info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

5 september 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 5 september 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Bommelse molen kan er weer 30 jaar tegenaan

DEN BOMMEL – Met een kraan is maandagochtend 4 september de nieuwe buitenroede van De Bommelaer op zijn plaats getild. Wim Bosdijk van de Molenstichting Goeree-Overflakkee gaf het eerste zetje.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De plaatsing van de buitenroede, een gevaarte van verzinkt metaal, is de afronding van de restauratie van de Bommelse molen, die een jaar in beslag heeft genomen. Behalve de voor het draaien van de wieken essentiële roede is ook het metsel- en voegwerk van de romp onderhanden genomen. Volgens molenmaker Wim Herrewijnen kan de molen er weer dertig, veertig jaar tegen.

Vrijdag 8 september stelt wethouder Gerrit de Jong de gerestaureerde molen in werking. Dan stelt tevens de nieuwe molenaar van De Bommelaer zich voor. Een dag later is het Open Monumentendag. Dan laat de grondzeiler uit 1735 zich weer in volle glorie zien aan het publiek.

Rugbyveld op sportpark

MIDDELHARNIS - Na een jaar gezworven te hebben op verschillende locaties is de kogel door de kerk. De Eerste Flakkeese Rugby Club Eilanders heeft de beschikking gekregen over een veld waarop vanaf september competitie gespeeld kan worden. Eén van de velden op Sportpark Van Pallandt aan de Oostplaatseweg in Middelharnis wordt ingericht als rugbyveld, compleet met de kenmerkende hoge palen. Met deze nieuwe mijlpaal krijgt rugby vaste voet aan de grond op het eiland.

'Een beetje dom'

GOEREE-OVERFLAKKEE – Willy Heintjes (VKGO) gaf in mondelinge vragen aan het college aan verbaasd te zijn dat wethouder De Jong in de lokale media, als reactie op een ingezonden stuk van een inwoner, daarop in een volgende editie een reactie had gegeven. Is de door hem ingezonden brief een nieuwe vorm om met inwoners te communiceren, vroeg het raadslid. Vitale Kernen gaat er van uit dat als een wethouder in het openbaar reageert op politieke issues dat dit mede namens het college gebeurt. Dat bleek niet het geval te zijn. "Het was een reactie als privépersoon", gaf de burgemeester aan. Niet erg handig dus. Iemand in de raadzaal zei: "Het was een beetje dom."

2 / 26

Agenda

Woensdag 6 september

GOEDEREEDE – Oude hervormde kerk open van 14.00 – 16.30 uur

Donderdag 7 september

GOEDEREEDE – Oude hervormde kerk open van 11.00 – 16.30 uur
OOLTGENSPLAAT - Breicafé van 19.30 tot 22.00 uur in ver.gebouw 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Meer info: 06-40701181.
OUDDORP – Rommelmarkt in de Loods van Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDE-TONGE – Jeugdmiddag voor de kinderen van groep 1 t/m 8 in Infocentrum, Bernhardstraat 27, van 13.30 tot 15.00 uur. Inlichtingen via Rita Visbeen 0187-642514 of Koop en Matty Klos 0187-643622.
OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. 20.30 uur in Aktivia aan de Kerk. Samen danken en bidden met andere christenen voor het dorp.

Donderdag 7 september

DIRKSLAND – Bingo-avond Victoriahal. Zaal open om 19.00 uur. Aanvang 19.30 uur.

Vrijdag 8 september

GOEDEREEDE – Oude hervormde kerk open van 14.00 – 16.30 uur

Zaterdag 9 september

GOEDEREEDE – Oude hervormde kerk open van 14.00 – 16.30 uur
MIDDELHARNIS – Dag van de Democratie. Bij het oude Raadshuis zijn van 10:00 tot 14:00 raadsleden aanwezig om uw vragen te beantwoorden en om in gesprek te gaan. Ook worden de prijswinnaars van de fotowedstrijd bekend gemaakt.
MIDDELHARNIS – Verkoop tweedehands kleding in kledingschuur aan de Oost Achterweg. T.b.v. Exoduskerk, van 9.00 tot 15.00 uur.
OUDDORP – Rommelmarkt in de Loods van Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.
SOMMELSDIJK – Bingo O-G-O. Anvang 19.30 uur in De Zwaluw, Sperwer 55.

Dinsdag 12 september

DIRKSLAND - Koffieochtend 't Reginahof. Alle ruimte voor ontmoeting van 10.00 tot 12.00 uur. De ontmoetingsruimte is te vinden aan de Reginahof 1 (achter de apotheek) te Dirksland.
MIDDELHARNIS - Ervaringen uitwisselen over autisme bij volwassenen, van 19.30 - 21.00 uur. Wilt u meepraten? Meld u aan via autismeGO@gmail.com en verdere gegevens worden toegezonden.
OUDDORP – Inloophuis De Boei in de Overkant, Dijkstelweg 33. Geopend van 10 tot 16.00 uur. 13.00 uur lezing van diëtiste Lilly Heijnen. Heeft u geen vervoer bel 06-22111572 op 11 september.

Woensdag 13 september

ACHTHUIZEN – Bingomiddag 55+. Buurthuus, Kloodsterstraat 10. Aanvang 13.30 uur.
OUDE-TONGE - Breicafé in Infocentrum Bernhardstraat 27. Van 19.30 tot 21.30 uur. Meer info: 0187-641344 of m.vanderwelle@zijngo.nl
MIDDELHARNIS – Tabletcafé in de Bibliohteek, van 10.00 tot 11.30 uur.
OUDDORP – Rommelmarkt in de Loods van Bouwbedrijf Van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.
SOMMELSDIJK – Bingo van Ouderen Vereniging Goeree-Overflakkee. Aanvang 13.30 uur in wijkgebouw De Zwaluw.

Je kan er niet omheen. Het is de Week van de Goereese Vis
Visserijsector zet zich professioneel op de kaart

De echte Stellendamse garnalen aan boord van de GO 29 met Sybrand en Krijn.

STELLENDAM - "Niemand kan er omheen. Het is de Week van de Goereese Vis." Met deze uitspraak stimuleerde Caroline Melissant vrijdagmiddag nog eens het programma dat de Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee – nu in een vierde editie – presenteert. De opening van het festijn vond voor een groot aantal belangstellenden plaats in het Visserij-Innovatiecentrum Zuidwest Nederland, op de Stellendamse buitenhaven.

Door Jaap Ruizeveld

Basisschoolleerlingen van obs. Buten de Poorte zorgden onder professionele leiding van Marina Bykova (Balletstudio Sommelsdijk) met een, op het thema visserij gerichte uitvoering, voor een zeer aantrekkelijke introductie. De Stellendamse garnaal stond overigens deze middag vrij centraal in de voor het eiland zo economisch belangrijke visserijsector. De afslag, havenactiviteiten en bedrijfsgebonden ondernemingen, scheepswerven, onderwijs en aanverwante horeca kwamen in het volle licht van de promotionele schijnwerper. In een goede samenwerking wordt ook deze week op diverse locaties en op de culinaire menukaart in 25 restaurants de 'Goereese vis' geëtaleerd. Allemaal ambassadeurs van het product waarmee het eiland sier maakt.

Balletpresentatie o.l.v. Marina Bykova.

Uitdagingen                                                                                                                                        

UFA-algemeen directeur Johan van Nieuwenhuyzen, voorzitter Hans Juch van Visserijvereniging Zuidwest, wethouder Arend-Jan v.d.Vlugt, raadsleden, vertegenwoordigers van betrokken ondernemingen en instellingen, gaven ieder op hun eigen wijze uiting aan het belang dat zij hechten aan deze bedrijfstak. "Visserij was en is de cultuur van het eiland. En al is de vloot in de loop der jaren verkleind, de positie van de afslag met de vergrootte aanvoer vis, is verstevigd. De sector is meegegaan in de innovatie. Voortgaan met een verdere ontwikkeling is het devies. Uitdagingen pakken. Wellicht ook in de toekomst met een visserijmuseum". Hans Juch wees op het belang van de kwaliteit van de aan wal gebrachte producten en zoemde trots in op de formidabel gestegen omzet bij de afslag van de garnaal. In de Visserijvereniging Zuidwest zijn zo'n zestigtal bedrijven opgenomen.

Informatief                                                                                                                                

Entertainment, een spectaculaire show vis-fileren, het op professionele pellen van garnalen, informatie over het boek van Gerard Wagenmakers (De Visser) en het symbolisch overhandigen van een kist garnalen (gevangen door de GO 29) aan de wethouder, waren naast een hapje en een drankje aantrekkelijke momenten bij deze opening van de Week van de Goereese Vis. Maar het bezoek aan de afgemeerde kotter van schipper Sybrand en zijn ondersteunende maat Krijn was voor belangstellenden een extra en meer direct informatief onderdeel. Na een lange periode van schaarste begint nu echt het garnalenseizoen. Dat krijgt positieve uitwerking op de (dan dalende) prijzen die consumenten moeten betalen voor dit zo gewilde en gelauwerde product.

Programma                                                                                                                                

Het team Week van de Goereese Vis bestaat uit Caroline Melissant, Heleen Vlietland, Anne Marie van Seters, Marissa Tanis/GOMaris, Kees van der Bok, Arjanne Hameeteman, Mirna Bogert (VVV) en niet in de laatste plaats Jaap Tanis van het Visserijbedrijf GO38 / GO48, allround beroepsmatig deskundige. Hij verzorgt de rondleidingen op de vrijdagse visafslag en vertelt o.a. op scholen over al datgene dat zich in de visserij afspeelt. Een groot aantal sponsoren maakt de uitvoering van het evenement Week van de Goereese Vis mogelijk. Er is een breed cultureel programma dat een gevarieerd beeld geeft van de bedrijfstak. De hele maand kan men de Fototentoonstelling Visserijherinneringen van toen bezoeken in het Ouddorpse Raad- en Polderhuis Museum. Deze dinsdag werd er in De Vliedberg uitgebreid garnalen gepeld. Woensdag is er een Vis je mee-festijn in het Streekmuseum Sommelsdijk en er wordt speciaal voor kinderen een evenement georganiseerd in Hoeve Kortstaert in de Oostdijk (Goedereede) waar het restaurant is geopend voor jeugdige nieuwsgierige fijnproevers van heerlijkheden uit de Noordzee. Op vrijdagmorgen is er de wekelijkse rondleiding voor toerist en belangstellende op en rond de Visafslag Stellendam.

CuraMare beweeg(t)week

GOEREE-OVERFLAKKEE - Na het succes van vorig jaar, doopt CuraMare de Nationale Sportweek weer om naar een beweegweek. Van 9 tot 17 september staat 'meer bewegen voor ouderen' centraal bij de woonzorglocaties van CuraMare.

Beweging heeft bij de woonzorglocaties van CuraMare dagelijks de aandacht tijdens bijvoorbeeld de gymles en de spelmiddag, maar ook in de beweegtuinen. Bewustwording van bewegen is juist bij het ouder worden belangrijk. De spieren zijn niet meer zo soepel of door lichamelijke en/of geestelijke beperkingen is bewegen niet meer zo makkelijk. Bewegen is niet alleen een sport beoefenen. Het zit ook in de kleine dingen: bijvoorbeeld een jas aantrekken of een boek in de kast zetten. Tijdens de beweegweek wil CuraMare het belang van (veilig) bewegen extra benadrukken en met iedereen delen, want bewegen kan alleen, maar samen is leuker.

