info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

6 maart 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 6 maart 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Huiskamer voor bijstandsgerechtigden geopend

MIDDELHARNIS – Geen kantoor, maar een gezellige huiskamer. Dat is het pand dat Bijstand Werkt Samen in gebruik heeft genomen op d'n Diek in Middelharnis. Hier kunnen bijstandsgerechtigden – er staan er op Goeree-Overflakkee zeshonderd geregistreerd – elkaar ontmoeten en helpen, tips en adviezen krijgen en mogelijk de weg naar werk of vrijwilligerswerk vinden.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Het was donderdagavond 1 maart een drukte van belang in het prachtig ingerichte pand, waarin vroeger telefoonwinkel Optie 1 te vinden was. De officiële opening stond op het programma. Die bestond uit het aansnijden van een grote taart.

Drie nauw bij de totstandkoming van Bijstand Werkt Samen betrokkenen hanteerden het mes om het gebak in handzame stukken voor alle genodigden te verdelen. Dat waren Petra 't Hoen, het PvdA- gemeenteraadslid dat een motie indiende om het initiatief door de gemeente te laten ondersteunen – een motie die steun kreeg van de gehele raad –, gemeentesecretaris Wim van Esch en Frans Kuiper van Stimulansz, een landelijke organisatie die adviseert en ondersteunt in het sociale domein.

Ervaringsdeskundige

Gerard Sangers en Wim Witte, allebei ervaringsdeskundigen als het gaat om de bijstand, zijn de initiatiefnemers voor Bijstand Werkt Samen. Hun initiatief is bedoeld om bijstandsgerechtigden met elkaar te verbinden en op weg te helpen. De eerste was tijdens de feestelijke bijeenkomst zichtbaar trots op de gezellige huiskamer die is gerealiseerd. "Met dank aan marktplaats.nl. Iets met beperkte middelen in elkaar zetten past bij bijstandsgerechtigden en bij Bijstand Werkt Samen", aldus Sangers. "Maar niet alles is tweedehands. Het behang en de latex zijn nieuw en de ICT is naar de normen van 2018."

Sangers blikte terug op het ontstaan van het idee van "twee eigenwijze, brutale bijstandsgerechtigden" en hun stap richting de politiek. "Tot onze verbazing werd ons initiatief vertaald in een motie, die ook nog eens unaniem werd aangenomen. Wij dachten: kat in 't bakkie. Vervolgens duurde het nog ruim een jaar voordat de handtekeningen werden gezet."

Eilandmarketing

Hij prees de inzet van Petra 't Hoen, Wim van Esch en Frans 'van Stimulansz'. Dat Bijstand Werkt Samen er nu is, is mede aan hun inzet te danken. Maar Sangers' optreden op Radar TV zal ook zeker een rol hebben gespeeld. Op 7 maart vergroot hij zijn landelijke bekendheid nog eens als hij een afspraak met minister Koolmees van sociale zaken. Dé gelegenheid om Bijstand Werkt Samen onder de aandacht van het kabinet te brengen, met wie weet een bredere uitrol van dit lokale concept. Sangers: "Noem het eilandmarketing op sociaal gebied."

Bijstand Werkt Samen is een proefproject voor achttien maanden. "Geheel onafhankelijk van de gemeente, maar daar komen wel de euro's vandaan", aldus Gerard Sangers, die het belang onderstreepte van samenwerking met onder andere Stichting ZIJN, MEE, Vluchtelingenwerk, Goed voor Goed en de Voedselbank Goeree-Overflakkee. En van het feit dat het pand van Bijstand Werkt Samen niet weggestopt staat op een bedrijventerrein, maar op d'n Diek in Middelharnis, midden in de samenleving.

'Vrije val'

Volgens Petra 't Hoen was het verhaal van Sangers en Witte een eyeopener voor de politiek. "Wie in de bijstand terecht komt staat met lege handen en kan een vrije val naar beneden maken, ook omdat wetgeving elkaar soms tegenspreekt." Dat de gemeenteraad Bijstand Werkt Samen als één man omarmde is uniek en dat het concrete resultaat, de huiskamer, er na veel doorzettingsvermogen is gekomen is dat ook. "Een fantastische mijlpaal", zei gemeentesecretaris Wim van Esch.

De huiskamer is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Hennepkwekerijen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vorige week zijn er drie hennepkwekerijen opgerold op het eiland. Op maandag werden twee grote kwekerijen in Middelharnis ontmanteld. Daarbij werd een 37-jarige man uit Middelharnis aangehouden, er werd ook een luchtdrukwapen in beslag genomen. De politie kwam de twee wietplantages in Middelharnis op het spoor tijdens vervolgonderzoek na het in beslag nemen van 22 kilo cocaïne in de omgeving van Vlissingen. Op dinsdag rolde de politie een kwekerij op in Oude-Tonge, op een zolderkamer werden 140 hennepplanten aangetroffen. De politie maakt zich zorgen om de illegale kwekerijen, omdat ze jaarlijks een flink aantal woningbranden veroorzaken.

Afsluiting Kerkepad

OUDDORP - Het Kerkepad aan de Klarebeekweg in Ouddorp mag worden afgesloten. De (toenmalige) eigenaar van de grond waarover het pad loopt, heeft in 2015 een brief van de gemeente ontvangen waarin deze mededeling staat. Na onderzoek is destijds gebleken dat het openhouden van het pad niet afdwingbaar is. Dit is een recent antwoord van de gemeente Goeree-Overflakkee naar aanleiding van enkele vragen over dit onderwerp. Het geeft nu ook duidelijkheid omtrent de status van dit Kerkepad.

2 / 32

Agenda

Dinsdag 6 maart

MIDDELHARNIS – Bijbelstudie over de Kolossenzenbrief door Jack Nugter. Aanvang 20.00 uur. Diekhuus, Beneden Zandpad.

Woensdag 7 maart

ACHTHUIZEN – Bingo in de Fioskantine. Aanvang 14.00 uur.
OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. 20.30 uur in Aktivia aan de kerk. Samen danken en bidden met andere christenen voor het dorp.
MELISSANT - 'Samen eten'. Erwtensoep of tomaten-groentesoep. Om 17.15 uur in Melishof. Opgeven bij Dirk en Elly Spahr van der Hoek, t/m 3 maart. Tel.: 0187-602411.
MIDDELHARNIS – Workshop Mandala tekenen in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat, van 13.30 tot 15.30 uur. De kosten bedragen € 7,50. Aanmelden is noodzakelijk tot uiterlijk 5 maart. Tel.: 0187 483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.
MIDDELHARNIS – Alzheimer Café. Thema: 'De Geheugenpoli'. Aanvang 19.30 uur. Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27.
OUDDORP – Bingo 55+club. Aanvang 14.00 uur in Dorpstienden.
STELLENDAM – Inloop Caleido in De Rank aan de Bosschieterstraat. Verrassingsmaaltijd.

Donderdag 8 maart

DIRKSLAND – Bingo in de Victoriahal. Aanvang 19.30 uur.
DIRKSLAND - Breicafé Klein Parijs in de Reginahof, van 10.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Rehobôthkerk, Olympiaweg. Aanvang 19.45 uur. Dhr. R. van Groningen over 'Omgaan met verschillen binnen de christelijke gemeente'. Info: Kati Mulder, tel. 0187-482443 ('s avonds).
OOLTGENSPLAAT - Breicafé van 19.30 tot 22.00 uur in 't Centrum aan de Weesmolenstraat. Entree: € 1,50.

Vrijdag 9 maart

STELLENDAM – Poteravond in het Haegse Huus. Kosten 25 euro, incl. twee consumpties. Opgeven kan bij Lena Moerkerk, e-mailadres: d.moerkerk@hotmail.com of tel.nr.: 0622315726, of Martine Orgers: 0636503139.
OUDE-TONGE – Erwtensoepavond bij Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat. Aanvang 17.30 uur. Opgeven hiervoor kan op donderdag 1 maart bij Lenie v.d. Berge, tel.: 642590, of l.vandenberge4@telfort.nl. Kosten € 5,-.

Zaterdag 10 maart

OOLTGENSPLAAT - Verkoping vrouwenvereniging Hanna, Lindenlaan 4. Van 9.00 tot 13.00 uur.
MIDDELHARNIS – Zangmiddag in de kerk aan de Landbouwweg. Organisatie: Helpende Handen. Aanvang 14.30 uur.
OUDDORP – De Kriekel viert 50-jarig jubileum. 16.30 uur, Dorpstienden. Opgeven via Gerja Dingenouts, gerjading@live.nl.

Zondag 11 maart

SOMMELSDIJK – Jeugddienst in de Exoduskerk met als thema 'Moeten of mogen'. Aanvang 10.00 uur, Dorpsweg 97a.

Maandag 12 maart

OUDDORP – Jaarvergadering Oranjevereniging in Hotel Akershoek. Aanvang 20.00 uur.

Dinsdag 13 maart

OUDDORP – Inloopochtend Peuterspeelzaal 'De Gornet' aan de Dorpstienden, van 10.00 tot 11.30 uur.

Hersteld Hervormde Gemeente Stellendam neemt nieuw kerkgebouw in gebruik

STELLENDAM – Afgelopen zondag hield de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam de eerste kerkdienst in haar nieuwe kerkgebouw. De officiële ingebruikname zal tijdens een speciale dienst zijn op dinsdag 27 maart. Zaterdagochtend was er gelegenheid voor de gemeenteleden, buren en andere belangstellenden om een kijkje te nemen in de nieuwe Bethelkerk.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Ondanks de ongunstige weersomstandigheden, namen velen toch de moeite om zaterdag het nieuwe kerkgebouw te bezichtigen. De nieuwe ruime en lichte kerk kreeg veel waardering van de bezoekers. Het nieuwe kerkgebouw, vrijwel aan het eind van de Voorstraat, heeft een lichte en ruime uitstraling, zeker als het vergeleken wordt met het vorige kerkgebouw – eveneens aan de Voorstraat – waar de gemeente ruim twaalf jaar gebruik van heeft gemaakt.
De realisering en voorbereiding van de bouw van de nieuwe kerk is "met Gods hulp" gerealiseerd door een "heel actief bouwteam", zo benadrukt Albert van Rossum, de voorzitter van dit team. Volgens hem kan er terug worden gekeken op een bouw die heel voorspoedig is verlopen, "als je bedenkt dat we ongeveer een jaar geleden zijn begonnen met de sloop van de boerderij van de familie Human, de plaats waar nu de kerk gebouwd is". Ook de voorbereidingen voor de bouw zijn heel vlot verlopen. Albert benadrukt in deze ook de constructieve medewerking van de gemeente bij het verkrijgen van de bouwvergunning, daarnaast zijn er geen zienswijzen ingediend door omwonenden of belanghebbenden, waar door de vergunningsprocedure heel vlot kon verlopen. "We hebben van het begin af aan de omwonenden betrokken bij onze plannen en in nauw overleg met hen hebben we wat wijzigingen in de plannen aangebracht, zodat iedereen tevreden is". De omwonenden kregen dan ook zaterdagochtend een speciale tijd om het gebouw te bezichtigen.

