info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

13 juni 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 13 juni 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Bunkers trekken veel bekijks

OUDDORP - Zaterdag vond de vierde editie plaats van de Bunkerdag. Tijdens deze dag werden zo'n 70 bunkers en overblijfselen van verdedigingslinie Atlantikwall opengesteld voor publiek. Van Zeeland tot de Waddeneilanden werden er ruim 17.000 bunkerbezoeken gepleegd. Ook bij de bunkerroute in natuurgebied De Punt bij Ouddorp was het een drukte van belang. Bezoekers konden een kijkje nemen in de bunkers, er waren 'echte' soldaten aanwezig en er reden miniatuurtanks door het zand. In één van de bunkers werd een film vertoond, verder zijn de bunkers zelf ook bijzonder. Veel mensen verbaasden zich over het feit dat sommige muren meer dan vier meter dik zijn. Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall zet zich reeds vier jaar in voor het openstellen van de Bunkers en overblijfselen van de Atlantikwall. Ieder jaar heeft de organisatie de ambitie verder uit te breiden richting de noordelijke en zuidelijke buurlanden. In 2018 hoopt de Stichting opnieuw uit te kunnen breiden met locaties binnen en buiten Nederland. (Foto: J. Grinwis)

Truckrun

GOEREE-OVERFLAKKEE - Aanstaande zaterdag 17 juni is de jaarlijkse Truckrun van Chauffeursvereniging Flakkee. Mensen die op pad gaan moeten er rekening mee houden dat sommige kruispunten tijdelijk worden afgesloten voor het passeren van de trucks. De vrachtwagens vertrekken om 10.00 uur vanaf Hernesseroord in Middelharnis en rijden via Sommelsdijk, Dirksland en Melissant, Stellendam, Ouddorp en Goedereede naar de buitenhaven in Stellendam. Daar wordt er door de chauffeurs en passagiers gegeten. 's Middags gaat de optocht via Melissant, Dirksland en Nieuwe-Tonge weer terug naar Hernesseroord.

2 / 26

Agenda

Dinsdag 13 juni

OUDDORP - Catechese-avond. Thema: Geloof en Hoop. Martinuskapel, Stationsweg 37. Aanvang 20.00 uur.

Woensdag 14 juni

ACHTHUIZEN – Bingo 55+. 's Middags vanaf 13.30 uur in 't Buurthuus, Kloosterstraat 10.
DIRKSLAND – Nationale Buitenspeeldag, van 13.00 tot 16.30 uur in en om de speeltuin.
GOEDEREEDE – Stilte- en bezinningswandeling. Start: 19.00 uur bij Theetuin De Halve Maan, Oostdijkseweg. Aanmelden: willy@goedereedecounseling.nl of bij Krientje Goemaat: 0651864953.

Donderdag 15 juni

DIRKSLAND - Bingo SVIK in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Vrijdag 16 juni

OOLTGENSPLAAT – High tea in 't Centrum tijdens 55+-middag. Aanmelden tot 9 juni bij Ati Verwoerd: 06-40701181.

Zaterdag 17 juni

NIEUWE-TONGE – Rommelmarkt van de Hersteld Hervormde Gemeente, van 9.00 tot 15.00 uur rondom de kerk aan de Westdijk 37.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop van 10.00 tot 16.00 uur aan de Groeneweg 35.
OOLTGENSPLAAT – Repaircafé, van 10.00 tot 13.30 uur in Het Centrum, Weesmolenstraat 12.

Maandag 19 juni

MIDDELHARNIS – Lezing van de PCOB over de razzia in Putten door Evert de Graaf, aanvang 14.00 uur in De Hoeksteen. Kosten: € 2,-.

Donderdag 22 juni

OUDDORP – Presentatie over het zendingsondersteunend werk van Andy en Jacoline Bijkerk-Voogd. Verenigingsgebouw 'Eben-Haezer', Preekhillaan 3, aanvang 19.30 uur.
DEN BOMMEL – Afsluiting 55+-seizoen met gezamenlijke maaltijd in De Bommelstee. Vanaf 16.00 uur. Opgeven voor 16 juni bij Janny Berkhof.

Zaterdag 24 juni

DIRKSLAND – Zomerfair in de Victoriahal, van 15.00 tot 21.30 uur.
DIRKSLAND - Jaarmarkt Snuffelmarkt 't Lôôsje, van 9.30 tot 15.00 uur aan de Spuikolk 6.
STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.
STELLENDAM - Oldtimerrit en bezichtiging. Vertrek 9.30 uur vanaf de Voorstraat. Aanmelden kan via 06-53755268.

Woensdag 28 juni

OUDDORP – Zomerfair in De Vliedberg, van 10.00 tot 16.00 uur.

Donderdag 29 juni

DIRKSLAND - Marathonbingo SVIK in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.

Zaterdag 1 juli

DIRKSLAND - Marathonbingo SVIK in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De aanvang is 15.00 uur en de zaal is open vanaf 15.00 uur. Opgeven via 0187-493186, 487170 of 06-20213165.

Jacques van Roosmalen voorgedragen voor 'Be a Nelson Award'

SOMMELSDIJK – Politie Basisteam Haringvliet van de Regionale eenheid Rotterdam heeft Jacques van Roosmalen van Budokai Senshi voorgedragen voor een bijzondere onderscheiding, de 'Be a Nelson award'. Dit omdat Van Roosmalen zich op sportief gebied niet alleen inzet voor alleen maar oefening en wedstrijden, maar ook 'veiligheid en verbinding' biedt aan de vechtsporters waar hij leiding aan geeft.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Aankomende vrijdag is er op het hoofdbureau van politie in Rotterdam de 'politie-iftar' gehouden. Halverwege de Ramadan (de Islamitische vastenmaand) wordt deze Iftarmaaltijd direct na zonsondergang aan het eind van een dag van vasten gehouden. Een groot aantal organisaties organiseren Iftarmaaltijden, om de verstandhouding tussen moslims en anderen te bevorderen. De eenheid van de Politie Rotterdam organiseert dit jaar voor de tweede keer deze bijeenkomst waar, naast politiemensen, ook bestuurders en andere partners aanwezig zullen zijn. Tijdens deze bijeenkomst wordt de 'Be a Nelson Award' uitgereikt. 'Be a Nelson Award' is een campagne van MasterPeace, een internationale vredesbeweging die mensen wil stimuleren aan een veilige samenleving te bouwen. Met het uitreiken van de Award, genoemd naar Nelson Mandela, wil de politie haar waardering uitspreken voor mensen en netwerken die helpen in het leggen van verbindingen en ook het verschil in de samenleving kunnen maken.

Verschillende basisteams van de eenheid Rotterdam zijn in de gelegenheid om een kandidaat voor te dragen voor de 'Be a Nelson Award'. Basisteam Haringvliet heeft gekozen voor Jacques van Roosmalen.
In het gebouw van Budokai Senshi in Sommelsdijk, waar Van Roosmalen instructeur is, leggen Jan-Dirk van der Torren en Arwin Groeneweg van het Basisteam uit waarom de keus op Jacques is gevallen. Het is hun opgevallen dat Jacques van Roosmalen, werkzaam op Zuidwester, niet alleen maar met de sport bezig is, met in gedachten om alleen maar tot betere prestaties te komen. Respect voor de medemens, van kinderen tot ouderen, staat volgens de agenten bij Jacques centraal. En hierdoor worden bijzondere resultaten gehaald. Door de vechtsporttrainingen krijgen zowel kinderen als ouderen meer zelfvertrouwen en daar zijn veel voorbeelden van bekend, zo weet Jan-Dirk van der Torren.

Hoewel Jacques van Roosmalen nuchter blijft onder de complimenten, is hij toch blij met de erkenning. Hij legt uit dat de Budo-discipline (Japanse vechtsport) voornamelijk bestaat uit "je mond houden en doen wat de meester zegt". Ondanks dat hij een fervent vechtsportleraar is en van discipline houdt, vertelt hij dat hij er toch iets anders in staat. Hij spreekt met zijn leerlingen en heeft aandacht voor de persoonlijke kwaliteiten. "Ik ga er niet vanuit wat leerlingen niet kunnen, maar wat ze nog wel kunnen. Dat geeft ze zelfvertrouwen en dan worden ook de sportieve prestaties verbeterd". Hij heeft bij Budokai Senshi bij verschillende leerlingen hun zelfvertrouwen zien groeien. Op de sportschool – die een jaar geleden haar eigen onderkomen kreeg – sporten ook veel kinderen en de manier van lesgeven geeft kinderen ook handvatten om op een goede manier om te gaan met situaties waarin ze getest en uitgedaagd worden, bijvoorbeeld in pestsituaties.

Samen

Natuurlijk wordt er op de verschillende onderdelen van de vechtsport vrijwel dagelijks fanatiek getraind. En verschillende leden presteren goed op nationale toernooien. Volgens Jacques van Roosmalen versterkt dit 'samen bezig zijn' de onderlinge band enorm. Al traint men op verschillende onderdelen, toch blijft deze band merkbaar, door het onderlinge respect. "We zijn één familie en dat komt doordat we elkaar respecteren".

Juist de positieve gevolgen van dit zelfrespect bij de sporters en de uitwerking op de samenleving, maar ook de gastlessen op scholen en diverse sponsoracties ten behoeve van goede doelen, heeft bijgedragen aan de voordracht door het Basisteam van Jacques van Roosmalen.
Jacques zal overigens vrijdag niet bij de uitreiking aanwezig kunnen zijn, want er is een jeugdweekend van de sportschool "en dat gaat natuurlijk voor". Wijkagent Arwin Groeneweg uit Hellevoetsluis zal hem vrijdag bij de Iftarmaaltijd vertegenwoordigen.

Snoepen en spelen in het voedselbos

MELISSANT – Op 30 juni wordt het Dorps Voedselbosje aan de Bouwdijk feestelijk geopend. Het is een plek waar iedereen kan snoepen van het fruit, spelen, kletsen en genieten van het uitzicht. Vanaf 11.00 uur is iedereen welkom.

