info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

5 april 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 5 april 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Dorpswinkel doet Stad herleven

Het bijna complete team van De Knusse Schuur. Alleen Aad van Mourik ontbreekt. Foto: Hans Villerius

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Een regelrechte aanwinst is 't voor 'Stad': weer een winkeltje in het dorp, waar niet alleen allerhande waar verkrijgbaar is maar waar het ook beregezellig is en het sociale leven in de woonkern weer een impuls krijgt. Half februari jl. opende Pieternella Arensman haar winkeldeuren, van 'De Knusse Schuur' aan de Molendijk, en sindsdien weten talloze dankbare dorpsbewoners haar voor steeds meer zaken te vinden, want het assortiment groeit met de week.

Door Hans Villerius

Het is inderdaad voor Stad aan 't Haringvliet en voor de leefbaarheid van 't dorp dat Pieternella haar winkeltje begon, zo geeft ze aan, dit in combinatie met de hobby die ze al een jaar of twaalf uitoefent: het maken en opknappen van meubels en die te koop aanbieden. Dat laatste deed ze eerst op een andere locatie in het dorp, aan de haven. Dikwijls zochten dorpsbewoners haar hier op, ook gewoon voor 'n gezellig praatje of een bak koffie. En voor de meubelmakerij komen mensen zelfs uit 't héle land naar Stad. Want Pieternella maakt alles, in elke gewenste uitvoering en maat, desgewenst rekening houdend met het budget van klanten. De vraag naar haar meubeltjes is de achterliggende jaren zó gegroeid, dat echtgenoot Johan, die een hoveniersbedrijf heeft, inmiddels twee dagen in de week meewerkt in de werkplaats van z'n vrouw.

Vergeten boodschapjes

Het is dan ook niet verwonderlijk dat het atelier te klein werd. En toen vorig jaar de fietsenmakerswerkplaats van Geert Kamp aan de Molendijk te koop kwam was het Johan die wat graag de kans benutte om er de nieuwe eigenaar van te worden. Hij en Pieternella hadden best wat ideeën om hier te gaan doen. En dat is er inderdaad van gekomen. De meubelmakerij verhuisde naar Molendijk 11.

Lees verder op pagina 3.

Nieuwe muzikale traditie

MIDDELHARNIS – Wat wás 't een succes, het eerste Concert@School, dat afgelopen vrijdagavond in de Prins Maurits school in Middelharnis werd gehouden! Medewerkers van de school gaven in de aula een klassiek concert van hoog niveau.

Tekst en foto: Hans Villerius

Een gevarieerd programma werd uitgevoerd, met vocale en instrumentale optredens en met zowel klassieke geestelijke als niet-geestelijke muziek. En de belangstelling was groot: zo'n 125 luisteraars kwamen op het muzikale evenement af en stonden aan 't eind van de avond perplex over het muzikale kunnen van mensen die in het dagelijks leven met heel iets anders bezig zijn dan met muziek. Na het succes van deze eerste editie van Concert@School is besloten om er een jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Een nieuwe muzikale traditie op het eiland, dat op dit gebied al jarenlang landelijk reputatie geniet. Lees een uitgebreider artikel in onze (abonnee-)editie van vrijdag 8 april a.s. En bekijk een filmpje op www.eilandennieuws.nl. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Fusie Automotions en Knöps

MIDDELHARNIS - Opel dealer Knöps in Middelharnis fuseert met de automotions bedrijven op Goeree-Overflakkee. Herman de Blok (Knöps), Jeroen Gelok en Lennard van Oeveren (automotions) zijn zeer tevreden over de overeenstemming die bereikt is. Met deze fusie blikt De Blok, sinds 1984 algemeen directeur/eigenaar van Knöps, terug op een succesvolle periode. "Ik zie dit als een grote stap", vertelt De Blok. "Concentratie en schaalgrootte worden in de automotive branche steeds belangrijker om te komen tot een efficiënte bedrijfsvoering. Met deze fusie is de toekomst van het bedrijf gewaarborgd en biedt het voor personeelsleden mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen. Die ontwikkelingen maak ik graag nog anderhalf jaar mee. Daarna is het voor mij écht tijd om het spreekwoordelijke 'stokje' over te dragen."

2 / 24

Agenda

Woensdag 6 april

MIDDELHARNIS – Alzheimercafé, vanaf 19.30 uur in het wijkcentrum aan de Doetinchemseweg 27. Het thema is: hulpmiddelen voor thuis.
OUDDORP – Jaarlijkse verkoping Ora et Labora, van 9.30 tot 15.30 uur in verenigingsgebouw Eben Haëzer.
OUDDORP – Streekmiddag van de 55+ club, met verhalen in dialect van Jannie Kievit. Vanaf 14.00 uur in de Dorpstienden. Aanmelden via: 0187-682319.
STELLENDAM – Kennisavond voor ondernemers over het nieuwe ondernemersfonds. Inloop vanaf 18.45 uur, de locatie is het KNRM-station in Stellendam. Gratis toegang, wel vooraf aanmelden op www.fo-go.nl.

Donderdag 7 april

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
STELLENDAM – Uitstapje voor 55-plussers naar Intratuin Numansdorp. Van 13.30 tot 17.00 uur. Telefonisch aanmelden via: 491653 of 602411.
OUDDORP – Lenteconcert in De Overkant, met Concertpianiste Iryna Zhynkina en Mezzosopraan Annelies Driesse. Kaarten kosten € 12,50 en zijn te reserveren via de VVV, telefoon 0187-681789. Het concert start om 20.00 uur in De Overkant, Dijkstelweg 33 in Ouddorp.

Vrijdag 8 april

MELISSANT – Voorjaarskledingbeurs, van 19.00 tot 22.00 uur in de Melishof.
MIDDELHARNIS – Filmavond van WO2GO, de documentaire 'de Akkers van Margraten' wordt vertoond. Aanvang 20.00 uur in de zaal van de Technische School, Schoolstraat 9-a. Gratis entree, vooraf aanmelden is verplicht: info@wo2go.nl of 06-51859641.
MIDDELHARNIS – Oprichtingsbijeenkomst Museumgroep, om 10.00 uur in de bibliotheek. Aanmelden via www.leerenbeleef.nl.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
STELLENDAM – Actieavond bij CBS Het Kompas, van 17.00 tot 20.00 uur.
STELLENDAM – Bingo van Vereniging Oranjefeest Stellendam, aanvang 19.30 uur in 't Haegse Huus.

Zaterdag 9 april

DIRKSLAND – Verkoping vrouwenverenigingen, van 10.00 tot 14.30 uur in de zalen van de Geref. Gemeente, Mozartsingel 2.
MIDDELHARNIS – Concert COV Laudando in Hervormde Kerk. Aanvang 20.00 uur. De kerk is open vanaf 19.30 uur. De toegang is voor volwassenen 15 euro en voor jongeren tot en met 15 jaar 7,50 euro.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Jaarconcert Apollo, vanaf 20.00 uur in Ons Dorpshuis. Gratis toegang.
OUDDORP – Meespeelmusical voor kinderen in de Doopsgezinde Kerk. Het programma start om 13.00 uur, de uitvoering is om 19.00 uur. Aanmelden kan per e-mail: debusschere@ziggo.nl of g.bruggeman8@upcmail.nl.
OUDE-TONGE – Open schuur Houweling Meubelen, van 10.00 tot 16.00 uur, Langeweg 41-a.
OOLTGENSPLAAT – Jaarlijkse rommelmarkt van de Geref. Gemeente, van 9.00 tot 14.00 uur, Van Weelstraat 1.
SOMMELSDIJK – Rommelmarkt aan de Sperwer. Prijzen van de tafels: € 7,50. Opgave via Dieuwertje Damen d.damen@hotmail.com of bij Gerda van der Waal: maart.vdwaal@upcmail.nl

Maandag 11 april

ACHTHUIZEN – Breicafé, van 19.30 tot 22.00 in 't Buurthuus. Deelname kost € 1,50, inclusief koffie en thee.

Dinsdag 12 april

GOEDEREEDE – Lezing over de Tweede Wereldoorlog bij Vereniging Vrouwen rondom Goeree. Vanaf 20.00 uur in Oostdam. Niet leden betalen € 5,- entree.
MIDDELHARNIS – Lezing over de ondergang van de Paaseilandcultuur door prof. Boersema in het Rondeel. Start om 20.00 uur, kaarten zijn verkrijgbaar bij de bibliotheek en via www.streekmuseum.nl/paaseiland.
OUDDORP – Inloop De Boei. De Overkant, Dijkstelweg 33. Van 10.00 tot 16.00 uur. Om 13.30 uur is er een activiteit. Deze keer: Gezichtsverzorging o.l.v. Anne Marie Hazensberg. Meer info: www.deboeigo.nl.
OUDDORP – Open avond bij het Ouddorpse koor Laudate Dominum, van 20.00 tot 22.00 uur in de recreatiezaal van De Vliedberg. www.cgklaudate.nl.
SOMMELSDIJK – Mini-voorjaarsmarkt in Nieuw Rijsenburg, van 10.00 tot 15.30 uur in de hal.

'Laat Goedereede geen Zuiderzeemuseum worden'

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt onthult het stadswapen in Oostdam.

Aandacht gevraagd voor verkoop woningen aan toeristen

GOEDEREEDE – Goeree Groeit. Door de gevarieerde activiteitenweek met die naam is dorpshuis Oostdam weer eens goed op de kaart gezet. De inwoners van het stadje konden er onder meer terecht voor creatieve bijeenkomsten, een voorleessessie, een dirigeerwedstrijd, een ondernemersborrel en een wijnproeverij. Zaterdagochtend 2 april was de finale van Goeree Groeit. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt onthulde het stadswapen, dat van het voormalige gemeentehuis naar het dorpshuis is verhuisd. En de stadsraad – in Goedereede hebben ze het uiteraard niet over een dorpsraad – presenteerde zich. Tussendoor waren er interviews, door Adam van Heest, met nieuwe en oude bewoners.

Door Kees van Rixoort

De stadsraad kreeg 'de sleutel van de stad'. V.l.n.r. Pieter 't Mannetje, Desirée van Halewijn en Erna de Jong. Linda Hobbel was niet aanwezig.

In de interviews kwam naar voren dat Goedereede veel saamhorigheid, gezelligheid en gastvrijheid te bieden heeft. De nieuwe bewoonster Esther, die in het najaar samen met haar vriend een woning in het stadje hoopt te betrekken, kreeg de vraag: "Wat zoekt een jonge meid als jij in een gat als Goedereede?" Haar antwoord: "In de eerste plaats is Goedereede geen gat. Ik voel me hier thuis. Hier vind ik verbondenheid, gezelligheid en liefde." Esther vertelde dat ze actief is in de Stichting Goereese Portdagen en dat Oostdam een prima uitwijkmogelijkheid kan zijn als het weer niet meewerkt en de Portdagen niet op de straten en pleinen kunnen plaatsvinden.

