info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

4 september 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 4 september 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Tiende Goereese Havenconcert

GOEDEREEDE - De organisator van het tiende Goereese Havenconcert, de stichting Kop van Goeree-Overflakkee, is er voor deze jubileumeditie afgelopen zaterdag, 1 september, in geslaagd het publiek een gevarieerd en vrolijk concert voor te schotelen vanaf het ponton in de Goereese haven. Het mooie weer, de grote opkomst - veel publiek was met klap- en tuinstoelen naar de Goereese haven gekomen - en het geweldige decor van de karakteristieke panden rond de haven deden de rest. Het was een prachtige avond. (Tekst: Pauline Hof / Foto: Pieter van der Kamp)

Lees verder op pagina 11

Week van de Goereese Vis geopend

Het hijsen van de vlag als startevenement.

STELLENDAM – De buitenhaven van Stellendam stond vrijdagmiddag bol van feestelijke evenementen bij de officiële opening van de vijfde editie van De Week van de Goereese vis en gelijktijdig de viering van het seizoen van de Stellendamse garnaal. Caroline Melissant met haar teamgenoten Jaap Tanis, Heleen Vlietland, Kees van der Bok, Mirna Bogert, Anne Marie van Seters-Padmos en Arjanne Hameeteman zorgden voor een informatieve happening waarin culinaire- en cultuuraspecten werden aangekondigd, toegelicht en gepresenteerd. Met heuse garnalenpellenactiviteit door de dames Van Dam en Oudenaarden en afsluitend een zakelijke Visserij Netwerk borrel. (Tekst: Jaap Ruizeveld; Foto's: Wim van Vossen Fotografie)

Lees verder op pagina 11.

Wegenonderhoud

DIRKSLAND - Gisteren - maandag 3 september - zijn de onderhoudswerkzaamheden aan de Geldersedijk in Dirksland en de Zuiddijk in Herkingen gestart.
De werkzaamheden op de Geldersedijk vinden plaats vanaf de kruising met de Haveloozeweg tot de overgang in de Zuiddijk. De Zuiddijk is afgesloten vanaf de overgang met de Geldersedijk tot en met de kruising met de Molendijk en Westdijk.
Voor de veiligheid zal de weg naar verwachting drie weken afgesloten zijn. Doorgaand verkeer kan gebruikmaken van een omleidingsroute die met gele borden wordt aangegeven. De dijk blijft toegankelijk voor bewoners en gebruikers van landbouwpercelen. Het kan voorkomen dat u even moet wachten op bijvoorbeeld een machine. Het fietspad blijft tijdens de werkzaamheden de grootste tijd toegankelijk.

Twintigste editie Boerenlanddag

OUDDORP - Gezelligheid was troef op de jaarlijkse Boerenlanddag die zaterdag op en rond de Ring in Ouddorp werd gehouden. Een hapje en een drankje in het zonnetje of juist in de schaduw, zittend tussen de strobalen, was favoriet op de volle terrassen. Kinderen vermaakten zich met allerlei speelmogelijkheden. Het knuffelen van de konijntjes en het aaien van andere dieren, onder andere van de vereniging Nut en Genoegen, waren toppers. Op deze twintigste editie van de Boerenlanddag volop belangstelling voor de authentieke tractoren en de vele kramen met lokale producten, bloemen, kaas en fruit en nostalgische activiteiten. Vooral de vele toeristen weten dit te waarderen.

Dorsmachine

Voor de openingshandeling was Jurgen Klapwijk, jarenlang directeur VVV Ouddorp, uitgenodigd. Hij moest een heuse dorsmachine voor het gebouw Ouddorps Museum in de Ring manoeuvreren en een dorshandeling presenteren. Klapwijk stond in feite aan de wieg van de ontwikkeling van de jaarlijkse Boerenlanddag. Hij voelde zich weer even thuis. Rondritten/excursies langs landerijen waren in trek en ook bleek opnieuw dat de Boerenlanddag een plek is waar men elkaar graag ontmoet. Een succesvolle formule waarin ook plaats is voor aansluitende activiteiten, zoals de goede doelenmarkt op het binnenterrein van de Hervormde Dorpskerk en de kerkbezichtiging. (Tekst en foto's: Jaap Ruizeveld)

Jan (Baron) van Knobelsdorf noemt Goedereede nog steeds zijn pareltje

Jan en Marie-Therese van Knobelsdorf op de Markt in Goedereede (2010). Foto: Jaap Ruizeveld

LEMELE/GOEDEREEDE – "Hoe zou het gaan met onze vroegere burgemeester van Goedereede en Stellendam, Jan (Baron) van Knobelsdorf? Een vraag die de laatste dagen klinkt in Goedereede en dat is niet onbegrijpelijk. Immers de voormalige eerste burger, die van april 1947 tot januari 1961 het boegbeeld was van beide - toen nog zelfstandige - kernen, hoopt deze septembermaand zijn verjaardag te vieren op de gezegende leeftijd van liefst 101 jaar. Samen met zijn vrouw Marie-Therese (88) woont hij op ruim 220 kilometer afstand van de Kop van Goeree, in het dorp Lemele in Overijssel (gemeente Ommen). Uit het oog uit het hart? Vergeet het maar. De baron voelt zich nog steeds nauw verbonden met zijn stadje op Goeree-Overflakkee. Hij noemt het een pareltje.

Door Jaap Ruizeveld

Het duurde eventjes voor ik hem kon spreken, maar dankzij informatie, noem het speurwerk van Kees Sinke, die Marius Troost, de dames Pietje van Aken en Dit Humanen raadpleegde, kon ik afgelopen week gewoon via de huistelefoon contact leggen met de familie, nadat inzet van andere communicatiemiddelen niet effectief bleek. Over zijn gezondheid hoeft hij niet te klagen. Alleen het gehoor is beperkt. Daarom is Marie-Therese een tussenschakel. Zij geeft de inhoud van het telefoongesprek direct aan hem door. Zijn reacties gaan op dezelfde wijze naar mij toe als beller.

Met eigen auto

"Er gaat echt geen week voorbij of hij heeft het over Goedereede en het eiland", zegt zijn vrouw. Hij herinnert zich namen en gebeurtenissen. Zoals zijn bezoek in 2010, op mijn verzoek voor een interview voor het jubileumboek bij het 125-jarig bestaan van de Koninklijke Fanfare Apollo. We spraken toen af in café Goeree op de Markt en het was voor hem als weer "thuis" komen. De laatste vier jaar is de familie Van Knobelsdorf niet meer op Goeree-Overflakkee en aan de Zeeuwse kust geweest. Maar… dat zou deze maand verrassend genoeg toch nog een keer kunnen gebeuren. Mits de gezondheid het toelaat, willen Jan en Marie-Therese de verre reis van dik 220 km maken. Niet met openbaar vervoer, maar rijdend in zijn eigen auto. Want de baron heeft een rijbewijs dat nog drie jaar geldig is.

Grap                                                                                                                                                

"Hij houdt zich aan de maximum snelheden en hanteert de verkeersregels, maar ik houd mijn hart vast", grapt zijn echtgenote. Bij zijn 100ste verjaardag in 2017 stuurden meerdere inwoners van Goedereede een felicitatiekaart of bericht naar de baron. Zo ook de voorzitter van de Koninklijke Fanfare Apollo in Goedereede, Marius Troost. De reactie was overweldigend. Een geschenk, in de vorm van 100 euro voor de Fanfare. "Ik heb altijd genoten van de optredens en uitvoeringen van de fanfare", laat Jan weten. "Het was altijd feest, het voelde als één familie in de stad ".

Onderscheiden

Jan (Baron) van Knobelsdorf is erevoorzitter van de Goereese Fanfare. Koninklijk onderscheiden (lid in de Orde van Oranje Nassau en later benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw). Hij vervulde diverse bestuurlijke functies in Sassenheim, Zeist en Leiden, maar Goedereede (samen met Stellendam een gemeente) koestert hij het meest. En op zijn verjaardag? De burgemeester van Ommen heeft zijn komst al aangekondigd, zegt Marie-Therese.

Lezerskorting op Bladerboek over Flakkeese schrijvers

GOEREE-OVERFLAKKEE - Willem Walraven, Rudolf van Reest, Jan Knape, Ed Hoornik, René Mijnders – nogal wat schrijvers en dichters hebben een link met Goeree-Overflakkee. In het zesde Bladerboek, dat op 6 oktober verschijnt, eren de Reizende Dichters, ter markering van het tienjarig bestaan, de schrijvers en dichters die hen zijn voorgegaan. Hoe? Met een portret, een korte biografie, enkele kenmerkende teksten van de schrijver zelf en tot slot een ode aan hem of haar door een van de Reizende Dichters. Inclusief bibliografie.

Kader: kortingsbon

Lezers van Eilanden-Nieuws krijgen 2,50 euro korting op Bladerboek 6, woorden overleven. Knip de bon uit en kom naar het Literaire café op 6 oktober in Het Trefpunt in Stad aan 't Haringvliet.

40-jarig jubileum Manege Oostmoer wordt groots gevierd

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Zaterdag 29 september zal Manege Oostmoer in het teken staan van de viering van het 40-jarig bestaan. Er zijn tal van activiteiten voorbereid, die bestemd zijn voor een breed publiek.

De familie Kieviet heeft voor de jubileumdag een gevarieerd programma voorbereid waarvan zowel de paardenliefhebbers als de 'gewone' belangstellenden volop kunnen genieten.

Vanaf 10.00 tot 18.00 uur 'draait' het programma met voor elk wat wils. Zo zijn er doorlopende demonstraties waarbij alle facetten van de paardensport aan bod komen. Denk hierbij aan: springen, dressuur, mennen, kür op muziek, mounted games, pas de deux, obstakeltraining, vaardigheid.

Voor de kinderen is er een heus kinderdorp waar onder andere een springkussen en mega stormbaan zullen staan, ook is er een ballonartiest aanwezig, kan er een speurtocht worden gedaan, hoefijzers versieren en uiteraard kan er pony gereden worden en nog veel meer…. Verder is het mogelijk om te genieten van een mooie huifkartocht door de Oostmoerse polder.

Britt Dekker

Om 14:30 uur zal Britt Dekker een clinic geven met haar paard en aansluitend zal ze een Meet & Greet verzorgen. Vanaf 18:00 uur tot 21:00 uur kan er gezellig gefeest en gegeten worden tijdens het jubileumfestival hierbij zal een live-band aanwezig zijn.

Natuurlijk nodigt de familie Kieviet iedereen van harte uit om 29 september aanwezig te zijn op deze feestelijke dag!
Dinsdag 18 september zal er bij Eilanden-Nieuws een complete bijlage verschijnen over het 40-jarige familiebedrijf en het volledige programma van deze jubileumdag zal hier ook in te vinden zijn. Meer info is te vinden op www.manegeoostmoer.nl

Puss in Boots @ the Circus

OUDDORP - Vrijdag 28 september organiseert fanfareorkest De Hoop het kinderconcert 'Puss in Boots @ the Circus'.

De Dorpstienden zal voor deze gelegenheid omgetoverd worden in een prachtig muziekkinderpaleis. Geerte Rijpma, saxofoniste van het orkest en lerares op O.B.S. De Westhoek, zal het verhaal van de Gelaarsde Kat vertellen. Fanfareorkest De Hoop neemt de muzikale partij voor haar rekening.
Het tweede gedeelte van het concert zal in het teken staan van circusmuziek. Kinderen afkomstig van 'De Kop van Goeree' worden uitgedaagd via social media om hun beste en coolste truc in te sturen naar het orkest. Diegene die de meeste stemmen via social media krijgt, wordt uitgenodigd om tijdens het concert onder begeleiding van het orkest deze trick uit te voeren.
Na het concert is er ruimte voor kinderen om instrumenten uit te proberen. Voor kinderen die enthousiast geworden zijn: na het concert wordt er een projectorkest opgestart met enthousiaste kinderen! Inschrijven hiervoor kan via jeugdorkest@fanfaredehoop.nl. Details hierover volgen binnenkort op soacial media en op de website van het orkest, www.fanfaredehoop.nl. De toegang tot het concert is gratis en het concert begint om 19.30 uur.

