info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

19 april 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 19 april 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Felle brand legt historisch pand geheel in de as

OOLTGENSPLAAT - Een felle uitslaande brand heeft gisterenmorgen het woonhuis op de hoek Voorstraat/Molendijk in Ooltgensplaat volledig verwoest. Rond tien voor half elf is de brand ontstaan, waarna het vuur razendsnel om zich heen greep. Door het vele hout waarmee dit uit 1690 stammende pand vanbinnen is opgebouwd, brandde de woning al gauw als een fakkel en sloegen de vlammen aan alle kanten naar buiten. Ook een naast de woning geparkeerde auto is geheel in vlammen opgegaan. Omwonenden zagen verschillende mensen blootsvoets naar buiten rennen om zich het vege lijf te redden. Een hond en een poes zijn ook in veiligheid gebracht. Vrijwel meteen na de eerste brandmelding werd opgeschaald naar middelbrand. Aan de hand van de enorme rookontwikkeling, die halverwege het eiland te zien was, schaalde de aanrijdende brandweer al snel verder op naar grote brand. Vanwege de omgevingssituatie, en ten behoeve van de waterwinning, werd uiteindelijk opgeschaald naar GRIP1. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Aangespoelde pakketten

REGIO - De afgelopen dagen zijn er op diverse plekken langs de kustlijn van Nederland pakketten aangespoeld. De politie verzoekt vinders van een pakket om de politie te bellen. "Laat de pakketten liggen en wacht de komst van de politie af."

Koningsdag

Volgende week dinsdag verschijnt de Koningsdagbijlage bij het Eilanden-Nieuws, met daarin een overzicht met de activiteiten. Organisaties kunnen hun programma's, bij voorkeur voor het weekend, sturen naar redactie@eilandennieuws.nl.

Duizenden mensen in de polders

GOEREE-OVERFLAKKEE - Afgelopen weekend was het een drukte van belang in de polder. Zaterdag waren er honderden mensen op de been om deel te nemen aan de Tulpenwandeltocht. Op Tweede Paasdag was het met dank aan Kijk bij de Boer weer stampvol op het platteland. In sommige polderwegen stonden enorme rijen met geparkeerde auto's. De timing van de evenementen was perfect, er staan ontzettend veel tulpenvelden in bloei op het eiland. Meer op pagina 12 en 13. (Foto: Wilko van Dam)

2 / 26

Agenda

Woensdag 19 april

OUDE-TONGE – Breicafé in het Infocentrum aan de Bernhardstraat van 19.30 tot 21.30 uur.

Donderdag 20 april

DIRKSLAND - Bingo SVIK in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.
OUDDORP – Concert van violist Niek Baar en pianist Ben Kim in de Overkant, aanvang 20.00 uur. Kaarten via de VVV: 0187-681789.

Vrijdag 21 april

MIDDELHARNIS – Kleedjesmarkt Bosseschool van 13.30 tot 15.15 uur.

Zaterdag 22 april

OUDDORP – Fair t.b.v. Diaconaal gastenhuis De Oase. Van 9.30 tot 16.00 uur.
OUDDORP – Uurtje zingen vanaf 19.30 uur: samenzang van psalmen en paasliederen uit de Johannes de Heer bundel tijdens het maandelijkse 'uurtje zingen' in de Doopsgezinde kerk. Collecte voor de Oekraïne.
MELISSANT – Verkoping Vrouwenvereniging Ger. Gem. Van 10.00 tot 14.30 uur in verenigingsgebouw De Poort, Voorstraat 14.
NIEUWE-TONGE – Hersteld Hervormde Kerk. Psalmzangavond met bovenstem. Aanvang 19.30 uur.
DIRKSLAND – Rommelmarkt Victoriahal, Philipshoofjesweg 57a van 10.00 tot 15.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Sportcomplex 'de Kopernis'. Reünie NTVV aanmelden via c.roijers@chello.nl

Maandag 24 april

ACHTHUIZEN – Sjoelmiddag in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang 13.30 uur. Organisatie: Stichting ZIJN.

Dinsdag 25 april

SOMMELSDIJK – VakantieBijbeldag voor kinderen tussen 4 en 12 jaar oud. Rehobôthkerk, Olympiaweg. Start 10.00 uur. Einde om 15.00 uur.

Woensdag 26 april

DEN BOMMEL – Breicafé in Bommelstee. Aanvang 19.30 uur. Info: Carla Gebraad: 611397.

Zaterdag 29 april

MIDDELHARNIS – Oranjeconcert CGK Jeduthun en Sempre Crescendo. Aanvang 19.30 uur. Hervormde kerk Middelharnis.
STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.
HERKINGEN – Lenteverkoping door vrouwenvereniging bij de Hervormde Kerk van 9.30 tot 12.30 uur. In het de Fontein en bij het Scharrelloodsje.

Woensdag 3 mei

OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. Aanvang 20.30 uur in Aktivia aan de Kerking.

Donderdag 4 mei

DIRKSLAND - Bingo SVIK in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Vrijdag 5 mei

MIDDELHARNIS – Autisoos. 19.00 tot 21.00 uur in de kantine van 'Goed voor Goed' (Kringloopcentrum). Adres: Simon Stevinweg 49.

Woningbouwvereniging gaat voor brandveiligheid achter de voordeur

De rookmelder wordt geplaatst.

OUDDORP – Brandveiligheid staat hoog in het vaandel van Woningbouwvereniging Beter Wonen en daarom krijgen alle huurders in de komende tijd een rookmelder. Daarnaast krijgen zij bezoek van 'de brandweer' en wordt de brandveiligheid van hun woning bekeken.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Donderdagochtend was er een kort officieel moment toen bij de familie Grinwis aan de Diependorst officieel de eerste van de duizend brandmelders geplaatst. Om dit moment te markeren waren er bloemen voor mevrouw Grinwis en kwam een aantal mensen van Woningbouwvereniging Beter Wonen op bezoek. Zij waren er getuige van hoe mensen van de veiligheidsregio samen met de bewoners een veiligheidscheck uitvoerden in de woning om ten slotte twee rookmelders te plaatsen.

Bloemen voor mevrouw Grinwis ter gelegenheid van de plaatsing van de eerste rookmelder.

Teun Bakelaar en Bram Pijl van Beter Wonen leggen uit dat hun organisatie samen met de brandweer er voor wil zorgen dat er optimale veiligheid achter de voordeur is. En dan wordt vooral gedoeld op de brandveiligheid. Men is gestart om de duizend woningen van Beter Wonen die hiervoor in aanmerking komen gratis brandmelders te plaatsen. Daarnaast krijgen de bewoners ook een advies over het veilig inrichten van hun woning. Het is de bedoeling dat dit project in een jaar tijd wordt afgerond.

Voordat de mensen van de brandweer de rookmelders plaatsen werd er eerst een vragenlijst ingevuld. Hierbij wordt gekeken welke situaties brandgevaar op kunnen leveren en wat er eventueel aan gedaan kan worden. Zo wordt gekeken naar gevaarlijke snoeren, niet ver genoeg uitgerolde haspels, gevaarlijk opgebergde elektrische dekens of apparaten. Ook wordt gekeken wat de vluchtwegen zijn bij brand.

De door Beter Wonen verstrekte rookmelders zijn gratis voor de bewoners en van dit nieuwe type rookmelders gaat de batterij maar liefst tien jaar mee.

Beter Wonen heeft ongeveer 1.200 woningen onder haar beheer, 200 honderd van deze nieuwe woningen hebben de rookmelders al. Men verwacht dat de overige 1000 woningen binnen een jaar de veiligheidscheck en de rookmelders hebben ontvangen. Met de bewoners wordt hiervoor van tevoren een afspraak gemaakt.

Ron de Rover (CU) vertrekt uit de gemeenteraad

GOEREE-OVERFLAKKEE – In een brief aan de gemeenteraad, opgenomen op de agendalijst Mededelingen voor de vergadering van donderdag 20 april, kondigt Ron de Rover, fractievoorzitter van de ChristenUnie, aan zijn raadszetel tet beschikking te stellen. Dit in verband met de verhuizing van het gezin naar Hardinxveld-Giessendam. Het is de bedoeling dat De Rover in juli, bij het begin van het zomerreces van de raad, afscheid neemt. Al eerder, in de maand mei, draagt hij het voorzitterschap van de CU-fractie over aan Bert Tuk. Dit raadslid zal deze functie dan vervullen tot de komende gemeenteraadsverkiezingen in het voorjaar van 2018.

Door Jaap Ruizeveld

"Het is door mij als een eer ervaren om sinds 2002, eerst in de voormalige gemeente Middelharnis tot de herindeling in 2013 en vervolgens in de volksvertegenwoordiging van Goeree-Overflakkee voor de ChristenUnie een raadszetel te hebben mogen innemen", stelt De Rover. Sinds vorig jaar werkt hij als leider van het internet evangelisatieteam IkzoekGod.nl gedurende twee dagen in Amersfoort. Via het team worden allerlei cursussen gegeven die mensen kunnen helpen om meer over God, Jezus, geloof, vriendschap en het leven te ontdekken. Dit kan onder andere met een persoonlijke e-coach. De overige tijd zal Ron de Rover zijn werk in zijn zelfstandige coachingpraktijk vanuit de nieuwe woonplaats Hardinxveld voortzetten. Omdat beide activiteiten zich veelvuldig in het midden van het land afspelen kunnen de reistijden flink worden ingekort. De Rover geeft nog een extra persoonlijke reden aan. Voor zowel echtgenote Janneke als hem zelf is de omgeving van Hardinxveld een gezamenlijke geboortegrond. Er woont daar veel familie, waaronder de ouders van Janneke en Ron.

Gemengd gevoel

Of hij in Hardinxveld straks politiek actief zal zijn, kan Ron op dit moment niet aangeven. Hij zegt: "Primair ga ik daar ook niet zelf over, maar er is ook geen verzoek bij mij gekomen. Mijn werk voor het opleidingscentrum van de ChristenUnie blijf ik wel doen. Een periode van 15 jaar in de gemeente Middelharnis en Goeree-Overflakkee wordt nu afgerond. Ik zie daarbij ook wel uit naar een periode met iets meer rust. Het is allemaal best intensief. Mijn afscheid in juli zie ik toch met een gemengd gevoel tegemoet. Ik heb met veel plezier en uitdaging het werk voor de gemeente mogen doen en kijk er ook met dankbaarheid, voor het vertrouwen dat ik hierin ontving - van ChristenUnie leden, kiezers, bestuur en fractie - op terug", zegt Ron de Rover.

IJssalon Marsi geopend in Herkingen

HERKINGEN – Aan de Peuterdijk in Herkingen is zaterdag 15 april ijssalon Marsi geopend. In de salon verkopen Marco en Sitana van den Enden echt Italiaans schepijs. Er zijn 26 smaken verkrijgbaar, die met enige regelmaat zullen variëren. Er zijn ook lactose- en glutenvrije varianten. Hat pand, in een ver verleden ook een ijssalon, is ingrijpend verbouwd en licht en fris ingericht. Enorme foto's verwijzen naar het land van herkomst van de lekkernijen die er over de toonbank gaan. Binnen staan vier tafeltjes met stoelen, buiten, voor de deur, een bankje om even te gaan zitten met een ijsje, een gekoeld drankje of, binnenkort, koffie of thee. IJssalon Marsi is van april tot en met september geopend van 13.00 tot 17.00 uur en van 18.00 tot 22.00 uur. Maandag is ijssalon Marsi gesloten. Na de opening kwam de ijsverkoop direct goed op gang.

