info@eilandennieuws.nl
t. 0187 74 54 50

Dinsdag Eilanden-Nieuws

18 mei 2016

Dinsdag Eilanden-Nieuws 18 mei 2016


Heeft u vragen of wilt u het abonnement wijzigen neem dan contact op: info@eilandennieuws.nl of 0187-745450

Opening Hotel en Beachresort Punt-West in Ouddorp

Frans Tollenaar krijgt ‘recreatie’-boek 'Tussen Tent en Villa' van destijds gepromoveerde Mieke Dings. Foto Wim van Vossen Fotografie

OUDDORP - Een onverwachte en verrassende act vrijdagmiddag aan het begin van het programma bij de officiële oplevering en opening van het resort aan de Grevelingen. Allen die aan de realisatie van het project Punt-West Hotel en Beachresort, vanuit hun eigen discipline en of werkverband als investeerders, aannemers en onderaannemers betrokken zijn geweest, kregen een 'bedank'-signaal. Initiatiefnemers Matthijs Zeelenberg (Zeelenberg Ontwikkelingsmaatschappij bv) en Marco Bij de Vate (dPP Vastgoed Groep) wilden met dat gebaar, het maken van een diepe buiging, hun erkentelijkheid tonen voor de geleverde inzet en support voor dit project dat niet alleen landelijk maar ook internationaal in de schijnwerper staat. Een groot aantal genodigden, onder wie burgemeester Grootenboer, vertegenwoordigers van bedrijven en instanties en vanuit de media, woonden het evenement bij.

Door Jaap Ruizeveld

"Dromen komen uit als je de moed hebt om hen na te jagen. Beach Resort Punt West, daar kan je niet meer omheen". Felicitatiewoorden van wethouder Frans Tollenaar van de gemeente Goeree-Overflakkee, vrijdagmiddag gericht aan de beide initiatiefnemers Zeelenberg en Bij de Vate. Hun succesvolle samenwerking strekt zich inmiddels al over 20 jaar uit. De portefeuillehouder schetste - vanuit de overheidspositie - de procedure en de ontwikkelingsfase. Hij had in het traject het stokje overgenomen van zijn collega Arend-Jan v.d. Vlugt. "De droom begon met het oprichten van het Innovatieplatform in 2007. Centraal stond de boodschap voor gewenste ontwikkelingen rond de Brouwersdam. Met als thema 'Het moet en kan anders'.

Duin-doorkijkje Beachresort op Grevelingenmeer. Foto Jaap Ruizeveld
Initiatiefnemers Zeelenberg en Bij de Vate met direct betrokkenen bedankten voor ondervonden inzet, loyaliteit en support. Foto Wim van Vossen Fotografie

>> Lees verder op pagina 3

Koffiekan in de Westduinen

OUDDORP – In de Westduinen, pal achter de beeldentuin van Stasja Goedbloed en Arthur Broek, aan de Dijkstelweg 58 in Ouddorp, is zaterdag een tweetal kunstwerken geplaatst van de bekende Nederlandse kunstenaar Klaas Gubbels, woonachtig in Arnhem. Gubbels is vermaard met zijn creaties/stillevens van tafels, stoelen en koffiekannen. Duidelijk herkenbaar prijkt die koffiekan nu aan de rand van het duingebied. Het gaat om een tijdelijke presentatie, van enkele maanden, waarmee het Zuid- Hollands Landschap, na zorgvuldige contacten en voorbereidingen, instemde.

Tekst en foto: Jaap Ruizeveld

De kunstwerken, die vanaf de uitzichttrap in de beeldentuin op heel korte afstand te zien zijn, hebben een een aantal maanden in Amstelveen gestaan en gaan na de Ouddorpse fase vervolgens naar de gemeente Waalre. "Fijn dat wij in Ouddorp dit zomerseizoen de kunstwerken nabij onze beeldentuin kunnen tonen", vertelt Arthur Broek. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier om een experiment in de duinrand. Een tijdelijke plaatsing. Klaas Gubbels werkt, behalve in Nederland, ook in Frankrijk. Zijn creaties zijn in diverse grote Nederlandse musea vertegenwoordigd en maken onderdeel uit van bedrijfscollecties bij Ahold, Akzo en TNT. Beeldentuin Achter de Westduinen (met een vernieuwde collectie) opent 2 juni het nieuwe seizoen. Tot 17 september kan men de tuin bezoeken op donderdag, vrijdag en zaterdag van 11.00-17.00 uur. Entree: 5 euro p.p. Daarvan gaat 1 euro naar een goed doel. Informatie, ook over lunchmogelijkheid in juli en augustus, is te vinden in de VVV-Blaeuwe Stapper 2016.Op Facebook en beeldentuin@achterdewestduinen.nl. Beeldentuin Achter de Westduinen kent geen commerciële opzet en ontvangt geen subsidies. Het betreft een particulier initiatief.

2 / 26

Agenda

Donderdag 19 mei

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.
MIDDELHARNIS - Ledenvergadering De Motte. Oude Raadhuis Middelharnis. De aanvangstijd is 19:30 uur, de inloop is vanaf 19.00 uur.

Vrijdag 20 mei

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.
NIEUWE-TONGE - Muziek- en zangavond 'St. Lux in tenebris', Hervormde Kerk Nieuwe-Tonge. Aanvang 20.00 uur. Toegang vrij.

Zaterdag 21 mei

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
NIEUWE-TONGE - Inleveren rommelmarktspullen aan de Oudelandsdijk 4A te Oude-Tonge of Hervormd Centrum Elim aan de Zuiddijk 19 te Nieuw-Tonge van 9.00-11.45 uur.
HERKINGEN - Proeverij op de Aspergeboerderij, Peuterdijk 59. Van 10.00 tot 15.00 uur.
STAD AAN 'T HARINGVLIET – Muzikale avond in de Ned. Herv. Kerk van Stad aan 't Haringvliet. Anne Marie Huizer en Piet Bechthum verzorgen de avond. Aanvang 19.30 uur. Kerk open om 19.00 uur.

Dinsdag 24 mei

OUDDORP – Inloop De Boei. Dagje uit naar Tiengemeten. www.deboeigo.nl.

Donderdag 26 mei

DIRKSLAND – Bingo Stichting SVIK. In de Victoriahal. De aanvang is 19.30 uur. Zaal open om 19.00 uur.
DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 27 mei

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Zaterdag 28 mei

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 9.00 tot 12.00 uur.
OUDE-TONGE – Hervormde Kerk - Openingsconcert Gouden Jubileum Frobeniusorgel, m.m.v. Magnificat, o.l.v. Rinus Verhage; Orgel: Wim Diepenhorst; Historische presentatie: Wim Visser 19.30 uur.
Middelharnis - Straatverkoop Oost Voorgors van 9.00 tot 15.00 uur. Er zijn nog plekjes vrij. Voor meer info: 06-51795424.

Donderdag 2 juni

DIRKSLAND – Snuffelmarkt het Lôôsje is geopend van 9.00 tot 12.00 uur, Korteweegje 30.

Vrijdag 3 juni

OOLTGENSPLAAT – Snuffelschuur 'Alles Wisselt'. Van Weelstraat 1. Van 10.00 tot 16.30 uur.

Woongoed GO voorziet in bijzondere woonbehoeften

De groep huurders die de sleutels van hun nieuwe woning kregen overhandigd, vóór de mindervalide woning met aanbouw van het gezin De Boed, waarvan Sonja rechts vooraan. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS - Voor een aardige groep (toekomstige) bewoners van de Prinses Margrietstraat in Middelharnis was het vorige week donderdagmiddag een bijzonder moment. Op één van de plekken waar hier blokken Zweedse woningen stonden heeft Woongoed GO nieuwe, stenen woningen gebouwd, naar de eisen van vandaag de dag én met zeer lage energielasten. Van tien woningen, zijnde de tweede fase van het vernieuwingsproject op deze plek, mochten de bewoners donderdag hun nieuwe huissleutel in ontvangst nemen en daar waren ze natuurlijk mee in hun nopjes. Maar voor één gezin, familie De Boed, geldt dat in het bijzonder, met name voor moeder Sonja.

Door Hans Villerius

Van het gezin Jan en Sonja de Boed en hun drie kinderen heeft Sonja een ongeneeslijke ziekte, gepaard gaande met blijvende invaliditeit. Toen gedacht werd aan een broodnodige traplift in hun woning, aan de Prinses Beatrixlaan in Middelharnis, die hier echter niet gerealiseerd zou worden, bood Woongoed GO aan om voor het gezin een mindervalide woning te bouwen, op de plek waar ze aan de Prinses Margrietstraat nieuwbouw zou gaan plegen. En zo gebeurde. Er werd goed geluisterd naar de specifieke behoeften en in goed overleg met de gemeente kon - met financiering vanuit de Wmo - een mindervalide woning worden gerealiseerd. In de praktijk betekent dit een ruime gezinswoning, met drie slaapkamers en een bovenste verdieping waar ook nog twee kamers gemaakt kunnen worden. Verder een vanuit de woonkamer bereikbare aanbouw, als afzonderlijke slaapkamer met badkamer voor minder validen. Daarnaast is ook de keuken aangepast. Echtgenoot Jan heeft er een ontwerp voor gemaakt, waarmee Tieleman Keukens aan de slag is gegaan. Een maatwerk keuken is het geworden, waar Sonja straks met haar rolstoel goed in en overal bij kan. Dit in tegenstelling tot nu. Koken en bakken is haar hobby, maar al twee jaar lang heeft ze dat niet meer kunnen doen. Binnenkort dus weer wel. Naast het huis wordt ook nog voorzien in een eigen oprit waar de auto dichtbij de deur geparkeerd kan worden. Jan en Sonja zijn er uitermate blij mee, én met deze speciaal naar hun behoeften aangepaste woning én met het feit dat Woongoed GO zich zó heeft ingespannen om het mogelijk te maken dat, ondanks de ziekte en beperking waar in het gezin mee gekampt wordt, Sonja toch zelfstandig kan blijven wonen. En Woongoed GO, die nu in totaal veertien mindervalide woningen in haar bezit heeft, vindt het heel mooi dat ze zo in bijzondere behoeften van haar huurders kan voorzien.

"Economie en ecologie gaan in dit gebied samen"

Frans Tollenaar krijgt ‘recreatie’-boek 'Tussen Tent en Villa' van destijds gepromoveerde Mieke Dings. Foto Wim van Vossen Fotografie

Vervolg van de voorpagina


Gezamenlijk zijn er de schouders onder gezet en het resultaat, vandaag zichtbaar, mag er zijn. Een unieke parel in de ketting van ontwikkelingen rondom de Grevelingen en de Brouwersdam. Dit resort kan wedijveren met de meest exclusieve resorts in het buitenland. Duurzaam. Een beleving. Hier kunnen zijn wordt een feest. Een jaarrond exploitatie. Veel werkgelegenheid en van een grote toegevoegde economische waarde", zei Tollenaar.

Culinair genieten

"Economie en ecologie gaan in dit gebied samen. Een plek met een innovatief concept voor verblijf op topniveau. Ook van culinair genieten. Het is prachtig dat de Jonge Ondernemersprijs Goeree-Overflakkee 2016 recent is gewonnen door Michel Schreuders en zijn team van Werelds aan het Strand. Overigens één van de prijzen die hij verwierf omdat ook al de bar landelijk op het erepodium werd geplaatst. De moed en daadkracht die nodig waren om Beach Resort Punt West te realiseren zijn door de initiatiefnemers Matthijs en Marco perfect tot uiting gebracht", zei de wethouder. In zijn functie van voorzitter van het schap Zuid Westelijk Delta wees hij ook op komende nieuwe ontwikkelingen. Zoals Brouwerseiland, Ouddorp Duin en Bad en op uitdagingen voor de toekomst zoals de vaarverbinding tussen Haringvliet en Grevelingen (het zogenoemde Halskanaal). Zon, zee, zand naast de deur, gesitueerd in de Zuid Westelijke Delta, in een natuurgebied van 150 hectare rondom de Punt. Strandrecreatie, watersportmogelijkheden en natuurrecreatie bijeen. Waar vind je dat zo dicht bij elkaar? Echt uniek, schetste Tollenaar.

'Mooier dan gedacht'

Zeelenberg en Bij de Vate waren de gehele happening in touw om persvertegenwoordigers en genodigden te informeren en rond te leiden. Tot nu toe, vanaf het slaan van de eerste paal in juni 2014, tot het moment van de opening was er een fase van ontwikkeling. Van succesvol proefdraaien. Nu begint het echt. Het gehele resort wordt door de organisatie Oasis beheerd en geëxploiteerd. De 72 strandvilla's zijn verkocht en de 20 hotel-lodges staan voor de gasten gereed. Alle villa's zijn gebouwd op een duurzame wijze met natuurlijke materialen en duurzame energie- en technische voorzieningen, Hebben vanuit de duinen uitzicht over het water van de Grevelingen. Hoe kijkt Matthijs Zeelenberg naar het uiteindelijk gerealiseerde beachproject? "Het is mooier geworden dan gedacht", zegt de architect. "Je kan met 3D heel goed weergeven wat je wilt, maar het blijft een filmpje. Ik had een duidelijke behoefte om de sfeer en gevoelens te peilen van bezoekers. Als je dan positieve reacties hoort, dan doet dat je goed. Men was en is trots op het project. Sommigen noemden het al hun 'eigen stekje'".