Tijdens de beweegweek staan in De Vliedberg in Ouddorp, Het Spectrum in Stellendam, Geldershof in Dirksland, Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk en Ebbe en Vloed in Oude-Tonge elke dag leuke bewegingsactiviteiten op de agenda. Of u nu bewoner, cliënt van CuraMare Thuiszorg, mantelzorger, vrijwilliger, familielid, medewerker of omwonende bent, iedereen is van harte welkom tijdens de beweegweek om mee te doen aan de activiteiten. Een kleine greep uit het programma: wandelen, rolstoelvolleybal, gym- en yogales, Oud-Hollandse spelen, koersballen en hersengymnastiek. Een overzicht van alle activiteiten in de beweegweek staat vermeld op www.curamare.nl

Noodweer zet straten blank

De Hoflaan in Middelharnis kwam vrijdagmiddag geheel blank te staan.

MIDDELHARNIS – "Het leek wel alsof alle hemelsluizen opengingen!", zo viel vrijdagmiddag uit meerdere monden te horen, nadat rond halftwee een gigantische hoosbui zich boven het centrum van Middelharnis had uitgestort. "In een halfuur tijd is zeker veertig millimeter regen gevallen", reageerde een ander.

Tekst en foto: Hans Villerius

En inderdaad, in korte tijd kwam zo'n enorme hoeveelheid regenwater naar beneden, met ook ferme hagelstenen ertussen, dat in Middelharnis diverse straten geheel blank kwamen te staan. In de Westelijke Achterweg kwam het water zelfs de woningen binnen en moest de brandweer eraan te pas komen om de nattigheid weg te pompen. Maar ook aan de Hoflaan en het Louis Bouwmeesterplein leken de straten in vaarten te zijn veranderd, waar aan weerszijden van de weg zelfs de trottoirs onder water waren verdwenen. Voor de meest bezoekers van de huwelijksdienst die, kort na de stortbui, in de Christelijke Gereformeerde Kerk zou worden gehouden, was het een uitdaging om vanuit de auto droogvoets het kerkgebouw te bereiken. In opmerkelijk korte tijd was het water ook weer uit de Hoflaan verdwenen. De recentelijk uitgevoerde vernieuwing van de riolering, met een veel grotere verwerkingscapaciteit, bleek dan ook niet voor niets te zijn geweest. Alhoewel elk systeem z'n grenzen kent, zo liet vrijdagmiddag wel zien.

Bezwaren tegen plan Brouwerseiland moeten nog worden ingetrokken

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bij de Ingekomen stukken maakte raadslid Dirk Pijl (CDA) zich in de vergadering van donderdagavond zorgen over de dwingende voorwaarden die Brouwerseiland bv stelt om gelden te willen voteren in het ontwikkelingsplan zoals vermeld in de toelichtende tekst bij het schetsontwerp Groene Boulevard. Wat gebeurt er als één of meerdere werkgroep-leden de bezwaren tegen het plan Brouwerseiland niet zal (zullen) intrekken?. Wethouder Tollenaar gaf aan dat er op dit moment nog geen duidelijkheid hieromtrent is te geven.

Door Jaap Ruizeveld

Hoewel de ontwikkeling en planvorming voor Brouwerseiland zich grotendeels afspeelt binnen de gemeente Schouwen-Duiveland, zullen de effecten ook merkbaar zijn in de gemeente Goeree-Overflakkee. Eén van de directe gevolgen is het verdwijnen van een stuk surfoever met parkeerplaatsen waarvoor een mogelijke compensatie in deze gemeente ligt. In een werkgroep onder leiding van wethouder Tollenaar is gezocht naar een ontwerp dat draagvlak krijgt bij betrokkenen. Grondverzet, aanlegwerkzaamheden en verhuiskosten vergen ongeveer €1,6 miljoen.

Deadline

Brouwerseiland bv. is onder voorwaarden bereid hier 600.000 euro aan bij te dragen. Eén van de voorwaarden is dat alle werkgroep-leden de bezwaren tegen het project Brouwerseiland voor 1 november 2017 intrekken. Met de werkgroep zal voor die tijd bekeken worden of hieraan voldaan kan worden. Ruim 3 ton van de totale begroting is direct resultaat van de aanleg van een waterskibaan en is daarmee in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de ondernemer. Er blijft dus een kleine 7 ton over waar samen met recreatieschap, overheid en ondernemers invulling aan zal worden gegeven. Deze dekking is nog niet zeker.

Rik Melissant wint ook het Feike Asma concours

SOMMELSDIJK - Bij het internationale Ambitus Orgelconcours waaraan 33 organisten deelnamen en waarvan de finale op 24 juni plaatsvond, waren maar liefst drie Flakkeeënaars betrokken. Er was een groep in de leeftijd van 13-16 jaar, waarbij Auke Kieviet uit Middelharnis en Rik Melissant uit Sommelsdijk betrokken waren en er was een groep van 17-21 jaar, waartoe Martien de Vos uit Ooltgensplaat behoorde. Allen leerlingen of oud-leerlingen van Paul Kieviet.

Het concours duurde meer dan een jaar. Het begon In de St. Joriskerk te Amersfoort en via de Eusebiuskerk te Arnhem en de Maria Magdalenakerk te Goes kwamen de finalisten in de St. Bavo te Haarlem terecht. Telkens was de helft van het aantal deelnemers afgevallen. In Haarlem, gingen de zes winnaars het gevecht om de eerste plaats aan. Dat werd Rik Melissant in de ene groep en Martien de Vos in de andere groep.

De bekende Ton Koopman, voorzitter van de jury sprak bij de prijsuitreiking over een uitzonderlijk hoog niveau. De jury was verbaasd over de kwaliteit van de deelnemers. En A.M. Alblas, journalist van het R.D., vroeg zich bij Rik Melissant af hoe iemand op zo'n jonge leeftijd in staat was Reger's Introduktion und Passacaglia in d-moll op zo'n overweldigende wijze neer te zetten. En hij vond dat Auke Kieviet met de toccata uit de Suite In modo conjuncto van Anton van der Horst hoge ogen gooide. De pedaalpartij waarmee de toccata opent, rammelde hij er, volgens hem, op een verbluffende manier uit en van Martien de Vos, de winnaar van de andere groep lazen we dat Distlers Choral mit Variationen uit de partita: Nun komm' der Heiden Heiland en Bach's Passacaglia in c-moll overweldigend klonk.

Won Rik Melissant bij het Ambitus de finale, dat was ook het geval bij het Feike Asma-concours dat in Ede plaatsvond. De deelnemers waren in drie leeftijdscategorieën ingedeeld. Rik was de enige Flakkeese deelnemer. Hij speelde in de groep van 16-19 jaar. Zaterdag, 26 augustus behoorde hij met zijn Allegro uit de Deuxieme Symphonie van Louis Vierne tot de zes finalisten, twee uit elke groep. Dinsdag, 29 augustus viel de beslissing. Met het spelen van de Fantasie over Psalm 48:6 van K.J. Mulder behaalde hij de eerste prijs. (J. van Hoorn)

Voorbereiding van bestemmingsplan parkeervoorziening

GOEREE-OVERFLAKKEE – Er wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van het bestemmingsplan dat de aanleg van de parkeervoorziening op de gronden locatie Goudsmiene in Ouddorp direct nabij de Ring, mogelijk moet maken. Een onderdeel hiervan is om aan de voorkant van het plan nu met omwonenden in gesprek te gaan en af te stemmen. Hiermee zal zo spoedig mogelijk worden begonnen.

Door Jaap Ruizeveld

Gestreefd wordt er naar om het parkeerterrein - dat ruimte kan bieden aan 130-140 plaatsen - voor het begin van het zomerseizoen 2018 in gebruik te kunnen nemen. Dit deelt de gemeente mee op vragen over dit onderwerp. Dit naar aanleiding van de grote overlast en parkeerdruk die ook weer het nu bijna afgelopen vakantieseizoen ontstond in aan- en afvoerstraten rond de dorpskern. De massale belangstelling voor topevenementen zoals de Toeristendagen, met geparkeerde wagens langs de smalle wegen, maken een fatsoenlijke doorstroming voor vrachtwagens nagenoeg onmogelijk. De raad besprak de verwerving van de gronden voor de parkeerlocatie Goudsmiene in vergaderingen in april en mei. Een en ander was mogelijk nadat met de eigenaren van Investeringsmaatschappij Pro Delta Invest afspraken konden worden gemaakt voor aankoop en inrichting van het terrein van 5000 vierkante meter.

KiKa-dag bij Cafetaria 't Hoad

MIDDELHARNIS - Woensdag 6 september organiseert Cafetaria 't Hoad in samenwerking met Kika GO voor de tweede keer een KiKa-dag. "Vorig jaar was een groot succes," vertelt William de Leeuw, de eigenaar van Cafetaria 't Hoad. "We hebben toen dankzij de vele bezoekers het mooie bedrag van € 1159,71 opgehaald voor KiKA. Als vader van twee gezonde tienermeiden doet het mij goed om iets te mogen betekenen voor kinderen die onze hulp echt heel erg nodig hebben. Je moet er toch niet aan denken... Iedere eurocent die woensdag bij ons binnenkomt gaat voor 100% naar KiKa. Wij verkopen verse friet van Flakkeese bodem, lekkere snacks en heerlijk roomijs." De Kikadag is aanstaande woensdag van 13.00 tot 20.00 uur.

Kerkdienst gaat niet door

HERKINGEN - De kerkdienst van de Gereformeerde Gemeente in Herkingen op dinsdagavond 5 september gaat niet door in verband met de begrafenis van dominee Van Belzen.

Boeiende samenkomst Vrouwen meer politiek actief

Lilian Janse, SGP-raadslid in Vlissingen, presenteert haar persoonlijke (politiek / humoristische) inleiding. De initiatiefnemers en de burgemeesters Grootenboer en Van de Velde luisteren aandachtig toe. (foto Jeanine van Eerten)

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Weten waar je voor staat. Zichtbaar zijn in de samenleving. Open staan voor samenwerking en adviezen. Privé en politiek helder kunnen scheiden en belangstelling hebben voor hetgeen er in je dorp, je gemeente, leeft en speelt". Het waren enkele themapunten die Lilian Janse-van der Weele, SGP-raadslid in Vlissingen, vrijdagavond meegaf aan de dames die zich belangstellend hadden gemeld voor de informatiebijeenkomst Vrouwen meer politiek actief. Een verheugend goede opkomst waar burgemeester Grootenboer in haar begroetingswoord blij mee was.

