info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

9 september 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 9 september 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Statenleden CU/SGP brengen werkbezoek aan Goeree-Overflakkee

Op de bovenverdieping van strandpaviljoen Beware Beach werd het werkbezoek afgesloten. Foto: Hans Villerius

GOEREE-OVERFLAKKEE – Statenleden van de ChristenUnie/SGP-fractie in Zuid-Holland, vergezeld door een vertegenwoordiging van de gemeenteraadsfracties van ChristenUnie en SGP, brachten afgelopen vrijdag een werkbezoek aan Goeree-Overflakkee. Het werkbezoek startte op de visafslag te Stellendam, ging vervolgens langs windpark Battenoert en eindigde aan de Brouwersdam, in strandpaviljoen Beware Beach.

Door Hans Villerius

De Statenleden hebben kennis gemaakt met een energieke regio en met duurzame initiatieven. "Er zijn nog voldoende mogelijkheden een stap voorwaarts te maken", zo kon worden vastgesteld.

Visserij

In de visafslag voerde namens Visserijvereniging ZuidWest Adam Tanis het woord, nadat de politici een kijkje in de mijnzaal hadden genomen. Tanis ging in op acties om de vis beter in de markt te zetten. Zo zouden productorganisaties vaker de handen ineen kunnen slaan, zodat meer sturing in de markt kan plaatsvinden, maar ook aan het evenement Week van de Goereese vis. Een week waarin culinair en cultureel genieten van vis op Goeree-Overflakkee speciale aandacht krijgt en die juist deze week wordt gehouden.
Ron de Rover, fractievoorzitter van de ChristenUnie, benadrukte dat de koppeling visserij met recreatie, toerisme, onderwijs en cultuur uitgebuit en benut moet worden. Adam Tanis voegde hieraan toe dat de visserij ook van belang is voor de twee scheepswerven en meerdere toeleverbedrijven op de kop van het eiland. Ondersteuning van de regionale economie is een speerpunt voor de provinciale ChristenUnie/SGP fractie. De visserij – belangrijk voor de vissersdorpen Katwijk, Scheveningen en Stellendam – past hier helemaal in, zo meende Chris Schaapman, fractievoorzitter van de Statenfractie ChristenUnie/SGP Zuid-Holland.
Daarnaast bracht Adam Tanis de invoering van de aanlandingsplicht per 1 januari 2016 onder de aandacht. Alle bijvangst zal vanaf die datum niet in zee teruggezet mogen worden, maar moet mee naar de haven. Het is momenteel nog aan de visserijsector hoe hiermee omgegaan moet worden. In andere landen is men al bezig om ontheffingen aan te vragen, maar Nederland lijkt hier nog geen actie op te ondernemen. De Statenleden zouden het betreuren als vis niet terug in zee gezet mag worden. Een deel van de vis overleeft dit gewoon of dient anders tot voedsel in het ecosysteem.

Lees verder op pag. 17

Goeree-Express annuleert alle ritten

GOEDEREEDE - Het treintje van de Goeree-Express, dat tijdens evenementen veel ritten verzorgde, is kapot gegaan. Daarom laat Frank Mulder van de Goeree-Express weten dat het nu voor hem niet meer mogelijk is om het treintje binnen korte tijd te laten repareren. "Er zal een nieuwe locomotief gebouwd moeten worden, maar daar ontbreekt de financiële mogelijkheden voor om dit in kort termijn te doen. Sponsoring is er wel, maar helaas is dit niet toereikend voor dit probleem. Het gevolg is dat ik diverse feesten en activiteiten zal moeten annuleren".

Vanwege deze tegenvaller heeft Mulder besloten om de stichting op te heffen. Wel zal hij privé in de zomermaanden doorgaan met het treintje als een hobbyobject. "Dat zal inhouden dat ik dan alleen nog rijd in vakantietijd, in weekenden en voor verhuur in de avonduren", aldus Mulder. "Voor de kerstperiode zal er nog wel een treintje beschikbaar worden gesteld om een actie die we aan het voorbereiden zijn door te laten gaan, echter zal dit treintje na deze periode niet in bezit blijven. Voor andere activiteiten is helaas geen ander treintje beschikbaar".
Zie voor meer info www.goeree-express.nl.

Zevende Havenconcert weer groot succes

GOEDEREEDE – Met het historische stadscentrum als sfeervol decor werd afgelopen zaterdagavond voor de zevende keer het Havenconcert gehouden in de haven van Goedereede. Ook nu weer vanaf een drijvend ponton, te bereiken via een voor de gelegenheid aangelegde loopbrug, klonk twee uren lang een verscheidenheid aan muzikale hoogstandjes vanaf het waterniveau langs de statige grachtenpanden aan weerszijden van de Goereese haven en over de Markt. Er waren optredens van onder andere Koninklijke Fanfare 'Apollo', Popkoor 'Just4Fun', beiaardier Jan Bezuijen, doedelzakspeler George Willems en er waren solistische optredens van enkele zangers. Zowel vanwege hetgeen ten gehore werd gebracht als de prima weersomstandigheden was het Havenconcert voor de honderden bezoekers weer een heuse attractie, die inmiddels helemaal bij Goedereede hoort. Het concert wordt jaarlijks georganiseerd door de Stichting Promotie Kop van Goeree en financieel mede mogelijk gemaakt door sponsorende bedrijven. Meer foto's op www.eilandennieuws.nl (Tekst en foto's: Hans Villerius)

Eilandelijk Zorgdebat

GOEREE-OVERFLAKKEE – Staatssecretaris Sociale Zaken Jetta Klijnsma en de Tweede Kamerlid Otwin van Dijk en Loes Ypma spreken maandagavond 6 oktober, op uitnodiging van de PvdA Goeree-Overflakkee, over de thema's WMO, Participatiewet en Jeugdzorg. Belangstellenden zijn van harte welkom voor dit grote eilandelijke zorgdebat dat plaatsvindt in Ebbe en Vloed te Oude-Tonge. Aanvang 20.00 uur.

2 / 28

Agenda

Dinsdag 9 september

GOEDEREEDE – Bezichtig de 300 jaar oude dorpskerk van de Hervormde Gemeente, Kerkpad 3. Dit kan de gehele maand op maandag t/m zaterdag tussen 14.00 tot 16.00 uur en op donderdag 11.00 tot 16.30 uur.
OUDDORP - Weekmarkt in centrum (Dorpsring) van Ouddorp van 8.30 tot 15.00 uur.
OUDDORP – Twee thematentoonstellingen: '75 jaar Ouddorpse Negotie' en 'Ouddorpers in den vreemde' in museum 'Ouddorps Raad- en Polderhuis', Raadhuisstraat 4, van 10.00 tot 14.00 uur.

Woensdag 10 september

OUDDORP – Bezoek de expositieruimte, het museum en de remise van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), G.C. Schellingerweg 2. Geopend van 13.00 tot 16.00 uur.

Donderdag 11 september

OUDDORP – Twee thematentoonstellingen: '75 jaar Ouddorpse Negotie' en 'Ouddorpers in den vreemde' in museum 'Ouddorps Raad- en Polderhuis', Raadhuisstraat 4, van 10.00 tot 14.00 uur.

Vrijdag 12 september

GOEREE-OVERFLAKKEE – Workshop vakantiefotografie, thema '(Bloemen)tuinen' van 16.00 tot 18.00 uur door Combi Foto Hameeteman, o.l.v. fotografe Marja Bodt, kosten € 25 p.p. Aanmelden via 0187-681612, info@combifotohameeteman.nl of via www.ses-cursus.com.
OUDDORP – Ipad-café van 18.00 tot 20.00 uur in bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Hofdijksweg 20.
STELLENDAM – Rondleiding visafslag en Stellendamse haven van 7.30 tot 10.00 uur. Vooraf reserveren is verplicht, kaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

Zaterdag 13 september

GOEREE-OVERFLAKKEE – Open Monumentendag in Middelharnis, Oude-Tonge, Ooltgensplaat, Melissant, Dirksland, Nieuwe-Tonge en Herkingen. Gratis een kijkje te nemen tot 17.00 uur. Haal bij de VVV-kantoren een programma. Meer informatie: www.openmonumentendag.nl.
GOEDEREEDE – Toren beklimmen van 13.30 tot 16.30 uur aan Kerkpad 9.
GOEDEREEDE – Open atelier 'Expositie landschappen van Goeree-Overflakkee', Hans Dolieslager, van 10.30 tot 17.30 uur, Pieterstraat 22. Ook op afspraak geopend.
GOEDEREEDE – Beiaardconcert door Jan Bezuijen vanaf de Goereese toren van 11.00 tot 11.50 uur en van 14.00 tot 14.50 uur
MIDDELHARNIS – GO-Classic Wielertour vanaf Diekhuusplein. Drie uitgezette ritten van 70, 115 of 150 km. Meer informatie via www.go-classic.nl.
OOLTGENSPLAAT – Rondwandeling met gids door Ooltgensplaat, om 16.00 uur bij de haven en dan op stap. Verzamelen op de Kaai bij het weeghuisje. Kosten € 2,= p.p., kinderen tot 12 jaar gratis. Aanmelden is niet noodzakelijk. www.dorpsraadooltgensplaat.nl.
OUDDORP – Expositie van mevrouw Santifort in 't Blaeuwe Huus, Bosweg 2, van 9.00 tot 16.00 uur.
OUDDORP – Bezoek de expositieruimte, het museum en de remise van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), G.C. Schellingerweg 2. Geopend van 13.00 tot 16.00 uur.
OUDDORP – Twee thematentoonstellingen: '75 jaar Ouddorpse Negotie' en 'Ouddorpers in den vreemde' in museum 'Ouddorps Raad- en Polderhuis', Raadhuisstraat 4 van 14.00 tot 16.30 uur.
OUDDORP – Theetuin, excursie naar 'De Kleistee' en bezichtigen van Francis Mean & Clemens Briels in 'De Overkant', Dijkstelweg 22 van 11.00 tot 16.00 uur. Toegang is gratis.
OUDDORP – Open werkplaats/galerie 'Parels van Goeree' van 13.00 tot 17.00 uur aan Westduinweg 11.
OUDDORP – Bingo op camping De Magneet, Klarebeekweg 11 van 20.00 tot 23.00 uur.
OUDDORP – Jongdierendag door 'Nut en Genoegen' van 9.00 tot 14.00 uur, Dirkdoensweg 32.
OUDDORP – Open Monumentendag molen 'De Zwaan' van 9.00 tot 16.00 uur, Dorpsweg 35.
OUDDORP - Fotografieworkshop, thema 'Duinen van Ouddorp' van 10.00 tot 12.00 uur door Combi Foto Hameeteman, o.l.v. Marja Bodt. Kosten € 25,= p.p.. Aanmelden via 0187-681612, info@combifotohameeteman.nl of via www.ses-cursus.com.
OUDDORP – Openstelling Dorpskerk Hervormde Gemeente van 11.00 tot 15.00 uur, Weststraat 2.
OUDDORP – Tramrit met RTM vanaf 11.45, 13.30 of 15.30 uur vanaf de RTM-Remise, G.C. Schellingerweg 2 (op De Punt) in Ouddorp. Informatie over prijzen en programma verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee.
STAD AAN HET HARINGVLIET – Jeugdexcursie 'Ga mee op watersafari' van 13.30 tot 15.30 uur. Verzamelen Watergat Vogelnest, Watergatseweg. Kinderen van 8 t/m 12 jaar. Aanmelden bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

Maandag 15 september

GOEDEREEDE – Nordic walken onder begeleiding door de prachtige natuur van Goeree van 10.30 tot 11.30 uur, verzamelpunt Hondsweg 13. Deelname uitsluitend mogelijk na aanmelding via 0187-498555 of info@therapie-goeree.nl.
OUDDORP – Expositie van mevrouw Santifort in 't Blaeuwe Huus, Bosweg 2, van 9.00 tot 17.00 uur.
OUDDORP – Expositie in Galerie-atelier ''t Ooilam' (J. Van Damme-Acryl & Aquarel), uitgang parkeerterrein Dorpstienden. Dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur.

Dinsdag 16 september

GOEDEREEDE – Bezichtig de 300 jaar oude dorpskerk van de Hervormde Gemeente, Kerkpad 3. Dit kan de gehele maand op maandag t/m zaterdag tussen 14.00 tot 16.00 uur en op donderdag van 11.00 tot 16.30 uur.
OUDDORP – Geitenboerderij 'De Mèkkerstee' open van dinsdag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur, Hofdijksweg 34. Om 15.30 uur worden de geiten gemolken (leuk om te zien!)
OUDDORP - Weekmarkt in centrum (Dorpsring) van Ouddorp van 8.30 tot 15.00 uur.
OUDDORP – Twee thematentoonstellingen: '75 jaar Ouddorpse Negotie' en 'Ouddorpers in den vreemde' in museum 'Ouddorps Raad- en Polderhuis', Raadhuisstraat 4, van 10.00 tot 14.00 uur.

Actie nieuwe stichting Hart voor Sophia zet Rotterdams kinderziekenhuis in schijnwerper

Inzet: Kindercardioloog Ingrid van Beynum en Annelies Blom (coördinator tv/evenementen Sophia). Foto Jaap Ruizeveld

GOEREE - OVERFLAKKEE - Met een uitstekend georganiseerd evenement, een oldtimertour en een barbecue, zette de nieuwe stichting Hart voor Sophia zich zaterdag duidelijk op de kaart. Inzet was gelden bijeen te brengen voor het Rotterdamse kinderziekenhuis. Voor het in ontwikkeling zijnde thoraxcentrum en voor medische- en begeleidende activiteiten, zowel in het ziekenhuis als in de thuisbegeleiding van de patiëntjes. Een groot aantal (52) deelnemers had zich in de middaguren voor de autorit gemeld en in de avonduren namen bijna 200 personen aan de tafels plaats voor een ontmoetingsbarbecue.

Door Jaap Ruizeveld

Kindercardioloog Ingrid van Beynum en Annelies Blom (verpleegkundige), nu in de functie van coördinator tv en evenementen bij het Sophia kinderziekenhuis in Rotterdam, waren graag naar Ouddorp gekomen om het verloop van de actie bij te wonen. "Wij zijn heel dankbaar voor de inzet van de vrijwilligers in de stichting Hart voor Sophia, dat op dit eiland bij de familie Hameeteman aan de Oudelandseweg het centrale coördinatiepunt heeft. Onze financiële middelen zijn schaars. Zorgverzekeraars stellen zich op het standpunt. 'Toon eerst aan dat iets werkt, dat het effectief is. Dan kunnen wij eventueel in een project instappen. Men is niet bereid, of wellicht heeft men geen mogelijkheden, om op voorhand gelden beschikbaar te stellen. Daarom moeten wij wel op zoek naar externe middelen', zegt de kindercardioloog.

Betekenis

Wat betekenen de acties voor het ziekenhuis? 'Heel veel. Het is een welkome support, ondersteuning voor de medische zorg die geleverd wordt in al haar facetten. Bedenk dat voor het verbeteren van die zorg, het op een nog hoger peil brengen, onderzoek nodig is. Dat vergt menskracht en brengt kosten met zich. Alles is gericht op het welzijn van de patiëntjes. Met gelden uit de acties kunnen plannen gebundeld worden en ook kan de ontwikkeling van het thoraxcentrum (waar gericht onderzoek plaatsvindt) worden gecontinueerd. Kinderen met aangeboren afwijkingen aan hart, longen en luchtwegen kunnen daar steeds beter worden verzorgd. De kennis om dat te kunnen uitvoeren is er. Met genoemde bundeling, dat is multidisciplinaire zorg, is er een doorlopende zorglijn in de kliniek maar ook in de periode daarna, als zij ontslagen worden en ook thuis verdere begeleiding nodig is', vertellen Ingrid en Annelies.

Korte opnametijd

'Onze insteek is dat kinderen zo kort mogelijk in het ziekenhuis verblijven. Liefst alle zorg aanbieden op één dag. Dat voorkomt dat de patiëntjes veelvuldig moeten reizen tussen huis en ziekenhuis. Daarmee is de inspanning en begeleiding niet voorbij. Het is erg belangrijk voor de patiënt dat ook de leefomgeving zo optimaal mogelijk wordt ingericht. En dat is nu weer zo'n punt, het inrichten van een prettige sfeer, dat uiteraard niet in een pakket van een zorgverzekeraar is te vinden. Daarom nogmaals, het is van onschatbare waarde dat deze acties succesvol zijn. Het gaat om de zieke meisjes en jongens. Zij verdienen onze optimale steun. Het is fantastisch dat zoveel vrijwilligers zich daarvoor willen inzetten. Wij zijn daar zeer dankbaar voor, omdat de zorg van onderzoek tot uitvoering daardoor beter kan worden uitgevoerd'.

