info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

16 mei 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 16 mei 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Brussel wil pulsvisserij aan banden leggen

STELLENDAM – Opvallend nieuws. Breed gepresenteerd in het NOS-journaal. Ministers van Europese lidstaten gaven afgelopen week een signaal af dat, bij uitvoering, de innovatieve Nederlandse visserij diep kan treffen. De pulsvisserij, het landelijk paradepaardje, zou aan banden moeten worden gelegd. Anders gezegd: De komende jaren zou, volgens Brussel, moeten worden toegewerkt aan het terugbrengen - naar een kleiner percentage - van het huidig aantal ontheffingen of zelfs mogelijk nagenoeg worden ingetrokken. Hoewel het Europese parlement over dit heikele onderwerp nog een definitief besluit moet nemen, is de bezorgdheid over de toekomstige ontwikkeling in de pulsvisserij groot. Dekker, de vice-voorzitter van de landelijke Vissersbond, sprak van een dramatisch signaal.

Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld

Lees verder op pagina 15.

Bezorger gezocht

OUDE-TONGE - Eilanden-Nieuws is per direct op zoek naar een krantenbezorger in Oude-Tonge. Ben jij enthousiast en gemotiveerd en wil je graag wat bijverdienen? Neem dan snel contact op via info@eilandennieuws.nl of 0187-471020.

Kernactiviteiten

Dinsdag 16 mei

GOEDEREEDE – Vereniging Vrouwen Rondom Goeree. Oostdam, spreker Ruud de Vrij. Onderwerp 'Trouwen'. Oostdam, Jongkoenstraat. Meer info: 06-13035226.
OUDDORP - Van 16 t/m 18 mei, 45e Avonddriedaagse in Ouddorp. Drie dagen 5, 10 of 15 km wandelen in de omgeving van Ouddorp en Goedereede.

Woensdag 17 mei

MELISSANT – Huifkartocht 55+ voor belangstellenden uit Melissant. Opgeven kan bij: Dirk Spahr v.d. Hoek; tel: 602411. Totale kosten bedragen: € 10,- voor huifkartocht en pastamaaltijd. Wie alleen aan de tocht wil deelnemen, betaalt € 5,-.
OUDDORP - Van 16 t/m 18 mei, 45e Avonddriedaagse in Ouddorp. Drie dagen 5, 10 of 15 km wandelen in de omgeving van Ouddorp en Goedereede.

Donderdag 18 mei

DIRKSLAND - Bingo SVIK in de Victoriahal aan de Philipshoofjesweg 57a. De aanvang is 19.30 uur en de zaal is open vanaf 19.00 uur.
MIDDELHARNIS – Wandeling mantelzorgcafé. Verzamelen Kinderboerderij Zuidwester. Aanvang 13.30 uur. Aanmelden via 641344 of m.walter@zijngo.nl.
OUDDORP - Van 16 t/m 18 mei, 45e Avonddriedaagse in Ouddorp. Drie dagen 5, 10 of 15 km wandelen in de omgeving van Ouddorp en Goedereede.
DEN BOMMEL – Bingo 55+. Bommelstee, aanvang 14.00 uur.

Vrijdag 19 mei

SOMMELSDIJK - Feestavond O-G-O. Aanvang 19.30 uur. Gebouw De Zwaluw, Sperwer 55. Aanmelden via: 0187-484559 of 06-13058237 of info@o-g-o.nl.
STELLENDAM – Kinderconcert De Hoop. 18.45 uur, Haegse Huus.

Zaterdag 20 mei

DIRKSLAND – Trekkertrek Familiedag. Vanaf 12.00 tot ongeveer 20.00 uur. Tentfeest vanaf 21.00 uur. Locatie: Landbouwbedrijf De Wit, Philipshoofjesweg 77.
DIRKSLAND – Rommelmarkt Victoriahal, Philipshoofjesweg 57a. Van 10.00 tot 15.00 uur.
MELISSANT – Jaarmarkt vanaf 9.30 uur aan de Voorstraat.
SOMMELSDIJK – Animal Fair Flakkee. Diverse stands met producten voor huisdieren en paarden. Van 10.00 tot 16.00 uur in wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55.
STAD AAN 'T HARINGVLIET – Muziek en samenzang in de Hervormde Kerk, met organist Piet Bechthum en Anne Marie Huizer op de panfluit. Aanvang 19.30 uur, deuren open 19.00 uur. Toegang gratis, wel een collecte.
OOLTGENSPLAAT - Verkoping vrouwenvereniging Hanna van 9.00 tot 13.00 uur. Woondecoratie, tweedehandskleding, groente, fruit, gebak, lekker kopje soep, koffie/thee met wat lekkers erbij. Lindenlaan 4 Ooltgensplaat.
GOEDEREEDE - 't Rommelschuurtje, Varkensmarkt 4. vanaf 9.30 uur tot 14.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop van artikelen uit grootmoeders tijd. Van 10.00 tot 16.00 uur. Groeneweg 35, meer info: 0187-651638.
OUDDORP - 'Samen zingen' in de Doopsgezinde Kerk. Aanvang 19.30 uur.
STELLENDAM – Ladies' Run bij Zout of Zout. Inschrijven via www.inschrijven.nl.
STELLENDAM – Schuurverkoop t.b.v. de Hervormde Gemeente. Mr. Iman Caustraat 67 van 10.00 tot 15.30 uur.

Dinsdag 23 mei

GOEDEREEDE – Goeree Creatief in Oostdam vanaf 19.00 uur. Info: 06-31000604.

Watersnood meemaken in het Streekmuseum

Foto: Magda Korthals

SOMMELSDIJK – Foto's, krantenknipsels, verhalen, filmpjes – er is veel te zien en te horen over de Watersnood van 1953. Ook in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee. Maar, vindt het museum, het kan nog beter. Echt tastbaar, echt beleefbaar wordt de ramp pas met virtual reality. Tegen de tijd dat de Watersnood 65 jaar geleden plaatsvond, op 1 februari 2018, moet het publiek de gebeurtenissen van toen kunnen ondergaan met de modernste technische hulpmiddelen.

Door Kees van Rixoort

"Virtual reality, wat is dat? Je ziet het her en der oppoppen in Nederland", zegt Bertrand van den Boogert, bestuurslid van het streekmuseum. "Je zet een grote bril op, een soort skibril, en stapt een andere wereld in. Het kan een virtuele wereld zijn, maar ook een echte wereld die is gefilmd. Waar je ook kijkt – boven je, voor je, achter je, onder je; overal om je heen – zie je die wereld. En hoor je die wereld, want het is ook mogelijk geluid toe te voegen." Makelaars gebruiken deze techniek ook, om potentiële kopers als het ware door een te koop staande woning te laten lopen.

Geen attractie

"Wij willen de bezoekers van het museum de Watersnood laten meemaken. Dat is een beladen onderwerp op Goeree-Overflakkee. We willen een goede weergave zonder mensen voor het hoofd te stoten, maar met respect voor de slachtoffers en de nabestaanden. We maken er geen attractie van, maar vertellen het verhaal van de Watersnood. Want het Streekmuseum vertelt eilandverhalen en de Ramp hoort erbij", aldus Van den Boogert. "Vaak wordt de Watersnood een Zeeuwse Ramp genoemd, maar op ons eiland kwamen meer dan vierhonderd mensen om."

Het Streekmuseum Goeree-Overflakkee heeft voor het virtual reality-project 47.500 euro subsidie ontvangen in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Momenteel is het museum bezig een leverancier te kiezen met wie ze de 'presentatie' verder willen vormgeven.

Waarschijnlijk komen er vier brillen, zodat er dus vier mensen tegelijk de Watersnood van 1953 kunnen ondergaan. Het museum moet er één ruimte voor opofferen. Vanaf januari 2018 ga je er zitten, je zet een bril op en beleeft de verwoestende werking van het water, inclusief de geluiden van storm en luidende kerkklokken.

"Het wordt een experience", vat Bertrand van den Boogert samen. "Jarenlang vertelde het museum eilandverhalen op de traditionele manier. Vorig jaar zijn we gestart met levende geschiedenis – toneel in het museum – en nu benutten we de mogelijkheden om het publiek – niet in de laatste plaats de jeugd – op een eigentijdse manier aan te spreken."

<kader>

Spelletjes voor jong en oud

Op de touchscreentafel, die onlangs in het museum is geplaatst, staan nu ook spelletjes: Het boodschappenspel (verzamel zo snel mogelijk de meeste boodschappen), Memory (zoek twee dezelfde foto's bij elkaar), Scheldwoordenspel (zoek de foto van het dorp op Goeree-Overflakkee en de bijpassende scheldnaam), Uitdrukkingenspel (zoek de vertaling van Flakkeese uutdruksels), Veegfoto (digitaal archeologiespel met de meest spraakmakende opgravingen op het eiland), Waar of niet waar (bijvoorbeeld: hebben Willem-Alexander en Máxima een tweede woning op Goeree-Overflakkee?)
Dit is mogelijk gemaakt door subsidie van Publieksbereik Archeologie van de provincie Zuid-Holland.

Brandweermannen Jan Mackloet en Ab Tieleman Koninklijk onderscheiden

Op de foto: v.l.n.r.: Ab Tieleman, Frans Tollenaar, mevrouw Mackloet en Jan Mackloet

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op vrijdagavond 12 mei 2017 zijn de heren Jan Mackloet en Ab Tieleman benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De twee brandweermannen van de blusgroep Stad aan 't Haringvliet en Oude-Tonge kregen hun onderscheiding uitgereikt door locoburgemeester Frans Tollenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee.

Jan Mackloet verlaat na 37 jaar de vrijwillige brandweer. Hij trad in 1980 in dienst en heeft de benodigde papieren gehaald om zijn taken naar behoren te kunnen uitvoeren. Jan is het boegbeeld van de blusgroep Stad aan 't Haringvliet. Hij zorgde voor 'zijn' mannen zoals het een leider betaamt. De declaraties waren altijd in orde, de kazerne en het voertuig zijn altijd op orde gehouden. Met oud en nieuw was het geen vraag of hij in het dorp was of niet. Omdat hij in Middelharnis werkt, is hij ook lange tijd tijdens kantooruren beschikbaar geweest voor de blusgroep Middelharnis en later de Olympiakazerne. Kortom, een brandweerman in hart en nieren met hart voor de zaak.

Ab Tieleman heeft zich ruim 43 jaar ingezet voor de vrijwillige brandweer en ook hij heeft de benodigde certificaten gehaald en trainingen gevolgd. 43 jaar heeft hij bij nacht en ontij alles losgelaten als hij gealarmeerd werd om zo snel mogelijk zijn werk bij de brandweer te gaan doen. Door zijn lange staat van dienst is hij een voorbeeld geweest voor vele jonge brandweermensen welke momenteel lid zijn van blusploeg Oude-Tonge. Ook is hij vele jaren leider van de jeugdbrandweer van Oude-Tonge geweest, waar hij met veel overgave de jeugd de brandweerkneepjes bijbracht. De donderdagavond, oefenavond van de blusploeg, stond altijd ingepland voor de brandweer en hij heeft menig keer zijn kennis en kunde gebruikt om het oefenen leuk en leerzaam te maken in de vorm van het uitzetten van een oefening.

Door hun lange staat van dienst hebben zij veel kunnen betekenen voor de bevolking van Stad aan 't Haringvliet en Oude-Tonge, maar zeker ook ver daarbuiten als ze werden ingezet om assistentie elders in de regio te gaan verlenen.

Plan om stroomgaten 1953 te markeren

GOEREE-OVERFLAKKEE – Waar stroomde het water begin 1953 de polders in? Er is een plan om die stroomgaten en dijkdoorbraken op Goeree-Overflakkee te markeren met basaltpalen. Het plan zou volgend jaar, ter gelegenheid van de vijfenzestigste herdenking van de Watersnoodramp, moeten worden gerealiseerd.

