een goed persoon?" probeerde hij. Haar ogen lichtten op. "Mama!" En op dat moment veranderde mijn visie op het met goed doordachte vragen gevulde boekje voorgoed. Lieve mensen, kom maar door met al die fantastische vriendenboekjes!

Ingestuurd

'Cees Rossen beoefent zijn ambacht', schrijft Harm Jan Grinwis bij zijn zomerse plaatje.

Marco Akershoek:
'Je wordt toptriatleet door uit te blinken in drie sporten'

Marco Akershoek.

OUDDORP - Marco Akershoek is een bekende triatleet. Hij is afkomstig van Goeree-Overflakkee. Tegenwoordig woont hij in Sittard. Dat is niet om de hoek. Maar Ouddorper is en blijft hij in hart en nieren. En als hij iemand van Goeree-Overflakkee spreekt, pikt hij het dialect direct weer op. Eilanden-Nieuws stelde Akershoek een paar vragen over zijn sport en over zijn band met het eiland.

Door Kees van Rixoort

Hoe ben je ooit in aanraking gekomen met de triatlon?
"Toen ik een jaar of vijf was, zat ik in de buggy terwijl mijn vader de hele triatlon van Almere deed. Dat was de Holland-triatlon in 1998. Deze wedstrijd behoort nog steeds tot de grootste en bekendste triatlons van Nederland. Op die manier is triatlon er met de paplepel ingegoten. Daarnaast deed en doet mijn vader aan wedstrijdzwemmen bij zwemclub De Stelle, waar mijn moeder ook zwom. Zo kwam ik ook al jong in de zwemwereld terecht. Mijn debuut op de triatlon was in 2000, toen ik zeven jaar oud was."

Hoe heeft je carrière zich vervolgens ontwikkeld?
"
In de eerste jaren bleef het vooral bij wedstrijden in de regio, maar naarmate de jaren vorderden gingen we steeds verder rijden en reizen voor wedstrijden. In 2005 was mijn eerste Nederlands Kampioenschap, op de duatlon (lopen-fietsen-lopen) en in 2006 mijn eerste NK triatlon bij de jeugd, dat ik direct won. Op die manier kwam ik langzaam ook in beeld bij de bond en de jaren erna rolde ik van de ene talentengroep en beloftenselectie in de andere. In 2009 mocht ik meedoen aan het EK Junioren en aan de kwalificatie voor de Jeugd Olympische Spelen in Spanje. Zo was mijn internationale carrière begonnen. In september 2010 ben ik naar Sittard verhuisd om te gaan trainen bij het Nationaal Trainingscentrum. Ondertussen heb ik meerdere NK-titels, een EK-titel en WK-deelname op zak. Vanaf dit seizoen train ik op mezelf bij Tritrack."

Ben je nu op je top of zit er nog meer ontwikkeling in?
"De ontwikkeling gaat steeds langzamer, maar ik geloof dat er nog rek in zit. Elk jaar maak ik nog klein stapjes. In de triatlon kun je op je 28ste pas op je top zijn."

Wat zijn je ambities in de sport?
"In eerste instantie zou je zeggen de Olympische Spelen, maar ik ben realistisch: mijn niveau is daar nog te laag voor. Momenteel race ik vooral op het tweede internationale niveau en waag ik mij af en toe aan het op één na hoogste niveau, de World Cups. De laatste stap is het WTS-circuit. Aan die wedstrijden wil ik graag meedoen. Daarvoor is een plek bij de beste 130 op de wereldranking nodig. Momenteel is mijn klassering rond de 300, dus daar moet aan gewerkt worden. Als de WTS is gehaald, kan ik vervolgens misschien toch stiekem aan de Olympische Spelen gaan denken…"

Wat is het mooie van de triatlon?
"Lastige vraag. Wanneer ik het niet mooi zou vinden, zou ik er niet 20 uur per week mee bezig kunnen zijn. Op de een of andere manier heb ik het nodig en kan ik niet zonder. Ik houd ervan om te racen, vooral voor de winst."

Wat is het zwaarste?
"Triatlon is helemaal niet zo zwaar als de meesten denken. Uiteindelijk kan in Nederland iedereen zwemmen, fietsen en lopen. Iedereen kan dus een triatleet worden. Wel moet je veel oefenen. Misschien is dat wel het zwaarste. Je moet drie sporten heel erg goed kunnen. De Olympische toppers kunnen 1500 meter zwemmen in 16 minuten, 40 kilometer wordt soms met 44 km/u gefietst en de 10 kilometer moet je in 29 minuten kunnen lopen. Ga er maar aan staan. Lopen is bij mij het probleem, zwemmend en fietsend zou ik op de Spelen mee kunnen."

Moet je er veel voor doen en laten om zo ver in je sport te komen?
"Gemiddeld 20 uur per week sporten is behoorlijk veel. Daarnaast heb ik vanaf het moment dat ik in Sittard woon een hbo-studie afgerond. Die combinatie was soms zwaar en kostte veel tijd. Zo heb je weinig tijd voor andere dingen. Momenteel heb ik twee baantjes omdat het simpelweg niet rendabel genoeg is om als professionele atleet je geld te verdienen. In de sporttriatlon hangt veel af van sponsors, en probeer die in deze tijd nog maar eens te vinden."

Kom je nog wel eens op Goeree-Overflakkee?
"Het laatste jaar eigenlijk heel weinig, omdat ik in het weekend moet werken. Sittard en Ouddorp liggen ook niet bij elkaar om de hoek, dus zeg je niet: ik ga even een avondje langs. Soms is dat wel jammer, maar ik heb het in Sittard prima naar mijn zin."

Hoe is je band met het eiland?
"Ik blijf in hart en nieren altijd een Ouddorper en Flakkeeënaar. Mijn dialect begint langzaam af te brokkelen aangezien ik bijna nooit meer Ouddorps kan praten. Af en toe een belletje met thuis, maar daar blijft het bij. Maar zodra ik met mijn ouders of familie praat, gaat de knop gelijk om en praat ik weer dialect. Dat zal altijd zo blijven."

