info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

2 september 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 2 september 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Ondernemers zorgen voor uitbreiding huisvesting A Seal

Lenie ´t Hart (rechts) geniet met één van de vrijwilligers van de activiteiten rondom het plaatsen van de units.

STELLENDAM - Zaterdagochtend kreeg het nieuwe zeehondenopvangcentrum in Stellendam een tweetal units bij haar onderkomen in de Haringvliet Expo. Deze welkome aanbouw kon worden aangebracht doordat het bedrijfsleven uit onder meer het Stellendamse Havengebied en transporteurs van elders ervoor zorgden dat units 'om niet' konden worden geplaatst.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Hoewel het regende waren de positieve reacties van Lenie 't Hart en haar vrijwilligers enorm. "Daar word ik nu blij van", aldus mevrouw 't Hart. Over het zeehondenopvangcentrum in Stellendam heeft Eilanden-Nieuws regelmatig geschreven. Het centrum heeft in de afgelopen weken haar bestaansrecht bewezen. Want ondanks dat het, wat de ruimte betreft, behelpen was zijn er toch al verschillende zieke zeehonden weer 'op de been' geholpen. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd er een heel zeldzame klapmuts zeehond in het centrum gebracht. Dit dier werd in de Baardman bij de Westerschelde gevonden. Volgens de mensen van A Seal is dit een bijzondere zeehond, die maar enkele keren per jaar in Nederland wordt gevonden. Zij komen vrijwel uitsluitend voor in de Noordelijke IJszee. Eenmaal van de schrik bekomen sterkte het dier door de goede verzorging al weer wat op.

Quarantaine

Naast jonge zeehonden, die hun moeder zijn kwijtgeraakt worden er voornamelijk zieke zeehonden bij A Seal in Stellendam gebracht. Het is dan ook heel belangrijk dat deze laatstgenoemde dieren in quarantaine worden opgevangen, om verdere uitbreiding van een eventuele ziekte te voorkomen. Eén van de units die zaterdag werd gebracht is bestemd om de pas gearriveerde dieren in quarantaine op te vangen. Ze krijgen dan zo'n tien dagen om in deze unit te accommoderen.

De andere unit die werd geplaatst is bedoeld als kantoor en doucheruimte. Want er moet natuurlijk administratie bijgehouden worden en de medewerkers moeten zich ook omkleden en wassen voor ze de quarantaineruimte ingaan.

Bedrijfsleven

Volgens René Wissekerk van Wissekerke Techniek, één van de bedrijven op het industrieterrein bij de binnenhaven, was actief betrokken bij de realisering van de units. Hij laat weten dat meerdere ondernemers uit Stellendam de zeehondenopvang een warm hart toedragen. De ondernemer heeft ervoor gezorgd dat Jan Snel Flexibel bouwen uit Montfoort de units leverde en dat Boekestijn Kraanverhuur haar expertise en kraancapaciteit beschikbaar stelde om de twee units op een professionele wijze te plaatsen.

Voor het bedrag van zes euro kunnen belangstellenden het centrum bezichtigen. Voordat bedrag kan men tevens de Haringvliet Expo bezoeken. Meer info kan men vinden op www.aseal.nl.

Schapen grazen bij entree Goedereede

GOEREE-OVERFLAKKEE - Sinds eind vorige week heeft het stadje Goedereede er tijdelijk een groot aantal vriendelijke nieuwe 'bewoners' bij gekregen. Niet in een nieuwe wijk maar direct bij de entree van de stad, langs de N57. Het is de schaapskudde van Diedrik's schapenhouderij uit Ouddorp (voor natuurlijke begrazing) die op het grasveld voor de seniorenwoningen voor aangenaam vertier zorgt. Een vrolijker entree van de stad is nauwelijks denkbaar. Een schouwspel dat menig passant uitnodigt om een fraaie opname te maken. Het afgelopen jaar zette de gemeente - als proef - op verschillende locaties de schaapskudde in om graspercelen en dijktaluds te laten begrazen. De terreinen worden dan tijdelijk afgezet zolang de schaapskudde er graast. Met de proef wil de gemeente inzicht krijgen wat het verschil is in eindresultaat van de begraasde percelen. Dat kan leiden tot een afweging waar eventueel schapen ingezet kunnen worden of waar een maaimachine toch wenselijk of nodig blijft. Op de Kop van Goeree graasden schapen al eerder langs de Duffelweg en onder andere bij de Westerloostraat. (Tekst en foto: Jaap Ruizeveld)

Presentatieavond met info over Stedenband

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdag 11 september wordt er voor de leden van de gemeenteraad een presentatieavond georganiseerd waarop een drietal onderwerpen zullen worden toegelicht. Het is een openbare vergadering, dus belangstellenden zijn van harte welkom. Deze avond is vrij toegankelijk. Ieder is van harte welkom. De bijeenkomst vindt plaats in de raadzaal in bestuurscentrum het Rondeel, Dwarsweg 40 / Middelharnis. Aanvang 19.30 uur. In volgorde van presentatie gaat het om: Regionaal beleidsplan politie, districtschef G. Louwrens (19.30 uur); Stedenband Ladèk, de heer H. Scholtens van het Comité Ladèk (20.30 uur) en Leefstijlenonderzoek recreatie, mevrouw H. Vlietland, Economische Zaken / Bedrijfscontact-functionaris en de heer E. Roeland, Economische zaken

Dag van de democratie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 13 september wordt de internationale Dag van de Democratie gevierd. Het doel van deze dag is mensen het belang duidelijk te maken om in vrijheid je stem te laten horen. Ook de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee wil aandacht besteden aan vragen over de lokale democratie. Raadsleden gaan daarom met inwoners in gesprek. De politici zullen op een speciale open locatie, in de muziektent aan het Beneden Zandpad in Middelharnis, aanwezig zijn. Tussen 10.00 en 13.00 uur is iedereen hier van harte welkom voor een 'speeddate' met een raadslid.

LEZERSREIS

Ook mee met de Eilanden-Nieuwslezersreis?
Zie pagina 18 van deze krant.

2 / 22

Agenda

Dinsdag 2 september

GOEDEREEDE – Bezichtig de 300 jaar oude Dorpskerk van de Hervormde Gemeente, Kerkpad 3. Dit kan de gehele maand op maandag t/m zaterdag tussen 14.00 tot 16.00 uur en op donderdag 11.00 tot 16.30 uur.
OUDDORP – Geitenboerderij de Mekkerstee open van dinsdag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur, Hofdijksweg 34. Om 15.30 uur worden de geiten gemolken (Leuk om te zien!).
OUDDORP - Weekmarkt in centrum (ring) van Ouddorp van 8.30 tot 15.00 uur.
OUDDORP – Twee thematentoonstelling: 75 jaar 'Ouddorpse Negotie' en 'Ouddorpers in den vreemde' in Museum 'Ouddorps Raad- en Polderhuis', Raadhuisstraat 4 van 10.00 tot 14.00 uur.
OUDDORP – Zomerkinderactiviteiten bij standpaviljoen C-side tussen 15.00 en 17.00 uur, 't Flaauwe Werk 1. Meer informatie www.c-side.nl.

Woensdag 3 september

OUDDORP – Bezoek de expositieruimte het museum en de remise van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), G.C. Schellingerweg 2. Geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Donderdag 4 september

OUDDORP – Twee thematentoonstelling: 75 jaar 'Ouddorpse Negotie' en 'Ouddorpers in den vreemde' in Museum 'Ouddorps Raad- en Polderhuis', Raadhuisstraat 4 van 10.00 tot 14.00 uur.
OUDDORP – Fotopresentatie over de Kleistee door Huib van Dam in 'De Overkant' vanaf 20.00 uur, Dijkstelweg 33. Ontvangst vanaf 19.300 uur. Reserveren/betalen/info bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

Vrijdag 5 september

GOEDEREEDE – Trekkerbehendigheidswedstrijden en boerenbal aan het Smalle Eind (t/o VVV-Kantoor). Je hoeft zelf geen trekker te hebben! Gratis deelname en toegang.
STELLENDAM – Rondleiding visafslag en Stellendamse haven van 7.30 tot 10.00 uur. Vooraf reserveren is verplicht, kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

Zaterdag 6 september

DIRKSLAND – Abseilen van de Watertoren vanaf de 1 na hoogste watertoren van Nederland, Watertoren. Meer informatie www.outdoorwestvoorne.nl.
GOEDEREEDE – Goereese Havenconcert 'in' de haven van Goedereede van 19.30 tot 21.30 uur.
GOEDEREEDE – Toren beklimmen van 13.30 tot 16.30 uur aan Kerkpad 9.
OOLTGENSPLAAT – Rondwandeling met gids door ooltgensplaat om 16.00 uur bij de haven en dan op stap, Kaai bij het weeghuisje. 2,00 p.p., kinderen tot 12 jaar gratis. Aanmelden is niet noodzakelijk. www.dorpsraadooltgensplaat.nl.
OUDDORP – Bezoek de expositieruimte het museum en de remise van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), G.C. Schellingerweg 2. Geopend van 13.00 tot 16.00 uur.
OUDDORP – Theetuin, excursie naar 'de Kleistee' en bezichtigen van Francis Mean & Clemens Briels in 'de Overkant, Dijkstelweg 22 van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis
OUDDORP – Open werkplaats/galerie 'Parels van Goeree' van 13.00 tot 17.00 uur aan Westduinweg 11.
OUDDORP – Bingo op camping De Magneet, Klarebeekweg 11 van 20.00 tot 23.00 uur.
OUDDORP – Boerenlanddag in het centrum van Ouddorp van 10.00 tot 16.00 uur.
OUDDORP – Gezellig 'tournee' door de dorpskern van Ouddorp met een springkussen in de ring, een clown die ballonnen vouwt of kinderen schminke van 11.00 tot 16.00 uur. Org. St. Promotie Kop van Goeree.
STAD AAN 'T HARINGVLIET – Puzzelrit voor ruiters bij Manege Oostmoer. Aanmelden voor 24 augustus via myra.lugthart@upcmail.nl.
STELLENDAM – Rommelmarkt door de Gereformeerde Kerk van 9.00 tot 15.00 uur, Kerkhoflaan 4. Gratis toegang.
STELLENDAM – Harningvlietoversteek Stellendam (onder voorbehoud) van 12.00 tot 15.00 uur, door zwemclub 'de Stelle'. Vertrek vanaf Expostrandje. Deelname is gratis, verder informatie via www.destelle.nl/hvo.