Open Deur bij de Radiozendamateur

HELLEVOETSLUIS - Op zaterdag 22 april organiseert de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland (VERON) Afdeling Voorne-Putten en Omstreken (Rozenburg en Goeree-Overflakkee) de "Open Deur bij de Radiozendamateur".

Radiozendamateurs stellen u in de gelegenheid om kennis te maken met hun hobby. Zij laten zien hoe verbindingen te maken met andere amateurs over de hele wereld. Vaak met spraak, morsecode en televisiebeelden maar ook digitaal met behulp van de computer. Misschien wilt u zelf eens ervaren hoe het is om een radioverbinding te maken en neemt u zelf de microfoon of morsesleutel ter hand, of neemt u plaats achter de computer voor een digitale radioverbinding. Kom dan op zaterdag 22 april eens langs tussen 10.00 en 16.00 uur bij ons Afdelingsgebouw aan het Achterdorp 1 te 3223 BA Nieuwenhoorn (gemeente Hellevoetsluis). Ingang aan het parkeerterrein voor de kerk. Kijk op de website www.a42.veron.nl .

Inloopavond de Krukel

GOEDEREEDE - Op donderdag 20 april 2017 houdt Peuterspeelzaal 'de Krukel' aan de Jongkoenstraat 1 in Goedereede een inloopavond.

Op deze avond staat van 19.30 uur tot 22.00 uur de deur open voor alle belangstellenden. Juf Lisanne Breen en juf Danielle Sperling zijn er voor u om uitleg te geven en vragen te beantwoorden. De inloopavond vindt gelijktijdig plaats met de MAMA Fair in Verenigingsgebouw Oostdam, waarin ook de peuterspeelzaal is gevestigd.
Peuterspeelzaal 'de Krukel' is een neutrale peuterspeelzaal waar iedereen van harte welkom is. Bij 'de Krukel' vinden ze aandacht voor ieder kind belangrijk, evenals veiligheid en geborgenheid zodat het zich kan ontwikkelen.
Wist u dat u uw kindje al vanaf de geboorte bij Peutereiland kunt inschrijven?
Meer informatie? Bel 06 86820468, mail naar krukel@peutereiland.nl of bezoek de website www.peutereiland.nl

Rectificatie

In het artikel op de voorpagina van onze editie van vorige week dinsdag, over de schilderijenexpositie 'Gezicht van een eiland', staat vermeld dat ook Jaap Reedijk geportretteerd is. Dat is onjuist. Het moest Jaap Peeman zijn.

Warme steun na brand en sloop nieuwbouwwoning

In de nacht van 23 op 24 maart ontstond er brand in de nieuwbouwwoning.

SOMMELSDIJK – Een jaar lang aan gebouwd. Geheel zelf. Elk vrij uurtje erin gestopt, dagelijks tot 's avonds elf uur. Prachtig om te doen en om naartoe te werken. Maar ook zwaar, een zwaar wissel trekkend op het privéleven: overdag actief in het eigen bouwbedrijf en daaromheen nog het bouwproject van je eigen huis runnen. Het was goed dat 't er bijna op zat en er werd naar uitgekeken om er nu toch gauw intrek in te kunnen nemen, in het huis van je dromen. Tot die nacht van 23 op 24 maart, die in één keer alles rigoureus omverwierp, toen een felle brand in de aanbouw van het huis zó had toegeslagen dat al gauw daarna duidelijk werd dat het hele huis met de grond gelijk gemaakt moest worden.

Door Hans Villerius

Het overkwam het gezin van Cor en Ina Kieviet uit Sommelsdijk, enkele weken geleden. Met belangstelling werd de bouw, door Cor zelf uitgevoerd, door verschillende dorpsbewoners gevolgd. Een prachthuis naar dito ontwerp verrees er aan Langeweg 109 te Sommelsdijk. En er was best veel waardering voor de bouwer c.q. toekomstige bewoner, die deze bouwklus zelf uitvoerde in elk uurtje vrijetijd dat 'ie had. En zijn doorzettingsvermogen was niet vergeefs. Langzaam maar zeker vorderde het bouwproces, en het moment waarop het voltooid genoemd kon worden was al in zicht gekomen. Verbazing en verbijstering was er dan ook alom in Middelharnis en Sommelsdijk, toen overdag het nieuws zich verspreidde dat in de nacht ervoor dit bouwproject door brand was getroffen. En dat de brand waarschijnlijk nog was aangestoken ook. Van Cor zelf maakten verslagenheid en verlamming zich meester op het moment dat hij, niet als eigenaar of als bouwer, maar nu als brandweerman onder ogen moest zien dat z'n eigen werk, een stukje levenswerk, genadeloos de vernieling in ging. Eén groot raadsel was 't op dat moment nog, hoe dít zo kon ontstaan…

De woning is helemaal gesloopt.

Vervolg

Inmiddels is het enkele weken later. En we vroegen Cor voorzichtig naar het vervolg. "Tja, in 't begin sta je als verlamd", reageert hij. "Maar gelukkig ben ik ook nuchter en besef ik dat we er niet veel aan hebben als we bij de pakken neer zouden gaan zitten. We zullen verder moeten." Hoe, werd al gauw duidelijk. "We hebben er een paar experts bij gehad", vertelt Cor. "Niet alleen de houten aanbouw was verwoest, maar ook bleek dat de kap van het huis af en vernieuwd moest worden." Terwijl hij vertelt, pakt Cor z'n mobiele telefoon erbij en laat hij foto's zien van hoe 't in de woning eruitzag na de brand. "Kijk, zo zag 't er in het hele huis uit. Alles zwart, terwijl in huis geen vuur geweest is, alleen maar rook. Die was zo heet dat boven en beneden álle ruiten gesprongen zijn en de brandweermannen die naar binnen zijn geweest er niet eens konden lopen, maar vanwege de hitte op hun knieën vooruit moesten. Toen na de brand de experts erbij kwamen, kwamen die tot een conclusie die verschrikkelijk hard bij me aankwam: deze rook- en roetschade krijg je er nooit meer uit, maar hier blijf je altijd last van houden. De woning kan beter worden afgebroken! De verzekering begon er niet eens aan om uit te rekenen wat 't zou gaan kosten om alles schoon te maken." En in plaats van in mei er intrek in te nemen, kon de woning met de grond worden gelijkgemaakt. Op de fundering na.

Doortastend

Cor is toen doortastend te werk gegaan. "Als de hele woning herbouwd moet worden, dan moet de bestaande bouw zo gauw mogelijk weg, dan wil ik vóór de aanstaande bouwvakvakantie de nieuwbouw onder de kap hebben en wil ik er vóór de Kerst intrek in kunnen nemen!" Een duidelijke maar strakke planning, die er ook aan bijdraagt dat voor Cor en Ina de tweede bouwperiode te overzien blijft. Geen bouw die opnieuw in de vrije tijd plaats gaat vinden, maar waaraan Cor nu overdag aan het werk gaat, met gebruikmaking van de diensten van collega's. Vorige week is de bijna voltooide woning van Cor en Ina tegen de vlakte gegaan. In vier dagen tijd is een jaar werk letterlijk in puin gegaan. En ook dit werk hebben verscheidene dorpsbewoners gevolgd, verbouwereerd dat deze bouw zó uit zou pakken. "Ik ben blij dat 't in zo korte tijd opgeruimd is allemaal, anders bleef je ernaar kijken en nu móeten we wel verder."

Hartverwarmend

"Ja, hartverwarmend is de onvoorstelbare hoeveelheid steunbetuigingen die we overal vandaan krijgen, van zowel mensen die we kennen als voor ons onbekenden, van zowel het eiland als van mensen ver daarbuiten, die de berichten op Facebook hebben gezien. De woonkamer staat vol met kaarten en bloemen die we vanuit medeleven hebben gekregen. Ook degene die ons huidige huis gekocht heeft, heeft aangegeven dat we niet – zoals was afgesproken – volgende maand al uit ons huis moeten, maar dat we er mogen blijven tot september. Ook daar zijn we heel blij mee. De vele steunbetuigingen doen ons echt goed!"

En de daders, zijn die al in beeld?
"Tja, in 't dorp wordt gezegd dat ze weten wie 't zijn. Maar er moet natuurlijk eerst voldoende bewijslast zijn. Is het je trouwens niet opgevallen? Het was in de achterliggende maanden nogal eens raak met branden, 's avonds of 's nachts, maar na ons huis is er niks meer gebeurd. Maar goed, het onderzoek loopt..."

Paasshow Tieleman Keukens en Knöps Automotions druk bezocht

MIDDELHARNIS - Tieleman Keukens en Knöps Automotions blikken uiterst tevreden terug op de recentelijk georganiseerde Paasshow. De 'grootste' keuken- en autoshow van Zuidwest Nederland, in combinatie met een enerverende consumentenbeurs, heeft geresulteerd in ruim 2.500 bezoekers.

"Middelharnis stond dit weekeinde weer glansrijk in de schijnwerpers", vertellen Jan Tieleman (Tieleman Keukens) en Herman de Blok (Knöps) . "Ondanks de wat minder drukke vrijdag en zaterdag kan de show wederom als uitermate geslaagd worden bestempeld, zoveel mensen als maandag Tweede Paasdag hebben we nog nooit gehad, een echt record!" Niet alleen de inwoners van Goeree-Overflakkee en haar omliggende eilanden wisten de weg naar Middelharnis te vinden, maar consumenten uit het gehele land (o.a. Almere, Bussum, Amsterdam, Waardhuizen en Wateringen) togen naar het 'centrum' van Goeree-Overflakkee. "Het gezamenlijke concept blijft gewoon hét spreekwoordelijke schot in de roos. Een compleet dagje uit voor het hele gezin. Maar wel elk jaar anders qua invulling van de consumentenbeurs."
Op marketinggebied zijn de vernieuwde uitnodiging (100.000 exemplaren!) en driehoeksborden de pijlers geweest. "We hebben onze show ook landelijk via televisie- en internetcampagnes kenbaar gemaakt", vult Tieleman aan.

Consumentenbeurs

Ook de vele standhouders (méér dan 35!) op de consumentenbeurs zijn uiterste content over de organisatie en het verloop tijdens de showdagen. Naast auto's en keukens was er een ruimschoots aanbod in o.a. nieuwbouwwoningen, sieraden, mode, zonwering, fietsen en elektronica. "Allen ondernemers met een lokale achtergrond, dus kwaliteit en zekerheid is gewaarborgd. Goeree-Overflakkee is wederom verder op de kaart gezet en dat is belangrijk!"
De Paasshow 2018 staat gepland op zaterdag 31 maart en maandag 02 april 2018.

Schrijver te gast bij Inloophuis De Boei

OUDDORP - Dinsdag 11 april hebben veel gasten inloophuis de Boei op locatie de Overkant te Ouddorp bezocht. In de middag was er gelegenheid om een paasbloemstukje/voorjaarsstukje te maken.

