info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

4 december 2018

Dinsdag Eilanden-Nieuws 4 december 2018


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Dirkslandse schatvondst is van nationaal belang

DIRKSLAND – Honderden munten uit de veertiende en vijftiende eeuw, grotendeels tot een zware klomp samengeklonterd in een tot de rand gevulde kookpot van aardewerk. Dat is de opmerkelijke vondst die Dirkslander Arco Hoekman afgelopen zomer deed in het poldergebied tussen Dirksland en Sommelsdijk. Hij spreekt van een unieke schatvondst. Uniek op Goeree-Overflakkee, maar ook uniek in Nederland. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap noemt de Flakkeese vondst van nationaal belang. Hoekman, die er bijna dagelijks met de metaaldetector op uit trekt, weet nog precies wanneer hij zijn schatvondst deed: "Zaterdag 28 juli, de eerste dag van de bouwvakvakantie."

Lees verder op pagina 3.

Diner bij Entrez

MIDDELHARNIS - De ledenraads- en jongerenraadsleden van Rabobank Het Haringvliet mogen dit jaar een cheque van 1000 euro uit het Coöperatief Dividend van de bank doneren aan een lokaal project. Een aantal leden bundelde hun bijdragen voor het initiatief Diner Entrez van lunchroom Entrez in Middelharnis: elke twee weken een diner organiseren voor eenzame en minderbedeelde inwoners.

'Soms is 1000 euro niet genoeg om een project goed van de grond te krijgen', zegt ledenraadslid Anne Karsbergen. 'Daarom vroeg ik een aantal jongerenraadsleden om mee te doen. Entrez is een winkel/lunchroom in Middelharnis van de Gemiva-SVG Groep, waar mensen met een beperking werken. Zij kwamen met het idee om eenmaal in de twee weken een diner te organiseren voor minderbedeelde en eenzame inwoners op Goeree-Overflakkee. Cliënten van de Gemiva-SVG Groep leren dan de maaltijden te bereiden. Met de 6000 euro van het Rabobank Coöperatief Dividend moet dit idee gewoonweg slagen'. Op 24 november overhandigden Anne en jongerenraadslid Marjolein Buth de cheque namens Rabobank Het Haringvliet aan Rianne Terlouw, locatiemanager bij Entrez. Rianne is erg blij met het bedrag: 'Van het geld kopen we onder meer pannen, moestuinplantjes en een bakfiets waarmee onze cliënten de benodigde ingrediënten op kunnen halen. Ze hebben ontzettend veel zin om te leren koken. We starten met een proefavond voor bekenden om te oefenen en streven ernaar het eerste diner in januari op tafel te zetten!'

Coöperatief Dividend

Met het Coöperatief Dividend wil Rabobank Het Haringvliet een deel van de winst teruggeven aan de lokale samenleving. De fondsbeheerders beoordelen viermaal per jaar de binnengekomen aanvragen voor het fonds. Bent u betrokken bij een lokaal initiatief, dat in aanmerking wil komen voor een bijdrage uit het Coöperatief Dividend? Kijk dan op www.rabobank.nl/hhv voor het aanvraagformulier en de voorwaarden.

2 / 32

Agenda

Woensdag 5 december

MELISSANT – Klaverjasmiddag op de golfbaan. Inschrijven: 13.00 tot 13.15 uur. Aanmelden: tel.: 06-55734858 of 0187-605060.

Donderdag 6 december

DIRKSLAND – Bingo in de Victoriahal, Philipshoofjesweg 57a. 18.45 uur zaal open, ballen rollen om 19.30 uur.

GOEDEREEDE – Jaarvergadering Oranjevereniging Goedereede, 19.30 uur in Oostdam. Inclusief bingo.

OUDDORP – Kunst en Kitsch in de Bibliotheek. Aanvang 14.00 uur. Toegang 5 euro. Aanmelden via www.bzhd.nl/activiteiten.

Vrijdag 7 december

SOMMELSDIJK – Ver. Gebouw Vita Nova aan de Van Aerssenstraat. Workshop Autisme. Aanmelden via www.AutismeCoachingSusiane.nl.

STELLENDAM – Wintermarkt Geref. Kerk, Kerkhoflaan 2 van 16.00 tot 19.30 uur.

MELISSANT – Winterverkoping Herst. Herv. Kerk, van 15.30 tot 19.00 uur aan Voorstraat 12.

Zaterdag 8 december

DIRKSLAND – Kerstmarkt SVIK in de Victoriahal. Van 10.00 tot 16.00 uur. Meer info: evenementen@svik.nl.

MIDDELHARNIS – Bingoavond in het Wijkcentrum aan de Doetinchemsestraat. Aanvang 19.30 uur. Meer info: 483366.

NIEUWE-TONGE – Winterfair in Elim (Zuiddijk 19). Van 10.00 tot 14.00 uur.

OOLTGENSPLAAT – Kerstmarkt Hervormde Kerk. Vanaf 14.00 uur ruimte voor gesprek, ontmoeting, rust. Vanaf 19.30 tot 20.15 uur Kerstsamenzang.

OOLTGENSPLAAT – Verkoping HHG, Lindelaan 4. Van harte welkom van 9.00 tot 13.00 uur.

OUDDORP – Winterfair Doopsgezinde Gemeente van 09.00 tot 16.00 uur.

OUDE-TONGE – Kerstmiddag in het Infocentrum, Bernhardstraat 27. Aanvang 14.00 uur. Opgeven vóór 1 december bij Nel Vervloed, Beatrixstraat 3. Envelop met naam, adres en vooruitbetaling in de bus gooien . Tel.nr. Nel Vervloed: 0187-642697.

Zondag 9 december

STELLENDAM – Jongerendienst Geref. Kerk om 18.30 uur. Spreker: Martijn de Jong, JOP Jeugdwerker bij PKN.

Maandag 10 december

DIRKSLAND – Gezellige avond in restaurant ziekenhuis. Koffie 19.30 uur. Optreden van koor 'Rol Around' om 19.45 uur. Georganiseerd door Van Weel Bethesda en Reumapatiëntenvereniging GO. Ook patiënten die in ziekenhuis liggen zijn van harte welkom.

OOLTGENSPLAAT – Inleveren Kerstpost voor Goeree-Overflakkee. HHK, Lindelaan 4, van 18.30 tot 20.00 uur.

Dinsdag 11 december

OOLTGENSPLAAT – Kerstzangavond op het Maximaplein m.m.v. Koor Jehosua. Inloop 19.15 uur. Aanvang 19.30 uur. Afsluiting rond 20.30 uur.

Woensdag 12 december

ACHTHUIZEN – Bingo met maaltijd. Aanvang 14.00 uur. De kosten zijn € 7,50 voor leden en € 12,50 voor niet-leden. Opgeven bij Coby Maliepaard, tel. 631814, vóór 5 december. De middag wordt gehouden in het Buurthuus, Kloosterstraat 10.

DIRKSLAND – Lichtjestocht voor Sophia. Lampionnenoptocht vanuit de Victoriahal. Aanvang 19.30 uur.

OOLTGENSPLAAT – Inleveren Kerstpost voor Goeree-Overflakkee. HHK, Lindelaan 4, van 18.30 tot 19.30 uur.

OUDE-TONGE - Breicafé in het Infocentrum aan de Bernhardstraat, van 19.30 tot 21.30 uur. Meer info: Stichting ZIJN: (0187) 483366 of e-mailen naar: m.kieviet@zijngo.nl.

"Dit is een serieuze schat," dacht Arco

DIRKSLAND - Veel had hij de voorgaande weken nog niet gevonden. De warme, droge zomer was daar debet aan: in vochtige grond gaat het detecteren gemakkelijker. "Ik liep al een week chagrijnig rond, toen er een akkertje vrijkwam. Nee, ik zeg niet waar precies. Er stonden uien op en het was vlak voor het oogsten natgespoten tegen het stuiven. Ik dacht: natte grond, dan heb ik diepgang met de metaaldetector. De landeigenaar gaf toestemming. Eerst vond ik wat oude gespen, twintig tot dertig munten en wat muntgewichtjes. Ik wist dat ik op goede grond zat. Dat voel je meteen…"

Door Kees van Rixoort, foto: WebNL

Arco Hoekman markeerde de plek om een dag later verder te zoeken. "Toen ik terugkwam was het land omgeploegd. Dan houdt het op. Een baantje uien stond er nog. Een week later reed ik er weer langs en zag dat de grond nu vlak was. Yes, dacht ik. Het was al het eind van de middag, een uur of halfvijf. Ik belde m'n vrouw en vroeg of het goed was dat ik nog een halfuurtje doorging met zoeken. Ze vond het goed."

Handenvol munten

Wat volgde was 'een baantje' van een halfuur. Veel vond Hoekman niet. Tot hij over het land terugliep naar zijn auto. "Ook dan heb ik de metaaldetector altijd aan. Dat pak je dan nog even mee. Kreeg ik opeens een mooi signaal. Je herkent die signalen als je dit vaak doet: ik dacht dat het een colablikje of een bierblikje was. Ik twijfelde nog of ik wel moest gaan graven. Toch stak ik mijn schop in de grond. Een schep diep hoor ik een krak. Klinkt goed, dacht ik. Ik zag een oor van aardewerk en een stuk of tien grote munten. Zilveren oude munten."

Met een paar maten ging hij 's avonds weer terug naar de vindplaats. Tijdens de voorafgaande barbecue kreeg hij geen hap door zijn keel. In plaats van tien, twintig muntjes, stuitte Arco Hoekman op handenvol munten. "Op twintig centimeter diepte: heel bijzonder. Ik legde die losse munten op een kleedje en toen kwam ik bij die klomp metaal. Echt een brok, in een kookpot van aardenwerk die bijna helemaal in stukken gebroken was. Dit is een serieuze schat, dacht ik."

Hij had drie slapeloze nachten van de totaal onverwachte muntvondst. De boer, die Arco inlichtte, kon zijn oren niet geloven. Bij het streekarchief, waar hij terechtkwam na melding van de vondst bij de gemeente, dacht men dat er iemand met een paar muntjes op bezoek zou komen. "Kwam ik met een rugzak vol. De archivaris wist niet wat hij zag. Iedereen wilde zien wat ik gevonden had, mensen kwamen zelfs tijdens hun vakantie naar het streekarchief…" In opdracht van de gemeente ging een archeologisch bureau naar de vindlocatie om boringen van enkele meters diep te doen en sleuven te graven. Deze onderzoekingen, bedoeld om vast te stellen of er nog meer waardevols in de grond zat, leverden verder niets op.

Late middeleeuwen

Het onderzoek beperkt zich nu tot de schat zelf. Wie was de eigenaar van deze kookpot met munten? Wat is de herkomst van de schat, gevonden in een gebied dat altijd is beschouwd als arm? Bekend is dat het geld uit de late middeleeuwen stamt en uit een grote verscheidenheid van Europese landen afkomstig is: Nederland, Italië, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Engeland. Maar verder onderzoek is nodig om de grote vondst munt voor munt te determineren. Uiteraard moet eerst de klomp munten uit elkaar gehaald worden. Ook is een schoonmaakbeurt nodig na al die eeuwen onder de grond.

Arco Hoekman treedt, na overleg met de gemeente, nu pas in de openbaarheid om geen schatgravers aan te trekken. En om rustig toe te werken naar de onthulling van zijn buitengewone vondst. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid in februari 2019 zijn, in het Streekmuseum Goeree-Overflakkee, dat een deel van de muntschat met ingang van het nieuwe seizoen gaat exposeren. Daarna verhuist de schat idealiter naar een ander museum in Nederland. De vondst is op dit moment ondergebracht bij onderzoeksinstanties.

"Het mooiste is als de schat intact blijft", zegt de vinder. "Want dit is uniek voor het eiland. Goeree-Overflakkee kan hierop meeliften. Niemand verwachtte dit." Arco Hoekman zelf niet in de laatste plaats. Hij vond al veel losse munten, muntgewichtjes, vingerhoedjes, pijpenragers, sieraden en knopen, maar dit is zonder twijfel de vondst van zijn leven. Een van de grootste Nederlandse schatvondsten ooit. Misschien wel de allergrootste.

Mars voor het Leven

GOEREE-OVERFLAKKEE – Deze week is de Week van het Leven. De initiatiefnemers hiervan zijn: NPV, Siriz, VBOK, Schreeuw om Leven, ChristenUnie en SGP. Het thema van dit jaar is: "Open je ogen voor het ongeboren leven!".

"Een baby van 24 weken is ongeveer dertig centimeter lang, kan horen, duimen en voelen. Ondanks deze wonderlijke ontwikkelingen is het in Nederland toegestaan om tot op dit moment een zwangerschap af te breken. Een net ontstane embryo ziet eruit als een klein klompje cellen. Maar het is veel meer dan dat. Al bij de bevruchting is de erfelijke aanleg vastgelegd. Bovendien stuurt dit kind in ontwikkeling al binnen 48 uur na de conceptie alle processen van de zwangerschap tot en met de geboorte. Opent u daar uw ogen voor?", aldus de organisatoren.

Abortusgrens

"De grens van 24 weken is vastgesteld in 1984. In de afgelopen jaren is er echter grote vooruitgang geboekt in de medische wetenschap, waardoor kinderen zelfs kunnen overleven vanaf 21 weken. De grens van 24 weken is echter nog nooit aangepast. In landen om ons heen, zoals Duitsland, ligt de abortusgrens bij 12 weken. Aanleiding genoeg om de abortusgrens in Nederland ter discussie te stellen. We leven in een land waar het uitgebreid gaat over grazers in de Oostvaardersplassen en Zwarte Piet. De informatie over een abortus en de gevolgen daarvan laat echter te wensen over. Dat veel vrouwen na een abortus last hebben van psychische problemen horen we weinig.

Wat kunt u doen?

Het belangrijkste wat u kunt doen is bidden. Draag alle hulporganisaties op in uw gebed die zich inzetten voor: een verandering ten goede, voorlichting en hulpverlening. Maar ook meisjes/vrouwen die middenin de problematiek van een abortus zitten of hebben gezeten".

Mars voor het Leven

Zaterdag 8 december wordt de Mars voor het Leven gehouden. Dit is een stille en waardige mars, door Den Haag. "Hiermee geven we een krachtig en liefdevol signaal af. Deze Mars is de afsluiting van de Week van het Leven. Voor meer informatie kijk op: www.schreeuwomleven.nl/marsvoorhetleven
Er rijden bussen vanaf het eiland naar den Haag. Opstapplaatsen zijn: Stellendam, Dirksland, Middelharnis en Nieuwe-Tonge. Kinderen/studenten zijn gratis, volwassenen € 5,- p.p. Meldt u aan via www.schreeuwomleven.nl/vervoer. Vragen? Mail naar marsvoorhetlevengo@gmail.com.

