info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

14 juli 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 14 juli 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Zonnig en druk op geslaagde Vlaggetjesdag

Het vlaggenschip, de GO-37 van de familie Tanis.

STELLENDAM – Het havengebied van Stellendam stond zaterdag in het teken van de Dag van de Nederlandse Visserij en Vlaggetjesdag.

Tekst en foto: Adri van der Laan

'Vlaggetjesdag' is een begrip in visserijdorpen in het hele land. Het is de dag bij uitstek voor de visserij om hun 'product' aan een breed publiek te tonen. Zaterdag waren de omstandigheden hiervoor prima. Het zonnige en warme weer lokte velen naar de Stellendamse binnenhaven.
De binnenhaven was omgevormd tot een braderie waar voor iedereen wel wat te koop was. Natuurlijk genoten de kramen met vis en aanverwante etenswaren een grote belangstelling. Verder presenteerden zich veel bedrijven die betrokken zijn bij de visser zich aan het publiek.
Het hoogtepunt voor het publiek was de vlootschouw. Het was dan ook geen probleem om de vissersschepen vol te krijgen. Van heinde en ver was men gekomen om een 'rondje' op het Haringvliet aan boord van één van de schepen mee te maken. Ruim 25 schepen maakten een toch tochtje op het Haringvliet om aan het eind van de toch het vlaggenschip, de GO-37, te passeren en te groeten waar vanaf de vlootschouw werd gehouden door burgemeester Ada Grootenboer, die bijna hersteld is van haar ziekte. De organisatie had haar verzocht om als vlootadmiraal te fungeren.
De Dag van de Nederlandse Visserij kreeg in de ochtenduren vorm tijdens een bijeenkomst in het gebouw van de Visafslag. Verschillende sprekers voerden daar het woord. Ook tijdens deze bijeenkomst was 'innovatie' het sleutelwoord. In de abonneekrant van vrijdag een verslag van deze bijeenkomst en een fotoverslag van Vlaggetjesdag 2015. Zie: www.eilandennieuws.nl voor een filmpje van de vlootschouw.

Tiener overleden na ongeval op de Kabbelaarsbank

OUDDORP - Zaterdagmorgen 11 juli om ongeveer kwart over zes zijn de hulpdiensten opgeroepen voor een ongeval aan de Kabbelaarsbank te Ouddorp.

Twee jongemannen van 18 en 19 jaar uit De Lier waren op bezoek bij een groep vrienden in een nabijgelegen vakantiepark en lagen te slapen in de bak van een pick-up. Een deel van de groep was wezen stappen en bij terugkomst op het park stapte één van de groepsleden in de pick-up. Hij was niet op de hoogte van het slapende duo en begon ermee te crossen op het terrein. De twee slapende tieners kwamen daarbij ten val en raakten zwaargewond.
Het 18-jarige slachtoffer werd afgevoerd naar het ziekenhuis in Dirksland. Hij is inmiddels aanspreekbaar. De 19-jarige werd in kritieke toestand naar het EMC in Rotterdam gevlogen, waar hij zondag is overleden.
Vanwege de ernst van het incident werd direct uitgebreid onderzoek gedaan. In de loop van de zaterdagochtend werd duidelijk wat er was voorgevallen en werd een 19-jarige jongen aangehouden. Ook hij komt uit De Lier. (Tekst en foto AS Media)

OUDDORP - Vanwege de sterke wind waren er zondag veel watersporters te vinden op de Brouwersdam. De condities waren kennelijk zo extreem dat er aan veel watersporters hulp geboden moest worden. Er werd drie maal langdurig gezocht naar vermiste surfers. Hierbij hielp zelfs een politiehelikopter mee met de zoekactie. Voor ernstige ongevallen werd twee maal een traumahelikopter gealarmeerd.

Ongeveer 30 watersporters bij de Brouwersdam zijn geholpen terwijl zij materiaalpech hadden, kiteboards niet meer konden bereiken of de zeilen niet meer omhoog kregen. Een 12 jarige jongen die op het strand omsloeg met zijn blowkart (kar met windsurfzeil) had last van rugletsel. Het slachtoffertje is na stabilisatie ter controle overgebracht door de ambulance naar het ziekenhuis te Dirksland. Een man van 35 jaar werd tijdens het oplaten van zijn kite enkele meters de lucht in getrokken. Hij kwam ongelukkig ten val en heeft daarbij ernstig rugletsel opgelopen. Hiervoor werd de traumahelikopter uit Rotterdam opgeroepen. Het slachtoffer is met de heli afgevoerd naar het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam. Later kwam bij de Ouddorpse reddingsbrigade de melding dat een 40-jarige man bewusteloos op het strand lag. Ter plaatse bleek dat dit slachtoffer tijdens het vliegeren op het strand was meegesleurd door zijn vlieger. Hij had hierbij vermoedelijk ernstig hoofdletsel opgelopen. Hiervoor werd de Rotterdamse traumahelikopter voor een tweede maal gealarmeerd, maar deze hoefde uiteindelijk niet ter plaatse te komen. Dit slachtoffer is overgebracht naar het ziekenhuis te Dirksland. Tevens kreeg de Ouddorpse reddingsbrigade drie verschillende meldingen van vermissingen van kitesurfers. Alle drie werden ze na een zoekactie door de Ouddorpse reddingsbrigade, reddingsbrigade Westenschouwen, KNRM en politie weer teruggevonden. (Bron: website ORB)

Beregening van het land

GOEREE-OVERFLAKKEE - De afgelopen weken is er relatief weinig neerslag gevallen. Dat zorgt voor veel vraag naar water om het land te kunnen beregenen. De medewerkers van Hollandse Delta die zorgen voor het waterbeheer, doen er alles aan om de wateraanvoer op peil te houden. Het waterschap is blij met de agrariërs die ruim van te voren aangeven dat zij water nodig hebben. Maar helaas doet nog niet iedereen dat. Waterschap Hollandse Delta roept daarom nogmaals op om beregeningen vooraf te melden. Er is nog voldoende water in de rivieren om binnen te laten in de sloten en singels. Inwoners en agrariërs moeten er echter rekening mee houden, dat water soms lange afstanden moet afleggen om in de sloten te stromen waar de watervraag is. Dit kan wel tot een dag duren.

Beiaardconcert

GOEDEREEDE - De komende weken klinkt iedere zaterdagmiddag muziek vanaf de toren van Goedereede. Verschillende beiaardiers bespelen op zaterdag van 16.00 tot 17.00 uur het carillon. Deze week speelt Kenneth Theunissen. Een muzikant die al verschillende prijzen heeft gewonnen op Internationale Beiaardwedstrijden. Hij speelt een afwisselend concert, van barok tot popmuziek.

Inbrekerswerktuigen

SOMMELSDIJK - In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de politie een man aangehouden die in de omgeving van de Hobius de Krijgerlaan aan auto's rommelde. De man had inbrekerswerktuigen bij en is gearresteerd.

2 / 18

Agenda

Woensdag 15 juli

SOMMELSDIJK – Bingo in Wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. Aanvang 13.30 uur. Zaal open vanaf 13.00 uur.
DIRKSLAND – Open repetitie gemengd koor Excelsior. Schakelplein. Aanvang 19.45 uur.
GOEDEREEDE – Zomerzangdienst in Hervormde Kerk. Meditatie A. den Hertog. Muzikale medewerking wordt verleend door Anton Weenink op orgel en piano. Aanvang 19.30 uur.

Donderdag 16 juli

OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 20.00 uur. Entree € 10,-. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Organist: Rinus Verhage.

Zaterdag 18 juli

NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop van 10.00 tot 16.00 uur. Emaille, zink, Keulse potten, fornuizen en nog veel meer. Gratis koffie/thee. Groeneweg 35. Meer info: 0187 651638.
OUDDORP – Zomerfair bij Pau Heerschap, Duinkerkerweg 25, van 10.00 tot 16.00 uur. Parkeren op Dirkdoensweg 9 of op parkeerterrein Dorpstienden.
OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist: ds. C.J. Droger.
OUDDORP – Kerkgebouw Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden. Een uurtje zingen van 19.30 tot 20.30 uur.
OOLTGENSPLAAT – Repaircafé Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.
DIRKSLAND – Hervormde Kerk open voor publiek. Groepen aanmelden via www.hervormddirksland.nl.

Maandag 20 juli

MELISSANT – Bakkerij Van Harberden. Workshop Flakkeese bolussen bakken, van 19.00 tot 21.00 uur. Deelname kost € 20,- per persoon. Vooraf reserveren is verplicht. Bel hiervoor naar 0187 601619 of 0187 602525.