Tekst en foto: Maria Evers

In januari 2016 namen Bouwie Greenman en Nienke Steinfort het initiatief met enkele vrijwilligers een stukje vrijgekomen Bouwdijk om te toveren tot een voedselbos. Bouwie: "Een voedselbos is een door mensen gerealiseerde plantengemeenschap met een heel hoog aantal eetbare soorten. Hierbij wordt slim gebruik gemaakt van ecologische principes, die kenmerkend zijn voor een natuurlijk bos. Nienke en Bouwie hebben als doel Melissant te vergroenen met veel eetbare soorten en weinig onderhoud."

Er is hard aan gewerkt en het resultaat is prachtig. Door gevlochten fruitbomen is er een groene tunnel ontstaan. Er slingeren paadjes langs de verschillende bedden met fruitstruiken, kruiden en andere nuttige planten. En op de Prunusbank kan je uitrusten om te genieten van het prachtige uitzicht. Wie belangstelling heeft om mee te werken en te oogsten kan zich aanmelden als vrijwilliger bij Nienke en Bouwie, tel: 06-23314055 of 06-40732877, of bouwie@thegreenmanproject.nl.

Insectenhotel

Ook een insectenhotel ontbreekt niet in het voedselbos. Leerlingen van OBS Roxenisse bouwden een winterschuilplaats voor nuttige insecten. Dat wordt 30 juni geplaatst aan de voet van het welkomstbord.

Drones-verordening Concert at Sea 2017

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het college van b. en w. vraagt de gemeenteraad donderdag in te stemmen met de Verordening Concert at Sea 2017. Op vrijdag 30 juni en zaterdag 1 juli wordt weer dit jaarlijkse evenement op de Brouwersdam gehouden. Verwacht wordt dat meer dan 42.000 bezoekers naar dit concert komen. Het grondgebied waarop Concert at Sea plaatsvindt valt voor het grootste deel binnen de gemeente Schouwen-Duiveland en voor een klein deel binnen dat van de gemeente Goeree-Overflakkee. Waarom deze verordening?

Door Jaap Ruizeveld

De politie heeft om een verordening gevraagd met het oog op de veiligheid. Doelstelling van de verordening is om zoveel als mogelijk deze veiligheid te helpen bevorderen voor bezoekers van het evenement op de Brouwersdam. Het gaat hierbij om de wenselijkheid te komen tot een verbod op het vliegen met drones tijdens het concert. Dit met de wetenschap dat er tijdens het concert een helikopter boven het terrein vliegt om opnamen te maken.

Ministerie

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is hier de bevoegde instantie voor een drones-vliegverbod maar dit ministerie heeft op de vraag van de gemeente Schouwen-Duiveland gemeld dat zij geen actie onderneemt. De situatie ter plaatse zou al voldoende geregeld zijn door de bestaande wetgeving. Voor de gemeente blijft enkel het regelen van drones op de grond over. De politie heeft behoefte aan de mogelijkheid vroegtijdig te kunnen ingrijpen als zij iemand ziet die in het bezit is van een drone. De verordening voorziet daarin.

Henk van der Meer bij Polivak

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van donderdag 22 juni van Polivak op RTV Slogo is er een gesprek van verslaggever Jan van Gurp met Henk van der Meer, raadslid van de VVD in de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee.
Met hem zullen een aantal zaken worden besproken, zoals zijn ambities voor een nieuwe zittingsperiode, de verschillen tussen de raden van de voormalige gemeente Goedereede en de huidige gemeente. De moties van de algemene beschouwingen en het interpellatiedebat krijgen aandacht, evenals het debatteren van de raadsleden met elkaar. Daarnaast nog een aantal andere onderwerpen, waarbij ook 'Ouddorp bromt' aan de orde komt. Uiteraard zal er ook gesproken worden over het vertrouwen van de burger in de politiek en de afstand tussen burger en politiek. Al met al meer dan voldoende reden om af te stemmen op dit programma.

Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via 'programma gemist' op www.rtvslogo.nl.

Dag van de schoonmaak

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 15 juni is het de Dag van de Schoonmaak. Aanleiding voor CuraMare om tijdens die week haar schoonmakers in het zonnetje te zetten. Elke dag wordt er op een van de woonzorglocaties iets voor hen georganiseerd. Want schoonmaken is een vak dat vaak ondergewaardeerd wordt.

Alle schoonmakers van de algemene ruimten krijgen in deze week een opfriscursus Schoonmaken met microvezel. Schoonmaken met microvezeldoekjes is namelijk totaal anders dan met een emmertje sop. De huishoudelijk medewerkers van de woonzorglocaties hebben eerder dit jaar al een training Schoonmaken met microvezel gevolgd en krijgen hun certificaat uitgereikt. Uiteraard wordt daar een feestelijk tintje aan gegeven. De week van de schoonmaak wordt afgesloten met een feestelijke borrel op vrijdag voor alle schoonmaakmedewerkers.

Oorsprong

De dag van de Schoonmaker is ontstaan in Los Angeles. Op 15 juni 1990 demonstreerden de schoonmakers daar voor betere arbeidsvoorwaarden. Sindsdien wordt ieder jaar op 15 juni deze demonstratie herdacht op de Internationale Dag van de Schoonmaker.

Rabobank feliciteert geslaagden

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 15 juni trekt het promotieteam van de Rabobank door de Hoeksche Waard en Goeree-Overflakkee. Zij feliciteren jongeren die geslaagd zijn voor hun eindexamen en geven hen, naast leuke gadgets, ook het Ready2Studypakket. Geslaagden kunnen deelnemen aan de actie #HoeraGeslaagd door een foto in te zenden via social media. Het doel is om jongeren financieel redzaam te maken, zodat zij sterker en kansrijker in het leven staan en hun dromen kunnen waarmaken. Dit wordt bereikt door jongeren en ouders op belangrijke momenten te voorzien van relevante (financiële) informatie. Daarom voorziet Rabobank ze middels www.rabobank.nl/hoerageslaagd van handige tips en relevante informatie.

Nacht van het Gebed

GOEDEREEDE - Leden van diverse kerken uit Goedereede en Ouddorp organiseren de nacht van het Gebed. In de Hervormde Dorpskerk, Kerkpad 1 te Goedereede vindt dit gebedsmoment a.s. vrijdagavond plaats, aanvang 20.00 uur, met inloop vanaf 19.45 uur waarbij Nienke de Deugd liederen op de piano zal spelen. Tijdens de Nacht van het Gebed zal worden gebeden voor de vervolgde christenen over de gehele wereld. Er zal ook een spreker van Open Doors zijn. Wie wil komen, hoeft overigens niet de hele bijeenkomst (die tot middernacht duurt) te blijven. Tussen de gebedsrondes is er gelegenheid om weer naar huis te gaan. Iedereen is hartelijk welkom.

Inzameling goederen

MIDDELHARNIS - Op 17 juni van 10.00 tot 11.30 uur kunnen er spullen worden ingeleverd voor de Sprokkelmarkt van de Emmauskerk in oktober. De organisatie is op zoek naar bruikbare, schone spullen, het moet wel in een verhuisdoos passen. Er is geen behoefte aan kleding, schoeisel en meubelen. De spullen kunnen zaterdag worden ingeleverd bij de Emmauskerk aan de Kon. Julianaweg 64.

Gemeentebestuur bezoekt Nieuwe-Tonge

NIEUWE-TONGE - Op woensdagmiddag 7 juni 2017 bezocht een groep raads- en collegeleden van de gemeente Goeree-Overflakkee de kern Nieuwe-Tonge. Het gemeentebestuur vindt het belangrijk om alle kernen in de huidige raadsperiode te bezoeken. Enerzijds om nader kennis te maken met de afzonderlijke dorpsraden, anderzijds om de dynamiek van hun kernen beter te leren kennen.

De leden van de dorpsraad Nieuwe-Tonge in Bloei ontvingen de bestuurders in Ons Dorpshuis aan het Korteweegje 14 in Nieuwe-Tonge. Mevrouw Guijt, voorzitter van de dorpsraad, sprak een welkomstwoord en vertelde uitgebreid over de jaarlijkse herdenking van de watersnoodramp in Nieuwe-Tonge. De dorpsraad vindt het belangrijk om de herdenking, die bestaat uit een bijeenkomst in de kerk en een kranslegging op het Finlandplein, voor een zo breed mogelijk publiek te organiseren.

Monument

Ook vertelde mevrouw Guijt over de 'ontdekking' van het grote monument in Dirksland, in de vorm van een muur in een halve cirkel. Dit monument is destijds geplaatst voor de 27 slachtoffers van de watersnoodramp uit Nieuwe-Tonge, die er begraven liggen. Door de hogere ligging van Dirksland was het destijds namelijk wel mogelijk om in Dirksland te begraven, maar nog niet in Nieuwe-Tonge. De dorpsraad knapte het monument met hulp van de gemeente op en organiseerde in oktober vorig jaar voor de nabestaanden een herdenkingsceremonie. De nabestaanden waardeerden deze bijeenkomst enorm.

Rondrit

Na een bezoek aan de begraafplaats en de locatie waar plannen zijn voor een gezondheidscentrum, stapte het gezelschap in de bus voor een rondrit door en om het dorp. Via de verschillende straatjes en dijken kreeg de groep een beeld van het dorp; de woningen van Woongoed GO in aanbouw, het veelgebruikte speeltuintje en het speelveldje dat ook als ijsbaan kan dienen. Ook met de hondenuitlaatplaats aan de Westdijk is men heel tevreden. In het dorp zijn drie AED's beschikbaar om mee te reanimeren. Deze zijn echter alleen bereikbaar tijdens openingstijden van de gebouwen waarin ze zijn geplaatst. De dorpsraad spant zich nu in om een extra AED te regelen op een plaats die altijd bereikbaar is.