Bouw

De hoofdaannemer van de bouw is Middelwateringbouw uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Dit bedrijf heeft, volgens Van Rossum, zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de diensten van plaatselijke aannemers.
Het bouwteam heeft bij de ontwikkeling het principe gehanteerd om alles zo sober mogelijk uit te voeren, "want het is geld van de kerkelijke gemeente". Daarom is het gebouw – dat onder architectuur van Architectenbureau Born is gebouwd – functioneel ingericht en is er geen gebruik gemaakt van onnodige luxe zaken.
Het kerkgebouw bestaat uit verschillende ruimtes. Naast de kerkzaal zijn er op de begane grond de consistoriekamer, de keuken en een opbaarruimte, die gebruikt kan worden rondom begrafenissen. Voor de kerkruimte is een goed uitgekiend lichtplan gemaakt. Dit is ook het geval met de geluidinstallatie, die zodanig is afgesteld, dat zowel de spreker als het orgel op een goede manier kunnen worden beluisterd.

Vrijwilligers

Naast de professionele bouwers, hebben vooral in de laatste fase van de bouw veel vrijwilligers zich verdienstelijk gemaakt om het gebouw gereed voor gebruik te maken. En de hulp van vrijwilligers zal ook de komende maanden nog nodig zijn, want de bovenverdieping is nog één open ruimte. De komende tijd zullen in deze zaal twee grote vergaderzalen worden ingericht. Hier kunnen bijeenkomsten van de verenigingen en andere kerkelijke organisaties worden gehouden. Dit karwei hoopt men in eigen beheer met behulp van vrijwilligers te kunnen realiseren.
De kerkzaal telt 340 zitplaatsen, dit zijn er vijftien meer dan in het oude gebouw. "Dit is voldoende voor de zondagse erediensten, maar hier hebben we wel ruimte om het aantal zitplaatsen bij bijzondere diensten uit te breiden naar 380", aldus Albert van Rossum.
Het Bouwteam kijkt met "voldoening en dankbaarheid" terug op de achterliggende bouwperiode, waarin veel dingen zijn gerealiseerd zonder het budget te overschrijden. "Maar bovenal komt God de eer toe. Hij heeft alles zo geleid. Uiteindelijk gaat het om Zijn eer en de uitbreiding van Zijn Koninkrijk", aldus een dankbare Albert van Rossum.
Het oude gebouw van de Bethelkerk aan de Voorstraat staat te koop en wacht op een nieuwe bestemming.

8e editie Kijk bij de Boer komt eraan

De voorbereidingen zijn in volle gang. Foto: Wilko van Dam

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tweede Paasdag - maandag 2 april - wordt de 8e editie van Kijk bij de Boer georganiseerd.

Kijk bij de Boer is ondertussen niet meer weg te denken op Goeree-Overflakkee. Een drukbezocht evenement op Tweede Paasdag, waarbij dit jaar zes gastvrije agrarische bedrijven en twee molens hun deuren zullen openen.
In Ouddorp manege Dijkgraaf, in Dirksland landbouwbedrijf De Wit en Melkveelhouderijbedrijf Bree. In Sommelsdijk bezoekt u akkerbouwbedrijf Kastelein. En in Den Bommel kunt u melkveebedrijf Ras en akkerbouwbedrijf Schenk bezoeken. De molens van Herkingen en Den Bommel zijn tevens opengesteld. Kijk voor meer informatie over wat de bedrijven te bieden hebben op www.kijkbijddboer.nl, daar kunt u precies zien wat elk bedrijf zo uniek maakt en het bezoeken waard is.

Boerenontbijt

Voor het boerenontbijt kunt u in Herkingen terecht, de kaartjes zijn te bestellen via Facebook of bij T-Toys in Dirksland. De kleurplaten worden ook weer op de scholen en bij de kinderdagverblijven/peuterspeelzalen uitgezet en zijn eventueel te downloaden van de site. Kortom, de commissie zit niet stil en hoopt er weer een mooie dag van te maken op 2 april. Houd de krant en Facebook in de gaten!

Wie in de bijstand terecht komt staat met lege handen

Vervolg van voorpagina

Sangers blikte terug op het ontstaan van het idee van "twee eigenwijze, brutale bijstandsgerechtigden" en hun stap richting de politiek. "Tot onze verbazing werd ons initiatief vertaald in een motie, die ook nog eens unaniem werd aangenomen. Wij dachten: kat in 't bakkie. Vervolgens duurde het nog ruim een jaar voordat de handtekeningen werden gezet."

Hij prees de inzet van Petra 't Hoen, Wim van Esch en Frans 'van Stimulansz'. Dat Bijstand Werkt Samen er nu is, is mede aan hun inzet te danken. Maar Sangers' optreden op Radar TV zal ook zeker een rol hebben gespeeld. Op 7 maart vergroot hij zijn landelijke bekendheid nog eens als hij een afspraak met minister Koolmees van sociale zaken. Dé gelegenheid om Bijstand Werkt Samen onder de aandacht van het kabinet te brengen, met wie weet een bredere uitrol van dit lokale concept. Sangers: "Noem het eilandmarketing op sociaal gebied."

Bijstand Werkt Samen is een proefproject voor achttien maanden. "Geheel onafhankelijk van de gemeente, maar daar komen wel de euro's vandaan", aldus Gerard Sangers, die het belang onderstreepte van samenwerking met onder andere Stichting ZIJN, MEE, Vluchtelingenwerk, Goed voor Goed en de Voedselbank Goeree-Overflakkee. En van het feit dat het pand van Bijstand Werkt Samen niet weggestopt staat op een bedrijventerrein, maar op d'n Diek in Middelharnis, midden in de samenleving.

'Vrije val'

Volgens Petra 't Hoen was het verhaal van Sangers en Witte een eyeopener voor de politiek. "Wie in de bijstand terecht komt staat met lege handen en kan een vrije val naar beneden maken, ook omdat wetgeving elkaar soms tegenspreekt." Dat de gemeenteraad Bijstand Werkt Samen als één man omarmde is uniek en dat het concrete resultaat, de huiskamer, er na veel doorzettingsvermogen is gekomen is dat ook. "Een fantastische mijlpaal", zei gemeentesecretaris Wim van Esch.

De huiskamer is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

Mantelzorgcafé in de avond

GOEREE-OVERFLAKKEE - Stichting ZIJN verzorgt de mantelzorgondersteuning op Goeree-Overflakkee. Op verzoek van enkele mantelzorgers, is er op maandagavond 19 maart een Mantelzorgcafé in het Diekhuus.

Op deze avond hoopt men de mantelzorgers te treffen die overdag druk zijn met werken/verzorgen, maar wel behoefte hebben om andere mantelzorgers te ontmoeten en in gesprek te gaan. Ook zouden ze het fijn vinden om op deze avond kennis te maken met ouder(s) die mantelzorger(s) zijn voor hun (jonge) kind.
Hebt u zin om gezellig langs te komen, te luisteren of wilt u uw ervaringen, vragen of zorgen delen, dan bent u van harte welkom op ons Mantelzorgcafé van 19.30 tot 21.30 uur.
Deze avond is in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aan deze avond zijn geen kosten verbonden. Graag opgeven vóór 15 maart indien u aanwezig wilt zijn, via de e-mail: m.vanderwelle@zijngo.nl of telefonisch: (0187) 48 33 66. Mocht blijken dat er niet genoeg animo is, dan zal de Mantelzorgcafé-avond niet doorgaan en stellen we u hiervan op de hoogte.

Bevrijdingsfeest in Sommelsdijk

SOMMELSDIJK – Het oude centrum van Sommelsdijk is zaterdag 19 mei het decor voor het Feest van de Vrijheid, ondertitel: Bevrijdingsfeest Goeree-Overflakkee. Het feest is een initiatief van onder andere het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, stichting WO2GO en de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta. In het straatje voor het museum en op het Marktveld zijn diverse legervoertuigen te zien. Kinderen kunnen bijvoorbeeld op de foto met militairen en meedoen aan een hoepelwedstrijd. Ook zijn er bestuurbare miniatuurtanks. Verder kan het publiek enkele toneelstukjes tegemoet zien. Toen Schouwen-Duiveland al bevrijd was, in 1944, was Goeree-Overflakkee nog bezet door de Duitsers. De bevrijding was hier op 5 mei 1945, maar het duurde nog twee weken, tot 19 mei, voordat de eerste geallieerden op het eiland waren…

Voorjaarsconcert slagwerkensemble Apollo

NIEUWE-TONGE - Op zaterdag 10 maart a.s. houdt het slagwerkensemble van de muziekvereniging Apollo haar jaarlijkse voorjaarsconcert.

Naast het slagwerkensemble onder leiding van Gert Zweerus, zal ook de opleidingsgroep slagwerk hun medewerking verlenen. Deze groep bestaat uit leerlingen die nog volop aan hun opleiding tot slagwerkers bezig zijn, zij kunnen zich op deze avond aan het publiek presenteren en laten horen wat ze al kunnen.
Om het programma zo veel mogelijk variatie mee te geven, zal popkoor 'The Blue Stocking Singers' onder leiding van Els van de Wetering haar medewerking aan dit concert verlenen. Het koor wordt begeleid door hun eigen combo. Het concert wordt gehouden in Ons Dorpshuis te Nieuwe-Tonge. Vanaf 19.30 uur is de zaal geopend voor het publiek en het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis.

Aangepaste kerkdienst

SOMMELSDIJK - Op zondag 11 maart zal er weer een aangepaste kerkdienst gehouden worden voor 'mensen met een beperking.' Deze dienst zal plaatsvinden in de Ned. Herv. Kerk te Sommelsdijk. In deze dienst hoopt voor te gaan ds. J. C. Breugem. De aanvang is om kwart vòòr drie. Bij deze dienst is natuurlijk iedereen van harte welkom.

Aan boord van een baggerschip

STELLENDAM – Al sinds 2005 verzorgt het Havenbedrijf Rotterdam het baggerwerk in het Slijkgat. Aanvankelijk op min vijf meter NAP, maar sinds 2009 op min vijf en een halve meter NAP. Over die extra halve meter zijn afspraken gemaakt toen de Tweede Maasvlakte werd aangelegd. Gevreesd werd namelijk dat hierdoor het Slijkgat nog meer dicht zou slibben dan al het geval was. Havenbedrijf Rotterdam werd verantwoordelijk gehouden voor en belast met het op diepte houden van het Slijkgat. Momenteel loopt er een rechtzaak tussen het Havenbedrijf en de gemeente Goeree-Overflakkee. Niet dat het Havenbedrijf van haar taak af wil het Slijkgat op diepte te houden, maar wel bestrijdt het de noodzaak en het nut van die extra halve meter, omdat volgens het Havenbedrijf gebleken zou zijn dat van de gevreesde extra zandafzetting na aanleg van de Tweede Maasvlakte in het geheel geen sprake is. Bovendien levert volgens het Havenbedrijf een halve meter diepere vaargeul in het Slijkgat voor de visserij slechts één procent meer omzet op en dat staat in geen verhouding tot de kosten die het Havenbedrijf moet maken voor die halve meter extra diepte. Graag wil het Havenbedrijf dit opnieuw tegen het licht laten houden en spande daarom de rechtszaak aan. Naar aanleiding hiervan ging Eilanden-Nieuws op bezoek aan boord van één van de twee baggerschepen die in het Slijkgat actief zijn. Vrijdag een uitgebreid artikel over het baggeren van het Slijkgat.

Dorpsraad Ouddorp richt zich op ontwikkeling strandje bij Twins

OUDDORP – Onder leiding van voorzitter Ellen Mastenbroek organiseerde de Dorpsraad Ouddorp maandagavond in Zalencomplex Dorpstienden haar tweede informatiebijeenkomst. Op het programma een terugblik op de activiteiten die mede door de Dorpsraad in 2017 tot stand konden worden gebracht en een blik vooruit naar de inzet in dit nieuwe jaar 2018. Springfeessies voor de jeugd, skatevoorziening, een bankje, een high tea in zorgcentrum De Vliedberg, een nieuw zwemvlot in de Grevelingen en er komt een duurzame vervanging van de steiger. Het was bereikt en er staan meerdere onderwerpen op het programma. Die worden dan zeker opgenomen in het Leefbaarheidsplan dat eind dit jaar bij de gemeente moet worden ingediend.

