info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

29 september 2015

Dinsdag Eilanden-Nieuws 29 september 2015


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Syrische leerlingen op RGO in Internationale Schakelklas

Syrische leerlingen in de Internationale Schakelklas. Foto: Wim van Vossen Fotografie

GOEREE-OVERFLAKKEE – Op drie locaties zette waarnemend burgemeester Jan Pieter Lokker zich maandag in op het onderwerp Vluchtelingen. In de ochtenduren sprak hij met de Veiligheidsregio in Rotterdam. Vervolgens hoorde hij "signalen uit het veld" bij zijn bezoek aan de Regionale Scholengemeenschap Goeree-Overflakkee (RGO) aan de Koningin Julianaweg in Middelharnis, waar sinds vorige week een ISK (Internationale Schakelklas) voor Syrische leerlingen is gestart. Daarna spoedde hij zich samen met burgemeester Ada Grootenboer naar het Provinciehuis in Den Haag, waar de Commissaris van de Koning Jaap Smit alle burgemeesters uit de Zuid-Hollandse gemeenten had opgeroepen om van hen te vernemen hoe de opvang van vluchtelingen verloopt, welke problematiek men tegenkomt en op welke wijze de Provincie ondersteuning daarbij kan bieden.

Door Jaap Ruizeveld

In het RGO-complex in Middelharnis kreeg de heer Lokker informatie en toelichting op het vorige week begonnen ISK-project van rector Arie Cové, Marleen v.d. Schoot (coördinatrice onderwijs ISK) en de docenten Van Kampen en Van Gerwen. Overigens niet alleen informatie uit de eerste hand van de direct betrokkenen. Ook inzicht in de problematiek die het project, zeker voor wat betreft huisvesting, met zich meebrengt. Daarnaast de zorg-aandacht die nodig is voor een ondersteuningsteam (er zijn ook leerlingen van buiten het eiland). Lokker vond deze informatie belangrijk, omdat hij die kon inbrengen bij het gesprek met de Commissaris van de Koning, maar ook kon delen met Ada Grootenboer. Hij nodigde rector Cové tevens uit zo snel mogelijk knelpunten op papier te zetten, zodat die in het college aan de orde gesteld kunnen worden. Samenwerkingsoverleg met de gemeente en het onderwijsveld (v.o. en p.o.) noemde de rector een belangrijke factor om vervolgstappen te kunnen zetten. Alle items, bekostigingsvragen e.d., dienen immers goed aan de orde te komen.

Nederlandse taal

De ISK (Schakelklas) op de RGO in Middelharnis telt op dit moment 9 Syrische leerlingen, in leeftijd variërend van 13 tot 17 jaar. Vijf jongens en vier meisjes. Twee van hen komen uit Bruinisse, drie uit Hellevoetsluis en vier leerlingen wonen op het eiland. Volgende week komen er twee leerlingen van het eiland bij en naar verwachting zal dit aantal voorlopig blijven toenemen.

Lees verder op pagina 3.

Maansverduistering

Afgelopen nacht was de totale maansverduistering goed te zien. De verduistering zou een roodachtige maan te zien geven, en dat was bij algehele verduistering ook het geval. De maan gaf een oranje gloed, die al snel verminderde toen de schaduw van de aarde op het maanoppervlak wegschoof. Toen werden ook de structuren van hen maanlandschap weer beter zichtbaar, zoals de stralenkrater Tycho, zodat halverwege het verduisteringsproces zowel het typische maanoppervlak als de oranje getinte verduistering zich lieten zien. Verscheidene mensen namen de moeite om voor deze bijzondere maansverduistering uit bed te komen en het schouwspel te bewonderen of te fotograferen. (Tekst en foto: Hans Villerius)

2 / 20

Agenda

Donderdag 1 oktober

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.
SOMMELSDIJK – Rehobôthkerk, Olympiaweg. Cursus Geestelijke Vorming. Spreker: ds. J.M.J. Kieviet. Onderwerp: 'Kun je zingen van de verkiezing?' Aanvang 19.45 uur. Meer info: 0187-482443 ('s avonds).

Vrijdag 2 oktober

DIRKSLAND – Verkoop van tweedehands kleding. Bij Het Lôôsje, Korteweegje 30. Van 18.30 tot 20.30 uur.

Zaterdag 3 oktober

DIRKSLAND - Verkoop van tweedehands kleding. Bij Het Lôôsje, Korteweegje 30. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDDORP – Hervormde Kerk. Presentatie Psalmbundel in de serie Praeludium deel 5 en zangavond met medewerking van Kamerkoor Dutch Baroque Vocal Consort uit Zwijndrecht. Het kamerkoor staat o.l.v. Gerard de Wit. Aanvang 19.30 uur.
OUDDORP – Herfstmarkt. Terrein familie Hoek, Oudelandseweg 4. Van 9.00 tot 15.00 uur. Organisatie activiteitencommissie kerkbouw HHG Ouddorp.
SOMMELSDIJK – Zangavond in de Rehobôthkerk. Medew.: Jong mannenkoor Jubilate, Gemengd koor Vox Humana beide o.l.v.v Lennert Knops. Orgel: Tinus Korevaar, piano: Arie v/d Vlist en harpiste: Maria Knops. Aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis. Opbrengst t.b.v. HHG Nieuwe-Tonge.
DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke eerste zaterdagmorgen van de maand) van 9.00 tot 12.00 uur.
MIDDELHARNIS – Repaircafé. Elke eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 13.00 uur. Locatie: Kringloopcentrum Goed voor Goed, Simon Stevinweg 49.
SOMMELSDIJK – Zangavond in de Rehobôthkerk. M.m.v. Jong Mannenkoor Jubilate, Gemengd Koor Vox Humana beide o.l.v. Lennert Knöps, orgel: Tinus Korevaar, piano: Arie v.d. Vlist en harpiste: Maria Knops. Aanvang 19.30 uur. Collecte bestemd voor de HHG Nieuwe-Tonge.

Dinsdag 6 oktober

DIRKSLAND – Werkplaats Aannemersbedrijf Verburg, Onwaardsedijk 2. Verkoping van beenmode, textiel en kinderkleding van Kleding-voor-kinderen van 13.30 tot 16.30 uur. De opbrengst is bestemd voor De Schutse, zie www.deschutse.nu.

Donderdag 8 oktober

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 10 oktober

MIDDELHARNIS – Hervormde Kerk - Cantateconcert Kamerkoor Fiori Musicali, o.l.v. Sietse van Wijgerden. Monumentendag. Programma: Cantates van Bach, m.m.v. Orion Ensemble. Aanvang 20.00 uur.
SOMMELSDIJK – Hervormde Kerk. Muzikale avond ten bate van het werk van Willem en Joanne Folmer in Congo. Aanvang 19.00 uur.

Dinsdag 13 oktober

OUDDORP – Inloop De Boei. 'De Overkant', Dijkstelweg 33. Koffie en thee staat klaar vanaf 10.00 uur. Er wordt een zelf meegebrachte lunch genuttigd. Het middagprogramma start om 13.30 uur. Onderwerp: Open leeskring, bespreking van het boek 'De logeerkamer'. Info via info@deboeigo.nl of 06-22111572. www.deboeigo.nl

Donderdag 15 oktober

DIRKSLAND – Snuffelloods Het Lôôsje. Korteweegje 30 en Philipshoofjesweg 65. (Elke donderdagmorgen) van 9.00 tot 12.00 uur.

Zaterdag 17 oktober

OOLTGENSPLAAT - Repaircafe Ooltgensplaat geopend: elke derde zaterdag van de maand van 10.00 uur tot 14.30 uur. Locatie: Fort Prins Frederik, Havendijk 16.

Nieuw havengebouw in Herkingen is ook 'elektriciteitscentrale'

Wethouder Tollenaar (links) feliciteert voorzitter Benink met het nieuwe verenigingsgebouw. Ze hebben zojuist de vlag gehesen Foto: Kees van Rixoort

HERKINGEN – "Een parel in de ontwikkelingen rond de Grevelingen. Dit gebouw draagt bij aan een hoogwaardige en unieke beleving van dit gebied." Wethouder Tollenaar stak zijn enthousiasme niet onder stoelen of banken toen hij zaterdag 26 september de officiële opening mocht verrichten van het nieuwe havengebouw van de Watersportvereniging Herkingen.

Door Kees van Rixoort

Het nieuwe havengebouw staat op de plaats van het gesloopte pand van de Herkingse watersportvereniging, dat te klein en te oud was. Het nieuwe gebouw, een creatie van architect Krijn Ratsma en Z-Wonen, is groter. Op de begane grond bevinden zich het havenkantoor, een vergaderruimte en uitgebreide sanitaire voorzieningen. Op de eerste verdieping is een ontmoetingsruimte met veel glas, dat een magnifiek uitzicht biedt op de haven en de Grevelingen.