Maandag 8 september

GOEDEREEDE – Nordic walken is het mogelijk onder begleiding door de prachtige natuur van Goeree van 10.30 tot 11.30 uur, Hondsweg 13. Deelname uitsluitend mogelijk na aanmelding, 0187-498555 of info@therapie-goeree.nl.
OUDDORP – Expositie van mevrouw Santifort in 't Blaeuwe Huus, Bosweg 2 van 9.00 tot 17.00 uur.
OUDDORP – Expositie in Galerie-atelier ''t Ooilam' (J. Van Damme-Acryle&Aquarel), uitgang parkeerterrein Dorpstiende. Dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur.

SOMMELSDIJK - 's Morgens om halftien, een halfuur voor aanvang, stond er al een rij mensen. Iemand met twee schilderijen was een van de eersten die zijn pronkstukken aan een keurmeester kon voorleggen. Helaas, een vervalsing en een litho. Rabobank Goeree-Overflakkee hield zaterdag 30 augustus een Ledendag en een van de onderdelen was Tussen Prul en Pronkstuk.

Tekst en foto's Kees van Rixoort

In het Prieel van De Staver stonden vier keurtafels opgesteld. Daarachter: vier taxateurs. Eromheen: flinke rijen mensen met hun soms zorgvuldig verpakte schilderijen, beelden, klokken, sieraden, vazen en tal van andere kunstvoorwerpen. Wat zouden ze waard zijn? Wat zou de herkomst zijn? In welke periode zijn ze gemaakt?

Wijngaardklok

André Kool is al redelijk vroeg vanuit Melissant naar Sommelsdijk gekomen. Samen met zijn vrouw. Ze hebben een klok en een sierbord bij zich. Voorwerpen die thuis aan de wand hangen. Het zijn familiestukken. Wat de waarde is? Ze hebben geen idee. Verwachtingen? Nee, ook niet. Kool en zijn vrouw zitten geheel blanco aan de tafel. De taxateur taxeert het fraaie wanduurwerk, een Franse wijngaardklok, op 400 euro. Leuk om te weten. Voor het bord moeten ze bij een andere taxateur zijn. Hup, in de rij voor de volgende tafel.

Twee hondjes

Aan een andere tafel hebben zojuist Lianda Lansbergen en haar moeder Ina van Oorschot, beiden uit Dirksland, twee porseleinen hondjes laten bekijken. En drie Delftsblauwe vazen. Alle familiestukken staan bij Ina van Oorschot thuis, maar de hondjes gaan naar haar dochter. "De hondjes zijn rond 1920 in Engeland gemaakt", hoorden ze zojuist van de taxateur. "Het waren hoerenhondjes. Ze stonden voor het raam en als er bezoek was draaide men één van de hondjes om. Bezet! De hondjes hebben altijd op de kast gestaan. Leuk om het verhaal erachter nu te weten. Wat ze waard zijn? Ongeveer 175 euro, zei de taxateur. Nee, we hadden vooraf geen enkel idee. We waren in de eerste plaats geïnteresseerd in de herkomst van die beeldjes."

De vazen – twee gewone en één grote met een deksel – zijn ruim een eeuw oud. Wel echt Delftsblauw, maar in grote hoeveelheden geproduceerd voor de export. Van hele grote waarde is het ensemble dan ook niet: 275 euro voor de grote vaas en twee keer 175 euro voor het eenvoudiger tweetal.

Dan is het even over elf. Tussen Prul en Pronkstuk is een goed uur aan de gang. De drukte is enorm: een hele stoet staat vol verwachting bij de tafels. De echte drukte moest 's middags nog komen… Ongetwijfeld waren er vele verrassingen en teleurstellingen. Prullen die pronkstukken bleken te zijn, en andersom. Een prul kan echter veel emotionele waarde hebben. En een pronkstuk kan onder een dekentje op zolder staan…

The Best Of

Zeven jaar geleden hield de Rabobank ook een Tussen Prul en Pronkstuk. Dat was net na de fusie waaruit Rabobank Goeree-Overflakkee ontstond. Nu staat de volgende fusie op stapel – met de Rabobank Hoeksche Waard – en hield de bank een Ledendag met als thema The Best Of. Aan bod kwam het beste wat het eiland te bieden heeft op verschillende gebieden. En dus ook een taxatie van de beste verborgen schatten.

Maak vrijblijvend kennis met het christelijk geloof

DIRKSLAND – Op 17 september start er een nieuwe Alpha-cursus in Dirksland. De cursus is bestemd voor iedereen die kennis wil maken met het christelijk geloof of die het geloof wil opfrissen. Het is niet alleen leerzaam en verrijkend, maar ook een leuke manier om nieuwe mensen te leren kennen.

De vragen die ter sprake komen zijn bijvoorbeeld: Is er meer? Wie is Jezus? en Hoe leidt God ons? Wekelijks komt de groep bij elkaar. De cursus start met een gezellige maaltijd. Na het eten luisteren de deelnemers naar een boeiende inleiding over het christelijk geloof. Daarna wordt er (in kleine groepjes) doorgepraat. Tijdens de gesprekken is er veel ruimte voor het bespreken van persoonlijke vragen. De eerste avond is een startavond. Iedereen die geïnteresseerd is kan dan vrijblijvend kennis maken met de Alpha-cursus. Wel graag vooraf even aanmelden bij één van de contactpersonen.
In Nederland is de Alpha-cursus twintig jaar geleden geïntroduceerd. 210.000 Nederlanders volgden de cursus. De Alpha-cursus in Dirksland wordt verzorgd door leden van de Hervormde gemeente. De cursus wordt gegeven in Onder de Wiek.
Meer weten of aanmelden? Neem dan contact op met Leo Markwat: 0187-890179 of Lidy Mol: 0187-602146, of stuur een e-mail naar alphateamdirksland@gmail.com. Kijk voor meer informatie en verhalen van deelnemers op www.alpha-cursus.nl.

Nieuw: Hollands Pandabroodje bij Echte Bakker Akershoek

OUDDORP - Echte Bakker Akershoek introduceert het nieuwe Hollandse Pandabroodje. Het brood wordt gebakken met lokaal geteelde tarwe van Nederlandse bodem. Hollandse Panda is meergranen volkorenbrood en dus rijk aan vezels. Het bevat geen E-nummers en is er geen lactose toegevoegd.

Het eerste Pandabroodje werd 25 jaar geleden geïntroduceerd. Het was het eerste meergranenbrood van Nederland. Van elk verkocht broodje gaat vijf cent naar het Wereld Natuur Fonds. De afgelopen 25 jaar heeft het Pandabroodje maar liefst 4 miljoen euro opgeleverd.

Bij aankoop krijgt u drie gratis WNF-ansichtkaarten. Elk setje is verpakt met een wikkel. Aan de binnenzijde van die wikkel staat een unieke code, waarmee u een elektrische Gazelle fiets kunt winnen.

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een memo aan de fractievoorzitters in de gemeenteraad schrijft burgemeester Grootenboer, dat het onderwerp Vergunningverlening aan Circus Belly Wien, nog eens de noodzaak onderstreept om met elkaar duidelijker kaders te scheppen ten aanzien van de zondagsrust in de gemeente. In de raadsvergadering van 10 juli gaf de voorzitter ook al aan dat dit gewenst is. Vergunningaanvragen voor de zondag zijn steeds verschillend. De huidige passage uit het coalitieakkoord biedt de burgemeester en het college onvoldoende handvatten ten behoeve van de vergunningverlening voor de zondag.

Door Jaap Ruizeveld

Uitvoerig schetst mevrouw Grootenboer de gang van zaken rond het item dat afgelopen zomer tot veel en uiterst brede emotie en reacties heeft geleid. Zij stelt: "Naar aanleiding van vragen van de fractie VKGO heb ik in de raadsvergadering informatie verstrekt met de kennis die ik tot op dat moment van het dossier had. Mij is niet meer gemeld dat de zondag uit de vergunning is gehaald om deze in lijn te brengen met de afspraken. Inmiddels is het proces gewijzigd waardoor ik word geïnformeerd over deze aanpassingen. Ik vind het bijzonder vervelend dat het zo gelopen is. Temeer daar de gemeentelijke medewerkers met de beste intenties een late vergunningaanvrage van het circus zo snel mogelijk hebben behandeld. Zij hebben op correcte wijze invulling en uitvoering gegeven aan hetgeen het coalitieakkoord en de wet hen ten aanzien van de zondagsrust aan kaders biedt".

Toelichting

Na telefonisch contact tussen Circus Belly Wien en de gemeentelijke afdeling vergunningverlening zond de circusorganisatie op 18 juni een mail met de verlangde informatie om in de periode 2 tot en met 6 juli 2014 voorstellingen te mogen geven in Oude-Tonge. Na behandeling van de aanvraag en de vereiste contacten met instanties zoals politie en brandweer lag de vergunning ondanks de korte termijn op tijd gereed. Op 26 juni kwam er een verzoek van de fractievoorzitter van de SGP om de zondagsrust en het coalitieakkoord te respecteren. Op de vraag van de burgemeester aan de betreffende gemeentelijke afdeling of er vergunning was verleend, kwam het antwoord dat de vergunning was verleend voor 2 tot en met 6 juli inclusief de zondag. Er is geen juridische grond om dit te weigeren.