Jaap Ruizeveld

Kernwethouder Gerrit de Jong van de gemeente Goeree-Overflakkee complimenteerde de Dorpsraad die, na een wat moeilijke start, voortvarend uit de startblokken was gekomen. Met korte lijnen naar de gemeente, één contactpersoon, kan gewerkt worden aan de vitaliteit van de dorpskern. En mocht het kernbudget niet toereikend zijn voor een extra gewenste voorziening of investering, dan is er altijd een mogelijkheid - mits goed onderbouwd en passend binnen het eiland brede beleid van de gemeente -, om een projectsubsidie aan te vragen.

Twins

De aandacht van de bezoekers richtte zich echter centraal op de plannen voor het gefaseerd ontwikkelen van het strandje bij Twins aan de Brouwersdam. Niet verwonderlijk want                         donderdagavond 8 maart beslist de gemeenteraad in het kader van het verbeteren van het toeristisch en recreatief aanbod op het eiland (naast plannen in Stellendam, Oude Tonge en Ooltgensplaat) juist ook over het Ouddorpse strandje. Er konden maandag schetsontwerpen worden getoond met daarin duidingen over bereikbaarheid voor voetgangers (nieuw pad), nieuwe aansluiting voor fietsers, een verbeterde verkeersvoorziening voor campers en auto's met een keerlus, positioneren catamarans , strandinrichting met babybadje en zwemvoorzieningen en o.a. een steiger voor boten.

Projectbudget

In de afgelopen periode is er veel overleg gevoerd met direct betrokkenen. Nu is het woord aan de politici om donderdagavond uitvoering te geven aan een SGP- motie, die unaniem werd ondersteund, om zo snel mogelijk deze voorziening tot uitvoering te brengen. Omdat het inzetten van gelden uit het Grevelingenfonds nog even op zich zullen laten wachten moet de raad populair gesteld voorfinancieren en een projectbudget vrij maken (348.546 euro). Anders komt de voorziening niet voor het zomerseizoen gereed en daartoe heeft de raadsmotie opgeroepen. Bij dit alles moet worden opgemerkt dat nauwe contacten met Staatsbosbeheer nodig zijn want deze rijksinstelling is sinds januari eigenaar en beheerder van het strandgebied.

Ontsluiting park Duynhille op Marijkeweg is niet meer nodig

Inrit Marijkeweg vanaf de Julianaweg.

OUDDORP - De beoogde (nood)ontsluiting van het recreatiepark Duynhille op de Marijkeweg in Ouddorp is niet meer nodig. Dit heeft het college van burgemeester en wethouders schriftelijk meegedeeld. Enerzijds rechtstreeks in een brief aan het correspondentieadres van de bewoners en omwonenden van de Marijkeweg. Anderzijds aan de fracties in de gemeenteraad. Met deze informatie komt een eind aan een periode van ruim vier jaar van onzekerheid over het al dan niet aanbrengen van een voor het park (tweede) ontsluiting.

Door Jaap Ruizeveld

In de brief wordt melding gemaakt van hernieuwd overleg met de brandweer, waarin naar alternatieven is gezocht om voetgangers - in geval van nood - veilig te kunnen stellen. Het betekent dat er geen aantasting (doorsnijden) komt van een beschermde zandwal en dat er ook geen perikelen komen over aanleg van een pad over een niet tot het park behorend open perceel.

Onrust

Al vanaf begin 2014 was er onrust en weerstand bij bewoners en omwonenden van de Marijkeweg over de plannen van de gemeente om naast de ontsluiting aan de kant van de Oude Nieuwlandseweg, aan de achterzijde van het recreatiepark een tweede (nood)ontsluiting te maken, uitkomend op de Marijkeweg. De wrevel groeide. Werd in brieven (o.a. op 10 februari 2014) aan college en raad verwoord. Niet alleen bewoners en omwonenden van genoemde weg waren ongerust over de plannen. Dat gold ook voor de recreanten op het park zelf, die hun privacy in gevaar zagen komen.

Beschermde wal

De gemeente gaf destijds aan dat in de vergunning exploitatie Duynhille - in het kader van de Brandveiligheidsverordening - als voorwaarde was opgenomen dat er naast de ontsluiting op de Oude Nieuwlandseweg, een tweede ontsluiting voor het recreatiepark moest worden aangelegd. Dit eventueel gecombineerd met een langzaam verkeersroute. De bewoners voerden aan dat bij uitvoering van de plannen een beschermde zandwal zou worden aangetast. Dat de privacy geschonden werd door overlast van discogangers en dat de verkeersveiligheid niet gewaarborgd kon worden op de Marijkeweg, één van de smalste doorgaande weggetjes (bij de Julianaweg) in de badplaats. Er heerst opluchting dat nu blijkt dat de (nood)ontsluiting toch niet nodig blijkt te zijn. In de raadsvergadering van 9 april 2015 had het CDA vragen gesteld over de beoogde plannen en samen met ChristenUnie en VVD aangedrongen op het zoeken naar een alternatieve oplossing van het knelpunt.

Maak zelf kunst voor de Kunstkijk

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van 10 tot en met 13 mei is het weer KunstKijk op het eiland. Dit jaar kan er op 34 locaties werk van 137 kunstenaars worden bekeken, van Ouddorp tot Ooltgensplaat.

Vorig jaar waren er in totaal zo'n 11.000 bezoekmomenten tijdens het kunstevenement. Voor de tweede keer kunnen bewoners van Goeree-Overflakkee zelf aan de slag met het maken van kunst, het thema dit jaar is Kunst. Tijdens de KunstKijk worden de werken tentoongesteld in Brasserie Dok 16. Iedereen kan komen stemmen. Er zijn twee prijzen per categorie, een publieksprijs en een vakjury prijs.
De prijsuitreiking vindt plaats op 13 mei om 15.00 uur in Brasserie Dok 16.

Er zijn twee categorieën, volwassenen en kinderen en jongeren (tot 18 jaar). De organisatie daagt iedereen uit om creatief aan de slag te gaan. Alles mag: een schilderij, een gedicht, foto, iets gehaakt, gebreid, gepunnikt, iets van klei, iets van hout, enzovoort. Zolang het maar te maken heeft met het thema water. Insturen kan tot en met zaterdag 7 april. Stuur een foto van het kunstwerk naar info@kunstkijk.com, of naar y.sambeek@gmail.com.

INGEZONDEN:
Bevolking van Sommelsdijk krimpt?

In het Eilanden-Nieuws van vrijdag 2 februari stond een overzicht van de toe- en afname van de bevolking van Goeree-Overflakkee. Daarin stond onder andere vermeld dat het aantal inwoners van Sommelsdijk was afgenomen. Dat kwam wat vreemd bij mij over, omdat ik niet beter wist dan dat er aan de noordkant in de zogenaamde Derde Ring nog een nieuwbouwwijk in aanbouw is.

Ik herinnerde mij dat er zo'n tien jaar geleden in de gemeenteraad van de voormalige gemeente Middelharnis een discussie is geweest over een voorstel van B. en W. om de Derde Ring aan de woonkern Middelharnis toe te gaan voegen. Daar is toen een brede discussie over ontstaan, die resulteerde in een amendement van de ChristenUnie om de historische grens tussen Middelharnis en Sommelsdijk verder te volgen de Derde Ring in, waarbij de linkerkant bij Sommelsdijk en de rechterkant bij Middelharnis zal worden gevoegd. Verder wordt in een raadsvergadering van de gemeente Goeree-Overflakkee op 27 juni 2013 een nieuw bestemmingsplan 'Sommelsdijk' onherroepelijk vastgesteld, waar ook de gehele Derde Ring, inclusief Vliedpark en Vliedberg, onder valt. Terecht, want kadastraal gezien valt zo ongeveer negentig procent van de wijk onder Sommelsdijk. In een vergadering van B. en W. d.d. 8 juli 2014 worden zelfs de straatnamen al vastgesteld: Binnenring, Buitenring en Bergweg Middelharnis en Binnenring, Buitenring en Bergweg te Sommelsdijk. Drie maanden later, op 16 oktober, worden in de raadsvergadering de woonplaatsgrenzen van geheel Goeree-Overflakkee vastgesteld en wat blijkt? De gehele wijk valt nu onder de woonplaats Middelharnis. De raad neemt dit zonder enige discussie aan, dat is gezien de voorgeschiedenis wel erg vreemd. Heeft de verantwoordelijke wethouder Trouwborst de raad wel goed geïnformeerd en er op gewezen dat er nog een raadsbesluit bestond om de wijk te verdelen? Eén partij was in ieder geval erg enthousiast, de projectontwikkelaar.

Deze start de verkoop van DOCK 187 triomfantelijk met: Nieuw Anders En 100% Middelharnis (zie de website). Volgens mij had hier moeten staan: Nieuw Anders En 100% geannexeerd door Middelharnis. Middelharnis heeft kadastraal gezien geen bouwgrond meer aan de noordkant, de gehele Westplaat is verder Sommelsdijkse grond, maar het ziet er naar uit dat daar hetzelfde mee zal gaan gebeuren als met de Derde Ring. Waar mag Sommelsdijk dan verder bouwen? Middelharnis en Sommelsdijk en de rest van de dorpen hebben allemaal dezelfde status binnen de gemeente Goeree-Overflakkee. De woonadressen behoren overeen te stemmen met de kadastrale ligging, argumenten om hier anders over te denken zullen al snel discriminerend klinken. Wat mij betreft is het geen wedstrijd en mag Middelharnis meer inwoners krijgen dan Sommelsdijk, maar op deze manier geeft het je, als inwoner van Sommelsdijk, toch het gevoel niet gelijkwaardig te worden behandeld.

P. van den Boogert, Sommelsdijk.

Mijn praktijk is geen marktplein

Aangenaam. Ik heb een stukje krant gekregen om voortaan mijn gedachten de vrije loop te laten over mijn vak als Flakkeese huisarts. Ik begin ermee om mezelf voor te stellen. En ik val maar gelijk met de deur in huis: ik ben een Zeeuw. Na mijn geboorte ben ik uitgerijpt in het minuscule Rilland, gezouten in Bergen op Zoom en gemarineerd in Antwerpen. En nadat ik een aantal jaar in opleiding was tot huisarts in de Vlaamse Kempen, voelde ik me verstandig genoeg om me op Flakkee te vestigen als huisarts. In Stad aan 't Haringvliet ben ik alweer dertien jaar grijs aan het worden. Ondertussen werd ik echtgenoot en vader (hoi Bram en Sophie!) en probeerde ik mijn patiëntjes een beetje gezond te houden in het nodeloos ingewikkelde zorglandschap in Nederland.

Nodeloos ingewikkeld, ja. Breek me de bek niet open. Nou, vooruit dan… Ik ben opgeleid om iets te weten over dingen als keelpijn, kanker, zweetvoeten en zweren. Medische problemen. Daar heb ik kijk op en daar kan ik iets mee, daar heb ik destijds voor gekozen. Maar de minister denkt dat ik gemaakt ben voor onderhandelen met verzekeringsmaatschappijen, voor winstmaximalisatie en voor het verkopen van een product. Alsof jullie patiënten soms opstaan met een behoefte aan het kopen van zorg en ik vervolgens mijn product zo duur mogelijk moet slijten aan de hoogste bieder. Alsof mijn praktijk een klein marktplein is. Wie het meeste over heeft voor een aanpak van zijn oorpijn, mag mij inkopen om in zijn vraag te voorzien; zoiets.

