info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

28 maart 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 28 maart 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Stellendammers helpen politie een handje

STELLENDAM - Dankzij twee alerte jonge jongens uit Stellendam, Bart Tanis en Gijs 't Mannetje, konden zaterdagavond 18 maart twee inbrekers worden ingerekend. Het zou zo maar een spannend verhaal uit een jongensboek kunnen zijn, maar aan dit verhaal is echt niks verzonnen. Daarvan getuigt de vangst wel die de politie die zaterdag kon doen, eenvoudigweg doordat Bart en Gijs spelenderwijs zo alert zijn geweest. Twee inbrekers die in Goedereede door de bewoners werden overlopen en vervolgens op de vlucht sloegen, konden binnen twee uren al in de kraag worden gevat. En niet alleen de alertheid van de jongens was daarbij van betekenis, ook het systeem van de groepsapps van GOalert heeft bij deze aanhouding z'n nut bewezen. Reden genoeg om én Bart en Gijs met hun ouders én het team van GOalert in het politiebureau uit te nodigen om ze te bedanken en in het zonnetje te zetten. Want de boodschap was duidelijk en werd ook zo verwoord: de politie kan het niet in z'n eentje, maar heeft de oren en ogen van de burgers nodig. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Lees verder op pagina 3.

Duurzaamheidcongres

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor de tweede keer zal er op Goeree-Overflakkee een Duurzaamheidcongres worden georganiseerd. Het evenement vindt plaats op 8 en 9 december
in De Staver in Sommelsdijk. Innovatie en duurzaamheid zijn de overkoepelende items. Op de eerste dag wordt een congres gepland voor de zakelijke markt. Daarnaast wordt
aandacht besteed aan het bouwen van gas-loze woningen, mobiliteit (duurzame auto's), innovatieve zorg en voedsel en voedselverspilling. (Jaap Ruizeveld)

Ernstig ongeval

REGIO - Op de A29 bij de Haringvlietbrug is maandag 27 maart een vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen. De 20-jarige man uit Sint Maartensdijk botste op een vrachtwagen die stilstond voor de brug, die open had gestaan. De chauffeur van de voorste vrachtwagen bleef ongedeerd. Verkeersongevalsspecialisten van Team Verkeer van de politie in Rotterdam doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

2 / 26

Agenda

Dinsdag 28 maart

GOEDEREEDE – Creatieve avond in Oostdam van 19.00 tot 22.00 uur.

Woensdag 29 maart

DEN BOMMEL - Breicafé in De Bommelstee. Inloop van 19.30 tot 22.00 uur. Info: 0187-611397.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
OUDE-TONGE - Peuterochtend in de bibliotheek. Voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar. Van 9.30 tot 11.00 uur, aanmelden aan de balie van de bibliotheek of via www.leerenbeleef.nl.
OUDE-TONGE – Bingo Zonnebloem in het Infocentrum Bernhardstraat 27. Meer info: 0187-642414.
STELLENDAM – Kinderkledingbeurs van 13.30 tot 17.00 uur. Inschrijven voor kramen kan via 06-22315726 of 0187-491243.

Vrijdag 31 maart

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
OUDDORP – Galaconcert De Hoop. 20.00 uur in Dorpstienden. Kaarten bestellen via www.fanfaredehoop.nl

Zaterdag 1 april

DIRKSLAND – Voorjaarsmarkt 't Reginahof tussen 10.00 en 15.00 uur
MIDDELHARNIS – RepairCafé bij Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49. www.repaircafemiddelharnis.nl

Dinsdag 4 april

DIRKSLAND – Koffieochtend 't Reginahof. Van 10.00 tot 12.00 uur.

Woensdag 5 april

OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. Aanvang 20.30 uur in Aktivia aan de Kerking.

Donderdag 6 april

DIRKSLAND - Sponsorbingo SVIK in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.
DEN BOMMEL – Bingo en Paasmaaltijd Stichting ZIJN 55+. Aanvang 13.30 uur bingo en maaltijd om 17.00 uur. Opgeven via 0187-611453.
STELLENDAM – Bingomiddag 55+ in het Haegse Huus. Aanvang 14.30 uur. Opgeven via 491653 of 602411.

Vrijdag 7 april

GOEDEREEDE – Jaarvergadering IJsclub. Café Goeree. Aanvang 19.00 uur.
MIDDELHARNIS – Autisoos. 19.00 tot 21.00 uur in de kantine van 'Goed voor Goed' (Kringloopcentrum). Adres: Simon Stevinweg 49.
NIEUWE-TONGE – Bingo-avond door Wijkgroep Nieuwe-Tonge. Aanvang 19.30 uur. 'Ons Dorpshuis'.
OUDE-TONGE – Tabletcafé in Bibliotheek Ebbe en Vloed. Aanvang 13.30 uur.

Burgers: de oren en ogen van de politie

Het is zaterdagmiddag 18 maart. Bart en Gijs komen van de voetbal vandaan. Liefst blijven ze nog even buiten in plaats van dat ze meteen naar huis gaan. "Maar wat gaan we dan nog doen?", vragen ze aan elkaar. "We gaan nog even naar de skatebaan", besluiten ze. Als ze langs woonzorgcomplex 't Spectrum fietsen, zien ze hoe daar een langzaam rijdende auto stopt. Twee getinte mannen stappen uit. "Heb jíj die hier wel eens gezien?" "Nee, ik niet eigenlijk." "Moet je kijken, wat zóeken die daar joh?" Aan de Willem de Jagerstraat en het Johan Frisopad kijkt het tweetal overal naar binnen. En de tuinen vinden ze ook nogal interessant. "Weet ík 't? 't Lijkt wel alsof ze alle huizen uit hun hoofd willen leren. Vreemde snuiters." "Hé! Zullen we ze voor de gein eens volgen…?!" En meteen gaan ze erachteraan. Natuurlijk, wel op enige afstand. Ook slopjes en achteruitgangen van woningen blijken de interesse van de vreemdelingen te hebben. Maar dan gaan de wegen van de mannen uiteen. Bart en Gijs blijven één van de twee volgen. Pas bij de supermarkt, aan het Oranjeplein, komen de twee weer bij elkaar en daarvandaan verdwijnen ze het Stellendamse bos in. Weg zijn ze… "Joh, we maken een foto van het kenteken van de auto waarmee die lui kwamen! Dan kan pa die op de app van GOalert zetten, want dit klopt niet erg…"

GOalert

Zo zou het begin van het verhaal uit een jongensboek er zo maar uit hebben kunnen zien. Maar het is geen jongensboek, het is echt. En het verhaal gaat verder. Maar om een lang verhaal kort(er) te maken: Bart stuurt de gemaakte foto naar zijn vader. Die is lid van GOalert, een burgerinitiatief dat inmiddels bestaat uit ruim vijftig Whatsapp groepen, verdeeld over heel Goeree-Overflakkee. Aangesloten burgers kunnen in het systeem melding maken van een mogelijk verdachte situatie. Meteen worden andere leden van GOalart in dezelfde omgeving dan ook gealarmeerd en met elkaar vormen ze vanaf dat moment de oren en ogen van de wijk én van de politie. Want wie via GOalert een melding plaatst wordt geacht ook 112 te bellen, zodat de politie meteen ook in actie kan komen. Bovendien zitten de wijkagenten van het eiland ook in een Whatsapp groep van GOalert en krijgen ze ook via dit kanaal te zien wanneer er onraad dreigt. Zo ook toen Barts vader de door de jongengs gemaakte foto via GOalert verspreidde. Het kenteken bleek inderdaad op naam te staan van een eigenaar die wegens woninginbraak bekend is bij de politie.

Heterdaad

Maar dan krijgt het verhaal een overwachtse wending… Terwijl politieagenten bezig zijn met de melding van de verdachte auto in Stellendam, komt op de politiemeldkamer een melding binnen van een woninginbraak 'heterdaad', aan de Charbonstraat in Goedereede, bij het echtpaar Koornneef.
Nietsvermoedend komen ze 's avonds rond halfacht thuis van een verjaardag. Verlichting hadden ze niet aangedaan. Maar wanneer ze hun huis naderen, zien ze op de bovenverdieping toch wat licht branden… "Heb jij dat vergeten uit te doen toen we weggingen?" "Nee, dat kan ik me niet herinneren…" IJsbrand Koornneef is wat sneller uit de auto dan z'n vrouw. De poort staat op een kier. "Die hadden we toch dichtgedaan…?", denkt IJsbrand. "Niet goed dichtgetrokken zeker?" Als eerste gaat hij naar binnen en loopt door naar boven, om het licht uit te zetten. Dan stapt ook zijn vrouw door de achterdeur hun huis weer in. Maar op dat moment klinkt er gebonk en een verschrikkelijke schreeuw vanaf de trap. "Daar valt IJsbrand!", denkt z'n vrouw. Maar meteen hoort ze 'm roepen: "Pas op! Inbrekers! Bel 112!" Voordat ze goed en wel beseft wat er gebeurt wordt ze bijna onder de voet gelopen en achterover geduwd door iemand die voorbijsnelt, op de voet gevolgd door nóg een. Bij de buitendeur kunnen de twee voortvluchtigen niet meteen verder. De deur bestaat uit twee delen, waarvan alleen de bovenste open is, de onderste had IJsbrands vrouw al weer op slot gedaan. IJsbrand ziet die kans schoon om zich op één van de indringers te werpen. De ander weet zich naar buiten te werken. "Schiet ze dood! Schiet ze dood!!" Klinkt het dan. IJsbrand krijgt een paar gevoelige meppen, z'n bril gaat aan gruzelementen en voor hij 't weet is z'n belager ook verdwenen. IJsbrands vrouw belt de politie. Nee, ze heeft geen verstand van auto's of automerken en ook het kenteken weet ze niet. Wel dat 't een blauwe wagen was en het signalement van de daders weet ze vanzelf ook prima te omschrijven.

Achtervolging

Dat was de melding die de meldkamer vanuit Goedereede binnenkreeg toen in Stellendam agenten bezig waren met die andere melding, 'verdacht voertuig'. En daarmee ging het verhaal verder. In mum van tijd werd een vangnet opgezet en stond bij elke vluchtweg vanaf het eiland een politie-eenheid. Elke auto die langskwam werd gezien. En daar kwam hij, op de N57 richting Hellevoetsluis: de auto die voldeed aan de omschrijving zoals mevrouw Koorneef had gegeven. Al gauw ontstond een achtervolging. Tijdens de snelle rit wierpen de daders hun buit en inbrekersgereedschap naar buiten, maar bij Brielle moesten ze het toch gewonnen geven. De boeven werden ingerekend en zitten nog vast. En: ze bleken in verband te staan met de verdachte auto in Stellendam…

Ogen en oren van de burgers

Dankzij de inzet van Bart (14) en Gijs (13) en dankzij GOalert kon de inbraak in Goedereede snel worden opgelost. En daarvoor werden ze afgelopen vrijdagmiddag in het politiebureau allemaal in de bloemetjes gezet: de jongens, hun ouders, het team van GOalert en het echtpaar Koorneef. "Want zonder de oren en ogen van de burgers hadden wij deze aanhouding niet kunnen verrichten!", zo onderstreepte de politie vrijdagmiddag het belang van zowel GOalert als van Buurtpreventie.

Parkinsoncafé

MIDDELHARNIS - Zaterdag 18 maart stroomde het Diekhuus in Middelharnis vol met mensen met Parkinson en hun partner of mantelzorger. Zij kwamen allemaal om aanwezig te zijn bij het rondreizend Parkinson Café dat voor het eerst Goeree-Overflakkee aandeed. De middag startte met een presentatie door zorgverleners die op Goeree-Overflakkee aangesloten zijn bij ParkinsonNet. Neuroloog, parkinsonverpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en diëtist; allen waren aanwezig om toe te lichten wat zij voor parkinsonpatiënten kunnen betekenen. Er werd gesproken en er was een interactieve quiz. Na de pauze las de heer Pouwelse, zelf ook parkinsonpatiënt, voor uit eigen werk. Hij maakt elke dag een mooi gedicht. Vervolgens presenteerde Ron Braber, ook patiënt, een duidelijk, zelf ontworpen medicijnoverzicht. Tenslotte kon iedereen vragen stellen en onderling ervaringen uitwisselen onder het genot van, door bakkerij Bienefelt gesponsord, gebak.

