info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

15 april 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 15 april 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Kleindochter uit Florida bij eerste Stolperstein-plaatsing in Ouddorp

Gunter Demnig plaatst de eerste steen bij huis Sonnevanck in Ouddorp Voorzitter Van der Pol (Paul van Hessenfonds), kleindochters Ineke , man Wim en Hennie kijken toe. Foto: Wim van Vossen Fotografie

OUDDORP – Een Stolperstein, zaterdagochtend geplaatst, tijdelijk met een betekenisvolle roos als extra accent, markeert voortaan de bestraatte toegang tot de woning Sonnevanck van Willem en Ineke aan de Oude Nieuwlandseweg 20 in Ouddorp. Een gedenkteken aangebracht voor het laatste woonadres van Anna Haas-Franken, destijds de enige Joodse inwoner, slachtoffer van het nationaalsocialisme in de Tweede Wereldoorlog. Dankzij de stichting Paul van Hessenfonds en mede mogelijk gemaakt door steun van sponsoren werd met een bijzondere plechtigheid in Ouddorp de eerste van 15 Stolpersteine op het eiland geplaatst. Burgemeester Grootenboer en genodigden woonden de plaatsing door initiator Gunter Demnig bij.

Door Jaap Ruizeveld

Niet alleen kleindochter Ineke, ook haar zus Hennie en dochter Helini, beiden speciaal uit Florida (USA) overgevlogen om de plechtigheid in Ouddorp bij te wonen, waren onder de indruk van deze plechtigheid die begon met een ontvangst in Fletcher hotel Duinzicht.

Indrukwekkend

Voorafgaand aan de steenlegging zei de stichtingsvoorzitter van het Paul van Hessenfonds, J.H. van der Pol, dat het op hem bijzonder veel indruk heeft gemaakt dat Anna Haas-Franken haar Joodse positie, juist in de periode van de oorlog dat het voor haar steeds benarder werd, niet losliet. Zij nam de mogelijkheid om onder te duiken niet aan omdat zij andere mensen niet diep in de problemen en in gevaar wilde brengen. Een indrukwekkend principieel standpunt, dat haar helaas noodlottig is geworden. In oktober 1942 werd zij vermoord. "Met deze steen gedenken wij deze vrouw", gaf de heer Van der Pol aan. Vervolgens las kleindochter Ineke de tekst voor die op de steen is aangebracht: "Hier woonde Anna Haas-Franken, geboren in 1873, gedeporteerd in 1942 naar Westerbork en vermoord op 26 oktober 1942 in Auschwitz".

Emotioneel

Voor Gunter Demnig blijft het plaatsen van de gedenkstenen nog steeds een bijzonder gebeuren. Sinds 2000 heeft hij, nu al in 17 Europese landen, nagenoeg 95 procent van deze stenen zelf gelegd. "Het gaat inmiddels al om een aantal van ruim 46.000", vertelt hij. "Het is elke keer een ontroerende plechtigheid. Voor nabestaanden is er soms de traan.

Vervolg op pagina 6

Nogmaals ongeval Korteweegje

DIRKSLAND - Naar aanleiding van het bericht met foto in onze krant van jl. vrijdag, over het verkeersongeval aan het Korteweegje in Dirksland, kregen we van één van de betrokkenen wat aanvullende gegevens, namelijk dat de oorzaak van het ongeval was dat de bestuurder van de personenauto achter het stuur was flauwgevallen en dat niet hard was gereden. Ook dat uiteindelijk drie slachtoffers naar het ziekenhuis werden gebracht.

Bedenk een naam...

NIEUWE-TONGE - Japie "de Bennet kangoeroe" van het Faunapark is de trotse vader geworden van een zoon. Japie is bekend op het eiland omdat hij is grootgebracht in een 'mensenbuidel'. Tweede Paasdag kan er beschuit met muisjes worden gegeten. Bij het Faunapark is men nog op zoek naar een naam voor de babykangoeroe. Wie een leuke naam heeft kan dit laten weten via de facebookpagina. Like de pagina, en laat een bericht achter met de door u verzonnen naam. Voor de bedenker van de leukste naam ligt een abonnement klaar, zodat u het gezin van Japie in 2014 kunt volgen. Op Tweede Paasdag is er een uilen- en roofvogelshow op Faunapark Flakkee. Deze dag biedt de mogelijkheid om meer te weten te komen over deze bijzondere vogels.

Meer info op www.faunaparkflakkee.nl.

Verschijningsdata Pasen

In verband met Pasen verschijnt de huis-aan-huiskrant volgende week op woensdag 23 april in plaats van op dinsdag. Advertenties kunnen tot dinsdag 12.00 uur worden aangeleverd, familieberichten tot woensdagmorgen 7.30 uur. De abonneekrant verschijnt gewoon op vrijdag, hiervoor gelden de gebruikelijke aanlevertijden.

Rectificatie LenteFair

MIDDELHARNIS - In tegenstelling tot eerdere berichtgeving in deze krant, delen wij mee dat de LenteFair van 16 april a.s., die door leerlingen van CSG Prins Maurits wordt georganiseerd op het terrein van Zuidwester, uitsluitend bedoeld is voor ouders van deze leerlingen.

Stuur nu het programma in van Koningsdag. Eilanden-Nieuws zet dan alle activiteiten op een rijtje en publiceert het overzicht in de krant van woensdag 23 april. Het e-mailadres is:

redactie@eilandennieuws.nl.

2 / 40

Agenda

Dinsdag 15 april

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Paaszang in de Ichtuskerk door Soli Deo Gloria. Aanvang 19.30 uur.
DIRKSLAND – Bewonersavond dorpsraad, in De Schakel aan de Beatrixlaan. Inloop 19.15 uur, aanvang 19.30 uur.
MIDDELHARNIS – Openbare vergadering van de WMO-Adviesraad in het Rondeel. Van 19.00 tot 21.30 uur.
GOEDEREEDE – Lezing door Leendert van Wezel in Oostdam, georganiseerd door de VVRG. Aanvang 20.00 uur, entree € 5. Voor meer informatie kunt u bellen naar 0187-493208.

Woensdag 16 april

OUDE-TONGE – Breiavond van 19.30 tot 21.30 uur. Deelnemers gaan zelf aan de slag, hiervoor moeten eigen spullen meegenomen worden. Er is een handwerkspecialist aanwezig om te helpen en advies te geven. De locatie is Bernhardstraat 27 te Oude-Tonge.
ACHTHUIZEN – Bingo van FierGO voor 55-plussers, vanaf 13.30 uur. Het adres is Pastoor van Luenenstraat 20 te Achthuizen. Meer informatie via 0187-482400 of receptie@fiergo.nl.
MIDDELHARNIS – Opfriscursus verkeersregels in het Dienstencentrum in Middelharnis. De kosten zijn € 10 per persoon. Opgeven kan via jdvdirksland@hetnet.nl.
OUDDORP – Paasviering in de Grutterswei, georganiseerd door de ANBO. Aanvang: 16.30 uur. Entree is € 12 voor leden en € 17 voor niet-leden. Aanmelden kan vanaf 7 april bij Lenie van den Berge, tel. 0187-642590.
OUDDORP – Paas-schikmiddag in Het Oude Nieuwland. Aanvang 14.00 uur. Aanmelden kan tot en met 10 april via 0187-681027.
MIDDELHARNIS – Jaarvergadering van het streekmuseum en lezing over het Joodse leven op Flakkee door Jan Both in het raadhuis van Middelharnis. Vergadering start om 19.30 uur, de lezing begint om 20.30 uur.

Donderdag 17 april

MELISSANT – Uitvoering in Melishof door de Vrolijke en de Dwarse Fluiters. Uitvoering begint om 17.00 uur. Voor meer informatie kunt u bellen naar M. de Lange-van Buren, tel: 0187-602620.
OUDDORP – Zangavond in de Dorpskerk aan de Weststraat. Aanvang: 19.30 uur. Entree gratis.
MIDDELHARNIS – Dagreis met de ANBO naar Giethoorn en Luttelgeest. Bus vertrekt om 8.00 uur vanaf Keukencentrum Tieleman.

Vrijdag 18 april

MIDDELHARNIS – Tulpenwandeltocht van 10, 17,5, 25 en 40 kilometer. Inschrijven kan vanaf 7.30 uur op deze dag. Entree € 2,50 voor volwassenen en € 1 voor kinderen. Meer informatie op www.avflakkee.nl.

Zaterdag 19 april

NIEUWE-TONGE - Lente-schuurverkoop. Meer dan 500 artikelen uit grootmoeders tijd. Van 10.00 tot 16.00 uur. Locatie: Groeneweg 35, Bel voor meer info 0187-651638.
SOMMELSDIJK – Ladies Night in het Prieel van De Staver. De entree is gratis en het duurt van 19.00 tot 22.30 uur. Er is een goodiebag voor de eerste vijftig bezoekers.
NIEUWE-TONGE – Inlevermorgen voor rommelmarktspullen bij de schuur van familie Van Kempen, Oudelandsedijk 4a. Van 9.00 tot 11.45 uur.
MIDDELHARNIS – Plantenmarkt van 10.00 tot 12.30 uur op het terrein van de Sionkerk aan de Landbouwweg. De opbrengst van de markt gaat naar het bouwfonds van de Ger. Gem. Middelharnis.
GOEREE-OVERFLAKKEE – Excursie naar het Quackjeswater met speciale aandacht voor lepelaars. De gids vertrekt om 10.00 uur vanaf de parkeerplaats Duindijk.

Zondag 20 april

OUDDORP – Het American Protestant Church Choir zingt in de Welkom-Dienst van de Doopsgezinde Gemeente. Aanvangt 18.30 uur.

Woensdag 23 april

MIDDELHARNIS – Opfriscursus verkeersregels in het Dienstencentrum in Middelharnis. De kosten zijn € 10 per persoon. Opgeven kan via jdvdirksland@hetnet.nl.
STELLENDAM – Lady's Night bij Hairstyling Hélène met haarmode, make-up en gezichtsverzorging. Avond duurt van 18.30 tot 21.30 uur. De entree is gratis.
MIDDELHARNIS – Bingomiddag in het Dienstencentrum. Deuren open om 13.00 uur, de eerste ronde begint om 13.30. De entree is € 4,50.

Donderdag 24 april

DIRKSLAND – Oranjebingo in de Victoriahal. Organisatie: S.V.I.K.. Zaal open om 19.30 uur, bingo begint om 20.00 uur.

College kiest voor sobere Dodenherdenking op zondag

Een archieffoto van de Dodenherdenking in Middelharnis.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Dit jaar zal de Dodenherdenking, waarbij het college van Goeree-Overflakkee is betrokken, een meer sober karakter hebben dan in een andere jaren. Omdat 4 mei dit jaar op zondag valt heeft men voor deze sobere vorm van gedenken gekozen.

Door Adri van der Laan

Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman legt graag uit hoe het gemeentebestuur heeft geprobeerd een weg te vinden om op een respectvolle, maar toch sobere wijze Dodenherdenking te houden.
De belangstelling voor Dodenherdenking op Goeree-Overflakkee neemt niet af. In steeds meer kernen wordt de laatste jaren de Dodenherdenking op 4 mei gehouden. In sommige dorpen tekenen de Oranjevereniging of anderen voor de organisatie van een herdenking; zoals in Nieuwe-Tonge, Oude-Tonge, Den Bommel, Ooltgensplaat en Achthuizen. In drie kernen is de gemeente organisator van Dodenherdenking. Dit gebeurt in Dirksland, Middelharnis en Ouddorp. Hierbij zullen ook collegeleden aanwezig zijn. Een centrale herdenking voor de hele gemeente zal er niet zijn.
Dit jaar valt 4 mei op een zondag en volgens de landelijke richtlijnen is – ondanks dat het op zondag valt – dit de officiële dag om de gevallenen te herdenken. "Het college is unaniem van mening om hier niet van af te wijken. Wij vinden het belangrijk om juist op deze dag gezamenlijk de doden te herdenken", legt mevrouw Grootenboer uit. Wel heeft men rekening gehouden met de gevoeligheden en bezwaren die er zouden kunnen leven tegen een herdenking op zondag. Het college heeft alle kerken op het eiland aangeschreven. In deze brief werd aangegeven dat het college voor een sobere viering heeft gekozen: een stille tocht naar de gedenkplaats, een toespraak, de kranslegging, één minuut stilte en het zingen van het Wilhelmus. "Er zullen bij de herdenkingen waar het college bij betrokken is geen koren zingen. Ook wordt er na afloop geen koffie gedronken. Met de route van de tocht is ook rekening gehouden dat men de kerkgangers niet hindert".
Op de keuze van het college om de Dodenherdenking op zondag in sobere vorm te houden, zijn volgens burgemeester Grootenboer veel positieve reacties binnengekomen. Maar ook was er een klein aantal principiële bezwaren. Het college is ten allen tijd bereid om met de betreffende 'bezwaarde' kerken in gesprek te gaan, maar blijft erbij om de viering op zondag door te laten gaan.
Mevrouw Grootenboer vertrouwt er op dat men in de gemeente begrip heeft voor het standpunt van het college. Ze spreekt de wens uit dat men op Goeree-Overflakkee aansluit bij de keuze van het college om een sobere herdenking op zondag 4 mei te houden, zoals dit gebeurt bij de herdenkingen waarbij de gemeente betrokken is. De burgemeester realiseert zich dat er principieel bezwaarden zullen blijven, maar denkt dat het aantal beperkt blijft door de sobere invulling. Ze verwacht dat er rondom de herdenking van de doden geen verdeeldheid onder bevolking van Goeree-Overflakkee zal ontstaan.

Eervolle vermelding uitgave 'De Ramp'

Martijn de Bonte (links) ontvangt uit handen van de juryvoorzitter Lou Lichtenberg de bloemen en een oorkonde. Foto: Vincent de Vries.

ARNHEM - Donderdag werd de jaarlijkse NNP-dag gehouden in Burgers'Zoo. Tijdens deze bijeenkomst kreeg de uitgave van Eilanden-Nieuws tijdens de herdenking van de Watersnoodramp in 2013 een eervolle vermelding. Redacteur Martijn de Bonte ontving bloemen en een oorkonde.

Door Adri van der Laan

De NNP is de organisatie waarin een groot deel van de Nederlandse streekbladen en andere media zijn vertegenwoordigd. Zij organiseert verschillende bijeenkomsten, zoals workshops, cursussen en informatiebijeenkomsten voor haar leden. Daarnaast vertegenwoordigt zij de aangesloten leden in contacten met overheden of andere organisaties.
De NNP-dag wordt jaarlijks gehouden. Tijdens deze dag is de algemene ledenvergadering en is er een centrale bijeenkomst waarin de leden worden bijgepraat over de nieuwste ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Ter gelegenheid van deze bijeenkomst worden er prijzen uitgereikt voor initiatieven die de leden van de NNP binnen hun vakgebied ontplooien. Zo is er de A.M. Banda-prijs voor de beste commerciële initiatieven, de prijs voor de nieuwsbladfotografie en voor de nieuwsbladjournalistiek. Voor deze laatste categorie zond Eilanden-Nieuws de bijlage die is uitgegeven ter gelegenheid van de herdenking van de Watersnoodramp in 2013.