Verzoek

In overleg met de afdeling vergunningverlening werd de vergunning nog niet verstuurd en werd door de burgemeester gevraagd contact te leggen met de organisatie van het circus met de vraag of zij de zondagsrust wilde respecteren en de geplande zondagvoorstelling te annuleren. Aan mevrouw Mullens (Circus Belly Wien) zou daarbij expliciet zijn meegedeeld dat dit geen verplichting betrof en dat de gemeente dit niet kon en ook niet wilde eisen. Het circus bleek bereid mee te werken. De aankondiging op de website zou worden gewijzigd. De vergunning is toen op 1 juli verleend. "Mij was niet bekend dat de vergunning was aangepast, er was immers geen juridische grond om de zondag te weigeren", schrijft de burgemeester. "De informatie van de heer Reyntjes dat de vergunning op 1 juli is verleend met uitzondering van zondag 6 juli is dus juist. De opmerking van mevrouw Mullens dat de gemeente geëist heeft de zondagvoorstelling te schrappen is daarentegen niet juist. Het was nadrukkelijk een verzoek". Aldus de memo van de burgemeester. Het document is opgenomen op de agenda voor de raadsvergadering van donderdag 4 september.

Geslaagde fietspuzzeltocht

OUDDORP – Het is al weer bijna een maand geleden, maar op maandagavond 4 augustus jl. werd in Ouddorp de fietspuzzeltocht ten bate van de Zending Gereformeerde Gemeenten gehouden. Een geslaagd evenement, gezien het grote aantal deelnemers dat zich bij de start aanmeldde. Bovendien was het één van de laatste avonden waarop het weer nog zomers was.

De deelnemers kregen een duidelijke beschrijving mee van de te fietsen route, die door de veelzijdigheid van het fraaie Ouddorpse landschap voerde. Met enige regelmaat moest worden afgestapt om een vraag te beantwoorden die bij twaalf plekken langs de route werd gesteld. Ook was halverwege de tocht gezorgd voor een rustplek, waar koffie, thee of fris werd geschonken, met een lekkere koek erbij. Na zo'n twintig kilometer, ofwel anderhalf á twee uur fietsen, waren de deelnemers weer terug en konden ze nog wat te drinken of een lekkere warme hap bestellen, wat er bij de meesten gretig in ging.

Als de vragen tijdens de fietsroute goed beantwoord waren, moest van ieder antwoord een bepaalde letter in een aangegeven volgorde worden gezet. Dat vormde de uiteindelijke oplossing van de fietspuzzeltocht: 'Zendingswerk'. Uit de goede inzendingen werd een winnaar getrokken, die een cadeaubon ter waarde van € 15 zou ontvangen, te besteden bij De Mèkkerstee te Ouddorp. De gelukkige was Hans Villerius uit Dirksland, die deze dag juist zijn eerste vakantiedag had en deze dus op een uitstekende manier had besteed. Als allerlaatste schreven hij en zijn vrouw zich in, terwijl de overige deelnemers al vertrokken waren. "Ach, vele laatsten zullen de eersten zijn, hè?", zei hij nog toen ze wegfietsten, en ook zijn vragenformulier leverde hij als allerlaatste in. Zonder dat hij het wist, bleek hij 't bij het rechte eind te hebben, want inderdaad bleek hij 'de eerste' te zijn toen uit de goede inzendingen de winnaar werd getrokken.
De organisatie bedankt alle deelnemers voor hun bijdrage aan de fietspuzzeltocht en ziet terug op een geslaagde avond.

MIDDELHARNIS - Zaterdag was er tijdens de Ledendag van de Rabobank en gevarieerd programma. Marktkramen met streekproducten, muziekvoorstellingen en kinderspelen. De regen gooide echter wel roet in het eten en dat heeft wellicht toch haar weerslag gehad op het aantal bezoekers. Toch was er tussen de buien door ruimte om te genieten van onder meer zang en streekproducten. (Tekst en foto's: Adri van der Laan)

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Dirkslands mannenkoor hervat repetities

Het Dirkslands mannenkoor hervat op 3 september weer zijn repetities. De eerste avond is een open repetitieavond, wat wil zeggen dat belangstellende mannen een avond kunnen komen sfeer proeven bij het koor. Er wordt om de twee weken gerepeteerd op woensdagavond van 20.00 tot 22.00 uur. Het koor staat onder leiding van Frans Cornet. Alle mannen van 15 jaar zijn hartelijk welkom. Voor verdere info zie www.dirkslandsmannenkoor.nl.

GOEDEREEDE

Oud papier

Stichting Koninklijke Fanfare "Apollo" te Goedereede haalt zaterdag weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook huishoudelijk karton kan worden ingeleverd. De organisatie verzoekt om het oud papier voor 08.30 uur goed gebundeld buiten te zetten. Tevens wordt verzocht om, als u oud papier brengt bij de container aan parkeerterrein het Hofje, dit te doen tussen 08.00 en 17.00 uur.

Lezing Agapanthus

Op dinsdag 9 september geeft Piet Zonneveld voor Groei & Bloei een lezing over de Agapanthus. Piet Zonneveld heeft in Hillegom een agapanthuskwekerij. Tijdens de lezing vertelt hij over de verschillende types, bloeitijden, overwinteren, vermeerderen, enz. Ook zal er een mooie collectie zijn voor de verkoop. De lezing vindt plaats in verenigingsgebouw 'Oostdam', Jongkoenstraat 1 te Goedereede. Aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Toegang gratis voor Groei & Bloei leden, niet leden betalen € 3.-

Stadskoor Goedereede repeteert weer

De eerste repetitie van het Christelijk Stadskoor Goedereede staat weer voor de deur. Woensdag 3 september om 20.00 uur begint het koor met het oefenen van hun gevarieerde repertoire onder leiding van dirigent Jaap de Geus. Er worden klassieke stukken ingestudeerd maar ook kerkmuziek en modern, in het Nederlands en soms in het Duits of Engels. Het koor heeft dringend tenoren en bassen nodig, maar ook andere stemmen zijn welkom. Hebt u zin om een keer op woensdag te komen kijken of mee te zingen dan bent u van harte welkom om 20.00 uur in gebouw De Ark te Goedereede. Voor inlichtingen 0187 490460.

HERKINGEN

Jaarmarkt HHG

Op zaterdag 6 september is er weer de jaarlijkse verkoping van de Hersteld Hervormde Gemeente. De verkoping wordt gehouden op het schoolplein aan de Deltastraat. Er is weer van alles te vinden zoals oliebollen, patat, broodje hamburger, soep, boerenkaas, bolchrysanten, plantjes, tweedehands spullen en kleding, tweedehands boeken, speelgoed, deco artikelen, snoep, een terras waar u kunt genieten van een bakje koffie of thee met heerlijk gebak en natuurlijk de bakkraam, waar u zelfgebakken producten kunt kopen. U kunt ook op een boodschappenmand en kinderspeelgoed inschrijven. Voor de kinderen is er dit jaar een spannende skelterpooling. Ook kunnen ze enveloppen trekken en grabbelen. Voor groot en klein is er o.a. spijkerbroekhangen. De verkoping is van 10.00 tot 13.30 uur.

MELISSANT

Najaarsmarkt De Schutse

Zaterdag 20 september wordt er een najaarsmarkt gehouden ten bate van 'De Schutse', een instelling voor verstandelijk gehandicapten. U vindt er o.a. vers fruit, bakkersproducten, kaas, noten, groente, snoep, boeken, speelgoed, woondecoratie, ondergoed, kaarten en allerlei cadeau artikelen. Ook is er een rommelmarkt en kunnen kinderen meedoen aan een workshop. Natuurlijk staat de koffie klaar en voor de liefhebbers is er versgebakken patat. De najaarsmarkt wordt gehouden van 9.30 tot 14.30 uur in Verenigingsgebouw 'Melishof', Binnenweg 61.

MIDDELHARNIS

Repair Café

Zaterdag 6 september is er weer Repair Café van 10.00 tot 13.00 uur tot in het kringloopcentrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49 te Middelharnis.

Aangepaste kerkdienst

Zondag 7 september zal er weer een aangepaste kerkdienst gehouden worden voor "mensen met een beperking". Deze dienst zal plaatsvinden in de Herv. Kerk te Dirksland, waar ds. T.T.J. Pleizier hoopt voor te gaan. De aanvang is om kwart voor drie. Iedereen is van harte welkom.

Inzamelen goederen Roemenië

Zaterdag 6 september is er weer een goedereninzameling voor de Stichting Oost Europa Werkgroep. Van 09.30 tot 11.30 uur staat men klaar aan Industrieweg 17 te Middelharnis om goederen in ontvangst te nemen. De Werkgroep hoopt in het najaar weer een transport richting Roemenië te verzorgen. Hulp om de vrachtwagen te vullen is natuurlijk van harte welkom. De volgende goederen kunnen gebracht worden. Schone gewassen kleding, huishoudelijke artikelen, alles wat in de keuken gebruikt kan worden, speelgoed, overbodige brillen, incontinentiemateriaal en medicijnen waarvan de houdbaarheid nog niet verstreken is. Maar ook kan men grotere spullen gebruiken, zoals kasten, bergmeubels, tafels, stoelen en bedden. Dit alles natuurlijk wel in goede en nog bruikbare staat. Bij de ingang staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten. Ook zijn er fruit, kaas, vis, kaarten, boeken, enz., te koop. Meer info is te verkrijgen via de telefoonnummers 0187 486377 of 603051.

NIEUWE-TONGE

Lezing 'Technologie een uitdaging'

De jaarvergadering van de afdeling van de Gereformeerde Bond wordt op dinsdag 16 september in Hervormd Centrum 'Elim' aan de Zuiddijk 19 Nieuwe Tonge. Vanaf 19.00 uur staat de deur open en wordt u bij binnenkomst koffie of thee aangeboden Om 19.30 uur zal de avond geopend worden door de voorzitter ds. P.M. van 't Hof. Aandacht vraagt nog de bestuursverkiezing. Aansluitend zal een referaat gehouden worden door Prof. dr. M.J. de Vries uit Papendrecht. 'Verantwoord omgaan met technologie. Een uitdaging voor elke christen' is het thema. Dr. Marc J. de Vries is bijzonder hoogleraar Christelijke Filosofie aan de Technische Universiteit in Delft en lid van het Hoofdbestuur van de Gereformeerde Bond. Hij schreef het boek 'Technologie, overal om ons heen'. In de koffiepauze is er een boekentafel waar u eventueel ook dit boek (uitgave in de Artios-reeks) kunt aanschaffen. Na de pauze is er uitgebreid gelegenheid om vragen te stellen. De toegang is vrij. Er wordt een collecte gehouden ter bestrijding van de kosten.