Kruispunt N215

Ook reed de bus naar de zuidzijde van het dorp langs de windmolens en naar de N215 aan de noordzijde van het dorp. Achter het tankstation verliet de groep de bus om over te steken en te ervaren hoe lastig dit kan zijn. Vervolgens wandelde de groep over de Molendijk, langs het oude gemeentehuis, via de Kerkring naar de dierenweide. Vrijwilligers lieten enthousiast de opgeknapte dierenweide zien waar de inwoners erg trots op zijn.

Er zijn nog maar enkele kernen met een dorpsraad waar de gemeentebestuurders nog niet op bezoek zijn geweest. Op 29 juni staat een kernbezoek aan Herkingen gepland.

Aanmelden voor nieuwe gespreksgroep Autisme

GOEREE-OVERFLAKKEE - In september start AutismeGO met een nieuwe groep voor volwassenen met (kenmerken van) autisme. Het uitwisselen van persoonlijke ervaringen biedt herkenning en erkenning. En het uitdiepen van tevoren gekozen onderwerpen levert vaak nieuwe inzichten op.

De organisatie legt uit: "Een bekende groep biedt veiligheid om tot diepgaande gesprekken te komen, terwijl je spontaan niet zomaar over je autisme zal beginnen. Praten met gelijkgestemden kan zo een hele opluchting zijn, weer ruimte in je hoofd opleveren. Je ontdekt dat je de ander wat te bieden hebt met je ervaring en komt zelf ook met nieuwe ideeën thuis. Deelnemers delen de behoefte om open te kijken wat er allemaal in je hoofd rondspookt en samen te zoeken naar handvatten hoe jij in je eigenheid het prettigst jouw leven leidt. Ook al lukt het niet altijd daar woorden aan te geven, of vind je van jezelf dat de vele gedachten er onsamenhangend uit komen. Daar ben je niet de enige in."

Deze gespreksgroep over autisme zal op Goeree-Overflakkee vanaf september 1 keer per maand bijeenkomen op een dinsdagavond. De precieze locatie zal gekozen worden aan de hand van de aanmeldingen die vóór 10 juli binnen zijn op autismeGO@gmail.com. Vermeld bij het aanmelden de woonplaats. Latere aanmeldingen zijn ook zeker nog welkom. Ook voor vragen en suggesties kan er contact worden opgenomen door middel van het e-mailadres.

Kampvuuravond voor vrouwen

DIRKSLAND - ZUS&zo Flakkee creëert momenten voor vrouwen om "stil te staan bij Gods Woord en wat Hij over jou zegt".

ZUS&zo organiseert voor vrijdag 23 juni een kampvuuravond speciaal voor vrouwen. "Dit is een gezellige avond om elkaar te ontmoeten".
Lekker vuurtje, bakkie koffie en een hapje en drankje. Op de kampvuuravond is er een spreekster die iets zal delen uit Gods Woord en uit haar leven. Locatie: Philipshoofjesweg 79, Dirksland. Aanvang 20.00 uur. (De avond is gratis, een vrijwillige bijdrage is welkom).
ZUS&zo Flakkee kan ook gevolgd worden op Facebook via ZUS&zo Flakkee en als je op de hoogte wil blijven, kun je je e-mailadres doorgeven via Zusenzoflakkee@gmail.com.

Derde Literair Café

SOMMELSDIJK - Zaterdag 1 juli houden de Reizende Dichters hun derde Literair Café in 'De Zwaluw'. Dit keer staat het Literaire Café volledig in het teken van de voormalige leden van de vereniging 'Polder Poëzie Brielle'. Gedurende de twintig jaar sinds de oprichting van deze vereniging is door Polder Poëzie aan diverse jonge en/of onontdekte dichters een podium geboden. In 2016 is besloten om te stoppen vanwege het overlijden van enkele leden en de hoge leeftijd van de overgebleven dichters. Het Literaire Café vindt plaats op 1 juli in wijkgebouw 'De Zwaluw' in het appartementencomplex 'Den Hoogen Caemer' in Sommelsdijk. Inloop 13.30 uur, opening 14.00 uur en slot 16.00 uur. Adres: Sperwer 55, Sommelsdijk.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Nationale Buitenspeeldag

Op woensdag 14 juni is het weer Nationale Buitenspeeldag. Jeugdactiviteiten SVIK organiseert hiervoor dit jaar in en om de speeltuin allerlei verschillende leuke activiteiten. Zo is er een jungle trailbaan, om te klimmen en klauteren, een reuze kleurplaat en is de speeltuin gratis te bezoeken. Ook is er drinken en snoep te koop. De middag is van 13.00 tot 16.30 uur. Deelname is gratis.

Marathonbingo

Zaterdag 1 juli wordt weer de marathonbingo gehouden in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg. Er wordt ook voor iets lekkers te eten gezorgd. Dit eten is gratis voor hen die alle drie de ronden meespeelt. Speelt u minder ronden mee en wilt u wel mee eten, dan betaalt u daar € 10,- per persoon voor. De bingo begint om 16.00 uur en de deuren gaan om 15.00 uur open. U kunt zich op hiervoor opgeven tot en met zaterdag 24 juni bij één van de volgende telefoonnummers: 493186, 487170 of 0620213165.

Zomerfair

Dit jaar is er op 24 juni weer een gezellige Zomerfair in en om de Victoriahal in Dirksland. De fair is wederom in de middag en avond. Van 15.00 tot 21.30 uur is er 2000 m2 aan diverse kramen, verschillende activiteiten en lekkernijen. Ook is de speeltuin gratis toegankelijk. Dus voor ieder wat wils. Zoals bijvoorbeeld: braderie, oldtimers, roofvogels en kinderactiviteiten. Bij een van de kramen is Clown Kim aanwezig. Zij geeft de hele dag kleine showtjes. De entree van de fair is gratis. Mocht u nog een kraam willen vullen of info willen over de fair, dan kunt u deze mailen naar evenementen@svik.nl.

Geldbingo

Stichting SVIK organiseert voor donderdag 15 juni een geldbingo in de Victoriahal te Dirksland. Aanvang 19.30 uur, zaal open om 19.00 uur.

GOEDEREEDE

Opbrengst rommelmarkt

De op 3 juni gehouden rommelmarkt rondom de haven van Goedereede heeft netto ruim € 9.000,00 voor het goede doel opgebracht. Het bedrag is dit jaar bestemd voor St. Goeie Hoop Afrika en Gevangenenzorg Nederland. Alle sponsors die financiële steun of spullen hebben geschonken ten bate van deze rommelmarkt en allen die hebben meegewerkt vooraf of op de dag zelf, worden door de organisatie hartelijk bedankt voor de geweldige inzet.

MELISSANT

Vrolijke Fluiters

Bij de Vrolijke Fluiters in Melissant wordt na de zomervakantie weer een nieuwe groep blokfluitleerlingen gevormd. Kinderen in de leeftijd van 7-11 jaar die graag blokfluit willen leren spelen en noten willen leren lezen zijn van harte welkom. Aangezien blokfluitles in groepsverband plaatsvindt, kan de les tegen gereduceerd tarief gegeven worden. De groep start na de zomervakantie, dus wees er op tijd bij. Blokfluitles is niet het enige professionele muziekonderwijs dat bij familie De Lange in Melissant gegeven wordt. Ook voor les op de dwarsfluit, klarinet, saxofoon, hobo en fagot kunt u hier terecht. Deze lessen worden wel op individuele basis gegeven. Vraag vrijblijvend meer informatie aan via telefoonnummer 0187-602620 of stuur een e-mail naar aj-delange@kpnmail.nl.

MIDDELHARNIS

Kennismaken met accordeonorkest

"Ben je tussen de 6 en 88 jaar en wil je graag accordeon of keyboard spelen, kom dan maandagavond 19 juni naar het Diekhuus in Middelharnis", aldus de uitnodiging van het Hoeksche Waards Accordeonorkest. Er kan dan kennisgemaakt worden met de instrumenten en de leden van het B-orkest (opleidingsorkest) o.l.v. Paula van Wanrooy en het A-orkest o.l.v. Anny van Wanrooy. Beide orkesten laten van zich horen en zullen ook gezamenlijk spelen. Zowel de dirigenten als leden van de werkgroep kunnen je de weg wijzen naar een muzikale carrière. Er wordt van 19.00 tot 20.00 uur gespeeld. De toegang is gratis. Info: Liesbeth Broer, tel.: 0187-631330, mail: liesbethbroer9@kpnmail.nl of Rinie van den Akker, tel.: 0186-652358, mail: burgakker@ziggo.nl.

Visverkoop

Op zaterdag 17 juni wordt er een verkoping georganiseerd bij de Christelijke Gereformeerde Kerk aan de Hoflaan 41. Deze morgen, die begint om 9.30 uur, wordt er vis verkocht (gebakken vis, kibbeling en haring). Er zal ook patat met snacks worden gebakken, etc. Ook broodjes hamburger staan op het menu. En wie weet nog meer… U kunt dus voor een complete maaltijd deze morgen, tot circa 14.00 uur, terecht. De opbrengst is deels voor de kerk en deels voor de actie 'Fiets/Loop voor een Huis'. Met deze actie wordt er geld ingezameld voor het bouwen van huizen in Bangladesh. Op www.fietsvooreenhuis.nl leest u hierover meer.

'De Putter razzia'

Op maandag 19 juni a.s. komt dhr. Evert de Graaf uit Putten bij de PCOB. afd. Goeree-Overflakkee spreken over de Putter razzia die in 1944 heeft plaatsgevonden. De Graaf is al eerder bij de PCOB te gast geweest. Deze keer het vervolg. Het is bijna 73 jaar geleden dat er in Putten op 2 oktober 1944, na een mislukte overval op een auto met Duitse militairen, 660 mannen uit Putten en Nijkerk zijn weggevoerd. Via kamp Amersfoort kwamen ze in diverse concentratiekampen in Duitsland terecht. Zij moesten onder barre omstandigheden vreselijk zwaar werk doen. En het slechte eten zorgde er voor dat er velen overleden. Een vijftigtal Puttenaren zijn na de oorlog teruggekeerd in hun woonplaats. De bijeenkomst van de PCOB. is weer in De Hoeksteen te Middelharnis op maandagmiddag 19 juni om 14.00 uur. Kosten: € 2,-.

