info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

13 november 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 13 november 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Gezondheidsklachten na duik in zwembad De Staver

Archieffoto van zwembad De Staver.

SOMMELSDIJK – Op woensdag 31 oktober kregen tientallen bezoekers van zwembad De Staver lichamelijke klachten, zoals huidproblemen. Door een storing van de installatie was de zuurtegraad te laag en daarom is het zwembad ontruimd. De dag erna is er een reparatie uitgevoerd en is het water getest. Op 2 november was het zwembad weer geopend voor bezoekers. De gemeenteraad eist opheldering over de gang van zaken: "Dit is absoluut onverteerbaar." Wethouder Bruggeman zegt dat de inspectie is ingeschakeld en dat het incident wordt onderzocht. Het zwembad stelt in een persbericht dat er niemand blijvende klachten heeft overgehouden aan het gebeuren.

Lees meer op pagina 3.

Bouwplannen voor 940 woningen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op raadsvragen over de bouw van woningen op het eiland, gaf wethouder Markwat bij de begrotingsbehandeling donderdag aan dat er, passend in de schaal van de verschillende woonkernen en de identiteit, goede mogelijkheden zijn om te bouwen. Liefst 940 woningen kunnen er gebouwd worden na afronding van de procedures en eventueel na uitspraken van nog lopende onderwerpen bij de Raad van State. Wel is er een knelpunt, omdat er in de bouw van een ondercapaciteit sprake is. De projecten staan klaar, maar het is niet gemakkelijk om aannemers te vinden. Hier moet creatief actie op worden ingezet. Daarnaast zitten er in de zogenoemde 'pijplijn' nog 450 te bouwen woningen en er zijn daarna meer mogelijkheden, aldus Markwat. (Jaap Ruizeveld)

2 / 32

Agenda

Woensdag 14 november

ACHTHUIZEN – Bingo 55+ in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang 14.00 uur. Entree € 4,-.
MIDDELHARNIS – Wijkcentrum, Doetinchemsestraat. Diabetescafé. Toegang gratis. Aanmelden: via Willem Broekhuis, e-mail: w.broekhuis3@upcmail.nl of telefonisch op nummer: 06-50201063.
OUDE-TONGE – Breicafé in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Van 19.30 tot 21.30 uur.
OUDDORP – Stamppotbuffet 55+ club. Vanaf 17.00 uur in Dorpstienden. Opgeven voor 12 november in de Dorpstienden of via 0187-682319.
STELLENDAM – Koffie-theemiddag in het Haagse Huus. Organisatie PGGP. Opgeven via PGGPinfo@pggo.nl of bij Wil Noteboom: 06-19722560 of wilnoteboom@hotmail.com.

Donderdag 15 november

DIRKSLAND - Breicafé Klein Parijs van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1.
GOEDEREEDE – Bijeenkomst Chr. Vrouwenbond Goeree in verenigingsgebouw Oostdam. Aanvang 20.00 uur. Presentatie over het leven van Maarten Luther door fam. Kieviet. Meer info: 0187-683223.
DEN BOMMEL – Klaverjasavond in De Bommelstee. Aanvang 19.30 uur. Kosten: € 1,75 per persoon. Meer info: 06-20104065.
OUDDORP – Avond over Orgaandonatie, georganiseerd door de SGP-afdeling. Verenigingsgebouw Eben Haëzer, Preekhillaan 3.
STELLENDAM – Bijeenkomst over 'Onze jeugd - Onze zorg', in de Beth-El kerk aan de Voorstraat 108. Aanvang 20.00 uur.
DIRKSLAND - Haken in het inloophuis 'De oude bieb' aan de Kapoenstraat 2. Onder het genot van een kopje koffie of thee met wat lekkers vervolgt men de haakcursus voor beginners en gevorderden. Vanaf 13.00 tot 15.30 uur.

Vrijdag 16 november

OOLTGENSPLAAT – Poters eten 55+, 't Centrum, Weesmolenstraat 12, vanaf 17.00 uur. Opgeven voor 9 november bij Ati Verwoerd: 06-40701181.

Zaterdag 17 november

MELISSANT – Instuifavond linedance. Aanvang 19.30 uur in Melishof.
MIDDELHARNIS – Sinterklaasintocht om 14.00 uur in de haven.
NIEUWE-TONGE – Verkoop gebakken vis voor de Hersteld Hervormde Kerk. Tussen 9.30 en 12.30 uur in de schuur van de familie Van Kempen, Duivenwaardseweg 7.
NIEUWE-TONGE – Sinterklaasintocht om 14.00 uur bij de molen.
OUDDORP - Zangavond met orgelbegeleiding in de Doopsgezinde Kerk van 19.30 tot 20.30 uur. Begeleid door het orgel is er een uurtje samen zingen van Johannes de Heer en andere geestelijke liederen. Deze keer is er een collecte voor 'Kom Over en Help'.
OUDDORP – Intocht Sint Nicolaas 12.30 uur in de Ouddorpse haven.
OUDE-TONGE – Aankomst Sint Nicolaas in de haven. Aanvang 14.00 uur.
STAD AAN 'T HARINGVLIET – Aankomst Sint Nicolaas om 13.30 uur met de stoomboot in de haven.

Iedereen is welkom in de huiskamer van Middelharnis

MIDDELHARNIS - Licht wanhopige mannen, bij het winkelen op sleeptouw genomen door hun vrouw. Kinderen die een vrije woensdagmiddag hebben. Jongeren die een veilige plek zoeken. Eenzame ouderen. Winkelende dames die hun man op komen halen, maar blijven hangen. Allemaal komen ze over de vloer bij PerronX, een inloophuis dat sinds kort is geopend op de Diek van Middelharnis.

Tekst: Lars Jacobusse, Foto: PerronX

Een bak koffie, een goed gesprek, samen eten, aandacht; een plek waar je welkom bent. Dat is waar PerronX voor staat, vertelt Rianneke van Wezel. Zij is één van de enthousiaste vrijwilligers die hier sinds kort bezig zijn: "hoewel we primair gericht zijn op jongeren, zijn er echt allerlei soorten mensen die even binnenlopen en een praatje maken. Het is gezellig en er is tijd voor elkaar. We merken dat mensen het enorm waarderen." En dat is ook niet zo vreemd. In een tijd met minder tijd voor elkaar, filterbubbles en groeiende eenzaamheid is dit een positieve tegenbeweging.

Pro Deo

PerronX is een idee uit de samenleving, niet van de overheid. De medewerkers zijn christen, maar benadrukken niet van één kerk te zijn. Ze willen vanuit hun overtuiging de samenleving vooruithelpen: "Er zijn veel mensen die eenzaam zijn of het zwaar hebben. En er zijn er zat die dat helemaal niet zijn, maar het gewoon gezellig vinden en even aanwippen. Wij willen het geloof in Jezus handen voeten geven door om te zien naar elkaar." Een eenvoudige manier van geloven maar wel een hele mooie, of je nu iets met geloof hebt of niet.

Alles is vrijwilligerswerk, vertelt Rianneke: "we hebben geen betaalde krachten. In totaal zijn er achttien vrijwilligers, maar die lopen niet allemaal hier. Er zijn ook mensen die zich achter de schermen bezighouden met communicatie en financiën." De komende tijd wil PerronX meer activiteiten gaan ontplooien, vrijwilligers zijn dus altijd welkom. "Kortgeleden, toen het Halloween was, hebben we cupcakes versierd met kinderen. En we hebben pas een pannenkoekenmaaltijd gehouden." Sinterklaas komt ook langs, op 17 november. Kleine kinderen (0-10 jaar) kunnen hem van 15.00 tot 15.30 uur een handje schudden en krijgen een presentje. Met kerst wordt er ook iets leuks gedaan, er wordt nog over nagedacht wat precies.

Huiskamer

Inmiddels is het klokslag drie uur en PerronX gaat open. Er staat een kind in de deuropening: "mag ik al binnenkomen?" Natuurlijk mag dat. "Vorige week was ik hier ook. En het is woensdagmiddag, dus nu kan het." Zijn vrienden komen ook binnenlopen. Ze krijgen iets lekkers te eten en drinken. En aandacht, gezelligheid en een glimlach. Dit lijkt een winkelpand, het is een huiskamer.

Kader: In het centrum

PerronX is te vinden aan Zandpad 70 en is open op woensdag en vrijdag, van 15.00 tot 21.00 uur. Binnenkort is PerronX ook op zaterdag geopend, de openingstijden zullen op korte termijn bekend worden gemaakt.

Kijkje nemen in duurzaam huis

MIDDELHARNIS - Arjan en Tanja (beiden 35) wonen in een nul-op-de-meterwoning aan het Simon Vestdijkpad. Speciaal voor de duurzame huizenroute gaven zij, net als enkele andere huiseigenaren op het eiland, op 10 november belangstellenden een inkijkje in hun huis.

Door Erwin Guijt

Heel druk is het niet in het huis, zo blijkt bij aankomst. "Er zijn nog twee anderen geweest vandaag. En dat was eigenlijk al drukker dan ik verwacht had'', biecht Arjan op. Hij heeft met zijn broer een eigen bedrijfje in de technieksector. Er leven volgens hem veel onjuiste vooroordelen over het verduurzamen van woningen. Bijvoorbeeld dat warmtepompen een lage buitentemperatuur niet aankunnen en dan geen huis zouden kunnen verwarmen.

Koploper

Ondanks die vooroordelen uit zijn omgeving was hij een koploper. "Ik geloof dat ik een van de eersten ben in het dorp die van het gas af is." Hij merkt daarom ook dat hij meer en meer vragen krijgt. "Ik zou mensen adviseren om wel het hele plaatje te zien. Enkel een warmtepomp in je huis gooien zet geen zoden aan de dijk. Als je het toch doet, doe het dan goed. En kijk vooral ook naar goed, en niet naar goedkoop.''

Perfectioneren

Omdat het huis van henzelf nieuw is gebouwd, kon het gezin meteen alles aanbrengen en installeren. Arjan somt op: "Driedubbel glas, vloerverwarming, warmtepomp, zonne-energie…'' Eerst heeft hij het hele plan uitgedacht en met hulp van anderen doorgerekend. Toen is het huis in negen maanden uit de grond gestampt. Arjan is echter nog niet over alles tevreden; zo wil hij in de toekomst het ventilatiesysteem nog perfectioneren. "Dat is nu al wel goed hoor, maar het kan beter.''

Vrouw Tanja zag op internet een bericht dat er nog huizen werden gezocht voor de duurzame huizenroute. En omdat ze het allebei leuk leek om andere mensen te helpen met het verduurzamen van hun huis, meldden ze zich aan. Dat is bevallen; als ze volgend jaar weer op de bewuste dag thuis zijn, doen ze weer mee.

De Staver: "We betreuren zeer dat er klachten zijn ontstaan bij onze gasten"

Vervolg van de voorpagina

Zoals in de vrijdageditie is vermeld, was er donderdagavond in de gemeenteraad een heftige discussie naar aanleiding van een recent incident in zwembad De Staver. VKGO-fractieleider De Vos had al aangekondigd hierover aan het college mondelinge vragen te zullen stellen. Hij wilde inzicht in meetrapporten, informatie over het verloop van de communicatie rondom het incident en gaf aan dat de fractie al vele keren gewezen heeft op de blijvende problematiek.

Door Jaap Ruizeveld

Gezondheid in gevaar

Voorafgaand daaraan bepleitte inspreker John Albrechts dat de gemeente actie neemt om te voorkomen dat de gezondheid van bezoekers en leden van de zwemclub in gevaar komt. Hij stelde dat de water- en luchtkwaliteit, ondanks toegezegde verbeteringen, slechter was dan een jaar geleden. Rapporten met meetgegevens zouden zijn achtergehouden. Het leidde tot een scherp politiek debat, waarna wethouder Bruggeman vertelde welke stappen er zijn gezet en welke contacten en gesprekken er met SRGO over het incident en andere technische problemen in De Staver zijn en worden gevoerd. Een deel van de tekst hierover in het artikel van afgelopen vrijdag was helaas weggevallen. De situatie was bij het incident ernstig. Het bad moest kort worden gesloten voor technisch onderzoek. De zuurgraad was te laag, het water was vervuild en tientallen kinderen, zwemmers en begeleiders hadden lichamelijke klachten.

Onverteerbaar

VKGO wilde van de portefeuillehouder alle rapporten inzien die in de afgelopen periode zijn opgesteld over de ontwikkelingen in het zwembad. "Dit is absoluut onverteerbaar." Wethouder Bruggeman zegde toe dat het incident wel degelijk wordt onderzocht. Dat er een reconstructie komt van het gebeurde en dat het hele scala van techniek, handelingen en nazorg daarbij aan de orde komt. Het feitenrelaas zal aan de raad worden aangeleverd. De wethouder heeft directe contacten met SRGO en gaf aan dat ook de inspectie bij dit voorval is ingeschakeld en een onderzoek heeft ingesteld. Na het oplossen van de technische problemen zou er inmiddels weer zonder problemen gebruik van het bad kunnen worden gemaakt.