Het gebouw heeft een nautische uitstraling door de patrijspoorten, het 'verrekijkerraam' dat de haven zichtbaar maakt vanuit de vergaderruimte en de zwarte steen. Het golvende dak refereert aan de golven, terwijl anderen er zwevende vogels in zien. "Er is niet bezuinigd op uitstraling", zegt de architect.

Zonnepanelen

Het golvende dak heeft ook praktische nut. Door deze vorm is er meer ruimte voor zonnepanelen. Het dak ligt helemaal vol. Daarmee is het havengebouw meer dan energieneutraal. De panelen op het dak wekken niet alleen elektriciteit op voor het gebouw zelf, maar ook voor de boten aan de steigers. Niet voor niets noemt architect Krijn Ratsma zijn creatie een 'elektriciteitscentrale'. Ook bij het verwarmen en ventileren van de diverse ruimten én bij het verwarmen van het douchewater is goed op het energieverbruik gelet. Daarmee overtreft het gebouw de eisen ruimschoots als het om duurzaamheid gaat en past het ook naadloos bij de Blauwe Vlag die bij de Herkingse haven wappert.

Ratsma heeft bovendien een interessante boodschap voor mensen met bouwplannen: duurzaamheid kost geen geld, maar levert juist geld op. Zonder zonnepanelen was het nieuwe havengebouw duurder geweest, of minder uitgebreid.

Voorzitter Jaap Benink van de watersportvereniging is zeer te spreken over het nieuwe gebouw. Hij roemde de duurzaamheid, energiebesparing en het comfort. "Een fantastisch pand." Benink bedankte het bestuur, dat het initiatief nam voor de nieuwbouw, de bouwcommissie, de architect, de aannemer en onderaannemers, en – last but not least – de vrijwilligers, die alleen de laatste drie weken al zeker duizend uren zelfwerkzaamheid in het gebouw hebben gestoken.

De voorzitter meldde dat het goed gaat met de in 1971 opgerichte vereniging. Waren er vijf jaar gelden nog 413 leden, in 2015 stond de teller op 563. "En dat in een tijd dat de watersport zou vergrijzen en de watersportverenigingen met moeite hun ligplaatsen gevuld kunnen krijgen. Wij hebben veel aanwas, zowel van gezinnen met kinderen als van tweeverdieners. Samen met de wat oudere leden is er een mooie mix." Benink deed een oproep aan 'de jonge garde' om mee te denken over de toekomst en zitting te nemen in het bestuur. Ook benadrukte hij het belang van samenspraak en samenwerking met 'de buren', Marina, en de gemeente Goeree-Overflakkee. "Zonder samenwerking heb je veel te verliezen, met samenwerking heb je veel te winnen."

Gedrevenheid

Daarop hesen Jaap Benink en wethouder Frans Tollenaar de verenigingsvlag in de top van de nieuwe mast, waarmee het nieuwe verenigingsgebouw officieel was geopend. Maar niet nadat de wethouder de gedrevenheid van het bestuur en de leden én de nieuwe parel aan de Grevelingen had geprezen. "Hiermee heeft u Herkingen op de kaart gezet." Tollenaar plaatste de ingebruikname van het havengebouw in het grotere kader van ontwikkelingen in de zuidwestelijke delta, waaronder de mogelijke terugkeer van getij in de Grevelingen en de toekomstige verbinding tussen de Grevelingen en het Haringvliet via de Scharrezee.

Belangrijke datum: 3 mei 1971

De watersportvereniging Herkingen is opgericht op 3 mei 1971. Directe aanleiding was het sluiten van de Grevelingen, waarmee het getij in de haven van Herkingen stil kwam te staan. Ook dat gebeurde op 3 mei 1971. Zou dit het einde van de mooie, toen nog kleine haven van Herkingen inhouden? Dat was niet wat een aantal inwoners uit het dorp voor ogen hadden, want tot dan ging bijna iedere dorpeling voor of na school- of werktijd wel even naar de 'koaie' om te zien welke schepen er lagen en hoe het water was.

Zo kwamen op de avond van 3 mei 1971 een vijftal inwoners bij elkaar om over de 'stilstand' in de haven te praten. En die avond is door hen Watersportvereniging Herkingen opgericht. De eerste voorzitter was Leen van der Velde.

Eind jaren zeventig bleek de aanwas van leden zo groot dat de tijd rijp was voor het realiseren van een nieuwe haven, gelegen ten westen van de oude haven. In het voorjaar van 1981 werd deze nieuwe jachthaven opengesteld voor leden en passanten. Dit onder dagelijks toezicht van een fulltime havenmeester en met een modern havenkantoor met geprezen sanitaire voorzieningen. Dit gebouw is nu geschiedenis. In 2012 volgde de uitbreiding van de jachthaven. En in 2015 dus de opening van het nieuwe havengebouw.

Burgemeester Lokker op de RGO in gesprek met de rector en medewerkers. Foto: Wim van Vossen

Vervolg van de voorpagina.

De leerlingen krijgen 30 - 32 uur les. Verdeeld over 5 dagen in de week. Het leren van onze taal (Nederlands) krijgt met 18 - 20 uur daarvan de meeste aandacht. Daarnaast zijn er reguliere schoolvakken zoals o.a. Engels, wiskunde maar ook lichamelijke ontwikkeling / oefening.

Leergierig

De Syrische leerlingen zijn zeer leergierig geeft coördinatrice mevrouw Van der Schoot aan. De ISK-klas is ontstaan uit initiatieven van zowel Vluchtelingenwerk als van de zijde van de RGO. Gezocht werd naar onderwijsmogelijkheden voor de meisjes en jongens. Het gaat hier om leerplichtigen omdat zij verblijfsstatushouders zijn. Het RGO Middelharnis kon door goede contacten met een ISK in de regio (Dordrecht) nuttige informatie verkrijgen voor de opstart. Nu wordt door de docenten in Middelharnis gekeken met welke hulpmiddelen zij hun inzet en taak kunnen vormgeven. "Onze scholengemeenschap staat voor iedereen open. Iedereen is hartelijk welkom en dat willen wij niet alleen uitdragen maar ook inhoudelijk presenteren en daaraan inhoud geven", zegt de coördinatrice. Voorlopig zal met eigen RGOmedewerkers en ondersteuning van buitenaf aan het ISK-project worden gewerkt.

Bechthum Verf & Wonen

Goeree-Overflakkee - Bechthum Verf & Wonen heeft een grote collectie raambekleding van bekende merken, geïnspireerd op de nieuwste trends op het gebied van mode, interieur en lifestyle.

Raamdecoratie van hoge kwaliteit en mooi afgewerkt. Voor u op maat gemaakt en eventueel gemonteerd. Inmeten is altijd gratis! In onze collectie vindt u: rolgordijnen, horizontale jaloezieën, vouwgordijnen, plissé- en dupligordijnen, verticale jaloezieën en vlinderjaloezieën. Met kennis en ervaring bekleden wij ieder raam met kwaliteit en precies op maat. Er is grote keuze aan kleuren en materialen, onze collectie rolgordijnen heeft maar liefst 384 verschillende stoffen. Wilt u liever een warme aangeklede sfeer in huis? We hebben ook een uitgebreide collectie gordijnstoffen. Ervaar wat Bechthum Verf & Wonen voor uw interieur kan doen. Kom naar de winkel en bekijk de hele collectie. Naast raamdecoratie kunt u ook bij ons terecht voor verf, behang en vloeren.

Inzamelen goederen RoemeniŽ

MIDDELHARNIS - Zaterdag 3 oktober 2015 is de loods van de Stichting Oost Europa Werkgroep Middelharnis/Sommelsdijk aan de Industrieweg 17 te Middelharnis weer geopend. Tussen 09.30 en 11.30 staat men klaar om hulpgoederen voor Roemenië in ontvangst te nemen. Enkele werkgroepleden zijn vorige week teruggekeerd van een bezoek aan Roemenië, en hebben gezien hoe groot de behoefte was aan kleding en huishoudelijke artikelen bij de straatarme zigeunergezinnen daar. De twee kringloopwinkels die de werkgroep gerealiseerd hebben voorzien in een behoefte. Deze moeten weer vanuit Middelharnis bevoorraad worden.

Waar is behoefte aan:

  • Er vraag naar nog goed functionerende nette koelkasten en ander bruikbaar witgoed.
  • (Warme) kleding! Zowel dames- heren- en kinderkleding.
  • Ongebruikt incontinentiemateriaal en medicijnen waarvan de houdbaarheid nog niet verstreken is.
  • Overbodig geworden rollators, rolstoelen en andere hulpmiddelen.
  • (Klein) meubilair, (kinder)bedden en (kinder)stoelen kunt u bij ons brengen. We zijn erg blij als u deze zelf in onze loods kunt afleveren, u kunt eventueel na telefonisch overleg ook op andere dagen terecht.

Voor contact, bel 484228, 603051 of 486377.

