info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

6 mei 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 6 mei 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Herdenken en vieren

Als het vliegtuig komt, wordt er gezwaaid en gefotografeerd. Foto: Martijn de Bont

GOEREE-OVERFLAKKEE - In verschillende plaatsen zijn de doden van de Tweede Wereldoorlog herdacht. Positief is dat er bij de diverse herdenkingen ook kinderen aanwezig zijn. Ook de derde generatie na de Tweede Oorlog is bewust bezig met het stilstaan en herdenken van de slachtoffers. Na dodenherdenking wordt Bevrijdingsdag gevierd. Op het eiland gebeurde dat door de herdenkingsvlucht van een Avro Lancaster bommenwerper.

Tekst en foto: Martijn de Bonte

Op Goeree-Overflakkee zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan honderdvijftig slachtoffers gevallen. De geschiedenis is op veel plaatsen nog tastbaar aanwezig. Zoals de bunkerlinie die liep vanaf de Stellendamse haven tot De Punt. In het natuurgebied is nu een bunkerroute uitgezet, bezoekers maken tijdens de wandeling kennis met het bunkercomplex. De informatiepanelen van WO2GO geven aan op welke plaatsen er luchtgevechten hebben plaatsgevonden boven het eiland en de plaatsen waar vliegtuigen zijn neergestort. Recent zijn de Stolpersteine geplaatst, kleine 'struikelsteentjes' als gedenksteen voor de omgekomen Joden.

Dodenherdenking

Tijdens de dodenherdenking worden niet alleen de slachtoffers herdacht van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1961 staat Nederland ook stil bij alle Nederlandse soldaten die zijn gevallen tijdens vredesmissies en oorlogssituaties na 1945.

Bevrijdingsdag

Na het herdenken van de doden is 5 mei de dag om te vieren dat we in Nederland in vrijheid leven. Op die dag vieren we dat ons land is bevrijd van de Duitse bezetting. Toch is bevrijdingsdag niet alleen een feestdag. Het is ook de dag om stil te staan bij de mensen die in onvrijheid leven. Want op veel plaatsen lijden mensen dagelijks onder gewapende conflicten.

Over Goeree-Overflakkee vloog op bevrijdingsdag een Avro Lancaster bommenwerper. De herdenkingsvlucht is uniek omdat er in Europa nog maar één vliegend exemplaar is van dit type toestel. Met deze vlucht eert de Royal Air Force de bemanningen van de vier Lancasters die op het eiland zijn neergestort tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees de verslagen van vijf herdenkingsbijeenkomsten op pagina 16 en 17.

Torenspits van het dak gehaald

NIEUWE-TONGE – De torenspits van het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente is afgelopen zaterdag van het dak gehaald. De reden hiervoor is dat de zwarte platen loszaten en het risico bestond dat ze er bij een storm af zouden waaien. Boeter uit Middelharnis takelde de punt met een flinke kraan van het dak en legde het gevaarte op een dieplader. Daarmee is de torenspits naar een loods gebracht, daar zal de spits worden gerenoveerd. Alle werkzaamheden gebeuren door vrijwilligers uit de gemeente. Als de torenspits klaar is, zal deze weer teruggeplaatst worden.

Scootmobieltocht

OUDDORP - Het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree Overflakee (PGGO) organiseert dinsdag 13 mei een scootmobieltocht. De tocht gaat langs de Grevellingen en door de duinen. De tocht is bedoeld voor scootmobielen, partners mogen meefietsen. De tocht start om 14.00 uur en duurt ongeveer twee uur, startpunt is de de parkeerplaats achter de Dorpstienden. Deelname kost € 2,50, onderweg is er een stop voor koffie/thee. Vooraf opgeven bij Martin Vermeulen via m.vermeulen592@upcmail.nl.

Herdenkingsvlucht dubbeldekkers

SOMMELSDIJK - Zaterdag 10 mei om 14.45 uur wordt er een informatiepaneel onthuld aan de Proostweg. Daarop staat een voorval beschreven dat tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft plaatsgevonden. Een Fokker dubbeldekker werd beschoten door Duitse jachtvliegtuigen. De Hollandse vliegeniers hadden geen schijn van kans en besloten tot een noodlanding op een perceel grond aan de Proostweg. Beide jonge mannen wisten hun toestel heelhuids te verlaten. Na de onthulling van het paneel, is er een herdenkingsvlucht gepland met een aantal dubbeldekkers. De vlucht is onder voorbehoud van de weersomstandigheden. Zie ook: www.wo2go.nl.

Fiets kwijt?

OUDDORP - Al een tijdje staat er een fiets bij de woning aan de Broekweg 2 in Ouddorp. Is iemand zijn fiets kwijt? Dan kan een kijkje genomen worden aan de Broekweg. De gravering op de fiets is 3253 VE.

2 / 22

Agenda

Dinsdag 6 mei

MIDDELHARNIS – Breicafé 'Steekje Los' van 19.00 tot 22.00 uur. De ontmoetingsplaats waar liefhebbers breien, praten over breien en patronen delen. Het adres is Beneden Zandpad 7. Bel voor meer informatie: 0187-478413.

Woensdag 7 mei

OUDDORP – Dagreisje van de 55+ Club naar het Sequoiahof in Vlake met een buffet na afloop. De hele dag kost € 17,50, zonder buffet kost het u €15. Aanmelden kan bij Joke van Dam, tel: 0187-682319.
OUDDORP – Bazar van de Vliedberg van 9.00 tot 16.00 uur.

Donderdag 8 mei

STELLENDAM – Activiteiten evaluatiemiddag in Het Haagse Huus vanaf 14.30 uur. Entree is € 3,50, aanmelden kan bij Mevr. Oostbrugge, tel: 0187-491653.
OOLTGENSPLAAT – Breicafé in 't Centrum, Weesmolenstraat 12 van 18.30 tot 22.00 uur. Entree is € 1,50 inclusief koffie of thee.
DIRKSLAND – S.V.I.K. bingo in de Victoriahal vanaf 19.30 uur. Zaal is open vanaf 19.00 uur.

Vrijdag 9 mei

OUDE-TONGE – Demonstraties garenspinnen in KunstPlus, Dabbestraat 11 van 12.00 tot 17.00 uur.
OUDDORP – iPadcafé in de bibliotheek van Ouddorp tussen 18.00 en 20.00 uur. Entree is gratis.
NIEUWE-TONGE – Bingo in Ons Dorpshuis. Aanvang is 19.30 uur.

Zaterdag 10 mei

MIDDELHARNIS - RealTime-avond voor jongeren vanaf 15 jaar. (De Groen) Langeweg 107. Spreker: ds. T.H. van Olst, thema: 'De strijd van het geloof'. Inloop 19.15 uur, start 19.45 uur. Meer info: www.realtimego.nl.
OOLTGENSPLAAT - Kunstmarkt op Fort Prins Frederik. Van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang gratis.
OUDE-TONGE – Wielerronde van Oude-Tonge met een sport- en muziekevenement voor de inwoners van het dorp en de rest van Flakkee.
OUDDORP – Moederdag cake verkoop aan de deur voor € 3,99 per cake. Opbrengst gaat naar Stichting Stéphanos.
OUDDORP – Les Chantres uit Papendrecht geeft een feestelijk jubileumconcert in de Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp. Aanvang is 20.00 uur, kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp.
OUDDORP – Voorjaarsmarkt aan de Hazersweg 56 van 9.00 tot 15.00 uur. De opbrengst gaat naar het fonds kerkbouw.
MIDDELHARNIS – Samenzang in de Sionkerk van 19.00 tot 20.30 uur met het Dirksland Mannenkoor en kinderkoor Iuventa. Ds. S. Maljaars zorgt voor de meditatie.
OUDDORP – Psalmzangavond in de Eben-Haëzerkerk, Diependorst 18 van 19.30 tot ongeveer 21.00 uur.
GOEREE-OVERFLAKKEE – Strandjutmiddag voor kinderen op het strand van Oostvoorne. Meedoen kost € 3. De middag duurt van 13.30 tot 15.30 uur. Aanmelden kan via tenellaplas@zhl.nl.
DIRKSLAND – Tweedehandsmarkt La Poubelle in de Victoriahal van 10.00 tot 15.00 uur. Entree is gratis.
GOEDEREEDE – Plantjesverkoop van 9.00 tot 12.00 uur bij de COOP aan de Doelweg.
NIEUWE-TONGE – Inlevermoment voor de rommelmarkt van de Gereformeerde Gemeente tussen 10.00 en 11.30 uur in de loods bij de weegbrug achter Tankstation Nelissen.
OUDDORP – Rommelmarkt van 8.00 tot 16.00 uur aan de Hofdijksweg 46.
SOMMELSDIJK – Laatste RealTime Jongerenavond van het seizoen vanaf 19.45 uur in het Edudelta College aan de Langeweg 107. Thema: De strijd van het geloof.

Zondag 11 mei

MIDDELHARNIS – Aangepaste kerkdienst voor mensen met een beperking in de Ned. Herv. Kerk te Middelharnis. Aanvang is 14.45 uur.

Maandag 12 mei

MIDDELHARNIS - Repetitieavond Mannenzangavond. Chr. Geref. Kerk aan de Hoflaan. 19.45 uur. Zie ook www.mannenzanggo.com
DIRKSLAND – Moederdagbingo in de keet naast de Victoriahal aan de PH Hoofjesweg. Vijftien ronden en een super ronde. Aanvang is 19.30 uur. Voor meer informatie: 0612977822.

Klaas van Kralingen nieuwe medisch directeur Calando

Van Kralingen (r.) en Van der Velden bij de ingang van hospice Calando. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Al vanaf de oprichting van 'Calando', op 31 juli 1998, was hij bij het Dirkslandse hospice betrokken en tot 1 januari jl. was hij er medisch directeur: internist-oncoloog dr. Paul C. van der Velden van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland. Als medeoprichter, samen met Janneke Koningswoud en de toenmalige predikant van de Hervormde Gemeente Dirksland ds. Mart-Jan Paul, was hij dan ook één van de mensen van het eerste uur. Maar op 1 januari jl. legde hij, vanwege de vele werkzaamheden die Van der Velden heeft, zijn functie hier neer en droeg hij deze over aan dr. Klaas van Kralingen, die als longarts aan het Dirkslandse ziekenhuis is verbonden. Recentelijke berichtgeving in een andere, landelijke, krant die meldt dat ook Janneke Koningswoud afscheid van Calando zou nemen, berust overigens op geen enkele manier op waarheid.

Door Hans Villerius

Het feit dat Van Kralingen geen oncoloog is, is volgens beide mannen van geen enkel belang. "Mensen met kanker worden in het hospice niet meer voor deze ziekte behandeld. Het gaat alleen nog om klachten- en pijnbestrijding. De rol van medisch directeur in het hospice is bestuurlijke taken te vervullen. Een goed medisch bestuur is nodig en die bestuurlijke ervaring heeft Van Kralingen", legt Van der Velden uit. Naar aanleiding van de wisseling van de wacht, blikt Van der Velden kort terug en Van Kralingen werpt een blik vooruit.