OUDDORP

Startzondag Doopsgezinde Gemeente

Zondag a.s. is er startzondag bij de Doopsgezinde Gemeente. Een ieder is van harte welkom om te zien wat de gemeente het komende seizoen weer kan bieden. De dienst op zondag 7 september begint om 9.30 uur. De kerk is te vinden aan Dorpstienden 3.

Inloopconcert Jeduthun

Het Chr. Gem. Koor Jeduthun uit Middelharnis houdt zaterdag 6 september een inloopconcert in de Hervormde Kerk. De aanvang is 14.30 uur.

Cursus reanimatie

De Stichting Reanimatie en AED-opleiding Ouddorp van de Nederlandse Hartstichting organiseert op de maandagen 15 en 22 september a.s. weer een nieuwe opleiding. De cursusavonden vinden plaats in Ouddorp en beginnen om 20.00 uur. In twee avonden van twee uur krijgt u de nodige achtergrondinformatie over de werking van het hart en de laatste ontwikkelingen op het gebied van reanimatie en AED-gebruik. Er is vooral aandacht voor de praktische vaardigheden. Gekwalificeerde instructeurs leiden u op volgens de richtlijnen van de Reanimatieraad en o.a. de Nederlandse Hartstichting. Voor deze cursus gelden geen toelatingseisen. Bij voldoende vaardigheid ontvangt u aan het eind van de cursus een erkend certificaat. Opgeven kan t/m zaterdag 13 september. Voor aanmelding en meer informatie kunt u terecht bij: Secr. Stichting Reanimatie en AED-opleiding Ouddorp Mevr. H. van der Wende-Klijn, tel. 0187 681811.

De Kriekel start weer

De sporten bij De Kriekel zijn op 1 september weer van start gegaan. De Kriekel heeft zowel in Ouddorp als in Goedereede voor jong en oud een gevarieerd aanbod in diverse sporten zoals aerobic, streetdance, zumba, badminton, gymnastiek, fitgym, trim, judo en volleybal. De vereniging nodigt iedereen uit om gratis twee keer te komen sporten. Verdere informatie over de sporten vind u op de website. Meer info: Joyce Klijn, e-mail svdekriekel@gmail.com.

OUDE-TONGE

Weerbaarheidstraining

Merk je soms dat je dichtklapt wanneer iemand onterecht boos naar jou reageert? Ben jij iemand die snel in de aanval gaat als iemand jou een vraag stelt die je niet had verwacht? Kom je niet altijd even goed uit de verf, omdat je je geremd of verlegen voelt? Misschien is de weerbaarheidstraining dan iets voor jou! De weerbaarheidstraining is bedoeld voor volwassenen die zich niet weerbaar voelen en daardoor sociaal onhandig of niet reageren op andere mensen. De training bestaat uit totaal vijf dinsdagavonden in oktober, november en begin december 2014 en zal gegeven worden te Oude Tonge. De kosten voor de 5 avonden zijn 250 euro (excl. btw.) Na aanmelding wordt met u contact opgenomen om de verwachtingen ten aanzien van deze training met u af te stemmen. Er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden kan via weerbaarheidstraining@hotmail.com. Meer informatie: www. OptiMent.nu/cursus.

SOMMELDIJK

Rommelmarkt voor de Exoduskerk

Voorafgaand aan de grote rommelmarkt tijdens "de Ontmoetingsdagen" van vrijdagavond 31 oktober en zaterdag 1 november kan men zaterdag 6 september tussen 9.00 en 11.00 uur rommelmarktspullen inleveren bij de Exoduskerk, Dorpsweg 97 te Sommelsdijk. De belangstelling gaat uit naar goede, schone en verkoopbare spullen, met uitzondering van grote meubelen. Eveneens vraagt de commissie van de Ontmoetingsdagen naar goede en schone kleding voor de kledingbeurs. Ook kort voor de rommelmarkt kunt u uw spullen nog inleveren en wel op dinsdag 28, woensdag 29 en donderdag 30 oktober.

STELLENDAM

Ledenservicebijeenkomst ANBO

Dinsdag 2 september is er van 19.00-21.00 uur een Ledenservice bijeenkomst in het Haegse Huus, Haagsestraat 4a te Stellendam. U kunt zonder afspraak binnenlopen voor informatie, advies of suggesties of voor een gezellig praatje, onder het genot van een kopje thee/koffie.

Goederen voor Roemenië

Op vrijdag 5 september houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam weer een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30-19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187 491803) of met Adrie Wandemaker (06 46091660).

Terrein Flakkeebox is klaar voor de unitds

MIDDELHARNIS - De werkzaamheden zijn inmiddels in volle gang, het hele terrein is inmiddels klaargemaakt voor plaatsing van de bedrijfsunits. Nieuwe bodem, nieuwe riolering en alle benodigde aansluitingen zijn gedaan door de firma Jan Boeter BV en Henk Wolfert.

Zij zijn verantwoordelijk voor het grondwerk in dit project. Koper van het eerste uur Gert Vinke van het gelijknamige cateringbedrijf houdt de vorderingen nauwkeurig in de gaten en maakt een reportage van de werkzaamheden. Zijn enthousiasme voor dit project werkt aanstekelijk en heeft al diverse kopers opgeleverd volgens van Alphen Makelaardij. Medio september/oktober zullen de eerste units worden opgeleverd aan de nieuwe eigenaren. Er zijn nog kleine en grotere units beschikbaar. U kunt al eigenaar worden van uw eigen unit/garage/bedrijfsruimte voor € 12.950 vrij op naam, exclusief BTW. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer W.A. van Alphen, tel. 0187 476555, of mailen naar info@vanalphenmakelaardij.nl.

Zaterdag Ouddorpse Boerenlanddag

OUDDORP - Op zaterdag 6 september zal in het centrum van Ouddorp een Boerenlanddag worden gehouden. Deze dag staat geheel in het teken van de agrarische sector.

Naast diverse kramen met agrarische producten zoals aardappelen, sjalotten, kalebassen, bloemen, kaas, etc., zijn er ook vele andere kramen te zien met artikelen verwant aan de landbouwsector. De officiële opening van deze door de St. Promotie Kop van Goeree georganiseerde dag zal om 10.00 uur verricht worden door de heer Hans van Putten, directeur bedrijven van Rabobank Goeree-Overflakkee.
Rondom de markt, voorzien van een diversiteit aan producten, worden verschillende activiteiten georganiseerd. Zo zijn er excursies waarbij u op een platte wagen langs diverse landerijen wordt gereden en ook langs molen "De Zwaan". Voor de kinderen staat schminken en knuffelen met lieve dieren op het programma. Op de ring rond de kerk zullen authentieke tractoren worden opgesteld. En voor het Raad- en Polderhuis zullen zo veel mogelijk streekproducten "in vol ornaat" worden gepresenteerd.

Trekkerbehendigheidswedstrijden

Op vrijdag 5 september worden op het erf van "de Smousenhoek" aan het Smalle Einde, weer trekkerbehendigheidswedstrijden georganiseerd. De aanvang is om 19.00 uur en de toegang en deelname zijn gratis.

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 30 augustus j.l. werden de eerste GO-tjes aangeboden aan wethouder A. van der Vlugt van de gemeente Goeree-Overflakkee en Rabobank directeur J. de Waard. Deze unieke koekjes in de vorm van het eiland Goeree-Overflakkee werden overhandigd door Peter en Selma van Helden, eigenaars van Banketbakkerij Van Helden uit Middelharnis. Nadat de roomboterkoekjes, met ingrediënten van het eiland, door de aanwezigen met smaak werden opgegeten, werden ook nog de speciale doosjes overhandigd. Na deze primeur was het doosje ook te koop op de streekmarkt van de Rabobank en is het sindsdien natuurlijk ook verkrijgbaar bij Banketbakkerij Van Helden op D'n Diek. Vanaf 1 oktober zal ook de rest van Nederland hiermee kunnen kennis maken via de Markthal in Rotterdam waar Goeree-Overflakkee vertegenwoordigd zal zijn.

Deltawind: 25 jaar geleden uit idealisme geboren

Links: Anne Verhey, rechts Monique Sweep.

OUDE-TONGE – Wat begon als een idealistisch initiatief en één windmolen, is anno 2014 uitgegroeid tot een professionele organisatie die duurzame energie produceert. Coöperatie Deltawind bestaat vijfentwintig jaar. Tijd om terug te blikken, vooruit te kijken en de nieuwe voorzitter, Anne Verhey, voor te stellen.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Wat is er in vijfentwintig jaar tijd bereikt?
Anne Verhey: "Eénentwintig windmolens en een zonnepark. Die leveren ongeveer voldoende energie voor alle huishoudens op Goeree-Overflakkee. Het begon vijfentwintig jaar geleden met David Mol. Die wilde een windmolen bouwen en had daarvoor 80.000 gulden nodig. Investeerders waren enthousiast om dit ideaal te verwezenlijken. Zo is de coöperatie tot stand gekomen. Het bleek een succes te zijn. Het mooie is dat het een visionaire start was. Een initiatief met durf, met lef. Deltawind ging echt tegen de stroom in."
Monique Sweep, sinds 2009 directeur van Deltawind: "De directeur van de toenmalige EMGO (de eilandelijke elektriciteitsmaatschappij die is opgegaan in Eneco, red.) vond het een leuk idealistisch initiatief. Mensen dachten toen dat het waarschijnlijk geen lang leven beschoren zou zijn. De doelstelling was vanaf het begin: het produceren van duurzaam opgewekte energie. Wind op land is tot nu toe de meest rendabele vorm. Zodra alternatieven hetzelfde of meer opleveren, stappen we zonder moeite over op andere vormen van duurzame energieopwekking. We hebben trouwens al een zonnepark in Ouddorp."