Zaterdag 25 juli

OUDDORP – Zomermarkt op het terrein van Vishandel Gebr. Sperling, Hazersweg 77 t.b.v. het Fonds kerkbouw Hersteld Hervormde Gemeente. Van 9.00 tot 15.30 uur. Rond 11.00 uur is er een Amerikaanse veiling. Parkeren op het industrieterrein aan de Stoofweg.
OUDDORP – Sea Fair, Hazersweg 50, van 10.00 tot 16.00 uur. Brocante, oude spullen, schelpen, strandvondsten, schilderijen en ambachtelijke yoghurt.
OUDDORP – Hervormde Kerk. Inloop orgelbespelingen door predikanten en organisten. Aanvang 14.15 uur. Einde 15.15 uur. Organist: Anton Weenink.
SOMMELSDIJK – Bingo in De Zwaluw, Sperwer 55. Zaal open 19.00 uur, aanvang 19.30 uur.
DIRKSLAND – Hervormde Kerk open voor publiek. Groepen aanmelden via www.hervormddirksland.nl.

Maandag 27 juli

MELISSANT – Bakkerij Van Harberden. Workshop Flakkeese bolussen bakken, van 19.00 tot 21.00 uur. Deelname kost € 20,- per persoon. Vooraf reserveren is verplicht. Bel hiervoor naar 0187 601619 of 0187 602525.

Dinsdag 28 juli

OUDDORP – Fietstocht over de kop van Goeree t.b.v. Diaconaal gastenhuis de Oase. Start bij Kwekerij Klepper, Oudelandseweg 27. De route is 22 km. lang. Inschrijven van 18.30 tot 19.00 uur. Kosten € 2,50 p.p., max. € 10 per gezin.

Donderdag 30 juli

OUDDORP – Hervormde Kerk. Donderdagavond-orgelconcerten door professionele organisten. Aanvang 20.00 uur. Entree € 10,-. Kinderen t/m 15 jaar gratis. Organist: Abram Bezuijen.

Minder financieel tekort, maar geen overschot

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met het zomerreces al in gedachten maakte de gemeenteraad donderdagavond geen haast met het afwerken van de agenda. Naast de belangrijke punten VCP Ouddorp 2 en Haven- en kadegeld (situatie Middelharnis), waarover wij in onze vrijdageditie uitgebreid rapporteerden, waren er kleine politieke schermutselingen. De klok tikte richting het middernachtelijk uur en van de massale opkomst op de publieke tribune bij het begin van de vergadering was nagenoeg iedereen toen al lang verdwenen.

Door Jaap Ruizeveld

De financiële agenda-onderwerpen Jaarstukken 2014 en Zomernota 2015 scoorden goede cijfers, maar bij een terugval van rijksgelden verdampen de voordelen al weer snel. Er kon geld in de algemene reserves worden gestort. Er was een minder financieel tekort en duidelijk geen overschot, zo klonk de waarschuwing. De fracties van VKGO en PvdA vonden dat er zorgvuldig gekeken diende te worden naar opgelegde bezuinigingsdruk bij instellingen en verenigingen. De kortingen op het Sociaal Domein zijn flink aangekomen en het is moeilijk aan betrokkenen uit te leggen dat "overschot of minder tekort", of hoe je het ook formuleert, niet voor een deel ingezet zou kunnen worden bij knelpunten.

Geen coördinatie

Bij het Integraal Ruimtelijk Programma werd gevraagd om meer mogelijkheid voor de raad om bij dit onderwerp betrokken te kunnen zijn. Een onderbouwing van projecten die de economische structuur versterken en vragen of het college maatregelen neemt om de uit te geven middelen beter over het gehele eiland te verdelen. De verhouding van 140.000 euro in oost en ruim 2 miljoen in west is een wel erg groot verschil, vond VKGO. De ontwikkelingen in de Noordrand waren ook weer stof tot discussie. Niet in de laatste plaats ook bij het geagendeerde Coördinatiebesluit realisering windparken. Inspreker Kampuus (Windgroep) hield een vurig pleidooi voor coördinatie maar de raad voelde er totaal niets voor. Gewone procedures met de daaraan gekoppelde inspraakmogelijkheden. Zo werkt dat in ons land, reageerde de raad. Wethouder Tollenaar gaf aan dat de raad hier de 'baas' is om te besluiten. Hij had er geen moeite mee dat het coördinatiebesluit werd verworpen.

Niet onderschatten

Inspreker G.J. Korte pleitte voor samenwerking van gemeente en Veero bij het opstellen van een breed gedragen visie aan de hand waaraan de gemeenteraad het plan Ouddorp-Oost zou kunnen toetsen. Mevrouw Evers vertolkte namens een bewoonster uit Ooltgensplaat de teleurstelling over het teloor gaan van prachtige stokrozen. Dit door werkzaamheden in de straat van de bewoonster. Zij deed haar verhaal onder de noemer geloofwaardigheid en klantgerichtheid. Vanuit de raad kwam geen reactie.

Voordat burgemeester Lokker het vergaderseizoen bij het begin van het zomerreces afsloot, wilde hij nog een statement geven. "Het werk van volksvertegenwoordigers wordt vaak onderschat. Het is een zware en verantwoordelijke opgave". De opmerking paste wel bij de installatie van de nieuwe wethouder Daan Markwat en de komst van het nieuwe raadslid Herweijer (jr) in de SGP-fractie. Op donderdag 3 september is de volgende raadsvergadering.

Ondernemersprijs Goeree-Overflakkee 2016

GOEREE-OVERFLAKKEE – Volgend voorjaar zullen twee bedrijven van Goeree-Overflakkee de trotse bezitter zijn van een prijs: De Ondernemersprijs Goeree-Overflakkee of de speciale prijs voor de 'Jonge ondernemer'.

Al een aantal jaren was er de mogelijkheid voor lokale ondernemers om verschillende prijzen te winnen. Een mogelijkheid waarvan enthousiast gebruik werd gemaakt. De toenmalige Rabobank Goeree-Overflakkee en de Kamer van Koophandel waren de initiatiefnemers van de MVO Award en de Ondernemersprijs. Deze prijzen werden om de twee jaar uitgereikt. In totaal heeft men drie keer een dergelijke verkiezing gehouden.
Vorig jaar nam ook Eilanden-Nieuws het initiatief om een verkiezing voor ondernemers te organiseren. Hierbij ging het om de verkiezing voor hét Familiebedrijf op Goeree-Overflakkee.
De initiatiefnemers van de beide verkiezingen hebben besloten om de handen ineen te slaan en gezamenlijk één verkiezing te organiseren voor de ondernemers van Goeree-Overflakkee. Donderdag 21 april 2016 zullen tijdens een feestelijke bijeenkomst de zes genomineerden voor de prijzen worden bekendgemaakt. Vervolgens worden ook de twee winnaars voorgesteld: van de Ondernemersprijs Goeree-Overflakkee en van de prijs voor de 'Jonge ondernemer'.
De werkgroep, met afgevaardigden van de bij het initiatief betrokken organisaties, is voortvarend aan de slag gegaan om ook deze verkiezing weer tot een succes te maken. Met het totale concept wil men de vele – grote en kleine – bedrijven de mogelijkheid geven om hun bedrijf te presenteren voor hun collega-ondernemers, maar ook aan een breed publiek. Evenals bij de verkiezing van het Familiebedrijf kunnen de deelnemers in overleg weer een advertorial in de huis-aan-huis-editie van het Eilanden-Nieuws plaatsen. Iedere week presenteren twee ondernemers zich in een redactioneel artikel met foto's, wat door de redactie van de krant wordt verzorgd. Daarnaast worden de 'verhalen' gebundeld in een kleurrijk boek dat tijdens de prijsuitreiking op donderdag 21 april wordt gepresenteerd.
Ondernemers die aan de verkiezing mee willen doen kunnen zich binnenkort aanmelden via www.eilandennieuws.nl/ondernemersprijs. Via deze site kan men een deelnameformulier invullen. Hier staan ook de voorwaarden vermeld. Nu al telefonisch aanmelden kan ook via 0187 471020.
De nominatie voor de prijs en de uiteindelijke prijstoekenning is in handen van een onafhankelijke, deskundige jury. In de komende tijd zullen verdere bijzonderheden via Eilanden-Nieuws worden bekendgemaakt. De media-adviseurs zullen ook de ondernemers benaderen voor deelname en verdere informatie.

De organisatie is in handen van Rabobank Het Haringvliet, de koepel van de eilandelijke ondernemersvereniging FOGO, de gemeente Goeree-Overflakkee en Eilanden-Nieuws.

Rondrit met unieke historische bus op eerste Toeristendag

De historische RTM-bus met chauffeur Jaap van Splunter.

OUDDORP - De schoolvakanties zijn begonnen en in Ouddorp draait het evenementenprogramma van de Stichting Promotie Kop van Goeree op volle toeren. Op de woensdagen 15 en 29 juli en 12 augustus zullen de Ouddorpse Toeristendagen plaatsvinden van 8.30 tot 18.00 uur.

Er is een grote braderie in het centrum van Ouddorp met 125 kramen. Een gezellige braderie met meer dan 125 kramen en standplaatsen die overal in en rondom het centrum te vinden zijn.

Parkeren

Tijdens de Toeristendagen kan er ook worden geparkeerd op het parkeerterrein van Voetbalvereniging WFB, Hofdijksweg 46 te Ouddorp. Uniek pendelvervoer van dit parkeerterrein, maar ook vanaf de reguliere bushaltes aan de Vrijheidsweg naar het marktterrein (centrum) en tegelijkertijd een mooie rondrit met een historische RTM-bus (nr.38 Leyland-Verheul uit 1966), wordt aangeboden à € 1,-- p.p.

