info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

30 oktober 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 30 oktober 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Bussen vol kinderen naar gymevenement

SOMMELSDIJK - Drie dagen op rij vijfhonderd kinderen per dag aan het rennen, springen en zwemmen weten te houden. Het lukt de organisatie van de Springdagen in Sommelsdijk al sinds 2002 iedere herfstvakantie. De Springdagen zijn een sportief uitje voor gymverenigingen uit Nederland, locatie is De Staver in Sommelsdijk. "Ze komen niet uit het hele land, hoor. Eigenlijk een straal van 100 tot 120 kilometer rond Sommelsdijk," vertelt Elco Kievit, al sinds 2002 de gewezen organisator van de Springdagen. Dat er veel animo is, is te zien in het zwembad. Geen stoel is onbezet en in het zwembad zijn meer kinderen dan water te zien. Spetterend en hoge fonteinen achterlatend buitelen ze door het water. (Foto: Ellen van den Doel)

Lees verder op pagina 3.

Dieven gepakt met 'track en trace'

GOEREE-OVERFLAKKEE - Al geruime tijd werd een bedrijf in Middelharnis geplaagd door inbraken. De inbrekers hadden het voorzien op flessen koudemiddel, een waardevol gas dat onder andere gebruikt wordt voor koelkasten en airco's. Uiteindelijk werden de flessen in overleg met het Openbaar Ministerie voorzien van track en trace, een systeem waarmee de locatie van de flessen kan worden bepaald. Daardoor heeft de politie meerdere verdachten aangehouden op verdenking van diefstal bij het bedrijf. Het track en trace systeem bracht agenten na een eerdere inbraak bij een woning in 's-Hertogenbosch. Hier werd een groot deel van de gestolen partij teruggevonden en zijn er aanhoudingen verricht. Afgelopen weekend was het weer raak. Ook deze gasflessen waren voorzien van een track and trace systeem, waardoor de politie de betrokkenen snel wist op te sporen. Bij de aanhouding in de nacht van zaterdag op zondag waren een 22-jarige en een 23-jarige man uit Tilburg betrokken. De derde verdachte is een 23-jarige Capellenaar.

2 / 28

Agenda

Dinsdag 30 oktober

MIDDELHARNIS – Hervormingsavond in de Hervormde Kerk aan de Ring. Sprekers ds. G.R. Procee en ds. B.J. van Assen. Muzikale begeleiding koor 'Pr. Maurits' onder leiding van Marco van 't Hoff. Organist samenzang Paul Kieviet. Aanvang 19.30 uur.

Woensdag 31 oktober

MELISSANT – Reformatieherdenking in de Hersteld Hervormde kerk. Aanvang 19.30 uur.

Donderdag 1 november

DEN BOMMEL – Koppelklaverjassen in De Bommelstee. Aanvang 19.30 uur. Kosten 1,75 euro per persoon. Meer info: 06-20104065.
DIRKSLAND - Breicafé Klein Parijs, van 10.00 tot 12.00 uur aan de Reginahof 1.
MIDDELHARNIS – Stamppotmaaltijd door het Lokaal Ouderenwerk van Stichting ZIJN. 17.00 uur in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Opgeven voor 26 oktober bij het Wijkcentrum, tel.: 0187- 483366 of e-mail: m.kieviet@zijngo.nl.
NIEUWERKERK – Jaarvergadering Helpende Handen. Salem, Molenstraat 16. Aanvang 19.30 uur.
OUDDORP – Concert The Nordanians in De Overkant. Aanvang 20.00 uur. Kaarten te bestellen bij de VVV: 0187-681789.

Vrijdag 2 november

SOMMELSDIJK- Ontmoetingsdagen en bazaar in de Exoduskerk. Veel activiteiten, antiekkamer,kledingverkoop en grootste boekenmarkt van GO 19.00 tot 21.30 uur.

Zaterdag 3 november

MIDDELHARNIS – Kaartmiddag in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Aanvang 13.30 uur. Meer info: 0187-483366.
MIDDELHARNIS – Najaarsverkoping van de vrouwenverenigingen 'Bid en Werk'en 'Ruth', kerkgebouw Ger. Gemeente, Landbouwweg van 9.30 tot 13.00 uur.
MIDDELHARNIS - Repaircafé van 10.00 tot 13.00 uur in Kringloopcentrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49 van 10.00 tot 13.00 uur. Zie www.repaircafemiddelharnis.nl
OUDDORP – Oliebollenactie t.b.v. de Chr. Peuterspeelzaal Prinses Amalia. Vanaf 8.00 uur op het parkeerterrein bij Jumbo Sperling en in Dorpstienden tijdens de Vision Beurs vanaf 10.00 uur.
OUDDORP – Jongerenavond op de zolder van het kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente. Thema 'Wie is de Heilige Geest?' Aanvang 20.00 uur.
SOMMELSDIJK – Ontmoetingsdagen en bazaar in de Exoduskerk. Veel activiteiten, antiekkamer, kledingverkoop, grootste boekenmarkt van GO, verkoop vis. 10.00 tot 16.00 uur. info: Exodus Gemeente PKN
SOMMELSDIJK – High Tea voor het werk van Sjaak en Paulina Breen bij de MAF. De High Tea is vanaf 13.30 uur tot 17.30 uur. Prijzen: Van 2 tot 7 jaar € 5,-; 8 tot 15 jaar € 7,50; vanaf 15 jaar € 15,-. Opgeven telefonisch via 06-23345858.
SOMMELSDIJK – Bingo O-G-O. 19.30 uur in het wijkgebouw van De Zwaluw, Sperwer 55. Aanvang 19.30 uur.
SOMMELSDIJK – Samenzang 'Liederen met een verhaal'. Hervormde Kerk. Aanvang 19.30 uur.
STAD AAN 'T HARINGVLIET - (Orgel)speelmiddag van VVO na een korte jaarvergadering. Belangstellenden hartelijk welkom. Voor informatie: zie www.orgelvrienden.nl


"Het was liefde op het eerste gezicht"

GOEDEREEDE - De meeste eilanders kennen Goedereede, maar voor 'overkanters' lijkt het pittoreske stadje wel een goed bewaard geheim. Velen weten de afslag op de N57 te vinden, maar nemen hem nooit. Wie dat wel doet, is vaak op slag verliefd op de oude kern met de authentieke pandjes en de nauwe straatjes. Is wonen in Goedereede zo fijn als het lijkt? Kom je er überhaupt aan een woning? En heeft wonen in Goedereede ook negatieve aspecten? In aflevering 1: Harm Veenstra en Nardi Masselink.

Tekst en foto: Pauline Hof

Sinds dit voorjaar zijn Harm (66) en Nardi (55) de eigenaren van een pandje aan de haven van Goedereede. Als de verbouwing klaar is, trekken zij erin, samen met teckel Tommie. Ze lieten er een vrijstaand huis met flinke tuin in Oosterwolde in Friesland voor achter. Ze gingen niet over een nacht ijs. Ze hebben al sinds 2014 een chalet op recreatiepark De Goede Ree in Goedereede. Nardi was voor haar werk, als lerares kunstvakken in de bovenbouw van het HAVO en VWO, veel in het westen van het land. "Harm was dan doordeweeks in Oosterwolde en ik logeerde bij een vriendin in Rotterdam-Hillegersberg. Het was leuk, maar we besloten op een geven moment, dat Harm en ik zelf graag samen een uitvalsbasis in het westen wilden, liefst met een tuin. Deze omgeving sprak ons aan." Nardi vervolgt: "Maar ik dacht altijd dat het te ver weg was van mijn werk. Toen ik eens bij een collega op bezoek ging, die woonde in Hellevoetsluis, zag ik opeens een bordje staan met 'Goedereede 12 kilometer'. Dat was zo'n eyeopener! Het was veel dichterbij, dan ik dacht."

Gevoel

Harm en Nardi gingen in Goedereede kijken bij twee chalets op eigen grond, die te koop stonden. Harm was onder de indruk van de ruimte en het park. Ook Nardi was direct enthousiast. Zij was te vroeg voor de afspraak met de makelaar, waardoor ze nog een wandelingetje door Goedereede maakte en zo de oude kern ontdekte. Nardi: "Wat een verrassing! Het was een cadeautje, zo'n leuk stadje krijg je er zomaar bij!" Na de pensionering van Harm, die werkte als financieel directeur van een bioscoop en theater in Assen, besloten ze het huis in Oosterwolde te verkopen en hier ook te gaan wonen. Ze hebben veel op het eiland rondgekeken, maar werden toch steeds als een magneet naar Goedereede getrokken. Toen ze het huis op nummer 35 aan de haven zagen, keken ze nieuwsgierig met 'de neusjes tegen de ruit' naar binnen. Het was liefde op het eerste gezicht. Harm: "Dit was thuiskomen. 'Pap, waar begin je aan?' zeiden de kinderen, weg uit Friesland. Maar het gevoel was meteen goed."

Samen

Beiden zijn heel enthousiast over Goedereede. Allereerst is er ruimte en lucht. Soms worden ze nog overvallen door het gevoel: 'Jeetje, hier wonen wij'. Nardi: "Als je de Markt oprijdt, of op de fiets in 15 minuten op het Noordzeestrand staat: het lijkt wel buitenland, zo heerlijk rustig!" Harm waardeert de nostalgische sfeer en het respect dat de bewoners en de gemeente hebben voor de historie van het stadje. Nardi vindt het fijn dat uitersten hier goed samen gaan: het behoudende van de bewoners, maar ook de beleving van de kerk en de vrije geesten van de kunstenaars. Alles gaat hier respectvol samen." Harm vult aan: "De mensen zijn hier erg vriendelijk en er is sociale belangstelling. Toen ik wegens de verhuizing een aantal weekenden in Oosterwolde was en de kerk hier niet bezocht, werd er al direct geïnformeerd of alles in orde met me was." Negatieve kanten van het wonen in Goedereede? Harm lacht: "Misschien komen ze nog, maar we hebben ze nog niet kunnen ontdekken."

Boogschieten, zwemmen, bowlen en springen op één dag

Vervolg van voorpagina

MIDDELHARNIS - "Alle verenigingen worden met bussen in hun woonplaats opgehaald" vertelt Elco. "Een springdag bestaat uit de onderdelen handboogschieten, zwemmen, bowlen, tokkelen, klimmen, springen en eten. Het springen en zwemmen duurt allebei twee uur. Voor de overige onderdelen zijn allemaal veertig minuten uitgetrokken. Het eten duurt dertig minuten." Op die manier duurt het programma zeven uur. Er zijn twee groepen; één groep heeft de springdag van 09.00 tot 16.00 uur en één groep van 11.00 tot 18.00 uur. Alles is heel strak geregistreerd, met bijna militaire precisie.

