info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

8 april 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 8 april 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Bibliotheek Oude-Tonge straks in Ebbe en Vloed

Joke Paulen en Arnold Hertogh ondertekenen de intentieverklaring. Foto: Hans Villerius

OUDE-TONGE – In zorgcentrum Ebbe en Vloed te Oude-Tonge werd donderdagmiddag 2 april een intentieverklaring ondertekend. Joke Paulen, locatiemanager van Ebbe en Vloed, en Arnold Hertogh, plaatsvervangend directeur van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, zetten hun handtekeningen onder het document om in het Oude-Tongse zorgcentrum de toekomstige bibliotheekvestiging te realiseren.

Door Hans Villerius

Nadat de bibliotheek in november 2013 met bezuinigingsmaatregelen van de gemeente werd geconfronteerd, was duidelijk dat het in de toekomst allemaal niet bij het oude zou kunnen blijven. Maar géén bibliotheek meer in het dorp, daar wilde niemand aan denken. Door de inzet van velen, niet in het minst door beleidsmedewerkster Meis Broeders van de gemeente Goeree-Overflakkee, is het gelukt de bibliotheek overeind te houden, zij het in aangepaste vorm.
Op financieel gebied moest er wat worden gedaan, op het gebied van huisvesting zou er wat moeten gebeuren en er werd samenwerking gezocht met andere partijen. Eén van de opties was een onderkomen in Ebbe en Vloed, waarvoor bibliotheek en zorgcentrum elkaar al gauw hadden gevonden. "Het zorgcentrum is er niet alleen voor ouderen of zorgbehoevenden, maar voor iedereen, oud én jong, het hart van Oude-Tonge waar een ieder welkom is", zo typeerde donderdagmiddag Gerdie Schellevis van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta de open houding van het zorgcentrum naar de plaatselijke samenleving toe. Aldus worden bibliotheek én haar bezoekers hier hartelijk welkom geheten en kon een traject worden ingezet om vestiging van de bibliotheek hier te gaan realiseren. "Het wordt een spannend traject, want een bibliotheek en een zorgcentrum zijn totaal verschillende instellingen", gaf Gerdie Schellevis aan, "maar ik heb er alle vertrouwen in dat 't gaat lukken". Daarbij prees ze zich gelukkig met een flinke groep vrijwilligers die een grote betrokkenheid tonen. Sommigen zijn zelfs al ruim veertig jaar als vrijwilliger aan de bieb verbonden.
Als alles volgens planning doorgaat, wordt per 1 juni a.s. de vestiging aan de Eisenhowerlaan verlaten, waar de bibliotheek elf jaar heeft gezeten, om dan intrek te nemen in Ebbe en Vloed. "Het zal dan wel anders gaan worden, maar niet slechter", vulde plaatsvervangend directeur Arnold Hertogh van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta aan. "De openingstijden waarbij bibliotheekmedewerkers aanwezig zijn, zullen eender blijven. Maar ook buiten die tijden kan men in de bibliotheek terecht. De 'fysieke' boekencollectie wordt weliswaar minder, zo'n 2.500 in totaal, de actuele collectie, maar ook als boeken niet aanwezig zijn, kunnen ze gewoon worden aangevraagd en later worden opgehaald."
De bibliotheek zal straks met verrijdbare kasten in de centrale ruimte van Ebbe en Vloed zijn gehuisvest én in een naastgelegen afsluitbare ruimte. Met het laatste wordt ervoor gezorgd dat, wanneer in de centrale ruimte speciale activiteiten plaatsvinden de bibliotheekactiviteiten gewoon door kunnen gaan.

Drukte tijdens 'Kijk bij de boer'

Leon Jacobs met zijn pastinaken, knolselderij en peterseliewortel.

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Battenoordsedijk onder Nieuwe-Tonge, bij de hofstede van het akkerbedrijf Leon en Petra Jacobs, leek Tweede Paasdag enige uren op een autoboulevard. Over een afstand van meer dan een kilometer was geen parkeerplaats meer beschikbaar. Reden: De massale opkomst van senioren, maar vooral ook gezinnen met kinderen op deze locatie om een kijkje te nemen bij de boer. Eén van de acht bedrijven op het eiland die maandag de schuurdeuren en de voorterreinen had opengesteld om de bezoekers iets te laten zien en te vertellen wat er nu eigenlijk op de werkvloer gebeurt.

Door Jaap Ruizeveld

Naar schatting tussen de 1500 en 1800 belangstellenden kozen in de cluster Oude-Tonge, Nieuwe-Tonge en Herkingen in ieder geval (ook) voor het bedrijf van de familie Jacobs (Leon en Petra Jacobs en hun dochters). Op deze boerderij worden tarwe, Agria-aardappels, suikerbieten, zaai- en plantuien verbouwd. Maar ook de zogenaamde 'vergeten groenten' vormen een belangrijk onderdeel van het verbouwplan. Daarom was het niet vreemd dat Leon Jacobs maandag veel vragen kreeg te beantwoorden over pastinaak, wortelpeterselie en knolselderij. Belangstellende bezoekers wilden ook weten of zij op hun eigen stukje grond, in de eigen moestuin, deze producten zelf konden zaaien en wat er dan nodig is om uiteindelijk toch een bescheiden oogst te kunnen realiseren.

Activiteiten

Van al dat rondlopen krijg je natuurlijk trek. Landbouwbedrijf Van Kempen speelde daar op in met vers gebakken friet van eigen Agria aardappelen. Voor de kids waren er spelletjes georganiseerd en bovendien konden ze meedoen aan een wedstrijd door de juiste antwoorden op een vragenformulier in te vullen. Natuurlijk waren er ook stands waar de producten gekocht konden worden. En met een kopje soep en een lekker kopje koffie was het er, ondanks de frisse weersomstandigheden, best enige tijd goed toeven. Afgaande op het bezoekersaantal kan deze vijfde editie van Kijk bij de boer sowieso succesvol worden genoemd. LTO Noord afdeling Goeree-Overflakkee en de Plattelands Jongeren Euro-Delta afdeling Goeree-Overflakkee gaven samen met de sponsors een positief steuntje in te rug voor dit festijn. Het past goed in de rust en ruimte strategie van het eiland waar de actieve acht deelnemers hebben laten zien wat zij presteren om een goed en gezond product op de markt te brengen.

Opening Beweegtuin

SOMMELSDIJK - Donderdag 9 april openen de heer G. de Jong (wethouder Maatschappelijke Zaken Goeree-Overflakkee), de heer W. Driesse (lid Raad van Bestuur CuraMare) en de samenwerkingspartners (Stichting ZIJN, ANBO en Sportteam GO) de beweegtuin bij Nieuw Rijsenburgh. Om 11.00 uur wordt de beweegtuin, aan Sperwer 271 in Sommelsdijk, officieel geopend. Om 11.30 uur geeft Olga Commandeur, oud-topsporter en bekend van tv-programma 'Nederland in beweging', een beweegworkshop voor belangstellenden. In de beweegtuin staan fitnesstoestellen in de open lucht. Ze zijn speciaal gemaakt om buiten te sporten. De toestellen zijn afgestemd op oefeningen voor senioren en iedereen kan er gebruik van maken. De oefeningen hebben een positief effect op motoriek, conditie, kracht en coördinatie. Ook is de beweegtuin een ontmoetingsplaats waar contact en gezelligheid te vinden is.

Kalender levert € 2.500,- op

GOEREE-OVERFLAKKEE - De verkoop van de Goeree-Overflakkee-kalender 2015 is opnieuw succesvol verlopen. Er kon een bedrag van € 2.500,- worden overgemaakt naar hospice Calando te Dirksland. Dit bedrag is inclusief de giften van gulle gevers, die het werk van Calando een warm hart toedragen.

Vier je Vrijheid

Tijdens de themamaand 'Vier je vrijheid' vinden er zo'n dertig evenementen en activiteiten plaats op het eiland. Van klein en intiem tot groot en spectaculair. Kijk op pagina 10 en 11 voor meer informatie.

2 / 22

Agenda

Donderdag 9 april

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30. (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Vrijdag 10 april

DIRKSLAND – Algemene Ledenvergadering Sportvisserij Goeree Overflakkee. SVIK-kantine, Philipshoofjesweg 57-a. Aanvang 20.00 uur. www.sportvisserij-go.nl.
STAD AAN 'T HARINGVLIET – Wijnproeverij in het Trefpunt. Minimum leeftijd 18 jaar. Kosten € 15 euro, inclusief 6 á 8 wijnen en wat hapjes. Aanmelden kan via stichting.ons.trefpunt@upcmail.nl of bij: Esther Breeman, tel: 611101.

Zaterdag 11 april

GOEDEREEDE – Optreden Chr. Stadskoor Goeree, o.l.v. Jaap de Geus. De aanvang is 20.00 uur. Kaarten á € 5,- kunnen afgehaald worden bij huisartsenpraktijk Kop van 't Eiland in Ouddorp en Goedereede.'
OUDDORP - Verkoping Adullam. In verenigingsgebouw Eben-Haëzer van 9.00 tot 14.30 uur.

Dinsdag 14 april

OUDDORP – Inloop De Boei in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Vanaf 10.00 uur inloop, vanaf 13.30 uur activiteiten. Deze middag: Lezing door Tessa Fase over wat huidtherapie kan betekenen na de behandeling van kanker. Deze lezing start om 14.15 uur. Als het weer het toelaat wil men met degenen die dit leuk vinden vooraf een wandeling maken. www.deboeigo.nl

Donderdag 16 april

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30. (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
STELLENDAM – Workshop 'Van sleur naar kleur'. Aanmelden via info@y-challenge.nl of telefonisch: 06-22331819. De kosten zijn €15,- per persoon. Na aanmelding wordt er een bevestiging verstuurd met aanvullende informatie.
OUDE-TONGE – Bijeenkomst 20 jaar hulp aan Uzon. Aanvang 20.00 uur CBS De Bron, Melkweg 75. Aanmelden per e-mail: hobbymjr@hetnet.nl, of telefonisch bij Arie Klem,Tel: 641304, Cor Buscop, tel: 642131 of Wil Meijer,Tel: 641502.