Betrokkenheid

In deze crisistijd is het niet gemakkelijk om geldinzamelacties te houden. Bovendien zijn er heel veel goede doelen die om aandacht vragen. Zelfs organisaties en instellingen die raakvlakken hebben met onze zorginsteek c.q. hulpverlening. Het kinderziekenhuis in Rotterdam heeft een 'werkgebied' dat centraal rondom Rotterdam de zuidwestelijke regio, waaronder Goeree-Overflakkee en een deel van Zeeland en Brabant, omvat. Maar ook patiënten vanuit de rest van de provincie en andere landsdelen komen naar ons gespecialiseerde ziekenhuis, waar zelfs harttransplantatie plaatsvindt. Als je zo vandaag deze actie volgt, krijg je daar een warm en spontaan gevoel bij. Vat het maar samen, in één woord: hartverwarmend', stellen Ingrid en Annelies, die een groot aantal patiëntjes op het eiland persoonlijk kennen. 'Dat vergroot de betrokkenheid extra'.

Evenementen

Stichting Hart voor Sophia (kinderziekenhuis in Rotterdam) organiseerde zaterdag twee evenementen om gelden bijeen te brengen voor het ziekenhuis. Aan de start van de oldtimertour stonden zaterdagmiddag op het terrein van de buitenhaven in Stellendam liefst 52 wagens geparkeerd. Allerlei voertuigen uit langer geleden en soms wat korter voorbije tijd. Een schouwspel dat veel belangstelling trok. Trotse eigenaren lieten graag hun paradepaardjes aanschouwen. Op verzoek mocht men een kijkje nemen onder de motorkap. Een groot aantal sponsors en nog veel meer vrijwilligers verleenden medewerking om dit evenement tot een succes te maken.

BBQ

Na een korte briefing aan de deelnemers over de 90 kilometer lange route over Goeree-Overflakkee en een deel Schouwen-Duiveland, vertrok de colonne. Gedisciplineerd rijdend. Keurig begeleid rolden de kilometers onder de banden weg. Na een stop bij Tieleman Keukens, eindigde de rit aan de Oudelandseweg in Ouddorp. Daar, in het hart van de organisatie, bij de familie Hameeteman, was inmiddels alles voorbereid voor een groots opgezette bbq. Een kleine 200 personen maakten er zaterdagavond hun opwachting voor een gezellig samenzijn, een ontmoeting, een lekker hapje en drankje en uiteraard ook een verloting. Ook hier weer veel sponsors en vrijwilligers die de financiële actie voor het Sophia-kinderziekenhuis extra support gaven.

René Baljon overhandigt het certificaat aan oogarts Carjoanne Deguelle-Groeneboer. Foto: Hans Villerius

DIRKSLAND – Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland mocht donderdagmiddag 4 september jl. het Certificaat Cataract/Staar in ontvangst nemen van het Oogzorgnetwerk. De polikliniek oogheelkunde van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis werkt intensief samen met het Oogzorgnetwerk. Als eerste bij dit netwerk aangesloten ziekenhuis in Nederland is Dirkslandse ziekenhuis erin geslaagd om een tweede certificaat te behalen, namelijk voor Cataract/Staar. Al eerder werd het certificaat Macula Degeneratie ontvangen, en nu dus een tweede kwaliteitsonderscheiding op het gebied van oogheelkunde. Directeur Oogzorgnetwerk de René Baljon reikte het uit aan Carjoanne Deguelle-Groeneboer, die als oogarts aan Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis is verbonden.

Door Hans Villerius

Baljon legde uit dat dertien jaar geleden het Oogziekenhuis te Rotterdam een samenwerking is gestart met andere ziekenhuizen in Nederland, met als doel een excellente oogheelkundige zorg te realiseren. Daartoe werd het Oogzorgnetwerk opgericht, waarbij inmiddels vijftien ziekenhuizen zijn aangesloten. Om zorg van topkwaliteit te kunnen bieden stelde het netwerk normen en criteria vast die een stuk hoger liggen dan de landelijk geldende normen, deze jaarlijks aan te scherpen en op basis hiervan audits uit te voeren om tot certificering te komen. Zorgverzekeraars zijn enthousiast over deze wijze van kwaliteit nastreven, gaf Baljon aan, "en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis heeft dit dusdanig initiatiefvol opgepakt dat het als eerste ziekenhuis in Nederland, naast het eerder behaalde certificaat, nu ook een tweede in de wacht weet te slepen!"
Zowel medisch lid van de Raad van Bestuur van CuraMare dr. Paul van der Velden als oogarts Deguelle waren vorige week donderdagmiddag verguld met de uitreiking van het certificaat. "Wij zijn er trots op dat ons ziekenhuis op topniveau oogheelkundige zorg kan bieden", zei Van der Velden, terwijl Deguelle in haar trots ook het hele oogheelkundige team betrok. "Natuurlijk blijven er verbeterpunten, maar ook die worden opgepakt."

Natuurfotopresentatie bij Natuur en Landschapsvereniging Goeree-Overflakkee

OUDDORP - Eén van de beste natuurfotografen van Nederland, Jan Vermeer, houdt op donderdagavond 18 september om 20.00 uur in de Overkant een presentatie.

Jan Vermeer neemt u mee naar de Hoge Veluwe, waar in het najaar de Bronsttijd van de Edelherten te bewonderen is. Dit natuurfenomeen is ieder najaar een spektakel van jewelste. Heel veel natuurfotografen komen van heinde en ver om dit natuurspektakel vast te leggen. Maar de Veluwe is natuurlijk veel meer dan herten alleen, wilde zwijnen, eindeloze bossen en pimpelpaarse heidevelden passeren de revue.
Het pad wordt vervolgd naar het het warme Afrika. De bekende big five komt massaal langs. Een ontmoeting met een luipaard, die haar twee weken oude welpjes verzorgt, is uniek en nog maar weinig gefotografeerd. Lastige fotografische onderwerpen zoals giraffen zijn strak uitgekaderd en verrassend. De Namibische woestijn is bekend van de hoge oranje gekleurde duinen en daardoor zeer fotogeniek.
Jan Vermeer heeft veel gereisd; van oost naar west van noord naar zuid, warm, koud, nat, hij heeft het allemaal ervaren. Nu hij hoofdredacteur is van het tweemaandelijks magazine Natuurfotopassie is, is reizen naar verre oorden wat minder geworden en ligt de focus op dichtbij.

Tijdens deze presentatie kunt u genieten van de bijzondere fotografie van Jan Vermeer onder het thema Veraf en Dichtbij. Na afloop van de presentatie is het mogelijk om zijn boeken te bekijken en tegen een bijzonder voordelig tarief aan te schaffen. Ook het magazine Natuurfotopassie ligt ter inzage.

Zie ook de website van Jan Vermeer: www.janvermeer.nl of de website van Natuurfotopassie: www.natuurfotopassie.nl
De Overkant is te vinden aan de Dijkstelweg 33 in Ouddorp.Gratis toegang voor leden. Niet leden betalen 5 euro. Opgeven via de website www.nlgo.nl is verplicht.

Jaarmarkt Middelharnis tijdens Monumentendag

MIDDELHARNIS - De Hervormde Gemeente Middelharnis houdt op zaterdag 13 september van 9.30 tot 15.00 uur de ouderwets gezellige jaarmarkt met meer dan 40 kramen. Deze wordt gehouden bij de kerk aan de Ring. De opbrengst van deze dag is bestemd voor het opknappen van de consistorie.

Er zijn diverse spelen voor de kinderen, zoals een springkussen en ze kunnen grabbelen, envelop trekken en er is een opblaasbare pannakooi. Op de jaarmarkt zijn op het terras voor De Hoeksteen waardebonnen te koop. Deze kunnen bij alle kramen van de jaarmarkt worden ingeleverd, maar zijn vooral bedoeld voor de activiteiten, die voor de kinderen zijn georganiseerd.

Dit jaar zijn er een paar muzikale activiteiten. Om 12.00 uur geeft het Oratoriumkoor Zuid-West Nederland uit Middelharnis (www.ookzwn.nl) een lunchconcert in de Kerk. Er worden werken van de componisten W.A. Mozart, F. Mendelssohn en J. Rheinberger uitgevoerd onder leiding van dirigent Bas van Houte. Het koor heeft in het verleden diverse grotere werken uitgevoerd waaronder op 12 april jl. de Matthäus Passion van J.S. Bach in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk. Verder zal er rond 14.00 uur trompetmuziek onder begeleiding van het kerkorgel ten gehore gebracht worden.

Ook aan de inwendige mens wordt gedacht met onder andere gebakken vis, frites, wafels, oliebollen en een snoepkraam, maar ook echte boerenkaas voor thuis op de boterham. Verder zijn er nog vele andere kramen met afwisselende artikelen zoals antiek, diverse decoratie, speelgoed en een aantal verlotingen.

Te midden van al deze activiteiten is er een gezellige rommelmarkt, waar u de meest uiteenlopende zaken kunt kopen. De commissie en vrijwilligers hebben weer veel spullen mogen ontvangen, dus het is zeker de moeite waard om te komen kijken. Ook is er een aparte tweedehands boekenmarkt. Een van de vaste onderdelen van de jaarmarkt is de boedelveiling. De allermooiste en meest bijzonder spulletjes die zijn binnengekomen worden dan geveild. De boedelveiling begint om 13.00 uur. Het is ook mogelijk de kerktoren te beklimmen. Deze is vanwege Open Monumentendag opengesteld voor het publiek.

Open Monumentendag in Hervormde Kerk Dirksland

DIRKSLAND - Zaterdag 13 september 2014 is de jaarlijkse 'Open Monumentendag'. Het thema dit jaar is 'op reis'. De Hervormde Kerk in Dirksland heeft dit thema op geheel eigen wijze geïnterpreteerd. In de monumentale dorpskerk wordt het thema gerelateerd aan de historie van de kerk en vervat in woord en muziek. Daarbij is sprake van een relatie met de historie van de kerk (vanaf 1400 tot heden), die in woord en muziek tot leven wordt gebracht. Het thema is als volgt samengevat: 'Van Sweelinck tot Weenink'. Gidsen lichten de historie van de kerk toe, waarbij deze toelichting wordt voorzien van bijpassende muziek.

Er wordt gestart om 11.45 uur met een korte uitleg van het thema van de monumentendag. Het thema 'op reis' wordt in muziek uitgedrukt door de 'Wandererfantasie' van Schubert. Vervolgens wordt ingegaan op het Rooms Katholieke verleden van de kerk en zullen de symbolen die nog in de kerk aanwezig zijn de revue passeren. Dit beslaat de periode van 1480 tot aan de Beeldenstorm in 1566. In deze tijd hebben missen/hymnen in deze kerk geklonken. Het daaraan gerelateerde 'Panis Angelicus' van Cesar Franck is hier een goed voorbeeld van. In de periode na de Reformatie komt het orgel steeds meer in zwang. Een belangrijke componist in Nederland is Jan Pieterszoon Sweelinck; met name zijn psalmen geven een muzikale schoonheid weer. In dit kader wordt psalm 140 ten gehore gebracht. Als uitstapje op het thema van monumentendag haakt ook een draaiorgel daarop in. De meeste melodieën van psalmen en gezangen gaan terug naar de Middeleeuwse Kerkzang. Een aantal is echter terug te voeren op de volksmuziek. Het draaiorgel vervulde hierin een cruciale rol. Dit instrument zal dan ook de muziek weergeven van Wolfgang Amadeus Mozart in de vorm van 'Eine Kleine Nachtmusik'. De reis door de tijd wordt vervolgd. In de negentiende eeuw (Napoleon) worden sporen achtergelaten in de kerk; grafzerken werden ontdaan van familiewapens. ' Vrijheid, Gelijkheid en Broederschap' voerde de hoofdtoon. In deze periode is sprake van scheiding tussen kerk en staat; de zogenaamde Bataafse Republiek. De muziek die hierbij past is de 'Slag bij Waterloo´ vertolkt door componist Wilms. Tot slot wordt een Europese reis aangevangen: Anton Weenink geeft een muzikale reis door Europa weer, van de 'Trumpet Tune' van Charpentier tot 'Alle Menschen werden Brüder' van Beethoven.

Programma
Het programma in de Hervormde Kerk van Dirksland ziet er als volgt uit.
11.45-11.55 uur: korte uitleg over het thema van de monumentendag in relatie tot de kerk.
11.55-12.10 uur: het Rooms Katholieke verleden van de kerk in relatie tot de symbolen.
12.10-12.25 uur: de plaats van het orgel in de eredienst.
12.25-12.35 uur: een kort uitstapje; het draaiorgel.
12.35-12.45 uur: de invloed van de negentiende eeuw.
12.45-13.00 uur: het Europa van nu.
Aan dit programma werken de volgende personen mee: Bart-Jaap de Bakker (orgel/klavecimbel), Jos Toes (gids) en Anton Weenink (orgel/klavecimbel).

Bunkerroute op Open Monumentendag

OUDDORP - Evenals voorgaande jaren opent de stichting WO2GO tijdens monumentendag weer haar deuren op de bunkerroute de Punt, Ouddorp. Er worden tussen 10.00 en 16.00 uur continue rondleidingen gehouden, waarbij door deskundige gidsen meer wordt verteld over de historie van het complex en de Atlantikwall op Goeree-Overflakkee. Speciaal voor deze dag worden er twee zogenaamde 'St-bunkers' geopend en verlicht voor het publiek, waarbij er één wordt ingericht met originele voorwerpen uit de oorlogsdagen die werden gebruikt op een dergelijk complex. Ook worden op een groot scherm foto's vertoond van de werkzaamheden om het complex vrij te graven en te restaureren. Deze beelden worden afgewisseld door films en documentaires over de Atlantikwall, de Duitse verdediging van West-Europa die zich uitstrekte van Noorwegen tot het zuidelijkste puntje van Frankrijk. Tot slot worden er op een speciaal uitgezet parcours demonstraties gegeven met radiografische bestuurbare tanks. Meer informatie via www.wo2go.nl, info@wo2go.nl of 06-122 555 52.

MIDDELHARNIS - Maandag 15 en dinsdag 16 september 2013 begint de wintercursus tekenen en schilderen onder leiding van de kunstenaar Harald Jassoy. De cursus vindt plaats in het Diekhuus, Beneden Zandpad 7 in Middelharnis.                                                                

Deze cursussen voor beginnende, ervaren en vooral enthousiaste deelnemers verlopen al jaren met veel plezier en geven veel motivatie en inspiratie.
Er zijn tal van mogelijkheden, zoals werken met aquarel, gouache, olieverf, etc.
Het tekenen is belangrijk voor de vormgeving; daarom wordt daaraan ruim aandacht besteed, zeker in het begin.
Het komende seizoen is er nog plaats voor geïnteresseerden met of zonder ervaring. Onderwerpen en materialen zijn vrij; er wordt op alle niveaus begeleid.

Cursustijden: maandag 19.15 tot 21.15 uur
Dinsdag 10.15 tot 12.15, 13.15 tot 15.15 en 19.15 tot 21.15 uur
De kosten voor 12 lessen zijn € 160,00 exclusief materiaal.

Wat u zelf moet meenemen: Een houten bord van watervast multiplex, 60 – 80 cm., dikte 1 cm. voor het bevestigen van papier, een potlood B, een groot schetsblok. Tekenpapier en andere materialen na overleg.

Heeft u interesse of wilt u nadere informatie, neem dan zo snel mogelijk contact op met Harald Jassoy. Tel.: 0187-492134 of 06-27881688.
Mail: haraldjassoy@kpnmail.nl
Site: www.jassoy.nl

GOEDEREEDE - De voor 13 september aangekondigde uitvoering in de toren van Goedereede door Fiori Musicali zal op een later moment dit jaar plaatsvinden.

OUDDORP - De onlangs gehouden collecte voor het KWF heeft het mooie bedrag van € 4.041,84 opgebracht. Alle collectanten en gevers worden hartelijk dank gezegd.

Familiebedrijven op GO
Grinwis Deuren en Kasten, Goedereede

De ondernemersfamilie Grinwis verkoopt deuren en kasten, maar is ook actief op het gebied van kantoorinrichting, speelgoed en autoservice. Het begon allemaal op 2 november 1992 toen Maart Grinwis zijn bedrijf in deuren en kasten startte.