Dagje uit naar Faunapark Flakkee

NIEUWE-TONGE - Starende Uilen, jumpende kangaroos, felgekleurde ara's en pronkende pauwen. Voor kinderen is er genoeg te zien op het dierenpark. Naast alle dieren is er ook een speeltuin, midgetgolfbaan en een pannenkoekenrestaurant. Entree: tot 2 jaar gratis, 2 t/m 12 jaar € 4,-, 13 jaar en ouder € 5,-. Duivenwaardsedijk 22, 3244 LG Nieuwe Tonge. www.faunaparkflakkee.nl.

Vakantiespelweek in Goedereede

GOEDEREEDE - De laatste week van de zomervakantie is de Vakantiespelweek in de witte tent aan de Jongkoenstraat te Goedereede. Het thema is de Bouwplaats, de kinderen ontmoeten een architect, een timmerman en een elektricien."Zoals wij een huis bouwen, zo bouwt de Heere God aan ons leven. Hij heeft ons bedacht (= architect), wil contact met ons (= elektricien) en gaat het mis, dan wil Hij het repareren (= timmerman)." De kinderen gaan tijdens de Vakantiespelweek samen zingen, spelen, luisteren naar een Bijbelverhaal, vossenjacht en zelf bouwen. Alle kinderen van groep 1 t/m 7 zijn op dinsdag 18, woensdag 19 en donderdag 20 augustus vanaf 9.30 uur van harte welkom!

Fotoreis door de natuur in de regio

Een vaartocht over het grootste zoutwatermeer van Europa, een bezoek aan de eilanden Himpelvoet en Dwars in de Weg en de Slikken Van Flakkee. Het komt allemaal aan bod in de fotopresentatie van natuurfotograaf Jan Baks. Bezoekers maken kennis met Fjordenpaarden, zeehonden en Schotse Hooglanders. En ook bijzondere flora zoals verschillende soorten orchideeën en de Parnassia worden getoond. Liefhebbers van natuur kunnen hun hart ophalen. De presentatie start op donderdagavond 23 juli om 20.00 uur in De Overkant. Een kaartje kost € 6,50, dat is inclusief een kopje koffie of thee voor aanvang. Kaartverkoop via VVV Ouddorp telefoon: 0187-681789. Kijk op www.janbaks.nl voor natuurfoto's van Goeree-Overflakkee.

Aanvangstijd kerkdiensten Dirksland

DIRKSLAND - In De Zaaier zijn de aanvangstijden van de diensten van de Hervormde gemeente van Dirksland verkeerd vermeld. De correctie tijden voor zondag 19 juli zijn: 09.00 uur: ds. T.T.J. Pleizier; 11.00 uur: ds. T.T.J. Pleizier, in 'De Gooye' afsluiting Keigave dagen en 18.00 uur: ds. J. de Jong.

Diamanten huwelijk voor echtpaar Van Groningen-Sandifort

Het diamanten echtpaar Van Groningen-Sandifort, samen met waarnemend burgemeester Lokker in de tuin van hun woning aan de Doelweg. Foto: Hans Villerius

GOEDEREEDE – Een geboren en getogen Menheersenaer is hij, Wouter van Groningen, maar nadat hij in z'n jonge jaren vanwege z'n werk in Goedereede kwam wonen, is hij altijd Goereeër gebleven. Zeker nadat hij zestig jaar geleden ook 'n Goereese vrouw trouwde, Maria Sandifort, die heel graag in haar geboorteplaats bleef wonen. Liefst zelfs in haar geboortehuis, aan de Doelweg. En inderdaad, naderhand is het echtpaar daar ook gaan wonen. En vorige week donderdag 9 juli hadden ze de eer om ter gelegenheid van hun zestigjarige echtvereniging híer de burgemeester te mogen ontvangen, waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker, precies op de dag waarop ze hun diamanten huwelijksjubileum mochten gedenken.

Door Hans Villerius

De bruidegom komt uit een gezin met negen kinderen. Hij behoorde tot de oudste "en dan werd je niet ontzien", weet hij nog goed. "Je kreeg al 'n schrepel in je handen gedouwd as je nog mar 'n paer jaer was!" 't Was dan ook al vroeg duidelijk wat de jonge Wouter na de lagere school ging doen: met vader mee om op 't land te werken, als los arbeidsman die voor verschillende boeren landbouwwerk deed. Wouter bleef dit werk tot z'n dertigste doen. Daarna is hij de rest van z'n arbeidzame leven in dienst geweest van het Uitvoer Controle Bureau – later Kwaliteit Controle Bureau – om groeten en fruit op kwaliteit te controleren. Hiervoor was hij op diverse plekken in Zuidwest Nederland actief. Tot z'n 59e heeft hij dit werk gedaan, toen kon hij in de vut. Maar stilzitten was er niet bij, want naast z'n dagelijks werk runde hij ook het boerenbedrijfje dat z'n schoonvader destijds had. Toen schoonvader ermee stopte heeft Wouter dit van 'm overgenomen, met zo'n acht hectare land, zodat Wouter nog genoeg te doen had, ook toen 'ie met de vut ging.
Met de overname van het landbouwbedrijf van z'n schoonvader ging voor Wouters vrouw de langgekoesterde wens in vervulling om weer woonachtig te worden in het huis waar ze geboren werd. Van hieruit ging ze naar de lagere school, vervolgens naar de huishoudschool in Sommelsdijk, om daarna in Goedereede huishoudelijk werk te gaan verrichten. Totdat ze met Wouter trouwde. "Daarna was buitenshuis werken voorbij", weet ze nog, "dan had je je eigen huishouden".
Uit het huwelijk werden twee kinderen geboren, een zoon en een dochter. En daaruit kwamen vier kleinkinderen voort, terwijl het derde achterkleinkind op komst is. Met elkaar hebben ze het huwelijksjubileum afgelopen zaterdag gevierd in woonzorgcomplex Westvoorne. Maar met de goede gezondheid die ze – beide op hun 82e – nog genieten, hopen ze dit gebouw verder toch nog jarenlang voorbij te mogen blijven rijden, om nog lange tijd te genieten van hun eigen vertrouwde stekje aan de Doelweg.

Verzamelbakken in Milieustraten staan klaar voor onvermengd taxussnoeisel

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het loopt nog niet storm op de gemeentelijke Milieustraten in Middelharnis en Goedereede. Maar het begin is er. Bewoners hebben de eerste bakken, tonnetjes en zeilen met jong en zuiver taxussnoeisel al aangeboden. In Goedereede was vrijdag de eerste inzamelbak al gevuld en de tweede voor een deel. Jan Meijer, opzichter Groen, controleerde het aanbod. Dat is nodig omdat snoeisel dat vervuild is met dor blad, gras of aarde niet kan worden ingenomen. Zaterdagmorgen was ook depothouder Wim Both in Middelharnis in zijn nopjes met het aangeleverde zuivere en jonge snoeisel.

Door Jaap Ruizeveld

"Wij doen graag mee", vertelt de depothouder. " Een bijdrage leveren aan de strijd tegen kanker. Daar doe je toch alles voor? Laat men maar komen, maar wel met goed bruikbaar snoeisel". Zoals eerder gemeld gaat het hier om een landelijke actie, Vergroot de Hoop, waarbij de gemeente Goeree-Overflakkee en 170 andere gemeenten zich hebben aangesloten. Taxussnoeisel bevat basisgrondstof voor chemotherapie.

Tot eind augustus

Tot en met 31 augustus staan er - tijdens de openingstijden van de beide milieustraten - speciale inzamelbakken klaar om het taxussnoeisel op te vangen. Elke kubieke meter taxussnoeisel is goed voor één chemotherapie. Daarnaast doneert Vergroot de Hoop 50 euro per ingezamelde kubieke meter aan een goed doel dat gerelateerd is aan kanker. De gemeente mag zelf beslissen over de bestemming van het geld. Voorwaarde is wel dat het ten goede komt aan een erkende organisatie of instelling die zich rechtstreeks met de bestrijding van kanker bezighoudt. Vergroot de Hoop en de gemeente Goeree-Overflakkee roepen inwoners op aan de actie mee te doen, zodat er nog meer mensen geholpen kunnen worden in hun strijd tegen kanker.

Zorgvuldig

Alleen eenjarige scheuten zijn bruikbaar. De takken mogen maximum 30 centimeter lang zijn en niet dikker dan 0,5 centimeter. Dikke bruine houterige takken zonder naalden of volledig gerooide struiken zijn niet bruikbaar. Vang tijdens het snoeien het snoeisel op. Leg er een zeil onder of een doek, zodat het zuiver blijft.

Experiment

Er wordt al vele jaren geëxperimenteerd met verschillende taxussoorten als grondstof voor chemotherapie. Het duurde lange tijd van onderzoek om op de juiste manier de juiste stoffen uit de taxus te halen, maar ook om de meest geschikte taxussoort (taxus baccata) te vinden.