Workshop Natuurfotografie op zaterdag 15 december

GOEREE-OVERFLAKKEE - Natuurfotograaf Jan Baks geeft op zaterdag 15 december een workshop natuurfotografie. Deelnemers worden om 9.00 uur ontvangen aan de Oostdijkseweg 41 bij Goedereede. Na een kennismaking wordt er uitleg gegeven over het onderwerp en presenteert Baks een serie met HDR-foto's van landschappen. Rond 9.30 uur moeten de deelnemers hun laarzen aantrekken, want dan begint het praktijkgedeelte in de Kwade Hoek. Het landschap is erg mooi met kreken en primaire duinen en is alleen in de winterperiode toegankelijk. Het is een uitdaging om hier mooie beelden van de kreken en duinen te maken. En op de strandhaak worden ieder jaar strandleeuweriken en sneeuwgorzen gezien. De cursus duurt tot ongeveer 12.30 uur. Kosten 30 euro. Opgeven kan via de website www.janbaks.nl.

Spullen voor Gambia

OUDDORP – Petra Bosloper verzamelt – met enkele anderen – allerlei spullen voor Gambia. Zij is op zoek naar spullen en sponsors.

De spullen die worden verzameld worden verzonden met de organisaties 'Bennie helpt Gambia' uit Coevorden. Het zijn spullen voor kansarme kinderen en gezinnen, zoals: voetbalschoenen, voetballen, schoolspullen, paracetamol, verbanddozen, snoep, cornedbeef, pasta, siroop, kleding, knuffels, tandenborstels, tandpasta, zeep, dus eigenlijk van alles. De artikelen worden ingepakt in bananendozen en het verzenden hiervan – met de boot - kost € 7,50 per doos. Petra is op zoek naar deze spullen en naar sponsors om de kosten te helpen financieren.
Wie meer informatie wil, kan Petra bellen via 06-23809944. "Onze hulp maakt daar 120 kinderen en hun gezinnen blij, ze zijn hard nodig omdat daar de leefsituaties schrijnend zijn. Ik ben er al een aantal keren geweest", aldus Petra. Zij woont aan de Hoge Pad 51 in Ouddorp.

Nieuw drijvend boothuis KNRM

OUDDORP - Het reddingstation Ouddorp van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) krijgt een nieuw drijvend boothuis in de Grevelingen bij de Ouddorpse haven. Zaterdag 8 december wordt dit drijvende boothuis officieel in gebruik genomen. Het boothuis is bekostigd door Stichting Helden der Zee-Fonds 'Dorus Rijkers'. Dit fonds steunt de KNRM al jaren genereus, waardoor de KNRM in staat was om een drijvend boothuis te laten bouwen bij ABC Arkenbouw op Urk. Mevrouw Berkhoff-Cloeck verricht de naamgeving.

GO&SING4GOD Kerst

REGIO - Na een geslaagde eerste sing-in op de boerderij, organiseert GO&SING4GOD weer een avond om samen te zingen voor God. Dit keer met het thema rond 'Kerst'.

Er worden opwekkingsliederen, psalmen en gezangen in het Nederlands en Engels tot eer van God gezongen. Dit alles met begeleiding van de band Freedom. Ook voor een persoonlijk gesprek of gebed bent u van harte welkom. Datum: 14 december 2018. We starten om 20.00 uur met een inloop vanaf 19.30 uur. Locatie: Battenoordseweg 1 Nieuwe-Tonge. Toegang en koffie/thee is gratis. Wel is er een collecte voor de onkosten. Schuur wordt verwarmd, maar het blijft een schuur, dus lekkere trui meenemen!

Even voorstellen: Dit zijn de drie nieuwe wijkagenten

Door Sam Fish

Jaco Wilstra (33) zit sinds 2006 bij de politie en heeft sinds een paar maanden de belangrijke taak van wijkagent Dirksland en Herkingen op zich genomen. "Ik heb gesolliciteerd vanuit Zeeland, ik ben geboren en opgegroeid op Flakkee. Ik wilde wat meer betrokken zijn bij de burgers en toen ik zag dat Flakkee een plekje vrij had vond ik het wel leuk om wat dichter bij huis te werken," vertelt Wilstra. "Het was eigenlijk een vacature voor Nieuwe-Tonge, Stad aan 't Haringvliet en Herkingen, maar dat is toen veranderd vanwege het vertrek van de wijkagent van Dirksland."

De overstap van noodhulpdienst naar wijkagent was voor Jaco Wilstra niet moeilijk. "Het is een logische volgende stap in je carrière. Je bent een schakel tussen de wijk en je collega's en er wordt meer van je verwacht."
"Als wijkagent ga je ook meldingen aan elkaar linken als de situatie daarom vraagt," laat Arjan Aarnoudse weten, de nieuwe wijkagent van Middelharnis. "Er wordt meer sturing van je verwacht op de werkvloer en je bent echt het aanspreekpunt voor de mensen. Dat is het grootste verschil tussen een wijkagent en een normale agent." Aarnoudse (37) zit al 18 jaar bij de politie en was een tijdje de wijkagent van Sommelsdijk. Hij werkte daarbij nauw samen met Bert Hulzebosch van Middelharnis. "Met het plotselinge overlijden van Bert heb ik Middelharnis tijdelijk erbij genomen en nu er een nieuwe wijkagent is voor Sommelsdijk focus ik me volledig op Middelharnis," legt hij uit. "Door die samenwerking met Bert kende ik Middelharnis al goed, de mensen, de problematiek, noem maar op. Daarom was het handiger om de overstap te maken naar Middelharnis. Het is ook meer een uitdaging met de horeca, het winkelcentrum en de scholen."

Het gat van Sommelsdijk wordt opgevuld door Erwin van Trigt (45), hij zit al 26 jaar bij de politie. "Ik ben geboren in Rotterdam, maar heb 17 jaar in Middelharnis gewoond. Ik zit nu sinds twee jaar in Hellevoetsluis. Ik vind het wel leuk om weer terug te komen," vertelt hij. "De functie van wijkagent in Sommelsdijk is een mooie uitdaging. Je rol wordt groter, je gaat meer sturen. Ik ben begin november gestart, dus ik moet nog even kijken wat er allemaal op me af gaat komen, maar ik heb er heel veel zin in. Ik hoop een benaderbare wijkagent te zijn."

Bereikbaarheid

En niet alleen Van Trigt wil beter benaderbaar zijn. "We zijn als team sowieso al bezig om beter bereik- en benaderbaar te zijn," vertelt Wilstra. Aarnoudse vult hem aan; "We hebben onze eigen Facebookpagina Politie Goeree-Overflakkee. We zullen niet 24/7 antwoord kunnen geven, maar ons streven is wel om dit binnen 24 uur te doen."
"Het maakt het contact zoeken met de politie wat laagdrempeliger. En dat is het ook echt; laagdrempelig. Als een oproep dringender is dan een simpele vraag dan is het niet handig. Dan moet je gewoon via de officiële kanalen contact met ons opnemen," benadrukt Wilstra.

Aanpak

Alle drie de heren gaan een nieuwe uitdaging tegemoet met het wijkagentschap. "We knopen het visnet en die blijven we knopen, want er zitten af en toe gaten in," zegt Aarnoudse poëtisch. "Als wijkagent moet je de samenleving samenbrengen en veilig houden. Het zorgnetwerk is een belangrijke partner daarin."
"Daarnaast ga ik ook extra contacten leggen met mensen, bedrijven en instellingen die ook in Sommelsdijk werken. Als wijkagent moet je samenwerken met partners als woningbouw, Jongerenwerk en de verschillende zorginstellingen," aldus Van Trigt.

Coffee with a cop

Wil jij ook op een laagdrempelige manier contact krijgen met de wijkagent van jouw dorp? In november start het team op Goeree-Overflakkee met 'Coffee with a cop'. "Dat is ook letterlijk wat het is," zegt Aarnoudse. "Wij laten weten dat we op een bepaalde plek zijn bij een lokale ondernemer, dat kan een horecaonderneming zijn, maar in een hoop andere winkels kun je ook een kopje koffie krijgen en dan kunnen mensen daar naartoe komen om in gesprek te gaan met ons. Het is het idee van de camper van vorig jaar, maar dan zonder vaste tijd of locatie en nóg laagdrempeliger. De kans bestaat wel dat er elk moment een belangrijke melding binnen kan komen."

Houd de sociale mediakanalen van de Politie Goeree-Overflakkee in de gaten om te zien waar en wanneer u een 'coffee with a cop' kunt drinken.

Keigave kerst in Dirksland

DIRKSLAND – Keigave kerst in Dirksland bestaat dit jaar weer uit een kerstwandeling door een deel van het dorp. De wandeling is op 24 december, die een karakter krijgt dat vergelijkbaar is met The Passion, gaat deze keer van de Victoriahal naar de Hervormde Kerk.

Door Kees van Rixoort

Rond kwart over vijf begint het evenement met een buffet in de Victoriahal. De organiserende commissie van de hervormde gemeente nodigt heel Dirksland uit om te komen. Opgeven is niet nodig. Voor het startgedeelte in de Victoriahal, waar ook een filmpje wordt vertoond over de betekenis van kerst, werkt de commissie samen met Mi Mekaore, dat bedoeld is om mensen elkaar te laten ontmoeten en zo nodig een steuntje in de rug te geven.

De kerstwandeling leidt de deelnemers langs vuurkorven en scenes naar de kerk. Daar is een levende kerststal te bewonderen en staat er warme chocolademelk klaar. Om negen uur 's avonds begint de kerstnachtdienst. Wie wil kan aanschuiven in de kerkbanken. Alleen wandelen kan ook, of alleen wandelen en eten in de Vic.

De kerstwandelingen in Dirksland trekken doorgaans zeshonderd tot zevenhonderd mensen. Vorig jaar, toen Keigave kerst met de komst van de Zandprinses een ander karakter had, bracht het evenement zelfs circa duizend mensen op de been.

Winterconcert

Voor Keigave kerst 2018 trekt de dorpsraad van Dirksland 500 euro aan subsidie uit. Voor het winterconcert op 15 december, met muziekvereniging Amicitia en een groot projectkoor uit Scheveningen, 1000 euro. Dit concert in de Hervormde Kerk van Dirksland begint om 19.30 uur en is gratis toegankelijk.

"Dit was een buitenkans"

GOEDEREEDE - De meeste eilanders kennen Goedereede, maar voor 'overkanters' lijkt het pittoreske stadje wel een goed bewaard geheim. Velen weten de afslag op de N57 te vinden, maar nemen hem nooit. Wie dat wel doet, is vaak op slag verliefd op de oude kern met de authentieke pandjes en de nauwe straatjes. Is wonen in Goedereede zo fijn als het lijkt? Kom je er überhaupt aan een woning? En heeft wonen in Goedereede ook negatieve aspecten? In de zesde aflevering: Bewoners van de Nieuwe Oostdijk, Edith Koster-Pikaar en Michel Pikaar en hun kinderen Bastiaan (6) en Marloes (3).

Tekst en foto: Pauline Hof

Ze kenden Ouddorp van vakanties en de rust en ruimte van het eiland trok. Edith weet nog goed, dat ze het huis aan de Waterpoort in de Nieuwe Oostdijk op Funda zag verschijnen. "Ik heb meteen de makelaar gebeld, dat ik wilde komen kijken. Hoe langer het zou duren voor ik het kon bezichtigen, hoe meer kapers er op de kust konden zijn. Na wat aandringen kon ik gelukkig meteen komen. Nog voor er volgende kijkers kwamen, heb ik toen telefonisch met Michel overlegd en een meteen een bod uitgebracht. We wilden graag een huis met tweeëneenhalve woonlaag, zoals dit. We waren ook al met een kavel bezig geweest in Ouddorp. De vergunningen voor nieuwbouw zijn hier echter allemaal voor één woonlaag met een puntdak, dus dit was een buitenkans."

Wijk

Ze waren in de nieuwe wijk, de Nieuwe Oostdijk, één van de laatste bewoners. Edith: "We zijn de eerste bewoner van het huis, maar wel de tweede eigenaar. Wij zijn niet betrokken geweest bij de bouw. Wij zijn daarom meteen begonnen met een verbouwing om de woonkamer nog wat groter te maken." De familie verhuisde vorig jaar augustus uit Hendrik-Ido-Ambacht naar Goedereede. "Om ons heen, in dit hoekje, woont veel import, of één van de twee komt van hier. We hebben goed contact met de buurt. We waren net verhuisd, toen er een buurtbarbecue werd gehouden. Zo leerden we direct iedereen kennen. Veel buren hebben kleine kinderen, net als wij, en die zie je dan ook weer bij school." Michel vult aan: "Het is zo leuk, dat de kinderen uit de wijk ook bij elkaar op school zitten. Dat hadden we in Hendrik-Ido-Ambacht niet. Daar moest je soms de hele stad door als ze met vriendjes of vriendinnetjes uit de klas wilden spelen. Het is zo fijn, dat je je kinderen hier kunt laten opgroeien. Ze hebben de ruimte en kunnen veilig buitenspelen. In de stad is kattenkwaad al snel een autoruit ingooien. Hier zijn ze nog aan het belletje trekken. Dat is een wereld van verschil."

Natuur

Goedereede is niet ver van de randstad. Michel heeft een energie-adviesbureau en werkt vanuit huis, Edith werkt als personeelsmanager in Rhoon, last van lange reistijden en eindeloze files hebben ze niet. Ook de schone lucht en de natuur was een reden om te verhuizen. Michel vervolgt: "Als ik ging hardlopen, deed ik dat voorheen langs de A16, nu ga ik lekker de Kwade Hoek in." Ze zijn wel benieuwd, wat de aanleg van de Blankenburgtunnel voor het gebied gaat doen. In 2024 zou hij klaar moeten zijn. De ontsluiting wordt dan beter en dan zou het op termijn hier een stuk drukker kunnen worden. Als Edith een nadeel moet noemen van wonen in Goedereede is het, dat het winkelaanbod kleiner is, dan ze gewend was. "Even op de fiets naar de bieb, of een boodschap doen, gaat niet meer. Dat is nu veel verder en kost meer tijd." Michel valt bij: "De mogelijkheden om online bezorgmaaltijden te bestellen zijn hier ook beperkter dan in de stad. Maar ja, als dat nu het ergste is."

Hospice Calando zoekt vrijwilligrs

DIRKSLAND - Calando is een high-care hospice voor de ongeneeslijk zieke medemens. Verzorging, verpleging, medische en psychische begeleiding staan centraal.

In Calando werken professionals en vrijwilligers nauw samen. Als vrijwilliger wordt u ingezet binnen de muren van het hospice, maar ook is het mogelijk, uiteraard in overleg, om ingezet te worden in de thuissituatie.