Pionieren

"De aanleiding waarom we destijds Calando wilden oprichten", vertelt Van der Velden, "was dat mensen die kanker hadden in het ziekenhuis overleden, gewoon in een volle patiëntenzaal. Dat vonden we eigenlijk heel triest, een vreselijke omgeving om te overlijden, en we vroegen ons af of dit niet anders kon. In Engeland kende men het fenomeen hospice en ook in Nederland was er één hospice gevestigd, in Arnhem. Daar zijn we toen gaan kijken en naar voorbeeld daarvan zijn we tot het besluit gekomen dat we dit ook hier graag zó zouden willen. Zo zijn we begonnen. Geld was er niet. Een financieringsregeling ook niet. Die hadden we ook nooit kunnen krijgen. Maar gedrongen vanuit de behoefte aan zó'n plek voor mensen die in hun laatste levensfase verkeren, zijn we gewoon gestart. In de hoop dat we voldoende giften en steun vanuit de bevolking zouden ontvangen om het hospice draaiende te kunnen houden. En dat oversteeg alle verwachtingen! In de jaren die volgden, kregen we veel belangstelling vanuit de landelijke politiek en is palliatieve zorg erkend geworden. Daar is nu ook financiering voor. Zo hebben we hier vanuit het niets iets opgezet, waarbij het voor ons vooral pionieren was. Nu, zoveel jaar later, zijn we een hospice dat landelijk goede bekendheid geniet. Vanuit heel Nederland wordt gekeken hoe we 't hier doen. Natuurlijk is Calando uiterst waardevol voor mensen die in de laatste periode van hun leven verkeren, om hun door pijn- en klachtenbestrijding een nog zo goed mogelijke kwaliteit van leven te geven. Maar óók voor de kennisverspreiding van palliatieve zorg in de regio vervullen we een belangrijke rol. In het hospice hebben we een goed medisch programma, met pijnbestrijding en patiëntbegeleiding. Huisartsen hebben we bij kunnen scholen op het gebied van pijnstilling bij patiënten met kanker. En de kennis en ervaring op het gebied van palliatieve zorg, dus de expertise die we intussen hebben opgebouwd, mogen we nu ook uitdragen", vertelt Van der Velden, die als medisch directeur verantwoordelijk was voor de medische zorg in het hospice.

Academisch

"Ja, eigenlijk hebben jullie voor een groot deel het wiel uit moeten vinden", vult Klaas van Kralingen aan. "Palliatieve zorg was een onontgonnen gebied. Maar de basiszorg is er nu en is ook goed geregeld." Als opvolger van Van der Velden stapt Van Kralingen nu in op een trein die al rijdt en die dat ook goed doet. Maar dat betekent niet dat hij als nieuwe medisch directeur achterover kan leunen. Integendeel. Hij weet zich voor de taak gesteld om van Calando een academische werkplek te maken. Om, in samenspraak met het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam, mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek naar pijnbestrijding. "Het is belangrijk om te zien dat, wil je verder komen, je samen moet werken. Om met een academisch ziekenhuis nieuwe behandelingen en protocollen te ontwikkelen en op een wetenschappelijk wijze te kijken naar wat er kan. Maar ook om kennis te delen. Omdat Calando inmiddels al zo lang bestaat en over veel expertise beschikt, is dit hospice een goede plek om theoretische en praktische kennis over te dragen. Ik zie Calando dan ook als een waardevolle instelling, natuurlijk primair voor de patiënt zelf, maar secundair zeker ook voor de verspreiding van kennis en expertise in de regio. En dát te weten mag ook de patiënt en zijn familie weer een goed gevoel geven, namelijk hier, in Calando, in goede handen te zijn."

Spoon zorgt voor de afhandeling van uw nalatenschap

DIRKSLAND - Het is en blijft een vervelend onderwerp, maar toch is het belangrijk om met uw naasten te bespreken wat er moet gebeuren nadat u of iemand dichtbij u komt te overlijden. Denk daarbij aan de bankrekening, woning, familiestukken en persoonlijke zaken. Door goed na te denken, kunt u veel onnodige vragen voorblijven. Het regelen van de erfenis geeft u en uw nabestaanden rust.

Mr. Sandra Spoon is jurist met ruim 14 jaar notariële ervaring in het familie- en erfrecht. Vanuit haar eigen zelfstandige praktijk geeft zij u graag advies, zowel aan particulieren als bedrijven tegen een scherp tarief.
Spoon heeft een praktijk in Dirksland, waar u terecht kunt met al uw vragen over uw erfenis, huwelijkse voorwaarden en schenkingen. Spoon zorgt ervoor dat alles zonder stress afgehandeld kan worden. "Door jarenlange ervaring op dit gebied kunnen wij u uitgebreid adviseren en ervoor zorgen dat later de afhandeling van uw eigen nalatenschap niet onnodig ingewikkeld of kostbaar wordt. Het goed plannen van uw eigen nalatenschap kan uw nabestaanden veel zorgen, werk en erfbelasting besparen", vertelt Sandra Spoon.

Wilt u een afspraak maken of gewoon wat meer informatie, dan kunt u contact opnemen met Spoon Notarieel Advies & Nalatenschapsplanning. Kijk voor de details op de website www.spoonadvies.nl. De praktijk is van maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 9.00 tot 12.00 uur. Een bezoek is alleen mogelijk op afspraak, ook in de avonduren en is bij u thuis of in de praktijk in Dirksland. "Het eerste half uur is gratis, als men daarna besluit om gebruik te maken van onze diensten, dan wordt er een prijsopgave gemaakt", aldus Spoon.

Meer info: www.spoonadvies.nl

Uitslag dressuur Oostmoer

Uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proeven F5, F6 en F7, gehouden op zaterdag 3 mei 2014 in Manege Oostmoer, Oostmoersedijk 2a te Stad aan 't Haringvliet. Voor deze proeven dient een minimaal aantal punten behaald te worden van 210.

Proef F5, F6. Willemijn Koert, Sproet, 238 pnt; Naomi Stouten, Spiky, 236 pnt; Amber Edelbloedt, Glory, 235 pnt; Verena Schroevers, Quint, 235 pnt; Liza Stouten, Sproet, 227 pnt; Jasmijn de Leeuw, Rody, 227 pnt; Esmee Dirksen, Rody, 226 pnt; Merit Tanis, Disney, 224 pnt; Elise Meijer, Tinka, 221 pnt; Irene v. Dijke, Silly, 213 pnt.

Proef F7. Amy de Geus, Rody, 236 pnt; Iris Dane, Iwan, 234 pnt; Yvonne v. Dis, Margaritha, 233 pnt; Tamara Uil, Disney, 232 pnt; Isa Romsom, Rody, 227 pnt; Suze Molenaar, Glory, 226 pnt; Noa Reijnen, Doddle, 222 pnt.

5 / 22

GOEREE-OVERFLAKKEE - Esther de Lange, lijsttrekker voor het CDA bij de verkiezingen voor het Europees Parlement, was vrijdag 2 mei op werkbezoek op Goeree-Overflakkee. Het was een gevarieerde en inspirerende middag in het kader van haar campagnetour door Zuid-Holland. Ook de huidige delegatieleider Wim van de Camp was present, evenals een tweetal andere kandidaten en CDA-ers Oskam (lid Tweede Kamer), leden van Provinciale Staten en de lokale fractie. Het thema was "Duurzame ontwikkeling zet Goeree-Overflakkee op de kaart – en de rol van Europa daarin". Naast een tweetal presentaties over duurzaamheid en ondernemerschap op Goeree-Overflakkee, vertelden de ondernemers Piet den Hertog van de Mèkkerstee en Frank Franzen op inspirerende wijze over hun bedrijven en hoe zij op creatieve wijze met de soms wat strenge regels omgaan. Ook hield Kees Sinke van de Visserijvereniging "Zuid-West" een pleidooi voor de visserij.

Siemco Louwerse (natuur- en recreatieschap Grevelingen) noemde in zijn presentatie de projecten die in de afgelopen jaren zijn gerealiseerd in het programma "Zicht op de Grevelingen". Europese subsidies waren daarbij onmisbaar, zoals ook bij het vervolg van het programma het geval zal zijn. Een belangrijke voorwaarde voor een succesvolle natuurontwikkeling is het terugbrengen van het getij op de Grevelingen en daarmee samenhangend het zout maken van het Volkerak-Zoommeer. Een belangrijke beslissing die het Rijk deze zomer moet nemen, zo gaf Arend-Jan van der Vlugt (wethouder) aan. Van der Vlugt benadrukte in zijn presentatie over duurzaamheid en eilandmarketing de vele positieve effecten van getij en een getijdecentrale en deed een oproep om dit te erkennen door subsidies ter beschikking te stellen. Verder sprak hij de aanwezige politici aan op een betere verdeling van gelden bij het plaatsen van windmolens.

Visserij

De visserijsector is aan het verduurzamen, waarbij Stellendam voorop loopt. De nieuwe visserijmethoden worden echter niet voldoende erkend. Esther de Lange gaf aan het belangrijk te vinden dat er wordt afgerekend op resultaten. Dat betekent op de quota en de duurzaamheidsdoelstelling, waarbij er ruimte is voor maatwerk in de verschillende EU-landen. Ze beloofde bij groei van de CDA-fractie in het Europarlement met een zetel (van vijf naar zes) een vertegenwoordiger te zullen leveren voor de visserijcommissie van de EU.

Ondernemers

Den Hartog van Mèkkerstee vertelde over zijn recente uitbreiding van de geitenstallen om daarmee een goede commerciële basis te hebben. Zo kan hij de zorg blijven bieden aan zijn ca. 80 medewerkers, ondanks de naderende bezuinigingen. Het verkrijgen van de vergunning bleef bijna hangen op Natura-2000 wetgeving. Ook gaf hij aan dat zijn biologische geitenkaas wel wat meer energie en geld kost dan bv. Duitse biologisch geitenkaas, waarvoor de geiten niet eens buiten hoeven te lopen. De landen interpreteren de EU-regels verschillend. De rondleiding over het bedrijf gaf een goed beeld hoe de medewerkers binnen het bedrijf kunnen (door)groeien. Daarna vertelde Frank Franzen over zijn landbouwbedrijf en comgoed, een onderneming die handelt in reststromen zoals compost. Dit doet hij grensoverschrijdend. Door zelf producten van zijn landbouwbedrijf te gaan verpakken, wil hij bijdragen aan de traceerbaarheid van producten in de keten. Recente schandalen zoals met paardenvlees zouden niet meer voor mogen komen; een onderwerp waar Esther de Lange zich ook hard voor maakt. De ontwikkeling van en de investeringen in nieuwe apparatuur voor het wassen, sorteren en verpakken van eigen producten, getuigen van ondernemerschap.

Met dit werkbezoek heeft Goeree-Overflakkee zich bij de aanwezige politici duidelijk op de kaart gezet, met nadruk op duurzaamheid en ondernemerschap.

MIDDELHARNIS - Op de foto staat het team van De Kuif, dat deelneemt aan de Tour de France voor wedstrijdduiven. Dat is één van de teams die postduivenvereniging De Combinatie uit Middelharnis vrijdagavond presenteerde tijdens de ploegenvoorstelling afgelopen vrijdag. Tijdens de drukbezochte avond presenteerde de club haar sponsors en de outfits van de ploegen voor dit unieke evenement. Er is al landelijke belangstelling voor het project. De sponsors zijn: hoofdsponsor Fauna Food Marian uit Oude-Tonge; Shirtssponsor: Emagoshop.nl uit Oude-Tonge ; Auperlé Flowers uit Oude-Tonge, die ook voor prachtige bloemencomposities had gezorgd en De Kuif- antieke fietsenverhuur uit Middelharnis. Speakers Bas Markenstein en Piet de Vogel leidden de aanwezigen langs alle sponsors en ploegleden waarbij de ontspannen houding en sfeer zorgde voor hilarische momenten. Omdat er vóór deze ploegenpresentatie al een sprintetappe was vervlogen door de duiven, werden de winnaars van de gele- en groene trui, toekomend aan het team Emagoshop.nl, nog eens extra in het zonnetje gezet.

GO-College organiseert Dag van de Techniek

OUDE-TONGE - Vrijdag 23 mei zet een aantal technische bedrijven de deuren open ter gelegenheid van de Dag van de Techniek. Initiatiefnemer hiervoor is Jan de Jong van GO-College.