Krijn Troost, vroeger de kolenboer van Goedereede, was vol lof over het stadje waarin hij geboren en getogen is. "Het is hier als een familie binnen de muren, zonder dak, als een huisgezin." Als teken van de saamhorigheid kwam Troost, die ook stadsgids is, met de verkiezingen van 1950 op de proppen. "We waren het allemaal met elkaar eens en stonden op één lijst." Dat kan niet meer anno 2016, maar de saamhorigheid bestaat nog steeds, bijvoorbeeld als het feestgedruis zich in het stadje uitstrekt, de terrassen gevuld zijn en een ieder 's avonds naar huis gaat met goede herinneringen. "Dat is Goedereede."

Troost vroeg ook aandacht voor minder positieve zaken in Goedereede, vooral de verkoop van woningen aan toeristen, die er maar af en toe vertoeven. "Het laatste anderhalf jaar zijn er tien woningen naar recreanten gegaan, als tweede woning. Als deze trend doorzet en de woningen niet permanent bewoond worden, dan maakt dat de stad dood. Dan, als de gordijntjes in september naar beneden gaan en in mei weer naar boven, loop je hier straks door een soort Zuiderzeemuseum heen…" De voormalige kolenboer gaf het als aandachtspunt mee aan wethouder Van der Vlugt en aan de stadsraad. "Let goed op uw zaak. Er is een goede reden om zuinig te zijn op het pareltje van ons eiland."

Stadsraad

De stadsraad, bedoeld om de leefbaarheid in Goedereede te stimuleren en om als brug tussen bewoners en gemeente te functioneren, is zojuist van start gegaan. De leden zijn Desirée van Halewijn (voorzitter), Linda Hobbel, Erna de Jong en Pieter 't Mannetje. Een vijfde lid, het liefst een kerkelijk meelevende man, is meer dan welkom om de stadsraad compleet te maken. Van Halewijn gaf aan dat de stadsraad in overleg wil treden met de bewoners van Goedereede om erachter te komen wat er leeft en wat de wensen zijn. Op 19 mei is er een bewonersavond in Oostdam. Er komt ook nog een bijeenkomst voor verenigingen en stichtingen.

Wethouder Van der Vlugt, de kernwethouder van Goedereede, had de eer het oude stadswapen te mogen onthullen in de grote zaal van Oostdam. Het wapen is afkomstig van het voormalige gemeentehuis, dat een onzekere toekomst tegemoet gaat. "Het heeft nu hier een plaats gekregen. Zo blijft het behouden in het hart van de gemeenschap."

De wethouder was trots op wat er allemaal in Oostdam gebeurt. Hij gaf Krijn Troost gelijk dat Goedereede geen stad moet worden met te veel niet-permanente bewoning. Toch, zo meldde hij, zal het niet meevallen om daar wat aan te doen. "Je kunt mensen niet verbieden hun huis te verkopen aan iemand met een toeristische achtergrond. Wel moeten we er met elkaar serieus over nadenken. Misschien is er iets mogelijk binnen de regelgeving." Ook voor een ander gesignaleerd probleem – de veronderstelde achteruitgang van het openbaar groen en het welig tierende onkruid – beloofde Van der Vlugt serieuze aandacht vanuit de gemeente.

"Je merkt dat het supergoed aanslaat"

Vervolg van de voorpagina.

Daar realiseerde ze een eenvoudige maar knus ingerichte verkoopruimte voor haar meubeltjes. Ook verkoopt ze er landelijke woonaccessoires én er kwam een winkel waar heel Stad aan 't Haringvliet terecht kan voor uiteenlopende dingen. "Vergeten boodschapjes", noemt Pieternella 't, maar als je de winkelrekken langsloopt is 't ongemerkt toch een hele verzameling die er ligt. "Het begon eigenlijk met snoep voor de kinderen, en ijsjes. Dat werd al snel gevolgd door brood, van de Goereese Bakkerij De Vries, en daarna allerhande boodschappen, die ze momenteel betrekt van Plus Slingerland te Middelharnis. Zelfs boodschappen laten bezorgen hoort tot de mogelijkheden. Het postagentschap dat voorheen bij de fietsenmaker onderdak vond, ook voor mensen uit Den Bommel, heeft Pieternella overgenomen en ook de benzinepomp blijft in bedrijf en wordt straks zelfbediening.

In behoefte voorzien

"'t Is voor de ouderen heel fijn dat ze nu niet meer overal voor naar Middelharnis hoeven, maar gewoon weer hier, op een centrale plek in 't eigen dorp d'r boodschapjes kunnen halen. Je merkt echt dat 't in een behoefte voorziet, ook op sociaal vlak, en dat het supergoed aanslaat", zegt de enthousiaste winkelierster. "Voor de verdiensten ben ik de boodschappen er niet bij gaan doen, want goedbeschouwd ik houd er niks aan over. Ik vind 't alleen zo vervelend dat er in Stad zo weinig is, dat ik 't gewoon ben gaan doen. En ik geniet van de contacten die er hier zijn, dikwijls onder het genot van een kopje koffie of thee."
Daarnaast prijst Pieternella zich gelukkig met een team vrijwilligers dat het heel geslaagd vindt om hier, in De Knusse Schuur, actief te zijn. Ook stagiaires van scholen doen er werkervaring op en verder gaat ze samenwerken met kringloopwinkel Goed voor Goed, via wie mensen met een beperking ook in Stad terechtkunnen en bij Pieternella prima tot hun recht komen.

Toekomstplannen

En wat haar betreft ligt er voor de toekomst nog meer in het verschiet want met het oog op de komende zomer is het de bedoeling om een klein terrasje te realiseren, waar voorbijkomende fietsers of wandelaars lekker even neer kunnen strijken voor een kop koffie of thee met iets lekkers. En binnen wil ze nog een keukentje en een broodjeshoek realiseren én een OV oplaadpunt.
De Knusse Schuur is van dinsdag t/m vrijdag geopend van 8.00 tot 20.00 uur, alleen op zaterdag gaan de winkeldeuren om 16.00 uur dicht. Het telefoonnummer is 06 30051354 en op Facebook is heel wat te zien over welke meubels er uit atelier De Knusse Schuur komen.

Bibliotheek start Museumgroep

Met elkaar op regelmatige basis een museum bezoeken met achtergrondinformatie over de collectie; dat is het idee achter een Museumgroep. Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta wil in samenwerking met vrijwilligster Christien Meijer zo'n Museumgroep oprichten. Op vrijdagmorgen 8 april is er om 10.00 uur een kennismakings- en informatiebijeenkomst voor belangstellenden in de Bibliotheekvestiging in Middelharnis. Tijdens deze bijeenkomst zal er, bij voldoende belangstelling, een Museumgroep worden opgericht en een keuze worden gemaakt voor het programma. De museumbezoeken vinden plaats op basis van eigen vervoer. Wie zelf niet rijdt deelt mee in de benzinekosten. Ter voorbereiding op het museumbezoek zal Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta steeds een lezing/workshop organiseren zodat de deelnemers goed geïnformeerd op stap gaan. Het plan is om voor de zomervakantie nog één museumbezoek te doen. Aanmelden voor de kennismakingsbijeenkomst kan via www.leerenbeleef.nl of bij Christien Meijer: c.m.meijer@planet.nl.

Tulpen op schema voor de tulpenwandeltocht

MIDDELHARNIS - Zaterdag 16 april 2016 staat de vijfde Tulpenwandeltocht door polders en over dijken rond Middelharnis op de agenda. Start en finish zijn traditioneel bij AV Flakkee aan de Oostplaatseweg in Middelharnis. De te wandelen afstanden tijdens deze editie zijn: 11, 17,5, 25 en 40 km. De twee langste afstanden starten 8.00 uur, de overige om 9.00 uur. De tulpen liggen prima op schema om hun prachtige kleuren te vertonen tijdens het evenement. Op veler verzoek bestaat de mogelijkheid om de route van de 25 km in de middag te fietsen. Dit is een proef vanwege het eerste lustrum. De lokale goede doelen voor deze editie zijn: Stichting GO Mobiel, Stichting GO Special Kids en Stichting Huifbedrijden Goeree-Overflakkee. Vanwege de vele verzoeken om veel tulpenvelden te mogen bewonderen worden de deelnemers aan de 11 km vanaf het terrein van AV Flakkee per bus of taxibusje vervoerd naar de tulpenboerderij van de familie Wesdorp aan de Kleiburgseweg te Sommelsdijk. De organisatie hoopt weer op veel deelnemers en lekker wandelweer. Inschrijven kan alleen op zaterdag 16 april vanaf 07.30 uur in de kantine van AV Flakkee, Oost Plaatseweg 1 te Middelharnis. Deelname kost € 3,50 voor volwassenen. Kinderen doen gratis mee. De opbrengst van het inschrijfgeld en de sponsoring komt geheel ten goede aan de genoemde goede doelen. Nadere informatie is te verkrijgen via www.facebook.com/tulpenwandeltocht en www.avflakkee.nl.

Longboard gewonnen

OUDDORP - Op 10, 11 en 12 maart heeft de jaarlijkse Trendbeurs plaatsgevonden in de Dorpstienden te Ouddorp. Bij de stand van John P. de Wit Assurantiën/RegioBank Stellendam stond een grote glazen pot gevuld met (chocolade) paaseitjes. De opdracht was 'Raad het aantal paaseitjes in de glazen pot en win een longboard'. Van de ruim 150 deelnemers die een gokje waagden, was het Jochem van Veen uit Goedereede die het dichtst bij het juiste aantal zat. Hij gokte op 525 paaseitjes, het totaal in de vaas was 521. Hij is hiermee de gelukkige winnaar van de longboard! Inmiddels heeft hij zijn prijs in ontvangst mogen nemen.

Bommelse jeugdbrandweer naar halve finale

Boven: De aspirantenploeg, Luuk van Zanten, Max Lokker, Bas Broeders, Daniel Müllenberg, Maurice van Poppelen en Lucas Lugtenburg. ?Onder: De juniorenploeg, Luca van den Boogert, Nick Lokker, Bas Lugtenburg, Daniek de Roon, Nick Tijl en Romano Huibrechtse.

DEN BOMMEL - Afgelopen zaterdag rukte de Bommelse Jeugdbrandweer uit voor de eerste kwalificatiewedstrijd van 2016 in Arkel. Er namen 24 wedstrijdploegen deel aan de wedstrijd. Zowel de junioren als de aspiranten speelden een lage druk wedstrijd. En met succes: bij de prijsuitreiking riep de burgemeester de bevelvoerders van Den Bommel als laatste op het podium, zowel de junioren als de aspiranten waren de beste ploeg van de dag en behaalde de eerste prijs! Een dubbele overwinning voor de jeugdbrandweer van Den Bommel. Beide ploegen gaan door naar de halve finale, die op 11 juni in Hoorn wordt gehouden.

Verkoping vrouwenvereniging

MELISSANT - Zaterdag 16 april is er een verkoping van de vrouwenvereniging "Draagt elkanders lasten" van de Ger. Gemeente. De verkoping is van 10.00 tot 15.00 uur in Verenigingsgebouw de Poort, Voorstraat 14.