Goereese Kunstdagen brengen kunst onder de mensen

“Zeewind”, olieverf op paneel. Werk van graficus en schilder Dorus Brekelmans.

GOEDEREEDE - Tradities zijn de fundamenten van de samenleving, zeker in een kleine gemeenschap als de stad Goedereede. Dit jaar organiseert de Kunststichting Goedereede in de eerste week van augustus voor de 19e keer de traditionele Kunstdagen. De organisatie heeft ook dit jaar weer 25 beeldende kunstenaars uit binnen- en buitenland bereid gevonden hun werk te exposeren. Deze 'Expositie achter de ramen' in het centrum van Goedereede, in combinatie met muziek en straattheater, staat garant voor een week met boeiende kunst en amusement. Het programma start dinsdagavond 1 augustus met de opening en duurt tot zaterdagavond 5 augustus.

Hoe komt de Kunststichting aan al die kwalitatief goede kunstenaars? Harald Jassoy, voorzitter van het bestuur, vertelt: "Als beeldend kunstenaar exposeer ik regelmatig in binnen- en buitenland. Wanneer ik zelf die exposities bezoek, heb ik veelvuldig contact met mijn collega's. Als ik werk zie dat ik graag in Goedereede zou willen laten zien, dan nodig ik desbetreffende kunstenaar uit. Vaak zijn ze geïnteresseerd, soms jammer genoeg niet". Daarnaast kunnen kunstenaars zich spontaan melden. Hun werk wordt dan bekeken door de ballotagecommissie - die bestaat uit Hans Dolieslager, Foke Stribos en Harald Jassoy - waarna wel of geen uitnodiging volgt. "Het is passen en meten om een evenwichtige collectie samen te stellen die de bezoekers aanspreekt!"

Naast de kunst achter de ramen zijn er nog allerlei andere activiteiten. Zo is er woensdag een kinderworkshop en kunnen kinderen een schatkist maken. Donderdagavond spelen bekende Nederlandse accordeonisten, zaterdagmiddag om twaalf uur geeft stadsbeiaardier Jan Bezuijen een concert vanaf de toren.

Het bestuur van de Kunststichting is voor het welslagen van deze dagen voor een belangrijk deel afhankelijk van de samenwerking met de plaatselijke bevolking. Deze is wederom bereid om gedurende een aantal dagen een deel van de privacy op te geven en een of meer ramen van hun huis - en soms zelfs een groot deel van hun huis! - beschikbaar te stellen voor het presenteren van de verschillende kunstwerken. Het enthousiasme bleek dit jaar weer groter dan voorgaande jaren. Een aantal bewoners van het tweede deel van de Pieterstraat heeft te kennen gegeven mee te willen doen met de expositie die zich nu langzaam als een inktvlek over een nog groter deel van Goedereede verspreidt.

Het is goed te weten dat de deelnemende beeldende kunstenaars geen vergoeding ontvangen voor het tentoonstellen van hun werk, ook niet voor het brengen en halen van soms veel werkstukken. De kunstenaars hopen er natuurlijk wel op dat bezoekers gepakt worden door een kunstwerk en tot aanschaf overgaan!

Programma 2017

Kijk voor meer informatie op www.kunststichtinggoedereede.nl. Het programma van de 19e Goereese Kunstdagen is o.a. opgenomen in de catalogus. Hierin staat van alle exposanten een kort cv en een afbeelding van een van hun werken. Een catalogus kost € 3,- en is verkrijgbaar bij verschillende ateliers in Goedereede.

Kinderworkshop schatkist versieren

GOEDEREEDE - Een bijzonder onderdeel van de Kunstdagen is de workshop voor de kinderen. Dit keer mogen de kinderen een schatkist versieren. Zij gaan de schatkist versieren met o.a. verf . Boven op het deksel van de schatkist komt een spiegeltje waarop zij een afbeelding maken die erin gestraald wordt. Het resultaat is dat ieder kind een kistje krijgt met een heel eigen ontwerp. In het kistje kun je dingen bewaren die voor jou grote waarde hebben. Vandaar een echte 'schatkist'. De workshop is gratis. Dat kan doordat Lambert Kozijnen en Van der Bok Glas- en Steenbewerking de materialen beschikbaar stellen. De kistjes zijn gemaakt door een vrijwilliger. De workshop wordt gehouden op woensdagmiddag, de eerste is van 13.00 tot 14.30 uur. De tweede workshop is van 15.00 tot 16.30 uur, de workshops zijn in het atelier van Ellen van der Bok, Achterstraat 9 te Goedereede. Graag vooraf aanmelden via ellen@ellenvanderbok.nl.

Hapje, drankje en kunst

GOEDEREEDE - Woensdag 2 augustus, van 18.00 tot 21.00 uur, kan men op de Markt terecht voor een hapje en een drankje. De actie is een initiatief van Eetcafé Goeree, Restaurant de Gouden Leeuw en Gasterij 't SAS. Er is muziek van het duo Goodreason. Bonnen zijn te koop bij de deelnemende horeca en kosten € 5,00 per persoon per locatie.

Schminken tijdens de Kunstdagen

GOEDEREEDE - Noa Vlietland (15) uit Goedereede gaat op zaterdagmiddag 5 augustus schminken. De locatie is atelier Van der Bok. Noa is een jong, kunstzinnig talent, tijdens de Kunstdagen kunnen bezoekers zien hoe ze te werk gaat.

Barend van Noord veertig jaar bij dezelfde baas

De jubilerende Barend van Noord, samen met z'n vrouw Dora. Foto: Hans Villerius

OOLTGENSPLAAT – Eigenlijk is hij al een paar jaar met pensioen, Barend van Noord uit Ooltgensplaat, maar z'n werk deed 'ie altijd zo graag dat hij toch weer voor een aantal dagen in de week, met uitzondering van de wintermaanden, bij z'n baas aan de slag ging. Dat maakt dat hij deze maand veertig jaar in dienst is en daar werd afgelopen vrijdagavond bij stilgestaan, in De Hoezemoos te Den Bommel.