De Overkant doet mee met Open Monumentendag

OUDDORP - Zaterdag 8 september doet De Overkant mee met Open Monumentendag. Vorig jaar voor de eerste keer met de gerestaureerde en teruggeplaatste Juunrenne. Dit jaar ook met de gerestaureerde Hooiberg.

Was u in de Dijkstelweg of in de Kelderweg, dan heeft u ze misschien al gezien; de drie rode staanders van de Hooiberg. Op zaterdag 8 september zijn er de gehele dag mensen aanwezig van Stichting Juunrenne, die verplaatsing en restauratie hebben gerealiseerd. Ze zullen de bezoekers graag te woord staan. Er komt nog een speciale officiële restauratie-bijeenkomst, maar de twee historische agrarische bouwwerken kunnen op Open Monumentendag bekeken worden.
De Overkant is tevens een prima gelegenheid om feestelijke en/of waardevolle bijeenkomsten te houden. Dat is ook zaterdag 8 augustus het geval. Aan het einde van de middag is er zo'n bijeenkomst, maar dat begint pas om 16.00 uur. Tijd genoeg dus om uitgebreid de Juunrenne en Hooiberg te bewonderen. De Overkant, Dijkstelweg 33 Ouddorp.

Pilot ontmoetingsplek LHBTI

GOEREE-OVERFLAKKEE – Burgemeester en wethouders hebben besloten tot het houden van een pilot voor een ontmoetingsplaats LHBTI. Als locatie voor deze ontmoetingsplaats wordt gezocht in de kern Middelharnis. Een aanvraag van de Stichting Gay op Flakkee wordt hiermee positief beantwoord.

Door Jaap Ruizeveld

In meerdere gemeente in het land worden besluiten genomen in het kader van de LHBTI-emancipatie, waarbij de overheid werkt aan gelijke rechten voor lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen.

Desgevraagd stelt de gemeente Goeree-Overflakkee: "De pilot loopt tot 1 januari 2020. Een ontmoetingsplek voor de LHBTI-gemeenschap zorgt ervoor dat deze doelgroepen een veilige plek hebben om te ontmoeten, ervaringen uit te wisselen en vragen te stellen. Dit zorgt voor vermindering van eenzaamheid, kans op suïcidaal gedrag en gezondheidsrisico's."

Verantwoording

De stichting Gay op Flakkee dient zich per kwartaal te verantwoorden over de frequentie van de openstelling van de ontmoetingsplek, het aantal bezoekers, de activiteiten die uitgevoerd worden, het soort vragen dat gesteld wordt en de reden van de komst van de bezoekers. Tevens dient de Stichting te verantwoorden hoe zij de bijdrage besteed heeft. Eind 2019 wordt samen met de Stichting geëvalueerd of de ontmoetingsplek structureel moet worden en hoe dit gerealiseerd kan worden".

Bingo O-G-O

SOMMELSDIJK - Woensdag 12 september is er een bingo van de Ouderenvereniging de O-G-O. Om 13.30 uur in het wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55 te Sommelsdijk. De zaal is open om 13.00 uur.. De koffie/thee is gratis bij binnenkomst. Er worden negen rondes gespeeld voor € 3,50. Daarnaast nog negen extra prijsjes. In de pauze is er verkoop van twee extra rondes voor € 1,00 per ronde. Daarna is er een verloting. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom.

Workshop natuurfotografie

Hilversum 20080920Natuurmonumenten, Fotografie cursus

TIENGEMETEN - Op het eiland Tiengemeten wordt een workshop natuurfotografie gehouden. Meer informatie en aanmelden kan via de website van Natuurmonumenten: www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten onder activiteiten. De workshop start met de overtocht met de pont om 9.00 uur vanaf Nieuwendijk.

Simkaart gevonden

OUDDORP - Afgelopen zaterdagmiddag 1 september is in de Dorpskerk te Ouddorp een simkaart van een telefoon gevonden. Degene die deze verloren heeft kan contact opnemen met de heer T. Grinwis tel. 0187-681980.

Kerkdienst

MELISSANT - Bij de Gereformeerde Gemeente van Melissant wordt er donderdagavond 6 september een kerkdienst gehouden. De dienst begint om 19.30 uur. Voorganger is ds. L. Blok uit Gorinchem.

Fietsverhalen in Fietscafé Flakkee

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 8 september a.s. wordt de GO Classic verreden op ons eiland. Lekker fietsen!

Velen zijn de afgelopen vakantietijd ook ergens gaan fietsen. Op de mountainbike, racefiets of gewoon de eigen stadsfiets. Dat levert vaak hele leuke verhalen op, met bijpassende foto's. Fietscafé Flakkee is komende zaterdagmiddag vanaf 13.00 uur open om al die verhalen een podium te bieden.

"Als je dus niet zelf de GO Classic fietst of je hebt lekker wat tijd over, kom dan zeker langs. We zijn heel benieuwd naar jouw verhaal en het is ook leuk om dat van anderen te horen. Wie weet komen er handige tips uit naar voren", aldus de mensen van het Fietscafé.

Zo is medewerker Lucas Hartong van het Fietscafé afgelopen zomer op de racefiets van midden België naar midden Frankrijk gereden; ruim 300 kilometer. Hij vertelt er graag over: "Vooral over de vele, vele heuvels in de Ardennen en Vogezen", verzucht hij. Het Fietscafé zorgt voor een lekker drankje en hapje en er staat een beamer gereed met laptop om foto's te kunnen projecteren. Neem dus zeker je USB stick met plaatjes mee. Fietscafé Flakkee is te vinden aan de Hobbemastraat 1 te Middelharnis. Open van 13.00 tot 16.00 uur.

Cool Moves Volley op woensdag in Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Afgelopen week is de Cool Moves Volley weer van start gegaan, de coole wekelijkse volleybaltraining in Oude-Tonge voor kinderen uit groep 3 t/m 8. De CMV is een initiatief van Volleybalclub Intermezzo en wordt voor het 2e seizoen georganiseerd. "Kom op woensdag 5 september naar de training en ontdek hoe leuk volleybal is", aldus de organisatoren.

Cool Moves Volley in Oude-Tonge is bedoeld om de jongste kids uit Oostflakkee dicht bij huis te laten kennismaken met volleybal. Wekelijks bieden enthousiaste trainers een leuke en afwisselende training aan, die helemaal op hen afgestemd is. Met behulp van leuke oefeningen wordt de techniek spelenderwijs aangeleerd. Maar ook het sociale aspect wordt niet vergeten, want volleybal is en blijft een teamsport.
Kinderen die interesse hebben, kunnen op woensdag vrijblijvend komen trainen. De training is van 18.00 tot 19.00 uur in de Grutterswei. Aanmelden kan via cmvoostflakkee@gmail.com.
Voor meer informatie belt u Monique van der Weijden: 06-51870735, of via bovenstaand e-mailadres. Of kijk op www.vcintermezzo.nl of de Facebookpagina van VC Intermezzo.

VC Intermezzo is nog op zoek naar ouders of vrijwilligers die willen helpen bij de trainingen, of de trainingen willen leiden. Lijkt het u leuk om een bijdrage te leveren? Neem dan contact op met Monique van der Weijden.

15e Tieleman Keukens Run op 15 september

MIDDELHARNIS - Zaterdag 15 september organiseert AV Flakkee de 15e editie van de Tieleman Keukens Run. De afstanden van 5,2 km en 10 km zijn zeer geschikt voor iedere loper. De 10 km is één van de populairste onderdelen in de hardloopsport en voor wie dit net te ver vindt, is de halve afstand een mooi alternatief.

Om 13.00 uur gaat de wedstrijd 10 km en de prestatieloop 5,2 km van start vanaf het parkeerterrein van Tieleman Keukens. Het parcours is exact nagemeten en gaat over snelle polderwegen, de kilometers staan met bordjes aangegeven. In het verleden zijn er snelle tijden gelopen, met name als er weinig wind staat is dit een uitgelezen kans om je persoonlijk record aan te vallen! De Flakkeese atleten zijn doorgaans goed vertegenwoordigd en ook van buitenaf is er veel belangstelling voor dit mooie evenement.

Na- inschrijven kan van 11.30 tot 12.30 uur in De Staver, voor de 10 km is het inschrijfgeld € 8,00 en op de 5 km bedraagt dit € 6,00. Bij voorinschrijving geldt een korting van € 2,-, dit kan via de website t/m 11 september. In De Staver is er gelegenheid tot omkleden en douchen. Afsluitend zal rond 15.00 uur de prijsuitreiking plaatsvinden. Voor meer info kunt u terecht op avflakkee.nl.

Op Tiengemeten komen natuur, muziek en kunst tijdens Het Laatste Eiland

TIENGEMETEN - Het herstel van de verbinding tussen zee en rivier door het op een kier zetten van de Haringvlietsluizen betekent voor het Haringvliet een ambitieus natuurherstelplan en recreatieve impuls. Dé perfecte aanleiding om het gebied opnieuw te verkennen en onder de aandacht te brengen. Daarom is er op zaterdag 15 september Het Laatste Eiland. Het Laatste Eiland is voor iedereen die nieuwsgierig en in aanraking wil komen met de natuur.

Tiengemeten is dan van 12.00 tot 21.00 uur het decor voor een uniek en nieuw festival waar flora en fauna, diersoorten, allerlei kunstvormen en de nieuwste muziekacts de hoofdrol spelen.
Wie anders dan de eigenzinnige singer-songwriter broeder Dieleman weet het land van waterkanten en oevers te vangen in muziek? Het Laatste Eiland zingt hij de nieuwste liedjes van zijn net verschenen dubbelalbum Komma. Komma verschijnt op 7 september en is een dubbelalbum en fotoboek in één. Een instrumentale plaat en een plaat vol liedjes én een fotoboek. Broeder Dieleman liet zich inspireren door het krekengebied in het land van Axel. Het album is een eerbetoon aan de mysterieuze kreken van Zeeuws-Vlaanderen, de inspiratiebron die voor broeder Dieleman erg bepalend is voor zijn muziek.

Programmering

Er zijn tijdens Het Laatste Eiland verschillende excursies door het gebied om op een laagdrempelige manier kennis te maken met natuur. Denk aan een poëtische bootreis door het gebied met de Sterke Verhalen & Slechte Hitjes Rondvaartboot en een Bob Ross schilder workshop met Flo Ross. Op de website www.hetlaatsteeiland.nl is alle praktische informatie over kaartverkoop, vervoer en overnachtingen te vinden.
Het Laatste Eiland is ontstaan vanuit het Droomfondsproject Haringvliet en wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij en de Landschapstafel Haringvliet van de provincie Zuid-Holland. In het Droomfondsproject Haringvliet werken zes natuurorganisaties - ARK Natuurontwikkeling, Natuurmonumenten, Sportvisserij Nederland, Staatsbosbeheer, Vogelbescherming Nederland en Wereld Natuur Fonds - samen. Meer informatie: www.haringvliet.nu

Tentoonstelling kerststallen

MIDDELHARNIS - De Exoduskerk en de RK-parochie van Middelharnis organiseren dit jaar opnieuw een tentoonstelling van kerststallen en kerstgroepen.

Dit jaar wordt de expositie gehouden op donderdag 13 december, vrijdag 14 december en zaterdag 15 december in de Exoduskerk aan de Dorpsweg 97 in Sommelsdijk.
"Wij nodigen bewoners van Goeree-Overflakkee hartelijk uit om mee te doen aan dit gezamenlijk initiatief, door een kerststal of -groep voor enkele dagen beschikbaar te stellen.
Het zou schitterend zijn om een gevarieerd aanbod van stallen en groepen te kunnen presenteren", aldus de organisatie.
De diversiteit aan materialen, landen van herkomst en originaliteit zouden er een mooi evenement van kunnen maken.
Wellicht heeft u een bijzonder verhaal bij uw kerststal/-groep dat u wilt delen met de bezoekers. Die verhalen willen wij graag vermelden tijdens deze expositie.
Wilt u meewerken aan deze tentoonstelling, neem dan contact op met: Aat Vermaat, e-mailadres: aat@vermaat.name of telefoon: 06-12133859; Regy Dellaert, e-mailadres: johnenregy@cs.com of telefoon: 0187-487514.