11 / 24

Lambert Kozijnen is genomineerd voor de Ondernemersprijs
'Hoge kwaliteit is ons visitekaartje'

Kees Lambert.

Meer kwaliteit voor hetzelfde geld. Met dat motto timmert Lambert Kozijnen nadrukkelijk aan de weg én is het bedrijf in Oude-Tonge continu bezig om de bedrijfsprocessen te verbeteren. Nu staat er verdergaande automatisering op het programma. De tijd die nodig is om een kozijn te fabriceren wordt met de helft verkort. Directeur Kees Lambert heeft ook de ambitie om zijn bedrijf over twee jaar energieneutraal te maken.

Lambert Kozijnen is bijna honderdtien jaar oud. In 1907 begon Corneel Lambert het timmerbedrijf achter de ouderlijke woning aan de Molendijk in Oude-Tonge. De meeste klanten waren in de beginjaren afkomstig uit het oostelijk deel van Goeree-Overflakkee en Middelharnis. Het liep zo goed dat Corneel in 1918 een eigen werkplaats bouwde aan de Oostdijk. Die was 55 vierkante meter: behoorlijk groot voor die tijd.

Zo legde Corneel het fundament voor het familiebedrijf. Na een halve eeuw, in 1957, nam zijn zoon Arie het bedrijf over. Tal van uitbreidingen en verbouwing volgden. Arie's zoon Kees, de huidige directeur, kwam in 1980 in de zaak. Vanaf die tijd ging Lambert zich toeleggen op het vervaardigen van kozijnen en andere kant-en-klare houtproducten. Dat betekende een grote ommekeer voor het bedrijf.

In 2006 was er een nieuwe mijlpaal: de verhuizing van de Oostdijk naar de Boezemweg. Het moderne pand met de uitstraling van een houtverwerkend bedrijf is 5.000 vierkante meter groot. Het is uitgerust met een geavanceerd CNC-gestuurd machinepark en een innovatieve spuiterij. Een van de modernste timmerfabrieken van Nederland, inclusief showroom. Lambert: "We kunnen hier efficiënt en duurzaam werken én onze kwaliteit waarborgen."

Lambert Kozijnen maakt kozijnen, deuren en ramen, voorzien van onder andere rolluiken en screens en kunnen in de fabriek ook beglaasd worden. De kwaliteitsproducten – de buitenkozijnen zijn van mahoniehout, een duurdere houtsoort maar met een veel langere levensduur – gaan naar woningcorporaties, aannemers, zzp'ers en particulieren in een grote cirkel rond Oude-Tonge, tot en met België.

Vrij bijzonder is dat Kees Lambert tijdens de afgelopen crisisjaren, vanaf 2009, geen personeel heeft hoeven ontslaan. "We hebben er met z'n allen de schouders onder gezet. Dat is een sterk punt van een familiebedrijf als het onze: je doet het samen."

Wat Lambert Kozijnen sterk maakt is dat het continu bezig is met innovaties. "Er zijn nu lakken die gegarandeerd 10 jaar goed blijven. Waardoor overschilderen pas na 10 jaar nodig is. Voor mensen die liever een houten kozijn hebben, vanwege de 'warmere' uitstraling, is dat een uitkomst. En de ontwikkeling gaat door. Ik verwacht dat de garantie binnen enkele jaren naar 15 jaar gaat. Je schildert dan om de boel weer eens lekker op te frissen, of omdat je bijvoorbeeld een ander kleurtje wilt."

Volgens Kees Lambert heeft een houten kozijn meer voordelen. Bijvoorbeeld als het om het milieu gaat. "Hout slaat CO2 op, terwijl andere producten, zoals plastic en aluminium, CO2 in de lucht brengen. Kortom: hout is een milieuvriendelijk product. Door de productie van houten kozijnen hebben de bossen waarde. Ze blijven in stand en veranderen niet in landbouwgrond."

Op het gebied van milieu is Lambert Kozijnen sowieso zeer actief. "We willen over twee jaar energieneutraal zijn en daar zijn we hard naar op weg. Zo hebben we geen gasaansluiting, maar verwarmen we onze bedrijf met eigen zaagsel. Daarnaast hebben we 1840 zonnepanelen op het dak liggen. Die voorzien voor 75 procent in onze energiebehoefte. Dat wordt dus 100 procent."

Lambert noemt nog een mooie innovatie, nu in het productieproces. "Samen met een machineleverancier zijn we bezig een machine te ontwikkelen waarbij een chip geplaatst wordt in elk onderdeel. Deze chip bevat gegevens voor de machineaansturing, spuiterij, transport en dergelijke. Tevens is het mogelijk om de chip met de smartphone in te lezen en op die wijze informatie te verkrijgen over het geproduceerde onderdeel en de toegepaste componenten. Ondanks de automatisering blijven onze werknemers de belangrijkste factor in het geheel, zij sturen vanaf ontwerp tot eindproduct het totale proces aan. Daardoor houd je de kwaliteit hoog. En dat is ons visitekaartje."

OUDE-TONGE - Dhr. van Nieuwaal en Dhr. Groenendijk van Woongoed Goeree-Overflakkee komen naar de Anbo om iets over de sociale huisvesting in Oude-Tonge te vertellen. Het gaat specifiek om de ideeën voor nieuwbouw en vernieuwing van sommige bestaande woningen/complexen in Oude-Tonge. Bezoekers worden in de gelegenheid gesteld om hun mening te geven over dit onderwerp. Woongoed GO is geïnteresseerd in de mening van huurders en/of inwoners van Oude-Tonge.

Het tweede onderwerp dat aan de orde komt is woningtoewijzing. Per 1 april is er een nieuwe werkwijze ingegaan, waarbij woningzoekenden zelf moeten reageren op een woning die vrijkomt. In dit verband komt ook het zogenaamde 'passend toewijzen' aan de orde. Vorig jaar is de nieuwe Woningwet ingegaan en de daaruit voortvloeiende regelgeving heeft tot gevolg dat woningbouwcorporaties 'passend' dienen toe te wijzen c.q. te verhuren. Wat dat precies inhoudt zal uitvoerig uit de doeken worden gedaan. Belangrijk is hierbij alvast te bedenken dat het vooral gaat om het gezamenlijk inkomen van een huishouden en de hoogte van de huur van de beoogde woning. Het lijkt misschien ingewikkeld en droge stof, maar dat valt mee. Veel mensen zullen er in ieder geval mee te maken krijgen, zeker mensen die in de toekomst gaan verhuizen. De bijeenkomst start om 14.00 uur, de zaal is open vanaf 13.30 uur. De kosten zijn € 5, - p.p.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Breicafé

Op maandagavond 11 april is Breicafé 1R&1AR (1 Recht en 1 Averecht) weer geopend in Achthuizen. Deze avond is Zeeman Textiel aanwezig om wol en haaknaalden, enz. te verkopen. De gezellige en creatieve avond zal plaatsvinden in 't Buurthuus, Kloosterstraat 10. Van 19.30 tot 22.00 uur is iedereen welkom die gezamenlijk wil breien of haken. De kosten voor deze avond zijn € 1,50 (koffie en thee inbegrepen). Voor informatie kunt bellen naar Jannie Ringeling 06-20106468.

DIRKSLAND

Breicafé Klein Parijs

Donderdag 14 april is er van 10.00 tot 12.00 uur breicafé in het activiteitencentrum van Careyn. Belangstellenden zijn van harte welkom, het adres is Reginahof 1. Voor informatie kan contact worden opgenomen via joke.vandijk@careyn.nl of bel 06-53861647.

Voorjaarsmarkt

Zaterdag 16 april tussen 10.00 en 16.00 uur is een ieder van harte welkom bij de voorjaarsmarkt van woonzorglocatie Geldershof, Poldersweegje 2. Tijdens de voorjaarsmarkt zijn er diverse kramen te vinden met o.a. tweedehands boeken, handgemaakte artikelen, huisgemaakte lekkernijen uit de keuken van Geldershof, handwerk, bloemstukken, tuindecoratie en diverse winkeliers van Goeree-Overflakkee.

Inloopochtend stomadragers

Op donderdag 14 april 2016 organiseren de stomaverpleegkundigen van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en de Stomavereniging regio Zuid-Holland een inloopochtend voor stomadragers, hun partners en overige belangstellenden. In een ontspannen sfeer lotgenoten ontmoeten en van gedachten wisselen over het leven met een stoma. Er is volop ruimte om onderwerpen zoals vakantie, werk, sport of voeding ter sprake te brengen. Medische vragen kunnen aan de stomaverpleegkundigen gesteld worden. De inloopochtend is van 10.00 tot 12.00 uur in Verenigingsgebouw Onder de Wiek, Ring 57. De inloop is gratis, aanmelden is niet nodig.

GOEDEREEDE

Fotopresentatie WO2GO

Op 12 april is Jack Westhoeve van WO2GO te gast bij de vereniging vrouwen rondom Goeree. Westhoeve gaat het onder meer hebben over de "Atlantikwall" op de kop van Goeree. De "Atlantikwall" was een 2.685 kilometer lange verdedigingslinie, die de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog langs de kust van Europa aanlegden ter voorkoming van een geallieerde invasie vanaf zee. Na de pauze laat hij een unieke fotopresentatie zien, met nog nooit eerder vertoonde luchtfoto's van de kop van het eiland, die tijdens de oorlog door de geallieerden zijn gemaakt. De avond start om 20.00 uur in Oostdam. Niet leden zijn ook welkom, zij betalen € 5,- p.p. Voor informatie kunt u bellen naar Riet van Ommeren, tel. 0187 493205.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Avond over ondernemersfonds

Op 6 en 20 april organiseert de FOGO twee kennisavonden om u te informeren over de plannen om in samenwerking met de gemeente een Ondernemersfonds op Goeree-Overflakkee te realiseren. Hiervoor is input van ondernemers belangrijk en daarom gaan de betrokken partijen graag in gesprek over de mogelijkheden. De eerste kennisavond is op 6 april in het station van de KNRM in Stellendam, Mr. Snijderweg 3, 3251 LJ Stellendam. Er is inloop vanaf 18.45 uur. Tijdens de avond komen er verschillende sprekers aan het woord over het ondernemersfonds en is er ruimte voor discussie. De toegang is gratis, wel graag aanmelden op www.fo-go.nl. Op 20 april vindt de tweede kennisavond plaats bij MBPA. Nieuwe Bloksedijk 13, 3256 LJ Achthuizen.

Bibliotheek start Museumgroep

Met elkaar op regelmatige basis een museum bezoeken met achtergrondinformatie over de collectie; dat is het idee achter een Museumgroep. Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta wil in samenwerking met vrijwilligster Christien Meijer zo'n Museumgroep oprichten. Op vrijdagmorgen 8 april is er om 10.00 uur een kennismakings- en informatiebijeenkomst voor belangstellenden in de Bibliotheekvestiging in Middelharnis. Tijdens deze bijeenkomst zal er, bij voldoende belangstelling, een Museumgroep worden opgericht en een keuze worden gemaakt voor het programma. De museumbezoeken vinden plaats op basis van eigen vervoer. Wie zelf niet rijdt deelt mee in de benzinekosten. Ter voorbereiding op het museumbezoek zal Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta steeds een lezing/workshop organiseren zodat de deelnemers goed geïnformeerd op stap gaan. Het plan is om voor de zomervakantie nog één museumbezoek te doen. Aanmelden voor de kennismakingsbijeenkomst kan via www.leerenbeleef.nl of bij Christien Meijer: c.m.meijer@planet.nl.

