info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

6 september 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 6 september 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Lichtjesfietstour hield het droog

OUDDORP – Avondduister, honderden fietsers, evenzovele lichtjes én sfeervol verlichte wegen en straten. Dat zijn de ingrediënten van de inmiddels traditionele Lichtjesfietstour in Ouddorp, die afgelopen vrijdagavond weer plaatsvond. Ook nu weer voor het goede doel, en mede mogelijk dankzij de inzet van vele vrijwilligers en medewerkers van het Rode Kruis.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Als we manager Mirna Bogert van VVV Ouddorp aan Zee vragen voor de hoeveelste keer de Lichtjesfietstour gehouden wordt, denkt ze dat 't dit jaar voor de veertiende of vijftiende keer is. Aan de balie van het Ouddorpse VVV kantoor, in 't Blaeuwe Huus, schuift een massa mensen aan haar voorbij, die zich inschrijft voor de ca. 12 kilometer lange fietstocht in het donker. Mirna schat in dat het ditmaal zo'n vierhonderd deelnemers zijn. Misschien iets minder dan anders, omdat 't even ervoor nog flink regende. Niettemin is het weer een lange, lange sliert fietsen, en natuurlijk fietsers, die zich even na halftien in beweging zet om langs de vooraf uitgezette route te trekken. De bewoners van de straten en weggetjes waardoor de fietstour trekt waren gevraagd hun straten weer sfeervol te verlichten. En daar was ook nu weer gehoor aan gegeven, zij het minder dan andere jaren, wellicht ook met de regen als spelbreker, hoewel 't in Ouddorp weer droog was toen de Lichtjesfietstour van start ging. Niettemin zitten op diverse plekken langs de route groepjes mensen buiten, onder sfeerverlichting, tussen potjes en lantaarntjes met waxinelichtjes, tuinfakkels, partylampjes, snoeren met ledverlichting, enz., in de voortuin of op de stoep, gezellig bij knappende vuurtjes in vuurkorven, genietend van een hapje of een drankje, of zelfs met uitbundig muziekgeschal bij een opgezette partytent, te wachten op de fietsende massa. En áls die eenmaal voorbijkomt, is het een gejuich en gejoel van jewelste. Zo'n kleine vijf minuten duurt 't dat de fietsende meute de straat passeert. Met enige regelmaat stagneert 't geheel, als een afslag moet worden genomen, of als onderweg de pad even 'n stuk smaller wordt. En soms knalt langs de route zelfs nog wat overgebleven vuurwerk van de laatste jaarwisseling. De sfeer zit er goed in. En die blíjft erin zitten. Ook als de circa achthonderd wielen voorbij gerold zijn, gaat de gezelligheid op straat door. Naast de velerlei sfeerlichtjes langs de route, staan her en der ook tractoren opgesteld, met kabels led-lampjes eveneens fraai verlicht. Dit vanwege de Boerenlanddag, de volgende dag in het dorpscentrum. Een goed uur rijden is het voor de fietsers, dan zit 't er weer op, voor een jaar. Ze hebben niet alleen deelgenomen aan een leuke activiteit, maar met hun inschrijfgeld ook bijgedragen aan financiële steun van een breed gedragen goed doel op het eiland: hospice Calando te Dirksland.
Kijk voor een filmpje op de Facebookpagina van Eilanden-Nieuws of op de website: www.eilandennieuws.nl.

Goerees Havenconcert: 'prachtige avond'

GOEDEREEDE - Het Havenconcert beleefde een prachtige avond. Op een speciaal ponton in de haven van Goedereede werd door verschillende artiesten een gevarieerd muziekprogramma op topniveau ten gehore gebracht. De organisator, de Stichting Promotie Kop van Goeree, kan terugkijken op een zeer geslaagd evenement met een grote opkomst. Veel publiek was met klap- en tuinstoelen naar de Goereese haven gekomen.

Deze achtste editie van het Goereese Havenconcert had prachtige artiesten op het programma. Na het voorprogramma, muziek van beiaardier Jan Bezuijen op het carillon van de toren, opende presentator Patrick Polie de avond gevolgd door Koninklijke fanfare Apollo onder leiding van Leo Simons. De Ukuladies, Suzanne Jalink, Marlieke Fris en Jennifer Ravestein vermaakten het publiek met hun driestemmige zang, waarbij ze zichzelf begeleiden op de ukelele. Ook pianiste Nadia Rutkovska en Kobus Prins op de marimba/vibrafoon maakten hun opwachting op het ponton. Het publiek genoot van de optredens. De toegift van het orkest 'Mijn tante kan niet trouwen, omdat ze niet zoenen kan' en 'We'll meet again' werd natuurlijk luidkeels meegezongen.
De organisator, de Stichting Promotie Kop van Goeree, kan terugkijken op een zeer geslaagd evenement, dat mede mogelijk werd gemaakt door diverse sponsors en donateurs.

2 / 20

Agenda

Donderdag 8 september

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
DIRKSLAND – Concert van gem. koor Excelsior en het chr. gemengd koor Sursum Corda, met Reizende Dichters. Aanvang 19.30 uur. Hervormde Kerk.

Vrijdag 9 september

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 10 september

ACHTHUIZEN - Tentoonstelling Huisvlijt in de voormalige boerderij De Ouwe Stee. Het adres is De Ouwe Stee, Schaapsweg 25 in Achthuizen. Van 10.00 tot 16.00 uur. De entree is € 1,50 per persoon.
MIDDELHARNIS – Psalmzangavond t.b.v. ZGGG. Sionkerk aan de Landbouwweg. Organist Peter Wildeman, opening stud. E.J. Boudewijn. Aanvang 19.30 uur.
GOEREE-OVERFLAKKEE – GO Classic, wielertoertocht over het eiland. Met routes van 150, 115 en 70 kilometer. De opbrengst is voor goede doelen. www.go-classic.nl
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDE-TONGE - Hervormde Kerk te bezichtigen van 11.00 tot 16.00 uur. Vanaf 15.00 uur orgelconcert door Hans van Heemst.
DIRKSLAND - Jaarmarkt van de Hervormde Gemeente van 9.00 tot 16.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
OOLTGENSPLAAT - Nazomermarkt Hersteld Hervormde Kerk van 9.00-14.30 uur. Locatie: Stoofstraat 26.

Donderdag 15 september

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
DIRKSLAND - Breicafé Klein Parijs in Reginahof van 10.00 tot 12.00 uur.

Vrijdag 16 september

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.

Zaterdag 17 september

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Spuikolk 6. www.tloosje.nl.
STELLENDAM – Verkoop in de container in de tuin van de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 12.00 uur.
MELISSANT - Najaarsverkoping t.b.v. Gehandicaptenzorg De Schutse, nu ook Kinderkleding Klein en Klassiek. Van 10.00 tot 13.00 uur in verenigingsgebouw Melishof, Binnenweg 61.
MIDDELHARNIS – Hervormde Kerk cd-presentatie door verschillende koren. De aanvang is om 19.30 uur, de kerkdeuren gaan om 19.00 uur open. De toegangsprijs bedraagt € 7,50 p.p., kinderen tot 12 jaar mogen voor € 2,50 naar binnen. Gezinnen max. € 20,-. Meer info: www.peterwildeman.nl.

Koninklijke Onderscheiding voor 'koningin van Oude-Tonge'

Ineke Jochems (m.), totaal verrast dat ze zo in het zonnetje werd gezet. Foto: Hans Villerius

OUDE-TONGE – Tijdens een feestelijke jubileumbijeenkomst van afdeling Oostflakkee van de landelijke organisatie De Zonnebloem, afgelopen zaterdagmiddag in de Grutterswei in Oude-Tonge ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan van de afdeling, werd aan mevrouw Ineke Jochems-Wisse (78) uit Oude-Tonge een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt.

Door Hans Villerius

Dertig jaar geleden was het Ineke Jochems die in haar woonplaats deze Zonnebloem-afdeling oprichtte. Sindsdien is ze er voorzitter van geweest en gedurende al die jaren heeft ze zich ontzettende voor de afdeling ingezet. En daarmee ook voor de doelgroep waarvoor De Zonnebloem actief is: mensen met een lichamelijke beperking, zowel jong als oud. Met een klein budget heeft Ineke mensen uit Oostflakkee leuke uren en momenten bezorgd en organiseerde ze voor hen talloze activiteiten en bijeenkomsten. Daarnaast is ze al sinds 1977 vrijwilligster van Rode Kruis Welfare afdeling Oude-Tonge, waarvan ze ook mede-oprichtster was. En in woonzorgcentrum Ebbe en Vloed in Oude-Tonge verzorgt ze als vrijwilligster koffie en thee voor de bewoners. Voor de in totaal veertig jaar dat Ineke zich vrijwillig voor de samenleving heeft ingezet, en de wijze waarop, werd ze tijdens de jubileumviering van 'haar' Zonnebloem-afdeling Koninklijk onderscheiden. "Met uw inzet en uw persoonlijkheid levert u een zeer waardevolle bijdrage aan onze samenleving", sprak de burgemeester haar zaterdagmiddag toe. "Ik heb daarvoor grote waardering en het is mij een bijzondere eer dat ik u mag mededelen dat het Zijne Koninklijke Hoogheid Willem-Alexander heeft behaagd om u te benoemen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau!" Totaal verrast onderging Ineke haar 'onderscheidingsceremonie'. Ze was al verbaasd toen ze, om van huis naar de Grutterswei te gaan, opgehaald werd met speciaal vervoer: een Koninklijke auto, een oldtimer van het Britse koningshuis. The Queen heeft er zelfs nog in gezeten. "Maar van Oude-Tonge bent ú vandaag de koningin!", vond de burgemeester, die met genoegen Ineke decoreerde en haar man Dick in de bloemetjes zette. In onze editie van a.s. vrijdag een artikel over het jubileum van de Zonnebloem-afdeling Oostflakkee.

