info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

13 oktober 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 13 oktober 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

In december opent A Seal haar deuren

Een nieuw buitenbad voor de zeehonden.

STELLENDAM - Het is aftellen tot het moment, in de eerste week van december, dat het zeezoogdierenopvangcentrum A Seal in het voormalige Expocomplex aan het Haringvlietplein 3a in Stellendam, officieel wordt geopend. Een unieke attractie. Een elk weer-voorziening van formaat. Bezoekers krijgen enerzijds een fantastische blik op de zeehonden die in verschillende baden zijn ondergebracht. Anderzijds zullen zij zich in een fraai nieuw gebouw, door aankleding, presentatie en visueel geprojecteerde foto's op wanden, voelen als of men in de duinen bij de zee loopt.

Door Jaap Ruizeveld

En het biedt meer. Men krijgt ook in dit Experience-centre informatie over al datgene dat zich in de Voordelta afspeelt. Expo over Rijkswaterstaat, het Kierbesluit, de KNRM en het Waterschap. "Het complete educatieve verhaal over de zeehond en over alles wat in de Voordelta leeft, zwemt en groeit", vertelt René Wissekerke, stichtingsvoorzitter van A Seal Stellendam. Terwijl de verbouwing en inrichting van het complex de eindfase nadert, maakt hij even tijd vrij voor een preview op wat komen gaat. "Het is nu nog een hectische fase, die van alle betrokkenen veel flexibiliteit vraagt. Een gecompliceerd traject. Immers, ook tijdens de bouw- en verbouwactiviteiten gaat het verzorgen van onze zeehonden gewoon door".

Restaurant

Graag wijst de enthousiaste stichtingsvoorzitter gelijk ook op het nieuwe restaurant Zout of Zoet, dat bij de entree van het zeezoogdierencentrum al direct de aandacht zal trekken. Willem Korevaar, Reza Simi en Piet de Bruijne zullen deze horecavoorziening met terras en speellocatie overigens al op vrijdag 13 november openen. "Zij hebben de gebouwen en de exporuimten hier op het Haringvlietplein gekocht. Wij huren ons centrumdeel van hen. Tegen een zeer schappelijk prijsje", voegt Wissekerke er lachend aan toe.

Proefdaaien

Terug naar A Seal. "Tot eind november zijn wij nog druk bezig met bouw- en inrichtingswerk. Aansluitend plannen wij dan een korte periode van proefdraaien. Hiervoor wordt een aantal personen gericht uitgenodigd. De opening staat definitief op de kalender in de eerste week van december. De exacte datum zullen wij nader bekendmaken. Onder andere via onze website www.aseal.nl. Sinds juli 2014 is het centrum A Seal Stellendam gemachtigd voor de opvang, verzorging en vrijlating van zeezoogdieren aan de Zuid-Hollandse en Zeeuwse kust. Het betreft het gebied tussen het Noordzeekanaal bij IJmuiden en de Belgische kust. Daadwerkelijk zijn wij begin dit jaar met onze inzet gestart", vertelt René.

Lees verder op pagina 13.

Zorgen om hoge grondwaterstand

MIDDELHARNIS - Vitale Kernen Goeree-Overflakkee (VKGO) maakt zich grote zorgen over de gevolgen van de hoge grondwaterstanden op het eiland. In een persbericht schrijft de politieke partij: "In veel dorpen en buurtschappen op Goeree-Overflakkee staat het grondwaterpeil erg hoog. In Ooltgensplaat, Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge en Stellendam zelfs zo hoog, dat ze aangemerkt zijn als probleemlocaties. Deze informatie kwam beschikbaar nadat VKGO om aanvullende informatie had gevraagd bij de behandeling van het nieuwe rioleringsplan van de gemeente." VKGO is er niet gerust onder. "Het college van burgemeester en wethouders lijkt de kop in het zand te steken. Hoge grondwaterpeilen hebben nu eenmaal ondermeer zeer negatieve effecten op woningen met houten balken en vloeren. In Stellendam zijn zelfs woningen met houten funderingen." VKGO verwacht een actievere rol van het college en gaat hierover binnenkort vragen stellen aan het college.

Vissers op de bon

DIRKSLAND - Zondagmorgen heeft de politie in de polder van Dirksland boetes uitgedeeld aan een aantal vissers. Ze hadden karpers in een leefnet, terwijl deze direct na de vangst vrijgelaten moeten worden. Daarnaast was er één man aan het vissen met drie hengels, dat is op die locatie niet toegestaan. En er was een visser aan het hengelen zonder vispas. De mannen hebben een fikse boete gekregen.

Koninklijke onderscheiding

NIEUWE-TONGE - De heer Jaco Lugtenburg uit Nieuwe-Tonge is op vrijdagavond 9 oktober benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman reikte de Koninklijke Onderscheiding uit. Jaco Lugtenburg is al ruim dertig jaar medisch verzorger bij Voetbalvereniging Herkingen. Naast deze begeleiding is hij persoonlijk zeer betrokken bij alle leden van de voetbalvereniging. Dat maakt hem een graag geziene persoonlijkheid. Naast zijn vrijwillige werkzaamheden voor de voetbalvereniging, is hij ook sinds 2000 betrokken als leidinggevende van de jeugdvereniging 16- van de Hervormde Gemeente in Nieuwe-Tonge. Daarnaast is hij ook bezoekbroeder en is hij betrokken bij het ophalen van oud papier, de jaarlijkse rommelmarkt en zit hij in de barbecuecommissie.

2 / 20

Agenda

Dinsdag 13 oktober

OUDDORP – Inloop De Boei. 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Koffie en thee staat klaar vanaf 10.00 uur. Er wordt een zelf meegebrachte lunch genuttigd. Het middagprogramma start om 13.30 uur. Onderwerp: Open leeskring, bespreking van het boek 'De logeerkamer'. Info via info@deboeigo.nl of 06-22111572. www.deboeigo.nl
SOMMELSDIJK – Gedichten en muziek in de Exoduskerk. Met Carel ter Linden en pianiste Mirjam Karres. Vanaf 19.30 uur, de entree is € 5,-.

Woensdag 14 oktober

DEN BOMMEL – Koffieochtend en actiedag, vanaf 10.00 uur in De Bron.
MELISSANT – Bewonersavond in de Melishof, vanaf 19.30 uur. Op de agenda staat het speelbos, afscheid van André Kool en de brandweer.
OUDE-TONGE – Jeugdmiddag in het Infocentrum aan de Bernardstraat 27. Knutselen voor kinderen van groep 1-8. Van 13.30 tot 15.00 uur, de kosten zijn € 2,- per kind.
OUDE-TONGE – Breicafe in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Van 19.30 tot 21.30 uur.

Donderdag 15 oktober

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Derde Wereld-bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.

MELISSANT – Opening vernieuwde gebouw van School met de Bijbel De Regenboog. Na de officiële opening om 17.00 uur is er tot 19.00 uur gelegenheid om de school te bekijken. Voor de kinderen is er een springkussen.

Vrijdag 16 oktober

DIRKSLAND – Kampvuuravond van Buutengeweun voor mannen. Vanaf 19.45 uur aan de Philiphoofjesweg 79 in Dirksland. Toegang gratis, consumpties zijn één euro per stuk. Aanmelden op www.buutengeweun.nl.
GOEDEREEDE – Evangelisatieavond in De Levensbron. De gastspreker is ds. A.A.F. v.d. Weg. Aanvang kwart voor acht.
MELISSANT – Ladiesnight in de Melishof, met kraampjes, massage en een kiddo-modeshow. Van 19.00 tot 22.00 uur. Gratis toegang.
MIDDELHARNIS – Orgelbespelingen in de Hervormde Kerk van Middelharnis door leerlingen van musicus Paul Kieviet. Het concert begint om 19.30 uur, de toegang is gratis.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 10.00 tot 16.30 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.

Zaterdag 17 oktober


OOLTGENSPLAAT - Repaircafe Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur Alles Wisselt is geopend van 9.00 tot 12.00 uur. Het adres is Van Weelstraat 1.
OUDDORP – Uurtje zingen in de Doopgezinde Kerk, van 19.30 tot 20.30 uur. Het adres is Dorpstienden 3 in Ouddorp.
OUDDORP – Rommelmarkt in de loods van V.d. Linde. Van 8.30 tot 12.00 uur aan de Zuidweg 3.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop met meer dan 500 artikelen uit grootmoeders tijd. Van 10.00 tot 16.00 uur aan de Groeneweg 35 te Nieuwe-Tonge.
MELISSANT – Verkoopdag van de vrouwenvereniging Tabitha van 10.00 tot 15.00 uur in De Poort.

Maandag 19 oktober

DIRKSLAND – Bijeenkomst over reuma, vanaf 19.30 uur in het van Weel-Bethesda Ziekenhuis.
MIDDELHARNIS – Cursus Geestelijke Vorming. Hoeksteen aan de Kerkring. Aanvang 19.45 uur. Ds. D.W. Tuinier uit Waarde. Thema: 'Verdeeldheid in de kerk, een aanklacht'.
MIDDELHARNIS – Contactmiddag PCOB over het thema 'De weegschaal in balans'. Vanaf 14.00 uur in De Hoeksteen.

Op Brouwersdam van start:
Internationaal Trainingscentrum Freestyle Windsurfen

De openingshandeling (linksboven) en de competitie Freestyle windsurfen, waarbij met plank en zeil boven het water kunstjes worden uitgehaald. Foto's: Hans Villerius

OUDDORP – Een heus spektakel was het vorige week donderdagmiddag 8 oktober, toen Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam het Internationaal Trainingscentrum Freestyle Windsurfen lanceerde tijdens het Europees Kampioenschap Freestyle Windsurfen, dat er meteen op volgde. Omdat de provincie Zeeland de realisering van het topsportcentrum mogelijk maakte, was het gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland die – zij het op passieve wijze – de openingshandeling verrichtte. Aansluitend, en voorafgaand aan het Europees Kampioenschap, hielden profs er proefruns en een competitie freestyle windsurfen – bij weinig wind voortgetrokken door een jetski – en volgden groepen aankomend jong talent masterclasses op het terrein van het centrum.

Door Hans Villerius

Het trainingscentrum op de Kabbelaarsbank is de internationale hotspot en het kenniscentrum voor Freestyle windsurfen. Het centrum richt zich op (internationale) worldcupriders en (regionale) talenten die op basis van een volwaardig en specialistisch trainingsprogramma kunnen excelleren. Het doel is om Freestylers naar een hoger niveau te begeleiden, met als ambitie meer surfers aan de top in de Professional Windsurfers Association en de European Freestyle Pro Tour.