Scootmobieltocht op 12 april

Het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee organiseert op dinsdag 12 april de eerste scootmobieltocht van 2016. De tocht is in de omgeving van Middelharnis, het vertrekpunt is het parkeerterrein bij Tieleman Keukens. De start is om 13.30 uur. Opgeven bij Elly: hboogaard@me.com of telefonisch na 18.00 uur via 0187 845077. De eigen bijdrage is € 2,50, graag gepast betalen. Partners van scootmobielrijders worden uitgenodigd om mee te rijden op de fiets.

Melissant

Koffie-ochtend Melishof

Woensdag 13 april is er weer een gezellige koffieochtend in de Melishof. Mevrouw Van Leersum zal iets vertellen over de beroemde kathedralen in Spanje, aan de hand van diverse mooie beelden. Er worden ook beelden vertoond van midden Spanje. De koffie-ochtend is van 10.00 tot 12.00 uur, de intree is € 1,25, exclusief koffie/thee. Aanmelden kan bij Dirk Spahr van der Hoek, tel.: 0187 602411. Mensen die slecht ter been zijn kunnen worden opgehaald, dit kan worden aangegeven bij het aanmelden.

MIDDELHARNIS

Voorjaarsconcert Laudando

'Nach dir, Herr, verlanget mich', dat is het thema van het concert van christelijke oratoriumvereniging 'Laudando'. Zaterdag 9 april om 20.00 uur is het concert in de Hervormde Kerk van Middelharnis. Aan de avond verlenen ook het barokorkest 'Il Fiordaliso' en sopraan Marlotte van 't Hof hun medewerking. Toegangsprijzen zijn € 15,00 voor volwassenen, kinderen tot 12 jaar € 7,50. Toegangsbewijzen zijn te verkrijgen via www.covlaudando.nl, via de leden van het koor en voorafgaand aan de uitvoering bij de ingang van de kerk. De titel van het concert is tevens de titel van de cantate BWV 150 van J.S. Bach; een grootse compositie waarmee het concert afgesloten wordt.

Lezing over Paaseiland

Op dinsdag 12 april geeft prof. dr. Jan. J. Boersema een lezing in het Rondeel over de ondergang van de paaseilandcultuur. De lezing wordt georganiseerd door De Motte, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Streekmuseum Goeree-Overflakkee en het Streekarchief. De zaal is open vanaf 19.30 uur, de lezing start om 20.00 uur. Paaseiland is het meest afgelegen bewoonde plekje op aarde. Hoe Polynesische kolonisten het tien eeuwen terug hebben kunnen bereiken is nog steeds een raadsel. Op dit kleine eiland – het is weinig groter dan Texel – hebben de bewoners een spectaculaire beeldencultuur tot stand gebracht. Maar tegen welke prijs? De lezing van professor Boersema plaatst het beeldje van het Paaseiland dat nabij Ouddorp is gevonden in zijn context en legt ook een verbinding met duurzaamheid, een thema dat Goeree-Overflakkee op het lijf geschreven is. Toegangskaarten zijn vooraf te koop via www.streekmuseum.nl/paaseiland of aan de balie van de bibliotheek.

Verkoping koningshuisartikelen

Tegeltjes, lepeltjes, bekers, munten, schilderijen, foto's, tijdschriften en wandborden met het Koningshuis erop. Liefhebbers van Oranje kunnen hun hart ophalen tijdens de Oranjemarkt op 16 april van 10.00 tot 14.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. De hele collectie kan worden bekeken onder het genot van een kopje koffie met een oranje lekkernij.

Alzheimercafé Middelharnis

Maandelijks wordt op de eerste woensdag van de maand het Alzheimercafé gehouden. Bezoekers krijgen hier informatie over alle aspecten rond dementie. Een deskundige houdt een inleidend verhaal en er kunnen vragen worden gesteld. Op woensdag 6 april is het thema "Hulpmiddelen voor thuis". Gastspreker mevrouw Reiziger vertelt en demonstreert diverse technische hulpmiddelen. Belangstellenden zijn welkom in het wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

NIEUWE-TONGE

Jaarconcert Apollo

Op zaterdag 9 april 2016 zal de jaaruitvoering van Muziekvereniging Apollo Nieuwe-Tonge plaatsvinden in het Dorpshuis te Nieuwe-Tonge, Korteweegje 14. Het thema van de avond is: 'Night of Apollo'. Deze avond wordt verzorgd door de harmonie in samenwerking met popkoor The Blue Stocking Singers, saxofoon solist Maarten Prins en xylofoon solist Raphael van Gemerden. Het programma is veelzijdig muzikaal. De muzikanten kijken erg uit naar de avond en hopen veel bezoekers te mogen verwelkomen. De deuren openen vanaf 19.30 uur en het concert begint om 20.00 uur. Toegang is gratis.

Open Schuur Houweling Meubelen

Aanstaande zaterdag 9 april wordt er weer Open Schuur gehouden in Oude-Tonge, Langeweg 41-A. Belangstellenden kunnen van 10.00 tot 16.00 uur een kijkje nemen in de schuur van Houweling Meubelen. Er zijn veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, te veel om op te noemen! In de loods staan grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken en stoelen.

Inleveren rommelmarktspullen

Op zaterdag 9 april kunnen van 09.30 tot 11.30 uur rommelmarktspullen worden ingeleverd voor de jaarmarkt die de Hersteld Hervormde Kerk op zaterdag 18 juni hoopt te houden. De spullen kunnen worden ingeleverd bij fam. Van Kempen, Duivenwaardseweg 7. Geen bedden, spiralen, crt-monitoren en wandmeubels, alle andere spullen zijn van harte welkom! Voor vragen of om spullen op te laten halen kan contact worden opgenomen met Paul Knöps, tel.: 0187 745004 of 06 16777904.

OOLTGENSPLAAT

Jaarlijkse rommelmarkt

Op zaterdag 9 april is de jaarlijkse rommelmarkt in en rond het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente. De openingstijden zijn van 9.00 tot 14.00 uur. Wat is er allemaal? Onder andere de rommelmarkt, de snackkraam, kibbeling, de bakkerskraam, groente en fruit, perk- en pootplantjes, brocante en boeketten. En een kraam met woonaccessoires van KarinsWonen&Zo. Voor de kinderen zijn er spelletjes, ze kunnen knutselen en is er een leuke wedstrijd. Verder kunnen bezoekers hun scharen, messen, boortjes en heggenscharen laten slijpen. Ook de snuffelschuur Alles Wisselt is geopend. De rommelmarkt wordt gehouden aan het adres Van Weelstraat 1. Er kunnen nog rommelmarktspullen worden ingeleverd. Daarvoor kan worden gebeld naar W. de Bonte, tel. 06 30002105, hij komt de spullen dan ophalen.

Inleveren spullen rommelmarkt

Elke zaterdag in april is er gelegenheid om goede verkoopbare spullen in te leveren voor de rommelmarkt op 7 mei van de Hervormde Gemeente. Grote meubelen en computers kunnen niet worden ingeleverd. De spullen kunnen van 10.30 tot 12.00 uur worden ingeleverd aan het adres Prinses Amaliapad 7.

OUDDORP

Open avond 'Laudate Dominum'

'Prijst de Heere!' Dat is de betekenis van de naam van het Ouddorpse koor 'Laudate Dominum'. Het is het doel waarmee het koor zingt, tot eer van Zijn Naam. Dit interkerkelijke koor is opgericht in januari 2015 en bestaat momenteel uit 33 leden. Het repertoire bestaat uit Nederlandstalige psalmen, gezangen en geestelijke liederen. Het koor repeteert iedere dinsdagavond. Naast zingen is er ook tijd voor gezelligheid en de ervaring leert dat deze twee dingen zorgen voor een bijzondere onderlinge saamhorigheid. Regelmatig wordt er meegewerkt aan een concert. Ook wordt enkele keren per jaar een concert verzorgd voor de bewoners van 'De Vliedberg', waar de repetitieavonden plaatsvinden. Belangstellenden zijn welkom om een keer te komen kijken en mee te zingen. Op dinsdag 12 april is er een open avond, de repetitie is van 20.00 tot 22.00 uur in de recreatiezaal van zorgcentrum 'De Vliedberg', Vliedberglaan 100 te Ouddorp. Voor meer informatie, kijk op www.cgklaudate.nl en/of mail naar info@cgklaudate.nl.

Verkoping Ora et Labora

Op woensdag 6 april is de jaarlijkse verkoping van Ora et Labora van 9.30 tot 15.30 uur in verenigingsgebouw Eben Haëzer. De kinderen kunnen voor € 2,50 euro een bloemstukje maken, vanaf 12.30 uur is er een kleedjesmarkt voor de kinderen van de jeugdclubs. Verder zijn er leuke creatieve hebbedingetjes, boeken, Jemako schoonmaak artikelen, snoep en kruiden, groente, fruit, kaarten, boeken, Ouddorpse advocaat, slaatjes, koekjes, cake, appeltaart en arretjescake, verse wafels en er is een rommeltafel met allerlei leuke dingen. Er kan ook koffie of thee worden gedronken met iets lekkers erbij. Voor mensen die de verkoping niet kunnen bezoeken is het mogelijk om producten te bestellen. Dat kan bij Nelie de Ronde (0187 681140) of bij Bea Tanis (0187 682940). De opbrengst van de verkoping is bestemd voor de kerk.

STREEKMIDDAG 55+ CLUB

Op woensdag 6 april organiseert de 55+ club in Ouddorp een streekmiddag. Vanaf 14.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom in de Dorpstienden om te luisteren naar Jannie Kievit, die verhalen komt vertellen in dialect. Er worden lekkernijen van Goeree-Overflakkee geserveerd en er is ruimte voor een praatje. Aanmelden kan bij Joke van Dam, tel. 0187 682319.

OUDE-TONGE

Breicafé

Woensdagavond 13 april van 19.30 tot 21.30 uur is het breicafé weer geopend in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Deze avond komt Zeeman Textiel om wol en haaknaalden, enz. te verkopen. Het concept breicafé is heel eenvoudig. Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie, thee of fris (kosten € 1,20 per consumptie). Een ervaren handwerkspecialiste is aanwezig die je te allen tijde bij wilt staan met raad en daad. Natuurlijk steekt u ook dingen van elkaar op! Aanmelden is niet nodig. Voor vragen kan contact worden opgenomen met Stichting ZIJN, tel. 0187 641344, e-mail m.vanderwelle@zijngo.nl.

