info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

29 juli 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 29 juli 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Wordt 'aanfluiting aan de delta' straks weer 'Parel van de Delta'?

'Van doorn in het oog, naar parel van Middelharnis'. Dat is de insteek van de nieuwe plannen waaraan gewerkt wordt. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS – Rondom de toestand van hotel Parel van de Delta, aan het Vingerling te Middelharnis, is al heel wat te doen geweest en is al heel wat gezegd. Was het in vroeger jaren een uitstekende locatie om er te overnachten of om er een feestelijke receptie te houden, die reputatie heeft het al lang geleden verloren. Sterker nog: menigeen schaamt zich voor dit stukje Middelharnis. De vraag wie het aandurft om dit op te pakken klinkt dan ook al langere tijd, waarbij de één vervolgens naar de ander kijkt en er uiteindelijk niets gebeurt. Wat projectontwikkelaar Estate Invest betreft, gaat hier echter verandering in komen. 'Conanti Dabitur' is haar lijfspreuk. 'Aan hem die waagt zal gegeven worden' betekent het, en het is Estate directeur Dingeman van Es die zich inderdaad aan een plan 'waagt', maar wel met overtuiging.

Door Hans Villerius

'Parel van de Delta' heet het, maar een parel kun je het ónmogelijk noemen, het voormalige hotel op de kop van het Vingerling in Middelharnis. Al jaren staat het er in vervallen toestand bij. Gesloten. Met dichtgetimmerde ramen en deuren. Ingegooide ruiten op de bovenverdieping. Hout waarvan de verf afbladdert. Hoog opschietend onkruid tussen de bestrating. En hekken eromheen, die van het geheel een ontoegankelijk gebied maken. En dit alles juist op een eersteklas locatie in Middelharnis, aan het historische Vingerling en de haven. Daar waar de dorpsgeschiedenis zich heeft gevormd en de economie zich heeft ontwikkeld. En wat vandaag de dag het visitekaartje van deze plaats zou kunnen zijn, niet alleen voor watersportliefhebbers die met hun jacht de haven en het winkelcentrum van Middelharnis aandoen, maar ook voor toeristen die hier graag een kijkje komen nemen, komen winkelen, of een terrasje willen pakken. Al lange tijd echter wordt op de kop van het Vingerling het beeld bepaald door een desolaat kolos. Menigeen heeft zich dan ook al afgevraagd of dat nu echt zo moet, of dit niet anders kan. En menig toerist maakt ook rechtsomkeert als ze in hun tocht door de historische omgeving van Middelharnis hier aankomen. En dat terwijl juist híer een fraaie markante bebouwing te vinden zou kunnen zijn, qua stijl prachtig aansluitend bij de gehele omgeving en met een fraai openbaar gebied erbij met bankjes en zicht op de haven. Nee, nu is het zeker geen Parel van de Delta, maar een aanfluiting aan de delta. Maar wie gaat hier ooit iets aan doen?

Lees verder op pag. 14: 'Plannen om doorbraak te realiseren voor verpauperend havengebied'

Vakantiebijbelweek Herkingen

HERKINGEN - In de eerste week van de zomervakantie werd de vakantiebijbelweek in Herkingen gehouden. Meer dan zestig kinderen kwamen deze drie dagen naar de tent om te knutselen, te zingen, en te kijken naar de poppenkast of naar een toneelstuk. De kinderen luisterden iedere dag naar een bijbelverhaal over Petrus. Het ging over volgen, luisteren en uitdelen. De laatste dag werd bij de jongste kinderen 's ochtends afgesloten door samen te eten en te zingen voor de ouders. De oudste kinderen gingen 's avonds het dorp in met een appel en een ei. Die mochten ze ruilen. Zo gebeurde het dat je een groepje eerst met een appel voorbij zag lopen, die ze later geruild hadden voor een fotolijstje en dat werd bij de buren dan weer geruild voor een step. Uiteindelijk resulteerde de ruilacties in stoelen, printer, droogmolen, vissersboot, kinderbijbel en nog veel meer... De avond werd afgesloten met een kampvuur, waarbij alle liedjes nog eens samen werden gezongen.

Drie weken één Eilanden-Nieuws op woensdag

De komende drie weken zal Eilanden-Nieuws eenmaal per week verschijnen. De edities van dinsdag en vrijdag zullen daarbij worden samengevoegd tot één uitgave, die op woensdag huis-aan-huis wordt verspreid. De zomeredities verschijnen op de woensdagen 6, 13 en 20 augustus. De afsluittijd voor (zakelijke) advertenties van deze edities is dinsdag 12.00 uur. Familieberichten kunnen tot woensdagochtend 07.30 uur worden aangeleverd.

Trekkertjesdag

OOSTDIJK - Zaterdag 2 augustus is de jaarlijkse 'Trekkertjesdag', van 09.00 tot 18.00 uur in Oostdijk. Er worden oude en gerestaureerde tractoren tentoongesteld. Maar ook oldtimer auto's, brommers, stationaire motoren en schaalmodellen van dieselmotoren. Daarnaast zullen er demonstraties worden gegeven van dorsen, ploegen en grondverzet met een oldtimer dragline. Op het terrein staan kramen met onderdelen, miniaturen, boeken en aanverwante artikelen. De open dag wordt gehouden op het terrein aan de Oostdijkseweg 23 te Goedereede. De toegang is gratis en er is voldoende gratis parkeergelegenheid. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jaap van Erkelens, tel. 0187 492049.

2 / 18

Agenda

Dinsdag 29 juli

GOEDEREEDE – Natuurexcursie 'Duinen, zand en strand op de kwade hoek', van 19.00 tot 21.00 uur. Verzamelen op parkeerplaats Kwade Hoek, Oostdijkseweg 105 in Goedereede. Aanmelden bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187 681789.
MELISSANT – Zomerexcursie over de Slikken van Flakkee, vanaf 19.30 uur. Vertrek vanaf parkeerterrein Midden-slikken (begin van Bieningenweg bij Melissant). Reserveren bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187 681789.
MIDDELHARNIS – Het glazen huis van RTV SLOGO staat vanaf 19.00 uur (96 uur - tot 2 augustus, 20.00 uur) op het Diekhuusplein. Vraag een plaat aan en steun stichting Kika.
OUDDORP – Beklimmen kertoren van Ouddorp o.l.v. een gids, vanaf 19.15 uur, Raadhuistraat 4. Kaarten zijn uitsluitend te koop bij VVV Ouddorp aan Zee. Reserveer op tijd want vol = vol.
OUDDORP – Albert Heijn Badgastentoernooi tennis & jeu de boules bij L.T.C. Ouddorp, Klarebeekweg 22. Meer info op posten en via info@ltcouddorp.nl.
OUDDORP – Bingo vanaf 20.00 uur door Brassband Concordia in MFG Dorpstienden, Dorpstienden 4.
OUDDORP – Zomerkinderactiviteiten bij standpaviljoen C-side tussen 15.00 en 17.00 uur, 't Flaauwe Werk 1. Meer informatie www.c-side.nl.
OUDDORP – Sunset Waterjump Clinic van 18.30-20.00 uur bij Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam aan de Kabbelaarsbank (Ossenhoek 1). Meer informatie: 0111 671480 of info@brouwersdam.nl.

Woendag 30 juli

GOEDEREEDE – Kinderexcursie (6-12 jaar), van 13.00 tot 15.00 uur in de Kwade Hoek. Verzamelplaats parkeerplaats Kwade Hoek t.h.v. kantoor Natuurmonumenten, Oostdijkseweg 107. Aanmelden bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187 681789 of www.natuurmonumenten.nl.
MIDDELHARNIS – Het glazen huis van RTV SLOGO staat 96 uur tot 2 augustus, 20.00 uur) op het Diekhuusplein. Vraag een plaat aan en steun stichting Kika.
OUDDORP – Albert Heijn Badgastentoernooi tennis & jeu de boules bij L.T.C. Ouddorp, Klarebeekweg 22. Meer info op posten en via info@ltcouddorp.nl.
OUDDORP – Tramrit met RTM vanaf 11.45, 13.30 of 15.30 uur vanaf de RTM-Remise, G.C. Schillingerweg 2 (De Punt) in Ouddorp. Informatie over prijzen en programma verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee.
OUDDORP – Sunset Safari door de Voordelta vanuit buitenhaven Stellendam, van 19.30-22.00 uur. Beleef zeehonden, natuur en de zonsondergang op zee. Aanmelden bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187 681789.

Donderdag 31 juli

GOEDEREEDE – Workshop schilderen met beelden, tijdsduur 2,5 uur, met kunstenaar Sarette Bakelaar in het Goereese duinlandschap voor beginners en gevorderden vanaf 9.30 uur. Ontvangst in theetuin De Halve Maan, Oostdijkseweg 19. Aanmelden bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187 681789.
GOEDEREEDE – Beiaard(stads)wandeling door historische Goedereede, vanaf 10.00 uur, o.l.v. een gids. Verzamelen om 9.30 uur bij Hotel De Gouden Leeuw, Markt 1 in Goedereede. Reserveren kan t/m de woensdag voorafgaand aan de wandeling bij VVV Ouddorp aan Zee.
GOEDEREEDE – Beiaardconcert vanaf de Goereese Toren, van 11.00-12.00 uur tijdens de weekmarkt.
MELISSANT – Zomerexcursie over de Slikken van Flakkee, vanaf 19.30 uur. Vertrek vanaf parkeerterrein Midden-slikken, (begin van Bieningenweg bij Melissant). Reserveren bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187 681789.
MIDDELHARNIS – Het glazen huis van RTV SLOGO staat 96 uur tot 2 augustus, 20.00 uur) op het Diekhuusplein. Vraag een plaat aan en steun stichting Kika.
OUDDORP – Orgelconcert door Jan van Dijk in de dorpskerk, Weststraat 2. Entree € 10,- p.p., kinderen t/m 15 jaar gratis. Aanvang 20.15 uur. Meer informatie www.hervormdouddorp.nl.
OUDDORP – Albert Heijn Badgastentoernooi tennis & jeu de boules bij L.T.C. Ouddorp, Klarebeekweg 22. Meer info op posten en via info@ltcouddorp.nl.
OUDDORP – Jaarlijkse HON braderie van 9.30-17.00 uur met ongeveer 65 kramen met gebruikte en nieuwe spullen aan de Oude Nieuwlandseweg 11. Voor meer info www.hetoudenieuwland.nl.
OUDDORP – Tramrit met RTM vanaf 11.45, 13.30 of 15.30 uur vanaf de RTM-Remise, G.C. Schillingerweg 2 (op De Punt) in Ouddorp. Informatie over prijzen en programma verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee.
OUDDORP – Piratendag op het strand bij strandpaviljoen Paal 10, Westerduinpad, van 12.00 tot 16.00 uur, met leuke spellen en aan het eind een diploma.
OUDDORP – Rondleiding door Heemtuin met gids. Reserveren bij VVV Ouddorp aan Zee. Deelname kost € 2 per persoon. Rondleiding begint om 13.00 uur.