Door Adri van der Laan

Jan de Jong, directeur-bestuurder van mbo-opleidingsinstituut GO-College, geeft graag nadere uitleg over dit initiatief, dat voor de eerste keer op het eiland plaatsvindt. Hij wil belangstellenden, jongeren en ouderen, graag een kijkje laten nemen bij de technische bedrijven die er in de regio te vinden zijn. Natuurlijk wil hij hiermee ook de mogelijkheden van GO-College tijdens deze dag onder de aandacht brengen. Een ieder die belangstelling voor deze dag heeft, zowel het bedrijfsleven als andere geïnteresseerden, kunnen contact met GO-College opnemen.
Een beetje jaloers heeft Jan de Jong naar het evenement Kijk bij de Boer gekeken, waarbij een aantal agrarische bedrijven de deuren openzette en zo een kijkje op de boerenerven liet nemen. "Het zou mooi zijn als ook de technische bedrijven in de regio een dergelijk evenement zouden kunnen organiseren". Het is de bedoeling dat de open dag vrijdag 23 mei hiertoe een aanzet zal geven.

Volgens De Jong hebben de technische bedrijven veel te bieden en ook iets te laten zien aan belangstellenden. Maar het openstellen van een bedrijf waarbij hun activiteiten worden getoond, heeft niet alleen het voordeel dat een breder publiek bij 'de techniek' wordt betrokken. Jan de Jong wijst erop dat er een tekort dreigt aan technici in Nederland. En dit geldt zeker voor het eiland. Tot voor kort was men voor mbo-techniekonderwijs aangewezen op 'de overkant'. De leerlingen die voor techniek kozen, bleven dan veelal ook werken in de regio rond Rotterdam. Zodoende is het voor technische bedrijven op het eiland moeilijk om aan goed opgeleid technisch personeel te komen. De Dag van de Techniek is dan ook, volgens Jan de Jong, een goede kans om het vak techniek en het mooie van het werken in dit vak te presenteren.

De Dag van de Techniek zal, volgens Jan de Jong, ook wel verrassingen opleveren, want velen realiseren zich niet welke "mooie technische producten" er op het eiland vervaardigd worden.

Aanmelden

Tijdens deze eerste Dag van de Techniek op Goeree-Overflakkee zal een geselecteerd aantal technische bedrijven hun deuren openzetten voor alle belangstellenden. De organisator ziet de dag ook als een middel waarbij bedrijven en eventuele toekomstige werknemers met elkaar in contact gebracht kunnen worden. Om te garanderen dat men genoeg tijd heeft voor elkaar, moeten zowel bedrijven als bezoekers zich eerst aanmelden via dagvandetechniek@gocollege.nl. Het zal "een dag worden waar we bezoekers het technisch proces kunnen laten zien, horen, voelen, ruiken, proeven of mee laten doen", aldus Jan de Jong.

GO-College

Het GO-College is twee jaar geleden, na jarenlange voorbereiding, van start gegaan. Inmiddels is er een aantal leerlingen die via bedrijven een MBO-techniekopleiding volgen bij het college. De erkende opleiding wordt in nauw overleg met de bedrijven, waar de leerlingen werken, samengesteld. Het voordeel is dat de leerlingen werkervaring opdoen en tijdens dit werken ook leren, "want leren is ook doen", aldus Jan de Jong.

Als er bedrijven zijn die mee willen doen aan de Dag van Techniek, dan kunnen zij zich aanmelden. Ook andere geïnteresseerden zijn welkom. Aanmelden alleen via: dagvandetechniek@gocollege.nl

Zie ook www.gocollege.nl

Eerste lustrum voor Mannenzang Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Er wordt uitgekeken naar de uitvoering en opname van dit lustrum van de mannenzang. Na 6 repetities, waarin met veel vreugde geoefend is in het zingen van melodie en bovenstem, is het eindelijk zover dat er zaterdag 17 mei weer een eilandelijke mannenzangavond gaat plaatsvinden.

Om van deze avond een succes te maken wil het bestuur alle zanglustige mannen van het eiland en omstreken uitnodigen om deze avond aanwezig te zijn. Ook deze keer zal de mannenzangavond plaats vinden in de Rehobôthkerk te Sommelsdijk. Aanvang is om 19.30 uur.

In voorbereiding op deze avond zijn er, de afgelopen twee maanden zes repetitieavonden geweest waarin, onder leiding van dirigent Corné de Geus en begeleiding van organist Cees het Jonk, de benodigde kennis is opgedaan om de 17e mei als bovenstemkoor een goede basis te vormen voor het opnemen van een mooie cd met Psalmen en enkele geestelijke liederen. Ruim 60 mannen hebben de repetities bezocht, waarvan ongeveer de helft van het aantal de melodie heeft ingestudeerd, om zo al een goeie indruk te krijgen van hoe de stemmen straks samen gaan klinken.

Het is de bedoeling dat men met zoveel mogelijk mannen op 17 mei aanwezig zullen zijn. De opening en sluiting wordt verzorgd door de plaatselijke predikant Ds. K.J. Kaptein. De toegang tot deze avond is gratis, wel zal er een collecte worden gehouden voor Stichting Vrienden van Sjaloom. Ook kan er ingeschreven worden voor de uit te brengen CD van deze 5e mannenzangavond, welke € 12,50 gaat kosten. Om ook daar de nodige aandacht aan te geven is er een presentatieavond gepland op D.V. vrijdag 27 juni in voornoemde kerk.

Zaterdag 17 mei aanvang 19.30 uur Rehobôth kerk: mannenzangavond met bovenstemkoor waarvoor alle mannen hartelijk zijn uitgenodigd.
Vrijdag 27 juni aanvang 20.00 uur Rehobôth kerk: presentatieavond cd 5e mannenzangavond waar iedereen, ook de vrouwen en kinderen, hartelijk welkom zijn.

Voor inlichtingen kunt u terecht op de website http://mannenzanggo.com/ of via de email mannenzanggo@hotmail.com Ook kunt u via dit mailadres de nieuwe CD bestelllen.

Start verkoop laatste deel van de eerste fase Plan Oosterpark

OUDDORP - Op woensdag 7 mei 2014 start VolkerWessels Vastgoed B.V. de verkoop van het laatste deel van de eerste fase in nieuwbouwproject Oosterpark te Ouddorp. Van 18.30 tot 20.30 uur zijn belangstellenden van harte welkom bij de modelwoning aan de Elzenhof 8 in Ouddorp.

In deze fase worden op een unieke locatie 5 rijwoningen en 4 twee-onder-een-kapwoningen gerealiseerd. De woningen worden aangeboden in een zeer aantrekkelijk prijssegment, waardoor zij uitstekend geschikt zijn voor jonge gezinnen en starters op de woningmarkt. De 5 rijwoningen worden aangeboden vanaf € 179.500,- VON. De 4 twee-onder-een-kapwoningen met garage worden aangeboden vanaf € 269.500,- VON. Dit is uniek voor Oosterpark en voor Ouddorp.

Over Plan Oosterpark

Het kleinschalige nieuwbouwproject Plan Oosterpark ligt op ca. 1.500 m. van de kustlijn. Het plan kenmerkt zich door woningen die zijn ontworpen in een degelijke en traditionele bouwstijl met royale kappen en overstekken. Inmiddels zijn 15 appartementen met ondergrondse parkeergarage en 7 grondgebonden woningen gerealiseerd. De 5 rijwoningen en 4 twee-onder-een-kapwoningen vormen de afsluiting van de eerste fase.

Verkoopbrochures

Naast deze informatieavond zijn er verkoopbrochures beschikbaar bij de makelaar, Dörr & Van Rossum Makelaardij, via 0187-486 343 of zie www.planoosterpark.nl.

Jubileumconcert koor Les Chantres

OUDDORP - Op zaterdag 10 mei 2014 om 20.00 uur geeft interkerkelijk koor 'Les Chantres' uit Papendrecht een feestelijk jubileumconcert in de Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp ter ere van het 25-jarig bestaan. Het thema van het concert is "Thanks be to our God & Experiencing God". "Het publiek zal in het eerste deel worden meegenomen in de dankzegging voor de 25 jaar waarin we het Evangelie hebben mogen verkondigen en Zijn nabijheid hebben mogen ervaren; in het tweede deel van het concert komt aan de orde wie God eigenlijk is, wat Hij voor ons betekent en wat wij voor Hem kunnen betekenen", aldus dirigent Hans van Blijderveen die het koor sinds 1991 begeleidt. Het wordt, zoals velen van Les Chantres gewend zijn, een avondvullend programma met internationale gospels. Het koor wordt begeleid door het eigen combo van Les Chantres. Kaarten (€ 7,50 p.p., kinderen t/m 12 jaar € 5,00) zijn verkrijgbaar via VVV Ouddorp aan Zee (tel. 0187-681789) en per email: doopsgezindegemeenteouddorp@live.nl. en aan de kerkzaal op 10 mei 2014 vanaf 19.30 uur.

Tuincentrum Graka, Sommelsdijk

Inspelen op wat mensen zoeken. Dat is vanaf het begin het sterke punt van tuincentrum Graka. "Een prachtig product leveren", voegt eigenaar Hein Jan van der Kamp toe. "Wij zijn geen prijsvechter, bij ons draait alles om kwaliteit en service. De klant wordt nog persoonlijk geholpen. Wij lopen niet weg voor een klacht."

Het bedrijf, supergoed gelegen langs de doorgaande weg in Sommelsdijk, is in 1984 ontstaan als hoveniersbedrijf. De hoveniers De Graaf en Van der Kamp – in de naam van het bedrijf komen hun achternamen terug – werkten samen. Twee jaar later namen ze Tuincentrum Mastenbroek over. Zo ontstond Tuincentrum Graka Hoveniers. "Een druivenkasje, meer was het niet."
Al snel bleek het tuincentrum te klein. Daarom kwam er in 1990 een grotere kas: vijfhonderd vierkante meter. "Een hele stap", zegt Van der Kamp, die het bedrijf vanaf 1990 alleen voortzette. Om met de tijd moest er tien jaar later gemoderniseerd worden. "We hebben de oude kas afgebroken en een nieuwe gebouwd. Het winkeloppervlak groeide daarmee naar tweeduizend vierkante meter. Daarnaast kregen we een buitenruimte van zestienhonderd vierkante meter."
In 2003 is besloten het hovenierswerk te stoppen, zodat alle aandacht vanaf dat moment op het tuincentrum gericht kon worden. Zonder de 'groene kern' uit het oog te verliezen, is het assortiment in de loop der jaren veranderd en alleen maar groter geworden. "We hebben bijvoorbeeld het aanbod aan kamerplanten sterk uitgebreid en 'trend en sfeer' artikelen toegevoegd." Ook andere kansen zijn gegrepen. "In 2008 is de vogelspeciaalzaak Birdcenter Stores uit Dirksland overgenomen en hebben we de dierenafdeling opgeschaald. Ook zijn we vuurwerk gaan verkopen. Door dit alles is een flinke slag naar voren gemaakt." Inmiddels is Tuincentrum Graka dan ook uitgegroeid tot het grootste tuincentrum van Goeree Overflakkee. Ook vogelliefhebbers uit heel Nederland weten Birdcenter Graka te vinden.

Bij Tuincentrum Graka werken een kleine twintig mensen: een vertienvoudiging van de personeelsomvang in 1986. "Veel personeelsleden werken hier al heel lang: vaste, vertrouwde gezichten, die de klanten kennen en weten hoe ze klanten moeten bedienen."
In het familiebedrijf van Hein Jan van der Kamp en zijn vrouw Adrie, die de administratie verzorgd, is ook hun zoon Leonard werkzaam. Hij houdt zich vooral bezig met de automatisering en de ontwikkeling van het tuincentrum. Alhoewel er natuurlijk het een en ander geregeld moet worden, is Hein Jan zoveel mogelijk op de winkelvloer. "Verkoop en advies, gewoon het contact met klanten." Planten en vogels, het zijn allebei grote liefhebberijen van hem.
De ambitie van het bijna dertigjarige bedrijf is duidelijk: geniet van het leven, binnen en buiten!

Arensman Machines, Oude-Tonge

Toen Arensman Machines in augustus 2011 het nieuwe bedrijfspand opende, bleek het nieuwe pand al snel te klein. Bij het voorbereiden van de nieuwbouw kon het bedrijf onmogelijk rekening houden met de groei die Arensman Machines toen doormaakte en nog steeds doormaakt.