Grinwis begon zijn eenmanszaak in de garage van zijn woning aan de Koolweg in Ouddorp. Een halfjaar later ging de showroom open. Maarts vrouw Nellie zorgde voor de koffie, de verkoop van deuren en kasten, de boekhouding, de inkoop en de opvoeding van de drie kinderen. Maart zelf ging op pad en zorgde voor tevreden klanten. Na een tijdje kon hij de verkoopactiviteiten van Nellie niet meer bijbenen en was er personeel nodig. Eerst via een uitzendbureau, later eigen personeel.
De groei ging maar door, zodat een nieuw bedrijfspand nodig was. Het kwam aan de Provincialeweg in Goedereede. De kinderen waren al wat groter en begonnen te helpen in de zaak. De oudste, een dochter, koos ervoor om apothekersassistente te worden, maar zoon Peter zag de zaak direct zitten. Hij ging voor timmerman leren. Zoon Rene sleutelde liever aan brommers en auto's.
Toen Peter zijn studie had afgerond, kwam hij in de zaak. Na vier jaar startte hij een eigen bedrijf, Grinwis Totaal Deuren, binnen de muren van Grinwis Deuren en Kasten. Grinwis Totaal Deuren houdt zich zelfstandig bezig met de grotere projecten. Ook schoonzoon Johan richtte een bedrijf op: Totaal Kantoor Goeree, eveneens binnen de muren van Grinwis Deuren en Kasten. Totaal Kantoor Goeree levert kantoorartikelen en -inrichtingen aan bedrijven en particulieren.
Dochter Jolande runt naast haar werk als apothekersassistente een webshop voor houten speelgoed (Vlinderhout). Van de collectie is het een en ander terug te vinden in de showroom van Grinwis Deuren en Kasten.
Enkele jaren geleden is een grote investering gedaan: een computergestuurde machine voor het bewerken van deuren. Sindsdien meet het bedrijf de deuren digitaal in en worden ze bewerkt in deze CNC-machine. Daarna volgt het afwerken van de deur, het op kleur spuiten en het plaatsen bij de klant.
Maart en Nellie zijn inmiddels 60-plus en schuiven de komende jaren steeds meer taken naar de volgende generatie en het personeel, dat bij Grinwis Deuren en Kasten als onderdeel van de familie wordt beschouwd. Maart en Nellie hopen nog een aantal jaren te kunnen genieten van wat is opgebouwd. Daartoe behoort ook het autoservice-bedrijf van zoon Rene en het accountantskantoor dat de vriendin van Peter met haar vader en broer runt. Over ondernemersfamilies gesproken…

Bouwbedrijf A & H Kievit, Dirksland

Momenteel worden de palen geslagen in Willemstad. Bijzondere palen, want ze gaan de eerste woning dragen die Bouwbedrijf A & H Kievit gaat bouwen volgens het zelf ontwikkelde woningconcept. Het is een woning op basis van houtskeletbouw, die zeer energiezuinig, geheel op maat en ook nog eens concurrerend in prijs is. "Hiermee zetten we weer een stap verder", aldus Adrie en Henk Kievit.

Het Bouwbedrijf ontstond in 2004 in Middelharnis. Aan de keukentafel, thuis bij Adrie Kievit. Zijn zoon Henk wilde doorgroeien, maar zag daarvoor geen kansen bij het bedrijf waar hij in loondienst was. "Ik had al mijn papieren en wilde er ook graag wat mee doen." Hij had op dat moment acht jaar ervaring. Zijn vader, met wie hij al geregeld samen bouwde en verbouwde, werkte ook in loondienst en had nog veel meer ervaring. Hij timmerde al vanaf zijn veertiende. Eén en één is twee: Bouwbedrijf A & H Kievit is was geboren.
Het bouwen, verbouwen en renoveren liep prima. Klanten, vooral particulieren, binnen een straal van zo'n 60 kilometer wisten het bouwbedrijf te vinden. Gewoon omdat er kwaliteit geleverd wordt en er veel aandacht is voor persoonlijke contacten en het samen vormgeven van de wensen van de klant. "Wij begeleiden van A tot Z."
De keukentafel in Middelharnis en de opslagplaats in Dirksland voldeden al snel niet meer. Te weinig ruimte. Aan het Korteweegje in Dirksland vonden Adrie en Henk een prachtig alternatief: een woonhuis met schuur. De schuur, voorheen een paardenstal, verbouwden ze tot werkplaats en kantoor. In het woonhuis gingen Henk en zijn vrouw Wilma wonen. De verhuizing was in 2007. "Hier konden we een stap verder doen en verder groeien, zonder extreem groot te worden."
De economische crisis gooide even roet in het eten, maar inmiddels is er weer volop werk voor het bedrijf van vader en zoon Kievit. Van het zelf ontwikkelde woningconcept verwachten ze veel, ook omdat de woning geheel naar de wensen van de klant kan worden gemaakt. Het concept is bovendien duurzaam en aantrekkelijk in prijs.
Met het eigen woningconcept toont Bouwbedrijf A & H Kievit aan innovatief te zijn. Een ijzersterk familiebedrijf waarin behalve vader en zoon ook moeder Gerda (schoonmaak) en schoondochter Wilma (administratie) een rol van betekenis spelen. Een bedrijf met liefde voor het vak, dat bouwt, verbouwt en renoveert, maar ook klaarstaat als een klant drie latjes aan de wand wil hebben.

KERNACTIVITEITEN

DEN BOMMEL

Kleedjesmarkt

Zaterdag 13 september wordt in Den Bommel bij de Herv. Kerk een kleedjesmarkt gehouden van 10.00 tot 14.00 uur. Iedereen mag meedoen. De kerk is ook te bezichtigen. Meer info: 0651015649.

Crea jeugd

Op woensdag 10 september gaat men van start met een gezellige creamiddag. Alle kinderen van groep 1 t/m 8 zijn van harte welkom van 13.30-15.00 uur in Bommelstee, Schaapsweg 34, Den Bommel. Kosten € 2,=. Opgeven bij Kitty, 0187-612106, of briefje inleveren op school. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Gymfeestje in De Gooye

Voor wie van klimmen, springen en op de handen staan houdt, heeft GV Olympia een uitdagend parcours uitgezet. Woensdag 22 oktober organiseert GV Olympia het Grote Gymfeest in sportcomplex De Gooye te Dirksland. Kinderen tussen 4 en 8 jaar zijn welkom van 13.00 tot 14.30 uur. Voor iedereen van 9 jaar en ouder is het feestje van 15.30-17.00 uur. Opgeven kan via www.grotegymfeest.nl, kies 'deelnemer aanmelden' en zoek naar GV Olympia in Dirksland.

Bingo SVIK

Donderdag 11 september is er weer een bingo bij SVIK in de Victoriahal te Dirksland Aanvang 19.30 uur, zaal open 19.00 uur. Er worden tien ronden gespeeld, waaronder twee superronden.

GOEDEREEDE

Artsen Zonder Grenzen bij VVRG

Bij de 'Vereniging Vrouwen Rondom Goeree' gaat het nieuwe seizoen weer start. Donderdagavond 16 september is de eerste avond. Spreekster is mevr. Atty Hammer van Artsen zonder Grenzen. Dit is een onafhankelijke, medische noodhulporganisatie die wereldwijd mensen helpt, ongeacht hun afkomst, religie of politieke overtuiging. Voorop staat het redden van levens en het verlenen van medische hulp aan slachtoffers van rampen, oorlogen en epidemieën. Door eigen teams te sturen (artsen, verpleegkundigen en andere specialisten) kan Artsen zonder Grenzen zo snel en effectief mogelijk handelen. Samen met medewerkers uit de landen zelf, geven zij ter plaatse directe steun aan de bevolking. De avond zal op 16 september wordt gehouden in Partycentrum 'Oostdam' te Goedereede. Aanvang 20.00 uur. Niet-leden zijn ook van harte welkom. Zij betalen € 5.- p.p. entree. Meer informatie over deze avond of verdere avonden van de vereniging is te verkrijgen bij: 0187-493205 of -494256.

HERKINGEN

Quilt workshop

Altijd al eens willen quilten, maar u weet niet hoe u moet beginnen? In de maanden oktober en november is er de mogelijkheid om een sampler quilt te leren maken. Tijdens het maken van een sampler quilt leert u verschillende technieken van het quilten. De workshop wordt gegeven door mevr. Bazen uit Herkingen. Tijdens de exposities van haar quilts werd regelmatig de vraag gesteld of zij ook workshops verzorgde. Zij wil u nu de mogelijkheid geven om een workshop bij haar te volgen. Voor verder informatie kunt u contact met haar opnemen, tel: 06 22829239.

MIDDELHARNIS

Open huis kamerkoor Fiori Musicali

Kamerkoor Fiori Musicali houdt open huis. Wie belangstelling heeft om op hoog niveau te zingen in dit kamerkoor, heeft nu de kant. Voor de komende concerten staan er klassieke highlights geprogrammeerd: drie Bach cantates met barokensemble op 11 oktober in de Grote Kerk in Woudrichem, daarna een concert met een aantal stukken van Purcell, Johann Christoph Bach, Gesualdo en Sheppard op 8 november in de Hervormde Kerk te Dirksland, en in december de gebruikelijke sfeervolle kerstconcerten met dit jaar wellicht vooral werken van J.S. Bach. Deze programmering geeft nieuwe zangers de kans om in te stromen en zich te ontwikkelen op dit koor. Tegelijk zal Fiori Musicali zoals gebruikelijk het niveau hoog houden. Er is gelegenheid om de sfeer te proeven. De wekelijkse repetities zijn weer op maandag gestart om 19.45 uur in de Hervormde Kerk te Middelharnis. Voor meer info kan er ook contact worden opgenomen met de dirigent: 0183-850 810 of s.wijgerden@tele2.nl. Een berichtje sturen via de website kan ook: www.fiori-musicali.nl.

NIEUWE-TONGE

Nazomer Schuurverkoop

Zaterdag 20 september is er een grote Nazomer Schuurverkoop, met behalve heel veel uit Grootmoederstijd, ook diverse andere attracties, zoals kramen met handarbeid uit vroeger tijden, enz. Locatie: Groeneweg 35 Nieuwe-Tonge. Inlichtingen: Jan Nijssen, tel: 0187-651638.

Harmonie Apollo start nieuw seizoen

Na de vakanties is ook de harmonie van muziekvereniging Apollo weer begonnen met haar wekelijkse repetities. Van alle muziekverenigingen op Goeree-Overflakkee is Apollo de enige harmonie. Een harmonie is een orkest dat bestaat uit blaasinstrumenten en slagwerkinstrumenten. In tegenstelling tot een fanfare, bestaat een harmonie niet uitsluitend uit koperblazers, slagwerkinstrumenten en saxofoons, maar doen ook houtblazers als klarinet, hobo, dwarsfluit en fagot mee. Door deze bezetting kan een harmonie een grotere variëteit in klankkleur ten gehore brengen. De harmonie van Apollo, die dit jaar 90 jaar bestaat, staat onder leiding van dirigent Ivo Kouwenhoven. Naast de jaaruitvoering en de deelname aan festivals, geeft Apollo buitenconcerten en treedt het op bij feestdagen. Daarnaast geeft de harmonie ook zijn medewerking aan de dodenherdenking op 4 mei en de herdenking van de Watersnoodramp. Ook speelt Apollo bij de kerstsamenzang in de Dorpskerk van Nieuwe-Tonge. Dit heeft ten gevolge dat het muziekrepertoire zeer breed is, van klassieke tot lichte muziek. Bij Apollo gaan kwaliteit en gezelligheid gelijk op. Op Goeree-Overflakkee wonen veel muzikanten die een instrument bespelen. 'Als u een instrument bespeelt dat in de bezetting van een harmonie thuishoort en wilt proeven wat het betekent om samen muziek te maken, kom dan gerust eens langs tijdens onze repetitie op maandagavond (aanvang 19.30 uur) in het Dorpshuis van Nieuwe-Tonge. U bent van harte welkom. U kunt ook contact opnemen met onze voorzitter Diet Wolfert, telefoon 06-51607339', aldus het bestuur.

OOLTGENSPLAAT

Breicafé

Het breiseizoen is weer geopend! Iedereen is welkom op donderdag 11 september a.s. Het Breicafé is van 19.30-22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Een avond gezellig haken, breien of borduren, of alleen een bakje doen. Nog niet eerder geweest? Kom gerust, ook beginnelingen worden verder geholpen. Wel zelf materialen meenemen. Entree is € 1,50 inclusief koffie/thee. Voor informatie kunt u bellen met Ati Verwoerd, 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

Opbrengst Nazomermarkt

Zaterdag 30 augustus werd de jaarlijkse verkoping van de Hersteld Hervormde Kerk gehouden. Het was een dag met ongunstige weersomstandigheden, door de vele regen, maar door de bijdrage van de sponsors, middenstand en de vele bezoekers was er een mooie opbrengst van 5.550 euro netto. De fiets is gewonnen door W. Groenendijk.

Nieuwe lessen bij Gymvereniging DOS

Gymvereniging DOS is gestart met het seizoen 2014-2015 in MFC 't Centrum. Het lesaanbod bestaat uit: kindergym, ouder & kindgym, dames low impact en aerobics/bodyfit . Naast de reeds bestaande lessen wordt het lesaanbod vanaf oktober uitgebreid. Nieuwe lessen bij gymvereniging DOS: Cool4Boys, een les speciaal voor jongens van groep 4 en hoger (tot max. 16 jaar) waarin o.a. free running wordt aangeboden. Dance4Girls, Fit4Men, een training voor mannen van 30 jaar en ouder om conditie en spierkracht op te bouwen (dus ook als je 65+ bent). Turngroep, een voorlooples op selectietraining. Ervaar de lessen zelf en doe gratis twee keer mee. Voor meer informatie over lestijden en contributie, bezoek onze website www.gymverenigingdos.nl.

OUDE-TONGE

Bingo ANBO

Donderdag 19 september is er een bingo in de Grutterswei in zaal B. Men begint om 14.00 uur, zaal open om 13:30 uur. Deze bingo van de ANBO wordt verzorgd door Nelly en Dinie. De kosten van de middag zijn € 5,- p.p.

Jeugdmiddag

Het Jeugdwerk van Stichting ZIJN organiseert op woensdagmiddag 10 september a.s. voor de jeugd uit Oude-Tonge een jeugdmiddag. De middag wordt gehouden aan de Bernhardstraat 27 te Oude-Tonge. Voor groep 1 t/m 8 van 13.30 uur tot 15.00 uur. De kosten zijn € 2,- pp.

OUDDORP

Fotoweek in De Bibliotheek

Van 12 t/m 21 september 2014 is het Fotoweek. Tien dagen lang staat heel Nederland in het teken van fotografie. Er valt van alles te beleven voor iedereen die van foto's en fotograferen houdt. Iedereen fotografeert. Met de komst van de digitale camera en smartphones is fotograferen een dagelijks onderdeel van ons leven geworden. Het thema van Fotoweek 2013 is 'Kijk! Mijn geluk'. Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert tijdens de Fotoweek twee fotowandelingen o.l.v. een gids, een foto-expositie in de vestigingen Hellevoetsluis en Middelharnis en het Tabletcafé Xtra waarbij fotografie apps centraal staan.Op woensdag 17 september is er een fotowandeling o.l.v. een natuurgids en fotograaf in Het Mildenburgbos - Oostvoorne. Op donderdag 18 september is de fotowandeling op De Kleistee - Ouddorp. Meer informatie over deze en andere activiteiten tijdens de Fotoweek zijn te vinden op www.leerenbeleef.nl.

Youth Event in Doopsgezinde Gemeente

De voorbereidingen voor het volgende Youth Event zijn al weer in volle gang. Op zaterdag 27 september is iedereen (ook als je nog jong van geest bent) van harte uitgenodigd voor het Youth Event in de Doopsgezinde Gemeente in Ouddorp. Er wordt gestart om 19.30 uur en er wordt gezongen onder begeleiding van een goede band. Samen denken de aanwezigen met spreker Ds. Dennis Mohn na over het thema: The Holy Spirit, a Creative Mind! Wat is jouw creatieve kracht? Kom na de dienst nog lekker chillen op de jeugdzolder onder het genot van een hapje en een drankje. De toegang voor het Youth Event is gratis. Meer informatie? Kijk dan op de Facebookpagina van Jeugdwerk Doopsgezinde Gemeente of stuur een mail naar dgo.youthevent@gmail.com.

Mannenkoor Obadja hervat repetities

Christelijk Mannenkoor 'Obadja' uit Ouddorp repeteert vanaf 11 september weer wekelijks in de School met de Bijbel 'Koning Beatrix' aan de Wilhelminaweg 35. Elke donderdag van 19.45 uur tot 21.30 uur zingt men Nederlandstalige, geestelijke liederen en gezangen onder leiding van dirigent Jan Bezuijen. Belangstellende mannen worden van harte uitgenodigd eens te komen ervaren hoe mooi het is om samen te zingen. Vooral aan het begin van het seizoen is het makkelijk om in te stromen, aangezien men dan weer met veel nieuwe liederen van start gaat. Meer informatie op www.chrmkobadja.nl

SOMMELSDIJK

Bingo in Den Hoogen Caemer

Zaterdag 13 september is een bingo in wijkgebouw 'Den Hoogen Caemer' aan de Sperwer. Aanvang 19.30 uur. Kopje thee/koffie gratis. Iedereen is van harte welkom.

Kinderkoor De Jonge Lofstem weer van start

Vrijdag 12 september gaat het kinderkoor 'De Jonge Lofstem' weer van start met de repetities. Elke vrijdagavond wordt er geoefend in Nieuw Rijssenburg, Sperwer 103, Sommelsdijk van 18.45 tot 19.45 uur. Er worden verschillende liederen geleerd. Deze liederen worden dan tijdens de samenzangdiensten en de uitvoeringen gezongen. Omdat niet alle bewoners uit Nieuw Rijssenburg bij de samenzangdiensten aanwezig kunnen zijn, gaat het koor ook wel eens op de afdelingen zingen. Dit gebeurt we dan op vrijdagavond tijdens het oefenuurtje. Voor meer informatie kunt u bellen naar Truus van Spronsen, tel: 470174.