NIEUWE-TONGE

Jaarmarkt

Zaterdag 17 juni houdt de Hersteld Hervormde Gemeente haar rommelmarkt van 9.00-15.00 uur op het terrein rond de kerk, Westdijk 37. Hieronder een greep uit het assortiment: Tweedehands boeken, fruit, kaas, speelgoed, prachtig opgemaakte bloemstukjes en plantenbakjes, heerlijke zelfgebakken taart en koek, zelfgemaakte kaarten, mooie sieraden, bonbons, etc. Dit jaar is er ook een professionele kapster aanwezig, die prachtig kan invlechten! Ook voor de inwendige mens kunt u bij ons terecht: patat, oliebollen, hamburgers, wafels, snoep, haring, kibbeling en ijs! Voor de kinderen t/m groep 4 zijn er leuke spellen te doen! Hiervoor kan opgegeven worden t/m 10.30 uur bij de AC-kraam op de markt. Voor de oudere jeugd is er een voetbalspel en skelterpulling. Natuurlijk is er ook de rommelmarkt en de veiling van antiek (11.00-12.00 uur). Om 10.00 en om 13.15 uur zal er een show met reddingshonden worden gehouden.

Schuurverkoop

Zaterdag 17 juni, van 10.00 tot 16.00 uur, is er weer schuurverkoop van meer dan 500 artikelen uit grootmoeders tijd. Er zijn artikelen van emaille, zink en fornuis. Tevens, wegens semi-beëindiging vogelhobby: heel veel vogelbenodigdheden, zoals vogelkooien; broedblokken; voertafels; badschalen; drinkflessen; voerbakjes; voerschalen. Ook voor een handige vogelliefhebber een complete volière, af te breken en zelf op te bouwen, inclusief binnenhok. Gratis koffie/thee. Groeneweg 35, Nieuwe-Tonge 0187-651638.

OOLTGENSPLAAT

Repaircafe

Aanstaande zaterdag, 17 juni is het repairafe in Ooltgensplaat voor de laatste keer geopend voor de zomervakantie. Vrijwilligers staan van 10.00 tot 13.30 uur klaar in Dorpshuis Het Centrum (Weesmolenstraat 12) om kapotte spullen te repareren. Na de zomer is er weer een repaircafe op de derde zaterdag van September. De organisatie is nog steeds op zoek naar vrijwilligers en sponsoren.

OUDDORP

Intrede predikant

Ds. Karel F.A.W. van Wijngaarden uit Zwijndrecht heeft het beroep dat was uitgebracht door de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp, aangenomen. De intrededienst zal plaatsvinden op 25 juni om 14.00 uur. Deze dienst zal worden geleid door ds. Edwin de Jong. Na afloop is er gelegenheid ds. Van Wijngaarden en zijn gezin te ontmoeten. Vanwege de te verwachten drukte worden belangstellenden voor deze dienst verzocht om zich aan te melden, dit voor 14 juni via info@doopsgezindouddorp.nl of via het adres van de kerk: Dorpstienden 3, 3253 AS Ouddorp. De dienst zal ook via RTV Slogo worden uitgezonden.

Zomerfair De Vliedberg

Woensdag 28 juni wordt weer de Zomerfair gehouden in Woonzorgcentrum De Vliedberg. Iedereen is welkom op deze fair met kleding, fotokaarten, brei- en haakwerken, snuisterijen, bloemen en planten, vis, koekjes en cake. Voor de kinderen is er een springkussen. De fair begint om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Zingen in de zomer

Zaterdag 17 juni organiseert Gospelkoor 'Per Amore' uit Stellendam een zomerconcert in de Gereformeerde Kerk aan de Dorpstienden 15. Er zullen zowel Nederlandstalige als Engelstalige liederen door het koor worden gezongen. Het wordt een afwisselend programma met zowel koor- als samenzang. De kerk is open vanaf 19.30 uur en het concert begint om 20.00 uur. De toegang is gratis, er zal wel een collecte worden gehouden voor de onkosten.

Samen zingen

Zaterdag 17 juni kan er weer 'samen gezongen' worden in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente. Het uurtje zingen staat onder leiding van Wijnand Tanis. Er zullen Psalmen en Johannes de Heerliederen gezonden worden. De aanvang is 19.30 uur.

Concert Ichtus

Zaterdag 17 juni is er een concert in de Hervormde Gemeente van Ouddorp, Weststraat 2. Medewerking aan dit concert wordt verleent door het Chr. Sliedrechts mannenkoor 'Ichtus' o.l.v. Martin Zonnenberg. Mark Brandwijk zal deze avond het orgel bespelen en Carina Bossenbroek bespeelt de panfluit. Aanvang van deze avond is 19.30 uur, er is een collecte voor de onkosten.

OUDE-TONGE

Inzameling

Zaterdag 17 juni is er een kledinginzameling voor de gemeente in Uzon. Spullen kunnen worden ingeleverd op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Komende vanaf de rotonde is het de laatste loods aan de linkerkant, er staat een bord aan de weg. De vrijwilligers staan van 9.30 tot 11.30 uur klaar om schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Op 20 mei is er weer een vrachtwagen met spullen vertrokken, dus er is voldoende ruimte voor nieuwe spullen. Neem voor vragen over de bruikbaarheid of om spullen op te laten halen, contact op met de heer A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor een (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten. De volgende inzameling is op zaterdag 19 augustus, vanwege vakantie zal er in juli geen inzameling gehouden worden.

SOMMELSDIJK

Bingo's O-G-O

Woensdag 21 juni is er een bingo van de O-G-O, om 13.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open vanaf 13.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. We spelen 9 rondes voor € 3,50. Daarnaast nog 9 gratis prijsjes en in de pauze verkoop van 2 extra rondes voor € 1,00 per ronde. Daarna hebben we nog een verloting. Zaterdag 24 juni is er ook een bingo. Om 19.30 uur in het wijkgebouw. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. We spelen 11 rondes voor € 6,50. Daarnaast nog 9 gratis prijsjes en in de pauze verkoop van 2 extra rondes van € 1,00 per ronde. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Het Kompas op bezoek bij Landal

OUDDORP - Dinsdagmiddag 8 juni was groep 3 en 4 van de basisschool Het Kompas uit Stellendam welkom op Landal Ouddorp Duin. Deze periode werkt de klas over thema 'op reis'.

De groep werd hartelijk en enthousiast ontvangen. Allereerst kregen ze in de receptie de nodige informatie. Vervolgens mochten ze Bollo begroeten, dat was een grote verrassing! Bollo had het druk met het ontvangen van knuffels en het schudden van handen. Daarna kreeg de groep een rondleiding door een van de huisjes. Maar niet zomaar een huisje, een huis voor wel 24 personen, met wel een heleboel slaapkamers, banken, stoelen, e.d. De kinderen keken hun ogen uit! Wat een luxe, wat een ruimte en wat een enorme keuken…. er waren wel twee wasbakken, twee vaatwassers, twee gasstellen. Het was teveel om op te noemen. Vervolgens mochten de kinderen nog heerlijk uitwaaien op en bij het klimtoestel en genieten in de binnenspeeltuin met een lekker drankje en de begeleiders van een heerlijk bakje koffie/ thee. "Kortom: het was een leerzaam en leuk uitje! Landal Ouddorp Duin, hartelijk bedankt voor de gastvrijheid!" aldus de schoolleiding.

Winnaars Flakkee Hypotheken Penaltybokaal

MIDDELHARNIS - Het hele seizoen hebben de kinderen van de teams JO11 en JO9 bij voetbalvereniging Flakkee gestreden om de felbegeerde Flakkee Hypotheken Penaltybokalen. Alle penalty's die na de wedstrijden genomen werden telden mee voor dit klassement. Per team werd gestreden om een bokaal. De laatste weken was er vooral een hevige strijd gaande bij de JO11-2. Uiteindelijk won Nick Horseling tijdens de laatste reeks van Sven Dale. De overige penaltybokalen werden gewonnen door Abel Rentinck (JO11-1), Tim Smits (JO11-3), Jorn Struik (JO9-1), Stef Breevoort (JO9-2) en Bradly Paulissen (JO9-3). Bradly had van iedereen het hoogste gemiddelde, 80%, hij maakte 20 van zijn 25 penalty's.
Stef Breevoort won zijn bokaal al voor het tweede seizoen op rij. De bokalen werden tijdens de druk bezochte familiedag uitgereikt.

Jonge eilandelijke zwemmers behalen Regionale titels

REGIO - In het weekend van 10 juni hebben ook de zwemmers in de leeftijd tot 11 jaar van zich doen spreken tijdens de Regionale Minioren Finiale in Dordrecht. Er waren 2 Regionale titels te vieren, namelijk voor Laurens Kalle op 50m vlinderslag (35.19) en voor Thalia Meijer op 100m schoolslag (1.35.65).

Meyke van Nimwegen behaalde zilveren medailles op 100m wisselslag (1.31.15), 100m rugslag (1.31.71), 100m schoolslag (1.42.60) en 100m vrij (1.23.22). Op 50m vlinderslag (41.82) behaalde zij een 3e plaats. Ook waren er bronzen medailles voor Floris Tanis op resp. 100m wisselslag (1.23.88), 100m schoolslag (1.32.71), 100m vrij (1.15.18), 100m rugslag (1.25.57) en 50m vlinderslag (38.12). Luuk Voogd zwom tenslotte nog naar de toptien op 100m wisselslag (1.36.27), 100m vrij (1.23.61) en 50m vlinderslag (47.31), evenals Laurens Kalle op 100m rugslag (1.24.43) en 100m vrij (1.11.18). Ook bij de toptien eindigden Daphne v.d. Slik op 100m schoolslag (1.56.85) en Thalia Meijer op 200m wisselslag (3.32.44) en 100m vrij (1.19.72).