Bied me een platform en ik begin te klagen

Alsof ik - als je me mijn gang maar laat gaan - ongeremd aan het behandelen zou slaan. Patiënten zomaar van de straat zou plukken om hen pillen aan te smeren. Door onderhandelingen proberen verzekeringsmaatschappijen de kosten in toom te houden. Maar dat hoeft helemaal niet. Zolang ik een dak boven mijn hoofd heb en mijn kindertjes kan voeden, doe ik mijn best om de mensen op Stad een beetje gezond te houden. Daar zijn geen contracten, modules en 'diagnose-behandel-combinaties' voor nodig.

Oh nee, daar heb je het al. Begin ik mij boos te maken en door te draven over mijn frustraties. De hoofdredacteur had nog zo gevraagd om het eilandelijk en invoelbaar te houden. Bied me een platform en ik begin te klagen. En ik heb toch echt het mooiste vak dat er is! Ik ben een waardeloze columnist, ik wens u veel succes met mij…

Kader: Joost van de Putte is huisarts in Stad aan 't Haringvliet. In zijn maandelijkse column schrijft hij over bijzondere voorvallen in zijn praktijk, gezondheid en zijn strijd tegen de bureaucratie. Vandaag de eerste aflevering.

Op winddoelstelling

Twee dagen voor de raadsvergadering van september 2017 beweert het college dat de winddoelstelling niet wordt gehaald, omdat aan de Noordrand maar 61 MW kan worden gebouwd i.p.v. de steeds gerapporteerde 78 Mw. Na jaren van vragen om een goede prognose van de uiteindelijke opbrengst aan windenergie, wordt de raad plotseling op het verkeerde been gezet door uit te gaan van minder vermogen op een andere locatie.

SGP-fractievoorzitter Van Dam staarde zich blind op deze informatie. Letterlijk zei hij in de raadsvergadering dat hij moest vertrouwen op de informatie van het college, boven de door de advocaat van de stichting Mallemolens aangedragen prognose. In de prognose van Mallemolens stond duidelijk dat zonder de zes windturbines bij Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge ook de doelstelling werd gehaald.
Echter in een interview met wethouder Markwat van de SGP in Eilanden-Nieuws van 17 november 2017 over de Noordrand, herhaalt deze wethouder de ambitie 78 Mw te realiseren met 15 á 19 windturbines. Desgevraagd reageerde SGP-fractievoorzitter Van Dam naar de stichting Mallemolens dat niet alles wat in de krant stond voor waar moest worden aangenomen. Maar in de SGP-publicatie - editie 2017, met als titel: 'Terugzien met dankbaarheid en vooruitzien in afhankelijkheid' - wordt in een artikel van wethouder Markwat opnieuw uitgegaan van 78 Mw op te wekken vermogen in de Noordrand. Hoe verheven moet men zich voelen om de bevolking van Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge zo voor de gek te houden?

Mijn stelling is dat de coalitiepartijen SGP, CU, CDA, VVD hebben gezorgd voor een toekomst met 52 windturbines rondom Oude- en Nieuwe-Tonge. Zijn de coalitiepartijen zo zeker van hun zaak dat de inwoners in slaap zijn gesust en dat zij op stemmen uit Oude- en Nieuwe-Tonge kunnen rekenen? Na het tellen van de stemmen, op 21 maart 2018, zal blijken of de inwoners de politieke listen van de coalitiepartijen zijn vergeten. Dus inwoners van Oude-Tonge en Nieuwe-Tonge, denk goed na op welke partij u stemt, want de huidige coalitiepartijen SGP, CDA, CU en VVD hebben u volledig in de steek gelaten.

Ad van Buren
Oude-Tonge

Nieuwe lente

3 maart. Vanochtend is het wit. Niet alleen de lichtende hemel, maar ook de altijd donkerder aarde; gisteravond al begonnen.
Het dakraam is half doorzichtig, de andere helft is belaagd door sneeuw.
We zijn nog ver van april, want díe weet vaak wat hij wil. De maand van maart roert nochtans zijn staart.
Men zegt dat de meteorologische winter drie dagen terug geëindigd is. Geef mij maar de oude datum voor het begin van de nieuwe lente. Dát past beter, dunkt mij.

Rob van der Meer
Oude-Tonge

Lezing 'De Noordzee als schatkamer voor paleontologie en archeologie'

MIDDELHARNIS - Op dinsdag 13 maart vindt de derde lezing van het winterprogramma van De Motte plaats. Met niemand minder dan Dick Mol als spreker, belooft het een uiterst interessante en bijzondere avond te worden. Zijn lezing heeft als titel 'De Noordzee als schatkamer voor paleontologie en archeologie' en gaat over het volgende:

De wolharige mammoet is natuurlijk het bekendste symbool van het IJstijdvak. Maar dat Noordwest Europa in het IJstijdvak ook bewoond werd door wolharige neushoorns en sabeltandkatten is minder bekend. Ze bewoonden de laagvlakte tussen de Britse Eilanden en Nederland. Resten daarvan worden met grote regelmaat gevonden. Ja, van de bodem van de Noordzee, waar toentertijd de delta's van de Maas, Rijn en ook de Theems zich verspreidden over een groot gebied, de zogenoemde mammoetsteppe. Van de mammoetfauna die ooit die laagvlakte tussen de Britse Eilanden en Nederland bewoonde, zijn veel verschillende dieren en de vegetatie bekend.
Tijdens deze lezing wordt uitgebreid aandacht geschonken aan de paleontologie, maar zeker ook aan de archeologie, ofwel de aanwezigheid van de mens in dit deel van Noordwest Europa. Ook de mens maakte onderdeel uit van de mammoetsteppe. Voor het eerst zullen vele steentijd artefacten, waaronder prachtige vuistbijlen, getoond worden, die afkomstig zijn van verschillende plaatsen in de Noordzee. Enkele van deze plaatsen zijn met enige zekerheid als een site aan te merken, een woonplaats van Neanderthalers, daar waar nu de Noordzee is.
De Motte verwelkomt u graag op 13 maart vanaf 19.30 uur in het Oude Raadhuis te Middelharnis (Raadhuisstraat 1). De lezing start om 20.00 uur. Toegang is gratis voor leden van De Motte. Ook niet-leden zijn van harte welkom! Van hen wordt een kleine bijdrage van € 3,- gevraagd.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo

Woensdag 7 maart is er bingo in de Fios-kantine. De zaal is open vanaf 13.30 uur. De aanvang is 14.00 uur. De kosten zijn € 5,-, incl. een kopje koffie of thee.

DEN BOMMEL

Bingo en Paasmaaltijd

Het bestuur van Stichting ZIJN 55+ Den Bommel nodigt de 55-plussers uit om op donderdag 22 maart a.s. mee te doen met een gezellige bingo, met aansluitend een heerlijke Paasmaaltijd. De bingo begint om 13.30 uur en kost € 4,00. De maaltijd begint om 17.00 uur en kost € 11,00. Neemt u deel aan beide activiteiten, dan kost het € 15,00. S.v.p. voor deelname maaltijd opgeven bij Janny Kamp: 611453, voor vrijdag 16 maart a.s.

DIRKSLAND

Bingo

Donderdag 8 maart is er weer de bingo-avond in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg. Er zijn weer mooie geldprijzen. De zaal gaat om 19.00 open en de ballen worden gestart om 19.30 uur.

Breicafé

Op donderdag 8 maart bent u weer van harte welkom in het breicafé 'Klein Parijs'. Neem uw eigen brei-, haak- of borduurwerkje mee. Laat u inspireren door medebezoekers van het café. Dit alles onder het genot van een kopje koffie of thee. Er zijn geen kosten aan verbonden. Bent u nog niet in het breicafé geweest, loop dan eens vrijblijvend binnen. Van 10.00 uur tot 12.00 uur staan de deuren open aan de Reginahof 1.

LANGSTRAAT

Samenzangavond

'Zie de Mens…', dat is het thema van een samenzangavond op stille zaterdag, 31 maart, in de kleine, intieme kerk van Langstraat (1 km voorbij Achthuizen). De avond staat in het teken van het lijden van Christus tot aan de begrafenis, in aanloop naar Pasen. De bijeenkomst wordt gehouden in de vorm van muzikaal begeleide samenzang, afgewisseld met het voorlezen van Bijbelteksten met ondersteuning van PowerPointbeelden. De bijeenkomst is bedoeld voor iedereen, ongeacht woonplaats of geloofsleven, maar die toch de geestelijke achtergrond ervaart van Pasen. De toegang is vrij. Aanvang 19.00 uur (kerk open 18.30 uur). Sluiting rond 20.15 uur.

MIDDELHARNIS

RealTime-avond

Zaterdag 14 april is er weer een RealTime-avond. Er wordt samen met ds. Van der Kraan over het thema 'A narrow escape' gesproken. "Het komt erop aan: twee drenkelingen, de één omgekomen: voorgoed; de ander behouden: voorgoed. Wat maakte het verschil? Geloof in Jezus Christus. Dat is een 'narrow escape'. Tegelijk is het bij God vandaan zo rijk en ruim", aldus de leiding. Ds. P. van der Kraan is emeritus predikant en woont en werkt als pastoraal medewerker in Arnemuiden. Hij diende de Hervormde Gemeenten Woudenberg, Bleskensgraaf en Urk. De avond wordt gehouden om 19.45 uur, Edudelta, Langeweg 107. Middelharnis. www.realtimego.nl.

Opbrengst collecte

Van 29 januari tot 3 februari vond in Middelharnis en Sommelsdijk de Hersenstichting collecte plaats. Er zijn veel collectanten op pad gegaan om voor al die mensen met een hersenaandoening geld in te zamelen. Deze enthousiaste inzet heeft € 3.860,08 opgeleverd. Deze mooie opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. Namens de Hersenstichting hartelijk bedankt voor uw bijdrage. Uw gift is altijd welkom op rekeningnummer NL18 INGB 0000 000 860 t.n.v. Hersenstichting, Den Haag. Zie ook www.hersenstichting.nl.

Zangmiddag

In de kerk aan de Landbouwweg in Middelharnis wordt zaterdag 10 maart een zangmiddag gehouden. Deze middag wordt georganiseerd door de afdeling Flakkee-Schouwen-Tholen van Helpende Handen. Het Dirkslands Mannenkoor zal, samen met het Christelijk Thools Mannenkoor, een bijdrage leveren. Ook zullen de clubleden een aantal psalmen meezingen met de beide koren. Iedereen is hartelijk welkom om te komen zingen en luisteren! De middag begint om 14.30 uur. Er zal een collecte worden gehouden voor het clubwerk van Helpende Handen.

Alzheimer Café

In het Alzheimer Café van woensdag 7 maart is het thema 'De Geheugenpoli'. U krijgt uitleg over wat er voor u én met u wordt onderzocht. Gastspreker is mevrouw H. van Heesch. Zij is verbonden aan het Van Weel-Bethesda ziekenhuis. Tijdens de avond is er gelegenheid om uw vragen te stellen. Locatie: Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27, Middelharnis. Programma van 19.30 tot 21.00 uur. Inloop vanaf 19.15 uur.

