info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

13 mei 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 13 mei 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Na 74 jaar is de noodlanding in Sommelsdijkse polder herdacht

Na de onthulling van het informatiepaneel werden er bloemen gelegd. Foto: Martijn de Bonte

SOMMELSDIJK – Op de kruising van de Proostweg en de Poppendamseweg wappert de Hollandse driekleur onder de grijze wolken. Op dit punt in de uitgestrekte polder is zaterdagmiddag een informatiebord onthuld over de gebeurtenissen die hier op de eerste oorlogsdag hebben plaatsgevonden. Familieleden van twee vliegers die hier een noodlanding hebben gemaakt onthullen het bord en leggen bloemen. Naast de familie leggen ook burgemeester Grootenboer, Overste Buis van de Luchtstrijdkrachten en belangstellenden bloemen voor het paneel.

Door Martijn de Bonte

Om te begrijpen wat er heeft plaatsgevonden moeten we 74 jaar terug in de tijd. Vrijdag 10 mei 1940 was een mooie voorjaarsdag, de dag waarop het Duitse leger Nederland aanvalt. Het Rotterdamse vliegveld Waalhaven valt al snel in handen van het Duitse leger. Dat is van groot belang om Duitse troepen in te vliegen. De Nederlandse legerleiding onderkent het gevaar en stuurt bommenwerpers richting de Waalhaven. Vanaf het vliegveld bij het Zeeuwse dorp Haamstede stijgen twee Fokker C.V's op en gaan op weg naar Rotterdam. De twee bommenwerpers worden boven Schouwen-Duiveland aangevallen door Duitse jachtvliegtuigen, de beruchte Messerschmitts. De Nederlandse vliegtuigen maken geen schijn van kans tegen deze jagers. Het ene vliegtuig probeert te verdwijnen in een wolk, als deze oplost is het vliegtuig weer zichtbaar en wordt neergeschoten. Beide vliegeniers komen om het leven.

Noodlanding

De piloot van het tweede toestel ziet geen andere optie dan het maken van een noodlanding. Na een steile duik en het maken van een aantal bochten weet piloot Zwarthoed het toestel aan de grond te krijgen. Hij landt op een stuk landbouwgrond aan de Proostweg. De piloot en luitenant-waarnemer Meulkens worden vanuit de lucht beschoten, maar weten ongedeerd een greppel te bereiken. De Duitse jagers schieten de bommenwerper in brand. De bommen die hadden moeten ontploffen op het vliegveld Waalhaven exploderen in de polder van Sommelsdijk.

Rieken en harken

Veel bewoners uit het dorp hebben het schouwspel waargenomen. Een aantal 'Sommerdiekers' komt gewapend met rieken en harken polshoogte nemen bij de twee vliegers.

Lees verder op pagina 3.

Scheuren door de straten

OUDE-TONGE - "Kom op hé", roept een vrouw vanaf de stoep naar een voorbijscheurende wielrenner. Zaterdag was de tweede editie van de Wielerronde van Oude-Tonge. De deelnemers fietsen ronden over de natte straten van Oude-Tonge, de start en finish was in de Eisenhouwerlaan.Voor de wielrenners waren er verschillende klassen, zoals amateurs, starters plaatselijk, 40-plussers en de doorstroomklasse. Niet alleen wielrenners kwamen aan bod, voor mountainbikers was er een speciaal parcours uitgezet. Kinderen namen het tegen elkaar op in de Rabobank Dikke Bandenrace. De enige spelbreker was het regenachtige weer. Hopen dat volgend jaar de zon schijnt... (Tekst en foto: Martijn de Bonte)

Gemeenteraad

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de beeldvormende fase buigt de gemeenteraad zich donderdagavond 15 mei over de partiële herziening structuurvisie Windenergie. Of wel de voorgestelde aanpassing van de plannen tot het plaatsen van windturbines op het eiland. Eilanden Nieuws publiceerde in de vrijdageditie (9 mei) reeds dit collegebesluit.
Op verzoek van raadsfracties zijn daarnaast de notitie Strandbebouwing Ouddorp en het voorontwerpbestemmingsplan Nieuwe Oostdijk in de kern Goedereede op de agenda geplaatst. De politici kunnen zich ook uitspreken over de brief van het college rond de Opheffingsnorm voor basisscholen.
Een verslag van de raadsvergadering wordt geplaatst in onze abonnee-editie van vrijdag 16 mei.

Informatie over de gezusters Kleinod?

DIRKSLAND - Els van Wageningen uit Dirksland heeft een vraag aan de lezers van Eilanden-Nieuws: 'Wie kan mij helpen aan informatie over de gezusters Kleinod (Dirksland) en wil zijn/haar herinneringen met mij delen?
Graag reacties via mwdeschrijver@upcmail.nl

Aanvallende buizerd

OOLTGENSPLAAT - Wijkagent Hans de Haan waarschuwt dat de buizerd bij de Mariadijk weer kan aanvallen. De vogels hebben een nest en kunnen in die periode reageren op passanten. Opletten geblazen dus in de omgeving van de Mariadijk.

2 / 18

Agenda

Woensdag 14 mei

OUDE-TONGE – Breiavond van 19.30 tot 21.30 uur. Deelnemers gaan zelf aan de slag, hiervoor moeten eigen spullen meegenomen worden. Er is een handwerkspecialist aanwezig om te helpen en advies te geven. De locatie is Bernhardstraat 27.
ACHTHUIZEN – Bingo van FierGO voor 55-plussers, vanaf 13.30 uur. Het adres is Pastoor van Luenenstraat 20. Meer informatie via 0187-482400 of receptie@fiergo.nl.
OUDE-TONGE – 55+ bingo in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Aanvang is 14.00 uur, entree is € 3,50 per persoon.
OUDE-TONGE – Breicafé in het Infocentrum van 19.30 tot 21.30 uur. Entree is € 1,50 inclusief thee of koffie.
OUDDORP – Benefietconcert in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente voor het nieuwe orgel. Entree is € 12 voor volwassenen, € 5 voor kinderen. Kaarten zijn te koop bij het VVV Ouddorp.

Woensdag 15 mei

OUDE-TONGE – Boekverfilming van Les Misérables is te zien in de bibliotheek van Oude-Tonge. Entree is € 7,50 en voor leden € 5. Aanmelden kan op www.bzhd.nl.

Zaterdag 17 mei

SOMMELSDIJK - Mannenzangavond in Rehobôthkerk. Aanvang 19.30 uur. Zie ook: www.mannenzanggo.com
DEN BOMMEL – Braderie met vele kraampjes. Wilt u het orgel bespelen? Opgeven kan door te bellen met 0187-494911 of stuur een e-mail naar ariettehage@solcon.nl.
GOEDEREEDE – Wandelcoaching tijdens de Nationale Wandelcoachdag. De groep vertrekt om 10.30 uur bij de Kwade Hoek. Aanmelden is verplicht en kan door een e-mail te sturen naar info@y-challenge.nl.
MELISSANT – Dagreis naar België voor € 59 voor leden en € 64 voor niet-leden van Groei & Bloei. De bus vertrekt om 8.00 uur bij de Garage Mijnders. Voor meer informatie kunt u terecht bij Cees van de Graaf, tel: 0187-681027 of 0640112917.
MIDDELHARNIS – Geloofswandeling met gedichten en diepgang. De wandeling start om 13.00 uur vanuit de Emmaüskerk en duurt maximaal twee uur. Aanmelden kan via 0187-642419.
SOMMELSDIJK – Orgelconcert in de Hervormde Kerk door Musicus Paul Kieviet. Aanvang is 20.00 uur.
DIRKSLAND - Motetten en Magnificats, o.l.v. Rinus Verhage, organist Wim Diepenhorst Hervormde Kerk. Aanvang 20.00 uur. Kaartverkoop aan de kerk of via www.kamerkoormagnificat.nl

Maandag 19 mei

ACHTHUIZEN - Buurt-Huus, Kloosterstraat 10. Rooms Katholieke Vrouwenbond Achthuizen. 55 jarig jubileum met presentatie kaas en wijn. Aanvang 19.30 uur. Meer info: 0187-642613.
MIDDELHARNIS – Inloopavond Moedige Moeders van 19.30 tot 21.30 uur in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat.

Donderdag 22 mei

OUDDORP – Ladies Night tussen 19.00 en 22.00 uur aan de Dorpsweg 1. Entree is gratis, goodiebag voor de eerste 200 bezoekers.

Zaterdag 24 mei

MIDDELHARNIS - Straatverkoop met rommelmarkt en hobbyartikelen op het Oost Voorgors van 9.00 - 15.00 uur.

Maandag 26 mei

ACHTHUIZEN – Sjoelwedstrijden, waarmee mooie prijzen te winnen zijn. Het sjoelen begint om 13.30 uur in 't Zaaltje, Pastoor van Luenenstraat 20. Meer informatie via 0187-482400 of receptie@fiergo.nl.

Dinsdag 27 mei

MIDDELHARNIS – iPadcursus in het Diekhuus tussen 13.30 en 16.30 uur. Aanmelden kan door te bellen met 0187-842400. Deelname kost € 49 per persoon.

Donderdag 29 mei

MIDDELHARNIS – Open dag Modelvliegclub SDGO van 13.00 tot 17.00 uur op het modelvliegveld aan de Middelweg. Meer informatie op www.modelvliegclubsgo.nl.

'Samenwerken is goed, maar superstaat Europa niet'

Bas Belder op bezoek in Ouddorp.

