info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

30 augustus 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 30 augustus 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Eerste GO Color kleurt Middelharnis

De start van GO Color.

MIDDELHARNIS – "Het is leuk en het is voor het goede doel", is het antwoord van Judith van Dieren op de vraag waarom ze meedoet aan de GO Color. "En het is hier, in Middelharnis", voegt Leannah Sies daaraan toe. Natuurlijk, samen met Judith Lodder, willen ze best even op de foto met hun gekleurde gezichten en outfits. De GO Color heeft het drietal, geoefende lopers, zonder veel moeite kunnen afronden. "Dat kleurpoeder smaakt wel zout."

Tekst en foto's: Kees van Rixoort

Afgelopen zaterdag was de eerste GO Color, een initiatief van stichting We GO Together. De stichting is vorig jaar opgericht om via publieksacties geld in te zamelen voor goede doelen. Het eerste doel is A21, een stichting die strijdt tegen mensenhandel. We GO Together beoogt ook een bijdrage te leveren aan de gemeenschap op Goeree-Overflakkee én de promotie van het eiland.

De GO Color trok een kleine duizend lopers, de jongste 3 jaar, de oudste 70-plus. Zij liepen of renden een parcours van vijf kilometer door Middelharnis. Tussen de start en de finish, op het Spuiplein, kregen ze op vijf punten kleurpoeder over zich uitgestort. Zo ontstond gedurende de loop, onder een door de wind getemperd warm zonnetje, een steeds kleuriger geheel.

Voorzitter Martien Visser, die zaterdag rondliep in een T-shirt met Eindbaas erop, kijkt terug op een geslaagd evenement. "Rondom de start was het heel erg druk met toeschouwers. We schatten dat er in totaal zo'n 1400 mensen aanwezig waren op het hoogtepunt van de drukte op het Spuiplein. Supergaaf om te zien! Ook bij diverse kleurpunten stond publiek langs de route", aldus Visser, die ook weet te melden dat de GO Color aantrekkingskracht had op de organisatoren van vrijgezellenfeestjes. Er liepen maar liefst drie van dit soort gezelschappen mee.

>> Lees verder op pagina 3

Op 't Hoad wachten op het trammetje…

MIDDELHARNIS – De koffers en tassen staan klaar, de reis kan beginnen. Oude tijden herleven op het havenhoofd van Middelharnis, 't Hoad. Eerder waren er al een perron en twee stukken spoorbaan aangelegd. Ook een prachtige replica van het kaartenhuisje verrees, bij de gerestaureerde veersteiger. Sinds kort staan er bankjes op het perron. En koffers.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De koffers en tassen, een kunstwerk van Jaap Reedijk, suggereren dat het RTM-trammetje elk moment kan komen. Wie het ziet, stapt bijna zestig jaar terug de geschiedenis in. De Rotterdamsche Tramweg Maatschappij verzorgde immers in 1957 voor het laatst tramritten op Goeree-Overflakkee. De opkomst van de bus en het toenemende autoverkeer maakten de tram overbodig. Het veer van de RTM, tussen 't Hoad en Hellevoetsluis, bleef tot 1972 varen.

De belevingslocatie is gerealiseerd door de gemeente Goeree-Overflakkee, in samenwerking met het RTM-Museum. Dit in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee. Het is de bedoeling om in dit 'openluchtmuseumpje' activiteiten te organiseren, bijvoorbeeld tijdens de Menheerse Havendagen. Dit uitnodigende herinneringspunt is bovendien een onderdeel van fiets- en wandelroutes.

Drukke week voor Ouddorpse Reddingsbrigade

OUDDORP - Met in totaal 141 hulpverleningen in de afgelopen week was het voor de Ouddorpse Reddingsbrigade de drukste week van deze zomer tot nu toe. Vanwege het mooie weer waren er veel badgasten met drijvende middelen het water op gegaan, maar door de aflandige wind dreven veel mensen af en konden ze niet meer zelf terug naar de kant komen.De cijfers van afgelopen week zijn onder te verdelen in: 29x hulp aan (kite)surfers, waarvan 3 gered uit een levensbedreigende situatie; 56x hulp aan zwemmers, waarvan 4 gered uit een levensbedreigende situatie; 52x eerste hulp verleend, waarbij eenmaal assistentie van ambulance; 2x vermist persoon teruggevonden en 2x overige dienstverleningen.

Dorpswandeling

DIRKSLAND - Zaterdag is er weer een dorpswandeling met een gids. Start om 10.00 uur in de Hervormde Kerk. De wandeling neemt ongeveer 2 uur in beslag en wordt afgesloten met een drankje bij het Anker.

2 / 22

Agenda

Woensdag 31 augustus

DIRKSLAND - Open repetitieavond Dirkslands Mannenkoor van 20.00 tot 22.00 uur in de zaal van de Geref. Gemeente aan de Mozartsingel.

Donderdag 1 september

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.

Vrijdag 2 september

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
OOLTGENSPLAAT- inleveren rommelmarktspullen voor de rommelmarkt van de HHK die 10 september gehouden wordt, van 18.30-19.30 uur. Stoofstraat 26.

Zaterdag 3 september

ACHTHUIZEN - Tentoonstelling Huisvlijt in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. Van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is € 1,50 per persoon.
MIDDELHARNIS - Reparatiedag Repair Café Middelharnis in de kringloopwinkel Goed-voor-Goed aan de Simon Stevinweg 49, op het industrieterrein te Middelharnis.
DIRKSLAND – Laatste kunst- en cultuurwandeling met gids. Om 10.00 uur verzamelen in de Hervormde Kerk te Dirksland. De wandeling neemt ongeveer 2,5 uur in beslag en wordt afgesloten met een drankje bij het Anker. Aan de deelname zijn geen kosten verbonden.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Minimarkt rondom de Dorpskerk van 10.00 tot 16.00 uur. www.hervormdouddorp.nl.
STELLENDAM – Verkoop in de container in de tuin van de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 12.00 uur.
ZIERIKZEE – Optreden Vocaal Ensemble Magnificat o.l.v. Rinus Verhage in Nieuwe Kerk te Zierikzee. Aanvang 16.00 uur. Slotconcert zomerseizoen. Toegang gratis.

Donderdag 8 september

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.

Vrijdag 9 september

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 10 september

ACHTHUIZEN - Tentoonstelling Huisvlijt in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. Van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is € 1,50 per persoon.
MIDDELHARNIS – Psalmzangavond t.b.v. ZGGG. Sionkerk aan de Landbouwweg. Organist Peter Wildeman, opening stud. E.J. Boudewijn. Aanvang 19.30 uur.
GOEREE-OVERFLAKKEE – GO Classic, wielertoertocht over het eiland. Met routes van 150, 115 en 70 kilometer. De opbrengst is voor goede doelen. www.go-classic.nl.

Gevulde boekenkast voor reformatorische woongroep Nieuw Rijsenburgh

V.l.n.r.: de heer en mevrouw Van der Boom, Cobi Hogchem en mevrouw J. Sprong-Mans.

SOMMELSDIJK - Vrijdagmiddag 19 augustus overhandigden de heer en mevrouw Van der Boom van de gelijknamige boekhandel uit Sommelsdijk, officieel boeken voor de nieuwe boekenkast. Ze deden dit aan bewoonster van de reformatorische woongroep mevrouw J. Sprong-Mans en teammanager Cobi Hogchem.

In de werkgroep reformatorische woonzorg en het zorgteam werd geopperd dat een gevulde boekenkast in de huiskamer niet kon ontbreken. De bedoeling om boeken te kopen, is een schenking geworden van Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk. Familie Van der Boom onderschrijft de visie van de leefstijlgroep en wil op deze manier graag iets voor hen betekenen.
De boekenkast kon gevuld worden met een verzameling nieuwe en tweedehands boeken die past bij de leeftijd en doelgroep van de bewoners. Onder andere theologische boeken, romans uit de vijftiger jaren en platenboeken zoals van Rien Poortvliet en oude dorpsgezichten.

Dankbaar gebruik

Bewoners en medewerkers van de woongroep zijn familie Van der Boom dankbaar voor deze gevulde boekenkast. De boekenkast wordt herkend en gebruikt. Bijvoorbeeld door een bewoner die 's avonds met een boek in een fauteuil platen kijkt of bezoek dat voorleest voor hun familielid.

Reformatorische woongroep

Nieuw Rijsenburgh heeft een open toelatingsbeleid, waarin bewoners van alle gezindten worden toegelaten. Vanuit de behoefte om identiteitsgebonden te wonen met zorg, is de reformatorische woongroep gevormd. Het onderscheid wordt met name gemaakt op het gebied van leefstijl. Bijvoorbeeld het houden van weeksluitingen, Bijbellezen, geen aanwezigheid van televisie, kerstboom en Sinterklaas, personeel en vrijwilligers die deze leefwijze uitdragen, en ook het medisch-ethisch beleid dat aansluit bij het beleid dat in Nieuw Rijsenburgh wordt gehanteerd.

Voor vragen over reformatorische woonzorg kan teammanager Cobi Hogchem (0187 48 82 00) benaderd worden.

"De eerste editie van de GO Color is voorbij, maar het werk is nog niet klaar..."

Bij een van de vijf kleurpunten.

Vervolg van de voorpagina

"Toen ik al die mensen op het plein zag staan – al die blije en vrolijke gezichten en iedereen was aan het springen – was dat echt een kippenvelmoment. Tranen in mijn ogen had ik. Meer dan een jaar lang werk je met elkaar toe naar die ene dag, en als je dan mag zien dat de mensen het naar hun zin hebben met elkaar – jong en oud, familie, vrienden, collega's, klasgenoten, sportteams, vrijgezellenfeesten… zoveel mensen – dan is dat zo mooi om te zien."

Het was een hele organisatie. Tijdens de GO Color waren meer dan 150 mensen aan het werk. Visser: "Als je alle hulp en samenwerking in de voorbereiding hierbij optelt, is de GO Color een event geweest waar meer dan tweehonderd mensen bij betrokken zijn geweest. De eerste editie van de GO Color is voorbij, maar het werk is nog niet klaar. Wij hebben zelf al een aantal punten ter verbetering geconstateerd en gaan in gesprek met betrokkenen om te horen wat er volgend jaar beter kan. Wij gaan ons best doen om deze eerste editie van de GO Color ten minste te evenaren tijdens de GO Color 2017."

Van links naar rechts: Judith van Dieren, Leannah Sies en Judith Lodder.

De opbrengst, waarvan 80 procent naar A21 gaat, was kort na de GO Color nog niet bekend. "De financiële afronding van de GO Color begint nu pas. Een schatting is lastig te maken, omdat er nog variabele factoren zijn die de hoogte van het eindbedrag sterk kunnen beïnvloeden. Wij hopen dat het een supermooi bedrag wordt."