NIEUWE-TONGE

Inleveren rommelmarktspullen

U heeft vast thuis nog wel spullen staan die u liever kwijt wil. Gooi ze niet weg, maar breng ze op zaterdag 10 maart naar de schuur van fam. Van Kempen, Duivenwaardseweg 7, van 9.30-11.30 uur. Deze kunnen goed gebruikt worden voor de rommelmarkt, georganiseerd door de Hersteld Hervormde Gemeente van Nieuwe-Tonge. De rommelmarkt vindt plaats op zaterdag 16 juni. Geen bedden, spiralen, crt-monitoren, kapotte spullen en wandmeubels, alstublieft. Heeft u vragen of wilt u de spullen opgehaald hebben? Neem dan contact op met Paul Knöps, tel.:0187-745004 of 06-16777904.

OOLTGENSPLAAT

Voorjaarsverkoping

Op zaterdag 10 maart is er weer verkoping van de vrouwenvereniging Hanna. De deuren van de Hersteld Hervormde Gemeente aan de Lindenlaan 4 staan open van 9.00 tot 13.00 uur. Er is van alles te koop: groente en fruit, lekkere zelfgebakken producten, oliebollen, bolussen en worstenbroodjes van Bakkerij Ten Hove, handwerkartikelen, fotokaarten, tweedehands kleding en bloemen. U kunt ook meedoen met het winnen van de boodschappenmand. Ook is er weer heerlijke tomatensoep (ook om mee te nemen) of een broodje hamburger. Opbrengst is voor het huisvestingsfonds van de kerk.

Paasmiddag

In Ooltgensplaat is er voor de 55-plussers op vrijdag 23 maart a.s een gezellige Paasmiddag. De middag begint om 12.30 uur met een paasbrunch, de bingo begint om 14.00 uur. Eén bingoboekje kost € 4,00 en twee boekjes € 7,00. De brunch kost € 7,50. Bij deelname aan de brunch s.v.p. aanmelden vóór 16 maart bij Ati Verwoerd: 06-40701181. De middag wordt gehouden in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Muzikale avond

Op zaterdag 17 maart is er een muzikale avond in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente. Aanvang is 19.30 uur (en niet zoals eerder vermeld 19.00 uur). Er is een gelegenheidskoor, solisten en er is samenzang. De collecte is bestemd voor de actie Geloofwaardig Onderwijs. Na afloop drinken beschikbaar tegen een kleine vergoeding.

Bingo 55+ club

Woensdag 7 maart organiseren de vrijwilligers van de 55+ club weer een bingo. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden in Ouddorp. Het belooft een gezellige middag te worden en er zijn weer mooie prijzen te winnen. De kosten bedragen € 6,- inclusief een kopje koffie of thee. Woensdag 14 maart is het Biddag en zijn er geen activiteiten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam, tel.: 0187 682319 of Stichting ZIJN, tel.: 0187 483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

Vliegende Speeldoos

Op zaterdag 14 april komt de Vliegende Speeldoos naar de Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp. De Vliegende Speeldoos is een theatergezelschap dat met 120 kinderen in de basisschoolleeftijd in één dag een musical instudeert. Dit keer is dat het verhaal van Mozes. Wie wil ook schitteren op het podium in deze musical? En zit je in groep 3 t/m 8? Geef je dan op via: vliegendespeeldoosdgo@hotmail.com. Geef je naam, leeftijd en groep van de basisschool op. De dag begint om 13.00 uur. Deelname is gratis. Eten en drinken wordt verzorgd. De voorstelling voor familie en bekenden begint om 19.00 uur. Iedereen is van harte welkom om te komen kijken. Voor de kinderen tot 4 jaar is er oppas (tijdens de voorstelling).

Feest bij De Kriekel

De Kriekel is 50 jaar 'in beweging' en dat wordt zaterdag 10 maart gevierd. Het feest is in Dorpstienden. Het bestuur nodigt leden vanaf 16 jaar, oud-leden, (oud)trainers uit voor een gezellige avond. Vanaf 16.30 uur is er koffie met iets lekkers. Om 18.00 uur is er een buffet met live muziek van Amber van Opijnen. Wilt u zo snel mogelijk opgeven of u aanwezig bent? Graag mailen naar Gerja Dingenouts: gerjading@live.nl.

Koor- en samenzangavond

Op zaterdag 24 maart zal er een koor- en samenzangavond worden gehouden in de Eben-Haëzerkerk aan de Preekhillaan. De aanvang is 19.30 uur en de kerk is open vanaf 19.00 uur. Medewerking verlenen Door Eendracht Verbonden uit Stellendam en het Christelijk Ouddorps Mannenkoor. Dirigent: Jurrien van Kooten en Dinant Struik. Organist: Wiljan de Geus en Stephan Folmer en violiste: Rebecca van Zandwijk. Ds. D. Zoet heeft de leiding van de avond. Toegang is gratis, collecte voor stichting Stéphanos.

Potgrondactie Scouting

Ook dit jaar houden de Explorers van scouting Jan Joosten uit Ouddorp wederom de jaarlijkse potgrondactie ten bate van het zomerkamp. Zij leveren kwalitatieve goede potgrond van Culvita, dit is één van de bekendste potgrondmerken in Nederland, die u ook bij de betere hovenier vindt. Het is hen gelukt om een lage verkoopprijs te realiseren, waarbij u ook nog eens een speltak steunt. Een zak Culvita potgrond á 40 liter kost u maar € 3,50 en drie zakken voor een tientje. "Dit is vergelijkbaar met de winkelprijs, maar met als groot verschil dat wij gratis thuisbezorgen! Wij leveren bestellingen op de kop van het eiland van Ouddorp t/m Stellendam op vrijdagavond 16 of 23 maart, aan u de keus", aldus de scouts. Bestellingen kunnen geplaatst worden via het bestelformulier op www.potgrond.janjoosten.nl. Telefonisch doorgeven kan ook via 06-51214553.

OUDE-TONGE

Gebedssamenkomst

Op woensdag 7 maart is er om 20.30 uur weer de maandelijkse gebedssamenkomst aan de Kerkring in Aktivia. Christenen uit allerlei kerken komen samen om te bidden voor het dorp. Natuurlijk is iedereen van harte welkom.

Breicafé

Woensdagavond 14 maart is het breicafé weer geopend. Het breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Het is geopend van 19.30 tot 21.30 uur. Het concept breicafé is heel eenvoudig. Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie of thee (kosten € 1,25 ). Aanmelden is niet nodig. Hebt u nog vragen, dan kunt u bellen met Stichting ZIJN (0187) 483366 of e-mailen naar m.kieviet@zijngo.nl.

Bingo De Zonnebloem

De Zonnebloem Goeree-Overflakkee organiseert op woensdag 21 maart een gezellige Bingo. De locatie is de SWO aan de Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. De inloop is vanaf 13.30 uur en er wordt gestart om 14.00 uur. Er worden deze middag 5 rondjes gespeeld. Meedoen kost € 4,00 en dat is inclusief koffie, thee, cake en een frisdrankje.

SOMMELSDIJK

Afsluiting Geestelijke Vorming

Op donderdag 8 maart is er een afsluitende cursusavond Geestelijke Vorming Middelharnis/Sommelsdijk. Spreker zal de heer H. van Groningen zijn. Het onderwerp waarover hij spreek is 'Omgaan met verschillen binnen de christelijke gemeente'. De avond, waarbij een ieder welkom is, wordt gehouden in de Rehobôthkerk aan de Olympiaweg. Aanvang 19.45 uur.

Seelsjop open

Zaterdag 10 maart opent de Seelsjop weer haar deuren voor Open Huis. Hier zal de nieuwe voorjaars- en zomercollectie weer te koop zijn. De maten zijn vanaf maat 36 tot 50, de prijzen variëren tot € 40,-. Deze keer zullen ook Lingerie Renata en A3ensieraden aanwezig zijn. Van harte welkom op 10 maart bij De Seelsjop aan de Oudelandsedijk 39 in Sommelsdijk. Vanaf 10.00 tot 15.00 uur.

STELLENDAM

Inloop Caleido

Op woensdag 7 maart wordt er weer een gezellige maaltijd georganiseerd bij Inloop Caleido aan de Bosschieterstraat 6. Dit keer staat er een verrassingsmaaltijd gepland… dus laat u verrassen. Voor maar € 7,50 kunt u gezellig eten, incl. voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht.

Bingo 55+

Op donderdag 15 maart organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN Stellendam een bingomiddag. Er zijn weer leuke prijzen te winnen. De aanvang is 14.30 uur en de zaal is open vanaf 14.15 uur. De middag wordt gehouden in het Haegse Huus. Kosten: € 4,-, dit is inclusief thee/koffie met iets erbij. Opgeven kunt u bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel.: 491653, of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel.: 602411. Ook belangstellenden van buiten Stellendam zijn van harte welkom.

Viering Internationale Vrouwendag

NIEUWE-TONGE – Ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag, organiseert Ons Dorpshuis samen met het 8Maartteam GO een gezellige avond speciaal voor vrouwen.

In de grote zaal van Ons Dorpshuis vond in 2003 de eerste viering van Internationale Vrouwendag op Goeree-Overflakkee plaats. Nu in 2018 worden vrouwen en meiden uitgenodigd om gezellig samen te komen dansen. Lekker onder elkaar. Deze keer geen internationaal buffet, maar er zijn wel internationale hapjes en bij de bar zijn drankjes te bestellen. "Je kunt ook zelf muziek (cd) meenemen. En misschien wil je wel voor ons zingen of samen met je vriendinnen een dans doen. Het kan allemaal", aldus de organisatie. Voor aanmelden of vragen, tel: 06 48016661.
De avond is op woensdag 7 maart van 19.00 tot 22.00 uur. Entree 2,50 euro, incl. een drankje.

Expositie Iconische Vrouwen

OUDDORP - De nieuwe expositie in De Overkant te Ouddorp heeft als thema 'Iconische vrouwen'. Centraal staan de vrouwportretten van Annejole Jacobs-de Jongh. Deze Rotterdamse kunstenares maakt sinds 2003 moderne mixed-media portretten.

Haar werk bestaat uit 'portretten met een verhaal'. De achtergronden van de schilderijen zijn opgebouwd uit verschillende lagen digitale beelden, teksten en gescande originelen, afkomstig uit de kunst, geschiedenis, muziek, literatuur of hedendaagse tijd. De zoektocht naar de juiste uitingsvorm en de verzameling van beelden die zij met elkaar samenbrengt om het verhaal te vertellen, vindt zij steeds weer de grootste uitdaging.
De expositie wordt aangevuld met een selectie van schilderijen en foto's van diverse kunstenaars, waarbij eveneens de vrouw centraal staat. Vooral het werk van Marco Klomp is erg mooi.
De expositie is georganiseerd in samenwerking met Thyade Art en loopt van zaterdag 3 maart tot en met zaterdag 5 mei 2018. De Overkant is elke zaterdag open tot 16.30 uur, Dijkstelweg 33 te Ouddorp

Addy Rijerkerk (VVD): " Bij gemeentelijk beleid meer burgers en ondernemers betrekken"

De top 7 van de kieslijst VVD vlnr: Lijstttrekker Addy Rijerkerk-Andriesen, Ellen Nijssen, Peter Feller, Nynke Zwaga, Aad de Kool, Adré Kastelein en Patrick Polie.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Addy Rijerkerk, lijsttrekker voor de VVD bij de gemeenteraadsverkiezingen, is blij dat de inzet om meer vrouwen te stimuleren zich beschikbaar te stellen voor de nieuw te vormen eilandelijke volksvertegenwoordiging, tot concreet positief resultaat heeft geleid. Op de kieslijsten van de meeste fracties staan vrouwen op verkiesbare plaatsen. Addy is er blij mee. Vindt het ook leuk. "Het was nodig en het is gebeurd".

