info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

26 januari 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 26 januari 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Entreeopleiding nu ook op Goeree-Overflakkee

Een kijkje in de Entreeklas: meer rust en persoonlijke aandacht. Foto: Hans Villerius

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor jongeren vanaf 16 jaar die geen Vmbo-diploma of startkwalificatie hebben maar toch graag een vak willen leren, werkervaring op willen doen en een diploma willen halen is er op Goeree-Overflakkee sinds kort de Entreeopleiding. Hiermee kunnen leerlingen zonder vooropleiding na één jaar doorstromen naar een MBO-opleiding niveau twee of naar de arbeidsmarkt. De opleiding wordt in Middelharnis gegeven.

Door Hans Villerius

Het initiatief van de Entreeopleiding op Goeree-Overflakkee komt van Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits en het Albeda StartCollege, beide te Middelharnis. De twee scholen werken al jaren samen op het gebied van Entreeonderwijs (voorheen AKA). Deze onderwijsvorm was er dus al wel op het eiland maar het was niet zeker of dit behouden zou blijven, terwijl dat zeer gewenst is. Daarom hebben de PM en het Albeda zich hiervoor ingespannen. Een samenwerkingsovereenkomst waarbij Albeda en PM een mix hebben gemaakt wat betreft de uitvoering van theorie en praktijk.

Entreeopleiding

Door uiteenlopende omstandigheden kan het gebeuren dat leerlingen niet langs reguliere weg het Vmbo-diploma behalen, terwijl ze daar wel voldoende capaciteiten voor hebben. Ook kunnen sommige leerlingen vanuit het praktijkonderwijs meer aan dan wat praktijkonderwijs ze biedt. De ervaring leert dat wanneer het onderwijs op een andere manier wordt gegeven, deze leerlingen even gemotiveerd als succesvol zijn. Ze zijn alleen meer gebaat mij maatwerk. En dat biedt de Entreeopleiding. Kijkend naar de individuele mogelijkheden wordt dáár vooral op ingestoken en wordt er gebruik gemaakt van de aanwezige talenten.

De Entreeopleiding is een combinatie van les op school en stages in de praktijk. De Entreeklas heeft een bescheiden aantal leerlingen. De klas bestaat steeds uit dezelfde leerlingengroep en kent meer rust. Dat wordt duidelijk als positief ervaren, evenals de net wat meer persoonlijke aandacht die de leerlingen krijgen. Ze hebben zo veel mogelijk dezelfde (basis)vakken en opdrachten, maar krijgen ook werknemersvaardigheden. Enerzijds werken de leerlingen op eigen tempo en niveau, anderzijds trekken ze toch gezamenlijk op. Maar ook 'leren door te doen' blijkt een succesvolle lesformule te zijn. "En daar bestaan op Goeree-Overflakkee veel mogelijkheden voor", zeggen Pieter Brandwijk van de Prins Maurits en Coby van Wijk van het Albeda Startcollege. "Op deze manier halen deze jongeren toch hun diploma en vinden ze een weg naar vervolgopleiding of naar werk!"
Op de Entreeopleiding worden zowel bol- als bbl-opleidingen gegeven en kunnen leerlingen een officieel erkend mbo-diploma halen op niveau 1. Dit voor verschillende opleidingen tot assistent: Bouwen & Wonen, Dienstverlening & Zorg/Facilitair, Horeca & Voeding, Logistiek, Verkoop, Mobiliteit/Fiets-, Scooter- en Autotechniek, Installatie- & Constructietechniek/Metaaltechniek. Ook bestaat de mogelijkheid om losse certificaten te behalen, zoals EHBO, lassen, vorkheftruck, houtbewerking, VCA of digitale vaardigheden.

Wie meer wil weten kan kijken op www.albeda.nl/startcollege.

Cheque voor RTM-Trammuseum

OUDDORP - Zaterdagmiddag verraste de stichting Ronde Tafel 118 Goeree-Overflakkee het bestuur van de stichting RTM-Trammuseum in het complex aan De Punt in Ouddorp met een cheque ter waarde van 1750 euro. Geld dat besteed wordt aan de inrichting van de nieuwe ruimten die aan het trammuseum zijn toegevoegd.

Door Jaap Ruizeveld

Remco de Feiter en Dennis v.d. Gaag (beiden machinist bij de RTM) mochten, in aanwezigheid van bestuurslid/secretaris Sam de Haan, de cheque in ontvangst nemen.

De Ronde Tafel 118 Goeree-Overflakkee organiseert elk jaar een Diner en Blanc voor belangstellenden. De opbrengst van het evenement wordt geschonken aan een Goed Doel op het eiland of in de regio. Vorig jaar was de Ronde Tafel 118 voor een diner te gast in het RTM-trammuseum. Het was een fantastisch gebeuren in het museum bij het rijdend materieel. Als dank voor de gastvrijheid op deze unieke locatie, werd de cheque dit keer dus voor het Trammuseum bestemd. "Gemiddeld nemen tussen de 100 en 150 belangstellenden jaarlijks deel aan het evenement Diner en Blanc van de Ronde Tafel 118 GO", vertelt een woordvoerder. Een eerdere locatie waarvoor al gekozen werd, was een Dok van Maaskant. "Waar dit keer het festijn plaatsvindt, wil de zegsman nog geheim gehouden. Dat moet zolang mogelijk een verrassing blijven. De datum wil hij wel verklappen. Dat is zaterdag 18 juni 2016. Informatie op Facebook.com/Diner-en-Blanc RT118 Goeree-Overflakkee.

Korenavond

STELLENDAM - De activiteitencommissie van de Gereformeerde Kerk Stellendam organiseert op vrijdag 29 januari a.s. een korenavond. Aan deze avond wordt meegewerkt door mannenkoor D.E.V. (Door Eendracht Verbonden) uit Stellendam o.l.v. Corné de Geus en door het Sjaloomkoor o.l.v. Arja Cranendonk.

Het eerste deel zal verzorgd worden door het Sjaloomkoor; daarna het tweede deel door mannenkoor Door Eendracht Verbonden. Ook zal er een uniek moment zijn, waarbij de beide koren samen een lied ten gehore zullen brengen.

In de pauze is er voor ieder koffie, thee of fris met iets lekkers en gelegenheid om elkaar te ontmoeten. De avond is voor iedereen gratis toegankelijk. Er zal deze avond wel een collecte worden gehouden die bestemd is voor het nieuwe Forum, de verbouwde zaalruimte naast de Gereformeerde Kerk. Aanvang van de avond is 19.30 uur.

2 / 24

Agenda

Woensdag 27 januari

DIRKSLAND – Stamppotmaaltijd, vanaf 18.00 uur aan de Reginahof 1. Kosten: € 10,- per persoon, reserveren tot 19 januari bij joke.vandijk@careyn.nl of bel 06-53861647.
SOMMELSDIJK – Haken en breien voor de jeugd van 8 t/m 12 jaar in De Zwaluw. Van 14.00 tot 15.30 uur. De entree is € 2,-.
DEN BOMMEL – Breicafé. Van 19.30 uur tot 22.00 uur. Bommelstee. Meer info: tel. 0187-611397.
DEN BOMMEL – Bingo 55+. Bommelstee. Aanvang 14.00 uur. Organisatie: Stichting ZIJN.
OUDE-TONGE – Bingo 55+. Infocentrum Bernhardstraat 27. Aanvang 14.00 uur.

Donderdag 28 januari

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 29 januari

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
OOLTGENSPLAAT – Bingo OFB. Aanvang 20.00 uur. Kantine OFB.
OUDDORP – Tabletcafé in Bibliotheek van 18.00 tot 20.00 uur.

Zaterdag 30 januari

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.

Dinsdag 2 februari

DIRKSLAND – Reginahof. Geheugenbibliotheek. Van 9.30 tot 11.30 uur. Meer info: 06 83678417 of een e-mail sturen naar info@ketenzorgdementie-go.nl

Donderdag 4 februari

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 5 februari

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Zaterdag 6 februari

DIRKSLAND – Choral Evensong, door Vocaal Ensemble Magnificat o.l.v. Rinus Verhage en het CSG Prins Maurits Schoolkoor o.l.v. Marco van 't Hoff. Hervormde Kerk Dirksland. Organist Paul Kieviet. Thema 'Abide with me'. Aanvang 17.00 uur. Toegang: gratis. www.kamerkoormagnificat.nl
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
OUDDORP – Kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente. Mannendag Goeree-Overflakkee. Spreker Jan Pool.
Aanvang 9.30 uur. www.mcgo.nl
MIDDELHARNIS – Het Diekhuus. Benefietconcert voor Uganda. Aanvang 19.00 uur. Entree € 10,-. Reserveren via www.hetdiekhuus.nl
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
GOEDEREEDE - Concert Koninklijke Fanfare Apollo in Oostdam. Aanvang 19.30 uur.

Sponsorzwemmen voor KiKa

Allemaal enthousiast over de bekendmaking van de opbrengst. (Foto: Julian Villerius)

SOMMELSDIJK – Zwemmen voor een goed doel, dat is wat ongeveer vijfendertig basisschoolleerlingen afgelopen zaterdag in Recreatiecentrum De Staver deden. De actie is georganiseerd door Leanna Mackloet en Daphne Vogelaar, havo-vijf-leerlingen van de CSG Prins Maurits te Middelharnis.

Door Julian Villerius

De twee meiden zitten in het examenjaar en zijn al vanaf begin dit schooljaar bezig met hun profielwerkstuk over kinderkanker. Onderdeel daarvan is een praktisch deel. Het leek Leanna en Daphne een mooi idee om dan ook daadwerkelijk iets te doen voor kinderen met kanker. Daarom organiseerden ze een sponsorzwemactie voor de groepen zes en zeven van de Groen van Prinstererschool. Als ex-leerling van die school kon Leanna hier vrij makkelijk iets regelen.

