info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

28 oktober 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 28 oktober 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Acute zorg 's nachts op het eiland gegarandeerd

Dr. Paul van der Velden en drs. Jacqueline van Bree bij de ingang van de Spoed Eisende Hulp/huisartsenpost in Dirksland. Foto: Hans Villerius

GOEREE-OVERFLAKKEE – Hier en daar klinken verontruste stemmen onder de inwoners van Goeree-Overflakkee dat het met de acute zorg 's nachts niet zo best (meer) gesteld is op het eiland. Dat er geen huisarts beschikbaar is. Dat je naar 'de overkant' moet als je 's nachts een dokter nodig hebt en de zorg dus wordt uitgekleed. Dit soort geluiden klinken er, óók nadat een aantal maanden geleden huisartsenpost 't Hellegat en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland een samenwerking aangingen om de huisartsenvoorziening in de nachtelijke uren juist te borgen. We informeerden ernaar bij zowel de huisartsenpost als het ziekenhuis. Aan tafel zitten dr. Paul C. van der Velden, medisch lid van de Raad van Bestuur van CuraMare, en drs. Jacqueline van Bree, directeur van huisartsenpost 't Hellegat.

Door Hans Villerius

Huisartsenpost 't Hellegat is een samenwerkingsverband tussen de huisartsen in de regio's Goeree-Overflakkee en De Hoeksche Waard. 't Hellegat regelt de huisartsenhulp buiten kantoortijden. Dus alleen 's avonds, 's nachts en in het weekend. En dus ook alleen voor dringende gevallen, ofwel: voor het behandelen van klachten of aandoeningen die niet kunnen wachten tot de volgende werkdag van de eigen huisarts van de patiënt. Voor Goeree-Overflakkee is de huisartsenpost 's nachts gevestigd in het ziekenhuis te Dirksland.

De enige manier

Dat er zorgen bestonden over het voortbestaan van huisartsenpost 't Hellegat, daar maken Van der Velden en Van Bree geen geheim van. "Deze hap is klein en moet financieel de eigen broek ophouden. En omdat er 's nachts meestal niet zo veel gebeurt, is het exploiteren van de post duur. Zo duur dat dit niet vol te houden zou zijn."
Omdat het ook op de Spoed Eisende Hulp in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in de nachtelijke uren niet zo druk is, maar hier eveneens altijd een arts aanwezig is, hebben het ziekenhuis en de huisartsenpost besloten gezamenlijk 's nachts de acute zorg te gaan doen. Zo werkt het inmiddels al een aantal maanden, en dat naar grote tevredenheid, aldus Van der Velden en Van Bree. Patiënten die, na overleg, naar de post komen, worden nu voor negentig procent door de ziekenhuisarts van de Spoed Eisende Hulp gezien.

Lees verder op pagina 4

Geslaagde boerderijfair voor onderzoek naar spierziekte SMA

OUDDORP - Op zaterdag 18 oktober was het een gezellige drukte in en rond de schuur aan de Steenweg in Ouddorp. Veel mensen wisten ook dit jaar de weg naar de boerderijfair te vinden. De opbrengst van deze fair komt geheel ten goede aan de actie SMA de Wereld Uit van het prinses Beatrix Spierfonds.

Op de boerderijfair was de taartenbakwedstrijd een groot succes. Er waren maar liefst vijfendertig prachtige taarten ingeleverd voor de wedstrijd. Deze taarten zijn professioneel gekeurd door Jaap Both en Hans Kastelein, twee bakkers van de Echte Bakker Akershoek. De taarten zijn daarna opgesneden en verkocht voor het goede doel! Bianca Meysen won de 1e prijs, de 2e prijs Marthijn Mol en de 3e prijs Sietske Grinwis. De originaliteitsprijs is gewonnen door Anouk Nagtegaal. De kinderprijzen zijn gewonnen door: 1e prijs Bart en Alice, de 2e prijs Marleen en Sascha en de 3e prijs Karlijn Westdijk. Het weekendje Winterberg is gewonnen door mevrouw Tanis uit de Kelderweg. Joop Breen heeft de heggenschaar gewonnen.

De fair leverde het mooie bedrag op van € 10.126,46. Bent u niet op de fair geweest, maar wilt u toch een donatie doen, dan kan dat op op de webpagina www.spieractie.nl/acties/jasmijn-tanis/boerderijfair-2014/donaties.aspx .

Omdat het onmogelijk is om iedereen persoonlijk te bedanken, wil de organisatie alle vrijwilligers en sponsors van deze dag heel erg bedanken voor hun bijdrage, in welke vorm dan ook. Ondertussen is er door alle SMA-families al voldoende geld ingezameld voor een onderzoek en is er al een beginnetje voor een volgend onderzoek. De organisatie hoopt dat er snel iets mag komen dat de ziekte afremt of stil doet staan, zodat Jasmijn en alle andere SMA patiënten een beter en langer leven mogen krijgen.

N57 tijdelijk afgesloten

OUDDORP - Rijkswaterstaat werkt begin november aan de veiligheid op de N57 bij Ouddorp. Dit gebeurt tijdens vier nachtafsluitingen van de N57 tussen Ouddorp en Scharendijke. Verkeer wordt omgeleid. De omleidingen worden aangegeven met gele borden langs de weg. Weggebruikers dienen rekening te houden met extra reistijd.

Rijkwaterstaat heeft twee nieuwe rotondes aangelegd bij Ouddorp en de Punt. Ook is de maximumsnelheid tussen de Stoofweg op Schouwen-Duiveland en de Punt verlaagd van 100 naar 80 km/u. De definitieve bebording en lichtmasten moeten nog geplaatst worden. Ook wordt beton aangebracht in de middengeleiders van de rotonde.

Het volgende weggedeelte is afgesloten: N57 tussen rotonde Ouddorp en Scharendijke

Van maandag 3 november 20.00 uur tot dinsdag 4 november 6.00 uur
Van dinsdag 4 november 20.00 uur tot woensdag 5 november 6.00 uur
Van woensdag 5 november 20.00 uur tot donderdag 6 november 6.00 uur
Van donderdag 6 november 20.00 uur tot vrijdag 7 november 6.00 uur

De weg is in beide richtingen dicht. Verkeer wordt omgeleid om Ouddorp heen en via de binnenzijde van de Brouwersdam. Kruisend verkeer bij Port Zélande is mogelijk.

Weggebruikers wordt geadviseerd de reis te plannen op vanAnaarBeter. Er kan ook gebeld worden met de gratis informatielijn van Rijkswaterstaat, 0800-8002. De planning is onder voorbehoud van de weersomstandigheden.

2 / 18

Woensdag 29 oktober

OUDDORP - Expositie van Hanneke Keuning in 't Blaeuwe Huus/VVV-kantoor van 9.00 tot 17.00 uur, Bosweg 2.

OUDDORP – For Sail Herfst Boatshow van 10.00 tot 17.00 uur, steiger K in Marina Port Zelande. Toegang gratis. Meer informatie 0111-676131.

Donderdag 30 oktober

OUDDORP – For Sail Herfst Boatshow van 10.00 tot 17.00 uur, steiger K in Marina Port Zelande. Toegang gratis. Meer informatie 0111-676131.

MELISSANT - Breicafé Melishof van 13.00 tot 16.00 uur. Breien, haken, quilten, maar ook andere hobby's zijn welkom. Entree € 1,25. Info: 0187-602822

Vrijdag 31 oktober

OUDDORP - Zangavond ik de Dorpskerk Hervormde Gemeente Weststraat 2 te Ouddorp m.m.v. Chr. Gem. Rehobothkoor o.l.v. Ab Vroegindeweij Aanvang 19.30u Toegang is gratis.

OUDDORP – For Sail Herfst Boatshow van 10.00 tot 17.00 uur, steiger K in Marina Port Zelande. Toegang gratis. Meer informatie 0111-676131.

OUDDORP – Geitenboerderij de Mekkerstee open van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur, Hofdijksweg 34. Om 15.30 uur worden de geiten gemolken (leuk om te zien)!

STELLENDAM – Rondleiding visafslag en Stellendamse haven van 7.30 tot 10.00 uur. Vooraf reserveren is verplicht, kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

Zaterdag 1 november

MIDDELHARNIS - Repair Café van 10.00 tot 13.00 bij kringloopcentrum Goed-voor-Goed aan de Simon Stevinweg te Middelharnis.

OUDDORP - Expositie van Susanne Herpich in 't Blaeuwe Huus/VVV-kantoor van 9.00 tot 16.00 uur, Bosweg 2.

OUDDORP – Expositie in Galarie-atelier ''t Ooilam' (J. Van Damme-Acryl&Aquarel), uitgang parkeerterrein Dorpstienden. Geopend van 11.00 tot 16.30 uur.

STELLENDAM – Natuurexcursie 'Even lekker uitwaaien' Strart parkeerplaats buitenhaven Stellendam van 10.00 tot 12.00 uur. Deelname is gratis. Aanmelden bij mevrouw Elema, 0187-486945 of amelema@hetnet.nl.

STELLENDAM – Jeugdexcursie 'Help de vogels de winter door'. Van 13.30 tot 15.30 uur. Scoutinggebouw, Deltahaven 60a. Aanmelden bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

MELISSANT - Ontmoetingskerk , Nieuweweg 11. Verkoping en euromarkt. Van 10.00 – 15.00 uur.Maandag 3 november

OUDDORP - Expositie van Susanne Herpich in 't Blaeuwe Huus/VVV-kantoor van 9.00 tot 17.00 uur, Bosweg 2.

Dinsdag 4 november

OUDDORP - Expositie van Susanne Herpich in 't Blaeuwe Huus/VVV-kantoor van 9.00 tot 17.00 uur, Bosweg 2.
OUDDORP – Geitenboerderij de Mekkerstee open van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur, Hofdijksweg 34. Om 15.30 uur worden de geiten gemolken (Leuk om te zien!).
OUDDORP - Weekmarkt in centrum (ring) van Ouddorp van 8.30 tot 15.00 uur.

OUDDORP – Voor elk wat wils. Dat is vanaf het begin de kracht van Vision. En bij de tiende editie van deze consumentenbeurs op de Kop van Goeree is dat niet anders. De beurs, die op 7 en 8 november plaatsvindt in De Dorpstienden te Ouddorp, telt het recordaantal van 38 deelnemende bedrijven. Daarnaast zijn er zes kramen van non-profit organisaties, zoals EHBO, Adullam, Stichting ALS, Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee.