Eervolle vermelding

Eilanden-Nieuws kreeg voor deze bijlage als enige een 'eervolle vermelding'. Hierbij een citaat uit het juryrapport: "Eilanden-Nieuws pakte de herdenking van deze ramp groots aan. Inhoudelijk wilde de krant bij deze tragedie van zestig jaar geleden stilstaan, niet door te vervallen in de geijkte clichés en de verhalen die al ettelijke malen zijn verteld, maar door een magazine te presenteren met een mix van nieuwe invalshoeken en verhalen van mensen die de ramp meemaakten en nog nooit over hun ervaringen hadden verteld. In het hoofdartikel wordt ingegaan op het hedendaagse waterbeheer en de kans op een hedendaagse watersnoodramp. Het geheel is een indrukwekkend bewaarexemplaar geworden en een mooi voorbeeld van hoe een krant met de uitstraling van een magazine kan worden vervaardigd. Een prachtige prestatie ook in deze tijd waarin bezuinigingen troef zijn. Het redactionele project werd overigens grotendeels uitgevoerd door Martijn de Bonte, die destijds bij Eilanden-Nieuws in dienst was in het kader van de regeling voor jonge journalisten en daarna als redactiemedewerker werd aangenomen".
WeesperNieuws ontving de prijs voor de berichtgeving in zowel de krant, de website, een liveblog en een timelapse over het plaatsen van een nieuwe brug. De fotografieprijs was voor Peter de Koning van Brabants Centrum met een bijzondere foto van de Heilig-Bloedprocessie in Boxtel en de A.M. Bandaprijs ging naar de Hoogeveensche Courant voor het project 'Vrouwen in Zaken'.

Speculaties rond locatie zeehondencrèche

STELLENDAM - Afgelopen week verschenen er op de website een viertal pagina's (sites) van A Seal Centrum Stellendam waarin melding werd gemaakt van voorbereidingen voor de vestiging van zeezoogdierenzorg (een crèche voor zeehonden). Te lezen was dat de betreffende stichting, vanaf medio juli 2014, verantwoordelijkheid voor opvang en verzorging van zeehonden in het Noordzeekustgebied ambieerde. De website leidde tot twitter-reacties. Verrassend was het dat eind van de week de sites nog wel aangekondigd waren, maar niet langer online toegankelijk.

Door Jaap Ruizeveld

Dit alles leidde tot speculaties. Hoewel geen enkele instantie een reactie gaf, is het bekend dat de stichting (met adviseur Lenie 't Hart van Crèche Pieterburen), in overleg met o.a. de Gemeente Goeree-Overflakkee en UFA, de afgelopen periode contacten onderhield om te bezien of een vestiging van een zeehondencrèche aan de Noordzeekust haalbaar is. Los van de financiële component zullen er ook voor een dergelijke vestiging vergunningen van rijkswege nodig zijn. Dat de stichting met 'A Seal Centrum Stellendam' naar buiten trad versterkte vermoedens dat Stellendam, indien de plannen slagen, als meest geschikte locatie wordt gezien, boven eerder dit jaar genoemde andere kandidaat kustplaatsen voor een zeehondencrèche. Het overleg en het aftasten van de mogelijkheden zouden intern in een afrondende voorbereidingsfase zijn beland.
Opvang Vrijwilligers van Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren (EHBZ) moeten nu zieke, gewonde en verzwakte zeehonden die voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust en in het Grevelingenmeer worden gevonden (aanspoelen) naar Pieterburen in Groningen brengen. "Dat is een reis van zo'n 2,5 uur, terwijl de mensen in het zuidwestelijk deel van Nederland ook de kennis en kunde hebben om zelf de opvang te verzorgen. De opvang in het eigen gebied is beter voor de zeehonden," vertelde Lenie 't Hart begin dit jaar. Volgens haar rechtvaardigt ook het aantal van gemiddeld honderd zieke zeehonden dat jaarlijks vanuit Zeeland en Zuid-Holland wordt binnengebracht het optuigen van een tweede crèche. Als de plannen succesvol kunnen worden afgerond betekent het enerzijds voor de opvang en verzorging van de zeehonden dichtbij de locaties waar zij gevonden worden, een winstpunt. Anderzijds zou het een unieke trekpleister zijn op de Kop van Goeree voor educatie en voor het toerisme.

Vooralsnog geen scholen met sluiting bedreigd

GOEREE-OVERFLAKKEE - In een informatieve brief aan de gemeenteraad geeft het college van burgemeester en wethouders (portefeuillehouder Tollenaar) inzicht in de stand van zaken rond de nieuwe opheffingsnorm voor basisscholen in relatie tot de leerlingenkrimp in het primair onderwijs. De nieuwe normen zijn door het Ministerie van Onderwijs gepubliceerd en worden voor het eerst toegepast op de teldatum van 1 oktober van dit jaar. Voor de basisscholen in de gemeente Goeree-Overflakkee is de opheffingsnorm gesteld op 55 leerlingen. In een leerlingenprognose is te zien dat de overkoepelende besturen op Goeree-Overflakkee (door de gemiddelde schoolgroottesystematiek toe te passen) boven de norm van 55 leerlingen zitten.

Door Jaap Ruizeveld

Ook wanneer er op basis van de meest recente prognoses gekeken wordt naar de situatie over 5 jaar, zal er geen enkele zelfstandige school of overkoepelend verband onder de 55 leerlingen komen. Hier is één uitzondering: sbo De Wegwijzer. Het speciale basisonderwijs heeft geen bemoeienis met de opheffingsnorm. Zij wordt ook via een andere systematiek bekostigd. Op basis van de actuele gegevens lijkt door de nieuwe opheffingsnorm geen enkele school in de gevarenzone te komen. Dat wil overigens niet zeggen dat er niet geanticipeerd moet worden op de krimp in het onderwijs. Sinds vorig jaar oktober worden er gesprekken gevoerd met het onderwijsveld over dit thema. Dit gebeurt in de Lokale Educatieve Agenda (LEA).

Werkgroep

In eerste instantie heeft het onderwijsveld gevraagd of zij de tijd krijgt om in eigen verband een eigen visie te ontwikkelen. Dit proces loopt. Parallel hieraan is door de gemeente aan een externe partij gevraagd de uitkomsten van een onderzoek naar leerlingendaling en strategie voor primair en voortgezet onderwijs, te presenteren. Deze informatie is eind februari verstrekt. In de LEA-bijeenkomst is o.a. gesproken over vragen wat de regio en ook de ouders en leerlingen nodig hebben. Welke witte vlekken er zijn, hoe samen te werken en verantwoordelijkheden te dragen en wie de regie dient te voeren. Uitgangspunten die worden uitgewerkt in de werkgroep Krimp in het onderwijs.

Tijd voor overleg

Deze werkgroep bestaat uit vertegenwoordigers van diverse geledingen. De gemeente wil in samenwerking met deze werkgroep een visie op onderwijskrimp ontwikkelen als handreiking aan het onderwijsveld. Bovendien is deze visie ook voor het accommodatiebeleid van de gemeente Goeree-Overflakkee (met name onderwijshuisvesting) nodig in het verder voeren van het beleid. Omdat er op grond van de nieuwe opheffingsnorm vooralsnog geen scholen met sluiting worden bedreigd, is er tijd om met de schoolbesturen een inhoudelijke discussie te voeren, stelt het college.

'Zuiderdieppolder meest ideale plaats voor windmolens'

MIDDELHARNIS - De raadsleden van Vitale Kernen Goeree-Overflakkee (VKGO) weten het na een werkbezoek van afgelopen zaterdag nu zeker. ,,De Zuiderdieppolder bij Stellendam is de meest ideale plaats om windmolens te plaatsen. Die weidsheid hier en het feit dat er slechts een paar boeren wonen in dit gebied, sterkt ons nog meer in die gedachte,'' liet fractievoorzitter Binic Vreugde weten.


Al langer is de VKGO ervan overtuigd dat de noordrand op het eiland de meest geschikte plaats is om er windmolens te plaatsen. Vooropgesteld dat ze liever helemaal geen molens ziet verrijzen, is het uitgangspunt van de partij dat als het dan toch moet, er geen overlast is voor de inwoners.
Tijdens het werkbezoek van zaterdag 12 april jl. ondervonden de VKGO-gemeenteraadsleden aan den lijve dat de Zuiderdieppolder hier volledig aan voldoet. Dit bleek tevens uit gesprekken met enkele bewoners aldaar. ,,De grond is nu niet meer van mij, maar toen ik in het verleden nog wel eigenaar was, heb ik al een plannetje ingediend om hier windmolens te plaatsen,'' aldus een plaatselijke agrariër.

Ook raadslid Willy Heintjes was aanwezig tijdens het werkbezoek zaterdag: ,,De gemeente en projectontwikkelaars zien in dit open gebied liever woningbouw en recreatie, maar dat zou eeuwig zonde zijn. Zet er windmolens en niemand heeft er last van. ,,Helemaal mee eens. Zeker wanneer je de reacties aanhoort van de mensen die hier wonen. Ze zijn er allemaal voor, mits ze op een juiste manier gecompenseerd worden en niet alleen de nadelen van de molens moeten ondervinden,'' vulde collega Johan de Vos aan.

De Stolpersteine, gereed om geplaatst te worden. Foto Wim van Vossen Fotografie

Vervolg van voorpagina

Soms de moeilijk in te houden emotie. Begrijpelijk. Omdat met deze tekststeen de overledene een eigen gedenkplek krijgt. Weliswaar zijn er heel veel monumenten met soms honderden namen van oorlogsslachtoffers. Maar nu komt er die eigen markering waaruit nabestaanden moed putten".

Dankbaar

Terwijl het gezelschap richting Dirksland vertrekt voor vervolg steenleggingen, is er in de woning Sonnevanck, pal tegenover het Fletcher hotel Duinzicht, rust en ruimte om met de beide kleindochters Ineke en Hennie te praten. Ondertussen koestert echtgenoot Willem zich op de veranda in het zonnetje. Ineke laat een foto zien die op het dressoir staat. Dat was mijn oma. Een speciale foto, destijds gemaakt door de enige dorpsfotograaf Piet Kurvink. Er is overigens nog iets bijzonders, onder het raam, aan de buitenzijde van de woning. Er ligt een eenvoudige steen die al herinnert aan het vroegere woonadres van oma. Die hebben we vorig jaar september neergelegd vertelt Ineke, toen mijn zus Hannie hier was. Kijk wij zijn allemaal tachtigers en wij wisten toen nog niet zeker of op redelijk korte termijn hier een zogenoemde Stolperstein geplaatst zou kunnen worden. Nu het dankzij de inzet van het Paul van Hessenfonds is gerealiseerd, zijn wij hiervoor zeer dankbaar.

Niet vergeten

"Wij hebben veel meegemaakt in de oorlog", vertellen Ineke en Hannie. We hebben in 1942 in Ouddorp zelfs nog kort naar school gegaan. Het moment dat oma op transport is gesteld waren wij overigens weer in Rotterdam, bij het begin van een nieuw schooljaar. Dat was na de periode van de zware bombardementen. In dit Ouddorpse huis verbleven toen secretaressen, terwijl de Duitse officieren hier tegenover, in het restaurant, waren ondergebracht. Behalve het gebeuren van vandaag vinden wij het belangrijk dat er nu een blijvend signaal is voor jongeren. De naam Anna Haas-Franken staat ook vermeld op het monument bij het dorp, maar hier is nu de exacte plaats waar zij gewoond heeft en vanwaar zij is weggevoerd. Jongeren moeten deze tragedie, de Tweede Wereldoorlog met het grote leed voor Joden en andere bevolkingsgroepen, niet vergeten".

In onze editie van a.s. vrijdag een uitgebreider verslag.

Paasjubel bij Stellendam

STELLENDAM - Paasliederen zingen op Eerste Paasdag terwijl de zon opkomt? Het kan bij de Oude Haven van Stellendam.

Deze Paasjubel wordt georganiseerd door de Hervormde Kerk van Stellendam. "Het is een bijzonder moment. In de vroege kerk kwamen christenen bij elkaar om met zonsopgang het Pasen te vieren. Zoals de vrouwen in het evangelie op de vroege morgen naar het graf gingen en als eerste mochten horen dat Jezus was opgestaan uit de dood", aldus de organisatoren.
De Paasjubel op Eerste Paasdag, 20 april, begint 6.30 uur op de kade van de Oude haven te Stellendam. Iedereen wordt van harte uitgenodigd mee te zingen. Alleen bij regen of andere ongunstige weersomstandigheden gaat dit niet door. Voor vragen kunt u mailen d.hoolwerf@kliksafe.nl. "We hopen net als vorig jaar met een groep mensen de zon te zien opgaan terwijl we zingen: U zij de Glorie!", aldus de organisatie.

Collecte voor Natuurmonumenten

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van 22 t/m 26 april collecteert een groep vrijwilligers voor de Vereniging Natuurmonumenten. Natuurmonumenten beheert ondermeer Tiengemeten, de Scheelhoek bij Stellendam en de Duinen van Goeree en Voorne. De vereniging verzorgt daarnaast educatieve programma's en activiteiten onder de noemer Oerrr. Liefhebbers kunnen meedoen aan excursies in de gebieden. Kijk ook eens op www.midzomernacht2014.nl voor een nachtelijke wandeling in de duinen bij Ouddorp.

MIDDELHARNIS - Modewinkel Shoeby organiseerde op 19 maart een fotoshoot voor kinderen. De 'modellen' mochten als een echt 'Jilly' of 'Mitch' model op de foto. De fotoshoot was een leuke en spannende middag met veel deelnemers. Op woensdagmiddag 9 april zijn de prijzen uitgereikt. De prijswinaars ontvingen als prijs de gemaakte foto in een mooie, grote lijst. De meiden gingen op de foto in een outfit van het merk Jilly, Demi heeft gewonnen bij de kleine meisjes, Fabienne heeft gewonnnen bij de grote meiden. De jongens gingen op de foto in kleding van het merk Mitch, bij de grote jongens heeft Sam gewonnen, bij de kleine jongens sleepte Sebastiaan de prijs in de wacht. De winnende foto's zijn te zien in de etalage van de winkel. Iedereen die op de foto is gegaan kan de gemaakte foto ophalen in de winkel aan het Beneden Zandpad.

Bij Simons Kleding is er een hele nieuwe vlotte lijn voor 'jonge dames'. Lange rokken in diverse modellen, leuke shirtjes, sportieve jasjes. Ook aan de oudere dames is gedacht: mooie rokken met bloemenprint van Donna Due in diverse modellen. "Het is zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen in onze winkel!" aldus de mensen van Simons Kleding. www.simonskleding.nl

Dörr en Van Rossum Makelaardij nu ook in Ouddorp

Het complete team van Dörr en Van Rossum Makelaardij, voor hun tweede vestiging. Foto: Hans Villerius

OUDDORP – Dörr en Van Rossum Makelaardij heeft de vleugels verder uitgeslagen. Met een tweede vestiging, aan de Boompjes in Ouddorp, heeft het zijn werkgebied als beëdigd NVM-makelaar uitgebreid. En dat niet alleen. Ook de expertise van Jaap van Veen, van Klasse Makelaardij te Stellendam, wordt ingevlogen voor wat betreft het uitvoeren van woningtaxaties. Daarnaast is Jaap van Oostenbrugge aangetrokken, die met zijn capaciteiten op zowel commercieel als technisch gebied het aanspreekpunt zal zijn van klanten in het nieuwe kantoor te Ouddorp, dat op 1 april jl. de deuren opende.

Door Hans Villerius

"We hebben te maken met een markt die weer aantrekt. Er zijn meer transacties. En dan moet je als ondernemer niet stilzitten, maar de timing benutten als de economie aantrekt", zegt Albert van Rossum van Dörr en Van Rossum Makelaardij. "Wij hebben al onze vestiging in Middelharnis, maar er ligt voor ons ook markt in Ouddorp en omgeving, juist ook als NVM-Makelaar, met volledige toegang tot Funda, dat alle mogelijkheden biedt op het gebied van woningverkoop. Te midden van het grote aanbod moet je zorgen dat je er bovenuit springt, ook vanwege je deskundigheid en bevoegdheid om woningen te taxeren voor zowel de bank, de Belastingdienst als de Rechtbank."

