info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

14 februari 2017

Dinsdag Eilanden-Nieuws 14 februari 2017


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Nieuw reddingsvest voor vissers

Kotterbemanning met de nieuwe reddingsvesten. (Foto: Jaap Ruizeveld)

STELLENDAM – Het was vrijdag Fisherman Saver Day in en bij de Stellendamse buitenhaven. Een dag die in het teken stond van het vergroten van het veiligheidsbewustzijn in de Nederlandse vissersvloot. Gesymboliseerd door de uitreiking van werk-reddingsvesten aan de bemanning van vier kotters, de TH 10, GO 31, SCH 63 en OD 17 in restaurant De Zeemeeuw. Het bijzondere aan de Fisherman Saver is dat dit reddingsvest is ontwikkeld vanuit de eisen en wensen van de vissers zelf.

Door Jaap Ruizeveld

De vesten werden getest tijdens een reddingsactie op zee. Foto: Vissersbond

De bemanningen van deze vier vissersschepen hebben prototypes getest tijdens het werk aan boord. Hun bevindingen zijn verwerkt in verbeterde versies. Dat resulteerde in een nieuw werk-reddingsvest, dat maximale veiligheid combineert met optimaal draagcomfort.' Nu dit vest er is, heeft niemand meer een reden om tijdens het werk aan boord géén reddingsvest te dragen', klonk het tijdens de presentatie en uitreiking van de eerste in serie geproduceerde werk-reddingsvesten. Met het thema: Veilig naar zee en veilig weer thuis. De Fisherman Saver is ontwikkeld door leverancier Besto, een gerenommeerd bedrijf op het gebied van reddingsmaterialen. De coördinatie van de ontwikkeling en de campagne voor meer veiligheidsbesef is in handen van de Nederlandse Vissersbond.

Draagcomfort

Omdat het risico van te water raken (met levensbedreigende gevolgen) altijd op de loer ligt aan boord van een vissersschip, moet het dragen van een werk-reddingsvest voortaan een vanzelfsprekendheid worden. Dit met een vest dat je aandoet alsof het een jasje is.Dat zal zeker nog enige tijd een goede communicatie-inzet vragen.

>> Lees verder op pagina 19

Sneeuw tijdens wintermarkt 't Kompas

DEN BOMMEL - De Christelijke Jenaplanschool 't Kompas in den Bommel veranderde vrijdagavond in een 'winterwonderland'. Het schoolplein stond vol met kramen waarin onder andere kinderkunst en zelfgebakken lekkernijen verkocht werden. Diverse lokale winkeliers waren aanwezig met een kraam en er was een grabbelton en enveloppentrekken. De sfeervolle ijsbaan was erg in trek bij de jonge kinderen en natuurlijk ontbrak het niet aan de toepasselijke koek en zopie, eigen gemaakte warme soepen en hamburgers. De markt was georganiseerd door een grote groep betrokken ouders, team en kinderen in goed overleg met de dorpsraad van den Bommel. Vaders zorgden voor heerlijk warme vuren in vuurkorven. Toen het in de loop van de avond ook nog echt ging sneeuwen, was de gezellige wintersfeer compleet. Jenaplanschool 't Kompas spaart voor de aanleg van een natuurlijk speelplein. Dat past bij het type onderwijs, waarbij kinderen opgroeien in een natuurlijke en speelse omgeving uitgedaagd worden tot creatief en fantasierijk spel.

2 / 24

Agenda

Woensdag 15 februari

ACHTHUIZEN – Bingo, vanaf 14.00 uur in de kantine van FIOS. Vijf euro p.p.
DEN BOMMEL – Koffieochtend, vanaf 10.00 uur in bij de Bron.
MIDDELHARNIS – Kringloop 't Pakhuus open van 9.00 tot 11.30 uur. Molenweg 16, schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
OUDE-TONGE – Knutselmiddag voor kinderen van groep 1-8. Van 13.30 tot 15.00 uur in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Kosten: € 2.-.
MELISSANT – Koffiemiddag in De Melishof. Plus stamppotmaaltijd. Opgeven via 0187-602411.

Donderdag 16 februari

DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje. Spuikolk 6. Van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl
MIDDELHARNIS – Kringloop 't Pakhuus open van 9.00 tot 15.00 uur. Molenweg 16, schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport.

Vrijdag 17 februari

DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje. Spuikolk 6. Van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl
GOEDEREEDE – Winterfair van 16.00 tot 21.00 uur op de Eben-Haëzerschool.
MIDDELHARNIS – Kringloop 't Pakhuus open van 9.00 tot 11.30 uur. Molenweg 16, schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.
OOLTGENSPLAAT – Bingo 55+ in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Aanvang 14.00 uur. Info: 06-40701181.
OUDDORP – Pianoconcert van Piet Westhoeve in de Overkant. Kosten euro 15, 00 p.p. Kaartjes kunnen besteld worden via www: opdebrestegenms.nl De opbrengst is bestemd voor de Stichting Op de bres tegen ms.

Zaterdag 18 februari

GOEDEREEDE – Verkoping jongens- en meisjesclub van de HHK. Van 9.00 tot 14.00 uur. Rond kerkgebouw aan de Doelweg.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt 't Lôôsje. Spuikolk 6. Van 9.00 tot 12.00 uur. www.tloosje.nl
MIDDELHARNIS – Kringloop 't Pakhuus open van 10.00 tot 15.00 uur. Molenweg 16, schuin tegenover de Lidl, achter Trommel Transport.
OUDDORP – Uurtje zingen, van 19.30 tot 20.30 uur in de Doopsgezinde kerk.
OUDE-TONGE – Toneel in de Grutterswei, vanaf 20.00 uur 'Opa apestaartje.nl'. Entree € 10,-, aanmelden via 642590 of kees.lenie@telfort.nl.
OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 uur tot 12.00 uur.
SOMMELSDIJK – Bingo in de Zwaluw, Sperwer 55. Aanvang 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur.
STELLENDAM – Containerverkoop in de tuin van de Gereformeerde Kerk. De verkoop is van 10.00 tot 12.00 uur.
STELLENDAM – Oliebollenverkoop door mannenkoor Door Eendracht Verbonden, vanaf 8.00 uur bij Plus Tessemaker.
NIEUWE-TONGE – Schuurverkoop van emaille en anderen artikelen uit grootmoederstijd. Van 10.00 tot 16.00 uur. Groeneweg 35. 0187-651638.

Maandag 20 februari

DIRKSLAND – Jaarvergadering Oranjevereniging, vanaf 19.30 uur in 't Anker.
MIDDELHARNIS – Emmaüskerk. Lezing ds. J.L. Lingen over de Jacobusbrief. Aanvang 20.00 uur. www.emmaüskerkmiddelharnis.nl

Kiwanis brengt weer € 5.500 bijeen voor speeltoestellen basisscholen

Kiwanisleden en een deel van de vrijwilligers die betrokken waren bij de eindejaarsactie. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Jaarlijks houdt de Kiwanis afdeling Goeree-Overflakkee een eindejaarsactie, net als bij haar andere acties die ze in de loop van het jaar houdt, bestemd voor het goede doel: het welzijn van kinderen. Ook eind vorig jaar was er een slotactie en daarvan werd afgelopen donderdagavond de opbrengst bekendgemaakt.

Door Hans Villerius

Voor de derde keer op rij mikte de Kiwanis eindejaarsactie op bedrijven en instellingen die in aanloop naar Kerst en de jaarwisseling hun zakenrelaties graag verrassen met een relatiegeschenk, een eindejaarsgift. Kiwanis Goeree-Overflakkee biedt dan aan dit geheel voor bedrijven te verzorgen. Dat houdt in het geschenk zelf, luxe en best exclusief, dus onderscheidend. Maar ook het klaarmaken ervan, desgewenst voorzien van een persoonlijke noot van het schenkende bedrijf, zoals een fraaie wenskaart. En ook de bezorging neemt Kiwanis voor haar rekening, door heel Nederland. Een hele organisatie, maar de mensen van Kiwanis doen het graag en met liefde. Bedrijven konden een spettervers vispakket laten verzorgen en dit jaar kiezen uit een grotere en een kleinere. Erin zaten Stellendamse garnalen, gerookte zalm, paling, forel en heilbot. En het is dankzij Visbedrijf Sperling te Ouddorp dat aan de Kiwanisactie uitvoering gegeven kon worden, niet alleen omdat zonder leverancier er geen vis zou zijn, maar vooral dankzij de zeer ver gaande medewerking van Teun Sperling, die kosten noch moeite uit de weg ging om Kiwanis te faciliteren in de uitvoering van haar eindejaarsactie. Zelfs bij de groothandel kreeg hij 't voor elkaar om voor het goede doel de vis goedkoper in huis te krijgen. Maar ook stelde hij zijn hele bedrijf beschikbaar, inclusief koelcellen, om het verse product neer te zetten en daarvandaan op de bezorgdag uit te laten rijden. Dat was 19 december vorig jaar. In alle vroegte vertrokken vrijwillige chauffeurs, vergezelde van een bijrijder, uit Ouddorp om in alle hoeken van het land hun bestellingen af te leveren. En alle moeite is niet tevergeefs geweest. Ruim driehonderd pakketten mochten worden verzorgd. Tijdens een samenzijn afgelopen donderdagavond in Eetcafé No. 9 te Middelharnis werden de vrijwilligers op smakelijke wijze bedankt voor hun inzet en werd ook de opbrengst van de actie bekend gemaakt: € 5.500. Dit bedrag gaat naar het project waaraan Kiwanis momenteel werkt, namelijk de pleinen van alle basisscholen op het eiland voorzien van een speeltoestel. Op die manier wil de serviceclub er een bijdrage aan leveren dat kinderen meer bewegen. De eerste pannakooien zijn al besteld!

Continuïteit van huisartsenpraktijk

GOEREE-OVERFLAKKEE - Problematiek over de continuïteit van de huisartsenpraktijk in Den Bommel was onderwerp van een raadsvraag van de fractie VKGO (De Vos). Waarom is er door burgemeester en secretaris geen initiatief genomen voor een constructief gesprek met de huisartsen nadat zij hiertoe een nadrukkelijk verzoek kregen?

Door Jaap Ruizeveld

En vindt het college dat er een volwaardige huisartsenpraktijk in Den Bommel moet blijven en dat voor huisvesting het college een optimale inspanning moet leveren? Huisartsen zouden hebben aangegeven hun praktijk met apotheek in Den Bommel te willen voortzetten. De problematiek om tot een praktijkruimte te kunnen komen die aan de eisen voldoet zou eind 2016 aan de fractievoorzitters in de raad zijn gemaild.

Wethouder De Jong gaf aan dat er wel degelijk overleg is gevoerd en ook nu nog steeds gaande is. Het plan van de huisartsen staat daarbij centraal en zal in procedure kunnen komen. Oorspronkelijk was een en ander tijdelijk geparkeerd omdat ingezet werd op het realiseren van één project waarin zowel voor de voetbal, het dorpscentrum, de huisartsenpost en de school gezamenlijk ruimte zou kunnen worden ontwikkeld. Na verkenning van de uitvoeringsmogelijkheden en een verdiepingsslag bleek dat dit veel extra tijd en rond de 200.000 euro zou gaan kosten. Nu wordt weer de focus gelegd op de huisartsenvoorziening.

Inloopavond plan 'Boerderij Welgelegen'

GOEREE-OVERFLAKKEE -De gemeente Goeree-Overflakkee ontwikkelde samen met bouwbedrijf De Langen & van den Berg een woningbouwplan voor het perceel 'Boerderij Welgelegen'. Het perceel is gelegen aan Hazersweg 25 in Ouddorp. Om inwoners en ondernemers van Ouddorp en andere geïnteresseerden te informeren, vindt er op woensdag 22 februari een inloopavond plaats in sport- en zalencentrum Dorpstienden (Dorpstienden 4, Ouddorp).

De inloopavond start om 19.00 uur. Er is geen plenair gedeelte, het betreft een vrije inloop. Tussen 19.00 en 21.00 uur kunnen bezoekers een indruk krijgen van het bouwplan, de te bouwen woningen en de kaders van het toekomstige bestemmingsplan. Vanuit het bouwbedrijf en de gemeente zijn er medewerkers aanwezig om vragen te beantwoorden. De gemeente verwerkt, waar nodig, opmerkingen in het (bestemmings)plan.