Bas Arensman is in 1997 de grondlegger van het bedrijf geweest. Hij had een bollenbedrijf in Stad aan 't Haringvliet. Toen hij stopte met de bollen, begon hij met onderhoud en reparatie van compressoren, elektromotoren en aggregaten. Hobbymatig, maar wel professioneel.

In 2007 kwam zijn zoon Elbert in de zaak, waarna er steeds meer aan kleine tuin- en parkmachines werd gewerkt. Vanaf dat moment ging Arensman Machines zich, naast onderhoud en reparatie, meer en meer bezighouden met verkoop, voorlichting en service. Het bedrijf groeide en al gauw kwam er personeel bij. Het bedrijfspand in Stad aan 't Haringvliet voldeed niet meer aan de wensen voor een moderne en professionele bedrijfsvoering. Vandaar de verhuizing naar het nieuwe, grotere pand in Oude-Tonge, mét kantoren, showroom en een professionele werkplaats.
Arensman Machines verzorgt nu het onderhoud, reparatie, keuring, verkoop en verhuur van tuinmachines, groenmachines, kleine grondverzetmachines, generatoren en compressoren.
Het bedrijf trekt zowel particuliere en zakelijke klanten, alsook overheidsinstellingen.
"Wij hebben het principe van one-stop-shopping", zegt Mariëlle Arensman, de vrouw van Elbert. "De klant – of het nu een hovenier, een aannemer of een particulier is – kan voor 'alles' op één adres terecht. Van een maaimachine tot een bats, van een trilplaat tot een verticuteermachine en van een kettingzaag tot een graafkraan." Het productenpakket werd steeds breder door het aangaan van A-merk dealerschappen, zoals bijvoorbeeld van Stihl, Viking, John Deere, Weber en Yanmar.
Wat de klant bij Arensman Machines vindt is een gastvrije ontvangst en een vakkundig maatwerkadvies. Mariëlle: "Wij adviseren de klant, maar de klant beslist." Klanten kunnen gerust vrijblijvend in onze showroom rondkijken; waar we tevens wij de laatste stand van de techniek kunnen tonen. De klanten komen van heel Goeree-Overflakkee, Schouwen-Duiveland en Voorne-Putten, maar steeds vaker ook van de Brabantse Wal en Tholen.
Arensman Machines is nu een bedrijf met vier monteurs, een chef werkplaats en 2 leerlingen, naast Elbert Arensman, die zich vooral bezighoudt met de verkoop, en Mariëlle, die de administratie en receptie onder haar hoede heeft. Een familiebedrijf waarbinnen man en vrouw met de collega's zorgen voor de juiste machine op de juiste plaats.

Geslaagd benefietconcert voor Liliane Fonds

Jan Vayne in actie tijdens het benefietconcert.

MIDDELHARNIS – In de Rabobankzaal van het Diekhuus werd vorige week donderdagavond een benefietconcert gegeven ten bate van het Liliane Fonds. Tijdens een voorprogramma van het concert trad zangeres Els van de Wetering op, begeleid door gitarist André Visbeen. Het hoofdprogramma werd verzorgd door één van Nederlands toppianisten: Jan Vayne. De avond werd georganiseerd door serviceclub Ronde Tafel Goeree-Overflakkee en bracht, na aftrek van de onkosten, € 1225 op.

Door Hans Villerius

Het Liliane Fonds (www.lilianefonds.nl) zet zich, sinds zijn oprichting in 1980, in om kinderen met een handicap, die daardoor anders een uitzichtloze toekomst zouden hebben, te helpen weer een kansrijk leven te geven. In 2012 konden, in drie continenten, 83.000 kinderen worden geholpen op weg naar hun volwassenheid, die daardoor nu normaal mee kunnen doen in de samenleving. Dit vertelde de heer Oostveen donderdagavond namens het Liliane Fonds in het Diekhuus. Hij zei het "geweldig" te vinden hier deze avond te mogen staan, om kort iets over het werk van 'zijn' hulporganisatie te vertellen bij mensen die speciaal hiervoor dit benefietconcert hadden georganiseerd. "Af en toe organiseren we inderdaad iets leuks", gaf ook de voorzitter van Ronde Tafel Goeree-Overflakkee aan, "een leuk project, waarvan dit concert voor het goede doel er één is".

Interactie

In een aantal Engelstalige liederen en hits uit diverse jaargangen vulde Els van de Wetering met haar warme volle stem de Rabobankzaal tijdens het voorprogramma, met telkens een korte uitleg voorafgaand aan de nummers die ze met zichtbaar genoegen zong en waarbij ze af en toe door André ook vocaal werd ondersteund. Hun optreden oogstte grote waardering.
Het hoofdprogramma met Jan Vayne aan de vleugel kon dan ook alleen maar tegenvallen, zo gaf Vayne zelf meteen al aan toen hij aan zet was om het concert voort te zetten. Op de hem eigen wijze, met een grol en een grap, zorgde hij voor veel interactie met het publiek, dat hem mocht bestoken met thema's waarover hij zou gaan improviseren. En ook dat deed hij op eigen wijze: de thema's aan elkaar rijgend, over en door elkaar heen buitelend tijdens het spelen, van de ene toonsoort naar de andere schietend, waarbij virtuositeit en verstillende passages elkaar afwisselden.
Af en toe, maar ook dat is Vayne eigen, vroeg hij iemand uit het publiek 't even voor te zingen als hij of zij met een 'verzoeknummer' kwam. Zo klonk met enige regelmaat een zware basstem vanaf de tribune, om aan te geven waarover een volgende improvisatie 'moest' gaan. Maar ook werd een vijftienjarige luisteraar, die de concertgever uitdaagde om op een thema van Chopin te improviseren, door Vayne uitgedaagd om zelf op de vleugel op het podium voor te komen spelen welk muziekstuk de jongeman dan precies bedoelde... En ook dát gebeurde!

Kruukplaetjes

Natuurlijk mag ook niet onvermeld blijven dat één van de luisteraars onvervalst Flakkeese kruukplaetjes had gebakken en daarvan een diepvriesdoos vol aan Jan Vayne gaf voordat het concert begon. En Vayne, die vanzelf nog nooit van dit koekje had gehoord, vond ze verrukkelijk!
Kortom: Ronde Tafel Goeree-Overflakkee organiseerde een zeer muzikale avond met veel spontane gezelligheid en een bijdrage aan het goede doel. Prachtige elementen die elkaar donderdagavond ontmoetten in het Diekhuus, een plaats waarvoor deze locatie juist is bedoeld. En Vayne gaf aan graag nog eens naar het Diekhuus terug te komen. Misschien ook wel voor de kruukplaetjes…

Damvereniging "Denk en Zet"

SOMMELSDIJK - Hieronder de uitslagen van de wedstrijden die maandagavond bij Damvereniging 'Denk en Zet' zijn gespeeld:

Afdeling 1

J. van Hoorn - P. Leroy 3-0
P. van Brussel - J.A. Dekker 1-1
A. van der Veer - M. Klink 1-1

Afdeling 2

A. Jelier - H. Keuvelaar 3-0
J.J. Melaard - J. de Jong 3-0

Afdeling 3

W. Drenth - J. Melaard 3-0

De strijd is zo goed als gestreden. De kampioenen van de afdelingen zijn bekend. Nog een paar losse partijtjes die nauwelijks van invloed zijn op de eindstand moeten worden afgewerkt. Van Hoorn heeft zijn laatste wedstrijd op een fraaie manier gewonnen. Daarmee behoudt hij nog een kleine kans op de derde plaats. Daarvoor komen Leroy en Dekker ook nog in aanmerking. Zij moeten beiden nog een wedstrijd spelen.
Van Brussel behaalde na een moeilijk eindspel tegen Dekker knap remise. Jammer dat hij de laatste wedstrijden nogal wat punten heeft laten liggen. Daardoor komt hij volgend jaar in afdeling 2. Dat geldt ook voor Klink, die ver beneden zijn kunnen heeft gedamd. Dat bleek in de bijzonder spannende wedstrijd die hij tegen kampioen Van der Veer speelde. Eigenlijk had hij aan het eind nog de beste papieren.
Jelier moest om tweede van afdeling 2 te worden van Keuvelaar winnen En dat deed hij heel knap. Melaard, de kampioen van deze afdeling, onderstreepte zijn eerste plaats door De Jong een nederlaag toe te brengen. En dat doe je niet zomaar.
In afdeling 3 moest nog één wedstrijd worden gespeeld, de bovenste: Drenth tegen de onderste: Jan Melaard. Jan heeft het lang volgehouden, maar uiteindelijk moest hij capituleren. Dat was geen schande, tegen zo'n topspeler, die met een groot verschil op nummer 2 van zijn afdeling geëindigd is.

STELLENDAM - Zaterdag werd op het terrein van de buitenhaven van Stellendam de Buutenhavenmarkt gehouden. Deze markt, georganiseerd door de Rommelmarktcommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente Stellendam, trok zaterdag weer veel bezoekers. De opbrengst van de Buutenhavenmarkt is bestemd voor de kerk. Maar de organisatie heeft ervoor gekozen om ook een doel 'buiten de kerk' in de opbrengst mee te laten delen. Dit jaar is gekozen voor diaconaal gastenhuis De Oase. Niek Oosters van de commissie overhandigde zaterdag een cheque van € 1.000,- aan de heren Van Oostenbrugge en Klepper van De Oase. De Oase heeft ook een gastenhuis in Ouddorp waar zes plaatsen beschikbaar zijn voor mensen die aan een herstelperiode toe zijn en psychisch en lichamelijk in onbalans zijn. De cheque werd in grote dankbaarheid ontvangen. Het werk in De Oase wordt vooral door vrijwilligers gedaan, maar er zijn natuurlijk veel vaste kosten, die gedragen moeten worden door giften van particulieren of kerken. De heer Van Oostenbrugge benadrukte in zijn dankwoord dat de mensen in De Oase niet alleen lichamelijke rust krijgen, maar dat het er ook om gaat om de geestelijke rust te krijgen. (Tekst en foto: Adri van der Laan)

Europese Verkiezingen komen eraan

Op donderdag 22 mei is het zover, dan mag er gestemd worden voor de EU. De gemeente heeft overal borden neergezet waarop politieke partijen hun posters mogen plakken. Op de foto staat het bord bij Nieuwe-Tonge. Tot nog toe loopt het nog geen storm, er hebben nog maar een klein aantal partijen 'geplakt'. De verkiezingen waren oorspronkelijk gepland in juni tijdens het Pinksterweekend. Door de stemlokalen een maand eerder te openen, wordt er gehoopt op een hogere opkomst. Bij de vorige verkiezingen voor de EU in 2009 was de Nederlandse opkomst 36,8 procent.

MIDDELHARNIS - Buurtbewoners in Middelharnis organiseren 28 juni een rommelmarkt in de Prinses Marijkestraat om elkaar beter te leren kennen én de zolder op te ruimen. De rommelmarkt "Van Rommelzolder tot Straatverkoop" wordt elk jaar gehouden en wordt elk jaar groter en groter! Vorig jaar met meer dan vijftig deelnemers verdeeld over de Prinses Marijkestraat en het schoolplein van obs D'n Tuun. Wilt u deelnemen aan deze rommelmarkt? Neem dan contact op met Wil Alberts, telefoonnummer 0187-612680, of 6-1324 2858. Opgave voor 12 juni a.s. Een ieder is welkom.