Het idee is van bureau Tauw, dat eerder subsidie vanuit de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland had ontvangen om de overstromingsgeschiedenis van het eiland door middel van een grondboring in beeld te brengen. Dat is niet gelukt: boringen leverden onvoldoende sporen op van de Watersnoodramp en eerdere overstromingen. Het markeren van de stroomgaten en dijkdoorbraken is een alternatief voor de besteding van het subsidiegeld. Daarmee sluit Tauw aan bij een initiatief van het Watersnoodmuseum, dat de Zeeuwse stroomgaten van februari 1953 wil markeren. Dit gebeurt met basaltzuilen met daarop een grafisch teken dat het binnenstromende water symboliseert.

Voordat het plan zijn beslag krijgt gaat Tauw de stroomgaten en dijkdoorbraken op Goeree-Overflakkee exact inventariseren. Ook zal het bureau in overleg moeten treden met het waterschap, dat de dijken beheert.

Feest op de Eben Haëzerschool

GOEDEREEDE/HAVENHOOFD - De Eben Haëzerschool viert feest.

De school viert het feit dat twee juffen 25 jaar in het onderwijs zijn en ook nog eens juf op de Eben Haëzerschool. Corine Zuurmond en Jolanda Tanis zijn enthousiaste en creatieve leerkrachten en zij geven al 25 jaar in verschillende groepen, maar met name de kleuters, les. Beide juffen houden erg van het werken in creatieve projecten, ook houden zij veel van dieren. De schoolreis gaat dit jaar dan ook naar diergaarde Blijdorp. Op vrijdag 19 mei is het feest op school. Van 16.00-19.00 uur is het Open Huis.
Op school is er dan tijd om alle kinderwerkstukken te bewonderen, de juffen te feliciteren en op Goedereede-Havenhoofd hoort daar altijd een vers gebakken visje bij. Iedereen is van harte welkom!

Op excursie tijdens de Vogelweek

GOEDEREEDE – Ook op het eiland werd in het kader van de Vogelweek een aantal excursies gehouden. Zo was er zaterdag een excursie onder leiding van Krijn Tanis, in de Kouden Hoek tussen Goedereede en Ouddorp. De deelnemers namen een kijkje door het vogelkijkscherm aan de rand van het gebied. Verder werd uitgebreid stilgestaan bij het eiland Markenje. Door de kijkers en telescopen, die beschikbaar waren, was een groot scala van broedende vogels te zien. De deelnemers kregen deskundige uitleg van de mensen van de NLGO en er was zelfs een zeldzame gast te spotten: de velduil. (Tekst en foto: Adri van der Laan)

Kerkdienst Ger. Gem. in Ned.

MELISSANT - Woensdag 17 mei is er een kerkdienst van de Ger. Gem. in Ned. Dit is een belijdenisdienst, waarin ds. O.M. van der Tang voorgaat. De aanvang is 19.30 uur.

Zendingsdienst gaat niet door

DIRKSLAND - De zendingsdienst die vanavond - dinsdag 16 mei - gehouden zou worden en waarin ds. S.W. Janse zou voorgaan, gaat niet door.

School bezoekt Europees Parlement

OOLTGENSPLAAT - Op woensdagmorgen 10 mei om 8.00 uur stond een bus van Mijnders klaar in de Pieter Biggestraat in Ooltgensplaat. De reis voor de kinderen was richting Brussel. Naar het Europees Parlement.

Misschien wel de meest politiek betrokken groep 8 van Goeree-Overflakkee (en misschien wel van Zuid-Holland) had deze excursie te danken aan een bezoek dat Europarlementariër Peter van Dalen eerder dit schooljaar bracht aan groep 8.
Meester Jan Willem van de Werken brengt al een aantal jaar de politiek heel dicht bij de kinderen en nodigt daarvoor gastsprekers uit die in de klas het één en ander komen vertellen over de politiek.
Dit jaar was Europarlementariër Peter van Dalen (werkzaam in Brussel namens CU/SGP) komen vertellen over zijn werk. Na een aantal vragen van de kinderen over zijn kantoor en werkplaats in Brussel, nodigde hij de kinderen uit om dit schooljaar nog eens langs te komen in Brussel. Er werd een datum geprikt en dat zou 10 mei worden.

Om 12.00 uur werden de kinderen ontvangen door Peter van Dalen en zijn naaste medewerker Maarten van de Fliert. De beveiliging van het Europees Parlement is in de afgelopen periode scherper geworden, ieder kind moest nu ook een eigen ID-kaart hebben. Na de spannende ID-kaarten controle werd groep 8 ontvangen in een bijzaal van het EP, waar een lunch klaar stond voor de gasten uit Ooltgensplaat.

Peter van Dalen hield een praatje over zijn werk in de afgelopen weken.
Zo kwamen wij bijvoorbeeld te weten dat meneer Van Dalen vier kilometer per dag loopt in het Parlement, dat zijn team bestaat uit zes personen. Toespraken worden vertaald door tolken. Dat is voor meneer Van Dalen erg handig, omdat hij niet alle namen van bijvoorbeeld vissen in het Engels kent. Zo weten wij ook dat zijn medewerkers veel talen spreken (bijvoorbeeld Arabisch en Roemeens) en weten we dat meneer Van Dalen 25 collega Europarlementariërs heeft die ook uit Nederland komen. In totaal zitten er 750 Europarlementariërs in het Parlement. Om kwart over één moest meneer Van Dalen naar een bijeenkomst en nam hij afscheid van onze groep.
Medewerker Maarten van de Fliert heeft de kinderen daarna een rondleiding gegeven in het enorme gebouw van het Europees Parlement.
De kinderen waren zichtbaar onder de indruk van het enorme gebouw.
Heel bijzonder was ook om in de grote vergaderzaal te kijken en daar ook de plaats te zien van meneer Van Dalen. Ook zagen we de plaatsen waar normaal de tolken zaten.
"We kijken terug op een historische trip naar Brussel die de kinderen niet snel gaan vergeten. Peter Van Dalen en Maarten van de Fliert bedanken we nogmaals hartelijk voor deze gave dag".

Marechaussees steken handen uit de mouwen op De Bonte Koe

SOMMELSDIJK – Een dag flinke hulp uit onverwachtse hoek. Dat kreeg dagbestedingslocatie De Bonte Koe van de Gemiva-SVG Groep vorige week woensdag toen een twintigtal marechaussees op deze zorgboerderij verscheen, in de polder tussen Sommelsdijk en Dirksland. Niet in werktijd, dus niet onder de paraplu van Defensie, maar gewoon in eigen tijd, op een vrije dag die ze speciaal hiervoor opofferden. Vrijwilligerswerk dus. En zowel zij als de mensen van De Bonte Koe vonden het een prachtige dag.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Sjouwend maar tegelijkertijd genietend van het vrije leven in de zonovergoten weidse Flakkeese polders, waarin de dijken met Fluitekruidbermen en talloze meidoornbossen in volle bloei staan en waar de vogels hun voorjaarslied uitjubelen, verzetten de mannen verscheidene werkzaamheden die door de tijd heen waren blijven liggen. Klussen die voor de deelnemers van De Bonte Koe ook te zwaar zijn om te doen. Zoals een tegelpad door een weiland leggen, bomen snoeien, struiken verwijderen of verplaatsen. Maar ook deden ze zich aan 't eind van de dag tegoed aan een heerlijke barbecue. Even iets anders dan hun werkzaamheden binnen hun team Rotterdam Airport.
Jarenlang is Jan Slegh eigenaar van de boerderij geweest. Inmiddels heeft deze die verkocht en verhuurt de nieuwe eigenaar, Ard van der Spek, de opstallen. Deels aan Gemiva-SVG, deels aan de nieuwe bewoners van het woonhuis, die de hele boerderij nu beheren: Bram en Gerdiena. Bram is zelf ook werkzaam bij de marechaussee en zijn teamcollega's vonden het wat leuk om in hun vrije tijd eens op de boerderij van hun maat te kijken én er hun handen uit de mouwen te steken. Als het hen goed bevalt, zo bespraken ze met elkaar, zullen ze kijken of ze zich op deze manier in de toekomst ook voor andere goede doelen in gaan zetten.

Dit jaar geen Bonte Koe dagen

De Gemiva-SVG Groep had aan de Oud-Kraaijerdijk te Sommelsdijk aanvankelijk alleen haar dagbestedingsproject De Bonte Koe, maar nadat vorig jaar zomer activiteitencentrum Ophélia hierheen is verhuisd, zijn Ophélia en De Bonte Koe in elkaar zijn opgegaan en gingen ze onder de naam De Bonte Koe verder. Nu vinden zowel mensen met een lichte tot matige verstandelijke beperking en mensen met een niet aangeboren hersenletsel er dagbesteding of krijgen ze er activiteiten aangeboden.
Door de verhuizing van Ophélia naar De Bonte Koe is verbouw en ook uitbreiding van de opstallen noodzakelijk geworden. Geruime tijd liggen er al verbouw- en uitbreidingsplannen te wachten op goedkeuring van de gemeente en De Bonte Koe hoopt dat hiervoor het groene licht binnen niet al te lange tijd zal gaan schijnen, zodat aan de slag gegaan kan worden.
In samenhang met de op stapel staande verbouwing zullen dit jaar geen Bonte Koe dagen worden gehouden. Maar als volgend voorjaar, naar Gemiva-SVG hoopt, de uitbreiding gerealiseerd en de zorgboerderij heropend zal zijn, zal er een open dag worden gehouden en zullen ook de Bonte Koe dagen er weer zijn.

Informatiemarkt over bouwproject Hofburgh

Impressie van Hofburgh.

OUDDORP - In locatie De Overkant aan de Dijkstelweg organiseert bouwbedrijf/vastgoedontwikkelaar De Langen & Van den Berg uit Bergambacht donderdagavond 8 juni een informatiemarkt over het bouwproject dat dit bedrijf wil ontwikkelen nabij de Vliedberg, tussen Hofdijksweg en Hoge Pad in Ouddorp. Het gaat om 21 appartementen (waaronder 2 penthouses) en 17 grondgebonden levensloopbestendige woningen. In juli zal, nog nader aan te kondigen, via een makelaar de verkoop starten.

Door Jaap Ruizeveld

De levensloopbestendige huizen zijn 105 m2 gbo met op de begane grond het woondeel, de slaap- en badkamer. Voorzien van een parkeerplaats op eigen terrein, een kaveloppervlak van rond 185 m2 en een diepe achtertuin. De appartementen variëren in grootte tussen 87 en 113 m2. De penthouses zijn 200 m2 gbo, met terras van 40 m2. De appartementen krijgen balkons van 15 - 24 m2.

Start bouw 2018

Er wordt voor de kopers van de appartementen een half verdiepte parkeergarage onder het gebouw aangelegd. De hoogte van het complex is 4 lagen met kap. Tussen de beide projecten die als één plan worden uitgevoerd, komt een autoluw hofje. Groene aankleding met hagen en bomen zal de woningen omringen. De planning is om in het tweede kwartaal 2018 met de bouw te beginnen. Belangstellenden kunnen zich inschrijven en/of informatie vinden op de website van het bedrijf: www.delangenvdberg.nl.

Kernactiviteiten

DIRKSLAND

Rommelmarkt in Victoriahal

Zaterdag 20 mei is er weer rommelmarkt in de Victoriahal, Philipshoofjesweg 57a. De markt is van 10.00 tot 15.00 uur. Er zijn tachtig tafels, verdeeld over twee grote hallen. De entree is gratis. Deze keer kunnen kinderen zich voor een klein prijsje laten schminken. Er zijn nog enkele tafels vrijdag. Ook voor de markt in juni: één tafel voor € 5,-, twee tafels voor € 7,50. De vier kramen zijn € 12,50 per stuk. Opgeven kan via: 06-20213165.