Ontwikkeling

Het perceel en de opstallen van de boerderij voldoen niet aan de gewenste ruimtelijke kwaliteit. De Langen & van den Berg ontwikkelde een plan om verder verval van de locatie tegen te gaan. Het plan bestaat onder andere uit het renoveren van de boerderijwoning en het teruggeven van de oorspronkelijke uitstraling van het wagenhuis. De grote schuur wordt nieuw gebouwd met daarin een aantal woningen. De nieuwbouw behoudt de huidige verschijningsvorm. Daarnaast worden er op het terrein nieuwe woningen gebouwd. Het college van burgemeester en wethouders heeft met betrekking tot het bouwplan een principebesluit genomen om hieraan medewerking te verlenen.

Plan

Omdat het bouwen van woningen niet overeenkomt met het geldende bestemmingsplan, is een partiële herziening van het plan voor dit perceel noodzakelijk. Het bouwplan bestaat uit de bestaande woning, het wagenhuis, zes rijwoningen in het volume van een landbouwschuur, zes levensloopbestendige woningen, drie twee-onder-één-kapwoningen en een vrijstaande woning.

Zorgen om verval hoeve en boerderij

GOEREE-OVERFLAKKEE - In brieven aan college, gemeenteraad en de Monumentencommissie wijst de Erfgoedvereniging Heemschut op haar zorgen over de situatie rond een tweetal boerderijen, hoeve Zeldenrust aan de Groeneweg in Den Bommel en de boerderij Pauwestee aan de Staakweg in Dirksland.

Heemschut vindt het nadrukkelijk een taak van het college om handelend op te treden naar eigenaren die hun pand verkeerd onderhouden. De belangrijkste gebreken dienen te worden aangepakt om verpaupering te voorkomen. Hoeve Zeldenrust is een rijksmonument dat te koop staat. Hier zou mogelijk sloop zijn uitgevoerd. Boerderij Pauwestee is geen rijksmonument maar een behoudenswaardig pand. Daarop moet worden ingezet adviseert Heemschut zodat deze panden voor de authentieke omgeving niet verloren gaan. Op vragen van Tuk (CU) stelde wethouder Markwat dat het project in Den Bommel een complexe zaak betreft waar overigens nog overleg over plaatsvindt om een duurzame oplossing te bereiken.

Klapstoelconcert

GOEDEREEDE - Vrijdag 10 maart zal er weer een klapstoelconcertserie in monumentale woonhuizen in Goedereede plaatsvinden. In vier bijzondere woonhuizen zullen prachtige uitvoeringen worden verzorgd. De organisatie is in handen van Piet Westhoeve en André Kastelein.

De ontvangst, met koffie, is in de toren vanaf 18.45 uur. Om 19.30 uur starten de uitvoeringen in de woonhuizen. Door betaling van € 25,- aan de balie in de toren kunt u op de vier locaties de uitvoeringen bijwonen. Op een van de locaties krijgt u een consumptie aangeboden en na afloop van de concerten is er nog een nazit met een meet-and-greet met de musici in de toren.

U kunt zich alleen aanmelden op zaterdag 18 februari aanstaande vanaf 12.00 uur (de website wordt dan geopend) via www.klapstoelconcert.nl
De ervaring leert dat het maximale aantal deelnemers snel bereikt wordt

"Tijdelijke begeleiding in de trajectgroep helpt"

MIDDELHARNIS - Er is de laatste jaren veel veranderd in de zorg voor leerlingen. Voorheen had een leerling een 'rugzak'. Met een diagnose van een specialist kreeg hij of zij een eigen budget om zorg mee in te kopen. "Op de Prins Maurits kijken we liever naar onderwijsbehoefte dan naar diagnoses," verklaart Luuk Vis, teamleider vmbo 1 en 2. "Want als je oog hebt voor de behoefte van een leerling, dan kun je daar als school passend op inspelen. Door diagnoses los te laten, maak je extra begeleiding bovendien toegankelijk voor méér leerlingen."

Niet iedere leerling kent een probleemloze schooltijd. Soms is er zoveel aan de hand dat er extra zorg en begeleiding nodig is, bijvoorbeeld vanwege een gedragsprobleem. Nu wil het geval dat er op Goeree-Overflakkee geen speciaal voortgezet onderwijs is. "We streven ernaar dat een leerling met specifieke onderwijsbehoeften onderwijs kan volgen op een reguliere school," legt Luuk Vis uit. "Om dat mogelijk te maken is brede samenwerking nodig: met zorginstellingen, externe zorgverleners en de andere middelbare scholen op het eiland."

Dagelijks naar de trajectgroep

De zorgstructuur op de christelijke scholengemeenschap in Middelharnis is duidelijk ingericht op de uiteenlopende onderwijsbehoeften van de leerling. Zo is er bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding mogelijk in het huiswerkinstituut. Voor complexe zorgvragen is de trajectgroep ontwikkeld. Hier kunnen leerlingen dagelijks terecht. De een zit in de trajectgroep om school geleidelijk aan weer op te pakken na een periode van afwezigheid. Terwijl de ander alleen naar de trajectgroep komt voor een time-out. Weer een ander maakt er iedere dag zijn huiswerk omdat plannen maar niet lukt.

Werken aan jezelf

Coördinator onderwijsondersteuning Diana de Lege legt uit wat er precies in de trajectgroep gebeurt. "We werken hier met leerlingen aan zaken als gedragsverandering, persoonlijkheidsvorming en sociale vaardigheden. Bij een vrij overzichtelijk probleem kunnen we een kind snel en effectief helpen in de trajectgroep. Maar sommige kinderen hebben misschien wel een jaar extra begeleiding nodig. Daarom is toelating in de trajectgroep pas mogelijk na een zorgvuldig onderzoek. We observeren een leerling tijdens de les, voeren gesprekken met hem of haar, met de ouders en met docenten."

Tijdelijke begeleiding

Inmiddels werkt de Prins Maurits al enkele jaren met de trajectgroep. De belangstelling groeit onder ouders en leerlingen. Om misverstanden te voorkomen, benadrukt De Lege dat de trajectgroep geen huiswerkinstituut of uitstuurlokaal is. "We nemen in geen geval de begeleiding over van een vakdocent. Het doel is altijd om er met tijdelijke begeleiding voor te zorgen dat een kind op eigen kracht weer verder kan op school. Juist dit tijdelijke karakter maakt de trajectgroep zo waardevol."

Overdracht

In het kader van passend onderwijs besteedt de Prins Maurits veel aandacht aan de samenwerking met het basisonderwijs. Teamleider Luuk Vis verduidelijkt: "Voor ieder kind is de overgang naar de middelbare school een grote stap. Voor sommige kinderen is die stap om wat voor reden dan ook nog veel ingrijpender. Nauwe samenwerking helpt om de overdracht beter te organiseren. Hoe eerder wij als toekomstige school betrokken raken bij een leerling, hoe beter wij ons kunnen voorbereiden op zijn of haar komst. Uiteindelijk komt dat het kind ten goede."

De dementievriendelijke kerk

OUDDORP - Hoe gaan we goed om met gemeenteleden die dement worden? Op welke manier kunnen we hen pastorale zorg bieden? In de kerk bestaat vaak verlegenheid over dit onderwerp. Annemarie Roding, als geestelijk verzorger werkzaam met dementerenden in een verpleeghuis en een kleinschalige woonvorm in Hellevoetsluis, komt op 23 februari over dit onderwerp vertellen.

Sinds haar boekje De dementievriendelijke kerk verscheen, krijgt Annemarie Roding veel uitnodigingen van kerken om te komen praten over hoe de kerk de (pastorale) zorg aan deze groep kwetsbare mensen vorm kan geven. "Ik houd eerst een korte presentatie over het proces van dementie, en vertel dat religieus gevoel en religieuze beleving daarin overeind blijven. Ik maak duidelijk dat het belangrijk is om in ieder geval íets te doen. Elke plaatselijke gemeente die tachtigplussers in de kerk heeft, heeft mensen met dementie in de kaartenbak, ook al zie je ze misschien niet in de kerkdienst. Juist dan is het van belang om te bedenken waar ze zijn. Ik vertel altijd verhalen uit mijn eigen praktijk: wat kunnen we daar vanuit het pastoraat mee?
Het blijkt dat er veel behoefte is aan praktische tips. Bijvoorbeeld: hoe kom je binnen bij iemand die lijdt aan dementie? Op welke manier begroet je iemand? Welke elementen in de kerkdienst zijn ondersteunend voor mensen met dementie? En wat kunnen we misschien veranderen? Verder is het ook altijd mooi om met de aanwezigen ervaringen te delen." Elke kerk kan een dementievriendelijke kerk worden. De tips uit Annemarie's boekje geven een goede basis om iets goeds te doen voor deze doelgroep. Het is belangrijk als een kerk hierover een idee ontwikkelt, vindt Annemarie, "maar het is vooral belangrijk dat mensen elkaar vanuit de verbondenheid als gemeente van Christus opzoeken".

Voor informatie over deze avond kunt u contact opnemen met Ds. V.d. Griend e.mailadres: wjvdgriend@upcmail.nl. De bijeenkomst wordt gehouden in de Gereformeerde kerk, Dorpstienden 15 te Ouddorp. De aanvang: 19.30 uur, Koffie en thee staan klaar.

Lenie Mackloet veteraan bij Excelsior

DIRKSLAND - Na een lidmaatschap van ruim 30 jaar nam Lenie Mackloet-Guldemeester afscheid als tweede sopraan van het gemengd koor Excelsior Dirksland. De voorzitter, mw. Dolislager, memoreerde in een gedicht de trouwe komst van Lenie naar de repetities samen met haar vriendin. Ze overhandigde haar een mooi boeket bloemen en een oorkonde waarin Lenie werd benoemd tot veteraan van haar Excelsior. Lenie vond het jammer te stoppen, maar het is beter zo om op het hoogtepunt te stoppen. Ze beloofde aanwezig te zijn bij het eerstvolgende concert op vrijdag 17 maart in de Grutterswei: het Vierkorenkorenconcert.

Bedrijfsproblemen bij Budi

GOEREE-OVERFLAKKEE – De heer Stout, architectuur en bouwadvies en de heer Schovers waren insprekers voor het bedrijf Budi in Ooltgensplaat. Met een veelheid aan tekeningen ter ondersteuning van hun betoog. Deze worden overigens op de lijst Ingekomen Stukken voor de raad van 23 februari geplaatst. Het gaat om een conflict met een vestiging waarvoor de heer Kammeraad zich eerder die avond als inspreker al had gemeld. Oorspronkelijk was iedereen met iedereen tevreden maar dat is veranderd. Problematiek door deze laatste inspreker aangeduid van o.a. te verwachten afwatering als gevolg vaneen uitbreiding van het aantal m2 bedrijfsvloeroppervlak van het bedrijf Budi. Er was door Kammeraad een zienswijze ingediend. De voorzieningenrechter heeft de bouw stil laten leggen. Het bedrijf Budi zou hierdoor in grote financiële problemen zijn geraakt. In het college zal in deze trieste zaak in een gesprek naar een oplossing zoeken.

BasiCaire en RikaRika samen onder een dak

Peta Grootenboer (links) en Marieke Gerhards voor hun pand aan de Langeweg in Sommelsdijk.

SOMMELSDIJK - Wat begon met een kennismaking groeide uit tot grote plannen. Peta Grootenboer van BasiCaire en Marieke Gerards van RikaRika, ontmoetten elkaar bij een gezamenlijke relatie en vonden elkaar in de passie voor mens en gezondheid.

Dat enthousiasme maakte dat ze op zoek gingen naar een samenwerking die ieders expertise nog meer tot bloei zou brengen. Ze zijn nu samen onder een dak aan de Langeweg 1 in Sommelsdijk.

Los van elkaar, ieder een eigen praktijkruimte, maar verbonden door dezelfde scholing en inzichten willen ze beschikbaar zijn voor mensen die werken aan hun vitaliteit. Mensen die gezondheid een kostbaar bezit vinden, die geloven in 'Beter worden door jezelf te zijn'. Mensen die het leven een uitdaging vinden en bereid zijn de bestaande paden te verlaten en openstaan voor nieuwe inzichten en nieuwe keuzes. Alles in dienst van gezondheid, fitheid, vitaliteit en kwaliteit.

Week van kennismaking

Peta en Marieke, organiseren een week van kennismaking. Op zaterdag 18 februari zal de officiële opening plaatsvinden. Tussen 10.00-12.00 uur kunt u binnenlopen aan de Langeweg 1 om kennis te maken met Peta en Marieke. Ook is er de mogelijkheid allerlei vragen te stellen.