Door Jaap Ruizeveld

Ook een aantal mannen had het 'hartelijk welkom' op de de uitnodiging op waarde getaxeerd en plaats genomen in de raadszaal van het Bestuurscentrum Rondeel in Middelharnis. Om op deze sessie vooral - afgezien van enkele korte reacties en opmerkingen - als toehoorder te luisteren naar de gesprekken en de informatie-uitwisseling die paste in het initiatief van de drie vrouwelijke leden in de gemeenteraad, Tea Both (CDA), Petra 't Hoen (PvdA) en Addy Rijerkerk (VVD). Dit met support van burgemeester Grootenboer. Gericht op de insteek het aantal vrouwen in de nieuwe raad te verhogen. Daarmee meer evenwicht te bewerkstelligen en een betere afspiegeling van de samenleving te krijgen. (Er wonen meer vrouwen op het eiland dan mannen en in de raad zijn er slechts 3 vrouwelijke leden en 26 mannelijke vertegenwoordigers).

Kwetsbaar en open

Met persoonlijke verhalen vertolkten Ger van de Velde, burgemeester in Tholen (voorheen in Goedereede) en het enige vrouwelijke SGP-raadslid in het land Lilian Janse hun inleidingen. Zij stelden zich kwetsbaar en open op. Gaven een inkijk in hun loopbaanontwikkeling. Benoemden aantrekkelijke gebeurtenissen. Gingen anderzijds moeilijke, soms problematische momenten, daarin niet uit de weg. Het waren duidelijk geen geplande carrières. Daarom des te meer interessant en boeiend om te vernemen. Onder leiding van Ron de Rover (voormalig raadslid en fractieleider ChristenUnie in de raden Middelharnis en Goeree-Overflakkee) volgden daarna interviews. De (mogelijke) vrouwelijke politici in spé kregen alle gelegenheid vragen te stellen en deel te nemen aan de gesprekken.

Durf

"Als je denkt dit is iets voor mij, ik wil me dienstbaar maken voor de lokale samenleving, durf dan de stap te zetten om meer informatie te verzamelen. Ga eens te rade bij een politieke partij. Meld je aan als lid van een steunfractie en leer op die betrokken wijze hoe om te gaan met dossiers. En als je iets niet begrijpt of je meer in een document wilt verdiepen, vraag dan om uitleg en toelichting", zeiden de inleiders die voorts talrijke handvatten en tips gaven. De belangstellende vrouwen lieten zich gericht bijpraten over bijvoorbeeld opleiding en het tijdsaspect. "Kan ik het naast mijn huidige baan, en/of zorg voor het thuisfront in uren wel waarmaken?."

Optimistisch

Gaat het lukken om al bij de komende verkiezingen in maart 2018 meer vrouwen in de raad te krijgen? De initiatiefnemers zijn optimistisch maar terughoudend in een voorspelling. Eén of wellicht twee klonk het voorzichtig. Maar als met het nu ingezette initiatief meer vrouwen zich de komende tijd gaan oriënteren in en op de lokale politiek en daadwerkelijk stappen zetten dan is dat fantastisch, klonk het. Kom eens luisteren, wees een gast van de raad. Het zijn mogelijkheden om niet alleen de sfeer te proeven maar ook om meer betrokken te geraken met al wat er speelt op dit eiland. In je eigen woonkern. Het motiveert zeker. Vrouwen alleen kan niet en dat geldt ook voor mannen alleen. Daar is politiek te belangrijk voor. Samen optrekken in een meer evenwichtige volksvertegenwoordiging.

Meer jongeren

In korte tijd kwamen talrijke items aan de orde in de gespreksronden. Over de tijdsduur van een raadslidmaatschap. Twee tot drie perioden klonk het advies. Maak het mogelijk dat meer jongeren in staat zijn om zich als raadslid te melden. Het einde van een grijze haren-tijdperk?. Dat hoefde nu ook niet direct, maar vernieuwing en een kanteling daar wordt wel op ingezet. Met gedichten, geschreven en voorgedragen door Els van Wageningen over Standvastigheid, de Politica en Politiek actief werden de interviews omlijst.

Aangepaste kerkdienst

DIRKSLAND - Zondag 10 september a.s. zal er weer een aangepaste kerkdienst gehouden worden voor "mensen met een beperking". Deze dienst zal plaatsvinden in de Ned. Herv. Kerk te Dirksland. In deze dienst hoopt voor te gaan ds. J. H. Lammers uit Ridderkerk. De aanvang is om kwart vòòr drie. Iedereen is welkom.

Hoogste punt kerkgebouw

STELLENDAM - Vrijdag 1 september werd het hoogste punt bereikt bij de bouw van de kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente. Dit gebeurde door het plaatsen van een torentje op de kerk aan de Voorstraat. Naar verwachting zal de kerk eind van dit jaar worden opgeleverd.

Driedubbel feest bij Hanse Staalbouw

NIEUWERKERK - Het is driedubbel feest bij Hanse Staalbouw in Nieuwerkerk. Het bedrijf bestaat 110 jaar, er is een forse uitbreiding van de productiehal gerealiseerd en de nieuwe productielijn wordt officieel in gebruik genomen. Het feest wordt gevierd op zaterdag 16 september met een open dag.

Op de open dag is een ieder welkom om deze dag de uitgebreide productiehal en de nieuwe productielijn te bewonderen. Op het terrein van het bedrijf is die dag veel voor jong en oud, er is een springkussen, een rodeo-stier, een klimwand, trampolines en gelegenheden voor andere activiteiten. Natuurlijk zijn er verschillende culinaire lekkernijen, zoals poffertjes, live-cooking, suikerspinnen en er is een smoothiebar.
Hanse Staalbouw is een echt familiebedrijf. 110 jaar geleden startte dhr. Hanse met een wagenmakerij in het dorpje Sirjansland. Later groeide het bedrijf verder uit en werd het een smederij die vooral werkte voor de landbouw. De huidige directeur Wim de Jonge is zelf ook al veertig jaar actief binnen het bedrijf en ondertussen is ook de nieuwe familiegeneratie aangetreden.
Na de oorlog breidde het bedrijf verder uit met loodgieters- en installatiewerk en de verkoop van witgoed en kachels. Weer later begon men te werken in de aannemerij. Deze sector ging steeds meer het toepassen van staal ontdekken.
In de laatste decennia heeft het bedrijf een enorme groei doorgemaakt, men verhuisde van Sirjansland naar het bedrijventerrein in Nieuwerkerk en groeide uit tot een staalbouwer met ongeveer 150 mensen in dienst.
Hanse Staalbouw koos voor een specialisatie in de staalbouw. Een aantal jaren geleden heeft Hanse Staalbouw zich meer en meer gericht op het turn-key bouwen, waarbij Hanse Staalbouw het complete traject van de bouw verzorgt, van bouwaanvraag tot oplevering.
Natuurlijk wordt er ook samengewerkt in deelprojecten met bouwkundige aannemers. Het Zeeuwse bedrijf bouwt niet alleen in de regio, maar in het hele land – en ver daarbuiten – heeft men projecten uitgevoerd of zijn in uitvoering.
Door de toegenomen orderportefeuille was uitbreiding noodzakelijk en heeft men de bestaande productiehal fors uitgebreid. In de hal is ook een nieuwe productielijn in gebruik genomen.

Veertiende Tieleman Keukens Run op 16 september

MIDDELHARNIS - Hardlopen is heel populair, velen trainen één of meerdere keren per week om hun doel te kunnen verwezenlijken. Zaterdag 16 september organiseert AV Flakkee de 14e editie van de Tieleman Keukens Run, een mooie kans om samen met je hardloopvrienden en vele anderen de 5,2 of 10 km te lopen.

Het programma start om 11.45 met diverse jeugdonderdelen, eerst de 400 m voor kinderen t/m 8 jaar, aansluitend de 1.000 m voor jeugd in de leeftijd van 9 t/m 11jaar en tegelijk de 2.000 m voor iedereen in de categorie 12 t/m 16 jaar. Er kan van 10.30 tot 11.15 uur worden ingeschreven in de Staver, het inschrijfgeld bedraagt € 2,50.
Om 13.00 gaat de wedstrijd 10 km en de prestatieloop 5,2 km van start vanaf het parkeerterrein van Tieleman Keukens. Het parcours is exact nagemeten en gaat over snelle polderwegen, de kilometers staan met bordjes aangegeven. In het verleden zijn er snelle tijden gelopen, wanneer er weinig wind staat is dit een uitgelezen kans om je persoonlijk record aan te vallen! De Flakkeese lopers zijn traditiegetrouw goed vertegenwoordigd maar ook van buiten het eiland is er doorgaans veel belangstelling voor dit mooie evenement.
Na-inschrijven kan tot 12.30 uur in De Staver, voor de 10 km is het inschrijfgeld € 8,00 en op de 5 km bedraagt dit € 6,00. Bij voorinschrijving geldt een korting van € 2,-, dit kan via de website t/m 10 september. In De Staver is er gelegenheid tot omkleden en douchen. Afsluitend zal rond 15.00 uur de prijsuitreiking plaatsvinden. Voor meer info kunt u terecht op avflakkee.nl.

Praiseband eXalt zoekt toetsenist of pianist

OUDDORP - Praiseband eXalt is gisteren - maandag 4 september – weer gestart.

Praiseband eXalt en is een band die bestaat uit een groep enthousiaste mensen van verschillende leeftijden die door muziek en zang op een aansprekende en laagdrempelige manier het evangelie willen uitdragen. De naam eXalt, betekend letterlijk ''verheffen''."Het doel van de Praiseband is daarom dus ook dat wij onze handen verheffen naar God de Vader, Jezus de Zoon en de Heilige Geest. Wij willen Hem met onze stem en muziekinstrumenten lof prijzen en Hem aanbidden. Wij willen uitkomen voor ons geloof. Wij willen samen met elkaar Jezus loven en aanbidden, Hem danken voor wat Hij voor ons heeft gedaan", aldus het bestuur.
De band verwezenlijkt haar doelstelling vooral door middel van optredens in thema- en jongerendiensten, erediensten, praise-avonden, benefiet en youth events, de jaarlijkse stranddienst en andere samenkomsten waarbij het zingen en muziek maken tot eer van Gods grote naam centraal staat. De liederen zijn zowel Nederlands- als Engelstalig. Zo zingt men grotendeels opwekkingsliederen en muziek van artiesten en bands zoals: Sela, Chris Tomlin en Casting Crowns. Voor dit jaar staat er op 29 oktober een jongerendienst in de Gereformeerde kerk van Ouddorp gepland en medewerking aan een kerkdienst op Hernesseroord op 5 november.
Graag zouden zij zien dat de band uitgebreid wordt met een toetsenist of pianist. "Lijkt het je leuk om een keer vrijblijvend te komen meespelen, graag! We oefenen elke maandagavond in de Gereformeerde kerk van Ouddorp aan de Dorpstienden".
Meer info over de band en boekingen kan via Peter Tieleman, (e-mail: tieleman.cp@gmail.com)

VC Intermezzo start trainingen seizoen 2017-2018

Volleybal is een leuke sport voor jong en oud.

MIDDELHARNIS - Na een zomervakantie, waar verschillende leden actief en passief zich bezig hielden met beachvolleybal (met o.a. de geslaagde clinic met Jong Oranje spelers en het De Vogel Beachvolleybaltoernooi op het Diekhuusplein), start het indoorseizoen 2017-2018 voor volleybalclub Intermezzo. Vanaf 28 augustus wordt er weer getraind.