Topsportcentrum

Het internationaal trainingscentrum wil hét centrum zijn waar op één plek alle voorzieningen en begeleiding aanwezig zijn voor Freestyle windsurfen. Van ontwikkeling op technisch vlak tot krachttraining en fysieke metingen toe. Uniek is dat er wordt gewerkt vanuit talentprofielen, waarbij aan ieder talentprofiel een opleidingsprogramma is gekoppeld met aandacht voor techniek, planning, mentaal doorzettingsvermogen en juiste voeding. Daarnaast wordt gewerkt aan een monitorsysteem waarin de windsurfers kunnen zien hoe hun groei zich ontwikkelt.
Voor het trainingscentrum is het een missie dat Zeeland gezien gaat worden als bolwerk van Freestyle riders, met de Brouwersdam als innovatief topsportcentrum. Surflessen die worden gegeven, kennen volgens het centrum te weinig structuur. "Na de beginnerslessen moet je 't eigenlijk zelf verder maar uitzoeken, terwijl pro-riders geen opleidingsplan kennen en veelal geen coach of monitoringsstyteem hebben. Door trainingen met structuur aan te bieden, verwachten wij het niveau van het Freestyle windsurfen te kunnen verhogen."

Beste ter wereld

Vijftien topsporters van internationale komaf – wereldkampioenen en Europees kampioenen – waren naar de Brouwersdam gekomen, onder andere voor het Europees Kampioenschap Freestyle Windsurfen. Voordat donderdagmiddag de openingshandeling van het nieuwe trainingscentrum plaatsvond, werden zij geïnterviewd en benadrukten ze dat de Brouwersdam een unieke locatie is: "Het heeft de beste condities ter wereld om deze sport te bedrijven."
Overigens is het de ambitie om het centrum breder te trekken en ook andere watersporten eraan te verbinden. "Hier moet 't de plaats worden waar de toppers naartoe komen", zo klonk het donderdagmiddag. En waar de gedeputeerde graag aan toevoegde dat deze plek tegelijkertijd voor iederéén moet zijn. "Als overheid gaan wij geen topsport sponsoren, maar wel kan iedereen topper worden!"

Openingshandeling

De openingshandeling vond plaats vanaf de Waterjump die het centrum rijk is. Gedeputeerde De Bat klom hiervoor naar boven, samen met een zestal jonge actievelingen dat bij de Zeil- en Surfschool traint en dat deze middag het actieve deel van de openingshandeling voor hun rekening nam door vanaf de jump een slide te maken en om met een salto, een schroef of een anderszins acrobatische toer in het Grevelingenwater te belanden, eerst afzonderlijk en ter afsluiting gezamenlijk.

Spectaculair

's Avonds volgde een spectaculaire avond, toen er de eerste editie van het Friday Night event werd gehouden, met door LED verlichte shows van flyboardrunners, waterjumpers en een Freestyle surfshow, terwijl tijdens een SUP board tour voor het goede doel 128 deelnemers een bedrag van € 640 bijeen brachten voor zowel de KNRM als de Ouddorpse Reddingbrigade.
Ook het weekend dat erop volgde was de Kabbelaarsbank het epicentrum van stoere activiteiten. Naast het EK Freestyle Windsurfen was er zowel te land als op het water voor iedereen heel veel te doen, zoals clinics windsurfen, zeilen, waterjumpen, supboarden, longboarden en slacklinen. En er was de DAM X-perience Funrace, waar jong en oud, ervaren en onervaren, aan deel kon nemen. Zo'n 6000 bezoekers zijn op het evenement afgekomen. Brouwersdam Superspot is opnieuw op de kaart gezet.

Raad oordeelt over ontwikkeling ecolodges op de Kabbelaarsbank

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de oordeelvormende fase bespreekt de gemeenteraad donderdagavond het bestemmingsplan Ecolodges Kabbelaarsbank in Ouddorp. Men kan zich uitspreken over de Nota van Zienswijzen, het Beeldkwaliteitsplan Greenhuus en het voorgestelde wijzigingsplan. Niet iedereen is, zo blijkt uit reacties van bewoners op de Kop van Goeree, overigens gelukkig met deze nieuwe ontwikkeling aan de Brouwersdam. Het gaat om een project aan de zuidkant van de Kabbelaarsbank met 30 ecolodges. Deze zullen, volgens het beeldkwaliteitsplan, maximaal georiënteerd zijn op de omringende natuur. Verplaatsbaar en zij worden op ruime afstand van elkaar geplaatst. De zon is de belangrijkste energiebron voor de ecolodges. Opdrachtgever is Greenhuus in Ouddorp en het project is opgesteld door architect Van Wuyckuyse uit Achthuizen.

Door Jaap Ruizeveld

Extra bebouwing op en langs het Grevelingenstrand ligt gevoelig. Er is vrees dat opnieuw een stukje aantrekkelijk gebied voor vrije dagrecreatie verloren gaat. Ook ziet men - in algemene zin - gevaar dat door alle nieuwe ontwikkelingen oude recreatieparken dreigen te zullen verpauperen. Natuur-en Milieufederatie Zuid-Holland (indiener van de zienswijze mede namens andere organisaties) heeft recent een oproep gedaan om te stoppen met het bouwen op stranden en in duinen langs de kunst van de eilanden. Een aanmoediging om Baywatcher te worden heeft al honderden aanmeldingen opgeleverd.

Aanpassingen

In de uitvoerige documentatie aan de gemeenteraad, onderverdeeld in genoemde dossiers waarover een beslissing wordt gevraagd, weerlegt het college van b. en w. de meeste zienswijzen/reacties en wijst vervolgens op zorgvuldige aanpassingen in de plannen die rust, ruimte en openheid waarborgen. In de begeleidende brief staat dat diverse natuurorganisaties in één zienswijze hebben gereageerd op het ontwerpbestemmingsplan. Uit gesprekken bleek dat de zienswijze vooral bedoeld was als middel om meer aandacht te krijgen voor de belangen van natuurorganisaties in het programma 'Zicht op de Grevelingen' van Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen. Daarnaast waren er enkele inhoudelijke bezwaren tegen het plan. Naar aanleiding van gesprekken met de indieners van de zienswijze, zijn er wijzigingen doorgevoerd in het bestemmingsplan. Daarnaast is er ook een beeldkwaliteitsplan voor het gebied opgesteld, als aanvulling op de welstandsnota.

Conclusie

Als eindconclusie in de Nota van Zienswijzen Ecolodges Kabbelaarsbank stelt het college: "Dat het beeldkwaliteitsplan, de toelichting op het bestemmingsplan en de Voor-toets in het kader van de Natuurbeschermingswet zijn aangepast. Mede naar aanleiding van de zienswijze en de daarover gevoerde gesprekken met reclamanten, is ervoor gekozen in de verbeelding van het bestemmingsplan onderscheid te maken tussen een recreatieve- en een natuurbestemming. De recreatieve bebouwing kan uitsluitend binnen de bestemming Recreatie worden gerealiseerd. Binnen de bestemming Natuur wordt natuurontwikkeling nagestreefd en dit is ook in de regeling tot uitdrukking gebracht. Binnen deze bestemming geldt een omgevingsvergunningenstelsel voor activiteiten waarvoor een nadere toetsing nodig is of deze verenigbaar zijn met de natuur- en landschapswaarden.

Op en langs strand

Ten aanzien van de bezwaren over bebouwing op en langs het strand, wordt geantwoord dat de gemeente het met de indieners van het bezwaarschrift eens is dat over dit aspect een weloverwogen besluit moet worden genomen. De gemeente maakt echter wel onderscheid in het Noordzeestrand en kunstmatig aangelegde strandjes aan binnenwater. Bebouwing aan binnenwater past in principe in de visie die de gemeente heeft op de Grevelingen. Voor de binnenwateren wordt van geval tot geval een afweging gemaakt of bebouwing inderdaad past in het gebied. Dit in relatie met de omgeving", stelt het gemeentebestuur.

5 / 20

MELISSANT - Woensdag 21 oktober is er weer een koffieochtend in de Melishof. Deze ochtend komt mijnheer Maliepaard uit Stad aan 't Haringvliet. Hij laat beelden van Melissant uit vervlogen jaren zien. Na een korte pauze komen nog wat oude beelden van Goeree-Overflakkee aan bod. De bijeenkomst is van 10.00 tot 12.00 uur. De entree is € 1,25, dit is exclusief koffie/thee. Opgeven voor de koffieochtend kan bij Dirk Spahr v.d. Hoek, het telefoonnummer is 602411. Mensen die geen vervoer hebben, kunnen contact opnemen, dan worden ze opgehaald. Een ieder uit Melissant is van harte welkom. De volgende koffieochtenden staan gepland op 18 november en 16 december.

EK 'Steentjeskeilen' in Middelharnis

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 24 oktober 2015 is de haven van Middelharnis het strijdtoneel van een heus Europees Kampioenschap: het EK Stoneskimming, ook wel bekend als steentjes keilen, sieselen, scheren en ketsen.

Hiermee is het EK Stoneskimming weer terug op de basis: de eerste editie werd namelijk in 2012 gehouden aan de Brouwersdam op Goeree-Overflakkee. Daarna was Vlaardingen twee edities host van het evenement. Op 24 oktober dus weer op het 'energy island' Goeree-Overflakkee aan het Haringvliet in de Zuid-Hollandse delta. In en rond de pittoreske haven van Middelharnis, een perfecte arena om de stenen zo ver mogelijk over het water te laten scheren. Het evenement wordt georganiseerd door de Koninklijke Nederlandsche Keilbond en de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis, op haar thuisbasis de Menheerse Werf.

De leden van de KNKB doen al jaren, met wisselend succes, mee aan het Wereldkampioenschap Stoneskimming op het Schotse eiland Easdale. Eén van die leden is ook bestuurslid van de Stichting Sailing Kids, die gratis zeilvakanties organiseert voor ernstig zieke kinderen en hun familie. De ontzettend bijzondere sfeer, het authentieke en laagdrempelige karakter van de sport en het feit dat er nog geen Europees Kampioenschap was, inspireerde de KNKB in 2012 om een EK als fundraiser voor Sailing Kids te organiseren. De laatste editie trok 163 deelnemers uit 8 verschillende landen, ca. 1500 toeschouwers en landelijke media aandacht. De organisatie hoopt dat in Middelharnis te kunnen evenaren en benadrukt dat deelname laagdrempelig, bijna gratis en voor iedereen is. Er zijn ook activiteiten voor kinderen, die kunnen bijvoorbeeld een bootje maken van afval.

Iedereen kan zich aanmelden voor het evenement, zowel individueel als in teamverband. Deelnemers krijgen drie kansen, de verste worp telt, voorwaarde is wel dat het steentje minimaal drie keer over het water stuitert. De teams tellen alle individuele afstanden van de 4 teamleden bij elkaar op voor het resultaat. Inschrijven kan op www.ekstoneskimming.nl/meedoen. Deelname kost € 5,- p.p. en de opbrengsten zijn voor de stichting Sailing Kids. Deze stichting organiseert gratis unieke zeilvakantieweken voor (lichamelijk) ernstig en chronisch zieke kinderen, samen met hun ouders, broertjes, zusjes. Ook organiseert Sailing Kids gratis zeiltochten voor chronisch zieke jongeren van 18 t/m 25 jaar. Meer informatie staat op de website www.ekstoneskimming.nl of op www.facebook.com/ekstoneskimming.