Vervolg op pagina 10

College heeft geen plannen om zwembad 't Zuiderdiep op zondag open te stellen

Zwembad ‘t Zuiderdiep is eind 2013 opnieuw in gebruik genomen na een renovatie.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Burgemeester en wethouders hebben, op basis van het coalitieakkoord, geen plannen om zwembad 't Zuiderdiep in Stellendam op zondag open te stellen. Dit schrijft het college aan de gemeenteraad naar aanleiding van vragen die de PvdA-fractie op 15 en 21 mei heeft gesteld over dit onderwerp. In eerste instantie betrof het een algemene vraag over openstelling van het bad op zondag. De tweede vraag was specifiek gericht op zondagen - in de zomertijd - die wellicht rendabel zouden kunnen zijn.

Door Jaap Ruizeveld

De collegebrief komt bij het punt Ingekomen stukken en mededelingen op de lijst bij de eerste raadsvergadering na het zomerreces, op donderdag 4 september. De redactionele tekst in de aanhef van de brief is niet zorgvuldig geformuleerd waar staat: "De portefeuillehouder geeft aan dat openstelling van het zwembad in Stellendam alleen maar geld zou kosten". Hier ontbreekt duidelijk de essentiële toevoeging "op zondag". Het college vindt dat een vergelijk dat de raadsfractie oppert ten aanzien van bezoekerscijfers op Hemelvaartsdag 2014 (donderdag), er kwamen toen 240 zwemliefhebbers, in een ander perspectief staat. Vorig jaar was het bad gesloten in verband met renovatiewerkzaamheden en Hemelvaartsdag heeft een ander karakter dan een zondag (in de zomerperiode).

Cijfers

B en W geven vergelijkingscijfers van het overdekte zwembad De Staver in Middelharnis. Dit bad is met uitzondering van de zomervakantie op zondagen 5 uur geopend. In de periode van september 2013 tot en met mei 2014 kwamen daar op zondag gemiddeld 122 personen zwemmen. Ook presenteert het college gegevens uit een (BNN Advies) haalbaarheidsstudie naar een nieuw zwembad, waarbij in zomermaanden op zondag, afhankelijk van de locatie, tussen de 250 en 325 bezoekers komen. De cijfers zijn gebaseerd op een nieuw zwembad met een aantrekkingskracht die met de kennis van nu niet waarschijnlijk wordt geacht.

Nadelig

Voorspellingen hoe het zou uitpakken voor mogelijke bezoekersaantallen op zondag in 't Zuiderdiep zijn moeilijk te maken, stelt het college. Wel kan concreet worden aangegeven dat openstelling (buitenbad) op die dag een personele inzet vereist van 9 medewerkers gedurende 6 uur. Aan dit basisgegeven worden kosten gekoppeld die met de vereiste toeslagen pas bij een bezoekersaantal van ongeveer 250 personen tot een break-even punt zouden leiden. Een neveneffect van openstelling van 't Zuiderdiep op zondag zou, bij overlapping van de openingstijden van De Staver, tot aanzienlijke vermindering van het aantal bezoekers aldaar leiden. Een financieel nadeel dat op de gemeentebegroting zal drukken, schrijft het college, die de brief afsluit met de reeds genoemde insteek dat zij geen plannen heeft om zwembad 't Zuiderdiep op zondag open te stellen.

De groenteman in zijn kraam.

OUDDORP - Vos groente en fruit, die iedere week op de Ouddorpse markt staat, zit in de halve finale van de verkiezing 'Beste groenteman van Nederland'. In april dit jaar heeft Vos een nieuwe verkoopwagen in gebruik genomen. Daarin wordt het groente en fruit mooi gepresenteerd, dat komt door de betere verlichting en duidelijke borden met aanbiedingen. Het is dus geen verrassing dat Vos groente en fruit in de halve finale zit van de verkiezing 'Beste groenteman van Nederland'. Een prachtig resultaat. Alle deelnemers aan de verkiezing worden bezocht door mysteryshoppers en ook de vakjury komt op bezoek. De groentemannen worden beoordeeld op de uitoefening van het vak in de ruimste zin van het woord. Het assortiment, de kwaliteit, de bediening, de motivatie van de ondernemer en ook op de bedrijfshulpverling wordt gelet. Vos groente en fruit staat met vijf andere groentemannen in de halve finale. Maandag 1 september wordt de uitslag van de halve finale bekendgemaakt. Tot die tijd blijft het spannend. Omdat groenteman Nico Vos in de halve finale zit, is er elke week een artikel voor de halve prijs.

MIDDELHARNIS - Op de enige tijd geleden gehouden Boerenmarkt hield Agathos Thuiszorg een kleurplatenwedstrijd. Marith Braber, vier jaar oud, uit Sommelsdijk heeft de wedstrijd gewonnen. De jury was het er snel over eens dat Marith de prijs verdiende omdat ze zo mooi binnen de lijnen van de tekening was gebleven. De prijs die ze won werd uitgereikt door Arianne Hout, medewerker bij Agathos. Agathos thuiszorg heeft onlangs een mooi kantoor betrokken in een gedeelte van het nieuwe medische centrum, dat gevestigd is in het voormalige pand van de Rabobank aan de Langeweg te Middelharnis. In de toekomst zullen er bij de officiële opening opnieuw leuke acties zijn voor jong en oud.

Wim Santifort werkt 50 jaar bij Electro Westhoeve

Aanstaande vrijdag werkt Wim Santifort een halve eeuw bij Elektro Westhoeve. Eerst op de Weststraat in het centrum van Ouddorp en later aan de Stoofweg, op het kleine industrieterrein. Eerst als jonge monteur, vervolgens als directeur en nu als afbouwend werknemer richting zijn pensioen. Niet meer fulltime, maar zeker niet met minder plezier. En dat vroege opstaan zit er nou eenmaal in gebakken. Af en toe eens een snipperdag nemen valt hem nog steeds zwaar! Vijftig jaar elektrotechniek: van een klusje op de fiets, naar op pad met diverse bedrijfsauto's. De technologie staat niet stil, maar ook het personeelsbestand binnen het actieve bedrijf groeit nog gestaag en de vraag naar (scheeps)elektromonteurs bestaat ook nog steeds. Het gezellige jubileumfeest voor deze bijzondere mijlpaal heeft inmiddels in kleine kring plaatsgevonden op een zonovergoten Strandpaviljoen in Ouddorp. Elektro Westhoeve: "Wim, nogmaals bedankt!"

6 / 18

STAD AAN 'T HARINGVLIET - De zomervakantie staat bij Manege Oostmoer grotendeels in het teken van ponykampen. "Dat betekent zes weken lang gezellige extra drukte op ons bedrijf!", zegt Henk Kieviet, die samen met zijn broer Adrie eigenaar is van de Stadse vijf-sterren FNRS-manege. "De eerste week hebben we nu net achter de rug. Het was volle bak in het kamp, met het maximale aantal van 32 kinderen."

"Stuk voor stuk hebben de kinderen weer genoten", vertellen Rowena Koster en Marloes Tuns, die de afgelopen week samen met stagiaires Ada Bout en Korne Bout (studenten Dierverzorging/Paardenhouderij) de leiding hadden over de groep ponykampkinderen. "We hebben ieder jaar een vol en gevarieerd programma, met populaire onderdelen zoals de modeshow-met-pony, carrouselrijden op muziek, ponyvoetbal, springles, schriktraining, noem maar op! 's Ochtends en 's middags wordt er paardgereden, we zitten drie keer per dag gezellig met z'n allen aan tafel voor de maaltijd en - wat we allemaal geweldig vinden! - we 'wonen' van maandagmorgen tot zaterdagmiddag in de stallen!"

"Tussendoor is er volop gelegenheid om lekker met de pony's bezig te zijn. We hebben een heleboel manegepony's en die vinden aandacht heerlijk, er wordt úren gepoetst en getut!", vertellen de leidsters lachend. "Sommige kinderen hadden hun eigen pony meegenomen, waarop ze dan aan alle activiteiten mee konden doen en ook veel mee konden tutten. En alsof het nog niet genoeg is, houden we de kinderen ook nog bezig met spelletjes in de wei, een speurtocht, een bezoekje aan d'n Diek (en dat doen we dan met de huifkar) en op vrijdag de bonte avond als beregezellige afsluiter. Niemand heeft zich hoeven vervelen deze week, de kinderen niet en wijzelf ook niet! Zaterdagmiddag hebben we helaas dus afscheid moeten nemen van onze eerste groep, maar we kijken hier bij Manege Oostmoer ook alweer uit naar de komende weken met de volgende groepen. Ponykamp is zó gezellig!"

In sommige weken zijn nog een paar plaatsjes vrij voor ponykamp. Kijk op www.manegeoostmoer.nl voor meer informatie.

(foto: Rowena Koster/Marloes Tuns)

Vergunning voor zeehondencrèche Stellendam enthousiast ontvangen

STELLENDAM – Vrijdag viel bij het secretariaat van de Stichting A Seal, centrum voor zeezoogdierenzorg, de brief op de mat. Daarin de toestemming van het Ministerie van Economische Zaken om op de locatie Expo Haringvliet in Stellendam, zeehonden in nood - in het kustgebied dat zich uitstrekt van het Noordzeekanaal tot aan de Belgische kust - op te vangen. Stichtingsbestuurslid Jaap Hiele vat de reactie op het goede nieuws kort samen: "We zijn hartstikke blij. Het is het resultaat waar je naar uit hebt gezien. Waarvoor je hebt geknokt. En al overheerste in de afgelopen maanden het optimisme dat het goed kwam, zekerheid heb je pas nu de vergunning op tafel ligt." Meerdere gemeenten rondom het eiland toonden veel interesse voor dit fenomeen op hun grondgebied. Maar Stellendam wordt nu, voor zeehonden in nood en zeker ook voor belangstellende bezoekers, de 'place to be'.

Hoofdrolspelers rond het project zeehondencreche. met Hans Grinwis (Expo), Arend-Jan v.d.Vlugt (wethouder), Jaap Hiele (A Seal Stellendam), Yvette Lupgens (UFA) en pr-stichtingsbestuurslid Elly. Foto: Wim van Vossen fotografie

Door Jaap Ruizeveld

Wethouder Arend-Jan van der Vlugt is enthousiast dat de gemeenschappelijke lobby (eigenlijk zoekt hij naar een ander woord) met succes is bekroond. "Als gemeente Goeree-Overflakkee zijn wij hier heel trots op. Met de huisvesting in de Expo Haringvliet ontstaat een uniek totaalconcept waarbij voorlichting en educatie over zeehonden, duurzame visserij en voortschrijdende innovatie in en rond de Stellendamse haven, samenkomen. Dat alles op een goed bereikbare locatie met ruime parkeerfaciliteiten. Wij zijn verheugd. Dat geldt zeker ook voor allen die in het voorbereidingstraject naar dit resultaat hebben toe- en meegewerkt. Onze gezamenlijke inspanningen ondersteunden. Ik noem de brieven met support van de provincie, gedeputeerde Weber en Rijkswaterstaat. Ook onze bezoeken aan en gesprekken op het ministerie. Samen met UFA. Er is op alle fronten fantastisch ingezet."