STELLENDAM

Fietstocht 55+

Op woensdagmiddag 17 september organiseert de afdeling Stellendam van de Stichting ZIJN een gezellige fietstocht. De tocht gaat over een mooi stukje Goeree; oa. over het onlangs geopende fietspad vanaf Melissant door de polders achter Dirksland. Bij het restaurant 'Het Bolbaken' in Herkingen drinkt men een kop koffie/thee. De tocht bedraagt ongeveer 35-40 km. Het vertrek is vanaf het Haagse Huus te Stellendam om 13.00 uur. U kunt zich opgeven bij: mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653 of bij mevr. E.S. Spahr-v.d. Hoek, tel: 602411. Graag met uw eigen telefoonnummer, zodat u teruggebeld kan worden. Mocht de tocht wegens slecht weer niet doorgaan, wordt deze met een dag uitgesteld. Ook belangstellenden buiten Stellendam kunnen reageren.

Oud papier

Zaterdag 13 september wordt er namens het Hervormd Jeugdwerk Stellendam weer oud papier en karton opgehaald. Men begint om 9.00 uur op de Molenkade, Nieuweweg en de Schoolstraat. Wilt u het a.u.b. goed gebundeld en tijdig buiten zetten.

Oliebollenverkoop

Op zaterdag 13 september a.s. zullen er weer oliebollen verkocht worden vanuit een kraam op het Oranjeplein. Van 8.00 uur tot 14.00 uur is de verkoop. De oliebollen kosten € 0,70 per stuk. De opbrengst komt ten goede aan de Hersteld Hervormde Gemeente van Stellendam.

Jubilerende coöperatie Deltawind schenkt pakket zonnepanelen aan RTM-museum

Burgemeester Grootenboer onderhoudt zich met mevrouw De Wit, het eerste lid dat zich 25 jaar geleden bij de coöperatie Deltawind aanmeldde. Foto: Jaap Ruizeveld

GOEREE-OVERFLAKKEE - Als je als jubileumcommissie bij gelegenheid van het 25-jarig bestaan van coöperatie Deltawind, in overleg met bestuur en directie, een feest mag organiseren met als thema 'Wind, zon en water', is het niet zo vreemd dat je terecht komt bij een meer, bij duinen en bij de zee. Een locatie die uitnodigt voor attractiviteitsmogelijkheden is dan snel gevonden. Kortom de plek van samenkomst voor de leden, hun gezinnen en uiteraard de kinderen werd het RTM-complex (museum) aan de Punt in Ouddorp. Zaterdag was de grote dag.

Door Jaap Ruizeveld

De uitnodigingen voor het interne feest waren aan de - inmiddels 1650 leden - verstuurd. Er was een zeer gevarieerd en leuk programma opgetuigd met als hoogtepunt een happening geheel passend bij het duurzaamheidsstreven van Deltawind. En dan was er ook nog de toezegging dat burgemeester Grootenboer graag voor dit spektakel naar Ouddorp wilde afreizen.

Familiedag

Het werd voor de leden van Deltawind een sfeervolle actieve familie- en ontmoetingsdag. Van draaiorgel tot poffertjeskraam, alles was er. Met dampende stoomlocomotieven die uitnodigden om in de gereedstaande rijtuigen te stappen voor het ritje over de Brouwersdam. In de ochtenduren was er een 16 km-lange fietstocht uitgezet over de Kop van het eiland. Er trad een piperband op. Men kon het RTM-museum bezoeken en vliegers maken. 'Die Grevelinger Musikanten' deden hun best om de sfeer op een nog hoger peil te brengen. Kinderen konden zich uitleven met brandweerspuiten. Er waren demonstraties van de KNRM en o.a kon men een solarboot bekijken. Ook voor een hapje en een drankje was gezorgd.

Duurzaamheid

Voorzitter Anne Verhey gaf, in aanwezigheid van directeur Monique Sweep, inleidend een overzicht van de 25-jarige geschiedenis van coöperatie Deltawind. Zij vertelde dat als jubileumgeschenk, of je zou het ook kunnen zien als wederdienst voor het mogen gebruiken van de RTM-locatie, er zonnepanelen waren geschonken voor het dak van het Ouddorpse museum. Bij aankoop van panelen door de leden was er steeds gespaard om dit cadeau mogelijk te maken. Duurzaamheid ten top en dat past bij Deltawind.

Energieneutraal

Burgemeester Grootenboer, vergezeld door oudste dochter Anne, feliciteerde de jubilerende coöperatie niet alleen met de reeds bereikte resultaten maar ook bij de inzet voor nieuwe ontwikkelingen. "Dit sluit prima aan bij de insteek van de gemeente Goeree-Overflakkee om in 2020 de status 'energieneutraal' op het eiland te bereiken. Gelet op de vooruitzichten met wind- en zonenergie (ons eiland is kansrijk voor windenergie), wordt voorzichtig al gekeken of het mogelijk wordt om die ambitie, die doelstelling, in jaartal zelfs bij te stellen. Energielevering komt dan in beeld. Wij zien op het eiland dat samenwerking, met elkaar en voor elkaar, tot successen leidt. Te bereiken voor en door de inwoners van Goeree-Overflakkee." De eerste burger complimenteerde instellingen zoals Deltawind en RTM-museum waar vrijwilligers zulke fantastische bijdragen leveren. Zij zijn het cement in onze samenleving. Wij kunnen niet zonder hen en dat verdient grote waardering. Vervolgens onthulde zij een energiebord in de entreeruimte van het museum, waarop de besparingen worden aangegeven. Met de zonnepanelen op het dak van het museum kan - zo vertelden insiders - voor een tijdvak van ruim zes weken energie worden verdiend.

Op zoek naar betekenisvol vrijwilligerswerk? Denk dan eens aan mentorschap!

V.l.n.r.: Marjan van Kouteren, Cock van Dijk en Jannie van Eck, die alle drie reuze enthousiast zijn over hun vrijwilligerswerk in het mentorschap. Foto: Hans Villerius

GOEREE-OVERFLAKKEE – Leven is beslissingen nemen. Van eenvoudige zaken tot ingrijpende vraagstukken. De meeste mensen zijn goed in staat om zelf te kiezen. Anderen hebben daarbij hulp nodig. Bijvoorbeeld omdat ze aan dementie lijden, een verstandelijke beperking of een psychiatrische aandoening hebben. Vaak is er wel een familielid of kennis om deze mensen bij te staan bij belangrijke beslissingen die te maken hebben met verzorging, verpleging, begeleiding en behandeling. Maar soms is er geen familie of is de familie niet in staat deze rol op zich te nemen. In dat geval kan de kantonrechter worden gevraagd een mentor aan te stellen. De mentor is dan de wettelijke vertegenwoordiger en belangenbehartiger van de cliënt.

Door Hans Villerius

Wanneer de cliënt dat zelf niet kan, is dus de mentor bevoegd te beslissen over verzorging en begeleiding van de cliënt. Daarnaast is een mentor adviseur en vertrouwenspersoon voor alle andere persoonlijke zaken. Een mentor vervult zo een verantwoordelijke, zinvolle maar ook plezierige rol voor de meest kwetsbare mensen in onze samenleving. In de praktijk zijn dit veelal wilsonbekwame mensen, waarvoor de mentor ondersteunt bij zorgzaken, zoals het onderhouden van contact met hulpverleners en familie, het bewaken van de uitvoering van het zorgplan en overleg voeren met de financieel vertegenwoordiger over uitgaven die gedaan moeten worden voor het welbevinden van de cliënt.
Afhankelijk van de wensen van de cliënt, kan het contact verdergaan dan belangenbehartiging, bijvoorbeeld samen wandelen, koffie drinken of iets gezelligs doen. Het beheren van de financiën behoort niet direct tot de taken. Daarvoor is er de financieel vertegenwoordiger of bewindvoerder. In de praktijk komt het nog al eens voor dat een cliënt zowel een mentor als een bewindvoerder heeft. Daar zal daar dan ook veel mee worden samengewerkt, evenals met artsen, zorgverleners en ook met de familie. Persoonlijke aandacht, met zorg te werk gaan, betrouwbaar, realistisch en ter zake kundig zijn, zijn de kernkwaliteiten van waaruit gewerkt wordt en die tezamen goed mentorschap moeten borgen.
Een mentor wordt door de kantonrechter benoemd en door regionale stichtingen geschoold en begeleid. Ook na de benoeming kan de mentor altijd rekenen op de professionele ondersteuning van een regiocoördinator. Er worden trainingen, themabijeenkomsten en mentordagen gehouden om de mentoren voortdurend op de hoogte te houden van de kaders van het mentorschap. Mentoren werken op vrijwillige basis en ontvangen een vergoeding voor hun onkosten.

Ontstaan

Begin 2000 kwam in Nederland van verschillende kanten het signaal dat ondersteuning ontbrak voor mensen die onvoldoende in staat zijn voor zichzelf belangrijke beslissingen te nemen en die daarvoor niet kunnen terugvallen op familieleden of kennissen. Daaruit ontstonden verschillende mentorschap initiatieven. In Breda, Rotterdam en Noord-Holland werden stichtingen opgericht om mentoren te werven, te trainen en te koppelen aan cliënten. Samen concludeerden deze stichtingen dat mensen in heel Nederland beroep zouden moeten kunnen doen op een mentor.
Rond 2006 hebben de drie genoemde stichtingen hun initiatief gemeld bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het ministerie verstrekte subsidie om ook in de rest van Nederland mentorschap stichtingen op te richten. In 2007 hebben de stichtingen daarvoor de landelijke stichting Mentorschap Netwerk Nederland opgezet. Deze stelde zich tot doel om in de periode 2007-2010 in heel Nederland stichtingen te starten die voorzien in mentorschap. Dat is eind 2010 een enorm succes gebleken. Om dit succes verder uit te breiden besloten de stichtingen samen verder te gaan en startten zij per 1 januari 2011 de Landelijke Vereniging Mentorschap Netwerk Nederland. Deze vereniging maakt mentorschap mogelijk voor iedereen die door ziekte of beperking niet goed voor zichzelf kan opkomen.

Toenemende behoefte

Door de vergrijzing en de verschuivingen in de zorg blijft de komende jaren de groep cliënten die aanspraak maakt op mentorschap toenemen. Maar er zijn nog te weinig mensen bekend met het bestaan van de maatregel mentorschap. Mentorschap Netwerk Nederland wil haar doelstelling daarom meer kracht bijzetten. Sinds juni 2014 treden de aangesloten stichtingen daarom met één gezicht naar buiten onder de naam Mentorschap Nederland. Hiermee hoopt de vereniging niet alleen haar eigen bekendheid, maar ook die van mentorschap als maatregel te vergroten. Om zo iedereen die dat nodig heeft, te kunnen koppelen aan een mentor. Mentorschap Nederland is landelijk verspreid in een groot aantal regionale stichtingen. Goeree-Overflakkee valt onder de Stichting Mentorschap Rotterdam. Deze werft en begeleidt vrijwilligers om op het eiland het mentorschap te organiseren.

Mentor worden

In principe kan iedereen die ouder is dan 18 jaar mentor worden. Er worden geen specifieke eisen gesteld aan vooropleiding en achtergrond. Kandidaat-mentoren moeten alleen een verklaring van goed gedrag in kunnen leveren en mogen geen (werk)relatie hebben met de instelling die zorg en/of andere professionele diensten verleent aan de cliënt. Dit om belangenverstrengeling te voorkomen. Verder zijn een goed inlevingsvermogen en een communicatieve instelling natuurlijk een pré.
Als u mentor wilt worden, kunt u zich aanmelden bij Stichting Mentorschap Rotterdam. De mentor coördinator nodigt u dan uit voor een kennismakingsgesprek. Samen besluit u of de rol van mentor bij u past. Voordat u als mentor aan de slag gaat, volgt u een cursus en loopt u mee met ervaren mentoren. Als u alle onderdelen met goed gevolg heeft doorlopen, ontvangt u hiervoor een certificaat van Mentorschap Nederland.
De regiocoördinator koppelt u aan een cliënt op basis van wederzijdse voorkeuren en mogelijkheden. Dit kan tijdens of na de voltooiing van de mentorschap cursus plaatsvinden. Meestal volstaat een kennismakingsgesprek. Soms is meer tijd nodig om een goede basis te leggen voor het mentorschap. Als er een klik met de cliënt is, zal de regiocoördinator de aanvraag van het mentorschap bij de rechtbank indienen. De kantonrechter bepaalt of hij het mentorschap uitspreekt. Na de zogenoemde 'beschikking' is het mentorschap officieel. Vanaf dat moment, tenzij anders afgesproken, bent u de mentor van uw cliënt.

Enthousiast

Twee mentoren die op Goeree-Overflakkee als vrijwilliger werkzaam zijn, zijn Marjan van Kouteren en Jannie van Eck. Allebei zijn ze razend enthousiast over deze 'job' en ze kunnen iedereen die vrijwilligerswerk zoekt met een extra dimensie dit werk van harte aanbevelen. Marjan heeft een bewoner van Hernesseroord 'onder haar hoede' en Jannie iemand van middelbare leeftijd. "Je kunt echt iets voor iemand persoonlijk betekenen", zo geven ze allebei aan. "Als mentor geef je méér aan iemand dan wanneer je 'algemeen' vrijwilligerswerk doet. Bijzonder aan dit vrijwilligerswerk is dat je een vertrouwensrelatie met je cliënt opbouwt. Dat er een klik is, is heel belangrijk en je voelt op gegeven moment aan wát precies de behoeften van je cliënt zijn voor wie je de belangen mag behartigen. En doordat je wettelijk vertegenwoordiger bent, heb je ook een zekere status van waaruit je opereert. Mentor zijn vormt écht een verrijking van je leven!", zeggen Marjan en Jannie met zichtbaar genoegen.

Meer info

"Het aantal mentoren groeit en dat is ook hard nodig", zegt Cock van Dijk, die als ondersteuner van de regiocoördinator werkzaam is en daarnaast ook het mentorschap vervult. "Mensen moeten in de toekomst langer thuis blijven wonen als ze zorg of hulp nodig hebben en daarbij zal ook de vraag naar mentorschap behoorlijk toenemen. Momenteel zijn op Goeree-Overflakkee iets meer dan tien mentoren actief. Dit aantal zou best uit mogen breiden!", zo geeft ze aan.
Wie interesse heeft om mentor te worden kan contact opnemen met regiocoördinator Janneke Niemantsverdriet van Stichting Mentorschap Rotterdam. Tel. 010 2070317 of 06 22961471, e-mail j.niemantsverdriet@mentorschaprotterdam.nl.

16e Boerenlanddag trekt veel bezoekers

OUDDORP – In het dorpscentrum van Ouddorp werd afgelopen zaterdag de zestiende Boerenlanddag gehouden. Een agrarisch getinte dag, georganiseerd door de Stichting Promotie Kop van Goeree, die ieder jaar weer heel wat bezoekers trekt, zowel uit de eigen bevolking als vanuit het toerisme dat rond deze tijd nog volop in de badplaats aanwezig is.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Fraaie bloemstukken sierden ook nu weer de dorpsring, evenals een grote verzameling oude tractoren, die op diverse plekken stonden opgesteld. Het aanwezige kleinvee genoot vooral de aandacht van de kinderen en ook werden er weer streekproducten gepresenteerd. Daarnaast waren lokale instellingen met een kraam vertegenwoordigd, terwijl de gezellige terrassen nog eens extra werden gemarkeerd door pakken hooi die daar waren neergelegd.
De officiële opening van de Boerenlanddag werd dit jaar verricht door Hans van Putten, directeur Bedrijven van Rabobank Goeree-Overflakkee. Door met een nostalgische kruiwagen vol bloemen aan te komen wandelen bij het museum Ouddorps Raad- en Polderhuis opende hij de dag. In zijn toespraak daarna benadrukte hij de verbondenheid van de Rabobank met de agrarische sector, waarin de bank haar wortels heeft liggen. "Onze belangen liggen dicht bij elkaar", zo gaf hij aan, "en vanwege onze grote lokale betrokkenheid steunt Rabobank Goeree-Overflakkee de Boerenlanddag ook financieel". De belangstelling voor de Boerenlanddag van afgelopen zaterdag was groot. Vrijwel direct na de openingshandeling kwam de bezoekersstroom op gang en hield de hele dag aan.

Bestuur Vrienden van Jip maakt nieuwe start

Een aantal bestuursleden van de Vrienden van Jip.

DIRKSLAND - Begin juli zijn Karin de Wit, Annet v.d. Groef en Leontine Verolme toegetreden tot het bestuur van "Vrienden van Jip". Samen met Elly van Driel en Gijs van Dongen vormen zij het vijfkoppige bestuur van de stichting. Een dosis "vers bloed", die absoluut van wanten weet. Ze gaan fris van start om de stichting "Vrienden van Jip" en zo ook bureau Jip tot een eilandelijk fenomeen te maken.

Tekst en foto: Carin van Buren

Men wil graag bereiken dat een ieder op Goeree-Overflakkee weet dat bureau Jip bestaat en wat hier allemaal gedaan wordt. De stichting "Vrienden van Jip" is vorig jaar officieel opgericht, maar de bestuursleden van toen hadden het zo druk met de andere bezigheden rond bureau Jip zelf, dat er feitelijk door de stichting niet veel gedaan werd. Karin, Annet en Leontine, die bruisen van energie, zullen hier zeker verandering in gaan brengen.