Arbeidsvreugde

In zijn welkomstwoord gaf Matthijs Zeelenberg aan vooral ook blij te zijn over het enthousiasme en de arbeidsvreugde, die ieder heeft getoond bij het realiseren van het resort. Bedrijven als Jaro en Van den Nieuwendijk hebben binnen de tijdslimiet perfect gepresenteerd. Zij maken deel uit van een groot team gewaardeerde krachten, dat ik graag meeneem naar de next step in leasure, Brouwerseiland. Daar wordt vanaf medio 2017 gestart wordt aan het creëren van eilandjes in het Grevelingenmeer bij de Brouwersdam. Ruimtelijk mogelijkheden bieden voor de ontwikkeling van 300 woningen. Richtje Zeelenberg, deze dag vooral in de rol van gastvrouw, was als architect de drijvende kracht bij de beeldvorming van de concepten voor zowel het nu gerealiseerde Beachresort De Punt West als aan de opstap en filosofie richting Brouwerseiland. Haar creaties, in woorden en foto's vertolkt, staan in schitterende boekwerken. Dromen zijn daar in beeld gegoten. Luxe van de eenvoud kreeg en krijgt dimensie. Uitstraling. Zij deelde vrijdag overigens in de spontane hulde. In de avonduren vertoonden top koks hun creaties. Een wervelende en sfeervolle presentatie van seafood rechtstreeks uit de Grevelingen, aangevoerd met een kotter door Aren Bezuijen.

Financiële zorgen bij NK -Wielerevenement

GOEREE-OVERFLAKKEE – Voor donderdag is het raadsvoorstel geagendeerd (Stand van zaken NK Wielrennen) om 40.000 euro beschikbaar te stellen voor onderhoud en tijdelijke aanpassing van wegen direct verband houdend met dit evenement. Het 9 pagina's omvattend document biedt daarbij een bijzondere informatieve financiële blik in de kosten en zorgen die met het Nederlands Kampioenschap Wielrennen op het eiland (van 18 tot en met 25 juni) gemoeid gaan.

Door Jaap Ruizeveld

Opvallend is dat dit het gevraagde beslispunt in het raadsvoorstel (wegenaanpak) toch in een wat ander daglicht zet. Een overzicht: in 2015 kreeg de stichting NK voor de voorbereidingen en opzet van het evenement een startsubsidie van 10.000 euro. Vervolgens voteerde de raad in maart van dit jaar 75.000 euro aan de stichting voor de organisatie van het wielerfestijn. Een bedrag dat in samenspraak met Veero tot stand kwam. Daar komt dus 40.000 euro voor wegaanpassingen (verwijderen drempels e.d.) bij.

Acuut probleem

Nu blijkt uit de stukken dat er tot begin deze maand nog geen hoofdsponsor was gevonden en dat door de stichting krachtig moet worden ingezet op aanvullende fondsenwerving. Dit bij achterblijvende sponsorinkomsten. De gemeente is weliswaar geen organisator, niet vertegenwoordigd in de NK-stichting, maar wel volop betrokken bij het komend wielergebeuren. En daar wringt de schoen. Bij de stichting bleek begin deze maand een acuut financieel probleem. Er was een gebrek aan liquide middelen (cash flow) om aangegane verplichtingen te kunnen honoreren. Gevolg: een gemeentebestuur dat handelend moest optreden en - met aarzeling - de stichting te hulp schoot met een, onder voorwaarden, te verstrekken extra subsidie van 170.000 euro.

Risico

Dit met groot risico dat een deel (of mogelijk geheel) van deze subsidie niet kan worden teruggehaald als de inkomsten bij de stichting dit niet toelaten. Het college meent dat dit feit niet opweegt tegen de risico's en schade die gepaard zou gaan met het eventueel niet doorgaan, alsnog afgelasten, van het NK op het eiland. 'Imagoschade en afbreukrisico zijn hierbij groot. De ambitie om sportgemeente van het jaar te zijn, de doelstelling 'leefstijl' en ook de voordelen, promotie, feest voor het eiland zouden dan wegvallen', meldt het raadsdocument. In de oordeelvormende fase buigen de fracties zich morgenavond over deze ontwikkelingen.

Fietshelmencampagne voor verminderen hoofdletsel bij kinderen

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee (RPVGO) is in samenwerking met CuraMare gestart met de fietshelmencampagne 'Helden dragen Helmen'. Doel van deze campagne is het verminderen van het aantal fietsongevallen met hoofdletsel onder kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar.

Fietsongevallen komen regelmatig voor en vooral kinderen zijn extra kwetsbaar in het verkeer. Hun gebrek aan ervaring, een kortere afstand tot de grond en het feit dat kinderen situaties anders inschatten, zorgen ervoor dat kinderen vaker op hun hoofd vallen. Per jaar belanden er ongeveer 26.000 kinderen in de leeftijd van nul tot achttien jaar na een fietsongeval op de spoedeisende hulp. Hiervan worden jaarlijks meer dan 2.000 kinderen opgenomen in het ziekenhuis. Bijna de helft van deze kinderen heeft ernstig hoofd- en/of hersenletsel. Hersenschade op jonge leeftijd kan het ontwikkelingsproces van de hersenen verstoren. Op de lange termijn kan dit zelfs problemen geven thuis, op school en op het werk.

Campagne 'Helden dragen Helmen'

Om het aantal fietsongevallen met hoofdletsel onder kinderen in de leeftijd van vier tot twaalf jaar te verminderen, is de Regionale Projectgroep Verkeersveiligheid Goeree-Overflakkee in samenwerking met CuraMare gestart met de campagne 'Helden dragen Helmen'. Met deze campagne willen zij enerzijds de bewustwording van de gevaren op de fiets bij de ouders vergroten en anderzijds de kinderen enthousiast maken over het dragen van een helm tijdens het fietsen. Door het inzetten van verschillende activiteiten, zoals verkeerseducatie, teken- en knutselwedstrijden, theatervoorstellingen en het fysiek uitreiken van fietshelmen, willen zij dit bereiken. De mascotte 'Helmo de Helmenheld' helpt hierbij.

NK Wielrennen

De campagne 'Helden dragen Helmen' is opgezet rondom het NK Wielrennen. Wethouder Marnix Trouwborst, portefeuillehouder Verkeer en Vervoer, ambassadeur verkeersveiligheid voor de regio Goeree-Overflakkee en fietsfanaat, zet zich onder meer in voor de veiligheid op de fiets en het beïnvloeden van gedrag op de fiets bij kinderen. "We hebben bewust voor dit moment gekozen. Het NK Wielrennen is een unieke gebeurtenis op Goeree-Overflakkee, waarbij professionele wielrenners laten zien dat echte helden ook helmen dragen. Een mooie gelegenheid om onze campagne kracht bij te zetten en ouders en kinderen in contact te brengen met ware helmenhelden", aldus Marnix Trouwborst.

Aangepaste kerkdienst

MIDDELHARNIS - Zondag 22 mei zal er weer een aangepaste kerkdienst gehouden worden voor 'mensen met een beperking'. Deze dienst zal plaatsvinden in de Ned. Herv. Kerk te Middelharnis. In deze dienst hoopt voor te gaan ds. H.S. Mosterd. De aanvang is om kwart vòòr drie.

Rabobank Cultuurprijs zet het culturele leven in de schijnwerpers

Ben Carstens.

GOEREE-OVERFLAKKEE – Lokale podiumkunstenaars dingen mee naar de Rabobank Cultuurprijs, die eens in de twee jaar wordt uitgereikt. Inschrijven kan nog tot 14 juni 2016 op www.goeree-overflakkee.nl/aanmeldencultuurprijs. De uitreiking van de prijs is op 10 november.

Door Kees van Rixoort

Twee jaar geleden was de cultuurprijs voor beeldend kunstenaars, in 2016 staan de podiumkunsten centraal: muziek, dans, toneel en cabaret. Er zijn twee prijzen: één voor jong talent van 12 tot 21 jaar en één voor talent van 21 jaar en ouder. Zowel individuen als groepen of organisaties komen in aanmerking. Het is ook mogelijk om iemand voor te dragen.

Greet de Kooning

De Rabobank Cultuurprijs is een initiatief van de Rabobank Het Haringvliet in samenwerking met de Culturele Raad en de gemeente Goeree-Overflakkee. Doel van de prijs is: het eilandelijke culturele leven in de schijnwerpers zetten.

De jury staat onder leiding van Ben Cartens. Hij is voormalig directeur van het Domein Arnhem, Centrum voor de kunsten Amadeus, en het Centrum voor de kunsten in Roosendaal. "Een prijs als deze heeft meerdere voordelen: voor de deelnemers, de gemeenschap van Goeree- Overflakkee en voor de cultuur zelf", zegt Cartens over het belang van de prijs. "Deelnemers: amateurs kunnen laten zien op welke manier en met hoeveel passie zij hun hobby uitoefenen, tot welke verrassende resultaten, combinaties of crossovers zij in staat zijn en zij kunnen het effect ervan 'uittesten' op een klein en welwillend publiek. Juryleden zullen graag bereid zijn de deelnemers op weg te helpen met tips voor hun verdere ontwikkeling."

"De gemeenschap kan zien welke verborgen pareltjes er zich in hun midden bevinden. De jaarconcerten van grote verenigingen zijn over het algemeen wel bekend, maar wat iemand op zijn zolderkamer zit uit te proberen niet. De cultuurprijs geeft een overzicht van de vele kleine briljantjes die op het gebied van muziek, dans, cabaret aanwezig zijn op Goeree-Overflakkee. Al die briljantjes samen vormen een flonkerende veelkleurige ketting, die de eigenschappen van de samenleving weerspiegelt en terechte trots kan bezorgen."

"Cultuur tenslotte kan niet op zichzelf bestaan: briljante artistieke experimenten zonder publiek en zonder maatschappelijke omgeving zijn zinloos. Cultuur heeft de zuurstof van de samenleving nodig om te laten zien hoe belangrijk ze is voor de kwaliteit en samenhang in een gemeenschap. Evenementen als de Rabobank Cultuurprijs brengen de waarde van cultuur voor de gemeenschap aan het licht."

Meld je aan!

Volgens Cartens moet men zich vooral aanmelden. "Om alle redenen die ik heb genoemd en vooral omdat het leuk is om te doen. Deelnemers hoeven niet bang te zijn in het openbaar afgebrand te worden, niemand gaat zitten hopen dat het slecht gaat. De Rabobank Cultuurprijs is bedoeld als een feestelijke viering van de kwaliteit die in de gemeente aanwezig is. Bij zo'n feest is niet winnen geen schande. Wie wel iets moois te bieden heeft en toch niet meedoet, doet in feite de gemeenschap tekort en dat zou jammer zijn."

Jurylid Ciska van Dijk voegt daaraan toe: "Je moet je aanmelden omdat het een uitdaging is om jouw talent in een bepaalde kunstvorm te delen met anderen. Door je te laten zien, wat in ieder geval bij de podiumkunsten een uitgangspunt is, kan je ook weer meer leren."

Greet de Kooning-Hommes, voormalig burgemeester en voorzitter van de Culturele Raad, is ook jurylid. Zij vindt de prijs een schitterende gelegenheid voor podiumkunstenaars om te laten zien wat ze in huis hebben. "Niet alleen voor zichzelf, maar ook omdat zij door hun bijdrage het leven wat mooier maken. En ook dat misschien diegenen die tot nu niet zo op de voorgrond traden getriggerd worden om hun talenten aan de buitenwereld te tonen. We hebben veel talent hier op het eiland, tijdens de KunstKijk-dagen wordt dat nog weer eens bevestigd. Het zou toch leuk zijn dat ook in deze categorie, iemand – net als Annemarie Vermaat, genomineerde bij de vorige cultuurprijs, die zich niet alleen in de landelijke, maar zelfs in de internationale schijnwerpers wist te zetten – ook zo'n succes zou weten te behalen. Ik weet dat op zowel muzikaal gebied als op acteerniveau, op een vrij hoog peil wordt gepresteerd en ik hoop dat de kunstenaars het aandurven hun kennis en kunde aan de buitenwereld te tonen en de competitie te durven aangaan. Als je toch talenten hebt, wat is er dan mooier dan om dit op deze wijze aan de buitenwereld te laten zien. Door de competitie aan te gaan, dwing je jezelf ook om nog eens te proberen wat meer uit jezelf te halen, en daarmee de grote buitenwereld te verblijden."

Eilanden-Nieuws publiceert de komende weken een serie interviews met genomineerden van de vorige Rabobank Cultuurprijs. Deze week: Eva van Batum, die de Jongtalentprijs won.

Eva van Batum won de cultuurprijs met een tuin van textiel

OUDE-TONGE – Echt blij is ze, Eva van Batum, nu ze in Maastricht terecht kan om voor docent beeldende kunst te gaan studeren. Zo blij - en verrast - was ze ook eind 2014, toen ze de Rabobank Cultuurprijs voor talentvolle jonge kunstenaars (Jongtalentprijs) won met een tuin van textiel.