Gebiedsontwikkeling

"Wij zijn als gemeente content dat Rijkswaterstaat, provincie Zuid-Holland, UFA, directie Expo Haringvliet en de Visserij met de Stichting A Seal de handen ineen hebben geslagen om het doel te bereiken. Het is belangrijk voor onze gebiedsontwikkeling. Het past uitstekend bij onze doelstellingen in het kader van een maatschappelijk verantwoorde samenleving, brede samenwerking en het op de kaart zetten van Goeree-Overflakkee." Het biedt tevens een prachtige extra attractie voor recreanten en toeristen. Een trekpleister om ons eiland te bezoeken. Het is ook een invulling voor een elk-weer-voorziening en geeft mogelijkheden voor seizoenverlenging. Ik verwacht heel veel bezoekers," zegt wethouder Van der Vlugt.

Opbouwen

"Met de vergunning op zak kunnen wij nu gaan opbouwen", geeft Jaap Hiele aan. " Deze week worden de eerste baden geplaatst en wordt alles gereed gemaakt rond de waterzuiveringsaspecten. We beginnen kleinschalig. De eerste zeehond in nood is hier dan gelijk voor opvang en verzorging al welkom," voegt hij er lachend aan toe. "We staan er klaar voor".

Goede spreiding

Yvette Lupgens, directie assistente United Fish Auctions, is eveneens blij dat de vergunning voor de stichting binnen is. "Het past ook prima in onze innovatie-aanpak in de visserij. Er is de laatste jaren veel veranderd in technologie. Dat willen wij graag tonen. Niet afzonderlijk etaleren, maar dit samen met Rijkswaterstaat oppakken. Er één geheel van maken. Vertellen wat er allemaal gebeurt in dit gebied. Elkaar als organisaties vinden bij invullingen en uitwerkingen van de mogelijkheden. Het is ook voor de visserijsector zelf belangrijk. Juist in dit deltagebied is er een aanzienlijke toename in aantallen zeehonden in nood. Jaarlijks loopt dat getal naar de honderd, meldt de stichting. Wij willen als UFA graag meehelpen en input leveren aan het te ontwikkelen centrum. In eerste instantie keken wij naar locaties op de buitenhaven, waar wij ruimten beschikbaar konden stellen. Dat nu centraal gekozen is voor het Expo Haringvlietcomplex betekent een goede spreiding van voorzieningen in en rond het havengebied Stellendam."

Overeenkomst

Dat de locatie Expo Haringvliet in beeld kwam vloeide voort uit goede onderlinge contacten tussen betrokken partijen. Het leidde tot een samenwerkingsovereenkomst. Hans Grinwis, die zaterdag in zijn complex graag als gastheer optrad voor de gesprekspartners in dit interview, zegt: "Er is een overeenkomst gesloten: Dat de stichting - om niet - binnen Expo gehuisvest kan worden. Het restaurant met terras en vooralsnog ook de speeltuin blijven. De overige ruimten in het complex worden van elkaar gescheiden. Hoofdentree, winkel en de expositiezaal (waarin o.a. informatie komt over visserij, Voordelta en streekproducten) gaan naar de stichting." "Bij de nadere uitwerking van deze plannen worden en zijn er contacten gelegd en worden gesprekken gevoerd met Rijkswaterstaat," vult Jaap Hiele aan.

Prachtig project

"Als wij als betrokkenen allemaal een even belangrijke rol spelen, dan wordt hier een prachtig project op het eiland gerealiseerd, vervolgt Hans Grinwis. Een gigantische input voor de Voordelta. Die dan informatief in de Exporuimten nieuw leven kan worden ingeblazen. Alles bij elkaar. Met de mogelijkheid om ook de waterkering te bekijken en een bezoek te brengen aan de sluizen. Iedereen geloofde in de kansen voor de zeehondencrèche. Met de overeenkomst kan ik mijn werk hier met iets moois afsluiten. Samen hand in hand voor de gemeenschap Goeree-Overflakkee. Dat wil ik graag faciliterend inbrengen. Ik heb het gemakkelijk gemaakt om hier snel te kunnen starten. En als het complex ooit verkocht wordt dan kan dat niet zonder de Stichting A Seal. Dat hebben we schriftelijk vastgelegd. Het gaat er nu om dat het project snel wordt ingevuld. Anders gezegd: dat het centrum er op korte termijn staat.

Zeehondenfonds

Jaap Hiele vertelt dat het fantastisch was dat de stichting vanaf het begin ondersteuning kreeg van de stichting Lenie 't Hart Zeehondenfonds. "De Expo Haringvliet in Stellendam omarmt onze opvang en biedt de faciliteiten. Een centrale locatie vlakbij zee. Wij zijn dankbaar voor de support van de gemeente Goeree-Overflakkee, de provincie Zuid-Holland, Rijkswaterstaat en United Fish Auctions bij de voorbereiding en ontwikkeling van de zeehondenopvang."

Expertise en voorlichting

Naast het opvangen van zeehonden zal het centrum zich bezighouden met wetenschappelijk onderzoek naar de zeehonden in het kustgebied. Daarnaast geeft het centrum voorlichting over de zeehonden, ontwikkelingen in hun leefomgeving en de wijze waarop ze worden opgevangen en verzorgd. "Nu al geven wij les op scholen", vertelt Jaap Hiele. Hij verwacht dat straks scholen op de Stellendamse locatie zelf een kijkje komen nemen voor een educatieve rondgang. "Prachtig toch?!".

Donateurs

De Stichting A Seal krijgt geen subsidies en is afhankelijk van derden om de opvang van de grond te krijgen. Men kan als particulier of ondernemer het A Seal centrum steunen. Dit kan door donateur te worden, een vrije gift te doen of een zeehond te adopteren. Donateurs krijgen bovendien onbeperkt gratis toegang tot Expo Haringvliet.
Zie voor meer informatie www.aseal.nl.

Oude handdoeken

Stichting Aseal is op zoek naar (oude) badhanddoeken. Die worden dagelijks gebruikt voor de verzorging van de zeehonden. Heeft u nog oude handdoeken die u kunt missen? Stichting A Seal zou ze graag willen gebruiken! Handdoeken kunnen vanaf 4 augustus worden afgegeven bij Delta Expo te Stellendam. U kunt ook contact opnemen met handdoeken@aseal.nl.

Kernactiviteiten

GOEDEREEDE

Beiaardconcert

Op zaterdag 2 augustus tussen 16.00 en 17.00 uur speelt Gijsbert Kok op de beiaard van Goedereede. Kok is stadsbeiaardier van Den Haag, Scheveningen, Voorschoten en Zoetermeer. Het thema van het concert is 'Muziek uit Frankrijk'. Uitgevoerd worden werken van Robert Lannoy, Claude Debussy, Leo Délibes, Camille Saint-Saëns, Stefano Colletti en Charles Gounod.

Inzameling oud-papier

Stichting Koninklijke Fanfare "Apollo" te Goedereede haalt zaterdag weer oud-papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook huishoudelijk karton kan worden aangenomen. De organisatie verzoekt om het oud-papier voor 08.30 uur goed gebundeld buiten te zetten. Tevens wordt verzocht om, als u oud papier brengt bij de container aan parkeerterrein het Hofje, dit te doen tussen 08.00 en 17.00 uur.

MIDDELHARNIS

Verlenging rijbewijs

Senioren, chauffeurs met rijbewijs C/D/E en overige automobilisten die voor verlenging van hun rijbewijs moeten worden gekeurd, kunnen hiervoor terecht op het spreekuur d.d. 15 augustus in het Wijkcentrum te Middelharnis, Doetinchemsestraat 27. Voor informatie en een afspraak kan tijdens kantooruren worden gebeld naar het landelijke afsprakenbureau van Regelzorg Rijbewijskeuringen: 088-2323300. Zelf een datum plannen kan via www.regelzorg.nl. Schikt de datum niet, dan zijn er andere mogelijkheden elders in de regio, waaronder Oude-Tonge en Hellevoetsluis. De tarieven zijn: senioren € 36,00 en € 55,00 voor chauffeurs met rijbewijs C/D/E. Automobilisten die behoefte hebben aan een rijvaardigheidstraining kunnen zich opgeven via Regelzorg.

Lunchroom Entrez kookt voor Glazen Huis

Lunchroom Entrez aan de Eendrachtstraat in Middelharnis kookt drie dagen gratis voor de drie 'bewoners' van het Glazen Huis van RTV SLOGO, dat van 29 juli tot en met 2 augustus op het Diekhuusplein staat. Ook stelt Entrez haar fooienpot van die dagen beschikbaar voor het doel van het Glazen Huis: geld ophalen voor Kika (Kinder Kankervrij).
Van 29 juli t/m 2 augustus laten drie DJ's van de regionale omroep RTV SLOGO zich opsluiten in het glazen huis. Met diverse acties wil men aandacht vragen voor Kika en geld inzamelen om het werk van Kika mogelijk te maken. Jeanette de Jong, begeleidster bij Entrez, is blij dat de lunchroom kan bijdragen aan de actie: "In onze lunchroom en cadeauwinkel werken mensen met een beperking. Zij willen graag iets betekenen in de samenleving. Toen we van de actie hoorden hebben we besloten om op drie dagen de maaltijden te verzorgen voor de DJ's in het Glazen Huis. Het menu hebben we al bedacht. Tegelijkertijd hebben we besloten dat we de fooienpot van die drie dagen beschikbaar stellen aan de actie en ook nog eens 100 euro uit de fooienpot te halen voor die actie. Bezoekers van Entrez geven meestal gul aan onze fooienpot. Het is mooi om te zien dat onze cliënten hun fooienpot beschikbaar willen stellen voor de strijd tegen kinderkanker".

Muziek in de Voorstraat

Het huiskamerfestival Muziek in de Voorstraat wordt dit jaar georganiseerd op vrijdagavond 12 september, de vooravond van Open Monumentendag. Het oude raadhuis én vier monumentale panden bieden onderdak aan een programma van lichte en licht-klassieke muziek en een literaire voordracht. Muziek in de Voorstraat heeft een verrassingsprogramma dat met zorg wordt georganiseerd door een kleine werkgroep in samenwerking met stichting Podium G-O. Het programma start om 19.30 uur in het Oude Raadhuis (inloop vanaf 19.00 uur). Daarna volgt een wandeling naar vier verschillende podia in Voorstraathuizen. Omstreeks 22.30 uur wordt Muziek in de Voorstraat afgesloten in het raadhuis. Toegang voor het festival bedraagt € 25,00 (inclusief koffie/thee en verfrissing in de pauze en nazit). Kaarten kunnen nu al worden besteld door een e-mail te sturen naar muziekindevoorstraat@stichtingpodium.nl. Vermeld het gewenste aantal kaarten en uw telefoonnummer. U ontvangt per omgaande een reactie met betaalgegevens. De betaaldatum geldt daarna als besteldatum. U ontvangt uw kaarten bij aankomst op Muziek in de Voorstraat.