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van donderdag 16 Juli van Polivak op RTV SLOGO is de CDA wethouder Arend Jan v.d Vlugt te gast. De wethouder met o.a. landbouw, visserij, innovatie en duurzaamheid in zijn portefeuille spreekt een uur lang met presentator Jan van Gurp.

Het gesprek gaat over het afgelopen politieke jaar. Hoe staat Goeree-Overflakkee ervoor zo vlak voor het zomerreces? Daarnaast zal er worden gesproken over de eilandvisie en marketing, de plannen om in 2020 energieneutraal te zijn en de innovatieve visserij. Onlangs werd bekend dat Goeree-Overflakkee groeit! Wat heeft dat voor effect op de langere termijn en hoe moeten we daarop inspelen? Deze onderwerpen komen allemaal aan bod in het radioprogramma. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9:00 uur en via "programma gemist".

Kijk voor meer informatie op de website: www.rtvslogo.nl of volg de omroep via twitter: @rtvslogo.

Eerste hondenspeeltuin op het eiland

Een avondje bij Hondenvereniging Sommelsdijk. Op de onderste rij foto's de zo pas gerealiseerde hondenspeeltuin. Foto's: Hans Villerius

Naast politiehonden-, gehoorzaamheids- en behendigheidstraining nu ook dogfrisbee training

SOMMELSDIJK – Menigeen die 's zaterdags overdag of door de week 's avonds op de fiets van Sommelsdijk naar Dirksland gaat, of omgekeerd natuurlijk, en daarbij de route neemt over 'de bospaadjes', zal het één of meerdere keren gehoord en gezien hebben. Heftig en opgewonden geblaf uit verscheidene hondenkelen. Honden die allerlei vaardigheden worden bijgebracht: gehoorzaamheid, behendigheden, maar ook honden die op commando als een pijl uit de boog over het veld schieten en maar één doel voor ogen hebben: die ene vent daar in de kladden grijpen om onverbiddelijk de tanden in 'm te zetten en 'm pas weer los te laten als de baas dat zegt…

Door Hans Villerius

Wie dit een keer gehoord en gezien heeft langs de bospaadjes, is dus langs het trainingsveld van Hondenvereniging Sommelsdijk gekomen. Hoe lang de vereniging bestaat, zou oprichter Andries Viskil niet exact aan kunnen geven. "Zeker al 'n jaar of 40, 45". Het startmoment lag in Ooltgensplaat, maar al sinds jaar en dag is de hondenvereniging een Sommelsdijkse, met een trainingsveld aan de Achterweg – vlak langs het fietspad dat van de Rozenlaan in Sommelsdijk tot aan Kwekerij De Halve Maan voert, halverwege de Oudelandsedijk tussen Sommelsdijk en de Dirkslandse watertoren. Omdat Viskil hier ook woont, is het voor hem maar een paar stappen naar het trainingsterrein. Samen met Leo Looij uit Stad aan 't Haringvliet runt hij de hondenvereniging en verzorgen ze de trainingen. Beide hebben een jarenlange ervaring als hondentrainer. Andries zeker al 45 jaar en Leo 30 jaar. "We doen 't puur vanuit liefhebberij", zegt Andries. "Niet om eraan te verdienen, maar omdat 't onze passie is en omdat we graag hondeneigenaren helpen goed met hun hond om te leren gaan."

Speeltuin

Viskil heeft inmiddels een achtje voor z'n leeftijd staan, maar is nog onverminderd actief voor de vereniging. Trots is hij er dan ook op dat Hondenvereniging Sommelsdijk, naast het vele dat de vereniging al biedt, nu ook een hondenspeeltuin heeft. Als eerste, en dus ook als enige, op Goeree-Overflakkee. Een omheind terrein met uiteenlopende attributen, afzonderlijk van het trainingsveld, waarop de honden een poosje zich mogen uitleven. "Na het trainen mogen ze hier als het ware vrij spelen en doen waar ze zelf zin in hebben, of ravotten met elkaar", legt Andries uit.

Dogfrisbee

Maar er is nog meer nieuws: er worden nu ook frisbeetrainingen gegeven. En ook daarmee is Hondenvereniging Sommelsdijk de eerste en de enige die dit op het eiland biedt. De frisbeetraining kon aan het 'pakket' worden toegevoegd doordat de Dirkslandse Bas van der Veer zich onlangs bij de vereniging heeft aangesloten en als hondenliefhebber zich gespecialiseerd heeft in de dogfrisbee sport. Tijdens kampioenschappen heeft hij hiermee al verscheidene prijzen gewonnen. Bij Hondenvereniging Sommelsdijk gaat hij dan ook de frisbeetrainingen verzorgen.
Dogfrisbee kent twee varianten, legt Bas uit: afstand gooien en freestyle werpen. "Maar eerst leer ik de hondeneigenaar goed gooien, want als 'ie dat niet kan, wordt 't niets." Daarnaast traint Bas de hond in het vangen van de frisbees. Bij het afstand gooien spurt de hond achter de wegvliegende frisbee aan, hapt deze uit de lucht en brengt 'm terug bij de baas. Natuurlijk vraagt dit ook een goede werptechniek van de baas. Maar bij het freestyle werpen nog meer en Bas laat zien hoe dat gaat. Terwijl hij de frisbees op verschillende manieren rond zich heen werpt, is het aan de hond om deze snel en behendig op te vangen. Hetzij door over z'n gebukte baas heen te springen of tussen z'n benen door. Het is een heus schouwspel, waarbij Bas – terwijl de hond de laatste frisbee uit de lucht hapt – de springende hond zelf ook uit de lucht pakt en met 'n knuffel de oefening afsluit.

Voor alle honden

Hondenvereniging Sommelsdijk heeft een flink ledenaantal, dat nog steeds groeit. Wie er zijn of haar hond een politiehondentraining wil laten volgen moet lid zijn van de vereniging. Voor alle andere gehoorzaamheids- en behendigheidstrainingen hoeft dat niet, maar wordt een vergoeding gevraagd van € 50 voor 12 lessen, inclusief examen en getuigschrift als de hond 'slaagt'. Met alle honden, van alle rassen of leeftijden, kan men er terecht.
De politiehondentraining wordt gegeven op woensdagavond van 18.30 tot 21.00 uur en op zaterdag van 10.30 tot 15.00 uur. De gehoorzaamheids- en behendigheidstraining vindt plaats op dinsdagavond van 19.00 tot 20.00 uur. En de frisbeetraining is op donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur.
Wie meer wil weten over de frisbeetraining kan bellen naar Bas van der Veer, tel. 06 23597401. Voor alle andere vragen, hetzij over Hondenvereniging Sommelsdijk, hetzij over de overige trainingen, kan bellen of mailen naar Leo Looij, tel. 06 40504550, e-mail leotrijnie@hotmail.nl.

Groep acht neemt afscheid met film 'Brand'

STELLENDAM - Woensdagavond 8 juli was de filmpremière voor groep 7/8 van CNS Zomerland. Er is wekenlang gewerkt aan het filmen en tijdens deze avond werd de film getoond aan ouders en familie. De leerlingen van groep 7 en 8 werden in stijl opgehaald met een limousine, met dank aan José Lam van limoservice Zuidland. De leerlingen werden met een drankje ontvangen, hierna mochten de kinderen met meester Adri, juf Marloes of juf Josée over de rode loper. Binnen werd de film 'Brand' bekeken. Na de première van de film heeft groep 8 afscheid genomen van de school. Op naar een nieuwe toekomst!

Kernactiviteiten

GOEDEREEDE

Zomerzangdienst

Woensdagavond 15 juli wordt er in de Hervormde Kerk van Goedereede een zomerzangdienst gehouden. Het thema voor deze avond is 'Levensreis'. De meditatie wordt gehouden door A. den Hertog. Muzikale medewerking wordt verleend door Anton Weenink op orgel en piano. Iedereen wordt van harte uitgenodigd deze avond bij te wonen. De zangavond begint om 19.30 uur. Na de dienst is er nog gelegenheid om een kopje koffie, thee of een glaasje fris te drinken in verenigingsgebouw 'de Ark'.

LANGSTRAAT

Fietspuzzeltocht

Zaterdag 29 augustus organiseert de stuurgroep van de Herv. Kerk in Langstraat weer een fietspuzzeltocht door het landschap van Oostflakkee. De afstand is ongeveer 25 km. De start van deze fietstocht is tussen 9.15 en 9.30 uur vanaf de Herv. Kerk te Langstraat (1 km. voorbij Achthuizen). De aankomst is ca. 12.00 uur.. Halverwege is er een stop met koffie, thee of frisdrank. Bij terugkomst is er bij het kerkgebouw een maaltijd met soep en broodjes. De kosten zijn € 5,- p.p. met een maximum van € 15,- per gezin. De opbrengst van de fietstocht is bestemd voor het onderhoud van het kerkgebouw. In verband met de lunch en de koffie graag even van tevoren aanmelden. Dat kan bij Piet Leroy, tel. 0187 632846, e-mail piet.leroy@planet.nl, bij Dirk Bal, tel. 0187 632059, e-mail dirk.bal@kpnplanet.nl, of bij fam. Van Gils, tel 0187 631716. Voor de winnaar is er weer een taart en wisselbeker beschikbaar.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop emaille

Zaterdag 18 juli, van 10.00 tot 16.00 uur is er een verkoop van meer dan 500 artikelen uit grootmoeders tijd: emaille, zink, Keulse potten, fornuizen en nog veel meer. Gratis koffie/thee. De verkoop vindt plaats aan Groeneweg 35 te Nieuwe-Tonge, tel. 0187 651638.

