info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

24 april 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 24 april 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Alles klopte bij de eerste Rotary GO Rally

Burgemeester Ada Grootenboer stapt in een Rolls Royce uit 1937.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Met een Rolls Royce uit 1937 werd burgemeester Ada Grootenboer zaterdagochtend thuis afgehaald. Wat volgde was een kort ritje naar het parkeerterrein van Tieleman Keukens, de startlocatie van de eerste Rotary GO Rally. Daar loste de burgemeester de eerste startschoten. De Rotary GO Rally is een nieuw evenement van de eilandelijke Rotarians. Vanaf Tieleman Keukens toerden de 51 equipes, na een kleine behendigheidsproef, over het hele eiland. Dat gebeurde op een stralende dag en op een moment dat de tulpenvelden zich in volle glorie openbaarden. Er reden diverse oldtimers mee, waaronder een Engelse taxi met bemanning in dito stijl, maar ook 'gewone' auto's. Via het bolletje-pijltje-systeem volgden de equipes – chauffeur plus kaartlezer – de route. Onderweg moesten ze stempels vergaren om te controleren of hun auto het eilandparcours correct volgde. "De kaartlezer is de baas in de auto", kregen de deelnemers vooraf van 'ritmeester' Theo van Erkel te horen. "De chauffeur moet gewoon de instructies volgen. Links is links en rechts is rechts." Het verliep allemaal zonder haperingen. Geen equipe raakte de weg kwijt en aanrijdingen deden zich niet voor. Wel kon een auto niet verder, maar de betreffende equipe was in staat de route na een kleine onderbreking te vervolgen met een ander voertuig.

Lees verder op pagina 6.

Kinderen vieren huwelijk mee

OUDDORP - Vrijdag 20 april was het dan zover. Christina Grinwis stapte in de huwelijkstrekker van Hans Voogd. Het was een zonnige dag en het werd extra feestelijk met alle kinderen van KDC De Regenboog van de Gemiva SVG Groep uit Middelharnis, waar Christina werkt. Ze hebben het feest meegevierd met het bruidspaar.

Abonneekrant op donderdag

In verband met Koningsdag verschijnt de abonnee-editie deze week op donderdag in plaats van vrijdag.

2 / 36

Agenda

Woensdag 25 april

DEN BOMMEL - Breicafé in de Bommelstee van 19.30 tot 22.00 uur. Meer info: 0187-611397.
MELISSANT – Gezamenlijke maaltijd voor 55+-ers in De Melishof. Aanvang: 17.30 uur. Kosten: 5 euro. Opgeven via 602411.
MIDDELHARNIS – Bingomiddag voor het ouderenwerk in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Aanvang 13.00 uur. Meer info: 0187-483366.
MIDDELHARNIS – Kleedjesmarkt bij Daltonschool De Vliegers aan de Kastanjelaan. Van 13.00 tot 14.00 uur.
MIDDELHARNIS – Koffieochtend PGGO. Aanvang 10.00 uur. Bijdrage: 4 euro. Opgeven bij Wil: 06-19722560 of wilnoteboom@hotmail.com.
OUDDORP – Reisje 55+ club. Vertrek 12.30 uur vanaf Dorpstienden. Terug om 18.00 uur, dan koud- of warm buffet. Aanmelden via 0187-682319.

Donderdag 26 april

OUDDORP – De Overkant Klassiek OK. Aanvang 20.00 uur. Reserveren via VVV: 0187-681789. De Overkant, Dijkstelweg 33. www.deoverkantouddorp.nl.
MIDDELHARNIS - Mantelzorgcafé. Het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis. Aanvang: 13.30 uur.
MIDDELHARNIS – Workshops Oranje. Wilgenlaan 40. Kosten: 20 euro. Reserveren via www.dichterbijmuziek.nl.

Zaterdag 28 april

STELLENDAM – Verkoop van goede gebruikte spullen uit de container bij de Gereformeerde Kerk, van 10.00 tot 13.00 uur.
HERKINGEN - Lenteverkoping vrouwenvereniging 'Niet in eigen kracht'. Rond verenigingsbouw De Fontein en het Scharrelloodsje van 9.30 tot 12.30 uur.

Maandag 30 april

ACHTHUIZEN – Sjoelmiddag in het Buurthuus. Aanvang 13.30 uur. Kosten: € 4,-.

Dinsdag 1 mei

SOMMELSDIJK – VakanteBijbelDag voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud, in en rond de Rehobothkerk aan de Olympiaweg. Aanvang: 10.00 uur.

Woensdag 2 mei

OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. 20.30 uur in Aktivia aan de kerk. Samen danken en bidden met andere christenen voor het dorp.
MIDDELHARNIS - Alzheimer Café. Wijkcentrum Doetinchemsestraat 27. Aanvang: 19.30 uur.

Woensdag 9 mei

OUDE-TONGE - Breicafé in het Infocentrum, Bernhardstraat 27, van 19.30 tot 21.30 uur.
ACHTHUIZEN – Bingo 55+. Aanvang: 13.30 uur. Buurthuus, Kloosterstraat 10.

Vrijdag 11 mei

OUDDORP - Jaarmarkt t.b.v. Hervormde Gemeente Ouddorp in het centrum, rondom de Dorpskerk van Ouddorp. Van 9.00 tot 15.30 uur kunt u rondstruinen tussen de bruikbare tweedehands spullen, boeken, eigen gebakken koekjes en cake, sieraden, woonaccessoires en nog veel meer. Meer info: www.hervormdouddorp.nl.
SOMMELSDIJK – Concert trompettist Eric Vloeimans met Olivers Cinema. Hofstede Lust en Last aan de Kokseweg. Kaarten á 20 euro te bestellen via ericvloeimans@lustenlast.nl.

Expositie fototentoonstelling 'Vissers met oorringen'

Arjo van der Graaff (links) met Jaap Grinwis in discussie. Op de achtergrond de foto met Jaap.

GOEDEREEDE - Het komt niet zo veel voor dat bij een opening van een expositie in de Goereese Toren, Goereese vissers in groten getale aanwezig zijn, maar zaterdag was dat nu juist wel het geval, want deze keer betrof het een expositie waar Goereese vissers zelf het onderwerp waren.

Tekst en foto: Adri van der Laan

André Kastelein van de Stichting Goereese Gemeenschap en beheerder van de Toren vertelde zaterdagmiddag aan het grote gezelschap dat bij de opening van de expositie aanwezig was, de aanleiding en achtergrond van de expositie rondom de oorringen. Zie hiervoor het artikel elders op deze pagina.

"Een droomklus", zo noemde fotograaf Arjo van der Graaff het fotograferen van de vissers. Hij had wat tips gekregen van een oud-studiegenoot, de wereldberoemde portretfotograaf Oscar Seijkens, die ook bij de opening van de expositie aanwezig was. Arjo was onder de indruk van het enthousiasme van de vissers. "Er was er een die op vrijdagmiddag van het schip stapte en gelijk bij mij de studio in dook". Arjo van der Graaff heeft gekozen voor zwart-wit met een kleine kleurtoevoeging. De portretten van de vissers zijn afgedrukt op aluminium panelen van één meter in het vierkant.

De schilderijen werden zaterdag door de afgebeelde vissers of hun familieleden onthuld.
In de expositieruimte wordt in een aantal vitrines unieke fossielen uit de Noordzee tentoongesteld. De fossielen zijn beschikbaar gesteld door Noordzeevisser Kommer Tanis van het Goereese Havenhoofd.

Vissers met een kotter aan hun oor

Visser Anthony van Dongen uit Middelharnis, Collectie Streekmuseum Goeree-Overflakkee.

GOEDEREEDE – Tien portretten sieren de begane grond van de Goereese Toren. Met een vierkante meter zijn het flinke afbeeldingen. In zwart-wit met een tintje, afgedrukt op aluminiumplaat, komen de portretten van de vissers indringend op de kijker af. Op sommige gezichten zie je de vermoeidheid van een week hard werken op zee. Waar het op de tien portretten vooral om gaat zijn de oorringen.

Door Kees van Rixoort

De Stichting Goereese Gemeenschap, die het museum in de Toren exploiteert, presenteert de expositie 'Goereese vissers met oorringen' van Koningsdag tot 27 oktober. Afgelopen zaterdag, 21 april, was de officiële opening voor genodigden. Bij die gelegenheid onthulden de tien afgebeelde vissers hun eigen portret. Het resultaat, schitterende studiofoto's van Arjo van der Graaff, was voor het merendeel een regelrechte verrassing.

Eén van de geportretteerde vissers. Foto Arjo van der Graaff

Om 'Goereese vissers met oorringen' te realiseren heeft de Stichting Goereese Gemeenschap niet alleen samengewerkt met fotograaf Van der Graaff, maar ook met de Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee. De stichting is opgericht om de Goereese visserij het hele jaar door zichtbaar te maken. De Week van de Goereese Vis is ook een initiatief van de stichting. Een visserijmuseum is er niet op de Kop van Goeree, maar het erfgoed, de tradities en de cultuur van deze branche verdienen wel de aandacht van het publiek.

Visserijcultuur

Vandaar de tijdelijke expositie 'Goereese vissers met oorringen'. Het dragen van oorringen is een onderdeel van de visserijcultuur. Vanaf het midden van de negentiende eeuw treedt het fenomeen in Nederland aan de dag, parallel aan het dragen van visserstruien.

Het verhaal gaat vaak dat vissers de oorringen droegen om er, na verdrinking, een christelijke begrafenis mee te kunnen bekostigen. Of dat verhaal op waarheid berust, is echter nog maar de vraag. Het is goed mogelijk dat vissers de sieraden droegen uit bijgeloof of om, vanuit het idee dat goud zuivert, (oog)kwalen te voorkomen.

Een andere optie is dat het een modetrend was. Een trend die vissers van elkaar overnamen. Dat zou verklaren waarom vissers van de Kop van Goeree vroeger veelal geen oorringen droegen. Zij kwamen immers niet zo vaak in contact met collega's uit andere vissersplaatsen als IJmuiden, Katwijk, de havens aan de Zuiderzee en Arnemuiden.

Identiteit en trots

Tegenwoordig is het anders. Nu hebben veel jonge vissers oorringen, vaak al als leerling op de visserijschool. Ze hebben het over 'een kotter in je oor', want in de gouden ringen is een afbeelding van een viskotter verwerkt. Dat kan een standaard-afbeelding zijn, maar ook een weergave van de kotter waarmee de visser wekelijks de zee op gaat. Een oorring is anno 2018 een uiting van identiteit en trots. Datzelfde geldt voor 'een schol om je nek' (of een garnaal voor garnalenvissers). Een juwelier op Urk, Romkes, is gespecialiseerd in het vervaardigen van deze visserssieraden.

In de Toren zijn historische oorringen te zien. Onder andere Museum Vlaardingen, het Katwijks Museum en het Zeeuws Museum in Middelburg hebben de sieraden in bruikleen gegeven voor de expositie. Ook het Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft een paar ringen tijdelijk beschikbaar gesteld. Verder bestaat de expositie uit historisch fotomateriaal en van de zeebodem opgeviste fossielen van Kommer Tanis.

Het hart van de expositie is het tiental foto's van Arjo van der Graaff. Afgebeeld zijn Raymon Troost, Jeroen van Dam, Edwin van Seters, Benjamin Blokland, Jaap Grinwis, Martijn Dingenouts, William Bosland, Pieter Sperling, Ton Tanis en Emiel van der Ent.

"Mooie promotie", vinden André Kastelein (Stichting Goereese Gemeenschap) en Caroline Melissant (Stichting Verbreding Visserij Goeree-Overflakkee) van 'Goereese vissers met oorringen'. "De expositie genereert extra aandacht voor de vissers. En dat verdienen ze. Normaal zie je ze niet, want dan zijn ze aan het werk op zee. Nu kun je ze zien in de Toren. Een mooie opsteker. We zetten de vissers in het zonnetje, met hun cultuur en trots."

Reis naar 'Het Beloofde Land zonder te haasten'

SOMMELSDIJK - De ervaren Israël-reisleider Jan van Gurp neemt u mee op 7 september 2018 voor 12 dagen naar het Beloofde Land.

Hij heeft deze specifieke reis al vele malen gemaakt en kan deze van harte aanbevelen. Heel bijzonder en geliefd is deze complete reis door Israël in een tempo waarbij u alle tijd krijgt om alles rustig te bekijken! Zonder overvolle dagen ziet u toch de vele bezienswaardigheden. We kozen voor slechts twee standplaatsen: Tiberias en Jeruzalem. "Van daaruit maken we mooie excursies naar de Bijbelse plaatsen. Alle hoogtepunten staan op het programma, van het prachtige Galilea tot aan Jeruzalem en de indrukwekkende omgeving. Alles in een rustiger tempo, om optimaal van alle indrukken te kunnen genieten", aldus Jan van Gurp.
U vliegt in een directe vlucht vanaf Schiphol naar Tel Aviv. Nadere gegevens kunt u vinden op de website van Goed Idee Reizen. U kunt uiteraard ook contact opnemen met Jan van Gurp: 06-12276056.

