info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

21 augustus 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 21 augustus 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Gluren naar vogels vanuit het 'Kijkei'

STELLENDAM - Een vogelobservatorium in de vorm van een ei, dan ligt de naam 'Kijkei' natuurlijk voor de hand. Het kijkei wordt nog dit jaar gerealiseerd in Natuurgebied Scheelhoek. De plek om ongestoord vogels te 'begluren' is onderdeel van het Droomfonds. In januari 2015 ontving een coalitie van zes natuurorganisaties 13,5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij om hun droom te realiseren: het afgesloten Haringvliet weer tot leven wekken. Het gebouw heeft een dak van riet en past daardoor goed in omgeving.

Vijf nachtafsluitingen N59

OUDE-TONGE - Rijkswaterstaat voert onderhoudswerkzaamheden uit aan de N59. In verband met deze werkzaamheden is de N59 ter hoogte van Oude-Tonge en Den Bommel in beide richtingen afgesloten. Houd rekening met omleidingsroutes, extra reistijd en onverwachte drukte.

Afsluitingen en omleidingen
1. Van maandag 20 augustus 20.00 uur tot donderdag 23 augustus 06.00 uur (3 nachten)
• N59 tussen Oude-Tonge (aansluiting N215/N59) en Den Bommel (kruising Schaapsweg / N498) afgesloten.
• Het verkeer wordt omgeleid via de N498.

2. Van donderdag 23 augustus 20.00 uur tot vrijdag 24 augustus 06.00 uur (1 nacht)
• Parallelweg N59 ter hoogte van de Zuiderlandsezeedijk afgesloten.
• Het verkeer wordt omgeleid via de hoofdrijbaan van de N59.
• Het fietsverkeer wordt omgeleid over de Strandweg (noordzijde N59).
• Lokale bedrijven en horeca blijven bereikbaar.

3. Van vrijdag 24 augustus 20.00 uur tot zaterdag 25 augustus 06.00 uur (1 nacht)
• N59 tussen de Philipsdam (aansluiting N257) en Oude-Tonge (aansluiting N215/N59) afgesloten.
• Het verkeer wordt omgeleid via de Parallelweg.

De omleidingsroutes staan met gele borden aangegeven.

Groep inbrekers aangehouden

REGIO - De politie heeft een groep inbrekers aangehouden die verantwoordelijk is voor meerdere inbraken in zowel personenauto's, caravans en campers. Er zijn heel veel goederen aangetroffen die van diefstal afkomstig zijn. Een aantal van deze goederen heeft de politie al terug kunnen geven aan de rechtmatige eigenaar. Van veel andere goederen is de politie nog op zoek naar de eigenaar. Foto's van de buitgemaakte spullen staan op de Facebookpagina 'Politie Haringvliet'. Bij herkenning graag contact opnemen met 0900-8844 onder vermelding van nummer PL2000-2018193095.

2 / 40

Agenda

Woensdag 22 augustus

DIRKSLAND – Open repetitie Dirkslands Mannenkoor, vanaf 20.00 uur in de kerk van de Ger. Gemeente aan de Mozartsingel 2. Alle mannen vanaf 15 jaar zijn welkom. www.dirkslandsmannenkoor.nl
MIDDELHARNIS – Vakantiebijbelfeest. Alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar zijn welkom. Toegang gratis. Aanvang 10.00 uur in het Diekhuus. Zaal open 9.30 uur.
MIDDELHARNIS – Vakantiespelweek tieners. Voor iedereen die naar groep 8 gaat of op de middelbare school zit. Vanaf 18.30 uur in de blauwwitte tent aan de Jongkoenstraat.
OOLTGENSPLAAT - Bingo-avond in het multifunctioneel centrum, Weesmolenstraat 12 in Ooltgenslpaat. Er zijn vijf rondes voor 5 euro, inclusief koffie/thee +1 ronde extra. Aanvang 14.00 uur.

Donderdag 23 augustus

DIRKSLAND – Orgelconcert Martin Mans, om 20.00 uur in de Hervormde Kerk aan de Ring. Kaarten reserveren via: www.martinmans.nl of 06-25391903. Ook kaartverkoop aan de kerk.
GOEDEREEDE - 'Vrolijk Theater' in de witte tent aan de Jongkoenstraat. Afsluiting vakantiespelweek. Aanvang 19.00 uur.
MIDDELHARNIS - Vakantiebijbelfeest. Alle kinderen tussen de 4 en 12 jaar zijn welkom. Toegang gratis. Aanvang 10.00 uur in het Diekhuus. Zaal open 9.30 uur.
GOEDEREEDE - Vakantiespelweek tieners. Voor iedereen die naar groep 8 gaat of op de middelbare school zit. Vanaf 15.00 in de blauwwitte tent aan de Jongkoenstraat.
OUDDORP – De Overkant Klassiek OK. Duo Edenwood. Aanvang 20.00 uur. Reserveren via VVV 0187-681789. De Overkant Dijkstelweg 33. www.deoverkantouddorp.nl
OUDDORP – Orgelconcert door Gerard de Wit uit Zwijndrecht, aanvang 20.00 uur in de Dorpskerk aan de Weststraat. De entree bedraagt € 8,- voor bezoekers vanaf 16 jaar. www.gerarddewit.nl.

Vrijdag 24 augustus

GOEDEREEDE – Vrouwenochtend van de evangelisatiecommissie met Cocky Drost, zij spreekt over het thema Autonomie & Verbondenheid. Aanvang 9.30 uur in de tent aan de Jongkoenstraat.

Zaterdag 25 augustus

OUDDORP – Inloopconcert met orgelbespeling door een predikant. Vanaf 11.00 uur speelt dominee Droger uit Vlaardingen. Locatie: Dorpskerk, Weststraat 2. Gratis toegang, er is wel een collecte.
SOMMELSDIJK – Bingo-avond. Vanaf 19.30 in wijkgebouw de Zwaluw, aan de Sperwer 55 te Sommelsdijk. Toegang gratis.
STELLENDAM – Visbakactie Chr. Mannenkoor DEV. Verschillende soorten vis, waaronder kibbeling. Op het Oranjeplein bij Plusmarkt Tessemaker, vanaf 08.00 uur.

Maandag 27 augustus

OUDE-TONGE – Rijbewijskeuring bij Stichting Zijn, Bernardstraat 27. Senioren 40,- tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E €60,-. Voor info/afspraak, bel landelijk afsprakenbureau Regelzorg: 088 23 23 300.

Dinsdag 28 augustus

MIDDELHARNIS – Aftrap Taalcafé. Taallessen voor inwoners van Flakkee van wie Nederlands niet de moedertaal is. Van 19:00 tot 21:00 in de bibliotheek. Aanmelden bij balie, via 0187-485644 of gschellevis@bzhd.nl

Holle Bolle Dag brengt Sommelsdijk terug in de tijd

SOMMELSDIJK - Afgelopen vrijdag was het Holle Bolle Dag in Sommelsdijk. Rond de oude haven en in de Voorstraat waren oude en nieuwe elementen op een bijzondere manier met elkaar verweven tot een moderne braderie met een historische tint.

Tekst en foto: Lars Jacobusse

In het centrum ziet het zwart van de mensen. Op een podium treedt een historisch gezelschap op dat oude klederdrachten draagt, enthousiast van commentaar voorzien door een dame in Zuid-Bevelandse dracht. Aan de overkant, waar de Kerkstraat begint, staan tafels met prachtige oude kleden waaraan gekostumeerde personages koffie drinken uit gebloemd porselein. Op een bankje zit een man mondharmonica te spelen. "Ik geef vandaag een non-stop concert" lacht hij. Op de vraag of zijn keel niet wat droog wordt houdt hij een flesje water omhoog. Even later is hij verhuisd en speelt accordeon bij de biertap van brouwerij Solaes. Niet geheel toevallig wordt de biertap 'opgeluisterd' door leden van de sociëteit Retorica in historisch kostuum, die korte voorstellingen en liedjes opvoeren. In de oude statuten van de sociëteit staat immers dat de uitingen "zullen dienen ter verdrijving van de melancholie en ter vermeerdering van solaes ende vreucht." Zo is de link met het biermerk snel gelegd natuurlijk.

Goedt ende Fyn

En solaes en vreucht is er genoeg. Het marktveld en de oude haven staan vol met oude ambachten, zoals een Zeeuwse boerin die babbelaars bakt. In totaal staan er meer dan vijfenzeventig kramen. De draaiorgelman, zorgt voor live muziek. Het Middeleeuws muziekgezelschap "Goedt ende Fyn" zorgt voor een vrolijke noot. Tussen de oude ambachten is af en toe het geschreeuw van een koopman te horen en staan ook 'moderne' ondernemers die vandaag goede zaken doen. De zon schijnt stralend naar binnen in de dorpskerk, waar de lichtval en het bijzondere roze orgel voor een feeërieke sfeer zorgen, helemaal als er muziek wordt gemaakt. Op de kerktoren en in de straten wappert de geelblauwe vlag van Sommelsdijk.

Drukste editie

Bertrand van den Boogerd van het Streekmuseum, noemt de opkomst "buitengewoon". "Het was de best bezochte Holle Bolle Dag ooit." De organisatie verkocht meer dan vijftig kilo kruukplaetjes. 's Middags rond 5 uur waren ze uitverkocht maar van den Boogerd wist via Facebook vrijwilligers te regelen, die ervoor hebben gezorgd dat de voorraad weer werd aangevuld. Het exacte aantal bezoekers weet hij niet maar "het moeten er zeker duizenden geweest zijn".

GO & Sing 4 God – zingen in een boerenschuur

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor zaterdag 1 september staat er een uniek zangevenement op het programma: een praise-avond in de polder. Dit onder de naam GO & Sing 4 God.

Door: Adri van der Laan

Lisanne Boeter en Martine Blok hebben het idee opgevat om een zangavond te organiseren voor Jong en oud op een bijzondere plaats. Op zaterdag 1 september hopen de initiatiefnemers veel mensen te ontmoeten in de schuur van de familie Van Putten aan de Westdijk tussen Melissant en Herkingen. Martine Blok maakt deel uit van de muziekgroep 4-Freedom en ze kwam daardoor op het idee om samen met Lisanne een praise-avond te organiseren "Het kwam op ons hart". 4-Freedom zal natuurlijk de zang begeleiden.

Naast een korte meditatief moment zal de avond voornamelijk bestaan uit het samen zingen van een groot aantal gevarieerde liederen. Het zullen Opwekkingsliederen, Sela en Hillsong en gezangen zijn, maar daarnaast wordt er ook een psalm gezongen. Lisanne en Martine hebben ervoor gekozen om het evenement in een schuur te laten plaatsvinden omdat dit aansluit bij het karakter van het eiland.