Lessen

Eerst hebben de meiden lesgegeven aan de kinderen van de basisschool. Ze hebben uitgelegd wat de ziekte precies is, wat KiKa daarvoor probeert te betekenen en hoe belangrijk het is dat de zieke kinderen worden geholpen. Na deze lessen gingen de basisschoolkinderen enthousiast sponsors zoeken en geld ophalen, zodat ze tijdens het sponsorzwemmen een zo groot mogelijke opbrengst bijeen konden brengen.

Opbrengst

Om twee uur zaterdagmiddag doken de schoolkinderen een voor een het water in om uiteindelijk zo'n drie kwartier lang baantjes te trekken. Ondertussen werden de individuele opbrengsten bij elkaar opgeteld, wat uitkwam op een totaalbedrag van € 2.400. De meiden hadden niet verwacht dat het zó goed zou gaan. Nadat het bedrag was overhandigd, werd er nog een winnaar bekend gemaakt. Ailynn Lodder uit groep zes had met € 212,= het meeste geld opgehaald en mocht daarom een KiKabeer uitzoeken bij de stichting, die deze middag natuurlijk ook in De Staver aanwezig was.
Kees Witte, op Goeree-Overflakkee ambassadeur van KiKa, is heel enthousiast over de actie. "Voor onderzoek in het Prinses Máxima Centrum is veel geld nodig. Initiatieven als deze, dat kinderen in actie komen voor hun leeftijdsgenootjes, juichen we alleen maar toe!"

Bekijk ook het filmpje op www.eilandennieuws.nl

CDA-kamerlid roept minister op tot aanpak N59

Sander de Rouwe tijdens een werkbezoek in 2014 langs de N59. (Archieffoto Eilanden-Nieuws)

DEN HAAG - CDA-kamerlid Martijn van Helvert heeft dinsdag 19 januari in de plenaire vergadering van de Tweede Kamer minister Schultz van Haegen opgeroepen de verkeersveiligheid op de Rijksweg N59 snel en daadkrachtig aan te pakken. De N59 tussen Den Bommel en het Hellegatsplein staat bekend als een drukke en gevaarlijke tweebaansweg, waarop vaak ongelukken gebeuren.

Van Helvert: "Afgelopen december, vlak voor oudjaar, ging het opnieuw mis: er was weer een dodelijk ongeluk. Dat heeft bewoners pittig geraakt. Daarnaast zorgen storingen aan de Botlekbrug ervoor dat vrachtwagens met gevaarlijke stoffen ook nog eens via de N57 en de N59 moeten rijden. Het CDA wil graag dat deze impasse doorbroken wordt. Het CDA roept daarom de minister op om met alle partijen om tafel gaan zitten om de verkeersveiligheid aldaar snel en daadkrachtig op te pakken!"

Tea Both, CDA-raadslid in de gemeente Goeree-Overflakkee, vraagt voortdurend aandacht voor de verkeersonveiligheid op het eiland: "Wij hebben het er graag voor over om naar Den Haag af te reizen om deze problematiek onder de aandacht te brengen."

Op uitnodiging van het CDA Goeree-Overflakkee is eerder voormalig CDA-kamerlid Sander de Rouwe naar het eiland gekomen om de verkeersproblematiek te bekijken en in de Tweede Kamer aan de orde te stellen. Eind 2014 is de motie van CDA'ers De Rouwe en Van Helvert voor snelle verbreding van de N59 echter verworpen door VVD, PvdA, D66, GroenLinks en 50PLUS.

Minister Schulz van Haegen (VVD) van Infrastructuur en Milieu gaf op de oproep van Van Helvert aan, dat de maatregelen niet voor 2020 klaar zullen zijn. Schulz: "Ik kan niet zozeer dit traject nu naar voren trekken, want er zijn er meer. Mochten er simpele en kleine dingen zijn die we kunnen doen, dan sta ik daar altijd voor open. Wij zijn er in ieder geval mee aan de slag."

Het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee heeft toegezegd alles in het werk te stellen om de minister en de landelijke politiek te overtuigen om spoediger tot een veilige N59 met een betere doorstroming te komen.

Echte Bakker Akershoek, Beste Echte Bakker van Zuid-West Nederland

OUDDORP - Akershoek, De Echte Bakker in Ouddorp is voor de tweede keer de Beste Echte Bakker van Zuid-west Nederland. Deze titel wordt toegekend aan de Echte Bakker van de regio, die het beste scoort in de combinatie van de winkelbeoordeling en de productkwaliteit.

Productkwaliteit staat hoog in het vaandel bij het Echte Bakkersgilde. Alle aangesloten bakkers hebben een eigen bakkerij waar ze hun producten zelf maken. Door het jaar worden, door onafhankelijke keurmeesters van het Nederlands Bakkerij Centrum, 17 producten onaangekondigd uit de winkels van de Echte Bakkers gehaald en gekeurd. De punten tellen mee voor de titel Beste Echte Bakker van de regio.
Ook alle winkels van De Echte Bakkers zijn de afgelopen periode door onafhankelijke inspecteurs beoordeeld op twintig punten in zes categorieën waaronder de productpresentatie en sfeer en uitstraling van de winkel. Akershoek scoorde 94 en 99 van de 100 punten met zijn winkel en laat daarmee zien dat de details prima in orde zijn. Ook dit cijfer telt mee voor de titel.

Hoogste score

De eindrangschikking wordt zoals ieder jaar uitgevoerd door de Radboud Universiteit Nijmegen en komt tot stand na een berekening van gewogen gemiddelden van de cijfers behaald bij kwaliteitskeuringen en winkelbeoordelingen. Akershoek heeft hier dus de hoogste score van regio west. Lennard en Henri: "We zijn heel blij met deze prijs!. Het hele jaar door zijn we alert op de productkwaliteit. We keuren producten samen met de bakkers en bespreken wat beter kan. Het gaat meestal om details die het verschil maken en daar moet je scherp op blijven."
Moeder Gerda: "Dat geldt eigenlijk ook voor de winkel. Naast dat we kwalitatief goede producten verkopen, zorgen we er ook voor dat klanten in een prettige sfeer kunnen kijken, proeven en kiezen. We adviseren als het nodig is over ingrediënten en allergenen en kunnen tips geven over hoe je bijvoorbeeld leuk een high tea in kunt vullen." Dat is tot uiting gekomen in de uitstekende beoordeling van de winkel.

Feestelijke aanbiedingen

Pa Kommer reageert opgetogen op deze prestatie en wil dit heugelijke feit niet zomaar voorbij laten gaan. "Alle klanten mogen mee genieten van dit succes," laat hij weten. In de winkels is er voor iedereen iets lekkers te proeven en volgende week zijn er verschillende feestelijke aanbiedingen.

Evensong in Dirksland

DIRKSLAND - Aan het begin van de avond, om 17.00 uur, is het in de Anglicaanse kerk tijd voor het avondgebed. Het grootste deel van het avondgebed, dat ruim een uur duurt, wordt gezongen, de Bijbelgedeeltes worden voorgelezen.

Het schoolkoor van de Prins Maurits onder leiding van Marco van 't Hoff en Vocaal Ensemble Magnificat onder leiding van Rinus Verhage zullen op zaterdag 6 februari in de Hervormde Kerk van Dirksland een Evensong verzorgen. De begeleiding op het orgel is in handen van Paul Kieviet.

6 februari 2016 is de zaterdag vóór de lijdenstijd begint. Daarom zijn door de koren liederen gekozen die betrekking hebben op Jezus' intocht in Jeruzalem en op Zijn lijden en sterven aan het kruis. Het thema van deze Evensong is 'Abide with me', wat vertaald kan worden met 'Blijf bij mij'. Een aantal onderdelen van de Evensong staat vast, zoals bijvoorbeeld de preces en responses, dat zijn liturgische gebeden die worden voorgedragen door één persoon en beantwoord door het koor. Daarnaast horen de lofzang van Maria en de lofzang van Simeon ook een plaats te krijgen in de liturgie.

De Bijbelgedeeltes zullen door leerlingen van CSG Prins Maurits in het Engels worden voorgelezen. Beide koren zullen afwisselend, maar ook samen enkele stukken ten gehore brengen, daarnaast wordt de aanwezigen twee keer gevraagd mee te zingen. De teksten kunnen meegelezen worden in het programmaboekje. De kerk is open om 16.30 en de toegang is vrij. We houden na afloop een collecte voor de gemaakte onkosten.

Toekomstig havenkunstwerk voor Oude-Tonge

De 'perfecte plaats' voor het kunstwerk, zo wijst Mirjam Bentvelzen de plaats voor het kunstwerk aan.

OUDE-TONGE- Bijna alle havens op Goeree-Overflakkee hebben er een. Een kunstwerk dat iets over het verleden of heden van de betreffende haven vertelt. In Oude-Tonge ontbreekt tot op heden een dergelijk kunstwerk en daar wil de Stichting Kunstplus, in het kader van de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, graag verandering in brengen. Het liefst met inspraak en medewerking van de plaatselijke bevolking. Mirjam Bentvelzen van de Stichting Kunstplus licht een en ander graag toe.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

"Ons doel is om ons bestaand cultureel erfgoed op Goeree-Overflakkee te beschermen, te restaureren of juist te ontwikkelen", zegt Mirjam. "De meeste havens hier hebben een kunstwerk of monument dat iets over het verleden of heden vertelt. Denk aan het Kofjekokertje in Middelharnis, Kaatje Pek in Goedereede, de betegelde kademuur in Ooltgensplaat, de drie kruiwagens in Dirksland, enzovoort. Graag willen we in Oude-Tonge ook iets dergelijks plaatsen, met als doel het levendig maken van de kaai en het zichtbaar maken van de prachtige haven. En daarnaast ook het vertellen van de geschiedenis hiervan".

Erfgoedlijn

De Stichting Kunstplus participeert in de erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Een erfgoedlijn is een initiatief van de Provincie Zuid Holland. In onze provincie zijn er zeven, waarvan Goeree-Overflakkee er 1 is. Een erfgoedlijn is niets anders dan een geografische structuur die meerdere monumentale stippen met 1 gemeenschappelijk historisch verhaal verbindt tot 1 streep of lijn op de kaart. Het beschermen, ontwikkelen en benutten van de erfgoedlijnen kan de provincie echter niet alleen. Daar zijn vele partijen bij betrokken. Die partijen samen vormen een zogenoemde erfgoedtafel. Samen werken ze aan een lijst met projecten, waarvoor een bijdrage van de provincie beschikbaar is gesteld. Kunstplus is dus één van de partijen, de havenkanalen vormen samen een project.

