info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

2 juni 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 2 juni 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Minder molens, meer energie

Maandagmorgen is de eerste paal geslagen voor de vier nieuwe windmolens van Windpark Battenoert.

NIEUWE-TONGE – Over ongeveer een halfjaar moeten de nieuwe windmolens draaien. Deltawind vervangt de zeven molens die er nu nog staan voor vier nieuwe turbines, die samen meer dan vier keer zoveel energie opbrengen. Gisterochtend ging de eerste paal de grond in.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het windpark, het oudste van Deltawind, bestaat negentien jaar. De molens zijn afgeschreven en ingehaald door de technische ontwikkelingen. Ze zijn verkocht en mogen in hun nadagen nog energie opwekken in het buitenland. Zuid-Amerika en Oost-Europa zijn de mogelijkheden die Deltawind noemt.

De zeven windmolens brachten samen 9.000 Megawatt per jaar op. De nieuwe molens, vier in getal, hebben een rendement dat vier keer zo hoog is: jaarlijks 40.000 Megawatt. Ze zijn een stuk hoger dan de oude molens: 99 meter, met een tiphoogte van 149,5 meter. Door onder de 150 meter te blijven hoeft Deltawind geen verlichting op de vier nieuwe molens te plaatsen. De huidige windmolens hebben een hoogte van 60 meter.

Enercon, een Duitse firma, levert de turbines. Stedin verzorgt de netaansluiting van het nieuwe windpark en GMB zorgt voor de infrastructuur, de fundering en de opbouw. De oplevering is naar verwachting in september of oktober. Dan houdt Deltawind ook open dagen op windpark Battenoert. Rond de jaarwisseling moeten de molens draaien. De feestelijke opening volgt in 2016.

Deltawind had een mail aan de leden gestuurd met de vraag wie de eerste paal wilde slaan, met daarbij de motivatie. Uit de circa dertig inzendingen kwam Anne Karin Guijt naar voren als de gelukkige. Zij mocht maandag 1 juni in de heistelling plaatsnemen om de eerste paal de grond in te heien.

"De windmolens staan als het ware in onze achtertuin", vertelde Anne Karin Guijt na haar klus. "Vanuit het keukenraam kijken we er zo op. Zo ben je betrokken bij windenergie. Daar komt nog bij dat we als dorpsraad van Nieuwe-Tonge vorige jaar een uitnodiging ontvingen van Deltawind, om te praten over de komst van de nieuwe windmolens. Zo zijn we als dorpsraad betrokken bij de plannen. Naar aanleiding van het gesprek ben ik lid geworden van Deltawind en heb ik zonnepanelen op ons dak laten plaatsen. Ik zie de voordelen van natuurlijke energie boven bijvoorbeeld kernenergie. Mensen vinden windmolens soms lelijk. Dan zeg ik: doe de stroom eens een week uit, dan praten we verder… Ik heb mijn motivatie naar Deltawind opgestuurd en ben nu zeer vereerd dat ik de eerste paal mocht slaan. Ik heb er echt van genoten. Het was heel gaaf."

Obligaties en Windfonds

De omwonenden van Windpark Battenoert kunnen op twee manieren meedelen in de opbrengsten. In de eerste plaats via obligaties voor het park, waarvoor zowel leden van Deltawind als omwonenden kunnen inschrijven. En in de tweede plaats het Windfonds Battenoert, waarin jaarlijks een bedrag wordt gestort. De hoogte van dit bedrag is afhankelijk van de opbrengst van de molens. Naar verwachting gaat het om circa 15.000 euro per jaar. De omwonenden bepalen wat ze met dit geld willen doen.

Open dag 10 jaar De Bonte Koe

SOMMELSDIJK - Zorgboerderij De Bonte Koe aan de Oud-Kraaijerdijk 14b in Sommelsdijk bestaat 10 jaar en viert dit met een open dag op zaterdag 6 juni van 10 tot 15 uur. Er zijn tal van activiteiten voor jong en oud en er worden rondleidingen gegeven.

Tien jaar geleden is De Bonte Koe gestart als vorm van dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking. "Vanuit ons activiteitencentrum D'n Duyt in Middelharnis ontstond de behoefte aan agrarische activiteiten voor mensen met een beperking", vertelt Rianne Terlouw, locatiemanager van de Gemiva-SVG Groep. "Samen met de familie Slegh hebben we een plan bedacht om dit te realiseren op hun boerderij aan de Kraaijerdijk. Onze cliënten ondersteunen de boer bij allerlei werkzaamheden in het boerenbedrijf. Door de veranderingen in de zorg zoals de Wmo, bieden we op De Bonte Koe nu ook dagbesteding aan mensen die om een andere reden ondersteuning nodig hebben bij hun dagbesteding. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben en toch aan de slag willen. Ook is er plaats voor vrijwilligers, die onze cliënten ondersteunen bij hun werk." Tijdens de open dag zijn er tal van activiteiten en er is van alles te zien en te beleven, zeker ook voor kinderen. Er is wat te drinken, er zijn rondleidingen, er kunnen pannenkoeken gebakken worden en cliënten verkopen zelfgemaakte producten. "Al jaren organiseren we de Bonte Koedagen, ook dit jaar. Kinderen kunnen dan op woensdagmiddag van 13.30 uur tot 16.00 uur terecht bij De Bonte Koe. Tot en met 8 juli zijn er ook dit jaar weer Bonte Koedagen. Onze open dag is een groter feest, waar iedereen welkom is die meer wil zien en weten van De Bonte Koe."

Verdachte van inbraak aangehouden

OOLTGENSPLAAT - Politieagenten hielden maandagochtend een man aan die verdacht wordt van inbraak bij een recreatiewoning op de Havendijk.

Rond half twaalf belden getuigen de politie. Zij vertelden dat zij personen zagen lopen rond het recreatieterrein die daar niet thuishoorden. Gealarmeerde agenten reden naar het terrein. Al snel zagen ze een man die voldeed aan het gegeven signalement. Hij had een trolley en een rugzak bij zich met daarin spullen die gebruikt kunnen worden bij een inbraak. Toen bleek dat er bij de recreatiewoning die de getuigen noemden daadwerkelijk een slot verbroken was, is de 33-jarige inwoner van Standdaarbuiten aangehouden.

Hij is naar een politiebureau gebracht voor verder verhoor. De spullen die hij bij zich droeg zijn in beslag genomen.

Op de foto in klederdracht

MIDDELHARNIS - Altijd al een foto van jezelf of van je gezin in klederdracht willen hebben? Dat is mogelijk met Menheerse Havendag op zaterdag 6 juni. Het Vingerling in Middelharnis is ingericht als historische kade waar je bij de kraam van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee tegen een kleine vergoeding op de foto kan in streekdracht.

Een onvergetelijk souvenir met een knipoog naar het verleden. Ga mee terug in de tijd en wie weet wint jouw foto de fotowedstrijd op Facebook en win je een High Tea voor 4 personen in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Hoe maak je kans op deze prijs?
Plaats je foto op de facebookpagina van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. De persoon met de meeste likes wint de fotowedstrijd.

Wilt u op de hoogte blijven van al het nieuws en acties? Like dan de facebookpagina van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

2 / 20

Agenda

Donderdag 4 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30. (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – De Overkant Dijkstelweg 33. Concert Trio Tob e Sung. Aanvang 20.00 uur. Kaartverkoop via VVV Goeree-Overflakkee 0187-681789.

Zaterdag 6 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30. (elke eerste zaterdagmorgen van de maand) van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloop centrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
MIDDELHARNIS – Inleveren spullen zomermarkt van Christelijke Gereformeerde Kerk. Iedere eerste zaterdag van de maand vanaf 9.30 tot 11.00 uur bij de loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis. Meer info via activiteitencommissie@cgkmiddelharnis.nl
MIDDELHARNIS – Verkoop tweede hands spullen op HAvendag aan de Oostelijke Achterweg van 9.00 tot 15.00 uur.

Dinsdag 9 juni

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Kruidenwandeling o.l.v. Myra Terpstra. www.deboeigo.nl

Donderdag 11 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30. (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Donderdag 18 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30. (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 20 juni

OOLTGENSPLAAT - Repaircafe Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.

Dinsdag 23 juni

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Dagje uit. Meer info: www.deboeigo.nl

Donderdag 25 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30. (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Vrijdag 26 juni

OUDDORP – Hervormde Kerk. Zangavond met medewerking van Christelijk gemengd koor "Jeduthun" o.l.v. Jan Wisse en Christelijk Jong Gemengd Koor "Marcando" uit Nieuw Lekkerland. Aanvang 19.30 uur.

Zaterdag 27 juni

NIEUWE-TONGE – Rommelmarkt Hervormde Gemeente. Aanvang 9.00 uur in en rond Hervormd Centrum Elim.

Donderdag 2 juli

OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 19.00 uur. Jan Bezuijen voor en met kinderen van groep 7 en 8.

Gratis preventieve check voor senioren

Ditta van Sluis (links) en Wilma Both, verpleegkundigen van het Consultatiebureau voor Senioren.

SOMMELSDIJK – Hoe is het met uw gezondheid? Wat eet en drinkt u? Beweegt u voldoende? Kunt u goed zien, horen en onthouden? Heeft u genoeg sociale contacten? 65-Plussers die zich jaarlijks willen laten checken door het Consultatiebureau voor Senioren, krijgen dit soort vragen. De controle, die ook enige gezondheidstestjes bevat, is preventief en gratis.

Door Kees van Rixoort

Het Consultatiebureau voor Senioren is van Careyn. Het bestaat al sinds 2008. Ook de SWO (nu Stichting ZIJN) in de toenmalige gemeente Oostflakkee startte destijds met preventieve controles voor 65-plussers. De gemeente hecht er veel belang aan en draagt de kosten. Daardoor hoeven de senioren die gebruikmaken van deze dienst niets te betalen.