Grote jaarmarkt rondom Rehobôthkerk

SOMMELSDIJK - Op zaterdag 3 september wordt de jaarmarkt gehouden rondom de Rehobôthkerk aan de Olympiaweg (nabij het recreatiecentrum De Staver). De markt begint om 9.00 uur en eindigt om 15.00 uur.

Er zijn ca. meer dan 65 activiteiten die er voor zorgen dat er voor jong en oud iets te beleven is. Afwisseling genoeg om met het hele gezin gezellig de markt te komen bezoeken.
Voor de inwendige mens kan men terecht bij de oliebollen-, patat-, diverse snacks- en/of viskraam met gebakken vis, haring, lekkerbekjes en kibbelingen. De platvis wordt weer geschonken door de Goereese en Ouddorpse vissers, deze worden natuurlijk in dankbaarheid aanvaard. Om uw dorst te lessen is er de mogelijkheid koffie, thee, limonade, aangevuld met lekkere cake, kruukplaetjes, wafels of appelflappen te kopen. Er kunnen ook boodschappen worden gedaan zoals kaas, fruit, groente, noten, banket van Van Harberden, kinderkleding, parfum en cosmetica, speelgoed en nog veel meer kramen met koopwaar. Voor kinderen is er het springkussen en verder is het aanbod zeer gevarieerd met schiettent, diverse planten en bloemen. Ook dit jaar is er weer een dames- en herenoutlet van Modehuis Buijsse.

En natuurlijk een grote rommelmarkt, waar u een scala van artikelen kunt vinden.

Start Meer Bewegen voor Ouderen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Steeds meer onderzoek wijst uit dat bewegen erg belangrijk is wanneer je fit en gezond ouder wil worden. Bewegen is niet alleen goed voor het lichaam maar ook voor de geest. Bewegingsactiviteiten bevorderen de gezondheid en het welbevinden. Vanaf september start Stichting ZIJN in verschillende dorpskernen de MBvO cursussen.

In Oude-Tonge zijn de lessen internationale dans op dinsdag vanaf september van 09.45 uur – 10.30 uur in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge.
In Oude-Tonge zijn de gym lessen op donderdag vanaf september van 15.45 uur – 16.30 uur in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge.
In Ooltgensplaat zijn de gym lessen op maandag vanaf september van 9.15 uur – 10.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12 in Ooltgensplaat.
Voor deze lessen kunt u zich aanmelden bij Marja van der Welle, telefoonnummer (0187) 64 13 44 of via e-mail m.vanderwelle@zijngo.nl

Boerenlanddag en Boerenbal met trekkerbehendigheidswedstrijden

OUDDORP - Op zaterdag 3 september zal in het centrum van Ouddorp voor de 18e keer een Boerenlanddag worden gehouden. Op vrijdag 2 september is er weer een gezellig Boerenbal en later op de avond zal de VVV Lichtjes-Fietstoer ook langs een aantal feestelijk verlichte trekkers worden geleid.

De Ouddorpse Boerenlanddag op zaterdag 3 september staat geheel in het teken van de agrarische sector. Naast diverse kramen met agrarische producten, zoals aardappelen, sjalotten, kalebassen, bloemen, kaas (uiteraard ook de prijzenwinnende!), etc. zijn er ook vele andere kramen te zien met artikelen verwant aan de landbouwsector.

Officiële opening

De officiële opening van deze door de St. Promotie Kop van Goeree georganiseerde dag zal verricht worden door de heer Frank van Oorschot, voorzitter van LTO Noord, afd. Goeree-Overflakkee om 10.15 uur (pleintje voor het Ouddorpse Raad- en Polderhuis).

Rondom de markt, voorzien van een diversiteit aan producten, worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals excursies waarbij u op een platte wagen langs diverse landerijen wordt gereden en ook langs molen 'De Zwaan'. Wat je niet mag missen, is het dorsen van bloemzaad... echt uniek! Op het pleintje voor het Raad- en Polderhuis zal Klederdrachtgroep 'Mooi Zeeland' de gehele dag 'wasdag houden' (met wasketels en wasstampers). Voor de kinderen zijn er op diverse plaatsen lieve dieren te zien (o.a. van Kleindierenver. 'Nut en Genoegen').

Op de ring zelf zullen ook authentieke tractoren worden opgesteld; zij 'spelen' deze dag natuurlijk de hoofdrol! Van de twee echte 'Trekker-trek-trekkers' die tentoongesteld staan, zullen af en toe de motoren worden gestart!

Boerenbal met trekkerbehendigheidswedstrijden en VVV Lichtjes-Fietstoer op vrijdag 2 september.


Op vrijdag 2 september wordt op het erf van de fam. Voogd aan het Smalle Einde 1, wederom een Boerenbal met trekkerbehendigheidswedstrijden georganiseerd. Aanvang is 19.00 uur en de toegang en deelname zijn gratis.

Even voorstellen…
Nieuwe columnist André Jonker

Vanaf vandaag zal er regelmatig een column van de in Oude-Tonge geboren André Jonker worden geplaatst. Hieronder stelt hij zich voor:

"De naam van de straat waar ik geboren ben, Lusthof 6 in Oude-Tonge, staat synoniem aan hoe ik mijn jeugd heb beleefd. Het is een klein huisje vol warme herinneringen. Straten waar weinig auto's reden, altijd vriendjes om mee te voetballen en een onbevangenheid die ik me nu bijna niet meer voor kan stellen.

Ik ben (samen met een van mijn zussen) een nakomertje, mijn moeder was al 40 en mijn vader 45 toen ik ter wereld kwam. Later begreep ik pas waarom ze zo blij met me waren. Mijn middelbare schoolperiode (Prins Maurits) verliep met wisselend succes. Mijn gedachten waren meer bij het doen van klusjes, het wegdromen tijdens de lessen en dat leverde, netjes gezegd, wat vertraging op.

De periode erna is samen te vatten in militaire dienst, studie, werken in het bedrijfsleven en daarna ben ik in het onderwijs gestapt. Ondertussen ben ik zo'n 12 jaar docent aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en dat bevalt me prima. Het is fascinerend om de ontwikkelingen van studenten te zien. Ik houd van lezen, schrijven, volg Flakkee op de voet, doe en kijk graag sport. Met mijn lieve vrouw en twee schatten van kinderen woon ik nu in Barneveld.

Een aantal keer per maand ga ik naar Flakkee voor familiebezoek. De binding met Flakkee is nog hecht. De komende tijd zal ik columns verzorgen die het heden met een knipoog verbinden aan mijn herinneringen van Flakkee. Opmerkingen kunnen altijd worden doorgegeven via dubbelepunt@outlook.com. Ik hoop dat jullie mijn columns lezen met een stukje herkenning, mogelijk een vleugje ontroering en af en toe een glimlach".

Kunstenaar Paul Louis Kalishoek geniet in en van Melissant

Paul Louis Kalishoek in zijn beeldentuin aan de Molendijk in Melissant.

MELISSANT – Paul Louis Kalishoek woont, na de halve wereld gezien te hebben, weer al even aan de Molendijk in Melissant. Vanuit zijn huis heeft hij een prachtig uitzicht over het achterliggende polderlandschap. Een inspirerende omgeving voor deze veelzijdige kunstenaar, die vele projecten wereldwijd op z'n naam heeft en in Nederland o.a. bekend is van het Archeon en de grootste muurschildering van Nederland, met een oppervlak van maar liefst 700 m².

Door: Adri van der Laan

Paul Louis Kalishoek is opgegroeid in Rockanje en heeft onder meer ook in Zuidland gewoond. En juist daarom heeft hij het in Melissant prima naar zijn zin. Hij legt uit dat het leven in het dorp hem wel trekt, qua mentaliteit en saamhorigheid doet het denken aan 't Rockanje van vroeger. Zelfs in het dialect op het eiland hoort hij veel vertrouwds, "want er zijn veel overeenkomsten met dat in Rockanje en Zuidland". De kunstenaar voelt zich dus wel thuis in Melissant. "Ik ben hier aangenaam verrast", verzekert hij.

Paul Louis is autodidact, terwijl hij voorbeelden van zijn muur- en vloerschilderingen laat zien, legt hij uit "dat het eigenlijk allemaal vanzelf is gekomen en een gave is". Hij verhuurde muziekstudio's in Rotterdam waar muziekgroepjes konden spelen. Echter toen gemeente Rotterdam iets dergelijks begon als werklozenproject kon hij zijn zaak wel sluiten en is hij zich toe gaan leggen op muurschilderingen en het gieten van beelden. Eén van zijn grootste klussen was vrijwel direct de grootste glasschildering van Nederland op de wand van een zwembad in Rotterdam, de schildering is inmiddels verdwenen als gevolg van vandalisme, maar Paul Louis had wel naam gemaakt. Het gevolg was dat hij deze gave als een topsporter ging benaderen en wereldwijd kennis ging vergaren en werken. Belangrijkste landen waren de Verenigde Staten, Thailand en het mekka op het gebied van muurschilderingen, Italië, waar hij zelfs jarenlang ook woonde.

Hij kreeg ook meer opdrachten en heeft inmiddels een groot aantal zeer uiteenlopende projecten verzorgd over de hele wereld. Als we Paul Louis vragen of hij nu kunstenaar is of iemand die gewoon een commercieel bedrijf runt, aarzelt hij. "Subsidie is niet mijn ding. De allergrootsten van Rembrandt tot Mondriaan hadden dit ook niet, maar er moet wel brood op de plank komen. Vermeer had zelfs een herberg". Zo is hij, naast een vloer voor de Kuip en een restaurant van topkok Sergio Herman, momenteel bezig – in nauw overleg met de Dorpsraad – met het ontwerpen van een kunstwerk op de rotonde bij Melissant. "Dit wordt natuurlijk iets met geiten", lacht hij. Verder heeft hij ook in Melissant al verschillende projecten bij particulieren afgerond. De activiteiten van Paul Louis zijn niet onder één noemer te vangen. "Ik doe van alles, in gedachten ben ik altijd bezig met mijn werk en laat me graag door mijn omgeving inspireren". Hoe hij zijn inspiratie tastbaar maakt, is op verschillende manieren. Hij ontwerpt en giet beelden voor in de tuin of voor binnen, maar ook beschildert hij vloeren in elk denkbaar motief. Zo kunnen normale vloeren veranderd worden door het aanbrengen van een marmeren structuur. Verder laat hij voorbeelden zien van plafondschilderingen. Opvallend zijn de driedimensionale schilderijen en optische illusies, waarbij schilderijen overgaan in de omgeving en soms wordt de toeschouwer op het verkeerde been gezet.

