info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

11 juni 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 11 juni 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Commissaris van de Koning onder de indruk van Goeree-Overflakkee

De Commissaris van de Koning achter het stuur van de racewagen, in de hal van tbp electronics. Op het wiel naast hem Ton Plooij, eigenaar van tbp electronics, en op de achterste rij uiterst links en rechts de wethouders Van der Vlugt en Tollenaar, met tussen hen in burgemeester Grootenboer en architect Zeelenberg. Foto: Hans Villerius

In het kader van het Integraal Ruimtelijk Programma (IRP) bracht de nieuwe Commissaris van de Koning in de provincie Zuid-Holland, Jaap Smit, vrijdag 6 juni een werkbezoek aan Goeree-Overflakkee. In het IRP bundelen de provincie Zuid-Holland en de gemeente Goeree-Overflakkee hun krachten om het eiland een extra impuls te geven, met als doel het versterken van de regionale economie.

Door Hans Villerius

Om een beeld te krijgen van de activiteiten die in dit kader op het eiland ondernomen worden, bezocht de Commissaris een aantal locaties alhier, zoals het havenkanaal en de Menheerse Werf te Middelharnis. Hier woonde hij de aftrap bij van de Menheerse Havendag. Daarnaast bracht hij een bezoek aan tbp electronics te Dirksland, werden in Ouddorp Marina Port Zélande en project Punt West aangedaan en maakte hij een boottocht over de Grevelingen. Tijdens het bezoek aan tbp electronics was er voor de pers een kort moment om de Commissaris te ontmoeten.

Enthousiast

Aangevend wat zijn bezoek van deze dag oplevert voor het eiland, was Smit kort en duidelijk: "een enthousiaste Commissaris!" Maar hij legde ook uit waarom. "Ik ben onder de indruk van de energie die hier aanwezig is om er met elkaar iets moois van te maken. Daardoor kan ik straks met een goed verhaal terug naar Den Haag, waar ik mijn enthousiasme zeker uit zal dragen in het provinciehuis. Het is een prachtig gebied hier, op zo korte afstand van de Randstad. Daarom is het belangrijk om te kijken hoe we voor deze regio goede voorwaarden kunnen scheppen voor het creëren van een gunstig vestigingsklimaat, dat ook ondernemers van elders aantrekt. Een goede bereikbaarheid van het gebied is daarvoor nummer één." Overigens gaf hij daarbij aan dat, als je het eiland openzet voor vestiging van buitenaf en daarmee ook voor invloeden van buitenaf, je toe moet staan dat door die inbreng een stukje eigen cultuur verloren gaat. Zeer positief uitte Smit zich overigens over de wijze waarop de vier voormalige gemeenten op Goeree-Overflakkee tot één gemeente zijn gefuseerd. "Beslist een voorbeeld voor andere streken in het land!"

Lees verder op pagina 6.

Caravan explodeert

OUDDORP – Op Camping De Vrijheid is op Tweede Pinksterdag 's middags rond kwart over vier een stacaravan geëxplodeerd. Vermoed wordt dat het een gasexplosie betreft. Op het moment van de ontploffing was niemand in de caravan aanwezig; men had juist 's morgens het vakantieverblijf verlaten. Voor zover bekend heeft zich geen persoonlijk letsel voorgedaan, ondanks dat de glasscherven op de paden rondom de caravan terecht waren gekomen. Voor hulpverlening werden meerdere brandweer- en geneeskundige eenheden gealarmeerd, evenals de traumaheli. Nadat echter vastgesteld was dat zich niemand in de caravan bevond, hoefden niet alle hulpverleners meer door te komen. De caravan, een al ouder houten exemplaar, hing als een kaartenhuis in elkaar en moet geheel als verloren worden beschouwd. Naar de oorzaak van de ontploffing wordt een onderzoek ingesteld. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Open Winddag

MIDDELHARNIS - Zaterdag 14 juni is de landelijke Open Winddag. Van 11.00 tot 15.00 uur kunnen bezoekers een kijkje nemen in een windmolen. Dit jaar is het Windpark Van Pallandt geopend, gevestigd aan de Brienensweg te Middelharnis. Men kan een kijkje nemen in één van de windmolens, vragen stellen over windenergie en de huidige ontwikkelingen op Goeree-Overflakkee. Voor kinderen zijn er spelletjes en een springkussen.

Verkeersomleiding Concert at Sea

BROUWERSDAM – Het jaarlijkse Concert at Sea-festival, op het strand aan de Brouwersdam, wordt dit keer gehouden op vrijdag 27 en zaterdag 28 juni. Naar verwachting komen hier tussen de 35.000 en 40.000 belangstellenden op af. In verband hiermee zal het doorgaande verkeer van Goeree-Overflakkee naar Zeeland v.v. gedurende dit festival te maken hebben met omleidingen.

Ondergrondse containers

GOEREE-OVERFLAKKEE - In de periode van 10 juni tot en met 4 juli 2014 krijgen alle ondergrondse containers in de gemeente Goeree-Overflakkee een keuring en onderhoudsbeurt. Dit houdt in dat de ondergrondse huisvuilcontainers bij appartementencomplexen en ondergrondse glasbakken bij supermarkten en in wijken worden schoongemaakt. Daarnaast worden alle onderdelen gecontroleerd op veiligheid. De klus wordt gedaan door de firma Bronij, die probeert ongemak tijdens de werkzaamheden zoveel als mogelijk te voorkomen.

2 / 22

Agenda

Woensdag 11 juni

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tweedaagse tuinreis inclusief overnachting. Deelname kost voor leden € 220 en voor niet-leden: € 250. Voor meer informatie en reserveringen kunt u terecht bij Cees van der Graaf, tel. 0187-681027.
ACHTHUIZEN - Bingo van FierGO voor 55-plussers, vanaf 13.30 uur. Het adres is Pastoor van Luenenstraat 20. Meer informatie via 0187-482400 of receptie@fiergo.nl.
OUDDORP - Workshop Creatief met Taal verzorgd door schrijfster Joke Verweerd. Deelname kost € 7,50, aanmelden is verplicht en kan bij Boekhandel Akershoek.
OUDE-TONGE - Breiavond van 19.30 tot 21.30 uur aan Bernhardstraat 27.
SOMMELSDIJK - Nationale Buitenspeeldag bij De Zwaluw van 14.00 tot 15.30 uur.

Donderdag 12 juni

GOEDEREEDE - Torenmuseum open voor bezoek, Kerkpad 9. Toren kan ook beklommen worden. Openingstijden: 13.30 tot 16.30 uur.
OOLTGENSPLAAT – Laatste breicafé voor de zomerstop, tussen 19.30 en 22.00 uur in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Entree is € 1,50.
OUDDORP - Excursie naar 'De Kleistee' en bezichting in 'De Overkant' vanuit de Theetuin, Dijkstelweg 33. Toegang gratis, tijd: 10.30 tot 17.30 uur.
OUDDORP - Bridgen in het Oude Nieuwland van 13.30 tot 16.30 uur, Oude Nieuwlandseweg 11.
OUDDORP - Rondleiding door Heemtuin met gids. Reserveren verplicht bij VVV Ouddorp aan Zee. Deelname kost € 2,00 per persoon. Rondleiding begint om 13.00 uur.
OUDDORP - Fotopresentatie over de Kleistee in De Overkant, Dijkstelweg 33. Ontvangst vanaf 19.30 uur. Reserveren en betalen: VVV Ouddorp aan Zee.

Vrijdag 13 juni

GOEREE-OVERFLAKKEE – Cursus borstvoeding door La Leche League van 9.30 tot 11.30 uur. Aanmelden via goeree-overflakkee@lalecheleague.nl of bel naar Vanessa Holleman, tel. 0187-600998.
GOEDEREEDE - Torenmuseum open voor bezoek, Kerkpad 9. Toren kan ook beklommen worden. Openingstijden: 13.30 tot 16.30 uur.
NIEUWE-TONGE - Bingo in Ons Dorpshuis om 19.30 uur. Tien ronden en nog een superronde. Zaal gaat open om 19.00 uur.
NIEUWE-TONGE – Bingoavond in Ons Dorpshuis om 19.30 uur.
OUDDORP - Excursie naar 'De Kleistee' en bezichting in 'De Overkant' vanuit de Theetuin, Dijkstelweg 33. Toegang gratis, tijd: 10.30 tot 17.30 uur.
OUDE-TONGE – Grote bingo van ANBO Oostflakkee aan de Bernhardstraat. Aanvang: 19.30 uur.
STELLENDAM - Rondleiding Visafslag van 7.30 tot 10.00 uur. Deelname kost € 10 per persoon, reserveren en betalen bij VVV Ouddorp aan Zee.

Zaterdag 14 juni

GOEREE-OVERFLAKKEE – Neem een kijkje in een windmolen, tussen 11.00 en 15.00 uur in het windpark Van Pallandt.
GOEDEREEDE - Torenmuseum open voor bezoek, Kerkpad 9. Toren kan ook beklommen worden. Openingstijden: 13.30 tot 16.30 uur.
GOEDEREEDE - Open atelier Hans Dolieslager, Pieterstraat 22. Expositie landschappen van Goeree-Overflakkee. Openingstijden: 10.30 tot 17.30 uur, ook op afspraak.
LANGSTRAAT – Rommelmarkt bij de Keet, Beatrixstraat 22 met spullen, spelletjes, verlotingen en eten. De markt duurt van 10.00 tot 15.00 uur.
OUDDORP - Zangavond m.m.v. Chr. Sliedrechts mannenkoor 'Ichtus' o.l.v. Martin Zonnenberg.
OUDDORP - Tenor Arne van Ommen zingt in de Dorpskerk van Ouddorp, Weststraat 2. Aanvang 19:30 uur. Toegang gratis.
OUDDORP - Excursie naar 'De Kleistee' en bezichting in 'De Overkant' vanuit de Theetuin, Dijkstelweg 33. Toegang gratis, tijd: 10.30 tot 17.30 uur.
OUDDORP - Open werkplaats/galerie 'Parels van Goeree', Westduinweg 11.
OUDDORP - Bingo op camping De Magneet, Klarebeekweg 11, van 20.00 tot 23.00 uur.
OUDDORP - Rommelmarkt in loods Van der Linde, Zuidweg 3. Toegang gratis.
OUDE-TONGE - Vrouwendag in het gebouw van Evangelie Gemeente Flakkee vanaf 14.30 uur. Entree is € 15,00. Aanmelden via 06 23788736.
STELLENDAM – Speurpostentocht voor kinderen vanaf 8 jaar in het Scheelhoekbos. Meedoen kost € 1,50, aanmelden kan bij VVV Ouddorp. Start is tussen 13.00 en 14.00 uur.