Van Careyn zijn twee verpleegkundigen actief in het Consultatiebureau voor Senioren: Ditta van Sluis en Wilma Both. Ze werken op de locatie De Hoogen Caemer, Sperwer 17, Sommelsdijk. Ditta van Sluis is er op dinsdag van 13.00 tot 17.00 uur, Wilma Both op donderdag van 10.00 tot 13.00 uur. Wie het Consultatiebureau voor Senioren wil bezoeken kan een afspraak maken via het algemene nummer van Careyn: 088 123 99 88. Wie slecht ter been is en dus niet in de gelegenheid om naar de Sperwer te komen, kan de verpleegkundige vragen om een bezoek aan huis af te leggen.

Laagdrempelig

"Het doel is om cliënten bewust te maken van en inzicht te geven in hun leefstijl", leggen Van Sluis en Both uit. "Het is gezondheidsbevorderend en als zodanig gaat er een preventieve werking van uit. Ben ik goed bezig op het gebied van eten en drinken en bewegen, slaap ik goed, hoe is mijn psychische gesteldheid, hoe ziet mijn sociale netwerk eruit – daar gaat het om. We doen de check aan de hand van een uitgebreide vragenlijst, die ingaat op het lichamelijke, geestelijke en sociale welzijn. We werken laagdrempelig en nemen voor iedereen de tijd. Een gesprek duurt vijftig tot zestig minuten. Zo kunnen we alles goed doorspreken. Uiteraard kunnen cliënten ook zelf vragen stellen. Wij geven adviezen of verwijzen zo nodig door naar andere hulpverlenende instanties op het eiland, waarmee we samenwerken. Aan het eind van het gesprek doen we een paar gezondheidstestjes." Wie een jaar later weer een check laat doen, is daar ongeveer een halfuur voor kwijt.

Senioren weten de weg goed te vinden naar het consultatiebureau. Ze weten van het bestaan via de krant, folders, gezondheidsacties van Careyn (zoals op zaterdag 30 mei in de Reginahof te Dirksland) en mond-tot-mondreclame. Ook verwijzen huisartsen 65-plussers wel naar het Consultatiebureau voor Senioren.

Volgens Ditta van Sluis en Wilma Both hebben senioren alleen maar baat bij zo'n check. "Het is een stimulans om gezonder te leven, zodat je langer vitaal bent. Daardoor ben je minder afhankelijk van de zorg, langer in staat zelfstandig te blijven wonen en de regie over je eigen leven te houden."

Samenwerking

Halverwege 2015 hoopt het Consultatiebureau voor Senioren een samenwerkingsverband aan te gaan met Stichting ZIJN. Ook Stichting ZIJN houdt zich bezig met het welzijn van ouderen, onder meer via huisbezoeken. Het Consultatiebureau voor Senioren van Careyn kan aanvulling bieden op het gebied van gezondheid. In de komende periode wordt er nader inhoud gegeven aan de samenwerking.

Inwonersavond donderdag 11 juni
Ook Stellendam werkt aan oprichting dorpsraad

Drie leden van de dorpsraad Stellendam in oprichting. V.l.n.r. Peter Klink, Aart van der Velden en Adrie Tieleman. Foto: Hans Villerius

STELLENDAM – Na de gemeentelijke herindeling per 1 januari 2013 zag, en zie je nog steeds, in meerdere plaatsen op het eiland dorpsraden ontstaan. Dit proces gaat in het ene dorp vlotter dan in het andere, niettemin is een goed functionerende dorpsraad voor de plaatselijke samenleving van grote waarde. Dat besef is ook in Stellendam aanwezig, waar momenteel een dorpsraad in oprichting is. Op 11 juni a.s. wordt er een inwonersavond gehouden waarvoor alle inwoners van Stellendam van harte worden uitgenodigd en meer dan welkom zijn. De bijeenkomst wordt gehouden in 't Haegse Huus, Haagsestraat 4-a te Stellendam. Vanaf 19.30 uur kan iedereen hier binnenlopen, om 20.00 uur begint de bijeenkomst.

Door Hans Villerius

Graag wil de dorpsraad in oprichting van de Stellendammers zelf horen wát er leeft, wát er speelt, wáárvan ze vinden dat aan gewerkt zou moeten worden, enz., om de aan de hand daarvan een dorpsplan op te stellen waarvan uitvoering de leefbaarheid in het dorp bevordert, om van Stellendam een nóg mooiere plek te maken. Een soort ideaal stellen, en aan de hand daarvan kijken of 't haalbaar is of niet. Met het plan dat hieruit volgt, hoopt de dorpsraad – pas ná goedkeuring door de inwoners – richting de gemeente te gaan, om daarmee in goede samenwerking mooie dingen te gaan realiseren.
Dat zeggen drie leden van de Stellendamse dorpsraad in oprichting, die graag aan Eilanden-Nieuws meer vertellen over het waarom van een dorpsraad en diens inzet voor de plaatselijke samenleving. Het zijn Aart van der Velden, Peter Klink en Adrie Tieleman. Eerstgenoemde heeft het initiatief opgevat om tot vorming van een dorpsraad in Stellendam te komen. Hij zocht hiervoor contact met plaatsgenoot Peter Klink, die het nut van een dorpsraad evenzeer onderschrijft, en samen zijn ze aan de slag gegaan om nog meer gemotiveerde inwoners van Stellendam warm te krijgen om te functioneren in een toekomstige dorpsraad.

Verbindende schakel

"Het is heel belangrijk dat de afstand tussen de bevolking met wat daar leeft en de gemeente niet te groot wordt", zeggen de drie mannen. "Toch ontkwam je er niet aan dat door de gemeentelijke herindeling de lijnen minder kort werden. Al is het alleen al doordat de gemeente fysiek op grotere afstand kwam te staan. Maar ook in praktische zin veranderde er wel wat. Vóór de herindeling was de plaatselijke vertegenwoordiging in de gemeenteraad directer, meer tastbaar, en daarmee was er ook een gerichtere behartiging van lokale belangen. Je liep ook makkelijker het gemeentehuis binnen. Het was laagdrempeliger en de lijnen korter. Om toch in te staan voor een plaatselijke belangenbehartiging, het signaleren van dingen die in de lokale samenleving spelen en hiervoor spreekbuis te zijn richting de gemeente, zie je in meerdere woonkernen het orgaan 'dorpsraad' ontstaan. Een serieuze belangenorganisatie voor en van de inwoners, die een verbindende schakel tussen de lokale samenleving en het gemeentebestuur bedoelt te zijn, om als adviesraad gevraagd en ongevraagd mee te denken, met als doel de leefbaarheid in de dorpskern te bevorderen."

Veelomvattend

Nadat ook Wim Hansen, Diana Meijer-Nuij, Diana Warnaar en Lian van der Schelde zich aansloten, staat de teller inmiddels op zeven. Maar een goed functionerende dorpsraad in Stellendam zou volgens de drie mannen best ook negen mensen mogen tellen. "Je kunt dan het beste alle leeftijden vertegenwoordigen". Twee leden – liefst jongeren – zijn daarom sowieso welkom, maar meer dan twee is ook prima, want dat maakt het mogelijk om naast de dorpsraad subcommissies te vormen die zich vooral richten op bepaalde items. "Stellendam heeft zoveel facetten dat je die onmogelijk als één dorpsraad kunt behappen", zo geven de mannen aan: "bedrijventerreinen, havens, recreatie, het zwembad, natuurgebieden, visserij, de N57 als belangrijke verkeersader, het Haringvliet aan de noordzijde of de Grevelingen aan de zuidzijde."
Punten waaraan gewerkt zou kunnen worden zijn bijvoorbeeld activiteiten voor de jeugd van 12 tot 18 jaar, vergrijzing, voorzieningen in het dorp, verenigingsgebouw 't Haegse Hûûs, veiligheid, infrastructuur, e.d. Maar ook 'omzien naar elkaar' is voor de dorpsraad in oprichting een belangrijk punt dat ze in de plaatselijke samenleving wil stimuleren.

Oproep

De inwonersavond van 11 juni is voor iedere inwoner van Stellendam hét moment om zijn of haar stem te laten horen. Graag doet de dorpsraad in oprichting dan ook naar iedereen – en uit álle gezindte – in Stellendam de roep uitgaan om 11 juni aanwezig te zijn, zowel om er een positieve avond van te maken als om alles op tafel te leggen wat er aan wensen, gedachten of idealen leeft. En natuurlijk ook om de gelederen van de dorpsraad te versterken. "Stellendammers moeten weten dat een dorpsraad hun eigen stem en inspraak is richting gemeentebestuur, dat financiële middelen beschikbaar stelt waarmee de dorpsraad voor de eigen samenleving goed werk kan doen. Geld dat het gehéle dorp ten goede zal komen, dus niet alleen de verenigingen. Bestuurlijke structuur en achterban zijn daarom ontzettend belangrijk en daar gaan we ook op donderdagavond 11 juni hard mee aan de slag."

Spaarders winnen iPad Air bij Regiobank

STELLENDAM - Tijdens de Trend Beurs in Ouddorp en de LenteFair in Stellendam heeft RegioBank Stellendam een actie gehouden voor nieuwe en bestaande spaarders. Onder het motto van "Spaar € 500,- en maak kans op een iPad Air" hebben veel spaarders deelgenomen aan deze actie. Uit alle inzendingen zijn uiteindelijk twee winnaars geloot. De winnaars zijn geworden: familie Grinwis uit Ouddorp en familie Troost uit Goedereede. Zij zijn inmiddels de trotse bezitters van de nieuwe iPad Air, waarop zij eenvoudig hun bankzaken online kunnen regelen. De mensen van Regiobank feliciteren de winnaars van harte. Mensen die meer willen weten over de producten en spaartarieven van de RegioBank kunnen binnenstappen voor persoonlijk advies. RegioBank Stellendam is gevestigd aan de Langeweg 63 in Stellendam. Of bel voor verdere informatie of een vrijblijvende afspraak 0187-491755.

