info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

5 december 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 5 december 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Rabobank sluit vestigingen in Ouddorp en Oude-Tonge

GOEREE-OVERFLAKKEE – Per 1 januari a.s. sluiten twee vestigingen van Rabobank Het Haringvliet op het eiland. In het eerste kwartaal van 2018 wijzigt ook de dienstverlening in Middelharnis. De bank concentreert haar service in het gebouw aan de Rottenburgseweg. De bank gaat voortaan mensen thuis adviseren over hun bankzaken. Directeur Particulieren & Private Banking Richard van Maurik geeft uitleg.

Door Adri van der Laan

Rabobank huisvest in Ouddorp al geruime tijd niet meer in het pand aan de Hofdijksweg. In september 2016 verliet Rabobank Het Haringvliet dit pand om zich samen met de bibliotheek te vestigen in het Ouddorps Raad- en Polderhuis. "Dit is minder geslaagd gebleken", geeft Richard van Maurik aan. De ruimte is te klein om voldoende service en privacy te bieden aan de bezoekers. Daar komt bij dat maar weinig klanten naar de zitting in het karakteristieke pand in het Ouddorpse centrum komen. "Daarnaast was er vooral bij de Ouddorpse ondernemers onvrede over de verminderde geldservice van de bank. Met de verhuizing was de mogelijkheid om contant geld te storten verdwenen".

Stichting Mallemolens stelt drie beroepen in

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Stichting Mallemolens heeft beroep laten instellen tegen drie besluiten van de gemeente Goeree-Overflakkee. Er is beroep ingesteld bij de Raad van State tegen de vaststelling van het bestemmingsplan Windlocatie Battenoord. Een raadsbesluit van eind september. Daarnaast is er beroep ingesteld bij de Rechtbank Rotterdam tegen twee door het college van burgemeester en wethouders verleende omgevingsvergunningen voor de bouw van in zes windturbines (windparken Blaakweg en Suyderlandt). De beroepen zijn namens de stichting ingesteld door Vos & De Lange advocaten (Barendrecht). Verschillende onderwerpen worden behandeld in de beroepschriften. Het gaat daarbij onder meer om de negatieve effecten op het landschap, geluid, archeologie en cultuurhistorie, schijn van partijdigheid en gebrek aan draagvlak.

Het instellen van drie beroepen en het inhuren van deskundigheid is een dure aangelegenheid, stelt Stichting Mallemolens, die inwoners van Nieuwe-Tonge en Oude-Tonge heeft gevraagd om financiële steun in de kosten verbonden aan genoemde procedures. Volgens de stichting hebben meer dan honderd gezinnen en bedrijven uit beide dorpskernen dit verzoek positief gehonoreerd. Op de site www.mallemolens.nl heeft de stichting nieuwsfeiten over de procedures en informatie geplaatst. Mailadres: mallemolens@kpnmail.nl.

Overtrefpunt

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Tijdens de bewonersavond afgelopen donderdagavond, kwam het Overtrefpunt ter sprake. Dat is de werktitel voor een nieuwe centrumvoorziening waarin verschillende voorzieningen, zoals beide basisscholen, kinderopvang, gymzaal en dorpshuis, worden samengevoegd onder één dak. Het Stadsoverleg en wethouder Feller geven aan dat dit plan nog steeds leeft. De wethouder: "Het staat op de agenda, maar er moet nog veel gebeuren. Zo moeten we nog in gesprek met scholen en andere betrokken partijen."

Gemeenteberichten

REGIO - Vanaf heden worden de gemeentelijke berichten van de gemeente Goeree-Overflakkee iedere dinsdag gepubliceerd in Eilanden-Nieuws. De gemeente heeft besloten om vanaf 1 december de berichten in zowel Eilanden-Nieuws als Groot Goeree-Overflakkee te plaatsen. Deze week staan de berichten op pagina 15, 16 en 17.

2 / 32

Agenda

Woensdag 6 december

OUDE-TONGE – Gebedssamenkomst. 20.30 uur in Aktivia aan de Kerk. Samen danken en bidden met andere christenen voor het dorp.

Donderdag 7 december

MIDDELHARNIS – Erwtensoep eten bij Stichting ZIJN in het Wijkcentrum. Vanaf 17.00 uur. Opgeven via 0187- 483366 of e-mail: m.kieviet@zijngo.nl.
OOLTGENSPLAAT - Breicafé van 19.30 tot 22.00 uur in 't Centrum aan de Weesmolenstraat. Meer info: 06-40701181.
STELLENDAM – Uitstapje 55+ naar Intratuin in Numansdorp. Opgeven bij mevr. M. van Oostenbrugge, tel. 0187-491653, of bij mevrouw Spahr van den Hoek, tel. 0187-602411. Vertrek om 13.00 uur.

Vrijdag 8 december

MIDDELHARNIS – Optreden Jong Dameskoor Shira in de Hervormde Kerk. Aanvang 19.30 uur. Kaartverkoop vindt plaats bij de ingang van de kerk of via de website www.peterwildeman.nl.
STELLENDAM – Wintermarkt bij de Gereformeerde Kerk, Kerkhoflaan 4. Van 16.00 tot 20.00 uur.

Zaterdag 9 december

DIRKSLAND – Adventsconcert van de Urker Mans Formatie in de Herv. Kerk in Dirksland. Aanvang: 15.00 uur. Reserveren en online bestellen: www.martinmans.nl of t. 06-25391903.
DIRKSLAND – Kerstmarkt in de Victoriahallen van 10.00 tot 16.00 uur.
STELLENDAM – Verkoping van goede, gebruikte spullen vanuit de container bij de Gereformeerde Kerk. Van 10.00 tot 13.00 uur aan de Kerkhoflaan 4.
MIDDELHARNIS – Winterconcert Amicitia. 19.30 uur in het Diekhuus.
MIDDELHARNIS – Kerstbingo-avond van het Ouderenwerk. 19.30 wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Meer info: 483366.
DEN BOMMEL – Darttoernooi om 17.00 uur. Voetbalkantine Den Bommel.
OUDDORP – Jongerenavond op de jeugdzolder van de kerk van de Doopsgezinde Gemeente. Aanvang 20.00 uur.

Maandag 11 december

BRUINISSE – Kerst-workshop Magnolia bloemen & woonaccessoires van 19.30 tot 22.00 uur. Opgeven via 0111-481555. www.magnolia-bruinisse.nl.
SOMMELSDIJK – Kerstpraise in de Exoduskerk aan de Dorpsweg. Organisatie ICU. Aanvang 20.00 uur, inloop 45 minuten voor aanvang. Kaarten zijn gratis, reserveren via www.inchristunited.nl.

Dinsdag 12 december

DIRKSLAND - Koffieochtend 't Reginahof. Alle ruimte voor ontmoeting van 10.00 tot 12.00 uur. De ontmoetingsruimte is te vinden aan de Reginahof 1 (achter de apotheek) te Dirksland.
GOEDEREEDE – Kerstviering Vrouwen Rondom Goeree. Aanvang 19.30 uur in Oostdam aan de Jongkoenstraat. Meer info: 0187-493205.

Woensdag 13 december

ACHTHUIZEN – Bingo met maaltijd in het Buurthuus. Aanvang 15.00 uur. Kosten 7,50 euro voor leden van de Plaatselijke Commissie, 12,50 euro voor niet-leden.
OUDE-TONGE - Breicafé in Infocentrum aan de Bernhardstraat. Vanaf 19.30 uur.

Donderdag 14 december

DEN BOMMEL – Bingo met maaltijd voor 55-plussers. Aanvang 13.30 uur. De bingo kost € 4,00, de maaltijd € 11,00, komt u naar beide dan kost het € 15,00. Bij deelname aan de maaltijd s.v.p. voor 8 december a.s. aanmelden bij Janny Kamp (0187) 61 14 53. De middag wordt gehouden in Bommelstee, Schaapsweg 34.
DIRKSLAND - Spelavond in Kerstsfeer in Activiteitencentrum 't Reginahof, vanaf 19.00uur. Kosten 5,- euro Graag aanmelden voor 8 december via de mail:joke.vandijk@careyn.nl of bel 06 538 616 47.

Vrijdag 15 december

SOMMELSDIJK – Jaarafsluiting O-G-O in De Zwaluw aan de Sperwer 55. Aanvang 14.00 uur. Optreden Accordeonclub Risoluto.

GO Jongerenavond: nieuw evenement voor christelijke jongeren uit de wijde regio

Jaco (r.) en Leendert, nodigend om bij GO Jongerenavond, in Werelds aan het Strand, naar binnen te gaan. Foto: Hans Villerius

GOEREE-OVERFLAKKEE – Zelf behoren ze nog een beetje tot de doelgroep en weten dus precies waarover ze praten, Jaco Wolfert (31) uit Dirksland en Leendert van Rossum (30) uit Sommelsdijk. "Wij willen graag in de behoefte voorzien dat christelijke jongeren voor ontmoeting en gezelligheid niet meer, zoals nu veelvuldig gebeurt, van Goeree-Overflakkee af hoeven als ze met elkaar de zaterdagavond op een verantwoorde plek door willen brengen." Daarom zijn Jaco en Leendert aan de slag gegaan, om voor christelijke jongeren van 17 tot en met 35 jaar tweewekelijks op Goeree-Overflakkee op een superlocatie een gave voorziening te creëren voor de zaterdagavond: de GO Jongerenavond, in een deel van Werelds aan het Strand.

Door Hans Villerius

"Jongeren willen jongeren ontmoeten, op een leuke plek, met sfeer en gezelligheid. Voor christelijke jongeren, die 's zaterdagsavonds liever niet naar een discotheek of naar een kroeg gaan om elkaar te ontmoeten, is er op het eiland gewoon echt niks", zeggen Jaco en Leendert. De twee zitten bij elkaar in de vriendengroep en zijn, toen ze nog flink wilde haren hadden, op zaterdagavond ook wel eens naar gelegenheden geweest waar ze nu liever niet meer naartoe zouden gaan. "Eenvoudigweg omdat je nergens anders naartoe kon", herinneren ze zich, "hoewel daar beslist behoefte aan is."
Daarom staken ze de koppen bij elkaar om voor de doelgroep iets moois te gaan organiseren. En niet tevergeefs! Wat ze zochten is met een paar kernwoorden samen te vatten: mooi, sfeervol, kwaliteit en goed bereikbaar. Het werd Werelds aan het Strand, op De Punt nabij Ouddorp. Op de zaterdagen waarop de jongerenavonden gehouden worden, is hiervan het linkerdeel voor de gasten van GO Jongerenavond bestemd, inclusief gebruikmaking van het terras. "Natuurlijk zijn ook jongeren welkom vanuit het gebied rondom Goeree-Overflakkee: de Hoeksche Waard, Voorne-Putten en Schouwen-Duiveland. Vanuit Zeeland en vanaf Voorne-Putten is Werelds aan het strand immers uitstekend te bereiken via de N57. En vanuit de Hoekse Waard eerst via de N59 en de N215, en daarna ook de N57. Nog geen uurtje rijden."
"Ook niet-christelijke jongeren zijn welkom, maar tijdens de avonden worden wel christelijke waarden aangehouden", vertellen Jaco en Leendert verder. "Met het oog op de veiligheid houdt ook iemand van de beveiligingsdienst een oogje in het zeil. Mocht er iets aan de hand zijn of hulp nodig zijn, kan er meteen adequaat worden gehandeld."

Toplocatie

Jaco en Leendert zijn er blij mee dat ze voor het inhoud geven aan hun initiatief gebruik kunnen maken van Werelds aan het Strand. "Echt een toplocatie en een unieke gelegenheid, met een fantastisch sfeertje. 's Winters knus rond de open haard, of op de vide van waaraf je op de gezellige benedenverdieping kijkt. En 's zomers tussen de palmbomen op het terras, romantisch aan het strand of verkoelend aan het Grevelingenmeer, met vanaf het strand een pier ver het water in. Ingrediënten genoeg om als jongeren met dezelfde achtergrond elkaar te ontmoeten, nieuwe contacten op te doen, leuke gesprekken te hebben, onder het genot van een bittergarnituurtje, dit in de ontspannen sfeer van zó'n plek." Het enige wat hiervoor van de jongeren gevraagd wordt is het luttele bedrag van € 5 entree per persoon per avond.