OUDDORP

Fietstocht Adullam

Op dinsdag 5 augustus wordt er een fietstocht georganiseerd voor de stichting Adullam gehandicaptenzorg . Er zijn twee routes: één van 30 km en één van 50 km. Deelnemers kunnen van 10.00 tot 12.00 uur inschrijven in Eben-Haezer, Preekhillaan 3 te Ouddorp. Het inschrijfgeld is € 4,- voor volwassenen, € 2,50 voor kinderen en € 14,- voor een gezinskaart. In Eben-Haezer is er een kleine verkoping met snoep, kruiden, groente, enz. Er is ook koffie, thee en fris te koop en ook onderweg is er drinken en eten te koop. Deelnemers die een fiets willen huren of meer informatie willen, kunnen bellen naar Hester Grinwis, tel. 0187 683244 of 06 22648607.

Fietspuzzeltocht

Op maandag 4 augustus wordt er een fietspuzzeltocht van ongeveer 20 km georganiseerd, de opbrengst is bestemd voor de zending. De kosten zijn € 2,50 per persoon, met een maximum van € 10,- per gezin. Er kan worden gestart tussen 18.30 en 19.00 uur, vanaf de kerk van de Geref. Gemeente, Spaanseweg 13 te Ouddorp. Onderweg is er een koffiestop waar u koffie , thee of fris kunt krijgen. Na afloop van de fietspuzzeltocht kunt u bij de kerk tegen betaling nog iets nuttigen. Voor vragen kan contact opgenomen worden met de familie Pikaart, tel. 0187 683608.

Psalmzangavond met bovenstem

Op zaterdag 2 augustusis er een samenzangavond in de dorpskerk van de Hervormde Gemeente te Ouddorp. Er is samenzang van psalmen met bovenstem. Het thema van de avond is: "Looft den Heer, want Hij is goed". Ook zijn er diverse muzikale intermezzo's op orgel en dwarsfluit. Een meditatie zal gehouden worden door ds. C. van den Berg. Organist op deze avond is Jan Meuleman. Aanvang 20.00 uur. De toegang is gratis, wel wordt er gecollecteerd voor de onkosten.

Psalmzangavond rondom zomergids

Zaterdag 2 augustus 2014 hoopt de zangcommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente te Ouddorp een psalmzangavond te organiseren in de Eben-Haëzerkerk, Diependorst 18a. De avond begint om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 21.00 uur, de kerk is open om 19.15 uur. Na afloop is er gelegenheid een kop koffie te drinken. De meditatie zal gehouden worden door ds. H. Juffer. Organist op deze avond is Jan Hoek. Er wordt een collecte gehouden waarvan de opbrengst bestemd zal zijn voor de onkosten van deze avond.

Zomermarkt

De activiteitencommissie HHG Ouddorp organiseert op zaterdag 2 augustus van 09.00 tot 16.00 uur een zomermarkt met circa 50 kramen, op het terrein van Vishandel Gebr. Sperling, Hazersweg 77 te Ouddorp. Het assortiment bestaat uit gebakken en gerookte visproducten, frites/snacks/ijs, kaas, oliebollen, groenten en fruit, goede gebruikte spullen, diverse soorten foto- en wenskaarten, sieraden, cadeauartikelen, brocante, creakraam, kinderkleding, stoffenkraam en boeken. Om 11.00 uur is er een veiling bij opbod en rond 13.00 uur een Amerikaanse veiling. Voor de kinderen is er een springkussen, e.d. De opbrengst van de zomermarkt is bestemd voor het fonds kerkbouw. Parkeren: Stoofweg, op het industrieterrein richting haven.

Braderie Het Oude Nieuwland

Donderdag 31 juli is de jaarlijkse braderie van 09.30 tot 17.00 uur aan de Oude Nieuwlandseweg 11 in Ouddorp. De mix van gebruikte en nieuwe spullen, maakt dat deze markt net wat anders is dan de gebruikelijke braderieën. Er zullen ongeveer 65 kramen staan.

Dertigste Strandloop

Op vrijdag 8 augustus is de dertigste Bloemfontein Strandloop Ouddorp. De route begint over de schelpenpaden van de Kwade Hoek. Even later wordt dit pad verwisseld voor gras en de laatste twee kilometer is het bikkelen door het mulle zand richting de finish. De start en finish zijn bij Strandpaviljoen de Zeester, ter hoogte van Strand Noord (Oosterweg). Het programma begint om 18.30 met de jeugdloop over 500m voor kinderen t/m 9 jaar. Om 18.40 is het de beurt aan de jeugd van 10 t/m 15 jaar, zij strijden in 1 km om de prijzen. De inschrijfgelden bedragen voor beide jeugdlopen € 2,50. Vervolgens zal om 19.30 uur het startschot klinken voor de wedstrijd over 10 km en de prestatieloop van 4,5 km. Ook dit jaar wordt er weer een mooie strijd verwacht. In de afgelopen edities kon de organisatie mooie namen bijschrijven op de erelijst, zoals Patrick Kwist, Michel Schrier, Henk van Leeuwen en Wim Padmos. Ook dit jaar verwacht men weer sterke lopers aan de start en ook de atleten van AV Flakkee willen uiteraard de eer hoog houden. Het parcoursrecord stamt uit 2000, toen liep John Vermeule 32,18. Bij de dames verbeterde Laurey van den Berge vorig jaar het parcoursrecord, dat staat nu op 38,45. Voor alle deelnemers is er een attentie. De prijsuitreiking is direct na afloop bij 'De Zeester'. Het inschrijfgeld voor de 4,5 km bedraagt € 4,50 en voor de 10 km € 7,00. Voorinschrijven kan t/m 3 augustus via www.avflakkee.nl. Wie dit doet krijgt € 1,50 korting (uitgezonderd de jeugdlopen). De betaling vindt plaats bij het afhalen van de startnummers. Voor meer informatie kunt u terecht op avflakkee.nl of telefonisch bij Kees van 't Zelfde (0187 485566) of bij Wendy Tieleman (0187 481412).

Orgelconcert dorpskerk

Donderdag 31 juli 2014 start om 20.15 uur een orgelconcert van Jan van Dijk in de dorpskerk. Hij zal werken spelen van Dietrich Buxtehude (1637-1707), Johann S. Bach (1685-1750), Arie J. Keijzer (* 1932), Hans F. Micheelsen (1902-1973) en Margaretha C. de Jong (*1961). Jan van Dijk (*1946) is organist van de Open Hof Kerk te Rotterdam-Pendrecht. Daarvóór was hij organist te Oude-Tonge (benoemd op 13 jarige leeftijd), te Middelharnis en te Zierikzee. De entreekosten zijn € 10,- per persoon. Kinderen t/m 15 jaar hebben gratis toegang. Volgende week donderdagavond 7 augustus geeft Sietze de Vries een concert in de Ouddorpse dorpskerk.

STELLENDAM

Inzameling voor Roemenië

Op vrijdag 1augustus houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam weer een goedereninzameling voor Roemenië, van 18.30 – 19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (06-46091660).

Vervolg van pagina 2

Vrijdag 1 augustus

GOEDEREEDE - Torenmuseum open van 13.30-16.30 uur, Kerkpad 9.
MIDDELHARNIS - Het glazen huis van RTV SLOGO staat 96 uur - tot 2 augustus, 20.00 uur op het Diekhuusplein. Vraag een plaat aan en steun stichting Kika.
MIDDELHARNIS - Diekdag met als thema 'Oldtimers en rondrit', van 12.00 tot 21.00 uur.
OUDDORP - Theetuin, excursie naar 'de Kleistee' en bezichtigen expositie van Francis Mean & Clemens Briels in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Geopend van 11.00-17.00 uur. Toegang gratis.
OUDDORP - Albert Heijn Badgastentoernooi tennis & jeu de boules bij L.T.C. Ouddorp, Klarebeekweg 22. Meer info op posten en via info@ltcouddorp.nl.
OUDDORP - Ipad-cafe van 18.00-20.00 uur in bibliotheek Zuid-Hollandse Delta, Hofdijksweg 20.
STELLENDAM - Rondleiding visafslag en Stellendamse haven, van 7.30 tot 10.00 uur. Vooraf reserveren is verplicht. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187 681789.
STELLENDAM - Varen met het pontje van Stellandam naar Tiengemeten met klipperaak 'Linquenda', vertrek 10.00 uur vanaf Stellendam, Binnenhaven (grote tweemaster), aankomst terug 17.00 uur. Reserveren vooraf wordt geadviseerd (tussen 12.00 en 16.00 uur) en kan via 06 46440113.

Zaterdag 2 augustus

DIRKSLAND - Hervormde Kerk is van 11.00-14.00 uur geopend voor publiek, inclusief rondleidingen en orgelmuziek.
GOEDEREEDE - Torenmuseum open van 11.00-17.00 uur, Kerkpad 9.
GOEDEREEDE - Open atelier Hans Dolieslager van 10.30-17.30 uur, Pieterstraat 22. Ook op afspraak geopend.
GOEDEREEDE - Oldtimersdag met show en verschillende kraampjes, van 9.00-18.00 uur aan Oostdijkseweg 23. Toegang gratis.
GOEDEREEDE - Beiaardconcert door Gijsbert Kok vanaf Goereese Toren, van 16.00-17.00 uur, Kerkpad 9.
MELISSANT - Natuurexcursie 'Bijzondere planten en krabben vangen', van 10.00-12.00 uur. Starten bij steiger Slikken van Flakkee (einde Bieningenweg). Deelname is gratis, wel vooraf aanmelden bij mevrouw Elema, 0187 486945 of amelema@hetnet.nl.
MIDDELHARNIS - Het glazen huis van RTV SLOGO staat 96 uur - (tot vanavond 20.00 uur) op het Diekhuusplein. Vraag een plaat aan en steun stichting Kika.
OUDDORP - Twee thematentoonstellingen: '75 jaar Ouddorpse Negotie' en 'Ouddorpers in den vreemde' in Museum 'Ouddorps Raad- en Polderhuis', Raadhuisstraat 4, van 11.00-16.30 uur.
OUDDORP - Rommelmarkt van 8.30-12.00 uur in loods van Van der Linden, Zuidweg 3. Opbrengst is voor diverse goede doelen. Toegang gratis.
OUDDORP - De Goeree-Express verzorgt leuke (picknick)rondritten. Zie actuele info www.goeree-express.nl of op haltebord 'Dorpstienden'.
OUDDORP - Theetuin, excursie naar 'de Kleistee' en bezichtigen expositie van Francis Mean & Clemens Briels in 'de Overkant', Dijkstelweg 33. Geopend van 11.00-16.00 uur. Toegang gratis.
OUDDORP - Openstelling dorpskerk Hervormde Gemeente, Weststraat 2, van 11.00-15.00 uur. (Met mogelijkheid om het orgel te bespelen).
OUDDORP - Open werkplaats/galerie 'Parels van Goeree' aan Westduinweg 11, van 13.00-17.00 uur. Exclusieve handgemaakte Ouddorpse souvenirs van aardewerk.
OUDDORP - Bingo op camping De Magneet, Klarebeekweg 11, van 20.00-23.00 uur.
OUDDORP - Albert Heijn Badgastentoernooi tennis & jeu de boules bij L.T.C. Ouddorp, Klarebeekweg 22. Meer info op posten en via info@ltcouddorp.nl.
OUDDORP - Psalmzangavond in de dorspkerk onder begeleiding van organist Jan Meuleman en met het thema 'Looft den Heer, want Hij is goed', diverse muzikale intermezzo's op orgel en dwarsfluit. Aanvang 20.00 uur. Toegang gratis.
OUDDORP - Zomermarkt met circa 50 kramen op het terrein van Vishandel Gebr. Sperling, Hazersweg 77, van 9.00-16.00 uur. Parkeren aan de Stoofweg op het industrieterrein richting de haven.
OUDDORP - Rommelmarkt op 'de Klepperstee', Vrijheidsweg 1, van 12.00-16.00 uur. Meer info 0187 681511.
OUDDORP - Excursie 'Korren op het strand', van 13.00-15.00 uur, vanaf camping 'de Klepperstee, Vrijheidsweg 1. Meer info 0187 681511.
OUDDORP - Tramrit met RTM, vanaf 13.30 of 15.30 uur vanaf de RTM-Remise, G.C. Schillingerweg 2 (op De Punt) in Ouddorp. Informatie over prijzen en programma verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee.
OUDDORP - Beach Workout, van 10.30-11.30 uur, bij Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam aan de Kabbelaarsbank (Ossenhoek 1). Meer informatie 0111 671480 of info@brouwersdam.nl.
OUDDORP - SUP clinic, van 13.00-14.30 uur, bij Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam aan de Kabbelaarsbank (Ossenhoek 1). Meer informatie 0111 671480 of info@brouwersdam.nl.
OUDDORP - Clinic longboarden, van 15.00-16.30 uur, bij Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam aan de Kabbelaarsbank (Ossenhoek 1). Meer informatie 0111 671480 of info@brouwersdam.nl.