Vision is een evenement dat steeds meer standhouders en bezoekers trekt. In het eerste jaar – tien jaar geleden – kwamen er al direct zeshonderd mensen naar De Dorpstienden. En dat terwijl het weer niet bepaald uitnodigend was. Er waren toen twaalf standhouders, nu meer dan drie keer zo veel. De groei zit er goed in. Ook in de bezoekersaantallen. Vorig jaar kwamen er zeker drieduizend bezoekers op Vision af. Dat is, gezien de bevolkingsdichtheid van het gebied, een hoog aantal, waarover men zich in dichter bevolkte delen van Nederland verbaast. Hoe is dat te verklaren? "De behoefte, de sfeer en de sociale contacten", zeggen Dimmen Hameeteman en Flip Otte, die samen met Bert Tuk het Vision-bestuur vormen.

Up tot date blijven

En natuurlijk de formule. Vision is een consumentenbeurs met een heel breed aanbod. Van worst tot uitvaartverzorging en van kraamzorg tot wijnen. Keukens, kleding, vloeren, matrassen, fietsen, assurantiën, auto's, zonwering, woonaccessoires, verwarming, voedingssupplementen, massages, en ga zo maar door. En vrijwel alle aanbieders tonen hun nieuwste producten, want Vision is voor de consument ook de plaats om up to date te blijven. Diverse standhouders komen bovendien met aantrekkelijke acties.
Behalve de al genoemde non-profit organisaties is er ook een mandenmaker: Wim van Wingerden. Pau Heerschap is present met zijn schilderijen. Bovendien kunnen bezoekers hem aan het werk zien in De Dorpstienden. De organisatie van Vision heeft ook aan de kinderen gedacht. Ze kunnen zich laten schminken en er loopt bijvoorbeeld ook een ballonnenclown rond.
De beursvloer strekt zich weer uit over één grote zaal in De Dorpstienden. Dat maakt het geheel overzichtelijk en – mede door het gebruik van een 'tentconstructie' – sfeervol en knus. Er is een praathoekje en de looproute is één richting uit, zodat het publiek geen stand kan missen. Aan het eind van de beurs reikt de organisatie de prijs voor de mooiste stand uit.

Visueel en tastbaar

De consumentenbeurs Vision is op vrijdag 7 november van 14.00 tot 21.30 uur en op zaterdag 8 november van 10.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis, evenals de parkeerruimte voor de deur van De Dorpstienden.
Otte en Hameeteman tot slot: "Iedereen die de nieuwste ontwikkelingen wil zien op een heel breed terrein, zou naar Vision moeten komen. Het is visueel en tastbaar, er is een gesprek mogelijk en er is directe service – allemaal dingen die je op internet niet hebt."
Sport- en zalencentrum Dorpstienden is te vinden aan Dorpstienden 4 te Ouddorp.

(Mantel)zorgunit geplaatst bij huurwoning FidesWonen

ZUIDZIJDE - Op 17 oktober werd een verplaatsbare (mantel)zorgunit geinstalleerd bij de woning van de familie Van Zanten aan de Malmöweg in Zuidzijde. In deze tijd wordt veel gesproken over scheiden van wonen en zorg. Maar in Zuidzijde werden wonen en zorg juist aan elkaar gekoppeld. Letterlijk wel te verstaan! Een flexibele zorgunit kwam in de tuin van een huurwoning van FidesWonen.

Al enkele jaren is de familie Van Zanten op zoek naar een oplossing om aan hun zoon de noodzakelijke zorg te kunnen blijven verlenen. Zeker nu hij ouder wordt, is het steeds moeilijker hem naar de bovenverdieping te verplaatsen. In gesprekken met de gemeente Goeree-Overflakkee en wooncorporatie FidesWonen zijn diverse oplossingen aangedragen, waaronder bijvoorbeeld een verhuizing naar een meer geschikte woning. Maar het gezin wil dolgraag in Zuidzijde blijven wonen. Omdat de woning bij FidesWonen als 'te verkopen woning' te boek staat, is een investering door de corporatie niet logisch. Ook voor de gemeente is het buurtschap Zuidzijde niet de meest aangewezen plek een woning geschikt te laten maken voor mantelzorg.

Maar directeur-bestuurder van FidesWonen Gert-Jan van der Valk zag een andere oplossing. Een flexibele (mantel)zorgunit, die ook weer kan worden verwijderd als de familie Van Zanten bijvoorbeeld verhuist of als de zorg niet langer noodzakelijk is. De unit bevat een slaapkamer en een sanitaire ruimte. Een speciaal op maat gemaakte sluis of koppelelement maakt de verbinding met de woning.

Voor de familie Van Zanten bleek dit uiteindelijk de oplossing om hun zoon de zorg te kunnen blijven bieden en toch aan de Malmöweg te blijven wonen. Zij hebben zelf de unit aangeschaft en geplaatst. De heer Van Zanten geeft de tijdelijke aanbouw nog een uitstraling passend bij die van de gerenoveerde woning. 'Een win-win situatie voor alle partijen', aldus Van der Valk, die meer mogelijkheden ziet voor de toekomst en daar als wooncorporatie zeker in wil meedenken.

Woonbeurs Tieleman Keukens trekt veel bezoekers

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tieleman Keukens organiseerde afgelopen vrijdag en zaterdag de Tieleman Woonbeurs. De gehele showroom stond twee dagen in het teken van woon- en keukenbeleving.

Er was voor ieder wat wils op het gebied van wonen als interieuradvies (Interieur Paauwe, Studio Architecture, Pol Passend Wonen), vloeradvies (Melaard Parket), advies bij een nieuw te bouwen woning (Bloemfontein), (nieuwbouw)woningen (Havenkwartier, Zomerland, Dorr & Van Rossum), hypotheek en verzekeringen (De Vogel Adviesgroep), kookadvies (Miele Nederland, SMOQe by ATAG Nederland, Bora, Quooker), Wijnadvies (WijnenWereld), wonen en verf keukenaccessoires (Bechthum), gezondheid en wellness (Blits, Love for Hair en Forever), aanrechtbladen (Arte), wintersport (Skichalets.nl) en uiteraard keukenadvies (Tieleman Keukens).

De kinderen werden vermaakt in de bioscoop, in het Playstation centre en in de speelhoeken. Culinair genot van de SMOQE Bull Nose BBQ van ATAG, de kookdemo van Miele Nederland, de Quooker, Bora en Werelds In-Side Lunchroom maakten de beurs tot een smakelijk feest. De muziek werd verzorgd door Coverband Full Color, Kika bood haar beren en men kon ouderwets 'enveloppen trekken'.

Het was een drukte van belang in 'de mooiste keukenshowroom van Nederland'. Beursbezoekers en keukenklanten uit heel Nederland en België, ruim 1800 in totaal, wisselden elkaar deze dagen af. Volgend jaar zal de woonbeurs gehouden worden op 30 en 31 oktober 2015.

Vervolg van voorpagina

Vervolg van voorpagina

In die gevallen dat de patiënt beter door een huisarts gezien kan worden of thuis opgezocht moet worden, zal de dienstdoende huisarts van de huisartsenpost worden ingeschakeld. Daarvan zit er één op de post in Klaaswaal en heeft er één 'achterwacht' op Goeree-Overflakkee. "Op die manier hebben wij de handen ineengeslagen en is er een samenwerking tussen huisartsenpost en ziekenhuis ontstaan waarvan wij in Nederland misschien wel de eersten zijn die het zo doen. Maar dit was de enige manier om op Goeree-Overflakkee de acute zorg 's nacht te borgen", zegt Van der Velden.

Alleen acute zorg

Jacqueline van Bree benadrukt dat huisartsenpost 't Hellegat geen verlengstuk is van de dagelijkse huisartsenpraktijk. "Het is geen 24-uurs voorziening, is het nooit geweest ook, maar alleen voor acute zorg 's nachts." Overigens is maar liefst 70 procent van de patiënten die momenteel 's nachts gebruik maken van de huisartsenpost niet urgent, zegt Van Bree. "Deze patiënten hadden de volgende dag even goed door de eigen huisarts gezien kunnen worden. Dit terwijl het dagtarief voor een consult bij de huisarts slechts € 9 bedraagt, tegen een tarief van € 109 tijdens de avond-, nacht- en weekenduren op de huisartsenpost…"
Wel is er speciaal aandacht voor klachten bij kinderen, omdat zij een kwetsbare groep vormen. Deze worden niet gezien door de ziekenhuisarts, maar gewoon door de huisarts, die meer gespecialiseerd is in aandoeningen bij kinderen.

Efficiënter werken

"De acute zorg 's nachts is dus op geen enkele manier uitgekleed en voor de patiënt is er verder ook helemaal niets veranderd", geven Van der Velden en Van Bree aan. "Alleen zijn we als huisartsenpost en als Spoed Eisende Hulp efficiënter gaan werken en dát past weer prima in het overheidsbeleid dat er in de zorg doelmatiger gewerkt moet worden. En natuurlijk evalueren we voortdurend wat er beter kan."

Uitslag dressuur Oostmoer

Uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proeven F5, F6, F7 en F8, gehouden op zaterdag 25 oktober 2014 in Manege Oostmoer, Oostmoersedijk 2a te Stad aan't Haringvliet. Voor deze proeven dient een minimaal aantal punten behaald te worden van 210.

Proef F5. Marlies Smits, Candy, 251 pnt; Marie-Anne Lodder, Rody, 249 pnt; Rebecca Steenbakker, Silly, 244 pnt; Daphne v.d. Waal, Nevado, 239 pnt; Daphne Haverkamp, Doddle, 239 pnt; Lynn v.d. Sluijs, Candy, 239 pnt; Julia Kalle, Ginger, 236 pnt; Aaliyah v. Dalen, Spiky, 234 pnt; Nadine Buskop, Glory, 233 pnt; Thamara Dangerman, Glory, 233 pnt; Amber v. Brussel, Magic M, 230 pnt; Laurentine Willemsen, Quint, 229 pnt; Julia v. Dongen, Doddle, 228 pnt; Demi Noordijk, Iwan, 228 pnt; Amy v. Peperstraten, Doddle, 224 pnt; Anouk Spui, Sproet, 223 pnt; Sascha Krijgsman, Glory, 220 pnt; Esmée Bazen, Candy, 219 pnt; Britt v. Dam, Glory, 218 pnt.

Proef F6. Brianne v.d. Meer, Murphy, 244 pnt; Willemijn v.d. Boom, Dorine, 239 pnt, tevens diploma F6 behaald; Lisa Pegels, Dorine, 235 pnt; Merit Tanis, Glory, 226 pnt, tevens diploma F6 behaald; Nicole v. Noord, Magic M, 222 pnt; Elise Meijer, Tinka, 211 pnt.