Overige deelnemers waren Eva v.d. Slik op 100m vlinderslag (1.44.63) en 100m schoolslag (1.46.88), Charlize Rovers op 100m vlinderslag (1.49.59) en 100m schoolslag (1.29.22), Dominique Overduin op 100m rugslag (1.39.57), 50m vlinderslag (46.00) en 100m vrij (1.24.01), Luuk Voogd op 100m schoolslag (1.51.32) en 100m rugslag (1.37.29), Thalia Meijer op 50m vlinderslag (47.98) en Rien Mackloet op 50m vlinderslag (46.76).

'Vrienden van Ziekenhuis' zorgt al tien jaar voor extra voorzieningen

Het stichtingsbestuur van De Vrienden van Ziekenhuis Dirksland.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Tien jaar geleden werd de Stichting 'Vrienden van Ziekenhuis Dirksland' opgericht. In de afgelopen tien jaar heeft de Stichting, die bestaat uit 'vrienden en partners', een belangrijke bijdrage geleverd aan het in materiële zin goed functioneren van het streekziekenhuis.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Met voorzitter, dr. Pieter Helmsing, secretaris Toos Buijs en penningmeester Arna de Wit, kijken we terug op de afgelopen tien jaar en vooral ook vooruit, want het werk van 'De Vrienden' blijft nog steeds nodig.
In mei 2007 werd de Stichting Vrienden van Ziekenhuis Dirksland opgericht. Dr. Helmsing werd op de afscheidsreceptie van een van de lokale huisartsen door de directie gevraagd of hij een stichting op wilde zetten, met als doel om een 'doorlopende geldstroom' te realiseren die voor het ziekenhuis extra voorzieningen kan bekostigen. Ruim tien jaar eerder was al eens een geslaagde actie gevoerd voor een CT-scanner in het ziekenhuis, maar met de komst van de Stichting zouden dergelijke acties voor voorzieningen een meer gestructureerd karakter krijgen.
Met de 'extra voorzieningen' worden dan zaken bedoeld die niet direct uit het normale ziekenhuisbudget kunnen worden betaald. In de afgelopen twee decennia hebben 'De Vrienden' bewezen dat ze aan hun doelstelling voldeden. Een groot aantal voorzieningen kon door bijdragen worden aangeschaft. Voorbeelden hiervan zijn: apparatuur voor verschillende afdelingen, een videokamer, een aanzienlijke bijdrage aan het verloskundig centrum, een vacuümpomp voor wondbehandeling, enz. Wie de verschillende geslaagde projecten van de Stichting bekijkt, begrijpt dat hier grote bedragen mee zijn gemoeid, want medische apparatuur en voorzieningen zijn niet goedkoop.

Bronnen

De Stichting put voor haar financiën uit vier verschillende bronnen. Zo zijn er de eenmalige giften. Als patiënten het ziekenhuis verlaten krijgen ze een folder van de Stichting mee. Hierin wordt uitleg gegeven over het doel van 'De Vrienden'. Uit dankbaarheid zou dan een eenmalige donatie kunnen worden overgemaakt. Daarnaast wordt de mogelijkheid geboden om donateur te worden. Voor een jaarlijkse bijdrage van minimaal € 20,- wordt men 'Vriend van het ziekenhuis'. Een belangrijke steun komt van de partners van de Stichting. Partners zijn bedrijven en organisaties die een structurele financiële en materiële ondersteuning geven. De partners van de Stichting worden op de website duidelijk genoemd als de betreffende partner daar prijs op stelt. Het grootste deel van de inkomsten van de Stichting zijn legaten. Na een overlijden ontvangt de Stichting een legaat dat veelal bestaat uit een fors geldbedrag. Daarnaast zijn er spontane acties waarbij de Stichting als het goede doel wordt gekozen. Als voorbeeld noemen de bestuursleden de financiering van tien wiegen door olieraffinaderij Exxon. Na een bezoek aan het eiland van een directielid was hij zo onder de indruk van de omgeving, dat het bedrijf graag iets wilde geven voor het ziekenhuis. Een grote 'klapper' was de 'omloopcouveuse'. Deze kon worden aangeschaft dankzij de sponsoring van deelnemers aan de Omloop.

Misverstand

De bestuursleden van de Stichting doen er alles aan om hun activiteiten en hun hun doelstelling onder de aandacht te brengen bij mensen in de regio. Dan blijkt dat men niet altijd begrijpt waarom een dergelijke stichting nodig is. 'Kosten van het ziekenhuis worden toch door de zorgverzekeraar vergoed?' zegt men dan. Dit is een misverstand, de voorzieningen waaraan de Stichting een bijdrage levert hebben weinig met ziektekosten te maken. Een ziekenhuis krijgt door de Nederlandse Zorgautoriteit een budget toegewezen, dat onder meer gebaseerd is op het aantal bedden en het aantal inwoners van het verzorgingsgebied. Met dat budget dient een instelling haar werk te kunnen doen. Dr. Helmsing weet uit ervaring dat er dan geen ruimte meer over is voor extra voorzieningen en hierin wil de Stichting voorzien.
De organisatie is transparant. Als de Stichting de middelen heeft voor een bepaald doel, wordt de streekpers uitgenodigd als het doel wordt overhandigd. Zo kunnen gevers zien waar hun geld blijft. In verband met privacyregels van banken lukt het niet altijd om gevers persoonlijk te bedanken als ze een gift hebben overgemaakt.
Bij het uitzoeken van de projecten voor het ziekenhuis werkt het stichtingsbestuur nauw samen met de ziekenhuisdirectie. De directie maakt hun wensen bekend, maar uiteindelijk beslist het stichtingsbestuur.

Bekendheid

Bekendheid is heel belangrijk voor de Stichting en graag zag men dan ook dat hun bestand van donateurs en partners zou worden uitgebreid, "want het is een wonder dat we hier nog een ziekenhuis hebben…"

Wie meer wil weten over de Stichting kan terecht op de website www.vrienden.zhsdirksland.nl. Hier is ook informatie over de voltooide projecten. Daar kan men ook een aanmeldformulier vinden om 'vriend' te worden. Giften kunnen overgemaakt worden naar NL62 RABO 013334503 t.n.v. Stichting 'Vrienden van Ziekenhuis Dirksland'.

Open huis Oude Raadhuis

MIDDELHARNIS - Het Oude Raadhuis, aan het eind van de Voorstraat, heeft vooral intern een flinke facelift ondergaan. De gemeente gaat het gebouw voor meer functies gebruiken, naast bruiloften hebben ook de initiatieven Paulina.nu, Energy eiland, Eilandmarketing en Smart Water een onderkomen gevonden. Vrijdag 16 juni is er open huis, waarbij een ieder van harte welkom is. Het open huis is van 16.00 tot 19.00 uur.

Boottocht Rode Kruis

GOEREE-OVERFLAKKEE - Het Rode Kruis afdeling Goeree e.o./west organiseert op dinsdag 27 juni weer een dagtocht met een boot, voor senioren op Goeree-Overflakkee vanaf 55 jaar. De opstapplaats is aan de binnenhaven van Stellendam bij de steiger van Rijkswaterstaat. De boot is toegankelijk voor rolstoelen en andere hulp loopmiddelen. Inschepen vanaf 8.30 tot 9.15 uur. Om 9.30 uur vertrekt de boot.

Aan boord krijgen de deelnemers koffie en thee, een heerlijk diner en een lunch. Rond 20.00 uur zal de boot weer aanmeren in Stellendam. De eigen bijdrage voor deze bootreis is € 75,00 per deelnemer, dit graag contant aan boord betalen. De vaartocht gaat over het Haringvliet, via 't Spui, Oude Maas, Dordrecht, de Noord, Kinderdijk, Nieuwe Maas, Rotterdam (stad + havens), Oude Maas en het Spui terug naar Stellendam. Deelnemers moeten zelf vervoer van en naar de haven van Stellendam verzorgen. Heeft u geen vervoer? Geef dit dan door aan de organisatie, dan kan er een taxi worden geregeld. Voor deze bootreis krijgt men geen persoonlijke uitnodiging meer van het Rode Kruis. Aanmelden kan via e-mail bij kee.pikaart@gmail.com of telefonisch tussen 19.00 en 21.00 uur via 0187-683608. En per post via Rode Kruis Goeree e.o. Postbus 1, 3253 ZG Ouddorp. Vermeld bij de aanmelding uw naam, adres, woonplaats, telefoon, geboortedatum en huisarts. En geef het verder aan als u vervoer nodig heeft, gebruik maakt van een rolstoel. rollator of stok. Geef het ook door als u een dieet heeft.

Goereese Portdagen: 'Een mooie traditie'

GOEDEREEDE – De enige stad van Goeree-Overflakkee, Goedereede, staat op vrijdag 16 en zaterdag 17 juni weer geheel in het teken van de Portdagen. Een dag eerder begint het aansprekende evenement al met Havendag Junior en een portproeverij. Stichting Goereese Portdagen organiseert beide onderdelen en heeft een aantrekkelijk programma samengesteld voor jong en oud.

Door Kees van Rixoort, foto's: Desiree van Halewijn

In 2012 vierde Goedereede dat het zevenhonderd jaar geleden stadsrechten kreeg. Bovendien bestond de toren vijfhonderd jaar. Aanleiding genoeg voor een geslaagd stadsfeest met bourgondische trekjes. Dat moet een vervolg krijgen, vond een groepje inwoners van het stadje, dat de sfeer en het enthousiasme wilde continueren.

En het vervolg kwam er ook: de Goereese Portdagen. Die benaming verwijst niet naar een drankfestijn, maar naar de vondst van honderden portvaten voor de kust van Goeree in 1918. Vissers brachten de vaten aan wal en plaatsten die langs de haven van Goedereede. Daarna volgde de openbare verkoop van de inhoud, die bestaat uit 'portwijn'. De opbrengst was niet gering: ruim 293.000 gulden.