Cursus

Ter voorbereiding op deze taak wordt er een cursus aangeboden. Deze cursus start in het voorjaar van 2019. Zaken als: wat is palliatieve zorg, rouwverwerking, spiritualiteit, sociale en praktische vaardigheden komen aan bod.

Informatie

Heeft u belangstelling voor dit mooie werk, dan kunt u op www.calando.nl meer details lezen. Denkt u dat dit werk iets voor u is, dan kunt u contact opnemen met Karin Diemers of Marike van Veen via telefoonnummer 0187-609147 of via vrijwilligerswerk@calando.nl.

Stille Nacht Kerstconcerten Urker Mans Formatie

DIRKSLAND - Op zaterdag 8 december geeft de Urker MANS Formatie een kerstconcert in de Hervormde Kerk in Dirksland. Het programma is samengesteld rond het thema '200 jaar Stille Nacht..'

Deze overbekende en in 300 talen vertaalde klassieker staat centraal. In 1818 klonk het lied van Joseph Mohr en Frans Gruber voor het eerst in het Oostenrijkse Obendorf. De taaloverstijgende boodschap van vrede en heil werd en wordt nog steeds gebracht. De mannen van de Urker MANS Formatie zingen het in de traditionele bewerking waarin een solorol is weggelegd voor eerste tenor Barend Wiltjer. Andere programmaonderdelen zijn onder andere: Gloria in Excelsis, Christmastide en Cantique de Noel. Aan het orgel zit Mark Brandwijk die een extra dimensie aan het programma geeft met een orgelimprovisatie. Martin Mans is de drijvende kracht achter deze Urker formatie. Hij geeft, naast zijn directie, uitleg over het repertoire. Binnen de Urker Mans Formatie bevinden zich drie instrumentalisten die een bijdrage leveren aan het programma. Een concert met de Urker Mans Formatie staat garant voor enkele uren ontspannen genieten van een afwisselend programma.

Datum: zaterdag 8 december 2018
Locatie: Hervormde Kerk, Ring 2, Dirksland
Aanvang: 15.00 uur
Toegang: 17,50. Bij reservering en voorverkoop € 16,=. Kinderen t/m 11 jaar € 5,=.
Leden PCOB, KBO en ANBO € 13,= (op vertoon van pas)
Reserveren en online bestellen: www.martinMans.nl of t. 06-25391903
Voorverkoopadres: Van der Boom Boeken en Muziek, Voorstraat 41, Sommelsdijk

BronVol Mars winnaar prijs Core Values FIRST® LEGO® League Rijnmond

OUDE-TONGE - Team BronVolMars van C.B.S. De Bron in Oude-Tonge heeft onlangs meegedaan aan DE FIRST® LEGO® League (FLL) Rijnmond finales voor het Primair Onderwijs. Zij wonnen de prijs Core Values; dit is de prijs voor samenwerking, respect voor elkaar en hoe sportief ze de wedstrijd spelen. Het lerarenteam van De Bron is apetrots op hun leerlingen die deze waarden zo goed hebben gepresenteerd op deze finaledag.

Op zaterdagmorgen stond een team van 7 leerlingen uit groep 8 klaar om naar de RDM Campus in Rotterdam te gaan. De FLL is een wereldwijde roboticawedstrijd, waarbij jongeren tussen de 9 en 14 jaar in teams aan de slag gaan met een actueel wetenschappelijk thema. Dit jaar gaat het thema over de ruimte, onder de noemer 'Into Orbit'. De leerlingen van groep 8 hebben de afgelopen maanden hard en vol enthousiasme gewerkt aan de uitdagingen van de FIRST® LEGO® League. Zij hebben met Lego Mindstorms een robot ontworpen, gebouwd en geprogrammeerd die zelfstandig missies in de 'ruimte' kan uitvoeren. Binnen het thema ruimtevaart hebben de leerlingen zelf een probleemstelling geformuleerd en onderzoek gedaan naar de oplossing daarvan.
Zaterdag 24 november was het zover, de officiële FIRST® LEGO® League regiofinale Rijnmond. De dag waarop het talent, werk en het resultaat van de leerlingen in de schijnwerpers werd gezet. Een deskundige jury beoordeelde de 23 deelnemende teams op hun onderzoekspresentatie, het technische aspect van hun robot, de uitvoering van de missies en de core values, het teamwork binnen de groep. Daarnaast telde natuurlijk het resultaat van de robotwedstrijden. De robot moest bijvoorbeeld op missie een krater oversteken.
Het enthousiasme, het talent en de creativiteit dropen er van af. De jury werd verrast door deze potentiële nieuwe generatie programmeurs, ingenieurs en wetenschappers. De deelnemers en hun meegereisde publiek lieten zich deze dag onderdompelen in de wondere wereld van wetenschap en technologie.


Team BronVolMars viel op in hun mooie rode shirts, gesponsord door Westplaat IT. Westplaat IT is specialist in het ontwerpen, bouwen en in stand houden van open source computer oplossingen. De wereld van programmeren van dit bedrijf sluit naadloos aan bij de vaardigheden van deze kinderen. Daarnaast liet het team de jury een prachtige poster zien, die blijk gaf van hun samenwerking. De vrouwelijke captain van dit team scoorde ook pluspunten. Het was de jury overduidelijk dat de prijs voor deze Core Values naar dit enthousiaste team moest gaan. Heel trots namen zij de bijzondere beker in ontvangst. Daarnaast vielen er prijzen in de andere categorieën, zoals robotpresentatie, robotontwerp en projectpresentatie. Het team wat in alle categorieën het beste scoorde, mag begin volgend jaar deelnemen aan de Beneluxfinale. Op De Bron motiveert deze prijs om programmeren een nog grotere plaats in het onderwijs te gaan geven. Immers, hier zitten de programmeurs van de toekomst.

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Kerstmarkt

Op zaterdag 15 december 2018 organiseert eXperia Events in samenwerking met Stichting de Bommelstee voor de derde keer op rij de kerstmarkt in De Bommelstee te Den Bommel, een eigentijdse kerstmarkt met en voor de inwoners en omwonenden van Den Bommel. De markt is van 10.00 uur tot 17.00 uur. Deze markt zal plaats vinden binnen in De Bommelstee. Bij binnenkomst ontvangen alle bezoekers gratis een glaasje Glühwein. Voor de kinderen zal dit een warme chocomel zijn.

DIRKSLAND

Marathonbingo SVIK

Zaterdag 22 december wordt weer de marathonbingo gehouden. Er wordt ook weer voor gezorgd dat er iets lekkers te eten is. Dit eten is gratis voor wie alle drie de ronden mee speelt. Speelt u minder ronden mee en wilt u wel mee eten, dan betaalt u daar € 10,- per persoon voor. Anders dan bij andere marathonbingo's vraagt de organisatie om bij aanmelding € 10,- aan te betalen. Deze aanbetaling wordt verrekend wanneer u de de bingokaarten betaalt. Dat kan bij de telefonische aanmelding door middel van het overmaken van € 10,- op bankrekening NL94RABO 0314101144. Ten name van de SVIK, onder vermelding 'marathonbingo'. De deelname is definitief na ontvangst van de aanbetaling. De uiterste datum voor de betaling is 15 december 2018. De bingo begint om 16.00 uur en de deuren gaan open om 15.00 uur. Opgeven kan via: 0187-493186, 0187-487170 of 06-20213165.

Gezellige avond

De Reumapatiëntenvereniging Goeree-Overflakkee en het van Weel Bethesda ziekenhuis houden samen een gezellige avond in het restaurant van het ziekenhuis te Dirksland. Deze avond is op maandag 10 december en begint om 19.30 uur met een kopje koffie. Rond 19.45 uur begint het koor 'Rol Around' met een spetterend optreden. Iedereen is van harte welkom ook de patiënten die in het ziekenhuis liggen zijn van harte welkom. Er is tussen door een hapje en een drankje.

Bingo

Donderdag 6 december wordt weer een bingo gehouden in de Victoriahal. Er zijn tal van mooie geldprijzen te winnen. De zaal gaat om 18.45 uur open en de ballen gaan om 19.30 uur rollen. De Victoriahal is te vinden aan de Philipshoofjesweg 57a.

Kerstconcert

Vrijdag 14 december geeft het Chr. Gem. koor Sursum Corda, o.l.v. Kees Villerius haar jaarlijks kerstconcert in de Ned. Herv. Kerk aan de Ring te Dirksland. Het koor zal begeleid worden door een orkest met o.a. een cello, hobo, dwarsfluit en violen. De organist is Anton Weenink. Het Mannenkoor 'Obadja' uit Ouddorp o.l.v. Jan Bezuijen en organist ohan van Wijk zal deze avond haar medewerking verlenen. Judith van Houte uit Goes zal op haar harp enkele liederen ten gehore brengen, waarvan ze zelf de inhoud zal toelichten. Er zal ook samenzang zijn met de gemeente. Deze avond heeft een gevarieerd programma. Het concert begint om 19.30 uur. De kerk is open vanaf 19.00 uur. De toegang is gratis. Er zal wel een collecte zijn t.b.v. de onkosten.

GOEDEREEDE

Vergadering Oranjevereniging

Aanstaande donderdag 6 december is het tijd voor de jaarvergadering van Oranjevereniging Goedereede. Vanaf 19.30 uur blikt men in Oostdam terug op het afgelopen verenigingsjaar én worden ideeën voor het nieuwe jaar besproken. Wie wil mee beslissen is welkom. De bingo zal niet ontbreken.

MELISSANT

Winterverkoping

Bij de Hersteld hervormde Kerk hoopt men vrijdag 7 december een winterverkoping te houden,van 15:30 tot 19:00 uur met lekkere gebakken vis, patat, broodje worst,warme erwtensoep, oliebollen, enveloptrekken voor de kinderen, mandenraden voor volwassenen, tweedehands winterkleding, de vrouwenvereniging, FM group met parfum en schoonmaakspullen en een kraam met speelgoed, echte boerenkaas van de kaasboerderij van de familie van Schaik. De verkoping wordt gehouden op de Voorstraat 12.

Klaverjassen

Golfbaan Catharinenburg organiseert klaverjassen voor iedereen. Woensdag 5 december. Aanvang 13.00 uur. Aanmelden: 0187605060 of 06-55734858 (Kees Tanis).

Kerstmaaltijd voor alleenstaanden

Stichting ZIJN gaat in samenwerking met Buurtzorg Tweede Kerstdag 26 december weer een maaltijd organiseren. De maaltijd begint om 12.00 uur, inloop vanaf 11.30 uur. Deze bestaat uit 3 gangen en wordt weer afgesloten met een kopje koffie of thee met iets lekkers. De middag duurt tot uiterlijk 14.30 uur. Kosten € 5,00 incl. koffie/thee en drankjes. U kunt zich vóór 17 december opgeven bij het Wijkcentrum van St. ZIJN, Doetinchemsestraat 27 in Middelharnis. Tel.nr. 483366 (toets 1) of e-mail: m.kieviet@zijngo.nl

MIDDELHARNIS

Volkskerstzang

Op 14 december is er een 'Volkskerstzang' op het Diekhuusplein, aanvang 19.00 uur. Iedereen is van harte welkom om met elkaar ruim een half uur Advent- en Kerstliederen te zingen. De begeleiding wordt verzorgd door een afvaardiging van Sempre Crescendo. Dit samenzijn wordt georganiseerd door de PKN-kerken in Middelharnis en Sommelsdijk. Er zijn liederenboekjes, waarin de teksten vermeld staan. Deze worden ter plaatse uitgedeeld.

NIEUWE-TONGE

Bingo-avond

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 14 december een bingo-avond. Deze wordt gehouden in "Ons Dorpshuis". Iedereen is van harte welkom. Er worden tien rondes gespeeld en een superronde. De zaal gaat om 19.00 uur open. De bingo begint om 19.30 uur.

Winterfair

Zaterdag 8 december is er een Winterfair. Er wordt van alles verkocht: kerststukjes, brocante spullen, kaarten, boeken, mooie decoratiespullen en noem maar op. De fair wordt georganiseerd door de hervormde gemeente van Nieuwe-Tonge en de opbrengst van de fair zal bestemd zijn voor de dorpskerk. Dankzij de sponsoren kan er weer een aantal prijzen worden uitgedeeld. Ze zijn te winnen bij bijv. het rad van avontuur. koffie met appeltaart, warme chocolademelk, wafels, oliebollen, broodje braadworst, etc. Ook zijn er activiteiten voor de kinderen. De fair is geopend van 10:00 uur tot 14:00 uur en zal worden gehouden in Elim (Zuiddijk 19, Nieuwe Tonge).

OOLTGENSPLAAT

Kerk open

Op de Kerstmarkt in Ooltgensplaat op zaterdag 8 december zullen de deuren van de Hervormde Kerk open staan vanaf 14.00 uur voor het zoeken van een moment van rust, goed gesprek of ontmoeting. Vanaf 19.30 uur-20.15 uur zal er Kerstsamenzang zijn waarin bekende Kerstliederen gezongen worden. Voor de kerk zal de bekende erwtensoepkraam weer aanwezig zijn evenals broodjes met snacks. Gehele opbrengst komt ten goede voor diverse projecten in Oekraïne.

Kerstzangavond

Dinsdag 11 december wordt er een Kerstzangavond gehouden op het Maximaplein, met medewerking van Interkerkelijk Koor 'Jehosua'. Vanaf 19.15 uur is er de inloop en het programma begint om 19.30 uur. De afsluiting zal rond 20.30 uur zijn.

Verkoping Vrouwenvereniging

Zaterdag 8 december wordt er een verkoping gehouden in het kerkgebouw van de HHG aan de Lindelaan 4. Verkoop van tweedehandskleding, handwerkartikelen, decoratie, groente en fruit, fotokaarten, zelfgebakken producten. Van bakkerij ten Hove: worstenbroodjes, bolussen en oliebollen. Dit jaar heerlijke bonbons te koop, U kunt een mooie boodschappenmand winnen of meedoen met het gewicht raden van een rollade, ook is er gedroogde worst te koop. In de koffiehoek bent u welkom voor koffie of thee met wat lekkers erbij, er is weer verse tomatensoep en broodjes hamburger om direct op te eten. Van harte welkom van 9.00 – 13.00 uur.

Kerstpost

Maandagavond 10 december van 18.30 – 20.00 uur en Woensdagavond 12december van 18.30 – 19.30 uur kan de kerstpost voor Goeree-Overflakkee ingeleverd worden in de Hersteld Hervormde Kerk aan de Lindenlaan 4. De post wordt uiterlijk zaterdag 15 december bezorgt.