Op de website van Paul Louis staan tal van voorbeelden van zijn werken, zo heeft hij gewerkt voor het Archeon in Alphen aan den Rijn en voor een Duitse cruiserederij.

Maar ook particulieren kunnen bij hem terecht voor 'maatwerk' in de tuin, voor bijvoorbeeld vazen en beelden.

Meer info via www.fantasticvisions.nl.

Deelnemende gemeenten 'Sportgemeente van het Jaar' bekend

DEN HAAG - 23 gemeenten hebben zich aangemeld voor de verkiezing 'Sportgemeente van het Jaar 2016'. De verkiezing wordt voor de elfde keer georganiseerd door Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. De winnende gemeente wordt op woensdag 28 september 2016 tijdens het VSG-congres in Leeuwarden bekendgemaakt.

De gemeenten die zich in de strijd werpen om de titel van 'Sportgemeente 2016' te veroveren, zijn: Almelo, Arnhem, Barneveld, Deventer, Goeree-Overflakkee, Groningen, Haarlem, Hellendoorn, Huizen, Landsmeer, Lelystad, Nijmegen, Noordwijk, Purmerend, Renkum, 's-Hertogenbosch, Schiedam, Terneuzen, Tytsjerksteradiel, Valkenburg aan de Geul, Veenendaal, Waddinxveen en Zwijndrecht.
Opvallend is het aantal nieuwkomers. Meer dan de helft van de deelnemende gemeenten heeft nooit eerder deelgenomen aan de verkiezing. Gemeente 's-Hertogenbosch daarentegen neemt voor de elfde keer deel en heeft daarmee als enige gemeente aan alle edities deelgenomen.

De verkiezing bestaat uit twee onderdelen. De deelnemende gemeenten vulden een vragenlijst in waarmee het 'sportklimaat' in beeld wordt gebracht. Ook beschreven de gemeenten hun Beste Initiatief van 2015/2016. Een initiatief op sport- of beweeggebied waar ze het meest trots op zijn.
Op basis van de ingevulde vragenlijst én de score op het 'Beste initiatief 2015/2016' nomineert een adviescommissie drie gemeenten voor de titel 'Sportgemeente 2016'. Ook worden er ten minste drie inzendingen voor het 'Beste initiatief 2015/2016' genomineerd. De nominaties worden op donderdag 1 september 2016 bekendgemaakt.

Publieksjury 'Beste initiatief 2015/2016'


De genomineerde inzendingen voor het 'Beste initiatief2015/2016' worden op de website www.sportgemeentevanhetjaar.nl geplaatst. Collega-gemeenten vormen de publieksjury en kunnen tot 21 september 2016 hun stem uitbrengen op één van deze initiatieven. Elke gemeente kan slechts één keer haar stem uitbrengen.

Vakjury


De vakjury bestaat uit bestuurders/directeuren van toonaangevende organisaties die actief zijn in de wereld van lokaal sport- en beweegbeleid. Onder voorzitterschap van VSG-voorzitter Lucas Bolsius bepalen zij de uiteindelijk de winnaar.

Op woensdag 28 september, tijdens het VSG-congres in Leeuwarden, maakt de jury de winnaar bekend. Naast de eervolle titel ontvangt de winnaar een vlaggenpakket en een cheque, waarvan het bedrag ten goede komt aan de lokale sport.

Zaterdag achtste Goereese Havenconcert

GOEDEREEDE - Zaterdag 3 september aanstaande organiseert de Stichting Promotie Kop van Goeree wederom het Goereese Havenconcert. Op een speciaal ponton in de haven van Goedereede zal vanaf 19.30 uur door verschillende artiesten een gevarieerd muziekprogramma ten gehore worden gebracht. Presentatie van deze avond is in handen van Patrick Polie.

Vorig jaar moest het Havenconcert helaas worden afgelast door slechte weersomstandigheden. Spijtig, het was de eerste keer in al die jaren. De organisatie heeft alleen daarom al extra veel zin in het aankomende concert. Er is voor een mooie line-up gezorgd voor deze achtste editie. Vanaf 19.00 uur start het voorprogramma met Jan Bezuijen op het carillon. De Koninklijke Fanfare Apollo onder leiding van Leo Simons levert altijd een prachtige bijdrage aan het Havenconcert, zo ook deze editie. Apollo opent het concert met drie stukken, Arromanches, Lord Tullamore en Czardas.

Het programma wordt vervolgd met Suzanne Jalink, Marlieke Fris en Jennifer Ravestein als de Ukuladies, die dit seizoen ook deelnamen aan het RTL-4 programma Holland's Got Talent. De drie dames begeleiden zichzelf op de ukulele. De Ukuladies spelen vooral liedjes uit de jaren '30 en '40 verpakt in een jasje uit de jaren '50. De ukulele, het viersnarige minigitaartje dat oorspronkelijk van Hawaii komt, is van nature een vrolijk instrument, met hun driestemmige zang erbij is het helemaal af.

De Koninklijke Fanfare Apollo speelt vervolgens verschillende herkenbare melodieën, met medewerking van verschillende solisten, zoals pianiste Nadia Rutkovska en Kobus Prins op de marimba en vibrafoon. Er worden onder andere een Beatles medley, Rum en Coca Cola en een Rob de Nijs medley gespeeld. Kortom, het achtste Goereese Havenconcert wordt een evenement dat u niet mag missen.

De avond wordt mede mogelijk gemaakt door diverse sponsors, waaronder het Paul van Hessenfonds, Café Goeree, Gasterij 't Sas, Goemaat Glas, Hotel De Gouden Leeuw, Bouw- en Timmerbedrijf Van Huizen, Bloembinderij De Korenbloem, Onze Supermarkt Goedereede, Pluto Rentals, Schuring en Benschop Netwerk Notarissen en VVV Goeree-Overflakkee. Het Havenconcert is kosteloos te bezoeken.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Jaarmarkt

Zaterdag 10 september is de jaarmarkt van de Hervormde Gemeente Dirksland. De opzet is vernieuwd. Naast de traditionele rommelmarkt zijn er nu ook veel kinderactiviteiten, een kapper, een fotograaf, muziek en veel lekkernijen. De jaarmarkt is van 9.00 tot 16.00 uur aan de Ring en de Irenelaan.

Koffieochtend 't Reginahof

Wie graag in een ontspannen sfeer andere mensen wil ontmoeten en dan gezamenlijk een kopje koffie drinken, is op maandag 5 september van harte welkom in de ontmoetingsruimte van 't Reginahof. Het is ook mogelijk om met elkaar een spel te spelen, of in overleg met elkaar iets creatiefs te doen. Belangstellenden kunnen vrijblijvend binnenlopen van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Bingo SVIK

Stichting SVIK organiseert op donderdag 1 september een bingo in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. Er zijn mooie geldprijzen te winnen. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Breicafé Klein Parijs

Na een lange zomervakantie bent u weer van harte welkom in het breicafé. Neem uw eigen brei- of haakwerkje mee en kom genieten van de gezelligheid en de creativiteit van mede-breisters en -haaksters. Als u even niets hebt opstaan, dan is er de gelegenheid om mee te breien aan de lapjesdeken voor een goed doel. Op donderdag 15 september van 10.00 tot 12.00 uur staan de deuren open aan de Reginahof 1 te Dirksland. Daarna om de week op donderdag. Er zijn geen kosten aan verbonden. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Concert

Op donderdag 8 september a.s. is er een concert in de Ned. Hervormde Kerk Dirksland ter gelegenheid van het 600-jarig bestaan van Dirksland. Het zal een van de laatste activiteiten zijn van de organisatie. Dit concert wordt gegeven door de oudste culturele verenigingen van Dirksland, te weten: gemengd koor Excelsior en het chr. gemengd koor Sursum Corda. Tussen de koren door is er een gedichtenoptreden van de Reizende Dichters. Ook zullen beide koren gezamenlijk optreden. Het geheel begint om 19.30 uur; kerk open 19.15 uur.

GOEDEREEDE

Oud papier

Zaterdag wordt er weer oud papier opgehaald door Stichting Oud Papier Apollo. Papier en huishoudelijk karton kan voor 8.30 uur goed gebundeld buiten gezet worden. Wie papier bij de container aan het parkeerterrein het Hofje wil brengen, wordt verzocht dit tussen 8.00 en 17.00 uur te doen.

MIDDELHARNIS

Psalmzangavond voor ZGG

De plaatselijke zendingscommissie organiseert op zaterdag 10 september een psalmzangavond in de Sionkerk aan de Landbouwweg te Middelharnis. Organist Peter Wildeman hoopt de psalmen op het orgel te begeleiden. Medewerking zal ook worden verleend door de Thoolense Bovenstemgroep. Student E.J. Boudewijn zal een meditatief openingswoord spreken. De toegang is vrij, dus iedereen die zin heeft om psalmen te zingen is van harte welkom. De aanvang is 19.30 uur. In de hal van de kerk zal voor aanvang en na afloop nog een verkooptafel aanwezig zijn met dagboeken, snoep en dingen van het zendingsbureau. De netto-opbrengst - waaronder de collecte - is ten bate van de Zending Gereformeerde Gemeenten.

Inzamelen goederen en open dag

De Oost Europa Werkgroep Middelharnis houdt zaterdag 3 september weer de maandelijkse inzamelmorgen in de loods van de Oost Europa Werkgroep, aan de Industrieweg 17. Deze zaterdag is er tevens een open dag, waarin iedereen kan binnenlopen om eens te kijken in de loods en te zien waar de ingezamelde goederen terecht komen. U kunt een kopje koffie/thee blijven drinken en ook aan één van de werkgroepleden alle vragen stellen die u heeft over ons werk. Zoals gebruikelijk zijn uw giften en spullen van harte welkom ten behoeve van de verschillende projecten in Roemenië. De werkgroepleden staan voor u klaar tussen 9.00 en 12.30 uur. Meer info via de vernieuwde website: www.oosteuropa-werkgroep.nl of op de Facebookpagina van de werkgroep.

Aangepaste kerkdienst

Op zondag 4 september zal er weer een aangepaste kerkdienst gehouden worden voor 'mensen met een beperking'. Deze dienst zal plaatsvinden in de Ned. Herv. Kerk te Middelharnis. In deze dienst hoopt voor te gaan ds. M.J. Middelkoop. De aanvang is om 14.45 uur.