Zuid-Holland gaat vaart maken met herbestemming van erfgoed

DEN HAAG - De provincie Zuid-Holland gaat nu echt stappen maken met het vinden van nieuwe bestemmingen voor cultureel erfgoed. De VVD-Statenfractie pleit daar al jaren voor.

"Cultuur maakt nieuwsgierig en creatief", zegt VVD-Statenlid Marijke van Dobben de Bruijn. "Het is een aanjager voor innovatie, welvaart en economische groei. Elke euro die je in een historische binnenstad investeert, wordt op de terrassen en in de winkels drie keer terugverdiend. Het loont dus om erfgoed op te knappen en een nieuwe bestemming te geven."
In de praktijk is dat echter niet altijd eenvoudig. De VVD diende daarom afgelopen najaar twee moties in om herbestemming makkelijker te maken. De provincie heeft nu op basis van die moties een aantal concrete ideeën uitgewerkt.
"Zo worden belemmerende wetten en regels in kaart gebracht en versimpeld", vertelt Van Dobben de Bruijn. "Daarnaast is het ontzettend belangrijk dat we jonge mensen opleiden voor de bouw- en restauratiewerkzaamheden. We hebben deskundige bouwvakkers nodig."
De VVD-fractie is blij met de plannen van de provincie. Van Dobben de Bruijn hoopt dat het college gemeenten en de bouwwereld uitgebreid inlicht over de kansen. "Er zijn voldoende geslaagde voorbeelden die kunnen inspireren. Laten we tonen wat er mogelijk is met herbestemming in Zuid-Holland."

Kerkdienst Herkingen

Herkingen, Gereformeerde Gemeente

Woensdag 25 april om 19.30 uur: ds. D. de Wit

Ambulance botst

MIDDELHARNIS - Zaterdagmiddag raakte op de N215 een ambulance betrokken bij een ongeval. Met spoed onderweg naar een ziekenhuis in Rotterdam schampte de auto tijdens een inhaalmanoeuvre een tegenligger. Een andere ambulance moest de patiënt overnemen. Bij het ongeval zijn geen gewonden gevallen.

Wielertocht 'Fiets voor Kenia' levert € 1.311,- euro op

De start van de deelnemers aan 'Fietsen voor Afrika'. Foto: Ingrit Raven

MIDDELHARNIS - Op zaterdagochtend 21 april verzamelden de eerste fietsers zich al om kwart over acht voor het XSARUS-kantoor aan de Hofjes in Middelharnis.

De rij voor de inschrijftafel ziet er een half uur later indrukwekkend uit. Gelukkig is er voor de wachtenden een hapje en een drankje beschikbaar, zodat iedereen met een gevulde maag aan de start kan verschijnen. Rond een uur of negen wordt het startschot gegeven voor maar liefst 140 fietsers. Van doorgewinterde coureurs tot gezinnen met jonge kinderen. Allemaal deden ze mee voor het goede doel van Stichting Hadassa Imani. Veldwerker van de Stichting, Frans Weller jr., zal met de opbrengst van de fietstocht de kinderen in de slums van Nairobi in Kenia helpen.

Perfect weer

Het weer is de fietsers zeer goed gezind; volop zon, blauwe lucht en een klein zuchtje wind. Perfect om de fietsroutes door de mooiste delen van Flakkee en Brabant af te leggen. Door de meeste gezinsfietsers werd een afstand van 25 kilometer afgelegd. De wat meer getrainde wielrenners konden kiezen uit afstanden van 42, 92 of 135 kilometer. Druppelsgewijs kwamen de diverse fietsers 's middags weer terug aan de Hofjes, waar het parkeerterrein ondertussen was verbouwd naar een heus terras. Inclusief ijskoude versnaperingen en nog steeds: zon. Al met al een mooie dag die resulteerde in een totale opbrengst van maar liefst € 1.311,- voor Stichting Hadassa Imani. Dank aan alle deelnemers en sponsors voor hun onmisbare bijdrage aan deze eerste editie van 'Fiets voor Kenia'. Er volgen er ongetwijfeld meer!

"Volgend jaar weer van de partij"

De winnaars in de vintageklasse.

Vervolg van voorpagina.

Door Kees van Rixoort

Na een lunch in Het Bolbaken, bij de haven van Herkingen, eindigde de eerste Rotary GO Rally aan het eind van de middag bij Strandclub Zee aan de Brouwersdam. Alle 51 deelnemende auto's kwamen daar naast elkaar tegen het talud van de dijk te staan. Een prachtig gezicht, wat niet onopgemerkt voorbijging bij strandbezoekers, dagjesmensen en waterrecreanten. Een dronecamera legde het tafereel vast vanuit de lucht. De afsluiting bij Strandclub Zee bestond uit een geheel bij het weer passende barbecue.

De winnaars van de rally waren bestuurder Arie Springvloet met navigator Henri Schoenmakers met een MG uit 1967 (vintageklasse): in een MG uit 1967 en bestuurder Joris van Splunter met navigator Marco Wilmsen in een Mercedes SLK 350 B6 (moderne klasse).

Open dakje

Bram Roos van de Rotary Goeree-Overflakkee kijkt terug op een succesvolle eerste aflevering van de Rotary GO Rally. "Het was een mooie dag. We hebben veel geluk gehad met het prachtige weer. Het begon al bij de start: verschillende auto's reden met een open dakje en iedereen liep buiten rond, ook omwonenden die kwamen kijken naar al die auto's. De eerste editie is prima verlopen. Het hele plaatje klopte. Iedereen was enthousiast, ook de deelnemers die al een aantal rally's hadden gereden. Er zijn misschien wel wat dingetjes die we de volgende keer op een andere manier zouden doen, maar daar heeft niemand wat van gemerkt." Van verscheidene deelnemers kregen de organisatoren te horen dat ze volgend jaar graag weer van de partij zijn.

Westplaat

Het was de Rotary Goeree-Overflakkee niet alleen te doen om een gezellige dag op de eilandelijke wegen, maar ook om geld in te zamelen voor een goed doel in de nabije omgeving. Dat is woonvoorziening De Westplaat van Sjaloom Zorg. Een bedrag is nog niet bekend. Dat maakt de Rotary bekend zodra er een compleet overzicht is van de kosten en baten. Op 2 juni komt er nog een klein feestje, als het geld is bestemd voor meubelen op het terras van De Westplaat.

'Goeree-Overflakkee misbruikt sloopregeling oude agrarische gebouwen'

DEN HAAG/DIRKSLAND – Stichting Bescherming Dorpsgezicht' uit Sommelsdijk hoopt dat de Raad van State een stokje steekt voor de dreigende sloop van één van de laatste gave voorbeelden van een 19e eeuws arbeiderswoninkje in Dirksland.

Persbureau Cerberus

Volgens Thijs Loosjes van Bescherming Dorpsgezicht misbruikt de gemeente Goeree-Overflakkee een sloopregeling die eigenlijk is bedoeld voor het verwijderen van lelijke overbodige agrarische gebouwen, zoals kassen en varkensstallen. 'Maar hier mag de eigenaar van een cultuur-historisch waardevolle landarbeiderswoning langs de Westdijk het pand slopen om elders op het eiland nieuwe woningen te bouwen. De sloop van deze prachtig gelegen woning maakt deel uit van het cultureel-historische erfgoed van ons eiland. Volgens de gemeente zou sloop tot een ruimtelijke verbetering leiden. Maar dat is onzin. Kijk hoe mooi de woning langs de dijk ligt. Het is een van de laatste gave voorbeelden van dit soort woningen die rond 1850 zijn gebouwd. De gevel is nog origineel en ook voor de rest is het nog origineel. Andere vergelijkbare woningen, nog een drietal, verkeren in slechtere staat of zijn recent verbouwd. Onlangs is er nog een woning aan de Staakweg 117 gesloopt,' aldus Dorpsgezichtwoordvoerder Loosjes. Rechter en staatsraad Paula van der Beek-Gillissen vroeg waarom de gemeente de woning niet bijzonder of niet monumentaal vindt.

Glas en lood

'Er zijn alleen nog enkele originele details zoals de kozijnen met glas en lood. Maar die kunnen nog wel apart bewaard worden,' aldus de gemeentewoordvoerder. Toch kon hij niet goed uitleggen waarom de toenmalige gemeente een aantal jaren geleden nog een sloopverbod voor de woning wilde. 'Tja, dat was 25 jaar geleden, dan kan er veel veranderen.' Woordvoerder Loosjes vond dat een vreemde redenering. Volgens hem heeft de gemeente nu eenmaal een opdracht om zoveel vierkante meters te slopen omdat anders ontwikkelaars hun toegewezen vierkante meters niet kunnen bouwen. 'Het huisje is maar 70 m2 groot. Daar kun je toch geen nieuwe huis van bouwen,' aldus Loosjes. 'Ja maar we kunnen die 70 m2 niet missen, dan kan er elders geen nieuwe woning worden gebouwd,' reageerde de gemeentewoordvoerder. Maar waar nu precies de ruimtelijke verbetering aan de Westdijk in schuilt als een karakteristieke woning wordt gesloopt, daar zweeg de gemeentewoordvoerder over. De Raad van State doet zo snel mogelijk uitspraak.

Jubilerend Fiori Musicali zingt toegankelijke klassieke muziek

Fiori Musicali bestaat in 2018 vijftien jaar. 

GOEREE-OVERFLAKKEE – Fiori Musicali bestaat in 2018 vijftien jaar. Het koor laat dit niet ongemerkt voorbijgaan. Voor 6 oktober staat een jubileumconcert op het programma, dat de liefhebber van toegankelijke klassieke muziek niet voorbij moet laten gaan. En wie mee wil zingen ook niet. 'Fiori' nodigt nadrukkelijk nieuwe zangers en zangeressen uit om aan te haken.

Door Kees van Rixoort

6 oktober duurt nog bijna een halfjaar. Wie Fiori Musicali graag hoort, hoeft echter niet zolang te wachten. Op zaterdagavond 26 mei geeft het koor een concert in de rooms-katholieke kerk te Middelharnis. Aansluitend bij de christelijke feesten in het voorjaar, kan het publiek een aantrekkelijk en gevarieerd programma verwachten. Overdag geeft het koor overigens hetzelfde concert in de Sint-Janskerk te Gouda.
Het koor zingt twee psalmen van Edvard Grieg. De Noorse componist baseerde deze stukken op teksten uit het Bijbelboek Hooglied. De invloed van Noorse volksmuziek is te horen. Ook in Cantique de Cantique (deel 1 en 7) van Daniel Lesur is Hooglied verwerkt. Lesur is beïnvloed door het Frans impressionisme en een geestverwant van Debussy.
Op het programma staat voorts het zes- en achtstemmige Crucifixus van Antonio Lotti, een barok stuk vol spannende dissonanten. Het Pinksterfeest klinkt door in Der Geist hilft unsrer Schwachheit auf van Johann Sebastian Bach. De dubbelkorigheid is vooral in het eerste deel prominent aanwezig, terwijl het stuk eindigt in een Pinksterkoraal.
Van Olivier Messiaen brengt Fiori O sacrum convivium ten gehore. Het is een kleurrijk stuk met opvallend langgerekte lijnen. Om de variatie tijdens die concert nog eens te benadrukken staat ook In the beginning van Aaron Copland op het programma. Het stuk, waarvoor het koor ook de professionele mezzosopraan Judith van den Dool inschakelt, roept het beeld van de schepping op. Het is ritmisch erg divers van karakter en eindigt in een grandioos hoogtepunt: de voltooiing van de schepping.

Jubileumconcert

Let op: in het Eilanden-Nieuws verschijnt een kortingsbon voor het concert op 26 mei. Voor het jubileumconcert op 6 oktober is geen kortingsbon nodig, want dit concert in de hervormde kerk van Middelharnis is gratis toegankelijk. Als een cadeau van het koor aan iedereen die wil komen om een boeiend en laagdrempelig klassiek programma te horen. Toegankelijke kwaliteit, dat is waar Fiori Musicali mee wil uitpakken. Hopelijk met zangers en zangeressen die graag willen meezingen.
Het programma bevat traditioneel klassiek repertoire, dat deels in de afgelopen vijftien jaar door Fiori is gezongen. Voor Dixit Dominus van Händel en Magnificat van Bach, twee feestelijke stukken, komen een groot orkest en solisten naar Middelharnis. Daarnaast is er ruimte voor rust en contemplatie in de a capella-stukken die het jubilerende koor zingt.
De slotoptredens van 2018 zijn op 22 december in de Toren van Goedereede. Dat zijn sfeervolle kerstconcerten, waarmee Fiori Musicali al vanaf het begin aan de weg timmert.