Vakantie Bijbel Klub in Stellendam

STELLENDAM - Nog eventjes en het is weer herfstvakantie! Dan is het op 20, 21 en 22 oktober weer tijd voor de Vakantie Bijbel Klub (VBK) in Stellendam. Drie dagen lang worden er Bijbelverhalen verteld, sketches gedaan, er wordt veel gezongen, geknutseld en natuurlijk is er ook tijd voor grappige spelletjes. De toegang is gratis!

Het dagprogramma is voor alle kinderen van groep 1 t/m 7. Op dinsdag en woensdag zijn de kinderen welkom van 13.15 tot 16.00 uur in 'De Rank' aan de Bosschieterstraat in Stellendam. Op donderdag 23 oktober begint de dag al om 12.00 uur met het eten van pannenkoeken. Inschrijven kan elke dag vanaf een kwartier voor aanvangstijd. Voor de tieners van groep 8 en de eerste twee klassen van de middelbare school is er een speciaal avondprogramma op dinsdag- en woensdagavond. Dinsdag begint het programma om 19.00 uur en woensdag al om 17.30 uur, omdat er dan eerst friet wordt gegeten. Beide avonden duren tot ongeveer 21.30 uur. De afsluiting van de VBK vindt plaats op donderdagmiddag 22 oktober van 16.00 tot 17.00 uur. Alle creaties van de kinderen kunnen dan worden bekeken onder het genot van een hapje en een drankje. Ook wordt er dan aandacht geschonken aan het goede doel van deze VBK, het Nehemia Project in Zuid-Afrika. Alle activiteiten zijn in het clubgebouw aan de Bosschieterstraat in Stellendam. Iedereen is welkom.

SOMMELSDIJK - Altijd al lekker willen sporten en in conditie willen blijven? Dan heeft MH-SD de ideale sportgelegenheid. Op maandagavond van 20.30 uur tot 22.00 uur traint de heren-conditiegroep in recreatiecentrum 'De Staver'. De training begint met 30 minuten kracht- en conditietraining. Vervolgens 30 minuten op de heren-turntoestellen en de training wordt afgesloten met een balspel zoals voetbal, volleybal, enz. Door de variatie van deze drie lesonderdelen is elke les anders en vindt iedereen een passende oefening. De leeftijd in deze groep varieert van 24 t/m 62 jaar. De trainingen worden aangepast op het niveau van de deelnemer, dus iedereen kan meedoen. In de eerste twee lesonderdelen zijn er individuele oefeningen met een roulatiesysteem. Het laatste half uurtje doet iedereen fanatiek mee met een balsport, wat goed is voor de teambuilding. Het sociale aspect van de training maakt deze les een aangenaam tijdverdrijf. De heren-conditietraining is niet alleen goed voor het uithoudingsvermogen, maar ook voor de lichamelijke fitheid. Zo had een deelnemer van deze groep regelmatig last van zijn rug. Sinds hij mee traint, heeft hij er geen last meer van en voelt hij zich duidelijk fitter. Belangstellenden kunnen komen kijken of een proefles volgen. De eerste les is gratis. Voor meer informatie kan worden gekeken op www.mh-sd.nl, of worden gebeld naar 06-41945422.

Scouting Jan Joosten weer achter de radioknoppen

OUDDORP - Een half miljoen scouts over de hele wereld communiceren komend weekend met elkaar tijdens de Jamboree On The Air en Jamboree On The Internet (JOTA/JOTI). Zij zoeken contact via internet en radio. Alleen al binnen Nederland doen hier ruim 300 scoutinggroepen aan mee. Ook scouting Jan Joosten uit Ouddorp is dit jaar voor de veertiende keer van de partij.

Bij de scouting staat het communicatieweekend op vrijdagavond 16 en zaterdag 17 oktober in het teken van communicatie en techniek. Naast het werken met de radio en internet, gaan zij aan de slag met communicatietechnieken. Scouts kunnen daarnaast bezig zijn met techniek tijdens dit weekend. Een populaire activiteit is het solderen van elektronica bouwpakketjes. Ook het bouwen van een JOTA-toren is een voorbeeld waarin techniek en amateurradio samen komen tot één activiteit. Naast het clubhuis hebben zij een mast gepionierd van palen en touw, waarin de radiozendapparatuur hangt. Met behulp van twee zendamateurs gaan de scouts contacten leggen met andere scoutinggroepen via de ether. Scouting Jan Joosten is dit weekend bekend als het radiostation PE1RNL/J.

De Ouddorpse scouts beginnen vrijdag om 19.00 uur met het JOTA/JOTI weekend. Dan openen de welpen, scouts, explorers en de stamleden het evenement. Om 22.00 uur is de officiële landelijke opening. Ook 's nachts zijn de oudere scouts actief met radio en internet. Op zaterdag gaan de scouts aan de slag met communicatie en techniek, zoals het solderen van een elektronicapakketje. Wie interesse heeft, mag tijdens de JOTA/JOTI bij de scouts langskomen om een kijkje te nemen. Scouting Jan Joosten is te vinden aan de Hofdijksweg 44A. U kunt het clubgebouw vinden door rechts op het parkeerterrein van de WFB door het hek te gaan.

Bijeenkomst PCOB over 'De weegschaal in balans'

MIDDELHARNIS - Maandagmiddag 19 oktober is er een bijeenkomst van de PCOB. De heer Haarsma, voedings- en gewichtsconsulent, zal de aanwezigen informeren over het thema 'De weegschaal in balans'. De bijeenkomst start om 14.00 uur in het Hervormd verenigingsgebouw 'De Hoeksteen' te Middelharnis. De volgende onderwerpen komen aan de orde: Oorzaken en gevolgen van onder- en overgewicht, het voorkomen van onder- en overgewicht, tips voor de voeding tijdens de feestdagen, het belang van voedingskeuze voor de gezondheid en welke keuzes kan men maken om tot een gezond eetgedrag te komen. De kosten zijn € 2,- per persoon. Ook niet-leden zijn welkom om kennis te maken met de vereniging en haar activiteiten. Voor meer informatie over de vereniging of over de middag, kan er contact worden opgenomen met de secretaris, tel. 0187-491046.

Krijntje de Bakker-Bezuijen viert 102e verjaardag

(V.l.n.r) Burgemeester Grootenboer, buurman Hans Stieber en Krijntje de Bakker.

OUDE-TONGE - "Maar liefst 101 keer was ik jarig in Ouddorp en vandaag vier ik mijn 102e verjaardag in Oude-Tonge". Dat vertelde Krijntje - zeg maar Krientje - de Bakker-Bezuijen afgelopen vrijdag in haar tijdelijke onderkomen bij Ebbe en Vloed. Twee weken geleden kwam ze ten val en brak haar bovenarm. Helaas was er even geen plaats in De Vliedberg, in haar eigen geliefde Ouddorp, dus logeert ze tijdelijk in het zorghotel in Oude-Tonge. Daar kwam burgemeester Ada Grootenboer de jarige even van harte feliciteren en een bloemetje overhandigen.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Omringd door neven, nichten, de hulp en de buurman, geniet Krientje van haar koffie met gebak en haar advocaatje met slagroom. Ondanks haar hoge leeftijd geniet ze nog van het leven en is ze nog erg gehecht aan een verzorgd uiterlijk. Tot twee weken terug woonde ze nog geheel zelfstandig aan de Spaanse Weg in Ouddorp. "Ik ben al vaker gevallen hoor", vertelt ze, "maar dan was er niks aan de hand. Helaas kwam ik deze keer verkeerd terecht en nu zit ik in het gips. Het is gelukkig mijn linkerarm, terwijl rechts ben, dus ik kan me nog een klein beetje redden met eten en drinken. Thuis blijven was helaas geen optie. Het ontbreekt me een beetje aan kracht. Maar ik heb nog geluk gehad, ik had ook mijn nek wel kunnen breken".

Dat Krientje zo lang zelfstandig kon blijven wonen, was vooral te danken aan de goede hulp van buurman Hans Stieber, die al 36 jaar naast haar woont. Hij loopt een aantal keren per dag bij haar binnen om te kijken of het goed gaat en om wat klusjes voor haar te doen. Sinds 1996 is Krientje weduwe en ze heeft geen kinderen. Zonder Hans zou ze het niet zo lang gered hebben alleen. Buurman Hans vind het andersom maar erg stilletjes nu Krientje in Oude-Tonge vertoefd. "Ik ben dat zo gewend", zegt hij, "om even aan te wippen en ook belt ze me meerdere keren per dag, en soms ook 's nachts, op. Als ik weleens weg moet, dan laat ik haar dat altijd weten. Anders is ze heel erg ongerust".

Hoewel Krientje erg tevreden is over haar tijdelijke verblijf en de goede verzorging, hoopt ze toch snel naar Ouddorp terug te kunnen. Zodra er een plekje is in De Vliedberg, gaat ze verkassen. "In Ouddorp kent ze meer mensen en heeft ze wat meer aanloop", vertellen haar nichtjes Katie en Miep. "Immers al haar familieleden en bekenden zijn ook niet zo jong meer en dan wordt het toch wat moeilijk om naar Oude-Tonge te gaan. In eigen dorp gaat dat allemaal wat makkelijker". Desondanks geniet Krientje van haar verjaardag en het bezoek van de burgemeester. "U bent toch ziek geweest?" vraagt ze dan ook. "Wat fijn dat u er weer bent". En aan de overige gasten vraagt ze ongerust of ze toch allemaal wel een borreltje hebben gekregen. Dat hebben ze en dus wordt er op de jarige geproost. Op een volgend jaar!

Boerderijfair voor SMA

OUDDORP – Grote belangstelling was er zaterdag op de Steenweg 2 nabij de Ouddorpse haven voor de vierde Boerderijfair, waar familie en vrienden van de jeugdige Jasmijn Tanis geld inzamelden voor het Prinses Beatrix Spierfonds, met als thema 'SMA de wereld uit'. Een grote variatie van producten kon men in de vele stands kopen, van bloemen tot kazen en van een hartige hap tot knuffelbeestjes. Taartenbakken, loten kopen voor fraaie prijzen en een kopje koffie of thee gebruiken. Een goede sfeer, zowel op het buitenterrein als in de schuur. Dat onder weliswaar frisse, maar gelukkig droge weersomstandigheden. De sympathisanten van de SMA-actie hadden er graag een korte wandeling voor over om het fairterrein te kunnen bezoeken. Terwijl enerzijds kinderen genoten op het springkussen of in de knuffelhoek bij schapen, kozen anderen voor een ritje met de huifkar. Op de website kon zaterdagavond de opbrengst al worden bekendgemaakt. "Met z'n allen is er het fantastische bedrag van € 11.570,16 opgehaald voor 'SMA de wereld uit!" "Wat een succes", luidde de reactie.

Eervolle vermelding Lekkerste Gehaktvariant 2015 voor Slagerij Buth

OOLTGENSPLAAT - Slagerij Buth ontvangt een eervolle vermelding in de vakwedstrijd om de Lekkerste Gehaktvariant 2015. De slager bereikte deze finaleplaats met zijn 'Slagers Sushi'. Juryvoorzitter en culinair journalist Felix Wilbrink reikte de prijzen uit tijdens de prijsuitreiking in de Jaarbeurs Utrecht.

