info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

17 juni 2014

Dinsdag Eilanden-Nieuws 17 juni 2014


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Eerste vaatje haring Goeree-Overflakkee levert € 4.100,- op

De winnaars van deze avond op het podium, samen met organisatie en hoofdsponsor. Foto: Hans Villerius

MELISSANT – Het is weer juni en dat betekent: Hollandse Nieuwe. En daarmee is het voor Kiwanis Goeree-Overflakkee weer tijd voor haar jaarlijkse Haringevent. Hét netwerkevent van Goeree-Overflakkee, zoals de serviceclub het zelf noemt. Dit jaar werd het gehouden in Golfrestaurant Roxenisse te Melissant, op donderdag 12 juni, en Kiwanis mag zich gelukkig prijzen in een steeds groter wordende belangstelling voor deze happening.

Door Hans Villerius

Ditmaal waren er bijna 200 gasten. Die lieten, na het betalen van € 35,- inschrijfgeld, zich niet alleen het warm- en koud buffet heerlijk smaken dat het restaurant serveerde, maar natuurlijk ook de nieuwe haring. Daarnaast was er de inmiddels traditionele Amerikaanse veiling, waarbij diverse aantrekkelijke producten of diensten onder de hamer gingen. En er konden helikopterrondvluchten worden gemaakt. Dit alles, gecompleteerd met financiële bijdragen van diverse sponsoren, bestemd voor het goede doel: een bijdrage leveren voor het welzijn van kinderen. Want dáár zet Kiwanis zich voor in. En de afdeling Goeree-Overflakkee richt zich daarbij natuurlijk primair op kinderen van het eiland.

Kindertuin

Jaarlijks is een goed doel aan het Haringevent verbonden. Waar vorig jaar het Ronald McDonald Kinderfonds met een totaalopbrengst van negenduizend euro kon worden bedacht, was dit jaar de kinderafdeling van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis te Dirksland de begunstigde.
Het ziekenhuis is bezig met het ontwikkelen van innovatieve zorgprojecten. "Hier onderscheiden wij ons in" zei dr. Paul C. van der Velden, medisch lid van de Raad van Bestuur van CuraMare, donderdagavond toen hij kort het plan presenteerde waaraan het Haringevent dit jaar ten goede komt. Als onderdeel van een nieuw te realiseren Moeder/kind Centrum realiseerde het Dirkslandse ziekenhuis recentelijk al het nieuwe verloskundige centrum, met verloskundige zorg geheel op nieuwe leest geschoeid. Dirksland is hiermee landelijk gezien zelfs koploper, zo gaf Van der Velden aan. Maar ook aan een totaal nieuw concept voor de kinderafdeling wordt gewerkt. "Geen klassieke afdeling, waarin kinderen min of meer op de afdeling opgeborgen zijn en daaraan zelfs traumatische ervaringen over kunnen houden, maar een natuurlijke omgeving, waarin zo veel mogelijk hun normale leven plaats kan vinden."

Lees verder op pag. 3

Huwelijkstuin…

DIRKSLAND – Een aftandse vrachtwagencabine en een rammelig ziekenhuisbed met een zonderling figuur onder de dekens, misschien wel een broelôôs... Zo zag vorige week vrijdagavond en zaterdagmorgen de tuininrichting eruit van Henrico van Asselt en Daniëlle Jelier, voor hun woning aan de Wilgenlaan in Dirksland. Bepaald geen alledaags tuinmeubilair, en het zal ongetwijfeld ook niet de bedoeling van Henrico en Daniëlle zijn om hun voortuin er zo bij te laten liggen. Maar voor één dag moest 't kunnen, heeft één van de broers van Daniëlle gedacht: de dag, vrijdag de dertiende, waarop zuslief, inmiddels 35 lentes jong, in het huwelijk trad met Henrico, die één lente minder telt. De bruidegom is vrachtwagenchauffeur bij Boer Transport in IJsselmuiden en de bruid is mamacare-verpleegkundige in Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in haar geboortedorp. Dat allemaal verklaart de wat ongebruikelijke tuinaanleg, die trouwens heel wat minder tijd in beslag nam dan wanneer een hoveniersbedrijf iets moois van de voortuin had gemaakt. Maar natuurlijk, dat kan altijd nog. (Tekst en foto: Hans Villerius)

gemeenteraad

GOEREE-OVERFLAKKEE - Om enerzijds te voorkomen dat de raadsvergaderingen tot middernacht uitlopen en anderzijds gelet op het grote aantal te behandelen agendapunten staat er voor de volksvertegenwoordiging een combi-bijeenkomst gepland. Donderdag 19 juni om 19.30 uur wordt de vergadering geopend en na een schorsing voortgezet op donderdagavond 26 juni. De agenda is zo ingedeeld dat de besluitvormende stukken in de eerste sessie worden afgewikkeld. Dat behelst de wijziging inkoop- en aanbestedingsbeleid, zienswijzen begroting Veiligheidsregio 2014 en de evaluatie werkwijze raad. In de oordeelvormende fase zal in ieder geval de discussie rond de partiële herziening Structuurvisie windenergie worden voortgezet. Een verslag van de raadsvergadering staat in onze abonneekrant van vrijdag 20 juni.

GOEREE-OVERFLAKKEE - Zaterdag 21 juni om 10.00 uur start de 26ste truckrun, met bewoners van Hernesseroord. De bewoners, samen met de chauffeurs van Goeree Overflakkee, zorgen die dag weer voor een waar spektakel op de Flakkeesse wegen met natuurlijk de langste file op de langste dag. In tegenstelling tot vorige jaren is dit keer de picknick bij de vismijn aan de buitenhaven van Stellendam. De volledige route staat op www.eilandennieuws.nl.

Kerkdienst geannuleerd

MELISSANT - De eerder aangekondigde kerkdienst van de Gereformeerde Gemeente op donderdag 19 juni, waarin ds. A.J. de Waard zou voorgaan, gaat wegens omstandigheden niet door.

2 / 24

Agenda

Dinsdag 17 juni

STELLENDAM – Open tennistoernooi van 18.00 tot 22.00 uur. Inschrijfgeld € 8,00, verdere informatie op www.tvstellendam.nl.

Woendag 18 juni

DEN BOMMEL – Afsluiting 55+ activiteiten stichting Fier. Maaltijd in de Bommelstee, Schaapsweg 34, vanaf 16.00 uur. Entree € 4,00. Opgeven kan bij Janny Kamp, tel. 0187 611453.
GOEREE-OVERFLAKKEE – ANBO Oostflakkee fietsdag (nieuwe datum). Aanmelden kan bij Ada, tel. 0187 641515.
GOEDEREEDE – Wandeltocht van 18.30 tot 21.00 uur, georganiseerd door de Eben-Haezerschool, Blauwe Distelstraat 31. U kunt kiezen uit 2 routes door Goedereede/Oostdijk. Inschrijven is mogelijk vanaf 18.00 uur.
OUDE-TONGE – Fietsuitje met pannenkoeken voor 55+. Verzamelen bij Infocentrum om 13.00 uur, deelname kost € 9,00.
STELLENDAM – Open tennis toernooi van 18.00 tot 22.00 uur. Inschrijfgeld € 8,00, verdere informatie op www.tvstellendam.nl.

Donderdag 19 juni

GOEDEREEDE - Torenmuseum open voor bezoek, Kerkpad 9. Toren kan ook beklommen worden. Openingstijden: 13.30 tot 16.30 uur.
GOEDEREEDE – Goereese Portdagen, een driedaags feest waarbij de rijke cultuur en economische historie centraal zal staan. Om 19.30 uur zal er een portproeverij zijn in het Torenmuseum. Kaartverkoop vanaf 1 mei in het Torenmuseum. Meer informatie: goereeseportdagen@hotmail.com.
OUDDORP - Excursie naar 'De Kleistee' en bezichting in 'De Overkant' vanuit de Theetuin, Dijkstelweg 33. Toegang gratis, tijd: 10.30 tot 17.30 uur.
OUDDORP – Rondleiding door Heemtuin 'De Mienige', Dijkstelweg 19, vanaf 13.00 uur. Reserveren verplicht bij VVV Ouddorp aan Zee, tel. 0187 681789. Kaartjes kosten € 2,00 per persoon. De rondleiding start om 13.00 uur exact!
OUDDORP – Ontdekkingstocht met gids door De Kleistee. Aanmelden bij VVV Ouddorp of op www.zhl.nl/natuuragenda.
OUDE-TONGE – Kinderconcert in CBS de Bron door fanfare- en opleidingsorkest Vooruit. Aanvang: 19.30 uur.
STELLENDAM – Open tennis toernooi van 18.00 tot 22.00 uur. Inschrijfgeld € 8,00, verdere informatie op www.tvstellendam.nl.
STELLENDAM – Molenloop (5 en 10 km). Start om 19.30 uur, inschrijven kan vanaf 18.00 uur. Meedoen kost € 4,50.

Vrijdag 20 juni

GOEDEREEDE - Torenmuseum open voor bezoek, Kerkpad 9. Toren kan ook beklommen worden. Openingstijden: 13.30 tot 16.30 uur.
OUDDORP - Excursie naar 'De Kleistee' en bezichting in 'De Overkant' vanuit de Theetuin, Dijkstelweg 33. Toegang gratis, tijd: 10.30 tot 17.30 uur.

Zaterdag 21 juni

GOEREE-OVERFLAKKEE - Fietstocht met activiteiten. Start is om 10.30 uur bij Tieleman Keukens. Meedoen kosten € 7,50. Aanmelden is verplicht en kan via 06-22660685 of jnieuwenhuyzen@planet.nl.
GOEREE-OVERFLAKKEE – Lekker naar de Boer, een kijkje achter de schermen bij de biologische boeren op Flakkee. Meer informatie op www.lekkernaardeboer.nl. De dag duurt van 10.00 tot 17.00 uur.
MIDDELHARNIS – Zomermarkt op het plein van de Prins Maurtisschool met kraampjes, eten en verlotingen. Tijd: 9.30 tot 15.00 uur.
NIEUWE-TONGE - Schuurverkoop 10.00 tot 16.00 uur. Verkoop van artikelen uit grootmoeders tijd. Groeneweg 35. Info: 0187-651638.
DEN BOMMEL - Open Dag Landwinkel 't Zand. Er zijn kraampjes, activiteiten voor kinderen, poterbal, optreden van het Sint Adolfskoor, luchtkussen, proeverij en vele andere activiteiten. Meer info: www.tzand.landwinkel.nl.
GOEDEREEDE - Lezing door Stelle Ruhe over haar boek Visserstruien. Kaartverkoop begint op 1 mei, entree € 8,00. Aanvang 11.00 uur en 14.00 uur in de Toren van Goedereede.
GOEDEREEDE - Torenmuseum open voor bezoek, Kerkpad 9. Toren kan ook beklommen worden. Openingstijden: 13.30 tot 16.30 uur.
GOEDEREEDE - Open atelier Hans Dolieslager, Pieterstraat 22. Expositie van landschappen van Goeree-Overflakkee. Openingstijden: 10.30 tot 17.30 uur, ook op afspraak.
OUDDORP - Muziekfair bij Bed & Breakfast De Smousenhoek.
OUDDORP - Excursie naar 'De Kleistee' en bezichting in 'De Overkant' vanuit de Theetuin, Dijkstelweg 33. Toegang gratis, tijd: 10.30 tot 17.30 uur.
OUDDORP - Open werkplaats/galerie 'Parels van Goeree', Westduinweg 11.
OUDDORP - Bingo op camping De Magneet, Klarebeekweg 11 van 20.00 tot 23.00 uur.
SOMMELSDIJK – Culturele dag bij Lust en Last aan de Koseweg. Het programma begint om 10.30 uur.
SOMMELSDIJK – Tuinfair bij Hout in Huis & Tuin. De fair is van 10.00 tot 16.00 uur aan Dorpsweg 5.

Kiwanis Haringevent levert € 13.250,- op voor het goede doel

Haringhappen en Amerikaanse veiling, de hoofdingrediënten van de Haringevent van Kiwanis. Foto's: Hans Villerius

Vervolg van voorpagina

Voor zo'n kinderafdeling naar een nieuw concept moeten investeringen worden gedaan die niet vanuit de beschikbare budgetten gefinancierd kunnen worden. Zoals voor een kindertuin bij de nieuwe kinderafdeling, met bijvoorbeeld een klein fietsparcours, speeltoestellen, een veldje waar balspellen kunnen worden gedaan, met een mooie groenaankleding en misschien nog iets met water. "Een plek waar kinderen even kunnen vergeten dat ze in een ziekenhuis zijn en waar natuurlijk ook de ouders welkom zijn", zei Van der Velden. "Ik vind het geweldig dat Kiwanis ons hierin wil steunen en ik ben ontzettend blij dat we opnieuw mogen ondervinden brede steun uit de samenleving te genieten!"

Amerikaanse veiling

Die steun werd in belangrijke mate geuit tijdens de Amerikaanse veiling die onder leiding van veilingmeester Fred Götzenberger werd gehouden en waarbij het eerste vaatje haring op Goeree-Overflakkee hét 'hamerstuk' van de avond vormde. De veiling hiervan zette in met een bedrag van € 500,-, maar mondde uit in € 4.100,-. Bij een Amerikaanse veiling betaalt elke bieder die een hoger bedrag noemt dan de voorgaande bieder alleen het verschil, terwijl slechts degene die het bod doet waarop de veilingmeester afslaat daadwerkelijk met het geveilde kavel naar huis gaat. Als winnaar van het vaatje haring, met daarin 45 exemplaren, kwam het Stellendamse autoschadeherstelbedrijf JD Repair uit de bus.
Daarnaast werden diverse andere kavels geveild. Van een fotoshoot met afdruk op linnen tot een brandveiligheidspreventiepakket, van een proefles zweefvliegen tot een rondvlucht met een sportvliegtuig, van een ballonvaart tot varen in een RIB-boot, van interieuradvies tot een hoveniersploeg in de tuin, van een maatpak tot Gucci horloge of Rayban zonnebril, van een Oosterscheldekreeftmenu tot een avond met een limousine met chauffeur eropuit, en van sporten voor dames tot een kleinere en een grotere tuinbank in de te realiseren kindertuin van de kinderafdeling. Zelfs een taxiservice voor wie deze avond liever geen BOB wilde zijn en zich daarom liever thuis af wilde laten zetten, werd geveild.