Medewerking inwoners

Om een mooi kunstwerk voor de Oude-Tongse haven te realiseren, wil men graag de inwoners raadplegen. "En wel via verhalen of anekdotes, die er zijn over de haven", legt Mirjam uit. "Zowel van vroeger, als van nu. En nee, niet over de watersnoodramp van 1953. Daar is al heel veel over verteld en daar is ook al een prachtig monument voor aan de Heerendijk. Wij willen echt iets over de haven zelf horen. Als handelsplaats in het verleden of als jachthaven van nu. Alle verhalen zijn welkom. Wij hopen dat vele inwoners ons iets willen en kunnen vertellen de komende maanden. Een jury zal uit alle inzendingen de vijf mooiste verhalen of anekdotes kiezen en daar gaat een aantal bekende eilandelijke kunstenaars dan vervolgens mee aan de slag. Zij maken naar aanleiding van een gekozen verhaal een ontwerp. Als deze klaar zijn, zullen we ze tentoonstellen in de galerie aan het Dabbehof en iedereen mag dan een stem uitbrengen op zijn of haar favoriete ontwerp. De drie ontwerpen met de meeste stemmen worden dan ook nog eens beoordeeld door een vakjury en de winnaar krijgt dan uiteindelijk de opdracht om het kunstwerk daadwerkelijk te maken".

Onthulling

Als alles volgens plan verloopt, zal eind november, begin december, de onthulling van het beeld kunnen plaatsvinden. Wat betreft de locatie, heeft Mirjam al een prima suggestie: precies op de hoek van de Kaai en het Handelsterrein. "Een perfecte plek", is ze van mening. "Hoe je de Kaai ook bereikt, via de weg of via het water, vanuit alle kanten krijg je het meteen in je vizier. Dat is toch prachtig? Ik hoop dan ook, dat vele Oude-Tongenaars mee willen werken en dat we dus binnenkort vele verhalen binnenkrijgen. Half februari willen we dan een verhalenavond houden. Tijdens deze avond kan iedereen stemmen op het mooiste verhaal. De juiste datum, tijdstip en locatie worden tijdig via de media bekendgemaakt.

Wie graag wat wil vertellen over de haven van Oude-Tonge, kan zijn of haar verhaal mailen naar bentvelzen23@googlemail.com of info@renatevanopdorp.nl. Afgeven in de kunstgalerie aan het Dabbehof kan ook. Het is tevens mogelijk om een kijkje te nemen op www.facebook.nl/kunstplus of www.kunstplus.nu.

Addy Rijerkerk te gast in Polivak

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het VVD-raadslid Addy Rijerkerk is te gast in Polivak, het politieke programma van RTV-Slogo.

Met haar wordt gesproken over de zondagsrust in relatie tot het beleid wat door de raad wordt vastgesteld. Allerlei ontwikkelingen in Ouddorp die spelen en waar burgers hun zorgen over uitspreken. Het bouwen aan de kust zal een item zijn, evenals de duurzaamheid van de energie, waarbij ook de windmolens aan de orde zullen komen. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling is op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via "programma gemist".

Infodagen Energiezuinig en Zorgeloos Bouwen 29 en 30 januari

STELLENDAM - Vrijdag 29 en zaterdag 30 januari worden weer de Infodagen Energiezuinig en Zorgeloos Bouwen gehouden. Bij aannemingsbedrijf Bloemfontein kunt u zich door gerenommeerde bedrijven laten voorlichten over duurzaam bouwen en wonen.

De dagen zijn bedoeld voor mensen die bouwplannen hebben of zich daartoe aan het oriënteren zijn. Op het gebied van duurzaam bouwen en wonen is er de afgelopen jaar veel veranderd. Bij aannemingsbedrijf Bloemfontein staat duurzaam bouwen hoog in het vaandel. Directeur Wiljo van den Nieuwendijk: "Wij gaan op een bewuste manier om met grondstoffen en wij hebben aandacht voor natuur en milieu. Voor onze klanten betekent duurzaam wonen een laag energieverbruik zonder concessies te doen aan luxe. Over zowel duurzaam bouwen als energiezuinig wonen kunnen bezoekers zich tijdens onze infodagen uitgebreid laten voorlichten."

Naast Energiezuinig is ook Zorgeloos een thema tijdens deze dagen. Bloemfontein en alle deelnemende partners hebben gemeen dat ze een ongekend hoog serviceniveau hebben. André van den Nieuwendijk "Wie kiest voor bouwen met Bloemfontein in combinatie met één of meerdere van deze partners, kiest echt voor Zorgeloos Bouwen. Wij nemen echt alle zorgen die bij het bouwen van een woning komen kijken uit handen!"

De volgende bedrijven nemen deel aan de infodagen: Vermeulen Trappenfabriek, Mastermate - Luxe Deuren, Lambert Kozijnen, Bouwcenter Esselink, Installatiebedrijf Noordzij Brielle, Elektro Westhoeve, Tieleman Keukens en Goemaat Glas..

U bent van harte welkom op de Infodagen Energiezuinig en Zorgeloos Bouwen bij Aannemingsbedrijf Bloemfontein aan de Deltageul 20 te Stellendam. De openingsuren zijn: vrijdag 29 januari van 18 tot 21 uur en zaterdag 30 januari van 10 tot 16 uur. Voor meer informatie kunt u terecht op www.bloemfontein.nl

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Breicafé

Op maandagavond 1 februari is het Breicafé 1R&1AR (1 Recht en 1 Averecht) weer geopend in Achthuizen. Deze creatieve avond zal elke eerste maandagavond van de maand plaatsvinden in 't Buurthuus, Kloosterstraat 10. Vanaf 19.30 uur tot 22.00 uur is ieder welkom die gezamenlijk wil komen breien of haken. Onder het genot van een kopje koffie of een kopje thee gaan we elkaar helpen, ideeën uitwisselen en ervaringen delen voor zowel beginners als ervaren handwerkprofessionals. Iedereen graag zijn eigen materiaal meenemen (wol/naalden etc.), want dat is niet voorradig. De kosten voor deze avond zijn € 1,50 (koffie en thee inbegrepen). Voor informatie kunt bellen met Jannie Ringeling: 06 20 10 64 68. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

HERKINGEN

Scharrelloodsje

Op zaterdagmorgen 30 januari is het Scharrelloodsje weer geopend van 9.30 tot 12.00 uur. Elke laatste zaterdagmorgen van de maand kunt u er terecht voor allerhande tweedehands spulletjes. In de Fontein zullen er tweedehands boeken worden verkocht en is er de mogelijkheid om een kopje koffie te drinken. De opbrengst van het Scharrelloodsje komt geheel ten goede aan de instandhouding van de Hervormde Kerk in Herkingen.

MELISSANT

Koffiemiddag

In De Melishof wordt deze keer geen koffieochtend, maar een koffiemiddag gehouden. Donderdag 18 februari is er een uitstapje naar de Mekkerstee te Ouddorp. Men vertrekt vanaf 14.00 uur met eigen auto's. Kunt u zelf niet rijden, dan rijdt u mee met een ander. Consumpties in De Mekkerstee zijn voor eigen rekening. Rond 16.30 uur is men weer terug in De Melishof, waar een boerenkoolmaaltijd genuttigd kan worden. De prijs hiervoor is € 5,- inclusief een consumptie. Wie niet mee wil naar De Mekkerstee, kan zich ook opgeven voor de boerenkoolmaaltijd. Opgeven kan via de mail: da.spahrvdhoek@upcmail.nl. Of door een briefje te deponeren in de brievenbus bij de Melishof met vermelding naam en of u rijdt en deelneemt aan de maaltijd met het aantal personen. Graag voor 12 februari.

Dorpsbijeenkomst

De dorpsraad van Melissant en de Stichting Melishof, nodigt alle inwoners uit voor een dorpsbijeenkomst. Deze vindt plaats vrijdag 12 februari in de Melishof, vanaf 19.30 uur is men van harte welkom. Deze bijeenkomst staat in het teken van 'Samen voor Melissant'. Een informatieve avond, waar ook de nieuwe Stichting Melishof gepresenteerd zal worden. Verder is er een optreden van 'Tot Nut en Genoegen', De Amazing Singers uit Stellendam. De leerlingen van Edudelta verzorgen een proeverij. Tevens geeft de Dorpsraad een presentatie: "Samen voor Melissant en (n)u?" Om in te schatten hoeveel personen deze avond zullen bezoeken, vragen we u om zich hiervoor aan te melden via mail: k.kuipers4@chello.nl en da.spahrvdhoek@chello.nl. Dit kan ook door een briefje te deponeren met naam en aantal personen in de brievenbus bij de Melishof.

MIDDELHARNIS

Alzheimercafé

In het Alzheimercafé, wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27, wordt op 3 februari het onderwerp "De Gemeente en de ouderen" besproken, met twee gemeenteadviseurs als gastspreker. Een uitleg over de werkwijze van de afdeling WMO. Hoe verloopt het keukentafelgesprek? En meer informatie over de inzet van eigen kracht in combinatie met passende voorzieningen. Er is volop tijd voor vragen en discussie. De gastsprekers zijn mw. Jansen en mw. Van Loon. Het programma is van 19.30 tot 21.00 uur. Inloop vanaf 19.00 uur.

Aangepaste kerkdienst

Zondag 31 januari zal er weer een aangepaste kerkdienst gehouden worden voor 'mensen met een beperking'. Deze dienst zal plaatsvinden in de Emmaüskerk. In deze dienst hoopt voor te gaan ds. L.J. Lingen. De aanvang is om 14.45 uur. Iedereen is van harte welkom.

Het einde nabij!?