Maandag 4 augustus

GOEDEREEDE - Bezichtig de 300 jaar oude dorpskerk van de Hervormde Gemeente, Kerkpad 3. Dit kan de gehele maand op maandag t/m zaterdag tussen 14.00 tot 16.00 uur en op donderdag tussen 11.00 en 16.30 uur.
GOEDEREEDE - Zomerbridge om 19.15 uur in verenigingsgebouw Oostdam, Jongkoenstraat 1 door Bridge Club Ouddorp. Deelname € 2,50 p.p.p.a.
OUDDORP - Expositie van Sija Vermaat in 't Blaeuwe Huus/VVV-kantoor, Bosweg 2. De expositie is te bezichtigen van maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur en op zaterdag van 9.00-16.00 uur.
OUDDORP - Expositie in Galarie-atelier ''t Ooilam' (J. Van Damme-Acryl&Aquarel), uitgang parkeerterrein Dorpstienden. Dagelijks geopend van 11.00-18.00 uur.
OUDDORP - Geitenboerderij de Mèkkerstee open van maandag tot zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur, Hofdijksweg 34. Om 15.30 uur worden de geiten gemolken (leuk om te zien).
OUDDORP - Zomerbraderie op 'de Klepperstee', Vrijheidsweg 1. Meer info 0187 681511.
OUDDORP - VVV-huifkartocht van 1,5 uur om 18.30 uur door Ouddorp en omgeving. Deelname, reserveren en betalen, uitsluitend bij VVV Ouddorp aan Zee.
OUDDORP - Fietspuzzeltocht voor de Zending. Start bij kerkgebouw Geref. Gem., Spaanseweg 13. Kosten € 2,50 p.p. en per gezin € 10,-.
OUDDORP - Beklimmen kerktoren van Ouddorp, van 19.15 uur, o.l.v. gids. Kaarten zijn uitsluitend te koop bij VVV Ouddorp aan Zee en niet op de avond zelf bij de gids! Reserveer optijd want vol=vol!

Dinsdag 5 augustus

GOEDEREEDE - Natuurexcursie Kwade Hoek, van 19.00-21.00 uur. Verzamelen op parkeerplaats Kwade Hoek, t.h.v. kantoor Natuurmonumenten, Oostdijkseweg 105. Aanmelden bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187 681789.
MELISSANT - Zomerexcursie over de Slikken van Flakkee, vanaf 19.30 uur. Vertrek vanaf parkeerterrein Midden-slikken, (begin van Bieningenweg) bij Melissant. Reserveren VVV Ouddorp aan Zee, 0187 681789.
OUDDORP - Weekmarkt in centrum (ring) van Ouddorp, van 8.30 tot 15.00 uur.
OUDDORP - Kinderbingo, van 18.45-21.00 uur, op de camping De Magneet, Klarebeekweg 11.
OUDDORP - Twee thematentoonstellingen: '75 jaar Ouddorpse Negotie' en 'Ouddorpers in den vreemde' in Museum 'Ouddorps Raad- en Polderhuis', Raadhuisstraat 4, van 10.00-14.00 uur.
OUDDORP - Beklimmen kerktoren van Ouddorp, van 19.15 uur, o.l.v. gids. Kaarten zijn uitsluitend te koop bij VVV Ouddorp aan Zee en niet op de avond zelf bij de gids! Reserveer optijd want vol=vol!
OUDDORP - Zomerkinderactiviteiten bij standpaviljoen C-side tussen 15.00 en 17.00 uur, 't Flaauwe Werk 1. Meer informatie www.c-side.nl.
OUDDORP - Fietstocht van 30 of 50 km, vanaf 10.00 uur door St. Adullam Gehandicaptenzorg, op de Kop van Goeree. Start Eben-Haezer, Preekhillaan 3. Inschrijven van 10.00-12.00 uur.
OUDDORP - Bingo voor speeltuin 'de Flipjes' in MFG Dorpstienden, Dorpstienden 4. Zaal open om 19.30 uur.
OUDDORP - Sunset Waterjump Clinic, van 18.30 tot 20.00, uur bij Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam aan de Kabbelaarsbank (Ossenhoek 1). Meer informatie 0111 671480 of info@brouwersdam.nl.
STELLENDAM - Voetbaloefenwedstrijd vanaf 19.45 uur, Stellendam 1 - Herkelingen 1, Zuiderdiepstraat 40. Toegang gratis.

Woensdag 6 augustus

GOEDEREEDE - Torenmuseum open, van 13.30 tot 16.30 uur, Kerkpad 9.
STELLENDAM - Afvaarten vaarexcursie Voordelta. Verschillenden tijden: 10.00 uur, 12.30 uur en 15.00 uur. Vanaf verzamelplaats naast visafslag buitenhaven Stellandam. Aanmelden bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187 681789 of www.natuurmonumenten.nl.
OUDDORP - Toeristendagen, van 8.30 tot 18.00 uur. Gratis parkeren bij VV WFB en gratis pendelvervoer.
OUDDORP - De Goeree-Express verzorgt (picknick)rondritten. Zie actuele info www.goeree-express.nl of op haltebord 'Dorpstienden'.
OUDDORP - Bezoek de expositieruimte het museum en de remise van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM), G.C. Schellingerweg 2. Geopend van 13.00-16.00 uur.
OUDDORP - Rommelmarkt van 8.30 tot 12.00 uur in loods van Van der Linden, Zuidweg 3. Opbrengst is voor diverse goede doelen. Toegang gratis.
OUDDORP - Extra zomerkinderdagen met veel extra's special. Tramrit met RTM vanaf 11.45, 13.30 of 15.30 uur vanaf de RTM-Remise, G.C. Schillingerweg 2 (op De Punt) te Ouddorp. Informatie over prijzen en programma verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee.
OUDDORP - 2e toeristendag, van 8.30-18.00 uur, in het centrum van Ouddorp. Gezelligheid voor jong en oud.
OUDDORP - Sunset Safari door de Voordelta vanuit buitenhaven Stellandam, van 19.00 tot 21.30 uur. Beleef zeehonden, natuur en de zonsondergang op zee. Aanmelden bij VVV Ouddorp aan Zee, 0187 681789.

Toen ik 's morgens vroeg naar buiten keek, waaide het flink en de grijze wolken beloofden regen. Gewapend met een lange broek en een waterdichte jas stapte ik de deur uit voor een flinke oefenronde. Na een uurtje lopen klaarde het op en begon de zon onbarmhartig te schijnen. Daar liep ik dan met mijn 'regenoutfit'. Een verstandig iemand had natuurlijk eerst het weerbericht gecheckt en gezorgd voor zonnebrand en genoeg water. Ik niet. Het resultaat laat zich raden, mijn hoofd zo rood als een tomaat en veel te weinig drinken. 's Nachts jeukte de verbrande huid. De volgende keer toch maar vooraf het weerbericht bekijken. Al doende leert men…

De Omloop in beeld

Na een korte toespraak, klinkt het startschot en dwarrelt de confetti neer op de vertrekkende lopers. Het centrum van Middelharnis bruist rondom de Omloop. D’n Diek staat vol met publiek en de lopers krijgen een duwtje in de rug van familie en vrienden.

'Een foto zegt meer dan honderd woorden', luidt een oud gezegde. Daarom een beeldverhaal over de wandeltocht rondom Goeree-Overflakkee. De foto's komen uit het archief van Eilanden-Nieuws.

* De tijden zijn slechts een indicatie en hangen af van het tempo en de rustpauzes.

Op alle (grote) posten staan vrijwilligers klaar om de lopers te verzorgen. Bijvoorbeeld een massage om stramme benen weer soepel te maken.
In Middelharnis krijgen de lopers op het erepodium hun medaille en oorkonde. Het zit erop. De tocht rondom Goeree-Overflakkee is voltooid.
Tijdens de Omloop komen de lopers op allerlei mooie plaatsen. De stille slikken, de groene dijken, de ruisende duinen en het ‘lastige’ strand. Op deze foto lopen de deelnemers over de dijk naast Park Nieuw-Zeeland. De finish is in zicht...
In de schuur van Westhoeve bij Ouddorp hangt een lekkere geur. De lopers genieten hier in het holst van de nacht van een smakelijke maaltijd.
De eerste grote stopplaats is de Vismijn in Stellendam. In de hallen waar het normaal om vis draait, krijgen de lopers een banaan, appel, yoghurt en natuurlijk ook drinken.
Als de schemering invalt, ontstaat er een bijzondere sfeer. Terwijl de meeste eilanders zoetjesaan hun bed op zoeken, wandelen de lopers de nacht in.
Zaterdagmorgen is de Kinderomloop. Hier worden de jeugdige lopers aangemoedigd door een vrolijke clown.

Bewoners waarderen mogelijkheden van gemeentelijke milieustraten

Elbert Keizer sorteert bij het bruin- en witgoed.