Kantoor Eilanden-Nieuws gesloten

SOMMELSDIJK - Morgen, woensdag 30 september, is het kantoor van Eilanden-Nieuws gesloten vanaf 10.00 uur. De advertentieafdeling, de administratie en de redactie zijn vanaf dat tijdstip niet bereikbaar. Dit in verband met een personeelsuitje. Donderdag 1 oktober hoopt men u weer van dienst te kunnen zijn.

Installatiebedrijf E. van der Lede, Dirksland

Kwaliteit, service en duurzaamheid

Met een luchtwarmtepomp, een pelletkachel, een warmtepompboiler en zonnepanelen heb je voldoende warmte, elektriciteit en warm water in huis. Eric van der Lede bewijst het in zijn eigen woning, kantoor en forse schuur. Maar hij installeert ook steeds vaker van dit soort pompen, kachels en boilers in andere woningen. Het past in de trend om zuinig om te gaan met energie.

Eric van der Lede is vanaf zijn zeventiende werkzaam in de installatietechniek. Hij begon bij een installatiebedrijf. Daar werkte hij zeventien jaar. Bijna elf jaar geleden waagde hij de stap om voor zichzelf te beginnen. Op 1 januari 2005 ging Installatiebedrijf E. van der Lede van start.

"Het was best een sprong in het diepe", blikt hij terug, "maar het is vanaf het begin heel goed gegaan. Ik heb geen moment spijt gehad. De eerste jaren waren de gloriejaren van de bouw. Dat leverde veel werk op. Maar toen de crisis kwam, verminderde het werk in de bouw. Sindsdien doe ik vooral veel voor particulieren en ben ik meer overgeschakeld op duurzaamheid."

Op zijn bus staat wat Installatiebedrijf E. van der Lede voor de klant kan betekenen: centrale verwarming, complete badkamers, loodgieterswerk, dakbedekking, lood- en zinkwerk, waterontharders en pelletkachels. "Ik doe veel badkamers, in samenwerking met zzp'ers, zoals tegelzetters, elektriciens, timmerlieden en schilders. Ieder zijn eigen vakgebied, natuurlijk. Maar voor de klant is het prettig als er één aanspreekpunt is."

Voor waterontharders is Van der Lede dealer. Veel mensen laten zo'n ontharder plaatsen, omdat het zachter water oplevert. Huishoudelijke apparaten blijven er langer door functioneren en in de wasmachine is minder zeeppoeder nodig. Handig, zeker op Goeree-Overflakkee, waar het leidingwater veel kalk bevat.

De pelletkachel is ook met een opmars bezig. Van der Lede heeft er zelf een die is aangesloten op de centrale verwarming, maar er zijn ook uitvoeringen die als haard in de huiskamer kunnen worden geplaatst. Een pelletkachel in combinatie met een luchtwarmtepomp, een warmtepompboiler en zonnepanelen levert veel rendement op en kan een pand zelfvoorzienend maken als het om energie gaat.

Het gaat goed met het installatiebedrijf uit Dirksland. Elf jaar geleden begon Van der Lede in een schuurtje achter zijn woonhuis. Later kwam er een schuur aan de Spuikolk bij en weer later verhuisde hij naar de Oudewei, naar een woning met een grote schuur mét bedrijfsbestemming. In de Spuikolk is nu grond aangekocht en worden plannen gemaakt voor de bouw van een nieuwe loods, samen met zijn zoon Corné die een eigen bouwbedrijf heeft en met wie hij regelmatig samenwerkt.

Kernactiviteiten

ACHTHUIZEN

Bingo

Woensdag 21 oktober wordt er door De Zonnebloem Achthuizen een bingomiddag gehouden. Er worden vijf rondes gespeeld voor € 5,-. En er is een gratis verloting in de pauze. De zaal gaat om half twee open en de bingo start om twee uur. De bingo wordt gehouden in 'Het Buurthuus', Kloosterstraat 10.

DIRKSLAND

Tweedehands kleding

Vrijdag 2 oktober van 18.30-20.30 uur en zaterdag 3 oktober van 9.00-12.00 uur is er weer een kledingverkoop van tweedehands kleding. Deze wordt gehouden bij het Lôôsje, Korteweegje 30. Er is weer veel dames-, heren- en kinderkleding. Ook de snuffelmarkt is dan geopend. De koffie en thee staan klaar.

Zingen voor Israël

Op dinsdag 6 oktober 2015 organiseert de Stichting Christenen voor Israël te Nijkerk een koor- en samenzangavond in de Hervormde Kerk, Ring 2 in Dirksland. De avond wordt gehouden onder het motto 'Zingen voor Israël' en begint om 20.00 uur. Vanaf 19.45 uur zal er echter al samenzang zijn. Muzikale medewerking wordt verleend door The Martin Mans Formation onder leiding van Martin Mans en door het 'Strijens Christelijk Gemengd Koor'. Dit ruim honderd leden tellend koor staat onder leiding van Adri Poortvliet. Naast koorzang zal er ook veel samenzang zijn. Martin Mans en de jonge talentvolle organist Mark Brandwijk bespelen het orgel. De avond wordt geopend door ds. N. van der Want. Ds. Willem J.J. Glashouwer zal een meditatie houden. Iedereen is hartelijk welkom. De toegang is vrij, wel zal er een collecte worden gehouden voor het internationale werk van Christenen voor Israël, waar ds. Glashouwer nauw bij betrokken is. Er is gelegenheid om producten uit Israël te kopen en er zal een (kleine) boekentafel zijn.

GOEDEREEDE/OUDDORP

Opbrengst collecte Prinses Beatrix Spierfonds

De opbrengst van de onlangs gehouden collecte voor het Prinses Beatrix Spierfonds heeft in Goedereede € 896,87 en in Ouddorp € 2856,65 opgebracht. Alle gevers en collectanten worden hartelijk bedankt. Wie de collecte heeft gemist en toch nog een gift wil geven, kan dit doen op giro 969 ten name van het Prinses Beatrix Spierfonds.

Oud papier Apollo

De Stichting Koninklijke Fanfare 'Apollo' te Goedereede haalt zaterdag 3 oktober weer oud papier op in Goedereede en op het Havenhoofd. Ook al uw huishoudelijk karton kunt u hierbij aanbieden. Graag het oud papier voor 08.30 uur goed gebundeld buiten zetten. Wie oud papier brengt bij de container op parkeerterrein het Hofje, dient dit te doen tussen 08.00 en 17.00 uur, dit om problemen te voorkomen.

GOEREE-OVERFLAKKEE

Scootmobieltocht

Het Platform Gehandicaptenbeleid Goeree-Overflakkee organiseert o.a. scootmobieltochten. De vijfde en laatste scootmobieltocht van dit jaar wordt gereden op dinsdag 6 oktober. Vertrek is om 14:00 uur vanaf Keizer Landwinkel, Damweg 1A, 3251 LB Stellendam. Er wordt dan een tocht in en rondom Stellendam gereden. De afstand is ongeveer 20 km. Zorg voor goed opgeladen accu' s en kleding aangepast op het weer. Eigen bijdrage is 2,50 euro p.p. Partners op de fiets zijn ook welkom om mee te rijden met deze tocht. Opgeven bij het secretariaat: PGGOinfo@gmail.com, bij Martin Vermeulen, m.vermeulen592@upcmail.nl, of bij Wil Noteboom, 0619722560.

HERKINGEN

Rommelmarkt voor KIKA

Op zaterdag 3 oktober is er in 'Ons Huis', Kaaidijk 26, een rommelmarkt. De aanvang is 10.00 uur en het duurt tot 15.00 uur. De toegang is gratis. De opbrengst van verhuurtafels is bestemd voor KIKA Wilt u een tafel huren om uw spulletjes te verkopen, of heeft u spullen welke u wilt schenken ter verkoop voor het goede doel, neem dan contact op met Yvonne Mol, tel.06-23187838 of mail info@onshuisherkingen.nl

Crea/hobbymarkt

Op zaterdag 17 oktober vindt er in 'Ons Huis' een crea/hobbymarkt plaats, van 10.00 tot 15.00 uur, de toegang is gratis. Vele creatieve hobby's zijn vertegenwoordigd, bijvoorbeeld het maken van kaarten, sieraden, tassen, breien/haken, tiffany, leuke cadeau' s en nog veel meer. U kunt hier ideetjes opdoen, leuke cadeaus kopen en materialen aanschaffen. Tevens zijn er diverse demonstraties. Meer info: Yvonne Mol, tel. 06-23187838 of mail info@onshuisherkingen.nl www.onshuisherkingen.nl


MIDDELHARNIS

Verkoop tweedehands kleding

In het centrum van Middelharnis wordt zaterdag 10 en zaterdag 31 oktober vanuit een schuur aan de Oostelijke Achterweg tweedehands kleding verkocht ten behoeve van de Exoduskerk. De kleding is gesorteerd, gewassen en gestreken, zodat de koper voor een leuke prijs hier zijn slag kan slaan. Het betreft dames-, heren- en kinderkleding. Daarnaast zijn er tal van mooie schoenen en veel accessoires aanwezig om in het najaar met een nieuwe look voor de dag te komen. De kledingschuur bevindt zich aan de Oostelijke Achterweg en is op een steenworp afstand van de Grote Kerk van Middelharnis. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de Exoduskerk te Sommelsdijk. De openingstijden zijn van 9:00 tot 15:00 uur. Mocht u niet in de gelegenheid zijn deze zaterdagen een geheel nieuwe garderobe aan te schaffen, dan is het ook mogelijk tijdens de Ontmoetingsdagen (rommelmarkt) van de Exoduskerk, vrijdagavond 6 en zaterdag 7 november aan de Dorpsweg in Sommelsdijk.