Door Jaap Ruizeveld

Gelijk na dit signaal richt zij haar focus op de VVD Goeree-Overflakkee. Een liberale partij, die streeft naar een samenleving waar het voor iedereen goed toeven is. Ongeacht afkomst, ras, geloofs- en levensovertuiging, verdraagzaamheid en geaardheid. Een partij waar iedereen zich welkom mag weten. "Wij staan voor een samenleving gebaseerd op liberale beginselen: vrijheid, verantwoordelijkheid, gelijkwaardigheid en sociale rechtvaardigheid. Beginselen waar wij trots op zijn en die wij graag - meer en meer - willen uitrollen over ons mooie eiland".

Sterker geluid

In de afgelopen eerste vijf jaren van onze fusiegemeente hebben wij onze verantwoordelijkheid gedragen. Zowel in het college en samen met de drie christelijke coalitiepartners in de gemeenteraad. Dat was constructief. Wij hopen dat er ook in de nieuwe periode, afhankelijk van de uitslag van de stembus, een respectvolle samenwerking tot stand komt". Addy doet er een schepje bovenop als zij zegt: "Het liberale geluid zal wel wat sterker moeten klinken. Wij moeten wat steviger inzetten. Wij horen er echt bij. Dat moeten we steeds waar maken. Laten zien en horen dat onze inbreng meer is dan aanvulling op hetgeen er al is.

Startfase moeilijk

"In de beginfase (2013) was het voor alle partijen niet gemakkelijk. Een schrikbarend begrotingstekort, dat de eerste maanden zelfs nog verder opliep. Wij hebben gezamenlijk, met onze vertegenwoordiger in het college, keihard gewerkt aan een ombuigingsoperatie. Pijnlijke keuzes gemaakt met de bezuinigingsoperatie, maar wel het lek boven tafel gekregen. Een gezonde financiële positie is bereikt. Dat is niet veel herindelingsgemeenten gelukt in de eerste fase. Te noemen valt dat in die periode de raad toch nog één miljoen extra uittrok voor nieuw beleid. Pijnlijk en zeer lastig was het Windmolendossier, waarmee binnen de VVD-fractie is geworsteld. In het proces en de taakopdracht was echter de enige keuze zelf de regie te nemen. Het uiteindelijke besluit heeft veel burgers teleurgesteld. Dat weten wij.

Afspraken

Wij zijn trouw aan onze afspraken. Als je, zoals bij coalitiebesprekingen, je handtekening onder het akkoord zet, dan ben je daar aan gebonden. Dat kan in de praktijk, bij veranderende omstandigheden, of in details, best spanning geven. Kijk, de raad heeft unaniem het dossier Zondagsrust overgenomen. Wij respecteren dat uiteraard, maar vinden dat de openstelling van zwembad 't Zuiderdiep in Stellendam op zondag wel tot de mogelijkheid behoort. Waarom De Staver wel en 't Zuiderdiep niet? De gemeente moet zich ook niet bemoeien met de programmering van De Kreek. Het zijn voorbeelden", zegt Addy.

Draad opgepakt

"Onze mensen in de VVD werken keihard hier op het eiland. Dan is het jammer dat je door negatieve, vervelende gebeurtenissen op landelijk niveau dreigt te worden beïnvloed. De lijsttrekker gaat er niet omheen. Ook lokaal waren er, bij het onverwachte - om persoonlijke redenen - vertrek van onze wethouder en het uittreden (op eigen beslissing) van een fractielid, minder plezierige momenten. Maar wij zijn veerkrachtig. Snel kon een nieuwe kundige wethouder worden gepresenteerd. De draad is weer opgepakt. We hebben ons vernieuwd. Met meer jonge krachten gaan we aan de slag".

Punten

Wij staan voor een fase waarin grote maatschappelijke veranderingen zich aandienen. Daarop moet worden ingespeeld. Kijk naar het Sociaal Domein. Zelf doen wat je kan, eigen kracht versterken. Daarnaast ondersteuning van kwetsbaren. Preventie om problemen te voorkomen.

Enkele standpunten uit het VVD-programma: Duurzaam veilige N59. De N215 met fly-over Nieuwe-Tonge als eerste prioriteit. Minimale belastingverhoging. Energieneutraal eiland, zonder extra windmolens. Geen betaald parkeren. Steun voor MKB en innovatieve ontwikkelingen. Het Muziekgebouw. Onderwijs. VVD is blij met de Detailhandelsvisie en Recreatievisie. Bouwen naar behoefte in de kernen. Uitvoering plannen Ouddorp Bad en -Oost. Niet bouwen op de stranden. "De VVD wil in de nieuwe raad meer zichtbaar zijn. Meer burgers (dorpsraden) en ondernemers bij het beleid betrekken. Daar streven wij naar", zegt Addy.

Tea Both (CDA): 'Vanuit christelijke traditie voor het eiland dat wij door willen geven'

Aan tafel bij de CDA-campagnestart in Zoet en Zout Stellendam: Arend-Jan v.d. Vlugt, lobke van Oorschot, Daniël Huising, Thea Both en Dirk Pijl. Foto: Wim van Vossen Fotografie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tea Both (53) neemt als lijsttrekker voor het CDA Goeree-Overflakkee het stokje over van Robert van Papeveld, die deze functie neerlegt en de politiek verlaat. Tea werkt in woonzorglocatie Geldershof in haar woonplaats Dirksland. Samen met Dirk Pijl (Goedereede-Havenhoofd), Lobke van Oorschot (Achthuizen) en Daniël Huising (Sommelsdijk) vormt zij de kopgroep van 4 op de kandidatenlijst met 35 personen (7 vrouwen). Met het thema 'Voor het eiland dat wij door willen geven', presenteert het CDA zich vanuit de christelijke traditie, als een toekomstgerichte volkspartij voor alle bewoners. "Met kandidaten die weten wat er speelt in de kernen en in verschillende sectoren. Met ondernemer en lijstduwer Arend-Jan van der Vlugt (Stellendam), huidig CDA-wethouder. "Het is fijn te weten dat hij beschikbaar is om ook in een nieuwe coalitie zijn inspanningen voor het eiland voort te zetten", zegt Tea.

Door Jaap Ruizeveld

Zij wijst op een ander accent. "Het eiland waar we voor elkaar zorgen. Omzien naar mensen die zich eenzaam voelen. Zorg nodig hebben. Wij ondersteunen daarom mantelzorgers en vrijwilligers. Staan voor financiële verruiming van de respijtzorg. Willen aanvragen voor zorg vereenvoudigen. Het ziekenhuis moet behouden blijven. Er moet maatwerk zijn voor jeugd, gezinnen en ouderen. Huishoudelijke hulp voor deze laatste groep, zodat zij langer thuis kunnen blijven wonen. Wij zetten in op gerichte invulling van vragen uit de kernen naar passende huisvesting. Betaalbaar en levensloopbestendig. De werkgelegenheid bevorderen, prioriteit voor landbouw en visserij. Voor het MKB een gezond ondernemersklimaat. Wij leggen accenten op behoud cultureel erfgoed. In de kernen buurthuis, school en (sport)verenigingen. Waarden en traditie, de eigen identiteit/taal en cultuur, het gezin/de familie en goed onderwijs. De zondag is een rustmoment. Dat alles in een eerlijke samenleving, met solidariteit en respect voor een iedereen. Daar staan wij als CDA voor".

Vertrouwen

Uit haar woorden klinkt professionaliteit, gegrond vanuit een jarenlange werkkring in de thuiszorg. Tea is blij dat zij het vertrouwen kreeg om de CDA-kar, samen met haar fractiegenoten, te trekken. Eervol ook, wel de verantwoordelijkheid voelend. Het CDA telt nu 3 raadsleden. "Wij hopen op een vierde zetel," zegt ze voorzichtig. "In de afgelopen periode hebben wij ons in debatten, bij moties en besluiten kunnen onderscheiden. Uiteraard in samenwerking met andere partijen. Alleen kun je het niet."

Innovatie

"Veel onderwerpen vragen om voortdurende aandacht en acties. De havencluster Stellendam, de duurzame pulsvisserij. Wij beschikken over korte lijnen om voortdurend onze zorgen gericht kenbaar te maken bij hen die de uiteindelijke beslissingen nemen. Iedereen die in het lobby- en bestuurlijk circuit er toe doet, wordt uitgenodigd om op ons eiland de innovatie en de duurzame effecten zelf waar te nemen. Waar mogelijk zitten we er bovenop. Het is goed dat wij in deze sector vertegenwoordigd zijn. Aandachtspunten verder: Het op diepte houden van de vaargeul Slijkgat. Veiligheid, het verbeteren van onze ontsluiteningswegen. Ombuigen van de uitvoeringsprioriteit N215, waarvoor onlangs symbolisch een spade de grond inging. Eerst Nieuwe-Tonge en daarna rotonde Middelharnis. Niet andersom."

Lobbyist

"Kijkend naar deze en andere hot-items, zou je kunnen nadenken of het aanstellen van een gemeentelijke lobbyist, die bij de overheden voortdurend op de stoep staat en ons signalen geeft wat er in voorbereidingstrajecten speelt, zinvol zou kunnen zijn. Onze eilandmarketing verdient veel waardering. Wij hebben als gemeente goede contacten met de Provincie, werken op veel terreinen samen. Tonen, liefst met eigen regie, onze loyaliteit bij uiterst moeilijke opgaven. Dan zouden wij wellicht meer kunnen benadrukken dat wij tegenover onze positieve opstelling ook iets terug willen krijgen bij onderwerpen die wij willen realiseren. Projecten eerder in de pijplijn zetten, bijvoorbeeld."

Vergeten?

"Ook wij kennen reacties van burgers die vinden dat de gemeente het oostelijk deel van het eiland een beetje vergeten zou zijn bij ontwikkeling. Wij begrijpen die opmerkingen, wijzen echter gelijktijdig op stappen die er gezet zijn en worden: Het Fort, Waterstofstation, Waterpoort, Sluishaven, bouw in Stad aan't Haringvliet, Den Bommel, straks Molenpolder Oude-Tonge en Achthuizen. Gezamenlijk willen wij mogelijkheden uitrollen. Regels versoepelen voor bedrijfsvestiging. Veel gaat goed, maar er zijn ook fouten gemaakt. Dat willen wij verbeteren", zegt Tea Both.

Gemeente organiseert verkiezingsdebat

MIDDELHARNIS - In voorbereiding op de gemeenteraadsverkiezingen, organiseert de gemeente Goeree-Overflakkee op donderdag 15 maart 2018 een lijsttrekkersdebat.

Het debat staat onder professionele leiding van Alex Klein van Debat.nl, en vindt plaats in het Prieel van sport- en recreatiecentrum De Staver in Sommelsdijk. Vanaf 19.00 uur is de zaal open, het debat start om 19.30 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom!

Verschillen

De gemeenteraadsverkiezingen zijn op woensdag 21 maart 2018. In aanloop naar deze verkiezingen is het voor de kiezers belangrijk te weten waar de politieke partijen voor staan, maar vooral ook wat de verschillen tussen deze partijen zijn. Tijdens het debat komt de inhoud van de lokale politiek uitgebreid aan bod. Naar verwachting zijn alle lijsttrekkers van de tien aan de verkiezingen deelnemende politieke partijen deze avond aanwezig.