'Middelharnis en ons mooie eiland heeft Havendag weer teruggekregen!'

Rondom de opening van de Menheerse Havendagen. Foto's: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Hoewel vrijdags ervoor er al een voorprogramma was, was zaterdag 7 juni toch dé dag waarop de officiële opening plaatsvond van de Menheerse Havendagen. Ditmaals dus niet één, maar een twee dagen durend evenement. De Menheerse Havendagen beleefden hun eerste editie in de vorm waarin het nu werd gegoten. Al vele jaren ken Middelharnis de Havendag, maar men was het erover eens dat het tijd werd om deze happening in een nieuw jasje te steken. Naast de Stichting Evenementen Middelharnis, die de Havendag steeds organiseerde, was ook de Stichting Behoud Stadstimmerwerf Middelharnis ontstaan, en met elkaar bliezen ze de Havendag nieuw leven in, tot een evenement waarbij de haven een prominentere rol zou spelen.

Door Hans Villerius

"Het woord 'haven' in de term 'Havendag' was eigenlijk nog het enige dat affiniteit met Havendag had, maar dan had je het wel gehad", zei Coerd de Heer, voorzitter van Stichting Behoud Stadstimmerwerf Middelharnis zaterdagmorgen vlak voor de officiële opening van de Menheerse Havendagen 2014. "In samenwerking met elkaar, én met fantastische medewerking van de gemeente, zijn we tot een nieuw concept gekomen, waarbij we het goede hebben behouden en we het programma met nieuwe dingen hebben aangevuld. Het is weer een evenement waarbij het om water en de haven gaat", aldus De Heer.
Met een groep betrokkenen en andere belangstellenden, die verzamelde bij het oude Raadhuis, werd naar de Menheerse Werf gewandeld, vooropgegaan door het pierement 'De Kleine Victoria', waarmee meteen rondje over een deel van het Havendaggebied werd gemaakt. Op de Menheerse Werf was het wethouder Arend-Jan van der Vlugt die de openingshandeling verrichtte. Dat deed hij met het laten blazen van een mega scheepshoorn, die dan ook een mega hoeveelheid decibels produceerde waarvoor het dragen van oordopjes beslist vereist was.

Op de kaart zetten

Daarvóór hield Van der Vlugt echter een openingsspeech, waarin hij de organisatie van dit evenement complimenteerde met hun inspanningen om te komen tot een "breed opgezet en ontzettend leuk programma, waarbij zowel de agrarische als de maritieme geschiedenis van Goeree-Overflakkee kan worden beleefd. Dit tegen het prachtige decor van de mooie haven van Middelharnis. Een haven die dit jaar een upgrade heeft gekregen als het gaat om voorzieningen als steigers en afmeerwerk en een uitgebaggerd havenkanaal. We mochten voor Middelharnis opnieuw de Blauwe Vlag ontvangen. Daarnaast ontvingen nog zes havens en twee stranden op het eiland een Blauwe Vlag. In totaal dus negen. Als je bedenkt dat er in Nederland niet meer dan honderd Blauwe Vlaggen worden uitgereikt en negen daarvan op Goeree-Overflakkee wapperen – negen procent dus – dan is dat een hele prestatie, waar de betrokken watersportondernemers en -verenigingen en de gemeentelijke medewerkers trots op mogen zijn. Zij zijn het immers die jaarlijks zorgen voor de kwaliteit en veiligheid van onze stranden en havens. De Menheerse Havendagen trekken ook veel bezoekers van buiten het eiland en dat draagt zeker bij aan het op de kaart zetten van Goeree-Overflakkee! Vanuit de gemeente hadden wij onze bedenkingen over de toekomstbestendigheid van de Havendag. Maar als we zien wat het nieuwe concept geworden is en wat een mooi evenement er nu staat, zijn we daar apetrots op. Middelharnis en ons mooie eiland heeft Havendag weer teruggekregen!"

Na deze openingswoorden en drie keer de enorme scheepshoorn over de haven te laten schallen, was er gelegenheid om gezamenlijk een ontbijt te nuttigen, waarvan velen gezellig gebruik maakten voordat ze de Havendag opgingen.

Prioriteit bij ontwikkelen en herschikken maatschappelijk vastgoed

In de kadernota Vastgoed wordt ook gesproken over de herbestemming van - onder meer - de voormalige gemeentehuizen. Foto: Adri van der Laan

GOEREE-OVERFLAKKEE – In de beeldvormende fase kreeg de gemeenteraad donderdag de gelegenheid om eerste reacties te geven op een drietal nota's die in de komende jaren tot daadwerkelijke invulling en uitvoering moeten leiden. De contouren van ondersteuning van maatschappelijke organisaties die een bijdrage leveren aan gemeentelijke doelstellingen op maatschappelijk terrein (MOOI) zijn daarbij een samenhangend geheel. Niettemin is vooralsnog gekozen om de nota's afzonderlijk als startnotities in te zetten om van daaruit uitgangspunten te definiëren.

Door Jaap Ruizeveld

In de kadernota Vastgoed stelt het college dat het in eigendom hebben van vastgoed geen kerntaak van de gemeente is. Zij zal in beginsel een positieve grondhouding innemen om medewerking te verlenen aan het herbestemmen van gronden en gebouwen (waaronder ook leegstaande voormalige gemeentehuizen) indien een belangstellende koper dit vraagt.
Uitgangspunt is daarbij dat het overgaan tot verkoop en de daarbij behorende condities een bevoegdheid is van burgemeester en wethouders. Het college bepaalt vooraf de doelstellingen met betrekking tot prijsbepaling van het te verkopen object. In de nota aan de raad geeft het college aan dat per woonkern wordt bekeken hoe activiteiten waar draagvlak vanuit de inwoners voor is, het best gehuisvest kunnen worden. Dit in overleg en samenwerking met de inwoners en belangstellende partijen.

Uitgangspunten

Op basis van deze punten vraagt het college de raad om in te stemmen met de uitgangspunten in de nota. Prioriteit ligt bij het ontwikkelen en herschikken van maatschappelijk vastgoed, mede gezien de relatie met de kortingen op de verstrekte subsidies. Gebruikers en exploitanten/beheerders worden hierin betrokken. Doelstelling is om 1 januari 2016 een structurele bezuiniging door te voeren op de accommodaties van 350.000 euro.

Te veel geld

De raadsfracties twistten enige tijd of het nu een kadernota was of een startnotitie. Wijzend op de participatiesamenleving, het nut en de noodzaak om in elke kern een home, een ontmoetingsplek te hebben, werd wel duidelijk dat op dit moment te veel geld wordt gestoken in accommodaties die slechts voor een gering percentage gebruikt worden. Dat moet anders. Of er door afspraken en in goed overleg met nu nog elkaar "beconcurrerende" instanties, voor (kerk)zalen en lokaliteiten een financieel gezonder plaatje haalbaar is, is zeker een must om op in te zetten.

Plan volksgezondheid

Een tweede onderwerp betreft de beleidsnota Sport Goeree-Overflakkee 2014-2018. Ook deze nota ligt op de plank om te worden vastgesteld. In de doelstelling wordt vermeld dat alle inwoners zullen moeten worden gestimuleerd om te gaan sporten en in de gelegenheid moeten zijn om dit ook te kunnen uitvoeren. In deze nota wordt ook de blik gericht op de nota Volksgezondheid 2014-2018. De gemeente moet elke vier jaar een Plan Volksgezondheid presenteren en vaststellen. Dat is een verplichting die voortvloeit uit de Wet op de publieke gezondheid. In de landelijke nota van het ministerie Volksgezondheid, Welzijn en sport worden speerpunten genoemd om bijvoorbeeld te zorgen om het toenemende overgewicht van de Nederlander te voorkomen. Gemeenten moeten nu met een eigen nota en aanbevelingen komen als antwoord op de gegevens van de GGD. Financiële dekking van onderdelen in de gemeentelijke nota Volksgezondheid wordt gevonden binnen het budget van 400.000 euro voor beleidsvernieuwing.

Lagere score

In de beleidsnota Sport Goeree-Overflakkee staat dat de inwoners van het eiland wat betreft sportactiviteit lager scoren dan het provinciaal gemiddelde. Dit geeft aanleiding om extra in te zetten om de sportparticipatie te verhogen. Groepen die achterblijven in de sportparticipatie of die niet voldoen aan de verschillende beweegnormen zijn jeugd, senioren en mensen met matig of ernstig overgewicht. Aan de hand van de hoofdthema's sportstimulering en sportmogelijkheden voor iedereen is het sportbeleid in de gemeente in drie hoofddoelstellingen uitgewerkt. Sportparticipatie op het eiland moet in 2018 gelijk zijn aan het landelijk niveau. Als resultaat van de uitgevoerde integrale projecten voor stimulering van een gezonde leefstijl zal het percentage inwoners van de gemeente met overgewicht in 2018 afnemen ten opzichte van 2013. Tenslotte zal in 2016 het sportaanbod op het eiland, in vergelijking met dit jaar, aansluiten bij de sportbehoefte van een groter deel van de inwoners. Inzet van Sportteam GO, waarschijnlijk in een ondersteunende menskrachtversie aan verenigingen, wordt hier belangrijk geacht. De raadsfracties gaven de eerste schoten voor de boeg. De onderwerpen komen immers allemaal terug in de oordeelvormende fase. Wel werden er vragen gesteld wat nu het cijfermateriaal in de nota's concreet inhoudt? Waarop is het gebaseerd en wat zegt nu zo'n vergelijkingspercentage?

FOGO niet gehinderd door kennis van zaken

De hommel heeft een vleugeloppervlakte van 0,7 cm2 en weegt 1,2 gram. Volgens de wetten van de aerodynamica is het onmogelijk dat een hommel met deze verhoudingen kan vliegen. Gelukkig trekt het dier er zich niets van aan.

De windbranche levert een negatieve business case op, zo zegt de FOGO in een ingezonden brief op 23 mei jl. Een brief die ook aan het College van burgemeester en wethouders en minister Schulz van Haegen is gestuurd. Dat Coöperatie Deltawind desondanks in staat is al vijfentwintig jaar voor haar leden op het eiland een voordeel te behalen, mag dan ook een wonder heten. Met inmiddels ruim 1600 leden, en een topjaar wat betreft ledenaanwas, vertegenwoordigen wij zes procent van de huishoudens op Goeree-Overflakkee.