Het boek Openbaring is een moeilijk boek. Of toch niet? Er zijn er die er een reportage over de eindtijd in lezen. Maar is dat zo? Valt er meer over te zeggen? In de Emmaüskerk is er - voor de tweede keer - een avond over de leeswijze van het laatste Bijbelboek, de Openbaring van Johannes. Dit keer zal het gaan over het getal 666 en het duizendjarig Rijk. Staat er wat we denken dat er staat? Welkom op maandag 1 februari 2016 om 20.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. Kijk ook op www.emmauskerkmiddelharnis.nl

Vergadering Wmo-Adviesraad

De Wmo-Adviesraad Goeree-Overflakkee houdt op dinsdag 2 februari een openbare vergadering. Aanvang 19.00 uur. De vergadering wordt gehouden in Het Rondeel. Er staat een groot aantal punten op de agenda. Naast een aantal verslagen, is er een verkiezing van een secretaris en een algemeen adjunct. Verder komt de Verordening 'Adviesraad Sociaal Domein Goeree-Overflakkee' aan de orde. Ook de jaarrekening en de begroting wordt besproken. Insprekers kunnen zich opgeven via het contactformulier op de website: www.wmo-go.nl (Zij kunnen inspreken aan het begin van de vergadering bij agendapunt 3).

OOLTGENSPLAAT

Poters eten

Op vrijdag 5 februari is er voor de 55-plussers van Ooltgensplaat een gezamenlijke maaltijd. Ook zal er een verloting zijn. Deze keer worden er poters gegeten. Dit is in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, vanaf 17.00 uur. Kosten € 12,00. U kunt zich opgeven voor maandag 1 februari a.s bij Ati Verwoerd: 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

Oud papier

Donderdagavond 28 januari wordt het oud papier voor de zending weer opgehaald. Men start om 17.30 uur. Graag goed gebundeld gereed zetten.

OUDDORP

Natuurfilm bij 55+ club

Voor woensdagmiddag 10 februari heeft de 55+ club in Ouddorp Jan Baks uitgenodigd om een presentatie te verzorgen in de Dorpstienden. Jan Baks is natuurfotograaf, hij woont op de kop van Goeree en maakt prachtige foto's van o.a. Goeree-Overflakkee. Deze middag zal hij, door middel van een fotopresentatie, mooie natuurbeelden laten zien. Houdt u van de natuur en van mooie foto's, kom dan langs tussen 14.00 en 16.00 uur bij 55+ club. U kunt zich aanmelden bij de club op woensdagmiddag in de Dorpstienden of bij Joke van Dam, tel. 682319. De prijs bedraagt € 4,- inclusief een kopje koffie of thee. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN: 0187-483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl. Op 10 februari is er weer een creatieve activiteit bij de club.

Per Amore zingt

"De genade van God verandert mensenlevens. Het is meer dan we verdienen en toch ligt het voor iedereen klaar", daarover zingt gospelkoor Per Amore, o.l.v. Ad de Joode, op zaterdag 13 februari, wanneer het de musical 'Grace' van Max Lucado opvoert. De uitvoering vindt plaats in de Doopsgezinde Kerk aan de Dorpstienden 3 in Ouddorp en start om 20.00 uur. De zaal gaat om 19.30 open. Kaarten kosten 7,50 euro voor kinderen (t/m 12 jaar) en 10 euro voor volwassenen en zijn verkrijgbaar bij boekhandel Akershoek in Ouddorp, boekhandel Van der Boom in Middelharnis, Plus Tessemaker in Stellendam, aan de zaal en per mail: molesteeg@solcon.nl

Koningsdag 2016

Ook dit jaar wil de Oranjevereniging Ouddorp weer een kleedjesmarkt organiseren op Koningsdag. Dit zal deels rondom de kerk zijn, maar grotendeels in de Hofdijksweg. Hier kunt u zich voor opgeven via de site www.oranjeverenigingouddorp.nl Tevens wil men een zeskamp organiseren: "Zoek een leuk clubje vrienden bij elkaar en geef je op voor dit evenement". Aanmelden kan ook via de site of Facebookpagina.

OUDE-TONGE

Lichtjesparade/lampionnenoptocht

Zaterdag 30 januari, een dag voor de verjaardag van prinses Beatrix, organiseert Oranjevereniging Oude-Tonge een lichtjesparade/lampionnenoptocht nieuwe stijl. Nieuw dit jaar is, dat we er een verklede optocht/parade van maken. Kies bijvoorbeeld je lievelingsheld of wil je als prins of prinses komen? Als wat maakt niet uit, de gezelligheid staat voorop. Het is dus niet verplicht, maar de Oranjevereniging zou het wel erg leuk vinden als men verkleed komt. Daarom wordt een prijs uitgeloofd aan degene die het leukste verkleed is. Ook nieuw dit jaar is, dat de bewoners langs de route gevraagd wordt hun tuin/huis te verlichten. Vanaf 18.30 uur wordt bij Ebbe en Vloed ('t Getij 3, Oude-Tonge) aan de kraam verlichting verkocht. Het vertrek is dan vanaf 18.45 uur.

Grote Bingo

Op vrijdag 29 januari is er een grote bingo in het gebouw van Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat 35 te Oude-Tonge. Negen rondes, € 7, - met gratis koffie en mooie prijzen. Zaal open om 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur.

Spelmiddag ANBO

De spelmiddag van de ANBO is om de 14 dagen op dinsdag. De eerstvolgende is op 9 februari 13.30 uur in de Grutterswei tot 16.00 uur. Kosten € 3,- p.p. Hier de volgende datums: 23 februari, 8 maart, 22 maart, 19 april, 3 mei, 17 mei, 31 mei. Dinsdag 5 april niet. Ook voor niet-leden.

SOMMELSDIJK

Creamiddag voor de jeugd

Woensdagmiddag 27 januari is er een creamiddag voor de jeugd van 8 t/m 12 jaar bij Wijkvereniging De Zwaluw aan de Sperwer 55. "Zo kan je leren breien en er worden pompoentjes gewikkeld, waar je later weer een egeltje of lieveheersbeestje van kan maken", aldus de organisatie. Entree is € 2,- inclusief materialen, drinken en een snoepje. Het begint om 14.00 en is om 15.30 afgelopen

STELLENDAM

Oliebollenverkoop

Zaterdag 30 januari, vanaf 8.00 uur, gaat Vereniging Oranjefeest Stellendam oliebollen verkopen op het Oranjeplein te Stellendam. De opbrengst zal te goede komen aan alle evenementen die de vereniging in 2016 organiseert. U kunt ook oliebollen bestellen. Om te zorgen dat u warme bollen krijgt, kunt u tot vrijdag 29 januari 18.00 uur uw bestelling doorgeven op het volgende telefoonnummer: 0613067947 of via vos2008stellendam@gmail.com. Uw bestelling wordt dan op 30 januari tussen 10.00 en 11.00 uur afgeleverd. Echte Bakker Bleumink Stellendam en Plus Tessemaker Stellendam.

Inloop Caleido

Op donderdag 28 januari zullen de deuren weer voor iedereen geopend staan van 'De Rank' aan de Bosschieterstraat 6. Donderdag is men geopend van 10.00-16.00 uur en staat er voor a.s. donderdag om 14.00 uur een creatieve activiteit gepland: Aan de slag met behang (gratis).

Natuurmiddag met stamppot

Op donderdag 4 februari organiseert de activiteitencommissie van de stichting ZIJN, afdeling Stellendam, een middag. Huub van Dam zal natuurfoto's laten zien van Goeree-Overflakkee. Tevens geeft hij hierbij de nodige uitleg. Na afloop wordt er een stamppotmaaltijd geserveerd, bestaande uit boerenkool en hutspot. U dient hiervoor wel uw eigen bord en bestek mee te brengen. De aanvang is 15.00 uur. De entree bedraagt € 6,- dit is inclusief koffie/thee. Plaats: Het Haagse Huus. Opgeven bij: mevr. E.S. Spahr vd Hoek; tel: 602411, graag na 18.00 uur. Ook belangstellenden buiten Stellendam zijn van harte welkom.

'Leven in vrijheid' op de Mannendag

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het is een traditie geworden: de Mannendag Goeree-Overflakkee op de eerste zaterdag van februari. Deze keer spreekt Jan Pool over het thema 'Leven in vrijheid'.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, duurt de Mannendag niet een hele dag, maar alleen de ochtend en een klein deel van de middag.

De dag, die wordt gehouden in het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp, wordt bezocht door een groot aantal mannen, die niet alleen afkomstig zijn van het eiland. Ook uit de regio rond Goeree-Overflakkee heeft men in de afgelopen jaren de weg naar Ouddorp kunnen vinden. Deze mannen hebben een verschillende kerkelijke achtergrond en een aantal is zelfs helemaal niet bij een kerk betrokken.

Het organiserend comité - Mannencomité Goeree-Overflakkee - bestaat eveneens uit een diverse samenstelling. Het doel van het comité is om dagen te organiseren waar mannen worden opgebouwd door het programma. Maar ook het onderlinge contact neemt een belangrijke plaats in. Er zijn verschillende gelegenheden om elkaar te spreken, tijdens de koffiepauzes en natuurlijk tijdens de lunch, waardoor deze bijeenkomsten ook iets van een reünie krijgen.

Tijdens het ochtendprogramma verzorgt Jan Pool, voorganger van Evangelische gemeente de Shelter in Haarlem. Hij zal spreken over het thema 'Leven in Vrijheid'.

De zaal is open vanaf 8.45 uur. Vanaf die tijd is men welkom om de dag te beginnen met koffie. Om 9.30 uur start het ochtendprogramma en de dag wordt afgesloten met een lunch. Na de lunch kan men nog blijven napraten tot ongeveer 14.00 uur.

Aanmelden voor deze dag is noodzakelijk en dat kan via aanmelden@mcgo.nl of op de site www.mcgo.nl Graag uw naam, adres, e-mail en telefoonnummer vermelden.

De dag - die wordt gehouden op zaterdag 6 februari - kost € 10,- en dat bedrag wordt bij binnenkomst geïnd. Tijdens de dag zal er een collecte worden gehouden voor een goed doel.

