info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

12 mei 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 12 mei 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Brand slaat gat in hart Middelharnis

MIDDELHARNIS - Met de grote brand van vorige week donderdag is Middelharnis in het hart geraakt. In de vrijdageditie besteedden wij al aandacht aan dit gebeuren. Voor de appartementbewoners een ramp en voor de ondernemers een econo-mische catastrofe.

Door Jaap Ruizeveld

Een trieste aanblik die ook maandagmiddag nog veel belangstellenden trok. Lopend of zittend op een terrasjes werd de ruïne in ogenschouw genomen. De brand is het gesprek van de dag en heeft een flinke impact op de bevolking. Gelukkig zijn er geen gewonden gevallen omdat men de panden tijdig kon verlaten. Rivian met woning, Biedermeier Expresse en Van Haren zijn geheel vernield. Kledingwinkel Lake Side heeft forse schade opgelopen. Het aangrenzende Modehuis Annette bleef gespaard. In gesprekken klinkt bezorgdheid over de bewoners (Michael en Kaleigh) die zwaar gedupeerd raakten. Ook zijn zij hun poes kwijtgeraakt.

Gemeente

Navraag bij de gemeente Goeree-Overflakkee geeft aan dat de gemeentelijke actie zich tot nu toe heeft beperkt tot het in contact brengen van de getroffen bewoners met de stichting Salvage. Deze onafhankelijke stichting verzekert snelle hulp na brand. Volgens de gemeente biedt Salvage hulp op maat. De stichting opereert landelijk en is in 1986 opgericht door het Verbond van Verzekeraars in samenwerking met expertisebureaus en schoonmaakbedrijven.
De gemeente beklemtoont dat zij bereid blijft waar nodig hulp te bieden. Er ligt momenteel (maandagmiddag) geen concrete hulpvraag, aldus de verklaring van de gemeente. Woonruimte is aangeboden door familie, waardoor de gemeente daarin geen rol te vervullen had. Mocht er vanuit de jonge bewoners een hulpvraag komen, bekijkt de gemeente uiteraard welke concrete hulp geboden kan worden.

Goederen ontvreemd

Twee signalen, een negatief en een positief, deden het afgelopen weekeind de ronde. Twee jonge eilanders hebben nog geprobeerd goederen te ontvreemden uit een door de brand zwaar beschadigd winkelpand. De politie heeft de mannen - na een attente tip - aangehouden. Een positief signaal kwam zaterdag van de zijde van bewoners van Middelharnis/Sommelsdijk die een van de gedupeerde ondernemingen juist een 'hart onder de riem staken'. Zij kochten Moederdag-boeketten bij Biedermeier Expresse die vanuit haar voorraadloods aan de Einstein op het bedrijventerrein Oostplaat tijdelijk de verkoop kon uitvoeren.

Opnieuw blussen

Door de krachtige wind laaide vrijdag en zaterdag overigens de brand in de verwoeste panden weer op. De brandweer is enkele uren in touw geweest met nabluswerkzaamheden. In de loop van zaterdagavond was de klus geklaard. Over de oorzaak van de grote brand op het Zandpad is niets bekend. Ook over de financiële omvang van de schade zijn nog geen cijfers genoemd.

Kat vermist na brand

MIDDELHARNIS - Na de brand op D'n Diek is de kat vermist van de bewoners van de afgebrande bovenwoning. De zwarte kat met de naam Lilly is vermoedelijk tijdens de brand het huis uit gevlucht. De poes van negen maanden oud is te herkennen aan een wit vlekje in de nek. Mensen die meer informatie hebben over de kat kunnen contact opnemen met Amivedi. Het telefoonnummer is 088-0064697, het e-mailadres is go@amivedi.com.

Benefietconcert Nepal brengt 4.000 euro op

MIDDELHARNIS – 'Muzikanten in touw voor Nepal' heeft 4.000 euro opgebracht. Het concert voor het door een aardbeving getroffen Nepal, vrijdagavond 8 mei in de Rabobankzaal van het Diekhuus, trok ongeveer honderdvijftig bezoekers.

Het benefietconcert was een initiatief van de Flakkeese band WatchEls. The Soggy Bottom Girls, eveneens een groep van het eiland, speelde ook in het Diekhuus. Het geanimeerde dubbelconcert eindigde in een finale waarin beide bands op het podium stonden en samen 'Iedereen is van de wereld, de wereld is van iedereen' zongen. Tussen de optredens door, kreeg het publiek een presentatie over de dramatische gebeurtenissen in Nepal.

De initiatiefnemers hadden gehoopt op een opbrengst van 2.000 euro. Het is dus uiteindelijk het dubbele geworden. Een groot succes. De opbrengst is afkomstig uit de verkoop van entreebewijzen, sponsorgelden en donaties in de collectebus die in het Diekhuus stond. Het eindbedrag is in zijn geheel bestemd voor noodhulp aan Nepal.

Bommenwerper boven Ouddorp

OUDDORP – Zaterdag 16 mei wordt er een informatiepaneel onthuld ter ere van de bemanning van een Amerikaanse bommenwerper die op 5 april 1945 is neergestort. Zeven van de tien bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. De ceremonie is vanaf 14.30 uur bij de Kilhaven. Naast de onthulling zijn er toespraken en voordrachten van gedichten en muziek. Het hoogtepunt van de ceremonie is een herdenkingsvlucht van een B-25 Mitchell bommenwerper. Belangstellenden zijn welkom om de bijeenkomst bij te wonen. Foto: IanC66/Shutterstock.com.

Gewijzigde verschijningsdata

In verband met Hemelvaartsdag is het kantoor van Eilanden-Nieuws donderdag 14 mei gesloten. Advertenties voor de vrijdagkrant kunnen tot woensdag 13 mei 12.00 uur worden aangeleverd. Familieberichten tot vrijdagochtend 15 mei 7.30 uur.

Jongen naar Halt

OUDDORP - De politie heeft een jongen aangehouden voor de vernieling van de skatebaan in Ouddorp tijdens de jaarwisseling. De dader gaat naar bureau Halt. Ook wordt de schade vergoed.

2 / 24

AGENDA

Woensdag 13 mei

OUDDORP – Bazar in De Vliedberg. Van 10.00 tot 16.00 uur.

Zaterdag 16 mei

OUDDORP – Hervormde Kerk. Uitvoering door het Holland Koor o.l.v. Jan Quintus Zwart en met medewerking van Ronald IJmker en ds. Kees van Velzen. Aanvang 17.00 uur.
OUDDORP – Doopsgezinde Kerk aan de Dorpstienden. Een uurtje zingen van 19.30 tot 20.30 uur.
OUDDORP – Rommelmarkt in de ring van Ouddorp. Van 8.00 tot 16.00 uur. Organisatie: Gereformeerde Kerk.
OOLTGENSPLAAT - Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.
DIRKSLAND/STELLENDAM – Familiefietsdag over de Kop van Goeree. Start kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente voor de route van 25 km. Startpunt voor de routes van 40 en 60 km is bij Keizer Groente & Fruit, Damweg 1a Stellendam. Inschrijven en starten kan op beide locaties tussen 9.30 en 11.30 uur. Opgave (niet verplicht) bij Leen Markwat, tel. 06-46173599 of l.markwat@jmservices.nl.
DIRKSLAND - TrekkerTrek Familiedag aan de Philipshoofjesweg 77. Om 13.55 uur is de openingstrek, het evenement is tot 20.00 uur.

Donderdag 21 mei

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 23 mei

NIEUWE-TONGE – Inleverochtend voor rommelmarkt van de Hervormde Gemeente bij de schuur van familie Van Kempen, Oudelandsedijk 4A (de dijk volgen langs graanhandel Van Schelven), tussen 9.00 en 11.45 uur. Info: 06-16794189.

Dinsdag 26 mei

OUDDORP – Inloop De Boei in 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Deze middag: Lezing door (colon- en wondverpleegkundigen) Jacomien Tanis en Marieke Poldermans over diverse zaken die te maken hebben met (darm-)kanker. www.deboeigo.nl

Donderdag 28 mei

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Donderdag 4 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
Zaterdag 6 juni
DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 (elke eerste zaterdagmorgen van de maand) van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Hervormde Kerk aan de Ring. Zomerconcert door Kamerkoor Fiori Musicali. Aanvang: 20.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloopcentrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
MIDDELHARNIS – Inleveren spullen zomermarkt van de Christelijk Gereformeerde Kerk. Iedere eerste zaterdag van de maand vanaf 9.30 tot 11.00 uur bij de loods aan de Industrieweg 17 te Middelharnis. Meer info via activiteitencommissie@cgkmiddelharnis.nl

Dinsdag 9 juni

OUDDORP – Inloop De Boei in 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop. Kruidenwandeling o.l.v. Myra Terpstra. www.deboeigo.nl.

Donderdag 11 juni

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Goeree-Overflakkee krijgt eigen Men of Steel Run

BROUWERSDAM - De obstakellopen zijn populair in Nederland. Gebleken is dat er een grote behoefte is aan het zoeken naar en verleggen van fysieke grenzen, maar dan veelal wel in combinatie met een hoog 'fungehalte.' Brouwersdam krijgt ook haar eigen obstakelloop: de Men of Steel Run op 11 juli 2015. De Men of Steel Run Brouwersdam heeft de 30 uitdagende obstakels en speelt zich geheel af in mul zand. Special Forces van de defensie (mede sponsor) hebben het parcours ontworpen.