Brand in aanbouw zijnde woning

SOMMELSDIJK – In de nacht van donderdag 23 op vrijdag 24 maart heeft brand gewoed in een nog in aanbouw zijnde woning aan de Langeweg in Sommelsdijk. Al bij de eerste brandmelding gaf de alarmcentrale 'Middelbrand' op.

Door Hans Villerius

Tegen 02.00 uur merkte een buurtbewoner de brand op. "Ik heb last van COPD en had 't benauwd. Toen ik uit bed ging om een pufje te nemen zag ik 't buiten ontzettend mistig worden. Zoals dikwijls het geval is, zat ook nu weer een poes bij me in de achtertuin. Die geef ik nogal eens een stukje worst en daarop zat ze ook nu weer te wachten. Toen ik met de worst naar buiten ging, zag ik de vlammen bij het in aanbouw zijnde huis hiernaast en heb ik ogenblikkelijk de brandweer gebeld. Het is in en in triest, deze brand. De eigenaar heeft deze woning zelf opgebouwd en heeft daar zo'n jaar lang elke avond in gestoken. Het resultaat was prachtig. En dan overkom je dit!" Extra wrang is 't dat de eigenaar en bouwer van de woning zelf brandweerman is en uit moest rukken voor het vuur dat z'n eigen droomhuis teisterde. Naar het zich laat aanzien begon de brand in de houten aanbouw, die in lichterlaaie stond en geheel verwoest werd. Ook het huis zelf heeft schade opgelopen. Aan alle kanten kwam de rook uit de woning, terwijl voor de bestrijding van de brand ook het dak moest worden opengebroken. Er valt niet uit te sluiten dat brandstichting in het spel is: ter hoogte van de plek waar de brand begonnen is bleek het bouwhek, dat normaalgesproken het gehele bouwkavel afsluit, op een kier te staan. Voor bestrijding van de brand werd opgeschaald naar 'Grote brand', waarop diverse brandweervoertuigen naar Sommelsdijk kwamen. Zo'n twee uur later kon het sein brand meester worden gegeven.

Ziekenhuis neemt afscheid van dr. Van der Velden

DIRKSLAND – Meer dan dertig jaar was hij als internist aan Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland verbonden. En met oncologie als specialisme was hij in de wijde regio voor velen de arts met wie patiënten in aanraking kwamen als in hun leven de ziekte kanker zich manifesteerde. In 1983 aangetreden, legde hij enkele weken geleden zijn werkzaamheden als internist-oncoloog neer: dr. Paul C. van der Velden (66). Na een in totaal bijna veertigjarig artsenleven neemt hij a.s. donderdag 30 maart officieel afscheid tijdens een symposium dat het ziekenhuis hem aanbiedt. Als bestuurder van CuraMare blijft hij nog wel actief. Lees een uitgebreid artikel in onze (abonnee-)editie van a.s. vrijdag 31 maart. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Workhops Rode Kruis over risico's in en rond het huis

GOEREE-OVERFLAKKEE – Veel mensen kennen het Rode Kruis vooral van internationale hulpacties. Sommigen kennen de bemiddelende inzet van het Rode Kruis in oorlogssituaties. Veel minder bekend is dat het Rode Kruis ook in eigen land
en op ons eiland volop andere activiteiten ontplooit. Dat varieert van Eerste hulp bij calamiteiten en met support bij evenementen. Zij is actief in sociale hulpverlening. Geeft op diverse terreinen voorlichting en organiseert onder andere workshops. De afdeling Goeree-Overflakkee van het Rode Kruis is ook actief met noodhulpverlening en biedt informatie over zelfredzaamheid voor senioren.

Door Jaap Ruizeveld

Juist dit laatste onderwerp was recent in Oude-Tonge aan de orde. Het korps was te gast bij de Algemene Senioren Vereniging (ASV) Oostflakkee. Een bloeiende vereniging met meer dan 250 leden. Het Rode Kruis hield een workshop over het thema 'Risico's in en rond het huis'. Een serieus onderwerp dat volop in de belangstelling staat. En na een inspannend deel werd de middag voor de senioren afgerond met het populaire bingospel.

Leerzaam

Zelfredzaamheid, het jezelf (en anderen) redden in een noodsituatie, is geen gemakkelijke opgave. Eén op de vijf Nederlanders is op de één of andere manier verminderd zelfredzaam. Zij lopen in een noodsituatie extra risico. Het Rode Kruis helpt en ondersteunt deze groep. Probeert hen sterker te maken. Dat doet het korps door het risicobewustzijn te vergroten. Vaardigheden aan te leren en mensen te helpen bij het opbouwen van een netwerk. Zodat zij in een noodsituatie er niet alleen voor komen te staan. De workshop Risico's in en om het huis richt zich op incidenten die zowel thuis als dichtbij huis voor kunnen komen.
Ben je je bewust van wat er mis kan gaan? Wat doet dat met je? Weet je hoe je je daarop kunt voor bereiden. Kan je ook een persoonlijk noodplan opzetten? Al deze onderwerpen kwamen tijdens deze leerzame workshop aan de orde. Iedereen deed actief mee.
Heb je (heeft u) ook interesse in deze workshop of zou je (u) die met bijvoorbeeld een cursus EHBO voor senioren willen uitbreiden? Neem dan contact op met Titania Poort via tpoort@redcross.nl.

MarcusPassie: Lijdensverhaal op orgelklanken

STELLENDAM - In de Bijbel wordt in verschillende Bijbelboeken lijden, sterven en begrafenis van Jezus van Nazareth beschreven. Veel componisten hebben deze geschiedenis op grootse wijze op muziek gezet. Een zanger reciteert de Bijbeltekst, waaraan koralen en aria's zijn toegevoegd. Personen uit het Bijbelverhaal hebben een eigen rol en het koor vertolkt uitingen van het volk.

"De MarcusPassie van John Kuiper en Peter Sneep is bijzonder vanwege zijn eenvoud. Tussen de voorgelezen Bijbelgedeelten door zingen de aanwezigen liederen op bekende melodieën.
"Kuiper en Sneep brengen de Passie terug naar de eenvoudigste vorm: Voorlezen en gemeentezang. Simpel? Welnee. Ook de MarcusPassie is een drama. Het is een doe-evenement voor alle aanwezigen. De woorden uit de Bijbel staan centraal. De zingende gemeente vertolkt de gevoelens die de voorgelezen Bijbeltekst over Jezus' lijden oproept. De orgelbegeleidingen onderstrepen en ondersteunen dat: klagen, schreeuwen, zuchten en gelatenheid, maar evenzeer dankbaarheid om de verlossing door Christus", aldus de makers.

De MarcusPassie is 8 jaar geleden ook in Stellendam uitgevoerd. Toen was er veel belangstelling en waren de reacties zeer positief. Sindsdien is er steeds vraag geweest om dit nog een keer te laten uitvoeren. "We zijn blij dat we als Hervormde gemeente Stellendam het dit jaar weer kunnen aanbieden. We zien uit naar jullie/uw komst en heten u na het concert welkom voor ontmoeting met koffie en thee in de Rank", aldus de organisatie.
De MarcusPassie wordt gehouden op zaterdag 8 april in de Hervormde kerk van Stellendam aan de Bosschieterstraat. De aanvang is 19.30 uur. De toegang is gratis, na afloop is er een collecte.
Kijk ook op www.marcuspassie.nl of www.hervormdstellendam.nl

Jongerenraad Rabobank organiseert Netwerkt!

MIDDELHARNIS – Bij Tieleman Keukens werd donderdag de derde netwerkborrel 'Netwerkt!' gehouden. Deze bijeenkomst werd voor de derde keer georganiseerd door de Jongerenraad van de Rabobank. De vorige keren waren de jongeren te gast bij Xsarus en Mars in Oud-Beijerland. Deze keer was Tieleman Keukens de gastheer. Na een aantal toespraken, waaronder een van weterhouder Arend-Jan van der Vlugt, was er alle ruimte om te netwerken. De Jongerenraad van de Rabobank organiseert deze bijeenkomst om dat netwerken vooral belangrijk is bij het vinden van een nieuwe baan. Naast het netwerken kregen de jongeren ook een exclusief kijkje in 'keuken' van Tieleman Keukens en Werelds Inside. (Tekst en foto: Adri van der Laan)

Rectificatie

In het artikel over het nieuwe vlot in Ouddorp, dat in Eilanden-Nieuws van 21 maart stond, was niet vermeld dat het oude vlot was afgekeurd, waardoor er een nieuwe moest komen.

Kunstgras met rubbergranulaat is nu verdacht
Discussie zorgt voor vertraging vernieuwing voetbalvelden

Kunstgras, of toch een natuurlijke grasmat? MSV&AV Flakkee speelt op natuurgras.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Kunstgras is een hot item. In heel Nederland zijn er discussies gaande over het veronderstelde gevaar voor de gezondheid van dit soort velden. Onderzoekers, onder andere uit Schotland, zeggen bewijzen te hebben dat het in kunstgras gebruikte rubber schadelijk is en dat langdurige blootstelling tot kanker kan leiden. Het RIVM, dat ook onderzoek heeft verricht, ontkent dit: van een causaal verband tussen sporten op kustgras met rubber en kanker is geen sprake. Echt geruststellend zijn deze onderzoeksresultaten niet voor iedereen; veel sporters en bestuurders hebben geen goed gevoel bij met rubber ingestrooid kunstgras. Ook op Goeree-Overflakkee is de realisering van nieuwe voetbalvelden een hot item. Donderdag 30 maart staat het onderwerp weer op de agenda van de gemeenteraad.

Door Kees van Rixoort, foto: MSV&AV Flakkee

Het idee om kunstgrasvelden aan te leggen op Goeree-Overflakkee – een eiland met in totaal vijfenveertig voetbalvelden, verdeeld over dertien voetbalverenigingen – is afkomstig van Bert Zwanenburg, voorzitter van MSV&AV Flakkee in Middelharnis. Zwanenburg deed goede ervaringen op met kunstgras toen hij directievoorzitter was van betaald voetbalclub FC Oss.

"Wij hebben destijds alle leveranciers uitgenodigd in Oss. Ons doel was: het beste kunstgrasveld dat leverbaar is laten aanleggen. Dat is in 2013 gebeurd. Het is een veld met een shockpad. Dat betekent dat er onder het kunstgras een vezelmat ligt die ervoor zorgt dat je het gevoel hebt op een natuurgrasveld te sporten. Zo'n veld kost wel 150.000 euro extra. Het Oss-kunstgrasveld kostte in totaal 575.000 euro", vertelt Zwanenburg.

Het veld van FC Oss onderscheidt zich ook door de infill die is gebruikt. Die is niet van rubber, dat nu ter discussie staat vanwege de mogelijke schadelijke werking, maar van TPE, gebruik in petflessen. Met andere woorden: op het complex van de Brabantse eerstedivisieclub ligt niet bepaald een standaard kunstgrasveld, maar het beste van het beste.

Zembla

Voor voetbalclubs in het amateurvoetbal en gemeenten is zo'n veld niet haalbaar. Kunstgrasvelden met rubbergranulaat zijn beter betaalbaar én gecertificeerd door de KNVB, maar liggen nu onder vuur. Tv-uitzendingen van Zembla en de publicatiegolf die daaruit voortvloeide zijn daar debet aan. Zwanenburg: "In de eerste Zembla-uitzending hebben buitenlandse deskundigen geprobeerd aan te tonen dat sporters die langdurig zijn blootgesteld aan kunstgras zijn overleden aan een vorm van kanker en dat dit komt door het gebruik van rubbergranulaat. Het RIVM zegt vervolgens dat er geen causaal verband is aan te tonen. Ook zegt het RIVM dat je de rubberkorreltjes niet moet opeten. Maar toen kwam er een tweede uitzending van Zembla. Nu hadden onderzoekers rubberkorrels toegevoegd aan water met zilvervisjes. Die gingen heel snel dood. Voor het RIVM was dit echter geen reden de eerdere conclusie bij te stellen."