OUDDORP – Uit de Europese Unie stappen? Nee, dat kan geen optie zijn. Bas Belder, nummer twee van de ChristenUnie/SGP-lijst voor de Europese verkiezingen, is er heel duidelijk over. "Uit de EU stappen is tegen alle Nederlandse belangen in. Het is nihilistisch. We zijn geen eiland." Belder, die al vele jaren Europarlementariër is voor de SGP, sprak vorige week vrijdag tijdens een verkiezingsavond in verenigingsgebouw Eben-Haëzer in Ouddorp. De interactieve bijeenkomst kwam aan het eind van een dagje werkbezoek op Goeree-Overflakkee.

Door Kees van Rixoort

Uit de EU stappen, zoals de PVV wil, is voor Belder dus geen optie. Wel valt er nog zat te verbeteren aan 'Europa', aldus de SGP-er, die voorheen docent geschiedenis en redacteur bij het Reformatorisch Dagblad was. "Al die details en bemoeizucht vanuit Brussel, daar is nog veel te winnen. Wij zijn tegen superstaat Europa, maar willen de verantwoordelijkheid voor samenwerking niet ontlopen." Vandaar ook de verkiezingsleuze, die de ChristenUnie/SGP hanteert: Samenwerking JA, Superstaat NEE.

Christenvervolging

Belder vroeg zich in dat kader af waar het hart van de christelijke politiek klopt. Om die vraag meteen te beantwoorden met: aandacht voor christenvervolging en voor de staat Israël. "De vervolging van christenen is ongemeen fel, ongemeen fel. In Egypte worden kerken platgebrand en bijbels vernield. In Jordanië zijn problemen en vanuit Syrië krijgen we beelden van onthoofdingen en kruisigingen. Te gruwelijk om te zien. Als de ChristenUnie/SGP dat niet naar voren brengt in het Europees Parlement, dan doet niemand dat. Wij strijden in Brussel voor geloofsvrijheid voor christenen wereldwijd en brengen schendingen ter sprake. Tegen de seculiere stroom in."

De staat Israël, ook zo'n punt. De kleine christelijke fractie in Brussel wil de banden tussen de EU en Israël versterken en strijden tegen alle vormen van antisemitisme. Belder constateert een "wassend getij" van Jodenhaat, ook in West-Europa, ook in Nederland. "En die blijft vaak onbeantwoord. Maar de ChristenUnie/SGP zal altijd zijn stem verheffen voor onze oudste broeder, het Joodse volk."

Nationale belangen

Naast deze ethische zaken spelen uiteraard ook de stoffelijke belangen een rol in Brussel. "Vaak is het een keihard spel van nationale belangen", gaf Bas Belder aan. Een 'spel' waarbij de innovatieve Nederlandse vissers zomaar het slachtoffer kunnen zijn. Net zoals onze scheepsbouw, die volgens de Europoliticus miljarden aan orders is misgelopen doordat Spaanse scheepswerven staatssubsidie ontvangen. "Er is geen gelijk speelveld. Wij willen eerlijke, principiële samenwerking. Wij willen ernstige ziekten tegengaan, maar niet door middel van embryonaal stamcelonderzoek. Dat is: eerst doden en dan levens redden. Wij maken ons sterk voor alternatieven. Maar er heerst een heftige seculiere geest. Die beneemt je de adem. Tegelijkertijd weten we dat het niet onze strijd is, maar de strijd van Christus. Wat wij doen is een zuiver Bijbels geluid voortbrengen in Europa. Het gaat daarbij niet om onze eer, maar om Gods eer."

Oekraïne

Belder en het publiek – een redelijke volle zaal – kregen vervolgens een aantal stellingen voorgelegd door gespreksleider Ron de Rover, fractievoorzitter van de eilandelijke ChristenUnie. Zoals: de EU zou aan kracht en geloofwaardigheid winnen als ze als eenheid naar buiten treedt bij internationale conflicten, zoals nu tijdens Oekraïne-perikelen. Belder was het daarmee eens. Maar, liet hij er direct op volgen, daar komt in de praktijk weinig van terecht. "Enkele grote lidstaten bepalen de opstelling van de EU, in het geval van Oekraïne vooral Duitsland. De hoge vertegenwoordiger voor het buitenland, mevrouw Ashton, wordt links en rechts gepasseerd door Londen, Parijs en Berlijn. Er is veel te weinig coördinatie. Nee, de realiteit stemt niet tevreden."

Ook het internationale recht tussen Israël en de Palestijnen kwam aan de orde. Belder liet een ander licht schijnen op de veelgehoorde opvatting dat de grenzen van 1967 als uitgangspunt moeten dienen voor een tweestaten-oplossing. "Dat zijn wapenstilstandsgrenzen uit 1949. Het zijn geen grenzen." Volgens Belder is er door de secularisatie minder begrip voor het Jodendom. "Waarom deze haat? Men keert zich tegen de God van Israël, dat proef ik."

Aanlandplicht

De visserij, ook een onderwerp dat veelvuldig in relatie met Brussel wordt gebracht. En vanuit Nederlands oogpunt meestal niet positief. Nu is er weer die aanlandplicht: ook bijvangst moet aan wal worden gebracht. Vissers verwachten dat dit de doodsklap is voor de branche, hoewel er tijdens het werkbezoek, vrijdag overdag, ook optimisme te horen was. Belder zei dat zijn fractie de aanlandplicht had willen tegenhouden, door middel van een amendement, maar helaas zonder succes. "Er wordt totaal geen rekening gehouden met de visserijsector." Hij weet de regel aan de nationalistische Fransen en de groene lobby, en zei te proberen nog wat recht te trekken. "Dat bijvoorbeeld schol met overlevingskansen toch nog kan worden teruggegooid. En dat de quota's naar boven worden bijgesteld." Belder zei zich ook hard te willen maken voor Europese subsidie voor innoverende bedrijven, zoals Greenpoint in Oude-Tonge.

Tot slot kwam vanuit de zaal het idee om uit de EU te stappen. Slecht idee, vond Bas Belder dus. "Dan hoor je in Brussel ook niet meer over Israël en christenvervolging." Waarna hij iedereen opriep op 22 mei te gaan stemmen op de ChristenUnie/SGP. De fractie heeft nu twee zetels in het Europees Parlement. Lijsttrekker is Peter van Dalen. Bas Belder is nummer twee.

'Geweldige dag op Goeree-Overflakkee'

Europarlementariër Bas Belder was vrijdag 9 mei de hele dag op Goeree-Overflakkee. Dit met het oog op de verkiezingen voor het Europees Parlement op 22 mei. Overdag bracht hij werkbezoeken aan een aantal Stellendamse vissers, radijsteler Coolbergen, tomatenkweker Van Noord en Greenpoint Holland-Zeeland, dat werkt aan een tankstation voor duurzame brandstof. "We hebben een geweldige dag gehad", zei Belder tijdens de afsluitende verkiezingsavond in Ouddorp.

'Vliegers in hart en nieren'

Bestuursleden WO2GO staan stil bij de gebeurtenissen.

Vervolg van de voorpagina

Als duidelijk wordt dat Zwarthoed en Meulkens voor het Nederlandse leger vechten, kunnen ze terugreizen naar hun legeronderdeel. Gevlogen hebben ze niet meer tijdens de oorlog, vijf dagen na de noodlanding capituleert Nederland. Beide mannen raken tijdens de oorlog betrokken bij het verzet. Zwarthoed wordt groepscommandant voor de groep Lemmer van de Binnenlandse strijdkrachten. Meulkens sluit zich ook aan bij de Binnenlandse strijdkrachten en is betrokken bij de arrestatie van Anton Mussert, de oprichter en leider van de NSB.

Vliegen

Beide mannen zijn vliegers in hart en nieren. Na de oorlog gaat piloot Zwarthoed naar Engeland, daar voltooit hij zijn vliegopleiding. Uiteindelijk werkte hij als piloot bij de KLM en heeft hij verschillende keren leden van het Koninklijk Huis gevlogen. Luitenant-waarnemer Meulkens volgt de opleiding tot vlieger en leert in Amerika helikoptervliegen. In het Nederlandse leger maakt hij carrière en klimt op tot Luitenant-kolonel van de Nederlandse luchtmacht. Beide mannen zijn in de tachtiger jaren overleden.

Het informatiepaneel over deze gebeurtenissen staat aan de Proostweg en is een initiatief van WO2GO.

Transportondernemer aangehouden op verdenking van mensenhandel

GOEREE-OVERFLAKKEE - De directie Opsporing van de Inspectie van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft vrijdag 9 mei een 56-jarige man aangehouden op verdenking van mensenhandel. De man is eigenaar van een transportonderneming en zou Hongaars-Servische chauffeurs hebben uitgebuit. Er is vermoedelijk sprake van lange werktijden, laag loon en bedreigingen.

De verdenking is dat de directeur van de transportonderneming chauffeurs in Servië ronselt. De chauffeurs werden gelokt met goede verdiensten en huisvesting. De verdiensten bleken in werkelijkheid tegen te vallen en voor huisvesting werd niet gezorgd. De chauffeurs konden enkel in hun truckcabine slapen. Verder zou een aantal van hen geen loon hebben ontvangen. Als chauffeurs zich hierover beklaagden zouden zij en hun familie (in het thuisland) bedreigd worden.