Meerdere debatronden

De lijsttrekkers van de politieke partijen debatteren met elkaar in verschillende ronden, over onderwerpen die zij vooraf zelf konden aandragen. Daarbij was het ook mogelijk aan te geven tegen welke partij men het liefst in debat wil.

Debatleider

De leiding van het lijsttrekkersdebat is in handen van Alex Klein. Alex is zowel politicoloog als bestuurskundige en was ooit Nederlands kampioen debatteren.

Verkiezingsmagazine

Op 7 maart 2018 krijgen alle huishoudens op Goeree-Overflakkee een verkiezingsmagazine in de bus. In dit magazine staat informatie over de gemeenteraadsverkiezingen, de tien politieke partijen, hun standpunten en een overzicht met vragen en antwoorden per politieke partij. Daarnaast is op www.goeree-overflakkee.nl/verkiezingen algemene informatie te vinden over de gemeenteraadsverkiezingen.

SGP organiseert gezinsmiddag bij A Seal Stellendam

STELLENDAM - Op zaterdag 10 maart zijn belangstellenden van harte welkom op de SGP-gezinsmiddag bij A Seal in Stellendam. Naast een programma voor de kinderen en een bezoek aan het centrum, kunnen bezoekers in gesprek met kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarnaast zijn er ontspannende activiteiten voor jongeren en kinderen.

Bij A Seal worden zeehonden opgevangen en verzorgd. Dit zijn voornamelijk jonge zeehondenpups die hun moeder zijn kwijtgeraakt of zeehonden die gewond of ziek zijn. Wanneer de zeehonden weer helemaal gezond zijn en in staat om in het wild te kunnen overleven, worden ze weer vrijgelaten. Maar A Seal is meer dan alleen een zeehondenopvang! "Bij A Seal voelt het net of je in zee bent. Je klimt op zandbanken en geniet van een uitzicht wat je nog nooit eerder zo hebt gezien. Wie goed kijkt in boeien en aangespoelde zeecontainers, ontdekt allerlei leuke weetjes over het redden van mens en dier."

Toegangskaart

De middag start om 13.00 uur. Voor iedere bezoeker is er een leuk presentje en voor de kinderen ook een leuke buitenactiviteit. Daarnaast ontvangt ieder kind een gepersonaliseerd presentje passend bij het Zeehondencentrum. Leden van de SGP op Goeree-Overflakkee ontvingen eerder een kaart voor gratis toegang. Mensen die ook een toegangskaart willen ontvangen, kunnen mailen naar: gezinsdag@sgpgo.nl. Het adres is: A Seal Zeehondenopvang en Expo, Haringvlietplein 3A te Stellendam.

Ledenvergadering Oranjevereniging en presentatie Stichting Hart van Goeree-Overflakkee

MIDDELHARNIS - Op donderdagavond 8 maart a.s. is er een algemene ledenvergadering van Oranjevereniging Middelharnis/Sommelsdijk in het clubgebouw van Watersportvereniging Flaquee aan het Vingerling.

Hierbij zal het bestuur terugkijken naar Koningsdag 2017 en de plannen van Koningsdag 2018 toelichten. Daarnaast zal ook de stichting Hart van Goeree-Overflakkee vertellen over het afgelopen jaar en de geplande evenementen van dit jaar toelichten. Geïnteresseerden zijn vanaf 20.00 uur van harte welkom.
Voor de Oranjevereniging draait het natuurlijk om vrijdag 27 april, want dan is het weer zover. Het centrum van Middelharnis zal op Koningsdag 2018 weer bol van de kinderactiviteiten staan. Er is weer gezellige livemuziek op het Diekhuusplein, met het terras van VV Flakkee. Onder aan D'n Diek is gereserveerd voor de kofferbakverkoop en op D'n Diek voor de kleedjesverkoop. Kortom, het bestuur is weer volop bezig met de voorbereidingen om er weer net zo'n groot succes van te maken als voorgaande jaren. Voor leden van de Oranjevereniging zijn alle activiteiten gratis, want dankzij de jaarlijkse steun van deze mensen, de medewerking van de gemeente en de vele sponsoren, is het ieder jaar weer mogelijk deze activiteiten voor jong en oud te organiseren. Dus word ook lid en/of kom een handje helpen.

Het eerste evenement van de Stichting Hart van Goeree-Overflakkee (HvGO) staat gepland op zaterdag 26 mei. Op deze Landbouw Promotiedag kan iedereen kennismaken met landbouwmachines uit het heden en het verleden. Daarnaast zijn natuurlijk ook veel tractoren te zien en zijn er diverse activiteiten voor kinderen. Tevens zal er een streekmarkt worden georganiseerd. Heeft u nog ideeën, of wilt u deelnemen, kom dan ook op 8 maart naar deze avond. Overigens staat alle evenementen ook op de website www.hartvangoereeoverflakkee.nl.

Buurtzorg Goeree viert eerste lustrum

OUDDORP – Het was 1 maart jl. precies vijf jaar geleden dat op de kop van het eiland Buurtzorgteam Goeree van start ging. Dit betekent dus dat het eerste lustrum kan worden gevierd. En dat doet het team: het bezorgt zijn cliënten een potje voorjaarsbloeiers, Blauwe druifjes, toepasselijk in de huisstijlkleur die deze thuiszorgorganisatie in het vaandel heeft. Gedurende de vijf jaar dat het team bestaat heeft het een flinke ontwikkeling doorgemaakt. En zeker, de dames die het team vormen zijn best trots op hun product en op hun organisatie.

Tekst en foto: Hans Villerius

Zoals elk Buurtzorgteam ondervindt, verging het ook team Goeree. Nadat dit, als derde Buurtzorg team op Goeree-Overflakkee van start ging, diende een stroom van cliënten zich aan, om nooit meer een andere thuiszorgverlener te willen. Zowel mensen die intensieve of zelfs specialistische zorg nodig hebben als vakantiegangers die een hulpvraag hebben. Door de sterke groei is ook het aantal medewerkers van het team uitgebreid, tot momenteel zeven vaste en twee oproepkrachten. Een gemêleerde ploeg met jongere en oudere medewerkers, samengesteld uit alle gezindte en die ook zelf overal over de vloer komt waar maar hulp nodig is. Door samen te gaan werken met fysiotherapie en ergotherapie heeft het team intussen de status Buurtzorg Plus bereikt. En inmiddels biedt Buurtzorg Goeree ook stageplekken voor de opleiding verpleegkundige, niveau 4 en 5.

Optimaal cliëntgericht

"De belangrijkste oorzaak van onze groei is de grote tevredenheid van cliënten en de mond op mond reclame", geven de dames van het team aan. "Door cliënten worden we 'Buurtsupers' genoemd. 'De dames zijn lief en trouw, en ze komen heel gauw', 'Buurtzorg mag er zijn! Heerlijk dat we bijna elke dag door dezelfde mensen geholpen worden' zijn enkele reacties die we van cliënten in ontvangst mochten nemen."
Sinds de start van de landelijke organisatie onderscheidt Buurtzorg zich door een vernieuwend en geheel eigen concept: zelfsturende teams, die bewust kleinschalig blijven, die met minimale organisatiekosten opereren en met uiterst korte lijnen werken. Daardoor kan optimaal cliëntgericht worden gewerkt. "Overheadkosten hebben we niet", lichten de dames toe. "Geld dat voor zorg bedoeld is, gaat daadwerkelijk naar de zorg. We hebben ook niet te maken met vastgestelde tijden voor bepaalde handelingen, maar we nemen bewust de tijd voor onze mensen, voor persoonlijke aandacht en zorg."
De medewerkers van Buurtzorg zijn nog altijd enthousiast over dit concept en de efficiënte manier van werken die dit oplevert. En door onderling gebruik te maken van elkaars capaciteiten vullen de medewerkers binnen de teams elkaar uitstekend aan.
Momenteel vindt er een proef plaats om naast verpleegkundigen niveau 4/5 en verzorgenden niveau 3 ook medewerkers met niveau 2 in te zetten. Laatstgenoemde kunnen dan werkzaamheden overnemen die nu nog gedaan worden door de anderen, zodat die zich vooral kunnen blijven richten op de technische en medische handelingen en op gecompliceerde zorg.

Contact

Aanvankelijk werkte Buurtzorg Goeree vanuit een onderkomen aan de Molenblok. Sinds 2015 is het team te vinden aan het adres Broekweg 2-1 te Ouddorp. Wie woonachtig is in Ouddorp, Goedereede of Stellendam en zorg van Buurtzorg Goeree wil, kan 24 uur per dag en zeven dagen per week contact opnemen via het telefoonnummer: 06 12349654 of via e-mail: goeree@buurtzorgnederland.com. Ook oproepkrachten en stagiairs zijn welkom en kunnen gebruikmaken van deze contactgegevens.

Maranathalezing

OUDDORP - Op dinsdag 20 maart a.s. is er een Maranathalezing met als thema: 'Zijn de gebeurtenissen in onze tijd ook eindtijdtekenen?'

Deze vraag wordt vaak gesteld met het oog op actuele ontwikkelingen in de wereld. Tijdens de lezing wordt daarom concreet op een aantal van die ontwikkelingen ingegaan. "Maar ook de confrontatie met wat er zich afspeelt in onze kerken en gemeenten en de vraag wat ons persoonlijk geloof in dit alles betekent. Heeft de Bijbel ons nog iets te zeggen? Het belooft een interessante en leerzame avond te worden. De lezing wordt ondersteund door een PowerPointpresentatie", aldus de organisatie.
Na de pauze is er gelegenheid tot het stellen van vragen. Spreker is br. Hans Huijzer uit Strijen. Gebouw De Overkant, Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij.

Kinder Vakantie Week op Goeree-Overflakkee groot succes

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Kinder Vakantie Week, die op maar liefst zes locaties op Goeree-Overflakkee plaatsvond, was een enorm succes. Stichting Sport & Recreatie Goeree-Overflakkee organiseerde een sportief, cultureel en afwisselend aanbod tijdens de voorjaarsvakantie voor de schoolgaande kinderen. Ruim 4500 kinderen hebben zich uitgeleefd en vermaakt afgelopen week in zwembaden, op springkussens en met allerlei spelletjes.

De Kinder Vakantie Week is een initiatief van SRGO om de kinderen een aanbod te doen op zowel sociaal als sportief vlak, met een gevarieerd en alternatief programma voor het reguliere sportaanbod dat wekelijks repeterend is op de diverse vestigingen.
Er was plaats voor zwempret in de zwembaden, klimmen en springen in De Grutterswei en Dorpstienden, lego bouwen in Oostdam of bijvoorbeeld een fotoshoot in De Staver. Voor iedereen was er wel een leuke activiteit georganiseerd. Ook aan de ouders was gedacht met koffie en gebak. De week werd afgesloten met onder andere een filmavond in Dorpstienden of Zuiderdiep of helemaal uit je dak tijdens de poolparty in De Staver.
Naast alle sporten en spelletjes was er ook ruimte voor ontspanning met een hapje en een drankje. Voorheen kregen de kinderen een kleine portemonnee mee of bleven de ouders kijken, zodat een kleine versnapering verstrekt kon worden. Nieuw deze vakantie was daarom een kaart waarmee de kinderen op vertoon een pakje drinken of wat te eten konden bestellen. Een groot succes en zeker voor herhaling vatbaar!
SRGO wil graag iedere vakantie een uitgebreid en afwisselend programma presenteren op diverse locaties op Goeree-Overflakkee. Houd de Facebookpagina (@EventsOpGO) in de gaten voor meer updates.