De week daarna, van 20 tot en met 24 februari, zullen op verschillende momenten gratis workshops plaatsvinden waar u zich voor kan inschrijven. Onderwerpen die aan bod komen zijn ademhaling, gezondheid, spijsverteringsklachten en slaapproblemen.

Interesse? Schrijf u in via de website, want de ruimte is beperkt. Onderwerpen, data en tijden, vindt u op www.basicaire.nl en www.rikarika.nl.

Veiligheid fietsers

GOEREE-OVERFLAKKEE - In een informatieve brief van het college aan de raad is de stand van zaken toegelicht over de uit te voeren werkzaamheden aan de N215. Het betreft, zoals gemeld, om Ontsluiting Nieuwe-Tonge, een Turborotonde Middelharnis- Sommelsdijk en groot onderhoud. Oorspronkelijk ging het om drie afzonderlijkeprojecten. Deze zijn door de provincie tot één project samengevoegd. Start uitvoering wordt, na afwikkeling voortraject, medio 2018 voorzien. Van Papeveld (CDA) diende een schriftelijke vraag in bij het college om de vaart erin te houden en in de uitvoering Nieuwe-Tonge als eerste te realiseren. Het CDA heeft zorgen over de veiligheid van de vele (jonge) fietsers die samen met vrachtverkeer gebruik moeten maken van de parallelrijbaan. Mondeling moedigde Van Papeveld wethouder Feller aan de vinger stevig aan de pols te houden

Avondopleiding Nederlands als tweede taal

MIDDELHARNIS - Binnenkort start het Albeda College in opdracht van de gemeente Goeree-Overflakkee een avondopleiding Nederlands als tweede taal. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden bij het Albeda College.

De avondopleiding is bedoeld voor mensen van buitenlandse afkomst die de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen. Voorwaarden om deel te kunnen nemen zijn dat u niet (meer) inburgeringsplichtig bent en dat u staat ingeschreven in de gemeente Goeree-Overflakkee.

De opleiding duurt één jaar (geen les in de schoolvakanties) en worden maandagavond (beginners A0 naar A1) of woensdagavond (licht gevorderden A1 naar A2) gehouden. De lessen starten begin maart en worden gehouden in het Albeda College, Gebouw de Sjem, Koningin Julianaweg 55 in Middelharnis. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Op woensdag 22 februari 2017 wordt van 19.00 tot 21.00 uur in De Sjem, Koningin Julianaweg 55 in Middelharnis, een informatieavond georganiseerd. Wie meer informatie wilt of zich wil aanmelden voor de avondopleiding Nederlands als tweede taal, dan kan dat via e-mail: a.wilbrink@albeda.nl.

Zwerftocht voor 'Mannen & Musketiers'

BURG-HAAMSTEDE – De eilandelijke mannenbeweging 'Buutengeweun', KVA Veere en KVA Burgh-Haamstede hebben zaterdag 18 februari een gezamenlijke activiteit: een zwerftocht voor 'Mannen & Musketiers'.

Het is een 'event voor mannen die van een fysieke en geestelijke uitdaging houden', aldus de organisaties. Tijdens deze dag, die bestaat uit zoeken, zwerven en soms zwoegen, is het de bedoeling dat de deelnemers "dichter tot elkaar en tot God komen".
De dag begint zaterdag 18 februari om 13.00 uur en duurt tot ongeveer 20.00 uur. Onderweg houdt een aantal sprekers een korte studie. De studies worden gehouden door Gijs van Dongen, Janno van der Ende en Johan van Ooijen.

Inschrijven en betaling kan tot uiterlijk woensdag 15 februari via www.buutengeweun.nl of www.kvaveere.nl

Support Rabobank aan Rode Kruis

GOEREE-OVERFLAKKEE - Dankzij een financiële bijdrage uit het Innovatiefonds van Rabobank Het Haringvliet heeft het Rode Kruis Goeree-Overflakkee voor haar lokaliteiten Sommelsdijk een aantrekkelijke uitbreiding van haar communicatiemogelijkheden kunnen realiseren. Met de inzet van een beamer en een scherm kunnen nu opleidingen, instructielessen en cursussen zelfredzaamheid visueel worden ondersteund. Het Rode Kruis Goeree-Overflakkee is de Rabobank zeer dankbaar voor de financiële support. Beamer en scherm zijn inmiddels al in gebruik genomen.

Brandweer Goeree-Overflakkee: hartelijk dank

OUDE-TONGE - Vrijdagavond 3 februari heeft een felle verwoestende brand gewoed bij IHG Roestvaststaal.

Door het snelle en kordate optreden van de brandweer is er geweldig werk geleverd door de schade zoveel mogelijk te beperken. IHG Roestvaststaal B.V. bedankt de hulpdiensten en iedereen die op enigerlei wijze een bijdrage heeft geleverd tijdens de brand of de daaropvolgende dagen. "De inzet was enorm. Mede hierdoor heeft IHG binnen enkele dagen een doorstart kunnen maken in de Hoeksche Waard. De bedoeling is zo spoedig mogelijk terug te keren naar Oude-Tonge", aldus de directie en personeel van het bedrijf.

Autismecoach biedt helpende hand en luisterend oor

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Autisme wil zeggen dat je het geheel niet altijd ziet. Je neemt wel alles waar, maar je hersenen hebben moeite met de goede verwerking van de informatie en de hoeveelheid aan prikkels." Suzan van Autisme Coaching Susiane geeft uitleg over haar werk. "Als mensen zonder autisme heel veel bomen zien, dan zien zij direct een bos. Iemand met autisme ziet eerst de afzonderlijke bomen en daarna pas het bos."

Door Martijn de Bonte

"Soms merken ouders al bij een baby dat er iets aan de hand is, bijvoorbeeld omdat de baby je niet aankijkt en veel huilt. Bij anderen wordt het autisme pas op latere leeftijd geconstateerd, vaak omdat het kind op school vastloopt. Omdat het kind op school teveel prikkels krijgt en niet die duidelijkheid en voorspelbaarheid ontvangt wat het kind nodig heeft, raakt het overprikkeld en in paniek. Signalen zijn onder andere vermoeidheid, en agressief gedrag. Autisme is 90% erfelijk, waardoor andere gezinsleden of familieleden ook autisme kunnen hebben."

Vaardigheden aanleren

Door uitleg over autisme en het bespreken van video's krijgt iemand met autisme en ouders meer inzicht in de stoornis en worden er (opvoedings-)vaardigheden aangeleerd. Daarnaast leert Suzan samen met ouders emotionele en sociale vaardigheden aan. Ze werkt hierbij met de methodiek 'Geef me de 5 - Auti-communicatie'. "Om structuur te bieden werk ik vaak met een dagschema, waarop door middel van pictogrammen de dagindeling wordt aangegeven."

Ook de omgeving, zoals broers of zussen, geeft Suzan informatie over autisme. "Op die manier weten ze wat voor gedrag er bij autisme hoort. Daarnaast leer ik de mensen die er dagelijks mee te maken hebben dat het belangrijk is om structuur, duidelijkheid en voorspelbaarheid te bieden, omdat iemand met autisme zich sociaal en emotioneel veilig moet voelen. Daardoor raakt de persoon met autisme minder vaak in paniek en kan hij of zij zich verder ontwikkelen. Dat kan soms heel eenvoudig, door te benoemen: Wat hij moet doen? Hoe? Waar? Wanneer? En met Wie?"

Alleen maar overleven

Iemand met autisme kan een zware wissel trekken op het gezinsleven. Suzan: "Vaak is er sprake van chaos, ruzie en agressie, waardoor een gezin alleen maar bezig is met overleven. Ik vind het heel mooi om een gezin te helpen om te zorgen dat de situatie weer leefbaar wordt. Door inzicht te geven ontstaat er meer begrip voor elkaar. En door vaardigheden aan te leren kunnen de gezinsleden beter met elkaar omgaan. Het is wel altijd maatwerk, want ieder gezin, elk kind, jongere of volwassene met autisme is anders. Als ouders ontdekken dat hun kind autisme heeft ontstaat er een soort rouwproces. Want het staat dan vast dat hun kind anders is dan andere kinderen. Uiteindelijk zorgt het vaak ook wel voor opluchting, omdat er gericht kan worden gekeken naar de oorzaak van het gedrag. Soms zeggen ouders weleens: 'Ik dacht altijd dat het aan mij lag'..."

"Autisme is een Autisme Spectrum Stoornis. Spectrum betekent dat iedereen met autisme anders is. Sommige kinderen kunnen gewoon op hun eigen school blijven, voor andere is het beter als ze naar een speciale structuurklas gaan". Suzan gaat ook altijd naar de school van de kinderen die ze coacht. "Dan bespreken we wat goed werkt op school en kijken met elkaar wat hiervan ook thuis gebruikt kan worden. Andersom vertel ik op school welke dingen thuis goed werken. Het is voor iemand met autisme belangrijk dat er overal hetzelfde wordt gereageerd op hun gedrag."

Vrijblijvend eerste gesprek

Suzan werkt op heel Goeree-Overflakkee en komt altijd aan huis. Ze werkt vanuit een reformatorische levensovertuiging, maar benadrukt dat iedereen welkom is. Een eerste gesprek is vrijblijvend en kosteloos. Dus mensen die te maken hebben met autisme, of waarbij een vermoeden bestaat dat er autisme aanwezig is kunnen contact met haar opnemen. Ze benadrukt dat coaching voor alle leeftijden is, sommige mensen met autisme lopen bijvoorbeeld vast op hun werk. Het telefoonnummer van Suzan is: 06-37184149. Meer informatie is te vinden op de website www.autismecoachingsusiane.nl.

Petra Jacobs fietst door Vietnam

GOEREE-OVERFLAKKEE - Samen met 24 mannen en vrouwen uit heel Nederland vertrekt Petra begin maart naar Noord-Vietnam om daar gedurende zeven dagen 400 km door de bergen te fietsen.

Al maanden organiseert elke deelnemer activiteiten om zo sponsorgeld te verdienen via familie, vrienden en donateurs. Eind februari moet de groep minstens twee ton bij elkaar hebben. Dit bedrag zet Plan in Vietnam in om voornamelijk kindhuwelijken te bestrijden. Iedere deelnemer betaalt de eigen reis- en verblijfkosten.
Catherine Knowles, persvoorlichter van Plan Nederland licht het project toe: 'Met het geld van Cycle For Plan Vietnam worden projecten opgezet die eraan bijdragen dat kindhuwelijken worden bestreden. Afgelopen november is hiermee begonnen. Eerst onderzoekt Plan Vietnam samen met de lokale gemeenschappen in Lai Chau de exacte problematiek en welke oplossingen moeten worden ingezet met overheid, maatschappelijke organisaties en andere goede doelen die in het gebied actief zijn. Op die manier wordt een zo groot mogelijk draagvlak gecreëerd voor relevante voorlichtings- en onderwijsprogramma's. De opbrengst van Cycle For Plan Vietnam 2017 wordt grotendeels geïnvesteerd in trajecten die de economische zelfstandigheid van meisjes en vrouwen in Lai Chau verbeteren. Want als jonge vrouwen voor hun levensonderhoud niet langer zijn aangewezen op een man, hebben ze meer zeggenschap over hun leven, kunnen zij op latere leeftijd trouwen en zal het aantal kindhuwelijken afnemen.

Tijdens de tocht bezoekt de fietsploeg verschillende Vietnamese gemeenschappen waar al andere projecten van Cycle For Plan draaien op het gebied van onderwijs, gezonde voeding en veilig drinkwater. Ook maakt ieder van hen kennis met hun sponsorkind in deze regio, dat ze kregen bij deelname aan dit project en met wie al schriftelijk contact is gelegd.
Plan strijdt ook tegen kinderhandel en kinderprostitutie door de toegang tot onderwijs voor kinderen te vergroten. Dit doet de organisatie samen met overheidsinstanties, politie en justitie.
Voor Petra is de belangrijkste reden om mee te doen aan dit project: De mogelijkheden die meiden vrouwen hier hebben, zouden meisjes overal ter wereld moeten krijgen. Zelf is ze opgegroeid in een liefdevol gezin en kreeg alle kansen. Dit geldt ook voor haar beide dochters.
Ondertussen wordt er natuurlijk getraind! De tocht door de bergen van Noord-Vietnam kent beklimmingen die vergelijkbaar zijn met die van de Alpe d'Huez. Bovendien zijn de temperatuur en de luchtvochtigheid er hoog.