Bas Visser 40 jaar organist

LANGSTRAAT - Op 23 juli was het 40 jaar geleden dat de heer B.D. (Bas) Visser organist werd in de Hervormde Kerk te Langstraat.

In de dienst van zondag 26 augustus werd bij dit jubileum stil gestaan. Ds. G.J. Anker, de predikant van de Hervormde Gemeente van Ooltgensplaat en Langstraat, ging voor. Hij mocht in het dankgebed de Heere danken voor de kracht en lust die Hij de heer Visser als die jaren gegeven heeft.

Na de dienst werd Bas Visser nog door hem toegesproken. Hierna volgde een toespraak van de heer J. Dogterom, als voorzitter van het college van kerkrentmeesters. Deze speldde de jubilaris een draaginsigne in goud van de Vereniging voor kerkrentmeesterlijk beheer in de Protestantse Kerk in Nederland op. De heer Dogterom noemde het feit dat er nimmer problemen waren. Er was in al die jaren bijzonder weinig tijd gestoken in het vergaderen met elkaar. Hij zegde de heer Visser dank voor die 40 jaren trouwe dienst. Tevens ontving de heer Visser een oorkonde, die bij de insigne behoorde uit handen van de scriba van de kerkenraad, de heer P. Mans. Deze memoreerde in een kort persoonlijk woord de situatie, zoals die was in de kerk van Langstraat 40 jaar geleden. De destijds uitgesproken wens dat de nieuwe organist vele jaren in Langstraat zou mogen spelen, is vervuld.

De heer Visser werd nog toegezongen uit Psalm 147:1: 'Laat 's Heeren lof ten Hemel rijzen,' met orgelbegeleiding van Floris van Gils. Na de goed bezochte dienst was er gelegenheid om Bas Visser en zijn vrouw te feliciteren. Tenslotte maakten vele aanwezigen gebruik van de mogelijkheid om in de tuin achter de kerk samen koffie te drinken.

De Stellendamse garnaal is het kroonjuweel onder de garnalen

Erik de Jong en Piet Sperling presenteren in de Visafslag de Stellendamse garnaal.

Vervolg van voorpagina

Een groot aantal belangstellenden (waaronder raadsleden) verzamelde zich in het Innovatiecentrum, waar wethouder Van der Vlugt samen met drie leerlingen (Lisanne, Timo en Anna) van de obs J.C. van Gent uit Sommelsdijk, als openingshandeling een speciaal - op basis van gemaakte tekeningen -ontworpen vlag hesen. De Week van de Goereese Vis, je kunt er niet omheen. Liefst 28 horecabedrijven, op heel Goeree-Overflakkee, bieden speciaal deze week een driegangen vismenu aan. Daarnaast is er een expositie in het Torenmuseum Goedereede, een garnalenpellen bijeenkomst in De Vliedberg Ouddorp en op de vrijdagmorgen de excursie in de Visafslag Stellendam.

Economie

De visserijcluster, de scheepswerven, toeleverings- en aanverwante bedrijven en visserijschool bieden op het eiland werkgelegenheid aan bijna elfhonderd personen. De totale omzet ligt tussen de 90 en 105 miljoen euro. Innovatie en duurzaamheid zijn vaste begrippen in de sector die steun verdienen. Wethouder Van der Vlugt (Economie/Visserij) liet daar geen onduidelijkheid over bestaan. Niet alleen de Gemeente, ook de Provincie Zuid-Holland biedt daaraan support. Positieve resultaten, maar bedreigingen liggen op de loer. Zoals mogelijk verbod pulsvissen en de gevolgen van de naderende Brexit. Juch (voorzitter visserijvereniging Zuidwest) benadrukte ook zijn steun bij genoemde ontwikkelingen. Ten aanzien van het buitenland doen we het heel goed, maar investeringen blijven nodig. De organisatie had Wil van Merkensteijn (tv Businessclass) uitgenodigd om details te vertellen over diverse vissoorten. Het belang van de visserijsector kan niet vroeg genoeg onder de aandacht worden gebracht. Daarom vertellen ervaren vissers op eilandscholen over hun beroep en laten de scholieren kennismaken met alles wat met vis en visserij te maken heeft.

Experts

De Stellendamse garnaal is het kroonjuweel onder de garnalen. Een rondleiding met expert Piet Sperling (samen met reder Jaap Tanis) in de Visafslag waar de garnalen gezeefd werden, maakte dat vrijdag nog eens duidelijk. Sperling is een allround vakman die zijn sporen in de vishandel, lees speciaal garnalen, verdiende. Een begrip was destijds zijn pelbedrijf aan de Molenkade in Stellendam. Daarna had hij zijn "eigen" bankje in de Visafslag bij het kopen - voor ondernemingen en bedrijven - van aangevoerde vis. Dat de Stellendamse garnaal er letterlijk uitspringt, heeft te maken met de grond in de zeebodem, in een gebied globaal tussen Oostende en Stellendam.

Controle

Het zeven van de garnalen dient zorgvuldig te gebeuren. Te kleine garnalen worden uitgefilterd en vermalen tot een product voor veevoer. Deze activiteit wordt nauwlettend gevolgd door een controleur namens de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die regelmatig bakjes garnalen uit het productieproces haalt, bekijkt, weegt en de gegevens registreert. Noem het een verscherpt toezicht, dat binnenkort in alle visafslagen zal leiden tot het plaatsen van camera's.

Vlag

Een jury onder leiding van Miriam Zimmerman (cultureel coördinator Sopogo) had Lisanne Melaard (1), Timo Scholtz (2) en Anna Melaard (3), leerlingen van de genoemde J.C. van Gent basisschool aangewezen als het winnend trio in de creatieve tekenwedstrijd. Zij ontvingen elk een kleurrijke afbeelding van hun inzending. Het is de bedoeling dat jaarlijks steeds een andere school zich mag presenteren met uitwerkingen die dan tot een vlag worden geformeerd. Zo ontstaat een vlaggenparade, vertelde Caroline Melissant.

Succesvol jubileum Goerees Havenconcert

Vervolg van de voorpagina

Na het voorprogramma, muziek van beiaardier Jan Bezuijen op het carillon van de toren, opende presentator Patrick Polie de avond op het ponton in de Goereese Haven. Koninklijke Fanfare Apollo, onder leiding van Leo Simons, startte met het stuk 'Death or March Glory' en de 'Bohemian Rapsody' met een pianosolo van Nadia Rutkovska. Het ponton, dat jaarlijks speciaal voor dit evenement in de Goereese Haven wordt geplaatst, was vrijdagmiddag ook al het middelpunt van een geweldig evenement. Ter ere van het tienjarig jubileum van het Goereese Havenconcert was besloten eenmalig een junioreditie te plannen. Een kleine vierhonderd kinderen waren - eilandbreed - in schoolverband naar Goedereede gekomen om de interactieve voorstelling 'Be Bach' bij te wonen. Ton Meijer nam ze samen met muzikanten op klavecimbel, cello en viool en sopraan Marije van Stralen mee in de wereld van Johann Sebastiaan Bach.

Kat

Het concert op zaterdagavond bestond uit een 'best of programma' met hoogtepunten van de afgelopen jaren. Musicalzangeres Juta Bolsius imponeerde met haar krachtige stem het publiek met de nummers Skyfall en Big Spender. Zanger en trompettist Bert van Bommel was op zijn best met 'My Funny Valentine'. Ook de Ukuladies, drie dames die zichzelf begeleiden op ukelele, waren van de partij tijdens deze jubileumeditie. Hilariteit alom, toen kat Pom van de familie Drexhage aan de Zuidzijde Haven, tijdens het optreden van de dames het podium betrad. De rood-witte kat, die bekend staat als een echt feestbeest en ook al eens op het biljart van het Stadscafé was gesignaleerd, werd door een dochter van het gezin direct weer van het ponton gehaald, terwijl de Ukuladies onverstoorbaar door zongen.

Smaak

De aanwezigen genoten van de optredens. De toegift van het orkest 'Mijn tante kan niet trouwen, omdat ze niet zoenen kan', een stuk dat eigenlijk een beetje buiten de sfeer van het overige repertoire van de avond viel en daarom naar de smaak van dirigent Leo Simons beter buiten het programma had kunnen vallen, mocht van het publiek natuurlijk niet ontbreken. Al eerder was er door sponsors gedreigd hun bijdrage aan het concert in te trekken, als het 'lijflied van Goedereede' niet meer door Apollo gespeeld zou worden. Ook het laatste nummer 'We'll meet again' werd luidkeels meegezongen. Het tiende Goereese Havenconcert was een avond waarop alles samenkwam: het programma, het weer, de grote opkomst en het repertoire. De organisatie heeft de wens op zaterdag 7 september 2019 wederom een Havenconcert te organiseren.

VakantieBijbelWeek Ouddorp

OUDDORP - Op dinsdag 21 augustus t/m donderdag 23 augustus jl. was er de jaarlijkse VakantieBijbelWeek in Ouddorp.

"Tijdens deze dagen mocht het Woord van God klinken, werden er Psalmen en het themalied 'Heer wees mijn Gids' gezongen. Het Bijbels thema was 'Op reis'. We knutselden over het thema 'Dagjes uit'. De tekst die de kinderen geleerd hebben is uit Jozua 1:9B: 'Want de HEERE uw God is met u alom waar gij heengaat'. Elke dag werd er van de ladder een woord weggehaald door kinderen, totdat er geen woord meer over was en de kinderen de tekst uit hun hoofd konden opzeggen", aldus de organisatie.
Dinsdag was de reis van Jakob naar Paddan-Aram. Jakob moest vluchten voor Ezau. Woensdag klonk de vertelling uit Jona 1-3. De derde dag ging het over Filippus en de Moorman. Beiden maakten ze een reis. Er is geknutseld over verschillende dagjes uit, zoals een dagje naar de speeltuin, de dierentuin, het strand, Aviodrome, Kinderdijk, het Spoorwegmuseum, en nog veel meer! De laatste dag werd er met elkaar patat gegeten. Het waren gezellige dagen. Duidelijk was te zien dat de kinderen hard hebben gewerkt: het resultaat was prachtig! En dat vonden ook al de mensen die donderdagavond zijn wezen kijken. "De Heere heeft goed gezorgd, Hem alle dank!". Het team wil alle sponsoren en vrijwilligers heel hartelijk bedanken, die deze dagen mede mogelijk maakten!

Kernactiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

Oproep aan Flakkeese oorlogsevacués

In de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van Flakkee door de Duitsers onder water gezet om zo een verdedigingslinie te vormen tegen de Geallieerden. De bewoners van deze streken werden toen o.a. geëvacueerd naar Noordoost Friesland in de omgeving van Dokkum, Engwierum, Metslawier, Ee en Anjum. Doede Douma uit Dokkum wil daar een boek over schrijven. Wie kan zich nog herinneren waar men in 1940-45 verbleef en wie heeft nog foto's uit die tijd? Alle verhalen zijn van harte welkom. Neem dan contact op met Wim Koert, tel. 06-12326119 of w.koert1939@t-mobilethuis.nl.

DIRKSLAND

Presentatie avond Jongerenreis Servië

Een groep jongeren verbonden aan de Hervormde Gemeente Dirksland is afgelopen juli in Servië geweest om daar een werkvakantie te houden. Voor die tijd hebben zij allerlei acties gehouden om de projecten ter plaatse te financieren. Vele donateurs, sponsors en vrijwilligers hebben hieraan bijgedragen. Graag willen zij hen, maar ook andere belangstellenden laten zien en horen wat ze beleefd hebben. Op 14 september wordt er daarom een presentatie avond gehouden in Onder de Wiek aan de Ring in Dirksland. De avond begint om 19.30 uur. Jong en oud is van harte welkom.