OUDDORP

Twee orgelconcerten

Deze week zijn er twee orgelconcerten in de Dorpskerk aan de Weststraat. Op donderdag 16 juli, aanvang 20.00 uur, bespeelt Rinus Verhage uit Sommelsdijk het Van Vulpen orgel. Naast organist in Oude-Tonge, Stellendam en Zierikzee is hij cantor van de St. Catharijnekerk in Brielle. Op parttime basis is hij directeur Muziekschool Goeree-Overflakkee. Het programma bevat o.a. werken van Buxtehude, J.S. Bach en F. Mendelssohn. Entree 10 euro. Kinderen tot 16 jaar gratis. Zaterdagmiddag 18 juli om 14.15 uur is er vervolgens een inloopconcert door ds. C.J. Droger uit Vlaardingen. Het programma omvat o.a. werken van Scheidemann, Buxtehude, Böhm, Bach, Hanff, Rinck, Reger en Droger.

Sea Fair

Zaterdag 25 juli wordt aan Hazersweg 50 een Sea Fair gehouden, van 10.00 tot 16.00 uur, Er is: brocante, oude spullen, schelpen, strandvondsten, schilderijen en ambachtelijke yoghurt.

Zomerfair Pau Heerschap

Gelet op de buitengewoon grote belangstelling in de afgelopen jaren, wordt op zaterdag 18 juli a.s. van 10.00 tot 16.00 uur, voor de negende keer alweer, de jaarlijkse zomerfair georganiseerd in en om de tuin van Pau Heerschap aan Duinkerkerweg 25. Behalve bezoek aan de ruime gevarieerde natuurtuin met vijvers, bloemenweide en formele tuin, in 1994 ontworpen door de bekende tuinexpert Henk Gerritsen, zijn er diverse artikelen te koop, zoals gebakken vis, tuinplanten, producten van het land, diverse versnaperingen, huisvlijtproducten, boeken, schilderijen en luisterboeken in Ouddorps dialect. Piet van Es toont weer zijn archeologische vondsten en weet er van alles over te vertellen. Verder zijn er diverse schaalmodellen te zien van molens en boten. Ook zijn er enkele rommelmarkten en creatieve activiteiten voor kinderen. Een keur aan activiteiten dus. Om 11.15 uur en 14.15 uur zal eigenaar Pau Heerschap in de formele tuin verhalen vertellen in het dialect van Ouddorp. De toegang is gratis. U wordt dringend aangeraden te parkeren op het naastgelegen terrein, ingang Dirkdoensweg 9, tegen een geringe vergoeding. Verder bij voorkeur op het parkeerterrein Dorpstienden, dat op korte loopafstand van de fair gelegen is. Dit om verkeerschaos te voorkomen.

Zomermarkt

Ten bate van het Fonds Kerkbouw van Hersteld Hervormde Gemeente wordt zaterdag 25 juli een grote zomermarkt gehouden op het terrein van Vishandel Gebr. Sperling, Hazersweg 77. De markt begint om 09.00 uur en duurt tot 15.30 uur. Er zijn meer dan 50 kramen met gebakken en gerookte visproducten, frites/snacks, kaas, oliebollen, groenten en fruit, Ouddorpse advocaat, goede gebruikte spullen, diverse soorten foto-en wenskaarten, stoffenkraam, nieuwe en gebruikte kleding voor volwassenen en kinderen, creashop, uitgebreide boekenkraam met veel theologie, etc., en rond 11.00 uur een Amerikaanse veiling. Voor de kinderen springkussen, sjoelen, enveloppen trekken of een rondje met een nostalgische RTM bus, halte aan de Stoofweg. Om overlast te voorkomen a.u.b. zo veel mogelijk parkeren op het industrieterrein aan de Stoofweg.

OUDE-TONGE

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge organiseert voor alle 55- plussers van Oude-Tonge op woensdag 12 augustus een bingomiddag met leuke prijzen. De middag begint om 14.00 uur. De kosten zijn € 3,50 per persoon en wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge.

SOMMELSDIJK

Bingo in De Zwaluw

Woensdag 15 juli is er weer bingo in wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De aanvang is 13.30 uur, de zaal is open vanaf 13.00 uur. Koffie/thee is gratis. Er worden negen rondes gespeeld voor 3,50 euro per ronde. Daarnaast zijn er negen prijsjes.

Damvereniging Denk en Zet

SOMMELSDIJK - Op dinsdag 21 juli houdt Damvereniging Denk en Zet de afsluitende sneldamavond. Deze avond staat ook open voor alle club- en huisdammers van Goeree-Overflakkee die niet aan het hoofdtoernooi hebben deelgenomen. Inschrijfgeld € 5,-. Aanvang 19.30 uur. Ingang via het Prieel van Recreatiecentrum De Staver.

STELLENDAM

Tuinverkoopactie

Zaterdag 18 juli is er van van 08.30 tot 14.00 uur een tuinverkoopactie aan Nieuweweg 2. De opbrengst is ten bate van het Roemeniëwerk van de Hersteld Hervormde Kerk in Stellendam. Verkocht wordt o.a. gebakken vis, groente en fruit, bloemen, gebreide sokken en boeken. Ook is er een klein terras waar koffie en thee met wat lekkers verkocht wordt.

Boeken lenen in het biebhuusje

DIRKSLAND - Met het idee van een "little free library" kwam Geertje van Bureau Jip op een nieuw idee voor bureau Jip. Bureau Jip wil graag dat mensen die op wat voor manier dan ook betrokken zijn bij het opvoeden van kinderen, diverse boeken kunnen lezen die bijdragen aan een betere opvoeding. Het lezen van zulke boeken moest heel laagdrempelig worden. Zo kwam Geertje op het idee om een "biebhuusje" aan de weg te zetten, dat gevuld is met allerlei verschillende boeken.

Door Carin van Buren

Het idee van een "biebhuisje" aan de straat werd besproken met de Vrienden van Jip. Zij vonden het goed plan en hebben het heft in handen genomen om het plan te realiseren. Zo is Annet van der Groef in contact getreden met de Prins Mauritsschool te Middelharnis om te vragen of dit "biebhuisje" een leuk project is voor de leerlingen van deze school. De afdelingen PRO (Praktijkonderwijs) van de Prins Maurits vond dit een geweldig project en twee leerlingen van deze richting, namelijk Marco Buijs en Muhsin Sharif, hebben dit gehele project tot uitvoer gebracht. Vanaf het ontwerpen, berekenen, tekenen, in elkaar zetten, schilderen en plaatsen was dit in goede handen van deze twee leerlingen. Omdat dit project goed aansloot bij de interesse van zowel Marco als Muhsin mochten deze twee jongens dit project onder hun hoede nemen. Dit onder begeleiding van een drietal docenten: dhr. Hokke, Van Alphen en Leune.
In het praktijkonderwijs is zo'n project goed te gebruiken in het gehele leerproces. De leerlingen leren diverse technische vaardigheden, competentiegericht werken en contact hebben met de klant. Op deze manier kunnen er allerlei leerdoelen aan zo'n project gekoppeld worden, waardoor ze een goede ervaring opdoen die ze mee kunnen nemen de maatschappij in. Annet van der Groef is een aantal keren wezen kijken bij de werkplaats van de Prins Maurits en zag het "biebhuusje" steeds mooier worden.
Muhsin vond het een hele ervaring en erg leuk om te doen. Vooral de eerste stap voor contact was erg moeilijk, de rest viel wel mee. Hij vond zelf het schilderen het leukst. Voor het ontwerpen en schilderen van de egel zijn er twee leerlingen van het VMBO bij betrokken. Marco, die meer van de houtbewerking is, heeft zich niet bemoeid met de afwerking. Hij is meer actief geweest tijdens de opbouw van het huisje. Hij vond het erg leuk om zo kwaliteit te kunnen leveren voor de klant, het moet tenslotte bij de oplevering echt helemaal goed zijn. In totaal zijn Marco en Muhsin ongeveer 8 maanden bezig geweest met dit project. Ze konden maar op één dag in de week hieraan werken en daarvan vielen nog weleens wat dagen uit. Maar juist door de tijd te nemen voor alles staat er nu een geweldig "biebhuusje" aan de weg bij bureau Jip! Gewoon een topexemplaar, gemaakt door deze twee kanjers, van het praktijkonderwijs op de Prins Maurits. De Prins Maurits staat open voor het maken van zulke gelijkwaardige projecten. Zo hebben ze pasgeleden ook een marktkraam voor iemand gemaakt.
In dit "biebhuusje" staan allemaal nieuwe boeken die gesponsord zijn door een aantal uitgevers en boekwinkels. Zo zijn er boeken te vinden in diverse genres, zoals: opvoedkundig, de ontwikkeling van het kind, sociaal emotioneel, EMDR-therapie. Maar ook diverse kinderboeken zijn erin te vinden. Deze boeken heeft Bureau Jip of met grote korting of gratis gekregen. Een ieder kan hier een boek uit lenen en als deze uitgelezen is, is het de bedoeling dat je hem weer terug zet. Wie zelf boeken mocht hebben die misschien wel iets voor het "biebhuusje" zijn, dan kun je deze óf in de grijze brievenbus stoppen óf even binnen afgeven bij Bureau Jip, Korteweegje 49 te Dirksland.
De Vrienden van Jip zijn erg tevreden met het prachtige "biebhuusje" en hopen dat er veelvuldig gebruik van gemaakt zal worden. Het volgende project waar achter de schermen al aan gewerkt wordt, is een benefietconcert eind mei 2016 in het Prieel.