Tekst en foto Kees van Rixoort

Eva van Batum – geboren en getogen in Oude-Tonge – begon op haar negende al met schilderles. Mirian Zimmerman leerde haar de fijne kneepjes en gaf haar ook de kans te helpen met lessen en workshops. Toen er een galerie openging in Oude-Tonge, kwam de vraag of Eva er vrijwilligerswerk wilde doen. Ze zei direct ja. Niet alleen omdat het haar leuk leek, maar ook omdat ze een stageadres nodig had tijdens haar studie aan het Grafisch Lyceum.
"Ik heb altijd geroepen dat ik geen kunstenaar wilde worden. Ik vind het interessant om kunst te maken, maar dan voor mezelf. In opdracht werken, nee, daar zou ik niet gelukkig van worden", vertelt ze op haar voormalige stageadres: de galerie van Kunstplus. "Ik heb lang geschilderd. Daarna ben ik wat anders gaan proberen. Ik werk nu vooral met textiel: een serie wandkleden, maar ook wel kleding. Dat laatste is nog ingewikkelder dan ik dacht."
Haar grootste textielproject was tot nu toe de tuin, een installatie van 4 bij 4 meter, waarmee ze dus de cultuurprijs voor jong talent won. "Ik was verrast dat ik genomineerd was, want ik had de tuin, een onderdeel van het Binnenstebuiten Huis van Goed voor Goed, voor mezelf gemaakt. Ik kreeg heel veel ruimte, er stond geen enkele druk op. Het werd een tuin van gerecyclede voorwerpen. Ik mocht alles wat ik nodig had pakken uit de winkel van Goed voor Goed. Ik heb een bank verzaagd, tafels op z'n kop gezet en van een chesterfieldstoel een boom gemaakt. Er zat een hek voor, terwijl ik liever wilde dat mensen erdoorheen konden lopen en overal aan voelen."
De tuin was twee jaar geleden tijdens KunstKijk voor iedereen te bewonderen. Daarna is het kunstwerk afgebroken. Eva heeft alleen nog een foto van haar creatie. "Het zit in mijn hoofd, ik weet nog precies waar alles stond. Ik praat er graag over." Met het fysieke verdwijnen van de tuin had ze geen moeite.
De prijs, een cheque van 500 euro, mocht ze besteden aan scholing. Ze vond een textielkunstenaar op Schouwen-Duiveland, Els van Baarle, met wie ze direct een klik had en van wie ze bovendien veel leerde, zoals batikken en met was werken. "Reuze interessant", blikt Eva terug. "En ik kan er verder mee. Ik heb daar zoveel gemaakt, wat ik nog kan afmaken…"
Dat heeft de cultuurprijs haar opgeleverd. En de zekerheid dat ze verder wil met textiel. Nee, prestatiedruk voelt ze niet na haar prijs. "Er is hier op Goeree-Overflakkee sowieso geen hoge druk voor kunstenaars. Alles gaat lekker langzaam, bepaalde verwachtingen zijn er niet. Ik maak ook geen kunst om bekend te worden. Ik ben niet op zoek naar commercieel gedoe, maar werk voor mezelf of voor mijn omgeving. Ik vind het fijn om iets te maken waar ik heel blij van word." Bij de tuin was dat zeker het geval.

Techniek beleven opent ogen van schoolkinderen

Staand: Romy Vos en Kelly Schuring. Zittend: Sheranie Mewasingh.

OUDE-TONGE – Vraag: hoeveel lesuren techniek krijgen kinderen op de basisschool? Schrik niet, het antwoord is: zeven uur, in groep 8. Op die manier ontstaat nauwelijks een beeld van wat techniek inhoudt. Laat staan dat scholieren gemakkelijk een keuze voor een technische vervolgopleiding maken. En dat terwijl er veel interessante banen zijn in de techniek, zeker ook op Goeree-Overflakkee.

Tekst en foto: Kees van Rixoort

Hoe verander je dat? Hoe laat je kinderen al op de basisschool kennismaken met techniek? Hoe komen zij erachter dat techniek heel veel behelst en dat er uitdagende banen zijn te vinden in deze sector?

Over dit soort vragen buigen vier hbo-studentes zich in opdracht van het GO College in Oude-Tonge. Ze zitten in het derde jaar van hun studie leasure management aan de Hogeschool Rotterdam. Hun project duurt twintig weken. De eerste weken stonden vooral in het teken van onderzoek. Daarna komt het erop aan om met een innovatief concept te komen. De studentes – Michelle Pattikawa, Kelly Schuring, Romy Vos en Sheranie Mewasingh – noemen zich samen GoTech.

"Ons doel is het ontwikkelen van een concept, dat kant-en-klaar is en waarmee men zo aan de slag kan", vertelt Kelly Schuring. "Het moet een innovatief concept zijn - geen standaardoplossing - waardoor jongeren vanaf de basisschool meer interesse voor techniek krijgen. We hopen te bereiken dat meer jongeren een technische opleiding gaan volgen. Dat zijn er nu te weinig. Er is behoefte aan technisch geschoold personeel, maar er staan veel vacatures open. Bovendien heeft Goeree-Overflakkee te maken met vergrijzing en ontgroening. Daardoor komen technische bedrijven in de problemen. Veel bewoners weten niet wat het eiland allemaal te bieden heeft op technisch gebied en dat er toekomst in zit."

Onbekend

Op school gaat de aandacht vooral uit naar taal en rekenen. Techniek wordt als minder belangrijk gezien. Of oubollig. Maar, vinden de studentes en opdrachtgever GO College, dat heeft vooral te maken met onbekendheid. En onbekend maakt onbemind, zoals een bekend gezegde luidt. Het is dus van belang de bekendheid te vergroten en écht te laten zien wat techniek inhoudt. "Je moet de olie aan je handen voelen. Alles bestaat uit techniek, ook je kleding en ook als je op reis gaat. Het is belangrijk om dat te laten zien én te laten beleven."

Beleven, dat is het toverwoord in het innovatieve concept van de vier studentes. Het concept is nog niet klaar – het project loopt eind juni af – maar dat het richting 'beleven' gaat, is wel duidelijk. "Je kunt wel een gastspreker laten komen om over techniek te vertellen, maar dat is algauw te saai en te theoretisch", zegt Romy Vos.

Sheranie Mewasingh: "Vaak wordt gedacht dat techniek een mannenaangelegenheid is. Maar dat is niet zo. Wij, vier meiden, laten zien dat je er op een andere manier tegenaan kunt kijken door beleving centraal te stellen."

Techniekcentrum

Nu maar hopen dat het concept van het viertal effect heeft, dat het aantal uren techniek op de basisschool toeneemt en dat meer scholieren kiezen voor een technische opleiding. Volgens Jan de Jong, directeur van het GO college, is dat hard nodig. "We hebben op Goeree-Overflakkee een prachtig arsenaal aan technische bedrijven. We hebben prima technische opleidingen, waaronder het mbo. En we hebben een grote groep jongeren. Tussen die drie moet een betere match ontstaan. Dat kan door in beweging te komen en de aandacht voor techniek te vergroten."

De Jong ziet veel in een 'techniekcentrum', waar leerlingen kunnen kennismaken met techniek en techniek kunnen beleven. "Zelf solderen… Zelf buizen aan elkaar bevestigen… Heel anders dan een filmpje of een plaatje bekijken." De Jong hoopt dat anderen zijn initiatief omarmen en zich aansluiten om het techniekcentrum tot een succes te maken.

Burgemeester luidt het aspergeseizoen weer in

Burgemeester Ada Grootenboer oogst de eerste groene asperge. Foto: Hans Villerius

HERKINGEN – Elk jaar is het maar weer de vraag wanneer op de akker de asperges gaan groeien, zodanig dat een aspergeboer er een beetje zicht op krijgt wanneer 'ie kan gaan oogsten. Voor groei moet het in de grond 12 graden Celsius zijn. Wanneer geoogst kan gaan worden is dus geheel afhankelijk van de vorderingen in de natuur. Dít jaar bleef het zo lang koud dat een start van het aspergeseizoen rond de normale tijd van het jaar – begin mei – niet haalbaar was, maar nog twee weken op zich liet wachten. Maar nu zijn ze er dan toch en het was burgemeester Ada Grootenboer die op de Aspergeboerderij van Jabin en Madeleine van der Velde, aan de Peuterdijk te Herkingen, op symbolische wijze het seizoen van start liet gaan met het oogsten van de eerste vrucht.

Door Hans Villerius

Op de Aspergeboerderij is het al jarenlang traditie – zij het met een onderbreking in de afgelopen jaren – dat het aspergeseizoen ingeluid wordt door de burgemeester. Maar ditmaal werd de traditie in ere hersteld en was het aan burgemeester Ada Grootenboer om de eerste groene asperges van het land te halen. Eerlijk gezegd deed ze dat twee weken geleden al, op vrijdagmorgen 29 april. Maar omdat er toen, door de aanhoudende kou, op heel de akker welgeteld slechts één groene asperge stond die lang genoeg was om te oogsten, zo'n 22 centimeter, bleef 't bij dit eerste en enige exemplaar… Goed, de kinderen die er deze morgen bij aanwezig waren mochten ook een paar – te korte – stengels snijden, maar hier bleef 't tijdens deze start van het aspergeseizoen toch echt bij. Te weinig natuurlijk om op de boerderij de verkoop mee aan te vangen. Dit jaar dus een stille, meer symbolische start van het aspergeseizoen. Maar in de weken die erop volgden veranderde het weer drastisch en kwamen de temperaturen waarnaar de aspergeboer – en wie niet? – naar uit zat te kijken. Zodat op de twee weken geleden gesneden eerstelingen nu toch een rijke oogst van groen aspergegoed mag worden gezien.

Groen of wit

In wezen bestaat er geen verschil tussen groene en witte asperges. Alleen groeien witte asperges onder 'ruggen' in de grond en worden de stengels afgesneden vlak voordat ze boven de grond uitkomen. Doordat ze het zonlicht niet zin, blijven ze wit. De stengel van groene asperge daarentegen groeit niet onder ruggen, maar gewoon bovengronds. Zodra de stengel zijn nek uit de vlakke grond steekt krijgt hij onder invloed van het zonlicht zijn groene kleur, zoals hij van origine ook is. Doordat de groene asperge ongehinderd kan doorgroeien, hebben de stengels een zachte 'huid'. Ze behoeven daarom nauwelijks geschild te worden. Dit in tegenstelling tot de witte asperges, die tijdens de groei omgeven werden door grond en daardoor een harde bast krijgen, die wel geschild moet worden.

Delicatesse

De kwaliteit van de asperges heeft te maken met de kwaliteit van de grond. En de speciale smaak van Van der Veldes asperges heeft alles te maken met de plek waarop ze worden verbouwd: langs de buitendijk, dichtbij de Grevelingen. Daarvan doet het zout zijn invloed gelden op grond en gewas in de buurt en daardoor krijgen de Herkingse asperges een ietwat ziltere smaak, waardoor dit gewas voor velen een dubbele delicatesse is. Van heinde en ver, uit alle streken van het land en zelfs van ver over 's lands grenzen, weten aspergeliefhebbers de Herkingse boerderij aan de Peuterdijk, even buiten Herkingen, te vinden voor een portie asperges en aanverwante producten, zoals bijbehorende wijn, sausjes, kruiden en knoflook, aspergepizza's en -soep en zelfs de aspergepan. Maar ook nieuwe aardappelen horen bij de aspergemaaltijd, dus verkoopt Van der Velde die ook. Zolang er nog geen Flakkeese nieuwe aardappelen zijn, worden er geïmporteerde aardappelen verkocht. Maar zodra er eenmaal aardappelen van 'eigen bodem' zijn, gaan uitsluitend die nog over de toonbank.

Dauwvers

De gehele aspergeoogst duur zo'n acht weken, tot het begin van de zomer. In die periode worden zes dagen per week deze snelgroeiers in alle vroegte gesneden, zodat er vrijwel altijd 'dauwverse' asperges aanwezig zijn bij de Herkingse akkerbouwer. Nadat de aspergestengels zijn geoogst, worden ze in de schuur bij Van der Velde gewassen, gesorteerd en op maat gesneden. Omdat de asperge totaal niet gevoelig is voor ziektes hoeft het gewas niet bespoten te worden en kan het product zó van 't land gegeten worden. En van de gehele aspergeoogst gaat niets naar de veiling. Alles wordt vanaf de boerderij verkocht! Totdat de zomer begint, dan is 't weer voor een jaar gebeurd.

Agenda

Overigens zal de Aspergeboerderij het komende aspergeseizoen méér streekeigen producten in de verkoop hebben. Bijvoorbeeld beenham van Slagerij Van Zuidland, en brood en bolussen van Bakkerij Van Harberden. Verder zal er, dit jaar voor 't eerst, een kleinschalig terrasje op het boerenerf zijn waar koffie, thee, limonade en ijs verkrijgbaar is, en cake met verse aardbeien.
Daarnaast wordt rond de asperge op 21 mei de jaarlijkse Open Dag weer gehouden, met 's morgens en 's middags een rondleiding door het boerenbedrijf en naar het land, dit in combinatie met een proeverij, waar allerlei lekkere hapjes worden gepresenteerd die met asperges zijn gemaakt. En na het succes van de laatstgehouden Winterfair staat op 11 juni ook een Zomerfair op het programma.

Actueel tournee over de centrale plaats van Israël in de Bijbel

OUDE-TONGE - De Bijbel is een Joods boek. Het is geschreven door Israëlische mannen en de centrale persoon in de Bijbel is de Messias die uit het Joode volk is voortgekomen: Jezus Christus. In dat licht is het niet vreemd dat ook het volk Israël een belangrijke plaats inneemt in de Bijbel en het geheel van de geschiedenis. De intense strijd die we ook vandaag zien in en rondom Israël, heeft daar alles mee te maken. Dat heeft ons juist in deze tijd veel te zeggen. Voor Christian Verwoerd en Jacques Brunt is dit aanleiding voor een actueel en aansprekend tournee over het thema: 'Israël, je kunt er niet omheen!'

De tournee staat gepland voor de maanden juni en juli. Verschillende plaatsen wordt bezocht, te weten; Opheusden (18 juni), Urk (30 juni) en de afsluitende avond vindt plaats in Alblasserdam (2 juli). Oude-Tonge heeft de primeur, want op 2 juni start de tournee in De Grutterswei aan de Willemstraat 14. De avonden starten om 20.00 uur. Tijdens de samenkomsten zal Jacques Brunt uit Alblasserdam spreken over het genoemde thema en worden er veel Israëlische/Hebreeuwse liederen gezongen. Zanger Christian Verwoerd (Nieuw-Lekkerland) zal met praiseband Ahava de muziek verzorgen. Uiteraard is er volop gelegenheid elkaar te ontmoeten.