Door Hans Villerius

Komende zondag hoopt Barend 69 te worden. Op z'n veertiende is hij gaan werken. Leren was niet zo zijn ding, werken wel. Vandaar dat hij dit nog steeds doet, in totaal dus al 55 jaar, waarvan de laatste veertig bij Loonbedrijf A.J.G. van Rossum te Ooltgensplaat. Daarvoor heeft Barend bij een aardappelsorteerbedrijf gewerkt, bij Van Leeuwen Buizen te Zwijndrecht en bij een bierbrouwerij in Breda, maar in de landbouw werken lag hem zo na aan 't hart dat hij graag daarin terugkeerde. Dat deed hij dus veertig jaar geleden, bij Van Rossum, waar hij nooit meer vandaan is gegaan. "Gewoon omdat 't een goede baas is, waarbij de klik wederzijds altijd fijn is geweest", legt Barend uit, "en als je weet je wat je hebt, is dat veel waard". Ploegen en het land egaliseren, dat kan hij goed en doet hij ook graag. Vandaar dat dit het werk is dat hij op de akkers van tal van landbouwers in de omgeving veelvuldig heeft verricht, waarom hij bij veel boeren dan ook een graag geziene gast is. Maar ook de collega's zijn erg op hem gesteld. Vandaar dat ze afgelopen vrijdag met z'n allen hun jubilerende Barend en diens echtgenote Dora graag een feestje aanboden in De Hoezemoos. Daar arriveerden ze met de enorme tractor waarmee Barend nog maar net daarvoor van het land was gekomen. Als Barend gevraagd was geweest op welke wijze bij z'n jubileum stilgestaan zou moeten worden, had 'ie ongetwijfeld gezegd dat er helemaal níets gedaan hoefde te worden. Maar nu hij deze feestavond kreeg aangeboden, vond hij dat toch wel een prachtig gebaar waarvan hij zeker heeft genoten!

Ingezonden: Stedenbank met Ladek Zdroj

'College wil stedenband met Pools Ladek Zdroj stoppen', zo kopte Eilanden-Nieuws op 4 juli jl. In een overigens uitstekend artikel van Jaap Ruizeveld wordt gemeld dat de Gemeente Goeree-Overflakkee de twintig jaar oude stedenband met Ladek-Zdroj wil beëindigen.

In dit verband het volgende. Na een gemeentelijke herindeling erft de nieuwe Gemeente in de boedel van de oude Gemeenten soms ook stedenbanden. Banden die de voormalige gemeenten Middelharnis en Oostflakkee hadden met buitenlandse plaatsen waren al vóór 2013 beëindigd. Zo niet de band tussen Goedereede en Ladek, een bronnenbadplaats (Spa) op de Tsjechische grens in het prachtige berggebied van Zuid-West Polen, met connecties met Marianne van Oranje, een voorzaat van ons Oranjehuis. Deze stedenband heeft, na de watersnood die dit gebied in 1997 trof, door de jaren heen vele goede en mooie initiatieven in brandweer-, cultureel- en ook in particulier opzicht gekend. Als voorbeeld van dit laatste kan dienen dat wijlen Ludovic den Hollander namens De Klepperstee een nieuwe door het water verwoeste, kleine brug heeft bekostigd (en zelf geopend!) waardoor boeren hun akkers weer beter konden bereiken.

Met name vanuit Ladek wordt de band tot op heden als waardevol beschouwd. Althans, zo blijkt bij ons regelmatige bezoek daar. Een barbecue ter ere van de gasten is wel het minste en aan een bezoek aan de burgemeester kan meestal niet worden ontkomen, zo men dat al zou willen. Zo was ook bij de uitvaart van Ereburger van Ladek en oud-brandweercommandant van Goedereede, Maarten van der Klooster, in april 2016 een delegatie van het Gemeentebestuur, de VVV en de brandweer o.l.v. de burgemeester van Ladek aanwezig. Een teken van erkenning voor de grote verdiensten die Maarten voor de stedenband, met name op brandweerterrein, heeft gehad.

Maar na de herindeling per 1 januari 2013 heeft de band vanuit de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee duidelijk geen schwung meer gekend, ondanks het produceren van gespreksdossiers met mogelijkheden, suggesties, enz. door een comité onder voorzitterschap van Harry Scholtens, oud- gemeentesecretaris van Goedereede en Middelharnis.

Op zich begrijpelijk. Een nieuwe gemeente stelt nieuwe doelen en heeft haar eigen ambities. Bovendien hoort bij een stedenband ook een goed gevoel en affiniteit van beide kanten. Daarvan kon, in ieder geval van de zijde van Goeree-Overflakkee, niet meer worden gesproken. Daarom is het beter zo.

De private contacten van verschillende mensen hier met mensen daar zullen gewoon doorgaan en op zich is dat een waardevolle uitkomst van 20 jaar stedenband. Met dank aan Eilanden-Nieuws voor het artikel van 4 juli jl., zodat ook wij - en iedere belangstellende uiteraard - op de hoogte blijven.

C. Sinke, Ereburger van Ladek Zdroj

Negen nieuwe Scania's voor Bas Kooy

MIDDELHARNIS – Transportbedrijf Bas Kooy vervoert recyclebare goederen. Ze halen volle bakken afval op, waarna het afval op een grote werf wordt gestort waar het vervolgens gesorteerd wordt. Om de continuïteit van zijn bedrijf te waarborgen koopt Kooy ongeveer iedere vier jaar een stuk of zeven nieuwe vrachtwagens. Recent werden er negen nieuwe Scania's aangeschaft.