Weekmarkt Voorstraat in Sommelsdijk is geliefde en gewaardeerde ontmoetingsplek

Elles Koedam (en dochter) presenteren in hun kraam het verse fruit.

SOMMELSDIJK – In deze editie van onze krant starten wij de reeks artikelen over de markten in de verschillende kernen van ons eiland. Logisch dat wij beginnen in Sommelsdijk want dit was het eerste dorp op het eiland met een (week)markt. Al in 1486 kreeg het dorp toestemming voor het houden van een jaar- en weekmarkt. Uit de onvolprezen archieven van Jan Both putten wij de eerste gegevens. "Eeuwenlang was de markt de aangewezen plaats voor handel en dus van grote economische betekenis". Aankopen werden op de markt gedaan. De markt heeft daardoor een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Sommelsdijk.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Nog een klein stukje geschiedenis ter introductie. In 1924 besloot de gemeenteraad van Sommelsdijk tot het officieel instellen van een weekmarkt voor vee op iedere woensdag tussen 08.30 en 13.00 uur. Er was toen al op woensdagen een beurs "ten dienste van den handel in landbouwproducten". Ook werd er in vee gehandeld. In 1949 werd de halfjaarlijkse markt druk bezocht, maar was de weekmarkt tanende. De handel bestond voornamelijk uit kleinvee, zoals biggen en pluimvee. Om de weekmarkt een impuls te geven besloot het gemeentebestuur de markt uit te breiden: 'Met andere goederen of voorwerpen die de middenstand van het eiland of van elders in tenten en of kramen te koop wilde aanbieden. Deze markt zou worden gehouden op de Voorstraat.

Wenskaarten. Een branche die op veel andere markten ontbreekt.
Een gezellig praatje tussen Krijn en Janny de Mooij en Lia Berkenbosch. Vanuit de wolkraam schuift Esther v.d.Berg eventjes aan.

Het heden

Woensdag 1 juli. Een tropische dag, ook op ons eiland. Marktmeester Jan van Nimwegen leidt mij rond over de markt aan de Voorstraat. Wat vinden bezoekers van deze markt? Is het voor de kooplieden een aantrekkelijke locatie? Is er wellicht sprake van enige overlast omdat de kramen aan beide zijden van de Voorstraat redelijk dicht bij de woonhuizen staan? Niet langer praten. We gaan aan de slag.

Ontmoetingsplek

Krijn en Janny de Mooij ontmoeten Lia Berkenbosch en hebben gelijk contact. Zo gaat dat op de markt. Een sociale ontmoetingsplaats waar je over allerlei dingen praat. Belangrijk of niet, het hoort er bij. Heerlijk toch? Elke week brengen ze een bezoek aan de Sommelsdijkse markt. Logisch dat Esther v.d. Berg vanuit de wol-kraam even aanschuift. Lia is immers één van haar vast klanten. En ook nog een foto in Eilanden-Nieuws, dan laat je dat moment niet voorbijgaan. Krijn en Janny keerden na 50 jaar terug naar de eilandelijke roots. Dat bevalt hen goed. "Even nog een haring halen", oppert Krijn. Dus op naar de viskraam.

Vast patroon

Een vrolijk lachende senior rijdt behoedzaam met zijn wagentje langs de kramen. "Mijn naam hoeft niet in de krant hoor, ik ben al bekend genoeg. Ik vind het leuk elke woensdagmorgen even naar de Sommelsdijkse markt te gaan. Ik kom dan oude bekenden tegen. Maak een praatje met ze en dan even een kleine aankoop doen en weer naar huis. Het is een vast patroon en dat wil je gewoon niet missen. Is er iets waar van geruchten dat men de markt naar Middelharnis zou willen verhuizen?" Uw verslaggever kan op deze onverwachte vraag absoluut geen antwoord geven. Maar dat ik het een keertje na zal vragen dat kan ik hem wel toezeggen.

Reform

Bram Deij uit Brakel bij Gorinchem is relatief gezien een nieuwkomer op de markt. Vier maanden geleden startte hij zijn presentatie van gezondheidsproducten. Een uitgebreid reform-assortiment dat zijn ingang bij het publiek geleidelijk aan begint te verwerven. Bram is optimistisch over de kansen op de markt. Nu is het komkommertijd in deze branche, maar vanaf het najaar zie je dat velen voor een extra vitamine-steuntje kiezen. Gelukkig ligt de handel niet geheel stil, want tijdens ons korte gesprek meldden zich regelmatig klanten.

Positief

"Als aanwonende last van de weekmarkt? Hoe komt u er bij? Deze markt willen wij absoluut niet kwijt". Het is bijna het unaniem positieve antwoord dat wij op onze vraag krijgen van aanwonenden. Mevrouw Nell Verhoef, van Voorstraat 27, vertolkt met die woorden de gevoelens van de bewoners van de Voorstraat in Sommelsdijk. Nell woont er al 47 jaar en heeft dus zeker recht van spreken. "Als de kooplieden met hun kramen een paadje openlaten zodat wij vanuit onze voordeur kunnen passeren, is alles in orde. De sfeer en gezelligheid die de markt met zich brengt: Houden zo!"

Al 60 jaar

Elles Koedam uit Oostvoorne runt de kraam met groenten en fruit. Deze morgen weet zij samen met haar dochter de bakjes met verse Hollandse aardbeien plezierig en klantvriendelijk te verhandelen. Voor de kleutertjes geeft zij er een gratis banaantje bij. Dat kan dus niet meer stuk. De familie Koedam staat al 60 jaar op de Sommelsdijkse markt. Van vader op dochter is de handel overgegaan. "Het is hier een relaxte markt. Heerlijk veel vaste klanten die het waarderen dat je hen goede producten aanbiedt. Het zijn lange werkdagen. Heel vroeg op en laat thuis. Wij zijn niet anders gewend". Broer Koos is de inkoper.
Bloemenman Groen is ook een vaste kraamhouder op de markt. Al bijna 25 jaar. Hier een generatie-overgang van vader op zoon. Door het warme weer is het deze woensdag minder druk dan gebruikelijk, Niettemin heeft hij zijn bloemenpracht aantrekkelijk uitgestald. Zeker voor de vaste klanten. "Men rekent op ons en dus dien je er te zijn. Wij kopen zelf onze bloemen in en daardoor kunnen wij ook scherpe prijzen aanbieden. En daar bovenop presenteren wij onze wekelijkse aanbiedingen", vertelt Groen.

Geen hogere btw

Evenals bij enkele andere kooplieden klinkt opluchting dat de regeringspartijen er niet in zijn geslaagd de btw-verhoging door te drukken. Dat had net een duwtje geweest dat collega's aan de rand van hun mogelijkheden had gebracht. Mensen laten bij een hogere prijs snel extraatjes vallen. Marktmeester Jan van Nimwegen heeft de indruk dat er signalen zijn dat het langzaam aan wat beter gaat op de markten. Wel zijn bepaalde branches verdwenen of nu minder in aantal. Internet speelt daarbij zeker een rol, zegt de marktmeester. Deze morgen constateert hij in Sommelsdijk - op twee afmeldingen na - geen leegstand. Hoewel de meeste ruimten voor kraamplaatsing tot tevredenheid vast lijken te staan, krijgt Van Nimwegen toch een enkele vraag voor een andere plekje, bijvoorbeeld aan de overzijde van de straat.

Parkeren

Is er in de directe omgeving van de markt op de Voorstraat in Sommelsdijk voldoende parkeergelegenheid? "Als automobilisten de borden volgen dan vindt men achter de Kaai ruime parkeermogelijkheden. De loopafstand behoeft dan ook geen probleem te zijn. Hoewel de kramen aan weerszijden van de Voorstaat staan is het middenpad toegankelijk voor rolstoelers, rollators en voor gebruikers van andere hulpmiddelen. Men houdt rekening met de ander. Zeker als men minder valide is. Het gaat allemaal in perfecte vriendelijke harmonie en dat is wellicht een eigenschap van deze markt die in één lange straat wordt gehouden".