Alzheimercafé

Het Alzheimercafé start weer met het nieuwe seizoen en wel op woensdag 7 september in het Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27. Het thema is 'Het niet pluis-gevoel' en gaat over de eerste verschijnselen van dementie. Gastspreker is huisarts mw. S. Oostdijk. Vanaf 19.00 uur inloop. Programma van 19.30 tot 21.00 uur.

Cursus voor mantelzorgers

Als mantelzorger is het vaak een hele opgave om de zorg te organiseren en altijd voor iemand anders klaar te staan. Niet alleen lichamelijk, maar ook emotioneel en sociaal heeft u te maken met een veeleisende situatie. Dit roept vragen op waar u misschien niet altijd meteen de antwoorden op heeft. Soms kan het uitzichtloos lijken en kunt u zich eenzaam voelen. Stichting ZIJN organiseert dit najaar weer een cursus voor mantelzorgers. In deze cursus merkt u dat u niet alleen bent. Situaties verschillen, maar ieder zoekt naar wegen om zo goed mogelijk hiermee om te gaan. Geef uzelf de kans om de eigen kracht te versterken en op peil te houden, zodat u ook zoveel mogelijk kunt genieten van de goede dingen en momenten die er zijn. Op donderdag 8 september is er van 13.30 tot 15.00 uur een informatiebijeenkomst voor mantelzorgers die deelname aan de cursus overwegen. Aanmelden vooraf is noodzakelijk, dit kan bij Stichting ZIJN per mail: c.vermeulen@zijngo.nl of telefonisch: 0187 483366.

OUDDORP

Themadienst

Na een periode van vakantie starten we in de Doopsgezinde Gemeente D.V. zondagmorgen 4 september a.s. het nieuwe kerkenwerkseizoen, met als thema 'Back to Church', om met frisse moed aan een nieuw jaar te beginnen. Tijdens deze dienst wordt 'de gemeente' in beeld gebracht. Wat maakt dat we samen gemeente, of anders gezegd: 'Kerk van de Heer' zijn? Ook staan we stil bij welke activiteiten er in het komend seizoen in de planning staan. Na de dienst is er de mogelijkheid elkaar weer te ontmoeten onder het genot van koffie met een traktatie. We hopen dat er dan weer veel lekkers wordt gemaakt! Iedereen is welkom, of u nu heel de zomerperiode naar de kerk bent geweest of wanneer u juist na langere tijd de stap 'terug naar de kerk' wilt maken! U bent van harte uitgenodigd. Deze dienst begint om 9.30 uur en voorganger is ds. Edwin de Jong.

Bijbels Hebreeuws voor beginners

Wie interesse heeft voor de Hebreeuwse taal van de Bijbel, kan een kennismakingscursus gaan volgen. Bij voldoende deelnemers start deze cursus in september. Het is een cursus van acht lessen. De cursus heeft Aleph en wordt gegeven via Studiehuis Reshiet, Israël. Cursusplaats is bij Boekhandel Akershoek. De cursus is maandag van 19.30 tot 21.30 uur en wordt om de twee weken gehouden. De prijs is € 110,- per persoon. Meer info via Boekhandel Akershoek en via www.studiehuisreshiet.nl of docente Conny de Ronde: bderonde@kpnmail.nl.

Verkoping

Tijdens de Boerenlanddag op zaterdag 3 september zal er rondom de Dorpskerk een minimarkt zijn, van 10.00 tot 16.00 uur. Tijdens deze markt zijn er onder andere verse oliebollen, boeken, sieraden, brocante en andere spullen te koop. Verder kunt u een kopje koffie of thee drinken op het terras. Ook zullen er deze dag goede doelen aanwezig zijn, zij zullen u het goede doel presenteren.

Cursus Reanimatie en AED

De stichting Reanimatie en AED-opleiding Ouddorp van de Nederlandse Hartstichting start op de maandagen 12 en 19 september weer met een nieuwe opleiding hartreanimatie en gebruik van AED-apparatuur. De cursusavonden vinden plaats in de Vliedberg te Ouddorp en beginnen om 20.00 uur. In twee avonden krijgt u de nodige achtergrondinformatie over de werking van het hart en de mogelijkheden van reanimatie. Er is vooral veel aandacht voor de praktische vaardigheden. Gekwalificeerde instructeurs leiden u op volgens de richtlijnen van de reanimatieraad en o.a. de Nederlandsche Hartstichting. Omdat er ook in de eigen omgeving steeds meer AED-apparatuur wordt geplaatst, is het zeker zinvol om deze cursus te volgen. Hoe meer burgers zich deze kennis eigen maken, hoe meer mensen kunnen worden geholpen. Voor deze cursus gelden geen toelatingseisen. Bij voldoende vaardigheid wordt aan het eind van de cursus een erkend certificaat uitgereikt. De totale kosten voor cursus, lesboek, certificaat, e.d. bedragen 35 euro. Opgeven kan t/m 9 september 2016. Voor meer informatie en aanmelding kunt u terecht bij mevrouw T. Voogd, tel. 0187 681477 of meld u aan via de website van de Hartstichting: www.hartstichting.nl/reanimatie.

De Kriekel weer van start

De vakantie is weer voorbij en bij Sportvereniging De Kriekel gaat men weer aan de slag met aerobics, badminton, gymnastiek, judo, streetdance en volleybal. Voor jong en oud. Kijk voor meer info op de website. De streetdance in Goedereede is verplaatst van de dinsdag en woensdag naar de donderdag. Bij alle sporten zijn er weer nieuwe leden welkom.

Rommelmarkt

Rommelmarkt Van der Linde is er deze week op woensdag 31 augustus en zaterdag 3 september in de loods van Bouwbedrijf v.d. Linde, Zuidweg 3, op het industrieterrein van 8.30 tot 12.00 uur. Donderdag 1 september is er rommelmarkt aan de Marijkeweg 1 van 9.00 tot 13.00 uur.

OUDE-TONGE

Jeugdmiddag

Op woensdag 7 september is er een spelletjesmiddag voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De kinderen zijn hartelijk welkom van 13.30-15.00 uur. Kosten: € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen: 0187-642514 of Koop en Matty Klos: 0187-643622.

SOMMELSDIJK

Inleveren rommelmarktspullen

De 'Ontmoetingsdagen' komen eraan en we zijn in volle voorbereiding. Deze zijn op vrijdagavond 4 en zaterdag 5 november 2016. De eerste inleverdatum voor de rommelmarktspullen vind plaats op zaterdag 3 september tussen 9.00 uur en 11.00 uur. De kerk is te vinden aan de Dorpsweg 97. "Graag zien wij dat de spullen in handzame dozen zijn ingepakt, zodat wij dit goed op elkaar kunnen stapelen. Wij willen geen grote meubelen of oude beeldbuis/computerschermen. De belangstelling gaat uit naar goede, schone en verkoopbare spullen". Eveneens vraagt de commissie van de 'Ontmoetingsdagen' naar goede en schone kleding voor de kledingbeurs. Voor vragen: Ronald v. Reede: 06-22 03 02 15 of Leen van Sliedrecht: 06-20 59 13 95.

STELLENDAM

Rommelmarkt

Op zaterdag 3 september organiseert de Gereformeerde Kerk van Stellendam haar jaarlijkse rommelmarkt op de Kerkhoflaan/Tuinstraat te Stellendam. Een 30-tal kraampjes met bruikbare tweedehands goederen, zoals kleding, boeken, platen, puzzels, glaswerk, huishoudelijke artikelen, etc. Maar ook aardappelen, uien, oliebollen, gebakken vis, patat, cake, kruukplaetjes. Voor de kinderen is er een speciale kindertuin, met o.m. een springkussen, versieren cupcakes, schminken, etc. Het rad van fortuin biedt volop kansen voor mooie prijzen. Men is tussen 9.00 en 15.00 uur welkom.

Fietstocht 55+

De activiteitencommissie van de Stichting ZIJN afd. Stellendam organiseert een fietstocht voor 55+. Deze wordt gehouden op woensdagmiddag 7 september. Mocht het deze middag slecht weer zijn, dan wordt er uitgeweken naar een andere nog nader te bepalen datum. De tocht gaat richting Ouddorp en omgeving en onderweg wordt er bij een restaurant een kop koffie/thee gebruikt. De afstand zal liggen tussen de 30 en 35 km. Men vertrekt vanaf het Haagse Huus te Stellendam om 13.30 uur. Opgeven voor de fietstocht kan bij mevr. M. v. Oostenbrugge; tel 0187-491653 of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek; tel: 0187-604211. Graag met vermelding van uw telefoonnummer; zodat u teruggebeld kan worden mocht het niet doorgaan.

Goederen voor Roemenië

Op vrijdag 2 september houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30 tot 19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

Zwemsportpromotiedag De Schotejil

SOMMELSDIJK - Zaterdag 3 september organiseert zwemclub De Schotejil een zwemsportpromotiedag in het zwembad van Recreatiecentrum De Staver.

Nationaal zwemkampioen Sébas van Lith opent het programma met twee zwemclinics voor de leden van De Schotejil. Om 13.00 uur krijgen de zwemmers vanaf 13 jaar een gevarieerde training schoolslag en wisselslag voorgeschoteld, om 14.00 uur is het de beurt aan de zwemmers t/m 12 jaar. Ook voor iedereen die (nog) geen lid is van De Schotejil of leden van andere verenigingen is het een leerzaam programma en zeker de moeite waard om te komen kijken.

Vanaf 15.00 uur wordt het zwembad door Sportteam G-O omgetoverd in een zwem-spelletjeshal. Iedereen vanaf 5 jaar die in het bezit is van een zwemdiploma mag meedoen aan een actief zwem-spelprogramma onder deskundige leiding van de instructeurs van Sportteam G-O. Voor de jeugd zonder zwemdiploma is er gelegenheid om te spelen in het ondiepe deel van het zwembad. Van 16.00 tot 17.00 uur is er vrijzwemmen voor iedereen, en voor de enthousiaste wedstrijdzwemmers is er onder leiding van de trainers van De Schotejil gelegenheid de nieuw geleerde technieken in de praktijk te brengen tijdens een proeftraining. Uiteraard is de zwemsportpromotiedag niet alleen bedoeld voor jeugdige zwemmers, maar ook volwassenen en senioren zijn van harte welkom. Zwemclub De Schotejil heeft naast een wedstrijd- en recreantenteam ook nog een trimgroep voor zwemmers vanaf 16 jaar. Op de terrassen rond het zwembad is er een zwemmarkt met diverse kramen met informatie over de zwemsport, zwemartikelen en een voorlichtingskraam van de JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht) regisseur van de gemeente Goeree-Overflakkee. De toegang en deelname zijn gratis.