CDA-bijeenkomst met Pau Heerschap

Woensdagavond 13 april houdt CDA Goeree-Overflakkee haar algemene ledenvergadering in woonzorglocatie Ebbe en Vloed te Oude-Tonge. Na het formele gedeelte komt Pau Heerschap uit Ouddorp spreken als speciale gast. Het CDA heeft ervoor gekozen om deze bijeenkomst open te stellen voor alle geïnteresseerden. Het thema van de bijdrage van Pau Heerschap is 'Eenheid in verscheidenheid. Over diversiteit op Goeree-Overflakkee.' Een onderwerp dat goed aansluit bij het standpunt van het CDA om het eigen karakter en de identiteit van de verschillende kernen op ons eiland te respecteren. Iedere kern komt volgens de christendemocraten het beste tot zijn recht als deze verscheidenheid er mag zijn. De bijeenkomst zal om 20.00 uur worden geopend. Na enkele bestuurszaken is er ruimte voor het stellen van vragen aan de CDA-fractie. Na een pauze is het woord aan Pau Heerschap, die tot ongeveer 22.00 uur hoopt te spreken. Iedereen is van harte welkom.

SOMMELSDIJK

Bingo de Zwaluw

Op woensdag 13 april is er een bingo in wijkcentrum De Zwaluw, Sperwer 55. Aanvang 13.30 uur, zaal open om 13.00 uur. De koffie/thee is gratis. Er worden negen rondes gespeeld voor € 3,50. Daarnaast zijn er nog 9 extra prijsjes en is er een verloting. In de pauze zijn er nog twee extra rondes á € 1,- per ronde. De toegang is gratis, iedereen is welkom.

Mini-voorjaarsmarkt

Op 12 april is er van 10.00 tot 15.30 uur een mini-voorjaarsmarkt in de hal van Nieuw Rijsenburgh. Er zijn zes kraampjes waarin een diversiteit van artikelen te koop is. De handwerkgroep biedt zelfgemaakte spullen aan, de bibliotheek van het zorgcomplex biedt tweedehands boeken en zelf gebakken lekkernijen aan. De kaasboerderij verkoopt zuivelproducten. En er worden planten, tassen en sieraden aangeboden. Kees Witte verkoopt Kikaberen voor het goede doel. In het restaurant is er gelegenheid voor het drinken van een kopje koffie/thee.

STELLENDAM

Inzamelen oud papier

Op zaterdag 9 april wordt er namens het Hervormd Jeugdwerk Stellendam weer oud papier en karton ophalen. De inzameling start om 9.00 uur op de Molenkade, Nieuweweg en de Schoolstraat. Dorpsbewoners worden verzocht om het oud papier goed gebundeld en tijdig buiten zetten.

Actieavond Het Kompas

Op vrijdag 8 april 2016 zal er weer een Kompas-Actie-Avond plaatsvinden bij CBS Het Kompas in Stellendam. De avond start om 17.00 uur. Er zal van alles zijn, voor leerlingen maar ook voor ouders, opa's en oma's en andere belangstellenden. Van patat en gebakken vis tot koffie met wat lekkers erbij, van kinderspelletjes tot verlotingen, fotokaarten, boerenkaas, kortom er valt van alles te beleven en smullen op deze avond. Ook kan er in de klassen gekeken worden. Rond 20.00 uur wordt de avond afgesloten.

Bingo

Op vrijdag 8 april 2016 organiseert Vereniging Oranjefeest Stellendam haar jaarlijkse bingo. Er worden tien rondes gespeeld, met als slot een superronde. Er zijn veel prijzen beschikbaar gesteld door een groot aantal sponsoren. De bingo zal worden gehouden in 't Haegse Huus. De zaal is open om 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. Kijk voor meer informatie op www.vos-web.nl.

De dames mochten weer naar buiten…!

SOMMELSDIJK – Bij Kaasboerderij De Westplaat, van de familie Van Schaik aan de Heuvelsweg te Sommelsdijk, gingen afgelopen donderdagmorgen de koeien weer naar buiten, de stal uit, de wijde weide in, 115 in totaal. En wat hadden ze er zin in!

Tekst en foto's: Hans Villerius

Toen de dames eenmaal doorhadden dat ze door de geopende staldeur naar het groene buiten mochten, stormden ze de vrijheid in. Loeiend, springend, met zwiepende staarten en stampende ademhaling en soms ook een beetje knokkend over wie 't in de wei voor 't zeggen zou gaan hebben. Een klein deel van de veestapel blijft nog even binnen. Die moeten nog even geduld hebben tot volgende maand, dan breekt ook voor hen de vrijheid aan. Volgens melkveehouder Van Schaik ziet het gras van het weiland rond de boerderij er prachtig glanzend uit. Een goed teken, want door dit verse prille gras leveren de koeien melk met zachtere vetten en onverzadigde vetzuren, waaronder Omega 3. Dat betekent lekkerdere kaas, zachter van structuur en extra gezond. Over vijf weken ligt deze lekkere graskaas weer in de kaaswinkel bij de boerderij.

Albert Heijn Ouddorp staat al tien jaar stevig in de schijnwerper

Zelfstandig ondernemer Martin de Berg.

Martin de Berg stuurt supermarkt als zelfstandig ondernemer

OUDDORP – Albert Heijn Ouddorp, de franchisewinkel aan de Dorpstienden, viert vanaf morgen - woensdag 6 april - het feit dat onder aansturing van zelfstandig ondernemer Martin de Berg deze supermarkt 10 jaar bestaat. Gedurende twee weken kunnen winkelbezoekers profiteren van extra attractieve aanbiedingen. Mede gepresenteerd door een aantal lokale- en regionale bedrijven. Dat alles tegen een aantrekkelijke prijs. Van woensdag tot en met zaterdag krijgt men in deze eerste week, bij besteding van 25 euro in de AH-supermarkt, bloemen als geschenk. In de tweede week vanaf maandag 11 april tot en met zaterdag 16 april dingt de klant - bij inlevering van een kassabon vanaf 25 euro- mee naar de ultieme prijs: één minuut gratis winkelen.

Door Jaap Ruizeveld

Een deel van het Albert Heijn Oudorp -team. Foto's: Wim van Vossen

Martin de Berg (49) startte in 2006 zijn franchise AH-vestiging in het toenmalige complex aan de Molenblok in Ouddorp. "Tegen een bepaald percentage huur je in principe de Albert Heijn-formule. Niet de AH-winkelwerkmaatschappij stuurt de winkel aan maar dat doe je dan -zoals gezegd- als eigen ondernemer. Je mag de naam van Albert Heijn gebruiken. Hun bonusaanbiedingen en de AH-eigen merk artikelen. Dat beslaat ongeveer 95 procent van het assortiment. Aan de overige 5 procent geef je een eigen invulling. Met onder andere lokale, regio- en streekproducten. Leveranciers zijn o.a. Westhoeve Potatoes, meelbedrijf Voogd, aardappelhandel Aleman (allen uit Ouddorp). Flower sprouts komen uit Dirksland. Neeleman zorgt voor stroopwafels en Van der Spoel is de cakebakker. Daarnaast hebben we Klasse noten. Booijmans verzorgt bij acties loempia's".

Ontwikkelingen

Aan de vooravond van het tienjarig bestaan van "zijn" AH-franchisewinkel blikt Martin de Berg kort terug op gebeurtenissen die in zijn ondernemersleven zijn gepasseerd en die nog voor de deur staan. Vanuit Dirksland kwam hij in 1999 naar Ouddorp. Werd er winkelmanager bij Gall & Gall van de familie Kauffman. Hij nam deze zaak over in 2004 toen deze familie de vestiging verkocht. Hij volgde opleidingen voor vinoloog. Later voor supermarktmanager. Logisch, hij wilde graag in het bedrijfsleven verdere stappen zetten. In april 2006 nam hij de AH-vestiging (gestart in 1986) aan de Molenblok over.

Stroomversnelling

In een stroomversnelling volgden ontwikkelingen elkaar op. Eind maart 2014 plaatsten de twee dochters Emma en Susan van de familie De Berg, na de voorbereidende bouwfase de "eerste steen" voor de nieuwe vestiging aan de Dorpstienden. Enkele maanden later, in juli, volgde de opening. Nu bij het tienjarig bestaan van de AH-franchisewinkel kan de familie De Berg bogen op een geoliede onderneming met 110 mensen op de loonlijst, waarvan 25 in vaste dienst. De anderen zijn parttimers. Op een winkeloppervlak van 1300 m2 bvo (op een totale bedrijfsruimte van 1800 m2) kunnen klanten hun inkopen doen. De modernste technieken en voorzieningen staan hen ten deel. Met klantvriendelijke medewerkers.

Voorzieningen

De AH-supermarkt, met een eigen parkeergarage voor 45 auto's (eerste anderhalf uur gratis, daarna 2,50 euro) en een openbaar groot parkeerterrein voor de deur, blijkt een trekker. Zo kwamen er bijvoorbeeld de laatste week 6800 klanten binnen. Rond de Paasdagen was de teller opgelopen tot 10.000 bezoekers. "Er is altijd een leidinggevende aanwezig", vertelt Martin. Als ik er niet ben zorgt een supermarktmanager met teamleiders en gemotiveerde medewerkers voor een perfecte gang van zaken. Ik ben blij met hen". Inmiddels is het gehele gezin De Berg (dus ook partner Anita en dochters) bij het winkelgebeuren betrokken.

Onderscheiden

"We onderscheiden ons op talrijke punten van andere - door de AH-winkelwerkmaatschappij aangestuurde - vestigingen, stelt Martin de Berg. "Zo hebben wij glutenvrije producten. Een extra bezorgservice; nu nog alleen via telefoon of mail, maar binnenkort via AH.nl in dienstverlening uitgebreid. Zelf boodschappen doen en laten bezorgen met de koelwagen. Bij ons kan men DHL-pakketten inleveren. Al jaren zijn we depot voor Bol.com. Ons accent ligt op speciale activiteiten. Zo hadden we een schrikkeljaar-campagne met tasjes aan elke huisdeur in het dorp. Een portemonnee-actie met waardebonnen. Dit rond Prinsjesdag toen het Kabinet lastenverzwaring aankondigde en wij "meevallertjes" presenteerden. Een ludieke smurfen-actie en rondritten met de tramexpresse. Dit in samenwerking met de VVV".

Drie is te veel

Een slotvraag kan niet uitblijven: Wat gebeurt er met de oude (nu leegstaande) winkelruimte aan de Molenblok? Martin de Berg zegt op korte termijn met een invullingsproject te komen. Hij heeft en neemt hier de regie. "Besprekingen zijn in een beslissende fase. De insteek is duidelijk. Ik zou het niet aantrekkelijk vinden als er in die ruimte een derde supermarkt (Lidl) zou komen. Naast Albert Heijn en Jumbo is daar in het dorp geen plaats voor. De m2 voor supermarkten zijn volledig ingevuld". Naast de AH-franchisewinkel blijft Martin ook eigenaar van de Gall & Gall-vestiging in Ouddorp.