Roel en Bets Neutel werken met jongeren in Borneo

GOEREE-OVERFLAKKEE – Roel en Bets Neutel zijn voor een korte periode van enkele weken in Nederland, maar hun woon- en werkplek is Living Waters Village in Borneo. Ze vertellen graag over hun werk in Indonesië en willen tijdens de markt op D'n Diek met Koningsdag graag iets laten zien over hun werk.

Door: Adri van der Laan

Roel en Bets Neutel woonden tot twee jaar terug in de buurt van Den Haag. Bets, die met haar eigen naam Otte heet, is geboren op Tiengemeten, maar opgegroeid in Herkingen. Tijdens een familiebezoek spreken we met Roel en Bets over hun werk, en hun motivatie voor hun missie in Indonesië.
Roel en Bets hadden allebei een goede baan in Nederland, maar hier kwam verandering in. Bets vertelt dat zij op zoek waren naar een vakantiebestemming in Griekenland. "Toen kreeg ik het gevoel dat God andere plannen met ons had. Het gevoel leefde heel erg bij mij dat God ons in Afrika wilde hebben". En dan niet voor vakantie, maar voor werk in dienst van de naaste. Maar dit bleek niet zo te zijn, want ze voelden zich later door God geroepen om naar Indonesië te gaan. Hoe dat moest wisten ze niet, maar ze baden: "Heer, als U wilt dat we naar Indonesië gaan, moet u ons omvormen", en dat is gebeurd. Tijdens een reis naar Indonesië kwamen ze met het werk van Living Waters Village in aanraking. Een groot hulpverlenings- en zendingsproject van Ronny en Kay Heyboer. Heyboer is ook op Goeree-Overflakkee bekend vanwege de bezoeken van verschillende eilanders aan zijn project op Borneo.

Voor gek verklaard

Het echtpaar Neutel verkocht hun huis en nam ontslag bij hun werkgevers. "Mijn werkgever verklaarde mij voor gek, maar ik antwoordde dat ik nu naar de betrouwbaarste werkgever die er bestaat toe ga", vertelt Roel. "Dan was er nog het probleem: 'hoe vertellen we het aan onze kinderen?' Onze jongste zoon begreep het al voordat we het hem vertelden. 'Ik begrijp het al, jullie gaan in de zending', maar hij was enthousiast. We zagen er wel tegenop om het tegen onze oudste zoon te zeggen, want hij zou vast en zeker sceptisch reageren. Maar in de nacht voordat we het hem zouden zeggen, had God het hem al bekend gemaakt in een droom en hij was het eens met onze beslissing", herinnert Bets zich.
Momenteel werken ze ruim twee jaar in Living Waters, Bets werkt drie dagen in de eigen bakkerij van Living Waters Village en de rest van de zesdaagse werkweek besteedt ze aan hulpverlening aan de jongeren die in het dorp wonen. Als ze in mei weer teruggaan naar Indonesië, gaat Bets in de kliniek helpen en later in het jaar een taalstudie volgen op Bali, om beter te kunnen communiceren met de kinderen.
Roel heeft een technische achtergrond en mede daarom beheert en onderhoudt hij het gereedschap van de organisatie. Naast het onderhoud repareert hij ook allerlei apparatuur, zoals wasmachines en andere huishoudelijke apparatuur. Dat is natuurlijk soms wel improviseren, "want je hebt hier geen Gamma". Daarnaast stuurt hij ook de jongeren aan die bij hem aan het werk zijn. "Door deze jongens, die niemand meer hebben, wordt je dan al vlug als een soort vaderfiguur beschouwd".
Het leven in Indonesië is niet eenvoudig. Naast de hitte en de heel hoge vochtigheid - 98% - is er ook de bureaucratie. Er moet enorm veel gebeuren voordat ze een verblijfsvergunning hebben en die moet dan ook regelmatig vernieuwd worden, iets wat niet alleen tijd, maar ook veel geld kost. Steeds weer voelen ze zich in hun keuze van een paar jaar geleden bevestigd, "maar soms is het wel moeilijk hoor. Vorig jaar hebben we twee keer gehad dat we zeiden: laten we maar stoppen", maar zo ver is het niet gekomen.
In hun werk komen ze heel veel schrijnende gevallen tegen van jongeren die misbruikt, verslaafd en wees zijn. Dit laatste komt omdat de ouders heel jong sterven, omdat lang niet iedereen van de mensen in Indonesië geld heeft om aan goede medicijnen te komen. "Dan is het ook schrijnend om te zien als meisjes trouwen en op dat moment zeker een moeder missen", aldus Bets. De band die ze met de jongeren hebben opgebouwd maakt hun werk in Indonesië heel mooi, zo blijkt uit hun verhaal.

Financiën

Bets en Roel dienen voor hun eigen financiën te zorgen, ze krijgen voor hun werk in Living Waters Village geen geld, ze moeten zelfs voor hun verblijf daar betalen. Financieel zijn ze dan ook volledig afhankelijk van giften. "Dat heeft als voordeel dat we in ons werk volledig afhankelijk zijn van God. En, zo is onze ervaring, Hij zorgt goed voor ons, want Hij heeft ons hier geplaatst".

Tijdens Koningsdag zijn Roel en Bets tijdens de markt present op D'n Diek. Zij geven dan informatie over hun werk en verkopen wat voorwerpen uit Indonesië. Op 12 mei, een week voor hun vertrek, wordt er een benefietavond georganiseerd in De Dome in Spijkenisse.

In kader bij artikel:

Informatie:
Om de contacten met hun achterban in Nederland te onderhouden, hebben Bets en Roel een thuisfrontcomité. Dit comité is via www.roelenbetsonmission.nl te bereiken. Op deze site staat ook heel veel info over het werk van het echtpaar in Indonesië.
Wie meer informatie wil over het totale project, kan dit verkrijgen via http://www.heyboer.org/nl.

Huyskweker Stouten:
Blozzom: de bij- en vlindervriendelijke terraspot

OOSTERLAND – Het tuinseizoen is weer aangebroken en hiermee is ook voor de mensen van Huyskweker Stouten weer een drukke tijd gekomen. Dit jaar wordt als noviteit de Blozzom geïntroduceerd. Een terraspot waarin verschillende soorten zomerbloeiers en vaste planten staan die vlinders en bijen aantrekken.

Tekst en foto's: Adri van der Laan

"We halen de natuur terug in de tuin", legt John Stouten van Huyskweker Stouten in Oosterland uit. Hiermee doelt hij op het nieuwe product dat dit seizoen exclusief bij Huyskweker Stouten te koop is, de Blozzom. Ook Stouten weet dat insecten zoals vlinders en bijen door allerlei oorzaken het moeilijk hebben om te overleven. Daarnaast weet hij ook dat deze insecten van levensbelang zijn voor veel bomen, bloemen en planten want vlinders en bijen zorgen voor de bestuiving. Daarom verkoopt Huyskweker Stouten terraspotten waarvoor hij speciaal planten heeft uitgekozen die vlinders en bijen aantrekken en ook voldoende stuifmeel aanmaken.

Compleet

De potten worden onder de naam Blozzom verkocht en worden compleet geleverd. Men hoeft niet zelf meer aan de slag met tuinaarde en plantjes. De potten, voorzien van verschillende planten, kosten € 17,95 en ze kunnen direct thuis op de gewenste plaats gezet worden. "Het enig wat men hoeft te doen is nu en dan wat water geven", zodat de koper er het hele seizoen plezier van de kleurenpracht kunnen hebben. Niet alleen de kopers, ook de vlinders en bijen zullen de bloemen in de tuin waarderen. Blozzom wordt in standaardpotten geleverd en hebben geen waterreservoir zoals andere producten van het Schouwse familiebedrijf.
Naast de aankoop van 'gewone' planten kan men bij Huyskweker Stouten ook terecht voor de succesvolle, tevoren ingeplante, plantenbakken met waterreservoir waardoor men niet meer dagelijks de planten hoeft te begieten. Verder heeft Stouten ook nog de 'omruilpotten'. Men koopt in het voorjaar de met bloemen ingeplante pot. Daarna kan men ieder voorjaar de hangpotten met waterreservoir omwisselen voor een nieuw ingevulde pot.

Kweekkassen

Binnen het bedrijf van de familie Stouten is sinds kort een nieuwe afdeling ontwikkeld. Zoon Bram Stouten presenteert in een deel van de kassen, onder de naam Buytens, een lijn van tuinkassen van verschillende afmetingen. Zo zijn er al kasjes voor mensen met een klein balkon, maar ook grotere voor hen die meer ruimte in hun tuin hebben. De kassen worden als bouwpakket geleverd en zijn desgewenst voorzien van allerlei mogelijkheden, zoals automatische raamopeners en horren. Daarnaast staan er terrasoverkappingen en verschillende tuinmeubelen opgesteld. Wie een overzicht wil van de collectie kan kijken op www.buytens.nl Maar wie zijn tuin echt mooi en doelmatig in wil richten moet natuurlijk een bezoek brengen aan Huyskweker Stouten. Daar staan de tuinmeubels, kassen en, niet te vergeten, de planten keurig uitgestald. Koffie en thee zijn gratis en ook de kinderen zijn welkom. Dus wie een nuttig half daagje 'uit' wil kan bij de familie Stouten terecht. Afgelopen vrijdag en zaterdag waren de Open Huysdagen, die druk werden bezocht.
Huyskweker Stouten is te vinden aan de Oudendijk 1A in Oosterland, komend vanaf Goeree-Overflakkee bij de rotonde voorbij Bruinisse rechtsaf en de borden volgen.

Vrijwilligers in de weer bij Buutenplaets aan de Galathesehaven

OOLTGENSPLAAT - Zaterdag 21 april is het al vroeg druk bij natuurspeelplaats 'Buutenplaets' aan de Galathesehaven. Rond 7.00 uur komen er in de ochtendschemer zo'n twintig vrijwilligers bijeen om te werken aan de speelplaats en deze weer klaar te maken voor het komende seizoen.

Door Erwin Guijt

Maar eerst wordt er even een bakje koffie gedaan. Door de organisatie is er een planning gemaakt van wat allemaal moet gebeuren, en na het uitdelen van de taken gaat een ieder zijn of haar eigen gang. Veel van de vrijwilligers hebben ervaring in het (grond)werk en kunnen dus zo aan de slag. Omdat het merendeel van de werkers elkaar al kent van eerdere vrijwilligersdagen of van het werk, hangt er een gezellige sfeer op het terrein. Iedereen is gemotiveerd om er iets moois van te maken. Een dolletje of grapje tussendoor kan best, maar er wordt vooral hard gewerkt.

Boomschors

Omdat het die dag belooft warm te worden, is er geprobeerd om het zwaarste werk in de ochtend te doen. Hierbij gaat het voornamelijk om graafwerkzaamheden, het bosmaaien en andere activiteiten die met de hand moeten gebeuren en veel kracht vergen. Om 9.00 uur is het tijd voor koffie. Een vrouwelijke vrijwilliger heeft cakejes meegenomen, die met smaak verorberd worden. "Je moet toch op een of andere manier uitblinken, als enige vrouw in de ploeg'', knipoogt ze. Na de pauze gaat iedereen snel weer aan de slag.
Er is genoeg te doen. Een kleine greep uit de activiteiten: bij het stappalenparcours worden de restanten boomschors verwijderd en de scherpe randen van de palen geschuurd. Daarnaast wordt er zand aangebracht rond de waterspeelplaats, worden er enkele takken weggezaagd van de speelboom uit vrees voor beknellingsgevaar en worden er houtsnippers gestort. Ook wordt er onkruid verwijderd, komt er extra speelzand bij verschillende objecten en hangen de vrijwilligers een schommelzitje op.

Uitsmijters

De vrijwilligers werken hard, en rond 12.30 uur rammelen de magen van de meesten dan ook behoorlijk. In het nabijgelegen Paviljoen staan overheerlijke uitsmijters klaar, die met smaak door de deelnemers verorberd worden. Intussen is de temperatuur behoorlijk gestegen, dus even uitblazen in de schaduw op het terras wordt door niemand als een probleem ervaren. Met vernieuwde krachten gaat een ieder daarna weer aan de slag.
Tijdens het werken komen er al wat gezinnetjes met kinderen langs om meteen de opgeknapte speeltuin uit te proberen. Vooral het water heeft, dankzij de hoge temperatuur, een enorme aantrekkingskracht op de spelende kinderen. Op de speelplaats krioelen spelende kinderen en hardwerkende vrijwilligers dan ook door elkaar heen; het bruist er van levendigheid en bedrijvigheid.