Haken

Haken in het inloophuis 'De oude bieb' aan de Kapoenstraat 2, op 11 september. Onder het genot van een kopje koffie of thee met wat lekkers wordt weer begonnen met de haakcursus voor beginners en gevorderden. Vanaf 13.00 tot 15.30 uur.

GOEDEREEDE

Geneeskundige planten

Op dinsdag 11 september geeft Martine Verweij, oprichter van Plantenliefde en de bedenker en ontwerper van De Plantwijzer, voor Groei & Bloei een lezing over geneeskundige planten. Deze interessante lezing wordt gehouden in "Oostdam", Jongkoenstraat 1 te Goedereede, aanvang 20.00 uur, zaal open 19.30 uur. Genieten in de natuur, respect voor de natuur en alles met de natuur. Zodat mens en natuur weer als een geheel functioneren en de aarde verrijken. Dat is haar ideaal. Zij vertelt wat je er wel of niet mee kunt, hoe je ze in de tuin verzorgt, en welke geneeskrachtige planten er zomaar in je tuin kunnen verschijnen. Toegang is gratis voor Groei & Bloei leden, niet-leden betalen € 3,50.

Workshop Plannen

Op woensdagavond 12 september organiseert Mireille Witte (Begeleidingspraktijk Top Talent) van 18.30-20.00 uur de workshop Plannen voor middelbare scholieren, aan het Hoofdpoortplantsoen 17. Tijdens de workshop Plannen voor middelbare scholieren leert jouw kind hoe hij/zij een langetermijnplanning en weekplanning maakt. Aan het eind van de workshop gaat jouw kind naar huis met een ingevulde langetermijnplanning en weekplanning. Kosten: € 35,- per persoon. Aanmelden: info@begeleidingspraktijktoptalent.nl.

MELISSANT

Verkoopmarkt

Op zaterdag 8 september van 09.30 tot 15.00 uur is er verkoopmarkt t.b.v. Sjaloom Zorg. Locatie: binnentuin woonlocatie Vollenhoven, Pieterstraat 14.

MIDDELHARNIS

Zomerkleding-opruiming

Zaterdag 8 september is er zomerkleding-opruiming bij de kringloopwinkel van Woord & Daad. Iedere betalende klant mag GRATIS vijf kledingstukken uitzoeken. Vanaf woensdag 12 september start de verkoop van winterkleding. Op 13 oktober bestaat de winkel 1 jaar en dat gaat gevierd worden. Diverse activiteiten worden voorbereid door de stuurgroep. Binnenkort meer in deze krant.

Kledingverkoop

Zaterdag 22 september wordt van 9.00 tot 15.00 uur een kledingverkoping gehouden in een schuur aan de Oostelijke Achterweg. De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken. Daarnaast accessoires zoals sjaals, sieraden e.d. De opbrengst komt ten goede aan de PKN Exoduskerk.

Mantelzorgcafé

Donderdag 27 september van 13.00 tot 15.30 uur is er Mantelzorgcafé in het Diekhuus. Het thema is 'Mantelzorg en hoe blijf jij in balans?' Op deze middag komt Anezka van de Weg van "Goes in Dialoog". Zij is een ervaren dialoogbegeleider en zal onder het genot van een kopje koffie of thee het groepsgesprek begeleiden. U bent gratis welkom. Wel graag opgeven via m.vanderwelle@zijngo.nl of telefonisch: 0187-483366, toets 5. De volgende bijeenkomsten zijn op 25 oktober en 29 november en 31 januari.

Aanschuifkoor

Zingen maakt blij en samen zingen maakt nog veel blijer! Donderdag 13 september is er van 14.00 tot 15.30 uur weer een Aanschuifkoor in het Diekhuus. Het koor staat o.l.v. Germaine Compier. Zij praat de diverse nummers aan elkaar en zorgt voor muzikale begeleiding. Om mee te doen met het Aanschuifkoor hoef je geen uitstekende zanger of zangeres te zijn. Hier en daar een valse noot is zelfs geen enkel probleem. Het elkaar ontmoeten, samen zingen en plezier hebben in het zingen is veel belangrijker! Bekende meezingers, veelal in het Nederlands maar ook Engelstalige muziek, worden gezongen. Toegang is gratis, meer info: www.leerenbeleef.nl.

Bookchallenge

De Bibliotheek daagt je elke maand uit om een boek te lezen uit een genre wat je misschien niet zo snel zelf zou kiezen. De Bookchallenge voor september is bekend: Lees deze maand een kinderboek. Dit mag van alles zijn: Een ouwetje uit je kindertijd of gloednieuw. Van prentenboek tot young adult-thriller & alles daar tussenin! Op de Facebookpagina "Bookchallenge 2018" van Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta kan er gediscussieerd worden over de boeken en kunnen nieuwe leesideeën worden opgedaan. Meedoen is gratis en verplicht tot niets.

Tabletcafé

Op woensdagmorgen 12 september van 10.00 tot 11.30 uur is het weer tabletcafé in de Bibliotheek in Middelharnis. Toegang is gratis.

NIEUWE-TONGE

'Ring van Oranje'

Op 24 september om 19.30 uur wordt in 'Ons Dorpshuis' de ledenvergadering gehouden van de Oranjevereniging 'Ring van Oranje'. Iedere inwoner van Nieuwe-Tonge is uitgenodigd om de activiteiten van het afgelopen jaar te evalueren, de financiën door te nemen en de komende activiteiten te bespreken. De organisatie is benieuwd naar ideeën van inwoners. Wanneer u niet in de gelegenheid bent aanwezig te zijn, maar wel leuke ideeën hebt, mail dan naar ringvanoranje@gmail.com.

OOLTGENSPLAAT

Rommelmarkt HHK

Op zaterdag 8 september van 9.00 tot 14.30 uur is de jaarlijkse verkoping en rommelmarkt van de HHK Ooltgensplaat, op het terrein van fam. Okker, Stoofstraat 26. Dit jaar is de opbrengst bestemd voor het onderhoud van het kerkgebouw. Verkocht worden o.m. bloemendecoratie, fotokaarten, oliebollen, Zeeuwse bolussen, versgebakken vis, speelgoed, servies, keukenspullen, gereedschap, boeken, kleding, enz. Ook zijn er twee leuke acties: win een fiets of een goed gevulde boodschappenmand.

OUDE-TONGE

Open Schuur

Zaterdag 8 september van 10.00 tot 15.00 uur is er Open Schuur in Oude-Tonge, Langeweg 41A. Zonder afspraak kunt u komen kijken naar zaken als glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante, etc. etc. Tegelijk kunt u ook een kijkje nemen in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen, enz.

Katholieke Kerk open

Op de Open Monumentendag en tevens Nationale Orgeldag 8 september 2018 staat de RK Kerk OLV Hemelvaart Oude-Tonge open voor bezichtiging. Tussen 10.00 en 15.00 uur bent u van harte welkom. De fraaie kerk is gebouwd in 1898 door bouwmeester Joseph Kuijpers. Ondanks de oorlog en de Watersnoodramp van 1953 is de kerk nog in vrijwel originele staat. Het mooie orgel is gebouwd door Seifert uit Kevelaer. Met het Frobenius-orgel uit 1966 in de Hervormde kerk en het Seifert-orgel uit 1962 in de Katholieke kerk heeft Oude-Tonge twee bijzondere orgels die het bezoeken zeker waard zijn.

Tabletcafé

Vrijdagmorgen 14 september van 10.00 tot 11.30 uur is het weer tabletcafé in de Bibliotheek in Oude-Tonge. Toegang is gratis.

Kerkorgel spelen

Tijdens de Open Monumentendag op 8 september is de Hervormde kerk, Kerkring 1, geopend voor bezichtiging. De kerk dateert uit 1499 en is sinds die tijd onafgebroken in gebruik geweest voor de wekelijkse erediensten. Tijdens de renovatie na de Watersnoodramp is de kerk zoveel mogelijk teruggebracht naar de situatie rond 1750. Toen is ook het fraaie orgel van de Deense orgelbouwer Frobenius geplaatst. Dit orgel is uniek in Nederland en wordt geroemd om zijn klank. 8 september is dit orgel te beluisteren tijdens enkele inloopconcerten: 's morgens zal Jan Verduin enkele malen spelen, terwijl 's middags Hans van Heemst van 13.00 tot 14.00 uur een inloopconcert zal geven. Tussen 14.00 en 15.00 uur zijn vervolgens oom en neef Johan en Erik Wolfert te beluisteren. Meekijken en spelen op de orgelgalerij is mogelijk, voor amateurs en professionals. De kerk is open tussen 10.00 en 17.00 uur en u bent van harte welkom.

OUDDORP

Start nieuw seizoen 55+ club

Woensdag 12 september van 14.00 tot 16.00 uur begint de 55+ club weer in de Dorpstienden in Ouddorp. Van september t/m mei zijn 55 plussers elke woensdagmiddag welkom, voor een kopje koffie een praatje en koersbal. Elke week is er een activiteit zoals een maaltijd, een lezing of iets creatiefs. De eerste middag van het seizoen begint met een toelichting op de activiteiten op de agenda. Hierna worden beelden vertoond van Gert Hoek, over cultuur/natuur op Goeree-Overflakkee. Toegang is gratis. Woensdag19 september staat er een fietstocht op het programma. Voor meer informatie en inschrijvingen: Joke van Dam, tel. 0187 682319, Stichting ZIJN, tel. 0187 483366 of e-mail: c.vermeulen@zijngo.nl.

Bijzondere avonddienst

In de avonddienst van 6 september zal muzikale medewerking verleend worden door muziekgroep Krooswijk. Deze muziekgroep bestaat uit anders begaafde mensen. De dienst vangt aan om 18.30 uur en de eigen predikant, ds. K. van Wijngaarden, zal voorgaan. Vanzelfsprekend is iedereen hartelijk welkom.

Cursus Reanimatie en AED

De stichting Reanimatie en AED-opleiding Ouddorp van de Nederlandse Hartstichting organiseert op dinsdag 2 en 9 oktober een basiscursus hartreanimatie en gebruik van AED-apparatuur. De cursusavonden vinden plaats in De Vliedberg te Ouddorp en beginnen om 20.00 uur. De totale kosten voor cursus, lesboek, certificaat, e.d., bedragen 35 euro. Opgeven kan t/m 1 oktober 2018. Voor meer informatie en aanmelding kunt u terecht bij mevrouw Tineke Voogd, tel. 0187-681477 of meld u aan via de website van de Hartstichting: www.hartstichting.nl/reanimatie.

Cursus EHBO

Deze winter geeft de EHBO vereniging van Ouddorp weer een cursus EHBO. Het seizoen voor deze cursussen zal (bij voldoende aanmeldingen) liggen tussen half november en eind februari. Aan het einde van het seizoen wordt de cursus afgesloten met een officieel erkend diploma van het Oranje Kruis. Verder kunt u bij de vereniging terecht voor herhalingen en opleidingen van Eerste Hulp aan Kinderen (voor oppasmoeders en/of -oma's), Jeugd EHBO en aparte cursussen voor enkel reanimatie/bediener AED. Meer info: 0187-683861, 06-31364686 of d.pikaart@hetnet.nl.

STELLENDAM

Goederen voor Roemenië

Op vrijdag 7 september 2018 houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30-19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

Kerk open

Op zaterdag 8 september is de kerk van de Hervormde Gemeente Stellendam (Bosschieterstraat 4) van 9.30 tot 15.00 uur geopend voor bezoek. De kerk is een rijksmonument, de bouw is gestart is in 1819. In de kerk is een tentoonstelling van oude fotocamera's, eigendom van de heer A. Grinwis. Verder is een maquette van de tabernakel te zien. Op meerdere momenten wordt koorzang verzorgd en wordt het kerkorgel door diverse organisten bespeeld. Op het plein voor de kerk is een terras voor koffie, thee en frisdrank met iets lekkers. Ook is er verkoop van tweedehands boeken, kibbeling, cake, advocaat en andere lekkernijen.