Jaarmarkt in Middelharnis

MIDDELHARNIS - De Hervormde Gemeente Middelharnis houdt op zaterdag 10 september vanaf 9.00 tot 15.00 uur de ouderwets gezellige jaarmarkt met vele kramen en activiteiten. Deze wordt gehouden bij de kerk aan de Ring. De opbrengst van deze dag is bestemd voor het repareren van de glas-in-loodramen.

Er zijn diverse spelen voor de kinderen zoals een springkussen en ze kunnen grabbelen, envelop trekken en andere activiteiten doen. Op de jaarmarkt zijn op het terras voor de Hoeksteen strippenkaarten te koop. Deze strippenkaarten kunnen bij een aantal kramen van de jaarmarkt worden afgestempeld voor de activiteiten die voor de kinderen zijn georganiseerd.
In de kerk is er dit jaar een trouwjurkententoonstelling. Naast deze tentoonstelling zijn er ook een aantal muzikale activiteiten. Om 11.00 uur geeft het Oratoriumkoor Zuid-West Nederland uit Middelharnis (www.ookzwn.nl) een concert in de kerk. Er worden koordelen van Dido en Aeneas van Henry Purcell, Alexanders Feast van G.F.Handel en enkele stukken uit de Messiah van Handel uitgevoerd onder leiding van dirigent Bas van Houte. Het koor heeft in het verleden diverse grotere werken uitgevoerd en in december dit jaar wordt Cantate 1, 3 en 6 van het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach uitgevoerd. In de middag wordt het grote kerkorgel bespeeld door Anton Keizer.

Ook aan de inwendige mens is gedacht met onder andere gebakken vis, frites, wafels, oliebollen en een snoepkraam, maar ook echte boerenkaas voor thuis op de boterham. Verder zijn er nog vele andere kramen met afwisselende artikelen zoals antiek, diverse decoratie, speelgoed en een aantal verlotingen.

Te midden van al deze activiteiten is er een gezellige rommelmarkt, waar u de meest uiteenlopende zaken kunt kopen. De commissie en vrijwilligers hebben weer veel spullen mogen ontvangen, dus het is zeker de moeite waard om te komen kijken. Ook is er een aparte tweedehands boekenmarkt. Een van de vaste onderdelen van de jaarmarkt is de boedelveiling. De allermooiste en meest bijzonder spulletjes die zijn binnengekomen worden dan geveild. De boedelveiling begint om 12.00 uur. Het is waarschijnlijk ook weer mogelijk de kerktoren te beklimmen.

Schotejil ruim vertegenwoordigd bij Haringvlietoversteek

STELLENDAM - Op zaterdag 3 september heeft een delegatie van de Schotejil deelgenomen aan de Haringvlietoversteek 2016. Deze prestatietocht wordt traditioneel gezwommen tussen Voorne-Putten en Goeree-Overflakkee met als finishplaats het strandje nabij de vissershaven te Stellendam. Bij de heren eindigde Jorian Tanis op de 2e plaats, Nico Paasse als 3e en Theo Tanis als 4e. Zij zijn allen lid van de Schotejil. Frank van der Voordt en David Kievit, eveneens Schotejil, werden resp. 8e en 22e. Bij de dames kwam Lotte Middelbos ook namens de Schotejil als 1e aan de finish. Er waren ca. 170 deelnemers.

Kinderkoor 'Tot zijn Eer' start met repetities

SOMMELSDIJK – Wie van zingen houdt en 4 jaar of ouder is, is welkom bij het Kinderkoor 'Tot Zijn Eer'. Het koor telt ongeveer 35 kinderen in de leeftijd van 4-12 jaar die zingen onder begeleiding van dirigent Corné de Geus. Wiljan de Geus begeleidt het koor op de piano. Elke veertien dagen wordt er gerepeteerd op vrijdagavond van 18.30 tot 20.00 uur in de Rehobôthkerk, Olympiaweg 44 te Sommelsdijk. Het koor wordt regelmatig uitgenodigd voor een uitvoering. Wie enthousiast is geworden kan informatie inwinnen via kinderkoortotzijneer@gmail.com.
Vrijdag 9 september is de eerste repetitieavond, deze begint om 18.30 uur.

Boerenlanddag in Ouddorp

OUDDORP - Na een geslaagd Boerenbal met trekkerbehendigheidswedstrijden en de Lichtjesfietstoer op vrijdag was er zaterdag de Boerenlanddag in Ouddorp. Nadat Frank van Oorschot van de afdeling Goeree-Overflakkee de dag officieel geopend had, was er alle ruimte voor het publiek om van diverse agrarische producten, gereedschap en machines kennis te nemen. Vooral de dieren waren in trek bij de jongste bezoekers.

Tijdens de openingshandeling voor het Ouddorps Raad en Polderhuis, dankte Mirna Bogert van de VVV, namens de Stichting Promotie Kop van Goeree de vele vrijwilligers die betrokken waren bij de organisatie en de voorbereidingen van de Boerenlanddag.

Het was een tevreden en trotse Frank van Oorschot die de Boerenlanddag mocht openen. Hij refereerde aan de onlangs gepubliceerde agrarische toekomstvisie. Hij riep de aanwezigen op om stil te staan bij de waarde van het voedsel, want het is volgens hem niet vanzelfsprekend dat dit voedsel er ook is. Hij vindt de Boerenlanddag dan ook een goed middel om de bezoekers dichter bij de geschiedenis en de productie van het brengen.

Kijkdag gevonden fietsen Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee organiseert op zaterdag 17 september 2016 een kijkdag gevonden fietsen. Het gaat om ongeveer 65 fietsen en een boot. Eigenaren die een fiets of boot kwijt zijn, kunnen tussen 10.00 en 11.00 uur een kijkje nemen op het binnenterrein bij Webego, Pascal 40 in Middelharnis, om te zien of hun vermiste voertuig hier aanwezig is. Bezoekers kunnen parkeren op het parkeerterrein van Webego.

Tijdens de kijkdag kunnen rechtmatige eigenaren hun gevonden fiets of boot meenemen als men één van de volgende bewijsstukken kan tonen:
- bewijs aangifte vermissing/gestolen voertuig;
- aankoopbewijs;
- (fiets)sleutel;
- ander overtuigend bewijsmateriaal.

Verder moet de eigenaar van het gevonden voertuig zich ter plekke legitimeren. De gemeente vraagt voor het meenemen van het voertuig een bewaartarief van € 20,00.

Aansluitende veiling

Aansluitend op de kijkdag (na 11.00 uur) vindt een veiling plaats. De gemeente verkoopt tijdens deze veiling de niet opgehaalde fietsen aan de hoogste bieder. De boot maakt geen deel uit van de veiling. De koper moet de fiets direct betalen en meteen na de veiling meenemen. De opbrengst van de veiling gaat naar een goed doel. Let op! Op locatie is alleen pinbetaling mogelijk.

Kijkdagen

Sinds een aantal jaar zijn gemeenten verantwoordelijk voor gevonden voorwerpen. Zo ook voor gevonden voertuigen. Gemeenten registreren en bewaren deze voertuigen. Gemeenten organiseren regelmatig kijkdagen om eigenaren de kans te geven om voertuigen terug te krijgen. De gemeente Goeree-Overflakkee bewaart voorwerpen met een dagwaarde van minder dan € 450,00 drie maanden. Voorwerpen met een hogere of onbekende dagwaarde worden twaalf maanden bewaard.

Meer informatie

Neem voor meer informatie over de kijkdag contact op met het Klant Contact Centrum per e-mail: info@goeree-overflakkee.nl of telefonisch via 14 0187.

Huisvestingsprobleem

Huisvestingsprobleem

GOEREE-OVERFLAKKEE – Raadslid Johan de Vos (VKGO) stelde donderdagavond tijdens de raadsvergadering, mondelinge vragen over het onderwerp Principeverzoek realiseren maatschappelijke bestemming Stationsweg 4 in Middelharnis. In dit pand wordt aan 45 gevluchte mensen uit Syrië onder andere Nederlandse les gegeven. De fractie vroeg waarom het college geen medewerking gaat verlenen om de huidige bestemming te wijzigen in een maatschappelijke bestemming, zodat deze mensen in hun vertrouwde omgeving lessen kunnen blijven volgen. Volgens VKGO zouden cursisten zich ongerust maken dat zij misschien geen les meer kunnen krijgen. Het huisvestingsitem was ook aangekaart door inspreker mevrouw Van Wijk namens Dahlia Burgerschap. Een aantal cursisten woonde de raadsvergadering tijdelijk bij. Wethouder De Jong toonde bereidheid om in gesprek te bezien of er wellicht andere huisvesting gevonden kan worden, maar een bestemmingsplanwijziging voor de huidige in gebruik genomen locatie is niet aan de orde.