Tekst: Lars Jacobusse
Foto's: Organisatie Springdagen, Ellen van den doel

Elco laat alle onderdelen even zien. Eén van de gymzalen staat gevuld met trampolines. Kinderen maken de prachtigste salto's en wervelen in de meest lenige houdingen door de lucht. Kinderen van nauwelijks één meter twintig bespringen een metershoge bok. Er is er geen één die verkeerd landt of valt. "Het maakt misschien een rommelige indruk, maar er is heel precies over nagedacht" aldus Elco. Er zijn looproutes waardoor de kinderen geordend van het ene naar het andere onderdeel kunnen. Bij het eetgedeelte bijvoorbeeld, komen de kinderen binnen via een soort 'splitsingssluis'. De brede toegang van de eetzaal, berekend op flinke drommen kinderen, is in tweeën gedeeld door een heuphoge wand. Voor kipnuggets rechts en voor frikadellen links. De uitgang is een brede gang, die de kinderen weer rechtstreeks naar het volgende onderdeel brengt.

In de roos

Bij het boogschieten staan de kinderen met het puntje van hun tong uit hun mond en de boog strakgespannen tot de pijlen weg zoeven. "Baf", vlakbij de roos. "Hier is het niet alleen uit praktisch oogpunt maar ook voor de veiligheid nodig dat alles goed is geregeld" zegt Elco. Hij is blij dat er een goede en zelfstandige organisatie is, die alle touwtjes zelf in handen kan houden. "Daardoor kunnen we efficiënt werken en een zo goed mogelijk evenement neerzetten" vertelt hij.

Zelfstandige stichting

Elco begon in 2002 met de Springdagen. Daarnaast richtte hij de turnverenigingen Turn2Move en Turn2Win op. "Het begon vrij bescheiden met een opblaasbare trampolinebaan en wat trampolines. In 2008 werden we een zelfstandige stichting. Het is langzaamaan gegroeid en nu is het een groot evenement met vijfhonderd deelnemers per dag. De overvolle zalen van de Staver onderstrepen zijn woorden en het succes van de Springdagen.

Eerbied voor het leven

MIDDELHARNIS - "Met onze medische kennis weten we meer en kunnen we meer. Dat roept ook vragen op. Mag alles wat kan? Wat te doen als je meer weet van erfelijke ziektes bij een mogelijke zwangerschap? Wat te doen als we langer leven, maar de kwaliteit ervan afneemt? Allemaal actuele vragen, waarop het antwoord in de Bijbel niet even te vinden is via een paar teksten. In die tijd was men ook nog niet bekend met onze moderne vragen. Dus: wat betekent de Bijbel op ethisch gebied? Zijn er kernwaarden? Zijn er lijnen waarlangs we als mondige christenen verder kunnen denken? Belangrijke vragen!" aldus de organisatie van een bijeenkomst die op maandag 5 november om 20.00 uur in de Emmäuskerk in Middelharnis wordt gehouden. "Samen zullen we een beetje pionieren op dit nieuwe terrein, met de Bijbel als Gids", aldus ds. Leendert Jan Lingen, die aan de hand van een PowerPoint-presentatie het gesprek op deze avond zal inleiden.
Kijk ook op www.emmauskerkmiddelharnis.nl.

Openstaande boetes

MIDDELHARNIS - In verband met een melding van een ruzie in een woning in Middelharnis, gingen vorige week agenten naar het bewuste adres. Bij aankomst ging de dader via de achterzijde van de woning er vandoor. Na een bloedspoor te hebben gevolgd, troffen de agenten de man aan. Hij bleek een wond aan zijn knie te hebben. Na onderzoek bleek de man nog een bedrag van € 4.200,- aan openstaande boetes te hebben staan. Ook stond hij gesignaleerd voor verduistering van een motorvoertuig. Na behandeling in het ziekenhuis voor de wond aan zijn knie, is de man ingesloten in het politiebureau. "Gezien zijn openstaande signaleringen, zal de man naar alle waarschijnlijkheid de feestdagen bij ons doorbrengen", aldus de politie.

Jaarvergadering Helpende Handen

REGIO - Op 1 november houdt de vereniging Helpende Handen, afdeling Flakkee, Schouwen en Tholen, een jaarvergadering. Naast een kort huishoudelijk gedeelte zal mw. S. Heger-Bijnagte, orthopedagoog, spreken over geloofsbeleving en autisme. In haar bijdrage zullen de volgende vragen aan de orde komen: Hoe luisteren jongeren met autisme in de kerk? Wat maakt Bijbellezen voor hen zo moeilijk? Hoe kunnen we de jongeren en ouders hierbij ondersteunen? Welke handvatten en tips zijn er voor jongeren met en zonder verstandelijke beperking? De bijeenkomst wordt gehouden in Salem, Molenstraat 16 te Nieuwerkerk en begint om 19.30 uur. Iedereen is hartelijk welkom!

Opbrengst vechtsportclinic overhandigd in Tanzania

GOEREE-OVERFLAKKEE - Op 7 september vond er in Dirksland een vechtsportclinic plaats met wereldkampioen K-1 Ernesto Hoos. Dit bracht ruim 3.300 euro op voor het goede doel. Initiatiefnemer Joost van 't Veld bezocht tijdens een reis door Afrika het project Rhotia Valley Children's Home om de cheque te overhandigen en hij gaf de weeskinderen een vechtsportclinic.

Het kinderdorp in Tanzania is een project van het artsenechtpaar Joris en Marise Koch. Er worden weeskinderen opgevangen die er onderwijs, voeding en opvoeding ontvangen. Joost vertelt over zijn ervaringen: "Het is ongelooflijk knap hoe ze het project hebben opgezet. Heel efficiënt en duurzaam, terwijl het wel gewoon een gezellig thuis is voor de kinderen die er wonen. Alle kinderen gaan naar school, het dorp heeft een eigen moestuin, koeien en zelfs een bakkerij, waardoor ze zelfvoorzienend zijn. Ze hebben hun eigen bron geslagen voor water en sinds kort kunnen ze zelfs van de uitwerpselen van de koeien biogas maken dat ze weer gebruiken in de keuken. Als je ziet hoe ze zijn begonnen 10 jaar geleden en waar ze nu staan, dan kun je enkel respect hebben."

Zelfvertrouwen

De Flakkeese vechtsporter vertelt over de kinderen die er wonen: "De verhalen van de kids zijn schrijnend en vaak niet te bevatten, maar als je ziet waar ze nu staan en hoe ze hun best doen op school, hoe ze mee helpen in het dagelijkse ritme, maar bovenal hoe ze weer spelen en lachen, dan zie je hoe geweldig dit project is en hoe goed het werkt. Nadat we alle kinderen hadden ontmoet, hebben we op een sportveldje aan de rand van het regenwoud getraind. Mijn dochter Maasje was assistent en hielp vol overgave mee. De training was een groot succes, de kids vonden het geweldig. Van jong tot oud, ze deden allemaal vol enthousiasme en inzet mee. Je kon zien dat de clinic veel deed met het zelfvertrouwen van sommige kids." Een medewerker van het project, die in de keuken werkt, was zo enthousiast, dat hij heeft gevraagd of hij in de toekomst de kinderen les mag geven.

'Even slikken'

Na het sporten heeft Joost namens Budokai Senshi de officiële cheque overhandigd. Joris en Marise Koch namen die dankbaar in ontvangst. Met het bedrag van € 3342,25 kunnen ze veel doen om de kinderen te helpen. Het geld wordt besteed voor de combinatie van onderwijs en sport. Na de overhandiging ging de hele groep op de foto, toen begonnen de kinderen spontaan een Engelstalig lied te zingen, waarin ze bedankten en zongen dat ze hopen de Flakkeese bezoekers in de toekomst opnieuw te ontmoeten. Joost: "Dat was een heel bijzonder moment, ik moest toen wel even slikken."

Tentoonstelling Eerste Flakkeese Vogelvereniging

DIRKSLAND - De Eerste Flakkeese Vogelvereniging houdt in week 44 een bijzondere tentoonstelling in het gebouw van de SVIK, Philipshoofjesweg 57A te Dirksland.

Veel vogelliefhebbers van de vereniging, maar ook van andere verenigingen, kunnen hier hun gekweekte vogels op de show laten zien. Na het inbrengen van de vogels op dinsdag, volgt woensdag de keuring van de vogels door erkende keurmeesters van de Nederlandse Bond van Vogelliefhebbers.

Bezoekers zijn welkom op vrijdagavond 2 november als de tentoonstelling om 20.00 uur wordt geopend. Ook op zaterdag 3 november is men van harte welkom. De tentoonstelling is dan geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Zaterdagmiddag zal vanaf 14.00 uur de prijsuitreiking plaatsvinden, waarna om 16.00 uur de vogels worden uitgekooid.
Met een totaal van ongeveer 300 vogels belooft het een mooie show te worden. Naast dat er een grote verscheidenheid aan vogels is, kunt u ook meedoen aan verschillende activiteiten waarmee mooie en leuke prijzen zijn te winnen. Ook zijn er nog diverse vogels aanwezig voor de verkoop. Aan een hapje en drankje zal het niet ontbreken tijdens de tentoonstelling.

Jaarlijkse ontmoetingsdagen Exoduskerk

SOMMELSDIJK - Vrijdagavond 2 november en zaterdag 3 november zijn de jaarlijkse ontmoetingsdagen in de Exoduskerk aan de Dorpsweg 97. Er is dan een grote koopjes- en snuffelmarkt. Het zijn altijd dagen van onderlinge saamhorigheid, betrokkenheid en kennismaking. Ook buiten de kerk zullen deze dagen niet ongemerkt voorbijgaan. Op vrijdagavond en zaterdag worden oliebollen verkocht en op zaterdag ook de verkoop van vis en kibbeling.

In de kerk is een grote koopjes- en snuffelmarkt, met o.a. een groot assortiment 2e hands Tupperware-producten, huishoudelijke apparatuur, audio, kleinmeubelen, antiek en curiosa, speelgoed, glaswerk en bloempotten. Er is een gadgetkraam vol grappige en originele artikelen. In de gele kamer vinden bezoekers een selectie van kunst- en antiek. Schilderijen, etsen, zilverwerk en keramiek. Exclusief is de veiling van een studie van een schilder,( vermoedelijk uit de "Haagse School). Deze wordt op zaterdag geveild om 15.00 uur. Er is een grote boekenmarkt, loterij en verkoping net tweedehands kleding. Rad van fortuin, verkoop van allerlei lekkernijen en er wordt een e-reader verloot, zaterdagmiddag om 15.00 uur.