Jongerendienst

Op zondagavond 9 september vanaf 18.30 uur is er een jongerendienst in de Gereformeerde Kerk van Stellendam. Deze keer zal Hans Borghuis van Bijbelschool De Wittenberg in Zeist voorgaan. Het thema van de dienst is: 'Different: yes or no?' Aan de hand van Romeinen 12 zal de spreker met ons nadenken over hoe we anders kunnen zijn in de wereld, om zo onze omgeving een beetje ten goede te veranderen. De muziek wordt deze dienst verzorgd door praiseband United4All. Ben jij er deze avond ook bij? Van harte welkom!

SOMMELSDIJK

Expositie 'de verhalenkamer'

Van 9 september t/m 7 november 2018 is in de Remonstrantse kerk aan de Voorstraat 35 een expositie te zien van Jolanda Moolenaar, 'de verhalenkamer' geheten. U bent van harte welkom bij deze expositie na de kerkdienst op zondag (vanaf 11.00 tot ongeveer 12.00 uur), op verzoek (even aanbellen bij de fam. Schrier die boven de kerk woont) en elke woensdagochtend van 10.00 tot 12.00 uur.

Kinderyoga

Vanaf vrijdag 7 september start Bee-kind met kinder-yogalessen op vrijdagmiddag in het Klein Handelsgebouw in Sommelsdijk . De lessen worden gegeven door yogadocent en kindercoach Cindy van Bergen van Bee-Kind. De lessen zijn voor kinderen vanaf 6 tot 12 jaar. De kinderyoga wordt aangeboden in het Klein Handelsgebouw, Sint Joris doelstraat 7-9 te Sommelsdijk. De les duurt van 16.00 tot 17.00 uur. Aanmelden via Bee-Kind, 06-20798737, cindyvanbergen@bee-kind.nl.

Repetities Jong Dameskoor Shira hervat

MIDDELHARNIS - Vanaf 24 september starten de repetities van Jong Dameskoor Shira o.l.v. Peter Wildeman. Dames die kennis willen maken met ons koor, worden van harte uitgenodigd om de drie open repetitieavonden te bezoeken. Deze zijn op 24 september, 3 en 29 oktober in de Chr. Ger. Kerk te Middelharnis. We zijn op zoek naar nieuwe leden, naar gemotiveerde jonge dames die graag zingen en studeren en staan voor een uniek repertoire. De repetities worden gehouden van 19.30–21.30 uur.

Op 8 september zal Jong Dameskoor Shira deelnemen aan een concert in Ouddorp, samen met het mannenensemble o.l.v. Dinant Struik. Dit concert vindt plaats in de Hervormde Kerk te Ouddorp.
Daarnaast is er op 29 september een concert te Dreischor. Dit is een cd-presentatieconcert van onze nieuwe cd: 'Wonderbare Kracht'. De cd is tot stand gekomen m.m.w. Mannenensemble Shira o.l.v. Peter Wildeman. Verdere medewerking is verleend door Joost van Belzen op de vleugel, Jan Roozendaal op het orgel, Frank Zuiddijk op de trompet, Martin van Moort op de dwarsfluit en enkele solisten zoals Elise Hout en Cindy de Ronde.
Ook staan er weer een aantal kerstconcerten gepland, met een geheel nieuw repertoire wat we de komende repetities gaan instuderen. De concerten voor volgend jaar worden ook al gepland, bijvoorbeeld met de Urker Zangers.
Het Jong Dameskoor telt zo'n 45 leden. Ben jij tussen de 15-49 jaar, dan ben je van harte welkom. Het koor studeert in de Christelijk Gereformeerde Kerk te Middelharnis. Meer informatie is te vinden op de website van het koor www.dameskoorshira.nl.

Podium-vitrine van de maand toont machinefabriek Breston

Drie generaties Abresch flankeren de Breston-vitrine in de hal van Vroonlande, waar Jan Abresch en zijn vrouw wonen.

DIRKSLAND – Niet elke miniatuur past in een vitrine. De los-laadinstallatie met trechter, die echt werkt, is bijvoorbeeld veel te groot. Maar de eerste aardappelstortbak heeft een wat handzamer formaat. Die staat wel in de vitrine, samen met nog wat miniaturen, andere voorwerpen en documentatie, die een beeld geven van machinefabriek Breston in Nieuwe-Tonge.

De miniaturen zijn gemaakt door Jan Abresch, die Breston samen met zijn broer Matthijs uitbouwde tot het wereldwijd opererende bedrijf dat het nu is. Breston, gestart in 1938 door de vader van Jan, was ooit een dorpssmederij. Hij besloeg paarden en sloot later bij de veranderingen in de landbouw aan door aanhangwagens voor tractors, opschepmachines en transportbanden te fabriceren.
Breston, dat in 1979 vanuit het dorp naar het bedrijventerrein aan de Molendijk verhuisde, ging zich naast de landbouw ook richten op de industrie en bedrijven in de haven. Veelal voor het laden en lossen ontwikkelt het bedrijf complete machines, installaties, proceslijnen, transportbanden, elektrotechnische en hydraulische installaties. Allemaal in eigen beheer.
Onder leiding van de derde generatie Abresch – Jans zonen Jaap en Joost – groeide Breston verder. Er werken vijftig mensen – een aantal dat bij de realisering van grote projecten meer dan verdubbelt – en het aantal fabriekshallen is sinds 1979 gegroeid van één naar negen. De vierde generatie Abresch is ook werkzaam in de machinefabriek.

Stichting Podium

De Breston-expositie is een onderdeel van het vitrineproject van Stichting Podium Goeree-Overflakkee. De vitrines staan op meer dan twintig locaties op het eiland en bieden een podium voor kunstenaars, verzamelaars en historisch erfgoed. De exposities circuleren, zodat er op de diverse locaties regelmatig iets nieuws is te zien.
Stichting Podium wil ook bedrijven op Goeree-Overflakkee de gelegenheid geven zich te presenteren in de vitrines. De vitrine van Breston is daar een eerste voorbeeld van.

Repetities voor samenzangvond met bovenstem

GOEREE-OVERFLAKEE – Ook dit jaar is er weer een Mannenzangavond op Goeree-Overflakkee, op zaterdag 10 november in de Rheobothkerk te Middelharnis. Tijdens de avond worden er opnames gemaakt voor een nieuwe cd. De opbrengst is bestemd voor het Child and Youth Care Centre 'Goeie Hoop'. Vooraf zijn er zes oefenavonden. De eerste repetitie is op maandag 3 september.

De avond zal iets anders zijn dan de zangavonden van vorige jaren. Ook de stemmen van vrouwen zijn deze avond hartelijk welkom. De zangavond staat onder muzikale leiding van dirigent Corné de Geus, in samenwerking met organist Wiljan de Geus en trompettist André Zuiddijk. De organisatie legt uit: "Ondanks het feit dat de zangavonden de laatste jaren voor mannen zijn georganiseerd, hebben we als bestuur besloten de vormgeving van deze zangavond te vernieuwen. De bovenstemgroep Goeree-Overflakkee organiseert dit jaar een samenzangavond waarbij ook de vrouwen hartelijk zijn uitgenodigd. Het is wel de bedoeling dat de bovenstemgroep alleen uit mannen bestaat."

Goede doel

Als goede doel is gekozen voor het Child and Youth Care Centre 'Goeie Hoop'. Hier worden Zuid-Afrikaanse kinderen van 0 tot 18 jaar opgevangen die in noodsituaties verkeren. Door middel van programma's en therapieën worden deze kinderen geholpen om traumatische ervaringen te verwerken. 'Goeie Hoop' kan 50 kinderen huisvesten, meer informatie staat op www.goeiehoop.nl. De opbrengst voor het goede doel is afkomstig van de cd-verkoop, inschrijfgelden en sponsoren. Dit jaar is naar aanleiding van het goede doel het thema: 'De Goeie Hoop' gekozen. De prachtige Psalmen, gezangen en liederen staan in het teken van het thema en doel.

Repetitieavonden

Er worden daarom een zestal oefenavonden gehouden, op de maandagen 3 en 17 september en 1, 15, 22 en 29 oktober en 5 november. De repetitieavonden worden gehouden in de zaal van Christelijke Gereformeerde Kerk aan de Hoflaan te Middelharnis. De aanvang is om 20.00 uur.
Tijdens de eerste repetitieavond zal een tweestemmig mannenzangkoor worden gevormd waarbij een groep – afhankelijk van ieders stembereik – de normale melodie zingt én een groep een tweede stem, de bovenstem.

Aanmelden

Alle mannen die het fijn of mooi vinden om mee te zingen, zijn welkom om zich aan te melden. Stuur hiervoor een e-mail naar mannenzanggo@hotmail.com. Deelname kost € 45,-, een gedeelte hiervan is bestemd voor het goede doel.

Psychologenpraktijk Optiment organiseert weerbaarheidstraining voor volwassenen

OUDE-TONGE –Bent u iemand die boosheid lang opkropt? Bent u iemand die meer verlegen is en moeilijk uw grenzen en wensen kenbaar maakt? Dan is een weerbaarheidstraining mogelijk iets voor u. Psychologenpraktijk Optiment organiseert een weerbaarheidstraining voor mensen die in de praktijk van het leven moeite ervaren met hun zelfvertrouwen, hun sociale optreden en hun verbale weerbaarheid. Deze training is compact, het omvat 5 donderdagavonden en start in november.

Psychologenpraktijk Optiment organiseert een weerbaarheidstraining voor volwassenen. Veel mensen ervaren moeite met het kenbaar maken van hun mening, met het aangeven van hun grenzen en wensen of vinden het moeilijk om met boze en dominante mensen om te gaan. Anderen uiten zich soms bot als ze zich proberen te uiten. Als iemand deze moeite bij zichzelf (of bij werknemers) herkent, dan is deze weerbaarheidstraining wellicht iets voor u. De training is bedoeld voor volwassenen die functioneren in de maatschappij, maar desondanks op dit verbale terrein wel enige moeite ervaren en daarin willen leren.
Er zijn diverse situaties die mensen om welke reden dan ook moeilijk of lastig vinden op het gebied van weerbaarheid. In deze training wordt stilgestaan bij de reden waarom iemand in een bepaalde situatie spanning ervaart en worden handvaten aangereikt om hiermee om te gaan. Dit wordt samen geoefend. Ook naar aanleiding van het oefenen wordt gesproken en is er aandacht voor hoe men overkomt op de ander en worden adviezen gegeven. Soms gebruiken we hierbij video-opnames. Het oefenen in de groep is voor veel mensen spannend, maar tegelijkertijd erg leerzaam.
Psychologenpraktijk Optiment biedt deze training al geruime tijd aan en veel mensen ervaren hier veel baat bij. Bij einde van de training gaven eerdere deelnemers aan meer zelfvertrouwen te hebben gekregen en handvaten te hebben ontvangen om sociaal vaardiger te kunnen optreden. Men voelde zich meer weerbaar! Dit bereikte resultaat gaf hen moed en vertrouwen om hier zelfstandig een vervolg aan te geven.
Psychologenpraktijk Optiment biedt deze weerbaarheidstraining opnieuw aan in het najaar van 2018. De eerste bijeenkomst is gepland op donderdagavond 1 november. Er zijn al diverse aanmeldingen, maar ook nog plaatsen beschikbaar. Wanneer u graag mee wilt doen, laat dit dan zo spoedig mogelijk weten.
Meer informatie over deze training en de kosten hiervan vindt u op de website, daar kunt u of uw werknemer zich ook aanmelden: www.OptiMent.nu/training.
Naast deze training biedt psychologenpraktijk Optiment psychologische behandelingen binnen de Generalistische Basis GGZ, individuele coaching en andere trainingen en cursussen.