De eerste windmolen stond bij de waterzuivering van Ooltgensplaat. De volgende twee, twee jaar later gerealiseerd, zijn nog steeds te vinden bij de waterzuivering van Oude-Tonge. Nummer vier: een windmolen die Deltawind overnam van een particulier bij Battenoord. Deze is afgelopen mei afgebroken. In 1996 maakte Deltawind een schaalsprong toen het windpark Battenoord in gebruik werd genomen.
De coöperatie draaide tot 2002 volledig op vrijwilligers. Toen kwam de eerste medewerker. Maar vrijwilligers, de leden, spelen nog altijd een grote rol bij Deltawind. Anne Verhey: "De betrokkenheid van de leden is heel groot. Zo'n 10 procent komt geregeld naar een ledenvergadering. Ze zijn echt geïnteresseerd en stellen vragen. Deltawind heeft ongeveer zestienhonderd leden. Opvallend is dat Juist nu windenergie zo onder vuur ligt, de groei van het aantal leden nog nooit zo hoog is geweest. Hetzelfde geldt voor het ingelegde kapitaal." Voorheen was de maximale inleg 2250 euro, nu 5000.

Hoe is die groei te verklaren?
Monique Sweep: "Deltawind is meer en meer in beeld gekomen. De bekendheid is gegroeid. Het aantal leden stijgt harder dan ooit. Die hele discussie over windenergie heeft maar een enkele opzegging tot gevolg gehad. Het is trouwens prima dat die discussie wordt gevoerd. Die houdt ons scherp. Wat een aantal tegenstanders van windenergie niet in de gaten heeft is wat er allemaal verandert in de maatschappij. Veel mensen zijn voor windenergie, maar niet als de molens te dichtbij komen."
Anne Verhey: "De tegenstanders zijn een klein groepje dat veel geluid maakt."
Monique Sweep: "Drie jaar geleden hebben we een imago-onderzoek laten houden. Ongeveer 90 procent van de ondervraagden reageerde positief op de stelling dat windenergie een goede zaak is. 3 procent was tegen. Nu hebben we dat onderzoek herhaald en blijkt ongeveer 70 procent windenergie een goede zaak te vinden en 8 procent tegen te zijn. Dat is een verschuiving maar gezien de felle discussie van het afgelopen jaar geen opzienbarende verschuiving."
Anne Verhey: "De oppositie groeit, maar steeds meer mensen realiseren zich ook dat duurzaamheid geen keus is. Het is een weg die we móeten opgaan. De vraag die dan opkomt is: waarom windmolens en geen zonnepanelen? Het antwoord is simpel: wind levert nu in vergelijking met zon honderd keer zoveel energie op."

Hoe zien de komende vijfentwintig jaren eruit?
Dat is niet eenvoudig te voorspellen. Anne Verhey is begin dit jaar aangetreden als voorzitter van Deltawind. De plannen voor de bouw van windmolens die er nu liggen, worden binnen de komende negen jaar gerealiseerd. Het is dus zeker dat dat binnen de statutair vastgestelde bestuurstermijn van de nieuwe voorzitter is.
Anne Verhey: "De vraag is: hoe lang nog windenergie? Er komt een nieuw park in plaats van de 7 turbines, bij Nieuwe-Tonge. Dat komt er te staan voor twintig jaar. Maar hebben we daarna nog behoefte aan windenergie? Daar is niets over te zeggen op dit moment. Luchtfietserij. Er is veel onderzoek gaande naar andere vormen van duurzame energieopwekking. Als er een vorm is die beter voldoet, stappen we over. Als de windmolens op een gegeven moment overbodig zijn, is dat niet erg. Onze doelstelling is namelijk: duurzame energie opwekken. Hoe dan ook."
Monique Sweep: "Hét antwoord is er nog niet. Een getijdencentrale is prima, maar nu nog vier keer zo duur als windenergie. Veel andere alternatieve vormen van duurzame energieopwekking zitten nog in de laboratoriumfase."
Zeker is dat Deltawind windpark Krammer ontwikkelt, samen met collega-coöperatie Zeeuwind. Dat is het grootste project. De vergunning is nog niet verleend. Andere nieuwbouw van windmolens vloeit voort uit de structuurvisie van de gemeente, die bedoeld is om te voldoen aan de windopgave die hogere overheden aan Goeree-Overflakkee hebben opgelegd. Eerder, volgend jaar al, neemt Deltawind de nieuwe molens van Windpark Battenoert in gebruik.
Anne Verhey "Andere concrete plannen zijn er nu niet, we hebben onze middelen en menskracht hard nodig voor de windmolens die we nu ontwikkelen. Tegelijk zijn er initiatieven van anderen, zoals het waterstof tankstation en de Energieke Regio voor besparing in de gebouwde omgeving. Dat is prima, wij hoeven niet alles te doen."

Hoe gaat Deltawind de verjaardag vieren?
Monique Sweep: "Op drie manieren. De eerste is nu al zichtbaar: Overal op het eiland zijn akkerranden ingezaaid met gesponsorde bloemen van Deltawind.
De tweede is een symposium op 5 september voor lokale en landelijke relaties en de leden. We gaan het hebben over de invulling van de komende 7 jaren. We vertellen dat Deltawind direct gaat leveren aan de lokale bevolking. Men krijgt de mogelijkheid om energie af te nemen van onze windturbines. Daarnaast hebben we twee grote partijen landelijk uitgenodigd om ons te vertellen hoe zij hun processen en producten naar verduurzamen: aannemer Heijmans en de Gasunie. De eerste wil in 2020 honderd procent duurzaam werken. Zonder gebruik van grondstoffen, alleen hergebruik. Met de Gasunie kunnen we wellicht samenwerken om overtollige energie van de windmolens om te zetten in gas.
Tot slot is er op 6 september een familiedag voor de leden bij het RTM Museum. De zonnepanelen op het dak van het museum worden die dag officieel in gebruik genomen door onze burgemeester. Er zijn verder de hele dag activiteiten die te maken hebben met wind, zon en water. Deze dag is georganiseerd door vrijwilligers."

Symposium

Aanmelden voor het symposium of de ledendag kan via de website van Deltawind.

Anne Verhey, de nieuwe voorzitter

Sinds begin dit jaar is Anne Verhey de nieuwe voorzitter van coöperatie Deltawind. Ze is de opvolger van Gert-Jan van der Valk, die niet meer herkiesbaar was. Anne Verhey kwam op haar zesde op Goeree-Overflakkee wonen. Toen ze negentien was verliet ze het eiland, maar achttien jaar geleden keerde ze terug. Ze was directeur van Stichting Welzijn Oostflakkee en is het nu van ZIJN (voorheen Fier), de eilandelijke organisatie voor 'spelen, welzijn, cultuur'. Totdat woningcorporatie Fides Wonen ontstond, was ze tevens voorzitter van Bouwvereniging Sommelsdijk.
Aan het voorzitterschap van Deltawind ging een sollicitatie vooraf. "Waarom ik solliciteerde? Omdat ik de doelstelling van Deltawind belangrijk vind, de coöperatieve gedachte mooi vind en omdat Deltawind van en voor het eiland is. De ontwikkelingen die gaande zijn bij de coöperatie zie ik als positief. Ik wil me graag bezighouden met het realiseren van de plannen en op een verantwoorde manier het beschikbare geld besteden.

Watercrassula bedreigt natuurgebied

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een bedreiging van natuurgebied: De watercrassula in de Oostduinen van Ouddorp, direct achter de speeltuin De Flipjes en nabij het Jonkersteepark. Zwart doek in de natuur, uitgestrekt over duizenden vierkante meters.

Door Jaap Ruizeveld

Wat is er aan de hand? Natuurmonumenten geeft uitleg. Het gaat hier om een exotische plantensoort afkomstig uit Nieuw-Zeeland die hier helaas terecht is gekomen en voor problemen zorgt.
Watercrassula vormt dichte pakketten op oevers en in ondiep water. Het overwoekert en werkt daardoor als een verstikkende deken omdat zonlicht en zuurstof in het water afnemen. Kikkers verdwijnen, libellen moeten verkassen en inheemse planten krijgen geen kans meer. Eindvoorbeeld: Een zuurstofloze doodse plas. Maar Natuurmonumenten gaat de waterkwaliteit herstellen door de watercrassula te verwijderen. Er zijn landelijk al proeven genomen. Het resultaat kan men nu in het Ouddorpse duingebied zien.
Door het wegnemen van al het licht met gronddoek kan de watercrassula niet overleven. Alle plantendelen sterven af. Opnieuw uitgroeien van plantendelen is niet meer mogelijk. Na het verwijderen van het doek zal men tijdelijk tegen een heel kaal stuk land aankijken. Vanuit de omgeving veroveren echter onze inheemse planten in snel tempo weer de kale grond.

De watercrassula maakt in ons klimaat geen zaad en de plant komt niet meer terug.

Minister is blij met draagvlak voor uitvoering van Kierbesluit

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een brief aan de Tweede Kamer en betrokken gemeentebesturen over de voortgang van de kaderrichtlijn Water schrijft minister Schultz van Infrastructuur en Milieu, dat de kwaliteit van het oppervlaktewater verbetert. Op basis van metingen tot en met 2013 voldoet ongeveer 40 procent van de waterlichamen aan de doelen voor algen en vissen en ruim 20 procent aan die voor waterplanten en kleine ongewervelde waterdiertjes. Dat is een toename oplopend tot 10% ten opzichte van de beoordeling in 2009. Voor fosfor en stikstof voldoet 50% aan de doelstellingen.