"We pakken flink uit met volledige band en een gevarieerd programma. Jacques zal een aansprekende boodschap brengen die in deze tijd zo actueel en nodig is. Het zal ook zeker een boodschap zijn waar je persoonlijk wat mee kan. Daarnaast veel toekomstmuziek en ook zeker meezingers", aldus Christian Verwoerd.

Jacques Brunt (1979) geboren en getogen in 's-Gravenzande, is de gelukkige man van Annette en de vader van Levi, Boaz en Jesse. Hij is bestuurslid van Stichting HeartCry en actief als evangelist en Bijbelleraar. Jacques spreekt op verschillende plaatsen, in diverse gemeenten en kringen, tijdens jongerenavonden, mannendagen, vrouwendagen en cursusavonden 'Geestelijke Groei'. www.jacquesbrunt.nl

Christian Verwoerd (1989) is een christelijke liedjesschrijver en zanger. Hij treedt op tijdens bruiloften, jeugddiensten, concerten, etc. Door middel van zijn liedjes wil hij mensen aansporen om Jezus te volgen. Christian heeft vier cd's uitgebracht met eigen nummers waarvan de laatste cd 'Een duidelijk geluid' in 2015 uitkwam. Zijn liedjes gaan over allerlei aspecten van het persoonlijk geloof, maar ook bijvoorbeeld over Gods plan met de wereld en met Israël. Bekende liedjes zijn o.a. 'Als de berg Sion', 'Vol ontzag' en 'Ik geef mijn leven aan U over'. www.christianverwoerd.nl

De band Ahava is ontstaan in 2006. Het Hebreeuwse woord 'Ahava' betekent 'liefde'. Het is de liefde van Jezus die de band wil uitstralen door middel van muziek. De band laat een duidelijk onderscheidend geluid horen door o.a. te zingen over het Koninkrijk van God, het herstel van Israël en Jezus' terugkomst. www.ahavamusic.nl

Kernactiviteiten

DEN BOMMEL

Kunstexpositie in kerk

Tijdens de braderie op zaterdag 21 mei in Den Bommel is de Hervormde Kerk weer open. Deze dag staat in het teken van 'De kunst van geloven' waarbij diverse plaatsgenoten, waaronder ook kinderen, hun werk tentoon zullen stellen. Ook kunt u informatie vinden over de geschiedenis van dit prachtige 17e eeuwse kerkje. "Vraag jij je af wat een kerk nou precies is, en wat men daar doet, of heb je andere vragen, loop gerust naar binnen. Wil je gewoon even in stilte alles bezien, ga zitten en ervaar de stilte in de kerk naast alle bedrijvigheid van de braderie", aldus de initiatiefnemers. De kerk is open van 10.00 tot 15.00 uur. Buiten op het kerkplein mogen de kinderen zelf een schilderij maken.

DIRKSLAND

Kofferbakmarkt

Op het terrein van Den Hertog aan de Oosthavendijk wordt zaterdag 21 mei van 10.00 tot 15.00 uur een kofferbakmarkt gehouden. Dit in het kader van 'Dirksland 600 jaar'. De deelname en toegang zijn gratis.

Een muzikale reis door de tijd

Zoals bekend organiseert de dorpsraad Dirksland festiviteiten inzake het 600-jarig bestaan van het dorp. Op zaterdag 21 mei a.s. wordt het programma 'Verhalend over Dirksland' gepresenteerd in de Hervormde Kerk. In maart hebben de basisscholen een buitenles gehad over het ontstaan en de ontwikkeling van het dorp. Op basis van deze buitenles zijn tekeningen, verhalen en gedichten gemaakt door de leerlingen. De beste inzendingen worden door de leerlingen gepresenteerd tijdens voornoemde bijeenkomst. Daarnaast wordt een muzikale reis door de tijd ten gehore gebracht door Fiori Musicali en Anton Weenink. Deze reis start in de twaalfde eeuw, om via de Barok en Romantiek uiteindelijk in de twintigste eeuw te belanden. Het programma begint zaterdag 21 mei om 15.30 uur en duurt tot ongeveer 16.45 uur. Het programma is zowel voor kinderen als volwassenen de moeite waard. De toegang is gratis.

Zwemvierdaagse

Aanstaande maandag 23 mei wordt de 18e zwemvierdaagse georganiseerd door ZV de Gooye. Bij deze activiteit kunnen deelnemers in vier dagen 10, 20 of 30 banen zwemmen binnen een uur of zelfs eerder. Deze activiteit is door diverse sponsors mogelijk gemaakt waardoor u deze vier avonden voor slechts € 5,- kunt deelnemen. Inschrijven is niet nodig, u kunt zo binnenlopen bij Sportcomplex De Gooye in Dirksland. Start vanaf 18.15 uur.

HERKINGEN

Aspergeproeverij

Zaterdag 21 mei is er op de aspergeboerderij een proeverij en open dag van 10.00-15.00 uur. U kunt diverse groene aspergerechten proeven. Ook kunt u om 11.00 of 14.00 uur mee met de boer naar het aspergeland en het wassen en sorteren van de asperges bekijken. Om 13.00 uur is er een aspergepizza workshop. Hier kunnen kinderen en volwassenen hun eigen aspergepizza maken. Voor de kinderen zijn er heel de dag spelactiviteiten. Ook is er een horecahoek waar u boerenfriet, snacks, koffie, thee en fris kunt kopen. De boerderij is te vinden aan de Peuterdijk 59.

OOLTGENSPLAAT

Kleding voor Oekraïne

Op 24 mei zal de bus weer gereed staan voor het inleveren van uw (kinder)kleding t.b.v. Oekraïne. Na de gehouden reis van maart jl. was zichtbaar dat nog steeds veel mensen in de Oekraïne uw hulp nodig hebben. Van 19.15 tot 19.45 uur kunt in gesloten zakken/dozen inleveren. Afleveradres: fam. Saarloos, Weesmolenstraat 4.

MELISSANT

Koffieochtend Melishof

Woensdag 25 mei is er weer een koffieochtend in de Melishof, met deze keer aansluitend een bezoek aan het Streekmuseum te Sommelsdijk. Aldaar krijgt men een rondleiding door het museum. De entree bedraagt: € 5,-. Vertrek vanaf de Melishof met eigen vervoer: om 9.30 uur. Indien u zelf geen vervoer heeft, kan dit geregeld worden door mee te rijden met iemand. Opgeven bij: Dirk Spahr v.d. Hoek, tel: 602411. Geef bij het opgeven even aan of er zelf gereden kan worden. Graag voor 20 mei. Bij terugkomst in de Melishof staat een lunch klaar met koffie of thee. Voor de lunch wordt er nog een kleine bijdrage gevraagd: € 2,50. Deze ochtend is de afsluiting van dit seizoen.

MIDDELHARNIS

Straatverkoop

Op zaterdag 28 mei is er een straatverkoop aan het Oost Voorgors tussen 9.00 en 15.00 uur. Heeft u nog hobby- of rommelmarktspullen, er zijn nog een paar plekjes vrij, voor meer informatie kunt u bellen naar Bianca Hoegee: 06-51795424.

NIEUWE-TONGE

Lentefair en Open dag

Op zaterdag 28 mei organiseert zorgboerderij Geusje's Stee aan het Korteweegje 52 van 10.00 tot 16.00 uur een Lente Fair en Open Dag.
Er is van alles te doen deze dag. U kunt leuke (kraam)cadeautjes kopen, die zelf gemaakt zijn, er is rommelmarkt, verkoop van stroopwafels, wol/katoen, Tupperware, kleding, enz. Ook aan de kinderen is gedacht, er zijn diverse spelletjes wat ze kunnen doen, maar ze kunnen ook diverse workshops bijwonen. Om 10.30 uur wordt er een demonstratie karate van Budoki Senshi gegeven en 's middags om 14.00 uur wordt er een demonstratie Djembé gegeven. Natuurlijk kunnen de kinderen ook spelen op de trampoline, schommelen en met de dieren knuffelen. Bij mooi weer wordt voor de kleinste kinderen het mini springkussen en het mini ballenbad opgezet. Ondertussen kunt u lekker wat drinken met wat lekkers erbij (wat door de dagbesteding is gebakken). "Wilt u meer informatie over de zorg die wij bieden? Dan kunt u bij ons terecht voor meer uitleg. Zorg die wij bieden zijn o.a. dagopvang, naschoolse, logeren, dagbesteding (ook voor ouderen), soos- en kookavonden", aldus de organisatie.

Bingo

De wijkgroep van Nieuwe-Tonge houdt op 27 mei a.s. een bingo avond. De avond wordt gehouden in 'Ons Dorpshuis'. Iedereen is van harte welkom. Er worden tien rondes gespeeld en een superronde. De zaal gaat om 19.00 uur open en de bingo begint om 19.30 uur.

Schuurverkoop

Zaterdag 21 mei, van 10.00 tot 16.00 uur, is er schuurverkoop van meer dan 500 artikelen uit grootmoeders tijd: emaille, zink, Keulse potten en fornuizen en nog veel meer. Gratis koffie/thee. De schuurverkoop is aan de Groeneweg 35. Info: 0187-651638.

OOLTGENSPLAAT

Giften Repaircafé

In de afgelopen tijd heeft het Repaircafé Ooltgensplaat een aantal giften ontvangen. De organisatie wil de gevers hartelijk dankzeggen. Het zijn: Stichting Welzijnfonds Oost Flakkee, mevr. M. Sweep, directeur Delta Wind en als laatste, maar zeker niet de minste, Dorpsraad Ooltgensplaat. "Door uw bijdragen aan het Repaircafé gaan wij ons best doen om uit te groeien tot een alom bekend Repaircafé op Oost Flakkee!" Zaterdag 21 mei is het café weer geopend van 10.00 tot 13.00 uur in MFC het Centrum, Weesmolenstraat 12. Meer info: repaircafeooltgensplaat@gmail.com.

OUDDORP

Uurtje zingen

Zaterdag 21 mei om 19.30 uur kan er weer een 'uurtje gezongen' worden. Een ieder is welkom in het gebouw van de Doopsgezinde Kerk.

Kimonfair

Zaterdag 28 mei hoopt Hometeam Speranta een gezellige fair te organiseren, waarmee Jantina's werk onder de Roemeense kinderen wordt gesteund. Er is een rommelmarkt en een heerlijk terras waar u even uit kunt rusten met koffie, thee of fris en iets lekkers. Er worden verse aardbeien en andere groente en fruit verkocht, pioenrozen, bloemen en perkplantjes, bakkersproducten (eierkoeken, bolussen, krentenbollen), fotokaarten, schoonmaakspullen van Jemako, boeken en cd's, rollen snoep en boerenkaas. Tussen de middag kunt u een broodje kroket en frikandel komen eten. Aan de kinderen is gedacht met een gezellige speelhoek, waar ze even kunnen rijden op trekkertjes en fietsjes, etc. De fair duurt van 9.00 tot 15.00 uur en is bij Jantina's ouders thuis aan de Dijkstelweg 18. Voor het werk van Jantina, zie http://veldwerkers.kimon.nl/page/276.

OUDE-TONGE

Goederen inzamelen voor Uzon

Zaterdag 21 mei is er weer een inzameling van goederen voor de zustergemeente in Uzon aan het inzameladres aan de Capelleweg (bij het AVK-terrein). Van 9.30 tot 11.30 uur staat men klaar om uw schone, goed bruikbare kleding aan te nemen. Er staat een collectebusje voor uw (vrijwillige) bijdrage in de transportkosten. Twijfelt u aan de bruikbaarheid van uw spullen of moet er iets opgehaald worden, dan kunt u contact opnemen met A. Klem, tel. 0187 641304 (vrijdagavond tussen 19.00 en 20.00 uur). De organisatie is in handen van de Hervormde Gemeente (PKN) te Oude-Tonge.

SOMMELSDIJK

Jaarmarkt

Op zaterdag 28 mei zal weer de jaarmarkt plaatsvinden vanuit de Hervormde Kerk te Sommelsdijk. Van 9.30 tot 15.30 uur bent u van harte welkom in de Ring rond de grote kerk, waar er diverse activiteiten te doen zijn. Onder andere: grote rommel-/ boekenmarkt, verkoop van dames- en kinderkleding, bloemen en planten. Voor de inwendige mens verkoopt men heerlijke gebakken vis, patat, pannenkoeken en andere lekkernijen. Er zijn dit jaar weer leuke prijzen te winnen bij onder andere het rad van avontuur en andere verlotingen (waaronder een fiets). Om 11.00 uur komt Max de ballonnenclown een voorstelling geven en daarna is er voor alle kinderen een gratis ballon die speciaal wordt gemaakt. Daarnaast is er voor de kinderen genoeg te doen op het speelplein met o.a. een springkussen, sjoelbak en andere leuke spelletjes. Voor de sportievelingen is er ook genoeg uitdaging bij de schiettent of het spijkerbroekhangen. De opbrengst van de jaarmarkt zal besteed worden aan nieuwe materialen, zoals zangbundels en een beamer voor in verenigingsgebouw Vita Nova. Daarnaast wordt het geld gebruikt voor het schilderen van het monumentale gewelf in het kerkgebouw. Verder wordt het zendingswerk in Congo ondersteund. De markt wordt gehouden in de Enkele Ring.