Ook dit jaar wordt een deel van de netto opbrengst geschonken aan twee goede doelen. Het resterende deel zal besteed worden aan het onderhoud van het kerkgebouw. De openingstijden zijn op vrijdagavond 2 november van 19.00 – 21.30 uur. Zaterdag van 10.00 - 16.00 uur. Het adres van de Exoduskerk is Dorpsweg 97, Sommelsdijk.

Oproep CDA: welke mantelzorger geeft u op?

GOEREE-OVERFLAKKEE - De zorg op Goeree-Overflakkee zou ondenkbaar zijn zonder de inzet, liefde en aandacht van alle mantelzorgers. Het CDA heeft daar grote waardering voor en voelt het als haar plicht om hun zorg te ondersteunen en te vergemakkelijken.

Om de waardering naar mantelzorgers over te blijven brengen, hoopt het CDA Goeree-Overflakkee rond de 'Dag van de Mantelzorg' weer vele mantelzorgers op ons eiland te bezoeken.
Zorgen voor elkaar moet volgens het CDA beloond en gewaardeerd worden. Daarom gaat het CDA – voor het zevende jaar op rij – de door u opgegeven mantelzorgers op zaterdag 10 november een persoonlijk bezoekje brengen en een kleinigheidje aanbieden als blijk van waardering.

Opgeven mantelzorgers

Kent u mantelzorgers op Goeree-Overflakkee die onbetaald en veelal langdurig zorgen voor zieke, gehandicapte of oudere familieleden of bekenden? Laat weten dat u dit waardeert en geef deze mantelzorgers op bij het CDA Goeree-Overflakkee! Aanmeldingen met naam en adres van de mantelzorgers kunnen tot uiterlijk woensdag 7 november doorgegeven worden via cdagoereeoverflakkee@gmail.com.

Zaterdag Automotions Wintertestdag

MIDDELHARNIS - Automotions (Opel, Peugeot en Volvo), organiseert op zaterdag 3 november, de tweede editie van de automotions Wintertestdag. Aan de Langeweg 113 in Middelharnis/Sommelsdijk zijn eigenaren van bovenstaande merken van harte welkom om hun auto gratis te laten checken op talloze onderdelen die tijdens de winterse periode op de proef worden gesteld.

"Onze autotechnici controleren op onder andere remmen, schokdempers, conditie van de banden, accu en verlichting", vertelt vestigingsmanager Twan van der Made. "Na de check ontvangt de eigenaar een uitgebreid rapport van de gecontroleerde onderdelen. Bovendien vullen we deze dag waar nodig de ruitensproeiervloeistof en olie gratis bij. Kortom; een uitgebreide inspectie om zorgeloos de winterse periode in te gaan." Tijdens de automotions Wintertestdag zijn er diverse aanbiedingen, zoals korting op de aanschaf van een complete set winterwielen. Daarnaast kunnen bezoekers genieten van een heerlijke winterse versnapering.

De Automotions Wintertestdag aan de Langeweg 113 in Middelharnis/Sommelsdijk op zaterdag 3 november 2018 is van 8.00 uur tot 14.00 uur.

Wenslampionnen tijdens 'Nacht van de Nacht'

MIDDELHARNIS - Afgelopen zaterdag was het dan zover. Voor de eerste keer werd de Nacht van de Nacht gevierd aan de Herman Heijermanssingel, georganiseerd door de WereldWinkel, in samenwerking met de Fairtrade Werkgroep van de gemeente.

Het Streekmuseum was aanwezig, zonder geschiedenis geen Flakkee. Aan de bar van Solaes, de bierbrouwerij van het eiland, kon men het bier van de herfst bestellen, een smakelijk bokje. Men kon informatie inwinnen bij de kraam van Deltawind en bij de camper van de gemeente Goeree-Overflakkee, daar werd veelvuldig gebruik van gemaakt.
En natuurlijk een kraam van de WereldWinkel, men kon daar de wenslampionnen kopen en er ter plekke een wens op schrijven. Van het binnengekomen bedrag koopt de Wereldwinkel cadeautjes voor kinderen waarvan de ouders het niet zo breed hebben hier op het eiland. Deze cadeautjes worden in de maand december door de Voedselbank verdeeld.

Rond de klok van 20.00 uur vertrok een grote groep onder toeziend oog van de mannen van de vrijwillige brandweer van Middelharnis/Sommelsdijk, van de parkeerplaats aan het Gedempt Kanaal de brug over naar de lage kant van de Herman Heijermanssingel, om de lampionnen te water te laten. Een feeëriek schouwspel. De vele kinderen en volwassenen met een lampion lopend van de met grote kaarsen verlichte parkeerplaats naar het water.

Eenmaal in het water dreven door de cohesie, warmte, water en een beetje wind, bijna alle lampionnen naar elkaar toe. Zij vormden de contouren van het eiland. Dat ontlokte een van de aanwezigen de uitspraak 'een teken van de samenhorigheid'. Hoe juist verwoord, liggend in het verlengde van alle mooie wensen op de lampionnen geschreven en het motto van de de Fairtrade werkgroep: "Wij als inwoners en ondernemers op Goeree-Overflakkee, handelen eerlijk, duurzaam en sociaal. Zowel dichtbij als verder weg".
Positieve geluiden van de aanwezigen, dus wellicht volgend jaar een herhaling.

Een milieubewuste samenwerking; de biologisch afbreekbare lampionnen werden door de aanwezige brandweermannen na afloop uit het water gevist. Na afbouwen van de kramen op het parkeerterrein leek het alsof er niets had plaatsgevonden. (Foto: Wilko van Dam).

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo 55+

De Plaatselijke Commissie van Achthuizen organiseert voor alle 55-plussers van Achthuizen op woensdag 14 november een gezellige bingomiddag. De middag begint om 13.30 uur. De kosten zijn € 4,00 per persoon. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen.

Kaartmiddag

De plaatselijke commissie Achthuizen van Stichting ZIJN houdt op maandag
12 november a.s. een kaartmiddag. De kaartmiddag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10 in Achthuizen. Aanvang: 13.30 uur. De kosten bedragen € 4,00 inclusief koffie of thee.

DEN BOMMEL

Klaverjassen

De Plaatselijke commissie Den Bommel (stichting ZIJN) organiseert op donderdag 15 november a.s. een koppelklaverjasavond in Bommelstee, Schaapsweg 34 in Den Bommel. De avond is van 19.30 uur tot 22.30 uur. De kosten voor deze avond zijn € 1,75 per persoon. Voor verdere info: Carla Gebraad telefoon:
06-20 10 40 65.

DIRKSLAND

Reumapatiëntenvereniging

De Reuma Patiënten Vereniging Goeree-Overflakkee houdt maandag 5 november weer een bijeenkomst in het Restaurant van het van Weel Bethesda Ziekenhuis. De inloop is om 19.30 uur en de aanvang is 19.45 uur. Deze keer komen er twee orthopeden: dr. H. Jan, deze gaat het hebben over de heup en dr. A. Voordijk, over nek en schouders. Iedereen is van harte welkom. Na afloop is er gelegenheid voor het stellen van vragen.

GOEDEREEDE

Jaarvergadering IJsclub

Het bestuur van de IJsclub Vooruit in Goedereede nodigt haar leden uit voor het bijwonen van de jaarvergadering, deze zal gehouden worden op vrijdag 23 november 2018 om 19.00 uur in Café Goeree.

Goereese Portveiling

Het is begin november precies honderd jaar geleden dat Goedereede in het teken stond van de grootste veiling ooit; de veiling van 434 portvaten. Deze veiling wil de Stichting Goereese Portdagen op vrijdagavond 23 november iedereen laten herbeleven in De Oostdam in Goedereede. Tijdens de veiling, onder leiding van een ervaren veilingmeester, komen enkele unieke stukken onder de hamer. Zoals exclusieve Goereese portvaatjes. De opbrengst van de veiling gaat naar een goed doel. De toegang tot deze avond bedraagt 15 euro per persoon. Dat is voor de toegang tot de veiling, maar ook inclusief een welkomstdrankje, potermaaltijd en live muziek na afloop van de stadstroubadour Peter de Jong. De inloop is om 17.30 uur, de avond duurt tot 00.00 uur. De kaarten zijn vanaf zaterdag 3 november te koop bij De Oostdam, Spar Supermarkt, Bakkerij De Vries en Bloembinderij De Korenbloem in Goedereede. Er is slechts een beperkt aantal kaarten beschikbaar.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Jaarvergadering Helpende Handen

Op 1 november houdt de vereniging Helpende Handen, afdeling Flakkee, Schouwen en Tholen, een jaarvergadering. Naast een kort huishoudelijk gedeelte zal mw. S. Heger-Bijnagte, orthopedagoog, spreken over geloofsbeleving en autisme. In haar bijdrage zullen de volgende vragen aan de orde komen: Hoe luisteren jongeren met autisme in de kerk? Wat maakt Bijbellezen voor hen zo moeilijk? Hoe kunnen we de jongeren en ouders hierbij ondersteunen? Welke handvatten en tips zijn er voor jongeren met en zonder verstandelijke beperking? De bijeenkomst wordt gehouden in Salem, Molenstraat 16 te Nieuwerkerk en begint om 19.30 uur. Iedereen is hartelijk welkom!

Gymlessen 50+

Bewegen is belangrijk, zeker als je ouder wordt. Het houdt u langer fit en zelfredzaam. Botten en spieren worden sterker, de coördinatie verbetert en het bewegen heeft een gunstige invloed op diverse aandoeningen. Maar het is vooral ook leuk en gezellig, zeker als je het in groepsverband doet is het ook een laagdrempelige manier om in contact te komen met anderen. De gymlessen worden gegeven door Annie Doornheim in de volgende plaatsen:
- Ooltgensplaat: iedere maandagmorgen van 9.15 tot 10.00 uur;
- Nieuwe-Tonge: iedere maandagmiddag van 13.30 tot 14.20 uur;
- Oude-Tonge: iedere donderdagmiddag van 15.45 tot 16.30 uur.

Internationale dans
Internationale dans wordt iedere dinsdagmorgen van 9.45 tot 10.30 uur gegeven door Annie Doornheim. Hier kunt u zonder partner aan deelnemen. Voor informatie kunt u bellen of mailen naar Stichting ZIJN, het Wijkcentrum, tel.: 483366 (toets 1) en e-mail: m.kieviet@zijngo.nl.