Door Jaap Ruizeveld

Ten aanzien van het Kierbesluit stelt de minister dat het waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf in goede samenwerking met het ministerie ramingen van de compenserende zoetwatermaatregelen hebben uitgewerkt. Kosten voor aanleg, exclusief grondverwerving, blijven binnen de geraamde 75 miljoen euro. Het waterschap en het waterbedrijf zullen de maatregelen in opdracht van het Rijk uitvoeren. Hiervoor zijn inmiddels realisatieovereenkomsten opgesteld die binnenkort ondertekend worden. De minister is verheugd over het regionale draagvlak dat is ontstaan voor effectuering van het Kierbesluit. Na de ondertekening starten de werkzaamheden, die zich volgens planning zullen uitstrekken tot in 2018. Dan kan Rijkswaterstaat beginnen met de door nauwkeurige monitoring gecontroleerde, geleidelijke implementatie van het vastgestelde Kierprotocol.

Zoetwater

De afgelopen tijd is met regionale overheden en gebruikers samengewerkt aan een nieuwe strategie voor de zoetwatervoorziening in Nederland. Een van de hoofdlijnen van de strategie is het bestaande watersysteem versterken als buffer en aanvoerroute voor zoet water. De maatregelen bij Rijk, regio en gebruikers worden in samenhang genomen en de inzet is afhankelijk van de mate van klimaatverandering. Sterk wordt de aanpak gericht op het voorkomen van en voorbereid zijn op watertekort en verzilting, naast de bestaande activiteit van reageren op tekorten. Focus ligt bij de aanpak van knelpunten en het benutten van kansen voor economie en leefbaarheid.

Drinkwater

De minister onderschrijft het drinkwaterbelang van het kustgebied. In de beleidsnota Drinkwater is het duingebied expliciet genoemd als strategische voorraad voor de drinkwatervoorziening. Rijk, regio, maatschappelijke organisaties. private partijen en gebruikers werken volgens de minister goed samen aan waterkwaliteit en zoetwatervoorziening. De metingen/resultaten zijn positief, maar er is nog veel inzet nodig om voldoende, schoon en ecologisch gezond water te realiseren, schrijft minister Schultz.

De informatiebrief is recent via het college aan de gemeenteraad Goeree-Overflakkee toegezonden.

Eilanden-Nieuws fietszomer zit er weer op

GOEREE-OVERFLAKKEE - In het zomerseizoen heeft Eilanden-Nieuws weer een viertal fietstochten georganiseerd. Het blijkt dat deze tochten in een grote behoefte voorzien, want iedere keer waren er ongeveer honderd deelnemers. Met de opbrengst van de tochten werden verschillende goede doelen gesteund. Koen Maljaars van Eilanden-Nieuws (derde van rechts) bedankte vorige week alle vrijwilligers die ervoor hebben gezorgd dat de tochten zonder grote problemen konden worden verreden. Jaap van Nieuwenhuijzen (links) en Hans Bruggeman (tweede van links), hadden ook dit jaar de leiding van de tochten. Als alles volgens plan verloopt zal er volgende jaar weer een aantal tochten worden georganiseerd. (Tekst en foto: Adri van der Laan)

Kerk van Den Bommel te bezichtigen tijdens Open monumentendag

DEN BOMMEL - Op zaterdag 13 september, Open Monumentendag, wordt de Hervormde kerk van Den Bommel weer opengesteld voor bezichtiging en voor een moment van rust en bezinning.

De initiatiefnemers van dit openstellen van de kerk zouden graag in contact komen met mensen die het orgel of een ander intrument bespelen. Ook zangers kunnen zich aanmelden. "We zouden het erg leuk vinden als er muziek klinkt in de kerk".

Kleedjesmarkt

Van 10.00 tot 14.00 uur kan een ieder zijn/haar spulletjes te koop aanbieden op de kleedjesmarkt op het kerkplein aan de Voorstraat. De kerk is open van 10.00 tot 14.30 uur. Aansluitend zal om 14.30 uur in gebouw "Bij de Bron" een boek gepresenteerd worden over de veerboot "Prinses Beatrix", geschreven door Jaap Huizer en Peter Diepenhorst. Deze boot voer in vroeger tijden tussen den Bommel en Numansdorp.
Voor kleedjesmarkt en muziek graag opgeven bij M. Janse, tel. 611211, e-mail: p.janse6@chello.nl.
Voor meer info: A. Hage, tel. 06 51015649, e-mail: ariettehage@solcon.nl.

Zaterdag weer Goereese Havenconcert

GOEDEREEDE - Zaterdag 6 september aanstaande organiseert de Stichting Promotie Kop van Goeree weer het Goereese Havenconcert. Op een speciaal ponton in de haven van Goedereede zal vanaf 19.30 uur door verschillende artiesten een gevarieerd muziekprogramma ten gehore worden gebracht. Presentatie van de avond is in handen van Patrick Polie.

Vanaf 19.00 uur start het voorprogramma met Jan Bezuijen op het carillon. De Koninklijke Fanfare Apollo onder leiding van Leo Simons levert altijd een prachtige bijdrage aan het Havenconcert, zo ook deze editie. Apollo opent het concert met drie stukken, de Mars der Medici, IL Barbiere di Siviglia en Highland Cathedral.
Het programma wordt vervolgd met Just4Fun uit Ooltgensplaat onder leiding van Peter Slager. Dit popkoor met 35 leden vertolkt al sinds 2004 een uitgebreid scala van popsongs, die veelal gezongen worden door 5 stempartijen. Voor het Havenconcert is gekozen voor een gevarieerde selectie herkenbare nummers.
De Koninklijke Fanfare Apollo speelt vervolgens verschillende herkenbare melodieën, met medewerking van verschillende solisten, zoals zangeres en musicalster Juta Bolsius, zanger en trompettist Bert van Bommel, pianiste Nadia Rutkovska en doedelzakspeler George Willems.
De avond wordt mede mogelijk gemaakt door diverse sponsors, waaronder het Paul van Hessenfonds. Het Havenconcert is kosteloos te bezoeken.

OUDDORP - Vorig jaar heeft Fabian Oostvogels de ruimte van Bloemenhandel Grinwis aan de Dijkstelweg gehuurd om er eveneens een Bloemenhandel er in te exploiteren.

Volgens Fabian is het "een goed jaar geworden". Omdat het alles is meegevallen wil de ondernemer ook de bloemen en planten handel in de winter voortzetten. Dit omdat het ouddorp onwaardig is dat er niet 1 tuincentra meer is.
Na overleg met de eigenaar van het tuincentrum, de familie Grinwis, bleek het haalbaar om ook in de winter Country Garden te exploiteren.

Fabian hoopt voor lange termijn in de dijkstelweg te blijven en er iets op te bouwen. "Men kan er dus nu vanuit gaan dat ik hier spullen tegen de scherpste prijzen blijf verkopen".
Hij wijst erop dat hij een 'leuk team collega's heeft en goede contacten met vaste klanten. Ik kom niet van ouddorp en wist er dus ook niet veel van. Gelukkig helpt Maarten Grinwis mij bij veel dingen over Ouddorp. Iedereen kan dus gewoon nog steeds maandag tot en met zaterdag langskomen, van 9.00 tot en met 17.30 uur.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 6 september wordt over Goeree-Overflakkee en een deel Schouwen-Duiveland een 90 kilometer lange tocht voor oldtimers georganiseerd. Dit ten behoeve van het nieuw te bouwen kinderthoraxcentrum van het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam. Deelnemers betalen €25,- inschrijfgeld voor elke auto die aan de start verschijnt. Uiteraard wordt dit bedrag geheel besteed aan het goede doel.

Deelnemers dienen vanaf 12.00 uur aanweazig te zijn op de buitenhaven St3ellendam / Meester Sneijderweg. De start van het evenement is 13.00 uur en eindigt aan de Oudelandseweg in Ouddorp.

Onder de ingeschreven deelnemers wordt een weekend Winterberg verloot. Aan het einde van de dag is er een luxe bbq. In tegenstelling tot eerdere publicaties wordt dit bbq-festijn niet gehouden in Stellendam, maar aan de Oudelandseweg in Ouddorp. Ook hier kan men zich nog voor aanmelden. Kosten voor dit onderdeel €17,50 per persoon. Kinderen 7 euro..

Aanmelden voor de oldtimerstocht: oldtimertour@hotmail.com of bel voor informatie naar: 06-49409181 of 06-20920068.

OUDDORP - Op woensdag 10 september gaat de 55+ club weer van start in de Dorpstienden in Ouddorp.

De eerste middag van het seizoen begint met een toelichting op de activiteiten die er allemaal op de agenda staan, u kunt ook een overzicht van het hele seizoen meenemen. Hierna vertoont Krijn van Koppen beelden van Ouddorp uit vervlogen tijden.

Het programma begint om 14.00 uur en eindigt om ongeveer 16.00 uur.

Op 17 september is er een soosmiddag. Op 24 september staat er een fietstocht op het programma. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN tel 0187 483366

HaskoningDHV maakt einde aan files bij open bruggen

Een impressie van de te ontwikkelen kantelsluis.

AMERSFOORT - De Zeelandbrug, Ketelbrug en Haringvlietbrug zorgen tijdens het vaarseizoen gezamenlijk voor gemiddeld zo'n 15 kilometer file per dag, met een forse piek in de zomermaanden. Dan moeten de bruggen regelmatig open voor passerende jachten. Royal HaskoningDHV bedacht een manier om dit fileleed te voorkomen. Met een Kantelsluis gaat de brug niet omhoog, maar gaat het schip naar beneden.

De Kantelsluis is een drijvende buis die per vaarrichting ruimte biedt voor vijf jachten. In de buis liggen twee kanalen, gevuld met water. Als de buis recht ligt, is het wateroppervlak 4 meter lager dan het buitenwater. Carolus Poldervaart, ontwerper bij Royal HaskoningDHV: "Nadat een jacht de sluis is ingevaren, kantelt de sluis. Daardoor zakt het schip in totaal 8 meter naar beneden. Zodra het schip onder de brug door is, kantelt de sluis terug en ligt het schip weer op het niveau van het buitenwater. Bij drukke autobruggen als de Zeelandbrug, Haringvlietbrug en Ketelbrug kunnen daardoor bijna alle jachten passeren zonder dat de brug open hoeft. Geen wachtende auto's en ook geen wachtende jachten."