Zangavond

Zaterdag 3 oktober hoopt het Kamerkoor Dutch Baroque Vocal Consort uit Zwijndrecht o.l.v. Gerard de Wit medewerking te verlenen aan een zangavond in de Hervormde Kerk Ouddorp (Weststraat 2). Gerard de Wit presenteert samen met Dutch Baroque Vocal Consort zijn Psalmenbundel in de serie Praeludium deel 5. Aanvang van deze avond is 19.30 uur, er zal een collecte gehouden worden voor de onkosten.

NIEUWE-TONGE

Muziekvereniging Apollo weer van start

Na de vakantie heeft men bij Muziekvereniging Apollo weer de instrumenten opgepakt. Vooruitblikkend naar het programma tot en met eind 2015 staan er nog een aantal activiteiten gepland. Eerst zijn er de voorbereidingen voor het festival van november a.s. Daarna hoopt men mee te werken aan een kerstzangdienst. "Oftewel, er is nog genoeg te doen. Weet u wat het leuke is van spelen in een harmonieorkest? Je maakt samen muziek, je hebt samen plezier, je kunt ontspannen door het maken van muziek en zo zijn er vast nog wel meer. De sfeer in onze vereniging is goed en wij huldigen het principe 'hoe meer zielen, hoe meer vreugd'. Anders gezegd, wij kunnen altijd enthousiaste muzikanten gebruiken. Bespeelt u bijvoorbeeld euphonium, klarinet, dwarsfluit, hoorn… Kom, kijk, luister en proef de ontspannen sfeer tijdens onze repetitieavonden, waar u van harte welkom bent. Elke maandagavond van 19.30-21.30 uur repeteren wij in Ons Dorpshuis, Korteweegje 14 te Nieuwe-Tonge", aldus het bestuur. Mocht u geen van genoemde instrumenten bespelen, maar bent u goed in het bespelen van slaginstrumenten? Om de twee weken op dinsdagavond komt het slagwerkensemble bij elkaar voor haar repetities. Voor meer informatie kunt u kijken op www.apollo-nieuwe-tonge.nl of contact opnemen met Diet Wolfert (harmonie - 06-5 51607339) of Gert Zweerus (slagwerk - 06-23856650).

OOLTGENSPLAAT

Interkerkelijk koor Jehosua start projectkoor

"Heb je altijd al eens de sfeer willen proeven van zingen rond kerst? Wil je voelen hoe het is om te zingen in de kerstnachtdienst? Wil je ook bijdragen aan een kerstzangavond voor ouderen?" aldus de vraag van Jehosua. Dit is een interkerkelijk koor onder leiding van Sarita van Steeg. Zangers worden uitgenodigd om deel te nemen aan een projectkoor rond kerst. Met dit projectkoor wil men zangers laten proeven "hoe het is om voor een zaal met mensen te zingen met kerst en de waardering die je ervoor terug krijgt te ervaren". Mensen die graag willen zingen en ouder zijn dan 14 jaar, zijn welkom van 19.30 tot 21.30 uur in de Gereformeerde Kerk (Zuid-Achterweg 17). Meer info: Karin Mulders, 0187-847191 of via de email: jehosua@freeler.nl

Repaircafé weer van start

Na een gedwongen zomerstop, vanwege een tekort aan vrijwilligers, gaat het Repaircafé Ooltgensplaat weer van start. Het Repaircafé zal zaterdag 3 oktober deelnemen aan het evenement: Palingroken voor KIKA. Tijdens dit evenement kunt u bij Sluishaven, ofwel de Galathese haven, terecht met uw kapotte huisraad. "Dit is tevens een mooie gelegenheid om u aan te melden als vrijwilliger!" aldus de organisatoren, want er is dringend behoefte aan dames die kleding kunnen repareren, maar ook mensen die (elektro)technisch zijn en zin hebben om een keer per maand een uurtje of drie het team te versterken. Alle vrijwillige bijdragen die deze dag van klanten mogen worden ontvangen, zullen ten goede komen aan Kika. Ment staat van 12.00 uur tot 15.30 uur in Paviljoen Sluishaven, Mariadijk 2.

OUDE-TONGE

Open Schuur

Aanstaande zaterdag 3 oktober, wordt er weer Open Schuur gehouden bij Houweling Meubelen in Oude-Tonge, Langeweg 41a. Men kan van 10.00 tot 16.00 uur zonder afspraak komen kijken in de loods van Houweling Meubelen. Er zijn heel veel kleine spullen te koop, zoals: (oude en nieuwere) glazen, serviezen, borden, bestek, lampen, tafeltjes, schilderijtjes, spiegels, kop-en-schotels, van allerlei huisraad, brocante. Er kan ook tegelijk een kijkje genomen worden in de loods met grotere meubelen, zoals eiken en grenen kasten, tafels, banken, stoelen enz.

Poteravond

Vrijdag 16 oktober is er Poteravond in De Grutterswei, georganiseerd door de ANBO. Aanvang is 17.00 uur en de zaal is open vanaf 16.30 uur. Het buffet begint om 17.30 uur. Er zijn diverse salades, stokbrood met kruidenboter, poters met vetspek, mayonaise, piccalilly en stroop, ijstaart, koffie of thee. Om 19.30 uur treedt popkoor Just4fun op. De kosten voor de avond zijn € 15,00 p.p., voor niet-leden € 20,00. Opgave bij Lenie, vrijdag 9 oktober van 18.00 t/m 21.00 uur, tel. 642590 of per mail: anbo.oostflakkee@upcmail.nl

ANBO Spelmiddag

De ANBO start weer met de spelmiddag op dinsdag 6 oktober in De Grutterswei. Aanvang 14.00 uur, zaal open 13.30 uur. De kosten zijn € 2,50. Het is voor leden en niet-leden.

SOMMELSDIJK

Concert

Zaterdag 10 oktober wordt er in de Hervormde Kerk van Sommelsdijk een uniek concert gegeven. Gemeenteleden van Hervormd Sommelsdijk musiceren en zingen deze avond. Jong en oud treedt op, zowel solo als in verschillende combinaties en met verschillende instrumenten. Ook wordt er samen gezongen. De toegang voor dit concert is vrij, maar er wordt een collecte gehouden ten bate van het werk van Willem en Joanne Folmer. Zij zijn in oktober 2014 uitgezonden door de Hervormde Gemeente Sommelsdijk in samenwerking met de Gereformeerde Zendingsbond en de Hervormde Maranathakerk te Rotterdam-Zuid. Willem en Joanne werken momenteel in het Nyankunde hospital, een klein missie-ziekenhuis in het noordoosten van Congo. Het is hun verlangen om in de medische hulpverlening een getuige te zijn van Jezus Christus en Hem te volgen door de mensen te dienen. Deze bijzondere muzikale avond begint om 19.00 uur. De kerk is vanaf 18.30 uur open.

Gospelkoor In Touch zoekt leden

Altijd al willen zingen in een gaaf interkerkelijk gospelkoor onder leiding van een gedreven dirigent? Op zaterdag 19 maart 2016 voert In Touch de musical 'Redemption' op in de Hervormde Kerk in Dirksland. "We zijn dringend op zoek naar mannen die deze musical met ons mee willen zingen en lid willen worden van ons koor. Natuurlijk zijn vrouwen ook van harte welkom", aldus het koorbestuur. Het is ook mogelijk om op projectbasis deze musical mee te zingen. De kosten hiervoor zijn 60 euro. Er wordt elke donderdagavond gerepeteerd van 20.00 uur tot 22.00 uur in de Exoduskerk in Sommelsdijk. Het kunnen lezen van notenschrift is handig, maar niet vereist. Voor meer informatie of je aanmelden kun je contact opnemen met Bettine de Dreu, bettine.dedreu@gmail.com of 0187-664815. www.gospelkoor-intouch.nl.