Taxaties

Voor dit laatste zal vooral Jaap van Veen uit Stellendam, zelf ook NVM-makelaar, gaan acteren binnen Dörr en Van Rossum Makelaardij. Van Veens eigen makelaarskantoor, Klasse Makelaardij, is per 1 april jl. beëindigd en de bestaande portefeuille is opgenomen in het aanbod van Dörr en Van Rossum, zodat er met een portefeuille van 90 woningen gestart kan worden. "Vanwege mijn leeftijd is het een mooie overgang om uit de huizenverkoop te gaan en door middel van taxaties toch in de branche te blijven", zegt Van Veen. "En voor ons bedrijf", vult Van Rossum aan, "betekent het naast expertisewinst dat wij taxaties nóg sneller uit kunnen voeren."

Klanttevredenheid

Jaap van Oostenbrugge zal het gezicht vormen van de nieuwe vestiging in Ouddorp. "Op onze website scoren we met een 8,3 al een heel hoge klanttevredenheid, maar ik zie het als een uitdaging om dat nog verder naar boven te krijgen!", geeft hij aan. "Die score is een gemiddelde van onze klantbeoordelingen, ondanks het lange verkooptraject dat we de laatste jaren door de economische crisis hebben gehad", vult Van Rossum aan. "Het is belangrijk om de relatie met je klanten juist ook op langere termijn te waarborgen, dat is de kunst. Daarnaast spelen wij in op een volledige automatisering, zelfs met een eigen app. Dat is uniek in makelaarsland."

Laagdrempelig

Alle drie zijn ze geboren en getogen eilandbewoners, Albert van Rossum, Jaap van Veen en Jaap van Oostenbrugge. Ze hechten daar ook aan omdat ze daarmee het eilandgevoel van binnenuit kennen. "Wel belangrijk om je als klant bij ons thuis en vertrouwd te kunnen voelen, als je zulke belangrijke verkopen of aankopen gaat doen", licht Albert toe. "Mede daarom wilden we ook in Ouddorp gevestigd zijn, te midden van ons publiek zitten, pal in het centrum, laagdrempelig, voor iedereen bereikbaar en door iedereen te vinden, net zoals in Middelharnis in ons karakteristieke pand op de hoek Oostdijk/Voorstraat, waar we sinds een jaar zitten. Een geweldige plek! Maar ook eilandbreed willen we ons kantoor profileren, zodat we nog meer aanbod krijgen en we als makelaarskantoor verder zullen groeien."
Met het oog op dit laatste is Dörr en Van Rossum ook goed vertegenwoordigd in nieuwbouwprojecten. Zoals 'Oosterpark' te Ouddorp, waarvan begin mei de 2e fase in verkoop gaat. Op donderdag 25 april gaat ook de 2e fase van 'Zomerland' te Stellendam in de verkoop. En van 'Hart van Dirksland' zijn vijf van de acht woningen inmiddels verkocht.

Binnendienst

"Heel belangrijk bij al onze activiteiten", geeft Albert van Rossum aan, "zijn onze medewerksters van de binnendienst. Zonder hen ben je als makelaar gewoon uitgeschakeld." Het zijn Jessica Durinck en Christianne Rottier, laatstgenoemde is stagiaire van het Hoornbeeck College, die werkzaam zijn in de vestiging Middelharnis, dat als centraal kantoor van Dörr en Van Rossum Makelaardij fungeert. Ook voor de klant wordt met één centraal telefoonnummer gewerkt: 0187 486343. Het adres van de nieuwe Ouddorpse vestiging is Boompjes 21, het kantoor in Middelharnis is te vinden aan Oostdijk 2. En wie meer informatie wil, kan terecht op www.dr-makelaardij.nl.

'Help 't Prieel zijn grandeur terug te krijgen!'

't Prieel: geheel tot uw dienst. Foto: De Staver

SOMMELSDIJK – Met de oproep zoals in de kop boven dit artikel verwoord, treedt momenteel Recreatiecentrum De Staver naar buiten. En heel speciaal richt 'het bruisend middelpunt van het eiland' zich daarbij tot toekomstige bruidsparen. In de jaren '80-'90 van de vorige eeuw was 't Prieel een veel gevraagde locatie voor trouwpartijen. Voor huwelijksfeesten was het een gelegenheid met allure. Die populariteit is echter geheel verdwenen. Een handjevol bruidsparen houdt er nog hun trouwfeest of receptie. En daar wil De Staver wat aan gaan doen. Graag krijgt het recreatiecentrum zijn bruidsparen en hun gezelschap terug. Maar hoe krijg je ze weer binnen? Hoe wordt 't Prieel weer 'hot' onder hen die elkaar het ja-woord willen gaan geven? Voor het antwoord op die vraag legt De Staver graag het oor te luisteren bij… toekomstige bruidsparen zelf!

Door Hans Villerius

"In 't Prieel vindt van alles plaats", zegt Staver manager Lesly Wolters. "Van vergaderingen en congressen tot bedrijfsfeesten, van culturele programma's met muziek en theater tot bridgeavonden en kerkdiensten toe." En dan die enkele bruiloft nog. "Maar", zo vervolgt Lesly, "door de multifunctionele beschikbaarheid van 't Prieel bekent deze gelegenheid misschien wel te weinig kleur, ademt 't misschien wel te weinig díe sfeer waarin bruidsparen juist graag hun trouwerij vieren. Toch willen we de ambiance graag weer zo pikant maken dat het triggert om weer graag voor De Staver, voor 't Prieel te kiezen. En wat kun je dan beter doen dan goed te luisteren naar wat bruidsparen nu precies willen? Daarom nodigen we deze maand tien bruidsparen uit om ons te komen vertellen wat hun wensen zouden zijn voor wat betreft het verbeteren van de sfeer binnen. Daar beleggen we een avond voor. Naar aanleiding van de input die we dan krijgen, maken we een soort ontwerp dat we tijdens een latere bijeenkomst presenteren aan dezelfde bruidsparen. Overgebleven wensen of nadere ideeën kunnen dan nogmaals worden aangegeven en zo mogelijk worden ook die nog meegenomen in het definitieve ontwerp. Zodat uiteindelijk na een verbouwing een Prieel nieuwe stijl uit de verf komt die geheel beantwoordt aan de wensen van het bruidspaar anno 2014."
Het is een idee van Lesly zelf om het zo aan te pakken. Zijn creativiteit wil, juist in tijden als dingen beter zouden kunnen, nogal eens uitkomst bieden, zegt hij. "Dan zie ik vooral kansen liggen. Zo hopen we ook 't Prieel te kunnen gaan voorzien van een hoognodige upgrade."
Volgens een voorlopige planning zal renovatie van 't Prieel komende zomer van start gaan. Daarnaast worden wat de manager betreft in de toekomst ook huwelijken in De Staver voltrokken. Hierover is al overleg gaande met de gemeente. "Een bijzonder ambtenaar van de burgerlijke stand hebben we zelfs al in eigen huis!", zegt hij trots.

Vrijblijvend

Overigens benadrukt Lesly dat het voor toekomstige bruidsparen geheel vrijblijvend is om mee te doen met 'Help 't Prieel zijn grandeur terug te krijgen'. "Men hoeft zich niet moreel verplicht te voelen daarna daadwerkelijk hier de trouwerij te vieren, want alles op de trouwdag moet geheel naar eigen wens blijven, dus ook het feest. Stelletjes die meedoen krijgen wél van ons een aantrekkelijke beloning. Maar wat dát is, houden we als een verrassing…"
Belangstellenden kunnen zich tot en met 30 april a.s. aanmelden via de mail: info@destaver.nl, of via de website: www.destaver.nl (doorklikken op 'Horeca & zalen' en daarna op 'Bruidsparen gezocht'.

Nieuw concept

Daarnaast heeft De Staver om het gebruik van zalen aantrekkelijker te maken een nieuw concept ontworpen voor zaalhuur en bediening: geheel naar eigen wens. Wilt u alleen een zaal huren en bediening, hapjes of drankjes zelf regelen? Geen probleem. Of wilt u een zaal inclusief bediening, maar zelf voor hapjes en drankjes zorgen? Ook prima. Of u wilt afspreken voor zaalhuur, bediening, drankjes, maar geen hapjes op bitterballen na? Ook dat kan. Met andere woorden: zaalhuur, bediening en catering is geheel maatwerk geworden. En om ook degenen voordeel te bieden die all-in willen arrangeren – dus een totaalpakket van zaalhuur, bediening, hapjes en drankjes – wordt hierop een aantrekkelijke korting gegeven, afhankelijk van het aantal personen waarvoor een zaal wordt besproken. "Maar hoe het ook zij", zeg Lesly, "voor een all-in pakket hoeft nooit meer dan € 25 per persoon neer te worden gelegd, en dat is beslist niet duur!" Natuurlijk wordt het wel duurder als ook een diner, een fotograaf of welke extra persoonlijke wensen dan ook gewenst zijn, maar dat spreekt voor zich."
Zie voor meer info www.destaver.nl of bel naar 0187 483306.

'MBO Groen moet je doen'

SOMMELSDIJK - Op woensdag 16 april, van 19.00 tot 21.00 uur, geeft het mbo van het Edudelta College Sommelsdijk een inkijk in de vele inspirerende mbo-opleidingen die daar worden verzorgd. Heb jij nog geen keuze gemaakt voor je mbo vervolgopleiding, wil je een andere mbo gaan volgen of ben je belangstellend wat het Edudelta College heeft te bieden, dan ben je van harte welkom aan Groene Zoom 113 te Sommelsdijk.

Door Caroline Rijpkema

In het landelijk gelegen gebouw verzorgt Edudelta haar mbo-opleidingen met veel keuzes, vooral in de groene sector. Zij biedt onderwijs op maat en leidt beroepsgericht op in de BOL (beroepsopleidende leerweg) en de BBL (beroepsbegeleidende leerweg), dit voor niveau 1 tot 4 in de verschillende sectoren. Ook zijn er projecten die betrekking hebben op de opleiding "Groene ruimte" (hovenier/groenvoorziening), "Groen", "Grond en Infra" (loonwerk), "Plantenteelt" (openteelt/akkerbouw)en de opleiding "Dierverzorging" waar alle dieren aan bod komen. Van "kip tot olifant", onze dierentuinprojecten in binnen en buitenland zijn ervaringen die je niet meer vergeet. Wil je liever een project met paarden? De paardenklasleerlingen van het vmbo Edudelta College Middelharnis zijn je graag te gast. Menig student sluit zijn PVB succesvol af met een project in de paardenbranche.

De nieuwe opleiding "Allround recreatie-/parkmedewerker" is een prachtige opleiding voor in de recreatiesector waar de student het vakmanschap en gastheerschap van de recreatieve dienstverlenende sector leert. Van aankleding en verzorging van het (natuur)terrein, tot (technisch) onderhouden van gebouwen en diverse faciliteiten. Alles komt aan bod. Deze opleiding gaat het nieuwe leerjaar 2014-2015 voor het eerst van start.

Op 16 april van 19.00-21.00 uur, tijdens de open avond op het mbo van het "Edudelta College" Groene Zoom 113 te Sommelsdijk, geeft men graag meer informatie over de opleidingen. Zie ook www.edudelta.nl/middelharnis.

Realisatie van grondgebonden zonneparken op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Door een samenwerkingsverband tussen partners, toeleveranciers, investeerders en Groothandel Gebar B.V. bestaat er een mogelijkheid om grondgebonden zonneparken te realiseren op Goeree-Overflakkee.

Nu de gehele buitenring van het eiland is vrijgegeven om, op nader te bepalen locaties, windmolens te laten verrijzen is nu het moment aangebroken een alternatief in duurzame energie onder de aandacht te brengen. "Dat wij hier op het eiland veel meer energie moeten produceren dan wijzelf verbruiken is een zekerheid. Nu hebben we nog mogelijkheden hier een andere invulling aan te geven. Zonder windenergie worden de beoogde doelstellingen niet behaald. Maar in combinatie met andere duurzame energieopwekkende oplossingen kunnen we wellicht tot een beter en evenwichtigere invulling van het eiland Goeree-Overflakkee komen", aldus de initiatiefnemers.

Het plaatsen van Zonnepanelen is een evenwichtige invulling . "Met als voorbeeld het grondgebonden zonnepark de Klepperstee in Ouddorp is het bewijs geleverd dat het prima kan opgaan in de natuur zodat de overlast tot het minimum beperkt kan blijven".

"U als inwoner van Goeree-Overflakkee moet de mogelijkheid krijgen om ook te investeren in deze zonneparken. Immers niet iedereen heeft de mogelijkheid om zonnepanelen aan te schaffen. Simpelweg omdat de locatie niet geschikt is, of het aangezicht van het pand wordt er niet echt fraaier van als er zonnepanelen op het dak zouden liggen", aldus de initiatiefnemers. Bent u voorstander van zonneparken en wilt u op de hoogte gehouden worden van de ontwikkelingen, ga dan naar de website www.Zonneparken-goeree-overflakkee.nl.

Al meer weten en kennismaken? Op Tweede Paasdag is er op het eiland een KijkbijdeBoerdag. Groothandel Gebar B.V. staat bij akkerbouwbedrijf Jacobs in Den Bommel. Naast tal van andere activiteiten kunt u kennismaken met zonnepanelen, een installatie in werking zien en nog veel meer.

Kernactiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

Excursie

Op zaterdag 19 april is er een excursie naar het Quackjeswater met speciale aandacht voor lepelaars, georganiseerd door Natuurmonumenten. Om 10.00 uur vertrekt de gids vanaf de parkeerplaats Duindijk, ter hoogte van Duinweg 23 in Hellevoetsluis. Trek stevige schoenen aan en een verrekijker is ook erg handig.

DEN BOMMEL

Braderie

Op zaterdag 17 is het tijd voor de jaarlijkse braderie in Den Bommel. Ook dit jaar staan er weer vele verschillende kraampjes en ook is er weer de mogelijkheid om het orgel te bespelen. Heeft u interesse? Opgeven kan door te bellen naar 0187-494911 of stuur een e-mail naar ariettehage@solcon.nl.

DIRKSLAND

Rollatorspreekuur

Op vrijdag 25 april is er een rollator- en hulpmiddelenspreekuur in de praktijk van Jofib Koese, Reginahof 2, aangeboden door Fysiotherapie Koese en Careyn erGO. Het spreekuur duurt van 12.00 tot 13.30 uur. In die tijd kan uw rollator gratis gecontroleerd worden en kunt u persoonlijk advies krijgen van deskundigen. Voor meer informatie kunt u bellen naar 06-10557185 of 0187-483157.

DIRKSLAND

Laatste wedstrijd zwemloopcircuit verplaatst

De derde en laatste wedstrijd van het zwemloopcircuit is verplaatst van zaterdag 3 mei naar zaterdag 17 mei. Voor degenen die de eerste twee wedstrijden niet mee hebben gedaan is het ook mogelijk om een enkele wedstrijd mee te doen. De start is om 07.35 uur in zwembad De Gooye. De hele afstand is 500m zwemmen en 5km hardlopen, de halve afstand is voor kinderen tot en met 15 jaar. Meedoen als duo is ook mogelijk. Voor meer informatie en opgeven: zwemloopdirksland@gmail.com.

HERKINGEN

Sportmiddag

De afgelopen weken hebben alle groepen van de Prins Johan Friso school uit Herkingen een compleet verzorgde sportmiddag gekregen. Die sportdag kregen zij van de leerlingen uit havo 5 van CSG Prins Maurits, die de specialisatie BSM hebben gekozen. BSM staat voor Bewegen, Sport en Maatschappij. En die termen komen natuurlijk het best samen op een basisschool. De sportmiddagen hebben plaatsgevonden in drie etappes, voor de onder-, midden- en bovenbouw. Er werden allerlei activiteiten gedaan rondom een thema, zoals: Olympische Spelen (groep 3, 4 en 5), Super Mario (groep 6, 7 en 8) en dieren (groep 1 en 2). De leerlingen kijken al uit naar de volgende keer.