Hoge verwachting

Jaco en Leendert hebben hoge verwachtingen van dit initiatief. "We hebben in kaart gebracht hoeveel jongeren er op Goeree-Overflakkee zijn in de leeftijdscategorie van 17 tot en met 33 jaar: negenduizend. In de Hoeksche Waard en op Schouwen-Duiveland liggen die aantallen in dezelfde buurt, dus zouden we een heleboel jongeren kunnen verwelkomen. Wat parkeren betreft is dat ook geen enkel probleem, want er is een meer dan royale parkeervoorziening waar gratis geparkeerd kan worden."

De eerste avond, de aftrap van GO Jongerenavond, is op zaterdag 16 december a.s. De tweede avond is op 30 december, een Oud en Nieuwgala. Wat Jaco en Leendert betreft: "Save the dates!" De avonden zijn van 20.30-23.30 uur. Zie voor meer info www.go-jongerenavond.nl of kijk op de Facebookpagina.

Rabobank gaat mobiele adviseurs inzetten

De Rabobank gaat na de sluiting werken met mobiele adviseurs die mensen thuis bezoeken.

Vervolg van de voorpagina

Na overleg heeft men gekozen om de zitting in het Raad- en Polderhuis te sluiten en een 'geldkiosk' neer te zetten aan de Stationsweg. In deze geldkiosk kan men 24 uur per dag terecht voor het opnemen van contant geld en voor het storten van geld. Gisteren, maandag 4 december, is men begonnen met voorbereidingen om deze kiosk te plaatsen. De kiosk zal half december in gebruik worden genomen en wordt geplaatst tegenover Eetwinkel 't Hoekje. Met de komst van deze geldkiosk is er, naast een pinautomaat, weer een mogelijkheid voor het storten van contant geld. Kinderen kunnen de inhoud van hun spaarpot daar weer legen. De pinautomaat bij de voormalige bankvestiging aan de Hofdijksweg blijft nog tot half januari beschikbaar en zal daarna verdwijnen.

Middelharnis

Een andere verandering zal in het eerste kwartaal van het komende jaar plaatsvinden. De Rabobankvestiging aan het Beneden Zandpad zal verdwijnen. Alle activiteiten zullen dan verplaatst worden naar de hoofdvestiging aan de Rottenburgseweg. Dit pand aan de Rottenburgseweg wordt uitgebreid met een extra pinautomaat, muntrolautomaat en faciliteiten om geld te storten. Ook kan men op dit kantoor een adviseur ontmoeten. In verband met veiligheid wordt de geldautomaat aan het Beneden Zandpad in het eerste kwartaal gesloten. Analyses wijzen uit dat in geval van een plofkraak er serieuze schade kan zijn aan het pand en dus gevaar voor de omwonenden. Op dit moment wordt de pinautomaat extra beveiligd en is deze 's nachts niet beschikbaar.

Oude-Tonge

Het kantoor aan de Emmastraat in Oude-Tonge sluit per 1 januari na jaren haar deuren. Richard van Maurik legt uit dat tellingen hebben uitgewezen dat het kantoor maar door 5 á 6 bezoekers per dag bezocht wordt. Onder hen waren er ook die alleen maar kwamen pinnen. De pinmogelijkheid in Oude-Tonge blijft wel bestaan bij het huidige pand. Ook kan men hier nog geld storten via de sealbagautomaat.

Mobiel advies

Ondanks dat vrijwel alle bankzaken digitaal geregeld kunnen worden beseft men bij Rabobank Het Haringvliet dat er toch nog veel mensen zijn die behoefte hebben aan persoonlijk contact, zoals dat vroeger het geval was. Binnenkort zullen 'mobiele adviseurs' de pad op gaan om mensen thuis te bezoeken als ze dat willen. "Dat kan voor allerlei zaken zijn: eenvoudige administratieve handelingen, maar ook een gesprek over andere bankzaken, of uitleg over het digitaal afhandelen van bankzaken via internetbankieren. In het land heeft de Rabo-organisatie positieve ervaringen met deze mobiele adviseurs. De mobiele adviseurs zullen in de komende tijd in herkenbare auto's het werkgebied van Rabobank Het Haringvliet doorkruisen.

Huis van de toekomst in Stad aan 't Haringvliet

De werkzaamheden zijn in volle gang. Foto: Herman Maas

STAD AAN 'T HARINGVLIET - "Het heeft lang geduurd, maar er komt nu wat moois te staan," zegt Stella Braber van het Stadsoverleg over bouwproject Havenstadt. Tijdens de bewonersavond op donderdag 30 november zijn de bewoners van Stad aan 't Haringvliet bijgepraat over de vorderingen van de nieuwbouwwijk. Opvallende zaken zijn het huis van de toekomst en de elektrische deelauto's.

Door Martijn de Bonte

Alwin van Alphen geeft namens Wonen op Flakkee een toelichting op de stand van zaken van Havenstadt. "Wij zagen kansen om te bouwen in Stad. Maar dan wel betaalbare woningen met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Het plan bestaat in totaal uit 80 woningen. We zijn er vanaf het begin vanuit gegaan dat we mensen uit andere dorpen en regio's aan moeten trekken om een succes te maken van het project. Zo stonden we op een beurs in Rotterdam om het project te presenteren. Bezoekers vonden het interessant. Daarna heeft het project veel aandacht gekregen door het deelautoproject. "We zijn de eerste in Nederland die elektrische deelauto's aanbieden. Nieuwe bewoners van de wijk kunnen één van de auto's reserveren met een app en vervolgens zo wegrijden."

Overlast

Momenteel worden de voorbereidingen getroffen voor de eerste fase. De grond- en rioleringswerkzaamheden zijn in volle gang. De planning is dat in week 52 de eerste paal de grond in gaat. Bezoekers die aan de Molendijk wonen, geven aan dat ze overlast ervaren van de vrachtwagens die allemaal over de dijk, langs het Woonzorgcomplex Stadshuus, naar de bouwplaats rijden. "Van de week kwam de eerste vrachtwagen al om tien voor half zes voorbij," zegt een vrouw verontwaardigd. Een ander zegt dat de vrachtwagens veel te hard rijden. "Ik hou mijn hart vast als er kinderen over de dijk fietsen."

Een Stadtenaar vraagt waarom er geen nieuwe toegangsweg wordt aangelegd vanaf de Vrouwtjesweg. Van Alphen: "Dat zouden wij ook wel willen, maar dat is niet zo eenvoudig te realiseren. De overlast tijdens de bouw proberen we zoveel mogelijk te beperken. Er zijn daarom afspraken gemaakt met de aannemers. Als men zich daar niet aan houdt, dan hoor ik het graag, zodat we de betreffende partij daar op aan kunnen spreken."

Huis van de toekomst

Projectontwikkelaar Wonen op Flakkee gaat een huis van de toekomst bouwen in Havenstadt. Het moet een woning worden die een indruk geeft hoe een nieuwbouwwoning er in 2025 uit ziet. Het huis is niet aangesloten op de gasleiding en is helemaal voorzien van domotica. De koelkast geeft bijvoorbeeld een seintje als de melk op is. De wc herkent de bezoeker en stelt zich automatisch in op de juiste hoogte. Het huis wordt gebouwd in samenwerking met verschillende partners. Waarschijnlijk gaat het huis van de toekomst een aantal jaar open voor publiek en wordt het daarna verkocht.

De insteek om nieuwe mensen naar Stad te trekken met het nieuwbouwproject is geslaagd. Er zijn in korte tijd 40 woningen verkocht, ongeveer 25 daarvan zijn verkocht aan mensen uit andere regio's. Van Alphen: "Onder andere aan mensen uit Rhoon, Barendrecht, Dordrecht en Spijkenisse. Het zijn voornamelijk jonge gezinnen die kiezen voor Stad." Met een brede lach: "Wij zeggen weleens: 'In de toekomst zeggen we: Middelharnis ligt onder de rook van Stad aan 't Haringvliet.'"

Kader: Drie fases

De eerste fase van Havenstadt bestaat uit de bouw van 40 woningen, die zijn allemaal verkocht. De tweede fase bestaat uit 14 woningen, de start van de verkoop is dit weekend tijdens het Energy Island Festival in De Staver. De derde en laatste fase is in voorbereiding. Die bestaat uit 26 woningen, maar dat aantal is nog variabel. Van Alphen: "We zijn nog in overleg om wat extra te bouwen."

Diner op Eerste Kerstdag

OUDE-TONGE - Voor iedereen in Oude-Tonge die alleen zou zijn op Eerste Kerstdag, organiseren Coby en Anne namens de Hervormde Gemeente in Oude-Tonge een diner. Een paar jaar geleden is het idee ontstaan en ieder jaar lukt het weer om een groep gasten te verwelkomen: mensen die anders op Eerste Kerstdag alleen thuis zouden zijn, hebben nu een gezellige middag. Daarom bieden ze ook dit jaar weer aan: een mooi aangeklede zaal, heerlijke gerechten en gezelligheid. Na afloop natuurlijk koffie of thee met een bonbon. Is vervoer moeilijk? Dan halen ze u op. Schroom niet om u op te geven. Een grote groep maakt het extra gezellig. En kosten zijn er niet aan verbonden. Dus woont u in Oude-Tonge en bent u alleen met de Kerstdagen en kunt u wel wat gezelligheid gebruiken? Dan bent u van harte welkom op maandag 25 december, Eerste Kerstdag, om 13.00 uur in Diakonia. Coby Klem en Anne Dogterom zien uit naar uw komst! U kunt zich tot 15 december opgeven door te bellen of een e-mail te sturen naar Coby: 06-12331123, email: j.c.klem@kpnmail.nl of naar Anne: annedogterom@solcon.nl.

Winterfair Stellendam

STELLENDAM - Op vrijdag 15 december tussen 16.00 en 21.00 uur wordt er voor de eerste keer een Winterfair gehouden in en rond het Haegse Huus te Stellendam.

De Winterfair bestaat uit 25 kramen, welke in het teken staan van kerst, winter, lifestyle en mode. Tevens zullen verschillende verenigingen en ondernemers er voor zorgen dat u de mogelijkheid heeft om versnaperingen te kopen in de vorm van oliebollen, aardappeltornado's, warme chocolademelk en ander lekkers. Naast de aanwezigheid van verschillende kramen, is er ook een levende kerststal aanwezig en tegen een kleine vergoeding kunt u een rondje meerijden met een arrenslee. De fair wordt verder gevormd met kerstbomen en vuurkorven en de muzikale omlijsting wordt verzorgd door een draaiorgel en vanaf 19.30 uur een concert van Fanfareorkest De Hoop uit Stellendam.
Om 19.00 uur zal wethouder De Jong aanwezig zijn om wensen van het project 'De Wensboom' uit te reiken. 'De Wensboom' is een project van de Dorpsraad van Stellendam. Op woensdag 13 december tussen 18.45-19.45 uur krijgen alle basisschoolkinderen de mogelijkheid om een wensbal in de wensboom op te hangen. Deze wensbal bevat een naam van een ander, welke de kinderen een extraatje wensen. Het jeugdorkest van Fanfareorkest De Hoop zal op woensdagavond aanwezig zijn voor de muzikale ondersteuning. Voor een ieder is er deze avond warme chocolademelk met iets lekkers in het Haegse Huus.

Schouwen-Duiveland wil Concert at Sea niet kwijt

BROUWERSDAM – Burgemeester en wethouders van Schouwen-Duiveland hebben besloten de organisatie van het attractieve jaarlijkse tweedaagse evenement Concert at Sea op de Brouwersdam - met ingang van 2018 - een bijdrage te geven van ruim 31.300 euro. In het kader van de rechtmatigheid wordt nagegaan hoe deze bijdrage verstrekt zal worden. Hetzij als subsidie, hetzij als een sponsorbijdrage. Dit besluit maakt onderdeel uit van de honderd procent kostendekking leges van grote commerciële evenementen.