Inloophuis de Boei, iedere 2de en 4de dinsdag van de maand vanaf 10.00 uur open, even ontspannen, in een andere omgeving, aan de uitnodigende ronde tafel een kopje koffie of thee drinken met gasten. Praten met elkaar, met de deskundige gastvrouwen, ervaringen delen of gewoon luisteren en genieten van samen zijn. Reacties van gasten die de stap hebben genomen, de schroom overwonnen de Boei te bezoeken zijn overwegend; 'het voelt als een warme deken, had ik dit geweten dan was ik eerder gekomen'. De vrijheid om er gewoon te zijn, niets hoeft. De mogelijkheid om met mooi weer te wandelen in de tuin of de omgeving.
Ouddorp is ver weg en de Overkant niet gemakkelijk te bereiken met openbaar vervoer daarom is er een chauffeursdienst die u ophaalt en ook weer thuis brengt. Wel graag van te voren bellen op nummer 0622111572.
Op dinsdag 25 april is Desirée Hessing te gast. Zal in de middag om 13.00 uur een lezing geven over het boek dat zij geschreven heeft: 'Tom, liefde leven na je dood'.
Ten tijde van ziekte en verlies, bleek liefde te léven te zijn. Na jaren schrijven, terugkijkend bleek dit de kern van mijn ervaringen, aldus Desirée. Geen handleidingen hoe te handelen, maar het Bork geeft wel handvatten. De liefde leven als de dood nadert vraagt keuzes, grenzen en moed. De liefde leven na het verlies van een dierbare is naast een zoektocht ook een uitdaging die troost kan bieden.
Wilt u haar ontmoeten en uw ervaringen met haar delen dan bent u van harte uitgenodigd.

Beleef Flakkee van honderd jaar geleden

SOMMELSDIJK - In samenwerking met het Streekmuseum Goeree-Overflakkee organiseert het RTM-museum een complete dagtocht op de donderdagen 6, 13 juli en 3 augustus. Een uitgebreid bezoek aan het Streekmuseum van Goeree-Overflakkee en het RTM-museum met een stoomtramrit maken hiervan deel uit.

De ontvangst in het Streekmuseum is met koffie en grootmoeders appeltaart. Daarna is er een rondleiding met levende geschiedenis. Proef en beleef op verrassende wijze het leven van begin 1900. Na het museumbezoek wordt er een eenvoudige lunch geserveerd in het schuttersgebouw De Doele. Vervolgens rijdt de RTM-museumbus naar het RTM-museum op de kop van Goeree voor een bezoek aan dat museum en een stoomtramrit.
De museumbus vertrekt 's morgens om 09:00 uur vanaf Busstation Heinenoord en rijdt langs diverse opstapplaatsen (A29 Numandsdorp, A59 Schaapsweg, Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge) naar het Streekmuseum in Sommelsdijk. Op de terugweg worden dezelfde opstapplaatsen aangedaan.

De prijs van deze dagtocht is slechts € 44,00 per persoon, alles inbegrepen. Voor meer informatie over opstapplaatsen en tijden: www.rtm-ouddorp.nl of www.streekmuseum.nl. Inschrijven voor een van deze dagtochten, liefst per e-mail: flakkeemin100@gmail.com, of telefonisch 06-20082503.

Geen persoonlijke ongelukken bij brand

Vervolg van de voorpagina

Aan de ene kant van het brandende huis is een woning aangebouwd. Aan de andere kant - met slechts een smalle Molendijk ertussen, waarin ook nog een brandend voertuig - zijn het Oude Raadhuis en aangebouwde panden gevestigd. Door de rookontwikkeling moesten de direct omwonenden worden geëvacueerd. Zij zijn tijdelijk ondergebracht op andere adressen. Honderden jaren is het nu uitgebrande pand in gebruik geweest als bakkerij. Na een aantal jaren leeg te hebben gestaan, werd het zo'n vijf jaar geleden vanuit vervallen staat gerenoveerd. Het was één van de oudste panden van Ooltgensplaat. Nu kan het als verloren worden beschouwd. Vanwege instortingsgevaar is de omgeving van het huis afgezet, naderhand heeft de brandweer het bovenste deel van de voorgevel omgehaald. Vele brandweervoertuigen uit de wijde regio kwamen ter plaatse om het vuur te bestrijden, maar er viel weinig meer uit te richten dan alleen de aangrenzende gebouwen nat te houden. In hoeverre die rook- en waterschade hebben opgelopen moet nog worden onderzocht. Om 13.55 uur kon het sein 'Brand meester' worden gegeven. Er wordt rekening mee gehouden dat de brand is ontstaan doordat één van de in huis aanwezige kinderen met vuur heeft gespeeld. Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Wel moesten twee mensen door ambulancemedewerkers worden geholpen omdat ze teveel rook hadden ingeademd, maar zij hoefden niet naar het ziekenhuis.

Oranjeconcert in kerk Middelharnis

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 29 april is er in de Hervormde kerk van Middelharnis een Oranjeconcert.

Christelijk gemengd koor 'Jeduthun' heeft een programma samengesteld met daarin onder meer 'Hollands vlag', 'Gelukkig is het land', 'In een blauw geruite kiel', enz.
Het geheel zal ondersteund worden door een afvaardiging van Koninklijke Muziekvereniging Sempre Cresendo, ook zullen zij nog een muzikale bijdrage leveren. Geschiedenisleraar op de Guido de Bres, drs. A. Golverdingen zal de aanwezigen meenemen in zijn verhaal in de tijd van oorlog en bevrijding met een paar opmerkelijke gebeurtenissen waaruit duidelijk blijkt dat je met God overal kunt zijn.
De opbrengst van de collecte is bestemd voor de veldwerker van stichting Ontmoeting. Er zal ook iemand aanwezig zijn die vertelt van het werk van stichting Ontmoeting. De kerk is open vanaf 19.00 uur.

"Goeree-Overflakkee is een eiland dat om beleving vraagt"

Gedeputeerde Han Weber (l.) en wethouder Frans Tollenaar openen de TOP-locatie Ooltgensplaat. Foto: Hans Villerius

OOLTGENSPLAAT – Goeree-Overflakkee had er nog geen, maar sinds vorige week donderdag 13 april in één keer twee: Toeristische Overstappunten. De ene bevindt zich in Ooltgensplaat, de andere in Stellendam. En met de officiële opening van die in Ooltgensplaat werd ook die in Stellendam voor geopend verklaard. Gedeputeerde Han Weber van de provincie Zuid-Holland en wethouder Frans Tollenaar verrichtten donderdagmiddag de openingshandeling van beide overstappunten door het onthullen van twee informatiepanelen die bij een Toeristische Overstappunt (TOP) horen.

Door Hans Villerius

Een TOP is bedoeld als markerings- en startpunt voor een fiets- of wandelroute in een bepaald gebied. Recreanten die de fiets achterop de auto meegenomen hebben, kunnen hier hun auto parkeren en op de fiets verder het gebied verkennen. Of te voet natuurlijk. Een TOP is dan ook voorzien van twee informatiepanelen: de één laat meerdere wandelroutes in het betreffende gebied zien, met verschillende afstanden, de andere welke fietsroutes er kunnen worden gereden. En beide geven aan welke bezienswaardigheden je onderweg tegenkomt. Bovendien kun je door middel van een op de panelen aangebrachte QR-code de routes ook op je smartphone krijgen, zodat je die onderweg altijd op zak hebt. Een TOP is vooral herkenbaar aan de vijf meter hoge spriet in de vorm van een gebogen groene grashalm. Op de grond eromheen is een grote O-vormige stalen bodem aangebracht met aan de ene kant van de cirkel een bankje en aan de andere kant de twee routepanelen. En in de buurt is altijd horeca aanwezig.

Samenwerking

Het aanwijzen van Ooltgensplaat en Stellendam als TOP-locatie op Goeree-Overflakkee is tot stand gekomen door de Stichting TOP Routenetwerken als projectleider, in samenwerking met de gemeente Goeree-Overflakkee. De kop van het eiland – met z'n natuur, strand, zee en duinen, het historische Goedereede en Stellendam met z'n visserij en zeehondenopvang – het is natuurlijk al decennialang een begrip als toeristische trekpleister. De andere kant van het eiland is minder bekend. Maar eveneens gelegen aan het water en met de prachtige natuur van de Hellegatsplaten heeft ook dit gebied veel te bieden voor de wandel- of fietsliefhebber.

Symbool

Niet alleen de gemeente maar ook de provincie heeft bijgedragen aan de realisering van de TOP's op Goeree-Overflakee. En gedeputeerde Han Weber was erbij toen vorige week de officiële opening plaatsvond. "TOP staat symbool voor het mooie, leuke en goede dat de provincie te bieden heeft, en om de recreant en de toerist te lokken het gebied in te trekken en verder te verkennen. Goeree-Overflakkee is prachtig, met een heel mooie infrastructuur voor wandelaars en fietsers. Reden genoeg om hier een paar dagen te blijven. De TOP's helpen daarbij als herkenningspunt en als startpunt. En doordat ze altijd gesitueerd zijn in de nabijheid van horeca zijn ze ook goed voor de plaatselijke economie. Ik ben heel blij dat we vandaag weer een belangrijke stap hebben kunnen zetten in het versterken van de recreatieve netwerken in Zuid-Holland."

Beleving

Ook wethouder Frans Tollenaar is blij met deze toeristische voorziening. "Goeree-Overflakkee is een eiland dat om beleving vraagt. En Ooltgensplaat ís een prachtige omgeving om te beleven, om in stil te staan, voor je uit te staren en het gebied op je in te laten werken. Met de natuurorganisaties werken we er momenteel hard aan om de natuurgebieden ook ín te kunnen. Het wordt alleen maar mooier, beter en meer, zowel voor de toerist als voor de eigen inwoners. De realisatie van de twee TOP's op Goeree-Overflakkee zorgt voor een prachtige uitbreiding en aanvulling van de recreatiemogelijkheden op ons mooie eiland. En misschien moeten we er eens over denken om ook bij de Slikken van Flakkee nog een TOP te realiseren."

Uitbreiding

De uitbreiding van het TOP-netwerk met Ooltgensplaat en Stellendam brengt het aantal TOP's in de provincie Zuid-Holland op 46 en het gehele netwerk – omvattend de provincies Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant – op 56. Jaarlijks geeft de Stichting TOP Routenetwerken een nieuwe kaart uit waarop in het gebied alle TOP's zijn aangegeven. Die in Ooltgensplaat bevindt zich bij de parkeerplaats op de hoek Havendijk/Dorpsweg en die in Stellendam aan de Meester Snijderweg, net voorbij de visafslag richting Goedereede Havenhoofd.

Zie voor meer informatie www.toproutenetwerk.nl.

2.000 uur werken aan de oude haven in Ouddorp

De onthulling van het Welkom bord door Remco Hoek en Arend-Jan van der Vlugt.

OUDDORP - In clubhuis De Reddingsloods werd Paaszaterdag met een feestelijke bijeenkomst de heropening gevierd van de vernieuwde Ouddorpse jachthaven. Veel leden van Watersport Vereniging (WSV) Goeree waren op dit moment afgekomen dat naast gloedvolle woorden van voorzitter Wim Boerbooms bestond uit de onthulling van een welkomstbord en een informeel gezellig samenzijn. Wethouder Van der Vlugt en Remco Hoek verrichtten de plechtigheid.

Door Jaap Ruizeveld

In een perfecte samenwerking tussen Gemeente, Waterschap, Rijkswaterstaat en tomeloze inzet van leden van de watersportvereniging is in het afgelopen half jaar hard gewerkt aan een - voor iedere bezoeker - zichtbare opknapbeurt van de oude haven. Palen, loopdekken / steigers alles is in deze aanpak meegenomen. Meer dan 2000 manuren zijn ingezet om de haven voor de komende tijd weer functioneel te kunnen maken. En als de klus dan, op een kleine afronding na, voltooid is betekent dat aanleiding om het resultaat in de schijnwerper te zetten.