Nu ook op Goeree-Overflakkee: De Beren eetcafés opent vestiging in Ouddorp

Met het doorknippen van een lint opende burgemeester Grootenboer de eerste vestiging van De Beren eetcafés op het eiland. Aansluitend overhandigde ze de cheque ten bate van Project MinE. Foto's: Hans Villerius

OUDDORP – Waar tot en met de eerste week van september 2012 Restaurant Old Village was gevestigd aan de Molenweg te Ouddorp – dat toen echter door brand werd verwoest – zijn in de laatste week van april jl. de deuren van deze horecalocatie weer geopend. Alleen nu onder de vlag van een nieuwe organisatie: De Beren eetcafés. Zo heet het restaurant ook, gewoon 'Beren eetcafé'. Wellicht met een knipoog naar beregoed, of beregezellig… Zeker wat het laatste betreft is dat niet onwaarschijnlijk, want met een westernachtig interieur en een gezellig overdekt terras laat de gezelligheid zich bij binnenkomst meteen insnuiven.

Door Hans Villerius

Drie enthousiaste ondernemers hebben na de brand in 2012 het restaurant overgenomen om het nieuw leven in te blazen. Ze vonden aansluiting bij De Beren eetcafés en sloegen de handen ineen om er iets moois van te maken. En daar zijn ze zeker in geslaagd. [SS1] Niet alleen vanwege het sfeervolle interieur, dat vrijwel identiek is aan hoe het voor de brand was, maar juist ook vanwege het totaalconcept van De Beren eetcafés: een laagdrempelige horecavoorziening waar iedereen zich thuis moet kunnen voelen, met een ongedwongen sfeer, een aantrekkelijke menukaart die heerlijke maaltijden biedt voor een leuke prijs. Zoals een per seizoen wisselend driegangenmenu voor € 19,50. Of dagmenu's waarbij voor zo'n 10 tot 13 euro onbeperkt spareribs, sliptong of kippenpoten gegeten kan worden. Maar ook menu's speciaal voor kinderen. Het Ouddorpse De Beren eetcafé is de 21e binnen deze horecaketen en de eerste op het eiland. Jean-Paul Smits zal hier, als restaurantmanager, het gezicht bepalen en is er verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken.

Opening

De openingshandeling werd vorige week dinsdagavond verricht door burgemeester Ada Grootenboer. Ze zei er trots op te zijn dat er ook in deze tijd ondernemers zijn die de uitdaging aandurven een nieuw bedrijf te starten. "Hopelijk is het een eyeopener voor andere ondernemers om te durven investeren als het economisch minder gaat. Maar ook voor mensen die in Ouddorp komen of die een daagje naar het strand zijn geweest is het fijn dat ze nu nóg meer keuze hebben om in een ongedwongen en gezellige sfeer ergens iets te eten, want dat vinden ze hier zeker!"
De Beren eetcafé Ouddorp is gevestigd aan Molenweg 15. Zie voor meer info (waaronder menukaart en openingstijden) www.beren.nl.

Project MinE

Voor de opening van de Ouddorpse De Beren vestiging hadden de eigenaren als eventuele cadeautip aangegeven een donatie te doen aan Project MinE, een onderzoeksproject naar de oorzaak van de spierziekte ALS, waarbij het in belangrijke mate gaat om het – op grote schaal – verzamelen en vergelijken van genetische data van zowel ALS-patiënten als controlepersonen. En dat was niet tevergeefs. Nadat de burgemeester als openingshandeling een lint had doorgeknipt, mocht ze een cheque van maar liefst 42.500 euro overhandigen ten behoeve van dit medisch onderzoek. De cheque werd in ontvangst genomen door Bernard Muller, zelf ALS-patiënt en één van de initiatiefnemers van Project MinE. En er werd zelfs over gesproken dit bedrag naar boven af te ronden, tot 50.000 euro. Een warm applaus dat volgde, was dan ook zeker welverdiend.

SGP present op de Havenmarkt

OUDDORP - De campagne op Goeree-Overflakkee voor de Europese verkiezingen is begonnen. Diverse partijen presenteren zich op de verkiezingsborden, houden werkbezoeken of presenteren zich op markten. De SGP was zaterdag 3 mei present op de Buutenhavenmarkt van de Hersteld Hervormde Gemeente in Stellendam. Samen met medewerkers van de eurofractie ChristenUnie/SGP werden bezoekers attent gemaakt op de verkiezingen die op D.V. 22 mei voor het Europees Parlement worden gehouden. De SGP-jongeren van Goedereede zorgen voor een activiteit voor de kinderen. Daarnaast spraken de SGP-raadsleden diverse burgers over de 'eilandelijke' politiek.

De beide medewerkers van de eurofractie waren bijzonder enthousiast over de manier waarop zij met burgers in gesprek konden over zaken die burgers vanuit Europa raakten. Zo stelde een lokale ondernemer een aantal regelingen in andere Europese landen aan de kaak, die belemmerend werken voor diverse bedrijven die zaken doen met bijvoorbeeld België en Frankrijk. De fractiemedewerkers wilden graag meer weten over deze problematiek, zodat zij gericht vragen konden stellen aan de Europese commissie.

Werkbezoek

Naast deze presentatie op de Havenmarkt, zal Europarlementariër op vrijdag 9 mei op Goeree-Overflakkee zijn voor een werkbezoek. Hij zal deze dag optrekken met waterschappers en fractieleden van de SGP en ChristenUnie en in het kader van duurzaamheid spreken met diverse ondernemers in de visserij en glastuinbouw. Verder zal hij kennis nemen van het tankstation van de toekomst: Greenpoint Holland-Zeeland. Dit tankstation zal in Oude-Tonge worden gebouwd met alle mogelijke vormen van duurzame brandstof. De meest revolutionaire brandstof die het duurzame tankstation straks aanbiedt is waterstof. Voor dit initiatief is Europese subsidie aangevraagd.

Verkiezingsavond

Op vrijdagavond 9 mei zal SGP-Europarlementariër Belder spreken rond het thema: 'Europa, wat wel en wat niet?!' Iedereen is vanaf 19.30 uur van harte welkom in het verenigingsgebouw 'Eben-Haëzer' aan de Preekhillaan 3 te Ouddorp. Graag gaan ChristenUnie en SGP met u in gesprek over diverse thema's. De avond zelf zal in een aantal herkenbare blokken worden ingedeeld, met stellingen, reacties, interviews, filmpjes en de mogelijkheid om via Twitter reacties te geven. Natuurlijk is iedereen van harte welkom.

CBS 'Prins Maurits' bedankt DVV'09

Op vrijdagmorgen 25 april deden ook de kinderen van de CBS "Prins Maurits" in Dirksland mee aan de Koningsspelen. Na het Koningsontbijt in de klassen en voor de kleuters (samen met de overburen van de school) in de gemeenschapsruimte, was het tijd voor ieders sportieve inzet tijdens de Koningsspelen. De school mocht daarvoor gebruik maken van het trainingsveld van DVV'09. Wat een feestelijke dag!

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Breicafé

Op maandagavond 5 mei is er een breicafé in 't Zaaltje aan de Pastoor van Luenenstraat 20. Vanaf 19.30 tot 22.00 uur kan iedereen komen haken of breien onder het genot van een kopje koffie of thee. Wel graag eigen materialen meenemen. Entree is € 1,50, koffie en thee inbegrepen. Voor meer informatie kunt u bellen met Jannie Ringeling, tel: 0620106468.

Avondvierdaagse

Op maandag 12 tot en met 15 mei is er de avond vierdaagse van Achthuizen. Net als elk jaar zijn er drie afstanden: 2.5, 5 en 10 kilometer. Inschrijven kan op de startavond vanaf 18.00 uur in 't Buurthuis. Dat is tevens de start voor alle afstanden om 18.30 uur. Meedoen kost € 3,50. Meer informatie is te vinden op www.henkfios.nl.

DEN BOMMEL

Avondvierdaagse

Op de avonden van 2 tot en met 5 juni is er de avond vierdaagse in Den Bommel. Ook dit jaar zijn er weer twee afstanden: 2,5 kilometer en 5 kilometer. Inschrijven kan op maandag 2 juni vanaf 18.00 uur in de gymzaal, ingang Mauritshof. De wandelaars voor beide afstanden starten om 18.30 uur. Meedoen kost € 4. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar m.huibrechtse@kpnplanet.nl.

DIRKSLAND

La Poubelle

De werkgroep Derde Wereld van S.V.I.K. houdt op zaterdag 10 mei een tweedehandsmarkt genaamd La Poubelle. De markt duurt van 10.00 tot 15.00 uur en is in de Victoriahal. De markt bestaat uit veertig standjes met tweedehandsspullen. Entree is gratis.

Bingo

Op donderdag 8 mei is er een bingo bij S.V.I.K. in de Victoriahal. Aanvang is 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. Er worden tien ronden gespeeld, waaronder twee super ronden.

GOEDEREEDE

Plantjesverkoop

Op zaterdag 10 mei is er van 9.00 tot 12.00 uur een plantjesverkoop bij de COOP aan de Doelweg. De plantjesverkoop is ten bate van de jaarlijkse rommelmarkt voor het goede doel rondom de haven van Goedereede, die rommelmarkt is dit jaar op 7 juni. Daarvoor kunnen spullen worden ingeleverd op zaterdagochtend 31 mei bij de schuur aan de Achterstraat 7.

Open Huis Dagen

Op 30 en 31 mei zijn het Open Huis Dagen bij Hoeve Kortstaert. 't Binnenwerk, Grenen en Zo en Margot van Erkelens schilderen doen ook mee. Tijdens de Open Huis Dagen draait het vooral om antieke en brocante spullen. U bent welkom aan de Oostdijkseweg 39 van 10.00 tot 18.00 uur. Parkeren kan in de tuin. Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.hoevekortstaert.nl.

MIDDELHARNIS

Open dag modelvliegclub

Modelvliegclub SDGO houdt op donderdag 29 mei een open dag van 13.00 tot 17.00 uur op het modelvliegveld aan de Middelweg. De dag is gevuld met demonstraties van vliegtuigen en helikopters en workshops waarbij u zelf mag sturen. Voor de kinderen wordt er ook snoep gedropt vanuit de vliegtuigjes. Iedereen die zelf ook modelvliegtuigjes wil besturen kan tijdens de open dag bij de professionals terecht met vragen. Voor meer informatie kunt u kijken op de website www.modelvliegclubsgo.nl.

Aangepaste dienst

Op zondag 11 mei is er een aangepaste kerkdienst voor mensen met een beperking. Deze dienst zal plaatsvinden in de Nederlands Hervormde Kerk in Middelharnis. Ds. M. J. Middelkoop gaat de dienst voor. Aanvang is 14.45 uur.

Grote rommelmarkt

Buurtbewoners organiseren voor 28 juni een rommelmarkt in de Prinses Marijkestraat. Wilt u ook en kraampje vullen met uw verkoopwaar? Neem dan contact op met Wil Alberts, tel: 0187-612680 of 0613242858. Opgeven kan tot 12 juni.

NIEUWE-TONGE

Inlevermoment

Op zaterdag 10 mei kunt u van 10.00 tot 11.30 uur rommelmarktspullen en tweedehands kinderkleding inleveren voor de rommelmarkt van de Gereformeerde Gemeente in Nieuwe-Tonge. Inleveren kan in de loods bij de weegbrug achter Tankstation Nelissen. In de omgeving van Nieuwe-Tonge kunnen spullen ook opgehaald worden. Op 7 juni, 5 juli en 30 augustus kunnen er ook nog spullen ingeleverd worden. Voor meer informatie kunt u bellen met Jaco Hobbel, tel: 0683699097.

Bingo

Op vrijdag 9 mei houdt de Wijkgroep van Nieuwe-Tonge een bingo in Ons Dorpshuis. Er worden tien ronden gespeeld en een super ronde. De zaal gaat open om 19.00 uur en de bingo begint om 19.30 uur.

Geusje's Stee

Op zaterdag 10 mei houdt zorgboerderij Geusje's Stee een open dag. De dag duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Dit is de perfecte kans om meer informatie te verzamelen over logeren, dagopvang, dagbesteding en soos avonden. Ook zijn er sinds kort peuter ochtenden. Tijdens de open dag zijn er kraampjes met eigengemaakte cadeautjes en is er een rommelmarktje. Ook is er zelfgebakken cake.