Proef F7. Amber v. Heukelen, Fernando, 250 pnt; Marit Grinwis, Ginger, 244 pnt; Noa Vroegindeweij, Balou, 232 pnt; Daphne v. Zwienen, Doddle, 228 pnt; Esmée Dirksen, Isaroola, 227 pnt; Amber Vroege, Balou, 226 pnt; Amber Edelbloedt, Glory, 225 pnt; Willemijn Koert, Sproet, 222 pnt.

Proef F8. Leonie Möhrke, Tinka, 245 pnt; Ester Koppenaal, Doddle, 242 pnt, tevens diploma F8 behaald; Anouk Schipper, Balou, 241 pnt, tevens diploma F8 behaald; Noa Reijnen, Doddle, 240 pnt; Joselien Dogterom, Tinka, 238 pnt, tevens diploma F8 behaald; Lotte Braber, Candy, 237 pnt; Isa Romsom, Rody, 236 pnt; Gaby v.d. Welle, Rody, 233 pnt.

Expositie Reizende Dichters in Remonstrantse kerk

SOMMELSDIJK - Woord en Beeld, dat is de titel van de expositie van De Reizende Dichters, die is te zien van 7 november 2014 t/m 7 januari 2015 in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 te Sommelsdijk. Er worden schilderijen, foto's, collages, enzovoorts en gedichten geëxposeerd.

De Reizende Dichters is een groep mensen die een passie voor taal delen. Deze passie wordt verwoord in gedichten en verhalen. De groep is ontstaan in 2008 en bestaat uit mensen die woonachtig zijn op Goeree-Overflakkee of op een of andere manier een band met het eiland hebben. De groep wil poëzie op de kaart zetten in de regie, elkaar stimuleren, een platform zijn voor jong talent, poëzieactiviteiten organiseren en ook van zich laten horen op bestaande culturele evenementen.

Nu hebben de Reizende Dichters een expositie samengesteld over Woord & Beeld, onder andere de volgende dichters hebben een bijdrage geleverd. Anne Hanse exposeert over de vrijheid geschonken door Christus. Niels Snoek exposeert over Licht-Heiligdom-Aarde. Magda haan exposeert over Duurzaamheid. Catherine van Vliet-Saivres over de schoonheid van Zandvoort. Fred Hoogervorst over de creativiteit in het Abstracte en Marian Kortekaas over schilderingen in eigen taal. Frouke Bienefelt over inspiratie en schoonheid.

U bent van harte welkom op deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 uur tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur.

Schotejil op meerdere fronten actief

In een weekend waarin nu eens geen competitie wedstrijden op het programma stonden, hebben twee afvaardigingen van de Schotejil deelgenomen aan resp. de IJsselcup in Nieuwerkerk a/d IJssel en de Anteunis Memorial in Gent (België). Op beide kortebaan-wedstrijden werden aansprekende tijden gezwommen door de Schotejillers. In totaal werden ca. 45 persoonlijke records verbeterd, waaronder een clubrecord door Elise Tanis in Gent op de 50m vlinderslag (30.94).

Bij de wedstrijd in Nieuwerkerk a/d IJssel werden uitsluitend vrije slag nummers gezwommen. Afhankelijk van leeftijd kon via twee programma's een finaleplaats worden verdiend.

In de jongste categorie zwom Seffie Bakker (2004) via een 25m vrij en 100m vrij in resp. 16.71 en 1.27.53 naar een finale plaats, waarin ze uiteindelijk 2e in de einduitslag werd in 36.95. Al haar tijden bleken een p.r. In jaargang 2002 zwom ook Lieske Zijlstra naar een 2e plaats in de finale. Zij deed dit door eveneens drie p.r.'s te zwemmen op resp. 50m vrij (32.34), 100m vrij (1.09.60) en 200m vrij (2.32.76). De derde zwemster die in de finale een ereplaats verdiende was Lotte Middelbos (1999). Zij werd ook 2e in de einduitslag met andermaal drie persoonlijke records op resp. de 50m vrij (28.91), de 100m vrij (1.03.49) en 200m vrij (2.18.43). Bij de jongens van jaargang 1999 eindigde David Kievit als 3e in resp. 29.81, 1.04.72 en 2.22.02 op de eerder genoemde afstanden. De overige finalisten waren Bibi Middelbos (2002), Lotte Tillema (2002), Manon Middelbos (2001) en Jacob Mackloet (2000). Vermeldenswaardige tijdsverbeteringen waren er op de 200m nummers voor Kim Kluts (2002) in 2.54.86, Jacob Mackloet in 2.18.61, Xander Vis (2003) in 2.42.34 en Jens Kooijman (2002) eveneens op 200m vrij in 3.05.75.

In België kwamen Jorian Tanis (1999), Aron Paasse (2000), Luuk Kieviet (2001) en Elise Tanis (2002) in actie. Elise Tanis zwom vijf nummers en wist hierop ook vijf keer als 1e te eindigen. Zij deed dit op resp. de 50m vrij (28.40), 50m vlinder (30.94), 50m rugslag (33.40), 100m vlinder (1.09.48) en 100m rugslag (1.11.20). De anderen zwommen allemaal dikke persoonlijke records. Jorian Tanis deed dat op de 50m vlinderslag (30.05), 50m vrij (26.19), de 100m vrij (56.86) en de 400m vrij (4.20.54). Aron Paasse verbeterde de 50m vlinderslag (34.71) en de 100m vlinderslag (1.15.51). Luuk Kieviet verbeterde de 100m vrij met een dik p.r. naar 1.07.34, evenals de 100m vlindersg naar 1.23.84).

Eerste buitenrit op Goeree Overflakkee, Enjoy the Ride!

OUDDDORP – Zaterdag vond de feestelijke opening plaats van Enjoy the Ride, bij zorgboerderij De Mèkkerstee. Jaap van Nieuwenhuyzen en Jeroen van de Ende onthulden het informatiebord met de route Duin en Strand, waarmee deze route officieel geopend was.

Tekst en foto's: Anne-Marie Vermaat

Om 10.00 uur vertrokken de eerste ruiters richting het strand. Er waren 49 deelnemers. De route gaat door het fraaie buitengebied, de duinen en - voor de liefhebbers - over het strand van Ouddorp. De afstand bedraagt 20 km over zowel verharde als onverharde wegen en paden. Er was een verzorgde pauze op het strand van Ouddorp en na afloop genoten de ruiters en menners van een heerlijk pannenkoekenbuffet op De Mèkkerstee.
Enjoy the ride is een speciaal voor ruiters en aanspanningen uitgezette tocht, en is het buitenrijplatform van de Koninklijke Nederlands Hippische Sportfederatie (KNHS) en Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS).
De heer van de Ende, voorzitter van de Menvereniging Vier-in-een, geeft aan dat de vereniging inmiddels 16 jaar bestaat. Vier-in-een komt van het Engelse woord four in one, wat betekent vier leidsels in een hand. De vereniging geeft lessen, organiseert ritten en wedstrijden.
"Het was een lang maar goed proces om ervoor te zorgen dat er goede ruiterpaden op Goeree-Overflakkee kwamen. Ruiters en menners (langzaam verkeer) zijn zo langzamerhand uit het verkeersbeeld verdwenen. Het is dan ook niet altijd prettig om continu door het verkeer te rijden. Het is een veel beoefende sport, dus veel ruiters en menners zullen veel plezier beleven aan deze mogelijkheid om rustig en veilig te genieten van de natuur en de rit. Het gaat in de sport vooral om het plezier van ruiter en paard.
Op ons eiland is de hippische sport zeer geliefd. Er komen steeds meer mensen bij die deze sport willen uitoefenen". Van de Ende benadrukte verder dat de rol van vrijwilligers heel groot is "want zonder vrijwilligers waren er geen ritten mogelijk".

Jaap van Nieuwenhuyzen (links) en Jeroen van de Ende onthullen het informatiebord.

Gemeente

Beleidsadviseur Anne Marijke Elema van de Gemeente Goeree-Overflakkee is blij "dat we nu ook op Goeree Overflakkee zo'n mooie route kunnen aanbieden. De afgelopen jaren zijn er drie ruiter- en menroutes gerealiseerd; Ouddorp, Zuiderlandse Bos bij Oude-Tonge en Watergat-Vogelnest/De Vliegers tussen Stad aan 't Haringvliet en Middelharnis. Je hoort wel eens mensen die zeggen dat er niet veel te doen is op het eiland. Wij zijn van mening dat er steeds meer is, en ook dit initiatief draagt daartoe bij".
Mevrouw Elema legde uit dat de ruiter- en menroutes op Goeree-Overflakkee mede mogelijk zijn gemaakt door een financiële bijdrage vanuit Leader, Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling.
"Iedereen heeft goed meegewerkt aan de voorbereidingen. Onder andere het waterschap, staatsbosbeheer, manege Oostmoer, en particulieren die hun bermen beschikbaar hebben gesteld. Hierdoor is een mooie aaneengesloten route tot stand gekomen. De gemeente draagt de hippische sport een warm hart toe en grijpt deze kans aan om haar ruiter- en menroutes bij de paardensportliefhebbers onder de aandacht te brengen".

Van pension tot pension

Jeroen van de Ende gaf aan dat er op de Veluwe een route is waarbij je van pension tot pension de hele Veluwe rond kan rijden. "Het zou toch prachtig zijn als wij dat ook op het eiland zouden kunnen gaan doen. Wij hebben immers ook nog een prachtig strand!" Jaap van Nieuwenhuyzen refereerde er tijdens de opening ook aan: "Wat zou het mooi zijn als we straks een soort omloop hebben, maar dan voor ruiters en menners".
Zowel Van Nieuwenhuyzen als Van de Ende hopen dat deze aanvulling een mooie bijdrage is voor de recreatie op Goeree-Overflakkee en men hoopt hiermee de hippische sport nog meer op de kaart te zetten. De brochure waarin de drie routes zijn beschreven, is bij de VVV-kantoren te krijgen.

VOORNE - De natuur bereidt zich voor op de winterslaap. Daar is meer van te zien en over te vertellen dan je denkt. Er zijn planten en dieren die nog volop actief zijn. Wat doen zij om de donkere en koude periode te overleven?

Kom zaterdag 1 november naar Quackjeswater in Voornes Duin; de gids neemt je mee en vertelt er alles over. De wandelexcursie begint om 10 uur en duurt ongeveer 2 uur. We verzamelen bij de parkeerplaats Quackjeswater, ter hoogte van Duindijk 2 in Hellevoetsluis

Als je mee wilt met deze excursie is vooraf aanmelden noodzakelijk. Dit kan via de website van Natuurmonumenten, www.natuurmonumenten.nl/agenda, of bij VVV Zuid-Hollandse Eilanden, telefoon (0181) 472 662. De excursie kost € 4,- voor leden van Natuurmonumenten (neem de ledenpas mee!), niet-leden betalen € 7,- en kinderen t/m 12 jaar betalen € 2,-.