De naam van het evenement - GO & Sing 4 God – zegt al iets over het motief van de organisatoren. Lisanne en Martine leggen uit dat GO staat voor Goeree-Overflakkee en dat ze met het initiatief willen bereiken dat mensen die op Goeree-Overflakkee wonen en het leuk vinden om te zingen voor God enthousiast worden en uit gaan zien naar deze avonden. Door het organiseren van dergelijke evenementen hopen ze zoveel mogelijk mensen te bereiken. Enerzijds om te evangeliseren, want bezoekers kunnen natuurlijk ook ongelovige familieleden of vrienden uitnodigen.

Ontmoeting

Ook belangrijk is dat mensen, afkomstig uit verschillende kerken, tijdens de avond ruime gelegenheid hebben om elkaar te ontmoeten over de kerkmuren heen. Lisanne en Martine hopen dat GO & Sing 4 God christenen in de regio met elkaar kunnen verbinden. Daarom is er aan het einde ruimte van de avond ruimte om wat te drinken en als het koud is, staat er een vuurkorf klaar om op te warmen. Lisanne en Martine bidden dat GO & Sing 4 God een terugkerend karakter gaat krijgen. De bedoeling is dat er ieder jaar een aantal van deze avonden wordt georganiseerd. Zo hopen ze in de tijd voor Kerst ook weer een praise-avond te houden in een schuur.

Goed doel

De toegang tot de avond is vrij, maar er wordt wel een collecte gehouden waarvan de opbrengst ten goede komt aan een goed doel. Dit is Fountain of Hope Cambodja. Deze organisatie ziet het als haar opdracht om mensen samen te brengen en toe te rusten. Door deze training en werkwijze ontstaat verandering in de gemeenschap. Zij doet dit vanuit het geloof in de liefde van Christus zoals zij dit vanuit de Bijbel leert. Fountain of Hope richt zich op vier provincies in Cambodja en wil de meest kwetsbare inwoners dienen en maakt daarin geen onderscheid in ras of geloof. Anita van Putten heeft dit project bezocht in Cambodja en zal die avond iets laten zien en vertellen over haar ervaring.

GO & Sing 4 God wordt op zaterdag 1 september gehouden in de landbouwschuur van de familie Van Putten aan de Westdijk 11 in Dirksland (de dijk tussen Melissant en Herkingen). De avond begint om 20.00 uur en vanaf 19.30 uur is de schuur open. Er is ruime parkeergelegenheid.

Indy heeft internationale ambities

MIDDELHARNIS - De van het eiland afkomstige Indy Broekers (20) heeft aan de Erasmus Universiteit cum laude haar bachelor International Business Administration (IBA) gehaald. Met enthousiasme vertelt ze haar verhaal, af en toe nadenkend hoe een Engels woord zich laat vertalen in het Nederlands.

Tekst: Erwin Guijt, foto: Jaap Peeman

Maar wat houdt haar studie nu precies in? Indy: "Eigenlijk is het bedrijfskunde, maar meer gefocust op het internationale gebeuren. Je krijgt bijvoorbeeld een vak als cross-cultureel management.'' De opleiding zelf is behoorlijk multicultureel. Zo'n 40% van de studenten is Nederlands, de overige 60% is afkomstig uit het buitenland. In totaal zitten er zestig nationaliteiten op de opleiding. De lessen en boeken zijn dan ook in het Engels. "In teamverband werk je met veel verschillende mensen. Die hebben vaak hele andere ideeën en samen kom je tot nieuwe inzichten. Al kan het soms ook wel eens lastig zijn. Wij Nederlanders zijn behoorlijk direct, wat niet iedereen altijd even prettig vindt.'' Maar de positieve kant overheerst: "Nu heb ik vrienden over de hele wereld. Dat is toch gaaf?''

Bodyguards

Het internationale aspect vond ze aantrekkelijk, naast dat je met de studie alle kanten op kunt. In eerste instantie wist ze na de middelbare school niet goed welke kant ze op wilde. Na lang gewikt en gewogen te hebben werd het IBA en wilde ze manager worden bij een internationaal bedrijf. Inmiddels is dat niet meer het doel en wil Indy meer de consultancykant op. Hierbij gaat het om het helpen met de bedrijfsvoering en strategiebepaling van bedrijven. Je doet onderzoek naar bedrijfsprocessen en komt uiteindelijk met voorstellen hoe dingen beter kunnen.

Ze heeft haar bachelor binnen, maar ze wil door. In het tussenjaar dat ze nu neemt is ze voorzitter van de EFR-businessweek, een groot internationaal evenement dat gepland staat in april 2019 op de universiteitscampus. Indy is daar verantwoordelijk voor de uitvoering van het scala aan evenementen wat onder de overkoepelende businessweek valt. Er komen bekende sprekers van over de hele wereld. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld de Franse president Hollande die in zijn limo, beveiligd door bodyguards, aan kwam zetten. Daarnaast zijn er talloze bedrijven en studenten aanwezig, die kunnen oriënteren op de arbeidsmarkt.

Tweede huis

Na het tussenjaar wil ze door met een master. Ze is nog niet helemaal zeker welke dat gaat worden, maar ze is momenteel aan het kijken naar de CEMS-master, die dieper op het internationale management ingaat. Daar ziet ze haar toekomst in. "Ik hoop een consultant te worden van een internationaal concern, bijvoorbeeld de Zara. Misschien wil ik zelf wel een bedrijfje opzetten, of meer gaan doen met mijn interesse voor het opstellen van strategisch bedrijfsplan. Dat was ook een vak op de opleiding. Daar heb ik met twee teamgenoten uit de 130 teams die meededen de eerste prijs binnengesleept, die we toen mochten verdedigen voor een jury en publiek.

Indy kijkt ook al verder. "Manager bij zo'n groot bedrijf is heel intensief. Daarom wil ik dat niet heel mijn leven doen. Echt een hard doel heb ik niet. Als ik op mijn zestigste een tweede huis in Italië kan veroorloven ben ik blij'', lacht ze. Waarom Italië? Ze somt op: "Daar heb ik goede herinneringen aan, het is een lekker warm land en de mensen zijn relaxed.'' Sowieso wil ze werk en reizen afwisselen. Afgelopen februari heeft ze Marokko aangedaan. Tijdens haar half jaar durende stage in Kopenhagen is ze met een camper door IJsland gereisd. "Bijzonder landschap joh, bijna buitenaards.'' Tot slot is Indy vorig jaar begonnen met een bachelor Filosofie. Kortom, voorlopig hoeft ze zich niet te vervelen.

Internationale belangstelling voor schapendrijfwedstrijd in Melissant

De schapen wachten tot ze aan de beurt zijn.

MELISSANT - Uit diverse windstreken van het land, van Enschede en Heemskerk tot het Brabantse Standdaarbuiten waren zaterdag liefhebbers van het schapendrijven met bordercollies naar Melissant afgereisd om daar, samen met enkele Belgische - en Duitse deelnemers zich voor een jury te presenteren met hun vaardigheden in diverse wedstrijdklassen. Dat alles op de Open Dag van de NorthernLake Shepherds op het terrein aan de Tweede weg langs de N 215.

Door Jaap Ruizeveld

Achter de afrastering van de weide had Cor Noordermeer en zijn team rijtjes stoelen geplaatst zodat niet alleen de deelnemers de verrichtingen van hun collega's konden volgen maar ook belangstellenden van dichtbij en gemakkelijk zittend inzicht kregen in het wedstrijdverloop. Mens, dier (hond en schaap) en natuur bijeen met prestaties in een harmonische aanpak die bewondering oogstte. Er was zowel een ochtend- als een middagprogramma. De beginnersklasse, klasse 1 (met stand 6 uur), trok de meeste deelnemers.

Een bordercollie koelt af in een waterton.

Populair

Het schapendrijven blijkt een populaire activiteit. In een recent zomerverhaal besteedde onze krant aandacht aan dit eilandelijk gebeuren. Nog wel beperkt in aantallen deelnemers. Maar juist dat vergroot weer de onderlinge betrokkenheid en band van de dames en heren. "Ja, wij zien elkaar regelmatig op wedstrijddagen. Van Drenthe tot Limburg,", vertelt Melissa Kuijper uit Enschede. Zij hield kort de wacht bij het schapenverblijf tijdens een presentatie van een collega, Wensy Sponselee. Aan het eind van die presentatie moesten de deelnemende schapen weer in hun verblijf worden geloodst. Dat gaat heel snel en dan heb je immers een geopende 'deur' nodig.

Afkoelen

De wachttijd is tevens het moment voor afkoeling van de bordercollie, die na zijn inspanningen graag in een waterkuip stapt. Het leuke van dit parcours in Melissant zijn de geplaatste hekjes vertellen deelnemers. De meesten van hen die zaterdag hun opwachting maakten hebben inmiddels twee tot drie jaar een bordercollie. "Wij wilden destijds graag een hond die actief iets meer voor je betekent dan alleen bij een wandeling bij het uitlaten", zegt Melissa. Zelf woont ze in de stedelijke agglomeratie van Enschede. Met dit schapendrijven ben je in de vrije natuur. Training is voor de bordercollie erg belangrijk. Commando's dienen feilloos te worden opgevolgd en dat dit mogelijk is, bleek zaterdag bij de Northernlake Shepherds in Melissant. Terwijl trainster Jacueline Gottschal bij de wedstrijdtent met bezoekers afspraken maakte om lessen te volgen, waren bestuurders in touw om alle onderdelen in goede banen te leiden. Best tevreden, zegt Cor Noordermeer die eilandelijk de schapen inzet bij aanvragen voor landschapsbeheer.

Mevrouw van Dorsser werd 102, maar gebruikt geen medicijnen

DIRKSLAND - 102 jaar oud worden zonder medicijnen te gebruiken, hoe doe je dat? Mevrouw W.M. van Dorsser-Kloosterman uit Dirksland heeft geen idee. Maar feit is dat het bij haar werkelijk gebeurd is. Vorige week dinsdag vierde ze haar verjaardag.

Tekst en foto: Lars Jacobusse

Haar enige dochter was die dag jarig, mevrouw Dorsser zelf is op 8 augustus jarig geweest maar ze hebben besloten het gezamenlijk te vieren. De laatste jaren kwamen er meestal een wethouder en enkele naaste verwanten, dit jaar is het feestje wat groter opgezet. In de recreatiezaal van Vroonlande, waar ze alweer zo'n acht jaar woont, zijn zo'n twintig mensen bij elkaar gekomen om stil te staan bij dit gedenkwaardige moment.

Twee oorlogen

Mevrouw van Dorsser werd geboren in 1916, tijdens de Eerste Wereldoorlog dus. Ze is geboren en getogen in Arnhem, waar haar ouders een winkel in koloniale waren hadden aan de Turfstraat. Toen ze uit zeilen ging in Loosdrecht ontmoette ze haar latere man. Na hun trouwen vestigden ze zich in Utrecht waar haar man werkte. Haar man overleed al op jonge leeftijd. Op 94-jarige leeftijd verhuisde ze naar Dirksland; hier woonde een schoonzus en ook haar dochter en schoonzoon waren niet ver weg, in Maasdam. Haar schoonzus is inmiddels overleden, maar haar dochter komt iedere donderdag langs en ook buurvrouw Ella wipt regelmatig aan.