Hollandse Nieuwe

In de tussentijd kon iedereen zich vergewissen van de uitstekende kwaliteit van de nieuwe haring dit jaar. Namens Hameeteman Vishandel te Ouddorp, die de haring sponsorde, vertelde Saskia Hameeteman-Blanker dat in de periode half mei tot juli de haring zich lekker vet eet. Het is dan ook de periode waarin de vetste haringen kunnen worden vangen. Maar haring mag alleen Hollandse Nieuwe worden genoemd als ze, onder andere, minimaal 16 procent vet bevat. De haring die tijdens het Kiwanis Haringevent werd gepresenteerd bevatte zelfs 22 procent vet. Het haringhappen was voor de liefhebbers dan ook een aangename bezigheid.

Totaalopbrengst

Aan het eind van de avond – toen de haring op was, de gratis drankjes voorbij waren, alle kavels waren geveild en nadat enig rekenwerk was verricht – kon de totale opbrengst van Haringevent 2014 worden bekendgemaakt. Niet minder dan € 13.250,- bleek aan de kinderafdeling van het Dirkslandse ziekenhuis te kunnen worden gedoneerd. Namens Kiwanis Goeree-Overflakkee overhandigde voorzitter Petra Jacobs een grote cheque ter waarde van dit bedrag aan Paul van der Velden en enkele medewerkers van het ziekenhuis, die bijzonder in hun schik waren met deze bijdrage. "Kiwanis, bedankt!", riep Van der Velden uit. "De binding van het ziekenhuis met de gemeenschap is van levensbelang en daar was deze avond een geweldige uiting van!"

Kiwanis

Kiwanis is een internationale organisatie van serviceclubs. Door het opzetten en uitvoeren van activiteiten wordt geld bijeen gebracht voor het goede doel: het welzijn van kinderen. Kiwanis Goeree-Overflakkee werd in 2007 opgericht en bestaat uit een club enthousiaste mensen, wonend of werkend op het eiland en die ieder jaar meerdere activiteiten organiseren om geld in te zamelen. Het Haringevent is er daar één van, waarvan dit jaar Schipper Accountants en Abbo Slachter Van Tricht Advocaten de hoofdsponsoren waren.

Zie voor meer info www.kiwanis.nl/goeree-overflakkee, Facebook/KiwanisGO of Twitter.com/KiwanisGO.

En 'De Goede Ree' ging dicht...

Op symbolische wijze sloot het personeel van de Goede Ree het verzorgingshuis af, waarin sommigen wel veertig jaar gewerkt hebben. Foto's: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Het is nu definitief voorbij. Geen enkele bewoner is er meer in verzorgingshuis De Goede Ree. Lege kamers, lege gangen, een stille recreatiezaal, een receptie waar niemand meer aan de balie zit. Het is nu allemaal verleden tijd en de hekken waarmee het terrein zal worden afgezet om er een sloopterrein van te maken liggen al gereed. Alleen in de nacht van afgelopen donderdag op vrijdag was er nogal wat bedrijvigheid in huis…

Door Hans Villerius

Donderdagavond vanaf tien uur was er een slaapfeestje voor personeelsleden. Nu ja, slapen? Daar is niet zo heel veel van gekomen. Een speurtocht houden door heel het gebouw, van zolder tot kelder, dat wel. En andere spelletjes doen. En natuurlijk talloze herinneringen ophalen uit de jaren waarin in 't 'rusthuus' gewerkt werd, door sommigen zelfs veertig jaar lang. En natuurlijk heb je elkaar dan veel te vertellen over wat je allemaal hebt meegemaakt, met collega's, met bewoners, hun familie, met leidinggevenden. Zo'n dertig collega's van De Goede Ree hebben met elkaar zo de nacht van donderdag op vrijdag doorgebracht. En slapen, nee, dat was er eigenlijk niet bij. Toen de morgenstond aanbrak, zaten ze dan ook al vroeg aan het ontbijt, in hun oude werkomgeving. En toen hun slaapfeestje erop zat hebben ze, rond kwart voor zeven vrijdagmorgen, het gebouw op symbolische wijze afgesloten. Dat deden ze door bij de hoofdingang een symbolische sleutel in tweeën te breken, houten platen voor de deur te zetten en aan elkaar te spijkeren én een ludiek bord neer te zetten dat aangeeft dat bij diefstal uit De Goede Ree de politie zal worden gewaarschuwd. Het is maar dat u 't weet. Maar veel te halen is er niet meer, want de Goede Ree is nu leeg en definitief dicht...

SOMMELSDIJK - Na een tomeloze inzet gedurende 31 jaren als vrijwillige koster van de Lukaskapel in Sommelsdijk heeft Hans de Keizer samen met zijn vrouw Anneke tijdens een van de laatste kerkdiensten in De Goede Ree afscheid genomen van dit werk. In diverse toespraken werd aandacht besteed aan de warme en hartelijke betrokkenheid van dit echtpaar bij de geestelijke zorg voor de bewoners van voormalig verpleeghuis De Samaritaan en gedurende de laatste twee jaar in De Goede Ree en de tijdelijke voorziening in de Westplaat. Duidelijk werd dat ze dit werk met veel liefde en heel graag gedaan hebben, gehoor gevend aan de opdracht van Jezus in Mattheus 25 om Hem te volgen door goed te doen aan "de minste van de broeders".

Jeugdteam Tennisvereniging kampioen

OOLTGENSPLAAT - Het tennisteam van TV Ooltgensplaat tot 12 jaar is afgelopen woensdag kampioen geworden. In de regionale voorjaarscompetitie van de KNLTB bleek het team te sterk voor de tegenstanders, allen clubs uit westbrabant. Zeker de laatste speeldag was erg spannend: Ooltgensplaat bezette de derde plaats maar won uit van koploper Steenbergen. En met genoeg puntenverschil om uiteindelijk de eerste plaats in de poule in de te nemen en het kampioenschap te bemachtigen. De tennisvereniging, teamcaptain en hun trainster zijn allemaal heel trots op het team. "Het is een enorme prestatie om eerste te worden op deze jonge leeftijd. Jongens gefeliciteerd!", aldus Rob Jansen, voorzitter van TV Ooltgensplaat. Het team, bestaande uit Matthijs Briel, Lennart Kieviet, Henk Meijer, Jens Mijs, Luuk van Rossum en Cornelis van Vliet, behaalde een punt meer dan de nummers 2 en 3 van de poule. De jongens kijken terug op een zeer sportieve, maar ook gezellige competitieperiode.

Drie jubilarissen bij Breston

De drie jubilarissen met echtgenotes en (klein)kinderen. Foto: Hans Villerius

NIEUWE-Tonge – Terwijl het personeel met elkaar genoot van een heerlijke en gezellige barbecue, zaterdagmiddag in de nieuwe hal van Breston te Nieuwe-Tonge, werden drie medewerkers in het zonnetje gezet vanwege hun jarenlange inzet voor het bedrijf. De jubilarissen waren Piet Visbeen, Joost Abresch en Louis van Gerven.

Door Hans Villerius

Piet Visbeen is al veertig jaar actief binnen Breston. Piet is tegenwoordig werkvoorbereider, maar hij begon als werkplaatschef. Door zijn jarenlange ervaring is hij een bron van informatie en kennis binnen Breston. Hij kent de fijne kneepjes van het vak en is onmisbaar als kennisbron voor de jongere generatie.
Joost Abresch is vijfentwintig jaar in dienst. Hij begon in de werkplaats, maar volgde twaalf jaar geleden, samen met zijn broer Jaap, zijn vader op als directie van Breston. Naast deze taken is Joost verantwoordelijk voor de verkoop, waar hij zich met hart en ziel voor inzet.
De derde jubilaris is Louis van Gerven. Hij is twaalf en een half jaar werkzaam is bij Breston. Ook Louis begon in de werkplaats, maar stapte al gauw over naar het magazijn, waar hij alle materialen en onderdelen weet te vinden. Hij zorgt dat alles op voorraad ligt en dat het werk door kan gaan.

Met De Zonnebloem naar Faunapark Flakkee

NIEUWE-TONGE - Op woensdag 21 mei heeft De Zonnebloem West-Flakkee het Faunapark in Nieuwe-Tonge bezocht. Een geslaagd uitstapje. Met een prachtige en fijne wandeling door het park vermaakten de deelnemers zich prima en ook de speurtocht was een succes. Ook de vrijwilligers hadden het goed naar hun zin. En dat is het doel: een fijne dag voor allen. Uiteraard werden zowel de vrijwilligers als de gasten verwend met een kopje koffie met gebak op het terras. Al met al was het een heerlijke dag. Er staat alweer een nieuw uitstapje gepland, op woensdag 9 juli. Dan gaat de groep lekker naar een terras op het strand, waar er wordt genoten van een heerlijke ijscoupe! Ook enthousiast geworden voor het doen van vrijwilligerswerk? Van harte welkom bij Vereniging De Zonnebloem. De vereniging is nog op zoek naar een enthousiaste secretaris. Voor meer informatie of om aan te melden kan contact opgenomen worden met Aart van der Velden, tel. 06 22058613.

Rommelmarkt RTV SLOGO

OUDDORP - De lokale omroep RTV SLOGO houd zaterdag 12 juli 2014 voor de eerste keer haar jaarlijkse rommelmarkt. Van 09.00 tot 15.00 uur is een gedeelte van de ring van Ouddorp ingeruimd voor de jaarlijkse rommelmarkt.

Ongeveer twintig kramen zullen vol staan met tweedehands spullen (rommel) zoals o.a. glaswerk, potten, pannen, boeken en misschien wel antieke spullen. De inwendige mens wordt deze dag ook niet vergeten. U kunt op het SLOGO terras genieten van een kopje koffie, is er vers gebakken vis verkrijgbaar en staat de barbecue de gehele dag aan. Tevens kunt u terecht voor vragen over de lokale omroep bij de omroep medewerkers en worden er live programma's gemaakt vanaf locatie.

Voor deze rommelmarkt kan de lokale omroep nog enkele goede tweedehands spullen gebruiken. I.v.m. beperkte opslag ruimte kunnen we helaas geen grote spullen aannemen. Heeft u nog iets, neem dan contact op met de rommelmarkt commissie, dhr. A. van der Linde tel. 682620 of Hans van Splunder tel. 0187-682830, liefst tussen 19.00 en 21.00 uur en de spullen worden bij u thuis opgehaald. Kijk voor meer informatie op de website: www.rtvslogo.nl en mail naar info@rtvslogo.nl

Trampoline voor Huize Salem Dirksland Van der Linde rommelmarkten

DIRKSLAND - Het wachten was op het gereed maken v/d tuin om de trampoline te overhandigen
Afgelopen week werd Lijnie met een van haar hulpen (Jeannette) spontaan verwelkomt door de bewoners van Huize Salem voor de overhandiging van de trampoline. De bewoners gingen graag op de foto. Daarna was er koffie thee en gebak en men kreeg vele verhalen te horen van de bewoners. "
Het spontane gebaar dat doet je goed en dan merk je ook waar je voor bezig bent", aldus Lijnie
Binnen Salem, een onderdeel van SjaloomZorg, wonen jongere cliënten met een lichte beperking. Zij hebben ieder een eigen appartement met woonslaapkamer en badkamer. Salem heeft drie verdiepingen en twee gemeenschappelijke huiskamers.

Professor doctor Fop Verheij benoemd tot Ridder

ROTTERDAM/OOLTGENSPLAAT - Vrijdag 13 juni 2014 werd de heer Verheij uit Ooltgensplaat benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Ada Grootenboer-Dubbelman van de gemeente Goeree-Overflakkee reikte de Koninklijke Onderscheiding uit in De Doelen in Rotterdam, tijdens het congres Soma & Psyche.
De heer Verheij nam afscheid als medisch specialistisch staflid, sectormanager en hoogleraar van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie/psychologie van het Erasmus MC, vanwege het bereiken van zijn emiraat.
Zijn inzet en betrokkenheid voor het menselijk welzijn resulteerde in een enorme vooruitgang van de zorg voor kinderen en jeugdigen met psychiatrische problemen. Hij was een bruggenbouwer tussen de psychiatrie en psychotherapie. Hij hield het oog op de verbetering en bewaking van de kwaliteit van de psychiatrieopleiding. Zijn inzet en betrokkenheid bij het landelijk onderwijs dragen bij aan de zorg voor kwetsbare kinderen en jongeren in onze nationale samenleving.

Nieuwe 'Vliedberg' officieel geopend

De openingshandelingen van De Vliedberg en D'n Derden Blok. Foto's: Hans Villerius

OUDDORP – Tijdens een feestelijk samenzijn, donderdagmiddag 12 juni, werd in Ouddorp de nieuwe 'Vliedberg' officieel geopend. Nadat enkele sprekers het woorden hadden gevoerd, werden zowel voor het nieuwe zorgcentrum van CuraMare als voor het naastgelegen appartementencomplex D'n Derden Blok van de Goereese woningbouwvereniging Beter Wonen de openingshandelingen verricht.