Zaterdag 18 april

MIDDELHARNIS – COV Laudando en het Holland Symfonie Orkest o.l.v. Rinus Verhage. Concert t.g.v. 70 jaar vrijheid. Hervormde Kerk aan de Ring. Entree volw. € 10,-, kinderen € 5,-. www.covlaudando.nl
MIDDELHARNIS – Tulpenwandeltocht Aanvang 8.00 uur. Start en finish zijn bij MSV&AV Flakkee aan de Oostplaatseweg 1 te Middelharnis. Inschrijven kan alleen op zaterdag 18 april vanaf 07.30 uur in de kantine van MSV&AV Flakkee. Nadere informatie is te vinden op de website van www.avflakkee.nl of op www.facebook.com/Tulpenwandeltocht.
OUDDORP – Oasefair tbv diaconaal gastenhuis de Oase. 'Gezellig uitje voor het goede doel'. Kwekerij Klepper, Oudelandseweg 27.
OUDDORP – Samen zingen in de Doopsgezinde Kerk aan de Dorpstienden. Van 19.30 tot 20.30 uur.
SOMMELSDIJK – Hervormde Kerk. Voorjaarsconcert kinderkoor De Jonge Lofstem o.l.v. Nelleke van den Boogert en Leny Kieviet. Aanvang: 19.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Inleverochtend voor rommelmarkt van de Hervormde Gemeente bij de schuur van familie Van Kempen, Oudelandsedijk 4A (de dijk volgen langs graanhandel Van Schelven), tussen 9.00 en 11.45 uur. Info: 06-16794189.
OOLTGENSPLAAT - Repaircafe Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.

Donderdag 23 april

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30. (elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 25 april

MIDDELHARNIS – Hervormde Kerk Middelharnis. Aanvang 20.00 uur. Uitvoering van het Dixit Dominus van G. Händel en de Missa in F. van G. Platti door het Oratoriumkoor Zuid-West Nederland m.m.v. diverse solisten. Onder leiding van Bas van Houte.
GOEDEREEDE – Rommelmarkt op 't Hoôd van 09.00 tot 15.30 uur. Locatie is de Breenstraat.
OUDDORP – Psalmzangavond in Eben Haëzerkerk. Aanvang 19.30 uur.

Officiële opening 500-jarig jubileum Sociëteit Rethorica

De vlag van Sociëteit Rethorica zal ook op 11 april wapperen (foto Jaap Peeman).

SOMMELSDIJK – Met een gevarieerd programma gaat het jubileumjaar van Sociëteit Rethorica op zaterdag 11 april van start in de dorpskerk van Sommelsdijk. Rethorica bestaat vijfhonderd jaar en viert deze verjaardag het hele jaar met de bevolking.

Door Kees van Rixoort

De officiële opening wordt opgeluisterd door onder anderen Commissaris van de Koning Jaap Smit van de provincie Zuid-Holland en waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker van de gemeente Goeree-Overflakkee. Zij zullen – na het welkomstwoord van Hein Mijs, Prinsche van de Sociëteit – beiden een rede uitspreken. Dat geldt ook voor professor Herman Pleij, die een historische terugblik verzorgt op vijf eeuwen geschiedenis, waarin het verleden van de rederijkerskamers ongetwijfeld een rol zal spelen.

Rederijkers

Sociëteit Rethorica is immers in 1515 opgericht als rederijkerskamer. De oprichting werd bekrachtigd door Philips van Bourgondië. De rederijkerskamer van Sommelsdijk, met de 'bloeme' Hoe langer, hoe liever, bestond als zodanig tot 1632. In dat jaar gingen alle bezittingen, op last van de heer van Sommelsdijk, over op de schutterij. De schutterij, die de leus Getrouw tot der Dood hanteerde, veranderde in de Franse tijd in een Heerensociëteit. En dat is het sindsdien gebleven. Sociëteit Rethorica is momenteel vooral actief op het gebied van het behoud van cultuurhistorie en het ontsluiten daarvan voor het publiek. De sociëteit, die in de loop der eeuwen dus van karakter is veranderd, is de oudste vereniging van Goeree-Overflakkee.

Robbers

Tijdens de feestelijke opening in de dorpskerk kunnen de aanwezigen ook genieten van mooie muziek. Fiori Musicali treedt op en de in Sommelsdijk opgegroeide Henk Verhoef, organist van de Nieuwe Kerk in Amsterdam, speelt werken van de in Sommelsdijk geboren componist Jan Robbers (1753-1830).
De bijeenkomst, die wordt voorafgegaan door een kleine historische optocht met de rederijkers, schutters en tamboers, begint om 13.30 uur met ontvangst. Om 14.00 uur start het programma, dat duurt tot 16.00 uur. Publiek is welkom. Opgeven kan via societeitrethorica@gmail.com.

Jubileumjaar

Het jubileumjaar van Sociëteit Rethorica bevat tal van activiteiten. Een eerste activiteit is al achter de rug. In januari hielden de kinderen van de School met de Bijbel zich een hele week bezig met de geschiedenis van Rethorica en het dorp Sommelsdijk. Ze beschilderden schilden, gingen kalligraferen en boogschieten, beschilderden glas-in-loodramen en kregen van alles te horen over de historie.

Op 9 april wordt dit programma herhaald op de J.C. van Gentschool. De afsluiting aldaar, op 16 april, gaat gepaard met een modeshow van alle docenten in historische kleding. De resultaten van alle creatieve inspanningen, mede mogelijk gemaakt door Jaap Reedijk en het Edudelta College, zijn later te zien op een expositie in Nieuw Rijsenburgh. Daar vindt op 12 juni de prijsuitreiking plaats: de makers van de mooiste creaties gaan met een prijs naar huis. Deze schoolprojecten worden mogelijk gemaakt door financiële ondersteuning van het Rabobank Cultuurfonds.

De rest van het aansprekende programma is te vinden op www.rethorica500jaar.nl.

OVO neemt voortouw bij oplossing parkeerdruk

OUDDORP - In een brief van de Ondernemers Vereniging Ouddorp (OVO) aan het college van B en W en de gemeenteraad, van 16 maart 2015, wordt enerzijds zorg uit gesproken over de toenemende verkeersdruk op en rond de dorpskern van Ouddorp, maar anderzijds wordt een uiterst positief signaal aangedragen omtrent oplossingsrichtingen van het probleem. Voorzitter Coen Sperling schetst in de brief namens de vereniging de gevolgen van de uitbreiding van de recreatievoorzieningen in de badplaats alsmede de problematiek rond en bij het Raad-en Polderhuis als daar de bibliotheek wordt ondergebracht.

Door Jaap Ruizeveld

Maar daarnaast wordt meer dan een reikende hand geboden om gezamenlijk het vraagstuk aan te pakken. Gepleit wordt voor een samen optrekken van gemeente en ondernemers. Gemeld wordt dat de ondernemersvereniging onlangs contact legde met de eigenaar van locatie De Goudsminne, tussen de Achterweg en de Spaanseweg. Volgens de inhoud van de brief zou eigenaar M. van Damme hebben aangegeven bereid te zijn om een deel van deze locatie, zonder vergoeding, beschikbaar te willen stellen voor parkeergelegenheid. De OVO is bijzonder blij met deze toezegging. Wat de ondernemersvereniging betreft dient de gemeente nu deze handschoen op te pakken. Als dit tot uitvoer wordt gebracht, heeft dit een positief effect op de bereikbaarheid en de veiligheid van de dorpskern, aldus de brief.

Positieve signalen

De geschetste ontwikkeling sluit prima aan bij het nieuwe Verkeerscirculatieplan Ouddorp. De OVO heeft ook al voorwerk verricht door contact te leggen met het bestuur van de Gereformeerde Gemeente aan de Spaanseweg. Vandaar uit klinken ook positieve signalen. De Gereformeerde Gemeente zou willen participeren in de parkeerontwikkelingen op de Goudsminne. De openbare brief is opgenomen op de lijst van Ingekomen Stukken bij de gemeenteraad voor morgenavond 9 april.

Opvallend

De OVO-brief werd op 17 maart bij de gemeente ingeboekt. De gemeentelijke informatiebijeenkomst over het Verkeerscirculatieplan in Ouddorp volgde pas 14 dagen later. Opvallend dat wethouder Trouwborst toen de bezoekers van deze bijeenkomst 'in hun thuiswedstrijd' niet informatief liet delen in de – in de brief genoemde – positieve resultaten (zelfs toezegging) vanuit de contacten van de ondernemersvereniging met betrokken partijen over de parkeermogelijkheden op de Goudsminne. Dit is temeer opvallend omdat vanuit de zaal de vraag toen concreet werd gesteld over de Goudsminne-locatie als mogelijk in te richten parkeerplek.

Agathos opent Zorgwinkel in Middelharnis

Eén van de eerste cliënten, mevrouw Van Broekhoven-Schol (83), en de jongste medewerker, Karolien van der Veer (20), van Agathos Middelharnis verrichtten de openingshandeling van de Zorgwinkel. Inzet: het team Verpleging en Verzorging. Foto's: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Sinds Agathos Thuiszorg in Middelharnis is gevestigd, in het Helius Medisch Centrum, kent deze thuiszorginstelling een gestage groei. Niet alleen wat betreft het aantal cliënten, maar ook het dienstenaanbod breidt zich uit. Was er aanvankelijk alleen nog het team Intensieve Ambulante Hulpverlening, later kwam daar het team Verpleging en Verzorging bij en sinds kort, per 1 februari, is er ook de Zorgwinkel. En die werd afgelopen woensdagmiddag, 1 april, officieel geopend.