Praiseavond

Zaterdag 20 mei vindt er in de Hervormde Kerk in Dirksland een Praiseavond plaats met als thema: 'I see The King of Glory'. De muziekgroep 'Difference' hoopt een avondvullend programma te verzorgen. Ook een speciaal projectkoor 'Difference Kids Choir' hoopt aan deze avond mee te werken. De deuren van de kerk gaan om 19.00 uur open en de avond begint om 19.30 uur. De toegang is gratis; er wordt wel een collecte gehouden voor de onkosten van deze avond.

DEN BOMMEL

Bingo 55+

De 55+ club van Den Bommel (Stichting ZIJN) organiseert voor alle 55-plussers op donderdag 18 mei a.s. een gezellige bingo met leuke prijzen. De middag begint om 14.00 uur en wordt gehouden in Bommelstee, Schaapsweg 34 in Den Bommel. De kosten zijn € 4,00 p.p.

Breicafé Bommelstee

Woensdag 24 mei zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34, Den Bommel. Inloop van 19.30-22.00 uur. Entree € 1,75 is inclusief tweemaal kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom! Voor informatie kun je terecht bij Carla Gebraad: 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

GOEDEREEDE

Goeree Creatief

Op 23 mei hoopt men weer een creatieve avond te houden in partycentrum Oostdam te Goedereede. U bent weer van harte welkom met uw eigen handwerk tussen 19.00 en 22.00 uur. Er is deze avond ook een workshop kaarten maken, onder de titel: 'Maak je eigen slingerkaart'. Deze workshop wordt verzorgd door Annelies Taale. De kosten zijn € 6,00 incl. alle materialen. Opgeven kan tot en met 23 mei aanstaande via de mail: Oostdam@sr-go.nl of telefonisch 06-31000604.

't Rommelschuurtje

Zaterdag 20 mei is 't Rommelschuurtje aan de Varkensmarkt 4 te Goedereede weer voor het eerst dit jaar geopend. U bent van harte welkom om te komen snuffelen tussen alle spulletjes. Tevens kunt u die dag spullen inleveren voor de verkoop. Men is geopend van 9.30 tot 14.00 uur. Ook zaterdag 27 mei is 't Rommelschuurtje geopend van 9.30 tot 14.00 uur. Van donderdag 1 juni tot en met 10 augustus is 't Rommelschuurtje elke donderdag geopend van 9.30 tot 12.30 uur. De opbrengst komt geheel ten goede aan clinic Hidi te Ethiopië.

MELISSANT

Jaarmarkt

Op zaterdag 20 mei wordt aan de Voorstraat van 9.30 tot 15.00 uur weer de Jaarmarkt gehouden. Deze markt wordt georganiseerd door de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente. Er zijn 45 kramen met allerlei leuke spullen: bakproducten, beenmode, boerenkaas, dameskleding, kinderkleding, fotokaarten, Crocks, groente en fruit, haarartikelen, wol artikelen, snoepgoed, speelgoed, sieraden, bloemen en planten, Herbalife, Kika, Tupperware, FM-Group, tweedehands kleding, hoeden en boeken. Je kan ook voor de lekkere trek komen, want we hebben gebakken vis, kibbeling, patat, frikandel, hamburgers en jersey ijs. Ook hebben we verschillende kinderspelen, waar mooie prijzen zijn te winnen. Ook is er weer het gezellige terras waar u heerlijk een stukje taart kan proeven van de taartenbakwedstrijd. Onder het genot van een kopje koffie/thee of wat frisdrank.

Gospelkoor 'Relight'

Zondag 21 mei is er in de Ontmoetingskerk een speciale dienst. Het gospelkoor 'Relight' uit Poortugaal zal aan deze dienst haar medewerking verlenen. Ds. Roetman-Sijnstra uit Poortugaal is tijdens deze dienst de voorganger. Aanvang: 9.30 uur, Nieuweweg 11.

Carbootsale verplaatst

De voor 20 mei geplande carbootsale bij N. Mijnders Touringcars in Melissant gaat helaas niet door vanwege te weinig deelnemers. De organisatie gaat een andere datum zoeken voor dit evenement. Voor meer informatie kunt u e-mailen naar info@roparunflakkee.nl.

MIDDELHARNIS

Samenkomst

Zondagmiddag 21 mei is er weer een samenkomst in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Het is een "samenkomst rondom het Woord van God, waar reformatorischen en evangelischen elkaar ontmoeten". Spreker is ds. Jack Nugter en de aanvang is 15.30 uur. De samenkomsten zullen één keer in de maand worden gehouden. De volgende samenkomsten zijn 25/6, 27/8, 24/9, 29/10, 26/11 en 17/12.

English Summer School

Deze zomer vindt weer een English Summer School plaats in Middelharnis. In één week tijd geven kinderen in de leeftijd van 7 tot en met 18 jaar een 'boost' aan hun Engels door middel van een uitgebreid les- en activiteitenprogramma. Op woensdag 31 mei van 16.00-17.00 uur organiseert English Academy een informatiebijeenkomst voor geïnteresseerden. Deze bijeenkomst vindt plaats op de RGO Middelharnis aan de Koningin Julianaweg 54, Middelharnis. Ouders en/of geïnteresseerde deelnemers zijn van harte welkom.
Graag vooraf aanmelden via de website: http://anglianetwork.eu/summer-schools/info-meetings/.

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Zaterdag 20 mei is er van 10.00 tot 16.00 uur schuurverkoop van meer dan 500 artikelen uit grootmoeders tijd: emaille, zink, fornuizen en nog veel meer. Er is gratis koffie/thee. De verkoop wordt gehouden aan de Groeneweg 35. Meer info: 0187-651638.

OOLTGENSPLAAT

Verkoping vrouwenvereniging

Zaterdag 20 mei zal er weer een verkoping worden gehouden in en om de kerk van de Hersteld Hervormde Gemeente aan de Lindelaan 4. Wat is er allemaal te koop? Woondecoratie, tweedehands kleding, fotokaarten, groente, fruit, droge worst van de slager en oliebollen, bolussen en worstenbroodjes van de echte bakker. Ook diverse eigengebakken producten: cake, boterkoek , koekjes, enz. Doe mee en win een mooie boodschappenmand of drink gezellig een kopje koffie/ thee met wat lekkers erbij. Ook te koop: een lekker broodje hamburger of een kopje soep. Iedereen is weer van harte welkom van 9.00-13.00 uur.

OUDDORP

Snuffelmarkt

Vrijdag 26 mei van 9.00 tot 16.00 uur wordt de jaarlijkse snuffelmarkt gehouden t.b.v. de Hervormde Gemeente Ouddorp. De snuffelmarkt wordt gehouden op het kerkterrein van de Dorpskerk. U kunt deze dag snuffelen tussen de bruikbare tweedehands spullen, boeken, sieraden, speelgoed, tweedehands kleding, brocante, eigen gebakken koekjes, cake, kaas van de kaasboerderij, diverse bakkersproducten, gebakken vis, wafels, patat en nog veel meer. Dit jaar is het ook mogelijk om op de foto te gaan, na afloop van de fotoshoot krijgt u alle foto's mee op usb-stick. Voor meer info, zie http://www.hervormdouddorp.nl/.

Afscheid ds. Edwin de Jong

Na zeven jaar toegewijde dienstbaarheid neemt ds. Edwin de Jong afscheid van de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp. Op vrijdag 19 mei van 18.30 tot 21.00 uur is er gelegenheid om informeel en persoonlijk afscheid te nemen van ds. Edwin en Annabell de Jong. Dit vindt plaats in de ontmoetingsruimte van de kerk. Op zondag 21 mei om 14.00 uur zal in de kerk aan Dorpstienden 3 te Ouddorp de afscheidsdienst gehouden worden, waarin ds. Edwin de Jong zelf voorgaat. Deze dienst zal live worden uitgezonden op RTV SLOGO.

Rommelmarkt

Zaterdag 27 mei a.s. houdt de Gereformeerde Kerk van Ouddorp haar jaarlijkse rommelmarkt in de Ring en rondom de toren van Ouddorp. Er is een grote keus in tweedehands spullen zoals boeken, huishoudelijke artikelen, speelgoed, kleding en tassen, meubels, planten, handgemaakte artikelen, antiek en brocante. Verder zijn er oliebollen, vis, broodjes hamburger en beenham. Er is een terras om te genieten van bijv. een kopje koffie met wat lekkers erbij. De markt is van 9.00 tot 16.00 uur.

Samen zingen

Zaterdag 20 mei kan er weer 'samen gezongen' worden in de kerk van de Doopsgezinde Gemeente. Het uurtje zingen staat onder leiding van Wijnand Tanis. Er zullen Psalmen en Johannes de Heer-liederen gezonden worden. De aanvang is 19.30 uur.

Dubbele rommelmarkt

Woensdag 17 mei is er rommelmarkt van de voorraadspullen die nog achter de schermen stonden, in de extra ruimte die is ingericht. Zaterdag zal er een dubbele rommelmarkt zijn, dan gaan de deuren van beide ruimtes open. Dit alles in de loods van Bouwbedrijf van der Linde, Zuidweg 3, industrieterrein richting haven, van 9.00 tot 12.00 uur.

OUDE-TONGE

Rijbewijskeuring

OUDE TONGE - Senioren, chauffeurs met C/D/E rijbewijs en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs door een arts moeten worden gekeurd, kunnen d.d. 19 mei en 16 juni terecht bij Stichting Welzijnswerk Oostflakee, Bernardstraat 35. Schikt de datum u niet, dan zijn er andere mogelijkheden in de regio. Voor senioren kost de keuring € 35,00 en voor chauffeurs tot 75 jaar met rijbewijs C/D/E is het € 55,00. Voor informatie en een afspraak belt u tijdens kantooruren naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088 23 23 300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl.

Goederen voor Uzon

Zaterdag 20 mei is er inzameling van goederen voor de zustergemeente van de Hervormde Gemeente Oude-Tonge, in Uzon op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Komende vanaf de rotonde is het de laatste loods aan uw linkerhand waar ons bord aan de weg staat.
Van 9.30 tot 11.30 uur staat men klaar om schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van uw spullen of moet er iets opgehaald worden, neemt u dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

SOMMELSDIJK

Aangepaste kerkdienst

Op zondag 21 maart a.s. zal er weer een aangepaste kerkdienst gehouden worden voor mensen met een beperking. Deze dienst zal plaatsvinden in de Ned. Herv. Kerk te Sommelsdijk. In deze dienst hoopt voor te gaan ds. J.C. Breugem. De aanvang is om kwart vòòr drie. Iedereen is van harte welkom.

STELLENDAM

Ladies' Run for charity

Nog even te gaan en dan is het zover! De Ladies' Run op 20 mei 2017 bij Zoet of Zout. De start is in Stellendam om 14.00 uur, vanaf Zoet of Zout. De Ladies' Run wordt georganiseerd voor het goede doel, Make a Wish Nederland, waar de gehele opbrengst naartoe gaat. Inschrijven kan op www.inschrijven.nl. De Ladies' Run wordt georganiseerd door Ladies' Circle Voorne en Goeree-Overflakkee en er wordt gezorgd voor een spetterende dag en run! Meld u nu aan!

Kinderconcert

Het jeugdorkest van Fanfareorkest de Hoop geeft op vrijdag 19 mei a.s. een kinderconcert voor jong en oud. Het kinderconcert staat in het teken van een muzikaal verhaal waarin een teddybeer op zoek gaat naar het doel van zijn leven. De toegang voor het concert is gratis en iedereen, zowel kinderen als ouders, zijn van harte welkom! Het concert begint om 18.45 uur in 't Haegse Huus te Stellendam. Vooraf aan het concert organiseert peuterspeelzaal 'Klein Duumpie' een voorjaarsfair met verschillende kraampjes, eetmogelijkheden en genoeg om te doen voor de kinderen! De fair is vanaf 15.30 uur.