Schoenendoosactie in bibliotheek Ouddorp

OUDDORP - Zo'n 50.000 kinderen zullen weer verrast worden met een mooi versierde en goed gevulde schoenendoos. De schoenendozen met schoolspulletjes, toiletartikelen en speelgoed gaan o.a. naar kinderen in wees- en ziekenhuizen, sloppenwijken, voormalige oorlogsgebieden en andere moeilijke omstandigheden. Bij elke schoenendoos wordt ook een boekje met Bijbelverhalen uitgedeeld. Doe ook mee, vul een schoenendoos en laat kinderogen weer stralen. De dozen gaan dit jaar naar Roemenie en Malawi.

Schoenendozen kunnen vanaf heden t/m 13 november 2014 worden ingeleverd bij de Bibliotheek aan de Hofdijksweg in Ouddorp of bij fam. Westhoeve, Molentienden 80 te Ouddorp of via de beide peuterspeelzalen en basisscholen.
Woont u in Stellendam, dan kunt u de dozen inleveren bij Profinan Advies Noorthoek, Keijzerstraat 16c of bij de Landwinkel van de fam. Keizer.
In Middelharnis kunt u de dozen inleveren bij de fam. Visser, Anna Bijnspad 25. Voor iedere schoenendoos wordt een bijdrage van € 5,- gevraagd voor transport- en organisatiekosten.

Informatie over wat er in een doos mag en voor het downloaden van o.a. het boy/girl-label verwijzen wij naar: www.actie4kids.org of kunt u bellen naar de fam. Westhoeve, telefoonnummer 06-22864506.

'Weg van Spanje' in De Staver

SOMMELSDIJK - Vrijdagavond treedt Thijs Borsten in De Staver op met zijn voorstelling 'Weg van Spanje'.

Centraal staat de Argentijns/Nederlandse flamencozangeres Erminia Fernándeze Córdoba. Erminia is geboren in Argenatinië en getogen in Spanje, het land waar haar familie in verband met veiligheid naar was uitgeweken. In 1998 vestigde Erminia zich in Nederland, het land van haar moeder, en ontmoette ze flamencogitarist Arturo Ramón met wie zij inmiddels haar leven en het podium deelt.

Samen met Arturo en Tijs reist Erminia in beeld en geluid door het land waar zij opgroeide en haalt daarbij de meest bijzondere en muzikale herinneringen op.

Vrijdagavond 31-10 start het programma in De Staver om 20.15 uur. De zaal is open vanaf 19.45 uur. De entree is € 7,50.

Straatverlichting is gedeelde verantwoordelijkheid

GOEREE-OVERFLAKKEE – Bladeren vallen van de bomen, het regent en het waait. We kunnen er niet om heen: de herfst heeft zijn intrede gedaan.Afgelopen weekend is de klok een uur teruggegaan. Goed werkende openbare verlichting is daarom van groot belang. Tijdens de donkere dagen nog meer dan anders. Niet alleen voor de verkeersveiligheid, ook voor het gevoel van sociale veiligheid en om criminaliteit te voorkomen. In de ogen van gemeenten en netbeheerder Stedin is daarom ieder defect aan de straatverlichting er één teveel.

In de herfst zijn er meer gemelde storingen ten opzichte van de zomerperiode. Omwonenden zijn vanwege de donkere dagen bewuster van niet-brandende verlichting en melden dit eerder. Door de weersomstandigheden zoals heftige regenval en storm, heeft de verlichting het ook extra te verduren. Lampen gaan kapot en boomwortels beschadigen door grondwerking de kabels. Openbare verlichting heeft de komende maanden dan ook onze verhoogde aandacht,'' aldus Tamar Biersma manager klant & aansluiting van netbeheerder Stedin.

Gedeelde verantwoordelijkheid

Voor een storing aan de lamp, armatuur en de lantaarnpaal is de gemeente verantwoordelijk. De gemeente geeft haar eigen aannemer opdracht om vervolgens de storing op te lossen. Wanneer dan blijkt dat het gaat om een storing aan de elektriciteitskabels die de straatlantaarns van stroom voorzien, moet netbeheerder Stedin de storing verhelpen. Stedin komt in actie, zodra de gemeente of haar aannemer heeft aangegeven dat de oorzaak van de storing vermoedelijk in het elektriciteitsnet zit.

Dergelijke netstoringen zijn helaas meestal niet direct te verhelpen en duren vaak meerdere dagen. Bijvoorbeeld omdat eerst de omwonenden moeten worden geïnformeerd over de geplande stroomonderbreking vanwege de reparatie aan het net. Ook is vaak de aanvraag van een vergunning nodig, om de grond open te mogen maken.

Melding

Zowel gemeenten als Stedin streven naar een snelle oplossing van storingen en vragen daarbij uw hulp. Ziet u een kapotte lamp of lampen, meld dit dan direct bij uw gemeente. Meestal kan dit zowel telefonisch als op de gemeentewebsite onder bijvoorbeeld een meldpunt openbare ruimte. Bij een deel van de gemeenten kunt u storingen ook via sociale media als Twitter melden. Uw melding draagt bij aan een snelle oplossing.

Stedin

Stedin is de onafhankelijke netbeheerder in het meest stedelijke gebied van Nederland: het grootste gedeelte van de provincie Zuid-Holland, inclusief de grootste haven van Europa, en de provincie Utrecht. De organisatie is verantwoordelijk voor ontwikkeling, aanleg, beheer, onderhoud en management van energienetten. Stedin is de schakel tussen ruim 2 miljoen klanten en de energieleveranciers. Het bedrijf staat met 1.200 medewerkers voor veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van energietransport. Stedin is gevestigd in Rotterdam.

11 / 18

ACHTHUIZEN

Breicafé

Op maandagavond 3 november is het Breicafé 1R&1AR (1 Recht en 1 Averecht) weer geopend in Achthuizen. Deze creatieve avond zal elke eerste maandagavond van de maand plaatsvinden in 't Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen. Vanaf 19.30 uur tot 22.00 uur is ieder welkom die gezamenlijk wil komen breien of haken. Onder het genot van een kopje koffie of een kopje thee gaat men elkaar helpen, ideeën uitwisselen en ervaringen delen voor zowel beginners als ervaren handwerk professionals. Iedereen graag zijn eigen materiaal meenemen ( wol/naalden etc.), want dat is niet voorradig. De kosten voor deze avond zijn € 1,50 (koffie en thee inbegrepen). Voor informatie kunt bellen met Jannie Ringeling 06 20 10 64 68.

DIRKSLAND

Ledenvergadering en poteravond Dorpsraad

De Dorpsraad Dirksland houdt op vrijdag 7 november haar Algemene Ledenvergadering. Er komen een aantal belangrijke onderwerpen ter sprake: informeren over het afgelopen jaar, van gedachten wisselen over 2015 en de verkiezing van nieuwe bestuursleden. Deze avond zal worden gehouden op: in Zorgcentrum Geldershof, Poldersweegje 2. De aanvang is 18.00 uur. Daarna is er de mogelijkheid om met elkaar te genieten van een "poteravond", door de dorpsraad georganiseerd, geheel gratis. Voor een goede organisatie is het van belang te weten wie aan deze poteravond wil deelnemen. Graag verzoeken wij u om aan te melden bij info@dorpsraaddirksland.nl of telefonisch bij dhr. F. Veringmeier 0187 605609.

GOEDEREEDE

Oud papier

De Stichting Koninklijke Fanfare "Apollo" te Goedereede haalt zaterdag 1 november weer oud-papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Al het huishoudelijk karton kan aangeboden worden. Graag voor 08.30 uur goed gebundeld buiten zetten. Oud papier bij de container aan het Hofje kan tussen 8.00 en 17.00 uur worden aangeleverd.

HERKINGEN

Actie Schoenendoos

HERKINGEN - Ook dit jaar kan men weer meedoen aan de Actie Schoenendoos. De slogan is: 'Voor jou van mij!' De kinderen die waarschijnlijk nog nooit een cadeautje hebben gehad kan men nu laten zien dat er iemand op de wereld aan hen heeft gedacht. Dozen kunnen vanaf 5 november (dankdag) worden ingeleverd in de Hervormde Kerk, Scharloodijk Herkingen en bij fam. Looij St. Elizabethstraat 22 Herkingen (669092) Uiterste inleverdatum is 20 november. Informatie is te vinden op: www.hervormdherkingen.nl en www.actie4kids.nl

MIDDELHARNIS

Alzheimer inloopavond

Donderdag 6 november is er een Alzheimer Inloopavond. Het thema is 'Mantelzorg in de praktijk' Een mantelzorger zorgt voor iemand die niet meer alles zelf kan. Bij mensen met dementie is die zorgtaak vaak extra beladen. Tijdens deze avond is er een persoonlijk verhaal van mevrouw R. Schoenmaker. In een cyclus van 10 inloopavonden geeft Alzheimer Vereniging G.O. & H.W. gelegenheid tot informatie en voorlichting aan betrokkenen met de ziekte dementie; hetzij de patiënt zelf met partner of familie, vrienden, buren, kennissen óf beroepsmatig geïnteresseerden. De toegang is gratis en de thee/koffie ook. Locatie: Dienstencentrum Middelharnis. Het programma begint om 19.30 uur en sluit rond 21.30 uur. Lijn 135 en 137, en de bustaxi's 635 en 637 stoppen voor de deur van het Dienstencentrum aan de Doetinchemsestraat 27 (rolstoeltoegankelijk en niet-roken) en er is voldoende parkeerruimte. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Cor Besuyen, tel: 0187 485344 of zijn email: corbesuyen@kpnmail.nl of via www.alzheimer-nederland.nl/go-hw

Themabijeenkomst Diabetesvereniging Nederland

Op donderdag 30 oktober 2014 organiseert Diabetesvereniging Nederland, regio Delta – Goeree-Overflakkee, een themabijeenkomst met als onderwerp 'Hypo's'. Spreker is dhr. Harold van Balen, adviseur zorgkwaliteit bij DVN in Tholen/West-Brabant. Voor de pauze geeft dhr. Van Balen een voorlichting over 'Hypo's'. Na de pauze zal er voldoende gelegenheid zijn tot het stellen van vragen. Een hypo (veel voorkomend bij diabetespatiënten) is de afkorting van het woord hypoglekemie: een (te) laag bloedsuikergehalte. Informatie: Harrie Kafoe, e-mail: kafo39@zeelandnet.nl, tel.nr. 0111-417614/ Zowel leden als niet-leden, familie, vrienden en kennissen die belangstelling hebben voor deze avond zijn van harte welkom. Locatie van deze themabijeenkomst: het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27,3241 AA Middelharnis. Tijd 20.00 – 22.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.