Middagje uit naar het boerenbedrijf

SOMMELSDIJK – Vorige week dinsdagmiddag bezocht juf Don van de Ds. P. van Dijkeschool in Bruinisse Kaasboerderij 'De Westplaat' aan de Heuvelweg in Sommelsdijk en daarna de veehouderij van de familie Boer aan de nabijgelegen Gorsweg. Op de Kaasboerderij legden boer en boerin Van Schaik de kinderen uit hoe door een speciale manier van bereiden van melk uiteindelijk boerenkaas op de plank komt. Ook mochten de kinderen een kijkje nemen in de zuivelruimte waar een van de boerenzoons en twee personeelsleden bezig waren om slagroom, verschillende soorten vla en andere melkproducten te maken. Een kijkje in het winkeltje, waar de kaas en de andere producten worden verkocht, hoorde ook bij de rondleiding. De kinderen keken hun ogen uit. Na wat gegeten en gedronken te hebben is het jonge gezelschap op een kar achter een oldtimer tractor naar de familie Boer gereden. Wat een belevenis voor de kinderen en niet te vergeten voor de ouders die erbij waren. Na een korte speeltijd met trampolines, schommels, skelters en ander speelgoed mocht iedereen in de melkput naar het melken kijken. Daarna was het nog even uitwaaien geblazen bij het Haringvliet en ging het weer op huis aan. Maar niet nadat een ieder zijn of haar buikje had gevuld met een broodje frikandel, knakworst en natuurlijk heerlijke boerenvla. De middag was leerzaam en gezellig. De kinderen zullen dit uitje niet snel vergeten. (Foto: Hans Villerius)

Lezing De Boei 'De impact van kanker'

OUDDORP - Om 13.00 uur op dinsdag 13 maart verzorgt Inloophuis De Boei te Ouddorp een lezing. Ria Lagendijk, fysiotherapeute bij Fysiotherapiepraktijk Lagendijk binnen het Therapie & Bewegingscentrum Goeree, zal een presentatie verzorgen over de impact die kanker, zowel fysiek als mentaal, kan hebben.

Te horen krijgen dat je ziek bent, met de daarbij gepaarde behandelingen zoals bestraling, chemokuren of hormoonbehandeling, kan flink wat stress veroorzaken en heeft een grote invloed op het lichaam in het geheel. Er veranderen veel systemen in het lichaam, waaronder de ademhaling. Ook kan dit invloed hebben op het lymfesysteem, waardoor er oedeem kan ontstaan en op spierkracht en motoriek, waardoor algehele conditie achteruit gaat.
Er wordt uitleg gegeven over deze systemen in het lichaam. Het ademhalingssysteem en het belang van een ontspannen ademhaling, het lymfesysteem en het krijgen en behandelen van oedeem en het spierstelsel waarbij het belang van bewegen voor het behouden van je spierkracht en je conditie belangrijk is.
Ria geeft uitleg en tips en u kunt haar natuurlijk ook vragen stellen.
Zij wil de lezing eindigen met ontspanning- en ademhalingsoefeningen, om u te laten ervaren wat ontspannen en ontspannen ademhalen is. We vragen u daarom een matje en een kussen mee te brengen voor deze middag. (Kunt u niet goed op een matje liggen, dan kunnen de oefeningen ook op een stoel uitgevoerd worden).

U vindt Inloophuis De Boei in 'De Overkant', Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Het is geopend vanaf 10.00 uur. U bent welkom voor een kopje koffie of thee, een moment om weg te zijn uit uw eigen omgeving, waar u de patiënt of de verzorgende bent. Het Inloophuis De Boei, waar je even de pijn, de spanning, het verdriet kunt vergeten of om er juist over te praten, te luisteren, ook om te lachen of om even te genieten van samen zijn met andere gasten.
Wilt u de hele dag blijven, neemt u dan uw lunch mee. Mocht de afstand een probleem zijn, dan halen en brengen onze chauffeurs u graag. Wel van tevoren bellen naar 06-22111572. Voor meer informatie bezoekt u onze website: www.deboeigo.nl.

Kerkdiensten Biddag woensdag 7 maart

OUDDORP

Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. G. van Manen

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 10.00 uur ds. G.T. van Appeldoorn en 19.00 uur ds. D. Zoet - Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. C. van Ruitenburg

DIRKSLAND

Ger. Gem. 10.00 en 19.00 uur ds. K. Boeder

HERKINGEN

Ger. Gem. 14.30 uur ds. W. Silfhout en 19.00 uur ds. J.M.D. de Heer

MIDDELHARNIS

Ger. Gem. 9.30 uur ds. S. Maljaars, 14.30 en 19.00 uur ds. A. Schot

NIEUWE-TONGE

Ger. Gem. 14.30 uur ds. B. van der Heiden en 19.00 uur ds. A.J. Gunst

OUDE-TONGE

Ger. Gem. 14.30 en 19.00 uur ds. A.J. de Waard

OOLTGENSPLAAT

Ger. Gem. 14.30 uur ds. D.W. Tuinier, bed. H. Doop en 19.00 uur ds. D.W. Tuinier

Voorleesuurtje in de Bibliotheek

MIDDELHARNIS - Op zaterdagmiddag 10 maart is beginnend kinderboekenschrijfster Lisanne Tiemissen te gast in de Bibliotheek in Middelharnis.

Lisanne komt voorlezen uit haar nieuwste boek 'Big en Biggetje – het Zandkasteel'. Na afloop van het voorlezen is er nog gelegenheid om een spelletje te doen.
Het boek heeft als thema 'samen spelen'. Op een mooie dag speelden de broers Big en Biggetje in de zandbak. Samen bouwen ze een mooi zandkasteel. Trots laten ze het aan mama zien. Tot Bigs verbazing vertelt Biggetje dat híj het zandkasteel alleen heeft gebouwd. Big vindt dit niet leuk. Na een ander spelletje te hebben bedacht, gaat het mis. Het zandkasteel valt om en Big wordt beschuldigd. Is dit het einde van de leuke middag?
Het voorleesuurtje is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.
Bibliotheekvestiging Middelharnis, zaterdag 10 maart, aanvang 13.30 uur. Toegang gratis.

Fanfare De Hoop at the Movies

STELLENDAM - Zaterdag 23 juni organiseert fanfareorkest De Hoop het filmmuziekspektakel 'De Hoop at the movies'. Bekende filmmuziekthema's uit films zoals Star Wars, Jurassic Park en James Bond zullen voorbij komen.

Bij De Hoop is men zeer benieuwd wat u als publiek nu echt graag op deze avond wilt horen. U kunt uit onderstaand repertoire een keuze maken en dit laten weten via tickets@fanfaredehoop.nl. Elke stem die u uitbrengt kost u slechts € 2,50. Koopt u gelijk een toegangsbewijs (met vroegboekkorting, kosten € 8,00 per toegangsbewijs) dan hoeft u geen kosten voor uw stem te betalen. Mis deze kans niet en surf voor meer details naar www.fanfaredehoop.nl.

Keuzelijst:

The Godfather, The Mission, Once Upon a Time in the West, The Good, the Bad and the Ugly, Titanic, Mission Impossible, Superman, Batman, Jurassic Park, Star Wars, E.T., Indiana Jones, James Bond, Children of Sanchez, Pirates of the Caribbean, The Mask of Zorro, Lord of the Rings en Shaft.

Column

Wat is 'De bedoeling?!'

Het zal u vast niet ontgaan zijn dat de politieorganisatie de laatste jaren behoorlijk is veranderd. Vroeger waren er 25 politieregio's in Nederland, die zijn nu onderverdeeld in tien eenheden. Onze eenheid Rotterdam bestond eerst uit twaalf districten, door samenvoegingen zijn dat er tegenwoordig zeven.

Vanwege de reorganisatie zijn er politiebureaus gesloten en diverse teams zijn vanuit een centraal punt gaan werken. Voor u als buitenstaander lijkt er misschien niet zoveel veranderd bij de politie op Goeree-Overflakkee. Maar in de praktijk is er voor ons door het samensmelten met Hellevoetsluis, Brielle en Rozenburg in het basisteam Haringvliet een hoop veranderd. Veel collega's die al jaren op Goeree-Overflakkee hun diensten deden, werkten door de reorganisatie steeds vaker aan de overkant in Hellevoetsluis. Andersom moesten collega's van Hellevoetsluis vaak naar Goeree-Overflakkee komen om hun dienst te draaien.

…wat is nu de bedoeling van ons werk?

We hadden al snel door dat het geen ideale situatie was en zijn gaan werken aan verbetering. Een lang proces volgde, waarin gezocht werd naar mogelijkheden om met de huidige mensen en beschikbare middelen een zo goed mogelijk resultaat te halen. We vonden een Basisteam in het land, De Meijerij, waar men was gestart met 'Vernieuwend werken'. Kortweg gezegd wordt er daar gewerkt vanuit 'de bedoeling'. Dus stelden we onszelf de vraag: Wat is nu de bedoeling van ons werk? Waarom doen we dit en voor wie zijn wij aan het werk?

Tijdens de zoektocht naar antwoorden, werd al snel helder dat vooral de burger centraal moet staan. Maar ook de samenwerking met onze ketenpartners in de zorg, zoals de gemeente, woningbouwverenigingen, jongerenwerkers, interne afdelingen en vele andere partijen. Waar worden al die mensen blij van, werd onze volgende vraag. 'Waakzaam en dienstbaar' staat op onze voertuigen en in ons logo. Eigenlijk dekt dat de lading wel. Op criminelen na, wordt iedereen er blij van als wij waakzaam zijn en ons dienstbaar opstellen voor degenen die onze hulp nodig hebben. Dus dat is ons doel.

Daarom is er besloten dat het Basisteam Haringvliet wordt onderverdeeld in 4 groepen: Hellevoetsluis, Rozenburg, Brielle-Westvoorne en de groep Goeree. Met in totaal 44 mensen gaan wij er als groep Goeree voor zorgen dat het credo Waakzaam & Dienstbaar zo goed mogelijk wordt uitgevoerd op Goeree-Overflakkee.

Vierenveertig mensen lijkt misschien veel, maar als we daar de ruim 49.000 burgers van Goeree-Overflakkee tegenover zetten en realiseren dat het eiland een oppervlakte heeft van 262 vierkante kilometer, dan is het dat natuurlijk niet. Dus moeten we op het eiland keuzes maken en prioriteiten stellen. We zullen mensen teleur moeten stellen om anderen blij te maken. Om goede keuzes te maken, moeten we een goed beeld hebben van wat er speelt op ons eiland. U voelt hem al aankomen, want ik heb het al eerder gezegd. Daar hebben we u bij nodig. Zonder meldingen en signalen zijn wij als politie blind en doof voor wat er gebeurt op het eiland. We zijn er natuurlijk wel, maar kunnen nooit overal tegelijk zijn…

Meld daarom misdaad of vermoedens daarvan. Geef misstanden door en schroom niet om het door te geven als uw gevoel zegt dat er ergens iets niet klopt. Dit kan zomaar het signaal zijn waar wij op zitten te wachten.

Ingestuurd

IJzig tafereel

MIDDELHARNIS - Langs het Haringvliet waren vorige week weken allerlei ijskunstwerken te zien. De lage temperaturen zorgden voor imposante ijspegels aan de takken. De foto is gemaakt door Herman Maas bij het Havenhoofd van Menheerse.

Vrijdag in de krant

Het Slijkgat uitbaggeren met de Deo Gloria

Interview met voormalig huisarts Huisman