Christelijk Ouddorps Mannenkoor start repetities

OUDDORP - Maandag 5 september hoopt het 'Christelijk Ouddorps Mannenkoor' de repetities voor de komende winter weer te hervatten. Mannen vanaf 16 jaar zijn op deze open avond van harte welkom om te ervaren hoe fijn het is om in een middelgroot mannenkoor te zingen.

"Kom gerust luisteren en ervaar hoe ontspannend en gezellig het is. Notenkennis is niet vereist.
Wij repeteren om de veertien dagen, van 20.00 tot 22.00 uur in de hal van de christelijke school aan de Margrietweg te Ouddorp. Om 21.00 uur drinken we gezellig een kopje koffie", aldus het bestuur in de uitnodiging.
Meer info: www.christelijkouddorpsmannenkoor.nl of via Wim Grinwis: 0187-682455.

Het verhaal van de 'schitterende' Resin Mobiles

MIDDELHARNIS – De Wereldwinkel heeft verschillende soorten mobiles. De meest populaire mobiles zijn afkomstig uit Indonesië en zijn gemaakt van resin; dit is een soort hars.

Als eerste wordt de buitenkant van de mobile gevormd. Dit doet men door ijzerdraad te buigen tot verschillende vormen, zoals bloemen, harten en sterren. Deze draden worden gesoldeerd en op een tafel met plastic gelegd. Vervolgens wordt de ruimte tussen de ijzerdraden opgevuld met warme vloeibare resin. Nadat dit droog is, wordt er een laatste laklaag op gespoten en is het product klaar.

De productie vindt plaats in een ruime werkplaats, naast het kantoor. Hierdoor zijn de arbeidsomstandigheden en de kwaliteit van de producten goed te controleren.
De producent hecht veel waarde aan het welzijn van haar medewerkers. Er is dan ook veel aandacht voor (medische) voorlichting, gratis HIV testen, social programs etc. en zij hebben zelfs een eigen 'ziekenbus' rijden. Daarnaast zijn alle medewerkers en hun familie standaard verzekerd voor medische kosten.
Er is een grote verscheidenheid van mobiles; duifjes, uiltjes, poesjes, olifanten, maar ook zon, maan en sterren, hartjes, enzovoort. De kleuren en 'glas in loodeffect' komen prachtig tot uiting als ze in de zon hangen.

Lichtjesfietstoer door Ouddorp

OUDDORP – Vrijdagavond 2 september is weer de Lichtjes-Fietstoer. De toer start om 21.30 uur bij 't Blaeuwe Huus (Bosweg 2, Ouddorp: ingang parkeerterrein). De toer wordt aan de vooravond van de Boerenlanddag gehouden is daarom in agrarische sfeer gestoken, want op diverse locaties, waaronder De Vliedberg, zullen verlichte trekkers staan opgesteld. Bewoners langs de route zullen nog een verzoekje in de brievenbus ontvangen om woning/tuin/straat met lichtjes te versieren.
Deelname kost € 2,50 p.p. en is incl. een leuk lampje en iets lekkers voor onderweg. De opbrengst van de fietstoer is dit jaar bestemd voor Hospice Calando in Dirksland.

Breicafé 'Steekje los' gaat weer van start

MIDDELHARNIS – Na een zomerstop van twee maanden (met nog wel 2 pop-up Breicafé-avonden in Nieuw Rijsenburgh en bij Dok 16) gaat nu het nieuwe Breicaféseizoen weer van start.

Iedere eerste dinsdag van de maand is iedereen tussen 19.00 en 22.00 uur van harte welkom bij 'Steekje los' in de foyer van het Diekhuus in Middelharnis.
Breicafé 'Steekje los' is inmiddels een begrip op Goeree-Overflakkee. Al voor het 5e jaar op rij komen breisters, haaksters en andere creatievelingen bij elkaar om, onder het genot van een hapje en een drankje, hun hobby uit te oefenen. Daarnaast is 'Steekje los' een plek waar nieuwe ideeën kunnen worden opgedaan. Elkaar ontmoeten en gezamenlijk met je hobby bezig zijn; dat is het idee achter 'Steekje los'.

Nieuwsgierig of 'Steekje los' ook iets voor jou is? Schuif op dinsdagavond 6 september aan en ervaar het zelf.
'Steekje los' digitaal volgen kan ook: https://www.facebook.com/BreicafeSteekjeLos/

Trots op Stad

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Eén van onze columnisten vond dat de Stadtenaren niet allemaal even trots lijken te zijn. Van Herman Maas kregen we de volgende reactie: "Natuurlijk zijn we blij met het artikel van Martijn over wonen op Stad en het met de strekking eens, maar er zijn hier ook mensen die wel trots op Stad zijn, zoals deze groep jongeren van T.O.S. (Trots op Stad) in onze musical over Mel Dale". Deze week wordt de musical uitgevoerd op donderdag, vrijdag en zaterdag.

Af en toe eropuit? Leen een hond

Jos van Prooijen met haar hond Spetter. 

MELISSANT – Lekker naar buiten, even bewegen. Wandelen, rennen, fietsen. Dat kan uitstekend met een hond als wandel- of speelmaatje. Veel mensen zouden het wel willen. Maar waar haal je zo gauw een hond vandaan? Niet iedereen heeft een oudere buurman die het wel fijn vindt als zijn hond wordt uitgelaten. Maar er is een oplossing: een hond lenen. Sinds kort is de website www.matcheenleenhond.nl in de lucht. Bedacht en gerealiseerd door Jos van Prooijen uit Melissant.

Het is in Nederland iets nieuws, een hond lenen van een ander. Jos van Prooijen, die ook een relatiebemiddelingsbureau voor 40-plussers heeft, weet dat het idee in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië enorm is aangeslagen. "In Engeland was de start in januari 2016 en nu zijn er al 300.000 aanmeldingen", vertelt ze.
Toen Jos een artikel in 'Metro' las over dit fenomeen mét de verzuchting waarom het in Nederland nog geen wortel heeft geschoten, viel het kwartje. "Als ik een idee heb, pak ik gelijk aan. Starten en uitvoeren", verklaart ze haar actie om te gaan bemiddelen tussen hondenliefhebbers zonder hond en eigenaren van honden. "Het sluit aan bij de behoefte aan delen."
Natuurlijk, een hondeneigenaar kan er erg mee geholpen zijn als iemand anders zich af en toe of regelmatig over zijn hond ontfermt. Een overvolle agenda, fulltime werk, sociale verplichtingen – het kan voldoende aanleiding zijn om de trouwe viervoeter even uit te besteden. Maar dat geldt ook in geval van ziekte, gezinsuitbreiding of vakantie. "De eigenaar kan een gerust geweten hebben: de hond heeft het goed."
Maar dat is niet hét uitgangspunt van 'Leen een Hond'. Dat is liefhebbers zonder hond een tijdelijke viervoeter bezorgen. Waarom zou je als hondenliefhebber dan niet gewoon vast een hond in huis nemen? Nou, misschien is het wel niet toegestaan. Er zijn zat woningen, waaronder appartementen en studentenkamers, waar de verhuurder geen honden over de vloer wil hebben. Anderen willen niet 24 uur per dag een hond, maar wel een paar uur plezier, bijvoorbeeld tijdens een wandeling in het bos of op het strand. Sommige mensen willen afvallen of gezonder gaan leven. Een hond kan dan een stimulans zijn om in beweging te komen, of om de sociale contacten een impuls te geven. Weer anderen overwegen een hond aan te schaffen, maar weten nog niet of een bepaald ras zal bevallen. Een hond van dat ras lenen kan dan uitkomst bieden.
Op de site van 'Leen een Hond' kunnen hondenliefhebbers en -eigenaren zich gratis inschrijven. Ook een profiel maken is gratis. Als er een match tot stand komt, zijn er kosten, eerder niet. Jos van Prooijen is begonnen in een aantal Brabantse steden en Rotterdam. Dit om in de eerste fase de kans op een match in de buurt te vergroten. Daarna, zo is de bedoeling, moet 'Leen een Hond' landelijke dekking krijgen. Ook uitlaatservices kunnen zich op de site profileren.
Of het succes in Engeland zich voortzet in Nederland, moeten we afwachten. Jos van Prooijen is ervan overtuigd een gat in de markt gevonden te hebben. "De eigenaar, de liefhebber en de hond – ze zijn alle drie blij."

Concert André Knevel en Liselotte Rokyta t.b.v. evangelisatie in Gent

MIDDELHARNIS - Op donderdag 8 september om 19.30 uur zal er in de Chr. Ger. Kerk aan de Hoflaan te Middelharnis een bijzonder concert gegeven worden door de internationaal bekende musici André Knevel en Liselotte Rokyta.

De organist André Knevel is geboren in Bussum. Toen hij 8 jaar oud was kreeg hij zijn eerste orgel- en pianolessen. Zijn leraren waren o.a. dr. J.A.M.van Stokkum, Rutger van Mazijk en Willem Hendrik Zwart. Hij gaf zijn eerste officiële orgelconcert toen hij 19 jaar oud was.
In 1975 emigreerde André Knevel naar Canada, waar hij in St. Catharines, Ontario, zijn onderkomen heeft. Hij maakt vele concertreizen door Canada, Amerika, Europa, en Zuid-Afrika. Als veel gevraagd organist is hij jaarlijks op zomertournee in Nederland en Duitsland voor het geven van 30 tot 40 concerten.
Liselotte studeerde panfluit aan het Conservatorium te Hilversum en aan de Hoge School der Kunsten te Amsterdam bij de internationaal vermaarde panfluitist Nicolae Pîrvu. Ze heeft masterclasses gevolgd bij Gheorghe Zamfir en Simion Stanciu en is regelmatig in Roemenië geweest om zich de authentieke speelmanier eigen te maken. Liselotte geldt tegenwoordig als een van de meest belangrijke niet-Roemeense panfluitisten die de Roemeense stijl beheersen. Ze heeft een nauw samenwerkingsverband met de Nederlands-Canadese organist André Knevel, met wie ze jaarlijks zo'n 50 concerten in Nederland, Canada en de USA geeft. Verder geeft ze veel concerten in Tsjechië, Slowakije, Duitsland, Zwitserland en Zuid-Afrika. Sinds 2007 startte ze haar eigen opleidingspraktijk, zowel in Nederland als ook in Tsjechië en Canada.

Aan het concert zal ook het mannenkoor D.E.V. uit Stellendam onder leiding van Corné de Geus medewerking aan deze avond verlenen, waarbij zij worden begeleid door de bovengenoemde musici. Ook zal er samenzang zijn van enkele bekende liederen en psalmen.