MELISSANT

Zendingsavond

De vrouwenvereniging 'Draagt elkanders lasten' van de Gereformeerde Gemeente belegt donderdag 17 april een avond waarop de heer J. van Toor, voorlichter van het zendingsbureau, hoopt te spreken over zijn reis naar Guinee. Hij zal ook dia's laten zien. De avond begint om 19.45 uur en wordt gehouden in het zaaltje van de kerk, Beatrixlaan 2. Ieder is hartelijk welkom.

MIDDELHARNIS

Plantenmarkt

Op zaterdag 19 april is er van 10.00 tot 12.30 uur een plantenmarkt op het terrein van de Sionkerk aan de Landbouwweg te Middelharnis. Op de markt is een breed assortiment aan buitenplanten en potgrond verkrijgbaar. U kunt ook uw eigen bloempot of bloemenmand laten oppotten. Uw aankopen kunnen tegen een kleine vergoeding worden bezorgd, bij aankopen van € 25 is de bezorging gratis. De opbrengst gaat naar het bouwfonds van de Ger. Gem. Middelharnis.

Lezing en vergadering

Op woensdag 16 april houdt de vereniging Streekmuseum haar jaarvergadering in het oude raadhuis van Middelharnis. Museumsecretaris Jan Both zal een lezing verzorgen over het Joodse leven op het eiland waarbij diverse facetten van het Joodse leven worden toegelicht. Het huishoudelijke gedeelte begint om 19.30 uur, de lezing start een uur later, om 20.30 uur.

Zendingsavond Chr. Ger. Kerk

Woensdag 16 april zal er een zendingsavond worden gehouden in het verenigingsgebouw van de Chr. Ger. Kerk aan de Hoflaan te Middelharnis. Het zendingsechtpaar Hessel en Coby Visser zijn met verlof in Nederland en zullen een presentatie houden over hun Bijbelvertaalwerk in Botswana. De avond begint om 19.30 uur. Jong en oud is welkom.

Meer vrijwilligers nodig voor Repair Café

In de afgelopen tijd hebben weer 25 bezoekers de weg gevonden naar het Repair Café. Soms met de meest gecompliceerde mankementen. Wat vroeger "burenhulp" heette, is nu het Repair Café. Enthousiaste vrijwilligers helpen op een vrije zaterdag anderen met kleine klusjes in de vorm van reparaties. Deskundige naaisters die het leuk vinden om u te helpen kleinschalige reparaties uit te voeren staan voor u klaar. Een broek inkorten, een losse voering vastzetten, knoopsgaten maken, repareren of vervangen van ritssluitingen, e.d. De formule van het Repair Café is wel: Hulp, bieden aan mensen die zelf niet genoeg kennis, vaardigheid of gereedschap hebben om het thuis zelf te kunnen. Na hulp bij een reparatie heeft u de mogelijkheid om het buikje van het Roze Spaarvarkentje met een kleine bijdrage te laten rammelen. Deze giften gebruikt men om gereedschap en gebruikte materialen aan te kunnen vullen. Het Repair Café is elke eerste zaterdag van de maand van 10.00-13.00 uur geopend en is gevestigd in het kringloopcentrum Goed-voor-Goed aan Simon Stevinweg 49.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Op zaterdag 19 april is er een voorjaarsschuurverkoop met meer dan 500 artikelen uit Grootmoeders tijd. De verkoop is aan Groeneweg 35 en duurt van 10.00 tot 16.00 uur, entree is gratis. Voor meer informatie kunt u bellen naar 0187-651636.

Inleveren spullen rommelmarkt

Zaterdag 19 april is het weer inlevermorgen voor de rommelmarkt van Hervormde Gemeente Nieuwe-Tonge. Stoelen, speelgoed, kleding, boeken, potten en pannen, koelkasten, noem maar op, wellicht staat of ligt het bij u in de weg. De rommelmarkt wordt op 28 juni gehouden. Dus hebt u nog overcomplete spullen in uw schuur, op zolder, in uw boeken- of kledingkast, breng het gerust bij de schuur van familie Van Kempen, Oudelandsedijk 4A (de dijk volgen langs graanhandel Van Schelven), a.s. zaterdag tussen 9.00 en 11.45 uur. Kleine spullen kunt u ook a.s. zaterdagmorgen 19 april afgeven bij Hervormd Centrum 'Elim', Zuiddijk 19 in Nieuwe-Tonge. Is het vervoer een probleem, dan kunt u bellen naar familie Kom, tel. 652128. Ook op zaterdagmorgen 24 mei kunt u uw spullen inleveren.

OUDDORP

Amerikaans koor

Op zondag 20 april, Eerste Paasdag, is het American Protestant Church Choir in de Welkom-Dienst van de Doopsgezinde Gemeente. Ds. E.A. van Hoof gaat de dienst voor. Aanvang 18.30 uur.

Moederdag Cake

Op zaterdag 10 mei verkopen kinderen 's morgens versierde Moederdag cakes aan de deur voor € 3,99 met een bon voor een gratis bus slagroom bij de Albert Heijn in Ouddorp. Inwoners van Stellendam en Goedereede kunnen een cake bestellen bij Claudia Grinwis, tel. 0187-492009 of bij Janita Troost, tel. 0187-664802. De opbrengst van de verkoop gaat naar Stichting Stéphanos.

Creatief met Taal

Op woensdag 11 juni verzorgt schrijfster Joke Verweerd een workshop Creatief met Taal bij boekhandel Akershoek. Door ruimtegebrek is er een maximaal aantal deelnemers. Inschrijven kan bij Boekhandel Akershoek. Deelname kost € 7,50. De workshop begint om 9.45 uur.

Zangavond

Op donderdag 17 april is er in de Dorpskerk aan de Weststraat een zangavond. Het Christelijk Kamerkoor Da Lui Cantiamo werkt hier aan mee onder leiding van Juriën van Kooten. Ook is er een muzikaal intermezzo op de fluit door Andrea Admiraal en Martin van Moort. De meditatie wordt verzorgd door ds. C. van den Berg. De avond start om 19.30 uur. De entree is gratis.

Paasstukje maken

Op woensdag 16 april kunt u bij de 55+ club een paasstukje maken. Zelf graag een bord, mesje en snoeischaar meenemen. De middag begint om 14.00 uur en kost € 9, inclusief een kopje thee of koffie. Graag van tevoren aanmelden. Dit kan bij Joke van Dam, tel. 0187-682319.

Rommelmarkt

Bij droog weer wordt er zaterdag zaterdag 19 april een rommelmarkt gehouden. De opbrengst is bestemd voor de Stichting Stephanos. De markt begint om 8.30 uur en duurt tot 16.30 uur. Adres: Molenblok 24, Ouddorp.

Spullen voor verkoping Zorgcentrum Vliedberg

Voor de verkoping op woensdag 7 mei in Zorgcentrum de Vliedberg vraagt men rommelmarktspullen. Inleveren vanaf dinsdag 22 april tot vrijdag 25 april bij familie Van der Linde, Marijkeweg 1 te Ouddorp. Spullen die deze dag niet verkocht worden, zullen niet worden weggegooid maar ze zijn te vinden bij Van der Linde rommelmarkten op het industrieterrein.

OUDE-TONGE

Workshop ademhalen

Op woensdag 16 april is er tussen 13.15 en 15.30 een workshop ademhalingsoefeningen. De workshop wordt gegeven door een professionele docente en behandelt theorie en praktijkgerichte oefeningen. De kosten zijn € 15, inclusief een kopje thee of koffie. De locatie is Bernhardstraat 27. Neem zelf een dekentje mee en iets om op te liggen. Aanmelden kan bij Joke Buijze, tel. 0187-641344, of stuur een e-mail naar j.buijze@fiergo.nl.

Goederen inzamelen voor Uzon

De Werkgroep Uzon van de Hervormde gemeente houdt zaterdag 19 april weer een inzameling van goederen. Dit voor haar zustergemeente in Uzon. De inzameling vindt plaats aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Vanaf 9.30-11.30 uur staat men klaar om schone, goed bruikbare kleding in ontvangst te nemen. Wie twijfelt aan de bruikbaarheid van de spullen of als er iets moet worden opgehaald, kan contact opnemen met de heer G. Groenendijk, tel. 0187-641934, vóór vrijdagavond 18.00 uur. Er staat een collectebusje voor een (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

SOMMELSDIJK

Zwemdiploma's

Op zaterdag 29 maart hebben de volgende kinderen in het zwembad van de Staver in Sommelsdijk hun zwemdiploma behaald. A diploma: Sven Volaart, Jason de Waard, Lieke Spee, Justin Paulissen, Milan de Vos, Sem Krijger, Wes Mastenbroek, Ties Klem, Juliëtte Pollemans, Jasmijn den Braber, Sebastiaan IJsselstein, Daan Arensman, Rosanne Arensman, Christian Hak, Ryan Hoek, Yoran van den Doel, Tim Smits, Ruben Groenewegen – v.d. Weijden, Yannick Oorschot, Merlanie v.d. Made, Charenza v.d. Made (Certificaat), Merle van Vossen, Britt van den Doel, Rico Terlouw, Jesper Melaard, Louise Barendregt, Daan van Noord. B diploma: Ferzana Ihorai, Bram Schoenmaker, Mijke Spierenburg, Jeslyn Huibrechtse, Ryan Koops, Stella v.d. Ben, Enrico Bal, Rowan Verdoes, Anneleen v.d. Welle, Suzanna v. Brussel. C Diploma: Floris van Splunder, Danique Gouweloos, Marc Korevaart, Alain Hopstaken, Alek Woudstra, Danique Hagoort.

STELLENDAM

Spullen voor Buutenhavenmarkt

Zaterdag 3 mei organiseert de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam voor de vierde keer de Buutenhavenmarkt op het terrein naast de visafslag van Stellendam. De inleveravonden zijn: maandag 28, dinsdag 29 en woensdag 30 april a.s. van 18.30 tot 20.30 uur in de loods van de familie Brinkman aan de Buitenhaven (Mr. Snijderweg). Er zijn weer veel kramen die gevuld moeten worden, dus is men op zoek naar: tweedehands boeken, keukenspullen, curiosa, glaswerk, servies, gereedschap, lampen, speelgoed, elektra, en natuurlijk ook kleding, hoedjes, en sjaaltjes. Er worden geen grote spullen/meubels aangenomen. Indien u niet in staat bent uw spullen te brengen, dan kunt u deze eventueel op laten halen. In Stellendam wordt er half april een flyer verspreid met uitgebreide informatie over de Buutenhavenmarkt en welke activiteiten er te doen zijn.

14 / 40

DIRKSLAND – "In één woord: fantastisch!" Zo reageert de organisatie van Dé Beurs op dit jaarlijkse evenement dat afgelopen vrijdag en zaterdag weer werd gehouden aan de Nijverheidsweg in Dirksland. Ditmaal met een veel grotere, en ook ruimere, opzet dan andere jaren, en met een gezellige Country Fair buiten. "Telling heeft uitgewezen dat er minimaal twee maal zo veel bezoekers waren dan vorig jaar. En iedereen was zó tevreden!", zegt Nely Kievit namens de organisatie.

Tekst en foto's: Hans Villerius

"We hopen dat de dames organisatoren het volgend jaar weer zo voor elkaar krijgen", luidde tijdens de vorig jaar gehouden beurs de reacties van menig standhouder. Dat 'de dames' daarin geslaagd zijn, bleek wel uit het enthousiasme van opvallend veel exposanten die dit jaar (weer) op Dé Beurs vertegenwoordigd waren. En niet alleen zij, maar ook de bezoekers waren uiterst content over wat het evenement te bieden had. Voor de exposanten was dit naast een goede en professionele organisatie, die goed gebruik maakte van social media, een uitstekend podium voor hun product of dienst én een prima omgeving om te netwerken. Voor de bezoekers was het een gelegenheid om uitgebreid geïnformeerd te worden én om te genieten van een stuk gezelligheid en sfeer.
"Het was weer ouderwets gezellig!", zegt Nely Kievit. "En wat zag binnen alles er goed uit! Helemaal te danken aan alle standhouders, die er veel werk van maakten om alles er echt professioneel uit te laten zien. Voorafgaand aan de beurs hebben we de B2B meeting gehad, die ook heel druk bezocht werd, met eveneens twee keer zo veel belangstelling dan vorig jaar. Wethouder Arend-Jan van der Vlugt hield hier een interessante toespraak over eilandmarketing, met een sprekend filmpje over Goeree-Overflakkee. Visser & Visser Accountants/Belastingadviseurs trakteerde, i.v.m. het 25-jarig bestaan van dit bedrijf, op heerlijke petit-fours. En Saskia Hameeteman van Personal Touches gaf een mooie lezing over hoe je je denken onder controle kunt krijgen. Erg leuk allemaal", vertelt Nely enthousiast. "En dan het weer! Dat was echt een cadeautje, beter konden we het niet hebben, zeker nu met de country fair buiten, zo lekker in het zonnetje rondneuzen bij alle gezellige stands op het buitenterrein. Ook de roofvogelshow was een schitterende toevoeging aan dit evenement. Net als de ganzenhoeders met zijn ganzen en drie honden. Een aandoenlijk gezicht gewoon. Alles bij elkaar genomen, was heel Dé Beurs weer echt top. We hebben dan ook heel veel positieve reacties ontvangen!" Op de fotocollage een impressie van twee beursdagen.

Sjaloomkoor repeteert met nieuwe piano

SOMMELSDIJK - Woensdag 9 april 2014 was er de repetitie van het Sjaloomkoor in de Oranjerie. Deze keer was het een bijzondere repetitie. Bijzonder omdat ze deze avond voor het eerst gingen repeteren bij de nieuwe piano.

Deze piano is geschonken door Stichting Vrienden Sjaloomzorg. Deze avond waren ook enkele leden van het bestuur aanwezig om het een beetje officieel te maken. Deze bestuursleden mochten gelijk meezingen met het koor. Volgens de koorleden zong het bij deze piano veel beter dan bij de oude. Na het oefenen van de liederen was er koffie/thee met wat lekkers. De Stichting Vrienden hoopt dat ze nog vele jaren plezier kunnen hebben van dit instrument.
U kunt de Stichting Vrienden steunen door het overmaken van een gift of door donateur te worden. Dan kunnen zij hun activiteiten voor de bewoners van Sjaloomzorg blijven voortzetten.
Het rekeningnummer is NL 83 RABO 0342 0972 88 t.n.v. Stichting Vrienden Sjaloomzorg. (Men heeft de ANBI-status gekregen).

SOMMELSDIJK - Zaterdag 5 april hebben veel kinderen en verschillende ouders (vrijwilligers) zich weer ingezet voor de jaarlijkse krentenbrodenverkoop voor Woord en Daad.

Soms was het wel wat improviseren omdat het op het laatste moment net niet ging zoals was gedacht. Ook lukte het niet om in Ouddorp broden te verkopen omdat er niet voldoende vrijwilligers (chauffeurs en kinderen) beschikbaar waren. Maar ondanks dat zijn er toch bijna 2000 krentbroden verkocht.
Kinderen die de krentenbroden hebben verkocht, worden zeer bedankt voor hun enthousiaste hulp. Dit geldt vanzelfsprekend ook voor de chauffeurs die de kinderen hebben begeleid en degenen die de verkoop in West Flakkee hebben gecoördineerd.
Daarnaast dankt het comité een ieder die krentenbroden heeft gekocht en daarmee ook het doel waarvoor de opbrengst is bestemd, een project in het kader van het jaarthema van Woord en Daad 'Vakonderwijs, doe het zelf!', heeft gesteund. De netto-opbrengst is ongeveer € 3.250,- (inclusief giften).
Voor de fietsliefhebbers: zaterdag 14 juni a.s. is er weer de Rabo fietsdag. Als u meedoet kunt u Woord en Daad sponsoren, met de bijdrage die de Rabobank beschikbaar stelt aan iedereen die een tocht rijdt. Het startnummer voor Woord en Daad deelnemers is 2 en u kunt dat vermelden op de stempelkaart die u bij het begin van de fietstocht krijgt uitgereikt.