Door Hans Villerius

Terwijl de gasten toestroomden en velen buiten op het terras een plaats namen in de heerlijke vroeg-zomerzon, buitelden draaiorgelklanken over het nieuwe Vliedbergterrein en hing er de geur van gebakken kibbeling. Concentraties van kleurige ballonnen gaven aan waar er openingshandelingen te verrichten waren. Dat was allereerst bij D'n Derden Blok, een appartementencomplex waar senioren met een zorgbehoefte zelfstandig kunnen wonen. Hier knipten burgemeester Ada Grootenboer en wethouder Gerrit de Jong samen een ballonnenlint door dat voor de ingang was gespannen. Meteen daarop gevolgd door een feestelijke openingshandeling van 'De Vliedberg'. Ook die werd door de burgemeester verricht, daarbij nu geassisteerd door de dames Klepper en Van den Nieuwendijk van de Cliëntenraad en van Stichting Vrienden van de Vliedberg. Terwijl uit opgestelde speakers de muziek aanzwelde en uit enkele confettikanonnen kleurige slierten de lucht in werden geschoten, die in sierlijke bogen op de genodigden neerdaalden, werd bij de hoofdingang van De Vliedberg een massa ballonnen losgemaakt, die na een druk op een rode knop door de burgemeester het luchtruim koos. Eronder bleek een grote kei schuil te gaan, met daarop de naam 'De Vliedberg', die met het oplaten van de ballonnen meteen werd onthuld.

Gewoon zoals thuis

Maar voordat 't zo ver was, waren er enkele sprekers. Allereerst Pieter van der Hulle, die voor CuraMare als adviseur bij de bouw van o.a. De Vliedberg betrokken was. Uit eigen ervaring bij het zoeken van een zorginstelling voor zijn schoonmoeder wees hij op het belang van een instelling waar het zo veel mogelijk was: 'Gewoon zoals thuis'. Veel traditionele voorzieningen misten dat, ondanks dat de zorg goed was. Een "hospitaliserende uitstraling" overheerste en daar werd je niet vrolijk van, zo gaf Van der Hulle aan. Dat veranderde toen hij een zorginstelling, elders in het land, ontdekte, met een kleinschalige woonvorm, een warme huiselijke sfeer en met een professional die als een moeder haar gezin verzorgde, met passende aandacht voor iedere bewoner van de woongroep, die in grote mate werd vrijgelaten om zijn of haar leven te blijven leiden zoals hij of zij gewend was, rekening houdend met ieders eigen dagritme. "Gewoon zoals thuis." Een instelling waar niet vanuit een centrale keuken voedsel werd bereid, maar waarbij de bewoners zelf konden helpen bij het klaarmaken, genietend van de kookluchtjes die de trek in eten stimuleerden. "Gewoon zoals thuis". Dit bleek niet alleen voor de bewoners veel fijner, maar ook voor de verzorgenden biedt deze manier van werken meer bevrediging, aldus Van der Hulle. Met deze ervaring op zak adviseerde hij, toen CuraMare met nieuwbouwplannen kwam voor – toen nog – 'De Samaritaan' en voor 'De Vliedberg', om vooral niet op uitsluitend bouwkundige vernieuwingen te focussen, nog steeds gebaseerd op traditionele zorgconcepten, maar op nieuwe plannen met kleinschalige woonvormen. Zowel in 'Nieuw Rijsenburgh' als in de nieuwe 'Vliedberg' is dit gerealiseerd en daarmee kon Van der Hulle de bewoners en de medewerkers alleen maar van harte gelukwensen.

Huiselijkheid

Ook waren er felicitaties van architect Ad Lengkeek, die het opgevallen was dat van de achttien uitgangspunten die vijf jaar geleden geformuleerd werden om tot een nieuwe zorgvisie te komen, toen al en nog steeds 'huiselijkheid' hoog in het vaandel staat. Zowel het nieuwe gebouw, de inrichting als de tuin zoals die nu gerealiseerd zijn, zijn hier getuige van. "Kleinschaligheid binnen een groter verband", zo typeerde hij het. "De kleinschaligheid zorgt voor huiselijkheid. Het grote verband maakt een hoogwaardig niveau aan voorzieningen mogelijk. We mogen constateren dat in Ouddorp anno 2014 goede huisvesting voor onze ouderen is gerealiseerd, een plek om je thuis te voelen."

Gerontoloog Prediker

In diezelfde lijn ging wethouder De Jong voort, toen hij het woord kreeg. "Het is vertrouwd om te weten dat er een Vliedberg is, als het nodig is. Een vluchtheuvel waar je heen kan als het water je tot de lippen stijgt." Nederland vergrijst in rap tempo, zo gaf De Jong aan. "Het is nooit eerder voorgekomen dat zoveel mensen tot de categorie 'ouderen' horen. Met deze toenemende vergrijzing is de wetenschap die het ouder worden bestudeert – de gerontologie of geriatrie – booming business. De vraag rijst alleen of de samenleving voldoende is voorbereid, een cultuur heeft ontwikkeld en vormgegeven, waarin het ouder worden een goede plaats kan krijgen.
De wethouder wees op de "levensavond, die veel bewoners van dit tehuis meebeleven", zoals hij aangaf. "Het Bijbelboek Prediker beschrijft op poëtische wijze de laatste fase van de ouderdom, waarin lichamelijk beperkingen zich opdringen. Jaren waarvan men zegt: 'in deze jaren vind ik weinig vreugde meer'. Gedenk daarom aan je Schepper in de dagen van je jeugd, voordat deze kwade dagen en jaren naderen", zo gaf hij aan. "De gerontoloog Prediker geeft een omschrijving van de kwalen en gebreken die hij waarnam bij ouderen in zijn omgeving. Deze observaties zijn herkenbaar. Er ontstaat afhankelijkheid van medische en sociale zorg. Het sociale netwerk krimpt in. Het perspectief van de eigen naderende dood wenkt. Ouder worden betekent een ingrijpende verandering in de levensloop. De beeldende taal waarin Prediker spreekt over het ouder worden, heeft ons wat te zeggen. De betekenis ervan ligt niet in het verleden maar in de toekomst. Prediker roept op om nog voordat de ouderdomskwalen toeslaan, je Schepper te eren. Anders gezegd: Prediker beschrijft de situatie vanuit het verzorgingstehuis met een appèl op de jeugd. Zo bezien is de aandacht voor de aftakeling die er onvermijdelijk komt, verlegd naar de periode ervoor. Het gaat om het leven vóór de aftakeling. Jongere: let op! Geniet van het leven in de schepping als het genietbaar is. Daarom investeren we als gemeente ook veel in de begeleiding van onze opgroeiende jeugd. Geluk is de ervaring van kwaliteit, en dat begint al vroeg. Het investeren in de jeugdfase van het leven levert kwaliteit op in de eindfase. De beste ouderenzorg begint daarom bij een goede jeugdzorg", aldus wethouder De Jong.

De plaatselijke predikant ds. C. van den Berg sprak aan het eind van het officiële gedeelte van de bijeenkomst de wens uit dat biddend om de bewoners van 'De Vliedberg' heen gestaan zal worden. En namens de Cliëntenraad was het mevrouw Klepper die het nieuwe zorgcentrum een Bijbel aanbood. Ze deed dat, de wens uitsprekend met de woorden van 1 Koningen 8 vers 29, die ook op de wand in de centrale hal te lezen zijn: 'Dat Uw ogen open zijn, nacht en dag, over dit huis'.

Kernactiviteiten

GOEREE-OVERFLAKKEE

Aspergetocht

Op zaterdag 21 juni is het tijd voor de aspergetocht. Deze tocht van 17, 25 en 40 kilometer gaat langs de prachtige natuurgebieden over de kop van Goeree. De start en finish zijn bij 't Wapen van Stellendam op de Voorstraat. Meedoen kost € 5,-. Aanmelden kan bij de start of stuur een e-mail naar info@vos-web.nl. Onderweg zijn er meerdere stempelposten met wat lekkers en een bekertje drinken. Bij de finish krijgt u een kom aspergesoep.

Excursie Mauritshuis

Op zaterdag 5 juli gaat KunstReis op excursie naar het Mauritshuis, dat eind juni opnieuw wordt geopend. Tijdens de verbouwing van het museum is er een ondergrondse doorgang gemaakt naar een pand aan de overkant waardoor er twee keer zoveel ruimte is. De standaard collectie met topstukken uit de Gouden Eeuw zijn nog steeds zichtbaar. De bus vertrekt om 7.55 uur vanaf Oude-Tonge busstation. Voor andere opstapplaatsen en aanmelden kunt u een e-mail sturen naar info@kunstreis.eu of bellen naar 06 21913954. De kosten voor deze dag zijn € 36,-, inclusief de busreis, koffie met gebak, entree museum en lezing in de bus. Als u een museumkaart heeft mag u gratis het museum in, dan kost de reis u € 12,50.

DIRKSLAND

Fietstocht

Op zaterdag 21 juni houdt ANBO M&W Flakkee een fietstocht. De kosten hiervoor zijn € 5,- per persoon, niet-leden mogen ook meefietsen, zij betalen € 7,50. De kosten zijn inclusief twee keer koffie met gebak en fruit voor onderweg. De start van de tocht is om 13.15 uur bij restaurant 't Anker, Kaai 27. Voor meer informatie kunt u bellen naar 06 20611663. Opgeven kan bij Marrie Breeman, tel. 0187 484559.

Open Huis

Comgoed en Franzen Landbouw houden op zaterdag 21 juni een open huis. De bedrijven geven een kijkje achter de schermen. Franzen Landbouw is een akkerbouwbedrijf en Comgoed is in 2001 gestart met handelsactiviteiten in bodemverbeteraars. Bezoek is welkom tussen 10.00 en 16.00 uur. De bedrijven zijn gevestigd aan Oudelandsedijk 4, tussen Sommelsdijk en Dirksland.

Hummelfeest

Op zaterdag 21 juni is houdt Peuterspeelzaal de Hummelhoek haar jaarlijkse Hummelfeest. Dit jaar is het thema 'Kinderboerderij'. Naast een springkussen, ponyrijden, schminken en de verkoop van koffie, thee, wafels en rommelmarktspullen zullen er ook echte dieren aanwezig zijn. Het feest duurt van 10.00 tot 12.00 uur bij de Hummelhoekaan, Phillipshoofjesweg 57.

Bingo

Op donderdag 19 juni is er een bingo bij S.V.I.K. in de Victoriahal. De bingo begint om 19.30 uur, de zaal gaat om 19.00 uur open. Er worden tien ronden gespeeld, waaronder twee super ronden. Alle deelnemers krijgen sowieso een oranje prijs.

GOEDEREEDE

Klapstoelconcert

Op vrijdagavond 4 juli zijn er in de besloten tuinen van monumentale woonhuizen in Goedereede klassieke concerten en voorstellingen van hoog niveau. De concerten duren elk 25 minuten en zijn verspreid over vier huizen. Het is de bedoeling dat de bezoekers elke 25 minuten rouleren. Als entreebewijs geldt een klapstoel die voor € 25,- gekocht kan worden, vanaf 18.00 uur in de Toren van Goedereede. Hier zit koffie en wijn bij inbegrepen. Aanmelden voor de concerten is verplicht en kan op www.klapstoelconcert.nl, deze wordt op zaterdag 21 juni om 12.00 uur geopend. Aanmelden op een andere manier is niet mogelijk. Na de aanmelding krijgt u een bevestiging. Er is plaats voor 4 x 30 bezoekers, dus wees er snel bij.

HERKINGEN

Zomeravondconcerten

Het jeugdorkest en de fanfare van Amicitia geven op woensdag 18 juni een zomeravondconcert bij restaurant Bolbaken aan de haven van Herkingen. Voor het jeugdorkest Amicitia4Kids is dit een try-out voor hun optreden op zaterdag 21 juni. Het concert begint om 19.00 uur waarna om 19.30 uur de fanfare het concert zal voortzetten. De slagwerkgroep heeft een eigen concert op maandag 23 juni om 19.30 uur bij De Gooye.

MIDDELHARNIS

Fancy Fair

Op vrijdag 20 juni is er een fancy fair op het schoolterrein van de Bosseschool om het 135 jarig bestaan te vieren. De fair duurt van 15.30 tot 20.00 uur. Het geld dat de school hiermee verdient wordt ingezet voor de feestdag op 10 juli en een deel gaat naar de Voedselbank.

Openbare vergadering

De WMO-Adviesraad Goeree-Overflakkee nodigt iedereen uit om op 24 juni haar openbare vergadering bij te wonen. De vergadering duurt van 19.00 tot 21.30 uur en vindt plaats in Het Rondeel. Tijdens de vergadering wordt onder meer het beleid verslavingszorg, het jeugdzorgbeleid en de Wet maatschappelijke ondersteuning besproken.

Streek- & Rommelmarkt

Op zaterdag 28 juni is er in het Diekhuus en op het Diekhuusplein een Streek- en Rommelmarkt. Ook de mensen van het Repair Café zijn aanwezig. Op het plein zijn meerdere kramen met streekproducten en tweedehandsspullen. De markt is geopend tussen 10.00 en 16.00 uur.

Concert

Op vrijdag 27 juni wordt er om 19.00 uur een bijzonder concert gegeven in de Hervormde Kerk van Middelharnis. Aan de drie klavieren van het Leeflang-orgel zullen jonge mensen plaatsnemen in de leeftijd van 6 tot 22 jaar. De entree is gratis, voor meer informatie kunt u een e-mail sturen naar p.kieviet@kliksafe.nl.