Volleybal is door de Nederlandse heren- en damesteam weer bekender en geliefder geworden. Dat merkt VC Intermezzo ook aan haar ledenaantal. Naast dat de club graag haar leden ziet komen is er nu ook een dringende oproep op de site om kader. Zowel in het bestuur als in het trainersgilde zijn dringend mensen nodig. "Vooral zijn we op zoek naar enthousiaste jeugdtrainers in verschillende leeftijd categorieën Is jouw nieuwsgierigheid gewekt voor volleybal? Kom kennis maken bij VC Intermezzo, je kunt een keer vrijblijvend mee trainen, voor je de beslissing neemt lid te worden. Volleybal kan van jong tot oud beoefend worden bij VC Intermezzo. Er is een jeugdafdeling, seniorenafdeling en een afdeling voor recreatief volleybal. Heb je zin om trainer te worden of een bestuursfunctie is jouw ding?" Op de website vcintermezzo.nl kun je onder de tab "teams en trainingen" de dagen en tijden vinden van de verschillende trainingen. De vacatures die we hebben kun je ook terug vinden. VC Intermezzo is ook actief op facebook. Wil je telefonisch informatie over de mogelijkheden dan kun je bellen met de secretaris, mevrouw Erna Vogelaar via 0187-484981.

Inloophuis De Boei begint nieuw seizoen

OUDDORP - Het nieuwe seizoen voor Inloophuis de Boei begint op 12 september met een lezing 's middags van diëtiste Lilly Heijnen.

Goede voeding, essentieel als je kanker hebt, wat wel te eten, wat niet te eten. Ieder mens is anders, iedere vorm van kanker is anders; wat kun je eten, wat moet je eten om aan te sterken, sterk genoeg te kunnen zijn om de volgende chemokuur te ondergaan met zo min mogelijk bijverschijnselen.
Lilly Heijnen diëtiste werkzaam bij Diëtheek in Sommelsdijk. Zij is in 1993 begonnen als diëtiste na een vierjarige HBO-opleiding, zeer ervaren dus.
Bovendien is zij opgeleid als orthomoleculair therapeut en als vitaminespecialist. Een ieders welkom bij de lezing.
De Boei is iedere tweede en vierde dinsdag van de maand geopend vanaf 10.00 uur In "de Overkant", Dijkstelweg 33 te Ouddorp.
De ervaren en geschoolde gastvrouwen staan klaar voor u met een kopje koffie, kopje thee en een luisterend oor. Zij kunnen de vragen die u heeft beantwoorden.
"Wij weten dat de afstand groot is zeker als je ziek thuis zit aan de andere kant van het eiland dan ga je niet even naar Ouddorp. Daarom kunt u gebruik maken van onze chauffeursdienst. Graag de dag van te voren bellen naar nummer 06-2211572", aldus de organisatie. .
Mocht u meer willen weten over de Boei dan kunt u ook informatie vinden op www.deboeigo.nl

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Start bingo-avonden

Donderdag 7 september start weer het nieuwe seizoen van de bingo-avonden in de Victoriahal. Er is deze keer weer een hoofdprijs van € 150,-. De zaal van de hal aan de Philipshoofjesweg 57a gaat open om 19.00 uur en de ballen starten om 19.30 uur.

Geen jaarmarkt

Op zaterdag 25 november organiseert de Hervormde Kerk van Dirksland een Winterfair. Lekkere Glühwein, een broodje braadworst en nog veel meer lekkers is er dan te krijgen. Ook zullen er verschillende kramen staan met kachels, brood, vis, kaas en nog veel meer. De traditionele rommelmarkt vindt plaats rond Onder de Wiek. Dit jaar zal de Hervormde Kerk van Dirksland geen Jaarmarkt organiseren tegelijkertijd met de Open Monumentendag, maar twee keer een fair. De Winterfair op 25 november 2017 en een Lentefair op 14 april 2018.

DEN BOMMEL

Italiaanse avond

Vrijdagavond 22 september organiseert eXperia Events In De Bommelstee een Italiaanse avond. Er wordt een authentiek Italiaans zes-gangen diner bereid en aan tafel geserveerd. Bij ieder gerecht is een Italiaanse wijn om te proefne. Kaartjes á € 40,- zijn te koop bij Kapsalon Bakelaar, Meinster Wonen en (op donderdagen) in de Bommelstee. Voor meer informatie of online bestellingen info@experiaevents.nl of 06-24737011.

MIDDELHARNIS

Verkoop tweedehands kleding

Op zaterdag 9 september is in de kledingschuur weer kans om een mooi nieuw out fit te kopen. Natuurlijk zijn er ook diverse accessoires zoals, leuke sieraden, sjaals, riemen, schoenen en hoeden. Er is voor ieder wat wils. dames-, heren- en ook kinderkleding is er in vele maten. De kleding is gesorteerd en gestreken en ziet er nog als nieuw uit. De kledingschuur bevindt zich aan de Oostelijke Achterweg en is op een steenworp afstand van de Grote Kerk van Middelharnis in het verlengde van de Steneweg. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Exoduskerk PKN. De verkoop is van 9.00 tot 15.00 uur.

Tabletcafé

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert met regelmaat een Tabletcafé in haar vestigingen. De eerstvolgende bijeenkomst in bibliotheekvestiging Middelharnis vindt plaats op woensdag 13 september. Wilt u meer uit uw tablet halen? Wilt u bijvoorbeeld weten hoe u e-books kunt lezen op uw tablet? Bent u op zoek naar leuke apps, tips & trucs van andere tabletgebruikers? Kom langs in het tabletcafé! U kunt uw ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit uw tablet te halen. Het accent van het Tabletcafé ligt op leren van en delen met elkaar. Ook wanneer u (nog) geen tablet heeft, bent u van harte welkom een kijkje te nemen in het tabletcafé. Tip: neem uw tablet mee. Het tabletcafé is van 10.00 tot 11.30 uur, geopend.

NIEUWE-TONGE

Bingo-avond

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 15 september een bingo-avond. De avond wordt gehouden in 'Ons Dorpshuis'. Iedereen is van harte welkom op deze avond. Er worden tien rondes gespeeld en één superronde. De zaal gaat om 19.00 uur open. De bingo begint om 19.30 uur.

OOLTGENSPLAAT

Opbrengst nazomermarkt

De nazomermarkt van Hersteld Hervormde Kerk, die op 26 augustus werd gehouden, heeft het mooie bedrag van € 5.850,- netto opgebracht. Dankzij alle medewerkers, middenstand, sponsors en giften was het een zeer geslaagde dag. De fiets is gewonnen door Erik van den Dool, de boodschappenmand door Sonja de Geus uit Nieuwe-Tonge en het aantal hulzen (1.209), de dichtstbijzijnde die het raadde was fam. Flikweert uit Ouddorp.

OUDDORP

Inloophuis De Boei

Dinsdag 12 september inloophuis De Boei in de Overkant, Dijkstelweg 33. Geopend van 10 tot 16.00 uur. 13.00 uur lezing van diëtiste Lilly Heijnen. Heeft u geen vervoer bel 06-22111572 op 11 september.

Rommelmarkten

Elke woensdag en zaterdag in september is er rommelmarkt in de loods van Bouwbedrijf van der Linde, Zuidweg 3, van 9.00 tot 12.00 uur.

OUDE-TONGE

Sjoelen

Stichting Zijn wil wekelijks een sjoelmiddag gaan houden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude Tonge. De middag is van 13.30 uur tot 15.00 uur. Naast het sport- en spelelement staat gezelligheid en een praatje voorop. Iedereen die het leuk vindt om een potje te sjoelen is welkom. Wilt u graag meedoen aan deze sjoelmiddag meldt u dan aan bij Stichting ZIJN, 0187 641344. Wilt u nadere inlichtingen dan kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN, Marja van der Welle, telefoonnummer 0187 64 13 44.

Scootmobieltocht

PGGO organiseert voor donderdag 14 september weer een scootmobieltocht. Er wordt vertrokken vanaf de carpoolplaats in Oude-Tonge. De eigen bijdrage voor deze tocht is € 4,- per per persoon. Opgeven bij Elly Sonneveld elly1947@hotmail.nl of tel. 0187-845077 na 18.00 uur. Of bij het secretariaat PGGOinfo@gmail.com Zorg voor opgeladen accu, flesje water en een goed humeur.

Jeugdmiddag

Op woensdag 6 september is er een bingomiddag voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Ze zijn hartelijk welkom van 13.30 tot 15.00 uur. Kosten € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen 0187-642514 of Koop en Matty Klos 0187-643622.

Gebedssamenkomst

Op woensdag 6 september is er weer de maandelijkse gebedssamenkomst in Oude-Tonge. Iedereen is om 20.30 uur van harte welkom in Aktivia. Aan de Kerkring in Oude-Tonge. "U bent van harte uitgenodigd om samen met andere christenen God te danken en te bidden voor ons dorp".

SOMMELSDIJK

Bingo O-G-O

Zaterdag 9 september is er een bingo van de Ouderen Vereniging Goeree-Overflakkee. De bingo begint om 19.30 uur in het wijkgebouw van de Zwaluw Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden elf rondes gespeeld voor € 6.50. Daarnaast nog negen gratis prijsjes. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Bingo

Woensdag 13 september is er een bingo van de Ouderen Vereniging Goeree-Overflakkee. De bingo begint om 13.30 uur in het wijkgebouw van de Zwaluw Sperwer 55 te SommelsdijkDe zaal is open om 13.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden negen rondes gespeeld voor € 3.50. Daarnaast nog negen gratis prijsjes en in de pauze verkoop van twee extra rondes voor € 1.00 per ronde.
Daarna is er nog een verloting. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

STELLENDAM

Oud papier

Zaterdag 9 september wordt er namens het Hervormd Jeugdwerk Stellendam weer oud papier en karton opgehaald. De start is om 9.00 uur op de Molenkade, Nieuweweg en de Schoolstraat.

Jongerendienst

'Zondagavond 10 september is er weer een jongerendienst in de Gereformeerde Kerk van Stellendam. De praise- en aanbiddingsliederen worden begeleid door een enthousiaste groep samengesteld door Charlotte Jordaan. Dominee van der Griend zal deze avond spreken over David. "In Davids leven liggen succes en mislukking, kwaliteiten en gebreken, vriendschap en vijandschap, vrede en oorlog, zonde en genade steeds vlak naast elkaar. Herkenbaar?". Aanvang 18.30 uur.

Kerk open

In het kader van Open Monumentendag is de kerk van de Hervormde Gemeente Stellendam (Bosschieterstraat 4) op zaterdag 9 september 2017 van 9.30 uur tot 15.00 uur geopend voor bezoek. De kerk is een rijksmonument, waarvan met de bouw gestart is in 1819. In de kerk is die dag een fototentoonstelling van een bezoek dat door de familie Keijzer werd gebracht aan het zendelingenechtpaar Van Heijningen in Thailand. In de kerk staat tevens een maquette van de tabernakel, welke door leden van de kerkelijke gemeente is gemaakt. Gedurende de dag zal op meerdere momenten koorzang worden verzorgd. Verder zal het kerkorgel gedurende de dag door diverse organisten worden bespeeld. Gedurende de gehele dag zal op het plein voor de kerk een terras zijn ingericht en wordt koffie, thee en frisdrank met iets lekkers verkocht. Ook is er verkoop van tweedehands boeken, gebakken vis, cake, advocaat en andere lekkernijen.