Geliefde hond

Haar hele leven heeft mevrouw van Dorsser een hond gehad, behalve de laatste jaren. "Je laatste hondje was zo klein dat je hem meenam op de fiets" weet haar dochter zich te herinneren. Want fietsen, dat heeft ze ook altijd veel gedaan. Ooit gebeurde het dat ze werd geschept door een auto. Zelf had ze weinig schade, maar haar geliefde hond was dood. Intussen fietst ze al jaren niet meer en ook met autorijden is ze al enige jaren gestopt. Ze is een trouw lezer van de Libelle, De Telegraaf en de Privé. Ook de tv staat regelmatig aan. Het meest frappant is wel dat mevrouw helemaal geen medicijnen slikt. Als het feest bijna is afgelopen en de groep naar buiten gaat voor een foto, vraagt iemand of ze volgend jaar weer op verjaardag kan komen. "Nou, dat weet ik nog zo net niet hoor" zegt mevrouw van Dorsser met een glimlach. "Laten we het hopen" is het antwoord van haar dochter.

Tweede grastoernooi bij Jeu de Boules vereniging 'De Langstraat'

LANGSTRAAT - Zaterdag 11 augustus was het tweede grastoernooi bij Jeu de Boules vereniging 'De Langstraat'.

In dit gezellige dorp met goede voorzieningen aangaande het buurtwerk, zoals een grote zeer goed onderhouden keet, voetbalveldje, kinderspeelplaats en Jeu de Boules banen, werd het toernooi gehouden. Daar er niet voldoende banen beschikbaar zijn, werd er op het gras van het voetbalveld gespeeld. Spelen op gras eist weer een andere speeltechniek dan het gooien van de boules op een Boules baan.
Tweeëndertig deelnemers hadden zich voor het toernooi aangemeld. Dit waren er vier meer dan vorig jaar. Behalve uit eigen gelederen waren ook veel spelers van Jeu de Boules vereniging "Bonne Chance" uit Middelharnis van de partij. Na inschrijving en ontvangst van het wedstrijdformulier heeft Piet Leroy nog de spelregels uitgelegd en noemde de namen van de scheidsrechters. Deelnemers genoten nog van heerlijk gebakken taarten van de eigen leden. De strijd kon beginnen. Er werd gespeeld in vier rondes. Door loting werden de deelnemers aan elkaar gekoppeld. Na twee rondes werd er gezamenlijk geluncht. Deze werd ook verzorgd door de eigen leden. Na de lunch volgden nog twee rondes. Na de derde ronde was het spannend, drie deelnemers stonden op winst en de vierde ronde moest de beslissing brengen. Djim van Houten ging met de eer strijken. Bram van Tigchelen legde beslag op de tweede plaats en Henk kreeg de poedelprijs. Hij wist geen enkele wedstrijd te winnen.

Kernactiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

MAF zoekt collectanten

De thuisfrontcommissie van de familie Breen, die door de MAF wordt uitgezonden naar Suriname, organiseert een collecte op het eiland van 27 augustus t/m 1 september. MAF (Mission Aviation Fellowship) helpt met vliegtuigen mensen in arme en maakt afgelegen gebieden bereikbaar voor hulp en het Evangelie. De organisatie is hiervoor op zoek naar collectanten voor Sommelsdijk, Middelharnis, Ouddorp en Goedereede. Mensen die een handje willen helpen kunnen contact opnemen met Jorina Provily: 06-83426552, of jorinaprovily@gmail.com.

ACHTHUIZEN

Kaartmiddag

De plaatselijke commissie Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 3 september a.s. een kaartmiddag. De kaartmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen. De kosten bedragen € 4,- inclusief koffie of thee.

DIRKSLAND

Sursum Corda start repetities

Donderdag 23 augustus begint Chr. Gem. Zangvereniging 'Sursum Corda' weer met de wekelijkse repetities. De dirigent van het koor is Kees Villerius. Er wordt iedere donderdagavond van 19.30 uur tot 21.30 uur geoefend in het verenigingsgebouw Onder de Wiek aan de Ring te Dirksland. Een ieder die graag zingt is van harte welkom op de repetitieavond om de sfeer te proeven en om het repertoire te horen. Het koor begint aan het programma voor het jaarlijks kerstconcert. Voor inlichtingen kan men contact opnemen via 0187-601455.

Excelsior gaat weer van start

Gemengd koor Excelsior gaat weer van start met haar repetities. Men doet dit op woensdag 22 augustus. Er wordt gerepeteerd in het verenigingsgebouw de Schakel, Beatrixlaan 31 te Dirksland. Excelsior staat onder leiding van Meike Warmoeskerken en gaat zich voorbereiden op een groot jubileumconcert ter gelegenheid van het 110 jarig bestaan. Met als titel Van opera naar musical. Excelsior is een Dirkslandse vereniging; echter weinig Dirkslanders zijn lid van het koor en daarom roept het bestuur nieuwe inwoners op om eens te komen kijken tijdens de eerste repetitie. Aanvang repetitie: 19.45 uur.

Bingo Victoriahal

Donderdag 30 augustus is het zover, dan gaat de bingo in de Victoriahal weer beginnen. De Victoriahal ligt aan de Philipshoofjesweg 57a. Ook dit seizoen staan de organisatoren weer garant voor mooie geldprijzen en regelmatig een extraatje. Dit kan van alles zijn, van een gratis kaartje tot een gratis consumptie maar wat heel belangrijk is de gezelligheid en de ontspannen sfeer. Om het seizoen goed te beginnen is er als eerste een mooie hoofdprijs prijs van 200 euro. De deuren gaan open om 18.45 uur, de bingo begint om 19.30 uur.

GOEDEREEDE

'Vrolijk Theater'

Donderdag 23 augustus is in de witte tent aan de Jongkoenstraat te Goedereede de afsluiting van de vakantiespelweek. Aan deze afsluiting wordt medewerking verleend door 'Vrolijk Theater'. De aanvang is 19.00 uur.

MIDDELHARNIS

Kaartmiddag

Zaterdag 1 september is er een kaartmiddag van de Ouderenvereniging Goeree Overflakkee de O-G-O. De middag wordt gehouden In het wijkcentum aan de Doetichemsestraat 27. Aanvang om 13.30 uur en de zaal is open om 13.00 uur. De kosten zijn € 3,-, bij binnenkomst een gratis kopje koffie/thee. Aan het eind van middag is er een verloting.

OOLTGENSPLAAT

Haus Open Tennistoernooi

Van 3 tot en met 9 september organiseert tennisvereniging Ooltgensplaat het Haus Open. Net als bij de voorgaande edities wil de toernooiorganisatie er een fantastische week van maken. De voorbereidingen zijn in volle gang: de gravelbanen liggen er mooi bij, het terras heeft genoeg plaats voor alle toeschouwers, het weekmenu is al voorgeproefd en de aanmeldingen van spelers stromen binnen. Het tennistoernooi heeft de speelcategorieën 6, 7 en 8, dubbel en mix. Inschrijven kan nog tot en met 26 augustus op toernooi.nl.

OUDDORP

Orgelconcert

In het kader van de orgelconcerten op het Van Vulpen-orgel in de Hervormde Dorpskerk aan de Ring sluit dirigent, organist en klavecinist Gerard de Wit donderdagavond 23 augustus deze reeks zomerconcerten af. De kerkorganist is verbonden aan de Hervormde gemeente Zwijndrecht, wijk Oude Kerk. De Wit heeft een imponerende opleiding met masterclasses voltooid, presenteerde cd's en is oprichter van de stichting Dutch Baroque. De kerkmuziekavond begint om 20.00 uur. Entree is 8 euro (vanaf 16 jaar).

Themadienst

Op zondagavond 26 augustus is er om 18.30 uur een themadienst in de Gereformeerde kerk aan de Dorpstienden te Ouddorp. In de dienst die wordt geleid door ds. W.J. van de Griend, wil men stilstaan bij het thema 'Vertrouwen'. Muzikale medewerking zal worden verleend door het interkerkelijk koor 'Happy Voices' uit 's-Gravenpolder onder leiding van Jacoline van der Plasse. Happy Voices bestaat uit enthousiaste zangers en zangeressen tussen de 20 en 65 jaar. Het koor zingt vierstemmig en wordt begeleid door een combo bestaande uit een toetseniste, fluitiste, violist, gitarist,drummer en saxofonist.

OUDE-TONGE

Bingo ASV

Vrijdag 31 augustus organiseert A.S.V. Oostflakkee een grote bingo. Deze wordt gehouden in het gebouw van Stichting ZIJN aan de Berhardstraat 25. De zaal is open vanaf 19.00 uur. De aanvang van de bingo 19.30 uur. De kosten zijn € 7,- met gratis een kopje koffie of thee. Er worden negen ronden met één extra gespeeld. Iedereen is welkom.

Barbecue 55+

De Plaatselijke Commissie van Stichting ZIJN van Oude-Tonge organiseert op woensdag 29 augustus een lekkere en gezellige barbecue in en bij het Infocentrum, Bernhardstraat 25. De aanvang is om 16.00 uur. De kosten zijn € 11,50 per persoon. Vooruitbetaling € 2,50. Aanmelden voor 26 augustus bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3, envelop met naam en adres en vooruitbetaling in de bus gooien. Tel.nr.: 0187-642697.

Tafeltennisvereniging weer van start

Tafeltennisvereniging Oude Tonge start op dinsdag 28 augustus met haar nieuwe seizoen. Iedereen is van harte welkom om ook lekker een balletje mee te slaan. Gasten mogen gratis 4 avonden meespelen. Er wordt gespeeld door een aantal leden in NTTB competitieverband, maar de meeste leden spelen op recreatieve basis tegen elkaar. Iedereen heeft wel eens getafeltennist en misschien heeft u het deze zomer nog wel op de camping gedaan. Er is op de vereniging ook de mogelijkeid om training te krijgen om je basisvaardigheden te verbeteren. De vereniging beschikt over voldoende bats en ballen die ook nieuwe gasten mogen gebruiken. Er wordt gespeeld in de sporthal van de Grutterwei in Oude-Tonge van 19.30 tot 22.00 uur. Voor verder informatie of vragen over de vereniging kunt u mailen naar het het volgende emailadres g.berendsen58@upcmail.nl.

Laatste beiaardconcert van het seizoen

GOEDEREEDE – Op zaterdag 25 augustus wordt het laatste beiaardconcert van dit zomerseizoen gehouden op de beiaard in de toren van Goedereede.
Het concert wordt verzorgd door Piet Hamelink tussen 14.30 en 15.30 uur.

