info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

14 juni 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 14 juni 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Wethouders en raadsleden bezoeken Oude-Tonge

OUDE-TONGE – Omdat de wethouders en raadsleden graag willen weten wat er speelt in de kernen en bij de dorpsraden op ons eiland, zijn er dit jaar een aantal bezoeken gepland. Na Dirksland en Ooltgensplaat, was het afgelopen vrijdag de beurt aan Oude-Tonge. De dorpsraad ontving de delegatie in de Grutterswei en maakte daarna een rondje door het dorp, waarbij zowel de positieve als ook negatieve punten van het dorp werden aangewezen en toegelicht.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Een flinke delegatie van zo'n 20 raadsleden en verder de wethouders Trouwborst en De Jong kwamen op bezoek bij de dorpsraad van Oude-Tonge. Voorzitter Ben Musters heette iedereen welkom in de Grutterswei. Bewust was voor deze locatie gekozen, omdat de dorpsraad graag wilde benadrukken, dat het gebouw belangrijk is voor het dorp en men het graag ook na 1 januari 2017 wil behouden. Hier zijn namelijk wat onduidelijkheden over, omdat dan het contract met de huidige exploitant afloopt. Ben Musters vertelde, dat er zelfs een werkgroep is opgericht door de dorpsraad in samenwerking met vertegenwoordigers van verenigingen. "Zij hebben veel tijd en energie gestoken in dit project en het is best jammer en frustrerend dat de plannen nu op 'on hold' staan. We hopen spoedig meer duidelijkheid te krijgen over de het te volgen traject. Soms bekruipt ons daarom wel eens het gevoel, dat je als dorpsraad wel mag meepraten, maar nauwelijks wordt gehoord. Ook op het gebied van verkeersveiligheid zijn er diverse suggesties richting gemeente gegaan en daar is helaas ook niet zo veel mee gedaan. Desondanks zijn we nog steeds erg gemotiveerd om een aantal zaken uit het leefbaarheidsplan op te gaan pakken".

Oude begraafplaats

Na deze woorden nodigde Ben het gezelschap uit om het dorp in te gaan, waarbij de dorpsraad zowel mooie als minder mooie punten naar voren wilde brengen. Als eerste werd een stop gemaakt bij het mooi opgeknapte oude kerkhof aan de Emmastraat. Na de laatste begrafenis in 1977 was dit erg verwaarloosd. Beleid was er niet, terwijl er al wel een paar grafkelders waren ingestort. Je kon bij een graf zelfs de kist zien liggen.

Lees verder op pagina 7.

Met de trekker ten huwelijk

MIDDELHARNIS – 't Was geen doorsnee trouwauto waarmee bruidegom Coran Groenendijk (26) uit Ooltgensplaat afgelopen donderdagmorgen in Dirksland voor de deur verscheen bij zijn bruid Burgonda Dijkgraaf (bijna 21), en waar ze vervolgens mee naar de burgerlijke stand reden voor de voltrekking van hun huwelijk, in Het Rondeel in Middelharnis. Een joekel van een landbouwtractor was 't, een nog nagenoeg nieuwe New Holland, één van de grootste en misschien wel dé grootste trekker die momenteel op Flakkee rondrijdt. Niet dat Coran vreesde zoveel pk's nodig te hebben om Burgonda mee over de streep te trekken voor de burgerlijke stand, maar voor zijn dagelijks werk bij Loonbedrijf A.J.G. van Rossum te Ooltgensplaat rijdt de bruidegom zelf met dit gevaarte en van z'n baas mocht 'ie 'm ook gebruiken ter ere van deze dag, om ermee naar de burgerlijke stand te rijden. Vanuit Dirksland nam hij er z'n bruid in mee naar Middelharnis. Bij Het Rondeel aangekomen slaakte ze een zucht van verlichting toen ze de cabine weer uit mocht waar ze, in haar prachtige trouwjurk gestoken, achter 't glas in 'weggefrommeld' leek te zitten. Na de huwelijksvoltrekking ging het vervoer verder per luxe Audi. Dat zal de bruid waarschijnlijk comfortabeler hebben gevonden… (Tekst en foto: Hans Villerius)

Buurtpreventie Sommelsdijk

Een aantal inwoners van Sommelsdijk heeft belangstelling getoond voor het opzetten van een buurtpreventieteam in Sommelsdijk. De gemeente en de politie ondersteunen dit initiatief. De overige buurtpreventieteams op Goeree-Overflakkee bewijzen namelijk effectief te zijn in de strijd tegen woninginbraken door bij te dragen aan bewustwording op het gebied van inbraakpreventie, waardoor het risico op woninginbraken wordt verkleind. Op dinsdag 5 juli is er een informatiebijeenkomst in De Zwaluw, Sperwer 55. De bijeenkomst start om 19.30 uur. Aanmelden kan tot 1 juli via mas@goeree-overflakkee.nl.

Naast het viaduct

Een auto met een aanhangwagen is vrijdagmorgen naast het viaduct terechtgekomen en vervolgens op de lager gelegen Bosweg belandt. De automobilist kwam vanuit Brabant over de A29. Na de crash vatte de auto vlam en is volledig uitgebrand, de bestuurder is gewond geraakt. Verschillende hulpverleners kwamen in actie.

2 / 24

Agenda

Woensdag 15 juni

SOMMELSDIJK – Wijkcentrum Knutselen voor Vaderdag voor de jeugd van 4 t/m 12 jaar. Van 14.00 tot 15.30 uur.

Donderdag 16 juni

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
OOLTGENSPLAAT – Bijeenkomst van de Dorpsraad voor alle inwoners van het dorp. Inloop 19.00 uur, aanvang 19.30 uur in 't Centrum.
GOEDEREEDE – Portdagen, historisch stadsfeest op en rond de markt. Kijk voor het programma op www.portdagen.nl.
STELLENDAM – Molenloop, hardloopwedstrijd van 5 of 10 kilometer. Start om 19.30 uur op de Molenkade. Inschrijven vanaf 18.00 uur in het Stellehuus.

Vrijdag 17 juni

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
GOEDEREEDE – Portdagen, historisch stadsfeest op en rond de markt. Kijk voor het programma op www.portdagen.nl.
NIEUWE-TONGE –Wandelmars, start om 18.30 uur bij Ons Dorpshuis. Er zijn drie afstanden: 5, 10 en 15 kilometer.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 18 juni

ACHTHUIZEN - Tentoonstelling Huisvlijt in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. Van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is € 1,50 per persoon.
NIEUWE-TONGE - Jaarmarkt Hersteld Hervormde Gemeente van 9.00 tot 15.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop met spullen uit Grootmoeders tijd, van 10.00 tot 16.00 uur aan de Groeneweg 35. Bel voor meer informatie naar 0187-651638.
GOEDEREEDE – Portdagen, historisch stadsfeest op en rond de markt. Kijk voor het programma op www.portdagen.nl.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl
DIRKSLAND – Dag voor mensen met IBD, van 10.00 tot 12.00 uur in het restaurant van het ziekenhuis.
STELLENDAM – Verkoop van goede, gebruikte spullen. Vanuit de container van Geref. Kerk. Van 10.00 tot 12.00 uur. Kerkhoflaan 4 in Stellendam.
Stellendam – Goede Spullen Markt van de Hervormde Gemeente, van 9.30 tot 15.30 uur aan de Bosschieterstraat in Stellendam.
OUDDORP - Samen één uurtje Psalmen en Johannes de Heerliederen zingen in de Doopsgezinde Kerk. Van 19.30 tot 20.30 uur.
OUDDORP – Zanguitvoering Chr. Mannenkoor Obadja en Door Eendracht Verbonden. Vanaf 19.30 uur in de Eben-Haëzerkerk aan de Preekhillaan.
SOMMELSDIJK – Bingo bij Wijkvereniging De Zwaluw aan de Sperwer. Vanaf 20.00 uur.

Maandag 20 juni

MIDDELHARNIS – Bijeenkomst van de PCOB over dementie. Vanaf 14.00 uur in De Hoeksteen, Ring 15 in Middelharnis.

Dinsdag 21 juni

MIDDELHARNIS – Vergadering van de WMO Adviesraad, met aandacht voor de Participatiewet. Vanaf 19.00 uur in het Rondeel.

Woensdag 22 juni

ACHTHUIZEN – Bingomiddag Zonnebloem. 14.00 uur in 't Buurthuus aan de Kloosterstraat.

Aanpak Slijkgat en hoofdpijnweg N59 van levensbelang

Boven de N59: Eppo Bruins in gesprek met gemeenteraadslid Conny Pipping.

STELLENDAM/OUDE-TONGE – Verbetering van de toegang van Goeree-Overflakkee, zowel voor het wegverkeer als voor de vissers. Dat stond vrijdag 10 juni centraal tijdens het werkbezoek dat Tweede Kamerlid Eppo Bruins aan het eiland bracht op uitnodiging van de gemeenteraadsfractie van de ChristenUnie.

Door Kees van Rixoort

Bruins kwam een halfjaar geleden in de Tweede Kamer na het vertrek van ChristenUnie-voorman Arie Slob. Hij houdt zich in de fractie bezig met portefeuilles als onderwijs, economische zaken, infrastructuur en visserij. Vooral de laatste twee portefeuilles kwamen op Goeree-Overflakkee veelvuldig aan de orde tijdens het werkbezoek, dat in alle vroegte begon bij de visafslag in Stellendam.
Eppo Bruins kreeg van visser Jaap Tanis en visafslagdirecteur Johan van Nieuwenhuizen van alles te horen over de innovaties in de visserij, die hier gestalte krijgen en belangstellenden van heinde en ver naar Stellendam trekken. De pulsvisserij en de lage brandstofprijzen hebben de sector een enorme impuls gegeven, inclusief de scheepswerven en de toeleverende bedrijven. De omzet van de UFA, waartoe de afslag in Stellendam behoort, is in vijftien jaar tijd gestegen van 25 miljoen naar 150 miljoen euro.

Eppo Bruins (tweede van links) te midden van gemeenteraadsleden en visser Jaap Tanis op de visafslag in Stellendam.  

Slijkgat

Maar er zijn ook onzekerheden en zorgen. De aanlandplicht bijvoorbeeld, een Europese maatregel die vissers verplicht om ook ondermaatse vis en andere in de netten terechtgekomen soorten aan land te brengen. Een ander punt is het op diepte houden van het Slijkgat, de verbinding tussen de haven van Stellendam en de open zee. De afspraak is dat het Havenbedrijf Rotterdam ervoor zorgt dat het gat een diepte van 5,5 meter houdt. Dit is van groot belang voor de vissers en hun veiligheid. Het Havenbedrijf wil echter van die afspraak af. De aanleg van de Tweede Maasvlakte, de aanleiding voor de afspraak, zou geen invloed hebben op de diepte van het Slijkgat. Het is een financiële kwestie, die een juridisch vervolg krijgt.
"Wij hebben een diepgang van 5,5 meter nodig", zei Van Nieuwenhuizen. "Wordt het anders, dan is het over. Dan vertrekken we. Dat zou een aderlating zijn voor het eiland. Dit is het grootste bedrijventerrein van Goeree-Overflakkee."
Voor Eppo Bruins was het getouwtrek rond het Slijkgat en de powerplay van het Havenbedrijf Rotterdam een onbekend verhaal. Hij kwam met de toezegging er aandacht aan te besteden in de Tweede Kamer en er vragen over te stellen aan de staatssecretaris.