Kaapschip

Iets na 16.00 uur zijn de werkzaamheden ten einde. Iedereen is moe, maar voldaan. Er wordt nog even gezellig nagekaart en gepraat in het Paviljoen, waar de grappen niet van de lucht zijn. De organisatie doet nog even een rondje en maakt tevreden de balans op. "Het was een enorm geslaagde dag en we hebben met elkaar een berg werk verzet. We zijn trots op wat we zo met elkaar kunnen bereiken en neer kunnen zetten.''
Met betrekking tot de toekomst van de speelplaats zijn er wel wensen en ideeën. "Eind mei hopen we het 'Kaapschip' naar Ooltgensplaat te kunnen halen, afhankelijk van de snelheid van de vergunningverlening. Als dat is gelukt, is de opening daarvan op 19 juli. Daarnaast staan we natuurlijk open voor nieuwe ideeën! En als er nog mensen houden van met een gezellige club mensen een dagje de handen uit de mouwen te steken, zijn deze natuurlijk altijd welkom op een volgende vrijwilligersdag!''
De speeltuin gaat op 20 mei officieel open. Tot die tijd is een bezoek aan de speeltuin op eigen risico. Scholen kunnen gebruik maken van de locatie in overleg met de beheerder. Daarnaast worden er (actieve) programma's aangeboden voor groepen en bedrijven door Outdoor Westvoorne/Grevelingen. Bedrijven die een bijdrage willen leveren aan Buutenplaets, kunnen contact opnemen met Wim Noordzij (06-53142432). Zie ook: Buutenplaets op Facebook of www.buutenplaets.nl.

Kleurrijke modeshow van GoedvoorGoed weer een groot succes

De modeshow van GoedvoorGoed. Foto: Jaap Reedijk

MIDDELHARNIS - De jaarlijkse modeshow van GoedvoorGoed is weer succesvol verlopen.

In het jongerencentrum het JAC, in Middelharnis, liepen meer dan 50 modellen mee in deze kleurrijke show, die geheel was samengesteld met kleding die binnengebracht was via het kringloopcentrum.

Bijgestaan door een enthousiast publiek in een volle zaal kregen de combinaties veelvuldig een luid applaus.
Niet alleen voor de gevarieerde aankleding, maar zeker vanwege de modellen die zich van hun beste kant toonden. Er was al volop geoefend en een heel team van visagisten en kapsters zorgde ervoor dat iedereen er fantastisch uitzag.

Elk duo dat liep had eigen muziek en iedereen deed het op zijn of haar eigen manier. Zowel personeel als vrijwilligers en medewerkers liepen mee en als het publiek erg luidruchtig aanmoedigde, werd er gewoon nog een extra rondje gelopen.
Met deze modeshow toont GoedvoorGoed niet alleen hoe functioneel en creatief deze ingebrachte kleding weer gebruikt kan worden, maar ook hoezeer de werkwijze van GoedvoorGoed een succes is.
Alles liep, zonder onderscheid, door elkaar en als team werd er een prachtige avond neergezet, waar iedereen nog lang over na kan praten.
Foto's en video's worden intussen al veelvuldig verspreid via de sociale media en website.

De kleding die getoond werd is te koop via de vestigingen van GoedvoorGoed. Zie www.goedvoorgoed.nl

Het Bosseschoolplein kleurde oranje!

MIDDELHARNIS - Op vrijdag 20 april hebben de kinderen van de Bosseschool met veel enthousiasme van de Koningsspelen een groot feest gemaakt. Niet alleen de prachtige lentezon kleurde het schoolplein oranje, maar ook de kinderen zelf. Ze kwamen allemaal in oranje kleren, een prachtig gezicht.

De dag begon met het koningsontbijt, een cadeautje van koning Willem-Alexander zelf. Daarna werd het nationale startsein gegeven voor de start van de Koningsspelen. Die begon met de Fitlala dans, die vooraf door de kinderen was ingestudeerd. Dit hielp om de spieren los te maken en om de feeststemming, die er toch al was, te verhogen.

De kinderen van de groepen 1 t/m 4 konden daarna beginnen met de spelen. Er waren twee springkussens, waarvan er één zo groot was dat hij niet op het schoolplein paste. En er waren door de moeders van de oudercommissie tal van spelletjes bedacht en klaargezet, waarmee de kinderen groot plezier hadden.

De groepen 4 t/m 8 gingen voor een forse wandeling het dorp in om 'vossen' te zoeken. Eén van de 'vossen' zat zo goed in zijn zwerversrol, dat nietsvermoedende voorbijgangers de politie belden. En die kwam natuurlijk snel. Toen de agenten de werkelijke toestand te horen kregen, speelden zij het spel gewoon mee.

Het was werkelijk een heel leuke ochtend en er was veel belangstelling van ouders, grootouders en andere familieleden. De complimenten gaan uit naar de moeders van de oudercommissie en de vele vrijwilligers, die dit prachtige oranjefeest op de Bosseschool mogelijk maakten.

Kernactiviteiten

HERKINGEN

Lenteverkoping

Zaterdag 28 april houdt vrouwenvereniging 'Niet in eigen kracht' uit Herkingen haar lenteverkoping van 9.30 tot 12.30 uur. De verkoop is in en rond verenigingsgebouw 'De Fontein' en 'Het Scharrelloodsje', Scharloodijk 35, naast de Hervormde Kerk. Er worden o.a. crea-artikelen, handwerken, gebakken vis, advocaat, kruudplaetjes, kaas, koek, tweedehands artikelen en boeken verkocht. Ook zijn er een aantal verlotingen. Onder andere van een schitterend poppenhuis dat door een aantal dames is gemaakt. Uiteraard kunt u ook genieten van een heerlijk kopje koffie of thee. De opbrengst is voor de Hervormde Gemeente Herkingen.

MIDDELHARNIS

Alzheimer Café

In het Alzheimer Café van woensdag 2 mei is het thema 'Dagbesteding: de mogelijkheden van zorgboerderij op aarde'. Op deze zorgboerderij wordt sinds 2012 een zinvolle dagverzorging geboden aan nog thuiswonende ouderen die last hebben van dementie, de gevolgen van een herseninfarct of sociaal isolement. Ouderen met psycho-geriatrische klachten kunnen vijf dagen per week bij hen terecht voor dagverzorging en dagopvang. Zij bieden aandacht, te midden van herkenbare situaties, voor wie een leven lang geworteld is in het buitenleven. Op aarde betekent een belangrijke aanvulling op de kwaliteit van het leven. Gastspreker is de heer v.d. Vliet. Het café wordt gehouden in Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27. Programma van 19.30 tot 21.00 uur. Inloop vanaf 19.15 uur.

Workshops 'Oranje'

Geheel passend in de sfeer rond Koningsdag organiseren Miranda Scholts en Tim Grinwis workshops onder de naam 'Dichter bij Bloemen'. Het thema is dit keer: Oranje. De workshops vinden plaats op het adres Wilgenlaan 40 in Middelharnis. Kosten: 20 euro, inclusief alle materialen/koffie en of thee. Reserveren via www.dichterbijmuziek.nl.

Koffieochtend PGGO

Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee (PGGO) organiseert voor woensdag 25 april een koffieochtend. Dit keer in Middelharnis bij Brasserie Dok 16, dit is op het terrein van Zuidwester (Hernesseroord). Adres voor de taxi is Westerschelde 16a. Ook hierbij zijn partners en mantelzorgers welkom. We hopen u te ontmoeten van 10.00 uur tot ongeveer 12.00 uur. Voor de koffie met iets lekkers vraagt men een bijdrage van € 4,-. Opgeven bij Wil: 0619722560, of wilnoteboom@hotmail.com.

Entrez ook op maandag open

Lunchroom Entrez van de Gemiva-SVG Groep aan de Eendrachtstraat 45-47 gaat de krapte aan lunchmogelijkheden op maandag in Middelharnis oplossen. Vanaf 30 april opent de lunchroom 's maandags om 12.00 uur ook haar deuren. De lunchroom was altijd op maandag gesloten om de medewerkers de gelegenheid te geven extra schoonmaakwerkzaamheden te verrichten. Er kwamen steeds klanten aan de deur die elders in Middelharnis voor een gesloten deur stonden. Veel horecagelegenheden zijn 's maandags namelijk dicht. Door het schoonmaakwerk over andere dagen te spreiden, kan de lunchroom nu ook deze dag open. Om de maandagopening te vieren, maken bezoekers de eerste vier maandagen kans het door hen bestede bedrag terug te winnen. In Entrez werken mensen met een beperking. Samen met hun begeleiders verzorgen ze lunch voor de bezoekers. Ook is er een cadeauwinkel waar producten worden verkocht die in het atelier of in één van de activiteitencentra van de Gemiva-SVG Groep worden gemaakt.

NIEUWE-TONGE

Kinderboerderij weer open

Vanaf nu is de kinderboerderij op de Geusje's Stee weer geopend. De kinderen mogen met de dieren knuffelen, lekker spelen met de skelters en fietsjes, of schommelen. Ondertussen kunnen de ouders een bakje koffiedrinken met bijvoorbeeld een stukje taart die we met de dagbesteding hebben gebakken. Ook kunt u een kijkje nemen in onze blokhut, waar leuke cadeautjes zijn die wij met de dagbesteding maken. De openingstijden van de kinderboerderij zijn: op woensdag t/m vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur. Ook is het mogelijk om in de weekenden langs te komen, maar neem dan even contact met ons op of wij op dat moment aanwezig zijn. Entree is vrij, daarom wordt gevraagd geen zelf meegebracht eten/drinken te nuttigen. Ook kunt u er terecht voor een kinderfeestje en/of schoolreisje voor de peuters/kleuters. Voor meer informatie: Zorgboerderij Geusje's Stee, Korteweegje 52, 3244 AL Nieuwe-Tonge, geusjesstee@live.nl, tel.: 0187-769013, mob.: 06-47482144.

OOLTGENSPLAAT

Kleding voor Oekraïne

Op dinsdagavond 1 mei zal er weer (kinder)kleding worden ingezameld bij fam. Saarloos aan de Weesmolenstraat 4 te Ooltgensplaat. Van 19.00-19.30 uur staat de bus weer voor en kunt u inleveren. Voor- en nadien geen inname.

OUDDORP

Film over WO II 55+

Woensdag 2 mei heeft de 55+ club in Ouddorp Teun Grinwis uitgenodigd voor een middag over de Tweede Wereldoorlog. Teun is een verzamelaar van alles wat met de oorlog te maken heeft. Woensdag gaat het over de film 'Snuf de hond'. De film speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog, als Nederland gebukt gaat onder de Duitse bezetting. Tom Sanders, een dorpsjongen, gaat met zijn vader een hond kopen in de stad. De hond wordt afgericht door de mysterieuze onderduiker Haaksma, die als 'knecht' op de boerderij van de vader van Bertus Verhoef, vriend van Tom, werkt. En het is dankzij deze vakkundige africhting dat Snuf in staat is zijn baasje en zijn vrienden uit vele avonturen te redden. De prijs van deze middag bedraagt € 3,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam, tel.: 0187 682319 of Stichting ZIJN: 0187 483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl. Woensdag 9 mei is het weer tijd voor de streekmiddag bij de club.

Opbrengst collecte

In de week van 8 tot en met 14 april is er in Ouddorp gecollecteerd voor de Hartstichting. Dit heeft in totaal 1964,70 euro opgeleverd.

OUDE-TONGE

Open schuur

Op vrijdag 27 april, Koningsdag, wordt er weer Open Schuur gehouden in Oude-Tonge, Langeweg 41A. U kunt van 10.00 tot 15.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, te veel om op te noemen. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen, enz.

SOMMELSDIJK

VakantieBijbelDag

In de meivakantie, op dinsdag 1 mei, is er weer VakantieBijbelDag in Sommelsdijk! Ben je tussen de 4 en 12 jaar oud? Kom dan ook! Het thema voor deze dag is 'Levensecht!' "We luisteren naar een verhaal uit de Bijbel waarin we horen dat er een levende God is, de grote Schepper van alle dingen. Hij is levensbelangrijk, Hij is Levensecht! We leren een lied, knutselen en doen spelletjes met elkaar. Dit alles in en om de Rehobothkerk", aldus de organisatie. De Rehobothkerk is te vinden aan de Olympiaweg 44. Vanaf 9.45 uur kun je je inschrijven, om 10.00 uur start de dag en om 14.30 uur wordt afgesloten. Er zijn geen kosten aan verbonden en voor eten en drinken wordt gezorgd. Ook dit jaar is er weer een kleurwedstrijd. Je kunt de kleurplaat downloaden vanaf de Facebookpagina (https://www.facebook.com/VakantieBijbelDagHHGMiddelharnisSommelsdijk/). De kleurplaat ligt ook in een aantal winkels in Middelharnis en Sommelsdijk (Boekhandel Van der Boom bijvoorbeeld). Lukt het niet om de kleurplaat te downloaden, stuur dan een mail naar: vakantiebijbeldag@outlook.com en dan sturen wij de kleurplaat naar jou op. Dan kun je toch meedoen.