Meedenken over het jeugdbeleid

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente zoekt ervaringsdeskundige ouders of jeugdigen die, vanuit hun ervaringen met jeugdhulp, een bijdrage willen leveren aan het jeugdbeleid van Goeree-Overflakkee.

Sinds 1 januari 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Het doel is dat de gemeenten de zorg dichter bij de inwoners organiseren, maar ook eenvoudiger en goedkoper. De gemeente Goeree-Overflakkee is verantwoordelijk voor alle vormen van jeugdhulp aan jongeren en hun ouders. Op basis van deze verandering wil de gemeente graag, in samenspraak met inwoners, bekijken welke verbeteringen er doorgevoerd kunnen worden in het jeugdbeleid en de uitvoering daarvan op Goeree-Overflakkee.
De gemeente zoekt ouders en jongeren die vanuit eigen ervaringen mee willen denken over mogelijke verbeterpunten van het jeugdbeleid op Goeree-Overflakkee en de uitvoering daarvan. Deze geïnteresseerde betrokkenen vormen vervolgens, bij voldoende interesse, een klankbordgroep. Deze klankbordgroep jeugd komt naar verwachting ongeveer vier keer per jaar bij elkaar.

Klankbordgroep

Ervaringen en signalen die ouders en jongeren hebben met betrekking tot de jeugdzorg op Goeree-Overflakkee kunnen in de klankbordgroep gedeeld worden. Wanneer er sprake is van een probleem dat door meerdere inwoners van Goeree-Overflakkee wordt gedeeld, dan wordt dit doorgegeven aan de WMO adviesraad. De WMO adviesraad brengt het probleem vervolgens in tijdens het periodieke overleg met de gemeente Goeree-Overflakkee.

Oproep

Woont u in de gemeente Goeree-Overflakkee en wilt u zich aanmelden voor de klankbordgroep jeugd of wilt u meer informatie? Meldt u zich dan uiterlijk 22 april aan bij Esther Meijer, beleidsadviseur maatschappelijke zaken via het algemene telefoonnummer 14 0187 of per e-mail: e.meijer@goeree-overflakkee.nl.

Natuurspeelplaats 'Buutenplaets' gepresenteerd

De initiatiefnemers: Wim Noordzij, Hans Bal, Petra Wevers en wethouder Van der Vlugt. (V.l.n.r.)

OOLTGENSPLAAT – Vorige week donderdag werden de plannen voor natuurspeelplaats 'Buutenplaets' bij Sluishaven gepresenteerd. De Buutenplaets is een initiatief van Wim Noordzij, Eventbroker, Petra Wevers van Krachtig Buiten en van Hans Bal, de eigenaar van Paviljoen Sluishaven. Gezamenlijk willen ze, zoals de naam al zegt, een speeltuin in de voormalige schapenwei realiseren, die niet bestaat uit kleurrijke plastic toestellen, maar enkel uit natuurlijke materialen, als zand, stenen, water en boomstammen. "Want", vinden de initiatiefnemers, "kinderen zitten tegenwoordig te vaak binnen, maar mogen gerust eens buiten spelen en lekker vies worden, daar worden ze sterk en gezond van".

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Inmiddels is er ook al een Stichting Buutenplaets opgericht, waarvan Kees van Wuyckhuyse de voorzitter is. "Sluishaven is een heel bijzondere locatie", vertelde hij. "Wie hier voor het eerst komt, weet niet wat hij ziet. Vroeger was het de plek waarvandaan de suikerbieten naar Brabant werden verscheept. Daarna was de plek onderhavig aan verval en zag het er niet meer uit. Gelukkig heeft de gemeente ingegrepen en is het gebied prachtig opgeknapt. Een ideale plek voor een natuurspeeltuin en om te recreëren met het hele gezin".

Op deze locatie moet de natuurspeelplaats worden gerealiseerd.

50 Dingen boekje

Petra Wevers sloot zich helemaal bij deze woorden aan en vervolgde: "Kinderen spelen veel te weinig buiten. Maar wat is er nu leuker dan klimmen en klauteren, hutten bouwen, slootje springen, enzovoort? Op deze plek willen wij daar alle mogelijkheden voor bieden. Op Tiengemeten bestaat al iets dergelijks, maar dat kan hier ook, al is het op wat kleinere schaal. Het oude weeghuisje dat er nog staat, kan worden opgeknapt en daar kan een ecolodge of greenhouse van worden gemaakt. Hier kan het cultureel erfgoed en de Galathese Haven als bietenhaven onder de aandacht worden gebracht, maar ook kan er een ijsje worden gekocht. Daarnaast willen we een speelplekje voor de allerkleinsten inrichten, picknickbankjes plaatsen en een vuurplaats realiseren voor de grotere kinderen. Zo kan het ook een leuk uitstapje worden voor basisscholen of voor de scouting. Kortom, er zijn volop mogelijkheden op deze plek".
Petra is tevens druk met het maken van een 50 dingen boekje. In dit boekje, dat ze wil uitdelen op de basisscholen, staan 50 lokale en regionale dingen die je gedaan moet hebben voor je 12e jaar op je eigen eiland. Denk aan slootje springen, krabben vangen, vlotten bouwen. Een aantal van die 50 dingen kunnen dan op de Buutenplaets worden afgevinkt. Nolan Noordzij, derdejaarsstudent Sportmarketing en Management kwam met nog meer plannen, die in de toekomst gerealiseerd zouden kunnen worden. Hij kwam met voorbeelden als Voetgolf, beachsporten, watersportactiviteiten en zelfs een drijvend terras. "Nu nog toekomstmuziek, maar het ís mogelijk en het zou een enorme boost zijn voor dit deel van het eiland" zo sprak hij. "En een mooi staaltje van eilandmarketing".

Participatie

Voor al deze plannen is natuurlijk de medewerking nodig van diverse overheden en overige betrokken partijen. Daarnaast speelt geld een belangrijke rol. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt zegde de medewerking van de gemeente toe, mits ook lokale bedrijven een bijdrage willen leveren. Wim Noordzij liet daarop weten, dat Martijn Klem van AMK GWW al heeft aangeboden om samen met zijn partners het grondwerk te verrichten. "Op korte termijn wordt hier al mee gestart. Daarnaast is ook gebleken dat diverse bedrijven, in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO), al interesse hebben getoond, evenals plaatselijke scholen, zoals het Edudelta college, en verenigingen". Wim Noordzij is er dan ook van overtuigd dat de plannen binnen korte termijn gerealiseerd kunnen worden. "Liefst voor de zomervakantie", vertelde hij. "We moeten zorgen dat er zo spoedig mogelijk iets concreets zichtbaar zal zijn, zodat mensen niet gaan denken 'Oh, is dit alles?'. Nee, het liefst meteen een compleet plaatje bieden, waar mensen graag naartoe komen. Op deze manier kunnen we oostelijk Flakkee een enorme impuls geven".
Hierna was het aan Jan Hoogendoorn, voorzitter van partner en stuurgroep Waterpoort en wethouder Van der Vlugt om het doek met het ontwerp te onthullen. Hierop is het hele plan te zien met als speerpunten de zwarte rivierkreeft, het roeivletje en de bietenhaven.

Particulieren, verenigingen, scholen of bedrijven, die graag willen participeren in het project (bijvoorbeeld in het kader van MVO) worden van harte uitgenodigd om contact op te nemen met Wim Noordzij via wim@buutenplaets.nl of 06 53142432. Meer informatie is ook te vinden op www.buutenplaets.nl en op de facebookpagina.

Schrijver Paul van Loon op De Nobelaer

Schrijver Paul van Loon, Dagmar Blokland en Guido Spek. Foto: Arnoud Dullemond

OUDE-TONGE – Tot grote verbazing van de leerlingen en leerkrachten van basisschool De Nobelaer in Oude-Tonge, kwamen vrijdagmorgen plotseling de bekende kinderboekenschrijver Paul van Loon en GTST-acteur Guido Spek de school binnenwandelen. De reden: Dagmar Blokland uit groep 5/6 had het beste verhaal geschreven voor de landelijke junior schrijfwedstrijd. De heren kwamen het haar persoonlijk vertellen en een cadeau overhandigen. Natuurlijk gingen ze na afloop met alle leerlingen op de foto en deelden ze handtekeningen uit.

Door Mirjam Terhoeve

Vele ouders zullen na thuiskomst gedacht hebben dat hun kinderen een 1 april grap maakten, maar niets was minder waar. De bekende Nederlanders waren echt op school geweest. Er was sowieso al een klein feestje op De Nobelaer, want om 9.00 uur werd het nieuwe logo van de school onthuld door directrice Leny Heemskerk en was er voor elke leerling een cakeje met het logo erop. Wat niemand wist, behalve juf Leny, was dat om 10.00 uur Paul van Loon en Guido Spek de school zouden bezoeken om Dagmar in het zonnetje te zetten. Al zingend en gitaar spelend stapten ze de klas in, waar ze met gejuich werden ontvangen.
Drie bekende kinderboekenschrijvers hadden een verhaal geschreven, waarvan het eind nog ontbrak. Aan de kinderen de taak om het verhaal, zo mooi en spannend mogelijk af te maken. Dagmar had gekozen voor het verhaal van Paul van Loon in de categorie 6 tot 9 jaar. Van alle 8000 inzendingen vond de jury haar verhaal het allerbest.

Schrijfwedstrijd

De Junior Schrijfwedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen & Schrijven en Telekids Boeken en is speciaal voor alle basisschoolleerlingen van Nederland. Vivian den Hollander schreef een verhaal met de titel 'Soep' voor de kinderen van 3 tot 6 jaar. Paul van Loon deed dat voor de categorie 6-9 jaar met de titel 'Dolfje Weerwolfje en de verdwenen dierentuindieren' en Manon Sikkel schreef het verhaal 'Spoek' voor de categorie 9-12 jaar. Deze drie schrijvers vormden samen met Ruben Nicolai, Nicolette Kluijver en Guido Spek de jury. En allemaal vonden ze Dagmars vervolgverhaal heel erg goed. Of zoals ze het vertelden: "Dagmar heeft een mooi afgerond verhaal gemaakt met een prima einde. Ze heeft alle elementen uit het beginverhaal gebruikt en knap samengebracht. Ze heeft zelfs nog nieuwe elementen toegevoegd".
Als beloning kreeg Dagmar haar eigen verhaal als boekje overhandigd en een tablet. Na deze bekendmaking werd het verhaal nog eens voorgelezen in de klas en werd een confetti kanon afgeschoten. Tot grote verrassing van de kinderen uit groep 5/6 lieten Paul en Guido ook nog eens weten dat er voor iedereen uit de klas een tablet was. Niet voor thuis, zoals die van Dagmar, maar om op school te gebruiken. En daar waren ze allemaal natuurlijk heel erg blij mee.