Inzamelen goederen Roemenië

Zaterdag 1 november is de loods van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk aan de Industrieweg 17 te Middelharnis weer geopend. Tussen 09.30 en 11.30 uur kunt u weer goederen voor Roemenië inleveren. In december hoopt men nogmaals een transport te verzorgen naar het magazijn in Tirgu Mures. De winter is weer in aantocht, en in de arme zigeunerdorpen is er behoefte aan warme kleding. Maar ook huishoudelijke artikelen, alles wat in de keuken gebruikt kan worden, Speelgoed, overbodige brillen, incontinentiemateriaal en medicijnen waarvan de houdbaarheid nog niet verstreken is, kunt u bij ons brengen. Vragen? Bel 484228, 603051 of 486377.

Aangepaste kerkdienst

Zondag 2 november a.s zal er weer een aangepaste kerkdienst gehouden worden voor "mensen met een beperking". Deze dienst zal plaatsvinden in de Chr. Geref. Kerk te Middelharnis. In deze dienst hoopt voor te gaan Ds. G.R. Procee. De aanvang is om kwart vòòr drie. Iedereen is van harte welkom.

NIEUWE-TONGE

Najaarsconcert zangvereniging Apollo

Op vrijdag 7 november 2014 organiseert Apollo haar najaarsconcert. Apollo doet dit concert met de volgende gasten: Die Grevelinger Musikanten, zij zorgen voor de graag gehoorde Tiroler Music en zetten ook nu weer hun beste beentje voor. Dan speelt voor u op de harp, Yolanda Davids. Dit instrument geeft een heel contrast met de Tiroler Music, maar juist die afwisseling houd de spanning erin bij dit concert. Natuurlijk kunt u ook genieten van zangvereniging Apollo. Zij zingen onder leiding van hun zeer gemotiveerde dirigent, Marlous Smit. Apollo brengt u een gevarieerd zangprogramma met voor elk wat wils. Dit concert wordt ondersteunt met een beamerpresentatie welke is gemaakt door Riet Jochems, lid van Apollo, en het geluid is deze avond in handen van Hans Bruggeman. Het concert wordt gehouden in Ons Dorpshuis, Korteweegje 14 te Nieuwe Tonge. De entree is € 5,-. Ook worden bij de ingang consumptiebonnen verkocht voor de prijs van € 1,75 per stuk, voor koffie, thee, fris, bier of wijn. De aanvang is om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30.

OUDDORP

Reformatieherdenking

Vrijdag 31 oktober is er een reformatieherdenking op de kop van Goeree. De samenkomst begint om 20.00 uur in de Hervormde Kerk Weststraat 2 te Ouddorp. Ds. C. van de Berg zal de samenkomst openen met een meditatie. Ds. D.Hoolwerf verzorgt de lezing. Thema is 'De Sola's in het pastoraat'. De reformatie kent een paar ijkpunten die hebben doorgewerkt in de theologie, de prediking en het geloofsleven. Alleen (Sola) door genade, alleen door de Schrift, alleen door geloof en alleen door Christus. Aan de hand van een boekje van de Zwitserse Reformator Heinrich Bullinger 'Bericht der Krancken' uit 1535 is te ontdekken hoe dit ook doorwerkt in het pastoraat. Hoe leren we vanuit de Reformatie omgaan met ziekte en lijden. Ds. A. ten Brinke zal de samenkomst afsluiten. Johan van Wijk speelt orgel en het Het Chr. Gemengd Rehobothkoor olv Ab Vroegindeweij verleent medewerking aan deze avond. De dienst wordt georganiseerd door de Hervormde kerken van Ouddorp, Goedereede en Stellendam-Melissant. Er is een collecte voor In de Rechte Straat en na de dienst is er gelegenheid om een kopje koffie/thee te drinken.

Opbrengst rommelmarkt Vliedberg

De opbrengst van de rommelmarkt bij de verkoping in de Vliedberg heeft het mooie bedrag opgehaald van € 464,20. Dit bedrag komt geheel ten goede aan de De Vliedberg. Er waren veel spullen binnengebracht. Het resultaat mocht er zijn. De famil Van der Linde bedankt een ieder hartelijk.

Rommelmarkten Van der Linde stopt even

Van der Linde rommelmarkten stopt vanaf nu met het inzamelen van spullen om even tijd te nemen voor andere dingen. Daarom kunnen er geen spullen meer gebracht worden aan de Marijkeweg. Volgend jaar hoopt men weer te starten met de inzameling. Er is wel een uitzondering: als er ineens een huisje leeggehaald moet worden en men weet geen raad met de spullen dan kunt u altijd even bellen.

SOMMELSDIJK

Ontmoetingsdagen/Rommelmarkt Exoduskerk

SOMMELDIJK - Vrijdagavond 31 oktober en zaterdag 1 november staat de Exoduskerk, Dorpsweg 97 te Sommelsdijk weer in het teken van haar jaarlijkse "Ontmoetingsdagen" met grote rommelmarkt. Het zijn altijd dagen van onderlinge saamhorigheid, betrokkenheid en kennismaking. Evenals de voorgaande jaren zal ook dit jaar het kerkgebouw bruisen van veel activiteiten. Ook buiten de kerk zullen deze dagen niet ongemerkt voorbijgaan door vrijdag en zaterdag verkoop van oliebollen en zaterdag verkoop van vis. Ook dit jaar zal 5% van de netto opbrengst geschonken worden aan een door de diaconie te benoemen eilandelijk doel. Het resterende deel van de opbrengst zal besteed worden aan o.a. vervangen raamkozijnen van de Jeugdruimte van de kerk. De openingstijden zijn op vrijdagavond 31 oktober van 19.00 – 21.30 uur. Op zaterdag 1 november van 10.00 – 16.00 uur, op beide dagen bent u van harte welkom in de Exoduskerk, Dorpsweg 97 te Sommelsdijk. In de week voorafgaand kunt u uw rommelmarkt spullen inleveren tot uiterlijk donderdagavond.

STELLENDAM

Oude beelden

De activiteitencommissie van de Stichting ZIJN afd. Stellendam organiseert op donderdag 6 november een gezellige middag. Deze middag komen de heren Maliepaard uit Stad aan 't Haringvliet en laten oude beelden zien van Goeree Overflakkee. Na afloop van deze presentatie staat weer de overheerlijke eigengemaakte erwtensoep klaar. Neem hiervoor wel een soepkom en bestek mee. Plaats: Het Haagse Huus te Stellendam. Aanvang: 15.00u Entree: 7 euro Opgeven tot 3 november bij: mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653 en bij: mevr. E.S. Spahr vd Hoek, tel: 602411. Ook belangstellenden buiten Stellendam zijn van harte welkom.

Jaarvergadering Vereniging Oranjefeest Stellendam

Dinsdag 4 november wordt de algemene ledenvergadering van de Vereniging Oranjefeest Stellendam gehouden. De agendapunten staan op de site: www.vos-web.nl. Tevens een terugblik op de activiteiten 2013 en een vooruitblik voor 2015. De vergadering wordt gehouden in de bedrijfskantine van Taxi Donkersloot, Mr. Iman Caustraat 55 te Stellendam. De aanvang is 20.00 uur, zaal open vanaf 19.45 uur.

Repaircafé voorziet in behoefte
Repareren in plaats van weggooien

"U heeft iets wat het niet meer doet?" dat vraagt gastvrouw Stella Bakker vriendelijk aan een man die het repaircafé binnenstapt. "M'n koffiezetapparaat zit vast," zegt de man met het apparaat onder zijn arm. Na het invullen van een formulier gaat er gelijk een reparateur aan de slag met zijn apparaat. De eigenaar kijkt mee over de schouder van de vrijwilliger.

Door Martijn de Bonte

Het merendeel van de kapotte producten bestaat uit stofzuigers en koffiezetapparaten. Daar blijft het niet bij, er komen ook bezoekers met een kapotte grasmaaier, rits, parasol, platenspeler en zelfs meubels. Ongeveer 45% van de spullen wordt succesvol gerepareerd. Soms is het probleem in een paar minuten opgelost, andere reparaties vergen meer tijd.
Het repareren gebeurt door een groep vrijwilligers, die bestaat uit elektromonteurs, kledingreparateurs en een groep handige heren die voor allerhande klussen worden ingeschakeld. Naast de klussers zijn er ook gastvrouwen, iemand die de communicatie verzorgt en vrijwilligers die hand- en spandiensten verlenen. De vrijwilligers worden aangestuurd door coördinator Piet Platteeuw.

Zekeringen

De voormalige kapitein op een binnenvaartschip is al een aantal jaren met pre-pensioen. Alleen maar thuiszitten vindt de Dirkslander maar niks. Toen hij een vacature zag voor een vrijwillige coördinator van het Repaircafé, greep hij zijn kans. Als coördinator regelt hij de vrijwilligers, zoekt hij sponsors en houdt hij een oogje in het zeil tijdens het Repaircafé. Tijdens het gesprek stapt er regelmatig iemand op hem af, bijvoorbeeld om te vragen waar de zekeringen liggen of om hem even een hand te geven.
Het Repair Café is iedere eerste zaterdag van de maand, de vaste locatie is kringloopcentrum Goed voor Goed in Middelharnis.Piet Platteeuw is blij met de locatie, omdat het Repaircafé goed past bij de kringloop. "Mensen waarvan het apparaat niet gerepareerd kan worden, laten het meestal achter. Dan kan Goed voor Goed het uit elkaar halen en recyclen. En het gebeurt ook wel dat ze in het Kringloopcentrum gelijk een goede vervanger vinden voor het kapotte apparaat.

250 cafés

Repair Café is een landelijke organisatie, er zijn al meer dan 250 cafés in Nederland. De filosofie is dat het niet goed voor het milieu is als spullen worden weggegooid, terwijl ze eenvoudig gerepareerd kunnen worden. Daarnaast wil de organisatie dat praktische kennis over het repareren van producten wordt overgedragen. De vrijwilligers laten zien dan repareren leuk is, en vaak makkelijk.
Darrin de Boer is één van de vrijwilligers. In het dagelijks leven is Darrin servicemonteur. Hij werkt in het Repair Café omdat hij het leuk vindt om andere mensen te helpen en hij het een goed initiatief vindt. Een andere vrijwilliger vult aan dat het leuk is om te improviseren, je hebt meestal geen schema of instructies. "Je moet zelf creatieve oplossingen verzinnen."