Waar komt de conclusie van de FOGO vandaan? Misschien omdat de winstmarges minder hoog worden gesteld dan bij andere bedrijfstakken? Omdat winst niet de doelstelling is? Nee, zegt de FOGO, omdat er subsidie bij moet. Echter, wanneer er een analyse had plaatsgevonden van verschillende bedrijfstakken zou de FOGO vast stellen dat er maar weinig ondernemers zonder subsidie draaien, alleen heet het dan 'stimuleringsmaatregelen', 'investeringsaftrek of 'grootverbruikersaftrek': er staan 83 regelingen voor het bedrijfsleven op de site van RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De FOGO refereert echter niet aan een gedegen analyse en suggereert kennis van zaken waar dat niet het geval is. In de brief wordt gesproken over een ongunstige business case voor wind en tegelijk worden andere vormen van duurzame opwekking bepleit. Onzinnige gedachten, waarmee de schrijvers duidelijk maken dat ze niet gehinderd worden door kennis van zaken.

Ter illustratie: De winddoelstelling voor Goeree-Overflakkee zal binnenkort door de gemeenteraad worden vastgelegd, het voorstel is om 225MW mogelijk te maken. Dit kan gerealiseerd worden met ongeveer vijfenzeventig windturbines, deels nieuw, deels vervanging. De totale productie van deze windturbines zal op jaarbasis circa 600.000.000 kWh zijn (600GWh). In totaal beslaan deze windturbines ongeveer 7,5 ha (of 0,75km2) oppervlakte van het eiland. Om deze turbines te plaatsen is circa 350 miljoen euro nodig aan investeringen.

Ter vergelijking: het Zonnepark Ouddorp aan Zee van Deltawind wekt jaarlijks 800.000 kWh op. Wanneer je 600.000.000 kWh op wilt wekken met zonnepanelen heb je 750 van dit soort parken nodig. Benodigde oppervlakte is 975 ha (97,5 km2). Dit is 37% van de totale eiland. Hiervoor moet 1800 miljoen euro geïnvesteerd worden. De hoeveelheid subsidie voor zonnepanelen is een veelvoud van die voor windenergie.
Bij de recente voorlichtingsbijeenkomst over de getijdencentrale werd duidelijk dat de investering 4 maal zo veel zal zijn als voor hetzelfde aantal Megawatt aan windturbines.
En let wel: onderdeel van de nationale doelstelling voor verduurzaming is realisatie van 6000MW duurzame energie door middel van windturbines op land. Dus niet door ander vormen van duurzame opwekking. Hiermee moet in 2023 16% van onze energie verduurzaamd zijn. Met andere woorden: er is de komende jaren nog veel en veel meer nodig om op 100% uit te komen. Deze windopgave is pas het begin van het noodzakelijke verduurzaming van energieproductie.

De FOGO zegt in de brief namens haar 900 leden te spreken. Deltawind is medelid van de FOGO, en het meest deskundig op dit terrein, maar is niet geraadpleegd. Wij zijn bereid onze kennis te delen en zien een uitnodiging hiertoe graag tegemoet.

Monique Sweep
directeur Deltawind

"Beslist een voorbeeld voor andere streken!"

Vervolg van de voorpagina

Racewagen

In de hal van tbp electronics stond vrijdag een racewagen opgesteld, de DUT 13, dé racewagen van de Technische Universiteit te Delft. Ieder jaar, dit jaar voor de veertiende keer, ontwerpen de studenten een nieuwe versie, waarmee ze meedoen aan de internationale wedstrijd om een zo licht mogelijke wagen te construeren die de hoogste snelheid weet te bereiken. De DUT 13 weeg slechts 178 kilo. De DUT 14, waaraan momenteel wordt gewerkt, duikt daar weer onder. Voor studenten is het maken van zo'n wagen een heuse uitdaging, omdat ze hierin veel theoretische kennis die ze kregen om kunnen zetten in veelomvattend praktijkproject. Het vereist veel samenwerking én doorzettingsvermogen, zo verzekerde één van de studenten uit Delft, die deze dag in Dirksland aanwezig was en ook de Commissaris kort van uitleg mocht voorzien. Tbp electronics sponsort het vervaardigen van de racewagens en geeft de nodige adviezen, maar vervaardigt ook twee printplaten, waarvan één het elektronische hart, de hersenen van de auto vormt. Verrast was de Commissaris dat een hightech bedrijf als tbp electronics hier, op Goeree-Overflakkee, te vinden is. En met plezier werkte hij zich even achter het stuur, in de nauwe ruimte in de wagen, om met zijn reisgezelschap op de foto te gaan. "Niet bang dat uw kostuum daardoor vlekken oploopt?", werd hem waarschuwend gevraagd. "Ach nee", reageerde de Commissaris laconiek, terwijl hij zijn jasje uitdeed, "het is maar werkkleding die ik aan heb…"

OUDDORP - Op dinsdag 17 juni is er tussen 10.00 en 16.00 uur een demonstratie ganzenhoeden bij 'De Vliedberg'. De ganzenhoeder gebruikt een hond, een bordercollie, om de ganzen te 'sturen'. Het evenement is niet alleen voor de bewoners, ook belangstellenden zijn welkom om een kijkje te nemen. De toegang is gratis, het adres is Vliedberglaan 100 in Ouddorp.

Muziek op het Erf: de langste kunstdag op Goeree-Overflakkee

SOMMELSDIJK – Kom genieten van cultuur. Luister naar muziek. Bespeel zelf een instrument. Proef een streekproduct. Dat alles – en nog meer – is mogelijk tijdens Muziek op het Erf. Het evenement op de boerenhofstede Lust en Last is op zaterdag 21 juni, de langste kunstdag van Goeree-Overflakkee. De culturele dag is een initiatief van Natuurlijk Goeree-Overflakkee, een werkgroep van Sociëteit Rethorica, en Muziekschool Goeree-Overflakkee.

Door Kees van Rixoort

Vorig jaar trokken ze nog gescheiden op, zij het op dezelfde locatie: Lust en Last. De Muziekschool hield de open dag – instrumentenoriëntatie – op de boerenhofstede aan de Kokseweg in Sommelsdijk omdat het Diekhuus tijdelijk gesloten was in verband met een forse verbouwing. Een week later hield Natuurlijk Goeree-Overflakkee er voor de zesde keer Muziek op het Erf. Nu slaan de muziekschool en de werkgroep de handen verder ineen door de programma's ineen te schuiven op één dag: 21 juni.

Kennismaken

Wat staat er allemaal op het programma op het fraaie erf van Lust en Last? 's Ochtends, om halfelf, start de muziekschool met de instrumentenoriëntatie. "Eén keer per jaar houden we een open dag om eens kennis te maken met wat de muziekschool allemaal te bieden heeft", zegt Rinus Verhage van Muziekschool Goeree-Overflakkee. "Probeer eens een viool. Maak eens een praatje met een docent. We geven ook informatie over wanneer de lesuren zijn en wat het kost." Bezoekers van Muziek op het Erf kunnen tevens de repetitie van het orkest van de muziekschool bijwonen. Dit orkest toont welke samenspeelmogelijkheden er zijn.
Wat is er allemaal te horen en te zien op Lust en Last? Blokfluit, dwarsfluit, harp, viool, gitaar, zang, piano, keyboard, saxofoon, bugel, trompet en slagwerk.
Vervolgens, van halfeen tot halftwee, is er een boerenpicknick en kunnen kinderen pannenkoeken eten. 'Vlieg met me mee' is de titel van de voorstelling die Trio Vidalita daarna opvoert. Het stuk is bedoeld voor iedereen van 4 tot 100 jaar. 'Vlieg met me mee' is een muzikale reis over de aardbol. Het trio (Marieke de Bruijn viool, Marjolein Bakker piano en Suze Stiphout contrabas) speelt muziek uit allerlei landen. Van Italië naar Spanje en van Spanje naar Ierland, steeds met een 'vliegliedje' als tussenspel. Het liedje is gemakkelijk mee te zingen. Zo – en op andere manieren – betrekt het trio de kinderen actief bij de voorstelling.

Workshops

Na 'Vlieg met me mee' zijn er workshops voor kinderen vanaf 5 jaar met hun begeleidende vader, moeder, opa of oma. Iedereen kan meedoen; er is geen enkele ervaring nodig. Wat valt er te kiezen? Algemene Muzikale Vorming, blokfluit, harp, viool, trompet, piano, zang en slagwerk. Na de workshops kunnen de deelnemers hun zojuist geleerde kunsten laten horen tijdens het galaconcert in het Koelhuistheater. Dat start om vijf uur.
Wie liever wat anders doet, in plaats van muziek maken, kan meedoen aan een workshop schilderen. De deelnemers werken samen aan een groot schilderij, dat ingelijst in het theater komt te hangen. Het schilderij sluit aan bij het wijsje dat de deelnemers aan de muziekworkshops instuderen. Er is ook een workshop totempaal maken. Het eindresultaat komt op het erf van Lust en Last te staan. Tot slot is er een workshop fotografie van Theo Mastenbroek.
De gehele dag staan er kraampjes met streekproducten van Goeree-Overflakkee. KunstPlus is present met Joep Luijckx en Mirian Zimmerman, en Mirjam Bentvelzen presenteert de kunstuitleen. Ook is er een antiekrestaurateur en lopen er verschillende dieren, waaronder lammetjes, rond op het erf. De theetuin is open vanaf 12.00 uur.
"Samen laten we zien dat muziek en andere kunst erbij horen op het eiland", zegt Rinus Verhage. "Muziek is de rode draad, deze dag, de langste kunstdag van Goeree-Overflakkee. Dat pakken we zo breed mogelijk op."

Muziek op het Erf was zeven jaar geleden een initiatief van Natuurlijk Goeree-Overflakkee. "Het doel is om cultuur, natuur en landbouw met elkaar te verbinden. Daarom zijn de activiteiten ook op de boerenhofstede. Een braderie of boerenmarkt wilden we niet, Muziek op het Erf gaat een laagje hoger", zegt Hein Mijs, lid van Natuurlijk Goeree-Overflakkee en bewoner van Lust en Last. "We wonen op een mooie locatie in het buitengebied. Je bent bevoorrecht als je hier woont. Dat gevoel willen we graag delen met anderen. Daarom houden we Muziek op het Erf hier. Prachtig als er een paar honderd mensen komen luisteren, kijken, zitten en drinken. Mét de jeugd erbij."
Kijk eens hoe mooi het is. Dat is voor de Muziekschool ook het uitgangspunt van het evenement op 21 juni. Rinus Verhage: "We willen graag laten zien en laten horen dat kunst goed voor een mens is, dat je er een gelukkiger mens van wordt. Cultuur verrijkt je leven en zorgt voor dwarsverbanden in de samenleving."