Door Jaap Ruizeveld

Volgens insiders is het besluit genomen omdat de organisatie van het evenement Concert at Sea de gemeente Schouwen-Duiveland zou hebben gewaarschuwd dat zij naar een andere landelijke locatie gaat zoeken als zij de volledige rekening van de leges moet blijven betalen. In de Zeeuwse media wordt met het collegebesluit nu al gesproken van een 'Blijfgeld'-regeling. Het college wil het grootschalige evenement op haar grondgebied aan de Brouwersdam beslist niet kwijt. Tegenover de kosten die de gemeente jaarlijks moet maken aan inspanningen, zou nu een gelijk bedrag aan subsidie worden gezet. Het college was met haar besluit overigens niet unaniem. Wethouder Van den Bos stemde tegen de bijdrage.

Pietenbruiloft op OBS Buten de Poorte

GOEDEREEDE - Op vrijdag 1 december kwam Sinterklaas aan op OBS Buten de Poorte. Voor zijn komst was er al het een en ander gebeurd. Want toen de jongenspiet die bij de Spar in Goedereede pepernoten ging kopen werd hij daar op slag verliefd op de meisjespiet die ook in de winkel was om pepernoten te halen. De meisjespiet had echter één eis, haar droompiet moet een paard hebben. Dit heeft hij geregeld. Sinterklaas kwam met een koets, zodat Piet zijn paard kon lenen. Dus waren alle ingrediënten aanwezig voor een een heuse 'Pietenbruiloft'.

Volop decemberactiviteiten in en rond vernieuwde Melishof

MELISSANT – Voor de verbouwde Melishof ligt de grote kerstboom al klaar. Op zaterdag 9 december gaat het gevaarte van 7 meter de grond in en drie dagen later ontsteken kernwethouder Peter Feller en twee schoolkinderen uit Melissant de lichtjes. Dat is de start van een imposant programma vol decemberactiviteiten in het geitendorp.

Door Kees van Rixoort

De traditie is vorig jaar met succes in gang gezet. Het dorp bruiste van de bijeenkomsten, workshops, optredens, een wintermarkt, een kerstzangavond en een nieuwjaarsreceptie. En nu is dat niet anders. Wederom hebben de Dorpsraad, Stichting Melishof, de Activiteitencommissie Melissant en de plaatselijke Oranjevereniging de handen ineengeslagen, een mooi programma op poten gezet en tal van vrijwilligers, lokale ondernemers, de scholen en verenigingen weten te activeren.

De kerstworkshops beginnen al op 6 december. Op zaterdag 9 december kan de jeugd lasergamen in het Melissantse bos. De koffieochtend in De Melishof gaat ook nog vooraf aan de officiële start, en wel op dezelfde dag. Het ontsteken van de kerstverlichting is om 18.30 uur. De brandweer hangt de door de schooljeugd gemaakte kerstversieringen in de boom, fanfare Tot Nut en Genoegen speelt en dominee Van Apeldoorn doet een woordje. Daarna is er warme chocolademelk.

Wintermarkt

Wat volgt is een serie workshops – waaronder dromenvangers maken, kerststukjes maken – tussen 12 en 14 december. Op 15 december is de Wintermarkt. De kramen staan van 16.00 tot 22.00 uur in en rond De Melishof. Te koop is een grote variatie aan mooie en lekkere artikelen: van gebakken vis tot schilderijen, van dierenartikelen tot poffertjes en van fietsen tot kerststukjes. Ook de ambulance van Stichting Ambulancewens is aanwezig, want deze stichting, die laatste wensen van terminaal zieke volwassenen en kinderen in vervulling laat gaan, is het goede doel van 'December in Melissant'. Voor de kinderen is er een groot springkussen. De voedselbank is present op de Wintermarkt en de plaatselijke brandweer mag niet ongenoemd blijven als het gaat om het leveren van hand-en-spandiensten.

Kerstzangavond

Op 16 december staan er een meidenmiddag en een kerstgala op het programma. De kerstzangavond is op 19 december. Dan komen onder andere Tot Nut en Genoegen en Advendo uit Ooltgensplaat in actie, én zo veel mogelijk oude en jonge Melissanters. Een dag later, 20 december, is de kerstlunch.

Eigentijdser

Veel activiteiten vinden plaats in de vernieuwde Melishof. De oplevering van het verenigingsgebouw is net achter de rug en de officiële opening is op 3 januari, in combinatie met de nieuwjaarsreceptie. De Melishof is er een stuk eigentijdser, toegankelijker en lichter op geworden. Het resultaat is tijdens veel activiteiten in de decembermaand te bewonderen.

De ingrijpende opknapbeurt is vanaf begin 2016 voorbereid door het nieuwe stichtingsbestuur van De Melishof. Eind dat jaar, na een eerste aanzet door architect Zeelenberg, is de verbouwing begonnen met het verwijderen van asbest. In oktober gingen de werkzaamheden verder met onder meer het vernieuwen van vloeren, plafonds en zuiniger verlichting, het plaatsen van een nieuwe keuken, sanitair en een bar, het aanbrengen van een nieuwe luchtverversingsinstallatie en het verwijderen van een aantal tussenwanden. Dat laatste geeft De Melishof een uitnodigende entree en een verrassend aantrekkelijke foyer.

De werkzaamheden zijn uitgevoerd door aannemer Wielhouwer en een groepje noest doorwerkende vrijwilligers. De keuken is geschonken en geplaatst door Tieleman Keukens, terwijl Walo (hygiëne en reinigingssystemen) De Melishof ook sponsorde. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft het grootste gedeelte van de verbouwingskosten op zich genomen. De gemeente, het bestuur van De Melishof en Wielhouwer konden bij de bouwkundige oplevering op 29 november tevreden zijn over het resultaat.

Zonnepanelen

Er staat nog meer te gebeuren, met name het onder handen nemen van de grote zaal, waar op 17 februari de eerste toneelvoorstelling plaatsvindt. De binnenkant van de zaal krijgt een verfbeurt en boven op het dak komen achttien zonnepanelen. Met dank aan actie van Deltawind en Saman. De penningmeester van De Melishof verwacht een energierekening die 1000 euro lager is.

Ontmoeting

De Melishof moet door de facelift nog meer het bruisende hart van het dorp worden. Een plaats voor sociale, maatschappelijke, educatieve, recreatieve en culturele activiteiten, zoals de beherende stichting het verwoordt. Kortom: een plaats van ontmoeting die er mag zijn met onder andere een uitleenpunt voor boeken (Boek voor een Boek), breicafé, koffieochtenden, koersbal, muzieklessen, zaalvoetbal, peuterspeelzaal, buitenschoolse opvang, kledingbeurzen, gymlessen en -uitvoeringen en toneelvoorstellingen.

Spar Klapmuts 'dementievriendelijke supermarkt'

Wethouder Gerrit de Jong met de familie Klapmuts voor de winkelingang.

NIEUWE-TONGE - Tijdens een kort officieel moment plakte vrijdagmiddag wethouder Gerrit de Jong een sticker op de deur van Spar Klapmuts. Hiermee werd Spar Klapmuts de eerste supermarkt op het eiland die het predicaat 'dementievriendelijk' krijgt.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Wethouder Gerrit de Jong was samen met Josette van Loon, beleidsadviseur, naar de supermarkt van Jan en Ina Klapmuts gekomen, omdat ook het gemeentebestuur het heel belangrijk vindt dat er op een goed manier wordt omgegaan met mensen met beginnende dementie of met hen die deze ziekte al in een vergevorderd stadium hebben. Wim Eijbers, voorzitter van Alzheimervereniging Goeree-Overflakkee en Carel van Velzen, die ook in Nieuwe-Tonge aanwezig waren, legden uit dat met het ouder worden van de bevolking ook dementie toenam. De samenleving dient hiermee op een goede wijze om te gaan. In het geval van een supermarkt is het zaak dat het personeel een antenne heeft voor klanten met dementie. De winkelmedewerkers hebben hiervoor een online training gevolgd via www.samendementievriendelijk.nl. In deze cursus wordt uitgelegd wat de signalen van dementie zijn en hoe men hier het beste mee kan omgaan.

Volgens Ina Klapmuts was men bij de Nieuwe-Tongse supermarkt hier al langer alert op. Als voorbeeld noemt ze een klant die vanwege dementie al lang niet meer in de winkel kon komen. Het winkelpersoneel vangt nu die klant op, biedt hulp bij het boodschappen doen en zorgt ook weer dat deze klant thuis wordt gebracht. Wethouder De Jong noemt deze vorm van aandacht heel belangrijk en sprak er zijn waardering over uit. Dit zou er toe kunnen leiden dat dementerenden langer thuis kunnen worden verzorgd. Hij hoopt dat meer winkels en instellingen het voorbeeld zullen volgen.

Voordat de familie Klapmuts de sticker, een certificaat en geschenk kreeg overhandigd, had wethouder De Jong nog een fraaie quote: 'De Spar in Nieuwe-Tonge is niet voor de vergeten boodschap, maar heeft een boodschap voor de vergetenden!'

Actie babyvoeding

OUDDORP - Stichting Van der Linde Rommelmarkten hoopt in de maand december een paar keer rommelmarkt te houden, waarvan de helft van de opbrengst bestemd zal zijn voor blikken babyvoeding.

U kunt meehelpen door een bedrag te storten naar: Stichting v/d Linde Rommelmarkten, Banknr: NL 09 Rabo 0109161947, met vermelding 'Actie babyvoeding', of in een enveloppe brengen aan de Marijkeweg 1, of een bezoek brengen bij de rommelmarkten op 2, 9, 16 en 20 december aan de Zuidweg 3 te Ouddorp, waar ook de foto en kerstkaarten voor u klaarliggen. De rommelmarkt is van 9.00-12.00 uur.

Ds. Blanker, die in Noord-Syrië onder vluchtelingen werkt, stuurde het volgende bericht: "Eén van de aandachtspunten waar altijd bijzondere zorg aan wordt besteed, is de zorg voor jonge kinderen en hun moeders. De leefomstandigheden zijn uiterst kwetsbaar en vaak is door de omstandigheden van de oorlog zelf voeden onmogelijk (geworden). Ten gevolge van de oorlogshandelingen, het verlies van huis en haard, het verlies van bestaansmiddelen, is het vaak niet mogelijk zelf in deze basisbehoefte te voorzien. Deze babyvoeding wordt door Stichting Bright Spot of Hope in het gebied aangekocht via betrouwbare kanalen (daardoor worden ook transportkosten bespaard). Deze babyvoeding wordt door Stichting Bright Spot of Hope gedistribueerd in het kamp van Kobanî aan alle moeders met kinderen tot 1 jaar. Daarnaast vindt ook heel specifiek distributie plaats van babyvoeding aan andere gezinnen met baby's, die buiten het kamp verblijf houden.
Een blik babyvoeding kost omgerekend ongeveer € 5,-."

Decemberactie OVO is Winteractie OVO geworden

OUDDORP - 25 november is de Winteractie van de OndernemersVereniging Ouddorp (OVO) gestart.

"We willen met een aantal veranderingen de actie nog aantrekkelijker voor de consument maken", aldus Coen Sperling, voorzitter van de OVO. Zo is de periode verlengd. Tot de laatste week van januari 2018 is het nu mogelijk voor leuke prijzen te sparen. Met een hoofdprijs van € 250,00, een 1e prijs van € 125,00, 2e prijs € 75,00 en een derde prijs van € 50,00 en elke week 10 prijzen van € 25,00 is dit een leuke aanvulling op het winterbudget.
Elke zaterdag worden de 10 winnaars van de OVO-bonnen ter waarde van € 25,00 bekend gemaakt. De actie wordt afgesloten met een bijeenkomst in de Dorpstienden, waar de hoofdprijswinnaar bekend wordt gemaakt.
Doe mee en en lever uw volle spaarkaarten in de daarvoor bestemde bakken bij Bruna Ouddorp aan de Hoenderdijk en Jumbo Sperling aan de Molenweg in Ouddorp in", aldus de OVO.