Hoofdpijnweg

Na een rondje door de visafslag, waar het verwerken en veilen van de vangst in volle gang was, vertrok het gezelschap naar Oude-Tonge, waar een andere problematiek aan de orde kwam: de onveilige en te smalle N59. Wethouder Marnix Trouwborst, die aanschoof in Verenigingsgebouw Aktivia, noemde die weg "een echte hoofdpijnweg" met veel dodelijke ongevallen. "Wij krijgen steeds te horen dat er voor verbetering van de N59 geen geld is en dat dit geen prioriteit heeft. En dat terwijl het plaatje schrikbarend is. Per kilometer rijweg vallen hier verreweg de meeste doden in Nederland."
De samenwerking met Zeeland, dat ook veel baat heeft bij een betere ontsluiting via de N59, is buitengewoon goed. Dat heeft nu geleid tot een nieuwe aanpak, die hopelijk in betere aarde valt in Den Haag: de ontwikkeling van een duurzame weg, die energie opwekt (energy highway) en fraai te combineren is met projecten als de verbetering van de waterkwaliteit in het Volkerak/Zoommeer en de realisering van een getijdencentrale. Trouwborst: "Zo hopen we de minister te verleiden en de verbetering van de N59 weer op de agenda te krijgen." Dat de gemeente en de gemeente Schouwen-Duiveland bereid zijn gedeeltelijk voor te financieren, waardoor de investering tien tot vijftien jaar naar voren kan worden gehaald, zal wellicht helpen.
Eppo Bruins noemde de verbinding tussen de verbetering van de N59 en duurzaamheid "een goed idee". Volgens het Tweede Kamerlid kan dit uitgroeien tot een voorbeeld voor het land. Hij deed de suggestie om eens contact te leggen met TNO over het opwekken van energie uit wegen. Ook noemde hij de kunstzinnige duurzame weg van Daan Roosegaarde als mogelijk aantrekkelijke optie.
Het Tweede Kamerlid zei, vlak voordat hij Goeree-Overflakkee weer verliet, de verbetering van de hoofdpijnweg naar voren te brengen in Den Haag en zo mogelijk een plaats te geven in het verkiezingsprogramma. "Het was goed om hier de sfeer te proeven en te horen wat u bezighoudt."

Bewoners van Ebbe en Vloed genieten van trouwceremonie

OUDE-TONGE - Op dinsdag 7 juni was Ebbe en Vloed omgetoverd tot een ware trouwlocatie. Bij de ingang stonden prachtige oldtimers van Auperlé Trouwvervoer. In het restaurant was een pad van confetti waarover het bruidspaar naar voren liep en met een heerlijke, door de kok zelfgemaakte bruidstaart keken de bewoners naar de trouwceremonie. Een trouwambtenaar sloot figuurlijk het huwelijk tussen twee medewerkers die voor de gelegenheid hun eigen trouwkleding droegen. De bewoners genoten zichtbaar. "Prachtig, zo'n jurk. Ik had ook zoiets, maar dan met een sluier. Mijn moeder heeft die toen gemaakt…" aldus een genietende bewoonster. "Kijk, we hebben allemaal een bloemcorsage gekregen voor het feest", zei haar buurvrouw. De medewerkers van Ebbe en Vloed hadden alles in het werk gezet, met als resultaat een prachtige middag voor de bewoners.

Nieuwe watertransportleiding aangelegd

GOEREE-OVERFLAKKEE - Begin deze maand is Evides Waterbedrijf gestart met de aanleg van een 14 kilometer lange watertransportleiding op Goeree-Overflakkee. De waterleiding maakt onderdeel uit van de Compenserende Maatregelen Kierbesluit en is in dit kader het eerste project dat op het eiland van start gaat.

Evides verplaatst het innamepunt ten oosten van Middelharnis bij de Brienenpolderweg, waar zoet water gegarandeerd blijft. Vanaf dit punt legt Evides een 14 km lange nieuwe ruwwatertransportleiding aan om het nieuwe innamestation te koppelen aan het bestaande leidingnet. De omgevingsvergunning vanuit de gemeente Goeree-Overflakkee voor de aanleg van de nieuwe leiding is inmiddels verkregen op basis van de huidige bestemmingsplannen en daarmee starten de werkzaamheden begin juni. Hiermee kan het grootste deel van de leiding worden aangelegd. De verwachting is dat de leiding eind 2016 grotendeels in de grond ligt. In 2017 worden de werkzaamheden afgerond en worden de terreinen in oorspronkelijke staat hersteld.

Voor de bouw van het nieuwe innamepunt moeten nog vergunningen worden verkregen. Hiervoor is eerst een wijziging van het bestemmingsplan nodig. Zodra de vergunningen er liggen, gaat ook hier de bouw van start. Het huidige innamepunt blijft in gebruik tot de nieuwbouw volledig is afgerond.

Op een kier

In het kader van de internationale vismigratie gaan de Haringvlietsluizen in 2018 open. Op deze manier kunnen trekvissen de sluizen passeren richting hun paaigebieden, die stroomopwaarts liggen. Tegelijkertijd verzilt hierdoor het westelijk deel van het Haringvliet waar het huidige innamepunt van Evides ligt. Evides wint zoet oppervlaktewater uit het Haringvliet om dit te zuiveren tot betrouwbaar drinkwater voor klanten op Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland.

Geslaagd voor het verkeersexamen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 7 en 9 juni 2016 werd in Dirksland, Herkingen en Melissant het praktisch verkeersexamen voor groep 7 van het basisonderwijs georganiseerd. Het praktisch verkeersexamen werd afgenomen op in totaal vijf basisscholen. In totaal deden er 106 leerlingen mee aan het praktisch verkeersexamen, 30 leerlingen wisten de route foutloos te rijden. Alle leerlingen zijn geslaagd.

Het schriftelijk examen werd, gelijktijdig met de andere basisscholen in Nederland, gehouden op donderdag 7 april 2016. Aan het schriftelijk examen deden eveneens 106 leerlingen mee en gelukkig zijn ook voor het schriftelijk examen alle leerlingen geslaagd. Dit jaar waren er twee leerlingen die zowel het schriftelijk examen als het praktisch examen foutloos wisten te maken. Het zijn Milou den Hartog en Kyla Kot van OBS De Inktvis in Dirksland. Over het gehele examen gemeten waren er goede resultaten voor Niels Rietveld van OBS De Inktvis en Mathea van Putten, Yvette Wielaard, Cindy Baltzer, Mirthe Vroegindeweij, Lara de Berg en Jela Bouman van CBS Prins Maurits in Dirksland met slechts één fout. Allen ontvingen zij namens Veilig Verkeer Nederland afdeling Dirksland een cadeaubon uit handen van de voorzitter van de afdeling Dirksland, de heer Jan de Vries. Daarnaast ontvingen alle deelnemers een sleutelhanger van Veilig Verkeer Nederland.

Het beste gemiddelde resultaat per groep voor het schriftelijk examen werd gehaald door de 14 leerlingen van SmdB De Regenboog in Melissant met een gemiddelde score van slechts 2,93 fouten voor het theoretisch examen. De verkeersexamens werden georganiseerd door Veilig Verkeer Nederland afdeling Dirksland. Aan het praktisch examen werd medewerking verleend door ouders van de leerlingen van de deelnemende scholen en enkele vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland. Allen hartelijk dank voor de medewerking. Zonder hun hulp kan het praktisch examen niet worden georganiseerd.

Voorafgaand aan het praktische gedeelte werden de fietsen gekeurd. Hierbij viel het op, dat vooral bij crossfietsen de zijreflectie ontbrak. Daarnaast waren bij twee van de fietsen de remmen niet in orde, ontbraken bij diverse fietsen de achterreflector of de bel. Van de 106 gekeurde fietsen waren er 28 niet in orde. Opgemert dient te worden dat alle fietsen van groep 7B van de Prins Mauritsschool in Dirksland perfect in orde waren. Op de ouders wordt een beroep gedaan er voor te zorgen dat de fietsen van de kinderen in een goede staat verkeren. Bijna alle punten zijn tegen geringe kosten te verhelpen.

Oude-Tongenaars hopen dat gat Voorstraat wordt gevuld

Vervolg van de voorpagina

Later besloot de gemeente dat het terrein zou blijven, maar dat de kapotte stenen moesten verdwijnen. Na protest van Eva Lassing, kreeg zij een half jaar tijd om geld voor de restauratie te vinden en dat is gelukt. Het terrein is inmiddels mooi opgeknapt en de gemeente heeft de twee zandlopers bij de poort opnieuw laten maken en ook het middenpad opgeknapt. Nu staat er zelfs een bankje, compleet met informatieborden.

Mooi en minder mooi

Een minder mooi punt vind men het "gat" in de Voorstraat, waar voorheen een café stond. Dit is afgebroken en is nu een gevaarlijke open ruimte, waar het onkruid welig tiert. Veel Oude-Tongenaars ergeren zich aan de aanblik en men hoopt dat er iets moois van gemaakt kan worden. De dorpsraad deed een oproep aan de raadsleden om hierin mee te denken.

Een mooier punt vond men de Kaai met het oude gemeentehuis. Ben Musters vertelde wat over de geschiedenis van dit gebouw en wees ook de plek op de Kaai, waar in de loop van dit jaar een standbeeld zal worden geplaatst. Momenteel kunnen de bewoners van Oude-Tonge en omstreken hierover meestemmen. De prototypes zijn tentoongesteld in de galerie van Kunstplus.

Via het winkelcentrum en de enige roltrap die het eiland rijk is, ging het gezelschap naar het Dabbeplein, waar werd gewezen op het gebrek aan fietsenstalling. De fietsen worden nu overal kriskras geparkeerd, zoals voor de ingang van het centrum en de ruimtes die eigenlijk vrij moeten blijven voor hulpverleners en mindervaliden. Ook weer een minder mooi punt, wat de dorpsraad graag even wilde meegeven aan de raadsleden en wethouders.

Nuttig en informatief

De route ging verder via de volière en het monument bij de vijver aan de Kolfweg. Hier werd even stilgestaan bij de geschiedenis van het dorp en dan met name de watersnoodramp, die een grote impact heeft gehad op het dorp. Daarna trok het gezelschap weer richting Grutterswei, alwaar kon worden nagepraat. Zowel de dorpsraad als de gemeenteraadsleden vonden het een nuttig en informatief bezoek. "Sinds de gemeentelijke herindeling is de gemeente wat verder weg komen te staan van de kernen en dan zijn bezoeken als deze van groot belang", vond Ron de Rover van de ChristenUnie. "Voor ons is het goed om te horen wat er speelt en leeft in de dorpen. We waarderen dan ook de ontvangst hier en we blijven zeker contact houden met elkaar".