De jury, bestaande uit Felix Wilbrink, culinair journalist en juryvoorzitter, slager en winnaar van 2014 Marco van Strien en SVO-docent Ruud van Gils, vindt de gehaktvariant een creatief wedstrijdonderdeel: "Bij de gehaktvariant draait het om verschillende elementen. Creativiteit, smaak, presentatie en uitvoering zijn allemaal belangrijke onderdelen voor een geslaagde gehaktvariant. De 'Slagers Sushi' van Slagerij Buth is een creatieve gehaktvariant. Bijzondere smaken komen samen en vlees en vis worden gecombineerd. Lekker!" aldus Felix, Marco en Ruud.

De gehaktvariant van Slagerij Buth heeft een eervolle vermelding ontvangen, omdat deze hoog scoort op alle fronten. De jury lette o.a. op uiterlijk en kleur, creativiteit, verhouding gehakt en natuurlijk op smaak. Daarnaast bestond de finaleronde uit een mysteryshopping, oftewel een consumentenaankoop, om te vergelijken of het winkelproduct van dezelfde kwaliteit is als het wedstrijdproduct. Een trotse Krijn zei enthousiast: "Super om weer in de finale te zitten. We zijn altijd graag creatief met onze producten bezig en dat waarderen ook onze klanten heel erg." Naast de eervolle vermelding van de 'Slagers Sushi', behaalde Slagerij Buth ook met de spareribs de top 10 van Nederland.

Ook brugklassers gaan zich bezighouden met Eilandmarketing

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt met een klas havo-brugklassers van de Prins Maurits. "Mooi dat deze scholieren met Eilandmarketing aan de slag gaan. Samenwerking met het onderwijs is belangrijk. Ik hoop dat de jongeren het verhaal over Goeree-Overflakkee verder vertellen", aldus de wethouder.

MIDDELHARNIS – Wie is er trots op Goeree-Overflakkee? Wie wil over ons mooie eiland vertellen? Ja, iedereen wel. Nou, die gelegenheid krijgen twee klassen met havo-brugklassers van de Prins Maurits, want de komende weken gaan ze aan de slag met een drietal opdrachten die alles met Eilandmarketing te maken hebben.

Door Kees van Rixoort

Vorige week was de aftrap met een projectles van het team Eilandmarketing in het Rondeel. Eén klas was er op woensdag. Toen was wethouder Arend-Jan van der Vlugt er ook, uiteraard om het belang van het op de kaart zetten van Goeree-Overflakkee toe te lichten. De tweede klas was op vrijdag in het Rondeel.

De leerlingen, vrijdag onder leiding van docent Marcel Vercammen, namen plaats rond de grote tafel waar normaal gesproken de gemeenteraadsleden vergaderen. Ze kregen eerst een aantal vragen over Goeree-Overflakkee te beantwoorden. Hoeveel inwoners heeft Goeree-Overflakkee, bijvoorbeeld. Dat leverde nogal uiteenlopende antwoorden op: van 1.700 tot 250.000. Maar uiteindelijk kwam het juiste antwoord: 48.000. Andere vragen gingen over de zeehondenopvang in Stellendam, de blauwe vlaggen (voor schone en veilige havens) en bekende eilanders. "Jullie weten al veel over het eiland", was de conclusie van Maureen van Leeuwen, die de vragen op de leerlingen afvuurde. "Dat ziet er veelbelovend uit voor de opdrachten die jullie gaan doen."

Trots

Waarom zou je vertellen over Goeree-Overflakkee, was de vervolgvraag. De leerlingen wisten het wel. "Dat trekt toeristen", zei de een. Een ander: "Omdat we trots zijn." De natuur, de havens, de visserij, de knusse winkeltjes, de activiteiten en evenementen – ze werden allemaal genoemd. "Dit alles samen maakt het eiland aantrekkelijk, niet alleen voor bezoekers, maar ook voor ons, als inwoners."

Want daar gaat het allemaal om bij Eilandmarketing: de draagkracht van het eiland versterken, het eiland op de kaart zetten en doorontwikkelen op het gebied van wonen, werken en recreëren. Én: Goeree-Overflakkee 'vermarkten' en promoten onder het publiek. In de woorden van Maureen van Leeuwen: "Vertellen hoe fantastisch dit eiland is."

Dat kan op verschillende manieren en dat gebeurt ook al. Er is een website, een folder en ander promotiemateriaal, een promotieteam. Eilandmarketing is actief op Facebook, Twitter en Instagram. "Ga ons volgen!" En het team probeert de evenementen op het eiland beter over het hele jaar te verdelen, "zodat er steeds meer mensen naar ons eiland komen". Mooi dat er in de media aandacht is voor Goeree-Overflakkee, tot in verre buitenlanden als Mexico en Pakistan toe. "Pas stond er een artikel over de haven van Middelharnis in een Belgische krant. Het werkt, want later zagen we de mensen daar lopen met het uitgeknipte artikel in de hand", zei Freek Houweling, net als Maureen van Leeuwen lid van het Eilandmarketing-team.

Opdrachten

Er is dus al het nodige bereikt, was de boodschap. "Inmiddels is Goeree-Overflakkee een groeiregio!", zei Maureen van Leeuwen. "Maar er is nog genoeg te doen." Vandaar de drie opdrachten voor de havo-brugklassers. De eerste: vergelijk je dorp met één of twee andere dorpen. Wat maakt je dorp uniek en wat kun je hierover vertellen aan anderen? Maak een folder en een website. De tweede: we willen meer volgers op Instagram in de leeftijd van 12 tot 21 jaar. Interview jongeren over wat hen boeit als het over het eiland gaat. Maak een filmpje en een Instagram-fotocollage die jongeren aanspreken. De laatste: we willen het promotieteam uitbreiden met meer jongeren in de leeftijd van 15 tot 25 jaar. Loop eens mee en interview de huidige jeugdige teamleden. Dat kan binnenkort, tijdens de opening van het totaal vernieuwde zeehondencentrum A Seal.

De komende weken gaan de leerlingen met hun opdrachten aan de slag, in groepjes van vier of vijf. Op 4 februari zijn de presentaties.

Raadslid Eijkenduijn bij Polivak

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van donderdag 22 oktober 2015 van Polivak op RTV SLOGO is verslaggever Jan van Gurp in gesprek met het raadslid Jaap Willem Eijkenduijn. Hij is voorzitter van de fractie van de PvdA, de grootste oppositiepartij in de gemeenteraad. Met hem zal het afgelopen jaar worden geëvalueerd. Ook wordt met hem gesproken over zijn rol als voorzitter van een oppositiepartij. De ingediende moties, recentelijk die over het vluchtelingenbeleid, komen eveneens aan de orde. Het bouwen van woningen voor het middensegment van de bevolking, werken en zorg voor iedereen, functioneren van het ombudsteam van zijn partij zijn eveneens onderwerpen van gesprek. Daarnaast zal er over respect en tolerantie van mensen en bestuur worden gesproken. Al met al reden om die avond af te stemmen op deze uitzending. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling is op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via Programma Gemist.

Inzameling voor Uzon

OUDE-TONGE - Zaterdag 17 oktober is er van 9.30 tot 11.30 uur een inzameling van goederen voor de gemeente in Uzon. Op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) staan vrijwilligers klaar om schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Bij twijfel over de bruikbaarheid van de spullen, kan er contact worden opgenomen met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer is 641304, graag bellen op vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur. Er kan ook worden gebeld naar dhr. Klem om spullen op te laten halen. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

OOLTGENSPLAAT - Dit jaar met Kerst zingen tijdens de Kerstnachtdienst? Dat kan door u aan te melden voor het projectkoor van Jehosua. Jehosua is een interkerkelijk koor, onder leiding van Sarita van Steeg. Het project heeft als doel om mensen te laten ervaren hoe het is om met Kerst te zingen voor een zaal met mensen en hoeveel waardering er is voor deze optredens. Iedereen die ouder is dan veertien jaar en graag wil zingen, kan deelnemen aan het projectkoor. De repetities zijn vanaf zondag 18 oktober, op zondagavond van 19.30 tot 21.30 uur in de Gereformeerde Kerk. Het adres is Zuid-Achterweg 17, Ooltgensplaat. Voor meer informatie kan er contact worden opgenomen met Karin Mulders, 0187-847191 of via de email: jehosua@freeler.nl.

Collectanten gezocht voor NSGK

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de week van 16 t/m 21 november organiseert de Stichting Kinderboerderij Oude-Tonge de collecte voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. De NSGK steunt projecten die zich inzetten voor een samenleving waarin kinderen met en zonder handicap samenleven. De organisatie zoekt nog collectanten in Middelharnis en Sommelsdijk, maar ook in Oude-Tonge en Herkingen zijn extra collectanten van harte welkom. De NSGK ondersteunt de Stichting Kinderboerderij Oude-Tonge door na de collecte 50 procent retour te geven. De kinderboerderij heeft het financieel erg zwaar en is erg dankbaar voor de steun van de NSGK. Voor meer informatie en om aan te melden als collectant, kan er worden gemaild naar stkinderboerderijoudetonge@gmail.com of telefonisch met Sylvia van der Veer: 0187-669784.

Bijeenkomst voor mensen met MS

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het lotgenotencontact Multiple Sclerose komt regelmatig bijeen. Op 20 oktober is de laatste bijeenkomst van dit jaar van 14.00 tot 16.00 uur in Nieuw Rijsenburgh in Sommelsdijk. Het thema van deze bijeenkomst is 'Gezond Ziek'. De vraag die centraal staat is: Hoe kun je als MS-patiënt gezond omgaan met deze diagnose?

Jiska de Klerk van Gezond Ziek komt hier het een en ander over vertellen tijdens deze bijeenkomst. Mensen met de diagnose MS ervaren veel overeenkomende zaken, maar er zijn ook juist veel verschillende uitingen van MS. De oplossing voor MS is helaas nog niet voorhanden. Hoe goed om te gaan met zo'n diagnose, is voor een ieder een uitdaging. Hulp bij deze uitdaging is zeker welkom, wellicht kan Gezond Ziek hierbij helpen. Kom voor meer informatie naar de bijeenkomst op 20 oktober. Tijdens de bijeenkomst is er ook tijd om met lotgenoten te praten en ervaringen uit te wisselen. Ook zijn mantelzorgers van harte welkom op deze bijeenkomst. Het is noodzakelijk om vooraf aan te melden. Dit kan via e-mail: m.vermeuen592@upcmail.nl of op Facebook: www.facebook.com/msvereniginggoereeoverflakkee.

Historisch riool schoongemaakt

DIRKSLAND - Onlangs is een historisch gedeelte van de riolering in Dirksland met de hand gereinigd. De riolering is nog geheel in gebruik en verkeert in perfecte staat. Bovendien dient het riool bij een stevige regenbui nog altijd als waterberging. In Dirksland onder de straat Onderlangs maakt de gemeente nog altijd gebruik van een oude watergang die bij de aanleg van de riolering is opgenomen in het rioolstelsel. Op oude kaarten van voor 1900 is deze zogenaamde duiker al zichtbaar. De geheel gemetselde duiker is van binnen 1,35 meter hoog, 1,50 meter breed en ongeveer 80 meter lang. Bovengronds is er vrijwel niets van het riool te zien. Het reinigen gebeurt bij deze oude gemetselde rioleringen met de hand. De vervuiling van het stuk riool viel mee, op enkele brokken puin na.