Jan Vlietland promoveert aan Vrije Universiteit Amsterdam

Het 'statieportret', met de naaste verwanten rond promovendus Jan Vlietland (derde van links).

OUDDORP – " Hij moest er afgelopen vrijdag een extra uur voor in de file staan om de ouderlijke woning aan de Emmaweg 8 in Ouddorp te bereiken: dr. Jan Vlietland. Op 18 juni promoveerde hij aan de Vrije Universiteit in Amsterdam na vier jaar van intensief onderzoek dat zich richtte op het verhogen van de flexibiliteit en betrouwbaarheid van complexe IT-dienstverlening, zoals een website van een bank. Omringd door zijn trotse ouders Aren en Tiny Vlietland geeft Jan een open kijk in de turbulente stappen die hij van jongs af aan in de maatschappij zette. Geen wereldverbeteraar. Wel een kracht uitstralende persoonlijkheid die, om het populair te stellen, met een cijfertje 6 nooit genoegen zou nemen.

Door Jaap Ruizeveld

In zijn verhaal klinkt de wil en gedrevenheid om steeds betere uitkomsten te bereiken. Gewoon een schepje er bovenop. Zich de vraag stellend of hij met een bereikt resultaat verder kan. Die drive komt vermoedelijk vanuit zijn algemene interesse. Hij was en is nieuwsgierig. Wil graag alles weten. Heeft interesse in hoe dingen werken. Zelf experimenteren. Vandaar vermoedelijk ook dat autochtone Ouddorpers Jan Vlietland, geboren in de beginjaren 70 in de badplaats, destijds als "Jan 220" aanduidden. Elektronica zat altijd in zijn hart. Voor de leek simpel neergezet als het bezig zijn met draadjes, lampjes en stroom.

Ontwikkeling

Na de lagere schoolperiode (toen op de School met de Bijbel) volgde al snel een succesvolle doorloop. LTS in Middelharnis en vanwege uitstekende resultaten (C-niveau) een doorstart naar de MTS in Rotterdam. Studerend energietechniek en overgestapt naar elektronica. Het moment kwam om op eigen benen te staan. In een grote stad gaan wonen met bredere expansiemogelijkheden. Letterlijk stapte hij op de trein in Rotterdam en na een korte rit vond hij Breda een leuke stad om weer uit te stappen. Er volgde een inschrijving bij een kamerbemiddelingsbureau voor huisvesting. Daarna uitzendbureaus benaderd en na drie weken woonde en werkte hij (bij Philips) in Breda in de fabriekslijn als elektronica-tester. Het waren de eerste stappen op de arbeidsmarkt. Negen maanden later trok de offshore zijn belangstelling en na een wereldwijd avontuurlijk leven kwam hij anderhalf jaar later terug naar Nederland.

Vervolgstudies

Hij pakte de studie (HTS-lijn) weer op, beseffend dat hij op dat moment onvoldoende diploma's had.Technische computerkunde, de hardcore van de computers. "Ik leerde grotere systemen te begrijpen. Ik haalde in 2,5 jaar cum laude mijn diploma en ging aan de slag bij een softwarebedrijf. Ik zag in de praktijk hoe dingen anders georganiseerd konden worden. Ik dacht kan ik hier meer mee doen. Projectmanagement, netwerken in verandering vond ik interessant. Ik werkte in verschillende rollen", vertelt dr. Jan. Aan de universiteit ging Vlietland verder studeren en zette hij zich in om een doctorandustitel te behalen. Jan raakt niet uitgesproken over alle technische details. Vermeldenswaard is nog het feit dat hij zijn kennis in een eigen bedrijf investeerde.
Op 18 juni was het grote moment van zijn promotie aan de VU Amsterdam. Zijn ouders bewaren heel fijne herinneringen aan die gebeurtenis. De plechtige ceremonie, voor een belangrijk deel in het Engels, maakte diepe indruk op Aren en Tiny Vlietland. In het persbericht bij de promotie worden 3 hoofdlijnen geschetst: Meer flexibiliteit en betrouwbaarheid van IT-diensten. Het feit dat de samenleving afhankelijk is van IT en er is ruime aandacht voor de in de praktijk uitgevoerde testen om verbeteringen in systemen aan te brengen.

Groots afscheid van directeur Jan Verduin

OUDE- TONGE - De leerlingen hebben al vakantie, maar voor directeur Jan Verduin van CBS 'De Bron' is het nog even doorbikkelen tot 31 juli. Dan neemt hij na 38 jaar definitief afscheid van de school. Niet dat hij met stille trom vertrekt. Integendeel. Vorige week donderdag namen zijn leerlingen op grootse wijze afscheid van hun meester. De hele dag was het groot feest met tal van leuke activiteiten. Op vrijdag volgde er een receptie, waarbij vele oud leerlingen, ouders, collega's , relaties en overige betrokkenen van de gelegenheid gebruik maakten om Verduin en zijn vrouw nog eenmaal de hand te schudden.

Door Mirjam Terhoeve

Meester Verduin en zijn vrouw Hannie werden 's morgens al vroeg thuis opgehaald door de leerlingen met versierde fietsen. Het echtpaar mocht zelf op een versierde tandem meefietsen in de bonte stoet richting de school, die voor de gelegenheid was omgetoverd tot Meester Jan Verduin-museum. Daar stonden de kleuters te wachten met mooi versierde bogen. In de aula werden ze toegezongen en kregen ze prachtige cadeaus overhandigd. Machiel de Kruijf en Tonny Smeets van Muziekvereniging Vooruit gaven vervolgens een aantal muziekworkshops. De kinderen van groep 1 t/m 3 toverden emmers om tot trommels en de oudere kinderen leerden hoe zij P-bones moesten bespelen. De ochtend eindigde met een prachtig buitenconcert. 's Middags kon de meester genieten van een voorstelling, die geheel in het teken stond van zijn loopbaan. Op vrijdag volgde een zeer druk bezochte receptie.
Na afloop kijkt Jan Verduin, nog enigszins beduusd, terug op deze bijzondere dagen. "Het was overweldigend", zegt hij. "Natuurlijk verwacht je wel wat, maar dit overtrof echt alles. En dat terwijl ik eigenlijk van plan was om maar vijf jaar te blijven. Het zijn er 38 geworden".

Intensief vak

De in Zeeuws Vlaanderen geboren Verduin, begon zijn carrière in 1972 in Wapenveld. In 1977 kwam hij naar Oude-Tonge. "Ik had er eerst niet veel mee op", geeft hij toe, "maar Leen de Vos haalde me over om toch te komen. Ik had het meteen heel erg naar mijn zin. We zijn gestart in de Emmastraat. Een mooi gebouw, maar niet erg praktisch. Ruim 18 jaar geleden verhuisden we naar het huidige gebouw in de Melkweg. Een enorme vooruitgang. Veel praktischer en overzichtelijker. De eerste jaren stond ik vier dagen voor de klas en hield ik me een dag per week bezig met aanverwante zaken. Later werd dat twee om drie. Er kwam immers steeds meer bij kijken. Het onderwijs is enorm veranderd de afgelopen 43 jaar. Van schoolkrijtje naar digiborden. Tja, het heeft allemaal zijn voor- en nadelen. Toch vond ik het lesgeven altijd het allerleukste om te doen. Het is een enorme uitdaging om een klas leerlingen met de meest uiteenlopende niveaus, allemaal een juiste basis mee te geven. En zeker als je dan ook nog eens met combiklassen moet werken. Leraar zijn is een intensief vak hoor. En dan krijgen scholen steeds meer opvoedende zaken op hun bord, terwijl ik persoonlijk vind dat opvoeden vooral een taak is van de ouders en dat er daarnaast genoeg instanties zijn, die eventueel kunnen begeleiden. Onze hoofdtaak is immers goed onderwijs geven".

Hoogte- en dieptepunten

Over hoogte- en dieptepunten hoeft Jan Verduin niet lang na te denken. "Dieptepunten waren het overlijden van leerlingen, ouders en collega's. Dat is verschrikkelijk om mee te maken, dat vergeet je nooit meer. Gelukkig zijn er veel meer hoogtepunten geweest. Om maar wat op te noemen; de zwemlessen in het oude zwembad, het optuigen van de praalwagens bij de familie van Kempen voor de Koninginnedag. Het 75-jarig bestaan van de school, jubilea van collega's, de projectweken. Maar ook gewoon de teken- en handvaardigheidlessen. En wat ik heel bijzonder vond is dat er gedurende mijn hele loopbaan, een kind of kleinkind van me op deze school zat. Ik heb gewoon een mooie tijd gehad en niet iedereen zal het altijd met me eens zijn geweest. Maar ik heb steeds mijn werk gedaan met de gedachte: Kan ik dit doen met gevouwen handen?"

Toekomst

Na de vakantie neemt Bert Boelhouwer de honneurs waar. Jan Verduin heeft daar veel vertrouwen in. "Er is een gedreven en jong team, dus dat moet goed komen", zegt hij. "Ik zal zeker nog eens om het hoekje gaan kijken hoor. Wel maak ik me zorgen om de eilandelijke ontwikkelingen op het gebied van samenwerking. Ik wens de collega-directeuren veel sterkte en kracht en hoop dat ze vasthouden aan hun principes. Ik blijf het vanaf de zijlijn volgen. Maar verder ga ik me vooral bezighouden met mijn vele hobby's, zoals fietsen, koken, piano- en orgelspelen, tuinieren en fotograferen. Ik zal de leerlingen en collega's missen, maar me zeker niet gaan vervelen".