Door Hans Villerius

Cliënten kunnen voor verschillende dingen in de Zorgwinkel terecht. In de eerste plaats voor de uitleen of aanschaf van zorghulpmiddelen. Krukken, hoog/laagbedden, bedverhogers, rolstoelen, rollators, ondersteken, infuusstandaarden, enz., het kan hier allemaal worden geleend. Maar ook zijn er de nodige hulpmiddelen, grotere en kleinere, te koop. Een bescheiden maar mooi assortiment, de basisartikelen, is inmiddels in de Middelharnisse Agathos vestiging aanwezig en afhankelijk van de vraag zal dit worden aangepast of uitgebreid. Natuurlijk kunnen niet alle hulpmiddelen in Middelharnis worden ondergebracht, zeker de grotere niet. Maar wel kan alles worden geleverd, hetzij om aan te schaffen, hetzij om uit te lenen. Alle hulpmiddelen worden betrokken bij de bekende leverancier Welzorg.
Duidelijk is nu al dat de Zorgwinkel in een behoefte voorziet. Niet alleen om aan zorghulpmiddelen te komen, maar ook als punt waar mensen terecht kunnen voor allerhande vragen over de zorg, het aanvragen ervan, of aanverwante zaken.
Maar niet in de laatste plaats heeft de Zorgwinkel ook een sociale functie, als ontmoetingsplek waar mensen ook mogen binnenlopen als ze even wat aanspraak willen, al of niet in combinatie met een kopje koffie. En ook daarvan wordt inmiddels gebruik gemaakt.
De Zorgwinkel is min of meer als proef gestart. Als het ook op langere termijn een succes blijkt, zal de mogelijkheid worden bekeken om gebruik te maken van vrijwilligers, die hier dan ongetwijfeld een leuke en gezellige bezigheid zullen vinden.
Agathos Thuiszorg te Middelharnis is gevestigd aan Langeweg 54 en is telefonisch bereikbaar via 06 12855703. De openingstijden zijn momenteel op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag van 13.00-16.00 uur.

Lijnie van der Linde (2e van rechts) overhandigt de nieuwe tuinset aan Jeanet Soldaat. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Een pracht van een tuinset was 't dat gisterenmorgen, dinsdag 7 april, op het terrein van Hernesseroord aan de bewoners van Haringvliet 21 werd overhandigd. Cadeau gedaan door Lijnie van der Linde uit Ouddorp. Uit de opbrengst van de grote rommelmarkten die ze jaarlijks houdt ten bate van het goede doel, bekostigt ze met enige regelmaat de aanschaf van spullen voor instellingen of instanties op het eiland die dit goed kunnen gebruiken, zoals nu de tuinset voor Hernesseroord.

Door Hans Villerius

'Van dik hout zaagt men planken' zegt het spreekwoord wel, alleen hangt er dan een negatieve lading aan.

Maar dat 't ook in positieve zin waar kan zijn, laat het tuinmeubelset wel zien dat Lijnie dinsdag schonk. Een stevig steigerhouten set, bestaande uit een riante 2,5 meter lange tafel en zes ruime stoelen eromheen. Van kloeke planken, geïmpregneerd zodat het weer en wind goed kan doorstaan en fraai in de greywash gezet, heeft Lijnie het ameublement in eigen beheer laten maken. De tafel werd bewust iets hoger gemaakt, zodat ook rolstoelen er gemakkelijk bij gezet kunnen worden. "Het is een verrijking van de onlangs bij onze woongroep aangelegde 'belevingstuin' die volgende maand wordt geopend", zegt Jeanet Soldaat, die als woningassistente werkzaam is op Haringvliet 21.

Vraag

Zij had Lijnie benaderd met de vraag of zij ook voor Hernesseroord, voor deze woongroep, iets wilde doen en dat verzoek was aan geen dovevrouwsoren gedaan. "Het is fijn om iets voor deze zorginstelling en de bewoners van de zorggroep te kunnen doen", zo zei Lijnie gisterenmorgen. En het was met een voldaan gevoel dat ze zag hoe bewoners en begeleiders na de overhandiging er meteen aan konden plaatsnemen, in de aangename voorjaarszon, om er een heerlijke kop koffie met gebak aan te nuttigen.

Culinair en cultureel genieten van vis op Goeree-Overflakkee
De Week van de Goereese Vis moet jaarlijks evenement worden

GOEREE-OVERLFLAKKEE - De eerste editie van De Week van de Goereese Vis vond vorig jaar in 2014 plaats. Veel visliefhebbers genoten van Goereese vismenu's bij een van de vijftien deelnemende restaurants op Goeree-Overflakkee en namen deel aan de visserij gerelateerde activiteiten zoals garnalen pellen en een rondleiding op de visafslag en aan boord van de kotters. Dankzij het succes komt er ook in 2015 een Week van de Goereese Vis, van vrijdag 4 september tot en met zaterdag 12 september.

De Week van de Goereese Vis staat in het teken van culinair en cultureel genieten van vis op je bord tot visserij gerelateerde activiteiten op Goeree-Overflakkee voor het hele gezin. Het evenement heeft als doel, de heerlijke lokale vis en Stellendamse Garnalen aan zo veel mogelijk inwoners, toeristen en consumenten smakelijk te serveren bij de horeca op Goeree-Overflakkee. De week kreeg in 2014 enorm veel belangstelling en positieve reacties van zowel inwoners, consumenten en ondernemers op Goeree-Overflakkee. De organisatie, projectgroep Verbreding Visserij, wil er nu een jaarlijks evenement van maken.
Bent u horecaondernemer en wilt u net als uw collega's op het eiland deelnemen aan De Week van de Goereese Vis? Wilt u misschien een activiteit aanbieden die te maken heeft met visserij, vis en de zee? Neem dan contact op met VVV Goeree-Overflakkee, info@vvvgoeree-overflakkee.nl.

Organisatie

De organisatie van De Week van de Goereese Vis ligt in handen van VVV Goeree-Overflakkee, gemeente Goeree-Overflakkee, INZee Communicatie & Trends, vissers en enthousiaste ondernemers die samenwerken in de projectgroep "Verbreding Visserij". De projectgroep is ontstaan met het doel de aanbevelingen in het rapport Verbreding Visserij ten uitvoer te brengen.

Bijeenkomst MS groep Goeree-Overflakkee

SOMMELSDIJK - Dinsdagmiddag 14 april, van 14.00 tot 16.00 uur, komt MS groep Goeree-Overlakkee weer bijeen in de Nieuw Rijsenburgh te Sommelsdijk. MS groep Goeree-Overflakkee komt vijf keer per jaar bijeen en heeft voor elke keer een thema dat te maken heeft met Multiple Sclerose. Dit is een chronische aandoening van het zenuwstelsel. De ziekte wordt gekenmerkt door meerdere ontstekingen op verschillende plaatsen in de hersenen en in het ruggenmerg.
Op 14 april a.s. is het Thema 'MS en omgang met functieverlies'. Bij de diagnose MS denkt men vaak aan mensen in een rolstoel, maar MS komt voor in vele fases. Niet iedereen met MS zit in een rolstoel, al kan dit wel voorkomen. Wel hebben mensen met MS regelmatig te maken met functieverlies. Hoe ga je om met het feit dat er zomaar iets niet meer gaat zoals je gewend was te doen? Dit item is voor mensen met MS erg herkenbaar. Er is een deskundige op dit gebied uitgenodigd die hierover kan vertellen en een ervaringsdeskundige doet ook zijn verhaal.
Belangstellenden zijn welkom op 14 april in Nieuw Rijsenburg te Sommelsdijk. Vooraf opgeven is noodzakelijk. Dat kan via email: m.vermeulen592@upcmail.nl, of via facebook: https://www.facebook.com/msvereniginggoereeoverflakkee. Er is ook gelegenheid om met lotgenoten in contact te komen en ervaringen met elkaar uit wisselen. Zie ook www.msvereniging.nl/zeeland.

NIEUWE-TONGE - Op zaterdag 11 april vindt het jaarconcert van Muziekvereniging Apollo plaats. Dit jaar in samenwerking met Die Grevelinger Musikanten. Het concert begint om 20.00 uur in het Dorpshuis te Nieuwe-Tonge (Korteweegje 14). De deuren openen vanaf 19.30 uur, waarbij u wordt ontvangen door een verrassingsoptreden van Kobus Prins op Marimba.

OUDE-TONGE - Op dinsdag 14 april organiseert de bibliotheek een wandeling langs verborgen historische plekjes in Oude-Tonge. Deelnemers wandelen onder leiding van Eva Lassing langs een oude dijkwoning en het voormalige diepvrieshuis. De wandeling duurt ongeveer 1,5 uur en wordt afgesloten met een hapje en drankje in de bibliotheek. Voor de liefhebbers organiseert de bibliotheek op zaterdag 16 mei ook een historische dorpswandeling in Middelharnis/Sommelsdijk. De wandeling begint om 18.30 uur, deelname kost € 5,-. Aanmelden voor de activiteiten kan op: www.leerenbeleef.nl.

OUDDORP - Op vrijdagavond 17 april organiseert Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, vestiging Ouddorp van 18.00 tot 20.00 uur een Tabletcafé. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. Onder het genot van een hapje en drankje kunnen deelnemers ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit de tablet te halen. TIP: neem de tablet mee! Ook mensen die nog geen tablet hebben, maar wel geïnteresseerd zijn in de mogelijkheden kunnen aanschuiven. De toegang is gratis.

Een halve eeuw aan de zang

Pie van Gulik-Bogerman

DIRKSLAND – Het is niet veel mensen gegeven dat ze een halve eeuw onafgebroken aan een vereniging verbonden zijn. En als die vereniging ook nog eens plek is waar je voelt vanuit het hart en tot eer van God te mogen zingen, en dat al vijftig jaar lang, dan is ook dat zeker geen gemeengoed. De 79-jarige Pie van Gulik-Bogerman uit Dirksland is dit voorrecht echter wel gegeven.