Opgeven

Voor de muziekvoorstelling van Trio Vidalita is een toegangskaartje nodig. Kaartjes zijn te koop via de website www.natuurlijkgoereeoverflakkee.nl of via e-mail herman_greet@hetnet.nl of telefoon (0187) 611972. Bij de ingang van de zaal zijn ook nog kaarten te koop. De toegangskaartjes kosten 7,50 euro. Voor twee workshops betalen deelnemers ook 7,50 euro (het is alleen mogelijk in te tekenen voor twee workshops). Wie zowel de muziekvoorstelling wil bijwonen als deelnemen aan twee workshops betaalt 12,50 euro.

'Nacht van Gebed' ook op Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op honderden locaties in Nederland en België wordt a.s. vrijdag en zaterdag de 'Nacht van Gebed' gehouden. De Nacht van Gebed is een initiatief van Open Doors. Er wordt dan ook, door een ieder die wil, een avond of nacht lang gebeden voor de vervolgde kerk.

Wereldwijd worden er veel mensen vervolgd vanwege hun geloof. Dit aantal blijkt steeds meer toe te nemen. Christenen moeten dag in dag uit strijd leveren om hun geloof te belijden. Veelal gebeurt dit in het verborgene. Veel christenen zijn vanwege hun geloofsovertuiging zelfs gevangen gezet en worden soms gemarteld. Ook zijn er gelovigen die gediscrimineerd worden in het dagelijks leven.
Vervolgde christenen weten uit ervaring hoe belangrijk gebed voor hen is. Daarom vragen ze regelmatig aan de broeders en zusters in het vrije westen of ze vooral voor hen willen bidden. "Zij beseffen dat ze juist door gebed van anderen kracht ontvangen om vol te houden. Ze vragen echter nooit of het lijden mag stoppen. De Kerk groeit door de verdrukking heen. Dat weten ze. Daarom is de steun van andere christenen zo belangrijk. We zijn allemaal deel van één Lichaam. U kunt voor hen bidden. Uw gebed heeft impact", aldus Open Doors, de organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen wereldwijd.
In de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 juni bidden vele christen in Nederland en België voor de vervolgde kerk. Men heeft juist voor de nacht gekozen omdat men zich dan goed kan concentreren, los van de dagelijkse beslommeringen. Een andere reden is dat veel vervolgde christenen het juist 's nachts moeilijk hebben. "Hoe kom je de nacht door als het voortdurend aan je knaagt dat je onterecht vastzit en je familie thuis op je wacht? De twijfel slaat toe. Waar doe ik het allemaal voor? Is God er wel? Door 's nachts te bidden, staan we naast vervolgde christenen op het moment dat zij het heel zwaar hebben", aldus Open Doors.
Vrijdagavond 13 juni en de nacht van zaterdag 14 juni kan men op verschillende plaatsen op het eiland terecht. Tijdens deze 'Nachten van Gebed' kan men niet alleen bidden, maar de deelnemers krijgen ook informatie over hun verschillende geloofsgenoten wereldwijd. Men kan op elk gewenst tijdstip binnenkomen en weer vertrekken.

INFORMATIE

In Middelharnis begint de Nacht van Gebed vrijdagavond om 22.00 uur in De Hoeksteen aan de Ring. Deze nacht duurt tot zaterdagmorgen 14 juni 06.00 uur. Contactpersonen zijn Contactpersonen zijn Koos Louws, tel. 0187 485783, en Ruud Kuijer, tel. 06 25048576.
In Stellendam is vrijdagavond De Rank aan de Bosschieterstraat open. Hier zijn drie blokken die beginnen om 20.00 uur, 21.00 uur en 22.00 uur. Contactpersonen zijn Saskia van der Kraan, tel. 0187 493083, en Ina Verhoeven, tel. 0187 492430.
Tussen van 19.30 tot 22.00 uur is op vrijdagavond de Gereformeerde Kerk aan de Molendijk van Den Bommel geopend. Contactpersonen zijn Ariette Hage (e-mail ariettehage@solcon.nl, tel. 0187 494911) en Janielle Ras (e-mail janielleras@hotmail.com, tel. 06 40172109).
In Oude-Tonge is Evangelie Gemeente Flakkee, Emmastraat 24a, geopend van 20.00 tot 22.00 uur. Contactpersoon is Harry Scheermeijer, tel. 0187 663650.
Verder is er een Schrijf- en Gebedsgroep van Open Doors. Contactpersoon is Anda van Immerzeel, e-mail anda-a@hotmail.com.

FidesWonen betrekt nieuwe vestigingslocatie

Burgemeester Grootenboer en directeur-bestuurder Van der Valk tijdens de openingshandeling van de nieuwe vestiging van FidesWonen. Foto's: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Na maanden van voorbereiding en na een grootscheepse verbouwing van het voormalige postkantoor op de hoek Langeweg/Beneden Zandpad te Middelharnis, heeft woningcorporatie FidesWonen dit markante gebouw op deze markante plek vorige week donderdagmiddag officieel in gebruik genomen. Na aanvankelijk op een viertal verschillende locaties gevestigd en van daaruit werkzaam te zijn geweest, wordt nu vanuit één centrale plek gewerkt, in een gebouw dat een ware metamorfose heeft ondergaan en gezien mag worden, zowel vanbuiten als vanbinnen. Voor Fides dan ook reden genoeg om een feestelijke middag te hebben, ter gelegenheid van de officiële opening.

Door Hans Villerius

"Trots, dat is een woord dat vandaag past" en "Fantastisch om hier vandaag te mogen staan", zo verwoordde Fides directeur-bestuurder Gert-Jan van der Valk het in zijn openingsspeech. In het licht van de ontwikkelingen rond woningcorporaties in Nederland, die daarbij niet altijd in even gunstig daglicht staan, merkte Van der Valk op dat FidesWonen "gelukkig geen onderwerp van onderzoek is. Net als de meeste woningcorporaties in Nederland werkten wij hard aan onze kerntaak: fatsoenlijk en betaalbaar huisvesten van mensen". Maar omdat corporaties financieel garant staan voor elkaar en schade die een individuele corporatie loopt wordt afgewenteld op het collectief, kost dit alleen FidesWonen al meer dan één miljoen euro over de jaren 2013 en 2014. "Ook het systeem van toezicht op corporaties schoot tekort", gaf Van der Valk aan. "Daarnaast is er de verhuurdersheffing die in financieel opzicht een zware last op de corporaties legt. "Een extra belastingheffing voor huurders en verhuurders", zo ziet Van der Valk het, "die uiteindelijk ten koste gaat van betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit." Het tekent het huidige klimaat, waarin het voor de woningcorporaties een stuk moeilijker is geworden om hun werk te doen, althans, om dezelfde hoge ambities waar te kunnen blijven maken zoals ze die voor ogen hadden.

Nieuwe toekomst

"Desondanks", zo vervolgde Van der Valk, "slaagde FidesWonen erin om de afgelopen twee en een half jaar 115 nieuwe woningen te bouwen in verschillende dorpskernen en vijf ruimten voor maatschappelijke en commerciële functies. Ook in de toekomst zullen we zeker blijven werken aan vernieuwing en verbetering van de woningvoorraad in onze dorpskernen." Van der Valk wees op het belang van veranderen. "Als het je corebusiness is om te doen wat de samenleving nodig heeft, moet je bereid zijn continu te veranderen. De samenleving doet dat immers ook. Dan is mee veranderen een must. Zowel in digitale- en als fysieke dienstverlening, moderne vormen van ketensamenwerking en vooral ook efficiënter omgaan met de beschikbare middelen. Dat is en blijft een uitdaging voor corporaties, ook in de toekomst! We zullen blijven werken aan mooie projecten om de sociale volkshuisvesting nog jaren te kunnen dienen en bedienen, vanuit een financieel gezonde basis, een lokaal beleid en samenwerkend met de gemeente, zorgpartijen en andere belanghouders. Wij zijn klaar voor de nieuwe toekomst!"

Nieuwe locatie

FidesWonen is in november 2011 ontstaan door fusie van drie woningcorporaties op het eiland. Het nieuwe kantoor dat nu betrokken wordt, ziet Fides als fysieke afronding van de fusie, zo gaf Van der Valk aan. Voor het vinden van een nieuwe locatie was een aantal criteria gesteld. "Een belangrijke eis was om als private onderneming met een maatschappelijke taak fysiek dichtbij de huurders en woningzoekenden te blijven. Andere punten waren: transparantie, herkenbaarheid, duurzaamheid én optimalisering van de dienstverlening." Voor Fides zaken die allemaal samenkwamen op de plek waar ze zich nu heeft gevestigd.
Met Boeter Bouwbedrijf als hoofdaannemer en Studio Architecture als architect en zowel Schipper als Kievit als technische installateurs, is het gebouw grondig onder handen genomen. Van de bunkeruitstraling, die het pand enigszins typeerde, is niets meer over. "Ook binnen wordt een gevoel van openheid en transparantie ervaren, met zichtlijnen dwars door het kantoor heen", aldus Van der Valk. "Het is een duurzaam pand geworden, met een passend energielabel A. Deze centrale locatie hebben we een uitstraling kunnen geven die een plek als deze verdient. Het is dorpsvernieuwing, waar een private onderneming met een maatschappelijke taak midden in de samenleving haar werk kan en mag doen, en daar zijn we wat blij mee!"

Trots

Niet alleen de directeur-bestuurder van FidesWonen toonde zich trots, maar ook burgemeester Ada Grootenboer deed dat. "Voor u staat een trotse burgemeester", zo zei ze, "en ik zal u vertellen waarom. Als overheid, bedrijfsleven, maatschappelijk middenveld en inwoners moeten we vandaag de dag samenwerken. Samen kun je en bereik je zo veel meer. Met elkaar maken we onze samenleving en dragen we bij aan een mooi en goed woon- en werkklimaat. Op Goeree-Overflakkee zijn wel al een heel eind op de goede weg en dát maakt me een trotse burgemeester. Maar we zijn er zeker nog niet! Zorg voor elkaar en zorg voor minder bedeelden blijft iets van alle tijden. Op de plek waar we nu staan, werd in 1879 een pand geopend als weeshuis. De stichter ervan was Dirk Bos, die zich nauw verbonden voelde met het lot van minderbedeelden. Op diezelfde plek staat we ook nu, in een pand dat eind 2012 door FidesWonen werd aangekocht en dat wederom een maatschappelijke functie kreeg. Daarom is ook de gemeente trots op woningcorporaties als Fides, die van grote waarde is voor de sociale volkshuisvesting en een deel van het maatschappelijk vastgoed op Goeree-Overflakkee. Een ambitieuze corporatie die met mooie projecten en plannen een duurzame kwaliteit woningen levert aan onze inwoners en waarbij dienstverlening hoog in het vaandel staat!", aldus de burgemeester.
Complimenten en felicitaties waren er ook van de Ledenraad en van de Raad van Commissarissen van FidesWonen.