De uitslagen van de dressuurwedstrijd, gehouden op zaterdag 12 april 2014 in Manege Oostmoer.

Proeven F3 t/m F6. Mignon v. Heemst, Candy, 231 pnt; Elvera Visscher, Zabaday, 229 pnt; Marielle Geelen, Mandy, 224 pnt; Nadiah Geelen, Vere, 220 pnt; Luna Bruggeman, Mandy, 216 pnt.
Proef F9. Nienke de Deugd, Glory, 234 pnt; Mignon v. Heemst, Candy, 233 pnt; Lisa Rijnbrand, Glory, 232 pnt; Tanya Boogaard, Disney, 230 pnt; Saskia Möhrke, Salerno, 223 pnt; Sarine Andeweg, Whoopy, 217 pnt.
Proeven F10 en F11. Dorinda Joppe, Chippie, 235 pnt; Lisa Knops, Tinka, 224 pnt; Debora Mol, Pilly, 222 pnt; Julienne Peeman, Vingino, 221 pnt; Esmee v. Es, Rambo, 221 pnt; Amber v. Eeren, Sonja, 220 pnt; Pauline Andeweg, Yfke, 219 pnt.
Proeven F13 en F14. Kim v. Pelt, Salerno, 237 pnt; Susanne Noteboom, Rody, 228 pnt; Nienke Waaijer, Rody, 227 pnt.
Proeven B5 en B6. Shirley Smaal, Mr. Ed, B6, 200 pnt; Emma de Berg, Anca, B5, 194 pnt; Rosalie v.d. Horst, Sassy Girl, B5, 190 pnt; Shirley Smaal, Mr. Ed, B5, 189 pnt; Rosalie v.d. Horst, Sassy Girl, B6, 184 pnt; Emma de Berg, Anca, B6, 179 pnt.

Maximale brandstofbesparing met innovatief pilotschip

Maximale brandstofbesparing, uitgekiende systemen, verwerking aan boord: er is een revolutie op handen voor de Nederlandse visserijsector. Deze week presenteerden de betrokken visserijondernemers bij MDV (Masterplan Duurzame Visserij) hun vergaande plannen voor een innovatief vissersschip. Het plan is als beste geselecteerd door Stichting Masterplan Duurzame Visserij om tot een nieuw gunstig verdienmodel voor de visserij te komen.

Het schip zit vol met innovaties waarmee maximaal brandstofbesparing wordt gerealiseerd. Het wordt onder meer uitgerust met dieselelektrische voortstuwing, een innovatieve aslijn, warmteterugwinning, powermanagement en een brandstof besparende rompvorm. Verwerking aan boord met een ononderbroken koelketen is een speerpunt in het project.
Komende maand wordt de laatste hand gelegd aan de financiering en het ontwerp, en zal naar verwachting opdracht tot de bouw worden gegeven. De ondernemers (de familie Kramer van de UK 202 en de familie Romkes van de UK 194) zullen het project de eerste drie jaar intensief trekken. Het schip moet volgend jaar zomer (2015) klaar zijn.

Noodzakelijk

Stichting Masterplan Duurzame Visserij ziet het pilotschip als een noodzakelijke tussenfase naar een mogelijke transitie van de vloot, waar alle visserijondernemers profijt moeten gaan trekken. Het totaalbelang van de sector staat voorop. "Het gaat om een structurele verandering binnen de visserij, waardoor er weer een lange termijn perspectief ontstaat. Ondernemers doen momenteel alles om het hoofd boven water te houden, maar uiteindelijk zijn structurele oplossingen nodig'', aldus Auke Hoefnagel namens de stichting.

Stichting

De stichting MDV bewaakt de implementatie van de juiste innovaties, de duurzaamheid en de kennisdeling. Er wordt intensief contact onderhouden met het ministerie van Economische zaken en de Rijksdienst voor Ondernemers om het gestelde doel te bereiken. Het project wordt begeleid door Flynth adviseurs en accountants, LEI Wageningen UR en De Olde & Ten Napel consultancy.

Begin Koningsdag sportief met de 39e Rabobank Omloop van Menheerse

MIDDELHARNIS - Zoals Koning Willem Alexander de traditie in ere houdt om zijn verjaardag met het hele land te vieren, zo houdt ook AV Flakkee de traditie in ere om deze dag sportief te beginnen met de Omloop van Menheerse. Op zaterdag 26 april is de prestatieloop toe aan de 39e editie.

De start zal om 10.45 uur plaatsvinden onder aan D'n Diek ter hoogte van het Diekhuus. In het Diekhuus is er vanaf 08.45 uur gelegenheid tot inschrijven, dit kan tot maximaal 10 uur. De route leidt de lopers om de dorpskernen van Middelharnis en Sommelsdijk en gaat over een afstand van 6,8 km. De kosten bij na-inschrijving zijn € 6. Voorinschrijven kan tot en met 21 april via www.avflakkee.nl. Uw startnummer ligt dan gereed bij de start en voor € 4 bent u startklaar. In de Technische school is er gelegenheid tot omkleden en douchen.
Voor de snelste deelnemers in de categorieën jeugd, senioren en veteranen worden prijzen ter beschikking gesteld. Vorig jaar was het Wim Padmos uit Rockanje die de wedstrijd won, hij bezit tevens het parcoursrecord van 21.14 dat in 2000 neergezet is. Bij de vrouwen staat het parcoursrecord op naam van Amina van Putten, in 2008 noteerde zij 24.12. Vorig jaar kwam Laurey van den Berge al tot 24.21, dit jaar zal ze opnieuw een poging wagen.
Ook zullen de Start-to-Run lopers in deze wedstrijd hun einddoel behalen. Nadat zij twaalf weken onder begeleiding van de trainers van AV Flakkee zijn gegroeid naar een prachtig niveau zullen ze deze periode verzilveren met het uitlopen van deze wedstrijd.
De prijsuitreiking zal om 11.15 uur plaatsvinden op het Diekhuusplein, waar u gezellig nog wat na kunt praten. Bij inschrijving en deelname ontvangt u een bon voor een gratis kopje koffie, aangeboden door Croissy. Elke finisher krijgt een attentie en de mooiste Oranje-renner krijgt een extra attentie.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.avflakkee.nl.

Op bezoek bij de slager

OUDDORP - Vierentwintig kleuters van de School met de Bijbel Koningin Beatrix in Ouddorp bezochten op 10 april - de dag van de slager - Slagerij Floresteijn in Ouddorp. De kleuters werkten op school over het thema 'feest'. Zo kwam tijdens het kringgesprek het maken van feesthapjes ter sprake, want die mogen op een feest natuurlijk niet ontbreken. Met Hendrick Floresteijn, de zoon van een slager, in de klas was een bezoek aan de slagerij snel geregeld. De kinderen genoten van deze gezellige ochtend in de slagerij! De mouwen werden opgestroopt en de kleuters gingen zelf aan de slag met het maken van gehaktballen, hamburgers en voor thuis een heerlijke spies met kaas en worst. Dit alles zorgde ervoor dat ze met blije gezichten en feesthapjes de slagerij weer verlieten, een heerlijke en leerzame ervaring rijker.

COV Laudando zoekt projectleden voor monumentale Requiem van Brahms

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 4 oktober 2014 zal Laudando het monumentale Requiem van Brahms uitvoeren.

Met dit meesterstuk vestigde Brahms zijn naam in één keer in de Europese muziekwereld. Al twee keer eerder voerde Laudando dit prachtige Requiem uit en op veler verzoek zal de oratoriumvereniging dit nogmaals uitvoeren.

Het koor zal worden begeleid door Wim Diepenhorst en Wim Soeters op de vleugel. Solisten zijn Ralph Looij en Marlotte van 't Hof. Algehele leiding heeft Rinus Verhage.

Voor dit concert is plaats voor projectleden. De repetities hiervoor zijn iedere woensdag in de Emmaüskerk te Middelharnis van 19.45-22.00 uur.
Verwacht wordt dat kandidaten enige kennis van het notenschrift hebben. Koorervaring is een pré. De kosten voor deelname bedragen € 50,00.

Verdere informatie is te verkrijgen via secretaris@covlaudando.nl.

Lagerhuisdebat Windenergie op Bosseschool

MIDDELHARNIS - Na weken voorbereiding was het donderdag 3 april eindelijk zover: het grote windmolendebat van de groepen 7 van de Bosseschool.

Alle leerlingen hadden zich verdiept in dit actuele onderwerp, en alle voor- en tegenargumenten gerepeteerd en uitgewerkt. Posters gemaakt die duidelijk maakten welke groep vóór was en welke tegen. In de klassen hadden ze zich behalve op het voorbereiden van de inhoud ook getraind in het voeren van een debat en de echte debattechnieken aangeleerd.
Na een korte introductie waarbij de posters werden gepresenteerd begon het debat.
Onder leiding van eco-ouders Gert-Paul van't Hoff en Rene Rentinck werden door de deelnemers al hun argumenten aangedragen en de meningen helder uiteengezet. Elke debater die wilde reageren ging even staan, het leek wel het Lagerhuis.
Opvallend was hoe goed de kinderen luisterden naar de ander, echt reageerden op het zojuist gevoerde argument, gingen nadenken over oplossingen voor door de ander aangegeven problemen, om zo tot een compromis te komen.
Maar twee leerlingen "sprongen er echt uit" bij dit debat. Deze kinderen uit de klas van voorstanders, Mayke Wesdorp en Luka Kom, kregen de prijs voor beste debatteerder. Voor allebei een windmolen!
Na het slotpleidooi van beide kanten was er nog een laatste stemming over windenergie. Hierbij hoefden de kinderen zich niet meer te houden aan de vooringenomen stellingen.
Je zag duidelijk dat sommige kinderen overtuigd geraakt waren door de andere partij. Er werd dus niet alleen maar voor het "eigen" standpunt gekozen. Uiteindelijk kozen de meeste kinderen ervoor om tegen windenergie te stemmen.
Omdat iedereen zo betrokken was bij het onderwerp en supergoed zijn best had gedaan bood de Eco-Schoolswerkgroep de leerlingen van groep 7 en hun leerkrachten een dag naar Tiengemeten aan. En dat viel bij iedereen zeer in de smaak!

Geef een kind de vakantie van zijn leven Dringend vakantieouders gezocht

Een bezoekje aan de kinderboerderij vinden de vakantiekinderen van Europa Kinderhulp altijd erg leuk.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Nog enkele tientallen kinderen in Duitsland en Frankrijk zitten met spanning te wachten op het bericht dat ze naar Nederland op vakantie mogen. Europa Kinderhulp zou deze kinderen graag het goede nieuws willen brengen, maar helaas is dat momenteel nog niet mogelijk.

Er is nog een flink tekort aan vakantieouders die een kwetsbaar kind een fijne vakantie willen bezorgen. Een vakantie die ervoor zorgt dat ze hun accu kunnen opladen en er weer even tegen kunnen. Deze kinderen hebben het namelijk in het dagelijks leven niet altijd even gemakkelijk. Tijdens de vakantie gaat het vooral om aandacht en liefde. Het is beslist niet de bedoeling dat er dure uitstapjes met het kind ondernomen worden. Een spelletje aan tafel, een bos- of strandwandeling, drie keer per dag een fatsoenlijke maaltijd: het zijn allemaal dingen waar deze kinderen ontzettend van kunnen genieten. Spreekt dit verhaal u aan? Meld u zich dan aan!

Data kinderreizen:

Franse kinderen (5-12 jr.): 5 juli-25 juli; 6 juli-24 juli; 19 juli-7 augustus
Duitse kinderen (5-12 j.): 14 juli-31 juli; 4 augustus-22 augustus
Overigens mogen deze kinderen meegenomen worden op een vakantie binnen Nederland.
Op europakinderhulp.nl vindt u veel informatie. Wilt u eerst even telefonisch met een medewerker overleggen voordat u zich aanmeldt? Dat kan: medewerkster Nellie (010-4701833) staat u graag te woord. Per e-mail kunt u zich aanmelden via zuidholland@europakinderhulp.nl. U krijgt dan vrijblijvend een informatieboekje toegestuurd.

Sjaan Koese-Westhoeve 40 jaar bij EHBO

OUDDORP - Onlangs is Sjaan Koese door het bestuur van de EHBO-afdeling Ouddorp in het zonnetje gezet vanwege haar 40-jarig jubileum bij de afdeling. Voorzitter Peter Bolkenbaas feliciteerde deze oud-voorzitter en erelid van de afdeling. Sjaan haalde op 16 april 1974 haar EHBO-diploma en in 1985 kwam ze in het bestuur, om 10 jaar later voorzitter te worden. Ze verzorgde een aantal jaren EHBO-lessen op de huishoudschool en motiveerde veel leerlingen om een EHBO diploma te halen. Ook op de basisschool heeft ze jarenlang de jeugd van groep 8 de eerste beginselen van EHBO bijgebracht. In 2002 moest ze om ernstige gezondheidsproblemen haar taken tijdelijk neerleggen en ze trad in 2004 terug als voorzitster. Ze bleef echter als algemeen bestuurslid actief. In 2007 stopte ze definitief als bestuurslid en ontving een zilveren onderscheiding met zirkonia van EHBO Nederland, als waardering voor haar inzet. Ook werd ze tot erelid benoemd voor het vele werk dat ze jaren lang voor de vereniging heeft gedaan. Van EHBO-Nederland kreeg ze een gouden speld voor het 40-jarige lidmaatschap en een aandenken van de vereniging.

Waarom is deze avond zo anders…? Seidermaaltijd in groep 6!

GOEDEREEDE-HAVENHOOFD - De leerlingen van groep 6 van de Eben-Haëzerschool op Goedereede Havenhoofd hebben vorige week stil gestaan bij een belangrijk Joodse feestdag die Pesach genoemd wordt.

Groep 6 werd die ochtend een groot gezin met een vader, een moeder, een oudste- en een jongste kind. De kinderen mochten de Joodse seidermaaltijd met elkaar meemaken en vieren. Op de tafel lagen alle symbolische producten die bij deze Joodse traditie horen. Het bot van het lam, het zwart geblakerde ei, charoset, bittere kruiden en water, zout van de tranen. Alle kinderen waren wel zo dapper het bittere te proeven voordat zij van het zoete konden genieten. Natuurlijk ontbraken de ongezuurde broden niet. Met een speciaal voor kinderen geschreven liturgie hoorden de kinderen het bekende verhaal van de uittocht uit Egypte van het Joodse volk en waarom dit verhaal belangrijk is. De bijbehorende psalmen werden gezongen en uit de Bijbel werd gelezen uit het boek Exodus.
Na afloop van deze leerzame les 'wereldgodsdiensten' konden de kinderen genieten van zelf meegebrachte hapjes waarbij een vers gekookt eitje ook niet ontbrak. Het vak 'wereldgodsdiensten' is een verplicht vak in de bovenbouw van basisscholen. Door de kinderen echt de gebeurtenis te laten ervaren krijgt het voor hen veel betekenis en wordt het onvergetelijk.