Tekst en foto: Hans Villerius

Op de christelijke gemengde zangvereniging 'Sursum Corda' te Dirksland werd vorige week donderdagavond stilgestaan bij het feit dat ze al zo lang, en met trouwe inzet, als alt haar partij meezingt op het koor, waarvan Pie zelf zegt dat 't "een fijne club" is. "Het voelt er alsof ik thuis ben." Enkele jaren nadat het jubilerende koorlid, afkomstig uit Oude-Tonge, in Dirksland is komen wonen toen ze met haar man Jan trouwde, is ze hier aan de zang gegaan. Ook als meisje zong ze al op een kinderkoor, in Oude-Tonge. Het zingen ligt dus diep in haar innerlijk verankerd. "Het liefst zing ik eenvoudige versjes", zegt ze. "Dan begrijp je wat je zingt en kan 't ook echt bij je van binnenuit komen." Ook wat dat betreft voelt ze zich op het Dirkslandse koor helemaal op haar plek en ze hoopt dat ze dit plekje nog lange tijd in mag blijven nemen.


GOEREE-OVERFLAKKEE - KunstReis gaat op donderdag 23 april voor de laatste keer naar de tentoonstelling "De Late Rembrandt" in het Rijksmuseum Amsterdam waar het late werk van Rembrandt te zien is, dat algemeen wordt gezien als zijn beste werk, bijeengebracht van over de hele wereld in een unieke expositie. € 33,50 inclusief busreis, koffie met gebak en lezing in de bus door docent kunstgeschiedenis Esther Kranendonk Exclusief entree € 17,50 en toeslag € 7,50 met een Museumkaart betaalt u geen entree, alleen de toeslag van € 7,50

Vertrekschema:
Ouddorp busstation Preekhillaan         7.15 uur
Zierikzee busstation Grachtweg                 7.45 uur
Oude Tonge busstation                         8.15 uur
Schaapsweg                                                 8.25 uur
Heinenoord busstation                         8.45 uur
We zijn ca. 18.00/19.00 uur weer thuis
Wilt u bij aanmelding vermelden of u een museumkaart heeft, een mobiel nummer doorgeven en de opstapplaats vermelden.
Aanmelden het liefst per e-mail info@kunstreis.eu
www.kunstreis.eu

Het kleden van de moeder van de bruid of bruidegom bij Zina Mode

MIDDELHARNIS – Het is alweer bijna tien jaar geleden dat Zina haar winkel opende die gespecialiseerd is in dameskleding en accessoires. Zina is nog net zo enthousiast als toen ze begon en blijft haar werk met veel plezier doen.

Zina heeft een nieuwe specialiteit toegevoegd: Het kleden van de moeder van de bruid of bruidegom. Graag vertelt ze meer over deze nieuwe specialiteit, onder het genot van een kopje koffie. "Bij ons staat de klant centraal en ik vind het een voorrecht dat klanten elke keer weer terugkomen in mijn winkel". Zina is ook gespecialiseerd in kleurenanalyse. Zina Mode is te vinden aan Zandpad 54 te Middelharnis. Telefoon: 0187 482912.

Paasshow 2015 Tieleman Keukens, Knöps Groep en Graka groot succes!

MIDDELHARNIS - De directies van Tieleman Keukens, de Knöps Groep en Tuincentrum Graka blikken uiterst tevreden terug op de gehouden Paasshow. Het evenement, waarbij een keuken, tuin- en autoshow, in combinatie met een enerverende consumentenbeurs, een waar dagje uit voor het gehele gezin vormde, heeft geresulteerd in een kleine 3000 bezoekers.

Zowel Jan Tieleman (Tieleman Keukens), Herman de Blok (Knöps Groep) als Hein-Jan van der Kamp (Graka) blikken naar volle tevredenheid terug op de afgelopen showdagen. "Het aantal bezoekers overtrof onze verwachtingen", vertellen zij met trots. "Het goede beursweer heeft ons natuurlijk ook enorm geholpen".
Een kleine 3000 consumenten wisten de showdagen met een bezoek te vereren. Niet alleen de inwoners van Goeree-Overflakkee en haar omliggende eilanden wisten de weg naar Middelharnis te vinden, maar consumenten uit het gehele land (o.a. Arnhem, Eindhoven, Amsterdam, Halsteren, Wassenaar, Noordwijk) togen naar het 'centrum' op Goeree-Overflakkee. "De samenwerking liep vanaf het allereerste moment gewoonweg perfect". Op marketinggebied zijn weer de nodige gezamenlijke campagnes gevoerd met als middelpunt de Knöps/Tieleman-courant, de campagnes bleken wederom succesvol te zijn. "We hebben onze show ook landelijk via Televisie- en Internetcampagnes kenbaar gemaakt", vult Tieleman aan.

'Consumentenbeurs'

Ook de standhouders op de consumentenbeurs zijn uiterst content over de organisatie en het verloop tijdens de showdagen. Naast auto's, tuinen en keukens was er een ruim aanbod in nieuwbouwwoningen, sieraden, mode, parfums, wijnproeverijen, kunst, elektronica, etc. "Allen ondernemers met een lokale achtergrond, dus kwaliteit en zekerheid is gewaarborgd", vullen beide directeuren aan. Daarnaast kregen ook de goede doelen (KIKA, Kunstenmakers, de Mèkkerstee en Stichting Bartiméus) de mogelijkheid zichzelf te presenteren.
Volgens de organisatoren krijgt de samenwerking de volgende editie van de showdagen, in 2016, zeker een vervolg. De data staan al vast. "Op vrijdag 25 maart, zaterdag 26 maart en maandag 28 maart 2016 bent u van harte welkom tijdens de volgende editie van onze spraakmakende Paasshow".

Rob en Belia Hiele runnen café annex snackbar op Klepperstee

OUDDORP - Als de belangstelling en drukte zo blijft als zaterdagmiddag voor Pasen, dan kunnen Rob en Belia Hiele hun commerciële stap, de opening van het door hen gehuurde café annex snackbar Bee & Zo op het recreatiepark Klepperstee, met vertrouwen tegemoet zien. Het was, zoals een bezoeker uitdrukte, "gezellig bomvol". En daar was niets aan overdreven want alle plaatsen waren bezet, aan de tafeltjes en aan de bar. Rob (64) en partner Belia (61) weten wat managen betekent. Immers, 28 jaar runden zij de Margriet-Sporthal in Schiedam. Maar een jaar door continue in touw zijn en blijven, dat vonden ze toch iets te veel beslag leggen op hun levenspatroon. Daarom kwam er een time-out. Rob en Belia wonen geruime tijd aan de Kelderweg in Ouddorp. Toen zij hoorden dat het café/snackbar op de Klepperstee vrij kwam kriebelde opnieuw het ondernemersbloed. Een doorlopende week-invulling voor het toeristenseizoen gedurende 7 maanden en daarbuiten een openstelling vanaf donderdag (maandag tot en met woensdag gesloten), dat zag het Hiele-duo wel zitten. Bovendien verzorgen zij graag de faciliteiten voor de gasten die een bijeenkomst of feestelijk evenement organiseren in de aangrenzende ontspanningszaal. Dus alle redenen om met recreatiepark eigenaar Jeroen den Hollander snel de huur-deal af te ronden. (Tekst en foto: Jaap Ruizeveld.)

MIDDELHARNIS - Zaterdag 18 april 2015 staat de vierde Tulpenwandeltocht op het programma. Om 8.00 uur lossen Aat en Janny Vermaat (trouwe deelnemers) het startschot voor de wandelaars van de 40 en 25 kilometer. De lopers voor de 17,5 en 10 km starten vanaf 9.00 uur. Start en finish zijn bij MSV&AV Flakkee, Oostplaatseweg 1 te Middelharnis.

Dit jaar is de keuze gevallen op drie lokale goede doelen; Stichting vrienden van Jip, Stichting GO Special Kids en Inloophuis de Boei. De organisatie kiest bewust voor lokale goede doelen en dit jaar voor het eerst voor twee bijzondere goede doelen waarbij jonge kinderen zijn betrokken. Ondersteuning van deze organisaties is juist in deze tijd broodnodig.

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee fungeert na het succes van vorig jaar en op eigen verzoek ook dit jaar weer als stempelpost voor de kortere afstanden. Wandelaars kunnen dit prachtige museum gratis bezoeken en er lopen mensen rond in kledij van begin 1900. In dit museum is tevens een stempelpost ingericht. Voor de wandelaars van de twee langste afstanden geldt dat ze dit jaar voor het eerst bij een bloembollenbedrijf gaan stempelen. Bij de familie Wesdorp aan de Kleijburgseweg nabij Sommelsdijk worden ze gastvrij verwelkomd.
Ook bij café De Tram, manege Oostmoer (25 en 40 km) en bij de sluis van Stad aan 't Haringvliet (25 en 40 km) worden stempelposten ingericht. VV NTVV fungeert als eventuele rustpost voor de wandelaars van de 40 km. In de kantine van het fraai gerenoveerde tennispark van TV Menheerse stempelen de wandelaars van de 10 en 17,5 km.
De organisatie is er klaar voor en hoopt op veel enthousiaste deelnemers. Met behulp van vele sponsors en vrijwilligers kunnen de goede doelen een mooi bedrag tegemoet zien. Inschrijven kan alleen op zaterdag 18 april vanaf 07.30 uur in de kantine van MSV&AV Flakkee. De kosten voor deelname bedragen slechts € 2,50 per volwassene en € 1 per kind. Nadere informatie is te vinden op de website van AV Flakkee of kijk op www.facebook.com/Tulpenwandeltocht.