OUDDORP

Advent-zangavond

Advent-zangavond op zaterdag 15 december van 19:30-20:30 uur in de Doopsgezinde Kerk. Samen een uur Johannes de Heer en andere liederen zingen onder orgelbegeleiding. De liedkeuze van deze maand is gebaseerd op het uitzien naar de komst van Christus, die gevierd wordt met het aanstaande kerstfeest.

Kerstzangavond Per Amore

Gospelkoor 'Per Amore' geeft 15 december een kerstzangavond in de Gereformeerde kerk in Ouddorp, ook zal er samenzang zijn. De avond begint om 20.00 uur en de kerk is vanaf 19.30 uur. De toegang is gratis, er zal een collecte zijn voor de onkosten. Een kerstzangavond wat in het teken staat van Gods geschenk.

Winterfair

Zaterdag 8 december is er weer een sfeervolle Winterfair bij de Doopsgezinde Gemeente Ouddorp. Er is veel werk verzet om er een gezellige fair van te maken. Er zijn prachtige kerststukken en mooie DIY artikelen te koop. Binnen zijn er kramen met o.a. boeken, antiek en curiosa, handwerk, speelgoed en ook er is veel mooie kleding. Ook dit jaar worden we weer verrast met om 11.00 uur een muzikaal intermezzo. De kinderen kunnen actief aan de slag door het maken van een kerststuk of zich laten schminken. Buiten en binnen kunt u terecht voor de inwendige mens. Er is "taart en koffie", patat, oliebollen, heerlijke kibbeling , gerookte vis en nog heel veel meer. Verder kunt u uw kerstpost inleveren wat bestemming Ouddorp, Stellendam, Goedereede of Havenhoofd heeft. Men zorgt er voor dat uw wensen ruim op tijd worden bezorgd. De Winterfair begint om 09.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Rommelmarkt weer van start

De deuren van de Van der Linde Rommelmarkt in de loods van het bouwbedrijf aan de Zuidweg gaan weer open. De markt is weer elke zaterdag open in de maand december van 9.00 tot 12.00 uur. Om de grote voorraad weg te werken en om even ook nog wat extra rust te hebben kunnen er geen spullen meer gebracht worden. Er wordt wel een uitzondering gemaakt als er een huisje leeg moet.

OUDE-TONGE

Kerstviering A.S.V.

De A.S.V. Oostflakkee houdt op zaterdag 22 december haar kerstviering in de Grutterswei. De zaal is open vanaf 16.30 uur. De viering wordt geopend om 17.00 uur met het optreden van het Kerskinderkoor uit Oude-Tonge onder leiding van Nelleke Bruggeman. De avond zal worden besloten met het Duo Voci en met zangvereniging Advendo. Kosten € 20,-; niet-leden € 30,-, inclusief drankbuffet. Aanmelden bij h.zonneveld39@hotmail.com of tel. 0187-630098. Op dinsdag 11 dec. Tussen 19.30- 20.00 uur.

SOMMELSDIJK

Kerstconcert 'de Jonge Lofstem'

Op Zaterdag 15 december geeft kinderkoor 'de Jonge Lofstem' het jaarlijkse Kerstconcert. Onder het thema "De reis naar Bethlehem" zingen de kinderen voor en met u over de komst van de Heere Jezus. Halverwege het programma kunt u genieten van een muzikaal intermezzo door de muziekgroep. Het kinderkoor heeft dit keer een aantal speciale gasten: een mannen-ensemble van vaders, broers en opa's zingt een deel van de liederen met de kinderen mee. Het kinderkoor staat onder leiding van Nelleke van den Boogert en Leny Kieviet. Het concert vindt plaats in de Hervormde kerk van Sommelsdijk en duurt van 19.00 uur tot ongeveer 20.00 uur.

STELLENDAM

Wintermarkt

Op vrijdag 7 december tussen 16.00 en 19.30 uur organiseert de Gereformeerde Kerk te Stellendam haar jaarlijkse wintermarkt aan de Kerkhoflaan 2 te Stellendam. Erwtensoep al dan niet met katenspek en roggenbrood, verse oliebollen, broodjes worst om onder genot van koffie, thee of warme chocomelk met slagroom op te eten. Maar u kunt het ook verpakt kopen en later thuis eten. Maar er is meer: gekookte peren, suikerbrood, kerststolletjes, kruukplaetjes, diverse soorten koekjes. Beproef uw geluk in de enveloppenstand of koop een lot voor o.m. een grote boodschappenmand. Diverse goederen voor de kerst, zoals kerststukjes en een creahoek met o.m. schitterende kaarten. Ook aan de kinderen is gedacht in hun creahoek kunnen ze de kerststal verven. Dat alles onder begeleiding van een jeugdige muzikale begeleiding. Vergeet achter de kerk de container niet, weer volop goed bruikbare spullen voor een redelijke prijs.

JOP jeugdwerker in kerkdienst

Op zondagavond 9 december om 18.30 uur is er weer een jongerendienst in de Gereformeerde Kerk van Stellendam. Spreker in deze dienst is Martijn de Jong (JOP Jeugdwerker bij de Protestantse Kerk in Nederland) uit Rotterdam. De muziek wordt verzorgd door door praiseband eXalt uit Ouddorp. Het thema van de dienst zal zijn 'Een Goed Gesprek'. Na afloop van de dienst is iedereen van harte welkom om onder het genot van warme chocomel met slagroom, koffie, thee of fris nog even na te praten.

"Eiland is slechts een postzegel in de wereld, maar staat door samenwerking op de kaart"

© Wim van Vossen Fotografie -

Door Jaap Ruizeveld, foto: Wim van Vossen Fotografie

Hij voelt zich thuis op deze historische locatie. In het gebouw dat na jaren van verval met een in eigen gemeentelijk beheer uitgewerkt plan een imponerende metamorfose heeft ondergaan. Representatief en sfeervol. Met een aansprekend interieur. Waar huwelijken worden gesloten maar waar ook diverse gesprekken plaatsvinden tussen gemeentelijke- en andere diensten bij werkzaamheden in en bij ontwikkelprogramma's.

© Wim van Vossen Fotografie -

Raad gaf ruimte

Arend-Jan is een vlot en gedreven spreker. Hij zegt: "Ik ben trots op hetgeen in de afgelopen jaren voor Goeree-Overflakkee (Mijn Eiland) is bereikt. Fijn dat ik onderdeel mocht zijn van een zeer collegiaal gemeentebestuur en in goede verstandhouding met de raad kon functioneren. Een raad die mij ruimte gaf om projecten te ontwikkelen. Mede met hun support en vertrouwen mocht ik samen het eiland op de kaart zetten. Dankbaar ben ik voor de organisatiesteun en de loyaliteit van alle medewerkers in de verschillende diensten. Maar ook voor het schouderklopje dat kwam vanuit het bedrijfsleven, de organisaties en instellingen op het eiland". Voorafgaand aan de gemeentelijke herindeling op het eiland was Van der Vlugt al twee-en-half jaar wethouder in de toenmalige gemeente Goedereede. In die periode was het CDA samen met VVD voorstander van de fusie, terwijl de meerderheid in de raad toen tegen was. "Je wist dat het door ging en dan is het beter voor te sorteren dan tegen te werken op weg naar die eilandelijke eenheid."

Op ingespeeld

"Bij de aanloop naar de nieuwe gemeente Goeree-Overflakkee (2013) benaderde het CDA mij - als ondernemer - of ik opnieuw een bestuurspost zou willen innemen. Het verbeteren van de relatie tussen ondernemers en gemeente, ingezet in de Goereese fase, daarbij continuerend. Vol enthousiasme heb ik me na mijn benoeming, vanuit mijn beleidsvelden in mijn portefeuille daarop gericht. Als ik me ergens voor inzet dan doe ik dat voor de volle honderd procent. Na de verkiezingen - voorjaar 2018 - heb ik met het CDA gedeeld dat na 6 jaar wellicht in de nieuwe periode de tijd zou komen om het stokje aan een ander over te dragen en dan een stapje terug te zetten. Je gaat daar over nadenken. Op welk tijdstip? Ik vind het moeilijk om dingen los te laten die nog niet zijn afgerond. Maar wanneer is iemand klaar? Er blijft altijd iets over. Dat is over een aantal jaren ook zo. Iedereen is vervangbaar. In de organisatie werken we goed en nauw samen. En toch, nu is het moment dat er één pionnetje vervangen wordt. De laatste maanden is er door het CDA op ingespeeld. Het is geborgd. Collega-bestuurders zijn bekend met mijn dossier-onderwerpen. Mijn betrokkenheid was groot, maar de wereld gaat gewoon verder.

Waarom nu?

Er staan zoveel aansprekende onderwerpen in de steigers, bijvoorbeeld op gebied van duurzaamheid, energieneutraal eiland 2020. Waarom op dit moment?. "Dat is zo, maar zoals gezegd rond de verkiezingen 2018 had ik toch een gevoel dat ik er mee wilde stoppen. Het was en is mooi geweest. Ik heb er veel tijd aanbesteed. Anderzijds heb ik er in de privésfeer, in het gezin en ook in ons bedrijf veel voor moeten laten. Je bent weinig thuis. Je moet toch naar een balans in je leven zoeken. Dat is niet gemakkelijk voor iemand die van uitdagingen houdt. Ik ben een bouwer. Nu de pioniersfase van de gemeente achter de rug is kan ik mijn blik richten op nieuwe items. Ik weet dat in mijn wethouderschap niet alles goed is gegaan, maar gezamenlijk hebben we aantoonbaar veel bereikt voor het eiland.

Essenbos

Heeft de geruchtmakende publiciteit rond het Essenbos in Ouddorp de beslissing versneld? "Hier moet je zaken strikt gescheiden kunnen houden. Fair play op basis van feiten. De gemeente heeft met dit onderwerp totaal geen bemoeienis, Het is niet prettig als je persoonlijk beschuldigingen en verdachtmakingen krijgt die unfair zijn. Onacceptabel. Social media bieden echter die mogelijkheid. Het staat haaks op mijn normen en waarden en de naastenliefde die bij het CDA prominent voorop staan. Kernwaarden die voor mij belangrijk zijn. Je bent al snel aangeschoten wild als je als ondernemer je nek uitsteekt in de politiek". Arend-Jan toont emotie, hij is geraakt. "Ja, hier is een grens gepasseerd. De druppel voor de beslissing. Zo gaan we toch niet met elkaar om op het eiland? Puur gezien heeft de functie van wethouder voor mij geen status. Je wordt als ondernemer gevraagd om de gemeente mede vorm te geven. Dat hebben we gedaan. Zoals een aangeduide krimpregio ombuigen naar groei."

Eilandmarketing

"Eilandmarketing moest van de grond komen. Wij hebben dat met zijn allen gedaan. Samenspel. De raad gaf structureel gelden. Dat was moedig in een tijd van bezuinigingen. Het was onderbouwd met de Toekomstvisie en de speerpunten daarin: Eilanditeit, Wat voor eiland zijn we en waar willen we naar toe, Maatschappelijke balans en de vergrijzing en hoe leiden we dat. Streven naar kwaliteit, vitaliteit duurzaamheid en het leggen van verbindingen. Transparant zijn, kansen scheppen, inzet op naamsbekendheid. Coöperatief gedrag. Vertrouwen bieden en trots uitstralen. Het leidde tot banengroei en extra toeristische overnachtingen. Een super mooie samenwerking met ondernemers, maatschappelijke instellingen en betrokken bewoners. In dat werk mocht ik een onderdeeltje zijn. Daar ben ik trots op".

Internationaal

Gezamenlijk konden wij ons stapsgewijs als eiland profileren op beurzen in Berlijn en op uitnodiging van het ministerie op de Klimaattop in Parijs met "Energieneutraal eiland 2020". Haalbaar als de bezwaarprocedures in de Zuiderdieppolders niet voor vertraging zorgen. Zeehondenopvang A Seal werd levensvatbaar. Men is meer te weten te komen over het eiland en dat terwijl Flakkee maar een postzegel is in de wereld. Het kwam op de kaart te staan met awards, zoals de Quality Cost-award. We hebben het verhaal verteld over het Waterstofconvenant en duurzaamheid.De windopgave van de provincie als vastgesteld punt, dat hebben we niet gezien als een bedreiging, maar proberen om te zetten in kansen. Tientallen keren kreeg ik uitnodigingen om het succesverhaal van het eiland te presenteren. Je moet er in geloven. Dan pakt men het ook op. Kijk naar onze buitendienst die succesvol is omgebouwd naar een klantvriendelijke organisatie. Hard werkende mensen die betrokken zijn bij de kwaliteit en service in onze buitenruimte. De onderscheiding "Schoonste strand" was een mooi resultaat voor de inzet van 'onze' mensen. Niet alles lukt. Onze stands in de Markthal Rotterdam met streekproducten bleven niet overeind. Ondanks de goede voorbereiding. Toch ook daar die opsteker met het bezoek dat Koningin Maxima aan onze stand bracht".

Pareltjes

Geef Arend-Jan de tijd en hij benoemt alle parels in zijn portefeuille. Waterpoort, Smart Water, de innovatie in de visserij en de UFA. Veel bedreigingen, maar Van der Vlugt uit vol vertrouwen in een levensvatbare toekomst. Vernieuwingen, met inspiratiepunten in de VVV en de toeristisch-recreatieve sector. Landbouw blijft een pijler voor de gemeente, net als de economie, het bedrijfsleven, de ondernemingen. Ons eiland biedt zoveel mogelijkheden. Zorgen? Ja, over diepte van het Slijkgat, we wachten nog steeds op een rechterlijke uitspraak. Belangrijk voor de visserijsector en alle bedrijven op en rond de Stellendamse havens. Aanleg van een derde zonnepark op het eiland. De getijdencentrale Brouwersdam. De doorsteek komt er in 2024. De vraag is of het bedrijfsleven gelijktijdig investeert in het aanbrengen van de getijdencentrale. Het zijn allemaal langdurige projecten, maar hier ligt toch de kans voor de BV Nederland om zich met een '3.0 uitstraling' op de wereldkaart te zetten. Een exportproduct dat wordt ondersteund door onze kennis van zaken. Nog één item? Zeker de komst van groene waterstof. Er zit nog heel veel in de pijplijn...

De kerstbingo voor KiKa komt er aan

MIDDELHARNIS - Voor zaterdag 15 december organiseert de regionale scholengemeenschap RGO Groen-Techniek-Economie uit Middelharnis in samenwerking met KiKa Goeree-Overflakkee een Kerstbingo voor KiKa.