De Inspectie SZW is in februari dit jaar een strafrechtelijk onderzoek gestart nadat de Hongaars-Servische chauffeurs zich hadden gemeld bij de vakbond FNV. De afgelopen periode zijn er verschillende aangiften gedaan en is een aantal Hongaars-Servische chauffeurs gehoord. Uit deze verhoren is het beeld naar voren komen van chauffeurs die zes dagen per week werkten en lange werkdagen maakten. De chauffeurs verbleven ook op hun vrije dag in de cabine van hun vrachtwagen.

Om te voorkomen dat de buitensporig lange werkdagen bij een eventuele controle aan het licht zouden komen, maakte de directeur van het transportbedrijf vermoedelijk valse verlofbriefjes. De verdachte is vrijdagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank Rotterdam en een weeklang in bewaring gesteld. De Inspectie SZW en het Functioneel Parket starten ook een financieel onderzoek met het oog op de ontneming van wederrechtelijk verkregen vermogen.

Broedvogelinventarisatie Tiengemeten gestart

GOEREE-OVEFLAKKEE - Net als in 2008 en 2011 voert Sovon Vogelonderzoek Nederland in opdracht van Natuurmonumenten momenteel een grootschalige broedvogelinventarisatie uit op natuureiland Tiengemeten. Inmiddels kunnen de eerste voorlopige resultaten worden opgetekend. De definitieve resultaten van de inventarisatie worden beschreven in een rapport dat tegen het einde van dit jaar zal verschijnen.

Het veldwerk wordt – net als in 2011 – verricht door Michel Klemann en Roy Slaterus. Zij zijn hier vanaf eind maart tot half juli mee bezig. Het gehele eiland Tiengemeten (circa 1.025 ha) wordt in kaart gebracht.

Verrassingen

Roy Slaterus is erg benieuwd welke verrassingen Tiengemeten dit voorjaar in petto heeft: "De natuur op Tiengemeten is voortdurend in ontwikkeling en het is erg interessant om de talloze broedvogelsoorten te volgen. Van de vroegbroedende soorten zijn alweer honderden waarnemingen aan het papier toevertrouwd. Van een aantal zomervogels vindt nog volop doortrek plaats en moet het gros van de waarnemingen nog verzameld worden."

Cetti's zanger

Een van de soorten die duidelijk in de lift zit, is de Cetti's zanger. Roy: "Tijdens de eerste twee inventarisatierondes werden van deze soort al 26 territoria opgetekend. Ter vergelijking: in 2008 werd slechts één territorium vastgesteld."

Vergelijking

Er wordt gewerkt volgens de zogenaamde BMP-methode (Broedvogel Monitoring Project) en alle aanwezige broedvogelsoorten worden gekarteerd. Uitgangspunt is een goede vergelijkbaarheid met de resultaten van de geïnventariseerde gebiedsdelen van Tiengemeten in 2008 en 2011 (Vergeer 2008, Slaterus & Klemann 2012).

Compleet beeld

Naast de periodieke broedvogelinventarisaties door Sovon worden iedere maand de niet-broedvogels op het eiland geteld door een medewerker en vrijwilliger van Natuurmonumenten. Op die manier wordt het vogelleven op Tiengemeten nauwkeurig gevolgd en vastgelegd en ontstaat een compleet beeld. Natuurmonumenten vindt het belangrijk om de trends goed te volgen. Ook is Tiengemeten opgenomen in het Atlasproject van Sovon.

Project jeugdzeilen van start gegaan in het zwembad

De kinderen vermaken zich prima in De Staver.Foto: Dick van Oortmessen

SOMMELSDIJK - Drie bootjes dreven afgelopen zaterdag in zwembad De Staver. Daar ging het project 'Jeugdzeilen' van start. Dat is bedoeld om de toenemende vergrijzing in de watersport af te remmen. In korte tijd waren er zo'n dertig cursisten ingeschreven.

Het project begon met de 'zwembadles' in De Staver. Die was bedoeld als eerste kennismaking voor kinderen die nog nooit in een zeilboot hebben gezeten. Zo konden de kinderen ervaren hoe stabiel een kleine boot als de Optimist is. Ze leerden ook vanuit het water aan boord kunnen klimmen en wat er gebeurt als de boot omslaat. Ook werd er gekleed gezwommen en met een zwemvest geoefend.

Prakijklessen

De praktijklessen zullen op vier zaterdagen in juni en juli plaatsvinden bij de haven van Den Bommel. De cursusdagen worden afgestemd op de niveaus van de kinderen. De beginners krijgen theorie over zeilen, ze gaan oefenen met op- en aftuigen en leren natuurlijk sturen en zeilen. De gevorderde kinderen krijgen een aangepast programma dat bestaat uit gevorderde zeiltechnieken: van trimmen tot wedstrijdvaren.

Programma

Het dagprogramma in Den Bommel start om 10.00 uur en eindigt 's middags om 16.00 uur. Door een goede samenwerking van drie verenigingen zijn er voldoende bekwame begeleiders en is er ook een gevarieerd aanbod van open zeilboten. De lessen gaan sowieso door. Want bij slecht weer zal er een alternatief programma worden aangeboden.

Oorkonde

Het jeugdzeilen bij de verenigingen is geen officiële opleiding voor het CWO-diploma maar alle deelnemers krijgen na afloop natuurlijk wel een mooie oorkonde. Het initiatief voor de praktijklessen kwam van WSV 'Het Bommelse Gors', de verenigingen WSV Ooltgensplaat en WV Flacquee uit Middelharnis hebben zich enthousiast aangesloten.

Eenvoudige zege voor honkballers

OUDE-TONGE - Opnieuw konden de twee hoogstspelende teams van HSV The Islanders twee winstpunten bijboeken. Honkbal 1 haalde ongenadig uit door Neptunus met 23-2 te verslaan. Het eerste softbalteam behaalde een eenvoudige 10-4 zege op de Orioles.

Als een ware slagmachine sloeg honkbal 1 toe bij Neptunus in Rotterdam, . Toen de 'rook' was opgetrokken na tweeëneenhalf uur stonden er 23 punten, 17 honkslagen en 13 gestolen honken in het scoreblok. Ook verdedigend stonden de roodwitten hun mannetje, gezien de schamele twee tegenpuntjes. Debutant derde honkman, Olof de Ruiter, steeg zowel offensief als defensief boven zichzelf uit. Hij liet een slaggemiddelde van 0.750 optekenen, met twee tweehonkslagen, maakte vier nullen en nul fouten.

'Ik worstel en kom boven', geeft misschien nog wel de beste omschrijving van de wedstrijd van het eerste softbalteam tegen Orioles. The Islanders zat totaal niet in de gebruikelijke flow. Ondanks de mindere vorm bleek de basiskracht voldoende om ruim met 10-4 te winnen. Mede door enkele grabbels bij The Islanders, kon Orioles in beginsel veel meer druk zetten. Danielle Reinders, Sanne Teijn en Debby van der Velden sloegen de bal op een gegeven moment echter weg voor twee honken. Beste slagvrouw werd Brenda Visser, zij sloeg 1.000.

Mevrouw Hogendoorn-Busink 104 jaar

SOMMELSDIJK - Mevrouw Hogendoorn-Busink had zondag en maandag recht op een heus feest, ze werd namelijk 104 jaar oud. Burgemeester Grootenboer kwam op bezoek om haar in de bloemetjes te zetten. Twee dagen lang mocht mevrouw Hogendoorn de 'jarige Jet' uithangen. Op zondag was haar echte verjaardag en op maandag kwam burgemeester Ada Grootenboer ook nog even langs voor een kopje koffie en een stukje taart. Ook de zoon en dochter van mevrouw Hogendoorn waren aanwezig. "Ik voel me wel jarig ja", zei mevrouw Hogendoorn-Busink. Al was ze wel overdonderd door het bezoek. Ook vond ze het wel spannend dat de burgemeester langs kwam. "Komt ze voor mij? Waarom dan?". De tranen sprongen haar in de ogen toen burgemeester Grootenboer de jarige Jet een mooi bloemstukje gaf namens de gemeente Goeree-Overflakkee. Niet iedereen heeft het voorrecht om 104 jaar oud te mogen worden. Daarom heeft mevrouw Hogendoorn een belangrijke tip voor iedereen: "Je moet gewoon doorgaan met ademen".

(Tekst en foto: Sam Fish)

Ekoshop opent winkel aan de Oudelandsedijk

Hans Groenendijk steekt de sleutel in het slot van de nieuwe winkel.

SOMMELSDIJK – Na vijftien succesvolle jaren aan de Oranjestraat is de Ekoshop verhuisd naar de Oudelandsedijk 101. "We waren toe aan deze nieuwe stap", aldus Margriet Berrevoets, eigenaresse van de winkel.

Tekst en foto's: Sam Fish

Tonny de Boer en Margriet Berrevoets begonnen zo'n vijftien jaar geleden de Ekoshop aan de Oranjestraat in Sommelsdijk. Door de jaren heen heeft de winkel een grote kring aan vaste klanten opgebouwd en die kring blijft groeien. "We waren dus eigenlijk genoodzaakt om te verhuizen, de andere winkel werd gewoon te klein", zegt Margriet. "We hebben een goede keuze gemaakt".

Bij de officiële opening waren ongeveer 25 mensen aanwezig. De jongste dochter van Tonny en Margriet kreeg de eer om de het lint door te knippen. Daarna gaf Hans Groenendijk nog een speech en draaide hij de voordeur officieel van het slot. Het pand aan de Oudelandsedijk is zo'n 100 jaar in bezit geweest van de familie Groenendijk. Door de jaren heen heeft de familie het verhuurd aan andere winkeleigenaars. Nu, na 100 jaar heeft de familie De Boer het over mogen kopen voor hun Ekoshop.