Opbrengst Groot Dictee Goeree-Overflakkee overhandigd aan De Boei

MIDDELHARNIS - De Rotary club Goeree-Overflakkee heeft afgelopen week een cheque van € 2.400,-- overhandigd aan Stichting De Boei. Dit is de netto-opbrengst van het Groot Dictee 2014. Op de foto staan Wim Bron, voorzitter van Stichting De Boei en Bram Roos, voorzitter Rotaryclub Goeree-Overflakkee.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Informatie over stomazorg

Op 16 april van 15.30-20.00 uur is er een informatiebijeenkomst over stomazorg in verenigingsgebouw De Schakel in Dirkland. Iedereen die een stoma heeft of krijgt is welkom. Het is een informatiebijeenkomst met een diversiteit aan onderwerpen. Denk aan vergoedingen voor stomamaterialen, spoelen (irrigatie) van een darmstoma, een breuk in de buikwand in de buurt van een stoma, medische hulpmiddelen, stoma en voeding. Ook zijn informatiestands aanwezig. Het volledige programma is te vinden op de website van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis onder voorlichting – voorlichtingsbijeenkomsten. Daar is ook het aanmeldformulier te vinden. Aanmelden kan tot en met 10 april 2016.

Zwemvierdaagse

Zwemvereniging De Gooye organiseert voor de 17e keer de Zwemvierdaagse. Deze keer is het van 13 tot 17 april in Zwembad De Gooye te Dirksland. Er kunnen 10, 20 of 30 banen gezwommen. De kosten zijn € 8,- voor de hele week. Er dient tussen 18.15 en 19.15 uur gezwommen te worden. Opgeven kan op maandag of dinsdag om 18.00 uur bij het zwembad. Men dient in het bezit te zijn van een zwemdiploma.

GOEDEREEDE

Marjan van de Berg spreekt voor VVRG

Voor de avond van 14 april a.s. heeft de VVRG Marjan van de Berg uitgenodigd. Zij is columniste voor het weekblad "Margriet", waarin zij haar dagelijkse belevenissen beschrijft. Na deze lezing zal Marjan uw vragen beantwoorden. Ook kunt u haar boeken [€10,-] kopen die zij zal signeren. Deze avond zal worden gehouden in Oostdam te Goedereede, aanvang 20.00 uur. Natuurlijk zijn niet-leden ook van harte welkom. Zij betalen € 5,- p.p. Voor informatie over deze avond of verdere avonden van de vereniging kunt u bellen met Riet van Ommeren, 0187 493205 (na 19.00 uur).

MELISSANT

Voorjaar- zomerkledingbeurs

Ook dit seizoen houdt peuterspeelzaal De Bezige Bijen weer een verkoping van tweedehands speelgoed, voorjaar- en zomerkleding. Baby en kinderkleding, dames- en herenkleding, schoenen en accessoires behoren tot de collectie. U bent van harte welkom op vrijdag 17 april van 19.00-22.00 uur in verenigingsgebouw Melishof, Binnenweg 61 te Melissant. Inleverdatum: maandag 13 april tussen 09.00-11.00 en 13.30-16.00 en 's-avonds van 19.00-21.30 uur. De kleding dient schoon te zijn en moet er nog goed uitzien. 40% van de opbrengst is voor de peuterspeelzaal. Wilt u de niet verkochte kleding terug dan is dit 50% . Dit jaar is er ook een PIN kassa. Meer info, tel. 06 86820470.

Koffieochtend met lunch

Woensdag 15 april is er weer een koffieochtend in de Melishof. Deze ochtend staat in het teken van de zorg; alle veranderingen die in de afgelopen tijd hebben plaatsgevonden. Mevr. Marieke Kalle is hiervoor uitgenodigd en gaat een en ander uitleggen. Aansluitend is er een lunch. De aanvang is 10.00 uur en de sluiting rond 13.00 uur. Kosten: € 2,50, inclusief lunch. Opgeven voor 14 april bij: Dirk Spahr vd Hoek, tel. 0187 602411. Heeft u geen vervoer of bent u slecht ter been, dan kunt opgehaald worden. Hiervoor belt u ook naar Dirk Spahr vd Hoek.

Uitvoering muziekleerlingen

De Vrolijke en de Dwarse Fluiters geven op donderdag 16 april een gezamenlijke uitvoering in verenigingsgebouw Melishof, Binnenweg 61 te Melissant. Blokfluit- en dwarsfluitleerlingen zullen zich van hun beste kant laten horen in een afwisselend programma. Dit muzikale feest begint om 17.00 uur. Familie, vrienden en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om deze optredens bij te wonen. Voor meer info kunt u bellen met M. de Lange-van Buren, 0187 602620, of stuur een e-mail naar ajdelange@e-linesystems.com.

MIDDELHARNIS

Calando bij Vrouwenkring

Woensdag 22 april belegt de Hervormde Vrouwenkring "De Morgenster" een bijeenkomst. Het onderwerp van deze bijeenkomst is: Stervensbegeleiding en Rouwverwerking. Mevrouw J.H. Koningswoud-ten Hove van hospice "Calando" zal hierover spreken. De avond begint om 19.45 uur, duurt tot 21.30 uur en vindt plaats in verenigingsgebouw De Hoeksteen te Middelharnis. De entree is gratis, wel is er een deurcollecte ter bestrijding van de onkosten. Alle vrouwen zijn van harte uitgenodigd. De zaal is open vanaf 19.30 uur. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met mevr. T. Joppe, tel. 0187 486611.

Jeugddienst Exoduskerk

Zondag 12 april is er een jeugddienst in de Exoduskerk. De titel van de vorige jeugddienst was: "Wie ben ik?" en op 12 april komt daar een vervolg op met als thema: "Wat kan ik?". In deze dienst staat de gelijkenis van de talenten centraal (zie Mattheus 25). Iedereen heeft talenten gekregen. Nu is de vraag: hoe kom je erachter welke talenten je hebt, wat doe je ermee en wat zegt de Bijbel erover? Allemaal zaken die besproken zullen worden door dominee Gerda Silvis. De GJV band verleent medewerking aan de jeugddienst. Na de dienst is de jeugdruimte open om bij een hapje en drankje nog wat na te praten of gewoon bij te kletsen. De aanvang is 10.00 uur.

NIEUWE-TONGE

Inleveren rommelmarktspullen

Heeft u thuis nog spullen staan waar u van af wilt? Op zaterdag 11 april kunt u van 9.30-11.30 uur uw rommelmarktspullen inleveren voor de markt van de Hersteld Hervormde Gemeente. Deze kunnen gebracht worden bij de fam. Van Kempen, Duivenwaardseweg 7. Geen bedden, spiralen, crt-monitoren en wandmeubels, maar andere spullen zijn van harte welkom. Heeft u vragen of wilt u de spullen opgehaald hebben? Neem dan contact op met Paul Knöps, tel. 0187 745004 of 06 16777904.

OOLTGENSPLAAT

Rommelmarkt

Zaterdag 11 april is er een rommelmarkt, georganiseerd door de Gereformeerde Gemeente. Er zijn weer heel wat kramen met onder andere: kibbeling, bloemen en boeketten, vers gebrande pinda's en noten, brocante, antiek en curiosa, groente en fruit, lekkers van de bakker, snoep, perk- en pootplantjes. En wie komt het proberen: pijl en boogschieten. Ook voor de kinderen is er genoeg te doen, o.a. ballonprikken, emmer gooien of springen op het springkussen. Een ieder is welkom van 9.00-14.00 uur op het parkeerterrein en in de zaal van de Gereformeerde Gemeente, Van Weelstraat 1 te Ooltgensplaat. De opbrengst van de rommelmarkt is voor het kerkbouwfonds.

OUDDORP

Uurtje zingen

Zaterdag 11 april is er weer 'een uurtje zingen' in de Doopsgezinde Kerk aan de Dorpstienden. Aanvang 19.30 uur.

Rommelmarkt uitgebreid

De rommelmarkt die gehouden wordt door de familie Van der Linden is fors uitgebreid. Op 11, 18, 25 en 29 april wordt de markt gehouden in de loods van Bouwbedrijf van der Linde, Zuidweg 3, (industrieterrein richting haven).

Oase Fair te Ouddorp

De vrijwilligers van Diaconaal gastenhuis de Oase organiseren op zaterdag 18 april 2014 de eerste Oase Fair. Rommelmarkt, rondje paard en wagen, bloemschikken, springkussen, kledingverkoop, etc. Er is van alles te beleven met voor elk wat wils. De opbrengst komt ten goede aan de Oase. Vorig jaar ontving de Oase bijna zestig gasten. Welkom zijn gasten die emotioneel en lichamelijk uit balans zijn en toe zijn aan een adempauze. Tijdens hun verblijf in de Oase investeert men in rust, structuur, ontspanning en bezinning, om het leven weer beter aan te kunnen. De Oase is voor een groot deel afhankelijk van giften en acties. De Oase Fair wordt gehouden van 9.30-16.00 uur op het bedrijf van Kwekerij Klepper, Oudelandseweg 27 te Ouddorp. Ook met regenachtig weer is de fair een gezellig uitje. Info: www.diaconaalgastenhuisdeoase.nl.

OUDE-TONGE

Themabijeenkomst Diabetesvereniging Nederland

Op donderdag 23 april organiseert Diabetesvereniging Nederland, regio Delta/Goeree-Overflakkee een themabijeenkomst met als onderwerp 'Medicijnen en uw diabetes'. Spreker is mevr. drs. Madelinde Vaane, apotheker aangesloten bij VJA, Vereniging van jonge apothekers. Voor de pauze is er de lezing, na de pauze zal er voldoende gelegenheid zijn tot het stellen van vragen. Informatie: Harrie Kafoe, e-mail: kafo39@zeelandnet.nl, tel. 0111 417614. Zowel leden als niet-leden zijn van welkom. Locatie: 'Mol Agrocom', Energiebaan 15 te Oude-Tonge. Tijd: 19.30-21.30 uur, zaal open vanaf 19.00 uur.