Schuurverkoop

Zaterdag 20 mei is er een schuurverkoop op de Meester Iman Caustraat 67 (parkeren kan op het Raadhuisplein). Er zijn bij de verkoop allerhande spulletjes uit grootmoeders tijd, potten en pannen, boeken, plantjes, glaswerk, enzovoort. Als u niets nodig hebt, bent u toch welkom om gezellig een kopje koffie, thee of fris te drinken of een praatje te maken met andere bezoekers. De opbrengst is voor de Hervormde Gemeente te Stellendam. De schuur is open van 10.00 tot 15.30 uur.

Ouddorpse Raad- en Polderhuis weer in gebruik als trouwlocatie

OUDDORP - In 2016 werd het Ouddorpse Raad- en Polderhuis grondig gerenoveerd en sinds 21 oktober jl. zijn hier onder één dak verenigd de openbare bibliotheek, Museum Ouddorp en Rabobank het Haringvliet. Eind maart werd ook de functie van 'huis der gemeente' weer in ere hersteld. In de sfeervolle raadzaal werd door Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand, Pau Heerschap, het huwelijk voltrokken tussen Michel van der Bok en Petra Aleman. Rondom het gebouw, buiten in de zon, werd natuurlijk volop genoten van de gelegenheid om leuke groepsfoto's te maken. Ook belangstelling om op deze mooie locatie elkaar het ja-woord te geven? Neem dan contact op met het bestuur van 'Museum Ouddorp': tel. 06-51265131.

Ook SVIK steunt 'Op de bres tegen MS'

DIRKSLAND - Op de valreep heeft ook SVIK haar bijdrage aan 'Op de bres tegen MS' overgemaakt. Het heeft even geduurd voordat de bijdrage bijeen was, omdat alle verschillende onderdelen van de SVIK mee wilden doen. Sommige activiteiten zijn namelijk wekelijks, andere om de twee weken, éénmaal per maand of zelfs speciaal georganiseerd ten behoeve van de actie.

Zoals vele andere welwillende Flakkeëenaars, wilde de SVIK de stichting 'Op de bres tegen MS' ook een handje helpen. Al snel werden er vanuit de verschillende onderdelen acties en activiteiten op touw gezet. Zoals bijvoorbeeld een ontzettend druk bezochte kinderspeelmiddag, een vrije dansavond, een benefietavond en een speciale bingoronde t.b.v. 'Op de bres'. Met een prachtig resultaat. Uiteindelijk hebben de bezoekers van de bingo, de leden van de dansclub, de jeugdafdeling, disco en de organisatoren van de rommelmarkt een leuk bedrag bij elkaar verzameld. De SVIK heeft dit naar boven afgerond naar een prachtig bedrag. "Wij zijn blij dat we mee hebben kunnen doen aan de actie 'Op de bres tegen MS' en we hopen van harte op een voor Robbert gunstig resultaat," aldus Leo Soldaat, penningmeester van de SVIK.
Een mooi bedrag van € 1500,- is bijeengehaald en overhandigd aan 'Op de bres tegen MS'.

School met de Bijbel in Sommelsdijk onthult klim-/klautertoestel

SOMMELSDIJK - Het was maandagmorgen na de meivakantie feest op de School met de Bijbel in Sommelsdijk. Na een drie maanden durende actieperiode was het eindelijk zover. Het nieuwe klim-/klautertoestel kon in gebruik worden genomen.

Vele acties werden er georganiseerd om de € 15.000,- bij elkaar te krijgen teneinde dit toestel te kunnen realiseren. Alle bestaande speeltoestellen werden vervangen, maar dit ene toestel ging de begroting te boven. Dus nam de pleincommissie het initiatief om onder het motto van: 'Klim hogerop, samen naar de top' het geld bijeen te brengen.

De kinderen waren zeer enthousiast en dat hielp. We hielden een kaartenactie, stroopwafel- en boterkoekactie, sponsorloop en -zwemmen, projectweek met verkoping en rommelmarkt, zingen voor ouderen, persoonlijke acties van kinderen, enz. Ook zochten we sponsors die een donatie deden. Al met al werd er van alles uit de kast gehaald. Tot de laatste minuut bleef het spannend of we het beoogde bedrag zouden binnenhalen. Maar toen op Koningsdag de uiteindelijke stand van de teller werd bekendgemaakt, stond die op € 15.120,- Er ging een gejoel op natuurlijk. Dus werd in de meivakantie het fantastische toestel geplaatst.
Na een toespraak van meester De Jong mocht groep 8 het ingepakte toestel losknippen en als eersten mochten alle leerkrachten het toestel uitproberen. Onder grote hilariteit gingen de juffen en meesters als eersten van de glijbaan. Elke groep mocht die dag extra buitenspelen en na afloop kreeg elk kind een ijsco.
Met veel dank aan: alle kinderen, alle ouders, opa's en oma's, familie, vrienden en buren die ons ruimschoots voorzagen van geldelijke middelen.
Daarnaast dank aan: Autobedrijf Jan van Dijk, Xsarus, Plusmarkt, Heutink, Li Vastgoed, Snackcorner Sommelsdijk, Bakker Koese, Tieleman Keukens, Activiteitencommissie, Hovenierswerken Thunbergia, manege Oostmoer, e.a.

Kampvuuravond Buutengeweun met prijsuitreiking

DIRKSLAND – Vrijdag 19 mei wordt er weer een kampvuuravond georganiseerd door mannenbeweging Buutengeweun.

Deze avond is voor mannen van alle leeftijden en wordt gehouden bij een boerderij aan de Philipshoofjesweg in Dirksland. Spreker deze avond is Wim Hoddenbagh. Hij is betrokken bij de 4e Musketier.
Op Koningsdag stond Buutengeweun op de braderie in Dirksland met een stand. Er was daar een prijsvraag: men moest raden hoe zwaar een complete rugzak weegt om een week te kunnen 'hiken' in de bergen. Ongeveer 200 mannen beantwoordden deze vraag. Ze konden een gratis outdoor weekend Schotland van de 4e Musketier winnen en als 2e prijs een hakbijl.
Op de vrijdag te houden kampvuuravond worden de namen van de mannen bekendgemaakt die de prijsvraag hebben gewonnen.
Naast een korte toespraak is er op de kampvuuravond alle ruimte om elkaar te ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje. Vanwege de voorbereidingen graag aanmelden via www.buutengeweun.nl.

350 leerlingen nemen kijkje in Stellendamse Haven

Vervolg van de voorpagina.

STELLENDAM - In scherp contrast met deze - mogelijk - sombere vooruitzichten, organiseerde United Fish Auctions (UFA) vrijdag samen met de Visserijvereniging Zuidwest, de Coöperatie, KNRM, scheepswerven en aan de Stellendamse haven gebonden bedrijven en ondernemingen, de dag van Visserij & Techniek. Een evenement waarvoor 350 leerlingen van de groepen 7 en 8 van eilandelijke basisscholen en de klassen 1 en 2 van de technische opleidingen VMBO waren uitgenodigd. Juist om te laten zien dat er toekomst is voor de visserijsector. Plaats voor goed opgeleide arbeidskrachten en werkgelegenheid in de aanverwante moderne bedrijfstak. Samengevat: kansen om deel te nemen in maatschappelijk verantwoorde ondernemingen met oog en oor voor de omgeving, milieu en markt.

Weerstand

Johan van Nieuwenhuijzen, algemeen directeur UFA, zegt desgevraagd over het signaal uit Brussel: "Ik ben in detail niet op de hoogte van hetgeen er Europees daar is besproken en afgesproken. Maar het is duidelijk, wij zijn in Nederland koploper in vis-innovatie en technologie, waardoor wij een uitzonderlijk goed kwalitatief, op duurzame wijze gevangen, product hebben. Dat zouden andere landen ook graag willen. Daar komt bij dat Nederland zich onderscheidt in Europa. Tachtig procent van de platvisquota wordt opgevist door Nederlandse vissers. Dat doet - in concurrentie - pijn bij landen die niet over gelijke technologische vaardigheden beschikken. Daarin niet evenveel hebben geïnvesteerd.
Daarbij nog kijkend naar de structuur van de besluitvorming binnen Europa. Ik kan me voorstellen dat als je dan besluiten moet nemen over toekomstige ontwikkelingen, dat dit dan weerstand oproept".

Uitgangspositie

"Als de pulsontheffing de komende jaren wordt teruggebracht naar een kleiner percentage of grotendeels zou worden ingetrokken, dan is de kans groot dat je in de sector terugvalt in visserij met een hogere kostprijs. Ook levert dat vissen op van mindere kwaliteit en wordt er minder duurzaam gevangen. Ik begrijp niet hoe je terug kan gaan in de tijd. Wij hebben veel positieve punten bereikt. Er is minder CO2 uitstoot.
Minder bodemberoering en er wordt selectief gevist. Terug in de tijd, naar oude technieken, lijkt mij nagenoeg onmogelijk. Maar de politiek is weerbarstig. Ik vind dat er een uitdaging ligt voor de sector om Europa te overtuigen dat wij op de goede weg zitten. Daar moet krachtig op worden ingezet. Laat het zien dat wij het goed doen in Nederland. Geef support. Positieve adviezen van NGO's kunnen hier ondersteunen", zegt de UFA-directeur. "Wij hebben een uitstekende uitgangspositie".

Goed initiatief

Zijn visie wordt gedeeld door wethouder Van der Vlugt, die samen met Hans Juch (voorzitter Visserijvereniging Zuidwest), een kijkje neemt op de Stellendamse buitenhaven bij de stands op deze educatieve dag Visserij& Techniek. "Er zijn geen argumenten om de insteek van innovatieve pulsvisserij terug te draaien", zegt de wethouder. "Vanuit de gemeente hebben wij in brieven en mails nadrukkelijk onze support en betrokkenheid kenbaar gemaakt. We zitten er, voor zover wij dat kunnen, boven op". Van der Vlugt is blij met het initiatief Visserij & Techniek. "Prima, goed georganiseerd". Beide mannen genieten van de enthousiast rondwandelende scholieren die vragen stellen, zelf actief bezig kunnen zijn en informatie krijgen. Als dat gepaard gaat met een hapje kibbeling, een vaartochtje met de KNRM-reddingsboot, het pellen van garnalen, het meten van schol en tong op vistafels, het rondleiden op kotters en een kijkje op de boetzolder van de Coöperatie, dan voelden de leerlingen zich als een vis in het water. En voor de techneuten was er voldoende ruimte om aan de weg te timmeren.

120 trucks op Truckshow Flakkee

STELLENDAM - Zaterdag 6 mei was de tiende editie van de Truck Show Flakkee 2017. Er namen ongeveer 120 trucks deel aan het evenement, dat is bijna twintig procent meer dan vorig jaar. De visafslag in Stellendam vormde het decor van de glimmende trucks.

Rond 10.00 uur stonden de meeste trucks opgesteld en konden de chauffeurs en eigenaren beginnen met poetsen. Het harde werken en het warme zonnetje maakte de mensen dorstig en hongerig, waardoor de aanwezige bar en patatkraam al vroeg goede zaken deden. Ook op de chauffeursmarkt werd er druk gehandeld; truckaccessoires, kleding, foto's, onderhoudsproducten en miniaturen wisselden van eigenaar. De modeltruckersvereniging had een prachtige baan aangelegd, vol met radiografisch bestuurde modeltrucks.

Ook buiten werden er een paar activiteiten georganiseerd in de middag. In samenwerking met sportschool Focus Health & Fitness uit Oude-Tonge konden bezoekers een poging wagen om een zware vrachtwagen 50 meter vooruit te trekken – een leuke uitdaging die door verscheidene mensen aangegaan werd! Tijdens de decibelcontest verschenen er indrukwekkende getallen op de decibelmeter. Het brullen van zo'n dikke diesel blijft voor de meeste chauffeurs een schitterend geluid. Aan het eind van de middag was er een prijsuitreiking. Na beoordeling van alle aanwezige trucks door een vakkundige jury werden prijzen uitgereikt in diverse categorieën. De dag werd besloten met een grote gezamenlijke BBQ.