Gratis auto voor Kika-GO: Een droom die uitkomt

Kees Witte stapt trots in de 'Kika-auto'.

OUDDORP - De droom van Kika-ambassadeur Kees Witte uit Sommelsdijk is zaterdagochtend 26 augustus werkelijkheid geworden.

Tekst en foto: Sam Fish

Een oranje feestje bij Meuleman Autoschade aan de Stoofweg in Ouddorp. Kika-smurfen, Kika-sponsors, burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman en andere genodigden kwamen bijeen voor de onthulling van een wel heel mooi cadeau; de enige echte Kika-auto.

"In 2008 begon ik als ambassadeur van Kika-Goeree-Overflakkee en sinds dag één is het al mijn droom om een echte Kika-auto te hebben. Een auto die iedereen kan gebruiken voor de braderieën, we kunnen de flessendoppen ermee vervoeren en de prijzen voor de Kika-bingo ophalen," vertelt Kees. "Ik kwam bij Bert Meuleman om een offerte op te stellen voor een auto. En voordat ik het wist kreeg ik hem helemaal gratis." Hij moet even stoppen om tranen weg te slikken. "Dit is toch geweldig. En we konden de auto op mijn verjaardag ophalen uit Alkmaar. Zo'n prachtig verjaardagscadeau heb ik nog nooit gekregen."

Kees hoefde de onthulling niet alleen te doen, hij kreeg hulp van niemand minder dan de burgemeester; "Kika verdient alle steun die ze krijgen. Ik ben zo trots op wat er wordt opgehaald en dat er elke keer weer ondernemers opstaan die belangeloos willen helpen. Waar vind je dat nog? Ik ben daar heel trots op."

IN KADER BIJ ARTIKEL

De auto is gekocht en volledig opgeknapt door Bert Meuleman van Meuleman Autoschade. De verzekering wordt geregeld door De Vogel en KCM heeft de auto kostenvrij bestickerd. Zelfs de brandstof wordt vergoed, dat wordt geregeld door Herman de Blok van Knöps en Cees Bolle van Bolle Transport.
Het team van Kika-Goeree-Overflakkee heeft dit jaar tot nu toe al ruim 59.000 euro opgehaald.

112 op het Spuiplein

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 23 september wordt het Spuiplein in Middelharnis omgetoverd tot een ware 112-belevenis. Op het gratis evenement draait alles om veiligheid, bezoekers kunnen van 10.00 tot 16.00 uur genieten van allerlei activiteiten voor kinderen en volwassenen.

BL Veiligheid heeft na een succesvolle eerste editie, wederom in samenwerking met Stichting "Hart van Goeree-Overflakkee" en met dank aan Gemeente GO, weer een mooie dag in elkaar gezet om bezoekers kennis te laten maken met allerlei onderdelen die horen bij veiligheid. En dan wordt "veiligheid" in het breedst van de zin benaderd! Zo zullen er diverse instanties hun diensten, materieel, samenwerkingen e.d. laten zien op deze leerzame dag. De brandweer laat een demonstratie zien van een technische hulpverlening waarbij het voor de bezoekers mogelijk is om het zelf te ervaren hoe het is om een auto open te knippen. Kinderen kunnen een rondje meerijden in de brandweerauto, maar ook zelf spuiten met een heuse brandweerslang is mogelijk.

Daarnaast is het Mobile Media Lab van de politie aanwezig maar ook diverse andere politievoertuigen, deze kunnen dus goed bekeken worden. Ook de ambulancedienst is aanwezig evenals het Noodhulp Team Plus die inzetbaar zijn om in geval van een grote calamiteit met veel slachtoffers op locatie de eerste hulp te bieden. Maar ook het Rode Kruis, BHV-demonstraties, politiehondenbrigade, dierenambulance, reddingsbrigade, KENBRI, Explosieve Opruimings-Dienst, Douane, Veilig Verkeer Nederland, de BOA's, GO-Alert, de Brandwondenstichting, Stichting Ambulancewens, ACT zullen aanwezig zijn. Tevens is er een mogelijkheid om gezellig wat te eten en te drinken op het aanwezig terras.

Goud op NK voor Iris van Oudenaren en haar team

STELLENDAM - Iris van Oudenaren uit Stellendam heeft met haar M-viertal op de Hippiade voor ponyruiters in Ermelo zaterdag 26 augustus de gouden medaille binnen gesleept. Samen met teamgenoten Kim Dalebout, Milou Vermue en Lisa Bleiji en instructie van Lynsey Reidel zijn zij uitgekomen voor de Schouwse Ruiters.

Hoezo?-campagne wil mensen naar het eiland trekken

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt en Ben Dwars (Connexxion directie) poseren met Joke de Vries en Jacqueline Kosten van het promotieteam Goeree-Overflakkee bij één van de bussen waarmee de Hoezo...?-campagne wordt gevoerd.

MIDDELHARNIS – Ongetwijfeld zullen veel mensen 'van buitenaf' afgelopen zomerseizoen ontdekt hebben welke bijzonderheden Goeree-Overflakkee te bieden heeft. Maar net zo ongetwijfeld zullen er nog veel meer zijn voor wie het eiland onbekend terrein is. In het kader van de Eilandmarketing wordt er al een tijdlang aan gewerkt om aan die onbekendheid een eind te maken. Een nieuwe campagne die daarop inzet is de 'Hoezo?'-campagne, die gisterenmorgen officieel van start ging.

Tekst en foto: Hans Villerius

Het zijn vooral de aantrekkelijke afbeeldingen die hun werk moeten doen. Afbeeldingen die vrij gemakkelijk de associatie leggen met landen ver weg waar je naartoe moet om het unieke moois op de platen in het echt te kunnen zien, maar wat in werkelijkheid puur Goeree-Overflakkee is. Voor wilde flamingo's, zeehonden en kilometerslange stranden, of om oerossen in de wildernis te zien hoef je niet helemaal naar Curaçao, Antarctica, Zuid-Afrika of Hawaii te gaan. Want Goeree-Overflakkee heeft het allemaal. Daarom is de campagne 'Hoezo…? Goeree-Overflakkee mijn eiland' van start gegaan, die unieke kenmerken van het eiland onder de aandacht van het grote publiek wil brengen en daarom ook groots is opgezet.

Openbaar vervoer

Een belangrijk middel dat daarbij wordt ingezet, is het openbaar vervoer. De gemeente is met Connexxion een samenwerking aangegaan waarbij het komende half jaar op de buitenkant van een twaalftal openbaarvervoerbussen die tussen Goeree-Overflakkee en Rotterdam Zuidplein rijden prachtige natuurfoto's van Goeree-Overflakkee prijken. Foto's van wilde flamingo's in het Grevelingenmeer bijvoorbeeld, een zeehond langs de Goereese kust, of een kudde heckrunderen op de Ventjagersplaten. Met daarbij de prikkelende teksten: 'Hoezo flamigo's bekijken op Curaçao? Goeree-Overflakkee mijn eiland!', of 'Hoezo zeehonden spotten op Antarctica? Goeree-Overflakkee mijn eiland!', en 'Hoezo op safari in Zuid-Afrika? Goeree-Overflakkee mijn eiland!'. Naast deze bussen zijn nog eens honderd openbaar vervoerbussen van Connexxion in de hele regio Rotterdam Rijnmond binnenin van dergelijke posters voorzien. Ook via de sociale media, in bladen en kranten en in spotjes die te beluisteren zijn op Radio Rijnmond wordt zo ingezet op het vergroten van de plaats- en naamsbekendheid van het eiland.

Samen Uit Dagkaart

Maar ook het openbaar vervoer speelt in op de Hoezo…?-campagne door een Samen Uit Dagkaart aan te bieden waarbij maximaal twee volwassenen en drie kinderen t/m elf jaar tijdelijk voor € 12,50 onbeperkt met de bus een dag op pad kunnen. In je eentje erop reizen kan ook. De kaart is uitsluitend online te koop en verkrijgbaar via de Pweep-app van Connexxion. Controle in de bus vindt ook online plaats, via de mobiele telefoon. Connexxion wil op deze manier meteen bevorderen dat vervoersbewijzen in voorverkoop aangeschaft worden.

Meer informatie

De Hoezo…?-campagne is een samenwerking tussen EilandMarketing Goeree-Overflakkee, VVV Goeree-Overflakkee en Connexxion. De actie duurt tot volgend jaar februari of maart. Dan zal worden geëvalueerd of er een vervolg aan wordt gegeven. Meer informatie is te vinden op de websites www.goeree-overflakkee.nl en www.connexion.nl/samenuitdagkaart.

Mooie erfgoedprimeurs op Open Monumentendag

Klederdracht bij de RTM.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Fort Prins Frederik is een van de vele attracties die Goeree-Overflakkee op Open Monumentendag, zaterdag 9 september, te bieden heeft. De nieuwe eigenaar, Ivo Donker, wil het fort bij Ooltgensplaat weer toegankelijk maken voor iedereen. De restauratie- en exploitatieplannen voor dit unieke erfgoed liggen klaar. Wie het door de Fransen gebouwde fort nu al eens wil bekijken, van binnen en van buiten, moet de kans op Open Monumentendag zeker grijpen. Andere attracties die er dit jaar uitspringen zijn Spreeuwenstein (de motteheuvel in Ouddorp), de net gerestaureerde molen De Bommelaer in Den Bommel, de vertoning van de documentaire Portret van een Eiland op zeven locaties, de uiendroogschuur in Middelharnis en De Ouwe Stee in Achthuizen, waar wethouder Gerrit de Jong om 10.00 uur het startsein geeft voor Open Monumentendag.

Door Kees van Rixoort

Thema van Open Monumentendag 2017 is 'Boeren, burgers en buitenlui'. Vertegenwoordigers van die drie categorieën lopen rond op De Ouwe Stee, Schaapsweg 25, Achthuizen. Er klinken verhalen over de boerderij en de familie die er woonde en iedereen kan er over het erf van de stee ronddwalen, de hof bezichtigen en het authentieke landschap beleven. Bovendien is er zaterdag voor het eerst de tentoonstelling Huisvlijt te bewonderen.
De Ouwe Stee is ook een van de locaties waar op Open Monumentendag de documentaire Portret van een Eiland is te zien. De documentaire gaat over de diepgaande relatie van de eilanders met het water. Portret van een Eiland is op zeven locaties te zien. Naast De Ouwe Stee gaat het om het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, molen De Korenbloem (Sommelsdijk), molen De Windvang (Goedereede), de schuur van Het Hof (Dirksland), molen Windlust (Achthuizen) en fort Prins Frederik (Ooltgensplaat).

De Jozefkapel in Melissant.
De schuur van Het Hof in Dirksland.
Luchtfoto van Spreeuwenstein in Ouddorp.