Natuurkampeervereniging protesteert

OUDDORP - Het afgelopen weekend voerden leden van de natuurkampeervereniging N.T.K.C. actie voor het behoud van kampeerterrein het Essenbos. Al 60 jaar wordt dit unieke terrein gerund door vrijwilligers. Eenvoudige kampeerders uit het hele land komen elk jaar naar het Essenbos. Binnenkort verloopt de pachtovereenkomst en daarmee staat de toekomst van het Essenbos op het spel. Sinds kort is duidelijk dat er nog een kaper op de kust is die dit terrein wil omvormen tot een commerciële camping. De vrouw van wethouder Van der Vlugt, die op dit moment al drie kampeerterreinen op Goeree-Overflakkee beheert, gaf afgelopen vrijdag in Eilanden-Nieuws aan dat zij belangstelling heeft voor dit terrein. De leden van de natuurkampeervereniging zijn bang dat dit pareltje verloren gaat.

Aanraders voor Open Monumentendag 2018

GOEREE-OVERFLAKKEE – Open Monumentendag, dit jaar in het teken van het thema 'In Europa', gaat op zaterdag 8 september om 10.00 uur van start in de voormalige cichoreifabriek Ceres in Ouddorp. De restauratie van het pakhuis is zojuist afgerond. Tijdens de officiële start neemt wethouder Bruggeman het eerste exemplaar in ontvangst van het stripboek 'Erfgoed ontdekken op Goeree. Op stap met de Boomsma's'.

Door Kees van Rixoort

Raadhuis

Nederland, Zuid-Holland, Haringvliet, juli 2014 Sluizen van de Haringvlietdam met windmolens. Foto: Riesjard Schropp
DCIM\100MEDIA\DJI_0040.JPG

In Ooltgensplaat is het Oude Raadhuis geopend voor het publiek. Te zien is niet alleen het zeventiende-eeuwse gebouw zelf, maar ook de restauratieplannen en een recente aanwinst: een historische kast met daarop het wapen van Ooltgensplaat.

Kortstaert

Bijzonder is de openstelling van hoeve Kortstaert tijdens Open Monumentendag. De hoeve is te vinden aan de Oostdijkseweg 39 in Goedereede: een 'spulletje' waarvan er nog maar weinig zijn. Het gemeentelijke monument, particulier bezit, is verbouwd tot woonhuis, maar de buitenkant is authentiek. De bewoners verkopen zelfgemaakte conserven. De koffie met wat lekkers is gratis.

Raad- en Polderhuis

In het Raad- en Polderhuis in Ouddorp kunnen kinderen tussen 10.00 en 13.00 uur meedoen met een Lego-bouwwedstrijd. Het thema is, aansluitend bij 'In Europa': bouw een markant Europees monument van Lego. De winnaar gaat met een leuke prijs naar huis. De bouwwerken blijven de hele maand september in het Raad- en Polderhuis tentoongesteld.

Kasteelberg Spreeuwenstein

Een merkwaardige verhoging in het landschap bij Ouddorp, dat is voor veel mensen kasteelberg Spreeuwenstein. Wie meer wil weten heeft de kans op Open Monumentendag. Historische vereniging De Motte is aanwezig om de geschiedenis toe te lichten, evenals de uitkomsten van het archeologisch onderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd. Boogschietclubs verzorgen demonstraties.

Haringvlietsluizen

De Haringvlietdam plus -sluizen zijn een Rijksmonument uit 1971. De dam is 5 kilometer lang en 56 meter breed. Het sluizencomplex heeft in totaal zeventien openingen van elk 56,5 meter breed. De sluizen staan wel bekend als 'de Kraan van Europa'.

De Doele

De Doele, St. Joris Doelstraat 32 in Sommelsdijk, is open van 14.00 tot 16.00 uur. Het gebouw is de thuisbasis van Sociëteit Rethorica, die in 1515 is opgericht door rederijkers. Het pand is interessant om te bekijken. Tevens is er een presentaite van de 'Verlichte boerderijen'. De Stichting Monumenten Behoud (SMB), eigenaar van de Doele, presenteert er tijdens Open Monumentendag de shortlist van de Dorpsherstelprijs, die later dit jaar wordt uitgereikt.

Kerken

In Stellendam is de hervormde kerk te bezichtigen. Er is regelmatig orgelmuziek en koorzang te horen. Op het plein voor de kerk is een terras ingericht. Ook is er een kleedjesmarkt voor kinderen. De hervormde kerk van Ouddorp is ook open. 's Avonds is er een gratis zangavond met medewerking van Jong Dameskoor Shira onder leiding van Peter Wildeman en het Delta Mannenensemble onder leiding van Dinant Struik. Aanvang 19.30 uur.
In Herkingen is het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente geopend voor het publiek. Het gebouw dateert uit 1928, naar een ontwerp van architect G. van Varik uit Middelharnis. De hervormde kerk in Nieuwe-Tonge is aanzienlijk ouder en uniek op Goeree-Overflakkee vanwege het dwarsschip. In de remonstrantse kerk in Sommelsdijk is een expositie te zien van Jolanda Moolenaar.
In de hervormde kerk van Goedereede krijgt de bezoeker een doorlopend muzikaal programma voorgeschoteld. In Melissant is de Jozefkapel een bezoek meer dan waard. Organisten bespelen het orgel in de Dirkslandse hervormde kerk. Ook de hervormde kerken in Sommelsdijk, Middelharnis en Oude-Tonge zijn te bezoeken op Open Monumentendag. In Oude-Tonge is eveneens de hele dag het orgel te horen.

Overig

Bij De Overkant, aan de Dijkstelweg in Ouddorp, is het gerestaureerde ensemble van juunrenne en hooiberg te bewonderen. Bezoekers kunnen er ook uitleg over krijgen. De molens doen de deuren eveneens open op 8 september. In veel gevallen is de molenaar aanwezig om uitleg te geven.
De bunkerroute, te vinden op de Punt bij Ouddorp, is open. Ook interessant: de droogschuren voor uienzaad aan de Molenweg 50 in Sommelsdijk en aan de Rottenburgseweg in Middelharnis. In Oude-Tonge is de gerestaureerde oude begraafplaats aan de Emmastraat een aanrader.
Ook de musea laten zich niet onbetuigd tijdens Open Monumentendag. Bij het RTM-museum in Ouddorp kunnen bezoekers een ritje met de tram maken en met een oude passagiersboot een tochtje meemaken op de Grevelingen. In de Toren van Goedereede is de foto-expositie 'Goereese vissers met oorringen' te zien. De foto's zijn gemaakt door Arjo van der Graaff. Er zijn regelmatig beiaardbespelingen.
Het Streekmuseum in Sommelsdijk vertelt eilandverhalen. Op Open Monumentendag gebeurt dat op een verrassende manier. Wie meer wil weten over Italiaanse auto's moet een bezoek brengen aan Automuseum Topolino in Battenoord.
Ook Radiomuseum De Stove in Achthuizen is open voor het publiek, evenals historische boerderij De Ouwe Stee in diezelfde plaats. Landbouwvernieuwingen en schaalvergrotingen, in de jaren 70 aangezwengeld door de Europese Gemeenschap, hebben op de bijna drie eeuwen oude Ouwe Stee nauwelijks invloed gehad. Stap terug in de tijd aan de Schaapsweg 25.

<kader>
Tijdens Open Monumentendag presenteert de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee zich in de Ceres en op diverse andere erfgoedlocaties op het eiland. Bij een aantal open monumenten is een speciale uitgave van het Erfgoedmagazine verkrijgbaar. Dit magazine is gratis.

Dutch Swing College-band krijgt warm onthaal op Strandplein

OUDDORP – Voor de tweede keer in haar bestaan (opgericht in mei 1945) verzorgde zaterdagmiddag de vermaarde DSC (Dutch Swing College-band) een optreden op Goeree-Overflakkee. De eerste keer was begin jaren '60, toen in het gebouw van de RHBS in Middelharnis. Nu op het strandplein in Ouddorp Duin.

Door Jaap Ruizeveld

Onder stralende weersomstandigheden genoten vele honderden belangstellenden van een perfecte uitvoering van bekende en minder bekende Dixieland-toppers. Het was een hoogtepunt in een reeks van activiteiten op het strandplein onder het thema Caravan Jazz Festival.
De contacten met DSC om in Ouddorp op te treden zijn door de familie Den Hollander al begin 2015 gelegd. Het was hun inzet om dit festijn te houden na de oplevering van het project Ouddorp Duin. In 2017 was het zover en gelet op de positieve reactie van DSC werd vervolgens naar een geschikt moment toegewerkt. Zaterdag 16.00 uur was er die mogelijkheid. De bandleden hadden vrijdag nog een optreden in Oostenrijk. Vlogen vervolgens via München naar Schiphol, om van daar direct naar Ouddorp af te reizen.

Voor tweede keer

Broer en zus (Jeroen en Oliver) Den Hollander hadden met hun team de organisatie perfect voorbereid. "Het was onze droom om deze wereldbekende band op het Strandplein te laten optreden voor toeristen/recreanten, dorpsbewoners en eilanders. Een mogelijkheid om hen gratis te kunnen laten genieten van de virtuositeit van de bandleden in hun gezamenlijk optreden, als solisten en met een indrukwekkende drumpresentatie. Het luidde applaus van het publiek gaf aan dat dit optreden op hoge prijs werd gesteld en gewaardeerd. "Wij zijn dankbaar dat sponsoren het mede mogelijk maakten om de DSC-band naar Ouddorp te halen. Het optreden draagt ook een bijzonder "tintje," geeft Jeroen aan. Immers het herinnert aan het feit dat onze vader, die in november 2014 overleed, er in was geslaagd om de band in de zestiger jaren toen naar het eiland te laten komen. De contacten met DSC zijn gebleven en konden nu voor een tweede keer worden verzilverd".

Hippisch festijn Paardensportcentrum Ouddorp Team Ed van der Graaf traint voor deelname WK Vierspannen 2020

OUDDORP – Zaterdag 22 september worden op het terrein van Paardensportcentrum (PSC) De Dijkgraaf van Edwin van der Graaf en Anne van Dijk aan de Hofdijksweg in Ouddorp de jaarlijkse oefenwedstrijden gehouden. Een breed uitgezet parcours met spectaculaire hindernissen, waaronder de intrigerende waterbak, vormen de uitdagingen voor deelnemers in de verschillende disciplines, zoals vaardigheid en wedstrijd. Ook professionals zullen hun vaardigheid met de paarden die dag tonen. Het evenement is gratis toegankelijk, begint rond 10.00 uur en duurt tot 18.00 uur. Belangstellenden zijn van harte welkom om langs de terreinafzettingen de prestaties van de deelnemers van heel dichtbij te volgen. De organisatie verwacht rond de 50 tot 60 inschrijvingen.

Tekst: Jaap Ruizeveld; foto: Van Ooyen

PSC De Dijkgraaf beschikt over ruim 8 hectare accommodatie (grasland, binnenbakken, buitenfaciliteiten, stallingsruimten, horeca met terras) aan de Hofdijksweg. Het mennen staat onder leiding van Edwin van der Graaf. Hij is voormalig koetsier en instructeur Koninklijke Stallen. Partner Anne van Dijk verzorgt op professionele wijze de lessen 'onder het zadel'. Mennen is een belangrijke pijler, maar het is één van de onderdelen van het bedrijf dat zich ook inzet op manege- en toeristische activiteiten.

Kwalificeren voor WK                                                                                                                

Edwin van der Graaf vertelt op het PSC in Ouddorp dat hij als koetsier leider is van een vijf leden tellend team dat zich voorbereid om deel te kunnen nemen aan het Wereldkampioenschap Vierspannen in 2020. De internationale hippische sportfederatie FEI heeft het WK voor vierspan paarden in september van dat jaar toegekend aan de organisatie van Menwedstrijden Horst in Horst. Het is de zevende keer dat dit evenement in Nederland zal plaatsvinden. Er zal dan worden gereden op de terreinen van de hippische evenementenzone Grandorse in Kronenberg. Edwin hoopt dat het lukt om met zijn team de vele selectiewedstrijden die in 2019 nog volgen ook succesvol door te komen en zo het gewenste ticket voor het WK 2020 te kunnen bemachtigen.