Fotoreportages voor het goede doel (foto's volgen via WeTransfer)

NIEUWE-TONGE - Het was hard werken voor Tamara de Groot van MyObjective Fotografie. In drie dagen tijd zette ze de kinderen van 27 gezinnen op de foto in haar studio. Deze shoots waren gratis, op voorwaarde dat de gezinnen houdbare levensmiddelen mee zouden nemen voor de Voedselbank, daarnaast konden de deelnemers een donatie doen. Dat was een succes, na afloop stond haar hele hal vol met tassen, allemaal gevuld met eten en drinken. Afgelopen donderdag heeft ze alle spullen overhandigd aan de Voedselbank in Middelharnis. In de donatiepot zat een totaalbedrag van honderd euro, die heeft Tamara ook overhandigd aan de Voedselbank. De fotografe: "Het is mooi om op deze manier andere mensen te kunnen helpen."

Kerken organiseren Volkskerstzang

MIDDELHARNIS - Op 15 december 2017 is er een 'Volkskerstzang' in Middelharnis op het Diekhuusplein. De aanvang is 19.00 uur.

Iedereen is van harte welkom om met elkaar ruim een half uur Advent- en Kerstliederen te zingen. De begeleiding wordt verzorgd door een afvaardiging van Sempre Crescendo. Dit samenzijn wordt georganiseerd door de PKN-kerken in Middelharnis en Sommelsdijk. De samenzang is op vrijdagavond. De winkels zijn open. Het is donker. Een ieder is druk met de voorbereidingen voor Kerst. De Volkskerstzang sluit hierbij aan.
Er staan elf liederen op het programma, er zijn liederenboekjes met teksten.

Cora Kievit werkt al 40 jaar in het ziekenhuis

DIRKSLAND – Tja, je hebt een collega die maar liefst veertig jaar bij de organisatie in dienst is. Als gezamenlijke collega's wil je haar verrassen. Tot op het laatste moment wil je dat geheimhouden, maar ze moet er wel voor naar het werk komen. Wat doe je dan? Ze met een stevige smoes op laten komen draven. Zo is het vorige week gegaan op de afdeling IC van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland. Daar werkt Cora Kievit (59). Al veertig jaar is ze hier in dienst. En dat wilden de collega's toch even met haar vieren, vrijdagmiddag.

Door Hans Villerius

Cora is niet alleen IC verpleegkundige, drie dagen in de week, maar binnen Het Van Weel is ze ook een bekend gezicht voor cardiologische patiënten en hun familie, die ze al jarenlang begeleidt op de afdeling hartrevalidatie, één dag in de week. Naast haar normale werkzaamheden is Cora bedrijvig met haar steentje aan de organisatie bij te dragen door deel te nemen aan diverse commissies die het werk of de werkprocessen verbeteren. Verder is Cora een actief en betrokken lid van de personeelsvereniging. Of het nu gaat over een avond dineren in de regio, een creatieve workshop of het organiseren van een reis naar Barcelona of Parijs, zij organiseert dit in een handomdraai en tot ieders genoegen. Voor Het Van Weel-Bethesda ziekenhuis is Cora een werknemer met hart voor de zaak, ze is ontzettend zorgzaam, ze cijfert zich altijd weg en ze is een echt mensenmens, zo viel vrijdagmiddag te beluisteren. En om uiting te geven aan de grote waardering die de collega's voor haar hebben, besloten ze haar te verrassen met een rondrit door Dirksland. Daarom verschenen vrijdagmiddag iets na twee uur twee paarden met een huifkar van Stoeterij Van der Wal uit Melissant voor de hoofdingang van het ziekenhuis. En daarom hadden de collega's haar naar het werk laten komen onder het voorwendsel dat ze bij een sollicitatiegesprek aanwezig moest zijn. Maar niets was minder waar. Vóór ze het wist werd ze in het ziekenhuis omringd door een grote schare collega's en kreeg ze in de gaten dat die iets anders met haar voor hadden dan een sollicitatiegesprek. Met een aantal collega's achterin de huifkar en Cora op de bok naast de koetsier, wachtte een ritje door het dorp, ook langs zorgcentrum Geldershof, waar Cora's moeder woont. Cora stopt per 1 januari op de IC, maar blijft nog wel op de poli werken.

Zaterdag Kerstmarkt in en rondom de toren en kerk van Goedereede

GOEDEREEDE - Het stadje Goedereede ademt sfeer en nostalgie uit. Aangekleed met kerstbomen, gezellige kraampjes met eten, drinken en cadeaus, de hele dag mooie muziek en enthousiaste Goereeërs, verandert het stadje in een sfeervolle Kerstmarkt voor jong en oud. Deze editie, op zaterdag 9 december a.s., vindt plaats op een wel heel bijzondere locatie; in en rondom de toren en kerk.

Warme chocolademelk, thee, koffie, bier, Gluhwein of een kommetje heerlijke soep van Gasterij 't Sas houden de bezoekers van de Kerstmarkt warm. Evenals de tenten rondom de toren en kerk voor als het niet droog blijft. Hervormde Gemeente Goedereede bakt heerlijke oliebollen en vis. Voor frietjes en snacks is Eetwinkel 't Hoekje aanwezig.

Ook zijn er goede wijnen te koop van Wijnkoperij De Halve Maan en kerstbomen, kerststukken en decoratie van Bloembinderij De Korenbloem. Maar ook kerstpakketten, sieraden, kleding en veel meer. Van Halewijn Fotografie is aanwezig en WoeWei, die creatief met de jongste bezoekers aan de slag gaat en wat leuks knutselt voor in de boom. Het ijsbaantje voor kinderen zorgt voor pret tijdens een rondje schaatsen.

De Kerstmarkt, Goedereede en zelfs de zee van bovenaf bewonderen? Beklim dan de 217 treden van de beroemde toren voor een schitterend uitzicht! Mooie en fijne klanken van Apollo, Eloise Grinwis, Pieter van der Giessen and music friends en Da Lui Cantiamo zorgen voor het ultieme winter- en kerstgevoel in het stadje Goedereede op de kop van Goeree-Overflakkee.

Kerstmarkt Goedereede 2017 op zaterdag 9 december van 10.00 tot 17.00 uur is mede mogelijk gemaakt door Stichting Kop van Goeree en Bouwservice Ouddorp.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 18 december a.s. een sjoelmiddag. De sjoelmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,00, inclusief koffie of thee.

DIRKSLAND

Kerstmarkt

Er wordt een sfeervolle kerstmarkt georganiseerd in een van de oudste werkplaatsen van Dirksland. De voormalige hallen van de Victoria koekjesfabriek worden al jaren gebruikt door de SVIK voor hun diverse activiteiten. Op 9 december zijn de hallen het toneel van een van de sfeervolste Winterfairs van de regio. Naast de heerlijke decembersfeer vindt u 3000 m2 met verschillende kramen, gevuld met kerstdecoraties, delicatessen, woonaccessoires, parfumerie en kaarsen, tot heerlijke hapjes en drankjes. Kom gebakken vis en oliebollen eten, of maak een foto bij JL Fotografie. De sfeervolle markt is overdekt en dus te bezoeken bij elk weertype. De Winterfair is op zaterdag 9 december tussen 10.00 en 16.00 uur in de Victoriahallen aan de Philipshoofjesweg.

GOEDEREEDE

Kerst VVRG

De kerstviering van de VVRG zal zijn op dinsdag 12 december. Met onder andere een prachtig kerstverhaal en gedichten, zal deze avond muzikaal omlijst worden met medewerking van de 'Blue Stocking Singers' uit Oude-Tonge, o.l.v. Els van de Wetering. U wordt verwelkomd met een kopje thee/koffie met iets lekkers en in de pauzes zal een (warm) hapje en een drankje niet ontbreken. U bent van harte welkom om met familie, vrienden en kennissen deze gezellige avond bij te wonen met het bestuur en leden van de VVRG. Deze avond zal worden gehouden in 'Oostdam' te Goedereede. De zaal gaat om 19.00 uur open en de aanvang is 19.30 uur. Meer informatie: Riet van Ommeren, 0187-493205.

MIDDELHARNIS

Kerstbingomiddag

De activiteitencommissie van het Ouderenwerk houdt op woensdagmiddag 20 december een bingo voor jong en oud in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Iedereen is van harte welkom op deze middag in het Wijkcentrum. Om 13.00 uur gaan de deuren open voor de bezoekers, de 1e ronde begint om 13.30 uur. Een kopje koffie of thee wordt u gratis aangeboden. Ook is er voor iedere bezoeker een leuke kerstattentie. De negen ronden bingo kosten u € 4,50, inclusief de koffieronden. Het wijkcentrum is rolstoeltoegankelijk. Wilt u meer informatie? Bel dan met 483366.

Kerstmaaltijd voor alleenstaanden

Het ouderenwerk van Stichting ZIJN gaat in samenwerking met Buurtzorg op Tweede Kerstdag, 26 december, weer een maaltijd organiseren. Vanaf 10.30 uur bent u van harte welkom voor een kopje koffie of thee met iets lekkers. De maaltijd zal uit drie gangen bestaan en wordt weer afgesloten met een kopje koffie of thee. De middag duurt tot ongeveer 14.30 uur. Kosten: € 10,00, incl. koffie/thee en drankjes. U kunt zich vóór 14 december opgeven bij het Wijkcentrum van St. ZIJN, Doetinchemsestraat 27. Telefoon: 483366, of e-mail: m.kieviet@zijngo.nl.

Alzheimer Café

Het Alzheimer Café houdt op woensdag 6 december een bijzondere avond i.v.m. de decembermaand. Twee muzikale heren (Kamerling en Bakelaar) brengen een repertoire 'liedjes van vroeger.' Locatie: Wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27, Middelharnis. Programma van 19.30 tot 21.00 uur. Inloop vanaf 19.15 uur.

OOLTGENSPLAAT

Kerstmiddag

De plaatselijke commissie van Ooltgensplaat houdt op vrijdag 22 december a.s. een gezellige kerstmiddag met een gezamenlijke maaltijd voor alle 55-plussers van Ooltgensplaat. Vanaf 16.00 uur bent u welkom in 't Centrum, Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat. Kosten: € 15,00 per persoon. U kunt zich opgeven voor vrijdag 15 december a.s. bij Ati Verwoerd: 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

Kerstzangavond

Dinsdag 12 december is een ieder van harte welkom tijdens een kerstzangavond op het Maximaplein, met medewerking van Interkerkelijk Koor 'Jehosua'. Er is ook samenzang. Vanaf 19.15 uur is er de inloop, aanvang om 19.30 uur en het eind van de avond is rond 20.30 uur.

OUDDORP

Opbrengst collecte Multiple Sclerose

Tijdens de collecteweek van het Nationaal MS Fonds is het mooie bedrag van € 1985,81 in Ouddorp opgehaald. Gevers en collectanten worden hartelijk dank gezegd. Hebt u de collectant gemist, dan kunt u uw bijdrage overmaken op giro 5057 te Maassluis. Wie volgend jaar collectant wil zijn, kan contact opnemen met Joke van Wijk-Groenendijk, tel. 0187-493891 of via www.nationaalmsfonds.nl.

Jongerenavond

"Hoe kan God mij aannemen?" Een wezenlijke vraag. Belangrijk om daar een antwoord op te krijgen. Hierover willen we met jou in gesprek! Misschien roept deze vraag wel andere vragen bij jou op: "Kàn God mij wel aannemen?" Of: "Natuurlijk, God is toch liefde?" Of: "Ik doe zoveel verkeerde dingen, God kan mij zo niet aannemen", aldus de organisatie van de jongerenavond die op zaterdagavond 9 december zal worden gehouden. Een evangelist zal dit onderwerp inleiden. Het tweede deel van de avond kunnen de vragen van de jongeren beantwoord worden tijdens een gesprek. De bijeenkomst is op de jeugdzolders van de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden 3. Inloop 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur.

Verloting De Putter

Hieronder volgt de uitslag van de grote verloting van v.v. De Putter: 1e prijs nr. 6298, 2e prijs nr. 5671, 3e prijs nr. 5407, 4e prijs nr. 6183, 5e prijs nr. 6373, 6e prijs nr. 6166, 7e prijs nr. 6334, 8e prijs nr. 5918. Prijzen zijn af te halen bij mevrouw M. Westdijk-Bakelaar, Beatrixweg 12. Tel. 0187 682282.