Piet Hamelink is stadsbeiaardier van Axel en Sluis. Hij groeide op in Terneuzen. Hij kreeg op jonge leeftijd orgelles aan de Terneuzense Muziekschool. Na de Mulo begon hij in Terneuzen een ambtelijke loopbaan, maar hij vertrok al snel naar "Holland", waar hij onder meer gemeentesecretaris werd. Naast zijn werk bleef hij actief muziek beoefenen, als organist en koordirigent; hij studeerde bij gerenommeerde docenten. Na zijn pensionering keerde hij terug naar Zeeuws-Vlaanderen (Axel). Hij begon een nieuw muzikaal avontuur: beiaardspelen. Het resultaat van de studie was het einddiploma (met onderscheiding) van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denijn in Mechelen (B), in 2017. Koen van Assche was zijn leraar beiaardspel. De beiaardconcerten worden georganiseerd door de gemeente Goeree-Overflakkee en de Stichting Goereese Gemeenschap.

Christelijk Ouddorps Mannenkoor hervat repetities

OUDDORP - Op maandag 27 augustus om acht uur hoopt het Christelijk Ouddorps Mannenkoor weer de repetities na de zomerstop weer te hervatten.

Het koor doet dat zoals gebruikelijk om de twee weken, in de hal van de Christelijke school aan de Margrietweg. "Als u eens mee wilt zingen, of de sfeer wilt proeven, dan heten wij u op deze avond van harte welkom. Wij zouden het fijn vinden als ook u uw plaatsje in ons koor zou vinden, want een veel gehoorde uitspraak is, ik had het veel eerder moeten doen. Vandaar deze uitnodiging", aldus het bestuur. Zie ook www.christelijkouddorpsmannenkoor.nl De secretaris Wim Grinwis is te bereiken onder nummer 06-20420976.

Zomermarkt HHG Ouddorp

OUDDORP – Op zaterdag 25 augustus hoopt de activiteitencommissie van de Hersteld hervormde gemeente van Ouddorp weer de bekende zomermarkt te organiseren.

De markt wordt weer gehouden bij vishandel Sperling van de Hazersweg 77. Een markt waar voor jong en oud wel iets is te vinden. Van boeken, allerlei lekkernijen tot kleding, kant en klaar of om zelf te maken. Nieuw dit jaar is de fotograaf waarbij bezoekers alleen, of met het gezin voor een klein bedrag een portret kunnen laten maken. Daarnaast kan er een mooie rondrit met een bus worden gemaakt door de mooie omgeving van Ouddorp. Natuurlijk kunnen de kinderen zich weer vermaken op het springkussen en de trampoline, terwijl de grote mensen gezellig bijpraten op het terras, waar om 11.00 uur de beroemde Amerikaanse veiling plaatsvindt. De zomermarkt is van 9.00 tot 15.00 uur, parkeren is gratis. In verband met de beschikbare ruimte verzoekt de organisatie om zoveel mogelijk gebruik te maken van de ingang aan de Stoofweg.

Repetities Amicitia beginnen weer

Martijn Pille.

DIRKSLAND – Na een mooie zomervakantie gaan de repetities van Muziekvereniging Amicitia weer van start. De slagwerkgroep begint op dinsdag 28 augustus. Het jeugdorkest en de fanfare beginnen op woensdag 29 augustus.

Amicitia is nog op zoek naar nieuwe leden en leerlingen. Zowel voor blaasinstrumenten als slagwerkinstrumenten. En zowel mensen die het nog moeten leren of degenen die het al kunnen. Lijkt het u ook leuk om mee te spelen in onze fanfare, jeugdorkest of slagwerkgroep? Kom dan eens kijken op één van onze repetitie avonden. De exacte tijden staan op de website: www.amcitia-muziekvereniging.nl.

Voor de zomervakantie hebben drie leden van Amicitia het HaFaBra examen behaald. Adrie Tieleman, al 40 jaar lid van de vereniging, heeft op 9 juni zijn praktijk B-examen afgelegd op trombone. Joël van Wolfswinkel en Martijn Pille, beiden op bugel, hebben op 30 juni hun praktijk examen afgelegd voor het A-examen. Joël en Martijn zijn beiden op 2 oktober 2014 lid geworden van Amicitia. Martijn speelt sinds 1 maart 2015 ook al mee met het jeugdorkest Amicitia 4 Kids.

Alle examens bestaan uit een theorie- en een praktijk gedeelte. Het theoretisch gedeelte van het HaFaBra examen bestaat uit een aantal onderdelen, zoals het muziektheoretisch inzicht en het luister- en schrijfdictee. Voor het praktijkgedeelte moeten de kandidaten een etude, een stukje uit het hoofd, een voordrachtstuk en iets op het eerste gezicht spelen. Alle onderdelen worden beoordeeld door de examinator.
Na het succes van afgelopen jaar start Amicitia na de herfstvakantie ook weer met een Pretorkest. Alle leerlingen van groep 3 en 4 van de basisscholen krijgen hier via school een uitnodiging voor.

Arte Vocale start repetities

MIDDELHARNIS - Het oratoriumkoor Arte Vocale begint haar repetities weer op woensdag 22 augustus.

Er wordt gerepeteerd in de "De Hoeksteen", aan de Ring in Middelharnis op woensdagen van 19.45 tot 22.00 uur. Onder enthousiaste leiding van dirigent Hans Houtman zal o.a. toegewerkt worden naar het concert van volgend jaar maart in de Grote kerk van Middelharnis. Dan zal er de Saint Mark Passion van Charles Wood gezongen worden. In oktober wordt er door een aantal koorleden meegewerkt aan een scratch, het Requiem van Mozart, in Amsterdam. Het oratoriumkoor is een gemengd koor en bestaat momenteel uit 42 leden. Meer leden zijn van harte welkom. Daarom nodigt het bestuur zangers/zangeressen van alle stemsoorten van harte uit om vrijblijvend een repetitie te komen bijwonen. De koffie staat klaar! Aanmelden en informatie bij de secretaris Esther Kranendonk 06-21913954 of via de mail secretariaat@oratoriumkoor-arte-vocale.nl . Zie ook de website www.oratoriumkoor-arte-vocale.nl.

Grote prijzen bij KiKa-bingo

SOMMELSDIJK – Zaterdag 15 september is weer de KiKa-bingo in de grote zaal van Recreatie centrum de Staver te Sommelsdijk. Zaal open om 18.00 uur en de bingo begint om 19.30 en duurt tot ongeveer 23.00 uur.

"Het prijzenpakket is weer super. Door aanwezig te zijn bij de Kikabingo levert u een substantiële bijdrage aan het onderzoek tegen kinderkanker!", aldus de organisatie. Kanker is doodsoorzaak nummer één onder kinderen in Nederland. Eén op de vier kinderen redt het niet. Ieder jaar zijn er 500 tot 550 kinderen die te maken krijgen met kanker en elk jaar zijn er 800 kinderen onder actieve behandeling voor kanker en maar 75 % overleefd deze ziekte. Om dit percentage te verhogen is er nog veel geld nodig om onderzoek te doen naar de verschillende vormen van kinderkanker, door het organiseren van een bingo wil KiKa-G-O geld ophalen om een bijdrage te leveren om het overlevingspercentage te verhogen.

"Wij hopen dat u ook mee wilt helpen om deze doelstelling te bereiken en massaal 15 september naar recreatiecentrum de Staver komt om mee te doen met de KiKa-bingo. Het prijzenpakket voor de Kika-bingo is super, wat denkt u van Midweek Landall Greenparks, varen met een ribboot voor 10 personen", aldus de organisatoren. Daarnaast zijn er prijzen van elektrisch gereedschap, huis- en tuinapparatuur, restaurantbonnen en nog tal van andere prijzen.

Er worden op de avond twaalf rondes gespeeld. Voor de tien ronden gewone bingo zijn de prijzen van de boekjes, 1e boekje is € 10,-, 2e boekjes kost € 17,50 en voor drie boekjes betaalt men € 25,-. Het prijzenfestivalkaartje en de superronde kosten € 2,50 per kaart.

"Alle prijzen worden gesponsord door verschillende bedrijven en daar ben ik alle bedrijven heel erg dankbaar voor! Ik hoop dat er heel veel mensen komen zodat we er met z'n allen weer een gezellige avond van kunnen maken", aldus KiKa-ambassadeur Kees Witte. Meer info: kees@kika-goeree-overflakkee.nl

Workshops over ontwikkelingsvoorsprong

OUDDORP - Voor ouders en professionals die werken met kinderen tot 6 jaar worden er twee workshops georganiseerd over het signaleren en omgaan met een ontwikkelingsvoorsprong, De bijeenkomsten zijn op 28 september en 10 oktober van 9.00 tot 11.30 uur in de Overkant, Dijkstelweg 33 in Ouddorp.

In deze twee workshops staat het jonge kind (0-6) met ontwikkelingsvoorsprong centraal. Wat is ontwikkelingsvoorsprong, waarom noemen we dat zo, welke visies zijn er op hoogbegaafdheid, wat zijn signalen en wat kunnen risico's zijn. De tweede workshop gaat over de uitdagingen die soms (vaak) gepaard gaan met een ontwikkelingsvoorsprong. Perfectionisme bijvoorbeeld of de executieve functies, het grote rechtvaardigheidsgevoel en het altijd 'selluf' willen doen.

Kennis over ontwikkelingsvoorsprong is belangrijk, omdat vroeg signaleren problemen kan voorkomen. Problemen zijn bijvoorbeeld: onderpresteren, negatief zelfbeeld en faalangst. Hoe vroeger begeleiding start des te beter. De workshops zijn voor een brede groep deelnemers: ouders natuurlijk, maar ook professionals die meer willen weten (gastouders, pedagogisch medewerkers en leerkrachten). Er kan een bewijs van deelname ontvangen worden.

De kosten bedragen €75 voor de twee bijeenkomsten, neem je iemand mee dan betaalt diegene €50,-. Met zijn tweeën zijn de kosten dus €125,-. Er is plaats voor maximaal 16 deelnemers. Mail voor vragen of om aan te melden naar mirjam@cleverbee.nl.

Songwriting workshop door Wyatt Easterling & Miss Clementine

OUDDORP - Op zaterdag 29 september is er een songwritingworkshop door Wyatt Easterling & Miss Clementine bij New Harvest Inn, Ouddorp. Het adres is Raadhuisstraat 19 & 21. De Goereese zangeres Clementine heeft een nieuw album opgenomen in Nashville: 'Letting Go'. Deze is geproduceerd door Nashville's hit songwriter, producer & performer Wyatt Easterling. Wyatt komt in september naar Nederland en zal een aantal concerten geven. Op zaterdagmiddag 29 september organiseert New Harvest Inn samen met Wyatt Easterling en Clementine een songwriting workshop.