GOEREE-OVERFLAKKEE - "Afval is waardevol. Het kan bijdragen als grondstof voor een ander product." Dat staat als tekst in het Afvalbeleidsplan 2015-2020 dat volgend jaar door de gemeenteraad moet worden vastgesteld. In de laatste vergadering voor het zomerreces kwam de startnotitie op tafel die vanaf 2015 richting gaat geven aan het te voeren gemeentelijk afvalbeleid. Veel onderwerpen en activiteiten over de volle breedte van de afvalinzameling moeten dan worden ingevuld. Dat is nodig omdat de gemeente thans niet over een afvalbeleidsplan beschikt. Meer sturing geven aan een afvalbeleid is dan ook wenselijk. Natuurlijk gebeurt er al veel op het eiland. De Milieustraten nemen als schakel in die activiteit een belangrijke rol in.

Door Jaap Ruizeveld

De gemeente Goeree-Overflakkee heeft twee milieustraten, in Goedereede en in Middelharnis. Bij deze milieustraten kan men op de aangegeven openingstijden afval aanbieden. De milieustraat is vooral bedoeld voor afval dat bewoners niet mee kunnen geven met het huishoudelijk afval of waarvan zij in een bepaalde periode grote hoeveelheden voorhanden hebben. Maar er zijn wel degelijk regels waaraan men zich dient te houden bij het aanbieden van het afval. Ook is er controle op het naleven van deze regels.

Piet van Koppen controleert het aanbieden van het afval.
Het aanbieden van snoeihout en tuinafval.

Recyclen

Terwijl de medewerkers van de buitendienst op de milieustraatlocatie Goedereede hun werkzaamheden verrichten is beleidsadviseur Jan van Wezel (kantoor Middelharnis) best bereid mij op een informatief rondje over de milieustraat te vergezellen en zoveel mogelijk toelichting te geven.
Eerst iets in het algemeen. Zo rond de 52 procent van het aangeboden huisafval in de gemeente wordt thans gerecycled. "Dat percentage willen wij de komende jaren (tot hergebruik van 75%) opvoeren. In de loop der jaren zijn talrijke maatregelen en voorzieningen getroffen die tot een steeds betere afvalscheiding leiden en zullen leiden. Bij dat alles moeten wij ook rekening houden met landelijke ontwikkelingen en veranderingen op het gebied van afvalinzameling. In de uitwerkingen en onderzoeken die nu plaatsvinden ter voorbereiding van het gemeentelijk Afvalbeleidsplan kunnen straks wellicht ook nieuwe items een plaats krijgen. Het is uiteindelijk de gemeenteraad die, op voorstel van het college, het definitieve besluit omtrent wijze van inzamelen en ook de vorm waarin, zal nemen. Wat kan gratis en voor welke onderdelen moet dan eventueel worden betaald?"

Milieubewust

Het milieubewust handelen neemt duidelijk toe, maar er kan nog veel worden verbeterd. Klein chemisch afval (kca) mag niet bij het gewone afval worden aangeboden. Immers, het zorgt bij verbranding voor niet gewenste vervuiling van lucht, water en of bodem. Op de milieustraat wordt kca zorgvuldig ingezameld. De opslag is duidelijk ingedeeld in afzonderlijke ruimten. Juist bij afzonderlijke inzameling kunnen de nog bruikbare materialen en grondstoffen worden hergebruikt. Is dat niet het geval dan wordt het chemisch afval op een veilige manier verwerkt.

Belangstelling

De belangstelling van de inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee voor de mogelijkheden die de milieustraten in Middelharnis en Goedereede bieden is groot. Oorspronkelijk was er ook een inlevermogelijkheid in Oude-Tonge, maar daar was het aanbod onvoldoende groot om deze dienst te kunnen handhaven. Middelharnis biedt de meest uitgebreide inzamelmogelijkheden. Zo kan men bijvoorbeeld alleen daar terecht voor schoorsteenpuin, autobanden, asbestcement, spoorbielzen en kadavers. Nog een algemeen belangrijk punt is dat het aangeboden afval afkomstig moet zijn van woningen of bedrijven op het eiland en dat het afval gesorteerd moet worden aangeboden. Er is geen plaats voor landbouwafval. Zeer succesvol is de mogelijkheid voor het aanbieden van snoeihout/tuinafval. Tijdens alle openingstijden is het een komen en gaan van auto's met aanhangkarretjes met composteerbaar groen. Of er ook een afzonderlijke mogelijkheid komt voor zuiver onvermengd taxussnoeisel (grondstof voor chemotherapie) zal worden bekeken op haalbaarheid.

Gratis of betalen

Op de milieustraat Goedereede zijn Piet van Koppen en Gerbrand Klink de vaste medewerkers van de buitendienst. Vanuit zijn 'controlepost' bij de entree van de milieustraat checkt Van Koppen de aanrijdende aanbieders. Heel veel bezoekers van de milieustraat kent hij. Het gewicht van wagen en hoeveelheid afval wordt via de computer geregistreerd en bij het verlaten van de milieustraat wordt dan bepaald welke hoeveelheid afval er is gestort en of er al dan niet voor betaald moet worden. "Problemen zijn er nagenoeg niet. Als men aangeeft niet voor bepaalde afvalstort te willen betalen, rest niets anders dan weer te vertrekken. Simpel", zegt Van Koppen. "Vrijwel iedereen weet of kent de regels. Sommige aanbieders van campings of recreatievoorzieningen moeten worden geïnformeerd". Elders op het terrein helpt Elbert Keizer bij de container met wit- en bruingoed. Hij is deze middag de vervanger van Gerbrand Klink. Hij helpt actief mee met het lossen van producten en het deponeren in de vele containerbakken. "Aan dienstverlening en service heb je hier niet te klagen", zegt een man die net een flinke vracht heeft afgeleverd. "Fijn dat het kan. Zo voorkom je illegale stort in de polder. En dat je voor bepaalde dingen moet betalen is toch logisch?"

Openingstijden

De openingstijden in Goedereede (langs rijksweg N57) zijn op woensdag van 15.30-18.00 uur; op vrijdag van 15.30-16.30 uur en op zaterdagochtend van 09.30-11.30 uur. In Middelharnis (Johannespolderseweg tussen Middelharnis en Stad aan 't Haringvliet) van dinsdag tot en met vrijdag van 13.00-16.45 uur en op zaterdag van 09.00-12.30 uur.

Wat kan er worden ingeleverd?

Raadpleeg de Gemeentegids Goeree-Overflakkee of de gemeentelijke info via de website. Dat kan vooraf al duidelijkheid bieden. Toch hier enkele voorbeelden: Tegen betaling: brandbaar afval, recyclebaar puin, houtafval en vervuild puin. Bouw- en sloopafval en gips. Gratis: plat glas, flessenglas, oude metalen, elektrische apparaten (wit- en bruingoed) en klein chemisch afval. Oud-papier/karton en het voor particulieren zo aantrekkelijke aanbieden van composteerbaar groen, frituurolie en vetten, textiel. Een onvolledige opsomming die alleen de richting aangeeft van de vele mogelijkheden die de milieustraten bieden.

Plannen om doorbraak te realiseren voor verpauperend havengebied

De Vissersdijk, met daaraan links de achterzijde van De Parel van de Delta en verderop gelegen aan de rechterzijde de voormalige gemeentewerf. Foto: Hans Villerius

In vroeger dagen heette het Hotel Meijer, later hotel Jacobi en nog later kreeg het de aansprekende naam Parel aan de Delta, het voormalige hotel op de kop van het Vingerling te Middelharnis. Die laatste naam draagt de bebouwing op deze plek nog steeds, hoewel het in de loop der jaren is verworden tot niets anders dan een bouval. Dit tot ergernis van velen. Maar wie gaat daar verandering in aanbrengen?

Door Hans Villerius

Die vraag houdt menigeen al een poos bezig. Het slooprijpe pand was volledig eigendom van Bogor Projectontwikkeling B.V. te Gorinchem, dat in de achterliggende jaren ook plannen en een ontwerp maakte om op de bewuste plek een appartementencomplex te realiseren. Slagen deed het echter niet. Er was onvoldoende belangstelling voor.

Uitdaging

Verschillende keren werd ook Estate Invest te Middelharnis benaderd met de vraag of zíj geen mogelijkheden ziet hier iets moois te realiseren. En ook directeur Dingeman van Es is het een doorn in het oog dat deze plek in Middelharnis er zo bij ligt. "Het is het mooiste plekje van Middelharnis om appartementen te realiseren", zegt Van Es, "maar hier een goed plan voor ontwikkelen dat succesvol zal zijn, dat is echt een uitdaging." Toch zette hij stappen in die richting. Na overleg met Bogor is Estate voor de helft mede-eigenaar van De Parel van de Delta geworden. Hierbij heeft Van Es bedongen dat Estate bij de verdere ontwikkeling van deze plek de regie volledig in handen zou krijgen.

Kwaliteitsimpuls

"Voor het maken van een nieuw plan hebben we eerst de héle omgeving in kaart gebracht, inclusief het Spuikwartier", legt Dingeman van Es uit. "Hier ligt de historie van Middelharnis, in het havengebied, dat het visitekaartje van het dorp zou moeten zijn, maar dat in werkelijkheid aan alle kanten alleen maar lelijk is, een gekke situatie dus eigenlijk. Want niet alleen de kop van het Vingerling is een aanfluiting, het gebied erachter ziet er eveneens niet uit. Het oude Meijer theater staat er ook vervallen bij. En dan verder de Vissersdijk in; daaraan ligt de voormalige gemeentewerf, ook al verpauperd. En nog iets verder, aan het Spuiplein, ligt een stuk gras met wat oude schuurtjes, terwijl van de hele parkeeromgeving daar best meer te maken valt dan de kale stenen omgeving die het nu is. Daarom hebben wij plannen opgevat om voor het gehéle gebied te werken aan een kwaliteitsimpuls, met behoud van de geschiedenis."

Onderdelen

Aan die kwaliteitsimpuls wil het plan dat er nu ligt in drie afzonderlijke onderdelen invulling gaan geven. Allereerst de kop van het Vingerling, daarnaast de voormalige gemeentewerf langs de Vissersdijk, en als derde ook de entree – vanuit de richting Sommelsdijk gezien – en het gehele parkeergebied Spuiplein.
Voor wat betreft de kop van het Vingerling gaat het echter niet alleen om de Parel van de Delta, geeft Van Es aan. "Wij vragen ons ook af of het nu werkelijk zo mooi is om het terrein ernaast, zoals het nu is, volledig parkeergelegenheid te laten zijn. Ons inziens vraagt deze plek er veel meer om dat het een fraai openbaar gebied is, waar je van een prachtig uitzicht kunt genieten. Natuurlijk is het goed om toch in parkeergelegenheid te voorzien, maar dat zou uitstekend te realiseren zijn op het terrein van de voormalige gemeentewerf, dat bij wijze van spreken maar een paar meter verder ligt. Er is daar volop ruimte en het autoblik verdwijnt dan uit het zicht van de historische omgeving. Bovendien kan daar ook nog een aantal woningen worden gebouwd. En door een hoogwaardige groenvoorziening aan te leggen, kun je ook aan dit deel van het havengebied een kwaliteitsimpuls geven, waarbij de onderdelen Parel en Gemeentewerf elkaar zelfs kunnen versterken."
Een fraaie groenvoorziening op parkeerterrein Spuiplein en kleinschalige woningbouw op het ongebruikt liggende grasveld aldaar is het derde onderdeel van het totale plan, dat ook hier kwaliteitsverbetering van het gebied beoogt. "Qua bouwstijl zouden de woningen die hier én op het gemeentewerfterrein aan de Vissersdijk staan geprojecteerd, aan moeten sluiten bij die aan de Singelkade, zodat er eigenlijk één doorlopend geheel ontstaat", licht Van Es toe.