OUDDORP - Wie de nieuwe winkel van VitaDier in Ouddorp binnenstapt of de webshop bekijkt, ziet dat de winkel anders is dan doorsnee dierenwinkels. VitaDier is gespecialiseerd in 'natuurvoeding voor dieren' en gelooft in de kracht van de natuur om het lichaam gezond te maken en te houden. De winkel aan de Stationsweg 9-11 opent vandaag, op dinsdag 13 oktober haar deuren. Er is ook bezorging mogelijk op het hele eiland.

Huisdiereigenaren worden zich steeds bewuster van de waarde van gezonde, natuurlijke voeding voor hun dier. Daarom levert VitaDier uitsluitend verantwoorde diervoeders. Het assortiment is zeer zorgvuldig geselecteerd en voldoet aan strenge eisen: geen onnatuurlijke conserveringsmiddelen, kleurstoffen, smaakstoffen, zouten of suikers. Dieren gezond houden - met respect voor hun natuurlijke behoeftes en natuurlijke bronnen - vindt men bij VitaDier zeer belangrijk. "Elk dier is uniek en heeft daarom specifieke hulp nodig om zijn/ haar gezondheid te bevorderen. In onze service, voedingsconsulten en adviezen staat de natuur voorop. Vaak is een andere benadering van voeding en/of verzorging nodig om gezondheidsproblemen op te lossen. Wij kijken bij de inzet van onze producten dan ook niet alleen naar de symptomen, maar naar het geheel, waarbij het zelf herstellend vermogen van het huisdier wordt aangesproken en zo klachten en ziektes worden vermeden of bestreden."

VitaDier onderscheidt zich door de hoge mate van vakkennis en deskundig (probleemgerichte) adviezen door onze voedingsspecialisten. Tevens werkt VitaDier nauw samen met Dierenkliniek Goeree-Overflakkee. Het bedrijf helpt huisdierenbezitters graag met het zetten van de eerste stap naar een verantwoorde aanpak.

Rethorica-concert met meerwaarde

SOMMELSDIJK – Na onder andere de Historische Markt, het scholenproject en de onthulling van twee kunstwerken bij de Sommelsdijkse haven op Monumentendag, gaat het jubileumprogramma van Sociëteit Rethorica verder met een concert op vrijdag 30 oktober. Het concert vindt plaats in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk en is gratis toegankelijk.

Door Kees van Rixoort

Sociëteit Rethorica bestaat vijfhonderd jaar. De muziek die op 30 oktober ten gehore wordt gebracht sluit daarbij aan. Voor het programma heeft de jubilerende sociëteit het thema 'Vijfhonderd jaar muziek' bedacht. De Sommelsdijkse organist Paul Kieviet bespeelt het vermaarde Abraham Meere-orgel. Ook laat hij het klavecimbel klinken in de kerk. Elly Bakker speelt blokfluit en Marlotte van 't Hoff zingt. Het publiek kan uitvoeringen verwachten van componisten als G. Ph. Telemann, C. Ph. E. Bach, A. Vivaldi en P. Post.

Daarnaast zijn er enkele voordrachten door Pau Heerschap. De verhalen van circa vijf minuten spelen zich af in de drie periodes waarin de geschiedenis van Rethorica uiteenvalt: rederijkerskamer, schutterij en sociëteit. Het concert als geheel staat in de traditie van de rederijkers, die het publiek en elkaar met onder meer toneel, dichtkunst en voordracht een aangename tijd gaven. Of, zoals Rethorica het zelf omschrijft, "soelaas te bieden en melancholie te verdrijven". Daarmee verwacht de vijfhonderd jaar oude sociëteit een groot en gevarieerd publiek op de been te brengen. Het concert begint om 20.00 uur. Inloop vanaf 19.30 uur.

Jan Terlouw

Het concert is het een na laatste evenement in het jubileumjaar van Sociëteit Rethorica. Op 26 november volgt nog de spectaculaire afsluiting met een spreker van formaat: oud-politicus en schrijver Jan Terlouw. Dan verschijnt ook het boek 'Een kleine geschiedenis van Sommelsdijk in 50 en 1 verhalen'.

DIRKSLAND - Bureau Jip heeft twee nieuwe cursussen, die juist bedoeld zijn voor volwassenen. Een cursus 'De emotionele eter' en een cursus 'Gescheiden opvoeden'.

'De emotionele eter' is een cursus voor mensen die hun eetgedrag niet in de hand hebben. Mensen die teveel of juist te weinig eten. De cursus leert om de regie over eten weer in eigen hand te nemen. Aan de cursus nemen maximaal zes mensen deel. De kosten zijn 160 euro per persoon, dit mag in gedeelten worden betaald. Deelnemers die iemand meenemen, krijgen twintig procent korting. De locatie is Korteweegje 49, Dirksland. De eerste cursusavond is op 20 november. Aanmelden kan bij Elly van Driel, 06-48734230 of elly@bureaujip.nl.

Gescheiden opvoeden

Het vraagt een omschakeling om kinderen na een scheiding weer een fijn gezinsleven te bieden. In de cursus 'Gescheiden opvoeden' krijgen deelnemers handvatten, waarmee zij gemakkelijker het verleden los kunnen laten, de andere ouder in zijn of haar waarde kunnen laten en zich kunnen richten op de toekomst. Daarnaast worden de vragen waar veel gescheiden ouders tegenaan lopen besproken tijdens de cursus. Er zijn ook praktische oefeningen, bijvoorbeeld op het gebied van positieve communicatie. De cursus is bedoeld voor alle gescheiden ouders die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en in samenwerking met lotgenoten bereid zijn om door zelfreflectie te komen tot nieuwe inzichten en gedrag. De eerste cursusavond is op 22 oktober om 20.00 uur. Het adres is Korteweegje 49 in Dirksland. De kosten bedragen 80 euro, ex-paren en partners krijgen 20% korting. Aanmelden kan per e-mail: info@bureaujip.nl.

Nieuw bestuur Buurtschap Oostdijk en Nieuwendijk

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens de bijzondere Algemene Leden Vergadering van de vereniging Buurtschap Oostdijk en Nieuwendijk is een nieuw bestuur benoemd. Dat is als volgt samengesteld: Freek Kamerling (voorzitter), Gerda Bathoorn (secretaris), Piet Krijger-de Ronde (penningmeester) en Sanne Staarink (vice voorzitter). Tijdens de vergadering werden ook drie werkgroepen ingesteld, waaronder een werkgroep Ruimtelijke Ordening.

De aanwezige leden hebben het nieuwe bestuur unaniem opgedragen om ongewenste woningbouw op percelen die zijn bestemd voor natuur en agrarische activiteiten, tegen te gaan. Er is gevraagd om bij het College van B. en W. aan te dringen op een antwoord naar de achtergronden van de afgesloten anterieure overeenkomst met een projectontwikkelaar en inspraak te krijgen bij de vaststelling van een zgn. kansenkaart voor de linten van de Hondsweg, Oostdijk en de Nieuwendijk. De vereniging stelt zich als doel om het waardevol cultuurlandschap langs de Hondsweg, de Oostdijk en de Nieuwendijk met de kenmerkende authentieke inrichting en bestemming als kleinschalig agrarisch- en natuurgebied te behouden en ongewenste ontwikkelingen, waardoor het karakteristieke landschap wordt aangetast, tegen te gaan.

MIDDELHARNIS - 2MeetU (To meet you) is een nieuw initiatief om jongeren vanaf 16 jaar met een christelijke identiteit een ongedwongen avondje uit te bieden. Zaterdagavond 17 oktober kunnen jongeren voor het eerst terecht in het Diekhuus.

Het doel van 2MeetU is dan ook om jongeren met een christelijke identiteit gezellige en ongedwongen zaterdagavonden te bieden. Op de 2MeetU-avonden zijn jongeren vanaf 16 jaar welkom. "Het maakt verder niet uit wie je bent of waar je vandaan komt, iedereen die zich in deze setting thuis voelt is welkom," aldus de organisatie. Op de 2MeetU-avonden is inloop mogelijk vanaf 20.00 uur. Zo wordt er ruimte gecreëerd voor nieuwe contacten en leuke gesprekken op een gezellige café-achtige locatie en dat allemaal in een ontspannen, ongedwongen en gezellige sfeer. 2MeetU staat overigens los van een kerkelijke gezindte, om een zo breed mogelijk christelijk publiek te bereiken. De locatie het Diekhuus is gekozen vanwege de gezellige, café-achtige sfeer en de centrale ligging. Er is gekozen voor een leeftijdsgrens vanaf 16 jaar, omdat gezien wordt dat veel christelijke jongeren vanaf 16 jaar afhaken van het plaatselijke jeugdwerk, of omdat het in kerkelijke gemeentes niet haalbaar blijkt te zijn om een 16+ jeugdclub op te zetten en in stand te houden.

Er wordt uiteraard streng op toegezien dat jongeren tot 18 jaar geen alcohol nuttigen. Ook zal er actief gecontroleerd worden op drugs en ongepast gedrag. Uitgangspunt is, dat christelijke jongeren een verantwoord alternatief wordt geboden, waarbij gezelligheid voorop staat. De entree bedraagt vijf euro. Kijk voor meer informatie op www.2meetu.eu of op de Facebookpagina van '2MeetU'. De locatie is het Diekhuus, Beneden Zandpad 7, Middelharnis.

Geusje's Stee ontvangt keurmerk

NIEUWE-TONGE - De afgelopen maanden is Geusje's Stee bezig geweest om de kwaliteit te verbeteren. Dat is beloond, de zorgboerderij heeft drie van de vier hartjes verdiend bij het keurmerk 'Hart voor zorg'. Recent hebben de kinderen die de boerderij bezoeken het bordje met het keurmerk onthuld. Meer informatie over de zorgboerderij en de kwaliteitseisen staat op de website www.beterbijdeboer.nl. Hier staan ook reviews van bezoekers. Zo schrijft Kelly: "Zorgboerderij Geusje's Stee is een ontzettend leuke zorgboerderij! Met een hele lieve familie, die alles doet om goede zorg te kunnen bieden."