De focus ligt op het vinden van een eigen schrijvers-stem en persoonlijke doelstellingen. Zodat er voor elk niveau voldoende uit de workshop is te halen. Hiervoor hoeven deelnemers nog geen volledige song te hebben geschreven of een instrument te bespelen. "Het doel is een sfeer te maken waarbij je jouw eigen inspiratie vindt, effectief ideeën vertaald naar liedvorm, de schrijfstijl verfijnd en overwint wat dan ook jouw zelfexpressie tegenhoudt, zodat je de workshop verlaat met de mogelijkheid tot het schrijven van betere songs." De workshop is van 14.00 tot 16.30 uur, met aansluitend open mic op de patio toegankelijk voor familie en vrienden. De prijs is € 95,-, inclusief hapje en drankje. Opgeven kan via: workshop@clementine.fm onder vermelding van naam, aantal personen en telefoonnummer. Meer informatie: www.clementine.fm en www.wyatteasterling.com

Nieuwe teken- en schildercursus bij Schilderclub Primair in Middelharnis

MIDDELHARNIS - Op vrijdagochtend 21 september a.s. start in Het Diekhuus weer de nieuwe teken- en schildercursus bij Schilderclub Primair.

Deze uitgebreide cursus wordt al ruim tien jaar georganiseerd door beeldend kunstenaar Kees van de Wetering uit Burgh-Haamstede. Het komende seizoen is het thema 'Wat getekend'. De schildertechnieken, op waterbasis, waarmee gewerkt wordt zijn; aquarelleren en acrylverf. Dit creatieve seizoen extra aandacht voor tekenen en schetsen. In meerdere transparante lagen kunnen de cursisten zich bekwamen in de geheimen van een goede aquarel.

Schilderen met acrylverf is al jaren een populaire techniek die reukloos is en dus ook thuis makkelijk geschilderd kan worden. Het opzetten en uitwerken in meerdere lagen acrylverf wordt uitvoerig geoefend. Verder is er veel aandacht voor materialen en het mengen van kleuren. Het gebruik van vijf unieke primaire kleuren, secundaire- en tertiaire kleuren mengen, een kleurencirkel maken. Het toepassen van complementaire kleuren, enzovoort.

Een leuke maar vooral leerzame teken- en schildercursus waar u kennis maakt met de mogelijkheid om zelf te creëren. De cursus duurt 12 weken op de vrijdagochtend van 09.30 tot 11.30 uur, van september t/m december. Er zijn nog enkele plaatsen vrij bij Schilderclub Primair in Middelharnis. Meer informatie kunt u ook vinden op de website www.schilderles.nl of even een e-mail sturen naar keesvandewetering@schilderles.nl
Docent Beeldend kunstenaar Kees van de Wetering uit Burgh-Haamstede werkt al veertig jaar met diverse technieken op professionele wijze. Zijn opleiding volgde hij van 1968 t/m 1974 aan de Academie van beeldende kunsten te Rotterdam. Jaarlijks organiseert van de Wetering onder de naam Creatief Centrum Perspectief een aantal cursussen en workshops op het gebied van tekenen en schilderen.

Psalmzangavond HHG Stellendam

STELLENDAM - Zaterdag 27 oktober wordt er een Psalmzangavond gehouden in de nieuwe Beth-El kerk te Stellendam (Voorstraat 108). De Psalmen zijn gekozen rond het thema Reformatie en Hervorming. De Psalmzangavond begint om 19.30 uur. Deze avond zal op het orgel begeleid worden door Huig van der Knijff. Hij was de uitvoerder tijdens de bouw van de kerk via Middelwatering Bouw en hij heeft al meerdere cd's uitgebracht. Tijdens de bouw is het idee ontstaan om een concert ten bate van de kerkbouw te organiseren. De toegang is gratis, er zal een collecte worden gehouden.

Op weg naar een gezonde delta (deel 3)

Door Monica Wesseling

'Heerlijk he. Zoveel nieuwe en opgeknapte natuur langs het Haringvliet. Echt. Het wordt hier nog mooier. Meer vogels, meer vlinders en wilde bijen en meer bijzondere planten. En weet je wat zo leuk is? De natuurgebieden langs het Haringvliet worden veel beter beleefbaar. Iedereen kan komen kijken zonder dat de natuur er last van heeft. De natuur is robuust genoeg. En dat is nou precies wat we met Droomfonds Haringvliet willen bereiken. Natuur voor mensen, mensen voor natuur.'

Enthousiaster dan Chantal van Burg, boswachter communicatie en beleven bij Natuurmonumenten, kan iemand nauwelijks zijn. Met een enorme glimlach op haar gezicht verhaalt ze over het Droomfonds, het baanbrekende plan van zes natuurorganisaties om het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen aan te grijpen voor een enorme natuurimpuls én opsteker voor recreatie en daarmee economie. 'Kom, dan laat ik het zien'. Met grote stappen banjert ze de Scheelhoek op, een natuurgebied pal naast de Haringvlietsluizen. Grote sterns vliegen krijsend over, sommige met een visje in de snavel.

Harger en Pettemerpolder. De Putten, grote sterns.

3000 grote sterns

De Scheelhoek is uniek. Op een aantal schelpeneilandjes die voor het natuurgebied in het Haringvliet zijn aangelegd, broeden 3.000 paar grote sterns, vogels die heel zeldzaam zijn. 'Ze hebben echt rust nodig.' Dit deel blijft dus gewoon afgesloten.

Dat klinkt nou niet direct als méér recreatie. Daar was dat Droomfonds toch ook om begonnen? 'Klopt. Scheelhoek krijgt vier nieuwe recreatievoorzieningen. Als eerste natuurlijk het Vogelobservatorium, een voor Nederland volstrekt unieke manier om vogels te bespieden. Het observatorium komt vlakbij de Marinahaven te liggen.'

Struinen

Struinen door het rietmoeras kan voortaan door de aanleg van een 'ruig' pad. 'Je loopt door manshoog riet, wildernis met overal vogels. Je ontmoet wellicht een ree of ziet, als je tenminste af en toe omhoog kijkt, roofvogels', zegt Van Burg.

Op het oostpunt van het natuurgebied komt het tweede uitkijkpunt, ook met vol zicht op het machtige Haringvliet. 'En we maken vanaf het Zuiderdiep en onze nieuwe natuur, die 80 hectares Zuiderdiepgorzen, een nieuw pad. Door een doorsteek over het Zuiderdiep en de openstelling van de dijk richting Dirksland gaat een langgekoesterde wens in vervulling: een voet- en fietsverbinding tussen Stellendam en Dirksland.'

Korendijkse Slikken

Ook de Korendijkse Slikken, aan de andere kant van het Haringvliet in de Hoekse Waard, worden verrijkt met vier nieuwe recreatieve voorzieningen. Het bestaande wandelpad wordt voor een deel ruimer opengesteld; jaarrond in plaats van de helft van het jaar, vertelt de boswachter terwijl ze op de Korendijkse Slikken op een relaxte grauwe gans wijst. Het meest zuidelijke deel van de route ligt wat lager om de vogels van het open water niet te verstoren. Bij hoger water is dit een wat spannendere struinroute.

Ondernemer ziet kansen

Willem Korevaar, directeur van restaurant Zoet of Zout in Stellendam: 'De aandacht voor het Haringvliet inclusief de aanleg van nieuwe natuurgebieden en het herstel van bestaande kan zeker gunstig voor ons uitpakken. Zoet of Zout ligt weliswaar niet direct aan een natuurgebied, maar de Waterbus stopt wel vlakbij. Bovendien gaat het niet alleen om mij, maar om alle ondernemers op het eiland. Meer en beter toegankelijke natuur betekent meer recreanten. Onnodig te zeggen dat dat gunstig is.' Willem Korevaar: 'Het zou toch fantastisch zijn als hier geregeld een zeearend te zien is.'

Kijkhut

Een nieuwe kijkhut gaat mooi zicht geven op de tientallen, soms honderden vogels die op de nieuwe slikvlakten komen foerageren.

Uitkijkend over Haringvliet, genietend van wind en wijdte, kondigt de boswachter bijna trots de komst van een uitkijkheuvel aan, een terp. 'Hier ervaart je de macht van het water, de stilte en uitgestrektheid van dit waardevolle natuurgebied. Wie weet zie je wel een zeearend jagend op grote vissen. Door de opening in de Haringvlietsluizen wordt het leven in de rivier natuurlijk veel rijker.'

Doorbijten

Mooie plannen, maar de boswachter waarschuwt wel. 'Het wordt even doorbijten. Een paar weken lang zullen vrachtwagens, rijplaten en shovels het beeld bepalen en zijn delen tijdelijk afgesloten. Dat is vervelend, maar kan niet anders. En ach. De beloning is groot.'

Een ree schiet weg, een vlinder landt op een bloem, twaalf aalscholvers vliegen boven het Haringvliet. Mooie natuur wordt nog mooier. Natuur óók voor mensen. Het Droomfonds ten voeten uit.

Kader: Een heerlijk kijk-ei

Je hoeft echt geen vogelkenner te zijn om te genieten van het vogelobservatorium dat in natuurgebied de Scheelhoek aan het Haringvliet wordt gebouwd. Daarvan is Paul Rutten van het Droomfonds, werkzaam bij Vogelbescherming, overtuigd. Lepelaars, banjerend door het water, een scholekster die pal voor je neus haar jongen voert of een grote vlucht ganzen laten immers niemand onberoerd.

'Bovendien is het gebouw alleen al een bezoek waard', vertelt hij. Opgebouwd uit houten 'latjes' met gluurgaten op de begane grond, een panoramisch uitzicht op de eerste én een dak van riet uit de Scheelhoek kun je het gerust een sterk staaltje van moderne architectuur noemen.

Het - volledig eivormige - vogelobservatorium wordt nog dit jaar gebouwd op het schiereilandje dat het dichtst bij het Scheelhoekbos ligt en is wat verscholen achter een paar bomen.

Rutten: 'Om er te komen moet je eerst over een avontuurlijk pad door het bos. Dan loop je een tunnel in die uitmondt in het vogelobservatorium. Vóór het nieuwe 'kijkei' hebben we een nieuw eilandje aangelegd. Dat houden we kaal in de hoop en de verwachting dat scholeksters, kluten, kokmeeuwen en visdiefjes ervan gebruik gaan maken.

Eenmaal in het vogelobservatorium is het gluren door de kijkgaten die in het rieten dak zijn gemaakt. Water, eiland én geboomte liggen voor je open. Een trap leidt naar het (overdekte) plateau met een bijna panoramisch uitzicht over het indrukwekkende Haringvliet. 'Je voelt de wind, hoort en ziet de vogels en geniet van de licht en luchten. Zal heerlijk zijn.'
[Woorden: 248]

Kader 2: Nieuwe fietsfolder

Vanaf september ligt er een nieuwe fietsfolder van Natuurmonumenten bij VVV's, campings en op Tiengemeten. Hierin 5 prachtige routes rond het Haringvliet, variërend van 17 tot 33 kilometer.

Inloopavond Jong Dameskoor Shira

MIDDELHARNIS - Zo'n 50 loepzuivere damesstemmen verdeeld over 3 partijen, in de leeftijd van 15 jaar tot 49 jaar. Dat is kort samengevat het Jong Dameskoor Shira. Het koor treedt komende half jaar op in onder andere Ouddorp, Middelharnis en Middelburg.