De opening en sluiting zal verzorgd worden door ds. Procee. Om met deze avond het evangelisatiewerk in Gent te steunen, zal er een entree worden gevraagd van € 5,- per persoon. Kinderen tot 15 jaar zijn gratis.

Spaanse Winkel van Klaas in Jouw Marktkraam

De Spaanse Winkel van Klaas.

OUDDORP - Maandag 8 augustus was het éven of je in Spanje was. In de winkel van Jouw Marktkraam Ouddorp was een heuse Spaanse danseres, die alle bezoekers liet kennismaken met diverse heerlijke producten uit Spanje. Deze producten worden sinds kort door Klaas Hameeteman rechtstreeks uit Spanje naar Ouddorp geïmporteerd.

Zijn vrouw Saskia vertelt:

"Klaas en ik gaan al jaren heel graag op vakantie naar Spanje. Het is ons tweede thuisland geworden. Al jaren gaan wij elk jaar heen en weer met de auto. Vrienden van ons vroegen dan of wij iets voor hen mee konden nemen. De een wilde wijn, de ander shampoo en weer een ander een hele ham. We begonnen met het vervoeren van een of twee doosjes, maar op het laatst konden Klaas en ik bijna niet meer in de auto zitten vanwege de spullen. Klaas en ik hebben voorheen vis en garnalen bij de Chinese Restaurants gebracht. Ook dat begon met een doosje, twee doosjes en inmiddels rijdt en twee keer per week een volle vrachtwagen naar de Chinese restaurants. Klaas en ik houden nou eenmaal van lekkere dingen. Én we vinden het fijn om de mensen goede kwaliteit te leveren voor een hele lage prijs. Wij bezoeken in Spanje de boeren voor de olijfolie, de bodega´s voor de wijnen, de fabrikanten van verzorgingsproducten en alle andere groothandels. Daarom kunnen onze producten zo goedkoop blijven.

Neem nou bijvoorbeeld Aloë Vera producten. In Spanje is deze plant bijna ónkruid, zo veel groeit er van. Maar in Nederland is Aloë Vera een hype. De fabrikanten maken daar gretig misbruik van en rekenen hele hoge prijzen voor Aloë Vera producten. Bij ons kost een tube Aloë Vera handcrème € 1,90. Of olijvencrème, dat is ook heel erg duur omdat er olijven inzitten. Maar bij ons kost een pot maar € 2,50. En dan wil ik graag nog iets zeggen over het schandaal rond de olijfolie. Leveranciers vertellen verhalen over dat de olijvenoogst mislukt is en dat daarom de olijfolie zo duur is. Maar niets is minder waar. Er is gewoon veel vraag en dús wordt de prijs verhoogd. Bij ons betaal je gewoon € 7,- per liter en dan verdienen wij er zelfs nog iets aan. Onze olijfolie heeft een dusdanig hoge kwaliteit dat ze niet spettert in de pan en dat ze heel heet kan worden. Je kunt er dus ook in bakken en frituren, want ze verbrandt niet. En zo willen wij de mensen blij maken. Met goede producten, leuke, aparte artikelen en dat alles voor een hele scherpe prijs. Kijk, daar wordt iederéén blij van, en dat is ons grootste plezier. Je vindt De Spaanse Winkel van Klaas in Jouw Marktkraam, aan de Molenblok 6-8 in Ouddorp. "

Oogstdag op natuureiland Tiengemeten

Chips bakken in het Landbouwmuseum. Fotograaf: Cent de Haan

TIENGEMETEN – Zaterdag 3 september wordt voor de zesde keer de Oogstdag op natuureiland Tiengemeten gehouden. Volgens de organisatoren is dit een echte familiedag met veel interessante dingen voor zowel stedelingen als plattelanders. Vooral voor de kinderen zijn er dan veel activiteiten. Een 'leuke familiedag', aldus de organisatoren.

Tekst en foto: Adri van der Laan

De Oogstdag op het 'laatst overgebleven echte eiland van Zuid-Holland' is een traditie geworden. De organisatie van dit evenement komt tot stand door nauwe samenwerking van verschillende instanties en met de medewerking van meer dan honderd vrijwilligers.
Helma Braat van Natuurmonumenten en Henk van Hal en Johan Dam van het Landbouwmuseum, vertellen graag meer over deze Oogstdag, waar ze zaterdag veel belangstellenden hopen te verwelkomen.

Het huidige natuureiland, omsloten door het Vuile Gat en het Haringvliet, heeft een lange geschiedenis, maar het is vooral bekend als voormalig landbouweiland, dat ongeveer tien jaar geleden is omgevormd tot natuureiland.
Het organiseren van de Oogstdag heeft verschillende doelen. Een kennismaking met het natuureiland is heel belangrijk, omdat er nog steeds mensen zijn die nauwelijks van het bestaan van Tiengemeten afweten, maar ook voor hen die samen met hun kinderen nu eens willen zien waar de chips nu echt vandaan komt. Want zeker bij kinderen in de stad is het lang niet altijd bekend hoe bijvoorbeeld chips gemaakt wordt en dat dit van aardappelen afkomstig is, zo is de ervaring van de mensen van het Landbouwmuseum.
Op de Oogstdag worden er tal van activiteiten georganiseerd en zowel het Landbouwmuseum als het Rien Poortvlietmuseum is die dag gratis toegankelijk. Ook het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten is die dag – zoals altijd – gratis toegankelijk.
Rondom het Landbouwmuseum en het Rien Poortvlietmuseum (oorspronkelijk afkomstig uit Middelharnis) is er van alles te doen, zo is er een gezellige Boerenmarkt met streekproducten uit de Hoeksche Waard en de kinderen worden verwelkomd bij de aanlegsteigers van de pont door het kabouterechtpaar Spruiteprak, zij zullen de bezoekers verder de weg wijzen op het eiland. Er wordt gedorst met de vlegel (voor de kinderen is er een speciale kindervlegel), vlas bewerkt, er is een touwslager waar de kinderen hun eigen springtouw kunnen maken. Verder wordt er brood gebakken in de speciale takkenoven, het brood is ook te koop in de kraam. Natuurlijk zijn er ook veel boerderijdieren, er is een hoefsmid, een springkussen en de kinderen kunnen geschminkt worden. Er is ook een gezellige markt met streekproducten uit de Hoekse Waard.
Verder treden er verschillende muziekgezelschappen op, zoals Shantykoor 'De Markmakkers' en Kostuum- en dansgroep 'Schampeljoen'.
Huifkarren van Stal De Hitsaert en oude tractoren onderhouden een gratis pendeldienst richting de Oude Polder. Daar kan men het gebruik van de oude landbouwtechnieken bewonderen en de historische machines aan het werk zien. Bij bijna alle werkzaamheden kan er geholpen worden, zoals het mennen van de paarden, het oogsten van de aardappels, boekweit en haver, het ruiteren van de peulvruchten en het op hokken zetten van de haver. De organisatoren hopen dan ook dat velen mee zullen komen helpen in de Oude Polder.

Zaterdag zijn natuurlijk ook de horecagelegenheden Pannenkoekenhuis Helene en Herberg Tiengemeten geopend.
In onze abonnee-editie van vrijdag een uitgebreid artikel over het Landbouwmuseum op Tiengemeten.

Meer info op www.landbouwmuseumtiengemeten.nl en www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.

< in kader >

Met de Waterbus of met de pont

Natuureiland Tiengemeten ligt in het Haringvliet ten zuiden van Rotterdam. Tijdens de Oogstdag vaart de Waterbus 3 keer per dag vanuit Hellevoetsluis via Stellendam en Middelharnis naar Tiengemeten. Kijk voor info over het vaarschema en tarieven op waterbus.nl/haringvliet.
De pont van Natuurmonumenten vaart ieder uur vanuit Nieuwendijk naar Tiengemeten. Leden van Natuurmonumenten ontvangen € 2,00 korting op een pontkaartje. Je kunt je kaartje vooraf online kopen via www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten of bij het Infopunt in de haven van Nieuwendijk.
Ook kan men vanaf Stad aan 't Haringvliet met De Heicondias naar Tiengemeten varen. De pont vertrekt vanaf Stad aan 't Haringvliet om 11.00 uur. Zie voor meer info en eventuele reserveringen: http://dehoekschevaart.nl/veerpont-stad-aan-haringvliet/.

Dirksland krijgt meer te horen over slimme meters en het havenkanaal

DIRKSLAND – Tijdens de openbare vergadering van de dorpsraad op 6 september komen twee belangrijke onderwerpen aan de orde, naast de gebruikelijke punten zoals de voortgang van 600 jaar Dirksland. Het gaat om de energietransitie ('bewust omgaan met energie') en de plannen voor de haven van Dirksland.

Door Kees van Rixoort

Om het onderwerp energietransitie toe te lichten is een medewerker van Stedin aanwezig tijdens de bijeenkomst. Bezoekers krijgen meer te horen over het bewust omgaan met energie met als uiteindelijke doel: meer comfort en minder kosten. Het initiatief 'Samen voor Energiezuinig Wonen' zorgt voor goede, betrouwbare informatie. Aan de hand van een uitgebreide handleiding krijgt men een beeld van de kansen en valkuilen in een specifieke woonsituatie.

Ook de slimme meter komt aan bod. Stedin biedt deze vanaf eind 2016 grootschalig aan op Goeree-Overflakkee. De slimme meter is de vervanger van de huidige elektriciteits- en/of gasmeter. Met de nieuwe meter is het energieverbruik nauwkeurig te volgen, waardoor het mogelijk is energie bewuster en zuiniger af te nemen. Stedin legt de bezoekers van de vergadering van de dorpsraad uit wat de slimme meter is, waarom hij belangrijk is en wat je ermee kunt. Tevens vertelt een medewerker van de gemeente Goeree-Overflakkee over het beleid om in 2020 een energieneutraal eiland te hebben. En over duurzaamheidsleningen en het verkrijgen van advies op het gebied van energiebesparing.

Havenplan

Om de havenkom van Dirksland en het havenkanaal een nieuwe toekomst te geven, is een plan gemaakt, dat de komende drie jaar via de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee ten uitvoer kan worden gebracht als het provinciebestuur besluit dit te subsidiëren. Het plan is ingediend door de gemeente en de dorpsraad, die de bewoners van het dorp bij de totstandkoming hebben betrokken. Ada Overwater van de gemeente Goeree-Overflakkee licht het plan toe.

In 2017 zou de impuls moeten bestaan uit het creëren van beleving rond de havenkom, en wel door een passende balustrade als afscheiding tussen weg en water, een ontmoetingsplek en het delen van het verhaal over Dirksland en de haven. In de jaren daarna, 2018 en 2019, kan een en ander een vervolg krijgen door bijvoorbeeld het oude jaagpad weer toegankelijk te maken, gelegenheid te geven tot recreatie in het havenkanaal en het plaatsen van klassieke lantaarnpalen rond de haven.