De vernieuwde (oude) haven in Ouddorp.

Duurzaam

Portefeuillehouder Van der Vlugt was blij met de goed ingevulde samenwerking. Zelfs trots, omdat de investering in tijd naar voren kon worden gehaald en nu kan worden opgeleverd. " Het leefbaar houden van deze voorzieningen is belangrijk. Zeker in deze tijd nu de watersport onder druk staat. Met elkaar is hier kwaliteit tot speerpunt verheven. Ook een duurzame jachthaven. Met mogelijk op 18 mei bij de landelijke toekenning van de blauwe vlaggen ook een vlag voor de vernieuwde Ouddorpse (oude) haven. In ieder geval ligt dit onderwerp al bij de jury op tafel verzekerde Van der Vlugt.

Ligplaatsen

In het clubhuis, waar tot voor de sluiting van de Brouwersdam, de reddingsboot was gestationeerd, werd de ceremonie enthousiast onder de leden beleefd. In de oude en nieuwe jachthaven in Ouddorp aan het Grevelingenmeer is ruimte voor 175 ligplaatsen. Vaste ligplaatsen voor leden, maar ook ruimte voor passanten. De vernieuwde (oude) haven heeft een diepgang van 2 meter. Er zijn talrijke faciliteiten waaronder verhuur van fietsen. Het clubhuis biedt een prachtig uitgezicht op de Grevelingen.

Geslaagde Tulpenwandeltocht 2017

Dit jaar was er voor het eerst een route voor mensen in een rolstoel, rondom Manege Oostmoer. (Foto: Eric Mol)

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zaterdag was het zover: in alle vroegte, rond de klok van 8.00 uur vertrokken de eerste wandelaars voor de langere afstanden van de traditionele Tulpenwandeltocht. Meer dan 1000 wandelaars zouden later op de dag volgen.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

Hoewel het bij de start van de eerste deelnemers nog een klein beetje regende was het de rest van de dag puik wandelweer: een fris windje, wat wolken en heel veel zon. De ideale omstandigheden voor de tulpen om zich in volle glorie te tonen. En daar werd door de deelnemers volop van genoten.

De organisatie spreekt van een "Bijzonder geslaagde dag". Aan deze zesde editie van de Tulpenwandeltocht namen 1091 wandelaars deel. Dit waren er maar liefst 400 meer dan het aantal van vorig jaar. Naast de wandelaars namen er 156 fietsers en scootmobielers deel aan het evenement. Verder waren er twaalf rolstoelrijders en hun begeleiders onder de deelnemers. Zij reden de route rondom Manege Oostmoer bij Stad aan 't Haringvliet. De route van de rolstoelers en scootmobielers is door de organisatie uitgezet in nauwe samenwerking met zorginitiatief Paulina.nu. Het totaal aantal deelnemers kwam op 1.270 te staan. Vorig jaar liepen en reden 833 deelnemers de tocht.

Natuurlijk voerde de Tulpenwandeltocht zoveel mogelijk langs de tulpenvelden, die op deze zaterdag er prachtig bij lagen. De wandelaars genoten van de verschillende kleuren die zich langs de route ontvouwden.
Wie aan de Tulpenwandeltocht deelnam had de keus uit verschillende afstanden: de 17, 25 en 40 kilometerlopers vertrokken vanaf het terrein van ASV en AV Flakkee aan de Van Pallandtpolder. Voor de tocht van 11 kilometer, waaraan uw verslaggever deelnam, werden de deelnemers naar het startpunt gebracht met bussen. Ze werden 'gedropt' aan de Watergatseweg aan de rand van het natuurgebied ten zuidwesten van Stad aan 't Haringvliet. Door het waterrijke gebied ging het langs de tulpenvelden richting de eerste stempelpost: Manege Oostmoer. Vervolgens ging de tocht richting Middelharnis om na de stempelpost bij de modelvliegtuigbouwers van Modelvliegclub SDGO, via De Vliegers richting de finish te gaan. De combinatie van tulpen en natuurgebieden was perfect.

Ook dit jaar wordt de opbrengst van de tocht weer besteed aan twee eilandelijke goede doelen: de aanschaf van een AED met bijbehorende kast voor het Rode Kruis Goeree-Overflakkee. Het apparaat komt aan het nieuwe gebouw aan de Marnix Gijsenstraat in Sommelsdijk te hangen. Het andere goede doel is het surfproject voor kinderen met een beperking in Ouddorp. De opbrengst en officiële overhandiging van de cheque zal binnenkort gebeuren.

De datum voor de zevende Tulpentocht is al bekend: 14 april 2018.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vrolijke Jerseykalfjes, zoevende molens, felgekleurde tulpen en galopperende paarden. Tijdens Kijk bij de Boer op Tweede Paasdag vertelden agrarische ondernemers hun verhaal aan het grote publiek. Er is veel animo voor het evenement. Alleen al op het bedrijf van familie Breen, in de polder van Goedereede kwamen een paar duizend mensen een kijkje nemen. Bij het bedrijf van familie Dogterom bij Oude-Tonge mochten bezoekers tulpen plukken in de speciale pluktuin. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Op de kinderboerderij van Hernesseroord konden kinderen knuffelen met dieren en paaseitjes zoeken. Bij Manege Oostmoer reed de huifkar en stapten kinderen voor het eerst op een pony voor een ritje. Bij de molen in Goedereede werden er pizza's gebakken in een houtgestookte oven. Bij het melkveebedrijf van familie Peijnenburg in Oude-Tonge zijn ze trots op Wendy, deze koeiendame heeft al 100.000 kilo melk gegeven. Mensen die wilden ontdekken waarom witlof nu precies wit is konden terecht bij handelskwekerij van Rossum in Ooltgensplaat. De molen in Stad aan't Haringvliet viel op door de vrolijk versierde wieken. Bij familie Kardux in Melissant stalen oude tractoren de show. Bij maatschap de Jong in Ouddorp zijn ze ontzettend veelzijdig, daar telen ze sierfruit, aardappels, gladiolen en nog veel meer. Tijdens het evenement leren volwassenen allerlei nieuwe dingen over het reilen en zeilen in de polder, kinderen genieten van de ruimte en kijken vol verbazing naar de machines en de dieren. Kijk bij de Boer is een evenement voor iedereen.

Natuurmonumenten luidt het nationaal weidevogelalarm

De Kievit, één van de weidevogels die bedreigt wordt. (Foto: Natuurmonumenten, Dick Klees)

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op de eerste dag van de lente luidde Natuurmonumenten het Nationaal weidevogelalarm. De reden: het gaat bedroevend slecht met de weidevogels in ons land.

Bekende iconen onder de weidevogels als de grutto, scholekster, veldleeuwerik en kemphaan zijn zo zeldzaam geworden dat ze op de rode lijst van ernstig bedreigde diersoorten staan. Jan Roodhart, boswachter en weidevogelexpert, van Natuurmonumenten: "Het Nederlandse open weidegebied is van groot belang voor het voortbestaan van de weidevogels, maar de vogels hebben het erg zwaar bij ons. Als wij er hier niet in slagen om de daling te stoppen, is het straks echt doodstil in de Nederlandse weiden. We kunnen die daling stoppen, maar dan moet er echt boter bij de vis. Staatssecretaris van Dam pleitte onlangs voor extra geld voor onderzoek, prima uiteraard, maar de vogels hebben alleen een kans van slagen als er op korte termijn juist geld wordt vrij gemaakt voor extra weidevogelbeheer. Veel tijd hebben ze niet meer, daarom luiden wij het weidevogelalarm."

Veranderingen landbouw

De voornaamste problemen voor de weidevogels zijn de veranderingen in de landbouw. In de praktijk: lage waterstanden en veel mest in de weides. Dat is goed voor de boeren die, daardoor eerder en vaker kunnen maaien. Maar slecht voor de eieren en jonge kuikens van de weidevogels die door de vroege maaibeurten, begin mei, het loodje leggen. Bovendien leven er te weinig insecten in de eentonige weilanden om de jongen te voeden. Een kuiken eet duizenden insecten per dag. Bloemrijke weilanden, die goed gedijen bij een hoog waterpeil en schaars gebruik van mest, zijn daarom van levensbelang voor de jonge weidevogels. Ook door de uitbreiding van onder andere steden en de bijbehorende infrastructuur en de daarmee gepaard gaande toegenomen verstoring, is broedgebied van weidevogels verloren gegaan. In totaal verdween er sinds 1990 ruim 150.000 hectare grasland. Dat is een daling van ruim 14 procent.

Agrarisch natuurbeheer onvoldoende

Sinds 1 januari 2016 werken boeren gezamenlijk aan weidevogelbeheer. In plaats van maatregelen die door individuele boeren worden getroffen, maken ze samen een gebiedsplan en stemmen daar de maatregelen en doelen op af. Het beheer en dus ook het resultaat, zou daardoor effectiever en succesvoller moeten worden. In de praktijk blijkt dit niet, slechts op enkele locaties is de situatie stabiel. Het totaal aantal boeren dat aan agrarisch natuurbeheer doet (en daarvoor subsidie krijgt) is gedaald van 40.000 naar 16.000. De gebieden waar ze dit doen zijn bovendien kleiner. Jan Roodhart, Natuurmonumenten: "Het kan niet zo zijn dat de toekomst van de weidevogels alleen de verantwoordelijkheid is van een handjevol boeren en afhankelijk is van subsidie. Weidevogels zijn immers in belangrijke mate afhankelijk van Nederland: onze grasrijke delta is de perfecte uitvalsbasis om te broeden en de jongen vliegvlug te krijgen. Willen we de weidevogel ook voor onze kinderen en kleinkinderen behouden, dan moeten we echt nu in actie komen."

Nationaal alarm voor weidevogels

Met het 'weidevogelalarm' als actie vraagt Natuurmonumenten aandacht voor de penibele situatie van deze typisch Nederlandse vogels zo kenmerkend voor het authentieke Nederlandse boerenland. Er is hoop voor de weidevogel. Jan Roodhart: "In de weidevogelgebieden van Natuurmonumenten broeden nog relatief veel weidevogels dankzij het weidevogelvriendelijke beheer, waarin laat maaien en behoud van bloemrijke graslanden belangrijke speerpunten zijn. Daarnaast proberen wij met de aankoop van extra hectares natuurgebied het leefgebied van de weidevogel uit te breiden en goede samenwerking met boeren die open staan voor weidevogel vriendelijk beheer. Samen laten we zien dat het kan en dat geeft iets van hoop voor de rest van Nederland."

Kwarteeuw Auto Bakker in Dirksland

Cornelis Bakker (l.) en zijn team. Achteraan in 't midden Cees Bakker, die het bedrijf 25 jaar geleden oprichtte. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Voor Auto Bakker in Dirksland is 2017 een jubileumjaar. Gestart in februari 1992, viert het bedrijf nu zijn 25-jarig bestaan. Bovendien is de huidige eigenaar, Cornelis Bakker, twaalf en een half jaar in het autobedrijf werkzaam. Veel is er veranderd in de branche. Vooral als het gaat over autotechniek. Onveranderd bleef echter de wijze waarop Auto Bakker er voor z'n klanten wil zijn.