OOLTGENSPLAAT

Rommelmarkt

Op zaterdag 10 mei is de jaarlijkse rommelmarkt van de Hervormde Gemeente tussen 9.00 en 13.30 uur in en om Elthato. Er zijn kraampjes met tweedehands spullen, eten, drinken en spelletjes. De opbrengst gaat naar de nieuwe geluidsinstallatie van de Hervormde Kerk en voor Pastoraal Diaconaal Centrum 'De Herberg' in Oosterbeek.

OUDDORP

iPadcafé

Onder het genot van een drankje kunt u op vrijdagavond 9 mei met andere tabletgebruikers in gesprek gaan en tips en trucs uitwisselen. Op 9 mei wordt de bibliotheek in Ouddorp tussen 18.00 en 20.00 uur omgetoverd tot iPadcafé. Entree is gratis.

Rommelmarkt

Op zaterdag 10 mei houdt v.v. W.F.B. weer de jaarlijkse overdekte rommelmarkt met tal van andere activiteiten. In de grote tent staan kraampjes met de meest uiteenlopende spullen. Ook is er een viskraam en worden er oliebollen verkocht. U kunt uitrusten op het terras en een gokje wagen bij het Rad van Fortuin. De rommelmarkt duurt van 8.00 tot 16.00 uur en is te vinden aan de Hofdijksweg 46.

Bazar

Op woensdag 7 mei is er een Bazar van de Vliedberg met veel leuke artikelen en lekkernijen. De bazar begint om 9.00 uur en duurt tot ongeveer 16.00 uur.

Benefietconcert

Op woensdag 14 mei is er in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente een benefietconcert voor het nieuwe orgel. 'Muziek in beeld' wordt uitgevoerd door Else Baks op cello, Mirjam Noordzij op fluit en Piet Westhoeve op orgel en piano. Het concert begint om 20.00 uur, toegang kost € 12 voor volwassenen en € 5 voor kinderen. Prijs is inclusief het programmaboekje en een kopje koffie of thee in de pauze. Kaarten zijn verkrijgbaar bij het VVV Ouddorp of bel met 0187-601436.

Muziekfair

Op zaterdag 21 juni is er bij Bed & Breakfast De Smousenhoek een muziekfair met muziek van Brassband Concordia en jeugdorkest Concordia Kids en de blokfluitgroepen. Ook is er gelegenheid om zelf instrumenten uit te proberen. Naast muziek zijn er ook verschillende kraampjes met onder meer oliebollen, boeken en kleding. Ook is er een terrasje. Voor € 35 kunt u ook uw eigen kraam vullen met spullen. Voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar info@concordia-ouddorp.nl of bel naar Ina Mierop, tel: 0187-681057.

Jubileumconcert

Op zaterdag 10 mei geeft Les Chantres uit Papendrecht een jubileumconcert in de Doopsgezinde Gemeente ter eren van het 25-jarig bestaan. Het thema is 'Thanks be to our God & Experiencing God'. Kaarten kosten € 7, 50 per stuk, kinderen mogen voor € 5 euro naar binnen. De kaarten zijn te koop bij VVV Ouddorp en aan de zaal zelf vanaf 19.30 uur. Het concert begint om 20.00 uur.

Lentefair

Op zaterdag 10 mei is er een Lentefair in Ouddorp in de tuin op de Havenweg 2. In de tuin wordt u verrast met onder meer woonaccessoires, streekgerechten, brocante, sieraden, chocolade en taart. Ook is er een kinderfotoshoot. De markt duurt van 10.00 tot 16.00 uur.

Ladies Night

Op donderdag 22 mei is er van Hameeteman Wonen tussen 19.00 tot 22.00 uur een Ladies Night aan de Dorpsweg 1. De toegang is gratis en de eerste 200 bezoekers krijgen een goodiebag.

OUDE TONGE

Boekverfilming

Op donderdag 15 mei is er in de bibliotheek van Oude-Tonge een boekverfilming te zien. Deze keer kunt u kijken naar de film 'De Ellendigen' naar het boek van Victor Hugo, ook wel bekend als Les Misérables. Het gaat over Jean Valjean, een ex-galeislaaf, die onder een valse naam zijn leven betert. Alles gaat goed, totdat een oude bekende, Javert, hem op het spoor komt. Bij het aanmelden voor de film kunt u een exemplaar van het boek reserveren. Reserveren kan door te bellen met 0181-315111 of kijk op www.bzhd.nl. Toegang kost € 7,50 voor niet-leden en € 5 voor leden.

SOMMELSDIJK

RealTime Jongerenavond

Op zaterdagavond 10 mei is de laatste RealTime Jongerenavond van het seizoen. Deuren openen om 19.15 uur en de avond begint om 19.45 uur. De avond vindt plaats in het Edudelta College aan de Langeweg 107. Ds. A. Th. Van Olst uit Utrecht praat de avond aan elkaar. Het thema is 'De strijd van het geloof'.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Fietstocht met tuinbezoek

Op zaterdag 31 mei houdt Groei en Bloei afdeling Goeree-Overflakkee een fietstocht met tuinbezoek en een snufje cultuur. De tocht begint om 10.00 uur op de haven van Stad aan 't Haringvliet. Vanaf daar fietst u langs veel tuinen, natuur en cultuur met onderweg een hapje, een drankje en een lunch. Opgeven is verplicht en kan tot 17 mei bij Cees van de Graaf, tel: 0187-681027 of stuur een e-mail naar discograaf@hetnet.nl.

Zangavond

Op zaterdag 10 mei is er in de Nederlands Hervormde Kerk in Stad aan 't Haringvliet een zangavond. De kerk opent haar deuren om 19.00 uur en de avond begint om 19.30 uur.

STELLENDAM

Oud-papier

Op zaterdag 10 mei komt de Financiële commissie Hervormd Jeugdwerk Stellendam oud-papier en karton ophalen vanaf 9.00 uur. Graag voor die tijd het oud-papier en –karton goed gebundeld buiten zetten.

Schuurverkoop

Op zaterdag 10 mei is er van 9.30 tot 15.00 uur een schuurverkoop aan de Mr. Iman Caustraat 67. De gehele opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Hervormde Gemeente Stellendam.

16 / 22

Het burgemeestersgezin Grootenboer-Dubbelman opent het defilé in Ouddorp.

OUDDORP - Een stille tocht, een imponerend moment van stilte, een inhoudsvolle toespraak door burgemeester Grootenboer, kransleggingen en een waardig defilé. Dat waren zondagavond 4 mei uitingen van groot respect voor alle slachtoffers in de Tweede Wereldoorlog en de militaire interventies en vredesmissies in de jaren daarna. Een opvallend groot aantal belangstellenden had zich voor deze plechtigheid rond het monument "Voor hen die vielen" op de kruising Dorpsweg / Hazersweg in Ouddorp verzameld. Onder hen raadsleden, veteranen, vertegenwoordigers van instellingen, verenigingen en talrijke individuele burgers. Daar plaatsten de burgemeester en haar echtgenoot, namens de gemeente Goeree-Overflakkee, als eersten een door Scouting Goedereede aangereikte, bloemenkrans.

Door Jaap Ruizeveld

Na het door de heer H. Vissering geblazen signaal Taptoe - en het door meerdere deelnemers meegezongen Wilhelmus - wees de burgemeester op het landelijk thema van de dodenherdenking: 'Vrijheid geef je door", met de verdiepende tekst wederkerigheid. Hieraan kan op alle niveaus, tussen mensen, groepen mensen en staten invulling worden gegeven. "Geef elkaar de ruimte, dat is de voornaamste boodschap. Vrijheid is een groot goed. Niet alleen in het verleden, maar ook nu nog wordt gestreden voor vrijheid en democratie. We zien dat vrijheid voor een groot deel van de wereldbevolking slechts beperkt is. Dagelijks horen wij dat mensen worden vervolgd om hun geloofsovertuiging, geaardheid of voor het hebben van een andere mening dan een overheerser bepaalt".

Accenten

"Het belang om één keer per jaar stil te staan bij de impact die oorlogen teweeg brengt is groot. Het behouden van vrijheid zoals wij die nu kennen vergt aandacht. Het is het waard om er voor te werken en te strijden". Burgemeester Grootenboer legde in haar toespraak veel lokale en eilanden accenten. "In de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan 60 Joodse inwoners van het eiland weggevoerd en het is hen niet anders vergaan dan de miljoenen Joodse lotgenoten elders in Europa. In diverse dorpen op Goeree-Overflakkee zijn razzia's gehouden. In Ouddorp was dat op 20 december 1944. Een datum om nooit te vergeten. Jonge mannen moesten voor dwangarbeid naar Duitsland. Velen kwamen niet terug, of waren bij thuiskomst ondervoed en ziek".

Kinderen

Ook vielen er slachtoffers door bombardementen. Er kwamen hier inwoners om het leven bij beschietingen en andere verschrikkingen in oorlogstijd. Hun namen staan op het monument. Opdat er nooit en te nimmer vergeten wordt. We denken ook aan militairen uit Ouddorp en omgeving die in Indië gesneuveld zijn. Ook vele jaren na de oorlog was er die ramp met een vliegtuigbom op de kotter OD 1. Het is goed vanavond te zien dat er veel kinderen bij deze herdenking zijn. Jullie zijn de generatie van de toekomst. Dat jullie betrokken zijn bij de herdenkingen is van grote betekenis", zei mevrouw Grootenboer. Na krans- en bloemlegging onder andere namens stichting WO 2, stichting De Goereese Gemeenschap, Oranjeverenigingen (Goedereede en Stellendam) en individuele burgers. De burgemeester en haar echtgenoot en kinderen openden vervolgens het afsluitend defilé langs het monument, waar militairen de gehele plechtigheid de erewacht vormden.

Volkslied

Met tranen in haar ogen keek een oudere vrouw naar de kranslegging door burgemeester Grootenboer. Het is een wel heel sobere plechtigheid", zegt ze. "Terwijl overal in het land muziekkorpsen twee coupletten van ons volkslied spelen mag dat blijkbaar hier ook al niet meer. Het is verdrietig dat de bevrijding van de oorlog onze dorpsgemeenschap niet nader tot elkaar heeft gebracht". De man naast haar knikt. "Laten we dankbaar zijn dat wij ook op deze plek bij het monument God mogen danken voor onze vrijheid", antwoordt hij.

Wethouder Van der Vlugt en zijn echtgenote leggen een krans bij het monument aan het Gelderspad in Dirksland.

DIRKSLAND – Soberder dan anders – het was immers zondag – herdacht Dirksland op 4 mei de oorlogsslachtoffers bij het monument aan het Gelderspad. Geen bijeenkomst in de kerk, geen koffie na afloop. Dit jaar alleen een stille tocht onder aanvoering van Amicitia, twee minuten stilte, het Wilhelmus, een toespraak van wethouder Arend-Jan van der Vlugt en het leggen van enkele kransen bij het monument.

Door Kees van Rixoort

In zijn toespraak onderstreepte Van der Vlugt het belang van herdenken. "De herdenking betekent veel voor iedereen die de oorlog heeft meegemaakt of nabestaande is van de slachtoffers die zijn omgekomen. Het is goed om hier samen te zijn. Om stil te staan bij de oorlog, die een gat in onze samenleving sloeg".

Dirksland herdacht alle oorlogsslachtoffers, zij die hun leven gaven voor de vrijheid. En in het bijzonder ook de Dirkslandse jongemannen die sneuvelden in de bloei van hun leven. "We denken ook aan de drie broertjes en hun vriendje die door een mijnexplosie om het leven kwamen", aldus wethouder Van der Vlugt. "Vandaag staan we stil bij allen die verdriet hebben om hun geliefden en bekenden die geen bevrijding mochten meemaken".