De Chauffeursvereniging Flakkee bedankt alle deelnemers: "We organiseren de show voor jullie, maar zeker ook dóór en met jullie! Daarnaast een woord van dank aan al onze trouwe sponsoren en standhouders die al jaren één van de pijlers zijn onder dit evenement. Bedankt voor deze fantastische editie en op naar volgend jaar!"

Collectief zonnedak op 't Centrum

OOLTGENSPLAAT - Op verenigingsgebouw 't Centrum in Ooltgensplaat komt een collectief zonnedak met 228 panelen waar inwoners van Goeree-Overflakkee mede-eigenaar van kunnen worden. Eneco biedt deze 'ZonneHub' aan in samenwerking met Coöperatie Deltawind en de gemeente Goeree-Overflakkee. Bewoners die zelf geen geschikt of eigen dak hebben kunnen zo 'op afstand' toch hun eigen zonnestroom opwekken en daarmee op een duurzame manier hun energierekening verlagen.

Voor mensen die overwegen om zelf energie op te wekken met zonnepanelen, maar dit niet op hun eigen dak willen of kunnen, biedt de 'ZonneHub' een uitkomst. Coöperatie Deltawind werkt samen met Eneco en de gemeente Goeree-Overflakkee aan de ontwikkeling van collectieve zonnedaken op Goeree-Overflakkee. "De ambitie van Deltawind is om uiteindelijk in iedere dorpskern op Goeree-Overflakkee een collectief zonnedak te realiseren. Zo brengen we schone energie op een makkelijke manier naar mensen toe", legt Monique Sweep, directeur van Coöperatie Deltawind, uit.

Directe verlaging

Op de daken worden zonnepanelen geplaatst die zijn aangeschaft door omwonenden. Zo kan men op eenvoudige wijze een steentje bijdragen aan het milieu én aan de portemonnee. Want naast dat men de stroom zelf opwekt, hoeft men hier ook geen energiebelasting over te betalen. Eneco zorgt ervoor dat de energienota direct verlaagd wordt, en regelt onder meer ook de installatie, het onderhoud en inzicht in de opgewekte stroom. De verlaging van de energierekening komt neer op circa 30 euro per paneel per jaar, met een rendement van circa 4,5%.


Voor omwonenden


Het multifunctionele gebouw 't Centrum biedt ruimte voor 228 zonnepanelen. De gemeente als eigenaar van het pand stelt dit dak ter beschikking om zonnepanelen zo voor iedereen toegankelijk te maken, ook als ze in beschermd dorpsgezicht wonen of in een huurwoning. De paneelprijs bedraagt € 305,-. Meedoen kan al vanaf één paneel. Meer informatie over de 'ZonneHub' in Ooltgensplaat is te vinden op www.zonnehub.nl/ooltgensplaat.

Postcoderoos

De 'ZonneHub' maakt gebruik van de Postcoderoosregeling van de overheid: deelnemers aan lokale collectieve zonnedaken hoeven - net als bij zonnepanelen op eigen dak - geen energiebelasting te betalen over de stroom die ze opwekken voor hun eigen elektriciteitsverbruik. Een van de voorwaarden die de overheid hieraan stelt is dat zij en het dak zich in dezelfde 'postcoderoos' bevinden. De 'ZonneHub' op 't Centrum in Ooltgensplaat is open voor inwoners uit Ooltgensplaat, Middelharnis, Achthuizen/Langstraat, Zuidzijde, Den Bommel, Oude-Tonge en Stad aan 't Haringvliet. De overheid garandeert de belastingkorting voor een periode van 15 jaar. Dit is beter dan zonnepanelen op het eigen dak, waarbij de toekomst van de salderingsregeling nog onzeker is.

Goedereede

Ook in Goedereede stelt de gemeente op korte termijn een van haar daken beschikbaar. Gert-Jan van Veen – bewoner van een huis met beschermd stadsgezicht – is één van de initiatiefnemers en presenteert de plannen vanavond (16 mei) tijdens de dorpsvergadering. Naast Goedereedenaars kunnen ook inwoners uit Stellendam, Ouddorp, Dirksland en Melissant meedoen aan dit initiatief. De verkoop start naar verwachting in juni. Bij grote interesse in de daken op Ooltgensplaat en Goedereede zullen er meer collectieve zonnedaken volgen.
Meer informatie over de 'ZonneHub' in Ooltgensplaat is te vinden op www.zonnehub.nl/ooltgensplaat.
Op de hoogte blijven van andere zonnedaken op het eiland, waaronder het dak in Goedereede? Mail naar zonnedaken@deltawind.nl of www.hieropgewekt.nl.

Herman de Blok neemt afscheid na meer dan veertig jaar investeren en profileren

SOMMELSDIJK – Alles is verkocht, behalve het tankstation en de wasstraat. Dat laatste "om wat om handen te hebben", zegt Herman de Blok, die per 1 mei afscheid heeft genomen van Automotions Knöps, waar hij 43 jaar werkzaam was en sinds 1984 aan het roer stond. Voor een interview over de ontwikkelingen in die jaren en de toekomst van het autorijden, maakt hij graag ruimte in zijn toch nog drukke agenda. Dinsdag 23 mei van 18.00 tot 20.00 uur is er een afscheidsreceptie.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

De Blok begon op 1 december 1975 als verkoper bij Hans Breen, die toen directeur-eigenaar was van het in 1929 opgerichte autobedrijf. "Ik had het grote geluk dat ik in de eerste maand twintig auto's verkocht", blikt hij terug op de 'wittebroodsweken' bij Knöps.

Verkopen

Nu zat dat verkopen wel in zijn bloed. "Toen ik twaalf jaar was ging ik al met de ijscokar op pad. Ik heb banketletters en kerstkransen rondgebracht, ging met bloemkolen langs de deur en werkte, voordat ik bij Knöps kwam, een maand of tien bij een groothandel. Daar werkte ik als verkoper van bijvoorbeeld zoetwaren, sokken en panty's."

Omdat Breen geen opvolgers had, kreeg De Blok de mogelijkheid om door te groeien. Vanaf 1980 hadden ze allebei 50 procent van de aandelen en in 1984, na het bedrijf drie jaar samen gerund te hebben, trok Breen zich terug, al bleef hij wel actief als adviseur. Vanaf dat moment was De Blok directeur-eigenaar.

Er is sinds 1975 enorm veel veranderd. "Toen verkochten we zestig auto's op jaarbasis: Opel, Vauxhall en Bedford. Later liep dat aantal in onze beste jaren op tot 1600 auto's per jaar. In de hoogtijdagen hadden we honderd mensen in dienst. In 1979 bouwden we onze eerste showroom. Er kwam een hal voor occasions, die we voor die tijd stalden in de oude sporthal van Middelharnis en op het Spui. Een tweede showroom: duizend vierkante meter erbij. Een schadebedrijf, een leasebedrijf, een selfservice tankstation, wasstraten. Het idee van een koffieshop heb ik in 1979 meegebracht vanuit Amerika. Even een kopje koffie drinken of een broodje eten, dat sloeg enorm aan. "In 1999 namen we Autobedrijf Akkerdaas in Noordgouwe over en sloten we een samenwerkingsverband met De Jonge in Poortvliet. Door deze ontwikkelingen kregen we naast Goeree-Overflakkee de verantwoording voor de omliggende eilanden Schouwen-Duiveland, Tholen en Sint-Philipsland.

Een belangrijke stap in de uitbreiding van onze dienstverlening die we in 2000 hebben doorgezet met de bouw van een hypermodern tankstation in Ouddorp. Nu is alles verkocht, op het tankstation en de wasgelegenheid in Sommelsdijk na", vertelt Herman de Blok, die tussen de bedrijven door nog meldt dat Knöps één van de eerste Opel Bedrijfswagendealers van Nederland is, jarenlang Chevrolet-dealer (tot het merk in 2015 van de Europese markt verdween) en erkend reparateur van Mitsubishi.

Steengoed product

Knöps kon zo stormachtig groeien door de markt goed aan te voelen en door de populariteit van het merk Opel. De Blok: "Een steengoed product. We hebben altijd 25 procent van de markt in handen gehad. Eén op de vier auto's op Goeree-Overflakkee is hier verkocht. Dat lukt door goed je best te doen, een team van goede medewerkers te hebben en klantvriendelijk en klantgericht te denken." Zelf kwam hij ook veel op de werkvloer: 90 tot 95 procent van de klanten waren bekenden van hem. "Iedere klant is bijzonder, niet alleen de klant die een Opel Speedster (De Blok's meest favoriete Opel model) kocht."

Daarnaast speelde het ondernemerschap uiteraard een rol in het succesverhaal van Knöps. "Durven investeren, durven profileren", zegt Herman de Blok, die zijn hele werkzame leven 70 tot 80 uur per week gewerkt heeft en er nu, op 63-jarige leeftijd, een punt achter zet. "Omdat ik geen opvolgers heb en me boven de 60 niet creatief genoeg meer voel, heb ik alles verkocht. Zo is de continuïteit van de werkgelegenheid bij Automotions Knöps gewaarborgd. Met het oog daarop is het bedrijf ook uitgebreid met Volvo en Peugeot. Alles onder één dak."

Elektrisch

De Blok is al meer dan veertig jaar thuis in de autowereld. Op basis daarvan verwacht hij dat de elektrische auto de toekomst heeft. "Hoe je het ook wendt of keert: het einde van fossiele brandstoffen is in zicht. Dat houdt gewoon op. De toekomst is elektrisch, denk ik. Alle Europese merken zijn er klaar voor. Ook Opel speelt er heel goed op in. Wij verwachten binnenkort de Opel Ampera-E. Nu al is bekend dat er niet voldoende zijn om aan de vraag te voldoen."

De zelfrijdende auto is ook een onafwendbare ontwikkeling, vindt De Blok. "Ik zie het wel zitten. Als zo'n auto op de markt verschijnt zijn er zoveel testen geweest dat-ie volkomen veilig is. Het zou gerust nog een jaar of tien kunnen duren."

Als eigenaar van een autobedrijf zal Herman de Blok het niet meer meemaken. Zijn tijd zit erop. Hij kijkt terug op een mooie tijd, waarin veel tot stand is gekomen. "Een geweldige periode. Ik ben geen dag met slechte zin naar mijn werk gegaan… Alle klanten, medewerkers en leveranciers: hartelijk dank!"

Gerard Sangers in TROS Radar over bijstand

Gerard Sangers in gesprek met Antoinette Hertsenberg van TROS Radar. Foto: Jaap Peeman

MIDDELHARNIS – Hoe is het om bijstandsgerechtigde te zijn? De meeste mensen hebben er geen flauw benul van, is de boodschap van Gerard Sangers uit Middelharnis. Sangers behoort tot de circa vijfhonderd bijstandsgerechtigden op Goeree-Overflakkee en is recent geïnterviewd door Antoinette Hertsenberg van TROS Radar. Het interview dat wordt gebruikt voor de uitzending op maandag 22 en/of 29 mei, zal ongetwijfeld meer mensen inzicht geven in de wereld van de bijstandsgerechtigde.

Door Kees van Rixoort

Sangers (59) werkte in de supermarktbranche en als verkoper van relatiegeschenken. Toen gooide de economische crisis roet in het eten en kwam hij op straat te staan. Na de WW volgde de bijstand. Hij wilde werken en had op een gegeven moment drie 0-urencontracten. Maar daar hield Sangers niets aan over: "Achteraf bleek dat er geld bij moest. Hoe meer ik werkte, hoe minder ik netto overhield. Daar kwam nog bij dat ik veel zakelijke kilometers reed en je die met een vergoeding van 19 cent per kilometer niet kan dekken. Bijstand is armoede."