Eenmaal binnen kan iedereen overal vrij rond kijken terwijl er thee en koffie wordt uitgedeeld. De nieuwe schappen zijn gevuld met chocolade, thee, kruiden, ijsjes en nog veel meer. Ook is er een versafdeling voor brood. "We kwamen hier naartoe met 347 dozen vol met spullen en deze week zijn daar ook nog eens tien containers met artikelen bijgekomen", vertelt Margriet.

Het stel heeft maar weinig tijd om te kletsen met gasten, doordat er steeds meer vrienden, familie en klanten binnen blijven komen. Er wordt nog een gedicht voorgelezen, er worden cadeautjes uitgepakt. Het gezegde luidt: een goed begin is het halve werk. En dit was een erg goed begin.

Nieuwe DAF voor Molagrocom

OUDE-TONGE - De afgelopen jaren werd de vraag naar meststoffen bij Molagrocom steeds groter. Om de producten op tijd bij de klanten te krijgen werd er een vrachtwagen met trailer bijgehuurd. De periodes dat een vrachtwagen gehuurd moest worden werden steeds langer en daarom besloot men om zelf een vrachtwagen met trailer aan te schaffen. Als leverancier voor de nieuwe vrachtwagen werd gekozen voor Best Truck uit Oude-Tonge. "Door de lage instap van de DAF CF, de goede service van Best Trucks en de fijne klik met Jaap van der Vliet lag de keuze voor een DAF voor de hand", aldus directeur Wim in 't Veld van Molagrocom. Jumbo Groenewegen leverde de trailer. Dit bedrijf kon voor een "nette prijs een mooie en degelijke trailer leveren". Jaap van der Vliet legt verder uit dat de nieuwe Daf is uitgerust met de nieuwe en MX-11 6-cilinder dieselmotor. Een motor die heel zuinig is en heel milieuvriendelijk. Het is de eerste wagen die met een dergelijke motor op het eiland wordt afgeleverd. Verder zijn er ook voorziening voor de veiligheid aangebracht zoals de bochtverlichting en het camerasysteem. Op de foto de overdracht van de truck door Jaap van der Vliet aan Wim in 't Veld. (Foto: Adri van der Laan)

Extra kerkdiensten Ger. Gemeenten

OUDDORP - Ger. Gem. woensdag 14 mei 19.30 uur ds. J.J. van Eckeveld
HERKINGEN - Ger. Gem. woensdag 14 mei 19.30 uur ds. J.J. Tanis
STAD a/h HARINGVLIET - Ger. Gem. woensdag 14 mei 19.30 uur ds. J. van Belzen
OUDE TONGE - Ger. Gem. donderdag 15 mei. 19.30 uur ds. M. Mondria
MELISSANT - Ger. Gem. donderdag 15 mei 19.30 uur ds. L. Terlouw

Hekwerk langs vijver

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de raadsvergadering van begin maart stelde de fractie van Vitale Kernen Goeree-Overflakkee de veiligheid rond en bij de vijver aan de Melkweg in Oude Tonge aan de orde. De fractie wilde informatie omtrent de gevoerde communicatie tussen omwonenden en de gemeente. Ook wees zij op de lijst met handtekeningen die aan wethouder Van der Vlugt was aangeboden met het verzoek maatregelen te treffen in verband met de onveiligheid voor kleine kinderen. 'Een stap te ver en je ligt in het water'. De portefeuillehouder zegde toen toe opnieuw met omwonenden contact op te nemen om tot een bevredigende aanpak te komen. Burgemeester en wethouders hebben nu recent besloten dat er een hekwerk langs de vijver aan de Melkweg zal worden geplaatst.

Creatieve avond voor meiden

OOLTGENSPLAAT - Voor meiden vanaf 9 jaar is er op donderdag 22 mei een creatieve avond. De meiden gaan van een oude broek een tas maken. Deelnemers moeten zelf een (spijker)broek meenemen. Opgeven voor 19 mei a.s. bij Mira: 630323 of Anke: 630792. Kosten voor deelname zijn: € 3,50. De avond is van 18.30-20.30 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat.

Kerkdienst Ger. Gem. in Ned.

MELISSANT - Donderdagavond 15 mei wordt er een kerkdienst gehouden van de Gereformeerde Gemeente in Nederland. Tijdens de dienst zullen er ambtsdragers worden bevestigd. Ds. A. Schultink is de voorganger. De aanvang is 19.30 uur.

Shantykoor 'Op Volle Kracht' zingt op Havendag

Het Shantykoor 'Op Volle Kracht'.

MIDDELHARNIS - In de aanloop naar de 34e Menheerse Havendag op 6 en 7 juni a.s. zal er iedere week een artikel geschreven worden over de activiteiten die te maken hebben met dit evenement.

Door Carin van Buren

Al jarenlang verzorgt het Shantykoor 'Op Volle Kracht' de muzikale aankleding op de Havendag. Zo zullen zij o.a. ook dit jaar aanwezig zijn op zaterdag 7 juni.
Tijdens een gezellig interview vertelt Dick Sperling heel enthousiast over het koor. Hij is lid vanaf de eerste dag. Hier heeft hij eerst de rol van webmaster verzorgd en sinds 4 jaar zit hij in het bestuur. Waarbij hij nu sinds vorig jaar zelfs voorzitter van dit koor is geworden. Dat hij het koor een warm hart toedraagt is goed te merken.

Ontstaan

In 2003 is het Shantykoor 'Op Volle Kracht' opgericht. Door een oproep in de krant bleken er op de eerste bijeenkomst wel 40 geïnteresseerden te zijn. Nu heeft het koor inmiddels 57 leden, waaronder 7 muzikanten, de huidige gemiddelde leeftijd is 65+.
Dick Sperling geeft aan dat men graag nieuwe leden verwelkomt. Iedere luisteraar of potentieel lid is van harte welkom op de repetities op dinsdagavond in D'n Duyt van 20.00 tot 21.45 uur. Vooral 40- en 50- jarigen zien ze graag komen, maar jonger of ouder mag zeer zeker ook.
Na de oprichting is men gelijk begonnen met optredens in o.a. bejaardencentra, verzorgingstehuizen en shantyfestivals. Deze festivals zijn in alle delen van het land te vinden zoals Rotterdam, Dordrecht, Veenendaal, Vlissingen, Scheveningen, IJmuiden etc. Dit doet het koor met zeer veel enthousiasme.
De huidige dirigent Ton Warmenhoven heeft ervoor gezorgd dat het koor een hoger niveau heeft bereikt en dit zullen ze zeker ten gehore brengen op de aankomende Menheerse Havendag.

Lustrum

Vorig jaar bestond het koor 10 jaar, dit hebben ze gevierd met een geweldig optreden in de Staver voor een groot publiek. In de afgelopen jaren heeft men al 2 cd's uitgebracht, van de cd "Hollands Glorie" zijn nog enkele exemplaren te koop.
Op de website www.opvollekracht.nl kunt u deze bestellen. Ook vind u op deze site nog meer informatie over dit enthousiaste koor.
Momenteel wordt er hard gewerkt aan een eigen Facebooksite waarin het koor goed te volgen is.

Repertoire

Het koor beschikt over een repertoire van wel 80 nummers, hieronder zitten echte Shantyliederen en gezellig klinkende zeemansliederen.
Een Shantylied is een werklied dat vroeger (VOC-tijd) gezongen werd aan boord tijdens de werkzaamheden die gedaan moesten worden. De coupletten werden dan gezongen door een voorzanger (shantyman) en de overige bemanning zong het refrein.
In het koor is nu nog steeds een shantyman, deze praat nu echter alle liederen aan elkaar en geeft bij veel liederen uitleg over het ontstaan ervan.
In november 2014 zal het koor haar medewerking verlenen aan het 125-jarige jubileum van Sempre Crescendo. Samen met deze muzikanten zullen zij een onvergetelijke avond neer gaan zetten.

Menheerse Havendag

Op de Havendag zal het Shantykoor en het genodigde koor 'Voor Anker' uit Veenendaal het muzikale programma tussen 11.00 en 15.15 uur verzorgen. Ieder koor zal drie sessie zingen en uiteindelijk sluiten ze dit met een gezamenlijk optreden af.
Het koor 'Voor Anker' heeft men ontmoet tijdens één van de shantyfestivals van de afgelopen jaren. Inmiddels heeft 'Op Volle Kracht' ook al in Veenendaal samen met hen gezongen en is er een goede samenwerking ontstaan.
Na 15.15. uur zal er een ander muzikaal programma ten gehore worden gebracht, met daarin diverse bands die de rest van de dag de Menheerse Havendag zullen opfleuren met hun muzikale talenten.

Kernactiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

Excursie Dordrechts Museum

Op zaterdag 24 mei gaat KunstReis met een touringcar naar het Dordrechts Museum. Dit museum beschikt over de kunstcollectie van Koning Willem II. De bus vertrekt om 9.00 uur vanaf het busstation in Oude-Tonge, de kosten zijn € 34 per persoon, incl. busreis, koffie met gebak en een rondleiding door het museum. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@kunstreis.eu of telefonisch via 06 21913954. Meer informatie staat op www.kunstreis.eu.