Zwemvereniging

De beheerder van het zwembad, stichting SRGO, heeft ruim een week na het incident een persbericht verstuurd over de gebeurtenissen. "We betreuren zeer dat als gevolg van het gebruik van het zwembad op dat moment klachten zijn ontstaan bij onze gasten." Verder staat in het bericht dat er bij de zwembadbezoekers die klachten hadden door het vervuilde water in de dagen erna geen blijvende of aanvullende klachten zijn ontstaan.

De Staver is al langere tijd in gesprek met Zwemvereniging De Schoteijl, omdat leden hiervan klachten ervaren bij het trainen. Het zwembadwater is normaal gesproken 29,5 graden, dat is een aangename temperatuur voor de mensen die er komen zwemmen. Voor de trainingen van de zwemvereniging is een watertemperatuur van 27 graden gewenst. Maar dat is lastig te realiseren met de huidige installatie, volgens zwembadbeheerder SRGO. Er komt desondanks een testperiode met een lagere watertemperatuur tijdens de zwemtrainingen.

Nieuw inzamelpunt Stichting Babyspullen in Ouddorp

OUDDORP - Vanaf eind september is in Ouddorp bij Voogd Meelhandel BV, aan de Molenweg 26, een inzamelpunt van Stichting Babyspullen gevestigd.

Stichting Babyspullen verzamelt gebruikte en nieuwe babyspullen en maakt daar babystartpakketten van. Deze pakketten worden gratis verstrekt via diverse hulpverleningsinstanties aan (aanstaande) ouders die het financieel moeilijk hebben. "In Nederland groeit één op de negen kinderen op in armoede. Ouders kunnen in die gevallen vaak niet voldoen aan de basisbehoeften voor hun pasgeboren baby: een warme deken, een kruik, verzorgingsspulletjes of voldoende kleertjes", aldus oprichtster Marjolijn Hermus. "Wij vinden dat elk kind recht heeft op een goede start." Dit jaar zijn er al 4.379 startpakketten uitgereikt.

Op de website www.stichtingbabyspullen.nl staat meer informatie over de werkwijze van Stichting Babyspullen. Ook is er een overzicht te vinden van gewenste artikelen en een kaart met adressen van andere inzamelpunten. De babyspullen kunnen tijdens openingstijden van de winkel in de rode inzamelbak gedeponeerd worden.

Verhalen van een wijkagent bij de 55+ club

OUDDORP - Op woensdag 21 november organiseert de 55+ club in Ouddorp een gezellige verhalenmiddag. Adri Bijl, voormalig wijkagent, komt vertellen over lief en leed tijdens zijn vroegere werk. Verhalen met een lach en een traan. Vorig jaar was hij ook van de partij en hebben de bezoekers genoten van zijn vele anekdotes. De bijeenkomst start om 14.00 uur in de Dorpstienden. De entree bedraagt € 2,-. Woensdag 28 november komt Arda Joppe iets vertellen over het belang van de juiste voeding voor uw gezondheid.

Inloopavond Soroptimistclub Goeree-Overflakkee op 21 november
'Wij zijn beslist geen elitaire club'

"Ina Los, bevlogen lid van Soroptimistclub Goeree-Overflakkee"

MIDDELHARNIS, Op woensdagavond 21 november wordt in Brasserie Dok 16 op Hernesseroord een inloopavond georganiseerd door de Soroptimistclub Goeree-Overflakkee. Doel van deze avond is om vrouwen, die interesse hebben in een lidmaatschap van een serviceclub als de Soroptimisten, te laten zien wat de club doet voor de samenleving en wat zij kan betekenen voor de leden.'

De Soroptimistclub Goeree-Overflakkee bestaat in 2018 al twintig jaar. Een mooi lustrum dus, dat groots is gevierd. We praten daarom met Ina Los die al vanaf de oprichting bij de club is betrokken. Zij maakt deel uit van de ledencommissie en vertelt graag hoe deze commissie haar best doet om vrouwen van het eiland enthousiast te maken voor de club.

Vuist maken

De Soroptimistclub Goeree-Overflakkee maakt deel uit van een wereldwijde organisatie die zich beijvert om de positie van vrouwen en meisjes te verbeteren. Omdat het Soroptimisme een internationaal karakter heeft en zelfs over een consultatieve status bij de Verenigde Naties beschikt, kunnen Soroptimisten helpen om een vuist te maken tegen onrecht dat vrouwen en meisjes treft.

Ina vertelt dat ze dit alleen kunnen bereiken door samenwerking binnen en met andere clubs, maar dat het wel zaak is om te zorgen voor continuïteit. "De inzet van clubs voor het bereiken van een betere wereld voor vrouwen en meisjes blijft vooralsnog helaas nodig. Voor het inzamelen van geld voor de internationale projecten waar de club aan bijdraagt, hebben we onze leden hard nodig, maar we moeten er ook voor zorgen dat ons ledenbestand op peil blijft."

Geen elitaire club

In tegenstelling tot wat men misschien denkt, is de Soroptimistclub op Goeree-Overflakkee beslist geen elitaire club waar alleen hoogopgeleide vrouwen toegelaten worden. Alle vakvrouwen die met hun professionaliteit de club kunnen en willen versterken zijn daarom altijd van harte welkom. Natuurlijk realiseert Ina zich dat veel vrouwen tegenwoordig een druk bestaan hebben en moeten balanceren tussen werk en privéleven. Toch geeft volgens Ina het lidmaatschap je ook veel terug. "Natuurlijk moet je gemotiveerd zijn en achter de doelstellingen van de club staan, maar juist het samenzijn met vakvrouwen die je anders nooit tegen zou zijn gekomen en die de meest uiteenlopende beroepen uitoefenen, geeft energie. Samen ergens de schouders onder zetten en in een commissie een activiteit voorbereiden als de jaarlijkse filmavond of nazomerfair geeft veel voldoening. Ook samen een bestuursfunctie in het clubbestuur vervullen, is voor leden van de club een fijne en verbindende ervaring."

Voor Ina is het belangrijk dat er zoveel verscheidenheid is binnen de club. 'Iedereen is anders, maar kan wel zichzelf zijn. We hebben respect voor elkaar en proberen met elkaar het verschil te maken als het gaat om onze bijdrage aan de samenleving. Ook geven leden elkaar steun en bieden een luisterend oor als het nodig is. We zijn niet persé allemaal vriendinnen van elkaar, maar ervaren ons zelf wel als 'zusters'. Het is dan goed om te weten en te ervaren dat er onder moeilijke omstandigheden altijd zusters voor, achter en naast je staan."

Quality time

Eigenlijk is de tijd die je aan de club besteed, het best te omschrijven als 'quality time'. Ina hoort ook wel eens dat leden na een lange werkdag verzuchten dat ze er soms tegenop zien om aan de clubbijeenkomst deel te nemen. Uiteindelijk zijn ze na een inspirerende clubavond altijd blij dat ze toch gekomen zijn. Ina zegt dat ze zelf, als een clubavond samenvalt met een yogales, ze liever de yogales laat vallen dan een clubavond te moeten missen. Wel is het fijn dat de bijeenkomsten nooit op een vaste weekdag worden gehouden, maar elke maand op een andere avond, zodat je niet aan een vaste avond bent gebonden.

De clubavonden beginnen altijd met het doorlopen van agendapunten. Daarna is er een gezamenlijke maaltijd. Na het eten is er tijd voor een gastspreker, bespreken van een thema of houdt iemand haar werkverhaal. Daarnaast organiseert de club nog een tal van andere activiteiten. Zo kijkt Ina met plezier terug op bezoeken aan zusterclubs in Duitsland en Hongarije.

In november valt de clubbijeenkomst op woensdagavond 21 november en staat geheel in het teken van kennismaking met de club en haar leden. Met als thema "Breng SorOptimisme in je leven" laten Ina Los en de andere leden van de club dan graag zien wat de Soroptimistclub Goeree-Overflakkee heeft te bieden aan jonge enthousiaste vakvrouwen. De avond begint om 19:30 uur. Aanmelden graag via een email aan goeree-overflakkee@soroptimist.nl.

Meer informatie over de Soroptimisten is te vinden op www.soroptimist.nl. Actualiteiten zijn ook te volgen via de facebookpagina Soroptimistclub-Goeree-Overflakkee.

Wat doet de gemeente tegen hondenpoepoverlast?

GOEREE-OVERFLAKKEE – De ChristenUnie heeft aan het college schriftelijke vragen gesteld over het onderwerp hondenbelasting en het hondenpoepbeleid. Steeds meer mensen ergeren zich volgens deze partij aan de overlast van hondenpoep.

Ook zou niet altijd duidelijk zijn wie verantwoordelijk is. Met als voorbeeld het strandje Middelharnis. Indiener Bert Tuk wil weten welk deel van de hondenbelasting daadwerkelijk door de gemeente wordt gebruikt om de overlast terug te dringen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van afvalbakken met dispenser voor plastic zakjes. Niet alle (voormalige) eilandgemeenten hadden hetzelfde beleid en troffen daarvoor voorzieningen. De fractie vraagt of de harmonisatie voor het hondenpoepbeleid inmiddels is afgerond, of er wel gehandhaafd wordt en welke afspraken er over dit onderwerp zijn gemaakt tussen gemeenten en waterschap.

Ondernemers ontmoeten elkaar in de toren

GOEDEREEDE - Afgelopen donderdag vond er een najaarsbijeenkomst plaats van de Ondernemers Vereniging Goedereede (OVG). De ondernemers verzamelden zich eind van de middag in (en op) de toren van Goedereede, waar werd opgewarmd met een bolus en een bak koffie. Daarna kreeg het gezelschap een rondleiding door de plaatselijke SPAR, eigendom van Pieter den Eerzamen. Stadscafé Goeree had een diner klaarstaan en 's avonds werd een bezoek gebracht aan kunstenaar Ellen van der Bok. Zij bewerkt materialen door te zandstralen. Een uitgebreider verslag vindt u in het magazine GO!, dat verschijnt op 22 november.

Serie: Wonen in Goedereede (3)
"Vroeger kende iedereen hier iedereen"

GOEDEREEDE - De meeste eilanders kennen Goedereede, maar voor 'overkanters' lijkt het pittoreske stadje wel een goed bewaard geheim. Velen weten de afslag op de N57 te vinden, maar nemen hem nooit. Wie dat wel doet, is vaak op slag verliefd op de oude kern met de authentieke pandjes en de nauwe straatjes. Is wonen in Goedereede zo fijn als het lijkt? Kom je er überhaupt aan een woning? En heeft wonen in Goedereede ook negatieve aspecten? In aflevering 3: Goereeër Theo Bruggeman.

Tekst en foto: Pauline Hof

Al zijn hele leven woont hij in Goedereede, al 70 jaar. Hij werd er geboren aan de Zuidzijde Haven in het huis, waar hij nog steeds woont. Theo Bruggeman vindt het fijn wonen in Goedereede: "Als het hier niet fijn was, was ik hier al lang weggeweest. Mijn ouders woonden hier. Toen zij ouder werden en gelijkvloers wilden gaan wonen, zijn ze verhuisd naar het Bekaf. Mijn vrouw en ik hadden geluk. Wij woonden na ons trouwen op het Havenhoofd aan de Breenstraat en konden, toen mijn ouders verhuisden, mijn ouderlijk huis gaan bewonen. Dit is een van de mooiste plekjes van Goedereede. Ik ben niet de enige, die dat vindt. We horen het vaak genoeg van toeristen, die hier langs de haven wandelen."

Drukker

Toch vindt Bruggeman het lang zo leuk niet meer in Goedereede als het vroeger was. "Er is hier door de jaren heen veel veranderd. Er wonen haast geen echte Goereeërs meer. Vroeger kende iedereen hier iedereen. Dat is al lang niet meer. Er zijn heel veel mensen van buiten gekomen. Ik zeg niet, dat er iets mis is met mensen van buiten, maar ze zijn anders. Ze zijn wat afstandelijker en er is minder saamhorigheid." De saamhorigheid van vroeger vindt hij nog wel bij Koninklijke Fanfare Apollo, al moet hij eerlijkheidshalve bekennen, dat het ook daar anders is geworden. Hij is al zestig jaar aan de fanfare verbonden. Hij speelt euphonium en vervulde jaren een rol in het bestuur. Dat de sfeer in Goedereede is veranderd, komt ook door de tijdsgeest, denkt hij. Theo herinnert zich nog goed hoe bedrijvig het rond de haven was. "Er waren vroeger in Goedereede allemaal winkeltjes, wel een stuk of dertig in de oude kern. Het was ook veel drukker op straat. De meeste vrouwen waren huisvrouw en overdag thuis. Mannen waren naar hun werk. Tegenwoordig werken ook alle vrouwen buitenshuis en is het op straat veel en veel stiller. Maar het is niet alleen hier, dat vrouwen zijn gaan werken. Dat is overal."