MSV&AV Flakkee, de voetbal- en atletiekvereniging waarvan Zwanenburg voorzitter is, heeft een trapveldje van kunstgras met rubberkorrels. Het veldje is al tien jaar in gebruik en toe aan groot onderhoud. "Het bestuur heeft besloten om, na de Zembla-uitzendingen en de sfeer die daardoor is ontstaan, het rubbergranulaat eruit te halen en er een trapveldje met gekleurd zand van te maken. Dat is de goedkoopste alternatieve oplossing."

Huur en onderhoud

Dan de situatie op heel Goeree-Overflakkee. Sinds de gemeentelijke herindeling, per 1 januari 2013, werkt de nieuwe gemeente aan harmonisering van huur en onderhoud. Nu zijn er nog grote verschillen tussen de diverse voetbalclubs, die immers voorheen te maken hadden met vier verschillende gemeenten, maar straks moeten ze allemaal hetzelfde per vierkante meter gras gaan betalen.

Wat naast deze harmonisering speelt is dat het onderhoud van de velden voor de meeste verenigingen een grote last is. Vrijwilligers houden zich daar veelal mee bezig, maar het aantal vrijwilligers daalt en de leeftijd van degenen die actief blijven neemt toe. Is daar een oplossing voor te vinden?

Jazeker, kunstgrasvelden. Bert Zwanenburg droeg het idee aan bij toenmalig wethouder Marnix Trouwborst. Die werkte het plan verder uit. De gemeenteraad ging in maart 2016 akkoord met de aanleg van 16,5 kunstgrasvelden. Op twee na zeiden de voetbalverenigingen ja, ook tegen de financiële consequenties van de harmonisatie. De gemeente startte de aanbesteding voor 16,5 kunstgrasvelden. Maar toen kwamen de Zembla-uitzendingen…

Kurk

Rubbergranulaat is verdacht, ondanks het oordeel van het RIVM, en geen onomstreden optie meer. Kurk in plaats van rubber in de grasmat is prima, maar kost meer: 6,5 miljoen euro in plaats van 5,5 miljoen euro. Verenigingen die flink moeten betalen om de harmonisatierekening te voldoen – en in sommige gevallen de contributie hebben moeten verhogen – zien geen ruimte meer om nog meer extra lasten te dragen.

Op dat punt zijn we nu aangeland. Donderdag buigt de gemeenteraad zich opnieuw over de kwestie. Vooruitlopend op een definitieve beslissing in december 2017, "gebaseerd op voortschrijdend inzicht", wil het college dit jaar vier velden realiseren om iets te doen aan de slechte kwaliteit van natuurgrasvelden bij DBGC in Oude-Tonge en voetbalvereniging Den Bommel. Het voorstel behelst anderhalf natuurgrasveld en anderhalf kunstgrasveld bij DBGC en een natuurgrasveld bij Den Bommel.

<kader>

Voor- en nadelen van kunstgras

Volgens Bert Zwanenburg is het grote voordeel van kunstgras dat je altijd kunt spelen, "behalve als er sneeuw ligt". "Je verdubbelt de bezettingsgraad ruim, want je kunt tweeënhalf keer zo vaak gebruik maken van de velden. De velden zijn ook prima te gebruiken door scholen, voor bedrijfstoernooien, sponsortoernooien, enzovoorts. Zeven dagen in de week, 24 uur per dag."

Een ander voordeel is dat de onderhoudskosten veel lager zijn. Zwanenburg: "Een natuurgrasveld professioneel onderhouden kost 12.000 euro per jaar, een kunstgrasveld 6.000 euro per jaar. Dus je verdient het nodige terug van de aanschaf."

Niet voor niets zie je de afgelopen twintig jaar steeds vaker kunstgrasvelden. De kwaliteit is in de loop der jaren sterk toegenomen. De KNVB werkt met een certificering van 1* (één ster) voor het amateurvoetbal en 2* (twee sterren) voor het betaald voetbal. In het laatste geval zijn de normen een stuk hoger.

Aanvoerder Gerwin van den Nieuwendijk van het eerste voetbalelftal van MSV&AV Flakkee noemt als voordelen: het voetbal gaat altijd door, vlakke velden en minder onderhoud. Toch ziet hij ook nadelen: "Er is altijd een soort van competitievervalsing omdat de tegenstander er wekelijks op voetbalt en er sowieso twee keer week op traint. Het verschilt trouwens heel erg hoe oud de grasmat is. De nieuwere kunstgrasvelden zijn op zich best aardig; je merkt een behoorlijk verschil."

Van den Nieuwendijk noemt verder de blessuregevoeligheid op kunstgras. "Je kunt geen slidings maken, anders krijg je brandwonden. Je voetbalschoenen slijten harder en het zou slecht zijn voor de gezondheid, als je de verhalen moet geloven."

Volgens Bert Zwanenburg en Gerwin van den Nieuwendijk zijn er voetballers die spelen op kunstgras heerlijk vinden, terwijl andere spelers er niet erg over te spreken zijn. De meningen zijn verdeeld. De aanvoerder van het eerste elftal van Flakkee: "We zijn toch een beetje gewend aan gras en pollen. Tenslotte komen we van het platteland…."

Bedrijven en onderwijs vinden elkaar

SOMMELSDIJK – Zestig, zeventig bezoekers trok de TechNet-bijeenkomst, die deze keer plaatsvond bij Opel Automotions. Waar het woensdagavond 22 maart in de eerste plaats om draaide was verbindingen leggen tussen onderwijs, ondernemers en overheid. Aan de tafeltjes in de showroom ontstonden geanimeerde gesprekken en werden de nodige visitekaartjes uitgewisseld.

Door Kees van Rixoort

Bijvoorbeeld tussen COAS Software Systems en de RGO, die het keuzevak ondernemen onder de aandacht bracht. Janco Tanis van COAS en Trudy Mast, decaan van de scholengemeenschap, hadden een boeiend gesprek, dat deze twee o's (ondernemers en onderwijs) dichter bij elkaar heeft gebracht. Tanis: "Misschien gaan wij wat gastlessen geven over programmeren en ICT. Beroepen veranderen door de automatisering. We zijn hier niet met de verwachting op korte termijn aan werknemers en klanten te komen, maar om te laten zien wat programmeren is en misschien op langere termijn personeel te trekken." Naast gastlessen kwam ook de mogelijkheid ter sprake om het bedrijf, gevestigd in het Rabobank-kantoor tegenover Opel Automotions, door leerlingen te laten bezoeken.

Het gaat bij COAS om medewerkers met een hbo- of universitaire achtergrond. Precies de toekomstige vijver die de RGO aan het vullen is. Decaan Trudy Mast: "Het is goed om leerlingen kennis te laten maken met de mooie bedrijven op het eiland en de mogelijkheden die zij bieden. Zo komen ze in aanraking met het echte werken en kunnen ze betere keuzes maken voor na de havo of het vwo."
De match tussen COAS en de RGO was maar een van de voorbeelden. De TechNet-bijeenkomsten – dit was alweer de vijfde – brengen ondernemers en het onderwijs direct met elkaar in gesprek, en op 22 maart was dat niet anders.

SOB

Voordat de gesprekken begonnen en het door de leerlingen van het Edudelta College gemaakte stamppottenbuffet was verorberd, had Adrie Krielaart, voorzitter van de stuurgroep van TechNet Goeree-Overflakkee, de stand van zaken toegelicht en een doorkijkje gegeven naar de toekomst. Het is de bedoeling dat TechNet evolueert tot een Stichting Samenwerking Onderwijs Bedrijfsleven (SOB). Dit omdat er behoefte is aan intensievere samenwerking en een krachtiger netwerk tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid.

De SOB moet vorm krijgen door als paraplu te dienen voor tal van initiatieven en activiteiten, zoals de GO-markt, de beroepenmarkt, de oriëntatie van het bedrijfsleven in het basisonderwijs, stages, opdrachten vanuit het bedrijfsleven, bedrijfsbezoeken, gastlessen en de ontwikkeling van nieuwe opleidingen en nieuwe beroepen. Volgens Krielaart ontstaat er met een SOB "échte verbinding en één duidelijk aanspreekpunt".
Hij legde vervolgens de verbinding met Smart Water, de economische strategie voor Goeree-Overflakkee die de demografische krimp moet afwenden via innovatie, productie en hoogwaardige banen. Technologie, voedsel, energie, duurzaamheid, innovatie en samenwerking zijn daarbij de sleutelwoorden. De sleutels zijn in handen van de ondernemers, het onderwijs en de overheid. Samen gas geven, daar gaat het om. "Dus laten we elkaar inspireren, laten we verbinden en delen. Aan de slag, niet alleen vandaag, maar ook morgen", aldus Adrie Krielaart. Het beantwoorden van die oproep kwam vervolgens aan de tafels in Opel Automotion goed van de grond.

INGEZONDEN:
Samen sterker voor Ouddorp

De berichtgeving van de Dorpsraad Ouddorp over haar bijdrage in het besluit van de gemeenteraad van Goeree Overflakkee om het duinpad bij strand Noord in Ouddorp te handhaven getuigt van een steeds sterker wordend besef dat de natuur, het unieke landschap en de bijzondere cultuur en identiteit van de kop van Goeree niet verder aangetast moeten worden door onbeheerste recreatieontwikkeling.
Er wordt gewoon veel teveel gebouwd voor de recreatie zonder rekening te houden met de behoeften van de lokale gemeenschap.

Dat besef van verlies en aantasting heeft post gevat in kringen van de politiek, de kerken en in maatschappelijke initiatieven zoals die van Natuur-lijk Ouddorp en anderen. Nu komt er een krachtige tegenreactie op gang. Behoud van het unieke landschap en de (zondags)rust komen bovenaan de agenda te staan van de politiek en van maatschappelijke organisaties. De bewoners ondersteunen die reactie in steeds sterkere bewoordingen en initiatieven.

Zo moet het ook. Anders gaat kapot wat zo mooi en belangrijk is voor de huidige generatie en zeker voor toekomstige generaties. Het Rentmeesterschap, is ons aller opdracht. Op de foto, ziet u hoe mooi Ouddorp kan zijn, maar hoe op de achtergrond, de verstening oprukt en dit moet echt stoppen, het is onze leefomgeving en niet die van…

Natuur-lijk Ouddorp, nodigt een ieder, (persoonlijk en of als organisaties ) uit op ons mooie Eiland van Goeree Overflakkee, die zich het lot van zijn of haar leefomgeving aantrekt, om samen te werken, tot behoud van De Kop van Goeree. 2.300 gezinnen gingen u reeds voor.

Op de foto's vanaf de vuurtoren hoe het was en hoe het wordt (werkelijk het verdriet van Ouddorp)

Namens alle Ouddorpers:

Het team Natuur-lijk Ouddorp
Piet Grinwis, Kees Grinwis, Anton Huitema, Corry Bosland-Pijl, Hans Klijn.

Zaterdag krentenbrodenactie voor Woord en Daad

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het eilandelijk comité van de Stichting Reformatorische Hulpactie Woord en Daad houdt morgen de jaarlijkse krentenbrodenactie. Dit gebeurt op geheel Goeree-Overflakkee.

De opbrengst is bestemd voor het project waar de hulpstichting zich ook dit jaar voor inzet: "Cashew, noot aan de man". Woord en Daad werkt aan armoedebestrijding in ontwikkelingslanden vanuit Bijbelse opdracht. Ze is actief op het gebied van Onderwijs, Arbeid en Inkomen en Basisvoorzieningen (gezondheid, water en landbouw).
Vanuit het jaarthema: "Cashew, noot aan de man", gaat Woord en Daad zich, met haar partnerorganisaties, dit jaar onder meer bezig houden met het investeren in de ontwikkeling van een winstgevende en concurrerende cashewnotensector in Burkina Faso en Benin. Door duurzame samenwerking tussen de boer en handelaar worden een verhoging van de inkomsten van de boeren en hun gezinnen en een uitbreiding van de werkgelegenheid beoogd. Daardoor wordt de toegang tot voedsel, onderwijs en zorg verbeterd.
Door krentenbroden te kopen kunt ook u een bijdrage leveren aan de uitvoering van het project. De opbrengst van de actie zal dit jaar weer worden verdubbeld door onze landelijke overheid.
Mede daarom beveelt Woord en Daad de krentenbrodenactie extra bij u aan.