Doel

De stichting zet zich in tot financiële ondersteuning van bureau Jip. Deze financiële ondersteuning is hard nodig, daar de zorgverzekeringen steeds moeizamer de begeleiding die bureau Jip geeft aan ouders en kinderen, gaat vergoeden. Dit heeft als resultaat dat juist de onderdelen van lijfelijke ervaring voor de kinderen daaronder lijdt, terwijl deze nu echt een groot positief resultaat geven.
De "Vrienden van Jip" gaat zorgen dat de aanschaf van materialen mogelijk is, dat speciale boekjes geproduceerd kunnen worden en bovenal dat er activiteiten met de kinderen gedaan kunnen worden die hen helpen te zien dat ze goed zijn zoals ze zijn.
Dat elk kind een kei is, dat ieder een mooi uniek mens mag zijn en dat we niet allemaal hetzelfde hoeven en kunnen zijn.
Dit wordt bijv. gedaan door de kinderen een duikervaring mee te geven. Tijdens deze ervaring gaan de kinderen duiken in een afgehuurd zwembad, met daarbij duikinstructeurs die de kinderen begeleiden bij deze spannende activiteit.
Elly van Driel en Geertje van Rossum van Bureau Jip merken dat deze ervaringen zoveel positiviteit bij de kinderen teweegbrengt. "Een geweldig mooie ervaring waar de kinderen een lange tijd positief uit kunnen putten."
Echter brengen deze activiteiten behoorlijk wat kosten met zich mee. Hiervoor gaan de "Vrienden van Jip" zich inzetten om deze financieel te kunnen dekken. Dit zal door allerlei verschillende acties zijn. Uiteraard is een 'normale' donatie altijd van harte welkom!

Glossy

Het eerste project is financiële middelen bij elkaar krijgen zodat er een prachtige glossy eilandbreed verspreid kan worden. Hierin staan allerlei handige tips voor ouders en kinderen, mooie ervaringsverhalen van diverse kinderen, een stuk geschreven door Pau Heerschap over hoe ons dialect van invloed is op de emotie-uitingen op het eiland. Ook de bekende biopsycholoog Martine Defos heeft speciaal voor bureau Jip een artikel geschreven voor in de glossy. Het is mogelijk om in deze glossy een advertentie te plaatsen voor een bepaald bedrag en op deze manier de glossy dus financieel te ondersteunen.
Bureau Jip krijgt veel aanmeldingen, momenteel zelfs wel 4 tot 5 aanmeldingen per week. Deze personen zullen naar gelang individueel of in groepsverband verder begeleid worden door Elly en Geertje. Op de site van bureau Jip (www.bureaujip.nl) is te lezen wat voor begeleiding er allemaal gegeven kan worden. Hieronder een kleine uitwerking van EMDR en Hartcoherentie.

EMDR

EMDR= Eye Movement Desensitisation en Reprocessing is een methode die gebruikt wordt om opgelopen traumatische ervaringen te verwerken, want niet iedereen reageert hetzelfde op een gebeurtenis. Ook is EMDR bij andere problemen goed in te zetten. Deze methode kan al vrij vlug effect geven waardoor de behandelde persoon al snel merkt weer op de goede weg te zijn.
Je kunt bijvoorbeeld denken aan een spinnenangst die zo hinderlijk is dat iemand niet normaal kan functioneren als hij/zij een spin ziet. Angst om een spreekbeurt te houden en dan dus dichtklappen voor de klas, en zo zijn velen voorbeelden op te sommen.
Bij hartcoherentie leert men een methode/manier om zichzelf bewust te worden van de eigen gevoelens. Wanneer is er sprake van stress, spanning, boos worden, e.d. Bij het herkennen van deze gevoelens kun je door op een bepaalde manier te ademen je hartritme trainen en deze rustiger laten verlopen. Dit rustige hartritme geeft een reflex door naar het zenuwstelsel en zo kun je bijv. stress dus makkelijker onder controle krijgen voordat het de overhand neemt en zo je leven gaat bepalen. Bij bureau Jip hebben ze hiervoor een speciaal apparaat waarop een ieder zelf direct kan zien wat zijn/haar hartcoherentie is en hoe deze reageert op die aangeleerde ademhaling.

Hulp gevraagd

Als u dit artikel leest en graag bureau Jip wilt steunen, maar dit niet met financiële middelen kan doen, dan kunt u toch een belangrijk steentje bijdragen in de vorm van "hulp in natura".
Zo zijn de "Vrienden van Jip" naarstig op zoek naar mensen die het leuk vinden om diertjes te haken. Uiteraard wordt het materiaal aangeleverd.
Ook hulp in de vorm van allerlei knutselwerkjes maken is van harte welkom. Bureau Jip geeft vaak leuke reminders aan de kinderen en ouders mee, deze worden bijna allemaal zelf geknutseld. U maakt hiermee zowel bureau Jip als de kinderen en ouders zeer blij.
Dus mocht u tijd en zin hebben om lekker creatief bezig te zijn, dan horen de vrienden van Jip het graag van u!

Fruit

Ook met het huidige fruitoverschot in Nederland is hulp in deze vorm aan bureau Jip mogelijk. Tijdens de sessies creëert bureau Jip een zo'n huiselijk mogelijk gevoel. Dus wordt er tussendoor ook iets lekkers gegeten met de kinderen. Dit gebeurt vaak in de vorm van een gezonde 'snack'. Aangezien dit iedere week behoorlijk veel is, is alles van fruit ook heel hartelijk welkom. Dus mocht er een boerenbedrijf of groentewinkel zijn die kampt met dit probleem neem dan even contact op via een van onderstaande websites.

Meer informatie is te vinden op www.vriendenvanjip.nl en www.bureaujip.nl.

Statenleden bezoeken het eiland

Vervolg van voorpagina

Windenergie

Na de visafslag werd een bezoek gebracht aan windpark Battenoert, waar het gezelschap werd ontvangen door Monique Sweep, directeur van Deltawind. De ter plekke zeven aanwezige windmolens zullen worden vervangen door vier nieuwe exemplaren die vier keer zoveel groene energie kunnen leveren.
De raadsleden blikten met elkaar terug op het gelopen besluitvormingsproces over de toekomstige plaatsing van windmolens op Goeree-Overflakkee. Goeree-Overflakkee heeft ervoor gekozen de regie te houden over hoe en waar de windmolens geplaatst zullen worden, zodat de windopgave gerealiseerd kan worden. Statenlid Henk van Dieren sprak zijn waardering uit over hoe de gemeente dit heeft opgepakt. Ook Deltawind heeft hier een actieve rol in gespeeld. Monique Sweep vertelde dat het sinds kort mogelijk is als minderjarige juniorlid te worden van de coöperatie, dit om het draagvlak te vergroten en om tegemoet te komen aan de vraag om een aandeel voor (klein-)kinderen te kunnen kopen.
Verder zien alle partijen uit naar de Brede conferentie, waar specialisten nieuwe technieken zullen presenteren inzake innovatieve duurzaamheid. In dit verband benadrukte Daan Markwat, gemeenteraadslid voor de SGP, het belang van toekomstbestendige energieopwekking.
De gemeenteraadsleden zijn echter wel teleurgesteld in de houding van het Rijk. Nadat de gemeente een positieve grondhouding in het besluitvormingsproces rondom windenergie op het eiland heeft ingenomen, vertoont het rijk een terugtrekkende beweging nu het gaat over de getijdencentrale in de Brouwersdam: "Hiervoor hebben we niet onze nek uitgestoken". De Statenleden zegden vrijdag toe dat de provincie hierin ook als loyale partner wil optreden.

Streekproducten

Als laatste bezocht het gezelschap de Brouwersdam, om in strandpaviljoen Beware Beach een lunch te genieten. Maar ook werd deze gelegenheid benut om Goeree-Overflakkee te presenteren. Mark Soetman, trekker van initiatief Coöperatie Buutegeweun, presenteerde de doelstellingen en toekomstplannen van dit nieuwe initiatief. Doel van de coöperatie is de producten van Goeree-Overflakkee op de kaart te zetten. "Presentatie, branding en vermarkting van innovatie, voedsel en duurzaamheid als streekproducten van het eiland", zo vatte Soetman het samen. "Het gaat hand in hand met de Eilandmarketing waar momenteel ook de gemeente mee bezig is."
"Goeree-Overflakkee heeft veel bijzonderheden in de teelt van eigen producten, die veelal duurzamer plaatsvindt dan je elders tegenkomt, maar wat veel te onbekend blijft. Dit mag en moet geweten worden. Goeree-Overflakkee is een bekend merk, maar wat houdt het precies in? In de rest van het land heeft dit nog weinig lading. Daarom willen we het eiland en zijn producten goed op de kaart gaan zetten, herkenbaar als 'geweun goed van Goeree-Overflakkee'", aldus Soetman. "Hiervoor zien we in de nieuwe markthal in Rotterdam, die op 1 oktober opent, een nieuwe afzetmarkt. Naar verwachting komen hier zevenmiljoen bezoekers per jaar, ofwel twintigduizend per dag. Dat is uniek. En Goeree-Overflakkee is de enige die hier zijn lokale producten presenteert. De verkoop in de markthal is een startpunt, maar ook op het eiland zelf zullen de kwalitatief goede Flakkeese producten in supermarkten en horeca aangeboden worden. Voor de markthal zijn er hoge verwachtingen, met een minimale omzet van € 610.000 per jaar. Verder is ze goed bereikbaar met het openbaar vervoer en er is voldoende parkeergelegenheid. Ook wordt er een toeristisch element aan het initiatief gekoppeld. Zo zal bij het product ook het verhaal achter het product worden verteld: waarom is het zo uniek?"

Geen eindpunt

Een meedenkende provincie zal door de eilandelijke gemeenteraadsleden zeer worden gewaardeerd, zo gaven laatstgenoemden vrijdag richting de Statenleden aan. Ook het gegeven dat de ChristenUnie- en SGP Statenleden met dit werkbezoek er blijk van gaven zich proactief door de regio te laten informeren, werd zeer op prijs gesteld. "We willen zo speerpunten opdoen om ongekleurd mee te nemen en mee aan de slag te gaan tijdens de volgende vergaderingen. Voordeel van de gemeentelijke herindeling is dat we nu één, en een gelijkwaardige, gesprekspartner hebben", zo vond Statenlid Henk van Dieren. "Laat dit dan ook geen eindpunt voor onze contacten zijn!", zo vulde zijn collega Statenlid Servaas Stoop aan. En daar was men het allemaal mee eens.

Open Monumentendag 2014: een reis door de tijd

De gans op reis.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op reis. Dat is het thema van Open Monumentendag 2014: zaterdag 13 september. Ook op Goeree-Overflakkee staan de deuren van meerdere monumenten open. Daarnaast zijn er over het hele eiland diverse activiteiten die aantrekkelijk zijn voor een breed publiek.

Hof van Dirksland

Het Hof van Dirksland

Nieuw dit jaar is 'Rond het Hof van Dirksland'. In de landbouwschuur en het wagenhuis van het Hof komt de geschiedenis van deze bijzondere locatie in Dirksland – een natuurlijke hoogte – tot leven. Een ware reis door de tijd. In de landbouwschuur uit waarschijnlijk de achttiende eeuw is een presentatie van de historie van het Hof te zien.

Het Hof is een voor Flakkee zeldzame dorpsboerderij met ambachtsherenhuis. De historie van het enigszins achter de Winterstraat verscholen complex gaat terug tot in ieder geval 1585. Het ambachtsherenhuis is het oudste boerenhuis op Goeree-Overflakkee. Het wagenhuis is gebouw in het begin van de negentiende eeuw. Dit onderdeel van het Hof is eigendom van de familie Westdorp. De landbouwschuur is van de familie Van Son.

Open Monumentendag is een unieke gelegenheid om nader kennis te maken met het Hof. In de grote schuur is de bijzondere bintconstructie te bekijken, naast een fraai vormgegeven presentatie van de historie van dit deel van Dirksland. In het wagenhuis presenteert de Werkgroep Archeologie van De Motte bodemvondsten uit Dirksland. Samen tonen die vondsten een doorsnee van 600 jaar Dirksland. De vondsten zijn gedaan op vier locaties: de Nieuwstraat, de Kaai, de Heul en het Achterdorp.

De Motte richt ook een boekentafel in. Voor 15.00 uur staat een bijzonder moment op het programma. De schuur, het wagenhuis en de tussenliggende 'wurft' zijn open van 10.00 tot 16.00 uur. De toegang is te vinden tussen Stationsweg 12 en 18.

<kader>

Joop en Jannie van Son hebben de landbouwschuur van het Hof een kleine twintig jaar geleden kunnen kopen. Het historische pand werd automatisch een opslagruimte voor 'van alles en nog wat'. Maar nu is de schuur weer leeg. De familie Van Son wil deze bijzondere locatie beschikbaar stellen voor bijvoorbeeld voorstellingen, tentoonstellingen, concerten, presentaties, boekenmarkten, enz. 'Voor activiteiten die wij leuk vinden mag de schuur gebruikt worden. Om niet, op momenten dat het goed uitkomt. Wij organiseren zelf niets, we stellen de schuur alleen beschikbaar', aldus Joop en Jannie van Son. De presentatie 'Rond het Hof van Dirksland' is de derde openbare activiteit in de landbouwschuur. Eerder was er een creatieve bijeenkomst van hospice Calando. Ook was de Dirkslandse schuur een onderdeel van Kunstkijk 2014.

<einde kader>

<foto>

De schuren van het Hof van Dirksland.

Officiële opening

De officiële opening van Open Monumentendag is ook in Dirksland. En wel om 10.00 uur in de dorpskerk. Wethouder Gerrit de Jong verricht de opening, gevolgd door een optreden van Oratoriumkoor Zuid West Nederland onder leiding van Martin Mans. Het thema 'Op reis' komt terug in het muzikale programma vanaf 11.30 uur. De 'reisleiders' zijn Anton Weenink ('Van Sweelinck tot Weenink') en Bart-Jaap de Bakker. Naast het orgel en het klavecimbel klinkt ook het draaiorgel in de kerk. Ook staan er orgelbespelingen door Hans Villerius en Eric Wolfert op het programma. De kerk is te bezichtigen. Rond de kerk vindt de jaarmarkt plaats.

Ouddorp

In Ouddorp is de veertiende-eeuwse Hervormde Kerk te bezichtigen. Het ensemble Musica Sororum treedt een aantal keren op in de kerk. In molen 'De Zwaan' kan het publiek de molenaar aan het werk zien. Er is gelegenheid wat te drinken en pannenkoeken te eten. Bij de molen staan verschillende tractoren en gereedschappen van vroeger. Wie wil weten hoe het dorsen van graan in zijn werk gaat, kan een demonstratie bijwonen. In het Raad- en Polderhuis is de expositie 'Ouddorpers in den vreemde' te zien.

Op reis. Dat is letterlijk mogelijk met de RTM. Het RTM-trammuseum in Ouddorp viert het 175-jarig bestaan van de Nederlandse Spoorwegen en het 150-jarig bestaan van de tramwegen. De trams (stoom en diesel) rijden op Open Monumentendag volgens een uitgebreide dienstregeling en het publiek kan ook op de Zeeuwse Express, een historische RTM-bus, stappen. Kostuumgroep Uit Grootmoederstijd en automobielclub Carwei maken de sfeer compleet, evenals de palingroker in de remise.

Stichting WO2GO opent de deuren voor de bunkerroute op de Punt. Tussen 10.00 en 16.00 uur zijn er continu rondleidingen onder leiding van deskundige gidsen. Twee zogenaamde 'St-bunkers' zijn verlicht en een ervan is ingericht zoals tijdens de oorlogsjaren. Er zijn ook foto's, films en documentaires over de Atlantikwall te zien en het publiek kan een demonstratie zien van radiografisch bestuurbare tanks.

Goedereede

Bezoekers van het stadje Goedereede kunnen een stadswandeling maken onder leiding van een gids, de beiaard beluisteren, kijken naar een optreden van kostuum- en dansgroep Schampeljoen, meedoen aan een fotopuzzeltocht en/of een concert van Fiori Musicali bijwonen. De toren kan beklommen worden en molen 'De Windvang' en de vijftiende-eeuwse Hervormde Kerk zijn te bezichtigen. Ook staan er orgelconcerten op het programma. Bij de kerk is een markt.

Stellendam

In Stellendam is de vroeg-negentiende-eeuwse Hervormde Kerk open voor bezichtiging. Op meerdere tijdstippen is er bovendien koorzang te beluisteren. Diverse organisten bespelen het orgel. Bezoekers mogen ook achter de toetsen plaatsnemen. Daarnaast is molen 'Korenlust' te bezichtigen.

Melissant

Een verborgen Rijksmonument. Dat is de rooms-katholieke Jozefkapel in Melissant. Het gebouw is tijdens Open Monumentendag te bezichtigen. Bezoekers die willen mogen het vrij unieke Knipscheerorgel bespelen.

Herkingen

Korenmolen 'De Dankbaarheid', een grondzeiler uit 1841, is van 10.00 tot 17.00 uur geopend. De molenaar is aanwezig om tekst en uitleg te geven.