STELLENDAM

Buitenbad gaat 30 april open

Vanaf maandag 30 april is, afhankelijk van de weersomstandigheden, het buitenbad van zwemcomplex 't Zuiderdiep weer voor zwemliefhebbers geopend. Dit tijdens de gebruikelijke recreatieve openingstijden. Niet op dinsdag- en donderdagmorgen en de banenzwemuren. Informatie: 0187 491543, www.zuiderdiep.nl en of info@zuiderdiep.nl. Zaterdagavond 28 april wordt het buitenbad met een feestelijke handeling geopend. Die avond is er ook een clinic, verzorgd door Inge de Bruijn.

Fotomiddag 55+

Op donderdag 3 mei organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN Stellendam een fotomiddag. Van de afgelopen activiteiten worden de foto's getoond en wordt er teruggekeken op het seizoen. De aanvang is 14.30 uur en de zaal is open vanaf 14.15 uur. Entree: € 3,- hiervoor krijgt u koffie/thee en een speciale verrassing. De middag wordt gehouden in het Haegse Huus. Aanmelden bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel.: 491653 of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel.: 602411. Op donderdag 24 mei staat een fietstocht gepland. Hierover volgt nader bericht. Na afloop van de fietstocht kan er gegeten worden in het Haagse Huus, ook door degenen die niet mee zijn geweest met de fietstocht. Kosten: € 10,-. Opgeven hiervoor bij bovengenoemde dames.

Oud-Hollandse avond met pannenkoeken en spel

DIRKSLAND - Voor dinsdag 1 mei organiseert het Careyn Activiteiten Centrum een avond waarin pannenkoeken gegeten kunnen worden. Deze worden op locatie vers voor u gebakken.

Er is keuze uit pannenkoeken met kaas of spek en natuurlijk met suiker of stroop. Dit met een kopje thee of koffie. Ook een lekker toetje zal niet ontbreken. Daarna is het mogelijk om een keus te maken uit het gevarieerde aanbod van spellen of om met elkaar te sjoelen. Als u niet van spelletjes houdt, blijft u gezellig nog wat met elkaar napraten. Dit onder het genot van een kopje koffie met een Oud-Hollandse traktatie. Men gaat om 18.00 uur aan tafel. De kosten voor deze avond zijn € 10,- p.p. Aanmelden kan tot donderdag 26 april via e-mail: joke.vandijk@careyn.nl, tel.: 06-53861647 of een briefje in de brievenbus. Dit onder vermelding van uw naam, telefoonnummer en aantal personen. De avond wordt gehouden op Reginahof 1.

Jubilarissen EHBO Ouddorp

OUDDORP - Onlangs waren er 4 jubilarissen bij de EHBO afdeling Ouddorp. Een bijzonder geval op zich al, maar nu waren er zelfs 3 die maar liefst 40 jaar hun diploma op zak hadden. Al die jaren hebben ze hun diploma geldig weten te houden. Anderen hielden het niet zo lang vol, want 23 van de 26 opgeleide EHBO'ers waren in die afgelopen jaren al afgehaakt. Maar deze 3 personen op de foto (v.l.n.r. dhr. Koese, mevr. Moerkerk-Breen en dhr. Grinwis) mochten toch wel in het zonnetje geplaatst worden. Zij ontvingen van EHBO Nederland de zilveren vergulde speld en nog attenties van de vereniging. De andere, mevr. Struijk-Klepper, was deze avond verhinderd om aanwezig te zijn, maar heeft haar onderscheiding en attenties later nog in ontvangst mogen nemen. Zij was 25 jaar lid en ontving hiervoor een zilveren onderscheiding.

Eleonore Pameijer & Ralph Rousseau spelen in De Overkant

OUDDORP - Het duo Eleonore Pameijer & Ralph Rousseau speelt op donderdag 26 april in De Overkant onder het label 'De Overkant Klassiek OK!'

Eleonore en Ralph worden geprezen om hun aanstekelijke muzikale uitvoeringen, hun voortreffelijk samenspel en hun enthousiaste presentatie. Eleonore Pameijer studeerde fluit aan het Conservatorium van Amsterdam, waar ze cum laude afstudeerde. Ze won het Frank Martin-Concours en gaf vervolgens haar debuutrecital in het Concertgebouw in Amsterdam. Ze soleerde in vele orkesten en ensembles en speelde in alle landen van Europa, in Canada en de Verenigde Staten. Ralph Rousseau is Nederlands bekendste bespeler van viola da gamba. Zijn cd-opnames van bekende componisten als Marais en Bach werden internationaal bejubeld en ook zijn cross-over werk wordt buitengewoon gewaardeerd. Zo werd zijn cd 'Chansons d'amour' bekroond met de Edison Klassiek Publieksprijs. In De Overkant spelen Eleonore en Ralph werken van hun nieuwste cd.
Kaarten á € 17,50, inclusief koffie of thee en een glas wijn, verkrijgbaar via VVV: 0187-681789. De Overkant, Dijkstelweg 33 Ouddorp, aanvang concert 20.00 uur, op donderdag 26 april.

Geslaagde Lentefair bij Landwinkel 't Zand

DEN BOMMEL - De zaterdag gehouden Lentefair bij Landwinkel 't Zand was een groot succes. Dat het een geslaagde dag is geweest, kwam door het 'superteam' (zie foto) dat hiervoor heeft gezorgd. De familie Lokker dankt hen hartelijk.

Tobruk markeert Bunkerroute en samenwerking Erfgoedlijnen

Gerrit de Jong (links) en Kees Neisingh hebben zojuist een informatiepaneel onthuld.

OUDDORP – Bij de Bunkerroute, op De Punt, komen twee van de zeven Zuid-Hollandse Erfgoedlijnen bij elkaar: Atlantikwall en Goeree-Overflakkee. Daarom waren de voorzitters van beide Erfgoedtafels maandag 16 april naar die locatie gekomen voor een officiële handeling: de onthulling van een informatiebord op de bunker die als een soort uithangbord voor de Bunkerroute langs de weg staat.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Deze bunker, een zogenoemde Tobruk, is geen onderdeel van de Bunkerroute. Het gevaarte kwam tevoorschijn bij het voorbereiden van bouwwerkzaamheden aan het Hoge Pad in Ouddorp. Het had niet veel gescheeld of deze herinnering aan de Tweede Wereldoorlog was vernietigd.

Toen dat gevaar was afgewend, had het ook niet veel gescheeld of de bunker was verhuisd naar het Bevrijdingsmuseum in Zeeland. Stichting WO2GO was op tijd om de Tobruk voor Goeree-Overflakkee te behouden. In het voorjaar van 2016 volgde het uitgraven van het 28.000 kilo wegende stuk beton en de verplaatsing per dieplader naar De Punt. Met dank aan financiële ondersteuning uit verschillende hoeken en vele uren vrijwilligerswerk.

Nu is de Tobruk toegevoegd aan de Bunkerroute. Als markering van dit enigszins verborgen bunkercomplex, dat Stichting WO2GO enige jaren geleden heeft uitgegraven en opengesteld voor het publiek. De Bunkerroute is met de forse 'wegwijzer' gemakkelijker te vinden.

Een bunker uit de grond halen is niet eenvoudig, maar diezelfde bunker ergens anders neerzetten valt ook nog niet mee. Zeker niet als die locatie als Natura 2000-gebied extra bescherming geniet én direct aan een doorgaande weg ligt. Er waren nogal wat partijen voor nodig om alles voor elkaar te krijgen, memoreerde WO2GO-voorzitter Dennis Notenboom tijdens de feestelijke gebeurtenis. Niet in de laatste plaats beide Erfgoedlijnen.

Landmark

"Ik ben er trots op dat we deze bunker hebben kunnen behouden en niet in de afvalshredder is verdwenen", zei Gerrit de Jong, voorzitter van de Erfgoedtafel Goeree-Overflakkee. Hij onderstreepte het historische belang en roemde het gerealiseerde idee van WO2GO om de Tobruk als "een landmark" bij het begin van de Bunkerroute te plaatsen. De Jong onthulde het informatiebord op de bunker samen met Kees Neisingh, voorzitter van de Erfgoedtafel Atlantikwall.

Daarna toog het gezelschap naar boven om in een van de bunkers een filmpje te bekijken over het uitgraven en verplaatsen van de Tobruk van het Hoge Pad, waar een van de drie hoofdkwartieren van de Duitsers was, naar De Punt.

Verlof

Tussen de bunkers kwam ook de officiële mededeling dat de replica's van een tankkoepel en een stuk geschut mogen blijven staan. Dat was sinds Open Monumentendag 2016 onzeker omdat de replica's op grond van de wet Wapens en Munitie illegaal vervaardigde wapens zouden zijn. Er waren veel juridische inspanningen voor nodig – onder andere een aanvraag voor ontheffing, een afwijzing, een zienswijze, een hoorzitting en een advies van de korpschef van de politie Rotterdam-Rijnmond – om verlof te krijgen de 'wapens' te behouden voor de Bunkerroute.

Ladies Night bij Jouw Marktkraam Middelharnis

MIDDELHARNIS – Op woensdag 25 april organiseert Jouw Marktkraam Middelharnis een Ladies Night. De winkel is dan extra geopend van 18.30 tot 20.30 uur. Jouw Marktkraam heeft door de verschillende aanbieders een uniek assortiment van tweedehands tot nieuw, Do-It-Yourself en Vintage. Tijdens de Ladies Night zijn er in samenwerking met de kraamhuurders een aantal leuke acties!

'Bij besteding van minimaal 30 euro bij FF Happy Fashion krijgt u een bijpassende uni sjaal cadeau, die verkrijgbaar is in de nieuwe zomerkleuren. Klaas van de Spaanse Winkel van Klaas maakt paëlla en Crea-An bakt cake, komt u proeven? Ook de Potterie heeft een extra tafel met mooie aanbiedingen', vertelt Jacolien, een van de vaste gezichten van de winkel. Ester gaat verder: 'Deze avond kunnen bezoekers in aanmerking komen voor een mini kapsel metamorfose door 't Nieuwe Kappershart. Sanne van Sanne's Sieraden organiseert een gezellige aanschuifworkshop 'Sleutelhanger maken'. Daarnaast wordt er een demonstratie Sieraden servetten techniek gegeven! Bij aankoop van een romper van Larisa's Gifts en Prints ontvangt de klant er eentje gratis! Ook op de nieuwe zomercollectie van D&M Fashion ontvangt u 10% korting'. Viktor benadrukt ook de 10% korting deze avond bij: FF Happy Fashion, De Spaanse Winkel van Klaas, Sanne's Sieraden, L.I.A.N.A., Kaarten van Bonisa Zending, Boekhandel Van der Boom en Miniaturen van Leen Fun.

Goodybag

Zolang de voorraad strekt, ontvangen bezoekers van de Ladies Night een goed gevulde goodiebag met leuke producten en kortingsbonnen. Verder wordt gezorgd voor iets te drinken. Dat wordt dus gezellig shoppen bij Jouw Marktkraam Middelharnis. De reguliere openingstijden van Jouw Marktkraam Middelharnis zijn van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Meer informatie over het concept is te lezen op www.jouwmarktkraammiddelharnis.nl.

Mevrouw Verweij wint AEX prijsvraag

STELLENDAM - Op de laatstgehouden TREND-consumentenbeurs in Ouddorp, hebben velen dit jaar weer enthousiast meegedaan aan de AEX-prijsvraag van Duisenburgh Vermogensregie Verkamman.

Er waren verschillende deelnemers die met hun visie dicht in de buurt kwamen van de daadwerkelijke AEX slotstand van de maand maart. Echter, er is maar één winnaar. De winnaar van dit jaar is: mevrouw A. Verweij uit Nieuwe-Tonge. Zij heeft haar VVV-cadeaukaart intussen in ontvangst genomen. De exacte slotstand van de maand maart was: 529,52 punten. Duisenburgh Vermogensregie Verkamman bedankt alle deelnemers en wil de winnaar nogmaals feliciteren.

Volop sportplezier tijdens zonnige Koningsspelen

DEN BOMMEL - Met een heerlijk koningsontbijt werd op OBS Ollie B. Bommel een start gemaakt aan de 6e editie van de Koningsspelen.

"Om 9.30 uur gaf onze koning het startsein en dansten we met z'n allen de Fitlala op het plein. Guilliano, de jongste leerling, en Yoran, de oudste leerling van de school, hadden de eer om de vlag te hijsen en zo het startsein te geven voor het sportplezier dat op het programma stond. Samen met de leerlingen van Het Kompas vertrokken de leerlingen van de bovenbouw op de fiets richting het sportveld, om daar in circuitvorm deel te nemen aan trefbal, voetbal, een dansclinic van Marina Bykova en een bootcamp georganiseerd door de dames van Sport4all Go. De leerlingen van de onderbouw mochten zich eerst lekker uitleven in de gymzaal en werden vervolgens in groepjes door brandweerman Marcel met de brandweerauto op het sportveld gebracht. Daar stond een schitterend springkussen gereed, welke door het Oranjecomité van Den Bommel verzorgd was. Volop saamhorigheid dus op deze zonnige Koningsspelen. De kinderen werden na afloop nog getrakteerd op een ijsje en konden daarna lekker gaan genieten van hun weekend", aldus de schoolleiding.