E-book

Na afloop kon Dagmar het allemaal nog niet helemaal bevatten en ze heeft nog een zere arm van het handtekeningen uitdelen. "Ik had echt niet verwacht, dat ik zou winnen van 8000 kinderen", zegt ze. "En dat mijn verhaal, straks als E-book te koop is, dat vind ik heel erg leuk. Ik hou er gewoon van om verhalen te schrijven en dan zelf avonturen te verzinnen. Ik doe het thuis ook vaak. Ik ben nu alweer bezig met een nieuw verhaal. Misschien word ik later wel schrijfster. Paul van Loon en Guido vonden dat ik dat zeker zou kunnen worden. Maar dat weet ik nu nog niet hoor".
Ook directrice Leny Heemskerk is trots op haar leerlinge. "Dit project paste prima in ons culturele programma. Onlangs won groep vijf een muziekprijs en nu deze prijs voor Dagmar. Echt super. Daarnaast doen we ook mee met de gedichtenwedstrijd en de rekenwedstrijd. Het zijn mooie initiatieven om op een leuke manier kennis te maken met cultuur, muziek en literatuur".
Op www.juniorschrijfwedstrijd.nl is alle informatie over de wedstrijd te vinden en ook het verhaal van Dagmar is te downloaden.

Familiebedrijf Van der Bok Schoenen in Ouddorp al vijftig jaar een begrip

Gerard van der Bok in zijn Ouddorpse schoenwinkel. Foto: Wim van Vossen

OUDDORP - Familiebedrijf Van der Bok Schoenen aan de Weststraat is een begrip. Deze week wordt de schijnwerper extra gericht op de Ouddorpse winkel want donderdag 7 april wordt de vijftigjarige bestaansmijlpaal bereikt. Een gebeurtenis die Gerard van der Bok (52) en zijn vaste medewerkers Coby, Corrie en hulpkracht Mariëlle, uiteraard niet ongemerkt voorbij laten gaan. Voor klanten en bezoekers die in de periode van 7 tot 16 april een aankoop doen vanaf 50 euro, wacht een heerlijke feesttaart als geschenk.

Door Jaap Ruizeveld

In 1966 startte vader Eeuwit van der Bok een schoenreparatiebedrijf. Een activiteit die hij samen met zijn echtgenote in de loop der jaren succesvol uitbouwde. Naast de reparaties werden toen al snel ook artikelen verkocht zoals laarzen en pantoffels. In 1969 was er al het eerste moment om het pand aan de Weststraat te verbouwen en de ruimte te vergroten. Het werd naast het reparatiebedrijf een schoenwinkel waarin dames-, heren- en kinderschoenen konden worden gepresenteerd en worden verkocht. In 1988 overleed vader Eeuwit van der Bok. "Mijn moeder zette het bedrijf toen voort", vertelt Gerard.

Kennisoverdracht                                                                                                                        

"Ik werkte destijds als magazijnmedewerker in Hellevoetsluis. Ik kreeg daar de mogelijkheid om mij ook bezig te kunnen houden met het familiebedrijf in Ouddorp. Het boeide mij zo dat ik overstapte. Ik rolde er in feite in, geeft hij lachend aan. Mijn moeder had de kennis, de jarenlang opgebouwde knowhow, hoe de winkel gerund moest worden. Die ervaring droeg ze aan mij over. Daar leerde ik van. Ook volgde ik enkele bijscholingscursussen. Samen met zijn moeder werd het familiebedrijf voortgezet. In 1992 en 2005 volgden nieuwe verbouwingen. Een modernisering van de winkel - met meer ruimte - kon worden bereikt door ook de woonkamer er bij te betrekken. "Ik ben een geboren en getogen Ouddorper" zegt Gerard. Geboren in het woonhuis naast de winkel.

Schoenenbeurs                                                                                                                                

Nadat zijn moeder zich uit de dagelijkse activiteiten in de winkel had teruggetrokken, zette Gerard met zijn medewerkers zich krachtig in om het familiebedrijf een blijvende gewaardeerde plaats te geven. "Als ondernemer moet je je in de markt zetten. Dat geldt zeker ook voor onze branche. Ik moet op de hoogte zijn van nieuwe ontwikkelingen en trends. Actueel vaktijdschriften volgen. Online-informatie op doen en daaraan in ons bedrijf vervolgens weer inhoud aan geven". Gerard bezoekt een aantal keren per jaar de Schoenenbeurs in Nieuwegein en plaatst daar zijn inkopen. Op die beurs vind je meer dan 90 procent van alle schoenmerken, zegt hij.

Vooruitzien                                                                                                                        

"Ondernemen is vooruitzien. Zo heb ik voor een groot deel mijn wintervoorraad (collectie) al geregeld, terwijl ik uiteraard inspeel op de zomervakantietijd, wanneer toeristen en recreanten naar Ouddorp komen. Want, om maar een voorbeeld te geven, dan verkoop je logischerwijs meer slippers en sandalen, dan in de winter. Wandelschoenen zijn niet zo seizoen gebonden. Je moet zorgvuldig met je investeringen omgaan. Ik reserveer altijd een deel van mijn budget om op het moment dat er nieuwe trends zijn daar direct op te kunnen insteken. Dat is immers de wens van de klant. Soms moet je een besluit nemen dat je minder prettig vindt, maar dat financieel gezien niet anders kan. Zo ben ik gestopt met de verkoop van kinderschoenen".

Sleutelwoorden                                                                                                                        

"Service, een goed advies, klantvriendelijkheid. Het zijn de sleutelwoorden die passen bij Van der Bok en zijn medewerkers. Het oprecht uitstralen van passie met het vak, dat kan de klant verwachten. Niet alleen voor schoenen, ook voor accessoires kan men bij Van der Bok terecht. Van tassen tot sjaals, van sokken tot sieraden. Als je uit "het veld" hoort dat men goed geholpen is, dan is dat een plezierig signaal. Dan komen klanten ook terug. Eén keer een paar schoenen verkopen, dat kan iedereen. Maar een relatie met een klant opbouwen en behouden daar komt meer bij kijken en dat bieden wij. Een vrolijke gebeurtenis ter afsluiting. Op het Spaanse vliegveld Aeropuerto de Fuerteventura kwam een keer een vrouw naar Gerard gelopen die hem herkende als haar schoenverkoper uit Ouddorp. Ik heb uw goede schoenen in mijn koffer, zei ze. "Kijk zo'n waardering is toch leuk", geeft Gerard aan. Zie voor meer informatie www.vanderbokschoenen.nl.

Team Jumbo Sperling ontvangt het Super Supermarkt Keurmerk

OUDDORP - Jumbo Sperling - Ouddorp is onderscheiden met het Super Supermarkt Keurmerk (SSK). Ondernemer Coen Sperling ontving het keurmerk op 1 april in aanwezigheid van wethouder Frans Tollenaar. Het SSK is een keurmerk voor zelfstandige supermarktondernemers die zich bijzonder inzetten voor de leefbaarheid in en rondom hun supermarkt. Tollenaar benadrukte het belang van zelfstandig ondernemerschap voor de samenleving van Ouddorp en omstreken. "Zonder deze ondernemers zouden bepaalde voorzieningen en verenigingen het erg lastig krijgen." Tijdens de uitreiking werd het SSK logo op symbolische wijze aan de muur bevestigd; partners van Jumbo Sperling: WFB voorzitter de heer Hecke, een vertegenwoordigster van woonzorgcomplex De Vliedberg, Jacqueline van der Wende die via WEBEGO bij de Jumbo werkt en wethouder Tollenaar hebben allen een schroef in de muur gedraaid.

Met het ontvangen van het Super Supermarkt Keurmerk hebben ondernemer Coen Sperling en zijn medewerkers bewezen dat ze zich onderscheiden door hun duurzame keuzes op tal van terreinen: hun extra inzet voor de buurt en bewoners, hun relatie en de omstandigheden van de medewerkers, maar ook veiligheid, energiebesparing, afvalreductie, assortiment, transport en logistiek. In het bijzonder door het hoofdsponsorschap van de plaatselijke voetbalvereniging en leuke initiatieven, zoals koningsdagtompouces voor ouderen en kinderochtenden voor basisscholieren, het certificaat voor toegankelijkheid van het regionale gehandicaptenplatform, de structurele ondersteuning van projecten in ontwikkelingslanden en het uitgebreide aanbod lokale en regionale producten. Dit heeft mede bijgedragen aan het toekennen van het Super Supermarkt Keurmerk.

Beoordelingscriteria

Jumbo Sperling is beoordeeld op zeven criteria: lokale betrokkenheid, stimulerend personeelsbeleid, onderscheidend assortiment, duurzaam energiegebruik, veiligheid en preventie, afvalinzameling en -reductie, transport en logistiek. Harrie ten Have, voorzitter van Stichting Super Supermarkt Keurmerk, reikte het keurmerk uit. Hij benadrukte dat het SSK geen eenvoudig te behalen keurmerk is. Ondernemer Coen Sperling is dan ook supertrots op het behaalde resultaat: "Het is een erkenning voor de zaken waarmee we het verschil maken. En het is voor onze klanten ook prettig dat zij boodschappen doen bij een supermarkt waarvan de eigenaar lokaal betrokken en verantwoord onderneemt."
Jumbo Sperling heeft haar klanten afgelopen week laten meegenieten van het behalen van het certificaat door cupcakes uit te delen. Tevens ontvangen klanten vanaf woensdag 6 april een gratis Jute Bigshopper bij besteding vanaf € 20,- aan boodschappen. Deze tas is 100% biologisch. Van de ruim 4400 supermarkten in Nederland wordt 42% gerund door zelfstandige ondernemers. Zij doen dit als franchisenemers van één van de bekende ketens, maar volledig voor eigen risico. Samen met Jumbo Sperling hebben ruim 190 supermarkten in Nederland het Super Supermarkt Keurmerk. Het SSK is ontwikkeld door brancheorganisatie Vakcentrum Levensmiddelen, in samenwerking met kennisorganisatie TNO.

100-Jarige in Stad aan 't Haringvliet

STAD AAN HET HARINGVLIET- Vorige week woensdag vierde de heer Hen Maliepaard zijn 100e verjaardag. In het Stadshuus, waar hij sinds enige maanden woont, waren zijn zes kinderen met echtgenoten en kleindochter Jill bijeengekomen om de jarige te feliciteren. Ook burgemeester Ada Grootenboer was van de partij. Namens de gemeente overhandigde ze een prachtig bloemstuk. "Het gebeurt niet zo vaak, dat ik een man van 100 kan feliciteren", vertelde ze. "De dames zijn in de meerderheid". Op verzoek van de heer Maliepaard was iedereen 's morgens al gekomen, want 's middags moest hij naar de I-pad cursus. Het bewijs dat je nooit te oud bent om te leren.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Het is een hele leeftijd, 100 jaar, maar ik voel het nog niet zo, zegt de heer Maliepaard. Het gaat allemaal nog prima en kan me nog goed zelf redden, al heb ik tegenwoordig wel een leesbrilletje nodig. Het is wel fijn dat de kinderen helpen met de huishouding, maar ik kook zelf nog mijn potje en ik ga er graag op uit. Bijna wekelijks naar Middelharnis om boodschappen te doen. Sinds een paar jaar doe ik dat met de elektrische rolstoel. Helaas gaat die niet zo hard. Zo'n 10 kilometer per uur. Dat schiet niet op hè? Tien jaar geleden heb ik een elektrische fiets gekocht. Dat ging beter. Ik heb altijd veel gefietst. Tot een paar jaar terug nog. Toen fietste ik met grote regelmaat naar familie in Hellevoetsluis en Numansdorp. Helaas gaat dat nu niet meer. Dat duurt veel te lang in die rolstoel".