STELLENDAM

Goedereninzameling voor Roemenië

Op vrijdag 2 oktober houdt het Roemeniëcomité van de Hersteld Hervormde Gemeente te Stellendam een goedereninzameling voor Roemenië van 18.30 tot 19.30 uur aan de Margrietstraat te Stellendam, bij de ingang van de bibliotheek. Wie niet in staat is om de spullen zelf te brengen, kan contact opnemen met Arend Brinkman (tel. 0187-491803) of met Adrie Wandemaker (tel. 06-46091660).

Boerenbruiloft op de Mèkkerstee

OUDDORP – Veel bijzondere tafereeltjes zijn er in de loop der jaren al wel te zien geweest op de Mèkkerstee. Vertederend, als je in februari de kleinste kinderen in het hooi ziet knuffelen met de pasgeboren lammetjes. Ludiek, als je Tweede Kamerleden – in overalls gestoken en voorzien van hooivorken – als veehouders tussen de geiten bezig ziet. Of als de SGP partijvoorlichter één van de geiten van een zoen op de snuit voorziet. Maar een geheel ander beeld, wat zich er nog niet eerder vertoonde, was afgelopen vrijdag te zien, toen de geitenstal het decor vormde voor een heuse boerenbruiloft.

Tekst en foto's: Hans Villerius

Het waren Lauran (23) den Hertog en Melissa (22) van Leenen die elkaar die dag het jawoord gaven. Ze werken allebei op de Mèkkerstee, ze hebben er elkaar ook leren kennen, en wat is er dan toepasselijker om híer elkaar liefde en trouw te beloven, midden tussen de geiten! Eén van de voergangen werd voor deze plechtigheid ingericht. Met jutezakken bedekte hooibalen dienden als zitplaatsen voor de gasten. Ertussendoor lag een pad, waar een witte loper, bestrooid met rozerode rozenblaadjes, de huwelijksgasten naar hun zitplaatsen leidde, waar bij iedere hooibaal een boeketje bloemen lag. Voor de gasten lagen corsages klaar, eveneens in boerenstijl: naast een bloem ook twee sigaren en een korenaar. Het bruidspaar liet zich vervoeren met een markante melkwagen, waarmee ze zich tot binnen in de stal lieten rijden, op weg naar de huwelijksvoltrekking in de voergang. Daar vormde een opgebouwde toog met bloemen en een charmante lessenaar de sfeervolle plek waarvandaan ambtenaar van de burgerlijke stand Pau Heerschap zijn rede hield. En ook die droeg, in stijlvolle klederdracht gestoken, bij aan het bijzondere tafereel, dat vanzelf vervolmaakt werd door de geiten die zich als nieuwgierig publiek links en rechts van de huwelijksvoltrekking ophielden, en af toen een instemmend gemekker lieten horen.

SOMMELSDIJK/NIEUWE-TONGE - Zaterdag 3 oktober zal in de Hersteld Hervormde Rehobothkerk een koor- en muziekavond worden gehouden t.b.v. de Hersteld Hervormde Gemeente van Nieuwe-Tonge. Voor de zesde maal wordt dit concert georganiseerd.

Opnieuw werken harpiste Maria Knops en dirigent Lennert Knops mee, evenals het Christelijk Jong Mannenkoor 'Jubilate'. Het Chr. Gemengd Koor 'Vox Humana' uit Dordrecht verleent ook haar medewerking. Dit koor staat net als 'Jubilate' onder leiding van Lennert Knops. Arie van der Vlist en Tinus Korevaar zullen de koren op het orgel en piano begeleiden. De leiding is in handen van ds. H. de Greef, die ook de meditatie zal verzorgen.

Het programma dat uitgevoerd zal worden is zeer divers. Naast Psalmen en geestelijke liederen zal bijvoorbeeld de 'Geloofsbelijdenis' door het gemengde koor worden uitgevoerd. Maria Knops zal op de harp solistisch een aantal intermezzo's vertolken. Ook de combinatie van orgel en piano zal te horen zijn. In het programma is ook ruimte voor samenzang.

Christelijk Jong Mannenkoor 'Jubilate' bestaat 8 jaar en staat onder leiding van Lennert Knops. Het repertoire van 'Jubilate' bestaat uit Psalmen en geestelijke liederen.
'Jubilate' onderscheidt zich door met maximaal 20 jonge zangers in de leeftijd van 18 tot 30 jaar op enthousiaste en professionele wijze zich te presenteren en muziek te zingen die veelal speciaal voor 'Jubilate' geschreven is. Van fluisterzachte zang tot machtige cresendi, maar wel verstaanbaar en muzikaal. Hierom staat 'Jubilate' bekend. 'Jubilate' bereidt zich voor op de opname van hun vierde cd. Daarvoor reizen de mannen af naar de Evangelisch Lutherse Kerk in den Haag.
Het gemengde koor 'Vox Humana' uit Dordrecht bestond in 2014 50 jaar. Dit koor met ongeveer 75 leden mag zich gelukkig prijzen met de aanwas van jonge zangers en zangeressen. Waar andere gemengde koren vergrijzen, gebeurt bij 'Vox Humana' het omgekeerde. Wekelijks studeert dit koor op Psalmen, geestelijke liederen en religieuze klassieke werken.

De entree is vrij. Wel wordt er een collecte gehouden t.b.v. aflossing kerkgebouw van de HHK te Nieuwe-Tonge. Na afloop is er gelegenheid om de uitgebreide cd-tafel te bezoeken, waar onder andere cd's van de koren en van Maria en Lennert te vinden zijn. De aanvang is 19.30 uur. Op korte loopafstand van de kerk is voldoende parkeerruimte beschikbaar.

Meer informatie over het koor en de musici zijn te vinden op de websites; www.vox-humana.nl, www.cjmkjubilate.nl en www.lennertmaria.nl

Duivenmelkers zamelen geld in voor Kinderen Kankervrij

OUDDORP - Postduivenliefhebbers hebben geld ingezameld voor Kinderen Kankervrij (Kika). De Ouddorpse postduivenvereniging 'De Trekvogels' organiseerde hiervoor een speciale duivenvlucht.

Zaterdag 26 september is de opbrengst bekend gemaakt in het verenigingsgebouw en heeft Kees Witte de cheque in ontvangst genomen. Het totaalbedrag was 1613 euro, vier bedrijven boden spontaan aan om het bedrag aan te vullen tot 2000 euro. De bedrijven zijn: Hoveniersbedrijf P.J. Polie Stellendam, Verduijn Techniek, Ha-Vo landbouwproducten en Jumbo Sperling uit Ouddorp. Het wedstrijdseizoen, waarbij de duiven wekelijks ver van huis worden gelost, is achter de rug. In de winter zijn er tentoonstellingen, dan beoordeelt een keurmeester de aanwezige duiven en vallen de mooiste duiven in de prijzen.

'De economie groeit, maar niet hard genoeg'

Het was woensdagmorgen 23 september op Goeree-Overflakkee weer tijd voor het traditionele Prinsjesdagontbijt van Visser & Visser Accountants- Belastingadviseurs. Dit jaar werd het gehouden in Werelds aan het Strand te Ouddorp, waar veel eilandelijke ondernemers 's morgens heentrokken om te worden bijgepraat over de belangrijkste regelingen die Prinsjesdag vorige week dinsdag bracht. Intussen kon worden genoten van een compleet verzorgd ontbijt en was er voldoende gelegenheid om te netwerken. Van de in totaal zeven keer dat Visser & Visser een Prinsjesdagontbijt houdt op verschillende locaties in Nederland, was het in Ouddorp de derde bijeenkomst in deze serie. Mr. Harold van den Berge, partner en belastingadviseur bij Visser & Visser, schetste voor zijn gasten weer in korte trekken de meest in het oog springende maatregelen en wijzigingen in de financiële/fiscale regelgeving die uit de Miljoenennota en uit het nieuwe Belastingplan voortvloeien. Maar ook was er weer een gastspreker, ditmaal in de persoon van architect en ontwikkelaar Matthijs Zeelenberg, die voor Goeree-Overflakkee een speciale boodschap had: maak van wonen een economie.

Tekst en foto's: Hans Villerius

"Het eiland kan snel wegzakken door de bodem van de economie", zo gaf Zeelenberg aan. "De grootste bedreiging hierbij is krimp. De vitaliteit van de woonkernen gaat dan verloren, terwijl we met onze mooie delta juist zo veel zouden kunnen doen. We hebben maar vier procent van het eiland nodig om het weer gezond te maken, en totaal anders. Er is immers behoefte aan bijzondere dingen. Daar hebben we hier ook volop mogelijkheden voor, door gebruik te maken van de kwaliteiten van ons eiland, maar dat doen we niet." Volgens Zeelenberg is dit de oorzaak van de krimp en om dat te doorbreken zouden er, verdeeld over 15 jaar, op Goeree-Overflakkee 4000 woningen bijgebouwd moeten worden. "En dan niet steeds hetzelfde doen maar iets heel anders, iets maken wat we nog niet eerder zagen. Niet in nieuwe vakjes blijven bouwen en binnendijks, maar achter de dijk gaan wonen, bouwen met de natuur, passend in het bestaande landschap. Dit door kustverlenging en landinwaarts water en wooneilandjes te realiseren en daar te gaan wonen. Hiermee creëer je een nieuwe economie. Dit zal een investering vragen van 200 miljoen euro, maar jaarlijks een economie opleveren van 42 miljoen euro." Zeelenberg ziet hier mogelijkheden voor bij Middelharnis en bij Stellendam, met ertussen een vaarverbinding met natuurlijke stromingen. "Dan wordt Middelharnis het Sneek van Goeree-Overflakkee. Dit vraagt wel een breed (uit)gedragen visie en presentatie van creativiteit. Én snel handelen. Anders gaat 't op Voorne-Putten gebeuren en hebben we hier 't nakijken. Het kan, maar we moeten het gezamenlijk doen."