Geen kermisattractie

De Kantelsluis verpompt geen water, er wordt tijdens het proces geen ballast verplaatst, de sluis gaat niet omhoog of omlaag en verandert niet van plek. De enige beweging is het draaien. Poldervaart: "De draaiing moet beperkt blijven. Allereerst om ervoor te zorgen dat de randen van de sluis de mast van een schip niet raken. En ook vanwege de beleving. De sluis hoeft geen kermisattractie te worden."
Het energieverbruik van de Kantelsluis is bijzonder laag. Poldervaart: "In drie minuten moet de sluis 32 graden gedraaid zijn. Het duurt dertig seconden om de kanteling 'op gang' te brengen. Bij normale weersomstandigheden kost dat 0,04 kWh - net zo weinig als een spaarlamp die 4 uur brandt." De buis moet ook weer remmen. Door de remmende kracht wordt weer energie teruggewonnen. De buis wordt ook voorzien van zonnepanelen. Die energiebronnen zorgen voor het kantelen, voor verlichting, en het sluiten en openen van de sluisdeuren.
In totaal kunnen vijf jachten tegelijk van de sluis gebruik maken. De sluis wordt gemaakt van staal en op een scheepswerf gebouwd. Zodra hij naar z'n werkplek is versleept, kunnen per uur 15 tot 30 'te hoge' jachten de brug passeren zonder dat de brug open hoeft. Kleinere zeiljachten en motorjachten varen gewoon langs de sluis onder de brug door.

Baten hoger dan kosten

Het bouwen van de sluis vergt, afhankelijk van de afmetingen, een investering van 60 miljoen euro, maar levert uiteindelijk veel op. Uit een Maatschappelijke Kosten en Batenanalyse (MKBA) blijkt dat de sluis onder de Haringvlietbrug over een periode van 25 jaar per saldo 100 miljoen euro oplevert. De terugverdientijd van de sluis is 12 jaar.

18 / 22

Programma De Week van de Goereese Vis

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Week van de Goereese Vis staat in het teken van culinair en cultureel genieten van vis op je bord tot visserij gerelateerde activiteiten op Goeree-Overflakkee voor het hele gezin. Ontdek de moderne vissersvloot, de haven en visafslag in Stellendam. Ontmoet de vissers en proef de lokale lekkernijen uit de zee.

Programma culinair: De hele week van zaterdag 6 september tot en met zaterdag 13 september serveren deelnemende restaurants op Goeree-Overflakkee een Goerees 3-gangen vismenu voor 27,50 euro.

De deelnemende restaurants zijn: Brasserie Bolbaken; Brasserie 't Vingerling; Eetcafe D'n Dolle Beer; Hotel Restaurant Duinzicht; Gasterij 't Sas; Happerij 't Schouwtje; Hotel Akershoek; Plaza 't Hoekje; Restaurant de Zeemeeuw; Restaurant 't Wapen van Stellendam; Restaurant In d' Groene Lanteern; Strandpaviljoen Paal 10; Strandpaviljoen Brouw; visrestaurant Hameeteman; Habraken Vis.

Programma Cultureel

Naast een hele week culinair kun je ook cultureel genieten van vis tijdens de Week van de Goereese Vis. Verschillende ondernemers en organisaties bieden visserij gerelateerde activiteiten aan.

Vrijdag 5 september

'Open schip'. Dit is een unieke kans om een vissersschip van binnen te bekijken en samen met de vissers een gebakken visje te eten in de kombuis. Vissers van de GO48 geven een rondleiding en vertellen u alles over het leven aan boord en de vistechniek.
Meer informatie, prijzen en reserveren: VVV Ouddorp aan Zee, e-mail info@vvv-ouddorpaanzee.nl, tel. 0187 681789.

Zaterdag 6 september

Boerenlanddag in Ouddorp met streekproducten, waaronder vis.

Maandag 8 september

Opening oesterseizoen in Ouddorp Haven voor pers en genodigden.

Dinsdag 9 september

Stellendamse garnalen pellen in zorgcentrum De Vliedberg te Ouddorp en in Stellendam. Bent u bewoner of doet u mee met de activiteiten van De Vliedberg? Reserveer bij de receptie van De Vliedberg, tel. 0187 685 500.

Woensdag 10 september

Wethouder Van der Vlugt leest voor aan groep 1 en 2 op de Eben Haezer in Goedereede-Havenhoofd uit het kinderboek 'Walter & Poes - Verstoppertje in de Noordzee'.

Donderdag 11 september

Vishandel Habraken in Stellendam aan de Stellendamse visafslag verzorgt een workshop 'Panklaar maken van Noordzeevis'. Meer informatie en reserveren bij Habraken Vis info@habrakenvis.nl.

Vrijdag 12 september

Rondleiding op de visafslag van Stellendam. Meer informatie, prijzen en reserveren: VVV Ouddorp aan Zee, e-mail info@vvv-ouddorpaanzee.nl, tel. 0187 681789.

Zaterdag 13 september

'Open schip'. Dit is een unieke kans om een vissersschip van binnen te bekijken en samen met de vissers een gebakken visje te eten in de kombuis. Vissers van de GO48 geven een rondleiding en vertellen u alles over het leven aan boord en de vistechniek. Meer informatie, prijzen en reserveren: VVV Ouddorp aan Zee, e-mail info@vvv-ouddorpaanzee.nl, tel. 0187 681789.

Organisatie

De organisatie van De Week van de Goereese Vis ligt in handen van de VVV, gemeente Goeree-Overflakkee, INZee Communicatie & Trends, vissers en enthousiaste ondernemers die samenwerken in de projectgroep "Verbreding Visserij". De projectgroep is ontstaan met het doel de aanbevelingen in het rapport Verbreding Visserij ten uitvoer te brengen. De groep wordt gefaciliteerd en getrokken door bedrijfscontactfunctionaris Heleen Vlietland en door wethouder Arend-Jan van der Vlugt van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Ouwe Waerelt: van Ouddorp tot de Plaat

GOEREE-OVERFLAKKEE – Van Ouddorp tot de Plaat. Het nieuwste nummer van De Ouwe Waerelt, het tijdschrift over de historie van Goeree-Overflakkee, staat weer boordevol artikelen over de geschiedenis van de diverse woonkernen op het eiland. Het blad verschijnt in de tweede week van september.

De Ouwe Waerelt verschijnt voor de tweede keer in het nieuwe formaat en in de nieuwe lay-out. Op het eerste gerestylede nummer ontving de redactie veel positieve en waarderende reacties. "De nieuwe vormgeving valt duidelijk in de smaak bij de leden van De Motte", aldus redactievoorzitter Pau Heerschap.

Behalve aspecten van de geschiedenis van meerdere plaatsen op Goeree-Overflakkee, komen ook de wateren rond het eiland aan de orde: Hoeveel haringen zwemmen er in het Haringvliet? De Ouwe Waerelt gaat zelfs terug naar de prehistorie met de beschrijving van de vondst van een rolsteenhamer. Ook is er aandacht voor de kerkbrand van Middelharnis in 1904, de tyfusepidemie tijdens de Tweede Wereldoorlog in Goedereede en de geschiedenis van de menisten of doopsgezinden op Goeree.

De cover van De Ouwe Waerelt heeft betrekking op het laatstgenoemde onderwerp: een foto van de voormalige doopsgezinde 'kerk' van Ouddorp. Dit was een schuilkerk; alleen de officieel erkende Gereformeerde/Hervormde Kerk mocht vanaf de straat zichtbaar zijn. De doopsgezinden moesten in Ouddorp dan ook via een steegje naar de achterkant van het pand, waar de kerkruimte zich bevond. Terwijl de voorzijde van het pand dienst deed als pastorie.

Verder in De Ouwe Waerelt: het eerste deel van een uitgebreide demografische studie over de levensverwachting in de voormalige gemeente Middelharnis. Het artikel heet 'Middelharnis in rouw'.

Leden van De Motte ontvangen De Ouwe Waerelt gratis in de bus. Het blad is ook te koop bij het Streekarchief Goeree-Overflakkee en Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk. Lid worden van De Motte kan via de secretaris van de vereniging, Jan Both, telefoon 0187 - 488155, e-mail j.both@goeree-overflakkee.nl.

SOMMELSDIJK - Vanaf 1 september is Kwekerij "De Halve Maan" weer geopend met een nieuwe sortering tuinplanten en bomen. Herfstkleuren, bessen maar ook veel bloeiende planten, in een landelijke omgeving, maken uw bezoek tot een ontspannende ervaring. De ruim honderd bloeiende hortensia's zijn een lust voor het oog.

Evenals vorig jaar is de kwekerij opgesteld in een combinatie van nieuwe planten en oude gebruiksvoorwerpen. De sfeer van toen, samen met jong, nieuw leven. Laat u verrassen en inspireren. Er is een Franse Brocantefair op de zaterdagen 6, 13 en 20 september.

Romantisch brocante en curiosa wordt vanuit Frankrijk en Belgie door Kees en Gerian zelf verzameld. Voor uw vragen is een antiquair aanwezig met een eigen collectie antiek. Breng gerust uw spulletjes mee om te beoordelen of voor informatie. Er is een grote keus in kleine ouderwetse cadeautjes en hebbedingetjes, maar natuurlijk ook in alle soorten tuinplanten en bomen. Prachtige najaarsplanten, een nostalgische inrichting, en de landelijke locatie, maken de kwekerij tot een idyllisch plekje.

Een bezoek aan de kwekerij is zeker de moeite waard. Ervaar de rust en sfeer, of schuif aan, aan de grote Franse tafel voor een gratis drankje. Natuurlijk kunt u in de tuinkamer terecht voor een kopje koffie met ouderwets heerlijke koek, maar ook voor een ouderwets persoonlijk advies bij het zoeken naar de juiste tuinplanten bent u bij "De Halve Maan" op het goede adres.

Kwekerij "De Halve Maan" is te vinden aan Panksdijkje 2 nabij Sommelsdijk, tel. 0187 482172, en geopend op zaterdag van 9.00-16.00 uur en op dinsdag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur.