Koren voor Koren

Zaterdag 4 juni is er weer een koren voor koren-zangavond. Dit jaarlijks terugkerende evenement wordt dit jaar georganiseerd door het Christelijk Mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden' uit Stellendam. Gezien de variatie onder de deelnemende koren zal er een grote verscheidenheid aan liederen ten gehore worden gebracht. Er zal ook een lied door alle koren gezamenlijk worden gezongen. Daarnaast is er ook ruimte voor samenzang. De deelnemende koren voor 4 juni 2016 zijn: Chr. Gemengd Koor 'Jeduthun' uit Middelharnis, o.l.v. Jan Wisse, met begeleiding van Willem den Boer; Rehobothkoor uit Sommelsdijk, o.l.v. Ab Vroegindeweij, met begeleiding van Johan van Wijk; 'Joyfull Voices' uit Ouddorp, o.l.v. Jan van Seters; Laudate Dominum uit Goedereede, o.l.v. Jan van Seters; Kinderkoor 'Tot Zijn eer' uit Sommelsdijk, o.l.v. Corné de Geus, met begeleiding van Wiljan de Geus; Chr. Mannenkoor 'Door Eendracht Verbonden' uit Stellendam, o.l.v. Corné de Geus, met begeleiding van Marian van Oostenbrugge. Plaats van handeling is deze keer de Rehobothkerk aan de Olympiaweg 44 in Sommelsdijk. De aanvang is 19.30 uur, de kerk is open vanaf 19.00 uur. Er wordt geen entree gevraagd, maar er is wel een collecte voor de onkosten.

STELLENDAM

Fietstocht voor 55+

Voor donderdag 26 mei organiseert de activiteitencommissie van de Stichting ZIJN Stellendam een fietstocht. Deze tocht gaat vanaf Stellendam richting Rockanje en Oostvoorne. Een tussenstop wordt gemaakt bij bezoekerscentrum De Tenellaplas. Daar gaan de deelnemers onder leiding van gidsen een bezoek brengen aan de historische Duinhuisjes. Hiervoor wordt een kleine bijdrage gevraagd van € 3,-. Het vertrek is vanaf het Haagse Huus rond 10.30 uur. Wel zelf voor een lunchpakket zorgen. Eventuele andere consumpties zijn ook voor eigen rekening. Opgeven hiervoor bij: mevr. M. v. Oostenbrugge, tel: 491653 of bij: mevr. E.S. Spahr v.d. Hoek, tel: 602411. Graag voor 20 mei. Geef bij opgeven ook gelijk uw telefoonnummer door, zodat u gebeld kan worden indien de tocht niet doorgaat. De afstand die zal worden afgelegd ligt tussen de 40 en 45 km. Er zal onderweg voldoende rust worden genomen. Rond 16.30 uur hoopt men weer terug te zijn in Stellendam.

Café De Brak in teken van Run For Kika

OOLTGENSPLAAT - Afgelopen week stond Café De Brak in Ooltgensplaat een hele week in het teken van Run For Kika. Deze week werd er geld ingezameld in samenwerking met Ben en Albertina. Zij lopen marathons voor Kika. Albertina: "Na de marathon van New York, waarbij wij € 25.000,- bij elkaar hebben verzameld, willen wij in 2016 weer een zo groot mogelijk bedrag inzamelen voor Kika. Vervolgens lopen wij op 26 februari 2017 de marathon van Tokio. Deze marathon lopen wij voor alle kinderen die strijden tegen kanker, maar in het bijzonder voor de 4-jarige 'stoere Pepijn' uit Roosendaal. Pepijn strijdt tegen neuroblastoom, dit is een zeldzame vorm van kinderkanker. Wij vinden het een eer dat we dit kunnen en mogen doen."

Er stonden collectebussen in de zaak en er werd een loterij gehouden. De week werd afgesloten met een Darttoernooi waarbij inschrijfgeld, donaties en sponsorgelden uiteindelijk een totaalbedrag van € 1020,91 hebben opgeleverd. Vrijdag 20 mei zal de eigenaresse van Café De Brak, Angelique van de Poel, dan ook met trots de cheque overhandigen aan Ben en Albertina. Uiteraard kunnen mensen nog steeds sponsoren, dit kan via: www.runforkikamarathon.nl/ben-en-albertina-voor-kika.

Muzikale avond

STAD AAN 'T HARINGVLIET - Zaterdag 21 mei a.s. gaan de deuren van de Nederlands Hervormde Kerk te Stad aan 't Haringvliet weer open voor een muzikale avond. Anne Marie Huizer en Piet Bechthum hebben voor u een muziek- en samenzangprogramma samengesteld.

Verschillende fluitisten op panfluit en dwarsfluit zullen hun best doen om u te laten genieten. Ze zijn in verschillende samenstellingen te horen. Ook zal er een bugel klinken.

Anne Marie Huizer zal solo spelen op panfluit met begeleiding van het orgel. Piet Bechthum zal het orgel bespelen. Hij begeleidt de fluitisten, de samenzang en hij zal ook een orgelsolo verzorgen.

Samenzang van bekende liederen is deze avond een groot onderdeel van het programma. Ook worden er enkele gedichten voordragen. De opening en sluiting van deze avond is in handen van ds. H.J. Catsburg.

Voor diegene die een vorige keer zijn geweest, behoeft het geen aansporing om deze avond te bezoeken. Voor u en jou die tot nog toe niet zijn geweest, een hartelijke uitnodiging om met elkaar op zaterdagavond te luisteren naar muziek en samen te zingen. Bij de uitgang wordt er een collecte gehouden welke is bestemd voor de Ned. Hervormde Kerk.

De kerk is open om 19.00 uur en de aanvang is om 19.30 uur.

Ollie B. Bommel braderie

DEN BOMMEL – Op zaterdag 21 mei is van 10.00 tot 17.00 uur weer de Ollie B. Bommel braderie.

Traditioneel één van de eerste braderieën in de regio en inmiddels een begrip bij de vele bezoekers die elk jaar weer moeiteloos de weg naar Den Bommel weten te vinden.
Meer dan 100 kramen met veel variatie in standhouders en producten aangevuld met veel muziek en vertier zorgen op 21 mei voor veel sfeer en gezelligheid. Er zijn ook oude ambachten uitgenodigd zoals een koperslager, schip in fles maken, karikatuur tekenen enz. Vanaf 11.00 uur tot einde braderie treden afwisselend verschillende muziekgezelschappen op. Ook dit jaar weer aanwezig een mooi aantal American-cars waarvan een paar uitzonderlijke modellen waarvan er maar een paar van zijn gemaakt. Ook zullen er weer een aantal legervoertuigen staan. Daarnaast is er de vorig jaar geïntroduceerde Olivier Bommel wandelroute, een leuke wandeling door het dorp welke gemarkeerd is met rode en gele stippen met onderweg een aantal interessante afbeeldingen uit de verhalen van deze populaire stripfiguren.

Franse leerlingen maken Kennis met RGO én met Nederlandse taal en cultuur

MIDDELHARNIS - In het kader van het internationaliseringsprogramma van de RGO waren er een week lang Franse leerlingen van Lycée Fresnel uit Bernay op bezoek bij de RGO in Middelharnis. Net als andere jaren waren er veel ouders van RGO-leerlingen (Havo 3 en VWO 4) bereid als gastgezin te functioneren.

Bij de RGO Middelharnis staat het kennismaken met Europa en de wereld om je heen hoog in het vaandel. De school organiseert al jaren veel activiteiten die zorgen dat leerlingen leren middenin de wereld te staan.

De uitwisselingsweek, die dit jaar werd georganiseerd en begeleid door de docenten Werner van Dis en Martine Wielaard, zorgde ervoor dat de Franse gasten veel hebben gezien en gehoord over Nederland.

Zo hebben ze een dag meegedraaid op school, was er een gezellige sport- en familynight en een tour door Middelharnis. Daarnaast waren er bezoeken aan de steden Den Haag (Humanityhouse, stadstour, Madurodam) en aan Rotterdam (rondvaart, stadswandeling). De schoolweek werd afgesloten met het maken van een 'finger puppet animation' en tenslotte op zaterdag een gezellige familiedag met quiznight.

De RGO-leerlingen brengen van 27 mei tot en met 2 juni een tegenbezoek aan de de school en gastgezinnen in Frankrijk.

Menheerse Havendag 2016:
Het grootste gratis publieksevenement van Goeree-Overflakkee

Geassisteerd door Coerd de Heer (l.) liet wethouder Gerrit de Jong het Havendagbootje te water. Foto: Hans Villerius

MIDDELHARNIS - "De organisatie van de Menheerse Havendag gooit de trossen los en zet koers naar donderdag 2, vrijdag 3 en zaterdag 4 juni 2016." Zo kondigde Coerd de Heer en zijn medewerkers van Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis de presentatie aan van de Menheerse Havendag. Een bijeenkomst die vorige week dinsdagmiddag 10 mei werd gehouden op de Menheerse Werf en waar het programma van het op stapel staande maritieme evenement uit de doeken werd gedaan.

Door Hans Villerius

De 'tewaterlating van de Menheerse Havendag', zo omschreef Coerd de presentatie. En om dat kracht bij te zetten werd daar letterlijk invulling aan gegeven door vanaf de helling van de Menheerse Werf een bootje te water te laten met daaraan de Havendagvlag. Een karweitje dat weggelegd was voor wethouder Gerrit de Jong, nadat het Havendagprogramma uit de doeken was gedaan.

Grootste gratis publieksevenement

"De Havendag staat al decennialang vast op de agenda in het eerste weekend van juni. Vanuit de Stichting Behoud Scheepstimmerwerf Middelharnis hebben we ons in 2014 sterk gemaakt voor een inhoudelijk sterker waterprogramma van de jaarlijkse Havendag", vertelde Coerd tijdens de presentatiebijeenkomst. "Het meer betrekken van de haven, historische schepen en zowel de maritieme als de agrarische geschiedenis van Middelharnis waren onze speerpunten. Dat lukte in 2014 al aardig en gesterkt door de enthousiaste reacties van het publiek en de steun van een aantal ondernemers zijn we in 2015 door gaan bouwen op dat succes. Het evenement doet recht aan de historie en de kernkwaliteiten van Goeree-Overflakkee, verbindt de inwoners en laat bezoekers het beste van het eiland beleven. Het is uitgegroeid tot het grootste gratis publieksevenement van Goeree-Overflakkee, mede dankzij de hulp van de Vrienden van de Havendag vorig jaar."

Breed draagvlak

Na de Havendag van vorig jaar konden nog meer ondernemers als Vriend worden verwelkomd en hebben daarnaast voor het organiseren van de komende editie nog veel andere bedrijven zich sterk gemaakt. Dit zowel door financiële steun als door materialen of diensten beschikbaar te stellen. De gemeente waardeert deze ontwikkeling en steunt het evenement met een financiële bijdragen vanuit de Eilandmarketing. "Wij zien hoe het organiseren van de Havendag heel veel partijen aan elkaar verbindt, wat meteen ook een breed draagvlak binnen de samenleving geeft", zo gaf tijdens de bijeenkomst wethouder Gerrit de Jong aan. "Onze complimenten hiervoor en laten we dit zo volhouden!"

De haven beleven

Wat Coerd de Heer betreft gebeurt dat ook. "In 2014 en 2015 hebben we de lat al hoog gelegd en dat niveau moet je blijven evenaren, door een vol programma neer te zetten dat veel beleving geeft, met de haven en de historie van het dorp als uitgangspunt, maar breder getrokken met andere aspecten, zoals kunst en cultuur, sport, gezond leven, e.d. Doel van de Havendag is de haven 'op te pakken' en daar een stuk beleving aan te geven voor een breed eilandelijk én regionaal publiek."

Meerdere dagen

Om daar optimaal vorm en inhoud aan te geven, speelt de komende Havendag zich niet alleen meer af rond de havenkom, maar ook aan het havenhoofd/de buitenhaven, met het havenkanaal als verbindende schakel. Tussen de twee locaties komt een gratis pendeldienst, zowel over water als met de historische RTM bus 'Wasbeer'. En eigenlijk is het beter om over Havendagen te spreken, in meervoud dus, want inmiddels bestrijkt het evenement drie dagen, van donderdag 2 t/m zaterdag 4 juni.
Op donderdag juni begint de Menheerse Havendag met een soort voorprogramma, het educatieve 'Havendag Junior', voor 250 leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisschool. De volgende dag, op vrijdagavond, vindt de eigenlijke opening plaats met een vlootschouw. De vele gastschepen varen om 19.00 uur vanaf de buitenhaven/het havenhoofd naar het centrum waarna, van 20.00 tot 02.00 uur, het openingsprogramma zal volgen met live muziek vanaf een drijvend podium in de havenkom.

Meerdere locaties

Zaterdag 4 juni is de eigenlijke Havendag, met volop feestelijkheden op uiteenlopende locaties. Aan de Kaai, op het Vingerling, de Menheerse Werf, aan de Spuistraat, de Nieuwstraat, het Spuiplein, de Vissersdijk, op het havenkanaal, het havenhoofd, de sluis aldaar en de buitenhaven. Maar ook de historische dorpskern wordt nu bij de festiviteiten betrokken: de Voorstraat, de Ring, de Raadhuisstraat en de Westelijke Achterweg. De Havendag gaat zaterdagmorgen om 10.00 uur van start met een shantykoorconcert.