Bestrating

Bruggeman is blij dat er nu eindelijk iets gedaan wordt aan de bestrating op de Markt en de Noordzijde Haven. Januari 2019 zou met de activiteiten moeten worden gestart "Alles ligt echt schots en scheef. De straten zijn op sommige stukken erg verzakt. Vooral de Markt is een hopeloze toestand. Ik ben naar de bijeenkomsten van de gemeente geweest over herinrichting. Er werd vooral gesproken over waar er bomen en bankjes moeten komen. Dat maakt me eigenlijk niet zoveel uit, als de bestrating maar wordt gedaan. Ondanks zijn gematigd enthousiasme, hoopt hij toch nog lang met Lenie aan de Zuidzijde Haven te blijven wonen. "Beneden slapen zit er in ons huis niet in. Dus als we lichamelijk wat gaan mankeren en we de trap niet meer op kunnen, moeten we op termijn misschien gaan verhuizen. Wij staan daarom ook al ingeschreven voor een andere woning. Bovendien kijken we met veel belangstelling uit naar het project op de grond van het oude gemeentehuis. Dat worden koopwoningen. Wat ze moeten gaan kosten is nog niet bekend. We volgen dat op de voet, want als we moeten verhuizen, zouden we het liefst in Goedereede willen blijven. "

Deelauto's voor nieuwe woonwijk Havenstadt

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Even naar Middelharnis om de kinderen naar school te brengen of een kopje koffie drinken. Vanuit Stad aan 't Haringvliet kan het zonder zelf een (tweede) auto te hebben. Vanaf vorige week donderdag zijn er twee elektrische deelauto's.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De deelauto's – het gaat om twee BMW's i3 – zijn gekoppeld aan de nieuwbouwwijk Havenstadt in Stad aan 't Haringvliet. Ontwikkelaar Wonen op Flakkee is initiatiefnemer, samen met BMW-dealer Breeman. Het idee ontstond vorig jaar tijdens de eilandelijke manifestatie Energy Island.

"Twee jaar geleden zijn wij de uitdaging aangegaan om nieuwbouw te realiseren in Stad", zei Jean-Paul Scheurleer van Wonen op Flakkee tijdens de feestelijke ingebruikname van de deelauto's. "Veertig woningen hebben we nu opgeleverd. De tweede fase bestaat uit 24 woningen en de derde fase is in voorbereiding. De basis is een mooie woning voor een mooie prijs."

Iets extra's doen

Maar daar bleef het dus niet bij. Scheurleer: "We wilden iets extra's doen. Het idee ontstond om hier, vier kilometer van Middelharnis, het eerste deelauto-project van Nederland te ontwikkelen. Met volledig elektrische auto's past dat goed bij de duurzame doelstelling van de gemeente Goeree-Overflakkee."

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt beaamde dat. Hij sprak over een superidee, dat het begin van een antwoord is op de eilandelijke mobiliteitsopgave. "Jullie zijn pioniers, die dat in gang hebben gezet. Het is echt nodig dat er stappen worden gezet. Ik hoop dat meer bedrijven meedoen en deelauto's aanschaffen, ook voor het algemene belang."

Extra laadpalen

Van der Vlugt memoreerde dat de gemeente al het goede voorbeeld heeft gegeven door twee deelauto's in gebruik te nemen en dat een uitbreiding van dit nog kleine wagenpark op stapel staat. "We hebben als gemeente ook extra geld uitgetrokken voor laadpalen. Dit om het netwerk te versterken." Er is een beweging richting het combineren van laadpalen met lantaarnpalen.

Bewoners die van de Stadse deelauto's gebruik willen maken kunnen zich via een app melden en reserveren.

Actiedag jeugdclub 4-you

OUDDORP - Voor zaterdag 17 november organiseert jeugdclub 4-you een actiedag voor Stichting Friedensstimme, het doel waar dit seizoen geld voor wordt ingezameld namens de verenigingen van HHG Ouddorp. De jeugd hoopt weer een heleboel acties te ondernemen om geld op te halen voor dit goede doel. U kunt ook uw bijdrage leveren aan deze actie door op zaterdag 17 november naar Eben Haëzer aan de Preekhillaan 3 te komen. Van 10.00 tot 13.00 uur is hier van alles te doen voor jong en oud. Gezellig een kop koffie drinken met iets lekkers erbij, verse oliebollen en diverse producten die verkocht worden. Ook kunt u deze ochtend uw auto laten wassen en rond etenstijd is er friet en snacks.

'Aderlaten of Haarlemmerolie' bij PCOB

Joke Kraal.

MIDDELHARNIS - Joke Kraal is te gast bij de PCOB-middag van maandag 19 november. Zij verzorgt een presentatie namens Stichting Woord en Daad.

Het onderwerp van haar presentatie is: 'Aderlaten of Haarlemmerolie, de geschiedenis van de gezondheidszorg'. De bijeenkomst wordt gehouden in De Hoeksteen aan de Ring in Middelharnis op maandag 19 november om 14.00 uur. De Entree is € 2,-.
Joke Kraal zal haar presentatie beginnen met enkele feiten uit de oudheid, die te maken hebben met gezondheid en hygiëne, maar waar mensen toen de achtergrond niet van begrepen. Zij noemt Hippocrates, een arts uit het oude Griekenland uit de 4de eeuw voor Chr. en Galenus een Romeinse arts uit de 2de eeuw na Chr. Dan volgt iets over de geschiedenis van de gezondheidszorg vanaf de 14de tot de 20ste eeuw.
Welke ziekten heersten er?; Wat wist men van hygiëne?; Wie verzorgden/behandelden de zieken?; Welke behandelingen paste men toe?; Welke liefdadigheidsinstellingen waren er?; Welke uitvindingen leidden tot de huidige mogelijkheden binnen de gezondheidszorg?
Het verhaal wordt verluchtigd door afbeeldingen van schilderijen, tekeningen en foto's van oude gebouwen en gevelstenen, die aan vroeger herinneren.
Er komen soms heel komische dingen aan de orde, want er zijn bijvoorbeeld allerlei wonderlijke recepten van kwakzalvers en afbeeldingen van bloedzuigers. Aan het einde van de presentatie is het wel duidelijk hoe veel er verbeterd is binnen de medische zorg.

Bakker Jan van Harberden presenteert receptenboek Flakkeese streekproducten

MELISSANT – Kruukplaetjes, oma's advocaat, molenbrood, bolussen, krentenbrood met saffraan – Goeree-Overflakkee is rijk aan typische streekproducten. Hoe je die – en tal van andere eilandelijke lekkernijen – zelf kunt maken, staat in 'Lekker Flakkees'. Het boekje, dat ook inzoomt op de geschiedenis van en de verhalen over de producten, is gemaakt door bakker Jan van Harberden in Melissant. Burgemeester Ada Grootenboer neemt vrijdagavond 16 november het eerste exemplaar in ontvangst in de bakkerij aan de Julianaweg.

Door Kees van Rixoort

De bakkerij van Jan en Heleen van Harberden bestaat in 2018 honderd jaar. Aan deze verjaardag is niet zomaar voorbij gegaan. Zo verscheen in december 2017 het boekje 'Bakkersgeheimen', waarin naast de geschiedenis van de bakkerij in Melissant veel aandacht uitgaat naar een keur van populaire producten én de recepten daarvan.

Veel te bieden

Van het een komt het ander, zo blijkt maar weer. Jan van Harberden: "De verkoop van dat boekje liep boven verwachting zo goed dat de oplage bijna is uitverkocht. Door 'Bakkersgeheimen' kwam ik in contact met verschillende mensen die het idee opperden om een boekje te maken met Flakkeese producten. Ik ging eens nadenken en kwam algauw tot de conclusie dat er heel veel mooie streekproducten zijn. Kruukplaetjes, advocaat, bolussen natuurlijk, maar als je verder kijkt ook uien, kaas, molenmeel, Solaes-bier… Het eiland heeft zó veel te bieden."

Zo ontstond het initiatief om, nog tijdens het jubileumjaar, met een tweede boekje te komen: 'Lekker Flakkees'. Het boekje, dat 52 pagina's telt, staat boordevol recepten. Ze zijn verdeeld over drie categorieën: typische streekproducten, producten op basis van Flakkeese grondstoffen en producten die te maken hebben met feest op Flakkee. In de tweede categorie vallen bijvoorbeeld de Stellendamse garnalenschelpjes, de geitenkaas-uienbroodjes en de ham-aspergebroodjes. En de categorie 'feest' bevat recepten over onder andere oranje-tompoucen, Solaes-bierbrood en oliebollen.

Historie

Aan alle recepten zijn historische informatie over het product, tips en een uitspraak in dialect toegevoegd. Tussen de recepten, die prachtig zijn geïllustreerd, vindt de lezer historische informatie over het eiland, de producten en de feesten. Mét foto's uit vervlogen tijden, waaronder unieke beelden van bijvoorbeeld het RTM-station in Middelharnis en het trammetje dat ter hoogte van de boerderij Rust Roest langs Melissant rijdt. "Via het boekje wil ik ook de historie van het eiland levend houden", aldus de bakker. Als een rode draad door 'Lekker Flakkees' loopt een fotoserie over bakker Jan van Harberden die op een circa honderd jaar oude bakkersfiets (van bakker Israël, waarmee het in 1918 allemaal begon) een toer over het eiland maakt.

Jan van Harberden heeft geen enkele moeite om zijn recepten te delen. "Ach, via internet is bijna alles te vinden. Maar afgezien daarvan geloof ik niet in de bescherming van recepten. Daar komt nog bij dat een recept maar voor de helft het eindproduct bepaalt. De andere helft bestaat uit de finesses van de bakker." De recepten in 'Lekker Flakkees' zijn niet ingewikkeld en door iedereen die wel eens in de keuken bezig is met succes tot lekkere producten te maken. Begin volgend jaar start de bakker in Melissant ook een serie workshops waar je deze Flakkeese producten kunt maken.

Nacht van de Bakker

Burgemeester Ada Grootenboer ontvangt op vrijdagavond 16 november het eerste exemplaar van 'Lekker Flakkees'. Dat is om 19.00 uur. Daarna is de bakkerij tot 22.30 uur open om de Nacht van de Bakker mee te maken. Iedereen is welkom om een kijkje achter de schermen te nemen, om een blik te werpen op het bakproces en om te proeven. Kinderen kunnen meedoen aan een workshop kruukplaetjes of minigebakjes maken. Tijdens de Nacht van de Bakker zijn de nationale kampioenen Linda Timmer en Jan van Harberden jr. in de bakkerij aanwezig om te laten zien hoe zij patisserie en brood maken.

'Lekker Flakkees' kost 7,50 euro en is vanaf 16 november te koop in de bakkerij in Melissant en ook bij molen De Hoop in Ouddorp, de Mekkerstee in Ouddorp, boekhandel Van der Boom, landwinkel 't Zand in Den Bommel en Kaasboerderij Van Schaik in Sommelsdijk.

Zie ook de advertentie in deze krant.

Column

Mantelzorg, dat verdient een bloemetje

Zo gezegd, zo gedaan. Samen drinken ze na het aankleden nog een kopje koffie. 'Moeten er nog boodschappen gedaan worden, Ma?'; wordt er gevraagd. "Ja, graag en gaan we dan lekker even samen?". "Tuurlijk, dat doen we". "Als ik jou toch niet had, m'n kind."

In Nederland zijn er miljoenen mensen die langdurig ziek, hulpbehoevend zijn of steun nodig hebben. Op welke manier dan ook. Eén op de drie van deze mensen heeft een extra handje nodig bij hun dagelijkse dingen of zorg. Een extra paar handen, ogen of zorg van een hulpheld(in), oftewel een mantelzorger. Vaak is dit iemand uit de naaste familie, een vriend of vriendin, een vrijwilliger of iemand van de thuiszorg. Voor degene die zij helpen zijn zij onmisbaar. Hun superhelden.

Voor veel van deze superhelden is het vanzelfsprekend om de zorg voor hun zieke of gehandicapte familielid, vriend of buur op zich te nemen. Zij vinden dit normaal. Natuurlijk is het normaal om kleine klusjes te doen, maar als de zorg lang duurt of intensiever wordt is er sprake van mantelzorg. De mantelzorgtaken kunnen veel tijd kosten, waardoor de mantelzorger zichzelf mogelijk wegcijfert, in dienst van de ander. Mantelzorg is vaak een intensieve, emotionele en verantwoordelijke taak. En dat word vaak niet herkend of erkend.

Deze prachtige, zorgzame mensen verdienen een bloemetje. En meer… Deze maand worden mantelzorgers in het zonnetje gezet. De superhelden die vaak elke dag klaar staan of moeten staan. Mannen en vrouwen die ervoor zorgen dat de hulpvrager het gevoel heeft dat ze ertoe doen en nog mee kunnen in de maatschappij. Via verschillende instanties worden mantelzorgcomplimenten of cadeaus uitgedeeld. Ook bij Stichting Zijn. Hier kunt u als mantelzorger terecht voor steun of informatie.

Ook u kunt een mantelzorger in het zonnetje zetten. U kunt ze steunen en ze een schouderklopje geven. Al zullen de meeste mantelzorgers zeggen dat het niet nodig is, omdat ze het met veel liefde doen. Zelf hebben ze vaak niet eens meer het idee hoe bijzonder het is, wat zij doen. Het is normaal. Maar dat is het uiteindelijk niet. Het is en u bent, BIJZONDER. Uw zorg is onbetaalbaar en toch goud waard.

Mantelzorger, u verdient een bloemetje!