Tekst: Erwin Guijt, foto: Scania, Van der Vaart Fotografie

Bij het bedrijf in Middelharnis rijden 28 vrachtwagens, waaronder de negen nieuwe Scania's. Waarom specifiek de Scania's? "Ik vind Scania wel stoer, maar het is uiteindelijk een samenspel van factoren waardoor je deze beslissing maakt. Je kijkt niet alleen naar de prijs, maar ook naar verbruik en technische aspecten. Het gaat om acht R450 6x2¼ Highlines en een New Generation Scania 4x2 R450 trekker. Deze wagens hebben onder andere het voordeel dat ze een nauwkeurig asweegsysteem hebben.

De ondernemer heeft ondanks de zomervakantie geen rustige periode. "Wij gaan gewoon heel het jaar door.'' Bij Kooy hebben ze zin in de toekomst: "Wij willen graag houden wat we nu hebben, namelijk een mooi bedrijf. Maar we zijn ook ambitieus en hebben een groei voor ogen. Precieze aantallen zijn moeilijk te zeggen; maar deze krachtige Scania's zijn in ieder geval mooi meegenomen. ''

Meditatie

Uit de duisternis

Want gij waart eertijds duisternis, maar nu zijt gij licht in den Heere.

Éfeze 5:8a

De apostel Paulus ziet bij het schrijven van de zendbrief aan die van Éfeze zijn, de geadresseerden in die gemeente voor zich. Dat zijn heiligen en gelovigen, zo schrijft hij. En dan ziet de apostel deze mensen zoals zij wáren, en dus in hun eertijds, en zoals ze nú zijn in den Heere, om te verklaren, dat zij eertijds duisternis waren, maar dat ze nu licht zijn in den Heere.

Die kinderen Gods waren bij hun geboorte goddelozen en vijanden van de Heere, evenals alle andere mensen, want zij hadden door hun zondeval de Heere de rug toegekeerd en zij waren de duivel, als vorst der duisternis, toegevallen. En nu zijn zij duisternis geworden. Volkomen duisternis. Zij overtreden elk ogenblik Gods Wet. Zij vertrappen Gods recht door woorden, daden, gevoelens en gedachten. Zij hebben een hemelhoge schuld bij de Heere. Zij zijn tot in hun diepste vezels verdorven. Hun verstand is verduisterd. Hun wil is volkomen verkeerd. Hun genegenheden drijven van God af. Hun oordeel brengt hen steeds opnieuw op een dwaalspoor. En hun consciëntie, hun geweten, wijst hun telkens de verkeerde weg.

Maar nog veel dieper, want hun hárt is volkomen boos, zij haten God met een dodelijke haat en zij vertrappen Hem liever, dan dat ze Hem dienen. Ja, ze zijn afkerig van de Heere en van Zijn Woord. En al wat zij bedenken is vijandschap tegen God.

Misschien vindt u dit een veel te zwart beeld van de mens in zijn natuurstaat en had u graag ook wat positieve eigenschappen van de mens gelezen. Helaas kan ik u die niet noemen, want als knecht des Heeren heb ik u slechts de Waarheid Gods te schrijven en die vertoont uitsluitend dit beeld van u, jou en mij. O, wij zijn tot in onze diepste vezels verdorven en verdoemd. En we zijn naar Gods oordeel nergens anders naar op weg dan naar het hellevuur.

Toch weten de geadresseerden van Paulus' brief van nog iets anders. Want zij hebben hun eertijds in de duisternis verlaten en zijn licht geworden in den Heere. Maar wat is er dan met hen gebeurd? Wel, de Heere heeft hen door de prediking van Zijn Woord middels Paulus opgezocht en Hij heeft hen door de Heilige Geest in het hart gegrepen. Toen hebben zij zichzelf leren kennen in hun gruwelijke duisternis en zijn zij gaan smeken om de Zaligmaker, Jezus Christus, geschonken te krijgen van Israëls God. Ja, zij zijn geestelijk gestorven aan zichzelf en in de dadelijkheid in Christus ingelijfd om wederom geboren te worden tot kind van God. Toen was hun schuld bij de hemelse Schuldheer betaald, hun zonden waren verzoend bij de rechtvaardige God en het nieuwe leven als kind des Heeren was ontvangen. Ook zijn zij bekleed met Christus en al Zijn schatten en gaven. Ja, zij zijn in de Heere Jezus Christus rechtvaardig, heilig en heerlijk voor God om met het beeld Gods te zijn versierd. En dus zijn zij tot licht geworden. Hun hart is vernieuwd, hun verstand is verlicht en hun hartstochten richten zich uitsluitend naar Gods Woord. Ook zoeken zij slechts alle dagen de Heere te dienen en hebben zij vrede met alles wat er gebeurt. Want de Heere regeert en de Heere zal hen eens in Zijn hemelse Heerlijkheid brengen om daar eeuwig de drie-enige God te prijzen. En dus straalt hier op aarde het licht des Heeren regelmatig van hun aangezicht om een licht in de aardse duisternis te zijn en niet zelden heen te wijzen naar Christus, Die het Licht der wereld is. Maar bent u dan al door het wederbarende werk des Heiligen Geestes uit uw duisternis verlost om tot licht in de Heere Jezus te zijn geworden en om de Heere te verheerlijken door uw ganse bestaan? De Heere schenke het u en jou.

Ds. J.J. Roodsant

Ethiek

Onlangs kocht ik in de boekhandel voor € 10,- het boek 'De Ramp'. Dit boek is geschreven door Kees Slager en gaat over de watersnoodramp van 1953. De oudere lezers van Eilanden-Nieuws zullen zich ongetwijfeld deze ingrijpende gebeurtenis nog wel herinneren. Bij de watersnoodramp, die op 1 februari 1953 plaatsvond, kwamen 1836 mensen om het leven. Het is zeer indringend en aangrijpend om het verslag van deze ramp nog eens te lezen. Al lezende in het boek van Slager moest ik aan een aantal dingen denken.