Menheerse Havendag

MIDDELHARNIS - Op 5 en 6 juni organiseert de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis voor de tweede keer de Menheerse Havendag. Samen met vele vrijwilligers en met medewerking van o.a. de gemeente GO, het Streekmuseum, de WSV Flacquee, de havendienst, Eilandmarketing, de Koninklijke Marine en de horeca rond de Havenkom. Het is het grootste evenement van de Dag van de Watersport, die op 6 juni landelijk gevierd wordt.
Historische schepen, een levendige braderie en een markt met oude ambachten en streekproducten. Allemaal activiteiten die plaatsvinden tijdens de Menheerse Havendag. Net als de sportieve zeskamp, de kermis en een Vloot- en Roadshow van de Koninklijke Marine. Tijdens de dag komt zowel de agrarische als de maritieme geschiedenis van het eiland aan bod.
Klaar voor vertrek!
Ruim 200 kinderen van groep 7 nemen deel aan de Havendag junior. Voor één dag kruipen de kinderen is de huid van het Kofjekokertje. Door alle opdrachten leren de scholieren van alles over de geschiedenis van de visserij.
Officiële opening
De scheepshoorn van de marinesleepboot Regge op vrijdagavond om 19.30 uur is het startsein voor de vlootschouw. De historische optocht varen in optocht door het kanaal naar het centrum van Middelharnis. De parade wordt voorafgegaan door door een flyboarder die spectaculaire kunsten laat zien. De burgemeester geeft vanaf een drijvend podium het startsein door een enorme scheepshoorn te laten klinken.
Zaterdag 6 juni is er als opening een optocht vanaf de Ring van Middelharnis die start om 9.30 uur.
Verder zijn er die dag veel activiteiten zie hier voor www.menheersewerf.nl

Opbrengst Jaarmarkt

SOMMELSDIJK - De Jaarmarkt van de hervormde gemeente Sommelsdijk van afgelopen zaterdag was weer succesvol.
Veel bezoekers, prima weer en een mooie opbrengst van € 12.300,- was het resultaat.
Bij de curiosa kraam kon men raden naar een voorwerp uit het verleden. Het enige juiste antwoord was: een ouderwetse appelrasp. Dit werd geraden door mevrouw Born-de Jong uit Middelharnis.
De fietsverloting werd gewonnen door Germa Vreeswijk-Kamp.
De commissie bedankt de sponsors, bezoekers en medewerkers die de jaarmarkt mogelijk gemaakt hebben.

Kerkdienst gaat niet door

OUDDORP - De aangekondigde dienst op donderdag 4 junivan de Gereformeerde Gemeente, waarin ds. B. van der Heiden zou voorgaan, gaat niet door.

Ollie B. Bommelwandeling voor 'Heeren van stand' en alle andere mensen

DEN BOMMEL - Dit jaar is het precies 50 jaar geleden, dat het eerste standbeeld van Ollie B. Bommel werd geplaatst in het centrum van Den Bommel. "Daar moeten we wat mee doen", vond de Dorpsraad en samen met de twee basisscholen werd gestart met een mooi project. De kinderen maakten tekeningen van de acht figuren uit het bekende stripverhaal van Marten Toonder en deze zijn afgebeeld op de elektriciteitskastjes, die verspreid in het dorp staan. De Dorpsraad zette vervolgens een wandeling uit langs al deze objecten. Afgelopen zaterdag liep Burgemeester Jan- Pieter Lokker, als eerste, een deel van de route.

Tekst en foto's: Mirjam Terhoeve

Voorafgaand aan de wandeling kwamen dorpsraad, leerlingen, dorpsbewoners en afgevaardigden van 'Kern met Pit' bijeen in De Bommelstee. Joop de Ridder, de voorzitter van de dorpsraad, gaf daar in het kort uitleg over het project. "Het is een uniek project, waarbij vele dorpsbewoners en de scholen betrokken waren. We zijn dan ook erg trots op het resultaat. Het dorp is opgefleurd met mooi versierde objecten, waarlangs een leuke wandeling is uitgezet . Op deze manier kunnen we Den Bommel beter profileren aan de 'buitenwacht' en door de objecten kunnen we vertellen over wat Marten Toonder heeft betekent voor ons dorp. Het was ook heel mooi om te zien, hoe enthousiast de kinderen aan de slag gingen. Er zijn prachtige kunstwerkjes gemaakt van alle figuren, die in de strip voorkomen. Denk aan Ollie B. Bommel zelf met zijn rood/geel geblokte jas, maar bijvoorbeeld ook aan Joost zijn trouwe bediende en natuurlijk Tom Poes zijn jonge vriend. Een strenge jury heeft ze allemaal beoordeeld en de meest creatieve en originele exemplaren zijn voortaan te zien op de elektriciteitskastjes, die in het dorp staan. Hoewel dit project bedoelt was om het dorp op de kaart te zetten en mooier te maken, heeft het ook veel bijgedragen aan de saamhorigheid van de bewoners. En dat is iets, waar we erg blij mee zijn".

Nominatie

Dat vond ook de organisatie Kern met Pit. Kern met Pit is een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij (KNHM) , waarbij bewonersgroepen worden uitgedaagd om hun idee voor de leefomgeving binnen een jaar te realiseren. De beste ideeën mogen deelnemen aan de wedstrijd. Hiermee zijn mooie geldprijzen te winnen. Den Bommel is hier inmiddels voor geselecteerd. In januari zullen de prijzen worden uitgereikt.
Ook niets dan lof door burgemeester Lokker. "Jullie hebben Den Bommel inderdaad heel mooi op de kaart gezet", zo sprak hij . "Zo zie je maar, waar een klein dorp groot in kan zijn. Dit is beter nieuws, dan vorige week", blikte hij nog even terug op de vondst van de drugslaboratoria. "Maar gelukkig is Den Bommel weer helemaal veilig en het is mooi, dat het dorp nu op een positieve manier in de belangstelling staat. Erg leuk ook, dat de jeugd zo bij het project betrokken is. De jeugd heeft immers de toekomst en staat symbool voor de vitaliteit van Den Bommel. Hiermee wordt een goede basis gelegd voor de gemeenschapszin van het dorp".
Na alle woorden, reikte de burgemeester prijzen uit aan de kinderen, die zich het meest hadden ingezet voor het project. Voor hen was er een mok of een glas met een afbeelding van de stripfiguren. De scholen zelf kregen nog een passend schilderij aangeboden door de dorpsraad, als dank voor hun inzet. Hierna nodigde Joop de Ridder iedereen uit om samen met hem en de burgemeester een deel van de wandelroute te lopen. Helaas viel de tocht letterlijk en figuurlijk in het water, vanwege een enorme bui. Maar gelukkig trok de lucht daarna open en werd het alsnog een zonnige gezellige dag met braderie.

De wandelroute is uiteraard elke dag te lopen. Men kan beginnen bij het standbeeld aan het Emmaplein of anders op de Kaai. Volg daarna de rood/geel geblokte stoeptegels. De wandeling duurt zo'n klein uur. De organisatoren hopen, dat vele inwoners van Den Bommel, maar vooral ook van daarbuiten, de route eens komen lopen.

De Koning komt!
Tournee in het licht van de wederkomst van Jezus

Jacques Brunt (links) en Christian Verwoerd.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Christian Verwoerd, Jacques Brunt en de praiseband Ahava starten deze week een tournee door Nederland. Ze noemen het een 'tournee in het licht van de wederkomst van Jezus' en thema is: 'De Koning komt!' De tournee start donderdag op Urk en een week later doet men Goeree-Overflakkee aan: donderdag 11 juni in De Grutterswei.

Volgens de initiatiefnemers van de tournee "leven we in een bijzondere tijd". Ze wijzen dan de op de spanningen in de wereld en vooral die in het Midden-Oosten, waarbij "donkere wolken zich samenpakken boven Jeruzalem". Dit komt tijdens hun tournee dan ook duidelijk naar voren.

Toenemend antisemitisme

"We zien met name de laatste jaren een ongekende druk op Jeruzalem, nu niet alleen vanuit de Arabische wereld, maar steeds meer vanuit de hele wereld. De Bijbel voorzegt dat Jeruzalem een 'steen zal worden, waar alle volken zich aan zullen vertillen'. Het antisemitisme is de laatste jaren ook drastisch toegenomen. Er wordt zelfs gezegd dat het in veel landen erger is dan vlak voor WOII", zo leggen de organisatoren uit.

"Wat we in deze tijd ook steeds meer zien, is dat de waarheid van Gods Woord steeds meer onder vuur komt te liggen. Niet alleen in de maatschappij, maar ook in de kerk zelf. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, waar ook in de Bijbel al voor wordt gewaarschuwd. De duivel doet er alles aan om Gods plan te blokkeren, maar we weten dat hem dat niet zal lukken".

Profetenboeken

Jacques Brunt en Christian Verwoerd geloven dat veel christenen het Oude Testament de profetenboeken te weinig lezen. "Als er überhaupt in gelezen wordt, worden deze teksten vaak vergeestelijkt en op het persoonlijke leven toegepast, terwijl ze vaak veel meer te zeggen hebben over Gods grote plan voor de toekomst met Israël en de volken.

Het is goed om te beseffen dat heel de Bijbel door God gegeven is om daarvan te leren. In 2 Petrus 1:19 staat ook dat juist het Profetische Woord als een lamp is die schijnt op een donkere plek. Als we dus constateren dat het vandaag de dag een donkere tijd is, moeten we dus deze 'lamp' gebruiken om een helder zicht te kunnen houden".

Tijdens de tour ligt het accent niet op het exact invullen van profetieën. "Uiteindelijk gaat het er ons om dat mensen voorbereid zijn en dat ze vandaag de dag gaan leven als Koningskinderen die bezig zijn met de komst van de Koning en het vertellen van andere mensen over Hem".