Zaterdag Wielerronde van Middelharnis

MIDDELHARNIS - Deze tweede 'nieuwe editie' van de Wielerronde van Middelharnis' zal volgens de organisatie garant staan voor een waar spektakel van jong en oud.

Er wordt gestart met de Rabo "het Haringvliet" dikke banden race. Deze wedstrijd staat open voor kinderen van 4 jaar t/m 12 jaar. Ze mogen op hun eigen fiets meedoen en racen tegen leeftijdsgenoten. Voor een helm word gezorgd, inschrijven via www.wielerronde-menheerse.nl of op de dag zelf bij de muziektent.
Na dit spektakel komt de Funklasse aan de beurt. Hierin mogen alle wielrenners zonder licentie eens proberen hoe het is om een wedstrijd te rijden. Racefiets, helm en vastgekitte schoenen zijn verplicht.
Het programma wordt vervolgd met de sportklasse. Deelnemers aan deze klasse zullen hun uiterste best doen om de zoenen van de rondemiss Angele IJzelenberg te mogen ontvangen. In deze categorie zullen de eilandelijke renners, Dennis van den Ouden, Elwin Buskop en Marcel van der Griend van start gaan.
Om 13.30 uur is het de beurt aan de prominenten race. Deze oud beroepsrenners, welke menig grote overwinningen op hun naam hebben staan, starten nu op het snelle rondje van "Menheerse". Namen als Erik Breukink, Erik Dekker, Maarten den Bakker, Teun Mulder, Richard Groenendaal, Jeroen Blijlevens maar zeker ook de eilandelijke profrenners Aad van den Hoek en Michael van der Wolf. Deze renners zullen samen met een plaatselijk bekende renner goed herkenbaar zijn in een shirt met verschillende kleuren per koppel. Welk koppel kan, net als vorig jaar, deze ronde op zijn naam schrijven? Toen wist koppel Aad van den Hoek/Rob Olofsen iedereen te verrassen met een late ontsnapping.
Na dit geweld van de oud beroepsrenners zijn er nog de Amateurs als laatste categorie. In deze categorie zal het niet minder hard gaan, getuige de snelste ronde van vorig jaar. Deze werd met een gemiddelde boven de 50 km/h afgelegd. Als Plaatselijke renners zullen hier Gerard van Haaften en Arie van 't Geloof starten.
De gehele dag zal dit wielerspektakel aan elkaar gepraat worden door de bekende speaker Mels de Kievit. Hij zal het verslag doen vanaf de finish op zijn bekende meeslepende manier. Bij elke categorie zal vanaf de motor verslag gedaan worden van de finale.

Het programma voor zaterdag 18 juli is als volgt:

10.00 uur: Rabobank Dikkebanden Race voor de kinderen;
11.00 uur: Funklasse (Lokale helden wielrenners en rensters uit de regio zonder licentie);
12.00 uur: Sportklasse met oa Dennis den Ouden, Marcel van der Griend, Elwin Buskop als lokale favorieten;
13.30 uur: Oudprofs in koppelkoers met prominenten, o.a. Koos Moerenhout, Erik Dekker, Teun Mulder, Aad v.d. Hoek, Maarten den Bakker en vele anderen;
15.00 uur: Amateurs met oa Gerard van Haaften.

Parcours Beneden zandpad, Langeweg, Christiaan de Vrieslaan. Het parcours zal gesloten worden van 9.00 tot 17.00 uur.

De Wielerronde wordt mede mogelijk gemaakt door vele sponsoren en vrijwilligers. Sponsoren: Rabobank het Haringvliet, Behang- en schildersbedrijf Olofsen, Onlinebouwcentrum, Boskalis, Drillguide, De korte zonwering, Unito-sports, Hema middelharnis, Auto Bakker Dirksland, Gemeente Goeree-Overflakkee, Keyzer schoenen, Cycleur De Luxe, Automobielbedrijf Flakkee, D-sign, Krijger Tegelwerken, Werelds-inside, RST Short Terminals, De Vogel Assurantie, Herbalife, Drogisterij.net, Saers, Blue Denim, Tieleman Keukens en Tufo banden.

Pvda maakt zich weer zorgen over busabonnementen Arriva

GOEREE-OVERFLAKKEE - De schoolvakanties zijn weer begonnen. Voor de meeste kinderen een fantastisch vooruitzicht: vele weken zorgeloos plezier. Voor ouders, wier kinderen met het openbaar vervoer naar school reizen, is het de tijd om de OV-abonnementen voor hun kinderen te gaan regelen voor het nieuwe schooljaar.

Niet voor de eerste keer bereiken de PvdA-leden op Goeree-Overflakkee en in de Hoeksche Waard berichten van schrikbarende prijsverhogingen bij Arriva. Er wordt gesproken over prijsverhogingen van 10 tot 40% ten opzichte van vorig jaar. Daarnaast is er weer veel onduidelijk over kortingen die Arriva wel of niet toepast.
Vandaar dat de PvdA-afdelingen via een internetenquête willen gaan peilen hoeveel reizigers door deze tariefsverhoging getroffen worden. Evenals enkele jaren geleden zullen zij met de resultaten van deze tariefsverhoging bij de verantwoordelijk gedeputeerde van Zuid-Holland aandringen op een compensatieregeling voor de getroffenen.
In het interview dat Radio Rijnmond hield met een Arriva-medewerkster en wethouder Boogaard (gemeente Korendijk) wordt e.e.a. duidelijk over de oorzaak van de tariefsverhogingen en de eventuele mogelijkheden hoe sommigen hier onderuit kunnen komen.
PvdA Goeree-Overflakkee vindt het een slechte zaak dat voor een basisvoorziening als het Openbaar Vervoer, wordt gewerkt met marketingmethodes als vroegboek- en collectiviteitskortingen die slecht gecommuniceerd worden. Als scholier ben je volledig afhankelijk van de vervoersaanbieder in kwestie, in dit geval Arriva, en de bereidheid en mogelijkheden van een school, om hieraan mee te werken.
Vanaf Goeree-Overflakkee reizen dagelijks vele scholieren op het eiland naar hun middelbare school. De duurste abonnementen worden aangeschaft door scholieren die een MBO opleiding in (veelal) Rotterdam volgen.
Een jaarabonnement loopt op tot 1270 euro per jaar. Alternatieve scholen zijn er niet voor deze jongeren, fietsen is geen optie. De PvdA verzoekt reizigers/ouders van reizende scholieren vriendelijk onderstaande enquête in te vullen.
https://nl.surveymonkey.com/r/CLMW8Z6

De zomer beleven in Zuid-Afrika o.l.v. Jaap Mackloet

SOMMELSDIJK – "Een mooie kans om in de mooiste periode van het jaar Zuid-Afrika te bezoeken, het voorjaar loopt over in de zomerperiode", aldus de enthousiaste reisleider Jaap Mackloet. Jaap begeleidt al ruim 10 jaar reizen van de Chr. Reisorganisatie Beter-uit en heeft al ruim 35 reizen gemaakt naar vele bestemmingen, nu voor de tweede keer Zuid-Afrika.

Van 11 t/m 28 november a.s. staat er een complete rondreis op het programma, te beginnen in Kaapstad en eindigend in Johannesburg. Ook het Koninkrijk Swaziland ontbreekt niet.
De afwisseling tijdens de reis is groot, tegenstellingen in natuur en bevolking zijn een belevenis. Het complete programma is op te vragen bij jmackloet1@kpnplanet.nl of te zien op www.beter-uit.nl.
De prijs van deze reis is € 3195.=(1-persoonstoeslag slechts € 195.00) en is inclusief: vlucht Amsterdam-Kaapstad, Johannesburg-Amsterdam; binnenlandse vlucht Port Elizabeth-Durban; comfortabele bus met airco; volpension, dus alle maaltijden - ontbijt, lunch en diner; entreegelden volgens programma, ook de wildparken; Nederlands/Zuid-Afrikaans sprekende gids.
"Er zijn nog plaatsen vrij, dus neem snel contact op voor informatie of boeking", aldus Jaap Mackloet.

Schuimparty is startsein voor zomervakantie o.b.s. Ollie B. Bommel

DEN BOMMEL - De kinderen van o.b.s. Ollie B. Bommel hebben afgelopen vrijdag op een ludieke wijze de vakantie ingeluid. Dankzij de inzet van vele ouders, de plaatselijke brandweer en sponsoren werd het een dag vol speelplezier. Naast diverse spelletjes en activiteiten, zoals knutselen en swingen in de disco, werd de laatste schooldag afgesloten met een heuse schuimparty. Een enorm waterkanon zorgde ervoor dat de kinderen het vele schuim weer af konden spoelen. Een geslaagd begin van de zomervakantie.