OUDE-TONGE – In het kader van het gouden jubileum van het Frobeniusorgel in de Hervormde Kerk wordt een concert gegeven door vader en dochter Hans en Annelies van Heemst. Het concert begint om 15.00 uur op zaterdag 10 september.

Hans van Heemst (orgel) en dochter Annelies (saxofoon) spelen werken van J.S. Bach, L. van Beethoven, C. Franck, J. Haydn, W.A. Mozart en J.G. Walther en sluiten het concert af met een surprise-transcriptie. De toegang is gratis. Uw gift t.b.v. het orgelfonds is welkom.
Hans van Heemst (1978) heeft sinds 12-jarige leeftijd orgelles bij Paul Kieviet te Middelharnis. Hij behaalde verscheidene prijzen bij verschillende nationale amateur-concoursen (Maassluis, Oude-Tonge, Groningen). Hans is organist in de Hervormde Gemeenten van Oude-Tonge en Middelharnis.
Annelies van Heemst (2002) speelt sopraansaxofoon zowel bij het opleidingsorkest als bij het fanfare-orkest 'Vooruit' te Oude-Tonge. Ze heeft les bij Corine Zwaan in Oude-Tonge, behaalde vorig jaar haar B-diploma via de muziekschool, waarbij ook haar vader medewerking verleende.
Dit concert wordt voorafgegaan door een concert 'bij de buren': Anton Weenink (orgel) en Ron Braber (trompet) concerteren in de R.K. Kerk in de Nieuwstraat. Tijd: 13.30-14.30 uur. De toegang is ook hier gratis. Uiteraard is uw gift welkom.

OUDDORP - Van 1 t/m 30 september exposeren Sija Vermaat en Theo Heydenrijk in het VVV-kantoor in Ouddorp. Dit kunstenaarsduo exposeert regelmatig op Voorne-Putten. Hun werk is totaal verschillend en wat deze expositie extra boeiend maakt, is de combinatie van Sija's schilderijen en mozaïek. Theo toont zijn recente werk. Beiden zijn lid van Kunstkring Voorne. Meer informatie: www.kunstenaarsduo.nl, Adres VVV Ouddorp: 't Blaeuwe Huus/VVV-kantoor, Bosweg 2, Ouddorp. Maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 9.00 tot 16.00 uur.

Musica Sororum geeft concert

OUDDORP - In de ochtend van de Open Monumentendag (zaterdag 10 september) treedt Musica Sororum op in de Hervormde Dorpskerk te Ouddorp. De leden van de groep beschikken over diverse instrumenten en een verscheidenheid aan zangpartijen. Dit alles onder begeleiding van organist dhr. J. Teeuw. Musica Sororum wil muziek maken tot eer van God en doet dit graag in het kader van een kerkdienst of samenkomst. Het repertoire is divers: Opwekking, Taizé-liederen, Johannes de Heer, psalmen, liederen van Sela, etc. Er wordt grotendeels in het Nederlands gezongen. Met hun muziek wil Musica Sororum dichtbij mensen komen, bemoedigen, bidden, inspireren en lofprijzen. De muziekgroep kunt u beluisteren tussen 9.30 en 11.30 uur.

Twee nieuwe Cd's tijdens presentatieconcert

Jong Dameskoor Shira met dirigent Peter Wildeman. Foto: Tim Photo

MIDDELHARNIS – Binnenkort zullen tijdens een concert in de Hervormde Kerk te Middelharnis twee nieuwe Cd's worden gepresenteerd. Twee Cd's, waaraan meerdere eilandelijke koren, vocalisten en instrumentalisten hun medewerking verleenden.

De ene Cd is van het Jong Dameskoor Shira (www.dameskoorshira.nl) o.l.v. Peter Wildeman dat, met medewerking van kinderkoor Kadosj en jeugdkoor Hadar uit Goedereede o.l.v. Berdien Dekker, de CD 'Glorie aan het Lam' opnam in de prachtig klinkende Lambertuskerk te Wouw. Naast genoemde koren verleenden ook Martin Kolff en Joost van Belzen (vleugel), Hugo van der Meij (orgel), Pascal van der Velde (piccolo-trompet, trompet en bugel), Gemma van der Hart (dwarsfluit), Jan Willem Westdorp (slagwerk), Bernd Soeteman (cajon) en de vocale solisten Pieter Flikweert, Elise Hout, Cindy de Ronde, Janneke den Herder en Eloise Grinwis medewerking.
Op de andere Cd, met als titel 'Vrede', is het de sopraan Elise Hout die beluisteren is, samen met mannenkoor Salomo en meisjeskoor Elise o.l.v. Peter Wildeman en de instrumentale solisten Martin van Moort (hobo), Andrea Grinwis (dwarsfluit), Lydia van den Ende (viol) en Wim de Penning (synthesizer en percussie). Cees het Jonk verzorgde de coaching van Elise's stem. Deze Cd werd opgenomen in de Hervormde Kerk te Middelharnis, waar ook het presentatieconcert voor beide geluidsdragers wordt gegeven.
Het concert vindt plaats op zaterdag 17 september. De aanvang is om 19.30 uur, de kerkdeuren gaan om 19.00 uur open. De toegangsprijs bedraagt € 7,50 p.p., kinderen tot 12 jaar mogen voor € 2,50 naar binnen, terwijl voor gezinnen een maximumprijs van € 20 geldt. Toegangskaarten zijn vóór aanvang van het concert te koop bij de ingang van de kerk, maar kunnen vooraf ook worden besteld via www.peterwildeman.nl. De opbrengst van deze avond is bestemd voor Stichting Hulp Vervolgde Christenen.

Benefietconcert t.b.v. vrijwilligerswerk Pauline Koert in Afrika

DREISCHOR - Op zaterdag 10 september wordt er een concert gegeven in de Adriaanskerk te Dreischor. De aanvang is 19.30 uur en de toegang is vrij.

Medewerkenden aan het concert zijn: vleugel: Laurence Fierens; orgel: Edwin Goedhart; dwarsfluit: Joske van der Lee; Erica Veldhuizen-van der Welle; panfluit: Marco van der Lee, Marianda van Alphen; viool: Aalt van der Beek; gitaar: Jannemieke de Jong.

Er wordt die avond wel een collecte gehouden voor het goede doel en dat is Pauline Koert uit Ooltgensplaat. Zij hoopt volgend jaar van 27 februari tot 11 april vrijwilligerswerk te gaan doen in een ziekenhuis in Oeganda.
Dit brengt veel kosten met zich mee, omdat je juist moet betalen om hulp te kunnen bieden i.p.v. dat je betaald krijgt om te werken. Het ziekenhuisje heet het Holy Cross Mission Hospital.

Dit missie-ziekenhuis is gelegen tussen drie arme wijken in Kampala. Het ziekenhuis geeft betaalbare zorg aan degenen die iets kunnen bijdragen en gratis zorg aan degenen die dit niet kunnen.
Het ziekenhuis beschikt over twee ziekenzalen, een polikliniek, een bevallingskamer, een operatiekamer, een röntgenkamer (met een apparaat uit 1979), een vaccinatieruimte en een eigen laboratorium.

Pauline gaat als verpleegkundige werken in het ziekenhuis en vertrekt op outreach naar de omliggende dorpen van de stad.

Het geld dat ingezameld wordt is om de reis en het verblijf te kunnen betalen.
Wat er meer opgehaald wordt gaat mee naar het ziekenhuis, om daar dingen te kopen die ze hard nodig hebben.

Wedvluchten PV De Reisduif

SOMMELSDIJK – Zaterdag werden de volgende wedvluchten bij PV De Reisduif gevlogen:

J35 Fontenay Sur Eure 03-09-2016; gelost: 09. 00 uur; deelnemers: 9; duiven: 110; weer: variabel.

Yvonne en Cor Kleijn (1/10) 1; J. van Alphen (7/24) 2 4 5 10 12 17 27; Appel Vis van Heemst (2/12) 3 4; P. van Moort (15/39) 6 7 8 9 13 14 16 18 19 20 21 22 23 25 26; M.A. van Nimwegen (2/11) 11 28; J. de Blok (1/6) 15.

N35 Peronne 03-09-2016; gelost: 10. 35 uur; deelnemers: 12; duiven: 24; weer: variabel

J. van Alphen (21/40) 1 7 9 10 11 12 14 21 22 28 29 32 33 34 38 45 49 55 59 60 61; M.A. van Nimwegen (3/10) 2 3 27; Yvonne en Cor Kleijn (5/10) 4 16 18 20 37; P. van Moort (9/14) 5 13 15 17 26 30 39 51 57; Verburg-Hoekman (12/17) 6 8 19 23 24 41 42 46 47 48 52 53; J. de Blok (7/14) 25 36 40 44 50 54 56; Appel Vis van Heemst (2/45) 31 35; H. Rosmolen (1/25) 43; P.G. van den Boogert (1/39) 58.