Sjoelen 55+

Woensdag 15 april organiseren de vrijwilligers van de 55+ club in Ouddorp een sjoelcompetitie. Belangstellenden zijn vanaf 14.00 uur welkom in de Dorpstienden om de krachten met elkaar te meten. Er zijn leuke prijsjes te winnen. De kosten bedragen € 2,- inclusief een kopje koffie. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam, tel. 0187 682319, of met stichting ZIJN, tel. 0187 483366, e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl. Op woensdag 22 april is er een presentatie van de slager.

SOMMELSDIJK

Realtime jongerenavond

Op zaterdagavond 11 april hoopt dr. M. Klaassen, hervormd predikant te Sliedrecht, tijdens de Realtime jongerenavond te spreken over het thema 'De kracht van het bloed'. Ds. Klaassen spreekt regelmatig op jongerenavonden in het land. In zijn referaat hoopt hij stil te staan bij de bijzondere betekenis van het bloed van Jezus Christus. Waar bloed normaal verontreinigd, is het dit bloed dat je juist reinigt: het reinigt je van al je zonden. In zijn referaat staat hij stil bij vier vragen 1. Waarom heb je dat bloed nodig? 2. Waarom heeft dat bloed kracht? 3. Hoe kun je die kracht ervaren? 4. Wat werkt die kracht uit in je leven? De avond wordt gehouden in Edudelta Middelharnis, Langeweg 107, inloop vanaf 19.15 uur. Zie www.realtimego.nl en Facebook: Realtime jongeren.

STELLENDAM

Buutenhaevenmarkt

Op zaterdag 2 mei wordt weer de Buutenhavenmarkt gehouden op het terrein bij de Vismijn aan de mr. Snijderweg. Dit jaar zijn er twee inleveravonden, namelijk dinsdag 28 en woensdag 29 april a.s. van 18.30-20.30 uur in de loodsen van de familie Brinkman aan de Buitenhaven (Mr. Snijderweg te Stellendam). Dus als u met de voorjaarsschoonmaak bezig bent, zet uw mooie tweedehandsspulletjes apart en kom eind april op de inleveravonden langs. Er zijn weer veel kramen die 2 mei a.s. gevuld moeten worden, dus is men op zoek naar tweedehands boeken, keukenspullen, curiosa, glaswerk, servies, gereedschap, lampen, speelgoed, elektra, kleding, hoedjes, sjaaltjes, baby- en kinderkleding, enz. Geen grote spullen, zoals meubels.

Bloemstukje maken voor 55+

De activiteitencommissie van de stichting ZIJN Stellendam heeft op donderdagmiddag 16 april een leuke activiteit georganiseerd. Deze middag wordt er een bloemstukje gemaakt. Deelnemers wordt gevraagd om zelf een kop en schotel mee te brengen en een iets grotere schotel. Ook is het handig om ook een scherp mesje en een schaartje mee te nemen. De aanvang is: 14.30 uur. Plaats: Het Haeagse Huus te Stellendam. Kosten: € 4,50. Dit is inclusief koffie/thee en materiaal. Opgeven kan bij: Mevr. M. v. Oostenbrugge, tel. 0187 491653, of bij: Mevr. E. Spahr vd Hoek, tel. 0187 602411. Belangstellenden buiten Stellendam zijn ook van harte welkom.

Bij Auto Wisse: demonstratieavond smeermiddel TSL

Jan Wisse toont een aantal verpakkingen waarin TSL verkrijgbaar is. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Bij Auto Wisse is het weer tijd voor de jaarlijkse demonstratieavond van het smeermiddelmerk TSL. Al jaren is Jan Wisse, en met hem vele anderen, enthousiast gebruiker hiervan omdat het garant staat voor een "optimaal onderhoud", zo weet Jan. "Motoren draaien beter en rustiger, kunnen tot drie keer zo veel belasting aan, hebben duidelijk minder slijtage en gaan dan ook langer mee."

Door Hans Villerius

TSL onderscheidt zich duidelijk van andere smeermiddelen, legt Jan Wisse uit. "Zo'n jaar of tien geleden ben ik er zelf enthousiast door geraakt en inmiddels vragen ook heel wat klanten er speciaal naar. Niet alleen voor motoren, maar alles wat gesmeerd moet worden, bijvoorbeeld ook de fiets, is er goed mee. Hoe zwaarder de belasting, zoals bij kartraces of bij een Trekkertrek evenement, des te meer is het gebruik van TSL op z'n plaats."

Voor Auto Wisse reden genoeg om nog meer klanten de gelegenheid te bieden om kennis te maken met TSL. Daarom organiseert hij ieder jaar in zijn bedrijf aan de Spuikolk in Dirksland een demonstratieavond. Een vertegenwoordiger van TSL is dan met een stand en een testmachine aanwezig die duidelijk het verschil laat zien tussen de prestaties van de machine mét en zónder gebruik van TSL. En natuurlijk is er dan ook de nodige informatie voorhanden, evenals een variëteit aan verpakken waarin TSL verkrijgbaar is.

De demonstratieavond wordt op maandag 13 april a.s. gehouden bij Auto Wisse, Spuikolk 14 te Dirksland, van 19.30-21.30 uur. Iedere belangstellende is welkom om onder het genot van een kopje koffie of thee te zien en te horen wat TSL doet en waarschijnlijk ook voor eigen gebruik interessant zal zijn.
Voor meer informatie zie www.autowisse.com of bel naar 0187 609260.

GOEREE-OVERFLAKKEE – De Christelijke Oratoriumvereniging Laudando verzorgt met een bijzonder concert de opening van 'Vier je Vrijheid'. Dit is een herdenkingsmaand op Goeree-Overflakkee ter gelegenheid van 70 jaar bevrijding. Het concert vindt plaats op zaterdag 18 april in de Grote Kerk aan de Ring in Middelharnis en begint om 19.30 uur. De herdenkingsmaand is een initiatief van de gemeente Goeree-Overflakkee en het lokale verenigingsleven. Kaarten voor dit concert zijn verkrijgbaar via www.covlaudando.nl, bij boekhandel Van der Boom, via leden van het koor en bij de ingang van de kerk.

Het concert wordt een feest voor oor en oog en telt naast COV Laudando vele medewerkenden. Zo zorgt saxofoonorkest 'BLAST' voor unieke muziek bij een door kunstenaar Jaap Reedijk gemaakt beeld van de bevrijding. De bekende verteller Pau Heerschap neemt de aanwezigen 70 jaar mee terug in de tijd. Zijn verhaal wordt muzikaal omlijst met een uitvoering van het muziekstuk Te Deum van Arie J. Keijzer. Dit stuk is gecomponeerd ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Laudando.
Het koor brengt ook het Hallelujah uit de Messiah van G.F. Händel te gehore en voert van dezelfde componist het Dettingen Te Deum uit. Händel schreef dit feestelijke werk in de zomer van 1743 na de overwinning van de Engelsen op de Fransen. Het Holland Symfonie Orkest zorgt bij alle werken voor orkestrale begeleiding. Solisten zijn Marcel de Ridder (tenor), Johan Vermeer (bas) en Marlotte van 't Hoff (sopraan). Wim Diepenhorst bespeelt het orgel. De algehele leiding is in handen van Rinus Verhage.
De avond kent ook een officieel tintje. Waarnemend burgemeester J.P. Lokker van de gemeente Goeree-Overflakkee spreekt een openingswoord uit en staat stil bij 70 jaar bevrijding. Hij zal tevens de herdenkingsmaand openen. Met alle aanwezigen wordt het volkslied gezongen.
De prijzen van de kaarten voor dit concert van hoog niveau zijn laag gehouden. Volwassenen betalen € 10,00, jongeren tot en met 15 jaar € 5,00. Zie ook www.covlaudando.nl.

Grenzen verleggen met School at Sea!

Veerle Baars.

DIRKSLAND - "School at Sea is mijn droom!" De vijftienjarige Veerle Baars uit Dirksland steekt enthousiast van wal over de reis die haar op dit moment stevig in de greep heeft: samen met 33 andere gemotiveerde middelbare scholieren op een tallship, een groot zeewaardig zeilschip, naar de Caraïben.

Door Jolanda Driesse-Bosland

De organiserende stichting, de in Amsterdam gevestigde School at Sea, biedt sinds 2010 een talentontwikkelingsproject voor 4 HAVO/VWO leerlingen uit heel Nederland. De zeereis van Veerle en de mede-opvarenden van het tallship Regina Maris staat gepland voor oktober 2015 en is bedoeld als een leerzame en verrijkende ervaring voor middelbare scholieren die hun 'zelfstandigheid, creativiteit, doorzettingsvermogen en leiderschap' verder willen ontwikkelen.

Logo Veerle Vaart Ver.
De Regina Maris

Andere culturen

Van jongs af aan is Veerle geïnteresseerd in andere culturen en houdt ze van een sportieve uitdaging. De leerlinge van 3TTO Gymnasium Penta College Jacob van Liesveld scholengemeenschap in Hellevoetsluis wil graag nog een stapje verder gaan in het verleggen van grenzen. Veerle: "Ik wil graag mijn horizon verbreden en grenzen verleggen en ben daarnaast erg geïnteresseerd in andere culturen." De reis die ze in 2011 met haar ouders naar Kenia en Tanzania maakte, wakkerde deze interesse verder aan.
Meedoen met School at Sea vraagt een goede voorbereiding: "Voor je wordt toegelaten moet je deelnemen aan een selectieweekend. Dan wordt gekeken naar je motivatie en conditie en of je goed kunt samenwerken in een groep. Je moet jezelf laten horen maar ook anderen de ruimte kunnen en willen geven."
Veerle kreeg van haar docenten een aanbevelingsbrief mee en maakte een powerpoint presentatie waarin ze haar motivatie om deel te nemen uiteen zet. "Ik ben ondernemend en leergierig en ik ga graag het avontuur aan. Het Jacob van Liesveldt heeft mij veel te bieden maar ik wil nóg een stapje verder!"