Hij noemde de verhalen en herinneringen die boven komen op 4 mei. Verhalen van mensen die zich hebben ingezet om anderen te redden. Verhalen van mensen die alles zijn kwijtgeraakt. "Niet alleen hun bezittingen, maar ook hun familie en vrienden. Alles! Alles weggevaagd in enkele ogenblikken. Levenslang veroordeeld tot gemis van dierbaren. Levenslang veroordeeld tot angst. Angst als er een vliegtuig over komt. Angst als er op de deur wordt geklopt. Angst om naar bed te gaan. Angst om te gaan slapen".

De wethouder was blij dat er ook kinderen aanwezig waren tijdens de herdenking. "Het is goed om deze herdenking mee te maken en te horen dat leven in vrijheid echt heel belangrijk is". Hij had ook nog een goede raad voor de nieuwe generatie: "Ga goed met elkaar om, zorg goed voor elkaar. Help ook anderen en denk niet te veel aan jezelf. Samen moeten wij de wereld en ons eiland mooier en beter maken".

Samen met zijn vrouw legde Arend-Jan van der Vlugt vervolgens een krans namens de gemeente Goeree-Overflakkee. Er volgden nog kransen en bloemen van de Oranjevereniging Dirksland, de Oranjevereniging Herkingen, stichting WO2GO en de eilandelijke veteranen.

Tijdens de plechtigheid in Den Bommel zijn drie vlaggen gehesen. 

DEN BOMMEL - Eén van de kernen op het eiland waar de Dodenherdenking werd gehouden was Den Bommel. Veel mensen, jong en oud, waren naar het graf van de omgekomen soldaat gekomen om de doden te herdenken.

Door Adri van der Laan

Voor de officiële plechtigheid was er een bijeenkomst in verenigingsgebouw De Bron bij de Hervormde Kerk. De organisatie van de herdenking was in handen van het plaatselijke Oranjecomité. Namens dit comité heette de heer Bakelaar een ieder hartelijk welkom in de volle zaal. Hij noemde de Amerikaanse piloot Luitenant Robert E. Strover, die in de nabijheid van Den Bommel uit zijn vliegtuig was gesprongen maar zijn parachute weigerde. Ook de Engelse vlieger Harold Lockett werd herdacht. Hij werd pas na de oorlog tussen de wrakstukken van zijn neergeschoten vliegtuig gevonden.
Namens het gemeentebestuur was wethouder Gerrit de Jong aanwezig. In zijn toespraak sprak hij zijn waardering uit voor de grote belangstelling. Hij waardeerde ook de aanwezigheid van de kinderen. De Jong stond stil bij een aantal ingrijpende gebeurtenissen op het eiland tijdens de Tweede Wereldoorlog, zoals de razzia en het onder water zetten van het gebied rondom Den Bommel, waardoor er veel inwoners geëvacueerd moesten worden.
De wethouder wees zijn gehoor erop dat "vrijheid meer is dan bewegingsvrijheid". In dit verband wees hij op het belang van respect voor elkaar tonen. Hij waarschuwde ervoor om bepaalde groepen in de samenleving niet uit te sluiten. Toen dit in Duitsland in de dertiger jaren gebeurde keken veel mensen een andere kant op, met alle gevolgen van dien. Hij riep op tot waakzaamheid tegen discriminatie "respect moet de boventoon voeren", aldus wethouder De Jong die zijn toespraak afsloot met het gedicht van H.M. van Randwijk 'Een volk dat voor tirannen zwicht'.

Basisscholen

Gedichten waren er ook van leerlingen van de beide basisscholen uit Den Bommel. Ds. De Borst hield een korte overdenking. Hij noemde de strijd in de Tweede Wereldoorlog een strijd tegen demonische machten.
Rien Bakelaar stond in zijn bijdrage stil bij impact van de Tweede Wereldoorlog op Den Bommel. Hij vertelde de geschiedenis van Gerrit Ras, opgetekend uit de mond van de hoogbejaarde mevrouw Ras. Die, na ontdekking, toch in Duitsland tewerk werd gesteld en daar ziek vandaan kwam.

Plechtigheid

Naast de kerk vond de officiële herdenking plaats. Na het blazen van de Taptoe werden de Nederlandse, Amerikaanse en Engelse vlaggen gehesen, dit tijdens het spelen en ten gehore brengen van de volksliederen. Wethouder De Jong legde namens het gemeentebestuur een krans, vervolgens werden er namens verschillende instanties kransen en bloemen gelegd.
Bij de plechtigheid vervulde debrandweer en de jeugdbrandweer een belangrijke taak.

Gemeenteraadslid Rob Maliepaard tijdens zijn toespraak in Nieuwe-Tonge. 

Nieuwe-Tonge – Als de kerkklokken stoppen met luiden wordt het stil. Alleen het gezang van de merel doorbreekt de twee minuten stilte. Op de begraafplaats van Nieuwe-Tonge stonden de dorpelingen stil bij hen die zijn gevallen tijdens de oorlog. Dat gebeurde rondom het graf van Jacob Arij (Jaap) Verolme, een verzetsstrijder die op 9 november 1944 is gefusilleerd.

Door Martijn de Bonte

Jaap Verolme is geboren op 19 november 1918, hij was 21 jaar oud toen de oorlog uitbrak. Tijdens de oorlog was hij actief in het verzet als lid van de Knokploeg Zuid in Rotterdam. Jaap is opgepakt omdat hij hulp bood aan onderduikers. Een dag later is hij gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Zijn zwangere vrouw en jonge dochter bleven alleen achter.

Gemeenteraadslid Rob Maliepaard hield een toespraak. Maliepaard ging in op het leven van Jaap Verolme: "Hij heeft het heldendom nooit gezocht". Hij benadrukte dat Verolme zijn leven heeft gegeven voor onze vrijheid. "U en ik zijn vrij. Vrij op het gebied van godsdienst en politiek. Laten we het licht brandend houden en onze vrijheid koesteren en omarmen". Hij besloot zijn toespraak met de woorden: "Dank je wel, Jaap!".

Bij de herdenking waren een aantal nabestaanden aanwezig van Jaap Verolme. Arenda Evers droeg een gedicht voor, waarin ze zich met warme woorden tot de familie richtte. Na het zingen van het eerste en het zesde couplet van het Wilhelmus was er gelegenheid voor het leggen van bloemen bij het graf. Daarna wordt het weer stil op de begraafplaats, alleen de merel zingt.

Witte rozen voor de kinderen in Middelharnis. 

MIDDELHARNIS – Tegenwoordig is het bijna normaal, maar Nederland heeft niet altijd kunnen genieten van de vrijheid. Bijna 70 jaar geleden was er oorlog en zo'n 50 miljoen mensen zijn gestorven. Elk jaar nemen we twee minuten de tijd om daarbij stil te staan.

Door Sam Fish

Zo'n honderd tot honderdvijftig mensen liepen mee in de stille stoet van het gemeentehuis naar het monument aan de Hoflaan waar al ruim tweehonderd mensen stonden te wachten. Ondanks dat kon je een speld horen vallen. De heer A. Kuin gaf een welkomstwoord, daarna was er muziek van Sempre Crescendo en Ons Koor. De Taptoe werd geblazen en twee minuten lang was het nog stiller en stond Middelharnis samen met Nederland stil bij alle oorlogsslachtoffers.

Wethouder Tollenaar verwees in zijn speech naar het thema: Vrijheid geef je door. "Vrijheid zonder gebondenheid is hetzelfde als een auto zonder remmen", sprak de wethouder. Hij wees iedereen ook op de vier vrijheden waarvan in Nederland genoten wordt die in 1941 werden uitgesproken door de Amerikaanse president Franklin Roosevelt: vrijheid van spreken en meningsuiting, vrijheid van godsdienst, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees.

Verschillende stichtingen en organisaties legden boeketten neer bij het oorlogsmonument en ook de kinderen legden witte rozen neer die van tevoren waren uitgedeeld door het Rode Kruis.

Prijswinnaars bij Landwinkel Keizer

De prijswinnende families Teerling (l.) en Klink (r.) ontvangen hun prijzen uit handen van resp. Ad en Kees Keizer, voor de ingang van hun Landwinkel. Foto: Hans Villerius

STELLENDAM – De twee weken voorafgaand aan Pasen was er bij Landwinkel Keizer te Stellendam een actie waarbij klanten het aantal eieren in een originele eierenmand konden raden. Wie het juiste aantal had, of er het dichtst bij zat, won een kist met overheerlijke streekproducten, waaronder veel verse en duurzaam geteelde producten van het eigen landbouwbedrijf van de familie Keizer. Veel klanten hebben aan de actie meegedaan, "honderden" zegt Kees Keizer, "met soms verrassende aantallen die geraden werden, zelfs één die dacht dat dit 360 eieren waren!", lacht hij terwijl hij de bewuste mand met eieren laat zien. Het juiste aantal was 83, en dat werd door twee winnaars geraden: de families Klink uit Stellendam en Teerling uit Hellevoetsluis.

Door Hans Villerius

Deze families mochten vorige week woensdagmorgen hun prijzen op komen halen in de Landwinkel. Ze kregen daarbij meteen een korte rondleiding door het bedrijf en langs de theetuin die de familie Keizer ook runt en die de toepasselijke naam 'Keizershof' draagt.

Duurzame teelt

Beide prijswinnaars gaan wekelijks voor hun verse producten naar Landwinkel Keizer. "Dit is een winkel waar de spullen altijd goed zijn", zeggen ze. "Je próeft 't gewoon!" Keizer zelf legt uit hoe dat komt. "Onze producten worden duurzaam geteeld. Niet biologisch, want wij gebruiken wel kunstmest. Maar verder maken wij in principe geen gebruik van bestrijdingsmiddelen, noch tegen onkruid, noch tegen insecten, ook niet preventief. Alleen als 't echt niet anders zou kunnen. Om onkruid tegen te gaan, leggen wij gronddoek over het perceel waarop we de gewassen verbouwen. En tegen insecten leggen wij zeer fijnmazig doek eroverheen, waar zelfs geen luis doorheen komt. Natuurlijk kun je als landbouwer wel tegen van alles spuiten, en als je een groot landbouwbedrijf hebt ontkom je daar ook niet aan, maar als consument krijg je die stoffen tóch binnen en gezond is dat niet. Wij hebben echter een kleinschalig landbouwbedrijf en hebben er bewust voor gekozen om onze producten duurzaam te telen. En ja, dát proef je! De mensen komen er inmiddels ook voor van buiten 't eiland, zoals één van deze prijswinnaars."
"Ja, wij zijn echt alert op welke groenten we kopen", zeggen Lennert en Marloes Teerling. "Je weet wat er tijdens de teelt met je eten gebeurt en de kwaliteit van wat híer verbouwd en geleverd wordt, daar kun je gewoon niet omheen! Het is gezonder en veiliger en daarom komen we elke week graag uit Hellevoet hiernaartoe."
"Dit soort reacties krijgen we steeds vaker", geeft Keizer aan. "Bij steeds meer mensen komt het besef hóe belangrijk het is dat aardappels, groenten en fruit op een voor de gezóndheid zo verantwoord mogelijke wijze worden verbouwd. Duurzame landbouw is alleen wel erg arbeidsintensief. We hebben het er veel drukker door gekregen, maar het is toch een bewuste keus geweest."

Landwinkel

De producten die de Keizers verbouwen zijn deels (aardappelen en uien) voor de grote handel, maar voor een belangrijk deel ook voor de verkoop in de eigen Landwinkel. Hier liggen momenteel de nieuwe aardappelen alweer van eigen akker. Dat laatste geldt ook voor groene asperges, die kleinschalig worden verbouwd. Voor aardbeien komen klanten overal vandaan, evenals voor de eigen geteelde bloemkool, boskroten, sla of spinazie. En vanuit een aantal bijenkassen maken ze zelf heerlijke honing. Wat niet van eigen teelt komt, betrekt Landwinkel Keizer van leveranciers uit de directe omgeving, zodat het hele assortiment zoveel mogelijk streekgebonden is. Dat geldt ook voor de sappen, waar geen E-nummers in zitten, voor het fruit, de zuivelproducten, noten, en niet in de laatste plaats voor het vlees, dat afkomstig is van een vleesboerderij uit Kerkwerve, waar men zelf de koeien fokt, die geen antibiotica krijgen of groeiversnellers.