Open Dag Rode Kruis in nieuwe locatie in Sommelsdijk


GOEREE-OVERFLAKKEE – Het was zaterdagmorgen voor de vrijwilligers van het Rode Kruis Goeree-Overflakkee en niet in de laatste plaats voor Titania Poort als voorzitter en Piet Jansen als coördinator locatie Oost, een heuglijk moment waarnaar de afgelopen maanden was toegeleefd. Het nieuwe pand aan de Marnix Gijsenstraat 7 in Sommelsdijk was de ontmoetings- en welkomstplaats om - in de vorm van een Open Dag - deze nieuwe aanwinst in ogenschouw te kunnen nemen. Op een later tijdstip dit jaar hoopt het Rode Kruis aan dit feit nog een officieel openingstintje te kunnen geven.

Voorzitter Titania Poort met de gehuldigde vrijwilligers.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Het was ook enerzijds een stijlvol moment om aandacht te schenken aan het afscheid van Riet Lokker die na jarenlange tomeloze inzet afscheid nam van het korps en anderzijds een goede gelegenheid om een aantal jubilarissen de verdiende hulde te bewijzen en hen met een bloemenhulde en certificaten in het spreekwoordelijke zonnetje te zetten. "Dat wij dit mooie eigen onderkomen in gebruik kunnen nemen was onmogelijk geweest zonder inspanning van talrijke medewerkers, Piet en Addy Jansen en het onvolprezen team vrijwilligers. Maar dat niet alleen. Veel dank is verschuldigd aan de eilandelijke sponsoren die juist die ondersteuning gaven waardoor aankleding, inrichting en presentatie van het gebouw haalbaar werd". Aldus voorzitter Titania Poort in haar welkomstwoord.

Support en inzet

Afscheid van Riet Lokker bij Rode Kruis GO.
Voorzitter Titania Poort met Piet Jansen coördinator locatie Oost bij de door Eilanden-Nieuws gesponsorde banner.
Veel belangstelling voor de Open Dag in het nieuwe gebouw.

Met name noemde zij Tieleman Keukens, Esselink Bouwmaterialen, Van der Ree Woning- en Projectstoffering, CoCuisine, Van Wijk Aanhangwagens, Mercuri Urval, Euronics, Gamma, bakkerij De Visser, Van Nimwegen Reklame, drukkerij De Waal, de Hema en Schippers Electro. Last but not least dank aan de firma Kievit die op alle fronten support leverde om het pand voor het Rode Kruis geschikt te maken.

Afscheid

Daarna werd de schijnwerper gericht op de vrijwilligers. Allereerst Riet Lokker, al onderscheiden met een oorkonde voor 10 jaar trouwe dienst, maar nu afscheid neemt als lid van het Coördinatie Team en als coördinator voor Oostflakkee. Toen in 2012 de vier eilandelijke afdelingen werden samengevoegd was Riet de enige van het op dat moment bestaande districtsbestuur die in het nieuwe bestuur plaats nam. "Vanaf die tijd hebben Riet en ik zeer intensief samengewerkt en de verschillende wijzigingen en veranderingen ingevuld. Mocht ik de grote lijnen hanteren, Riet was punctueel op het gebied van de belangrijke details". Voor al die steun en vriendschap dankte Titania Poort deze zeer gewaardeerde kracht Riet Lokker en overhandigde haar bloemen en een geschenkbon.

Veelzijdig

Vervolgens was er aandacht voor Corrie de Waal, een vrijwilliger met een lange geschiedenis bij het Rode Kruis. Zij zette zich op vele punten in, zowel in Middelharnis als in Oostflakkee. Nu was het moment van afscheid nemen. Mevrouw De Waal was actief bij Opvang en verzorging, hulpvaardig bij de Bloedbank, Eerste Hulpverlening en assisteerde bij recreatieve activiteiten in Middelharnis. In Oostflakkee was zij docent en lid werkgroep jeugd-EHBO en enige tijd bestuurslid aldaar. Met bloemen en een bon werden ook deze verdiensten gepresenteerd.

Hulde

Daarbij bleef het niet want ook Stella Bakker heeft een oorkonde gekregen voor 30 jaar inzet bij het Rode Kruis. ''Vooral haar inzet en de oprechte belangstelling voor de medemens, gekoppeld aan warmte, invoelingsvermogen en vaardigheden, zijn de karakteristieke kwaliteiten van deze vrijwilliger", zei mevrouw Poort. Uiteraard ook hier bloemen en een bon. Tenslotte stond de laatste jubilaris, Addy Jansen, deze bijeenkomst in de aandacht. "Een oorkonde voor 40 jaar inzet voor het Rode Kruis, voorwaar geen geringe prestatie. Bij Bevolkingszorg, Evenementenhulp, Sociale Hulp en opvang van vluchtelingen. Altijd kon een beroep op jou worden gedaan. Daarvoor dank", Waarderend sprak de voorzitter over de plezierige manier van omgang met Addy Jansen, die kordaat zaken aanpakt en die weinig woorden nodig heeft om zaken voor elkaar te krijgen. Ook voor haar de bloemen en de geschenkbon. Natuurlijk mocht daarna, in een sfeervolle ambiance, met een hapje en een drankje en in onderlinge gesprekken de blijdschap worden getoond voor dit nieuwe onderkomen in Sommelsdijk, waar niet alleen de vrijwilligers van Oost maar ook die van locatie West steeds hartelijk welkom zullen zijn. Buiten het bebouw was het fotomoment, tussen de vrolijk wapperende vlaggen met opdruk Eilanden-Nieuws.

Kernacitiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

Kerkkoor hervat repetities

Het kerkkoor is weer gestart met de repetities. U wordt hartelijk uitgenodigd om mee te zingen in het koor. Men zingt liederen uit het liedboek en uit de bundel van Johannes de Heer. Verder o.a. ook het Passie en Paasoratorium van Hans Boelee en Het nieuw Jeruzalem van Johan Bredewout. In alle partijen zoekt het koor nog versterking. De repetities zijn op donderdagavond van 20.00 tot 21.30 uur in de Doopsgezinde kerk te Ouddorp.

HERKINGEN

Quiltbee Herkingen

Het zelf ontwerpen en maken van quilts is een plezierige hobby. Samen met anderen aan de slag en elkaars resultaten zien en bespreken. Vanaf oktober is er de mogelijkheid om aan te schuiven bij een quiltbee. Tijdens de quiltbee werkt u aan uw eigen project, krijgt advies van quiltster Bep Bazen en een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij. Ervaring is geen vereiste, maar je moet wel creatief durven zijn. Iedereen en met elke ervaring is welkom tijdens de quiltbee. Voor aanmelding of meer informatie kunt u contact opnemen met Bep Bazen: 06-22829239.

MELISSANT

Lezing van Gogh

De beroemde schilder Vincent van Gogh was zijn leven lang een zoeker naar God. En dat kwam naar voren in zijn brieven en in zijn schilderijen. Dr. Kick Bras, die een boekje schreef over de spiritualiteit van Vincent van Gogh, zal dit toelichten in lezing. Daarbij zal hij vele kunstwerken van Van Gogh projecteren. Vincent was de zoon van een dominee en wilde aanvankelijk ook predikant worden. Toen dat niet lukte werkte hij een tijdje als evangelist onder de mijnwerkers. Nadat hij daar ontslagen werd ging hij tekenen en schilderen. Aanvankelijk had hij daarbij een voorliefde voor arme en eenvoudige mensen. Zijn gelovige inspiratie werkte daarin door. Maar daarnaast ervoer hij God vooral in de natuur. De vele prachtige landschappen en natuurtaferelen met hun rijke symboliek zijn daarvan de wereldberoemde getuigen. Ook had hij een uitgesproken mening over religieuze kunst en maakte zelf enkele schilderijen met bijbelse beelden. Deze aspecten zullen aan bod komen op 20 september, van 20.00 tot 22.00 uur in de Ontmoetingskerk te Melissant, Nieuweweg 11.

MIDDELHARNIS

Scootmobieltocht

Het Platform Gehandicapten Beleid organiseert op 13 september weer een Scootmobieltocht. Deze keer vanuit Middelharnis, er gaat een gids van het IVN mee om het een en ander over de natuur van Flakkee te vertellen. Uw partner op de fiets is ook welkom. Start 13.30 uur bij Tieleman Keukens. Kosten € 2.50. Opgeven bij E.Sonneveld: 0187-845077, e-mail: hboogaard@me.com of pggoinfo@gmail.com.

Lunchconcert op Open Monumentendag

Op zaterdag 10 september zal, in het kader van Open Monumentendag, het Oratoriumkoor Zuid West Nederland een lunchconcert verzorgen. Dit concert zal plaatsvinden in de Ned. Herv. Kerk aan de Ring van Middelharnis om 11.00 uur. Er zal onder andere gezongen worden uit Alexander's Feast van Händel en uit Dido en Aeneas van Henry Purcell. Rondom de kerk is er ook weer de jaarmarkt van de Herv. Gemeente, dus een mooie gelegenheid om deze twee activiteiten te combineren. Het Oratoriumkoor is nog steeds op zoek naar nieuwe leden, dus mocht u naar aanleiding van het concert eens een repetitie-avond willen bezoeken dan kan dat. Gerepeteerd wordt er op de woensdagavond in het zaaltje naast de RK Kerk aan de Langeweg 48a te Middelharnis, van 19.45- 22.00 uur. Inlichtingen via de website www.ookzwn.nl of via de voorzitter R. van Dijk, tel: 601210. De toegang is gratis.