Wat is het belangrijk om dit soort boeken te lezen. We leven vandaag helaas in een cultuur waarin er steeds minder wordt gelezen. Daardoor kan het verleden ook steeds verder van ons af komen te staan. Het blijkt dat een heleboel jonge mensen amper nog iets weten van bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. En ook haalt men allerlei dingen door elkaar. De watersnoodramp echter mag niet vergeten worden. Er zijn in 1953 hele ernstige dingen gebeurd en het is goed om dat te weten en daarover na te denken. Als we onze geschiedenis vergeten, dan kan dat tot hele ernstige zaken leiden. In ieder geval leidt het lezen van een dergelijk boek wel heel duidelijk tot de gedachte dat we niet zorgvuldig genoeg kunnen nadenken over de veiligheid van ons land voor wat betreft het water. De zorg voor onze dijken en alles wat daarmee samenhangt heeft onze voortdurende aandacht nodig. Dit geldt temeer nu we weten dat door de klimaatsverandering de zeespiegel elk jaar een klein beetje stijgt.

Wat brengt het lezen van dit boek het verleden ook weer dichtbij. In de nacht van 1 februari 1953 was er een geweldige storm en kwam het water steeds hoger en braken tenslotte de dijken. Wat is er onnoemelijk veel geleden in de periode onmiddellijk na de ramp. Er zijn veel mensen verdronken, vooral het eiland werd ernstig geraakt door de watervloed. In Oude-Tonge zijn relatief veel mensen verdronken. In veel families zullen de herinneringen aan de ramp worden meegedragen. Er zullen blijvende littekens zijn van wat er die nacht is gebeurd. Aan de andere kant zijn er ook tijdens de watersnoodramp mensen geweest die elkaar de helpende hand hebben toegestoken. Wat kwam alles in de dagen na de watersnoodramp toch in een totaal ander licht te staan. Sommige mensen blonken uit door hun dadendrang en behulpzaamheid. Andere mensen, waarvan het een en ander verwacht mocht worden, waren soms niet alert genoeg. Uiteraard kunnen we achteraf natuurlijk een heleboel dingen verklaren. Maar het is in ieder geval goed om de moeilijke, maar ook hele ernstige gebeurtenissen in herinnering te hebben en te houden. Sommige mensen zijn op een wonderlijke wijze bewaard gebleven.

Wat kunnen we ook aan het begin van de eenentwintigste eeuw nog veel van deze ramp leren. In de eerste plaats is het belangrijk om steeds zorgvuldig en alert te blijven rondom dingen die gevaar kunnen opleveren. In de tweede plaats moeten we bedenken dat de mens niet tot alles in staat is, maar dat het geweld van het water plotseling tot hele ingrijpende dingen kan leiden. In de derde plaats was de watersnoodramp ook een roepstem. In het boek van Slager komt dat niet duidelijk naar voren, helaas, maar we geloven dat de Heere regeert en dat Hij ook ons land iets met deze ramp heeft willen zeggen. We weten niet of de inwoners van ons land dit ter harte hebben genomen. Maar laten we als kerkelijke mensen ook maar bij onszelf beginnen. In het jaar 1953, een paar maanden later, voltrok zich in het kerkverband waarin ik mag dienen een aangrijpende scheuring. Hebben we de stem van de ramp, zo denk je achteraf, wel voldoende gehoord?

Over de oprechte liefde tot de Heere Jezus

'Over de oprechte liefde tot de Heere Jezus', door Jacobus Koelman, herschreven door ds. C.J. Meeuse'. Wat kunt u in dit boek verwachten? Koelman gaat in op de oprechte liefde tot de Heere Jezus. Hij heeft daar enerzijds mensen op het oog die deze liefde nog missen, maar ook zij die deze liefde nog missen en anderzijds zij, die slechts in zwakke mate deze liefde bezitten.

De auteur van deze uitgave stelt de vraag hoe het komt dat er vaak zoveel twijfel in het hart opkomt of wij tot de Zijnen behoren en of Hij ons liefheeft. Koelman geeft op pag. 18 een duidelijk antwoord: 'Om de overtuiging hiervan en de verootmoediging hierover te vergroten, en vooral ook om degenen die zichzelf bedriegen aan zichzelf te ontdekken, zal ik u, als in een spiegel, de tekenen van deze liefde tot Jezus tonen'.

Daarom zeg ik (Koelman) vooraf dat wel alle volgende dingen kenmerken zijn van de liefde tot Jezus, maar dat er evenwel ware liefde tot Jezus kan zijn, daar, waar al die tekenen voor een tijd niet tegelijk gevonden worden, en waar men vanwege verzoekingen van de satan, of vanwege de kleine mate van die liefde deze tekenen niet zien kan, noch in zichzelf durft erkennen.

Wat is de bedoeling van Koelman met dit lezenswaardig boekje?

Mijn bedoeling is aan de ene kant de verwaande en zichzelf bedriegende belijders van het geloof en van de liefde tot Jezus en de werkelijke huichelaars te ontdekken; en aan de andere kant de oprechten te tonen dat zij waarlijk Jezus liefhebben, hoewel niet in zo grote mate als wel betamelijk is.

In drie hoofddelen treffen we de volgende zaken aan: I. Kenmerken van degenen die Christus liefhebben; II. Beweegredenen om Christus lief te hebben; III. Middelen om Christus lief te krijgen. Elk van deze onderdelen zijn weer onderverdeeld in subhoofdstukjes.

De inleiding is van ds. C.J. Meeuse, zelf een bijzonder kenner van Koelman en zijn geschriften. Hij vond het niet nodig om een voorwoord te schrijven, want in een eerder uitgegeven druk is een duidelijke uiteenzetting gegeven, die echter niet door Koelman zelf is geschreven, maar ondertekend met N.N. In 1737 is dit voorwoord vanwege zijn waarde opnieuw opgenomen.

Wel heeft ds. Meeuse een verantwoording gegeven van deze uitgave met alle drukken die voor deze uitgaven geweest zijn vanaf 1690 tot 2005, met vermelding van plaatsnaam en eventueel jaartal. Opnieuw blijkt hieruit de betrokkenheid die hij heeft met Jacobus Koelman en zijn uitgegeven werken.