MELISSANT

Reformatieherdenking

Woensdag 31 oktober is er de Reformatieherdenking van de Hersteld Hervormde kerk en de Gereformeerde Gemeente. Dit jaar is het in de Hersteld Hervormde Kerk van Melissant. Ds. G.T. van Appeldoorn zal de opening verzorgen. De lezing wordt verzorgd door de heer W. Huijser uit Middelharnis. De lezing draagt als titel: 'Sola fide; Geloofsaanvechting en geloofszekerheid in het leven van Maarten Luther'. Tijdens de avond is er een collecte met als bestemming de stichting Heidelberg. Na afloop is er gelegenheid om in De Poort na te praten onder het genot van een kopje koffie. Aanvang 19.30 uur.

MIDDELHARNIS

Najaarsverkoping

Zaterdag 3 november hopen de vrouwenverenigingen 'Bid en Werk' en 'Ruth' hun jaarlijkse najaarsverkoping te houden in het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente aan de Landbouwweg 2. Een ieder is welkom van 9:30 uur tot 13:00 uur. Er zullen weer veel zelfgemaakte spullen worden aangeboden. Daarnaast verkoopt men bloemstukjes, groente en fruit, broodjes en gebak, soep en slaatjes, koffie en fris, kaas, speelgoed en crea-materiaal, Tupperware, snoeprollen en uiteraard is er een grabbelton voor de kinderen. "We zien er naar uit dat onze trouwe bezoekers ook dit jaar weer komen, maar hopen daarnaast veel nieuwe gezichten te zien. De opbrengst is voor verschillende goede doelen, maar vooral zending en evangelisatie", aldus de verenigingen.

Goederen voor Roemenië

Zaterdag 3 november is er weer de maandelijkse inzameling van hulpgoederen ten behoeve van de Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk. Welkom zijn: uw overbodig geworden gebruikte (kinder)kleding, als dit netjes, schoon en nog opnieuw te dragen is. Verder zijn alle spullen welkom die geschikt zijn om als donatie te dienen voor de arme medemensen in Roemenië. Ook kunt u spullen afgeven die in de kringloopwinkel van de werkgroep in Uioara verkocht kunnen worden. Denk bv. aan huishoudelijke artikelen, speelgoed, of klein meubilair. Men staat zaterdag klaar tussen 9.30 en 11.30 uur in de loods aan de Industrieweg 17. Vragen? Bel 603051 of 484228, of mail naar: info@oosteuropa-werkgroep.nl

Zaterdag Repaircafé

Zaterdag 3 november is het Repaircafe weer actief. Het café wordt gehouden bij Kringloopcentrum Goed voor Goed aan de Simon Stevinweg 49, van 10.00 tot 13.00 uur. Men kan hier terecht met bijna alle kleine (u moet het wel zelf kunnen dragen) huishoudelijke apparaten (behalve GSM's, tablets of PC's.). De vakkundige monteurs gaan die samen met de klant repareren. Voor meer info: http://www.repaircafemiddelharnis.nl.

Spullen voor Jaarmarkt

Zaterdag 3 november is er weer gelegenheid om goede spullen voor de Jaarmarkt van de Hervormde gemeente Middelharnis in te leveren bij de Hoeksteen aan de Ring. Van 10.00 tot 11.00 uur staan medewerkers voor u klaar om ze in ontvangst te nemen.Het is ook mogelijk spullen af te leveren op het industrie terrein aan de Lorentz 1.

Alzheimer Trefpunt

Het Alzheimer Trefpunt is de vertrouwde ontmoetingsplek voor mensen die met dementie te maken hebben. Voorheen bekend onder de naam Alzheimer café blijft in het Trefpunt de invulling van deze bijeenkomsten ongewijzigd. Op de eerste woensdag van de maand. De zaal is open vanaf 19.00 uur. Het programma duurt van 19.30 tot circa 21.00 uur. Locatie is het wijkcentrum, Doetinchemsestraat 27. In een cyclus van 10 avonden geeft de regionale Alzheimer afdeling Goeree Overflakkee & Hoeksche Waard de gelegenheid tot informatie en voorlichting aan betrokkenen met de ziekte dementie; hetzij de patiënt zelf, met partner of familie, vrienden, buren, kennissen of beroepsmatig geïnteresseerden. Thema op 7 november: welke ondersteuning is er voor u thuis bij dementie? De casemanager en de wijkverpleegkundige belichten elk vanuit hun professie de mogelijkheden. Een inleiding en in gesprek met Marianne Tanis en Carina Simons is mogelijk: contact Alzheimer afdeling GO: alzgo38@gmail.com.

Aanschuifkoor

Donderdag 8 november is er weer een Aanschuifkoor in het Diekhuus. De foyer van Het Diekhuus is open vanaf 13.30 uur. Om 14.00 uur start het muzikale programma. In de pauze en na afloop is er natuurlijk gelegenheid om met elkaar een drankje te doen in de foyer. Toegang gratis. Meer info: www.leerenbeleef.nl

Spreekuur Ketenzorg Dementie

Iedere eerste dinsdag van de maand verzorgen de casemanagers van de Ketenzorg Dementie een spreekuur van 14.00 uur tot 15.00 uur. Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdagmiddag 6 november in de Bibliotheek in Middelharnis. Tijdens het spreekuur kunt u terecht met al uw vragen op het gebied van dementie en de ziekte van Alzheimer. Heb je in je omgeving te maken met dementie, heb je een vermoeden dat iemand in je omgeving tekenen van dementie vertoont of heb je vragen over hulpmiddelen die het leven van mensen met dementie eenvoudiger maken? Met deze en andere vragen kun je terecht bij het spreekuur.

NIEUWE-TONGE

Bingo

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge organiseert voor vrijdag 9 november een bingoavond in 'Ons Dorpshuis'. Er worden tien rondes en een superronde gespeeld. De zaal gaat om 19.00 uur open en de bingo begint om 19.30 uur.

Brabantse verjaardag

Op zaterdagavond 10 november wordt er een Brabantse verjaardag georganiseerd in Ons Dorpshuis. Kaarten voor deze gezellige verjaardag zijn verkrijgbaar via FB Ons Dorpshuis, Spar Klapmuts in Nieuwe Tonge of via Johan Jordaan tel.nr. 0650286349. Zaal open 19.30 uur aanvang 20.00 uur. Prijs: €12,50 inclusief 1 koffie/thee met diverse hapjes en een Brabants Likeurtje

OOLTGENSPLAAT

Poters eten

Op vrijdag 16 november a.s. is er voor de 55-plussers van Ooltgensplaat een gezamenlijke maaltijd. Ook zal er een verloting zijn! Gezellig en lekker poters eten in 't Centrum, Weesmolenstraat 12 Ooltgensplaat, vanaf 17.00 uur. Kosten € 10,00. U kunt zich opgeven voor 9 november a.s. bij Ati Verwoerd 06-40701181. Dit is een activiteit van Stichting ZIJN.

OUDDORP

Seizoensafsluiting de Bever

Zaterdag 3 november is er een open dag bij De Bever, Dijkstelweg 12. Tijdens deze dag zal ook het seizoen worden afgesloten met uitleg over de producten en een meditatie door Willem Arie den Hertog. Het thema van de meditatie is 'Dankbaarheid'. De open dag is van 10.00 tot 17.00 uur en 13.30 uur is er de meditatie. Vanaf 10.00 tot 13.30 uur en van 14.15 tot 17.00 uur is er uitleg en testen van vervoermiddelen, zoals Segway, E-scooter, mindervalidenvervoermiddelen enz. Giften en schenkingen zijn welkom en zullen worden gebruikt voor voertuigen voor mindervaliden. Meer informatie is te vinden op: www.debever.com.

Natuurwerkdag

Op zaterdag 3 november is er de landelijke Natuurwerkdag. De werkgroep terreinbeheer van Natuur en Landschap Goeree-Overflakkee (NLGO) en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap (ZHL) organiseert deze dag op de Kleistee. Vrijwilligers kunnen o.a. meehelpen om de elzen te knotten. De werkzaamheden bestaan voornamelijk uit zagen en het wegslepen van hout. Het is handig om oude kleding aan te doen en stevige schoenen. Het is verplicht om vooraf aan te melden op de site: www.natuurwerkdag.nl.

Oliebollenactie Prinses Amalia

Zaterdag 3 november 2018 hoopt de Chr. Peuterspeelzaal 'Prinses Amalia' uit Ouddorp weer de jaarlijkse oliebollenactie te houden. De verse oliebollen zullen vanaf 8.00 uur verkocht worden op het parkeerterrein bij Jumbo Sperling. En ook op de Vision beurs, in de Dorpstienden vanaf 10:00 uur. De opbrengst komt volledig ten goede aan de peuterspeelzaal.

Jongerenavond

Komende zaterdag – 3 november – is er weer een jongerenavond. Thema van deze avond is: 'De Heilige Geest'. Wie is de Heilige Geest? Eén van de drie Goddelijke Personen, zul je zeggen. Maar misschien kun je je meer voorstellen bij de Vader en de Zoon. En: kun je merken dat de Heilige Geest er is?" Over deze en andere vragen wil men nadenken. Daarnaast is er tijd genoeg voor onderlinge ontmoeting. Alle jongeren van 12 jaar of ouder zijn welkom. De avond wordt gehouden op de jeugdzolder van de Doopsgezinde Gemeente, Dorpstienden. Inloop vanaf 19.30 uur. Aanvang 20.00 uur.

Concert

Donderdag 1 november is er een bijzonder concert in De Overkant. Oene van Geel, één van de drie musici, won in 2013 de Boy Edgar prijs. Een Jazz prijs voor een violist! Samen met Mark Tuinstra en Niti Ranjan vormen ze het trio The Nordanians. Het repertoire is van klassieke kamermuziek via jazz naar raga's. Een zeer interessante mix van muziekstijlen, en dan zeer innemend uitgevoerd. Zie ook: http://nordanians.com/. Kaarten voor dit bijzondere concert zijn te bestellen bij de VVV: 0187-681789. Ze kosten € 20,00 en dat is inclusief koffie of thee en een consumptie na het concert. Het concert begint om 20.00 uur, De Overkant is open vanaf 19.30 uur. De Overkant, Dijkstelweg 33.

OUDE-TONGE

Bingomiddag

ASV Oostflakkee organiseert voor woensdag 7 november een bingomiddag bij 'Colors at Home Kroon', Energiebaan 2. Aanvang 14.00 uur, € 5,- per persoon, men kan ook in de zaak rondkijken. Voor eventueel vervoer kan contact worden opgenomen met Daan de Vos, telefoon: 0187-642160.