Stadsraad kaart problemen 'Stadse Dijk' aan

STAD AAN 'T HARINGVLIET - De Stadsraad kaart in een brief aan het Waterschap een aantal positieve en negatieve kanttekeningen bij de aanpassingen die zijn verricht aan het traject Tilsedijk-Oudelandsedijk. De dorpsraad concludeert dat er gemiddeld minder hard wordt gereden en dat de weg minder aantrekkelijk is geworden voor vrachtverkeer en motorracers. De Stadsraad betreurt het dat niet de hele weg is voorzien van nieuw asfalt, het verdwijnen van verlichting op de kruising met de Vrouwtjesweg, en ook het feit dat de bermen niet verhard zijn en dat sommige kruispunten niet overzichtelijk genoeg zijn. Alle punten zijn te lezen in de brief, die is te raadplegen op www.stadaantharingvliet.nl.

Kroonkurken voor Kika

MIDDELHARNIS - Tijdens de Menheerse Havendag konden er kroonkurken worden ingeleverd voor het goede doel. Veel verenigingen hadden maandenlang gespaard voor Kika. "In totaal waren dat er meer dan een miljoen, wat een bedrag van € 260,- heeft opgeleverd voor KiKa", vertelt KiKa-ambassadeur Kees Witte trots. "Maandenlang hebben verenigingen gespaard. Niet alleen voor KiKa-GO, maar ook voor zichzelf. De verenigingen die de meeste kroonkurken inleveren winnen namelijk een mooi geldbedrag", legt hij uit. "En we gaan weer opnieuw beginnen, want alle sponsoren van dit jaar hebben al toegezegd om volgend jaar wéér mee te doen met de actie". Daarom nodigt KiKa-GO alle verenigingen weer uit om mee te doen aan de tweede ronde van de spaaractie Kroonkurken voor KiKa. Verenigingen kunnen zich opgeven door een e-mail te sturen naar kees@kika-goeree-overflakkee.nl. Alle nodige informatie om mee te doen aan de actie wordt dan doorgestuurd. Het doel voor volgend jaar is twee miljoen kroonkurken...

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 18 juni start in Middelharnis de 28ste truckrun. Na maanden van uitkijken naar dit evenement door de bewoners gaat de rit dan eindelijk weer van start.

De chauffeursvereniging Flakkee is dankbaar dat alles weer rond is gekomen, ondanks alle andere evenementen aanstaande zaterdag. In intensief overleg met de gemeente Goeree-Overflakkee en de andere organisaties is er een oplossing gevonden. Om 10.00 uur vertrekt de stoet vanaf de Oosthavendijk in Middelharnis richting Ouddorp en een klein stukje terug richting Stellendam waar de lunch zal worden gehouden. 's Middags vertrekt men rond twee uur uit Stellendam via Melissant, Dirksland, Herkingen en Nieuwe-Tonge weer terug naar Middelharnis, waar men rond 16:00 uur weer aan hoopt te komen. Kijk voor de complete route op www.chauffeursverenigingflakkee.nl.

Ondernemersvereniging Ouddorp vraagt hoogste prioriteit voor oplossen parkeerprobleem

GOEREE-OVERFLAKKEE – Het OVO-bestuur (Ondernemersvereniging Ouddorp), heeft in een hernieuwd schrijven (25 mei) aan het college van burgemeester en wethouders de problematiek rond het parkeren in het centrum van de badplaats aan de orde gesteld. In de brief wordt opgemerkt dat op een eerder schrijven van ruim drie maanden geleden (10 februari) er geen enkele reactie van het gemeentebestuur is ontvangen. Behalve de standaardbevestiging van ontvangst van het schrijven.

Door Jaap Ruizeveld

Op vragen vanuit raadsfracties bij de Kadernota werd dit onderwerp begin deze maand overigens ook weer opgevoerd. Portefeuillehouder Trouwborst gaf toen aan dat er nu een conceptvoorstel in het college besproken wordt om genoemde problematiek op korte termijn op te lossen. In de recente brief van voorzitter Sperling van de OVO wordt concreet gewezen op de ernst van de parkeersituatie. Dit bleek de afgelopen maanden rond de feestdagen Pasen, Hemelvaart en Pinksteren. Alsmede op de zaterdagen waarop diverse markten worden en zijn georganiseerd. Inwoners, bezoekers en recreanten klaagden over de huidige situatie. Dit leidt tot negatieve effecten voor de economische ontwikkeling van de middenstand.

Wat gaat er gebeuren?

OVO stelt: "Hierbij betrekkend dat uitbreiding van recreatiemogelijkheden in Ouddorp Bad de komende tijd fors zal toenemen en de integratie van de bibliotheek in het museum (Raad-en Polderhuis) de druk op de parkeergelegenheid in Ouddorp centrum ver zal doen toenemen. Daarnaast worden bij afsluiting van de Dorpsring en het gebruik maken van parkeergelegenheid door bewoners van appartementen boven supermarkt Albert Heijn en de HEMA het aantal vrij beschikbare plaatsen verder beperkt. OVO dringt er bij het gemeentebestuur op aan om de uitbreiding van parkeergelegenheid de hoogste prioriteit te geven, zodat dit op korte termijn zal leiden tot een verruiming van parkeergelegenheid. OVO wil weten aan welke oplossingsrichtingen het college denkt en op welke termijn een en ander nu gerealiseerd wordt.

Excursie door het zandwallenlandschap

OUDDORP – Hoe zit het ook al weer met de schurvelingen en haogten in en rond Ouddorp? Dat wilde de SGP-gemeenteraadsfractie wel eens weten. Pau Heerschap, die zelf tussen de haogten woont, wilde de politici wel rondleiden. En dat gebeurde op een regenachtige zaterdagochtend in juni. Vijf van de negen SGP'ers in de raad van Goeree-Overflakkee kwamen op de excursie af, die begon in de hof van Heerschap aan de Duinkerkerweg.

Door Kees van Rixoort

De vijf – Rien van der Boom, Pieter Breederveld, Peter Grinwis, Hendrik Herweijer en Erik Ju – kregen alles te horen over het ontstaan en de verdere ontwikkeling van het landschap rond Ouddorp. Heerschap vertelde over het door zand ondergestoven gebied, de schurvelingen, waarvan er nog maar een paar zijn, en de haogten, die de schurvelingen bedekken. Ook het uitmijnen en het omzetten van percelen – activiteiten om de kwaliteit van de arme grond te verbeteren en zo beter geschikt te maken voor akkerbouw – kwamen aan de orde.

Haogten

Het gezelschap kon het allemaal met eigen ogen zien toen het een eeuwenoud kerkenpad insloeg richting natuurgebied de Kleistee. Onderweg was op een perceel net de oogst van gladiolen aan de gang. Even verderop, voorbij enige haogten die in 1953 zijn afgegraven om een gat in de dijk te dichten, vertelde Heerschap over de tijd dat WFB hier voetbalde op een licht geaccidenteerd terrein. Het kerkenpad liep over het voetbalveld en ooit moest een scheidsrechter de wedstrijd even stilleggen om een boer met een koe doorgang te verlenen.
Van de Kleistee, een boerderij waarnaar het 9 hectare grote natuurgebied is genoemd, is weinig over. De gebouwen zijn eind jaren zeventig afgebroken. De moerbeiboom die ooit voor de schuur stond, heeft het overleefd. Net zoals de drinkpoel voor het vee, ook wel de pit genoemd, de oprijlaan, die met enige fantasie nog herkenbaar is, en de manteling – de bescherming tegen de wind – rond de boerderij.

Stijve ogentroost

Het geheel is opgenomen in de natuur, die hier zeer de moeite waard is. Niet alleen door de overblijfselen van het oude cultuurlandschap, maar ook door de gevarieerde vegetatie op de Kleistee. Kenmerkende soorten zijn eikvaren, (korst)mos op de wallen en tandjesgras, vogelpootje en stijve ogentroost in de graslanden. De SGP-raadsleden vonden de excursie door dit vrij onbekende gebied interessant en reageerden enthousiast op de uitnodiging van Pau Heerschap om nog eens zo'n uitstapje te doen, maar dan in het dorp.

Giel Lokker neemt afscheid van Ondernemersvereniging Goedereede

GOEDEREEDE - Vanaf de oprichting in 2003 is Giel Lokker van Lokker & Reitsma Register Experts betrokken bij de Ondernemersvereniging Goedereede. Na het passeren van de notariële akte in 2004, vervulde Lokker de functie secretaris tot afgelopen vrijdag 3 juni 2016. Cornelis Trommel van Plus Trommel volgt zijn functie op binnen het bestuur.

Giel Lokker gaf vorig jaar tijdens de Algemene Ledenvergadering al aan nog een jaar aan te blijven als secretaris. Vrijdag 3 juni jl., tijdens de Algemene Ledenvergadering bij Zeil- en Surfcentrum Brouwersdam, werd zijn afscheid georganiseerd door collega bestuursleden. Lokker bedankte in zijn toespraak alle leden van de ondernemersvereniging voor de fijne tijd en in het bijzonder de bestuursleden waar hij de afgelopen 13 jaar mee samenwerkte t.b.v. de ondernemersbelangen op de kop van het eiland. Het bestuur was het niet altijd eens met elkaar, maar al die jaren was er nooit onenigheid. En dat is best opmerkelijk en bijzonder, merkte Lokker op, die tijdens zijn afscheid tot eresecretaris werd benoemd door voorzitter Jan de Blok. Een titel voor een bijzonder nauw betrokken secretaris die veel voor de vereniging en haar leden heeft gedaan, aldus De Blok. De beveiliging op het industrieterrein Deltahaven binnen wat de aanleiding in 2003 was om een ondernemersvereniging op te richten was daar een van. De beveiliging is niet meer weg te denken en een groot succes. Ondernemers werken samen met de gemeente, politie en brandweer om overlast, criminaliteit en onderhoud en beheer op het bedrijventerrein aan te pakken. Op initiatief van de vereniging is Stichting Beveiliging Bedrijventerreinen Stellendam (SBBS) opgericht, waar Lokker nog steeds voorzitter is.

Ondernemersvereniging Goedereede

De vereniging telt 186 leden uit Goedereede, Ouddorp en Stellendam en organiseert minimaal vijf ledenbijeenkomsten per jaar, waaronder de traditionele zeildag, bedrijfsbezoek, informatieve bijeenkomsten tot feestavonden. Het huidige bestuur van de OVG bestaat uit Jan de Blok (voorzitter) van Hoek en Blok, Bert de Boer (penningmeester) van Aquality B.V., Cornelis Trommel (secretaris) van Plus Trommel, Jeroen den Hollander van De Klepperstee, Mike Dreisch van Dreisch Management Consulting en Bert Visser, Parkmanager BIZ Stellendam en Anne Marie Trommel van Strandpaviljoen Paal 10. Het secretariaat wordt uitgevoerd door Caroline Melissant van INZee Communicatie & Trends.