Theetuin

Naast de Landwinkel is er de theetuin, waar in een heerlijke, rustige, groene omgeving genoten kan worden van een kopje koffie, thee, fris of ijs én van overheerlijke appeltaart of aardbeienrol uit eigen keuken. Afhankelijk van de weersgesteldheid, strijken in het seizoen dagelijks heel wat mensen neer in de 'Keizershof', bijvoorbeeld om hun fietstocht even te onderbreken en iets lekkers te gebruiken. De aanleg, enkele jaren geleden, van het fietspad langs de slikken tussen Melissant en Goedereede – en dat tevens langs het bedrijf van de familie Keizer voert – én de vrijwel gelijktijdige start van theetuin 'Keizershof' lijken wat dat betreft elkaars aanwezigheid zeker te versterken.
Landwinkel Keizer is gevestigd aan Damweg 1-a te Stellendam. Zie voor meer info www.keizeragf.nl.

Riet van der Groef–van Prooijen al 35 jaar pedicure

Riet van der Groef-van Prooijen.

DIRKSLAND - Om Riet v.d. Groef-van Prooijen te kunnen interviewen heb ik als vermeende klant een afspraak gemaakt om een pedicure behandeling te laten doen. Vol in tenue staat ze in haar tuin als ik aan kom rijden. Ze is zeer verrast als ze ook haar dochter en schoondochter ziet, die haar in het zonnetje komen zetten met een mooi boeket en een heerlijk stuk gebak.

Tekst en foto: Carin van Buren

Riet v.d. Groef viert dit jaar haar 35-jarige jubileum als pedicure. Vijfendertig jaar geleden, nadat haar kinderen groot genoeg waren, heeft ze in Rotterdam de opleiding gevolgd om pedicure te kunnen worden. Met de steun van man en kinderen, die regelmatig als 'proefkonijn' mochten fungeren, is het haar gelukt om deze opleiding met goed resultaat te voltooien. In het begin van haar praktijk ging ze zelf, vanuit de Emmalaan, op pad om bij de klanten thuis een behandeling te geven. Echter 22 jaar geleden, na een verhuizing, werd het mogelijk om een praktijk aan huis te realiseren en werkt ze nu nog steeds vanuit thuis. Wel komt ze nog met regelmaat in het ziekenhuis en Calando, als daar gevraagd wordt om een pedicure behandeling. Het geeft haar veel voldoening om dit werk op die plaatsen te mogen doen. "Iemand mooi maken, zich goed laten voelen, ondanks alle zorgen die deze mensen met zich mee dragen."

Vanaf de eerste dag

Er zijn twee klanten die al vanaf de eerste dag nog steeds trouw de praktijk van Riet bezoeken. Omdat dit toch wel een heel bijzonder feit is, genieten deze klanten van een speciale gereduceerde prijs.
Ze heeft meerdere klanten van boven de 100 jaar gehad. Daarbij zat een mevrouw die in drie verschillende eeuwen had geleefd, van 1898 - 2001. Deze mevrouw kreeg voor haar 100e verjaardag het boekje 'Dirksland en vroegere tijden' overhandigd wat door Riet en haar man is geschreven. Verder heeft Riet nog nooit enige reclame hoeven maken, de klanten kwamen vanzelf, door de goede mond-op-mond reclame die klanten van haar maakten. Riet heeft voor iedere klant tijd genoeg en een luisterend oor. Tijdens de behandelingen worden er heel wat onderwerpen besproken, van luchtig tot serieus.

Nadat haar man veertien jaar geleden is overleden, vond Riet veel steun in haar werk. Ze is na de begrafenis dan ook zo snel als mogelijk weer aan het werk gegaan. De combinatie met de zorg voor haar hondje, haar werk en de goede band met haar buren heeft ervoor gezorgd dat ze haar draai weer heeft gevonden.
Riet doet dit werk met zoveel plezier, eigenlijk ziet ze het meer als hobby. "Het mooie van dit werk is dat er aan die voeten een uniek mens vast zit". Tijdens het vertellen over haar werk straalt Riet het plezier wat ze hierin beleeft helemaal uit.
Met haar 72 jaar is ze nog niet van plan om te gaan stoppen met het uitoefenen van haar beroep. Uiteraard werkt ze wel minder dan vroeger, maar hetgeen dat ze nog werkt wil ze graag zo houden. Doordat ze zelf haar tijden in kan delen is het voor klanten mogelijk om van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat een afspraak bij haar te maken.

De praktijk ziet er heel fris en modern uit. Een keurige ruimte die is aangekleed met zwart/wit kleuren. Riet vertelt dat ze na iedere behandeling uiteraard alle instrumenten reinigt. Hygiëne, geduld en preciesheid staan zeer hoog in het vaandel. Riet volgt geen nascholing meer, maar blijft door het lezen van vakbladen en de informatie vanuit haar leveranciers goed op de hoogte van alle veranderingen die plaatsvinden in haar beroep. Achter de ruit prijkt het bordje van ProVoet, dit bordje geeft aan dat Riet haar werk mag uitoefenen.

INGEZONDEN:
Molen 'De Korenbloem' en Adriana van Aflaken

SOMMELSDIJK - Met belangstelling heb ik in de krant van dinsdag 29 april j.l. het verslag gelezen van het bezoek van de Amerikaanse familie Korvink aan 'De Korenbloem' in Sommelsdijk.

In het verslag werd gevraagd naar gegevens over de achtergrond van Adriana van Aflaken, die samen met haar man Aren Korvynck vermeld staat op de stichtingssteen van de molen uit 1705.

Stichtingssteen

Adriana van Aflaken werd op 22 december 1675 gedoopt in Sommelsdijk, als dochter van Daniël Lowijsz van Aflaken en Elisabeth Jacobsdr Bane. Daniël van Aflaken was procureur in Sommelsdijk. Adriana was de derde in een gezin van vier kinderen.
Ze trouwde in 1697 in Sommelsdijk met Aren Arentsz Korvynck, die een jaar of vier ouder was dan zij.
De vader van de bruidegom was molenaar op de voorganger van 'De Korenbloem'.
De vader van de bruid was, naast procureur/notaris, voor de Staten van Zeeland ontvanger van diverse belastingen in het toen Zeeuwse Sommelsdijk.
Adriana van Aflaken en Aren Korvynck kregen negen kinderen. Een aantal van de kinderen stierf als baby of kleuter. Adriana overleed vermoedelijk rond 1726.

Dochter van Daniël van Aflaken

De vader van Adriana was een vooraanstaande figuur in Sommelsdijk. Over hem valt nog veel te ontdekken.
Daniël van Aflaken werd in 1644 in Sommelsdijk gedoopt. Zijn ouders waren Lowijs van Aflaken en Adriaantje Pieters. Daniël wist ambtelijk carrière te maken in Sommelsdijk en was waarschijnlijk een welgesteld man.
In het Utrechts Archief, het Stadsarchief van Rotterdam en het Streekarchief Voorne-Putten en Rozenburg komt hij voor als "notaris te Sommelsdijk". Dat is opmerkelijk omdat er, voor zo ver we weten, geen notarieel archief van hem bekend is.
Daniël van Aflaken was overigens niet van onbesproken gedrag. In 1691 bracht ene Pieternelle Kattestaart in onecht een kind van hem ter wereld dat in Sommelsdijk gedoopt werd en de naam Daniël kreeg.

Wie meer wil weten over de familie Van Aflaken, kan verder zoeken in het Streekarchief Goeree-Overflakkee en het daar aanwezige archief van de Stichting Genealogisch Centrum Goeree-Overflakkee.

CATHY WESTDORP
Dirksland

In Achthuizen is spontaan een hardloopclub ontstaan

ACHTHUIZEN - In Achthuizen is een hardloopclub ontstaan. Er werd al gelijk geroepen we noemen het HIOS, dat staat voor 'Hardlopen is ons streven'. Een grapje naar FIOS, de plaatselijke voetbalclub in Achthuizen. Die afkorting staat 'Fierheid is ons streven'. Het is begonnen doordat één iemand wilde gaan hardlopen, toen ze dit vertelde zei een ander: 'ik doe wel met je mee'. Weer iemand anders hoorde dit en zo ontstond er spontaan een clubje. De één na de ander kwam erbij.

"Er is gelijk een groep-WhatsApp gemaakt en als je wilt gaan hardlopen stuur je een berichtje en grote kans dat er gezellig nog iemand kan en meeloopt. De ene keer reageert er één iemand en de andere keer wel zes, het werkt super. Iedereen loopt wel op zijn eigen tempo, maar uiteindelijk lopen we samen uit". Eén van de elf dames stept regelmatig mee, zij werd al gelijk als coach aangesteld!

Het doel van het hardlopen is nu de Ladiesrun op 1 juni 2014 in Rotterdam. Allemaal doen ze met de 5 km mee. Intussen is iedereen opgegeven en hard aan het trainen voor dat doel. Er zijn al wat dames die aan verschillende doelen mee hebben gedaan, zoals de Ladiesrun in Goes en de Sparkrun in Spijkenisse.

"En ja, zoals vrouwen zijn, we willen natuurlijk wel hip hardlopen en hadden het idee dat er een leuk roze shirt moest komen. Zo gezegd zo gedaan. Eén van de dames heeft een logo gemaakt en deze staat op het shirt. We hebben sponsors gezocht en zie hier het resultaat. Wij willen de sponsors bij deze bedanken voor de mooie stoere en hippe shirts!" Dat zijn 2L Financial Services B.V., Alpha railkoker, Nagelstudio Y-nails en Janneke Heuker fotografie.

PV De Reisduif

SOMMELSDIJK - De uitslagen bij PV De Reisduif van de wedvlucht van Peronne op zaterdag was als volgt: Los: 09.00 uur; Deelnemers: 16; Duiven: 348; Weer: noord noord oost.

J. Springvloed-Dubbeld (15/27) 1, 4, 6, 7, 8, 9, 10, 14, 21, 43, 44, 53, 59, 82, 85; J.K. Hoekman (12/49), 2, 29, 32, 39, 40, 52, 62, 63, 69, 71, 72, 81; J. van Alphen (21/39) 3, 13, 16, 20, 22, 25, 26, 36, 37, 38, 49, 55, 58, 61, 64, 65, 74, 76, 84, 86, 87; J. de Blok (10/20) 5, 12, 17, 28, 34, 48, 50, 51, 68, 77; Comb. v.d. Sluys, (4/18), 11, 45, 66, 75; P.van Moort (15/22), 15, 19, 23, 24, 27, 30, 33, 41, 42, 54, 56, 57, 67, 80, 83; A. v.d. Linde (6/12) 18, 31, 35, 46, 73, 78; M.A.van, Nimwegen, (2/22) 47, 60; Appel Vis van Heemst, (2/45), 70, 79.

Benefietconcert 'Muziek In Beeld'

OUDDORP - Woensdag 14 mei wordt er in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp een concert gegeven waarvan de opbrengst bestemd is voor het pas aangeschafte nieuwe orgel in die kerk.

De financiering van het nieuwe elektronisch / digitale orgel, een drieklaviers Johannus Ecclesia D450, is al voor ruim meer dan de helft gerealiseerd, maar elke gift, donatie of opbrengst van een concert zoals deze is uiteraard nog zeer welkom.

"Muziek in Beeld" is een avond met muziek, uitgevoerd door Else Baks – van der Burg, cello; Mirjam Noordzij – van der Burg, fluit; Piet Westhoeve, orgel en piano en foto's van Jan Baks.

Het benefietconcert begint om 20.00 uur. Toegang is voor volwassenen € 12,-, inclusief programma en koffie / thee in de pauze. Kinderen betalen € 5,-

Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij de VVV Ouddorp of via telefoonnummer 0187-601436.