Anders dan andere obstakellopen, rennen de deelnemers door het mulle Brouwerdamse zand in plaats van door de modder. Het zand en de 30 militaire obstakels zorgen voor een pittig en uitdagend parcours dat loopt van Beachclub 't Gorsje tot aan strandclub Iloon en terug. Sponsoren zoals Hornbach, Gunco, Defensie, Volker Wessels en Spa maken het mogelijk om deze Men of Steel Run mogelijk te maken.

Pittig, zwaar of erg zwaar

Om het evenement toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk deelnemers, kan er worden ingeschreven voor drie verschillende afstanden. Allemaal door mul zand. De korte afstanden zijn 3,5 km en 7 kilometer, deze afstanden zijn gericht op een brede doelgroep en speelt zich af in de middag.

De lange afstand bedraagt 14 kilometer, waarbij het mulle zand en de maximale obstakels een zeer pittig samenspel geven voor de deelnemers. Op deze afstand zijn er 30 hindernissen te nemen, waarbij meerdere keren gezwommen moet worden. Deze lange afstand is gericht op 'diehards' en speelt zich af in de ochtend.

Extreme diehards kunnen hun hart ophalen aan de 'Men of Steel Run Challenge,' welke zich ook over 14 kilometer afspeelt. Bij deze challenge kan de strijd worden aangegaan met 200 andere diehards van onder andere defensie, politie en bootcamp clubs. De challenge is het enige onderdeel waarbij er tijdwaarneming is.

Op dit moment (7 mei 2015) hebben zich 1900 deelnemers zich al ingeschreven. Het maximum voor 1 dag is 4000. De organisatie verwacht het maximale aantal te gaan halen.

Festival, side events en entertainment

Beachclub 't Gorsje is niet alleen de start en finish van de Men of Steel Run, maar dient ook als festivaldorp. Voor de Beachclub wordt een terrein vol vermaak gerealiseerd. Er wordt een klimmuur geplaatst, er zijn douches, omkleedruimtes en gratis garderobe. De muzikale invulling van het festival bestaat uit DJ's en live bands welke gedurende de gehele dag en avond optreden en lekker eten en drinken zal niet vergeten worden. De bedoeling is dat de Men of Steel Run een evenement wordt dat interessant is voor zowel deelnemers als niet-deelnemers. Entree voor niet-deelnemers is gratis.

Iedereen die 18 jaar of ouder is en een redelijke basisconditie heeft, kan zich inschrijven. Anders dan de naam van het evenement doet vermoeden, is de Men of Steel Run afgestemd op zowel vrouwen als mannen.

Mensen die niet meedoen aan de Men of Steel Run, maar wel aanwezig willen zijn bij de run, de side events en het entertainment hebben gratis toegang tot het festivalterrein.

Men of Steel Run

De Men of Steel Run is de snelst groeiende run in Nederland met edities in Rotterdam, Brouwersdam, Scheveningen en Amsterdam.

Meer informatie

Gedetailleerde informatie over het evenement is te vinden op www.menofsteelrun.nl. Inschrijven kan ook via deze website. Voor meer info kun je mailen naar info@menofsteelrun.nl.

DIRKSLAND/STELLENDAM - Op de zaterdag na Hemelvaartsdag, 16 mei, is er een familiefietsdag georganiseerd door de activiteitencommissie van de Gereformeerde Gemeente Dirksland. Er zijn routes van 25 en 40 en 60 kilometer.

Het startpunt van de route van 25 kilometer is bij de kerk aan de Mozartsingel 2 te Dirksland. Deze deelnemers hebben een grote stop in Stellendam bij Keizer Groente & Fruit, aan de Damweg 1a. Hier kunt u koffie, broodjes, tosti's en soep gebruiken.

Tevens is op dit adres het startpunt van de routes van 40 en 60 kilometer. De routes van 40 en 60 kilometer gaan over Ouddorp. Men fietst langs de kust naar de 'Mekkerstee' waar u frites en snacks kunt nuttigen.

Inschrijven op de startpunten van 9:30 tot 11:30 uur voor de prijs van € 5,-- per persoon. De gezinsprijs is € 10,--. Bij de start ontvangt u gratis een kop koffie, thee of fris met wat lekkers. De overige consumpties zijn onderweg voor een redelijke prijs te koop.

Voor de organisatie is het gewenst om te weten op hoeveel personen we kunnen rekenen, maar opgave is geen verplichting. U kunt zich opgeven bij Leen Markwat op telefoonnummer 06-46173599 of per e-mail: l.markwat@jmservices.nl

NIEUWE-TONGE – Als afsluiting van 70 jaar Vier je Vrijheid wordt woensdag 13 mei om 11.00 uur een plechtigheid gehouden op de begraafplaats aan het Korteweegje. De organisatie De Ring van Oranje wil bij deze alle sponsoren, vrijwilligers en muziekvereniging Apollo bedanken voor hun inzet bij Koningsdag, Herdenkingsbijeenkomst/Dodenherdenking, de gezamenlijke dorpsmaaltijd op 5 mei en de plaatsing van het paneel.

Burgemeester Lokker is uitgenodigd om samen met beide dochters van de lokale verzetsstrijder Jacob Arie Verolme het paneel te onthullen met daarop de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en hun verhaal. Er is voor deze dag en tijd gekozen, speciaal om de leerlingen van de hoogste klassen van basisscholen ONS en de Pannebakker te betrekken bij de onthulling. Aanwezig zijn verder een afvaardiging van de meerdere sponsoren, zoals The Lions Goeree-Overflakkee en mevrouw A. Klein van het Monuta Charity Fund. Ook leden van Veteranen Goeree-Overflakkee en WO2GO zijn aanwezig. Muziekvereniging Apollo begeleidt de onthulling muzikaal. Nabestaanden van de slachtoffers en overige belangstellenden zijn van harte welkom.

Stormachtige timmerdag

OUDDORP – Na een stralende vrijdag moesten de nijvere timmeraars zaterdag in duidelijk minder gunstige weersomstandigheden hun aan de slag. Onder het motto ' Bouw je boot ' organiseerde de stichting Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam op een terrein achter Oudelandseweg 10 in Ouddorp een bouwfestijn waaraan gelukkig toch tientallen meisjes en jongens actief deelnamen. Over materiaal was niet te klagen. Pallets in overvloed. De bouwers kregen goede begeleiding van senioren die hen op gezette tijden een handje hielpen. Door de stormachtige rukwinden waren enkele partytenten weggeslagen en daardoor moest de fair die gelijktijdig gehouden werd, uitwijken naar een beschikbaar gestelde loods aan de overzijde van de Oudelandseweg. Het volgende evenement dat de stichting Sophia Kinderziekenhuis Rotterdam op het programma heeft staan is een groot mosselbuffet en de organisatie van een oldtimertour. Deze activiteiten worden gehouden op de tweede zaterdag van september.

MIDDELBURG - De Zeeuwse Uitvaartbeurs vindt plaats op zaterdag 23 mei aanstaande van 11.00 tot 16.00 uur in de Nieuwe Kerk in het (winkel)centrum van Middelburg.

Zowel op het pleintje grenzend aan de kerk als in de kerk staan verschillende stands waar ondernemers hun producten en diensten presenteren die te maken hebben met alles rondom de uitvaart. De standhouders die op de beurs staan geven een compleet en gevarieerd beeld van de hele branche: van kisten tot grafmonumenten (in glas, graniet, hout, keramiek, kunststof etc.), van rouwdrukwerk tot gedenksieraden, van rouwverwerking tot nazorg (emotioneel, praktisch en juridisch). De beurs is laagdrempelig. De toegang is gratis. U bent van harte welkom. Kijk voor meer informatie op www.nuvoorbijdedood.nl

Bekeuringen voor het bekogelen van zeehonden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bij een visserijcontrole op Goeree-Overflakkee, Hoeksche Waard en Nissewaard zijn vrijdag 8 mei 60 vissers gecontroleerd. In totaal werden 26 bekeuringen uitgedeeld onder andere voor het bekogelen van zeehonden.

Vrijdag 8 mei hielden politie in samenwerking met de Omgevingsdienst ZHZ, Sportvisserij Zuidwest Nederland en de diverse gemeenten een controle op de visserijwet. In totaal werden 60 vissers gecontroleerd, 26 bekeuringen uitgeschreven en 7 waarschuwingen gedaan. De bekeuringen waren onder andere voor het voorhanden hebben van paling, het vissen zonder de vereiste schriftelijke toestemmingen en voor het vissen met drie hengels. In Stellendam werd in een Natura 2000 gebied een staand want ontdekt. Aan de Brouwersdam bleken haringvissers de aanwezige zeehonden te bekogelen met stenen om ze op afstand te houden. Zij zijn hiervoor bekeurd. Toezichthouders van de Sportvisserij Zuidwest Nederland zullen hier de komende tijd extra op letten.

10 / 24

DIRKSLAND

Bijeenkomst Reumapatiëntenvereniging

De Reuma Patiëntenvereniging Goeree-Overflakkee houdt op maandag 18 mei een bijeenkomst in het ziekenhuis in Dirksland. Voor deze avond is Willy Visser uitgenodigd en zij vertelt iets over kinesiologie. Dit is de leer van de beweging. De aanvang is 19.30 uur de koffie en thee staan dan klaar.