Bron: Stichting ZIJN

Prijswinnaars spaarweek RegioBank

STELLENDAM - In de herfstvakantie was het weer feest bij de RegioBank. Het was spaarweek en de kinderen mochten hun spaarpot bij komen legen. Bij dit feest horen natuurlijk cadeautjes, ballonnen, snoepjes en een kleurwedstrijd. De prijswinnaars hebben inmiddels hun prijs opgehaald. De 1e prijs is gewonnen door Evi, de 2e prijs door Gerlize en de 3e prijs door Phine. Bent u ook benieuwd naar de producten en rente van de RegioBank? Of wilt u volgend jaar ook de spaarpot legen tijdens de herfstvakantie? www.johnpdewit.nl

Mantelzorgers maken muziek

MIDDELHARNIS – Stichting ZIJN verzorgde zaterdagmiddag 10 november, in het kader van de dag van de Mantelzorg in het Diekhuus, een verwenmoment voor ongeveer vijftig mantelzorgers die zich hiervoor hadden aangemeld. Peter de Boer van Fort van de Verbeelding transformeerde de zeer gemêleerde groep in een orkest met samenklank. Muziekmaken als ontspanning voor mensen die veel voor anderen zorgen.

In de foyer werden de deelnemers ontvangen met koffie of thee. Carla Vermeulen opende de bijeenkomst met veel woorden van respect en waardering voor de inzet van al die mantelzorgers. In de uitnodiging: "We willen met deze middag een glimlach op het gezicht van de mantelzorgers toveren door een beleving neer te zetten, een ontsnapmoment, een uitstapje van de dagelijkse zorgen."
Hierna ging de groep naar de muziekzaal. Daar nam Peter de Boer met veel bravoure en humor de leiding, om in een uurtje tijd de groep in een klinkend grijze koppen orkest te transformeren. Met zelfgemaakte muziekinstrumenten en zang. Veel lawaai en veel plezier voor alle deelnemers. Na deze ontspannende inspanning was er nog de mogelijkheid om in de foyer na te praten onder het genot van een hapje en een drankje. Het was dit jaar voor de twintigste keer dat deze dag op 200 plaatsen in Nederland werd gehouden. Voor meer informatie over mantelzorg, zie: www.zijngo.nl/mantelzorg.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen

De plaatselijke commissie van Stichting ZIJN in Achthuizen houdt op maandag 26 november a.s. een sjoelmiddag. De sjoelmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen.
Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,- inclusief koffie of thee.

DEN BOMMEL

Breicafé

Woensdag 28 november is er weer een breicafé in de Bommelstee, Schaapsweg 34. Inloop van 19.30-22.00 uur. Entree € 1,75, dat is inclusief 2x kopje koffie/thee. Bezoekers moeten hun eigen materiaal meenemen. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom! Neem voor meer informatie contact op Carla Gebraad: 06-20104065.

Bingo 55+

Het bestuur van Stichting ZIJN Den Bommel nodigt de 55-plussers uit om op donderdag 29 november a.s. mee te doen met een gezellige bingo. De bingo begint om 14.00 uur en kost € 4,50. De bingo wordt gehouden in Bommelstee, Schaapsweg 34 in Den Bommel.

Koppelklaverjas

De Plaatselijke commissie Den Bommel (Stichting ZIJN) organiseert op donderdag 29 november een koppelklaverjasavond in Bommelstee, Schaapsweg 34 in Den Bommel. De avond is van 19.30 tot 22.30 uur. De kosten voor deze avond zijn € 1,75 per persoon. Voor verdere info: Carla Gebraad, telefoon: 06-20104065.

DIRKSLAND

Longpunt Haringvliet

Donderdag 29 november is er een bijeenkomst voor iedereen die te maken heeft met een longziekte. De deelnemers worden verdeeld over vier tafels. Aan iedere tafel zit een hulpverlener, na twintig minuten wisselen de zorgverleners van tafel. Bezoekers kunnen met elkaar en de hulpverleners in gesprek gaan en informatie uitwisselen. De bijeenkomst van Longpunt Haringvliet vindt plaats op donderdag 29 november van 14.00 tot 16.00 uur in Verenigingsgebouw Onder de Wiek, Ring 57 te Dirksland. Deelname is gratis, ook voor niet-leden. Mail voor meer informatie naar haringvliet@longpunt.longfonds.nl.

Herfstconcert Amicitia

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Dit betekent ook dat het weer tijd is voor het herfstconcert van muziekvereniging Amicitia. Dit jaar zal het concert worden gehouden in serviceflat de Vroonlande (Staakweg, Dirksland) op woensdag 21 november. Tijdens het concert zal de fanfare, onder leiding van Jan van Dam, een divers repertoire van muziekstukken ten gehore brengen. Het concert is voor iedereen toegankelijk en zal aanvangen om 19.15 uur. De toegang is gratis.

GOEDEREEDE

Presentatie over Luther

De Christelijke vrouwenbond Goeree organiseert op donderdag 15 november een bijeenkomst over Luther. De familie Kieviet geeft een beeldende presentatie over Maarten Luther, de Hervormer uit Wittenberg. Belangstellenden zijn van harte welkom in het verenigingsgebouw Oostdam te Goedereede, aanvang 20.00 uur. Meer info via 0187-683223.

Lezing paddestoelen

Op dinsdag 20 november geeft Leo Brand voor Groei & Bloei een lezing over paddenstoelen. Paddenstoelen hebben in de loop der eeuwen altijd de mensheid verbaasd. Ze zijn dan ook altijd verbonden geweest met de mythen en sagen van het volksgeloof. Maar wat zijn nu eigenlijk paddenstoelen? Hierop wordt tijdens de lezing uitgebreid ingegaan. Ook wordt er een beeld geschept van een aantal paddenstoelen en zwammen die in Nederland voorkomen. Waar men ze kan vinden en wanneer. De lezing wordt gehouden in Oostdam, Jongkoenstraat 1 te Goedereede, de aanvang is 20.00 uur. De zaal is open om 19.30 uur. Toegang is gratis voor Groei & Bloei leden, niet-leden betalen € 3,50.

Verkoping vrouwenvereniging

Vrouwenvereniging Tabitha houdt een speculaasactie, er wordt speculaas, gevulde speculaas en pepernoten verkocht. En er zijn ook kerstkaarten te koop, fruit, jam, advocaat, enzovoort. De verkoping wordt gehouden op 19 november van 17.00 tot 20.00 uur in 'De Levensbron'. Tijdens de avond zijn er ook collectebonnen te koop. De gehele opbrengst komt ten goede voor de kerkvoogdij. Ook staat er een doos waar bezoekers DE-punten in kunnen leveren.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Winnaar NLGO

Tijdens de Vision Beurs was de Vereniging voor Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee aanwezig met een stand. NLGO vertelt: "Er was veel publiek dat langs de stand kwam en de gesprekken die gevoerd werden waren voor sommigen toch verhelderend. Zo kwamen er toch weer nieuwe leden bij." Deelnemers konden meedoen met de natuurquiz. De winnaar is familie C. van Koppen uit Goedereede, zij hebben de mezenkast inmiddels in ontvangst genomen. Hierbij nog de juiste antwoorden van de quiz. 1. Wat is de naam van de vogel op de foto? Kerkuil. 2. Noem twee van de vijf bomen die in de vaas staan? Dat waren de meest voorkomende bomen die hier voorkomen: eik, berk, wilg, abeel, els. 3. Noem twee duurzame energiebronnen? Windenergie en zonne-energie. 4. Hoe noem je de soep in de oceaan? Plastic soep. Hoe heet het ledenblad van NLGO? Sterna. Wie meer wil weten over NLGO, kijk eens op www.nlgo.nl.

HERKINGEN

Postduivententoonstelling

Postduivenvereniging De Luchtbode houdt op 16 en 17 november een tentoonstelling in het clubgebouw aan de Scharloodijk 32. Er is een vlieg- en een showklasse. Voor bezoekers is er een rad van avontuur, er is ook een bonnenverkoop van kampioenen uit de regio. De zaal is op vrijdag en zaterdag open vanaf 19.00 uur. Neem voor meer informatie contact op met C. Logmans: 0187-669762.

MELISSANT

Instuifavond linedance

Zaterdag 17 november is er een instuifavond van de linedance club. Aanvang om 19.30 uur in de Melishof te Melissant. Een ieder is welkom om eens te kennis te maken met deze vorm van dans. Bij binnenkomst krijgen de eerste bezoekers een goodie bag!

Koffieochtend 55+

Op woensdag 21 november is er weer een koffieochtend voor 55-plussers in de Melishof te Melissant. Deze ochtend staat in het teken van: 'Kun je nog zingen, zing dan mee'. Onder leiding van mevr. Annet van Leersum, gaan de bezoekers kinder -en sinterklaasliedjes uit vervlogen jaren zingen. Zij begeleidt de zang op de piano. De tekst van de liedjes wordt aangereikt, de entree is € 3,-, dit is inclusief koffie/thee met wat lekkers. De bijeenkomst is van 10.00-12.00 uur. Wilt u komen en u bent slecht ter been, bel dan naar: 602411, Dirk Spahr v.d. Hoek.

MIDDELHARNIS

Hoeksteenlezing

Op maandag 19 november is er een Hoeksteenlezing, waarbij ds. C.W. Rentier uit Amersfoort spreekt over het thema: 'De Islam'. De avond is in de 'De Hoeksteen' aan de Ring 13 in Middelharnis en begint om 20.00 uur. Voordat de avond begint, is er gelegenheid om koffie te drinken. De kosten bedragen € 4,- per avond.

Mantelzorgcafé

Op donderdag 29 november is er een mantelzorgcafé in het Diekhuus te Middelharnis. Gewichtsconsulente en fitcoach Willeke Mierop komt vertellen over gezonde voeding. Ook leert ze bezoekers enkele gezonde hapjes maken, die uiteraard ook geproefd mogen worden. Deze middag is in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aanvang is om 13.30 uur en de entree is gratis. Het café zal rond 15.30 uur afgelopen zijn. Graag opgeven indien u aanwezig wilt zijn, via de mail: m.vanderwelle@zijngo.nl, of telefonisch: 0187-483366, toets 5.

Sinterklaasintocht

Sinterklaas meert zaterdag 17 november om 14.00 uur aan in de haven van Middelharnis. Daarna vertrekt hij samen met de Pieten en de muziekband "t Wor niks" naar het Diekhuusplein. Daar heet de burgemeester Sinterklaas welkom en is er muziek. Na het ontvangst en het zingen vertrekt Sinterklaas rond 15.15 uur naar een verrassingslocatie. Daar kunnen kinderen op de foto met Sinterklaas. Een week later, op zaterdag 24 november, is Sinterklaas weer in Middelharnis, want dan is de pepernotenmarkt.

NIEUWE-TONGE

Verse gebakken vis

Op zaterdag 17 november bakken mensen van de Hersteld Hervormde Kerk verse vis. Van 09.30 tot 12.30 uur kan men voor gebakken schol en schar terecht bij de schuur van de familie Van Kempen aan de Duivenwaardseweg 7 in Nieuwe-Tonge. Gebakken vis kost € 1,- per stuk, 6 voor € 5,- en ongebakken vis kost € 0,50 per stuk.

OOLTGENSPLAAT

Zondagavondzang

Een aantal keer per jaar vindt na de avonddienst in de Hervormde Kerk aan de Voorstraat te Ooltgensplaat een samenzangmoment plaats. Op zondag 18 november is de eerstvolgende keer. Het samen zingen van Psalmen en geestelijke liederen geeft binding en kracht. Vooraf kan men nog een bakje koffie/thee nuttigen onder de toren. Aanvang 19.45 uur.

OUDDORP

Uurtje zingen

Zaterdag 17 november kan er weer een 'uurtje gezongen' worden onder orgelbegeleiding in de Doopsgezinde Kerk aan de Dorpstienden. Het zijn Johannes de Heerliederen en andere geestelijke liederen. Aanvang 19.30 uur. Deze keer zal er een collecte worden gehouden voor de Stichting Kom over en Help. (Zie ook het artikel in onze abonneekrant van vrijdag 16 november).

Orgaandonatie

Op donderdag 15 november 2018 organiseert de SGP-afdeling te Goedereede een avond over orgaandonatie. De avond start om 19.30 uur in het verenigingsgebouw Eben-Haëzer, Preekhillaan 3 te Ouddorp. Mevr. R. Heij, beleidsadviseur advies en toerusting van de NPV, gaat in op het thema: 'Orgaandonatie, wie zwijgt, stemt toe!' Ook wordt er nagedacht over wat de Bijbel zegt over dit onderwerp.

Opbrengst rommelmarkt

De opbrengst van de rommelmarkt bij de Herfstfair in zorgcentrum De Vliedberg heeft het mooie bedrag van € 448,10 opgeleverd. Organisator Van der Linde bedankt iedereen die spullen heeft gebracht, of wat heeft gekocht op de rommelmarkt. Dit jaar kunnen er geen spullen meer gebracht worden voor de rommelmarkt, wel maakt men een uitzondering als er een huisje leeg moet. Bel dan naar 06-26032013.

Opbrengst oliebollenverkoop

Op zaterdag 3 november was er een oliebollenverkoop voor de Chr. Peuterspeelzaal Amalia. Dit heeft € 975,95 opgeleverd. De organisatie bedankt iedereen die heeft meegeholpen, Jumbo Sperling en de organisatie van de Vision.