In Dreischor presenteert het koor haar nieuwste CD: 'Staande aan de glazen zee…", die ze samen met kinderkoor Jedaja heeft opgenomen. Daarnaast werkt het koor de komende tijd aan een nederlandstalig kerst-oratorium, samengesteld door Peter Wildeman, hetgeen dit jaar voor het eerst als première wordt uitgevoerd. De sfeer tijdens de repetities is ontspannen, tegelijk wordt er hard gewerkt, leden krijgen oefenbestanden gemaild, zo komt het dat de kwaliteit van het koor vrij hoog ligt. Komende tijd zijn er 'inloop-repetities' voor nieuwe leden. Leden vanaf 15 jaar t/m 49 jaar, kunnen vrijblijvend een repetitie meedraaien. In Middelharnis is dat op maandag 24 september, woensdag 3 oktober, en maandag 29 oktober. De repetities zijn van 19.30 tot 21.30 uur, met tussendoor een gezellige pauze. Het Jong Dameskoor Shira staat o.l.v. de Thoolse musicus Peter Wildeman, terwijl organist/pianist Joost van Belzen het koor begeleidt. Het koor studeert om de drie weken in Middelharnis in De Hoeksteen, Ring 13.

Kijk voor meer informatie op de website www.dameskoorshira.nl. Of neem contact op per e-mail: info@dameskoorshira.nl.

Praiseband eXalt is op zoek naar nieuwe muzikanten


OUDDORP - Praiseband eXalt uit Ouddorp start binnenkort weer met het nieuwe seizoen en is een christelijke band welke bestaat uit een groep enthousiaste mensen van verschillende leeftijden die door muziek en zang op een aansprekende en laagdrempelige manier het evangelie van God uit willen dragen.

"Wij zouden onze band graag willen uitbreiden met een aantal nieuwe muzikanten. Speel of oefen je al een aantal jaren piano, keyboard, gitaar (akoestisch of elektrisch) of een ander instrument en lijkt het je leuk om een keer vrijblijvend met ons te komen meespelen, dan ben je van harte welkom! We oefenen elke maandagavond in de Gereformeerde kerk van Ouddorp aan de Dorpstienden", aldus de mensen van eXalt.
De band treedt op in thema- en jongerendiensten, ere- en inzegeningsdiensten, praise-en benefietavonden en de jaarlijkse stranddienst aan de Grevelingen. De liederen zijn zowel Nederlands- als Engelstalig. Zo zingt eXalt grotendeels opwekkingsliederen en muziek van artiesten en bands zoals; Sela, Chris Tomlin en Casting Crowns. Dit jaar wordt op 23 september medewerking verleend aan de startdienst van de Gereformeerde kerk van Ouddorp. Op 11 november werkt de band mee aan een kerkdienst op Hernesseroord, op 18 november aan een jongerendienst in de Ger. kerk van Ouddorp en op 9 december aan een jongerendienst in de Ger. kerk van Stellendam.
Voor informatie en voor het boeken van optredens, kunt u contact opnemen met Peter Tieleman, e-mail: tieleman.cp@gmail.com.

Sterrenhemel boven de Slikken

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op de foto's van Ellen van den Doel uit Sommelsdijk verandert Goeree-Overflakkee in een magische plek. Zo maakte ze vorig jaar een foto waarbij het golvende zeewater wordt verlicht door zeevonk. Vorige week trok ze er 's nachts op uit om de meteorenzwerm vast te leggen. Ze koos daarvoor één van de donkerste plekken op het eiland, de Slikken van Flakkee. De enthousiaste fotograaf vertelt hoe de foto tot stand is gekomen.

Door Martijn de Bonte

De datum van de meteorenzwerm (Perseïden) stond al lang van te voren genoteerd in de agenda van Ellen van den Doel. Naast haar werk als fysiotherapeut heeft ze zich vol overgave op fotografie gestort, haar specialiteit is het vastleggen van landschappen. Met de app Light Pollution zocht ze vooraf naar een locatie met zo min mogelijk lichtvervuiling. Daarnaast moest de locatie vrij uitzicht bieden richting de Melkweg, die te zien is in het zuidwesten. Na het vinden van de locatie was het duimen voor een heldere nacht. De eerste nacht leverde niet het gewenste resultaat op, de tweede nacht was het te bewolkt. De derde nacht klaarde de lucht onverwacht op en greep ze haar kans.

Het was pas echt donker om 23.45 uur, dus pas daarna kon het fotograferen beginnen. Samen met wat andere fotografen ging Ellen aan de slag. Eén van hen, Edwin van Balen, is te zien op de foto. Om twee uur 's nachts was de Sommelsdijkse weer thuis. De volgende dag moest ze werken. "Ik heb de hele dag in spanning gezeten of de foto's goed gelukt waren. Toen ik thuis eindelijk de foto's kon bekijken zag ik dat ik een vallende ster te pakken had. Toen voelde ik mij blij en tevreden."

Naast zeevonk en de meteorenzwerm staan er nog meer natuurfenomenen op het verlanglijstje van de fotograaf. "Bovenaan staat het Noorderlicht, daarvoor moet ik wel naar het Noorden reizen. Dichter bij huis zou ik graag lichtende nachtwolken fotograferen. Maar ook andere weerfenomenen zoals een flinke rolwolk, ochtendnevel, of een prachtige regenboog. Verschillende weertypes en luchten maken fotografie interessant."

Kader: Hoe is de foto gemaakt?

De sluitertijd van de camera was 30 seconden, daarom is er gebruik gemaakt van een statief. Daarna heeft de fotograaf met speciale software 9 foto's op elkaar gestapeld om de sterren duidelijker zichtbaar te krijgen en de foto scherper te maken.

Opvallende foto's

De redactie ontvangt regelmatig allerlei bijzondere foto's. Hierbij een paar beelden die in het oog springen.

1. Sjaan Tanis bezocht het Faunapark in Nieuwe-Tonge en legde daar vast hoe een jonge kangoeroe vanuit de buidel de wereld bekijkt. "Heel mooi om te zien," schrijft ze bij de foto.

2. Deze aardappel vond Annemarie Vijfhuizen in de moestuin. De aardappel is om een ring heen gegroeid, de ring is waarschijnlijk afkomstig van een broeiraam.

nor

3. Deze drie uilenkuikens zijn ui het nest gehaald om ze te ringen. De uilen wonen in een schuur in de Langstraat. De foto is ingestuurd door Jeanet Leroy.

Ook een bijzondere of mooie foto? Stuur 'm dan naar redactie@eilandennieuws.nl. En wie weet wordt uw foto binnenkort in de krant geplaatst.

Ingestuurd

Op het nippertje

Ondanks de zware bewolking is de zon toch nog even zichtbaar, net voordat ze ondergaat. Een mooi einde van de dag. De foto is ingestuurd door Petra de Vries.

Vrijdag in de krant

Overkanters en Stellendammers over hun dorp

Verduurzamen van monumentale panden

Marco is 'reuzetevreden' over de Omloop

Voor Marco van der Zweep (36 jaar) is de 15 kilometer een thuiswedstrijd, want de start is op het terrein van Zuidwester en daar woont de wandelaar. "Dit jaar doe ik mee en volgend jaar weer en het jaar daarna ook. Ik blijf meedoen met de Omloop."

Tekst en foto: Martijn de Bonte

Het begon allemaal toen hij ongeveer acht jaar geleden met Best Buddies deelnam aan de tocht van vijf kilometer. "De start was toen nog in Ooltgensplaat." Drie jaar geleden is hij van de 5 kilometer overgestapt naar de 15 kilometer. "Misschien dat ik in de toekomst wel een keer een poging waag om de 30 kilometer te lopen." Marco loopt niet alleen voor zichzelf, hij vindt het ook heel belangrijk dat de Omloop geld inzamelt voor zieke kinderen.

Marco loopt de 15 kilometer alleen. "Dat vind ik eigenlijk wel lekker rustig en dan kan ik mijn eigen tempo lopen. Ik geniet altijd van het gastvrije ontvangst in Stad aan 't Haringvliet. Daar heb ik vroeger gewerkt in de supermarkt en veel mensen groeten mij daar, of ze maken een praatje. Wat ik ook leuk vind is dat je buitenlanders tegenkomt. Bijvoorbeeld mensen uit België. En op de dijk richting Middelharnis zie ik altijd veel andere lopers. Sommige hebben dan al bijna honderd kilometer gelopen en lopen zo soepel dat het lijkt alsof ze nog geen stap gezet hebben. Dat vind ik heel knap."

Marco zit niet stil in het dagelijks leven. Hij werkt bij Webego en de Nollestee en hij zit op voetbal, atletiek en bowlen. Maar al die sporten beginnen pas weer in september. "Daarom ben ik blij met de Omloop in de zomer." Oefenen vooraf doet hij niet veel, hij trekt op de dag van de Omloop gewoon zijn hardloopschoenen aan en gaat van start.

Het mooiste moment van de tocht vindt hij de finish op het Diekhuusplein. "Daar is het erg druk en krijg je een medaille, oorkonde en een gladiool. Dan denk ik wauw."

Feest in Goedereede tijdens Goereeloop

Op vrijdagavond 24 augustus is het weer tijd voor de Omloop en de Goereeloop! De wandelroute van de Omloop loopt door Goedereede via Bekaf, Zuidzijde-Haven, Markt, Pieterstraat, Nieuwstraat en Spuidijk. Doe je mee aan de Goereeloop van 20 km? Dan finish je op de Markt en word je door Oranjevereniging Goedereede op feestelijke wijze onthaald! Ook voor de toeschouwers wordt het een groot feest met optredens van de Koninklijke fanfare Apollo, de dweilband van Brassband Concordia, de band Ongeregeld en dj Kees. Het programma begint om 19.30 en eindigt om 0.00 uur.

De looproute wordt volledig afgesloten voor auto's. Bezoekers kunnen het beste parkeren bij het voormalig gemeentehuis een de Westerloostraat, het parkeerterrein bij het tankstation, bij Oostdam of aan de achterzijde van de Varkensmarkt op parkeerplaats 't Hof. De organisatie van het feest in Goedereede bedankt alle sponsors die het evenement mogelijk maken. De hoofdsponsors zijn: Albert Heijn, Atrium, Van Heest Trading en de Klepperstee.

Wedstrijd: Wie is de grootste pechvogel?

Een pijl gemist en daardoor verdwaald, opgeven door tientallen blaren of een vervelende uitglijder. Ieder jaar vallen er lopers uit tijdens de Omloop. Als troostprijs reikt Eilanden-Nieuws daarom dit jaar de pechvogelaward uit. De grootste pechvogel krijgt een dinerbon voor twee personen. Heeft u veel pech tijdens de Omloop dit jaar, of kent u een loper die in aanmerking komt voor de pechvogelaward? Stuur dan een bericht met een korte samenvatting van de tocht en de contactgegevens naar redactie@eilandennieuws.nl.

Geen deelnemerslijsten

In verband met de nieuwe privacywetgeving wordt er geen overzicht met deelnemers meer gepubliceerd in de Omloopkrant.

'Meer beweging zorgt voor sneller herstel'

Erwin Ista is verpleegkundig-onderzoeker en kinder IC verpleegkundige in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis.