GOEDEREEDE

Zangdienst

Zaterdagavond 16 mei zal er een zangdienst gehouden worden in de Hersteld Hervormde Kerk 'De Levensbron' te Goedereede (ingang aan de Doelweg). Het Christelijk Ouddorps Mannenkoor o.l.v. dhr. D. Struik en organist dhr. W. de Boer hoopt zijn medewerking verlenen. De samenzang zal begeleid worden door dhr. A. de Gans met medewerking van mevr. B. Dekker op de dwarsfluit. De meditatie zal verzorgd worden door drs. Van Estrik en dhr. E. van Estrik zal enkele declamaties verzorgen. De collecte zal bestemd zijn voor het onderhoud van het orgel. De toegang is vrij. Aanvang 19.30 uur. De kerk is open om 19.00 uur.

Vroege Vogelexcursie op Hemelvaartsdag

Voor Hemelvaartsdag organiseert de NLGO een 'Vroege Vogelexcursie' in de Bokkenpolder, vertrek vanaf parkeerplaats Kwade Hoek, einde Oostdijkseweg, Goedereede. Excursieleider: Krijn en George Tanis. Het betreft voornamelijk een geluidenexcursie. Men zal zeker de nachtegaal, zomertortel, fitis, tjiftjaf, zwartkop en natuurlijk nog veel meer vogels horen. Aanvang 6.00 uur in de morgen. De excursie duurt ongeveer twee uur. Aanmelden verplicht via de website www.nlgo.nl vol=vol= 20 personen. Niet-leden betalen 3 euro.

Ophalen rommel

Voor de rommelmarkt voor het goede doel rondom de haven van Goedereede op zaterdag voor Pinksteren, worden zaterdagochtend 16 mei goede, gebruikte spullen ingezameld in Goedereede en Havenhoofd. U kunt de spullen ook inleveren tussen 9.00 en 12.00 bij de schuur aan de Achterstraat nr. 7 te Goedereede.

LANGSTRAAT

Familievoetbaltoernooi

Na jaren van afwezigheid wordt het weer georganiseerd: Eerste Langstraatse Familie Voetbal Toernooi 2015. Het wordt gehouden op Tweede Pinksterdag en begint om 13.00 uur. Elk team moet bestaan uit vier personen en in ieder team zit minimaal één ouder persoon (vader, moeder, opa, oma, oom, tante]. Opgeven voor 16 mei bij stef@vanwuyckhuyse.com of patrick.mol@kpnmail.nl Zet in deze mail: naam van het team; de namen en leeftijden van de spelers en contactpersoon met telefoonnummer.

MELISSANT

Koffieochtend in de Melishof

Woensdag 20 mei is er weer een koffieOchtend in de Melishof. Onder het genot van een lekker bakje, kunt u luisteren naar leuke Flakkeese verhalen. Deze worden verteld door Annie v.d. Bok uit Stellendam. De aanvang is 10.00 uur en het einde rond 12.00 uur. Dit is de laatste ochtend van dit seizoen. De eerstvolgende zal in september zijn. De ochtend wordt afgesloten met een zomerse traktatie. De Entree is € 1,25, dit is exclusief koffie of thee. Opgeven kan bij Dirk Spahr v.d. Hoek, tel 602411. Wie geen vervoer heeft kan dit aangeven en u wordt opgehaald. Een ieder uit Melissant is welkom.

Gospelkoor 'Relight'

Zondag 17 mei is het Exaudi ook wel wezenzondag genoemd. Het thema van deze zondag is dan ook "en ge zegt verwonderd,Hij liet nooit alleen". Voor deze dienst in de Ontmoetingskerk is gospelkoor 'Relight' uit Poortugaal uitgenodigd. Zij zullen o.l.v. Rob de Jong enkele liederen ten gehoren brengen. Voorganger tijdens deze dienst is ds.D.Sikkema uit Zoetermeer. Aanvang 9.30 uur.

NIEUWE-TONGE

Rommelmarktspullen

Zaterdag 16 mei is er weer een derde mogelijkheid om spullen in te leveren voor de rommelmarkt van de H.H.K. te Nieuwe-Tonge. Heeft u nog spullen die u kwijt wil? Lever ze dan in bij de schuur van fam. van Kempen, Duivenwaardseweg 7 van 09.30-11.30. Geen bedden, spiralen, crt-monitoren en wandmeubels. Heeft u vragen of wilt u de spullen opgehaald hebben? Neem dan contact op met Paul Knöps, tel.: 0187-745004 of 06-16777904.

Bingo

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 22 mei a.s. een bingo-avond in Ons Dorpshuis. Een ieder is daar welkom. Er worden tien rondes en een superronde gespeeld. De is open vanaf 19.00 uur en de bingo start om 19.30 uur.

Voorjaarsschuurverkoop

Zaterdag 16 mei a.s. van 10.00 tot 16.00 uur is er een grote voorjaarsschuurverkoop aan de Groeneweg 35. Nieuwe-Tonge. Behalve heel veel voorwerpen uit grootmoeders tijd, zoals emaille bv: zand-zeep-soda; lepelrekken; petroleumstellen; enz. Er is boerenbont en er zijn zinken voorwerpen voor in de tuin; Kruidenkastjes; (buiten)kachels; keulse potten, enz. Tevens: Diverse snuffelkramen, met Kruudplaetjes; Brocante spullen; Landwinkel't Zand met Streekproducten en kaarten, wanddecoraties, (worden ter plaatse gemaakt van b.v. hout). Ook Piet Hart, de palingroker is weer aanwezig. Verder gebruikte fietsen, demonstratie boogschieten. Ook taxatie en in/en verkoop van bankbiljetten en munten. Voor de koffie/thee en lentesoep wordt deze keer een donatie gevraagd voor KiKa er is ruime parkeergelegenheid. Inlichtingen: Jan Nijssen, 0187-651638.

OUDDORP

Bazar in De Vliedberg

Woensdag 13 mei wordt er een bazar gehouden in De Vliedberg. De organisatie is in handen van de Steunstichting De Vliedberg en de opbrengst is ook voor het Ouddorpse zorgcentrum bestemd. Tijdens de bazar is er van alles te koop: er is een kleine rommelmarkt, er zijn creatieve spulletjes te koop van de breiclub, verder is er vis, een broodje hamburger, bloemen en een verloting. Dit alles is verdeeld over diverse kramen. Natuurlijk kan er ook koffie met wat lekker erbij gekocht worden bij het restaurant. De bazar is van 10.00 tot 16.00 uur.

Rommelmarkt in ring

Zaterdag 16 mei a.s. houdt de Gereformeerde Kerk van Ouddorp haar jaarlijkse rommelmarkt in de Ring van Ouddorp. Er is een grote keus in tweedehands spullen zoals boeken, huishoudelijke artikelen, speelgoed, kleding, meubels, planten, antiek en curiosa. Verder wordt er die dag oliebollen, vis, broodjes beenham en worst verkocht. Er is een terras om te genieten van bijvoorbeeld een kopje koffie met wat lekkers erbij. Er wordt ook fruit en boerenkaas verkocht. Er is een kraam met spulletjes en lekkernijen voor het goede doel SMA. Om 11.00 uur is er een veiling op de Hoenderdijk. De markt is tussen 8.00 en 16.00 uur.

Welkom-dienst

Op 17 mei is er weer een Welkom-dienst in de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3 te Ouddorp. Aan deze dienst wordt medewerking verleend door het gospelkoor Polyhymnia uit Oud Vossemeer. Gospelkoor Polyhymnia is een interkerkelijk koor dat bestaat uit ongeveer 30 enthousiaste leden van 12 jaar en ouder van het eiland Tholen (Zeeland). Hun doel is God prijzen, loven en aanbidden door middel van de talenten die ze van Hem hebben gekregen, namelijk zingen en muziek maken. Over het algemeen zingen ze meerstemmige gospelmuziek. Hun repertoire varieert van rustige ballads tot echte 'black gospel', van John Rutter tot Sela. Daarnaast bevat hun repertoire ook liederen die tijdens de christelijke feestdagen uitgevoerd kunnen worden. De voorganger in deze dienst, die om 18.30 uur begint, is ds. E.M. de Jong.

Snuffelmarkt

Op vrijdag 15 mei wordt de jaarlijkse snuffelmarkt rondom de Hervormde kerk van Ouddorp weer gehouden. De verkoping zal zijn van 9.00 tot 16.00 uur. Een greep uit de dingen die te koop zijn: Tweedehands bruikbare spullen en boeken; Vers gebakken wafels; Gebakken vis; Gebakken koekjes en cake
Zelfgemaakte kaarten en diverse andere handgemaakte producten. Ook is er een kraam 'met liefde gemaakt'. De opbrengst is bestemd voor de Hervormde Gemeente Ouddorp.

Voorjaarsfair

Vrijdag 15 mei van 9.00 tot 15.00 uur is er een voorjaarsfair in het centrum van Ouddorp. Met rommelmarkt, diverse kramen, kleedjesmarkt, schminken, ballonnenartiest, suikerspin en veel kinderactiviteiten. De fair wordt georganiseerd door Peuterspeelzaal De Gornet.

Fancy Fair / Rommelmarkt

Zaterdag 23 mei is er weer een Fancy Fair / Rommelmarkt waarvan de opbrengst ten goede komt aan de veelzijdige activiteiten van de kinderen van Scouting Goedereede. Deze wordt gehouden op het terrein Dorpsweg 4 in Ouddorp. Dit is naast het parkeerterrein achter de Dorpstienden. Er zijn weer veel bruikbare spullen ingeleverd, ook tweedehands kinderkleding. Verder zal er verkoop zijn van cakes, taarten, cupcakes e.d. Ook zijn er weer leuke prijzen te winnen. Voor de kinderen zijn er verschillende activiteiten als knutselen, grabbelton, blikgooien en nog veel meer. U kunt ook genieten van een kopje koffie en cake. De fair is van 9.00 tot 16.00 uur.