Dit alles maakte diepte indruk in en rond het stadje. Een mijlpaal in de geschiedenis van de twintigste eeuw, die sinds vier jaar ook naamgever is van het evenement in vervolg op de viering van het 700-jarig bestaan. Het begon in 2013 met een bourgondische avond vol muziek en lekker eten. Een jaar later was het al een meerdaags evenement voor iedereen. Jong en oud, Goereeër en overkanter, kerkelijken en niet-kerkelijken – iedereen vindt wel iets van zijn gading tijdens de Portdagen.

Breed en divers

"We willen ontmoeting en saamhorigheid stimuleren", zegt Esther Breen, bestuurslid van de Stichting Goereese Portdagen. "En dat lukt ook: tijdens de Portdagen zie je iedereen met elkaar praten. Er is van alles te doen. Het programma is zo breed en divers mogelijk, zodat alle doelgroepen aan hun trekken komen." De meeste activiteiten vinden plaats op de Markt, in hartje Goedereede.

De Portdagen beginnen donderdagavond 15 juni met een 'proloog': Port en Dans, een portproeverij met livemuziek in de Barakken. De echte opening van het evenement is een dag later om halfvijf in de middag. Na een gratis glaasje port en beiaardspel vanaf de toren, kunnen de feestgangers eten aan lange tafels op de Markt. Daarna is er een open podium ('Laat je talent horen of zien') en speelt toneelclub De Klokkedieven de voorstelling 'Trammelant in Goedereede'. Bart en Alex sluiten de eerste dag af met livemuziek.

De volgende dag, zaterdag 17 juni, begint om half tien met een stadsontbijt in de Barakken. Om elf uur start een markt met oude ambachten, eten en drinken en live entertainment. Dan gaat ook het kinderplein open. Even later, om half twaalf, staat de badeendenrace op het programma. In de haven verschijnen wel tweeduizend eenden om tegen elkaar te racen. Verder zijn er twee klederdrachtenshows (half twaalf en half twee), een optreden van het Rozenburgs Mannenkoor in de kerk (halfdrie) en een concert van Koninklijke Fanfare Apollo (halfvijf). Om zeven uur voeren De Klokkedieven nogmaals 'Trammelant in Goedereede' op en daarna is er livemuziek van poptroubadour Ed Citroen en het Portkoor 2017.

Het is de vierde keer dat de Goereese Portdagen op het programma staan. Volgend jaar is het eerste lustrum, in het jaar dat de portvaten honderd jaar terug aan de haven van Goedereede stonden.

Havendag Junior

Goedereede is dit jaar de enige locatie van de Havendag Junior. Die vindt plaats op donderdag 15 juni. Scholieren van de basisscholen (groepen 7 en 8) voeren meerdere opdrachten uit en komen zo spelenderwijs meer te weten over onder meer de visserij, vuurtorens, het seinen met vlaggen, sluizen en vestingwerken. Dit aan de hand van een opdrachtenboekje.

Vorig jaar was de Havendag Junior op drie locaties: behalve Goedereede ook Middelharnis en Ooltgensplaat. Het leerzame evenement voor de jeugd dreigde dit jaar helemaal te verdwijnen, maar de Stichting Goereese Portdagen zag kans om het voor Goedereede te behouden. "Het zou zonde zijn als niet zou doorgaan", zegt Esther Breen, "daarom heeft onze stichting een werkgroepje gevormd om het te organiseren voorafgaand aan de Portdagen en bekostigd door dezelfde sponsors. Daarnaast heeft de gemeente een subsidie verstrekt. Zo is Havendag Junior ook dit jaar gratis toegankelijk." Er doen ongeveer honderdzestig leerlingen mee van zes basisscholen, niet alleen van de kop van het eiland, maar ook uit Melissant en Sommelsdijk.

Erfgoed in de schijnwerpers

Tijdens de Portdagen staat het Goereese erfgoed in de schijnwerpers. Er is nog veel meer erfgoed op Goeree-Overflakkee. Over wat er allemaal te zien, te horen en te beleven is verschijnt volgende week, dinsdag 20 juni, een speciale krant bij het Eilanden-Nieuws: de Erfgoedkrant 2017. Deze krant is een uitgave van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee.

De Erfgoedlijn is een initiatief om de cultuurhistorische beleving een impuls te geven, de toegankelijkheid te bevorderen en de kwaliteit van het erfgoed te verbeteren. Dat gebeurt in samenwerking met tal van andere partijen, vooral van het eiland zelf. Zoals de gemeente, Stichting Podium, de VVV, het Streekarchief, het Streekmuseum, het RTM-museum, KunstPlus, dorpsraden en diverse ondernemers. De provincie Zuid-Holland subsidieert de projecten.

Muzikale zusjes Sarah en Julia geven workshop op CBS 'De Bron'

Julia en Sarah tussen de kinderen van groep 7/8. (Foto: Rianne Marinissen)

OUDE-TONGE- Al enige tijd oefenen de leerlingen van groep 7/8 van CBS 'De Bron' uit Oude-Tonge voor de eindmusical, die ze willen opvoeren bij het afscheid van de klasgenootjes uit groep 8. Evenals drie jaar geleden is er ook deze keer gekozen voor een musical van War Child. Een organisatie waar 'De Bron' zich graag voor in wil zetten. Naast het instuderen van de musical zijn er tal van acties georganiseerd om een mooi bedrag in te zamelen. War Child was erg onder de indruk van het enthousiasme en beloonde dit met een VIP muziek- en acteerworkshop, verzorgd door de muzikale zusjes Sarah en Julia Nauta.

Door Mirjam Terhoeve

Veel scholen vieren het afscheid van groep 8 met een eindmusical. Zo ook De Bron. "Wij wilden graag een musical die ergens over gaat", legt juf Rianne Marinissen uit. "En zo kwamen we uit bij de musical 'De Koning te Rijk' van Warchild. In deze musical reist een klas door de tijd en komen de kinderen oorlog en kinderarbeid tegen. Uiteindelijk beseffen ze hoe goed ze het hier eigenlijk hebben. Het is een avontuurlijk verhaal met daarin mooie liedjes, die, onder andere, zijn geschreven door Guus Meeuwis. Naast de musical wilden we ook middels allerlei acties geld inzamelen voor dit goede doel. Dit doen we met alle leerlingen van de school. Tijdens Koningsdag hebben we al een mooi bedrag opgehaald op de kleedjesmarkt. Daarnaast verkopen we cupcakes, zamelen lege flessen in en op donderdagmiddag hielden we een sponsorloop. Alleen deze laatste bracht al ruim 800 euro op".

Meet & Greet

War Child zegde toe dat de school die kiest voor de War Childmusical en de leukste of enthousiaste acties doet, een VIP muziek- en acteerworkshop inclusief Meet & Greet met een 'Famous Friend' van War Child kon winnen. Van de 25 scholen die hieraan meededen, viel de keuze op 'De Bron', die zodoende bezoek kreeg van Sarah (18) en Julia (15). Ondanks hun jonge leeftijd zitten de Rotterdamse zusjes al tien jaar in het vak. Ze werden echter bekend bij het grote publiek na het winnen van het Junior Songfestival in 2013. Hierna speelden ze in allerlei bekende kindermusicals als Ciske de Rat en Shrek en zijn ze bij het jongere publiek ook heel bekend door hun aansprekende liedjes. Met hun ervaring konden ze de kinderen de fijne kneepjes van het vak leren.

Sarah en Julia zetten zich zelf ook actief in voor War Child. Begin dit jaar beklommen ze zelfs de Kilimanjaro in Tanzania om geld op te halen. "We hebben het zelf zo goed. We willen graag iets terug doen voor oorlogskinderen. Daarom willen we ons inzetten voor War Child!" "Het is voor ons de eerste keer dat we zelf een workshop geven", lieten ze verder weten. "Dus ook voor ons is het heel erg spannend vandaag. Maar we moeten eerlijk zeggen, dat we erg onder de indruk zijn van wat de kinderen al kunnen".

Niet alleen de zusjes, ook Maaike en Fleur, de vertegenwoordigers van War Child, waren aanwezig en speelden een spel met de kinderen wat ook in het werkveld van War Child wordt gespeeld. Natuurlijk ging het hele gezelschap na afloop van de leerzame, maar vooral onvergetelijke ochtend nog even samen op de foto.

Uitvoering

De leerlingen vonden het allemaal prachtig. Ze hopen dat ze dankzij de lessen en de extra workshop het publiek omver zullen blazen. Ze kunnen nog even verder oefenen, want de eerste voorstelling wordt gegeven op woensdagochtend 5 juli voor de overige leerlingen van de school. 's Middags zijn de bewoners van Ebbe en Vloed en de Gemiva Groep uitgenodigd om te komen kijken en 's avonds is de laatste uitvoering voor ouders en overige belangstellenden. "De toegang is vrij, maar er wordt uiteraard wel gecollecteerd voor het goede doel", zegt Rianne Marinissen tot slot. "Daarna hopen we een prachtig eindbedrag voor War Child bekend te mogen maken. We laten dus zeker nog van ons horen".

Nieuw pand en nieuwe naam Elektro Westhoeve is nu WETEC

STELLENDAM – Op vrijdag 9 juni heeft Elektro Westhoeve een nieuw bedrijfspand in gebruik genomen aan de Nijverheidsweg 34 in Stellendam. Voorheen was softwarebedrijf COAS in dit pand gevestigd.Tijdens de opening is de nieuwe naam gepresenteerd: WETEC. Dat sluit beter aan bij de internationale activiteiten van het bedrijf.

WETEC maakt elektrische installaties en automatisering voor luxe woningen, utiliteitsbouw, machines en de scheepvaart. Het bedrijf werkt niet alleen voor de visserij, maar is ook actief in de bagger- en de offshorebranche in Europa en daarbuiten. In totaal werken er 25 mensen bij het bedrijf.