Luisterbieb App

Voor de week van het Luisterboek (19-25 mei) heeft de bibliotheek de collecties van de LuisterBieb vernieuwd. De LuisterBieb App is er voor iedereen; het is gratis en makkelijk. Ook nieuwe titels zijn verkrijgbaar. De app is ook heel handig voor scholieren om boeken voor school te luisteren en natuurlijk ook voor mensen met dyslexie of een visuele beperking. De app is gratis te downloaden in Google Play of de App Store. Voor het luisteren van het boek is geen internetverbinding nodig. Voor meer informatie of eventuele hulp bij het installeren kunt u terecht bij alle vestigingen van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta.

Vrijwilligers gezocht

Stichting Fier is dringend op zoek naar vrijwilligers voor over het hele eiland. Denk hierbij aan ouderenvervoer, een vismaatje, voorlezen en gezelschap, et cetera. Al is het maar een uurtje per twee weken, het zou de stichting al enorm helpen. Kijk op www.fiergo.nl voor alle oproepen.

DEN BOMMEL

Braderie

Op zaterdag 17 is het tijd voor de jaarlijkse braderie in Den Bommel. Ook dit jaar staan er weer vele verschillende kraampjes en ook is er weer de mogelijkheid om het orgel te bespelen. Heeft u interesse? Opgeven kan door te bellen met 0187-494911 of stuur een e-mail naar ariettehage@solcon.nl.

DIRKSLAND

Zendingsdienst

Op donderdag 15 mei is er om 19.30 uur in de Gereformeerde Gemeente aan de Mozartsingel een kerkdienst die in het teken staat van zending en evangelisatie. Ds. A. Vermeij gaat de dienst voor, hij is enkele jaren evangelist geweest op de evangelisatiepost in Emmen.

Voorlichtingsavond

Op maandag 19 mei verzorgt Fysio Koese Jofib een voorlichtingsavond voor de vereniging Reuma Patiënten. De avond begint om 19.45 uur in het personeelsrestaurant van het ziekenhuis. Ook niet-leden zijn van harte welkom om de avond bij te wonen. Voor meer informatie kunt u terecht bij N. Vroegindeweij, tel: 0187-485098.

Informatiebeurs

Op woensdag 28 mei is er in het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis een informatiebeurs voor borstkankerpatiënten. Professionals geven uitleg over de handeling en er zijn workshops waaraan deelgenomen kan worden. De beurs en de workshops vinden plaats van 18.00 tot 22.00 uur in het restaurant. Aanmelden kan via oncologievpk@vanweelbethesda.nl.

Informatiemarkt

Op dinsdag 13 mei is het de Europeese Dag van de Beroerte en daarom is er tussen 15.00 en 18.30 uur een informatiemarkt over beroerte. Er zijn onder meer gratis risicotesten te doen om te zien hoe groot de kans is dat u een beroerte kunt krijgen. De informatiemarkt vindt plaats in het restaurant van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis.

GOEDEREEDE

Jeugdexcursie

Op zaterdag 17 mei is er voor kinderen vanaf 8 jaar een jeugdexcursie in de Kwade Hoek, georganiseerd door IVN-GO. Het thema van de excursie is kleine diertjes. De excursie start om 13.30 uur op de parkeerplaats van de Kwade Hoek aan de Oostdijkseweg en duurt in totaal ongeveer twee uur. Aanmelden is verplicht en kan bij het VVV in Ouddorp, tel: 0187-684079.

MELISSANT

Inlevermoment

Op zaterdag 17 mei kunt u van 10.00 tot 12.00 uur tweedehandsspullen inleveren in Verenigingsgebouw De Poort aan de Voorstraat. Het liefst geen groot meubilair, kleding is wel welkom. De inzameling is voor de jaarmarkt van zaterdag 24 mei.

MIDDELHARNIS

iPadcafé

Op zaterdag 24 mei is er van 13.30 tot 15.30 uur een iPadcafé in de bibliotheek. Alle tabletgebruikers zijn welkom en kunnen ervaringen delen onder het genot van een hapje en een drankje. Entree is gratis.

D-Day

Op vrijdagavond 6 juni is er in de bibliotheek een lezing over D-Day, gegeven door Dennis Nooteboom en Kees Stoutjesdijk. De lezing begint om 20.00 uur en vanaf 19.30 uur staat de koffie klaar. Entree is € 2,50 en reserveren kan aan de balie, via www.bzhd.nl of via 0181-315111.

M.S. bijeenkomst

Op donderdag 22 mei is er voor de derde keer een bijeenkomst van Het Lotgenotencontact M.S. Goeree-Overflakkee. De bijeenkomst vindt plaats in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat en duurt van 14.00 tot 16.00 uur. Entree is gratis, maar aanmelden is verplicht, dat kan door een e-mail te sturen naar m.vermeulen592@upcmail.nl.

Vrijwilligersavond

Op donderdag 22 mei houdt RTV SLOGO een vrijwilligersavond voor alle medewerkers, toekomstige vrijwilligers en andere belangstellenden. Op deze manier hopt het bestuur de vrijwilligers, inwoners en het bedrijfsleven van de gemeente Goeree-Overflakee enthousiast te maken voor de nieuwe omroep. De avond vindt plaats in het Rondeel aan de Dwarsweg. De inloop is vanaf 19.00 uur, de avond zelf begint om 19.30 uur. Meer informatie kunt u vinden op de website www.rtvslogo.nl.

Repair Café

Op zaterdag 31 mei is het Repair Café een extra dagje geopend. Die dag kunt u uw kapotte elektronica naar het Diekhuus brengen.

Oud verf inleveren

Bij Hubo vd Made aan de Langeweg kunt u van 5 mei tot en met 15 uw oude verfblikken en –emmers inleveren. Per blik of emmer krijgt u een tegoedbon van € 5 die u kunt inwisselen bij aankoop van nieuwe verf bij een besteding vanaf € 20. De actie is opgezet omdat het sinds kort mogelijk is om nieuwe verf te recyclen uit oude verfresten.

NIEUWE-TONGE

Inlevermoment

Op zaterdag 17 mei is er weer gelegenheid om spullen in te leveren voor de rommelmarkt van de H.H.K.. Dit kan bij de schuur van de familie Van Kempen aan de Duivenwaardseweg 7. Inleveren kan van 9.30 tot 11.30 uur. Geen bedden, spiralen, crt-monitoren en wandmeubels. Voor vragen kunt u bellen met Paul Knöps, tel: 0187-745004.

Onkruidbestrijding

Eind mei start de gemeente met een proef om het onkruid te bestrijden met Ultima van Ecostyle, een onkruidbestrijder die tegelijkertijd ook een ecologisch gewasbeschermingsmiddel is. Na het aanbrengen ruikt het licht zuur. De gemeente voert de proef uit samen met Mol Agrocom-Boonman groentechniek.

OUDDORP

Jongerendienst

Op zondag 18 mei is er een jongerendienst in de Dorpstienden met als thema: Kom uit je comfortzone. De dienst wordt muzikaal begeleid door Praiseband eXalt. De dienst begint om 18.30 uur.

Avondriedaagse

Op dinsdag 20, woensdag 21 en donderdag 22 mei is er een avonddriedaagse met het thema 'Wind, water, wandelen', georganiseerd door Sportvereniging De Kriekel. Er zijn twee afstanden: 5 en 10 km en een alternatieve route voor rolstoel en kinderwagen is voorhanden. Beide afstanden starten om 19.00 uur vanaf MFG Dorpstienden. Meedoen kost € 3 voor de jeugd, vanaf 13 jaar kost het € 4 en voor één avond kost het meewandelen € 2. Aanmelden kan tot en met dinsdag 20 mei bij het VVV-kantoor het Blaeuwe Huus aan de Bosweg.

Wijnproeverij

Op 24 mei is er in De Overkant een biologische wijnproeverij. Biologische producten staan steeds meer in de belangstelling en het bewustzijn hoe levensmiddelen, en dus ook wijn, worden geproduceerd neemt steeds meer toe. De proeverij begint om 15.30 uur. Meedoen kost € 6,50. Aanmelden kan bij het VVV-Kantoor, tel: 0187-681789 of stuur een e-mail naar info@vvv-ouddorpaanzee.nl.

Minimarathonwedstrijd

Op zaterdag 24 mei houdt menvereniging Vier in Een een mini Marathonwedstrijd op het terrein naar het tankstation aan de Oosterweg.Deelname door enkelspan en meerspannen, paarden en pony's. Verkennen kan vanaf 13.00 uur, de wedstrijd begint om 13.30 uur. Meedoen kost € 8 voor leden en € 15 voor niet-leden. Ingeven kan door een e-mail te sturen naar vierineen@gmail.com.

Examenconcert

De samenwerkende muziekscholen van Goeree-Overflakkee organiseren voor maandag 26 mei een examenconcert door de leerlingen die een C of D examen doen. De leerlingen doen examen op saxofoon, bugel en trombone. Het concert is in de Doopsgezinde Kerk, aanvang is 19.30 uur. Toegang is gratis.

OUDE-TONGE

Spinningmarathon

Op zaterdag 7 juni is er in Dynamic Motion aan de Tramweg 25 een spinningmarathon voor het Ronald McDonald Kinderfonds. De marathon duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Meedoen kost € 20 per fiets voor het eerste uur en € 15 voor ieder volgend uur. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar spinningmarathon2014@hotmail.com, bel naar 0622989915 of ga even langs in de sportschool.