Open Monumentendag is ook een goede gelegenheid om met de Watersnoodambassadeurs op stap te gaan. Deze ambassadeurs houden de geschiedenis van 1 februari 1953 en daarna levend en leiden geïnteresseerden rond door de dorpen die het meest zijn getroffen door de Ramp: Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge/Battenoord en Stellendam. De wandelingen starten om 10.00 uur. Vooraf reserveren (tot vrijdag 8 september, 16.30 uur) bij de VVV (balie Blaeuwe Huus, telefoon: 0187-681789 of mail: info@vvvgoeree-overflakkee.nl).

Ouddorp

De hervormde kerk, gebouwd in de veertiende eeuw, is geopend voor het publiek, dat aldaar ook van orgelspel kan genieten. In Museum Ouddorp zijn exposities ingericht over de Kleistee, 'Vromme kieke op 't land van Ouddorp' en 'Visserijherinneringen van toen'. In stellingmolen De Zwaan (1846) is de molenaar aanwezig om uitleg te geven. De bunkerroute op De Punt pakt uit met rondleidingen en het openen van twee bunkers die normaal gesproken afgesloten zijn voor bezoekers. In 't Blaeuwe Huus (VVV) is een presentatie te zien over 't Blaeuwe Huus zelf en 't Steetje van Pouw Voogd. Bij De Overkant (Dijkstelweg) kan het publiek een blik werpen op een Ouddorpse juunrenne. Deze bouwwerken, bedoeld voor de opslag van uien, zijn massaal gesloopt. Dit is een van de weinige exemplaren die, dankzij de inspanningen van een speciaal voor dit doel opgerichte stichting, behouden zijn gebleven (en gerestaureerd).
Het RTM-museum speelt in op het thema van Open Monumentendag met enkele klederdrachtgroepen die een ritje maken met de tram. Rond het museum zijn oude trekkers, auto's en andere voertuigen te zien. De trams rijden met stoom om 11.45 uur, 13.30 uur en 15.30 uur, eventueel aangevuld met een rit met dieselmaterieel van de RTM om 14.30 uur. Bezoekers kunnen ook een tochtje met een oude passagiersboot maken over de Grevelingen. De tram van 13.30 uur sluit daarop aan.
Interessant is ook de kasteelberg Spreeuwenstein (aan het eind van de Steenweg, op de hoek van de Waterweg en de Bosweg). Jarenlang was de kasteelberg voor veel mensen niet meer dan een merkwaardige verhoging in het landschap, waarvan het verhaal onbekend was. Recent is er archeologisch onderzoek uitgevoerd in samenwerking met historische vereniging De Motte. De uitkomsten spreken zonder meer tot de verbeelding. De eigenaren willen Spreeuwenstein tot beleefbaar erfgoed maken.

Goedereede

De toren van Goedereede, ook een voormalig baken voor de scheepvaart en nu een museum, is 's middags open. Behalve de collectie is er een presentatie te zien met historische foto's van het eiland. Boven op de toren is het uitzicht fantastisch, als de weergoden willen meewerken. In de hervormde kerk, gebouwd in de vijftiende eeuw, is een doorlopend muziekprogramma. Rond de kerk is een kleine markt. De Ark is ingericht rond het thema van Open Monumentendag. Ook molen De Windvang (1791) is te bezichtigen. De molenaar is present.

Stellendam

De hervormde kerk uit 1819 is open. Er is een fototentoonstelling te bezichtigen en er is regelmatig orgelspel of koorzang te horen. Bij de kerk is een terras ingericht. De deuren van molen Korenlust (1838) staan open. Ook hier geeft de molenaar uitleg.

Melissant

De Jozefkapel (1900), een monument midden in het boerenland, is een aanrader voor wie een rustmoment zoekt in gewijde sferen.

Herkingen

De molenaar van De Dankbaarheid, een grondzeiler uit 1841, verzorgt graag een rondleiding.

Dirksland

In de hervormde kerk geeft een gids rondleidingen om 11.00, 13.00 en 15.00 uur. Dan komt de geschiedenis van de kerk naar voren, die ook te zien is op een aantal banieren in het gebouw uit 1416. Het orgel wordt regelmatig bespeeld. Portret van een Eiland is in Dirksland te zien in de achttiende-eeuwse landbouwschuur aan de Stationsweg 14. Ook molen De Eendracht (1846) is open voor het publiek.

Sommelsdijk

De hervormde kerk aan het Marktveld (1499) is open voor bezichtiging. In het Streekmuseum krijgt het publiek eilandverhalen te horen. Dit gebeurt op verrassende wijze onder het motto 'proef en beleef'. In molen De Korenbloem (1705) vertelt de molenaar over zijn werk en over de molen. Aan de Molenweg staan nog twee vrij gave droogschuren. Ze zijn te bezichtigen van 10.00 tot 17.00 uur. De schuren zijn ooit geplaatst voor het drogen van uienzaad.

Middelharnis

In het Oude Raadhuis (1639) zijn schilderijen te zien van Flakkeese schilders. Bezoekers kunnen zich laten rondleiden. In het kader van de Dag van de Democratie zijn er raadsleden aanwezig. Voorafgaand aan deze Dag organiseert de gemeenteraad een fotowedstrijd. Deelnemers kunnen met een foto aandacht vragen voor een idee of een wens voor hun leefomgeving. Een selectie van de foto's is in het Oude Raadhuis te zien. Tevens wordt op Open Monumentendag de winnaar van de wedstrijd bekendgemaakt.
De Hervormde Kerk (1465-1467) is geopend voor het publiek. Rond de kerk en in en om De Hoeksteen houdt de kerkelijke gemeente een jaarmarkt. In Het Diekhuus is de Foto van de Maand van fotoclub De Rarekiek te zien. Dit is een onderdeel van de jubileumactiviteiten van de club, die dit jaar 60 jaar bestaat. Op 18 september gaat in Het Diekhuus een grote expositie van start.
Een echte primeur. De uiendroogschuur aan de Rottenburgseweg gaat voor het eerst open voor het publiek. In de schuur exposeren kunstenaars van KunstPlus.

Stad aan 't Haringvliet

Molen De Korenaer (1746) is open. De molenaar vertelt over het bouwwerk en over zijn werk.

Nieuwe-Tonge

De molenaar is aanwezig om uitleg te geven over korenmolen De Oranjeboom (1768).

Oude-Tonge

In de meer dan 500 jaar oude hervormde kerk, die open is voor bezichtiging, vindt om 19.30 uur een orgelconcert plaats ten bate van Stichting Bartimeüs. De uit 1809 daterende begraafplaats aan de Emmastraat is recent gerestaureerd. Ook is het mogelijk een kijkje te nemen bij molen De Korenbloem (1748), waar de molenaar aanwezig is om uitleg te geven.

Achthuizen

In Achthuizen is molen Windlust open voor het publiek. Ook hier loopt de molenaar rond om bezoekers te ontvangen. In De Ouwe Stee, waar wethouder De Jong Open Monumentendag opent, is de tentoonstelling Huisvlijt te zien. Bezoekers maken kennis met het werk van twee dames die hier tot op hoge leeftijd woonden. De boerderij uit de achttiende eeuw is ingericht als een museum.
Ook Radiomuseum De Stove (Achthuizensedijk 12) is open, en wel in de middag.

Den Bommel

Op deze dag is molen De Bommelaer (1735) weer toegankelijk voor het publiek. De molen heeft een ingrijpende restauratie achter de rug. Om 14.00 uur treedt het St. Adolfskoor op.

Ooltgensplaat

De hervormde kerk (1847) is open voor bezichtiging en voor het bekijken van een collectie oude gebruiksvoorwerpen.
De deuren van Fort Prins Frederik staan van 10.00 tot 18.00 uur open voor alle belangstellenden. Er zijn gratis rondleidingen, ook in de donjon en de gewelven. Publiek kan genieten van een hapje en een drankje en van de liederen van een troubadour.

Meer informatie: www.goeree-overflakkee.nl; www.gomolens.nl.

Duurzame Dag bij Van Dijk Techniek

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 9 september 2017 is er voor het eerst een Duurzame Dag bij Van Dijk Techniek. Bezoekers zijn welkom van 9.00 tot 18.00 uur aan de Oost Havendijk 46a in Middelharnis.

De Duurzame Dag is een compleet programma, bestaande uit stands, presentaties en workshops. De dag wordt om 10.00 uur officieel geopend door wethouder van der Vlugt, waarna er een presentatie volgt over de duurzame ambities van Goeree-Overflakkee. Standhouders op de Duurzame Dag zijn Blue Home, Van Wijk installaties & constructies, Elektron Automatisering, Automotions Opel, Technieksucces, het Edudelta College en Vinke Catering.

De standhouders bieden samen een compleet programma aan, variërend van zonnepanelen tot elektrische- en hybride auto's, zonneboilers, smart living en duurzaam bouwen. Gedurende de dag kunnen bezoekers vrijblijvend advies krijgen over duurzame producten en ze kunnen van dichtbij worden bekeken.

Facebook live

Kunt u er niet bij zijn op zaterdag 9 september 2017? Via de Van Dijk Techniek Facebookpagina kan men live meekijken en presentaties volgen. Voor de jongere bezoekers is er een luchtkasteel aanwezig, zijn er technieklessen en staat het mobiele voetbalveld van de Jonge Spartaan klaar. De toegang is gratis!

Collecteweek Prinses Beatrix Spierfonds

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van 10 t/m 16 september is de collecteweek van het Prinses Beatrix Spierfonds in Goedereede, Ouddorp, Middelharnis en Sommelsdijk. Het is de grootste jaarlijkse actie voor mensen met een spierziekte in Nederland. Ruim 30.000 vrijwilligers gaan op pad om geld op te halen voor wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.

Het Prinses Beatrix Spierfonds zet zich in voor alle mensen met een spierziekte in Nederland. Dat zijn ruim 200.000 mensen. Het doel van het fonds is om alle spierziekten de wereld uit te krijgen, het middel is wetenschappelijk onderzoek. Het Prinses Beatrix Spierfonds financiert en stimuleert onderzoek naar genezing en, omdat dit vaak een lange weg is, ook naar verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten nu. Het fonds krijgt geen overheidssteun en is afhankelijk van donaties en de inzet van vele vrijwilligers. De collecte is één van de belangrijkste inkomstenbronnen.
Kom ook in actie tegen spierziekten en geef aan de collectant bij u in de buurt. Mist u de collectant? Doneren kan ook via de online collectebus van het fonds. Ga naar www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/collectebus en doneer een bedrag naar keuze voor meer wetenschappelijk onderzoek naar spierziekten.
Stefan is 5 jaar oud en heeft de progressieve spierziekte SMA. Zijn toekomst is onzeker. Om een medicijn te vinden is wetenschappelijk onderzoek nodig. Dat kost veel geld. Met uw bijdrage kan nieuw onderzoek mogelijk gemaakt worden.
Spierziekten Er zijn 600 verschillende spierziekten. Sommige zijn dodelijk, sommige zijn erfelijk, maar ze hebben allemaal een verlammend effect op de spieren. De spieren in een mensenlichaam sturen alles aan, lopen, plassen, fronsen, lachen, ademen. Een ziekte die spieren aantast, tast het hele lichaam en daarmee ook het hele leven van een persoon aan.
Lees meer over het Prinses Beatrix Spierfonds op www.prinsesbeatrixspierfonds.nl.