Openingshandeling

Als openingshandeling wachtten nog twee taken: op symbolische wijze 'afrekenen' met de uitstraling die het gebouw voorheen had. Dat deed de burgemeester samen met Van der Valk door een grote foto van het oude gebouw, die voor de nieuwe hoofdingang was geplaatst, in repen te meppen en te scheuren. Daarna was aan de burgemeester de eer om in de hoofdingang een ballonnenlint door te knippen, waarmee het pand officieel voor geopend was verklaard en het glas kon worden geheven.

Zaterdag opening en open dag Kinderboerderij

De nieuwe kinderboerderij, prachtig gelegen op het terrein van Hernesseroord. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Een tragische gebeurtenis was het in april 2012, toen op Tweede Paasdagmorgen de schuur van de kinderboerderij in vlammen opging, mét de dieren die zich erin bevonden. Een grote schok voor de bewoners van Hernesseroord, maar ook veel inwoners van Goeree-Overflakkee waren aangedaan door het gebeurde. Al vrij snel werd het initiatief opgevat om tot herbouw over te gaan. Stichting Kinderboerderij Middelharnis werd opgericht, er werden financiële wegen gevonden om de kinderboerderij te herstellen en ook uit de samenleving werd veel steun ondervonden om dit mogelijk te maken. Op 28 november vorig jaar werd een start gemaakt met de herbouwwerkzaamheden en a.s. zaterdagmorgen, 14 juni, vindt de officiële openingshandeling plaats, met aansluitend een Open dag.

Door Hans Villerius

Voorzitter Adrie Krielaart van Stichting Kinderboerderij Middelharnis is er blij mee dat de kinderboerderij weer open kan, zowel voor de bewoners van Hernesseroord als voor het publiek. Het kan nu weer een plek worden waar zorginstelling en samenleving elkaar zullen ontmoeten – zoals het vóór de brand ook steeds was – en zeker als straks ook de nog te realiseren speeltuin er zal zijn.

Cirkel rond

"Fondsen, sponsors en vrijwilligers blijven echter hard nodig", zegt Krielaart, die in het dagelijks leven regiodirecteur is bij de Edudelta Onderwijsgroep. "Daarom is het mooi om te zien dat, toen vorig jaar het Edudelta College in Middelharnis vanuit het Rabobank Investeringsfonds een proefproject startte om aan leerlingen van de Ondernemersklas iPads uit te reiken, en deze leerlingen – met gebruikmaking van hun iPad – aan de slag moesten met hun mini onderneming, de opbrengsten hieruit ten goede zouden komen aan de nieuwe kinderboerderij. Zo is eigenlijk de cirkel rond: vanuit ontvangen maatschappelijke steun, uit het Rabo Investeringsfonds, kan een ander maatschappelijk doel, de kinderboerderij, worden gesteund. Voor de leerlingen, die in natura bijdragen aan de kinderboerderij door uit de opbrengst van hun onderneming dieren aan te schaffen, is dit een vorm van vrijwilligerswerk. Maar meteen ook dient het een onderwijskundig doel, want bij het onderhoud van de boerderij en bij de verzorging van de dieren zijn ook de leerlingen van het Edudelta College betrokken. De kinderboerderij vormt immers een realistische plek waar leerlingen uit alle sectoren, van onderbouw tot bovenbouw en van vmbo tot mbo, aan de slag kunnen om het geleerde in praktijk te brengen. En voor de kinderboerderij is het fantastisch dat op deze manier veel noodzakelijk te verrichten werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Nogmaals: het één dient het ander en zo maakt het de cirkel rond."

Vrijwilligers gevraagd

Niettemin blíjven er vrijwilligers nodig die op de kinderboerderij de handen uit de mouwen steken: ook op de momenten dat er geen leerlingen aanwezig zijn, is er veel werk te doen. Wie interesse heeft kan zich aanmelden via het e-mailadres kinderboerderijmiddelharnis@zuidwester.org, via het contactformulier op www.kinderboerderijmiddelharnis.nl of door te bellen naar 0187 898648.
En natuurlijk is iedereen welkom om tijdens de Open dag van a.s. zaterdag een kijkje te nemen. Dat kan vanaf 11.00 uur. Bovendien houdt Hernesseroord die dag het jaarlijkse Zomerfeest, zodat er vertier genoeg zal zijn.

Complimenten voor vrijwilligers bij heropening Rode Kruis gebouw

Burgemeester Grootenboer hijst met de coördinatoren de Rode Kruis-vlag ten teken dat het gerenoveerde gebouw is heropend. (Wim van Vossen Fotografie)

OUDDORP - Zaterdagmiddag was het zover. Nadat vele vrijwilligers de afgelopen periode voorbereidende werkzaamheden hadden verricht, waaronder (ver)bouwactiviteit, schoonmaken en herinrichten, kon Titania Poort, voorzitter van de afdeling Goeree-Overflakkee van het Nederlandse Rode Kruis, de genodigden verwelkomen bij de heringebruikname van het gerenoveerde pand aan Molenweg 3a. Een gebouw dat als thuisbasis geldt voor de werkers in de locatie Goeree en omstreken.

Door Jaap Ruizeveld

Dankzij de hulp van vele helpende handen is de lokaliteit van een frisse uitstraling voorzien. Na 35 jaar was het onderkomen aan een flinke opknapbeurt toe en dat is nu gerealiseerd. Reden voor een feestelijk tintje en daarvoor was burgemeester Ada Grootenboer graag naar Ouddorp afgereisd om de vlagceremonie uit te voeren. Omdat er geen vleugje wind stond en blazen ook niet hielp, werd - vanaf de grond - de handeling soepel begeleid en uitgevoerd. Voor 'helpers in nood' uiteraard een gemakkelijke klus.

Felicitaties

De burgemeester was blij dat ook de heer Bram Hoek aanwezig was. Zoals gemeld heeft hij - na 55 jaar coördinerend en uitvoerend vrijwilligerswerk te hebben verricht - zijn taken overgedragen aan een team enthousiaste collega's. Bij voorbaat feliciteerde de eerste burger allen die zich als vrijwilliger voor de samenleving inzetten. Zeker ook bij dit onderdeel de renovatie van het Rode Kruis gebouw in Ouddorp. Grootenboer citeerde de missie van het Rode Kruis waarbij - naast inzet en hulpverlening aan mensen in nood - het waarborgen van respect voor iedereen duidelijk tot de verbeelding spreekt. De burgemeester was ook lokaal in de historie gedoken. Het gebouw aan de Molenweg had van 1960 tot 1990 dienst gedaan als plaats van samenkomst voor het Rode Kruis maar gelijk ook als stallingsplek voor de ambulance. Enige jaren daarna is de ambulance ondergebracht in Dirksland.

Stimuleren

De afgelopen periode is er zowel extern als intern het nodige werk uitgevoerd, van schilderwerk tot interieurvernieuwing. "Ik hoop dat dit vernieuwde onderkomen de vele actieve vrijwilligers, waarvoor hulde, zal blijven stimuleren om hun fantastische werk te blijven voortzetten", aldus de burgemeester. Zij wees ook op de activiteiten bij evenementen en het organiseren van cursussen (EHBO) voor de schooljeugd en voor senioren. Vervolgens was het tijd voor de feestelijke handeling. Grootenboer hees samen met de nieuwe coördinatoren en de heer Hoek, de vlag in top…

Coördinatoren

Nadat ook voorzitter Titania Poort haar waardering had uitgesproken voor de inzet van de Rode Kruis vrijwilligers, daarbij - met een attentie - betrekkend de activiteiten die de heer Hoek in de voorbije 55 jaar heeft gerealiseerd, was er een hapje en een drankje en het uitwisselen van enkele cadeautjes bij de start van het Open Huis. Emotioneel gaf Hoek aan dat hij zijn werk alleen had kunnen uitvoeren met de steun van een fantastisch team achter en om hem heen. Nieuwe coördinatoren zijn: mevrouw Klaske Voogd-Tanis (locatie coördinator en opleidingen), de heer Kees Pikaart (coördinator nood- en evenementenhulp), mevrouw Addy van den Nieuwendijk-Muller (coördinator sociale hulp) en mevrouw Margriet de Jong en de heer Leo de Hoog (bijzondere vakanties). "Vergeet ook niet mijn steun en toeverlaat, secretaris Jaap Verbiest te noemen", zei Kees Pikaart.

Kernactiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

Fietsdag

Door het slechte weer is de ANBO Oostflakkee fietsdag verplaatst naar woensdag 18 juni. Mensen die zich al hebben aangemeld kunnen gewoon mee. Er zijn nog plaatsen vrij voor mensen die nog mee willen fietsen. Opgeven kan bij Ada, tel. 0187-641515.

Lions fietstocht

Op zaterdag 21 juni wordt de jaarlijkse fietstocht van de Lions gereden. De tocht gaat over het midden van Flakkee en is ongeveer 43 kilometer lang. Onderweg zijn er verschillende activiteiten te doen. De tocht start om 10.30 uur bij Tieleman Keukens, waar ook wordt afgesloten met een fietsmenu voor € 10,00. Het fietsen zelf kost € 7,50. Aanmelden is verplicht en kan via 06 22660685, of stuur een e-mail naar jnieuwenhuyzen@planet.nl.

Open windmolen dag

Op zaterdag 14 juni kunt u een kijkje nemen in een windturbine tijdens de landelijke Open Winddagen. Eneco stelt op deze dag namens de Windgroep het windpark Van Pallandt open. De molens zijn te bezoeken tussen 11.00 en 15.00 uur. Op www.nwea.nl kunt u zien welke andere windparken er open zijn voor publiek.

Cursus borstvoeding

La Leche League geeft op vrijdag 13 juni van 9.30 tot 11.30 uur een cursus borstvoeding, deze cursus bestaat uit twee delen en gaat verder op vrijdag 27 juni. De locatie wordt bekend gemaakt na het aanmelden. Dit kan via goeree-overflakkee@lalecheleague.nl of bel naar Vanessa Holleman, tel. 0187 600998. De kosten voor de cursus bedragen € 42,50, inclusief het handboek borstvoeding of de DVD BabyBabyOhBaby: Borstvoeding. Donateurs van LLL krijgen € 4,50 korting op de cursus.