Petra Jacobs moet € 4.000,- sponsorgeld inzamelen en de teller staat momenteel iets boven de € 3.000,-. Via de donatieknop op de wervingspagina van Petra kan geld worden gedoneerd: http:/wqd.nl/cycleforplan.nl
Op zaterdag 18 februari kunt u meedoen met een Mindful Run Clinic, gegeven door André Meijer, Mindful Run instructeur. Mindul Run in het kort: Ontspanning door inspanning met focus op je ademhaling bewust in het hier en nu. En dat met hardlopen. Benieuwd? Meldt je dan aan door een mail te sturen naar lpjacobs@xs4all.nl Deelname kost € 15,- en gaat in zijn geheel naar het sponsorgeld voor Plan. Start: 9.30, duur: 1,5 uur, locatie: Battenoord.

RGO ontvangt Prof. Dr. Frank Bruggeman

MIDDELHARNIS - Na de lezing van oud-leerling Liesbeth Zegveld op 23 februari de derde interessante RGO-100 Collegetour, dit keer over biotechnologie

Op donderdag 23 februari is de volgende avond in de serie 'RGO-100 Collegetour'. Op die avond zal oud-leerling Frank Bruggeman een lezing houden. De avond begint om 20.00 uur. Bruggeman heeft in 1992 eindexamen vwo gedaan op de RSG Goeree Overflakkee. Vervolgens studeerde hij biotechnologie aan de TU Delft en aansluitend biologie aan de universiteit van Leiden. In 2005 is hij gepromoveerd aan de VU te Amsterdam in 'molecular cell physiology'. Inmiddels is hij aan diezelfde universiteit in juni 2016 hoogleraar geworden in de Interdisciplinaire Levenswetenschappen.
Zijn onderzoek gaat over het leren begrijpen van de werking van levende cellen door gebruik te maken van experimenten, theorie en wiskundige modellen. Doel is moleculen in levende cellen te identificeren die belangrijk zijn voor specifiek gedrag van cellen, zoals groei en verwekking van ziektes. Door dat begrip kunnen we komen tot het sturen van bacteriën door hun moleculaire bestanddelen te beïnvloeden en of aan te passen. De overtuiging van Frank Bruggeman is dat dit op termijn zal kunnen.

Op donderdag 23 februari is iedereen weer van harte welkom in de aula van de RGO Middelharnis voor de derde RGO-100 Collegetour. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

Columns

In het maandblad OverFlakkee, dat vandaag bij deze krant zit, schrijft Suzan maandelijks een column over autisme. Lees vandaag de eerste aflevering van de serie.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Sjoelen

De plaatselijke commissie van Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag 27 februari a.s. een sjoelmiddag. De sjoelmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,-inclusief koffie of thee. Iedereen is van harte welkom!

DEN BOMMEL

Bingo 55+

De 55+ club van Den Bommel (Stichting ZIJN) organiseert voor alle 55- plussers op donderdag 23 februari a.s. een gezellige bingo met leuke prijzen. De middag begint om 14.00 uur en wordt gehouden in Bommelstee, Schaapsweg 34 in Den Bommel. De kosten zijn € 4.00 p.p.

Breicafé

Woensdag 22 februari is het weer zover, dan zijn alle brei- en haaklustigen van Den Bommel en omstreken welkom in Bommelstee, Schaapsweg 34. Inloop van 19.30 - 22.00 uur. Entree € 1,75 is inclusief twee keer kopje koffie/thee. Ieder neemt zijn/haar eigen materiaal mee. Nog nooit een breinaald vastgehad? Er is altijd wel iemand om je op weg te helpen. Jong en oud zijn van harte welkom. Voor informatie kun je terecht bij Carla Gebraad 611397. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

DIRKSLAND

Koffieochtend 't Reginahof

Op dinsdag 21 februari is men weer welkom op de koffie in 't Reginahof. Dit is de gelgenheid om andere mensen te ontmoeten in een ongedwongen sfeer. Dit kan door een gezellig praatje, of eventueel een spel. "Heeft u onze koffieochtend nog niet bezocht, loop dan eens vrijblijvend binnen", aldus de organisatie. De Reginahoef is te vinden achter de apotheek. Een ieder is welkom van 10.00 tot 12.00 uur. Voor de koffie wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Informatieavond glaucoom

Op woensdag 15 maart wordt een informatieavond over glaucoom gehouden. Glaucoom is een oogziekte die schade aan de oogzenuw veroorzaakt, met als gevolg uitval van het gezichtsveld. De meest voorkomende oorzaak is een verhoogde oogdruk. Glaucoom kan niet genezen worden, maar het proces kan wel worden vertraagd. Daarom is behandeling in een vroeg stadium belangrijk om schade aan de oogzenuw zoveel mogelijk te beperken. Is er bij u of iemand in uw omgeving glaucoom geconstateerd? Of denkt u dat u glaucoom zou kunnen hebben? Dan is men welkom op deze avond. De avond wordt gehouden in het restaurant van het zieken en begint 19.00 uur. Vanaf 18.45 uur is er ontvangst met koffie. Medewerking wordt gegeven door de heer B. Bolle, afdelingshoofd polikliniek Oogheelkunde; oogarts mevrouw M. van Kooten en de heer M. Schaafsma van de Oogvereniging. De avond wordt om 20.30 uur afgesloten. Er is ook gelegenheid tot napraten.

GOEDEREEDE

Verkoping / inleveren babycapes

Zaterdag 18 februari houden jongensclub 'Samuël' en meisjesclub 'Hanna' van de HHK te Goedereede een verkoping rond het kerkgebouw 'De Levensbron'. Men kan er onder andere terecht voor een lekker gebakken visje, cake, broodje kroket of frikandel. De kinderen kunnen envelopje trekken. Ook is er een kraam met authentiek Ethiopische spullen. Er is gelegenheid om gezellig een kopje koffie of thee te drinken. De verkoping wordt gehouden van 9.00 uur tot 14.00 uur. De opbrengst is bestemd voor clinic Hidi in Ethiopië. Heeft u in de afgelopen tijd een babycape/omslagdoek gehaakt of gebreid voor de pasgeboren baby's in Ethiopië, tijdens de verkoping kunt u bij ons terecht om deze in te leveren. En mocht u nog babykleding hebben waar u niets meer mee doet, ook dat kunt u bij ons inleveren.

MELISSANT

Koffiemiddag

Woensdagmiddag 15 februari is er vanaf 15.00 tot ongeveer 17.00 uur een koffiemiddag. Dit in plaats van de gebruikelijke koffieochtend. Deze middag kunnen de bezoekers allerlei soorten quizzen doen. Tussen de bedrijven door kan er koffie of thee gedronken kunnen worden, met wat lekkers erbij. Er worden leuke prijzen beschikbaar gesteld. De personen met de meeste punten komen daarvoor in aanmerking. Om ongeveer 17.00 uur wordt de middag afgesloten met stamppot boerenkool. Een toetje en een mandarijn ontbreken natuurlijk niet. De kosten bedragen: € 7,- ; dit is inclusief de maaltijd, koffie/thee. Neemt u niet deel aan de maaltijd, dan kost het € 2,75. De volgende koffieochtenden zijn op: 15 maart, 12 april en 17 mei. Opgeven kunt u zich bij tel. 602411.

MIDDELHARNIS

Geloof is doen?!

"De reformatie heeft nooit zoveel op gehad met de brief van Jacobus. Men vond er te veel dadendrang in zitten. En dat strookte niet met het genadekarakter van het christelijk geloof. Dat vond men meer bij Paulus. Luther vond het maar een 'strooien brief' en zei dat hij met 'Jaapje (=Jacobus) de kachel wilde aanmaken'. Maar wat wil Jacobus eigenlijk zeggen in zijn zeer praktische brief?", aldus ds. Lingen. In het 500e herdenkingsjaar van de Reformatie kan men zich hierin verdiepen. Men is welkom op maandag 20 februari 2017 om 20.00 uur in de Emmaüskerk. Inleider: Ds. Leendert Jan Lingen. Kijk op www.emmauskerkmiddelharnis.nl.

Bidstond voor Israël

Woensdag 22 februari is er een bidstond voor Israël in de zaal van de Christelijke Gereformeerde Kerk van Middelharnis, Hoflaan 41. Aanvang 19:30 uur. Deze gaat uit van de stichting Herleving Gebed voor Israël. Sprekers zijn: ds. K. Visser en kand. R.J. Jansen. "Israël en het Joodse volk vraagt voortdurend aandacht. Israël heeft eigenlijk maar één vriendschappelijk land en dat is Amerika. Het is zeer beschamend dat Europa en ook ons land zo ver zijn afgeweken van God en gebod, dat in ieder geval ten minste de linkse politiek nu eerder geneigd is vrede te sluiten met moslims dan met Joden. Daarom neemt antisemitisme en anti-christelijkheid toe. De stichting Herleving Gebed voor Israël vraagt hier aandacht voor gebed voor Israël, omdat er op grond van de bijbel nog beloften zijn voor Israël", aldus de organisatie van de bidstond: Stichting Herleving Gebed voor Israël. www.gebedvoorisrael.nl

NIEUWE-TONGE

Schuurverkoop

Zaterdag 18 februari is er van 10.00 tot 16.00 uur schuurverkoop van meer dan 500 artikelen uit Grootmoederstijd: emaille, zink, keulse potten, fornuizen. Er is gratis koffie of thee. De verkoop is Groeneweg 35 Nieuwe-Tonge. Meer info: 0187-651638.

OOLTGENSPLAAT

Bingo 55+

Op vrijdag 17 februari a.s. wordt er een grote bingo georganiseerd in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. De aanvang is 14.00 uur. Voor één boekje betaalt u € 4, voor twee boekjes € 7. Natuurlijk zijn er leuke prijzen te winnen. Er is ook nog een verloting, waardoor de kans op een leuke prijs nog groter wordt. Ook mensen uit andere dorpen zijn welkom. Voor informatie kunt u bellen naar Ati Verwoerd 06-40701181.

OUDDORP

Collecte Hersenstichting

In Ouddorp is in de week van 30 januari tot 4 februari gecollecteerd voor de Hersenstichting. Deze collecte heeft het mooie bedrag van € 1612.88 opgehaald. De opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. Namens de Hersenstichting hartelijk bedankt voor uw bijdrage, dit geldt voor zowel de collectanten als de gevers. Heeft u de collectant gemist? Uw gift is altijd welkom op gironr. 860 in Den Haag. www.hersenstichting.nl

Snertmaaltijd 55+

Woensdag 22 februari is het weer tijd voor de jaarlijkse snertmaaltijd van de 55+ club in Ouddorp. Vanaf 17.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden om te genieten van erwtensoep met broodjes worst en een toetje. De soep is ook dit jaar gekookt door hotel restaurant Akershoek. Het jeugdorkest van muziekvereniging Concordia gaat voor u optreden. De kosten voor deze activiteit bedragen € 8,-. U kunt zich opgeven bij de 55+ club in de Dorpstienden of bij Joke van Dam tel. 0187 682319. U wordt vriendelijk verzocht uw eigen bord/soepkom en bestek mee te nemen om de vrijwilligers te ontlasten. Op woensdag 1 maart kunt u babydekentjes breien of haken voor Clinic Hidi in Ethiopië. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met stichting ZIJN 0187 483366 of e-mail c.vermeulen@zijngo.nl

Vullen schoenendozen

De stichting Samaritaan (bekend van o.a. de schoenendoosactie) heeft het verzoek gekregen om ruim 1300 gevulde schoenendozen te maken voor de vluchtelingenkampen in Griekenland. Hiervoor zijn natuurlijk heel veel spullen nodig. Wat is er zoal nodig? Zeep, tandpasta en tandenborstel. Klein speelgoed zoals jojo, springtouw, auto of popje. Punniksetje, kralen of een klein puzzeltje. En iets van kleding wat in een schoenendoos past, zoals ondergoed, sokken of een shirtje. Mutsen, sjaals en handschoenen zijn ook welkom. Als u deze spullen inlevert in een tas of rugzak dan kan deze gelijk voor de kinderen gebruikt worden. Dit alles voor kinderen in de leeftijd van ca 0-14 jaar. Eind februari worden de dozen in het verwerkingscentrum van Zuidland gevuld en klaargemaakt voor verzending. De spullen kunnen tot en met 20 februari ingeleverd worden in de Gereformeerde kerk van Ouddorp of Stellendam of bij familie Westhoeve aan de Molentienden 80.

Fotopresentatie 55+club

Woensdag 15 februari heeft de 55+ club in Ouddorp Huib van Dam uitgenodigd voor een fotopresentatie in de Dorpstienden. Hij toont u deze middag mooie beelden van de natuur. De prijs van deze middag bedraagt € 2,- inclusief een kopje koffie. Om 14.00 uur bent u van harte welkom in de Dorpstienden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Joke van Dam tel. 0187 682319 of Stichting ZIJN 0187 483366 e-mail c.vermeulen@zijngo.nl Woensdag 22 februari kunt u weer snert eten bij de 55+ club.