Jongerendienst

Zondag 18 november is er een Jongerendienst van de Gereformeerde Kerk. Het thema is: 'In Verwachting!?' Ds. Marien Kollenstaart zal voorgaan in deze dienst en samen met praiseband eXalt worden er liederen gezongen. Aanvang van de dienst is 18.30 uur. Adres: Dorpstienden 15, Ouddorp. Ieder die jong is of jong van hart, is van harte uitgenodigd. De collecte is voor vluchtelingenwerk Goeree-Overflakkee.

Intocht Sinterklaas

Zaterdag 17 november komen Sinterklaas en de Pieten om 12.30 uur met de pakjesboot aan in de Ouddorpse haven. Aan de kade speelt de Pietenband van Brassband Concordia sinterklaasliedjes. Om circa 13.45 uur zullen ze arriveren in de ring/het centrum van Ouddorp en om 14.15 uur bezoeken ze 'Plein 215' en De Vliedberg. Tussen 13.30 en 16.00 uur kunnen kinderen spelletjes spelen en hun 'Pietendiploma' halen in de Ring van Ouddorp. Op vertoon van het diploma ligt er in de kraam voor het Raadhuis ook een klein cadeautje klaar. Om 15.55 uur vertrekken Sinterklaas en de Pietenband naar de Dorpstienden voor een kinderfeestje met DJ Piet.

OUDE-TONGE

Klassieke middag

A.S.V. Oostflakkee organiseert een klassieke middag in het restaurant van Ebbe en Vloed. Er is een liveoptreden van Quatriola. De middag wordt gehouden op dinsdag 20 november. Er is koffie en thee vanaf 14.00 uur. De aanvang is 14.30 uur. Entree € 2,50.

Sinterklaas

Zaterdag 17 november is de aankomst van Sinterklaas en de Zwarte Pieten in de haven van Oude-Tonge. De pakjesboot komt om 14.00 uur aan bij de Kaai. Na de aankomst vertrekt Sinterklaas met paard en wagen naar de Grutterswei, daar is een feest voor kinderen in Oude-Tonge en omstreken.

Inzameling goederen

Zaterdag 17 november is er een goedereninzameling van de Hervormde Kerk voor de zustergemeente in Uzon. Spullen kunnen van 9.30 tot 11.30 uur worden ingeleverd op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Twijfelt u aan de bruikbaarheid ervan of moet er iets opgehaald worden, neemt u dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor een (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

SOMMELSDIJK

Bingo O-G-O

Zaterdag 24 november is er een bingo van de O-G-O. Om 19.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er zijn 11 rondes voor € 6,50. Daarnaast zijn er nog 9 gratis prijsjes. In de pauze is er verkoop van 2 extra rondes voor € 1,- per ronde. De toegang is gratis, iedereen is van harte welkom.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Sinterklaas

Sinterklaas komt zaterdag 17 november aan in Stad. Om 13.30 uur komt hij samen met de Hoofdpiet en alle andere Pieten met de stoomboot aan in de haven. Als Sinterklaas en de Pieten van de boot zijn, gaan ze daarna naar het Trefpunt. Sinterklaas nodigt alle kinderen en hun ouders uit voor een gezellige middag op 17 november. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de volgende adressen: Molendijk 40, Oranjelaan 3 en A. Van Bronckhorststraat 12.

STELLENDAM

Presentatie Kilimanjaro

Wim Tanis en Jantina Boelaars nemen belangstellenden graag mee in de sfeer en belevenissen van de reis naar Tanzania. Door middel van een prachtige fotopresentatie vertellen zij over de beklimming van de Kilimanjaro en wat zij met deze beklimming bereikt hebben voor de Josephat Torner Foundation Europe, de organisatie die zich inzet voor mensen met albinisme in Afrika. Iedereen is welkom op vrijdagavond 23 november 2018 in de Rank aan de Bosschieterstraat 4, Stellendam. Inloop 19.30 uur, aanvang 19.45 uur.

Computercursussen voor senioren voorzien in een behoefte

Deze deelnemers aan de basiscursus zijn geslaagd.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Binnenkort wordt er een open dag gehouden door SeniorWeb – Middelharnis, de eilandelijke afdeling van SeniorWeb. Men wil door middel van cursussen de computervaardigheid van senioren op een hoger peil brengen.

Door Adri van der Laan

Leo Kloet en Rienus van Balen organiseren met regelmaat cursussen namens SeniorWeb, de landelijke organisatie die tot doel heeft om ouderen vertrouwd te maken in het werken met computers. Om dat te bereiken organiseert men al een aantal jaren cursussen op het eiland. Onlangs werden de certificaten uitgereikt aan cursisten die met succes de cursussen hebben gevolgd. Leo Kloet vertelt dat er veel belangstelling is voor de lessen van SeniorWeb. De afdeling SeniorWeb – Middelharnis is, vanwege deze grote belangstelling, uniek binnen de landelijke organisatie omdat zij regelmatig cursussen organiseert. En deze cursussen voorzien in een behoefte. De toenemende automatisering heeft er toe geleid dat het vooral voor senioren niet altijd gemakkelijk is om deel te nemen aan de maatschappij. De mogelijkheden om op papier formulieren of bankoverschrijvingen in te vullen worden steeds meer beperkt. Vooral ouderen moeten nog al eens een beroep doen op hun kinderen of kleinkinderen om hen - digitaal – een handje te helpen. De maatschappij gaat er vanuit dat het vanzelfsprekend is dat ook senioren PC-vaardigheden bezitten. SeniorWeb - Middelharnis biedt de gelegenheid om deze vaardigheden op te doen.
Leo Kloet legt uit dat men op 9 januari weer begint met de nieuwe cursussen. Er zijn twee cursussen, een basiscursus en een vervolgcursus. Deze cursussen worden gegeven in het gebouw van COAS/Rabobank Het Haringvliet in Middelharnis en beslaan negen bijeenkomsten van elk 2,5 uur.

Basis- en vervolgcursus

De basiscursus bevat de meest basale zaken rondom het gebruik van de computer, zoals de werking van de muis en het toetsenbord maar er wordt ook ingegaan op het gebruik van bijvoorbeeld Windows 10, Microsoft Office, internet en email. Voor de eerste stappen op het gebied van computergebruik zijn deze zaken onontbeerlijk. In de vervolgcursus gaat men dieper in op bijvoorbeeld PowerPoint, Word, Excel en fotobewerkingsprogramma's. Indien de tijd het toelaat, wordt ook aandacht aan Skype besteed. Vooral door deze laatst genoemde toepassing is het ook voor senioren mogelijk om contact te houden met hun kinderen en kleinkinderen die verder weg wonen.
Welke mensen nemen deel aan de cursus? "We hebben deelnemers van 48 jaar maar ook van 85 jaar. We stellen geen leeftijdsgrenzen. De meesten willen graag 'iets met de computer doen' en doorgaans hebben ze een zetje gekregen van hun kinderen of kleinkinderen. Er zijn gemiddeld genomen meer vrouwen. Zij zeggen dan 'als mijn man het niet doet, dan ga ik het maar doen'. Onze ervaring is dat de lessen heel gezellig zijn, want men werkt als groep en dan leren de cursisten ook van elkaar. En ook wij leren er zelf ook nog van", aldus de Leo Kloet, die overigens geen ic-achtergrond heeft, maar vroeger in de maritieme sector werkzaam is geweest.

Lid SeniorWeb

Bezoekers van de Open Dag krijgen een cadeaubon om een jaar gratis lid te worden van SeniorWeb. Ze ontvangen hierdoor het blad Enter en verschillende nieuwsbrieven die hen informatie, gericht op senioren, verschaffen. De kosten voor de cursus bedragen € 80,-. In dit bedrag is alles inbegrepen, zoals het gebruik van een laptop, usb-sticks, koffie, enz.

Rabobank

De cursussen worden gegeven in een ruimte van de COAS/Rabobank Het Haringvliet. De bank stelt de ruimte beschikbaar omdat ook het bankverkeer van particulieren bijna niet meer zonder het gebruik van een computer kan. Tijdens de Open Dag zal de Rabobank ook een presentatie geven over 'Veilig internetbankieren'.

Open dag

De open dag is op woensdag 21 november en wordt gehouden van 14.00 tot 17.00 in het gebouw van COAS/Rabobank aan de Rottenburgseweg 25 in Middelharnis. Voor wie zich wil oriënteren op de cursus is dit een goede gelegenheid om eens te gaan kijken en te spreken met de begeleiders van de cursus. Tevens kan men zich gelijk aanmelden voor de komende cursussen.
Meer info is te verkrijgen via Leo Kloet, leo.kloet@planet.nl tel. 06-53244161 en Rienus van Balen tel. 06-20631663 of via de website: www.seniorweb-middelharnis.nl

INGEZONDEN:Misstanden Natuurgebied de Koudenhoek

De Koudenhoek is een weidegebied met kreken. Het is vooral belangrijk als broed- en foerageergebied voor weidevogels.
Ook voor roofvogels, waaronder de slechtvalk, heeft dit gebied een grote betekenis. Verder kun je hier o.a. de graspieper, veldleeuwerik en verschillende soorten rietvogels vinden.
Ook ganzen weten dit gebied te waarderen als voedsel en rustgebied. Het gebied heeft dan ook als extra functie om voedsel aan te bieden dat ze misschien anders op landbouwgebieden met gewassen als bijvoorbeeld wintertarwe zouden vinden.
Het gebied ligt ingeklemd tussen de N-57, Jonkersdijk, Jillesweg en de Zuidweg (Zuiddijk/Grevelingen), tussen Ouddorp en Goedereede.

In augustus zag ik al fietsend een mesthoop liggen in bovengenoemd gebied. Op zichzelf is natuurlijke mest geen probleem. Integendeel. Het is niet alleen goed voor het gras, maar bevordert ook het bodemleven, wat weer belangrijk is voor o.a. weidevogels en hun jongen.
Toen ik echter de mesthoop nader bekeek, zag ik dat deze was verontreinigd met stukjes plastic.
Hier ligt dus een mesthoop in een NATUURGEBIED, verontreinigd met plastic, met de bedoeling dat deze mest wordt uitgereden over het gebied.
Via e-mail Staatsbosbeheer, beheerder van dit gebied, in kennis gesteld. Nogmaals een e-mail verzonden. Totaal geen reactie.
Inderdaad na enkele weken is de mest uitgereden, met als gevolg vele kleine stukjes plastic die naar alle kanten, geholpen door de wind, worden verspreid.

Ook vreemd is dat er in een NATUURGEBIED, in dit geval ook foerageer-/rustgebied voor ganzen, mag worden gejaagd.
De afgelopen weken mocht ik van afstand getuige zijn van het jagen op ganzen. Dan worden er d.m.v. lokganzen een aantal ganzen geschoten.
Het is te begrijpen wat voor een verstoring dat teweeg brengt. Ganzen vliegen op en vertrekken naar veiligere gebieden, naar o.a. nabijgelegen landbouwgebieden met misschien wel wintertarwe.
Ook fietsers en wandelaars die het gebied passeren kijken vreemd op wanneer er gejaagd wordt in een natuurgebied.

Bovengenoemde misstanden met toestemming van Staatsbosbeheer, de belangenbehartiger en beheerder van onze natuur.

G. Lokker
Rustburg 4
Ouddorp

KCE cursus Diepte in een plat vlak

SOMMELSDIJK - De Stichting Kunst- en Cultuureducatie (KCE) organiseert dinsdagavond 27 november een cursusavond over de ontwikkeling van perspectief in de Italiaanse Renaissance. Andreas Vogelaar is de docent deze avond.

Begin 14e eeuw lukte het Giotto om mensen diepte te laten ervaren in zijn kunstwerken. Gebouwen en natuur schilderde hij dusdanig – hoewel nog niet perfect – dat deze goed overeenkomen met de regels van het perspectief.

Brunelleschi waagde de eerste poging om deze techniek te documenteren waarna Alberti, een Italiaanse schrijver en wetenschapper, probeerde een goede beschrijving te geven van het fenomeen perspectief. Uiteindelijk lukte het Piero della Francesca om in zijn Prospectiva Pingendi precies vast te leggen wat de wiskundige regels zijn bij het tekenen in perspectief.

De deelnemer wordt meegenomen op een reis naar het oude Italië waar we langs verschillende kunstwerken – zoals de Paradijsdeur in Florence, de Scrovegni-kapel in Padua en Masaccios Triniteit in de Santa Maria Novella – zullen wandelen om de opmars en de perfectionering van het perspectief te bekijken. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan de wiskundige achtergronden van deze prachtige techniek.

De kostprijs van deze avond bedraagt € 10,00 inclusief consumpties. De cursus vindt plaats dinsdagavond 27 november van 19:30-21:30 uur, Voorstraat 35 te Sommelsdijk. De docent is Andreas Vogelaar. Aanmelden en betalen kan via de website www.kcego.nl of telefonisch: 06-45104961.

Raad staat achter transacties voormalige BBL-gronden

Luchtfoto van het Havenhoofd bij Middelharnis. Er zijn plannen op rechtsboven in beeld een natuurgebied te realiseren, met daarin maximaal 40 duurzame woningen. Foto Beeldbank Rijkswaterstaat, Joop van Houdt

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ruim twee jaar geleden (2016) stemde de gemeenteraad in met de Vaststellingsovereenkomst voormalige BBL-gronden Noordrand en het daarbij behorend concept grondplan. In deze Vaststellingsovereenkomst zijn afspraken gemaakt tussen provincie en gemeente over een grondportefeuille van ruim 475 ha, met een waarde van iets meer dan € 34 miljoen. Doelstelling van deze afspraak is om door middel van grondtransacties de ambities uit de gebiedsontwikkeling Noordrand (mede) mogelijk te maken. Die ambities zijn: agrarische structuurversterking, windenergie, natuur, recreatieve verbindingen en wonen in de natuur. Met een tegenstem van fractie Groep Zwerus werd het collegevoorstel overgenomen en de gelden beschikbaar gesteld.