Een lange tijd dachten we dat bedrust goed was voor patiënten en zeker op de kinder intensive care (IC). Beweging is ook goed en noodzakelijk zelfs, al is soms maar een beetje beweging mogelijk. Patiënten op de kinder-intensive care zijn erbij gebaat. Daarom investeert het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam in bijvoorbeeld speciale stoelen, kussens en bedfietsen. Dat kost enkele tienduizenden euro's. Geld dat deelnemers van de Omloop van Goeree-Overflakkee bij elkaar gaan lopen.

Erwin Ista is verpleegkundig-onderzoeker en kinder IC verpleegkundige in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis. Hij legt uit waarom meer beweging voor patiënten op de kinder IC nodig is en wat het ziekenhuis gaat doen om dat voor elkaar te krijgen.

"Op de kinder IC liggen patiënten die ernstig ziek zijn. Ze hebben bijvoorbeeld een virus- of een bacteriële infectie opgelopen, problemen met de bloeddruk of net een grote operatie achter de rug. Zelfstandig ademen is dan vaak niet mogelijk. Op de kinder IC zorgen we onder andere voor tijdelijke ondersteuning middels kunstmatige beademing." De afdeling IC Kinderen van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis heeft 28 bedden en bedient behalve de regio Rotterdam-Rijnmond ook onder meer Zeeland en een gedeelte van Brabant.

"In het algemeen", vervolgt Erwin Ista, "liggen de kinderen – de helft is jonger dan vier jaar – in bed tijdens een opname op de kinder IC. Ze worden ook vaak slapend gehouden. Veel bedrust dus. Altijd is gedacht dat dat het beste is voor deze ernstig zieke kinderen."

Maar dat is sinds laatste jaren aan het veranderen, legt hij uit. "Onderzoek en ervaringen op de intensive care voor volwassenen hebben uitgewezen dat het juist goed is om patiënten zo vroeg mogelijk te laten bewegen. Dat is wel afhankelijk van de mate waarin de kinderen ziek zijn."

Slapend fietsen

Zo snel mogelijk bewegen op de intensive care, hoe doe je dat? Erwin Ista: "Verpleegkundigen en fysiotherapeuten helpen de patiënt om meer en vooral vroegtijdig te bewegen. Je kunt hierbij denken aan ze zo snel mogelijk rechtop in hun bed laten zitten, of in een stoel naast het bed of juist alleen het doorbewegen van de armen en benen. Fietsen met een bedfiets is ook een optie. Dat kan zelfs slapend: met behulp van een motortje in de bedfiets bewegen je benen automatisch."

"Door te bewegen is sneller herstel mogelijk. Als je overdag wat actiever bent, slaap je 's nachts beter. Lig je de hele dag in bed, dan heb je de kans 's avonds niet goed in slaap te komen. Beweging zorgt voor een beter dag-nachtritme. Dat heeft effect op het herstel na een opname. Er is ook minder kans op verwardheid – wij noemen dat delirium. Beweging voorkomt ook spierverval. Spieren worden dunner als je de hele dag in bed ligt en niet beweegt."

De kinder IC van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis is gestart met een multidisciplinair project (verpleegkundigen, fysiotherapeuten en artsen) om meer bewegen mogelijk te maken. Daarmee is het ziekenhuis in Rotterdam niet de eerste in de wereld, maar loopt het in Nederland en internationaal wel redelijk voorop. Wetenschappelijke evaluatie is ook een onderdeel van het project.

Om het bewegen mogelijk te maken zijn er, naast menskracht van o.a. verpleegkundigen, verschillende materialen nodig. Denk aan speciale stoelen. Die moeten er in verschillende maten zijn, want op de kinder IC liggen patiënten van nul tot achttien jaar. Ook een bedfiets staat op het verlanglijstje. Naast kussens in verschillende maten, die dienen als hulpmiddel om rechtop te zitten.

Er is bij elkaar circa 35.000 euro nodig om deze materialen te kunnen aanschaffen.

Het bestuur van de Omloop van Goeree-Overflakkee heeft de Stichting Vrienden van het Sophia Kinderziekenhuis gevraagd voor een goed doel voor de tocht in augustus 2018. De kinder IC en de Stichting Vrienden van het Sophia Kinderziekenhuis hebben aangegeven dat het mooi zou zijn als de lopers tijdens de Omloop bewegen om beweging voor ernstig zieke patiënten mogelijk maken.

"Het is 110 kilometer of anders niet''
Wandelaar Welmer loopt omloop als eerbetoon

MIDDELHARNIS - Al een aantal jaar wilde Wim Welmer meedoen met de Omloop. Door de ziekte van zijn echtgenote ging dat echter niet door. Helaas is zij vorig jaar september overleden. Als eerbetoon wil hij dit jaar de Omloop uitlopen. "Zij vond het leuk dat ik dit soort dingen deed en was mijn grootste fan.''

Tekst en foto: Erwin Guijt

"Toen ik twee keer de marathon van Rotterdam liep, was zij het die me er extra voor enthousiasmeerde.'' Wat maakt de Omloop dan nzo bijzonder? "Door de afstand is dit natuurlijk een gigantische uitdaging. Verschillende mensen vroegen aan mij of ik niet liever de Nijmegen Vierdaagse ging lopen. Maar dat vind ik veel te massaal, ik heb liever een beetje ruimte om mij heen.''

Hoofdlampje

Welmer komt goed beslagen ten ijs. "Nu train ik drie a vier keer per week, met afstanden variërend van 15 tot 40 kilometer per keer.'' Als ultieme voorbereiding heeft hij een keer vijftig kilometer gelopen. Dat ging volgens eigen zeggen prima; echt moe werd hij er niet van. "En bij de omloop zijn er natuurlijk verschillende stops waar je even wat kunt rusten.''

Daarnaast heeft de wandelaar als voorbereiding de route op internet bekeken. Hij denkt dat het zwaarste stuk het gedeelte 's nachts over het strand is. Ook het stuk bij de Slikken is wel een uitdaging. Maar met het strand moet het wel goedkomen, regelmatig traint Welmer 10, 15 kilometer over het strand. Met een zuinige glimlach: "Maar dan is het wel licht.'' Desondanks ziet hij niet tegen de nacht op. Als voorbereiding heeft hij een hoofdlampje gekocht. "Maar als het helder is en de maan 'schijnt', heb je weinig verlichting nodig.''

Slippers

Ziet hij op tegen blaren? "Mocht ik daar last van krijgen dan laat ik ze bij de posten behandelen. Maar in eerste instantie probeer ik dat te voorkomen door het dragen van goede sokken en schoenen. Qua schoeisel heeft Welmer schoenen die ook ultralopers (professionele langeafstandslopers) dragen. Zou het ook op slippers gaan? Lachend: "Dat zou ik niet kunnen, ik heb wel wat ondersteuning nodig.'' Daarom neemt hij voor de zekerheid drie paar schoenen mee, zodat hij desnoods kan wisselen. Kortom, aan alles is gedacht.

Zo ook aan de snelheid waarmee hij wil wandelen. Vrijdagavond wil hij niet te snel van start gaan. "Voor mezelf heb ik wel een schema aan mijn hoofd, en ik mag niet sneller gaan dan dat schema. Het is nog een verrassing voor me hoe het zal gaan boven de 50 kilometer, omdat ik dat niet geoefend heb. Maar ik zie het zonnig in, en ik verwacht niet dat ik daar na de omloop anders over denk.'' Hij weet nu al dat hij graag volgend jaar, met de 30e editie, ook mee wil doen.

Drie zussen

Waar hij dit jaar alleen loopt, wil hij dan met wat familieleden de tocht maken. Zijn dochter en schoonzoon hebben hier al interesse voor getoond. Toch is Welmer ook dit jaar niet alleen; er komen enkele familieleden hem ondersteuning bieden. Drie zussen komen er zelfs speciaal voor uit de Achterhoek naar het eiland. Zelf woont Welmer op Schouwen-Duiveland. Hij vindt het een voordeel dat hij zo dichtbij woont. Over het vervoer hoefde hij zich dus niet zo druk te maken.

1400 kilometer

Hij heeft natuurlijk de omloop nog niet gelopen, maar wat denkt Welmer dat de sleutel is tot het voltooien van de omloop? "Voldoende trainen. Vanaf 1 januari dit jaar heb ik ongeveer 1400 kilometer getraind. Dit moet je regelmatig én gevarieerd doen, met verschillende afstanden en ondergronden. Tevens is goede (sport)kleding erg belangrijk, het moet vocht-afvoerend zijn. Anders kan het zeker 's nachts nog behoorlijk fris worden. Als derde is voldoende eten en drinken nog een belangrijke.''

"Maar misschien wel het belangrijkste is het gedeelte tussen de oren. Je moet er mentaal goed op voorbereid zijn. Daarbij is motivatie cruciaal. "Opgeven moet geen optie voor je zijn. Wanneer je een goede motivatie hebt merk je dit ook in je training. Mijn motivatie is het brengen van een eerbetoon aan mijn vrouw. Als ik me op haar concentreer tijdens het lopen, hoor ik haar soms haar stem nog heel dichtbij en moedigt ze me aan. Mijn vrouw was heel erg begaan met zieke kinderen, en daar kan ik nu ook nog op deze manier iets goeds voor doen. Dat is tenslotte toch ook het (goede) doel van de omloop.''

Welmer hoefde niet lang na te denken over de afstand die hij ging lopen. "Ik ga voor de 110 of anders niet, dat staat als een paal boven water. Als je dan toch meedoet, moet je voor de 110 gaan ook.'' Glimlachend herhaald hij het nog even: "Het is 110 of anders niet.''

De Omloop per scootmobiel

Tijdens de scootmobieltocht over de Haringvlietsluizen naar Hellevoetsluis.

De Omloop Goeree-Overflakkee is niet alleen bedoeld voor mensen die goed ter been zijn. Wie zich voortbeweegt in een scootmobiel kan ook meedoen. De laatste jaren is er een parcours uitgezet voor deze categorie deelnemers. Elly Sonneveld en John van Item zijn in ieder geval van de partij.

Tekst: Kees van Rixoort

We kennen het duo van de maandelijkse scootmobieltocht die zij organiseren en coördineren. De tocht is een activiteit van het Platform Gehandicapten Goeree-Overflakkee (PGGO). Van april tot oktober is er elke maand een rit van 20 tot 25 kilometer.

Elly Sonneveld en John van Item hebben het aantal deelnemers aan de tochten zien groeien. Deden er een jaar of vier geleden meestal een stuk of zes mee, de laatste tijd is dat aantal opgelopen naar twaalf, dertien. Het gaat om een vaste kern, naast incidentele deelnemers uit de omgeving waar de tocht plaatsvindt. Partners rijden mee op de fiets. Onlangs ging de tocht voor het eerst naar een locatie buiten Goeree-Overflakkee: via de Haringvlietsluizen naar Hellevoetsluis.