MIDDELHARNIS - De Christelijke Oratorium Vereniging Laudando start haar repetities op 3 september. Iedere woensdag wordt tijdens de repetities enthousiast gewerkt en gezongen, met als doel om ook dit koorjaar weer een aantal mooie concerten te geven.

Momenteel is het koor bezig om zich de noten eigen te maken van het Requiem van Brahms.
Daarnaast is Laudando een door Wim Diepenhorst gecomponeerd stuk: 'Media vita in morte sumus' aan het instuderen.
U wordt van harte uitgenodigd dit concert bij te wonen. Op 4 oktober a.s. staan de deuren van de Hervormde Kerk van Middelharnis voor u open. De aanvang is 20.00 uur.

Om alvast in uw agenda te noteren: zaterdag 10 januari 2015 zal COV Laudando het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach uitvoeren in de Hervormde Kerk van Middelharnis.

De start van een nieuw seizoen is ook vaak een moment om nieuwe keuzes te maken.
Laudando nodigt u daarom van harte uit om eens een koorrepetitie bij te wonen. `Onze aandacht gaat voornamelijk uit naar tenoren of bassen`.
De repetities worden gehouden in de Emmaüskerk te Middelharnis en zijn van 19.45 tot 22.00 uur.
Zie voor meer informatie ook de website www.covlaudando.nl

TIENGEMETEN - Op zaterdag 6 september vindt de jaarlijkse feestelijke Oogstdag op het eiland Tiengemeten plaats. In en rondom de historische hoeves van het Landbouwmuseum, het Rien Poortvliet museum, het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten en zorgboerderij De Idahoeve is van alles te beleven voor jong en oud. De Oogstdag duurt van 10.00 uur tot 17.00 uur. De toegang tot beide musea is gratis.

De pont naar Tiengemeten, in Nieuwendijk, vertrekt ieder heel uur. De kosten voor de pont zijn €4,50 voor volwassenen en €3,00 voor kinderen t/m 12 jaar.
Meer info op www.landbouwmuseumtiengemeten.nl

Manege Oostmoer wéér Bestzittend Ruitersportcentrum van de Regio

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Manege Oostmoer heeft bij de regiofinale van de landelijke FNRS Zitcompetitie weer een resultaat behaald om trots op te zijn: bij Manege 't Zandeind in Riel (Brabant) zijn alle Oostmoerkandidaten in de hoogste regionen van hun categorie geëindigd en drie van hen mogen door naar de kwartfinales. Het zijn Kim van Pelt, Saskia Möhrke en Ashley van der Oost.

Tekst en foto: Myra Lugthart

Ashley presteerde het ook nog eens om het dagrecord op haar naam te schrijven! De twaalf deelnemende amazones hebben er bovendien gezamenlijk voor gezorgd dat Manege Oostmoer de concurrerende manegebedrijven uit de regio wederom achter zich heeft gelaten en voor maar liefst de zesde keer de beker voor 'Bestzittend Ruitersportcentrum van de Regio' heeft binnengehaald.
Manege Oostmoer heeft ook dit jaar ruiters en amazones de gelegenheid geboden in te schrijven voor de landelijke FNRS Zitcompetitie. Die is een aantal jaren geleden in het leven geroepen om het belang van een goede zit te benadrukken. Met een goede zit krijg je namelijk de fijnste, ontspannen samenwerking met je paard of pony. Prettig voor de berijder, maar vooral ook voor het rijdier! Alle ruiters van 10 jaar en ouder die rijden bij een FNRS-manege, in het bezit zijn van een FNRS-ruiterpaspoort en minstens één keer een F-proef hebben gereden, mogen zich inschrijven. En dat gebeurt dan bij ruitersportcentra in het hele land – meer dan duizend deelnemers strijden om een plek in de finale, die straks verreden wordt in het mekka van de paardensport: het Nederlands Hippisch Centrum in Deurne.

Landelijke kwartfinales

Maar eerst zijn er aanstaand weekend nog de landelijke kwartfinales. De drie amazones die hierbij voor Manege Oostmoer uit gaan komen, reizen - samen met vele supporters - af naar Manege Thielen in Tilburg. Ashley, Kim en Saskia zijn stuk voor stuk goede kanshebbers zijn voor doorstroming naar de halve finale en wie weet zelfs de finale, mede dankzij de extra training die door Manege Oostmoer wekenlang aan hen werd aangeboden. Instructrices Esja Moggré en Elly Mulder-Hanse èn de meiden zelf zien het traject vol vertrouwen tegemoet.

Ingezonden: Weer feest

Het was weer zoals het moest zijn, veel vrijwilligers die het mee wilden maken, veel sponsoren die het nog altijd een evenement vinden dat niet van het eiland mag verdwijnen en lopers die hem toch weer wilden lopen en een gemeente die het ook mooi vindt voor het op de kaart zetten van ons mooie eiland Goeree-Overflakkee.
Maar waar het vooral weer voor was zijn de lopers die weer een omloop op hun erelijst wilden hebben. Het was dit jaar een bijzondere editie van de omloop, simpelweg omdat het de 25e keer was dat hij gelopen werd. Natuurlijk weet ook ik van de vergeten loop en die van daarvoor misschien ook nog wel, maar voor nu ging het om deze enige echte 25e omloop van Goeree-Overflakkee. De sfeer is vanaf de eerste minuut geweldig geweest en dat de gehele nacht en dag door. Natuurlijk hebben we alles wat de omloop heeft ook dit jaar weer gekregen, regen, wind, zon, bliksem en veel pijnlijke voeten. De voorbereiding zoals altijd op orde maar toch nog veel aan het einde komende spanning die er dan gelukkig op de dag uit komt en je ziet dat alles toch goed komt. Ook de kinderen van de omloop waren er dit jaar weer al waren het er minder omdat nog veelmensen op vakantie waren. De gehele dag en nacht door heb ik vrijwilligers veel zien doen voor de lopers, de lopers die dit zeer waarderen want ook dat hebben we veel gehoord in de uitzending van RTVSLOGO die 26 uur lang live verslag deden van dit geweldige evenement en die dat ook geweldig gedaan hebben. Veel lopers vertelden in de diverse interviews over de geweldige organisatie en die eer komt alle vrijwilligers zeker toe het prima eten van Curamare verzorgd door de keuken van het Ziekenhuis Dirksland. Natuurlijk spreek je lopers op allerlei momenten gedurende deze 24 uur en allemaal hebben ze zo hun eigen verhaal met allemaal hun eigen gewoonte om deze loop uit te lopen. Wat sommige mensen wel vonden is dat er iets meer feest gevierd zou kunnen worden voor een evenement dat voor de 25e keer gehouden wordt. Het antwoord wat daarop geven kan worden is dat we een organisatie zijn die op vrijwilligers draait en waar het dus niet gepast is een groot feest te geven omdat je weet dat er het volgende jaar weer een omloop zal zijn die wederom veel geld gaat kosten en waar je dus het geld beter voor kunt houden.
Ook vinden lopers het geweldig dat over het gehele eiland mensen hun eigendom open stellen voor deze omloop en dat jaar na jaar blijven doen zonder en geld voor te vragen en dat vinden lopers ook belangrijk om te blijven komen lopen. Ook de supporters en belangstellenden langs de route hebben weer genoten van alles wat er zoals gepasseerd is. Over welke vrijwilligers het ook gaat: ik vind jullie allemaal geweldig en ik hoop dat jullie het allemaal volgend jaar weer willen doen. We kunnen op alle plaatsen natuurlijk altijd nog meer mensen gebruiken want vele handen maken natuurlijk licht werk. In mijn vorige drie keer ingezonden stukjes in deze krant sprak ik over het omloopvirus maar helaas moet ik u mededelen dat het nu al begint te lijken op een niet te genezen omloopziekte waar ik graag nog jaren mee besmet blijf en aan mee blijf helpen samen met de mede bestuursleden en alle vrijwilligers. Tot de volgende omloop in 2015.

WIM BRUGGEMAN
w.bruggeman2@gmail.com

INGEZONDEN:
Het geloof van de koning

Naar aanleiding van radionieuws over onze koning die weinig blijk geeft van zijn geloof in God, wil ik graag wat kwijt.
Wij, velen in ons land, hebben kritiek op mensen die een ander geloof hebben. Vooral moslims weten te vertellen dat zij het ware geloof hebben. Maar ook streng gereformeerden denken dat zij alleen het weten, terwijl ook bepaalde roomse voorgangers die overtuiging zijn toegedaan. Wij moeten als Nederlands waken over onze vrijheid, voor zover wij die nog hebben, en onze overheid dient zich in te spannen dat het zo blijft. Het moet zo zijn dat de dominee en de pastoor en de imam preekt en zich alléén met zijn eigen parochie bezighoudt en koning zijn eigen bezigheden beoefent in ons belang en dat van ons land.

J. FLOOR
Wernerelaan 16,
3247 XV Dirksland

Vakantiebijbeldagen 2014 groot succes

Ouddorp: Onlangs werden de vakantiebijbeldagen gehouden in de Gereformeerde Kerk aan de Dorpstienden. Ruim 80 kinderen in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar hebben, samen met de begeleiding, een "superleuke, leerzame, gezellige en gezegende tijd gehad". Het thema van de vakantiebijbeldagen was "Zeesterren". De kinderen, jeugdouderling en kerk wil iedereen die op welke manier dan ook heeft meegewerkt, bedanken voor hun inzet. "Het was hartverwarmend om te zien dat er zo veel betrokkenheid was om deze dagen te laten slagen". De tijdens deze dagen gehouden collecte voor het SMA Beatrix-spierziektefonds heeft een bedrag opgeleverd van 350 euro. De vakantiebijbeldagen zijn mede mogelijk gemaakt door: Albert Heijn, Bruna, Bakkerij Akershoek, Marskramer, KNF steigerhout, Voogd Meelhandel, Cafetaria 't Springert en Adrie Hoek Timmer & onderhoudsbedrijf. Meer info en foto's op de website: www.gereformeerdekerkouddorp.nl.