Open Lade-verkoop bij Atelier Hans Dolieslager

GOEDEREEDE - Bijna een jaar geleden, hielden Hans en Ineke Dolieslager de eerste "Open Lade Verkoop". Op zaterdag 30 januari vindt de tweede editie plaats.

Net zoals vorig jaar zijn in de eerste weken van januari de kasten weer opgeruimd. Doordat vorig jaar slechts een kwart van de "laden" uitgezocht werd, kwam er nu ook nog veel tevoorschijn. Zoals Hans Dolieslager vertelt: "Ik ben de afgelopen weken weer bezig geweest om in geheime hoekjes te speuren naar vergeten, verdwenen, maar toch "waardevolle" werkjes. Er blijken nog voldoende, achteloos in de la gestopte etsen uit de jaren '80 te zijn en schetsbladen die laten zien waar ik al die jaren mee bezig was. Ook kleine pastels, die als voorstudie gebruikt werden voor groter werk, doken weer op." En dat alles kan voor een klein prijsje naar een nieuwe eigenaar.

Hebt u belangstelling? Kom dan een kijkje te nemen in het atelier. U bent hartelijk welkom op zaterdag 30 januari a.s. vanaf 11.00 uur tot 17.30 uur. In laden en op tafels staat er van alles uitgestald. En natuurlijk zorgen Ineke en Hans voor koffie of thee met een zelf gebakken koekje in hun gezellige keuken. Atelier Hans Dolieslager, Pieterstraat 22-24, Goedereede, tel. 0187 492069.

Duitse kunstenaar vraagt met fotoproject aandacht voor plastic afval

OUDDORP – Vanaf afgelopen zaterdag 23 januari is het project van kunstenaar Stephan Horch te bezichtigen bij Inspiratiecentrum Grevelingen op de Brouwersdam. De expositie is in het weekend geopend van 11.00 tot 17.00 uur en gratis te bezoeken.

Stephan is fotograaf, installatiekunstenaar en amateur kanovaarder. Hij zet zich met zijn project Clean River Project in om het plastic afval uit zeeën, rivieren en meren te vissen. Dit groeiende afval is een wereldwijd en actueel probleem. De hoeveelheid plastic afval is de laatste tientallen zo sterk toegenomen, dat er drijvende vuilnisbelten zijn gevormd. Per jaar komt daar wereldwijd nog eens 4,7 miljoen ton aan plastic afval bij. Stephan probeert met zijn werk mensen bewust te maken van dit wereldwijde probleem. Zo verzamelt hij afval, maakt zijn vondsten visueel en presenteert zijn werk. Vanaf zaterdag 23 januari is de fotoreportage van Stephan te zien bij Inspiratiecentrum Grevelingen.

Naast de expositieruimte heeft Inspiratiecentrum Grevelingen ook een uitkijktoren en koffie- en lunchroom. Bij de ontdekattractie op de Brouwersdam kunnen bezoekers de omgeving beleven, ontdekken en proeven. De expositieruimte biedt ook plek voor wisselende tentoonstellingen met uiteenlopende onderwerpen. Op dit moment is naast het werk van Stephan Horch ook de tentoonstelling 'Fishing for Litter' te zien. Zie de website www.icgrevelingen.nl voor actuele openingstijden.

GOEDEREEDE - Zaterdag 9 februari geeft Koninklijke fanfare Apollo haar jaarlijks concert in verenigingsgebouw Oostdam in Goedereede. De avond begint om 19.30 uur. Zoals inmiddels traditie is begint de avond met de blokfluiters. De jongste telgen uit de Apollofamilie hebben hun eerste schreden gezet in de muziekwereld en zullen deze ten gehore brengen. Zij worden gevolgd door het opleidingsorkest. Het opleidingsorkest heeft op het afgelopen festival in Schoonhoven een vette eerste prijs behaald. De fanfare wordt dit jaar bijgestaan door Windy Business. Het kleinste orkest van Nederland noemen ze zich. Naast de gezamenlijke nummers met de fanfare zingen en spelen ze vrolijke muziek op traditionele en niet traditionele instrumenten. De toegang is gratis.

Esselink Groep zet zich weer in voor huizenbouw in Bangladesh

MIDDELHARNIS – Evenals vorig jaar hoopt ook dit jaar, op zaterdag 16 juli, het team van de Esselink Groep de 2645 meter hoge berg Galibier in de Franse Alpen te gaan bedwingen en daarmee weer de actie Loop/Fiets voor een Huis te steunen. Met de opbrengst van deze actie wordt een bijzonder huizenbouwproject in het overstromingsland Bangladesh mogelijk gemaakt.

Tekst: Hans Villerius/Beeld: Yolanda Visser

De actie Loop/Fiets voor een Huis wordt georganiseerd door Wereldfoundation in samenwerking met Woord en Daad. Doel is het realiseren van stormvaste woningen in het veelvuldig door overstromingen geteisterde Bangladesh. Met behulp van microkrediet kunnen in dit land woningen worden gebouwd voor € 1.500. Hiervan brengt iedere deelnemer aan de actie € 1.000 mee, hetzij uit eigen middelen, hetzij door sponsoring. De ontbrekende € 500 wordt verkregen uit cofinanciering zoals subsidies en investeringen van bedrijven. Elke deelnemer zorgt dus dat door zijn/haar bijdrage minimaal één huis wordt gebouwd.

Eilandelijke support

Toen de actie Loop/Fiets voor een Huis in 2013 voor het eerst gehouden werd, was het meteen een doorslaand succes, dat in de daaropvolgende jaren nóg groter werd. Werd twee jaar geleden nog driehonderdduizend euro bijeen gebracht, goed voor het bouwen van driehonderd huizen, in 2015 was de opbrengst al een kleine zes ton. En het zou natuurlijk prachtig zijn als dat bedrag dit jaar nóg hoger werd.
Aan de deelnemers van het Esselink Team zal het niet liggen. Die gaan voor topsport. Dat doen ze in hun werk, dat doen ze ook wanneer ze de Galibier bedwingen, maar zeker doen ze dat ook in het bijeenbrengen van sponsorgelden. Ze gaan niet voor 'slechts' duizend euro per deelnemer, maar voor flink wat meer.
Daarom zouden de sportievelingen van het Esselink team het geweldig vinden als ze net als vorig jaar uit de eilandelijke samenleving weer heel wat support mogen ondervinden. Allereerst doordat zo veel mogelijk mensen de gelederen van het Esselink team versterken en meegaan naar Frankrijk om zelf ook mee te doen aan de actie, hetzij fietsend, hetzij lopend. "Deelnemers zijn hartelijk welkom!" laat het team weten. Wie interesse heeft, kan voor meer informatie contact opnemen met Teus van Dieren te Middelharnis, tel. 06 51159323, e-mail tcvandieren@esselinkbeheer.nl.
Maar ook in de vorm van financiële bijdragen is support welkom. Wie op deze manier mee wil helpen kan een sponsorbedrag storten op IBAN NL36RABO0301290040 ten name van Esselink/Fiets voor een Huis.
"Sportiviteit combineren met dit prachtige doel heeft echt meerwaarde", hebben de teamleden vorig jaar zelf ondervonden. "We zien uit naar de volgende keer, op 16 juli a.s., met hopelijk nog veel meer deelnemers en dus ook nóg meer huizen voor Bangladesh!"

Zie voor meer informatie www.woordendaad.nl/fietsvooreenhuis of www.facebook.com/fietsvooreenhuis.

EilandMarketing G-O wint publieksprijs Netwerk Citymarketing Award

EilandMarketing Goeree-Overflakkee heeft de publieksprijs Netwerk Citymarketing Award 2016 gewonnen. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman nam op donderdag 21 januari de award in ontvangst voor de prestaties van EilandMarketing Goeree-Overflakkee.

De Netwerk Citymarketing Award staat voor het leveren van een significante bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied citymarketing. EilandMarketing Goeree-Overflakkee was met haar prestaties op het gebied van marketing één van de vijf genomineerden. De circa 200 deelnemers aan het jaarcongres Netwerk Citymarketing, allemaal professionals die zich bezighouden met citymarketing, stemden na de pitches van de vijf genomineerden voor de publieksprijs. Na de enthousiasmerende pitch van Moniek Bakelaar, de projectleider EilandMarketing, gaf het publiek Goeree-Overflakkee de allerhoogste beoordeling.

Kroon op ons werk

"Deze prijs is de kroon op ons het werk! En met ons bedoel ik de ondernemers, het onderwijs en de inwoners waarmee drie jaar geleden in eerste instantie een gedragen marketingstrategie is ontwikkeld. Vervolgens zijn met al deze partijen diverse succesvolle projecten op ons eiland gerealiseerd. Een resultaat waar we al heel trots op zijn. Het in ontvangst nemen van de award namens al die partijen is dan ook een grote eer!" aldus burgemeester Grootenboer-Dubbelman.

Van ons allemaal

"En we gaan de komende jaren op deze voet verder", vult wethouder Arend-Jan van der Vlugt aan. "We zijn heel erg blij dat we op Goeree-Overflakkee met ondernemers, onderwijs en inwoners de handen ineen hebben geslagen. En dat we met elkaar zoveel mooie projecten realiseren en resultaten behalen, en niet alleen op het gebied van EilandMarketing, maar ook op zoveel andere gebieden. Zoals bijvoorbeeld de zeehondenopvang Aseal, het promoteam Goeree-Overflakkee, de lancering van de digitale portal www.goeree-overflakkee.nl, het vergroten van de naamsbekendheid in binnen- en buitenland via landelijke en internationale media en onze deelname aan de Klimaattop in Parijs."

Banenmarkt voor mavo- en vmbo-leerlingen

MIDDELHARNIS – Lastig om de juiste studiekeuze te maken? Mavo- en vmbo-leerlingen die in de tweede klas zitten én hun ouders doen er goed aan om zich te oriënteren op de mogelijkheden die de arbeidsmarkt op Goeree-Overflakkee biedt en de verschillende beroepsopleidingen. Een uitgelezen mogelijkheid is de banenmarkt op dinsdagavond 2 februari in het gebouw van de CSG Prins Maurits in Middelharnis. De aanvang is 19.00 uur.