Sommelsdijk

Tijdens Open Monumentendag wordt het historische Meere-orgel in de laat-vijftiende-eeuwse Hervormde Kerk constant bespeeld. Ook de deuren van het Streekmuseum Goeree-Overflakkee zijn geopend. In de Remonstrantse Kerk aan de Voorstraat 35 exposeert Niels Snoek. De expositie heet 'Ver weg en toch dichtbij'. Molen 'De Korenbloem' is geopend voor het publiek.

Middelharnis

In de vijftiende-eeuwse Hervormde Kerk te Middelharnis zijn filmpjes te zien van de brand van 1946 en andere historische filmfragmenten. De kerk kan bezichtigd worden. Om 12.00 uur is er een lunchconcert van het Oratoriumkoor Zuid West Nederland onder leiding van Bas van Houten. Er staan onder meer stukken van Mozart op het programma. Verder is Middelharnis het toneel van de traditionele jaarmarkt. Het Oude Raadhuis is ook te bezichtigen.

Stad aan 't Haringvliet

Molen 'De Korenaer', een grondzeiler uit 1746, is geopend. De molenaar is present.

Nieuwe-Tonge

De laatgotische kruiskerk van Nieuwe-Tonge is geopend, evenals korenmolen 'De Oranjeboom', een grondzeiler uit 1768.

Oude-Tonge

Naast de vijftiende-eeuwse Hervormde Kerk is de oude gemeentelijke begraafplaats aan de Emmastraat geopend voor het publiek. Dat geldt ook voor Automuseum Auperlé aan de Capelleweg 60. In winkelcentrum Dabbehof strijkt de KunstPlus Galerie neer. Mirian Zimmerman verzorgt een inloopworkshop met als thema: reizen.

<foto>

Gans op reis (KunstPlus Galerie).

In Galerie KunstPlus is tevens een expositie te zien over de Menheerse boot, de Eilandtram en de Haringvlietbrug. Dit ter gelegenheid van de vijftigste verjaardag van de Haringvlietbrug. Er zijn ook filmfragmenten te zien van 1964.

Ook molen 'De Korenbloem' (1748) is geopend. Er is pannenkoekmeel te koop.

Achthuizen

Stellingmolen 'Windlust' (1852) is geopend. De molenaar is present.

Den Bommel

Het oudste protestantse kerkje op het eiland, dat van Den Bommel, is open voor bezichtiging. Bezoekers mogen het Leeflang-orgel bespelen. Op het kerkplein is een kleedjesmarkt. Ook korenmolen 'De Bommelaer', een grondzeiler uit 1735, is open.

Om 14.30 uur wordt in gebouw 'Bij de Bron' een boek gepresenteerd over de veerboot 'Prinses Beatrix', die vroeger tussen Den Bommel en Numansdorp voer. Het boek is geschreven door Peter Diepenhorst, zoon van een van de kapiteins, en Jaap Huizer. Burgemeester Grootenboer ontvangt het eerste exemplaar. Het feestelijke moment wordt opgeluisterd door het St. Adolfskoor uit Den Bommel.

Ooltgensplaat

Tjalk 'De Fiducie' speelt een rol op Open Monumentendag in Ooltgensplaat. Het schip wordt geladen en gelost. De opening van de dag vindt plaats op een ander schip, de 'Vrouwe Elisabeth'. Het publiek mag ook helpen de mast van het schip te zetten. Toneel is er in het Oude Raadhuis. Ook staat een optreden van 'Advendo' op het programma.

Wie meer over de historie van het dorp te weten wil komen, kan zich laten rondleiden tijdens een dorpswandeling. De rondgang duurt anderhalf uur.

Vanaf 16.30 uur staat de Mestkaai in het teken van Kaai Culinair. Er staat ook een fotowedstrijd op het programma. De anderhalve eeuw oude dorpskerk is geopend. Het orgel wordt de gehele dag bespeeld. Ook de begraafplaats is te bezichtigen. Dat geldt ook voor het Fort Prins Frederik. Bezoekers – jong en oud – kunnen er diverse activiteiten verwachten met een historisch en cultureel karakter. Het Meemaaktheater brengt een interactieve voorstelling voor kinderen op de planken. Een rondleiding op het fort is tevens een tijdreis, die 12.000 jaar geleden begint.

<kader2>

Muziek in de Voorstraat

Open Monumentendag begint eigenlijk al op vrijdagavond 12 september. Dan is het huiskamerfestival Muziek in de Voorstraat. Het Oude Raadhuis en vier monumentale panden zijn het decor voor een programma van lichte en licht-klassieke muziek en een literaire voordracht. Het publiek maakt ook kennis met de rijke geschiedenis van de Voorstraat.

Het programma start om 19.30 uur in het raadhuis. Toegang: 25 euro.

<kader3>

Een overzicht van alle activiteiten op Open Monumentendag is geen vanzelfsprekendheid. Een vrijwilliger brengt alle informatie samen en maakt er een geheel van. Dat is van groot belang. Niet alleen voor de organisatoren, die zo meer aandacht trekken voor hun activiteiten, maar ook voor de bezoekers, die in één oogopslag zien wat er allemaal op het programma staat. Verschijnt er dus een oproep om informatie beschikbaar te stellen – met het oog op een volgende Open Monumentendag, maar ook bij andersoortige activiteiten – dan is het zinvol daar gehoor aan te geven.

Kerk open in Stellendam

STELLENDAM - Op zaterdag 13 september a.s. zal de kerk van de Hervormde Gemeente Stellendam, in het kader van deelname aan Open Monumentendag 2014, geopend zijn voor bezoekers, van 9.30 tot 15.00 uur. In de kerk zullen op die dag kunstwerken te zien zijn van oud-Stellendammer Jelle Paulus, die onlangs afstudeerde aan de kunstacademie.

Verder zal om 11.30 uur een zanguitvoering worden verzorgd door Gereformeerd Kerkkoor Canticum, terwijl om 13.30 uur het Sjaloomkoor zal optreden. Vanaf 10.30 uur zal het kerkorgel bespeeld worden door organist Johan van Wijk. Om 12.30 uur zullen leden van de kerkelijke gemeente een muzikale bijdrage leveren. Op het plein voor de kerk worden de gehele dag oliebollen, boeken, cake, advocaat en andere lekkernijen verkocht, en is er een terras waar koffie, thee, fris en iets lekkers verkocht wordt. Iedereen is die dag van harte welkom. De kerk is te vinden aan Bosschieterstraat 4 te Stellendam.

Veel belangstelling voor Muziek in de Voorstraat

MIDDELHARNIS - Het huiskamerfestival Muziek in de Voorstraat wordt georganiseerd op vrijdagavond 12 september, de vooravond van Open Monumentendag. Het oude raadhuis én vier monumentale panden in de Menheerse Voorstraat bieden onderdak aan een programma van lichte en licht-klassieke muziek en een literaire voordracht.

Muziek in de Voorstraat heeft een verrassingsprogramma dat met zorg wordt georganiseerd door een kleine werkgroep in samenwerking met stichting Podium G-O. Het programma start om 19.30 uur in het Oude Raadhuis (inloop vanaf 19.00 uur). Daarna volgt een wandeling naar vier verschillende podia in Voorstraathuizen. Omstreeks 22.30 uur wordt Muziek in de Voorstraat afgesloten in het raadhuis. Toegang voor het festival bedraagt € 25, inclusief koffie/thee en verfrissing in de pauze en nazit.
Kaarten kunnen, zolang de voorraad strekt, nog worden besteld d.m.v. een e-mail naar muziekindevoorstraat@stichtingpodium.nl. Vermeld daarbij het gewenste aantal kaarten en uw telefoonnummer. U ontvangt per omgaande een reactie met betaalgegevens. De betaaldatum geldt daarna als besteldatum. U ontvangt uw kaarten bij aankomst op Muziek in de Voorstraat.
Met het betreden van de monumentenpanden reizen we terug in Middelharnis' geschiedenis met vissers, reders en ondernemende bestuurders. Met de in 1598 opgerichte Vischafslag van Middelharnis werd de basis gelegd voor de gouden 18e eeuw in Middelharnis met haar bloeiende vissershaven. Muziek in de Voorstraat speelt zich af in het decor van de notabelen Lambertus Kolff en zijn oudere broer Adrianus Quirinus Kolff. Lambertus werd op 19-jarige leeftijd door de ambachtsheer aangesteld tot baljuw van Middelharnis en vervulde in zijn leven nog tal van andere maatschappelijke functies. Adrianus werd schepen en heemraad van Dirksland. Muziek in de Voorstraat laat u ook kennismaken met deze Voorstraatgeschiedenis.

Jaarmarkt Hervormde Gemeente Dirksland

DIRKSLAND - Op zaterdag 13 september organiseert de Hervormde Gemeente van Dirksland weer een jaarmarkt. Zoals gebruikelijk wordt de jaarmarkt gehouden op Open monumentendag.

De kerk staat hierbij letterlijk en figuurlijk centraal. Immers, rondom de kerk worden allerlei activiteiten georganiseerd. Behalve de jaarmarkt met 'goede spullen', zoals boeken en tweedehands kleding wordt een keur aan activiteiten georganiseerd. Een springkussen zorgt voor de jongste bezoekers voor het nodige vertier en aan de inwendige mens wordt eveneens gedacht: koffie, fris, friet, snacks en poffertjes zijn in ruime mate aanwezig.
Het thema van Open monumentendag is 'Op reis'. De kerk staat centraal, dit betekent ook dat de kerk als thema kan dienen voor 'Op reis'. Op en aan deze fraaie laat Gotische dorpskerk zijn allerlei zaken aan te wijzen die iets vertellen over de reis naar het verleden. Gidsen staan gereed voor een rondleiding. Daarnaast wordt een fraai muzikaal programma ten gehore gebracht. Vanaf 10.00 uur wordt het mooie Kunkel-orgel bespeeld door de eigen organisten. Martin Mans zal optreden met het oratoriumkoor Zuidwest Nederland. Het thema 'Op reis' zal ook via de muziek kenbaar worden gemaakt; aan de invulling van dit programma wordt in deze krant een speciaal artikel gewijd.
"We hopen dat een gevarieerd programma veel bezoekers zal trekken. Een dergelijke jaarmarkt is mede van belang voor de instandhouding van de kerk. Immers, de kerk heeft een functie in de samenleving. Een belangrijke basis voor het financieel welslagen van deze dag, is de inzameling van 'goede spullen'. In feite is het inzamelen van 'goede spullen' ook een reis door de tijd; het geeft een beeld op welke wijze mensen in Dirksland hebben geleefd en leven. Boeken, inrichting van de woning, muziekkeuze; het komt allemaal voorbij", aldus de organisatie.
De opbrengst van deze jaarmarkt komt ten goede aan het eigen zendingswerk en de organisatie van de "keigave" dagen.

Hieronder de fotopuzzeltocht die op Open Monumentendag in Goedereede kan worden gevolgd.

Burgemeester heropent par-3 golfbaan Catharinenburg

Burgemeester put op de green. Foto Wim van Vossen Fotografie

MELISSANT – Met een puttingsessie waaraan de voorzitter van de golfclub Roxenisse, Willem Meijer, baan eigenaar Jan Leen Mijnders en burgemeester Ada Grootenboer deelnamen, werd zaterdagmorgen op de golfbaan Catharinenburg aan de Bouwdijk in Melissant officieel de heropening gevierd van de door de NGF gekwalificeerde par-3 baan. Dat alles onder toeziend oog van golf pro Leo van Bennekom, bestuursleden en talrijke golfsportliefhebbers. Volgens secretaresse Margreeth-van der Vlis viel de bal van de burgemeester als vanzelfsprekend het eerst in de cup.

Door Jaap Ruizeveld

Voorzitter Meijer verwelkomde de burgemeester in het clubhuis, waar een mooie taart (in golfstijl vervaardigd) werd aangesneden. Daarna was het moment suprême op de par-3 baan. De burgemeester moest al haar sportieve talenten inzetten want naast de openingshandeling moest zij ook nog een wedstrijd starten met het afslaan van een bal van de eerste tee. Na een korte instructie wist zij ook deze taak uitstekend te volbrengen. Het bestuur van de golfclub had ook nog een verrassing, want de eerste burger krijgt, samen met haar gezin, een clinic aangeboden.

Programma

Golfclub Roxenisse had voor een ieder een aantrekkelijk programma opgezet. Zo werden er wedstrijden georganiseerd op de 18 holes baan (9 holes wedstrijd). Er vond het slotduel plaats in de Eilandentour en er was een event op de heropende par-3 baan. Voor beginners en belangstellenden was er een gratis clinic. Roxenisse telt inmiddels 650 leden die gebruik maken van de 18 holes baan (met GVB of EGA handicapbewijs) en daarnaast is er een sterk groeiend aantal leden van de par-3 baan.

Qualifying

"Om de par-3 baan 'qualifying' te maken zijn er aanpassingen en verbeteringen aangebracht. Zo zijn op de 9 holes afstanden gewijzigd. Er zijn nieuwe greens en teeboxen aangelegd. Afslagplaatsen zijn aangepast en er zijn bunkers bijgekomen. De baan is meer aangekleed. Alles bij elkaar een uitdaging voor zowel de startende golfspeler als voor gevorderden die bijvoorbeeld minder tijd hebben om de grote (18 holes) baan te bespelen.
Golfbaan Catharinenburg ligt in de polder Roxenisse in Melissant. De golfbaan omvat 75 hectare. Naast een 18 holes par 72 golfbaan, een 9 holes par 3-baan, zijn er les- en oefenruimten met een royale drivingrange, putting greens, pitchveld en uiteraard zand- en grasbunkers en waterpartijen. Catharinenburg is homecourse voor golfclub Roxenisse (www.gcroxenisse.nl).

'Energietransitie is technisch en sociaal'

Een overzicht tijdens het symposium. Foto: Joost van den Berg.

SOMMELSDIJK – Transparantie, samenwerken, delen. Deze woorden waren veelvuldig te horen tijdens het minisymposium van Deltawind. "De nieuwe wereld gaat komen", sloot voorzitter Anne Verhey de bijeenkomst af. "We zitten in een energietransitie, zowel technisch als sociaal. Er is innovatie voor nodig om de nieuwe wereld tot een mooie wereld te maken. Innovatie in het opwekken, besparen en opslaan van energie: de techniek. En sociale innovatie: samenwerken en delen." Dat was vrijdagmiddag in De Staver zowel de samenvatting als de conclusie van een inspirerend minisymposium.

Door Kees van Rixoort

Deltawind had het symposium 'Routeplanner naar 2020' georganiseerd in verband met het 25-jarig bestaan. Alleen daarom al was er ook ruimte voor een terugblik op de historie van de coöperatie, die in 1989 ontstond uit idealisme, om een droom waar te maken. Het eerste molentje kostte 150.000 gulden. Nu staan er meer dan twintig op Goeree-Overflakkee en komen er de komende jaren meerdere bij.
Dat is hard nodig, zo betoogde Anne Verhey. "Er is wel wat veranderd in vijfentwintig jaar, maar we zijn er nog lang niet. We verbruiken nog steeds elk jaar meer energie, ondanks besparingen. In 2012 was maar 4,5 procent van onze energie afkomstig uit hernieuwbare bronnen. In het Energieakkoord is afgesproken om dat percentage in 2020 op 14 te krijgen, maar we liggen achter op schema. Het is om pessimistisch van te worden."

Hoop gloort

"Maar", zo vervolgde de voorzitter van Deltawind, "er is ook voldoende om blij over te zijn. Veel burgers en organisaties houden zich bezig met duurzaamheid, hernieuwbare energie en innovatieve opwekking. Daarover gaat het vanmiddag: de hoop die gloort aan de horizon."
Dat er hoop gloort bewees Christine Beijnen van de Gasunie. "Twee jaar geleden had ik het niet voor mogelijk gehouden dat ik hier zou staan. Hernieuwbare energie, duurzaamheid, innovatie – dat paste niet bij de Gasunie. De organisatie was gesloten en leunde achterover. Maar er is in korte tijd een ongelofelijke slag gemaakt. We willen vooruit. De maatschappij is in transitie en de Gasunie ook."
Het verduurzamen van een gasinfrastructuurbedrijf is niet eenvoudig, gaf Beijnen aan, "maar we halen alles uit de kast om dat te bewerkstelligen". Met samenwerken en decentraliseren als toverwoorden. "Het is duidelijk: we gaan buiten de grenzen van onze eigen gaswereld kijken." Er zijn verschillende opties om te vergroenen, maar de Gasunie moet nog wel het investeringsbesluit nemen.
Een ander bedrijf dat sterk inzet op duurzame innovatie is bouwer Heijmans. Dick Timmermans van deze grote speler op de markt zei dat alle bouwwerken van Heijmans in 2020 ten minste energieneutraal moeten zijn. "We willen aan de omgeving toevoegen in plaats van onttrekken." Heijmans wil ook volledig recyclebaar gaan bouwen en de ruimte zo effectief mogelijk gebruiken. Timmermans kwam met tips om de route naar 2020 uit te stippelen. Hij sprak in dit verband over Goeree-Overflakkee als een krachtige regio.