Sas

Over de Atlantische oceaan vaart het schip via Tenerife naar de Caraïben. "We doen onder meer Tenerife, Cuba, Curacao en Panama aan en gaan daar op expeditie." Geen dag is hetzelfde op het schip. "Elke werkweek is verdeeld in drie lesdagen en drie zeildagen, inclusief wachtdiensten. Zo houden we met elkaar het schip varend en is er ook voldoende tijd voor het schoolwerk."
Naast het reguliere lesprogramma is er ruimte voor de speciale SaS, School at Sea, lessen. "In deze lessen besteden we aandacht aan onder meer het effectief plannen van studieactiviteiten en het voorbereiden van de expedities", aldus Veerle.
Naast de speciale School at Sea lessen volgen de scholieren het reguliere onderwijsprogramma van 4 HAVO/VWO. "De lesstof wordt regelmatig getoetst en de resultaten worden aan school doorgegeven", vertelt ze. De scholieren houden contact met het thuisfront en hun klasgenoten in Nederland door het bijhouden van een blog.

Sponsors gezocht!

Tijdens de expedities maken de leerlingen van School at Sea intensief kennis met de leefwijze van de inheemse bevolking. Daarnaast onderzoeken de studenten diverse geschiedkundige, geologische, economische en maatschappelijke aspecten van de Caraïben.
Op het schip is gedurende de hele reis en tijdens de expedities deskundige en gekwalificeerde leiding aanwezig. De scholieren krijgen voor ze op reis gaan een gedegen vooropleiding, de zogeheten Sail Training. "Ik heb er erg veel zin in", glundert Veerle.
Maar voor het zover is moet er nog iets praktisch geregeld worden: het organiseren van voldoende financiën. Deelnemen aan School at Sea kost geld, om precies te zijn: € 20,893. Dit bedrag hoopt ze in de komende tijd bij elkaar te sparen door het organiseren van allerlei activiteiten en het werven van sponsoren. Veerle hoopt dat zowel particulieren als bedrijven haar financieel willen ondersteunen. Ze wil voor sponsorende bedrijven graag iets terug doen en haar opgedane kennis en ervaringen delen door middel van bijvoorbeeld het geven van een presentatie.
Een andere interessante optie voor bedrijven vormt, afhankelijk van de hoogte van de bijdrage, de mogelijkheid tot vermelding op de scheepsvlag van het tallship. Ook krijgt het betreffende bedrijf een vermelding op de website van School at Sea en op de facebook pagina en het reisblog van Veerle.
Veerle zit vol plannen om haar reis te bekostigen. "In de zomer organiseer ik een high-tea in onze tuin en ik houd via facebook een verloting voor een gratis overnachting in de Bed en Breakfast van mijn ouders."
Veerle kijkt uit naar het komende avontuur: "Die zes maanden op zee zullen zeker geen vakantie zijn, het wordt hard werken, maar ik kijk er enorm naar uit! Nieuwe mensen leren kennen, oefenen in het goed samenwerken, andere landen en culturen ontdekken; dit is mijn droom voor het nieuwe schooljaar!"
Wilt u Veerle sponsoren? Neem dan een kijkje op haar facebookpagina: www.facebook.com/veerlevaartver of bezoek de blog: www.veerlevaartver.blogspot.com. Het rekeningnummer van Veerle Baars: NL95RABO00361310250.
Voor vragen is Veerle bereikbaar via: veerlevaartver@gmail.

Start nieuwbouw Tuundurp begonnen met sloop 20 woningen

NIEUWE-TONGE - Vorige week is Van Groningen Sloopwerken begonnen met de sloop van de 20 woningen aan de Dominee van Baerlestraat te Nieuwe-Tonge, als onderdeel van de eerste fase nieuwbouw Tuundurp. Uiteindelijk zullen 58 verouderde woningen verdwijnen.

Woongoed GO heeft aan aannemingsbedrijf Waal de opdracht gegeven om in drie fasen op de locatie tussen de Dominee van Baerlestraat en de Tuinstraat een prachtig stukje dorpsvernieuwing voor Nieuwe-Tonge te realiseren. Een nieuw wijkje met 15 senioren woningen, 12 grote gezinswoningen en 15 kleine gezinswoningen.
Naar verwachting zijn de sloopwerkzaamheden van fase 1 half mei 2015 klaar. Vanaf dat moment gaat de gemeente GO starten met het bouwrijp maken van de bouwlocatie. Hiervoor is het noodzakelijk dat de bestaande wegverharding en de oude riolering in de Dominee van Baerlestraat worden verwijderd. Er zal een gescheiden rioolstelsel worden aangebracht en een tijdelijke rijbaan met klinkers. De rijbaan wordt dusdanig verbreed dat er ook parkeergelegenheid kan worden gerealiseerd. Naar verwachting duren deze werkzaamheden tot begin juli 2015.
De planning is dat net voor de komende bouwvakvakantie Waal start met de heiwerkzaamheden van fase 1. Medio december 2015 is de verwachting dat de eerste nieuwe woningen opgeleverd worden. Vervolgens worden de oude woningen uit fase 2 gesloopt en nieuw gebouwd. Uiteindelijk is de bedoeling dat er na een drietal fasen voor de bouwvakvakantie van 2017 een nieuw buurtje staat met mooie moderne en goed geïsoleerde seniorenwoningen, grote en kleine gezinswoningen, waar huurders van Woongoed GO weer jaren met plezier en comfort kunnen wonen.

Witgoed- en Keukenrenovatie en WJVMontage gaan nauw samenwerken

KERKWERVE/SOMMELSDIJK - Keukens en alles wat daartoe behoort is hun passie. Jarenlang zijn ze daar al mee bezig. Veel ervaring is daarbij verworven bij de montage, maar nu ook in het zelf vervaardigen van keukens. En dat niet alleen, maar ook renovatie van keukens en het leveren van alle inbouw-apparatuur. We hebben het dan over Wijnand Mol en Jacco de Jonge te Kerkwerve van Witgoed -en Keukenrenovatie en Wim Vroegindeweij van WJVMontage te Sommelsdijk.

Jacco de Jonge en Wim Vroegindeweij zijn al ruim 20 jaar actief in de keukenmontage en interieurbouw. Vier jaar geleden heeft Wijnand Mol samen met Jacco de Jonge de showroom geopend en is hij begonnen met de verkoop van witgoed (vaatwassers, was- en droogmachines, magnetrons) en nu zijn daar ook bij gekomen waterontharders en Quookers. Met ingang van 1 januari jl. is Wim Vroegindeweij ook tot het team toegetreden.
In Kerkwerve aan Kerkweg 13 is de showroom geheel gemoderniseerd en uitgebreid en van daaruit vinden de activiteiten plaats. Hoofdzakelijk in de regio Schouwen-Duiveland, Goeree-Overflakkee en naaste omgeving.
De naam Witgoed Zeeland en Keukenrenovatie Zeeland blijft bestaan. Daar is nu aan toegevoegd Creatie Zeeland. Dit heeft betrekking op de uitbreiding met het vervaardigen van badkamermeubels. Uiteraard blijven ook interieurwerkzaamheden een op het lijf geschreven onderdeel.

Oog voor detail

Een bezoek aan de vernieuwde showroom is zeker de moeite waard. U kunt dan kennismaken met de kwaliteit van de zelf gemaakte keukenkastjes, etc. U zult versteld staan van de afwerking en ''oog voor detail'' is hier zeker op zijn plaats. Een bijkomend voordeel is dat de prijzen zeker concurrerend zijn. En dat is mooi meegenomen.
In de showroom staan verschillende opstellingen van keukens en inbouwapparatuur. Daarnaast wordt u deskundig voorgelicht en gezamenlijk kan een keuze gemaakt worden die meteen in de computer verwerkt kan worden. Op een prijsaanbieding hoeft u dus niet lang te wachten. En of het nu een nieuwe keuken of een renovatie van u bestaande keuken betreft, het wordt met de meest zorg uitgevoerd, waarbij ook service hoog in het vaandel staat.
Op 10 april a.s. zal de burgemeester van Schouwen-Duiveland, om 15.30 uur, de vernieuwde showroom officieel openen. De dag daarna zal een open dag worden gehouden, dus op zaterdag 11 april, van 10.00 tot 16.00 uur. U bent daar van harte welkom.
Zie voor de openingsacties de advertentie in deze krant. En als extra verrassing krijgt u op die dag een korting van € 200 op een kraan bij de opdracht voor een badkamerrenovatie en € 250 korting op een afzuigkap bij aankoop van een keuken of opdracht voor een keukenrenovatie. Deze actie loopt t/m juli 2015.
Website: www.keukenrenovatiezeeland.com.

SBO 'De Wegwijzer' bezoekt de Sommelsdijkse markt

SOMMELSDIJK - Woensdagmorgen 25 maart was anders dan alle andere woensdagen. Groep A/B is nadat ze het schoolplein hadden schoongemaakt i.v.m. de opschoondag, naar de Sommelsdijkse weekmarkt gegaan. Ze werkten over het thema 'kijken en kopen'. Van te voren hadden ze al veel geleerd over allerlei soorten winkels en markten.