Jouw Marktkraam Ouddorp weer in de prijzen

OUDDORP - Onlangs werd bekend dat Sanne's Sieraden kraam bij Jouw Marktkraam Ouddorp de landelijke winnaar was van een onderlinge wedstrijd voor de mooiste kraam. Manager Peter Grinwis reikte ter gelegenheid hiervan onlangs de bloemen uit. Op 1 april staat er een heropening op het programma, dan wordt Jouw Marktkraam Ouddorp twee keer zo groot met een nog groter assortiment.

Sfeervolle reünie leerlingen Ouddorpse Huishoudschool

Bij de reünie hoort natuurlijk de groepsfoto.

OUDDORP - Van Ruurlo tot Oud-Beijerland, van Eindhoven tot Rockanje en natuurlijk eilandelijk van Ooltgensplaat tot Ouddorp. Vanuit al deze plaatsen waren zaterdagmiddag 19 dames afgereisd naar Happerij 't Schouwtje aan de
Weststraat in deze badplaats. Uitgenodigd door een petit comité voor een reünie van klas 2a van de toenmalige Ouddorpse Huishoudschool. Een weerzien na ruim 55 jaar voor de een, een hernieuwde kennismaking en versteviging van
doorlopende contacten voor de ander.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

Een sfeervol treffen, met een al een beetje vergeeld artikel over een diploma- uitreiking opgenomen in het Eilanden-Nieuws. Gedateerd zestiger jaren vorige eeuw. Natuurlijk met een plakboek. Met foto's die leuke herinneringen opriepen
en dat alles gezellig bijeen voor een heuse High Tea. Maar, hoe kan het ook anders, vooral de spontane gesprekjes aan tafel waren toppers.
Corrie Aleman had het idee geopperd voor de reünie. Met Margo Siemon, Toby Roos en Cobie Klepper werd in dit groepje dames had gewerkt om het idee ook daadwerkelijk in daden om te zetten. Er werden telefoonnummers opgevraagd en mailtjes uitgewisseld. Zo vormde zich een lijst met belangstellende oud-leerlingen die deze reünie wel zagen zitten.

Directrice

En als je dan ook de toenmalige directrice, mevrouw Abma voor de happening kan strikken, kan de samenkomst niet meer stuk. Juf Abma werd later mevrouw Visser-Abma toen zij trouwde met Laurens Visser, toenmalig wethouder op de Kop van Goeree, die tevens voorzitter was van het schoolbestuur. Hij haalde zijn vrouw destijds uit het ´verre´ Friesland. Wij hebben de romance meegemaakt`, zegt één van de dames lachend. Mevrouw Visser, nog steeds wonend in Stellendam, herinnert zich de leerlingen als aardig en intelligent.
Destijds waren er wel 100 leerlingen op de Ouddorpse Huishoudschool vertelt ze. `Ook in die tijd was centralisering van afzonderlijke (huishoud) scholen al aan de orde. Wij zijn in 1963 of 1964 - precies weet ik het niet meer - opgegaan in de CS Prins Maurits in Middelharnis. Ik ben toen niet meer meegegaan`.

Pendelen

Cobie Klepper voegt toe dat de lessen op de Ouddorpse Huishoudschool destijds werden gegeven in het verenigingsgebouw aan de Stationsweg en in twee klassen in de christelijke lagere school aan de Hofdijksweg. Wij pendelden tijdelijk
tussen deze beide locaties. Genoeg gepraat met uw verslaggever, die voor de groepsfoto, zo werkt dat bij een reünie, de dames toch van tafel krijgt. Daarna weer snel naar binnen voor de spontane gesprekken en het uitwisselen van
wetenswaardigheden. Een geslaagde bijeenkomst.

Burgemeester

Mevrouw Visser heeft nog een leuk berichtje te melden. Zoon Cornelis (jarenlang CDA-Europees parlementslid, politiek op ons eiland bekend en gewoond hebbend aan de Voorstraat in Middelharnis), wordt de nieuwe burgemeester van Katwijk.
Verwacht wordt dat Cornelis op 18 mei in Katwijk kan worden beëdigd. Logisch dat moeder Visser daar trots op is, ook al is het niet het eerste burgemeesterschap van haar zoon.


Inloopavond windlocatie Anna Wilhelminapolder

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vanaf donderdag 23 maart tot en met woensdag 3 mei 2017 liggen het ontwerp bestemmingplan Windpark Oostflakkee, de ontwerp omgevingsvergunning Windpark Oostflakkee en de bijbehorende milieueffectrapportage (MER) ter inzage. De gemeente Goeree-Overflakkee organiseert op dinsdag 4 april 2017 een inloopavond over dit windpark. Tijdens deze avond kunnen belangstellenden kennis nemen van de stukken die ter inzage liggen en vragen stellen aan de adviseurs van de gemeente, DCMR en de initiatiefnemer.

Het plangebied is gelegen ten zuidoosten van Oude-Tonge en ten zuiden van Achthuizen langs de Krammerdijk. Het ontwerpbestemmingsplan dient als ruimtelijke onderbouwing voor de aanvraag omgevingsvergunning van het Windpark Oostflakkee. Het biedt het planologisch-juridisch kader voor de bouw van maximaal acht windturbines met een tiphoogte van minder dan 150 meter. Daarnaast maakt dit bestemmingsplan de realisatie van bijbehorende voorzieningen, zoals opstelplaatsen en toegangswegen mogelijk.

Voor de ontwikkeling van het windpark is een gecombineerd plan- en project-MER opgesteld. Dit betekent dat het MER is opgesteld voor zowel het bestemmingsplan als de omgevingsvergunning. In het MER worden de milieueffecten, onder andere op het gebied van geluid, slagschaduw, luchtkwaliteit, externe veiligheid en flora en fauna, van de voorgenomen activiteit onderzocht en vergeleken. Een passende beoordeling is niet noodzakelijk. Het MER maakt onderdeel uit van het bestemmingsplan en vormt een bijlage bij de omgevingsvergunningen.

Inloopavond

De gemeente Goeree-Overflakkee organiseert op dinsdag 4 april 2017 een inloopavond voor belangstellenden om kennis te nemen van de stukken. Daarnaast is het mogelijk om vragen te stellen aan adviseurs van de gemeente, DCMR en de initiatiefnemer. De inloopavond is van 19.00 tot 21.00 uur en vindt plaats in De Grutterswei, Willemstraat 14 in Oude-Tonge. De avond heeft het karakter van een informatiemarkt en heeft geen plenair gedeelte. Belangstellenden kunnen tussen 19.00 en 21.00 uur op elk gewenst moment binnenlopen.

Inzage en zienswijzen

De stukken zijn vanaf 23 maart 2017 in te zien op het gemeentehuis en digitaal via www.goeree-overflakkee.nl/terinzage. Het ontwerpbestemmingsplan is ook in te zien op www.ruimtelijkeplannen.nl. Men kan op zowel het ontwerpbestemmingsplan als op de ontwerp omgevingsvergunning een zienswijze indienen. Als men op beide ontwerp besluiten een zienswijze wil indienen, dan kan men dit doen in één zienswijze voor beide besluiten. Er moet dan wel duidelijk in de zienswijze worden vermeld dat deze voor beide besluiten geldt.

VC Intermezzo Rabobank Volleybal Bedrijventoernooi 2017 groot succes

Het toernooi in De Staver werd gespeeld op vijf velden.

SOMMELSDIJK – Vrijdag werd voor het vijfde achtereenvolgende jaar het Volleybalbedrijventoernooi georganiseerd door V.C. Intermezzo en voor de vierde keer mogelijk gemaakt door sponsor Rabobank Het Haringvliet. Er hadden zich 21 teams aangemeld voor dit toernooi, dat is een record. Het was een drukte van belang in De Staver.

De wisselbekers van de nummers 1 in 2016 waren voorafgaand aan het toernooi al ingeleverd door RGO Middelharnis en Gemeente G-O. Het team van Gemeente G-O had de kans om de wisselbeker voor de derde keer op rij te winnen en daarmee de beker te behouden. Dat is helaas niet gelukt, het team van Marcel Bal Makelaardij wist van de Gemeente te winnen en wist daarmee dit jaar de eerste plaats te behalen. In de poule met minder volleybalervaring is het team van RGO er wederom in geslaagd om de 1e plaats te behalen. Zij mochten de wisselbeker weer naar huis, of in dit geval school, nemen. Na afloop van het toernooi werd er gezellig nagepraat en geborreld tot in de late uurtjes.

Uitslagen niveau laag

1. RGO Middelharnis; 2. Zout Media; 3. Adviesgroep De Vogel; 4. Cerfix; 5. Eilanden-Nieuws; 6. VGR Food Flakkee; 7. Zuiderdiep; 8. Zuidwester 2; 9. Xsarus 2; 10. Snijders; 11. Bouwcenter Esselink 2; 12. Bouwcenter Esselink 1.

Uitslagen niveau hoog

1. Marcel Bal Makelaardij; 2. Gemeente Goeree-Overflakkee; 3. Zuidwester 1; 4. Sopogo; 5. Prins Maurits; 6. Johan Vogelaar Control Solutions; 7. Helinium; 8. Xsarus 1; 9. Marflex.

Foto's van het toernooi zijn te zien op de Facebookpagina van VC Intermezzo.

'Het gaat goed in de visserij'

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Het gaat goed in de visserij. Er zijn sterk verbeterde bedrijfsresultaten, lagere kosten, een goede vangst dankzij het innovatieve pulssysteem en er is een stijging van de marktprijzen. De besommingen lopen op. De opbrengsten zijn de laatste jaren gestegen met een percentage van 7 procent in de plus".

Door Jaap Ruizeveld

Met deze positieve inkijk in de visserij in Stellendam en met een toelichting op de activiteiten van United Fish Auctions, startte UFA-directeur Johan van Nieuwenhuijzen vorige week zijn informatie aan de fracties in de gemeenteraad. Belangrijk omdat de gemeente voor 65% eigenaar is van UFA. Overigens niet alleen juichende signalen. Er zijn ook onzekerheden en risico's. Te noemen zijn dan de aanlandplicht, het feit dat er nog geen besluiten zijn genomen over de puls die nu nog met ontheffingen functioneert maar die omgezet dient te worden in echte vergunningen. En last but not lease de mogelijke gevolgen voor de visserij bij de invoering van de Brexit.

Sterke cluster

Van Nieuwenhuijzen wees op de sterke cluster die Stellendam inneemt. Met het innovatiecentrum voor het testen van netten, de gespecialiseerde en technologische bedrijven op en rond de havens, de scheepswerven, de toeleveringsbedrijven en de visserijschool. Hij duidde de positie van UFA, waar inmiddels 70 procent van de gevangen vis op afstand wordt gekocht. Schetste vervolgens de ontwikkelingen in Scheveningen en Stellendam. Voor wat de eilandhaven betreft gaat het o.a. om renovaties / het verbreden van de steigers. De UFA-directeur gaf aan dat er voldoende cashflow is voor investeringen. Zijn visie voor de toekomst is een verbeterde vangstmogelijkheid voor garnalenvissers als gevolg van het openstellen (kier) van de Haringvlietsluizen. Een verdere verduurzaming van de foodsector door innovatie. Gelijkblijvende quota en stijging van de vangsten. Dat alles wel met minder schepen en minder visserijondernemers. Anderzijds een uitbreiding van het aantal visdagen per week.