Hard werken

De heer Maliepaard heeft zijn hele leven in Stad aan 't Haringvliet gewoond. "Ik ben geboren in de 'Frelle', vertelt hij, "dat waren acht huisjes onder aan de Zeedijk. Ik was de middelste van de zeven en had drie broers en drie zussen. Die zijn inmiddels, op mijn broer Bram na, allemaal overleden. Al op 12-jarige leeftijd moest ik gaan koeien wachten. Ja, dat geld hadden ze thuis hard nodig. Het waren lange dagen. Van vijf uur 's ochtend tot zeven uur 's avonds. In 1943 ben ik getrouwd met Geertruida Ghijsels en zijn we in een heel klein huisje op de Achterdijk gaan wonen. Niet lang, want na drie maanden moesten we al evacueren naar Leerbroek. Daar is onze oudste zoon geboren. In 1945 zijn we terug gekomen en werd ik commissionair. In 1964 ben ik gaan werken in de wegenbouw bij Van Herk in Krimpen aan de IJssel. Daar ben ik gebleven tot mijn pensioen. Ik heb altijd hard moeten werken, maar zoals je ziet, je kunt er oud mee worden".
De kinderen van de heer Maliepaard zijn het er allemaal roerend over eens dat hun vader ondanks zijn hoge leeftijd nog heel zelfstandig is. "Pa heeft ook altijd alles zelf gedaan", zegt dochter Adrie. "Hij heeft mijn moeder heel lang verzorgd, toen ze ziek werd, tot aan haar overlijden in 1997. Tot zijn 85e had hij een moestuin, een hof, waar hij graag in bezig was, totdat het echt niet meer ging vanwege twee versleten heupen. En ondanks alle aangeboden hulp, hield hij liefst zelf de mooie grote bloementuin bij van zijn vertrouwde huisje in de Kerkstraat. Ook vulde hij vorig jaar nog zelf zijn belastingpapieren in. Echt een man van doorzetten en zelf doen dus".

Cursus

De heer Maliepaard is dik tevreden met zijn gloednieuwe appartement in het Stadshuus, waar hij sinds november woont. "Ik heb het hier prima naar mijn zin", zegt hij. "Alles gelijkvloers en overzichtelijk. Nee, ik heb geen heimwee naar de Kerkstraat hoor. Vanmiddag heb ik een I-pad cursus hier beneden. Met zo'n ding kun je van alles doen. De zonwering laten zakken, de deur opendoen, noem maar op. Heel handig allemaal. Ach, het meeste weet ik inmiddels al hoor, maar ik ga er toch maar naar toe. Zaterdag komt de rest van de familie langs, dan vier ik mijn verjaardag voor de tiende keer in de Hoezemoos. Tja het past hier niet hè. De familie bestaat inmiddels al uit zes kinderen met echtgenoten, zeventien kleinkinderen met partners en bijna achttien achterkleinkinderen. Dat is heel wat toch? Zeker als je bedenkt, dat je met zijn tweetjes bent begonnen."

Kijk bij de Boer levert blije prijswinnaars op

De Prijswinnaars, voor zo ver aanwezig, van de laatst gehouden editie van Kijk bij de Boer. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – In het notariskantoor van Schuring & Benschop Netwerk Notarissen vond vorige week donderdagavond de uitreiking plaats van de prijzen die kinderen konden winnen bij de laatstgehouden Kijk bij de Boer, op Tweede Paasdag jl. Op de bovenverdieping van het notariskantoor in Middelharnis stond een negental stoere traptractoren uitgestald, allemaal wachtend op een nieuwe blije eigenaar. En die stonden met hun papa's, mama's, broertjes of zusjes vol spanning te wachten welke prachtige 'machine' er voor hen zou zijn. En er waren nóg meer prijzen te verdelen.

Door Hans Villerius

Tijdens de Kijk bij de Boer dag – die ditmaal voor de zesde keer werd gehouden, was er ook voor kinderen weer genoeg te doen en konden ze met meerdere prijsvragen meedoen: een kleurplaatwedstrijd en een quiz. Nadat de prijswinnaars getrokken waren, werden ze uitgenodigd om in het notariskantoor hun prijzen in ontvangst te komen nemen. Dat gebeurde donderdagavond.
De traptractoren, gesponsord door diverse landbouwgerelateerde ondernemers, waren voor de winnaars van de kleurplaatwedstrijd. Dat waren Fenna Hofman, Corné van den Nieuwendijk, Leanne Koppelaar, Bart Melissant, Sam Elenbaas, Jonne Pastoors, Jara Mulder, Phina Laarman en Femke.
Daarnaast waren er nóg zeven kinderen die een prijs hadden gewonnen met het invullen van een quiz tijdens hun boerderijbezoek op Tweede Paasdag. Daarmee konden diverse pakketten worden gewonnen. Bijvoorbeeld om appeltaart te maken, of boter, of een suikerpakket om allerlei zoete lekkernijen mee te maken. Maar ook een gratis paardrijles bij Manege Oostmoer zat in het prijzenpakket. De winnaars waren Giovanni Duim, Esmé Steenpoorte, Lizzie Nap, Nadette van Vliet, Dilano van der Wal, Anneline Nieuwpoort en Nikita Roozemond.
Maar ook bij de stand van het IVN (Instituut voor Natuureducatie en duurzaamheid) kon een prijs worden gewonnen: een dag met de schoolklas de natuur in. Die prijs ging naar Luca Hagoort.
En dan was er nog de winnaar van het Gouden Ei. Wie tijdens de Kijk bij de Boer de vinder van het Gouden Ei was, won daarmee een tegoedbon om heerlijk met het gezin uit eten te gaan bij Café-Restaurant In d'Groene Lanteern te Ouddorp. Dat genot valt Rianne de Baar ten deel. Tijdens de prijsuitreiking kon zij echter niet aanwezig zijn.
Donderdagavond verliet dus een stoet van 17 blije kinderen, negen traptractoren en ook wel 'n beetje trotse vaders en moeders het Middelharnisse notariskantoor, voor wie hun bezoek aan Kijk bij de Boer een feestelijke afloop had.

Periodiek Sterna boeit en biedt kwaliteit

GOEREE-OVERFLAKKEE – Drie tot vier keer per jaar verschijnt op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland het tijdschrift Sterna. Een periodiek waarin de Natuur- en Vogelwacht Schouwen-Duiveland en de Vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee zich presenteren met interessante waarnemingen, mededelingen en berichten over bijeenkomsten, boekbesprekingen en o.a. natuuractiviteiten.

Door Jaap Ruizeveld

Wat voor niet direct betrokkenen bij dit tijdschrift opvalt is de uitzonderlijke kwaliteit van de foto's die door de redactie bij de artikelen zijn uitgekozen. In het recent uitgebrachte eerste (april) nummer van Sterna in 2016 neemt Gerard Ouweneel een flink aantal onderwerpen voor zijn rekening. Grappig te signaleren dat hij in een boekrecensie schrijft dat Vogel beschermend Nederland best tevreden kan zijn dat de grutto bij de verkiezing van de nationale vogel als primus inter pares uit de bus kwam, terwijl hij in een lezenswaardige eigen reportage over de ransuil, deze vogel het predicaat 'Vogel van het jaar' in de wacht ziet slepen.

Natuurinteresse

Ted C.J.Sluijter, al vanaf 2008 boswachter communicatie en recreatie bij Natuurmonumenten Deltakust, geeft inzicht in zijn organisatie van natuuractiviteiten. Het gaat dan om het beheergebied van Voorne, Goeree-Overflakkee en de Kop van Goeree en Schouwen. Met als doel recreanten en andere belangstellenden te betrekken bij de natuur op de eilanden. Een evenement om met kinderen en hun ouders onder meer te ontdekken wat er zich onder de waterspiegel afspeelt. En, zo stelt de auteur, een beetje natuurinteresse aanwakkeren met korren, strandjutten en sloot struinen kan ook geen kwaad in deze tijd die door sociale media en digitale items wordt gedomineerd.

Vliegende brigade

Meer willen weten over slechtvalken op de dikke toren in Zierikzee of over de ontwikkelingen rond en bij de Meeuwenduinen op Schouwen? Sterna biedt het allemaal voor de lezer, die verwonderend zal kijken naar de indrukwekkende opnamen die gemaakt zijn tijdens een vaartocht van de Vogelwerkgroep op de OD 6 tot 12 mijl uit de eilandkust. Wil men zelf ook de handen uit de mouwen steken dan is er sinds eind 2015 de zogenaamde werkgroep voor terreinbeheer 'De vliegende brigade'. Om de 14 dagen werken deelnemers aan een natuurelement op het eiland. De werkgroep kwam tot stand via De Groene Motor. Dat is een provinciaal programma dat vrijwilligerswerk in de leefomgeving stimuleert en ondersteunt. Voor meer info over Sterna en genoemde activiteiten kunt u terecht bij de redactie: duinendelta@gmail.com en/of hendrikbaas@gmail.com.

Eerste fase DOCK187 Middelharnis opgeleverd

MIDDELHARNIS – In de afgelopen weken hebben de eerste kopers van DOCK187 de sleutel van hun nieuwe woning ontvangen.

Inmiddels heeft Aannemersbedrijf Gebr. Blokland alle verkochte woningen van de eerste fase opgeleverd. DOCK187 is een nieuwbouwproject van stoere en eigenzinnige woningen, met een knipoog naar de oud-Hollandse gevelpanden. Het totaalplan heeft een symmetrische opbouw rond een autovrij plein: het Binnenhof. Direct aan de wijk komt het Vliedpark; met grote hoogteverschillen, een klimwand,diverse toestellen en wandelpaden. Na de grote belangstelling voor de eerste fase is DOCK187 fase 2 inmiddels in verkoop. Alle beschikbare woningen zijn te bekijken op www.bloklandhuizen.nl. In fase 1 is nog een aantal sleutelklare woningen te koop. Belangstellenden kunnen een kijkje nemen in de ingerichte modelwoning. Deze is op afspraak te bezichtigen via makelaar Struijk & Struijk (0187 470272) of Van Alphen (0187 476555). Kijk voor meer informatie op ww.bloklandhuizen.nl.

Aardbeien logeren bij de boer

DEN BOMMEL - Landwinkel 't Zand heeft zo'n 300 kinderen blij gemaakt met de aardbeienactie.

Tijdens Kijk bij de Boer mochten de kinderen een 'aardbeienpotje' vullen en laten 'logeren bij de boer'. Na ongeveer 8 weken mogen de kinderen hier hun eigen aardbeien komen plukken. Er was ook een kleurplatenactie bij Landwinkel 't Zand. De winnaar is Macey Moerenhout. Zij heeft inmiddels haar prijs opgehaald.