Verkennend

Voor een goede stedenbouwkundige voorbereiding heeft Estate Invest inmiddels een nota van uitgangspunten op laten stellen, door stedenbouwkundig bureau KuiperCompagnons te Rotterdam, en voor een aansprekend ontwerp voor een nieuwe 'Parel aan de Delta' heeft de projectontwikkelaar een "verkennende schets" laten maken door het bekende architectenbureau Friso Woudstra. Beide liggen inmiddels op tafel bij Estate.
Op de eerste schetsen die gemaakt zijn wordt het appartementencomplex vormgegeven door verschillende gevels in historische stijl, die geheel aansluiten bij de bestaande omgeving. Het hele ontwerp loopt geleidelijk in bouwhoogte op, tot een markante kop, die bij binnenkomst vanaf de haven een prachtige blikvanger bedoelt te zijn.
In totaal zullen er zo'n twintig appartementen in gerealiseerd worden, in grootte variërend – en dus ook in prijs – van tachtig tot tweehonderd vierkante meter, met royale balkons of andere buitenruimten en met een ondergrondse parkeergarage.

Stand van zaken

Momenteel voert Estate Invest oriënterende gesprekken met de gemeente om te zien in hoeverre de plannen levensvatbaar zijn. Graag heeft de projectontwikkelaar hierover ook meer zekerheid voordat ze ingaat op het verzoek van de gemeente om de bouwvallige 'Parel' alvast te slopen.
Tijdens de gemeenteraadsvergadering van 10 juli jl. gaf wethouder Piet Koningswoud overigens aan het "toe te juichen" dat dit initiatief van Estate Invest er ligt. "Al geruime tijd stoort een ieder zich aan de verpauperde uitstraling van de Parel van de Delta. Van een representatieve binnenkomst in de binnenhaven en een cultuurhistorische beleving van het pittoreske beschermde dorpsgezicht is geen sprake meer. Serieuze pogingen om ter plaatse een wooncomplex op te richten mislukten om verschillende redenen. Nu Estate Invest mede-eigenaar is geworden van dit gebouw, komen we op een punt dat men een serieuze derde poging wil ondernemen om ter plaatse een nieuw wooncomplex te realiseren. Inmiddels is met Estate Invest een projectschema en planning vastgelegd voor de Parel van de Delta. Vanwege de gevoelige ligging in het beschermde dorpsgebied wordt een zorgvuldige inpassingsprocedure voorgestaan waarin alle in- en externe partijen worden betrokken. Een hele procedure op een locatie die dit ook verdient. Hierover zijn alle partijen het eens", aldus de portefeuillehouder.
Daarnaast is Estate Invest al in contact met verschillende belangstellenden die in de nieuwe 'Parel' zouden willen wonen. "We werken graag", zo geeft Van Es aan, "vanuit een vraaggestuurde projectontwikkeling, waarbij de bewoner aangeeft wat precies de wensen zijn. Dat is niet alleen klantvriendelijk, maar ook vergroot het de kans dat je de woningen daadwerkelijk aan de man of vrouw brengt. Met meerdere mensen die geïnteresseerd zijn, hebben we hierover al aan tafel gezeten. Wat ons betreft lijkt het een mooi en haalbaar plan dat er ligt. We zien niets liever dan dat eindelijk de kop van het Vingerling, en de hele landtong rond de haven, de kwaliteitsimpuls krijgt die het verdient!"

Wie meer wil weten of zich als belangstellende aan wil melden, kan contact opnemen met Estate Invest, e-mail info@estateinvest.nl, tel. 0187 480400.

Burgemeester doopt 'haar' eerste schip

De champagnefles spat uiteen tegen de scheepswand: de '7-Oceans' is gedoopt. Foto: Hans Villerius

STELLENDAM – Bij Maaskant Shipyards te Stellendam, onderdeel van Damen Shipyards Group, vond afgelopen vrijdagmiddag de doop plaats van een nieuw opgeleverd schip, de '7-Oceans'. Het is het eerste van in totaal drie identieke seismische hulpvaartuigen, die Maaskant bouwt voor offshore-dienstverlener Rederij Groen te Scheveningen, die op haar beurt deze schepen laat bouwen voor Seismisch onderzoekrederij Dophin Geophysical. De doopplechtigheid werd verricht door burgemeester Ada Grootenboer.

Door Hans Villerius

Voor de burgemeester was het de eerste keer dat ze een schip doopte. Met het uitspreken van de woorden "Ik doop u '7-Oceans' en wens u en uw bemanning een behouden vaart" én het uiteen laten spatten van een fles champagne tegen de scheepswand, volbracht zij deze voor haar eerste doopplechtigheid. "De doop is een grote gebeurtenis in het leven van een schip. Daar hoort een sentiment bij dat je niet snel kwijtraakt", zo gaf ze aan. Ze had zelfs de start van haar vakantie aangepast om deze gelegenheid mee te kunnen maken.
Maar er waren er nog heel veel meer die deze middag hiervoor naar Stellendam waren gekomen. Een grote groep genodigden was er getuige van hoe niet alleen de '7-Oceans' werd gedoopt, maar ook hoe comfortabel, snel en wendbaar dit schip is, dit tijdens een korte rondvaart die meteen na de doopplechtigheid volgde over het Haringvliet, om daarna te genieten van een rijk voorzien dinerbuffet, vakkundig verzorgd door 't Wapen van Stellendam.

Maritieme cluster

Directeur Frits van Dongen van Maaskant Shipyards liet weten dat zijn scheepswerf en Rederij Groen enkele jaren geleden de bouw van enkele schepen overeen zijn gekomen. Zo heeft de Stellendamse werf in twee jaar tijd al vijf schepen afgebouwd voor de Scheveningse reder. "Goeree-Overflakkee is groot vanwege de verschillende bedrijfstakken die we hier hebben, en hier op de kop van het eiland hebben we ons tot maritieme cluster gebombardeerd", zo sprak Van Dongen. "Daar horen ook de leveranciers en onderaannemers bij voor de bouw van de '7-Oceans', een schip dat in slechts vier maanden tijd werd afgebouwd."
Doopvrouw burgemeester Grootenboer haakte hierop in door hardop uit te spreken er "trots op te zijn bedrijven als deze in dit gebied te hebben, met Maaskant als toonaangevend bedrijf, dat terug kan blikken op een jarenlang bestaan, waaruit ook een goed bedrijfsvoering blijkt. Het is enorm belangrijk dat zulke bedrijven er zijn, zowel voor de economie als voor de werkgelegenheid."
Directeur Henk Groen van Rederij Groen sprak zijn waardering uit voor de fijne samenwerking met Maaskant Shipyards en maakte speciaal complimenten voor de medewerkers van dit bedrijf: "Petje af voor zúlk personeel!" Nadat hij de nodige certificaten en het acceptatieprotocol van het schip had ondertekend, samen met Maaskant directeur Van Dongen, konden de genodigden zich tegoed doen aan een veelzijdig buffetmenu.

Technische gegevens

De oplevering van de '7-Oceans' aan Rederij Groen betekent een nieuwe mijlpaal in de bouw van hulpvaartuigen. De schepen zijn in nauwe samenwerking met zowel Rederij Groen als Dolphin Geophysical ontworpen. Dolphin Geophysical koos voor een 35 meter lang en 8,70 meter brede ontwerp van Vestvaerftet in Denemarken. Het schip heeft een diepgang van 4,40 meter en bereikt een snelheid van 12 knopen. Voor een optimale wendbaarheid kreeg het schip twee Veth-roerpropellers die worden aangedreven door een frequentiegeregelde elektrische motor (active front-end) van 500 KW. Het vermogen wordt geleverd door drie Caterpillar C18 generatorsets van 525 kVA. Daarnaast beschikt het schip over een 90 kW elektrische boegschroef. Er is accommodatie voor een zeskoppige bemanning, met nog extra ruimte voor acht man servicepersoneel. De elektronische systemen zijn geschikt voor een A4-servicegebied, waardoor het schip, in combinatie met de ijsklasse, ook in de poolgebieden kan varen. Het schip zal wereldwijd dienst doen als bewakingsschip en hulpvaartuig, en vaart onder Panamese vlag.

Nieuwe Peugeot 108 te zien tijdens Diekdag 8 augustus

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op de Diekdag op vrijdag 8 augustus staan de nieuwe modellen van de Peugeot 108 op de catwalk van PTA Middelharnis.

Een stijlvolle high fashion look, lekker stoer en nonchalant, of een chique vintage uitstraling. De nieuwe Peugeot 108 is beschikbaar voor iedere stijl. Op vrijdag 8 augustus staat 'de auto van je dromen' op de catwalk van PTA Middelharnis. Compact, duurzaam, en verkrijgbaar in maar liefst zeven unieke stijlthema's. Welke stijl past bij jou? Kom langs en laat je inspireren! Dressy, Kilt, Diamond, Tattoo, Dual, Barcode of Sport: zeven stijlthema's die zinderen van levenslust! En met acht kleuren, vijf verschillende bekledingen, een hele lijn accessoires en spannendste high tech gadgets pas je de look & feel van de nieuwe Peugeot 108 precies aan op jouw eigen unieke stijl. En houd je van luchtige kleding? Dan is de Peugeot 108 TOP perfect voor jou; zorgeloos cabrio rijden met de zon in je gezicht en de wind in je haar! Bekijk alle stijlthema's op 8 augustus van dichtbij op de catwalk. Hier vertelt men u graag meer over de vele mogelijkheden van dit nieuwste model. Uiteraard kan er ook direct een afspraak worden gemaakt voor een proefrit bij PTA Middelharnis.