Mooie boodschap

"De boodschap van de Bijbel is een hele mooie boodschap. Iedereen die Zijn leven overgeeft aan Jezus, kan op Hem vertrouwen in deze onrustige tijd. Er loopt God niets uit de hand. Hoe geweldig is het om in zo'n tijd van stormen een vaste hoop te hebben, te weten dat er een Koninkrijk van recht en vrede zal komen die voor altijd een einde zal maken aan dood en verderf".

Naast Oude-Tonge gaat de tournee langs Urk, Nijkerk en Nieuw-Lekkerland, plaatsen die liggen in christelijke 'streken'. De organisatoren verwachten dat vooral christenen de bijeenkomsten bezoeken, "maar de boodschap is zeker net zo goed voor niet-gelovigen. We geloven namelijk dat dit thema ook bij het evangelie – de blijde boodschap - hoort".

Tijdens de bijeenkomsten zal Jacques Brunt het appélwoord verzorgen en zanger Christian Verwoerd verzorgt met praiseband Ahava de muziek. Volgens Christian Verwoerd zal dit voornamelijk 'toekomstmuziek' zijn. Hij legt uit: "De liederen bevatten vaak teksten die rechtstreeks uit de Bijbel komen. Soms zijn dat ook psalmen die gaan over de aarde die zal juichen voor de Heer. Wij zingen bijvoorbeeld ook Israëlisch nummers en psalmen in het Hebreeuws of Engels".

Jacques Brunt spreekt veel in diverse gemeenten tijdens verschillende bijeenkomsten. Hij is voorzitter van de Stichting Heart Cry. www.jacquesbrunt.nl

Christian Verwoerd is een christelijke liedjesschrijver en zanger. Hij treedt op tijdens bruiloften, jeugddiensten, concerten etc. www.christianverwoerd.nl. De band Ahava is ontstaan in 2006. Het Hebreeuwse woord 'Ahava' betekent 'liefde'. Het is de liefde van Jezus die de band wil uitstralen door middel van muziek. De band laat een duidelijk onderscheidend geluid horen door o.a. te zingen over het Koninkrijk van God, het herstel van Israël en Jezus' terugkomst. Zie ook www.ahavamusic.nl

De bijeenkomst wordt gehouden op donderdag 11 juni in De Grutterswei, Willemstraat 14 in Oude-Tonge. De aanvang is 20.00 uur. Toegang is gratis.

Margreet Verbiest geeft al vijfentwintig jaar Gods Woord door op de zondagschool

Margreet Verbiest te midden van een aantal kinderen van zondagschool Emanuël voor het kerkgebouw van de Hersteld Hervormde gemeente in Stellendam.

STELLENDAM – Ze had wel iets verwacht, maar een hele middag… Margreet Verbiest is vijfentwintig jaar leidinggevende bij de zondagschool Emanuël van de Hersteld Hervormde Beth-El kerk in Stellendam. En aan dat jubileum ging de kerk niet zomaar voorbij. Het begon zaterdagmiddag 30 mei met een ophaalactie van een stuk of dertig kinderen van de zondagschool. Ze haalden de juf thuis op en brachten haar onder een feestelijke boog naar het kerkgebouw aan de Voorstraat.

Door Kees van Rixoort

Daar volgden diverse toespraken, het toezingen door de kinderen en het overhandigen van een aantal geschenken. Uiteraard werd er ook gebeden en gezongen: Psalm 116 vers 1 (God heb ik lief) en Psalm 134 vers 3, een zegenlied.

De sprekers noemden de vijfentwintig jaar dat Margreet Verbiest het zondagschoolwerk heeft verricht zonder uitzondering een mijlpaal. "Dat is in al die jaren steeds weer naar voren gekomen", zei de heer G. Plas, voorzitter van de zondagschool, in zijn toespraak aan de hand van Hebreeën 13, "de kinderen onderwijzen en wijzen op wie Jezus Christus is. Zijn liefde is ons enige fundament, en dat moeten we vasthouden. We moeten ervoor zorgen dat de kinderen de liefde van Christus te horen krijgen. We zijn dankbaar dat Margreet dat al vijfentwintig jaar heeft mogen doen, dat God haar daarvoor de kracht heeft gegeven."

De heer C. Verhoeven zei namens de Stichting Jeugdraad dat het jeugdwerk, waar de zondagschool een onderdeel van is, van belang is om de erfenis, het Woord van God, door te geven. "Fantastisch dat er mensen zijn die dat mogen doen, een middel in Zijn hand zijn." Hij noemde Margreet Verbiest consciëntieus en nuchter.

Zaad met kiemkracht

Dominee B.D. Bouman feliciteerde de jubilerende zondagschooljuf namens de kerkenraad en de classis. "We mogen dankbaar zijn dat de Heere u gaven heeft geschonken om dit werk te doen. Vijfentwintig jaar is een mijlpaal, zeker in deze jachtige tijd. Het is goed om daarbij stil te staan." Volgens de predikant is er in vijfentwintig jaar tijd heel veel gezaaid. "Er waren ook gebreken, maar u mocht zaaien met het beste zaad. Zaad met kiemkracht en vruchten van geloof voortbrengt. Alle kinderen op de zondagschool is dit zaad voorgehouden. Hen is duidelijk gemaakt wie de Koning van de kerk is."

Uit de woorden van de heer G.J. 't Mannetje, oud-voorzitter van de zondagschool én vader van de jubilaris, kwam naar voren dat Margreet Verbiest vrijwel direct na haar afzwaaien als leerling van de zondagschool leidinggevende werd. Ook hij onderstreepte het belang van het opvoeden van de kinderen in de Vreze des Heeren. 't Mannetje meldde dat zijn dochter het vak leerde van juffrouw Dekker. Dat kon hij in het begin ook wel horen, bijvoorbeeld tijdens een kerstvertelling. "Net of ik juffrouw Dekker hoorde." Maar algauw had Margreet haar eigen stijl te pakken. "We mogen heel dankbaar zijn dat je dit werk hebt mogen doen en dat de Heere je de kracht daarvoor heeft gegeven."

Tot slot, voordat de receptie begon, maakte Margreet Verbiest zelf duidelijk dat ze best wel eens had willen stoppen met de zondagschool, maar het gewoon niet kan. "Ik kan het stokje niet overdragen." Ze zei dat ze de zondagschool als leerling al geweldig vond. En dat is altijd zo gebleven. Toen ze begon met het uitdelen van plaatjes aan de kinderen en daarna als echte leidinggevende. "Wat in Gods Woord staat moet worden doorgegeven", zei ze. "De eer van de Heere God, die wil ik verkondigen."

STELLENDAM - Op donderdag van 09.00 tot 10.00 uur en van 10.00 tot 11.00 uur. Is er reactiveringszwemmen in Stellendam.

Reactiveringszwemmen is voor volwassenen met een chonische/lichamelijke beperking, mensen bij wie de jaren zijn gaan tellen en voor revaliderenden. Het water zorgt dat men kan trainen zonder al te veel pijn en moeite.
De deelnemers bewegen in warm water en kunnen daarom oefeningen doen die op het droge moeilijk of zelfs onmogelijk zijn. Bij (chronische) aandoeningen aan het bewegingsapparaat zoals Fibromyalgie, ME en Bechterew, maar ook na een blessure of operatie biedt het reactiveringszwemmen een vergroting van de bewegingsmogelijkheden. Wekelijks doet de groep onder begeleiding van een vakkundig docent diverse ontspannings-, conditionele-, lenigheids-, en vaardigheidsoefeningen. Het is mogelijk aan het begin van iedere maand in te stappen.

Voor meer informatie kunt u Careyn Keuzepakket op werkdagen bereiken via tel. (088) 123 99 88, of via e-mail: keuzepakket@careyn.nl

Goed voor Goed heropent uitgebreide kringloopwinkel

De openingshandeling vond plaats in de vorm van een touwtrekwedstrijd. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Bij Kringloopwinkel Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49 te Middelharnis, was het woensdagmiddag 27 mei een beetje feest. Het kringloopcentrum, dat tevens activiteitencentrum is voor mensen met een beperking, werd in de achterliggende vier maanden uitgebreid met een extra loods en die werd woensdag feestelijk in gebruik genomen.

Door Hans Villerius

De loods die al een aantal jaren in gebruik was en waarin álle activiteiten onder één dak plaatsvonden, was te klein geworden. Het innemen van goederen, het sorteren en stickeren ervan, het testen en repareren van elektrische apparatuur, de goederenverkoop, het gebeurde allemaal in dezelfde loods. En ook atelier Kunst(en)maker had er zijn onderkomen.

Behoefte aan meer ruimte

De behoefte aan meer ruimte werd steeds sterker gevoeld. Vooral een rustige werkplek voor degenen die bij Goed voor Goed een dagbestedingslek hebben. Maar ook de verkoopruimte werd te klein, waardoor op den duur alles op en in elkaar moest worden geëtaleerd om 't allemaal nog een beetje kwijt te kunnen. Het werd er niet overzichtelijker op, het werd tijd dat er een oplossing kwam. En die bleek heel vlakbij: de naastgelegen loods kwam vrij en kon door Goed voor Goed bij de bestaande huisvesting worden betrokken. In de 'oude' loods is nu de werkplaats en het kunstenaarsatelier ondergebracht, evenals het Repaircafé elke eerste zaterdag van de maand.

Royale verkoopruimte

De extra loods is nu een royale verkoopruimte geworden, waar alles ordelijk en meer gegroepeerd staat uitgestald. De 'computerafdeling' is eveneens uitgebreid, terwijl aan een aparte kledingafdeling nog wordt gewerkt. Zo'n 55 mensen zijn momenteel bij Goed voor Goed betrokken. En als openingsact voor de heropening van het kringloopcentrum namen de medewerkers die in de oude loods werkzaam zijn het op tegen de medewerkers die de 'nieuwe' loods bemensen, dit d.m.v. een touwtrekwedstrijd. Een echte winnaar of echte verliezer kwam er niet uit. En dat staat ook symbool voor het complete team, dat gezamenlijk het héle centrum runt.