"We zijn nu bezig om alles op papier uit te werken, maar het belooft weer een heerlijke en gezellige avond te worden" laat KiKa-ambassadeur Kees Witte weten. "Het wordt een heerlijke avond, doordat de leerlingen een geweldig buffet verzorgen. Dat maakt de avond helemaal perfect om bingo te spelen voor het goede doel." De gehele opbrengst van de kerstbingo gaat naar KiKa.
Meedoen met de bingo kan al voor € 27,50 per persoon. Dat is inclusief de maaltijd en vijf bingokaarten. Drankjes zijn deze avond voor eigen rekening.
Aanmelden is verplicht, zodat de leerlingen weten voor hoeveel mensen ze moeten koken. Dit kan door een e-mail te sturen naar kees@kika-goeree-overflakkee.nl of door te bellen naar 06 33 77 87 17.
De aula van RGO Groen-Techniek-Economie in de Schoolstraat 11 in Middelharnis gaat om 18.00 uur open, waar u wordt verwelkomd met een drankje. Om 19.00 uur gaan de bingoballen rollen.

Bingo levert mooi bedrag op voor Vrienden van Carmen

OUDE-TONGE - Vrijdag 23 november was er een Party Bingo in de Grutterswei. Er is een mooi bedrag van €4837,50 euro opgehaald voor de Vrienden van Carmen. De vrienden van Carmen bedanken de organisatie, de artiesten en het personeel van de Grutterswei. De hoofdprijs naar Curaçao is gewonnen door Mevrouw Bijl uit Sommelsdijk. "Wij feliciteren haar van harte en wensen haar een onvergetelijke vakantie toe," aldus de organisatoren van de bingo.

Kerstvolkszang Oude-Tonge

OUDE-TONGE - Het is alweer de dertigste keer dat er een Kerstvolkszang wordt georganiseerd in de Rooms Katholieke Kerk te Oude Tonge. Het comité van de Kerstvolkszang is er in geslaagd om van dit zesde lustrum een bijzondere mooie vocale en instrumentale middag te maken.

Medewerking wordt verleend door gastkoor The Blue Stocking Singers o.l.v. Els van de Wetering met een eigentijds repertoire zoals, Hallelujah van Leonard Cohen. Het parochiekoor St. Cecilia die dit jaar weer een volledig nieuw programma heeft ingestudeerd met o.a. het bekende Mary's Boy Child. Dit koor wordt tevens muzikaal bijgestaan door Carolien Kranse op dwarsfluit. Ook is er weer een Kerstkinderkoor. Beide koren o.l.v. Nelleke Bruggeman. De ritmische begeleiding is in handen van Mark Koole op Cajon. De sopraan Margreet van Maanen is solist deze middag. Zij zal de prachtige werken O Holy Night en Ave Maria ten gehore brengen. Hierbij wordt ze muzikaal begeleid door Jan Verduin.
En natuurlijk is er de samenzang met traditionele Kerstliederen zoals Stille Nacht. De muzikale begeleiding hierbij is in handen van organist Anton Weenink en wordt gedirigeerd door Lida Sala.
De presentatie wordt verzorgd door Wendy Tuns. De organisatie rekent weer net zoals voorgaande jaren op een volle kerk. De Kerstvolkszang vindt plaats op zondag 16 december in de Rooms Katholieke Kerk Onze Lieve Vrouwe Hemelvaart te Oude-Tonge. Aanvang 15.00 uur. De kerkdeuren gaan open om 14.30 uur. De entree is gratis.
Na afloop is er gelegenheid elkaar te ontmoeten onder het genot van een glaasje Glühwein of warme chocomel.

Kerstgala bij GO Jongerenavond

OUDDORP – Het is op zaterdag 15 december a.s. op één dag na precies een jaar geleden dat in Werelds aan het Strand de eerste GO Jongerenavond werd gehouden. Een initiatief van Jaco Wolfert en Leendert van Rossum om christelijke jongeren een supergezellige gelegenheid te bieden om elkaar te ontmoeten. Inmiddels wordt de GO Jongerenavond ook in Goes gehouden, maar de eerstkomende avond die nu op agenda staat, is in Ouddorp, weer in Werelds aan het Strand, zaterdagavond 15 december a.s.

Een Kerstgala zal het zijn. "Leuk als de jongens en meiden dan in gala komen, maar een vereiste is dat natuurlijk niet. Stijlvol of gewoon netjes is ook goed. Belangrijkste is dát ze er zijn", geven Jaco en Leendert aan. "Na de laatstgehouden zomeravonden op deze locatie kijken we ernaar uit om hier, in Werelds aan het Strand, weer een avond volop wintergezelligheid te hebben."

Fantastisch

Het initiatief om de GO Jongerenavond op te zetten kwam voort uit het feit dat er voor christelijke jongeren op Goeree-Overflakkee 's zaterdagsavonds niet zo heel veel te beleven valt. "Toch willen ze elkaar graag ontmoeten op een leuke plek, met sfeer en gezelligheid. En dat willen wij ze op de GO Jongerenavond bieden", leggen de organisatoren uit. "Werelds aan het Strand is gewoon een toplocatie en staat helemaal garant voor zo'n avond. Met z'n ultieme styling, ruimtelijke indeling en zithoeken een fantastische plek om als jongeren met dezelfde achtergrond elkaar te ontmoeten, nieuwe contacten op te doen en leuke gesprekken te hebben, natuurlijk onder het genot van een hapje en een drankje. Een super sfeertje, met knusse verlichting, romantisch rond de open haard, of op de vide van waaraf je op de gezellige benedenverdieping kijkt! Wat moet je nog meer?"
Jaco en Leendert hebben er duidelijk weer ontzettend zin in. Alle jongeren van 17 tot en met 35 jaar zijn hartelijk welkom. De entree bedraagt slechts € 5 entree per persoon. De aanvang is ditmaal om 20.00 uur. Er is voldoende gelegenheid om gratis de auto te parkeren. En vanzelf zijn ook de jongeren uit Zeeland hartelijk welkom! Zie voor meer info www.go-jongerenavond.nl of kijk op www.facebook.com/christelijkejongerenavond of op Instagram gojongerenavond.

Bedrijveninvesteringszone BIZ Ouddorp Centrum kan starten

Het glas kan worden geheven. Ondernemers, bestuur en gemeente hebben het voorbereidingstraject succesvol afgerond.

OUDDORP – Er was nog één stap te gaan om daadwerkelijk op 1 januari 2019 te kunnen starten met de Bedrijveninvesteringszone (BIZ) Ouddorp Centrum. De krachtenbundeling tussen de ondernemers in het centrumgebied (Ring 1 en 2) en de gemeente Goeree-Overflakkee. Vastgelegd in een verordening en in schriftelijke afspraken niveau dienstverlening voor deze zone. Enthousiast begroet door de gemeenteraad op 18 oktober en eerder al ondertekend op 11 september door genoemde partijen.

Door Jaap Ruizeveld

Wat nog ontbrak was het houden van een formele draagvlakmeting onder de stemgerechtigden. En die viel zeer positief uit. Liefst 80 procent van de deelnemers aan dit onderzoek gaf een instemmend antwoord. BIZ Ouddorp Centrum kan beginnen. De verordening treedt 1 januari in werking.
Arjan van der Hoek (onafhankelijk voorzitter), Peter van de Langkruis (secretaris) en Piet Bezuijen (penningmeester) zijn verheugd dat vanuit de OVO (Ondernemers Vereniging Ouddorp) succesvol naar deze mijlpaal is toegewerkt. De afspraken met de gemeente gelden nu voor een periode van 5 jaar. In die tijd wordt in goed overleg het proces gemonitord. De OVO blijft - in sluimerende positie - bestaan. In een gesprek met de drie bestuurders wordt duidelijk dat er veel werkzaamheden moeten worden verricht om inhoud aan de doelstellingen en ambities te kunnen geven. Dat wordt zorgvuldig ingezet met de opdracht tot het opstellen van een marketingplan.

Uitdaging

"Wij zien het als een uitdaging waar wij samen met al onze (centrum)-ondernemers onze schouders onder zullen zetten om er een succes van te maken. Het is top dat een ieder nu zijn / haar steentje bijdraagt. Dat geeft een ruimer budget om activiteiten en evenementen gezamenlijk uit te dragen. Een professionele uitstraling die de leefbaarheid en het onderscheidend vermogen van de badplaats ten goede komt en die er toe bijdraagt dat Ouddorp met de BIZ nog steviger op de kaart kan worden gezet. Wij zullen ons inspannen om een zo groot mogelijk draagvlak te creëren. Dat betekent dat wij ook contacten zullen leggen met VEERO en Dorpsraad. Hun inbreng, enerzijds vanuit recreatieondernemers en anderzijds vanuit de inwoners, achten wij van groot belang om mede uniformiteit en gezamenlijke verantwoordelijkheid uit te stralen".

Marketingplan

"Met de gemeente zijn afspraken gemaakt over voorzieningen die nodig zijn om doelstellingen te effectueren en onze slagkracht te vergroten. Denk aan de parkeervoorzieningen (met de komst van locatie Goudsmiene) en uitvoering van het Verkeerscirculatieplan. Een duidelijke bewegwijzering. Informatietableaus (waarop bedrijven zich met vermelding kunnen profileren). Streven naar een zo groot mogelijke onderlinge afstemming en herkenbaarheid. Het marketingplan wordt onze uitvalbasis. De leidraad voor de aanpak van de vele onderwerpen".

Korte lijnen

"Wij zijn blij met de korte lijnen die wij in het voorbereidingstraject - en ook nu - met de gemeente Goeree-Overflakkee hebben ontwikkeld. Er is van de zijde van onze lokale overheid veel inzet geweest", zeggen de drie bestuurders Van der Hoek, Van de Langkruis en Bezuijen. Marketing en promotie moet worden uitgedragen. Daarbij kijkt BIZ Ouddorp Centrum niet met een te enge blik maar zeker ook breder, eilandelijk. Samenwerken, vertegenwoordigen en stimuleren. Het zijn accenten die de nieuwe stichting met verve wil oppakken. De basis is nu gelegd voor een constructieve samenwerking tussen winkeliers, horeca en zakelijke dienstverlening in het kerngebied (Ring 1 en 2). Leefbaarheid / aantrekkelijkheid. Of het nu gaat over de intocht van Sinterklaas, de Boerenlanddag of over de wekelijkse markt. Dit alles valt er onder. Transparant worden ondernemers bij de invulling en inzet betrokken.

INGEZONDEN:
Middeleeuwse dijk afgegraven

Dijken van Goeree-Overflakkee behoren tot de oudste cultuurhistorische objecten van het eiland, dijken vormen het skelet van Goeree-Overflakkee.

De Helledijk bij Oude-Tonge vormt de westelijke grens van de Molenpolder en is aangelegd in 1479. Bij de herdijking van de Molenpolder in 1534 is deze dijk mogelijk geheel of gedeeltelijk vernieuwd. Voor de afwatering was er ongeveer halverwege een duiker aangelegd in het verlengde van een afwateringssloot door de Molenpolder. In 1953 liep de Molenpolder onder, maar bleef de Helledijk vrij van doorbraken. Vrij recent is de dijk hoger en breder gemaakt.

In de Cultuurhistorische Hoofdstructuur van de provincie heeft de Helledijk landschappelijk een hoge waarde en een redelijk tot hoge kans op archeologische sporen. In het geldende bestemmingsplan heeft deze dijk alleen de aanduiding agrarisch. Het is tenminste vreemd dat de dijken van Goeree-Overflakkee geen bescherming hebben als cultuurhistorisch en/of archeologisch waardevol .

In 2016 is voor de Helledijk een omgevingsvergunning afgegeven om de dijk te verlagen en smaller te maken, om zo de oorspronkelijke vorm terug te krijgen en de vrijkomende grond over het oostelijk langs de dijk gelegen grasland uit te spreiden: "herprofileren dijklichaam en egaliseren vrijkomende grond op naastgelegen akkerbouwpercelen", met een duidelijke dwarsdoorsnede van het vergunde.

De dijk bleek echter helemaal te worden afgegraven, waarbij ook de historische duiker helemaal of grotendeels werd opgeruimd. Ook werd de grond niet er naast uitgespreid. Er is wel wat grond teruggebracht, maar die kwam kennelijk van elders: uitgespoeld en met gewasresten. Na melding hiervan begin mei dit jaar bij de gemeente, zijn de werkzaamheden stilgelegd. Dit najaar is het afgraven voortgezet. De grond bleek te worden vervoerd naar de Zuiderdieppolder voor de aanleg van nieuwe natuur daar: "Gebiedsontwikkeling Noordrand GO". De dijk wordt nu met grond van elders in verkleinde, mogelijk historische, afmetingen teruggelegd.

Het originele profiel en de aard van de grond van de Helledijk is helaas niet meer te achterhalen, omdat de dijk nu volledig is afgegraven. Daarmee is historische informatie verloren gegaan. Informatie die des te meer interessant is omdat deze dijk bij de ramp gespaard bleef.

Wij concluderen dat de werkzaamheden niet volgens de verleende vergunning zijn uitgevoerd. De gemeente wil of kan hierin blijkbaar niet handhaven. Verder is de Provincie Zuid-Holland in verlegenheid gebracht: zij voert campagne om "het publiek de dijken te laten beleven". Maar nu is een middeleeuwse dijk afgegraven voor eerder genoemd natuurproject waarin de Provincie ook deelneemt. Gemeente en Provincie zien een dijk kennelijk alleen als een voorraad grond, die zo nodig kan worden vervangen door andere grond.

In 1953 bleken veel binnendijken nog enige bescherming te bieden. Is het nuttige verbod om binnendijken af te graven, van Filips van Bourgondië uit 1452, niet meer geldig? En wat staat ons nog te wachten?

Stichting tot Bescherming van het Dorpsgezicht

'Sentimental journey' van jubilerend WO2GO

Bubbles & Boas (foto Sebastiaan Kraak). 

DIRKSLAND – In tien jaar tijd kan veel gebeuren. Stichting WO2GO is daar het levende bewijs van. Tussen 2008 en 2018 heeft de stichting duidelijk een forse serie visitekaartjes afgegeven, zo bleek vrijdag eens te meer tijdens de viering van het jubileum van WO2GO.