Kaarsen maken bij 55+ club

Woensdag 13 december kunt u kaarsen maken of decoreren bij de 55+ club in de Ouddorp. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden om gezellig te knutselen en een kopje koffie of thee te drinken. De kosten bedragen € 10,00, inclusief materiaal en kopje koffie. U kunt zich opgeven bij Joke van Dam, tel. 0187 682319. Woensdag 20 december wordt er kerst gevierd bij de 55+ club. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting ZIJN, tel. 0187 483366, of e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

OUDE-TONGE

Kerstfeest van A.S.V. Oostflakkee

In De Grutterswei wordt op 16 december kerstfeest gevierd met een wam en koud buffet door A.S.V. Oostflakkee. Het wordt een gezellige avond met twee koren. Opgeven kan op 7 december tussen 18.00 en 21.00 uur. Bij Lenie: tel. 642590 of kees.lenie@telfort.nl.

Vakantiereis

Op 12 december wordt een informatiebijeenkomst gehouden voor de vakantiereis 2018 van A.S.V. Oostflakkee. De aanvang is 14.00 uur in De Grutterswei. De reis is van 26 mei tot 2 juni 2018.

Gebedssamenkomst

Op woensdag 6 december is er weer de maandelijkse gebedssamenkomst in Oude-Tonge. Iedereen is om 20.30 uur van harte welkom in Aktivia. Aan de Kerkring in Oude-Tonge. "U bent van harte uitgenodigd om samen met andere christenen God te danken en te bidden voor ons dorp".

Jeugdmiddag

Woensdag 13 december is er een kerstmiddag voor alle kinderen van groep 1 t/m 8 in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. De kinderen zijn welkom van 13.30 tot 15.00 uur. Kosten: € 2,00 per kind. Inlichtingen via Rita Visbeen: 0187-642514 of Koop en Matty Klos: 0187-643622.

SOMMELSDIJK

Kerstbingo

Zaterdag 23 december is er een kerstbingo van de O-G-O. De Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee. De bingo is om 19.30 uur in wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden elf rondes gespeeld voor € 6,50. Daarnaast zijn er nog negen prijsjes. In de pauzes is er de verkoop van twee extra rondes voor € 1,-.

Jongerenavond RealTime

Stichting RealTime organiseert opnieuw een jongerenavond. Zaterdag 9 december hoopt ds. A.D. Fokkema uit Kerkwerve een lezing te houden over het thema 'Liefde is de Bron'. Volop tijd voor ontmoeting en gezelligheid. De avond wordt weer gehouden in Middelharnis/Sommelsdijk, Langeweg 107. Begin van de avond is 19.45 uur.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Kerstviering voor ouderen

Op dinsdag 19 december is er een kerstfeestviering met gezamenlijke broodmaaltijd in 't Trefpunt. Aanvang 15.30 uur. Wie het kerstfeest mee wil vieren, kan zich hiervoor opgeven (tussen 18.00-21.00 uur) en voor 12 december 2017 bij mevr. G. van Dijk, Dijkhof 14, tel. 0187-612251, of mevr. H. Pieterse, Burg.Sterkstraat 11, tel. 0187-611686. Deze kerstfeestviering wordt verzorgd door de gezamenlijke P.K.N. kerken en stichting 'Ons Trefpunt.'

STELLENDAM

Wintermarkt

Op vrijdag 8 december organiseert de Gereformeerde Kerk van Stellendam een wintermarkt aan de Kerkhoflaan 4 te Stellendam. Er zijn workshops voor het maken van kerstkransen en decoreren van kerstballen en handletteren voor het maken van Kerst- en Bijbelteksten. Maar ook voor de kinderen is er een creatieve hoek. Een winterse maaltijd: erwtensoep of een broodje warme worst, oliebollen om ter plaatse te eten, maar ook om mee te nemen. Maar ook suikerbrood, kerststolletjes, bolussen, kruukplaetjes en diverse soorten koekjes en gekookte peren en advocaat. U kunt uw geluk beproeven tijdens de verloting en bij de enveloppenstand en voor de kinderen is er de grabbelton. In de kerkzaal zijn meerdere keren live optredens van jonge muzikanten. Natuurlijk is er ook de verkoop van goede tweedehands spullen in de container. De verkoop is tussen 16.00 en 20.00 uur.

Jongerendienst

"Het zijn weer de donkere weken van het jaar, waarin we naar het kerstfeest toeleven. De periode voor kerst wordt ook wel advent genoemd. Maar, waar wachten we eigenlijk op in deze periode? Wat is de betekenis van advent voor ons vandaag?" Over deze vragen wil Theo van Teijlingen met ons gaan nadenken in de jongerendienst van zondagavond 10 december. Verder zal Theo ook enkele van zijn liederen zingen. De praiseband United4All verzorgt de verdere muzikale begeleiding. De dienst begint om 18.30 uur en wordt gehouden in de Gereformeerde Kerk van Stellendam.

Uitstapje 55+

De activiteitencommissie van de Stichting ZIJN afd. Stellendam organiseert donderdagmiddag 7 december een uitstapje naar Intratuin in Numansdorp. Wie zin heeft om mee te gaan en eventueel kan rijden, kan zich opgeven bij mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653; of bij mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel 602411. Het vertrek is vanaf het Haagse Huus te Stellendam om 13.00 uur. De thuiskomst zal liggen tussen 16.00 en 16.30 uur. Voor de chauffeur wordt een kleine bijdrage van € 3,- p.p. gevraagd. Belangstellenden van buiten Stellendam zijn eveneens van harte welkom.

Richard van den Bos wint Superleague Van Gurp

GOEREE-OVERFLAKKEE - Onlangs heeft u in deze krant het verslag van de jonge duiven Superleague kunnen lezen.
Ook voor de oudere duiven was er dit jaar zo'n wedstrijdenreeks.

Het betrof maar liefst 20 vluchten over een afstand van 72 tot 643 kilometer. Iedere week werd een wedstrijd gevlogen. Om te winnen zijn een paar uitschieters niet voldoende. Belangrijk is om voor iedere discipline een aantal goed presterende duiven te hebben. Ook zijn de omstandigheden niet iedere keer hetzelfde. De ene week moet er vanwege een kopwind hard gewerkt worden om thuis te komen. Een volgende keer waait er een stevige zuidwestenwind en is het zaak zo goed mogelijk te oriënteren. Niet rechtstreeks naar het thuishonk vliegen betekent dan zwoegen om tegen de wind in toch weer te thuis te geraken. Ook Richard van den Bos streed uiteraard mee om het eremetaal. Dit jaar voor het eerst op zijn nieuwe honk in Stad aan 't Haringvliet waren zijn prestaties gelijk alweer uitstekend te noemen. Dankzij een bijzonder sterke eindsprint wist hij de overwinning uit het vuur te slepen. Vooral zijn topduif – de 109 – had hierin een groot aandeel. In de laatste wedstrijd verzamelde hij zoveel punten, dat hij zijn naaste concurrent nipt voorbij streefde. Eigenaar Pieter van Gurp bracht natuurlijk de gelukwensen over aan Richard van den Bos met het winnen van de Superleague Bouwbedrijf Van Gurp.

Inschrijven voor Waterpoortloop

OOSTFLAKKEE - Op 9 en 10 maart 2018 wordt voor de derde maal de Waterpoortloop georganiseerd. Een wandeltocht rond het Volkerak-Krammer over 20,40, 80 of 110 km.

Op vrijdag 9 maart start de route van 110 km om 22.00 uur en de 80 km om 23.00 uur. De inschrijving voor deze afstanden is reeds mogelijk via de website: www. waterpoortloop.nl.

De 40 km start 10 maart om 9.00 uur en de 20 km om 10.00 uur. Start en eindpunt MFC 't Centrum aan de Weesmolenstraat te Ooltgensplaat. Ook start er een 40 km in Brabant op Fort Sabina om 9.00 uur. Hier wordt de inschrijving verzorgd door Stichting Suikerstad Sportief uit Dinteloord (bekend van de Suikerstadmars). De Flakkeese 40 km en de Brabantse 40 km lopen tegen elkaar in en worden met het 'Waterpoortpontje' het Volkerak overgezet. Via Galatheese haven en haven Dintelmond. Inschrijven voor de 40 en 20 km aan de start. Op Fort Sabina enkel de 40 km.

Meer info: Ton Korteweg: 0187-631815/0622185466, t.korteweg@hotmail.com; Hansje Zoon: 0187-603352/06-27416390, a.zoon9@upcmail.nl.

Mooie deal voor KiKa

GOEREE-OVERFLAKKEE - Kees Witte werd benaderd door Frank Klein van Klein Recycling uit Zwartewaal. Deze had goed nieuws voor KiKa. Ondanks dat de markt van plastic doppen in elkaar is gezakt, heeft Klein Recycling besloten om KiKa 250 euro recycling per ton te geven, inclusief sponsoring.

"We zien hoe jij je met je team inzet voor KiKa. En wij vinden KiKa een prachtig doel. Want als ouder wil je toch niet dat je kinderen daar mee te maken krijgen! Vandaar onze beslissing om jullie een mooi bedrag te geven voor de doppen."
Kees Witte is meteen aan het rekenen geslagen: "Uitgerekend komt dat op 25 eurocent per kilo en we hadden 5910 kilo totaal aan plastic doppen in de container. Dit komt neer op een bedrag van 1477,50 euro voor KiKa!" Kees vindt het echt geweldig. "Ik wil dan ook Frank Klein van Klein Recycling super bedanken. Ook alle mensen die de doppen bij ons hebben ingeleverd: bedankt! En mijn team super bedankt namens KiKa en die kids waar we het voor doen."
De winnaar van de KiKa-beer is geworden Irene Drent, zij zat er met 232 kilo het dichtste bij. Irene, van harte gefeliciteerd met je KiKa-beer!

Hapkido'ers op bezoek in Zuid-Korea

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van 17 november tot en met 24 november hebben Barry Kieboom en Jeroen Maliepaard een eerste bezoek aan Jinmu Kwan Grootmeester Lim Chae Kwan in Daegu, waar het Hapkido oorspronkelijk vandaan komt, Zuid-Korea, gebracht. Dit bezoek stond in het teken van het elkaar beter leren kennen en het trainen van de nieuwe technieken. Hieronder een verslag:

"Wij hebben in Korea onder supervisie van Grootmeester Lim heel veel getraind, minimaal 4 uur per dag. Door de vele trainingsuren hebben wij veel nieuwe technieken getraind, waardoor wij ons weer ruimschoots verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast hebben wij ook meegeholpen met een weerbaarheidstraining bij de brandweer in Daegu.
Naast de vele trainingsuren was er ook tijd om iets van het land Zuid-Korea te zien. Zo hebben wij de berg Gyeongju Bulguksa beklommen. Op deze berg zijn tempels te zien welke al meer dan 1000 jaar bestaan. Zij hebben dan ook verscheidene oorlogen overleefd.

Tevens zijn wij naar het graf van Hapkido Founder Choi Yong Sul gegaan. Het is voor de hapkidoka's heel speciaal daar naar toe te gaan, omdat hij degene is waarbij het allemaal voor de martial art Hapkido is begonnen. Wij vonden dat een hele eer.
De technieken, zowel de slag-, trap, valbreektechnieken en klemmen, welke wij onder Grootmeester Lim hebben getraind en welke wij weer doorgeven aan onze studenten, zijn de oorspronkelijke technieken (zonder aanpassingen) van Founder Choi.

Aan het einde van de week moesten wij voor Grootmeester Lim en de Meesters Shin en Kim examen afleggen. Barry slaagde voor de 2e dan en Jeroen voor de 3e dan. Uit handen van het bestuur ontvingen wij direct onze banden en originele Koreaanse diploma's.

Tijdens het bezoek hebben wij van Grootmeester Lim ook een naam voor onze vereniging ontvangen: Jinmu Kwan Nederland.

Tijdens onze reis hebben Peter Braber en René de Bonte de lessen in Nederland waargenomen, zodat de continuïteit gewaarborgd blijft. Onze dank daarvoor!