OOLTGENSPLAAT

Repaircafé start

Zaterdag 16 mei start men met het repaircafé Ooltgensplaat. Al uw kapotte spullen kunnen dan gerepareerd worden. Dankzij een gift van Delta Wind en Fides wonen, heeft men wat gereedschap kunnen aanschaffen. Het repaircafé wordt gehouden op het Fort Prins Frederik. Kijk voor meer info op www. fortprinsfrederik.nl of/en op www.kchpromotie.eu Tevens is er een paling- zalm- en makreelrokerij aanwezig. Ook nieuw is dat er een veerverbinding is tussen Dinteloord- Galathese Haven- Benedensas en weer terug naar Dinteloord. Voor meer info: www.waterpoort-rondvaarten.nl

OUDE-TONGE

Inzamelen voor Uzon

Op zaterdag 16 mei wordt de inzameling gehouden van goederen voor de zustergemeente van de Hervormde Gemeente van Oude-Tonge, in Uzon, op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Vanaf 9.30 tot 11.30 uur staat men klaar om schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van uw spullen of moet er iets opgehaald worden, neem dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

SOMMELSDIJK

Verkoop handwerkartikelen

Op dinsdag 19 mei is er in Nieuw Rijsenburgh een verkoop van handwerkartikelen die door de bewoners zijn gemaakt. Er is een diversiteit van allerlei spullen waaronder schorten in verschillende maten, theedoeken, tafelkleedjes, kussens, poppen, poppenkleertjes, sokken in allerlei maten en vormen. Er kan ook een bestelling doorgegeven worden, zodat er naar eigen wens een artikel gemaakt kan worden. De verkoop wordt gehouden in de hal van Nieuw Rijsenburgh. De aanvang is vanaf 10.00 tot 16.00 uur.

STELLENDAM

Schuurverkoop

Zaterdag 16 mei is er een schuurverkoop op de Meester Iman Caustraat 67, (parkeren kan op het Raadhuisplein). Met allerhande spullen, zoals spulletjes uit grootmoeders tijd, kleding, potten en pannen, boeken, plantjes, glaswerk, enzovoort. Als u niets nodig hebt, bent u toch welkom om gezellig een kopje koffie, thee of fris te drinken, een praatje te maken met de andere bezoekers. De opbrengst is voor de Hervormde Gemeente te Stellendam. De schuur is open van 9.30 uur tot 15.30 uur.

De dokter van toen en zijn vrouw zestig jaar getrouwd

Wethouder De Jong bezocht het jubilerende echtpaar.

SOMMELSDIJK – Hij was dertig en zij twintig toen ze elkaar op 3 mei 1955 het jawoord gaven in het gemeentehuis van Dirksland. Zij, Jacqueline Penning, was een Dirkslandse, hij, Jan Dogterom, kwam uit de buurt van Lekkerkerk. Zondag 3 mei waren ze zestig jaar getrouwd. Dat werd uiteraard gevierd, met een hele feestweek zelfs. Wethouder Gerrit de Jong kwam op woensdag 6 mei op bezoek in hun woning te Sommelsdijk, om de gelukwensen van de gemeente Goeree-Overflakkee over te brengen.

Door Kees van Rixoort

Jan Dogterom was jarenlang huisarts, van 1955 tot 1990 om precies te zijn. Hij trad daarmee in de voetsporen van Piet Knöps en diens vader Simon Knöps. De laatste was een bekende verschijning op het eiland. Hij reed in zijn koetsje heel Goeree-Overflakkee af om patiënten te bezoeken. Een ziekenhuis was er nog niet, daarom trad deze huisarts ook op als chirurg. Er gaan verhalen – Jan Dogterom vertelt ze met zichtbaar genoegen – dat patiënten spontaan beter werden als ze de koets van Simon Knöps aan hoorden komen rijden of zijn wandelstok op het pad hoorden tikken.

Doktershuis

Na zijn zoon Piet Knöps kwam Jan Dogterom in de praktijk aan de Voorstraat in Sommelsdijk. Die bleef zo in de familie, want Knöps was een oom van Jacqueline Dogterom-Penning. De dynastie zette zich vanaf 1983 voort toen Gert-Jan Dogterom met zijn vader ging samenwerken. De samenwerking duurde tot 1990, toen Jan Dogterom met pensioen ging. Sindsdien voert Gert-Jan de praktijk alleen, zij het de laatste jaren niet meer vanuit het statige doktershuis.

Jan en Jacqueline ontmoetten elkaar in Steenwijk. "Mijn vrouw had een tante in Steenwijk en ik ook. Ik was in dienst in Steenwijk en paste wel eens op de kinderen van mijn tante en mijn oom. Beide tantes organiseerden een koffievisite. Er was geen ontkomen aan…", vertelt Jan Dogterom. De trouwdag was koud. Er stond een mager zonnetje en het waaide hard. Tijdens de huwelijksreis naar Zuid-Limburg was het niet veel beter. Het regende regelmatig, maar gelukkig had het hotel waar het bruidspaar logeerde een regenverzekering…

Toen dokter Piet Knöps op 57-jarige leeftijd overleed, kwam de huisartsenpraktijk in Sommelsdijk vrij. Dogterom nam eerst drie maanden waar en nam de praktijk vervolgens over. "Daarvóór had ik een baantje in een ziekenhuis in Rotterdam, aan de Bergweg. Ik kon gelijk in Sommelsdijk beginnen." Een goede plek – die enigszins overeenkwam met het platteland rond Lekkerkerk, waar hij opgroeide als zoon van een veeboer – én dicht bij de plaats waar zijn vrouw opgroeide, Dirksland. Zij was een van de eerste baby's die in het ziekenhuis aldaar ter wereld kwamen. In het eerste jaar dat het Van Weel-ziekenhuis bestond mochten de Dirkslandse vrouwen er gratis bevallen.

Duizend bevallingen

Over bevallingen gesproken. In de tijd dat Jan Dogterom huisarts was, hoorden bevallingen er nog bij. "Ik heb ongeveer duizend Sommelsdijkers en Menheersenaren ter wereld gebracht." De bevallingen deed hij altijd zelf, ook op zaterdag en zondag als een andere huisarts weekenddienst had.

In de praktijk aan huis was ook een apotheek. Die runde mevrouw Dogterom. Ze had er een opleiding voor gevolgd. Met de groei van de praktijk, nam ook het 'medicijnen maken' toe. Verder was ze doktersassistente en stond ze patiënten te woord, zowel aan de deur als aan de telefoon. Het hechten van een wond was bij haar ook in goede handen. Als Jan zijn ronde aan het doen was en er kwam een spoedgeval tussendoor, dan sprong Jacqueline op de fiets om hem om te sporen. Dat was niet heel moeilijk, want de route was bekend en iedereen wist waar de dokter was.

Daarnaast was ze ook moeder. Jan en Jacqueline kregen drie kinderen: Gert-Jan, Chris en Joline. De eerste is dus huisarts, de andere twee zijn tandarts, ook op Goeree-Overflakkee.

Er is veel veranderd sinds 1955. Een huisarts doet geen bevallingen meer en een apotheek aan huis zie je nog maar zelden. Er zijn ook veel nieuwe medische mogelijkheden bij gekomen. "In mijn tijd is de penicilline gekomen. Als je vóór die tijd een longontsteking had, dan duurde het een dag of negen tot de crisis kwam. Dan gingen de blinden van de ramen dicht en moest het rustig zijn. Het was in de hele gemeenschap bekend. Ik had wel penicilline én het ziekenhuis achter de hand."

Jan en Jacqueline (negentig en tachtig) zijn nog in goede gezondheid. Al loopt de voormalige dokter niet meer zo gemakkelijk en neemt zijn gezichtsvermogen af. Het zelfstandig wonen gaat nog prima, in hun woning met lift aan de Enkele Ring. Ze lieten het huis meer dan dertig jaar geleden bouwen, op de plaats waar de oude wagenmakerij van Van den Boogert stond. Het is een levensloopbestendige woning, met vooruitziende blik gebouwd in een tijd dat nog niemand van zulke woningen had gehoord. Je kunt er lang zelfstandig blijven wonen, dat staat vast.

Ballenactie voetbalvereniging verlengd

MIDDELHARNIS - Afgelopen zaterdag ontvingen de twee Somalische nieuwe leden Faris en Nuuradine en Jop de Vreede, die één van deze leden had aangebracht, een mooie voetbal. Bij voetbalvereniging Flakkee loopt er al een paar maanden een succesvolle actie waarbij nieuwe leden een bal krijgen en de ouders een cadeaubon van Brasserie 't Vingerling.

Er zijn inmiddels al twintig ballen uitgereikt. Wegens dit succes is de actie dan ook verlengd. Alle teams bij Flakkee spelen overigens op de zaterdag hun wedstrijden. Bij de Mini-Pupillen behoeft er het eerste seizoen geen contributie te worden betaald. De kleding wordt kosteloos ter beschikking gesteld.

In het kader van maatschappelijke betrokkenheid zijn er de laatste maand ook drie kinderen met de Ugandeese en Somalische nationaliteit binnen de vereniging gehaald. Met hulp van betrokken ouders van de vereniging worden deze kinderen met hun ouders opgehaald en weer thuisgebracht. Hierdoor kunnen ook deze kinderen een sport beoefenen en veel plezier met hun leeftijdgenootjes beleven bij voetbalvereniging Flakkee.