Concert met jong muzikaal talent

OUDE-TONGE - In het kader van het gouden jubileum van het Frobeniusorgel is er een concert op vrijdag 24 juni, het concert begint om 19.30 uur. Verschillende jonge muziektalenten leveren hun bijdrage aan de uitvoering. Diverse orgelwerken worden tijdens het concert uitgevoerd door vier middelbare scholieren, te weten: Timon van Dieren, Auke Kieviet, Willemijn Mol en Corné Verburg. Hun leermeesters zijn de organisten Paul Kieviet en Rinus Verhage. Tijdens de avond zal ook het vocaal ensemble van de Prins Maurits, o.l.v. Marco van 't Hoff, optreden. Deze koorleden zijn leerlingen van de c.s.g. Prins Maurits te Middelharnis. Zij zingen werken van D. Buxtehude, J. Rheinberger en J. Rutter. Tijdens de avond staat de pauze (met koffie, thee en/of fris) weer in het teken van 'ontmoeting'.
De toegang is gratis. Bij de uitgang is er een collecte t.b.v. het orgelfonds.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

IBD-dag

De Crohn en Colitis Ulcerose Vereniging Nederland organiseert in samenwerking met Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland op zaterdag 18 juni een IBD-dag voor mensen met de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. IBD staat voor Inflammatory Bowel Disease: een chronische darmontsteking. Nederland telt ruim 60.000 mensen met een chronische darmontsteking, dat is één op de 300 mensen. De meest voorkomende vormen van IBD zijn de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Er zijn informatieve presentaties en ruim gelegenheid voor het stellen van vragen en het delen van ervaringen. Ook zijn informatiestand van de vereniging aanwezig. IBD-patiënten zijn van harte welkom, eventueel met partner, ouders of andere belangstellenden. Het programma is van 10.00 tot 12.00 uur, inloop vanaf 9.30 uur. De bijeenkomst is op 18 juni in het restaurant van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis, Stationsweg 22 in Dirksland. Deelname aan de bijeenkomst is gratis. Vooraf aanmelden kan op https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/ibd2016zeeland of telefonisch via 0348-420780. Bellen kan op werkdagen tussen 10.00 en 14.30 uur.

Marathonbingo

Zaterdag 2 juli is de afsluiting van het seizoen, een marathonbingo in de Victoriahal, Philipshoofjesweg 57a te Dirksland. De organisatie zorgt voor wat lekkers voor iedereen die alle ronden meespeelt. Mensen die niet met alle rondes meespelen betalen € 10,- per persoon voor het eten. De bingo begint om 16.00 uur, de deuren gaan om 15.00 uur open. Aanmelden kan tot zaterdag 25 juni door te bellen naar 493186 of 487170 of 06-20213165.

GOEDEREEDE

Portdagen

Vanaf donderdag 16 juni tot en met zaterdag 18 juni staat Goedereede in het teken van de Goereese Portdagen, een historisch stadsfeest voor jong en oud. Tijdens deze drie dagen zijn er allerlei culturele en muzikale activiteiten op en rond de Markt. Hoogtepunten zijn bijvoorbeeld Havendag Junior, het programma op donderdag voor de basissscholen, de openluchtoptredens op vrijdag- en zaterdagavond van Toneelclub De Klokkedieven en de ambachtenmarkt op zaterdag van 11.00-17.00 uur. De Goereese Portdagen worden voor het derde jaar georganiseerd op en rond de Markt in Goedereede. Bezoekers aan de Goereese Portdagen wordt gevraagd zoveel mogelijk in historische kleding naar Goedereede te komen. Een compleet overzicht, inclusief tijden, is te vinden op de website: www.portdagen.nl

HERKINGEN

Werken met speksteen

Op zaterdag 25 juni organiseert Bee-Kind een workshop werken met speksteen, voor heel het gezin. Van 13.30 tot 16.00 uur kunnen (groot)ouders met hun (klein)kind(eren) gezellig samen creatief aan de slag in theetuin De Bongerd in Herkingen. Deelnemers gaan aan de slag met een zelf gekozen stuk speksteen. En laten zich vooral leiden door het karakter van de steen en de eigen inspiratie. De begeleiding is in handen van creatief kindercoach Cindy van Bergen van Bee-Kind. De workshop is geschikt voor zowel beginners als gevorderden (kinderen vanaf 7 jaar). Speksteen is een vrij zachte steensoort, die makkelijk te bewerken is. Aanmelden via Bee-Kind (Cindy), 06-20798737, cindyvanbergen@bee-kind.nl. De locatie is theetuin De Bongerd, Molendijk 65 in Herkingen.

MIDDELHARNIS

Bingomiddag

De activiteitencommissie van het Ouderenwerk houdt op woensdagmiddag 22 juni een bingo voor jong en oud in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Er zijn weer mooie prijzen te winnen. Om 13.00 uur gaan de deuren open voor de bezoekers, de 1e ronde begint om 13.30 uur.
Voor de deelnemers is er een gratis kopje koffie of thee. De negen ronden Bingo kosten € 4,50, inclusief de koffieronden. En wegens succes, ook weer een vluggertje met grote prijs voor €1,- . Er loopt een verloting tussendoor met 6 loten voor € 2,50. Bezoekers kunnen zelf kiezen waar ze aan deel willen nemen. Het wijkcentrum is rolstoeltoegankelijk. Bel voor meer informatie naar 483366.

Middag over dementie

Naar verwachting zal het niet meer zo lang duren voordat dementie volksziekte nummer 1 zal zijn! Maar wat is dementie en wat zijn de oorzaken van deze ziekte? De meest bekende oorzaak is de ziekte van Alzheimer. Maar wat is Alzheimer? Hoe herkennen we deze verschijnselen en hoe kunnen we het best ermee omgaan? Het tijdig signaleren van deze verschijnselen voorkomt veel verdriet bij de mensen die aan dementie lijden, want ze worden tenminste begrepen. En zullen daardoor langer in de hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen en lid blijven van b.v. verenigingen, zoals de PCOB. Een actueel, maar niet gemakkelijk onderwerp en de moeite waard om met elkaar op zoek te gaan naar antwoorden op de vele vragen rondom dementie/Alzheimer. Over dit onderwerp zal de heer mr. Arie Slob, provinciaal coördinator van de PCOB in Zuid-Holland de leden van de PCOB afdeling Goeree-Overflakkee komen bijpraten in De Hoeksteen in Middelharnis op maandag 20 juni 2016. De aanvang van deze bijeenkomst is 14.00 uur. Wilt u ook lid worden van de PCOB, dan bent u zeker ook van harte welkom op deze middag.

Tabletcafé

Zaterdag 25 juni is er een tabletcafé in de bibliotheek in Middelharnis. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een kopje koffie of thee kunnen er ervaringen worden gedeeld en programmatips worden uitgewisseld om meer uit uw tablet te halen. Het is handig om een tablet mee te nemen. Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden, bent u van harte welkom om aan te schuiven. De toegang is gratis. De bijeenkomst is van 13.30 tot 15.30 uur.

WMO bijeenkomst

"Dinsdag 21 juni is er weer een openbare vergadering van de WMO Adviesraad Goeree-Overflakkee. Dit keer wordt speciale aandacht besteed aan de Participatiewet..." Mevrouw Els Wegman, Teamleider ontwikkeling en plaatsing van de gemeente Goeree-Overflakkee, zal een presentatie verzorgen over de uitvoering van de participatiewet binnen onze gemeente. De nadruk van het participatiebeleid ligt op het bevorderen van zelfstandigheid en zelfredzaamheid en het verkrijgen van algemeen geaccepteerde arbeid als het hoogst haalbare doel. De WMO Adviesraad nodigt belangstellenden van harte uit om deze avond bij te wonen en zo uw kennis aangaande de uitvoering van de participatiewet te vergroten. De bijeenkomst wordt gehouden in de raadszaal van het Rondeel te Middelharnis en begint om 19.00 uur.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Zaterdag 18 juni is er van 10.00 tot 16.00 uur een schuurverkoop met meer dan 500 artikelen uit Grootmoederstijd. Bijvoorbeeld emaille, zink, Keulse potten, fornuizen en nog veel meer. Er is gratis koffie/thee. Het adres is Groeneweg 35 in Nieuwe-Tonge. Bel voor meer informatie naar 0187-651638.

Bingo

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 24 juni een bingoavond in 'Ons Dorpshuis'. Iedereen is van harte welkom. Er worden tien rondes en een superronde gespeeld. De zaal gaat om 19.00 uur open, de bingo begint om 19.30 uur.

OUDDORP

Zomerzangavond

Op zaterdag 25 juni houdt het Christelijk Ouddorps Mannenkoor weer haar traditionele zomerzangavond.. De locatie is zoals gebruikelijk, de loods van Bloemenhandel Klepper aan de Oudelandseweg 27 te Ouddorp. Naast het C.O.M., onder leiding van Dinant Struik, zal ook het jong dameskoor Shira van Peter Wildeman aanwezig zijn. Willem den Boer zal het orgel bespelen. Er zal een korte meditatie worden gehouden door ds. D. Zoet uit Ouddorp. De collecte is bestemd is voor de zending van de Hersteld Hervormde kerk. Het belooft weer een mooie gevarieerde avond te worden, waarin ook ruimte is voor samenzang. Gezien de grote opkomst van vorig jaar, zal er weer voor voldoende zitplaatsen worden gezorgd. Dus schroom niet, iedereen is hartelijk welkom. De aanvang is 19.30 uur en de loods gaat om 19.00 uur voor u open. Na afloop kan er gezellig worden nagepraat onder het genot van een kopje koffie.

Zanguitvoering in Eben-Haëzer kerk

Op zaterdag 18 juni 2016 hoopt Christelijk mannenkoor 'Obadja', met medewerking van Christelijk mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden', een uitvoering te verzorgen in de Eben-Haëzer kerk aan de Preekhillaan in Ouddorp. Het thema van deze avond is 'Nooit kan 't geloof te veel verwachten'.
'Obadja' uit Ouddorp, staat onder leiding van dirigent Jan Bezuijen en wordt begeleid door Johan van Wijk. 'Door Eendracht Verbonden' uit Stellendam staat onder leiding van dirigent Corné de Geus en wordt begeleid door Marian van Oostenbrugge. De koren zullen afzonderlijk liederen en bewerkingen op psalmen ten gehore brengen, maar zullen ook enkele stukken gezamenlijk uitvoeren. Ouderling A.W. Bruggeman hoopt een meditatie te verzorgen. Verder zal er gecollecteerd worden. De opbrengst van de collecte zal ten gunste komen van hospice Calando in Dirksland. De aanvang is 19.30 uur, vanaf 19.00 uur zal de kerk geopend zijn.