Fanfare De Hoop @The Movies

STELLENDAM - In de aanloop naar het filmmuziekconcert dat plaats gaat vinden op zaterdag 23 juni, heeft fanfareorkest De Hoop onder haar achterban gepolst wat er nu echt niet mag ontbreken op deze avond. Hieruit zijn een tweetal titelsongs gekomen, die door vrijwel iedereen wordt genoemd: Star Wars en Pirates of the Caribbean. Deze soundtracks staan bij deze dus op het programma. het verdere programma houdt men nog even geheim, maar het belooft een mooie avond te worden. U kunt kaarten voor dit evenement bestellen via het volgende emailadres: tickets@fanfaredehoop.nl. De kaarten kosten €10,00 in de voorverkoop. Voor meer informatie verwijzen wij u naar onze website: www.fanfaredehoop.nl.

Open Dag golfclub Roxenisse staat flink in de belangstelling

Oefenen met professionals op de putting greens en het chip- en pitchveld. Foto: Wim van Vossen Fotografie.

MELISSANT - "Fantastische weersomstandigheden, tientallen deelnemers aan de clinics, een breed welkom voor dorpsbewoners en het succesvol inschrijven van nieuwe leden, vooral voor de par-3 baan. In het kader van het dertigjarig jubileumfeest, was de Open Dag van golfclub Roxenisse op de homecourse Catharinenburg in Melissant afgelopen zaterdag een topper". Dit zegt Ewoud Gebraad, bestuurslid van de golfclub, als hij terugkijkt op een meer dan geslaagd evenement, dat een groot aantal belangstellenden naar het sportcomplex aan de Bouwdijk trok.

Door Jaap Ruizeveld

"Het was een unieke gelegenheid om te laten zien hoe leuk het golf spelen is. En dat wilden de bezoekers van de Open Dag graag zelf ervaren. Zo stonden ervaren pro's (professionals Leo en Ruud) klaar om de belangstellenden bij hun eerste oefeningen te begeleiden en nuttige tips aan te reiken om 'een balletje' te kunnen slaan. Zonder een GVB (Golfvaardigheidsbewijs) zelfs even de sfeer te proeven om de baan in te gaan. Men kon kennismaken met de talrijke les- en oefenfaciliteiten die het fraaie complex Catharinenburg biedt. De driving range, putting greens, chip- en pitchveld en de zand- en grasbunkers. Informatie inwinnen over het spectaculaire Indoorgolf spelen en daarna even ontspannen in het gezellige restaurant met terras en een kijkje nemen in de golfshop. Uit de grote belangstelling voor de Open Dag blijkt dat de golfsport op het eiland zijn plaatsje heeft veroverd.

Korven geplaatst om monitoring leven in Haringvliet te verbeteren

HELLEVOETSLUIS – Acht duikers gingen vrijdagmiddag laat te water bij de landtong van de Tramhaven in Hellevoetsluis. In het water van hooguit 7 graden plaatsten ze vier monitorkorven op twee locaties in het Haringvliet. De komende maanden komen er nog twaalf bij, op diverse onderwaterplekken. Met de korven is het leven onder water nog beter in beeld te krijgen.

Door Kees van Rixoort

Het monitoren van het onderwaterleven is al enige tijd aan de gang. Verscheidene locaties zijn geadopteerd door duikers van diverse duikverenigingen in Nederland en België. Bij onder andere Zoet of Zout, het Havenhoofd van Middelharnis, de Banaan nabij de Haringvlietbrug en het Haringvliet ter hoogte van de Dirkslandse haven maken ze met enige regelmaat duiken. Nu nog om een nulmeting van flora en fauna te krijgen en straks, na het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen in september 2018, om te zien wat er onder invloed van het zoute water verandert.

Het project Haringvliet Onderwater is een initiatief van de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB), Stichting Ravon en Stichting Anemoon. De monitorresultaten vormen een welkome aanvulling op het onderzoek dat Rijkswaterstaat doet in het Haringvliet.

Rijkwaterstaat heeft de korven van metaal en gevuld met knikkers in bruikleen gegeven. Het is de bedoeling dat ze leven aantrekken, zoals mosselzaad, krabbetjes en waterplanten. Door de korven op verschillende diepten te plaatsen, is er naar verwachting een variatie waarneembaar in meer of minder zoutminnend leven.

De vier korven zijn vrijdag geplaatst door duikers van twee Hellevoetse duikverenigingen: HOV-Oké en La Rana. De eerste vereniging heeft de locatie Tramhaven geadopteerd, de tweede de oostelijker gelegen locatie Hoornse Hoofden.

"Het Haringvliet wordt interessanter en interessanter", is de verwachting van Bert Vos van de NOB. "Als het goed is wordt het een waardevol natuurgebied, waar natuur en recreatie op een goede manier samen kunnen gaan. Dat we de korfjes vandaag plaatsen is mooi, want morgen, zaterdag 21 april, is het de Dag van de Trekvis. We gaan zien hoe het onderwaterleven zich gaat ontwikkelen nadat de Haringvlietsluizen op een kier komen te staan. Na een dipje zal er volop nieuw leven in het Haringvliet komen."

'Maandag komt mijn beessie!'

ZorgDier Nederland probeert wekelijks kwetsbare ouderen te bezoeken met huisdieren. Foto: Frank Penders

GOEREE-OVERFLAKKEE - Mensen die van hun huisdier(en) genieten, staan er meestal niet bij stil dat hier plotseling een einde aan kan komen. Bijvoorbeeld door een opname in een zorginstelling waar dieren niet zijn toegestaan. ZorgDier Nederland is een organisatie die zoveel mogelijk mensen in de zorg in aanraking wil brengen met huisdieren. Dit verhoogt de levenskwaliteit van mensen met een psychische of lichamelijke ziekte of beperking. CuraMare en Stichting ZorgDier Nederland werken samen om kwetsbare ouderen wekelijks te bezoeken met huisdieren.

Hiervoor is de organisatie op zoek naar mensen die samen met hun hond of kat 'liefde op pootjes' geven aan kwetsbare ouderen in Ouddorp, Oude-Tonge, Sommelsdijk en Dirksland. Kwetsbare en eenzame mensen, mensen met een trauma, een ontwikkelingsstoornis en/of beperking ervaren het contact met dieren in veel gevallen als stimulerend en vreugdevol. Een zorgdierbezoek is een geweldige ervaring en heeft aantoonbaar activerend en therapeutisch effect. "Wij zijn op zoek naar representatieve, zelfstandige vrijwilligers die over een goed gesocialiseerde hond of kat beschikken en na gratis selectie en training wekelijks een uurtje op bezoek willen komen bij een of meer oudere bewoners. De vrijwilligers en hun huisdieren ontvangen professionele ondersteuning bij het bezoek aan de aan hun toegewezen bewoners. De cursus zal aan het einde van dit jaar worden aangeboden in een van de locaties van CuraMare. Het is wetenschappelijk aangetoond dat de combinatie van mens en dier meer effect heeft op cliënten dan wanneer men zonder dier op bezoek komt. Opgeleide vrijwilligers en hun huisdieren ontvangen veel positieve energie door hun bijzondere werk."

Geïnteresseerde vrijwilligers kunnen voor meer informatie en inschrijven kijken op www.zorgdier.nl. Of contact opnemen via zorgdier@live.nl of tel. 06-10592212. De organisatie is ook op zoek naar mensen die ZorgDier financieel willen ondersteunen.

Ontwikkelaars komen samen tijdens derde editie Code in the Middel

MIDDELHARNIS - Dinsdagavond 10 april kwamen diverse 'coders' uit de regio samen voor alweer de derde editie van 'Code in the Middel'. Code in the Middel is een initiatief van Marcel Wenting, DevOps Engineer bij XSARUS. Hij zag in zijn woonplaats Breda diverse initiatieven waarbij programmeurs samenkomen om hun kennis te delen. "Op het eiland bestond zo'n initiatief nog niet, dus heb ik samen met een collega van XSARUS de stoute schoenen aangetrokken en het idee van Code in the Middel gelanceerd." De naam van de groep is een knipoog naar de regio. "We zitten hier in 'Middel'-harnis en vormen een mooi middelpunt voor Zuid-Holland, Noord-Brabant en Zeeland. In elk van deze gebieden zijn al groepen developers te vinden die regelmatig bijeenkomen. Waarom niet op ons vakgebied de bruggen bouwen tussen deze groepen om kennis te delen en te laten zien wat wij vanaf ons eiland bijdragen?"

Dat er behoefte was aan een dergelijk initiatief, was vorig jaar bij de eerste editie direct zichtbaar. "Er kwamen toen 40 developers uit de regio op af. Daar zaten ook developers bij van andere bedrijven in Middelharnis. We raakten aan de praat en inmiddels probeer ik samen met developers van Voogd & Voogd en COAS dit initiatief steeds groter te maken", aldus Marcel.

Inmiddels hebben bijna 100 ontwikkelaars zich aangemeld voor de groep en afgelopen week vond de derde editie plaats volgens het vaste format: Vooraf samen eten, vervolgens een uur een inhoudelijk thema bespreken en daarna netwerken met de aanwezigen. "Het inhoudelijke thema is elke editie anders. De ene keer een onderwerp dat enorm vakinhoudelijk is, de andere keer een wat softer onderwerp. Afgelopen editie hebben we het gehad over de manier van communicatie tussen developers en managers. Een spreker die ook op landelijke conferenties optreedt en zelf veel development ervaring heeft, deelde zijn inzichten op de manier van communiceren in een organisatie. De voorbeelden die hij gebruikte zorgden voor veel herkenning onder de aanwezigen. We kijken dus terug op een wederom geslaagde avond."

De volgende editie van Code in the Middel zal nog voor de zomer plaatsvinden. Aanmelden voor de groep kan via meetup.com/Code-in-the-Middel. Je wordt dan automatisch op de hoogte gehouden van de aankomende evenementen.

Christenen ontmoet je nog overal!

Wie veel reist kan veel verhalen. Boeiend om mensen te ontmoeten. Elk mens is een uniek schepsel van God. Dit mag je ook gerust eens tegen elkaar zeggen. En het is helemaal uniek als je er achterkomt. Dan kijk je meteen in de spiegel van God. En wat zie je? Het antwoord komt nu of straks. Maar, we hebben niet veel tijd te verliezen. Het is zomaar laat. Hopelijk niet te laat om Jezus te zoeken.

Eén van onze dochters vloog wat eerder terug uit Roemenië naar Eindhoven. Haar werk riep. Op het vliegveld zag zij een jonge man lopen. Hij had letters op zijn shirt: "Jesus saves" (Jezus redt). Dat je daarmee durft te lopen, zeg! En hij had ook Toms aan z'n voeten. Voor elk paar dat je koopt is er een paar voor een ander in nood beschikbaar. Mooi bedacht!

Diezelfde zaterdagmiddag liepen wij over de brocantenmarkt in Roemenië. We raakten aan de praat met een paar mannen van een kraam. Eén had langer haar dan gebruikelijk. Maar hij was opmerkelijk spraakzamer over Jezus dan ik verwachtte op zo'n markt. Ik vroeg: "Geloof je dan?" Hij antwoordde zonder blikken of blozen: "He is my Lord" ("Hij is mijn Heere!"). Het liet me niet los. Enkele uren later ging ik hem het boekje brengen: "Jezus onze Bestemming." In het Roemeens. Hij had het al(!), maar wilde het graag aan z'n vriend geven. Ook goed natuurlijk.

Het aantal christenen in Nederland neemt af. Zorgwekkend noem ik dat. Maar als je over de wereld reist, kom je ze steeds weer tegen. En dan in zulke ongedachte ontmoetingen. Heerlijk om mee te maken. In Ouddorp op straat kan het je ook zomaar overkomen dat je een christen uit een ander deel van het land ontmoet. Of soms zelfs uit een ander deel van de wereld. Het overkwam mijn vrouw dat een echtpaar aanbelde. Ze hadden de vlag achter het raam zien hangen met als tekst: "Jezus Leeft." Het had hun aandacht getrokken. Hij kwam uit Turkije, zij uit Duitsland. Ze waren een kerk voor vluchtelingen begonnen. Die morgen hadden ze gebeden of ze christenen mochten ontmoeten. Ze dronken koffie. Zij stond op, liep naar de ligbox van Samuël en begon te zingen: "Je bent een parel in Gods hand." Zeg nou zelf: Is God niet wonderlijk? Kijk in de spiegel. Jezus is er voor jou!