Poteravond ASV

Voor vrijdag 16 november organiseert ASV weer een poteravond in De Grutterswei, Willemstraat 14. De zaal is open vanaf 17.30 uur, aanvang 18.00 uur. Aanmelden op 6 november van 19.00 tot 21.00 uur per email h.zonneveld39@hotmail.com of per telefoon: 0187-630098.

Breicafé

Woensdagavond 14 november is het breicafé weer geopend. Het breicafé wordt gehouden in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Het breicafé is geopend van 19.30 uur tot 21.30 uur. Hebt u nog vragen dan kunt u bellen met Stichting ZIJN (0187) 483366 of e-mailen naar m.kieviet@zijngo.nl. Gezelligheid maak je met elkaar! De inspiratie krijg je van elkaar!

SOMMELSDIJK

Bloemschikken

Donderdag 8 november organiseert Dichter Bij Muziek een workshop bloemschikken in het Klein handelsgebouw in Sommelsdijk. Aanvang 13.30 uur. Dit keer wordt er een herfstkrans gemaakt. Samen te stellen met gebruik van vele afwisselende materialen. Deelname: €24,50 per persoon. Dat is inclusief materialen, koffie en thee. Reserveren voor deze workshop kan via de website www.dichterbijmuziek.nl of 06-46316345.

Liederen met een verhaal II

SOMMELSDIJK - Na een zeer geslaagde eerste avond in Nieuwe-Tonge, zal op zaterdag 3 november het tweede deel van de samenzang 'Liederen met een verhaal' worden gehouden in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk. De samenzang wordt begeleid door Eric Wolfert op het kerkorgel en Ries Wessels bespeelt de trompet. De verhalen worden verteld door Matthijs Guijt. Ook is er een muzikaal intermezzo en een orgelimprovisatie op verzoek. "Wanneer je die indrukwekkende verhalen hoort, ga je zo'n lied heel anders zingen, dat zorgt voor een prachtige beleving", aldus Eric Wolfert. Op het programma staan bekende liederen, zoals Vaste Rots, Abba Vader en Hoe groot zijt Gij. Jong en oud is van harte welkom om mee te zingen. De aanvang is 19.30 uur, de toegang is gratis, bij de uitgang is er een collecte voor de onkosten.

STELLENDAM

'Onze jeugd - Onze zorg'

Op donderdag 15 november wordt er een avond georganiseerd in de Beth-El Kerk, Voorstraat 108. Dit is een avond voor ouders, verzorgers, leidinggevenden, grootouders, gemeenteleden en alleen die de jongeren een warm hart toedragen. Het thema van de avond is 'Onze jeugd - Onze zorg'. De sprekers zijn drs. N. van Steensel - lector aan het Hoornbeeck College en kandidaat L.G. de Deugd. De avond begint om 20.00 uur en de zaal is open vanaf 19.30 uur. Er is dan inloop met koffie.

Erwtensoep eten 55+

Donderdag 8 november organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN Stellendam een maaltijd. Er staat weer erwtensoep op het menu; geserveerd met stokbrood en kruidenboter. Voor de niet-liefhebbers, is er een alternatief: tomatensoep. Graag zelf uw soepkom/bord plus bestek meebrengen. De aanvang is 17.00 uur, zaal open: 16.45 uur. Liever niet eerder komen, in verband met het gereedmaken van de zaal. Deelname kost € 6,-. De plaats is het Haagse Huus. Opgeven bij: Mevr. M v. Oostenbrugge; tel: 491653. Of bij: Mevr. E.S . Spahr vd Hoek; tel: 602411. t/m 6 november kunt u zich hiervoor aanmelden. Ook belangstellenden van buiten Stellendam zijn welkom.

Gebiedsontwikkeling duinen bij Ouddorp van start

De wethouders Markwat en Feller en Ralf Joosse hebben het bouwinformatiebord onthuld.

OUDDORP – Met het onthullen van het bord waarop de werkzaamheden worden aangekondigd, ging maandagochtend officieel het opknappen van een deel van het Ouddorpse duingebied van start. Dit in het kader van de integrale gebiedsontwikkeling 'Vrijheidsweg en Duinen van Goeree', voorheen werd dit Ouddorp Bad genoemd.

Tekst en foto: Adri van der Laan

Wie over de Vrijheidsweg langs de Ouddorpse duinen rijdt, zal het niet ontgaan zijn dat het gebied ten noorden van de weg tussen de Oosterweg en de rotonde bij De Klepperstee flink onderhanden wordt genomen. De begroeiing is al voor een groot deel weggehaald en er is kaalslag ontstaan. Dit alles in het streven om de verbinding te leggen tussen het strand en het omliggende gebied en verder beoogt men dezen duinen aantrekkelijker te maken voor de eigen inwoners, bezoekers en recreanten.

Er wordt veel begroeiing verwijderd.

Startmoment

Tijdens een officieel 'startmoment' van de werkzaamheden onthulden de wethouders Daan Markwat en Peter Feller en Ralf Joosse, gebiedsmanager Zuid-Hollandse eilanden van Natuurmonumenten, het bouwinformatiebord langs de Vrijheidsweg. Voorafgaand aan de starthandeling was er een korte bijeenkomst in het nabijgelegen restaurant 'Bij Marc'.

Wethouder Daan Markwat legde uit dat de planvorming integraal is aangepakt. Daardoor zijn er zoveel mogelijk mensen bij het plan betrokken. De gemeente, Natuurmonumenten, het Waterschap en de ondernemers in het gebied, maar ook de Dorpsraad van Ouddorp. Ook bij de inwonersavond zijn veel suggesties gedaan. Bijzondere waardering was er van hen voor de constructieve medewerking van Natuurmonumenten. Bij de voorbereidende overleggen is men volgens de wethouder uitgegaan van vier doelen; allereerst noemde hij de kwaliteitsverbetering van het gebied, verder past het in de doorontwikkeling van het gebied en wil men meer beleving creëren en er dient een verbinding gelegd te worden tussen de duinen en Ouddorp.
Het is laatste project dat tot stand is gekomen door een bijdrage van de gemeente Rotterdam in het kader van de compensatie voor de aanleg van de Tweede Maasvlakte. Verder is het medegefinancierd door de Provincie Zuid-Holland en hebben de lokale ondernemers bijgedragen via het fonds toeristenbelasting. De heer Markwat sprak de hoop uit dat deze integrale samenwerking met onder andere de ondernemers in het gebied een voorbeeld mag zijn voor andere ontwikkelingen op het eiland. Het karwei zal in april 2019 worden opgeleverd.

Natuurmonumenten

Namens Natuurmonumenten voerde gebiedsmanager Zuid-Hollandse eilanden, Ralf Joosse, het woord. Hij verzekerde zijn toehoorders dat zijn organisatie blij is met de start van de opknapbeurt voor het gebied dat natuurherstel en natuurontwikkeling als doel heeft. Joosse benadrukte dat de Duinen van Goeree bijzondere gebieden zijn. Het is niet voor niks dat de duinen van Goeree zijn aangewezen als Natura 2000-gebied. 'Een Europees topgebied'. "We moeten trots zijn op de ontwikkeling". Hoewel de duinen een bijzonder natuurgebied is, zijn de duinen niet zonder problemen. De problemen komen voort uit menselijk ingrijpen in de duinen, waardoor de dynamiek uit het gebied is verdwenen. Verder zorgt de stikstof in de lucht dat de duinen heel snel zijn dichtgegroeid. Karakteristieke duinsoorten zijn daardoor verdwenen. De aanpak is dat begroeiing wordt weggehaald "dat oogt als zeer rigoureus, maar het kan niet op een vriendelijke manier". Dit doet men om grijs duin weer terug te brengen. "Het wordt een meer open gebied en daardoor dus meer zichtbaar. Natuurmonumenten vindt dat beleven van de natuur bijna net zo belangrijk is als beschermen van de natuur. Dit gaat hand aan hand", aldus Joosse.

In het gebied zal het huidige zanddepot van het Waterschap worden ontwikkeld tot een mooie belevingsplek met zand en water en aansluiten bij de al bestaande Salamanderroute. De kinderen zullen vooral vanaf het parkeerterrein naar het strand de duinen kunnen beleven. De aanpassing van de infrastructuur, waarbij een lagere snelheid over de Vrijheidsweg, zal een positieve uitwerking hebben op de rust in het gebied.

Na de korte bijeenkomst onthulden de wethouder Markwat en Peter Feller het herdenkingsbord, hierbij geassisteerd door Ralf Joosse.

Hollands Jongerenkoor zingt voor goede doelen

REGIO - Het Hollands Jongerenkoor, inmiddels een bekend begrip in Nederland. Dirigent is Peter Wildeman, organist Joost van Belzen, trompettist Wilhelm Groenendijk en pianist Mark Brandwijk.

In 2019 bestaat het HJK 10 jaar. Ook tijdens dit jubileumjaar zingt men voor goede doelen zoals de JBGG, Help het Doel, Stichting Draagt Elkanders Lasten, Woord en Daad, Jemima, etc. Het landelijke koor zingt in diverse regio's: (Alblasserdam, Barneveld, Capelle a/d IJssel, Doetinchem, Elspeet/Nunspeet, Genemuiden, Goes, Gorinchem, Kesteren, Middelharnis, Terneuzen).

Ook voor het komende seizoen is er een fantastisch repertoire samengesteld, dat origineel en uitdagend is en niet door andere koren wordt gezongen. Als je tussen de 15 en de 49 jaar bent, ben je hartelijk welkom. Komende tijd geeft het koor het traditionele Eindejaarsconcert in de Doelen te Rotterdam (27 december). Als oud-koorlid kan je je aanmelden voor het eenmalig reünie-jubileumconcert in Dordrecht op 18 mei 2019! Kosten zijn € 25,-

Naast het koor is er ook het Hollands Jongeren Orkest. Aanmelden voor en meer info over het koor kan al tot 1 januari 2019 via www.hollandsjongerenkoor.nl.

Voetbalclub WFB organiseert 24-uurstoernooi

OUDDORP - Het duurt nog even, maar op 5 en 6 juli 2019 organiseert voetbalclub WFB een 24-uurstoernooi. De organisatie is al hard op zoek naar teams, scheidsrechters en sponsors die mee willen doen.