OUDE-TONGE

Inzameling goederen

Op zaterdag 18 juni organiseert de werkgroep van de Hervormde Gemeente een goedereninzameling voor de zustergemeente in Uzon. Het inzameladres is aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Komende vanaf de rotonde is het de laatste loods aan de linkerhand, er staat een bord aan de weg. De organisatie vraagt of iedereen de goederen echt af wil geven en dus niet voor het hek wil plaatsen. Van 9.30 tot 11.30 uur staan de vrijwilligers klaar om schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van uw spullen of moet er iets opgehaald worden,neem dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur.
Er staat een collectebusje voor een (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Grote bingo

Op vrijdag 24 juni is er een grote bingo van Stichting ZIJN aan de Bernhardstraat 35 te Oude-Tonge. Er zijn 9 rondes voor € 7, - met gratis koffie en mooie prijzen. Er is een extra geldronde voor € 1, -. Zaal open om 19.00 uur, aanvang 19.30 uur. De activiteit is zowel voor leden en niet-leden. Op 29 juli is er geen bingo.

Muzikale middag

De Zonnebloem en ANBO Oostflakee organiseren op 29 juni een muzikale middag. Een afwisselende show met veel muziek. Aanvang 14.00 uur, de zaal is open vanaf 13.30 uur. De kosten zijn € 8,50 inclusief koffie/thee met cake. Opgave bij de ANBO bij Lenie: 642590 op dinsdag 21 juni of per mail: anbo.oostflakkee@upcmail.nl. Of bij de Zonnebloem, Tonnie: tel. 642414 en Marian: 06-30385950.

SOMMELSDIJK

Bingo

Woensdag 22 juni is er een bingo van de O-G-O om 13.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open om 13.00 uur. De koffie /thee is gratis. Er worden 9 rondes gespeeld voor € 3,50. Daarnaast 9 gratis prijsjes en in de pauze 2 x een extra rondje voor € 1.- per ronde. Er is ook een verloting. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

STELLENDAM

Verkoping

Zaterdag 18 juni is er een verkoping van de Gereformeerde Kerk in Stellendam. Van 10.00 tot 12.00 uur worden er goede, gebruikte spullen verkocht in de kerktuin. Het adres is Kerkhoflaan 4 in Stellendam.

Goede spullen markt

De organisatie van de Goede Spullen Markt van de Hervormde Gemeente te Stellendam wil iedereen uitnodigen om op zaterdag 18 juni de Goede Spullen Markt te bezoeken. De markt wordt gehouden bij de kerk aan de Bosschieterstraat te Stellendam en duurt van 9.30 uur tot 15.30 uur. Er wordt onder andere antiek en curiosa, boeken, oliebollen, gebakken vis, kibbeling, eigengebakken cake en koekjes aangeboden. Voor de kinderen is er o.a. een springkussen, schminken en enveloppentrekken. Op het kerkplein is een terras waar koffie, thee of fris kan worden gedronken met wat lekkers.De kerk is open voor bezichtiging, verspreid over de dag zal er orgelspel te horen zijn en om circa 12.30 uur wordt een middagpauzedienst gehouden.

Gemengd koor Excelsior

DIRKSLAND - Onlangs hebben de leden van het gemengd koor Excelsior Dirksland gecollecteerd voor het Prins Bernhard Cultuurfonds; beter bekend als de Anjercollecte. De opbrengst van deze collecte - alleen voor hun gedeelte - was € 565,00 een heel mooi resultaat en bovendien krijgt het koor dit jaar de helft van deze opbrengst. Namens de collectanten wordt dank gebracht aan de gevers. Verder geeft het koor op 8 juli een zomeravondconcert in Dinteloord in samenwerking met het gemengd koor Tavenu uit deze plaats. De koren staan beide onder leiding van dirigente Meike Warmoeskerken en naast een eigen optreden zullen de twee koren ook gezamenlijk optreden. Dit zal een van de laatste optredens voor de vakantie zijn. Gelijk na de vakantie staat een optreden met Sursum Corda gepland vanwege Dirksland 600 jaar. Dit concert is op 8 september in de Ned. Hervormde Kerk.

Lezersexcursie Eilanden-Nieuws door het Volgerland

OUDDORP - Exclusief voor lezers van Eilanden-Nieuws organiseert Natuurmonumenten een excursie door en langs het natuurgebied Volgerland op de Kop van Goeree. De excursie is op zaterdag 25 juni en wordt begeleid door een gids van Natuurmonumenten. Hoe u zich moet aanmelden vindt u hieronder. Trek goede waterdichte schoenen aan en neem uw verrekijker mee.

Het van oorsprong agrarische Volgerland is als onderdeel van de landinrichting Ouddorp-West enige jaren geleden ingericht als natuurgebied. In korte tijd hebben er zich veel broedvogels gevestigd. Ook de vegetatie is verrassend veelzijdig dankzij kalkhoudend kwelwater uit het duin.

Tocht door het gebied

Door het Volgerland is een onverhard pad gelegd. Hier beleef je de openheid van het gebied en haar bewoners. Aan de grote kreek, welke door het gebied loopt, is een vogelkijkpunt ingericht. Vooral watervogels zijn vanuit dit punt goed te zien.

Aanmelden

De excursie is op zaterdag 25 juni en begint om 10.00 uur. Verzamelen op de gratis parkeerplaats aan het Westhoofd Duinpad, eind Groenedijk Ouddorp. De excursie is gratis, maar aanmelden is wel verplicht. Dit kan via email: redactie@eilandennieuws.nl of telefonisch: 0187-471021. Vanwege de organisatie is er een beperkt aantal deelnemers mogelijk. Wie mee wil, dient zich dan ook zo snel mogelijk op te geven.

Hervormd Stellendam bouwde tabernakel op schaal na

STELLENDAM – Tot in de kleinste details is in het winterseizoen de tabernakel nagebouwd door mensen van de Hervormde PKN-gemeente van Stellendam. Dit indrukwekkende 'bouwwerk' is te bezichtigen tijdens de zomermaanden en zaterdag tijdens de Goede spullenmarkt en braderie. De ruimte van één van de zijbeuken van de Hervormde Kerk van Stellendam wordt ingenomen door de op schaal van 1:18 nagebouwde tabernakel. In de aanloop naar de lijdensweken werd het idee opgevat om de tabernakel op schaal na te maken. Want de offers in de Oudtestamentische tijd en het lijden van Christus zijn nauw met elkaar verbonden. Dominee Hoolwerf, de predikant van de Hervormde Gemeente, heeft in de afgelopen tijd in zijn preken regelmatig stilgestaan bij de tabernakel. Het schaalmodel vóór in de kerk kwam hierbij goed van pas. "Het is het prentenboek van God, alles wijst vooruit naar Jezus". In de maanden juli, augustus en september kan de tabernakel in de kerk aan de Bosschieterstraat bezichtigd worden tussen 19.00 en 20.00 uur. Er is iemand aanwezig die toelichting geeft. De kerk is ook open tijdens de Goede spullenmarkt tussen 9.30 en 15.30 uur. Buiten deze tijden om kunnen particulieren of groepen ook langskomen, maar dan eerst afspreken via A. Tanis, telefoon: 0187-492024. Er zijn geen kosten aan verbonden. Er is wel een mogelijkheid om een vrijwillige bijdrage te geven voor de bouw van de tabernakel. In de abonnee-editie van Eilanden-Nieuws van vrijdag 17 juni een verslag van de bouw en meer foto's. (Tekst en foto: Adri van der Laan).

Veel activiteiten op zomermarkt

Woensdag 1 juni was het een drukte van belang aan de Steneweg/Prinses Marijkestraat in Middelharnis. Activiteitencentrum D'n Duyt, Lunchroom/cadeauwinkel Entrez, Zorgboerderij De Bonte Koe, kinderdagcentrum De Regenboog en ZML De Ark, een school voor Zeer Moeilijk Lerenden, hielden hun gezamenlijke tweejaarlijkse markt.

Tussen 9.30 en 15.00 uur bruiste het van de activiteiten. Diverse kramen stonden opgesteld rond het gebouw en voor iedereen was er wel wat leuks te vinden of te doen. Zowel De Ark als de Gemiva-locaties lieten zich op deze dag van hun beste kant zien en probeerden d.m.v. de diverse activiteiten de nodige financiële middelen binnen te halen. De diverse kramen lieten zien wat er zoal gemaakt wordt in de verschillende Gemiva-groepen. De leerlingen van De Ark maakten cadeautjes om te verkopen op de markt. Voor de kinderen was er een groot luchtkussen en waren er veel spelletjes. Natuurlijk werden er veel rommelmarktspullen aangeboden en waren er diverse gezellige terrasjes met koffie, thee, fris, maar ook oliebollen, appelbeignets, soep en taarten.

Het goede weer maakte de dag extra gezellig, voor leerlingen, cliënten en bezoekers. De organisatie bedankt alle sponsors, ouders, vrijwilligers, de ouderraad en de collega's voor hun hulp of sponsoring. Voor De Ark bracht de markt € 1489,00 op. De Ark wil voor het geld muziekinstrumenten, zoals djembé's aanschaffen. KDC De Regenboog heeft het bedrag van € 985,15 opgehaald en is hiervan op kindervakantie van 6 t/m 9 juni. D'n Duyt, Entrez en zorgboerderij De Bonte Koe brachten een bedrag van € 525,00 euro bijeen. Deze opbrengst wordt besteed voor het organiseren van een groot feest.

Rotary Club G-O verdient als eerste het predicaat 'Streekdiamant'

Aan het eind van de bijeenkomst kreeg Greet de Kooning, die vanuit de Rotary Club heel veel goeds heeft gedaan  richting het Streekmuseum, een bos bloemen overhandigd. Foto: Hans Villerius

SOMMELSDIJK - In Streekmuseum Goeree-Overflakkee was vorige week dinsdag Rotary Club Goeree-Overflakkee te gast. Het museum ontving de Rotarians om er een keer hun reguliere bijeenkomst te houden. Dit in verband met de donatie van € 3.500 die het streekmuseum van de Rotary mocht ontvangen, zijnde de opbrengst van het Groot Dictee Goeree-Overflakkee dat vorig najaar werd gehouden en waarvan de Rotary de organisator is.

Door Hans Villerius

Aan de laatstgehouden editie van het Groot Dictee Goeree-Overflakkee was het streekmuseum als goed doel verbonden. De opbrengst werd geoormerkt, niet voor bekostiging van de exploitatie maar ten behoeve van de expositie. En daar geeft het museum een mooie invulling aan door voorzieningen aan te brengen die, gebruikmakend van geluid, meer interactie en beleving aan het museumbezoek toevoegt. Nog niet alles is gereed, maar toch was Rotary Club Goeree-Overflakkee vorige week alvast welkom om tijdens een rondleiding te zien en te horen waaraan het museum de donatie besteedt. Van de bijeenkomst werd een gezellig samenzijn gemaakt, in combinatie met een goede culinaire verzorging. Dat laatste nam de Rotary op zich, zodat van de opbrengst van het Groot Dictee niet een deel weer terug zou vloeien naar de Rotarians om hen van heerlijke hapjes te voorzien. Diverse vrijwilligers van het museum, waarvan een aantal in klederdacht, zorgden dat de avond uitstekend verliep.