Fascinerend uitzicht over het Grevelingenmeer

Interieur van de Beachclub. Foto: Wim van Vossen Fotografie

GOEREE-OVERFLAKKEE – Donderdagmiddag 4 juni zullen honderden genode gasten zich opmaken voor de feestelijke openingsverklaring - door wethouder Arend-Jan van der Vlugt - van Beachclub Werelds aan het strand. Locatie: De Punt West in Ouddorp. In dit duingebied is het nieuwe Punt-West Hotel & Beachresort gerealiseerd met 72 strandvilla's, 20 luxe hotelsuites en talrijke extra voorzieningen. Door hun ontwerp opgaand in de natuurlijke omgeving. Matthijs Zeelenberg, geestelijk vader, concept-ontwerper en Marco Bijdevaate (DPP Vastgoed) projectontwikkelaar, leidt ons, samen met eigenaar-directeur Michel Schreuders, rond in het imponerende complex aan de vooravond van de opening. Met zijn compagnon Joost Maarschalkerweerd (executive chef) vormt Schreuders het duo drijvende krachten achter Werelds aan het strand, waar 35 personen werkzaam zijn in fulltime en parttime functies.

Door Jaap Ruizeveld

De duurzaam gebouwde en trendy Beachlub aan het Grevelingenmeer richt zich op gasten van alle leeftijden die prijs stellen op luxe en kwaliteit, zonder daarvoor de hoofdprijs te hoeven betalen. Een week-verblijf in het hotel & beachresort komt op een bedrag vanaf 2200 euro. Het complex oogt chique, uitnodigend en is aantrekkelijk toegankelijk. Het warme familiegevoel staat voorop. Iedereen is er, het gehele jaar door, hartelijk welkom. Dat is de uitnodigende boodschap.

Schreuders en zijn compagnon Maarschalkerweerd in beachclub Werelds aan het strand Punt West. Wim van Vossen Fotografie
Aan de steiger bij de beachclub: Matthijs Zeelenberg (links) en Michel Schreuders. Foto Wim van Vossen Fotografie

Michel Schreuders is horecaondernemer pur sang met passie voor het verwennen en entertainen van zijn gasten. Steeds creatief en doorlopend op zoek naar vernieuwing en innovatie. Hij is al geruime tijd ook succesvol eigenaar van horecavestigingen als grandcafé en restaurant Werelds Aan de Kade in Oud-Beijerland (geleid door zijn partner Miranda) en lunchroom Werelds InSide en Catering (bij Tieleman Keukens) in Middelharnis.

Testfase

Het duo Schreuders - Maarschalkerweerd zet in op perfectie. Dat betekende het uitfilteren van eventuele kleine onvolmaaktheden in het concept voorafgaand aan de publieke openstelling van de beachclub op 6 juni. Via Facebook zijn uit 7000 likes enkele honderden gasten uitgenodigd die aan een testsessie mochten deelnemen. Via een vragenlijst gaven zij concrete antwoorden over o.a. het menu, de ambiance, personeel en bediening en wijn - en drankenkaart. Met als uitdrukkelijk verzoek "Spaar ons niet, wees open, kritisch en eerlijk. Immers dan alleen kunnen wij zaken verbeteren als u ons concreet aangeeft wat er eventueel niet goed is". Het leverde het management van de beachclub gewenste informatie op.

Belangstelling

"Het was een megaklus. Een huzarenstukje. De afgelopen 12 weken is dit complex uit het niets opgebouwd", vertelt Michel Schreuders. Nu wordt de laatste hand gelegd aan de gewenste invulling. De belangstelling voor ons project is nu al enorm groot. Er zijn al bruiloften geboekt tot april 2017. De ambiance is uiteraard grandioos. Waar kun je trouwen in een - drijvend eilandpaviljoen - in de Grevelingen?" Of aanleggen met je jacht aan een 120 meter lange steiger, pal voor de beachclub. Schreuders verwacht per jaar 40.000 tot 50.000 gasten te mogen ontvangen. "Wij bieden op deze unieke locatie op een privé-eiland een groot aantal faciliteiten zowel voor de zakelijke- als voor de particuliere markt. Overnachtingen in een 4-6 personen villa of 2-persoonshotelsuite. Voor feestelijkheden, het vieren van een jubileum of verjaardag of zakencontact: Beachresort Werelds aan het strand zal zijn gasten in de watten leggen", verzekert Michel Schreuders. "Ons spectaculaire horeca-concept met internationale allure is uniek in Nederland".

Mediakit

In een informatieve brochure (mediakit) staan de faciliteiten verder uitgebreid vermeld. Van gratis Wi-Fi, gratis parkeergelegenheid (320 plaatsen) met oplaadpunten voor elektrische auto's tot zalen voor meetings, workshops, seminars en trainingen. Voorzien van alle gewenste faciliteiten. En uiteraard worden ook de ruime ontbijt-, lunch- en dinermogelijkheden genoemd. Grote zorg is besteed aan de kwaliteit van de terrassen waar men zich, met een blik op de Grevelingen, in Zuid-Franse sfeer zal voelen. Er is zelfs een unieke voorziening - een buiten airco - aangebracht, die het extra aangenaam maakt bij verblijf op tropische dagen. De tevredenheid van de gast staat bij de beachclub op alle onderdelen nummer één.

Eerste indruk

"De locatie en uitstraling van Werelds aan het strand op het terrein van Punt-West Hotel & Beachresort wekken al snel het gevoel van exclusiviteit bij gasten. Projectontwikkelaar Zeelenberg zegt dat het binnenkomen alleen al voor bezoekers een verpletterende indruk geeft en emoties losmaakt. Een fascinerend uitzicht over de Grevelingen. Het imposante gebouw met bij de entree de receptiebalie, bar en het restaurant, kenmerkt zich door een stoer, warm en sfeervol interieur. Het oogt robuust. Boven de bar hangen zes grote koperen biertanks met een capaciteit van elk duizend liter.

Glazen wijnkelders

Opvallend detail is dat er onder de twee trappen die naar de vide leiden twee geconditioneerde glazen wijnkelders zijn gebouwd elk met 400 flessen, respectievelijk rode en witte wijn. Bij de indeling van ruimen zijn verschillende zithoogten aangebracht hetgeen een speciaal effect geeft.Tafels, eetkamerstoelen, barkrukken en loungebanken zijn speciaal voor Werelds aan het strand ontworpen. Aan beide zijden van de entree liggen de afzonderlijke ruimten (club Oost en club West). Op de verdieping zijn er multifunctionele ruimten met hangend terras. Uitzicht biedend over de Grevelingen. Aan de voorzijde van het gebouw zijn er wandelpaden en waterpartijen. Aan de zijkant een drietal meditatiepaviljoens. Marcel Schreuders en Joost Maarschalkerweerd en hun team tellen af tot het openingsmoment. Er heerst een gezonde 'wedstrijdspanning'. Met de wetenschap dat men vanaf dag één zich volledig moet inzetten alsof er een finale wordt gespeeld. Leiding en team zijn er klaar voor.

Eeuwenoude boerderij wordt decor voor hypermodern multimediabedrijf
WebNL en BEELDKRACHT straks naar 'Koornlust'

Pieter Struik op de toekomstige locatie van zijn bedrijf. Foto's: Hans Villerius

STELLENDAM – Wie 'Koornlust' zegt in Stellendam, weet over welke plek het gaat: de eeuwenoude boerderij vlakbij het dorp, langs de vroegere doorgaande weg van Stellendam naar Goedereede. Een markant losstaand woonhuis met een eveneens losstaande authentieke boerenschuur met zware houten balken en dakbeschot van planken die in lang vervlogen jaren nog als steigerhout dienden bij werkzaamheden aan de Goereese toren. En nóg een losstaande schuur op het erf, duidelijk zichtbaar van latere makelij. Alles bij elkaar een specifieke plek voor een ambitieuze niet-agrarische ondernemer die, met gevoel voor authentieke sferen en bouwsels, hier iets in ziet – of beter gezegd: heel veel in ziet – om bedrijfsmatig er een nieuwe toekomst tegemoet te gaan. We hebben het over Pieter Struik en over zijn landelijk goedbekende onderneming WebNL.

Door Hans Villerius

"Eigenlijk heb ik altijd al gefantaseerd over een modern bedrijf in een oud markant gebouw, dat er een bijzondere beleving aan geeft om erin te werken", zegt Pieter Struik als hij vertelt over zijn plannen met 'Koornlust'. Wat die bijzondere beleving dan wel inhoudt, omschrijft hij op de weblog van zijn bedrijf: "Eenmaal over het karakteristieke dijkje, langs het bosje, over een bruggetje gereden, ontluikt een schilderachtig tafereel. Een boerderij in een rustieke omgeving, waar je vogels hoort fluiten en konijntjes ziet huppelen. Waar de wind speelt met de bomen, de weidsheid van de weilanden je doet neuriën en waar de zilte geuren van de Noordzee, het Grevelingenmeer en het Haringvliet zich vermengen…" Dáár gaat het gebeuren, zo vervolgt hij daarna op de weblog: "maximale inspiratie om nóg meer online succes te kunnen boeken voor onze gewaardeerde opdrachtgevers."
In 2014 kocht Pieter 'Koornlust' aan en momenteel worden de puntjes op de i gezet van de voorbereiding van een grootscheepse verbouwing tot een enerzijds hypermodern bedrijfscomplex, met anderzijds zo veel mogelijk behoud van authenticiteit. Die mix, waarbij historie en toekomst door elkaar worden verwerkt, zal beide elementen straks versterken in de beleving van het gebouw, wanneer het helemaal af is. Maar zo ver is het nog niet. Onlangs werd alle asbest verwijderd en momenteel worden de opstallen gestript, maar voor de bijzondere plannen die Pieter hier wil realiseren, moeten daarna nog bergen werk worden verzet. Graag geeft Pieter uitleg over de uitdaging die hij is aangegaan.