Programma aanbod

Elke locatie krijgt haar eigen activiteiten en attracties. Zo komt in de havenkom een drijvend podium, met muzikale optredens tot middernacht. Rond de Kaai is een deel van de braderie te vinden. In de kaai liggen diverse historische schepen, sommige kunnen ook bezichtigd worden en op een van de schepen wordt een demonstratie laden en lossen gegeven. Op de Menheerse Werf kunnen traditionele werfwerkzaamheden worden bekeken, scheepsmotoren en scheepsantiek. Er is een zonnig terras en kinderen kunnen er oesters schilderen en van afvalmateriaal zeilende modelbootjes maken. Vanaf de drijvende brug bij de Menheerse Werf vertrekken pendelvaarten naar het havenhoofd.
De Voorstraat vormt het decor voor een streek- en ambachtsmarkt, met demonstraties en een keur aan ambachtelijke streekproducten. Ook aan de Ring is een deel van de braderie te vinden en er zijn demonstraties van modelboten.
Nog meer braderiekramen staan op het Spuiplein, waar ook kermis wordt gehouden. Op de Vissersdijk wordt een kleedjesmarkt gehouden en zijn klassieke brommers te bezichtigen, terwijl boven de straat de langste waslijn ooit gespannen wordt, volgehangen met sporttenues.
Het Vingerling vormt het historische decor van de Havendag en wordt ingericht als oude vissers- en handelskade met visnetten, tonnen, kisten en zeilen, maar ook maritieme oude ambachten als kuipers, mandenvlechters, zeilenmakers, nettenboeters, visrokers, enz., kunnen hier worden bekeken. Er worden fotoshoots gemaakt in klederdracht en de KNRM is hier aanwezig met zowel een historische als een moderne reddingboot. Bij de Wilhelminabrug is een sporteiland te vinden met walsporten en watersporten, een freerunparcours, beachvolleyball, trapkajaks, de mogelijkheid om in kleine zeilbootjes zelf te varen.
Bij de sluis bij het havenhoofd kan genoten worden van het kunstfestival Woord&Kunst. En ook op het havenhoofd, is een veelheid aan festiviteiten te beleven: een Ibizamarkt, een als openlucht huiskamer ingericht kringloopterras, gratis zeiltochten over het Haringvliet, supersnelle vaartochten met RIBS over het Haringvliet (tegen betaling, € 10 p.p.), een moderne vissersvloot, los- en laaddemonstraties met historische vrachtschepen en vrachtwagens, modelboot demonstraties, moderne en klassieke tractoren en landbouwwerktuigen, oldtimer auto's en brandweerdemonstraties met aanwezigheid van een crashtender.

Bovenstaande is echter maar een greep uit het totale aanbod. Een volledig overzicht is te vinden op www.menheersehavendag.nl. De Havendagorganisatie mikt op een totaalaantal bezoekers van 35.000.

Bunkerverhuizing in Ouddorp: van Hoge Pad naar de Punt

OUDDORP – Wie moeite had de bunkerroute op de Punt bij Ouddorp te vinden, heeft nu een handig hulpmiddel bij het zoeken. Een hulpmiddel dat niemand kan ontgaan. Bij de ingang van de route staat sinds zaterdag 14 mei namelijk een bunker. Het gevaarte van 30 ton is er met een dieplader naartoe gebracht nadat het aan het Hoge Pad in Ouddorp uit de grond was gehaald.

Tekst en foto's Kees van Rixoort

De opgegraven bunker is een Tobruk 58c, een kleine bunker voor twee soldaten. "De Tobruk is een universeel bunkertje met meerdere toepassingen", zegt Jack Westhoeve van WO2GO. "Er kon bijvoorbeeld een soldaat met een machinegeweer in, maar hij kon ook dienen als commandopost. Heel zeldzaam zijn deze bunkers niet, maar op het eiland zijn er maar weinig bewaard gebleven."

De Tobruk is in de oorlogsjaren neergezet aan het Hoge Pad in Ouddorp. De Duitsers hadden de bunker in een schurveling gebouwd, die later, in 1953, is afgegraven en met veel zand uit de omgeving naar de haven van Ouddorp gebracht. Dit om het gat te dichten dat daar op 1 februari was ontstaan. De bunker was daarna goed zichtbaar. Oude Ouddorpers herinneren zich dat nog. In 1956, toen de woningbouwvereniging huizen ging bouwen aan het Hoge Pad, is de Tobruk onder de grond gewerkt.

Nu de woningen zijn gesloopt, kwam het betonnen gevaarte, dat onder een oprit zat, weer vrij. Bijna was hij naar het Bevrijdingsmuseum in het Zeeuwse Nieuwdorp verhuisd, maar dankzij inspanningen van WO2GO is de bunker voor Ouddorp behouden gebleven. In maart 2016 waren alle vergunningen verleend voor de verplaatsing naar de Punt.

'Reclamebord'

Daar staat de Tobruk sinds 14 mei op een prominente plek: direct aan de weg, als markering van de bewegwijzerde route langs vijftien bunkers die het hele jaar geopend is. "Ons reclamebord", zegt Jack Westhoeve, die de bunker van het Hoge Pad ook in dat opzicht een belangrijke aanwinst noemt. Bij de Tobruk zijn informatiepanelen geplaatst.

De verhuizing, die zaterdagochtend om acht uur begon, was een hele operatie. De gekantelde Tobruk lag rond dat tijdstip nog in een diepe kuil en was gedeeltelijk uitgegraven. Een graafmachine maakte het gevaarte nog meer vrij, waarna er kettingen onderdoor konden. Het optrekken door een reusachtige kraan was toen nog maar een peulenschil. Vervolgens kwam de bunker op een dieplader te staan, die het vervoer naar de Punt verzorgde. Daarvoor was een stuk van de N57 afgezet.

Jack Westhoeve is zeer tevreden: "We mogen terugkijken op een zeer geslaagd project. Alles is super verlopen! De hijsacties en het transport gingen heel goed en de bunker staat keurig op z'n plaats." De verhuizing van de Tobruk was mogelijk door de medewerking van Aannemings-, verhuur- & loonbedrijf Akershoek, J. Boeter kraanverhuur, De Gier Rotterdam, M. van Zanten zand- en grindhandel, Woningbouwvereniging Beter Wonen, provincie Zuid-Holland, Erfgoedlijn Atlantikwall, gemeente Goeree-Overflakkee, bakker Akershoek en een aantal vrijwilligers.

Vrijwilligers NK Wielrennen kunnen geld inzamelen voor vereniging

GOEREE-OVERFLAKKEE - Van 18 tot 25 juni wordt het NK Wielrennen 2016 georganiseerd op het eiland. De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers die een steentje bij willen dragen aan het evenement. Per dag doneert de gemeente dertig euro voor de clubkas van de vereniging waarmee de vrijwilliger is verbonden.

Het NK wielrennen biedt vrijwilligers een bijzondere ervaring. Na afloop ontvangen alle vrijwilligers een certificaat als bewijs voor hun inzet. De organisatie zorgt voor eten, drinken en kleding. Er zijn verschillende functies beschikbaar voor vrijwilligers. De organisatie is op zoek naar enthousiaste, sociale, gastvrije en flexibele vrijwilligers die goed in een team kunnen functioneren. De wedstrijddagen zijn 18 juni in Oude-Tonge, 22 juni in Middelharnis en 24 en 25 juni op de Brouwersdam. Op het aanmeldingsformulier kan worden aangegeven of er een speciale voorkeur is voor een locatie en/of functie.

Er zijn verschillende aandachtspunten voor vrijwilligers: "Je bent minimaal één volledige dag beschikbaar op 18, 22, 24 of 25 juni 2016. De organisatie streeft voor alle vrijwilligers om hen op hun voorkeursfunctie te plaatsen. Maar het kan zijn dat je voorkeursfunctie al vol zit. We kijken dan graag gezamenlijk welke functie je dan zou kunnen vervullen. Natuurlijk laten wij dit tijdig weten. In aanloop naar het evenement gaan we elkaar één of meerdere keren ontmoeten. Indien een specifieke functie dit vereist, krijgt de vrijwilliger vroegtijdig een training. De vrijwilliger moet een specifieke e-learning met goed gevolg volgen. En natuurlijk leert de vrijwilliger dan ook al zijn/haar collega-vrijwilligers kennen en proeft alvast de unieke NK-sfeer. De organisatie biedt geen financiële vergoeding voor deelname/reiskosten."

Leden van verenigingen op Goeree-Overflakkee die vrijwilligerswerk doen verdienen € 30,- per persoon per dag voor de clubkas.

Aanmelden kan op www.nkwielrennengo.nl/doe-mee.

Rode Kruis afdeling Goeree-Overflakkee toont inzet en activiteiten aan bewoners

Titania Poort (voorzitter Rode Kruis GO) in gesprek met vrijwilligster Claudia van Wijk (links). Foto: Jaap Ruizeveld

GOEREE-OVERFLAKKEE – "Wij willen zaterdag 21 mei als eilandelijke afdeling van het Rode Kruis laten zien hoe een organisatie, die geheel uit vrijwilligers bestaat, tot grote inzet in staat is. Het helpen van onze medemens is daarbij centraal. Dat komt tot uiting in projecten en activiteiten die onze kernwaarden representeren. Zoals zelfredzaamheid, respect en hulpbereidheid. Wij kunnen niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen". Overdachte en enthousiaste woorden van Titania Poort, voorzitter van het Rode Kruis, afdeling Goeree-Overflakkee. Aan de vooravond van de grote demonstratie in Stellendam, ontmoet ik Titania als zij in gesprek is met één van de jongere vrijwilligers, Claudia van Wijk uit Goedereede.

Door Jaap Ruizeveld

De voorzitter is blij dat genoemde instanties, inclusief de gemeente Goeree-Overflakkee en dankzij de geweldige inzet van talrijke vrijwilligers, hun medewerking toezegden aan de demonstratie. "Fantastisch dat onze burgemeester, mevrouw Grootenboer, de openingshandeling komt verrichten". Hoe is het evenement tot stand gekomen? "Ik heb nagedacht over een mogelijkheid om de activiteiten van het Rode Kruis op een centrale locatie onder de aandacht te kunnen brengen. Aan onze eilandbevolking laten zien aan welke projecten het geld wordt besteed dat wij bij onze jaarlijkse collecte (dit keer in de maand juni) ontvangen. Natuurlijk ook hopend dat vooral jongere vrijwilligers zich aanmelden om met ons mee te doen. Dat kan door deel te nemen aan opleidingen, EHBO-cursussen in Ouddorp en Sommelsdijk, of zich te melden voor een afzonderlijk project dat onder onze regie wordt uitgevoerd".

Ambitie

Claudia van Wijk zegt zich graag te willen inzetten voor het Rode Kruis. "Mijn ambitie is er om door te groeien. Ik wil met iets meer ervaring dat straks ook in de praktijk tot uiting brengen. Door alvast mee te werken bij evenementen doe je ervaring op en dat is uiteraard een basis. Ik kreeg interesse tijdens een Open Dag van de Brandweer. Zag daar allerlei activiteiten, Hulpverlening. Het omgaan met brancards en noem maar op. Belangstellend informeerde ik naar details. Hoorde van EHBO-cursussen en raakte zo steeds meer betrokken". Geheel onbekend op het gebied van dienst- en hulpverlening is Claudia zeker niet. Zij werkt namelijk in de gezondheidszorg bij Hennesseroord in Middelharnis. Het organisatieteam voor het SOS- evenement bestaat uit een 'harde kern' van 6 personen, die in wisselende samenstelling de deelnemende organisatie vertegenwoordigen, zegt Titania Poort. Het scenario voor de demonstratie is dat de zeeverkenners van de scoutingsgroep Goedereede een tochtje hebben gemaakt met een viskotter en bij het aanmeren breekt er brand uit aan boord. Dat vereist direct een reddingsactie 'met veel gewonden'. Volgens de voorzitter is het de eerste keer dat een demonstratie in deze vorm zo lokaal wordt uitgevoerd.

Meer bekendheid

"Met deze presentatie willen wij bereiken dat er een bredere bekendheid komt van de inzet en activiteit van het Rode Kruis en wat wij voor de bevolking kunnen betekenen. Wij zien het als een mogelijkheid om jonge vrijwilligers te kunnen aantrekken en aandacht vragen voor nieuwe kernwaarden van het Rode Kruis, zoals eerder genoemd, op het gebied van zelfredzaamheid, respect en hulpbereidheid. Leuk is in dit verband te noemen dat op de Prins Mauritsschool een project loopt, waarvoor wij een verzoek indienden waar leerlingen een gastles voorbereiden over respect en hulpbereidheid".

Onderdeel zijn

"Ik zou graag willen dat het Rode Kruis onderdeel wordt van de bevolking van Goeree-Overflakkee", geeft Titania aan. "Het is nu nog een beetje een ondergeschoven kindje. Meer bekendheid is nodig. Daar zet de afdeling zich nu sterk op in. Zeker ook - met informatie - op de demonstratiedag op 21 mei. Men ziet de handelingen bij het reanimeren van patiënten (oefenpoppen). Uiteraard ook demonstraties Eerste hulp, verband aanleggen en dergelijke. Er is ook een aparte stand voor kinderen, die kunnen een pleistertje plakken of een verbandje aanleggen. Met als beloning een diploma. Er zijn kleurplaten en stiften voor de kids en er is een quiz over het thema EHBO. Kortom, voldoende aanleiding om deze SOS-operatie in de Stellendamse buitenhaven in de agenda vast te leggen.

Programma

11.00 uur: Opening door burgemeester mevrouw A. Grootenboer.

Aansluitend begin 'Operatie SOS' (tot 13.00 uur). Van 13.15-15.00 uur: Informatiemarkt met demonstratie EHBO (reanimatie en EHBO voor kleuters); Stands van o.a. brandweer, noodhulpteams en zelfredzaamheid. Bezichtiging reddingsboot KNRM en er is kinderschmink. Website: www.rodekruis.nl/afdeling/goeree-overflakkee of Facebook: www.facebook.com/RodeKruisGoereeOverflakkee.

<kader>

'Operatie SOS' in Stellendam

Zaterdag 21 mei organiseert het Rode Kruis afdeling Goeree-Overflakkee in samenwerking met de KNRM Stellendam, de brandweer Stellendam en Scouting Zeeverkenners/Goedereede, een gratis evenement, dat voor de hele familie aantrekkelijk is. Van 11.00 tot 15.00 uur is iedereen van harte welkom in de buitenhaven van Stellendam. Om 11.00 uur geeft burgemeester Ada Grootenboer het startsein voor 'Operatie SOS', een spectaculaire reddingsactie op het water. Als de actie is afgerond, is de informatiemarkt op het terrein toegankelijk. Naast diverse demonstraties en stands van samenwerkingspartners is er voldoende ruimte om zelf iets te doen, zoals bijvoorbeeld het aanleggen van een verband of het uitvoeren van andere EHBO-activiteiten (ook voor en met kinderen). Wil men een reddingsboot van de KNRM bezichtigen? Dat kan. Voor een hapje en een drankje zijn er natuurlijk voorzieningen ingericht.