Hij legt uit dat een bijstandsgerechtigde, naast de schaamte en angst, aanloopt tegen de landelijke wet- en regelgeving en de gemeentelijke verordeningen. "Sinds 2015, toen de Participatiewet in werking trad, hebben gemeenten veel vrijheid om zelf het beleid in te vullen en regels te stellen. Goeree-Overflakkee is streng, Rotterdam ook, maar Amsterdam is veel soepeler. Daar proberen ze de randen van de wet te vinden."

Een gemeente mag een bijstandsgerechtigde jaarlijks een belastingvrije stimuleringspremie geven van maximaal 2392 euro. Dat gebeurt echter lang niet in alle gevallen. Veel gemeenten gaan ver onder dat maximum zitten, tot een jaarlijkse premie van slechts 125 euro. Niet echt een stimulans, vindt Sangers, die voorrekent dat hij als alleenstaande vader met kinderen van 18 jaar en ouder 30 procent onder het minimumloon uitkomt.

Hij vertelt dat hij zijn situatie – en daarmee die van veel andere bijstandsgerechtigden – op verschillende manieren heeft aangekaart. Bij de gemeenteraad, bij de wethouder, bij het ambtelijk apparaat, bij de bezwarencommissie, bij de rechtbank, zelfs bij de Tweede Kamer en staatssecretaris Klijnsma. Maar tot nu toe zonder veel resultaat. "Te gek voor woorden, dat je zo'n strijd moet leveren omdat je wilt werken voor je uitkering. De meeste mensen snappen dat niet."

Volgens Gerard Sangers komt daar nog een belangrijke vraag bij: hoe zie je de bijstandsgerechtigde? "Als iemand die de hele dag op de bank zit en gratis geld krijgt of als iemand die pech onderweg heeft gehad en door de regelgeving niet meer aan de slag komt?"

Samen met een collega-bijstandsgerechtigde heeft Sangers, die lid is van de Cliëntenraad Participatiewet, het project Bijstand Werkt Samen opgezet. "De basis daarvan is: mensen samenbrengen, elkaar helpen als ervaringsdeskundigen en de financiële situatie verbeteren naar minimaal het minimumloon. We willen een 'gereedschapskist' bieden om uit de bijstand te komen. Ik hoop dat Bijstand Werkt Samen daaraan een bijdrage gaat leveren. De gemeenteraad ondersteunde het idee unaniem via een motie."

KAder: Meer weten?

Wie meer wil weten, kan de volgende e-mailadressen gebruiken: info@bijstandwerktsamen.nl en participatieraadgo@gmail.com.

Glasaal tellen in de haven van Battenoord

BATTENOORD - Twee keer per week gaat Niels van Zanten uit Den Bommel samen met zijn ouders naar de haven van Battenoord. Op een exact tevoren bepaald tijdstip laten ze een kruisnet voor de uitwatering van het gemaal zakken. Na precies vijf minuten wordt het net opgehaald en wordt de inhoud geteld. Dit alles om de bewegingen van de glasaal te monitoren.

Tekst en foto: Adri van der Laan

We troffen de familie Van Zanten vorige week aan in de haven van Battenoord. Vanaf februari tot en met juni van dit jaar, even na zonsondergang laten zij vijf keer het kruisnet in de haven zakken en wordt de inhoud nauwkeurig genoteerd. Deze keer hebben we pech, want welgeteld één glasaal liet zich vangen en tellen.
De paling plant zich voort in de Sargassozee, een gebied in de Atlantische Oceaan voor de kust van Noord Amerika. Een deel van de jonge glasaaltjes zet koers richting de zoete binnenwateren van Europa om daar op te groeien. Maar met de aalstand in Nederland gaat het niet goed, de paling staat zelfs op uitsterven. Dit heeft waarschijnlijk verschillende oorzaken en de waterbeheerders willen weten wanneer de glasaal naar het zoete binnenwater en wil en hoe groot de verschillende zijn in de jaren dat er gemonitoord wordt. 130 vrijwilligers zijn actief in Nederland om van februari tot en met juni de trek van de glasaal in de gaten te houden. Stichting RAVON (Reptielen, Amfibieën, Vissen Onderzoek Nederland), coördineert het monitoren. In Zuid-Holland heet het project 'Samen voor de Aal'. Ook Niels van Zanten wil zich – met zijn ouders en Anne Marijke Elema – inzetten om de glasaal te monitoren. Met het resultaat kunnen de waterbeheerders, zoals het Rijk, Waterschappen, en Provincies in de toekomst wellicht maatregelen nemen om de glasaal te beschermen.
Niels volgt de opleiding Natuur en Recreatie in Gorinchem en het monitoren is een project voor zijn stage bij IVN Goeree-Overflakkee, het instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. Niels hoopt in de toekomst zijn beroep te kunnen vinden bij activiteiten in de natuur.

Donderdagavond was de vangst niet zo groot, maar één glasaal liet zich tellen. Niels geeft aan dat het niet te voorspellen is hoe groot de vangst zal zijn. Dit jaar wordt er in Battenoord relatief weinig glasaal gezien. Maar vrijwilligers in Ouddorp tellen meer van deze dieren in hun net. Wat hiervan de oorzaak is, is niet bekend. Volgens de familie Van Zanten zou het kunnen zijn dat er enkele weken tijdens de monitoring een schip bezig was met het uitbaggeren van de vaargeul/havenmond van Battenoord. Toch zijn er wel een avonden in dit voorjaar geweest waarin men meerdere glasalen gevangen heeft en staat de stand tot nu toe op 57 glasalen.

Naast het monitoren van de glasaal werd ook de driedoornige stekelbaars geteld. Van deze dieren kwamen er veel voor in onze regio. Er was zelfs een avond bij dat ze 574 stekelbaarsjes hebben gevangen, dat was een record volgens de coördinator van Ravon. Naast glasalen en stekelbaarsjes worden er ook veel krabben, garnalen en verschillende soorten grondels gevangen.

Niels geeft aan dat het moeilijk te bepalen is of de glasaal die gevangen wordt op eigen kracht tot de Grevelingen gekomen is of dat het hier om de uitgezette versie gaat. De uitgezette glasaal kan iets donkerder van kleur zijn. Glasaal krijgt pigment in de loop van de tijd als ze de kust bereikt hebben. Het is niet aangetoond dat het uitzetten van Franse glasaal in Nederland bijdraagt aan een betere stand van de Europese aal. Glasaal wordt vaak uitgezet in water waar ook intensieve visserij plaatsvindt zoals de Grevelingen.

In kader bij artikel

Vrijwilligers

Het monitoren kost veel tijd en menskracht, zo zijn er in Nederland 130 vrijwilligers betrokken bij de monitoring, die op verschillende locaties plaatsvindt. Maar men kan nog wel meer van deze vrijwilligers gebruiken. Wie interesse heeft kan contact opnemen met de Stichting RAVON via www.ravon.nl

Kunstverkoopdagen in de Exoduskerk

SOMMELSDIJK - Tijdens het weekend van Kunstkijkdagen Goeree-Overflakkee wordt in de Exoduskerk in Sommelsdijk een nieuw evenement georganiseerd.

Het betreft de verkoop van kunstvoorwerpen, antiek en design. De objecten zijn geschonken door leden en vrienden van de kerk. Het belooft een mooi evenement te worden met een keur aan geselecteerde kunstvoorwerpen.
De organisatoren zijn verrast met het aangeboden aanbod. "Wij willen een goede selectie van voorwerpen te koop aanbieden, dus wij zijn echt streng bij de keuring op kwaliteit".
U kunt deze verkoopdagen niet vergelijken met een rommel- of curiosamarkt.

In de afgelopen weken heeft er in de streekbladen al iets gestaan over de bijzondere objecten die geschonken zijn. Een uniek olieverfschilderij van A.K. Vogelaar, een gouache van J. Luyks, A.J. Zwart, werk van Dolieslager en een olieverfschilderij gesigneerd met 'Gabriël' (een 'echte'?)
Ook zal er werk van Herman Bieling verkocht worden. Glaskunst is er o.a. van Andries Coper, Verboeket en Royal Krona. Plateel van Zenith, Jumbo, Westraven en schitterend porselein.
Ook zullen er kunstboeken verkocht worden en komt een grote verzameling boeken over de klassieke zeilvaart in de verkoop. En wat te denken van een uitgave van 'Wendingen', een kunsttijdschrift met een schitterende vormgeving.

Op een aantal kunstwerken zal geboden kunnen worden. De bieder kan (eventueel met een veilnummer) een bod uitbrengen op een kavel. Op zaterdagmiddag zal het tijdslot (vermeld op de biedingenlijst) aangeven wie op dat moment de hoogste bieder is en zich de nieuwe eigenaar mag noemen van een object.

De kunstverkoopdagen zijn op vrijdag 26 mei (11.00 tot 21.00 uur) en op zaterdag 27 mei (10.00 tot 17.00 uur) in de Exoduskerk aan de Dorpsweg 97 in Sommeldijk.

Milieueffectrapport Battenoert bijna compleet

DEN HAAG - De Commissie m.e.r. heeft het milieueffectrapport voor Windturbinepark Battenoert op Goeree-Overflakkee beoordeeld. De effecten van het park op het landschap zijn nog niet volledig beschreven. De Commissie adviseert daarom het rapport te laten aanpassen.

De onafhankelijke Commissie m.e.r. is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De Commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. Het bevoegd gezag - in dit geval de gemeenteraad en burgemeester en wethouders van Goeree-Overflakkee - besluit over het project. Zie ook www.commissiemer.nl.

Het project

De gemeente Goeree-Overflakkee wil het bestemmingsplan aanpassen om het windturbinepark Battenoert van Eneco en Deltawind mogelijk te maken. De gemeente besluit binnenkort ook over de benodigde omgevingsvergunning(en) voor het park. Het park komt aan de zuidkant van Goeree-Overflakkee, ter hoogte van de Grevelingendam.

Voordat de gemeente beslist over het bestemmingsplan en over de omgevingsvergunningen zijn de milieugevolgen van het park onderzocht in een milieueffectrapport. De gemeente heeft de Commissie gevraagd het rapport te beoordelen.

Het advies

Het rapport laat de milieueffecten zien van verschillende opstellingsvarianten van 8 tot 10 windturbines die verschillen in hoogte en in grootte (vermogen turbine). Het rapport geeft aan dat maatregelen nodig zijn om teveel hinder door geluid en slagschaduw voor omwonenden en sterfte onder vleermuizen te voorkomen. De Commissie is nagegaan in hoeverre het rapport de effecten beschrijft van een windturbinepark zoals dat in het bestemmingsplan wordt vastgelegd.

Opvallend is dat het bestemmingsplan toestemming geeft voor een ander en kleiner park (6 turbines) dan in het rapport is onderzocht. Het bestemmingsplan geeft voor dit kleinere park al wel aanvullende informatie over geluid en slagschaduw, maar geeft nog geen volledige informatie over het effect op het landschap. Zo ontbreken visualisaties van het kleinere park. De Commissie adviseert het rapport aan te laten passen en dan pas te besluiten, de gemeente heeft aangegeven het advies over te nemen.

Voorjaarsfair peuterspeelzaal 'Klein Duumpie'

STELLENDAM - Op vrijdag 19 mei organiseert peuterspeelzaal 'Klein Duumpie' vanaf 15.30 uur een voorjaarsfair. Aansluitend om 18.45 uur organiseert het jeugdorkest van fanfareorkest 'De Hoop' een kinderconcert.

Er zijn tijdens de fair heel veel verschillende activiteiten, zoals een springkussen, envelop trekken met mooie prijzen van fantastische sponsors, een grabbelton, zelfgemaakte cadeautjes door de peuters, tweedehands speelgoed, op de foto met een tractor en schminken.
Ook worden er patatjes gebakken, broodjes knakworst, frikadel en ijsjes verkocht. De opbrengst gaat naar de peuterspeelzaal.