Zijn jullie geïnteresseerd om te komen kijken of om mee te doen? Wij geven training op woensdag- en vrijdagavond van 18.30-20.00 uur en op zaterdagochtend van 9.30-11.00 uur bij TotalBody Health Centre te Stad aan 't Haringvliet. Minimumleeftijd is 12 jaar. Meer informatie op www.totalbody.nl."

Winterfair aan Dorpstienden

OUDDORP - In deze decembermaand, met de Kerstdagen in aantocht, heeft de Activiteitencommissie van de Doopsgezinde Gemeente veel werk verzet om de traditionele fair ook dit jaar sfeervol te kunnen presenteren. De Winterfair is zaterdag 9 december van 9.00 tot 16.00 uur in de Ontmoetingszaal van het kerkgebouw aan de Dorpstienden in Ouddorp en op het aangrenzend buitenterrein. Er zijn volgens de organisatie prachtige kerststukken gemaakt. Ook kan men inspirerende DIY (Do It Yourself)-artikelen kopen. In de talrijke kramen vindt men handwerk, kleding, boeken, antiek en curiosa. Dit alles in goede staat en kwaliteit. Niet alleen ouderen worden van harte uitgenodigd voor deze gezellige fair. Neem uw kinderen mee. Er zijn leuke programma's voor hen georganiseerd. Uiteraard kunt u genieten van koffie, thee, warme chocomelk en een heerlijk gebakje. Heeft u liever een visje? Standhouders zorgen voor gebakken kibbeling van kabeljauw. En een fair zonder patat en zeker in deze tijd de oliebollen is ondenkbaar. U vindt het er allemaal. Succesvolle onderdelen uit vorige jaren zijn ook nu in het programma opgenomen. Zoals de veiling die tussen 10.30 en 14.00 uur de aandacht weer op zich zal vestigen. Het muzikale deel speelt zich af rond 11.00 uur. Kortom: voor een ieder iets om van te genieten. Noteer deze Winterfair in uw agenda. Houd deze zaterdag daarvoor enige tijd vrij. Als u niet op de fiets komt, is het parkeren van uw auto mogelijk op de Dorpstienden. Dit is in de directe omgeving van deze Winterfair.

DE-koffiepunten voor de Voedselbank

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Lionsclub Goeree-Overflakkee spaart ook dit jaar weer DE-koffie- en theepunten. De punten, die op koffie- en theeverpakkingen van het merk Douwe Egberts te vinden zijn, worden door de koffiebrander voor de Lions omgezet in pakken koffie, die dan weer aan de Voedselbank worden gedoneerd.

Steeds meer gezinnen zijn niet meer in staat om rond te komen, met alle problemen van dien. Wie voldoet aan de criteria, kan een beroep doen op de Voedselbank. Deze hulp is voor maximaal drie jaar en bedoeld om mensen een steuntje in de rug te geven bij het oplossen van hun financiële problemen. De Voedselbank levert voedselpakketten aan gezinnen die onder de armoedegrens leven. Koffie zit zelden in de pakketten en is relatief duur als je van weinig geld moet rondkomen.
Vorig jaar werd een soortgelijke actie georganiseerd door de Lionsclub. Er konden toen 962 pakken koffie aan de Voedselbank op Goeree-Overflakkee worden gedoneerd. Het streven is om deze editie minstens hetzelfde aantal, maar liever nog meer pakken koffie te kunnen doneren.

De punten kunnen van begin december 2017 tot begin januari 2018 worden ingeleverd. U kunt met uw punten terecht bij DE-inzameldozen op de volgende adressen: in Middelharnis bij de Plus Slingerland aan het Kerkepad en bij Albert Heijn aan het Gedempt Kanaal. In Ouddorp kunnen punten worden ingeleverd bij Albert Heijn aan de Dorpstienden en bij Jumbo aan de Molenweg 4. In Stellendam kunt u terecht aan het Oranjeplein 1-5 bij Plus Tessemaker. In Oude-Tonge staat de inzamelbus bij Albert Heijn aan de Dabbestraat en in Dirksland bij de Coop supermarkt aan de Boomvliet 4.
U kunt de tellers helpen door de punten in een envelop te doen en het aantal punten op de envelop te schrijven.

Team VVD is klaar voor verkiezingen

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de Algemene Ledenvergadering van de VVD, Lokaal Netwerk Goeree-Overflakkee, stelden afgelopen week de aanwezige stemgerechtigde leden de kandidatenlijst voor de Gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 unaniem en ongewijzigd vast. De kandidaatstellingscommissie en het bestuur van het Lokaal Netwerk zijn verheugd dat zij een evenwichtige lijst kunnen presenteren. Een lijst waar jong en senior, vrouw en man goed vertegenwoordigd zijn. Zoals al eerder bekend was Addy Rijerkerk-Andriesen (huidig VVD-fractielid in de raad) gekozen als de nieuwe fractieleider. Zij volgt Rein Osinga op, die als zogenaamde lijstduwer de kandidatenlijst op de 27e plaats afsluit.

Door Jaap Ruizeveld

Tijdens de presentatiebijeenkomst gaf lijsttrekker Rijerkerk aan trots en blij te zijn dat zovele leden zich voor de VVD willen inzetten. Niet alleen als kandidaat op de lijst. Ook als lid en als trouwe supporter. "Onze leuke groep leden zie ik als een ketting. Alle schakels zijn even belangrijk. Door elkaar te helpen, te steunen, te corrigeren en er te zijn, versterken we elkaar en gaan we als krachtige eenheid het liberale geluid harder laten klinken op Goeree-Overflakkee", zei Addy Reijerkerk.

Eerste 15 kandidaten                                                                                                                                

1. Addy Rijerkerk-Andriesen, 2. Ellen Nijssen, 3. Peter Feller, 4. Nynke Zwaga, 5. Aad de Kool, 6. André Kastelein, 7.Patrick Polie, 8. José de Jong, 9. Erna de Jong, 10. Jan Westhoeve, 11. Simon van Maurik, 12. Elles van Dongen, 13. Mike Dreisch, 14. Kees Tanis en 15. Wim den Eerzamen. Op de zestiende plaats staat het huidige raadslid Eric van Noordt Wieringa. De huidige VVD-fractie in de gemeenteraad Goeree-Overflakkee telt, na het uittreden van Henk v.d. Meer, nu drie leden. Rein Osinga, die in maart 2018 met de actieve politiek stopt, verdiende voor de VVD zijn sporen al vanaf 2002 in de raad van de voormalige gemeente Middelharnis en vanaf de herindeling in 2013 in de volksvertegenwoordiging van Goeree-Overflakkee.

100 knuffelbuddy's voor kinderafdeling

DIRKSLAND – Aan de kinderafdeling van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis werd vorige vrijdagmiddag een partij met honderd knuffelbuddy's geschonken, bestemd om te geven aan kinderen die er voor ernstiger aandoeningen en/of langere duur verpleegd moeten worden. De schenking van de knuffels is een gebaar van de Stichting Vrienden van Carmen, die hiervoor speciaal de datum van 1 december aanhouden.

Tekst en foto: Hans Villerius

1 december. Het is een datum die in het leven van Carmen Kievit cruciaal werd. En ook in het leven van haar ouders, familie en vrienden. Een bijna vijf jaar durende strijd tegen een kwaadaardige hersentumor werd Carmen fataal. Op 1 december 2015 overleed ze, nog maar 25 jaar jong. Toen ze wist dat ze niet meer beter kon worden, maar overlijden zou, werd het Carmens wens om nog voor anderen te kunnen zorgen, met name voor zieke kinderen. Tot het laatste toe is dat haar innerlijke drive geweest. Met haar medeweten en instemming startten daarom haar ouders, een jaar voor haar overlijden, het fietsteam 'Vienden van Carmen', met als doel geld in te zamelen voor onderzoek naar hersentumoren, zodat mogelijk op langere termijn patiënten ervan genezen kunnen worden. Waardevol vond ze 't te weten dat mensen om haar heen het op zich wilden nemen hieraan financieel bij te dragen. Het twintig leden tellende fietsteam maakt regelmatig trainingstochten om hun conditie op peil te houden om in den lande mee te kunnen doen aan langere toertochten voor het goede doel. Maar ze organiseert ook zelf een fietstoer, jaarlijks in mei: de Vrienden van Carmen Classic. De opbrengst ervan gaat ieder jaar voor zeventig procent naar de Stichting Stop Hersentumoren, terwijl 30 procent bestemd is voor een wisselend maar wel aan kankerzorg gelieerd doel. Daarnaast proberen de Vrienden van Carmen op andere manieren geld bijeen te krijgen. Bijvoorbeeld met het organiseren van een vossenjacht, een voetbalwedstrijd of een bootcamp. Ook de plaatselijke supermarkten en hun klanten werken graag mee door het inzamelen van statiegeldbonnetjes. Verder proberen de Vrienden van Carmen ervoor te zorgen dat zieke kinderen tijdens hun verpleging in een ziekenhuis buddyknuffels kunnen krijgen, als vorm van troost in moeilijke tijden. Carmen zelf heeft daar tijdens haar ziekte ook steun aan ondervonden en in diezelfde lijn worden na haar overlijden nu kinderen die daar behoefte aan hebben met een knuffelbuddy bedacht. Belangstellenden kunnen voor € 7,95 bij Vrienden van Carmen een knuffelbudy sponsoren, om zo een dubbel doel te dienen. Hierbij gaat enerzijds een deel van de opbrengst naar Stichting Stop Hersentumoren, anderzijds kan de gesponsorde knuffel aan een ziek worden geschonken. De gesponsorde knuffels worden op Carmens overlijdensdatum geschonken. Zo ook afgelopen vrijdagmiddag, toen namens de Vrienden van Carmen André van Es, tevens oom van Carmen, samen met Soraya de Penning enkele flinke dozen vol knuffels schonken aan de kinderafdeling van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland. Honderd stuks, die daar in de loop van het jaar aan kinderen worden gegeven die daar speciaal behoefte aan hebben. Ook in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zullen dozen met knuffels worden afgeleverd. Zo worden de wens en het gedachtegoed van Carmen ook na haar overlijden voortgezet. Wie ook bij wil dragen aan het goede doel kan een donatie doen op IBAN NL07RABO0316523151 ten name van Stichting Vrienden van Carmen te Sommelsdijk. Alle gelden gaan voor de volle honderd procent naar het goede doel. Zie voor meer informatie www.vriendenvancarmen.nl en de gelijknamige Facebookpagina.

Mooi resultaat GO-Classic

MIDDELHARNIS - Tijdens een bijeenkomst in Het Diekhuus werd het wielerevenement GO-Classic officieel afgesloten. Ter gelegenheid hiervan werden sponsoropbrengsten uitgereikt aan twee goede doelen: € 3.500,- werd overhandigd aan Leontien van Moorsel voor het Leontienhuis en € 5.500,- aan fanfareorkest De Hoop Stellendam. Totaal dus € 9.000,-. Op de foto van links naar rechts: John Breur, penningmeester en Johan Jansen, voorzitter De Hoop, daarnaast Bram Cornelissen van de Rotary/GO-Classic, Leontien en Michael Zijlaart. Op 8 september 2018 wordt de zesde editie van de GO-Classic weer gereden. Foto: Wim van Vossen Fotografie.

Twee prijzen voor kaas van familie Van Schaik

Vorige week stond er in deze krant een artikelt waarin werd vermeld dat de familie Van Schaik twee prijzen had gewonnen bij de regionale kaaskeuring. In dit artikel stond een aantal storende fouten. Daarom wordt het nog een keer, maar nu correct, geplaatst.

SOMMELSDIJK - Dat regioproducten, en in het bijzonder boerenkaas, in opmars zijn, bleek onlangs tijdens de regionale kaaskeuring Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en Zuid-Hollandse eilanden.