Lekker naar de Boer

Op zaterdag 21 juni kan iedereen een kijkje nemen achter de schermen bij de biologische boeren. Op Flakkee doen er ook boerderijen mee aan Lekker naar de Boer. Voor meer informatie kunt u kijken op www.lekkernaardeboer.nl. De dag duurt van 10.00 tot 17.00 uur en is leuk voor jong en oud.

DEN BOMMEL

55+ afsluiting

Op woensdag 18 juni zijn alle bezoekers van de Fier 55+ activiteiten welkom om het seizoen af te sluiten met een gezamenlijke maaltijd in de Bommelstee, Schaapsweg 34. De afsluiting begint om 16.00 uur en kost € 4,-, inclusief een drankje. Opgeven kan bij Janny Kamp, tel. 0187 611453.

HERKINGEN

Jaarmarkt

Op zaterdag 12 juli vindt de dertigste jaarmarkt plaats. Deze lustrumeditie zal grotendeels hetzelfde zijn als voorgaande jaren, maar de commissie hoopt op een nog grotere opkomst. De markt begint om 10.00 uur, ook voor de kinderen is er een programma samengesteld.

LANGSTRAAT

Rommelmarkt

Op zaterdag 14 juni van 10.00 tot 15.00 uur is er bij De Keet, Beatrixstraat 22, een rommelmarkt. De entree is gratis. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van het verenigingsgebouw. Naast de rommelmarkt zijn er ook verschillende spelletjes, verlotingen en prijsvragen. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht.

MIDDELHARNIS

Flapper de Flarp

Op vrijdag 13 juni geven dertig harp- en fluitisten van Muziekschool Goeree-Overflakkee een optreden van de voorstelling Flapper de Flarp. Het verhaal gaat over een meisje dat op de maan terecht komt. De voorstelling begint om 18.45 uur en vindt plaats in de Rabobankzaal van het Diekhuus.

Zomermarkt

Op zaterdag 21 juni is er een grote zomermarkt van de Christelijke Gereformeerde Kerk op het plein van de Prins Mauritsschool. De markt bestaat uit kraampjes met voor ieder wat wils, waaronder boeken, speelgoed, bloemen, kleding en meer. Ook wordt er voor de inwendige mens gezorgd met verse vis, kruukplaetjes en patat. De zomermarkt duurt van 9.30 tot 15.00 uur.

NIEUWE-TONGE

Bingoavond

Op vrijdag 13 juni houdt de wijkgroep van Nieuwe-Tonge een bingoavond in Ons Dorpshuis. De bingo bestaat uit tien ronden en een superronde. De zaal gaat open om 19.00 uur, de bingo begint om 19.30 uur.

OOLTGENSPLAAT

Breicafé

Op donderdag 12 juni is er tussen 19.30 en 22.00 uur Breicafé in 't Centrum, Weesmolenstraat 12. Dit is de laatste voor de zomerstop. De entree is € 1,50, inclusief een kopje koffie of thee, wel zelf materialen meenemen.

Slotmiddag

Op woensdag 18 juni wordt het jeugdseizoen van Stichting ZIJN (voorheen FIER) afgesloten met een speciale activiteit. Om 12.30 uur is er een lunch in 't Centrum. Daarna staat er een uitje naar het Faunapark op het programma. Het is de bedoeling dat de dag om 16.30 uur wordt afgesloten in 't Centrum. Vervoer is geregeld, deelname kost € 5,00. Aanmelden is verplicht en kan bij Mira, tel. 0187 630323, of bij Anke, tel. 0187 630792.

OUDDORP

Concert

Op dinsdag 24 juni speelt het Jong KamerMuziek Ensemble in De Overkant. Het ensemble neemt u mee op reis langs een aantal Europeese landen. Van de Franse Débussy tot de Spaanse De Falla. Het concert begint om 19.30 uur en kost € 10,00 voor volwassenen. Jongeren onder de 25 jaar betalen € 5 entree. Kaarten zijn te koop bij het VVV in Ouddorp.

Muziekdag

Op zaterdag 21 juni is het muziekdag bij B&B De Smousenhoek door Brassband Concordia. Ook kunt u zelf meespelen. Naast alle muziek is er een braderie met tweedehandskleding, boeken, oliebollen, sieraden en nog veel meer.

Welkom-Dienst

Op zondag 15 juni zal het Interkerkelijk Jongerenkoor Vaya Con Dios uit Zuidland zingen tijdens de Welkom-Dienst van de Doopsgezinde Gemeente. De laatste keer dat dit gebeurde was meer dan 14 jaar geleden. Het koor bestaat uit ongeveer 30 leden tussen de 14 en 25 jaar oud, die begeleid worden door een 5-koppige band. Ds. E.M. de Jong gaat tijdens de dienst voor en Jan Teeuw begeleidt de gemeentezang op het orgel. De dienst begint om 18.30 uur.

Open speelmorgen

Op dinsdag 17 juni houdt de Christelijke peuterspeelzaal Prinses Amalia een open speelmorgen. Peuters zijn van harte welkom van 9.30 tot 11.00 uur. Voor ouders en begeleiders staat de koffie en thee klaar. Voor meer informatie kunt u bellen naar 0187 687983 of 0187 680646.

24 uur voetbal

Op vrijdag 4 en zaterdag 5 juli wordt er bij VV WBF, Hofdijkseweg 46, 24 uur lang gevoetbald. Op zaterdag is er tussen 9.00 en 17.00 uur ook een markt met live muziek, kraampjes en activiteiten voor kinderen. De entree is gratis, de gehele opbrengst gaat naar KWF Kankerbestrijding. Voor meer informatie kunt u kijken op www.vvwbf.nl.

Ontdekkingstocht

Op donderdagavond 19 juni is er een ontdekkingstocht onder leiding van een gids in het natuurgebied De Kleistee. Aanmelden is verplicht en kan bij VVV Ouddorp aan Zee, tel. 0187 -681789, of kijk op www.zhl.nl/natuuragenda.

OUDE-TONGE

ANBO barbecue

Op vrijdag 27 juni is er de ANBO Oostflakkee barbecue aan Magdalenadijk 9, om 17.00 uur. Bij slecht weer is het binnen. De kosten zijn € 15 per persoon, inclusief een consumptie. De rest van de consumpties zijn voor eigen rekening. Opgeven kan op vrijdag 20 juni van 18.00 tot 21.00 uur, tel. 0187 641515.

Grote bingo

Op vrijdag 13 juni is er een grote bingo van ANBO Oostflakkee. De bingo begint om 19.30 uur en vindt plaats bij Stichting Zijn aan de Bernhardstraat in Oude-Tonge. Zowel leden als niet-leden zijn welkom.

Kinderconcert

Op donderdagavond 19 juni geven fanfareorkest en opleidingsorkest Vooruit het concert 'Wieger wordt Wakker' in CBS de Bron. Het concert is speciaal bedoeld voor kinderen van de basisscholen in Oost-Flakkee. Aanvang 19.30 uur.

Breicafé

Op woensdag 11 juni is er van 19.30 tot 21.30 uur Breicafé in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Eigen spullen meenemen, een consumptie kost € 1,10. Er is altijd iemand aanwezig die u kan helpen. Voor meer informatie kunt u bellen naar Stichting ZIJN, tel. 0187 641344.

Fietsuitje

Stichting ZIJN maakt op woensdag 18 juni een fietstocht met alle 55 plussers uit Oude-Tonge. Rond 17.00 uur worden er pannenkoeken gegeten. Om 13.00 uur wordt er verzameld bij het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Deelname kost € 9,00 per persoon. U kunt u ook opgeven om alleen pannenkoeken te eten. Dit is tussen 16.00 en 17.00 uur. De kosten hiervoor zijn € 4,00. Opgeven kan bij Stichting ZIJN.

SOMMELSDIJK

Culturele dag

Op zaterdag 21 juni is er een culturele dag op boerenhofstede Lust en Last, Kokseweg 4. Het programma begint om 10.30 uur met optredens van Muziekschool Goeree-Overflakkee, een picknick en kraampjes met streekproducten. Ook is er een fotografie workshop door Theo Mastenboek. Voor de muziekvoorstelling 'Vlieg met me mee' moet u vooraf een kaartje kopen, dat kan op www.natuurlijkgoereeoverflakkee.nl.

STELLENDAM

Molenloop

Op donderdag 19 juni vindt de vijftiende molenloop plaats, dit jaar met de afstanden 5 en 10 kilometer. De start en finish zijn aan het begin van de Molenkade. Voor beide afstanden is de start om 19.30 uur en kan er vanaf 18.00 uur worden ingeschreven. Meedoen kost € 4,50. Ook zijn er verschillende prijzen te winnen.

Speurpostentocht

Op zaterdagmiddag 14 juni is er een speurpostentocht in het Scheelhoekbos voor kinderen vanaf 8 jaar, georganiseerd door IVN-GO. De kinderen gaan op zoek naar posten waarbij ze opdrachten krijgen. Aanmelden kan bij het VVV Ouddorp aan Zee, tel. 0187 681789. Meedoen kost € 1,50. De start is op de parkeerplaats bij de werkschuur van Natuurmonumenten aan de Deltahaven. De start is tussen 13.00 en 14.00 uur, de speurtocht duurt ongeveer twee uur.

Jongerendienst

Op zondagavond 15 juni is er vanaf 18.30 uur een jongerendienst in de Gereformeerde Kerk. Het thema van de dienst is Cadeau van Vader. Er wordt stilgestaan bij dit thema aan de hand van de tekst uit Romeinen 8. Het zingen wordt begeleid door de Praiseband 'The Message' uit Rotterdam. Tijdens de dienst gaat ds. Willem van de Griend voor.