Streekdiamant

Daarnaast maakte namens het museum Bertrand van den Boogerd bekend dat Rotary Club Goeree-Overflakkee de eerste is die door het streekmuseum gelauwerd wordt met de titel 'Streekdiamant'. Voor begunstigers kent het museum sinds kort de regeling dat hun namen - tenzij ze dat liever niet hebben - een eervolle vermelding krijgen op een bordje in de ontvangsthal van het museum. Sponsors die voor € 1.000 of meer steunen krijgen het predicaat 'Streekdiamant,' plus dertig toegangskaartjes en een rondleiding door het museum. Bij sponsoring voor een bedrag tussen de € 500 en € 1.000 krijgen begunstigers de titel 'Streekparel', met vijftien toegangskaartjes en een rondleiding. Voor 'Streekgoud' komt men in aanmerking bij sponsoring tussen de € 250 en € 500, met tien toegangskaartjes. En wie het streekmuseum financieel steunt voor een bedrag tussen de € 100 en € 250 krijgt een vermelding als 'Streekzilver'. De vermeldingen gelden voor de periode van één jaar. Aan Rotary Club Goeree-Overflakkee dus de primeur om 'Streekdiamant' te zijn. Wie volgt...?

Werkzaamheden aan sluisdeuren gestart

OUDE-TONGE- Sinds enige tijd is het Volkerak-Zoommeer aangewezen als extra waterberging bij extreem hoog water. Wanneer een bovengenoemde situatie zich voordoet, zal het water in het Volkerak ongeveer een meter stijgen en zullen de sluisdeuren in Oude-Tonge en in Ooltgensplaat moeten worden gesloten om de havens niet te laten overlopen.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

De sluisdeuren bij Ooltgensplaat worden opgeknapt, maar de deuren bij Oude-Tonge waren van dusdanige kwaliteit, dat ze vervangen moeten worden. Vorige week is hiermee gestart. Inmiddels zijn de oude sluisdeuren eruit gehaald. Binnenkort worden de nieuwe geplaatst. Nu ze op de kant liggen is duidelijk hoe groot ze eigenlijk zijn en dat de kwaliteit inderdaad niet best meer was.

Naast het vervangen van de deuren zijn er ook mobiele pompen aangeschaft. Immers door het sluiten van de sluisdeuren kunnen de poldergemalen De Haas van Dorsser en De Eendracht bij Oude-Tonge en het poldergemaal Het Oude Land bij Ooltgensplaat, niet op de normale manier hun water lozen in de havens. Deze zouden dan kunnen overlopen. Daarom heeft het Waterschap afspraken gemaakt met Rijkswaterstaat om pompen beschikbaar te stellen om het overtollige water te kunnen afvoeren over de sluisdeuren heen. Voor Oude-Tonge zijn er twee pompen aangeschaft en voor Ooltgensplaat is er één exemplaar.

Jaarstukken gemeente opgenomen in begrotingsapp

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee geeft op een toegankelijke manier inzicht in de begroting en in andere financiële beleidsdocumenten. Onlangs zijn de Jaarstukken 2015 opgenomen in de Begrotingsapp.

De app is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in de plannen van de gemeente Goeree-Overflakkee. Deze moderne manier van inzicht geven in de financiën van de gemeente is toegankelijk voor een breed publiek via Apple (Ipad) en Android (Ipad en mobiel). De gemeente streeft ernaar realtime informatie te geven over de actuele stand van zaken met behulp van de Begrotingsapp. Dan is het voor zowel inwoners, raadsleden en andere geïnteresseerden inzichtelijk in welk stadium de beleidsuitvoering zich bevindt, inclusief de bijbehorende financiële stand van zaken. Met behulp van een zogenaamd stoplichtmodel worden de in de begroting opgenomen thema's, zowel financieel als beleidsmatig, voorzien van voortgangsinformatie.

Stoplichtmodel

In de Begrotingsapp wordt ieder thema weergegeven in een kleur: groen, oranje of rood. Groen betekent dat de voortgang realistisch is en op schema ligt, extra geld is niet nodig. Bij oranje wordt de realisatie mogelijk niet gehaald of is bijstelling van het budget nodig (minder dan € 100.000,-). Is de kleur rood, dan is realisatie niet haalbaar of wordt niet meer nagestreefd. Een financiële bijstelling betreft dan een bedrag van meer dan € 100.000,-.

De Begrotingsapp is te downloaden via de Apple Appstore (zoek op begrotingsapp). Er is nu ook een Android versie van de begrotingsapp beschikbaar. De Goeree 2016 app van Android vindt u in de Google Play Store.

Het juiste antwoord? 1990 baby's

Op de foto overhandigt verloskundige Irina Kreutz de prijs aan de familie Van Rijswijk.

DIRKSLAND - Op zaterdag 21 mei was de 9-maandenmarkt van verloskundig centrum CuraVita. Tijdens deze markt werd een prijsvraag gehouden. Wie raadde hoeveel kraamvrouwen CuraVita sinds de start van het verloskundig centrum in april 2014 mocht ontvangen, won een lunch bij keukencentrum Tieleman voor 2 personen. De gelukkige winnaar is Chanel van Rijswijk uit Sommelsdijk. Zij zat er het dicht bij en raadde bijna het goede aantal bevallingen, maar liefst 1990 baby's zagen in het verloskundig centrum het levenslicht. Toeval wil dat Chanel zelf hoogzwanger was, en op 1 juni werd haar prachtige, gezonde zoon Jackson geboren. Waar? In de kraamsuites van CuraVita.

Introductie nieuw concept op Goeree-Overflakkee
Martin de Berg:' Huur je eigen kraam op fysieke marktplaats in Ouddorp'

Martin de Berg, medewerker Ezra van Estrik en Peter Grinwis bij al ingerichte kramen.

OUDDORP - Exclusief voor het eiland Goeree-Overflakkee opent franchiseondernemer Martin de Berg - op dinsdag 21 juni - in een groot deel van de voormalige ruimte van zijn oude Albert Heijn-vestiging aan de Molenblok 6-8 in Ouddorp een fysieke marktplaats. Een concept, omschreven als een ondernemersplein, dat de buurt en de lokale omgeving met elkaar verbindt in een ongedwongen sfeer. Een trefpunt voor particulieren, hobbyisten, ondernemers en bedrijven die producten, artikelen, leuke spullen en vintage vanuit een te huren éigen marktkraam 'populair gezegd' aan de vrouw en man brengen. En dat zonder inzet van eigen personeel. Want op deze marktplaats worden de artikelen voor de kraamhuurders verkocht. De volledige opbrengst van de verkoop is bovendien voor de kraamhuurder.

Door Jaap Ruizeveld

Als een komeet is dit 'Jouw Marktkraam'-concept binnen het eerste jaar over ons land uitgerold. Inmiddels zijn er al 30 franchisevestigingen bij het hoofdkantoor in Leeuwarden geregistreerd. Martin de Berg in Ouddorp (naast zijn Albert Heijn-supermarkt ook bekend met zijn Gall & Gall-winkel) is één van hen. Hij runt overall deze nieuwe marktplaats. Het directe aanspreekpunt wordt - en is al in deze aanloop naar de officiële opening -, manager Peter Grinwis. Terwijl de verbouw-metamorfose het eindpunt nadert en de eerste belangstellende huurders zich aan de intakebalie melden, is er gelegenheid om met De Berg en Grinwis over de insteek, het project en de verwachtingen een informatief gesprek te voeren. Mevrouw Klaasje van Erkelens uit buurtschap de Oostdijk is inmiddels haar kraam al aan het inrichten met accessoires.

Als één van de eerste huurders richt mevrouw Van Erkelens haar kraam in.

In eigen beheer

"Ja, wij houden deze nieuwe vestiging in eigen beheer", geeft Martin de Berg aan. Vanaf juli 2014, toen de franchiseondernemer met zijn Albert Heijn-supermarkt vanaf de Molenblok in Ouddorp verhuisde naar een modern nieuw complex aan de Dorpstienden, heeft hij mogelijkheden verkend om het lege pand geheel of gedeeltelijk te verhuren. Dat bleek niet gemakkelijk. Daarom was hij enthousiast bij de uitdaging om een Jouw Marktkraam-concept in de badplaats te introduceren. Daarmee tevens de belangstelling van buitenaf voor vestiging van een eventuele discounter te blokkeren. "In Ouddorp zitten de vierkante meters supermarkt vol. Met een discounter erbij zou dit voor mijn collega en mij ongunstig zijn".

Hoe werkt het?                                                                                                                        

Heb je spullen die je wilt verkopen? Huur dan jouw eigen marktkraam. Met deze flyertekst presenteert jouwmarktkraamouddorp.nl sinds kort de voor het eiland nieuwe mogelijkheid om vanuit de eigen kraam accessoires, zelfgemaakte artikelen of zoals genoemd producten en artikelen te laten verkopen. Het unieke is dat het hier een activiteit betreft die zeer breed is opgezet en zowel voor particulieren als voor ondernemers en bedrijven aantrekkelijk is. Denk bijvoorbeeld aan een tweede vestigingspunt. De huurder van een kraam is zelf verantwoordelijk voor de inrichting. Hij of zij sluit een contract af voor de huur van minimaal één week. Langere perioden (meer weken) zijn uiteraard mogelijk. Zo zijn er al bedrijven die voor 3 maanden hebben geboekt.

Aanbieding

Er zijn in de Ouddorpse marktkraam-vestiging 130 kramen opgebouwd. Eind vorige week waren er daarvan bijna 100 verhuurd. Particulieren betalen 25 euro huur per weekcontract. Voor bedrijven is de huurprijs 35 euro per week. Bij langere contracten gelden gestaffelde prijzen. Inschrijven, ja zelfs het inrichten van de kraam, is nu al mogelijk. De officiële opening is 21 juni. Tot zaterdag 2 juli geldt er een openingsaanbieding. Drie weken huren is twee weken betalen. Die extra week geldt dan ook voor langere contracten. De kramen zijn 1 meter breed, 80 centimeter diep en voorzien van drie planken. Eén uitschuifbaar. Dit laatste om blikvangers in 'de etalage' te plaatsen. Er is de mogelijkheid voor het bevestigen (ophangen van) kleding. De ondernemerskramen zijn 120 cm. breed, met ook een diepte van 80 cm. en voorzien van drie planken.

Camerabewaking

De Berg en Grinwis geven aan dat naar hun mening de Ouddorpse vestiging wat inrichting, sfeer en kraamdiepteruimte betreft, als topper kan worden gezien in het concept Jouw Marktplaats. "Wij houden controle op de aan te bieden/te verkopen spullen. Het wordt geen rommelmarkt. Ook hier geen autobanden, bankstellen of koelkasten. Mooie artikelen, Dat kunnen overigens accessoires zijn die vanaf een particuliere zolder komen. Sfeervol. Met een koffiecorner. Goede verlichting en heel belangrijk: camerabewaking. Echt alles op Albert Heijn-niveau", verzekert Martin de Berg. Als aanspreekpunt zorgt Peter Grinwis dat het project organisatorisch en administratief goed gaat lopen. Afspraken maken, contracten sluiten. Oog houden op de ordelijkheid in het gebouw. Geen dubbele verhuur. Zorgvuldig, vriendelijk managen.