De banenmarkt is opgezet door de gemeente Goeree-Overflakkee en de drie scholen voor voortgezet onderwijs in Middelharnis: Edudelta College, RGO en Prins Maurits. Op de banenmarkt presenteren verschillende eilandelijke bedrijven en mbo-opleidingen zich. Mavo- en vmbo-leerlingen en hun ouders kunnen zich laten informeren over de mogelijkheden op het gebied van werkgelegenheid en opleiding op Goeree-Overflakkee. De initiatiefnemers willen op deze manier voorkomen dat jongeren een verkeerde studiekeuze maken, vaak met vroegtijdige uitval of werkloosheid tot gevolg.

Kampvuuravond 'Buutengeweun'

DIRKSLAND - Vrijdagavond 29 januari wordt er een kampvuuravond gehouden door en voor de mannen van de Stichting Buutengeweun.

Volgens de organisatie moet men bij een kampvuuravond denken aan "een lekker groot vuur, een barbecue en een groep mannen die in de buitenlucht onder het genot van een biertje (of wat anders) goede gesprekken met elkaar hebben".
Aanstaande vrijdag 29 januari is er een kampvuuravond. Deze keer hoopt Wim Hoddenbagh, directeur van 4e Musketier Nederland, iets te delen. Inloop vanaf 19.45 uur op de Philipshoofjesweg 79, 3247 XR te Dirksland. De toegang is gratis, consumpties dienen contant betaald te worden.

Aanmelden is niet verplicht, maar wel gewenst en kan op website van Buutengeweun: www.buutengeweun.nl.

Tweeling Esmiralda en Safira start restaurant Twins aan Grevelingen

Safira en Esmiralda Alstede voor hun binnenkort te openen restaurant Twins. (Foto Wim van Vossen Fotografie)

OUDDORP - Donderdag 11 februari gaat de droom van Esmiralda en Safira Alstede in vervulling. Het is de dag dat twee ambitieuze zussen wonend in Goedereede, als startende ondernemers, hun eigen restaurant in Ouddorp openen en daarmee op de kaart zetten. Op een unieke locatie bij het begin van de Brouwersdam aan het Grevelingenmeer. Het was voor de tweeling niet moeilijk om een naam te vinden voor hun eldorado: Twins. Daarmee onderstrepend hun gezamenlijke visie en invulling van een bijna gelijke opleiding en ervaring in het horecavak. Toch is er een klein verschil bij de zussen. Terug te voeren naar het moment van geboorte van de tweeling. In datum en op de klok is dat 45 jaar geleden. Toen vastgelegd met een tussenfase van exact 3 minuten.

Door Jaap Ruizeveld

Er wordt nog hard gewerkt aan de algehele metamorfose, verbouwing en restyling, die het horecapand voorheen D'n Dolle Beer aan de Punt-West aan de Brouwersdam in Ouddorp ondergaat. Met een interieur en aankleding die sfeer uitstralen. Een geheel dat past in deze tijd. Uitnodigend. Met nieuwe frisse kleuren. Ruimte biedend aan ongeveer 130 gasten, exclusief het buitenterras, waar het zeker in de zomerperiode ook goed toeven zal zijn. Met een prachtig uitzicht over het altijd imponerende Grevelingenmeer. Natuurlijke grassen aan de oever en een weidse blik die, afhankelijk van de weersomstandigheid, tot Schouwen-Duiveland reikt.

Verliefd op locatie

"Je bent hier elke dag op vakantie. Vier seizoenen lang", vertellen Esmiralda en Safira. Sinds de ondertekening van het contract namen zij op 31 december 2015 als nieuwe eigenaren de exploitatie over van het horecapand dat 18 jaar lang onder de naam D'n Dolle Beer werd gerund door Jan van der Bok en partner Reinhilde van Dam. "Wij waren bij onze bezoeken verliefd geraakt op deze locatie. Uiteindelijk resulteerde dit er in dat wij de stoute schoenen aantrokken om in verkennend overleg met Van der Bok en partner de mogelijkheid af te tasten om het pand over te kunnen nemen". De voormalig eigenaar schuift op dit moment van ons gesprek op de Punt aan. Hij wil best ook zijn informatie kwijt.

Kundig

"Toen de vraag kwam, heb ik aangegeven er best over te willen praten. Het leidde tot een aantal besprekingen en onderhandelingen. Van beide zijden zijn wij in dat overleg goed begeleid", vertelt Van der Bok. "In de uiteindelijke beslissing heeft uiteraard ook mijn verminderde gezondheid een rol gespeeld. Daarnaast merkte ik dat Esmiralda en Safira twee kundige ondernemers waren en dat is belangrijk voor een goede en gezonde exploitatie. En in het onderhandelen waren de dames best vasthoudend", zegt hij breed lachend. "Ik heb samen met Reinhilde in D'n Dolle Beer een geweldige tijd meegemaakt. Wij hadden het fantastisch naar ons zin. Wij hadden het niet willen missen. Al was de startfase voor ons toen best een beetje moeilijk. Want zonder gasten bereik je commercieel immers niets".

Voor ieder wat wils

"Wij zetten ons in om onze gasten straks een warm welkom te bereiden", vertellen Esmiralda en Safira. "Met de Hollandse keuken, pure producten met accenten op lokale- en streekproducten, hoogwaardige service en een sfeervolle ambiance willen wij een restaurant zijn dat een ieder aanspreekt. Voor senioren, gezinnen, individuele bezoekers, passanten en recreanten. Geen doelgroepenvoorziening. Juist voor ieder wat wils. Onze openingstijden zijn gericht op de seizoenen van het jaar. In de zomermaanden fulltime. In het voorjaar (in het tweede deel van de week) vanaf 12.00 uur. In het laagseizoen vanaf 16.00 uur. De keuken sluit om 21.00 uur. Op onze website en in andere media staan de exacte gegevens vermeld."

Herkend

Onder leiding van Esmiralda en Safira en samen met 12 tot 15 medewerkers, wordt restaurant Twins vanaf 11 februari gastvrij gepresenteerd. Reinhilde van Dam blijft - voor de trouwe gasten van de horecagelegenheid op De Punt - een bekend gezicht. Maar die vertrouwde bekendheid geldt overigens in sterke mate zeker voor de zussen op de Kop van Goeree. Immers jarenlang waren zij actief in beachclub De Kous, de Vierwindstreken en o.a. het voormalige pannenkoekrestaurant aan de Hoge Pad. "Iedereen is hartelijk welkom in Twins," herhaalt de tweeling. Het is fijn als men voor een lunch of diner wil reserveren. Dan kan gemakkelijk via een telefoontje of een mailtje. Een gratis groot parkeerterrein op Punt-West (nabij RTM-Museum) is een extra faciliteit. (De Punt 7 in Ouddorp tel.0187- 684575).

Schietvereniging krijgt € 1.000 van Port of Rotterdam

Gerwin van Sighem (links vooraan) overhandigt namens zijn baas de cheque aan de jeugdafdeling van Raak de Roos. Foto: Hans Villerius

OUDDORP – Voor de Ouddorpse schietvereniging 'Raak de Roos' was het met recht een schot in de roos toen ze door Port of Rotterdam werd bedacht met een gift van € 1.000. Afgelopen zaterdag aan 't eind van de middag kreeg de vereniging de cheque overhandigd.

Door Hans Villerius

Jaarlijks houdt havenbedrijf Port of Rotterdam begin december haar actie 'De Hoge Hoed'. Een actie waarbij het Rotterdamse havenbedrijf een gul gebaar maakt richting verenigingen waar werknemers van het havenbedrijf een actieve rol vervullen. Begin december ieder jaar worden uit de hoge hoed van het bedrijf vijftien verenigingen tevoorschijn gehaald die met een gift van duizend euro worden bedacht. Een van de werknemers van Port of Rotterdam is Gerwin van Sighem uit Goedereede. Omdat hij lid is van schietvereniging Raak de Roos en daar als trainer van de jeugdgroep actief is, maakte ook de Ouddorpse schietvereniging kans om uit de hoge hoed te worden gehaald, samen met tal van andere verenigingen in de wijde regio. Tot vreugde van Raak de Roos was het dit jaar raak voor de Ouddorpse vereniging, een schot in de roos, want van de duizend euro die tegemoet gezien mocht worden, kunnen voor de jeugdafdeling nieuwe wapens worden aangeschaft. Gerwin mocht namens zijn werkgever de cheque zelf aan zijn vereniging overhandigen en voor dat fotomoment legden de jeugdige schutters op de schietbaan graag even hun wapens neer.
De jeugdafdeling traint iedere vierde zaterdag van de maand. Zowel jongens als meiden vanaf twaalf jaar genieten van deze sport. Ook voor mensen met een lichamelijke beperking zijn er voldoende mogelijkheden. Nieuwe leden zijn hartelijk welkom.

Zie voor meer informatie www.sv-raakderoos.nl.

Appartementenplan Oude-Tonge krijgt spontaan een warm onthaal

Het voormalige gemeentehuis van Oostflakkee (Archieffoto Wim van Vossen Fotografie)

OUDE-TONGE - "Wij zijn verrast door de hoge opkomst en belangstelling voor de informatiebijeenkomst over de plannen om - in onderzoek - te komen tot het realiseren van een nieuwe bestemming voor het voormalige gemeentehuis in Oude-Tonge. Het was boven alle verwachting. Uit gevoerde gesprekken en reacties mogen wij in eerste instantie voorzichtig constateren dat wij met de door ons gepresenteerde insteek om in het voormalige gemeentehuis appartementen te ontwikkelen een goede richting hebben gekozen".