Door Hans Villerius

Cornelis Bakker (32) nam 1 januari 2015 het bedrijf over van z'n vader, Cees. Die begon, na eerst jaren in loondienst in de autobranche werkzaam te zijn geweest, in 1992 een eigen garagebedrijf en werd in Dirksland Seat-dealer. Het bedrijf vestigde zich aan de Nijverheidsweg en is daar nog steeds te vinden. Seat-dealer is Auto Bakker niet meer. Nu kunnen klanten er terecht voor alle merken nieuwe en gebruikte auto's. En natuurlijk voor onderhoud en reparatie aan zowel personenauto's, bedrijfsauto's als campers.
"Wat we willen is gewoon een 'ouderwetse' garage zijn, waar vakwerk, persoonlijke aandacht en een vriendelijk praatje heel gewoon zijn, en waar geen onverwachte kosten worden gepresenteerd", zegt Cornelis. "Een echte dorpsgarage dus, maar met de knowhow van 2017, inclusief de nieuwste techniek."

Persoonlijk contact

Cornelis vindt het ontzettend belangrijk dat iedereen supertevreden is over Auto Bakker. "Goede service gaat daarom heel ver bij mij: kan niet, bestaat niet!" Daarin wil hij zich ook duidelijk onderscheiden. "Klanten moeten meteen geholpen worden als ze voor 'n kleinigheidje met hun auto langskomen. En mocht het verhelpen van een probleempje toch wat langer lijken te gaan duren, dan staat er voor de klant gewoon een leenauto gereed."
Maar boven alles staat het persoonlijke contact met zijn klantenkring. "Ik wil m'n klanten kénnen, maar ook moeten m'n klanten míj kennen, dat ze me weten te vinden als ze me nodig hebben. Daarom wil ik het bedrijf bewust kleinschalig houden, anders raak ik het persoonlijke klantencontact te veel kwijt."

Zoekservice

Wat de verkoop van auto's betreft, onderscheidt Auto Bakker zich ook met een zoekservice. "Voor wie een specifiek automodel wil, ga ik actief hiernaar op zoek. "Klanten geven een verlanglijstje waar hun ideale auto aan moet voldoen en daarmee ga ik aan de slag. Het is een heel aantrekkelijke service, waarbij ik alleen auto's selecteer waar ik zelf volledig achter kan staan, zodat er geen onaangename verassingen wachten."
"Alles moet goed zijn", zo vat Cornelis het samen: "de auto, het contact met de klant, de service, het gepleegde onderhoud of de uitgevoerde reparatie. Ofwel: Zorgeloos van A naar B, Auto Bakker Dirksland helpt u hiermee!"
Zie voor meer informatie www.autobakkerdirksland.nl.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Oranjebingo SVIK

Stichting SVIK organiseert op donderdag 20 april een bingo in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. Er zijn mooie geldprijzen te winnen. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Rommelmarkt Victoriahal

Zaterdag 22 april is er weer rommelmarkt in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De markt is van 10.00 tot 15.00 uur. Er zijn 80 tafels in twee grote hallen. De entree is gratis. Voor de markten in mei en juni zijn nog enkele plaatsen vrij: 1 tafel voor 5.00; 2 tafels voor 7.50. De vier kramen zijn 15.00 per stuk. Opgeven kan via 0620213165.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Vrouwendag LEef

Op zaterdag 13 mei 2017 organiseert LEeF (Ladies Event Flakkee) voor de derde keer een interkerkelijke vrouwendag. Het thema dit jaar is 'Bijbels verantWOORD'. Spreekster en schrijfster Marianne Grandia zal onder andere vertellen over de macht van woorden. Daarnaast zijn er verschillende workshops, samenzang en is er ruimte voor ontmoeting. Dit jaar wordt de vrouwendag georganiseerd in 'het Trefpunt' in Stad aan 't Haringvliet. De dag begint om 15.00 uur (inloop vanaf 14.30 uur) en is rond 22.00 uur afgelopen. Kaarten á €20,- (inclusief eten en drinken) zijn te koop bij Boekhandel Akershoek (Ouddorp), Boekhandel v.d. Boom (Sommelsdijk) en Country at Home (Dirksland). Meer informatie over LEeF is te vinden op de Facebookpagina: www.facebook.com/vrouwendagGO.

HERKINGEN

Lenteverkoping

Op zaterdag 29 april wordt de jaarlijkse lenteverkoping gehouden door vrouwenvereniging "Niet in eigen kracht". De verkoping vindt plaats bij de Hervormde Kerk in Herkingen. Van 9.30 tot 12.30 uur is iedereen heel hartelijk welkom in en rond verenigingsgebouw "de Fontein" en in "het Scharrelloodsje", Scharloodijk 35. Handwerken zoals mooie handdoeken, schortjes en de overbekende gebreide sokken, koek, jam, kaas, vers gebakken vis en prachtige foto kaarten worden verkocht. Op het terras buiten of binnen geniet u van verse koffie of thee met zelf gebakken cake of koek. Er zijn leuke prijzen te winnen bij de vijver met vissen en de verschillende verlotingen, waaronder een compleet ingericht poppenhuis en een goed gevulde boodschappenmand. Het "Scharrelloodsje" is helemaal gevuld met mooie tweedehandsartikelen. Een groot aantal mooie 2e hands boeken is op voorraad. De opbrengst is bestemd voor de Hervormde gemeente van Herkingen.

MELISSANT

Verkoping door vrouwenvereniging

De jaarlijkse verkoping, gehouden door de vrouwenvereniging van de Ger. Gem. te Melissant vindt plaats in verenigingsgebouw 'de Poort', Voorstraat 14 op zaterdag 22 april, van 10.00 tot 14.30 uur. Er wordt onder andere vers gebakken vis, snoep, cadeauartikelen, groente, fruit en kaas verkocht.

MIDDELHARNIS

Kleedjesmarkt Bosseschool

Vrijdag 21 april is er van 13.30 tot 15.15 uur weer een "kleedjesmarkt" op het plein van de Bosseschool. De leerlingen van de Bosseschool kunnen voor 2 euro een plekje "huren" op het plein, waar op een kleedje spullen verkocht kunnen worden. De opbrengst van de verkochte spullen is voor de kleedjeshouders zelf, de huur van het plekje is voor de Bossebieb. Hiermee kan men de wisselcollectie boeken uitbreiden, zodat er nog meer mooie, spannende en leuke boeken in de Bossebieb te vinden zijn. Er worden ook enkele activiteiten op het plein aangeboden, zoals het Rad van fortuin, de Fiep-bus en verkoop van koffie/thee en koek.

Kofferbakverkoop

De Oranjevereniging Middelharnis/Sommelsdijk (OVMS) organiseert aankomende Koningsdag op 27 april a.s. een "supergezellige dag" in het centrum van Middelharnis. Na het grote succes van vorig jaar, zal er weer een heuse kofferbakverkoop zijn onder aan d'n Diek. Op het Zandpad is zoals altijd ruimte voor de kleedjesverkoop van de kinderen. Het Beneden Zandpad is gereserveerd voor de kofferbakverkoop, waar men eigen waren mag verkopen. Commerciële verkoop of voedingswaren mag niet. Voor maar € 10,00 ben je zeker van een mooi plekje om je auto te parkeren en de kofferbak te openen en de gehele inhoud lekker te kunnen verkopen. Aan melden kan via het mailadres info@ovms.nl.

NIEUWE-TONGE

Reünie NTVV

Op zaterdag 22 april is er op sportcomplex 'de Kopernis' een grote reünie bij voetbalvereniging NTVV. Alle (oud-)leden, bestuursleden, trainers/coaches, vrijwilligers, begunstigers/sponsors, supporters en belangstellenden worden heel hartelijk uitgenodigd om elkaar weer eens te ontmoeten, herinneringen op te halen en er samen een gezellige middag/avond van te maken. Iedereen is welkom. Allen die NTVV een warm hart toedragen hopen dat deze reünie door zoveel mogelijk oude bekenden en overige belangstellenden bezocht zal worden. Het programma is als volgt: 13.30 uur Voorwedstrijd NTVV/Herkingen E; 14.30 uur NTVV 1 – DVV 1; 17.30 uur Warm/koud buffet met aansluitend een feestavond. Indien dit nog niet is gebeurd wordt u, i.v.m. de catering, verzocht u nog snel aan te melden via: c.roijers@chello.nl

Psalmzangavond met bovenstem

Op zaterdagavond 22 april zal er een psalmzangavond met bovenstem worden gehouden in de Hersteld Hervormde Kerk van Nieuwe-Tonge, Westdijk 37. De avond begint om 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur. Het thema van deze avond is: 'de Koning'. De psalmen zullen worden omlijst met het zingen van de bovenstem door Vereniging Bovenstem Ouderkerk a/d IJssel. Organist op deze avond is de heer Arie van der Vlist. Ds. De Greef zal de opening, sluiting en de inleidingen op de psalmen verzorgen. De collecte is bestemd voor de aflossing van het kerkgebouw. Ook al zal er een collecte gehouden worden voor de onkosten.

Verkoping

Op woensdagmiddag 10 mei hoopt vrouwenvereniging 'Rhodé' van de Gereformeerde Gemeente een verkoping te houden in samenwerking met de zendingscommissie. De verkoping begint om 13.00 uur en duurt tot 16.00 uur. Er is o.a. te koop: eigengemaakte lekkernijen, groente fruit, Jemako schoonmaakartikelen, boeken en bloemen. Ook aan de kinderen is gedacht. Voor een klein prijsje kunnen ze cupcakes versieren. De verkoping wordt gehouden aan de Oranjestraat 17.

OOLTGENSPLAAT

Inleveren spullen rommelmarkt

Elke zaterdag in april is er gelegenheid om goede verkoopbare spullen en mooie tweedehands kleding in te leveren voor de rommelmarkt van 6 mei van de Hervormde Gemeente. Grote meubelen en computers kan men niet gebruiken. Voor het inleveren kunt u terecht van 10.30 uur tot 12.00 uur (Prinses Amaliapad 7).

OUDDORP

Samen zingen

Op de zaterdag na Pasen is er weer een zanguur in de Doopsgezinde Kerk. Onder leiding van dhr. Wijnand Tanis worden er Psalmen en Johannes de Heerliederen gezongen, begeleid door het orgel. Vanuit de maandelijkse zangavond is er al jarenlang een band met een kerkelijke gemeenschap in de Oekraïne. Hiervoor wordt een collecte gehouden. Zaterdag 22 april van 19.30 tot 20.30 uur, Dorpstienden 3 in Ouddorp.

Oase Fair

Voor de derde keer op rij houdt diaconaal gastenhuis de Oase te Ouddorp de Oase Fair. Op zaterdag 22 april a.s., van 9.30-16.00 uur, met vele standhouders en ruim opgezet op het terrein van Bloemenkwekerij Klepper, Oudelandseweg 27 te Ouddorp. Met een keur aan standhouders, diverse activiteiten én een royaal aanbod om de inwendige mens van het nodige te voorzien, is de Oase Fair niet alleen een gezellig uitje voor het hele gezin, maar met uw bezoek steunt u de Oase ook. De toegang is gratis en er is volop parkeergelegenheid.

Youth Event

Na een eerste dienst in de serie "Een Leven met God" staat de volgende alweer voor de deur. Op 23 april is de tweede dienst, dit keer met het thema een leven met God: 'De weerspiegeling'. De spreker op deze avond is Joop Gottmers. En de aanbidding wordt geleid door All4one. De dienst begint om 18.30 uur in de kerk van de Doopsgezinde gemeente aan de Dorpstienden.