WebNL

In grote lijnen zouden zijn plannen in drie delen kunnen worden 'geknipt': de oude schuur, de nieuwere schuur en het woonhuis. De oude authentieke boerenschuur zal straks de werkruimte vormen voor de 'WN-ers', zoals Pieter de medewerkers van WebNL noemt. "Onder de eeuwenoude stoere balken en zware kapconstructie, tussen boerderijmuren waarin een combinatie van originele schuurdeuren en glazen partijen zorgen voor een fraaie en royale lichtinval, vanuit zó'n ruimte zal WebNL in de toekomst haar vele klanten gaan bedienen."

BEELDKRACHT

De nieuwere schuur wordt het onderkomen van de tweede tak die het bedrijf kent: BEELDKRACHT. Het huidige betonnen bouwwerk zal vanbuiten worden bekleed met zwarte potdeksels, zodat die qua stijl geheel bij de oude schuur ernaast zal passen. Bijzonder te vermelden is dat in dit gebouw naast een opnamestudio een theaterruimte zal worden gerealiseerd, waarin opdrachtgevers voor het maken van films het eindresultaat in het groot, als het ware 'live', kunnen bekijken. Maar ook kan deze ruimte worden gebruikt voor andere doeleinden, bijvoorbeeld bedrijfspresentaties of theatervoorstellingen.

Talent hub

"Beide schuren zullen aan elkaar worden verbonden door een transparante verbindingsruimte, gedragen door een robuuste stalen constructie", vertelt Pieter verder. "Als een soort grote glazen kas zal deze worden gebouwd op de nu nog open ruimte tussen beide schuren. Hier wil ik, en dat is best bijzonder, een soort talent hub openen, studenten de gelegenheid bieden om hier voor hun studie te komen werken. Nu moeten ze daarvoor naar bedrijven 'aan de overkant', maar straks kan dat dus hier, en gratis. Op deze manier wil ik eraan bijdragen dat talent op 't eiland blijft. Daarnaast kan iedereen die daar behoefte aan heeft hier terecht om rustig te komen zitten werken, ook gratis. Met de Wi-Fi verbinding die er vanzelfsprekend zal zijn, kunnen hier alle online activiteiten worden gedaan."

Logies en ontbijt

Ook voor het woonhuis, hoe kan het ook anders, heeft Pieter plannen. "We zien in ons bedrijf een verschuiving ontstaan van projectmatige opdrachten naar een permanent samenwerken met opdrachtgevers", geeft hij aan, "om samen met de klant continue mee te denken in het bedenken van oplossingen. Hiervoor zijn klanten soms langer dan één dag bij WebNL te gast en bieden we ze op het eiland logies en ontbijt aan. Dat willen we in de toekomst in het vrijstaande boerenwoonhuis mogelijk maken, dat hiervoor natuurlijk ook geheel geschikt gemaakt moet worden."
Voor deze klanten worden in de historische schuur aparte projectruimtes gerealiseerd, op een onderscheidende manier. Zo worden deze bijvoorbeeld niet voorzien van gewone bureaustoelen, maar van schommels, die met kettingen aan de oude balken hangen, maar waar je wel gewoon op kunt werken, aan een bureau en met een computer. Samen met de idyllische omgeving hier moet 't voor onze cliënten echt iets zijn van uit de dagelijkse sleur raken", zo vertelt Pieter enthousiast.

Tennisbaan

Maar het onderscheid dat WebNL maakt, gaat verder. Ook in de buitenruimte. Naast voldoende parkeerruimte en een fraaie groenvoorziening zullen er ook een tennisbaan en een douchegelegenheid worden gerealiseerd. "Werken moet leuk zijn en energie geven!", licht Pieter meteen toe. "Als werkgever moet je je best doen dit te bevorderen. Bijvoorbeeld door niet al te starre ideeën eropna te houden over werktijden. Als uren en productie tiptop in orde zijn, moet je zolang dat niet nodig is als werkgever daar niet al te veel tussen gaan zitten. Willen medewerkers er even een uurtje tussenuit, lekker tennissen met elkaar, om na een verfrissende douche weer boordevol energie aan de slag te gaan? Dan juich ik dat alleen maar toe, dus komt hier ook deze tennisbaan met doucheruimte", vertelt hij terwijl hij op de plattegrond een ingetekende tennisbaan aanwijst.

Brasserie

Nog wat verder vooruit gedacht, speelt Pieter nog met het idee om hier in de toekomst ook een brasserie te realiseren. "Klanten en personeel kunnen dan gewoon in eigen huis iets lekkers eten, maar ook voor andere grootschaliger activiteiten zou de brasserie ingezet kunnen worden, voor presentaties bijvoorbeeld of kookworkshops."
Toekomstplannen en uitdagingen genoeg dus. We zullen er ongetwijfeld meer van horen.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

'Zomer op Flakkee'

Op zaterdag 6 juni laten Jan en Jaap Maliepaard beelden zien van de Zomer van Flakkee in het ontmoetingscentrum Geheugensteunpunt. Het ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenproblemen is gevestigd in het Hart van Dirksland, Reginahof 1 in Dirksland. Het centrum is ook gericht op ondersteuning van de mantelzorgers: de partner, de familie, maar ook op de vrienden of kennissen, die een groot deel van de zorg voor mensen met geheugenproblemen op zich nemen. Het ontmoetingscentrum is de eerste zaterdag van de maand geopend van 10.00 tot 15.00 uur. Onder het genot van een kop koffie en/of thee is er vanaf 10.00 uur gelegenheid elkaar te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en informatie te vragen. Naast de gastvrouwen is een casemanager dementie aanwezig. Rond 12.30 uur kan er gebruik worden gemaakt van een eenvoudige lunch. De gebroeders Maliepaard verzorgen van 13.30 tot 15.00 uur een fotopresentatie met muziek over het thema 'Zomer'. Mooie natuurbeelden van alles wat zich in de zomer afspeelt op het eiland, zoals het koppen van de tulpen, het maaien van het koren en de bermen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor koffie, thee en lunch wordt een kleine vergoeding gevraagd. Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met één van de casemanagers via telefoon 06-83678417 of via e-mail info@ketenzorgdementie-go.nl.

Tuinenwedstrijd

De dorpsraad Dirksland organiseert een wedstrijd voor tuinliefhebbers. Een jury komt gedurende het seizoen meerdere keren de deelnemende tuinen beoordelen. Voorwaarde voor deelname is wel dat de tuin te zien is vanaf de openbare weg. Juryleden zijn Mark v.d. Boogert, werkzaam bij A-B groen voorziening, Ben Rottier van Rottier projecten en Frits Veringmeier, secretaris van de dorpsraad en vroeger werkzaam bij de gesloten Bloemenwinkel Marieke. Aan het eind van het seizoen, in oktober, worden de prijzen voor de mooiste tuinen bekend gemaakt. De prijzen die er gewonnen kunnen worden, zijn cadeaubonnen te besteden bij de Dirkslandse winkeliers. De eerste prijs is € 100,- , de tweede prijs is €50,- en de derde prijs is € 25,-. Opgeven voor deze wedstrijd bij Frits Veringmeier per mail: f.veringmeier@dorpsraaddirksland.nl of per telefoon 0187-605609.

GOEDEREEDE

Inzameling oud papier

De Stichting Oud Papier Apollo haalt zaterdag weer oud-papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook huishoudelijk karton kan worden aangeboden. Het oud-papier moet voor 08.30 uur goed gebundeld buiten worden gezet. Het is ook mogelijk om oud papier in te leveren bij de container, die staat op parkeerterrein het Hofje. Het inleveren graag tussen 08.00 en 17.00 uur om overlast te voorkomen.

MIDDELHARNIS

Kringloop 't Pakhûûsje

Op zaterdag 6 juni is er een actie bij 't Pakhûûsje. Klanten krijgen bij aankoop vanaf 15 euro een gratis zakje kruukplaetjes of een cake. Het aanbod in de kringloopwinkel bestaat onder andere uit kleding, meubels, huisraad, speelgoed, knuffels. Daarnaast wordt er ook cake, appeltaart en kruukplaetjes aangeboden en is er een koffiehoek. 'Pakhûûsje is geopend op woensdag van 9.00 tot 11.30 uur, donderdag van 9.00 tot 15.00 uur en vrijdag van 9.00 tot 11.30 uur. En de eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 15.00 uur. Het adres is Molenweg 16 in Middelharnis. Tijdens openingstijden is de kringloopwinkel telefonisch te bereiken op tel 06-43184804.

Expositie over water

Aanstaande zaterdag, tijdens de Menheerse Havendag, is om 11.00 de opening van een expositie over water. Er zijn verschillende activiteiten zoals het voordragen van gedichten. De expositie bestaat uit tekeningen, schilderijen, grafiek, fotografie, keramiek, glaskunst, houtkunst en gedichten. Er nemen elf leden van vereniging KunstPlus en twee leden van de Reizende Dichters deel aan de expositie. De locatie is Atelier Havenhoofd 1. Naast de opening van de expositie zullen er ook activiteiten plaatsvinden op het buitenterrein, zoals een kunstmarkt. De kunstmarkt duurt van 10.00-16.30 uur. Op de kunstmarkt is genoeg te zien en te beleven, verschillende disciplines zijn vertegenwoordigd, er wordt geschilderd en gebeeldhouwd en is er informatie te vinden over diverse workshops en teken-of schildercursussen. Ook is er een stand aanwezig van de vereniging KunstPlus. De expositie Water duurt van zaterdag 6 juni 2015 t/m zaterdag 27 juni. De openingstijden zijn woensdag van 12.30-16.30 uur, donderdag van 12.30-16.30 uur, vrijdag van 9.30-12.30 uur en zaterdag van 9.30-15.00 uur. Het adres is Havenhoofd 1, 3241LD in Middelharnis. Kijk voor meer informatie op www.atelierhavenhoofd1.nl.