Het slot van de inleiding van ds. Meeuse wil ik u niet onthouden:

Ik wil besluiten met de wens dat de Bruidegom Christus dit werkje, waarin een lid van Zijn bruidsgemeente schrijft over de door Hem verwekte liefde, wil zegenen om de ware liefde te wekken waar ze gemist wordt en ze te verlevendigen waar Hij een beginsel ervan gaf, opdat Zijn bruid een aangename geur van Bruidegom verspreiden mag in een tijd waarin over de stank hangt van eigenliefde.

In achttien kenmerken geeft Koelman aan waar de oprechte liefde tot Christus aan te herkennen is, om in het laatste hoofdstuk de middelen te bespreken, die ertoe kunnen dienen om Christus lief te krijgen. Opnieuw in een tweedeling: zij die de liefde kennen en zij die nog niets van die liefde ervaren. De schrijver zet alles op alles om onbekeerde mensen de noodzaak van de liefde tot Christus voor te houden. Ik eindig met een kort citaat: 'Neem Hem aan, verkies Hem voor u, neem uw toevlucht tot Hem, werp uw zondige, verloren, machteloze ziel op Hem. Dit is in Hem te geloven'. Zo tracht Koelman zijn lezers ertoe te brengen om tot Christus de toevlucht te nemen. In Hem te geloven en Hem langs deze weg lief te gaan krijgen.

Van harte aanbevolen, ook voor jongeren.

Over de oprechte liefde tot de Heere Jezus, door Jacobus Koelman, is een uitgave van De Banier, onder het ISBN nummer 9. 789. 402. 902. 822 en kost € 9,95. Ds. C.J. Meeuse heeft dit werkje herschreven.

+ zo herschreven dat het toegankelijk is voor een breder publiek, ook voor jongeren

+ wervend en gunnend van inhoud

+ pastorale benadering

Zondag 30 juli

OUDDORP

Herv. Gem. 9.30 en 18.00 uur ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 9.30 en 19.00 uur stud. A.J. Speksnijder - Geref. Kerk 9.00/10.30 en 18.30 uur ds. A.A. van der Spek - Ger. Gem. 9.30 en 18.30 uur ds. W. Harinck - Doopsgezinde Gem. 9.30 uur ds. ds. J. Smink, 11.15 uur Duitstalige dienst en 18.30 uur dhr. E. Leune - Vakantiekerkdienst RCN Toppershoedje, Strandweg 4, 10.00 uur mevr. G.C. van Dijk-Vermeulen

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 10.00 uur ds. P. Nobel en 18.30 uur ds. B. Siebelink - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. R. van Kooten en 18.00 uur ds. W.J. van Estrik

STELLENDAM

Herv. Gem. 10.00 uur prop. A.H. van Mourik en 17.00 uur ds. M.D. van der Giessen - Hersteld Herv. Gem. 9.00 en 18.00 uur ds. B.D. Bouman - Geref. Kerk 10.00 uur ds. K. Baas

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. J.G. Blom - Geref. Kerk 9.30 uur ds. L.J. Lingen - Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur ds. G. Beens - Ger. Gem. in Ned. 10.00 en 18.00 uur ds. G. Beens

DIRKSLAND

Herv. Gem. 10.00 uur ds. W.P. van der Aa en 18.00 uur ds. L. den Breejen- Ger. Gem. 10.00 en 18.00 uur leesdienst - Ziekenhuis 14.30 uur ds. J. de Jong

HERKINGEN

Herv. Gem. 10.00 uur ds. A. van Vuuren en 18.00 uur prop P.L. van Steenselen - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur kand. M. Diepeveen en 18.00 uur ds. G.T. van Appeldoorn - Ger. Gem. 10.00 uur en 18.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 10.00 uur ds. Th.W.H. van der Heijden en 18.00 uur ds. C. van de Worp - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.J. Blankers en 17.00 uur ds. W. Schinkelshoek - Lukaskapel 10.00 uur ds. J. de Jong en 14.30 prop. H. Boele - Exodusgemeente 10.00 uur ds. Doornbos - Remonstrantse Gem. geen dienst - Lachai-Roï Gem. geen dienst

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 10.00 uur ds. L. Quist en 18.00 uur ds. B.A. Belder - Geref. Kerk 10.00 en 17.00 uur Prop. M. Hameete - Ger. Gem. 9.30 uur en 18.00 uur ds. G.J.N. Moens - Chr. Geref. Kerk 9.30 leesdienst en 18.00 uur ds. K. Visser - Geref. Kerk (Vrijgem.) 9.30 uur br. De Bruijne en 17.00 uur br. Kuijper - CGM De Rots, Diekhuus 10.00 uur Jacob Rink

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 9.30 uur ds. P van der Kraan en 18.00 uur ds. Th.W.H. van der Heijden - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur ds. G.T. van Appeldoorn en 18.00 kand. Diepeveen - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 18.00 uur ds. G.J.N. Moens

OUDE-TONGE

Herv. Gem. 10.00 uur prop. L.W. de Haan en 18.00 uur prop. W. Braaksma - Ger. Gem. 10.00 uur leesdienst en 18.00 uur ds. C. Harinck- Evangelie Gemeente Flakkee 10.00 uur Theo van der Sluis - Messiaanse Gemeente, De Bron, zaterdag 13.00 uur Daniël Gerrets

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 10.00 uur dhr M. van Heijningen en 18.00 uur prop A.L. Kornaat - Geref. Kerk 10.00 uur ds. W.A. Boer

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 10.00 uur ds. J. Ouwendijk en 18.00 uur prop G.R. Maurtitz - Geref. Kerk 10.00 uur ds. P.C. Koster en 18.00 uur ds. D. Westereng

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 9.30 uur ds. H. Liefting en 18.00 uur dhr. M. van Heijningen - Hersteld Herv. Gem. 9.30 uur kand.. Joh. Fekkes en 15.00 uur ds. L. Groenenberg- Geref. Kerk 9.30 uur ds. W. Venema en 18.00 uur dhr. K. Baas - Ger. Gem. 9.30 en 18.00 uur leesdienst

LANGSTRAAT

Herv. Gem. 10.00 uur ds. J.P. Kromhout van der Meer

Extra diensten

OUDDORP donderdag 27 juli, Gref. Gem.,19.30, ds. G. van Manen
OUDDORP woensdag 2 augustus, Hersteld Herv. Gem., 19.30, ds. A.C. Rijken

Pelgrimsreis naar Santiago de Compostella

Ouddorp - Jac (67) en Rina (65) Schoutens vertrekken in september op de fiets naar Santiago de Compostella. Vrienden Henk (63) en Bep (57) Maliepaard gaan ook mee.