Door Kees van Rixoort

Alle mijlpalen en hoogtepunten kwamen voorbij in een bijna tweeënhalf uur durend programma in de Victoriahal te Dirksland. Voorzitter Dennis Notenboom noemde het "een reis door de tijd van 2008 tot heden. Er is veel werk verzet om de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog op Goeree-Overflakkee te bestuderen en levend te houden."
De jubilerende stichting had een grote wand met krantenknipsels neergezet om te laten zien dat alle inspanningen niet ongemerkt voorbij zijn gegaan. "Toch zijn er nog altijd mensen die zeggen: WO2GO, nooit van gehoord", aldus de voorzitter. De donateurs, vrijwilligers, sponsors en andere relaties kennen de stichting maar al te goed, en voor hen was de feestavond bedoeld.
Ze kregen een programma voorgeschoteld met informatie en beelden over het ontstaan van WO2GO, het maritieme onderzoek, de bunkerroute, de publicaties, de filmavonden, de 4 mei-herdenkingen en de informatiepanelen, waarvan er inmiddels negentien op Goeree-Overflakkee zijn geplaatst. De meeste herinneren aan de luchtoorlog. "Wij spreken nu liever over herdenkingspanelen", vertelde Notenboom. "We zijn pioniers op dat gebied. Na ons initiatief staan er overal in Nederland van die panelen op crash-locaties. En zelfs over de grens. Je kunt heel wat kwijt op de herdenkingspanelen: informatie, foto's. Ze zeggen meer dan een zwerfkei…"

Verdrinkend Land

De zaal kreeg ook meer te horen en te zien over het project Verdrinkend Land. Dit project, in het kader van de Erfgoedlijn Goeree-Overflakkee, gaat over de inundatie aan het eind van de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat onder meer uit fietsroutes, een informatiepunt in het weeghuisjes van Stad aan 't Haringvliet, meerpalen met foto's en de waterhoogte in de dorpen die onder water stonden, een educatief programma, een website, een kunstwerk dat de nooddijk in herinnering roept en een animatie over de inundatie. Het officiële startmoment van Verdrinkend Land is op 23 januari 2019.
WO2GO presenteerde tussen de bedrijven door een jubileumbier, dat is gebrouwen door Solaes. Sinterklaas en Zwarte Piet waren vanuit het Sinterklaashuis in het Streekmuseum gekomen om het eerste vaatje te brengen… Het bier is een porter met 6 procent alcohol: een traditioneel Engels bier met weinig schuim. Alle aanwezigen kregen een glas te drinken en de relaties ontvingen bovendien een fles plus glas cadeau. Het bier heet Smokey Stover, naar de Amerikaanse vliegenier Robert E. Stover, waar het tien jaar geleden in feite allemaal mee begon voor de stichting: de berging van zijn jachtbommenwerper nabij Oude-Tonge.
WO2GO liet ook ingesproken boodschappen van overzeese relaties zien. De drie vocalisten van Bubbles & Boas luisterden het jubileumprogramma op met muziek uit de jaren veertig. Van 'Sentimental journey' van Doris Day tot 'We'll meet again' van Vera Lynn. Op een avond waarop werd teruggeblikt op de afgelopen tien jaar én een beetje vooruitgekeken naar het vervolg, waren dat zeer toepasselijke en symbolische nummers.

Schotejil handhaaft zich in Regio competitie

MIDDELHARNIS - Zaterdag 1 december heeft z.c. De Schotejil zich tijdens de tweede wedstrijd van de Regio competitie in Dordrecht weten te nestelen in de top-5 van de A-poule. De ploeg uit Middelharnis kon dit maal 4 clubrecords en 14 ereplaatsen bijschrijven.

Medailles waren er bij de Senioren voor David Kievit met een clubrecord op 200m schoolslag (3e in 2.30.71), voor Jacob Mackloet op 200m vrij (3e in 2.02.11), voor Jorian Tanis op 200m vrij (1e in 1.55.89) en Nienke Mierop op 50m schoolslag (2e in 35.51). In de Junioren categorie waren er ereplaatsen voor Thalia Meijer op 50m vlinderslag (2e in 35.04) en 100m vrij (2e in 1.08.72), voor Xander Vis op 100m wisselslag (3e in 1.04.32) en 100m schoolslag (clubrecord in 2e in 1.08.61), voor Laurens Kalle op 200m vrij (2.20.51) en voor Phaedra Meijer op 100m schoolslag (2e in 1.20.15). In de Minioren categorie zwom Floris Tanis naar medailles op 50m vlinderslag (2e in 35.44) en 100m vrij (1e in 1.03.26). Ook in 2 estafettes waren de Schotejillers succesvol. De 4x50m wisselslag voor Minioren met Floris Tanis, Thalia Meijer, Meyke van Nimwegen en Erik Korpershoek bereikten een 3e plaats (clubrecord in 2.35.12) evenals de 4x50m wisselslag voor Dames met Lieske Zijlstra, Nienke Mierop, Phaedra Meijer en Manon Middelbos leverde een 2e plaats (clubrecord in 2.10.38).
De positie op de ranglijst is verder ook mede te danken aan een serie top-5 noteringen, zoals o.a. van Laurens Kalle op 50m vlinderslag (4e in 33.36), Manon Middelbos op 100m wisselslag (4e in 1.11.85), Meyke van Nimwegen op 50m vlinderslag (4e in 35.78) en 100m vrij (4e in 1.11.59), Phaedra Meijer op 100m wisselslag (5e in 1.13.59) en 50m schoolslag (5e in 36.79), Aisha Nobels op 200m vrij (2.23.50), Lyke Buscop op 100m schoolslag (5e in 1.25.71) en Lieske Zijlstra op 200m vrij (4e in 2.15.81). Vermeldenswaardig zijn tenslotte nog de tijdsverbeteringen bij de jongens van o.a. Daniel 't Mannetje op 100m wisselslag (1.11.80), Jens Kooijman op 100m wisselslag (1.18.15), Christian Kalle op 100m wisselslag (1.15.59), Arthur Wervers op 100m wisselslag (1.21.98) en 100m schaoolslag (1.32.41), en Rien Mackloet op 200m vrij (3.09.63). Bij de meisjes was er een knappe tijd voor Dominique Overduin op 100m schoolslag (1.30.63).

Winterconcert Amicitia met Schevenings koor

Het projectkoor uit Scheveningen.

DIRKSLAND – Op 15 december komt een koor uit Scheveningen naar Dirksland om een concert te geven in de Hervormde Kerk. Het is een enorm projectkoor met circa 120 leden, onder leiding van Michael Spaans.

De organisatie van het concert is in handen van muziekvereniging Amicitia, die dan zelf ook te beluisteren zal zijn, evenals de percussiegroep van de fanfare. Amicitia, onder leiding van Jan van Dam, is bekend van winter- en kerstconcerten, maar wilde weleens wat anders in de decembermaand. Met een gigantisch koor, begeleid door Danny Spaans op het orgel, in de oude kerk lijkt dat wel te lukken. Onderdeel van het programma is 'samenzang van bekende kerstliederen'. Het concert is gratis toegankelijk, maar Amicitia houdt wel een collecte onder de concertbezoekers om de kosten te dekken. Aanvang 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.

Culturen verbinden binnen GoedvoorGoed

Ahmad Chaaban, medewerker van GoedvoorGoed. Foto: Jaap Reedijk

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van 17 t/m 20 december organiseert GoedvoorGoed de eerste 'medewerkers expositie' in de winkel van de kringloop op het industrieterrein in Middelharnis. Tijdens deze expositie tonen verschillende medewerkers binnen GoedvoorGoed dat zij meer kunnen dan alleen de kringloopactiviteiten.

Een van de medewerkers is Ahmad Chaaban. Als je Ahmad zoekt bij GoedvoorGoed, dan kun je hem meestal vinden op de kledingafdeling. Vooral de ongedwongen vriendelijke sfeer die er heerst en de samenwerking spreekt hem aan. Ahmad grijpt het werk bij GoedvoorGoed aan om meer inzicht te krijgen in de Nederlandse taal en -samenleving. Daarbij geniet hij vooral erg van de oude spulletjes die in de kringloopwinkel staan.

Ahmad is geboren (1978) te Damascus in Syrië. Hij is gediplomeerd modeontwerper. Rolf & Viktor zijn grote voorbeelden voor hem. Zijn droom is om, net als Rolf & Viktor, een ontwerpstudio te hebben waarin hij extravagante kledingcollecties kan ontwerpen om deze vervolgens via modeshows te tonen. In Dubai, waar hij woonde van 2004 tot 2011, heeft hij dit al kunnen doen. Om dit doel te bereiken volgt hij nu ook in Nederland een opleiding voor modeontwerpen. Helaas zijn al zijn contacten in Syrië verloren gegaan, waardoor hij hier opnieuw moet beginnen. Dit doet hij met frisse moed.

In 2011 is Ahmad vanuit Dubai teruggekeerd naar Syrië, waar toen weinig werk voor hem was. Door de toenemende dreiging van de oorlog is hij gevlucht naar Libanon. Via hulporganisaties van de United Nations is hij uiteindelijk in november 2013 in Sommelsdijk terecht gekomen. Hij verliet Libanon met zeer geringe kennis over Nederland en zijn inwoners, met weinig bezittingen en slechts een foto van de woning die hij in Sommelsdijk zou betrekken. Inmiddels heeft hij weer een eigen atelier. Ahmad is behalve met mode ook graag met kunst bezig. Hij heeft inmiddels al een paar exposities gehad en bij de expositie van GoedvoorGoed zal hij ook zijn werk tonen.

Zijn roerige leven heeft hij beschreven in het boek 'Home of a body by Ahmed Chaaban'. Dit boek is momenteel alleen verkrijgbaar in het Arabisch. Ahmad is op zoek naar een uitgever die het boek ook in het Nederlands zou willen uitgeven. Ahmad is een van de medewerkers bij GoedvoorGoed die laat zien wat hij maakt.

<In kader>

Medewerkersexpositie

Van 17 tot en met 20 december is iedereen van harte welkom op de medewerkersexpositie tussen 10.00 en 16.00 uur bij GoedvoorGoed aan de Simon Stevinweg 49 in Middelharnis. Kijk voor meer informatie op www.goedvoorgoed.nl.

Laudando imponeert met Händels 'Messiah'

MIDDELHARNIS - Zaterdag 15 december zal COV Laudando het bekendste koorwerk van Georg Friedrich Händel uitvoeren in de Grote Kerk aan de Ring in Middelharnis. Het concert begint 19.30 uur en de kerk is open om 19.00 uur. Kaarten koopt u via www.covlaudando.nl of aan de kerk voor het concert. De eerste en tweede rangkaarten gaan erg hard, dus als u een goed plekje wilt, moet u snel zijn!

'The Messiah' is een driedelig werk dat de geboorteaankondiging, de dood, opstanding, hemelvaart en de wederkomst van Jezus bezingt. Een driedeling van verleden, heden en toekomst dus. Zo eigentijds kan oude muziek zijn! Händel componeerde dit majestueuze werk op 56-jarige leeftijd. In korte tijd ontstond een absoluut meesterwerk en hij werkte eraan met het gevoel - zoals hij later zelf zei - alsof hij over zijn eigen schouder stond te kijken hoe het werk vorderde; van tijd tot tijd verliep naar zijn beleving het proces als het ware buiten hemzelf om.

Tekst

De tekstschrijver van de Messiah was Charles Jennens, een goede kennis en bewonderaar van Händel. Deze Jennens geloofde in Jezus als Messias en had een hekel aan vrijdenkers die God slechts als Schepper en niet als Verlosser beschouwden. Hij besloot de strijd met deze Deïsten aan te binden over een wezenlijke kwestie binnen de christelijke leer; het geloof in de Messias. Doelbewust voegde hij een tachtigtal Bijbelse fragmenten rondom dit onderwerp samen en legde hij het resultaat aan Händel voor. Händel zag er wel wat in en componeerde de Messiah in slechts drie weken, tussen 22 augustus en 12 september 1741, hetgeen voor hem trouwens geen uitzonderlijke prestatie was. Hij nam de partituur vervolgens mee naar Dublin, waar hij op uitnodiging van de autoriteiten een aantal benefietconcerten zou organiseren. Daar vond de eerste uitvoering van de Messiah plaats op 13 april 1742. De uitvoeringen werden een groot succes en op een gegeven moment werden de dames - vanwege de beschikbare plaatsruimte - zelfs verzocht om niet in hoepelrokken te komen, zodat er meer kaarten verkocht zouden kunnen worden voor het goede doel. Een jaar later werd het stuk in Londen uitgevoerd en toen in 1750 de Engelse kroonprins Georg III en zijn zus zo onder de indruk waren van het Hallelujakoor dat ze (en met hen de hele hofhouding) tijdens de uitvoering gingen staan, omarmde het grote Londense publiek dit werk. Sindsdien is "The Messiah" niet meer weg te denken uit het Europese culturele erfgoed; ja, zelfs "all over the world" wordt het in meerdere vertalingen met grote regelmaat uitgevoerd.

Uitvoerenden

COV Laudando is een begrip op Goeree-Overflakkee. Het koor staat al bijna 40 jaar onder de bevlogen en bezielende leiding van Rinus Verhage en bestaat uit een vaste kern van zo'n vijfenveertig zangers die sterk betrokken zijn op elkaar en op de tekst van de muziek die gezongen wordt. Rond de zomervakantie werden zangers uit de omstreken van harte uitgenodigd om dit project mee te zingen en dit heeft geresulteerd in een tiental projectzangers. Hierdoor is de koorklank nog rijker en warmer geworden. Tijdens dit concert zal het koor begeleid worden door barokensemble Eik en Linde uit Amsterdam. Het kistorgel wordt bespeeld door organist Wim Diepenhorst. De solisten zijn van ware klasse: Margreet Rietveld - sopraan, Merel van Schie - alt, Erik Janse - tenor en Sven Weyens - bas.
Een vaste kern van sponsoren, zoals Abbo Van Tricht Advocaten, Vrienden van Huib Roskam en Stichting Paul van Hessenfonds, steunen Laudando om een concert als dit mogelijk te maken. Om het concert ook voor iedereen toegankelijk te maken, worden er 3 rangen gehanteerd. Daarnaast is er een speciaal tarief voor kinderen tot 12 jaar; zij kunnen voor 10 euro een muzikaal hoogtepunt beleven. Het concert duurt ongeveer 2,5 uur. De koffie en thee die in de pauze geschonken wordt, is bij de toegangsprijs inbegrepen.

Bouwproject Ridderstee Ouddorp Duin met 104 gasloze luxe vakantiewoningen

Door Jaap Ruizeveld

Het project wordt in een drietal doorlopende fases gerealiseerd. Woningen in de eerste fase, omvattend 29 vakantiewoningen, zullen medio zomer 2019 al worden opgeleverd. Ruim 80 procent van deze woningen is inmiddels verkocht. De planning voor de oplevering van het gehele project is eind 2020, voorjaar 2021.
Klaas Bruins Slot, directeur Ontwikkeling Ridderstee Ouddorp Duin, wijst op diverse interessante aspecten die in het project zijn opgenomen. Zo kan de koper enerzijds kiezen uit omvang, typen en uitvoering van de woning, met desgewenst nog een uitbreidingspakket. Anderzijds is er de verhuurmogelijkheid via Ridderstee Ouddorp Duin Verhuur. Dit bedrijf is onderdeel van Ridderstee Holiday waartoe ook recreatiepark De Klepperstee behoort. "Een combinatie van verhuur en eigen gebruik is voor veel woningeigenaren de ideale mix". Ridderstee Ouddorp Duin Verhuur is dagelijks bezig met het tot stand brengen van een optimale verhuur en een goede bezettingsgraad. Hiervoor wordt er onder andere samengewerkt met internationale verhuurorganisaties en touroperators zoals Booking.com, Tui, Expedia en Bellvilla.