Elektro Westhoeve kent een lange geschiedenis. Het begon allemaal in 1930 in het centrum van Ouddorp, met activiteiten in de woningbouw en later ook op de schepen die in het oude Ouddorpse haventje lagen. In de volksmond op het dorp was het toen Piet van Jobje Westhoeve en later Job van Piet van Jobje Westhoeve. De directie bestaat vandaag de dag uit Kees Koese en Marcel Santifort. Hun vaders zaten ook al in het bedrijf. Voor de verhuizing naar de huidige locatie werkte Elektro Westhoeve vanuit twee locaties: één in Ouddorp en één in de Deltahaven. Om verdere groei mogelijk te maken is er nu gekozen voor één nieuwe locatie met voldoende ruimte voor de toekomst.

Ellen en Saskia, politica in spé:
"Graag meer vrouwen in raad"

Ellen Nijssen(links) en Saskia Sinke.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Dertig vrouwen en mannen, vijftien per eiland, namen dit voorjaar deel aan de zes avonden omvattende cursus Politiek Actief. Georganiseerd door de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee en verzorgd door ProDemos, Huis voor democratie en rechtstaat. Een cursus bedoeld voor hen die er over nadenken op korte of wat langere tijd politiek actief te worden en de mogelijkheden daartoe willen aftasten. Met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 een actueel onderwerp. Samen met twee vrouwelijke deelnemers, Ellen Nijssen uit Middelharnis en Saskia Sinke uit Ouddorp, een terugblik en inzicht in hun motivatie.

Door Jaap Ruizeveld

De bijeenkomsten vonden afwisselend plaats in Zierikzee (gemeentehuis)en Middelharnis (Rondeel) met als afsluiting het bijwonen van een raadsvergadering. De cursus speelde ook in op de wens van inwoners die willen weten op welke wijze zij meer invloed kunnen uitoefenen op de lokale besluitvorming. Ellen (48) en Saskia (37) zaten in het 'team Goeree-Overflakkee'.

Betrokkenheid

Thuis bij Ellen aan de Singelkade in Middelharnis praat ik met de beide dames over hun eilandelijke betrokkenheid. Over hun ambitie om op korte termijn (gemeenteraadsverkiezingen 2018) of op wat langere tijd zich concreet met de lokale politiek bezig te willen houden. Burgemeester Grootenboer complimenteerde recent de cursisten met hun inzet. Zij stimuleerde hen daarmee verder te gaan. " Wellicht mogen wij één of meerdere van jullie volgend jaar in de nieuwe raad als volksvertegenwoordiger begroeten".

Aanrader

Beide dames zijn uiterst positief over de gevolgde cursus. "Op speelse wijze, met humor en afwisseling van theorie en praktische opdrachten, zijn concrete onderwerpen aan de orde gesteld. Dit alles in goed samenspel met inleiders. Het was best een dynamische groep, die je het gevoel gaf dat je met insiders aan de slag was. Taken, rollen van de gemeente. Het besluitvormingsproces, aandacht voor het lobbyen en vaardigheden ontwikkelen als van debater. Kennis opdoen van politieke partijen, de verkiezingen en basiskennis over gemeentefinanciën. Samenvattend: Deze cursus is een aanrader".

Interesse

Ellen Nijssen is over haar (liberale) ambitie ten aanzien van de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 duidelijk. Zij zal zich verkiesbaar stellen. Ellen is geboren (in Nieuwe-Tonge) en getogen op het eiland en nu woonachtig in Middelharnis. Haar drive is om een steentje bij te dragen aan goede doelen. Dat kwam jarenlang tot uiting in de Ladies' Circle Goeree-Overflakkee, een serviceclub voor vrouwen tot 45 jaar met als motto service en vriendschap. De politieke interesse is ook snel verklaarbaar. Haar vader was landelijk actief voor de VVD. In het Lokaal Netwerk van de VVD op het eiland vervulde Ellen tot voor kort de functie van secretaris. Nu is Nynke Zwaga als zodanig werkzaam.

Efficiënter

Waarom een, liefst verkiesbare, plaats op de lijst van de VVD bij de raadsverkiezingen in 2018? Ambitie, interesse en eilandgevoel enerzijds. Anderzijds de wens om bepaalde zaken anders aan te willen pakken. Als moeder en ondernemer denk ik dat het efficiënter kan. Anders georganiseerd. Noem het pragmatisch. Om zo, met een duidelijke (economische) portefeuille, je te kunnen en mogen inzetten voor de inwoners van onze mooie gemeente. Dat is het.

Meer vrouwen

Wat Saskia Sinke uit Ouddorp betreft komt daar nog een belangrijk statement bij en dat deelt uiteraard Ellen. Dat is het feit van de ondervertegenwoordiging van het aantal vrouwen in de lokale overheid. Slechts drie zetels worden er door vrouwen ingenomen op een totaal van 29 zetels. Beide dames hopen dat dit in 2018 bij de verkiezingen sterk zal toenemen. Saskia Sinke heeft bestuurskunde gestudeerd, woonde in Rotterdam en verhuisde naar de eilandelijke badplaats. Was in de Maasstad de betrokkenheid in het sociale leven en gebeuren in straat en wijk beperkt, nu is dat anders. Zeker, je bent een 'overkanter' maar hier voel je de prikkel om iets te willen en te mogen bijdragen aan 'je' eiland, want zo voelt het.

Nog iets te vroeg

Je ziet en ontdekt je omgeving. Je volgt gericht wat er zich afspeelt op sociaal, maatschappelijk en politiek vlak. En je gaat op zoek. De cursus Politiek Actief paste daar perfect in. En soms kruipt het bloed… Want over betrokkenheid gesproken. Vader Sinke was destijds burgemeester in Goedereede en bekleedde vele functies in de visserijsector op het eiland, in de regio en landelijk. Saskia heeft nog de tijd om haar, voorzichtig uitgesproken, CDA-gevoelens te effectueren. De raadsverkiezingen in 2018 dienen zich voor haar, nu nog, iets te vroeg aan.

Geslaagde Kimonfair

OUDDORP - Hometeam Speranta wil, ook namens Jantina Mastenbroek, iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan de Kimonfair hartelijk bedanken. Er is het mooie bedrag van € 2.348,55 opgehaald. "We zijn hier ontzettend blij mee. Bovenal zijn we de Heere dankbaar voor deze opbrengst, het mooie weer en de goede verloop van de fair", aldus de organisatie.

Peter Witvliet heeft veel plezier met Doddle

STAD AAN 'T HARINGVLIET – Steevast iedere vrijdagmiddag tussen twee en drie uur is Peter Witvliet op Manege Oostmoer te vinden. Dat uurtje heeft hij gereserveerd voor zijn paard Doddle. Samen hebben zij iedere vrijdagmiddag een goede tijd. Peter krijgt dan les. Regelmatig doet hij ook aan dressuurwedstrijden en hij heeft er al aan veel meegedaan: volgende maand hoopt hij zijn 75e wedstrijd te rijden. Zijn liefde voor paardrijden dateert al van lange tijd geleden. Ooit reed hij op Manege Grol in Renesse en later bij Stal de Poorte in Dirksland. Nu is hij al jaren vaste gast van Manege Oostmoer en dat bevalt hem prima. Peter heeft ook nog een andere hobby en dat betreft dan alles wat met vrachtwagens te maken heeft. Zo zal hij komende zaterdag weer van de partij zijn als de Truckrun wordt verreden. "Ik zet dan een grote foto van Doddle voor het raam van de vrachtwagen, zodat ze ook mijn paard op de foto kunnen zetten", belooft Peter. (Tekst en foto: Adri van der Laan)

RGO 100 jaar: sponsorwandeling, reünie en voorlichting 'young professionals'

MIDDELHARNIS - In het kader van het 100-jarig bestaan van de RGO liepen alle leerlingen uit de klassen 1 en 2 donderdagochtend een sponsorwandeling. Dit keer was de sponsorloop bedoeld om geld in te zamelen om in de jubileumweek van begin september voor alle leerlingen een leerzame en leuke week te organiseren met allerlei activiteiten. Leerlingen en docenten liepen een tocht van 5 kilometer. De route liep door Sommelsdijk en Middelharnis naar de berg op het Vliedpark. Op 20 juni wordt bekendgemaakt wat de opbrengst van de sponsorloop is.

In september 2017 bestaat de school honderd jaar. Dat wordt gevierd met een grote reünie op zaterdag 9 september 2017, want veel inwoners van Goeree-Overflakkee en daarbuiten zullen hun weg naar de volwassenheid deels hebben afgelegd op de RGO. In de aanloop naar dit jubileumfeest werden in dit schooljaar al vele activiteiten georganiseerd: een fancy fair, lezingen van oud-leerlingen (de zogenaamde RGO Collegetours), optredens, een speciale jubileum Quiznight en nu dus de sponsorwandeling.

Het hoogtepunt van het jubileum zal zijn in de eerste week van september. Voor de leerlingen zijn dat dagen met allerlei speciale activiteiten en festiviteiten. Het jubileumjaar wordt afgesloten met de grote reünie op zaterdag 9 september 2017 voor oud-leerlingen. Om zoveel mogelijk mensen te bereiken en de gelegenheid te geven mee te doen aan deze unieke 'RGO 100 jaar reünie', een vriendelijk verzoek om deze activiteit in brede kring bekend te maken, ook aan mensen die niet meer in de regio woonachtig zijn.

Op dinsdag 5 september (van 10.30 tot uiterlijk 14.00 uur) wil de RGO graag een groot aantal oud-leerlingen als 'young professionals' op school ontvangen die aan groepjes bovenbouwleerlingen kunnen vertellen over hun studie en huidige werk. Hoewel de organisatie van de jubileumweek niet echt een strikte bovengrens heeft qua leeftijd, denkt men voor deze activiteit aan oud-leerlingen van (max.) 40 jaar. Die dag is bedoeld voor alle afdelingen, er is dus behoefte aan voormalige leerlingen die direct zijn gaan werken, of respectievelijk een vervolgopleiding hebben gedaan op mbo-, hbo- of universitair niveau. De organisatie hoopt op veel belangstelling van oud-leerlingen.