NIEUWE-TONGE

Wandelmars

Op vrijdag 11 juli vindt de achtste wandelmars van Nieuwe-Tonge plaats. De tocht start om 18.30 bij Ons Dorpshuis en er kan gekozen worden tussen drie afstanden: 5, 10 of 15 kilometer. Als alle stempelposten bezocht zijn, ligt er voor iedereen een medaille klaar bij de finish. Inschrijven kan op 3 juli tussen 12.30 en 13.00 uur op beide basisscholen in Nieuwe-Tonge, de kosten zijn dan € 2,-. Inschrijven kan ook vlak voor de start om 18.00 uur, meedoen kost dan € 2,50.

Jaarmarkt

Op zaterdag 21 houdt de Hersteld Hervormde Gemeente haar rommelmarkt op het terrein rond de kerk aan de Westdijk. De markt duurt van 9.00 tot 15.00 uur. Er zijn heel veel tweedehandsspullen, maar ook veel nieuwe dingen en ook aan de inwendige mens wordt gedacht. Ook de GoereeExpress zal ritjes maken door het dorp.

OUDDORP

Boeken gezocht

Voor de grote boekenmarkt op zaterdag 28 juni worden nog boeken gevraagd. Het gaat hierbij vooral om theologie- en christelijke boeken. Inleveren kan bij Marijkeweg 1 in Ouddorp. Voor meer informatie kunt u bellen naar 06 26032013.

Kunst- en Ambachtsmarkt

Op zaterdag 28 juni is er een Kunst- en Ambachtsmarkt met een gezellig muziekprogramma in het centrum van Ouddorp. Een markt met 36 kramen, een springkussen, de GoereeExpress en veel muziek en gedichten die door straatmuzikanten worden vertolkt.

Kringloopmarkt

Op zaterdag 21 juni houdt de Doopsgezinde Gemeente de jaarlijkse Kringloopmarkt in de Ring. De markt duurt van 8.00 tot 16.00 uur. Er is voor iedereen wel iets: boeken, bloemen, groenten, antiek, elektronica, handwerken, kleding, spelletjes met prijzen en nog veel meer. Ook is er genoeg lekkers te koop. Een deel van de opbrengst gaat naar de jubilerende stichting Sjaloom Zorg.

iPadcafé

Iedereen met een iPad of andere tablet is welkom om op vrijdagavond 20 juni langs te komen in het iPadcafé in de bibliotheek van Ouddorp. Hier kunnen tips en trucs uitgewisseld worden onder het motto 'Twee weten meer dan één'. Het café is geopend tussen 18.00 en 20.00 uur. De toegang is gratis. Ook als u geen iPad heeft bent u welkom, dat is de perfecte kans om eens te kijken welk apparaat het beste bij u past.

OUDE-TONGE

Inzameling

Op zaterdag 21 juni houdt de werkgroep Uzon een inzameling van goederen voor haar zustergemeente in Uzon. De spullen kunnen ingeleverd worden aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein) van 9.30 tot 11.30 uur. Schone, bruikbare kleding is zeer welkom. Bij twijfel of als u iets op wilt laten halen, bel dan naar G. Groenendijk, tel. 0187 641934, graag voor vrijdagavond 18.00 uur. Ook staat er een collectebusje voor een vrijwillige bijdrage in de transportkosten.

SOMMELSDIJK

Tuinfair

Op zaterdag 21 juni is er van 10.00 tot 16.00 uur een tuinfair bij Hout in Huis & Tuin aan Dorpsweg 5 in Sommelsdijk. Hout in Huis & Tuin verkoopt landelijke meubels voor binnen en buiten. Op de tuinfair worden ook accesoires, brocante, kaarsen, sieraden en andere spullen aangeboden. Kinderen kunnen zich laten schminken, op het theeterras kan er worden genoten van een kop koffie of thee.

Open Huis Careyn

Careyn thuiszorg is verhuisd vanuit de Dillenburg naar Den Hoogen Caemer aan de Sperwer (voormalig kantoor Fides Wonen). Om iedereen kennis te laten maken met de nieuwe locatie is er op donderdagmiddag 19 juni een open huis van 13.30 tot 15.30 uur. Onder het genot van een kopje koffie is de nieuwe ruimte te bezichtigen. Tevens is er een rollatorspreekuur, bloeddruk en glucosespiegel kunnen gemeten worden en is er genoeg informatie over de verzorging en verpleging bij u thuis.

Bingo

Op zaterdag 28 juni is er weer een ANBO-bingo in wijkgebouw De Zwaluw, Sperwer 55. Koffie en thee is gratis, de bingo begint om 19.30 uur.

Pannenkoeken

Op zaterdag 28 juni, tussen 16.30 en 19.30 uur, verandert de grote schuur van familie Boer in een pannenkoekenrestaurant, georganiseerd door Werkgroep Zegveld. De opbrengst hiervan gaat naar de bouw van een medisch centrum in Motoseni, Roemenië. Het 'restaurant' is te vinden aan Bekadeweg 32. Volwassenen betalen € 5,- en voor kinderen tot 12 jaar kosten de pannenkoeken € 3,-. Aanmelden is verplicht en kan door een e-mail te sturen naar antonetteboer@live.nl of bel naar 0187 482017.

STAD AAN 'T HARINGVLIET

Literair café

Op zaterdag 28 juni is er in het Trefpunt een Literair café. Deze wordt georganiseerd door de Reizende Dichters en heeft als thema 'Zomer'. Zowel tijdens de inloop vanaf 13.30 uur als in de pauze zijn er diverse consumpties te koop. De middag gaat van start om 14.00 uur.

STELLENDAM

Visverkoop

Op zaterdag 21 juni houdt de activiteitencommissie van de Hersteld Hervormde Gemeente een visverkoop. Dit jaar zijn er naast haring gebakken vis en gebakken lekkerbekjes verkrijgbaar. De verkoop vindt plaats op het Oranjeplein van 8.00 tot 14.00 uur.

Goede Spullen Markt

Op zaterdag 28 juni is er een Goede Spullen Markt van de Hervormde Gemeente bij de kerk aan de Bosschieterstraat. De markt duurt van 9.30 tot 15.30 uur. Er is voor ieder wat wils. Zo is er antiek, boeken, oliebollen, vis, cake en voor de kinderen is er een springkussen en enveloppe trekken. Ook is er een terrasje waar wat gedronken en gegeten kan worden.

Geslaagden Christelijke scholengemeenschap Prins Maurits

Dit zijn de geslaagden van de Prins Maurits. Allemaal van harte gefeliciteerd!

In het eerste tijdvak zijn de volgende leerlingen geslaagd:

VWO, profiel cultuur en maatschappij

Akkelijn Buscop, Ooltgensplaat; Marlies Drooger, Nieuwe Tonge; Femke Eikelboom, Oude Tonge; Annelies Flikweert, Ouddorp; Judith van Groningen, Nieuwe Tonge; Ronne van der Made, Middelharnis; Babette Molders, Ooltgensplaat; Marlijn van der Sar, Ooltgensplaat; Jacolien Verwijs, Nieuwerkerk;

VWO, profiel economie en maatschappij

Simone Gideonse, Sommelsdijk; Floris van Gils, Achthuizen; Thirza Hogchem, Middelharnis; Floortje van Moort, Nieuwe Tonge; Sanne de Niet, Sint Philipsland;

VWO, profiel natuur en gezondheid

Daniëlle Barendregt, Oude Tonge; Matthijs van Eck, Middelharnis; Margré Kooman, Zierikzee; Lucia Mijs, Achthuizen; Thom van der Sluijs, Oude Tonge; Hans Timmer, Dirksland; Koen van der Zaan, Oude Tonge; Sietske Zijlstra, Sommelsdijk;

VWO, profiel natuur en techniek

Leontine Aarnoudse, Sint Annaland; Lars Flikweert, Ouwerkerk; Mirte Golverdingen, Stad a/h Haringvliet; Koen Jongejan, Dirksland; Jochem Lugtenburg, Dirksland; Marijn Roks, Zierikzee; Bas van Strien, Dirksland;

HAVO, profiel cultuur en maatschappij

Joline de Bonte, Sommelsdijk; Eline Doorn, Sint Philipsland; Bart Hoogerheide, Dirksland; Lotte Jelier, Sommelsdijk; Esther Kievit, Stellendam; Jonieke van den Nieuwendijk, Middelharnis; Tom Verburg, Sint Annaland;

HAVO, profiel economie en maatschappij

Mirjam Aarnoudse, Bruinisse; Martin Appelman, Dirksland; Eline de Bakker, Middelharnis; Niels Besuijen, Middelharnis; Geerten Blonk, Dirksland; Niels Breen, Ouddorp; Henk den Haan, Sint Philipsland; Job Hage, Tholen; Evert-Jan van Herk, Sint Philipsland; Sander Hobbel, Middelharnis; Marlotte Hoff, Dirksland; Elise van Horne, Ooltgensplaat; Christineke Houweling, Oude Tonge; Harm Huizer, Dirksland; Jody van Kempen, Dirksland; Bas Knulst, Sint Maartensdijk; Annelijn Koert, Middelharnis; Jeannette Kom, Oude Tonge; Anneloes Koppelman, Sommelsdijk; Thirza van der Kraan, Stellendam; Gerdine de Leeuw, Middelharnis; Gwendolijn Lugtenburg, Sommelsdijk; Mirthe van der Meij, Stad a/h Haringvliet; Pieter Meijer, Goedereede; Julian Nieuwland, Middelharnis; Jessica Peekstok, Sommelsdijk; Tim Quist, Sint Philipsland; Jeroen van Riel, Stellendam; Carlijn de Roon, Dirksland; Jeremy Sabelis, Nieuwe Tonge; Ruben Schellevis, Sommelsdijk; Renée van der Stoep, Oosterland; Bjorn Vogelaar, Sommelsdijk; Vera ten Voorde, Middelharnis; Martien de Vos, Ooltgensplaat; Henk-Jan van Wijk, Herkingen;

HAVO, profiel natuur en gezondheid

Chanèll Aleman, Ouddorp; Anouk Baltzer, Dirksland; Jelle Bin, Zierikzee; Peter Bin, Zierikzee; Patricia Boekee, Dirksland; Carolien de Bonte, Oude Tonge; Emy Breeman, Sint Philipsland; Arian Donkersloot, Dirksland; Lindy Flikweert, Ouwerkerk; Niels Geense, Sint Philipsland; Marit Huizer, Herkingen; Femke Jongejan, Dirksland; Suzanne Klompe, Zonnemaire; Danina Kooijman, Nieuwerkerk; Bram Kroes, Tholen; Misha Leuvenink, Middelharnis; Maurice Lisseveld, Sommelsdijk; Jantine Mans, Ooltgensplaat; Jacko Padmos, Zierikzee; Jeroen van der Ploeg, Dinteloord; Erik Postma, Zonnemaire; Micha van Rumpt, Middelharnis; Liesbeth Soeteman, Melissant; Alieke Struik, Melissant; Willemijn Tanis, Dirksland; Remko Tanis, Ouddorp; Jantine Tieleman, Sommelsdijk; Merel Tuk, Ouddorp; Evy van der Veer, Herkingen; Natasja van der Velde, Dirksland; Manouk Verhage, Sint Philipsland;

HAVO, profiel natuur en techniek

Martijn Bakker, Oude Tonge; Martijn Biemond, Stellendam; Corstian Boerman, Sint Annaland; Jan Willem de Bruyn, Middelharnis; Geert Dogterom, Oude Tonge; Marijn de Jonge, Sirjansland; Arjen Keegel, Sommelsdijk; Rik Knops, Oude Tonge; Leendert Looij, Stad a/h Haringvliet; Lennart Tanis, Ouddorp; Pieter-Geert Wolfert, Dirksland;

VMBO, basisberoepsgerichte leerweg, handel en verkoop

Gerben van Eck, Middelharnis; Steijn de Geus, Herkingen; Davy Kagchelland, Ooltgensplaat; Christian Koert, Ooltgensplaat; Alieke van Loon, Sommelsdijk; Lennard Melissant, Dirksland; Jeffrey Moerkerke, Stellendam; Jesse Pols, Sommelsdijk; Jurgen Ravenstijn, Dirksland; Bart de Ronde, Bruinisse; Joost de Ronde, Bruinisse; Johan Schot, Oud Vossemeer; Jaap-Jan Smit, Ouddorp; Daniël van Weenen, Oud Vossemeer;

VMBO, basisberoepsgerichte leerweg, zorg en welzijn

Mèlanie Albers, Dirksland; Arinda Braber, Sommelsdijk; Leanne Donselaar, Melissant; Marlinde van Duijn, Goes; Marijke Grinwis, Ouddorp; Jan-Willem den Hertog, Nieuwerkerk; Neline Keizer, Herkingen; Esther Kievit, Middelharnis; Bonita Kleijn, Ouddorp; Malinka Kooijman, Ouddorp; Annelie de Leeuw, Dirksland; Marie-Anne Lodder, Sommelsdijk; Amy van Otzel, Oude Tonge; Rick Penning, Melissant; Charlotte Struijk, Dirksland; Rosanna van de Velde, Noordwelle; Saskia Voogd, Ouddorp;

VMBO, kaderberoepsgerichte leerweg, handel en verkoop

Pieter van Alphen, Nieuwe Tonge; Sander Braber, Den Bommel; Sjoerd Broer, Stellendam; Todd Bryant, Goedereede; Jelle de Gast, Sommelsdijk; Robbin de Jong, Dirksland; Michelle de Jonge, Bruinisse; Harry Kieviet, Dirksland; Peterjan Kooijman, Stellendam; Janine Mourik, Oude Tonge; Marten den Ouden, Nieuwe Tonge; Ko Passchier, Noordwelle; Tom van Splunter, Ouddorp; Pim van Strien, Dirksland; Olga Struik, Melissant; Adrianne Vijfhuizen, Sommelsdijk; Matthias van Westen, Sint Philipsland; Simon van Westen, Sint Philipsland; Erik Westhoeve, Ouddorp; Nienke Wiegel, Dirksland;