SOMMELSDIJK

Voorjaarsmarkt

Op zaterdag 17 mei is er van 9.30 tot 14.00 uur een voorjaarsmarkt in en rond de Rehobôthkerk aan de Olympiaweg. Er zijn verschillende soorten planten voor buiten, tweedehandsspullen, boeken en nog veel meer. Ook is er genoeg lekkers te krijgen. Voor de kinderen is er een springkussen en een grote sjoelbak.

Praisedienst

Op zondag 18 mei is er een Praisedienst met gospelgroep 'Desire' onderr leiding van Martin de Jong. Het thema van de dienst is: Jezus Volgen. De gospelgroep zingt een aantal nummers en ook de gezamelijke lofprijzing ontbreekt niet. De dienst is geschikt voor jong en oud en vindt plaats in de Exoduskerk aan de Dorpsweg. Aanvang is 10.00 uur.

Rode Kruis was vijfenvijftig jaar het levenswerk van Bram Hoek

Klaasje en Bram Hoek. (Foto Jaap Ruizeveld)

OUDDORP - Oud-burgemeester Ger v.d.Velde typeerde hem in 2011 als een icoon voor het Rode Kruis in de toenmalige zelfstandige gemeente Goedereede. "Een bestuurder en organisator die met het virus van het Rode Kruis is behept". Na een periode van liefst 55 jaar komt er - in verband met gezondheidsproblemen - een eind aan de imponerende inzet en werkzaamheden van Bram Hoek (73), locatie coördinator Rode Kruis- afdeling Goeree en omstreken (Ouddorp, Goedereede en Stellendam), onderdeel van het district Goeree-Overflakkee. Het valt hem niet mee om afscheid te nemen van 'zijn' fantastisch korps vrijwilligers waar hij al die jaren lief en leed mee deelde. "Zonder hun steun en support had ik het niet gekund. Ik draag mijn taken en verantwoordelijkheden nu over aan mijn opvolgers en wens hen daarbij alle succes".

Door Jaap Ruizeveld

Heel lang was de naam van Bram Hoek, zeker op de Kop van Goeree maar ook in de regio en provincie, gekoppeld aan het Rode Kruis. Op zijn eigen wijze gaf hij invulling aan de bestuurlijke taken en activiteiten waarbij het enthousiaste team van vrijwilligers betrokken was. Hij pakte ruimte om zaken te regelen en te organiseren. Niet omdat hij zich zelf belangrijk vond. Wel omdat hij zich wilde en kon verplaatsen in de mens die hulp en ondersteuning vroeg. Hij wilde daarbij graag eindverantwoordelijkheid dragen. Je kon hem aanspreken op inzet en uitvoering van het gehele team. In de woning van Bram en Klaasje (zijn vrouw, steun en toeverlaat) aan de Bokweg in Ouddorp zegt hij: "Ik heb er nu een streep onder gezet en mijn besluit onlangs meegedeeld aan het eind van onze jaarlijkse vrijwilligersbijeenkomst. Mijn laatste taakoverdrachten lopen".

Waardering

Voor zijn werkzaamheden kreeg Bram Hoek in de loop der jaren veel blijken van waardering. Van de gemeente Goedereede mocht hij de vergulde gemeentepenning en de daarbij behorende gouden speld in ontvangst nemen. Het Nederlandse Rode Kruis schonk hem de medaille in zilver. Gevolgd door het Kruis van Verdienste, toen voor de regio-inzet en als meest actieve vrijwilliger in de provincie in het jaar 1978. Daar is hij uiteraard nog steeds erg dankbaar voor. Vooral de toegevoegde woorden bij de onderscheidingen: "Dat hij anderen kon motiveren en stimuleren", hadden bij hem impact. En dan was er ook nog het lintje. De koninklijke onderscheiding, Lid in de Orde van Oranje Nassau.

Passie

Het was niet altijd gemakkelijk vertelt Bram. "Mijn instelling is altijd geweest dat je gewenste doelstellingen - in het belang van mensen die hulp- en ondersteuning vragen - tot het uiterste moet onderzoeken op haalbaarheid. Bij voorbaat stellen dat iets niet kan, dat kwam in mijn woordenboek niet voor". Waar komt en kwam die passie voor het Rode Kruis (en EHBO) vandaan? "Dan moeten we ver terug gaan. Mijn officiële inschrijving als vrijwilliger bij de toenmalige afdeling Ouddorp van het Rode Kruis was in 1959. Ik woonde toen nog aan de Hoge Pad. Zag enerzijds wat het korps verrichtte in de tijd van de Watersnoodramp van 1953 en anderzijds de oefeningen die het Rode Kruis elke vrijdagavond in Ouddorp hield. (in die periode waren EHBO en Rode Kruis nog samen). Het werk boeide me. Dokter Ruizeveld, Dimmen Spee en Jan van Dam waren toen de drijvende krachten. Vooral laatstgenoemde sprak lang op mij in om mij voor het Rode Kruis te winnen. Ik stemde in en vanaf die tijd is het gegroeid. Dienstverlening, hulpvaardig zijn. Dat waren mijn motivaties en dat zijn ze altijd gebleven.

Investeren

Ik wilde graag investeren in het werk. Volgde de kaderopleiding en talrijke andere cursussen. Daarbij kreeg ik medewerking van het Kringbureau voor thuisstudie omdat het bezoeken van (en reizen naar) de bijeenkomsten in het land in die tijd niet zo gemakkelijk was. Ik wilde zoveel mogelijk van de materie weten. Inhoudelijk de hoed en de rand kennen. Bijblijven. Bij ontwikkelingen, vernieuwingen en aanpassingen en die kennis in cursussen en opleidingen daarna weer kunnen overdragen. Een speerpunt was zeker ook de ondersteuning van hulpbehoevenden op hun bijzondere vakantiereizen. Mede een bijdrage mogen leveren aan een moment van ontspanning voor hen die het zo moeilijk hebben".

Ups en downs

"Ik heb mijn werk altijd met plezier verricht. Met dank aan allen die meewerkten. Zoals gezegd en dat kan niet anders, waren er in die lange tijd ups en downs. Maar op dit moment is dat niet belangrijk. Ik hoop detailpunten nog te kunnen en mogen afwikkelen. Denk aan de jaarlijkse collecte en aan de bootreis voor onze 55-plussers. Dit jaar dan voor het eerst onder verantwoordelijkheid van de nieuwe locatiecoördinator. Het was fijn om zoveel enthousiaste mensen rondom je te hebben. Ik hoop dat het aantal vrijwilligers, nu hebben we 60 krachten, niet daalt. Anderzijds weten we dat de vergrijzing toeslaat. Daarop zal je moeten inspelen", besluit Bram Hoek.

Mens van het doen

Echtgenote Klaasje (ook koninklijk onderscheiden voor haar Rode Kruis-werk) heeft nooit een bestuursfunctie geambieerd. "Ik ben meer een uitvoerder, een mens van het doen. Dan ben ik in mijn element". Zij hoopt, zolang de omstandigheden en gezondheid het toelaten, voorlopig nog actief te kunnen blijven bij het Rode Kruis op de Kop van Goeree (vallend onder het district Goeree-Overflakkee). Inzetbaar en assisterend bij opleidingen. Met als basis de lokaliteit in het voormalige schoolgebouw aan Molenweg / Hofdijkweg in Ouddorp, waar begin volgende maand een vernieuwde inrichting geopend kan worden. Daarnaast is Klaasje ook op een of twee reizen van de "Henri Dunant" assistent gastvrouw, werkt daar faciliterend en is het aanspreekpunt voor de vrijwilligers aan boord.

Winnaar kleurwedstrijd

STELLENDAM - Op 12 april heeft bij Multimate Stellendam de jaarlijkse LenteFair plaatsgevonden. Voor de kleine kinderen werd door John P. de Wit Assurantiën/RegioBank Stellendam een kleurwedstrijd georganiseerd. Uit de vele inzendingen is een gelukkige winnaar gekozen. De hoofdprijs is gewonnen door Milan Doornhein uit Dirksland! Hij mag, samen met de rest van het gezin, pannenkoeken gaan eten bij de Mekkerstee in Ouddorp. Verder heeft hij ook een verrassingspakket van de RegioBank gewonnen met, onder andere, een spaarvarken en een doos Lego. Meer weten over de producten en spaarrentes van de RegioBank? Neem dan contact op of kom langs op het kantoor. John P. de Wit Assurantiën, Langeweg 63, 3251 LH Stellendam. Telefoonnummer 0187-491755

Van de kaart geveegd...?

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Volkskrant plaatste afgelopen zaterdag deze kaart in de krant. De afbeelding hoort bij een artikel over de Europese verkiezingen. De kop boven het artikel is: 'De strijd tegen de desinteresse is bijna niet te winnen.' Best wel toepasselijk, want het feit dat Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland van de kaart zijn geveegd, lijkt de 'Randstedelingen' niet te deren. Op Twitter waren de reacties niet van de lucht. 'We horen er niet meer bij,' schrijft Petri d' Anjou. (Tekst: Martijn de Bonte)

Open dagen John P. de Wit Assurantiën

Het pand van John P. de Wit Assurantiën aan de Langeweg in Stellendam.

STELLENDAM - Ongeveer een half jaar geleden verhuisde John P. de Wit Assurantiën van de noordkant van Stellendam naar de zuidkant van het dorp. De mensen van het bedrijf zijn inmiddels gesetteld en daarom gaan vrijdag en zaterdag de deuren open voor een breed publiek tijdens de open dagen.