Verkoop Parel van de Delta van start

MIDDELHARNIS - De Parel van de Delta gaat weer schitteren op de mooiste locatie van Middelharnis. Het voormalige hotel-restaurant aan de haven van Middelharnis maakt plaats voor een 17-tal prachtige luxueuze appartementen en 3 exclusieve penthouses.

De verkoop van de Parel van de Delta is inmiddels van start gegaan. De start verkoop was een groot succes; binnen één week was er al meer dan 70 procent verkocht. Een uitzonderlijk verkoopresultaat voor dit luxueuze project.

Het project

De appartementen en penthouses variëren in grootte van circa 102 m2 tot 275 m2. In het ontwerp is er extra aandacht besteed aan het creëren van buitenruimtes, hierdoor heeft ieder appartement één of meerdere zonnig gelegen terras(sen). Tevens is er in het ontwerp een parkeergarage onder het gebouw opgenomen zodat ieder appartement ten minste over één privé parkeerplaats beschikt. De ligging van de Parel van de Delta is werkelijk subliem; midden in het historische havengebied van Middelharnis met uitzicht over de sfeervolle jachthaven. Deze markante plek vormt de toegangspoort van Middelharnis, een locatie die op dit moment niet de aandacht krijgt die het verdient. Estate Invest gaat deze prachtlocatie, met de realisatie van de Parel van de Delta, transformeren tot een unieke woonlocatie. Voor meer informatie over het project en de nog beschikbare appartementen www.parelvandedelta.estate.

Herdenkingsconcert door Paul Kieviet

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 1 april, 's avonds om 20.00 uur, zal er in de Hervormde Kerk te Middelharnis een bijzonder orgelconcert worden gegeven.

Musicus Paul Kieviet hoopt werken uit te voeren van vier componisten die dit jaar worden herdacht: Johann Jakob Froberger (1616-1667, 350 jaar geleden overleden), Georg Philipp Telemann (1681-1767, 250 jaar geleden overleden), Melchior Schildt (1592-1667, 350 jaar geleden overleden) en Hendrik Andriessen (1892-1981, 125 jaar geleden geboren). Alle vier met een geheel eigen, karakteristieke stijl, alle vier vragend om een geheel eigen gebruik van het orgel in speeltechniek en registratie. Op deze manier ontstaat een uniek concert met veel afwisseling. Alle vier trouwens componisten die muziek schreven van een hoog gehalte, soms virtuoos, soms poëtisch, vaak ook spannend. Het totaalplaatje van het concert is een prachtig spectrum van klankkleuren, waarbij het gerestaureerde Leeflang-orgel heel veelzijdig blijkt te zijn. Het Fama-koororgel blijkt het heel goed te doen in de kamermuzikale werken van Froberger en Telemann. Zo kan een jaartal (2017) op ideeën brengen… De toegang is uw gift aan de uitgang.

'Zingend naar Pasen'

NIEUWE-TONGE - Op zaterdag 15 april (aanvang 19.00 uur) organiseert de Hervormde Gemeente van Nieuwe-Tonge een samenzangavond.

De liederen zullen op deze 'Stille Zaterdag' in het teken van Pasen staan en worden opgebouwd van 'lijden naar loven'. De boodschap van genade klinkt door in vele bekende en geliefde liederen zoals Op die heuvel daarginds, Mijn Jezus ik hou van U en Ik wil zingen van mijn Heiland.
Het orgel wordt bespeeld door Eric Wolfert, organist in Nieuwe-Tonge en daarnaast ook in Dirksland, Nieuwerkerk en Serooskerke. Hij zal de prachtige klanken van het Blank-orgel gebruiken om de samenzang te begeleiden. Ook zal dominee B.J. van Assen (Nieuwe-Tonge) een korte meditatie verzorgen. De avond duurt ongeveer een uur, de toegang is gratis.

Kernactiviteiten


ACHTHUIZEN

Bingo en paasmaaltijd

Het bestuur van Stichting ZIJN 55+ Achthuizen nodigt de 55-plussers uit om op woensdag 12 april a.s. mee te doen met een gezellige bingo met aansluitend een heerlijke Paasmaaltijd. De middag begint om 15.00 uur en kost € 7,50 voor de leden, voor niet leden zijn de kosten € 12,50. Voor deelname opgeven bij Coby Maliepaard telefoonnummer (0187) 63 18 14, voor 5 april a.s.

DIRKSLAND

Koffieochtend 't Reginahof

Het Careyn Activiteiten Centrum organiseert op 4 april een gezellige koffieochtend. Iedereen die het fijn vindt, om onder het genot van een kopje koffie, andere mensen te ontmoeten, is van harte welkom. Er is ook de mogelijkheid om met elkaar een spel te doen. De ochtend van dinsdag 4 april wordt gehouden 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1.

Voorjaarsmarkt 't Reginahof

In het Careyn Activiteitencentrum 't Reginahof' wordt voor zaterdag 1 april een voorjaarsmarkt georganiseerd. Er zijn diverse kramen met o.a. glastechnieken, bloemen, boerenkaas van kaasboerderij De Westplaat, sieraden, kraamcadeaus, Flakkeesche petuten, optidee linnen en kleding, kaarten en lekkere huisgemaakte produkten en meer. Men maakt ook kans op het winnen van een mooi pakket. Tot 13.00 uur kan de bloeddruk gemeten worden. Ook is er iets te eten en te drinken. U bent welkom tussen 10.00 en 15.00 uur aan de Reginahof 1 (achter de apotheek) te Dirksland.

DIRKSLAND

Voorjaarsconcert Excelsior

Dit jaar geeft het gemengd koor Excelsior een voorjaarsconcert op zaterdag 8 april a.s. in de Schakel aan de Beatrixlaan 31. Voor de pauze wat klassiekere werken en erna de lichtere muziek. Als gasten zijn uitgenodigd het Mannenkoor ABS uit Steenbergen (50 leden) o.l.v. Jan Ligtenberg. Daarnaast treedt als instrumentaal intermezzo op het jeugdige talent Daniel Wendt uit Middelharnis. Hij is leerling van Paul Stark aan het Muziekgebouw GO (de vroegere muziekschool). Het programma staat onder de algehele leiding van dirigente Meike Warmoeskerken en pianist Janno den Engelsman. Het concert begint om 20.00 uur; zaal open 19.30 uur en de kaarten kosten 6,00 euro p.p. en zijn verkrijgbaar bij de leden en Assurantiekantoor/Regiobank van Loo, Zomerstraat 16 te Dirksland; telnr. 601781.

GOEDEREEDE

Oud papier

De Stichting Oud Papier Apollo haalt zaterdag weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al het huishoudelijk karton kan worden aangeboden. Graag het oud papier voor 8.30 uur goed gebundeld buiten zetten. Oud papier kan ook gebracht worden bij het parkeerterrein Het Hofje. Dit graag tussen 8.00 tot 17.00 uur.

HERKINGEN

Verkoping

Zaterdag 8 april wordt een verkoping voor de Z.G.G. gehouden op het adres Onderlangs 6. De verkoping is van 10.00 tot 13.30 uur. De volgende artikelen worden verkocht: kaas, stoffen, boeken, Hoedenhuis Flakkee, beenmode, ondermode, fotokaarten, fruit, rommel, eigengebakken lekkernijen, bolussen en worstenbroodjes, slaatjes, advocaat, friet en snacks, koffie en thee e.d. Magnolia bloemen en woondecoratie, een fotopuzzeltocht, en spelletjes voor de kids, en de creatieve kraam ontbreekt niet.

MIDDELHARNIS

Inzamelen goederen Roemenië

Zaterdag 1 april is er weer de maandelijkse inzameling van hulpgoederen ten behoeve van de Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk. Men staat klaar om de goederen in ontvangst te nemen tussen 09.30 en 11.30 uur in de loods aan de Industrieweg 17. Vragen? Bel 603051 of 484228, of mail naar: info@oosteuropa-werkgroep.nl Kijk voor meer informatie, projecten en nieuwsbrieven op www.oosteuropa-werkgroep.nl

Gruffalo-voorleesfeestje

Op zaterdag 8 april is er een Gruffalo-voorleesfeestje in de Bibliotheek in Middelharnis. Dit feestje wordt georganiseerd in het kader van de actie "Geef mij maar een prentenboek". Vanaf 7 april is het prentenboek De Gruffalo te koop bij boekhandels voor €2,00 per stuk. Samen met Boekhandel Bruna uit Middelharnis is er een mooi programma samengesteld: Luisteren naar het verhaal van de Gruffalo, knutselen rondom het thema en afsluiten met het filmpje van de Gruffalo. Reserveren via www.leerenbeleef.nl of aan de balie in de Bibliotheek. De aanvang is 10.30, 11.30 en 13.00 uur. Toegang is gratis en het feestjes is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar.

Bingoavond

De bingocommissie van het Ouderenwerk houdt op zaterdag 8 april een bingoavond voor jong en oud. Er zijn weer mooie prijzen te winnen. Iedereen is vanaf 19.00 uur van harte welkom in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. De eerste ronde begint om 19.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. De twaalf ronden bingo kosten u € 7,-, dit is inclusief twee koffieronden. Er zal ook een superronde gespeeld worden voor € 1,-. Wilt u meer informatie? Bel dan met 483366.

Repair Café

Op zaterdag 1 april is er van 10.00 tot 12.30 uur RepairCafé in de Kringloopwinkel Goed-voor-Goed, Simon Stevinweg 49. Wilt u meer informatie: www.repaircafemiddelharnis.nl Gelijktijdig kunt u dan een bezoek brengen aan de kringloopwinkel waar een grote verscheidenheid aan gebruikte en in zeer goede staat verkerende huishoudelijke goederen worden verkocht.

Inleveren rommelmarktspullen

Zaterdag 1 april is er weer de mogelijkheid voor het inleveren van spullen voor de rommelmarkt. De schuur is geopend van 9.00 tot 11.30 uur in de Van Pallandtpolder. Verder is hiervoor iedere eerste zaterdag van de maand de gelegenheid. Als u niet in de gelegenheid bent om de spullen te komen brengen dan kunt u voor het ophalen contact opnemen met (0187-680755 Martin Meijer of 0187-487124).

NIEUWE-TONGE

Bingo-avond

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 7 april een bingo-avond. De bingo wordt gehouden in 'Ons Dorpshuis'. Iedereen is van harte welkom op deze avond. Er worden 10 rondes en een superronde gespeeld. De zaal gaat om 19.00 uur open en de bingo begint om 19.30 uur.

OOLTGENSPLAAT

Oud papier

Donderdagavond 30 maart wordt in Ooltgensplaat het oud papier voor de zending weer opgehaald door de papiercommissie van de Ger. Gem. Graag het papier gebundeld op de straat te zetten. Men start om 17.30 uur.

OUDDORP

Themadienst

Op zondag 2 april is er weer een themadienst in de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp. Het thema is dit keer: Back to basics – oftwel: terug naar de basis. "In het kerkelijk jaar bevinden we ons op het moment in de lijdens- of vastentijd. Deze tijd is een voorbereidingsperiode op de belangrijke en ingrijpende gebeurtenissen van Goede Vrijdag en Pasen. In de themadienst willen we ons bezinnen op datgene waar we in het leven mee bezig zijn – en welke rol God daarin speelt. Soms is het goed om ons geloof even onder de loep te nemen en weer terug te gaan naar de basis: het verhaal van het evangelie waar het allemaal mee begon. Zo mogen we elkaar uitdagen om de 'eerste liefde' vast te houden en ruimte te geven aan God", aldus de organisatie. De themadiensten bieden gelegenheid voor een creatieve invulling van de dienst om te prikkelen tot nadenken. Dit is in het bijzonder een dienst om andere mensen voor uit te nodigen. Aanvang van de dienst: 09.30 uur, voorganger: ds. Edwin de Jong.