Column ds. Van de Berg

Vader en dochter Toonen
Coaching, mediation en advies

DIRKSLAND – Gerard Toonen en zijn dochter Naomi de Jong zijn actief voor hun praktijk Toonen & Partners. Met hun praktijk zetten ze zich in voor coaching en mediation. Hun doelgroep is heel breed en daarom zijn er veel mogelijkheden om bij problemen, maar ook bij begeleiding van verandering op het persoonlijke vlak of binnen een bedrijf een helpende hand te bieden.

Door: Adri van der Laan

Zowel vader Gerard als dochter Naomi hebben beiden een onderwijsachtergrond. Naomi woont in Sommelsdijk en werkt bij een ROC in Rotterdam. Daarnaast werkt ze als psychiatrische verpleegkundige bij het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Gerard is bestuurder van de Passie, Evangelisch Bijbelgetrouw Onderwijs - Basis en Voortgezet Onderwijs. Scholen met vestigingen in heel Nederland.
Een tijdje geleden hebben ze beiden besloten om hun vaardigheden ook voor hulpvragers buiten hun werkkring beschikbaar te stellen en werd Toonen & Partners opgericht. Gerard en Naomi hebben binnen hun praktijk verschillende doelgroepen. In het kort leggen ze uit wat hun werk inhoudt. "Het is mijn passie om mensen te begeleiden die worstelen met problemen die niet alleen met medicijnen kunnen worden opgelost. Dit kan verslagenheid, verdriet of gebrokenheid zijn. Ik begeleid deze mensen naar heelheid en herstel. Dit geldt ook voor mensen met burnoutklachten, angsten en depressiviteit", aldus Naomi. Zij richt zich hierbij op hulpvragers van alle leeftijden.

Passie

De passie van Gerard is gericht op mensen die werken binnen het onderwijs en zorginstellingen. Hij begeleidt bestuurders, directieleden en leerkrachten en werkers in de zorg. Soms ook op initiatief van bedrijven, om werknemers meer plezier in hun werk te laten krijgen en meer tot hun bestemming te laten komen. Wanneer ze op zoek zijn naar onderscheidende coaching en advies, kunnen ze terecht bij Toonen & Partners. Ongeacht in welke leeftijd of levensfase ze zich bevinden. Wanneer ze op zoek zijn naar zichzelf. Of naar antwoorden buiten jezelf… "Er komen allerlei zaken aan de orde, zoals de vraag of een werknemer wel op zijn of haar plaats zit, maar ook of de balans tussen werk en privé niet uit evenwicht is geraakt", verder kunnen binnen een bedrijf spanningen zijn ontstaan, bijvoorbeeld als gevolg van een reorganisatie, die negatief werken op de productiviteit. "Het is mijn passie om in zo'n situatie een team of werknemer op een 'hoger' plan te brengen". Gerard vertelt dat er in veel bedrijven een sfeer hangt waarin steeds meer en beter gepresteerd moet worden. Werknemers kunnen hierdoor juist minder gaan presteren als gevolg van stress. "Iemand die een zeven scoort, kan net zo goed zijn als iemand die een tien scoort. Hierover met een team spreken is mijn passie". Gerard is een jaar geleden begonnen als coach en mediator en hij heeft ervaren dat tijdens een coachingstraject "er iets gebeurt met de mensen in positieve zin" en daar krijgt hij ook zelf weer veel voldoening van.
Naomi de Jong weet uit haar ervaring dat er veel jongeren, maar ook ouderen, zijn die met hun problemen niet zo vlug hulp zoeken. Soms is een stap naar een psychiater of psycholoog te groot en niet altijd nodig. Daarom wil zij op een laagdrempelige wijze hulp bieden. Deze hulp kan soms alleen maar bestaan uit het bieden van een luisterend oor. Soms zijn er volgens haar problemen binnen een huwelijk of gezin, waarbij "het kan helpen om te praten met een buitenstaander die je hierin kan begeleiden en adviseren. Iemand die naar je luistert en met je meedenkt, zodat je weer nieuwe inzichten krijgt en je de juiste weg in kan slaan".

Zowel vader als dochter vinden het 'mooi' om mensen in verschillende situaties te dienen. Beiden doen hun werk vanuit christelijk levensperspectief. Natuurlijk wordt er ook hulp geboden aan niet-christenen.
Op de website van de praktijk http://www.toonenenpartners.nl/ wordt uitgebreid het aanbod van diensten beschreven.

Surfschool SurfKaravaan Ouddorp officieel geopend op nieuwe locatie

OUDDORP - SurfKaravaan Ouddorp is afgelopen zaterdag officieel geopend op de nieuwe locatie onder strandpaviljoen C-side, Strand 't Flaauwe Werk 1 te Ouddorp. In de middag zijn er verschillende surflessen aangeboden voor volwassenen en voor kinderen.

Het was een groot succes. De cursisten pakten de techniek geweldig op en na een uur stonden ze allemaal al op de plank en 'pakten' hun eerste 'waves'. In de avond een geweldig verzorgde BBQ, met aansluitend een gezellig feest.
Tot vorig jaar was surfschool SurfKaravaan gevestigd onder Strandtent Iloon. De toenmalige eigenaren, Tatiana Mallee en Robert Jansen, hebben besloten een nieuwe vestiging in Katwijk te openen en Mischa van der Groef en Jeroen Verduijn hebben als hoofdinstructeurs Surfkaravaan Ouddorp overgenomen.

"Het is fantastisch dat wij op deze nieuwe locatie terecht kunnen om diverse sportactiviteiten aan te kunnen bieden (golfsurfen, suppen, longboarden en nog veel meer). Voor kinderen organiseren wij surfkampen. In samenwerking met C-side kunt u ook bij ons terecht voor arrangementen. Denk hierbij aan kinderfeesten, bedrijfsuitjes, vrijgezellenfeesten, et cetera. Ook kunt u bij ons surfmateriaal huren", aldus de ondernemers.
De surfschool neemt deel aan het Surf Project. Dankzij dit initiatief kunnen kinderen met een beperking en die speciale aandacht nodig hebben ook leren surfen. Dit heeft een geweldig effect op hun ontwikkeling (zie ook www.surfproject.nl).

SurfKaravaan is van april tot oktober elk weekend en op woensdag van 12.00 tot 18.00 uur geopend. Groepen kunnen ontvangen worden buiten de openingsdagen op afspraak. In de mei- en zomervakantie is de SurfKaravaan iedere dag open.

Meer informatie staat op de website www.surfkaravaan.nl of neem contact met ons op via 06 83085020 of ouddorp@surfkaravaan.nl.

Column

Het was goed mis

Het is al lang geleden, maar soms popt de gebeurtenis toch weer op in mijn geheugen. Sommige dingen vergeet je namelijk nooit. Waarschuwing vooraf: deze column bevat een heftig, waargebeurd verhaal.

Het zal ergens in 2003 geweest zijn, op een koude, natte dag, het regende pijpenstelen en we waren aan het einde van de dienst op weg terug naar het bureau. Ik werkte toen in het oude IJsselmonde, het gebied waar nu het Maasstad ziekenhuis staat. We hoorden in de auto een melding voor de A15, ter hoogte van Barendrecht. U weet het vast wel, dat is daar bij de Mc Donald's. Ik kan mij nog herinneren dat het geen heftige melding was. Toch besloten we die kant op te gaan. Op het gemakje, want eigenlijk was de melding bedoeld voor de verkeerspolitie. Maar, dachten we, je weet maar nooit of we nog iets kunnen betekenen.

Nooit meer zal ik vergeten hoe de stem van de collega klonk die als eerste ter plaatse was. Het was een motorrijder en hij was alleen. Pure paniek klonk door in zin stem. "Heel veel ambulances heb ik nodig, het is een chaos hier!" riep hij met overslaande stem. De adrenaline spoot gelijk door mijn hele lijf. Mijn collega en ik keken elkaar aan en zonder iets te zeggen zetten we de sirene aan en verhoogden we onze snelheid. We wisten op dat moment dat het goed mis was.

Wat we aantroffen ter plaatse had niemand vooraf kunnen bedenken. Verspreid over een kleine 500 meter lagen er diverse wrakken van auto's, een Volkswagen Transporter lag op zijn kant en gezien de mensen die er omheen stonden, was hulp daar het hardste nodig. Ik liep om het busje heen en zag diverse mensen in het busje zitten, compleet in shock en apathisch. Toen viel mijn oog op een ander slachtoffer. Of het een man of vrouw was kon ik niet zien. Ik zag alleen maar een bos haar dat vastgeklemd zat tussen het busje en het wegdek. Ik kreeg kippenvel, kon een rilling niet onderdrukken.

We hielden een zeil vast boven het busje, zodat de slachtoffers droog bleven. Het regende namelijk nog steeds heel hard. Achteloos schoof ik met mijn voet een petje opzij, zodat ik er niet op ging staan. Al snel kwamen er diverse ambulances en de brandweer ter plaatse. Mijn taak werd overgenomen en ik begon met het vastleggen van de verklaringen van ooggetuigen. Niet veel later liep ik weer richting de wrakstukken en zag ik dat er op dat moment al drie slachtoffers overleden waren.

Later terug op het bureau hoorden we een bericht vanuit de meldkamer. Of op de plaats van het ongeval gekeken kon worden of er een petje lag in de buurt van het gekantelde busje, daar zou mogelijk nog een stukje schedel in zitten. Het bleek het petje te zijn dat ik achteloos opzij had geschoven met mijn voet. De beelden zijn inmiddels vervaagd in mijn geheugen, maar sommige details vergeet je nooit…

Ingestuurd

Vrij en blij in de wei

Peter Stienen maakte zaterdag deze foto op melkveebedrijf Jongeneel aan de Oud Kraaijerdijk bij Sommelsdijk. 'Vrij en blij', deze koe die weer de wei in mag.

Vrijdag in de krant

Leerlingen van Het Kompas in Stellendam op onderzoek in het Haringvliet.

Slotartikel 'Uit het leven van hulpprediker T. Vetter'

Geschiedenis Koningsdag

Koningsdag is in 1885 begonnen als Prinsessedag.

Wilhelmina

Op 31 augustus 1885 werd in Nederland ter gelegenheid van de vijfde verjaardag van Prinses Wilhelmina de eerste Prinsessedag gevierd. Deze dag was de voorloper van Koninginnedag. Het initiatief komt van de liberalen, die met het feest de nationale eenheid wilden benadrukken. Na het overlijden van Koning Willem III op 23 november 1890 werd Wilhelmina Koningin, onder regentschap van haar moeder Koningin Emma. In 1891 werd in Nederland de eerste echte Koninginnedag gevierd. Koningin Wilhelmina en haar familie waren niet aanwezig bij de festiviteiten op Koninginnedag. Koninginnedag was in die jaren ook de laatste dag van de schoolvakantie, waardoor deze dag al snel een feestdag voor kinderen werd. Op 31 augustus 1902 groeide Koninginnedag uit tot een echt volksfeest. De bevolking vierde toen namelijk ook het bericht dat Koningin Wilhelmina net hersteld was van een ernstige ziekte.

Juliana

In september 1948 volgde Koningin Juliana haar moeder op. Zij vierde net als Koningin Wilhelmina Koninginnedag op haar eigen verjaardag: 30 april, voor het eerst in 1949. De Koningin en haar familie namen op het bordes van Paleis Soestdijk een defilé af. Veel Nederlanders liepen in een kilometerslange rij langs het bordes en gaven de Koninklijke Familie bloemen en geschenken. Dit bloemendefilé was vanaf midden jaren '50 op de televisie te zien. Onder Koningin Juliana werd Koninginnedag een officiële vrije dag en de viering groeide uit tot een nationale feestdag, die in het teken staat van saamhorigheid.

Beatrix

Koningin Beatrix besloot bij haar aantreden als Koningin, uit respect voor haar moeder, Koninginnedag op 30 april te blijven vieren. Ze koos ervoor niet de mensen naar haar toe te laten komen, maar juist zelf naar de mensen toe te gaan. Een praktische overweging bij deze datum was dat de activiteiten die onlosmakelijk met deze dag waren verbonden doorgaans in de buitenlucht plaatsvonden en dus gebaat waren bij een gerede kans op weersomstandigheden die zich hiervoor lenen. Samen met andere leden van de Koninklijke Familie bezocht ze ieder jaar een of twee gemeenten in Nederland, om daar Koninginnedag te vieren. In 1989 bezocht ze Goedereede.