Reparatiedag Gamma

Op 8 november is er voor de tweede keer een reparatiedag bij de Gamma. De eerste keer in februari kwamen er zo'n 70 bezoekers en konden de vrijwilligers het bijna niet aan. Verder staan er twee themabijeenkomsten op de agenda. Op 1 november kan iedereen met een kapotte Senseo terecht bij het Repair Café en op 8 november bij de Gamma van 10.00 tot 16.00 uur. Het Repaircafe is nog op zoek naar kapotte senseo apparaten, deze worden uit elkaar gehaald om de goede onderdelen opnieuw te gebruiken. De kapotte Senseo's kunnen gratis worden ingeleverd bij Kringloopwinkel Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49, Middelharnis. Of stuur een e-mail, dan wordt het apparaat opgehaald. Op 13 december is er aandacht voor kapotte kerstversiering. Hierover volgt meer informatie in de lokale media.
Het Repair Café is gratis, maar er staat wel een bus voor een vrijwillige donatie. Onlangs stopte een man er twintig euro in, vertelt Piet Platteeuw. Hij zei: "Daar kan ik geen nieuwe stofzuiger voor kopen."

Kader:

Piet Platteeuw zou het toejuichen als er op het eiland meer Repair Cafe's worden opgezet, bijvoorbeeld op de Kop van het eiland en op Oostflakkee. Dan kan iedere eilander dicht bij huis zijn spullen laten repareren. Mensen die in de omgeving van Ooltgensplaat of Stellendam een Repair Café op willen zetten kunnen bij Piet Platteeuw terecht voor meer informatie en advies. Het Repaircafé is op zoek naar nieuwe vrijwilligers die technisch en handig zijn, bijvoorbeeld op het gebied van elektra. Meer weten over het Repaircafé of aanmelden als vrijwilliger? Kijk dan op de website www.repaircafemiddelharnis.nl of neem contact op met coördinator Piet Platteeuw, e-mail: repaircafemiddelharnis@gmail.com.

Opening ontmoetingscentrum Geheugensteunpunt met Workshop Dementie en Bewegen

DIRKSLAND - Het ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenproblemen en hun mantelzorgers opent op zaterdag 1 november haar deuren. De officiële opening wordt verricht door wethouder De Jong. Het ontmoetingscentrum is gehuisvest in het Hart van Dirksland, Reginahof 1 in Dirksland.

Bewegen is belangrijk en gezond voor iedereen. Voor mensen met een geheugenproblematiek is het extra belangrijk om te bewegen, omdat bewegen en actief zijn een bevordering van de conditie en een betere doorbloeding van het hart en de hersenen kan betekenen.
De eerste activiteit van het ontmoetingscentrum is een workshop 'Dementie en Bewegen' op zaterdagmiddag 1 november van 13.30 tot 14.30 uur, begeleid door een fysiotherapeut en een bewegingscoach. Beide docenten hebben veel ervaring op het gebied van bewegen en geheugenproblemen. De activiteit is bedoeld voor mensen met geheugenproblemen. U bent van harte welkom!

Het ontmoetingscentrum

Het ontmoetingscentrum is bedoeld voor mensen met geheugenproblemen én hun mantelzorgers. Het centrum biedt ondersteuning aan partner, familie, maar ook aan vrienden of kennissen, die een groot deel van de zorg voor mensen met geheugenproblemen op zich nemen, de mantelzorgers. De begeleiding in het centrum is in handen van een professioneel team bestaande uit een coördinator, een casemanager dementie en een enthousiast team van vrijwilligers.
Tijdens de openingstijden – eenmaal per maand op zaterdag, van 10.00 tot 15.00 uur – is iedereen van harte welkom om een kijkje te komen nemen of om mee te doen met één van de activiteiten. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met één van de casemanagers via telefoon 06 83678417 of via e-mail info@ketenzorgdementie-go.nl.
Het ontmoetingscentrum is een initiatief van de Ketenzorg Dementie Goeree-Overflakkee. Dit is een samenwerkingsverband van verschillende zorgaanbieders, vrijwilligers- en welzijnsorganisaties en richt zich in eerste instantie op de begeleiding van thuiswonende cliënten met de diagnose dementie en hun mantelzorgers.

Gratis 18-puntencontrole op zaterdag 1 november 2014 Opel- en Chevrolet Wintertestdag bij de Knöps Groep

MIDDELHARNIS - De Knöps Groep, met vestigingen in Middelharnis/Sommelsdijk en Noordgouwe, organiseert op zaterdag 1 november haar traditionele Wintertestdag. 'Met het oog op ons 75-jarige BOVAG jubileum, staat deze feestelijke dag met name in het teken van veiligheid, betrouwbaarheid en garantie', vertelt algemeen directeur Herman de Blok.

Op deze eerste zaterdag in november kunnen Opel- en Chevrolet-rijd(st)ers hun voertuig gratis laten controleren bij één van de vestigingen en profiteert de bezoeker van tal van interessante aanbiedingen en kortingen. Daarnaast kunt geheel vrijblijvend uw bloeddruk laten meten door de professionele instructeurs van BeCare uit Middelharnis. Gedurende de dag verzorgen zij tevens een aantal demonstraties gericht op het levensreddend handelen bij calamiteiten.

De formule van de Wintertestdag kent ook deze 21ste editie(!) het vertrouwde concept. Naast de zogenaamde gratis '18-punten-check' op wintergevoelige onderdelen is het Winterplancertificaat een betrouwbaar, aanvullend garantiebewijs op de 11 meest wintergevoelige onderdelen. Kortom; een uitgebreide inspectie om zorgeloos de winterse periode in te gaan met de zekerheid van het Winterplancertificaat tot 1 april 2015. De Wintertestdag staat bekend om te profiteren van veel aanbiedingen. Die zijn ook dit jaar weer extra aantrekkelijk! Zo kunnen de bezoekers onder andere profiteren van kortingen op de aanschaf van winterbanden, een Winter Pack – waarmee het voertuig bestand is tegen het komende winterweer – en tal van nuttige gadgets voor uw auto.

Veelzijdig

Vanzelfsprekend wordt de inwendige mens bij de Knöps Groep niet vergeten. Bezoekers in Middelharnis/Sommelsdijk genieten van een gratis broodje beenham met mosterdsaus uit eigen keuken. Op de Wintertestdag wordt ook aan de kinderen gedacht, zo zijn er speciale kleurplaten, ballonnen en feestelijke attenties. Verder is het natuurlijk dé dag om eens een testrit te maken in één van de veelzijdige modellen. 'Op een door ons geselecteerd aantal voorraadmodellen lopen de kortingen op tot wel € 2.250,=', vult verkoopleider Twan van der Made aan. Daarnaast biedt de Knöps Groep u een uitgebreide keuze aan kwaliteitsoccasions. 'Niet voor niets zijn we tenslotte 75 jaar BOVAG lid. Kwaliteit, garantie en betrouwbaarheid staan bij ons altijd bovenaan.'

Het echte witlofseizoen is begonnen

SOMMELSDIJK – Hoera, er is weer witlof. Witlof, dat is er toch altijd, het hele jaar rond? Ja, maar dat is witlof die geteeld is op de moderne manier: via watercultuur. Dat is ook de witte groente die bijna iedereen kent, want 99,5 procent van de witlofproductie komt op die manier tot stand. De resterende 0,5 procent komt voor een deel uit Sommelsdijk, waar Maarten en Marja van der Sluijs witlof telen op de 'ouderwetse', degelijke manier: via grondcultuur. De oogst is half oktober begonnen. En de witlof is, zoals gebruikelijk, van hoge kwaliteit.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Maarten en Marja van der Sluijs leveren de witlof aan verschillende winkels en restaurants in de omgeving. Circa een derde van de oogst wordt verkocht in de eigen boerderijwinkel aan de Molenweg. Daar kunnen klanten nog veel meer producten uit de streek kopen. Deels komen die van het land van Maarten en Marja: aardappelen, bloemkool, broccoli, spitskool, rode kool, groene kool, uien, winterwortels en boerenkool. Deels bestaat het aanbod uit de producten van collega-telers uit de buurt, en soms van verder weg: een sinaasappel groeit nu eenmaal niet op Flakkee.

Het aanbod past bij een trend die steeds duidelijker aan de dag treedt: een groeiende vraag naar eerlijke, zo biologisch mogelijk geteelde producten uit de regio. Er zijn twee soorten witlof. De A-klasse, die er perfect uitziet en prima geschikt is voor het maken van met ham en kaas ingerolde witlof. Een maatje groter komt goed tot zijn recht als rauwkost en om te stoven, net als de B-klasse, die Maarten en Marja verkopen als snijlof.

Niet opgejaagd

"Onze witlof is langer houdbaar en veel smaakvoller", licht Maarten het grote verschil tussen 'watercultuur' en 'grondcultuur' toe. "De groente heeft ook veel meer structuur. Er blijft, zeg maar, meer van over in de pan. De witlof die wij telen is niet opgejaagd. Het opkweken in de schuur duurt vierenhalf tot vijf weken, terwijl 99,5 procent van de witlof binnen drie weken wordt geoogst. Wij gebruiken trouwens ook zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest."

Buiten, op het land, staat het gewas. De wortel is interessant voor de witlofteler. Het loof gaat eraf, daar zorgt een machine voor. De wortels worden eerst opgeslagen bij een temperatuur van ietsje boven 0 graden. Daarna verhuist een gedeelte naar de witlofschuur, waar ze in de losgemaakte grond en een laag aarde verdwijnen. Uit de wortel of pen groeit vervolgens de witlof. Er is weinig van te zien, want het groeien gebeurt onder donkere doeken. Dit om te voorkomen dat de witlof groen wordt. Na het oogsten gaan de pennen de deur uit als veevoer.

Van der Sluijs is, op één teler in Dirksland na, de enige op Goeree-Overflakkee die de groente op deze traditionele wijze kweekt. "Ik ken ook nog een teler in Stolwijk, die het zo doet. Zijn hele oogst gaat naar België, want daar is men dol op deze langzaam geteelde witlof."

Maar ook op Goeree-Overflakkee en in de omliggende regio groeit de belangstelling voor dit kwaliteitsproduct. "Er zijn zat mensen die zeggen: we gaan naar Van der Sluijs als er weer witlof is. Sommigen carpoolen zelfs vanuit andere dorpen om het in te slaan. En vaak nemen ze gelijk nog andere producten mee, een bloemkool of zo. Allemaal vers van het land, uit de streek en prijstechnisch interessant."

Wat Maarten en Marja van der Sluijs ook doen in hun winkel, is een goed advies geven. Over welke soort aardappels je het beste kunt kopen, bijvoorbeeld. Een bloemige, een vastkokende, een aardappel voor de friet? Ze zijn er allemaal. Een advies over de soort witlof of de bereidingswijze nodig? Ook geen probleem.