Kunstwerken in beeldentuin bij Ouddorpse Westduinen

Kunstwerk aan de Klepperweg in Ouddorp.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met toestemming van het Zuid-Hollands Landschap zijn donderdag in en bij de Westduinen, aan de Klepperweg, Westduinweg en Oudelandseweg in Ouddorp drie kunstwerken geplaatst, vervaardigd door kunstenaar Adri Verhoeven. De plaatsing vormt de voorbode van de openstelling van een imposante Beeldentuin Achter de Westduinen, een particulier initiatief van Stasja Broek-Goedbloed en Arthur Broek, aan de Dijkstelweg 58 in Ouddorp. De beeldentuin kent geen commerciële opzet en ontvangt ook geen subsidies.

Door Jaap Ruizeveld

De tuin is omgeven door karakteristiek begroeide zandwallen en grenst direct aan het beschermde natuurgebied de Westduinen. De komende weken wordt de laatste hand gelegd aan de oplevering van het project. Vanaf 6 juni tot medio september is de beeldentuin geopend op donderdag, vrijdag en zaterdag, steeds van 11.00 tot 17.00 uur. Na een leven als respectievelijk ondernemer in de re-integratiebranche en architect, leggen de initiatiefnemers, die in 2008 van Dordrecht naar Ouddorp verhuisden, zich nu toe op wat hun dierbaar is, kunst, koken en de beeldentuin, waarin ook een tuinrestaurant wordt ingericht. Van de entreeprijs (€ 5,- p.p., inclusief kop koffie of thee) wordt één euro geschonken aan een goed doel.

Zelfs voor de grazende koe in de Westduinen blijkt het kunstwerk een speelse attractie.

Internationaal

De kunstenaars die in Achter de Westduinen exposeren zijn divers in hun opvattingen, uitingen en technieken. Zij scheppen hun eigen wereld. Iets van die wereld is straks te zien en te beleven in de tuin. Het te exposeren werk van rond twintig nationale en internationale kunstenaars is een deels permanente en deels per seizoen wisselende collectie. In de tuin komt werk te staan van onder andere Herbert Nouwens, Linda Nieuwstad, Jack Prins, Lucien den Arend, Gerard Höweler en Adri Verhoeven. De internationale presentatie komt van Dörte Berner uit Namibië, Karl Ulrich Nuss uit Duitsland en Bernard Sindal uit het Verenigd Koninkrijk (UK).

Tastbaar

De kunstwerken zijn samen met de betrokken kunstenaars uitgekozen op basis van hun wisselwerking met de tuin. Zo worden de beelden een soort bakens van verbeeldingskracht. Verwoord in het landschap. De toeschouwer wordt onderdeel van het samenspel dat de tuin een eigen tempo geeft; het vertraagt, het voegt wat toe, het laat iets op zijn beloop. De beeldentuin wil een prettige beschutte plek zijn. Toegankelijk en tastbaar. De bezoeker komt niet alleen om te kijken, maar kan veel van de beelden ook aanraken, op sommigen kun je zelfs gaan zitten. (www.achterdewestduinen.nl).

Goeree-Overflakkee ontvangt negen Blauwe Vlaggen

De winnaars van de blauwe vlaggen.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op donderdag 30 april werden de Blauwe Vlaggen 2015 uitgereikt door FEE International. Goeree-Overflakkee ontving maar liefst negen Blauwe Vlaggen: zeven blauwe vlaggen voor jachthavens en twee voor de stranden op de kop van het eiland. De twee stranden Westerduinpad en Brouwersdam de Kous kregen maar liefst voor het 25e jaar op rij een Blauwe Vlag.

Daarnaast maakte FEE International bekend dat Goeree-Overflakkee een vermelding krijgt in Guinness World Records, ook wel bekend als The Guinness Book of Records, als gemeente met de meeste Blauwe Vlaggen voor jachthavens ter wereld voor het jaar 2014! In het najaar van 2015 wordt bekend of Goeree-Overflakkee deze titel over 2015 kan behouden.

Mooi resultaat!

"Wat een mooi resultaat!" vertelt wethouder Arend-Jan van der Vlugt. "Dit is wederom een unieke prestatie van de jachthavenbeheerders en watersportverenigingen en niet te vergeten de medewerkers van de gemeente die de stranden schoon houden. De Blauwe Vlag is internationaal voor de toerist en de recreant hét herkenning- en kwaliteitssymbool voor duurzame en kwalitatief goede jachthavens en schone stranden. Een symbool dat perfect past bij de ambitie van Goeree-Overflakkee als duurzaam eiland en duurzame vakantiebestemming".

Stranden en jachthavens

Naast de stranden Westerduinpad en Brouwersdam de Kous ontvingen de volgende jachthavens op Goeree-Overflakkee een Blauwe Vlag: Atlantica in Stad aan 't Haringvliet, jachthaven van Middelharnis, Marina Herkingen, WSV Herkingen, Marina Port Zélande in Ouddorp, WSV Oude-Tonge en WSV Ooltgensplaat.

'De Kriekel' organiseert de 43e Avonddriedaagse

OUDDORP - Op 19, 20 en 21 mei a.s. organiseert Sportvereniging "De Kriekel" alweer voor de 43e keer de Ouddorpse Avonddriedaagse.

"De natuur laat zich deze weken in mei natuurlijk op z'n mooist zien en wat is er dan leuker om samen met vrienden, buren of familie heerlijk een mooi rondje te wandelen! Ook deze keer zijn er routes van 5 en 10 km en een alternatieve route voor rolstoel en kinderwagen is voorhanden", aldus de organisatie. Op de laatste avond is er verkleed lopen met als thema "bloemenzee". Hier zijn prachtige prijzen mee te winnen.

Alle avonden zal worden gestart met het wandelen om 19.00 uur vanaf het parkeerterrein Dorpstienden. Vooraf inschrijven is mogelijk t/m dinsdag 19 mei, tot 17.00 uur in 't Blaeuwe Huus, het VVV-kantoor aan de Bosweg 2 te Ouddorp. Deelname aan deze drie fantastische wandelavonden kost € 3,00 voor de jeugd en € 4,00 vanaf 13 jaar. Inschrijven op de 1e wandelavond zelf kan ook in de Dorpstienden. Slechts één avond wandelen is ook mogelijk en kost € 2,--. Alle deelnemers ontvangen een leuke herinnering.

"Feestelijk en gezellig gaat deze 43e Ouddorpse Avonddriedaagse zeker worden en als nu ook nog eens een recordaantal deelnemers gaat genieten, heeft de organisatie niets meer te wensen!"

Nieuwe 'kunstenmakers' tijdens de Kunstkijk

De deelnemers van Kunstenmaker.nl: Boukje de Jong, Ezra van Dijke, Annemiek Vlaspoel, Robin Brusse, Lars van Rossum, Anbdreia Kraaijenbrink en in het midden Jaap Reedijk.

MIDDELHARNIS - Een verrassing tijdens de Kunstkijk exposities van deze week is het atelier Kunstenmaker.nl uit Middelharnis. Tussen de professionele kunstenaars valt deze groep kunstenaars zeker op.

De kunstenaars die werken onder de naam Kunstenmaker.nl hebben een verstandelijke beperking en werken vanuit hun atelier in Middelharnis. Zij exposeren tijdens de KunstKijk van 14 tot 17 mei in Hofstede De Rietheuvel, Zeedijk 58, 3243 LG Stad aan 't Haringvliet.

Kunstenmaker.nl is een atelier-kunstwerkplaats voor mensen die net even "iets anders in onze samenleving staan" en is een initiatief van beeldend kunstenaar Jaap Reedijk.
"Wij zijn kunstenaars met een verstandelijke beperking, maar ook mensen die net even iets meer moeite hebben met de "normale samenleving" en daardoor beperkingen ervaren. Wij voelen ons kunstenaar, want wat wij maken is uniek.
Iedereen heeft zijn of haar eigen manier van werken en we doen eigenlijk allemaal waar we goed in zijn en wat we fijn vinden. De sfeer in het atelier is voor ons erg belangrijk. We werken ook graag dicht bij elkaar, zodat we tussendoor ook direct contact hebben. Het moet wel gezellig zijn.
Het atelier is een kleinschalig werkproject, waar 6 kunstenaars 3 dagen in de week hun kunstwerken maken."

"De kunstenaars van Kunstenmaker.nl hebben ieder hun eigen manier van werken en daar voelen we ons goed bij. We maken alleen maar kunst die we leuk vinden en proberen steeds nieuwe dingen uit die anderen, maar ook onszelf soms verrassen.

De meesten van ons schilderen het liefst en daarbij ontdekken we elke keer weer nieuwe technieken en mogelijkheden. Wij proberen altijd wel humor in ons werk te stoppen en soms zijn de verhalen er achter al erg bijzonder."

De kunst wordt direct uit het atelier verkocht maar ook tijdens de exposities die regelmatig gehouden worden. Het atelier werkt nauw samen met het kringloopcentrum GoedvoorGoed.
Het atelier is helemaal zelfstandig. Het is geen onderdeel van GoedvoorGoed, maar heeft het atelier wel in de loods van het kringloopcentrum in Middelharnis.

In de winkel van GoedvoorGoed, aan het Beneden Zandpad in Middelharnis, hebben de kunstenmakers een vaste grote expositiewand waar alle schilderijen te zien zijn en ook gekocht kunnen worden.