De groep werd in drieën gesplitst. Iedere groep liep een andere route over de markt langs allerlei kramen. Bij iedere kraam kregen ze een opdracht of een vraag met daarbij een letter. Ze zijn bij de bloemenkraam, notenkraam, kaaskraam, broodkraam, groente- en fruitkraam, tassenkraam en de stroopwafelkraam geweest. De kinderen leerden waar de kaas vandaan komt, er werd gezocht naar verschillende soorten groenten en fruit en ze weten nu ook dat de bloemen bij een bloemenveiling vandaan komen. Bij sommige kramen werden ze verwend met een koekje, rozijntjes, plakjes kaas of een mandarijn. Bij de laatste kraam werd van alle gekregen letters een woord gepuzzeld. Daaruit kwam de laatste locatie, de boekenkraam. Bij deze kraam en de bijbehorende winkel kregen ze een envelop met geld. Voor ieder kind was er één euro waar ze zelf iets van mochten kopen. Er werd een kalender, snoep, bloemen, kaarten, stroopwafel en boeken gekocht. "Het was leuk te zien hoe de kinderen om gingen met de euro. Er werd zelfs onderhandeld met de verkopers. We willen de marktlieden hartelijk bedanken voor deze onvergetelijke en leerzame ochtend", aldus de leiding.

GOEREE-OVERFLAKKEE - De mini-roparun is een sponsorloop van leerlingen van een aantal basisscholen op Goeree-Overflakkee. De opbrengst is bestemd voor het goede doel van de Roparun: de kankerbestrijding. Het motto is: 'Trachten leven toe te voegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven'. In de afgelopen jaren hebben o.a. Hospice Calando en de Oncologieafdeling van Ziekenhuis Dirksland een bijdrage van de Roparun mogen ontvangen.

Bij de echte Roparun lopen 325 teams, waaronder twee teams (158 en 159) van de Tieleman Keukens-N.Mijnders Runners, de naam van de Roparunteams van AV Flakkee. Beide teams lopen dit jaar van van Parijs naar Rotterdam (525 km.) om geld in te zamelen voor het goede doel. Dit gaat via allerlei acties en één van die acties is de mini-roparun. De mini-roparun wordt in samenwerking met de basisscholen en de christelijke scholengemeenschap Prins Maurits uit Middelharnis georganiseerd door leden van de twee Roparunteams. Enige leden zullen bij elke mini-roparun aanwezig zijn. De leerlingen van de Prins Maurits verzorgen de begeleiding in het kader van hun burgerschapsstage.

Mini-Roparun

De Mini-Roparun is een kleine imitatie van de echte Roparun. Er is een parcours in de buurt van de school uitgezet met een drinkpost, een stempelpost en na afloop een verzorgingspost. Tijdens en na het lopen komen de kinderen dus niets tekort. Na afloop krijgen ze een mooi certificaat met daarop de geleverde prestatie. De kinderen moeten zoveel mogelijk gesponsord worden voor hun prestatie. Dit gaat als volgt in zijn werk. De mini-loper moet in 10 minuten zoveel mogelijk rondjes van 100 meter afleggen op een parcours bij de school. De mini-loper gaat daarvoor op zoek naar sponsors. De sponsor geeft op een inschrijfformulier aan voor hoeveel geld hij een ronde van 100 meter wil sponsoren. Hij kan ook een vast bedrag sponsoren. Na afloop gaan de mini-lopers met hun stempelkaart als bewijs langs bij de sponsors om het sponsorgeld te innen.

Programma

13 april: aanvang 10.45 uur Zomerland, Stellendam.
22 april: aanvang 8.45 uur Startblok, Oude-Tonge.
24 april: aanvang 9.40 uur Bosseschool, Middelharnis.
12 mei: aanvang 9.00 uur Pannebakker, Nieuwe-Tonge.
13 mei: aanvang 9.00 uur De Westhoek, Ouddorp.

Publiek

Net als bij de echte Roparun is het leuk als er publiek (ouders) langs de kant staat om de deelnemers aan te moedigen. Houd daarom voor verdere informatie en het juiste tijdstip de nieuwsbrieven van de scholen goed in de gaten. Zie ook www.roparunflakkee.nl voor meer informatie.

Inspraakavond Jeugdhulp

GOEREE-OVERFLAKKEE - Sinds 1 januari is de Jeugdhulp de verantwoordelijkheid van de gemeente en sinds 1 september kan uw kind ongeacht zijn of haar hulpvraag terecht op het passend onderwijs. Maar hoe ervaart u dit als ouder of hoe ervaar jij dit als jongere/kind? In samenwerking met Zorgbelang Zuid-Holland en het Ouderplatform Rijnmond organiseert de gemeente Goeree-Overflakkee op maandag 13 april 2015 een inspraakavond om de ervaringen van ouders en jeugdigen te delen en gezamenlijk te kijken of en waar verbetering nodig is.

Sinds de invoering van de Wet passend onderwijs en de invoering van de Jeugdwet zijn er veel veranderingen geweest in de zorg voor kinderen en jongeren. De gemeente wil graag weten hoe die veranderingen worden ervaren door ouders en jeugdigen op Goeree-Overflakkee. Daarom nodigt ze graag belangstellenden uit om hierover in gesprek te gaan.
Tijdens de avond zullen de zorgprofessionals van het samenwerkingsverband Primair Onderwijs en Voortgezet Onderwijs en het Jeugd Ondersteuningsteam kort uitleggen hoe zij te werk gaan, maar de hoofdrolspelers van de avond zijn de ouders en jeugdigen uit de gemeente. Aan de hand van verschillende thema's kunnen zij vertellen hoe zij de zorg voor jeugd ervaren. Gezamenlijk wordt er gekeken welke zaken goed gaan, wat er beter kan en hoe de verbeterpunten in samenwerking met ouders en jeugdigen ingevoerd kunnen worden.
Tijdens de avond wordt ook gekeken hoe ouders en jeugdigen in de toekomst betrokken kunnen worden bij de kwaliteitsverbetering van de Jeugdhulp en de zorg op scholen. Het doel is om ouders en jongeren te vinden die hier ook in de toekomst bij betrokken willen zijn.

Praktische informatie

Datum en tijd: maandag 13 april 2015 van 19.30-21.30 uur. Locatie: Bestuurscentrum Het Rondeel, Dwarsweg 40 te Middelharnis.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij bijeenkomsten@zorgbelang-zuidholland.nl of via telefoonnummer (088) 9294000. U kunt hier ook terecht met vragen over de avond.

Optreden Eric Vloeimans in Sommelsdijk

Eric Vloeimans.

SOMMELSDIJK - Jazztrompettist Eric Vloeimans geeft vrijdag 15 mei een optreden in de grote schuur van Hofstede Lust en Last in Sommelsdijk. Eric Vloeimans is een muzikant van wereldniveau die podia op de hele wereld al bespeeld heeft. Hij won onder meer de Boy Edgar Prijs, de Gouden Notekraker en een BirdAward en hij wordt vooral geprezen om zijn bijzondere mix van jazz- en popmuziek. Met de talloze projecten en samenwerkingen die hij aanging bereikte hij al een enorm divers en breed publiek. Zo speelde hij onlangs nog samen met het Rotterdams Philharmonisch orkest en stond hij afgelopen zomer wederom op het North Sea Jazzfestival.

Met Tuur Florizoone (accordeon) en Jörg Brinkmann (cello) vormt Vloeimans het muzikale project "Oliver's Cinema". Het trio staat voor muziek, waarin de achtergronden van de drie muzikanten, jazz en klassiek, samenvloeien. Invloeden van Braziliaanse, circus, dans, film en theater alsmede pop- en wereldmuziek komen terug in het muzikale concept. Het resultaat? Geen filmmuziek, geen klassieke muziek, geen jazz, maar filmische klanken waarbij het lenige geluid van de cello, de wonderschone improvisaties van de accordeon en de fluwelen tonen van de trompet zich verstrengelen.
Hofstede Lust en Last is een eeuwenoude boerderij en dateert uit 1672, gelegen aan de Kokseweg in Sommelsdijk. In deze schuren speelt zich van 14 t/m 17 mei ook de Kunstkijk af. Dit jaarlijkse kunstfestival trekt jaarlijks duizenden bezoekers en kent naast de vele kunstlocaties ook muziek zoals dit concert. Het feit dat dit trio hier een optreden geeft zal zeker veel muziekliefhebbers naar Sommelsdijk trekken. Het concert begint om 20.00 uur. De zaal gaat om 19.30 uur open.

Kaartverkoop

De kaartverkoop voor dit unieke optreden begint op 9 april 9.00 uur en is uitsluitend mogelijk per email via info@vvvgoeree-overflakkee.nl. Toegangskaarten kosten € 19,50 per stuk (er zijn 100 kaarten beschikbaar). Het toekennen van kaarten geschiedt op basis van "Wie het eerst komt, eerst maalt…" Na toekenning wordt de reservering per mail bevestigd met vermelding van een bankrekening van de VVV en dienen de kaarten binnen vier dagen betaald te zijn. Na ontvangst van de betaling wordt een reserveringscode gemaild. Bij de entree van de locatie, Hofstede Lust en Last, liggen de kaarten, bij vermelding van de code, die avond klaar.

Rectificatie foto

In de krant van vorige week dinsdag stond abusievelijk de naam van de fotograaf niet gemeld bij de foto van de organisatoren van de Ladiesnight. Dat wil de redactie graag rechtzetten. De foto is gemaakt door fotograaf Jasper Hof. Kijk voor meer informatie en voorbeelden van zijn werk op www.jasperhof.nl.

OUDDORP - Stichting Inloophuis de Boei Goeree Overflakkee organiseert iedere 2e en 4e dinsdag van de maand een inloop met activiteit voor mensen die persoonlijk of in hun naaste familie te maken hebben (gehad) met kanker.
De volgende inloop staat gepland voor dinsdag 14 april. Vanaf 10.00 uur staan de koffie en thee klaar en rond 12.00 uur nuttigen we met elkaar de zelf meegebrachte lunch. Om 14.15 uur zal Tessa Fase ons meer informatie geven over huidtherapie na de behandeling van kanker. U kunt de hele dag komen maar natuurlijk ook een gedeelte van de dag.
De inloopdagen vinden plaats in 'De Overkant' Dijkstelweg 33 te Ouddorp. Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen via het emailadres info@deboeigo.nl of het telefoonnummer 06-22111572. Meer info: www.deboeigo.nl