Door Adri van der Laan

In gesprek met de twee directeuren van John P. de Wit Assurantiën, Jan van Velzen en Hans Juch, blijkt dat de verhuizing van de Korteweg naar de Langeweg in Stellendam geen overbodige luxe is geweest. In het vorige kantoor moest men woekeren met de ruimte, zowel binnen als buiten het pand. In de nieuwe huisvesting, het voormalige pand van de Rabobank, heeft men alle ruimte. Er is een receptie en men heeft vier spreekkamers, om klanten te woord kan staan. Verder is er veel kantoorruimte voor de 21 werknemers van de organisatie.
Een deel van het gebouw wordt verhuurd aan het Waterschap Hollandse Delta. Deze organisatie heeft hier een regiokantoor gevestigd.
Vijfenveertig jaar geleden startte de grondlegger en naamgever van het huidige bedrijf een assurantiekantoor vanuit zijn woonhuis. Inmiddels is het bedrijf uitgegroeid tot de huidige omvang.
Sindsdien is er zowel binnen het bedrijf als in 'verzekeringsland' er veel veranderd, maar de heren Juch en Van Velzen benadrukken dat de kernwaarden van het bedrijf niet veranderd zijn: onafhankelijk, kleinschalig, persoonlijke aandacht, dichtbij de klant en servicegericht.

Visserij

Vanaf het ontstaan heeft het assurantiekantoor veel visserijbedrijven binnen hun klantenkring kunnen rekenen. Dit heeft zich niet alleen beperkt tot de vissers van de kop van het eiland. In vrijwel alle vissershaven liggen er schepen die verzekerd zijn bij John P. de Wit. Ondanks dat er in de visserij de laatste jaren een forse terugloop is, heeft het bedrijf marktaandeel in die sector kunnen behouden.

Een groot deel van de klanten van het bedrijf zijn particulieren. En ondanks dat de functie van 'tussenpersoon' in de verzekeringswereld met de intrede van het digitale tijdperk overbodig lijkt te zijn geworden is dat voor de mensen van John P. de Wit niet aan de orde. Als intermediair blijft men bij het kantoor altijd meedenken met de klanten. "We zijn proactief. We kijken regelmatig naar het verzekeringspakket van onze klanten en sturen in samenspraak met de klant desgewenst bij. Als er voor de klant ergens op de kosten bespaard kan worden laten we dit weten". Als tussenpersoon heeft men geleerd dat de klanten niet alleen naar de hoogte van de verzekeringspremie kijken, maar vooral ook hoe snel eventuele schade afgehandeld wordt. "We zijn dan ook zeven dagen per week, vierentwintig uur per dag bereikbaar voor onze klanten. Vooral bij grote calamiteiten, zoals ongelukken of branden kunnen wij dan zo snel mogelijk hulp verlenen en de mensen terzijde staan", legt Hans Juch uit. Volgens Jan van Velzen is John P. de Wit Assurantiën vanwege de persoonlijke manier van werken een begrip geworden in de regio. "Hoewel we tussenpersoon zijn, zegt men meest 'ik ben bij John de Wit verzekerd' al is dit onjuist, we zijn er wel blij mee". Het geeft natuurlijk wel de verantwoording om een kwalitatief hoogstaand verzekeringsproduct te bieden, want de klant ziet niet de grote verzekeringsmaatschappij, maar wel het Stellendamse assurantiekantoor.

Bank

Korte tijd nadat de oprichter van het bedrijf met verzekeringen begon startte hij ook met een bank. Voorheen de NMS-bank en tegenwoordig de RegioBank genoemd. De heren Van Velzen en Juch leggen uit dat men als RegioBank, in een tijd dat grote banken zich steeds meer terugtrekken, uit de woonkernen, en fusietrajecten aangaan, de RegioBank wel aanwezig blijft. "Bij ons als RegioBank kun je voor alle bankzaken terecht", verklaart Hans Juch. Hij legt uit: "Klanten kunnen altijd terecht voor een persoonlijk gesprek of advies op het gebied van sparen, hypotheken en andere bankzaken".

Open dagen

Aanstaande vrijdag en zaterdag zijn er twee open dagen bij John P. de Wit Assurantiën aan de Langeweg in Stellendam. Vrijdagmiddag om 14.00 uur zal wethouder Arend-Jan van der Vlugt het nieuwe pand officieel openen door het hijsen van de vlag. Tot 16.00 uur kan men dan een kijkje nemen. De volgende dag, zaterdag 17 mei, kan men er van 10.00 tot 16.00 uur terecht. Het hele gezin is dan welkom want er zijn rondom het gebouw diverse activiteiten, speciaal gericht op de kinderen.

Wie ter gelegenheid van deze feestelijke gebeurtenis iets aan het bedrijf wil schenken kan dit doen door een gift over te maken voor het werk van de KNRM. Dit kan op het volgende rekeningnummer: NL 09 RBRB 8808 1995 25, t.n.v. John P. de Wit Assurantiën, o.v.v. 'Gift KNRM opening'.

Geen windmolens in Den Bommel

De horizon van Den Bommel zal niet 'vervuild' worden door de windturbines

DEN BOMMEL - Het College van B & W besloot vorige week dat het plaatsen van de windmolens bij Den Bommel in principe niet doorgaat. Eilanden-Nieuws peilde de mening op straat.

Door Sam Fish

"Ze worden niet geplaatst? Oh, prima", aldus een meneer die zijn hond aan het uitlaten is. Hij is er onverschillig onder. "Ik heb de petitie ondertekend, maar dat was meer om de rest te steunen. In dat opzicht ben ik een echte meeloper. Het maakt me allemaal niet zo uit".

In café Overbeeke zijn nog drie mensen aanwezig. Een meneer aan de bar is erg blij met het nieuws: "Dat is zeer goed om te horen!", zegt hij. De mevrouw achter de bar vindt het maar een aparte kwestie, "De jachthaven mag niet uitgebreid worden omdat het beschermd dorpsgezicht is, maar ze willen wel van die grote dingen neerzetten. Ik ben blij dat het hele feest niet doorgaat". "Dan zit je lekker in je achtertuin te genieten van het zonnetje en dan hoor je steeds een raar gezoem", vertelt een andere man aan de bar. "Dat is dan de wind die steeds wordt langs geslagen en de wieken die draaien". De eerste man vult hem aan: "Ze zijn ook zo lelijk. Maar goed, aan het einde van de dag hebben we maar weinig inspraak. Als de regering wil dat die molens er komen dan gebeurt dat toch wel".

En hoewel beide mannen tegen de plaatsing van de turbines zijn hebben ze allebei de petitie niet ondertekend. "Nee, volgens mij is die bij het oud-papier terecht gekomen", zegt de tweede man. "Heel slecht natuurlijk, had ik gewoon moeten doen. Het was gewoon gemakzucht. Als ze langs de deur waren gekomen om hem te ondertekenen dan had ik het wel gedaan. Ik denk dat ze dan sowieso meer stemmen hadden gekregen". In het hele dorp was er maar één persoon die vóór de plaatsing van de windturbines was. "Dat was een boer. Er zouden een paar van die turbines op zijn land komen te staan en per turbine zou hij een mooie som met geld krijgen. En ik geef hem groot gelijk. Als ik in zijn schoenen stond zou ik ook niet tegen zijn. Ik zou wel gek zijn als ik dat dan was".

DIRKSLAND - Een dezer dagen wordt er in Dirksland weer de jaarlijkse Prins Bernhard Cultuurfondscollecte oftewel de Anjercollecte gehouden. Een aantal leden van het gemengd koor Excelsior zal weer een aantal straten voor hun rekening nemen om te collecteren voor dit fonds. Het fonds houdt zich voornamelijk bezig met projecten op cultureel gebied van podiumkunsten en beeldende kunst. Van de totale opbrengst van de collecte wordt een derde gedeelte uitgekeerd aan de vereniging. Excelsior collecteert al jaren in Dirksland. Het koor bestaat in november 105 jaar en is bezig een jubileumconcert te organiseren op 1 november 2014 in de Schakel te Dirksland met medewerking van muziekvereniging Apollo uit Nieuwe-Tonge die dit jaar 90 jaar bestaan. Naast afzonderlijk optreden is er ook twee keer een gezamenlijk optreden van de beide jubilarissen.

Fiori Musicali zoekt zangtalent

MIDDELHARNIS - Christelijk Kamerkoor Fiori Musicali zoekt zangtalenten. Nu is er de mogelijkheid om de sfeer te proeven bij het koor.

"Fiori Muicali is één van de weinige kamerkoren in de regio, waar jij binnenkort onderdeel van kan zijn. Om met Fiori kennis te maken heb je namelijk nu de kans om mee te doen met een speciaal instapconcert op zaterdag 1 november 2014. Vanaf aanstaande maandag kun je al aanhaken. We gaan studeren aan sprankelende en toegankelijke 16e en 17e eeuwse koormuziek van onder andere Henry Purcell", aldus de koorleiding in een uitnodiging.

Christelijk Kamerkoor Fiori Musicali is een relatief jong kamerkoor dat al 10 jaar laat horen dat goede amateurs tot een goed resultaat in staat zijn. Op dit moment heeft het koor plaats voor zowel nieuwe sopranen, alten, tenoren als bassen.