SOMMELSDIJK

Bingo O-G-O

Zaterdag 22 april is er een bingo van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee. De bingo is om 19.30 uur in het wijkgebouw van De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden elf rondes voor € 6.50 per ronde. Daarnaast nog negen extra prijsjes en in de pauze een verkoop van twee extra rondes allebei € 1.00 per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Rommelmarkt

Zaterdag 22 april wordt er in 'Den Hoogen Caemer' rommelmarkt gehouden. Het wordt weer gezellig met veel nieuwe artikelen zoals kleding, kaarsen, sieraden, tassen, sjaals, boeken, Kika, hobby spullen, gehaakte en gebreide artikelen en rommelmarktspullen. Er is een leuke verloting van een boodschappenpakket(ten). Verder wordt er vers gebakken vis verkocht. De markt is van 10.00 uur tot 16.00 uur.

STELLENDAM

Zeemanszending bij Caleido

Vanavond, woensdag 19 april, is Felix Henrichs van SCFS (Seamen's Christian Friend Society) uitgenodigd door Inloop Caleido. Hij zal iets vertellen over zijn werk wat hij mag doen in de havens van Rotterdam. De stichting heeft als doel het brengen van het evangelie in het bijzonder aan zeelui. Dit doet zij door middel van het verspreiden van bijbels, boeken, tijdschriften, enz. en door persoonlijk gesprek. Verder proberen ze contact te houden, vaak via internet, met de zeelui en willen hen tot steun zijn in hun persoonlijk leven. De avond begint om 19.30 uur. Vervoersprobleem? bel: 06-23506507. Inloop Caleido wordt gehouden in verenigingsgebouw De Rank aan de Bosschieterstraat.

Voor 't eerst Girlsday bij Woongoed GO

De quizvragen werden beantwoord via de mobiele telefoon. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Het was voor de eerste keer dat Woongoed GO eraan meedeed en wat de woningcorporatie betreft was het zo'n geslaagde happening dat ze 't voor herhaling vatbaar noemde: de Girlsday die vorige week donderdag 13 april gehouden werd.

Door Hans Villerius

Tijdens de Girlsday, een dag die landelijk jaarlijks wordt gehouden, kunnen meisjes in de leeftijd van 10 tot 15 jaar kennismaken met werken in een technisch beroep, de ICT of bèta. Woongoed GO was door de landelijke organisatie gevraagd eraan mee te doen en dat deed Woongoed graag. Voor de twaalf meiden van de RGO die er donderdagmorgen te gast waren, had de corporatie een afwisselend programma samengesteld. Natuurlijk werd eerst verteld wat Woongoed GO is en doet. Daarna werd aan de hand van filmpjes getoond hoe het in de praktijk is om een technisch beroep te beoefenen. Verder werd nagedacht over duurzaamheidsvraagstukken. Ze werden geprikkeld om actief mee te denken over hoe je een seniorenwoning moet bouwen: welke voorzieningen zouden die moeten hebben? Er werd een kijkje genomen in een bouwproject aan de Margrietstraat in Middelharnis, met name naar welke duurzame technieken vandaag de dag in woningen worden toegepast. En tijdens een afsluitende quiz werd getest wat er van deze morgen was blijven hangen bij de dames. Op een groot scherm kwamen de quizvragen voorbij, die via de smartphone beantwoord moesten worden. Die stonden weer in verbinding met het grote scherm, zodat meteen gezien werd wie de meeste goede antwoorden gaf. En mooi: aan het eind van de ochtend lieten drie meiden weten door deze Girlsday best geïnteresseerd te zijn geworden in een technisch beroep. Daar was het nou net voor bedoeld!

Nacht van Gebed

GOEDEREEDE - Aanslagen in Egypte eisten de levens van zeker 45 koptische christenen. Niet alleen in Egypte is er veel geweld tegen christenen. Tienduizenden christenen in Irak sloegen op de vlucht voor Islamitische Staat. Ze wonen verspreid over de hele wereld. En in Nigeria werden opnieuw meisjes en vrouwen door Boko Haram ontvoerd. Wat is hun toekomst?

"Dit is slechts een greep uit de nieuwsberichten van de afgelopen tijd. Het geweld tegen christenen neemt toe. We kunnen ons nauwelijks voorstellen wat voor impact dit heeft op de lokale kerk. Toch kunnen we een verschil maken in het leven van vervolgde christenen. Landsgrenzen en gevangenismuren belemmeren het gebed niet.
Uw gebed heeft impact op de vervolgde kerk! Bid mee tijdens Nacht van Gebed van 16 op 17 juni in de hervormde kerk te Goedereede. De Nacht begint om 20.00 uur en duurt tot 0.00 uur. U kunt er ook voor kiezen om een deel van de nacht mee te bidden. Schuif gerust aan!" aldus de organisatoren van de Nacht van Gebed.

Tijdens de nacht luistert men naar verhalen van vervolgde christenen en ondersteunen we hen door gebed. Zodra het programma definitief is, volgt nog nader bericht.
Neem voor vragen contact op met: Coen Slurink (cwslurink@hotmail.com; 0187-490626)
Meer informatie: www.opendoors.nl/nacht

Expositie Kaartenhuis

MIDDELHARNIS – Van 22 april tot en met 19 mei wordt een expositie 'Kaartenhuis' gehouden. Dit is een duo-expositie van Danny van de Griend en Renate van Opdorp.

In deze surrealistische expositie dagen de kunstenaars elkaar uit, om buiten de voor hen bekende 'paden' te treden, wat betreft het proces en onderwerp. "Het idee was om elkaar Carte Blanche te geven, wat betreft de invulling van deze tentoonstelling. Dit heeft geresulteerd in een fantasierijk en kleurig geheel". Kaartenhuis is een tentoonstelling met lef en onverwachte, verassende elementen. "Ontdek de symboliek; de verwijzingen naar verval, dreiging, kans en hoop. De combinatie met wel en niet bestaande elementen, het vervreemdend karakter van de werken, doet denken aan het magisch realisme en neigt zelfs naar het surrealisme", aldus de kunstenaars.

Expositie Kaartenhuis is te zien van zaterdag 22 april tot en met vrijdag 19 mei 2017. Fotografie, diorama's en tekeningen. Opening: Vrijdagavond 21 april, om 19.30 uur. De expositie wordt gehouden in Atelier Havenhoofd 1 Middelharnis. Zie ook www.atelierhavenhoofd1.nl

Openingstijden: Iedere woensdag en donderdag van 12.30-16.30 uur. Vrijdag van 9.30- 12.30 uur.

Gedurende de expositie op de volgende zaterdagen: Zaterdag 22 april: 9.30-12.30 uur; Zaterdag 29 april: 9.30-12.30 uur; Zaterdag 6 mei: 9.30-12.30 uur; Zaterdag 13 mei: 9.30-12.30 uur. En op afspraak: info@renatevanopdorp.nl / info@dannyvandegriend.com

Edudelta horeca bij Toptalentengala

DEN HAAG/MIDDELHARNIS - Op zaterdag 8 april vond het 'Toptalentengala' plaats in het Museon in Den Haag en was er na afloop een feestelijk galadiner in de Ridderzaal.

150 Nederlandse toptalenten uit het voortgezet onderwijs werden deze dag door staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker in de schijnwerpers gezet. De kersverse Skills Talents kampioenen 2017 'Horeca' van Edudelta College Middelharnis werden ook door staatssecretaris Sander Dekker uitgenodigd om bij deze selecte groep aanwezig te zijn.
Joëlle Buth, Rik Melissant en Silena de Bakker van Edudelta hadden de smaak te pakken en namen de uitnodiging van staatssecretaris Sander Dekker met open armen aan. Zij namen deel aan de 'Masterclass gastronomie' en zijn de keuken in gegaan onder leiding van niemand minder dan Niven Kunz.
Niven (35) is medeoprichter van Dutch Cuisine, waarbij de Nederlandse keuken internationaal op de kaart wordt gezet. Niven is met zijn Michelin sterrenrestaurants meerdere malen uitgeroepen tot 'Beste Groenterestaurant van Nederland' en won onlangs de 'Restaurant Award 2017'!
Joëlle, Rik en Silena keerden na het feestelijke galadiner in de Ridderzaal huiswaarts en met weer een hele ervaring rijker. Het was een leuke en vooral leerzame dag!

Charity Diner Rabobankteam draagt bij aan deelname Roparun

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het Paasweekend ligt achter ons, maar daarvóór waren de dertig leden van Team 287 van Rabobank Het Haringvliet al lang en breed gericht op het komende Pinksterweekend. Dan hopen ze – voor de eerste keer – deel te nemen aan de Roparun, om een financiële bijdrage te leveren aan de strijd tegen de ziekte kanker.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Natuurlijk willen ze niet met lege handen aankomen. Voor deelname aan de Roparun zijn ze gehouden voor € 2.500 aan lootjes af te nemen en die te verkopen, maar ze gaan voor veel meer: € 30.000 hebben ze zich ten doel gesteld. En op verschillende manieren zijn ze bezig dit bijeen te brengen. Zoals het Charity Diner, in combinatie met een veiling, vorige week woensdagavond in Brasserie 't Vingerling te Middelharnis, die samen netto alleen al € 3.000 opbrachten.

Diner

Zo'n zestig gasten hadden zich aangemeld voor het Charity Diner. Op de bovenverdieping van de sfeervolle brasserie wachtte hun een viergangendiner. Een culinair hoogstandje uit de keuken van 't Vingerling en geserveerd door leden van Team 287, die de hele avond flink gelopen hebben om de opeenvolgende dinergangen op en van tafel brengen. Na een amuse waren dat gerookte zalmrolletjes, gevuld met ei, en twee groene asperges in een bijpassend sausje als voorgerecht. Daarna een romig aspergesoepje met krokante ham. Als hoofdgerecht lamshaasjes met risotto en enkele groentesoorten en mooie frites. Een palet van desserts vormde het nagerecht.

Uit eigen omgeving

Een kwalitatief hoogstaand menu was het, waarvan de ingrediënten afkomstig waren van leveranciers uit eigen omgeving: Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard. Een stukje duurzaamheid dus. "Dat past ook helemaal bij één van de ideële doelstellingen van de Rabobank: de voedselproblematiek op aarde meehelpen oplossen", zo gaf directievoorzitter Renata Brabander van Rabobank Het Haringvliet voor aanvang van het diner aan. "Het Charity Diner van vanavond verbindt de boeren van Goeree-Overflakkee en de Hoeksche Waard aan onze Rabobank Foundation, het maatschappelijke fonds van de Rabobank om mensen in eigen land en daarbuiten te helpen investeren in zelfredzaamheid."

Hart onder de riem

Ook topatlete Nelli Cooman, al 23 jaar één van de ambassadeurs van de Roparun, was kort aanwezig om het woord te richten tot de organiserende teamleden, ze te complimenteren met hun initiatief en ze een hart onder de riem te steken. En dat kunnen ze wel gebruiken. Immers, niet alleen het voorbereiden van hun deelname aan de Roparun is al een hele uitdaging, zo vertelt medeorganisator Jan Verhage van Rabobank Het Haringvliet, maar natuurlijk wacht hun tijdens de run de fysieke en mentale opgave om binnen 48 uur in estafettevorm de afstand tussen Rotterdam en Parijs te overbruggen, ruim 500 kilometer, hetzij te voet hetzij op de fiets. "Het is dan vier uren op en vier uren af", zegt Verhage, die binnen Team 287 de functie van teamcaptain vervult. "Met eigen navigators, technische mensen, mensen die voor het eten zorgen, een coördinator die van de deelnemers de slaaptijden in de gaten houdt en of ze op tijd en voldoende eten, medische verzorging, het hoort er allemaal bij. Alles regel je als deelnemend team zelf en alle taken dóen we ook zelf. Op de medische verzorging na, die moet professioneel zijn."