"De opbrengst gaat naar de kinderafdeling van het Van Weel Bethesda Ziekenhuis," geeft een woordvoerder van de organisatie aan. "En dan liefst naar een specifiek onderdeel daarvan, binnenkort wordt hier verder over gesproken tussen de commissie en het ziekenhuis".

WFB hoopt dat er een recordbedrag kan worden opgehaald: "Een aantal jaar geleden hebben we dit ook georganiseerd, toen ging de opbrengst naar KWF. Er deden 100 teams mee en samen met de vele sponsors en vrijwilligers hebben we toen 37.000 euro opgehaald, we hopen natuurlijk dat we daar deze keer overheen gaan."

Er kunnen in totaal ca. 135 teams meedoen, dit houdt in dat er tussen de 250 en 300 wedstrijden gespeeld zullen worden en er ongeveer 1500 spelers in actie kunnen komen.

Elke leeftijd komt aan bod, vanaf 4 jaar tot de veteranen. De jeugd speelt op vrijdagavond en op zaterdag; dames, JO17 en senioren spelen 's nachts. Het toernooi wordt afgesloten met wedstrijden tussen oud-WFB/Stellendam tegen het oud-Flakkees Elftal en WFB 1 tegen het Flakkees Elftal.

"Het inschrijfgeld per ploeg is 100 euro, de jeugd haalt vaak nog meer op door rond te gaan met sponsorlijsten. Uiteraard hopen we dat iedereen op Goeree-Overflakkee net zo enthousiast zal raken als dat we bij WFB zijn, dan moet er een fantastisch bedrag mogelijk zijn!"

Inschrijven of informatie opvragen is mogelijk via "24uurs@vvwfb.nl".

Twee Ouddorpse fotografen genomineerd voor WWF-Frans Lanting Photo Award

Flowing water van William Klink.

OUDDORP - Bjorn Mierop en William Klink maken samen met vier anderen uit de regio Zuid-Holland kans om één van de prijzen van de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland te winnen. Zij behoren tot de genomineerden van de WWF-Frans Lanting Photo Award. Er kan op hen worden gestemd.

Een jury, onder leiding van wereldberoemd natuurfotograaf en WWF-ambassadeur Frans Lanting, heeft 30 natuurfoto's genomineerd in drie leeftijdscategorieën. Daaronder valt ook de prestigieuze WWF-Frans Lanting Photo Award. Dit jaar zijn ruim 7.000 foto's ingezonden. Vanaf vandaag kan het publiek ook via www.wwf.nl/stem op een van de nominaties stemmen voor de Publieksprijs. De uitreiking van de prijzen is op 9 december in het Nederlandse Fotomuseum in Rotterdam.

Foto's met een verhaal

Grevelingen van Bjorn Mierop.

Alle genomineerde vertellen een verhaal met hun foto. Voor Bjorn was het een toffe ervaring om de foto te maken. ''Mijn hobby is met mijn drone foto's en video's maken. Het is altijd leuk om de eindresultaten te delen met anderen''. William maakte zijn foto op het strand. ''Ik vind het echt prachtig om de kracht van de natuur te zien op het strand''. Juryvoorzitter Frans Lanting is zeer te spreken over de kwaliteit van de ingezonden foto's dit jaar. "Wat een talent en wat een prachtige foto's zijn er ingezonden. Het is een genot om alle inzendingen door te nemen. Het maakt niet uit of het foto's zijn van verre oorden of van dichtbij in Nederland, want natuur is overal."

Vier prijzen

De WWF-Frans Lanting Photo Award kent een Publieksprijs en drie juryprijzen: de WWF-Kids Award (6-11 jaar), de WWF-Young Talent Award (12-18 jaar) en de prestigieuze WWF-Frans Lanting Photo Award voor volwassenen. De fotowedstrijd wordt voor de vijfde keer georganiseerd door het Wereld Natuur Fonds. De hoofdprijs voor volwassenen is een fotoreis naar een WWF-project en de prestigieuze WWF-Frans Lanting Photo Award. De winnaars in de categorieën voor kinderen en jongeren en de winnaar van de Publieksprijs ontvangen ook een bokaal en hebben een meet & greet met fotograaf Jasper Doest. Verder krijgen alle winnaars een overnachting in Center Parcs.

Stemmen kan vanaf vandaag, via de volgende link: www.wwf.nl/stem.

Succesvolle Woon & Lifestyle Beurs Goeree-Overflakkee

GOEREE-OVERFLAKKEE - Tieleman Keukens organiseerde afgelopen vrijdag 26 en zaterdag 27 oktober de Woon & Lifestyle Beurs. Dit jaar weer in een nieuw jasje en met maar liefst 32 partners. Het was een inspirerende Woon & Lifestyle Beurs, met kookdemo's van o.a. Siemens, Bora, en PITT Cooking. Proeverijen van TeaTag, Agnes Cuisine, Quooker.

Overal door de grote showroom van keukenspecialist Tieleman stonden hapjes en drankjes voor de bezoekers. De beurs bood voor ieder wat wils op het gebied van wonen & lifestyle, zoals interieuradvies, vloeren, hypotheken & verzekeringen, wijnen, Rituals (by DA), verf & behang, woonaccessoires, meubelen en uiteraard keukenadvies. Het aanbod van (nieuwbouw)woningen was dit jaar groot, zo konden de bezoekers zich laten informeren over De Goede Ree, Dock187, Hoofdwacht, Molenpolder en Hart van West. Maar ook de nieuwste kleding, sieraden, auto's, de Quooker Cube en klokken waren te zien.

De kinderen werden vermaakt in de bioscoop, in het Playstation centre en in de speelhoeken. De live muziek werd verzorgd door Els van de Wetering en het goede doel werd vertegenwoordigd door KiKa. Het was een gezellige drukte in Middelharnis, ruim 2.000 beursbezoekers en keukenklanten uit heel Nederland en België wisselden elkaar deze dagen af. Het was één van de meest succesvolle edities sinds de Woon & Lifestyle Beurs wordt georganiseerd. Alvast voor de agenda: volgend jaar zal de Woon & Lifestyle Beurs gehouden worden op 25 en 26 oktober 2019.

Fysiotherapeut: Dromen zijn (niet) altijd bedrog

Jerry van Bergen (rechts) en Henrik Braber van Fysiomedic in Stad aan 't Haringvliet.

Stel, je bent één van de duizenden jongetjes die ervan droomt piloot te worden. Op een dag trek je tijdens de gymles een sprintje en je valt. Je staat weer op en gaat naar de fysio, waar je snel weer herstelt. Maar met dat je viel, is je jongensdroom aan diggelen blijven liggen. Je hebt een nieuwe passie ontdekt. Het overkwam Jerry van Bergen. Portret van een enthousiaste fysiotherapeut.

Door Lars Jacobusse

"Kom binnen, moet je een bak koffie? Ik heb alle tijd voor je, dus ga lekker zitten." In een frisse en lichte ruimte staat een eettafel met stoelen en een keukentje. Voor patiënten, zodat ze zelf een bak koffie, thee of soep kunnen maken. Het is duidelijk, bij Jerry van Bergen en zijn collega Henrik Braber ben je meer dan welkom.

Eigen visie

Jerry was vijftien toen hij tijdens de gymles een gescheurde spier in zijn bovenbeen opliep. Hij was zo onder de indruk van het werk van de fysiotherapeut dat hij besloot: dit wil ik ook. Na het voortgezet onderwijs begon hij aan de opleiding Fysiotherapie. Hij liep stage bij een praktijk in Numansdorp, waar hij 'bleef hangen'. Hij kon er na zijn afstuderen één dag in de week terecht en algauw werd dat fulltime. "Maar na een aantal jaar had ik het gevoel dat ik aan het eind van mijn groeimogelijkheden was. Langzaamaan had ik ook een eigen visie op het vak ontwikkeld. Het leek me mooi om het op mijn eigen manier te kunnen doen. En toen begon het te kriebelen. Is dit, 'in een hokje staan' zoals ik het noem, wat ik mijn hele leven wil blijven doen?"

9 maanden verbouwen

Jerry besloot gedeeltelijk voor zichzelf te beginnen. Inmiddels werkt hij nog in deeltijd voor zijn oude werkgever en heeft hij zijn eigen praktijk. "Ik wilde het wel gelijk goed doen, dus niet op een bankje ergens in de garage maar in een pand met de nodige faciliteiten. De eigenaar van het pand waar we nu zitten, ken ik. Hij wilde mij helpen en ik mocht het gebouw zelf naar mijn smaak aanpassen en inrichten. Uiteindelijk ben ik negen maanden aan het verbouwen geweest. Al die tijd hoefde ik nog geen huur te betalen. Zo heb ik een vlotte start kunnen maken."

Het gebouw heeft Jerry precies ingericht zoals hij zelf wilde. De wachtkamer is huiselijk, een plaats waar de patiënt zich op zijn gemak moet voelen. Er zijn twee behandelruimtes en een sportruimte waar revaliderende patiënten kunnen oefenen en trainen.

Verder helpen

Je gebouw is klaar, alles is geregeld en nu moeten de patiënten komen. Een praktijk opbouwen, hoe doe je dat? "Gewoon, zorgen dat je kwaliteit levert en mensen echt verder helpt. Wij aarzelen niet als we het nodig achten iemand door te sturen. En wat ook belangrijk is: maatwerk leveren. Bij ons kan je ook 's avonds of op zaterdagochtend terecht en we zorgen dat er binnen 48 uur een afspraak kan worden gemaakt als dat nodig is."

"Ik vind het geweldig om ieder half uur weer andere mensen te hebben. Er kunnen er op een dag vier met rugpijn komen en toch zijn ze allemaal totaal verschillend, in hun persoonlijkheid, klachten en de oorzaken daarvan. Het mooie is dat je mensen echt kunt helpen. Soms is het niet mogelijk om te herstellen maar dan probeer je te werken aan de kwaliteit van leven. Mijn principe is: in je lichaam woon je heel je leven, daar kan je maar beter goed voor zorgen."

Buitensportruimte

Plannen voor de toekomst heeft hij genoeg. Achter het gebouw is hij bezig om een buitensportruimte te maken. "Het is eigenlijk al een heel jaar lekker weer. Dus ik dacht, het zou leuk zijn als mensen buiten kunnen bewegen in plaats van binnen." Het is duidelijk: Jerry en collega Henrik zijn enthousiast, zitten vol ideeën en gaan vol voor hun vak en hun cliënten.