Kinderkleding- en speelgoedbeurs

Er wordt deze middag samengewerkt met verenigingsgebouw het 'Haegse Huus', u kunt bij Lena aan de bar een lekker kopje koffie, thee of glaasje fris drinken. Ook wordt er in het 'Haegse Huus' deze middag een kinderspeelgoedbeurs door haar georganiseerd. U kunt voor maar 5 euro een tafel huren waar u zelf kinderkleding of speelgoed kunt verkopen. Tot 17 mei kunt u zich aanmelden via d.moerkerk@hotmail.com.

Aansluitend op deze gezellige middag geeft het jeugdorkest van fanfareorkest 'De Hoop' een mooi en knuffelbaar kinderconcert: 'Teddybeer gaat op zoek'. De muzikanten van het orkest veranderen in allerlei dieren die de teddybeer met de naam Wasbaar tegenkomt. Het concert duurt ongeveer een uur, waarna de kinderen nog even een instrument uit mogen proberen.

Inspraakavond voorontwerpbestemmingsplan Den Bommel, Herkingen en Stad aan 't Haringvliet

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van 9 mei tot en met 19 juni 2017 ligt het voorontwerpbestemmingsplan 'Drie kernen Den Bommel, Herkingen en Stad aan 't Haringvliet' ter inzage. De gemeente Goeree-Overflakkee organiseert op maandag 29 mei 2017 een inspraakavond over dit voorontwerpbestemmingsplan. Tijdens deze avond krijgen de aanwezigen een korte presentatie over het plan en kunnen zij vragen stellen en hun mening geven.

Het voorontwerpbestemmingsplan gaat over de drie dorpskernen Den Bommel, Herkingen en Stad aan 't Haringvliet. Op dit moment hebben deze kernen nog ieder een eigen bestemmingsplan. Vanuit de Wet ruimtelijke ordening is de gemeente verplicht om na tien jaar een bestemmingsplan te actualiseren. Dat moment is voor deze drie plannen aangebroken en vormt daarmee de belangrijkste reden om de bestemmingsplannen te herzien.

De drie dorpskernen vielen voor de herindeling onder drie gemeenten, die verschillende bureaus inhuurden om de bestemmingsplannen te maken. Hierdoor verschilden de plannen op punten van elkaar. Met de bestemmingsplanherziening worden de verschillen rechtgetrokken en sluit het plan aan bij de eerder vastgestelde bestemmingsplannen en beleidsnotities van de gemeente Goeree-Overflakkee. Uniformiteit, flexibiliteit, eenvoud en participatie vormen de belangrijkste uitgangspunten in het voorbereidingsproces om te komen tot het nieuwe bestemmingsplan.

Het voorontwerpbestemmingsplan 'Drie kernen Den Bommel, Herkingen, Stad aan 't Haringvliet' biedt het planologische juridische kader om de bestemmingsplanherziening mogelijk te maken.

Inspraakavond

De gemeente Goeree-Overflakkee organiseert op maandag 29 mei 2017 een inspraakavond voor belangstellenden om kennis te nemen van het voorontwerpbestemmingsplan. Daarnaast is het mogelijk om vragen te stellen, een mening te geven over het plan en een reactie achter te laten op het plan. De avond start om 19.30 uur en vindt plaats in Bestuurscentrum Het Rondeel, Dwarsweg 40 in Middelharnis.

Ter inzage

De stukken zijn tot en met 19 juni 2017 in te zien op het gemeentehuis en digitaal via www.goeree-overflakkee.nl/terinzage.

'Kunstzinnige' landbewerker krijgt prijs

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Jaarlijks wordt ons eiland door de boeren versiert met prachtige aardappelbedden die net als de tulpenvelden veel bekijks trekken. Dus ook buiten de bekende Kunstkijk rond Hemelvaart is er veel kunst op ons eiland te aanschouwen. Rond Stad aan 't Haringvliet maken we foto's van de 'Boerenkunst' en zien we naast de kaarsrechte strepen en mooie bochten steeds meer variatie om het publiek te boeien. Over een maand zijn alle kunstwerken weer verdwenen en zien we bloeiende aardappelvelden. Uit de foto's kiezen we een winnaar die net wat origineler en kunstzinniger zijn land bewerkt heeft. Dit jaar won Nico Vogelaar de prijs vanwege zijn 'weefwerk' langs de Oostmoersedijk. Hij kreeg naast de Stadse plu ook een ingelijste foto van zijn eigen kunstwerk.

Vrienden van Carmen organiseren wielertocht van 100 km

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op zaterdag 20 mei wordt voor de derde keer de VVC Classic georganiseerd door de stichting Vrienden van Carmen. De VVC Classic is een wielertocht van 100 km over Goeree-Overflakkee en Schouwen-Duiveland. Vanaf 8.30 uur is het mogelijk om in te schrijven voor deze Classic in recreatiecentrum De Staver in Sommelsdijk, daar is de start en de finish. Om 10.00 uur zal het startsein gegeven worden door Marvin van Nieuwkerk. Marvin lag bij de Sommeldijkse Carmen Kievit op de kamer, tijdens de periode dat zij beide opgenomen waren in de Daniel den Hoed.

Na het startschot zal er 'en groupe' worden gereden. Onder begeleiding van wegkapiteins zal het fietstempo worden aangegeven. Daarnaast wordt de tocht begeleid door motorrijders. Onderweg zijn er twee stops. De eerste stop is bij camping De Vier Bannen in Ouwerkerk en de tweede stop bij camping Witte in Ouddorp. Tijdens beide stops is er eten en drinken voor de deelnemers, na de finish is er bij De Staver gelegenheid om te douchen, een drankje te nuttigen en deel te nemen aan de loterij. Het inschrijfgeld bedraagt € 12,50 per persoon en is geheel bestemd voor Stichting Stop Hersentumoren en Familiehuis Daniel den Hoed. Zowel de oprichtster van stichting Stop Hersentumoren als de directeur van Familiehuis Daniel den Hoed zijn bij de start aanwezig om de wielrenners succes te wensen.

De VVC Classic is ontstaan vanuit het doel om geld in te zamelen voor Stichting Stop Hersentumoren. De stichting Vrienden van Carmen heeft de gevolgen van hersentumoren van dichtbij meegemaakt. Op 1 december 2015 is Carmen Kievit uit Sommelsdijk overleden aan de gevolgen van een hersentumor, ze was nog maar 25 jaar. Opgeven voor de derde VVC Classic kan via vvcclassic@gmail.com. Het is ook mogelijk om op de dag zelf in te schrijven bij recreatiecentrum De Staver in Sommelsdijk vanaf 8.30 uur.
Voor meer informatie over de VVC Classic: www.vriendenvancarmen.nl.

Workshop Qi Gong bij De Boei

OUDDORP - Dinsdag 23 mei is inloophuis De Boei geopend van 10.00 tot 16.00 uur, op locatie De Overkant in Ouddorp. Bent u niet in de gelegenheid om met eigen of openbaar vervoer te komen - het is nogal een afstand - dan kunt u gebruik maken van onze chauffeursdienst; wel graag even van te voren bellen; 06-22111572.

Inloophuis De Boei is een plek waar u met elkaar of met onze gastvrouwen van gedachten kunt wisselen, waar naar u geluisterd wordt als u uw verhaal kwijt wilt. Echter ook een plek waar u gewoon een kopje koffie of thee kunt drinken, om even ergens anders te zijn. Blijft u de hele dag, dan is het verstandig om zelf uw lunch mee te nemen. Om 13.00 uur is Jolanda van Rijswijk te gast, zij is gediplomeerd docent Chinese bewegingsleer. Zij geeft een workshop Qi Gong, Dat zijn langzame vloeiende bewegingen, die ervoor zorgen dat de energie makkelijker door het lichaam kan gaan stromen, waardoor je beter in je vel gaat zitten. Bewegingen die zelfs op een stoel beoefend kunnen worden. Ieder mens is uniek, is haar uitgangspunt. Ieder kan op zijn of haar kracht werken aan een beter lichaam, niet de innerlijke glimlach te vergeten.

Open Dag Modelvliegclub Middelharnis

MIDDELHARNIS - Modelvliegclub 'SDGO' organiseert op Hemelvaartsdag, 25 mei 2017, de jaarlijkse Open Dag. Iedereen is van harte welkom van 13.00 tot 17.00 uur op ons prachtige modelvliegveld gelegen aan de Middelweg te Middelharnis.

Op deze dag geeft modelvliegclub 'SDGO' mensen de gelegenheid om te kijken en om vragen te stellen over deze interessante hobby.
Er zullen de gehele middag demonstraties gegeven worden met radiografisch bestuurbare vliegtuigen en helikopters van verschillende grootte. Deze zijn dan aangedreven door een elektro- of een brandstofmotor.
Onder het genot van al onze activiteiten is er de gelegenheid om een hapje en een drankje te verkrijgen.
Er wordt natuurlijk ook aan de kinderen gedacht. Zoals voorgaande jaren zal men weer snoepdroppen vanuit een modelvliegtuig, waarna de kinderen het gedropte snoep mogen zoeken op het veld.
Wil je zelf eens een modelvliegtuig besturen? Dat kan! Voor de geïnteresseerden is er de gelegenheid om samen met een instructeur te vliegen door middel van twee aan elkaar gekoppelde zenders.
Iedereen die interesse heeft om ook te gaan modelvliegen kan er terecht om advies en informatie in te winnen over het starten met modelvliegen.
Voor meer informatie; kijk op onze website: www.modelvliegclubsdgo.nl.

Benefietconcert voor Stéphanos

SOMMELSDIJK - Vrijdag 19 mei is er een benefietconcert georganiseerd t.a.v. Stichting Stéphanos. Stéphanos is werkzaam in Malawi en Zambia. Malawi staat momenteel op de 6e plek wat de armste landen ter wereld betreft. De nood is dan ook groot. Vooral nu er hongersnood is uitgebroken. Mattanja Bakker zal zich drie weken inzetten in Malawi. Met het geld dat deze avond opgehaald zal worden, kunnen er verschillende werkzaamheden worden verricht. Denk aan renovatie, landbouwprojecten, evangelisatie en kinderwerk. Het concert wordt gehouden in de HHK Rehobôthkerk in Sommelsijk. De avond is van 19.00 tot 20.15 uur. Entree: € 5,00. Kinderen van 4 t/m 12 jaar € 2,50.

Ruim € 500 bijeen gefietst

MIDDELHARNIS – De Flakkeese AvondFietsdriedaagse die vorige week dinsdag tot en met donderdag gehouden werd, heeft € 528 opgebracht. De opbrengst was bestemd voor het goede doel: 'Op de bres tegen MS', om Robbert Westdijk uit Dirksland te helpen in zijn strijd tegen deze ziekte en het mogelijk te helpen maken dat de behandeling die hij hiervoor in Mexico wil ondergaan dichterbij komt. Op de foto krijgt Robbert de opbrengst van de Flakkeese AvondFietsdriedaagse 2017 overhandigd door de organisatoren Ria de Blok en Anja Vroegindeweij.

Begrijpelijke cursus voor beginnende computergebruikers

GOEDEREEDE – Voor een aardig clubje mensen was het een uitkomst, de allereerste computercursus die Computer Service Ouddorp in samenwerking met 2NEXUS in de achterliggende maanden gaf. Verdeeld over twee groepen werden in totaal zestien deelnemers in tien weken tijd 'opgeleid' om zelfstandig aan de slag te kunnen met de pc. Vooral mensen die daarvoor nauwelijks of nog nooit iets met een computer deden hadden zich opgegeven. Van de eerste groep kregen de deelnemers vorige week maandagavond hun certificaten uitgereikt, van de tweede groep de avond erop.