Ab Vroegindeweij 25 jaar muziekdocent

Vorige week woensdag, 4 juni, herdacht Ab Vroegindeweij met een orgelbespeling in de St.Janskerk te Gouda zijn 25-jarig jubileum als muziekdocent. Op het fraaie 3-klaviers Moreau-orgel speelde hij werken van Galuppi, C.Ph.E. Bach, Böhm en K.J.Mulder (Ps. 48:6). Hij startte zijn onderwijscarrière aan het Ichtus College te Veenendaal en is momenteel werkzaam aan het Wartburg College te Rotterdam. Reeds op 15-jarige leeftijd behaalde hij zijn eerste orgeldiploma's bij de V.O.G.G en de N.O.V. Aan de conservatoria te Tilburg en Hilversum behaalde hij zijn einddiploma's voor de hoofdvakken Orgel en Schoolmuziek B. Inmiddels is hij ook al 36 jaar kerkorganist en als zodanig in deze functie verbonden aan de H.H.G. te Middelharnis/Sommelsdijk. Als dirigent is hij verbonden aan het Chr. Gem. Rehobôthkoor te Sommelsdijk. (Foto's: Fotografie Van Herk.nl)

IC-afdelingen Dirksland en Maasstad Ziekenhuis worden één

DIRKSLAND – In Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland werd woensdagmiddag 4 juni een samenwerkingsovereenkomst ondertekend, waarmee de Intensive Care afdelingen van het Dirkslandse ziekenhuis en van het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam één functionele eenheid vormen. Beide ziekenhuizen werken nu met dezelfde protocollen, met dezelfde apparatuur en dezelfde intensivisten. Om dit mogelijk te maken, werd de IC van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in de achterliggende tijd ingrijpend verbouwd en uitgebreid. Het gerealiseerde samenwerkingsmodel maakt optimale invulling mogelijk van een zeer kostbare vorm van patiëntenzorg in een grote regio, waarmee het ook een voorbeeldfunctie heeft voor de rest van Nederland. Om de samenwerking te beklinken tekenden de heren drs. Johan Dorresteijn (lid van de Raad van Bestuur van het Maasstad Ziekenhuis) en dr. Paul C. van der Velden (medisch lid van de Raad van Bestuur van CuraMare) woensdag de overeenkomst in het restaurant van het ziekenhuis in Dirksland. Een uitgebreid artikel vindt u in onze (abonnee-)editie van vrijdag 13 juni a.s. (Tekst: Hans Villerius)

Park Duinakker bestaat 40 jaar

Marijke en Jan van Huuksloot voor het naambordje Akershoeklaantje.

OUDDORP - De Vereniging van Eigenaren park Duinakker aan de Oude Nieuwlandseweg in Ouddorp hield zaterdagmorgen een bijzondere vergadering. De vereniging bestaat veertig jaar en voor dit jubileum was een tweetal extra feestelijkheden voorbereid. Jan van Huuksloot kocht het park in maart 1973 van schilder Bram Akershoek. De transactie vond op een bijzondere wijze plaats. Zonder contract. Wel op een vertrouwensbasis: een man een man, een woord een woord.

Door Jaap Ruizeveld

Van Huuksloot stelde speciaal voor het jubileum een boekwerkje samen waarin hij van dag tot dag de stappen beschrijft die - binnen 2 weken in 1973 - gezet moesten worden om de afgesproken aankoopsom van bijna een half miljoen gulden financieel rond te krijgen. Dat lukte. Nu, 40 jaar later, herinnert een naambordje "Akershoeklaantje" aan de geslaagde deal die mondeling was afgesproken. 'Een hommage voor het in elkaar gestelde gestelde vertrouwen', zegt Jan van Huuksloot, die samen met echtgenote Marijke het bordje plaatste.
Op het park Duinakker staan 27 huizen. De eigenaren zijn allen lid van de Vereniging van eigenaren. Het bestuur staat onder leiding van voorzitter John Kluwen. Als waardering voor de inzet en activiteit van Jan en Marijke van Huuksloot overhandigde het bestuur hen zaterdag een cadeaubon.

Race tegen de klok

In het boekwerkje 'Aankoop van Park Duinakker 9, een race tegen de klok', schetst de auteur zijn warme sympathie en liefde voor Ouddorp. Na in de jaren zeventig er eerst een huisje te hebben gehuurd op de Berkenhof groeide het verlangen om in de badplaats een stukje grond te kunnen kopen om daar een huisje op te kunnen bouwen. Als 'overkanter', getrouwd met Flakkeese Marijke (uit Nieuwe-Tonge) bleek dat niet gemakkelijk. Jan zijn oog viel snel op Duinakker. Hij wist contact te leggen met eigenaar Bram Akershoek. Was er aanvankelijk geen kans om iets te verwerven, dat veranderde toen de eigenaar later zijn hele park te koop aanbood. Een mogelijkheid die wel iets anders inhield dan hij (een stukje grond voor een eigen huisje) voor ogen had, schrijft Van Huuksloot. In aanwezigheid van een boekhouder kwamen Akershoek en Van Huuksloot tot een afspraak.

Hand er op

Als er binnen 14 dagen een half miljoen gulden op de rekening staat is de parkaankoop een feit. "Hand er op", het bleek voldoende. Geen schriftelijke overeenkomst. Toen begon voor Van Huuksloot een spannende fase. Binnen twee weken moest hij voldoende park-gegadigden bijeen krijgen die gezamenlijk het half miljoen op tafel konden leggen. Tot op de laatste dag was het spannend of het zou lukken. Van Huuksloot schrijft op plezierige wijze over zijn inzet met als drive "er op of er onder". Precies op tijd (het uur U was op 14 maart 1973) kwam alles rond. Alle (nuts)voorzieningen konden daarna worden aangebracht en de 27 eigenaren kregen op het park hun eigen stekje. Voor initiatiefnemer, en eerste bestuursvoorzitter, Van Huuksloot was er nog wel een cursus metselen nodig om zijn eigen onderkomen, precies zoals hij wilde, te kunnen bouwen.

XSARUS bouwt fase 2

MIDDELHRANIS – Waar XSARUS E-development & Consulting drie jaar geleden nog haar prachtige nieuwe pand betrok aan De Hofjes te Middelharnis, is dit bedrijf – professioneel leverancier van e-commerce toepassingen en webapplicaties – inmiddels uit zijn jasje gegroeid. Uitbreiding werd noodzakelijk en daarmee kwam realisering van fase 2 in zicht: een voor het oog identiek gebouw naast het bestaande kantoorpand, met ertussen een glazen verbinding. Voor het ontwerp tekende Architectenbureau Born BV BNA, terwijl Aannemersbedrijf Wielhouwer als hoofdaannemer en Deltatechniek Totaal Installateurs BV als onderaannemer de bouw realiseren. De eerste paal werd woensdag 4 juni geslagen, waarvoor de driekoppige directie van XSARUS graag even de heimachine beklom.

Door Hans Villerius

Door groei in de werkzaamheden, en daarmee ook in het aantal medewerkers, werd uitbreiding van de kantoorruimte noodzakelijk. Met in herinnering de goede ervaringen tijdens de bouw van fase 1, besloot XSARUS voor realisering van fase 2 dezelfde aannemer te kiezen: Wielhouwer. Dit had meteen als voordeel dat deze het al aanwezige kantoorgebouw door en door kent en daarbij direct aan kon sluiten bij het voorbereiden van de nieuwbouw. "Voor 99 procent hebben we zo het bestek dicht weten te timmeren, dat in samenwerking met de architect en onze onderaannemer tot stand is gekomen, en konden we onze opdrachtgever op verregaande wijze ontzorgen", zegt Marco Wielhouwer van het aannemingsbedrijf. "En nu de bouw eenmaal is gestart houden we een strakke regie aan, zodat er een optimale voortgang in zit."
Heel blij zijn zowel XSARUS als Wielhouwer met de medewerking die ze van de gemeente ondervonden. Op de plek waar de tweede fase van XSARUS wordt gerealiseerd rustte aanvankelijk detailhandel als bestemming, maar de gemeente werkte graag mee aan wijziging van het bestemmingsplan, zodat uitbreiding van de kantoorruimte direct naast het bestaande pand plaats kon vinden.

De Jonge Spartaan A1 naar de hoofdklasse

MIDDELHARNIS - Zaterdag 7 juni is er bij vv Smitshoek historie geschreven in het bestaan van De Jonge Spartaan. De Jonge Spartaan A1 heeft in de nacompetitie BSC '68 A1 uit Benthuizen verslagen met 2-1.

In deze geweldige spannende wedstrijd trok De Jonge Spartaan aan het langste eind en kan zich volgend seizoen opmaken voor een plaats in de competitie van de hoofdklasse. Bij BSC'68 liepen bijna alle aanvallen via de snelle nummer 11. Het hechte verdedigingsblok van De Jonge Spartaan moest er een paar keer goed de rem opzetten om de tegenstander niet te laten scoren. Dit leverde gele kaarten op voor Gerben van de Weele en Mitchell Vervloed. Na 32 minuten kreeg Mitchell Vervloed de bal voor de voeten en scoorde met een mooie boogbal: 1–0. Deze stand was ook de ruststand. Na de rust liep de temperatuur door de warmte en de spanning verder op. BSC'68 zette alles op alles en in de 65ste minuut viel het tegendoelpunt. Na een dieptepass en een mooi schot op doel scoorde de linkerspits van BSC en moest Binsie de bal uit het doel halen, 1-1. Mitchell maakte in de 75ste minuut een overtreding op een speler van BSC en moest met zijn tweede gele kaart het veld verlaten. De Spartanen moesten de strijd met tien spelers vervolgen. Kort na dit incident maakte BSC een overtreding op Pepijn Fest en kreeg De Jonge Spartaan een vrije trap. Deze werd steenhard door Yorick genomen en belande tussen de palen: 2-1 (77ste minuut). Voor Yorick Jordaan was dit ook een mooi moment, omdat dit zijn eerste invalbeurt was na een lange blessure. Hierna kwamen nog wat spannende minuten maar BSC kon geen vuist meer maken en er werd niet meer gescoord. Een prachtige overwinning voor het team van Elwin Buskop en Petry Hoofdman, die na de wedstrijd uitbundig werd gevierd op sportcomplex Spartacus in Middelharnis.

RPVGO ondertekent nieuwe samenwerkingsovereenkomst

De nieuwe samenwerkingsovereenkomst wordt ondertekend. Geheel links wethouder Trouwborst. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – De Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee (RPVGO) heeft donderdagmiddag 5 juni een nieuwe samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Met deze overeenkomst spreken het ministerie van Infrastructuur en Milieu, de provincie Zuid-Holland, de gemeente Goeree-Overflakkee, het Waterschap Hollandse Delta, het Openbaar Ministerie, de Politie Eenheid Rotterdam en Arriva af dat zij zich actief blijven inzetten voor verbetering van de verkeersveiligheid op Goeree-Overflakkee.

Door Hans Villerius

De doelstelling is het terugdringen van het aantal (dodelijke) ongevallen. De middelen die daarvoor ingezet worden zijn naast de aanleg van een verbeterde fysieke infrastructuur ook het blijven opleiden, informeren en waar nodig controleren van de verkeersdeelnemers. De Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid heeft sinds 2003 een samenwerkingsovereenkomst met de betrokken wegbeheerders en maatschappelijke partners. De overeenkomst wordt nu voor de derde keer afgesloten voor de duur van vier jaar. "Inmiddels is de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid op Goeree-Overflakkee uitgegroeid tot een professionele organisatie. Het opnieuw afsluiten van de samenwerkingsovereenkomst bekrachtigt de intentie om samen te komen tot een verkeersveilig eiland: Goeree-Overflakkee gaat voor veilig!", aldus verkeerswethouder Marnix Trouwborst.