Jumbo Sperling ook komende jaren hoofdsponsor van vv WFB

OUDDORP - Tijdens de jaarlijkse sponsoravond van vv WFB werd door Coen Sperling al de intentie uitgesproken om door te gaan als hoofdsponsor van de voetbalvereniging. Dit onder de voorwaarde dat promotie naar de 3e klasse zou worden bewerkstelligd. Dit lukte helaas niet, maar het vooruitzicht van wederom veel eilandderby's heeft Coen doen besluiten om verder te gaan als hoofdsponsor.

Toen het nieuwe voetbalseizoen echter weer begon en veel kinderen uit Ouddorp en Goedereede, maar ook de jongens van 1e elftal de weg naar Sportpark de Kruse weer wisten te vinden, ging het nog om die handtekening. De eerste thuiswedstrijd kwam eraan en WFB is dan ook zeer verheugd te kunnen melden dat Jumbo Sperling ook de komende jaren aanblijft als hoofdsponsor.
Coen: "Het bevalt ons prima als hoofdsponsor bij WFB. Er is een grote slag gemaakt door de sponsorcommissie om één en ander te professionaliseren en je merkt aan alles dat ze het goed voor elkaar hebben. Op deze plaats wil ik ook graag mijn complimenten uitspreken voor al die vrijwilligers die zich op diverse terreinen inzetten om de club draaiende te houden".

WFB heeft met Fransico Roque da Silva een nieuwe hoofdtrainer en dat zorgt vaak voor nieuwe energie. Coen: "Af en toe hoor ik wat om me heen over hoe de trainer het doet. Als hoofdsponsor vind ik het altijd weer leuk om langs de lijn te staan. Een van de mooie dingen aan voetbal is toch wel als je de doorgewinterde supporter met woorden en lichaamstaal kenbaar ziet maken wat hij van de wedstrijd vindt. Het lukt me niet altijd om aanwezig te zijn, maar dan is het wel Marco van Dam die berichtjes plaatst in de supporters app".
Jumbo Sperling en het bestuur van WFB wensen alle spelers, trainers andere vrijwilligers bij de vereniging een gezellig en sportief seizoen toe. De organisatie: "zouden we dit seizoen eindelijk weer een keer kampioen worden?"

Kader: Andere sponsors

Tanis Goeree is sponsor van vv WFB JO12-2. Jaren geleden Martin is begonnen als sponsor van JO8, het team waar zijn zoon Sem destijds speelde. Sem inmiddels een paar jaar ouder en spelend in O12 jeugd, heeft zijn vader overtuigd om nog even door te gaan. De sponsorcommissie heeft Floresteijn Keurslagerij bereid gevonden om het team JO11-2 te sponsoren voor de komende 3 seizoenen. Op 29 september hebben de jongens van JO15-1 het nieuwe tenue samen met tassen en trainingspakken in ontvangst mogen nemen van directeur Trudi Sonneveld van Imatech BV uit Hellevoetsluis. Sigurd Haverkamp is al jaren trainer en coach van het elftal en is werkzaam bij Imatech. De sponsorcommissie heeft Noordzij Brielle bereid gevonden om het team JO10-3 te sponsoren voor het komende seizoen. Het nieuwe tenue werd door directeur Roy Noordzij uitgereikt, ook ontvingen de jongens en meiden tassen en trainingspakken.

Jonge os Ferdinand voor kinderboerderij Hernesseroord

MIDDELHARNIS - Ondanks dat het vrijdag hun vrije dag was waren toch veel mensen van de dagbesteding op de kinderboerderij aanwezig in afwachting van de nieuwe aanwinst voor de kinderboerderij. Een jonge os zal voortaan deel uitmaken van de 'veestapel' van Hernesseroord.

Tekst van Foto: Adri van der Laan

De komst van de jonge os met de naam Ferdinand, afkomstig uit het Zeeuwse Gapinge, was wat verlaat maar daar was hij dan toch. En toen hij in de stal stond, leek hij zich direct op zijn gemak te voelen want hij liet zich het hooi goed smaken.

Christina Karels, beheerder van de Kinderboerderij, een dagbestedingsproject van Hernesseroord, laat weten dat ze blij is dat het aantal dieren kan worden uitgebreid met deze os. Na wat moeilijke jaren voor de kinderboerderij zit de exploitatie, gecombineerd met de speeltuin, weer in de lift. Men streeft er naar het aantal dieren van de Kinderboerderij uit te breiden. De os is door de Zeeuwse eigenaars geschonken aan Hernesseroord en daar is men natuurlijk heel blij om. Christine legt uit dat Ferdinand een half jaar geleden op een boerderij in Gapinge is geboren. Het stierkalf is in de afgelopen tijd altijd met zijn moeder opgetrokken en vorige week is hij gesteriliseerd. Toen Ferdinand groter werd was er geen plaats meer voor hem op de boerderij en zocht men naar een ander onderkomen. Jacqueline Leenheer, commercieel manager van Neeltje Jans had vroeger nauwe contacten met Hernesseroord en toen zij hoorde dat men een plaatsje zocht voor Ferdinand opperde zij om hem naar de Kinderboerderij van Hernesseroord te brengen. Hij moest een aantal keuringen ondergaan en toen hij eenmaal was goedgekeurd en de nodige 'papieren' waren verstrekt kon hij op reis naar Hernesseroord.

Ferdinand is van het jersey ras en wordt niet zo groot als andere ossenrassen. Daarom past hij perfect in de Kinderboerderij. Christine Karels is heel blij met deze aanwinst en zij legt uit dat de Kinderboerderij heel sterk afhankelijk is van bijdragen van buitenaf want zorggeld wordt niet aan Kinderboerderij besteed. Zo is er iemand van buitenaf die er voor zorgt dat de voorraad hooi en stro voor de dieren op peil blijft. Daarnaast is er ook een klein aantal vrijwilligers actief op de Kinderboerderij. De combinatie Kinderboerderij/speeltuin zorgt ervoor dat weer veel mensen de weg naar Hernesseroord weten te vinden, dit is volgens Christina heel belangrijk in het kader van de integratie.

Os Ferdinand zal nog even moeten wennen, maar binnenkort zal hij ongetwijfeld bewonderd kunnen worden op Hernesseroord.

Fietser uit de oorlog gezocht

Van Robert Baumgardner uit Amerika kwam het volgende bericht binnen op de redactie:

"Ik doe een beroep op de oudere generatie Nederlanders in de regio West Brabant en Goeree-Overflakee, in het bijzonder het gebied rond Middelharnis, om me te helpen bij mijn zoektocht naar de man op de fiets op de dijk, die in de middag van 18 september 1944 bijna werd gedood. Hij kwam bijna in aanraking met de propellers van een B-24 bommenwerper, gevlogen door mijn oom Haynes Baumgardner. Mijn oom, de piloot, was op weg terug naar zijn basis in Engeland na een bevoorradingsvlucht ten noorden van Son. Zijn bommenwerper vloog op boomtop-niveau om Duitse luchtafweervuur te voorkomen. De fietser zag het vliegtuig op het laatste moment en viel op de weg om een dodelijke botsing te voorkomen. Ik zou graag in contact willen komen met die man op de fiets of met mensen uit zijn omgeving die op de hoogte zijn van dit verhaal. Ik heb contact opgenomen met elk WO II-gerelateerd museum in Nederland, lokale historische samenlevingen, kranten en kerken tussen Tilburg en de zee, evenals immigratiesamenlevingen in Canada en Australië. Ik doe dit ter ere van de nagedachtenis van mijn oom, die heeft bijgedragen aan de bevrijding van het Nederlandse volk".

Dank,

Robert Baumgardner
Austin, TX USA
rbphotos@austin.rr.com

1-512-244-3998

Kinderen ontdekken techniek in Technobiel

OOLTGENSPLAAT - Onlangs bezocht de Technobiel CBS de Hoeksteen, in deze techniektruck konden de schoolkinderen op ontdekkingsreis in de wereld van techniek. Het doel is om kinderen enthousiast te maken voor een technische opleiding.

Net als in de rest van Nederland is ook op Goeree-Overflakkee goed merkbaar dat steeds minder leerlingen kiezen voor een opleiding met techniek. CBS de Hoeksteen heeft daarom de afgelopen jaren verschillende gastlessen georganiseerd is samenwerking met lokale bedrijven. Dit jaar heeft CBS de Hoeksteen het groter aangepakt. Na contacten op een techniek beurs voor het Primair Onderwijs is het meester Jan Willem van CBS de Hoeksteen gelukt om de techniek truck van het Otib naar Ooltgensplaat te krijgen. Deze truck, vol met techniek, laat kinderen op een andere manier kennis maken met techniek. Donderdag 18 oktober stond de truck de hele dag in Ooltgensplaat.

Vliegtuig laten vliegen

De techniektruck (of Technobiel genoemd) is een mobiele experimenteerruimte waarin leerlingen, die voor de keuze van vervolgonderwijs staan, op allerlei manieren van techniek kunnen proeven.
De Technobiel telt twee verdiepingen waar van alles onderzocht kan worden. Op de eerste verdieping kunnen kinderen onder andere ontdekken hoe een transportband werkt en hoe ze vliegtuigjes kunnen laten vliegen door er met licht op te schijnen. Maar ook zijn er de laatste technieken te vinden, zoals Augmented Reality (AR). Met AR-technologie kun je iemand anders op afstand mee laten kijken en werken. Hoe dat werkt? Ervaar het als je de vijf storingen in de Cv-ketel moet oplossen! Een verdieping hoger komen de kinderen in een echte experimenteerzone terecht waar ze verschillende technische proefjes kunnen doen.

Sponsoring

De kinderen van de groepen 6, 7 en 8 van CBS de Hoeksteen hadden een leerzame dag in de techniektruck. Meester Jan Willem: "De enthousiaste verhalen van de kinderen over het bezoek aan de truck geven ons een bevestiging dat de truck een prima idee was. Mooi dat de plaatselijke technische bedrijven ons hebben gestimuleerd om het bezoek aan te vragen en dat zij de kosten van de vergunning voor hun rekening genomen hebben."

Themadienst: 'Samen kleur bekennen!'

OUDDORP - Op zondag 4 november vindt er in de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp weer een bijzondere themadienst plaats.

"Kleuren spelen een grote rol in ons leven. Ze zijn verweven in onze taal, zoals de spreekwoorden: kleur bekennen, de wereld door een gekleurde bril bekijken of iets in geuren en kleuren vertellen. En zo is het ook met ons mensen. Ieder mens straalt iets uit, draagt bij aan een ontmoeting met die ander en iedereen denkt op een eigen manier over God, de wereld en elkaar. Dat niemand kleurloos is, merken we iedere dag. Tegelijk wil de samenleving, maar ook de kerk, dat mensen zich kleurloos gedragen en als een eenheidsworst door het leven gaan. Allemaal hetzelfde doen", aldus de organisatoren van de dienst.
In deze dienst neemt ds. K. van Wijngaarden de aanwezigen mee naar de betekenis van een kleurrijke samenleving en gemeenschap zijn.
Deze themadienst, die op een creatieve manier is opgebouwd, wil u prikkelen en inspireren. Aanvang van de dienst: 9.30 uur.