Jeugd Flakkee klimt omhoog

MIDDELHARNIS - Afgelopen woensdagmiddag werd er voor de jongste jeugdleden bij voetbalvereniging Flakkee in samenwerking met Outdoor Westvoorne een spelmiddag georganiseerd.

Onder werkelijk prachtige weersomstandigheden werden er door de kinderen diverse spelonderdelen bedreven. Er werd onder andere met zachte sticks gehockeyd en diverse voetbalonderdelen en een survivalbaan bedreven. Grote trekker was wel een 9 meter hoge klimwand waar de kinderen onder begeleiding van twee instructeurs hun klimtalenten konden beoefenen. Zelfs een aantal hele jonge kinderen klommen tot bovenin.

De geslaagde middag werd met een onderling wedstrijdje en ronde bingo afgesloten. Bij deze bingo waren er verschillende prijzen waaronder een mooie leren bal die ook door nieuwe leden te verdienen valt.

Wanneer je namelijk lid wordt bij Flakkee dan krijg je zo'n bal en een cadeaubon van 't Majoortje om gratis pannenkoeken te gaan eten. Het eerste seizoen behoeft er bij de Mini-Pupillen zelfs geen contributie te worden betaald. Gezien de nieuwe aanwas bij Flakkee klimt de jeugd niet alleen omhoog via voornoemde klimtoren maar ook qua ledenaantal. Afgelopen zaterdag werd zelfs de 20ste Mini-Pupil verwelkomt.

'Nacht van Gebed': 'Heb je vijanden lief'

GOEREE-OVERFLAKKEE – De zondag na Pinksteren is traditioneel de Zondag voor de Vervolgde Kerk. In kerkdiensten of andere bijeenkomsten wordt stilgestaan bij de situatie van christenen die om hun geloof vervolgd worden. Vijf dagen later wordt op heel veel plaatsen in Nederland en België de Nacht van Gebed gehouden. Ook op het eiland is een groeiend aantal christenen dat meedoet aan deze Nacht van Gebed. Het thema is 'Heb je vijanden lief".

Een deel van de betrokkenen bij de organisatie van de ‘Nacht van Gebed’: zittend v.l.n.r.: ds. Davy Hoolwerf, Mirjam Westdorp, Nel Bevelander en Ruud Kuijer. Staand: Ariëtte Hage, Anneke van der Hel, Anne Knöps en Pieter Boeter.

Tekst en foto: Adri van der Laan

In de avond van vrijdag 27 mei en de daaraanvolgende nacht naar zaterdag 28 mei is een groot aantal mensen van verschillende kerkelijke achtergronden bijeen voor de 'Nacht van Gebed'. Op verschillende plaatsen wordt deze gebedsnacht gehouden. Een groep mensen van verschillende kerkelijke achtergronden vertelt graag over deze toch unieke gelegenheid die christenen samenbindt rondom vervolgde broeders en zusters.
De 'Nacht van Gebed' wordt in Nederland en België al een groot aantal jaren gehouden. Open Doors Nederland is de initiatiefnemer en levert 'gebedsmateriaal' voor deze nachten. Al meer dan tien jaar worden er ook op het eiland deze gebedsnachten georganiseerd. In het begin in een huiskamer en later in verschillende kerkelijke verenigingsgebouwen. Ook dit jaar worden verspreid over het eiland verschillende bijeenkomsten gehouden (zie kader). In sommige plaatsen zijn er speciale kinderbijeenkomsten met aansluitend een avond voor jongeren en ouderen. En op een andere plaats is men weer een hele nacht bij elkaar om in gebed en gedachten bijeen te zijn voor de vervolgde broeders en zusters.

Steeds weer opnieuw duikt christenvervolging op. In de nabije geschiedenis leden christen onder het communisme en nu dit in veel landen veel minder is geworden, wordt er weer geleden onder een groeiend aantal strenggelovige moslimlanden. Er is vervolging in meer dan 50 landen en dit neemt toe en zeker niet alleen in Moslimlanden. Ook in India en landen waar het Boeddhisme de hoofdgodsdienst is wordt het erger

Verrijkend

Zij die al eerder aan een 'Nacht van Gebed' hebben deelgenomen, hebben dit als zeer verrijkend ervaren. Allereerst is daar het samenzijn van mensen van verschillende kerkelijke achtergronden en daarnaast voelt men de band met hen die om het geloof in Jezus Christus vervolgd worden. Bidden voor vervolgde christenen wordt op deze manier meer concreet gemaakt doordat men in deze gebedsnacht niet alleen maar in gebed bij elkaar is. Er worden ook verschillende dvd's vertoond over het leven van christenen in diverse landen onder moeilijke omstandigheden. De initiatiefnemers weten dat er voor sommige mensen een drempel kan liggen omdat ze 'verplicht' zouden zijn om hardop te bidden. "Dit moet geen belemmering zijn", benadrukt Ruud Kuijer, één van de mensen die vanaf het begin nauw betrokken is bij de organisatie van deze nachten. "Je kunt stil bidden en de informatie die je krijgt op je in laten werken". Ook is het niet verplicht om een hele nacht of avond aanwezig te zijn. Zo zijn er in Stellendam na de kinderbijeenkomst verschillende 'blokken' van een uur, waarin tot ongeveer 23.00 uur verschillende situaties van vervolgingen aan de orde komen. Een andere deelneemster weet uit ervaring dat "je de kracht krijgt om een hele nacht wakker te blijven en te bidden".

Geen prestigeprojecten

De betrokkenen bij de Nacht van Gebed benadrukken dat de bijeenkomsten zeker geen prestigeprojecten zijn, waarbij het een prestatie zou zijn als deelnemers een hele nacht blijven zitten. "Mensen die om hun geloof gevangenzitten hebben het vooral moeilijk in de nachtelijke uren. Dan ervaren ze de eenzaamheid en soms voelen ze zich van God en mensen verlaten". Uit getuigenissen van vervolgde christenen blijkt dat ze juist in die nachten hebben ervaren dat er wereldwijd mensen bijeen waren om voor hen te bidden. Nu is het natuurlijk niet overal op de wereld op hetzelfde moment 'nacht', maar "voor vervolgde christenen is het altijd nacht", aldus één van de deelnemers. Een ander vond het een bijzondere ervaring dat vorig jaar in De Hoeksteen er midden in de nacht gelovigen van wel vijf verschillende kerken bijeen waren rondom het gebed voor vervolgde geloofsgenoten.

"Je bent bewust aan het bidden en of dit nu hardop of zacht is, door de bijbehorende informatie, krijgen de vervolgde christenen een naam en worden we betrokken bij hun lijden", vult een ander aan.

In Dirksland wordt dit jaar voor het eerst een Nacht van Gebed gehouden. De gebedsonderwerpen verschillen per situatie en per land. Doorgaans is het gebed om de vervolgden moed en kracht te geven om de verdrukking vol te houden. "Maar er is ook gebed voor hen die het niet vol hebben kunnen houden. Want dit komt ook voor…"

Uit het gesprek met de initiatiefnemers blijkt dat men zich realiseert dat het ooit zover zou kunnen komen dat christenen in Nederland verdrukt zullen worden en juist daarom is het volgens hen zegenrijk om met zoveel mensen vanuit verschillende achtergronden één te zijn rond een gezamenlijk doel.

Locaties en tijden 'Nacht van Gebed'

Hieronder volgen de locaties en de tijden van de 'Nacht van Gebed'. Een ieder is welkom om deel te nemen op een zelfgekozen tijdstip en plaats.

STELLENDAM

Vrijdagavond 27 mei

19.00-19.45 uur: Vervolgde kerk, programma voor kinderen in de basisschoolleeftijd;
20.00-21.00 uur: Eerste gebedsronde, met spreekster van Open Doors Marian Hagens over Noord-Korea;
21.00-22.00 uur: Tweede gebedsronde;
22.00-23.00 uur: Derde gebedsronde;
Plaats: De Rank, Bosschieterstraat 6;
Contact: d.hoolwerf@kpnmail.nl / 0187 701008

DIRKSLAND

22.00-06.00 uur: In Onder de Wiek, Ring 57.
Contact: famvanderhel@solcon.nl

MIDDELHARNIS

22.00-06.00 uur: Gebouw De Hoeksteen, Ring 13, Middelharnis;

Contactpersonen: Ruud Kuijer: 06-250 48576 en Koos Louws: 0187-455783
Inloop vanaf 21.30 uur.

DEN BOMMEL

19.30-21.30 uur (twee blokken): Molendijk 26, Ger. Kerk.
Contactpersonen: Janiëlle Ras en Ariëtte Hage: 06-51015649

OUDE-TONGE

20.00-22.00 uur: Evangeliegemeente Flakkee, Emmastraat 24a.
Contactpersoon: Harry Scheermeyer, 06-5392 8923.

Locaties en tijden 'Nacht van Gebed'

Hieronder volgen de locaties en de tijden van de 'Nacht van Gebed'. Een ieder is welkom om deel te nemen op een zelfgekozen tijdstip en plaats.

STELLENDAM

Vrijdagavond 27 mei

19.00-19.45 uur: Vervolgde kerk, programma voor kinderen in de basisschoolleeftijd;
20.00-21.00 uur: Eerste gebedsronde, met spreekster van Open Doors Marian Hagens over Noord-Korea;
21.00-22.00 uur: Tweede gebedsronde;
22.00-23.00 uur: Derde gebedsronde;
Plaats: De Rank, Bosschieterstraat 6;
Contact: d.hoolwerf@kpnmail.nl / 0187 701008

DIRKSLAND

22.00-06.00 uur: In Onder de Wiek, Ring 57.
Contact: famvanderhel@solcon.nl

MIDDELHARNIS

22.00-06.00 uur: Gebouw De Hoeksteen, Ring 13, Middelharnis;

Contactpersonen: Ruud Kuijer: 06-250 48576 en Koos Louws: 0187-455783
Inloop vanaf 21.30 uur.

DEN BOMMEL

19.30-21.30 uur (twee blokken): Molendijk 26, Ger. Kerk.
Contactpersonen: Janiëlle Ras en Ariëtte Hage: 06-51015649

OUDE-TONGE

20.00-22.00 uur: Evangeliegemeente Flakkee, Emmastraat 24a.
Contactpersoon: Harry Scheermeyer, 06-5392 8923.

AB Zuid-Holland opent feestelijk het nieuwe pand in Stellendam

Het nieuwe onderkomen voor AB Zuid-Holland aan de Deltageul.

STELLENDAM - Bijna vijf maanden na de verhuizing van Voorstraat 10 naar Deltageul 1, is AB Zuid-Holland inmiddels helemaal gesetteld.

Het ware ''thuisgevoel' is ondertussen aanwezig; het interieur is met smaak en aandacht ingericht, alle kasten hebben een plek gekregen, de koffieapparaten zijn aangesloten en ook de gevelreclame is geïnstalleerd. ''We zijn door omliggende bedrijven met open armen ontvangen en we noemen elkaar al 'buurtjes''', aldus de kantoormedewerkers van AB Zuid-Holland. ''Lokale verbondenheid past goed in ons straatje. We ontzorgen immers lokale (agrarische) ondernemers door vakkundig personeel te leveren''.

De officiële opening van het nieuwe pand vindt plaats op vrijdag 20 mei aan Deltageul 1 te Stellendam. ''De verhuizing laten we niet ongehoord voorbij gaan. Het wordt een feestelijk moment, waarbij we samen met onze medewerkers, leden en klanten het glas heffen op de samenwerking'', vertelt Wim Kauffman, directeur van AB Zuid-Holland. Tussen 16.30 en 17.30 uur opent Arend-Jan van der Vlugt, Wethouder Innovatie, Landbouw en Visserij en Openbare werken, het nieuwe kantoor. ''Vervolgens kunnen de genodigden een kijkje in de keuken nemen, waarna we gaan genieten van diverse lekkernijen, zoals hapjes met vis en rabarber. Afkomstig van het eiland natuurlijk! We verheugen ons op het feestje'', aldus Wim Kauffman.

Duurzame samenwerking

Ook wordt verwacht tijdens de opening dat vele herinneringen worden opgehaald. AB bestaat inmiddels al langer dan 50 jaar. ''Dit is te danken aan onze medewerkers, die 7 dagen per week de mouwen opstropen en voor onze leden en klanten klaarstaan. Sommige medewerkers werken al langer dan 30 jaar bij AB Zuid-Holland en dat geeft ons een tevreden gevoel'', zegt Wim Kauffman trots.

Doe maar normaal, dan doe je gek al genoeg

Volgens de medewerkers zit de kracht van AB Zuid-Holland 'm in de mentaliteit. Vanuit onze coöperatieve gedachte staan we voor één doel: onze leden en klanten ontzorgen, zodat de continuïteit binnen de bedrijfsvoering van ondernemers niet in gevaar komt.

De vraag naar vakkundig en flexibel personeel, voor zowel seizoenspieken als voor langere perioden, blijft stijgen. Opdrachtgevers vinden het belangrijk om een samenwerking met een betrouwbare partij aan te gaan. Aangezien AB Zuid-Holland aan beide vragen kan voldoen, blijft de organisatie verder groeien en daarom zoekt de organisatie ook nieuwe collega's, zoals medewerkers voor in de akkerbouw, techniek, bouw, groenvoorziening, loonwerk en food.