OUDE-TONGE

Goederen voor Uzon

Zaterdag 18 februari houdt men van de Hervormde Gemeente weer een goedereninzameling voor de zustergemeente in Uzon. De inzameling wordt gehouden op het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) te Oude-Tonge. Komende vanaf de rotonde is het de laatste loods aan uw linkerhand waar een bord aan de weg staat. Van 9.30 uur tot 11.30 uur staat men klaar om uw schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van uw spullen of moet er iets opgehaald worden? neem dan contact op met dhr. A. Klem. Zijn telefoonnummer: 641304. Graag vrijdagavond bellen tussen 19.00 en 20.00 uur. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten.

Tabletcafé

Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta organiseert met regelmaat een Tabletcafé in haar vestigingen. Op vrijdag 24 februari vindt de volgende bijeenkomst plaats in de Bibliotheek (Ebbe en Vloed) in Oude-Tonge. Alle gebruikers van een iPad of een andere tablet zijn van harte welkom. U kunt uw ervaringen met elkaar delen, programmatips uitwisselen en op deze manier meer uit uw tablet te halen. TIP: neem uw tablet mee! Ook als u nog geen tablet heeft, maar wel geïnteresseerd bent in de mogelijkheden bent u van harte welkom om aan te schuiven. Deelname is gratis. Het tabletcafé start om 13.30 uur en is om ongeveer 15.00 uur afgelopen.

Middag en potermaaltijd

De Plaatselijke Commissie van Oude-Tonge organiseert op 22 februari a.s. een gezellige middag met aansluitend poters eten.. De middag begint om 14.00 uur en wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27 te Oude-Tonge. Rond 17.00 uur is er de gezamenlijke potermaaltijd. De totle kosten voor deze middag en maaltijd zijn € 11,00. Vooruitbetaling € 2,50. Aanmelden voor 20 februari bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3, envelop met naam, adres en vooruitbetaling in de bus gooien. 0187-642697.

SOMMELSDIJK

Bingo O-G-O

Zaterdag 25 februari is er een bingo van de Ouderenvereniging Goeree-Overflakkee om 19.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw. Sperwer 55k. De zaal is open om 19.00 uur. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden elf rondes voor € 6.50 per ronde gespeeld. Daarnaast zijn er nog negen gratis prijsjes en in de pauze verkoop van twee extra rondes voor één euro per ronde.

STELLENDAM

Collecte Hersenstichting

Van 30 januari.tot en met 4 februari 2017 vond in Stellendam de Hersenstichtingcollecte plaats. Er zijn veel collectanten op pad gegaan om voor al die mensen met een hersenaandoening geld in te zamelen. Deze enthousiaste inzet heeft € 523,45 opgeleverd. Deze mooie opbrengst wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek en aan voorlichting, om zo een bijdrage te leveren aan een betere toekomst voor mensen met een hersenaandoening. De Hersenstichting bedankt collectanten en gevers. Meer informatie kunt u vinden op www.hersenstichting.nl

Containerverkoop

Zaterdag 18 februari is er weer een verkoop vanuit de container in de tuin van de Gereformeerde Kerk. De verkoop is van 10.00 tot 12.00 uur.

Polivak in gesprek met Lucas Hartong

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de uitzending van donderdag 16 Februari 2017 van Polivak op RTV SLOGO is een gesprek te horen van verslaggever Jan van Gurp met Lucas Hartong, oud lid van het Europees Parlement voor de PVV. Met hem zal over een scala van politieke onderwerpen worden gesproken. Hij is tevens columnist voor IGO.nl. Daarnaast is hij schrijver van het boek 'De 1 minuut democratie. Uit het gesprek zal blijken dat hij niet langer gebonden is aan de PVV. Het democratisch gebeuren binnen de gemeenteraad wordt uitvoerig door hem belicht en hij geeft tijdens de uitzending een primeur. Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen, in 2018, stelt hij zich beschikbaar om als raadslid te worden gekozen. Weliswaar niet voor de PVV maar hij hoopt daar na de zomervakantie meer duidelijkheid over te geven. Het programma Polivak wordt uitgezonden op donderdagavond vanaf 19.00 uur, de herhaling op dinsdagmorgen vanaf 9.00 uur en via "programma gemist".

Denk mee in de Centrale Cliëntenraad van MEE Plus

HENDRIK IDO AMBACHT - De centrale cliëntenraad van MEE Plus is op zoek naar een nieuw lid dat de huidige raad wil versterken en aanvullen. In de cliëntenraad zitten vertegenwoordigers van cliënten van MEE uit de regio's Alblasserwaard/ Vijfheerenlanden, Brabant Noord, Drechtsteden, Midden-Holland en Zuid-Hollandse Eilanden. Heeft u affiniteit met de zorg en maatschappelijke ondersteuning van kwetsbare burgers? Lokaal en regionaal inzicht in de beleidsontwikkeling in het sociale domein? Dan kunt u reageren. Meer informatie vindt u op www.meeplus.nl/werken-bij-mee Heeft u interesse of wilt u meer informatie over de cliëntenraad? Neem contact op met Jos Stegeman, voorzitter Centrale Cliëntenraad, via stegemanjw@gmail.com

Repaircafe zoekt vrijwilligers

OOLTGENSPLAAT – Vanwege de toenemende druk bij Repaircafe Ooltgensplaat zou de organisatie meer vrijwilligers kunnen gebruiken.

Er worden mensen gevraagd die enige kennis van zaken hebben van: elektriciteit en fietsen en mensen die kleding kunnen repareren. Verder kan men ook een gastvrouw of -heer gebruiken, die de gasten kan ontvangen en inschrijven. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via de mail op: repaircafeooltgensplaat@gmail.com of even langs komen op elke derde zaterdag van de maand. Wie nog gereedschap heeft kan dit ook bij het Repaifcafé brengen. Vooral klein gereedschap is welkom. Uiteraard kunt u a.s. zaterdag 18 februari weer terecht met uw kapotte huisraad. Het Repaircafé is geopend van 10.00 uur tot 13.00 uur aan de Weesmolenstraat 12, Ooltgensplaat.

Peuterspeelzaal Pippeloentje op de Bosseschool

MIDDELHARNIS - De leidsters en peuters van peuterspeelzaal Pippeloentje zijn al weer een aantal weken aan het werk op de nieuwe locatie in de Bosseschool. Na een periode van wennen, was het maandagochtend 6 februari tijd om samen met peuters, ouders, juffen, vrijwilligers, belangstellenden, directeur dhr. Trommel van de Bosseschool en directeur-bestuurder Anne Verhey van Stichting Peutereiland het nieuwe bord van peuterspeelzaal Pippeloentje te onthullen.

Er is een feestelijke moment van de opening gemaakt. De peuters kregen een lekkere traktatie met het logo van beertje Pippeloentje erop. Ouders en belangstellenden werden ontvangen met koffie en thee. Daarna heeft iedereen zich buiten verzameld bij het nieuwe bord. Na een kort welkomstwoord van directeur-bestuurder Anna Verhey mochten de peuters, met mooie feestmutsen op, aan een lange slinger trekken. Zo viel een doek van het nieuwe bord af en is onder luid applaus Pippeloentje officieel geopend.

Peuterspeelzaal Pippeloentje is al meer dan 20 jaar een begrip in Middelharnis. Eerst was de peuterspeelzaal gevestigd in het Wijkcentrum. De samenwerking met de Bosseschool met behoud van eigen identiteit was al snel gevonden. Hierdoor kan de peuterspeelzaal nog beter afstemmen en een doorgaande lijn naar het basisonderwijs realiseren. Op de peuterspeelzaal zijn alle kinderen welkom, ongeacht naar welke basisschool het kind doorstroomt. Pippeloentje heeft een ruimte en een eigen buiten speelplaats ter beschiking. Leidsters, ouders en vrijwilligers hebben hun steentje bijgedragen aan de verhuizing waarna eind december de peuterspeelzaal kon verhuizen.

Op deze mooie locatie kunnen de peuters een plezierige tijd en een goede voorbereiding op het basisonderwijs geboden worden. Pippeloentje is een van de 15 peuterspeelzalen van Stichting Peutereiland die in elke kern op het eiland minstens een peuterspeelzaal heeft.. Peutereiland biedt kinderen in de leeftijd van twee tot vier jaar een plezierige tijd waarin de peuters spelend leren, samen met peuters, samen met ouders, samen met deskundigen. Zodat iedere peuter zich evenwichtig en op eigen niveau ontwikkelt. Meer informatie vindt u op www.peutereiland.nl

Verenigingen maken kennis met nieuwe sportstichting

OUDE-TONGE – Afgelopen woensdag konden de verenigingen uit Oude-Tonge kennis maken met de nieuwe Stichting Sport en Recreatie Goeree-Overflakkee ( SRGO). Per 1 januari 2017 stopte het beheer van de Grutterswei door Optisport en kwam er een eind aan een lange tijd van onzekerheid voor verenigingen en personeel, met wie ze voortaan te maken zouden krijgen. De aanwezigen waren dan ook zeer nieuwsgierig met welke plannen en visie de SRGO zou komen, maar men was vooral benieuwd naar het financiële beleid van de nieuwe bestuurders. De avond was georganiseerd door de Werkgroep Grutterswei. Een groep, die is samengesteld uit afgevaardigden van de verenigingen en de dorpsraad.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

In 2015 werd bekend dat het contract met Optisport per 1 januari 2017 zou stoppen. Hoe een en ander geregeld zou worden voor de Grutterswei was toen nog niet bekend. Wethouder Trouwborst raadde de dorpsraad aan om zelf met ideeën te komen omtrent de invulling en het beheer. Dat was de reden voor de dorpsraad en de gebruikers van de Grutterswei om een werkgroep te vormen en samen te kijken naar de mogelijkheden om deze accommodatie weer toegankelijk en betaalbaar te maken voor alle dorpsbewoners.

"Sinds Optisport het beheer had, zijn de tarieven voor het gebruik flink gestegen", legde Swier Garst, van gymvereniging OKK, afgelopen woensdag uit. "De toenmalige gemeente Oostflakkee paste hierop de subsidie voor de verenigingen altijd aan. Echter na de fusie tot één grote gemeente werd al spoedig duidelijk, dat de subsidie stapsgewijs afgebouwd zou worden naar nul in 2017. De tarieven van Optisport bleven echter gelijk, waardoor er voor veel verenigingen een flink gat in de begroting zou ontstaan. Dit was mede de reden voor een aantal verenigingen om naar een andere locatie te vertrekken".

Werkgroep Grutterswei

De werkgroep stelde zich als doel om de Grutterswei weer laagdrempelig en betaalbaar te maken voor verenigingen en bezoekers. Eén van de plannen was om zelf een stichting op te richten. Dit bleek echter een pittige opgave. Zo bleek het heel moeilijk om inzicht te krijgen in de kosten en baten van het complex. Ook het verhogen van de bezetting bleek lastig omdat de, naar elders vertrokken, verenigingen eerst wilden weten wat de nieuwe tarieven zouden worden. Begin 2016 berichtte wethouder Trouwborst over het voornemen om de Grutterswei onder te brengen bij de nieuwe stichting SRGO, wat ook de drie zwembaden, de Dorpstienden, Haagse Huus en Oostdam zou gaan beheren. De werkgroep kon hier mee leven, nadat Trouwborst toezegde, dat de werkgroep een lokale rol zou kunnen vervullen als belangengroep cq lokale commissie, die zich bezighoudt met de programmering van de Grutterswei met daarbij een vertegenwoordiger in het bestuur. Hij vroeg de werkgroep om binnen Oude-Tonge eens na te gaan wie in aanmerking zou kunnen komen. De werkgroep had inmiddels iemand hiervoor gevonden.

"Voor de werkgroep speelt de sociale kant van dit gebeuren een belangrijke rol", vervolgde Garst, "maar de SRGO kijkt uiteraard naar de omzet. De tarieven kunnen alleen omlaag als de bezetting omhoog gaat. Dus daarom een dringende oproep aan de verenigingen hier: Laten we met ons allen meer gebruik maken van de Grutterswei, alleen zo kunnen wij dit gebouw betaalbaar en in stand houden".