Diensten in de week van Pasen bij Lachai Roï gemeente

SOMMELSDIJK - "Beleef de week van Pasen op een intense manier. Zoek de stilte en ontmoet God. Bezoek de gebedsruimte in het Kameraadhuis (vanaf 14 april) en kom naar de samenkomsten en ontmoet God. God wil jou ontmoeten. Daar heeft Hij Zijn Zoon voor gegeven", aldus de uitnodiging van Christengemeente Lachai Roï.

De gemeente staat we in de week voor Pasen op verschillende manieren stil bij dit heugelijke feit: - gebedsweek in het Kameraadhuis (naast Visser meubelen); een dienst op Goede Vrijdag waarin het avondmaal centraal staat; - een vreugdevolle Paasdienst op eerste Paasdag.
Bij de gebedsweek is men dit jaar geïnspireerd door het thema "Eenheid". "We bidden voor eenheid op het eiland, voor eenheid binnen de kerken, voor eenheid binnen de gemeente en voor eenheid binnen de gezinnen.
Het Kameraadhuis zal deze week op de volgende tijden open zijn:

maandag : van 9 tot 11.30 uur, van 13.30 tot 15.00 uur en van 19.00 uur tot 20.00 uur.
dinsdag : van 9 tot 11.30 uur, van 13.30 tot 15.00 uur en van 19.00 uur tot 20.00 uur.
woensdag : van 9 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 15.00 uur
donderdag : van 9 tot 11.30 uur en van 13.30 tot 15.00 uur
vrijdag : van 9 tot 11.30 uur

Iedereen die dit leest is welkom bij alle samenkomsten. Meer info op: www.lachai-roi.nl of Facebook: https://nl-nl.facebook.com/CGLachaiRoi

ZZD brengt een spetterend optreden op de Beurs

DIRKSLAND - Afgelopen zaterdag heeft ZZD weer een spetterend optreden weggegeven op Dé Beurs in Dirksland. Door het goede weer kon ZZD uit Middelharnis twee keer optreden tijdens de goedlopende markt. Zij brachten (a capella) 10 nummers ten gehore. ZZD (Zingen zonder Dirigent) bestaat nu één jaar en komt voort uit popkoor FeVer. De dames zijn te boeken voor verschillende evenementen op en rond ons eiland. Wilt u ook een keer verrast worden door ZZD neem dan contact op met het management van ZZD, Lizanne Fokker, a.e.fokker@hetnet.nl.

21 / 40

Paasmeubelshow bij Van Kempen interieurs

OUDE-TONGE – Van zaterdag 19 april tot en met zaterdag 26 april is de Paasmeubelshow bij Van Kempen interieurs. Bezoekers kunnen de volledig vernieuwde slaapkamerafdeling bekijken, profiteren van aantrekkelijke prijsacties en de nieuwe voorjaarscollectie staat in de showroom. De Paasshow heeft dit jaar een Spaans tintje. Op zaterdag 19 april en op Tweede Paasdag is er een wijnproeverij van Spaanse wijnen, verzorgd door EB&T wijnen. Verder zijn er lekkere Spaanse tapas en kan er geproefd worden van verschillende soorten Spaanse olijfolie. Ook aan de kinderen is gedacht, voor de winkel staat een springkussen.

Slaapkamerafdeling

Op de bovenverdieping van de winkel is de slaapkamerafdeling volledig vernieuwd. Er zijn slaapkamers gemaakt in verschillende woonstijlen. In totaal staan er ruim twintig verschillende ledikanten en boxsprings opgesteld. Verder zijn er ook vijftien linnenkasten opgesteld in diverse maten, zowel met draaideuren als schuifdeuren. Alle slaapkamers zijn volledig ingericht met accessoires, die ook allemaal te koop zijn.

Nieuwe producten

Een nieuw product is de anderhalf boxspring, die zit wat betreft het formaat tussen een eenpersoons en een tweepersoons boxspring in. Het is de ideale oplossing voor mensen die alleen zijn en een tweepersoonbed te groot vinden en een éénpersoonsbed te klein. De slaapkamerafdeling is uitgebreid met een seniorenafdeling, die bestaat uit comfortbedden in diverse houtkleuren. Voor Pasen zijn ook de nieuwste modellen bankstellen en Italiaanse wandmeubelen gearriveerd bij Van Kempen. Eind van de week valt de folder in de brievenbus met nog meer nieuwe producten en aantrekkelijke acties.

Actie

Velda is een leverancier van kwaliteitsboxsprings, die dit jaar zestig jaar bestaat. Bij Van Kempen interieurs is het speciale jubileummodel, de 3D, te verkrijgen. Deze moderne boxspring voor twee personen is volledig elektrisch en kwam bij een test van de Consumentenbond als 'beste koop' uit de bus. De Velda 3D kost tijdelijk slechts € 2495,-, dat is zeshonderd euro goedkoper dan de reguliere prijs.

Begrip

Van Kempen interieurs is een begrip. Het bedrijf bestaat al vijfennegentig jaar. Momenteel is de vierde generatie Van Kempen werkzaam binnen het bedrijf. Het bedrijf verzorgt de complete inrichting. Van tapijt tot PVC-vloer en van fauteuil tot zonwering. Goed interieuradvies is belangrijk, dat gebeurt vandaag de dag door de complete inrichting in een 3D tekening weer te geven. Op die manier kan de klant al vooraf zien wat het eindresultaat wordt. Uniek is dat Van Kempen alles in eigen beheer doet. Zowel het maken van gordijnen, het leggen van een vloer, het op maat maken van een kast of het bezorgen van een bankstel gebeurt door eigen medewerkers.

Woonstijlen

In de showroom van 3500 vierkante meter zijn verschillende woonstijlen te vinden. Van klassieke meubels tot een compleet ingerichte woonkamer in landelijke stijl. Er staan bankstellen met een strak design en salontafels met een robuuste look. Kortom: voor ieder wat wils. Nieuwsgierig? Bezoek Van Kempen tijdens de Paasmeubelshow.

Van Kempen interieurs is gevestigd aan Schoolstraat 28 te Oude-Tonge. De winkel is dinsdag tot en met zaterdag geopend van 09.30 tot 17.00 uur. Op vrijdagavond is het koopavond, dan is de winkel geopend tot 20.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.vankempeninterieurs.nl.

Nieuw kas voor Zuidwester

MIDDELHARNIS - Op het terrein van Hernesseroord is vorig jaar een nieuwe kas geopend. Dagelijks werken de cliënten van Zuidwester hier aan het zaaien en opkweken van mooie planten en bloemen. "Er is nu een mooi assortiment voorjaarsbloeiers," zegt Chamber Versluis, medewerker dagbesteding." Op werkdagen is de kas geopend van 09.30 tot 15.30 uur. Klanten zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen. Naast planten worden ook sfeerartikelen en kunstwerken vanuit het atelier Kunstwereld verkocht. Zeker een bezoekje waard. De kas is is gelegen op het terrein langs de Oosthavendijk. De kas staat na een paar honderd meter aan de linkerkant.

Vijf sterren in landelijke wedstrijd voor het lekkerste paasbrood

OUDDORP - Echte bakker Kommer Akershoek. Het is al vele jaren een begrip. Zijn kwalitatief hoogstaande creaties scoren niet alleen op de Kop van Goeree en het eiland Goeree-Overflakkee, maar zijn regionaal en landelijk bekend. Toch weet deze erkende Gildebakker regelmatig de lat nog iets hoger te leggen. Toppers zijn de Ouddorpse safraan paasbroden. Een streekproduct dat ook dit jaar het paasontbijt en of brunch bij velen tot een feest maakt. En uitgerekend voor zijn roomboter safraan vruchten paasbrood kreeg Kommer Akershoek, ook tijdens de landelijke wedstrijd voor de lekkerste paasbroden in Wageningen, een fantastische waardering en bekroning: liefst vijf sterren.

Aan de wedstrijd namen 300 - bij het erkende Bakkersgilde aangesloten - bakkers deel. Een vakjury bestaande uit de Gildemeester van het Echte Bakkersgilde en proefbakkers van Koninklijke Koopmans Meelfabrieken uit Leeuwarden, waren enthousiast over de Ouddorpse inzending. "Wij hadden ons 2400 grams formaat ingestuurd", vertelt Kommer Akershoek. "Een afwijkende maat die je nergens aantreft. Veel moeilijker te bakken dan een doorsnee 800 grams paasbrood, dat niet snel inzakt. Bedenk dat het allemaal handwerk is. Gewoon brood kan machinaal worden geproduceerd, maar dat geldt niet voor onze paasbroden."

Door Jaap Ruizeveld

Eigenlijk kunst

"Het is eigenlijk een kunst. Ik heb dat van mijn vader geleerd. Hij heeft mij de kneepjes van het vak bijgebracht en dat draag ik nu weer over aan mijn jongens die er mee aan de slag gaan. Als je voor het paasbrood het maximaal aantal te behalen sterren krijgt, dan mag je best een beetje trots zijn. Wij zien het als een beloning voor onze inzet en ons werk. Je doet je uiterste best. Je product wordt getoetst, gekeurd en je krijgt als resultaat waardering en erkenning. Onze score in Wageningen was vooral optimaal op malsheid, op de smaak en op de prachtige vorm, stelde de vakjury."

Kwaliteit

Kun je het doorlopende succes verklaren? "Het begon al in 1909 bij de oom van mijn vader. Het succes is neergelegd door onze ouders, die het bedrijf in 1945 hebben voortgezet van bakker Vink, destijds een begrip bij de oudere generatie in Ouddorp. Mijn ouders hebben het bedrijf met alle liefde uitgebouwd. Vanaf 1979 hebben wij stapje voor stapje altijd de kwaliteit hoog gehouden. Mensen komen dan terug voor de kwaliteit. Dat schept een band en het is gelijk de beste reclame. Uniek is ons 2400 grams paasbrood. Deze afwijkende broodmaat kun je nergens anders krijgen. Je hebt daar speciale blikken voor nodig. Weet je dat die destijds - meer dan 100 jaar geleden - nog door de smid in Ouddorp zijn gemaakt? En wij gebruiken ze nog steeds."

Traditie

"Voor het paasbrood is er een zelfde recept als voor het gewone krentenbrood. Alleen hier gaat de safraan er extra op. Het is niet te verklaren dat het brood zeker een week langer mals blijft - dat is echt onderzocht en gekeurd, dan het gewone krentenbrood. Alleen door de toevoeging van safraan. De massale belangstelling, ook van uit het buitenland, voor onze paasbroden is echt ongekend. Je denkt: die belangstelling zal wel een keer dalen, maar niets is minder waar. Van generatie op generatie gaat het door. Het is een Paas-traditie. En favoriet zijn zeker onze grote formaat broden. Vanuit Delft, Gouda tot in de noordelijke provincies maakt men een tripje naar Ouddorp en neemt gelijk het paasbrood mee."

Balen bloem

Kun je iets vertellen over productiecijfers? "Een bakker spreekt over balen bloem. Voor het safraanbrood gaat het dan over vijftig balen. Uit een baal bloem haal je honderdtachtig broodjes van acht ons. Als je al die '8 ons broden' achter elkaar zou leggen kom je van Ouddorp tot bij Melissant uit. Maar het gaat natuurlijk niet alleen over de '8 ons broden'. Het is de grote variatie die aantrekkelijk is voor afnemers en consumenten. Vanaf begin deze week komen vooral veel bedrijven hun bestellingen al ophalen. Van onze totale paasproductie gaat ruim zeventig procent weg uit Ouddorp."

Elkaar helpen

"We zijn al ruim twee-en-een halve week met onze Paasproductie bezig", vertelt Kommer. Anders kunnen we het niet aan. De aanloop begint al vroeg. Mensen eten de broden al veertien dagen voor de Pasen. Instellingen en kerken hebben afgelopen weekeind al hun bestellingen aan de man gebracht. Wij doen graag aan die acties mee, want ook de kerken hebben er een financieel voordeeltje aan. Zo help je elkaar. Dat is toch mooi? Omdat de prijs van safraan lager ligt dan vorig jaar konden wij, ondanks de gestegen overige kosten voor grondstoffen en lonen, de broodprijs op het zelfde niveau als in 2013 handhaven."

Tropen weken

Het bakkersteam telt zes personen. Kommer en zijn zonen Lennard en Henri vormen samen met echtgenote Gerda, die o.a. de administratie verzorgt, de directie van de Ouddorpse VOF. Daarnaast zijn er de gewaardeerde medewerkers in het filiaal en de banketbakkerij. (Akershoek heeft zowel een vestiging aan de Stationsweg als aan de dorpsring in Ouddorp). Zes jaar geleden zijn de zonen ("mijn jongens") in het bedrijf gekomen. "Zij draaien - met verantwoordelijkheid - volop mee. Ik ben dankbaar dat ik ook zelf mee kan werken. Wel doe ik wat stapjes terug", zegt Kommer (60). "De werkdruk is best hoog. Ik noem het tropenweken. Zeker in deze paasperiode. We beginnen om 23.00 uur. Om 10.00 uur in de ochtend gaat men dan naar huis. En degene die er later bijkomt, gaat tot de middag door. We halen 10 tot 11 uur per dag. Zes dagen in de week. Deze week vijf ovens en vijf balen per dag. Zoals ik al zei, alles is ambachtelijk. Vakkundig handwerk."

Teamwork

"Wij doen dit niet alleen", zegt Kommer Akershoek met nadruk. "Onze aanpak en inzet is teamwork. Inclusief onze winkelverkoopsters. Immers, een heerlijk brood moet ook vriendelijk aan de vrouw en de man, aan de klant worden verkocht. Er wordt bij ons heel veel gebakken. Dat moet ook weer worden ingepakt. Gelukkig zijn onze mensen niet te beroerd om een uurtje langer te werken of soms zelfs in de avonduren terug te komen om de klus te klaren. Wij zijn dankbaar dat we dit team hebben."

Saffraan

Safraan is de gedroogde stamper van de krokus Sativus. Het geeft een gele kleur en bijzondere smaak aan het royaal met rozijnen gevulde brood. De krokussoort is een inheemse bloem in Zuid-Europese landen, met name in Spanje. Draadje voor draadje wordt daar de stamper verwijderd en gedroogd. Om vervolgens als fijne specerij te worden verwerkt in lokale streekproducten. Maar dus ook bij het team van echte bakker Kommer Akershoek in de met roomboter gebakken Ouddorpse safraan paasbroden, van 8, 12, 16 en 20 ons, tot de flinke XXL-vorm van liefst 2400 gram. Mede door de intensieve locale arbeid is safraan één van de duurste specerijen. Dit jaar varieert de kg-prijs van de beste soort Manscha rond 2500 euro.

Tijdens Paasweekend:
De grootste keuken- en autoshow van West-Nederland is in Middelharnis

De organiserende ondernemers Herman de Blok, Hein-Jan van der Kamp en Jan Tieleman, in de Riverdale by Tieleman keuken. Foto: HansVillerius

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK – De Paasdagen komen er weer aan en daarmee ook de jaarlijkse Paasshow die de Knöps Groep, Tieleman Keukens en Tuincentrum Graka gedrieën organiseren. Een evenement dat al sinds 1966 ieder jaar veel bezoekers trekt. Ook dit jaar worden er weer duizenden verwacht, die tijdens de feestdagen graag een uitje hebben óf gericht interesse hebben in een keuken, auto, mooie tuin óf die graag naar de consumentenbeurs gaan die hier ook gehouden wordt. "Gewoon een daagje Middelharnis", zeggen de organiserende ondernemers Jan Tieleman van Tieleman Keukens, Herman de Blok van de Knöps Groep en Hein-Jan van der Kamp van Tuincentrum Graka.

Door Hans Villerius

Om de Paasshow breed onder de aandacht te brengen is er weer een speciale uitgave van de Knöps/Tieleman Courant uitgegeven, met bijdragen van Tieleman Keukens, de Knöps Groep en Tuincentrum Graka. Ook nu kent de courant weer een interactief deel: wie zijn smartphone of tablet met de Layar app boven verscheidene pagina's van de twintig pagina's tellende uitgave houdt, krijgt daarmee vanzelf toegang tot een digitale omgeving.