Programma's Koningsdag

Achthuizen

10.00 uur: Officiële start viering Koningsdag. Alle kinderen worden met hun (groot)ouders verwacht voor de versierde muzikale optocht. De kleintjes mogen mee op de versierde wagens en de grote kinderen op de door hunzelf versierde fietsen, steps, skelters, enz. Ook snorfietsen, opgetuigde wagens, oude militaire legervoertuigen en oldtimers zullen meedoen aan de optocht. Iedereen met een apart voertuig wordt uitgenodigd mee te doen aan de grote optocht. Na de optocht verzamelen de versierde fietsen, skelters en steps zich bij de tent om door een onafhankelijke jury te laten bepalen wie de mooiste versiering heeft gemaakt. Naast de gymzaal staat een tent waar de kinderen ranja en chips krijgen uitgereikt.
10.10 uur: Vlag hijsen bij het monument op de hoek.
11.00 uur. Mogelijkheid tot vrij spelen voor de allerkleinste kinderen in de gymzaal.
11.15 - 11.30 uur: Kinderspelen op het voetbalveld. Met dit jaar o.a. diverse springkussens en Oud-Hollandse Spelen. Kinderen kunnen zich opgeven vanaf 6 t/m 13 jaar. Voor de kleintjes is een speelplek ingericht met een kinderparadijs en diverse springkussens.
12.00 uur: Ook dit jaar gaat de barbecue weer aan. Het Oranjecomité zal dit jaar weer voor u klaar staan met broodjes hamburger of saté met stokbrood en natuurlijk gebakken juun.
14.00 uur: De Weilandgames. Met dit jaar een Spectaculaire Stormbaan, Parkoers en diverse Oud-Hollandse Spelen en tot slot het welbekende Buikschuiven. Vul het inschrijfformulier in en lever dit af bij een van de bestuursleden voor 25 april.
14.00 - 18.00 uur: De hele middag zullen er weer lootjes worden verkocht, waarmee weer geweldige prijzen zijn te winnen.
16.30 - 16.45 uur: Prijsuitreiking van de Kinderspelen.
18.00 - 18.30 uur: Prijsuitreiking van De Weilandgames. Direct na de prijsuitreiking zal er onder voorbehoud de quiz 'Ik hou van Achthuizen' georganiseerd worden. Dus bereid je alvast voor over alle vragen die met Achthuizen te maken hebben!

Dirksland

9.00 uur: Zanghulde/Aubade bij Zorgcentrum 'Geldershof', met aansluitend optocht schoolkinderen met Muziekvereniging Amicitia.
11.00 - 17.30 uur: Oranjemarkt in het centrum.
Vrijmarkt voor kinderen in de Irenelaan.                                        
Kinderspeelplein bij 'De Schakel' met klimwand, boogschieten en springkussen voor de kleintjes. Mega opblaasstormbaan. Bungeetrampolines.
Kajakken in de Kerkgracht.                                        
Muziekpodium aan de Ring met optredens van de band 'Trio Dreamcast' en een Mimespeler.
11.30 uur: Start Zeskamp in de Beatrixlaan/Irenelaan.
12.00 - 17.00 uur: Kerktoren beklimmen (Toegang € 1,50).
13.30 uur: Start Marflex Oranjepop, muziekspektakel bij Sportcomplex 'De Gooye'.
21.00 uur: Lampionnenoptocht, vertrek vanaf Zorgcentrum 'Geldershof'.
21.45 uur: Afsluiting van de dag op de Voorstraat met 'Last Post' en 'Wilhelmus'.

Goedereede

8.00 uur: Klokgelui, de bewoners van Goedereede worden verzocht om de vlag uit te steken. Er wordt een prijs verloot onder de mensen die de vlag uitsteken.
9.45 uur: De schoolkinderen vertrekken samen met Koninklijke Fanfare Apollo vanaf Oostdam naar de Markt.
10.00 uur: Hijsen van de vlag door de scouting en aubade op de markt.
10.45 uur: Start van het spelconcours voor kinderen.
11.00 - 18.00 uur: Kinderen kunnen zich uitleven op de springkussens.
11.30 - 12.30 uur: Beiaardier Jan Bezuijen bespeelt het klokkenspel.
13.30 uur: Optreden Koninklijke Fanfare Apollo.
14.30 uur: Junglebrug, wie lukt het om zo snel mogelijk de overkant te halen?
17.00 uur: Prijsuitreiking met aansluitend een optreden van het duo Suitz.
20.00 uur: DJ Marthijs
23.30 uur: Einde programma

Ouddorp

7.45 uur: Fietslawaaitocht. Versier je fiets, maak lawaai en win een mooie prijs!
9.00 - 16.00 uur: De traditionele kleedjesmarkt rondom de toren met diverse kinderattracties.
10.00 uur: Muziek in De Vliedberg, waar ook de vlag wordt gehesen m.m.v. Brassband 'Concordia'.
10.30 uur: Optreden Shantykoor 'Op Volle Kracht'.
11.00 uur: Rijden met paardjes i.s.m. Stal 't Kacheltje, vanaf HCR Akershoek.
11.30 uur: Aubade in de dorpskern, met een toespraak door wethouder dhr. De Jong m.m.v. 'Concordia'.
13.00 uur: Aanvang Zeskamp in de ring.
14.00 uur: Vlindervriendjes, gratis schminken.
14.15 - 16.00 uur: Boerenkapel loopt door de ring.
16.30 uur: Prijsuitreiking Zeskamp.

Stellendam

07:00: Vertrek lawaaioptocht vanaf het Haegse Huus o.l.v. Kees Noorthoek
09:00: Aubade, vlaghijsen door de scouting gevolgd door aubade o.l.v. het koper-ensemble van Fanfareorkest de Hoop
09:30: Oranjeterras, gratis koffie of thee met soes, u aangeboden door t Wapen van Stellendam
09:30: Optreden van mannenkoor Door Eendracht Verbonden in de feesttent. Het mannekoor "Door Eendracht "Verbonden zal tijdens het oranjeterras voor u zingen onder het genot van een bakje koffie.

10:00: Kinderspelletjes op de Voorstraat, Oranjekraam, Springkussens, voor jong en oud, schiettent, kazenspel. Nieuw: sumo worstelen voor kids. In de oranje kraam kun je enveloptrekken voor prijsjes, snoep verkoop, lampionnen-verkoop. Tevens kun je hier je spelletjeskaart ophalen/inleveren voor de spelletjes.

10:00: DJ Ross muziek in de feesttent. Verzorging van de muziek over de hele dag. Vanaf 10:00 oud Hollandse muziek.
10:00: Demonstratie brandweer waarbij de kinderen zelf kunnn ervaren hoe het is om met een brandslang te spuiten.
11:30: Demonstratie Gym vereniging Sparta met Music & Dance.
12:00: Kleedjesmarkt, melden bij de Oranjekraam. Ook dit jaar kunnen de kinderen hun (niet meer gebruikte) speelgoed verkopen
12:30: Kinderdisco: lekker dansen op eigentijdse muziek verzorgt door de DJ Ross
13:30: Bierschuiven, sumowrostelen voor kids, springkussens, Wegens grandioos success zal dit jaar het spel bierschuiven weer aanwezig zijn en tevens het nieuwe kazenspel.
13:30: Clown Reno, Glitter Tatoos, schminken. Clown Reno zal met suikerspin aanwezig zijn en net als voorgaande jaren kunnen er tattoos gezet worden en gezichten worden geschminkt.
14:00: Shanty koor Helius Shanty Zangers verzorgt hun eerste optreden.
14:30: 1e optreden Poppentheater Madelief. Muzikale poppenkast voorstellingen met een hoge aaibaarheidsfactor.
15:00: Shanty koor verzorgt hun tweede optreden
15:30: DJ Ross. Tussen alle optredens door zal DJ Ross passende muziek verzorgen
15:30: 2e optreden Poppentheater Madelief
18:00: speelt er een een coverband informatie volgt nog. Hou de Facebook pagina in de gaten
20:00: Concert Fanfare orkest de Hoop in 't Haegse Huus
21:15: Lampionoptocht LET OP !! VERTREK HAEGSE HUUS
22:00: Einde Koningsdag 2018. de coverband speelt tot 21:00, in de pauze zal DJ Ross muziek draaien welke door iedereen gewaardeerd wordt.

Ooltgensplaat

08.00 uur : Klok luiden. Eenieder wordt verzocht de vlag uit te steken met Oranje wimpel.
08.02 uur : Reveille. Muzikanten blazen de reveille.
08.45 uur : De bestuursleden van de Oranjevereniging hijsen de vlag in de Marijkestraat en bij het Maximaplein.
09.00 uur : Vertrek van de schoolkinderen naar het Oude Raadhuis.
09.20 uur : Aubade. De aubade wordt opgedragen aan Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander, die we feliciteren met
zijn 51ste verjaardag.
09.40 uur : Vertrek van alle kinderen naar het speelveld van voetbalvereniging OFB.
10.00 uur : Aanvang van de kinderspelen.
Groepen 0, 1 en 2 spelen in groepen
Groepen 3, 4 en 5 spelen in groepen
12.00 uur : Einde spelmorgen.
13.00 uur : Oranje-vrijmarkt, op het voetbalveld van v.v. OFB Deelname is gratis, kijk voor het reglement op www.oranjeverenigingooltgensplaat.nl
13.00 uur : Groep 6, 7 en 8 kunnen 's middags met meerkamp. Aanmelden via school (team van 5 of 6 spelers)
17.00 uur : Einde spelmiddag.
Einde van het Koningsdagprogramma.

Middelharnis/Sommelsdijk

De Oranjevereniging Middelharnis/Sommelsdijk (OVMS) organiseert aankomende Koningsdag op 27 april a.s. een supergezellige dag in het centrum van Middelharnis.
Ook dit jaar zal er een heuse KOFFERBAKVERKOOP plaats vinden onder aan d'n Diek in Middelharnis van 10 tot 4 uur.
Op het Zandpad is zoals altijd ruimte voor de kleedjesverkoop van de kinderen, op het Beneden Zandpad worden er plekken geserveerd voor de kofferbakverkoop.
09.00 – 09.30 aubade bij "Nieuw Rijsenburgh"
08.45 – 10.00 Inschrijving Omloop van Menheerse – Diekhuusplein
10.30 Start Omloop van Menheerse (6,8 km) – Diekhuusplein
11.15 Prijsuitreiking Omloop van Menheerse – Diekhuusplein
10.00 – 20.00 Horeca/muziek terras Diekhuusplein – I.s.m. v.v. Flakkee
10.00 – 17.00 Kindervrijmarkt uitsluitend op D'n Diek
10.00 –17.00 kofferbakmarkt onder aan Dn Diek (niet commercieel en geen food)
11.00 – 15.00 Diverse kinderattracties en spelletjes* – Diekhuusplein & beneden zandpad *Gratis voor leden van de Oranjevereniging! Ponyrijden rondom de muziektent
11.00—16.00 Winkels geopend
15.00 – 16.00 schuimparty.

Herkingen

08:00 Reveille
08:15 Oranjeontbijt in Ons Huis
09:30 Aubade in Ons Huis
10:15 Oranjeborrel in Ons Huis
13:00 - 16:30 Middagprogramma met o.a.
- springkussen
- boogschieten
- gezellig terras
- diverse brandweerdemonstraties
- brandweerspelletjes
- schminken

Oude-Tonge

08:30 Aubade – Ebbe&Vloed
09:30 Opbouwen vrijmarkt en kofferbak verkoop
                                         (eerder opbouwen niet mogelijk)
09:45 Start vrijmarkt en kofferbak verkoop
10:00 – 11:00 Diverse clinics
                                         met o.a. om 11:00 een optreden van 'a Chorus Line' en
                                                doorlopende demonstraties van de brandweer.
10:00 – 12:00 Kindervermaak-plein
13:00 – 16:00 Obstacle Run
13:00 – 13:45 groep 3 t/m 8
14:00 – 14:45 ouders en kinderen tot 14 jaar
15:00 – 15:45 individu / families / groepen etc. vanaf 14 jaar
16:00 – 00:00 Kaoi Music

Nieuwe-Tonge

Het programma van Nieuwe-Tonge wordt bekendgemaakt via de facebookpagina van Ring van Oranje

Stad aan 't Haringvliet

9.00 uur: Verzamelen bij 't Trefpunt
9.30 uur: Verkleedoptocht en herrie-optocht
10.00 uur Vlag hijsen bij SNS
10.15 uur Spelletjes
13.15 uur Lunch
13.45 uur Luchtkussens en Spelen
16.00 uur Brandweerdemonstratie
17.00 uur Genieten van muziek....

Den Bommel

8.00 uur: Reveille blazen.
9.00 uur Verzamelen op het Emmaplein voor de versierde kinderfietsoptocht.
9.15 uur Start fietsoptocht
11.00 uur Uitreiking ballonnen voor de ballonnenwedstrijd
11.30 uur Ballonnenwedstrijd
12.00 uur: Pauze
12.45 uur: Inschrijven voor Zeskamp
13.00 uur Start Zeskamp
16.00 uur Einde Zeskamp
16.45 uur Optreden van Animolly
                Prijsuitreiking Zesdkamp