Doelstellingen

Lesly Wolters, de nieuwe directeur/manager van SRGO, was deze avond aanwezig om een en ander toe te lichten. "Onze eerste doelstelling is om de mens centraal te stellen", vertelde hij. "Bewegen is goed voor de mens en dat kan in dit sportcomplex. Ook wij vinden de sociale gedachte belangrijk en de accommodatie is slechts een middel, wat we hiervoor maximaal willen inzetten. Maar het gebruik moet wel efficiënt zijn. Wij kregen drie zwembaden en vier accommodaties op ons bordje met daarbij de opdracht om 200.000 euro te bezuinigen. Het werd een lang voortraject om alles met elkaar te harmoniseren. Onze doelstellingen zijn, naast de bezetting omhoog krijgen, een goede prijs/kwaliteit verhouding bieden en een goed rendement behalen. Het wordt een lastige opgave, zeker nu de subsidiekraan voor de verenigingen is dichtgedraaid, maar we willen zoveel mogelijk wat men gewend is continueren, de kwaliteit op orde brengen en ook wat doen aan de zintuigelijke ervaring. Zo kan de algehele uitstraling van het gebouw wel wat moderner. Uiteraard willen wij graag meedenken met de verenigingen en ze zo goed als mogelijk ondersteunen. Wij leveren graag een bijdrage aan de sportieve activiteiten en willen ook de verbintenis leggen met de maatschappij. Alle doelgroepen zijn dus welkom. Maar bij dit alles moeten we wel aan de exploitatie voldoen. We denken mee, maar we hebben ook een verantwoordelijkheid naar de gemeente toe".

Verontwaardiging

Het bestuur bestaat, naast de heer Wolters, verder uit de heren Vogel, Vogelaar, Verboom, Middelbos en mevrouw Braam. "Het bestuur is compleet en geografisch is het hele eiland nu vertegenwoordigd", verkondigde Wolters. Dit riep de verontwaardiging op van de leden van de Dorpsraad. Voorzitter Ben Musters stak zijn ongenoegen niet onder stoelen of banken en zei dat hij dit een vreemde gang van zaken vond. "Aan ons is toegezegd dat wij een vertegenwoordiger mochten afvaardigen in het bestuur. Wij hebben een prima kandidaat voorgedragen en nu blijkt het bestuur al compleet. Hoe leg ik dit uit aan de bewoners en de verenigingen?" De heer Wolters zegde toe, dat alle bestuursleden verantwoordelijk zijn voor alle accommodaties en zich daarvoor optimaal zullen inzetten. "De gebruikers hebben immers uitsluitend te maken met het personeel wat hier aanwezig is", legde hij uit, "zij houden zich bezig met de het reilen en zeilen van het gebouw en met deze mensen kan men afspraken maken. Dat is niet de taak van de bestuurders. Wij zijn er enkel om toezicht te houden op het personeel en zo houden we de lijnen zo kort mogelijk".

Na deze lange inleiding kregen de verenigingen de gelegenheid om vragen te stellen en daar werd grif gebruik van gemaakt. Op alle vragen was het antwoord, dat SRGO actief wil meedenken en zo veel mogelijk maatwerk wil leveren. "Alles is bespreekbaar", luidde het devies. Echter voor de verenigingen bleven de tarieven ook na deze avond nog steeds het grootste vraagstuk, ondanks de toezegging, dat deze voorlopig zullen blijven zoals ze waren. En zo kwam men uit op de kwestie van de kip en het ei: Of de tarieven verlagen, waardoor er meer gebruikers zijn, of eerst meer gebruikers binnenhalen, zodat de tarieven omlaag kunnen. In 2018 wordt er geëvalueerd.

DE-koffiepunten voor de voedselbank

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Lionsclub Goeree-Overflakkee spaart tot eind februari DE-koffie en theepunten. De punten, die op koffie- en theeverpakkingen van het merk Douwe Egberts te vinden zijn, worden door de koffiebrander voor de Lions omgezet in pakken koffie, die dan weer aan voedselbank worden gedoneerd. Douwe Egberts vindt bovendien de actie van de Lions zo sympathiek en dat ze heeft toegezegd alle donaties met 15% te verhogen. Wie DE-punten aan de Lions doneert, geeft ze daarmee dus nog meer waarde.

Steeds meer gezinnen zijn niet meer in staat om rond te komen, met alle problemen van dien. Wie voldoet aan de criteria kan een beroep doen op de Voedselbank. Deze hulp is voor maximaal drie jaar en bedoeld om mensen een steuntje in de rug te geven bij het oplossen van hun financiële problemen. De Voedselbank levert voedselpakketten aan gezinnen, die onder de armoedegrens leven. Koffie zit zelden in de pakketten en is relatief duur als je van weinig geld moet rondkomen.

Dit jaar zijn er maar liefst acht inzamelpunten op Goeree-Overflakkee. U kunt met uw punten terecht bij DE-inzameldozen op de volgende adressen: In Middelharnis bij Primera aan het Beneden Zandpad, bij de Plus Slingerland aan het Kerkepad en bij Albert Heijn aan het Gedempt Kanaal. In Ouddorp kunnen punten worden ingeleverd bij Albert Heijn aan de Dorpstienden en bij Jumbo aan de Molenweg 4. In Stellendam kunt u punten doneren aan het Oranjeplein 1-5 bij Plus Tessemaker. In Oude-Tonge staat de inzamelbus bij Albert Heijn aan de Dabbestraat en in Dirksland bij de COOP aan de Boomvliet 4.

De punten kunnen tot eind februari 2017 worden ingeleverd. U kunt de tellers helpen door de punten in een envelop te doen en het aantal punten op de envelop te schrijven.

Nog even en het Solaes-bier komt uit tap en fles

SOMMELSDIJK – Het brouwhuis, zoals brouwer Jan-Willem Kramer het imposante geheel van ketels, vaten, leidingen en regelkasten noemt, is geïnstalleerd. De eerste brouwproef is net achter de rug of zeer aanstaande. Dan komt het moment naderbij waar veel Flakkees bierliefhebbers naar hebben uitgezien: het eerste Solaes-bier dat uit de tap of uit de fles komt. In het proeflokaal te Sommelsdijk, thuis of in een eilandelijk café of restaurant.

Door Kees van Rixoort

Solaes is het eerste Flakkeese bier sinds eeuwen. Jan-Willem Kramer, Joost van Welsenis en Cees de Knegt namen het initiatief om het te gaan brouwen. Een product uit de streek, zonder commerciële bijbedoelingen, uit idealisme. Bier gemaakt met de inzet van mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het drietal spreekt van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Vanaf het moment dat de brouwplannen bekend werden en de eerste bieren uit de hobby-brouwerij van Kramer bij sommige gelegenheden de show stalen, was de belangstelling voor Solaes groot. Dat het allemaal wat langer duurde – aanvankelijk zou het Flakkeese bier vanaf september 2016 uit de brouwketels aan de Krakeelstraat komen – heeft de interesse alleen maar aangewakkerd. Het lijkt wel of heel Goeree-Overflakkee reikhalzend zit te wachten op de eerste druppels Solaes. Het leeft enorm, is de ervaring van de initiatiefnemers.

Dat het wat langer duurde had in de eerste plaats te maken met het bijstellen van de ambities. Was het idee eerst om te beginnen met een eenvoudige brouwketel, algauw veranderde dat in het plan om een grotere brouwinstallatie te kopen. Dat is een relatief geringere investering dan een latere uitbreiding van een installatie met minder capaciteit. Het nu aangeschafte brouwhuis, waarmee de beschikbare ruimte optimaal benut is, moest echter wel uit China komen. En dat kost tijd. In december kwam de installatie aan in Nederland, netjes verpakt in een zeecontainer.

Nog meer oponthoud ontstond toen een van de ketels omviel op het terrein van Goed voor Goed, waar de hele installatie stond opgesteld om naar Sommelsdijk te vervoeren. Een aanrijding met een auto bezorgde een ketel een deuk, maar, wat erger was, ook een kapotte regelkast. De deuk was te overzien, en die zit er nog steeds in, maar er moest wel een nieuwe regelkast uit China komen.

Café Dana

In de tussentijd namen Kramer, Van Welsenis en De Knegt de rest van het pand onder handen. In het proeflokaal staat inmiddels een fraaie bar met een koperen biertap. De antieke bierpomp, die hier, in het voormalige café Dana, stond, ondergaat een restauratiebeurt en komt daarna weer terug op zijn oude plek. De pomp, waarvan vooral het porselein beschadigd is, was door familieleden van Dana aan het streekmuseum geschonken en kwam weer tevoorschijn toen de Solaes-plannen concreet werden. Een van de wanden van het proeflokaal is al bekleed met prachtig oud beeldmateriaal, waarop Dana een prominente rol vervult, onder andere als verkoper van ijsjes, maar ook bijvoorbeeld de gebroeders Boomsma figureren. Om het interieur van het proeflokaal zo aantrekkelijk mogelijk te maken, lieten 19Toen en Jaap Reedijk zich graag inschakelen.

Ook zette het drietal een crowdfundingactie op om de investering in de brouwerij mogelijk te maken. Voor een groot feest op de Menheerse werf, op 8 april, tekenden voldoende belangstellenden in om de actie tot een succes te maken. Er worden die dag tweehonderd gasten verwacht.

Het plaatsen van het brouwhuis verliep redelijk voorspoedig, mede dankzij de inzet van Flakkee Verhuizingen, dat vaker met ingewikkelde vervoersklussen te maken heeft. Daarna volgden de aansluitingen en het aanleggen van de leidingen. Volgens Jan-Willem Kramer zijn de kinderziektes overwonnen en kan het brouwen beginnen. Het proefbrouwsel is vooral bedoeld om te controleren of het gewenste alcoholpercentage klopt. Wellicht volgt nog een tweede proef. Daarna kan het brouwen echt beginnen: duizend tot vijftienhonderd liter bier per maand, in drie varianten. De verwachting is dat de verkoop in april van start gaat. Dan gaat ook het proeflokaal open. Proost!

Lezing Esther Kranendonk

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 18 februari van 14.00 tot 15.00 uur geeft kunstgeschiedenisdocent Esther Kranendonk een lezing over de "Schatten van het Kunsthistorisch Museum Wenen" in het kader van een stedentrip naar Wenen van 15 t/m 19 mei 2017 van KunstReis.

De lezing zal een reis door de tijd zijn en gaat over de van oorsprong Habsburgse kunstverzameling met beroemde namen als feest van herkenning zoals o.a. Pieter Bruegel de Oudere, Rafael, Caravaggio, Johannes Vermeer en Velázquez.
Deze bijeenkomst is tevens bedoeld als kennismaking voor de deelnemers aan de reis maar is voor iedereen toegankelijk. Locatie: Bibliotheek Middelharnis aan het Kerkepad. Toegang € 2,50 inclusief koffie/thee, voor de deelnemers aan de reis gratis toegang. Graag aanmelden bij de bibliotheek 0187-485644 of per mail info@kunstreis.eu en 06-21913954 (Esther Kranendonk) website www.kunstreis.eu

Aannemingsovereenkomst voor nieuwe Beth-El Kerk

De aannemingsovereenkomst wordt ondertekend. Op de foto vooraan v.l.n.r.: aannemer Wim Kok, de heren Leen Roos en Frans van Oostenbrugge van de kerkvoogdij, Mark Jan Koldijk van Delta Techniek en Jan Hameeteman van Jaro. Achteraan v.l.n.r. de bouwteamleden Marius van Maurik, Agnes Kievit, Cor Keijmel en Albert van Rossum.

STELLENDAM – De Hersteld Hervormde gemeente van Stellendam krijgt een nieuw kerkgebouw. Na enkele jaren voorbereiding kon vorige week woensdagmiddag de aannemingsovereenkomst worden ondertekend. Dat gebeurde tijdens een informeel samenzijn in het huidige kerkgebouw, de Beth-El Kerk aan de Voorstraat.

Tekst en foto: Hans Villerius

De nieuwe kerk komt ook aan de Voorstraat, maar wel op een heel andere plek. Waar aan Voorstraat 108 nu nog het leegstaande boerderijtje staat van het echtpaar T. Human zal, zo is de bedoeling, over een jaar een nieuw kerkgebouw staan. Met als keerzijde dat dan het pand dat nu als kerkgebouw fungeert, de voormalige supermarkt aan Voorstraat 69, verlaten zal worden.