Zeeuwse Mosselavond

Na het succes van vorige jaren organiseert het Ouderenwerk van Stichting ZIJN ook dit jaar weer een mosselavond. Op donderdag 22 september bent u om 17.30 uur van harte welkom in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. Deze keer worden de mosselen weer bereid door mosselkokers uit Zeeland. De mosselen worden meegenomen uit Yerseke en direct gekookt. Verser kunt u ze niet hebben. Ze worden opgediend door een dame in traditionele Zeeuwse klederdracht. De kosten voor deze mosselavond bedragen € 11,-. U dient zich vooraf op te geven i.v.m. de inkoop van de mosselen, dit kan tot 16 september. Vol = vol. Telefonisch op 483366, per e-mail: m.kieviet@zijngo.nl of in het Wijkcentrum.

Bonisa zendingsavond

Op dinsdag 13 september zal er een Bonisa zendingsavond gehouden worden. Deze avond zullen Peter en Wilma van Heiningen, aan de hand van een presentatie, vertellen over de voortgang van het zendingswerk in China. Diverse projecten, waarvoor in de afgelopen tijd geld werd ingezameld, zijn bezocht. De drie kerkjes, die onderdeel van het jubileumproject waren, zijn gebouwd, maar bij de Lisubevolking is er dringend behoefte aan een nieuw, kerkje omdat het oude op instorten staat. Gezien mocht worden hoe de uitbreiding van Gods Koninkrijk voort gaat. Iedereen is hartelijk welkom. De avond begint om 19.30 uur en wordt gehouden in 'De Hoeksteen' aan de Ring in Middelharnis. Er is een verkooptafel aanwezig waar u zendingsboeken, kaarten en Chinees handwerk kunt kopen waarvan de opbrengst voor het werk in China is.

Psalmzangavond

In de Sionkerk van de Gereformeerde Gemeente te Middelharnis wordt zaterdag 10 september een psalmzangavond gehouden met organist Peter Wildeman uit Tholen. De avond staat in het teken van de zending en zal worden geleid door student E.J. Boudewijn. De psalmen (berijming 1773) zullen deze avond op hele noten worden gezongen, terwijl de Thoolse Bovenstemgroep de zang zal ondersteunen. Er zal een collecte worden gehouden voor de Zending Gereformeerde Gemeenten. De avond begint om 19.30 uur, de kerkdeuren gaan om 19.00 uur open. De entree is gratis.

OOLTGENSPLAAT

Nazomermarkt

Zaterdag 10 september wordt er een verkoping en rommelmarkt georganiseerd waarvan de opbrengst is bestemd voor Hersteld Hervormde Gemeente van Ooltgensplaat. Deze kleine gemeente heeft in het afgelopen jaar een eigen gebouw aangekocht en in gebruik mogen nemen. Om de kosten te kunnen betalen wordt deze verkoping gehouden. Wat is er te koop: handwerkartikelen, fotokaarten, nieuw dit jaar steigerhouten meubelen. Op de rommelmarkt kunt u snuffelen bij diverse kramen met boeken, speelgoed, servies, tweedehands kleding en nog veel meer! Verder is er te koop: groente en fruit, slaatjes, oliebollen, lekkere Zeeuwse bolussen, gebak en koekjes. Boerenkaas van de fam. Van Schaik uit Stellendam (winnaar in 2016). In de koffiehoek kunt u terecht voor een kopje koffie, thee of fris met wat lekkers erbij. Vers gebakken vis, poffertjes, broodje hamburger. Verder zijn er spelletjes voor de kinderen en is er een enveloppenstand. Ook zijn er 2 leuke acties: win een fiets of mooie boodschappenmand. De markt is van 9.00 tot 14.30 uur op het terrein van de fam. Okker, Stoofstraat 26.

Advendo start repetities

Gemengd koor Advendo is op de maandagavond in het MFC het Centrum weer begonnen met de repetities. Vanaf 20.00 tot 22.00 uur is men samen met de dirigente Carine Groen-Zwart uit Rotterdam bezig om een programma in te studeren voor het jubileumconcert op 5 november 2016. De vereniging bestaat dit jaar 90 jaar en men wil het jaarconcert in het teken stellen van een benefiet voor de Stichting 'Because we Carry'. De stichting die vluchtelingen opvangt op het Griekse eiland Lesbos. De dirigente heeft daaraan ook daadwerkelijk (ter plaatse) haar medewerking verleend. Het jubileumconcert wordt mede ondersteund door de Amazing Singers uit Stellendam en de Willemstar Singers uit Willemstad. Om Advendo goed te laten presteren is het nuttig dat leden zich aanmelden. "Doe dit nu en onze dirigente is in staat om u zover te krijgen dat u nog mee kunt zingen op ons bijzondere concert. Tevens zult u ervaren dat het zingen in een koor niet moeilijk is, maar wel enige discipline vereist, zodat een redelijke zangprestatie wordt geleverd. Naast de discipline is het ook nog gezellig met de leden onder elkaar. Het koor heeft in die hoedanigheid een sociale functie binnen de gemeenschap", aldus het koorbestuur.

OUDDORP

Muziekvereniging Krooswijk

Ontspanningsvereniging Krooswijk is een vereniging voor minderbegaafden die graag muziek willen maken. Al 35 jaar verlenen ze muzikale bijdragen in verpleegtehuizen, kerken, enz. Zondagavond 11 september zijn ze te gast in de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp, Dorpstienden 3, waar ze op hun eigen enthousiaste wijze muziek ten gehore zullen brengen. Deze bijzondere dienst begint om 18.30 uur en de voorganger is ds. Edwin de Jong.

Rommelmarkt

Woensdag 7 september en zaterdag 10 september is er weer rommelmarkt aan de Marijkeweg 1 van 9.00 tot 13.00 uur.

Einde rommelmarkt

Van der Linde Rommelmarkten aan de Zuidweg te Ouddorp heeft de deuren gesloten, daarom kunnen er geen spullen meer ingeleverd worden. Men hoopt volgend jaar weer in te gaan zamelen.

Wie kan er even helpen?

Iemand op straat spreekt u aan met de vraag of u even kan helpen. Er is een vrouw gevallen met de fiets en ze ligt daar gewond op straat. En dan? Kunt u dan wat zorg verlenen? Het zou dan makkelijk zijn om wat te weten van de Eerste Hulp Bij Ongelukken. Wist u dat er een EHBO vereniging in Ouddorp bestond, waar u die kennis op kunt doen? Bij voldoende deelname starten wij weer met een cursus EHBO. Of heeft u al een diploma en wilt u het geldig houden? Dan kunt u ook bij ons terecht. Verder geven we cursussen voor Jeugd EHBO, EHBO aan Kinderen en eventueel ook 'losse' opleidingen hartreanimatie/AED. Voor verdere inlichtingen kunt u contact opnemen met het secretariaat, tel. 0187-683861 / 06-31364686 of via email d.pikaart@hetnet.nl.

Start nieuw seizoen 55+ club

Op woensdag 14 september gaat de 55+ club weer van start in de Dorpstienden. Van september tot en met mei zijn 55-plussers elke woensdagmiddag van harte welkom, voor een kopje koffie, een praatje en koersbal. Elke week is er een activiteit zoals een maaltijd, een lezing of iets creatiefs. De eerste middag van het seizoen begint met een toelichting op de activiteiten die er allemaal op de agenda staan, u kunt ook een overzicht van het hele seizoen meenemen. Hierna vertoont Maart van de Klooster beelden van Ecuador en de Galapagoseilanden.Het programma begint om 14.00 uur en eindigt om ongeveer 16.00 uur. Op 21 september is er een fietstocht met als afsluiting een kopje koffie of thee met wat lekkers. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam, tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN, tel. 0187 483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

OUDE-TONGE

Breicafé

Woensdagavond 14 september is het breicafé weer geopend. Het breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. Het breicafé is geopend van 19.30 uur tot 21.30 uur. Deze avond komt Zeeman Textiel om wol en haaknaalden enz. te verkopen. Het concept breicafé is heel eenvoudig. Je neemt je eigen spullen mee, waarmee je zelf aan de slag gaat. Natuurlijk onder het genot van een kop koffie, thee of fris (kosten € 1,20 per consumptie). Een ervaren handwerkspecialiste is aanwezig en wil je te allen tijde bijstaan met raad en daad. Natuurlijk steekt u ook dingen van elkaar op. Aanmelden is niet nodig. Heeft u nog vragen dan kunt u bellen met Stichting ZIJN (0187) 64 13 44 of e-mailen naar m.vanderwelle@zijngo.nl.