KIDZ-Event

Evenals vorig jaar heeft de show weer een nieuw concept, want ook Recreatiecentrum De Staver is bij de activiteiten betrokken. De gemeente stelt het complex deze dagen namelijk ter beschikking voor het KIDZ-Event. Kinderen mogen dan gratis gebruik maken van het zwembad, de sporthal en de bowlingbaan. Dit omdat het juist ook de Nationale Sportweek is en de gemeente graag stimuleert dat ook kinderen voldoende lichaamsbeweging hebben. Onder professionele begeleiding van Buurtsportteam Goeree-Overflakkee kunnen de kids tijdens de Paasshowdagen, zonder iets te hoeven betalen, zich uitleven in De Staver, terwijl ouders op hun gemak een bezoek kunnen brengen aan de drie locaties waar de show gehouden wordt.

Online inruilen

Bij Knöps zullen tijdens de Paasshow nieuwe Opel-modellen en gebruikte wagens in de schijnwerpers staan. Als één van de weinige Opel-dealers in Nederland heeft Knöps de razend populaire Opel Mokka op voorraad. Als actiemodel met een scherpe prijs zal de Opel Corsa BlitZ in het zonnetje staan en ook bedrijfswagens worden geshowd. Voor personenauto's geldt een speciale financieringsmogelijkheid: de helft van de aanschafprijs nu betalen, de rest in 2016. En onder klanten die brandstof tanken op één van de Shell tankstations van de Knöps Groep op het eiland, in Middelharnis en in Ouddorp, wordt een gratis doosje eieren beschikbaar gesteld.
Bijzonder is dat tijdens de Paasshow klanten die hun auto in willen ruilen hiervoor via de website (www.knops.nl) de inruilwaarde van hun eigen auto op kunnen vragen. Door kenteken en kilometerstand in te voeren wordt de inruilwaarde getoond. "Dit is uniek op Goeree-Overflakkee", zegt Herman de Blok. "Nog voordat mensen de showroom binnen zijn geweest hebben ze al een inruilprijs!" Natuurlijk gelden er dan wel enkele spelregels, bijvoorbeeld dat de auto in nette staat moet verkeren.
Naast de gebruikelijke standhouders zijn er bij Knöps dit jaar ook nieuwe gezichten. Bijvoorbeeld een meubelmaker die steigerhouten meubels op maat maakt. Voor audio en video is dit jaar Mikro Electro Middelharnis vertegenwoordigd en voor tweewielers Kassteele uit Noordgouwe. Als goed doel is muziekvereniging Sempre Crescendo aanwezig, die dit jaar het 125-jarig jubileum viert en ter plekke advocaat en kruukplaetjes verkoopt.

Riverdale by Tieleman

Wie 'Tieleman' zegt, zegt 'keukens'. Tijdens de Paasshow is dat natuurlijk niet anders. De acties van de PaasFeestMaanden (www.tieleman.nl) lopen al en duren nog tot en met 30 april a.s. "De showroom is de komende tijd nóg meer gericht op vrouwen", zegt Jan Tieleman. "Een keuken kopen moet niet alleen een feest zijn, ook de keuken zelf moet beleven en genieten zijn. En dat ga je in onze showroom de komende tijd nóg meer zien!" Als grote voorbeeld staat sinds kort een beauty van 'n nieuwe keuken te pronken, als heuse eyecatcher in de showroom: een Riverdale by Tieleman keuken, compleet ingericht met gezellige woonaccessoires. En binnenkort komen er nog tien nieuwe keukenopstellingen.
Maar ook andere noviteiten op keukengebied kunnen worden bewonderd, zoals nieuwe lijnen en technologieën van inbouwapparatuur (Miele, Pelgrim, Bora) of aanrechtbladen die krasvast zijn en waarop probleemloos hete pannen gezet kunnen worden.

Innovatie, beleven en genieten

Bij de standhouders die bij Tieleman Keukens exposeren zijn, naast de vaste – veelal lokale – ondernemers, dit jaar eveneens nieuwe exposanten aanwezig. Maar liefst tien. Enerzijds met items waarbij vooral het vooral om duurzaamheid en innovatie gaat. Zoals Energieke Regio (duurzame energie), Evening Breeze (duurzame, gezonde airco), GO College (particuliere opleidingen) en Rabobank met My Order (het nieuwe betalen). Anderzijds staan beleven en genieten centraal. Met standhouders als Staelduinsebos (tuinmeubelen), Riverdale (woondecoratie), Pol Passend Wonen (interieur advies), sieraden en tassen van Li'Biza, Yvonne's zelfgemaakte fotokaarten, de Full Color Coverband verzorgt muzikale optredens, Jaap Reedijk is er met kunst voor het goede doel, gemaakt door mensen met een beperking, terwijl ook Kika als goed doel vertegenwoordigd is.
Verder zijn er wijnproeverijen (WijnenWereld) en kookdemo's van Miele en Atag, streekproducten (Mèkkerstee) en natuurlijk is ook Werelds Inside Lunchroom geopend, inclusief het sfeervolle terras. En ?in de Kinderbioscoop, het Playstation Centre en in de speelhoeken? is er voor de kinderen ook bij? Tieleman volop vertier.

Lente in de aanbieding

"Ook Tuincentrum Graka richt zich nadrukkelijk op sfeer, beleven en genieten", zegt Hein-Jan van der Kamp. "Zowel voor binnen als buiten." Graka heeft niet alleen prachtige huiskamer- en tuinplanten, maar ook een royaal assortiment aan woonaccessoires. Naast Tuincentrum Graka is er Birdcenter Graka, met wel 140 soorten vogels, voeder, accessoires en het nodige voor dierverzorging. En tijdens de Paasshow zijn er volop voordeeltjes die meegepakt kunnen worden. "Uiteindelijk hebben wij de lente in de aanbieding, en da's 't mooiste wat er is!", vindt Hein-Jan. "Heel de winkel is aantrekkelijk en het voorjaar speelt dit jaar voortreffelijk mee!" Daarnaast zijn als goede doel de Dierenambulance en Dierenpension Spijkenisse aanwezig. Zij willen het belang aangeven van het bewust kiezen van een huisdier, waarbij vooral het welzijn van het dier in het oog moet worden gehouden.

Openingstijden

De locatie Knöps fungeert tijdens de Paasshow als stempelpost voor de Tulpenwandeltocht, die zaterdag 19 april ook wordt gehouden. De route voert ook langs Tieleman Keukens en Tuincentrum Graka.
De openingstijden van de Paasshow zijn op vrijdag 18 en zaterdag 19 maart van 10.00-18.00 uur en op maandag 21 april van 10.00-17.00 uur. De Staver staat voor kinderen open van 12.00-17.00 uur. De toegang tot de Paasshow is gratis, evenals parkeren, waarvoor voldoende gelegenheid is.

Tulpenwandeltocht verbindt natuur en cultuur

De Dirkslandse tulpentegel die tijdens de Tulpenwandeltocht als 'beeldmerk' is te zien bij het Streekmuseum in Sommelsdijk.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het kan zijn dat de tulpenvelden er niet meer zo kleurig bij staan op zaterdag 19 april – het warme voorjaar heeft immers voor een vroege bloei gezorgd, maar ook dan valt er nog volop te genieten tijdens de Tulpenwandeltocht. De tocht is toe aan de derde editie. Als het weer een beetje meezit, verwacht organisator André Groenendijk zo'n vijfhonderd wandelaars, mede door de toevoeging van een tocht van 40 kilometer.

Kees van Rixoort

Het initiatief voor de Tulpenwandeltocht ontstond in het najaar van 2011. Hans Meijer, een vriend van André Groenendijk, vatte het plan op om een wandeltocht te organiseren. "Wij wandelen graag en rond Middelharnis werd geen wandeltocht meer georganiseerd. Hans verzamelde nog drie andere vrienden en kennissen om zich heen en zo ontstond het idee voor een Tulpenwandeltocht, met daaraan gekoppeld een lokaal goed doel."
Aan de eerste twee edities van de tocht, die wordt georganiseerd in samenwerking met AV Flakkee, deden bijna vierhonderd wandelaars mee. Ze konden kiezen uit drie afstanden: 10, 17,5 en 25 kilometer. Nu, in 2014, is daar dus een tocht over 40 kilometer aan toegevoegd. Wandelaars kunnen zich op de dag van de wandeltocht, zaterdag 19 april, vanaf 's morgens halfacht inschrijven in de kantine van AV Flakkee.

Goede doelen

De opbrengst van de tocht, voornamelijk afkomstig van lokale sponsors en inschrijfgelden, gaat naar twee goede doelen: de Voedselbank Goeree-Overflakkee en het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. In 2012 en 2013 gingen er mooie bedragen naar de Voedselbank, Moedige Moeders en Stichting d'n Speultuun.
De Tulpenwandeltocht verbindt natuur en cultuur. Want de deelnemers wandelen niet alleen langs tulpenvelden en natuurgebieden, maar ook langs culturele uitingen als het gedicht van Ed. Hoornik, het Kofjekokertje en de Boomsma's aan de haven van Middelharnis, en het Koeienwachtertje en het Streekmuseum in Sommelsdijk. In de Kerkstraat lopen leden van Eeuwkant rond om de historische sfeer van weleer te laten herleven.
Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee is een van de stempelposten. De tweede stempelpost is het pand van de Knöps Groep, waar dan net de Paasshow aan de gang is. De deelnemers van de twee langste afstanden kunnen ook nog een warm welkom tegemoet zien in Stad aan 't Haringvliet.

Tulpentegels

Het Streekmuseum, dat in 2014 65 jaar bestaat, is zaterdag gratis toegankelijk voor de deelnemers. Het aardige is dat de wandelaars niet alleen buiten tulpen kunnen zien – als het een beetje meezit –, maar ook binnen. Het museum bezit namelijk meerdere tulpentegels.
De tulp wordt wel gezien als hét symbool van Nederland. Een inheemse bloem is de tulp echter niet. De tulp zou van oorsprong afkomstig zijn uit de zuidelijke Kaukasus. Via Perzië en Turkije is de kleurige bloem in de zestiende eeuw naar de Lage Landen gekomen. De Weense gezant in Turkije, die een grote belangstelling voor plantkunde had, is hier verantwoordelijk voor. Tussen 1555 en 1560 stuurde hij tulpenbollen naar West-Europa.
Eind zestiende eeuw ontstond de tulpenteelt in de Lage Landen. Carolus Clusius, hoofd van de Hortus Botanicus in Leiden, was de eerste die zich met het kweken van deze bloem bezighield. De tulp, toen kostbaar en exotisch, werd snel populair en daardoor steeds vaker getekend en geschilderd. Ook verscheen de bloem op tegels. De meeste tegels met tulpen, ook die in het Streekmuseum te zien zijn, dateren uit de periode 1625-1650. De afbeeldingen op de tegels zijn kopieën van tulpen uit plantenboeken. Ze zijn getekend vanuit hetzelfde gezichtspunt: recht van voren. Helaas kon de tegelschilder geen rode tulpen afbeelden. Rood veranderde in de oven namelijk in bruin. Veel tulpen op tegels zijn daarom blauw of mangaan.
Op Goeree-Overflakkee zijn meerdere tulpentegels gevonden. Bijvoorbeeld op de Heul in Dirksland, in Maatje Zaaijers Huijsinge, waar de archeologen van De Motte er drie vonden. De vondsten zijn onder leiding van Rias Olivier gerestaureerd. Op 19 april zijn grote afbeeldingen van een van deze tegels te zien bij de stempelpost in Sommelsdijk.

Tulpomanie

De populariteit van de tulp leidde niet alleen tot afbeeldingen op schilderijen, tekeningen en tegels, maar ook tot speculatie. Voor zeldzame bollen werden krankzinnige bedragen gerekend. De 'tulpomanie' duurde maar een paar jaar en eindigde in 1637 met het ineenstorten van de markt. Van deze 'tulpbubble' zullen de wandelaars weinig mee krijgen tijdens hun Tulpenwandeltocht. Wel zullen ze genoeg tulpen tegenkomen: op het land en als kunstobject.

Op Tweede Paasdag start de RTM het nieuwe rijseizoen en kan iedereen gaan genieten van een fraaie tramrit langs de Brouwersdam. Op deze dag vertrekt de stoomtram van de museumremise om 11.45, 13.30 en 15.30 uur. De stoomtram van 11.30 uur kan worden gecombineerd met een rondvaart van twee uur over de Grevelingen. Voor de combinatie tram en rondvaartboot zijn speciale vervoerbewijzen te koop met gezinskorting.

In het huidige RTM-museum is de nieuwe wisseltentoonstelling 'De Veerdiensten van de RTM' te bezichtigen. In de Remise is de museumstraat ingericht, waar bezoekers een aantal goederenwagens en een bijbehorende expositie kunnen bekijken. Spiksplinternieuw is de ontvangst van de bezoekers in het eerste gedeelte van het nieuwe museum, dat voor de tramremise is gebouwd. Daar staat een tweetal voeruigen, is het buffet gevestigd en iseen grote miniatuurbaan te bekijken en ook te besturen. Alle reden om het springlevende trammuseum van de Eilandentram, dat richting Port Zélande (afslag Grevelingen) is gevestigd, te bezoeken. De RTM is gevestigd aan het begin van de Brouwersdam bij Ouddorp. Er is voldoende parkeerruimte, reserveren is niet nodig en het merendeel van de trams is toegankelijk voor mindervaliden. Voor meer details: www.rtm-ouddorp.nl.

Actviteiten rondom Pasen

Bach op het carillon

GOEDEREEDE - Aanstaande woensdag, 16 april, zal van 18.15 tot 19.00 uur de beiaard van Goedereede worden bespeeld. Bach heeft veel kerkmuziek geschreven, waaronder de bekende Johannes en Mattheus passion. Stukken die in de weken voorafgaand aan Pasen worden uitgevoerd. In deze composities wordt op indrukwekkende wijze het evangelie (het lijden en sterven van Christus) uitgebeeld door koren, solisten en orkest. Beiaardier Jan Bezuijen zal uit deze composities een aantal koralen, aria's en koorwerken spelen. Deze werken zijn bewerkt voor carillon en klinken geweldig op de beiaard van Goedereede.

Paaszangavond: 'Troost nu Mijn volk'

STELLENDAM - 'Troost nu Mijn volk', is het thema van de Paaszangavond van Christelijke mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden' op zaterdag 19 april. Naast het mannenkoor verlenen ook het stadskoor Goeree en het Ouddorps mannenkoor Obadja hun medewerking. Met het thema 'Troost nu Mijn volk' zullen deze koren op Stille Zaterdag liederen ten gehore brengen die heenwijzen naar het lijden, sterven en de opstanding van de Heere Jezus Christus. De zangavond bestaat uit koorzang, samenzang en meditatie. De muzikale leiding is in handen van de dirigenten Corné de Geus, Jaap de Geus en Marco 't Hart. Het orgel of piano worden bespeeld door Marian van Oostenbrugge en Johan van Wijk. De meditatie wordt verzorgd door Ds. D. Hoolwerf. De locatie is de Hervormde kerk te Stellendam, de avond begint om 19.30 uur.

Paasgezinsdienst

STELLENDAM - Rondom het thema 'Juicht, want Jezus Hij leeft' komt de Gereformeerde Kerk van Stellendam op Eerste Paasdag samen. In deze dienst hoopt ds. Habekotté uit Maasdijk voor te gaan, het orgel wordt bespeeld door Bas van Beek. Medewerking wordt verleend door het koor Sjofar uit Dordrecht. Iedereen is van harte uitgenodigd om het Paasfeest bij te wonen. De dienst begint om 10.00 uur.