Komende generaties

Het was in het najaar van 2014 dat binnen de Hersteld Hervormde gemeente van Stellendam nagedacht werd over de toekomst van het kerkgebouw. Dankbaar was men dat in 2005 de toen niet meer in gebruik zijnde supermarkt kon worden aangekocht, om deze geschikt te maken voor gebruik als eigen kerk; een uitkomst in de situatie van destijds. Toch bleek dat het gebruik van een supermarktruimte als kerk niet altijd even praktisch is. Dit deed na bijna tien jaar gebruik de vraag rijzen of het niet gewenst of zelfs noodzakelijk was, zeker met het oog op de komende generaties, om zorg te dragen voor een deugdelijke kerklocatie. Diverse mogelijkheden werden bestudeerd, waarna nieuwbouw de meest voor de hand liggende optie bleek te zijn.
Tevens werd toen duidelijk dat het echtpaar Human hun leegstaande boerderij aan de Voorstraat graag verkocht aan de Hersteld Hervormde gemeente. Het deed het echtpaar goed wanneer op hun grond de nieuwe kerk zou komen en dat dit erf bestemming zou krijgen als plek waar Gods Woord en de dienst van God centraal zouden mogen staan. Daarvoor namen ze ook graag voor lief dat het best langere tijd zou duren voordat tot verkoop van hun eigendom overgegaan zou kunnen worden.
Tijdens een gemeenteavond in het voorjaar van 2015 kon openheid van zaken worden gegeven en werden nieuwbouwplannen op de beoogde locatie breed en warm gedragen. Een vervolgtraject werd ingezet, de burgerlijke gemeente verleende alle medewerking, een aanbestedingsprocedure volgde, "en op dit moment mogen we dankbaar en blij terugzien op hetgeen tot nu toe bereikt is", zo sprak namens een gevormd bouwteam voorzitter Albert van Rossum vorige week woensdagmiddag, toen het zo ver was dat de aannemingsovereenkomst ondertekend kon worden. Aannemer is Middelwateringbouw te Nieuwerkerk aan den IJssel, Delta Techniek te Sint Philipsland verzorgt de technische installaties, terwijl Jaro Grondwerken en Kraanverhuur te Ouddorp het sloop- en grondwerk verricht.

Psalm 127

Na het ondertekenen van de overeenkomst door de kerkvoogdij en de (onder)aannemers sprak de eigen predikant, ds. B.D. Bouman, naar aanleiding van Psalm 127 de wens uit dat alle bij de bouw van de nieuwe kerk betrokkenen hun werk in afhankelijkheid van en in biddend opzien tot de Heere zullen doen. "Tevergeefs is het om te bouwen als de Heere er niet in meekomt en er Zijn zegen niet aan geeft. Dan is het slechts mensenwerk. We wensen en bidden u toe dat u dit werk zult doen vanuit een verlangen de Heere te dienen."

Planning

Architectenbureau Born te Middelharnis maakte het ontwerp van de nieuwe kerk. De kerkzaal krijgt in totaal 380 zitplaatsen. Naast een hal komen verder op de benedenverdieping een grote vergaderzaal, de consistoriekamer, keuken, toiletgroep en opbaarruimte. Op de bovenverdieping komen twee kleinere zalen. In de kerkzaal komen geen banken, maar de stoelen die nu al in gebruik zijn gaan mee naar de nieuwe kerk, evenals het Johannus-orgel dat nu al dienstdoet om de samenzang te begeleiden.
De voormalige boerderij van Human zal binnenkort worden gesloopt en het aanwezige groen worden verwijderd. Asbest wordt momenteel al gesaneerd. Medio april zal de eerste paal worden geslagen, waarna de aannemer verwacht eind dit jaar het kerkgebouw op te kunnen leveren. Uiteindelijk hoopt men in het voorjaar van 2018 de nieuwe Beth-El Kerk in gebruik te kunnen nemen.

Juunrenne staat op nieuwe locactie

Jaap van der Slik en Jan Verbiest van de Stichting Juunrenne zijn druk bezig in de tuin van De Overkant.

OUDDORP – Nu nog het plaatsen van de deuren en het gaas en een lik carboleum, dan is de uienren klaar. De juunrenne, afkomstig van 'de gronden van Breen' aan de Havenweg in Ouddorp, heeft na een restauratiebeurt een nieuwe plek gekregen in de tuin van De Overkant aan de Dijkstelweg in diezelfde plaats. Jaap van der Slik en Jan Verbiest van de Stichting Juunrenne, die druk bezig zijn met het afronden van de klus, verwachten dat het bouwwerk over een paar weken klaar is.

Door Kees van Rixoort

Maar dan volgt nog de plaatsing van de hooiberg, waarmee de juunrenne tot 2015 een ensemble vormde aan de Havenweg. De Stichting Juunrenne, voortgekomen uit de Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht, ijvert voor het behoud van het geheel en zamelt daar ook gelden voor in. Dat lukt vrij aardig, geven Verbiest en Van der Slik aan terwijl ze op een koude en besneeuwde zaterdagmiddag druk in de weer zijn in de tuin van De Overkant.

Er is geld binnengekomen van fondsen, sponsors en donateurs. Mooie giften waren er bijvoorbeeld van de Rabobank en de Rotary Goeree-Overflakkee, die de juunrenne als goed doel koos voor de opbrengst van de GO Classic. In totaal is er 27.000 euro nodig om het ensemble te restaureren en weer op te bouwen bij De Overkant. Volgens de beide werkers van de stichting zijn er nog wel een paar losse eindjes in de financiering, zodat donaties zeer welkom blijven.

De Stichting Juunrenne wil de uienren behouden vanwege de cultuurhistorische waarde en de zeldzaamheid. Ooit telde Zuidwest-Nederland honderden uienrennen, veelal gemaakt van restmateriaal als oude deurposten, maar ze zijn in de loop der tijd bijna allemaal afgebroken en uit het landschap verdwenen. Er zijn er nog vijf over en die staan allemaal in Ouddorp. Uienrennen waren tot de jaren vijftig gemeengoed in de landbouwgebieden met uienteelt. Ze werden gebruikt om de uien en sjalotten te drogen en te bewaren in de winter. Toen er mechanisch gekoelde ruimtes in schuren kwamen, verloren de uienrennen hun functie.

De nu geredde juunrenne is ongeveer twee meter breed en tweeënhalve meter hoog. Het langwerpige bouwwerk is 14 meter lang, de helft van de oorspronkelijke juunrenne aan de Havenweg. Tijdens de restauratie zijn zoveel mogelijk materialen uit de oude juunrenne opnieuw gebruikt. Nieuw zijn de dakplaten die aan de zuidzijde zaten en enkele betonnen palen.

Attributen

Het is niet de bedoeling om de juunrenne weer te vullen met uien. Wel zal een gedeelte van het met makelaars versierde bouwwerk worden gebruikt om wat werktuigen en attributen die met de uienteelt te maken hebben tentoon te stellen. Van meerdere kanten ontving de Stichting Juunrenne materiaal, waaronder een schudmachientje en een egje dat door de uienboer zelf bediend werd. De juunrenne is een uitgelezen plek om dit soort voorwerpen te tonen, want in het verleden gebruikte de eigenaar de ren ook vaak als opslagplek voor gereedschappen en hout.

Later dit jaar volgt de plaatsing van de uit 1929 stammende hooiberg, waarvan het hijswerk al is gerestaureerd door medewerkers van het RTM-museum. Dan is het ensemble dat aan de Havenweg stond weer compleet en kan de Stichting Juunrenne het project afronden met een officiële opening. Het aantal vrijwillige uren dat onder anderen Verbiest en Van der Slik dan in de klus hebben gestopt loopt in de honderden. Alleen in 2016 al zijn er driehonderdvijftig uren werk in de klus gaan zitten.

Havo-leerlingen werken in 't klein aan 't werken in 't groot

MIDDELHARNIS – Op Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits was er vorige week donderdag weer een avond vol levendigheid. Op de bovenste verdieping hadden de Havo 1- en de Havo 2-leerlingen hun projectavond. Daarop presenteerden ze aan ouders de projecten waaraan ze op school een tijdlang hebben gewerkt en werd aan ouders gevraagd de presentaties te beoordelen.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Voor beide Havo-klassen waren dat twee projecten. Havo 1-leerlingen hadden de uitdagende opdracht om, in het kader van 'Goeree-Overflakkee, mijn eiland!' het eiland Goeree-Overflakkee te promoten. Dus in 't klein te werken aan een stukje Eilandmarketing. Daarnaast was er de opdracht om een duurzaam huis te ontwerpen. Niet alleen met duurzame materialen, maar dat ook qua energiegebruik en klimaatbeheer geheel zelfvoorzienend, energieneutraal is. En ze moesten uitrekenen hoeveel dat kost.
Havo 2 stond voor de taak om grondonderzoek te doen, als voorbereiding om er later een weg op te kunnen aanleggen, ze moesten uitrekenen onder andere welke materialen 't best gebruikt kunnen worden om op specifiek deze grond een weg aan te leggen en ook hoeveel dit grapje gaat kosten. Verder was er voor Havo 2 de opdracht om vanuit een mini-onderneming een kraampje in te richten om daarin voor het goede doel een product te presenteren en te verkopen. De Rabobank stelde hiervoor een klein geldbedrag beschikbaar, variërend van € 30 voor d meest aansprekende aanpak tot € 10 voor presentaties die 't minst tot de verbeelding spraken. Het goede doel was Day for Change, dat jongeren in Senegal helpt om door middel van een microkrediet voor zichzelf te beginnen, zodat ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.
De opdrachten die de leerlingen kregen zijn gerelateerd aan het werk zoals dat in 't groot er ook aan toegaat, een realistische onderwijscontext dus. Op deze manier doen de leerlingen vaardigheden op die ze later ook nodig hebben, hetzij in het geven van presentaties op het vervolgonderwijs, hetzij vaardigheden als in teamverband samen kunnen werken of in staat zijn creatief te denken. Het wordt later allemaal van ze gevraagd.

Vest zendt noodsignaal uit

Vervolg van de voorpagina

Tot nu toe waren er tegenargumenten. In de trant van: Zo'n vest zit niet lekker, het "belemmert je in je beweging. Het stinkt en vesten blazen zichzelf soms zomaar op als je zeewater over je heen krijgt. Met de nu ontwikkelde Fisherman Saver gaat dat niet meer op. Het vest combineert de beste innovaties voor optimale veiligheid en draagcomfort in één hoogkwalitatief werk-reddingsvest. Onder de vlag van de Sectorraad Visserij wordt dit vest nu tegen kostprijs aangeboden aan alle vissers op de Nederlandse vloot.

Actie op zee

Vrijdagochtend was er eerst een 'heuse' reddingsactie op zee. Met opnames voor een promotie- en voorlichtingsfilm over de Fisherman Saver. Een vrijwilliger werd vanaf de kotter Tholen 10 (in een overlevingspak van de KNRM) overboord gezet, waarna de 16-jarige Friso Juch - als onderdeel van een maatschappelijke stage in zijn Rotterdamse opleiding op weg naar STC-onderwijs - ook vrijwillig in het water stapte. Dit vanaf de Stellendamse reddingsboot. Gedurende 20 minuten filmde hij de 'drenkeling'. Dat bij een watertemperatuur van iets boven de 2 graden en een gevoelsstemperatuur van minus 88 graden. "Een buitenkansje: dat ik dit kon doen," vertelt de scholier.

Snel gelokaliseerd

In de middag was er dan de presentatie en de overhandiging van het nieuwe werk-reddingsvest aan de bemanningen van de vier genoemde kotters. Namens de veiligheidscommissie van de Nederlandse Vissersbond en namens PO Delta Zuid, die voor alle aangesloten vissers een Fisherman Saver liet produceren. Kenmerken van het vest zijn o.a. hydrostatische (waterdruk) activering, ergonomisch, Newton drijfvermogen en uitgerust met een standaard AIS noodsignaal.

Wanneer het vest zich heeft opgeblazen, zendt het beacon een noodsignaal uit dat zichtbaar wordt op de plotter van het moederschip en wordt ook gelijk gecommuniceerd aan andere ontvangers aan boord van vaar- en vliegtuigen in een straal van circa 5 mijl van het voorval. Zo kan de drenkeling snel gelokaliseerd en gered worden.

Cd-presentatie met teken-performance

Leonard Palacios.

GOEDEREEDE – De Kunststichting Goedereede en Galerie Cent van 't Blad organiseert de presentatie van de nieuwe cd van de klassieke gitarist Leonardo Palacios.

'Nostalgias' is een romantische cd met muziek van Latijns Amerikaanse componisten zoals: Astor Piazolla, Augustin Barrios, Heitor Villa-Lobos, Atahualpa Yupanqui en Carlos Gardel.

Haral Jean Jassoy.