Door Jaap Ruizeveld

Genoemde overeenkomst geldt voor de periode 2016 t/m 2018. Gefaseerd zijn vanaf 2016 gronden aan- en verkocht. In Zuiderdiep- en Halspolder, Van Pallandtpolder en voor het deelgebied Eerste Bekading ten behoeve van de gebiedsontwikkeling wonen in de natuur. Daarna volgden deelgebieden Kraaijenissepolder en Tweede Bekading waarmee een grondruil kon worden gerealiseerd ten behoeve van de Gebiedsontwikkeling Eerste Bekading. In maart van dit jaar 2018 konden de gronden in het westelijk deel van gebied Bekading worden aan- en verkocht.

Beslismoment

Zoals de vaststellingsovereenkomst bepaalt, moet de gemeente uiterlijk op 31 december van dit jaar de nog resterende gronden verworven te hebben. Dat kan op 13 december, maar daarvoor moest de raad donderdagavond de kredieten beschikbaar stellen. In het raadsvoorstel (met aanduiding van de dekkingen) zijn bedragen genoemd van 490.000 euro (Zuiderdiep / Halspolder), 530.719 euro voor Eerste Bekading en Van Pallandtpolder 243.001 euro. De gemeenteraad gaf haar fiat voor deze kredieten.

Kanttekeningen

Wethouder Markwat sprak van een integrale invulling. Er moet voor een deelgebied (Eerste Bekading) nog een ontwikkelaar worden gezocht. De tijd dringt maar het zal best lukken om ook dit item dit jaar afgerond te hebben. VVD (Nijssen) vroeg extra aandacht voor de risico's die gelopen kunnen worden. Pipping (CU) had toch zorgen over het deelgebied Eerste Bekading omdat tot heden er geen passende inschrijving was ontvangen. Heintjes (VKGO) herhaalde het standpunt van de fractie dat zij graag een andere invulling van het gebied hadden gezien. Houd het in het nog resterende deel op landbouwgrond en zoek niet verder naar een ontwikkelaar, adviseerde hij. "We liggen op schema" verzekerde Markwat, "we voeren nog gesprekken. Wij hebben vertrouwen in doorontwikkeling van de Eerste Bekading."

Gemeenteraad stelt Begroting 2019 vast

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het vaststellen van een jaarlijkse programmabegroting (nu voor 2019) biedt, toch nog veel ruimte om politieke statements (beschouwingen) te lanceren en een aantal moties in te dienen. Ook na een uitgebreid voortraject van schriftelijke -en mondelinge fractievragen met daarop college-antwoorden. Is er nog wat bij te schaven in het te voeren beleid en zijn er voor wijzigingen voldoende handen op elkaar te krijgen? Noem het lobby. Het hoort allemaal bij de uitoefening van onze lokale democratie. Afgelopen donderdagavond was het weer zover en werd er overeenstemming bereikt over de nieuwe begroting. "Gefeliciteerd!", zei voorzitter burgemeester Grootenboer.

Door Jaap Ruizeveld

Een begroting die onder stevige druk staat. Wel met een solide beeld voor de komende jaren. Niet sluitend in 2019, maar als er geen tegenslagen komen, wel structureel in de jaren daarna. Het tekort kan volgend jaar worden aangevuld uit de algemene reserves. Dat heeft uiteraard een negatief effect op de vermogenspositie van de gemeente. Met zorgen over een aantal risico dragende PM-projecten. Is de gemeente te ambitieus? Welke investeringen kunnen worden gedaan. Nog een keer bogen de fracties zich over deze Begroting voor 2019. Hun wensen bij de Kadernota waren in dit document vertaald en dan is er weinig speelruimte meer over. Anticiperend te werk gaan en niet meer gelden uitgeven dan de polsstok toestaat. Wat begroot is moet ook worden besteed en het geld moet op de juiste plek terechtkomen.

Een motie

Zo hadden alle fractiewoordvoerders hun stokpaardjes. Spreiden van investeringen in projecten. Inzetten op noodzakelijke bouw in de kernen. Niet bezuinigen op de (jeugd) zorg en insteken op de aspecten in het Sociaal Domein. Een pro actieve houding heet dat. Er is behoefte aan accommodatiebeleid. Etaleer geen wensen die niet waar te maken zijn. Geloof in eigen kunnen en bekijk of er met klankbordgroepen gewerkt kan worden. Alles kwam in de beschouwingen aan de orde. Wethouder financiën Feller gaf aan dat er verantwoord wordt gewerkt. Dat er een prioriteitenlijst komt, afgestemd op perspectief en uitvoermogelijkheden. "Ja, het is scherp aan de wind, maar wel onder controle", benadrukte de portefeuillehouder. Fracties etaleerden hun dromen, daarbij aangevend dat zij de vinger aan de pols wilden houden. Zonder amendementen en met één motie werd de Begroting 2019 goedgekeurd.

Compensatie

In deze motie van zeven raadsfracties (aanvankelijk zonder steun van PvdA) maar na een tekstaanpassing waarbij het accent op een zinsnede over het recht doen aan het coalitieakkoord wat algemener werd gemaakt en toen unaniem werd, is het college opgeroepen binnen drie maanden met een voorstel te komen voor compensatie van inwoners van de kernen Oude- en Nieuwe Tonge. Dit naar aanleiding van extra overlast door de aanleg van Windpark De Krammer. In de toelichting staat dat de gemeente Goeree-Overflakkee de ambitie heeft om in 2020 energieneutraal te zijn. Dat de door de Provincie opgelegde energieopwekking van 225 MW door windmolens bijdraagt aan deze ambitie. Mede door aanleg van windpark De Krammer ervaren inwoners van genoemde twee kernen echter meer overlast. Vandaar dat in het coalitieakkoord al aandacht is opgenomen voor de kernen Oude en Nieuwe-Tonge om de ontstane overlast te compenseren in de vorm van gebiedsontwikkeling en structurele opbrengsten uit bij voorkeur een investering in duurzaamheid

Integraal beleid Nieuwkomers toegezegd

GOEREE-OVERFLAKKEE - Een motie in de Begrotingsraad van de PvdA-fractie (Petra 't Hoen) over het onderwerp Ondersteuning NT2-kinderen werd donderdagavond verworpen. In deze motie werd het college gevraagd een plan van aanpak op te stellen voor NT2 kinderen die vanuit COA en of rechtstreeks vanuit het buitenland op het eiland geplaatst worden. Kinderen met een vluchtelingenstatus hebben extra ondersteuning, was één van de overwegingen daarbij.

Door Jaap Ruizeveld

De ChristenUnie, in de persoon van Mariëlle van den Berg, stond positief tegenover deze motie waarin om meer aandacht voor de problematiek werd gevraagd. Ook de fractie Eiland van Vrijheid en Pieter Brederveld (SGP) gaven hun support. Maar Hendrik Herweijer gaf namens de overige SGP-leden aan graag duidelijk te hebben waarop de in de motie genoemde problematiek was gestoeld. Gaat er iets fout? Is er op het eiland een signaal vanuit het onderwijs? Waar speelt het? Hij wilde graag de reactie van de wethouder (Bruggeman) weten.

Overvallen

Evenals de VVD ( Ellen Nijssen) voelde hij zich - vooralsnog bij onvoldoende aangetoonde onderbouwing- enigszins overvallen. Het CDA, in de persoon van Lobke van Oorschot, gaf een positief signaal af maar ook zij wilde eerst de wethouder aan het woord laten. De VVD suggereerde dat het beter zou zijn in plaats van dit niet geagendeerde onderwerp via de gebruikelijke vragen aan het college te leiden. Portefeuillehouder Bruggeman vond de motie nu overbodig. Volgend jaar komt er integraal beleid voor nieuwkomers. Daarin zijn dan aspecten uitgezocht en wordt een analyse uitgewerkt. Toch wilde de PvdA stemming, met als resultaat: verworpen.

Doorontwikkeling mobiel gemeentehuis Goeree-Overflakkee in volle gang

Het mobiele gemeentehuis, ook wel bekend als de GO-bus, krijgt een opvolger.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De doorontwikkeling van het mobiele gemeentehuis van de gemeente Goeree-Overflakkee is in volle gang. Zo schaft de gemeente een nieuw voertuig aan, wil het alle dorpskernen op het eiland bezoeken en breidt het haar producten- en dienstenaanbod in het voertuig uit. Het doel van de doorontwikkeling is om de inwoners nog beter van dienst te kunnen zijn.

Sinds 26 juni 2017 brengen ambtenaren van de gemeente Goeree-Overflakkee met een camper, de zogenaamde GO-bus, wekelijks een bezoek aan drie dorpskernen verspreid over het eiland. De inzet van de camper is onlangs geëvalueerd. Ruim 98 procent van de bezoekers geeft een hoge waardering. Het resultaat van de evaluatie is voor de gemeente reden om deze extra vorm van dienstverlening door te ontwikkelen.

De gemeente treft de komende maanden alle voorbereidingen voor de aanschaf en de inrichting van een duurzaam en meer comfortabel voertuig. In het nieuwe voertuig is er bijvoorbeeld meer ruimte voor privacy. Daarnaast is het voertuig beter toegankelijk voor mindervaliden, stelt het de gemeente in staat om meer diensten aan te bieden en voldoet het indien mogelijk aan de ambitie op het gebied van duurzaamheid. Het is de bedoeling dat ambtenaren met het nieuwe voertuig alle dorpskernen op Goeree-Overflakkee gaan bezoeken. Ook wordt het mogelijk om in het mobiele gemeentehuis een aanvraag te doen voor een rijbewijs of identiteitskaart. Vanwege de veiligheidsaspecten haalt men het rijbewijs of de identiteitskaart nog wel persoonlijk op in het gemeentehuis of laat men de identiteitskaart (thuis)bezorgen.

Het huidige mobiele gemeentehuis is in de periode van 1 december 2018 tot 1 april 2019 tijdelijk niet beschikbaar, omdat de huidige camper niet geschikt is om te gebruiken tijdens de wintermaanden. De camper doet in de genoemde periode de dorpskernen Dirksland, Ouddorp en Oude-Tonge dus niet aan. In het voorjaar van 2019 wil de gemeente met het nieuwe mobiele gemeentehuis en het uitgebreide producten- en dienstenaanbod alle kernen gaan bezoeken.

Contact

In de toekomst zullen ook medewerkers van andere teams en instanties meer gebruik gaan maken van de GO-bus om zo in contact te treden met inwoners, ondernemers en bezoekers. Zodra er nieuwe ontwikkelingen over het mobiele gemeentehuis zijn, dan communiceert de gemeente Goeree-Overflakkee hierover.

GO Jongerenavond in Het Postkantoor

GOES –Na een geweldige start van de GO Jongerenavond in restaurant Het Postkantoor te Goes staat hier zaterdagavond 17 november a.s. de tweede jongerenavond op het programma. De GO Jongerenavond is een supergezellige gelegenheid, waar christelijke jongeren van 17 tot en met 35 jaar elkaar op een verantwoorde plek, die meteen een toplocatie is, eenmaal in de maand op de zaterdagavond kunnen ontmoeten.

"Jongeren willen jongeren ontmoeten, op een leuke plek, met sfeer en gezelligheid", vertellen de initiatiefnemers Jaco Wolfert en Leendert van Rossum. "Voor christelijke jongeren, die 's zaterdagsavonds liever niet naar een discotheek of naar een kroeg gaan om elkaar te ontmoeten, is er in de buurt niet altijd evenveel te beleven. Daarom startten we voor hen de jongerenavonden. Mooi, sfeervol, goed bereikbaar en met kwaliteit."

Terwijl het najaar zijn intrede al weer heeft gedaan, het intussen weer wintertijd is, het 's avonds buiten donker, koud en nat kan zijn, is het binnen gezellig, warm en sfeervol. Vooral ook omdat jij erbij bent, terwijl een ander uitkijkt naar jouw aanwezigheid… Rond een knappend houtvuur ontstaan supergesprekken en de mooiste ontmoetingen, dit onder het genot van een bittergarnituurtje en een drankje. Ingrediënten genoeg dus om als jongeren met dezelfde achtergrond elkaar te ontmoeten, in de ontspannen sfeer van zó'n locatie. Alle jongeren van 17 tot en met 35 jaar zijn zaterdagavond 17 november tussen 21.00 en 23.45 uur hartelijk welkom in restaurant Het Postkantoor, Grote Markt 14 in Goes. De entree bedraagt € 5,- per persoon. Achter Het Postkantoor is voldoende gratis parkeergelegenheid aanwezig.

Zie voor meer info www.go-jongerenavond.nl of kijk op www.facebook.com/christelijkejongerenavond of op Instagram gojongerenavond.