VMBO, kaderberoepsgerichte leerweg, zorg en welzijn

Esmée van der Cingel, Nieuwerkerk; Nienke Dam, Ouddorp; Aline Dooge, Oosterland; Daniëlle Esselink, Dirksland; Anne van Harberden, Melissant; Gertjan Huige, Nieuwerkerk; Machielda Kardux, Herkingen; Marianne de Kat, Nieuwe Tonge; Moniek Keizer, Ouddorp; Lenneke Klepper, Ouddorp; Mariëlle van der Klooster, Ouddorp; Charlotte van der Linde, Ouddorp; Gertonja Melissant, Dirksland; Nilson den Ouden, Sint Annaland; Elisa Overduin, Bruinisse; Simone Poot, Ouddorp; Sanne Posthuma, Middelharnis; Henriëtte Ras, Ouddorp; Elske Rozenbeek, Middelharnis; Wietske van der Schoor, Oosterland; Hanneke Troost, Sint Annaland; Esther van der Veer, Dirksland; Lotte Vlietland, Melissant; Rachel Wielhouwer, Middelharnis; Angelina Witvliet, Stellendam;

VMBO, LWT, handel en verkoop

Johannes Kalis, Piershil;

VMBO, gemengde leerweg

Corné de Boed, Oosterland; Anouk Bogerman, Den Bommel; Denise van Damme, Ouddorp; Rhodé van Gent, Scharendijke; Kelly Heerschap, Stellendam; Marith Knöps, Dirksland; Ilse Koppenaal, Nieuwe Tonge; Joeri Kruithof, Dirksland; Arjan Lugtenburg, Sommelsdijk; Fleur Mackloet, Oude Tonge; Eysbrand Mol, Sommelsdijk; Louise Nobels, Stellendam; Fréderique Padmos, Bruinisse; Lars van Poortvliet, Sint Annaland; Lotte de Ruijter, Sint Philipsland; Arne Schot, Zierikzee; Caroline de Valk, Oosterland; Ilse Wagner, Stad a/h Haringvliet; Remco van der Weele, Zuid Beijerland; Tom Willemsen, Sommelsdijk;

MAVO

Gert Aantjes, Nieuwe Tonge; Jobine Akershoek, Ouddorp; Henk Bikker, Oude Tonge; Sander Blokland, Stellendam; Ilco Bom, Nieuwe Tonge; Sander Boot, Nieuwerkerk; Jeroen Breukel, Sommelsdijk; Elleke Buscop, Ooltgensplaat; Noël Capelle, Nieuwerkerk; Menno Diemers, Stellendam; Amy Dogterom, Oude Tonge; Rijk van Dongen, Dirksland; Babisch Dreijer, Ooltgensplaat; Julian van Driel, Sommelsdijk; Yon van Eijk, Sommelsdijk; Naäma van Estrik, Goedereede; Nina de Geus, Herkingen; Erika Grinwis, Ouddorp; Julian Groenendijk, Ooltgensplaat; Ilse den Haan, Ooltgensplaat; Ilse van der Have, Nieuwe Tonge; Sanne van Heest, Goedereede; Jorian Hogchem, Middelharnis; Lennart van den Houten, Zierikzee; Gido Ista, Stad a/h Haringvliet; Wilmer Jelier, Dirksland; Leanne de Jong, Ouddorp; Kees Joziasse, Bruinisse; Wilmar Klop, Bruinisse; Adriaan Knulst, Sommelsdijk; Hans Koppelman, Sommelsdijk; Ruben van Koppen, Goedereede; Myrthe Legemate, Zierikzee; Heleen Looij, Dirksland; Arie Maliepaard, Nieuwerkerk; Frank Mastenbroek, Ouddorp; Femke Molenaar, Dirksland; Daniëlle Muller, Bruinisse; Rick Oost, Sommelsdijk; Emmy Oosthoek, Ouddorp; Willeanne de Oude, Zierikzee; Dorien Padmos, Bruinisse; Niels Paul, Dirksland; Dinija de Penning, Ooltgensplaat; Sophie van der Ploeg, Dirksland; Rebekka Poel, Sommelsdijk; Marissa Redert, Sommelsdijk; Melanie Redert, Sommelsdijk; Eline de Rooij, Sint Philipsland; Corstiaan Roon, Ouddorp; Lisa de Roon, Dirksland; Arwin Roozemond, Dirksland; Ilse de Rover, Middelharnis; Marieke van der Sluijs, Oude Tonge; Madelon Smalheer, Brouwershaven; Celine Sperling, Ouddorp; Elzine van Spronsen, Sommelsdijk; Marijn Stolk, Herkingen; Jaap Stouten, Zierikzee; Jos van Strien, Dirksland; Andrea Tanis, Ouddorp; Pauline Tanis, Ouddorp; Evie Tieleman, Dirksland; Jeroen Tijl, Nieuwe Tonge; Melanie Tuinstra, Herkingen; Gerben van Veen, Goedereede; Cornelis van der Velde, Dirksland; Ellemijn Verspoor, Bruinisse; Marijn Vos, Sint Philipsland; Leonie de Vos, Sint Annaland; Lisanne van Vugt, Achthuizen; Aron van Wezel, Middelharnis;

Praktijkonderwijs, AKA-diploma

Geert Blok, Middelharnis; Roy de Blok, Middelharnis; Marijke Janssen, Sommelsdijk; Daniëlle Lokker, Den Bommel; Jannerieke Roos, Ouddorp; Adrian Smink, Goedereede;

RGO blij met aantal geslaagden 1e periode

MIDDELHARNIS – De RGO is bijzonder tevreden over het aantal leerlingen dat nu al geslaagd is. De school verwacht dat er volgende week, als de uitslagen van de herkansingen bekend zijn, nog een aantal geslaagden bij zullen komen. De RGO wenst alle herkansers heel veel succes met de voorbereidingen en het maken van het examen. 'Voor alle geslaagden: Van harte gefeliciteerd!'

Geslaagden Atheneum

Tamara de Boed, Oude-Tonge; Mathijs de Boer, Sommelsdijk; Koen Broeders, Oude-Tongel; Kim Butter, Oude-Tonge; Sharon Damen, Oude-Tonge; Sven Dubbeld, Middelharnis; Joep Eijkenduijn, Middelharnis; Charlene Eringaard, Stad aan 't Haringvliet; Lotte Fekkes, Sommelsdijk; Richard Fokker, Sommelsdijk; Hermen Groenendijk, Nieuwe-Tonge; Tirza Izelaar, Middelharnis; Sander Kats, Sommelsdijk; Brigitte Kock, Ooltgensplaat; Anneleen Kolijn, Sommelsdijk; Lotte De Korte, Middelharnis; Amber Kroon, Middelharnis; Lesley Lock, Stad aan 't Haringvliet; Lisanne Lokker, Den Bommel; Kiki Los, Sommelsdijk; Martijn de Munck, Oude-Tonge; Stefan Peeman, Sommelsdijk; Eva Prins, Nieuwe Tonge; Thijs Ratsma, Dirksland; Sinan Shamun, Middelharnis; Yoshka Spuij, Middelharnis; Dennis Stoel, Middelharnis; Stephanie Stolk, Goedereede; Teun Tanis, Bruinisse; Lex Tuinenburg, Middelharnis; Loïs Verhulst, Achthuizen; Mitchell Vervloet, Sommelsdijk; Joris de Vogel, Oude-Tonge; Tim Vroegindeweij, Sommelsdijk; Lennart Van Wageningen, Sommelsdijk; Nina Van Welsenis, Sommelsdijk.

Geslaagden HAVO

Lyn van der Beijl, Bruinisse; Julia van den Berg, Middelharnis; Yoran van Bezooijen, Achthuizen; Lobke de Boed, Oúde-Tonge; Matthijs den Boer, Oude-Tonge; Demi Bol Raap, Stellendam; Robbie Bosch, Achthuizen; Veronique Breeman, Middelharnis; Kevin Bronkhorst, Middelharnis; Romy Buijs, Oude-Tonge; Nick Campfens, Achthuizen; Juan Van Dam, Sommelsdijk; Tirza van Dijk, Ouddorp; Lars van den Dool, Sommelsdijk; Amber Flohil, Ouddorp; Ruben Van Galen, Herkingen; Bob van Gilst, Middelharnis; Merel Goedhart, Sommelsdijk; Willem Goudswaard, Sommelsdijk; Jeroen Groenendijk, Oude-Tonge; Claudia Guldemeester, Dirksland; Christian Hoogzand, Sommelsdijk; Eva Hordijk, Sommelsdijk; Steffie Ista, Bruinisse; Thijs Jochems, Oude-Tonge; Jordi Kamp, Middelharnis; Kaylee Keijzer, Stellendam; Ian Kievit, Middelharnis; Jordy van der Kolk, Sommelsdijk; Roos Korbijn, Sommelsdijk; Jasper Kroon, Sommelsdijk; Nienke Maliepaard, Dirksland; Anouk van der Mast, Middelharnis; Britt Middendorp,Middelharnis; Ton van Nieuwenhuijzen, St. Philipsland; Bob Van Nimwegen, Sommelsdijk; Femke Pollemans, Oude-Tonge; Nikita Rot, Bruinisse; Kristel Schellevis, Sommelsdijk; Merel Slui, Middelharnis; Joost Veerman, Sommelsdijk; Devin Verolme, Middelharnis; Richard Vissering, Ouddorp; Jelle Van Vliet, Ouddorp; Rosemarie van der Waal, Numansdorp; Rebecca de Waal, Oude-Tonge; Daniël van der Wal, Dirksland; Mike van der Winden, Sommelsdijk; Mariska Zoon, Dirksland.

Geslaagden VMBO basis

Davy ten Hove, Dirksland; Martijn Spruit, Oude-Tonge; Coen Vroegindeweij, Oude-Tonge.

Geslaagden VMBO kader

Sheila Admiraal, Den Bommel; Jurek van Bergen, Achthuizen; Joyce van Dam, Stellendam; Amber Grootenboer, Sommelsdijk; Leonie de Hertogh, Bruinisse; Femke Joosten, Willemstad; Bryan Jumelet, Bruinisse; Kimberly Kardux, Melissant; Marissa Klem, Dirksland; Eline Koolaard, St Philipsland; Shanti van Lenten, Oude-Tonge; Jorn Luijmes, Middelharnis; Lysa van Marrewijk, St Philipsland; Esmee Mastenbroek, Stad aan 't Haringvliet; Thom Meijer, Oude-Tonge; Puck Molenberg, Den Bommel; Daan van Oudenaarden, Melissant; Carlyn van den Steenhoven, Stellendam; Renée Temmink, Goedereede; Anne-May van 't Veer, Bruinisse; Tim Verhoosel, Den Bommel; Matthijs Vijfhuizen, Dirksland; Daan Visbeen, Melissant; Emma Zonneveld, Ouddorp.

Geslaagden Mavo

Xanicia Abadie, Achthuizen; Carmen van Alphen, Oude-Tonge; Mitchel Barendregt, Ooltgensplaat; Ramon van den Berg, Melissant; Jasper Biesheuvel, Dirksland; Leone Bijsterbosch, Nieuwe-Tonge; Wim Braber, Oude-Tonge; Esmee Brevé, Ouddorp; Rick Brevé, Stellendam; Kelly Bruggeman, Sommelsdijk; Ruben Butter, Sommelsdijk; Laura van Damme, Sommelsdijk; Thijs Dogterom, Sommelsdijk; Sanne Drenth, Sommelsdijk; Wiljan Driece, Middelharnis; Cherie van Eijck, Nieuwe-Tonge; Ard Van Es, Sommelsdijk; Demiën Faasse, Oude-Tonge; Ruben Fernandez, Middelharnis; Kim Fokker, Ouddorp; Mees Groenendijk, Sommelsdijk; Niels Groenewoud, Ooltgensplaat; Denise Guldemeester, Dirksland; Milou Van Heemst, Nieuwe-Tonge; Matthijs Herkenraad, Middelharnis; Rémon Hobbel, Ooltgensplaat; Iris Hoek, Ouddorp; Rick Hoekman, Middelharnis; Rowan Holleman, Sommelsdijk; Christi Hoogervorst, Middelharnis; Edo Hooghiemster, Nieuwe-Tonge; Demi Huigen, Ouddorp; Chayenne Hullegie, Sommelsdijk; Samara Johnson, Ooltgensplaat; Aron Kamminga, Den Bommel; Eltjo Keuning, Melissant; Duncan Kik, Oude-Tonge; Sean Klijn, Sommelsdijk; Dennis ten Klooster, Bruinisse; Tjeenk de Knegt, Sommelsdijk; Thijs van der Kooij, Den Bommel; Jade Koppenaal, Den Bommel; Tessa Kortlandt, Middelharnis; Liza Koster, Middelharnis; Vincent Kraaijenbos, Ooltgensplaat; Mélanie De Leeuw, Nieuwe-Tonge; Bart van Lenten, Oude-Tonge; Daryl Linge, St Philipsland; Kirsten Lokker, Den Bommel; Meghann Los, Sommelsdijk; Sanne Lugtenburg, Sommelsdijk; Roy Lukus, Oude- Tonge; Soheil Madady, Dirksland; Femke Meijboom, Oude-Tonge; Robin Van Peperstraten, Achthuizen; Maurice Pijl, Melissant; Tristan Ramos, Sommelsdijk; Shona Raven, Dirksland; Robert Reijnen, Middelharnis; Dolores de Ridder, Melissant; Sebastiaan van Rijen, Stad aan 't Haringvliet; Demi Ringlever, Oude-Tonge; Nadja Roon, Stellendam; Glenn Schoovers, Middelharnis; Alex Van Soest, Stellendam; Anouk Spoor, Dirksland; Dana Van Stiphout, Dirksland; Nick Stofregen, Oude-Tonge; Roy Stoutjesdijk, Oude-Tonge; Sidney Swaen, Middelharnis; Jeffrey Troost, Melissant; Anouk Troost, Middelharnis; Shanice van Veen, Melissant; Kristel Verhage, Middelharnis; Iris Visbeen, Dirksland; Suzie Visbeen, Dirksland; Lennart van Vliet, Middelharnis; Jelle Wolfert, Dirksland; Niels van Zanten, Den Bommel; Samira van der Zee, Dirksland.