Rondleidingen Haringvlietsluizen op Rijksmonumentendag

STELLENDAM - Op Rijksmonumentendag 9 september openen de Haringvlietsluizen hun deuren. Op die dag verzorgen medewerkers van Rijkswaterstaat rondleidingen in en om Rijksmonument de Haringvlietsluizen.

Een ieders is welkom op het adres Haringvlietplein 2, 3251 LD Stellendam. Het gebouw is open van 9.30 tot 15.00 uur.
De Haringvlietsluizen maken onderdeel uit van de Deltawerken. De Haringvlietsluizen beschermen het achterland tegen hoog zeewater en voert rivierwater af.
De Haringvlietsluizen zijn gebouwd in de periode 1958 t/m 1970 en op 25 november 1971 geopend door de toenmalige Koningin Juliana. Op 24 november 2016 (45 jaar na de officiële opening) heeft Minister Bussemaker (Onderwijs) het monumentenschildje uitgereikt aan de Directeur–Generaal Rijkswaterstaat. De Haringvlietdam is een monument om trots op te zijn. De Internationale Federatie van Ingenieurs riep de Deltawerken in 2013 uit tot het meest prestigieuze waterbouwproject ter wereld.

Van der Ploeg Tuinmachines opent op nieuwe locatie

Voorafgaand aan een feestelijke open dag, opende de burgemeester zaterdagmorgen de nieuwe locatie voor het bedrijf van Jeroen van der Ploeg (l.). Foto's: Hans Villerius

DIRKSLAND – Van der Ploeg Tuinmachines te Dirksland is verhuisd. Het pand aan de Spuikolk waarin Jeroen van der Ploeg in juli 2013 zijn eigen bedrijf startte, werd verruild voor een veel groter bedrijfsgebouw op een zichtlocatie op bedrijventerrein De Watertoren. Toen hier, kort nadat hij aan de Spuikolk begon, het pand vrijkwam waarin vroeger Provak was gevestigd, was het al een droom van Jeroen om zich ooit hier te vestigen. Vier jaar geleden was dat nog ondenkbaar, maar nu Van der Ploeg Tuinmachines is uitgegroeid tot een bloeiend bedrijf, kon deze stap toch worden gezet. Afgelopen zaterdag werd de nieuwe locatie officieel geopend door burgemeester Ada Grootenboer.

Door Hans Villerius

Sleutelen is Jeroens lust en zijn leven, vertelt hij. Hij doet dit al vanaf z'n zesde jaar en heeft er ook z'n werk van gemaakt. Aanvankelijk in loondienst, maar sinds vier jaar als zelfstandig ondernemer, voor wie z'n werk zowel hobby als passie is.

Professie

Al gauw nadat Jeroen zich in Dirksland vestigde wisten klanten zijn bedrijf te vinden voor verkoop, verhuur, reparatie, onderhoud en keuring van alle soorten tuin- en parkmachines. Zijn vakkennis, een gunstig uurtarief en de ongedwongen sfeer in het bedrijf trekken veel klanten.

Door de groei van het bedrijf werd de ruimte aan de Spuikolk al gauw te klein; aan alle kanten groeide Van der Ploeg uit z'n jas. En toen het voormalige pand van Provak beschikbaar kwam, was dat voor Jeroen hét moment om z'n droom waar te maken: híer zijn bedrijf vestigen. Met een royale showroom en werkplaats in één ruimte – in totaal zo'n zeshonderd vierkante meter, en aangrenzende magazijnruimten heeft het bedrijf niet alleen veel meer ruimte tot z'n beschikking, maar straalt het ook meer professie uit. Door de opstelling binnen is een transparant geheel ontstaan, met vrij zicht op de werkplaats en bij de balie een knus ingerichte koffiehoek. Verder is door een eigen (parkeer)terrein de toegankelijkheid van het bedrijf sterk verbeterd. En door een nieuw kassasysteem kunnen klanten sneller worden geholpen.

Alle groenmachines

Voor alle machines die met groenvoorziening te maken hebben kan iedereen bij Van der Ploeg terecht: hoveniers, tuinderijen, maar ook particulieren. Reparatie, onderhoud en keuring vormen Jeroens specialisatie. Hij repareert en vermaakt eigenlijk alles en krijgt soms heel bijzondere opdrachten. Grote klanten, ook van buiten het eiland, behoren inmiddels tot de klantenkring. En voor klanten die met een spoedreparatieklusje komen, wordt tussendoor graag even tijd gemaakt om ze zo snel mogelijk te helpen.
Wat verkoop betreft worden er alleen A-merken verhandeld. "Uitsluitend producten waar ik zelf achter kan staan", zegt Jeroen, "zowel gemotoriseerde apparatuur, elektrisch of op benzine werkend, als handgereedschap. Van motor- tot gewone kruiwagens, van kettingzagen tot heggenscharen, van houtversnipperaars tot houtklovers, van tuinfrezen, kleine trekkertjes, grote en kleine grasmaaiers, trilplaten, bladblazers, tot snoeischaren en bezems toe." Enkele grote merken die in de showroom prijken zijn Toro en Dolmar, en voor de particuliere markt is er onder andere een mooie lijn accugereedschap van het gewilde merk Greenworks.
Bij aanschaf van nieuwe apparatuur kunnen klanten hun oude machine inruilen, zodat Jeroen ook gebruikte apparatuur te koop heeft, uiteraard geheel nagekeken. Ook alle soorten brandstof voor machines worden geleverd. En veel belangstelling is er voor de verhuur van onder meer een mini-graafmachine, al of niet thuis afgeleverd.

Van der Ploeg Tuinmachines heeft inmiddels drie medewerkers in dienst en achter de schermen is echtgenote Carmen Jeroens steun en toeverlaat. Het bedrijf is gevestigd aan het adres Watertoren 54 te Dirksland, tel. 0187 663013 of 06 45632161, e-mail info@ploegtuinmachines.nl.

Bovenstemgroep Goeree-Overflakkee heeft repetities hervat

MIDDELHARNIS - Op maandagavond 4 september heeft de Bovenstemgroep Goeree-Overflakkee de repetities hervat. De bovenstemgroep staat onder van Corné de Geus, de muzikale begeleiding is in handen van onze enthousiaste en talentvolle organist en pianist Wiljan de Geus.

Met ongeveer veertig mannen vormt men een groep zangers waarvan ongeveer de helft de melodie en de andere helft de bovenstempartij zingt van de psalmen, gezangen en geestelijke liederen die het repertoire vormen. Er wordt tijdens verschillende bijeenkomsten gezongen, zo zingt de groep op 30 september in de Eben-Haëzerkerk in Ouddorp, begin november in de Hersteld Hervormde kerk in Nieuwe-Tonge en op 2 december geeft men medewerking aan het kerkconcert "Zorg met hart en ziel" in de Hervormde kerk van Dirksland, waaraan ook de beroemde dwarsfluitist Thijs van Leer zijn medewerking hoopt te verlenen.
Gerepeteerd wordt op de eerste maandag van de maand in de Christelijke Gereformeerde kerk aan de Hoflaan in Middelharnis. Vanaf 20.00 uur.
"Zing je graag en wil je dat doen in een groep van enthousiaste zangvrienden, ben je 16 jaar of ouder, dan is aan de voorwaarden voldaan om eens de stap te zetten naar onze bovenstemgroep. Kom gerust eens naar een repetitie en zing mee om de sfeer te proeven. De kans is groot dat je dan je plekje gevonden hebt", aldus het bestuur in de uitnodiging. Deze maand wordt in verband met de uitvoering van 30 december óók op 11 september gerepeteerd.

Sabine van Gelderen zesde van Nederland

GOEDEREEDE - Op zaterdag 26 augustus werd op het KNHS-centrum in Ermelo de Hippiade, het NK voor pony's verreden. Sabine van Gelderen uit Goedereede had zich, door haar eerste plaats bij de regiokampioenschappen geplaatst voor dit evenement. Samen met haar zelf-opgeleide pony Casanova kwam zij aan de start in de klasse M springen Cat. D/E. Er stond een stevig gebouwd parcours met moeilijke lijnen, vertelt Sabine. Dat bleek ook wel. Want van de 40 deelnemers wisten er maar 14 foutloos te blijven in de eerste manche. Daarna werd het parcours verhoogd voor de barrage. Ook daarin wisten Sabine en Cas foutloos te blijven. Met als resultaat een mooie zesde plaats. Sabine komt uit voor De Sasruiters uit Dirksland.

Slender You GO al 12 ½ jaar op het eiland

SOMMELSDIJK - Slender You GO aan de Oostdijk 1 te Sommelsdijk brengt al 12 ½ jaar mensen van Goeree Overflakkee én daarbuiten in beweging. In deze jaren is Slender You GO gegroeid naar een bewegingscentrum met voor elk wat wils.

Naast de twee sets van 6 gemotoriseerde bewegingsbanken, die spieren en gewrichten versterken en versoepelen, is er een professionele zonnebank, een klein cardio circuit en de Vacushaper.
De Vacushaper is geschikt voor sporters die in een korte tijd toch flink willen bewegen, met optimaal resultaat door het vacuüm en de loopband.

Mensen met klachten aan bijvoorbeeld gewrichten en spieren en die toch willen of juist moeten bewegen zijn ook bij Slender You in staat mee te doen. Voor deze mensen en ook voor sporters met problemen aan het hart of de longen of zij die aan willen sterken is de ondersteunende beweging van de Slenderbanken heel geschikt.
Maar ook die groep, die al een heel actief leven heeft en liever niet fanatiek sport, vindt bij Slender You juist ontspanning op de Slenderbanken en is van harte welkom. Dit alles maakt dat verschillende groepen mensen, elkaar ontmoeten aan de Oostdijk 1 in Sommelsdijk, natuurlijk met persoonlijke begeleiding. Want die staat al 12 ½ jaar voorop!
In de feestmaand september zijn de proeflesssen voor de Vacu en het Slenderen gratis en krijgt u 10% korting op de 5 en 10 rittenkaart van de zonnebank.
Neem vrijblijvend een kijkje bij Slender You GO of bezoek de website.

www. slenderyougo.nl

Nostalgische actie bij Jouw Marktkraam Ouddorp

OUDDORP - Op zaterdag 2 september startten Jouw Marktkraam Ouddorp en Eendjesverhuur Stellendam een ludieke actie. Klanten kunnen deze maand met hun kassabon een rit winnen in een nostalgische Eend.

Manager Peter Grinwis: 'We zijn altijd opzoek naar ludieke ideeën om onze klanten te verrassen. Dat doen we niet alleen met onze winkel, waar het assortiment elke week wisselt, maar ook met een actie als deze'.
Eendjesverhuur Stellendam (eendjesverhuurstellendam.nl) is een jong bedrijf dat in mei dit jaar is gestart en wordt gerund door vader en dochter Jaap en Johanneke. 'Met het huren van een Eend kan men genieten van het mooie eiland Goeree-Overflakkee en de Zeeuwse eilanden. Bij aankomst in Stellendam ontvangen wij onze klanten met koffie en wat lekkers, in een gastvrije en ontspannen sfeer. Na uitleg kan men gaan genieten van een mooie rondrit over het eiland door de oude dorpskernen met leuke en gezellige terrasjes. Klanten van Jouw Marktkraam kunnen overigens een actiecode vragen in de winkel, waarmee men nog eens 10% korting ontvangt', aldus Johanneke.