"Stel, je zingt al een tijd in een koor, je bent muzikaal en hebt een vitale stem. Zingen is een leuke hobby, naast je studie of je werk. Je kent je stukken altijd goed en zingt ook prettig samen met je partijgenoten. Maar is dat wel uitdagend genoeg voor je? In een kamerkoor telt elke stem, omdat maar een paar zangers dezelfde partij als jij hebben. Dat betekent dat je uitspraak, je klank en je intonatie heel belangrijk zijn. Een kamerkoor is dus een uitdaging voor jouw zangtalent"

Er wordt wat van je gevraagd, maar je krijgt ook veel terug: Een flexibele zangstem, een scherp gehoor en een goed ontwikkeld muzikaal gevoel zijn belangrijk. "Daarnaast de motivatie, mede om muziek thuis in te studeren, zodat we tijdens de repetities heerlijk muziek kunnen maken. Elke repetitie is een muzikale ervaring op zich en er is altijd ruimte voor humor tijdens repetities en rondom concerten. En na de concerten houden de koorleden wel van een gezellige nazit".

Op zaterdag 1 november geeft Fiori Musicali een instapconcert. "Kom zo spoedig mogelijk repeteren op de maandagavond, dan krijg je de kans om dit project mee te doen! We zingen schitterende 16e en 17e eeuwse koormuziek van o.a. Henry Purcell en Gesualdo".

Fiori Musicali repeteert elke maandagavond van 19.45 tot 22.00 uur in de Hervormde Kerk van Middelharnis (Ring 14). Neem contact met op via het contactformulier op de website www.fiori-musicali.nl of via onze facebookpagina. Geïnteresseerden zijn altijd welkom om de sfeer te proeven.

Oversteekplaatsen over strandslib

GOEREE-OVERFLAKKEE - Burgemeester en wethouders hebben besloten ook dit jaar, in het kader van veiligheid, een drietal oversteekplaatsen op het Ouddorpse strand te laten realiseren en wel bij het Oosterduinpad, het Westerduinpad en het Flauwe Werk. Deze werken (inclusief onderhoud) zijn gewenst in verband met de aanwezigheid van blijvende brede slibstroken. Er is dit jaar hiervoor een budget van 35.000 euro exclusief btw beschikbaar gesteld. In de begroting zal structureel 25.000 euro (excl.btw) worden ingeboekt. In overleg met de strandpaviljoenhouders zullen de werkzaamheden net voor en net na het hoofdseizoen worden uitgevoerd.

Goeree-Overflakkee ontvangt negen Blauwe Vlaggen

De winnaars van de Blauwe Vlaggen.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vorige week vond de uitreiking plaats van de Blauwe Vlag in IJmuiden aan zee. Goeree-Overflakkee ontving maar liefst negen Blauwe Vlaggen.

Het strand bij strandovergang Westerduinpad en familiestrand Brouwersdam in Ouddorp ontvingen de Blauwe Vlag. Ook in de jachthavens Atlantica in Stad aan 't Haringvliet, jachthaven van Middelharnis, Herkingen Marina, WSV Herkingen, Marina Port Zélande in Ouddorp, WSV Oude-Tonge en WSV Ooltgensplaat wappert de Blauwe Vlag.

De Blauwe Vlag is een internationale milieuonderscheiding, die jaarlijks wordt toegekend aan stranden en jachthavens. Het mogen voeren van een Blauwe Vlag is een erkenning voor de inspanningen die de strandgemeente of jachthavenbeheerder heeft geleverd voor schoon en veilig (zwem)water, mooie natuur, goede sanitaire voorzieningen en een gezond milieu. Voor de toerist is de Blauwe Vlag internationaal het herkenning- en kwaliteitssymbool voor goede stranden en jachthavens.

Trots

Wethouder Arend Jan van der Vlugt, die onder meer Eilandmarketing en Openbare Werken (waaronder havens en stranden) in zijn portefeuille heeft, geeft enthousiast aan: "Ik ben met recht trots op de betrokken watersportondernemers en -verenigingen en op de gemeentelijke medewerkers die jaarlijks zorgen voor de kwaliteit en veiligheid van onze stranden en havens. Dit jaar hebben WSV Oude-Tonge en Ooltgensplaat voor het eerst een Blauwe Vlag ontvangen. Een mooie prestatie. Van Ouddorp tot Ooltgensplaat wapperen nu Blauwe Vlaggen. Hier mogen we trots op zijn! Dit betekent overigens niet dat we op onze lauweren kunnen rusten. Kwaliteit en duurzaamheid vragen continu de aandacht."

Blauwe vlaggen in Nederland

De Blauwe Vlag werd dit jaar uitgereikt aan 100 jachthavens en 59 stranden. De Blauwe Vlag wordt toegekend door de Foundation for Environmental Education (FEE), een onafhankelijk internationaal netwerk van organisaties uit inmiddels 59 landen die zich inspannen op het gebied van natuur- en milieuvoorlichting.

Tentoonstelling 'Witte Koeien'

SOMMELSDIJK – Van zaterdag 10 mei tot en met woensdag 2 juli is in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat de expositie 'Witte Koeien' te zien. De tentoonstelling bestaat uit schilderijen van Herman Maas. Mede-exposante is Mieke van Ham met keramiek. Zij volgde o.a. cursussen bij Marianne Bosch.

Herman zoekt bij fotograferen en schilderen de onderwerpen dicht bij huis en werkt vooral in verzamelingen van één onderwerp omdat dan net als bij postzegels ook de minder mooie postzegel toch belangrijk is voor de verzameling. Een lelijke stapel plastic hooibalen, aardappelruggen of een rijtje windmolens wordt pas mooi als je ze in een serie belicht met steeds verschillende aspecten.

Op deze tentoonstelling in een kerk, het grote voorbeeld van een verbindende factor op het eiland, toont Herman hoe verschillend koeien zijn en toch in één stal passen. Als knipoog toont hij hier alleen witte koeien terwijl hij in Ebbe en Vloed juist alle rassen door elkaar toonde.

U bent van harte welkom op deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.

Fancy Fair Albert Schweitzer Krant

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Enige tijd geleden hebben de leerkrachten van CBS Albert Schweitzer te Stad aan het Haringvliet, als gevolg van het gevolgde traject bij Innofun, een digitale krant voor de leerlingen van de school opgericht: de Albert Schweitzer Krant. (cbsalbertschweitzer.wordpress.com)

Zij besloten dat de "aftrap" zou plaatsvinden in de hoogste groepen en dat deze leerlingen zouden starten met het schrijven van stukjes. Vervolgens leveren de kinderen van iedere groep zijn of haar bijdrage aan hun krant.

Groep 7/8 wil graag geld verdienen om apparatuur te kunnen kopen, zodat ze hun werkzaamheden nog beter kunnen uitvoeren. Om over een startkapitaal te kunnen beschikken, hebben de leerlingen in februari een flessenactie gehouden. Ook zijn zij op zoek gegaan naar sponsoren; Zie het raam aan de voorkant van de school. Met het verdiende geld zijn de leerlingen nu een Fancy Fair aan het organiseren.
De afgelopen tijd hebben ze daar hard aan gewerkt. De kinderen van de hele school zijn inmiddels betrokken bij de activiteiten voor de markt.

Een ieder wordt dan ook van harte uitgenodigd om de markt te bezoeken. De leerlingen presenteren en verkopen eigen werk, er is een koopjes- en boekenkraam, win een Fotoshoot, Rad van Fortuin, de Jarige Hond, de Knikkervaas, Winnetou……, eten en drinkenkraam, barbecue, grabbelton, de appelboom, veiling van o.a schilderijen van een bekende dorpsgenoot en een podium met muzikaal talent, tafels met mooie en creatieve verrassingen.

De fair wordt gehouden in om de CBS Albert Schweitzerschool Vrijdagmiddag 16 mei van 15.00 tot 19.00 uur.

Johan van Nimwegen wint halve finale NK turnen

NIJVERDAL - Op zaterdag 10 mei werden in Nijverdal de halve finale van het Nederlands kampioenschap 3de divisie gehouden. Johan van Nimwegen kwam deze dag in actie. Hij ging een poging wagen om zich te plaatsen voor de finale op zaterdag 24 mei.

Hij begon zijn wedstrijd op het toestel ringen en werkte deze naar behoren af. Als tweede toestel mocht hij gaan springen. Hij sprong een bijna perfecte sprong en zette de hoogste score neer van de hele wedstrijd. Op de twee volgende toestellen brug en rekstok gingen de oefeningen niet naar wens. Op rekstok moet Johan alle zeilen bij zetten. Nadat hij zijn vluchtelement had uitgevoerd ving hij hem op aan zijn vingertoppen en leek het er op dat hij er af zou glijden. Hij kon net op tijd zijn hand ompakken om een gevaarlijk val te voorkomen en wist zijn oefening tot een goed eind te brengen. Hierna moest Johan even bij komen van de schrik en zich weer gaan focussen op het volgende toestel, vloer. Hier zette hij een bijna perfecte oefening neer en dit werd beloond met een mooi cijfer. Als laatste toestel had hij voltige. Voor dit toestel moest hij hard werken maar het lukte hem om zijn oefening tot een goed eind te brengen. Tijdens de prijsuitreiking bleek dat Johan de halve finale gewonnen had en dat hij zich als beste geplaatst had voor de meerkampfinale. Ook bleek na afloop dat hij zich op de toestellen voltige, ringen en sprong heeft weten te plaatsen voor de toestelfinales. Daarnaast staat hij eerste reserve op vloer en brug. Op zaterdag 17 mei heeft hij de open Zuid-Hollandse kampioenschappen dit word de grote generale repetitie voor de NK finale.