Ouderavond over jeugd en (sociale) media

GOEREE-OVERFLAKKEE – Moedige Moeders Goeree-Overflakkee organiseert samen met Bureau Jeugd en Media een ouderavond.

Centraal op deze avond zal de media-opvoeding staan. De volgende vragen komen aan de orde:

Zijn ze verslaafd aan hun mobiel, hoe hou je het gebruik binnen de perken?
Hoe praat je over gevaren als bijvoorbeeld webcamseks?
Wat doe je aan die WhatsApp-groepsdruk?

Veel jongeren zijn vele uren per dag online. De een gamet, de ander zit vooral op Instagram of YouTube. De online mogelijkheden passen bij uitstek bij de behoeften op deze leeftijd. Dat ze
grenzen overgaan en soms wel 24/7 contact met elkaar willen, ook. Ouders kunnen niet meer altijd meekijken en regels opleggen werkt meestal niet meer in de puberteit. Maar wat werkt dan wel?
Hoe zorg je ervoor dat ze verantwoordelijke mediagebruikers worden? Wat voor soort media-opvoeder wilt u zijn en hoe doe je dat dan?
Men heeft een actieve ouderavond georganiseerd over mediaopvoeding, waarin samen wordt nagedacht hoe men kinderen wil en kan opvoeden als het gaat om sociale media en gamen.

De avond wordt gehouden op donderdag 29 november, 20.00 uur, Wijkcentrum Middelharnis aan de Doetinchemsestraat.
Ouders hebben veel vragen: Moet ik verbieden dat ze met hun mobiel gaan slapen? Wat doe je aan dat gedoe in Whatsapp, van buitensluiting tot ronduit pesten? Hoe voorkom je problematisch gamegedrag?
En zitten al die sociale media hun huiswerk niet te veel in de weg? Hoe kunnen wij als ouders praten over media zonder dat we precies weten wat ze allemaal doen? En zonder ruzie te
krijgen over acceptabele beeldschermtijd?
Op deze ouderavond doet spreker Freek van der Giesen van Bureau Jeugd & Media voor u een deur open naar de wereld van kinderen op internet: van challenges tot sexting, en van puberhumor tot pestgedrag. Ook krijgt u handvatten voor het gesprek thuis.

'Emigreren' naar Flakkee; het verhaal achter de overname van Croissy

MIDDELHARNIS - Je bent van Chinese komaf, woont bij Arnhem en op een dag besluit je dat je toekomst ligt op Goeree-Overflakkee. Hoe kom je zover? Een goed gesprek aan de koffietafel met Chantal Ye, samen met haar man Bin de nieuwe eigenaar van lunchroom Croissy.

Door Lars Jacobusse

Ze woonden in Gendt, niet in België maar bij Arnhem. "Met een deetje en teetje", zegt Chantal er meteen bij. Ze runden een wok-restaurant maar dat ging in vlammen op. Als echte ondernemers gingen ze niet bij de pakken neer zitten, maar op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het duurde even, vertelt Chantal, maar op een gegeven moment kwam de makelaar met een idee. "Hij vertelde dat er in de omgeving van Rotterdam iets moois te koop stond dat wel bij ons paste. Ik zei meteen: 'het is toch niet in de stad hè', ik wilde erg graag in een dorp werken. Bleek dat 'omgeving van Rotterdam' heel ruim genomen te zijn" zegt ze met een lach.

Bekende Flakeeënaar
"Ik houd van dorpen, ik vind het leuk om mensen persoonlijk te kennen en dat heb je in de stad veel minder. En dit is een mooie omgeving, ook niet onbelangrijk. Ik voel me nog steeds iedere dag op vakantie." Het contact met haar gasten, dat is waar ze van geniet en wat het ondernemerschap leuk maakt, vertelt ze: "de mensen die bij ons komen zijn vaak hartelijk, meestal hebben ze de tijd en ze komen ook vaak terug bij ons. Zo hebben we al snel veel nieuwe mensen leren kennen."

Ze ziet zichzelf in de eerste plaats als gastvrouw. "Ik bouw graag een band op met de mensen." Op Facebook startten ze met een serie filmpjes. "Mensen herkennen mij daarvan en roepen 'hoi Chantal!', terwijl ik hen niet ken. Ik ben een bekende Flakeeënaar aan het worden! De Chinese Flakkeese of zoiets."

Focus
Chantal is iemand die focus heeft, gelijk ter zake komt en strak in de hand houdt wat ze wel en niet zegt. Midden in het gesprek wordt ze kort genoodzaakt een belangrijk telefoontje aan te pakken. Na een paar minuten komt ze terug en ze gaat onmiddellijk, zonder omhaal, verder waar ze gebleven was. Midden in haar verhaal.

Goede appeltaart
Het contact met en de overname van de vorige eigenaren, Henk en Edith liep in goede harmonie. "Mensen weten het niet, maar Henks appeltaart werd al voor de overname gebakken door Bin. Al een maand van tevoren is hij daarmee begonnen. Henk heeft ons zijn geheime recept overgedragen en er zit geen verschil in. We horen veel goede geluiden over de appeltaart." Ook het personeel ging over naar de nieuwe eigenaar. "Ik wil benadrukken dat we staan voor continuïteit. Croissy is een heel goed concept en we willen het voortzetten zoals het was."

Croissy gaat voor kwaliteit. De stokbroden worden iedere dag vers gebakken. De oven en de rijskast staan prominent opgesteld bij de bar, voor iedereen zichtbaar. "Iedere ochtend tussen zeven en half acht, bakt Bin de broden die dezelfde nacht gerezen zijn af. Tussen de middag doen we dat nog een keer." Zo krijg je altijd een vers warm broodje voorgeschoteld. Ook de appeltaarten staan goudbruin te bakken in het volle zicht van de gasten. De appels komen van een appelboer in de buurt. Voedsel dat over is gaat niet in de prullenbak maar naar de kippen van de buurman. Het tekent de ambachtelijke en 'dorpse' aanpak van dit stel.

Ideeën opdoen
"Wat wij ook belangrijk vinden is inspiratie opdoen als team. Het is leuk om samen in een andere setting buiten de deur te kijken. We gaan vaak naar horecabeurzen en verwerken onze ideeën als we thuiskomen. Zo passen we bijvoorbeeld regelmatig onze high wine aan met nieuwe toevoegingen."

Voor de toekomst heeft ze genoeg ideeën. "We willen meer arrangementen gaan doen, zoals kerstborrels, verjaardagen, jubilea enzovoorts." Wat ook kan: een privéfeestje buitenom de reguliere openingstijden. Het belangrijkste: "blijven werken aan kwaliteit en doen waar we al goed in waren."

Klusbedrijf helpt minima en ouderen voor zachte prijs

Nico Lotte, eigenaar van klusbedrijf N.L. Allround, woont in een buurt met veel ouderen. Steeds vaker hoort hij van ouderen en minima die veel klusjes hebben in en om het huis. Vaak hebben zij niet de financiële middelen, kennis en/of conditie om deze klusjes uit te voeren. Tijdens de herfst- en wintermaanden biedt het klusbedrijf zijn diensten aan tegen sterk gereduceerd tarief. Dit geldt uitsluitend voor minima en ouderen op het eiland Goeree-Overflakkee. Behoort u tot deze doelgroep, dan kunt u contact opnemen via n.l.allround@outlook.com.

Extra openstelling Streekmuseum

SOMMELSDIJK - Heel de dag hard werken en geen tijd het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te bezoeken? Kom zaterdagmiddag 17 november of maandagavond 19 november naar het Streekmuseum. Het is tevens een geschikt moment om Sinterklaas en Kerstcadeaus aan te schaffen aangezien het museum de winterperiode gesloten is.

In het museum is de expo over de Eerste Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee een aanrader. Wist u dat een Nieuwe-Tongenaar het gehele Nederlandse leger aanvoerde? En dat een zeemijn uit WO 1 de aanleiding was dat wij vandaag de dag nog steeds de Goereese Portdagen vieren?
Deze expo is speciaal gemaakt in het kader van de Maand van de Geschiedenis. De maand stond in het teken van opstand en mobilisatie en wordt 10 november afgesloten met een concert in de grote kerk van Dirksland.
Bezoek in het streekmuseum ook de museumwinkel met het nieuwe boek over de verdronken vissers van Middelharnis, het spel Mien Durp en uiteraard de leukste onderzettertjes van de regio. Ook zijn de vlaggen van Middelharnis (met harnas) en Sommelsdijk verkrijgbaar.

Openingstijden

Het museum in de Kerkstraat van Sommelsdijk is geopend zaterdagmiddag 17 november van 14.00-17.00 uur en maandagavond 19 november van 19.00-21.30 uur.

Peuterochtenden in Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta

GOEREE-OVERFLAKKEE - Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert peuterochtenden voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers. De eerstvolgende peuterochtenden vinden plaats op dinsdag 13 november in bibliotheekvestiging Middelharnis, woensdag 14 november in bibliotheekvestiging Ouddorp en op donderdag 15 november in bibliotheekvestiging Oude-Tonge van 09.30 tot 11.00 uur.

Tijdens deze peuterochtenden staat voorleesplezier centraal. Een kwartiertje voorlezen per dag vergroot de woordenschat tot wel duizend woorden per jaar. Zo legt u een stevige basis voor de toekomstige schoolcarrière van uw kind. Voorlezen is dus niet alleen leuk, maar ook heel zinvol!
Tijdens de komende peuterochtenden wordt er voorgelezen uit het prentenboek 'Mmm…een taart!' van Susanne Strasser: 'Er staat een taart in het raamkozijn, heel hoog. Beer kan er niet bij en ook voor varken, hond, haas, kip en kikker staat de taart te hoog. En de taart ziet er zo lekker uit, hoe moet dat nu?'
We beginnen de ochtend met het verhaal interactief voor te lezen. Daarna wordt er over het verhaal nagepraat, wordt er gezongen en is er tijd voor koffie, limonade en wat lekkers. En als afsluiting knutselen we iets leuks naar aanleiding van dit grappige en lekkere verhaal!

Alle kinderen van 2,5 tot 4 jaar en hun ouders/verzorgers zijn welkom! De toegang is gratis, maar wel graag van tevoren aanmelden: telefonisch, aan de balie van je bibliotheekvestiging of via de website www.bzhd.nl.

Dinsdag 13 november van 09.30-11.00 uur Bibliotheek Middelharnis, Kerkepad 11 te Middelharnis;
Woensdag 14 november van 09.30-11.00 uur Bibliotheek Ouddorp, Raadhuisstraat 4 te Ouddorp;
Donderdag 15 november van 09.30-11.00 uur Bibliotheek Oude-Tonge, 't Getij 3 te Oude-Tonge.

Voorlichting Herkennen van Dementie

GOEREE-OVERFLAKKEE - In september en oktober hebben er zes voorlichtingen plaatsgevonden voor de huishoudelijke medewerkers van Tzorg, CuraMare, RST en Buurtdiensten. Deze medewerkers hebben een belangrijke signaleringsfunctie bij veelal oudere clientèle. Zij zijn er soms meer uren in de week dan familie en soms zijn zij zelfs de enigen die over de vloer komen.

De essentie van deze bijeenkomst lag in het vroegtijdig herkennen van dementie. Juist dan is vroegtijdige diagnose belangrijk en kan de casemanager dementie ingezet worden om de cliënt te begeleiden om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven en te participeren in de maatschappij. Elke bijeenkomst was een van de vier casemanagers dementie aanwezig en zij leidde de gesprekken met de medewerkers. Heel bijzonder was dat bij de meeste voorlichtingen ook een cliënt met beginnende dementie aanwezig was, die met behulp van de casemanager sprak over het krijgen van deze diagnose en de beleving ervan. Met veel respect werd er naar deze personen geluisterd.
Het initiatief hiervoor kwam van de preventie wijkverpleegkundigen en een casemanager-dementie, die onafhankelijk van een thuiszorgorganisatie op Goeree-Overflakkee werkzaam zijn. Door de integrale aanpak van alle huishoudorganisaties en de gemeente kwam een mooi project tot stand. Goeree-Overflakkee wil een dementievriendelijke gemeente zijn en dit is een mooie stap in die richting.
Voor vragen kan gemaild worden naar wijkverpleegkundige@care4go.nl.

Het kwaad… wat stellen we ons daarbij voor?

MIDDELHARNIS - Er is veel kwaad in de wereld en vaak ook in onze eigen leefomgeving. Wat verstaan we eigenlijk onder 'kwaad'? Welke soorten 'kwaad' kunnen we onderscheiden? Is 'kwaad' het tegenovergesteld van 'goed'? Welke beelden hebben we zelf van het kwaad in de wereld? Zit daar een duistere macht achter? Hoe gaan we in ons leven met dit soort vragen om? Welke beelden levert de Bijbel ons aan als we spreken over het kwaad in de wereld? Deze vragen staan centraal in een gespreksavond georganiseerd door de Commissie Vorming en Toerusting van de Exodusgemeente te Sommelsdijk op dinsdag 20 november aanstaande. Aanvang 19.30 uur. Plaats van samenkomst: gebouw van de Exodusgemeente, Dorpsweg, Sommelsdijk. De toegang is vrij en iedereen is van harte welkom. Het thema zal worden ingeleid door Peter Visser – die een boek heeft geschreven over het mysterie van het kwaad – en samen met ds. Jan de Visser van de Exodusgemeente wordt door hem ook de begeleiding van deze avond ingevuld.