"De tochten brengen mensen achter de geraniums vandaan, ze zien wat van de omgeving en ontmoeten elkaar. Het is altijd erg gezellig", aldus de organisatoren. Meedoen kost 4 euro per persoon per keer. Dat is in feite een vergoeding voor de koffie onderweg.

De scootmobieltocht tijdens de Omloop organiseren Sonneveld en Van Item niet. Dat doet de Omloop-organisatie. Tijdens vorige edities reden de deelnemers van Middelharnis naar Stad aan 't Haringvliet en weer terug. Een kilometer of vijftien.

"Het is leuk om aan mee te doen", vinden Elly Sonneveld en John van Item. "De Omloop is een groot evenement voor Flakkeese begrippen. Mooi dat we daar een graantje van kunnen meepikken. Ook vanuit het motto dat iedereen moet kunnen meedoen, ook als je gehandicapt bent en aangewezen op een scootmobiel. Wij willen graag participeren en hopen op een mooie route. Ook hopen we de positieve spirit van de PGGO-tochten terug te vinden tijdens de Omloop."

Eigen baas

Het rijden in een scootmobiel is volgens Elly Sonneveld heerlijk. Ze vergelijkt het met een rolstoel, waarin je afhankelijk bent van een ander. "Een scootmobiel geeft vrijheid. Er gaat een wereld voor je open. Je bent eigen baas en je hebt niemand nodig."

John van Item is het daarmee eens. Ook hij benadrukt de vrijheid die een scootmobiel geeft. "Het is bovendien redelijk veilig en je rijdt met de snelheid van een fiets: 15, 16 kilometer per uur. Wel ben je voor je bereik afhankelijk van de capaciteit van je accu. Ik kan ongeveer 40 kilometer rijden, maar er zijn ook zwaardere accu's, waar je verder mee kunt komen."

Als berijder van een scootmobiel heb je zekere 'privileges'. Zo mag je op het trottoir. Dan stem je je snelheid af op de voetgangers. Op het fietspad mag je ook rijden. Dan rijd je met de snelheid van een fietser. Als er geen fietspad is, mag je met je scootmobiel ook op de openbare weg. "Bij rotondes krijg je negen van de tien keer voorrang", zegt Elly Sonneveld tevreden.

KAder: De scootmobieltocht tijdens de Omloop is 30 kilometer. De start is zaterdagmorgen om 9.00 uur, de deelnemers rijden voor de wandelaars uit. Inschrijven kan tot donderdag 16.00 uur op de website www.dewandeltocht.nl. Daarnaast kunnen deelnemers zich aanmelden voor de start op het Diekhuusplein.

Volg de Omloop live bij RTV Slogo

Het televisieteam van de lokale omroep RTV Slogo staat weer in de startblokken om de Omloop live uit te zenden, zodat ook de thuisblijvers het evenement op de voet kunnen volgen. Er is voor het evenement al een flink team in de weer om de kwaliteit te verbeteren en te zorgen dat kijkers thuis mooie beelden van het evenement kunnen zien. De route wordt zowel vanaf de grond als vanuit de lucht in beeld gebracht. Nieuw dit jaar is dat de finish van de 20 kilometer in Goedereede live wordt uitgezonden, dus van 20.00 tot 23.00 uur kunnen mensen dit feest thuis meemaken.

Verslaggevers gaan tijdens het evenement op pad om te laten zien wat er onderweg gebeurt. Niet alleen de lopers, ook de activiteiten rondom de Omloop komen in beeld. Voor het team, dat bestaat uit 20 vrijwilligers, stijgt de spanning nu het evenement steeds dichterbij komt. Want er komt veel kijken bij de uitzending. Zo wordt ook de start van de Kinderomloop vanaf Dok 16 op Hernesseroord live uitgezonden. In het centrum van Middelharnis wordt een studio opgebouwd. Dat is het zenuwcentrum, daar wordt alle techniek geregeld en wordt ieder uur het lokale nieuws gepresenteerd. Op zaterdagmorgen is er speciale gast in de studio die de uitzending een paar uur gaat presenteren. Wie dat is blijft nog even een verrassing. Het is in ieder geval de bedoeling om zoveel mogelijk lopers in beeld te brengen en te interviewen.

Kees Hotting is één van de stuwende krachten achter de uitzendingen. Hij vertelt dat er niet alleen veel tijd gaat zitten in de uitzendingen, maar ook in de opbouw en het afbreken van de studio. Maar we doen het allemaal voor kijkers, we hopen dat iedereen kan genieten van dit mooie evenement.

Kader: Uitzendingen

De uitzending start op vrijdag om 18.00 uur en gaat door tot 23.00 uur. Op zaterdag wordt er uitgezonden van 8.00 tot 19.00 uur. De uitzendingen zijn te bekijken via Ziggo kanaal 36, KPN kanaal 1371 en online via de livestream op www.rtvslogo.nl. Heeft u ideeën voor de uitzending stuur dan een bericht naar kees.hotting@rtvslogo.nl.

Wijziging: Post in de Bommelstee

Op de routekaart van de Omloop staat dat post 13 bij de haven van Den Bommel is. Dat is gewijzigd. Post 13 is bij De Bommelstee. Hier kunnen lopers even op adem komen en bezoekers kunnen er terecht voor een kopje koffie, thee of een ander drankje. De Bommelstee is zaterdag open van 8.00 tot 17.00 uur. Het adres is Schaapsweg 34 in Den Bommel.

De omloop is een symbool

Tijdens de Omloop gebeurt er altijd wel iets onverwachts: een dreigende onweersbui, slapende schapen op de route of lopers die onderkoeld raken na een fikse regenbui. Wat wel vooraf vast staat is dat de deelnemers onderweg flink afzien. Maar gelukkig staan ze er niet alleen voor. Vrijwilligers zijn, soms wel 24 uur lang, in touw om alles in goede banen te leiden. En er zijn altijd wel mensen die spontaan pannenkoeken, snoep, of chips uitdelen. Dat is meer dan een lekkernij, het laat zien dat het publiek achter de lopers staat. De Omloop is een symbool dat er op het eiland veel mensen zijn die iets voor een ander over hebben.

Frans Rietveld: "Eigenlijk is de Omloop gekkenwerk"

Frans Rietveld is een herintreder in de wandelsport. Rond zijn twintigste liep hij al eens de Nijmeegse Vierdaagse. Daarna eisten basketbal, hardlopen en de sledehondensport al zijn aandacht op. Maar nu heeft hij het wandelen weer ontdekt. "Je bent lekker in beweging en tijdens het wandelen kom je helemaal tot rust."

Door Martijn de Bonte

De inwoner van Stad aan 't Haringvliet vindt de tocht van 110 kilometer geen normale afstand. "Eigenlijk is het gekkenwerk, maar dat maakt het juist zo mooi." Als voorbereiding heeft hij regelmatig stukken gelopen over het eiland en hij heeft al twee Kennedymarsen (80 kilometer) in de benen. Tijdens de laatste Kennedymars heeft hij zijn enkel geblesseerd, waardoor hij niet meer zoveel kilometers heeft kunnen maken de laatste weken voor de Omloop. "Maar ik heb er desondanks wel vertrouwen in dat het gaat lukken."

Frans, die in het dagelijks leven bij de storingsdienst van Stedin werkt, loopt de Omloop samen met nicht Susanne Frijnts. Die heeft een Bed & Breakfast in Limburg, waar Abraham Maliepaard uit Stad aan 't Haringvliet tijdens een verblijf vertelde over de Omloop op Goeree-Overflakkee. Toen Susanne het er daarna met Frans zijn vrouw Diana over had, zei ze: Als Frans de '110' gaat lopen, dan loop ik mee. Toen ging bij Frans de knop om. Vrijdagavond staan ze samen aan de start in Middelharnis.

Door middel van de sponsorsite van de Omloop heeft hij al meer dan tweehonderd euro ingezameld voor het Sophia Kinderziekenhuis. "Mooi om daar iets aan bij te dragen, dat geeft toch net iets extra's aan de prestatie. En we kunnen volgens mij allemaal wel iets missen voor het goede doel. Mijn donateurs houd ik door middel van Facebook op de hoogte van de trainingen en zaterdag natuurlijk van het resultaat."

Van verschillende kanten heeft Frans bruikbare tips gekregen. Tijdens een Kennedymars vertelde een loper hem dat je niet moet focussen op de finish, maar op de eerstvolgende post. Frans: "De Omloop is ook een mentaal ding." Zijn fysiotherapeut heeft voedingsadvies gegeven: "Eet zowel hartig als zoet en eet geen vette producten." En toen hij nieuwe wandelschoenen ging kopen in Barendrecht bleek dat de verkoopster zelf ook de Omloop had gelopen. Die adviseerde hem om kleinere stappen te zetten, maar dan wel met een hogere frequentie. Frans: "Zo pik je hier en daar wat mee."

Twintig jaar lang is de 'omloper' actief geweest in de basketbalwereld. Daarna heeft hij zich twintig jaar bezig gehouden met sledehondenrennen. In de achtertuin staat een kennel waarin de husky's wonen. Tot voor kort trainde hij drie per week met zijn honden op het strand bij Oostvoorne, zijn honden trokken dan een kar door het zand. Met de caravan en het sledehondenteam reisde hij in de winter naar de bergen om mee te doen aan wedstrijden in de sneeuw. Toen plotseling zijn belangrijkste hond overleed, de leider van het team, heeft hij besloten om een punt te zetten achter deze bijzondere sport. Daar is nu dus wandelen voor in de plaats gekomen. "Dat hoop ik ook twintig jaar te kunnen doen." Hij heeft al vrij genomen voor de Nijmeegse Vierdaagse volgend jaar en denkt na over de tocht van 160 kilometer van Nijmegen naar Rotterdam.

Frans en Diana hebben een druk leven. Ze werken allebei fulltime en hebben daarnaast een dierentuin, zoals ze het zelf noemen. In huis wonen twee teckels, een halsbandparkiet, katten en dan nog de roedel met husky's in de achtertuin. Daarnaast vangen ze kittens op die op straat zijn gevonden. In de eerste weken moeten die iedere twee a drie uur worden gevoed, overdag en 's nachts. Frans is daarom blij met het wandelen. "Dan kom ik echt tot rust. Laatst liep ik over de dijk en toen zag ik na weken met alleen maar een strakblauwe lucht voor het eerst weer allemaal wolken. Daar kan ik dan echt van genieten." Toen wij vanuit Capelle aan den IJssel vertrokken naar Goeree-Overflakkee zei mijn moeder. "Binnen twee jaar zijn jullie weer terug." Frans: "Maar we wonen hier nu al achttien jaar. Tegen mijn moeder heb ik weleens gezegd, het enige waar ik spijt van heb is dat we niet eerder hiernaartoe zijn verhuisd."

De dagen voor de Omloop is Frans vrij, vrijdagmiddag gaat hij rusten en daarna eet hij een flinke bak macaroni. En dan gaat het gebeuren. "Het is een heel eind, maar ik heb er zin in!"