Paastriduüm Achthuizen

ACHTHUIZEN - Het Paastriduüm bestaat uit vieringen op Witte Donderdag, Goede Vrijdag en de Paaswake. De vieringen worden door alle parochianen op het eiland gezamenlijk gevierd, dit jaar is dat in de kerk van Achthuizen. De vieringen worden geleid door pastoor Van der Meer. De koren uit de kerkwijken van Middelharnis, Oude-Tonge en Achthuizen zullen samen zingen. Om het Paasmysterie ten diepste te kunnen beleven is het mooi om alle drie de vieringen bij te wonen. Iedereen is hiervoor dan ook van harte uitgenodigd. Het is natuurlijk ook mogelijk een afzonderlijke viering te bezoeken. Witte Donderdag: 17 april, 19.00 uur. Goede Vrijdag: 18 april, 19.00 uur. Paaswake: 19 april, 21.00 uur.

American Protestant Church Choir

OUDDORP – Op Eerste Paasdag, zondag 20 april, is er een welkomdienst bij de Doopsgezinde Gemeente. Tijdens de dienst zingt het American Protestant Church Choir. De dienst begint om 18.30 uur. De locatie is het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3.

Kerkdiensten Stille week en Goede Vrijdag

Dinsdag 15 april

MIDDELHARNIS - Geref. Kerk 19.30 uur Lektor (Emmaüskerk)

SOMMELSDIJK - Exodusgemeente 19.30 uur Gemeenteleden

Woensdag 16 april

MIDDELHARNIS - Geref. Kerk 19.30 uur Lektor (Exoduskerk)

SOMMELSDIJK – Exodusgemeente 19.30 uur Gemeenteleden

Donderdag 17 april (Witte Donderdag)

OUDDORP – Doopsgezinde Gem. 19.30 uur Ds. E.A. van Hoof (bed. H.A.)

STELLENDAM – Geref. Kerk 19.30 uur Ds. W.J. van de Griend (bed. H.A.)

MIDDELHARNIS - Geref. Kerk 19.30 uur Ds. L.J. Lingen (Emmaüskerk)

SOMMELSDIJK – Remonstrantse Gem. 19.00 uur Ds. J.F. Klijnsma – Exodusgemeente 19.30 uur Ds. L.J. Lingen (in de Emmaüskerk)

STAD AAN 'T HARINGVLIET –

OOLTGENSPLAAT - 19.30 uur Ds. E. Bakker (bev. ambtsdragers)

Vrijdag 18 april (Goede Vrijdag)

OUDDORP

Herv. Gem. 19.00 uur Ds. C. van den Berg - Hersteld Herv. Gem. 09.30 uur Ds. H. Juffer en 19.00 uur Ds. D. Zoet - Geref. Kerk 19.30 uur Ds. W.J. van de Griend - Ger. Gem. 19.00 uur Ds. A.J. Gunst - Doopsgezinde Gem. 11.15 uur Ds. G. Gericke (Duitstalige dienst) en 19.30 uur Ds. E.M. de Jong (Passiemuziek met het kerkkoor)

GOEDEREEDE

Herv. Gem. 19.00 uur Ds. A. ten Brinke - Hersteld Herv. Gem.

STELLENDAM

Herv. Gem. 19.00 uur Ds. D. Hoolwerf - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Ds. B.D. Bouman - Geref. Kerk 19.30 uur Ds. W.J. van de Griend (gezamenlijke dienst in Ouddorp)

MELISSANT

Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Ds. N. van der Want - Geref. Kerk 19.00 uur Ds. P. Baane - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst - Ger. Gem. in Ned. geen opgave.

DIRKSLAND

Herv. Gem. 14.30 uur Ds. A. Belder (bed. H.A. Vroonlande), 15.45 uur Ds. A. Belder (bed. H.A. Geldershof) en 19.00 uur Ds. T.T.J. Pleizier (bed. H.A.) - Ger. Gem. 19.00 uur Ds. P. Blok

HERKINGEN

Herv. Gem. 19.00 uur Ds. J. Belder - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Ds. A. van Wijk - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

SOMMELSDIJK

Herv. Gem. 19.00 uur Ds. J.C. Breugem - Hersteld Herv. Gem. 09.30 uur Ds. N. den Ouden en 19.00 uur Ds. K.J. Kaptein - De Goede Ree 19.00 uur Ds. J. de Jong - Exodusgemeente 19.30 uur Ds. R. Silvis - Lachai-Roï Gem.

MIDDELHARNIS

Herv. Gem. 19.00 uur Ds. M.J. Middelkoop - Geref. Kerk 19.30 uur Ds. R. Silvis (Exoduskerk) - Ger. Gem. 19.00 uur Ds. S. Maljaars - Chr. Geref. Kerk 19.00 uur Ds. G.R. Procee - Geref. Kerk (Vrijgem.) 20.30 uur Ds. D.J. van Diggele - Christengemeente Lachai-Roï 19.00 uur Dhr. M. Domburg - CG De Rots, Diekhuus, 19.00 uur Dhr. R. Visser.

NIEUWE-TONGE

Herv. Gem. 19.30 uur Ds. H.J.T. Lubbers - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Ds. H. de Greef - Ger. Gem. 19.00 uur leesdienst

OUDE-TONGE

Herv. Gem.19.00 uur Ds. P.M. van 't Hof - Ger. Gem.19.00 uur leesdienst

STAD a/h HARINGVLIET

Herv. Gem. 19.00 uur Ds. H.J. Catsburg - Geref. Kerk 19.00 uur Dhr. P.A. Stam - Ger. Gem. 19.00 uur Ds. S. Maljaars (zie Middelharnis)

DEN BOMMEL

Herv. Gem. 19.00 uur Ds. B. de Borst - Geref. Kerk 19.30 uur Ds. P.C. Koster (bed. H.A.)

OOLTGENSPLAAT

Herv. Gem. 19.00 uur Ds. H.G. van der Ziel - Hersteld Herv. Gem. 19.00 uur Kand. M. Diepeveen - Geref. Kerk 19.00 uur Ds. B.J. Oldenhuis (bed. H.A.)

LANGSTRAAT

Herv. Gem. 10.00 uur Dhr. T.R. Rietveld

Zaterdag 19 april (Stille Zaterdag)

OUDDORP - Doopsgezinde Gem. 19.30 uur Ds. E.A. van Hoof

MIDDELHARNIS - Geref. Kerk 21.30 uur Ds. G. Silvis-Andringa (Exoduskerk, Paaswake)

SOMMELSDIJK - Exodusgemeente 21.30 uur Ds. G. Silvis-Andringa (Paaswake)

De eieren van Eibaar zijn niet anoniem

ZUIDZIJDE – Best indrukwekkend, 24.000 dames bij elkaar. Witte dametjes zijn het. Ze maken samen een enorme herrie. En dit is nog maar één 'theekransje'. Even verderop staat nog een stal, een veel modernere, met nog eens 25.000 witte dames. Ze zijn er voor de leg. Hier, bij Eibaar in Zuidzijde, gaan dagelijks 45.000 verse eieren de deur uit.

Door Kees van Rixoort

Eibaar is het bedrijf van Sjef en Hanneke de Baar. Ze namen het in 2004 over van de ouders van Sjef, die zich bezighield met akkerbouw en vleeskuikens. Sjef en Hanneke stopten met de vleeskuikens en stapten over op leghennen met vrije uitloop. "Uitbreiding van het bedrijf was met de vleeskuikens niet mogelijk", zegt Hanneke de Baar. "En met leghennen stijgt het rendement. We hebben er later een stal bij gezet, zodat we het hele jaar rond vrije uitloop-eieren kunnen leveren."

Met een kleine 50.000 leghennen is Eibaar een gemiddelde eierproducent. Er zijn ook mega-kippenfarms die vier tot zes keer zo groot zijn. Maar niet in Zuid-Holland. In Zuid-Holland zijn maar vijf echte legpluimveebedrijven. "Dit is een pluimveearme provincie. Dat betekent dat wij een groot achterland hebben."

Herkenbaar

De band met dat achterland wordt steeds belangrijker. Weliswaar verschijnt het grootste deel van de Zuidzijdse eierproductie, zo'n 95 procent, in anonieme doosjes op de markt, maar de rest is op diverse plaatsen in de omgeving herkenbaar als Eibaar-product. Bijvoorbeeld in vijf Agrimarkt-supermarkten in Zuidwest-Nederland, in de landwinkels op Goeree-Overflakkee, bij de Spar in Nieuwe-Tonge en kaasboerderij De Westplaat. Daarnaast levert Eibaar aan bakkers, horeca en instellingen én kan iedereen bij Eibaar zelf 24 uur per dag eieren (en andere streekproducten) uit de automatiek trekken.

Het gaat hard, de laatste tijd. Steeds meer supermarkten en horecabedrijven richten zich op streekproducten. Hanneke de Baar heeft er een zesde zintuig voor ontwikkeld en weet zaken door haar enthousiaste verhaal snel te interesseren voor de eieren uit Zuidzijde. "We hebben gewerkt aan ons verhaal en dat heeft veel bekendheid opgeleverd."

Het verhaal is dat een ei meer is. De herkomst is meer dan een nummer. Ja, via het nummer is het ei op de ontbijttafel helemaal te traceren. De consument kan achterhalen welk bedrijf het ei heeft geproduceerd. Maar wat weet je dan? "Je weet dan niet hoe de boer de hennen houdt, wat ze gegeten hebben, of er antibiotica wordt gebruikt. Het blijft een anoniem ei. Bij Eibaar kun je gewoon vragen stellen. Eibaar gebruikt Facebook en Twitter. We hebben een website met veel informatie én continue opnamen, via de webcam in de stal. Als je wilt, kun je de hele dag kijken. Wij hebben niets te verbergen, dit is een eerlijk product", vertelt Hanneke. Het werkt. Via de sociale media gaan er vragen, reacties op foto's, recepten et cetera rond. Tot de Facebookpagina van Wakker Dier toe.

Openheid zonder een goed product zou natuurlijk niet werken. Maar dat zit bij Eibaar wel goed. Het bedrijf levert dagvers. En omdat er nauwelijks tussenschakels zijn staan de Eibaar-doosjes heel snel in de winkel. Dat garandeert een volle smaak.

Vrije uitloop

De vraag naar vrije uitloop-eieren is de laatste jaren enorm gegroeid. Consumenten vinden het prettig als de dametjes niet de hele dag binnen op stok zitten of alleen maar een beetje rondscharrelen in de stal. Bij Eibaar hebben ze de mogelijkheid om naar buiten te gaan. Om elf uur in de ochtend gaat de deur open. Voor elke hen is er vier vierkante meter buitenruimte beschikbaar. Ze kunnen lekker hun gang gaan. Er zijn hennen die een kuil graven en daar heerlijk in gaan liggen zonnen.

"Wij voelen ons het prettigst bij dit bedrijfsconcept", zegt Hanneke. "Maar je hebt er wel meer werk aan. De hennen zijn gevoeliger voor ziektes, je moet de hygiëne goed in de gaten houden." Daar staat tegenover dat een vrije uitloop-ei meer opbrengt.

Het 'rapen' van de eieren neemt dagelijks tweeënhalf tot drie uur tijd in beslag. Eibaar beschikt over een eigen pakstation, waarin robot Ko een hoofdrol vervult. Mede door zijn werk, is het bedrijf te runnen met weinig medewerkers: Sjef, Hanneke, de vader van Sjef, een stagiaire en een zaterdaghulp.

Merkt Eibaar nog iets van Pasen? Ja, de krant belt en de supermarkt heeft wat meer eieren nodig. Scholen doen een eierprojectje, bedrijven geven hun relaties een doos eieren cadeau. Maar veel extra drukte, nee, dat valt wel mee. Bovendien gaan de witte dames echt niet meer eieren leggen als de Paasdagen naderen…

<kader>

De hennen komen naar Eibaar als ze zeventien, achttien weken oud zijn. Hun eerste weken brengen ze door in een opfokbedrijf. Bij Eibaar produceren ze ruim een jaar eieren. Als ze 85 weken oud zijn en het 'legpercentage' daalt, moeten ze het veld ruimen en komen er jonge hennen om de productie op peil te houden. De bejaarde hennen worden verkocht als diepgevroren Tilse Kip. Een delicatesse.

Meer informatie: www.eibaar.nl.

De nieuwe Opel Meriva

De nieuwe Opel Meriva staat in de showroom. De neus van de nieuwe Meriva heeft een elegante, royaal verchroomde voorgrille, nieuw vormgegeven koplampen met LED-technologie en een chromen accent in de mistlampen.

Het multifunctionele FlexRail -middenconsole is nieuw ontworpen met verbeterde functionaliteit en extra beenruimte voor de passagier in het midden achter. De nieuwe Meriva is ook (optioneel) uitgerust met het innovatieve IntelliLink infotainmentsysteem met ingebouwde, snelle en gebruiksvriendelijke navigatie en stembediening. IntelliLink draagt zorg voor een naadloze integratie van de smartphone in de auto, daarnaast zijn telefoneren en audiostreaming viaBluetooth mogelijk.

Met de introductie van de nieuwe Meriva, voldoen alle benzinemotoren én de Bi-Fuel variant al aan de toekomstige strikte Euro 6-uitstootnormen. Met de Bi-Fuel variant kunt u zowel op benzine als (het relatief goedkope) LPG rijden. Tevens zijn zowel de automatische versnellingsbak alsmede de handgeschakelde versnellingsbakken grondig verbeterd voor nog soepeler schakelen.

De Autosalon van Genève (van 6 t/m 16 maart 2014) is het podium voor de wereldpremière van de nieuwe Opel Adam Rocks. Deze coole, extra stoere Adam-uitvoering combineert het compacte en frivole karakter van een stadsauto met de stoere uitstraling van een cross-over. Na de Adam Jam, de Glam en de Slam breidt deze avontuurlijke compacte cross-over de vrijwel onbeperkte personalisatiemogelijkheden nog verder uit. Bovendien krijgt hij de nieuw ontwikkelde 1.0 ECOTEC driecilinder turbobenzinemotor, die aansprekende prestaties combineert met een bescheiden brandstofverbruik.

De nieuwe Rocks debuteert precies twaalf maanden nadat hij als conceptauto op de Autosalon van Genève werd voorgesteld. Hij werd daar zó enthousiast ontvangen, dat Opel vrijwel direct besloot de auto in productie te nemen. De nieuwe Opel telg, die deze zomer op de Europese markt wordt geïntroduceerd, is 3,74 meter lang. Met zijn 15 millimeter ruimere bodemvrijheid is het 's werelds eerste compacte driedeurs cross-over. Om de auto extra te personaliseren, ontwikkelden de designers van Opel nieuwe exterieurelementen en exclusieve stoelbekledingen. Naast de vele innovaties die de veiligheid en het comfort in de Adam bevorderen, zoals de handsfree Park Assist die de auto automatisch parkeert, is de auto uitgerust met Opels IntelliLink-infotainmentsysteem van de nieuwste generatie. Daarmee worden de functies van een Android- en Apple iOS-smartphone naadloos in de auto geïntegreerd.

De Opel ADAM ROCKS is bovendien standaard voorzien van het elektrisch bedienbare stoffen Swing Top-dak, dat desgewenst in slechts vijf seconden tot aan de C-stijlen openschuift. De nieuwste Adam wordt leverbaar met de volledig nieuwe 1.0 ECOTEC driecilinder benzinemotor met directe brandstofinjectie en is standaard voorzien van een volledig nieuwe, compacte zes-versnellingsbak met een uitermate soepel schakelgedrag. De nieuwe, baanbrekende en unieke Opel ADAM ROCKS wordt komende zomer op de Nederlandse markt verwacht.