WO2GO viert jubileum

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ondanks dat oorlog zeker geen feestje is, wil stichting WO2GO wel het heugelijke feit van het 10-jarig jubileum vieren.

Daarbij wil het bestuur ook meteen alle donateurs, sponsors, vrijwilligers en relaties bedanken voor de jarenlange steun aan de stichting. Zonder hen waren de vele activiteiten die WO2GO de afgelopen jaren heeft ontplooid, nooit mogelijk geweest. Hiervoor hebben zij een persoonlijke uitnodiging gehad voor de jubileumavond op vrijdag 30 november in de Victoriahal in Dirksland. Op deze avond zal het bestuur de gasten meenemen in de afgelopen tien jaar WO2GO en daarbij presenteren wat er al bereikt is. Het verhaal '10 jaar WO2GO' zal muzikaal worden opgeluisterd door drie dames die voor de meesten geen onbekenden zullen zijn. Het muzikale trio van Bubbles and Boas heeft namelijk al twee keer eerder opgetreden op Goeree-Overflakkee en wel op de Bevrijdingsfestivals van WO2GO in 2010 en 2015. Ook op deze avond zullen zij weer het typische geluid van de jaren 40 ten gehore brengen.

Bier

Speciaal ter gelegenheid van het 10-jarig jubileum heeft de lokale brouwerij Solaes een jubileumbier gebrouwen voor stichting WO2GO. Het bier zal op deze avond voor het eerst geschonken worden. Daarnaast is het mogelijk om deze speciale editie op fles te kopen, met of zonder bijbehorend speciaal ontworpen glas. Jan Willem Kramer van Solaes zal tevens kort ingaan op het bier dat gedronken werd in oorlogstijd.

Welkom

Naast de genodigden zijn alle overige belangstellenden welkom op deze avond in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57 in Dirksland. Er dient echter wel gereserveerd te worden. Dit kan bij Dennis Notenboom via 06-51 859 641 of d.notenboom@wo2go.nl tot en met woensdag 28 november. De zaal gaat open om 20.00 uur en om 20.30 start de presentatie '10 jaar WO2GO'.

Naast Pietenhuis nu ook Sinterklaashuis

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK – Het Pietenhuis in Middelharnis is in vijf jaar tijd uitgegroeid tot een begrip. Net als vorig jaar is het te vinden in Het Diekhuus. Nieuw dit jaar is dat er ook een Sinterklaashuis is: in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee te Sommelsdijk.

Door Kees van Rixoort

Na de aankomst van Sinterklaas in de haven van Middelharnis op 17 november, strijken de Pieten neer in het Pietenhuis. Het is geopend op twee woensdagmiddagen: 21 en 28 november. Kinderen kunnen daar dan knutselen en pepernoten maken. Dit met begeleiding van de Muziekpiet. De entree is 3,50 euro en de opbrengst is volledig bestemd voor de nieuwe speeltuin op Hernesseroord.

Via een speurtocht vanuit het Pietenhuis, die start om 14.00, 15.00 en 16.00 uur, is het Sinterklaashuis te bereiken. Daar ligt de Sint te slapen in de bedstee. Bezoekers kunnen even gluren in de slaapkamer en hun schoen zetten. Ze krijgen ook een verhaal te horen uit het boek van Sint. Er lopen Kruukplaetjes-pieten en Stroopbrok-pieten rond in het Sinterklaashuis.

Het vervolg komt op de vrijdagen 23 en 30 november. Dan is het Streekmuseum open van 15.30 tot 18.00 uur om de gevulde schoen op te halen, de Sint een hand te geven, op de foto te gaan, een verhaal te horen en warme chocolademelk te drinken. Er is ook een verrassing voor de kinderen. De entree bedraagt 2,50 euro.

Een en ander is het resultaat van samenwerking tussen de Ladies' Circle, die al vijf jaar het Pietenhuis runt, en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

Rijn-Moezelreis met de PCOB

GOEREE-OVERFLAKKEE - De PCOB Goeree-Overflakkee organiseert op 6 juli 2019 een 7 daagse Rijn-Moezel bootreis voor alle PCOB-leden van de regio. Ook anderen die geïnteresseerd zijn in deze reis kunnen zich opgeven voor 1 december 2018 bij Jan van Gurp, tel.: 480451, e-mail: jvg@upcmail.nl.

Hieronder de bijzonderheden van de reis: Vertrek: 6 juli 2019; Per MS Rhine Princess***+; Alle maaltijden aan boord inbegrepen; Met Goed Idee reisbegeleider Jan en Anke van Gurp; O.a. Düsseldorf, Cochem en Koblenz.
Inbegrepen: 6 nachten verblijf op het MS Rhine Princess***+ in een hut met douche, toilet en tv; Volpension aan boord, vanaf lunch op dag 1 t/m lunch op dag 7; Nederlandssprekende reisleiding van de rederij aan boord; Het beschreven vaarprogramma; Gevarieerd avondprogramma; Alle havengelden.
Niet inbegrepen: Reserveringskosten € 19,50 per boeking; Calamiteitenfonds € 2,50 per boeking van max. 9 personen; Bijkomende kosten ter plaatse; Excursies; Entreegelden; Fooien.
Het reisschema kunt u vinden op de website van Goed Idee Reizen, evenals andere belangrijke informatie.

MS Rhine Princess

Het MS Rhine Princess geeft u al snel een gevoel van thuis. Stijlvol, luxe en comfort zijn de woorden waarmee de Rhine Princess het beste kan worden omschreven. Vanaf het moment dat u het schip betreedt wordt u in de watten gelegd en staat genieten centraal. De bemanning is gastvrij en de maaltijden zijn van uitstekende kwaliteit. Het schip heeft 4 dekken en biedt plaats aan 120 passagiers en is geheel voorzien van airconditioning. Zowel op het zonnedek met zwembad als in de grote, sfeervolle lounge kunt u heerlijk ontspannen en genieten van het voorbijtrekkende landschap.
Prijzen van de hutten zijn vanaf € 624,00 p.p.

Afscheid Leo Simons bij Koninklijke fanfare Apollo

GOEDEREEDE - Woensdag 7 november heeft Leo Simons afscheid genomen van Apollo. Meer dan 21 jaar is hij dirigent geweest van de fanfare in Goedereede. Voor Apollo was Leo altijd meer dan een dirigent alleen. Hij dacht mee over de te spelen muziek, wat er ging gebeuren richting concoursen en festivals. Vanaf het begin was hij een inspirerende factor bij de organisatie van de Havenconcerten. Door zijn grote netwerk bracht hij vele muzikanten aan voor zowel de jaarlijkse concerten van Apollo als voor de Havenconcerten. Hij heeft altijd de ambitie gehad om voor een beroepsorkest te staan. Begin september solliciteerde Leo bij de Politie Harmonievereniging Hermandad uit Rotterdam. Na een paar proefrepetities werd duidelijk dat ze hem wilden. Probleem voor Apollo is dat de repetities van Hermandad ook op woensdagavond zijn. Daardoor moest Leo noodgedwongen afscheid nemen van Apollo.

Kerk in beweging met vijfvoudige bediening

OUDE-TONGE - De kerk in beweging! Een moderne gemeente met eeuwenoude taken. En nog steeds actueel. Ook wel bekend als de 'vijfvoudige bediening'. Vijf taken in de kerk die 2000 jaar geleden al een functieomschrijving hadden.

"Hoe verstaan we als kerk deze bedieningen? En hoe passen we deze toe in onze tijd? Is er ruimte voor de Bijbelse dynamiek van de vijfvoudige bediening in onze gemeente?" aldus de organisatoren die hierover een seminar gaan organiseren. Zaterdag 24 november aanstaande zal Dick van Steenis de Keynote spreker zijn in een boeiende seminar over de vijfvoudige bediening. De bijeenkomst start om 10.00 uur aan de Emmastraat 24 in Oude-Tonge.

Vanaf 09.30 uur zijn de deuren open aan de Emmastraat 24 in Oude-Tonge. De kosten voor dit seminar bedragen € 10,-. Het seminar wordt afgesloten met een lunch. U kunt zich voor dit boeiende seminar opgeven door tien euro over te maken op de bankrekening van de gemeente: NL04RABO 0140 910719 onder vermelding 'Seminar 24 november 2018'. Website: ww.evangeliegemeenteflakkee.nl.

Najaarsconcert Apollo geslaagd zangspektakel

NIEUWE-TONGE – Gemengde Zangvereniging Apollo, onder leiding van Marlous Smit jr., en gastkoor het Bruinisser Visserskoor, onder leiding van Nelleke Bruggeman, zorgden voor een mooie zangavond op 2 november in Ons Dorpshuis, met veel plezier in het samen zingen.

Het plezier spatte er van af toen bij de laatste twee nummers beide koren op het toneel verschenen. Ook de hele zaal zong de bekende liedjes mee. Het was een geslaagde en gezellige avond. Het volgende optreden van koor Apollo is op 28 november in Geldershof. Op 13 december verzorgt het koor een kerstzang bij verzorgingshuis Ebbe en Vloed in Oude-Tonge. Mensen die graag mee willen zingen zijn van harte welkom op donderdagavond 20.00 uur in Ons Dorpshuis. Meer info: 651244. Foto: J. Bruggeman.

Column

Esmoreit

Havo 3. Literatuur. "Esmoreit, 's Konings zone van Ceciliën" staat op het programma. De tekst van dit abele spel in het middeleeuwse Nederlands heb ik niet alleen op papier voor alle leerlingen, maar ook op cd en ik heb er ter illustratie met behulp van een PowerPointpresentatie ook allerlei afbeeldingen bij gezocht. Wordt leuk!

Ik wurm mij met mijn laptop, oplader, 30 Esmoreitboekjes en m'n agenda plus sleutelbos tussen hordes leerlingen door. File in de gang. "Ritsen vanaf hier". De les begint om 9:20 uur in lokaal 144. Een collega zit echter nog in het lokaal: een paar leerlingen van hem doen wat langer over een toets. Ik wacht geduldig, omringd door 28 pubers, die 'hongeren naar kennis' en nu al de nodige pret hebben door massaal hun mobieltjes te raadplegen over zaken die geen snars met mijn komende les te maken hebben, maar zo te zien wel bijzonder interessant, zo niet zelfs van levensbelang zijn.

9:28 uur. We kunnen naar binnen! Ik loop naar het bureau en sluit de accu van mijn laptop aan. Ik start de computer, die uiteraard eerst naar mijn afkorting vraagt en vervolgens naar mijn wachtwoord. Dat lukt niet. Nog een keer. En nog een keer. O, wacht even: numlock staat aan.

Volgende week wordt dat nog lastiger, want dan moet ik ook nog inloggen met een 'token' (een mysterieus sleutelhangertje of een app op je mobiel) waarop, na een druk op de knop, een codenummer verschijnt om mij deze onneembare vesting in te laten nemen. Nu werkt dat nog niet, want onze waakzame netwerkbeheerder mailde dat het systeem nog niet waterdicht is. In de hoop dat zo'n token ook nooit gaat werken, zoek ik naar de afstandsbediening van de beamer. Nergens te vinden. Ik klim op een tafeltje en kan net bij de startknop, maar duw, inmiddels behoorlijk geïrriteerd, iets te hard waardoor hij voor een kwart op het plafond projecteert, buig het ding goed en laat vervolgens het projectiescherm zakken. Het pijltje op de schakelaar wijst naar beneden, maar het scherm reageert niet. Ah, een verwarde elektricien heeft dit aangelegd, het pijltje moet naar boven wijzen ↑ om het scherm te laten zakken ↓.

Vervolgens verbind ik de laptop via een vanachter een radiator gevist snoer met de luidspreker die achter mij hangt en met het internet. Omringd door kabels krijg ik inmiddels het gevoel op de elektrische stoel te zitten. Het geluid blijkt ook al niet te werken. Toch even de collega gevraagd die net in lokaal 144 zat en nu in 123, o, nee, roosterwijziging, in 006 (begane grond), hoe dat komt. Simpel: "Het volume werkt helaas alleen op volumestand 43..." Dat had ik kunnen weten. Ik test het volume, maar dat komt nauwelijks boven dat van de leerlingen uit, die nu wel erg hongerig zijn geworden naar kennis.

Ho!, ik moet de absenten nog noteren. Daarvoor moet ik nog inloggen bij Magister. Dat verloopt zowaar vlekkeloos: klik-gebruikersnaam (andere dan voor de laptop), klik-wachtwoord (andere dan voor de laptop), klik-agenda, klik-havo3, klik-verantwoorden, klik…wacht even. Een leerling heeft een vraag. "Ja?" "Meneer, dit is ons eerste uur. Denkt u aan de dagopening?".

Esmoreit is die les niet meer op Sicilië aangekomen.

Ingestuurd

Herfsttafereel

Versgeploegde klei, verkleurende bladeren en wisselvallig weer. Het is écht herfst op Goeree-Overflakkee. De foto is ingestuurd door Jeannet van Rooijen.

Vrijdag in de krant

Geschiedenis: in 1918 overleed Ouddorps huisarts Crucq aan de Spaanse griep

Oud & Wijs: Voormalig wethouder Nelly van Dijke over de politiek