Speeltuin 'De Flipjes' weer open

Vanaf woensdag 29 maart, is speeltuin 'De Flipjes' weer open en kan er weer volop genoten van de vele speeltoestellen zoals: schommels, wippen, trampolines, glijbanen, klimtoestellen enz. De openingstijden zijn van Van 29 maart t/m 22 april: Woensdag- en vrijdagmiddag van 13:00 tot 17:00 uur. Zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Goede Vrijdag 14 april van 10:00 uur tot 17:00 uur. 2e Paasdag 17 april van 10:00 tot 17:00 uur. Van 24 april t/m 6 mei (meivakantie): Maandag t/m zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur. Donderdag 27 april (Koningsdag) is de speeltuin gesloten. Zie voor verdere openingstijden www.speeltuindeflipjes.nl. Entree € 1,50 per persoon per dag.

Zangavond

Vrijdag 31 maart zal er een zangavond gehouden worden in de Hervormde gemeente van Ouddorp (Weststraat 2). Deze avond zullen het Kinderkoor 'Tot zijn eer' en de 'Bovenstemgroep Goeree-Overflakkee o.l.v. Corné de Geus optreden. Aanvang: 19.30 uur. Er zal een meditatie gehouden worden. Ook zal er gecollecteerd worden voor de onkosten.

OUDE-TONGE

Tabletcafé

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert met regelmaat een Tabletcafé in haar vestigingen. Op vrijdag 7 april vindt de volgende bijeenkomst plaats in de Bibliotheek (Ebbe en Vloed) in Oude-Tonge. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. U kunt uw ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit uw tablet te halen. Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden bent u van harte welkom om aan te schuiven. Het tabletcafé is van 13.30 tot 15.00 uur.

Oude-Tonge DOET

Op zaterdag 8 april organiseert de Hervormde gemeente van Oude-Tonge een ochtend om mensen die het wat moeilijker hebben te helpen met een klusje in of om het huis of voor een gezellig bezoekje bij mensen die eenzaam zijn.
Heeft u een klusje in huis wat u zelf niet kunt en waar u geen geld voor heeft om het te laten doen? Kent u iemand die hulp kan gebruiken? Of heeft u behoefte aan een praatje? Laat het weten. Tevens is iedereen die zin heeft in een kopje koffie of een praatje vanaf 10.00 uur van harte welkom in Diakonia, Kolfweg 1. Oude-Tonge DOET staat open voor iedereen, al dan niet betrokken bij de Hervormde Gemeente van Oude-Tonge. Zie voor meer informatie : http://hervormdoudetonge.nl/projecten/zending-en-evangelisatie/oude-tonge-doet
Heeft u een klusje, wenst u hulp of vindt u een bezoekje gezellig meldt u zich dan vóór 3 april via tel. 643869 Of per e-mail: oudetongedoet@hervormdoudetonge.nl

Opvoedingsidealen

Op 18 april zal op CBS De Bron een Annemarie Veenstra, als spreker het thema opvoedingsidealen toelichten. "Iedereen is welkom om samen na te denken over de idealen in de opvoeding. In de opvoeding willen we onze kinderen ook een gezonde vorm van zelfstandigheid aanleren. Als opvoeders weten we ons daarbij afhankelijk van de Heere God", aldus de organisatie. De avond begint om 19.30 uur.

Bingo Zonnebloem

Op woensdag 29 maart a.s. houdt de Zonnebloem een bingomiddag. Deze middag wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De middag begint om 14.00 uur. Er worden vijf rondes gespeeld en deelnemers krijgen twee keer koffie met cake en één drankje in de pauze. De kosten voor deze middag zijn € 4,00 per persoon. Voor inlichtingen kunt u bellen met mw. Kagchelland, telefoon (0187) 64 24 14.

Open Schuur

Zaterdag 1 april wordt er weer Open Schuur gehouden in Oude Tonge, Langeweg 41A. U kunt van 10.00 tot 15.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, te veel om op te noemen!
Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen enz.

SOMMELSDIJK

Paasconcert 'De Jonge Lofstem'

Zaterdag 8 april houdt kinderkoor 'De Jonge Lofstem' een Paasconcert in de Hervormde kerk van Sommelsdijk. Dit koorseizoen staat het thema 'Kribbe-Kruis-Kroon' centraal. Bij het Kerstconcert lag de nadruk op 'Kribbe'. Het Paasconcert vormt het tweede deel van het thema en dan gaat het vooral over 'Kruis' en 'Kroon'. Het koor zingt verschillende liederen, er is samenzang en een muzikaal intermezzo. Het koor staat onder leiding van Nelleke van den Boogert en Leny Kieviet en wordt begeleid door een muziekgroep. Het concert begint om 19.00 uur en duurt ongeveer een uur. Er wordt een collecte gehouden.

Paasbrunch

Op donderdag 13 april O-G-O een paasbrunch. Men begint om 12.00 uur en de zaal is open vanaf 11.30 uur. De brunch wordt om 13.45 uur afgesloten en dan volgt er vanaf 14.00 uur tot ongeveer 16.00 uur een optreden van de het mannenkoor 'Amazing Singers' uit Stellendam. Zij brengen populaire liederen. De kosten zijn voor leden € 15.00 en niet leden betalen € 25.00. Voor 1 april aanmelden bij Marrie Breeman. (0187-484559 / 06-1305 8237 of via info@o-g-o.nl) Kosten voor 6 april overmaken op onze bankrekening NL15RABO 0307 4304 21. De brunch wordt gehouden in de zaal van de Zwaluw, Sperwer 55.

STELLENDAM

Bingomiddag 55+

De activiteiten commissie van de Stichting ZIJN afd. Stellendam, organiseert op donderdag 6 april een Bingomiddag. Er zijn weer leuke prijsjes te winnen. De middag wordt gehouden in Het Haegse Huus te Stellendam. De aanvang is: 14.30 uur. De zaal is open vanaf 14.15 uur. Entree: De entree bedraagt: € 3,50 pp. U kunt zich hiervoor opgeven bij: Mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653, of bij: Mevr. E.S. Spahr vd Hoek, tel: 602411. Ook belangstellenden van buiten Stellendam zijn van harte welkom.

Kinderkledingbeurs

Morgen, woensdag 29 maart, is er een kinderkleding- en speelgoedbeurs in het Haegse Huus. De deuren staan vanaf 13.00 uur open.

Autisoos Let's GO AUT! voor jongeren

MIDDELHARNIS - Het Jeugd Ondersteuningsteam (JOT) heeft, met ondersteuning door ouders en vrijwilligers, een Auti-soos opgezet. De soos heeft de naam Let's GO-AUT! gekregen en is bedoeld voor jongeren met (kenmerken van) autisme in de leeftijd van 13-20 jaar.

Jongeren tussen 13 en 20 jaar met autisme (of kenmerken daarvan) worden door de autisme soos GO-AUT! ondersteund om hun sociale netwerk te vergroten en in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Ontmoeting staat centraal: Nieuwe vrienden maken; Ruimte voor eigen inbreng; Thema-avonden; Spelletjes.
De soos wordt één keer per maand gehouden op vrijdagavond van 19.00 tot 21.00 uur in de kantine van 'Goed voor Goed' (Kringloopcentrum). Adres: Simon Stevinweg 49 in Middelharnis. De eerst volgende soosavond is op vrijdag 7 april.
Heb je interesse? Opgeven kan via info@lets-go-aut.nl. Berichtgeving over de auti-soos is ook te volgen via Facebook: https://www.facebook.com/groups/letsgoautmiddelharnis/.

Weer de wijde weide in

SOMMELSDIJK – Bij Kaasboerderij De Westplaat, van de familie Van Schaik aan de Heuvelweg te Sommelsdijk, gingen afgelopen vrijdagmorgen de koeien weer naar buiten, de stal uit, de wijde weide in, 115 in totaal. En wat hadden ze er zin in! Toen ze eenmaal doorhadden dat ze door de geopende staldeur naar het groene buiten mochten, stormden de dames de vrijheid in. Loeiend, springend, met zwiepende staarten en stampende ademhaling en soms ook een beetje knokkend over wie 't in de wei voor 't zeggen zou gaan hebben. Volgens melkveehouder Van Schaik ziet het gras van het weiland rond de boerderij er prachtig glanzend uit. Een goed teken, want door dit verse prille gras leveren de koeien melk met zachtere vetten en onverzadigde vetzuren, waaronder Omega 3. Dat betekent lekkerdere kaas, zachter van structuur en extra gezond. Over vijf weken ligt deze lekkere graskaas weer in de kaaswinkel bij de boerderij. Zie voor een filmpje www.eilandennieuws.nl. (Tekst en foto's: Hans Villerius)

Oranje-Kinderbingo

MIDDELHARNIS - De Oranjevereniging van Middelharnis/Sommelsdijk organiseert speciaal voor de kinderen uit Middelharnis en Sommelsdijk een kinderbingo in het Prieel van de Staver.
Op zaterdagavond 8 april zal er vanaf 19.00 uur kinderbingo gehouden worden, deze gezellige kinderbingo met leuke prijzen zullen we afsluiten met een heuse kinderdisco, waarna de kinderen rond 22.00 uur weer naar huis kunnen.
De Oranjevereniging organiseert deze activiteit om nieuwe leden te werven, want juist met de steun van al die leden kan de vereniging ieder jaar weer de Koningsdag met allerlei spelactiviteiten organiseren.
Ook kunnen we op dodenherdenking de slachtoffers van diverse wereldoorlogen op een gepaste manier gedenken.
Maar juist door uw steun kunnen we extra activiteiten zoals deze kinderbingo organiseren.
Een gezin kan lid worden van de Oranjevereniging voor € 12,50 per jaar. Individueel lidmaatschap kost € 5,-.
De deuren gaan open rond 18.30 uur. En de bingo start om 19.00 uur.

Dagtocht Eilanden-Nieuws naar Grebbelinie

GOEREE-OVERFLAKKEE - Eilanden-Nieuws organiseert een dagtocht rond een historisch thema. Op zaterdag 22 april vertrekt een bus naar midden-Nederland om de verhalen te horen en overblijfselen te zien van de mobilisatie en meidagen van 1940.

Gids is geschiedenisleraar Constant van den Heuvel, die regelmatig rondleidingen verzorgt op de Grebbeberg.

Op veel plaatsen in de Gelderse Vallei en Utrechtse Heuvelrug zijn er nog restanten te vinden van dit boeiende, maar ook onbekende verhaal. Hoewel geboren in Rhenen en getogen in Veenendaal had ook Constant van den Heuvel weinig oog voor deze verhalen. Als docent Geschiedenis op de CSG Prins Maurits groeide echter zijn belangstelling hiervoor en toen hij een aanstelling kreeg op het Ichthus College in Veenendaal ging hij op zoek.

erdenkingplaquette Oude Kerk Veenendaal.
Nederlandse militairen tijdens de mobilisatie op de Davidsstraat in Veenendaal (collectie Cor de Groot, Waalwijk)

Om 10.00 uur ontvangt hij ons in zalencentrum Eltheto in Veenendaal, waar in 1939 het Protestants militair tehuis stond, waar militairen bijeen kwamen. Daar worden koffie en luxe gevulde koeken geserveerd en via powerpoint houdt Van den Heuvel een inleiding over de Grebbelinie, zodat we beter zullen begrijpen wat we gaan zien.

Het is de bedoeling om een paar 'permanente veldgraven' en een kazemat in Veenendaal te bezoeken. Ook zal er aandacht zijn voor enkele omgekomen Flakkeeënaren, naar wie straten vernoemd zijn. Daarna bezoeken we verdedigingswerken in de omgeving. In de middag bezoeken we de Grebbeberg. Vervolgens gaan we naar het Bezoekerscentrum en wordt een wandeling gemaakt over het Ereveld, waarbij ook halt gehouden wordt bij de graven van enkele Flakkeese soldaten. Een groot deel van de middag wordt in het toenmalige frontgebied doorgebracht, waar de kazematten, loopgraven en doorzeefde bomen herinneren aan het dramatische Pinksterweekend van 1940. Aan het einde van de middag vertrekken we weer richting Goeree-Overflakkee.

De kosten voor deze dag zijn € 39,- per persoon. Dit bedrag is inclusief de busreis, het werk van de gids en koffie of thee. Opgave via www.eilandennieuws.nl/dagtocht, of redactie@eilandennieuws.nl. Telefonisch aanmelden kan via: 0187-471021.