Het aantal ingezonden kazen was groter dan ooit en de kwaliteit beter dan ooit. Prachtige jonge, belegen, kruiden en babykaasjes lagen te stralen op de kaastafels. Ze werden beoordeeld op uiterlijk, smeuïgheid en geur en smaak door een deskundige jury. Fam. Van Schaik uit Sommelsdijk van kaasboerderij De Westplaat wist maar liefst twee prijzen binnen te slepen, zowel hun jonge als hun babykaas werden met een prijs beloond. In de categorie babykaas scoorde fam. Van Schaik uit Stellendam ook uitstekend, maar moest de winst net uit handen geven. Op de vraag hoe ze het toch voor elkaar krijgen om elk jaar weer zo'n goed resultaat te halen, werd geantwoord dat het gras op de Zuid-Hollandse eilanden het belangrijkste voer is voor hun koeien, die zo de lekkerste melk geven. Aan de kaasmakers de taak om daar dan weer de lekkerste kaas van te maken. Nou, dat is gelukt. Dankzij de nieuwe sponsors, Agrarisch team Rabobank en veevoerfabriek De Samenwerking, blijft de keuring ook in de toekomst gewaarborgd.

Pietentraining voor jonge voetballers

MIDDELHARNIS - Op een koude zaterdagochtend, zo koud dat je liever in je warme bedje had willen blijven liggen, kwamen de kinderen van de JO7 van Flakkee met een brede glimlach op hun gezicht naar de voetbaltraining.

De allerjongsten, met hier en daar zelfs nog een jonger gezinslid, hadden zich uitgedost en aangekleed als prachtige Sinterklaasjes en Pietjes. Het was namelijk tijd voor de jaarlijkse Pietentraining. En de temperaturen onder het vriespunt leken hen niet te deren. Het gezellig versierde kunstgrasveldje glom van de rijp op het bevroren kunstgras en knisperde zelfs als je er overheen liep. Een echt winters decor.
Piet ging voetballen met haar tennisracket, wat uiteraard een perfect recept was voor een lachstuip bij alle kinderen. Piet zette haar sporttas bij de moeder van Luuk en vroeg haar op de tas te passen. Maar wat kwam er voor een hard geluid uit die tas? Het was Piet zijn mobiele telefoon. Althans, de kinderen herkenden het voorwerp niet eens als telefoon, want het was een ouderwetse draaitelefoon. De telefoon deed het helemaal niet. En Piet ging op zoek naar een telefoonaansluiting. Die bleek er niet te zijn, niet in de commissiekamer, niet in de kleedkamers en niet in de kantine. Maar gelukkig mocht ze de telefoon lenen van Marieke, die achter de bar stond.

Als afsluiting kregen de kinderen wat te drinken in de kantine en mochten ze gaan kijken of er wat in hun schoentje zat: een zelf geknutseld schoentje, die ze de week ervoor in de kantine naast de schoorsteen neer hadden gezet. Het schoentje was gevuld met een leuk cadeautje en een lekker zakje kruidnootjes en snoepjes. De oudsten moesten hun Pietenpakje snel verruilen voor het Flakkee tenue om het aansluitende voetbaltoernooitje te gaan spelen. "Onze speciale dank gaat uit naar de geweldig hilarische Piet, die deze ochtend tot een daverend succes heeft gemaakt. Ondanks de kou was het een zeer geslaagde ochtend!" aldus de organisatie.

Stem op de vrijwilliger en de lokale vrijwilligersorganisatie van uw voorkeur!

GOEREE-OVERFLAKKEE - De gemeente Goeree-Overflakkee waardeert de inzet van alle vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties die het eiland rijk is. Begin 2018 worden de 'Meer dan handen' vrijwilligersprijzen - een initiatief van het ministerie van VWS - uitgereikt. Per gemeente mogen hiervoor drie vrijwilligersorganisaties en één vrijwilliger worden voorgedragen.

Inwoners konden vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties aanmelden waarvan zij vonden dat deze in aanmerking moesten komen voor landelijke aandacht, een geldprijs en inhoudelijke ondersteuning. De ontvangen aanmeldingen zijn geteld en beoordeeld. Via de website www.goeree-overflakkee.nl/vrijwilligersprijzen kan tot maandag 4 december gestemd worden.

Breng uw stem uit

De vrijwilliger met de meeste stemmen wordt als kanshebber voorgedragen voor de VriendenLoterij Passieprijs. Daarnaast maakt de vrijwilliger kans op een reischeque ter waarde van € 1.000,- (juryprijs) of € 500,- (publieksprijs). Inwoners kunnen stemmen op:

•         Ammy van der Weide-van Wezel, vrijwilliger bij Goed voor Goed en CuraMare (Nieuw Rijsenburgh)
•         Peter Wagemaker, vrijwilliger bij Twirlvereniging Vivace
•         Tannie van Eck, vrijwilliger als Taalmaatje

De vrijwilligersorganisatie met de meeste inwonersstemmen en twee door de gemeente gekozen vrijwilligersorganisaties maken kans op € 5.000,- (juryprijs) of € 2.000,- (publieksprijs) én een training vrijwilligersmanagement. De gemeente Goeree-Overflakkee heeft op basis van de inzendingen gekozen voor Hospice Calando in Dirksland en Poppodium Jailhouse in Middelharnis. Inwoners kunnen stemmen op vijf vrijwilligersorganisaties:

•         Stichting Omloop Goeree-Overflakkee
•         Stichting Steunpunt Voedselbank Goeree-Overflakkee
•         De Vliegende Brigade van NLGO
•         Goed voor Goed
•         KiKa Goeree-Overflakkee

Op de gemeentelijke website www.goeree-overflakkee.nl/vrijwilligersprijzen is meer informatie te vinden over de geselecteerde vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Via deze pagina kunt u uw stem uitbrengen. Heeft u uw keuze al gemaakt? Dan kunt u ook direct stemmen via https://nl.surveymonkey.com/r/vrijwilligersprijzen.

Uitreiking prijzen

Vanaf 7 december 2017 kan via de landelijke website www.vrijwilligersprijzen.nl op alle aangemelde projecten worden gestemd voor de publieksprijs. Op 2 februari 2018 worden de juryprijzen uitgereikt tijdens een landelijke manifestatie waarvoor ook de staatssecretaris van VWS wordt uitgenodigd.

Een 'positieve uitdaging' voor De Staver

Gürol Üstün (links) en Lesly Wolters zijn nauw betrokken bij de organisatie van Energy Island.

December is doorgaans een drukke maand voor de mensen van De Staver in Sommelsdijk. Maar deze december spant de kroon, want a.s. weekend wordt er de manifestatie Energy Island gehouden. Lesly Wolters, directeur van SRGO (waar De Staver onder valt) en Gürol Üstün, de locatiemanager, zijn blij en trots dat ze een bijdrage kunnen leveren aan het evenement.

Uit het gesprek met de heren Wolters en Üstün blijkt dat 'duurzaamheid' hoog in het vaandel staat van SRGO en De Staver. En dat is één van de redenen dat ze samen met de gemeente dit evenement kunnen organiseren. "Wij zien er naar uit om deze beurs te faciliteren", aldus Lesly Wolters. Hij verzekert dat men bij De Staver en ook de andere accommodaties die onder de SRGO vallen, er alles aan doet om de exploitatie zo duurzaam mogelijk te houden. "Daarom past Energy Island goed binnen De Staver als accommodatie in het centrum van het eiland".

Uitdaging

Gürol Üstün is als locatiemanager nauw betrokken bij de praktische organisatie van Energy Island en hij verzekert dat dit een flinke klus is geworden, maar wel "een positieve uitdaging" voor De Staver. De voorbereidingen voor Energy Island zijn begin dit jaar al begonnen en in de tussentijd is er veel werk verzet. Gürol is blij dat er nauw kon worden samengewerkt met de gemeente, want voor een relatief kleine organisatie als De Staver is dit wel intensief.

Het heeft veel inventiviteit gekost om de ruimte van De Staver geschikt te maken voor het evenement. Gürol legt uit dat er donderdagavond eerst een symposium van Paulina.nu in het Prieel van De Staver is en de dag erop moet alles weer gereedgemaakt worden voor het openingscongres Energy Island, dat ook in het Prieel wordt gehouden. Na deze symposia moet het Prieel weer gereedgemaakt worden voor het kidsplein, dat zaterdag geopend is en waar kinderen aan allerlei activiteiten mee kunnen doen.

Duurzame stands

De overige ruimte in en rondom De Staver wordt ingenomen door de consumentenbeurs. Het publiek kan hier terecht om zich uitgebreid te laten voorlichten over duurzaamheid, of het nu gaat om gezondheid, voeding, energie, mobiliteit of wonen, het is te vinden tijdens deze beurs. Trots is men bij De Staver op het gebruik van duurzaam standmateriaal. De stands van alle deelnemers zijn gebouwd van kunststofmateriaal, bedrukt met logo's en reclame-uitingen van de standhouders. Na gebruik kunnen deze stands, die eenvoudig te monteren en demonteren zijn, worden meegenomen en eventueel nog een keer worden gebruikt.
Duurzaam zijn ook de lunches, de hapjes die geserveerd worden, evenals het bestek en de bordjes, deze zijn van duurzaam materiaal, dat weliswaar eenmalig gebruikt wordt, maar uitstekend recyclebaar is. Duurzaam zijn ook de koffie en sapjes die geschonken worden. Men probeert zoveel mogelijk streekproducten tijdens Energy Island te gebruiken, een streven dat De Staver zoveel mogelijk in haar bedrijfsvoering gebruikt.

Zowel Lesly Wolters als Gürol Üstün kijken uit naar het evenement van vrijdag en zaterdag. Ze weten dat het voor hun team een grote klus is, maar ze weten dat het ook een 'visitekaartje' is voor SRGO en De Staver, want veel vertegenwoordigers van bedrijven en organisaties zullen het evenement bezoeken.

Stedin: Duurzame energie voor iedereen

Het hoogspanningsstations van Stedin bij Ooltgensplaat. Hier worden de hoogspanningskabels van TenneT verdeeld worden in kabels met een lager voltage.

Een van de deelnemers van Energy Island (8 en 9 december) is netbeheerder Stedin. Woordvoerder Lukas van Fessem vertelt waarom.

Door Kees van Rixoort

Is duurzaamheid een belangrijk thema voor Stedin? Waarom? Hoe komt dat concreet tot uiting?

"Stedin heeft duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo is onze missie 'duurzame energie voor iedereen'. Als netbeheerder kijken wij hoe wij de markt kunnen faciliteren, met als doel het versnellen van de energietransitie. Zo werken wij met verscheidene startups samen om nieuwe technieken te ontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van flexibiliteit (om piekmomenten op ons net te verkleinen) een energieneutrale wijk, of bijvoorbeeld energieopslag bij elektrische laadstations. Daarnaast hangen wij bij al onze klanten tot en met 2020 slimme meters op. Ook zitten wij met verscheidene gemeenten, woningbouwcorporaties en bewoners om de tafel om te kijken hoe wij wijken van het aardgas kunnen krijgen."

Waarom participeren jullie in Energy Island?

"De gemeente Goeree-Overflakkee en netbeheerder Stedin werken intensief samen om het eiland in 2020 volledig energieneutraal te krijgen. Eerder dit jaar tekenden wethouder Arend-Jan van der Vlugt en directeur Klant & Markt Joep Weerts van Stedin hiervoor een samenwerkingsovereenkomst. Zo gaan de gemeente en de netbeheerder samen het aardgasgebruik van het eiland omlaag brengen en ervoor zorgen dat alle inwoners inzicht krijgen in hun eigen energieverbruik via de slimme energiemeter. Stedin vindt het belangrijk om met de ondernemers en inwoners van Goeree-Overflakkee in gesprek te gaan over de uitdagingen die de uitfasering van aardgas met zich mee brengen. Ook is het event een uitstekend moment voor het beantwoorden van diverse vragen over de slimme meter die aan alle inwoners wordt aangeboden. En welke functie de slimme meter heeft bij de verduurzaming van het eiland."

Wat kunnen we tijdens Energy Island van Stedin verwachten?

"Het congres op 8 december is gericht op de ondernemers van het eiland. Op die dag gaat directeur Klant & Markt Joep Weerts in de deelsessie Duurzaam Bouwen en Wonen in op een van de grootste uitdagingen van de samenleving, inclusief de netbeheerder, op dit moment: de uitfasering van aardgas in de bebouwde omgeving.