Geïnteresseerd om studie- en/of werkervaringen te delen met onze huidige leerlingen?
Graag z.s.m. per e-mail aanmelden via: rgo100@rgomiddelharnis.nl.

Aanmeldingen worden ook graag tegemoet gezien voor de reünie van 9 september. Dit kan via de website van school: www.rgomiddelharnis.nl.

DB KeukenGroep richt eigen opleidingscentrum voor monteurs op

SINT ANNALAND – Als keuken- en sanitairspecialist staat Ardi Keukens en Sanitair bekend om haar hoge kwaliteit van montage en service. Om aan de groeiende vraag naar vakmensen te kunnen voldoen, heeft DB KeukenGroep, waar Ardi onderdeel van is, haar eigen opleidingscentrum opgericht, het DB Vakcollege.

Hier kunnen zowel onervaren als ervaren monteurs een opleiding volgen tot keuken- of sanitairmonteur. Daarnaast biedt DB KeukenGroep de mogelijkheid om elke monteur zodanig op te leiden dat voor elke klant consistente, hoogstaande kwaliteit is gegarandeerd.
"We merken dat de economie op volle toeren draait, mensen meer te besteden hebben en het aantal verhuisbewegingen toeneemt. En door onze goede reputatie in de markt stijgt de vraag naar onze producten", zegt Henry Boogaard, bedrijfsleider van Ardi Keukens en Sanitair in Sint Annaland.
"Doordat we alle keukens en badkamers plaatsen met eigen vakmensen, zorgt dit ook voor een toenemende vraag naar keuken- en sanitairmonteurs. Dit merken we niet alleen bij Ardi, maar ook de andere vestigingen van DB KeukenGroep ondervinden dit".
"Omdat de werkloosheid daalt en het aantal mensen met een technische opleiding afneemt, is het soms lastig om aan vakmensen te komen. Wel zien we dat er een beroepsgroep is die geen juiste technische opleiding heeft gevolgd of de gewenste ervaring mist, maar die zich wel graag wil laten omscholen tot keuken- of sanitairmonteur".
In een eigen trainingsruimte, en onder begeleiding van een ervaren trainer, leren beginnende en meer ervaren monteurs de basiskennis én de kneepjes van het vak. Ook gaan startende monteurs de eerste tijd mee met een ervaren monteur om samen keukens of badkamers te plaatsen.
Ook monteurs die al ervaring hebben met de montage van keukens of badkamers kunnen uitstekend terecht bij het DB Vakcollege. Zij kunnen zich hier verder ontwikkelen en hun kennis op peil houden over de nieuwste technieken en producten. Afhankelijk van de ervaring van een monteur wordt een opleiding op maat samengesteld, om zo het beste uit elke aankomend professional te halen.
"Samen groeien naar 'n 9+, noemen we dat bij DB KeukenGroep. Wellicht wordt het trainingsaanbod van het DB Vakcollege in de toekomst verder uitgebreid voor andere disciplines, zoals die van orderverwerking en werkvoorbereiding. Maar voorlopig ligt de focus op onze befaamde montage", besluit Boogaard.

Meer informatie op www.ardikeukens.nl.

Badeendjesrace Lionsclub Goeree-Overflakkee

GOEDEREEDE - Zaterdag 17 juni om 11.30 uur, tijdens de Goereese Portdagen, wordt er door de Lionsclub Goeree-Overflakkee in het haventje van Goedereede een badeendjesrace gehouden.

Maar liefst 2000 knalgele badeendjes worden vanaf de brug tegenover de Gouden Leeuw vanaf een kraan te water gelaten, waarna een spannende race, met (bij onvoldoende stroming) voortstuwing door Kenbri Fire Fighting BV, begint: welke eend bereikt als eerste de finish? (ter hoogte van "Keesie Manus").
In totaal worden door de Lionsclub 2000 loten a € 3,- verkocht, waarvan de nummers corresponderen met die van de eendjes (die dus genummerd zijn van 1 tot en met 2000).
De "eigenaar" van de eend die het eerst aankomt, krijgt een geldprijs van € 250.-. In totaal zijn er voor de lot-eigenaren van de snelste eenden 10 geldprijzen te winnen.
De opbrengst van dit spectaculaire gebeuren komt geheel ten goede van de Koninklijke Fanfare Apollo en de Ouddorpse Reddingbrigade.
Albert Heijn en 'Jouw Marktkraam' te Ouddorp sponsoren de kosten van het gebeuren. Loten zijn verkrijgbaar bij de bloemisterij de Korenbloem in de Kerkstraat.
Alle eenden worden uiteraard na afloop weer uit de haven gevist. De Lionsclub wil bij voldoende succes dit gebeuren jaarlijks organiseren.

Haringhappen aan het Haringvliet

Haringdames tijdens het evenement vorig jaar. Foto: Wim van Vossen

STELLENDAM - Donderdag 15 juni 2017 houdt Kiwanis Goeree-Overflakkee haar jaarlijkse haringevent aan het Haringvliet bij restaurant Zoet of Zout in Stellendam. Dat betekent netwerken, proeven en beleven voor het goede doel!

Tijdens het event zal het eerste Flakkeese haringvaatje worden geveild, ten gunste van het goede doel. In 2016 bracht de veiling, op geheel Amerikaanse wijze, ruim 20.000 euro op voor 'KINDEREN in beweging.NU'. Met dit goede doel worden de basisscholen op Goeree-Overflakkee binnen twee jaar tijd voorzien van een nieuw speelattribuut. Bij een aantal scholen is er al een speelattribuut in gebruik genomen, bijvoorbeeld een pannakooi. Om alle basisscholen op het eiland te faciliteren in sport en beweging, wordt er ook dit jaar geld ingezameld voor nieuwe speeltoestellen.

Veilingitems als de razend populaire Big Green Egg, een Champagnereis naar de befaamde Franse streek en een fietsclinic van oud-profwielrenner en tweevoudig Nederlands Kampioen Koos Moerenhout, gaan onder de hamer.
De organisatie: "Het uitbreiden van uw netwerk onder het genot van een smakelijk buffet, maken dit sfeervolle event op een prachtige locatie uiteindelijk compleet!"

Voor meer informatie en aanmelden, kaarten kosten € 45,- all-in per persoon, kijk op www.haringevent.nl. Of volg @KiwanisGO op Facebook en Twitter. De hoofdsponsor is Hanse Staalbouw.

CuraVita bestaat vijf jaar

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vijf jaar geleden gingen op 11 juni 2012 officieel de deuren open van verloskundig centrum CuraVita. Het eerste verloskundige centra in Nederland waar verloskundigen en gynaecologen onder een dak met elkaar samenwerken. Waar de verloskundige de bevalling doet als het kan en de gynaecoloog als het moet.

Veel vrouwen zijn de afgelopen 5 jaar bevallen in de kraamsuites, waar de partner de hele dag aanwezig mag zijn en ook 's nachts mag blijven slapen. Het gezin staat centraal en de zorg past zich daarop aan. Zwangerschapsbegeleiding en bevallen bij CuraVita, thuis of in de kraamsuites, betekent dan ook zorg op maat. CuraVita past zich aan aan de behoefte van de zwangere en afgestemd op haar gezondheidssituatie. Hiervoor zijn zogenaamde zorgpaden ontwikkeld. Een zorgpad beschrijft alle stappen die in het zorgproces te verwachten zijn. Ontstaat er bijvoorbeeld zwangerschapssuiker, dan past de zorg zich hierop aan. Door de samenwerking tussen gynaecoloog en verloskundige gaat de zorg voor de zwangere door. Zij hoeft niet dubbel op consult te komen en twee keer alle informatie te geven, want haar gezondheidssituatie is bekend bij zowel gynaecoloog als verloskundige.

Samenwerking

De samenwerking bij CuraVita gaat echter verder. Er is een intensieve samenwerking met de verloskundigenpraktijken op westelijk Voorne-Putten, Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland en de kraambureaus. Zij hebben zich onlangs verenigd in de coöperatie geboortezorg Zuid aan Zee. Binnen de coöperatie hebben zij afspraken gemaakt over het leveren van de zorg op dezelfde manier, met dezelfde zorgpaden. Iedereen weet wat men van elkaar kan verwachten en voor de zwangere vrouw is dit ontzettend fijn. Waar zij ook komt, de zorg die zij in deze bijzondere periode ontvangt is overal hetzelfde.

Feest

Het 5-jarig bestaan gaat natuurlijk niet ongemerkt voorbij. Het is een mijlpaal en dat mag gevierd worden. In de maand juni besteedt verloskundig centrum CuraVita aandacht aan dit jubileum. De hele maand zijn er acties die op de Facebookpagina van CuraVita bekend worden gemaakt.

Voetbalvereniging Flakkee doneert bedrag aan KIKA


MIDDELHARNIS - Tijdens de drukbezochte familiedag bij voetbalvereniging Flakkee werden net als aan het einde van de vorige seizoenen alle vrijwilligers bedankt voor hun inzet. Dit bleef niet alleen bij woorden, de vrijwilligers ontvingen ook een cadeaubon. Door de vereniging werd in overleg met de vrijwilligers besloten om dit jaar het bedrag te schenken aan KIKA. Kees Witte mocht een bedrag van 300,00 euro in ontvangst nemen. Kees werd onder luid applaus bedankt voor het fantastische werk wat hij doet.

Kippen 'op stok'

STELLENDAM - Vorige week vrijdag regende het zo hard in Stellendam, dat zelfs de kippen 'op stok' gingen in de abri. Marjolijn Olivier uit Rijswijk maakte deze foto en stuurde hem in naar onze krant.

Vrijdag in de krant

Familie Kolff bezoekt Middelharnis
Nieuw verdeelstation Tennet