Alle kunstwerken, de kunstenaars en de werkwijze is te zien op de website www.kunstenmaker.nl Voor informatie: 0613933417

Informatie over de Kunstkijk staat op www.kunstkijk.com

Steun gevraagd voor afdeling Rode Kruis in collecteweek

Afdelingsvoorzitter Rode Kruis Goeree-Overflakkee, mevrouw Titania Poort.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens de Rode Kruis-week, van 14 tot en met 20 juni, vraagt de eilandelijke afdeling aandacht voor de activiteiten die op Goeree-Overflakkee worden georganiseerd en plaatsvinden. Voorzitter mevrouw Titania Poort zegt: "Het Rode Kruis is altijd dichtbij. Onze vrijwilligers staan 24 uur per dag, 7 dagen in de week klaar bij acute noodsituaties, groot en klein, of bij het ondersteunen bij plaatselijke evenementen. Het Rode Kruis helpt vanuit het hart en met de mouwen opgestroopt. Zij zorgt er voor dat mensen zichzelf kunnen helpen en leert hen ook hoe zij anderen weer kunnen helpen. Daarvoor organiseert het Rode Kruis onder andere de EHBO-cursussen."

Door Jaap Ruizeveld

"Dankzij financiële ondersteuningen (giften) wordt het Rode Kruis in staat gesteld opleidingen en cursussen aan te bieden. Daardoor zijn hulpverleners in staat zich op allerlei wijzen in te zetten en dat maakt het voor het Rode Kruis mede mogelijk om 'ongelukjes' niet te laten uitgroeien tot persoonlijke rampen. In tijden van nood kan en mag niemand alleen staan. Een ieder kan ons meehelpen om de taken te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld door bereid te zijn in de week van het Rode Kruis (14-20 juni 2015) te willen collecteren. Het Rode Kruis is u er dankbaar voor. De gelden worden besteed aan activiteiten op het eiland. Heeft u enkele uren beschikbaar? Meld u aan of vraag informatie bij Leo de Hoog: 0181-404900 of stuur een mail naar Ldehoog@rodekruis.nl. Daarnaast kunt u alle vragen stellen over het EHBO-diploma of over het gebruik van een AED".

EHBO en AED

Eerste hulp verlenen: kunt u het? Wist u dat slechts 3,2% van de Nederlanders een EHBO-diploma heeft? Te veel mensen weten niet wat ze moeten doen bij een ongeval, of doen het verkeerde. Het Rode Kruis wil dat iedereen elkaar kan helpen in geval van nood. Dit doet de organisatie door in heel Nederland EHBO cursussen aan te bieden. Betaalbaar voor iedereen. Weet u hoe een AED werkt? Wanneer iemand een hartaanval krijgt, weet slechts 1 op de 30 omstanders hoe er gereanimeerd moet worden. Terwijl door reanimatie en het gebruik van een AED binnen 6 minuten de overlevingskans vergroot kan worden met 50 tot 75%. Om deze reden brengt het Rode Kruis alle locaties van AED 's in Nederland in kaart en biedt reanimatie- en AED-cursussen aan.

Gelden

"Voor onze lokale activiteiten zijn financiële middelen onmisbaar. Daarom zal in de week van 14 t/m 20 juni hopelijk door vele vrijwilligers worden gecollecteerd". Om een idee te geven van kosten die gemoeid zijn met het werk van het Rode Kruis, geeft voorzitter mevrouw Titania Poort enkele voorbeelden. Voor 80 euro kan een gevulde EHBO-rugzak voor onze hulpverleners worden aangeschaft. Voor 450 euro kan een baby-oefenpop worden gekocht voor de baby-EHBO cursussen en een zelfde bedrag kost de kind-oefenpop voor de kinder-EHBO cursussen. Een AED-apparaat voor gebruik door de hulpverleners kost 1800 euro en voor 200 euro kan men een AED-tas aanschaffen voor het dragen van het AED-apparaat.

US-oorlogsveteraan Bill Knapp dankt voor hartelijke ontvangst

LAS VEGAS - "Wij vinden het heel fijn dat uw krant Eilanden-Nieuws bereid is om ons dankwoord aan de bevolking van uw eiland, in het bijzonder de inwoners van Ouddorp en de Kop van Goeree, over te brengen. Dit alles naar aanleiding van ons verblijf in Holland gedurende de herdenkingsplechtigheden rond 4 mei 2015 en de viering van uw bevrijding op de dag daarna. Dit is voor ons de enige manier om in breed verband te kunnen laten blijken hoe diep geroerd wij zijn voor uw hartelijke ontvangst en welkom in uw prachtige land. Ook gaat onze dank uit naar uw gemeentebestuur dat het voor ons mogelijk maakte te kunnen deelnemen aan uw indrukwekkende 4 mei-herdenking bij het monument in Ouddorp. Die uitnodiging, juist in het kader van de memorabele 70-ste plechtigheid na het einde van Tweede Wereldoorlog, zal ons altijd bijblijven," aldus de veteraan en zijn vrouw.

Thuiskomen                                                                                                                                

"Wij danken u allen voor de verhalen die wij met u mochten delen. Verhalen waarin ook uwerzijds de verschrikkingen, het lijden in de oorlogsjaren, zo nadrukkelijk werden verwoord. De trieste jaren van bezetting. Op menselijk vlak het verliezen van zo vele dierbaren. Voor ons was het de afgelopen week een warm gevoel van 'thuiskomen' . En dan voor mij speciaal als Paratrooper in het toenmalige 508ste Parachute Infantery Regiment. U kunt ons geloven dat wij alle herinneringen diep koesteren, ja tot het eind van ons leven. Wij zullen het nooit vergeten. Deze vriendschap in en met Holland".

Diepe indruk                                                                                                                        

"Uw gastvrijheid en uw aandacht waren voor ons van grote waarde. Wat ons ook bijzonder heeft getroffen is het feit dat u - ook na 70 jaar - zorgvuldig met de gebeurtenissen in de oorlogsjaren bent blijven omgaan. Het herdenken en daarnaast het vieren van de bevrijding hebben bij u jaarlijks gemarkeerde plaatsen gekregen. Uw blijvende zorg aan de rustplaatsen van onze gevallenen, de band die is blijven bestaan met veteranen enerzijds en het betrekken van scholieren bij de plechtigheden hebben diepe indruk op ons gemaakt. Dit te zien en te mogen meemaken sterkt ons in de wetenschap dat al deze aspecten bij u in goede handen zijn. Daarvoor zijn wij dankbaar. Niet in de laatste plaats zijn wij de Ouddorpse familie Fred Hoek erkentelijk dat zij ons gastvrij hebben onthaald. Ons hebben begeleid bij al onze bezoeken in Holland en België. Zonder hun inzet was deze reis naar uw land voor ons niet mogelijk geweest".

William en Em Knapp

(Dit dankwoord is tot stand gekomen door de contacten met correspondent Jaap Ruizeveld, hij heeft ook de vertaling verzorgd.)

Het aspergeseizoen is weer begonnen

Het aspergeseizoen is gestart. Links Jabin en Madeleine, rechts Lies en Beijke bij het nieuwe bord aan de ingang van het erf. Foto-inzet: vier kleine maar complete aspergemaaltijden en aspergehapjes, uit eigen keuken van Van der Velde. Foto's: Hans Villerius

HERKINGEN – Voor de liefhebbers van groene asperges is er een goede tijd aangebroken, want deze heerlijke seizoengroente is er weer. Elk jaar is het de vraag wanneer op de akker de asperges gaan groeien en wanneer ze geoogst kunnen worden. Voor groei moet het in de grond namelijk minimaal 12 graden Celsius zijn. Het moment waarop geoogst kan worden is dus afhankelijk van de vorderingen in de natuur. Doordat het dit jaar lang koud bleef, liet de start van de oogst wat langer op zich liet wachten, maar vorige week was het zo ver. Op Aspergeboerderij Van der Velde aan de Peuterdijk nabij Herkingen konden de eerste exemplaren van het land worden gehaald en die hebben inmiddels hun weg gevonden naar menige gretige afnemer, zoals oud-burgemeester Boonstra van de voormalige gemeente Dirksland, die nog steeds en ieder jaar opnieuw zich het 'goud' uit Herkingen voortreffelijk laat smaken.

Door Hans Villerius

Al vanaf 1989 verbouwen de Van der Veldes groene asperges. Als eerste op het eiland begon Lies van der Velde hiermee. In de loop der jaren zijn enkele andere landbouwers op het eiland dit ook gaan doen, maar op één na zijn die er intussen ook weer mee gestopt. Van het Herkingse akkerbouwbedrijf is het product echter een specialiteit geworden. Van heinde en ver, uit alle streken van het land en zelfs van ver over 's lands grenzen, weten liefhebbers de Aspergeboerderij te vinden voor een portie asperges en aanverwante producten, zoals bijbehorende wijnen, sausjes, kruiden, aspergepizza's en -soep, en zelfs een aspergepan. Maar ook nieuwe aardappelen horen bij de aspergemaaltijd, dus verkoopt Van der Velde die ook. Een complete aspergemaaltijd bestaat uit asperges, (nieuwe) aardappelen, ham, ei en botersaus met nootmuskaat en peterselie.