SOMMELSDIJK

MS Lotgenotencontact met Reflexzone therapie

Van 19 tot 25 september 2016 vindt op wereldniveau de Internationale Week van de Reflexologie plaats. In deze week wordt aandacht geschonken aan één bepaald thema. De VNRT (Vereniging van Nederlandse Reflexzone Therapeuten) heeft voor 2016 het thema Multiple Sclerose (MS) gekozen. Deze keuze is gebaseerd op diverse internationale onderzoeken die uitwijzen dat Reflexzonetherapie positief kan bijdragen aan een verbetering van de kwaliteit van leven van MS-patiënten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat bij MS-patiënten verbetering optreedt met betrekking tot de blaasfunctie en de symptomen van paresthesieën (vervelende zenuwprikkelingen) afnemen. In samenwerking met de werkgroepen van de patiëntenverenigingen MS, geven de therapeuten van de VNRT in deze speciale week op diverse locaties in Nederland presentaties over Reflexzonetherapie. Zo ook tijdens het MS Lotgenotencontact op dinsdag 20 september 2016 in Nieuw Rijsenburgh. Tijdens de presentatie wordt vooral aandacht gegeven aan: Wat is Reflexzonetherapie? Wat kun je er mee bereiken? Wat is de toegevoegde waarde voor een MS-patiënt? Na de presentatie wordt een korte ontspannende reflexzonebehandeling gegeven voor de aanwezigen door de VNRT- (reflexzone) therapeuten. De bijeenkomst is van 14.00 tot 16.00 uur in Nieuw Rijsenburgh, Sperwer 271, Sommelsdijk. Graag vooraf aanmelden via m.vermeulen592@upcmail.nl of via Facebook: www.facebook.com/msvereniginggoereeoverflakkee.

Prijswinnaars Portdagen Goedereede

GOEDEREEDE - Tijdens de Portdagen, die gehouden zijn op 17 en 18 juni 2016, waren er een aantal mooie prijzen te winnen. Hoofdsponsor RCN Toppershoedje had een tweetal mooie prijzen ter beschikking gesteld. De ene hoofdprijs was een weekendje weg op ons eigen eiland in één van de nieuwe duinlodges op het park van Toppershoedje, de andere hoofdprijs was een weekend weg in een bungalow op één van de andere parken van RCN. Mevr. Jacqueline Bernard-Coppée won het weekendje weg op ons mooie eiland en mevr. Esther Prins mag een weekend naar een bungalow ergens in Nederland. Fletcher Hotel Duinzicht had twee flessen wijn ter beschikking gesteld, deze zijn gewonnen door Pieter van den Berg en Lennart Vroegindewei. De organisatie van de Portdagen kijkt met tevredenheid terug op twee hele mooie dagen.

Lezing over tulpen

MELISSANT - Dinsdag 20 september geeft Willy Atema voor Groei & Bloei een lezing over de tulpengekte vanaf 1637. Wat is er Hollandser dan tulpen, molens en Delfts blauw? Toch zijn de molens ooit bedacht in het oude Perzië en is Delfts blauw van oorsprong een imitatie van het Chinese blauwe porselein. En tulpen? Die komen uit Turkije. De ware opmars begon rond 1592. Net als nu werd de bloem bewonderd om zijn prachtige kleuren en men schreef er ook geneeskrachtige eigenschappen aan toe, als een soort Viagra avant-la-lettre. In 1637, enkele tientallen jaren later dus al, stond ons landje op zijn kop door een uit de hand gelopen handel in tulpenbollen. Verviel de Nederlandse economie werkelijk in een depressie en raakte half Nederland aan de bedelstaf door een 'krach'? Willy Atema vertelt aan de hand van een PowerPointpresentatie met veel prachtig beeldmateriaal over de 'blijde inkomst' van de tulp, de verspreiding over de Republiek via de Hortus Botanicus in Leiden, tulpenboeken en natuurlijk de tulpengekte, maar ook over mensen die bijzonder onder de indruk waren van de tulp (o.a. dokter Tulp, hoofdpersoon op Rembrandt's Anatomische les) en andere heel bijzondere schilderijen. Deze 'zeer boeiende' lezing kunt u bijwonen in 'De Nollestee', Nolleweg 1 in Melissant. Aanvang 20.00 uur. Toegang is gratis voor Groei & Bloei-leden, niet- leden betalen € 3.50

Clubmiddag Vogelvereniging

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Iedere tweede zaterdag van de maand houdt de Eerste Flakkeese Vogelvereniging haar clubmiddag. Deze clubmiddag wordt gehouden in 'Het Trefpunt' te Stad aan 't Haringvliet. U bent tussen 13.30 en 16.30 uur van harte welkom om mee te praten over de hobby. Voor een hapje en drankje wordt gezorgd. Er wordt geen garantie gegeven dat er vogels aanwezig zijn.

Cheque van De Inktvis voor kinderafdeling

DIRKSLAND - Vrijdagmiddag 2 september overhandigden leerlingen van basisschool De Inktvis uit Dirksland een cheque aan Karin van Tigchelen, zorgcoördinator kinderafdeling van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Afgelopen juni liepen leerlingen uit de groepen 1 tot en met 8 van basisschool De Inktvis een sponsorloop. Kinderen helpen kinderen en daarom wilden zij de helft van de opbrengst besteden aan de kinderafdeling van het ziekenhuis dat in hun eigen dorp staat. Zij overhandigden een bedrag van maar liefst € 947,60. Van dit geld is speelgoed gekocht bij T-Toys in Dirksland. Dit speelgoed wordt gebruikt in de binnentuin van het ziekenhuis. Hier kunnen kinderen lekker buitenspelen en dit laat kinderen even vergeten dat ze ziek zijn. De kinderafdeling is blij met deze prachtige gift en waardeert het initiatief van de kinderen – voor kinderen bijzonder.

Van kade tot kade! Vaar van Middelharnis naar Hellevoetsluis en terug!

MIDDELHARNIS/HELLEVOETSLUIS - Vroeger werden Hellevoetsluis en Middelharnis met elkaar verbonden door een veerdienst. Op Open Monumentendag (zaterdag 10 september) kunt u het gevoel van de oude historische veerpont opnieuw beleven op de waterbus die sinds deze zomer over het Haringvliet vaart. Door deze verbinding zijn Hellevoetsluis en Middelharnis ook weer over het water met elkaar verbonden.

Aan beiden kanten zijn op Open Monumentendag tal van leuke activiteiten georganiseerd en kunt u monumenten bezoeken. Op de waterbus worden 'oude tijden' herleefd door middel van een fotoreportage met beelden van de historische veerdienst.

Middelharnis

Bij het Havenhoofd in Middelharnis worden passanten bij de gerenoveerde veersteiger opgevangen door vrijwilligers van het RTM museum. Bij de veersteiger zijn het perron, twee railvakken en het kaartenhuisje in ere hersteld en kan worden beleefd hoe men vroeger in Middelharnis aankwam. De historische bus de RTM 107, bijgenaamd het Grasklokje, rijdt op aankomsttijden tussen het Havenhoofd en het centrum van Middelharnis om passagiers zonder fiets te vervoeren. De bus dateert uit 1977!

Met de RTM Bus


Het is mogelijk om in het centrum van Middelharnis op de RTM Bus te stappen. De bus rijdt tussen het Havenhoofd in Middelharnis - waar de waterbus aanmeert - en de bushalte Binnenweg in Middelharnis:

Van                                                 Naar                                                        Opstaptijd

Halte Binnenweg Middelharnis         Havenhoofd, veersteiger waterbus        11.00 uur

Havenhoofd, veersteiger waterbus Halte Binnenweg Middelharnis         11.25 uur

Halte Binnenweg Middelharnis         Havenhoofd, veersteiger waterbus        12.50 uur

Havenhoofd, veersteiger waterbus Halte Binnenweg Middelharnis         13.15 uur

Halte Binnenweg Middelharnis         Havenhoofd, veersteiger waterbus        14.40 uur

Havenhoofd, veersteiger waterbus Halte Binnenweg Middelharnis         15.05 uur

Een uitgebreid programma met onder andere demonstraties van oude ambachten in het Prinsehuis, rondleidingen over de verdedigingswerken en muziek.


Meer informatie


Het volledige programma van Open Monumentendag is na te lezen op www.openmonumentendag.nl. Meer informatie over de musea vindt u op www.museumplatform.nl. Kijk op www.waterbus.nl/haringvliet voor de vaartijden van de waterbus. LET OP: De waterbus die om 15.00 uur vertrekt uit Middelharnis komt niet meer terug in Middelharnis. De laatste halte is Hellevoetsluis!

Familie Tanis ontvangt Prinses Beatrix Spierfonds Kroontje

OUDDORP - De familie Tanis uit Ouddorp heeft donderdagavond het Prinses Beatrix Spierfonds Kroontje ontvangen uit handen van Jan Kooijman, ambassadeur van het fonds. Krijnie en Ton Tanis wonnen de onderscheiding omdat zij zich als vrijwilligers op een bijzondere wijze inzetten tegen spierziekten.

Het Kroontje is tijdens het benefiet dansgala Free To Move uitgereikt in bijzijn van prinses Beatrix, beschermvrouwe van het fonds. Krijnie en Ton hebben twee kinderen, Jasmijn (7) en Bart (6). Jasmijn heeft de spierziekte SMA.
Al meer dan vier jaar zetten zij zich samen met vrienden, kennissen, collega's en dorpsgenoten met hart en ziel in tegen spierziekten. Ze hebben al bijna € 90.000 opgehaald voor wetenschappelijk onderzoek. Ook dit jaar zijn ze weer actief en organiseren ze in oktober voor de vijfde keer, de inmiddels beroemde, 'Boerderijfair' in Ouddorp.