Op de snijvlakken

Dat er op het gebied van samenwerken en delen nog een wereld te winnen is, bleek uit de presentatie van Martijn Messing. Messing was voorheen directeur van Stichting de Kleine Aarde en leidt nu de verenigde Brabantse energiecoöperaties (VEC). Hij had een getekende driehoek opgehangen met in de drie punten de woorden 'gemeenschap', 'overheid' en 'markt'. Vervolgens vroeg hij vertegenwoordigers van deze drie sectoren om met een geel plakbriefje aan te geven op welk punt de samenwerking tussen de drie zich nu bevindt. Vrij ver in de hoeken, zo bleek. Toen daarna de gewenste situatie aan bod kwam, kwamen de drie geeltjes allemaal precies in het midden. Boven op elkaar. Juist, er moet veel meer samenwerking komen tussen overheid, markt en gemeenschap. "Op de snijvlakken ontstaat innovatie", klonk het. "Zo krijg je decentraal energiemanagement."
Een mooi technische én sociale innovatie is Vandebron. Aart van Veller, een van de oprichters van het bedrijf dat in april 2014 van start ging, was in De Staver aanwezig om het initiatief toe te lichten. Vandebron is een digitaal platform waarop energieaanbieders en –consumenten elkaar kunnen vinden. De consument kiest een aanbieder en weet dus wat voor vlees hij in de kuip heeft. Van Veller: "Wat de consument gebruikt is voor honderd procent opgewekt door de gekozen producent. De consument weet ook dat zijn betaling voor honderd procent bij de producent terechtkomt. Er is geen direct kabeltje, maar een financieel-administratieve koppeling. Het voordeel voor de producent is dat hij meer verdient. Het voordeel voor de consument is dat hij weet waar zijn geld naartoe gaat en waar de energie vandaan komt, én dat het niet duurder is dan de traditionele maatschappijen. Vraag en aanbod zijn zo efficiënt mogelijk verbonden. Dit is beter voor producenten, consumenten en Nederland."
Als het windpark Battenoord vernieuwd is, kan de consument direct energie afnemen van Deltawind, via Vandebron. Dat is in 2015. De nieuwe wereld komt dan al wat dichterbij.

<kader>

Meer mensen kennen Deltawind

De bekendheid van Deltawind is de laatste drie jaar sterk gestegen. Kende in 2011 nog één op de drie bewoners van Goeree-Overflakkee de coöperatie, in 2014 is dat gestegen naar twee op de drie. Dat maakte directeur Monique Sweep vrijdag 5 september bekend tijdens het minisymposium in De Staver. "We zijn blij verrast met de resultaten."

Deltawind liet in 2011 een 0-meting uitvoeren. In 2014 volgde het tweede imago-onderzoek. Bijna iedereen die Deltawind kent, weet dat de coöperatie windturbines bouwt en exploiteert (98 procent). In 2011 was slechts 68 procent hiermee bekend.
De waardering voor windenergie is in drie jaar tijd wat teruggelopen. In 2011 vond 90 procent van de ondervraagden windenergie een goede zaak. In 2014 vindt 69 procent dat. 20 procent is neutraal (een stijging van 13 procent), en de rest is tegen. "Wij zijn niet ongelukkig met deze cijfers", aldus Sweep. "Je weet dat de publieke opinie verandert als windenergie dichterbij komt."
Over drie jaar gaat Deltawind opnieuw de meningen peilen.

Harry Groenenboom begint eigen advocatenkantoor

Harry Groenenboom. Foto Wim van Vossen Fotografie

POORTUGAAL - Harry Groenenboom uit Ooltgensplaat is sinds 1 augustus jl. begonnen met zijn eigen advocatenkantoor. Het kantoor is onder de naam "Groenenboom Advocatenpraktijk" gevestigd aan de F. van der Poest Clementlaan 53 in Poortugaal.

Harry legt uit dat zijn advocatenpraktijk is ontstaan vanuit zijn bedrijf 'Groenenboom Juridisch Advies' waarmee hij in 2011 van start ging. "Ik merkte dat het mij veel voldoening gaf om de belangen van mensen te behartigen. Als iemand bijvoorbeeld met ontslag te maken heeft, brengt dat voor de betreffende persoon veel stress met zich mee. Het is dan fijn om voor iemands rechten op te kunnen komen, en ervoor te zorgen dat iemand naderhand kan terugkijken vanuit de zekerheid dat zijn of haar rechten gehonoreerd zijn. Dat is niet alleen financieel van belang, maar maakt ook dat iemand met een goed gevoel verder kan". Verder benadrukt Harry dat hij met zijn advocatenkantoor zijn cliënten nog beter van dienst kan zijn. "Ik kan nu ook optreden bij de rechtbank en het gerechtshof. Daarnaast kan ik voor mensen die minder vermogend zijn een zogenaamde toevoeging aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand, waardoor zij een bijdrage in de kosten kunnen krijgen".
Groenenboom Advocatenpraktijk mikt volgens website www.groenenboomadvocaat.nl op een brede doelgroep van ondernemers, organisaties, kerken en particulieren. Die kunnen bij de advocaat uit Ooltgensplaat terecht voor vragen op het gebied van arbeidsrecht, personen- en familierecht, bedrijfsrecht, bestuursrecht en kerkrecht. Het laatste rechtsgebied komt men niet zo vaak tegen bij advocaten. Dat Harry zich daar mee bezighoudt, heeft te maken met zijn kerkelijke achtergrond en ervaring. Jarenlang was hij ambtsdrager van de christelijke gereformeerde kerk van Rotterdam-West. In 2009 moest die gemeente worden opgeheven vanwege een dalend ledental. In het traject van opheffing, dat verbonden was met de start van het nieuwe missionair-diaconale project Thuis in West in Rotterdam-Delfshaven, kreeg Harry te maken met verschillende vraagstukken van kerkrechtelijke aard. De ervaring die hij op deze wijze opdeed, wil hij graag inzetten om kerken te dienen. Harry: "Teruglopend kerkbezoek levert voor veel kerkenraden vragen op. Die kunnen te maken hebben met het gebruik van het kerkgebouw. Aan wie kan je dat eventueel verhuren bijvoorbeeld, en onder welke voorwaarden? Maar je kunt ook denken aan missionaire activiteiten die worden gestart. Hoe geef je dat juridisch vorm? Op welke wijze ga je om met arbeidsrechtelijke aspecten? Dat zijn op zichzelf vragen van burgerlijk recht. Maar die komen wel aan de orde in een kerkelijke context. Het is van belang om daar oog voor te hebben". Tegenwoordig is Harry overigens nog altijd kerkelijk actief, nu als ouderling-kerkrentmeester van de Hervormde Gemeente Ooltgensplaat.
Groenenboom Advocatenpraktijk is gevestigd in het pand van Blok-Baas Legal in Poortugaal. Met Sophia Blok-Baas, een advocate met meer dan dertig jaar ervaring, werkt Harry nauw samen. Hij geeft aan dat door deze samenwerking aan cliënten op een breed scala aan rechtsgebieden hoogwaardige dienstverlening kan worden geboden.
Wanneer u meer wilt weten, kunt u contact opnemen via telefoonnummer 010 2293251. Of stuur een e-mail aan info@groenenboomadvocaat.nl.

Niels en Ton overwinnen de Mont Ventoux

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 5 september hebben Niels Kamerling (27) en Ton de Munck (28) in Zuid-Frankrijk de Mont Ventoux beklommen als afsluiting voor de actie 'Groot verzet tegen kanker'. Voor de 26 kilometer lange beklimming met de top op 1.912 meter hoogte, haalden Niels en Ton in totaal €6.295,- op voor de KWF Kankerbestrijding en VOKK (Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker).

Kanker is voor de twee jonge vrienden zeker geen onbekende ziekte. Niels is in zijn jeugd twee keer de strijd aangegaan met leukemie, wat hij overwon. Samen besloten de twee vrienden nogmaals een strijd aan te gaan, alleen dan op de Mont Ventoux. Ton: "Een geweldige uitdaging die voelt als 'iets terug kunnen doen', we hopen zo andere mensen die worden getroffen door deze ziekte een betere kans op een morgen te geven.

De vriendschap die al 24 jaar bestaat zorgde voor een ontzettend mooie bergrit. Ton:"Tot Chalet Reynard (6 km voor de top) hebben we samen gefietst. Niels had een paar minuten langer nodig om te herstellen, dus we besloten apart richting de top te gaan." Ton arriveerde al vrij snel op de top, maar besloot -nadat hij was bijgekomen- Niels 1 km voor de top op te wachten.

Ton kwam precies op tijd. Niels:"De weg naar de top was ongekend zwaar. Ik wilde even rusten voor de laatste bocht naar de top, maar toen zag ik Ton. Précies op het juiste moment. Hij heeft me door de laatste kilometer heen gesleept. Daar ben ik hem heel dankbaar voor." Uiteindelijk haalden ze de finish waar familie en vrienden hen opwachtten. Het bereiken van de top was voor beide vrienden een ontzettend mooi en ontroerend moment.

Ton en Niels hebben een jaar lang samen getraind. Op de weg en door het volgen van HIT-cycling lessen bij hoofdsponsor Sportcentrum Budget Fit in Middelharnis. Naast de lessen en persoonlijke begeleiding werden er drie Happy Rides opgezet en werd er in samenwerking met de RGO Middelharnis een sponsorproject gestart met al de tweede klassen die bij Budget Fit indoor-cycling lessen volgden waarbij de leerlingen werd gevraagd een klein bedrag aan sponsorgeld in te zamelen.

Niels en Ton willen iedereen bedanken die, op wat voor manier dan ook, heeft bijgedragen aan deze actie. Zij zijn erg dankbaar voor de vele donaties gemaakt via de actiewebsite en alle shirtsponsors: Bakkerij Koese, Brilcentrum Keuvelaar, Budget Fit, Dörr & Van Rossum Makelaardij, Lakeside Middelharnis, RGO Middelharnis, SA Sport en Voogd & Voogd Diensten en Verzekeringen.

Iedere week zwemmen maakt de mens vitaal en sterk

SOMMELSDIJK - Zwemmen is zo'n beetje de enige sport die je van de wieg tot het graf kunt doen. Weinig blessuregevaar, uitstekend voor de conditie. En er zijn manieren om het aloude baantjes trekken minder saai te maken. Manager van De Staver, Lesly Wolters, schrijft onderstaande aanbeveling voor de zwemsport.

'En nu gaan we er nog een sprintje uit persen! Kom op, laat maar eens zien dat jullie ook hard kunnen zwemmen…!" In het 25-meterbad van recreatiecentrum De Staver in Middelharnis/Sommelsdijk volgt een groep zwemmers instructies op van de trainster.

Voordelen zwemmen

De een trekt zijn banen geheel zelfstandig en recreatief, de andere zwemmers werken aan hun techniek en krijgen tegelijkertijd duur- en intervaltraining. De een doet dat voor een mooier en strakker lijf, de ander voor een betere conditie en er zijn er die prestatief voor een snellere tijd op de triatlon gaan, weer een ander om juist beter te zwemmen of… voor de gezelligheid. Ik ben zelf een onregelmatig recreatief zwemmer en een frequent voetballer en hardloper, maar ik zou maar al te graag vaker mijn baantjes trekken. Ik ben ervan overtuigd dat ik niet de enige ben. Nu ik regelmatig last van mijn knie en pezen heb neem ik het besluit om dit jaar mijn pijlen te richten op één keer peer week zwemmen. Discipline en goede zin is wat er voor nodig is.

Geblesseerd

Het is in de recreatieve zwemsport een klassiek verhaal: pas nadat mensen geblesseerd raken bij het beoefenen van een andere sport, duiken ze regelmatig het zwembad in om te trainen. Vaak op oudere leeftijd. Als ongebonden sport zit zwemmen niet zo in onze cultuur gebakken. Dat komt omdat kinderen vooral leren zwemmen uit veiligheidsoverwegingen. We gaan op zwemles en als we diploma B op zak hebben, mogen we van onze ouders vaak een échte sport kiezen. Overigens kent onze regio zeer goede zwemverenigingen, dus prestatief zwemmen is zeker iets om over na te denken.

Golfslagbad

Het neemt niet weg dat vier miljoen Nederlanders acht tot tien keer per jaar zwemmen. Maar dat doen ze vooral op vakantie, in de zomer of af en toe voor de lol in een golfslagbad. Het aantal wedstrijdzwemmers in Nederland is maar 150.000. Cijfers over mensen die wekelijks baantjes trekken voor de gezondheid zijn niet bekend. Die laatste groep bestaat voornamelijk uit senioren. Uiteindelijk eindigen we allemaal in het zwembad. Zwemmen is de enige sport die je vanaf de wieg tot aan het graf kunt doen. Of je nu broze botten hebt of heel zwaar bent, je kunt altijd nog in het water springen.

Drukkracht

De voordelen van zwemmen ten opzichte van andere sporten op het droge zijn over het algemeen wel bekend. Een van de belangrijkste is dat het lichaam nauwelijks drukkracht krijgt te verduren door het beperkte gewicht in het water. Baantjes trekken, zorgt dus in tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen of fietsen voor weinig tot geen schokbelasting. Gewrichten, pezen en banden worden ontzien. En dat is gunstig voor mensen met fors overgewicht, zwakke enkels, knieën of lage rugklachten. Weinig last van gewicht betekent niet dat je in het zwembad nauwelijks inspanning hoeft te leveren. Het leuke is dat het misschien wel zo voelt. Maar stiekem gebruik je in het water per definitie meer energie dan op het land. Jezelf warm houden kost al energie. Belangrijker is dat zwembewegingen altijd dubbel belastend zijn door de weerstand van het water.

Uithoudingsvermogen

Ander groot voordeel van zwemmen is natuurlijk dat je alle grote spiergroepen gebruikt, dat wil zeggen: benen, armen, rug en buik. En omdat je tijdens het zwemmen ook de zogenaamde hulpademhalingsspieren traint, gaat het uithoudingsvermogen met sprongen vooruit. Enige nadeel is dat zwemmen de botopbouw niet bevordert omdat gewrichten niet worden belast. Vrouwen hoeven niet bang te zijn voor brede schouders à la olympisch kampioen Inge de Bruijn. Om spierballen te kweken, moet je er echt krachttraining bij doen.

Veel energie

Hoe begin je met zwemmen? Er zijn genoeg zwembaden waar je, net als in De Staver, je baantjes kunt trekken. We hebben ook De Gooye en het Zuiderdiep, volop keuze. Bouw het rustig op. Start eens rustig met 400 meter, zwem de keer erna 600 meter en dan 800 meter. Op het moment dat je een beetje afstand hebt opgebouwd, kun je proberen een aantal baantjes harder te zwemmen, waarbij de hartslag omhoog gaat. De kunst is steeds langer en eventueel in een hoger tempo te zwemmen, tot 2.000 meter bijvoorbeeld.

Zwemslagen

Voor zwemmen gelden eigenlijk dezelfde principes als voor hardlopen. Je doet het in je eigen tempo, op je eigen manier. Extra uitdaging is dat je vier zwemslagen kunt trainen, want naast de schoolslag zijn er ook nog de vlinderslag, rug- en borstcrawl.
Zwemmen is voor iedereen. Ik zeg: overweeg en besluit… ik ga zwemmen!
Neem contact op met één van de regionale zwembaden of met een zwemvereniging.

Zwembad De Staver weer geopend

SOMMELSDIJK - Zwembad De Staver is sinds 8 september weer geopend. Na een aantal grondige aanpassingen 'staat alles op groen'.

In De Staver is de waterzuiveringsinstallatie en de luchtbehandeling volledig vernieuwd. 'Je staat paf wat er allemaal bij zwembadtechniek komt kijken. Op het zicht is er niets veranderd, maar de water- en luchtkwaliteit is 100%', aldus de leiding van het complex.

Programma

Het programma van De Staver kent wel wat aanpassingen. Het banenzwemmen wordt uitgebreid met een extra avond en de vrijdagmiddag met extra leszwemmen en turbolessen (in 13 weken je A-diploma). Op de vrijdagavond is het nu structureel jongerenzwemmen en op zaterdag weer één keer per maand de poolparty's en funmiddagen. 'Er is de afgelopen jaren veel aan onderhoud gedaan in het zwembad. Het ziet er tip top in orde uit. Dus komende winter weer veel zwem- en sportplezier in de Staver'.

Visser & Visser organiseert Prinsjesdagontbijt

MIDDELHARNIS - Het traditionele Prinsjesdagontbijt van Visser & Visser komt weer in zicht. Op woensdag 24 september zijn ondernemers en relaties van het bedrijf welkom voor het Prinsjesdagontbijt in Werelds Inside (Tieleman Keukens), Korendreef 15 te Middelharnis, van 7.30 tot 9.00 uur. De heer A.J.C. (Arend-Jan) van der Vlugt, wethouder Economische Zaken, zal de bijeenkomst openen.

Spreker mr. A.J.J. (Harold) van den Berge, fiscalist bij Visser & Visser, praat de deelnemers bij over de belangrijkste maatregelen uit de Miljoenennota. Tijdens de presentatie zal ook toegelicht worden wat de gevolgen zijn voor ondernemers. Na afloop van de presentatie is er gelegenheid om andere ondernemers te ontmoeten. Vanzelfsprekend staat er een compleet verzorgd ontbijt voor klaar. Aanmelden kan via www.visser-visser.nl/prinsjesdagontbijt.
Het Prinsjesdagontbijt van Visser & Visser is inmiddels een jarenlange traditie. Dit jaar vindt de bijeenkomst plaats op zes locaties, te weten Middelharnis, Ridderkerk, Dordrecht, Gorinchem, De Bilt en Apeldoorn.