Workshop

Het volgende evenement van Jouw Marktkraam dat gepland staat is een workshop herfststukjes maken met wilgenhout op zaterdag 30 september. Inschrijven voor deze workshop kan bij Jouw Marktkraam Ouddorp, een mail te sturen naar: ouddorp@jouwmarktkraam.nl of te bellen naar: 0187-665774.

Hameeteman Wonen is nu erkend 'Tower Living Premium dealer'
advertorial

OUDDORP - Bij Hameeteman Wonen is de gehele collectie van Tower Living te bestellen, de meubels van Tower Living zijn in Nederland gemaakt en door Nederlandse designers ontworpen. De meubels uit de verschillende collecties worden allemaal met de hand afgewerkt, op deze manier stralen de Tower Living meubels één en al ambachtelijkheid uit.

Tower Living ontwerpt eigentijdse, moderne maar toch sfeervolle meubels. De betaalbare collecties zijn ontworpen door Nederlandse designers! Tower Living staat voor eigentijds design en hoog comfort. De zowel strak als modern maar tegelijkertijd ook warm en romantisch ontworpen meubels zijn een waanzinnige toevoeging aan uw interieur.

Overal gelijke prijzen

Tower Living werkt samen met een selecte groep ervaren meubelwinkels. Door duidelijke afspraken zijn de prijzen overal in Nederland gelijk: de klant weet dus direct waar hij aan toe is. Hameeteman Wonen is een erkende 'Tower Living Premium dealer'. Hierdoor kunnen wij u goed adviseren bij de zoektocht en aankoop van Tower Living. De meubelcollecties van Tower Living worden ontworpen door Nederlandse designers. Door goed naar de wensen van onze klanten te luisteren, zijn onze meubels zo ontworpen dat ze aan alle eisen op het gebied van design, comfort en gebruik voldoen.

Combineren

Doordat de ontwerpers van Tower Living ontzettend hun best doen om meer dan alleen een compleet woonprogramma in de markt te zetten is er een enorme verscheidenheid aan uitvoeringen en mogelijkheden ontstaan. Hierdoor is het mogelijk om eindeloos te combineren. Hameeteman Wonen helpt u graag als Tower Living Premium dealer bij het kiezen van het juiste model en uitvoering. Optimale service dus! Wij kunnen als erkend Tower Living Premium Dealer snel schakelen, hierdoor hoeft u nooit langer dan zes weken op uw meubels te wachten.

Uitslag teamspringen Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET – De uitslag van de wedstrijd 'teamspringen', gereden op zaterdag 2 september in Manege Oostmoer, is als volgt.

1e plaats. Team BS, Anais Jenny, Browny; Mylene Blokker, Floor; Desiré Vroegindeweij, Bodi en Jade Klok, Golden Times.
2e plaats. Team The happy jumpers, Bo v. Ree, Noortje, Debby v.d. Made, Sparky; Britt v. Dam, Rody en Renate Kieviet, Wimpie.
3e plaats. Team Voorne Putten, Astrid Roskam, Zonique; Jody de Boer, Bambi; Bernadette Grootscholten, Dygo; Chantal Hazenbroek, Ameretto.
4e plaats. Team 1, Denise Verolme, Dorine; Jacintha v. Putten, Doddle; Rosa Mijnders, Rody; Cato Natte, Arco.
5e plaats, gedeeld. Team Blauw Wauw, Willemijn v.d. Boom, Dorine; Jasmijn de Leeuw, Salerno; Juulke Vroegindeweij, Indy; Isa Romsom, Odette.
5e plaats, gedeeld. Team Flying Dutchies, Femke Dullemond, Arco; Irene v. Dijke, Rody; Fleur v. Belle, Fernando.
7e plaats. Team Springgirls, Julia Kalle, Salerno; Anouk Spui, Luna; Aaliyah v. Dalen, Darwin, Cynthia v.d. Waal, Nevado.
8e plaats. Team De Fruitella's, Kirsten Boer, Luna; Noortje Bolland, Zigane; Iza v. Zoeren, Salerno, Fleur Kristelijn, Batenburg's Fay.
9e plaats. Team De Vaerkens, Nadine Burkop, Jesse; Lisa Knops, Abbey; Nienke Waaijer, Rosie; Susan de Berg, Jaro.
10e plaats. Team Girls in Blue, Tonke Albers, Yoeri, Roos Ridder, Eef; Annabel Ridder, Djordis.

Magirus-Deutz Oldtimers in Ouddorp

OUDDORP - Aanstaand weekend zijn er omgebouwde brandweerwagens van het type Magirus-Deutz te bewonderen op Vakantiepark De Klepperstee. Van 8 tot en met 10 september komen circa 40 omgebouwde brandweerwagens van de voormalige Bescherming Bevolking naar het eiland.

In 1952 werden door de regering 450 Magirus-Deutz brandweerwagens aangeschaft voor de Bescherming Bevolking. De Bescherming Bevolking ook wel BB genoemd werd na het beëindigen van de koude oorlog opgeheven en al het materiaal en de voertuigen werd door de Dienst Domeinen verkocht. Bij de verkoop kwam een belangrijk deel van de brandweerwagens in handen van particulieren die ze verbouwden tot camper. Ze zijn daar bijzonder geschikt voor omdat er veel ramen en deuren in zitten. In 1986 is de Magirus-Deutz Club opgericht. Omgebouwd tot camper rijden de eigenaren naar alle landen binnen Europa, de echte avonturiers gaan er mee op wereldreis. Jaarlijks zijn er twee clubweekeinden waar de eigenaren elkaar ontmoeten om ervaringen uit te wisselen en de passie voor de Magirus-Deutz oldtimers te delen. Komend weekend zijn ze te bewonderen op De Klepperstee aan de Vrijheidsweg 1 in Ouddorp. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Vier Flakkeese koren op dubbel-cd

MIDDELHARNIS – Het Jong Dameskoor Shira maakte een dubbel-cd samen met de koren Hadar, Kadosj en Mannen-ensemble Goeree. De cd is opgenomen in de nieuwe kerk van Zierikzee en heeft als titel: De Heiland is gekomen. Een breed scala aan musici werkten hieraan mee.

Martin van Moort; op de fluit, Martin Kolff op de vleugel, Mark Brandwijk op de vleugel, Joost van Belzen op het orgel, Lukas Ebbers op de trompet. Diverse solisten, zoals Elise Hout en Tenira Sturm. Eloïse Grinwis etc. Kortom een veelzijdige kerst-cd. Hadar, Kadosj en het mannen-ensemble worden geleid door dirigent Berdien Dekker. Het Jong Dameskoor Shira staat o.l.v. Peter Wildeman, en telt 50 leden. Laatstgenoemde koor start met een kerstproject, met erg mooie kerstliederen, zowel nederlands- als engelstalige muziek (Cantate). De leeftijd van dit koor is vanaf 15 jaar. Het koor werkt voor drie unieke kerstconcerten in Middelharnis, Goes en Tholen. Het koor studeert in de Hoeksteen of in de Grote kerk van Middelharnis.

Meezingen

Open repetities van dit koor zijn op woensdag 13 en 27 september. De repetities start om 19.30 uur. Er wordt twee uur lang flink gestudeerd, halverwege is er een gezellige pauze! Belangstellenden zijn van harte welkom om vrijblijvend een keer mee te zingen, loop gerust binnen tijdens een repetitie. Meer informatie over het Jong Dameskoor vind je op de site www.dameskoorshira.nl. Mensen die zich alleen willen opgeven voor het kerstproject kunnen dat doen op www.peterwildeman.nl.

Kinderkoor Kadosj uit Goedereede is een christelijk kinderkoor voor alle kinderen die van zingen houden. Kinderen vanaf 4 jaar zijn welkom. Er wordt iedere donderdagavond gezongen van 18.30 tot 19.15 uur in verengingsgebouw de Ark te Goedereede. Jeugdkoor Hadar zingt om de week op donderdagavond, eveneens in verenigingsgebouw de Ark te Goedereede. Alle jongeren die in groep 8 zitten of ouder zijn worden uitgenodigd om mee te zingen, de repetities zijn van 19.00 uur tot 20.00 uur. Kijk voor meer informatie op de Facebook, of ga naar www.jwgoeree.nl.

Reformatie-Psalmzangavond in Ouddorp

OUDDORP - Op zaterdag 16 september zal er in de Hersteld Hervormde Kerk aan de Diependorst een interkerkelijke Psalmzangavond gehouden worden die in het teken staat van '500 jaar Reformatie' waar allerwegen dit jaar aandacht aan besteed wordt.

De avond begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Medewerking aan deze avond verlenen:
Wiljan de Geus, orgel; Ds. D. Zoet, opening; Dhr. M. van der Valk, inleiding op de Psalmen n.a.v. Dagboek Luther; Mannenzanggroep GO zal bij verschillende Psalmen de bovenstem zingen.
Collecte is bestemd voor de St. Vrienden van Heidelberg en Dordrecht.
Het thema van deze avond is: Psalmen zingen met Luther.

PV De Reisduif

SOMMELSDIJK – Zaterdag werd de volgende wedvlucht gevlogen bij PV De Reisduif:

N35 Peronne 02-09-2017; gelost: 08. 50 uur; deelnemers: 12; duiven: 257; weer: noord west.

J. van Alphen (14/35) 1 10 26 27 30 31 37 38 40 45 46 48 50 56; J. de Blok (10/16) 2 14 15 16 19 22 29 36 52 62; P. van Moort (16/20) 3 7 9 11 17 18 23 24 25 32 33 42 43 51 57 58; M. A. van Nimwegen (8/12) 4 5 6 12 13 34 35 55; Appel Vis van Heemst (7/38) 8 28 49 53 63 64 65; C. Looy (4/7) 20 21 44 54; Comb. v. d. Sluys (5/28) 39 41 59 60 61; Yvonne & Cor Kleijn (1/10) 47

Polivak in gesprek met Aat van Alphen

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van donderdag 7 september van het radioprogramma Polivak op RTV Slogo is er een gesprek van verslaggever Jan van Gurp met Aat van Alphen, raadslid en fractievoorzitter van Eiland van Vrijheid.

Met hem zal worden gesproken over een aantal zaken die afgelopen donderdag 31 augustus aan de orde zijn geweest in de raadsvergadering. De brief aan gedeputeerde Weber komt aan de orde evenals de windmolenproblematiek en de zonnevelden. Verder wordt aandacht geschonken aan de uitbreiding van de geitenhouderij aan de Boomvliet te Dirksland. De recreatievisie krijgt aandacht evenals de rol van Hans Klijn daarin krijgt aandacht. Verder wordt met hem gesproken over zijn ambities voor de komende raadsperiode. Al met al meer dan voldoende reden om af te stemmen op dit programma.
Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via radioprogramma gemist op www.rtvslogo.nl