Kwaliteit

De kwaliteit van de asperges heeft te maken met de kwaliteit van de grond. En de speciale smaak van Van der Veldes asperges heeft alles te maken met de plek waarop ze worden verbouwd: langs de buitendijk, dichtbij de Grevelingen. Daarvan doet het zout zijn invloed gelden op grond en gewas in de buurt en daardoor krijgen de Herkingse asperges een ietwat ziltere smaak, waardoor dit gewas voor velen een dubbele delicatesse is.
De gehele aspergeoogst duurt tot 21 juni. In die periode wordt het product zes dagen per week in alle vroegte gesneden, zodat er bij Van der Velde vrijwel altijd 'dauwverse' asperges aanwezig zijn. En van de gehele aspergeoogst gaat niets naar de veiling. Alles wordt vanaf de boerderij verkocht.
Doordat de groene asperge – in tegenstelling tot de witte – bovengronds groeit, hebben de stengels een zachte 'huid'. Ze hoeven daarom nauwelijks geschild te worden. En omdat de asperge niet gevoelig is voor ziektes hoeft het gewas ook niet bespoten te worden; het kan zó van 't land gegeten worden.

Bedrijfsovername

Overigens wordt het landbouwbedrijf van Van der Velde niet meer gerund door Lies en Beijke van der Velde, maar door hun zoon Jabin en zijn vrouw Madeleine, die er onlangs ook zijn gaan wonen. Jabin maakte al zo'n zestien, zeventien jaar deel uit van Maatschap Van der Velde en het was zijn voorland om mettertijd de boerderij over te gaan nemen. Voor dat moment was de tijd rijp geworden. En hoewel voor de overdracht van het bedrijf nog wel enkele formaliteiten moeten plaatshebben, werd met het plaatsen van een nieuw bord bij de ingang van het erf de overdracht alvast symbolisch bekrachtigd. Madeleine, die altijd voor de klas stond, heeft afscheid genomen van het onderwijs en is nu fulltime op de boerderij en in de boerderijwinkel werkzaam. Het assortiment in de winkel is dit jaar uitgebreid met pure sappen, jam, appelmoes en appelstroop. En de openingstijden zijn enigszins gewijzigd. Op maandag-, dinsdag- en donderdag zijn de deuren geopend van 13.30 tot 16.30 uur, op woensdag van 9.00 tot 11.30 uur, op vrijdag van 9.00 tot 16.30 uur op en zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur. 's Zaterdags worden er ook aspergepizza's gemaakt en verkocht. Het adres is Peuterdijk 59 te Herkingen. Lies en Beijke hebben zich metterwoon hiervandaan 'teruggetrokken', in het dorp, maar ze zijn nog wel dagelijks aan de Peuterdijk te vinden. Hetzij om bij te springen op de boerderij, hetzij voor de nodige werkzaamheden op camping 'Grevelande', die Lies hier heeft. En de nieuwe rolverdeling, daar voelen ze zich allemaal wel bij.

Jubilaris bij Partij van de Arbeid

DIRKSLAND - De Partij van de Arbeid is blij met haar trouwe leden. Joke Quist uit Dirksland is op 1 mei (dag van de arbeid) geëerd met de bronzen speld ter ere van haar 25 jarig jubileum, als lid van de partij. Van afdelingsvoorzitter Hannie van Doorn-Stuurman ontving zij naast de speld een prachtige bos bloemen en een brief van Partij Voorzitter Hans Spekman.

Bevrijdingsmaaltijd in Ons Dorpshuis

NIEUWE-TONGE – Zo'n tachtig bewoners maakten gebruik van de uitnodiging van De Ring van Oranje om op Bevrijdingsdag de maaltijd met elkaar te gebruiken. Er werd veel gedeeld en geproefd. Er was een gevarieerd aanbod: quiches, salades, tortillataart, nasi en meer. Op alle tafels stonden mandjes met stokbrood compleet met kruidenboter en bakjes rauwkost klaar, aangeboden door de organisatie. Er was gelegenheid om zelf wat te bakken op de gereedstaande grillplaten. Ook werden er pannenkoekjes gebakken, waar de jeugd voor in de rij stond. Als toetje waren er gesponsorde ijsjes vanuit de ijscokar van Deltawind. Muziekvereniging Apollo speelde een belangrijke rol bij de feestelijkheden. (foto: Schrijfbedrijf Evers van der Waart)

Auto Wisse nieuwe hoofdsponsor 1500 m Meeting AV Flakkee

Van links naar rechts: Leonard van Putten, Eric Wolfert, Jan en Marjan Wisse. Foto: Riet van Putten.

MIDDELHARNIS - Op donderdag 4 juni staat de vijfde editie van de 1500 m Meeting op het programma. Leonard van Putten was de initiatiefnemer voor de wedstrijd die inmiddels is uitgegroeid tot een prachtige baanwedstrijd en nu onderdeel is van een baancircuit van zeven wedstrijden. Vanaf 2015 heeft Auto Wisse zich verbonden aan dit evenement als hoofdsponsor. AV Flakkee is hier zeer content mee. "Dit geeft deze wedstrijd toekomst, het is mooi dat een lokale ondernemer als Jan Wisse dit evenement wil sponsoren", aldus Eric Wolfert die de sponsorcommissie vertegenwoordigd. In de aanloop naar de 1500 m zijn de baantrainingen op dinsdag(19.30) en donderdag (19.00) vrij toegankelijk voor jeugd vanaf 12jr.

Eilandelijke zwemtraditie in De Staver

SOMMELSDIJK - Zaterdag 9 mei werd in De Staver de jaarlijkse zwemwedstrijd om de Eilandbeker gezwommen door de ploegen van z.v. De Gooye uit Dirksland, De Stelle uit Stellendam en De Schotejil uit Middelharnis. De Schotejil wist na een hernieuwde start van deze wedstrijdserie in 2001 de felbegeerde trofee voor de 15e keer op rij te winnen. Dit jaar werd De Stelle verrassend 2e en eindigde z.v. De Gooye op de 3e plaats. De zwemnummers bestonden uit resp. afstanden van 25m, 50m en 100m afhankelijk van leeftijd.

Op de persoonlijke nummers waren op de 100m schoolslag bij de meisjes de ereplaatsen voor resp. Lotte Middelbos (1.20.02) en Manon Middelbos (1.22.71) namens De Schotejil, alsmede voor Nienke Mierop (1.26.75) namens De Stelle. Het podium bij de heren op dit nummer bestond uit Jos Terlouw (1.15.54), en Niels Donkersloot (1.17.25) namens De Gooye en David Kievit (1.18.17) namens De Schotejil. Op de 100m rugslag waren alle medailles voor De Schotejil, te weten voor Elise Tanis (1.07.06), Lotte Middelbos (1.12.98) en Lieske Zijlstra (1.14.03). Bij de jongens zwommen Jorian Tanis (1.04.76) namens De Schotejil en Niels Donkersloot (1.09.06) met Ramon van Huizen (1.10.13) beide namens De Gooye naar de topdrie. Op de 100m vrij tenslotte waren bij de meisjes opnieuw alle ereplaatsen voor De Schotejil, te weten voor Odette Holster (1.05.44), Lieske Zijlstra (1.07.05) en Rolien Holster (1.08.36). De 100m vrij bij de jongens werd gewonnen door Jorian Tanis (57.99) namens De Schotejil, gevolgd door Niels Donkersloot (59.11) en Jordi Schaaf (59.97) namens De Gooye.

Op de 50m nummers waren de prijzen vaak voor dezelfde zwemmers. In de categorie tot 12 jaar won Phaedra Meijer namens De Stelle de 50m schoolslag (46.95) en werd ze 3e op de 50m vrij (38.06). Seffie Bakker van De Schotejil won zowel de 50m vrij (35.32) als de 100m wisselslag (1.31.02) en ze werd 2e op de 50m schoolslag (46.97). Yvonne Visser namens De Gooye eindigde als 2e op de 50m vrij (36.71) evenals op de 100m wisselslag (1.35.10). Lyke Buscop van De Schotejil werd 3e op zowel de 50m schoolslag (49.06) als de 100m wisselslag (1.36.77). Bij de jongens bleek Xander Vis namens De Schotejil tot driemaal toe het snelst op resp. 50m schoolslag (42.90), 50m vrij (33.61) en 100m wisselslag (1.23.65). Leroy v.d. Groef was goed voor drie maal zilver op resp. 50m schoolslag (47.11), 50m vrij (33.61) en 100m wisselslag (1.27.42). Julien Tanis namens De Stelle werd 3e op de 50m schoolslag (48.73) en zijn ploeggenoot Daniël 't Mannetje werd 3e op resp. de 50m vrij (33.79) en de 100m wisselslag (1.31.60). Vermeldenswaardig in deze leeftijdscategorie was overigens ook de mooie tijd van Julien Tanis namens De Stelle, die de 100m wisselslag in een dik p.r. van 1.33.49 aflegde.

De allerjongsten tot 9 jaar zwommen 25m afstanden. Bij de meisjes won Dominique Overduin namens De Schotejil de 25m schoolslag (27.79) en werden namens De Gooye Sanne Holleman en Hannelore Zorge resp. 2e (29.58) en 3e (29.77). Op de 25m vrij daarentegen werd Sanne Holleman 1e (20.94), terwijl Hannelore Zorge en Dominique Overduin resp. 2e (23.85) en 3e (24.60) werden. De 25m schoolslag bij de jongens was een onderonsje voor De Schotejil, te weten voor Laurens Kalle (23.49), Floris Tanis (24.39) en Rien Mackloet (26.54). Op de 25m vrij waren Laurens Kalle (17.33) en Floris Tanis (18.08) opnieuw 1e en 2e. Nu werd Koen van Dijk 3e namens De Gooye.