Rommelmarkt Marijkestraat

In 2006 ontstond bij een bewoonster van de Prinses Marijkestraat uit Middelharnis het idee om samen met haar buren een rommelmarkt te organiseren. Een rommelmarkt met als doel weer wat ruimte op zolder te creëren en tevens de buren beter te leren kennen. Ze had niet voorzien dat haar idee uit zou groeien tot een groot opgezette rommelmarkt. Zaterdag 20 juni zijn er allerlei spulletjes te koop tijdens de rommelmarkt in de Prinses Marijkestraat van Middelharnis. Zelf deelnemen mag ook. De rommelmarkt is van 9.00 tot 15.00 uur. Voor meer informatie of deelname kan er contact worden opgenomen met Wil Alberts, telefoonnummer 0187-612680.

Inzamelen goederen Roemenië

Zaterdag 6 juni is de loods van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk aan de Industrieweg 17 te Middelharnis weer geopend. Tussen 09.30 en 11.30 staat de organisatie klaar om uw hulpgoederen in ontvangst te nemen.
Afgelopen maand is er een tweede kringloopwinkel geopend in Gherla, District Cluj, Roemenië. Ook vanuit deze winkel worden de ingezamelde hulpgoederen van Flakkee ter beschikking gesteld aan de arme bevolkingsgroep daar. Nog dit voorjaar wil de werkgroep een transport vervoeren richting Roemenië. De organisatie zoekt hulp bij het vullen van de vrachtauto met met kleding, huishoudelijke artikelen, speelgoed en (klein) meubilair? Ook medicijnen, incontinentiemateriaal en brillen zijn welkom. Zoals altijd is er in de loods ook weer een verkooptafel en staat er bij de ingang een collectebusje voor een (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Harp, viool en zang

Op vrijdag 5 juni, aanvang 19.30 uur, is er een uitvoering van de Muziekschool G-O in de Rabobankzaal van het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 te Middelharnis. Voor het voetlicht treden diverse harp-, viool- en zangleerlingen met een zeer veelkleurig programma. De docenten Ghislaine Voorrecht (harp), Heleen DeWitte (viool), Marijke Nieuwenweg (zang) en hun leerlingen hebben zich de laatste tijd geconcentreerd op een brede schakering aan composities die ze willen spelen tijdens het concert. Naast solistische inbreng zijn er natuurlijk ook weer allerlei vormen van samenspel. Een greep uit het programma. Een groot harpensemble (met daarin zelfs 1e jaars leerlingen) spelen o.a. De Mayim (Israëlische volksmelodie), een Menuet van Rosseau en een Medley met Walsen van Strauss. Astrid van Rossum speelt op de grote pedaalharp een Sonatine van Naderman en Joline Sperling (harp) en Judith Soeteman (viool) spelen samen de beroemde Canon van Pachelbel. Het Flakkees Strijkersensemble speelt het 1e deel van het eveneens heel beroemde Stabat Mater van Pergolesi. Op altviool speelt Tygo de Waal een Wals van Brahms en Maartje Hameeteman en Hannah de Leeuw spelen uit hun stukken voor het A-examen Duo's van Nelson. De beginners van dit schooljaar Eloise Goedegebuur, Marije de Jong en Christan Maljaars spelen op hun nog kleine violen Variaties over Twinkle, Twinkle Star. De zangers zingen o.a. een Duet van Händel uit zijn opera Tamerlano. Heel speciaal is de uitvoering van de Tourdion dat in 1530 geschreven werd door Attaignant; zang, harp en viool werken hiervoor samen en docente Ghislaine Voorrecht heeft het ook voorzien van een Nederlandse tekst. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.

Bingoavond in Wijkcentrum

De bingocommissie van het Ouderenwerk houdt op zaterdag 13 juni een bingoavond voor jong en oud. Er zijn weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27. De eerste ronde begint om 19.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De twaalf ronden Bingo kosten u € 7,00, dit is inclusief twee koffieronden. Er zal ook een superronde gespeeld worden voor €1,00. En, wegens succes weer een vluggertje met grote prijs voor €1,00.

NIEUWE-TONGE

Inleveren rommelmarktspullen

Zaterdag 6 juni is het de laatste keer dat er spullen ingeleverd kunnen worden voor de rommelmarkt van de H.H.K. te Nieuwe Tonge. Spullen kunnen van 09.30-11.30 uur ingeleverd worden in de schuur van fam. van Kempen, Duivenwaardseweg 7. Zoals vaker is vermeld: bedden, spiralen, crt-monitoren en wandmeubels kunnen niet worden ingeleverd. Mensen die vragen hebben of willen dat de spullen thuis worden opgehaald kunnen contact opnemen met Paul Knöps, tel.:0187-745004 of 06-16777904.

OUDDORP

Aan de slag met kruiden

Stichting Inloophuis de Boei Goeree Overflakkee organiseert iedere tweede en vierde dinsdag van de maand een inloop met activiteit voor mensen die persoonlijk of in hun naaste familie te maken hebben (gehad) met kanker. De eerstvolgende inloop is op dinsdag 9 juni. Deze dag gaan de bezoekers onder leiding van Myra Terpstra creatief aan de slag gaan met kruiden. Deelnemers zullen wat te horen krijgen over het gebruik van kruiden, op zoek gaan naar kruiden en recepten gaan maken met kruiden. Deze activiteit start om 13.00 uur. Opgave kan via het emailadres info@deboeigo.nl. De inloopdagen vinden plaats in 'De Overkant' Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Voor vragen en informatie kan contact opgenomen worden via het emailadres info@deboeigo.nl of het telefoonnummer 06-22111572. Meer informatie is te vinden op de website www.deboeigo.nl of op de facebookpagina www.facebook.com/deboeigo.

Tentoonstelling maritieme foto's

Susanne Herppich woont in Soest (Duitsland) en is professioneel fotografe. Toen zij in 2004 voor 't eerst in Ouddorp vakantie vierde, was ze zo onder de indruk van de prachtige natuur dat ze sindsdien Ouddorp als haar 2e "vaderland" beschouwt. Het continu verlangen naar de kust en naar Ouddorp zorgt er voor dat ze er zo veel mogelijk vakanties met familie en hond doorbrengt en dan maakt ze natuurlijk foto's. De afgelopen 10 jaar fotografeerde Susanne met veel passie vooral de schoonheid van de stranden, de duinen en de zee. En als ze op pad gaat, hoopt ze altijd weer wat nieuws te kunnen ontdekken. De mooiste vakantiefoto's heeft ze af laten drukken op canvas maar zelfs op ansichtkaarten en kalenders kunt u ze in 't Blaeuwe Huus in de maand juni bewonderen. Susanne heeft ook een leuke website: www.sanne-h-natureart.jimdo.com. VVV Goeree-Overflakkee in 't Blaeuwe Huus is geopend op maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur en op zaterdag van 9.00-16.00 uur.

SOMMELSDIJK

Bingo

Vrijdag 5 juni is er een Bingo in de Sperwer 55 te Sommelsdijk. Aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur.
Kopje thee/koffie is gratis. Er zijn negen extra rondjes en verder leuke prijzen. Iedereen is van harte welkom.

Nationale Buitenspeeldag

Woensdagmiddag 10 juni is het de Nationale Buitenspeeldag. Het Sportteam GO organiseert dan van 14.00-15.30 uur activiteiten voor de jeugd van 4 t/m 12 jaar. De kinderen krijgen aan het begin van de middag een stempelkaart en gaan hiermee alle spelletjes af. Zo is er bijvoorbeeld: steltlopen, sjoelen, voetballen, straattekenen, springkussen en nog veel meer. Tussendoor krijgen wat te drinken en een snoepje. Deelname is gratis.

STELLENDAM

Kledingverkoop

Donderdag 4 juni is er van 10.00 tot 15.00 uur een kledingverkoop in de Rank aan de Bosschieterstraat 2 in Stellendam. Iedere eerste donderdag van de maand is de kledingshop geopend. Kleding inleveren kan iedere week. Neem ook eens een kijkje bij de inloop, waar verschillende activiteiten worden georganiseerd op creatief gebied. De inloop is elke week geopend en is voor iedereen vrij toegankelijk.

Goedereninzameling

Op vrijdag 5 juni 2015 houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië. De inzameling is van 18.30 – 19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (06-46091660).

Huifkartocht Scheelhoek

Zaterdag 6 juni is er een huifkartocht door natuurgebied Scheelhoek. Het gebied is normaal gesloten voor publiek. Aan de ene kant ligt het weidse Haringvliet. Op de eilandjes daar is het in het voorjaar een drukte van jewelste. Sterns en meeuwen broeden er met honderden paren. Maar ook kluten, brandganzen en plevieren. Aan de andere kant ligt het binnendijkse rietmoeras. Rietzangers, karekieten, blauwborsten zingen er om het hardst. Vooraf aanmelden voor deze excursie is verplicht. Dit kan via de website van Natuurmonumenten (www.natuurmonumenten.nl/agenda). De excursie vertrekt om 10.00 uur vanaf de werkschuur van natuurmonumenten aan de Meester Snijderweg in Stellendam. Ongeveer twee uur later wordt de tocht daar weer afgesloten. Leden van Natuurmonumenten betalen € 9,-, niet-leden betalen € 12,-. Kinderen t/m 12 jaar betalen € 3,-.

Eerste Eilanden-Nieuwsfietstocht is verreden

GOEREE-OVERFLAKKEE – De eerste Eilanden-Nieuwsfietstocht van dit seizoen is weer van start gegaan. Hans Bruggeman, één van de begeleiders, schreef onderstaand verslag:

"Zoals gebruikelijk start de eerste tocht vanuit Middelharnis en deze keer was start en finish bij het sportcomplex De Staver. Zo'n 75 fietsers hadden zich aangemeld. Wij konden, dankzij de medewerking van de eigenaren, ook nu weer gebruik maken van wegen die uit de openbaarheid zijn onttrokken. Vandaar de veel gehoorde opmerking 'hier zijn we nog nooit geweest'.