Weer ouderwetse oldtimershow tijdens Diekdagen City Center Goeree Overflakkee

MIDDELHARNIS - Tijdens de Diekdagen in het City Center van Goeree Overflakkee zullen dit jaar weer ouderwets veel klassieke auto's te zien zijn, met een prijsuitreiking voor de mooiste auto en de beste combinatie van auto en outfit van de inzittenden.
eden van het uitbreiden van het evenement is dat de lokale autoclub Carwei zich gaat inzetten voor de organisatie.De lokale autoclub is er voor leden met bijzondere of klassieke auto's, telt zo'n 75 leden en is erg actief. Maandelijks zijn er activiteiten en met het organiseren van het altijd druk bezochte evenement onder aan D'n Diek in Middelharnis willen ze zich presenteren.
Vooraf aan de show in het centrum zal er een rondrit door het dorp plaatsvinden. De route wordt weer van te voren bekend gemaakt, net zoals vroeger. Er worden zo'n 100 auto's verwacht, dus het wordt een imposante stoet. Extra leuk is de prijs voor wie het meest origineel gekleed is bij zijn of haar auto, alsof we terug in de tijd gaan. Er zal 18.00 uur verzameld worden en 18.30 uur zal de rondrit starten, die een uurtje duurt, zodat de stoet voor 19:30 uur onder aan de winkeldijk staat. De prijsuitreiking zal rond 21.00 uur plaatsvinden op het Diekhuusplein.

Opgeven voor 14 juli kan via info@autoclubcarwei.nl. Meer informatie kunt u krijgen bij Emile Koole tel. 0622222356 / info@klassiekerhuis.nl. Er is een maximaal aantal auto's wat mee kan doen, bij overschrijding wordt aan de oudste en meest exclusieve auto's voorrang gegeven. Bij opgave krijgt u te horen waar er verzameld wordt.

Voorjaarsmarkt 't Reginahof'

DIRKSLAND - In het Careyn Activiteitencentrum 't Reginahof' wordt voor zaterdag 1 april een voorjaarsmarkt georganiseerd.

Er zijn diverse kramen met o.a. glastechnieken, bloemen, boerenkaas van kaasboerderij De Westplaat, sieraden, kraamcadeaus, Flakkeesche petuten, optidee linnen en kleding, kaarten, lekkere huisgemaakte producten en meer. Men maakt ook kans op het winnen van een mooi pakket. Tot 13.00 uur kan de bloeddruk gemeten worden. Ook is er iets te eten en te drinken. U bent welkom tussen 10.00 en 15.00 uur aan de Reginahof 1 (achter de apotheek) te Dirksland.

Bingo SVIK

DIRKSLAND - Stichting SVIK organiseert op donderdag 6 april een sponsorbingo in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. Er zijn mooie geldprijzen te winnen. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Hart van Goeree Overflakkee staat aan het begin van druk seizoen

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Stichting Hart van Goeree Overflakkee staat aan de vooravond van een druk seizoen, er staan veel evenementen gepland en er moet veel geregeld worden. Maar ze hebben er zin in. Voorzitter Peter van Helden en secretaris Carin van Buren ontvouwen graag de plannen voor dit jaar.

Door Adri van der Laan

Stichting Hart van Goeree Overflakkee is ontstaan uit de Stichting Evenementen Middelharnis (StEM). Deze organisatie organiseerde in het verleden verschillende activiteiten, zoals de Havendag, de aubade, de Dodenherdenking en Geraniummarkt. Na de gemeentelijk herindeling bleek er vanuit de gemeente behoefte te zijn aan één organisatie die tot doel heeft de samenwerking tussen de verschillende dorpskernen te bevorderen. Er kwam een nieuwe stichting onder een nieuwe naam: 'Hart van Goeree Overflakkee'. De stichting wel graag verbindingen leggen tussen de verschillende activiteiten die plaatsvinden. Ze richten zich vooral op Middelharnis/Sommelsdijk en omgeving.

Carin van Buren en Peter van Helden geven aan dat met ingang van vorig jaar de Hart van Goeree Overflakkee actief is geworden en men heeft tal van evenementen georganiseerd. Het was een druk seizoen, maar er hebben wel een aantal succesvolle en zeker voor herhaling vatbare evenementen plaatsgevonden. Een greep uit de evenementen van het "mooie en drukke jaar" 2016: In samenwerking met De Staver werd een Kinderspeelvakantieweek georganiseerd. Aan de activiteiten op Koningsdag, die nat en koud was, hebben vanwege het weer niet zoveel mensen deelgenomen. Maar toch waren er leuke momenten en hieraan zal zeker dit jaar een vervolg worden gegeven.
Verder was er de organisatie van Dodenherdenking, een braderie tijdens het NK Wielrennen en GO Jazz. Positieve reacties uit het publiek waren er op de openluchtbioscoop.

Enorm druk was het tijdens de 'Zomernachtmarkt', die samen met het Streekmuseum werd georganiseerd. De braderie was in Sommelsdijk op de Voorstraat en in de Ring. "Er was weer de sfeer van de Diekdagen van vroeger". Een andere succesvol gebeuren was de 112 dag, die veel bezoekers trok. Dit evenement krijgt dit jaar een vervolg en zal nog grootser worden aangepakt. Graag had men nog een oktoberfeest of transportdag georganiseerd, maar hiervoor kon niet op tijd een vergunning worden verleend. Verder waren veel ouders en kinderen paraat bij de lampionnenoptocht.

Dit jaar

Voor dit jaar staat weer een mooi programma klaar of is nog in voorbereiding. Hier een vooruitblik: Natuurlijk staat er voor Koningsdag een aantal activiteiten op het program. Er is onder aan D'n Diek een kofferbakverkoop een kleedjesmarkt en tal van andere activiteiten in de middag zal er een schuimparty zijn.

Avondvierdaagse

De avondvierdaagse is na vele jaren weer terug. Deze zal gehouden worden van 9 t/m 12 mei. Het is de KiKa-avondvierdaagse omdat deelnemers zich kunnen laten sponsoren voor dit goede doel. Natuurlijk is er op vrijdag 12 mei een feestelijke huldiging op het Diekhuusplein als de lopers arriveren.

In het Havengebied van Middelharnis zal er op 24 juni een kinderspeeldag worden georganiseerd. Eind juni zal men op de terrassen rond de haven van Middelharnis kunnen genieten van Jazz-klanken. Op 7 juli is er een nieuw evenement: 'Muziekaal Menheerse'. In het gehele centrum zullen op diverse plekken live muziek ten gehore worden gebracht.

Holle bolle dag

Op 12 augustus is er een Holle bolle dag op de Voorstraat en rondom de oude haven van Sommelsdijk een. Dit evenement met veel gezelligheid wordt georganiseerd in samenwerking met het Streekmuseums. Natuurlijk ontbreekt de 112-dag niet, die op 23 september zal worden gehouden. Politie, Brandweer, Ambulance, Defensie, Rode Kruis, EHBO en alle andere organisaties zullen u laten kennismaken met hun vaardigheden.


Half oktober – tijdens de herfstvakantie is er een kermis en voor voor het weekend van 26 oktober staat een Flakkees bierfeest op het programma. Het jaar wordt afgesloten met de Sintintocht op 18 november, de pepernotenmarkt op 25 november, de lampionnenoptocht op 1 december en de lichtjesavond op 21 december.

Sponsoring

Het bestuur van Hart van Goeree Overflakkee bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Van de gemeente ontvangt men een kleine subsidie. De overige kosten moeten betaald worden uit bijdragen van bedrijven of particulieren. Daarom roept men bedrijven op om via sponsoring bepaalde kosten voor hun rekening te nemen. Het bestuur heeft hiervoor verschillende voorstellen. Informatie via www.hartvangoereeoverflakkee.nl.

In kader:

Informatie

Wie meer informatie wil over het programma of zich voor activiteiten aan wil melden kan terecht op www.hartvangoereeoverflakkee.nl, of op de facebookpaginais van Hart van Goeree Overflakkee of de Oranjevereniging Middelharnis Sommelsdijk.

Vrijwilligers

Voor de vele activiteiten zijn natuurlijk veel vrijwilligers nodig. Zij kunnen zich aanmelden via de website. Ook jongeren die een maatschappelijke stage willen vervullen kunnen dit melden via de site.

Deltawind groeit door

GOEREE-OVERFLAKKEE - In 2016 is het ledenaantal van Coöperatie Deltawind flink gestegen. De Coöperatie had eind 2015 1977 leden, een jaar later staat de teller op 2201. Er zijn dus 224 nieuwe leden. Begin januari 2016 werd de 20-jarige Dylan van Spronsen uit Dirksland het 2000e lid van Deltawind. In 2016 hebben twintig mensen hun lidmaatschap opgezegd. In de meeste gevallen omdat deze mensen zijn overleden. Hoewel het lidmaatschap kan worden aangehouden bij verhuizing van het eiland is verhuizing de tweede reden om het lidmaatschap te beëindigen. In één enkel geval is het lidmaatschap opgezegd uit onvrede over de ontwikkeling van windenergie.

224 nieuwe leden in een jaar is geen record voor Coöperatie Deltawind. Dat record werd namelijk gevestigd in 2015 met 281 nieuwe leden. Desondanks is Deltawind blij met deze groei en steun voor verdere verduurzaming van onze energievoorziening. De nieuwe leden noemen de noodzaak van verduurzaming als argument voor hun aanmelding, naast het feit dat deelnemen ook betekent dat je financieel mag participeren.

Ledenlening

Leden van Deltawind lenen geld uit aan de coöperatie. Zo maken ze samen duurzame projecten mogelijk. Leden ontvangen over hun lening een rente die wordt gebaseerd op de Windex (hoe hard waait het in een jaar). 2016 was een zeer matig windjaar met een Windex van 80. Ter vergelijking: In 2015 was de Windex nog 102. Dat maakt dat het rentepercentage over 2016 uitkomt op 4,8%. De totale rente die Deltawind over 2016 uitkeert aan haar leden bedraagt € 306.104,-.
Leden van Deltawind zijn mede-eigenaar van zonnepark Ouddorp aan Zee en de windparken in Ooltgensplaat (Windpark Piet de Wit) en Battenoord (Windpark Battenoert). De Coöperatie is opgericht door en voor de lokale bevolking met als doel om zoveel mogelijk duurzame energie op te wekken in eigendom van de lokale bevolking. Daarnaast stimuleert Deltawind efficiënt energieverbruik. "Door lid te worden ondersteun je een duurzame toekomst, maak je meer schone energie mogelijk en profiteer je mee als het waait", aldus de organisatie. Meer info via www.deltawind.nl

Vrijwilligers: het kapitaal van Goeree-Overflakkee, het medicijn tegen individualisering

SOMMELSDIJK – Na het succes van het Vrijwilligersevent dat de gemeente Goeree-Overflakkee vorig jaar voor de eerste keer organiseerde, werd afgelopen vrijdagavond de tweede editie gehouden, opnieuw in 't Prieel van Recreatiecentrum De Staver te Sommelsdijk. Met het Vrijwilligersevent biedt de gemeente het totale vrijwilligerskorps op het eiland een genoeglijke avond aan, als gebaar richting de vele vrijwilligers hoe zeer de gemeente hun velerlei inzet waardeert.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Aan het eind van de middag werden de gasten ontvangen door een aantal medewerkers van de gemeente, die deze avond hun vrije tijd opofferden voor de in totaal zo'n 220 gasten, voor wie letterlijk een smakelijk programma was samengesteld. Een walking dinner was de aanwezigen in het vooruitzicht gesteld. Maar uiteindelijk was besloten om de vele gasten gewoon aan tafel te bedienen. Zeven leerlingen uit klas 3 in het profiel Horeca/Bakkerij/Recreatie van het Edudelta College te Middelharnis kregen hiermee de uitdaging om het op school geleerde in praktijk te brengen. Samen met de vrijwilligers van de gemeente vormden ze het team dat, in nostalgische kledij gestoken, de gasten deze avond op en top verzorgde. Op de tafels in de zaal vermeldden speciaal voor deze avond gemaakte menukaartjes al wat de pot schafte. Een driegangenmaaltijd, waarvan iedere gang een gevarieerd menu inhield én bijzonder goed smaakte. Tussen de bedrijven door werden de gasten vermaakt met muzikale optredens van folkgroep Pekel en met goocheltrucs door Dirkslander Gelein Ruts.