Geslaagden VMBO Edudelta College Middelharnis

Met trots presenteert Edudelta College Middelharnis de geslaagden van haar VMBO. Deze leerlingen hebben vier jaar lang keihard gewerkt om zich nu te gaan bewijzen op de arbeidsmarkt en vervolgopleiding. Zij weten als géén ander hoe het is om te leren werken met hoofd, hart en handen. Dankzij hun inzet, doorzettingsvermogen en opgedane ervaringen in een authentieke en ambachtelijke leeromgeving binnen het Edudelta College, zijn ze nu in staat om het bedrijfsleven te ondersteunen met hun vakkennis en vakmanschap. Onderstaande leerlingen gaan dan ook met hun diploma een mooie toekomst tegemoet. Allen van harte gefeliciteerd!

Studie: M-GL 4: M-Gemengde leerweg
Landbouw, Techniek, Economie 4

Mariëlle van der Bok, Ouddorp; Eline van den Bos, Sommelsdijk; Wouter Bruggeman, Oude-Tonge; Wesley Doff, Oude-Tonge; Jorben Goedegebuur, Oude-Tonge; Eline Jelier, Dirksland; Sjoerd de Jong, Ouddorp; Marijn Knoot, Numansdorp; Sjoerd Koster, Oude-Tonge; Melanie Latooij, Oude-Tonge; Niek van Loon, Oude-Tonge; Anouk van Marion, Stellendam; Kyle Meysen, Dirksland; Kim van Oudenaren, Sommelsdijk; Mart-Jan Sonneveld, Den Bommel; Jeroen van der Veer, Stellendam; Melanie Verwijs, Zierikzee; Amanda Wagemans, Ooltgensplaat; Leon van Wageningen, Nieuwe-Tonge; Mitchell Wijnbeek, Achthuizen; Marlies de Winter, Melissant; Janneke Zoon, Middelharnis.

Studie: M-LWT 4: M-Landbouw en techniek 4

Dulcinéia de Boet, Oude-Tonge; Gerdine Glasbergen, Sint Philipsland; Dylan Louwen, Herkingen; Joan Melissant, Ouddorp; Thomas Pikaart, Ouddorp; Rick Venneman, Stellendam.

Studie: M-BL 4: M-Basis Landbouw,

Techniek, Economie 4

Talisa de Bakker, Den Bommel; Sylke Bal, Bruinisse; Jan Leendert van den Berge, Zierikzee; Jessica van Bladel, Dirksland; Jaap Broere, Sommelsdijk; Eleni Chalkia, Middelharnis; Rosanna van Dam, Ouddorp; Luca Drevijn, Middelharnis; Raymon Föller, Sommelsdijk; Carlo van de Geest, Sommelsdijk; Ronald Grinwis- Ouddorp; Jan van Harberden, Melissant; Roy Hoogstad, Sint Annaland; Matthew Horsman, Middelharnis; Fabiënne Kalle, Sommelsdijk; Linda Kardux , Melissant; Kevin Karenbeld, Nieuwe-Tonge; Jowi Kievit, Stad aan 't Haringvliet; Sam van de Klundert, Melissant; Eva de Kreij, Sommelsdijk; Francisca van Lenten, Sommelsdijk; Floris Lokker, Den Bommel; Soraya Maat, Stellendam; Jarno Maliepaard, Stad aan 't Haringvliet; Justin Meesters, Middelharnis

Studie: M-BL 4: M-Basis Landbouw,
Techniek, Economie 4 (vervolg)

Quinten Meijers, Melissant; Abdirahman Mohammud Sharif, Dirksland; Fréderique Mol, Den Bommel; Lennard Nelis, Sommelsdijk; Mick van den Nulft, Stellendam; Michael Ouwens, Numansdorp; Martijn Padmos, Nieuwerkerk; Nathalie Regenspurg, Sommelsdijk; Joey van der Schans, Ouddorp; Roxanne Scheffer, Stad aan 't Haringvliet; Maurice Schultz, Middelharnis; Lotte van Splunter, Sommelsdijk; Tijmen Tanis, Ouddorp; Niels Tiggelman, Stad aan 't Haringvliet; Djen Tuk, Den Bommel; Aron van der Veer, Herkingen; Kevin van der Velde, Herkingen; Leonard Vijfhuizen, Sommelsdijk; Tessa de Vries, Sommelsdijk; Leen Weeda, Stellendam; Machiel Wiegel, Dirksland; Lorenzo van der Zandt, Ouddorp.

Studie: M-KL 4: M-Kader Landbouw, Techniek, Economie 4

Martin Akershoek, Ouddorp; Roy Baas, Middelharnis; Eric Bouters, Sint Annaland; Marvin Bruggeman, Ouddorp; Marja Campfens, Ooltgensplaat; Joost Grinwis, Ouddorp; Arthur de Jong, Bruinisse; Marco Kievit, Middelharnis; Fabiënne Klepper, Stellendam; Marc Kosten, Sint Philipsland; Sven Krouwer, Achthuizen; Patrick Leijdens, Middelharnis; Kim Lokker, Goedereede; Peter Lokker, Goedereede; Anne Maliepaard, Middelharnis; Leendert Maliepaard, Ouddorp ; Corné Melaard, Stad aan 't Haringvliet; Geert van Nimwegen, Stad aan 't Haringvliet; Jan Noorthoek, Sint Philipsland; Kyara van Putten, Sommelsdijk; Roy Rameijs, Dirksland; Corné van der Sar, Ooltgensplaat; Mike van Splunter, Stellendam; Jamie Taale, Middelharnis; Delano van der Velde, Dirksland; Jaap de Visser, Nieuwe-Tonge; Ilona Vogelaar, Sommelsdijk; Elvira Voots, Oude-Tonge; Bart van der Waal, Den Bommel; Deborah Westdijk, Melissant; Arnoud Westhoeve, Ouddorp; Nino Wielaard, Middelharnis.

Kunstgrasveld voor hockeysport

GOEREE-OVERFLAKKEE - Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor in te stemmen met het beschikbaar stellen van een krediet van 235.277 euro voor de aanleg van een kunstgrasveld voor Hockey Club Goeree-Overflakkee (HCGO). De politici zullen daarbij een besluit moeten nemen dat deze kosten worden doorberekend via de gebruiksvergoeding en dat voor de aanleg van het kustgrasveld de zogenoemde componentenbenadering wordt toegepast en dat de afschrijvingstermijn van fundering en dergelijke wordt vastgesteld op 30 jaar en die van de toplaag van het veld op 15 jaar.

Door Jaap Ruizeveld

Hockeysport in competitieverband kan alleen op kunstgras gespeeld worden. Om het aanbod van sport op het eiland te vergroten is hockey een welkome aanvulling, stelt het college. HCGO heeft nu 150 leden. De populariteit van deze sport neemt flink toe. HGCO heeft in haar verzoek aan de gemeente steeds als locatie geopteerd voor sportpark Oostplaat in Middelharnis. Bij het onderzoek naar realisatiemogelijkheden zijn er contacten gelegd met MSV & AV Flakkee, HCGO en de gemeente. De verenigingen op sportpark Oostplaat zien HCGO graag komen.

Maand uitstel

Gezien het feit dat het hele sportpark onder het sportbesluit valt, moet de investering van een kunstgrashockeyveld ook hierin onder worden gebracht. De gemeenteraad zal uiterlijk in de vergadering van 10 juli een besluit moeten nemen. Dit is noodzakelijk omdat het hockeyseizoen 2014-2015 begint in de eerste week van september. HCGO heeft van de KNHB (Koninklijke Nederlandse Hockey Bond) vier weken uitstel gekregen voor het spelen van de eerste wedstrijd, zodat het veld op 1 oktober van dit jaar er speelklaar moet liggen.

Meet up over onderwerpen Tegenlicht

MIDDELHARNIS - Maandag 23 juni vindt in het Diekhuus een eerste Tegenlicht Meet Up plaats. Het thema is "Gaten in de markt". Iedereen die over dit thema mee wil denken of geïnspireerd wil worden is van harte welkom. Om 20.00 uur wordt de documentaire vertoond en na een korte pauze is er ruimte voor napraten en ideeën uitwisselen. De organisatie van de avond is in handen van de Groene Verbinders, een groep actieve bewoners die kansen voor een duurzame toekomst verkent. Aanleiding hiervoor is de voordracht geweest van Jan Rotmans, hoogleraar transitiemanagement, in september 2013. Deze try out is bedoeld om te kijken of de formule van lokale bijeenkomsten voorziet in een behoefte.

Voor wie Tegenlicht niet kent: Tegenlicht is toekomstjournalistiek. Een reeks informatieve programma's waarin nieuwe ideeën en trends binnen de wereld van politiek, economie, maatschappij en wetenschap worden onderzocht.
Over "Gaten in de markt": De crisis laat de falende macht van de markt zien. De consument wordt weer burger en ontwikkelt initiatieven waarbij persoonlijk contact, samenwerking en overzichtelijkheid voorop staan.

Truckrun te volgen via RTV SLOGO

OUDDORP - De truckrun is een evenement dat voor velen niet meer weg te denken is op Goeree-Overflakkee. De truckrun wordt dan ook wel de leukste file van het jaar genoemd en deze file is op zaterdag 21 juni live te volgen in de diverse radio programma's van RTV SLOGO.

In de uitzendingen op RTV SLOGO word u vanaf 9.00 uur s' morgens op de hoogte gehouden van alle nieuwsfeiten in en om de truckrun, zoals eventuele routewijzigingen, en worden de luisteraars en automobilisten op de hoogte gehouden waar het konvooi zich bevindt, zodat een ieder die dat wil de bewoners van Hernesseroord en de chauffeurs kunnen verwelkomen in hun dorp of stad.
Muzikale verzoeken aanvragen voor deelnemers en chauffeurs is natuurlijk ook mogelijk. Daarvoor kunt u bellen tijdens de uitzendingen naar 0187 682630.
RTV SLOGO zend 24 uur per dag uit via FM 105.6, op de kabel 105.9 MHz en via de internet stream op www.rtvslogo.nl. De TV uitzendingen zijn te zien via UPC digitaal kanaal 31 en analoog op 67+/840.00 mhz.
Kijk voor meer informatie op www.rtvslogo.nl of mail naar info@rtvslogo.nl.

Auticafé

MIDDELHARNIS - Op vrijdagavond 20 juni van 19.00 tot 22.00 uur vindt het Auticafé ZHE plaats in Middelharnis. Het Auticafé is bedoeld voor (normaal-hoogbegaafde) mannen en vrouwen tussen de 18 en 35 jaar met een vorm van autisme, die elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. De avond start met gezamenlijk eten (iedereen neemt iets mee). De entree is gratis, drankjes voor eigen rekening. Het volgende Auticafé is op vrijdagavond 4 juli, waarschijnlijk in Ouddorp. Voor vragen en/of aanmelding kun je een e-mail sturen naar autisme@meezhe.nl of bellen met Caroline Lanser, aandachtsfunctionaris Autisme op tel. 06 14 30 23 15.

Portdagen doen historische tijden herleven in Goedereede

GOEDEREEDE – Om Goedereede in historische sferen te krijgen is niet zo gek veel nodig. Het decor is er al. Het stadje vormt een prachtig plaatje, dé locatie om het verleden te laten herleven. De eerste Goereese Portdagen, op 19, 20 en 21 juni, zullen het bewijzen. Goedereede gaat drie dagen lang minimaal honderd jaar terug in de tijd.

Door Kees van Rixoort

In 1918 brachten vissers een aantal portvaten op de Goereese kade. Het is een bekend verhaal, dat nog altijd voortleeft in het stadje. Niet voor niets verkoopt de plaatselijke supermarkt flessen port met een Goerees etiket. De bijzondere gebeurtenis van bijna honderd jaar geleden is ook het uitgangspunt voor de Goereese Portdagen.
Al ligt de aanleiding om dit evenement te organiseren elders, legt Esther Breen, voorzitter van de Stichting Goereese Portdagen, uit. "Twee jaar geleden, in 2012, hadden we in Goedereede een groot feest. De stad had zevenhonderd jaar stadsrechten en de toren bestond vijfhonderd jaar. Het feest was een groot succes. Heel gezellig én voor iedereen: jong en oud, kerkelijk en niet-kerkelijk. Er was veel saamhorigheid."
Dat, zo dachten een paar enthousiaste Goereeërs, moet een vervolg krijgen. "Maar hoe? Je kunt toch moeilijk Goedereede 701, 702, enzovoorts, gaan vieren", geven secretaris Eric Moerkerk en penningmeester Jaco van Splunder aan. Het denkproces leidde in eerste instantie tot een Bourgondische avond op vrijdag 13 september 2013. Wederom een groot succes, ondanks het minder goede weer. Er stond een tent op de Markt, er was een varken aan het spit en troubadour Peter de Jong wist de stemming er goed in te krijgen met zijn liederen. Wat de sfeer nog verhoogde was dat de meeste mensen in klederdracht rondliepen.