Door Jaap Ruizeveld

Dit stelt Staton Bouw (Werkendam) aan het eind van de informatieavond die donderdag zeer veel belangstellenden naar de Grutterswei trok. Onder hen mogelijk al toekomstige kopers/huurders van te ontwikkelen appartementen. Portefeuillehouder Trouwborst van de gemeente Goeree-Overflakkee leidde in het voortraject de contacten met Staton Bouw. In het najaar (september) 2015 kon er een intentieovereenkomst worden getekend. Op basis van die overeenkomst krijgt Staton Bouw de gelegenheid gedurende een periode van een half jaar de alleenrechten voor het (her)ontwikkelen van de locatie van het voormalige gemeentehuis in Oude-Tonge.

Eén van de gepresenteerde ontwerpen plattegrond/inrichting/eerste verdieping. Onderwerp is onder voorbehoud en niet definitief. (afb. Staton Bouw)

Nieuwe functie

In die tijd moeten plannen worden gepresenteerd, met als doel het gebouw geschikt te maken voor nieuwe functies (zoals appartementenbouw). Als dat succesvol kan worden ingevuld, volgt de fase van gemeentelijke procedures en aanpassing van het bestemmingsplan. Het gemeentebestuur is er veel aangelegen om in eigendom zijnde leegstaand onroerend goed over te dragen/te verkopen.

Nog geen zekerheid

Op de informatiebijeenkomst waren Van Rossum Makelaardij en Struijk & Struijk Makelaardij present om geïnteresseerden in het project bij gerichte details wegwijs te maken. Staton Bouw gaf inzicht in de diverse mogelijkheden voor huisvesting. De grootte van het appartement, al of niet een balkon en dergelijke. Aanpassingen aan de eerste schetsen zijn doorgenomen. Staton Bouw en de gemeente hebben op dit moment nog geen definitieve zekerheid dat het project ook slaagt. Dat zal de komende maanden blijken, als alles op de rol is gezet en uitgerekend. Wel bleek en blijkt dat partijen er veel waarde aan hechten dat hier een succes wordt bereikt. Staton Bouw draagt in deze fase het risico bij de ontwikkeling van de plannen.

Optimistisch

"Met deze informatiebijeenkomst hebben wij onze plannen willen toetsen aan de markt. Is er belangstelling en zo ja, wat zijn de wensen? Dat er zich dan een zo grote opkomst manifesteert, is uiterst positief", herhaalt Staton Bouw. Wij gaan nu alle input bundelen. Op basis van deze gegevens vervolgens de uitkomst daarvan beoordelen. Moeten er punten worden bijgesteld of veranderd? Dat alles bepaalt het definitieve "Go". Uiteraard zullen wij zorgvuldig en hard werken om snel zekerheid te scheppen. Aansluitend een terugkoppeling organiseren. Op basis van de positieve reacties van donderdagavond, gaan wij optimistisch aan de slag". In een eerder stadium, op het moment dat Staton Bouw zich als belangstellende voor ontwikkeling bij de gemeente meldde, gaf de directie aan dat het niet de bedoeling is om zelf activiteiten in het pand te gaan ontplooien. Gedachten waren en zijn mogelijkheden voor: Wonen, Zorg en Bedrijven.

Zeer geslaagd Nieuwjaarsconcert

Voorzitter Hessel de Boer feliciteert het echtpaar Kwakernaak.

SOMMELSDIJK - Veel luisteraars hebben onlangs een prachtige zangavond beleefd in de Sommelsdijkse Rehobôthkerk.

Voor een talrijk publiek verzorgde het Urker Visserskoor 'Crescendo' o.l.v. Louwe Kramer, orgel Pieter Heykoop en het Fluitenensemble 'Chasifja' o.l.v. Jan Luteijn, orgel Cees van der Hart een Nieuwjaarsconcert. De avond stond onder leiding van Ds. K.J. Kaptein.

Initiatiefnemers waren Kees en Gerian Kwakernaak uit Nieuwe-Tonge. Kees en Gerian zijn fervente liefhebbers van de Urkse koorzang. Een aantal gedenkwaardige mijlpalen in hun leven, het 30-jarig bestaan van 'Kwekerij de Halve Maan' en het 35-jarig huwelijksjubileum, deed hen besluiten om het bekende Visserskoor uit te nodigen voor een optreden. Niet om de schijnwerpers op zichzelf te richten, maar om op deze manier hun dankbaarheid te uiten naar God en om zoveel mensen een mooie zangavond te bezorgen. De toegestroomde schare kon genieten van Psalmen en gezangen en er was veel samenzang. Ook de combinatie van Crescendo en Chasifja was heel mooi. Tijdens een samenzang werd er gecollecteerd voor Stichting OZO, wat het prachtige bedrag van € 3100,- heeft opgebracht. Kees en Gerian mogen terugzien op een zeer geslaagde avond.

Natuuronderhoud in Ouddorp

OUDDORP - Niets te doen of je wil eens lekker buiten bezig zijn? Kom dan naar de natuurwerkdag van de Natuur en Landschaps Vereniging Goeree-Overflakkee (NLGO). Op zaterdag 30 januari worden er weer onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd aan Natuurele­menten. Deze activi­teiten worden georga­niseerd door de werk­groep terrein­be­heer van de vereni­ging.

De activiteiten zijn deze keer in Ouddorp. De werkzaamheden zijn in het z.g. Bunker­bos aan de Hofdijkseweg, eigendom van Natuurmonumenten. De bedoeling is een gedeelte van de bestaande Elzenmeet percelen weer af te zetten, zodat ze weer uitlopen. In november is er een mooi begin gemaakt en deze zaterdag willen het werk daar afmaken. Een cyclus van eens in de zeven jaar. Komende zaterdag pakken we de cyclus voor het onderhoud weer op.
Op deze actiedag van de Vereniging kunnen we weer veel hulp ge­bruiken. Een ieder die iets voor het behoud van de natuur­elementen wil doen of eens lekker buiten bezig wil zijn, kan ons daar a.s. zaterdag bij helpen. Handgereedschap en motorzaag zijn aanwezig. We starten om 8.30 uur en proberen rond 13.00 uur weer te stoppen.
Het Elzenmeet perceel is te bereiken via de provincialeweg rich­ting Ouddorp, afslag "Stranden" vervolgens en de eerste weg rechts. Dit is de Hofdijkseweg. Daarna de tweede weg links, de Klinkerweg, tot bij het fietspad, hier kan men parkeren.

Verdere inlichtingen kunt u krijgen op telefoon nummer: 485566 of 681105 en op www.nlgo.nl.

Gebiedsontwikkeling Ouddorp-Bad toegelicht in informatieve sessie

Achter de zeewering in de duinen ligt het in aanbouw zijnde resort. Foto: Jaap Ruizeveld

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ruim een uur lang kregen raadsfracties en een goed bezette publieke tribune donderdagavond inzicht in de stappen die gezet worden voor de gebiedsontwikkeling Ouddorp-Bad. Dit in aanloop naar de bestemmingsplannen die voor de gebieden Ouddorp-Duin en Oost, alsmede voor woningen aan Westerweg en Oude Nieuwlandseweg, de komende maanden (maart-mei) aan de raad worden voorgelegd.

Door Jaap Ruizeveld

Een informerende bijpraatsessie. Gelegenheid voor het maken van opmerkingen. Het plaatsen van kanttekeningen en het stellen van aanvullende vragen. Met als afrondende woorden van portefeuillehouder Tollenaar dat, waar mogelijk en waar geen afbreuk wordt gedaan aan de plannen, meebewogen zal worden ten aanzien van geuite ongerustheid van omwonenden over hun leef-genot. Ook stelde hij terugkoppeling en informatiebijeenkomst(en) in het vooruitzicht.

Geschiedenis

Voorafgaand aan de ambtelijke toelichting, vertelde een trotse burgemeester Grootenboer dat zij die middag de publieksprijs Netwerk Citymarketing Award voor de gemeente Goeree-Overflakkee in ontvangst had mogen nemen. En omdat het donderdag geen officiële raadsvergadering betrof, mocht deze mededeling met luid applaus worden begroet. De gebiedsontwikkeling Ouddorp-Bad kent een lange voorgeschiedenis. Vanaf 2007 werden plannen gemaakt om de beleving en de identiteit van het gebied te versterken. Verbindingen te verbeteren tussen strand en dorp. De kwaliteit van het gebied op een hoger peil te brengen en o.a. productdifferentiatie te realiseren. Dat alles mede gericht op actuele mogelijkheden voor seizoenverlenging voor het toerisme en de recreatie. Was oorspronkelijk in 2007 de insteek "Het moet en kan anders", in 2013 stelde de gemeenteraad, na eerdere besluiten, het Raamplan Ouddorp-Bad vast.

Deelgebieden

De drie deelgebieden kwamen uitvoerig aan de orde. De rol van de private partijen bij de ontwikkeling. De positie van de gemeente en uiteraard de financiële aspecten. Waar kunnen subsidiegelden (bv. 2,5 miljoen euro voor openbare voorzieningen) worden ingezet. De onderzoeken naar invullingen voor detailhandel en (kleinschalige) voorzieningen. Daarbij lettend op het gevaar dat de dorpsmiddenstand niet wordt uitgehold. Investeringen en uit te voeren werken rond de parkeerterreinen (inpassingen). De nieuwe profilering en functie voor de Vrijheidsweg (die overigens als calamiteitenroute intact blijft). Upgrading rond gebied nabij Fletcher hotel en o.a een pilot met bijzondere woonvormen aan de Oude Nieuwlandseweg. Verbetering van de strandopgangen met passende verlichting.