Miljoenennota

"De economie doet 't beter dan verwacht, maar nog niet goed genoeg. Er gaan nog steeds bedrijven failliet". Met die woorden zette Harold van den Berge zijn 'algemene beschouwingen' in op de jongste Miljoenennota en het Belastingplan. "Toch zet de economische groei zich in de breedte door, niet alleen binnen 's lands grenzen, maar ook in Europa. Dat geeft een betere positie voor de overheidsfinanciën. Er is nog steeds een begrotingstekort, zij het afnemend, maar het overheidsboekje is afhankelijk van de ontwikkelingen in de economie", aldus Van den Berge. "Voor de economie is werkgelegenheid probleem nummer één. Die is in ons land nog steeds te groot. Wereldwijd zijn we zelfs koploper. Het moet aantrekkelijker worden gemaakt om te werken." Ook wees hij op de noodzaak om ondernemersfinanciering beschikbaar te stellen, waarmee ondernemers financieel in staat worden gesteld om de economie een impuls te geven. "Naast banken zullen daarom ook Europese fondsen en andere (sector)fondsen gelden beschikbaar moeten stellen en zullen we daar gebruik van moeten maken", zo klonk het in Werelds aan het Strand.

Belastingplan

Met betrekking tot het Belastingplan 2016 citeerde Van den Berge de stelling van de Raad van State, die het "een gemiste kans" noemde dat er geen belastinghervormingen komen. "Er moet vijf miljard euro aan lastenverlichting komen. Dat kost geld en dat moet je uit belastinghervormingen halen", zo legde Van den Berge uit.
Daarnaast stond hij kort stil bij enkele maatregelen, zoals het Inkomstenbelastingtarief in Box 3, dat gedifferentieerd zal worden zodat hier een andere fiscale druk ontstaat. "Een slechte zaak", zo oordeelt Van den Berge. "Het zal stimuleren risicobeleggingen aan te gaan." Verder wees hij op de mogelijkheid om als ondernemer druk in Box 3 voor te komen door geldelijk vermogen in de B.V. te stoppen in plaats van dit op de privérekening te laten staan. Ook de werkkostenregeling passeerde de revue, evenals de flink afnemende subsidie op hybride auto's. Tot slot gaf de fiscalist de aanwezigen een 'to do list' mee, een boodschappenbriefje voor waar ze de komende tijd aan zouden moeten of kunnen werken.

Groot evenement bij Paviljoen Sluishaven ten bate van KIKA

OOLTGENSPLAAT - Op zaterdag 3 oktober wordt door een groep enthousiaste mensen een palingrookwedstrijd georganiseerd. Omdat men met deze wedstrijd het aangename met het nuttige willen verenigen, heeft men bedacht om met de opbrengsten van deze dag een goed doel te steunen en de keuze is gevallen op Kika. De naam die men aan dit evenement gegeven heeft is dan ook: 'Paling roken voor KIKA'

Op deze dag is het paling roken het belangrijkste item en natuurlijk kunt u ook paling kopen tegen een eerlijke prijs. Maar ook is getracht om een breed scala van activiteiten en bezienswaardigheden bij elkaar te krijgen, zodat er voor ieder wat wils te zien en te beleven is. Er zijn een aantal oude ambachten, zoals glasblazen, maritiem houtsnijwerk en glasgraveren. Er zijn de gehele dag door modelboten- en modelautoshows, er kan een ronde op het Volkerak gevaren worden met een supersnelle Rib, met een snelheid van 85 km per uur over het water is een spektakel. Marc van Oostenbrugge stelt een showtruck ter beschikking. Tevens zal het Repaircafé Ooltgensplaat aanwezig zijn om er voor te zorgen dat al uw kapotte huisraad weer gerepareerd zal worden, indien mogelijk. Het Repaircafé is er van 12.00 uur tot +/- 15.30 uur. Dus wanneer u iets te repareren heeft, bent u van harte welkom. Ook het Repaircafé doneert aan KIKA!

Voor de kinderen is er een springkussen, zij mogen zelf met modelbootjes varen, er is een ballonnenartiest en voor de middag zijn 5 Furry's uitgenodigd die ook echt hun opwachting gaan maken, ook kunnen de kinderen geschminkt worden en kunnen ze zelf kaarsjes maken van bijenwas bij de imker. Voor alle activiteiten die georganiseerd worden, wordt een kleine bijdrage gevraagd, waarvan de baten ten goede komen van Kika.

Ook is er een grote verloting ten bate van Kika en zo hoopt men aan het eind van de dag een mooi bedrag te kunnen overhandigen aan Kika.

De rookwedstrijd duurt tot 16.30 uur en de paling zal daarna door een deskundige 5-koppige jury beoordeeld worden. Om 18.30 uur is de prijsuitreiking en zullen de prachtige bekers uitgereikt worden. Tijdens de prijsuitreiking zal men de cheque met de opbrengst van de dag overhandigen aan een ambassadeur van Kika.

Aansluitend gaat er gebarbecued worden met een gezellig muziekje, hiervoor kan men zich opgeven via info@paviljoensluishaven.nl of op telefoonnummer 0187-639418.

Plaats van handeling is bij Paviljoen Sluishaven aan de Mariadijk 2 te Ooltgensplaat. Het evenement begint om 11.30 uur en duurt zolang als u wilt...

Winnaars kleurwedstrijd Bureau Jip

DIRKSLAND – Onlangs was het een drukke en vrolijke bedoeling bij Bureau Jip in Dirksland. Alle winnaars van de kleurwedstrijd, die in de Glossy Jip stond, waren daar bij elkaar gekomen, wel 15 stuks. Ze werden gezellig ontvangen met drinken en wat lekkers. Toen iedereen binnen was las Geertje van Bureau Jip een mooi verhaal voor over 'de mooiste pauw'. Alle kinderen luisterden aandachtig. Na dit verhaal werd de link gelegd naar de mooie kleurplaten die allemaal op hun eigen manier iets moois en unieks hadden, vandaar dat er ook 15 winnaars waren op deze dag. De prijzen die uitgereikt werden waren grotendeels gesponsord door T-Toys uit Dirksland. Naast deze prijs kregen de kinderen allemaal een prachtige pauwenveer, waarmee ieder kind erg blij was. Want zeg nou zelf… een pauwenveer is toch echt wel bijzonder om te krijgen. Na de prijsuitreiking is er een vrolijke winnaarsfoto gemaakt en konden de winnaars daarna met hun prijs naar huis.

Boerderijfair en taartenbakwedstrijd voor onderzoek naar SMA

OUDDORP – "Zolang er geen passend medicijn is, blijven we geld inzamelen." Aan het woord is Krijnie Tanis, de moeder van Jasmijn, die de spierziekte SMA heeft. Een ziekte waarbij de aansturing van de spieren vanuit het ruggenmerg niet goed functioneert. Om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte, wordt er op 10 oktober een boerderijfair georganiseerd.

Door Martijn de Bonte

Bij Jasmijn kwam de ziekte aan het licht toen ze een jaar oud was. Ondanks haar ziekte wil Jasmijn "net zo zijn als iemand anders." Ze gaat naar de basisschool in Ouddorp. "Dat gaat gelukkig goed," vertelt haar moeder." Tijdens de boerderijfair doen haar klasgenoten een actie. Wat ze precies gaan doen of verkopen blijft nog een verrassing.

Op de boerderijfair staan ruim vijfentwintig stands. Dit jaar zijn er een aantal nieuwe stands met o.a. dames- en kinderkleding. Bij de organisatie van het evenement zijn ruim vijftig vrijwilligers betrokken. Zo wordt er vooraf geknutseld en gaat er een grote groep vrijwilligers de donderdagavond voor het evenement bloemstukken maken. Het resultaat is te koop op de boerderijfair.