Door Hans Villerius

Al geruime tijd is Yoran Kuiper, eigenaar van Computer Service Ouddorp, actief in het helpen en adviseren van individuele klanten die op vragen of moeilijkheden stuiten bij het gebruik van hun computer. Hulp op locatie dus. Dit naast de verkoop van computers en aanverwante producten, onderhoud en reparatie aan het bedrijfsadres, Koolweg 4 te Ouddorp. De problemen waarvoor Yoran bij klanten thuis kwam, brachten hem op het idee een basis computercursus op te zetten waarin van al die vragen en problemen zo veel mogelijk aan de orde komt. Met behulp van Gert-Jan Bakelaar van het collega-bedrijf 2NEXUS te Goedereede, die bijdroeg aan de ideevorming voor de cursus en daarvoor de huisvesting regelde, heeft Yoran onder de naam Computer Cursus Ouddorp een begrijpelijke basiscursus ontwikkeld. Ook een lesboek maakte hij erbij, waarvoor zijn stagiair Ruben Mastenbroek veel werk verrichtte. Zowel Yoran, Gert-Jan als Ruben zijn aanwezig tijdens de lessen, die gegeven worden in de kantine van Van Wijk Installaties & Constructies aan de Provincialeweg te Goedereede, en als dat zo uitkomt vullen ze elkaar aan.

Doorbreken

Met een folderactie in Ouddorp, Goedereede, Stellendam en een deel van Melissant beoogde Yoran minstens tien cursisten samen te krijgen. Na enkele afvallers werden het er uiteindelijk zestien, die wekelijks in Goedereede les kregen in het gebruik van de computer. Van het aan- en uitzetten tot het opslaan van bestanden, printen, e-mailen, gebruikmaken van internet, op eenvoudige wijze werd alles uitgelegd. Een uurtje per les. Langer niet, anders wordt de informatie niet meer opgepakt, weet Yoran, die er speciaal voor is gaan zitten om deze cursus samen te stellen. "In de achterliggende jaren is in computerland richting consumenten een beetje het idee gewekt dat gebruikmaking van de pc iets gevaarlijks is. Mensen is angst aangepraat, met de achterliggende gedachte dat wie voor 't eerst met een pc aan de slag gaat dan al gauw een computerbedrijf in de arm zal nemen om het lopen van risico's te vermijden. Uiteindelijk leidde deze strategie ertoe dat juist minder mensen zich aan de computer waagden. Met het geven van de cursus wil ik dat helpen doorbreken. Want alleen als je persoonlijke gegevens aan derden afstaat, zouden anderen daarmee aan de haal kunnen gaan. Maar zo lang je dat niet doet – en natuurlijk doe je dat ook niet – is er echt niets aan de hand. Ook hierover vertellen we tijdens de cursus. Evenals dat we uitleggen waar een computer nu eigenlijk mee bezig is als we 'm bepaalde dingen laten doen. Een kijkje in de binnenkant van de pc hoort er ook bij. Niet ingewikkeld, maar gewoon om het omgaan met de computer er nóg begrijpelijker door te laten worden. Uiteindelijk wordt al doende, ondanks dat het basiscursus heet, best diep op de materie ingegaan, tot op gevorderd niveau", vertelt Yoran.

Positief

Hoewel het niet per se de doelgroep is, waren het allemaal senioren die zich aanmeldden voor deze eerste computercursus van Computer Service Ouddorp. En stuk voor stuk zijn ze er positief en enthousiast over, en blij dat ze hebben meegedaan. "Ik had totaal geen computerkennis", zegt de één, "maar zonder pc kun je straks helemaal niks meer. Je zult er heus een keer aan moeten beginnen. En door de cursus die hier gegeven wordt, lekker in de buurt, ben ik toch wegwijs geworden in de basisvaardigheden, terwijl ik daarvóór niet eens wist hoe je zo'n ding aan moest zetten!"
"Fijn dat dit kan, zo'n cursus", reageert een ander, "het voorziet heel erg in een behoefte. En doordat de lessen niet langer dan een uur duren, blijft de hoeveelheid informatie die je krijgt prima te behappen."
En nog een ander vult aan: "Het is onbegrijpelijk hoe eenvoudig die jongens alles uit weten te leggen. Zelfs ík snap 't…! Deze manier van lesgeven is geweldig! Het uur is zó om. En als je tussendoor ergens mee zit, of straks na afloop van de cursus, kun je ze óók gewoon nog raadplegen. Dat heb je bij andere cursussen niet."
"Ik had al wel een computer, maar eigenlijk durfde ik er niet zo veel mee te doen. Ik was altijd onzeker of ik 't wel goed deed en zo, maar dat is nu voorbij", geeft weer een andere cursist aan.

Vervolg

Het is dan ook niet verwonderlijk dat na de uitreiking van de certificaten, vorige week, van verschillende kanten meteen de vraag kwam naar een vervolg. Yoran denkt er serieus over na om daar inderdaad invulling aan te geven, bijvoorbeeld door vervolgcursussen op te zetten die zich richten op specifieke onderwerpen. En natuurlijk zal ook de basiscursus een vervolg krijgen, want er zijn heel wat mensen die best wel aan een pc zouden willen beginnen, maar het niet zien zitten om eraan te beginnen. De basiscursus van Computer Service Ouddorp is hier een uitkomst voor, zo leerde de eerste sessie.
Wie meer wil weten kan bellen naar 085 0654141.

Mantelzorgers: Zorg voor jezelf: ontdek je kracht

GOEREE-OVERFLAKKEE - Hoe houd je jezelf fit en veerkrachtig als de zorg voor een naaste veel van je vraagt? Als mantelzorger kan je veel dilemma's tegenkomen. Je wilt er zijn voor die ander en vindt het logisch altijd klaar te staan. Daarnaast weet je vaak ook wel wat belangrijk is voor jezelf, alleen ernaar handelen is niet zo gemakkelijk. Vaak ga je gewoon maar door. Wanneer je te vaak en te langdurig over je eigen grenzen gaat, heeft dat gevolgen voor je eigen gezondheid. Tegelijkertijd kan je er dan niet voor die ander zijn op de manier waarop je zou willen.
Belangrijk is dus om af en toe ruimte te nemen om na te gaan hoe het met jou is. Welke vragen zijn er, wat heb je nodig en hoe pak je het aan? In deze workshop wordt stilgestaan bij het proces dat je als mantelzorger doormaakt en de knelpunten die je tegen kunt komen als het gaat om jouw persoonlijk welbevinden. De workshop wordt gegeven door Yvonne Groenendijk in het Diekhuus te Middelharnis op woensdag 14 juni van 13.30-15.30 uur. Wil je nieuwe inzichten opdoen, je meer bewust worden van mogelijkheden om je eigen kracht en zelfvertrouwen op een positieve manier te versterken? Meld je aan bij Stichting ZIJN: tel. 0187 483366 of e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

Foto-archief zorgt voor kijkplezier bij ouderen

GOEREE-OVERFLAKKEE - Mooie plaatjes kijken en herinneringen ophalen. Het kan nu op de woonzorglocaties van CuraMare met foto's uit het archief van Maria Evers, redacteur/fotograaf van Schrijfbedrijf Evers van der Waart uit Nieuwe-Tonge. Zij overhandigde op 10 april een usb-stick aan mevrouw I. van Es van CuraMare, met daarop oude foto's van het eiland, genomen over een periode van twintig jaar. "Het was voor mij een goede aanleiding om eindelijk ook mijn oudere foto's te digitaliseren", stelt Evers. "Het idee kwam van mijn vriendin Irene van Es, die werkzaam is bij CuraMare. Ze opperde om met mijn foto's wat kijkplezier te brengen bij de mensen van de verschillende woonzorglocaties. Dat idee sprak me erg aan en ik ben er mee aan de slag gegaan. Oude foto's uitzoeken en inscannen en daarna per dorp rangschikken. Uiteindelijk staan er meer dan tweeduizend foto's op de usb-stick." De foto's worden gebruikt op de 'Braintrainers' van de verschillende woonzorglocaties van CuraMare. Op de foto overhandigt Maria Evers de usb-stick aan Irene van Es.

Familiefietsdag door de mooiste gebieden van Voorne-Putten

DIRKSLAND - Op de zaterdag na Hemelvaartsdag, 27 mei, is er weer een familiefietsdag georganiseerd door de activiteitencommissie van de Gereformeerde Gemeente Dirksland.

Er zijn routes van 25 en 40 kilometer.
Het startpunt van de routes is op het parkeerterrein bij Paviljoen Boelies, Oever 1, 3221 LC Hellevoetsluis. Dit is aan de Noord-Oostkant van de Haringvlietsluizen.
Men fietst richting Oostvoorne, door de mooiste natuurgebieden van Voorne-Putten. U kunt ook een kijkje nemen in de kerk van de Geref. Gemeente in Oostvoorne.

Inschrijven op het startpunt van 9.30 tot 11.30 uur voor de prijs van € 3,- per persoon. De gezinsprijs is € 7,-. Bij de start ontvangt u gratis een kop koffie, thee of fris met wat lekkers. Overige consumpties zijn onderweg voor een redelijke prijs te koop.
Fietst u ook (weer) mee? U krijgt een routebeschrijving met vermelding van knooppunten, zodat u volop kunt genieten van de natuur.
Voor de organisatie is het gewenst om te weten op hoeveel personen we kunnen rekenen. Meer informatie en opgave bij Leen Markwat op telefoonnummer 06-46173599 of per e-mail: l.markwat@jmservices.nl.

Wilt u een fiets huren? Dan graag opgeven bij Jan Huizer, jhuizer@live.nl of telefoonnummer 06-83338474.
Als het weer niet geschikt is, kan de tocht helaas niet doorgaan. Dan krijgt u via de e-mail bericht.

'Bejaarden' op wintersportreis

OUDDORP – Op deze foto staat de 'Boslandgroep'. Deze groep gaat al twintig jaar iedere winter naar Oostenrijk.

Deze reis wordt georganiseerd door dhr. Job Bosland (tweede zittend van links) en zijn vrouw Corry (met glas). In samenwerking met Fital Reizen organiseert Job dit al sinds 1997.
Het bijzondere aan deze reizen is b.v. de samenstelling van de groep. Ongeveer de helft van deze mensen gaat nog skiën, de andere helft heeft de hele week de bus ter beschikking en maakt allerlei leuke uitstapjes in de omgeving. De ene keer een wandeling in de sneeuw, de andere keer bezoeken zij een kasteel of museum. 's Avonds komen ze in het hotel elkaar weer tegen en dan heeft ieder zijn eigen verhaal. Job probeert ook iedere winter naar een andere bestemming te gaan. Zo hebben ze al heel wat plaatsen in Oostenrijk gezien. Nog iets bijzonders is, dat de leeftijd van de groep in al die jaren behoorlijk is gestegen. Gelukkig melden zich ieder jaar ook weer jongeren aan om mee te gaan, zodat de bus toch weer vol komt.

Ze hopen dit nog enige jaren voort te kunnen zetten en allen op deze foto zijn het daar roerend mee eens.

Dressuur Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET – De uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's, proef F2, gereden op zaterdag 13 mei 2017 in Manege Oostmoer, is als volgt:

Ymke v. Laere, Silly, 237 pnt; Danique Hagoort, Sproet, 235 pnt; Marith v. Barneveld, Ginger, 233 pnt; Tess Keuvelaar, Button, 230 pnt; Julia v. Beusichem, Doddle, 230 pnt; Caitlin Troost, Ginger, 229 pnt; Sofie v. Schelven, Disney, 228 pnt; Nienke Jordaan, Ginger, 228 pnt; Ilse van Loo, Doddle, 225 pnt; Demi Gunnewegh, Doddle, 225 pnt; Meredith v. Lenten, Glory, 224 pnt; Edy de Rover, Spiky, 223 pnt; Daphne Abresch, Glory, 222 pnt; Caroline Bouwmeester, Gabanna, 221 pnt; Kiki Natte, Sonja, 220 pnt; Susanna v. Brussel, Sonja, 220 pnt; Peter Witvliet, Doddle, 219 pnt; Esmee Waltman, Sonja, 219 pnt; Roos v. Schelven, Rody, 219 pnt.

Vrijdag in de krant

Nieuwe plannen voor centrum en haven Middelharnis