In de praktijk

De fysieke marktplaats aan de Molenblok in Ouddorp is in de zomermaanden van maandag tot en met zaterdag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. In het naseizoen is de winkel op maandag gesloten. Kraamhuurders kunnen via de app hun omzet volgen. Zij krijgen 75 barcode labels die aan hun gehuurde kraamnummer zijn gekoppeld. Daarnaast nog 10 stuks beveiliging labels. Zoals gemeld, is de volledige verkoopopbrengst voor de huurder. Binnen 10 dagen na beëindiging van het huurcontract wordt het geld op de account van de huurder overgemaakt. Bij langdurige contracten kan dit ook tussentijds gebeuren.

Verantwoordelijkheid                                                                                                                                        

De huurder zorgt zelf voor de inrichting van zijn of haar kraam. Kan doorlopend in de huurperiode er veranderingen in aanbrengen, artikelen verwijderen of juist aanvullen. Na afloop van het contract moet de kraam leeg worden opgeleverd. Artikelen, spullen die men niet terugneemt, worden geplaatst in een Goede Doelen-kraam. Wekelijks volgt hier informatie over. "Wij hopen dat belangstellenden, bedrijven en particulieren vanuit heel het eiland zich melden voor een te huren marktkraam. De eerste tekenen zijn positief, met nu al inschrijvingen van Oostvoorne tot Rotterdam en tot zelfs Roosendaal. Het is simpel: de huur is voor ons en wij bieden daarvoor alle faciliteiten en service. Wij rekenen voor de huurder hun verkopen af. De verantwoordelijkheid voor de inrichting enz. van de kraam ligt bij de huurder", zegt franchiseondernemer Martin de Berg.                                                                        

Kijk voor meer informatie op Facebook, of op www.jouwmarktkraamouddorp.nl.

Prachtige opbrengst voor Calando concert Delta Mannen Ensemble

DIRKSLAND - Het afgelopen vrijdagavond gehouden mannenkoorconcert, georganiseerd door het Delta Mannen Ensemble en Mannenkoor de Gouwestem uit Waddinxveen was, volgens de organisatie, een groot succes. In een volle kerk konden de aanwezigen genieten van prachtige orgelmuziek, koorzang en solisten, dit alles onder leiding van twee 'Dirkslandse' dirigenten: Martin Mans en Dinant Struik. Omdat er een grote opbrengst was van sponsoren, hoefden de luisteraars geen entree te betalen en kon de gehele collecte bestemd worden voor het werk van Calando. De ongeveer 500 aanwezigen brachten met elkaar het mooie bedrag van € 1790,10 bijeen, het volledige bedrag wordt geschonken aan Hospice Calando. Beide dirigenten overhandigden het bedrag symbolisch aan mevr. Janneke Koningswoud van Calando. (Foto: Hans Villerius)

Veteranen delen ervaringen en verhalen

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 11 juni 2016 kwamen de veteranen van Goeree-Overflakkee weer bijeen om ervaringen en verhalen te delen. Ondersteund door de gemeente Goeree-Overflakkee, organiseerde vereniging Veteranen Goeree-Overflakkee voor de achtste maal de eilandelijke Veteranendag.

Op 25 juni vindt de Nederlandse Veteranendag in Den Haag plaats. De Nederlandse Veteranendag is een jaarlijks evenement, waarmee Nederland zijn 117.000 militaire veteranen bedankt voor hun inzet in dienst van de vrede, nu en in het verleden. De eilandelijke Veteranendag is een aanvullende bijeenkomst voor de veteranen van Goeree-Overflakkee. Zaterdagmiddag 11 juni kwamen ongeveer 60 veteranen bij elkaar in het gemeentehuis in Middelharnis. De veteranen, jonge en oude generatie, hebben zich ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog, oorlogen in Indië, Nieuw Guinea, Korea en tijdens diverse internationale vredesmissies in onder andere Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak of Afghanistan.

Sprekers

Ceremoniemeester Jordi Hotting sprak namens de veteranen een welkomstwoord. Daarna was er één minuut stilte ter nagedachtenis aan alle oorlogsslachtoffers en overleden veteranen. Vervolgens hield burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van de gemeente Goeree-Overflakkee een toespraak, waarin zij het belang van het samenzijn benadrukte en respect, waardering en dank uitsprak richting de veteranen. Aansluitend sprak secretaris Henk van Noord over de voortgang van de vereniging.

Informeel samenzijn

De ceremoniemeester sloot het formele gedeelte van de middag af, waarna iedereen kon genieten van een informeel samenzijn met een hapje en een drankje, gevolgd door een warm buffet. Uit de vele positieve reacties van de aanwezigen bleek dat deze geslaagde bijeenkomst duidelijk in een behoefte voorziet bij de veteranen van Goeree-Overflakkee.

Onderzoek verminderen hardheid water op eiland

GOEREE-OVERFLAKKEE - Ons eiland heeft bovengemiddeld hard water. Dit heeft alles te maken met feit dat ons drinkwater op natuurlijke wijze wordt voorgezuiverd in de kalkrijke duinen. Hard water kan nadelige effecten hebben. Zo neemt de effectiviteit van schoonmaakmiddelen en wasmiddelen af, en zal een hoger kalkgehalte in het water waarschijnlijk tot meer kalkafzetting in waterleidingen en bij huishoudelijke apparaten leiden.

Door Jaap Ruizeveld

Dit antwoordt het college van b. en w. op schriftelijke vragen van de SGP-raadsfractie over dit onderwerp. De essentie van de vragen betreft de bekendheid met de mate van hardheid van het water en de bereidheid om hierover in relatie tot duurzaamheid in gesprek te gaan.

Bewustwording

De hardheid van het water leidt overigens niet per definitie tot meer kalkaanslag, dit is afhankelijk van de kalkafzetbaarheid. In een geval dat kalkafzetting optreedt, leidt dit tot meer energieverbruik om het water te verwarmen. Inderdaad een negatief effect op duurzaamheid c.q. het milieu. Het is technisch mogelijk om hard water te ontharden. Door een energie-intensieve processtap toe te voegen kan kalk met behulp van chemicaliën aan het water worden onttrokken. Bij het netto duurzaamheidseffect van ontkalken van hard water naar zacht water voor Goeree-Overflakkee zijn daarom kanttekeningen te plaatsen, stelt het college. Een groot deel van het milieueffect wordt bijvoorbeeld ook bepaald doordat er minder was- en schoonmaakmiddelen nodig zijn. Dit effect treedt slechts in beperkte mate op zonder brede publiekscampagnes rondom bewustwording.

Ambitieus

Er wordt actief door Evides onderzocht welke nieuwe mogelijkheden en technologie kan worden ingezet om de hardheid van het water op Goeree-Overflakkee te doen verminderen, waarbij de mogelijkheden binnen de huidige productielocatie (Natura2000) en de kosten-baten van extra investeringen ten aanzien van de eindgebruiker belangrijke aandachtsgebieden zijn. Burgemeester en wethouders verwachten later dit jaar meer resultaten en mogelijkheden voor ontharding van Evides te ontvangen. Zowel de gemeente als het drinkwaterbedrijf hebben ambitieuze klimaatdoelstellingen.

Torenmuseum Goedereede gesponsord door AVR

GOEDEREEDE - Donderdag 8 juni heeft de Stichting Goereese Gemeenschap een cheque van € 800,- in ontvangst genomen van de AVR (Afvalverbranding Rijnmond). Door bemiddeling van de heer De Bruijn uit Stellendam, praktijkinstructeur bij de AVR, werd dit bedrag gevoteerd. Voor elke perfect verlopen dag binnen de AVR wordt per maand €100,- beschikbaar gesteld. Personeelsleden van AVR kunnen een goed doel voorstellen en deze keer, via de nominatie door de heer De Bruijn, viel de eer Goedereede te beurt!

André Kastelein, voorzitter van de stichting, was blij verrast: "Je verwacht van een instantie die zich bezighoudt met verbranding van afval niet direct een bijdrage aan culturele opbouw en ook van de vertegenwoordiger van de AVR had ik een andere voorstelling", merkte hij droog op toen hij uit de handen van Kelly Weustink de cheque in ontvangst nam.

De stichting wil het geld graag aanwenden voor het creëren van een beiaardluisterplaats achter de toren, daarvoor moet aan de oostzijde van de toren een deurpartij gerealiseerd worden. De toestemming voor deze verbouwing is inmiddels binnen, evenals een groot gedeelte van de benodigde gelden. Daarvoor heeft de voormalige Gemeente Goedereede indertijd al een substantiële bijdrage geleverd. "We hopen in 2017 de beiaardluisterplaats in gebruik te nemen, maar zullen echt nog wel enkele sponsors van het kaliber van de AVR nodig hebben. Daar gaan we ons de komende tijd voor inzetten", aldus André Kastelein.

Flakkeese Avondfietsdriedaagse levert € 580, - op

SOMMELSDIJK - Voor de zevende keer is dit jaar de Flakkeese Avondfietsdriedaagse georganiseerd. Er zijn weer drie mooie routes gefietst over Goeree-Overflakkee. De opbrengst was dit jaar bestemd voor 'Tour for Life', een evenement waarvoor Johan van Dam de uitdaging aangaat om van Italië naar Rotterdam te fietsen. Het doel is om levensbedreigende ziektes te bestrijden en te kunnen behandelen. Voor dit doel heeft de organisatie Johan een bedrag van 580 euro overhandigd. De organisatie en de deelnemers bedanken iedereen die heeft meegewerkt aan het evenement, dat zijn: De Krey, Lekkerland, de Knöps Groep, Van der Sluis, Agrimarkt, AH Middelharnis, Happy Music, de EHBO en de mensen die het draaiorgel bespeelden. De organisatie wenst Johan van Dam veel succes met zijn 'Tour for life'.

Duurzame samenwerking

(V.l.n.r. Jeroen Kanselaar (SGS Search), Jan Verhage (Stichting Energieke Regio), Krijn Ratsma (Stichting Energieke Regio), Udo Waltman (SGS Search) en Leon Blokland (Stichting Energieke Regio).

GOEREE-OVERFLAKKEE - SGS Search en Stichting Energieke Regio gaan samenwerken om de adviesinstrumenten van Energieke Regio verder door te ontwikkelen, het aanbod aan verduurzamingsadviezen te verbreden en het tempo waarmee het project over Nederland wordt uitgerold op te voeren. Op woensdag 8 juni ondertekenden zij hiervoor een intentieovereenkomst tijdens de vastgoedbeurs PROVADA in Amsterdam. Door hun krachten te bundelen, kunnen beide partijen hun opdrachtgevers nóg beter van dienst zijn als het gaat om duurzaamheidsvraagstukken en onderzoek naar mogelijke energiebesparing in gebouwen.