OUDE-TONGE - Stichting ZIJN organiseert een workshop haken i.s.m. mw. de Jong. U kunt de basissteken van het haken leren; een ketting van losse opzetten, vaste-stokjes-halve stokjes en rond haken. De workshop wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 in Oude-Tonge. De ochtenden zijn van 9.30 uur tot 11.30 uur. De workshop bestaat uit 5 lessen, 2, 9,16 en 30 oktober en 6 november 2014. De kosten voor deze workshop bedragen € 12,50 per persoon exclusief lesmateriaal en inclusief koffie/thee. Aanmelden op telefoonnummer 0187 64 13 44 of e-mail m.vanderwelle@zijngo.nl

Gemeentepenning voor jubilerende vrijwilligster

MIDDELHARNIS - Mevrouw P.J. van de Graaf-Rijnsaard uit Middelharnis ontving op vrijdagavond 5 september 2014 een gemeentepenning in brons. Tijdens haar 25-jarige jubileum als vrijwilligster bij Wijkcentrum Middelharnis kreeg zij deze onderscheiding uitgereikt van burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman.

Tekst en foto: Hans Villerius

Mevrouw Van de Graaf is vanaf 1989 vrijwilligster bij het wijkcentrum te Middelharnis. Ze heeft in de loop der jaren verschillende functies gehad. Zo hielp ze onder andere bij het biljarten, het kaarten en later ook bij de bingomiddagen en het koersballen. Ook bij vrijwilligersorganisatie 'Graag Gedaan' is ze al tien jaar actief en daarnaast verricht ze nog mantelzorg. Alles bij elkaar reden genoeg voor de gemeente Goeree-Overflakkee om deze vrijwilligster bij gelegenheid van haar jubileumviering vrijdagavond in het zonnetje te zetten en haar de gemeentepenning in brons uit te reiken. De burgemeester gaf daarbij aan dat mensen zoals mevrouw Van de Graaf onmisbaar zijn in de samenleving. "Mede dankzij haar inzet vervult het Wijkcentrum Middelharnis een belangrijke maatschappelijke functie. Haar activiteiten dragen bij aan een betrokken onderlinge samenleving." Naast de gemeentepenning mocht de jubilaris een fraaie bos bloemen in ontvangst nemen.

CSG Prins Maurits werkt aan bereikbaarheid

MIDDELHARNIS - De keuze voor een school hangt van veel factoren af. Ouders kiezen het liefst het beste onderwijs voor hun kind. Maar er zijn natuurlijk ook allerlei praktische overwegingen, zoals de bereikbaarheid van de school. Daarom doen scholen die bekend staan om de kwaliteit van hun onderwijs vaak hun best om de bereikbaarheid te bevorderen. De Prins Maurits in Middelharnis is daar een goed voorbeeld van.

Albert van Heinsberg is als hoofd bedrijfsvoering verantwoordelijk voor de bereikbaarheid van de Prins Maurits. Hij verwoordt het standpunt van de school: 'Lang niet iedereen kan lopend of op de fiets naar school komen. Maar als school wil je vanzelfsprekend ook bereikbaar zijn voor leerlingen die verder weg wonen. Nu is Goeree-Overflakkee natuurlijk al goed bereikbaar met de lijnbussen van Arriva en Connexxion. En voor leerlingen uit Tholen, Sint-Annaland en Sint-Philipsland rijden er zelfs sneldiensten naar Middelharnis. Toch doen we ons best om er nog een schepje bovenop te doen. Zo sluiten onze lestijden bijvoorbeeld goed aan op de bustijden. Daarnaast bieden we ook dit schooljaar weer busabonnementen aan voor een interessant tarief.'

Vier abonnementen

Van Heinsberg doelt op de vier abonnementen die Arriva en Connexxion speciaal voor de christelijke scholengemeenschap ontwikkelden. 'Onze leerlingen komen niet alleen van Goeree-Overflakkee, maar ook van een deel van de Zeeuwse eilanden, uit West-Brabant en zelfs uit de Hoekse Waard en Voorne-Putten. Op dit moment hebben meer dan 420 van onze leerlingen een busabonnement. We signaleerden al een tijdje dat deze diverse groep niet gebaat is bij één vaste abonnementsvorm. De komst van vier verschillende abonnementen voorziet in veelgehoorde wensen. Zo is er nu voor leerlingen die alleen in de wintermaanden met de bus reizen een winterabonnement van vier maanden.' Verder is er voor examenkandidaten een examenabonnement van negen maanden. En voor leerlingen die het hele jaar reizen met het OV zijn er abonnementen voor een schooljaar (tien maanden) en een heel kalenderjaar. 'Op deze manier maken we ons onderwijs bereikbaar voor iedereen in een wijde omtrek rond Middelharnis en kan iedere ouder profiteren van gunstige bustarieven.'

Hoe werkt het?

Ouders melden zich bij de Prins Maurits aan voor een busabonnement. Vervolgens betaalt de school de abonnementskosten vooruit, waarna de ouders via automatische incasso betalen. Om de lasten te spreiden incasseert de school de kosten in tien gelijke termijnen. Leerlingen zorgen zelf voor een geldige, persoonlijke OV-chipkaart. Daar komt dan het abonnement op te staan.

Kijk voor tarieven en aanvraagformulieren op de site van de Prins Maurits: www.csgpm.nl

Vos Groenten en Fruit finalist Beste Groenteboer van Nederland

OUDDORP - 1 september hoorde Nico Vos dat Vos Groenten en Fruit uit Wijk en Aalburg een van de drie finalisten is voor de titel 'Beste Groenteboer van Nederland' in de categorie ambulante handel. 22 september vindt in Almelo de spannende finale plaats. De uiteindelijke winnaars in de categorieën gevestigde en ambulante handel worden 30 september bekend gemaakt. Vos Groenten en Fruit staat onder meer op de markt in Ouddorp. In de aanloop naar de finale op 22 september heeft Vos Groenten en Fruit diverse leuke acties voor klanten.

MIDDELHARNIS - Maandagmiddag 15 september a.s. start het seizoen van ouderenbond PCOB.

De Prot. Chr. Ouderen Bond PCOB houdt deze middag weer een bijeenkomst in De Hoeksteen aan de Ring van Middelharnis. Aanvang: 14.00 uur. Gast van deze middag is de heer W.G.A. Driesse, lid van de Raad van bestuur van CuraMare. De bijenkomst staat zodoende in het teken van CuraMare en de zorgverlening aan (kwetsbare) ouderen.

Gezien de recente ontwikkelingen in de zorg men bij de PCOB benieuwd, of en hoe CuraMare ook in de toekomst aan het bovengestelde zal kunnen voldoen. "Zeker als we dit ook bezien in relatie tot de wijzigingen in de Wmo per 1 januari a.s".
Verder wordt met de heer Driesse o.a. nog gesproken over de positie van CuraMare als speler op de zorgmarkt en hoe het staat met vrije keuzes van cliënten?

Behalve de leden zijn ook mensen welkom,die mogelijk lid wil worden van de PCOB, maar eerst willen kennismaken. Deze middag is daarvoor een goede gelegenheid.
Als bijdrage in de kosten vraagt men aan bezoekers van de bijeenkomst € 2,- per persoon.

Krien Breen 30 jaar klant bij AXXIAUTO...

Krien Breen wordt gefeliciteerd door Sjaak Melissant.

DIRKSLAND - De heer K. Breen (Krien) is al 30 jaar klantvan AXXIAUTO. Dit is geteld van 1984 toen het bedrijf nog als Van Den Ban Autoservice aan de Spuikolk was gevestigd.

AXXIAUTO is de automotive activiteiten gestart met verkoop en montage van banden, snelservice van uitlaten en accu's en later apk en reparatie. Krien kwam als eerste klant met een Golf 1 binnen voor banden en een stukje uitlaat, en is nooit meer bij een andere garage binnen geweest. "Dat is wat je noemt 'trouw aan je bedrijf", aldus eigenaar Sjaak Melissant.
Krien is in mei 80 jaar geworden en rijdt inmiddels ook al in zijn derde nieuwe auto gekocht bij Axxiauto. Zijn laatste nieuwe auto kocht hij bij Axxiauto aan de Watertoren, waar men vanaf 1999 gevestigd is in het nieuwe moderne pand.
Het bedrijf verkoopt jaarlijks honderden nieuwe en gebruikte auto's en is 'Full-service autobedrijf'. In totaal werken er twaalf mensen. "Bijna niets meer te vergelijken met de start van het bedrijf aan de Spuikolk, maar we hebben nog altijd de service naar de klant toe hoog in het vaandel. Dit was reden genoeg om Krien even in het zonnetje te zetten met een heerlijk kop koffie en een gebakje. We hopen op nog veel gezonde jaren voor onze klant Krien... Ontzettend bedankt!," aldus Sjaak Melissant.
Bij AXXIAUTO is op dit moment een nieuwe showroom in aanbouw van ongeveer 1000 vierkante meter.

Van Kooten Tuin en Buiten Leven BV bestaat 10 jaar

Van Kooten Tuin en Buiten Leven is in tien jaar tijd uitgegroeid tot toonaangevend in de branche. Dit tot dikke tevredenheid van (v.l.n.r.) Jan en Hanneke van Kooten en Benjamin de Jong.

NUMANSDORP - Van Kooten Tuin en Buitenleven, met overdekte vestigingen in Numansdorp, Strijen, Velp en het Belgische Wommelgem, bestaat deze maand tien jaar. In alle filialen wordt dit jubileum met acties gevierd. Er zijn veel artikelen met tien procent extra jubileumkorting. Maar er worden ook cadeaus gegeven. Van Kooten wil op deze manier graag de klanten mee laten profiteren van het feest.

Jan en Hanneke van Kooten begonnen tien jaar geleden samen heel klein in een boerenschuur in Goudswaard. Ze hebben het bedrijf uit weten te bouwen tot de nummer 1 in blokhutten, chalets en veranda's in de Benelux. Er werken nu zo'n 35 mensen bij Van Kooten Tuin en Buiten Leven, dat dus inmiddels toonaangevend is in de branche. Het echtpaar Van Kooten weet zich inmiddels in de directie gesteund door Benjamin de Jong.
Het hoofdkantoor zit op het bedrijventerrein in Numansdorp, waar Van Kooten zes jaar een fraaie showroom had aan de Einsteinstraat. Begin vorig jaar kwam er een veel grotere, 1300 vierkante meter tellende, showroom op de hoek van de Einsteinstraat en de J. van der Heijdenstraat, op het bedrijventerrein in Numansdorp. In deze blokhutvillage is alles te vinden op het gebied van blokhutten, chalets, overkappingen, buitensauna's, wellness, tuinmeubelen, speeltoestellen, enz. Als pronkstuk is er zelfs een complete recreatiewoning opgebouwd in de immense hal.
Omdat een deel van hun klanten vanuit België naar Numansdorp kwam om een blokhut, schuur of prieel uit te zoeken, openden Jan en Hanneke begin 2011 ook een filiaal onder de rook van Antwerpen, in het Belgische Wommelgem. Ook dat filiaal draaide meteen al succesvol, waarna het ondernemende paar in april 2012 aan de Anthonie van Leeuwenhoekstraat 14 in Strijen startte met Verandavillage, dat zich helemaal richt op veranda's en terrasoverkappingen en alles wat daarbij hoort. Begin dit jaar sloeg Van Kooten de vleugels nog verder uit door een vierde filiaal te openen in het Gelderse Velp, vlakbij Arnhem. De filialen in Velp en Wommelgem zijn combinatiewinkels van blokhutvillage en verandavillage.
Zie voor meer info www.blokhutvillage.nl www.verandavillage.nl.

WMO - raad dringt aan op goede communicatie zorgonderwerpen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Namens de WMO-raad plaatste inspreker Hameeteman in de recent gehouden gemeenteraadsvergadering kritische opmerkingen bij de onderwerpen mantelzorgbeleid, thuiszorg en de nota Verslavingspreventie 2014-2018 die nu in de oordeelvormende fase in discussie was. Waar mantelzorgers ontbreken wordt het meedoen voor alle burgers in het sociale domein voor een aantal van hen een lastig probleem.

Door Jaap Ruizeveld

"Ongeveer 80 procent van alle zorg wordt geleverd door mantelzorgers. Als gemeente kunt u aangeven hoe u mantelzorgondersteuning wilt vormgeven, via een nota mantelzorg en vrijwillige zorg of een nota voor mantelzorgers en vrijwilligers", gaf Hameeteman aan. De WMO-raad mist bij de WMO-verordening 2015 een bijlage over dit beleid.

Kritisch

Kritisch oordeelt de WMO-raad over de communicatie bij het onderwerp thuiszorg. "Ruim 100 mensen hebben hun zorgen geuit over de kortingen in zorg. De nieuwe WMO begint toch pas in 2015. Waarom worden wij toch geïndiceerd en dat nu al? De communicatie dat dit allemaal al vroeger stond te gebeuren en hoe, had beter gekund. Dat had een heleboel frustratie voorkomen", stelde Hameeteman. Bij de nota Verslavingspreventie dringt de WMO-raad aan op een eenduidige omschrijving. De gemeente is er te laat mee begonnen waardoor er te veel in het uitvoeringsbeleid uitgewerkt moet worden. Daarover is onduidelijkheid. De WMO-raad vroeg ook aandacht voor verslavingsvormen zoals gokken, koop- en seksverslaving, die een plaats moeten krijgen in de nota en in het uitvoeringsbeleid. Een tussentijdse evaluatie staat eveneens op de wensenlijst van de WMO-raad.

Raadsvragen

Ook de fractie VKGO sneed het onderwerp Huishoudelijke hulp aan tijdens het vragendeel in de raad. Bezorgdheid uitend over signalen dat het aantal uren huishoudelijke hulp nu al is verminderd. Is dat in de lijn van het vastgestelde beleid en hoe kan de 'gelijkwaardigheid' worden gewaarborgd bij reeds verlopen 'keukentafelgesprekken'?, vroeg de fractie. Wethouder De Jong wees op de 40 procent-bezuiniging op zorg huishoudelijke hulp. Die wordt stapsgewijs ingevuld in een proefperiode die loopt tot januari. Gekeken wordt hoeveel uren kunnen worden ingezet en hoe de onderlinge verdeling is.

Starten met sporten moet veel toegankelijker worden voor iedereen

MIDDELHARNIS "Ruim 8 miljoen volwassen Nederlanders kampen met overgewicht. Zo'n 13% van de werkende Nederlanders voelt zich emotioneel uitgeput. 42% Van de Nederlandse vrouwen ontwijkt regelmatig bewust de spiegel. Aldus o.a. ahealthylife.nl en babygloss.nl. Het is zogezegd niet echt goed gesteld met onze gezondheid", aldus Fit4lady-eigenaresse Arina van Damme.

"Toen wij dit zagen hebben we direct de koppen bijeen gestoken en een actie bedacht die het vrouwen veel gemakkelijker moet maken om te starten met sporten. Niet meteen een langlopend contract, niet naar binnen halen en aan hun lot overlaten, maar een programma waarin ze binnen een maand ervaren wat regelmatig bewegen voor hen kan doen. En dat is: zich fitter, sterker voelen. En zo meer waardering voor zichzelf te krijgen."

De Fit op Weg Maand

Fit4lady-franchiseneemster Petra Jacobs: "Tot en met 15 oktober 2014 kunnen vrouwen instromen in de Fit op Weg Maand en op een ontspannen en eenvoudige manier werken aan een fit lijf en fitte geest. Deze maand is geschikt voor elke vrouw die wil ervaren welk effect onze 30 minuten-fitnesstraining op haar conditie en gezondheid heeft."
De Fit op Weg-maand begint met een intakegesprek en een eerste training. Vervolgens train je gedurende een maand bij Fit4lady en sluit je af met een meting en advies voor de toekomst.
De deelneemsters trainen twee keer per week (vaker mag), een halfuur per keer, op het moment dat het hen schikt, onder begeleiding van professionele fitnesstrainsters.
Dit programma is geschikt voor elke vrouw die haar conditie wil verbeteren en lekker fit wil worden. De kosten voor de intake, de metingen, het advies en het trainingsprogramma zijn € 42,95. De actie geldt t/m woensdag 15 oktober 2014. Aanmelden kan via www.fitopweg.nl.

Door vrouwen, voor vrouwen

Fit4lady heeft op dit moment 13 clubs in West-Nederland. Fit4lady is de grootste Nederlandse fitnessketen voor vrouwen. Hier in de buurt is Fit4lady gevestigd aan de Van Gorcumstraat in Sommelsdijk. Een plek om te sporten, waar ze jouw gezicht kennen en waar je begeleiding op maat krijgt, zonder een afspraak te hoeven maken. Waar het gewoon leuk is om te trainen, ook als je geen liefhebber bent van fitness. Het programma werkt aan een slanker postuur en aan een betere conditie. Bij Fit4lady is het plezierig trainen, zonder strakke pakjes en spiegels.