Ontdekken

Iedereen die de witlof van Maarten en Marja nog niet geproefd heeft, zou eens naar de Molenweg moeten gaan en een maaltje kopen. Gewoon om het verschil eens te proeven. "Je moet het ontdekken. Hoe vaak horen we het niet: 'Nu heb ik toch lekkere witlof gegeten.' Tja, de mensen die dat zeggen komen vanzelf weer terug." In ieder geval tot eind april. Dan zit het witlofseizoen erop. Tenminste, als het om het grondcultuur-product gaat.

<kader>

Boerderijwinkel

De winkel van Maarten en Marja van der Sluijs is te vinden aan de Molenweg 56 in Sommelsdijk. De openingstijden zijn als volgt: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 10.30 tot 12.00 uur en van 15.30 tot 17.00 uur en op zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur. Op woensdag en zondag is de winkel gesloten.

Woonzorgcomplex aan het Maximaplein officieel geopend

OOLTGENSPLAAT – 'Plaetinum', dat is de naam van het nieuwe woonzorgcomplex in Ooltgensplaat. De ontwikkeling van het project kostte bijna tien jaar, maar nu staat er een met drie etages waar de Plaetenaren trots op kunnen zijn. Vrijdagmiddag 24 oktober is het gebouw officieel geopend.

Door Martijn de Bonte

"Een prachtig complex", zo noemt penningmeester van WBV Beter Wonen Piet Neels het nieuwe gebouw. Doordat het steunpunt van CuraMare in het pand is gevestigd, is zorg voor de bewoners binnen handbereik. Het wooncomplex is gevestigd in het centrum, de winkels zijn makkelijk bereikbaar voor de inwoners van Plaetinum. In de recreatieruimte zijn twee keer per week activiteiten voor de bewoners, die worden goed bezocht.

Centrumvoorziening

Neels schetst in zijn toespraak de ontwikkelingen van het project. Dat begon met het feit dat het oude centrumgebouw aan de Van Weelstraat moest worden vervangen. Toen ook de basisschool toe was aan een nieuwe accommodatie waren de plannen al snel duidelijk. Een nieuw complex aan de rand van het dorp, waarbij de basisschool en de centrumvoorziening onder één dak gecombineerd zouden worden. Beter Wonen wilde de grond waarop het oude centrumgebouw had gestaan kopen om hier een nieuw complex neer te zetten. "Simpeler kon het eigenlijk niet", zegt de penningmeester van Beter Wonen. Toch heeft het door allerlei omstandigheden bijna tien jaar geduurd voordat de plannen daadwerkelijk zijn gerealiseerd. Neels is blij dat het uiteindelijk toch van de grond is gekomen: "Ooltgensplaat kan trots zijn op deze twee complexen."

Beter Wonen

Voor de komende jaren heeft Beter Wonen geen nieuwbouwplannen. Over een eventuele fusie met andere woningbouwverenigingen is Neels duidelijk: "Van fusie is voorlopig geen sprake." De vereniging houdt vast aan de structuur waarbij de macht bij de leden ligt en de Raad van Toezicht nauw samenwerkt met de leden. De woningbouwvereniging werkt wel samen met andere woningcorporaties, zo wordt er personeel ingehuurd van Fides Wonen. Wout van der Waal, adjunct-directeur van BAM Woningbouw, noemt het uniek dat de vereniging 400 huizen beheert in een dorp met 981 huishoudens.

Naamgeving

Beter Wonen plaatste een advertentie met de vraag of mensen een naam wilden insturen voor het nieuwe gebouw. De prijs voor de winnaar was voor honderd euro shoppen bij Emté. Er kwamen veel inzendingen met Koninklijke namen, passend bij de buurt die naast het Maximaplein ook uit de Irenestraat, Margrietstraat en Marijkestraat bestaat. Andere inzenders verwezen met de naam naar het verleden van de locatie. Uiteindelijk is er gekozen voor de naam 'Plaetinum', de anonieme inzender legde uit waarom hij hiervoor had gekozen. Platinum verwijst naar het feit dat een eigen haard goud waard is en platinum is nog meer waard dan goud. 'Plaet' verwijst natuurlijk naar Ooltgensplaat, dat in dialect 'De Plaete' wordt genoemd. Verder vond de bedenker van de naam de grijzige platinum kleur goed passen bij de haarkleur van de bewoners… Pas een tijd nadat de beslissing voor de naam was gevallen bleek dat de naam Plaetinum was ingestuurd door opzichter Jan Maliepaard. Hij had anoniem ingestuurd om 'voortrekken' te voorkomen.

Bouwproces

"Daar moet echt iets moois komen, dat was het idee", aldus architect Paulus de Jager van Studio Architectuur. Hij blikt terug op een mooi ontwerpproces dat heeft geresulteerd in een gebouw met drie woonlagen en duidelijke zichtassen. Een duurzaam aspect vormen de zonnepanelen op het dak. Van de Waal vertelt dat BAM het project in 135 werkdagen heeft gebouwd. "Dat is best snel", aldus de adjunct-directeur van het bouwbedrijf. Hij vertelt dat volgens afspraak zo'n 75% van het personeel afkomstig was van het eiland.

Gemeenschap

Koos Moerland gaat in op de rol van CuraMare in het woonzorgcomplex. "Blij dat je dit voor de gemeenschap van Ooltgensplaat kunt organiseren. Het is goed om de sociale cohesie binnen de gemeenschap vast te houden. We moeten trots zijn dat dit soort initiatieven worden gerealiseerd op Goeree-Overflakkee."

Kader: Donaties voor Hospice Calando

De bedenker van de winnende naam mocht voor honderd euro boodschappen doen bij de supermarkt. De bedenker van de winnende naam had al gelijk bij zijn inzending geschreven, dat als hij zou winnen het geld zou worden gedoneerd aan Calando. Beter Wonen vond dit erg sympathiek en besloot daarop om het bedrag te vertienvoudigen. Mevrouw Koningswoud nam de cheque ter waarde van duizend euro in ontvangst uit handen van Jan Maliepaard. De adjunct-directeur van BAM was hiervan zo onder de indruk dat hij zijn toespraak spontaan afsloot met de toezegging om hetzelfde bedrag te doneren. Al met al dus tweeduizend euro voor het hospice in Dirksland.

INGEZONDEN:
Oriëntatiecursus OP WEG…

Wie kent niet het bekende boek van John Bunyan: 'De Christenreis naar de eeuwigheid'!

Er wordt wel gezegd dat dit boek na de Bijbel het meest gelezen boek ter wereld is. Geen wonder, want het vertelt hoe God mensen zalig maakt. Het boek beschrijft de levensweg van een christen. Duizenden en duizenden hebben naast de Bijbel troost en bemoediging gevonden door het lezen van dit boek.
In een aantal bijeenkomsten gaan wij dit boek met elkaar behandelen. Wij doen dit op de ons bekende manier: eenvoudig vertellend met ondersteunende powerpoints en een praktische uitleg.
Voor wie zijn deze avonden bedoeld? Voor iedereen die op reis door dit leven is. Dat zijn we dus allemaal. Jong en oud zijn dus welkom! Ook van buiten onze gemeente is iedereen welkom! Er is geen voorkennis vereist. U/jij hoeft geen vragen te stellen of antwoorden te geven. 't Mag wel, maar alleen luisteren en kijken is ook uitstekend. U/jij steekt er altijd wat van op!
De eerste avond is D.V. donderdag 30 oktober a.s. in Verenigingsgebouw 'Eben-Haëzer', Preekhillaan 5 te Ouddorp. Aanvang 19.30 uur. Vanaf 19.00 uur inloop met koffie. Er zijn aan deze avonden geen kosten verbonden.

Indeling:
1. Opening met Schriftlezing en gebed;
2. De Christenreis in woord en beeld. A.J. Nelis vertelt a.d.h.v. powerpoints de Christenreis;
3. Pauze;
4. Verklaring en beantwoording van vragen door C.W. Kleijn;
5. Sluiting.

Wij geven hierbij alvast een lijstje van geplande bijeenkomsten, allen op donderdagavond:
30 oktober, 27 november, 18 december, 29 januari, 26 februari, 26 maart, 30 april, 28 mei en 25 juni. Wij hopen velen te mogen ontmoeten!

C.W. Kleijn en A.J. Nelis

Kerkpaden in Ouddorp op Facebook

Klarenbeekse (kerk)pad in de herfst van 2014

OUDDORP - Kort geleden zijn ook in Ouddorp wandelpaden met een routeaanduiding in gebruik genomen. Daarmee zijn ook een aantal verborgen kerkpaden ten dele in ere helsteld.

Een prachtige wandeling door het landschap met schurvelingen kunt u nu ook zonder belemmering maken op het Klarenbeeksepad, dat vroeger gebruikt werd als kerkpad vanaf de Westduinen nabij de Klarenbeekseweg naar de Dorpsweg en nu dus weer in gebruik is genomen met de wandelroute aanduiding nummer 20.
Op Facebook is een pagina gestart om de oude kerkpaden in Ouddorp onder de aandacht te brengen en te houden door middel van herinneringen, foto's en videofilms. De bekendste kerkpaden in Ouddorp zijn natuurlijk het 'Mannenpad', die de Oudelandseweg met de Wittestaat verbind. Vergeet ook niet het 'Kriekelpad' tussen de Oudenieuwlandseweg en de Dijkstelweg en dan natuurlijk het prachtige 'Kleisteepad', die de Kelderweg met de Molenweg verbind nabij de Dirkdoensweg.

Heeft u verhalen uit grootmoeders tijd over de vroegere kerkpaden in Ouddorp waardoor op zondag kerkgangers sneller de eredienst bij konden wonen? Plaats deze dan op de Facebookpagina van 'Kerkpaden in Ouddorp'.

Schipper Accountants B.V. verstevigt positie in Middelharnis

MIDDELHARNIS - Per 1 oktober jl. is de praktijk van De Heer Adviseurs & Accountants in Middelharnis overgenomen door Schipper Accountants B.V. Op korte termijn wordt de praktijk van De Heer Adviseurs & Accountants samengevoegd met die van Schipper Accountants in het kantoor aan de Landbouwweg 3 te Middelharnis. Schipper Accountants is een accountants- en advieskantoor met in totaal ruim 300 medewerkers verspreid over twaalf vestigingen in Zuidwest-Nederland.

De overname vloeit voort uit de wens van B.M. de Heer om de activiteiten van zijn kantoor in Middelharnis te beëindigen en de klanten en medewerkers aan een goede en betrouwbare accountantsorganisatie toe te vertrouwen. Daar heeft hij in Schipper Accountants de geschikte organisatie gevonden.

Voor de klant verandert er weinig. De vaste contactpersonen blijven de klanten van dienst zoals zij gewend zijn. De klanten genieten vanaf nu wel het voordeel van een nog breder aanbod van beschikbare deskundigheid. Schipper Accountants biedt verschillende diensten aan op het gebied van Accountancy, Fiscaal, Corporate Finance, Pensioen en Personeel & Organisatie. De identiteit van de organisatie is te vertalen in: no-nonsense, professioneel met een persoonlijke aanpak.