Het local-for-local project Energieke Regio helpt bedrijven, maatschappelijke organisaties, verenigingen van eigenaars en woningbouwcorporaties bij het verduurzamen van hun gebouwen. Men betrekt daarbij de maatschappelijke-, financiële- en comfortaspecten. Stichting Energieke Regio werkt lokaal samen met lokale architecten en adviseurs op onder andere het gebied van Energie Prestatie Advies (EPA), installaties, verlichting, regeltechniek, bouwkosten, (collectieve) energiecontracten en fiscaliteit. Indien nodig maakt de stichting gebruik van de expertise van landelijke specialisten.

Kennispartner

SGS Search heeft de expertise in huis om als kennispartner de lokale adviseurs en uitvoerende partijen te begeleiden, te ondersteunen en van alle benodigde kennis te voorzien. Ook worden al bestaande en veelgebruikte adviesinstrumenten doorontwikkeld en uitgebreid met andere instrumenten op het gebied van energiebesparing en duurzaamheid. SGS Search gaat zich daarnaast bezighouden met complexe duurzaamheidsvraagstukken binnen de lokale Energieke Regio's.

Krachten bundelen

Krijn Ratsma, voorzitter van Stichting Energieke Regio: 'Wij vinden het fantastisch dat het meest inspirerende ingenieursbureau van Nederland ons gaat ondersteunen. Zij kunnen onze succesvolle methoden verder doorontwikkelen en de kwaliteit van de lokale inzet ervan borgen. Dit verbreedt en verdiept de mogelijkheden voor alle lokaal bij ons project betrokken partijen enorm, zonder het local-for-local karakter aan te tasten. Daarmee wordt de impact van Energieke Regio op de verduurzaming van het Nederlandse zakelijk en maatschappelijk vastgoed nog groter!'. Ook Udo Waltman, directeur van SGS Search is blij met de samenwerking: "Door onze krachten te bundelen, kunnen we onze opdrachtgevers zo goed mogelijk adviseren in het blijvend verbeteren van hun energieverbruik en de kennisdeling over energie en duurzaamheid bevorderen."

tbp electronics wenst deelnemers NK Wielrennen sportieve tour

De NK Wielrennen toerdeelnemers van tbp electronics op zaterdag 18 juni, vlnr: Jacqueline de Blok, John du Pree, Robert Nothdurft & Arnold de Vos

DIRKSLAND - Het NK Wielrennen GO: als officieel partner van dit kampioenschap van formaat doet tbp electronics graag een duit in het zakje van de eilandmarketing! Zo'n groots evenement aan de kust, op dit prachtige eiland met ongerepte natuur, water en wind verdient het om extra in het zonnetje gezet te worden. De gehele week zal het eiland Goeree-Overflakkee in het kader staan van sportiviteit in deze groene omgeving.

Van zaterdag 18 tot en met zaterdag 25 juni zijn er verschillende wedstrijden en tijdritten voor diverse leeftijdscategorieën en tbp electronics – koploper in de hightech electronics - wenst alle wielrenners een sportieve toer en voorspoedige finish! Met name gaat onze support uit naar onze deelnemende collega's tijdens de toer van 18 juni, te weten Jacqueline de Blok, John du Pree, Robert Nothdurft en Arnold de Vos! Bij kampioenschappen ligt de focus van de deelnemers op het tegemoet komen aan en zelfs overtreffen van verwachtingen. Zo ook bij tbp electronics: al onze collega's zetten hun expertise in voor onze EMS-organisatie (Electronics Manufacturing Services), waarbij de focus ligt op het vervullen van verwachtingen van onze opdrachtgevers.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het team 2 Ride 4 Life heeft door middel van verschillende acties een hele mooie opbrengst gerealiseerd voor het goede doel Alpe d'HuZes – KWF Kankerbestrijding. Naast het bijeenbrengen van zoveel mogelijk geld, moest er natuurlijk ook getraind worden voor de uitdaging in Frankrijk. En dat deden de mannen van het team. Na 5 maanden voorbereiding, veel leuke acties, kilometers training, liters water en ontelbare bananen, hebben ze 3x de Alpe d'Huez bedwongen. In totaal heeft de Alpe d'HuZes dit jaar bijna 11 miljoen euro opgebracht, waarvan het team 2 Ride 4 Life ongeveer 28 duizend euro heeft bijgedragen. Het team vertelt over hun actie: "Deze opbrengst heeft onze stoutste dromen overtroffen. De sfeer op de berg is heel speciaal, elke deelnemer heeft zijn eigen verhaal. In alle bochten hangen spandoeken van deelnemers en het spandoek met de tekst 'Er komt een dag' is ons heel erg bij gebleven. Want door acties als deze komt er een dag dat we niet meer dood gaan aan kanker."

"Hierbij willen we alle sponsoren en mensen die ons spontaan hebben gesteund bedanken voor hun inzet. Het geeft ons een warm gevoel zoveel medeleven te ervaren. Niet in de laatste plaats voor de financiële steun, want daardoor is deze dag ook echt een beetje dichterbij gekomen!"

Jaap Bakelaar presenteert deel 3 over Sommelsdijkse middenstand in vroeger tijd

Jaap Bakelaar presenteert het eerste exemplaar van deel 3 aan streekarchivaris Jan Both en aan archiefmedewerker Maarten Vos. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Nadat al twee eerdere delen verschenen, liet de Sommelsdijkse Jaap Bakelaar vorige week donderdagmorgen het derde deel van de serie 'Een wandeling langs de middenstand van Sommelsdijk in vroeger tijden' het levenslicht zien. Opnieuw een aflevering over de neringdoenden van weleer in Sommelsdijk.

Door Hans Villerius

In de eerste boekjes, die nog steeds verkrijgbaar zijn, komen de winkeliers voorbij die destijds aan de Oostdijk, de Westdijk, de Oudelandsedijk, de West-Krakeelstraat, de Voorstraat, het Marktveld en de Oranjestraat gevestigd waren. In het nu gepresenteerde deel gaat het over de ondernemers die hun winkels hadden aan de Enkele Ring, de Dubbele Ring, de Sint Joris Doelstraat en de Kerkstraat. Ook dit derde deel is rijk voorzien van veelal onbekend historisch fotomateriaal, zowel van de ondernemers als van hun winkels.

Streekarchief

Toen Jaap nog in de wijkverpleging werkzaam was, kwam hij dagelijks bij verschillende ouderen over de vloer. Die wisten heel wat te vertellen over vroeger. Ook met voormalige middenstanders kwam hij in gesprek en uiteindelijk prikkelde dit hem om over de vrijwel verdwenen Sommelsdijkse middenstand een uitgave te gaan maken. Daarbij ondervond, en ondervindt, Jaap ontzettend veel hulp en gastvrijheid van de medewerkers van Streekarchief Goeree-Overflakkee, die waar nodig de tijd nemen om te assisteren bij het speurwerk naar oude gegevens, wat hier in informele sfeer plaats kan vinden. Op die manier krijgt Jaap de benodigde informatie voor zijn publicaties zo goed als compleet. En hij is daar zo content over dat hij deel drie van zijn serie donderdagmorgen híer presenteerde.
De nog steeds groeiende serie – na dit deel volgen er nóg twee – wordt door lezers enthousiast ontvangen. Van elk van de twee eerste delen zijn er dan ook al ruim tweehonderd verkocht. Kievit Copy & Multimedia in Middelharnis verzorgt de uitgaven voor Jaap. Daar, maar ook bij Boekhandel Van der Boom in Sommelsdijk en bij Jaap Bakelaar zelf, is het boek te koop voor € 10. Wat Jaap betreft is het een prachtig cadeau voor de komende Vaderdag. Wie het boek toegestuurd wil krijgen, kan het bij Jaap bestellen (tel. 06 31091490). Er komen dan nog wel verzendkosten bij.

Johan van Nimwegen is Nederlands turnkampioen!

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 11 en 12 juni werd het NK turnen voor jongens en heren gehouden in Alphen aan den Rijn. Johan van Nimwegen had zich als favoriet geplaatst voor de meerkampfinale 3e divisie bij de senioren. Na twee keer op rij een mislukte finale te hebben geturnd, was het dit jaar tijd om alles te geven en de wedstrijd van zijn leven te turnen. Johan begon zijn wedstrijd op het toestel paard voltige. Dit is het moeilijkste toestel in het heren turnen en voor de eerste keer in dit seizoen kon Johan zijn oefening op voltige bijna foutloos turnen. Bij ringen werd er ook een goede oefening geturnd en kreeg hij voor zijn doen een heel hoog cijfer. Door deze goede start kwam Johan in de positieve flow terecht en in combinatie met de adrenaline ging het alleen maar beter. Bij de toestellen sprong en brug ging het ook allemaal bijna foutloos. De enige iets grotere fout die gemaakt werd door Johan was op rekstok, maar alsnog wist hij een mooie score te behalen. Na het toestel rek stond Johan op een gedeelde eerste plaats. Alles hing dus af van zijn laatste oefening op het onderdeel vloer. Johan zetten een na genoeg foutloze wedstrijd neer en na twee jaar tijd viel eindelijk alles op zijn plek. Met voorsprong van 3,40 punten op de nummer 2 en een totaal score van maar liefst 70,40 punten, is hij ruimschoots Nederlands kampioen geworden! Het feest was nog lang niet compleet, want hij had zich ook nog geplaatst voor 4 toestelfinales. Deze wedstrijd werd de volgende dag geturnd. Ook hier ging het allemaal erg goed en was de sfeer onderling erg gezellig. Johan wist op de toestellen vloer, sprong en brug de 2e plaats te behalen en op het toestel voltige is hij 5e geworden. Met in totaal 4 medailles mocht Johan dit Nederlands kampioenschap afsluiten en mag hij volgend seizoen zijn kunnen tonen bij de senioren in de 2e divisie.

Softbalsters nog steeds ongeslagen

OUDE-TONGE - Het seizoen is op de helft en het eerste softbalteam van HSV The Islanders is nog altijd ongeslagen. In acht wedstrijden sloeg het team maar liefst 125 punten bij elkaar en incasseerde het slechts 11 tegenpunten.
Afgelopen zaterdag werd Spikes met 0-21 verslagen. The Islanders kwam goed uit de startblokken. Na een perfect uitgevoerde stootslag door Annelieke Strijbosch en een honkslag, openden zij de score. Het defensieve visitekaartje werd afgegeven door een fraai dubbelspel van Daniëlle Reinders (vang 9 en actie 9-3). In de derde slagbeurt startte Brenda Visser het slaggeweld. Met haar homerun sloeg ze drie punten over de thuisplaat. Jovanka Pavlovic schreef eveneens een homerun op haar naam. Sanne Teijn, Debby van der Velden en Brenda Visser volgden met een driehonkslag. Anouk Waldekker en invalster Miranda de Vrij tekenden voor een tweehonkslag. Na in totaal 18 hits hadden alle slagvrouwen van The Islanders een slaggemiddelde. Daniëlle Reinders en Brenda Visser bleken met 0.800 de besten.