Tekst en foto: Erwin Guijt

"In 2000 ben ik al een keer vanaf Rocamadour, de Dordogne, naar Santiago gefietst'', begint Jac zijn verhaal in de lommerrijke tuin bij hun vakantiehuisje. "Toen stuurde ik elke dag een klein berichtje naar huis. Mijn vrouw en mijn twee dochters hebben daar toen een boekje van gemaakt. Op een gegeven moment kwamen we met Henk en Bep aan de praat. En zo is het balletje gaan rollen…''

In eerste instantie wilden ze met z'n vieren vanuit huis naar Santiago fietsen, maar daar is later toch van afgezien. Nu gaan ze het eerste jaar van het eiland naar de Pyreneeën fietsen, wat ongeveer drie weken in beslag neemt. Vervolgens is de planning om het jaar daarop de eveneens drie weken durende tocht vanaf de Pyreneeën naar Santiago te fietsen.

Heilige Jakobus

Maar waarom gaan de beide echtparen eigenlijk? "Het is eigenlijk een mix van dingen'', aldus Jac. "Mijn vrouw en ik zijn van huis uit Rooms-Katholiek." "En wij zijn Hervormd'', vult Bep aan. Ondertussen is iedereen voorzien van een Flakkeese bolus. Even is het stil en zijn enkel kauwende kaken te horen. Jac: "Ik vind het enorm fascinerend om te zien dat er al 1500 jaar pelgrimstochten gehouden worden. Daar heb ik regelmatig verhalen over gelezen.'' Desondanks is religie niet de voornaamste reden van de tocht. "Met allerlei slag mensen onderweg te praten; sommige gaan voor het sportieve, andere weer voor het religieuze, etc. Dat is het voor ons ook, de combinatie. En mijn naam, Jac, is afgeleid van Jakobus. En laat dat nu de heilige van Santiago de Compostella zijn…''

Er zijn veel routes die naar Santiago leiden. "De tochten komen ook steeds meer in opkomst. Het hoogtepunt was rond 1500; toen gingen er miljoenen pelgrims. Het was toen de traditie om een kilo's zware steen mee te nemen in de bagage. Op ergens een paar kilometer van de eindbestemming is een speciale plaats waar die steen dan kan worden afgeworpen. Maar moet je nagaan dat je lopend met zo'n steen 2300 kilometer af moest leggen.'' Er klinkt bewondering in zijn stem.

Gratis eten

Onderweg komen ze langs verschillende schitterende kathedralen, zoals die van Tours en Antwerpen. Rina: "In iedere kerk die we tegenkomen ga ik wel een kaarsje branden.'' Verder zijn er ook verschillende stempelposten op de route. Als een pelgrim alle stempels heeft, kan hij die omwisselen voor een zogeheten credential: een officieel document. "Daarmee kan zo'n pelgrim twee dingen. Als eerste geloofde men vroeger dat door zo'n credential het vagevuur kon worden ontlopen. De wat aardsere uitkomst is dat men gratis kan eten in het restaurant naast de kathedraal van Santiago. Ze hebben daar zelfs een speciale deur voor pelgrims. Iedere keer dat er mensen voor die deur staan wordt het gezicht van de manager langer, haha!''

Rina: "Het is leuk om in de voetsporen van mijn man te treden. Daarnaast is het ook heel gezellig als er vrienden meegaan; dan heb je toch wat meer aanspraak. En natuurlijk is het een sportieve uitdaging.'' Vooral Bep was meteen heel enthousiast. De beide echtparen zijn namelijk fanatieke fietsers.

Geen tent

De overnachtingsmogelijkheden zijn nog niet geheel uitgezocht. Het wordt in ieder geval geen tent: "Nee joh, dat gaat niet met m'n rug'', verzucht Rina. De vier reizigers hebben ook nog even nagedacht over een vouwwagen, maar om praktische redenen bleek dat niet haalbaar. "Nu is het volgens mij ook zo dat iedere burgemeester in Frankrijk en Spanje pelgrims onderdak zou moeten verlenen'', vertelt Jac. De bagage wordt achterop de fiets meegenomen.

Maar hoe houden ze de lange fietstocht vol? "Het is een stuk doorzettingsvermogen'', aldus Henk. ''Met mooi weer en meewind gaat het allicht, maar juist als het slecht weer is moet je volhouden.'' Jac vult aan: "En je moet het ook in perspectief zien; in vergelijking met hoe het er in het jaar 500 aan toeging valt het reuze mee. Toen moesten pelgrims op de koude, harde stenen van de catacomben in de kathedralen slapen. En wat dacht je van 2300 kilometer lopen met een fikse zwerfkei op je rug?''