Kapitaal

Namens de gemeente richtten zowel burgemeester Ada Grootenboer als wethouder Gerrit de Jong zich deze avond tot de aanwezigen. De wethouder verzorgde het welkomstwoord en prees daarin de vrijwilligers als "het kapitaal van Goeree-Overflakkee", dat door zijn inzet ervoor zorgt dat Goeree-Overflakkee een actieve samenleving kent. "Daardoor kan voorkomen worden dat mensen alleen komen te staan."

Medicijn

Ook de burgemeester sprak uit hoe waardevol de vrijwilligers en hun inzet zijn. "U maakt het verschil in de samenleving", zo gaf ze aan. "Uw inzet is niet alleen onbetaald, maar ook onbetaalbaar. Wat zou er allemaal ontsporen als u, vrijwilligers, ermee zouden stoppen? Daar moeten we niet aan denken! U bent het medicijn tegen individualisering. De zorg voor elkaar, het zit het eiland in het bloed. De gemeente waardeert het zeer dat dit ook op Goeree-Overflakkee, of juíst op Goeree-Overflakkee, zo sterk aanwezig is en het past ons daar een diepe buiging voor te maken. Zonder uw inzet als vrijwilligers, waardoor anderen tot bloei komen, zou het eiland niet zijn wat het nu is!"

'Goede brandbeveiliging kan veel ellende voorkomen'

SOMMELSDIJK – Heeft u goed werkende brandmelders en een brandblusser in uw huis of bedrijf? Bij nogal wat particulieren en bedrijven is dat niet het geval, leert de ervaring. Toch is het verstandig de brandveiligheid goed op orde te hebben. Dat kan van levensbelang zijn.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Wouter Steunenberg van Steunenberg Brandbeveiliging komt graag bij u langs om te adviseren. Hij levert brandblusapparatuur, brandmelders en koolmonoxidemelders aan particulieren, Verenigingen van Eigenaren en bedrijven. Ook verzorgt hij de installatie, vervanging en het onderhoud. Zijn werkterrein is Zeeland en Goeree-Overflakkee.
"Het is belangrijk dat de juiste blusmiddelen aanwezig zijn: een brandblusser die het doet als er wat aan de hand is. Brandmelders zijn vanaf 2002 verplicht in nieuwbouwwoningen. Ook de vraag naar koolmonoxidemelders neemt behoorlijk toe de laatste tijd."
"Met de juiste middelen kun je op een eenvoudige manier veel ellende voorkomen. In een tijd van veel apparaten, accu's en opladers is dat meer dan ooit nodig", aldus Steunenberg, die werkzaam is vanuit Sommelsdijk. "Denk ook aan de nieuwe draadloos gekoppelde melders. Zonder zo'n koppeling zou je 's nachts in de slaapkamer de brandmelder in de bijkeuken, waar de wasmachine vlam heeft gevat, misschien niet horen. Maar nu hoor je ook de andere brandmelders in huis." Goed onderhoud en tijdig vervangen van batterijen is noodzakelijk, want aan slecht of niet functionerende melders en blussers heb je niets als het erop aankomt.
Steunenberg is al zeventien jaar werkzaam in de brandbeveiliging. Veel klanten vinden het prettig dat ze altijd dezelfde persoon – Wouter Steunenberg – over de vloer krijgen. "Dan hoeven ze niet steeds alles toe te lichten." Andere sterke punten van het bedrijf, dat ook de montage en het onderhoud van noodverlichting verzorgt, zijn het adviseren, uitleggen en service verlenen. "De kwaliteit van de veiligheid staat bovenaan. Die moet gewoon goed zijn." Jaarlijks worden dan ook de nodige certificatie lesprogramma's gevolgd, om hieraan te kunnen blijven voldoen. "Neem gerust eens contact op voor een vrijblijvende offerte."

www.steunenbergbrandbeveiliging.nl


FeelGoodClub Atrium heropent aan Stoofweg

Team van Eric en Karina  Verbrugge voor de openingshandeling.

OUDDORP – Niet alleen voor Karina en Eric Verbrugge, de eigenaren van FeelGoodClub Atrium,was het zaterdag een feestelijk moment. De heropening van hun sportschool. Dat gold ook vele van de inmiddels 500 leden tellende club die massaal gebruik maakten van de start op een nieuwe locatie. Een verhuizing - van het pand aan de Weststraat in Ouddorps centrum - naar de nieuwe vestiging aan de Stoofweg 10. Voor insiders bekend als het pand waarin jarenlang de koekjesfabriek van Teun Tanis zich succesvol manifesteerde.

Tekt en foto: Jaap Ruizeveld

Een mega-verandering. Een nieuwe start voor het Atrium. Twee keer zo groot (nu 900 m2 bvo). Een complex met uitnodigende groepslesruimten, spinning en fitnesszaal. Twaalf nieuwe toestellen waaronder Lifefitness powermill (inzetbaar bij brandweertesten), Precor en Hammer strength rigs. Een eigen ruimte voor Fysiotherapie Fysio Actief (mevrouw Ringelberg) en met service op woensdagmorgen van 09.00-11.30 uur een door Karina Verbrugge begeleidde crèche. Jade en Alec, de kinderen van de familie Verbrugge, openden het nieuwe complex waarna de belangstellenden over de rode loper binnenkomend zelf een kijkje konden nemen in de FeelGoodClub.

Trainingssleutel

Eric vertelt dat de leden vooral afkomstig zijn van de Kop van Goeree en Schouwen-Duiveland.
Zij hebben letterlijk de hele dag de sleutel tot de sportclub in handen. Dat kan door een geïntegreerd toegangs- en beveiligingssysteem. Men kan alleen binnen komen als men in het bezit is van de trainingssleutel. En vervolgens is de modernste kracht- en cardioapparatuur te gebruiken. Bij het Atrium aan de Stoofweg is het gemakkelijk te parkeren en na inspanning is er de mogelijkheid voor ontspanning in een sfeervolle lounge. Natuurlijk hoort er bij een feestelijke heropening ook een actiecadeautje. Als men deze week, dat geldt tot en met zaterdag 1 april, een jaarabonnement afsluit dan is er geen inschrijfgeld en bovendien kan men dan tot 1 mei ook een maand gratis sporten.
Info: www.feelgoodclubatrium.nl. Tel 0187 683522

Hans Hoek Mode in Wonen houdt geslaagde opening en open dagen

OUDDORP – Vrijdag en zaterdag waren bijzondere dagen voor Hans Hoek Mode in Wonen. Tijdens de open dagen mochten Hans en Leni Hoek veel bezoekers in hun winkel verwelkomen. Hun nieuwe plaats in 'het centrum van het centrum van Ouddorp' werd donderdagavond geopend en tijdens een receptie aan genodigden getoond. Tientallen bezoekers feliciteerden Leni en Hans met hun winkel, met daarin een breed assortiment van vloeren, raambekleding, behang, verf, deurmatten, enz. Meer info via www.hanshoek.com

Pannenkoekenfeest in Ooltgensplaat

OOLTGENSPLAAT - CBS De Hoeksteen uit Ooltgensplaat deed vrijdag mee aan Nationale Pannenkoekendag. En er is een geweldig feest van gemaakt.

Leerlingen van groep 8 en de oudercommissie bakten pannenkoeken voor opa's en oma's van leerlingen uit groep 6 en 7. Doel van de jaarlijkse actie is om kinderen en ouderen met elkaar in contact te brengen. "De kinderen hebben het er de hele week al over dat ze met opa's en oma's gaan kletsen en vooral die pannenkoeken gaan eten", zei een van de juffen van de school. Ook de ouderen gaven aan, dat ze er al een hele tijd naar uit zagen en er was een ware 'uittocht' uit hun huizen richting christelijke basisschool.
De oudercommissie had deze dag goed voorbereid, want er komt heel wat voor kijken om voor meer dan 100 ouderen pannenkoeken te serveren.
De gang was versierd en de grote zaal was omgebouwd tot restaurant voor de opa's en oma's uit de groep 6 van juf Marieke. Ook de klas van juf Gerda uit groep 7 was zo ingericht en versierd dat de ouderen van deze groep daar ook op een feestelijke manier konden genieten van de pannenkoeken. De leerlingen van groep 8 o.l.v. juf Ina en meester Jan-Willem waren niet alleen bereider, maar ook hoffelijk serveerder met mooie koksmutsen op. Het werd een feestelijke en gezellige drukte en de pannenkoeken smaakten goed.
Het doel om contact te maken tussen ouderen en jongeren werd op een fantastische wijze bereikt, want er werd goed gegeten, gezellig gesproken en veel gelachen. En om het feest compleet te maken: ouders hadden ook pannenkoeken gebakken voor de leerlingen uit de andere groepen die ze met elkaar in de klas konden opeten.

Eerste expositie Kunst in de Kaap

OUDDORP – Kunst in de Kaap is een initiatief van KunstPlus en Ouddorp Duin. Op 2 april gaat de eerste expositie van start in de gloednieuwe foyer van strandtheater De Houten Kaap en in de receptie van Ouddorp Duin.

De eerste expositie duurt van 2 april tot en met 1 juni. Dan exposeren Marja Bergwerff-van Liere en Marleen van Arendonk. Marja Bergwerff exposeert glaskunst. Haar techniek is uniek in Nederland: het gebruik van kunsthars op glas. Na een opleiding in Engeland weet ze kleuren feilloos te maken, te combineren en in elkaar over te laten vloeien tot een kleurig en licht doorlatend geheel. Zie ook www.glasdecobrielle.nl.
Marleen van Arendonk exposeert haar onderwaterfoto's. Zij legt al duikend fotografisch elementen van de wereld boven water vast in een geënsceneerde combinatie met het leven onder water. Licht en schaduw vormen een wonderlijk schouwspel op deze onderwaterfoto's. Meer informatie: www.marleenvanarendonk.nl.

Nieuw logo CBS Albert Schweitzer

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Vorige week maandag werd er op CBS Albert Schweitzer een feestje gevierd.

De afgelopen maanden is er door het team van CBS Albert Schweitzer hard nagedacht over een nieuw logo en Esther Maliepaard en Egon de Regt van Enter or Escape (http://www.enteroresc.com/) hebben er een fris en eigentijds van gemaakt. De school draagt de naam van Albert Schweitzer, een veelzijdige Duitse arts, filosoof, theoloog en musicus. (1875-1965) Zijn ethische grondhouding was: eerbied voor het leven. "De kern was de relatie van de mens tot zijn medemens, weerspiegeld in de verhouding van het zijn in de wereld in het algemeen. Daarbij hoort ook grote liefde voor dieren en planten. Hoe hebben we de betekenis van het gedachtegoed van Albert Schweitzer en onze eigen ideeën verbonden aan ons logo? Op de Albert Schweitzer leer je voor het leven. Dat doen we samen. Dat kun je zien aan de puzzelstukjes. We leren veel over hoe je samenleeft in de wereld. Daarom zijn we ook een Vreedzame school. Vanuit onze christelijke identiteit zorgen we goed voor het milieu, we zijn een ECO school. Daarom zie je in het logo ook een vlinder. Die vlinder wijst naar Gods mooie schepping waar wij deel vanuit maken en waar we voor mogen zorgen. En zo zijn alle kinderen eigenlijk mooie, kleurige vlinders die de wereld in mogen vliegen, gedragen door Gods Geest", aldus de schoolleiding in een toelichting.
Twee kinderen van de leerlingenraad mochten het logo onthullen voor ouders, kinderen en gasten. Als aandenken kregen alle kinderen een mooie, milieuvriendelijke dopper met het nieuwe logo.

Vrijdag in de krant

Start nieuwe serie: Langstraat in beeld

Interview over zorg en ziekenhuis