Veiling

Ze hebben er zin in met z'n allen en dat was op de avond van het Charity Diner al voelbaar. Ook tijdens de veiling, die Rabobankmedewerker Erik Bakker op enthousiaste wijze dreef. Diverse stukken werden bij opbod verhandeld. Zoals een autopoetsbeurt, ook vanbinnen, door Axxi Auto. Verschillende tegoedbonnen voor een diner voor twee, zoals bij restaurant De Zeemeeuw en restaurant Zoet of Zout, beide te Stellendam. Een complete kaas van Kaasboerderij Mulder. Een doos, ofwel zes flessen, Hoeksche Wodka. Viermaal een high tea voor twee. Een roestvrijstalen set elektrische peper- en zoutmolen. En een voetbalshirt van Dirk Kuyt. De veiling leverde € 1.605 op en het diner € 1.400. Zowel het diner als de veiling werden mogelijk gemaakt door verscheidene bedrijven die de nodige producten sponsorden.

Presentatieavond kerkorgel Rehobôthkerk Sommelsdijk

SOMMELSDIJK - Na enkele maanden te hebben gezwegen zal het kerkorgel van de Rehobôthkerk in Sommelsdijk op dinsdag 25 april 2017 officieel worden gepresenteerd.

De afgelopen drie maanden is er groot onderhoud aan het orgel uitgevoerd door Orgelmakerij Reil uit Heerde, waarbij het orgel zowel technisch alsook klank-technisch is aangepakt. Zo zijn o.a. de handklavieren en het pedaalklavier gerestaureerd en zijn de tongwerken van hoofdwerk, rugwerk en pedaal nagenoeg vernieuwd. Verder zijn twee labiaalregisters gewijzigd en is de intonatie van het gehele orgel aangepast aan de kerkruimte. Door deze aanpassingen heeft het orgel enorme grondtoon gekregen. De totaalklank is geheel in balans gekomen, waardoor het orgel ademt en straalt als nooit tevoren.

Tijdens de presentatieavond op 25 april zal het orgel bespeeld worden door de organisten van de Rehobôthkerk. Er zal orgelliteratuur en koraalmuziek ten gehore worden gebracht en er is veel ruimte voor samenzang. Hans Reil, directeur van Orgelmakerij Reil, zal een toelichting geven op de uitgevoerde werkzaamheden. Na afloop is er een hapje en een drankje. Er wordt een collecte gehouden ten bate van het orgel. Gemeenteleden en belangstellenden worden van harte uitgenodigd deze avond bij te wonen. De aanvang is 19.30 uur.

Op zaterdag 6 mei 2017 wordt er vanaf 14.00 uur tot circa 16.00 uur een open speelmiddag georganiseerd waarbij gemeenteleden en belangstellenden de mogelijkheid krijgen om o.l.v. één van de vaste organisten zelf het kerkorgel te bespelen.

Cocaine Anonymous Holland nu ook op Goeree-Overflakkee

MIDDELHARNIS – Sinds kort komt er iedere woensdagavond een groep mensen bij elkaar in het JAC, het is een zelfhulpgroep voor verslaafden. Ze doen dit volgens de bewezen succesvolle methode van Cocaine Anonymous.

Door Adri van der Laan

Een woordvoerder van Cocaine Anonymous (CA) legt uit dat de methode overgenomen is van de organisatie Anonieme Alcoholisten (AA), die ook draaien volgens het concept van de zelfhulpgroepen aan de hand van het twaalf stappenplan. In Nederland heeft de CA nu 93 van dit soort groepen.

"Het is een groep voor verslaafden die geleid wordt door verslaafden". De enige voorwaarde voor lidmaatschap is het verlangen om te stoppen met het gebruik van cocaïne en alle geestveranderende middelen," legt de woordvoerder van de organisatie uit. Hij zelf is ervaringsdeskundige, maar al twee jaar nuchter, zoals hij het noemt. Hij heeft ervaren wat zijn jarenlange (21 jaar) verslaving met mensen doet en wat voor invloed bijvoorbeeld het gebruik van cocaïne heeft op een verslaafde en zijn omgeving. Ook weet hij goed wat het is om aan een CA-groep deel te nemen. Als we hem vragen naar het doel van deze groepen, is het antwoord kort: "Weer nuchter worden en nuchter of clean blijven".

De groepen zijn bestemd voor een ieder die zich zorgen maakt over de hoeveelheden drugs die hij of zij gebruikt. Doorgaans weten zij in hun achterhoofd dat ze verslaafd zijn. Zelf de verslaving onder controle krijgen lukt niet, vaak na herhaaldelijke pogingen om te stoppen. Mocht je nu twijfelen of je zelf verslaafd bent, dan staat er op de website www.ca-holland.org een handige zelftest. Volgens de woordvoerder van CA is het dan een goed idee om eens bij een zelfhulpgroep binnen te lopen.

Hij weet uit eigen ervaring dat iemand die gebukt gaat onder een verslaving vaak een eenzaam bestaan lijdt. Hij of zij vervreemdt zich van zijn omgeving en komt steeds meer in een isolement terecht. Het leven lijkt alleen maar gericht op de verslaving en het verkrijgen van de middelen. Juist in die situatie is het belangrijk om op een positieve manier in contact te komen met lotgenoten.

"Het doel van de zelfhulpgroepen is om te komen tot volledige nuchterheid. We doen dit aan de hand van het twaalf stappenplan, wat is overgenomen van de Anonieme Alcoholisten en aansluit bij de situatie van de verslaafde", legt de woordvoerder uit. Zijn ervaring is dat, als men regelmatig de avonden bezoekt en het stappenplan volgt, deze methode succesvol is. "Ik ben niet alleen zelf twee jaar nuchter, maar ik ken ook veel mensen die al jaren nuchter zijn door het deelnemen aan deze groepen".

Drempel?

Volgens de woordvoerder kan de stap naar een CA-groep voor sommige mensen wel groot lijken. Men kan, zeker in een plattelandsgebied, schaamte hebben en bang zijn voor herkenning. Hij begrijpt dat er van deze gevoelens kunnen zijn, maar men hoeft hier niet mee te zitten "want de mensen die komen zijn allemaal verslaafd en bovendien is de privacy gewaarborgd en men kan deelnemen in volledige anonimiteit", aldus de zegsman van CA, die zelf ook anoniem door ons geïnterviewd wordt.
Hij benadrukt dat de zelfhulpgroepen volledig onafhankelijk zijn. Ze zijn niet verbonden aan kerken, sekten, politieke of hulpverlenende instanties. Ze houden zichzelf buiten discussies en ze geven er geen aanleiding toe. Het hoofddoel is om bevrijd van coke en alle andere geestveranderende middelen te leven en om anderen te helpen bij het vinden van die vrijheid. Ze gebruiken het twaalf stappenprogramma, omdat dat heeft bewezen dat het werkt.

Aan het deelnemen aan de avonden zijn geen kosten verbonden, wel is er ruimte voor een vrijwillige bijdrage in de kosten, zodat de groep onafhankelijk kan blijven en de huur van de ruimte kan bekostigen alsook de koffie en de gebruikte literatuur.

De woordvoerder van Cocaine Anonymous benadrukt dat - ondanks dat de naam anders doet vermoeden - gericht is op het beëindigen of voorkomen van alle verslavingen, dus ook die van alcohol.

In kader bij artikel

Ieder woensdagavond is er een bijeenkomst van 19.30 tot 20.45 uur in het Jongerencentrum aan de Molenweg 28 (tegenover de Lidl).

Belangstellenden kunnen gewoon langskomen; eerst bellen mag ook. Voor meer info: www.ca-holland.org, hulp- en infolijn: 06 1019 2770, info@CA-holland.org

Goereese vis placemats brengen 250 euro op voor De Klup

STELLENDAM - Voor de derde editie van De Week van de Goereese Vis in 2016 maakten de basisschoolleerlingen van OBS 't Stellegors in Stellendam onder leiding van kunstenares Mirian Zimmerman schitterende schilderijen van vissen en vissersboten.

Van de mooiste schilderijen zijn speciale placemats gemaakt en werden tijdens De Week van de Goereese Vis verkocht in de restaurants en bij de kantoren van VVV Goeree-Overflakkee. Een deel van de opbrengst is geschonken aan Stichting De Klup.
Tijdens de laatste bowlingavond in Recreatiecentrum De Staver van de bowlingklup seizoen 2016-2017 mocht het bestuur een geldbedrag van €250,- in ontvangst nemen. De Klup is erg blij met dit mooie bedrag dat gebruikt zal worden om in 2018 het 30-jarige bestaan van De Klup te vieren met een onvergetelijke dag voor de deelnemers.

Stichting De Klup is sinds 1988 actief is op Goeree-Overflakkee op het gebied van vrijetijdsbesteding t.b.v. mensen met een verstandelijke beperking van 18 jaar en ouder. Het speerpunt van De Klup is de deelnemers een fijne, leuke en plezierige activiteit aanbieden in hun vrije tijd. Er zijn 5 klups actief, dit zijn de: Bowlingklup, wandelklup, soosklup, kompjoeterklup en kookklup. Het aantal deelnemers bedraagt 83 personen en de begeleiding is in handen van 28 vrijwilligers. Zij zijn verantwoordelijk voor de organisatie en uitvoer van de activiteiten. De deelnemers betalen een kleine bijdrage om deel te nemen aan de klupactiviteiten en verder draait De Klup geheel op eigen kracht.

Karel van Wageningen vijfentwintig jaar als zelfstandig vrachtwagenchauffeur op de weg

SOMMELSDIJK – Of het een Volvo was, weet hij niet zeker. Feit is dat Karel van Wageningen als klein jochie op school al een vrachtwagen tekende met zijn eigen naam erop. Het bleek geen droom, want nu, vele jaren later, rijdt hij al vijfentwintig jaar in zijn eigen vrachtwagen. Volvo nummer vijf.

Door Kees van Rixoort

Op 1april jl. is het jubileum gevierd met familie, vrienden en relaties. Exact vijfentwintig jaar na de start als zelfstandig transporteur: 1 april 1992. Een mop was het zeker niet. Wel een sterke wens, die Karel van Wageningen dus al van jongs af aan had. "Ik zit al mijn hele leven in het transport", zegt de jubilaris op een vrije zaterdagochtend in zijn woonhuis te Sommelsdijk. "Toen ik elf jaar was begon ik bij transportbedrijf Taale al met auto's wassen. Later ben ik er in de garage gaan werken en ik heb er, na het behalen van mijn rijbewijs, ook nog acht jaar gereden."

Om in 1992 dus de stap naar zelfstandigheid te zetten. Hij wist dat hij een goede chauffeur was en hij bleek ook aanleg te hebben voor het ondernemerschap. "Als je het vijfentwintig jaar volhoudt, mag je dat wel zeggen, denk ik."

Nu is Van Wageningen Transport wel een vrij overzichtelijke onderneming. Het is altijd bij één vrachtwagen gebleven. Collega's, die in dezelfde tijd voor zichzelf begonnen, groeiden naar een wagenpark van vijf, zes tot soms wel honderd auto's. "Ik zag daar de meerwaarde niet van. Als je gaat doorgroeien, ben je zelf altijd de sluitpost. Nu is het vrij simpel: als ik vakantie heb, staat de auto stil."