Mochten er vragen zijn naar aanleiding van deze informatie, dan kunt u bellen naar 0187-667777 en vragen naar de heer Lugtenburg (kantoorleider) of de heer Van der Hoek.

Mannen gezocht om mee te zingen met het Christelijk Samengesteld Mannenkoor Zeeland

GOES - Evenals voorgaande jaren, zal ook dit jaar het Christelijk Samengesteld Mannenkoor Zeeland tijdens de jaarlijkse Oud-Hollandse Kerstavond in de Nieuwe Kerk van Middelburg zingen.


Het koor, dat sinds januari 2013 een regulier koor is, bestaat uit 73 leden. Uniek is de gelegenheid die nu wordt geboden om enkel tijdens de kerstrepetities en de aansluitende optredens lid te worden van het mannenkoor. Kortom, u wordt tijdelijk lid, zingt mee tijdens de repetities en uitvoeringen en bent daarna weer lid af.
Dit is, zeker voor hen die weinig tijd hebben om lid te zijn van een vast koor met hun vaste verplichtingen, een unieke kans. Er is gekozen voor een viertal repetities waarin het Nederlandse repertoire zal worden ingestudeerd onder leiding van de dirigent Ron van Ommen. Deze repetities worden gehouden in de aula van het Hoornbeeckcollege te Goes of in het kerkgebouw van de PKN te Nw- en St. Joosland. Inmiddels staan er 3 uitvoeringen in de kerstperiode gepland, te weten in Kapelle, Waarde en Middelburg. Tijdens de traditionele kerstuitvoering op Tweede Kerstdag in de Nieuwe Kerk van Middelburg, zal naast het mannenkoor medewerking worden verleend door de solist Ioan Micu, de organist Martin Weststrate en de pianist Wilbert Magré. Daarnaast zal het koor ook optreden op een speciale kerstavond met en voor onze gehandicapte vrienden. Deze avond zal er medewerking worden verleend door het 'Sebanja' koor, bestaande uit bewoners van SILOAH.
Deelname aan dit koor kost u € 30,00.
De volgende data zal het koor repeteren: vrijdag 7 en vrijdag 21 november en zaterdag 6 en vrijdag 12 december. Zaterdag 20 december is de generale repetitie. De repetitietijden zijn: vrijdag van 20.00 tot 22.00 uur en zaterdag van 09.30 tot 12.00 uur. Tussentijds wordt er ruim de gelegenheid geboden elkaar te ontmoeten. Wij willen u vriendelijk verzoeken uzelf op te geven voor dinsdag 4 november via een van de bestuursleden: 0118-465117/464123
of via de website: www.csmz.nl

Hospice Calando zoekt vrijwilligers

De Stichting Palliatieve Zorg Dirksland geeft de gelegenheid om als vrijwilliger werkzaam te zijn binnen Hospice Calando en in de terminale thuiszorg op Goeree Overflakkee. Calando is een high-care hospice voor de ongeneeslijk zieke medemens. Verzorging, verpleging, medische behandeling en begeleiding staan daarbij centraal. Er is plaats voor vrijwilligers in Calando, maar ook in de thuissituatie.

Om dit alles te realiseren, doen we een beroep op mensen die zich willen inzetten voor dit mooie werk. We vragen de bereidheid 1 dagdeel per week (minimaal 6 uur) inzetbaar te zijn. Hieronder valt dan één keer per maand een dagdeel in het weekend en één keer per maand een slaapwacht. Inplannen gebeurt in onderling overleg.

Cursus

Ter voorbereiding op uw inzet als vrijwilliger, wordt er een cursus aangeboden waarin zaken als palliatieve zorg, rouwverwerking, communicatieve vaardigheden, spiritualiteit en praktische vaardigheden aan bod komen. Het belang van een integere houding t.o.v degene die men verzorgt en/of ontmoet zal steeds in alle lessen centraal staan. De cursus loopt van 5 februari tot en met 16 april en zal zeven dagdelen in beslag nemen, veelal op donderdagmorgen van 9.00-11.30uur. De laatste 3 dagdelen zullen 's avonds plaatsvinden. Gedurende deze hele periode is er gelegenheid om zich te oriënteren in de praktijk. Daarna volgt na gezamenlijk overleg de inwerkperiode. Locatie is hospice Calando in Dirksland. De leeftijdsgrens is 65 jaar.

Heeft u interesse om als vrijwilliger werkzaam te zijn in de palliatieve zorg? Neem dan contact op met Calando. Telefoonnummer 0187-609147. Geef uw naam en telefoonnummer door en u wordt zo spoedig mogelijk teruggebeld door de vrijwilligerscoördinator, Mw. E. Scheermeijer.

Een goed gesprek versterkt de samenleving
Eilandelijke Dag van de Dialoog over zorg

GOEREE-OVERFLAKKEE – Goed voor elkaar. Dat is het thema van de Dag van de Dialoog die op vrijdag 14 november plaatsvindt op Goeree-Overflakkee. 's Morgens gaan leerlingen van de middelbare school met elkaar in gesprek, 's avonds alle eilanders die de dialoog zoeken. Beide bijeenkomsten zijn in bestuurscentrum Het Rondeel in Middelharnis.

Een dialoog is een gesprek dat tot doel heeft te verbinden. Door het delen van ervaringen en idealen inspireren de deelnemers elkaar. Alle inwoners van Goeree-Overflakkee kunnen meedoen aan de gesprekken. Dit vanuit de gedachte dat iedereen erbij hoort en om het samenleven op het eiland te bevorderen. Kennis is niet nodig, spreekvaardigheid ook niet. Alleen de bereidheid ideeën en opvattingen te delen met anderen.

Het thema – Goed voor elkaar – is bewust gekozen. In de zorg gaat het komende jaar veel veranderen. Meer dan voorheen zal, naast professionele zorg, een beroep worden gedaan op het sociale netwerk van degene die zorg nodig heeft. Wat betekent dat in de praktijk? Is de maatschappij daar klaar voor? Hoe vanzelfsprekend is het dat we naar elkaar omkijken en indien nodig een beroep op een ander doen?

Vrijdagochtend 11 november gaan leerlingen van de Prins Maurits, RGO, Edudelta en het Albeda College hierover met elkaar in gesprek tijdens de tweede JeugdDialoog. 's Avonds kan iedereen aanschuiven vanaf 19.30 uur. Na de gezamenlijke start volgen gesprekken in kleine groepen van maximaal acht personen. De gesprekken duren twee à drie uur. Bij ieder gesprek is een getrainde gespreksleider aanwezig die de dialoogmethodiek bewaakt.

Het idee van de Dag van de Dialoog is ruim tien jaar geleden gestart in Rotterdam, waar bevolkingsgroepen met verschillende etnische achtergrond naast elkaar leven. Inmiddels wordt in Nederland verspreid over meer dan 88 gemeenten in november zo'n tweeduizend dialooggesprekken gevoerd. Goeree-Overflakkee in Dialoog is een particulier initiatief en wordt georganiseerd door een groep betrokken eilandbewoners. De Dag van de Dialoog wordt mede mogelijk gemaakt door ondersteuning van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Meedoen

Meedoen aan de dialooggesprekken staat open voor iedereen. Er zijn geen kosten aan verbonden. Wel wordt er van de deelnemers gevraagd zich te houden aan de regels van de gespreksmethodiek en alle overige deelnemers respecteren. Voor meer informatie en aanmelding: www.goeree-overflakkeeindialoog.nl.

<kader>

Luisteren en spreken

Een dialooggesprek gaat volgens een specifieke methode. In een tijdspanne van twee à drie uur wisselt een groep van zes tot acht personen ervaringen uit. De verdieping in het gesprek ontstaat door aandachtig te luisteren, elkaar open vragen te stellen en gezamenlijk op zoek te gaan naar antwoorden. Op een respectvolle, openhartige manier wordt er intensief kennis met elkaar gemaakt. Het doel van het gesprek is: rijker worden door te luisteren naar elkaar, waardoor je met nieuwe inzichten en ideeën naar huis gaat. De gespreksbegeleider, die getraind is in de dialoogmethodiek, zorgt ervoor dat de deelnemers de gesprekregels naleven, zodat er een daadwerkelijke dialoog ontstaat.

ROTTERDAM - Het Chr. Gemengd koor 'Deo Cantemus' hoopt vier Kerstconcerten in de Doelen te geven. Op de zaterdagen 13 en 20 december (om 14.00 uur) en op de dinsdagen 16 en 23 december (om 20.00 uur).
Medewerking wordt verleend door het Bethelkerkkoor 'Zwijndrecht' en het Gereformeerd Kerkkoor 'Alblasserdam', beide onder leiding van Cor de Haan, die ook de algehele leiding heeft. Verder werken mee: 'de Oosterhoutse Nachtegalen' o.l.v. Wim Schoones, de formatie 'At Once' (Jaap Kramer, Marco Hoorn en Jacob Schenk), Arthur Kerklaan en Maarten Elzinga: trompet; André de Jager: orgel; André van Vliet: piano; en het orkest 'Orchestra Particolare'.
Kaartverkoop: 06-43556415 (van maandag tot vrijdag); toegangsprijs € 25 en € 29 (incl. plaatsbespreking garderobe, programmaboekje en koffie/thee).

Vier de Herfst bij bakkerij Akershoek

OUDDORP - Akershoek, De Echte Bakker in Ouddorp, viert de herfst! In de wijde omtrek zijn er huis-aan-huis tassen rondgedeeld, die er niet alleen leuk uitzien, maar ook voordeel opleveren. Lever snel de tas in en proef de lekkerste najaarsspecialiteiten, zoals speculaasbrokken en roomboteramandelstaaf voor een zeer aantrekkelijke prijs. Natuurlijk doet de bakker er ook een lekker brood naar keuze bij.

Najaarsspecialiteiten

In de herfst verschijnen er weer andere gerechten op onze menukaarten. Stoofpotjes, wildgerechten, noten en kaneel zijn voorbeelden van deze seizoensgebonden producten. Ook de Echte Bakker heeft zijn typische najaarsspecialiteiten. Zo is speculaas niet weg te denken uit de Hollandse herfst en ook de gevulde broden met noten en roomboteramandelstaaf passen echt bij het najaar.

Als u de tas in uw brievenbus hebt gevonden, kunt u deze tot en met 15 november inleveren in de winkel. Bakker Akershoek doet 'm dan vol met vier lekkere producten. Dus kom naar de winkel in Ouddorp en… 4 de Herfst!