Bij oorstrelende muziek en een goed glas wijn wil het oog ook wat en daarom geeft kunstenaar Harald Jean Jassoy een realtime teken- performance met de titel 'Gitarist'.
De presentatie wordt gehouden in Galerie Cent van 't Blad aan de Noordzijde Haven in Goedereede op zaterdag 25 februari, aanvang 19.30 uur. De cd is ter plekke te koop voor € 12,50. Aan het eind van de avond is er een collecte ten bate van de Kunststichting Goedereede.

Deelnemers Jeugd Solisten Concours kunnen zich opgeven

MELISSANT - Het Jeugd Solisten Concours is al sinds 1964 een begrip op het eiland Goeree-Overflakkee en omstreken.

"Ben je op de concoursdatum hoogstens 18 jaar dan kan jij je op je best laten horen tijdens het jeugdsolistenconcours", aldus de organisatoren. Dit jaar zal het concours plaatsvinden op zaterdag 13 mei. Als altijd vindt het concours plaats in de Melishof te Melissant.
Het concours biedt een podium voor jonge muzikanten die kleine instrumenten bespelen als de blokfluit, tot grote instrumenten als het orgel en de piano. Voor solisten en combinaties, voor vele jonge muzikanten het eerste contact met het podium en de mogelijkheid om podiumervaring op te doen, precies waar het concours voor is bedoeld. Het Jeugdsolistenconcours wil jonge muzikanten stimuleren en motiveren. Het maakt niet uit of je behoort tot de jongeren die al een aantal jaren muziek maken en tot de gevorderden mogen worden gerekend, of dat je misschien nog niet zo lang zingt of een instrument bespeeld. Iedere muzikant is van harte uitgenodigd zich aan te melden.
Het concours is voor een groot deel afhankelijk van sponsoren die het concours een warm hart toedragen en mede het belang inzien tot instandhouding van dit zo belangrijke podium voor jonge muzikanten. Ook dit jaar hopen we op een mooie bijdrage te kunnen rekenen vanuit het bedrijfsleven en particulieren.

De jury

Net als voorgaande jaren geven drie deskundige juryleden een professioneel rapport af aan elke deelnemer, waarin naar een aantal specifieke rubrieken wordt gekeken zoals: toonkwaliteit en zuiverheid, interpretatie, techniek, ritmiek en muzikale uitvoering. De juryleden zijn: Margreeth Chr. de Jong, Jacqueline Dekker en Liene Madern-Stradina.

Vanaf nu kunnen deelnemers zich aanmelden via de officiële website. De inschrijving moet uiterlijk 29 april aanstaande via de website zijn gedaan. Het webadres is: www.jeugdsolistenconcours.nl. De inschrijfkosten zijn Euro 15,-. Er is plaats voor maximaal 70 deelnemers.

Van Helden werkt aan royale lunchroom

MIDDELHARNIS - De ramen van voormalig pand van Biedermeier Expres op de Westdijk zijn afgeplakt. Wat gebeurt er nu met dit pand? Het antwoord is dat Bakkerij van Helden gaat uitbreiden, de twee panden worden bij elkaar getrokken. De winkel wordt groter, er komt een royale lunchroom en in de open bakkerij wordt straks de hele dag door vers brood gebakken. Eind maart moeten de plannen gerealiseerd zijn. Bakker Peter van Helden vertelt: "In de nieuwe bakkerij zal op een traditionele manier met de hand brood worden gemaakt. Door dat volgens de Franse methode zal worden gewerkt, is het brood zonder enige kunstmatige toevoegingen 24 uur onderweg. Dus worden de broden pas de volgende dag op de stenen vloer gebakken. Het resultaat is een heel smakelijk brood dat zijn gelijke niet kent." Van Helden is naar eigen zeggen de eerste bakker op Goeree-Overflakkee die op deze natuurlijke manier brood bakt.

Bijeenkomsten SGP: 'Stem voor het leven'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op woensdag 15 maart mag ook Goeree-Overflakkee naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. De SGP doet dit jaar mee onder het motto: 'Stem vóór het leven'. In het verkiezingsprogramma is deze oproep uitgewerkt op een groot aantal actuele thema's in politiek en samenleving. In aanloop naar de verkiezingen zijn er verschillende bijeenkomsten op het eiland.

Debat in Ooltgensplaat

Woensdag 22 februari vanaf 20.00 uur is er een debat in het kerkgebouw van de Ger. Gemeente aan de Van Weelstraat 1 in Ooltgensplaat. Geert Schipaanboord is aanwezig, hij is in het dagelijks leven projectleider Jeugdhulp bij de Vereniging Nederlandse Gemeenten , daarnaast is hij de nummer 6 op de verkiezingslijst van de SGP. Bezoekers kunnen met hem debatteren over de thema's die het verkiezingsmotto van de SGP raken. Op de vraag waarom de 31-jarige Schipaanboord voor de SGP op de lijst staat zegt hij: 'De SGP probeert de boodschap van de Bijbel concreet te maken in Nederland anno nu. Dat heeft van harte mijn steun. De SGP richt zich op de juiste thema's: op de kerntaken van de overheid zoals defensie en binnenlandse veiligheid. De SGP heeft oog voor de goede maatschappelijke thema's, zoals het belang van een duurzame relatie. En de SGP in de Tweede Kamer is geloofwaardig en gezaghebbend. Een belangrijk onderwerp is het debat over voltooid leven. Dat heeft laten zien dat er veel eenzaamheid en gevoel van nutteloosheid is bij een deel van onze bevolking, met name bij ouderen. Het is een heel belangrijk thema wat wij daar zelf, maar ook kerken en verenigingen, en ten slotte ook de overheid, aan kunnen doen'.

Bijeenkomst Middelharnis

Op donderdag 23 februari spreekt dhr. A. Weggeman in Middelharnis. In de campagne wil hij zich vooral hard maken voor de bescherming van de grondrechten, in het bijzonder de vrijheid van onderwijs en de bevordering van een goede taakuitoefening van gemeenten en provincies. De nummer 11 op de kieslijst zal in Middelharnis spreken over 'Politiek in de eindtijd'. Plaats van bijeenkomst zal zijn de Sionskerk, Landbouwweg 2 in Middelharnis. Aanvang 20.30 uur.

Bijeenkomst Dirksland

Op donderdag 2 maart zal de top van de kandidatenlijst een werkbezoek brengen aan Goeree-Overflakkee. Thema's als visserij en zorg zullen centraal staan. In een avondbijeenkomst zal lijstduwer Mark Brouwer, werkzaam bij defensie, in een interactieve bijeenkomst spreken over één van de speerpunten in het verkiezingsprogramma van de SGP: Veiligheid. Plaats: Ger. Gemeente, Mozartsingel 2 te Dirksland, Aanvang 19.30 uur.

Tijdrede in Dirksland

Op dinsdag 14 maart zal, voorafgaand aan de verkiezingsdag, een tijdrede worden gehouden in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente te Dirksland. In deze dienst zal spreken ds. D. Zoet, predikant van de Hersteld Hervormde Gemeente van Ouddorp. Aanvang 19.30 uur. Meer info staat op sgp.nl of sgpgo.nl.

Joyfull Voices zoekt nieuwe leden

STELLENDAM - Joyfull Voices is een damesensemble (SSA), opgericht in 2011. Sinds die tijd hebben ze op verschillende momenten medewerking mogen verlenen, zoals in de Doopsgezinde Gemeente te Ouddorp, in de toren van Goedereede, in de hervormde kerken te Middelharnis, Goedereede en Stellendam. Ook waren ze uitgenodigd door de herv. gemeente 'De Opgang' te Amsterdam-Osdorp.

Dit enthousiaste groepje zangeressen zoekt versterking voor het ensemble. Het zou fijn zijn als het ensemble kan doorgroeien naar een maximale bezetting van 20 leden.
"Als je eens wilt komen kijken en meezingen dan ben je van harte welkom! De repetitieavonden zijn op maandagavond 1 x per 2 weken van 19.30 tot 21.30 uur, in de chr. school te Nieuwe Tonge of in het verenigingsgebouw de Rank (naast de PKN kerk) te Stellendam", aldus het bestuur. "Mocht je daarna overwegen om mee te gaan zingen, dan wordt er een stemtest afgenomen om de classificatie van je stem te bepalen, dit vanwege de klankkleur van het ensemble".
Ook biedt het ensemble ruimte voor solozang. Men hoeft geen noten te kunnen lezen, maar dit is wel een pré. Elke oefenavond is ruimte voor les in zangtechnieken en ademsteun. De meeste zangeressen hebben zangles en kunnen solistisch en in ensembleverband zingen.
Het gemeenschappelijk belang van liefde voor opwekking, geestelijke liederen en klassieke muziek staat hoog in het vaandel. In goed overleg wordt de muziek met elkaar bepaald.
Er wordt gestreefd naar een zo hoog mogelijk niveau maar het belangrijkste is dat de Bijbelse boodschap doorklinkt en tot eer van God gezongen wordt.
Wie belangstelling heeft kan contact opnemen met dirigent/zangpedagoog Jan van Seters (tel: 0187 683668 of mobiel: 0650848548) of mail: jseters@gmail.com of joyfullvoices@hotmail.com

Natuurorganisaties gaan in beroep tegen vergunning Brouwerseiland

ZEELAND - Natuurmonumenten, de Zeeuwse Milieufederatie, Stichting Duinbehoud, Vereniging voor Natuur- en Landschapsbescherming Goeree-Overflakkee en Natuur en Milieufederatie Zuid-Holland zijn het niet eens met het besluit van Gedeputeerde Staten van Zeeland om een vergunning te verlenen in het kader van de Natuurbeschermingswet voor het realiseren van het Brouwerseiland. De organisaties, verenigd in de coalitie 'Bescherm de kust', gaan in beroep.

Het plan voor het recreatiepark Brouwerseiland omvat onder meer bijna 400 recreatiewoningen, 350 ligplaatsen, een hotel, winkels, watertaxi's, rondvaartboten, beheergebouwen, een tramhalte, loodsen, drijvende gebouwen en kantoren. Het plan ligt deels in de waardevolle Grevelingen en vlakbij de Voordelta, de Kop van Schouwen, de Duinen van Goeree en Kwade Hoek. Dit zijn allen kwetsbare en beschermde Natura 2000 gebieden. De organisaties voorzien dat de aanleg van het Brouwerseiland negatieve effecten heeft op de kwetsbare natuur.

Goede beoordeling ontbreekt

Het recreatieproject is volgens de coalitie 'Bescherm de kust' niet goed beoordeeld op de effecten op de natuur en ook kent de vergunning zelf gebreken. Het gaat daarbij onder andere om onduidelijkheid in de vergunning en onjuiste uitgangspunten rond de parkeerplaatsen van het project. Ook is er verschil van inzicht tussen het zogenaamde 'compenseren en mitigeren', vooraf of achteraf maatregelen nemen voor rust en foerageergebied voor bepaalde vogelsoorten. De natuurorganisaties vinden dat er naast compensatie achteraf, ook vooraf mitigerende maatregelen moeten plaatsvinden. Dat wil zeggen dat er van te voren al maatregelen worden genomen (waarvan bekend is dat ze succesvol zijn) om zo de schade van het realiseren van een bouwproject zoveel mogelijk te voorkomen. Compensatie is immers altijd achteraf en veelal onduidelijk of dat voldoende blijkt en succesvol is.
Volgens 'Bescherm de kust' is ook het effect van de toename van de uitstoot van stikstof, effecten van licht, geluid en landschapsverstoring niet goed in beeld gebracht. Het ontbreekt aan deugdelijk onderzoek naar de effecten hiervan op het leefgebied van bepaalde planten en dieren.

Lees het hele beroep op www.beschermdekust.nl

Diavoorstelling pcob

MIDDELHARNIS - Maandagmiddag 20 februari wordt door Kees Terlouw uit Vianen een diavoorstelling bij de PCOB gegeven met als onderwerp; "Op een Royal Enfield naar het dak van de wereld".

Deze spectaculaire diareis begint in de hoofdstad van India, New Delhi. Samen met zijn vriend Jan Verheij starten ze op twee gehuurde "Bullet" motoren een uitermate avontuurlijke reis naar het dak van de wereld.
De reis typeert zich door haar avontuurlijk karakter, de onwerkelijke landschappen, diversiteit van de bevolking, uitmuntende keuken en een "droom" die is uitgekomen: "Op de motor naar het dak van de wereld".

Aanvang uur 14.00 uur in De Hoeksteen, Ring 13, 4231 CR Middelharnis. Er wordt een bijdrage in de kosten gevraagd van € 2,--.