Tweede Diekdag, met aandacht voor de kids

MIDDELHARNIS – De tweede Diekdag in Middelharnis zit erop. Na een aftrap, vorige week vrijdag, met een succesvolle wielerronde in de zinderende hitte van die dag, was er afgelopen vrijdag een Diekdag met braderie, en was er een activiteitenprogramma dat zich vooral op de kinderen richtte. Ook waren er demonstraties van de karatevereniging. Hoewel het wat 't weer betreft een stuk beter te doen was dan de week ervoor, leek de belangstelling van het publiek vrijdag toch niet zo zeer naar Middelharnis uit te gaan. Wellicht dat dit volgende week anders is: dan staan de traditionele oldtimers weer op het programma en die trekken altijd heel veel bezoekers naar D'n Diek. (Tekst en foto's: Hans Villerius)

Elsto Schilderwerken breidt wagenpark uit

DIRKSLAND – Voor zowel Rien Elvé en Ron Stout, eigenaren van het bedrijf Elsto Schilderwerken te Middelharnis, als voor AxxiAuto te Dirksland was het afgelopen zaterdagmiddag even een moment om met elkaar te vieren. Rien en Ron hebben sinds vier en een half jaar officieel hun eigen schildersbedrijf, Elsto Schilderwerken. Gestart op een moment dat de economische crisis zich volop gelden deed, nam desondanks het aantal tevreden klanten alleen maar toe. Zelfs zo dat Rien en Ron momenteel gebruik moeten maken van twee externe krachten om de hoeveelheid werk aan te kunnen. Vanwege die groei werd het ook noodzakelijk om het wagenpark uit te breiden. Werd aanvankelijk een tweedehands Citroën Jump aangeschaft, bij AxxiAuto, nu werd nóg een exemplaar aangeschaft, maar dan een fonkelnieuwe. Rien en Ron zijn altijd super tevreden over de manier waarop ze door Axxi Auto geholpen worden en blijven daar dan ook graag klant. En Sjaak Melissant van AxxiAuto is hier op zijn beurt natuurlijk ook blij mee, vandaar dat hij zaterdagmiddag de sleuteloverhandiging een wat officieel en feestelijk tintje gaf, compleet met een fles wijn voor zowel Rien als Ron. Beide compagnons startten zo'n zestien jaar geleden hun schilderwerkzaamheden, puur vanuit hobby. Een combinatie van passie voor het vak en een sterk toenemende klantenkring, maakte het mogelijk om vier en een half jaar geleden van dit werk geheel hun professie te maken en officieel een eigen bedrijf te starten, en daar hebben ze nog geen moment spijt van gehad. Wie meer wil weten kan kijken op www.elstoschilderwerken.nl. Op de foto overhandigt Sjaak Melissant (l.) de sleutel van de nieuwe bedrijfswagen aan Rien Elvé (m.) en Ron Stout. (Tekst en foto: Hans Villerius)

Uitslagen wedvluchten postduiven

De Trekvogels Ouddorp

De uitslagen van de vlucht: Asse Zelik, 26-07-2014. Lossing: 09.40 uur. Deelnemers:13, aantal duiven:467. Weer: bewolkt en westenwind.

M. van der Baan 1 2 4 5 6 7 8 9 13 17 19 20 21 22 23 24 27 28 31 44 45 47 49 50 52 54 58 59 60 61 65 71 76 88 89 90 91 93 94 111 117. J.N. Troost ( 15/ 35) 3 11 12 37 38 48 55 83 84 85 86 92 95 107 110. Melissant 10 35 57 63 67. Grinwis & van Alphen 14 25 26 29 30 32 40 41 56 66 68 78 79 80 87 99 100 103 116. A. Klyn15 16 33 39 42 43 62 64 74 75 97 101 104 105. Mick Hameeteman 18 51 53 70 72 98 108. Comb. Grinwis 34 69 73 81 114 115. Com. Grinwis 36 B.J. Breen 46 82 96 106 109
Comb. de Mik 77. J.W.Nagtegaal 102 112 113. 28 prijs Grinwis van Alphen 25,13. 35 prijs M. Melissant 12,37. 52 prijs M. van der Baan 8,00. 61 prijs M. van der Baan: vleesbon.

De Trekvogels Ouddorp

De uitslagen van de vlucht: M30 Nanteuil le Haudouin 26-07-2014. Los:12.00 Deelnemers:9 Duiven:136/ Weer: bewolkt, west-noordwest

A. Klyn 1 2 9 15 25 27. Grinwis & van Alphen 3 4 10 11 12 17 19 20 21 22 23 24. J.H. Ju 5 7 8 26. J.W. Nagtegaal 6, Comb. Grinwis 13 14 18. M. van der Baan 16 28 29 30 31 32 33 34. 17 prijs Comb Grinwis 6,00. 25 prijs A Klijn 18,76. 33 prijs M. van der Baan: vleesbon. 33 prijs M. van der Baan 9,24.

De Reisduif Sommelsdijk

De uitslagen van de vlucht: M30 Nanteuil le Haudouin 26-07-2014. Los:12.00 uur. Deelnemers:9 Duiven:120. Weer: zuidwest.

Comb. v.d.Sluys 1 8 9 13 17 19 26. P. van Moort 2 4 7 20 23. J. de Blok 3 11 12 16 21. A. v/d Linde 5 29. M.A. van Nimwegen 6 10 25. J.K. Hoekman 14 15 22 24 28. J. van Alphen 18 27 30.

De Reisduif Sommelsdijk

De uitslagen van de vlucht: J30 Asse Zelik, 26-07-2014. Los:09.40 uur. Deelnemers:13 Duiven:449.
Weer: zuidwest, rayonlossing.

P. van Moort 1 2 6 11 16 17 23 32 33 52 54 64 66 68 83 84 105. Comb. v.d.Sluys 3 5 13 20 25 42 59 60. A. v/d Linde 4 10 21 26 69 74 81 90 103 107109. Yvonne en Cor Kleijn 7 29 34 40 45 47 77 85 87 95 111 112 113. J. van Alphen 8 9 12 37 39 44 46 48 49 61 62 70 71. Appel Vis van Heemst 14 15 57 58 79 80 96 108. J. Springvl.- Dubbeld 18 41 51. Cor en Yvonne Kleijn 19 27 35 36 43 50 65 82 91 92 93. M.A. van Nimwegen 22 24 28 30 31 75 76 78 100 101 102 104 106. D. Maliepaard 38 72 73 88 110. C. Looy 55 56 86 94. P.G. van den Boogert 63 67 89. J. de Blok 97 98 99.

Glazen huis op het Diekhuusplein zamelt geld in voor KiKa

MIDDELHARNIS - Deze week is het de week van 96 uur voor KiKa. 3 DJ's van RTV SLOGO: Carola Rokven, Kees Hameeteman en Alexander Rokven, sluiten zich vanaf dinsdagavond 29 juli voor 96 uur op in het glazen huis op het Diekhuus plein in Middelharnis. Door middel van deze actie proberen ze zo veel mogelijk geld op te halen Kika, Stichting Kinder Kanker Vrij.

Daarvoor zullen er diverse acties georganiseerd worden. Het aanvragen van verzoekplaten loopt als rode draad door deze actie. Dat kan door naar het glazenhuis te komen en een verzoeknummer, plus donatie, in de brievenbus te stoppen. Ook kan er een verzoek worden aangevraagd via SMS. Maar er kan ook zelf een bijdrage geleverd worden aan deze actie! Ga bijvoorbeeld samen met vrienden of familie statiegeldflessen inzamelen of ga auto's wassen in de hele straat en doneer de volledige opbrengt aan de actie '96 uur voor Kika'.

Themadagen

Iedere actie dag heeft een apart thema. Daarnaast zijn er ook andere programmamakers die hun programma komen maken vanuit het glazenhuis. Onder andere het nederlandstalig muziek programma 'Gewoon Jan' komt van de week rechtstreek uit het glazenhuis en is er een speciale uitzending van 'U Zij De Glorie' op donderdagavond tussen 19.00 en 21.00 uur. Tijdens deze uren kan er voor € 5,- een psalm of lofzang worden aangevraagd via het telefoonnummer 0187 682630. De slotdag, zaterdag 2 augustus, is uitgeroepen tot Kids Day. Op deze dag is er een sprinkussen aanwezig bij het glazen huis en kunnen kinderen zich laten schmicken voor het goede doel. 's Avonds om 19.00 uur wordt de deur van het glazen huis geopend. Dan mogen de 3 DJ's weer naar buiten en zal het bedrag bekend worden gemaakt dat is opgehaald met deze actie.

Uitzendfrequenties

De actie 96 uur voor Kika van RTV SLOGO is 24 uur per dag te volgen via FM 105.6 voor het westelijke deel van het eiland. Sinds vorige week wordt er ook uitgezonden via FM 105.3 voor het midden- en oostelijk deel van de gemeente. Tevens zijn de uitzendingen te beluisteren op kabel via 105.9 MHz en via de internetstream op www.rtvslogo.nl.
Ook via het TV kanaal van RTV SLOGO is de actie 96uur voor Kika te volgen. De TV uitzendingen zijn te zien via UPC digitaal kanaal 31 en analoog op 67+/840.00 mhz.
Voor meer informatie kunt u kijken op www.rtvslogo.nl/96uurvoorkika.

HCA/pluscertificering fysiotherapiepraktijk

GOEREE-OVERFLAKKEE - In het artikel 'Jurgen van Oevelen neemt fysiotherapie Koese over', in onze editie van dinsdag 22 juli, wordt melding gemaakt van de HCA/pluscertificering van deze praktijk. "Slechts zeven procent van alle fysiotherapiepraktijken in Nederland kan zich kwalificeren als Plus-praktijk. En dat hebben we nu dus ook op Goeree-Overflakkee", zei de nieuwe eigenaar Jurgen van Oevelen in het artikel. Fit & Fysio Dirksland liet echter weten al sinds 2010 eveneens een HKZ én Pluspraktijk te zijn.

Gratis treinkaartjes Goeree-Express bij Albert Heijn Ouddorp

OUDDORP - De Goeree Express is een nieuwe attractie voor de Kop van Goeree. Albert Heijn Ouddorp wil dit initiatief graag steunen en geeft daarom deze zomerperiode treinkaartjes weg bij het doen van boodschappen. Bij minimale besteding van 25 euro ontvangt u vanaf maandag 21 juli t/m zaterdag 30 augustus bij uw boodschappen een treinkaartje cadeau voor de Goeree-Express ter waarde van € 3.

"De Goeree-Express komt regelmatig langs onze winkel en we vonden het een leuk idee om, evenals vorig jaar, aan dit initiatief weer aandacht te geven", aldus supermarktondernemer Martin de Berg. "Bij aankoop van minimaal 25 euro aan boodschappen geven we één treinkaartje ter waarde van € 3 cadeau aan onze klanten." De kaartjes kunnen gebruikt worden tot en met 30 augustus 2014. De Goeree-Express rijdt volgens een dienstregeling elk uur een route door Ouddorp en start vanaf de Dorpstienden. Albert Heijn Ouddorp is hoofdsponsor van deze attractie. De Goeree-Express is een toeristentrein die door Ouddorp en omstreken rijdt. Het rittenschema staat op: www.goeree-express.nl.

Gratis boodschappen

Ter gelegenheid van de opening van de nieuwe Albert Heijn aan de Dorpstienden maken klanten ook kans op een jaar lang gratis boodschappen. Daarnaast zijn er elke week drie prijswinnaars die met een boodschappenpakket naar huis gaan. De prijswinnaars van de eerste week waren: Regina van Wijk, Mariëtte Klijn en Piet Meijer. Alle informatie over deze grand openingsactie is te vinden op www.ah-ouddorp.nl.