Zes teams                                                                                                                                        

Tot nu toe ziet het er allemaal positief uit. Maar slechts zes Nederlandse teams mogen worden ingeschreven en het is uiteindelijk de bondscoach die de prestaties beoordelen zal en tot toelating besluit. Bij het WK mogen andere (gast)landen elk drie teams presenteren. Het WK is een spectaculair gebeuren, dat deelnemers niet alleen uit Europa, maar ook vanuit USA en bijvoorbeeld Canada trekt.

Promoten                                                                                                                                        

Van der Graaf geeft aan dat bij vierspanwedstrijden er 3 personen op het rijtuig zijn. De onderdelen zijn dressuur, marathon en het vaardigheidsdeel. Bij al gereden wedstrijden bleek dat ons team zowel bij dressuur als marathon goede vorderingen maakt en daar wordt nu in de aanloop naar het WK stevig op getraind. Bij de vaardigheid geldt correctheid, de band tussen koetsier en paarden (gehoorzaamheid) is uiterst nauw.Voorkomen moet zorgvuldig worden gecoacht, zodat de bal op de kegel blijft liggen. Anderzijds dat je snelheid behoudt om binnen de vastgestelde tijd met liefst geen of zo min mogelijk strafpunten te finishen. En dat over diverse ronden waarin 250 meter per minuut (snelheid 12-13 km) wordt afgelegd. "We gaan er voor", zegt Edwin overtuigend. Met succes bij het vierspannen willen wij het eiland Goeree-Overflakkee straks bij het WK internationaal promoten.

Al vijftien jaar Op Volle Kracht

GOEREE-OVERFLAKKEE – Shantykoor Op Volle Kracht bestaat in 2018 vijftien jaar. Om dat te vieren geeft het koor op 12 oktober een jubileumconcert in Het Diekhuus. Ook Clementine Volker – Miss Clementine – is dan van de partij. De Goereese zangeres en Op Volle Kracht treden tijdens het concert ook samen op.

Door Kees van Rixoort

Shantykoor Op Volle Kracht is ontstaan uit een initiatief van Stichting Podium Goeree-Overflakkee: het kralenkettingproject. Het koor zag in 2003 het licht en timmert vanaf dat moment nadrukkelijk aan de weg. Op Volle Kracht treedt regelmatig op, bijvoorbeeld in verzorgingshuizen, tijdens Koningsdag, de Rotterdamse Havendag, ter ere van het 125-jarig bestaan van Sempre Crescendo in 2014 en, eerder dit jaar nog, op de Visserijdag in Stellendam. Verder is het koor frequent te zien en te horen tijdens shantyfestivals in plaatsen als Dordrecht, Veere, Zoutelande, IJmuiden, Vlissingen en Scheveningen. De tiende verjaardag vierde Op Volle Kracht met zevenhonderd mensen in De Staver. Van het nu vijftienjarige koor verschenen drie cd's.

Shanty's

De liederen die het koor iedere dinsdagavond repeteert in D'n Duyt te Middelharnis en ten gehore brengt, zijn shanty's en zeemansliederen. Shanty's zijn oude liederen die de bemanning van zeilschepen zong. Naast zeemansliederen als 'Het kleine café aan de haven' en 'De klok van Arnemuiden' zingt Op Volle Kracht ook andere nummers die met het water te maken hebben, zoals 'Sailing' van Rod Stewart. Dirigent en accordeonist Ton Warmenhoven schrijft de arrangementen. Het repertoire bestaat uit een kleine honderd liederen. Het zingen van shanty's is recent erkend als UNESCO immaterieel cultureel erfgoed.

Tijdens een concert geeft een shantyman uit het koor uitleg over het lied – waar het vandaan komt, waar het over gaat – waarna de zangers inzetten en het publiek doorgaans uitbundig meezingt. De teksten zijn vrijwel allemaal in het Nederlands en Engels.

Het koor telt 52 leden. De zangers zijn allemaal mannen: bassen, tenoren en baritons. Daarnaast zijn er zeven muzikanten, onder wie twee vrouwen, voor de begeleiding op accordeon, gitaar, bas en slagwerk. De leden komen uit alle kernen op Goeree-Overflakkee. Daarnaast zijn er leden uit de omliggende regio. Samen vormen ze "een echt goed koor", aldus dirigent Ton Warmenhoven.

Zangers gezocht

De dirigent en voorzitter Dick Sperling hopen nieuwe leden te trekken. "Zingen is gezond. We hebben veel plezier en er is een informele sfeer. Het sociale staat voorop. We willen graag nieuwe mensen aan boord krijgen. Omdat de gemiddelde leeftijd de afgelopen vijftien jaar is gestegen, zijn vooral jongere leden welkom." De dirigent en de voorzitter benadrukken dat goed kunnen zingen geen voorwaarde is en dat er geen verplichting is om aan elk optreden mee te doen. Eén of twee keer vrijblijvend mee repeteren is mogelijk op dinsdagavond van 20.00 tot 21.45 uur in D'n Duyt.

Met nieuwe leden hoopt het shantykoor ook de komende vijftien jaar op volle kracht verder te kunnen. Met gehesen zeilen vooruit.

Meer informatie over shantykoor Op Volle Kracht is te vinden op www.opvollekracht.nl of op de facebookpagina van het koor. Kaarten voor het jubileumconcert zijn te reserveren via Het Diekhuus.

INGEZONDEN: Mooie praatjes

Als voormalig inwoner van Goeree-Overflakkee breng ik zo'n zes keer per jaar een bezoek aan dit eiland om de drukte van de Randstad te ontvluchten. Daar in de natuur kom ik tot rust, in het bijzonder op het natuurkampeerterrein het Essenbos. Het is mij niet ontgaan dat er de laatste jaren veel recreatieparken bij zijn gebouwd en dat de drukte op het eiland op hoogtijdagen enorm is toegenomen. De campers en caravans die op de Brouwersdam op zonnige dagen in rijen staan opgesteld zijn daar een voorbeeld van.
Afgelopen week las ik in Eilanden-Nieuws dat de toekomst van het Essenbos op het spel staat. Al 60 jaar pacht de natuurvereniging N.T.K.C. dit terrein, dat eerst een verwaarloosd stukje landbouwgrond was. Op het terrein zijn elzenbomen gepoot op zandwalletjes, kampeervelden zijn gescheiden van schurvelingen, met als doel het kampeerterrein onderdeel te laten zijn van het karakteristieke cultuurlandschap van de kop van Goeree. De pacht verloopt binnenkort en de eigenaar (fonds DBL) wil dat het in één hand komt.
Marlies van der Vlugt, vrouw van wethouder Van der Vlugt, meent in dit artikel dat dit terrein een aanvulling is op de andere recreatieterreinen, die zij al in hun beheer hebben. Let wel: de familie heeft al een aantal recreatieterreinen. De vraag is: is hier wel behoefte aan? Er is al een enorme uniformiteit als het gaat om campings en recreatieparken op Goeree-Overflakkee. Er zijn nú geen kampeerterreinen voor de eenvoudige kampeerder, behalve dit terrein van de N.T.K.C.
Los daarvan roept dit vragen op. Merkwaardig dat juíst de wethouder Van der Vlugt en zijn vrouw ook dit unieke stukje grond nodig denken te hebben. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat zij voor de bühne mooie praatjes houden over duurzaamheid, maar tegelijkertijd zelf gebaat zijn bij economisch gewin. We lezen in de krant dat zij zich dit unieke stukje natuurkampeerterrein willen toe-eigenen, een terrein dat al 60 jaar door vrijwilligers en natuurliefhebbers wordt gerund.

ANNET LES
Eigenaar van LES IS MORE
Bureau voor communicatie- en reputatiemanagement

GO 4 KiKa-team heeft de Giro di KiKa Nederland gereden

REGIO - Met de Giro di KiKa is een totaalbedrag opgehaald van 388.593 euro voor KiKa. GO 4 KiKa-team heeft de Giro di KiKa Nederland gereden.

De Giro di KiKa is een fietsevenement waar ze in 3 dagen van Groningen naar Utrecht fietsen. Ze hebben 150 kilometer per dag afgelegd en hebben hiermee bijna 14.000 euro opgehaald voor KiKa. Ons GO 4 KiKa-team bestaat uit de fietsers Annet Albrechts Wervers, Liesbeth van Ast, William Pijl en Edwin van Os. De begeleiders waren John Albrechts, Jolanda Wervers en Jaap van Ast. Annet is ook nog eens ploegleider geworden en kreeg daardoor de paarse leiderstrui uitgereikt, want zij had het meeste geld opgehaald van alle deelnemers en het waren er 120 die meereden met de Giro di KiKa. "Wat ook echt super was, is dat Annet en Edwin het goede stuurbordje kregen en dit krijg je als je meer dan 2500 euro hebt opgehaald", aldus KiKa-ambassadeur Kees Witte.
De teamshirts waren gesponsord door Bijdevaate Verzekeringen en de auto`s die ze bij zich hadden werden gesponsord door Meuleman Autoschade uit Ouddorp en Bosman Autoschade uit Middelharnis.

"Het is ongelooflijk wat dit team heeft gepresteerd en ik ben dan ook super trots op ze. Maar ook wil ik namens het team de sponsoren en alle mensen die ons team hebben gesteund, op welke manier dan ook, super bedanken. Waar een klein eiland niet groot in kan zijn", aldus Kees Witte.

Zing de Messiah van Händel

GOEREE-OVERFLAKKEE - 'The Messiah' van Georg Friedrich Händel is een werk dat elke zichzelf respecterende zanger minimaal één keer gezongen moet hebben. Vanaf 5 september zal een projectkoor, bestaande uit COV Laudando aangevuld met projectzangers, dit magistrale werk gaan instuderen om het voor de Kerst uit te voeren. Meezingen? Dat kan!

Samen met het bekende barokorkest 'Eik en Linde' en met een prima cast aan solisten, brengt COV Laudando de Messiah van Händel in december a.s. Dit oratorium gaat over de geboorte, de dood en de opstanding van Jezus. De tekst is gebaseerd op verzen uit het Oude en Nieuwe Testament. De dramatische kwaliteit van dit werk is ongeëvenaard. Händel trekt je mee in het verhaal over de Messias en hij wist precies hoe dat moest. Hij had al vele opera's gecomponeerd voor hij aan zijn religieuze composities begon. Ook Bijbelteksten kon hij daarom van de mooiste melodieën voorzien. De eerste uitvoeringen van deze baroktopper waren in een mum van tijd uitverkocht in 1742.
Georg Friedrich Händel is nooit van het toneel verdwenen. Moest er voor Bach in de 19e eeuw nog een hulpoperatie op touw worden gezet; Händels muziek wist op eigen kracht de eeuwen te trotseren. Het Hallelujakoor uit de Messiah kent iedereen. Dat jubelstuk begon bij de première aan een triomftocht die duurt tot op de huidige dag. Wie het hoort, krijgt het nooit meer uit zijn hoofd. Eromheen zitten andere magnifieke koorstukken, plus prachtige aria's. Voor elke Bijbeltekst wist Händel, de doorgewinterde componist, steeds de pakkendste melodie te vinden.
Het projectkoor zal in 15 repetities 'The Messiah' van Händel instuderen en tijdens het concert op 15 december in de Grote Kerk van Middelharnis ten gehore brengen. Het projectkoor zal daarbij begeleid worden door het barokorkest 'Eik en Linde'. Het is een mooi samenwerkingsproject dat past op een eiland met zo'n rijke koorcultuur als op Goeree-Overflakkee.
Het projectkoor zal uit zo'n 60 zangers bestaan. De repetities zijn op woensdagavond van 19.45-22.00 uur in de Emmaüskerk te Middelharnis. Deelname kost € 70,-, inclusief partituur.
Ga voor meer informatie of aanmelden naar www.covlaudando.nl.

Themadienst: 'Uit het goede hout gesneden'

OUDDORP - Op zondag 9 september 2018 vindt er in de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp weer een bijzondere themadienst plaats.