Een groot deel van de verbouwing komt tot stand door vrijwilligers

Stichtingsvoorzitter René Wissekerke bij een van de buitenbaden. Foto: Jaap Ruizeveld

Vervolg van voorpagina

Vrijwilligers

A Seal heeft een stichtingsbestuur dat naast voorzitter Wissekerke uit 5 leden bestaat. Secretaris Marianne Kramer Freher-Dorst, Leo Cornelisse (penningmeester) en de bestuursleden Bert de Boer, Jaap van der Hiele (EHBZ en vrijlatingen) en Gerrit Trieller. Eveline Mus (Hellevoetsluis) en Machteld Geut (Stellendam) zijn als dierenarts bij de stichting betrokken. Daarnaast is er een negental adviseurs onder wie, zo geeft de website aan, Lenie 't Hart, prof. Gruys en prof. Matthijsen. Maar wat zou een stichting of vereniging zijn zonder de inzet van vrijwilligers? Dat geldt uiteraard ook voor A Seal Stellendam. "Wij zijn dankbaar en blij met hun activiteit. Rond de 80 vrouwen en mannen leveren hun inbreng. Zij komen van ons eiland, van Voorne-Putten, uit Zeeland en uit o.a. Dordrecht. Zij hebben een keuze gemaakt waar zij graag ingezet willen worden. Voorbeeld: Bij de Technische Dienst, waar al vele maanden gesjouwd wordt met de baden om de opvang technisch mogelijk te maken. Of bij het opzetten, inrichten van en werk in de keuken. Denk ook aan schoonmaakwerkzaamheden. Hygiëne is immers een zeer belangrijk punt in de zeehondenzorg. Een aantal onderdelen van de bouw wordt uitgevoerd door aannemers, maar een groot deel komt tot stand met inzet van vrijwillige krachten. Vaak kunnen zij werken met bouwmateriaal dat aan onze stichting gesponsord is.

Zeehond Snuggle. Foto: A Seal.
Zeehondje Wolf. Foto: A Seal

Vaste kern verzorgers

De verzorging van onze zeehonden vergt extra kennis. In deze 'pool' hebben wij de beschikking over een vaste kern van 10 personen, die in de afgelopen periode hier in Stellendam een opleiding hebben gehad om als verzorger te kunnen functioneren. Dag-verantwoordelijken. Goed verzorgen omvat veel aspecten. Het voeren van de dieren en het toedienen van medicijnen. Dit laatste gebeurt onder leiding van deskundigen, bestuurslid Jaap van der Hiele (EHBZ) en een dierenarts. Vrijwilligers die nu hand- en spandiensten verrichten, maar graag willen worden opgeleid om de dieren ook later te kunnen verzorgen, kunnen desgewenst aan een opleiding tot zeehondenverzorger deelnemen".

Dagelijks open

Even vooruit kijken naar de opening van het centrum in december. Is A Seal daarna dagelijks door belangstellenden, toeristen en recreanten te bezoeken? "Kijk, ons centrum draait uiteraard 24 uur per dag en daarom streven wij er naar ook voor bezoekers een dagelijkse opening, globaal tussen 10.00 en 18.00 uur, te realiseren. Mogelijk op maandag- en dinsdagmorgen komt er een iets latere begintijd. Voor het bezoek kan men dan bij de entree van ons complex aan de balie een kaartje kopen. Prijzen worden nog definitief vastgelegd. Globaal 8,50 euro voor volwassenen en 6,50 euro voor kinderen onder de 14 jaar.

Zoals al kort gezegd, is er in ons centrum niet alleen veel te zien over de opvang en verzorging van de zeehonden, maar in het expositiedeel is de schijnwerper gericht op educatie en informatie. Creativiteit, vrijwilligers verzorgen rondleidingen. Alles komt aan bod. Wat te denken van een foto-panoramabeeld van de Voordelta? Of een blik te werpen op een oude dieselmotor van het waterschap, die er voor zorgde dat de eilanders door pompwerkzaamheden droge voeten hielden.

Van opvang tot vrijlating

Dat is een heel proces bij A Seal, geeft Wissekerke aan. Kort samengevat gaat het als volgt. Na een signaal van de politie, een telefoontje bij EHBZ (Eerste Hulp bij Zeezoogdieren) of via een andere melding wordt een verdwaalde of zieke zeehond bij ons binnengebracht. Het dier wordt direct in quarantaine gehouden. De dierenarts wordt ingeschakeld. Er volgt een intake om te zien wat het beestje mankeert en welke vervolgstappen gezet moeten worden. Vaak gaat het om ondervoede en uitgedroogde dieren. In het quarantaine-bad krijgen ze via de ORS voeding toegediend. Het verblijf in dit bad kan enkele weken duren. Dat is nodig zodat, als er een virus blijkt te zijn, andere dieren niet worden geïnfecteerd.

Van fase naar fase                                                                                                                

Als het dier aansterkt, gaat het vervolgens over naar de tweede fase (de serre). Wij hebben daar een tiental baden waarin wij 15 tot 20 zeehonden kwijt kunnen. In het begin wordt het dier nog steeds gevoerd, maar het leert al wel zelf te eten. Afhankelijk van de gesteldheid van de zeehond, is de verblijfsduur hier 3 tot 4 weken. In de derde en laatste fase gaan de dieren naar de buitenbaden. Daar verblijven zij met meerdere zeehonden bij elkaar. Krijgen daar vis (haring). Is het gewicht tussen globaal 32 en 38 kg en is de gezondheid goed, dan komt het moment om het dier weer uit te zetten in zee. Dat gebeurt nagenoeg steeds op de stranden in Renesse en Ouddorp. A Seal houdt de dieren niet langer dan nodig is, geeft Wissekerke aan. Tot nu toe zijn er rond de 90 zeehonden alweer uitgezet. Enkele zeehonden kunnen ook wij niet meer redden, dat is de realiteit. Soms krijgen we te maken met exoten. Bijvoorbeeld de Ringelrob uit Utrecht. Dat dier is boven de Waddeneilanden teruggezet. Dat gold ook voor een klapmuts. Volgens de stichtingsvoorzitter heeft A Seal goede contacten met andere opvangcentra, zoals Ecomare en Pieterburen. "Mocht het nodig zijn dan kunnen wij altijd op hen terugvallen."

"Steun ons. Sponsor ons."

"Zeehondenopvang en verzorging kosten veel geld. Onze stichting heeft rond 200.000 euro per jaar nodig om het centrum te kunnen laten functioneren. Onze inkomsten worden ingeboekt door giften en schenkingen van bedrijven die als sponsor optreden, van donateurs, van adoptanten van zeehonden en na de opening van het centrum in december ook van entreegelden van bezoekers. Dat is, ondanks het feit dat al onze medewerkers als vrijwilliger optreden en slechts een reisvergoeding krijgen, beslist niet voldoende voor een sluitende exploitatie. Daarom waren wij verheugd dat bij de opstart van onze opvangwerkzaamheden zowel de gemeente Goeree-Overflakkee als de provincie een subsidie verstrekten. Wij hopen dat deze instellingen ons bij de officiële start nog één keer financieel goedgunstig willen zijn. Daarnaast doen wij een dringend beroep op al diegenen die ons werk een warm hart toedragen, dat zij zich aanmelden als donateur van de stichting of adoptant van een zeehond. Rekeningnummer NL49 RABO 0180524127 ten name van A Seal Stellendam. Wij doen ons uiterste best om snel op eigen benen te kunnen staan," stelt voorzitter René Wissekerke.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

55+Bingo

De Plaatselijke Commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN organiseert voor alle 55- plussers van Achthuizen op woensdag 14 oktober een gezellige bingomiddag. De middag begint om 13.30 uur. De kosten zijn € 4,00 per persoon. De middag wordt gehouden in Het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen.

DEN BOMMEL

55+ Bingo

Donderdag 15 oktober is er een grote bingo en verloting voor 55-plussers in De Bommelstee, Schaapsweg 34, Den Bommel. De deur is open om 13.30 uur, aanvang 14.00 uur. De kosten zijn € 4,50. Voor informatie kan er contact worden opgenomen met Janny Kamp: 0187-611453.

Actiedag en koffieochtend

Woensdag 14 oktober is er een actiedag in Den Bommel. De dag begint om 10 uur 's morgens met een koffieochtend in De Bron. Waarna de deelnemers 's middags (of desgewenst op een andere dag) de handen uit de mouwen steken. Er zijn al veel maaltijden gekookt, klusjes gedaan en zieken(huis)bezoeken gebracht. Heeft u hulp nodig of wilt u zelf helpen, maar bent u woensdagmorgen verhinderd? Dan kunt u uw hulp(vraag) doorgeven bij Jaap Jan Ras, tel: 06-15423934 of Ariëtte Hage: 06-51015649.

DIRKSLAND

Bijeenkomst over reuma

De Reuma Patiëntenvereniging Goeree-Overflakkee nodigt een ieder uit voor de bijeenkomst op maandag 19 oktober in het van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Zowel leden als niet-leden zijn welkom. Voor deze avond is de transferverpleegkundige de heer Breur uitgenodigd. Hij geeft informatie over de procedure en regelgeving voor nazorg. Nazorg kan zowel bestaan uit thuiszorg als uit een intramuraal verblijf. De avond start om 19.30 uur in het ziekenhuis.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Nationaal MS Fonds zoekt collectanten

Het Nationaal MS Fonds zoekt collectanten voor de jaarlijkse collecteweek van 23-28 november. MS is een grillige ziekte, maar vooral ook een beetje een rare ziekte, want waarom raakt de ene persoon met MS in korte tijd snel geïnvalideerd en kan een ander met MS nog jarenlang goed functioneren?
De enige gemeenschappelijke factor hierbij is angst. Mensen die aan MS lijden zijn altijd bang. Bang voor wat de ziekte kan aanrichten. Daarom heeft het Nationaal MS Fonds een tweetal kernwoorden bij alle activiteiten en onderzoeken: genezing en verbetering! Aanmelden als collectant kan telefonisch via 010-591 98 39 of op de website www.nationaalmsfonds.nl.

MELISSANT

Ladies Night

Op vrijdag 16 oktober organiseert stichting Melishof een gezellige Ladies Night in de Melishof. De avond is van 19.00 tot 22.00 uur en staat in het teken van gezelligheid voor vrouwen. Er zijn verschillende kraampjes aanwezig, van handgemaakte sieraden tot workshops. Kleding voor dames en voor kinderen, maar ook een masseur, handgemaakte potten, tassen en make-up. Tussen 19.30 en 21.00 uur is er een kiddo modeshow op het podium. De toegang is gratis. Het adres is Binnenweg 61 te Melissant.

Bewonersavond

Op woensdag 14 oktober om 19.30 uur start de jaarlijkse bewonersavond in de Melishof. De brandweer van Melissant zal een grote inbreng hebben deze avond. Tijdens de avond neemt de dorpsraad officieel afscheid van dorpsraadlid en penningmeester André Kool. Bijna tien jaar is en was André de spil in de Dorpsraad van Melissant. Zo heeft hij veel werk verzet voor de wintermarkten. Op de agenda staat ook het speelbos. Alle bewoners van het dorp worden uitgenodigd om de problemen te bespreken. Dit met een hapje en een drankje!

Verkoopdag vrouwenvereniging

Zaterdag 17 oktober is er van 10.00 tot 15.00 uur een verkoopdag van vrouwenvereniging Tabitha. Er worden allerlei producten aangeboden, zoals cadeau- en handwerkartikelen, zelfgebreide wollen sokken, handgemaakte kaarten, zelfgemaakte advocaat, kruudplaetjes en lekkernijen van bakkerij van Harberden, groente en fruit, boerenkaas van kaasboerderij Van Schaik, versgebakken vis, speelgoed, babykleding, bolchrysanten, enveloppen trekken, enzovoort. Tevens is er een kleine tweedehands rommelmarkt, waar u terecht kan voor kleine rommelmarktspullen. Er worden ook mooie tweedehandse dameshoeden aangeboden! En de koffie en thee staat klaar voor de bezoekers.