Tijdens de boerderijfair is er een taartenbakactie. Mensen met baktalent kunnen meedoen aan een taartenbakwedstrijd. De deelnemende taarten worden tijdens de fair beoordeelt door een deskundige jury. Er zijn prijzen voor de beste taarten. Daarbij wordt gelet op smaak en uitstraling. Voorgaande edities deden er ook veel kinderen mee, dus daarvoor is er dit jaar een speciale prijs te winnen. Na afloop van de jurering worden de taarten aangesneden en verkocht tijdens de fair. Deelnemers moeten hun taart voor negen uur afgeven op de boerderijfair. Om aan te melden voor de taartenbakwedstrijd en voor meer informatie kan er worden gemaild naar jannekewestdijk@hetnet.nl.

Dit jaar is de vierde editie van het evenement. Het is één van de vele acties die ouders van kinderen met SMA in het hele land opzetten om geld in te zamelen. Dat is nodig, omdat er geen geld vanuit de overheid beschikbaar wordt gesteld voor onderzoek naar de spierziekte. SMA komt voor bij één op de veertigduizend mensen. Voor een eerste onderzoek was € 250.000,- nodig, dat geld is er ondertussen. Onder andere door de opbrengsten van de voorgaande fairs in Ouddorp. Momenteel is er € 100.000,- nodig voor het tweede onderzoek. De teller staat nu op zo'n zeventigduizend euro. Alles onder het motto: "Help SMA de wereld uit!"

Kader: Boerderijfair
Tijdens de boerderijfair op 10 oktober van 9.00 tot 15.30 uur is er van alles te koop, te zien en te doen aan de Steneweg 2 in Ouddorp. Er kan worden genoten van Ouddorpse wafels, taart en koffie en thee. Er worden ook groente, vis, jam, cake, hamburgers, patat en andere etenswaren te koop aangeboden. Bezoekers kunnen in boerderijsferen op de foto bij Desirée en er kan een ritje worden gemaakt met paard en wagen. Er zijn ook rommelmarktspullen, fotokaarten, sieraden en andere hebbedingen te koop. Ook zijn er veel leuke prijzen te winnen, die gesponsord zijn door diverse winkels en bedrijven in Ouddorp.

Kader: Van Wijk geeft een cv-ketel weg

Van Wijk Installaties & Constructies uit Goedereede draagt de actie voor "SMA de wereld uit" een warm hart toe. Daarom stelt Van Wijk een gratis HR combiketel beschikbaar voor de boerderijfair. De cv-ketel levert verwarming en warm tapwater voor meer dan een gemiddelde gezinssamenstelling en is zeer zuinig in gebruik. Tijdens de fair is het mogelijk om loten te kopen van € 5,00 per stuk, na de fair wordt het winnende lot getrokken. Het doel is zoveel mogelijk geld inzamelen voor het goede doel. Mensen die geen tijd hebben om naar de fair te komen, kunnen de actie online steunen met een donatie. De link daarvoor is www.sma.spieractie.nl/actie/jasmijn-tanis-2. Vul na het doen van de donatie de adresgegevens en het telefoonnummer in, dan maakt de organisatie de loten.

OOLTGENSPLAAT - Vanaf 2 oktober start bij de EMTÉ supermarkt in Ooltgensplaat een nieuwe actie van de Stichting Woord en Daad. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober staat er van 8.00 tot 13.00 uur in de winkel een kraam waar boodschappen ingeleverd kunnen worden. De opbrengst komt ten goede aan het voedselzekerheidsprogramma in Benin.

Benin, een land in Zuid-Afrika, kent een traditie van grote regenval, afgewisseld door een periode van zware droogte. Dat vereist een specifieke wijze van landbouw bedrijven. In feite bestaat het project uit vier belangrijke strategieën. In de eerste plaats is de doelstelling om de opbrengst van landbouw duurzaam te verhogen, zonder dat het ten koste gaat van het milieu. In de tweede plaats werkt men aan verbetering van de voedselopslag en dus de voorraadbeheer. In de derde plaats staat gewassendiversificatie centraal. In de vierde plaats richt het project zich op de verbetering van de voeding van kinderen, mede door de moeder erbij te betrekken. Dertig voorbeeldboeren in 15 dorpen worden getraind om als het ware te fungeren als ambassadeur van het nieuwe werken. Er is een Farmers Business School opgericht en daarnaast worden 18 vrouwen getraind en gaan de rol opnemen van consultatiebureau. De totale projectkosten bedragen € 135.000,-. Daarmee wordt een omvangrijk project opgestart, dat mensen niet eenmalig helpt, maar hen op een nieuwe manier naar hun werk laat kijken. Door producten bij de kraam in te leveren, helpen klanten dit project een stukje op weg. In de kraam zijn verder kerstkaarten en postzegels te koop. De verkoop hiervan gaat na de actiedagen door op het adres Prins Bernhardstraat 17. En tot het einde van het jaar staat er een inzamelbus bij het statiegeldapparaat voor het inleveren van statiegeldbonnen of andere donaties.

Zeeuwse Vrouwenconferentie

VLISSINGEN - Zij en Zeeuws organiseert op 6 en 7 november a.s. de Zeeuwse Vrouwenconferentie. Het thema van de tweedaagse bijeenkomst is 'Bid en het zal je gegeven worden?!'

In vier lezingen, verspreid over twee dagen, gaan de sprekers de diepte in met onderwerpen als 'God liefhebben in het gebed' en 'je door Hem laten liefhebben'.
Daarnaast is er aandacht voor het herkennen van verhoorde gebeden en het omgaan met de pijn van onverhoorde gebeden.
Naast het bijwonen van de lezingen is er alle ruimte om in klein verband na te praten over de lezingen, voor persoonlijke stille tijd en ontmoeting.

Sprekers zijn onder meer ds. Ron van de Spoel en Paulien Zeeman, met op vrijdagavond een optreden van Rob Favier.
Locatie: Amadore Hotel Restaurant Arion, Boulevard Bankert 266, Vlissingen.
Tijd: vrijdag 6 november ontvangst vanaf 9.30 uur, start programma om 10.00 uur tot zaterdag 7 november 16.00 uur.
Deelnemers kunnen eventueel overnachten in het hotel tegen een gereduceerd tarief.

Meer weten en aanmelden: www.zijenzeeuws.nl

Zeven keer goud voor Slagerij Floresteijn

OUDDORP – Het vakmanschap van Slagerij Floresteijn is al meerdere malen bewezen. Tijdens vakwedstrijden worden regelmatig de hoogste scores behaald, van keuringen van de brancheorganisatie Keurslager tot op de toonaangevende Slavakto toe. Vorige keer behaalde Floresteijn hier al met zeven van de negen ingezonden producten goud. En ook nu was deze Keurslager hier zeer succesvol: vier maal goud en drie maal goud met ster.

Door Hans Villerius

Van de in totaal bijna 2300 ingezonden slagersproducten, internationaal, waren het salami, grillspek en grillworst waarmee slager Jan Floresteijn tijdens de vorige week gehouden Slavakto goud met ster in de wacht sleepte en verdiende hij met gekookte worst, gebraden gehakt, varkensrookworst en runderrookworstjes goud. En ook een week later won hij twee keer goud, tijdens de keuringen bij de Keurslager organisatie. Hier waren het zowel varkens- als runderrookworst die hij had ingestuurd en waarmee hij op topniveau scoorde. De criteria waarop de slagersproducten worden beoordeeld zijn vooral geur, kleur, smaak en samenstelling. "Het geheim van onze producten zit 'm in onze eigen receptuur waarin we losse ingrediënten verwerken, dus geen kant-en-klare pakketten." Op die manier zorgt Jan ervoor dat er niet, letterlijk, eenheidsworsten in zijn winkel liggen, maar onderscheidende producten. "Nee, we hebben niet extra ons best gedaan op de inzendingen", zegt Jan desgevraagd, "maar zoals we ze instuurden, zo lekker liggen ze ook in de winkel. En dus ook bij onze klanten op hun bord…"

Nieuwe machine voor onderhoud bowlingbaan

SOMMELSDIJK - Bowlingvereniging Middelharnis (BVM) en De Staver hebben besloten om de bowlingsport op Goeree-Overflakkee van een kwaliteitsinjectie te voorzien. De bowlingvereniging beschikt door een gezamenlijke investering over een gloednieuwe Brunswick A22 baanonderhoudsmachine. Hierdoor verbeteren de trainingsfaciliteiten en is de prestatieve uitdaging groter geworden voor de leden van BVM. Het bestuur van de BVM is erg blij met de ontwikkeling. "Wij kunnen ons algehele niveau nu gaan verbeteren en de strijd aangaan met de spelers van andere bowlinghuizen. Deze investering is enorm belangrijk voor ons als club, maar ook een belangrijke impuls voor het imago van de bowling van De Staver. Zij willen echt meewerken aan een kwaliteitsverbetering voor de bowlingsport en daar zijn wij erg blij mee."