'Verlos de zee-bak' bij haven Battenoord geplaatst

REGIO – Donderdagmiddag 25 oktober is de jutbak bij de haven van Battenoord officieel geopend door wethouder Peter Feller van de gemeente Goeree-Overflakkee. Dit in navolging van de jutbak die op maandag 22 oktober in de haven van Bommenede op Schouwen-Duiveland werd geopend.

Tekst en foto: Maria Evers

Steeds meer mensen, groepen en instanties zetten zich in voor een schoner milieu en tegen zwerfvuil. En die groepen vinden ook elkaar in hun streven om een schoon strand en een schone Grevelingen te krijgen. Bijvoorbeeld de mensen van de Blue Peter Hardzeildagen. Als aanvulling op hun duurzame varen-wedstrijd, is er ook een wedstrijd opgestart om de titel Schoonste Visser, met de bedoeling zoveel mogelijk plastic te vangen met schepnetten, grijpers of andere middelen.

Uniek evenement met 'Duurzaam hart'

Blue Peter is een uniek evenement op de Grevelingen. Het draait om gezelligheid, samenwerking, authentiek zeilen en zeilvaardigheden versterken. Sinds 2006 is Sjoerd Rijpma begonnen met dit evenement en al vele jaren wordt het evenement georganiseerd door zijn dochter Boudy van de Veer met hulp van haar gezin en familieleden. Daar waar de Bietentocht-schepen bieten vervoerden, zijn de Blue Peter-schepen veelal van oudsher vissersschepen geweest of daarvan nagebouwd. De deelnemende schepen zijn lemsteraken, botters, hoogaarzen.

Met de op plastic vissende vloot van Blue Peter zijn er vorige week twee jutbakken bij de Grevelingen geplaatst. Blue Peter zet zich hiermee in om aandacht te geven voor een Schoon Grevelingen om zo met elkaar te voorkomen dat het afval naar zee drijft. De eerste landrotten waarmee Blue Peter samenwerkt zijn De Bende van het Strand, opgericht door Erik de Vries die in september startte met vrijwilligers en jongeren van Halt om het afval op te ruimen op Schouwen-Duiveland en rond de Grevelingen. Andere landrotten zijn de vrijwilligersgroep Doe Mee Samen voor een Schoon Goeree-Overflakkee. Zij ruimen op het eiland Goeree-Overflakkee zwerfafval op. Andere meewerkende organisaties zijn: Rijkswaterstaat (Aan de Bak), DNV, Staatsbosbeheer, IVN, gemeente Schouwen-Duiveland en gemeente Goeree-Overflakkee.

Voor de toekomst

De jutbakken werken erg goed langs de kust. Dit is vanuit Doe Mee, Verlos de Zee gebleken, het initiatief van Matthijs Lievaart. Minder plastic afval en zwerfafval in het water is belangrijk voor de toekomst van de komende kleine Blue Petertjes, de dieren en vogels. Meer informatie: www.aandebak.org; www.verlosdezee.nl; www.debendevanhetstrand.nl;

Wandelen voor iedereen in Dirksland

DIRKSLAND - In Dirksland hebben verschillende zorgverleners eerder dit jaar besloten om zich samen in te zetten om Dirksland (en omstreken) in beweging te krijgen door elke donderdagavond te gaan wandelen. Wandelen is namelijk goed voor alles. Hart, bloedvaten, bloeddruk, cholesterol, botten en spieren, gewicht en geheugen, ze gaan er allemaal op vooruit. Het humeur wordt er beter van en samen lopen is ook nog eens heel gezellig.

De praktijkondersteuner van huisarts Graafland, Stichting ZIJN en Fysiotherapie Van den Berg zijn de kartrekkers van dit initiatief, maar worden volop gesteund door praktijkondersteuners van de andere huisartsen van Dirksland en Melissant en door diverse andere vrijwilligers. De vrijwilligers zijn werkzaam in de gezondheidszorg en merken in hun werk direct de positieve invloed van bewegen. Elke donderdag lopen minimaal twee vrijwilligers mee.

De wandelgroep wil laten zien dat bewegen niet moeilijk is. Ook mensen die niet gewend zijn te lopen of vanwege hun gezondheid slechts kort kunnen lopen, kunnen met ons mee. De routes worden aangepast op de verschillende niveaus. Men kan ook meewandelen met iemand die bijvoorbeeld in een rolstoel zit. Elke donderdagavond (ook in de winter!) start de wandelgroep om 19.00 uur bij Fysiotherapie Van den Berg (Vroonweg 10 Dirksland). Vooraf aanmelden is niet nodig; wie zin heeft kan meelopen. De wandeling duurt maximaal een uur. Afhankelijk van het niveau kan dit natuurlijk ook korter zijn. Omdat er altijd twee vrijwilligers meelopen, kan de groep worden opgesplitst in een snelle en een rustige groep.

De routes worden aangepast aan aan het seizoen. "We lopen binnen de bebouwde kom, waar verlichting is en waar het goed begaanbaar is. Bij de wandelgroep zijn reflecterend hesjes en lichtgevende armbandjes verkrijgbaar. Wij hopen dat nog meer mensen over de drempel heen stappen en met ons mee gaan lopen."

Neem voor meer informatie contact op met Stichting ZIJN (0187-483366) of Fysiotherapie Van den Berg (0187-203040).

Een goed gesprek: Met kloostergangers en monniken

MIDDELHARNIS – De Commissie Vorming en Toerusting van de Emmaüskerk bereidt een kloosterweekend voor.

"Kom je ook tijd en rust te kort om eens na te denken over hoe het nu echt met je gaat, je leven van alledag en je toekomst? En... te druk in je hoofd voor een echt goed gesprek? Zoek dan de rust en het ritme op van het klooster", aldus de organisatie. Het weekend wordt gehouden in Egmond-Binnen van 10 tot 12 mei in de lente van 2019. Via een geordende dagstructuur kunnen deelnemers rust ervaren, via concentratie tot jezelf te komen, bezinning voor je ziel, ervaar de schepping en denk eens na over het gewone leven.
Voor meer informatie, een folder en opgave: kloosterweekend@emmauskerkmiddelharnis.nl, telefoon: 0187-642419 / 06-39798747, of kijk op de website van de Emmaüskerk te Middelharnis: emmauskerkmiddelharnis.nl/vorming-toerusting/kloosterweekend. Vroegtijdige opgave is van belang, want vol is vol! U kunt zich tot uiterlijk 1 december aanmelden.

Cheque van 'De Achtsprong' voor Dierenambulance

ACHTHUIZEN - Onlangs werd een aantal medewerkers van de Dierenambulance uitgenodigd om op de RK Basisschool 'De Achtsprong' langs te komen.
De school had een bedrag over van een leesactie, waarbij ze ook sponsoren hadden benaderd die geld gaven voor de hoeveelheid die de kinderen gelezen hadden. Dit geld zou besteed worden aan nieuwe boeken. Maar de opbrengst overtrof het benodigde geld voor de boeken. Besloten werd om het overgebleven geld aan een goed doel te schenken en dat werd de Dierenambulance Zuid-Holland-Zuid, van de Dierenbescherming. De mensen van de Dierenambulance hebben aan de kinderen iets verteld over hun werk. Ze mochten een cheque van maar liefst € 435,25 in ontvangst nemen. Dit is een groot bedrag voor een school met 49 kinderen. De vrijwilligers van de Dierenambulance waren zeer verrast en ze danken de school en de kinderen hartelijk voor deze gift. Het geld kan goed gebruikt worden, daar de Dierenambulance 'leeft' van giften, men krijgt geen subsidie.

Column

Bruggenbouwer

Jaren geleden las ik een prachtig voorval over zo'n onoverbrugbare kloof. Tijdens een zware storm is een tientallen meters hoge dennenboom over de kloof gevallen. Twee geiten willen de 'brug' gebruiken om over te steken. Midden op de boom komen ze elkaar tegen. Het is onmogelijk elkaar te passeren. Wie zal de sterkste zijn? Die zal de zwakste eraf stoten en dan onverstoord verder lopen. Maar wat gebeurt? De sterkste gaat door de knieën, plat op z'n buik. De andere berggeit loopt over zijn rug, en beiden vervolgen hun weg.

Ik denk aan onze samenleving. Ook aan het kerkelijke leven. We weten dat we een kloof geslagen hebben tussen God en ons, én tussen elkaar, onoverbrugbaar. Toch heeft God zelf een brug geslagen, want Hij zond Zijn Zoon in de wereld. Via die Brug worden mensen weer teruggeroepen én teruggebracht tot God, én tot elkaar.

Ik denk aan relaties die dreigen stuk te lopen. Is er nog een brug te vinden? Weet je wat wij liever doen? De brug ophalen. Lekker veilig. Dan heb je niets meer met die ander te maken. "Zoek het zelf effe uit." Huilen geeft niet. Zo wordt de brug opgehaald.

Jammer, hoor. Gemiste kans.

Of het zou moeten zijn dat twee mensen tot elkaar naderen als berggeiten op die boom. Ik ga door de knieën. Dan mag die ander over mijn rug lopen. "Nee, ik laat niet over me lopen, kom nou!"

Is het in de kerk beter? Soms lijken kerken wel van die grote bergpartijen met een onoverbrugbare kloof. Wil de sterkste bukken?

De Brug is geslagen: Jezus! Een balk viel over de kloof. Je mag erover lopen. Naar huis.

Machtig vergezicht. De kloof overbrugd. Ik zie de regenboog. De uiteinden raken de onoverbrugbare bergpartijen. Daartussen een diepe kloof. Én een brug. Haal die loopbrug niet weg. Maak er geen ophaalbrug van. Ziet u die ander nog?

Een goede ontmoeting toegewenst.

Kijk hem eens!

Vrijdag in de krant

Jonge boer Hans Voogd bouwt aan zijn eigen bedrijf

(KOSTER) & KERK Remonstrantse Gemeente van Sommelsdijk

Ingestuurd

Eendjes op de weg

Alle eendjes zwemmen in het water, maar hier ook wandelend op de Prutweg in Sommelsdijk. Ingestuurd door Annie van den Boogert.