In het ingediende plan staat dat leerlingen van de basisscholen in Dirksland mogen meedenken over de nieuwe balustrade, die als vervanging van de vangrails aan de haven komt te staan. De ontmoetingsplek moet nog vorm krijgen. Het zou bijvoorbeeld een glooiing met traptreden kunnen zijn waar mensen kunnen zitten en een hengeltje uitgooien om te vissen. Het verhaal over de haven, zo gaat het plan verder, kan worden verteld door ambassadeurs.

De vergadering van de dorpsraad op dinsdag 6 september begint om 19.30 uur en vindt plaats in het activiteitencentrum van Careyn, Reginahof 1 (achter de apotheek).

Jerseykaas van het eiland: 's werelds lekkerste kaas

Piet den Hertog (links), Krijn Vermaas (midden) en Peter Koudstaal in de kaasopslag van De Mèkkerstee met de onderscheidingen voor de Jerseykaas.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Ze zijn er nog een beetje beduusd van, Piet den Hertog en Krijn Vermaas van De Mèkkerstee en Peter Koudstaal van Jerseyhoeve. Nadat ze twee jaar geleden met oude Jerseykaas al 's werelds tweede werden, haalden ze dit jaar de eerste prijs bij de International Cheese Awards. "Dit is heel uniek", aldus een trotse Piet den Hertog.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Piet den Hertog legt uit dat de International Cheese Awards in Engeland een prestigieuze keuring is waar er niet 'zomaar' een prijs wordt gewonnen. "Twee jaar geleden hadden we met de oude Jerseykaas al een tweede prijs gewonnen en dan nu dit jaar de eerste prijs…. Dat komt niet veel voor en mag zeker wel uniek genoemd worden", aldus een tevreden Piet den Hertog. Die het tevens een "mooi stuk Eilandmarketing noemt".
Om 'Supreme Champion' te worden moet de kaas verschillende keuringsrondes doorlopen en wordt in iedere ronde aan steeds strenger worden smaaktests, verricht door in de kaaswereld zeer bekende en ervaren keurmeesters. De Jerseykaas won in de categorie 'Biologische kaas' eerst goud en vervolgens ging de kaas de strijd aan met alle niet-Engelse inschrijvingen voor de trofee 'Chamion Overseas' en ook deze trofee werd gewonnen. Uiteindelijk kwam de kaas terecht bij de beste kaas van de wereld en werd zij uitgeroepen tot 'Supreme Champion'. Een pracht resultaat voor alle betrokkenen, zeker als men er bij betrekt dat er maar liefst 5.000 kaasinzendingen waren.
Er wordt nauw samengewerkt bij de vervaardiging van Jerseykaas door verschillende partijen. Jerseyhoeve levert de melk voor de kaas. De melk is afkomstig van het bijzondere ras Jerseykoeien. Kleine koeien die kwaliteitsmelk leveren doordat ze biologisch worden grootgebracht en grazen op verschillende natuurgebieden in de regio. Hierin is het gras rijk aan mineralen en vitaminen en dat werkt ook door in de kaas die geproduceerd wordt in De Mèkkerstee. De kaas gaat vervolgens naar Treur Kaas in Woerden, waar het ongeveer een jaar wordt opgeslagen in een kaaspakhuis, alvorens verspreid te worden.

Krijn Vermaas van De Mèkkerstee, die verantwoordelijk is voor de productie van de kazen, legt uit dat heel belangrijk is om naar de consument en de markt te luisteren bij het maken van een goede kaas. "Je moet niet te eigenwijs zijn". Alleen dan kan er een product worden gemaakt dat bij een breed publiek 'in de smaak' valt. Hierbij is het natuurlijk van groot belang dat de pure smaak behouden blijft en dat is – gezien de prijs – met de oude Jerseykaas gelukt.
Voor Peter Koudstaal van Jerseyhoeve, het bedrijf dat de kaas in de markt zet, is het winnen van de prijs natuurlijk ook 'een opsteker' voor zijn bedrijf dat een aantal jaren geleden het initiatief heeft genomen om Jerseymelk te gaan exploiteren. De biologische manier van het houden van de koeien heeft natuurlijk ook een grote positieve invloed gehad op de smaak van de kaas en op het winnen van de prestigieuze prijs.
Door de successen van de Jerseykaas wil men de productie verder uitbreiden. De Mèkkerstee is er klaar voor. Kort geleden heeft men de apparatuur voor het verwerken van melk uitgebreid en men heeft nu een capaciteit van zes miljoen liter melk per jaar.
Overigens blijft de productie en verwerking van biologische geitenmelk en -ijs natuurlijk ook 'gewoon' doorgaan als kernactiviteit...

Jerseykaas op de Boerenlanddag

Tijdens de Boerenlanddag, die zaterdag 3 september gehouden wordt, is Jerseyhoeve en De Mèkkerstee ook aanwezig in een stand. Naast een actie met de Jerseykaas, kunnen vooral de kinderen de kalfjes van de Jereseykoeien aaien.

Twee winnende hutten tijdens zonnig Wild-West Huttendorp in Melissant

MELISSANT - Na twee zonnige dagen opbouwen begon op woensdag 17 augustus jl. voor het 4e jaar het Huttendorp op het speelveld in Melissant. Vanaf 9.00 uur kwamen zo'n 130 kinderen zich aanmelden en ontvingen bij inschrijving een mooi, door Autobedrijf Van der Vliet gesponsord, oranje Huttendorp t-shirt.

Om 10.00 uur werd in de stralende zon het startsein gegeven en renden alle kinderen naar de berg hout om de beste stukken hout er van tussen te halen voor hun eigen hut. Al snel werden de 16 hutten hoger en begonnen ze er als echte hutten uit te zien. Dit jaar bouwden de kinderen voor het eerst in thema en dit was 'Cowboys en Indianen'. Daarmee verschenen er o.a. een wigwam, saloon, paard en wagen, 'slagthuis', bank en hutten met cactussen. Donderdagochtend 18 augustus werd er ook weer druk verder getimmerd aan de Wild-West hutten. 's Middags werden er (water)spelletjes gespeeld met behulp van de brandweer Melissant. De temperatuur was zomers, dus een beetje water kon geen kwaad! Om in het thema te blijven mochten alle kinderen ook zelf met een lange bamboestok boven het vuur hun eigen broodje bakken, een knakworst er in en lekker opeten maar! De gemeente stond donderdagmiddag ook met een pipowagen van de Flamingotour op het speelveld om de mening van de inwoners te vragen over de inrichting van de Klimgeit en andere ideeën voor Melissant. Vrijdag 19 augustus was alweer de laatste dag en werden 's morgens alle hutten afgemaakt en versierd. Tussen de middag stonden er zoals elk jaar weer lekkere pannenkoeken op het menu, welke gebakken waren door meerdere moeders. 's Middags werd er een speurtocht gelopen door het dorp en bij terugkomst stond de buikschuifbaan klaar, waar alle kinderen een duik over mochten nemen. De jury had drie dagen rondgekeken en uiteindelijk vrijdagmiddag de hutten beoordeeld. Rond 18.00 uur was de prijsuitreiking en werden de 2 winnende hutten bekend gemaakt en de medailles en diploma's uitgedeeld. Hut 1 'Postkoets' en hut 16 'Saloon Het rustige oosten' waren de trotse winnaars.

Ook dit jaar kwam er een eind aan het Huttendorp en moesten alle hutten worden afgebroken. De stookbakken werden door de kranen gevuld met al het hout en rond 20.15 uur werd het vuur aangestoken. De brandweer Melissant liet het vuur gecontroleerd branden en zo kon het zomerfeest beginnen. Tot het begin van de avond bleef het gelukkig droog. Oranjevereniging Melissant bedankt nogmaals alle deelnemers, bezoekers, helpende handen en sponsoren, want zonder hen konden we dit niet waarmaken!
Meer foto's zijn te bekijken via www.facebook.com/oranjeverenigingmelissant.

Aankoop monumentale pandjes Sommelsdijk blijft ongewijzigd

GOEREE-OVERFLAKKEE – Na zorgvuldig onderzoek, het aftasten van mogelijkheden en na goede overlegronden is Wonen op Flakkee tot de conclusie gekomen dat er voor hen geen goede alternatieven zijn om af te zien van de aankoop van de monumentale panden aan de Kerkstraat 7 en 9 in Sommelsdijk, zoals in 2015 aan de orde was. Voor de panden was destijds belangstelling van twee partijen, het Streekmuseum en Wonen op Flakkee. Door het Streekmuseum was aangegeven dat zij geen marktconforme prijs wilde betalen voor de panden, terwijl Wonen op Flakkee bereid was om de taxatieprijs voor de panden te betalen. Om die reden is toen gekozen voor het bod van Wonen op Flakkee. Dit schrijft het college van burgemeester en wethouders in een informatieve brief aan de gemeenteraad.

Door Jaap Ruizeveld

Op de in 2015 voorgenomen transactie zijn bij de gemeente en bij Wonen op Flakkee reacties gekomen van partijen (de Culturele Raad en Sociëteit Rethorica). Op basis van deze reacties gaf Wonen op Flakkee aan dat, mocht er een goed alternatief zijn, zij bereid was af te zien van de transactie. Mocht dit alternatief er zijn, dan zouden de panden alsnog aan het Streekmuseum geleverd kunnen worden. Het Streekmuseum was inmiddels bereid om de taxatieprijs dan voor de panden aan de gemeente te betalen.

Samenspraak

In de afgelopen maanden is - in samenspraak met Wonen op Flakkee - gekeken naar mogelijke alternatieven. Daarbij zijn objecten in beeld geweest zoals de voormalige brandweerkazerne met bovenwoning aan de Ring 92 in Middelharnis. Ook is gekeken naar het oude raadhuis aan de Raadhuisstraat in Middelharnis. De brandweerkazerne viel af en bij het onderzoek naar haalbaarheid van het oude raadhuis deden zich diverse aspecten voor die weer nader zijn beoordeeld. Wonen op Flakkee was bereid om zowel een deel van het oude raadhuis als het hele pand te kopen. Dit laatste was zeker geen optie voor de gemeente om reden dat zij de representatieve functie (huwelijksvoltrekkingen en bijeenkomsten) van het gebouw voor de gemeente in stand wilde houden.