De route slingerde door de polder het Oude Land van Middelharnis richting de boerderij Bouwlust van de fam. Vroegindeweij aan de Oudelandsedijk in Oude-Tonge. Deze prachtige monumentale boerderij uit 1732, die na de watersnoodramp in 1953 grondig is gerestaureerd, behoort tot een van de mooiste boerderijen van het eiland.
We werden door Mw. Vroegindeweij opgewacht en de roerige geschiedenis van de boerderij, door de eeuwen heen, kwam uitgebreid aan de orde.
Na het toepasselijke dankwoord voor de ontvangst en uitleg, gingen we verder richting Oude-Tonge en de volgende halte was het bedrijf van de fam. Coolbergen.

Coolbergen jr. (Ad) heette ons welkom en vertelde in grote lijnen over de geschiedenis van het bedrijf.
Het bedrijf teelt het jaar rond radijs en levert voor heel Nederland aan Albert Heijn. Zijn broer runt de vestiging in Italië en daar vanuit wordt de totale Europese markt voorzien. Na het verhaal in grote lijnen gingen we naar binnen en konden we zien hoe het totale proces verloopt. Van zaaien tot oogsten werd voor een ieder zichtbaar en de verbazing was alom.

Coolbergen sr. (Jan),was inmiddels ook aanwezig en beiden vertelden met trots hoe e.e.a. in zijn werk gaat. De rooimachines die we in vol bedrijf konden bekijken werden vol bewondering aanschouwd. Afhankelijk van de vraag worden er verschillenden soorten gezaaid.
Nu zagen we rode radijs en rode radijs met een witte punt. Het wassen en inpakken is geheel geautomatiseerd en ook die lijnen konden we van dichtbij bekijken.

Kortom een prachtig bedrijf in het dankwoord aan beide heren maakte Jaap nog de opmerking we hebben sinds kort TOF (Trots op Flakkee) hier zou de uitdrukking TOC (Trots Op Coolbergen) goed van toepassing zijn. Al met al een prachtige stop bij een uniek internationaal bedrijf.

We slingerden verder naar Manege Oostmoer, we waren inmiddels ook wel toe aan een kopje koffie met wat lekkers. Nou daar was prima voor gezorgd, binnen of buiten in de zon konden we genieten van de aangeboden versnaperingen.
We werden daarna in 2 groepen verdeeld om de gehele manege, met deskundige uitleg, te bekijken.
Hier hoorden we veel de opmerking, als we gaan fietsen doen we hier dikwijls een bakje, maar we hebben nooit geweten dat het zo groot was. Ook hier weer de gebruikelijke woorden van dank aan de directie. Dus ook dit was weer een leuke onderbreking.

Rond de klok van half 5 keerden we terug naar de startplaats, waar de Staver voor een prachtig fietsmenu had gezorgd. Zo'n 45 mensen hebben genoten van het eten en het bijkletsen over de tocht of wat er ook maar ter tafel komt. Kortom een middag die door allen als zeer leuk is ervaren.Wij, Jaap van Nieuwenhuijzen en Hans Bruggeman, hebben de route met veel plezier samen gesteld, zonder de hulp van de EHBO'er(Bert) en beide verkeersregelaars (Henk en Jan) zou dit niet mogelijk. De drie heren worden hartelijk bedankt en we hopen jullie in de komende routes weer te zien. Ook onze dank aan de eigenaren van particuliere wegen, die dit initiatief van harte ondersteunden.

Eerste paal restaurant Zoet of Zout aan het Haringvliet

STELLENDAM - Afgelopen donderdag is de eerste paal geslagen door Willem Korevaar voor de aanbouw van het nieuwe restaurant Zoet of Zout. Een heugelijk feit voor de drie nieuwe eigenaren Reza Simi, Piet de Bruijne en Willem Korevaar na hun overname van de Expo Haringvliet in november 2014. Na maanden van plannen maken en vergunning aanvragen was het donderdag 28 mei zo ver. De eerste paal zit erin en de totale make-over van het restaurant gaat beginnen. "Na de opening in oktober komt u bij Zoet of zout terecht in een gezellige, warme en moderne atmosfeer waar u kunt genieten van het fenomenale uitzicht over het Haringvliet onder het genot van heerlijk eten en drinken", aldus de ondernemers. Het restaurant heeft vele mogelijkheden om een speciale gebeurtenis te vieren en zijn er vergaderfaciliteiten. Op de foto een impressie van het te ontwikkelen restaurant.

Expositie Fotoclub Herkingen

HERKINGEN – In het paviljoen van Theetuin De Bongerd te Herkingen werd zaterdag 23 mei jl. voor de vierde keer een expositie van Fotoclub Herkingen geopend. De expositie kent twee thema's – sport en vrije onderwerpkeus – en toont een grote verscheidenheid aan fotowerk. "Het gaat meestal om het juiste moment: die ene fractie van een seconde in het leven van alledag. Het is een kwestie van selectief waarnemen en van zorgen op de goede plek te staan om dat ene moment te vangen, vorm te geven en door te geven", aldus het bestuur. De expositie is bezichtigen tot 21 augustus, vanaf 10.00 uur tot zonsondergang. De entree is gratis. Bezoekers kunnen bovendien een prijs winnen door een stem uit te brengen op één van de tentoongestelde foto's. Theetuin De Bongerd is te vinden aan Molendijk 65 te Herkingen (www.theetuindebongerd.nl). Fotoclub Herkingen telt vijfentwintig leden die eenmaal per maand samenkomen. Soms wordt rond thema's gewerkt of wordt er een gastspreker uitgenodigd. Een selectie van hun foto's is te zien op (www.fotoclubherkingen.eu). Ook is hier meer informatie te vinden over de activiteiten van de club en de fotografen.

Ingezonden:
Woningbouw en leefbaarheid in Goedereede

Beste Mensen, wat kunnen er grote tegenstellingen zijn in de grote wereld waarin wij leven, zeker als je het wereldnieuws volgt, maar ook op ons mooie eiland Goeree-Overflakkee kom je deze tegenstellingen tegen. We noemen twee artikelen in het Eilanden-Nieuws van Vrijdag 29 mei 2015, "Eilandteam presenteert inzet voor leefbaarheid en vitaliteit kernen" op de volgende pagina "rechtszaak tegen woningbouwplannen Goedereede"

Als winkelondernemers van de mooie stad Goedereede, willen we stellen dat de leefbaarheid van een gemeenschap, alles te maken heeft met de nodige winkelvoorzieningen, praat maar eens met inwoners van ons eiland waar dergelijke voorzieningen niet meer aanwezig zijn, nu zullen de bezwaarmakers van de woningbouwplannen in Goedereede best wel een punt hebben of e.a. wel strookt met verkeersveiligheid etc., maar er is ook nog een ander belang voor zowel de inwoners als de beperkte middenstand van ons mooie Goedereede, en dat is de leefbaarheid. Burgers hebben winkels nodig, winkels hebben klanten nodig, en daar horen huizen bij.

Kortom: laten met z'n allen gaan voor leefbaarheid van onze mooie Stad Goedereede.

De Ondernemers van Goedereede,

Klaas van Heest

Ruimer onderkomen voor Repaircafé Middelharnis

MIDDELHARNIS – Woensdag opende Goed voor Goed hun nieuwe ruimte. Hiermee heeft ook het repaircafé een ruimer onderkomen gekregen bij Goed voor Goed.

Het repaircafé kan nu ook meer mensen ontvangen en meer reparaties verwerken.
Voor hen die nog niet in de gelegenheid zijn geweest om de nieuwe ruimte te bezichtigen, kunnen dit nu zaterdag 5 juni doen. Zij kunnen dan gelijk de kapotte spullen te laten repareren door ons?
Men is geopend van 10.00 uur tot 13.00 uur. Het adres is Simon Stevinweg 49, Middelharnis.
Tijdens de openingstijden van het repaircafe kan ook gebruik worden gemaakt van de haal- en brengservice van Goed voor Goed. Voor meer info kunt u even navraag doen in het winkelpand van Goed voor Goed, aan de Lijnbaan in Middelharnis.

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 5 juni, aanvang 19.30 uur, is er een uitvoering van de Muziekschool Goeree-Overflakkee in de Rabobankzaal van het Diekhuus. Voor het voetlicht treden diverse harp, viool en zang leerlingen met een veelkleurig programma.

De docenten Ghislaine Voorrecht (harp), Heleen DeWitte (viool), Marijke Nieuwenweg (zang) en hun leerlingen hebben zich de laatste tijd geconcentreerd op een brede schakering aan composities die ze u willen laten horen bij dit concert.
Een greep uit het programma: Een groot harpensemble (met daarin eerstejaars leerlingen) spelen o.a. De Mayim (Israëlische volksmelodie), een Menuet van Rosseau en een Medley met Walsen van Strauss. Astrid van Rossum speelt op de grote pedaalharp een Sonatine van Naderman en Joline Sperling (harp) en Judith Soeteman (viool) spelen samen de beroemde Canon van Pachelbel.
Het Flakkees Strijkersensemble speelt het 1e deel van het eveneens heel beroemde Stabat Mater van Pergolesi. Op altviool speelt Tygo de Waal een Wals van Brahms en Maartje Hameeteman en Hannah de Leeuw spelen uit hun stukken voor het A-examen Duo's van Nelson. De beginners van dit schooljaar Eloise Goedegebuur, Marije de Jong en Christan Maljaars spelen op hun nog kleine violen Variaties over Twinkle, Twinkle Star. De zangers zingen o.a. een Duet van Händel uit zijn opera Tamerlano.
Heel speciaal is de uitvoering van de Tourdion dat in 1530 geschreven werd door Attaignant; zang, harp en viool werken hiervoor samen en docente Ghislaine Voorrecht heeft het ook voorzien van een Nederlandse tekst.