Op beide dagen is Stedin met een stand aanwezig op de beursvloer, waar bezoekers met allerhande vragen over de energie-infrastructuur terecht kunnen. Tevens kunnen bezoekers deelnemen aan de informatiesessie op 9 december over de uitfasering van aardgas en de slimme meter. Aan de kinderen wordt eveneens gedacht, op 9 december kunnen kinderen op het kidsplein werkelijk de 'bibbers' krijgen van energie."

Jouw Marktkraam nu ook in Middelharnis

De mensen van Jouw Marktkraam Middelharnis. Foto-inzet: Martin de Berg en Viktor Kauffman verrichtten woensdagavond de openingshandeling. Foto's: Hans Villerius

Ook Middelharnis heeft nu een vestiging van 'Jouw Marktkraam'. Na Ouddorp is het de tweede locatie op het eiland waar iedereen, zowel ondernemer als particulier, één of meerdere kramen kan huren om spullen aan de man of vrouw te brengen. Vorige week woensdagavond vond de openingshandeling plaats, in het pand waar voorheen de Xenos was gevestigd.

Door Hans Villerius

Het concept van Jouw Marktkraam is even eenvoudig als aansprekend. Voor een klein bedrag per week huur je een 'kraam', in de praktijk een houten stelling van pakweg een meter breed, twee meter twintig hoog, of een iets lagere uitvoering, en zestig centimeter diep. Je kleedt je kraam naar eigen smaak aan en daarin stal je uit wat je verkopen wilt. Naar de verkoop heb je zelf totaal geen omkijken, want dat verzorgen de medewerkers van Jouw Marktkraam. En de volledige opbrengst van wat je verkocht hebt, wordt aan het eind van de huurperiode rechtstreeks op je bankrekening gestort. Het is een populaire formule, die nu al in bijna 35 plaatsen door heel Nederland, van Friesland tot Zuid-Limburg toe, te vinden is. Met Middelharnis dus als jongste aanwinst.
Het pand waarin hier jouw Marktkraam is gevestigd, is van Erik Kauffman, in Ouddorp geen onbekende vanwege de slijterij die hij daar had en die later werd overgenomen door Martin de Berg, eigenaar van Albert Heijn De Berg aldaar. De zakenrelatie tussen De Berg en Kauffman bestaat al zo'n achttien jaar, gaf laatstgenoemde aan tijdens een korte speech vóór de openingshandeling van vorige week woensdagavond. En via Kauffman kwam voor Martin de Berg het pand in beeld waaruit Xenos ging vertrekken en dat voor hem uitermate geschikt zou zijn om hier een tweede Jouw Marktplaats vestiging op het eiland te realiseren. En zo gebeurde. Peter Grinwis, voormalig supermarktmanager bij Albert Heijn De Berg en nu commercial manager van Jouw Marktkraam in Ouddorp, heeft er het nodige voor gedaan om ook in Middelharnis een vestiging te kunnen openen. Die zal gerund worden door Viktor Kauffman, zoon van Erik, en door twee enthousiaste gezellige winkelmedewerksters.
In de Middelharnisse vestiging staan momenteel bijna 140 kramen opgesteld. Daaronder een aantal dat gehuurd wordt door mensen die ook bij Jouw Marktkraam in Ouddorp en in Tholen een kraam hebben. Nieuwe spullen, gebruikte spullen, zelfgemaakte artikelen, kleding, batterijen, huidverzorging, wijn, enz., enz., van alles is in een Jouw Marktkraam vestiging te vinden, voor leuke prijsjes én met gezellige ontmoetingen. Bovendien trekt zo'n vestiging publiek waar ook het winkelbestand eromheen goed mee is.
Wie meer wil weten of ook een kraam wil huren, kan kijken op www.jouwmarktkraammiddelharnis, www.jouwmarktkraamouddorp.nl of op de facebookpagina's van deze Jouw Marktplaats vestigingen.

In Oude-Tonge naast computerservice ook wit- en bruingoed
D&J Computerservice opent tweede vestiging

Links de gezichten achter de Oude-Tongse D&J-vestiging. Rechts Adrie en Kitty van Loon, die op 1 december terug traden uit hun bedrijf. Foto: Hans Villerius

OUDE-TONGE – Na een start in Middelharnis in 2011 heeft D&J Computerservice nu ook een vestiging in Oude-Tonge. Afgelopen vrijdag 1 december opende het bedrijf de deuren aan het Dabbehof, in het winkelpand waarin de elektrowinkel van Adrie van Loon gevestigd was. En het mooie is dat hier nu voortaan zowel alles op het gebied van computers als op het gebied van wit- en bruingoed te vinden is. Want die tak van sport heeft D&J Computerservice aan haar bedrijf toegevoegd. En da's heel niet zo vreemd, legt Joris Oldenhof van D&J Computerservice uit.

Door Hans Villerius

"In de toekomst zie je dat ook wasmachines, koelkasten of televisies smart worden", vertelt Joris. "Wasmachines die je bijvoorbeeld vanaf je smartphone kunt programmeren. Of koelkasten met wifi, die de voorraad erin registreren en waarschuwen wanneer iets bijna op is. Ik verwacht dat de combinatie computerservice en witgoed in de toekomst een logische mix wordt en daar spelen wij nu al op in." "Bovendien is het behoud van zo'n winkel voor het dorp en voor deze kant van het eiland een waardevolle voorziening", vult Adrie van Loon aan, die 45 jaar lang zijn bedrijf gerund heeft. Wasmachines en -drogers, koelkasten en diepvriezers, huishoudelijke apparatuur en allerhande accessoires, beeld- en geluidsapparatuur, maar ook reparatie en – dat vooral – een hoog serviceniveau, dát was waar Van Loon zich sterk voor maakte. "Maar op gegeven moment moet je stoppen", concludeert hij nuchter, en hij is blij dat D&J Computerservice niet alleen naar zijn winkelpand in Oude-Tonge is gekomen, dat hij nu verhuurt, maar ook het daar aanwezige producten- en dienstenpakket erbij wilde gaan doen. Het bestaande assortiment zal zelfs nog worden uitgebreid, concurrerend met internetprijzen, geeft Joris aan, die nu niet meer in Middelharnis werkt, maar de vestiging in Oude-Tonge voor zijn rekening heeft genomen. Op de achtergrond blijft Adrie nog even met raad en daad aanwezig, evenals voor het uitvoeren van reparatiewerk, en ook Joris gaat zich hierop toeleggen. De ruimte in de Middelharnisse vestiging was te klein geworden. Daarom zochten Joris en zijn compagnon Danny Fris mogelijkheden om uit te breiden. Nadat ze begrepen hadden dat in Oude-Tonge de winkel van Van Loon beschikbaar kwam en ze hiervoor met Adrie van Loon in gesprek waren gegaan, bereikten de partijen snel overeenstemming. In de achterliggende dagen werd het winkelpand heringericht en van een ICT-werkplek voorzien. Wit- en bruingoed en huishoudelijke apparatuur zijn overigens niet in de Middelharnisse vestiging te vinden, maar alleen in Oude-Tonge. Hier opende D&J Computerservice op 1 december de deuren, hoewel een officiële opening nog volgt. Half januari a.s., zo is de verwachting.

AV Flakkee introduceert Kievit Warmte Stratenloop Menheerse

MIDDELHARNIS - Zaterdag 16 december organiseert AV Flakkee de Kievit Warmte Stratenloop Menheerse, een sfeervolle wedstrijd door het centrum, met keuze tussen 5 en 10 km. In het voorprogramma is er een Kidsrun. Het parcours bestaat uit plaatselijke ronden van 1,25 km, met als centraal punt het Diekhuusplein, waar de start en finish gelegen is.

Deze wedstrijd vervangt de Pallandtloop, waarvan vorig jaar de 23e editie is gehouden. Vanwege werkzaamheden is het dit jaar niet mogelijk om de oorspronkelijke route te lopen, zodoende is er gekeken naar een alternatief en ontstond het idee om een stratenloop te houden in het centrum. "Deze locatie biedt meer mogelijkheden wat betreft de entourage. De korte ronden zijn ook leuk voor het publiek. We willen echt een mooi evenement neerzetten", aldus de organisatie.

Om 13.15 uur zal er gestart worden met de Kidsrun van 1,25 km, met aansluitend de prijsuitreiking. De 5 km start om 13.45 uur en om 14.30 uur gaat de 10 km van start. Voor iedere deelnemer is een herinnering, voor de snelste dames en heren zijn prijzen. De inschrijfgelden bedragen € 6,- voor de 5 km en € 8,- voor de 10 km. Wie gebruik maakt van de voorinschrijving via avflakkee.nl krijgt € 2,- korting. Betaling en het afhalen van de startnummers vindt plaats in het Diekhuus, tevens is daar tot een half uur voor de start na-inschrijven mogelijk. Afsluitend zal om 16.00 uur de prijsuitreiking plaatsvinden.

Kinderzwerfboek-stations bij het CJG

GOEREE-OVERFLAKKEE - Kinderzwerfboek stimuleert lezen. Lezen is namelijk leuk, avontuurlijk én leerzaam. Hoe meer kinderen lezen, hoe beter ze hun talenten kunnen ontwikkelen. Dit initiatief wil CJG graag ondersteunen door Kinderzwerfboek-stations te plaatsen.

Sinds dinsdag 28 november staat bij de locaties van het CJG Dirksland (Achterdorp 3), Oude-Tonge ('t Getij) en Middelharnis (Juliana van Stolberglaan 19) een Kinderzwerfboek-station. Dit is een kastje met kinderzwerfboeken. Kinderen kunnen hier een boek uitzoeken om thuis te lezen en daarna weer uit zwerven te sturen. Of er kan een eigen boek gebracht worden dat een ander kind mag lezen. Er zijn ook zwerfstickers te vinden. De stations zijn bereikbaar tijdens de openingstijden van de locatie. Heeft u misschien boekjes over? Men houdt zich aanbevolen; dus breng ze gerust langs.

Kinderzwerfboek is een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Kinderzwerfboek wil alle kinderen de mogelijkheid bieden om leuke boeken te lezen. Het idee van Kinderzwerfboek is simpel: kinderboeken met een zwerfsticker worden overal achtergelaten. Kinderen mogen ze gratis meenemen om te lezen. Daarna laten ze het boek weer zwerven. Bijvoorbeeld op de kinderboerderij, in Kinderzwerfboek-stations, wachtruimtes, buurthuizen, etc.

Polivak in gesprek met Peter Keuker

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van donderdag 7 december van het radioprogramma Polivak op RTV Slogo is er een gesprek van verslaggever Jan van Gurp met Peter Keuker, raadslid voor de fractie van de Partij van de Arbeid in de gemeente Goeree-Overflakkee.

Met hem zal worden teruggekeken en tevens ook vooruitgekeken. Vooral zijn rol als raadslid van een oppositiepartij zal daarbij specifiek worden besproken. Wat zijn de toekomstverwachtingen van Peter naar de komende raadsverkiezingen? Komt hij terug als raadslid? Heeft deze raadsperiode hem gebracht wat hij ervan had verwacht? Al dat soort zaken komen aan de orde, waarbij specifiek op een aantal zaken dieper wordt ingegaan.
Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via 'Radioprogramma gemist' op www.rtvslogo.nl.

Goed gevulde kerk voor concert Met Hart en Ziel

DIRKSLAND - Het concert Met Hart en Ziel afgelopen zaterdagavond in Dirksland, was een succes. In een goed gevulde kerk in Dirksland speelden Thijs van Leer en Wybe Kooijmans werken van Bach en Handel. Een hoogtepunt was dat in een muisstille kerk Joline Sperling samen met Thijs van Leer het Ave Maria van Gounod speelde. Waarna Wybe Kooijmans op het Künckel-orgel een vrije orgelimprovisatie speelde. Na de bloemengroet met een staande ovatie voor de uitvoerenden, kregen de bezoekers nog als toegift het prachtige Bist Du Bei Mir van Bach. De organisatie kijkt terug op een meer dan geslaagde avond en zal samen met CuraMare een goede bestemming zoeken voor de bijeengebrachte gelden.

Vrijdag in de krant

Bootvluchtelingen redden met een viskotter