Representatief

Een deel van het pand verkopen is vervolgens verkend, maar dat betekende het aanbrengen van een groot aantal voorzieningen om de representatieve functie van het gebouw voor de gemeente te kunnen behouden. Voor de gemeente was van belang dat de voorzieningen die bij verkoop zouden verdwijnen op een andere wijze binnen het gebouw konden worden ingevuld. De kosten van de aanpassingen waren in de goedkoopste variant 60.000 tot de duurste variant 110.000 euro. Uiteindelijk kwam de gemeente tot de conclusie dat dit wel een heel hoge prijs is voor het aanpassen van het gebouw. Bovendien worden bij verkoop van een deel van het oude raadhuis stellig reacties losgemaakt. Op grond van alle overwegingen en op basis van de onderzoeken, meent Wonen op Flakkee dat er geen goede alternatieven zijn om af te zien van de aankoop van de panden Kerkstraat 7 en 9 in Sommelsdijk.

Vissers protesteerden in Rotterdamse haven

ROTTERDAM – Zaterdag protesteerden een kleine 50 kotters in de haven van Rotterdam. Dit aan de vooravond van de Wereldhavendagen in Rotterdam. Ook een aantal Goereese vissers maakte deel uit van de protesterende vissers. Het protest gold vooral de aanlandplicht, waarbij alle – ook te kleine visjes – aan land moet worden gebracht. Daarnaast maken de zeevissers zich ook zorgen over de beperkingen die hen worden opgelegd door bijvoorbeeld de aanleg van windparken op zee. Leen Schippers van Goedereede-Havenhoofd voer met één van de Goereese schepen mee en maakte bijgaande foto's. Alle foto's zijn te zien op www.havenhoofd.nl/emk. (Foto's: Leen Schippers)

Eerste succesvolle live-uitzending rondom Omloop GO op RTV SLOGO

GOEREE-OVERFLAKKEE - Voor de eerste keer in het bestaan van de Omloop werd deze live op TV uitgezonden door RTV Slogo. Zo'n 25 vrijwilligers zijn meer dan 40 uur in touw geweest om de Omloop live in de huiskamer te brengen. De reacties waren in ieder geval lovend en zeker voor herhaling vatbaar.

Aan het begin van het jaar werden de eerste voorbereiding getroffen en werd een team vrijwilligers geformeerd. Kees Hotting, één van de initiatiefnemers, vertelt: "We willen ons graag inzetten om dit evenement op de kaart te zetten. Als jonge omroep RTV Slogo wilden we laten zien wat we kunnen. Als eerste lokale omroep van Nederland werken we met verslaggevers die verbonden zijn met een 4G netwerk. Zo kunnen we rechtstreeks uitzenden wat er gebeurt onderweg. Buiten de voorbereiding van alle apparatuur en het opstellen van diverse draaiboeken, waren we vrijdagmorgen om 06.00 uur aanwezig om de 'studio' en regiekamer op te bouwen. We hebben dat bewust gedaan in grote partytenten, zodat de mensen kunnen zien hoe wij werken. Om vijf uur 's middag was de eerste proefuitzending en konden we, na enkele aanpassingen, om 19.00 uur live de ether in. Naast mijzelf hadden wij acht mensen in de regiekamer zitten, waren er verdeeld over de dag acht cameramensen actief en vier presentatoren. Daarnaast waren er nog een aantal die hand- en spandiensten verrichtten, zoals een chauffeur om onze reporters overal heen te brengen, technici die direct in konden grijpen bij calamiteiten en een eigen journaallezeres: Rosita. Edwin van Os was onze razende reporter en Piet Bakelaar nam de verslaggeving en interviews vanuit onze 'studio' voor zijn rekening.

Vanuit een hoogwerker konden wij beelden vanaf boven af schieten, dit is ook iets unieks op Goeree-Overflakkee. Ook hadden we een camera op een beweegbare arm geplaatst, zodat we alles close vanaf het Diekhuusplein in beeld konden brengen. Na de Omloop moest alles weer opgeruimd worden en was het twaalf uur voordat de laatste spullen weg waren. Ruim 40 uur ben je dan in de weer, waarvan sommigen van ons, waaronder ikzelf, niet slapen. Maar het resultaat mocht er zijn. We kregen talloze positieve reacties en daar doe je het voor.

Sponsors en vrijwilligers:

We hebben een prachtige uitzending kunnen maken dankzij de vele sponsoren en natuurlijk niet te vergeten onze vrijwilligers, die hun vrije tijd opofferen om de mensen thuis de Omloop mee te laten maken. Om onze uitzendingen verder te verbeteren zijn er meer financiële middelen nodig, waarvoor we o.a. zijn verbonden aan de GO Classic, als goede doel voor 2016. Maar we zijn ook nog op zoek naar bedrijven die ons structureel willen ondersteunen met een financiële bijdrage. Tevens kunnen vrijwilligers zich aanmelden om nog meer (live) tv-programma's te kunnen gaan maken".

Aanmelden kan via: info@rtvslogo.nl.

SVIK opent nieuwe seizoen feestelijk

DIRKSLAND - Met de mogelijke aankoop van twee van de drie hallen van de oude Victoriafabriek, gaat de SVIK een nieuw tijdperk in. Samen met andere clubs maakt de Dirkslandse vereniging van de Victoriahallen een verenigingsgebouw waar iedereen welkom is. Reden genoeg om het nieuwe seizoen te beginnen met een feestweekend. Voor vrijdag 9 september staat een grote zomerbraderie op het programma, gevolgd door diner en een muzikale feestavond op zaterdag 10 september.

Op vrijdag 9 september kan het publiek zich van 15.00 tot 21.30 uur bij een groot aantal kramen laten verrassen door een breed assortiment artikelen. Denk hierbij aan onder andere kleding en modeaccessoires, woon- en tuindecoratie, bloemen en planten en vele andere artikelen. Ook voor liefhebbers van brocante is er genoeg te vinden op de braderie van de SVIK. Voor de lekkere trek kan men eveneens op de braderie terecht. Er zijn verschillende plaatsen waar iets lekkers te verkrijgen is, zoals een gebakken visje of een verse stroopwafel.
Kinderen kunnen zich vermaken in de naastgelegen speeltuin. Die is tijdens de braderie gratis te bezoeken. Er zijn diverse kinderactiviteiten, waaronder een groot springkussen.
Op zaterdag 10 september heeft restaurant Het Anker, ter ere van de feestelijke opening, in een van de bijzalen een tijdelijke dependance. Het Anker in de Victoriahal is om 17.30 uur open voor het publiek.
Tijdens de muzikale feestavond speelt fanfareorkest De Hoop uit Stellendam. Het orkest is een toonaangevend fanfareorkest in Nederland en heeft vele nationale titels in de wacht gesleept. In de Victoriahal brengt het orkest een korte versie van Pop in Concert ten gehore. Dit in samenwerking met de Flakkeese singer-songwriter Amber van Opijnen, de Brabantse zanger Dirk van den Brand en het eilandelijke koor de Amazing Singers.
De muzikale feestavond begint om 20.00 uur. De entree bedraagt 12 euro. Een combikaart – diner en muziekavond – kost 32 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV in Ouddorp, 't Bloemenschuurtje in Stellendam, T-Toys in Dirksland, Ever Jeans in Middelharnis, Bruna in Oude-Tonge en bij de SVIK (tijdens de Huttenweek en op de zomerbraderie).

De zesde etappe van Woord & Kunst

DIRKSLAND - Na eerdere etappes in Ouddorp, Melissant, Middelharnis, Goedereede en Den Bommel zal de zesde etappe van de unieke estafette-expositie Woord&Kunst plaatsvinden tijdens de festiviteiten rond het 600 jarig bestaan van Dirksland. De banieren, met daarop geprint kunstwerken met daarbij horende gedichten, die deel uitmaken van Woord en Kunst zijn te zien in en rond de grote kerk van Dirksland op 8 september 2016. Dat Woord & Kunst in Dirksland is te zien is dankzij de inzet van de dorpsraad en vele vrijwilligers.

Het idee is van KunstPlus en de Reizende Dichters maar kent inmiddels een veel bredere groep mensen en organisaties die geweldig hebben samengewerkt om dit project, van voor het eiland ongekende omvang, mogelijk te maken.De basis voor dit project
wordt gevormd door mooie verhalen en indrukken van Goeree-Overflakkee. Rondom deze verhalen en indrukken werkten dichters en scholieren, beeldend kunstenaars en muzikanten samen.

De gedichten zijn voor de expositie gedrukt op grote banieren die in en rond de grote kerk van Dirksland zijn opgehangen.

Onderdeel van het project is de "metrumsessie". Tijdens een metrumsessie worden gedichten voorgedragen en wordt muziek gemaakt. Tijdens eerdere etappes zijn ook metrumsessies gehouden maar de metrumsessie van 8 september is bijzonder omdat de koren Excelsior en Sursum Corda zullen optreden. Els van Wageningen, Greta Lugtmeier en Niels Snoek zullen gedichten voordragen o.a. speciaal afgestemd op Dirksland.

Na de expositie in de Dirksland reist het project verder over het eiland naar Ooltgensplaat. De planning van deze etappe kunt u vinden op de facebookpagina's van KunstPlus (www.facebook.com/kunstplus) en De Reizende Dichters (www.facebook.com/dereizendedichters) en/of op de websites van KunstPlus (www.Kunstplus.nu) en De Reizende Dichters (http://oogo.cultuurpleingo.nl).

Woord&Kunst is opgetekend in een boek. De gedichten en foto's van de kunstwerken zijn gebundeld. Bezoekers kunnen dit boek aanschaffen. De toegang is gratis. De voorstelling begint om 19.30 uur in de grote kerk van Dirksland.

PV De Reisduif

SOMMELSDIJK – Bij PV De Reisduif werd zaterdag onderstaande vlucht gevlogen:

N34 Chimay; 27-08-2016; gelost: 10. 05 uur; deelnemers: 13; duiven: 359; Weer: noord-oost.

J. van Alphen: (32/69) 1 7 8 10 14 28 30 32 33 34 42 45 46 50 51 55 57 58 64 65 66 69 70 71 72 73 75 79 80 81 82 86; P. van Moort (29/54) 2 3 4 5 6 11 12 13 16 17 20 24 25 26 29 35 38 39 41 48 49 52 53 54 59 60 68 85 88; Yvonne en Cor Kleijn (3/19) 9 27 87; Appel Vis van Heemst (4/35) 15 18 44 61; J. de Blok (3/22) 19 77 84; Verburg-Hoekman (7/17) 21 36 43 62 67 83 89; M.A. van Nimwegen (7/22) 22 23 31 37 40 47 63; Comb. v.d. Sluys (2/6) 56 74; D. Maliepaard (3/28) 76 78 90.