"Dat we het Kroontje hebben gewonnen en met de prinses hebben gesproken, is een ontzettend mooie ervaring om nooit meer te vergeten. Het is heel bijzonder hoeveel mensen zich samen met ons inzetten. Dat is hartverwarmend en af en toe moet je het wegslikken", aldus Krijnie Tanis.

Het 'Kroontje' van het Prinses Beatrix Spierfonds is een onderscheiding voor een vrijwilliger die zich op bijzondere wijze inzet voor mensen met een spierziekte. In 2016 bestaat het fonds 60 jaar. In dit jaar staan we stil bij wat het fonds de afgelopen 60 jaar heeft bereikt en wie hieraan heeft bijgedragen. Onze vrijwilligers zijn hierbij van onschatbare waarde geweest en zijn dat nog steeds.

Appeltaart Bakwedstrijd

DIRKSLAND - De nieuwe appeloogst ligt weer in de winkel. Of u heeft een appelboom in de tuin. Hoe dan ook, dit is de tijd om de lekkerste appeltaart te kunnen bakken.

Het Careyn Activiteiten Centrum organiseert daarom, in samenwerking met de Snoeperij, een leuke Appeltaart Bakwedstrijd voor iedereen in de regio Dirksland. U bakt de lekkerste of origineelste appeltaart en, naast de roem, maakt u kans op een leuke prijs. Een deskundige jury zal uw appeltaart beoordelen op de smaak, presentatie en originaliteit.
Het recept van de lekkerste appeltaart zal voor een tijd gebruikt gaan worden in de Snoeperij. Om mee te doen vind u het deelnameformulier achter op de folder van Pieter Struik. Ook is het mogelijk om een deelnameformulier af te halen bij de Snoeperij, Straatdijk 2 en 't Reginahof, Reginahof 1 of 't Loosje, Spuikolk 6 te Dirksland. Om de taart gemakkelijk te vervoeren kunt u een gratis taartdoos ophalen bij Bakkerij de Visser.
Lever uw taart in met het ingevulde deelnameformulier, samen met het gebruikte recept voor de taart en de vulling. Dit op 28 september tussen 10.00 en 11.00 uur aan de Reginahof 1 te Dirksland (achter de apotheek). Voor de uitslag wordt u dezelfde dag gebeld. U kunt zich aanmelden onder vermelding van uw naam en telefoonnummer per mail: Joke.vandijk@careyn.nl of e.groenendijk@tele2.nl.

Geen muzikale avond bij SVIK, wel grote braderie

DIRKSLAND – De muzikale feestavond die op zaterdag 10 september zou plaatsvinden in de Victoriahal te Dirksland, gaat niet door. Organisator SVIK heeft onvoldoende kaarten verkocht en het evenement geannuleerd.

Gepland was een avond met optredens van fanfareorkest De Hoop, Amber van Opijnen, Dirk van den Brand en de Amazing Singers. Voorafgaand aan de muzikale avond was het mogelijk in de Victoriahal te dineren. Ook dat gaat niet door. De SVIK betreurt het annuleren van het evenement, maar zag na het geringe aantal aanmeldingen geen andere optie. Wie een kaart heeft gekocht krijgt zijn geld terug bij het voorverkoopadres.

De braderie op vrijdag 9 september gaat gewoon door. Van 15.00 tot 21.30 uur kan het publiek zich bij circa zeventig kramen laten verassen door een breed assortiment artikelen. Denk hierbij aan kleding en modeaccessoires, woon- en tuindecoratie, bloemen en planten en vele andere artikelen. Ook voor liefhebbers van brocante is er genoeg te vinden op de braderie in en rond de Victoriahal. Er zijn bovendien verschillende kramen waar iets lekkers te verkrijgen is, zoals een gebakken visje of een verse stroopwafel.

Kinderen kunnen zich vermaken in de naastgelegen speeltuin. Die is tijdens de braderie gratis te bezoeken. Er staat bijvoorbeeld een groot springkussen.

Sportmiddag bij voetbalvereniging Flakkee

MIDDELHARNIS - In het kader van de nationale sportweek wordt er woensdag 14 september a.s. bij voetbalvereniging Flakkee in samenwerking met Outdoor Westvoorne een sportmiddag georganiseerd.

De kinderen kunnen meedoen met diverse spelonderdelen, zoals hockey met zachte sticks. Daarnaast is er een speciaal lowe-robe parcour, een springkussen en een pannakooi, beschikbaar gesteld door jongerenwerk Goeree-Overflakkee. Ook zal de gemeente aanwezig zijn met een kraampje in het kader van 'jongeren op gezond gewicht'. De middag wordt afgesloten met een onderling wedstrijdje voetbal en een ijsje. Belangstellenden in de leeftijd van 4 t/m 12 jaar kunnen worden opgegeven door een mail te sturen naar actviteiten@msvenavflakkee.nl.

Mel de musical: stuk met humor en een boodschap

STAD AAN 'T HARINGVLIET – In 'Mel de musical' speelt de hoofdpersoon, Mel Dale, vaak een rol op de achtergrond. Hij zit bij Piet de kapper in de stoel, hoort de vrouwen van Stad aan, geeft af en toe een beeld weg en wandelt – als constante in het stuk – met Piet van Asperen, zijn vriend de huisschilder, over de dijk. Pijpje in de mond, pratend over het weer en tal van Stadse zaken. Dat Dale een weinig nadrukkelijke hoofdrol speelt, is geheel passend bij de figuur die de in 2004 overleden schoenmaker en kunstenaar was: een bescheiden aanwezige.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

'Mel de musical' – ondertitel: 'Wie de schoen past trekke hem ook uit' – is vier keer opgevoerd op de Kaai van Stad aan 't Haringvliet, het dorp waar de hoofdpersoon ter wereld kwam en bijna zijn hele leven woonde en werkte. Na de 'generale' op 31 augustus zat de tribune drie avonden vol: op 1, 2 en 3 september. De belangstellenden, drie keer driehonderd in aantal, kwamen soms van ver voorbij de Stadse grenzen. Ze kregen bij de ingang een poncho uitgereikt om de regen het hoofd te kunnen bieden, maar op de vrijdagse voorstelling na kwam er nauwelijks een spat uit de hemel.

De musical, waaraan een lange voorbereidingstijd voorafging en zeker tachtig mensen aan meewerkten, volgt het leven van Mel Dale, dat in 1925 begon. De Tweede Wereldoorlog, de uitzending naar Nederlands-Indië, de watersnoodramp, de ontsluiting van Goeree-Overflakkee (vanaf 1964) en de grote veranderingen in het dorp daarna, komen allemaal aan de orde. In gesprekken en liedjes, uitgelicht op een langzaam donker wordende Kaai en tussendoor van commentaar voorzien door Ko Nien, een konijn in een geel-rood gestreepte trui.

Pau Kreeft

Onvergetelijk zijn de gesprekken met het socialistische gemeenteraadslid Pau Kreeft, de dames die stuk voor stuk vinden dat zíj 'de vriendin van Mel' zijn, het rijdend materieel – waaronder een fiets, een legerjeep en een Amerikaanse slee – dat over de kaai rijdt en, niet in de laatste plaats, de vergaderingen van de gemeenteraad, die gepaard gaan met het innemen van glazen jenever en het roken van dikke sigaren. Natuurlijk de wandelingen van Mel en Piet over de dijk. En de beeldjes die aan het eind van het stuk op de Kaai worden gezet, recht voor de tribune. Want het was in zijn beelden dat Mel wilde voortleven.

De musical geeft niet alleen een beeld van het leven van Dale, maar ook van de tijd. Dit tijdsbeeld komt bijvoorbeeld mooi tot uiting in de scène die de autochtone dorpsbewoners vergelijkt met de nieuwkomers, de 'overkanters'. Hoe verschillend ze hun verjaardag vieren is treffend en hilarisch verbeeld.

Boodschap

'Mel de musical', geschreven door Wim van Ham en Herman Maas, is sowieso een stuk met veel humor. Maar ook met een boodschap. Een boodschap waar de bescheiden schoenmaker inhoud aan gaf tijdens zijn leven: gelukkig zijn met wat je hebt, geen punt maken van verschillen tussen mensen, niet te snel oordelen, altijd proberen in de schoenen van een ander te gaan staan. Een wijze boodschap, waar we anno 2016 veel aan hebben. Daarom klonken vlak voor het eindapplaus de volgende woorden: "Dank je wel, Mel."

Chinese bewegingslessen in Ouddorp

OUDDORP – Onlangs is Jolanda van Rijswijk-de Maat gediplomeerd docent in 'Chinese Bewegingsleer' geworden. Zij geeft Qi Gong-oefeningen die onderdeel zijn van Tai-Chi. Graag geeft ze uitleg over deze oefeningen.

Volgens Jolanda zijn het geen moeilijke of het lichaam zwaar belastende oefeningen. "Het zijn gezondheidsoefeningen voor je lichaam en geest", legt Jolanda uit. "De rustige vloeiende bewegingen zorgen dat de energie binnen in je lichaam beter gaat stromen, zodat organen, spieren/pezen en gewrichten beter gaan functioneren. Je krijgt het, ondanks dat het rustig is, er lekker warm van, en je circulatie verbetert. Altijd koude handen of voeten kunnen zelfs gaan verdwijnen". Zij beschrijft haar oefeningen als 'gymnastiek op zijn Chinees'. Speciale kleding is niet nodig, "maar het is het beste ruimzittende kleding aan te trekken".