WJV Montage: het totaaladres voor keukens en interieurs

Deze keuken is gemaakt door WJV Montage.

SOMMELSDIJK – Wie heb je allemaal nodig om je keukenwensen te realiseren? Normaal gesproken een keukenleverancier, een keukenmontagebedrijf, een tegelzetter, een timmerman, een elektromonteur, een leidingspecialist en soms een interieurbouwer. Misschien ook wel een sloopbedrijf, een transporteur en iemand die het afval verwijdert. Dat is nogal wat. Maar het kan veel eenvoudiger. Door WJV Montage in te schakelen. WJV Montage heeft alle specialismen in huis op het gebied van keukenmontage, keukenrenovatie, interieurbouw en timmerwerk.

Door Kees van Rixoort

"WJV Montage realiseert in één keer alle keukenwensen", zegt Wim Vroegindeweij, die het bedrijf acht jaar geleden begon in Sommelsdijk. "Zonder gedoe, met één strakke planning. Dat voorkomt dat klanten van het kastje naar de muur worden gestuurd. Men heeft één aanspreekpunt, dat ben ik. Ik zorg ervoor dat alles conform de wensen wordt uitgevoerd. Wij maken alles zelf in de werkplaats, altijd op maat. Laden van 73 centimeter? Geen probleem. Een lastig hoekje, een poort, een deur of een raam – ook dat pakken we zo nodig zonder problemen mee. Wij regelen alles van a tot z."

Zo profileert WJV Montage zich als totaaladres voor alles wat met keukens en interieurbouw te maken heeft. En met succes. Sinds de start in 2006 heeft Wim Vroegindeweij geen dag zonder werk gezeten. Klanten waarderen zijn aanpak, waarin niet alleen het 'oog voor detail' een rol speelt, maar ook het 'verder kijken'. "Mijn totaalaanpak geeft klanten een onbezorgd gevoel. Dat leidt bovendien tot veel mond-tot-mondreclame."

De klantenkring van WJV Montage is in de zuidwestelijke hoek van Nederland te vinden: Goeree-Overflakkee, Voorne-Putten, West-Brabant, Zeeland. Maar het bedrijf maakt ook 'uitstapjes' naar bijvoorbeeld Limburg. Dit omdat Roompot Vakantieparken regelmatig met opdrachten komt. Grote opdrachten; in Cadzand Bad ging het om het monteren van niet minder dan 538 keukens. Naast deze grote opdrachtgevers komt Wim Vroegindeweij ook veel bij particulieren over de vloer.

Fundament

Een nieuwe keuken uitzoeken, daarmee begint het vaak. "We bespreken eerst de wensen. Die vormen het spreekwoordelijke fundament onder de keuken", zegt Wim Vroegindeweij. "Daarna geef ik een uitgebreid en onafhankelijk advies en maak ik een overzichtelijke tekening en een offerte. Wij werken nauw samen met meerdere keukenfabrikanten. Alles is mogelijk: van hypermodern tot superklassiek. Elke opstelling, stijl en kleur, in elke beschikbare ruimte en voor elk budget. Het assortiment werkbladen, spoelbakken, kranten, grepen, fronten, enzovoorts heeft geen beperkingen. En dat geldt ook voor de apparatuur, zoals vaatwassers, (combi)ovens, magnetrons, koelkasten, diepvriezers, afzuigkappen en koffiecenters. Desgewenst denken we ook mee in de keuze van tegels, verlichting en verwarming. Inderdaad: WJV is een totaaladres."

Maar voordat de nieuwe keuken geplaatst kan worden, moet er nog wel wat gebeuren. De oude keuken moet eruit: demonteren en afvoeren. Ook dat is in goede handen bij WJV Montage. Net als het egaliseren van de vloer, voordat het monteren kan plaatsvinden. Stucwerk? Ook mogelijk.

Passende oplossing

Daarnaast is het bedrijf actief als bouwer van interieurs: kasten en andere meubelen. Uiteraard ook allemaal op maat. "We hebben al eens een hele school afgetimmerd: de School met de Bijbel in Sommelsdijk. Wie plannen heeft voor zijn woning – een erker, een dakkapel, lambrisering, nieuwe kozijnen, deuren, ruiten, een carpoort, tuinhuis of schuur – kan ook bij WJV Montage terecht. Wij hebben altijd een passende oplossing. Van kast tot plafond en van plint tot interieur. Trouwens, kleine timmerklussen doen we ook."

En dan zijn we er nog niet. WJV Montage is ook dealer van Quooker, 'de kraan die direct kokend water levert', en North Star waterontharders. De levering van witgoed hoort ook bij het pakket.

Wim Vroegindeweij is opgeleid tot timmerman/metselaar. Hij werkte in de bouw en later bij enkele keukenbedrijven, onder andere als servicemonteur en 'troubleshooter'. Acht jaar geleden begon hij voor zichzelf. "Ik kwam er algauw achter dat dit was wat ik altijd al had gewild. De onafhankelijkheid spreekt me erg aan. En je krijgt er een vak bij. Ik was keukenmaker, maar nu ben ik ook ondernemer. Dat vind ik erg leuk."

Hij begon WJV Montage vanuit zijn woonhuis aan de Hobius de Krijgerlaan in Sommelsdijk. Met een oude VW-bus. "Het was 2006, een goede periode om te starten. Bovendien had ik veel contacten in de keukenwereld." Het succes van WJV Montage verklaart Vroegindeweij uit betrokkenheid, vakmanschap, de totaalaanpak en het oog voor detail.

Het bedrijf is gevestigd aan de Dorpsweg 19 in Sommelsdijk. Meer informatie: www.wjvmontage.nl.

GOEDEREEDE – Aan de Roparun, de estafetteloop voor het goede doel – mensen met kanker, hebben ook veel bedrijven meegedaan. Zo deed ook een team van Venestra en Goemaat BV mee aan de estafetteloop van 560 kilometer van Parijs naar Rotterdam. De acht lopers van het team legden de afstand in ongeveer 48 uur af. Zij liepen mee onder de naam runners.nl. In de aanloop naar de Roparun zijn er diverse acties geweest om geld in te zamelen voor het goede doel. De lopers en hun begeleiders op de fiets hebben een mooie presentatie neergezet. Venestra en Goemaat BV zijn dan ook heel trots op hun mensen.

Bekers voor tafeltennissers

SOMMELSDIJK - Afgelopen vrijdag was de laatste speelavond van dit seizoen van Go Mobiel. De stichting heeft als doel om mensen met een lichamelijke beperking, waaronder rolstoelers, actief te betrekken bij sport. Dit gebeurt onder begeleiding van deskundige vrijwilligers. Tafeltennisbegeleider Leo Brands reikte vrijdag een aantal bekers uit aan Teun de Jong en Jenneke van Es, vaste tafeltennissers van Go Mobiel. Ook de dochter van Teun, Esther de Jong, kreeg een beker voor haar vrijwilligerswerk als ballenraapster. Naast tafeltennis worden er door de gehandicapten ook andere sporten beoefend, zoals badminton, jeu de boules, sjoelen en darten. Naast het uurtje sportief bezig zijn is het vooral ook een ontmoetingsplek voor gehandicapten en vrijwilligers. In september zal Go Mobiel weer van start gaan. Belangstellenden kunnen dan op de vrijdagavond een kijkje komen nemen in De Staver te Sommelsdijk. Voor informatie over Go Mobiel kan contact worden opgenomen met Jan de Jong, telefoon: 0187-611455.

Jong dameskoor Shira is in januari 2013 van start gegaan onder de bezielende leiding van Peter Wildeman. In anderhalf jaar tijd heeft het koor al aan 10 concerten mee mogen werken. In korte tijd worden prachtige bewerkingen van psalmen en geestelijke liederen ingestudeerd en twee- en driestemmig uitgevoerd. Op zaterdag 14 juni gaan de dames naar Tholen om hun eerste cd op te nemen.

Op de cd komen twintig zeer gevarieerde nummers te staan. Het koor zingt niet alleen Nederlandstalige liederen, maar ook Engelse en Duitse nummers en zelfs een Hebreeuwse medley. De mannen van Jong mannenkoor Salomo zullen een paar nummers op de cd meezingen. Verdere medewerking wordt verleend door het Amsterdams strijkorkest o.l.v. Robert Cekov, Joost van Belzen orgel, Mark Brandwijk vleugel, Jolanda van de Wege panfluit en enkele solisten: Wijnand den Hertog, Han van de Wege, Elise Hout en Janneke den Herder.
De eerste cd van het koor is verkrijgbaar tijdens de cd-presentatieconcerten. Die staan gepland op 30 augustus in Yerseke en op 13 september in de Hervormde Kerk te Middelharnis. Bestel nu alvast de cd met korting via de website: www.dameskoorshira.nl.

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Na een oproep op Facebook om in aanmerking te komen voor een gratis AED heeft Het Trefpunt in stad BeCare het meest overtuigd van de noodzaak. Vorige week werd de AED door Irene Drenth van BeCare overhandigd aan Caroline Durink. Zeven vrijwilligers zijn getraind in het gebruiken van een AED. BeCare heeft de AED voorzien van een nieuwe batterij en electroden zodat de Stichting voorlopig geen kosten hoeft te maken.

Meiden groep acht scoren...

DIRKSLAND - De meiden uit groep 8 van CBS Prins Maurits hebben meegedaan aan de districtsfinale schoolvoetbal in Vlaardingen. Het team bestond uit: Claire, Danique, Emma, Carline, Sanne, Tess, Jetske en Thessa. Het team mocht niet door naar de landelijke finale in Zeist, maar de coaches zijn trots dat ze het wel tot de districtsfinale hebben geschopt.

Prijsuitreiking ballonnenwedstrijd

Ilse van Heemst is blij met haar cadeau. (Foto: Jacqueline van Dijk)

NIEUWE-TONGE - De winnaar van de ballonnenwedstrijd op Koningsdag in Nieuwe-Tonge is Ilse van Heemst (9 jaar). Haar ballon werd vanuit Maassluis teruggezonden. Ilse, op de foto samen met haar moeder Bertine, is opgetogen met het cadeau dat zij kreeg van penningmeester Jacqueline van Dijk. Het bestuur van de Ring van Oranje bedankt alle vrijwilligers en sponsoren en hoopt volgend jaar weer te kunnen rekenen op hun bijdragen. Vrijwilligers zijn nog steeds hard nodig. Kijk voor meer info, foto's en filmpjes over de Koningsdag op www.facebook.com/ring.vanoranje.