Bij de estafettes werd aan het begin de 4x50m vrij tot 12 jaar bij de jongens gewonnen De Gooye in 2.35.13. Op hetzelfde nummer bij de meisjes was vooral De Stelle erg sterk met een tijd van 2.26.01. Later werd de 4x50m vrij dames-estafette gewonnen door De Schotejil in 1.58.55, terwijl bij de heren De Gooye won in 1.51.82. De spectaculaire slot-estafette 8x50m vrij tenslotte werd gewonnen door De Schotejil in 5.08.69.

Trouwen in Örebrö

MIDDELHARNIS - Het kon nog net: trouwen in een Zweedse woning aan de Prinses Margrietstraat in Middelharnis. Op 30 april zijn Miny Grootenboer en Luud Barendrecht getrouwd in "hun Zweedse woning genaamd Örebrö" (vernoemd naar de gelijknamige plaats in Zweden).

Miny is in 2008 in deze woning komen wonen. In 2009 heeft zij Luud ontmoet, letterlijk aan de andere kant van haar schutting. Van het een kwam het ander en ze werden verliefd. Nu ruim vijf jaar later zijn ze getrouwd. In deze afgelopen vijf jaar is er heel wat veranderd in de Prinses Margrietstraat: de Zweedse woningen kwamen op de nominatie om gesloopt te worden. Dit heeft onder de bewoners van de Zweedse woningen voor veel onrust gezorgd. Inmiddels zijn de meeste woningen al gesloopt en enkele gerenoveerd. De woning van Miny en Luud zal in de toekomst ook worden gesloopt. Zij gaan dan ook deze zomer uitverhuizen. "Als we dan toch gaan trouwen dan het liefst onze Zweedse woning als trouwlocatie". Zij kregen hiervoor toestemming van Gemeente Goeree-Overflakkee en zijn daar heel dankbaar voor.

Afgelopen donderdag 30 april om 14.30 uur was het zover; in aanwezigheid van de trouwambtenaar Desiree van Halewijn, de getuigen, een bode en een fotograaf hebben Luud en Miny elkaar het ja-woord gegeven. Een huwelijk is een geweldig mooie gelegenheid om de periode van hun Zweedse woning af te sluiten, ook al zullen zij deze unieke woning met pijn in het hart verlaten.

PV De Reisduif Sommelsdijk

SOMMELSDIJK – De uitslag van M19 Pnt. St. Maxence 9 mei gelost om 16.10 uur; Deelnemers: 15; Duiven: 441; Weer: Harde zuidwesten wind.

Comb. v.d. Sluys (8/18) 1 19 24 26 54 78 97 111; A v.d. Linde (5/8) 2 5 32 64 83; Yvonne en Cor Kleijn (18/38) 3 7 8 12 25 29 45 61 63 71 73 81 85 87 88 92 95 103; J. de Blok (3/12) 4 72 79; P. van Moort (11/21) 6 10 16 17 23 30 31 36 38 55 66; M.A. van Nimwegen (14/24) 9 13 20 28 39 41 44 49 65 67 75 77 82 106; J.K. Hoekman (14/62) 11 14 15 27 34 35 37 57 68 69 99 100 107; C. Looy (1/6) 18; J. van Alphen (11/37) 21 22 40 48 53 58 60 84 93 96 101; P. van den Boogert (3/23) 33 89 108; Appel Vis van Heemst (8/60) 42 43 47 50 62 74 94 105; Cor en Yvonne Kleijn (5/41) 46 51 52 59 98; P.G. van den Boogert (8/56) 56 70 76 80 90 91 102 104; D. Maliepaard (2/27) 109 110.

Productief honk- en softbalweekend

OUDE-TONGE - Zowel de beste honkballers als softbalsters van HSV The Islanders schreven het voorbije weekend weer twee winstpunten op het conto. Honkbal 1 won thuis met 10-6 van de Athletics. De dames bleken oppermachtig in Spijkenisse en schoven met 1-11 opponent Spikes eenvoudig terzijde.

Honkbal 1 kwam met maar liefst vijf honkslag meteen al in de eerste inning op een 5-0-voorsprong. Eerste honkman Jan van Zanten nam de eerste hit voor zijn rekening met een verre klap in het midveld. Goed voor twee honken. Achtereenvolgens waren het Jeroen de Haas, Peter Roubos en Mark de Vos die produceerden. De laatste deed dit met een giga driehonkslag, waarop twee punten kwamen. Terwijl hij zelfs na een fout zelf een homerun kon lopen.

Softbal 1 bleek met in totaal 18 honkslagen oppermachtig tegen de Spikes. Van meet af aan was de ploeg van coach Paul Waldekker sterker. Ook hier al meteen in de openingsslagbeurt veel basehits, die allen in een punt resulteerden. Sanne Teijn sloeg een driehonkslag, Debby v.d. Velden een tweehonkslag, Annelieke Strijbosch en Anouk Waldekker zetten een single op de naam. Verdedigend domineerde pitcher Danielle Reinders de plaat.

Tweede RGO-uitwisseling met Franse Lycée Augustin Fresnel: meer dan geslaagd!

MIDDELHARNIS - In de week voor de meivakantie is er veel Engels en Frans gesproken op het eiland. De RGO Middelharnis had een week lang leerlingen van een Franse school op bezoek. De leerlingen logeerden bij gastgezinnen en gastleerlingen en maakten kennis met Nederlandse gewoonten, het naar school gaan in ons land, de kunst en cultuur en natuurlijk met de dorpen op het eiland. Ook bezochten ze de steden Rotterdam en Den Haag. De docenten hadden een interessant, leerzaam en vooral erg leuk programma. De voertaal was Engels.

Op de RGO Middelharnis staan internationaliseringsprojecten hoog op de onderwijsagenda. De school wil dat leerlingen van alle niveaus en leerjaren kennismaken met andere culturen en op die manier van elkaar leren. De RGO wil op die manier de leerlingen opleiden tot 'wereldburgers'. Een van de grotere activiteiten binnen 'Internationalisering' is de uitwisseling met een buitenlandse VO-school. Dit jaar voor de tweede keer met leerlingen en docenten van het Lycée Augustin Fresnel.

IJs snel gebroken

Hoewel het natuurlijk spannend is of de Nederlandse leerlingen 'matchen' met de Franse, bleek na de eerste activiteit, het speeddaten, dat het ijs al snel gebroken was. De leerlingen kletsten volop met elkaar in het Engels en leerden elkaar zo al een klein beetje kennen. De volgende dag was 'Family Day'. Heel veel gezinnen hadden met elkaar afgesproken op het strand. Aan het einde van de middag kwamen alle gastouders, gastleerlingen en gasten met homemade gerechten naar de RGO om daar de eerste ervaringen uit te wisselen en lekker met elkaar te eten. Het enthousiasme van de gastouders was buitengewoon. Er werden zelfs spontaan feestjes georganiseerd bij de mensen thuis.

Lessen, workshops en excursies

In de rest van de week hebben veel RGO-docenten met veel enthousiasme lessen en workshops gegeven: Nederlands, geschiedenis, sport, proefjes waarbij je zintuigen misleid werden en bij beeldende vorming werden hilarische sideway scenes bedacht, uitgevoerd en gefilmd. In het leuke en diverse werkprogramma waren twee excursiedagen opgenomen. Dinsdags ging de hele groep naar Rotterdam met een interessante rondwandeling, een photo treasure hunt, en een boottocht door de havens. Op woensdag stond Den Haag op het programma met ondermeer een indrukwekkend bezoek aan het Humanity House en de Space Expo.

Op donderdag was er een Quiz Night op de school, werden de gemaakte sideway scenes filmpjes bekeken en maakte 'RGO-huis DJ' Tim Visbeen er als afsluiting een mooi slotfeest van. Nadat de groep op vrijdag nog een QR Quest door Middelharnis en Sommelsdijk maakte, werden de Franse gasten uitgezwaaid. Met de uitspraken 'It was too short', 'Dutch People are so very, very nice' en 'It was more than awesome' gaven de Franse leerlingen aan hoe geweldig ze deze kennismaking met de RGO en met Nederland vonden.

Stroopwafels, frikandellen en tractorrijden

Het meedraaien in de Nederlandse gastgezinnen werd als erg leuk en leerzaam ervaren. Twee Franse meisjes die in Bruinisse logeerden, hebben zelfs een snelcursus tractorrijden gehad. Dat vonden ze hilarisch. Als het gaat om ons Nederlandse eten vonden ze met name de stroopwafels, de frikandel speciaal en de Indonesische rijsttafel echt heerlijk. Maar hagelslag op de boterham werd absoluut niet geprobeerd en appelmoes eet je volgens een Franse leerling écht niet bij je aardappels. Ook in de dagelijks begroeting van de medeleerlingen bleek een stukje cultuurverschil te zitten; Franse leerlingen zijn gewend elkaar iedere(!) ochtend met een (lucht)zoen te begroeten. Beide groepen leerlingen spraken voornamelijk met elkaar in het Engels, maar uiteraard gingen de Franse gasten na een week met de kennis van wat Nederlandse klanken (de 'sch' en de 'g'), woorden en zinnetjes naar huis en het oefenen hiervan leverde hilarische momenten op.

C'était magnifique

Mevrouw Rufi, een van de organiserende docenten, vat samen hoe de sfeer in deze internationaliseringsweek was: "Het is mooi hoe je de leerlingen in een week ziet groeien en genieten. We hadden een geweldige groep leerlingen uit H3 en A4 die samen met de Fransen overal vol energie en enthousiasme in doken en er echt met elkaar een onvergetelijke week van hebben gemaakt. C'était magnifique!"

In juni brengen de RGO-ers een week lang een tegenbezoek aan de Franse school en hun gastgezinnen.