Locatie

"De ontwikkeling vindt plaats op een unieke locatie. Een oud duinlandschap met volgroeide bomen en waterpartijen (aaneengesloten poelen). Juist dat zijn de karakteristieke landschappelijke elementen uit de omgeving waarop Ridderstee Ouddorp Duin is geïnspireerd. De woningen staan op een houten plankier in het ruige landschap. Geen tuintjes of afscheidingen. Hebben een eigentijds ontwerp en zijn stijlvol en functioneel ingericht. Iedere woning heeft een ruim terras dat gedeeltelijk wordt overkapt met membraamdoek dat naast privacy een aantrekkelijke lichtinval geeft".

Beleving

"Woningeigenaren en of huurders kunnen wel met de auto hun woning bereiken om er - populair gezegd hun meegebrachte goederen te brengen en weer op te halen - maar dienen de auto daarna op de centrale parkeerlocatie aan de rand van het park te plaatsen. Auto's bij of naast de woningen, dat zou hier niet passen. Wij willen het element 'beleving' juist toepassen. Gezellig samen kunnen zijn in een prachtige omgeving. Kinderen moeten vrij kunnen spelen en de automobilist kan vanaf het parkeerterrein via wandelpaden zijn woning weer direct bereiken. Het parkmanagement, ontvangst gasten, onderhoud en schoonmaken van de woningen wordt door De Klepperstee uitgevoerd".

Gasloos

Klaas Bruins Slot noemt de aspecten duurzaamheid en energievoorziening. "Inspelend op de landelijke discussie hebben wij tijdig ons energie-onderdeel omgebogen. Het worden gasloze vakantiewoningen. De groene stroom komt van het zonnepanelenveld direct achter het park. Trendsettend. Inspelend op de toekomst. All electric ". De Ridderstee maakt gebruik van de voorzieningen (zoals supermarkt, restaurant, winkeltjes en strandtheater) met plein in Ouddorp Duin. Daar - aan de receptiebalie - vindt de ontvangst van de gasten plaats en kan men de sleutel van de woning verkrijgen.

Uitbreidingspakket

Nog even terug naar het genoemde uitbreidingspakket dat aan de koper desgewenst aangeboden wordt. Dan gaat het om een eigen privé-kamer (ruimte) die aan de woning – wordt toegevoegd. Afgesloten van het eventueel te verhuren huis. De koper kan daar eigen spullen opslaan. Zelf verblijven met bad, bed, kast enzovoort. "De ontwikkeling in de recreatiesector gaat snel", besluit de directeur van Ridderstee Ouddorp Duin. " Je ziet dat men naar meer luxe streeft. Mogelijkheid om niet alleen in het zomerseizoen maar meer het jaar rond te kunnen genieten van het moois dat de Kop van Goeree en het eiland te bieden heeft. Kopers investeren in een vakantiewoning (tweede woning) om uit verhuur een stukje aantrekkelijk rendement te halen". (In het fraaie informatieve boekwerk Ridderstee is vermeld dat beleggen buiten het AFM-toezicht plaatsvindt).

Uitslagen P.V. De Trekvogels

OUDDORP – Hieronder volgt de uitslag van de postduivententoonstelling van P.V. De Trekvogels die gehouden is op 23 en 24 november in Dorpstienden. Uit de 330 inschrijvingen kwamen na beoordeling door de keurmeesters de volgende liefhebbers met hun duif als schoonste in hun klasse op de uitslag:

Vliegduiven prestatie klassen
klasse 1 oude doffers; Comb. Grinwis.
klasse 2 jonge doffers; P. Kagchelland.
klasse 3 oude duivinnen; C.J. Hameeteman.
klasse 4 jonge duivinnen; J.W. Nagtegaal.

Vliegduiven open klassen
klasse 5 oude doffers; Comb. Grinwis-v.Alphen.
klasse 6 jonge doffers; K. Meijer.
klasse 7 oude duivinnen; A. Molenaar en zn.
klasse 8 jonge duivinnen; K. Meijer.

Showduiven
klasse 9 oude doffers; P. Voogd.
klasse 10 jaarling doffers; D. Alberts.
klasse 11 jonge doffers; D. Alberts.
klasse 12 oude duivinnen; P. Voogd.
klasse 13 jaarling duivinnen; D. Alberts.
klasse 14 jonge duivinnen; P. Voogd.

De hoofdprijs voor de allerschoonste van de tentoonstelling werd bij de duiven in de prestatieklassen gewonnen door Comb.Grinwis, in de open klassen door Comb.Grinwis-van Alphen en bij de showduiven door P. Voogd.
Diverse sponsors zorgden doormidddel van beschikbaar gesteld reclamemateriaal voor een fraai aangeklede show die veel bezoekers trok.
Vrijdag en Zaterdag draaide het Rad van Avontuur op volle toeren en gingen veel bezoekers met een mooie prijs naar huis.
De winnende nummers voor een half varken waren 116 rood, 256 geel en 183 groen, de kalkoen werd gewonnen door 121 geel en twee extra hanen door geel 234 en wit 202.
De wasmand met boodschappen werd gewonnen door nummer 677 roze, twee extra boodschappenmandjes werden gewonnen door 322 en 582 rose.
Prijswinnaars kunnen contact opnemen met K.Grinwis tel.0187-681690.
Zaterdagavond werden de kampioenen gehuldigd en werd een aantal duivenbonnen van goede liefhebbers uit de streek bij opbod verkocht.
De vereniging dankt bij deze de medewerkers van de "Dorpstienden", de middenstand, sponsors, schenkers van duivenbonnen, inzenders, bezoekers en allen die hebben meegewerkt of in welke vorm dan ook hebben bijgedragen aan het succes van deze tentoonstelling.

Frank van Oorschot lijsttrekker VVD voor Waterschap

REGIO - Het bestuur, de fractie en de leden van de VVD Goeree-Overflakkee hebben Frank van Oorschot uit Achthuizen wederom tot lijsttrekker is gekozen van de VVD voor het waterschap Hollandse Delta. De verkiezing is op woensdag 20 maart 2019. Op dezelfde dag kan er ook gestemd worden voor de Provinciale Staten.

Eveneens is men verheugd dat Mirjam Nelisse uit Dirksland is gekozen op de verkiesbare plaats 10 op de lijst voor de Provinciale Statenverkiezing. "Goeree-Overflakkee is daarmee goed vertegenwoordigd op de VVD kandidatenlijsten. Dat is fijn en een compliment waard aan Mirjam en Frank", aldus het bestuur. Frank is momenteel heemraad (bestuurder) bij het waterschap Hollandse Delta. Hij heeft een flinke portefeuille, waaronder o.a. afvalwaterzuivering en de omgevingswet. Mirjam Nelisse is vier jaar geleden gekozen in de Statenfractie. Ze heeft zich ingezet voor verkeer en groen, in het bijzonder de landbouw.

Cheques goede doelen van GO-Classic uitgereikt

GOEREE-OVERFLAKKEE - Vorige week werd tijdens een bijeenkomst van de Rotaryclub Goeree-Overflakkee het wielerevenement GO-Classic officieel afgerond met het uitreiken van de cheques voor de goede doelen.

Tekst en foto: Adri van der Laan

In De Houten Kaap in Ouddorp was er een speciale bijeenkomst van de eilandelijke Rotaryclub voor de uitreiking van de cheques aan de goede doelen. Voordat deze cheques werden overhandigd kregen vertegenwoordigers van deze goede doelen de gelegenheid om zich te presenteren.

Daaf Kieviet van de Vrienden van Carmen legde uit dat de Stichting Vrienden van Carmen een wielrennersteam is dat is opgericht naar aanleiding van de ziekte van zijn dochter Carmen. Zij had een kwaadaardige hersentumor toen ze 20 jaar was. Na een aantal operaties en behandelingen is zij op 1 december 2015 overleden. Daaf Kieviet richtte daarop met enkele anderen een wielrennersteam op om geld in te zamelen voor de stichting Stop Hersentumoren. Er worden verschillende acties georganiseerd waaronder de Vrienden van Carmen Classic een wielertocht die jaarlijks in mei wordt gehouden. Zie ook: www.vriendenvancarmen.nl

Stichting D'n Speultuun was het andere regionale goede doel dat zich presenteerde. Annebet Houtsmuller en Ruud de Beer legden uit dat men al een aantal jaren bezig is om een speeltuin te realiseren op het terrein van Hernesseroord. Het duurde lang maar de laatste tijd hebben deze voorbereidingen succes geboekt want komend voorjaar zal de eerste fase van de bouw beginnen. Het project D'n Speultuun is belangrijk voor de integratie van de cliënten van Hernesseroord want de speelplaats is vrij toegankelijk voor alle kinderen. "We willen de kinderen weer naar buiten hebben", aldus Ruud de Beer. Later volgen nog meer verdere uitbouw.

Het derde doel is een internationaal Rotarydoel en het betreft een scholingsproject voor vrouwen en meisjes in Sri Lanka. Henri Schoenmakers gaf uitleg over dit project dat de achterstandspositie als gevolg van armoede, gezinsgrootte en seksuele intimidatie blijvend wil verbeteren en door het bieden van een opleiding zo jonge vrouwen beter weerbaar te maken.

De organisatie is - terugkijkend op de GO-Classic van 2018 heel tevreden. Een recordaantal deelnemers van 1247 verscheen aan de start in Middelharnis. Opvallend is de trend dat steeds meer toerclubs uit heel het land mee gaan doen aan het evenement.

Volgend jaar zal de GO-Classic op 14 september gereden worden. Met de Mountainbikeclub Goeree-Overflakkee zijn afspraken gemaakt en volgens de organisatie wordt met hun deelname een nieuwe markt aangeboord.

Drie goede doelen ontvingen elk € 6.000,- die natuurlijk in dankbaarheid werden aanvaard.

Pop-up Breicafé bij Miller&Monroe

MIDDELHARNIS - Breien/haken kun je overal! Zelfs in een kledingwinkel! Dat willen Breicafé 'Steekje los' en kledingwinkel Miller&Monroe uit Middelharnis laten zien op zaterdagmiddag 15 december.

Op uitnodiging van de bedrijfsleidster van Miller&Monroe, Sonja Donkersloot, zijn de trouwe leden van 'Steekje los' zaterdagmiddag 15 december a.s. in de winkel (Zandpad 12) aanwezig om gezellig te breien/haken.

Naast het gezellig breien/haken met elkaar heeft "Steekje los" met dit "pop-up Breicafé" een extra doel. Sinds een half jaar breien/haken de bezoekers van "Steekje los" borstprotheses voor vrouwen die wegens kanker één of beide borsten moeten missen. De siliconen protheses worden door velen als zwaar en plakkerig ervaren. De gebreide of gehaakte borstprotheses zijn lichter, zacht en wasbaar. Op zaterdag 15 december a.s. is de collectie borstprotheses aanwezig bij Miller&Monroe en mag er een paskamer gebruikt worden om zo een goed mogelijk passende prothese uit te zoeken. Meer informatie over de gebreide en gehaakte borstprotheses: www.knittedknockers.nl

De leden van "Steekje los" breien/haken op zaterdagmiddag 15 december a.s. mutsjes voor de "goedgemutste breicampagne" van Innocent. Voor ieder gebreid/gehaakt mutsje doneert Innocent 20 cent aan het Ouderenfonds, waarvan het Ouderenfonds leuke activiteiten met ouderen bekostigt. Bezoekers van Miller&Monroe worden van harte uitgenodigd om, nadat ze een leuke outfit hebben uitgezocht, ook een mutsje mee te breien/haken voor het goede doel.

Pop-up Breicafé bij Miller&Monroe Middelharnis, zaterdag 15 december 2018, 13:30 uur - 16:00 uur.

Hapkidovereniging Jinmu Kwan Nederland in Korea

REGIO – Onlangs zijn vier leden van hapkidovereniging Jinmu Kwan Nederland, Margreet Ouwens, Wim Middelkoop, Barry Kieboom en Jeroen Maliepaard, naar Zuid-Korea gereisd om daar te trainen onder Jin Mu Kwan Grootmeester Lim Chae Kwan. Voor Margreet en Wim was dit het eerste bezoek aan het land Zuid- Korea. Voor Barry en Jeroen was het respectievelijk de 2e en 3e keer dat Korea werd bezocht.

Er werd twee keer twee uur per dag getraind. De trainingen waren hard en technisch. De technieken welke zijn aangeleerd, zijn van een technisch hoog niveau. Deze technieken kunnen door zowel vrouwen als mannen kunnen worden uitgevoerd daar er heel weinig kracht bij komt kijken. Nu is het zaak de technieken in te trainen en over te brengen aan de overige leden.
Aan het einde van de week werd een test afgelegd waarbij werd gekeken of de stof door iedereen voldoende werd opgenomen. Iedereen is voor deze test geslaagd! Tevens werd Wim door Grootmeester Lim voor zijn blauwe band geëxamineerd. Hij is voor deze test glansrijk geslaagd.
Naast de trainingen heeft men ook tijd gehad om meer van de stad Daegu te zien. Het team werd door de Grootmeester en zijn vrouw op sleeptouw genomen en heeft zo hele mooie plekken van en in de stad kunnen bezichtigen. Zoals een museum over de Koreaanse Oorlog geweest en deelname aan activiteiten in het Safety Theme Park van Daegu.
Op zaterdag 24 november is met Grootmeester Lim respect betuigd bij het graf van degene die met hapkido is begonnen, Founder Choi Yong Sul. Dat was heel erg indrukwekkend. Uit Korea heeft men enkele membershipcards, welke de leden ontvangen bij het lidmaatschap bij Jin Mu Kwan, en het blauwe banddiploma van Adriaan van Driel meegenomen. Hij heeft, vlak voordat wij naar Korea gingen, het blauwe band examen met goed gevolg afgelegd.
Ben je geïnteresseerd in wat wij precies doen en wat Jin Mu Kwan hapkido inhoud? Kom dan eens een kijkje nemen bij TotalBody Health Centre en doe lekker mee! Op de website www.hapkidototalbody.nl vindt je meer informatie over de lestijden.