Voor iedereen

Dat voorproefje in de nazomer van vorig jaar krijgt nu dus een driedaags vervolg. Drie dagen met gezellige, culinaire, culturele en leerzame activiteiten voor iedereen.
De Goereese Portdagen beginnen op donderdagavond 19 juni met een portproeverij in de Goereese toren. Een dag later zijn er, na de opening van de Portdagen, Oudhollandse kinderspelletjes als bliklopen, zaklopen, kruiwagenrace en beschuitfluiten. Verder is de Volksdansgroep uit Middelharnis aanwezig en spelen accordeonist Hans van der Werf en de blokfluitgroep van de Koninklijke Fanfare Apollo. Vanaf vijf uur 's middags kan iedereen genieten van Bourgondisch eten op de Markt: varken aan het spit, vis, verse friet, Goereese port en bier, et cetera, allemaal van ondernemers uit de directe omgeving. Troubadour Peter de Jong brengt na het succes van vorig jaar weer zijn liederen ten gehore.

Advocaatwedstrijd

Even terug. Vrijdagmiddag zal ook bekend worden gemaakt wie de advocaatwedstrijd heeft gewonnen. Deelnemers kunnen hun zelfgemaakte advocaat woensdag 18 juni van 14.00 tot 19.00 uur inleveren op het adres Pieterstraat 14. De dag erop buigt een jury zich over de resultaten. En vrijdag mag één van de advocaatmakers zich dan winnaar van de wedstrijd noemen. De oudere inwoners van Goedereede kunnen een glaasje van de gele drank tegemoet zien.

Langste dag

Dan de laatste van de drie Goereese Portdagen: zaterdag 21 juni, de langste dag van het jaar. De dag begint met een Bourgondisch ontbijt in de Barakken. De verzorging van het ontbijt is in handen van Eeterij 'De Thoolse brug' (een van de locaties voor dagbesteding van Sjaloom Zorg met horecawerkzaamheden).
Daarna is de Markt gevuld met oude ambachten, zoals netten boeten en vis roken, en de presentatie van oude en moderne visserijmethoden. Liefhebbers kunnen op de foto in een historische setting. Uiteraard is er volop eten en drinken te koop. Gedurende deze dag speelt stadsbeiaardier Jan Bezuijen op het carillon.

Mijnen en vaten

Stella Ruhe, van wie eerder dit jaar een boek verscheen over Nederlandse visserstruien, geeft twee keer een lezing in de toren. Na het havenportspel, een waterspektakel in de haven, speelt Toneelgroep De Klokkedieven het stuk 'Goeree tussen mijnen en vaten'. Dit in samenwerking met Apollo. Het stuk speelt tijdens de Eerste Wereldoorlog en vanzelfsprekend komt ook de Goereese 'portvangst' van 1918 aan de orde. Voor 's avonds staat een herhaling van de opvoering op het programma. Het publiek kan ook zaterdag weer Bourgondisch eten. Verder: optredens van Apollo en de afsluiting van Koos en zijn Kornuiten. Dat laatste betekent: feestelijke volksmuziek.

De organiserende stichting, die in februari 2014 officieel is opgericht, hoopt dat er veel bezoekers verkleed komen. Net zoals tijdens de festiviteiten in 2012 en op de Bourgondische avond in september. "We willen een beetje de sfeer van 1918 terughalen. Geen podium, geen springkussens." Het bestuur merkt dat Goedereede toeleeft naar de Portdagen. "Het leeft", zegt voorzitter Esther Breen. "Je merkt het aan van alles. Pas is er nog een clubje naar Arnemuiden gereisd voor passende kleding. We hopen op veel vissers, vissersvrouwen, boeren en boerinnen, ook van buiten Goedereede. En we hopen dat de Goereese Portdagen jaarlijks zullen terugkeren." Laat de vuurdoop maar komen.

Toegangskaarten

Voor een aantal onderdelen van de Goereese Portdagen is een toegangskaartje nodig: de portproeverij op donderdagavond, het Bourgondische ontbijt op zaterdagochtend en de lezingen van Stella Ruhe op zaterdag. Kaartjes zijn te koop in de Goereese Toren.
Verder draait het evenement op de bijdragen van sponsors, donateurs (7,50 euro per jaar; er zijn er al ruim honderd) en de Culturele Raad Goeree-Overflakkee.
Meer informatie: zie de Facebook-pagina van de Goereese Portdagen.

Rectificatie

Deze sprankelende foto van de viering van 700 jaar Goedereede is al eerder geplaatst op de voorpagina van Over Flakkee. Toen is abusievelijk de naam van de fotograaf niet gemeld. Dat willen we bij dezen graag rechtzetten. De foto is gemaakt door Nelleke van Nieuwenhuijzen uit Goedereede. Haar specialiteit is het fotograferen in de woestijn. Bekijk haar foto's op: www.woestijn.net, of op 28 juni op de Kunst- en ambachtsmarkt in de Ouddorpse Ring.

Sponsors:

De Goereese Portdagen worden mogelijk gemaakt door:
Gall & Gall Ouddorp, Maaskant Shipyards Stellendam
Stichting Paul van Hessenfonds
Visafslag UFA
Visserijvereniging Zuidwest
Jumbo Sperling
VVV Ouddorp aan Zee
Onze Supermarkt Goedereede
Stichting Promotie Kop van Goeree
Van Wijk Installaties & Constructies|
Goemaat Glas
Henk Netten oudijzer
Therapie & Bewegingscentrum Goeree
Oliehandel GEO B.V.
Wijnkoperij de Halve Maan
Grinwis deuren & kasten
Desiree van Halewijn Fotografie & Beeldbewerking

Cheque Groot Dictee 2013 uitgereikt

MIDDELHARNIS - Vorige week kreeg Adri Krielaart, directeur van Edudelta Middelharnis, een cheque van € 1.000 aangereikt. Dit was de opbrengst van het Groot Dictee 2013. Het bedrag is bestemd voor de 'Ondernemersklas' van het Edudelta College. Men zal er randapparatuur voor de i-pads voor aanschaffen. Voorzitter Leen Saarloos van de Rotary Goeree-Overflakkee overhandigde de cheque.

Bibliotheekwerk moet voor bewoners passend en betaalbaar bereikbaar zijn

GOEREE-OVERFLAKKEE - De positie van de bibliotheek staat onder druk. Diverse landelijke ontwikkelingen en trends, zoals de digitalisering en de komst van de participatiesamenleving, liggen hieraan ten grondslag. Dit staat in een gemeentelijke visie (basisbibliotheekvoorziening Goeree-Overflakkee 2014-2018), die is opgesteld in samenwerking met de Stichting Zuid-Hollandse Delta en die door het college aan de gemeenteraad voor vaststelling wordt aangeboden.

Door Jaap Ruizeveld

Het bibliotheekbeleid moet worden geharmoniseerd zodat er een evenwichtig aanbod van dienstverlening op het eiland plaatsvindt. Januari 2015 treedt naar verwachting de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorziening in werking. Op grond van deze wetgeving zal de positie van de bibliotheek veranderen. Ook drukt het bezuinigingsvoorstel dat in november 2013 door de raad is aangenomen op het huidige voorzieningen niveau. Door dit besluit past de invulling van het bibliotheekwerk niet meer binnen het beschikbare budget en moet naar een alternatieve invulling voor de dienstverlening worden gezocht.

In lijn Cultuurbeleid

Volgens het college doet de visie recht aan de ontwikkelingen op het eiland en de dynamiek binnen het bibliotheekstelsel. Een visie die aansluit op de nieuwe wetgeving, die innovatief is en het belang van de bibliotheek in de maatschappij onderstreept. Vooral ook een visie waarbinnen bibliotheekwerk op het eiland een duurzaam karakter kent en de dienstverlening voor alle inwoners op passende en betaalbare wijze bereikbaar maakt. De visie kent een periode van 2014 tot en met 2018. Op deze manier wordt het duurzame karakter vastgelegd en het biedt ook ruimte om in de toekomst op basis van nieuwe inzichten aanpassingen aan te brengen. De inhoud van het document is in lijn met het te ontwikkelen Cultuurbeleid, de leefbaarheid en vitaliteit in de kernen en het Onderwijsbeleid.

Invoering 2016

Er moeten nu nadere invullingen en uitwerkingen plaatsvinden. Er vinden al gesprekken plaats met instellingen die mogelijk een rol kunnen spelen in de vernieuwde dienstverlening van de bibliotheek. Op basis van samenwerking, beschikbare accommodaties en financiële ruimte worden scenario's ontwikkeld. Het college verwacht vanaf 2016 dat er sprake kan zijn van implementatie van de vernieuwde bibliotheekvoorziening, waarbij dan ook de door de gemeenteraad vastgestelde bezuinigingsopdracht wordt gerealiseerd.

Kinderboerderij uit de as herrezen

Nadat wethouder De Jong een ballonnenlint had doorgeknipt, betrad hij als eerste met enkele bewoners van Hernesseroord de nieuwe kinderboerderij. Ook onthulden Zuidwester regiodirecteur Harry Bosma en Adrie Krielaart een bord aan het hoofdgebouw van de kinderboerderij. Foto's: Hans Villerius.

MIDDELHARNIS – Op Hernesseroord was het afgelopen zaterdag dubbel feest. Het jaarlijkse zomerfeest werd er gehouden, maar ook werd de nieuwe kinderboerderij geopend, nadat de voorgaande in het voorjaar van 2012 in vlammen op was gegaan. "Zo wordt een vlammende start, twee jaar geleden, nu een feestelijk gebeuren", zei daarom wethouder Gerrit de Jong zaterdagmorgen bij de officiële openingshandeling, die onder stralende weersomstandigheden plaatsvond.

Door Hans Villerius

De Jong noemde zich bij die gelegenheid een "trotse wethouder", dit vanwege de grote inzet die velen, ook vrijwilligers, hebben gegeven om de nieuwe kinderboerderij te realiseren. "Een breed gedragen initiatief, dat grote waarde heeft" , zo zei hij. "De kinderboerderij is een plaats, waar zorg en welzijn elkaar ontmoeten."
Ook voorzitter Adrie Krielaart van Stichting Kinderboerderij Middelharnis benadrukte dat de kinderboerderij vooral een ontmoetingsplaats bedoelt te zijn. Al in 1975, bij de oprichting, was dit de insteek "en dat is het nog", zo gaf hij aan. "Een ontmoetingsplaats voor de bewoners van Hernesseroord en voor de bevolking eromheen. Inmiddels heeft de boerderij naast recreatieve ook educatieve doeleinden, want voor leerlingen van het Edudelta College is dit een mooie leer-stageplek om in de praktijk te leren met dieren om te gaan en ze te verzorgen, maar ook om onderhoud aan de stallen uit te voeren." Krielaart bedankte iedereen hartelijk die zich ingezet heeft om in de achterliggende twee jaar de wederopbouw van de kinderboerderij mogelijk te maken, zowel sponsoren als degenen die de handen uit de mouwen staken. Daarbij deed hij nog wel de oproep uitgaan aan iedereen die dat leuk vindt om zich aan te melden als vrijwilliger. "Ook als er geen Edudelta leerlingen aanwezig zijn is er genoeg werk te doen. En afhankelijk van de hoeveelheid vrijwilligers die beschikbaar is, kan de kinderboerderij ruimer worden opengesteld. Voor het publiek zal dat voorlopig alleen nog op de woensdagmiddag zijn, maar de organisatie hoopt dat 't gauw mogelijk zal zijn om ook de zaterdag, of misschien zelfs ook doordeweekse dagen, voor het publiek open te zijn. Wie zich als vrijwilliger aan wil melden kan dat doen via het e-mailadres kinderboerderijmiddelharnis@zuidwester.org of telefonisch via nummer 0187 898648. Zie ook www.kinderboerderijmiddelharnis.nl.

Succesvolle ZomerborrelGO krijgt een vervolg

MIDDELHARNIS - Op donderdag 3 juli 2014 is het zover, dan vindt voor de tweede keer de ZomerborrelGO plaats. De ZomerborrelGO is een groot netwerkevenement met de ambitie om vóór de zomer de ondernemers van Goeree-Overflakkee opnieuw bij elkaar te brengen. Organiserende bedrijven De Vogel Adviesgroep en Visser & Visser Accountants-Belastingadviseurs staan ook dit jaar garant voor een volledig verzorgde netwerkborrel. Er worden ruim tweehonderd gasten verwacht. Locatie van het evenement is evenals vorig jaar de sfeervolle haven van Middelharnis ter hoogte van Brasserie 't Vingerling.
De kracht van de ZomerborrelGO zit in de deelname van zowel kleine als grote bedrijven van heel Goeree-Overflakkee. Bedrijven die samen willen werken en de verbinding zoeken. Er is potentie genoeg op dit eiland met vele mogelijkheden. Vorig jaar werd het event een groot succes, het liep storm met de aanmeldingen en de website moest al snel worden dichtgezet. Het prachtige weer zorgde ervoor dat de borrel volledig in de openlucht kon plaatsvinden. Dit in combinatie met de sfeervolle locatie zorgde voor een uniek concept. De organisatoren geven hieraan met alle plezier een vervolg.
Wilt u deelnemen aan de ZomerborrelGO? Meld u dan snel aan via www.zomerborrelgo.nl.

Wie Kent Goeree-Overflakkee 2014

GOEREE-OVERFLAKKEE - In 2013 is de Lions Club Goeree-Overflakkee begonnen met "Wie kent Goeree-Overflakkee?" In het voorjaar een fietstocht, om het eiland te ontdekken. En in het najaar een kennisquiz.