Vijfentwintig jaren op de weg vormen uiteraard een periode met ups en downs. "Toen ik in 1992 begon was er net een economische crisis achter de rug. Na drie maanden ben ik bij mijn opdrachtgever gestopt, omdat de gemaakte afspraken niet werden nagekomen. Maar ach, het is een klein wereldje en via via wist ik wel weer aan werk te komen. Zo is het eigenlijk steeds gegaan. Toen er zoveel Oost-Europese chauffeurs kwamen, was het rijden op de lange afstand niet meer interessant. In juli 2007 ben ik hiermee gestopt. Na een paar jaar containers te hebben gereden op de kortere afstanden, rijd ik nu alweer sinds januari 2012 voor BLS."

Van Wageningen heeft zijn auto ervoor moeten laten ombouwen, want wat BLS laat vervoeren zit in een tankcontainer. "Diermeel, pvc – alles wat door een slang gaat, maar geen vloeistof." De rijafstanden zijn de laatste jaren afgenomen. Reed Karel van Wageningen in het verleden gerust tot voormalig Joegoslavië, tegenwoordig is de bestemming doorgaans te vinden in Duitsland, België en (soms) Noord-Frankrijk. Vier uur rijden, dat is wel het maximum.

Vrijheid

"Het mooie van mijn werk is de vrijheid. Ik ben eigen baas en ik kan alles zelf regelen. Als chauffeur en als ondernemer. Of het eenzaam is? Ja, maar door de kortere rijafstanden heb je tegenwoordig vaker een praatje op de fabriek. Ik heb het ook altijd over 'wij' en 'ons'. Dat wij-gevoel, dat vind ik wel belangrijk", zegt Van Wageningen, die in al die jaren nauwelijks verkeersongelukken heeft meegemaakt. Alleen de aanrijding met een kippenkop op een Duitse snackwagen is het vermelden waard.

Dat hij er nog vijfentwintig jaar aan vastplakt is niet te verwachten. Het laden en lossen maakt het beroep best zwaar. Maar iets anders had hij niet gewild: een vrachtwagen met daarop Van Wageningen Transport. Zoals op die kindertekening…

Artistieke trailer voor Plaats bestratingsbedrijf

Hans en zijn broer Sam van Gurp, samen met Kees en Abra van Dam, vorige week dinsdag bij de 'onthulling' van de exclusieve trailer. Foto: Hans Villerius

OOLTGENSPLAAT – Een nieuwe trailer achter je truck, da's een mooie aanwinst. Maar voor J & J van Gurp Erf- en sierbestrating te Ooltgensplaat mocht 't best nóg mooier worden. En dat gebeurde ook, en wel op artistieke wijze.

Door Hans Villerius

Hans van Gurp wilde graag iets moois op de zijkanten van z'n nieuwe trailer, iets niet alledaags. Toen enkele jaren geleden van de schuur die aan hun woning is vast gebouwd de mendeuren werden verwijderd en er een nieuwe entree werd gemaakt, werd boven de nieuwe rechte deuren de ronding van de vroegere deuren met hout dichtgetimmerd. Het zou een tijdelijke oplossing zijn, in afwachting van wanneer een originelere oplossing bedacht zou worden. En die oplossing kwam er. Het werd een grote fraaie tekening. Tot de kennissenkring van Hans en Nel van Gurp behoren Kees en Abra van Dam, ook uit Ooltgensplaat. En Kees kan geweldig tekenen. Al vanaf z'n kinderjaren doet 'ie dat. Hij heeft er ook lessen in gevolgd en heeft oog voor velerlei detail. Het leek Hans en Nel fraai om de dichtgetimmerde toog van de vroegere mendeuren te voorzien van een originele prachtige tekening van Kees' hand. En Kees vond 't helemaal prima. Hij bedacht zelf het tafereel voor de tekening: een man die in een tuin een tegelpad aan 't leggen is, vóór hem een hoopje straatzand met een schop erin, achter hem een kruiwagen en hier en daar een stapeltje tuintegels. Er staat niet bij of die bij Van Gurp gekocht waren, maar dat zal ongetwijfeld wel. Als opzet maakte Kees in acht weken tijd er een drieluik van, die inmiddels bij Hans en Nel in huis hangt. Om de toog van de vroegere mendeuren op te vullen werd van de drie panelen één geheel gemaakt, dit in sepiatinten afgedrukt, en dat vormt sindsdien een fraaie blikvanger boven de entree naar het kantoor van Van Gurp. Maar sinds vorige week dinsdag ook aan beide zijkanten van Van Gurps nieuwe trailer, hier weer als drieluik en nu in Delfts blauwe tinten aangebracht, geheel in harmonie met de blauwe kleur van truck en trailer. Kees van Dam wist daar alleen nog niets van af. Pas toen de trailer helemaal klaar was werden hij en z'n vrouw uitgenodigd om te komen kijken, vorige week dinsdagavond. En perplex stond Kees. "Tjoengejoenge…! Daer gae 'k geweun van zwêete… Traenen in m'n oagen… Ik krîeg 't geweun 'n beetje benauwd…!", zei hij voor zich heen toen hij rondom de trailer het resultaat aan het bewonderen was. En ook Hans van Gurp is in z'n schik met z'n nieuwe artistieke trailer, want met zoiets unieks rondrijden, dan word je wél gezien!

Geslaagde uitvoering De Vrolijke en Dwarse Fluiters

MELISSANT - Op 13 april 2017 hebben De Vrolijke en Dwarse Fluiters een geslaagde uitvoering gegeven. Dit muzikaal optreden vond plaats op het podium in de grote zaal van de Melishof te Melissant. De Vrolijke Fluiters Club werd gevormd door de volgende blokfluitleerlingen: Sjanne Herweijer, Marlien Herweijer, Machteld van der Wielen en Anna Reijersen van Buuren. De dwarsfluitleerlingen waren Annelore de Leeuw en Larissa Schaaf. De uitvoering werd gepresenteerd door docente M. de Lange-van Buren. Na een door het publiek goed gewaardeerd, afwisselend programma bleek dat vier deelnemers de tweejarige blokfluitcursus hadden volbracht. Zij ontvingen daarvoor het Vrolijke Fluiters Certificaat. Na de uitvoering kregen alle deelnemers een mooie bloem en konden tevreden terugkijken op een geslaagd optreden. Informatie over muziekles op blokfluit, dwarsfluit, klarinet, saxofoon, hobo en piano is verkrijgbaar bij Fam. De Lange. Ook voor het laten stemmen van uw piano kunt u hier terecht. Bel 0187-602620 of mail naar aj-delange@kpnmail.nl .

Ben Fabert nieuwe voorzitter UVV Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Met ingang van 1 april is de heer Ben Fabert de nieuwe voorzitter van de UVV Goeree-Overflakkee. Hij volgt Caroline Goedegebuur op, die tijdens de jaarvergadering van 14 maart 2017 voor het laatst de leiding had.

Het bestuur is blij dat met de komst van de heer Ben Fabert de vacature in het bestuur is ingevuld. Bij velen op het eiland is de heer Fabert bekend van een modezaak in Middelharnis. Daarnaast heeft hij in diverse organisaties bestuurlijke ervaring opgedaan.

Ben is enthousiast over het werk van de UVV: "Het gerucht ging dat de UVV zou stoppen. Gelukkig is dat niet waar. Bijna 300 vrijwilligers zijn actief met allerlei activiteiten om (zoals de missie vermeldt) 'het leven van kwetsbare mensen te veraangenamen'. Ik wil mij er de komende jaren met mijn medebestuursleden voor inzetten dat onze vrijwilligers dat kunnen blijven doen. Samen met de instellingen kunnen we zorgen voor een aantrekkelijk aanbod van activiteiten en diensten op diverse locaties op Goeree-Overflakkee. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. Het werk verrijkt je leven."

Bibliotheek zoekt vrijwilligers

MIDDELHARNIS - Voor een aantal nieuw op te zetten activiteiten is de Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta op zoek naar vrijwilligers. Wie interesse heeft in onderstaand vrijwilligerswerk, kan een email naar Gerdie Schellevis, gschellevis@bzhd.nl

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta wil een voorleesactiviteit voor jonge kinderen (en hun ouders) opzetten, wat steeds plaatsvindt op zaterdagmorgen tussen 10:30 en 11:45 uur. Programma: Voorlezen van een prentenboek en aanbieden van een verwerkingsopdracht (eenvoudig knutselwerkje, kleurplaat of iets dergelijks). En natuurlijk een kopje koffie / thee voor de ouders! Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta is op zoek naar een aantal vrijwilligers die op toerbeurt deze activiteit wil (helpen) voorbereiden en uitvoeren.
Er wordt gestreefd naar een team van 4 tot 6 vrijwilligers.

Verder is men op zoek naar vrijwilligers voor Klik&Tik- cursus; basisvaardigheden op de computer. Binnen Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta wordt het computerprogramma Klik&Tik gegeven; Hierbij leer je je computerbasisvaardigheden. Denk hierbij aan: typen, email versturen, het internet op, sociale media etc. Aan de hand van een vastgesteld programma gaat elke cursist op zijn/haar eigen tempo aan de slag.

Voor de begeleiding van deze cursisten zijn we op zoek naar computervaardige vrijwilligers die assistentie willen verlenen tijdens de cursus. Cursusdata en tijden worden in overleg vastgesteld.

MBvO (Meer Bewegen voor Ouderen) Stichting ZIJN

GOEREE-OVERFLAKKEE - MBVO staat voor Meer Bewegen Voor Ouderen. Steeds meer onderzoek wijst uit dat bewegen erg belangrijk is wanneer je fit en gezond ouder wil worden. Bewegen is niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor de geest. Bewegingsactiviteiten bevorderen de gezondheid en het welbevinden.

Behalve dat MBvO mensen aanzet tot bewegen heeft MBvO ook een ontmoetingsfunctie. Stichting ZIJN organiseert op verschillende locaties MBvO activiteiten.
Maandagmorgen: MBvO van 09.15 uur – 10.00 uur in 't Centrum, Ooltgensplaat
Maandagmiddag: MBvO van 13.30 uur -14.30 uur in Ons Dorpshuis, Nieuwe Tonge
Maandagmiddag: Yoga van 13.45 uur – 14.45 uur in Bommelstee, Den Bommel
Dinsdagmorgen: Dans van 9.45 uur – 10.30 uur in het Infocentrum, Oude-Tonge
Woensdagmiddag: Koersbal van 13.00 uur – 15.00 uur in Dorpstienden, Ouddorp
Woensdagavond: Yoga van 19.30 uur – 20.30 uur in de Keet, Langstraat Achthuizen
Donderdagmiddag: MBvO van 13.30 uur – 14.15 uur in het Wijkcentrum, Middelharnis
Donderdagmiddag: MBvO van 14.00 uur – 15.00 uur in het Therapie en Bewegingscentrum, Goedereede
Donderdagmiddag: Volksdansen van 14.30 uur – 15.15 uur in het Wijkcentrum, Middelharnis
Donderdagmiddag: MBvO van 15.45 uur – 16.30 uur in het Infocentrum, Oude-Tonge
Donderdagmiddag: Koersbal van 14.00 uur – 16.00 uur in 't Centrum, Ooltgensplaat
Vrijdagmorgen: Koersbal van 09.00 uur – 11.00 uur in het Infocentrum, Oude-Tonge
Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met Marja van der Welle, telefoonnummer (0187) 64 13 44 of via e-mail: m.vanderwelle@zijngo.nl

Vrijdag in de krant

Dromen en discussie over het Haringvliet