"We kijken terug op een bijzondere zomer en hopelijk met goede herinneringen hieraan zien we weer uit naar een nieuw seizoen. De scholen zijn begonnen, iedereen is weer aan het werk en ook in de kerk zijn alle activiteiten weer in volle gang.
Maar dat 'opnieuw beginnen' is niet voor iedereen makkelijk. Na een vakantie bekruipt ons vaak het gevoel 'kan ik het nog wel?' Of ga je – net als die houtsnijder – verder waar je weken geleden mee gestopt was. Zoals een houtsnijder gebruik maakt van goede grondstoffen om zijn werk te doen, geldt dat voor iedereen zo. We denken hierover na met elkaar door middel van het beeld van die houtsnijder. Welk hout gebruikt u? En wat voor houtsnijwerk zijn wij als mens? Wat laten wij daarvan zien in ons leven?
In deze dienst neemt ds. K. van Wijngaarden ons mee naar de grondstoffen van ons bestaan. We worden gewezen op de vraag: waar maak jij gebruik van in je leven? Of accepteer je gewoon dat wat je wordt aangeboden. Maak je gebruik van de grondstoffen die ons door God worden aangereikt? Of snijden we – net als die houtsnijder, met het hout dat hij gebruikt - grote delen weg? Wat houd je dan over? En waarom doe je dat? Vragen genoeg om eens over na te denken", aldus de organisatie in de uitnodiging.
Dit is in het bijzonder een dienst om andere mensen voor uit te nodigen. Aanvang van de dienst: 9.30 uur!

Nieuwe brug voor Oude dorpskerk

NIEUWE-TONGE – Na een kort welkomstwoord van René Kom namens de Hervormde Kerk, is het de eer aan kernwethouder Markwat (SGP) en voorzitter van de dorpsraad Anne-Karin Guijt-Holleman om een plank door te zagen die de toegang tot de gerenoveerde brug ontzegt. Beiden zetten de (zaag)tanden in het hout. Het kost enige coördinatie, maar uiteindelijk valt de plank.

Tekst en foto: Erwin Guijt

Onder de eeuwenoude toren spreekt de wethouder enkele woorden. Hij vindt het mooi dat de oude situatie zoals die vroeger was in stand wordt gehouden. Nieuwe-Tonge is de hem enige bekende kerk op het eiland die nog een watergracht geheel rondom heeft. Dat was natuurlijk niet voor niks. Naast een praktische functie betekende het ook de scheiding tussen de kerk en de gemeenschap, het aardse en het bovenaardse. Juist daarom is de verbinding in de vorm van een brug zo belangrijk, aldus de wethouder.

Op eigen houtje

Hij prijst de goede samenwerking, waardoor de brug snel hersteld kon worden. De gemeente heeft enkele jaren geleden een nieuw subsidiesysteem ingevoerd, waarbij door een vereniging of instantie via de dorpsraad bij de gemeente een kerngebonden projectsubsidie aangevraagd kan worden voor zaken die goed zijn voor algemeen nut en dorpsbelang. Door goede samenwerking met deze drie partijen kon een snelle realisatie van de brug verwezenlijkt worden. Hij feliciteert de betrokkenen met het snelle, lokale vakwerk en noemt de gerenoveerde brug een meerwaarde voor de (kerkelijke) gemeenschap en bezoekers.

Kom neemt weer het woord. Hij verhaalt over de slechte toestand waarin de brug verkeerde. Dit werd duidelijk door een bezoek van de monumentenwacht. In eerste instantie zeiden die dat er verschillende slechte plekken in het houtwerk zaten. Na gedegen onderzoek bleek dat heel de onderbouw was aangetast door een zwam, zelfs zo erg dat er een reëel instortingsgevaar bleek te zijn. Maar al het houtwerk vernieuwen bleek een flinke kostenpost, wat niet op eigen houtje betaald kon worden. Daarom werd via de dorpsraad een beroep gedaan op de gemeentelijke subsidiepot.

Likje verf

Het project is fysiek gestart in juni, door lokale aannemer Wilbert Exalto. Hij vernieuwde het hele onderstel van de brug en bracht een handige anti-sliplaag aan. Schildersbedrijf De Kat uit Dirksland voorzag het geheel van een nieuw likje verf, terwijl verschillende vrijwilligers onder andere het straatwerk voor hun rekening namen. Kom wil dan ook iedereen bedanken voor hun medewerking, in het bijzonder de dorpsraad en gemeente. Na zijn woorden is er nog een kort koffiemoment, en vervolgens keert iedereen (al dan niet over de vernieuwde brug) huiswaarts.

Inloophuis De Boei

GOEREE-OVERFLAKKEE - Dinsdag 11 september opent De Boei, De Overkant, Dijkstelweg 33 in Ouddorp, haar deuren na de zomervakantie.

Inloop vanaf 10.00 uur. Op deze dag geen lezing in de middag of een creatieve invulling zoals u gewend bent. Er wordt gezamenlijk geluncht, in de regel wordt dit op iedere Boeidag gedaan, echter nu wordt van een ieder verwacht dat hij of zij iets meeneemt om te delen met de anderen. Dit kan iets zelfgebakken zijn, een salade, sandwich, fruit, beleg...

Binnen Inloophuis De Boei wordt al veel gedeeld, informatiemiddagen/-avonden, lotgenoten die elkaars ervaringen delen, lief en leed en ook heel veel humor.
Dat is iets wat men niet verwacht als men aan een inloophuis denkt. Kan en mag dat wel, lachen?
Wanneer men nooit een bezoek heeft gebracht aan een inloophuis, is dat ook geen vreemde gedachte.
Het is echter niet enkel kommer en kwel. Na de lach komt de traan of vice versa, soms gespeend met cynisme, zelfkennis. Een ieder gaat er anders mee om. Een groot goed is het wederzijds respect dat men binnen De Boei heeft voor elkaar.

Iemand die in de eerste helft van het jaar een lezing heeft gegeven, omschreef heel goed wat er gebeurt als je net gehoord hebt dat je kanker hebt. Je voelt je verraden, je lijf dat je zo vertrouwde laat je in de steek.
Op zo'n moment moet je nog zoveel verwerken, dan moet je er niet aan denken om ook nog eens verhalen van anderen te horen. Er komt een periode dat je vragen hebt die niet beantwoord kunnen worden door de arts, de oncologieverpleegkundige en vele andere deskundigen. Uit ervaring weten we binnen De Boei dat er een antwoord komt op vele vragen, juist door de ervaringen gedeeld van lotgenoten. Geen enkel mens, geen enkel lijf is hetzelfde en toch voel je je gehoord en niet zo eenzaam als je te weten komt hoe anderen er mee om gaan en dat niets vreemd is.

Mocht u er aan toe zijn; de gastvrouwen van Inloophuis De Boei verwachten u iedere 2e en 4e dinsdag van de maand vanaf 10.00 uur, de dag eindigt om 16.00 uur.
Is de afstand naar Ouddorp een probleem, of is reizen met het openbaar vervoer een obstakel voor u, dan kunt u gebruik maken van onze gratis chauffeursdienst. Graag wel van tevoren contact opnemen via 06-22111572 of info@deboeigo.nl.

Rik Melissant wint het Feike Asma-concours opnieuw

De eersteprijswinnaars: Luuk Schuurman, David Strijbis en Rik Melissant.&nbsp;

EDE - Dinsdag 28 augustus vond de finale van het Feike Asma-concours in Ede plaats. Er werd gespeeld in drie categorieën.

Rik Melissant was, ondanks dat hij nog 19 jaar oud is, ingedeeld in de hoogste categorie, in die van 20 tot 24 jaar. Vorig jaar won hij in de tweede leeftijdscategorie, in die van 16 tot 19, de eerste prijs.
Aan de voorronde, die op zaterdag 25 augustus plaatsvond, namen 19 kandidaten deel.
De kandidaten moesten in die voorronde een orgelwerk uit de periode na 1800 vertolken. Rik koos voor de Prélude et Fugue sur le nom d'Alain van Maurice Duruflé. Deze componeerde dit stuk in 1943 ter nagedachtenis aan Jehan Alain (1911-1940), vriend en klasgenoot van Maurice Duruflé (1902-1986) die onder de Duitse aanval van 20 juni 1940 op Frankrijk sneuvelde. Het werk is een geniale demonstratie van de contrapuntische bekwaamheid van de auteur.

De jury werd gevormd door de onder orgelliefhebbers wel bekende Everhard Zwart, Wybe Kooymans en Peter Eilander.
Tijdens de finale moest een keus gemaakt worden uit een van de grotere koraalbewerkingen van componisten uit de Hollandsche Koraalkunst. Rik speelde de bekende fantasie over 'Grote God, wij loven U' van Klaas Jan Mulder. De compositie die volgens de juryleden prima vertolkt werd, leidde tot de eerste prijs, ook dit jaar. Toen hij aan het eind van de fantasie aan het koraal toe kwam, kreeg hij de zaal mee met het eerste vers samenzang.
Rob den Hertog, zoon van de manager van de Mekkerstee, kreeg een aanmoedigingsprijs, omdat hij de finale net niet haalde.

31 / 32

Column

Privacy

Privacy is helemaal hip. Iedereen is ineens zich bewust aan het worden dat het belangrijk is om informatie te delen. Op te delen, bedoel ik. Op te delen in dat wat iedereen mag weten en dat wat niemand iets aangaat. Je babyfoto's zet je op Facebook, maar je pincode niet. Of andersom, dat mag iedereen zelf weten. In ons digitale tijdperk zijn er ook nieuwe vijanden: hackers. De mensen die er last van hebben dat u geheimen heeft en er van alles aan doen om die uit computers op te diepen.

Sommige van die hackers werken bij de overheid en die is nu wetten aan het maken om uw informatie te delen. Op te delen, bedoel ik. Op te delen in dat wat iedereen van u mag weten en dat wat alleen zij van u mogen weten. De inlichtingendiensten mogen hacken en de andere mensen (burgers noemen zij die mensen) mogen dat niet.

Als dokter kijk ik daar een beetje argwanend naar. Ook ik mag namelijk gehackt worden door de overheid. Als ze een van mijn patiënten verdenken van onoorbare praktijken, mogen ze mijn dossiers doorsnuffelen naar interessante informatie. Vandaar dat ik onlangs tegen de spionagewet gestemd heb. Artsen zijn opgeleid voor het bewaren van geheimen en als ik uw buurman vertel over uw aambeien, heeft u het volste recht om me voor de rechter te slepen. Dat is sinds de negentiende eeuw een goed systeem. Verzekeraars mogen uw gegevens niet bij me opvragen om de polis aan te kunnen passen en heeft u een gênante kwaal, dan komt niemand erachter nadat u die met uw huisarts besproken hebt. Zodra dat verandert, ga ik me zorgen maken.

Vandaar ook dat ik me verbaas over de nieuwe privacywet. Sinds kort heb ik een privacy-protocol, een privacy-statement en een functionaris gegevensbescherming nodig, omdat de overheid vindt dat ze u moet beschermen tegen het lekken van uw gegevens. Ik ben het er helemaal mee eens dat dat een belangrijk onderwerp is. Wij huisartsen staan voor het beroepsgeheim en willen graag veilig omgaan met de gegevens van mensen (patiënten noemen we die mensen). Maar de nieuwe wet gaat wel ver, hoor. Privacy-contracten afsluiten met honderden andere zorgverleners grenst aan het absurde. Ik geloof in het beroepsgeheim, dat vinden ik en mijn patiënten belangrijk. Hoewel ik soms mijn wachtkamer binnenloop en de mensen zonder gene elkaars puisten en zweren zie bewonderen.

Ingestuurd

Prachtig als je dit tegenkomt, vertelt Klaasje van den Nieuwendijk bij haar foto.

Vrijdag in de krant

In de serie koster en kerk, de koster van de Chr. Kerk in Middelharnis,

Deel 2 in de serie 'Los van het aardgas'