President van de Lions Hans van den Hurk: "We willen graag iedereen echt goed kennis laten maken met ons mooie eiland. We wonen in een schitterende omgeving met een rijke geschiedenis en cultuur. Maar niet iedereen weet dat. De fietstocht en de quiz werken prima om ons doel te bereiken."
Op zaterdag 21 juni wordt de fietstocht gereden. De tocht gaat zo'n beetje over het midden van ons eiland en is ongeveer 43 km lang. Tijdens de tocht wordt een bezoek gebracht aan het bedrijf Comgoed te Dirksland. Er is dan gelegenheid om een rondleiding mee te maken over het bedrijf met uitleg van alle activiteiten. Een mooie kans om eens in de keuken te kijken van één van de vele interessante bedrijven op Goeree-Overflakkee.
Het startpunt is het parkeerterrein bij Tieleman Keukens in Middelharnis. Onder begeleiding van Aad Kranse en Jaap van Nieuwenhuyzen start de tocht om 10.30 uur. Aan het einde van de middag biedt Werelds In-Side bij Tieleman een afsluitend fietsmenu aan voor de vaste prijs van € 10 per persoon.
Lions Goeree-Overflakkee ondersteunt een aantal goede doelen. Bekend is de ondersteuning aan stichting vakantiewoning gehandicapten in Ouddorp. Daar wordt een volledig aangepaste vakantiewoning beschikbaar gesteld aan mensen die niet zomaar gebruik kunnen maken van de reguliere vakantiemogelijkheden. Daarnaast steunen de Lions het Paul van Hessenfonds. Dit fonds is pas nog in het nieuws geweest vanwege het Stolpersteineproject. Het plaatsen van kleine herdenkingsstenen in de straat vlak voor de woningen vanwaar joodse eilandbewoners tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn weggevoerd. De opbrengst van deze fietstocht is bestemd voor deze goede doelen. Meedoen kost € 7,50 per persoon.
Vooraf aanmelden is wenselijk. Dat kan via de telefoonnummers 06 22660685 of 06 40044183, of via de mail: jnieuwenhuyzen@planet.nl of arend1938@gmail.com.

"In het najaar komt de Wie Kent Goeree-Overflakkee Quiz weer aan bod", zegt Hans van den Hurk. "Deze quiz moet aan het einde van jaar, want een vaste rubriek daarin is 'Het Eilanden-Nieuws van het afgelopen jaar'. Dus iedere week deze krant lezen. Dan heb je in ieder geval één onderdeel van de quiz al onder de knie!"

Eerste kinderboek van Caroline Melissant
Educatief zoekboek over de vissen in de Noordzee

Zaterdag 21 juni komt het kinderboek 'Walter & Poes , Verstoppertje in de Noordzee' uit. Een educatief zoekboek voor peuters en kleuters over de vissen en hun leefomgeving in de Noordzee. Dit is het eerste boek van Caroline Melissant uit Goedereede. Als het aan haar ligt niet het laatste. "Het idee is een boekenreeks van vier zoekboeken die elk gaan over een schakel in de visketen. Na het lezen van alle boekjes kennen kinderen precies de weg die de vis aflegt vanaf de vangst op zee tot de vis in de winkel ligt."

De afstand tussen producent en consument is groot. En de afstand tussen visser en consument is nog groter dan die tussen boer en consument. De jeugd weet niet waar hun eten vandaan komt. Zij zijn de toekomst en daarom vindt Caroline Melissant het belangrijk de jeugd op vroege leeftijd bekend te maken met verschillende vissoorten, de visserij, visafslag en vishandel. "Kinderen zijn nieuwsgierig en leergierig. Zeker op jonge leeftijd. Voor diverse opdrachten vanuit mijn communicatiebureau INZee Communicatie & Trends heb ik de visserijsector vertegenwoordigd. Onder andere bij Diergaarde Blijdorp en tijdens de Floriade in Venlo. Kinderen vragen je dan het hemd van het lijf. Ze willen weten waar de vissen leven, hoe ze worden gevangen en hoe ze smaken. Kinderen zijn realistisch. Ze vinden vissen mooi en lief maar ook erg lekker!," vertelt de auteur van het boek lachend.

Educatief

Het boek met de titel 'Verstoppertje in de Noordzee' is geschreven door Caroline Melissant en de gekleurde illustraties zijn gemaakt door Denise Kruithof. Omdat de schrijfster vroeger zelf graag in de bibliotheek aan een tafeltje in zoekboeken bladerde is haar eerste boek een zoekboek geworden. Een educatief zoekboek omdat de tekeningen realistisch zijn. Echte vissen verstopt in hun echte leefomgeving. Melissant: "Ik hoop dat kinderen na het lezen van het boek de vissen in de vitrine bij de visboer herkennen aan hun uiterlijke kenmerken die ze spelenderwijs eigen hebben gemaakt. Dat is het idee."

Verstoppertje in de Noordzee

Welke vissen zitten er in de Noordzee? Hoe zien ze eruit? Welke kleuren hebben ze? Waar en hoe leven ze? De hoofdpersonen Walter en Poes fantaseren over hoe het eruit ziet onder water. Ondertussen in de diepe Noordzee speelt de Rode Poon met zijn 10 vriendjes verstoppertje. De schol, kabeljauw, rode mul, tarbot, inktvis, zonnevis, haring, zeebaars, tong en makreel hebben zich verstopt. Rode Poon neemt de jonge lezertjes mee op zijn zoektocht. De aandacht van het kind wordt naar de aantrekkelijk gekleurde illustraties getrokken waarin op iedere pagina een vis is verstopt.

Kopen

Het boek geeft Melissant uit in eigen beheer en is te koop per stuk of grotere aantallen, via de website www.visserijavonturen.nl.

Zaterdag 21 juni wordt het boek verkocht tijdens de Goereese Portdagen in Goedereede en op zaterdag 30 augustus tijdens de ledendag van Rabobank Goeree-Overflakkee. Het boek verschijnt dankzij financiële steun van Rabobank Goeree-Overflakkee en VVV Ouddorp aan Zee.

Winkelprijs: 12,95 euro
ISBN: 9789081819411
Uitgeverij: Linkt Media Rotterdam
Het boek is verkrijgbaar bij VVV Ouddorp aan Zee en bij de Bruna in Ouddorp.

Geslaagde Roparun voor de Tieleman Keukens & N. Mijnders Runners

Tijdens het afgelopen Pinksterweekend liepen twee teams van AV Flakkee mee met de Roparun; de Tieleman Keukens & N. Mijnders Runners. Beide teams finishten zonder problemen. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer waarbij teams lopen en fietsen vanuit Parijs en Hamburg naar de finish in Rotterdam. Via deze loop halen de teams geld op dat ten goede komt aan kankerpatiënten.

Uitslag wedvluchten PV de Reisduif

SOMMELSDIJK – De uitslag van de wedvluchten die op vrijdag 13 en zaterdag 14 juni werden gevlogen bij PV de Reisduif in Sommelsdijk.

Vrijdag 13 juni

Gelost: 13.00 uur Deelnemers: 15 Duiven: 48 Weer: wzw bij Bordeau nno.
P. van den Boogert (2/9); 1, 2. B. van den Ochtend (1/1); 3. P.G.I. van den Boogert (1/5); 4. J.C. Visser (1/2); 5. Mariska v/d Made (2/4); 6, 10. J. van Alphen (1/2); 7. H. Rosmolen (1/4); 8. D. Maliepaard (1/2); 9. COM. Grinwis (1/5); 11. J.L. Hoekman (1/3); 12.

Zaterdag 14 juni

Gelost: 8.15 uur. Deelnemers: 9. Duiven: 159. Weer: noord.
J.K. Hoekman (12/28); 1, 3, 7, 8, 9, 12, 14, 17, 28, 31, 35, 37. P. van Moort (7/17); 2, 5, 6, 24, 25, 33, 39. M.A. van Nimwegen (2/7); 4, 15. J. de Blok (3/6); 10, 27, 37. Comb. v/d Sluys (5/15); 11, 16, 19, 34, 40. J. van Alphen (6/32); 13, 18, 20, 21, 23, 38. Appel Vis van Heemst (1/29); 22. J. Springvl. – Dubbeld (3/15); 26, 29, 32. A. v/d Linde (1/10); 30.

Uitslag dressuurwedstrijd Manege Oostmoer

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Uitslag van de dressuurwedstrijd voor pony's. De proeven F5, F6, F7 en F8 werden gehouden op zaterdag 14 juni bij Manege Oostmoer. Voor deze proeven dient een minimaal aantal punten behaald te worden van 210.

Proef F5

Naomi Stouten, Spiky, 234 punten; Annelie du Pree, Rody, 232 punten; Willemijn v/d Boom, Rody, 222 punten; Liza Stouten, Sproet, 212 punten.

Proef F6

Lisa Pegels, Sproet, 238 punten; Willemijn Koert, Sproet, 233 punten; Tessa Trommel, Glory, 230 punten; Marit Grinwis, Disney, 229 punten, tevens diploma F6 behaald; Daphne van Zwienen, Doddle, 227 punten, tevens diploma F6 behaald; Amber Vroege, Ginger, 225 punten; Amber Edelbloedt, Glory, 224 punten; Esmée Dirksen, Rody, 222 punten; Noa Vroegindeweij, Noortje, 217 punten.

Proef F7

Yvonne van Dis, Marquerita, 235 punten; Leonie Möhrke, Doddle, 230 punten; Tamara Uil, Disney, 227 punten; Gaby v/d Welle, Chippie, 223 punten.

Proef F8

Amy de Geus, Rody, 242 punten; Iris Dane, Iwan, 235 punten; Mandy Popyus, Glory, 233 punten, tevens diploma F8 behaald; Sanne v/d Berg, Ginger, 229 punten, tevens diploma F8 behaald; Amélie Buijs, Ginger, 222 punten.

Turnen met plezier in Breda!

BREDA - In het weekend van 7 en 8 juni deden de turnsters van Sparta Stellendam en Olympia Dirksland mee aan de Open Bredase Turn Kampioenschappen. De zaal was net een kruiswoordpuzzel met over het hele weekend ruim 850 deelnemers, maar door de goede organisatie bleef de sfeer lekker ontspannen.

Op zaterdag kwamen bij de instappers Sabine van Soest en Maud Eger in actie. Sabine (17e) scoorde goed op haar sprong met een hoge salto en turnde ook op de andere toestellen goede oefeningen. Voor Maud (14e) was het haar eerste echte wedstrijd. Ze liet al een arabier flikflak zien op vloer maar vergat haar handstand op balk, wat haar punten heeft gekost.
Bij de jeugd in de keuze oefenstof turnden Jacolien Both en Sophie van Seters. Jacolien (9e) had last van een knieblessure waardoor ze haar afsprong van brug niet turnde. Ondanks haar pijn heeft ze nog een goede wedstrijd gedraaid. Sophie (4e) scoorde het hoogst op haar sprong door als enige een arabier met draai te springen. Ze viel van de balk, maar liet op vloer zien dat ze bij de beste hoort en scoorde op dit onderdeel het tweede cijfer van haar categorie.
Lisa van Barneveld (13e) deed mee bij de pupillen 2. Ze begon op balk en moest deze verlaten met de radslag maar heeft voor het eerst de salto als afsprong geturnd. Ook liet ze op vloer voor het eerst arabier flikflak zien. De brug turnde zij erg netjes en scoorde hiermee het tweede cijfer van haar categorie.
In de laatste ronde van de zaterdag waren de jeugd 1 meiden Sacha Osseweijer, Yu Xia de Jong, Colinda Kievit en Celine Melaard aan de beurt. Sacha (14e) turnde een stabiele balkoefening, hiervoor kreeg ze 12,05 punten. Celine (12e) en Yu Xia (8e) lieten beiden een mooie vloeroefening zien en kregen respectievelijk 12,50 en 13,15 punten. Colinda (7e) sprong voor het eerst op een wedstrijd half in half uit over het pegasus en dit werd beloond met een 11,175. Op brug had ze ook de kip hoog aan haar oefening toegevoegd, zij werd in haar categorie tweede op dit toestel.

Opbrengst AvondFiets3Daagse

Jasmijn met de cheque

SOMMELSDIJK – Dit jaar was er de vijfde AvondFiets3Daagse van Goeree-Overflakkee. Ondanks de regen op de eerste twee avonden was er een groepje stoere fietsers die mee wilden doen. Maar de derde en tevens laatste avond maakte veel goed. De organisatie is blij met de opbrengst, namelijk een bedrag van € 275, volledig bij elkaar gefietst door alle deelnemers en dat in zijn geheel naar Jasmijn en lotgenoten gaat. Het Prinses Beatrix Spierfonds kan met dit geld behandelingen, onderzoeken en medicijnen verbeteren zodat Jasmijn en lotgenoten die SMA hebben een beter leven kunnen krijgen.

OUDE-TONGE - De avondvierdaagse van Oude-Tonge is weer een groot succes geweest. Ondanks een aantal dagen regen heeft een record aantal van 185 deelnemers, regen, wolken en op de laatste dagen ook zon doorstaan. In de afstanden 3, 7 en 15 is er door en om Oude-Tonge vier dagen lang gewandeld. Mede dankzij de inzet van vrijwilligers zijn de vier dagen goed verlopen. De sponsoren, Keurslager Bouter, van Noord Tomaten, Coolbergen Radijs, Dawn Holland en AH worden bedankt voor het leveren van de lekkernijen op de verschillende avonden. De laatste avond zijn de lopers voorzien van rijdende DJ en onder begeleiding van Dansgroep VIVACE binnen gehaald. Mede door deze muzikale ondersteuning is er gezorgd voor een mooie kleurrijke optocht door Oude-Tonge. De Oranje Vereniging is van mening dat een avondvierdaagse niet kan zonder muzikale binnenkomst. Mede daardoor kijkt Oranje Vereniging Oude-Tonge terug op een geslaagd evenement en kijkt uit na de avondvierdaagse van volgend jaar.