Opening schoolgebouw

Op donderdag 15 oktober om 17.00 uur wordt het vernieuwde schoolgebouw van School met de Bijbel De Regenboog geopend. Van 17.00 tot 19.00 uur is iedereen van harte welkom om de school te bekijken. Voor de kinderen is er een springkussen en een cadeautje.

MIDDELHARNIS

Orgelbespelingen in de Hervormde Kerk

Op vrijdagavond 16 oktober zal er in de Hervormde Kerk te Middelharnis een bijzondere orgelbespeling worden gegeven. Aan de drie klavieren van het grote Leeflang-orgel zullen organisten plaatsnemen die studeren bij musicus Paul Kieviet. Na de geslaagde restauratie (2013) is dit bijzondere instrument een ideaal medium voor dit concert, dat orgelmuziek bevat uit verschillende stijlperioden. De aanvang is om 19.30 uur, de toegang is gratis. Halverwege de avond is er een koffiepauze.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Op zaterdag 17 oktober is er van 10.00 tot 16.00 uur een schuurverkoop bij familie Nijsse. Er worden meer dan 500 artikelen aangeboden uit grootmoeders tijd, zoals zink, Keulse potten, enzovoorts. Er is gratis koffie of thee voor de bezoekers. Het adres is Groeneweg 35 in Nieuwe-Tonge. Neem voor meer informatie contact op, het telefoonnummer is 0187-651638.

OOLTGENSPLAAT

Snuffelschuur geopend

Sinds vorige maand is er aan de Van Weelstraat 1 een rommelmarktschuur geopend. Deze heeft een nieuwe naam gekregen: Snuffelschuur Alles Wisselt. Er worden tafeltjes, lampen, stoelen, enzovoorts aangeboden. De snuffelschuur is wekelijks geopend op vrijdag van 10.00 tot 16.30 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur. Bezoekers kunnen een gratis kop koffie of thee krijgen. De snuffelschuur staat rechts naast het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente. De organisatie ontvangt graag 'goede' rommelmarktspullen. Dit kan ook worden opgehaald, bel hiervoor naar Wim de Bonte, het telefoonnummer is 06-30002105.

OUDDORP

Herfstfair Gospelkoor Per Amore

Op vrijdag 23 oktober organiseert Gospelkoor Per Amore van 14.00 uur tot 19.00 uur een Herfstfair. Deze wordt gehouden op het parkeerterrein bij Echte Bakker Akershoek aan de Dorpstienden. De opbrengst is bestemd voor het aankomende concert op 13 februari 2016 in de Doopsgezinde Kerk te Ouddorp. Het belooft een gezellige fair te worden met voor elk wat wils, zoals een enveloppenkraam met kaarten en een grabbelton, het raden van allerlei prijzen, snuisterijen en een creakraam, boekenkraam, kraam van kindertehuis in Nepal, bloemenkraam, groente- en fruitkraam, aardappelchips, stroopwafels, overheerlijke oliebollen en erwtensoep, broodjes frikandel/kroket/worst met daarbij wat te drinken, o.a. koffie/thee/fris/sappen – die ook los te koop zijn.

Sporten bij De Kriekel

Zin om lekker te bewegen? Dan is sporten bij De Kriekel een goed idee. De Kriekel is een sportvereniging waar vele verschillende sporten worden beoefend. Zo is er in Ouddorp voor de jeugd op maandag gymnastiek en streetdance, op dinsdag is er badminton en op woensdag volleybal of judotechniek. Voor de volwassenen is er op maandag damesgym en trimmen, op dinsdag is er fitgym en badminton en op woensdag judo en volleybal. Niet alleen in Ouddorp is De Kriekel actief, ook in Goedereede zijn er veel verschillende sporten die beoefend kunnen worden. Zo is er voor de jeugd op dinsdag streetdance, op woensdag is er streetdance voor gevorderden en op donderdag gymnastiek. Volwassenen kunnen op maandag terecht voor een les aerobic en op donderdag voor fitgym en Zumba. Meer informatie staat op www.dekriekel.nl.

Rommelmarkt

Zaterdag 17 oktober is er van 8.30 tot 12.00 uur weer rommelmarkt in de loods van Bouwbedrijf v/d Linde. Het adres is Zuidweg 3, dat is op het industrieterrein richting de haven van Ouddorp. Er zijn weer nieuwe spullen en ook boeken aan het aanbod toegevoegd.

OUDE-TONGE

Jeugdmiddag

Op woensdag 14 oktober kunnen alle kinderen van groep 1 t/m 8 gezellig knutselen in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De jeugdmiddag is van 13.30 tot 15.00 uur. De kosten zijn € 2,- per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen: 0187-642514 of Koop en Matty Klos: 0187-643622.

Breicafé

Woensdagavond 14 oktober is het breicafé weer geopend. Het breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Het breicafé is geopend van 19.30 uur tot 21.30 uur. Het concept breicafé is eenvoudig. "Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat." Natuurlijk onder het genot van een kop koffie, thee of fris (kosten € 1,20 per consumptie). Een ervaren handwerkspecialiste is aanwezig en wil de deelnemers met raad en daad bijstaan. Aanmelden is niet nodig. Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met Stichting ZIJN (0187) 64 13 44 of e-mailen naar m.vanderwelle@zijngo.nl.

Voorstelling en mosselen

Op woensdag 21 oktober 2015 is er een voorstelling van Zeeuwse Sien bij de 55+ club. Om 14.00 uur is een ieder van harte welkom in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Sien is een onvervalste Zeeuwse en recht voor zijn raap. Ongeremd maakt ze bezoekers deelgenoot van haar dagelijkse belevenissen. Na deze voorstelling worden er gezamenlijk mosselen gegeten. Het is ook mogelijk om alleen de voorstelling te bezoeken. De kosten voor de voorstelling en het mosselen eten zijn € 11,50 per persoon. Aanmelden voor 18 oktober met vooruitbetaling van € 2,50 per persoon. Meer weten? Telefoonnummer 0187-641344 of e-mail: m.vanderwelle@zijngo.nl.

SOMMELSDIJK

Ladiesnight

Woensdag 28 oktober is er een Ladiesnight met fashion & lifestyle in het nieuwe Prieel van De Staver. Met modeshows, goodies, een loterij en shopping. Meer dan 30 bedrijven nemen deel aan de Ladiesnight. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Jeanne d'Arc Fashion en Bodacious in Middelharnis.

Gedichten en muziek

Vandaag, dinsdag 13 oktober, is er om 19.30 uur een voordracht met gedichten en muziek in de Exoduskerk. De gedichten worden voorgedragen door Carel ter Linden, de muziek wordt gespeeld door pianiste Mirjam Karres. De toegang voor deze avond bedraagt € 5,-(incl. consumptie). In 2008 verscheen bij de Arbeiderspers de gedichtenbundel 'Om een zin' van Carel ter Linden. Gedichten, ontstaan vanuit belevenissen uit het dagelijks leven, sprekend van de verwondering en de geheimen van dit bestaan. Sinds 2009 brengt Carel ter Linden hierover samen met pianiste Mirjam Karres een programma uit in kerken en theatertjes in het land. Woorden en beelden resoneren na in de gekozen muziek. Composities van Bach, Scarlatti, Schumann, Chopin, Liszt en Debussy wisselen de voorgedragen gedichten af.

Streekmuseum extra geopend

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft de openingstijden in de maand oktober verruimd. Dit omdat oktober de Maand van de Geschiedenis is en er dan bovendien een expositie is te zien over bekend geworden eilanders. De expositie heet 'Eiland van Dromen'. Normaal is het Streekmuseum geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur en op woensdag van 10.00 tot 12.00 uur. In oktober is het museum in Sommelsdijk op zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Tijdens de herfstvakantie van 20 t/m 24 oktober kan het publiek nog vaker naar het museum: dagelijks van 10.00 tot 17.00 uur (met uitzondering van zondag en maandag).

STELLENDAM

Vakantie Bijbel Klub

Op 20, 21 en 22 oktober is het weer tijd voor de Vakantie Bijbel Klub (VBK) in Stellendam. Drie dagen lang worden er Bijbelverhalen verteld, sketches gedaan, er wordt veel gezongen, geknutseld en natuurlijk is er ook tijd voor grappige spelletjes. De toegang is gratis! Het dagprogramma is voor alle kinderen van groep 1 t/m 7. Op dinsdag en woensdag zijn de kinderen welkom van 13.15 tot 16.00 uur in De Rank aan de Bosschieterstraat in Stellendam. Op donderdag 23 oktober begint de dag al om 12.00 uur met het eten van pannenkoeken. Inschrijven kan elke dag vanaf een kwartier voor aanvangstijd. Voor de tieners van groep 8 en de eerste twee klassen van de middelbare school wordt er een speciaal avondprogramma geboden op dinsdag- en woensdagavond. Dinsdag begint het programma om 19.00 uur en woensdag al om 17.30 uur, omdat er dan eerst friet wordt gegeten. Beide avonden duren tot ongeveer 21.30 uur. De afsluiting van de VBK vindt plaats op donderdagmiddag 22 oktober van 16.00 tot 17.00 uur. Alle creaties van de kinderen kunen dan worden bekeken onder het genot van een hapje en een drankje. Ook wordt er dan aandacht geschonken aan het goede doel van deze VBK, het Nehemia Project in Zuid Afrika. Alle activiteiten zijn in het clubgebouw aan de Bosschieterstraat in Stellendam.

Zangdienst

Prijst de Heer! Halleluja! Rondom dit thema worden er op zondagavond 25 oktober in de Gereformeerde Kerk in Stellendam Psalmen en liederen gezonden. Deze zangdienst wordt geleid door ds. Habekotté uit Maasdijk. De zang wordt begeleid door orgel, piano, gitaar en saxofoon. Aanvang van de dienst is 18.30 uur.

16 / 20

Cursisten verrassen Klaasje de Waard

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een complete verrassing was het zaterdagmiddag voor mevrouw Klaasje de Waard van het Oost-Voorgors in Middelharnis, toen zij nietsvermoedend met haar man Jaap binnenstapte in cultuurcafé 'De Overkant' aan de Dijkstelweg in Ouddorp om er een kopje thee te drinken. Al heel snel bleek dat zij, met medeweten van haar echtgenoot, naar deze locatie met theetuin was gelokt. Surprise. Een high tea, aangeboden door tientallen dames die in de afgelopen 20 jaar bij Klaasje de Waard thuis, in groepjes van 5, opleidingen volgden, certificaten behaalden en zich bekwaamden. Bijvoorbeeld tot coupeuse. "Wij kregen - onder fantastische begeleiding en in een uiterst gezellige sfeer -naailessen bij Klaasje", vertelt één van de dames.

Door Jaap Ruizeveld

Waardering

Begin dit jaar gaf Klaasje de Waard (64) - die zelf opgeleid werd bij modevakschool Ensaid - aan, dat zij in december met haar lessen wilde stoppen. Die vooraankondiging gaf de cursisten ruime gelegenheid om te switchen, elders zich aan te melden voor een vervolgopleiding. Zomaar afscheid nemen, dat is er natuurlijk niet bij als je het steeds - en al zolang - met elkaar goed kunt vinden, het gezellig hebt en vooral goed wordt begeleid en opgeleid. Daarom hadden de dames onderling deze surprise georganiseerd als blijk van waardering.