Kees Klink wint de Grote Prijs van ELSTO Schilderwerken

GOEREE-OVERFLAKKEE - Lange afstandsduiven worden eerst geleerd van korte afstanden naar huis te komen. Hun oriëntatievermogen wordt hiermee aangescherpt. Daarna worden de afstanden geleidelijk groter. Uiteraard worden alleen daarvoor geschikte duiven ingekorfd op deze verdere vluchten. Het zijn van nature geen sprinters, maar ze zijn te vergelijken met marathonlopers; ze gaan in een gestaag tempo door tot de thuishaven is bereikt. Deze zogenaamde fondduiven worden optimaal voorbereid voor deze lange vluchten, ze hebben voldoende brandstof in de vorm van vetten e.d. om het een hele dag vol te houden. Zo doet ook Kees Klink dat met zijn duiven. Blijkbaar kan hij dat heel goed, want hij wint twee keer achter elkaar een Grote Prijs, een unieke prestatie. Dit keer werden de duiven 's ochtends vroeg gelost in de Franse wijnstad Bordeaux. Onderweg goed vliegweer en een wind die van noord naar het westen draaide. Om kwart over zeven konden Kees en Jeanet hun duivinnetje verwelkomen. Ze had zich naar huis gespoed om de zorg over het kleine jonge duifje weer van haar man over te nemen. Hiermee werden ze winnaar van de Grote Prijs van ELSTO Schilderwerken Middelharnis. Uiteraard werden Kees en Jeanet Klink hartelijk gefeliciteerd door Ron Stout, de mede-eigenaar van ELSTO.

Martien van der Knijff geeft concert vanaf Goereese Toren

GOEDEREEDE - Zaterdagmiddag 29 juli is er tussen 15.00 en 17.00 uur een beiaardconcert vanaf de Goereese Toren. Martien van der Knijff bespeelt de beiaard, hij is beiaardier te Zwolle, Hasselt (NL), Hattem, Elburg en Katwijk aan Zee. Op het Rotterdams Conservatorium studeerde hij orgel en aan de Nederlandse Beiaardschool (HKU) beiaard. Hij geeft regelmatig beiaardconcerten in binnen- en buitenland. Hij maakt regelmatig arrangementen voor carillon en andere instrumenten. Meer informatie staat op www.beiaardiermartien.nl. Op het programma staat onder andere 'As I went to Walsingham' van John Dowland (1563-1626). En 'Suite nr. 1 voor Violoncello solo BWV 1007' van Johann Sebastian Bach (1685-1750), 'La chanson des vieux amants' (Brel) van Gérard Jouannest (1933), 'Oh Johnny' (Tante Leen) van Jaap Valkhoff (1910-1992) en 'Tico Tico' van J.G. Zequinha de Abreu (1880-1935). Een leuk zomers uitstapje. In het centrum van het monumentale stadje is het concert goed te horen.

Rinus Verhage speelt Bach in Zierikzee

REGIO - Morgen, donderdag 27 juli, is er een Bachconcert op het grote orgel van de Nieuwe Kerk te Zierikzee, aanvang 20.00 uur. Het concert wordt als vanouds gegeven door de vaste organist van de kerk, Rinus Verhage, en is onderdeel van de mooie serie Zomerconcerten. De toegang is gratis, na afloop wordt er een vrije gift gevraagd. Het thema van het concert is: 'Bach, kamermuzikaal en monumentaal'. Deze twee kanten van dezelfde muzikale genialiteit zijn uitgangspunt voor het programma. De monumentaliteit is zeer duidelijk aanwezig in de grote orgelwerken van de meester en op het concert klinken de Toccata en Fuga in d, BWV 565 (zijn bekendste werk) en de Praeludium en Fuga in Es, BWV 522 (uit de grote Orgelmis). Het orgel als 'koning van de instrumenten' straalt dan in alle grootsheid. De kamermuzikale invalshoek speelt bij de meeste orgelwerken echter wel de hoofdrol. Als getuige hiervan staat op het programma de laatste collectie koraalbewerking die Bach aan het eind van zijn leven nog samenstelde, de zgn. 'Schübler-Choräle', BWV 645-650. Als tweede voorbeeld voor de kamermuzikale kant van Bach wordt de partita over het ontroerende avondlied 'Christ der du bist der helle Tag für die die Nacht nicht bleiben mag' gespeeld. Elke variatie bewerkt hier steeds een ander couplet van dit lied; een lied met een bijzonder troostrijke inhoud.

Orgelconcert Aarnoud de Groen

BROUWERSHAVEN - Op dinsdag 1 augustus vindt het vijfde orgelconcert plaats in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwershaven. Aarnoud de Groen, organist in Den Haag, speelt een toegankelijk programma met klassieke en hedendaagse muziek. Van Bach speelt hij de 3e trionate en de wereldberoemde 'Air'. Meer hedendaagse klanken zijn te horen in de Pop-Stücke für Orgel van Michael Schütz. Verder staat er nog muziek op het programma van de componisten Billy Nalle en Denis Bédard. Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is € 7,50 voor volwassenen en € 5,- voor studenten. Onder de 12 jaar gratis. De verrichtingen van de organist zijn te volgen via projectie op de muur. Na afloop is er gelegenheid om na te praten met koffie of thee. Het volgende concert in de serie orgelconcerten is op 8 augustus, dan speelt Jos Vogel uit Vlissingen.

Concert met trompet en orgel

BROUWERSHAVEN - Op zaterdagavond 29 juli vind er een instrumentaal concert plaats in de Grote of Sint Nicolaaskerk in Brouwerhaven. Dit concert wordt verzorgd door trompettist Pascal van de Velde en organist Marien Stouten. In Brouwershaven spelen zij een avondvullend programma met repertoire uit klassieke en populair-klassieke muziek. Voor de pauze klinkt er muziek van onder andere Bach, Händel en Mozart. De muziek na de pauze is een frisse combinatie van ragtimes, filmthema's en andere herkenbare muziek. In diverse orgelsolo's wordt het Van Vulpen-orgel gedemonstreerd.Het concert begint om 20.00 uur. De toegang is 7,50 voor volwassenen en 5 euro voor studenten. Onder de 12 jaar gratis. Videobeelden van de organist worden geprojecteerd op de muur. In de pauze is er koffie en thee.

Oud papier inzameling in Ooltgensplaat

Ooltgensplaat - Donderdagavond 27 juli wordt in Ooltgensplaat oud papier opgehaald. De opbrengst is bestemd voor de zending. De organisatie verzoekt om het papier gebundeld klaar te zetten op straat. De inzameling start om 17.30 uur.