Jolanda van Rijswijk benadrukt dat Qi Gong géén religie of geloofsovertuiging is, "maar een bewegingsvorm net als gymnastiek of tennissen of zwemmen".
"Bij dagelijks zelf thuis oefenen zijn soms bepaalde medicijnen niet eens meer nodig, zoals bijvoorbeeld bij slapeloosheid of bij bepaalde rugklachten.
Heel effectief bij burn-out, stress, vermoeidheid, long- en hartklachten, hoofdpijn, hoge bloeddruk, darmproblemen, reumatische klachten en zo nog vele andere klachten. Ook de coördinatie en concentratie zal verbeteren en je evenwicht. Je gaat al snel na enkele lessen verbetering merken".
Deze vorm van bewegen is vooral voor ouderen heel belangrijk.
Bij Jolanda, die zelf al meer dan dertig jaar lesgeeft in gymnastiek en ontspanningsoefeningen, staat persoonlijke aandacht daarbij hoog in het vaandel.

De lessen zullen gegeven worden op de woensdagochtend, met misschien wel uitbreiding naar de middag. Maar dat ligt aan de nieuwsgierigheid en het enthousiasme van de mensen. De lessen worden in de Yogastudio aan de Marijkeweg gegeven en zijn op woensdag van 9.30 tot 10.30 uur. De start is op woensdag 14 september. Meer info: Jolanda van Rijswijk-de Maat, Marijkeweg 27, 3253 BN Ouddorp, j.lichaaminbalans@live.nl 06-51099269.

Buurgemeenten Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland werken samen aan toezicht en controle op leefbaarheid

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op dinsdag 30 augustus hebben de B&W colleges van de gemeente Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland ingestemd met een convenant.

Met dit convenant is de samenwerking tussen de gemeenten Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee op het terrein van toezicht en handhaving vastgelegd. Het houden van toezicht in de openbare ruimte is belangrijk voor een goede leefbaarheid in onze samenleving. Het convenant maakt het mogelijk dat buitengewoon opsporingsambtenaren en toezichthouders over en weer ingezet kunnen worden op het grondgebied van de gemeenten.

Steeds meer handhavingstaken worden aan gemeenten overgelaten. Dit betekent dat van de buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) meer wordt verlangd. Daarnaast komen de taken en werkzaamheden van de buitengewoon opsporingsambtenaren van de buurgemeenten Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee sterk overeen.

Het convenant voorziet in een gedeeld belang om in de grensgebieden gezamenlijk op te kunnen treden. De samenwerking moet leiden tot een adequatere uitvoering van toezicht en handhaving in de openbare ruimte, bijvoorbeeld in de aan elkaar grenzende recreatiegebieden zoals het strand en de Brouwersdam. Daarnaast gaan de gemeenten samenwerken in de uitvoering van de Drank- en Horecawet.

Ook voorziet de samenwerkingsovereenkomst in de behoefte om elkaar te kunnen bijstaan in piekmomenten of bij uitval van BOA's en toezichthouders wegens ziekte. Daarnaast brengt het uitwisselen van en de samenwerking tussen BOA's onderling ook het delen van kennis en expertise met zich mee.

Burgemeester Grootenboer-Dubbelman en locoburgemeester Van Burg laten weten zeer tevreden met het convenant te zijn en kijken uit naar een goede en constructieve samenwerking.

Fotopuzzeltocht Stichting Open Monumentendag Goedereede 2016

GOEDEREEDE - Ter gelegenheid van Open Monumentendag organiseert men in Goedereede weer een fotopuzzeltocht: Elke foto hoort bij een huisnummer in het oude centrum van het monumentale stadje Goedereede. Tel al die huisnummers bij elkaar op en stuur dit getal met daarbij uw naam en telefoonnummer voor 18 september op naar A. J. Kastelein, Noordzijde Haven 27, 3252 BH Goedereede. Onder de inzendingen met het juiste getal wordt een VVV-bon van € 25 verloot.

Objecten in Streekmuseum inspireren Reizende Dichters

Het Streekmuseum (Foto: Magda Korthals).

SOMMELSDIJK – Twee porseleinen hondjes op de schoonsteenmantel. Een bedstee. Het vuur van de smid. De pet van het koeienwachtertje. Snoepjes en koekjes in de kruidenierswinkel. Het trammetje van de RTM. In het Streekmuseum Goeree-Overflakkee staan allerlei objecten die tot de verbeelding spreken. Letterlijk, in het geval van de Reizende Dichters. Het eilandelijke dichterscollectief gaat aan de slag met wat het museum in Sommelsdijk te bieden heeft.

Door Kees van Rixoort

In elke ruimte – het museum telt er negentien – komt een gedicht. Een aantal leden van de Reizende Dichters was donderdag 1 september ter plekke om een object te kiezen. Twee bestuursleden van het museum, Jan Both en Hans Kalle, liepen rond om er meer over te vertellen, vooral het historische kader. Daarnaast waren er enkele fotografen van De Rarekiek om de uitverkoren objecten vast te leggen. Dit om als geheugensteuntje te dienen als de dichter aan zijn poëtische arbeid begint.

Het resultaat, een gedicht, komt in de betreffende ruimte van het museum te hangen, met een foto van het object als dat wat verder weg staat. Het publiek kan een en ander zien vanaf maart, als het museum weer open gaat na de wintersluiting. De gedichten blijven hangen tot het eind van het seizoen, mogelijk in combinatie met een QR-code die de bezoeker meer informatie biedt over onder meer het object en de dichter.

Ervaring

Het idee is afkomstig van de Reizende Dichters. Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee en De Rarekiek waren direct te porren voor dit samenwerkingsproject. Bij de Reizende Dichters is enige ervaring met het maken van gedichten die zijn geïnspireerd op museale objecten. In het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk zijn ook gedichten van hun hand te bewonderen. Daar is dat op sommige plekken, in Sommelsdijk komen ze in elke (of nagenoeg elke) ruimte.

Hoe dichters zich laten inspireren door bijvoorbeeld de zeilmakerij, hoe hun fantasie het publiek nieuwe inzichten en andere invalshoeken biedt, moeten we afwachten. Dat er meerwaarde ontstaat, is wel zeker. De gedichten en de foto's van de objecten verschijnen in een extra editie van o-o-go, het blad van de Reizende Dichters.

INGEZONDEN: Open brief aan de Rabobank

Op 31 augustus viel een brief van de Rabobank in de bus, waarin werd aangekondigd dat de vestiging van deze bank, aan de Hofdijksweg te Ouddorp, per donderdag 1 september verhuist naar het Raad-en Polderhuis aan de Raadhuisstraat 4 te Ouddorp.

Op zich geen wereldschokkende mededeling, echter werd er in deze brief ook medegedeeld, dat verschillende services van de bank ook gaan veranderen c.q. gaan verdwijnen.
Zo worden er in de nieuwe vestiging geen automaten geplaatst, maar blijven de pinautomaten aan de Hofdijksweg bestaan.Hierbij wordt gemakshalve voorbijgegaan aan het feit dat deze automaten in weer en wind in de open lucht staan, in de nabijheid van het nu nog bestaande parkeerterrein en er geen mogelijkheid is om om beschut te pinnen, zodat bij de eerste de beste windvlaag, de bankbiljetten door de lucht vliegen.
Ook is dit voor de klanten van de Rabobank een risicovolle onderneming, omdat het verleden heeft geleerd dat deze locatie reeds enige malen heeft gefungeerd als decor van een overval.

Ook het opnemen van grotere sommen contant geld is, na bovenvermelde verhuizing, alleen nog maar mogelijk bij het kantoor van de bank, gevestigd aan het Beneden Zandpad in Middelharnis of in Oude-Tonge.

Al deze maatregelen zijn uitsluitend bedoeld om kosten te besparen, bovenop de besparing van de loonkosten van duizenden medewerkers, die de laatste maanden zijn ontslagen, terwijl het belang van de klanten kennelijk geen rol speelt.

Kan de bank mij uitleggen, hoe de vergrijzende bevolking van Ouddorp zich van hun woonplaats naar Middelharnis moet verplaatsen??
Zeker met de bus of met een taxi!!!

De Rabobank legt alle kosten voor de verplaatsing van het kantoor neer bij hun klanten en deze moeten het zelf maar uitzoeken en voor de extra kosten opdraaien.

Telefonisch deelde een medewerker van de bank, desgevraagd, mede, dat bij vervoersproblemen de klanten maar aan vrienden, omwonenden of kennissen of familie moesten vragen om hun bankzaken te behartigen.
En dan zeker ook gelijk hun bankpas en pincode ter hand stellen???
Dit is nu juist een van de dingen, die de politie en het bankwezen zelf ten sterkste afraadt.

Alles bij elkaar een miskleun van jewelste van de directie van de Rabobank en ik hoop dat men op zijn schreden terugkeert, zodat men niet alleen het kostenaspect, maar ook het serviceniveau voor de klanten in hun overwegingen meeneemt.

J. Heuser
Hazersweg 28
3253 XG Ouddorp
e-mail: j.heuser@chello.nl