Garage Lars Doornbosch bestaat één jaar

OUDE-TONGE - Afgelopen zaterdag, 1 december, was het precies een jaar geleden dat de toen 24-jarige Lars Doornbosch startte met zijn eigen autogarage. Een grote en spannende stap voor de jonge ondernemer. Nu een jaar later heeft hij geen spijt van deze beslissing. In tegendeel, zijn garage loopt prima en Lars geniet elke dag van de job die hij al van jongs af aan voor ogen had.

Tekst en foto: Mirjam Terhoeve

Als klein ventje was Lars altijd al met auto's bezig. Mede geïnspireerd door zijn vader, die automonteur is. Het was dan ook logisch dat hij op het VMBO de richting autotechniek koos en vervolgens de opleiding tot werkplaatsmanager ging volgen op het Markiezaat College in Bergen op Zoom. "Tijdens deze opleiding heb ik een jaar stage gelopen bij Garage Goemaat in Nieuwe-Tonge", vertelt Lars. "Na mijn opleiding in 2010, ben ik gaan werken als automonteur en berger bij Garage Visbeen. In die tijd heb ik ook de papieren behaald voor APK-keurmeester. Ik zit, ondanks mijn leeftijd, dus al een tijdje in het vak. Toch was het altijd mijn grote wens om mijn eigen bedrijf te beginnen. Zodoende ben ik op zoek gegaan naar een geschikt huurpand. Na anderhalf jaar op de wachtlijst te hebben gestaan kon ik terecht in de Boezemweg. Een mooie plek met voldoende hoogte voor de bruggen".

APK-keurstation

In oktober 2017 kreeg Lars de sleutel en kon hij beginnen met de inrichting. "Van mijn spaargeld schafte ik de benodigde apparatuur, gereedschap en een brug aan", legt hij uit. "Dat was wel even een investering, dus het was best een gok. Gelukkig stond mijn vader me steeds bij met zijn tips en expertise. Hij is al 35 jaar monteur en kent de kneepjes van het vak. Op 1 december kon ik de zaak definitief openen. Het was afwachten, maar vanaf het begin liep het eigenlijk al prima. Ik had al meteen een leuk aantal oude trouwe klanten en ook mocht ik gelijk het predicaat 'RDW-erkend keurstation voor de APK' voeren. Eigenlijk heb ik nooit een dag zonder werk gezeten. Gedurende het jaar is de klantenkring steeds verder uitgebreid en komt vanuit de hele regio. Dat bood me de mogelijkheid om nog meer te investeren in apparatuur en in een extra brug".

Vertrouwen

Lars ziet de toekomst dan ook met vertrouwen tegemoet. "Ik doe mijn uiterste best om goed werk af te leveren, voor een betaalbaar tarief, waardoor klanten graag terugkomen", laat hij weten. "Verder vind ik het erg belangrijk om een goede service te bieden, denk bijvoorbeeld aan een leenauto bij grotere reparaties. Maar vooral het persoonlijk contact en een goede bereikbaarheid staan bij mij heel hoog in het vaandel. Een goeie vertrouwensband opbouwen met mijn klanten, daar ga ik voor. Ik wil dan ook graag alle klanten bedanken, voor het vertrouwen dat ze mij afgelopen jaar hebben gegeven, dat geeft mij dan weer vertrouwen voor de toekomst".
Garage Lars Doornbosch is te vinden aan de Boezemeg 9E te Oude-Tonge. Telefonisch bereikbaar via 0187-643118 of 06 83059993. Of neem een kijkje op de gelijknamige facebookpagina.

Verslag winactie Vision Beurs Wagemaker Marmer en Graniet

GOEREE-OVERFLAKKEE – Tijdens de Vision Beurs kon er met een winactie een gepersonaliseerd naambordje worden gewonnen bij de stand van Wagemaker Marmer en Graniet. Door het gericht te raden van een stuk versteend hout (zie foto).

Het stuk versteend hout weegt 31,4 kg. De winnaar is dhr. Struik, deze is reeds geïnformeerd. Hij zat er met 32,0 kg het dichtstbij. Onderstaand een aantal statistieken: 150 mensen hebben deelgenomen; gemiddelde van 67,3 kg; hoogste was 875 kg; laagste was 5,3 kg; 75,0 kg is het meest gekozen gewicht (5 mensen).
"Wij vonden het heel leuk om te zien hoe fanatiek de mensen waren en met elkaar het gewicht probeerden te raden", aldus de mensen van Wagemaker Marmer en Graniet.

Prijs puzzel 55+krant overhandigd

GOEREE-OVERFLAKKEE - De prijspuzzel in de 55+krant is gewonnen door de heer Westhoeve uit Dirksland. Hij heeft van Marjan Wisse van Auto Wisse de autopoetsset ontvangen.

Overdracht laatste gronden van provincie Zuid-Holland voor gebiedsontwikkeling Noordrand

© Wim van Vossen Fotografie -

GOEREE-OVERFLAKKEE - Donderdag 29 november ondertekenden de gemeente Goeree-Overflakkee en de provincie Zuid-Holland het laatste gedeelte van de grondovereenkomst voor de aan- en verkoop van provinciegronden (voormalige Bureau Beheer Landbouwgronden). Met deze gronden kan de gebiedsontwikkeling Noordrand, met daarin de ambities op het gebied van natuur, wonen, wind, recreatie en agrarische structuurversterking, verder vorm krijgen.

In 2016 sloot de gemeente Goeree-Overflakkee met de provincie Zuid-Holland een vaststellingsovereenkomst voor de aan- en verkoop van ruim 475 hectare voormalige BBL-gronden. De gronden zijn in beginsel agrarische gronden. Door onder meer verkoop van gronden en kavelruil met agrariërs is een belangrijke basis gelegd om de ambities in de Noordrand te realiseren. De looptijd van de vaststellingsovereenkomst was van 2016 tot en met 2018. De aan- en verkoop van de gronden was verdeeld in drie fasen. De derde en laatste fase vond plaats op donderdag 29 november.

Wethouder Daan Markwat is erg te spreken over de samenwerking tussen de gemeente en de provincie: We kunnen met een positief gevoel terugkijken op een intensieve en leerzame tijd, waarin niet alleen de gemeentelijke kennis op het gebied van grondzaken is verdiept, maar ook belangrijke stappen zijn gezet in de gebiedsontwikkeling.

Gedeputeerde Han Weber: "Met de overdracht van de laatste provinciale gronden aan de gemeente is een mooie stap gemaakt om de ambities van het eiland verder vorm te geven. Ik ben blij dat na drie jaar intensief samenwerken de grondoverdrachten zijn gerealiseerd. De opbrengst van de gronden zet de provincie in voor het realiseren van het Natuur Netwerk Nederland."

Wonen in de natuur

In deze laatste grondovereenkomst koopt de gemeente de nog resterende gronden die nodig zijn voor de gebiedsontwikkeling in de Eerste Bekading. In het gedeelte Eerste Bekading staat wonen in de natuur centraal. Hierbij wordt 27 hectare landbouwgrond omgezet naar ongeveer 22 hectare robuuste natuur met daarbinnen woningen in diverse woningtypen.

Proeftuin duurzame ontwikkeling

Daarnaast koopt de gemeente 70 hectare landbouwgrond plus een voormalige agrarische bouwstede in de Van Pallandtpolder Middelharnis. Op deze gronden wordt onderzocht of een Proeftuin voor duurzame ontwikkeling kans van slagen heeft. De gemeente heeft voor dit onderzoek drie jaar tijd gereserveerd. Gedurende deze onderzoeksperiode is de gemeente als eigenaar van de gronden verantwoordelijk voor goed agrarische beheer van deze gronden.

Agrarische structuurversterking

Met de overdracht van de resterende gronden geeft de gemeente uitvoering aan het laatste kavelruilplan met agrarische bedrijven in de polder Bekading. Door middel van kavelruil en -koop versterkt de bedrijfsstructuur van de in deze polder gelegen agrarische bedrijven. Tegelijkertijd wordt in dit deelgebied een zogenoemd 'laarzenpad' over agrarische grond mogelijk gemaakt en verkrijgt de gemeente de ondergrond voor een toekomstig fietspad vanaf de kern Middelharnis/Sommelsdijk richting de gebiedsontwikkeling.

Windenergie

Tot slot wordt het via deze grondovereenkomst mogelijk om de opstallen Halsweg 1-3 in Melissant aan Kroningswind BV te verkopen. Een belangrijke stap in de realisatie van het windpark in de Zuiderdiep- en Halspolder.

Leerlingconcert piano Muziekgebouw

MIDDELHARNIS - De pianoleerlingen van Piet Westhoeve, Eline de Gast en Paul Stark, hebben in dit nieuwe cursusjaar al weer zoveel geleerd, dat het de hoogste tijd wordt voor een uitvoering.

Een concert is voor alle leerlingen van het Muziekgebouw GO een prachtige gelegenheid om voor publiek te laten horen wat zij in hun mars hebben. Dit is natuurlijk een onmisbare toevoeging van de muziekopleiding. Op vrijdag 7 december is het de beurt aan deze leerlingen in de prachtige Rabobankzaal van het Diekhuus. Op deze avond is er een gevarieerd programma, zowel qua niveau als qua repertoire, van wel 20 solisten. Hier een selectie van dit programma:
Zo zal Rebekka van Rossum de Wals in A mineur van Chopin spelen. Levi Boot zal de Sonatina van Clementi en Rondeau van Mouret laten horen. Het bekende Comptine d'Un Autre Éte van Yann Tiersen zal door Lucas Groenenboom gespeeld worden. Ook zullen er diverse nummers uit de Hal Leonard Pianomethode ten gehore worden gebracht. De Spaanse Dans, Malagueña, Fandango en Greensleeves van de methode van Alfred zullen ook voor u gespeeld worden. Verder zal Ruben Swarts een spectaculaire versie spelen van Pirates of the Caribbean, gebaseerd op het arrangement van Jarrod Radnich en Fleur Verhoeven speelt River flows in you van Yiruma.
De Rabobankzaal van het Diekhuus gaat om 19.00 uur open en de avond begint om 19.30 uur. Inclusief pauze zal het tot ongeveer 21.30 uur duren. De toegang is gratis.

Succesvolle boodschappenactie

MIDDELHARNIS - Alweer voor de 3e keer is er in de PLUS winkel in Middelharnis een boodschappenactie gehouden op 23 en 24 november.

Het winkelend publiek kreeg op die dagen een boodschappenlijstje met enkele nuttige artikelen, zoals olie, rijst, melk, enz. Die boodschappen konden na de kassa ingeleverd worden bij de leden van de Oost-Europa Werkgroep Middelharnis. Met deze boodschappen worden voedselpakketten samengesteld die aan het eind van dit jaar, tegen de Kerstdagen, uitgedeeld worden aan de allerarmste gemeenteleden in Uioara, Cisteiu en enkele andere dorpjes. De actie was een groot succes. De boodschappen worden in december naar de loods in Ocna Mures overgebracht. Daar zullen de vrijwilligers uit de kerk van Uioara vanuit deze dozen voedselpakketten maken die in de dagen vóór het Kerstfeest uitgedeeld worden aan de allerarmste gezinnen in de omgeving
Via deze weg wil de Oost-Europa Werkgroep Middelharnis iedereen bedanken die, op welke manier dan ook, aan deze actie heeft meegeholpen.

Breicafé Klein Parijs

DIRKSLAND - Op donderdag 13 december is men weer welkom in het Breicafé Klein Parijs. Breng uw eigen brei-of haakwerkje mee. Als u even niets hebt opstaan kunt meewerken aan een gezamenlijk project. Bent u het al een tijdje van plan, maar is het er nog niet van gekomen? U bent van harte welkom. Van 10.00 uur tot 12.00 uur staan de deuren open aan de Reginahof 1 te Dirksland.

Column

Verzekeren

We moeten het hebben over de ziektenkostenverzekeraars. Ik noem ze expres niet 'zorgverzekeraars', want dat is een term die mij het idee geeft dat die clubs er alles aan zouden doen om te verzekeren dat u als patiënt alle zorg krijgt die wenselijk is. En dat is gewoon niet helemaal zo. Wat ze doen, is het verzekeren dat de kosten voor uw zorg betaald kunnen worden. Het gaat om geld. De echte zorgverzekeraars zijn de verpleegsters, psychologen, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, dokters en al die andere mensen die dag in en dag uit vroeg opstaan en laat doorwerken om te verzekeren dat er voor u gezorgd wordt.

In de zorg wordt sinds 2006 vaak geklaagd dat zorg geen product kan zijn. Ziek zijn is namelijk iets anders dan zin hebben in een nieuwe auto of een lekker frisdrankje. U heeft geen controle over uw behoefte aan zorg. Maar eigenlijk is het nog gekker. U bent het product. U moet zo goedkoop mogelijk blijven in de ogen van de verzekeraars. Daarom zie je ook alleen maar hippe, jonge mensen in hun reclamefilmpjes. Die zijn gezond en dus goedkoop. Die willen ze graag binnenhalen. Daarom zijn er wel polissen voor vegetariërs, maar niet voor chronisch zieken.

Zorgverleners willen van alles voor u doen, maar verzekeringsmaatschappijen geven hun centen niet graag uit. En de onderhandelingen die daarbij horen, zijn snoeihard en soms te pijnlijk om aan te zien. Mooie plannen worden zonder pardon afgewezen en om iedere cent wordt gebakkeleid. Dat is nu eenmaal hoe het systeem werkt en daar mogen we best eerlijk over zijn. Die eerlijkheid is waar soms de grenzen van het redelijke worden opgezocht.

Als een patiënt een ernstige aandoening heeft, ben je daar als dokter eerlijk en open over. Van mooi weer spelen wordt niemand beter. Artsen zijn dan ook niet op aarde om iets te verkopen of om klanten te werven. Ziektekostenverzekeraars hebben een ander belang. En over dat belang mogen ze best open zijn.

Het is weer december en de wervende reclames van de verzekeraars worden weer over ons uitgespoeld. Wat zullen ze voor u zorgen, wordt lid. Als zorgverlener die aan de andere zijde staat, voel ik me daar soms beledigd door. Het is namelijk niet waar dat uw gezondheid hun enige doel is. Ziektekostenverzekeraars zijn financiële instanties die op een markt met een onveranderlijke vraag het aanbod proberen te beperken. Ze zorgen niet voor u.

Ingestuurd

GOEDEREEDE - Mevrouw Van Poortvliet uit Ouddorp stuurde deze foto op van de Sinterklaasintocht in Goedereede bijna honderd jaar geleden, in 1920 om precies te zijn. Wat opvalt is dat Sinterklaas en zijn paard er vandaag de dag nog vrijwel hetzelfde uitzien. De toeschouwers zien er wel wat anders uit als de mensen die nu op Sinterklaas staan te wachten.

Vrijdag in de krant

Winterpuzzelbijlage

Jubileumbundel O-O-G-O