En echtgenoot Jaap, die bij de lessen van zijn echtgenote thuis veel aanknopingspunten vond om over tal van onderwerpen met de cursisten te praten, deelde uiteraard in het afscheidsfestijn. Heerlijk waren die sociale contacten, zegt Jaap. De dames-cursisten kwamen niet alleen van het eiland. Ook uit Zeeland (Bru) en andere delen van Zuid-Holland. "Ik zal het stellig missen", bekent Klaasje, maar het is een mooie tijd geweest. Dan moet je tevreden zijn en durven stoppen. Ter afsluiting van de geslaagde bijeenkomst zaterdag nog even in de fraaie theetuin op de foto. Wie had dit moment nu willen missen?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Prijswinnaars kleurwedstrijd Kraamcentrum DAT

SOMMELSDIJK - Kraamcentrum DAT heeft op 23 mei 2015 een cheque aangeboden aan het Fauna Park Flakkee in Nieuwe-Tonge. Door middel van deze cheque heeft het kraamcentrum twee ooievaars geadopteerd. Een kraamcentrum en ooievaars passen natuurlijk goed bij elkaar. Kraamcentrum DAT heeft ook een leuke kleurwedstrijd georganiseerd voor de kinderen die het Fauna Park en het kantoor aan de Langeweg 29 in Sommelsdijk bezochten. Er zijn twee trekkingen. Eind juni en eind augustus hebben Melinda en Jacqueline uit de vele inzendingen de mooiste kleurplaat gekozen.

Jessica Zeeman (11 jaar) uit Sommelsdijk en Kelt van Rij (6 jaar) uit Ouddorp waren de gelukkige winnaars. Zij zijn zaterdag 26 september uitgenodigd om samen met ouders, broertjes en zusjes langs te komen om hun prijs in ontvangst te komen nemen. De prijs bestond uit een volledig dagje uit in het Fauna Park voor het hele gezin en een boekje over Japie de kangoeroe, geschreven door Cora de Boed. Jessica en Kelt waren heel blij dat ze gewonnen hadden. Het was een leuke ochtend met koffie en thee met wat lekkers en limonade en snoepjes voor de kinderen.

Kraamcentrum DAT gaat in de toekomst weer een nieuw project sponsoren. Ook daar zal waarschijnlijk weer een leuke wedstrijd aan verbonden zijn. Op de Vision Beurs op 6 en 7 november in Ouddorp is Kraamcentrum DAT weer aanwezig met een kraam. Daar kan het publiek zien welk project het kraamcentrum sponsort. Voor de kinderen zijn er leuke spelletjes en cadeautjes!

OrthoFlakkee: nieuwe praktijk, gemakkelijker bereikbaar

Het team van OrthoFlakkee.

MIDDELHARNIS – Voor de jongens en meiden die in Middelharnis op school zitten, is het een stuk gemakkelijker geworden als ze naar de orthodontist van OrthoFlakkee moeten. De praktijk is niet langer gevestigd in Ooltgensplaat, maar in Middelharnis. Vorige week dinsdag was de feestelijke opening van de moderne en aantrekkelijk ingerichte praktijk in het voormalige kantoor van de Rabobank aan de Langeweg.

Door Kees van Rixoort

Het team van OrthoFlakkee, onder leiding van orthodontist Adela Toman, is al sinds begin september actief in de nieuwe praktijkruimte. "Het bevalt heel goed", zegt de orthodontist over de eerste maand aan de Langeweg. "Het is allemaal nieuw. Dat is gemakkelijk wennen. We voelen ons hier nu al helemaal thuis."

De inrichting van de nieuwe praktijk is afgestemd op de voornaamste doelgroep: jongeren. De rij met stoeltjes waarop zij even kunnen wachten, staat voor een wand met graffiti, met uitzicht op een paar vrolijk gekleurde oliedrums. Achter de wand bevinden zich drie open behandelplekken. Even verderop is een vierde behandelplek achter een deur. Verder telt de praktijk onder andere een techniekhoek, een sterilisatieruimte en een ruimte met röntgenapparatuur.

OrthoFlakkee is eigendom van tandarts Alex Ene in Ooltgensplaat, waar de praktijk drie jaar geleden van start ging naast de tandartspraktijk. Adela Toman wordt geassisteerd door drie assistenten: Marja, Monika en Heleen. OrthoFlakkee is de enige orthodontiepraktijk op Goeree-Overflakkee. "Wij zijn specialisten", zegt Adela Toman. Het belangrijkste is dat we nu, hier in Middelharnis, dichter bij hen zitten. We zijn gemakkelijker bereikbaar geworden. Afspreken in een tussenuur is ook mogelijk."

In de herfstvakantie kunnen kinderen weer springen en sporten in De Staver

SOMMELSDIJK - In de herfstvakantie worden er weer vijf Springdagen georganiseerd in Sommelsdijk. Ruim 2400 kinderen hebben zich al aangemeld voor deze leuke en sportieve dagen. Tijdens een Springdag gaan de kinderen handboogschieten, klimmen in de klimwand, tokkelen, zwemmen, bowlen, patat met een frikandel of kipnuggets eten en natuurlijk springen op trampolines en springkussens in De Staver.

De Springdagen worden al vanaf 2002 elk jaar georganiseerd en staan al jaren bekend als HET evenement voor kinderen. Jaarlijks doen er gemiddeld 2500 kinderen mee, verspreid over de herfstvakantie en de kerstvakantie. Elk jaar levert dit weer veel blije gezichten op. Wanneer er op Google wordt gezocht op 'Springdagen Sommelsdijk' komt er een lange lijst met enthousiaste verhalen, filmpjes, foto's en reacties naar voren. Het springen wordt begeleid door gediplomeerde leiding van Turn2Move, het zwemmen staat onder toezicht van de zweminstructeurs van De Staver, het klimmen en tokkelen wordt aangestuurd door 2 ervaren kliminstructeurs en ook het handboogschieten staat onder toezicht van 2 ervaren handbooginstructeurs.

Mee doen

Via turnclub Turn2Move is het mogelijk dat kinderen van 6 tot 14 jaar mee kunnen doen, ze hoeven daarvoor geen lid te zijn van de turnclub. Wel moeten ze goed uitgeslapen aan de actieve Springdag beginnen en heel veel zin meenemen naar De Staver. Turn2Move staat ingedeeld op donderdag 22 oktober. Een Springdag duurt van 09.00 tot 16.00 uur of van 11.00 tot 18.00 uur (afhankelijk van de indeling). Alle kinderen worden in groepjes ingedeeld en doorlopen onder begeleiding het hele Springdagprogramma. Kinderen vanaf 6 jaar (met zwemdiploma) kunnen nog tot 15 oktober ingeschreven worden via de website van turnclub Turn2Move www.turn2move.nl . Op de website staat een artikel over de Springdagen met linkjes naar filmpjes en uitleg van de verschillende onderdelen. De kosten voor een Springdag zijn € 16,75, dit is inclusief het eten. Ouders kunnen zich ook aanmelden om hun eigen kind met een groepje andere kinderen te begeleiden. Begeleidende ouders eten gratis mee.

Ingezonden

Voor de nieuwe sneldienst moet veel wijken

Bij overgang van de OV-concessie van Arriva naar Connexxion gaan er een paar zaken veranderen, waar weinig ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Er wordt wel gesproken over het invoeren van de sneldienst, het z.g. R-net. Maar wat daarvoor moet wijken, daarover blijft men stil. Vandaar, dat ik de gebruiker van de busdiensten graag op de hoogte breng van de veranderingen, waarover niet gesproken wordt.

Ik heb persoonlijk te maken met zowel de verbinding naar Barendrecht als de verbinding met Zuidplein en heb daar e.e.a. over uitgezocht. Ten eerste komt de lijn 130 van en naar busstation Heinenoord te vervallen. Alternatief wordt: overstappen bij Numansdorp (A29) en vandaar uit naar Heinenoord. Extra reistijd: min. 25 minuten. Het vervallen van lijn 130 wordt door de provincie verdedigd met het argument, dat er te weinig reizigers gebruik van zouden maken. Er wordt gesproken over 30 reizigers per gemiddelde werkdag. Uit eigen ervaring weet ik dat dat aantal veel hoger zou moeten zijn: in de 130 van 7.12 uur vanaf busstation Oude-Tonge alleen al zitten 30 reizigers...

Ten tweede komt lijn 180 van busstation Heinenoord te vervallen. Deze wordt vervangen door een scholierenlijn, lijn 680. Deze gaat veel minder frequent rijden (alleen rond aanvang schooltijden). Leerlingen die eerder vrij zijn of later kunnen beginnen, worden gedwongen om via Zuidplein te reizen, waarvoor weer extra reistijd nodig is. Het feit dat het R-net als sneldienst wordt ingezet, juich ik toe. Toch vraag ik me af waarom er niet een tussenstop op Heinenoord gemaakt kan worden. Volgens de provincie geeft dit een extra reistijd van 7 minuten. Volgens de dienstregeling van Arriva (vergelijking lijn 136 en 130) is de extra reistijd 5 minuten. Het lijkt me dat dit geen onoverkomelijke zaak is. Het minder frequent rijden van lijn 680 is een andere zaak. De provincie zorgt ervoor, door deze regeling goed te keuren, dat scholieren minder tijd hebben voor huiswerk en ontspanning. Ik weet niet hoe de besluitvorming binnen het Provinciaal Bestuur tot stand is gekomen, maar het lijkt erop, dat busverbindingen niet gezien worden als nutsvoorziening, maar alleen als economisch middel. Ik vrees dat, met name de reiziger die van Goeree-Overflakkee naar de Hoeksche Waard en terug reist, voor de auto zal kiezen. Dat kan toch nooit de bedoeling zijn van de Provincie? Of wel...?

M. Sipman

Leerlingen De Ark op stap met oldtimers

MIDDELHARNIS - Met een oude Amerikaanse schoolbus en acht oldtimers zijn de leerlingen van ZML De Ark donderdag 1 oktober op stap geweest. Het uitje werd georganiseerd door Oltimerclub Carwei, een club met tachtig leden.

Het begon allemaal met een aanvraag van Bianka Lesierse bij de dorpsraad in Dirksland. Zij is de moeder van Claudia, een leerling van ZML de Ark. Ze diende een plan in voor een aanbod van sport- knutselactiviteiten voor leerlingen met een verstandelijke beperking. Toen dit niet lukte, kwam Frits Veringmeier van de dorpsraad Dirksland met het idee om een oldtimerrit te organiseren voor de Ark. De route ging langs de binnen- en buitenhaven van Stellendam en via de Oostdijk en Goedereede naar de Mekkerstee in Ouddorp. Daar was er een puzzeltocht voor de leerlingen. Na afloop was er een ijsje voor de kinderen. Zowel de kinderen als de begeleiders hebben genoten van het uitstapje.