Nieuwe Toekomstvisie

Alles passeerde de revue. De deeluitvoeringen die in hoog tempo voortgaan. Het is voor een ieder zichtbaar die over de Vrijheidsweg rijdt. Grote kranen. Bungalowbouw. In Ouddorp-Duin in het ontwikkelingsgebied wordt medio juli de eerste bouwfase opgeleverd. Omvattend rond 60 woningen. In totaal komen er 230 woningen in het resort. Andere werken in het ontwikkelingsgebied Ouddorp-Bad zullen eind dit jaar in uitvoering worden gebracht. Daarnaast komt er een nieuwe Toekomstvisie voor de sector. Gemeente en stakeholders zetten zich hiervoor gezamenlijk in. Daarbij aandacht voor de dagrecreatiefaciliteiten. Ook voor doelgroepen zoals de watersporters. De raadsfracties waren in grote lijnen positief over de informatieve toelichting op de plannen. Wel detailvragen of het mogelijk zou zijn de activiteiten van speeltuin De Flipjes te betrekken bij het te ontwikkelen speelduin. Of nu ook bestaande recreatieterreinen aangespoord kunnen worden tot vernieuwing en verbetering. Bij Toppershoedje zou daar al initiatief voor worden ontwikkeld. De komende maanden worden de bestemmingsplannen voor bespreking in de raad afgerond. Dan blijkt waar de fracties nog inhoudelijk aan zet (kunnen) zijn.

Extra ontsluiting nodig voor park Duynhille

In hoog tempo worden de vakantiebungalows in de eerste fase ontwikkeld. Foto: Jaap Ruizeveld

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor de ingetekende langzaam verkeersroute vanaf de duinen via het recreatiepark Duynhille met aansluiting op de smalle Marijkeweg bij park Duynhille hadden nagenoeg alle bezoekers op de publieke tribune plaatsgenomen.

Door Jaap Ruizeveld

Zij voelen zich bedreigd in hun levensgenot. Nu wilden zij horen wat de stand van zaken was. Wethouder Tollenaar gaf ook bij dit aspect aan dat bezwaren/zienswijzen serieus bekeken worden en er bij de uitwerking/invulling plannen nog informatie komt. Maar de onrust werd daarmee niet weggenomen.

Oorzaak was de mededeling dat voor het verlenen van een vergunning brandveiligheid de exploitant van strandpark Duynhille een tweede ontsluiting moet realiseren. Een opdracht die de brandweer in eerste instantie niet had opgelegd. Pijl (CDA) vroeg zich verwonderd af waar deze verplichting (noodontsluiting) plotseling vandaan kwam. Er is hier eerder niet over gesproken. Juist aan de voorzijde van het strandpark is een verbreding aangelegd. Kan die ontsluiting zo worden ingericht dat alleen in nood hiervan gebruik kan worden gemaakt?

Kanttekeningen

Ook Van der Meer (VVD) en Tuk (ChristenUnie) hadden duidelijke kanttekeningen. VVD wil inzage waarom deze bijstelling nodig is. Het is duidelijk dat het knelt bij omwonenden, gaf hij aan. De ChristenUnie legde daarnaast nadruk op alternatieven, bijvoorbeeld een mogelijkheid via de Koolweg. Onduidelijk bleef vooralsnog hoe de extra ontsluiting wordt ingevuld. Dat is geen gemeentezaak. Het ligt op het bordje van de exploitant van het strandpark Duynhille.

Succesvolle open dag bij GO-college

Veel belangstelling voor open dag GO-college.

OUDE-TONGE - De open dag van GO-college heeft afgelopen zaterdag 16 januari veel belangstellenden getrokken. Tussen 10.00 en 16.00 uur kwam men langs bij de vestiging in Oude-Tonge voor een kennismaking met het opleidingsaanbod, de docenten en bedrijfsgerichte trainingen.

Ook partnerbedrijven waren aanwezig tijdens deze open dag om een beeld te schetsen van de opleidingen die aan worden geboden door GO-college. Deltawind gaf bezoekers een kijkje in de binnenkant van een windmolen. EpoMAT presenteerde het onderhoud, inspectie en reparatie van rotorbladen van windturbines. Juncta Juvant hielp leerlingen bij de open dag om hun sociale en communicatievaardigheden te ontdekken en ontwikkelen. Jan de Jong, directeur GO-college, is zeer tevreden over de belangstelling. "Het was onze eerste open dag, dus we hadden geen idee wat we konden verwachten. We zijn continue in gesprek geweest met potentiële leerlingen en hun ouders. Een hele geslaagde dag", aldus de Jong.

Over GO-college

GO-college is een privaat MBO opleidingsinstituut dat in 2012 gestart is op Goeree-Overflakkee. Zij bieden mbo-opleidingen aan in de sector techniek. Daarbij werken ze nauw samen met het regionale bedrijfsleven. De combinatie van theorie en praktijk, de begeleiding en persoonlijke aandacht, zorgt ervoor dat een leerling sneller zijn diploma kan behalen.

Kijk op www.gocollege.nl voor meer informatie.

Menvereniging Vier in Een bij Hippisch Centrum

OUDDORP - Afgelopen zaterdag 23 januari werd er door Menvereniging Vier in Een uit Ouddorp voor het eerst een indoor mini marathon georganiseerd bij Hippisch Centrum Ouddorp.

Op deze locatie was een mooi parcours uitgezet met o.a. kuubskisten waar de deelnemers tussendoor moesten.
Bij de enkelspan paarden was Willianne Metske eerste, enkelspan pony's Wendy Boeckhout, in de categorie tweespan paarden behaalde Kees Voogd een eerste plaats en bij de tweespan pony's behaalde Leanne van den Berg een eerste plaats. Ook ging er een vierspan pony's van start, hierbij behaalde Nienke Veenendaal een eerste prijs.

Deze geslaagde wedstrijd werd mede mogelijk gemaakt door HC Ouddorp, Stal Groot Prooyen, De Bloemensuper en Aardappelhandel Westhoeve.

INGEZONDEN:
Voormalig gemeentehuis Oude-Tonge

Woensdag 20 januari bezocht ik de voorlichtingsavond van de gemeente Goeree-Overflakkee, met als doel meer informatie te krijgen over 25 te bouwen appartementen in het voormalige gemeentehuis en bibliotheek.

De opkomst was enorm; ik hoop alleen niet dat de gemeente, architect, makelaars en andere belanghebbenden, deze avond aanwezig, hebben gedacht dat de zaal van de Grutterswei bomvol was met alleen maar aspirant kopers c.q. huurders.

In Oude-Tonge doet al geruime tijd het gerucht de ronde dat in het gemeentehuis vluchtelingen gehuisvest zullen worden. Mij leek het woensdagavond dat een groot aantal "belangstellenden" hun aanwezigheid bedoelde als een protest tegen dit, nog nooit bevestigde, plan.

Immers, waarom stonden bij de uitgang van de Grutterswei op een bord, zodat iedereen die de info-avond verliet dit kon lezen, de volgende woorden geschreven: "Zeg Nee tegen een AZC"?

Vanzelfsprekend zonder afzender. Hoe krom kan men denken.

Tannie van Eck
Oude-Tonge

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op donderdag 11 februari 2016 vanaf 18.00 tot 22.30 uur, vindt voor de tweede keer Diner Flacqué bij Werelds InSide (Keukencentrum Tieleman) plaats. In de vorm van een walking dinner, voor en door ondernemend Goeree-Overflakkee.

Tijdens het Diner Flacqué kan worden genoten van heerlijk bereide streekproducten en uitstekende wijnen. Ondertussen is er alle tijd om ongedwongen met collega-ondernemers te spreken.

Het Diner Flacqué is een initiatief van Ladies' Circle Goeree-Overflakkee. Ladies' Circle is een serviceclub voor vrouwen tot en met 45 jaar. Door heel Nederland zijn meer dan 70 Circles gevestigd. Al deze Circles zamelen gedurende twee jaar geld in voor de Stichting Ruby and Rose.

Stichting Ruby and Rose heeft als doel het werven van fondsen voor onderzoeken op het gebied van diagnostiek en behandeling van alle vormen van gynaecologische kanker en het geven van voorlichting over deze vrouwenkanker. Met het inzamelen van gelden hoopt Ruby and Rose een bijdrage te leveren aan de strijd tegen vrouwenkanker en de overlevingskansen te vergroten. De netto opbrengst van Diner Flacqué komt volledig ten goede aan Stichting Ruby and Rose.

De kosten voor dit event bedragen € 75,- p.p. (all-inclusive). Kom de streek proeven tijdens het Diner Flacqué! Aanmelden kan nog via lc45go@gmail.com.

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Hieronder volgt de uitslag van de vaardigheidsproeven Va1, Va2 en Va3 gereden op zaterdag 23 januari bij Manege Oostmoer.

Vaardigheid VA1. Renate Kieviet, Candy, 206 pnt; Anna v. Helden, Dorine, 205 pnt; Regina Tiggelman, Quint, 201 pnt; Anna Dullemond, Sproet, 197 pnt.

Vaardigheid VA2. Daphne v.d. Waal, Nevado, 214 pnt; Gaby v.d. Welle, Salerno, 206 pnt; Marit Klink, Disney, 202 pnt; Denise Verolme, Doddle, 201 pnt; Aaliyah v. Dalen, Doddle, 199 pnt; Julia Kalle, Gabanna, 198 pnt; Cato Natte, Magic M, 198 pnt; Cynthia v.d. Waal, Nevado, 197 pnt; Julia v. Dongen, Doddle, 195 pnt; Aukje Visscher, Tinka, 193 pnt; Annelien Hokke, Disney, 192 pnt; Milan de Baat, Mozart, 190 pnt; Caro Stolk, Candy, 188 pnt; Desiré Vroegindeweij, Mozart, 184 pnt.

Vaardigheid VA3. Amber Vroege, Rody, 205 pnt; Maeve Versluis, Isaroola, 202 pnt; Anouk Spui, Rody, 202 pnt; Willemijn v.d. Boom, Zigane, 200 pnt; Anouk Schipper, Silly, 189 pnt.

Ingezonden:
Dank van een oud-onderwijzer

Jullie zijn nu dames en heren geworden. Allemaal tussen de 65 en 70 jaar oud.

Hartelijk dank voor jullie felicitaties. Ik waande me weer even terug in het Ouddorp van 1958-1961. Toch past het goed even stil te staan bij de vrouwen en mannen die niet meer onder ons zijn. 'Gelijk het gras is ons kortstondig leven'.

Het was een fantastisch gevoel dat nog zoveel mensen aan mij gedacht hebben.

Jullie oude schoolfrik (van de chr. basisschool in Ouddorp): Ad Silvius