Informatie

Op www.abzuidholland.nl verschijnen regelmatig nieuwe vacatures. Open sollicitaties zijn ook van harte welkom. Kom je liever persoonlijk kennismaken? Dat kan! Onze deur staat altijd open voor een persoonlijke kennismaking en een kop koffie. Het nieuwe adres van AB Zuid-Holland, vestiging Stellendam, is: Deltageul 1, 3251 NG Stellendam.

OUDE-TONGE - Op zaterdag 21 mei kunt u weer spullen inleveren voor de rommelmarkt. Kijkt u nog een even in de kasten of op de zolder? Kleine meubelen, stoelen, bij u overbodig? Men kan van alles gebruiken voor de verkoop. U kunt het inleveren bij de schuur van fam. Van Kempen aan de Oudelandsedijk 4A te Oude-Tonge (bij Van Schelven de dijk op) of bij Hervormd Centrum Elim, Zuiddijk 19 te Nieuwe-Tonge. Als u het niet zelf kunt brengen, kunt u bellen naar Wim Meijer: 06-16794189.

Familiefair voor het goede doel

SOMMELSDIJK - Zaterdag 21 mei van 10.00 tot 16.00 uur vindt er een Familiefair plaats aan de Prutweg 14 te Sommelsdijk voor het goede doel Alpe d'HuZes – KWF Kankerbestrijding.

In de strijd tegen kanker organiseert het team 2 Ride 4 Life een gezellige Familiefair met diverse leuke stands, waaronder dames- en herenkleding, sieraden, woonaccessoires, likeuren en champagnes, tweedehands spullen, verkoop van eigen gemaakte producten en natuurlijk heerlijk eten en drinken, zoals gebakken vis, aardbeien, kaas, hamburgers en saté.
Voor de kinderen zijn er ook talloze leuke activiteiten, zoals sjoelen, schminken, een springkussen en ponyrijden in de middag. Daarnaast vindt er een leuke clinic schapen drijven plaats om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur.
Zie de Facebookpagina voor meer informatie en de deelnemende standhouders.

Inloopdag Rugby Club

MIDDELHARNIS - Op zaterdag 21 mei organiseert de Eerste Flakkeese Rugby Club Eilanders een inloopdag voor de jeugd van 6 tot en met 12 jaar.

"Alle stoere jongens én meiden kunnen dan kennismaken met de edele rugbysport en krijgen van ervaren trainers les in tackelen, sprinten en ontwijken, schieten en natuurlijk gooien en vangen van de ovalen bal. Bij rugby is een plek voor iedereen; groot, klein, dik, dun, jongen of meisje", aldus de clubleiding.
Rugby is een sterk groeiende sport waarin sportiviteit, kameraadschap en respect voor tegenstander en scheidsrechter voorop staan. De Eilanders willen graag aan de groeiende vraag van ouders en kinderen om kennis te maken met deze harde, maar eerlijke sport tegemoet komen, dus op zaterdag 21 mei naar het Concordiaveld, ingang Prins Willem-Alexanderstraat, in Middelharnis en neem je vriendjes en vriendinnetjes mee.
De dag begint om 10:00 uur en duurt tot 13.00 uur. Na afloop is er limonade en pannenkoeken voor alle kinderen.

Voor meer informatie, kijk op de Facebookpagina van Rugby op Flakkee.

Vier inwoners Goeree-Overflakkee genaturaliseerd

GOEREE-OVERFLAKKEE - De Nederlandse nationaliteit was op 12 mei voor vier inwoners van de gemeente Goeree-Overflakkee een feit. Loco-burgemeester Frans Tollenaar overhandigde hen tijdens een naturalisatieceremonie in het gemeentehuis van Middelharnis de besluiten van Nederlanderschap.

Een naturalisatieceremonie is een ceremonie voor mensen die Nederlander worden door naturalisatie of de optieprocedure. Het is een feestelijke bijeenkomst over de betekenis van de Nederlandse nationaliteit, waarbij men stil staat bij de rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen. De inwoners leggen een verklaring van verbondenheid af en krijgen een besluit van verlening van Nederlanderschap.

Nieuwe mogelijkheden

Vanaf het moment dat het Nederlanderschap is verkregen, kunnen de inwoners gebruik maken van de mogelijkheden als stemmen, een Nederlands paspoort aanvragen en ook in andere landen van de Europese Unie wonen en werken.

Vier nieuwe Nederlanders

De nieuwe Nederlanders zijn afkomstig uit Indonesië, Thailand, Afghanistan en Irak. Tijdens een speciale naturalisatieceremonie op 12 mei overhandigde loco-burgemeester Frans Tollenaar aan vier inwoners hun nieuwe nationaliteit. Daarnaast ontvingen zij een attentie als feestelijke afsluiting van de ceremonie.

De loco-burgemeester feliciteerde de aanwezigen van harte en wenste ze veel geluk en plezier toe in de gemeente.

Vrolijke Fluiters zoekt uitbreiding

MELISSANT - Na de zomervakantie is er weer plaats voor een nieuwe groep Vrolijke Fluiters. De Vrolijke Fluiters Club, professioneel muziekonderwijs in Melissant, wordt gevormd door enthousiaste blokfluitleerlingen in de leeftijd van 7-11 jaar.

Er wordt gebruik gemaakt van aantrekkelijk lesmateriaal en diverse muzikale spelletjes. Binnen de lessen is ook aandacht voor een juiste houding en ademhaling. En natuurlijk wordt het seizoen, dat loopt van september tot mei, afgesloten met een echt Vrolijke Fluiters optreden in Melishof. Kinderen die blokfluit willen leren spelen en noten willen leren lezen kunnen zich aanmelden.

Bel voor meer informatie naar 0187-602620 of stuur een e-mail naar a.lange81@chello.nl. Ook voor dwarsfluit-, hobo-, fagot-, klarinet- en saxofoonles kan contact worden opgenomen.

De Bonte Koe middagen zijn er weer

Gezellige en zinvolle activiteiten op De Bonte Koe. Foto's: Hans Villerius

SOMMELSDIJK – Aan de Oud Kraaijerdijk, in de polder tussen Sommelsdijk en Dirksland, staat De Bonte Koe. Een ruim opgezette zorgboerderij van de Gemiva-SVG Groep, waar gemiddeld 14 á 15 cliënten per dag werken. Mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking, met psychiatrische problematiek of met niet aangeboren hersenletsel die hier een fijne dagbesteding hebben. Van 4 mei tot en met 6 juli worden er iedere woensdagmiddag Bonte Koe middagen gehouden, waarbij van 13.30 tot 15.30 uur iedere belangstellende een kijkje kan nemen achter de schermen van deze vorm van zorg, van het werk dat cliënten op deze boerderij doen, en hoe zij het er heel erg naar hun zin hebben. Ook voor kinderen is een bezoek aan de Bonte Koe middagen een leuk uitje. En: de toegang is gratis.

Door Hans Villerius

De cliënten van De Bonte Koe hebben een gevarieerd takenpakket: ze verzorgen de dieren op de boerderij, werken in de moestuin, in de houtwerkplaats waar ze zelf houtproducten maken, of ze helpen waar nodig de boer met klusjes in het gemengde landbouwbedrijf. Ze krijgen bij hun werk en activiteiten ondersteuning van vaste begeleiders. Iedere cliënt heeft één persoonlijk begeleider, die zijn of haar eerste aanspreekpunt is.

Open middagen

Ieder jaar worden op deze zorgboerderij de Bonte Koe middagen gehouden, waar voor jong en oud altijd genoeg te zien en te doen is. U ziet de cliënten aan het werk, de dieren die verzorgd worden kunnen worden bekeken, geaaid of gevoederd, tegen betaling van € 1 p.p. kan boerengolf worden gespeeld, er worden producten verkocht die cliënten zelf hebben gemaakt, er kunnen kleurplaten worden gemaakt en een speurtocht worden gehouden, er kan ijs worden gegeten en natuurlijk staan de koffie en thee warm. Iedereen is er welkom, en zowel cliënten als begeleiders vinden het altijd heel leuk als er veel mensen een kijkje komen nemen. De Bonte Koe is te vinden aan Oud Kraaijerdijk 14-b te Sommelsdijk.

Vrijwilligers welkom

Daarnaast zou De Bonte Koe best nog wat vrijwilligers kunnen gebruiken. Mensen die, samen met cliënten, in de (moes)tuin meehelpen, in de houtbewerking of met het verzorgen van de dieren. Wie op zo'n manier best een leuke tijdsbesteding wil, kan contact opnemen met De Bonte Koe, tel. 0187 470780.

Gemiva

De Gemiva-SVG Groep is al meer dan 47 jaar actief in Zuid-Holland en sinds 1998 ook op Goeree-Overflakkee, dus inmiddels 17 jaar. In die tijd heeft Gemiva een krachtige groei doorgemaakt op het eiland. Momenteel biedt ze zorg en diensten aan mensen met een verstandelijke handicap, een lichamelijke beperking en/of een niet-aangeboren hersenletsel.
Op het eiland heeft Gemiva verscheidene locaties op Goeree-Overflakkee waar ze actief is. Naast De Bonte Koe zijn dat in Middelharnis Lunchroom Entrez, Activiteitencentrum D'n Duyt, Kinderdagcentrum De Regenboog en Serviceteam De Driehoek, Activiteitencentrum Ophelia te Sommelsdijk en in Oude-Tonge Serviceteam Ebbe en Vloed en woonlocatie 't Getij. Daarnaast is er nog de Ambulante Dienstverlening op Goeree-Overflakkee. De namen van al deze locaties klinken doorgaans bekend in de oren. Maar dat achter dit alles de zorgaanbieder Gemiva-SVG Groep zit, lijkt nogal eens minder bekend. Door middel van open dagen, zoals nu de Bonte Koe middagen, laat de zorgorganisatie graag eens bij zich naar binnen kijken. En wie gebruik wil maken van de zorg- en dienstverlening van de Gemiva-SVG Groep kan contact opnemen met de afdeling Zorgbemiddeling regio Zuid-Holland zuid, tel. 078 6219345, e-mail zorgbemiddeling-zuid@gemiva-svg.nl. Zie voor meer informatie ook www.gemiva-svg.nl.

INGEZONDEN:
Dorpsraad: meedenken, meedoen

Wat het toch stil in Sommelsdijk, oorverdovend stil. En het blijft maar aanhouden, die stilte in Sommelsdijk! Zou er soms gedacht worden? Gedacht over een dorpsraad voor ons dorp? Ik heb er nog niets over gehoord. Logisch eigenlijk, want denken hoor je niet. Uitgezonderd dan hardop denken. Eerst voor jezelf uit en daarna met anderen. Na het delen van gedachten volgt samenvoegen van gedachten. Daarna volgt het samen doen. Dat is het doel van zo'n raad: samen meedenken, ideeën naar voren brengen en samen met gemeente en andere instanties dingen doen.

Daar is het allang tijd voor. Kleinere kernen geven ons het nakijken. Herkingen is daarvan het meest recente voorbeeld. Het kan toch niet zo zijn, dat de derde kern in grootte van aantal inwoners van ons eiland alleen maar blijft denken, de dingen op zijn beloop laat en denkt: "dat moeten anderen maar doen" of "dat zullen anderen wel oppakken".

Mensen uit Sommelsdijk, word wakker uit die gedachtenloze slaap. Doe je ogen open, en kijk eerst eens in je eigen binnenste. Zeg dan hardop: "zou het iets voor mij zijn?" Maar dan wel met anderen?! Kijk daarna om je heen of je niet iemand ziet of kent waarvan je weet of vermoedt dat hij of zij positief denkend ingesteld is en zo mogelijk bestuurservaring uit beroep of verenigingsleven heeft.

Inwoners van over het water die affiniteit gekregen hebben met wat vroeger alleen hun slaapdorp was, zijn net als iedereen welkom. We zien ze graag komen. Vraag of zij er wat voor voelen.

Ons dorp op de eilandelijke dorpsradenkaart zetten is de bedoeling van dit geschrijf. Capabele mensen in beweging brengen. Op die kaart komt nog een blinde vlek voor. Het zou mooi zijn als die vlek opgevuld werd met de kleuren van het Sommelsdijkse wapen: blauw met goud.

Piet Lodder
Enkele Ring 43
3245 AH Sommelsdijk
Tel. 0187-486852

Naschrift:
Mijn bedoeling is alleen een groepje enthousiaste mensen bij elkaar te brengen die samen aan de slag gaan. Mijn zelfverkozen missie beschouw ik dan als volbracht.
Voor eerste reacties: zie adresgegevens.

PV De Reisduif

SOMMELSDIJK – Hieronder volgt de uitslag van de wedvlucht van PV De Reisduif:

M19 Pt. St. Maxence 14-05-2016; Los: 08.15 uur; Deelnemers: 17; Duiven: 370; Weer: noord.

Yvonne en Cor kleijn (21/34) 1 2 3 6 7 10 15 17 18 19 21 22 23 29 30 33 34 42 44 68 85; M.A. van Nimwegen (11/24) 4 32 36 43 46 52 61 71 72 74 86; J. de Blok (8/16) 5 8 14 39 51 55 75 90; Cor en Yvonne Kleijn (13/47) 9 40 45 47 56 63 64 65 69 76 79 80 84; Comb. v.d. Sluys (9/17) 11 12 26 37 59 62 66 67 77; J.K. Hoekman (12/33) 13 16 20 25 35 38 41 50 58 78 82 93; P.G. van den Boogert (2/50) 24 88; A. Rosmolen (1/3) 27; C. Looy (1/6) 28; J. van Alphen (9/26) 31 48 53 54 60 73 87 89 91; Appel Vis van Heemst (5/33) 49 57 70 81 92; D. Maliepaard (1/20) 83