De Staver breidt haar taakgebied al enige tijd uit met diverse samenwerkingsverbanden. Het thema hierbij is "De kracht van het verbinden", een leus die Algemeen Manager Lesly Wolters graag gebruikt en bovenal uitvoert. "De gedachte hierachter is doeltreffend en simpel. Als maatschappelijke organisatie geef je, naast je meer commerciële doelstelling ten aanzien van het bedrijfseconomische exploitatie vraagstuk, invulling aan je maatschappelijke taak om sportverenigingen en andere ideële organisaties te helpen op het gebied van sport, cultuur, recreatie en welzijn. Dit heeft vervolgens een positief effect op je organiserend vermogen en zodoende bereik je meer mensen. Een indirect gevolg hiervan is het sterker maken van verenigingen, als je sport als voorbeeld neemt, daarmee ook de stabiliteit of toename van omzet op commercieel vlak. De kracht van verbinden kent vele positieve uitwerkingen. Vanzelfsprekend vergroot je hiermee ook het draagvlak. De Staver nodigt, naast haar eigen initiatieven, initiatiefnemers uit om in contact te treden met De Staver."

Andere voorbeelden waar de stichting Olympia/De Staver de laatste tijd actief is geweest, is de samenwerking met de Jonge Spartaan, Intermezzo, HCGO, MHSD, Turn 2 move, Zv Olympia, tienersportkaart etc. Sportontwikkeling, een verhoogde sportparticipatie en een gezonde exploitatie gaan hand in hand, even doeltreffend als simpel.

Handy Hands nieuwe hoofdsponsor MSV & AV Flakkee

(V.l.n.r.) Bert Zwanenburg (voorzitter MSV&AV Flakkee), de directie van Handy Hands, bestaande uit Jasper Westhoeve en Jan Beerens en Johan van Oeveren (bestuurslid MSV&AV Flakkee)

MIDDELHARNIS - Het bestuur van MSV & AV Flakkee is blij met de nieuwe hoofdsponsor van de voetbalafdeling. Er is een vierjarige overeenkomst gesloten met Handy Hands. Een organisatie die bemiddelt tussen de thuiswerkers en de thuiswerkaanbieders. De naam Handy Hands staat al op de shirt van de eerste en tweede selectie van de voetbalafdeling. Daarnaast is het bedrijf betrokken bij allerlei verenigingsactiviteiten, waaronder de jeugdafdeling.

Voorzitter Bert Zwanenburg: "Handy Hands is voor ons als vereniging een deel van hetgeen wij als vereniging uit willen dragen, namelijk betrokken zijn bij de maatschappij. O.a. mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kunnen bij Handy Hands terecht voor het leveren van een constructieve bijdrage aan onze maatschappij. Daarnaast is het voor onze vereniging prettig je gesteund te voelen met deze langdurige vorm van samenwerking".

Directeur Jasper Westhoeve vult aan: "Sinds jaar en dag ben ik actief lid van MSV & AV Flakkee. Begonnen in de F-jeugd en tot op heden speler van de selectie. Als directeur van Handy Hands probeer ik iedere dag weer mensen een kans te geven om een actieve bijdrage te leveren aan onze maatschappij. Mijn inziens doet MSV & AV Flakkee dit ook. Het verenigingsleven brengt mensen bij elkaar. Ik zie deze sponsoring dan ook als een start van een zeer prettige en vooral passende samenwerking".

Laagdrempelig dorpshuis gewenst in Dirksland

DIRKSLAND – Veel mensen waren er niet tijdens de bijeenkomst van de Dorpsraad Dirksland op dinsdag 22 september. Maar degenen die er waren, zien het liefst dat de Dorpsraad werk gaat maken van een laagdrempelig en betaalbaar dorpshuis. In het dorp, waar tal van zalen en zaaltjes zijn, ontbreekt zo'n ontmoetingsplek, constateert de dorpsraad.

Door Kees van Rixoort

Het dorpshuis staat in de kernvisie die de Dorpsraad heeft samengesteld voor de jaren 2016-2018. De Dorpsraad heeft van de gemeente het beheer gekregen over ongeveer 12.000 euro per jaar. Dat geld moet ten goede komen aan de kern Dirksland. Deze werkwijze komt in de plaats van de huidige gemeentelijke subsidieregeling, die in drie jaar wordt afgebouwd. In de kernvisie 2016-2018 geeft de Dorpsraad aan waar het geld naartoe zou moeten. Voorafgaand heeft de Dorpsraad de Dirkslandse verenigingen en clubs geconsulteerd en heeft 'het sociaal domein' zijn zegje kunnen doen.

'Sociale kringen'

Vorige week dinsdag presenteerde de Dorpsraad de kernvisie aan de bewoners, die de weg naar de zaal van Careyn aan de Reginahof maar matig wisten te vinden. Ze konden aangeven wat hen het meest bevalt in de kernvisie. En dat bleek dus het dorpshuis te zijn. Daarnaast is er vooral waardering voor het beter benutten van de haven en het havenkanaal van Dirksland en voor het realiseren van 'sociale kringen' voor oudere dorpsbewoners. Daarbij denkt de Dorpsraad aan het opzetten van een telefooncirkel, de ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers en wellicht het optuigen van een boodschappendienst. Daarbij ligt samenwerking met de thuiszorg voor de hand. De Dorpsraad hoopt hiermee de sociale cohesie in Dirksland te vergroten.

Deze drie punten komen in het activiteitenplan voor 2017, naast 'Dirksland energieneutraal', dat dinsdag ook populair bleek. Dit kan verder vorm krijgen door bijvoorbeeld het gezamenlijk inkopen en plaatsen van isolatiemateriaal, zonnepanelen en energie.

Voor 2018 staan punten in het activiteitenplan als het opzetten van sociale activiteiten voor ouderen (zoals Meer Bewegen voor Ouderen en bingo), voor jongeren en voor mensen met een beperking in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. Ook het promoten van het verenigingsleven, en het participeren daarin, krijgt dan extra aandacht. In 2016 houdt de Dorpsraad zich, liefst samen met zoveel mogelijk andere Dirkslanders, bezig met de viering van 600 jaar Dirksland. "Zegt het voort, zegt het voort", sloot Jan Leenders, voorzitter van de Dorpsraad Dirksland, de bijeenkomst af. "Want anders wordt dit plan vermoord."

De Bijbel lezen met Joodse ogen en oren

MIDDELHARNIS - De commissie Vorming en Toerusting nodigt belangstellenden uit voor een avond waarop kennis kan worden gemaakt met de Rabbijnse manieren van uitleg.

Er is informatie over de diverse bronnen, zoals Misjna, Talmud en Midrasj. Verder blijkt de omgeving van het land en de cultuur ook een nieuw licht te werpen. Een Joods gezegde luidt: de Torah heeft zeventig gezichten. "Of we alle facetten kunnen zien is de vraag. Toch maken we een begin met de behandeling van een aantal passages uit het Nieuwe Testament", aldus ds. Lingen in de uitnodiging. Een ieder is welkom op dinsdag 6 oktober in de Emmaüskerk te Middelharnis om 20.00 uur. Leiding ds. Leen Jan Lingen. Kijk ook op www.emmauskerkmiddelharnis.nl bij vorming en toerusting.

Opbrengst collecte Spierfonds

MIDDELHARNIS/SOMMELSDIJK - Van 13 t/m 19 september werd in Middelharnis en Sommelsdijk de collecte voor het Prinses Beatrixfonds (spierfonds) gehouden. Deze collecte heeft het mooie bedrag van € 3.685,98 opgebracht. De organisatie wil dan ook zowel collectanten als gevers hartelijk danken. Wie de collectanten gemist heeft, kan via sms € 1,50 overmaken. Dit kan door het woord 'spier' te sms-en naar het nummer 4333. Dit een eenmalige bijdrage.

Nieuwbouw in de Margrietstraat

MIDDELHARNIS - Op dinsdag 22 september hebben Woongoed GO en bouwbedrijf Kroon & de Koning de aanneemovereenkomst gesloten voor de bouw van huurwoningen in de Margrietstraat in Middelharnis. Er komen negen gezinswoningen en één mindervalidewoning. De start van de bouw staat gepland voor begin oktober 2015. Als de bouw voorspoedig verloopt, zullen de woningen rond de bouwvakvakantie 2016 opgeleverd worden.

OOLTGENSPLAAT - De Dorpsraad is bezig met het opzetten van een Scouting Groep voor Ooltgensplaat en de dorpen om ons heen. Gekeken is naar de haalbaarheid en dat ziet er in eerste instantie erg positief uit. Maar dan hebben we leiding en begeleiding (m/v) nodig die mee willen werken met het opstarten van de groep!

Ben jij diegene die dat graag wilt doen? Vind jij leuk om met kinderen te werken? Hou jij van het buitenleven? Of wil je graag wat bestuurstaken doen? De jeugd kan zich ook al vrijblijvend aanmelden!

Belangstelling? Meld je dan aan bij: jansengerrie65@gmail.com of bel: 0610014821